ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή αριθμητικών συμβόλων 0-10 Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος των στοιχείων τους ή όλα τα στοιχεία τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 1-10

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΑΝΩ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 5. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα της Παιχνιδούπολης η οποία περιλαμβάνει 1 λίμνη, 1 κτίριο, δένδρα, λουλούδια, 1 δρομάκι σε σχήμα φιδιού το οποίο αποτελείται από 10 πλάκες ( πάνω στις 4 από τις 10 πλάκες είναι γραμμένοι οι αριθμοί 1,2,7,10) και έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο με τους αριθμούς απο το 1 έως το 7 2 ανθρωπάκια που είναι ο Γιώργος και η Θεανώ( playmobil) 4 ανθρωπάκια ( playmobil) που αναπαριστούν τους φίλους των παιδιών Φύλλο εργασίας με τα σκυλάκια, κουνελάκια και γουρουνάκια της Παιχνιδούπολης. Δίπλα στις εικόνες υπάρχουν κουτάκια στα οποία θα γραφεί ο αριθμός τους Σενάριο: Ο Γιώργος και η Θεανώ είναι 2 φίλοι που ζουν σε μια μεγάλη πόλη. Σήμερα αποφάσισαν να πάνε με την παρέα τους στην Παιχνιδούπολη. Τους είπαν ότι έχει πολλά παιχνίδια και μία αίθουσα γεμάτη εκπλήξεις. Ανυπομονούν λοιπόν να την επισκεπτούν. Όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι τα παιχνίδια άρχιζαν από την είσοδο. Μπροστά τους υπήρχε η χώρα των αριθμών. Για να την περάσουν έπρεπε πρώτα να περπατήσουν τον αριθμοπεζόδρομο πατώντας στην πλάκα με τον αριθμό που θα τους ζητούσαν κάθε φορά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια τη μακέτα της παιχνιδούπολης και την παρέα του Γιώργου και της Θεανώς. Αναφέρουμε έναν αριθμό (από το 1 έως το 7) και ζητάμε να τοποθετήσουν ένα ανθρωπάκι, κάθε φορά, στην πλάκα που είναι γραμμένος ο αριθμός αυτός (στόχος 5)

3 Τα παιδιά πέρασαν τον αριθμοπεζόδρομο! Έπειτα οδηγήθηκαν από τους ανθρώπους της Παιχνιδούπολης στο μονοπάτι του φιδιού. Το μονοπάτι αυτό οδηγούσε στην περιοχή των ζώων. Για να φτάσουν όμως εκεί έπρεπε πρώτα να συμπληρώσουν τους αριθμούς που έλειπαν. Ζητάμε από τα παιδιά να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν από την αριθμογραμμή (στόχος 2) Όταν τα παιδιά έφτασαν στην περιοχή των ζώων είδαν μια λίμνη με πάπιες που πλατσούριζαν στα νερά. Πιο πέρα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια περίμεναν με ανυπομονησία το φαγητό τους. Ο επιστάτης του πάρκου προσπαθούσε να μετρήσει τα ζώα για να υπολογίσει πόσο φαγητό θα φέρει αλλά δυσκολευόταν. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια των παιδιών. Ελάτε να μετρήσουμε μαζί τους! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν πόσα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια υπάρχουν εκεί (στόχος 3) Επιτέλους τα ζώα έφαγαν το φαγητό τους! Τα παιδιά αποφάσισαν να βοηθήσουν τον επιστάτη. Θα του φτιάξουν ένα κατάλογο με τα ζώα της Παιχνιδούπολης. Θα συμβουλεύεται τον κατάλογο και δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μετράει τα ζώα. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και τους ζητάμε να μετρήσουν τα ζώα και να γράψουν στα κουτάκια τον αριθμό (στόχος 2,3)

4 Όταν τελείωσαν την εργασία τους τα παιδιά πλησίασαν στη λίμνη και παρατηρούσαν τα παπάκια που έπαιζαν μέσα. Κάποια βουτούσαν στα νερά, και άλλα κολυμπούσαν στην όχθη της. Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος δυνατός και 2 παπάκια κρύφτηκαν στο σπιτάκι τους. Στην λίμνη έμειναν 3 παπάκια. (τοποθετούμε τα 2 παπιά στο σπιτάκι τους) «- Παιδιά, πόσα είναι όλα τα παπάκια;!» ρώτησε περίεργη η Θεανώ. «- 2 παπάκια είναι στο σπιτάκι τους και 3 κολυμπούν στη λίμνη.» απάντησε ο Γιώργος. «Όλα μαζί είναι λίγο δύσκολο να τα υπολογίσω.» Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Γιώργο και να βρουν πόσα είναι όλα μαζί τα παπάκια και αυτά που είναι μέσα στο σπιτάκι και αυτά που κολυμπούν στη λίμνη (στόχος 4) Αφού διασκέδασαν με τα ζώα πήγαν στην αιθουσα των εκπλήξεων και περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους. Έβλεπαν παιδιά, αλλά και μεγάλους, να βγαίνουν από εκεί. Κανένας όμως δεν έλεγε τίποτα για τη μυστηριώδη αυτή αίθουσα. Έπρεπε να ανακαλύψουν μόνοι τους το μυστήριοέκπληξη. Η Θεανώ, ο Γιώργος και οι φίλοι τους ήταν 6. Δεν μπήκαν όμως όλοι μαζί στην αίθουσα. Έμειναν έξω 4. Ελάτε να δούμε πόσα παιδιά είναι τώρα μέσα; Παρουσιάζουμε στα νήπια τους 6 φίλους. Βάζουμε 2 ανθρωπάκια μέσα στην αίθουσα (χωρίς να δουν τα παιδιά πόσα). Έξω μένουν 4 ανθρωπάκια. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι φίλοι βρίσκονται μέσα στην μυστηριώδη αίθουσα. Όταν τελείωσε η επίσκεψη της αίθουσας-μυστηρίου, τα παιδιά χαρούμενα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

