ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ"

Transcript

1 ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ- ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Γ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10 Γραφή αριθμητικών συμβόλων 0-10 Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος των στοιχείων τους ή όλα τα στοιχεία τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 1-10

2 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΑΝΩ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΧΝΙΔΟΥΠΟΛΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση 2. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 3. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 4. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) 5. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα της Παιχνιδούπολης η οποία περιλαμβάνει 1 λίμνη, 1 κτίριο, δένδρα, λουλούδια, 1 δρομάκι σε σχήμα φιδιού το οποίο αποτελείται από 10 πλάκες ( πάνω στις 4 από τις 10 πλάκες είναι γραμμένοι οι αριθμοί 1,2,7,10) και έναν πλακόστρωτο πεζόδρομο με τους αριθμούς απο το 1 έως το 7 2 ανθρωπάκια που είναι ο Γιώργος και η Θεανώ( playmobil) 4 ανθρωπάκια ( playmobil) που αναπαριστούν τους φίλους των παιδιών Φύλλο εργασίας με τα σκυλάκια, κουνελάκια και γουρουνάκια της Παιχνιδούπολης. Δίπλα στις εικόνες υπάρχουν κουτάκια στα οποία θα γραφεί ο αριθμός τους Σενάριο: Ο Γιώργος και η Θεανώ είναι 2 φίλοι που ζουν σε μια μεγάλη πόλη. Σήμερα αποφάσισαν να πάνε με την παρέα τους στην Παιχνιδούπολη. Τους είπαν ότι έχει πολλά παιχνίδια και μία αίθουσα γεμάτη εκπλήξεις. Ανυπομονούν λοιπόν να την επισκεπτούν. Όταν έφτασαν εκεί διαπίστωσαν ότι τα παιχνίδια άρχιζαν από την είσοδο. Μπροστά τους υπήρχε η χώρα των αριθμών. Για να την περάσουν έπρεπε πρώτα να περπατήσουν τον αριθμοπεζόδρομο πατώντας στην πλάκα με τον αριθμό που θα τους ζητούσαν κάθε φορά. Ελάτε να τους βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια τη μακέτα της παιχνιδούπολης και την παρέα του Γιώργου και της Θεανώς. Αναφέρουμε έναν αριθμό (από το 1 έως το 7) και ζητάμε να τοποθετήσουν ένα ανθρωπάκι, κάθε φορά, στην πλάκα που είναι γραμμένος ο αριθμός αυτός (στόχος 5)

3 Τα παιδιά πέρασαν τον αριθμοπεζόδρομο! Έπειτα οδηγήθηκαν από τους ανθρώπους της Παιχνιδούπολης στο μονοπάτι του φιδιού. Το μονοπάτι αυτό οδηγούσε στην περιοχή των ζώων. Για να φτάσουν όμως εκεί έπρεπε πρώτα να συμπληρώσουν τους αριθμούς που έλειπαν. Ζητάμε από τα παιδιά να συμπληρώσουν τους αριθμούς που λείπουν από την αριθμογραμμή (στόχος 2) Όταν τα παιδιά έφτασαν στην περιοχή των ζώων είδαν μια λίμνη με πάπιες που πλατσούριζαν στα νερά. Πιο πέρα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια περίμεναν με ανυπομονησία το φαγητό τους. Ο επιστάτης του πάρκου προσπαθούσε να μετρήσει τα ζώα για να υπολογίσει πόσο φαγητό θα φέρει αλλά δυσκολευόταν. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια των παιδιών. Ελάτε να μετρήσουμε μαζί τους! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν πόσα γουρουνάκια, σκυλάκια και κουνελάκια υπάρχουν εκεί (στόχος 3) Επιτέλους τα ζώα έφαγαν το φαγητό τους! Τα παιδιά αποφάσισαν να βοηθήσουν τον επιστάτη. Θα του φτιάξουν ένα κατάλογο με τα ζώα της Παιχνιδούπολης. Θα συμβουλεύεται τον κατάλογο και δε θα χρειάζεται κάθε φορά να μετράει τα ζώα. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και τους ζητάμε να μετρήσουν τα ζώα και να γράψουν στα κουτάκια τον αριθμό (στόχος 2,3)

4 Όταν τελείωσαν την εργασία τους τα παιδιά πλησίασαν στη λίμνη και παρατηρούσαν τα παπάκια που έπαιζαν μέσα. Κάποια βουτούσαν στα νερά, και άλλα κολυμπούσαν στην όχθη της. Ξαφνικά ακούστηκε ένας θόρυβος δυνατός και 2 παπάκια κρύφτηκαν στο σπιτάκι τους. Στην λίμνη έμειναν 3 παπάκια. (τοποθετούμε τα 2 παπιά στο σπιτάκι τους) «- Παιδιά, πόσα είναι όλα τα παπάκια;!» ρώτησε περίεργη η Θεανώ. «- 2 παπάκια είναι στο σπιτάκι τους και 3 κολυμπούν στη λίμνη.» απάντησε ο Γιώργος. «Όλα μαζί είναι λίγο δύσκολο να τα υπολογίσω.» Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τον Γιώργο και να βρουν πόσα είναι όλα μαζί τα παπάκια και αυτά που είναι μέσα στο σπιτάκι και αυτά που κολυμπούν στη λίμνη (στόχος 4) Αφού διασκέδασαν με τα ζώα πήγαν στην αιθουσα των εκπλήξεων και περίμεναν με υπομονή τη σειρά τους. Έβλεπαν παιδιά, αλλά και μεγάλους, να βγαίνουν από εκεί. Κανένας όμως δεν έλεγε τίποτα για τη μυστηριώδη αυτή αίθουσα. Έπρεπε να ανακαλύψουν μόνοι τους το μυστήριοέκπληξη. Η Θεανώ, ο Γιώργος και οι φίλοι τους ήταν 6. Δεν μπήκαν όμως όλοι μαζί στην αίθουσα. Έμειναν έξω 4. Ελάτε να δούμε πόσα παιδιά είναι τώρα μέσα; Παρουσιάζουμε στα νήπια τους 6 φίλους. Βάζουμε 2 ανθρωπάκια μέσα στην αίθουσα (χωρίς να δουν τα παιδιά πόσα). Έξω μένουν 4 ανθρωπάκια. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι φίλοι βρίσκονται μέσα στην μυστηριώδη αίθουσα. Όταν τελείωσε η επίσκεψη της αίθουσας-μυστηρίου, τα παιδιά χαρούμενα επέστρεψαν στα σπίτια τους.

