Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA"

Transcript

1 Οντοκεντρικός Προγραμματισμός ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ JAVA

2 Αρχεία δεδομένων Το πακέτο java.io περιλαμβάνει περισσότερες από 60 κλάσεις και διασυνδέσεις για το χειρισμό αρχείων δεδομένων. Αρκετές από τις κλάσεις του πακέτου java.io εντάσσονται σε μία από τις δύο κύριες κατηγορίες, οι οποίες διαχειρίζονται αρχεία κειμένου δυαδικά αρχεία

3

4 Αρχεία κειμένου Όταν μεταφέρουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα σε ένα αρχείο κειμένου, τότε όλα τα δεδομένα μετατρέπονται σε κείμενο πριν από την αποθήκευση. Στην ουσία, τα αρχεία κειμένου περιλαμβάνουν δεδομένα σε μορφή παρόμοια με τον τύπο char της Java συνήθως απλές, οργανωμένες σε γραμμές, αλφαριθμητικές πληροφορίες τις οποίες μπορεί να διαβάσει ο χρήστης χρησιμοποιώντας ένα συντάκτη κειμένου. Τα αρχεία κειμένου μπορούν να διαβαστούν και από προγράμματα που έχουν γραφεί σε άλλες γλώσσες προγραμματισμού, εκτός από την Java.

5 Δυαδικά αρχεία Όταν μεταφέρουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα σε ένα δυαδικό αρχείο, τότε τα δεδομένα δεν υφίστανται καμία μετατροπή πριν από την αποθήκευση. Τα δυαδικά αρχεία ποικίλουν περισσότερο: συνηθισμένο παράδειγμα είναι τα αρχεία εικόνων, και τα εκτελέσιμα προγράμματα. Σε ένα δυαδικό αρχείο μπορούμε να αποθηκεύσουμε με μία λειτουργία εγγραφής ακόμα και ένα ολόκληρο αντικείμενο ή συλλογή αντικειμένων, διαδικασία γνωστή ως σειριοποίηση. Ένα δυαδικό αρχείο μπορεί να διαβαστεί μόνο από προγράμματα όπου τα δεδομένα αναπαρίστανται εσωτερικά με τον ίδιο τρόπο όπως στο πρόγραμμα που δημιούργησε το συγκεκριμένο αρχείο.

6 Αρχεία δεδομένων Οι κλάσεις που αναφέρονται στη διαχείριση αρχείων κειμένου ονομάζονται αναγνώστες (readers) και γραφείς (writers) Οι κλάσεις που αναφέρονται στη διαχείριση δυαδικών αρχείων είναι γνωστές ως χειριστές ρευμάτων (stream). Σε αρκετές περιπτώσεις, ωστόσο, χρησιμοποιείται ο όρος ρεύμα δεδομένων είτε αναφερόμαστε σε είσοδο/έξοδο από/σε δυαδικά αρχεία είτε σε αρχεία κειμένου. Στη δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε σε ρεύματα κειμένου.

7 Αντικείμενα αρχείων η κλάση File Τα αντικείμενα αρχείων χρησιμοποιούνται για να πάρουμε πληροφορίες για φακέλους ή αρχεία. Τα αντικείμενα αρχείων δεν χρησιμοποιούνται για την ανάγνωση ή εγγραφή σε φακέλους ή αρχεία. Γι αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται τα ρεύματα εισόδου/εξόδου. Για τη δημιουργία αντικειμένων αρχείων χρησιμοποιούμε την κλάση File.

8 Αντικείμενα αρχείων η κλάση File (3) Μέθοδος exists() isdirectory() isfile() isabsolute() canread() canwrite() getname() getpath() length() Περιγραφή Επιστρέφει true αν υπάρχει το αντικείμενο αρχείου ή φακέλου, και false διαφορετικά Επιστρέφει true αν το αντικείμενο αναφέρεται σε φάκελο, και false διαφορετικά Επιστρέφει true αν το αντικείμενο αναφέρεται σε αρχείο, και false διαφορετικά Επιστρέφει true αν το αντικείμενο αναφέρεται σε μια πλήρη διαδρομή, και false διαφορετικά Επιστρέφει true αν μπορούμε να διαβάσουμε από το αρχείο, και false διαφορετικά Επιστρέφει true αν μπορούμε να γράψουμε στο αρχείο, και false διαφορετικά Επιστρέφει ένα αλφαριθμητικό, το οποίο αντιπροσωπεύει το όνομα του αρχείου ή το όνομα του φακέλου ανάλογα, χωρίς να αναφέρεται η διαδρομή Επιστρέφει ένα αλφαριθμητικό με το όνομα της διαδρομής Επιστρέφει έναν ακέραιο τύπου long που εκφράζει το μήκος του αρχείου σε bytes Σ. Ξυνόγαλος, Δικτυοκεντρικό Λογισμικό, Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας 8

9 Αντικείμενα αρχείων η κλάση File Για τη δημιουργία ενός αντικειμένου αρχείου: Δημιουργούμε πρώτα ένα αντικείμενο που αντιστοιχεί στη διαδρομή του αρχείου (path): File mydir = new File("C:\\projects\\files"); To "\\" είναι ο χαρακτήρας διαφυγής "\" μαζί με το διαχωριστικό διαδρομής \ Στη συνέχεια, δημιουργούμε ένα αντικείμενο αρχείου που αντιστοιχεί στο ίδιο το αρχείο data.txt: File myfile = new File(myDir, "data.txt"); Μπορούμε να συνδυάσουμε τις δύο εργασίες ως εξής: File myfile = new File("C:\\projects\\files", "data.txt");

10 Ρεύματα δεδομένων Σε ένα πρόγραμμα που διαχειρίζεται αρχεία δεδομένων, μπορούμε να φανταστούμε τα δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ του προγράμματος και ενός αρχείου ως ένα ρεύμα. Τα δεδομένα ρέουν από μια προέλευση (source) προς ένα προορισμό (destination). Αρχικά, «ανοίγουμε» το ρεύμα. Αν το ρεύμα ρέει από το πρόγραμμα προς το αρχείο, τότε «γράφουμε» στο ρεύμα. Αν το ρεύμα ρέει από αρχείο προς το πρόγραμμα, τότε το πρόγραμμα «διαβάζει» δεδομένα. Τέλος, «κλείνουμε» το ρεύμα.

11 Ρεύματα δεδομένων Χρησιμοποιώντας την καθιερωμένη ορολογία, διακρίνουμε τα εξής βήματα: Άνοιγμα αρχείου: αντιστοιχίζουμε ένα αντικείμενο ρεύματος στο αρχείο από το οποίο θέλουμε να διαβάσουμε ή στο οποίο θέλουμε να γράψουμε. Εγγραφή/ανάγνωση: πραγματοποιείται η επικοινωνία με το φυσικό αρχείο δεδομένων διαβιβάζοντας μηνύματα εγγραφής και ανάγνωσης στο αντικείμενο ρεύματος που έχουμε δημιουργήσει. Στην ουσία, το φυσικό αρχείο δεδομένων «κρύβεται» μέσα στο αντικείμενο ρεύματος. Κλείσιμο αρχείου: κλείσιμο του αντικειμένου ρεύματος και τερματισμός της σύνδεσης με το φυσικό αρχείο δεδομένων. Ταυτόχρονα, απελευθερώνονται οι εσωτερικοί πόροι που είχαν κατανεμηθεί στο αντικείμενο ρεύματος. Αν ξεχάσουμε να κλείσουμε ένα ρεύμα στο οποίο γράφει το πρόγραμμα, τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας δεδομένων.

12 Ρεύματα δεδομένων (3) Όπως ήδη αναφέρθηκε, υπάρχουν πολλές κλάσεις στο πακέτο java.io για τη δημιουργία αντικειμένων ρεύματος. Η δημιουργία ενός αντικειμένου ρεύματος γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις με έναν ιδιαίτερο τρόπο: ένα στιγμιότυπο μιας κλάσης ρεύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όρισμα στον κατασκευαστή μιας άλλης κλάσης ρεύματος. Η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να καταλήξουμε σε ένα ρεύμα που θα μας ικανοποιεί.

13 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (1) Η αποθήκευση δεδομένων σε αρχείο γίνεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, σε τρία βήματα: 1. Άνοιγμα του αρχείου 2. Εγγραφή των δεδομένων 3. Κλείσιμο του αρχείου Οποιοδήποτε από αυτά τα βήματα μπορεί να αποτύχει για διαφορετικούς λόγους, πολλοί από τους οποίους είναι πέρα από τον έλεγχο του προγραμματιστή της εφαρμογής. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει αδυναμία ανοίγματος του αρχείου ή εγγραφής στο σκληρό δίσκο κτλ. Συνεπώς, πρέπει να αναμένουμε την παραγωγή εξαιρέσεων σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω στάδια.

14 Ιεραρχία κλάσεων εξαιρέσεων

15 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (2) Βήμα 1 o : άνοιγμα αρχείου Δημιουργούμε ένα αντικείμενο FileWriter, του οποίου ο κατασκευαστής δέχεται το όνομα του αρχείου. FileWriter writer = new FileWriter(" όνομα αρχείου "); Αν το αρχείο δεν υπάρχει ήδη, δημιουργείται. Αν το αρχείο υπάρχει και θέλουμε να γίνει εγγραφή μετά από όσα υπάρχουν ήδη στο αρχείο, τότε χρησιμοποιούμε τον παρακάτω κατασκευαστή public FileWriter(String filename, boolean append) με δεύτερο όρισμα την τιμή true. Το όνομα του αρχείου μπορεί να έχει τη μορφή αλφαριθμητικού ή ενός αντικειμένου File: File f = new File(" όνομα αρχείου ");

16 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (3) Βήμα 1 o : άνοιγμα αρχείου η δημιουργία ενός αντικειμένου FileWriter έχει ως αποτέλεσμα το άνοιγμα του εξωτερικού αρχείου και την προετοιμασία του για τη λήψη της εξόδου. Αν το άνοιγμα του αρχείου αποτύχει για οποιονδήποτε λόγο, τότε ο κατασκευαστής θα παραγάγει μια εξαίρεση IOException.

17 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (3) Βήμα 2 o : εγγραφή δεδομένων Όταν ένα αρχείο ανοίξει επιτυχώς, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος write του εγγραφέα για την αποθήκευση χαρακτήρων συχνά με μορφή αλφαριθμητικών στο αρχείο: writer.write(" τμήμα κειμένου "); Ακόμα και αν το αρχείο ανοίξει επιτυχώς, υπάρχει πιθανότητα να αποτύχει οποιαδήποτε προσπάθεια εγγραφής σε αυτό.

18 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (4) Βήμα 3 o : κλείσιμο αρχείου Όταν τελειώσει η εγγραφή της εξόδου, πρέπει να κλείσουμε κανονικά το αρχείο: writer.close(); Αυτό εξασφαλίζει ότι όλα τα δεδομένα έχουν πράγματι γραφεί στο εξωτερικό σύστημα αρχείων, και έχει συχνά ως αποτέλεσμα την αποδέσμευση κάποιων εσωτερικών ή εξωτερικών πόρων. Πάλι, υπάρχει πιθανότητα (αν και μικρή) να αποτύχει η προσπάθεια να κλείσουμε το αρχείο.

19 Έξοδος κειμένου: η κλάση FileWriter (5) try { File f = new File("... όνομα αρχείου..."); FileWriter writer = new FileWriter(f); while(υπάρχει επιπλέον κείμενο για εγγραφή) {... writer.write(επόμενο τμήμα κειμένου);... } writer.close(); } catch(ioexception e) { προέκυψε κάποιο λάθος στην προσπέλαση του αρχείου }

20 Είσοδος κειμένου: η κλάση FileReader (1) Το διάβασμα δεδομένων από αρχείο γίνεται, όπως ήδη αναφέρθηκε, σε τρία βήματα: 1. Άνοιγμα του αρχείου 2. Ανάγνωση των δεδομένων 3. Κλείσιμο του αρχείου

21 Είσοδος κειμένου: η κλάση FileReader (2) Ενώ οι φυσικές μονάδες για την εγγραφή κειμένου είναι οι χαρακτήρες και τα αλφαριθμητικά, οι αντίστοιχες για την ανάγνωση του κειμένου είναι οι χαρακτήρες και οι γραμμές. Ωστόσο, παρόλο που η κλάση FileReader περιλαμβάνει μια μέθοδο για την ανάγνωση ενός χαρακτήρα, δεν περιλαμβάνει κάποια μέθοδο για την ανάγνωση μίας γραμμής. Το πρόβλημα με την ανάγνωση γραμμών από αρχείο είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο προκαθορισμένο όριο για το μήκος γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε μέθοδος χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή της επόμενης ολόκληρης γραμμής από ένα αρχείο πρέπει να μπορεί να διαβάσει έναν οσοδήποτε μεγάλο αριθμό χαρακτήρων.

22 Είσοδος κειμένου: η κλάση FileReader (3) Γι αυτό, συνήθως, το αντικείμενο FileReader περιτυλίγεται σε ένα αντικείμενο BufferedReader: FileReader freader = new FileReader(" όνομα αρχείου "); BufferedReader reader = new BufferedReader(freader); ή συνοπτικά BufferedReader reader = new BufferedReader( new FileReader(" όνομα αρχείου )); Ένα αντικείμενο BufferedReader διαθέτει τη μέθοδο readline για το διάβασμα μιας γραμμής. Ο χαρακτήρας τερματισμού γραμμής αφαιρείται πάντα από το αλφαριθμητικό που επιστρέφεται Το τέλος ενός αρχείου υποδηλώνεται με μια τιμή null.

23 Είσοδος κειμένου: η κλάση FileReader (4) Η κλάση BufferedReader, εκτός από το γεγονός ότι διαθέτει τη μέθοδο readline, παρουσιάζει και ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα: Η κλάση BufferedReader χρησιμοποιεί μια περιοχή προσωρινής αποθήκευσης (buffer), δηλαδή μια περιοχή στη μνήμη που λειτουργεί ως προσωρινός αποθηκευτικός χώρος. Το τυπικό μέγεθος μιας περιοχής προσωρινής αποθήκευσης που χρησιμοποιείται για την ενδιάμεση αποθήκευση δεδομένων από ένα αρχείο σε ένα πρόγραμμα Java είναι 8192 χαρακτήρες. Με τη χρήση του buffer η προσπέλαση του δίσκου είναι λιγότερο συχνή, κάτι που αυξάνει την ταχύτητα του προγράμματος.

24 Είσοδος κειμένου: η κλάση FileReader (5) try { File f = new File("... όνομα αρχείου..."); BufferedReader reader = new BufferedReader(new FileReader(f)); String line = reader.readline(); while(line!= null) { κάποια ενέργεια με τη γραμμή line = reader.readline(); } reader.close(); } catch(filenotfoundexception e) { δεν εντοπίστηκε το συγκεκριμένο αρχείο } catch(ioexception e) { κάποιο πρόβλημα προέκυψε στην ανάγνωση ή στο κλείσιμο }

25 Παράδειγμα εγγραφής σε αρχείο κειμένου filewriter filereader

26 Σειριοποίηση αντικειμένων (1) Η σειριοποίηση επιτρέπει την εγγραφή και την ανάγνωση ενός ολόκληρου αντικειμένου σε και από ένα εξωτερικό αρχείο αντίστοιχα με μία λειτουργία. Η σειριοποίηση επιτρέπει επίσης να γραφούν και να διαβαστούν αντικείμενα όχι μόνο σε ένα σύστημα αρχείων, αλλά και σε ένα δίκτυο. Η σειριοποίηση λειτουργεί τόσο με απλά αντικείμενα όσο και με αντικείμενα πολλών στοιχείων, όπως οι συλλογές. Με την σειριοποίηση αποφεύγεται η ανάγνωση και η εγγραφή αντικειμένων πεδίο προς πεδίο.

27 Σειριοποίηση αντικειμένων (2) Προκειμένου να είναι κατάλληλη για σειριοποίηση, μια κλάση πρέπει να υλοποιεί τη διασύνδεση Serializable η οποία ορίζεται στο πακέτο java.io. Η διασύνδεση Serializable δεν ορίζει μεθόδους (marking interface). Αυτό σημαίνει ότι γίνεται αυτόματη διαχείριση της διαδικασίας σειριοποίησης από το σύστημα χρόνου εκτέλεσης, και από το χρήστη απαιτείται απλά να γράψει λίγες γραμμές κώδικα.

28 Έξοδος σε δυαδικό αρχείο (1) Η αποθήκευση αντικειμένων σε αρχείο γίνεται σε τρία βήματα: 1. Άνοιγμα του αρχείου 2. Εγγραφή των δεδομένων 3. Κλείσιμο του αρχείου Κάθε αντικείμενο που εμπλέκεται πρέπει να προέρχεται από μια κλάση που υλοποιεί τη διασύνδεση Serializable. Για να γράψουμε αντικείμενα σε ένα αρχείο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο ObjectOutputStream, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

29 Έξοδος σε δυαδικό αρχείο (2) Βήμα 1 o : άνοιγμα αρχείου για εγγραφή αντικειμένων 1. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο αρχείου File: File f = new File("filename.txt"); 2. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο FileOutputStream χρησιμοποιώντας ως όρισμα το αντικείμενο File που δημιουργήσαμε παραπάνω: FileOutputStream fouts = new FileOutputStream(f); 3. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο ObjectOutputStream χρησιμοποιώντας ως όρισμα το αντικείμενο fouts ObjectOutputStream douts = new ObjectOutputStream(fouts); Οι δύο τελευταίες εντολές μπορούν να συνδυαστούν σε μία: ObjectOutputStream douts = new ObjectOutputStream( new FileOutputStream(f));

30 Έξοδος σε δυαδικό αρχείο (3) Βήμα 2 o : εγγραφή αντικειμένων Για την εγγραφή των αντικειμένων χρησιμοποιείται η μέθοδος writeobject: douts.writeobject(αντικείμενο); Βήμα 3 o : κλείσιμο αρχείου douts.close(); Παράδειγμα: Serializ1

31 Είσοδος από δυαδικό αρχείο (1) Η ανάγνωση αντικειμένων από αρχείο γίνεται σε τρία βήματα: 1. Άνοιγμα του αρχείου 2. Ανάγνωση των αντικειμένων 3. Κλείσιμο του αρχείου Κάθε αντικείμενο που εμπλέκεται πρέπει να προέρχεται από μια κλάση που υλοποιεί τη διασύνδεση Serializable. Για να διαβάσουμε αντικείμενα από ένα αρχείο πρέπει να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο ObjectInputStream, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

32 Είσοδος από δυαδικό αρχείο (2) Βήμα 1 o : άνοιγμα αρχείου για διάβασμα αντικειμένων 1. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο αρχείου File: File f = new File("filename.txt"); 2. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο FileInputStream χρησιμοποιώντας ως όρισμα το αντικείμενο File που δημιουργήσαμε παραπάνω: FileInputStream fins = new FileInputStream(f); 3. Δημιουργούμε ένα αντικείμενο ObjectInputStream χρησιμοποιώντας ως όρισμα το αντικείμενο fins ObjectInputStream dins = new ObjectInputStream(fins); Οι δύο τελευταίες εντολές μπορούν να συνδυαστούν σε μία: ObjectInputStream dins = new ObjectIputStream(new FileInputStream(f));

33 Είσοδος από δυαδικό αρχείο (3) Βήμα 2o: διάβασμα αντικειμένων Για την ανάγνωση/διάβασμα των αντικειμένων χρησιμοποιείται η μέθοδος readobject της κλάσης ObjectInputStream. Η μέθοδος readobject επιστρέφει ένα αντικείμενο τύπου Object, οπότε χρειάζεται να γίνει casting για την προσαρμογή του επιστρεφόμενου αντικειμένου στον κατάλληλο τύπο: (τύπος αντικειμένου) dins.readobject(); Βήμα 3o: κλείσιμο αρχείου dins.close(); Παράδειγμα: Serializ2

ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Στην java οι πληροφορίες αποθηκεύονται και ανακαλούνται/ανασύρονται µε τη χρήση ενός συστήµατος επικοινωνίας που χρησιµοποιεί την έννοια του stream (κανάλι επικοινωνίας). Σαν stream

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 12: Είσοδος από & Έξοδος σε Ρεύματα & Αρχεία Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΟ ΟΣ-ΕΞΟ ΟΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ Στην java οι πληροφορίες αποθηκεύονται και ανακαλούνται/ανασύρονται µε τη χρήση ενός συστήµατος επικοινωνίας που χρησιµοποιεί την έννοια του stream (κανάλι επικοινωνίας). Σαν stream

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αρχεία

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Αρχεία ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Αρχεία Ρεύματα Τι είναι ένα ρεύμα (ροή)? Μια αφαίρεση που αναπαριστά μια ροή δεδομένων Η ροή αυτή μπορεί να είναι εισερχόμενη προς το πρόγραμμα (μια πηγή δεδομένων)

Διαβάστε περισσότερα

Αρχεία και Ρεύματα. Αρχεία

Αρχεία και Ρεύματα. Αρχεία Αρχεία Αρχεία και Ρεύματα sequential files(σειριακά αρχεία) direct access(απ'ευθείας πρόσβασης) Ρεύματα (I/O Streams) Ένα ρεύμα είναι μια σειριακή ροή δεδομένων από μία πηγή προς έναν προορισμό. Όταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 12: Ροές και είσοδος/έξοδος αρχείων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 12: Ροές και είσοδος/έξοδος αρχείων ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙI Ενότητα 12: Ροές και είσοδος/έξοδος αρχείων Μιχάλης Δρακόπουλος Σχολή Θετικών επιστημών Τμήμα Μαθηματικών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΙΙ (Java) Ενότητα 12 Ροές και είσοδος/έξοδος αρχείων Τα δεδομένα εισόδου

Διαβάστε περισσότερα

10.1 Γενικά για τα streams

10.1 Γενικά για τα streams 10.1 Γενικά για τα streams Για την αλληλεπίδραση ενός προγράµµατος µε ένα αρχείο, δηλαδή για την αποθήκευση ή την ανάγνωση δεδοµένων από αυτό χρησιµοποιείται ένα σύστηµα επικοινωνίας που καλείται streams.

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 11 : ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 11 : ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 11 : ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ Κατηγορίες Διαχείριση αρχείων Η κλάση File για τη διαχείριση αρχείων Δυαδικά ρεύματα Εγγραφή και ανάγνωση δυαδικών αρχείων

Διαβάστε περισσότερα

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15)

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15) (Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C (Διάλεξη 15) 14-1 Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage) Για να αποθηκεύσουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Δευτερεύουσα Μνήμη 14-2 Επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 3: JAVA: ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ, ΕΙΣΟΔΟΣ-ΕΞΟΔΟΣ, ΝΗΜΑΤΑ Είσοδος - Έξοδος ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

S, (5, -3, 34, -23, 7) ( /, @, *, _

S, (5, -3, 34, -23, 7) ( /, @, *, _ 1 Τι είναι αρχείο Οι πληροφορίες που καλείται να διαχειριστεί ο Η/Υ είναι τόσες πολλές που η μνήμη του δεν φτάνει να τις επεξεργαστεί όλες μαζί. Γι αυτό τον λόγο αποθηκεύονται σε μονάδες αποθήκευσης (π.χ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, Τµήµα τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Δικτύων

Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, Τµήµα τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων & Δικτύων Εργαστήριο Java Αντικείμενο: Αρχεία Πακέτο java.io Πακέτο java.io.zip Στην Java δεν υπάρχει η έννοια των εγγραφών μέσα σε ένα αρχείο. Ο προγραμματιστής πρέπει να κατασκευάσει το αρχείο κατάλληλα έτσι ώστε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα 9.1 Πέρασµα δεδοµένων στην µνήµη

Πρόγραµµα 9.1 Πέρασµα δεδοµένων στην µνήµη 9.1 Γενικά Οι εφαρµογές που δηµιουργούνται από ένα προγραµµατιστή µπορούν ανά πασά στιγµή να καταρρεύσουν από κάποιο λάθος κατά την λειτουργία τους. Αυτές οι καταστάσεις συµβαίνουν από αµέλεια του προγραµµατιστή

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #16

Εισαγωγή στον Αντικειμενοστρεφή Προγραμματισμό Διάλεξη #16 Week 9: Input / Output Μηχανισμοί εισόδου/εξόδου [I/O mechanisms] Όλα τα προγράμματα χρειάζονται είσοδο/έξοδο για να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους. Διάλεξη #16: Είσοδος / Έξοδος [Input / Output] Η

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. Χειρισμός Αρχείων. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος

Προγραμματισμός Η/Υ. Χειρισμός Αρχείων. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Προγραμματισμός Η/Υ Χειρισμός Αρχείων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος Αρχεία Συλλογές δεδομένων. Αποθηκεύονται στην περιφερειακή μνήμη: π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2

Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2 Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2 ιαχείριση Αρχείων Αρχεία Γιατί χρειαζόµαστε να γνωρίζουµε πως διαχειριζόµαστε αρχεία? Για να αποθηκεύουµε και να διαβάζουµε δεδοµένα από το δίσκο (τους λογικούς δίσκους πιο σωστά)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο VΙ: Προσπέλαση Αρχείων. 5.1 Αρχεία δεδομένων.

Κεφάλαιο VΙ: Προσπέλαση Αρχείων. 5.1 Αρχεία δεδομένων. Κεφάλαιο VΙ: Προσπέλαση Αρχείων. 5.1 Αρχεία δεδομένων. Έως τώρα σε ένα πρόγραμμα έχουμε μάθει να εισάγουμε δεδομένα από το πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας την συνάρτηση scanf() και να εκτυπώνουμε δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Διαδικτύου

Προγραμματισμός Διαδικτύου 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Προγραμματισμός Διαδικτύου Ενότητα 7 : Αρχεία στην Java Ιωάννης Τσούλος 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Είσοδος/Έξοδος Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2009-2010 Είσοδος/Έξοδος Μέχρι τώρα όποτε θέλαμε να διαβάσουμε χρησιμοποιούσαμε πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9: Αρχεία

Εργαστήριο 9: Αρχεία Εργαστήριο 9: Αρχεία Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Αρχεία, Είσοδος/Έξοδος από/προς αρχεία - Δυαδικά αρχεία - Παραδείγματα ΕΠΛ035 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλ. Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Αρχεία Δεδομένων. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ. Αρχεία Δεδομένων. Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Αρχεία Δεδομένων Ιωάννης Λυχναρόπουλος Μαθηματικός, MSc, PhD ΑΡΧΕΙΑ Αρχείο είναι μία οργανωμένη συλλογή δεδομένων αποθηκευμένα στο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 10 Αρχεία στην C Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ακαδημαϊκό έτος 2010/2011 Επιμέλεια Ξενοφών Βασιλάκος Περιεχόμενα Φροντιστηρίου A. Πρωταρχικοί τύποι B. Είσοδος/ Έξοδος C. Πράξεις 2 Δήλωση / Αρχικοποίηση / Εκχώρηση A. Πρωταρχικοί

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 7 - Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 7 - Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 7 - Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: ηµιουργείστε την εφαρµογή «simple editor» σε Java Swing µε χρήση NetBeans. Στην εφαρµογή αυτή ο χρήστης θα µ ορεί να φορτώνει, α οθηκεύει α λό αρχείο κειµένου

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Αλφαριθμητικά και Αρχεία Αλφαριθμητικά (strings) Αρχεία (files) τα βασικά στοιχεία Αλφαριθμητικά της C Συμβολοσειρές (= ακολουθίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: QUIZ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Οι ερωτήσεις µε κίτρινη υπογράµµιση είναι εκτός ύλης για φέτος) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Q1. Οι Πρωταρχικοί τύποι (primitive types) στη Java 1. Είναι όλοι οι ακέραιοι και όλοι οι πραγµατικοί

Διαβάστε περισσότερα

Week 9: Input / Output

Week 9: Input / Output Week 9: Input / Output Μηχανισµοί εισόδου/εξόδου [I/O mechanisms] Όλα τα προγράµµατα χρειάζονται είσοδο/έξοδο για να επικοινωνούν µε το περιβάλλον τους. Εβδοµάδα 8: Είσοδος / Έξοδος [Input / Output] Η

Διαβάστε περισσότερα

Χωρική Βάση δεδοµένων Autocad

Χωρική Βάση δεδοµένων Autocad Χωρική Βάση δεδοµένων Autocad Όλοι η πληροφορία σας βρίσκεται σε ένα αρχείο µε κατάληξη.dwg το οποίο αντιπροσωπεύει τη βάση δεδοµένων σας. Αυτό το αρχείο µπορούµε να το επεξεργαστούµε µε διάφορους τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr

Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C. Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Η-Υ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Εργαστήριο 1 Εισαγωγή στη C Σοφία Μπαλτζή s.mpaltzi@di.uoa.gr Διαδικαστικά Ιστοσελίδα μαθήματος: http://eclass.uoa.gr/courses/f30/ Υποχρεωτική παρακολούθηση: Παρασκευή 14:00 16:00 στην

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Μαθήματος Αξία: 40% του τελικού σας βαθμού Ανάθεση: Παράδοση:

Εργασία Μαθήματος Αξία: 40% του τελικού σας βαθμού Ανάθεση: Παράδοση: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών ΗΥ463 Συστήματα Ανάκτησης Πληροφοριών 2009-2010 Φθινοπωρινό Εξάμηνο Εργασία Μαθήματος Αξία: 40% του τελικού σας βαθμού Ανάθεση: Παράδοση: Σκοπός αυτής της

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ ΣΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ» Κεφάλαιο 4: Αντικειμενοςτρεφήσ Προγραμματιςμόσ

«ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ ΣΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ» Κεφάλαιο 4: Αντικειμενοςτρεφήσ Προγραμματιςμόσ «ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΣΑ ΣΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΣΙΜΟ ΤΠΟΛΟΓΙΣΩΝ» Κεφάλαιο 4: Αντικειμενοςτρεφήσ Προγραμματιςμόσ 1 4.1. Οριςμόσ φνθετων τφπων κλάςεων 2 Με εξαίρεςη τουσ βαςικούσ τύπουσ τησ Java (int, float, boolean, κλπ) τα

Διαβάστε περισσότερα

Είσοδος & Έξοδος. Γρηγόρης Τσουµάκας. Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Έκδοση:

Είσοδος & Έξοδος. Γρηγόρης Τσουµάκας. Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Έκδοση: Είσοδος & Έξοδος Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Έκδοση: 2010.12.09 Ρεύµατα (Streams) 2 Ένας ορισµός του ρεύµατος Αφαιρετική έννοια για κάτι το οποίο παράγει

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2

Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2 Προγραµµατισµός ΙΙ Java 2 Προχωρηµένα Θέµατα Πακέτα Τις κλάσεις που κατασκευάζουµε µπορούµε να τις οργανώνουµε σε πακέτα εν «κουβαλάµε» µια-µια τις κλάσεις που επιθυµούµε αλλά ένα συµπαγές αρχείο, το πακέτο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ

File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ File Handling & I/O ΓΛΩΣΣΙΚΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΑ .NET Framework System.Out namespace Βασική υποστήριξη για διαχείριση αρχείων και φακέλων Ανάγνωση και εγγραφή σε file και data streams Κλήση εκτελέσιμου από κώδικα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 12: Είσοδος και έξοδος δεδομένων σε αρχεία

Κεφάλαιο 12: Είσοδος και έξοδος δεδομένων σε αρχεία Κεφάλαιο 12: Είσοδος και έξοδος δεδομένων σε αρχεία Τα δεδομένα που επεξεργαζόμαστε, καθώς και ο κώδικας που τρέχουμε, βρίσκονται αποθηκευμένα στη μνήμη RAM (Random Access Memory) του υπολογιστή. Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 11: Χειρισμός Σφαλμάτων Γρηγόρης Τσουμάκας, Επικ. Καθηγητής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

14. Δικτύωση με Java Δικτύωση με Java Sockets Δημιουργία της σύνδεσης Διευθυνσιοδότηση της σύνδεσης

14. Δικτύωση με Java Δικτύωση με Java Sockets Δημιουργία της σύνδεσης Διευθυνσιοδότηση της σύνδεσης 14. Δικτύωση με Java Τελειώνοντας αυτό το κεφάλαιο θα μπορείτε: Να δημιουργείτε έναν ελάχιστο εξυπηρέτη TCP/IP σε Java Να δημιουργείτε έναν ελάχιστο εξυπηρετούμενο TCP/IP σε Java Να κατανοείτε πώς υλοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Streams Input / Output in C++ George Kastrinis

Streams Input / Output in C++ George Kastrinis Streams Input / Output in C++ George Kastrinis (gkastrinis@di.uoa.gr) Streams What? Η είσοδος και η έξοδος δεδομένων, στη C++ βασίζεται στην έννοια των ρευμάτων - streams Ένα ρεύμα είναι ουσιαστικά μια

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 8: Αρχεία και Δομές Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ

Διάλεξη 2. Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις. Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διάλεξη 2 Μεταβλητές - Δομές Δεδομένων - Eίσοδος δεδομένων - Έξοδος: Μορφοποίηση - Συναρτήσεις Διοργάνωση : ΚΕΛ ΣΑΤΜ Διαφάνειες: Skaros, MadAGu Παρουσίαση: MadAGu Άδεια: Creative Commons 3.0 2 Internal

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING

Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING Διαχείριση Περιεχομένου Παγκόσμιου Ιστού και Γλωσσικά Εργαλεία ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ FILE & PROCESS HANDLING Επιλογή δομής δεδομένων Κριτήρια: Μέγεθος του προβλήματος Πως θα χρησιμοποιηθεί Ενέργειες που καθορίζουν

Διαβάστε περισσότερα

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. ( ιάλεξη 13) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. ( ιάλεξη 13) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ (Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C ( ιάλεξη 13) ιδάσκων: ηµήτρης Ζεϊναλιπούρ 14-1 Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage) Για να αποθηκεύσουµε δεδοµένα από ένα πρόγραµµα, πρέπει να χρησιµοποιήσουµε την ευτερεύουσα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής

Εισαγωγή. Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής Εισαγωγή Διαλέξεις στο μάθημα: Μεταφραστές Γιώργος Μανής Μεταγλωττιστής Αρχικό πρόγραμμα (source program) Μεταγλωττιστής Τελικό πρόγραμμα (object program) Διαγνωστικά μηνύματα Μεταγλωττιστής Παίρνει σαν

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Δέκατη-τρίτη (13 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 6 : ΠΙΝΑΚΕΣ

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 6 : ΠΙΝΑΚΕΣ Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Διάλεξη 6 : ΠΙΝΑΚΕΣ Κων. Κόκκινος ΠΙΝΑΚΕΣ (ARRAYS) Είναι χώροι της μνήμης για προσωρινή αποθήκευση δεδομένων του ίδιου τύπου. Οι πίνακες είναι δομές δεδομένων που τις

Διαβάστε περισσότερα

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα;

Πως θα αποθηκεύσει τη λίστα με τα ψώνια του και θα την ανακτήσει στο Σ/Μ; και πως θα προσθέσει στη λίστα του επιπλέον προϊόντα; Λίστα για ψώνια Έννοιες: αρχεία- άνοιγμα- εγγραφή διάβασμα Προαπαιτούμενα : δομή επιλογής, επανάληψης, συναρτήσεις, λίστες Ο Άκης, τώρα που έμαθε και τις λίστες στην Python αποφάσισε να φτιάξει μια λίστα

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 2: Υλοποίηση Ευρετηρίου Β+ Δένδρου Προθεσμία: 6 Ιουνίου 2011, 11:59μμ

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ)

Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Λειτουργικά Συστήματα (Λ/Σ) Διαχείριση Αρχείων Βασίλης Σακκάς 11/12/2013 1 Διαχείριση Αρχείων 1 Μακρόχρονη αποθήκευση πληροφοριών 1. Αποθήκευση μεγάλου όγκου δεδομένων 2. Οι αποθηκευμένες πληροφορίες πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 4: Streams

Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 4: Streams Διαδικτυακές Εφαρμογές Ενότητα 4: Streams Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε αριθμό (atoi) & διάβασμα, και αποθήκευση του περιεχομένου του στη μνήμη. (Διάλεξη. Πανεπιστήμιο Κύπρου

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε αριθμό (atoi) & διάβασμα, και αποθήκευση του περιεχομένου του στη μνήμη. (Διάλεξη. Πανεπιστήμιο Κύπρου Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε αριθμό (atoi) & Άνοιγμα αρχείου μέσα από τo SPIM, διάβασμα, και αποθήκευση του περιεχομένου του στη μνήμη (Διάλεξη 3) 1 Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο Ο πιο κάτω κώδικας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα για τη γλώσσα C: τον gcc μεταγλωττιστή της C σε περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9 - Άσκηση - Ανάλυση

Εργαστήριο 9 - Άσκηση - Ανάλυση Εργαστήριο 9 - Άσκηση - Ανάλυση Εκφώνηση: ηµιουργείστε ένα αντίγραφο της άσκησης της 8ης εργαστηριακής εβδοµάδας. Κάντε τις α αραίτητες τρο ο οιήσεις ώστε να αντικαταστήσετε τα δύο jdialog ου χρησιµο οιήσατε

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Πρατικάκης (CSD) Αρχεία CS100, 2015-2016 1 / 24 Η βιβλιοθήκη Εισόδου/Εξόδου Στο stdioh

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 10: Δείκτες Δείκτες Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ενδιαφέρει το περιεχόμενο αλλά η μιας μεταβλητής. Χρειάζεται κατάλληλος μηχανισμός αναφοράς και επεξεργασίας τιμών που

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 13 Αρχεία Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αρχεία Συλλογές δεδομένων Αποθηκεύονται στην περιφερειακή μνήμη π.χ. σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β

Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Λιβανός Γιώργος Εξάμηνο 2017Β Υπολογιστικό σύστημα Υλικό (hardware) Λογισμικό (Software) Ολοκληρωμένα κυκλώματα, δίσκοι, οθόνη, κλπ. Λογισμικό συστήματος Προγράμματα εφαρμογών Χρειάζονται ένα συντονιστή!!!

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 2: Η ΓΛΩΣΣΑ JAVA Σύγκριση JAVA-C ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ΣΥΓΚΡΙΣΗ JAVA - C ΤΥΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κλάσεις και Αντικείµενα

Κλάσεις και Αντικείµενα Κλάσεις και Αντικείµενα Γρηγόρης Τσουµάκας Τµήµα Πληροφορικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Κλάσεις και Αντικείµενα 2 Τα αντικείµενα σε µια αντικειµενοστρεφή γλώσσα προγραµµατισµού, µοντελοποιούν

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων

2.1. Εντολές. 2.2. Σχόλια. 2.3. Τύποι Δεδομένων 2 Βασικές Εντολές 2.1. Εντολές Οι στην Java ακολουθούν το πρότυπο της γλώσσας C. Έτσι, κάθε εντολή που γράφουμε στη Java θα πρέπει να τελειώνει με το ερωτηματικό (;). Όπως και η C έτσι και η Java επιτρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 2: Η ΓΛΩΣΣΑ JAVA Βιβλιοθήκες ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ JAVA ΒΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα στη Java. Παύλος Εφραιμίδης. Java Αντικείμενα στη Java 1

Αντικείμενα στη Java. Παύλος Εφραιμίδης. Java Αντικείμενα στη Java 1 Αντικείμενα στη Java Παύλος Εφραιμίδης Java Αντικείμενα στη Java 1 Αντικείμενα (Objects) στην Java Ένα πρόγραμμα Java κατά την εκτέλεσή του δημιουργεί αντικείμενα τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν, στέλνοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX. Συστήματα Αρχείων. Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης Δρ. Α. Γαλάνη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΙΙ - UNIX Μάθημα: Λειτουργικά Συστήματα Συστήματα Αρχείων Διδάσκoντες: Καθ. Κ. Λαμπρινουδάκης (clam@unipi.gr) Δρ. Α. Γαλάνη (agalani@unipi.gr) Λειτουργικά Συστήματα 1 Μακροχρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα (Objects) στην Java. Αντικείμενα στη Java. Δημιουργία Αντικειμένων. Δηλώσεις Μεταβλητών (2) Ο τελεστής new (1)

Αντικείμενα (Objects) στην Java. Αντικείμενα στη Java. Δημιουργία Αντικειμένων. Δηλώσεις Μεταβλητών (2) Ο τελεστής new (1) Αντικείμενα (Objects) στην Java Αντικείμενα στη Java Παύλος Εφραιμίδης Ένα πρόγραμμα Java κατά την εκτέλεσή του δημιουργεί αντικείμενα τα αντικείμενα αλληλεπιδρούν, στέλνοντας μηνύματα το ένα στο άλλο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατιστικές Τεχνικές

Προγραµµατιστικές Τεχνικές Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Αγρονόµων Τοπογράφων Μηχανικών Προγραµµατιστικές Τεχνικές Βασίλειος Βεσκούκης ρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών ΕΜΠ v.vescoukis@cs.ntua.gr Ρωµύλος Κορακίτης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ψηφιακός Κόσμος Τι σημαίνει ο όρος ψηφιακό ; Όλα τα φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη φύση είναι αναλογικές διαδικασίες. Ένα αναλογικό σύστημα λοιπόν μπορεί να λάβει άπειρες συνεχόμενες τιμές

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ. 7 η ενότητα: Αρχεία. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Προγραμματισμός Η/Υ. 7 η ενότητα: Αρχεία. Τμήμα. Τεχνολόγων Περιβάλλοντος. ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Προγραμματισμός Η/Υ 7 η ενότητα: Αρχεία Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks

Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Εισαγωγή στο περιβάλλον Code::Blocks Στο παρόν εγχειρίδιο παρουσιάζεται η διαδικασία ανάπτυξης, μεταγλώττισης και εκτέλεσης ενός προγράμματος C στο περιβάλλον του Code::Blocks. Η διαδικασία αυτή παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Δεδομένα (data) είναι μια παράσταση, όπως γράμματα, αριθμοί, σύμβολα κ.ά. στα οποία μπορούμε να δώσουμε κάποια σημασία (έννοια). Πληροφορία (information) είναι η σημασία που δίνουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης

Η πρώτη παράμετρος είναι ένα αλφαριθμητικό μορφοποίησης Η συνάρτηση printf() Η συνάρτηση printf() χρησιμοποιείται για την εμφάνιση δεδομένων στο αρχείο εξόδου stdout (standard output stream), το οποίο εξ ορισμού συνδέεται με την οθόνη Η συνάρτηση printf() δέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans

Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Δημιουργία μιας εφαρμογής Java με το NetBeans Για να δημιουργήσετε μια εφαρμογή Java πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα : Αρχικά πρέπει να δημιουργηθεί ένα project το οποίο θα περιέχει όλα τα αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη

Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη Μετατροπή χαρακτήρων ASCII σε ακέραιο αριθµό (atoi) & Άνοιγµα αρχείου µέσα από τo QtSPIM, διάβασµα, και αποθήκευση του περιεχοµένου του στη µνήµη ( ιάλεξη 3) ιδάσκων: Γιώργος Ζάγγουλος Email: zaggoulos.george@ucy.ac.cy

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: Προγραμματιστικά Περιβάλλοντα και το Πρώτο Πρόγραμμα C Στο εργαστήριο αυτό, θα ασχοληθούμε με δύο προγραμματιστικά περιβάλλοντα της γλώσσας C, το Dev-C++, το οποίο είναι εφαρμογή που τρέχει

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού

Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ. Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Σημειώσεις του εργαστηριακού μαθήματος Πληροφορική ΙΙ Εισαγωγή στην γλώσσα προγραμματισμού Ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, Εαρινό εξάμηνο Οι σημειώσεις βασίζονται στα συγγράμματα: A byte of Python (ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μεταφραστές Εισαγωγή Διδάσκων: Επικ. Καθ. Γεώργιος Μανής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη JAVA. Εισαγωγή στη Java. Η Java είναι δημιούργημα της SUN MICROSYSTEMS.

Εισαγωγή στη JAVA. Εισαγωγή στη Java. Η Java είναι δημιούργημα της SUN MICROSYSTEMS. Εισαγωγή στη JAVA Σύντομο Ιστορικό Η Java και το διαδίκτυο Το πρώτο απλό πρόγραμμα σε JAVA Μεταβλητές και σταθερές Παραστάσεις και εντολές Οι βασικοί τύποι δεδομένων στη Java Οι βασικοί Τελεστές στη Java

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός 2 Σημειώσεις εργαστηρίου

Προγραμματισμός 2 Σημειώσεις εργαστηρίου Προγραμματισμός 2 Σημειώσεις εργαστηρίου 02-Java, Τύποι Δεδομένων ως Αντικείμενα Νεβράντζας Βάιος-Γερμανός Λάρισα, Μάρτιος 2013 02-iProgramminginJava, Τυ ποι δεδομε νων ως Αντικει μενα, σελίδα 1 Περίληψη

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Αλφαριθμητικά θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2015-16 Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) http://di.ionio.gr/~mistral/tp/csintro/ Μ.Στεφανιδάκης Λειτουργικό Σύστημα:

Διαβάστε περισσότερα

5 η Διάλεξη Python - Αρχεία

5 η Διάλεξη Python - Αρχεία 5 η Διάλεξη Python - Αρχεία Αρχεία Άνοιγμα Επεξεργασία Κλείσιμο Αρχεία Η python κάνει διάκριση μεταξύ αρχείων κειμένου (text) και δυαδικών αρχείων (binary) Τα δεδομένα στα αρχεία κειμένου χωρίζονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά Στοιχεία της Java

Βασικά Στοιχεία της Java Βασικά Στοιχεία της Java Παύλος Εφραιμίδης Java Βασικά Στοιχεία της γλώσσας Java 1 Τύποι Δεδομένων Η Java έχει δύο κατηγορίες τύπων δεδομένων: πρωτογενείς (primitive) τύπους δεδομένων αναφορές Java Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files)

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) Αρχείο είναι μια συλλογή δεδομένων του ίδιου τύπου. Ενα αρχείο αποθηκεύεται στην περιφερειακή μνήμη (σκληρό δίσκο, δισκέττα). Τα αρχεία είναι μόνιμα. Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής

Κεφάλαιο 4 ο. Ο Προσωπικός Υπολογιστής Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.3 Ο Επεξεργαστής - Εισαγωγή - Συχνότητα λειτουργίας - Εύρος διαδρόμου δεδομένων - Εύρος διαδρόμου διευθύνσεων - Εύρος καταχωρητών Όταν ολοκληρώσεις το μάθημα

Διαβάστε περισσότερα

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις)

Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Αντικειμενοστραφής Προγραμματισμός I (5 ο εξ) Διάλεξη #12 η : Επανάληψη Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Γενικά (για τις γραπτές εξετάσεις) Δεν υπάρχει αυστηρά ορισμένη «ύλη εξετάσεων» (καθώς δεν έχετε

Διαβάστε περισσότερα

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition

To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition Πίνακας Περιεχομένων To περιβάλλον Ανάπτυξης εφαρμογών της Visual Basic 2008 Express Edition... 1 Εκτέλεση του περιβάλλοντος ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX. Εισαγωγή

Εργαστήριο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX. Εισαγωγή Εισαγωγή Εργαστήριο 2 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΑΤΑΛΟΓΩΝ ΣΤΟ UNIX Συνεχίζουμε την εργαστηριακή μελέτη των Λειτουργικών Συστημάτων εξετάζοντας τις δομές των αρχείων και καταλόγων και τη διαχείρισή τους στο

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη stdio. Προγραμματισμός II 1

Βιβλιοθήκη stdio. Προγραμματισμός II 1 Βιβλιοθήκη 1 lalis@inf.uth.gr Δεδομένα και ερμηνεία (ξανά) Τα δεδομένα στον Η/Υ έχουν δυαδική μορφή (bytes) Η ερμηνεία των bytes εξαρτάται από το πρόγραμμα που παράγει/καταναλώνει τα δεδομένα Μια δημοφιλής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών

Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών Μάθημα 3: Αρχιτεκτονική Υπολογιστών 3.1 Περιφερειακές μονάδες και τμήμα επεξεργασίας Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε συνέχεια σε επαφή με υπολογιστές. Ο υπολογιστής είναι μια συσκευή που επεξεργάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο 2015 2016 Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 3: Αποθήκευση κατά στήλες Προθεσμία: 25 Ιανουαρίου 2016, 11:59μμ Ο σκοπός της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών

Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας. Οργάνωση Υπολογιστών Οργάνωση Υπολογιστών Υπολογιστικό Σύστημα Λειτουργικό Σύστημα Αποτελεί τη διασύνδεση μεταξύ του υλικού ενός υπολογιστή και του χρήστη (προγραμμάτων ή ανθρώπων). Είναι ένα πρόγραμμα (ή ένα σύνολο προγραμμάτων)

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές

Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Τύποι δεδομένων, τελεστές, μεταβλητές Βασικά στοιχεία της γλώσσας Η Java χαρακτηρίζεται από ένα αρκετά καλά οργανωμένο σύνολο εντολών κι ένα μέρος της επιτυχίας της οφείλεται στα διάφορα APIs (βιβλιοθήκες)

Διαβάστε περισσότερα

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 8: Αρχεία. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 8: Αρχεία. Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Αντικειμενοστρεφής Προγραμματισμός Ενότητα 8: Αρχεία Επικ. Καθηγητής Συνδουκάς Δημήτριος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος

Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Κεφάλαιο 4: Λογισμικό Συστήματος Ερωτήσεις 1. Να αναφέρετε συνοπτικά τις κατηγορίες στις οποίες διακρίνεται το λογισμικό συστήματος. Σε ποια ευρύτερη κατηγορία εντάσσεται αυτό; Το λογισμικό συστήματος

Διαβάστε περισσότερα

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός

Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Οντοκεντρικός Προγραμματισμός Ενότητα 5: H ΓΛΩΣΣΑ C++ Διαφορές Java και C++ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Ιωάννης Χατζηλυγερούδης, Χρήστος Μακρής Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής ΔΙΑΦΟΡΕΣ JAVA C++ Η

Διαβάστε περισσότερα

Mεταγλωττιστές. 4 ο εργαστηριακό μάθημα Λεξική ανάλυση και flex. Θεωρία

Mεταγλωττιστές. 4 ο εργαστηριακό μάθημα Λεξική ανάλυση και flex. Θεωρία Mεταγλωττιστές 4 ο εργαστηριακό μάθημα Λεξική ανάλυση και flex Σκοπός: Το μάθημα αυτό αναφέρεται: στις κανονικές εκφράσεις στην δομή και το περιεχόμενο του αρχείου-εισόδου του flex Γενικά Θεωρία Κατά την

Διαβάστε περισσότερα

2 ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

2 ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 2 ΓΡΑΜΜΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Linear Data Structures) Ας θεωρήσουµε µία δοµή δεδοµένων το σύνολο των στοιχείων της οποίας είναι διατεταγµένο µε τέτοιο τρόπο ώστε να ισχύουν τα εξής: (α) υπάρχει ένα µόνο

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων)

Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων. Τι είναι ένα αρχείο ; Διαχείριση αρχείων. Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Πληροφορικής Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών 2018-19 Λειτουργικό Σύστημα: διαχείριση πόρων Εισαγωγή Λειτουργικά Συστήματα (ΙΙ) (διαχείριση αρχείων) Επικοινωνία με χρήστη

Διαβάστε περισσότερα