5 Θέλετε να μάθετε ποιο ήταν το μυστικό της αίθουσας του μυστηρίου; Ακούστε το! Η αίθουσα των εκπλήξεων είχε καθρέπτες μαγικούς καπέλα, μάσκες,περούκες, ρούχα, μακιγιάζ και ήρωες των κόμικς φτιαγμένους με κερί. Ντυνόσουν, μακιγιαριζόσουν και ο ήρωας που επιθυμούσες γινόσουν στη στιγμή!

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΖΑΒΟΛΙΑΡΙΚΑ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΑΚΙΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή αριθμητικών συμβόλων Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) Υλικό: Ξύλινο κιβώτιο (ηλεκτρική κουζίνα) Κουλουράκια Καραμέλες Κάρτες σπαστές. Στο εξωτερικό τους μέρος υπάρχει μια φιγούρα καλικατζάρου ενώ στο εσωτερικό μέρος τους είναι ζωγραφισμένες άσπρες, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μωβ καραμέλες Κάρτες με αριθμούς από το 1 έως το 10 5 κάρτες. Πάνω στην 1 η κάρτα είναι ζωγραφισμένη μια άσπρη, στη 2 η μια κίτρινη, στην 3 η μια μωβ, στην 4 η μια πράσινη και στην 5 η μια κόκκινη καραμέλα Σενάριο: «Στα βάθη της γης, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ζουν μικρά, παράξενα πλάσματα που πριονίζουν το δέντρο της γης με βιασύνη και μανία. Είναι τα καλικατζαράκια, τα κακάσχημα, ζαβολιάρικα και πράσινα ξωτικά! Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν το κορμό του δέντρου που στηρίζει τη γη. Μα την παραμονή των Χριστουγέννων, αφήνουν στη μέση ό,τι κι αν κάνουν μόλις τους γαργαλίσουν τη μύτη οι μυρωδιές από τα κουλουράκια και τα ζαχαρωτά. Έτσι λιχούδηδες και σκανδαλιάρηδες που είναι, ακολουθούν ξετρελαμένοι τις μυρωδιές των γλυκών που ξεχύνονται από τα σπίτια. Παρατούν τα πάντα στη μέση κι ανεβαίνουν στη γη. Μια παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν, πέντε φίλοι καλικατζαράκια ετοιμάστηκαν για το ανέβασμα τους στη γη. Είχαν αποφασίσει να κάνουν πολλές ζαβολιές εκεί πάνω. Θα τρύπωναν από τις καμινάδες στα σπίτια των ανθρώπων, θα έσβηναν τις φωτιές στα τζάκια τους, θα ανακάτωναν τα κουζινικά τους, θα σκόρπιζαν τα φαγητά και τα γλυκά τους και μετά από 15 μέρες θα ζαναγύριζαν ξανά στα βάθη της γης. «- Ώσπου να μετρήσουμε ως το 10 θα έχουμε φτάσει στην επιφάνεια της γης» είπε ο Φρικαντερούλης. «- Γρήγορα το μέτρημα» είπε ο Φαγαντέρας με ανυπομονησία. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τα καλικατζαράκια και να μετρήσουν ως το 10 (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στη γη έξω από το σπίτι της γιαγιάς Ελένης. Η γιαγιά, λόγω των Χριστουγέννων, είχε φτιάξει κουλουράκια με σοκολάτα, κουλουράκια με πορτοκάλι και κουλουράκια με μαρμελάδα. Επίσης αγόρασε και καραμέλες για τα εγγόνια της. «- Πωπω..! Πόσα πολλά κουλουράκια!!» είπε ο Λιχουδένιος.

7 «- Βρε χαζούλη δεν είναι όλα τα ίδια» είπε ο Φρικαντερούλης. «Έλα να τα χωρίσουμε και να τα μετρήσουμε.» Δίνουμε στα παιδιά τα κουλουράκια και ζητάμε να μετρήσουν: Πόσα είναι τα κουλουράκια με σοκολάτα που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με πορτοκάλι που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με μαρμελάδα που έφτιαξε η γιαγιά; (στόχος 2) Για να μην ξεχάσουν πόσα ήταν τα κουλουράκια αποφάσισαν να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό (στόχος 3) Ο Γλυκουδένιος ανακάλυψε τις καραμέλες και προσπάθησε να τις βάλει μέσα στο σακί του. Ήταν όμως πολλές και αποφάσισε να φωνάξει και τα άλλα καλικατζαράκια. Ξεχώρισαν, μέτρησαν και έβαλαν τις καραμέλες στα 5 σακιά τους. Μετά έγραψαν στις κάρτες με τις καραμέλες, τους σωστούς αριθμούς. Ήθελαν να ξέρουν πόσες ήταν οι καραμέλες για να πάρουν όλοι τις ίδιες και να μην κάνει κάποιος καμιά ζαβολιά. Ελάτε να δούμε πόσες καραμέλες πήρε ο καθένας! Δίνουμε στα παιδιά τις κάρτες με τις φιγούρες των καλικατζάρων (μέσα στις οποίες είναι σχεδιασμένες οι καραμέλες που πήρε ο καθένας) και τις κάρτες με τις χρωματιστές καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να τις μετρήσουν και να γράψουν, στην ανάλογη κάρτα, το σωστό αριθμό (στόχος 2, 4)