5 Θέλετε να μάθετε ποιο ήταν το μυστικό της αίθουσας του μυστηρίου; Ακούστε το! Η αίθουσα των εκπλήξεων είχε καθρέπτες μαγικούς καπέλα, μάσκες,περούκες, ρούχα, μακιγιάζ και ήρωες των κόμικς φτιαγμένους με κερί. Ντυνόσουν, μακιγιαριζόσουν και ο ήρωας που επιθυμούσες γινόσουν στη στιγμή!

6 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΖΑΒΟΛΙΑΡΙΚΑ ΚΑΛΙΚΑΤΖΑΡΑΚΙΑ» Μαθησιακοί Στόχοι: 1. Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή αριθμητικών συμβόλων Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος δεν είναι ορατό (άγνωστη η τελική ποσότητα) Υλικό: Ξύλινο κιβώτιο (ηλεκτρική κουζίνα) Κουλουράκια Καραμέλες Κάρτες σπαστές. Στο εξωτερικό τους μέρος υπάρχει μια φιγούρα καλικατζάρου ενώ στο εσωτερικό μέρος τους είναι ζωγραφισμένες άσπρες, κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και μωβ καραμέλες Κάρτες με αριθμούς από το 1 έως το 10 5 κάρτες. Πάνω στην 1 η κάρτα είναι ζωγραφισμένη μια άσπρη, στη 2 η μια κίτρινη, στην 3 η μια μωβ, στην 4 η μια πράσινη και στην 5 η μια κόκκινη καραμέλα Σενάριο: «Στα βάθη της γης, μέσα στο μαύρο σκοτάδι, ζουν μικρά, παράξενα πλάσματα που πριονίζουν το δέντρο της γης με βιασύνη και μανία. Είναι τα καλικατζαράκια, τα κακάσχημα, ζαβολιάρικα και πράσινα ξωτικά! Προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν το κορμό του δέντρου που στηρίζει τη γη. Μα την παραμονή των Χριστουγέννων, αφήνουν στη μέση ό,τι κι αν κάνουν μόλις τους γαργαλίσουν τη μύτη οι μυρωδιές από τα κουλουράκια και τα ζαχαρωτά. Έτσι λιχούδηδες και σκανδαλιάρηδες που είναι, ακολουθούν ξετρελαμένοι τις μυρωδιές των γλυκών που ξεχύνονται από τα σπίτια. Παρατούν τα πάντα στη μέση κι ανεβαίνουν στη γη. Μια παραμονή Χριστουγέννων λοιπόν, πέντε φίλοι καλικατζαράκια ετοιμάστηκαν για το ανέβασμα τους στη γη. Είχαν αποφασίσει να κάνουν πολλές ζαβολιές εκεί πάνω. Θα τρύπωναν από τις καμινάδες στα σπίτια των ανθρώπων, θα έσβηναν τις φωτιές στα τζάκια τους, θα ανακάτωναν τα κουζινικά τους, θα σκόρπιζαν τα φαγητά και τα γλυκά τους και μετά από 15 μέρες θα ζαναγύριζαν ξανά στα βάθη της γης. «- Ώσπου να μετρήσουμε ως το 10 θα έχουμε φτάσει στην επιφάνεια της γης» είπε ο Φρικαντερούλης. «- Γρήγορα το μέτρημα» είπε ο Φαγαντέρας με ανυπομονησία. Ζητάμε από τα παιδιά να βοηθήσουν τα καλικατζαράκια και να μετρήσουν ως το 10 (στόχος 1) Επιτέλους έφτασαν στη γη έξω από το σπίτι της γιαγιάς Ελένης. Η γιαγιά, λόγω των Χριστουγέννων, είχε φτιάξει κουλουράκια με σοκολάτα, κουλουράκια με πορτοκάλι και κουλουράκια με μαρμελάδα. Επίσης αγόρασε και καραμέλες για τα εγγόνια της. «- Πωπω..! Πόσα πολλά κουλουράκια!!» είπε ο Λιχουδένιος.

7 «- Βρε χαζούλη δεν είναι όλα τα ίδια» είπε ο Φρικαντερούλης. «Έλα να τα χωρίσουμε και να τα μετρήσουμε.» Δίνουμε στα παιδιά τα κουλουράκια και ζητάμε να μετρήσουν: Πόσα είναι τα κουλουράκια με σοκολάτα που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με πορτοκάλι που έφτιαξε η γιαγιά; Πόσα είναι τα κουλουράκια με μαρμελάδα που έφτιαξε η γιαγιά; (στόχος 2) Για να μην ξεχάσουν πόσα ήταν τα κουλουράκια αποφάσισαν να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό. Ελάτε να τα βοηθήσουμε! Δίνουμε στα νήπια τους αριθμούς από το 1 έως το 10 και ζητάμε να βάλουν δίπλα σε κάθε ταψάκι το σωστό αριθμό (στόχος 3) Ο Γλυκουδένιος ανακάλυψε τις καραμέλες και προσπάθησε να τις βάλει μέσα στο σακί του. Ήταν όμως πολλές και αποφάσισε να φωνάξει και τα άλλα καλικατζαράκια. Ξεχώρισαν, μέτρησαν και έβαλαν τις καραμέλες στα 5 σακιά τους. Μετά έγραψαν στις κάρτες με τις καραμέλες, τους σωστούς αριθμούς. Ήθελαν να ξέρουν πόσες ήταν οι καραμέλες για να πάρουν όλοι τις ίδιες και να μην κάνει κάποιος καμιά ζαβολιά. Ελάτε να δούμε πόσες καραμέλες πήρε ο καθένας! Δίνουμε στα παιδιά τις κάρτες με τις φιγούρες των καλικατζάρων (μέσα στις οποίες είναι σχεδιασμένες οι καραμέλες που πήρε ο καθένας) και τις κάρτες με τις χρωματιστές καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να τις μετρήσουν και να γράψουν, στην ανάλογη κάρτα, το σωστό αριθμό (στόχος 2, 4)

