Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες"

Transcript

1 Ιούλιος 017 Προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας της Greenpeace και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. για την πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες Η παρουσία πλαστικών αντικειμένων έχει επιβεβαιωθεί παντού στην Μεσόγειο 1. Βρίσκονται στον βυθό, στις παραλίες, στην υδάτινη στήλη, στο πεπτικό σύστημα θαλάσσιων οργανισμών, μπλεγμένα ανάμεσα σε φυτικούς (π.χ. φύκη) και ζωικούς (π.χ. κοράλλια) οργανισμούς του πυθμένα της θάλασσας. Μεταξύ 0 και 31 Ιουλίου η Greenpeace, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), διερεύνησε την παρουσία πλαστικών στο Ιόνιο, στο Κρητικό, στο Αιγαίο Πέλαγος και στη θάλασσα των Κυθήρων. Στόχος της προσπάθειας αυτής ήταν να αποτυπώσει μία συνολική εικόνα του προβλήματος της ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών και ακτών από το πλαστικό και να συμπληρώσει την υπάρχουσα επιστημονική γνώση. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκαν 3 διαφορετικές μέθοδοι, με τις οποίες αξιολογήθηκε η παρουσία πλαστικού στην επιφάνεια της θάλασσας, στον πυθμένα της θάλασσας και σε παραλίες. Μέρος των ευρημάτων (φωτογραφικό υλικό, βίντεο) βρίσκεται στο δημοσιογραφικό πακέτο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο τμήμα του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων τέτοιων ερευνητικών προσπαθειών εμπεριέχει σημαντικό βαθμό δυσκολίας, καθώς η κατανομή του πλαστικού στη θάλασσα επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως ανθρώπινες δραστηριότητες, εποχικές μεταβολές της εισροής νερού από ποτάμια, μορφολογία του πυθμένα, υδροδυναμικές και κλιματολογικές συνθήκες. Ένα συμπέρασμα όμως είναι αδιαμφισβήτητο: το πλαστικό βρίσκεται παντού. Δείτε επιλεγμένες φωτογραφίες από την έρευνα, εδώ. 1 A Mediterranean full of plastic: research on plastic pollution, impacts and solutions Greenpeace

2 Μικροπλαστικά στην επιφάνεια της θάλασσας Τα μικροπλαστικά είναι πλαστικά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 5 χιλιοστών (<5mm). Διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες: μεγάλα μικροπλαστικά, με μέγεθος 1-5mm, και μικρά μικροπλαστικά, με μέγεθος 0,0mm - 1mm,3. Με δεδομένη τη συνεχή διάσπαση των πλαστικών αντικειμένων, η πυκνότητα των μικροπλαστικών στη θάλασσα αναμένεται να είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός τους. Λόγω των σχετικά χαμηλών συγκεντρώσεών τους στο φυσικό περιβάλλον, η δειγματοληψία μικροπλαστικών γενικά απαιτεί δείγματα μεγάλων ποσοτήτων νερού. Ως εκ τούτου, η δειγματοληψία γίνεται με τη χρήση διχτυών για συλλογή πλαγκτόν 3,4. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να μεταφέρουν επιπλέον επικίνδυνες ουσίες, όπως πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs) και βαρέα μέταλλα ενώ μπορεί να προσλαμβάνονται από θαλάσσιους οργανισμούς με αρνητικές επιπτώσεις. 3 Methodology used for the Detection and Identification of Microplastics - a critical appraisal Marine Anthropogenic Litter. 4 Marine Litter in the Adriatic and Ionian Seas DeFishGear.

3 Μέθοδος 1η: Δειγματοληψία επιφανειακών υδάτων (μικροπλαστικά) Περιγραφή Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκε δίχτυ manta με άνοιγμα ματιού 0,3mm, το οποίο έμενε μέσα στο νερό για 15 λεπτά, με την ταχύτητα του πλοίου να είναι σταθερή γύρω στα 1,7 μίλια την ώρα. Τα σημεία δειγματοληψίας επιλέχτηκαν ώστε να δώσουν μία συνολική εικόνα της παρουσίας μικροπλαστικών στις ελληνικές θάλασσες, τόσο κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και κύριους τουριστικούς προορισμούς της νησιωτικής χώρας (Ηράκλειο, Σαντορίνη, Πάρος) όσο και στην ανοιχτή θάλασσα (π.χ. θάλασσα Κυθήρων, Κρητικό Πέλαγος, Νότιο Ιόνιο, Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο). Αποτελέσματα Με μία πρώτη εκτίμηση με γυμνό μάτι, μικροπλαστικά ή/και μικροΐνες πλαστικού βρέθηκαν στη συντριπτική πλειονότητα των 13 δειγμάτων. Πρόκειται για αντικείμενα που είναι ορατά με γυμνό μάτι, επομένως είναι μικροπλαστικά και μικροΐνες που τοποθετούνται στο ανώτερο εύρος των τιμών (κοντά στα 5 mm) ή ανήκουν στην κατηγορία των μεσοπλαστικών (με μέγεθος μεταξύ 5 χιλιοστών και,5 εκατοστών). Οι αναλύσεις που θα πραγματοποιήσει το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. θα αποκαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για την ποιότητα των μικροπλαστικών και των μικροϊνών που είναι ήδη ορατά, καθώς και για εκείνα που απαιτούν ειδικές διαδικασίες για να εντοπιστούν. Τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη του 017. Μακροπλαστικά στον βυθό Τα μακροπλαστικά συγκαταλέγεται οποιοδήποτε είδος πλαστικού είναι μεγαλύτερο από,5 εκατοστά. Πολλές μελέτες έχουν καταγράψει την ύπαρξη μεγάλων πλαστικών αντικειμένων στον βυθό της Μεσογείου. Τα πλαστικά σκουπίδια στον βυθό έχουν αυξημένες πιθανότητες συσσώρευσης σε περιοχές με λίγα ρεύματα και έντονες βαθυμετρικές διακυμάνσεις του βυθού. Επιπλέον, έχουν μεγάλες πιθανότητες να προέρχονται από την ξηρά αφού δεν βυθίζονται γρήγορα, σε αντίθεση με άλλα αντικείμενα όπως κουτάκια αλουμινίου και γυάλινα μπουκάλια 5,6. Μέθοδος : Υποβρύχια βιντεοσκόπηση πυθμένα (μακροπλαστικά) Περιγραφή Για την καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, χρησιμοποιήθηκε καλωδιακή κάμερα καταγραφής βυθού (dropcam). Πραγματοποιήθηκαν δύο καταγραφές εντός της Καλντέρας στην Σαντορίνη σε βάθος μέτρων και μία καταγραφή βορειοανατολικά της Μυκόνου σε βάθος μέτρων. 5 Plastic accumulation in the Mediterranean Sea PLOS ONE 6 A comparative study of marine litter on the seafloor of coastal areas in the eastern Mediterranean and Black Seas Marine Pollution Bulletin.

4 Αποτελέσματα Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 39 πλαστικές σακούλες και υπολείμματα σακουλών, 1 υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων (σχοινιά και δίχτυα), 14 μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, 11 ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ, 3 πλαστικές συσκευασίες και 5 ακόμα απροσδιόριστα πλαστικά αντικείμενα. Στα 109 μέτρα βυθού που διένυσε η κάμερα του Rainbow Warrior βορειοανατολικά της Μυκόνου δεν κατέγραψε σκουπίδια, παρά μόνο ελάχιστα υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων. Αντίθετα κατέγραψε αδιατάρακτες εκτάσεις κοραλλιογενών σχηματισμών τραγάνας και πλούσιες κοινότητες σπόγγων σε βάθη Η απουσία σκουπιδιών στον πυθμένα της περιοχής ενδέχεται να οφείλεται στο ότι το σημείο βρίσκεται στο ανοιχτό πέλαγος, χωρίς σημαντικές βαθυμετρικές διακυμάνσεις και εκτός των περιοχών αυξημένης κίνησης της ναυσιπλοΐας. Πλαστικά σε παραλίες Συνολικά επιλέχθηκαν 8 απόμερες - κατά κύριο λόγο - παραλίες σε Ζάκυνθο, Κρήτη, Ηρακλειά (4), Μύκονο και Σύρο, όπου πραγματοποιήθηκε καταγραφή μακροπλαστικών ή δειγματοληψία άμμου για εντοπισμό μικροπλαστικών. Στόχος της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση σε παραλίες της χώρας οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βόρειες ακτές), με αποτέλεσμα τα σκουπίδια που εντοπίζονται σε αυτές να προέρχονται κατά κύριο λόγο από την ανοιχτή θάλασσα. Όπως αναφέρουν σχετικές μελέτες 7, η πλειονότητα των σκουπιδιών σε αυτού του είδους τις παραλίες είναι πλαστικά αντικείμενα που μεταφέρονται σε μεγάλες αποστάσεις. Μέθοδος 3: Καταγραφή και δειγματοληψία πλαστικών σε παραλίες (μακροπλαστικά και μικροπλαστικά) Περιγραφή Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, έγιναν τριών ειδών καταγραφές: α) δειγματοληψία άμμου για διερεύνηση παρουσίας και ταυτότητας μικροπλαστικών, β) καταγραφή ποσότητας και ταυτότητας μακροπλαστικών γ) διεξοδική φωτογραφική καταγραφή. Αποτελέσματα Σχεδόν σε όλες τις παραλίες που επιλέχθηκαν, εντοπίστηκαν πλαστικά σε μεγάλες ποσότητες. Συγκεκριμένα: 7 A Mediterranean full of plastic: research on plastic pollution, impacts and solutions Greenpeace.

5 Σε τέσσερις παραλίες σε Ζάκυνθο (Βασιλικός), Κρήτη (Παχειά Άμμος Λασιθίου), Ηρακλειά (Αλιμιά) και Σύρο (Σαντορινιός) συλλέχθηκαν δείγματα άμμου τα οποία θα αναλυθούν στο επιστημονικό τμήμα της Greenpeace στο Πανεπιστήμιο του Exeter για παρουσία και ταυτότητα μικροπλαστικών. Αναλυτική καταγραφή ποσότητας και ταυτότητας πλαστικών (δείτε Παράρτημα) έγινε σε δύο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς (Βορεινή Σπηλιά), σε μία παραλία της Μυκόνου στην Περιοχή Προστασίας Φυσικού Τοπίου (μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα) καθώς και σε μία παραλία της Σύρου (Σαντορινιός). Αναφορικά με τις δύο παραλίες της Ηρακλειάς εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, στην πρώτη, μήκους 40 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων, καταμετρήθηκαν 439 πλαστικά αντικείμενα. Οι κυριότερες κατηγορίες κατά φθίνουσα σειρά ήταν πλαστικά ποτήρια, πλαστικά καπάκια μπουκαλιών, σχοινιά, πλαστικές σακούλες και πλαστικά μπουκάλια. Στη δεύτερη, μήκους 10 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, καταμετρήθηκαν 75 πλαστικά αντικείμενα, με τις κυριότερες κατηγορίες κατά φθίνουσα σειρά να είναι τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και τα δαχτυλίδια από τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών. Στην παραλία της Μυκόνου, μήκους 30 μέτρων και πλάτους 40 μέτρων, καταμετρήθηκαν 81 πλαστικά αντικείμενα. Οι κυριότερες κατηγορίες με μεγάλη διαφορά ήταν τα πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και τα πλαστικά μπουκάλια και ακολουθούσαν οι πλαστικές συσκευασίες φαγητού και τα αδιευκρίνιστα πλαστικά αντικείμενα. Στην παραλία Σαντορινιός της Σύρου (μήκους 100 μέτρων και πλάτους 5 μέτρων), δεν εντοπίστηκαν ιδιαίτερες ποσότητες πλαστικών, ωστόσο εκκρεμούν τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγματοληψιών άμμου για την παρουσία μικροπλαστικών. Σε μία τέταρτη παραλία της Ηρακλειάς (Βουρκάρια) πραγματοποιήθηκε μόνο φωτογραφική καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί 3 παραλιών στην Ζάκυνθο (Βροντόνερο, Κρυονέρι, Λαγανάς), οι δύο εκ των οποίων (Βροντόνερο και Λαγανάς) ήταν εντός του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου. Συνολικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 50 σακούλες των 60 λίτρων, με την πλειονότητα των σκουπιδιών να είναι πλαστικά αντικείμενα μίας χρήσης.

6 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΜΥΚΟΝΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ & ΑΥΛΕΜΩΝΑ Είδος πλαστικού αντικειμένου Σύνολο: 81 1 Σακούλα - κομμάτια σακούλας 0 Σχοινί δεσίματος σακούλας σκουπιδιών 1 3 Μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος Δοχεία και μπουκάλια καθαριστικών 37 5 Δοχεία και συσκευασίες φαγητού, συμπεριλαμβανομένου fast food 67 6 Δοχεία καλλυντικών που χρησιμοποιούνται στην παραλία, πχ 9 αντηλιακών 7 Μπουκάλια και συσκευασίες άλλων καλλυντικών 6 8 Μπουκάλια και συσκευασίες λιπαντικών μηχανής 8 9 Καφάσια Μέρη αυτοκινήτου 11 Kαπάκια μπουκαλιών 1 1 Δαχτυλίδια από καπάκια μπουκαλιών Συσκευασίες καπνού και τσιγάρων 1 14 Αναπτήρες 3 15 Στυλό και καπάκια από στυλό 1 16 Παιχνίδια Ποτήρια και καπάκια ποτηριών Μαχαιροπίρουνα και δίσκοι 1 19 Kαλαμάκια και αναδευτήρες 9 0 Γάντια 1 1 Nήματα 34 Σχοινιά 16 3 Δίχτυα και κομμάτια διχτυών 3 4 Πετονιές 5 Φελλοί διχτυών 6 6 Kουβάδες 3 7 Kάλυκες από κυνηγετικά όπλα 3 8 Παπούτσια / Σανδάλια 5

7 9 Δοχεία ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων 30 Σαγιονάρες 4 31 Απροσδιόριστα αντικείμενα 76 3 Καρέκλες 1 33 Σκούπες 34 Glowing sticks ψαρέματος 6 35 Τηλεχειριστήρια 1 36 Γλειφιτζούρια Κρεμάστρες 1 38 Κομμάτια από φελιζόλ Κομμάτια από λάστιχο 1 ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ (ΜΕΓΑΛΗ) Είδος πλαστικού αντικειμένου Σύνολο: Σακούλα - κομμάτια σακούλας 39 Μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος 36 3 Δοχεία και μπουκάλια καθαριστικών 15 4 Δοχεία και συσκευασίες φαγητού συμπεριλαμβανομένου fast food 19 5 Δοχεία καλλυντικών που χρησιμοποιούνται στην παραλία, πχ 5 αντιηλιακών 6 Μπουκάλια και συσκευασίες λιπαντικών μηχανής 4 7 Καφάσια 8 8 Μέρη αυτοκινήτου 9 Kαπάκια μπουκαλιών Δαχτυλίδια από καπάκια μπουκαλιών Παιχνίδια Ποτήρια και καπάκια ποτηριών 90 1 Kαλαμάκια και αναδευτήρες Nήματα Σχοινιά Δίχτυα και κομμάτια διχτυών Πετονιές Kάλυκες από κυνηγετικά όπλα Σύριγγες / βελόνες 1 9 Δοχεία ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων Απροσδιόριστα αντικείμενα

8 Κομμάτια από λάστιχο 1 Παγοκύστες Glowing sticks ψαρέματος 6 Καρέκλες κομμάτια από καρέκλες 1 Κομμάτια από σκούπα 1 ΟΝΟΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ: ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ (ΜΙΚΡΗ) Είδος πλαστικού αντικειμένου Σύνολο: 75 1 Σακούλα - κομμάτια σακούλας 1 Σχοινί δεσίματος σακούλας σκουπιδιών 3 Μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, γάλακτος 3 4 Δοχεία και μπουκάλια καθαριστικών 6 5 Δοχεία και συσκευασίες φαγητού συμπεριλαμβανομένου fast 1 food 6 Καφάσια 4 7 Μέρη αυτοκινήτου 8 Kαπάκια μπουκαλιών 5 9 Δαχτυλίδια από καπάκια μπουκαλιών 10 1 Παιχνίδια Ποτήρια και καπάκια ποτηριών 1 1 Kαλαμάκια και αναδευτήρες 1 Σχοινιά Nήματα Δίχτυα και κομμάτια διχτυών 5 1 Κουτιά μεταφοράς ψαριών φελιζόλ Παπούτσια / Σανδάλια Δοχεία ιατρικών και φαρμακευτικών προϊόντων Απροσδιόριστα αντικείμενα 1 9 Κολλητική ταινία Μπουκάλια και συσκευασίες λιπαντικών μηχανής 1

9

Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές. 1 - Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές

Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές. 1 - Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές 1 - Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές Ο «Οδηγός Μελέτης των Θαλάσσιων Απορριμμάτων στις Ελληνικές Ακτές» χρηματοδοτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού

Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Έκθεση αποτελεσμάτων της δράσης «Οργάνωσε τον δικό σου Καθαρισμό Παραλίας» στο Δέλτα του Αξιού Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων Με την υποστήριξη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016 Συγγραφέας:

Διαβάστε περισσότερα

Προσφορά για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Προσφορά για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου «Ποιοτικός και Ποσοτικός Χαρακτηρισµός Επικινδύνων και Τοξικών Ουσιών από το Ναυάγιο του SEA DIAMOND Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (Παρούσες και Μελλοντικές)» - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ

Θαλάσσια απορρίµµατα. Σχολείο: ... Τάξη: ... Όνοµα: ίας ασ. λλο εργ φύ Σχολείο:... Τάξη: λλο εργ φύ ίας ασ 3 Όνοµα:...... Θαλάσσια απορρίµµατα Η ακτογραµµή της Ελλάδας ξεπερνά τα 15.000 χλµ και σε αυτήν κάθε χρόνο καταφτάνουν εκατοµµύρια επισκέπτες από όλο τον κόσµο για διακοπές.

Διαβάστε περισσότερα

Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες.

Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν στις θάλασσες. 16-10-2018-16:19 Αριθμός αναφοράς: 20181005STO15110 Πλαστικά στους ωκεανούς: στοιχεία, επιπτώσεις και νέοι κανόνες Γράφημα με όλες τα στοιχεία και τις επιπτώσεις που προκαλούν τα πλαστικά που καταλήγουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 25.9.2010 Γίνε κι εσύ μέρος της λύσης Δήλωσε συμμετοχή για τον καθαρισμό μιας κοντινής σου παραλίας Κάθε Σεπτέμβριο, το τρίτο Σάββατο, χιλιάδες εθελοντές σε

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών

Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Πρόγραμμα «Πάρε μέρος και Καθάρισες» Δράσεις εθελοντικού καθαρισμού ακτών Ευχαριστούμε για τη συμβολή σας στη δράση εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET. Ετοιμάσαμε αυτό το σύντομο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ IMPACT TO ΠΡΟΒΛΗΜΑ OF PLASTICS ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ IN EUROPEΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ COVER Will Rose / Greenpeace Greenpeace / Marco Care Το πλαστικό βρίσκεται παντού στην καθημερινότητά

Διαβάστε περισσότερα

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου

15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΑΚΤΩΝ 2012 15 Σεπτεμβρίου - 15 Οκτωβρίου Καθαρίζουμε τις παραλίες μας, καταγράφουμε τα σκουπίδια και τα ανακυκλώνουμε! ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα

ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα ΕΚΘΕΣΗ ευαισθητοποίησης για τα Θαλάσσια Απορρίμματα MARine LItter in Europe Seas: Social AwarenesS and CO-Responsibility www.marlisco.eu ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα

ΦΑΚΕΛΟΣ. 003 Η σουπάρα ΦΑΚΕΛΟΣ 003 Η σουπάρα Ουφ! Μέχρι εδώ τα καταφέραμε περίφημα! Απωθήσαμε το τέρας με τα καλαμάκια, η παραλία ομόρφυνε και η Μαρί-Λουίζ, κατάφερε να απολαύσει ήρεμη το μπάνιο της! Συλλέξαμε στοιχεία και έτσι

Διαβάστε περισσότερα

SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη. Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου

SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη. Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου SEA DIAMOND Μια περιβαλλοντική Καταστροφή σε Εξέλιξη Αλέξανδρος Ιάκωβος Συρίγος Β2 Λυκείου Η ρύπανση των θαλασσών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του περιβάλλοντος. Έχει συνέπειες σε ουσιώδεις

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά 1. Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος. 2. Μετά δίπλωσε το και με το ψαλίδι κάνε

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες)

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) 1 1. Εισαγωγή Οι θαλάσσιοι τύποι οικοτόπων αποτελούν τμήμα του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων

Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων Γαλάζια Ανάπτυξη: Σχεδιασμός και προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού και της αλιείας. Η περίπτωση του Δήμου Καλυμνίων Σακελλάριος Τηλιακός Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Δήμου Καλυμνίων

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με θέμα: «ΠΕ για τη Θάλασσα» Ανδριοπούλου Αργυρώ (ΕΛΚΕΘΕ)

Ημερίδα με θέμα: «ΠΕ για τη Θάλασσα» Ανδριοπούλου Αργυρώ (ΕΛΚΕΘΕ) Ημερίδα με θέμα: «ΠΕ για τη Θάλασσα» Ανδριοπούλου Αργυρώ (ΕΛΚΕΘΕ) ΙΣΤΟΡΙΚΟ -ΣΤΟΧΟΙ Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Μονάδας Εκπαίδευση ξεκίνησαν το 1995 με τη διοργάνωση διαλέξεων και εκδηλώσεων για

Διαβάστε περισσότερα

Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα. Χρηματοδότηση

Κορινθιακός - Η δική μας θάλασσα. Χρηματοδότηση Χρηματοδότηση ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ Τίτλος: Κορινθιακός Η δική μας θάλασσα Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο Μέτρο: Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες Ανάδοχος : ΟΖΟΝ ΜΚΟ Συμμετέχοντες φορείς ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA

CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017 CLEANING MARINE LITTER IN THE MEDITERRANEAN AND THE BALTIC SEA ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Το πρόγραµµα CLAIM, που πρόσφατα χρηµατοδοτήθηκε στο πλαίσιο του EU-HORIZON 2020, στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρµογή

Διαβάστε περισσότερα

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades Α.Καραμανλίδης/MOm 2 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Της κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο ( Π ε ρ ί λ η ψ η ) Ιούλιος 2015 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΜΑ: Υπεύθυνοι νηπ/γοί :Kαντζά Γλυκερία,Ρέκκα Λίτσα Σχολ.έτος :2014-15 Πρόγραμμα βασισμένο στη «Διδακτική Μαθησιακή Ακολουθία»

Διαβάστε περισσότερα

"Πλαστική" κυκλική οικονομία

Πλαστική κυκλική οικονομία Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 Κεντρική Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Πατρών "Πλαστική" κυκλική οικονομία Γιώργος Παπαθεοδώρου Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας ΗΜΕΡΙΔΑ Το Αειφόρο, «Πράσινο» Πανεπιστήμιο Circular economy

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη

Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη Τελική Αναφορά της Κατάστασης Διατήρησης της Μεσογειακής Φώκιας Monachus monachus στη Νήσο Γυάρο Περίληψη ΙΟΥΝΙΟΣ 2018 Τελική Έκθεση Για την Κατάσταση της Μεσογειακής φώκιας στη νήσο Γυάρο Περίληψη Σελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ερευνητικό Έργο:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ερευνητικό Έργο: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ Ερευνητικό Έργο: Διερεύνηση των επιπτώσεων της διασποράς αδρανών υλικών στο θαλάσσιο περιβάλλον των βόρειο-ανατολικών ακτών της Κιμώλου DRAFT 27/11/2006 Τεχνική Έκθεση με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA JUNIOR

ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA JUNIOR Επεξεργαστήκαμε τα έντυπα αξιολόγησης του προγράμματος και με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι το 99% των εκπαιδευτικών που τα συμπλήρωσαν θεωρούν το πρόγραμμα «Άριστο» και «Πολύ καλό» 1 ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA

Διαβάστε περισσότερα

Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες!

Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες! Για πλοήγηση στην ψηφιακή αφίσα, κάντε κλικ στις σακούλες! Οι αρνητικές επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης της πλαστικής σακούλας... Σπατάλη φυσικών πόρων (πετρελαιοειδή, ενέργεια) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης

ΡΥΠΑΝΣΗ. Ρύποι. Αντίδραση βιολογικών συστημάτων σε παράγοντες αύξησης ΡΥΠΑΝΣΗ 91 είναι η άμεση ή έμμεση διοχέτευση από τον άνθρωπο στο υδάτινο περιβάλλον ύλης ή ενέργειας με επιβλαβή αποτελέσματα για τους οργανισμούς ( ο ορισμός της ρύπανσης από τον ΟΗΕ ) Ρύποι Φυσικοί (εκρήξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση από πετρελαιοειδή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η περίπτωση του πρόσφατου ατυχήματος στο Σαρωνικό κόλπο

Ρύπανση από πετρελαιοειδή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η περίπτωση του πρόσφατου ατυχήματος στο Σαρωνικό κόλπο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Ρύπανση από πετρελαιοειδή στο θαλάσσιο περιβάλλον. Η περίπτωση του πρόσφατου ατυχήματος στο Σαρωνικό κόλπο I. Χατζηανέστης Δρ Χημικός Ωκεανογράφος,

Διαβάστε περισσότερα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα

To Πρόβλημα. Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα To Πρόβλημα Κάθε Κύπριος παράγει περίπου: 2 κιλά σκουπίδια / ημέρα Tι σημαίνει «Ανακύκλωση»? Ανακύκλωση είναι η διαδικασία της παρασκευής νέων αγαθών από ένα προϊόν που έχει φτάσει στο τέλος του κύκλου

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Παλαιόχωρας. Σταυρουλάκης Γ. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης

Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Παλαιόχωρας. Σταυρουλάκης Γ. Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ HELECO 2011 - ΠΡΟΣΥΝΕ ΡΙΑΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Παλαιόχωρας Σταυρουλάκης Γ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Συγκυρίας. Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019

Έρευνα Συγκυρίας. Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019 Έρευνα Συγκυρίας Επιδόσεις ξενοδοχείων κατά το α τρίμηνο και προβλέψεις για την τουριστική σεζόν 2019 2 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ε Ρ ΕΥΝΑΣ Εαρινή Έρευνα Συγκυρίας για την Ξενοδοχειακή Αγορά ΦΟΡΕΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο

π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο LIFE - Nature Project LIFE12 NAT/GR/000688 3 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά Τ η ς κ α τ ά σ τ α σ η ς τ ο υ π λ η θ υ σ μ ο ύ τ η ς μ ε σ ο γ ε ι α κ ή ς φ ώ κ ι α ς σ τ η ν ή σ ο Γ υ ά ρ ο Π ε ρ ί λ η ψ

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ & ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ- ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΙΔΟΣ Πιάτο φαγητού 4 εκ. Πιάτο βαθύ εκ. Πιάτα πρωινού 0 εκ. Μπολ δημητριακών

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου για τη Δράση Καθαρισμού στο Μύρτο

Δελτίο Τύπου για τη Δράση Καθαρισμού στο Μύρτο Δελτίο Τύπου για τη Δράση Καθαρισμού στο Μύρτο Στέλνουμε το μήνυμα για καθαρές παραλίες από το Μύρτο της Κεφαλλονιάς #MyrtosCleanup 11 Ιουνίου 2019 Την Κυριακή 9 Ιουνίου, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ «Mare Nostrum», δηλαδή «δική μας θάλασσα», αποκαλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά!

Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά! Yδροναύτες - Atenistas - Pireactive : Στο Φάληρο, ξανά! 19.06.11 Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η παράλληλη δράση καθαρισμού βυθού και ακτής στην παραλία του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ), την Κυριακή

Διαβάστε περισσότερα

A8-0317/91. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD))

A8-0317/91. Frédérique Ries Μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον (COM(2018)0340 C8-0218/ /0172(COD)) 17.10.2018 A8-0317/91 91 Άρθρο 4 α (νέο) Άρθρο 4α Μείωση των αποβλήτων μετά την κατανάλωση Τα κράτη μέλη καθορίζουν στόχους μείωσης για όλα τα προϊόντα που απαριθμούνται στο μέρος Α με σκοπό τον περιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr

Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS Μαμάη 3 Α, 10440, Αθήνα Tel./Fax: 210-8228795 E-mail: info@medsos.gr Website: www.medsos.gr Για 5η χρονιά φέτος, παρέχετε επιστημονική υποστήριξη στην εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ αναλαμβάνοντας την επεξεργασία των φύλλων καταγραφής που συμπληρώνουν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια των καθαρισμών.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη Οι υδρίτες (εικ. 1) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ «ΣΟΥΛΟΥ» ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΔΕΗ)

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ «ΣΟΥΛΟΥ» ΛΟΓΩ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (ΔΕΗ) ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αμιγής Νομαρχιακή Επιχείρηση Ν. Α Κοζάνης 1 ο χιλ. Πτολεμαΐδας-Κοζάνης Τ.Θ. 65 502 00 ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ Τηλ: (24630) 53-571 Τηλ/fax: 53-666, e-mail: info@kepekozani.gr ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 2013 Το εκπαιδευτικό υλικό αυτό στην αρχική του μορφή δημιουργήθηκε και

Διαβάστε περισσότερα

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ Μηνύματα Ομάδων Παιδικής HELMEPA για την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας Ομάδες 1835(Γ)-1836(Γ) «Σώστε τον Ωκεανό, σώστε τη Ζωή σας. Ανακύκλωση τώρα!»

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία νερών ανθρώπινης κατανάλωσης, εσωτερικών υδάτων και αποβλήτων για χημικό έλεγχο. Γκαγτζής Δημήτριος Βιοχημικός, MSc Π.Ε.Δ.Υ.

Δειγματοληψία νερών ανθρώπινης κατανάλωσης, εσωτερικών υδάτων και αποβλήτων για χημικό έλεγχο. Γκαγτζής Δημήτριος Βιοχημικός, MSc Π.Ε.Δ.Υ. Δειγματοληψία νερών ανθρώπινης κατανάλωσης, εσωτερικών υδάτων και αποβλήτων για χημικό έλεγχο Γκαγτζής Δημήτριος Βιοχημικός, MSc Π.Ε.Δ.Υ. Θεσσαλίας Βασικές Έννοιες Δειγματοληψία Η δειγματοληψία αφορά στη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (1) -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (1) -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΩΔ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΩΝ ΑΚΤΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (1) -ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Παλαιόχωρας

Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του κόλπου της Παλαιόχωρας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ HELECO 20 - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου 2 Μαρτίου 200 Ανθρωπογενής επιβάρυνση της θαλάσσιας περιοχής του

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των Αποβλήτων Συσκευασίας στη χώρα Αποτελέσματα ΕΕΑΑ 2015 Πεντάμηνο 2016

Η ανακύκλωση των Αποβλήτων Συσκευασίας στη χώρα Αποτελέσματα ΕΕΑΑ 2015 Πεντάμηνο 2016 Η ανακύκλωση των Αποβλήτων Συσκευασίας στη χώρα Αποτελέσματα ΕΕΑΑ 2015 Πεντάμηνο 2016 Ιούλιος 2016 Αποτελέσματα 2015 Δραστηριότητες ΕΕΑΑ Μπλε Κάδοι / Έργα Δημ. Αποβλήτων (ανακτάται και χαρτί εντύπων κατά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2018 1 ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 2018 Στην παρούσα έκθεση δελτίο περιγράφονται τα σημαντικά καιρικά και κλιματικά φαινόμενα στην Ελλάδα κατά το 2018. Παρουσιάζονται με γραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει

Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει Η ιστορική πατρότητα του όρου «Μεσόγειος θάλασσα» ανήκει στους Λατίνους και μάλιστα περί τα μέσα του 3ου αιώνα που πρώτος ο Σολίνος τη ονομάζει χαρακτηριστικά «Mare Mediterraneum» ως μεταξύ δύο ηπείρων

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση για τη δράση C1

Έκθεση για τη δράση C1 LIFE+ Nature & Biodiversity 2009 Με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ΕΡΓΟ: «Δράσεις για τη Διατήρηση Παράκτιων Οικοτόπων και Σημαντικών Ειδών Ορνιθοπανίδας των Περιοχών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ - Σχολική χρονιά 2014-15 ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 3, 16451 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός

Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ RESEARCH INSTITUTE FOR TOURISΜ Παγκόσμιος και Ελληνικός Τουρισμός I. Παγκόσμιος Τουρισμός Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική

Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλασσίων Υδάτων στο πλαίσιο υλοποίησης της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τη θαλάσσια στρατηγική 2008/56/EK 1 Οδηγία πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/56/ΕΚ)

Διαβάστε περισσότερα

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013»

«ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» 18 η Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών παράκτιων και άλλων φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 2013» Περιεχόμενα Εικόνες... 2 Πίνακες... 3 1. Εισαγωγή... 4 2. Το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων...

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΒΑΘΥΜΕΤΡΙΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΒΑΘΥΜΕΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΒΑΘΥΜΕΤΡΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2016 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΒΑΘΥΜΕΤΡΙΑ Είμαστε όλοι ενήμεροι

Διαβάστε περισσότερα

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ

Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Παντελής Παντελάρας Χημικός Μηχανικός Μέλος ΜΕΠΑΑ ΤΕΕ Η συνέπεια της ανάπτυξης σε μιά παγκόσμια οικονομία, είναι η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατανάλωσης. Αποτέλεσμα : υπερβολική αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

και κατηγοριοποιούμε ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια ΜΕΡΟΣ Πορεία ΑΣΚΗΣΗ A: Παιχνίδια με τα θαλάσσια απορρίμματα

και κατηγοριοποιούμε ΜΑΘΕ ΝΙΩΣΕ ΔΡΑΣΕ! Μαζί για θάλασσες χωρίς σκουπίδια ΜΕΡΟΣ Πορεία ΑΣΚΗΣΗ A: Παιχνίδια με τα θαλάσσια απορρίμματα M. Tonay / Turkish Marine Research Foundation (TUDV) Υλικά Διαφόρων ειδών καθαρά απορρίμματα: κουτάκια αναψυκτικών, μπουκάλια, συσκευασίες τροφίμων, μπαλόνια, πλαστικά και χάρτινα πιατικά, καλαμάκια, σακούλες,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της θαλάσσιας ρύπανσης λόγω των προσφυγικών ροών με τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV) το παράδειγμα της Λέσβου

Χαρτογράφηση της θαλάσσιας ρύπανσης λόγω των προσφυγικών ροών με τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV) το παράδειγμα της Λέσβου Χαρτογράφηση της θαλάσσιας ρύπανσης λόγω των προσφυγικών ροών με τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων (UAV) το παράδειγμα της Λέσβου Δρ Παπακωνσταντίνου Απόστολος apapak@geo.aegean.gr Μεταναστευτικές Ροές

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ. Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ Τα 15 λάθη της ανακύκλωσης Σπασμένα γυαλιά Οι γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται, αλλά τα σπασμένα γυαλιά όχι. Ο λόγος είναι ότι, καθώς η διαλογή στα κέντρα γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου.

Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου. Μελέτη για την Ένταση και τη Διεύθυνση των Ανέμων στη Θαλάσσια Περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος INTERRREG IIIb/WERMED (Weatherrouting dans la Méditerranée Occidentale) το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο καταγραφής & παρακολούθησης της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες σε παραλίες

Πρωτόκολλο καταγραφής & παρακολούθησης της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες σε παραλίες LIFE Environmental Governance & Information Πρωτόκολλο καταγραφής & παρακολούθησης της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες σε παραλίες Σεπτέμβριος 2015 LIFE DEBAG Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Βαγγέλης Παράβας, Ανθή Αρβανίτη, Μαίρη Ζώτου, Ελβίρα Καλογεράτου, Δημήτρης Καμπανός, Παρασκευή Νομικού,

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα»

Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 1 Συλλογή απορριµµάτων µε το σύστηµα «πόρτα-πόρτα» 2 Κάδοι για τη συλλογή των απορριµµάτων Οι κάδοι που µοιράστηκαν στα πρώτα πιλοτικά σπίτια είναι τέσσερις µεγάλοι κάδοι χωρητικότητας 120 λίτρων καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α

Α Γ Γ Ε Λ Ι Ε Σ Γ Ι Α ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (Γραφεία Πώλησης Εκδόσεων) Ταχυδρομική Διεύθυνση: ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ, ΥΔΡΟΓΡΑΦΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΤΓΝ 1040, ΑΘΗΝΑ Τηλ: (+30) 210 6551772 (+30) 210

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εμπλοκής των μαθητών.

Πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εμπλοκής των μαθητών. 2016 Πρόγραμμα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εμπλοκής των μαθητών. Δημήτριος Ιωακειμίδης Περιβαλλοντική Οργάνωση για την προστασία των υδάτινων οικοσυστημάτων dimitris.ioakeimidis@isea.com.gr www.isea.com.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΞΑΝΘΗ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Αγγελίδης Π., Επίκ. καθηγητής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες. Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ. ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Αλόννησος Χωρίς Πλαστικές Σακούλες Χριστίνα Γαρουφαλιά Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ΗΜΕΡΙΔΑ ΟΛΠ, 30 Σεπτεμβρίου 2016 Στόχος του προγράμματος Δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA JUNIOR

ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA JUNIOR ΠΑΙΔΙΚΗ HELMEPA HELMEPA JUNIOR 15 XPONIA Y E A R S Με την υποστήριξη του ΟΚΤ. - ΝΟΕ. - ΔΕΚ. 2008 ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ Νο 54 2562 15 ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων Παιδικής HELMEPA Οι Αρχηγοί των πιο δραστήριων

Διαβάστε περισσότερα

ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα

ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα ΙδιοΚατασκευή Ηλιακού θερμοσίφωνα Έχεις παρατηρήσει ηλιακούς θερμοσίφωνες, όπως αυτόν της εικόνας σε κτίρια ή σε φωτογραφίες του βιβλίου σου. Μερικοί μαθητές της Στ τάξης κατασκευάζουν από απλά υλικά μικρούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2009: ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2009: ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ 2009: ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ST 006 ΜΠΟΥΛΟΝΙ ΑΓΚΥΡΩΣΗΣ Μπουλόνι αγκύρωσης σε μορφή βίδας που προσδένει την κατασκευή, χωρίς να γίνονται ορατές οι αλυσίδες (ενώνονται κάτω από την κατασκευή). Με

Διαβάστε περισσότερα

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός

KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. Γιάννης Κατσαρός KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γιάννης Κατσαρός ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΜΙΑ ΓΗ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΕΛΕΙΟ ΧΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ; ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας

Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας Πρόγραμμα Eνημέρωσης κι Ευαισθητοποίησης μαθητών, γονέωνκαι εκπαιδευτικών για τα Απόβλητα Συσκευασίας στο Δήμο μας ΕλληνικήΕταιρείαΑξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. Τα σκουπίδια μας... Αυξάνονται χρόνομετοχρόνο!

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ SUPPORTING SUBMARINE GEOPHYSICAL STUDY AT THE KALLONI GULF LESVOS LP-APO

ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ SUPPORTING SUBMARINE GEOPHYSICAL STUDY AT THE KALLONI GULF LESVOS LP-APO LP-APO Αποθήκα Μυτιλήνης Παραλία προσαιγιάλωσης LP-APO Αποθήκα Μυτιλήνης Σημείο προσαιγιάλωσης TECHNICAL REPORT.DOC Σελίδα 28 of 97 ΙΟΥΝΙΟΣ 2009 Η τελική προτεινόμενη διαδρομή στην Αποθήκα βιντεοσκοπήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

«Πόντιση και επιχειρησιακή λειτουργία των πλωτήρων - Παρακολούθηση καλής λειτουργίας του δικτύου και στρατηγική των ποντίσεων σε Αιγαίο, Ιόνιο και

«Πόντιση και επιχειρησιακή λειτουργία των πλωτήρων - Παρακολούθηση καλής λειτουργίας του δικτύου και στρατηγική των ποντίσεων σε Αιγαίο, Ιόνιο και 3 η Συνάντηση μελών δικτύου «Ελληνική ΑΡΓΩ» «Πόντιση και επιχειρησιακή λειτουργία των πλωτήρων - Παρακολούθηση καλής λειτουργίας του δικτύου και στρατηγική των ποντίσεων σε Αιγαίο, Ιόνιο και Ανατολική

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας.

Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Η ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας. Αχιλλέας Γκούγκος Μηχανικός ΕΕΑΑ Hμερίδα για τη διαχείριση αποβλήτων Φεβρουάριος 2014 ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ Λίγα λόγια για την ΕΕΑΑ Ιστορικό Οκτ. 1992: 1993 2001: Σύσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΡΙΒΗ - ΠΙΕΣΗ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΜΙΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΤΡΙΒΗ ΠΕΙΡΑΜΑ 1: Νομός του Hooke Υλικά: Ορθοστάτη και σφιγκτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

ΟΔΗΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Κωδικός: ΘΑΛ1 Αρ. Έκδοσης: 1 Ημ/νία: 01-12-2014 Σελ. 1 από 9 1. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι η περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λαμβάνονται, μεταφέρονται και συντηρούνται τα δείγματα θαλασσινού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ INTERREG IIIA / PHARE CBC ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΝΕΣΤΟΥ Καθηγητής Βασίλειος A. Τσιχριντζής Διευθυντής, Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6: ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΩΝ ΚΑΤΑΝΟΜΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2016 ΑΣΚΗΣΗ 6:

Διαβάστε περισσότερα

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς

Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές φυσικής κληρονομιάς Habitat: κυρίαρχη μορφή, γύρω από την οποία αναπτύσσεται ένας οικότοπος Χλωρίδα (π.χ. φυτό-φύκος) Πανίδα (π.χ. ύφαλος διθύρων) Γεωλογική μορφή (π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών. Δράση C.4. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.

Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών. Δράση C.4. Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω. Υλικό τεκμηρίωσης πραγματοποίησης εθελοντικών εκστρατειών Δράση C.4 Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, TERRA NOVA Ε.Π.Ε., Πανεπιστήμιο Πατρών (Ε.ΘΑ.ΓΕ.Φ.Ω.) Μάρτιος 2015 Το έργο LIFE AMMOS Ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΠΜ για την εκπόνηση ΤΕΥΧΟΣ 9 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΠΜ για την εκπόνηση ΤΕΥΧΟΣ 9 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΠΜ-41621 για την εκπόνηση ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΙΚΗΣ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΥΘΟΜΕΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΚΑΛΩΔΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 150 kv ΤΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΝΟΤΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE. για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE. για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CITIZEN SCIENCE για την περιοχή του Νοτίου-Ανατολικού Πηλίου. 2 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1η ημέρα: 1. 2. 5. 6. Άφιξη (Το λεωφορείο φτάνει 15:20 το μεσημέρι) Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Αποτελέσματα μετρήσεων ατμοσφαιρικού αέρα στο Μάτι Ανατολικής Αττικής.

Θέμα: Αποτελέσματα μετρήσεων ατμοσφαιρικού αέρα στο Μάτι Ανατολικής Αττικής. ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΙΕΠΒΑ) Ι. ΜΕΤΑΞΑ & Β. ΠΑΥΛΟΥ, ΠΕΝΤΕΛΗ 152 36, ΑΘΗΝΑ Τηλ.: 210 8109121, 210 8109122 Φαξ: 210 8103236 Αθήνα, 1 Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου)

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου) 2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Ορφανάκη Πόπη Χημικός Φωτογραφίες: Κωτίτσας Αριστοτέλης Βιολόγος ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου) 1. Διαχωρισμός μίγματος με διήθηση Με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

7. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ελτίο ειγµατοληψίας - Επιβεβαίωση βασικών χαρακτηριστικών Ακτής Κολύµβησης - Αποτελέσµατα αναλύσεων

7. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ελτίο ειγµατοληψίας - Επιβεβαίωση βασικών χαρακτηριστικών Ακτής Κολύµβησης - Αποτελέσµατα αναλύσεων 7. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ελτίο ειγµατοληψίας - Επιβεβαίωση βασικών χαρακτηριστικών Ακτής Κολύµβησης - Αποτελέσµατα αναλύσεων 7. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι: ελτίο ειγµατοληψίας - Επιβεβαίωση βασικών χαρακτηριστικών Ακτής Κολύµβησης

Διαβάστε περισσότερα

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο

Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο Εθελοντικός υποβρύχιος καθαρισμός στο Παλαιό Φάληρο 05.06.11 Η Μ.Κ.Ο. "Υδροναύτες", στα πλαίσια της Εκστρατείας Εθελοντικών Δράσεων "Φωνή Βυθού", πιστή στο όραμα της για συνεργασία με κάθε περιβαλλοντικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΓΡΑΦΕΙ: Ο Στάθης Λιδωρίκης χημικός μηχανικός 1. Ο Άνθρωπος και το Φυσικό Περιβάλλον Ο πλανήτης είναι ο χώρος που ζουν και αναπαράγονται αμέτρητα είδη οργανισμών,

Διαβάστε περισσότερα

Πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά

Πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά Πορεία υλοποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά Η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων αποτελεί εργαλείο για την εξυπηρέτηση του βασικού στόχου της Οδηγίας 2000/60/ΕΕ,

Διαβάστε περισσότερα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα

3 Θαλάσσια. απορρίµµατα 3 Θαλάσσια απορρίµµατα Κάθε άνθρωπος που έχει επισκεφτεί παραθαλάσσιες περιοχές, µακριά ή κοντά σε κάποιο αστικό κέντρο, θα έχει παρατηρήσει - σε κάποιες από αυτές- το πλήθος των απορριµµάτων που συγκεντρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Greenpeace! Ελλαδα { Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Θαλάσσιες Χημικές καταστροφές Σο έργο της Greenpeace Τα μεταλλαγμένα... είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades

1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς. CYCLADES Life: Integrated monk seal conservation of Northern Cyclades 1 η Ε τ ή σ ι α Α ν α φ ο ρ ά γ ι α τ η ν κ α τ ά σ τ α σ η δ ι α τ ή ρ η σ η ς ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ ΣΤΗ ΓΥΑΡΟ ΠΕΡΙΛΗΨΗ MOm / P. Dendrinos Ιούνιος 2014 Πίνακας Περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...

Διαβάστε περισσότερα

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους)

Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) Συμπλήρωσε όλα τα παρακάτω πεδία: (με μικρά γράμματα και τόνους) Επώνυμο: Όνομα πατέρα: Πόλη: Όνομα: Όνομα μητέρας: Σχολείο: ΘΕΜΑ 1ο (10*0,25) Σημείωσε το γράμμα (Σ) για κάθε πρόταση που είναι σωστή και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΖΩΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο

Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο Διαχείριση Αποβλήτων Πλαστικών στην Κύπρο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το νομικό πλαίσιο της διαχείρισης αποβλήτων πλαστικών στην Κύπρο 2. Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων 2015 2021 Στόχοι Στρατηγικής Διαχείρισης Αποβλήτων

Διαβάστε περισσότερα