8 Το πρωί η γιαγιά Ελένη βρήκε την κουζίνα της άνω - κάτω και όλες τις λιχουδιές της να έχουν εξαφανιστεί. Κατάλαβε ότι ήρθαν τα καλικατζαράκια αλλά δε στεναχωρήθηκε καθόλου. Είχε φροντίσει να έχει και άλλα κουλουράκια στην κατάψυξη. Πήρε 4 και τα έβαλε στο φούρνο για να τα ψήσει. Όταν ψήθηκαν έφαγε το 1. Πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στον φούρνο; Παίρνουμε 4 κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο φούρνο. Μετά παίρνουμε μέσα από αυτόν 1 κουλουράκι (αυτό που έφαγε η γιαγιά) και ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στο φούρνο (στόχος 5) Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν τα εγγόνια της γιαγιάς Ελένης που της είπαν ότι θα την επισκεφτούν. Αμέσως η γιαγιά έβγαλε από το ψυγείο άλλα 2 κουλουράκια και τα έβαλε στο φούρνο. Είναι αρκετά; Αναρωτήθηκε η γιαγιά. Πόσα είναι όλα τα κουλουράκια που έχω; Ελάτε παιδιά να τη βοηθήσουμε! Τοποθετούμε τα 3 ψημένα κουλούρια μπροστά στα παιδιά. Μετά βάζουμε μέσα στο φούρνο τα 2 κουλούρια που έβγαλε από το ψυγείο. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα κουλουράκια της γιαγιάς και αυτά που είναι μέσα στο φούρνο και τα ψημένα (στόχος 5)

9 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Η μαγική χώρα των ζώων ( μακέτα ) Η φιγούρα της νεράιδας Αφροδίτης 5 άλογα Ένας λαγός Λίμνη με 5 παπάκια 1 θάμνος με 6 βατόμουρα σε τυχαία τοποθέτηση κάρτα πλαστικοποιημένη με τον αριθμό 6 Μαρκαδόροι και χαρτονάκια Σενάριο: Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια όμορφη νεράιδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Μια μέρα λοιπόν η νεράιδα Αφροδίτη αποφάσισε να πάει μια μακρινή βόλτα. Καθώς πετούσε είδε ξαφνικά μπροστά της μια πολλή όμορφη χώρα, τη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Της άρεσε τόσο πολύ ώστε θέλησε να κατέβει κάτω να επισκεφτεί τη μαγική χώρα από κοντά. Ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά της ένας λαγός ο οποίος της είπε: «-Ωπ! Ποια είσαι εσύ;! Δεν μπορείς να μπεις στην χώρα μας, εδώ ζούμε μόνο εμείς!» Η όμορφη νεράιδα στεναχωρήθηκε πολύ αλλά ο λαγός συνέχισε την κουβέντα του και είπε: «Εκτός αν βρεις τον μαγικό κωδικό.» «-Και ποιος είναι αυτός;» ρώτησε η Αφροδίτη. «-Είναι ο αριθμός που μας δείχνει πόσα είναι τα άλογα έξω από τον στάβλο.» απάντησε ο λαγός.

10 Η νεραϊδούλα άρχισε να μετρά. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα άλογα που είναι έξω από τον στάβλο και να βρουν το μαγικό κωδικό (στόχος 1) Αφού η νεράιδα βρήκε το μαγικό κωδικό, μπήκε στη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Πλησίασε κοντά στη λίμνη και θαύμασε τα παπάκια που βρίσκονταν εκεί. 2 παπάκια όμως τρόμαξαν και κρύφτηκαν στη σπηλιά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν πόσα είναι όλα παπάκια (και αυτά που βρίσκονται μέσα στη λίμνη και αυτά που κρύφτηκαν στη σπηλιά) (στόχος 2) Στη συνέχεια, η Αφροδίτη πήγε στον στάβλο με τα άλογα. Σκέφτηκε να τα κεράσει από ένα κάροτο. Εκείνη την στιγμή 4 άλογα βρίσκονταν έξω από το σπιτάκι τους και 1 μέσα σε αυτό. Ελάτε να τα μετρήσουμε για να δούμε πόσα καρότα θα χρειαστούν! Παρουσιάζουμε στα παιδιά τη μακέτα. Έξω από έξω από το στάβλο βρίσκονται 4 άλογα και 2 μέσα σ αυτόν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα άλογα μαζί (στόχος 2) Τα άλογα χάρηκαν για τη γνωριμία και την ευχαρίστησαν για τα καρότα. Η Αφροδίτη χαρούμενη προχώρησε παρακάτω. Στην άκρη του δρόμου υπήρχε ένας θάμνος με μεγάλα νόστιμα βατόμουρα. «Τι ωραία βατόμουρα είναι αυτά!!» είπε η νεράιδα, «Μακάρι να μπορούσα να φάω ένα!» Τότε πετάχτηκε το ελάφι που καθόταν δίπλα στο θάμνο και είπε: «Στάσου! Έχω υποσχεθεί να δώσω βατόμουρα στους φίλους μου, θα τα μετρήσουμε και αν είναι αρκετά, θα σου δώσω ένα!» Χαρούμενη η Αφροδίτη άρχισε το μέτρημα. Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν τα βατόμουρα που υπάρχουν στο θάμνο (στόχος 1) «Εντάξει είναι αρκετά» είπε το ελάφι «μπορείς να φας ένα.» Κοντά στο θάμνο με τα βατόμουρα υπήρχε μια χελωνίτσα. «-Ποια είσαι εσύ; Δε σ έχω ξαναδεί στη χώρα μας!» είπε η χελώνα. «-Είμαι νεράιδα και το όνομά μου είναι Αφροδίτη!» απάντησε η νεράιδα. «Εσύ, ποια είσαι;» «-Εμένα με λένε Αθηνά, μένω στη μαγική χώρα των Ζώων εδώ και πολλά χρόνια και έχω τόσα παιδιά» είπε η χελωνίτσα και της έδειξε μια κάρτα πάνω στην οποία ήταν γραμμένος ένας αριθμός. Ελάτε να βοηθήσουμε τη νεραϊδούλα να βρει πόσα παιδιά έχει η χελώνα. Δείχνουμε την κάρτα με τον αριθμό στα νήπια και ζητάμε να μας πουν πόσα είναι τα παιδιά της χελώνας (στόχος 3) «-Για στάσου ακούω φωνές. Πάμε να δούμε τι γίνεται!» είπε η νεράιδα. «-Νομίζω ότι φωνάζουν πολλά ζώα μαζί» παρατήρησε η χελώνα.

11 Πράγματι η χελώνα είχε δίκιο. Τα ζώα ήταν αγανακτησμένα με τον ταχυδρόμο. «Πρέπει να βρούμε μια λύση, δεν μπορεί να έρχεται ο ταχυδρόμος και να αφήνει τα γράμματα όπου να 'ναι!!» έλεγαν τα ζώα στεναχωρημένα. Η νεράιδα κατάλαβε ότι τα ζωάκια είχαν μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούσαν να βρουν τα γράμματα που τους έστελναν οι φίλοι τους από μακριά. Κάθησε, σκέφτηκε και βρήκε τη λύση. Θα έβαζαν σε κάθε σπίτι αριθμούς! Ο ταχυδρόμος θα έβλεπε τον αριθμό και θα άφηνε το σωστό γράμμα σε κάθε σπίτι. Ζητάμε από τα νήπια να γράψουν τους αριθμούς 1, 3 και 5 και στη συνέχεια να κολλήσουν ένα αριθμό σε κάθε σπίτι (στόχος 4)

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Επίλυση προβλημάτων με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό. Υλικό: Μια αφίσα-πρόσκληση με 2 κενά στα οποία θα γραφούν οι αριθμοί 4 και 5 Ο κατάλογος των αγορών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Μακέτα με τον χώρο της γιορτής 8 μπαλόνια σε γραμμική διάταξη 8 ζωάκια σε κυκλική διάταξη 2 κουτάκια Καραμέλες κόκκινες και κίτρινες Σενάριο: Η μικρή νεράιδα είχε γενέθλια λίγες μέρες αργότερα. Η μαμά της αποφάσισε να οργανώσει ένα πάρτι, στο οποίο θα καλούσε όλα τα ζωάκια που γνώρισε η κόρη της στη «μαγική χώρα των ζώων». Η μικρή νεράιδα ενθουσιάστηκε με την ιδέα αλλά δεν ήξερε τον τρόπο με τον οποίο θα έλεγε σε όλα τα ζωάκια της χώρας, την ημέρα των γενεθλίων της. Η μαμά της όμως είχε τη λύση και σ αυτό το πρόβλημα. Θα τοποθετούσαν μια μεγάλη αφίσα- πρόσκληση στο κέντρο της μαγικής χώρας που θα έλεγε: «Σας καλώ σήμερα 4 Δεκεμβρίου, στα γενέθλια μου. Γίνομαι 5 χρονών!!» Η νεράιδα όμως δεν ήξερε να γράφει πολύ καλά τους αριθμούς, γι αυτό πρέπει να τη βοηθήσουμε. Παρουσιάζουμε την αφίσα - πρόσκληση στα νήπια και ζητάμε να γράψουν στα κενά τους σωστούς αριθμούς (στόχος 1) Η μαμά της νεράιδας άρχισε τις ετοιμασίες για το πάρτι. Έφτιαξαν,μαζί με την Αφροδίτη, τον κατάλογο των αγορών τους. Ήταν ένας παράξενος κατάλογος. Η μαμά ζωγράφισε τα πράγματα που χρειάζονταν, ενώ η Αφροδίτη έπρεπε να τα μετρήσει και να τοποθετήσει δίπλα από αυτά τους αντίστοιχους αριθμούς. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τον κατάλογο των αγορών και τις κάρτες με τους αριθμούς από το Ζητάμε από τα νήπια τα εξής:

13 Να μετρήσουν τις κόκκινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τις κίτρινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τα μπαλόνια και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Η ημέρα των γενεθλίων έφτασε και το πάρτι ξεκίνησε!! Στο πάρτι της νεράιδας όμως δεν μπόρεσαν να πάνε όλα τα ζωάκια που γνώρισε στη μαγική χώρα. Ήρθαν μερικά από αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε! Τα παιδιά καλούνται να μετρήσουν πόσα ζωάκια πήγαν τελικά στο πάρτι (στόχος 2) Η νεράιδα Αφροδίτη σκέφτηκε να στείλει δύο κουτιά με γλυκά, στις φίλες της, τη Σοφία και την Κατερίνα, που δεν μπόρεσαν να έρθουν στα γενέθλια της. Έτσι, η μικρή νεράιδα πήγε, πήρε από τον μπουφέ 3 κίτρινες καραμέλες. Έβαλε τις καραμέλες σ ένα κουτί. Θα το έστελνε στη

14 φίλη της τη Σοφία. Πήγε όμως κρυφά ο λαγός και πήρε μια καραμέλα. Πόσες καραμέλες θα πάρει η Σοφία; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 3 καραμέλες. Παίρνουμε από το καυτί 1 καραμέλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4) Η νεράιδα πήρε από τον μπουφέ 4 κόκκινες καραμέλες και τις έβαλε μέσα στο δεύτερο κουτί. Αυτό θα το έστελνε στη φίλη της την Κατερίνα. Η χελώνα όμως ζήτησε από τη νεράιδα να της δώσει δύο κόκκινες καραμέλες για τα παιδία της που δεν είχαν έρθει στο πάρτι. Η νεράιδα πήρε από το κουτί 2 κόκκινες καραμέλες και τις χάρισε στη χελώνα. Πόσες καραμέλες μένουν στο κουτί για την Κατερίνα; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 4 καραμέλες. Παίρνουμε από το κουτί 2 καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4)

15 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: «Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικων συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Προφορική αρίθμηση 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα που αναπαριστά το χωριό των Στρουμφ Το βιβλίο συνταγών του Μπαμπαστρούμφ. Η πρώτη του σελίδα έχει 9 μήλα σε γραμμική διάταξη, η δεύτερη 7 μπανάνες σε τυχαία τοποθέτηση και η τελευταία τον αριθμό 5 Χάρτινα πορτοκάλια περισσότερα από 5 Καλαθάκι, 5 μήλα, κουτάκι και 6 πορτοκάλια Πλαστικοποιημένες κάρτες με αριθμούς από το 1.10 Το βιβλίο συνταγών του Δρακουμέλ Σενάριο: Στο χωριό των Στρουμφ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση! Πολλά από τα Στρουμφάκια είναι άρρωστα και ο Μπαμπαστρούμφ, το πιο σοφό Στρουμφ, αποφάσισε να φτιάξει ένα μαγικό ζωμό από φρούτα.μόλις τον έπιναν τα μικρά Στρουμφάκια θα γίνονταν αμέσως καλά. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές συνταγές και άρχισε να διαβάζει τα υλικά που χρειαζόταν. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια το βιβλίο των «Μαγικών Συνταγών» και τους ζητάμε να διαβάσουν τη συνταγή του μαγικού ζωμού. Στην πρώτη σελίδα πρέπει να μετρήσουν πόσα είναι τα μήλα (στόχος 1) Στη δεύτερη σελίδα να μετρήσουν τις μπανάνες (στόχος 1) Στην τελευταία σελίδα να κολλήσουν τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο αριθμός που υπάρχει εκεί (στόχος 2,1)

16 Έστειλε λοιπόν ο Μπαμπαστρούμφ τη Στρουμφίτα, το Σπιρτούλη και το Μελένιο στο δάσος για να μαζέψουν τα φρούτα που χρειαζόταν. Όμως ο κακός μάγος Δρακουμέλ είδε στη μαγική του σφαίρα τι ετοίμαζε ο Μπαμπαστρούμφ κι έτρεξε στο δάσος να πιάσει τα μικρά Στρουμφάκια. Θα έπαιρνε και τα φρούτα τους για να φτιάξει αυτός το μαγικό ζωμό. Πρώτη βρήκε τη Στρουμφίτα που είχε βάλει 4 πορτοκάλια στο καλαθάκι της και κρατούσε στο χέρι της άλλα 2. Παρουσιάζουμε στα νήπια το καλαθάκι (το οποίο είναι κλειστό) με τα 4 πορτοκάλια. Έξω από το καλάθι υπάρχουν 2 πορτοκάλια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα πορτοκάλια που μάζεψε η Στρουμφίτα (στόχος 3) O Δρακουμέλ άρπαξε την μικρή Στρουμφίτα! Αυτή τρόμαξε και άρχισε να φωνάζει στα Στρουμφάκια που ήταν μαζί της. «Σπιρτούλη, Μελένιε, τρέξτε γρήγορα να σωθείτε! Ο Δρακουμέλ μας βρήκε!» Ο Σπιρτούλης,που μόλις είχε μαζέψει 5 κατακόκκινα μήλα, τρόμαξε τόσο που το καλαθάκι του έπεσε από τα χέρια και 2 μήλα βγήκαν έξω. Παρουσιάζουμε στα παιδιά το κουτί του Σπιρτούλη ο οποίος είχε μαζέψει 5 μήλα. Του έπεσαν όμως έξω από το κουτί του 2 μήλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα μήλα έμειναν στο κουτάκι του Σπιρτούλη (στόχος 3) Μέχρι ο Δρακουμέλ να καταφέρει να πιάσει τη Στρουμφίτα και τον Σπιρτούλη, ο Μελένιος είχε κρυφτεί. Ο Δρακουμέλ έψαξε μα δεν μπόρεσε να τον βρει. Γύρισε λοιπόν στο κάστρο του και κλείδωσε τα 2 Στρουμφάκια σε ένα μαγικό κλουβί. Έβγαλε όλα τα φρούτα από το καλάθι και τα έβαλε πάνω στο τραπέζι για να τα μετρήσει. Ήταν άραγε αρκετά για να φτιάξει τη περιβόητη συνταγή; Για να θυμάται πόσα ήταν τα φρούτα έβαζε δίπλα τους και το σωστό αριθμό.

17 Παρουσιάζουμε τα πορτοκάλια, τα μήλα και τις κάρτες από το στα νήπια και ζητάμε: Να μετρήσουν τα μήλα και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Να μετρήσουν τα πορτοκάλια και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Ο Μελένιος γύρισε πίσω στο Στρουμφοχωριο και είπε στον Μπαμπαστρούμφ τι είχε γίνει. Ο Μπαρμπαστρούμφ έτρεξε αμέσως στο κάστρο του Δρακουμέλ για να ελευθερώσει τα μικρά στρουμφάκια. Όμως για να ανοίξει το μαγικό κλουβί έπρεπε να βρει τον κωδικό του. Ο κωδικός είχε 2 αριθμούς. Τον αριθμό μετά το 5 και τον αριθμό πριν το 3. Καλούνται τα νήπια να βρουν: Ποιος αριθμός είναι μετά το 5 (στόχος 4) Ποιος αριθμός είναι πριν το 3 (στόχος 4) Αφού βρήκαν το μαγικό κωδικό άνοιξαν το κλουβί και τα μικρά Στρουμφάκια έφυγαν τρέχοντας. «Απαίσια μικρά Στρουμφάκια, πάλι με ξεγελάσατε. Δεν θα μου ξεφύγετε όμως, θα φτιάξω μόνος μου το μαγικό ζωμό και τότε θα σας πιάσω!» φώναξε με πείσμα ο Δρακουμέλ. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές του συνταγές για να σημειώσει ό,τι θυμόταν από τη συνταγή. Πρώτα ζωγράφισε τα φρούτα που θα χρησιμοποιούσε. Δίπλα έπρεπε να γράψει και τους αριθμούς τους. Καλούνται τα παιδιά να γράψουν στα κενά τους ανάλογους αριθμούς (στόχος 5) Ο Δρακουμέλ άρχισε να ετοιμάζει το μαγικό ζωμό και..αποτυχία! Ένα ΜΠΑΑΑΑΜ ακούστηκε. Τα Στρουμφάκια έφυγαν γελώντας από το κάστρο. Για μια ακόμα φορά γλιτώσανε από τον Δρακουμέλ. Στο δρόμο της επιστροφής μάζεψαν ξανά τα φρούτα για τη συνταγη του Μπαμπαστρουμφ. Όταν έφτασαν στο χωριό,ο Μπαμπαστρουμφ έφτιαξε το ζωμό και τα άρρωστα Στρουμφάκια έγιναν αμέσως καλά.

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: 10 χρυσές μπάλες σε γραμμική διάταξη 8 κόκκινες μπάλες σε τυχαία τοποθέτηση 2 κουτάκια. Στο ένα είναι γραμμένος πάνω ο αριθμό 2 και η λέξη χιονάνθρωποι ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και η λέξη μπλε μπάλες 1 μπαουλάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 5 φιογκάκια 1φιογκάκι 1 κουτάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 4 νιφάδες 1 χριστουγεννιάτικο χάρτινο δένδρο Τα στολίδια Πλαστικοποιημένες κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Λίστα με τα στολίδια που θα χρησιμοποιήσουμε Σενάριο: Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και τα μικρά Στρουμφάκια θέλησαν να στολίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν όμως η πρώτη τους φορά και είχαν αρκετές δυσκολίες. Πήγαν σ ένα κατάστημα και αγόρασαν κάποια στολίδια. Είναι άραγε αρκετά; Ελάτε να βοηθήσουμε τα στρουμφάκια να μετρήσουν τα στολίδια τους! Ας αρχίσουμε με τις μπάλες! Τοποθετούμε μπροστά στα παιδιά τις χρυσές και κόκκινες μπάλες και τους ζητάμε τα εξής: Να μετρήσουν τις χρυσές μπάλες (στόχος 1) Να μετρήσουν τις κόκκινες μπάλες (στόχος 1) Τα στρουμφάκια αγόρασαν και 2 κουτιά. Το ένα είχε μέσα χιονάνθρωπους και το άλλο μπλε μπάλες. Ο αριθμός που υπήρχε πάνω στα κουτιά έδειχνε πόσους χιονάνθρωπους και πόσες μπλε μπάλες αγόρασαν τα στρουμφάκια. Δίνουμε στα παιδιά τα 2 κουτάκια. Στο ένα κουτί είναι γραμμένος ο αριθμός 2 και η λέξη «χιονάνθρωποι», ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και οι λέξεις «Μπλε μπάλες».

19 Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι είναι οι χιονάνθρωποι (στόχος 2) Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες είναι οι μπλε μπάλες (στόχος 2) Για να γίνουν τα στολίδια περισσότερα η Στρουμφίτα έφερε όλα τα φιογκάκια της. 5 φιογκάκια είχε φυλαγμένα σ ένα μπαουλάκι και ένα φόραγε στα μαλλιά της. Πόσα φιογκάκια πρόσφερε η Στρουμφίτα; Παρουσιάζουμε το κουτί και τα 6 φιογκάκια στα νήπια. Τοποθετούμε τα 5 φιογκάκια μέσα στο κουτί και αφήνουμε το 1 έξω. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα φιογκάκια (στόχος 3) Ο Σπιρτούλης έφερε το κουτί με τις νιφάδες του. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο στόλισμα του δένδρου. Τα στρουμφάκια αποφάσισαν να βάλουν 1 νιφάδα στην κορυφή. Δείχνουμε στα παιδιά το άλλο κουτάκι με τις 4 νιφάδες. Θέτουμε στα παιδιά το εξής ερώτημα: Υπάρχουν αυτές οι 4 νιφάδες μέσα στο κουτί. Βγάζουμε 1 νιφάδα για να στολίσουμε την κορυφή του δένδρου. Πόσες νιφάδες θα μείνουν στο κουτί; Αφού μέτρησαν τα στολίδια, ήρθε η ώρα να στολίσουν το δέντρο. Ελάτε να τους βοηθήσουμε!

20 Επιτέλους το δέντρο στολίστηκε. Ήταν το ομορφότερο δέντρο του δάσους! Τα στρουμφάκια ήταν πολύ χαρούμενα. Το μόνο που έμεινε ήταν να φτιάξουν μια λίστα με τα στολίδια τους. Θα γνώριζαν πόσα και ποια είναι τα στολίδια τους για την επόμενη χρονιά. Τα Στρουμφάκια χρειάζονται την βοήθειά μας. Παρουσιάζουμε τη λίστα με τα στολίδια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν και να γράψουν δίπλα από το καθένα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 1,4)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ

ΖΑΧΡΑ ΙΜΠΡΑΧΗΜ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΖΑΣ Θυµάσαι το παραµύθι της γιαγιάς για την 28 η Οκτωβρίου; Μάζεψε τους φίλους σου και διηγήσου το. Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας γίγαντας που ζούσε στο δικό του σπίτι. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα M A R K E T I N G R E S E A R C H S E R V I C E S Παρουσίαση Αποτελεσμάτων Online Έρευνας για τα Χριστούγεννα Δεκέμβριος 2010 Εισαγωγή Φέτος, είπαμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια έρευνα που αφορά

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού

Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, οι τετάρτες τάξεις του Θ Δημοτικού Σχολείου Πάφου πήγαν εκδρομή στο Εθνικό δασικό πάρκο Πέτρας του Ρωμιού. Ο σκοπός τους ήταν να περπατήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνα Γεωργακάκου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα

Λίγα λόγια... Περιεχόμενα ΟΔΗΓΙΕΣ Λίγα λόγια... Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Μάντεψε Τι + Ποιος» περιλαμβάνει 6 συναρπαστικά παιχνίδια, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η διασκέδαση και αυτό το παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Beginners

Modern Greek Beginners 2016 HIGHER SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION Modern Greek Beginners ( Section I Listening) Transcript Familiarisation Text Καλημέρα. Καλημέρα σας. Μπορώ να σας βοηθήσω; Ήρθα να πάρω αυτό το δέμα. Σήμερα

Διαβάστε περισσότερα

Ο πρίγκιπας του κάστρου

Ο πρίγκιπας του κάστρου Ο πρίγκιπας του κάστρου Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πρίγκιπας που ήταν πάνω σε ένα άλογο. Ήθελε να πάει σε ένα μαγικό κάστρο που ήταν πολύ επικίνδυνο. Ήθελε να σκοτώσει κάτι κακούς ανθρώπους. Σκέφτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1

Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή. Επίπεδο Α1 Συγγραφέας Αλεξίου Θωμαή Επίπεδο Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Ο Λάμπης ο κούνελος έμαθε ελληνικά! Μας έγραψε ένα γράμμα για να το διαβάσουμε παρέα και να μάθουμε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων Η Γειτονιά των Χρωμάτων Αναστασία Στολτίδου -Στην Γκρίζα πολιτεία που λείπει το χρώμα, που τα σπίτια, τα αυτο- κίνητα, τα μαγαζιά, ο ουρανός, ο ήλιος, οι άνθρωποι είναι γκρι, τα παι- διά δεν έχουν καμιά

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι

Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι Η μαμά μου είναι όμορφη και έξυπνη. Το αγαπημένο της φαγητό είναι το παστίτσιο. Το αγαπημένο της χρώμα είναι κόκκινο. Το αγαπημένο της λουλούδι είναι το τριαντάφυλλο. Είναι φυσικός, στο ύψος κανονική και

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο)

Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Γιάννης Ο Καρκάλης (νερόφιδο) Ο Καρκάλης ένα γενναίο νερόφιδο φεύγει για μια αποστολή να σώσει τον πολιτισμό του δήμου Νεροφιδέ στη λίμνη του Kουρνά, διότι οι ψαράδες γλύφουν τα δάχτυλα των ποδιών τους

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν διάφορα και σημαντικά προβλήματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη νερού, φαγητού και ιατρικής περίθαλψης και το χειρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης:

ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης: Τίτλος :Η μαγική χρυσόσκονη Τύπος Μέσου: ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης: Έτος Έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα

Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα Η πολύ λαίμαργη μπουλτόζα που έφαγε τον Ακάμα Κατάπιε όλα τα φύτα Και έχει μείνει ερημια Δεν νομίζω τώρα ποιά Πώς τον γλιτώνει τον καύγα Ήρθαν οι δασονόμοι με τα Όπλα και τα σπαθιά Τρέχει τώρα να ξεφύγει

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Μαθηματικά. Α και Β Δημοτικού. Τετράδιο Εργασιών. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Μαθηματικά Α και Β Δημοτικού Τετράδιο Εργασιών α τεύχος Προσαρμοσμένη έκδοση για την ενίσχυση της προσβασιμότητας με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού.

Άσκηση κατανόησης γραπτού λόγου 1. Διάβασε πάλι την ιστορία και διάλεξε α, β ή γ. 1. Η ιστορία μιλάει για μια... Α. γάτα. Β. αλεπού. Γ. μαϊμού. Συγγραφέας: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Μια αλεπού πεινούσε πολύ! Είδε σε ένα δέντρο μια κληματαριά γεμάτη σταφύλια. Ήθελε να φάει!

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ. 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας. Σχολικό Έτος 2013-2014 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΦΡΟΥΤΑ 4 ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας Σχολικό Έτος 2013-2014 Στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης, τα παιδιά της Β τάξης του σχολείου μας, ανακατεύοντας φρούτα και φαντασία, δημιούργησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω!

Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω! Διαφέρω αλλά... σε ενδιαφέρω! Στόχοι: Αυτογνωσία Διαχείριση συναισθημάτων Αποδοχή διαφορετικότητας Σεβασμός των δικαιωμάτων Να μάθουν να συνεργάζονται Μέθοδος Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με τη σύσταση ομάδας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ Η Λιλή και η Μπρίκνεη δυο σταγόνες που ζούσαν σ έναν νερόμυλο στην Έδεσσα ξεκίνησαν μια μέρα για να πάνε στο σχολείο. Καθώς προχωρούσαν, βρήκαν και τρεις φίλους τους: τον Τζο, τον

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή

Άσκηση 1: Διάλεξε τη σωστή απάντηση, α,β ή γ! 1. Η Πέππα το γουρουνάκι είναι: α. Ταινία β. Σειρά κινουμένων σχεδίων γ. Παιχνίδι στον υπολογιστή Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: Α1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΖΩΑ) ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Θα διαβάσουμε ένα κείμενο για την αγαπημένη παιδική σειρά «Πέππα το γουρουνάκι». Διάβασε προσεκτικά το κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης

Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Ορθογωνούλης Αμβλυγωνούλης Οξυγωνούλης Μια φορά και έναν καιρό στην τριγωνογειτονιά ζούσαν 3 φίλοι: ο Αµβλυγωνούλης, ο Oξυγωνούλης και ο Oρθογωνούλης. Κάθε ένας ζούσε σε ένα σπιτάκι ανάλογο µε το σχήµα

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα

Θεατρικό. Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Θεατρικό Ηλίας Ξανθούλα παππούς γιαγιά μαμά αρκούδα αρκουδάκι Σκηνή 1η Σκηνικό: Αυλή σπιτιού Πρόσωπα: Παππούς, γιαγιά, Ηλίας, Ξανθούλα Παππούς: Καλώς τα παιδιά! Γιαγιά: Καλώς τα εγγονάκια μας. Ηλίας: Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που

Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που Τίτλος προγράμματος: «Παιχνίδια στο χθες, παιχνίδια στο σήμερα, παιχνίδια δίχως σύνορα» Υπεύθυνη προγράμματος: Μπότη Ευαγγελή Εκπαιδευτικός που συμμετέχει: Κακάρη Κωνσταντίνα Παρακολουθώντας τα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ

11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ 11 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Ελένη Κουντουρά Ελισάβετ Ταουφίκ Παιδαγωγικοί στόχοι του προγράμματος: Ευαισθητοποίηση των νηπίων απέναντι στα αδέσποτα Κατανόηση των δικαιωμάτων/αναγκών/συναισθημάτων των

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

1. Να καταγράψετε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης των μαθητών, σύμφωνα με το πιο πάνω σενάριο.

1. Να καταγράψετε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τρόπου διδασκαλίας και μάθησης των μαθητών, σύμφωνα με το πιο πάνω σενάριο. Δραστηριότητα 1α: Να διαβάσετε, προσεκτικά, το πιο κάτω σενάριο διδασκαλίας, να το Σενάριο διδασκαλίας 1α Η κυρία Αιμιλία είπε, «Εντάξει κορίτσια και αγόρια, ας γυρίσουμε στη σελίδα 37 του βιβλίου της

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ

ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ 1 ΝΥΧΤΕΣ ΓΙΟΜΑΤΕΣ ΘΑΜΑΤΑ ΡΟΛΟΙ Κατερίνα Κωνσταντίνος Παύλος Μητέρα Πατέρας Παππούς Γιαγιά Καλικάντζαροι:7 Άγιος Βασίλης Κυρία Αγ. Βασίλη 2 ξωτικά Μμμ! Πώς μυρίζουν αυτοί οι κουραμπιέδες! Τα μελομακάρονα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ Δασκάλα: Αραμπατζή Αικατερίνη Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Παντελάκη Βαλαβάνη Βενετία Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Ν. Καβάλας ΤΑΞΗ: Ε2 ΜΑΘΗΤΕΣ: 15 2006 1. Πρώτη επαφή

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα