ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή αριθμητικών συμβόλων 0-10 Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος των στοιχείων τους ή όλα τα στοιχεία τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 1-10

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΑΝΩ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 5. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα της Παιχνιδούπολης η οποία περιλαμβάνει 1 λίμνη, 1 κτίριο, δένδρα, λουλούδια, 1 δρομάκι σε σχήμα φιδιού το οποίο αποτελείται από 10 πλάκες ( πάνω στις 4 από τις 10 πλάκες είναι γραμμένοι οι αριθμοί 1,2,7,10) και έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο με τους αριθμούς απο το 1 έως το 7 2 ανθρωπάκια που είναι ο Γιώργος και η Θεανώ( playmobil) 4 ανθρωπάκια ( playmobil) που αναπαριστούν τους φίλους των παιδιών Φύλλο εργασίας με τα σκυλάκια, κουνελάκια και γουρουνάκια της Παιχνιδούπολης. Δίπλα στις εικόνες υπάρχουν κουτάκια στα οποία θα γραφεί ο αριθμός τους Σενάριο: Ο Γιώργος και η Θεανώ είναι 2 φίλοι που ζουν σε μια μεγάλη πόλη. Σήμερα αποφάσισαν να πάνε με την παρέα τους στην Παιχνιδούπολη. Τους είπαν ότι έχει πολλά παιχνίδια και μία αίθουσα γεμάτη εκπλήξεις. Ανυπομονούν λοιπόν να την επισκεπτούν. Όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι τα παιχνίδια άρχιζαν από την είσοδο. Μπροστά τους υπήρχε η χώρα των αριθμών. Για να την περάσουν έπρεπε πρώτα να περπατήσουν τον αριθμοπεζόδρομο πατώντας στην πλάκα με τον αριθμό που θα τους ζητούσαν κάθε φορά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια τη μακέτα της παιχνιδούπολης και την παρέα του Γιώργου και της Θεανώς. Αναφέρουμε έναν αριθμό (από το 1 έως το 7) και ζητάμε να τοποθετήσουν ένα ανθρωπάκι, κάθε φορά, στην πλάκα που είναι γραμμένος ο αριθμός αυτός (στόχος 5)

3 Τα παιδιά πέρασαν τον αριθμοπεζόδρομο! Έπειτα οδηγήθηκαν από τους ανθρώπους της Παιχνιδούπολης στο μονοπάτι του φιδιού. Το μονοπάτι αυτό οδηγούσε στην περιοχή των ζώων. Για να φτάσουν όμως εκεί έπρεπε πρώτα να συμπληρώσουν τους αριθμούς που έλειπαν. Ζητάμε από τα παιδιά να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν από την αριθμογραμμή (στόχος 2) Όταν τα παιδιά έφτασαν στην περιοχή των ζώων είδαν μια λίμνη με πάπιες που πλατσούριζαν στα νερά. Πιο πέρα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια περίμεναν με ανυπομονησία το φαγητό τους. Ο επιστάτης του πάρκου προσπαθούσε να μετρήσει τα ζώα για να υπολογίσει πόσο φαγητό θα φέρει αλλά δυσκολευόταν. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια των παιδιών. Ελάτε να μετρήσουμε μαζί τους! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν πόσα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια υπάρχουν εκεί (στόχος 3) Επιτέλους τα ζώα έφαγαν το φαγητό τους! Τα παιδιά αποφάσισαν να βοηθήσουν τον επιστάτη. Θα του φτιάξουν ένα κατάλογο με τα ζώα της Παιχνιδούπολης. Θα συμβουλεύεται τον κατάλογο και δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μετράει τα ζώα. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και τους ζητάμε να μετρήσουν τα ζώα και να γράψουν στα κουτάκια τον αριθμό (στόχος 2,3)

4 Όταν τελείωσαν την εργασία τους τα παιδιά πλησίασαν στη λίμνη και παρατηρούσαν τα παπάκια που έπαιζαν μέσα. Κάποια βουτούσαν στα νερά, και άλλα κολυμπούσαν στην όχθη της. Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος δυνατός και 2 παπάκια κρύφτηκαν στο σπιτάκι τους. Στην λίμνη έμειναν 3 παπάκια. (τοποθετούμε τα 2 παπιά στο σπιτάκι τους) «- Παιδιά, πόσα είναι όλα τα παπάκια;!» ρώτησε περίεργη η Θεανώ. «- 2 παπάκια είναι στο σπιτάκι τους και 3 κολυμπούν στη λίμνη.» απάντησε ο Γιώργος. «Όλα μαζί είναι λίγο δύσκολο να τα υπολογίσω.» Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Γιώργο και να βρουν πόσα είναι όλα μαζί τα παπάκια και αυτά που είναι μέσα στο σπιτάκι και αυτά που κολυμπούν στη λίμνη (στόχος 4) Αφού διασκέδασαν με τα ζώα πήγαν στην αιθουσα των εκπλήξεων και περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους. Έβλεπαν παιδιά, αλλά και μεγάλους, να βγαίνουν από εκεί. Κανένας όμως δεν έλεγε τίποτα για τη μυστηριώδη αυτή αίθουσα. Έπρεπε να ανακαλύψουν μόνοι τους το μυστήριοέκπληξη. Η Θεανώ, ο Γιώργος και οι φίλοι τους ήταν 6. Δεν μπήκαν όμως όλοι μαζί στην αίθουσα. Έμειναν έξω 4. Ελάτε να δούμε πόσα παιδιά είναι τώρα μέσα; Παρουσιάζουμε στα νήπια τους 6 φίλους. Βάζουμε 2 ανθρωπάκια μέσα στην αίθουσα (χωρίς να δουν τα παιδιά πόσα). Έξω μένουν 4 ανθρωπάκια. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι φίλοι βρίσκονται μέσα στην μυστηριώδη αίθουσα. Όταν τελείωσε η επίσκεψη της αίθουσας-μυστηρίου, τα παιδιά χαρούμενα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

5 Θέλετε να μάθετε ποιο ήταν το μυστικό της αίθουσας του μυστηρίου; Ακούστε το! Η αίθουσα των εκπλήξεων είχε καθρέπτες μαγικούς καπέλα, μάσκες,περούκες, ρούχα, μακιγιάζ και ήρωες των κόμικς φτιαγμένους με κερί. Ντυνόσουν, μακιγιαριζόσουν και ο ήρωας που επιθυμούσες γινόσουν στη στιγμή!

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΖΑΒΟΛΙΑΡΙΚΑ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΑΚΙΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή αριθμητικών συμβόλων Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) Υλικό: Ξύλινο κιβώτιο (ηλεκτρική κουζίνα) Κουλουράκια Καραμέλες Κάρτες σπαστές. Στο εξωτερικό τους μέρος υπάρχει μια φιγούρα καλικατζάρου ενώ στο εσωτερικό μέρος τους είναι ζωγραφισμένες άσπρες, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μωβ καραμέλες Κάρτες με αριθμούς από το 1 έως το 10 5 κάρτες. Πάνω στην 1 η κάρτα είναι ζωγραφισμένη μια άσπρη, στη 2 η μια κίτρινη, στην 3 η μια μωβ, στην 4 η μια πράσινη και στην 5 η μια κόκκινη καραμέλα Σενάριο: «Στα βάθη της γης, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ζουν μικρά, παράξενα πλάσματα που πριονίζουν το δέντρο της γης με βιασύνη και μανία. Είναι τα καλικατζαράκια, τα κακάσχημα, ζαβολιάρικα και πράσινα ξωτικά! Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν το κορμό του δέντρου που στηρίζει τη γη. Μα την παραμονή των Χριστουγέννων, αφήνουν στη μέση ό,τι κι αν κάνουν μόλις τους γαργαλίσουν τη μύτη οι μυρωδιές από τα κουλουράκια και τα ζαχαρωτά. Έτσι λιχούδηδες και σκανδαλιάρηδες που είναι, ακολουθούν ξετρελαμένοι τις μυρωδιές των γλυκών που ξεχύνονται από τα σπίτια. Παρατούν τα πάντα στη μέση κι ανεβαίνουν στη γη. Μια παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν, πέντε φίλοι καλικατζαράκια ετοιμάστηκαν για το ανέβασμα τους στη γη. Είχαν αποφασίσει να κάνουν πολλές ζαβολιές εκεί πάνω. Θα τρύπωναν από τις καμινάδες στα σπίτια των ανθρώπων, θα έσβηναν τις φωτιές στα τζάκια τους, θα ανακάτωναν τα κουζινικά τους, θα σκόρπιζαν τα φαγητά και τα γλυκά τους και μετά από 15 μέρες θα ζαναγύριζαν ξανά στα βάθη της γης. «- Ώσπου να μετρήσουμε ως το 10 θα έχουμε φτάσει στην επιφάνεια της γης» είπε ο Φρικαντερούλης. «- Γρήγορα το μέτρημα» είπε ο Φαγαντέρας με ανυπομονησία. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τα καλικατζαράκια και να μετρήσουν ως το 10 (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στη γη έξω από το σπίτι της γιαγιάς Ελένης. Η γιαγιά, λόγω των Χριστουγέννων, είχε φτιάξει κουλουράκια με σοκολάτα, κουλουράκια με πορτοκάλι και κουλουράκια με μαρμελάδα. Επίσης αγόρασε και καραμέλες για τα εγγόνια της. «- Πωπω..! Πόσα πολλά κουλουράκια!!» είπε ο Λιχουδένιος.

7 «- Βρε χαζούλη δεν είναι όλα τα ίδια» είπε ο Φρικαντερούλης. «Έλα να τα χωρίσουμε και να τα μετρήσουμε.» Δίνουμε στα παιδιά τα κουλουράκια και ζητάμε να μετρήσουν: Πόσα είναι τα κουλουράκια με σοκολάτα που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με πορτοκάλι που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με μαρμελάδα που έφτιαξε η γιαγιά; (στόχος 2) Για να μην ξεχάσουν πόσα ήταν τα κουλουράκια αποφάσισαν να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό (στόχος 3) Ο Γλυκουδένιος ανακάλυψε τις καραμέλες και προσπάθησε να τις βάλει μέσα στο σακί του. Ήταν όμως πολλές και αποφάσισε να φωνάξει και τα άλλα καλικατζαράκια. Ξεχώρισαν, μέτρησαν και έβαλαν τις καραμέλες στα 5 σακιά τους. Μετά έγραψαν στις κάρτες με τις καραμέλες, τους σωστούς αριθμούς. Ήθελαν να ξέρουν πόσες ήταν οι καραμέλες για να πάρουν όλοι τις ίδιες και να μην κάνει κάποιος καμιά ζαβολιά. Ελάτε να δούμε πόσες καραμέλες πήρε ο καθένας! Δίνουμε στα παιδιά τις κάρτες με τις φιγούρες των καλικατζάρων (μέσα στις οποίες είναι σχεδιασμένες οι καραμέλες που πήρε ο καθένας) και τις κάρτες με τις χρωματιστές καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να τις μετρήσουν και να γράψουν, στην ανάλογη κάρτα, το σωστό αριθμό (στόχος 2, 4)

8 Το πρωί η γιαγιά Ελένη βρήκε την κουζίνα της άνω - κάτω και όλες τις λιχουδιές της να έχουν εξαφανιστεί. Κατάλαβε ότι ήρθαν τα καλικατζαράκια αλλά δε στεναχωρήθηκε καθόλου. Είχε φροντίσει να έχει και άλλα κουλουράκια στην κατάψυξη. Πήρε 4 και τα έβαλε στο φούρνο για να τα ψήσει. Όταν ψήθηκαν έφαγε το 1. Πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στον φούρνο; Παίρνουμε 4 κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο φούρνο. Μετά παίρνουμε μέσα από αυτόν 1 κουλουράκι (αυτό που έφαγε η γιαγιά) και ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στο φούρνο (στόχος 5) Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν τα εγγόνια της γιαγιάς Ελένης που της είπαν ότι θα την επισκεφτούν. Αμέσως η γιαγιά έβγαλε από το ψυγείο άλλα 2 κουλουράκια και τα έβαλε στο φούρνο. Είναι αρκετά; Αναρωτήθηκε η γιαγιά. Πόσα είναι όλα τα κουλουράκια που έχω; Ελάτε παιδιά να τη βοηθήσουμε! Τοποθετούμε τα 3 ψημένα κουλούρια μπροστά στα παιδιά. Μετά βάζουμε μέσα στο φούρνο τα 2 κουλούρια που έβγαλε από το ψυγείο. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα κουλουράκια της γιαγιάς και αυτά που είναι μέσα στο φούρνο και τα ψημένα (στόχος 5)

9 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Η μαγική χώρα των ζώων ( μακέτα ) Η φιγούρα της νεράιδας Αφροδίτης 5 άλογα Ένας λαγός Λίμνη με 5 παπάκια 1 θάμνος με 6 βατόμουρα σε τυχαία τοποθέτηση κάρτα πλαστικοποιημένη με τον αριθμό 6 Μαρκαδόροι και χαρτονάκια Σενάριο: Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια όμορφη νεράιδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Μια μέρα λοιπόν η νεράιδα Αφροδίτη αποφάσισε να πάει μια μακρινή βόλτα. Καθώς πετούσε είδε ξαφνικά μπροστά της μια πολλή όμορφη χώρα, τη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Της άρεσε τόσο πολύ ώστε θέλησε να κατέβει κάτω να επισκεφτεί τη μαγική χώρα από κοντά. Ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά της ένας λαγός ο οποίος της είπε: «-Ωπ! Ποια είσαι εσύ;! Δεν μπορείς να μπεις στην χώρα μας, εδώ ζούμε μόνο εμείς!» Η όμορφη νεράιδα στεναχωρήθηκε πολύ αλλά ο λαγός συνέχισε την κουβέντα του και είπε: «Εκτός αν βρεις τον μαγικό κωδικό.» «-Και ποιος είναι αυτός;» ρώτησε η Αφροδίτη. «-Είναι ο αριθμός που μας δείχνει πόσα είναι τα άλογα έξω από τον στάβλο.» απάντησε ο λαγός.

10 Η νεραϊδούλα άρχισε να μετρά. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα άλογα που είναι έξω από τον στάβλο και να βρουν το μαγικό κωδικό (στόχος 1) Αφού η νεράιδα βρήκε το μαγικό κωδικό, μπήκε στη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Πλησίασε κοντά στη λίμνη και θαύμασε τα παπάκια που βρίσκονταν εκεί. 2 παπάκια όμως τρόμαξαν και κρύφτηκαν στη σπηλιά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν πόσα είναι όλα παπάκια (και αυτά που βρίσκονται μέσα στη λίμνη και αυτά που κρύφτηκαν στη σπηλιά) (στόχος 2) Στη συνέχεια, η Αφροδίτη πήγε στον στάβλο με τα άλογα. Σκέφτηκε να τα κεράσει από ένα κάροτο. Εκείνη την στιγμή 4 άλογα βρίσκονταν έξω από το σπιτάκι τους και 1 μέσα σε αυτό. Ελάτε να τα μετρήσουμε για να δούμε πόσα καρότα θα χρειαστούν! Παρουσιάζουμε στα παιδιά τη μακέτα. Έξω από έξω από το στάβλο βρίσκονται 4 άλογα και 2 μέσα σ αυτόν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα άλογα μαζί (στόχος 2) Τα άλογα χάρηκαν για τη γνωριμία και την ευχαρίστησαν για τα καρότα. Η Αφροδίτη χαρούμενη προχώρησε παρακάτω. Στην άκρη του δρόμου υπήρχε ένας θάμνος με μεγάλα νόστιμα βατόμουρα. «Τι ωραία βατόμουρα είναι αυτά!!» είπε η νεράιδα, «Μακάρι να μπορούσα να φάω ένα!» Τότε πετάχτηκε το ελάφι που καθόταν δίπλα στο θάμνο και είπε: «Στάσου! Έχω υποσχεθεί να δώσω βατόμουρα στους φίλους μου, θα τα μετρήσουμε και αν είναι αρκετά, θα σου δώσω ένα!» Χαρούμενη η Αφροδίτη άρχισε το μέτρημα. Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν τα βατόμουρα που υπάρχουν στο θάμνο (στόχος 1) «Εντάξει είναι αρκετά» είπε το ελάφι «μπορείς να φας ένα.» Κοντά στο θάμνο με τα βατόμουρα υπήρχε μια χελωνίτσα. «-Ποια είσαι εσύ; Δε σ έχω ξαναδεί στη χώρα μας!» είπε η χελώνα. «-Είμαι νεράιδα και το όνομά μου είναι Αφροδίτη!» απάντησε η νεράιδα. «Εσύ, ποια είσαι;» «-Εμένα με λένε Αθηνά, μένω στη μαγική χώρα των Ζώων εδώ και πολλά χρόνια και έχω τόσα παιδιά» είπε η χελωνίτσα και της έδειξε μια κάρτα πάνω στην οποία ήταν γραμμένος ένας αριθμός. Ελάτε να βοηθήσουμε τη νεραϊδούλα να βρει πόσα παιδιά έχει η χελώνα. Δείχνουμε την κάρτα με τον αριθμό στα νήπια και ζητάμε να μας πουν πόσα είναι τα παιδιά της χελώνας (στόχος 3) «-Για στάσου ακούω φωνές. Πάμε να δούμε τι γίνεται!» είπε η νεράιδα. «-Νομίζω ότι φωνάζουν πολλά ζώα μαζί» παρατήρησε η χελώνα.

11 Πράγματι η χελώνα είχε δίκιο. Τα ζώα ήταν αγανακτησμένα με τον ταχυδρόμο. «Πρέπει να βρούμε μια λύση, δεν μπορεί να έρχεται ο ταχυδρόμος και να αφήνει τα γράμματα όπου να 'ναι!!» έλεγαν τα ζώα στεναχωρημένα. Η νεράιδα κατάλαβε ότι τα ζωάκια είχαν μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούσαν να βρουν τα γράμματα που τους έστελναν οι φίλοι τους από μακριά. Κάθησε, σκέφτηκε και βρήκε τη λύση. Θα έβαζαν σε κάθε σπίτι αριθμούς! Ο ταχυδρόμος θα έβλεπε τον αριθμό και θα άφηνε το σωστό γράμμα σε κάθε σπίτι. Ζητάμε από τα νήπια να γράψουν τους αριθμούς 1, 3 και 5 και στη συνέχεια να κολλήσουν ένα αριθμό σε κάθε σπίτι (στόχος 4)

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Επίλυση προβλημάτων με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό. Υλικό: Μια αφίσα-πρόσκληση με 2 κενά στα οποία θα γραφούν οι αριθμοί 4 και 5 Ο κατάλογος των αγορών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Μακέτα με τον χώρο της γιορτής 8 μπαλόνια σε γραμμική διάταξη 8 ζωάκια σε κυκλική διάταξη 2 κουτάκια Καραμέλες κόκκινες και κίτρινες Σενάριο: Η μικρή νεράιδα είχε γενέθλια λίγες μέρες αργότερα. Η μαμά της αποφάσισε να οργανώσει ένα πάρτι, στο οποίο θα καλούσε όλα τα ζωάκια που γνώρισε η κόρη της στη «μαγική χώρα των ζώων». Η μικρή νεράιδα ενθουσιάστηκε με την ιδέα αλλά δεν ήξερε τον τρόπο με τον οποίο θα έλεγε σε όλα τα ζωάκια της χώρας, την ημέρα των γενεθλίων της. Η μαμά της όμως είχε τη λύση και σ αυτό το πρόβλημα. Θα τοποθετούσαν μια μεγάλη αφίσα- πρόσκληση στο κέντρο της μαγικής χώρας που θα έλεγε: «Σας καλώ σήμερα 4 Δεκεμβρίου, στα γενέθλια μου. Γίνομαι 5 χρονών!!» Η νεράιδα όμως δεν ήξερε να γράφει πολύ καλά τους αριθμούς, γι αυτό πρέπει να τη βοηθήσουμε. Παρουσιάζουμε την αφίσα - πρόσκληση στα νήπια και ζητάμε να γράψουν στα κενά τους σωστούς αριθμούς (στόχος 1) Η μαμά της νεράιδας άρχισε τις ετοιμασίες για το πάρτι. Έφτιαξαν,μαζί με την Αφροδίτη, τον κατάλογο των αγορών τους. Ήταν ένας παράξενος κατάλογος. Η μαμά ζωγράφισε τα πράγματα που χρειάζονταν, ενώ η Αφροδίτη έπρεπε να τα μετρήσει και να τοποθετήσει δίπλα από αυτά τους αντίστοιχους αριθμούς. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τον κατάλογο των αγορών και τις κάρτες με τους αριθμούς από το Ζητάμε από τα νήπια τα εξής:

13 Να μετρήσουν τις κόκκινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τις κίτρινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τα μπαλόνια και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Η ημέρα των γενεθλίων έφτασε και το πάρτι ξεκίνησε!! Στο πάρτι της νεράιδας όμως δεν μπόρεσαν να πάνε όλα τα ζωάκια που γνώρισε στη μαγική χώρα. Ήρθαν μερικά από αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε! Τα παιδιά καλούνται να μετρήσουν πόσα ζωάκια πήγαν τελικά στο πάρτι (στόχος 2) Η νεράιδα Αφροδίτη σκέφτηκε να στείλει δύο κουτιά με γλυκά, στις φίλες της, τη Σοφία και την Κατερίνα, που δεν μπόρεσαν να έρθουν στα γενέθλια της. Έτσι, η μικρή νεράιδα πήγε, πήρε από τον μπουφέ 3 κίτρινες καραμέλες. Έβαλε τις καραμέλες σ ένα κουτί. Θα το έστελνε στη

14 φίλη της τη Σοφία. Πήγε όμως κρυφά ο λαγός και πήρε μια καραμέλα. Πόσες καραμέλες θα πάρει η Σοφία; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 3 καραμέλες. Παίρνουμε από το καυτί 1 καραμέλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4) Η νεράιδα πήρε από τον μπουφέ 4 κόκκινες καραμέλες και τις έβαλε μέσα στο δεύτερο κουτί. Αυτό θα το έστελνε στη φίλη της την Κατερίνα. Η χελώνα όμως ζήτησε από τη νεράιδα να της δώσει δύο κόκκινες καραμέλες για τα παιδία της που δεν είχαν έρθει στο πάρτι. Η νεράιδα πήρε από το κουτί 2 κόκκινες καραμέλες και τις χάρισε στη χελώνα. Πόσες καραμέλες μένουν στο κουτί για την Κατερίνα; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 4 καραμέλες. Παίρνουμε από το κουτί 2 καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4)

15 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: «Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικων συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Προφορική αρίθμηση 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα που αναπαριστά το χωριό των Στρουμφ Το βιβλίο συνταγών του Μπαμπαστρούμφ. Η πρώτη του σελίδα έχει 9 μήλα σε γραμμική διάταξη, η δεύτερη 7 μπανάνες σε τυχαία τοποθέτηση και η τελευταία τον αριθμό 5 Χάρτινα πορτοκάλια περισσότερα από 5 Καλαθάκι, 5 μήλα, κουτάκι και 6 πορτοκάλια Πλαστικοποιημένες κάρτες με αριθμούς από το 1.10 Το βιβλίο συνταγών του Δρακουμέλ Σενάριο: Στο χωριό των Στρουμφ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση! Πολλά από τα Στρουμφάκια είναι άρρωστα και ο Μπαμπαστρούμφ, το πιο σοφό Στρουμφ, αποφάσισε να φτιάξει ένα μαγικό ζωμό από φρούτα.μόλις τον έπιναν τα μικρά Στρουμφάκια θα γίνονταν αμέσως καλά. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές συνταγές και άρχισε να διαβάζει τα υλικά που χρειαζόταν. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια το βιβλίο των «Μαγικών Συνταγών» και τους ζητάμε να διαβάσουν τη συνταγή του μαγικού ζωμού. Στην πρώτη σελίδα πρέπει να μετρήσουν πόσα είναι τα μήλα (στόχος 1) Στη δεύτερη σελίδα να μετρήσουν τις μπανάνες (στόχος 1) Στην τελευταία σελίδα να κολλήσουν τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο αριθμός που υπάρχει εκεί (στόχος 2,1)

16 Έστειλε λοιπόν ο Μπαμπαστρούμφ τη Στρουμφίτα, το Σπιρτούλη και το Μελένιο στο δάσος για να μαζέψουν τα φρούτα που χρειαζόταν. Όμως ο κακός μάγος Δρακουμέλ είδε στη μαγική του σφαίρα τι ετοίμαζε ο Μπαμπαστρούμφ κι έτρεξε στο δάσος να πιάσει τα μικρά Στρουμφάκια. Θα έπαιρνε και τα φρούτα τους για να φτιάξει αυτός το μαγικό ζωμό. Πρώτη βρήκε τη Στρουμφίτα που είχε βάλει 4 πορτοκάλια στο καλαθάκι της και κρατούσε στο χέρι της άλλα 2. Παρουσιάζουμε στα νήπια το καλαθάκι (το οποίο είναι κλειστό) με τα 4 πορτοκάλια. Έξω από το καλάθι υπάρχουν 2 πορτοκάλια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα πορτοκάλια που μάζεψε η Στρουμφίτα (στόχος 3) O Δρακουμέλ άρπαξε την μικρή Στρουμφίτα! Αυτή τρόμαξε και άρχισε να φωνάζει στα Στρουμφάκια που ήταν μαζί της. «Σπιρτούλη, Μελένιε, τρέξτε γρήγορα να σωθείτε! Ο Δρακουμέλ μας βρήκε!» Ο Σπιρτούλης,που μόλις είχε μαζέψει 5 κατακόκκινα μήλα, τρόμαξε τόσο που το καλαθάκι του έπεσε από τα χέρια και 2 μήλα βγήκαν έξω. Παρουσιάζουμε στα παιδιά το κουτί του Σπιρτούλη ο οποίος είχε μαζέψει 5 μήλα. Του έπεσαν όμως έξω από το κουτί του 2 μήλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα μήλα έμειναν στο κουτάκι του Σπιρτούλη (στόχος 3) Μέχρι ο Δρακουμέλ να καταφέρει να πιάσει τη Στρουμφίτα και τον Σπιρτούλη, ο Μελένιος είχε κρυφτεί. Ο Δρακουμέλ έψαξε μα δεν μπόρεσε να τον βρει. Γύρισε λοιπόν στο κάστρο του και κλείδωσε τα 2 Στρουμφάκια σε ένα μαγικό κλουβί. Έβγαλε όλα τα φρούτα από το καλάθι και τα έβαλε πάνω στο τραπέζι για να τα μετρήσει. Ήταν άραγε αρκετά για να φτιάξει τη περιβόητη συνταγή; Για να θυμάται πόσα ήταν τα φρούτα έβαζε δίπλα τους και το σωστό αριθμό.

17 Παρουσιάζουμε τα πορτοκάλια, τα μήλα και τις κάρτες από το στα νήπια και ζητάμε: Να μετρήσουν τα μήλα και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Να μετρήσουν τα πορτοκάλια και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Ο Μελένιος γύρισε πίσω στο Στρουμφοχωριο και είπε στον Μπαμπαστρούμφ τι είχε γίνει. Ο Μπαρμπαστρούμφ έτρεξε αμέσως στο κάστρο του Δρακουμέλ για να ελευθερώσει τα μικρά στρουμφάκια. Όμως για να ανοίξει το μαγικό κλουβί έπρεπε να βρει τον κωδικό του. Ο κωδικός είχε 2 αριθμούς. Τον αριθμό μετά το 5 και τον αριθμό πριν το 3. Καλούνται τα νήπια να βρουν: Ποιος αριθμός είναι μετά το 5 (στόχος 4) Ποιος αριθμός είναι πριν το 3 (στόχος 4) Αφού βρήκαν το μαγικό κωδικό άνοιξαν το κλουβί και τα μικρά Στρουμφάκια έφυγαν τρέχοντας. «Απαίσια μικρά Στρουμφάκια, πάλι με ξεγελάσατε. Δεν θα μου ξεφύγετε όμως, θα φτιάξω μόνος μου το μαγικό ζωμό και τότε θα σας πιάσω!» φώναξε με πείσμα ο Δρακουμέλ. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές του συνταγές για να σημειώσει ό,τι θυμόταν από τη συνταγή. Πρώτα ζωγράφισε τα φρούτα που θα χρησιμοποιούσε. Δίπλα έπρεπε να γράψει και τους αριθμούς τους. Καλούνται τα παιδιά να γράψουν στα κενά τους ανάλογους αριθμούς (στόχος 5) Ο Δρακουμέλ άρχισε να ετοιμάζει το μαγικό ζωμό και..αποτυχία! Ένα ΜΠΑΑΑΑΜ ακούστηκε. Τα Στρουμφάκια έφυγαν γελώντας από το κάστρο. Για μια ακόμα φορά γλιτώσανε από τον Δρακουμέλ. Στο δρόμο της επιστροφής μάζεψαν ξανά τα φρούτα για τη συνταγη του Μπαμπαστρουμφ. Όταν έφτασαν στο χωριό,ο Μπαμπαστρουμφ έφτιαξε το ζωμό και τα άρρωστα Στρουμφάκια έγιναν αμέσως καλά.

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: 10 χρυσές μπάλες σε γραμμική διάταξη 8 κόκκινες μπάλες σε τυχαία τοποθέτηση 2 κουτάκια. Στο ένα είναι γραμμένος πάνω ο αριθμό 2 και η λέξη χιονάνθρωποι ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και η λέξη μπλε μπάλες 1 μπαουλάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 5 φιογκάκια 1φιογκάκι 1 κουτάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 4 νιφάδες 1 χριστουγεννιάτικο χάρτινο δένδρο Τα στολίδια Πλαστικοποιημένες κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Λίστα με τα στολίδια που θα χρησιμοποιήσουμε Σενάριο: Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και τα μικρά Στρουμφάκια θέλησαν να στολίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν όμως η πρώτη τους φορά και είχαν αρκετές δυσκολίες. Πήγαν σ ένα κατάστημα και αγόρασαν κάποια στολίδια. Είναι άραγε αρκετά; Ελάτε να βοηθήσουμε τα στρουμφάκια να μετρήσουν τα στολίδια τους! Ας αρχίσουμε με τις μπάλες! Τοποθετούμε μπροστά στα παιδιά τις χρυσές και κόκκινες μπάλες και τους ζητάμε τα εξής: Να μετρήσουν τις χρυσές μπάλες (στόχος 1) Να μετρήσουν τις κόκκινες μπάλες (στόχος 1) Τα στρουμφάκια αγόρασαν και 2 κουτιά. Το ένα είχε μέσα χιονάνθρωπους και το άλλο μπλε μπάλες. Ο αριθμός που υπήρχε πάνω στα κουτιά έδειχνε πόσους χιονάνθρωπους και πόσες μπλε μπάλες αγόρασαν τα στρουμφάκια. Δίνουμε στα παιδιά τα 2 κουτάκια. Στο ένα κουτί είναι γραμμένος ο αριθμός 2 και η λέξη «χιονάνθρωποι», ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και οι λέξεις «Μπλε μπάλες».

19 Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι είναι οι χιονάνθρωποι (στόχος 2) Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες είναι οι μπλε μπάλες (στόχος 2) Για να γίνουν τα στολίδια περισσότερα η Στρουμφίτα έφερε όλα τα φιογκάκια της. 5 φιογκάκια είχε φυλαγμένα σ ένα μπαουλάκι και ένα φόραγε στα μαλλιά της. Πόσα φιογκάκια πρόσφερε η Στρουμφίτα; Παρουσιάζουμε το κουτί και τα 6 φιογκάκια στα νήπια. Τοποθετούμε τα 5 φιογκάκια μέσα στο κουτί και αφήνουμε το 1 έξω. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα φιογκάκια (στόχος 3) Ο Σπιρτούλης έφερε το κουτί με τις νιφάδες του. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο στόλισμα του δένδρου. Τα στρουμφάκια αποφάσισαν να βάλουν 1 νιφάδα στην κορυφή. Δείχνουμε στα παιδιά το άλλο κουτάκι με τις 4 νιφάδες. Θέτουμε στα παιδιά το εξής ερώτημα: Υπάρχουν αυτές οι 4 νιφάδες μέσα στο κουτί. Βγάζουμε 1 νιφάδα για να στολίσουμε την κορυφή του δένδρου. Πόσες νιφάδες θα μείνουν στο κουτί; Αφού μέτρησαν τα στολίδια, ήρθε η ώρα να στολίσουν το δέντρο. Ελάτε να τους βοηθήσουμε!

20 Επιτέλους το δέντρο στολίστηκε. Ήταν το ομορφότερο δέντρο του δάσους! Τα στρουμφάκια ήταν πολύ χαρούμενα. Το μόνο που έμεινε ήταν να φτιάξουν μια λίστα με τα στολίδια τους. Θα γνώριζαν πόσα και ποια είναι τα στολίδια τους για την επόμενη χρονιά. Τα Στρουμφάκια χρειάζονται την βοήθειά μας. Παρουσιάζουμε τη λίστα με τα στολίδια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν και να γράψουν δίπλα από το καθένα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 1,4)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014

Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΗΡΩΑΣ Παραμύθια της Αλφαβητοπαρέλασης 2014 ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ Χαιρετισμός Δημάρχου Μήτρακα Ελενας ΣΤ Δημοτικού 2 ο Δημοτικό Σχολείο Το να δίνεις χαρά στα παιδιά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών

Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Μικρές ιστορίες από τις συναντήσεις των νηπιαγωγών Οι παρακάτω ιστορίες γράφτηκαν από μικρές ομάδες νηπιαγωγών στις επιμορφωτικές συναντήσεις του πρώτου τριμήνου. Στόχος ήταν η εμπλοκή των νηπιαγωγών με

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο

TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο ERGASION 2_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 10:47 π.μ. Page 1 TEYXOΣ 2α: Γαρδένια και τριαντάφυλλο Μπορείς να βάλεις σωστά τις λέξεις που είναι στην παρένθεση στις παρακάτω προτάσεις; Ο παππούς (παππούς)

Διαβάστε περισσότερα

Μετά θα φύτευαν μελιτζάνες, τοματίνια και μπρόκολα. Τέλεια μέρα!!

Μετά θα φύτευαν μελιτζάνες, τοματίνια και μπρόκολα. Τέλεια μέρα!! 1. Το κρυφτό Mια Κυριακή, στον κήπο ενός σπιτιού 4 παιδιά έπαιζαν κρυφτό. 99, 100 φτου και βγαίνω! Θα σας βρω αμέσως είμαι σίγουρη! Χα! σε είδα σε είδα! Φτου, σε πρόλαβα. Να πάρει...ποιος έχει μείνει κρυμμένος;

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή!

Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ. Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή! ΧριστουγεννιάτΙΚΟΣ κατάλογοσ Bιβλία! Τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές! Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ Εσείς κι εμείς πάντα σ επαφή! Μεγάλος χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός Αγαπητοί μας φίλοι, Σας ανακοινώνουμε με χαρά

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νίκος Καστρινάκης. Θερμά συγχαρητήρια σ εκείνους που είχαν την ιδέα και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή.

Νίκος Καστρινάκης. Θερμά συγχαρητήρια σ εκείνους που είχαν την ιδέα και σε όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ένα παραμύθι, όχι μόνο στην παιδική μας ηλικία αλλά σε όλη μας τη ζωή, αρκεί να μπορούμε να το προσεγγίζουμε σωστά, να το βιώνουμε και να «πιάνουμε» τα νοήματα και τα μηνύματά

Διαβάστε περισσότερα

Σωκράτης Μαντζουράνης

Σωκράτης Μαντζουράνης Σωκράτης Μαντζουράνης Τούτο το παραμύθι δεν είναι παρά μια ευχή και μια ελπίδα. Μια ευχή του παππού, μιας γενιάς που φεύγει, στο εγγόνι του, σε μια γενιά που τώρα έρχεται στη ζωή, να παλέψει να φτιάξει

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη

Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ένα αγόρι από τον Πειραιά ξεκίνησε να γράφει μια φανταστική ιστορία για μια παρέα παιδιών που ανοίχτηκαν στη θάλασσα ακολουθώντας έναν πειρατικό χάρτη. Το αγόρι μεγάλωσε,

Διαβάστε περισσότερα

Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή

Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή Β.ΜΕΡΟΣ-μεγαλογράμματη γραφή ΕΝΤΥΠΟ-ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΤΗ ΜΕ ΑΦΗΓΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ Οι Μεγάλες Περιπέτειες της Σαρανταποδαρούσας Σάρας (Περιεχόμενο 30 σελ. :προτείνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Συμφωνία μ ένα δέντρο

Συμφωνία μ ένα δέντρο LOGOTEXNIA 72-109_A_B DHMOTIKOY 23/1/2013 12:35 µµ Page 72 Συμφωνία μ ένα δέντρο Έχω φίλο μου πιστό ένα δέντρο φουντωτό. Συμφωνία του χω κάνει με χαρτί και με μελάνι. Να του δίνω εγώ νερό. Να μου δίνει

Διαβάστε περισσότερα

22 Fairy tales. 22 Παραμύθια

22 Fairy tales. 22 Παραμύθια 22 Fairy tales Published in electronic format by Errikos Kalyvas (www.errikos.gr) at Smashwords Copyright 2011 Errikos Kalyvas e-book version of 16/1/2012 (corrected) Smashwords Edition, License Notes

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι

ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Το χρυσό κορίτσι ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ Το χρυσό κορίτσι Μια φορά κι έναν καιρό πέθανε η γυναίκα ενός άντρα και εκείνος, τι να κάνει; Ξαναπαντρεύτηκε. Μπήκε η μητριά στο σπίτι και είδε ότι εκτός από τη δικιά της την

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη

Τα αστέρια της Ευρώπης Τα αστέρια της Ευρώπη Ευρώπης Ευρώπης της αστέρια Τα Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/greece e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert

klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Ηχολίπανση. Η ΛαΛα μας η καλή ταξιδεύει στις ομορφιές του τόπου μας! klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Ο Καρυοθραύστης Ε.Τ.Α. ΧΟΦΜΑΝ Διασκευή: Τζάνετ Σούλμαν Εικόνες: Ρενέ Γκρι Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μάντη

Ο Καρυοθραύστης Ε.Τ.Α. ΧΟΦΜΑΝ Διασκευή: Τζάνετ Σούλμαν Εικόνες: Ρενέ Γκρι Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μάντη Ο Καρυοθραύστης 1 Ο Καρυοθραύστης Ε.Τ.Α. ΧΟΦΜΑΝ Διασκευή: Τζάνετ Σούλμαν Εικόνες: Ρενέ Γκρι Μετάφραση: Αλεξάνδρα Μάντη 2 Ήταν παραμονή Χριστουγέννων. Το χιόνι έπεφτε απαλά στους δρόμους και όλος ο κόσμος

Διαβάστε περισσότερα

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια

Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια Γλώσσα Γ Δημοτικού Τα απίθανα μολύβια ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα όνειρα «θερινής νυκτός»!...

Χριστουγεννιάτικα όνειρα «θερινής νυκτός»!... Χριστουγεννιάτικα όνειρα «θερινής νυκτός»!... Τα όνειρα μικρών και μεγάλων διαφέρουν αρκετά. Τα όνειρα των μικρών για τα Χριστούγεννα είναι λίγο-πολύ γνωστά: δώρα, λιχουδιές, χαρές, γέλια, διασκέδαση και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ 10-0004-02.indd 1 11/3/2013 1:01:02 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Ελένη Καραντζόλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα.

Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα. Σελίδα 1 Εικόνα- πάνω δεξιά σάρα, σύμβολο κλειδί στη γνωριμία με τα γράμματα. Zούσε κάποτε, μπορεί να τριγυρίζει κάπου εδώ γύρω και σήμερα, μια σαρανταποδαρούσα με σαράντα πόδια και με το ένα πόδι της

Διαβάστε περισσότερα

Κλεφτές Ματιές διηγήματα

Κλεφτές Ματιές διηγήματα Στέφανος Λίβος Κλεφτές Ματιές διηγήματα Αυτό το βιβλίο εκδόθηκε σε πλατφόρμα αυτοέκδοσης. Ο λόγος που η ηλεκτρονική του έκδοση διατίθεται δωρεάν είναι επειδή οι ιδέες πρέπει να διακινούνται ελεύθερα. Το

Διαβάστε περισσότερα