8 Το πρωί η γιαγιά Ελένη βρήκε την κουζίνα της άνω - κάτω και όλες τις λιχουδιές της να έχουν εξαφανιστεί. Κατάλαβε ότι ήρθαν τα καλικατζαράκια αλλά δε στεναχωρήθηκε καθόλου. Είχε φροντίσει να έχει και άλλα κουλουράκια στην κατάψυξη. Πήρε 4 και τα έβαλε στο φούρνο για να τα ψήσει. Όταν ψήθηκαν έφαγε το 1. Πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στον φούρνο; Παίρνουμε 4 κουλουράκια και τα τοποθετούμε στο φούρνο. Μετά παίρνουμε μέσα από αυτόν 1 κουλουράκι (αυτό που έφαγε η γιαγιά) και ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα κουλουράκια έμειναν μέσα στο φούρνο (στόχος 5) Εκείνη τη στιγμή χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν τα εγγόνια της γιαγιάς Ελένης που της είπαν ότι θα την επισκεφτούν. Αμέσως η γιαγιά έβγαλε από το ψυγείο άλλα 2 κουλουράκια και τα έβαλε στο φούρνο. Είναι αρκετά; Αναρωτήθηκε η γιαγιά. Πόσα είναι όλα τα κουλουράκια που έχω; Ελάτε παιδιά να τη βοηθήσουμε! Τοποθετούμε τα 3 ψημένα κουλούρια μπροστά στα παιδιά. Μετά βάζουμε μέσα στο φούρνο τα 2 κουλούρια που έβγαλε από το ψυγείο. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα κουλουράκια της γιαγιάς και αυτά που είναι μέσα στο φούρνο και τα ψημένα (στόχος 5)

9 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 «Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΣΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Η μαγική χώρα των ζώων ( μακέτα ) Η φιγούρα της νεράιδας Αφροδίτης 5 άλογα Ένας λαγός Λίμνη με 5 παπάκια 1 θάμνος με 6 βατόμουρα σε τυχαία τοποθέτηση κάρτα πλαστικοποιημένη με τον αριθμό 6 Μαρκαδόροι και χαρτονάκια Σενάριο: Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια όμορφη νεράιδα που την έλεγαν Αφροδίτη. Μια μέρα λοιπόν η νεράιδα Αφροδίτη αποφάσισε να πάει μια μακρινή βόλτα. Καθώς πετούσε είδε ξαφνικά μπροστά της μια πολλή όμορφη χώρα, τη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Της άρεσε τόσο πολύ ώστε θέλησε να κατέβει κάτω να επισκεφτεί τη μαγική χώρα από κοντά. Ξαφνικά παρουσιάστηκε μπροστά της ένας λαγός ο οποίος της είπε: «-Ωπ! Ποια είσαι εσύ;! Δεν μπορείς να μπεις στην χώρα μας, εδώ ζούμε μόνο εμείς!» Η όμορφη νεράιδα στεναχωρήθηκε πολύ αλλά ο λαγός συνέχισε την κουβέντα του και είπε: «Εκτός αν βρεις τον μαγικό κωδικό.» «-Και ποιος είναι αυτός;» ρώτησε η Αφροδίτη. «-Είναι ο αριθμός που μας δείχνει πόσα είναι τα άλογα έξω από τον στάβλο.» απάντησε ο λαγός.

10 Η νεραϊδούλα άρχισε να μετρά. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Ζητάμε από τα παιδιά να μετρήσουν τα άλογα που είναι έξω από τον στάβλο και να βρουν το μαγικό κωδικό (στόχος 1) Αφού η νεράιδα βρήκε το μαγικό κωδικό, μπήκε στη «Μαγική Χώρα των Ζώων». Πλησίασε κοντά στη λίμνη και θαύμασε τα παπάκια που βρίσκονταν εκεί. 2 παπάκια όμως τρόμαξαν και κρύφτηκαν στη σπηλιά τους. Ζητάμε από τα παιδιά να βρουν πόσα είναι όλα παπάκια (και αυτά που βρίσκονται μέσα στη λίμνη και αυτά που κρύφτηκαν στη σπηλιά) (στόχος 2) Στη συνέχεια, η Αφροδίτη πήγε στον στάβλο με τα άλογα. Σκέφτηκε να τα κεράσει από ένα κάροτο. Εκείνη την στιγμή 4 άλογα βρίσκονταν έξω από το σπιτάκι τους και 1 μέσα σε αυτό. Ελάτε να τα μετρήσουμε για να δούμε πόσα καρότα θα χρειαστούν! Παρουσιάζουμε στα παιδιά τη μακέτα. Έξω από έξω από το στάβλο βρίσκονται 4 άλογα και 2 μέσα σ αυτόν. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα είναι όλα τα άλογα μαζί (στόχος 2) Τα άλογα χάρηκαν για τη γνωριμία και την ευχαρίστησαν για τα καρότα. Η Αφροδίτη χαρούμενη προχώρησε παρακάτω. Στην άκρη του δρόμου υπήρχε ένας θάμνος με μεγάλα νόστιμα βατόμουρα. «Τι ωραία βατόμουρα είναι αυτά!!» είπε η νεράιδα, «Μακάρι να μπορούσα να φάω ένα!» Τότε πετάχτηκε το ελάφι που καθόταν δίπλα στο θάμνο και είπε: «Στάσου! Έχω υποσχεθεί να δώσω βατόμουρα στους φίλους μου, θα τα μετρήσουμε και αν είναι αρκετά, θα σου δώσω ένα!» Χαρούμενη η Αφροδίτη άρχισε το μέτρημα. Ζητάμε από τα νήπια να μετρήσουν τα βατόμουρα που υπάρχουν στο θάμνο (στόχος 1) «Εντάξει είναι αρκετά» είπε το ελάφι «μπορείς να φας ένα.» Κοντά στο θάμνο με τα βατόμουρα υπήρχε μια χελωνίτσα. «-Ποια είσαι εσύ; Δε σ έχω ξαναδεί στη χώρα μας!» είπε η χελώνα. «-Είμαι νεράιδα και το όνομά μου είναι Αφροδίτη!» απάντησε η νεράιδα. «Εσύ, ποια είσαι;» «-Εμένα με λένε Αθηνά, μένω στη μαγική χώρα των Ζώων εδώ και πολλά χρόνια και έχω τόσα παιδιά» είπε η χελωνίτσα και της έδειξε μια κάρτα πάνω στην οποία ήταν γραμμένος ένας αριθμός. Ελάτε να βοηθήσουμε τη νεραϊδούλα να βρει πόσα παιδιά έχει η χελώνα. Δείχνουμε την κάρτα με τον αριθμό στα νήπια και ζητάμε να μας πουν πόσα είναι τα παιδιά της χελώνας (στόχος 3) «-Για στάσου ακούω φωνές. Πάμε να δούμε τι γίνεται!» είπε η νεράιδα. «-Νομίζω ότι φωνάζουν πολλά ζώα μαζί» παρατήρησε η χελώνα.

11 Πράγματι η χελώνα είχε δίκιο. Τα ζώα ήταν αγανακτησμένα με τον ταχυδρόμο. «Πρέπει να βρούμε μια λύση, δεν μπορεί να έρχεται ο ταχυδρόμος και να αφήνει τα γράμματα όπου να 'ναι!!» έλεγαν τα ζώα στεναχωρημένα. Η νεράιδα κατάλαβε ότι τα ζωάκια είχαν μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούσαν να βρουν τα γράμματα που τους έστελναν οι φίλοι τους από μακριά. Κάθησε, σκέφτηκε και βρήκε τη λύση. Θα έβαζαν σε κάθε σπίτι αριθμούς! Ο ταχυδρόμος θα έβλεπε τον αριθμό και θα άφηνε το σωστό γράμμα σε κάθε σπίτι. Ζητάμε από τα νήπια να γράψουν τους αριθμούς 1, 3 και 5 και στη συνέχεια να κολλήσουν ένα αριθμό σε κάθε σπίτι (στόχος 4)

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 «ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Γραφή αριθμητικών συμβόλων 2. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 3. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 4. Επίλυση προβλημάτων με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό. Υλικό: Μια αφίσα-πρόσκληση με 2 κενά στα οποία θα γραφούν οι αριθμοί 4 και 5 Ο κατάλογος των αγορών Κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Μακέτα με τον χώρο της γιορτής 8 μπαλόνια σε γραμμική διάταξη 8 ζωάκια σε κυκλική διάταξη 2 κουτάκια Καραμέλες κόκκινες και κίτρινες Σενάριο: Η μικρή νεράιδα είχε γενέθλια λίγες μέρες αργότερα. Η μαμά της αποφάσισε να οργανώσει ένα πάρτι, στο οποίο θα καλούσε όλα τα ζωάκια που γνώρισε η κόρη της στη «μαγική χώρα των ζώων». Η μικρή νεράιδα ενθουσιάστηκε με την ιδέα αλλά δεν ήξερε τον τρόπο με τον οποίο θα έλεγε σε όλα τα ζωάκια της χώρας, την ημέρα των γενεθλίων της. Η μαμά της όμως είχε τη λύση και σ αυτό το πρόβλημα. Θα τοποθετούσαν μια μεγάλη αφίσα- πρόσκληση στο κέντρο της μαγικής χώρας που θα έλεγε: «Σας καλώ σήμερα 4 Δεκεμβρίου, στα γενέθλια μου. Γίνομαι 5 χρονών!!» Η νεράιδα όμως δεν ήξερε να γράφει πολύ καλά τους αριθμούς, γι αυτό πρέπει να τη βοηθήσουμε. Παρουσιάζουμε την αφίσα - πρόσκληση στα νήπια και ζητάμε να γράψουν στα κενά τους σωστούς αριθμούς (στόχος 1) Η μαμά της νεράιδας άρχισε τις ετοιμασίες για το πάρτι. Έφτιαξαν,μαζί με την Αφροδίτη, τον κατάλογο των αγορών τους. Ήταν ένας παράξενος κατάλογος. Η μαμά ζωγράφισε τα πράγματα που χρειάζονταν, ενώ η Αφροδίτη έπρεπε να τα μετρήσει και να τοποθετήσει δίπλα από αυτά τους αντίστοιχους αριθμούς. Ελάτε να τη βοηθήσουμε! Δίνουμε στα παιδιά τον κατάλογο των αγορών και τις κάρτες με τους αριθμούς από το Ζητάμε από τα νήπια τα εξής:

13 Να μετρήσουν τις κόκκινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τις κίτρινες καραμέλες και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Να μετρήσουν τα μπαλόνια και να βάλουν δίπλα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 2,3) Η ημέρα των γενεθλίων έφτασε και το πάρτι ξεκίνησε!! Στο πάρτι της νεράιδας όμως δεν μπόρεσαν να πάνε όλα τα ζωάκια που γνώρισε στη μαγική χώρα. Ήρθαν μερικά από αυτά. Ελάτε να τα μετρήσουμε! Τα παιδιά καλούνται να μετρήσουν πόσα ζωάκια πήγαν τελικά στο πάρτι (στόχος 2) Η νεράιδα Αφροδίτη σκέφτηκε να στείλει δύο κουτιά με γλυκά, στις φίλες της, τη Σοφία και την Κατερίνα, που δεν μπόρεσαν να έρθουν στα γενέθλια της. Έτσι, η μικρή νεράιδα πήγε, πήρε από τον μπουφέ 3 κίτρινες καραμέλες. Έβαλε τις καραμέλες σ ένα κουτί. Θα το έστελνε στη

14 φίλη της τη Σοφία. Πήγε όμως κρυφά ο λαγός και πήρε μια καραμέλα. Πόσες καραμέλες θα πάρει η Σοφία; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 3 καραμέλες. Παίρνουμε από το καυτί 1 καραμέλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4) Η νεράιδα πήρε από τον μπουφέ 4 κόκκινες καραμέλες και τις έβαλε μέσα στο δεύτερο κουτί. Αυτό θα το έστελνε στη φίλη της την Κατερίνα. Η χελώνα όμως ζήτησε από τη νεράιδα να της δώσει δύο κόκκινες καραμέλες για τα παιδία της που δεν είχαν έρθει στο πάρτι. Η νεράιδα πήρε από το κουτί 2 κόκκινες καραμέλες και τις χάρισε στη χελώνα. Πόσες καραμέλες μένουν στο κουτί για την Κατερίνα; Τοποθετούμε μέσα στο κουτί τις 4 καραμέλες. Παίρνουμε από το κουτί 2 καραμέλες. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες κίτρινες καραμέλες έμειναν τώρα μέσα στο κουτί (στόχος 4)

15 ΤΙΤΛΟΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ «ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1: «Η ΜΑΓΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικων συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Προφορική αρίθμηση 5. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: Μακέτα που αναπαριστά το χωριό των Στρουμφ Το βιβλίο συνταγών του Μπαμπαστρούμφ. Η πρώτη του σελίδα έχει 9 μήλα σε γραμμική διάταξη, η δεύτερη 7 μπανάνες σε τυχαία τοποθέτηση και η τελευταία τον αριθμό 5 Χάρτινα πορτοκάλια περισσότερα από 5 Καλαθάκι, 5 μήλα, κουτάκι και 6 πορτοκάλια Πλαστικοποιημένες κάρτες με αριθμούς από το 1.10 Το βιβλίο συνταγών του Δρακουμέλ Σενάριο: Στο χωριό των Στρουμφ επικρατεί μεγάλη αναστάτωση! Πολλά από τα Στρουμφάκια είναι άρρωστα και ο Μπαμπαστρούμφ, το πιο σοφό Στρουμφ, αποφάσισε να φτιάξει ένα μαγικό ζωμό από φρούτα.μόλις τον έπιναν τα μικρά Στρουμφάκια θα γίνονταν αμέσως καλά. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές συνταγές και άρχισε να διαβάζει τα υλικά που χρειαζόταν. Ελάτε να τον βοηθήσουμε! Παρουσιάζουμε στα νήπια το βιβλίο των «Μαγικών Συνταγών» και τους ζητάμε να διαβάσουν τη συνταγή του μαγικού ζωμού. Στην πρώτη σελίδα πρέπει να μετρήσουν πόσα είναι τα μήλα (στόχος 1) Στη δεύτερη σελίδα να μετρήσουν τις μπανάνες (στόχος 1) Στην τελευταία σελίδα να κολλήσουν τόσα πορτοκάλια όσα λέει ο αριθμός που υπάρχει εκεί (στόχος 2,1)

16 Έστειλε λοιπόν ο Μπαμπαστρούμφ τη Στρουμφίτα, το Σπιρτούλη και το Μελένιο στο δάσος για να μαζέψουν τα φρούτα που χρειαζόταν. Όμως ο κακός μάγος Δρακουμέλ είδε στη μαγική του σφαίρα τι ετοίμαζε ο Μπαμπαστρούμφ κι έτρεξε στο δάσος να πιάσει τα μικρά Στρουμφάκια. Θα έπαιρνε και τα φρούτα τους για να φτιάξει αυτός το μαγικό ζωμό. Πρώτη βρήκε τη Στρουμφίτα που είχε βάλει 4 πορτοκάλια στο καλαθάκι της και κρατούσε στο χέρι της άλλα 2. Παρουσιάζουμε στα νήπια το καλαθάκι (το οποίο είναι κλειστό) με τα 4 πορτοκάλια. Έξω από το καλάθι υπάρχουν 2 πορτοκάλια. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα πορτοκάλια που μάζεψε η Στρουμφίτα (στόχος 3) O Δρακουμέλ άρπαξε την μικρή Στρουμφίτα! Αυτή τρόμαξε και άρχισε να φωνάζει στα Στρουμφάκια που ήταν μαζί της. «Σπιρτούλη, Μελένιε, τρέξτε γρήγορα να σωθείτε! Ο Δρακουμέλ μας βρήκε!» Ο Σπιρτούλης,που μόλις είχε μαζέψει 5 κατακόκκινα μήλα, τρόμαξε τόσο που το καλαθάκι του έπεσε από τα χέρια και 2 μήλα βγήκαν έξω. Παρουσιάζουμε στα παιδιά το κουτί του Σπιρτούλη ο οποίος είχε μαζέψει 5 μήλα. Του έπεσαν όμως έξω από το κουτί του 2 μήλα. Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσα μήλα έμειναν στο κουτάκι του Σπιρτούλη (στόχος 3) Μέχρι ο Δρακουμέλ να καταφέρει να πιάσει τη Στρουμφίτα και τον Σπιρτούλη, ο Μελένιος είχε κρυφτεί. Ο Δρακουμέλ έψαξε μα δεν μπόρεσε να τον βρει. Γύρισε λοιπόν στο κάστρο του και κλείδωσε τα 2 Στρουμφάκια σε ένα μαγικό κλουβί. Έβγαλε όλα τα φρούτα από το καλάθι και τα έβαλε πάνω στο τραπέζι για να τα μετρήσει. Ήταν άραγε αρκετά για να φτιάξει τη περιβόητη συνταγή; Για να θυμάται πόσα ήταν τα φρούτα έβαζε δίπλα τους και το σωστό αριθμό.

17 Παρουσιάζουμε τα πορτοκάλια, τα μήλα και τις κάρτες από το στα νήπια και ζητάμε: Να μετρήσουν τα μήλα και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Να μετρήσουν τα πορτοκάλια και να τοποθετήσουν δίπλα την κάρτα με τον σωστό αριθμό (στόχος 1,2) Ο Μελένιος γύρισε πίσω στο Στρουμφοχωριο και είπε στον Μπαμπαστρούμφ τι είχε γίνει. Ο Μπαρμπαστρούμφ έτρεξε αμέσως στο κάστρο του Δρακουμέλ για να ελευθερώσει τα μικρά στρουμφάκια. Όμως για να ανοίξει το μαγικό κλουβί έπρεπε να βρει τον κωδικό του. Ο κωδικός είχε 2 αριθμούς. Τον αριθμό μετά το 5 και τον αριθμό πριν το 3. Καλούνται τα νήπια να βρουν: Ποιος αριθμός είναι μετά το 5 (στόχος 4) Ποιος αριθμός είναι πριν το 3 (στόχος 4) Αφού βρήκαν το μαγικό κωδικό άνοιξαν το κλουβί και τα μικρά Στρουμφάκια έφυγαν τρέχοντας. «Απαίσια μικρά Στρουμφάκια, πάλι με ξεγελάσατε. Δεν θα μου ξεφύγετε όμως, θα φτιάξω μόνος μου το μαγικό ζωμό και τότε θα σας πιάσω!» φώναξε με πείσμα ο Δρακουμέλ. Άνοιξε λοιπόν το βιβλίο με τις μαγικές του συνταγές για να σημειώσει ό,τι θυμόταν από τη συνταγή. Πρώτα ζωγράφισε τα φρούτα που θα χρησιμοποιούσε. Δίπλα έπρεπε να γράψει και τους αριθμούς τους. Καλούνται τα παιδιά να γράψουν στα κενά τους ανάλογους αριθμούς (στόχος 5) Ο Δρακουμέλ άρχισε να ετοιμάζει το μαγικό ζωμό και..αποτυχία! Ένα ΜΠΑΑΑΑΜ ακούστηκε. Τα Στρουμφάκια έφυγαν γελώντας από το κάστρο. Για μια ακόμα φορά γλιτώσανε από τον Δρακουμέλ. Στο δρόμο της επιστροφής μάζεψαν ξανά τα φρούτα για τη συνταγη του Μπαμπαστρουμφ. Όταν έφτασαν στο χωριό,ο Μπαμπαστρουμφ έφτιαξε το ζωμό και τα άρρωστα Στρουμφάκια έγιναν αμέσως καλά.

18 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΩΝ ΣΤΡΟΥΜΦ» Μαθησιακοί στόχοι: 1. Αρίθμηση συλλογών ορατών αντικειμένων 2. Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 3. Προβλήματα με συλλογές αντικειμένων που ένα μέρος τους δεν είναι ορατό 4. Γραφή αριθμητικών συμβόλων Υλικό: 10 χρυσές μπάλες σε γραμμική διάταξη 8 κόκκινες μπάλες σε τυχαία τοποθέτηση 2 κουτάκια. Στο ένα είναι γραμμένος πάνω ο αριθμό 2 και η λέξη χιονάνθρωποι ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και η λέξη μπλε μπάλες 1 μπαουλάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 5 φιογκάκια 1φιογκάκι 1 κουτάκι μέσα στο οποίο υπάρχουν 4 νιφάδες 1 χριστουγεννιάτικο χάρτινο δένδρο Τα στολίδια Πλαστικοποιημένες κάρτες με τους αριθμούς από το 1.10 Λίστα με τα στολίδια που θα χρησιμοποιήσουμε Σενάριο: Τα Χριστούγεννα πλησίαζαν και τα μικρά Στρουμφάκια θέλησαν να στολίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ήταν όμως η πρώτη τους φορά και είχαν αρκετές δυσκολίες. Πήγαν σ ένα κατάστημα και αγόρασαν κάποια στολίδια. Είναι άραγε αρκετά; Ελάτε να βοηθήσουμε τα στρουμφάκια να μετρήσουν τα στολίδια τους! Ας αρχίσουμε με τις μπάλες! Τοποθετούμε μπροστά στα παιδιά τις χρυσές και κόκκινες μπάλες και τους ζητάμε τα εξής: Να μετρήσουν τις χρυσές μπάλες (στόχος 1) Να μετρήσουν τις κόκκινες μπάλες (στόχος 1) Τα στρουμφάκια αγόρασαν και 2 κουτιά. Το ένα είχε μέσα χιονάνθρωπους και το άλλο μπλε μπάλες. Ο αριθμός που υπήρχε πάνω στα κουτιά έδειχνε πόσους χιονάνθρωπους και πόσες μπλε μπάλες αγόρασαν τα στρουμφάκια. Δίνουμε στα παιδιά τα 2 κουτάκια. Στο ένα κουτί είναι γραμμένος ο αριθμός 2 και η λέξη «χιονάνθρωποι», ενώ στο άλλο ο αριθμός 7 και οι λέξεις «Μπλε μπάλες».

19 Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσοι είναι οι χιονάνθρωποι (στόχος 2) Ζητάμε από τα νήπια να μας πουν πόσες είναι οι μπλε μπάλες (στόχος 2) Για να γίνουν τα στολίδια περισσότερα η Στρουμφίτα έφερε όλα τα φιογκάκια της. 5 φιογκάκια είχε φυλαγμένα σ ένα μπαουλάκι και ένα φόραγε στα μαλλιά της. Πόσα φιογκάκια πρόσφερε η Στρουμφίτα; Παρουσιάζουμε το κουτί και τα 6 φιογκάκια στα νήπια. Τοποθετούμε τα 5 φιογκάκια μέσα στο κουτί και αφήνουμε το 1 έξω. Ζητάμε από τα παιδιά να μας πουν πόσα είναι όλα τα φιογκάκια (στόχος 3) Ο Σπιρτούλης έφερε το κουτί με τις νιφάδες του. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν στο στόλισμα του δένδρου. Τα στρουμφάκια αποφάσισαν να βάλουν 1 νιφάδα στην κορυφή. Δείχνουμε στα παιδιά το άλλο κουτάκι με τις 4 νιφάδες. Θέτουμε στα παιδιά το εξής ερώτημα: Υπάρχουν αυτές οι 4 νιφάδες μέσα στο κουτί. Βγάζουμε 1 νιφάδα για να στολίσουμε την κορυφή του δένδρου. Πόσες νιφάδες θα μείνουν στο κουτί; Αφού μέτρησαν τα στολίδια, ήρθε η ώρα να στολίσουν το δέντρο. Ελάτε να τους βοηθήσουμε!

20 Επιτέλους το δέντρο στολίστηκε. Ήταν το ομορφότερο δέντρο του δάσους! Τα στρουμφάκια ήταν πολύ χαρούμενα. Το μόνο που έμεινε ήταν να φτιάξουν μια λίστα με τα στολίδια τους. Θα γνώριζαν πόσα και ποια είναι τα στολίδια τους για την επόμενη χρονιά. Τα Στρουμφάκια χρειάζονται την βοήθειά μας. Παρουσιάζουμε τη λίστα με τα στολίδια στα παιδιά και ζητάμε να τα μετρήσουν και να γράψουν δίπλα από το καθένα τον αντίστοιχο αριθμό (στόχος 1,4)

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Δ ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων Γραφή των αριθμητικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης

Εργασία από τα παιδιά της. Α 1 τάξης Εργασία από τα παιδιά της Α 1 τάξης Τετάρτη, 15 του Μάη Χθες πέρασα μια όμορφη μέρα. Το πρωί ξύπνησα και ετοιμάστηκα για το σχολείο. Φόρεσα τη στολή μου, έφαγα το πρόγευμά μου και ξεκίνησα για το σχολείο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας

H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Συγγραφική οµάδα: Αφροδίτη Μενελάου, Άντρεα Σαρρή, Τζούλια Γαβριήλ, Χρυσόστοµος Παπαµιλτιάδους, Σοφία Μπουρµπούλη H ιστορία µιας γυάλινης µπουκάλας Παιδιά θέλετε να σας πω το παραµύθι µου; Είναι ένα παραµύθι

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΛΕΑΝΘΗ ΜΙΧΑΛΑΝΤΟΥ-ΛΙΟΠΥΡΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ Ε ΜΑΘΗΣΙΑΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Προφορική αρίθμηση 1-20 Αρίθμηση και Κατασκευή συλλογών ορατών αντικειμένων 1-15 Αναγνώριση αριθμητικών συμβόλων 0-10

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς

Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Οι σημειώσεις του Ντόμινο & οι σημειώσεις για τους γονείς Καλώς ήρθατε στο littlebridge.com HomeBook 1. Εναρμονισμένο με τα 12 κεφάλαια του online υλικού, αυτό το βιβλίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Διδακτική πρόταση ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ /ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Διδακτική πρόταση Διδακτικό πλαίσιο Θέμα: Πάρτι γενεθλίων Σχολείο: Γυμνάσιο Φανερωμένης, Λάρνακα Επίπεδο ελληνομάθειας: Α2 - αρχάριοι (9 μαθητές) Διδακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη

Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη 1 Ο μικρός δράκος Μου ζούσε μαζί με τη μαμά και τον μπαμπά του πάνω σ ένα πολύ ψηλό βουνό, μέσα σ ένα πολύ μεγάλο δέντρο. Το Πρώτο Βιβλίο του Μικρού Δράκου Μου Ο Μου επισκέπτεται την Ευρώπη Μετάφραση:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση.

Διαφήμιση. Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Διαφήμιση Χρώματα κόλλες στεγανωτικά και προϊόντα δομικά Νικόλας υπάρχει λύση Νικόλας για κάθε χρήση. Υπάρχει πρόβλημα στο σπίτι?ο Νικόλας είναι εδώ για να σας βοηθήσει. Με εξειδικευμένο προσωπικό από

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η μαμά έχει στομία

Όταν η μαμά έχει στομία Coloplast Όταν η μαμά έχει στομία Μια αληθινή ιστορία ζωής Εισαγωγή Αυτό το φυλλάδιο γράφτηκε από την Tina η οποία έχει κάνει επέμβαση στομίας. Η επέμβαση έγινε το 1994, τη στιγμή που ο γιος της ήταν ακόμα

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ

ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΜΟΥ Δασκάλα: Αραμπατζή Αικατερίνη Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Παντελάκη Βαλαβάνη Βενετία Δημοτικό Σχολείο Αμυγδαλεώνα Ν. Καβάλας ΤΑΞΗ: Ε2 ΜΑΘΗΤΕΣ: 15 2006 1. Πρώτη επαφή

Διαβάστε περισσότερα

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο

Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για παιδιά Τα μπαλόνια της φιλίας η Μόνα σε καινούριο σχολείο e-mail: in fo@epsype.gr, www. epsyp e.gr & 2 ιστορίες για τη βία στο σχολείο από παιδιά για

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ»

6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2013-2014. Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη. Ευέλικτη ζώνη. «χώμα. και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» 6 ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ευέλικτη ζώνη 2013-2014 2014 Νηπιαγωγοί Σοφία Καπετανάκη Μαρία Κουτεντάκη «χώμα και νερό ταξίδι στην ΚΝΩΣΣΟ» ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ: ζούσε ο Μίνωας,ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι, μαζί με

Διαβάστε περισσότερα

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης.

τον ΤΥΧΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΗ αυτής της πρόσκλησης. Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα Ευχές σε σένα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Γιόρτασε την 50ή λαχταριστή επέτειο του βιβλίου Ο ΤΣΑΡΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ. Αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια,

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου

για παιδιά (8-12 ετών) Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Διάρκεια: 30 λεπτά Επίπεδο Α1 για παιδιά (8-12 ετών) Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Η Χαρά γράφει ένα γράμμα στη Νικολέτα. Θέλεις να δεις αν καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις, γι αυτό σημειώνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ

Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Το κλίµα αλλάζει, ο κόσµος αλλάζει Εµείς; ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ Ανδρέας Σµοϊλης Μελίνα Ρήγα Μαθητές στο Πειραµατικό Μουσικό Γυµνάσιο Παλλήνης 2007-2008 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Αλεξιάδη alexiadi@theatroedu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8 - ΕΤΩΝ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα

Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα Ο Μύλος των ξωτικών Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα 9 Δεκεμβρίου 2011 γεννήθηκε ένα παραμύθι Ο Μύλος των Ξωτικών είναι η μεγαλύτερη και πιο πετυχημένη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη

Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Παρουσίαση για την Ιταλία από τη Ιταλία Τι είδαμε, τι κάναμε και πώς περάσαμε στην Ιταλία? Ημερολόγιο Comenius Ιταλία Για να δείξω πως περάσαμε στην Ιταλία θα φτιάξω ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο θα έχει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα.

Εάν όμως πείτε να κάνετε το πάρτι γενεθλίων στο σπίτι ή τον κήπο σας, τα πράγματα δυσκολέυουν. Πρέπει να οργανώσετε μόνοι σας ένα σωρό πράγματα. Ιδέες για Γενέθλια παιδιών Πόσες φορές σπάσατε το κεφάλι σας, που να κάνετε το πάρτι γενεθλίων των παιδιών σας; Στο σπίτι, στον κήπο ή τελικά σε κάποιον παιδότοπο; Εάν επιλέξετε έναν παιδότοπο, τα πράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου

Η φίλη μας η ανακύκλωση. Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Η φίλη μας η ανακύκλωση Ειδική έκδοση για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Στην όμορφη πολιτεία με το γαλάζιο ουρανό μια μικρή παρέα από σκουπίδια συναντήθηκε για να κουβεντιάσει το μέλλον της. Ο Αλουμίνης,

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20. «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 «Δεκαοχτώ ψωμιά» Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #20 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια εδώ Δεκαοχτώ ψωμιά

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Αριθμός Επίθετο Όνομα Όνομα πατέρα THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Αυτό το γραπτό αποτελείται από 21 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της σελίδας αυτής).

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα

Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Υπεύθυνη δασκάλα: Γεωργία Σάββα Οι μαθητές έφεραν τα παιδικά τους παιχνίδια κι έφτιαξαν μικρές σύντομες καρτέλες, γράφοντας βασικές πληροφορίες για το καθένα από αυτά. Στη συνέχεια, δίπλα από το κάθε παιχνίδι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΤΜΗΜΑ Β2 : ΤΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑΚΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012-ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ PROJECT «ΤΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ» ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ ΚΑΜΟΥΤΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το διάστημα

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων

Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος η Αντριάννα και η Οικογένεια των Δράκων ΠΑΡΑΜΥΘΙ Copyright Kostas Kiriakidis 2013 Published in England by AKAKIA Publications, 2013 Κώστας Κυριακίδης Ο Μενέλαος, η Αντριάννα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΕΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Π Α Ρ Κ Ι Α Σ Τ Η Σ ΛΛΗΝΟΜΑΘΙΑΣ Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ι Ρ Α Δ Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Σ 1 ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-12 ΤΩΝ Π Α Ρ Α

Διαβάστε περισσότερα

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια

παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια Κουκλοθέατρο ΑΝΕΜΗ παραστάσεις κατασκευές εργαστήρια H πολύχρονη εμπειρία και η αγάπη μας για τα παιδιά, σας υπόσχονται μια μοναδική παράσταση κουκλοθεάτρου με χειροποίητες κούκλες και σκηνικά, που ζωντανεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ

2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ Α ΤΑΞΗ 2 Ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΧΡΥΣΟΒΕΡΓΗ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ και ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ 2 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Α ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ» Ένα δωδεκάχρονο

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

Ψάχνοντας την Ανεµώνα στη Γιγαντοχώρα

Ψάχνοντας την Ανεµώνα στη Γιγαντοχώρα Μαρία Μιχαηλίδη, Στ τάξη, Δημοτικό Καλύμνου 13ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Παραμυθιού Ψάχνοντας την Ανεµώνα στη Γιγαντοχώρα Ακούσατε,ακούσατε! Νέοι,γέροι και παιδιά! Ο βασιλιάς μας έχει σήμερα, τα γενέθλια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟ3 Η ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά Διαμορφώνουμε κατάλληλα την τάξη μας, σε μια γωνιά έχουμε βάλει ένα τραπέζι και πάνω σ αυτό κατσαρόλες, ένα ξύλο κοπής, κουτάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ

ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΓΟΥΡΟΥΝΑΚΙΑ 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Λέμε ΟΧΙ στο σχολικό εκφοβισμό» (Μια διασκευή παραμυθιού από τους μαθητές) Ομάδα : Αστυπάλαια ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ Σεπτέμβριος- Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ο χειμώνας. Κωνσταντίνα Χρίστου

Ο χειμώνας. Κωνσταντίνα Χρίστου Ο χειμώνας Ο χειμώνας έχει τρεις μήνες, τον Δεκέμβρη, τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Ο καιρός είναι βροχερός. Κάνει πολύ κρύο γι αυτό τρώμε σούπες ζεστές. Στα βουνά χιονίζει. Φοράμε μπότες για να ζεσταίνονται

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό

Αξιολόγηση Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό Αξιολόγηση Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό-τελικό ερωτηματολόγιο) Για τον/την Νηπιαγωγό Βρες τα κράνη που εί πράσινα. Βάλε τα σε κύκλο. Βάλε σε κύκλο τη μπάλα που εί αριστερά από το δέντρο; Βλέπεις

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Β Δεύτερη διδακτική πρόταση Ημερολόγια Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά ή ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη

Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη Μαρία Θεοδοσίου και Ιφιγένεια Τσίτση, Α1 Γυμνάσιο Ύψωνα, 2012-2013 Διδάσκουσα: Αθηνά Χατζηγιάννη Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα τρία βιβλία της συγγραφέως, ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙ.ΜΕ.Π.Α Β ΦΑΣΗ: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Φοιτητής: Παύλου Νικόλαος, Α.Ε.Μ: 2245, Ε Εξάμηνο Σχολείο: 1 ο Πειραματικό

Διαβάστε περισσότερα

Καλοκαιρινές διακοπές

Καλοκαιρινές διακοπές Καλοκαιρινές διακοπές Βιβλία γνώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Δημοτικού Tα βιβλία θα τα βρείτε στο βιβλιοπωλείο: ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ Για παιδιά 0-5 ετών Πάνινα βιβλία 0-3

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται;

Θα κάνω δίαιτα! Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; 6. Τι κάνει η Χριστίνα; Τι σκέφτεται; Θα κάνω δίαιτα! Χριστίνα: Μαμά, γιατί έπλυνες το παλιό τζιν; Μαμά: Δεν το έπλυνα, αγάπη μου. Είναι στην ντουλάπα σου εδώ κι ένα μήνα. Χριστίνα: Δεν είναι δυνατό! Ενάμισι

Διαβάστε περισσότερα

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ

Αλέξιος Δανιάς. 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού. 1 ο BΡΑΒΕΙΟ Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 ΠΑΙ ΙΚΟΣ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ 2010-2011 Αλέξιος Δανιάς 5 ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού 1 ο BΡΑΒΕΙΟ 2 Γεια

Διαβάστε περισσότερα

Τρύπωνας ο φαφαγάλος

Τρύπωνας ο φαφαγάλος 10-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 12/19/12 10:44 AM Page 20 Τρύπωνας ο φαφαγάλος Η κυρία Καλλιόπη έχει στο σπίτι της ένα καναρίνι και έναν παπαγάλο που τον λένε Τρύφωνα. Ο Τρύφωνας μιλάει αλλά μπερδεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ 1. Σηκωνόμαστε όρθιοι και καρφιτσώνουμε μια κόλλα χαρτί στην πλάτη του κάθε παιδιού. Ας γράψουμε πάνω στην πλάτη του καθενός ανώνυμα κάτι που μας αρέσει πραγματικά

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα