ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ""

Transcript

1 ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες» Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία/εκμάθηση και πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες: απώλεια ακοής. ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ, Ελένη Δεμίρη-Προδρομίδου και Ρούλα Καμαριανού-Βασιλείου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, Τόμος Α-Πρόσθετες διευκρινίσεις Σύνταξη: Ηλίας Βασιλειάδης Αικατερίνη Όλκα Επιμέλεια: Χριστίνα Μητσοπούλου Υπεύθυνες/οι Παραδοτέου: Άννα Κοκκινίδου Μαρία Δημητρακοπούλου (Kυριακή Σπανού, Γεωργία Ματζουλά και Δημήτρης Τζιμώκας)

2 Οι προτεινόμενες αλλαγές διέπονται από την ίδια μεθοδολογικά προσέγγιση. Οι αλλαγές στον πρώτο τόμο και στις πέντε πρώτες ενότητες από το δεύτερο τόμο έγιναν από τον κ. Βασιλειάδη και στις πέντε τελευταίες ενότητες και στον τρίτο τόμο από την κ. Όλκα. Προτεινόμενες αλλαγές στον 1 ο Τόμο και στο 2 ο Τόμο (Ενότητα 6η, 7η, 8η, 9η & 10η) Η προσαρμογή υλικού για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από έφηβους και ενήλικες μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, διέπεται από την ίδια φιλοσοφία και τις ίδιες αρχές με αυτές που διέπουν και την προσαρμογή του υλικού για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου όπως παρουσιάστηκε στη προσαρμογή της σειράς «αστερίας». Για τον παραπάνω λόγο η παρουσίαση της προσαρμογής του υλικού που αφορά τους ενήλικες θα ακολουθήσει την ίδια διάρθρωση χωρισμένο σε αλλαγές που αφορούν α) τη δομή και β) το περιεχόμενο. Είναι σημαντικό να επισημανθεί πως η αποτελεσματικότητα και η ορθή χρήση εγχειριδίων που απευθύνονται σε ενήλικες με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το βαθμό και τον τρόπο διαχείρισης των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών όταν οι συγκεκριμένοι ενήλικες ήταν μαθητές.

3 Άξονες προτεινόμενων αλλαγών: Με βάση τη βιβλιογραφία έχουμε προτείνει τους παρακάτω άξονες οι οποίοι καλύπτουν όλο το πεδίο των δυσκολιών που μπορεί να συναντήσει ένα άτομο με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες κατά την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας. Μορφή Η μορφή του εκπαιδευτικού υλικού επηρεάζει την επίδοση ατόμων με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες. Στόχος είναι το εγχειρίδιο των μαθητών να βοηθά στη συγκέντρωση και τη διατήρηση της προσοχής τους, για αυτό το λόγο όσο πιο κατανοητά, ξεκάθαρα και ευανάγνωστα παρουσιάζεται η ύλη, τόσο λιγότερες δυσκολίες θα συναντήσουν στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας και επιπλέον θα ενισχύσουν τα κίνητρα τους για τη συνέχιση της προσπάθειας και την ομαλή εκμάθηση. Αναφορικά με την μορφή του υλικού προτείνεται: 1) Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματα- υποδείγματα. Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιποι άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. 2) Να δηλώνεται με σύμβολο- εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. 3) Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά. 4) Στις ασκήσεις που έχουν 2 σκέλη να δίνονται 2 ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος.η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη.

4 5) Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο( α, β, γ, δ,) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1,2,3,4,) 6) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. 7)Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου, κυρίως σε μεγάλα κείμενα. 8) Είναι σημαντική είναι η περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών, συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, γρίφοι, ακροστιχίδες, παζλ κ.α. 9) Όλα τα κειμενάκια να τοποθετούνται κάθετα στη σελίδα, να στοιχίζονται πλήρως και όχι να τοποθετούνται διαγώνια ή σε κύκλο. 10)Στα κείμενα με διαλόγους προτείνονται μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν, έτσι ώστε ο μαθητής να διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Περιεχόμενο Αναφορικά με το περιεχόμενο καλό είναι να ακολουθηθεί η πολυαισθητηριακή μέθοδος για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας καθώς και η προώθηση της επανάληψης

5 1)Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Βοηθητικό θα ήταν να προσθέτει μια εικόνασήμα διαλόγου. Θα διευκόλυνε ιδιαίτερα η αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Τέλος, η έκταση του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υπο-ενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης. Είναι σημαντικό οι ασκήσεις να παρουσιάζονται πάντα με τον ίσιο τρόπο και να γίνεται ξεκάθαρο το τι ζητάμε. 2) Θα ήταν πολύ διευκολυντικό αν διευκρινίζονταν με μια λέξη και μια εικόνα- εκτός από τα Α, Β,- ποιες ασκήσεις είναι προφορικές και ποιες είναι γραπτές. Η κατάταξη εννοιών ιδιοτήτων, χαρακτηριστικών κτλ σε πίνακες καλό είναι να γίνεται σε μικρούς πίνακες και για λίγα δεδομένα. Βοηθά ιδιαίτερα τους μαθητές με δυσλεξία οι απαιτούμενες ασκήσεις να είναι μικρές σε έκταση και οι «μεταβλητές»- ερεθίσματα που καλούνται να διαχειριστούν λίγες και συγκεκριμένες κάθε φορά Οι αντιστοιχήσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνει τη σύνδεση και τη μάθηση. 3)Οι ασκήσεις κατανόησης προφορικού και γραπτού λόγου είναι προτιμότερο να δίνονται σε 2 ή και περισσότερα μέρη ώστε ο μαθητής να μπορεί να ανταποκρίνεται και να ελέγχει ευκολότερα τα δεδομένα της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή. Στις ασκήσεις παραγωγής γραπτού λόγου είναι αναγκαίο να δίνονται υποδείγματα παράγραφο παράγραφο, και διαγραμματικά να παρουσιάζεται η δομή του επιθυμητού κειμένου- απάντηση. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να

6 παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους 4) Στο τέλος κάθε άσκησης θα πρέπει να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. 5)Για την αποφυγή ενίσχυσης των διασπαστικών ερεθισμάτων τα παιχνίδια θα μπορούσαν να βρίσκονται στο τέλος κάθε ενότητας και όχι σε ξεχωριστή ενότητα. Είναι σημαντική η προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα που να τη χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. 6)Αναφορικά με το ακουστικό υλικό είναι καλό το κείμενο να ακούγεται δύο φορές και όχι μία, να δίνεται παραπάνω χρόνος για επεξεργασία και στη συνέχεια οι μαθητές να το ακούν άλλη μία φορά για διόρθωση. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού καλό είναι να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση. Μάλιστα αν το υλικό χωρίζονταν και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά, η απόδοση των μαθητών θα ήταν μεγαλύτερη. 7) Για ένα μαθητή με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που δυσκολεύονται στην ανάγνωση, καλό θα ήταν να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού. Πιο συγκεκριμένα: Κατάτμηση: Δίνονται στον μαθητή λέξεις προφορικά και εκείνος καλείται να τις χωρίσει προφορικά σε συλλαβές. Μπορεί να χτυπάει παλαμάκια, κάποιο αντικείμενο στο θρανίο ή να συνοδεύει τη συλλαβή με όποιον τρόπο θέλει. Η διαβάθμιση εδώ γίνεται αρχίζοντας από λέξεις με 2 συλλαβές και καταλήγοντας σε πολυσύλλαβες.

7 Συγκερασμός: Ο συγκερασμός των γλωσσικών φθόγγων είναι το ακριβώς αντίθετο από την κατάτμηση. Δίνουμε τους φθόγγους μιας λέξης χωριστά, προφορικά και με ρυθμό 2 φθόγγους ανά δευτερόλεπτο. Καλούμε το μαθητή να βρει ποια λέξη περιέχει αυτούς τους φθόγγους με τη σειρά που τους είπαμε. Βιβλιογραφία ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ, Θ. (2005). Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες και εκπαιδευτικές ανάγκες. Αθήνα: Ατραπός. ΚΑΚΟΥΡΟΣ, Ε. & ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ, Κ. (2003). Ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. ΜΑΚΡΙΔΗΣ,Κ(2011).Νομοθεσία για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗ, Δ. (1995). Η κατάρτιση του προγράμματος αντιμετώπισης της δυσλεξίας. Αθηνά ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ, Φ., ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ, Χ. & ΜΠΙΜΠΟΥ, Α. (2006) (Επιμέλεια). Ειδικές μαθησιακές δυσκολίες: Δυσλεξία. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα. ΠΟΡΠΟΔΑΣ, Κ. (1993). Δυσλεξία ή ειδική διαταραχή στη μάθηση του γραπτού λόγου. Αθήνα ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ, Μ. (1995). Παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Θεσσαλονίκη: Προμηθεύς. ΤΟΜΑΡΑΣ, Ν. (2008). Μαθησιακές δυσκολίες: Ισότιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Αθήνα: Πατάκη

8 Για το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, Στο πλαίσιο της Πράξης: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Ι.Ν.Καζάζης Παραδοτέο: Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε άτομα με αναπηρίες Η ομάδα εργασίας: Ηλίας Βασιλειάδης, Ψυχολόγος, εμψυχωτής ομάδων, υποψήφιος Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Σχολικός Ψυχολόγος σε ΚΕΔΔΥ Υπεύθυνες Παραδοτέου: Άννα Κοκκινίδου και Δρ. Μαρία Δημητρακοπούλου.

9 Παραδοτέο: Π2γ1. ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΥΛΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ / ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΑΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ» ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ Η ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ : ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ : «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΠΑΛΙΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ»,Ά ΚΑΙ Β ΕΠΙΠΕΔΟ, Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2002, Συγγραφείς: Ελένη Δεμίρη-Προδρομίδου & Ρούλα Καμαριανού-Βασιλείου Χρόνος που απαιτείται για τη μεταγραφή του: 1 μήνας περίπου Σημείωση: Αρκετά καλά προσεγμένο και δομημένο βιβλίο, κατανοητό και φιλικό σε άτομα με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Για μία ξεκάθαρη και ευανάγνωστη παρουσίαση της ύλης που επηρεάζει θετικά την επίδοση των εκπαιδευομένων, προτείνεται σε όλο το υλικό να επιλεχθεί ως χρώμα φόντου το σπασμένο λευκό (ζαχαρί) και γραμματοσειράς ένα σκούρο (όπως το μαύρο) και όλες οι εικόνες που υπάρχουν και τυχόν καινούριες που θα προστεθούν να είναι έγχρωμες. Η γραμματοσειρά να διατηρηθεί παντού η ίδια απλή χωρίς καμπύλες σε κανονικό μέγεθος, με πλήρης κάθετη στοίχιση και διάστιχο 1,5 και όχι 1 (παράδειγμα η αρχή της 1 ης ενότητας στη σελίδα 27). ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ - ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ Α ΕΠΙΠΕΔΟ Α ΜΕΡΟΣ 1 η Ενότητα Μεταγραφή Συστάσεις- Να δηλωθεί με σύμβολο- εικόνα Η χρήση εικόνας βοηθά

10 χαιρετισμοίγνωριμίες στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης. Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνα- σήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης. Στους διαλόγους μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού. στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το παράδειγμα είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας.

11 31 Άσκηση Α Να δηλώνεται με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση αν η άσκηση είναι γραπτή. Δίπλα από κάθε πρόταση τοποθετούμε μια έγχρωμη εικόνα χαρακτηριστική του περιεχομένου της. Σβήνουμε τη λέξη «παράδειγμα» και τοποθετούμε τον σταυρό μεγαλώνοντάς το με έντονο τρόπο (bold) στο κέντρο του κελιού Ασκήσεις Β-Ζ Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματα- υποδείγματα. Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολο- εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει την

12 αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν 2 ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι αντιστοιχίσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. αποδοτική μάθηση.

13 35-36 Κατανόηση προφορικού λόγου Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη Κατανόηση Δίπλα από κάθε πρόταση του Καλύτερη και ευκολότερη

14 γραπτού λόγου 38 Παραγωγή γραπτού λόγου πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα Δίνεται έγχρωμη εικόνα με την κεντρική ιδέα της έκθεσης και έτοιμο σχεδιάγραμμα με τα κύρια σημεία για το β σκέλος της διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Αποφυγή κούρασης και απογοήτευσης. Εμπλουτισμός ιδεών. Δημιουργία ενός κειμένου

15 άσκησης. Να δηλώνεται με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας πως η άσκηση είναι γραπτή, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα που να τη με καλή δομή και συνοχή. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους. Ενίσχυση της κατανόησης και καλύτερη απομνημόνευση.

16 2 η Ενότητα Μεταγραφή Χρόνος ιδιωτική ζωή χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. Περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών, συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, γρίφοι, ακροστιχίδες, παζλ κ.α. στο τέλος κάθε ενότητας και όχι ξεχωριστά. Να δηλωθεί με σύμβολο- εικόνα στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνα- σήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης. Στους διαλόγους μεγαλύτερα Η χρήση εικόνας βοηθά στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το

17 κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού Ασκήσεις Α-ΙΣΤ Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματα- υποδείγματα. Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολοέγχρωμη εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο παράδειγμα είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική

18 κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι τυχόν αντιστοιχήσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει την αποδοτική μάθηση.

19 50-51 Κατανόηση προφορικού λόγου Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη.

20 52 Κατανόηση γραπτού λόγου 53 Παραγωγή γραπτού λόγου Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Σβήνουμε τη λέξη «παράδειγμα» και τοποθετούμε το σταυρό μεγαλώνοντάς το με έντονο τρόπο (bold) στο κέντρο του κελιού. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα Δίνεται έγχρωμη εικόνα με την κεντρική ιδέα της έκθεσης και έτοιμο σχεδιάγραμμα με τα Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Αποφυγή κούρασης και απογοήτευσης. Εμπλουτισμός ιδεών.

21 κύρια σημεία για το β σκέλος της άσκησης. Να δηλώνεται με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας πως η άσκηση είναι γραπτή, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα Δημιουργία ενός κειμένου με καλή δομή και συνοχή. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους. Ενίσχυση της κατανόησης και καλύτερη απομνημόνευση.

22 παράδειγμα που να τη χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. Περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών, συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, γρίφοι, ακροστιχίδες, παζλ κ.α. στο τέλος κάθε ενότητας και όχι ξεχωριστά. 3 η Ενότη τα Μεταγραφή Προσκλήσεις- ευχές - προτάσεις Να δηλωθεί με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνα- σήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση Η χρήση εικόνας βοηθά στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το παράδειγμα

23 του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης Στους διαλόγους μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού Ασκήσεις Α-ΙΣΤ Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματαυποδείγματα. Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολοέγχρωμη εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική

24 γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι τυχόν αντιστοιχήσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει την αποδοτική μάθηση.

25 67 Κατανόηση προφορικού λόγου ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά. Η αρίθμηση ασκήσεων και Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη.

26 68-70 Κατανόηση γραπτού λόγου οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα, η Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του

27 71 Παραγωγή γραπτού λόγου γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Δίνεται έγχρωμη εικόνα με την κεντρική ιδέα της έκθεσης και έτοιμο σχεδιάγραμμα με τα κύρια σημεία για το β σκέλος της άσκησης. Να δηλώνεται με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας πως η άσκηση είναι γραπτή, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4). Η γραμματοσειρά των μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Αποφυγή κούρασης και απογοήτευσης. Εμπλουτισμός ιδεών. Δημιουργία ενός κειμένου με καλή δομή και συνοχή. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους. Ενίσχυση της κατανόησης και καλύτερη

28 οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα που να τη χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. Περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών, συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως απομνημόνευση.

29 σταυρόλεξα, γρίφοι, ακροστιχίδες, παζλ κ.α. στο τέλος κάθε ενότητας και όχι ξεχωριστά. 4 η Ενότ ητα Μεταγραφή Αγορά Να δηλωθεί με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνασήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση του κάθε Η χρήση εικόνας βοηθά στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το παράδειγμα είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής

30 διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης Στους διαλόγους μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού Ασκήσεις Α-Ε Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματαυποδείγματα. Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά

31 άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολοέγχρωμη εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει αποδοτική μάθηση. την

32 Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με την γραμματοσειρά της υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι τυχόν αντιστοιχήσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. 82 Κατανόηση Δίπλα από κάθε Καλύτερη και ευκολότερη

33 προφορικού λόγου πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά, Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με την γραμματοσειρά της υπόλοιπης άσκησης. διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη.

34 82 Κατανόηση γραπτού λόγου Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με την γραμματοσειρά της υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική

35 84 Παραγωγή γραπτού λόγου Δίνεται έγχρωμη εικόνα με την κεντρική ιδέα της έκθεσης και έτοιμο σχεδιάγραμμα με τα κύρια σημεία για το β σκέλος της άσκησης. Να δηλώνεται με σύμβολο- εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας πως η άσκηση είναι γραπτή, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με την γραμματοσειρά της οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Αποφυγή κούρασης και απογοήτευσης. Εμπλουτισμός ιδεών. Δημιουργία ενός κειμένου με καλή δομή και συνοχή. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους. Ενίσχυση της κατανόησης και καλύτερη απομνημόνευση.

36 υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα που να τη χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. Περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών,

37 συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, γρίφοι, ακροστιχίδες, παζλ κ.α. στο τέλος κάθε ενότητας και όχι ξεχωριστά. 5 η Ενότη τα Μεταγραφή Φαγητό Να δηλωθεί με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνα- σήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα Η χρήση εικόνας βοηθά στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το παράδειγμα είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής διακρίνει πιο εύκολα

38 ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης Στους διαλόγους μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού Ασκήσεις Α-Ε Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματαυποδείγματα. Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολο- και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι

39 έγχρωμη εικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι τυχόν αντιστοιχήσεις να καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει την αποδοτική μάθηση.

40 94-95 Κατανόηση προφορικού λόγου παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μία έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι

41 περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν ξεχωριστά, Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. μεγαλύτερη Κατανόηση γραπτού λόγου Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Τονίζουμε στην εκφώνηση το σταυρό με bold. Στο τέλος κάθε άσκησης Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η

42 98 Παραγωγή γραπτού λόγου να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα Δίνεται έγχρωμη εικόνα με την κεντρική ιδέα της έκθεσης και έτοιμο σχεδιάγραμμα με τα κύρια σημεία για το β σκέλος της άσκησης. Να δηλώνεται με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση κάθε δραστηριότητας πως η άσκηση είναι γραπτή, Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό. Αποφυγή κούρασης και απογοήτευσης. Εμπλουτισμός ιδεών. Δημιουργία ενός κειμένου με καλή δομή και συνοχή. Οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες δυσκολεύονται ιδιαίτερα στο να οργανώσουν και να παράγουν ολοκληρωμένο γραπτό λόγο και συνεπώς πρέπει να διευκολύνονται στη διαδικασία γραπτής οργάνωσης και απόδοσης των σκέψεών τους. Ενίσχυση της κατανόησης και καλύτερη απομνημόνευση.

43 ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Προσθήκη στο τέλος κάθε ενότητας λεξιλογίου με τις λέξεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ο μαθητής. Κάθε νέα λέξη που εξηγείται προτείνεται να συνοδεύεται και από ένα παράδειγμα που να τη χαρακτηρίζει για μεγαλύτερη κατανόηση και καλύτερη απομνημόνευση. Περαιτέρω εξάσκηση, γραμματικών, συντακτικών φαινομένων μέσα από παιχνίδια, όπως σταυρόλεξα, γρίφοι,

44 ακροστιχίδες, παζλ κ.α. στο τέλος κάθε ενότητας και όχι ξεχωριστά. 6 η Ενότη τα Μεταγραφή Υπηρεσίες Να δηλωθεί με σύμβολοεικόνα στην εκφώνηση πως η άσκηση είναι προφορική και ανάγνωσης Το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου Στους διαλόγους καθημερινής χρήσης πρέπει να υπάρχει γραπτή εκφώνηση με σαφείς οδηγίες. Να προσθέτει μια εικόνα- σήμα διαλόγου. Να γίνει αντικατάσταση των προσώπων Α, Β, Γ με εύηχα ονόματα. Η έκταση του κάθε διάλογου να μη ξεπερνά τη μισή σελίδα ώστε σε κάθε σελίδα να υπάρχουν μόνο δύο Η χρήση εικόνας βοηθά στην αντιστοίχιση των περιεχομένων της με τις λέξεις του κειμένου και άρα στην καλύτερη κατανόηση και απομνημόνευση των νέων λέξεων. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών των πλαισίων και της εικόνας. Αυτό που ζητά η άσκηση γίνεται πιο κατανοητό και ξεκάθαρο, ο εκπαιδευόμενος διευκολύνεται στην ανάγνωση και το παράδειγμα είναι πιο άμεσο. Έτσι ο μαθητής διακρίνει πιο εύκολα και όταν καλείται να διαβάσει/παίξει κάποιο ρόλο

45 υποενότητες με διαλόγους καθημερινής χρήσης Στους διαλόγους μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα λόγια των προσώπων που συμμετέχουν Να προστεθούν και ασκήσεις κατάτμησης και συγκερασμού Ασκήσεις Α-Ζ Σε κάθε άσκηση να υπάρχει τουλάχιστον ένα με δύο παραδείγματαυποδείγματα. Η αρίθμηση ασκήσεων και οδηγιών να μην ακολουθεί το ελληνικό αλφάβητο (α, β, γ, δ) αλλά την αύξουσα σειρά των αριθμών (1, 2, 3, 4) Τα παραδείγματα να έχουν ακριβώς την ίδια μορφή με την υπόλοιπη άσκηση. Οι οδηγίες να δίνονται με μικρές κύριες προτάσεις, σύντομες και περιεκτικές και να αναφέρουν ξεκάθαρα το τι ζητούν. Να δηλωθεί με σύμβολοέγχρωμη εικόνα στην εκφώνηση κάθε να μη μπερδεύεται με τα λόγια του προηγούμενου ή του επόμενου ομιλητή. Προωθείται η διαχείριση δυσκολιών φωνολογικής ενημερότητας. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή. Οι μαθητές με δυσλεξία αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην οπτικοχωρική οργάνωση, συνεπώς είναι καλό το βιβλίο να τους κατευθύνει στο γρήγορο και σωστό εντοπισμό.

46 δραστηριότητας αν ή άσκηση είναι προφορική ή γραπτή, αν απαιτείται συλλογική δουλειά κτλ.να χρησιμοποιηθούν και εικόνες που να δείχνουν με πιο κατανοητό και ξεκάθαρο τρόπο αυτό που ζητά η άσκηση ή το κεντρικό νόημα που βγαίνει απ αυτήν. Να δοθούν ξεχωριστές εκφωνήσεις μια για το κάθε σκέλος. Η διάταξη των ασκήσεων να δηλώνει ξεκάθαρα πως πρόκειται για δυο ξεχωριστά σκέλη. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ακολούθως το χρώμα της γραμματοσειράς να κάνει αντίθεση έτσι ώστε να διακρίνεται από το χρώμα του φόντου. Οι τυχόν αντιστοιχήσεις να παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί ο Η οπτική επεξεργασία και σύνδεση διευκολύνει την αποδοτική μάθηση.

47 Κατανόηση προφορικού λόγου μαθητής με το μολύβι του να ενώσει άνετα και ξεκάθαρα τι αντιστοιχεί με τι. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε κάθε μαθητής να είναι σε θέση να ανατρέχει άμεσα. Δίπλα από κάθε πρόταση του πίνακα και των παραδειγμάτων να τοποθετηθεί μια έγχρωμη εικόνα που να τη χαρακτηρίζει. Οι ακουστικές εκφωνήσεις να έχουν πιο αργό ρυθμό και να επαναλαμβάνονται άλλη μία φορά.. Ο ρυθμός του ακουστικού υλικού να μην είναι ούτε πολύ γρήγορος αλλά ούτε και πολύ αργός για καλύτερη, και ευκολότερη κατανόηση Επίσης, το υλικό να χωριστεί και σε περισσότερα μέρη τα οποία θα ακούγονταν Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση των μαθητών είναι μεγαλύτερη.

48 Κατανόηση γραπτού λόγου ξεχωριστά, Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης και ο σταυρός με έντονη γραφή bold. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Η γραμματοσειρά των οδηγιών για την εκτέλεση ασκήσεων να είναι μεγαλύτερη αναλογικά με υπόλοιπης άσκησης. O σταυρός με έντονη γραφή bold. Γενικότερα η γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι απλή, ευανάγνωστη χωρίς πολλές καμπύλες. Στο τέλος κάθε άσκησης να γίνεται παραπομπή σε πίνακα και σελίδα του β μέρους κάθε βιβλίου ώστε Καλύτερη και ευκολότερη διάκριση, ανάγνωση και κατανόηση των περιεχομένων και των πληροφοριών της άσκησης. Το παράδειγμα γίνεται πιο άμεσο και κατανοείται έτσι πιο ξεκάθαρα αυτό που ζητά η άσκηση. Οι μεγάλες σε έκταση ασκήσεις, με πολλά ερεθίσματα, ενισχύουν τη διάσπαση της προσοχής του μαθητή συνεπώς η κατάτμηση των ασκήσεων διευκολύνει ώστε η απόδοση

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Χριστίνα Μητσοπούλου

Επιμέλεια: Χριστίνα Μητσοπούλου ΠΡΑΞΗ: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας «Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ» Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδάστρια: Ευθυμίου Μαρία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζακοπούλου Βικτωρία

Σπουδάστρια: Ευθυμίου Μαρία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζακοπούλου Βικτωρία Σπουδάστρια: Ευθυμίου Μαρία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ζακοπούλου Βικτωρία Λίγα λόγια για την εργασία Οι Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, σήμερα, αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στο σχολείο. Ωστόσο πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία & την Πιστοποίηση της Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2014

Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία & την Πιστοποίηση της Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2014 Διεθνές Συνέδριο για τη Διδασκαλία & την Πιστοποίηση της Ελληνικής ως Ξένης/Δεύτερης Γλώσσας Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2014 Στο υποέργο Π2γ: Προσαρμογή υλικού για τη διδασκαλία / εκμάθηση και πιστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα

Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Δυσλεξία και Ξένη Γλώσσα Βιβέτα Λυμπεράκη Ξένια Κωνσταντινοπούλου Καθηγήτριες αγγλικών ειδικής αγωγής Ποιοί μαθητές αναμένεται να αντιμετωπίσουν δυσκολία στις ξένες γλώσσες Μαθητές που: παρουσιάζουν δυσκολίες

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά

Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας με θέμα: Προσέγγιση των Μαθησιακών Δυσκολιών και Εφαρμογή του Τεστ Αθηνά Ιωάννινα Νοέμβριος2012 Επόπτης καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Εκπονήτριες: Αρμυριώτη Βασιλική (11071)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. ΕΚΠ/ΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΠ/ΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΑΞΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 20..-20.. Α/Α (Ονοματεπώνυμο,) τάξη μαθητή / μαθήτριας Αρχική

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές του Οδηγού Εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας κατά τη σχολική χρονιά

Εφαρμογές του Οδηγού Εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας κατά τη σχολική χρονιά Εφαρμογές του Οδηγού Εκπαιδευτικού για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας κατά τη σχολική χρονιά 2017-2018 Διδάσκοντας τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα για πρώτη φορά: Η συμβολή του Οδηγού Εκπαιδευτικού

Διαβάστε περισσότερα

12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών

12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών 12 Σταθμισμένα διερευνητικά ανιχνευτικά εργαλεία κριτήρια μαθησιακών δυσκολιών Διαδικασίες διαχείρισης περίπτωσης Στάδιο 1 Εντοπισμός Στάδιο 2 Αξιολόγηση Στάδιο 3 Παρέμβαση Στάδιο 4 Υποστήριξη Παρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ο εκπαιδευτικός) Προσέγγιση: ολική και αναλυτικοσυνθετική

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ο εκπαιδευτικός) Προσέγγιση: ολική και αναλυτικοσυνθετική ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η επαφή των µαθητών µε απλά Επεξεργασία εικόνας γλωσσικά στοιχεία (από τα απλά Επεξεργασία κειµένου στα σύνθετα) από τα οποία παράγεται αυτοτελές νόηµα Συµπληρωµατικές δραστηριότητες*

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας

Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Διαφοροποίηση στα φύλλα εργασίας Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή Οκτώβριος 2015 Πολυμορφία μαθητικού πληθυσμού και στα παροικιακά σχολεία Ποιος είναι ο ρόλος των

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ

Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ Δρ Άντρη Καμένου ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΠΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΥΛΥΚΟ - ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΥΛΗ Αναλυτικό Πρόγραμμα Πού μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου

Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου Ανάγκη εκπαιδευτικών για αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας Ανάγκη για αξιολόγηση δράσης για σχολική βελτίωση (2013-14) με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο»

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στο Δημοτικό Σχολείο» Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, Εκπαιδευτικών Ψυχολόγων και εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διδάσκοντας την Ελληνική ως δεύτερη γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016

Erasmus + EUROPEAN LANGUAGE LABEL ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ (Ι.Κ.Υ.) ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Erasmus

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΜΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2016 ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο

13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο 13 ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΥΣΛΕΞΙΑΣ Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2010 Εργαστήριο «Δυσλεξία: Μια λέξη δύσκολη και μόνο να την πεις φαντάσου το μαρτύριο όμως να τη ζεις» Μαρία Χριστοπούλου, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΛΕ ΒΙΒΛΙΟΤΕΤΡΑΔΙΑ. ΝΕΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ by Τaλκ/ Αύγουστος 29, 2018/ Χωρίς σχόλια Οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Δεσύπρη και Κωνσταντίνα Μάρκου υπογράφουν τη νέα,

Διαβάστε περισσότερα

Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με αυτισμό

Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με αυτισμό «Ενημέρωση για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση» Μεγάλη Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας 23 Φεβρουαρίου 2018 Προσβάσιμο υλικό για μαθητές με αυτισμό Πέτρος Γαλάνης Δάσκαλος Ε.Α. Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Τα βιβλία της σειράς «ΕΤΣΙ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΙΑΒΑΖΩ µε µικρά βήµατα µέσα από συγκεκριµένους στόχους» πρώτο, δεύτερο και τρίτο µέρος, αποτελούν πολύ καλό βοήθηµα για την πρώτη ανάγνωση και γραφή. Οι µαθητές της

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΠΣ) Μαρία Παντελή-Παπαλούκα Επιθεωρήτρια σχολείων Προϊστάμενη Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής Σύμβουλος Εκπαίδευσης Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας

Διαβάστε περισσότερα

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com

Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση. Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Μαθησιακές Δυσκολίες Εκπαιδευτική αξιολόγηση Πηνελόπη Κονιστή ΠΕ 70 Med Ειδικής Αγωγής pkonisti@gmail.com Τι είναι Μαθησιακές Δυσκολίες; Καμπύλη Νοημοσύνης Δείκτης Νοημοσύνης ποσοστό % κατηγορία πάνω από

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας

Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Δρ Γεωργία Αθανασοπούλου Σχ. Σύμβουλος Δυτικής Αττικής και Ν. Φωκίδας Η ΓΛΩΣΣΑ! Η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο σκεφτόμαστε και επικοινωνούμε με τους άλλους, αλλά και ένα μέσο με το οποίο δημιουργούμε

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών

Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Διδασκαλία γραμμάτων-συλλαβών Ο μαθητής αξιοποιεί τον Η/Υ και ακούει κάθε φορά την εκφώνηση της άσκησης αλλά και την εργασία που έχει να κάνει. Μπορεί να διακρίνει ακουστικά και οπτικά την πρώτη συλλαβή-γράμμα,

Διαβάστε περισσότερα

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών

Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας. Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Καλές και κακές πρακτικές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας Άννα Ιορδανίδου ΠΤΔΕ Παν/μίου Πατρών Οι πρακτικές αναφέρονται σε θέματα κριτηρίων επιλογής κειμένων με βάση το επίπεδο ελληνομάθειας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο

Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Πρόγραμμα Σπουδών για την Ελληνική Γλώσσα Α Επίπεδο Σκοπός: Να ορίσει το περιεχόμενο διδασκαλίας και μάθησης του Α Επιπέδου ελληνομάθειας. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση

Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Επιμορφωτικό Σεμινάριο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου 21-22/3/2014, Λευκωσία 16-17/5/2014, Λεμεσός Διδάσκοντας την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα στη Δημοτική Εκπαίδευση Άννα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη Ομότιμη Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣKΟΛΙΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣKΟΛΙΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ: ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣKΟΛΙΕΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018 Οδηγός Επιμόρφωσης Προγράμματος Μαθησιακών Δυσκολιών Διάρκεια: 1

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» 1 ο µέρος:

Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων»  1 ο µέρος: Πανελλήνιο Σχολικό ίκτυο Εκπαιδευτικό Υλικό για την «Υπηρεσία Εκπαιδευτικών Κοινοτήτων και Ιστολογίων» http://blogs.sch.gr 1 ο µέρος: Χρήση Ιστολογίου ως εκπαιδευτικό εργαλείο Ερευνητικό Ακαδηµαϊκό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Το πλαίσιο της ελληνομάθειας

Το πλαίσιο της ελληνομάθειας 1 2 Το πλαίσιο της ελληνομάθειας ως προς όλους τους πυλώνες του (διδασκαλία, εκμάθηση, αξιολόγηση/πιστοποίηση) αναβαθμίζεται και βελτιστοποιείται μέσω της Πράξης: "Πιστοποίηση Ελληνομάθειας: Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

- Καθυστέρηση λόγου (LLI)

- Καθυστέρηση λόγου (LLI) Πολλά άτομα με βαρηκοΐα/κώφωση (Είναι η μερική ή ολική απώλεια των ηχητικών ερεθισμάτων μέσω της ακουστικής οδού. Γίνεται λοιπόν κατανοητό πως προκύπτει δυσκολία επεξεργασίας και παραγωγής των ήχων συνεπώς

Διαβάστε περισσότερα

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές

Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Πρόγραμμα Εκμάθησης της Ελληνικής ως δεύτερης /ξένης γλώσσας στη Μέση Εκπαίδευση Διαγνωστικά δοκίμια ελληνομάθειας για Γυμνάσια & Λύκεια /Τεχνικές Σχολές Σεπτέμβριος 2011 {επιμ. παρουσίασης: Μαρία Παπαλεοντίου,

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικό υλικό σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή που απευθύνεται σε: τουρκόφωνους/ μουσουλμάνους μαθητές:

Διδακτικό υλικό σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή που απευθύνεται σε: τουρκόφωνους/ μουσουλμάνους μαθητές: Δοµή της παρουσίασης Διδακτικό υλικό σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή που απευθύνεται σε: παλιννοστούντες και αλλοδαπούς μαθητές: http://www.keda.uoa.gr/ed_material.html http://eppas.web.auth.gr/didaktiko/didaktiko.html

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία

Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία Ασκήσεις φυσικής και Δυσλεξία 1. Εισαγωγή 2. Τύποι 3. Ασκήσεις Γρηγοριάδης Ιωάννης Φυσική Η φυσική αποτελεί πεδίο στο οποίο μπορούν να διαπρέψουν οι μαθητές με δυσλεξία καθώς η ιδιαιτερότητα τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΤΟ EUROPASS ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΟΥ... 2 1.1 Τα πέντε έγγραφα του φακέλου Europass... 2 1.2 Το ECV... 2 2. ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ECV... 3 2.1 Εμφάνιση και Περιεχόμενο ενός καλού

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες

ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες ΑΚΤΙΝΕΣ v6.0 Εκπαιδευτικό λογισμικό για παιδιά με ειδικές ικανότητες και κινητικές δυσκολίες Μαρία Καραβελάκη Αναλύτρια Εκπαιδευτικών Συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη, 4

Διαβάστε περισσότερα

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού

Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Mάθηση και διαδικασίες γραμματισμού Διαβάστε προσεκτικά την λίστα που ακολουθεί. Ποιες από τις δραστηριότητες που αναφέρονται θεωρείτε ότι θα συνέβαλαν περισσότερο στην προώθηση του γραμματισμού των παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ)

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 6 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 19-03-2015 (5 Ο ΜΑΘΗΜΑ) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ: μελέτη περίπτωσης Σωτηρία Τζιβινίκου

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία:

Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία: Προτάσεις για τις προαγωγικές και απολυτήριες ενδοσχολικές εξετάσεις μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία: 1. Η διαφοροποιημένη αντιμετώπιση κατά τη διαδικασία εξέτασης των μαθητών/τριών με ΕΕΑ ή και αναπηρία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Νικόλαος Μπαλκίζας Τίτλος Η αξιοποίηση των εικόνων PECS στην πρώτη ανάγνωση και γραφή. Τάξη Το σενάριο εντάσσεται στην Α τάξη του δημοτικού σχολείου και ειδικότερα αναφέρεται σε μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας»

ΔΡΑΣΗ 2: «Ενέργειες ενημέρωσης, προβολής και δημοσιότητας» Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 Πράξεις: «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) στα Δημοτικά Σχολεία» Άξονες Προτεραιότητας 1, 2 & 3 ως υποψήφιες

Διαβάστε περισσότερα

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών

Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών Το Μάθημα της Γλώσσας στο Δημοτικό του Κολλεγίου Αθηνών 1 η Τάξη Στόχοι Τα παιδιά: Αναπτύσσουν, σε κάθε ευκαιρία, τον προφορικό λόγο. Ως ομιλητές απαντούν σε απλές ερωτήσεις, ανακοινώνουν, περιγράφουν,

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 31 Ιούλιος :53 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 31 Ιούλιος :41

Συντάχθηκε απο τον/την administrator Κυριακή, 31 Ιούλιος :53 - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 31 Ιούλιος :41 Η ένταξη του παιδιού στο σχολείο είναι πολύ σημαντικό γεγονός για όλη την οικογένεια. Η απόκτηση γνώσεων θεωρείται αναγκαία και επιθυμητή για κάθε άνθρωπο... Όλα όμως τα παιδιά δεν απολαμβάνουν και δεν

Διαβάστε περισσότερα

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση

Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πιλοτική Εφαρμογή της Πολιτικής για Επαγγελματική Ανάπτυξη και Μάθηση 390 παιδιά Το πλαίσιο εφαρμογής 18 τμήματα Μονάδα Ειδικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016

Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης. Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Το μάθημα των Νέων Ελληνικών στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας και αξιολόγησης Βενετία Μπαλτά & Μαρία Νέζη Σχολικές Σύμβουλοι Φιλολόγων 5/10/2016 Στόχοι της εισήγησης: Επισήμανση βασικών σημείων από τις οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

«Πολυγλωσσία και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στην Κύπρο» Εκπαιδευτικός: Ελένη Νεοκλέους Δημοτικό Σχολείο Πέγειας

«Πολυγλωσσία και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στην Κύπρο» Εκπαιδευτικός: Ελένη Νεοκλέους Δημοτικό Σχολείο Πέγειας «Πολυγλωσσία και διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας στην Κύπρο» Εκπαιδευτικός: Ελένη Νεοκλέους Δημοτικό Σχολείο Πέγειας Παρανοήσεις Διδάσκω παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία = Διδάσκω Α τάξη

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας η χρονιά

Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας η χρονιά Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας 2015-2016 2 η χρονιά Υποστήριξη Επαγγελματικής Μάθησης «Αποτελεσματική Διδασκαλία Κατανόηση Γραπτού Λόγου» Συμμετοχή στη δράση 91 μαθητές/τριες 10 εκπαιδευτικοί Ανάγκη εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο παιδαγωγικό πλαίσιο της τεχνολογικά υποστηριζόμενης ενσώματης μάθησης στην ειδική και στην ενιαία εκπαίδευση

Εισαγωγή στο παιδαγωγικό πλαίσιο της τεχνολογικά υποστηριζόμενης ενσώματης μάθησης στην ειδική και στην ενιαία εκπαίδευση Εισαγωγή στο παιδαγωγικό πλαίσιο της τεχνολογικά υποστηριζόμενης ενσώματης μάθησης στην ειδική και στην ενιαία εκπαίδευση Δρ Άντρη Ιωάννου, Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου Δρ Γιάννης Γεωργίου, Διαχειριστής

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής.

Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Αττικής. Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Αττικής. Κωνσταντίνα Πηλείδου, Δρ Φιλοσοφίας του

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Δυσλεξία και εκπαιδευτική πράξη του Κωνσταντίνου Θώδη * Η εικόνα που προβάλλεται και έχει επικρατήσει για το παιδί με «μαθησιακές δυσκολίες» είναι η εικόνα ενός έξυπνου παιδιού, το

Διαβάστε περισσότερα

Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη

Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη Το Σηντι-Ρωμ του Δυσαλέξη Μια εκπαιδευτική εφαρμογή για παιδιά με δυσλεξία Απόστολος Πηγιάκης Ειδικός Παιδαγωγός ΕΠΙΛΕΞΕΙ Μαρία Καραβελάκη, Αναλύτρια εκπαιδευτικών συστημάτων ΙΝΤΕ*LEARN Τεχνολογίες Αιχμής

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ Στις ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών για την ειδικότητα των νηπιαγωγών των εκπαιδευτικών πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, ακριβώς λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και των υψηλών βαθμολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ι (ΚΑ) 2015-2016 Έρευνα Δράσης Βελτίωση Ορθογραφίας Μαθητών Προφίλ σχολείου λειτούργησε το 1967-68, και μετακόμισε σε καινούριο κτήριο το 2014-2015 (ΚΑ) 129 μαθητές 10 εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται

ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων. Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» κάνει την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1963 στην βιβλιογραφία της ειδικής αγωγής από τον ψυχολόγο Samuel Kirk (Hammill, 1990). Ο ψυχολόγος Kirk, μπορεί να θεωρηθεί ο πατέρας

Διαβάστε περισσότερα

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού.

Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. Οι διδακτικές πρακτικές στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Προκλήσεις για την προώθηση του κριτικού γραμματισμού. ημήτρης Γουλής Ο παραδοσιακός όρος αλφαβητισμός αντικαταστάθηκε από τον πολυδύναμο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚHΣ ΗΛΙΚΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με το πρόγραμμα «Η Χώρα των Λενού»

Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με το πρόγραμμα «Η Χώρα των Λενού» Αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με το πρόγραμμα «Η Χώρα των Λενού» Νοέμβριος 2009 Κατερίνα Φυτράκη Φιλόλογος ΜΑ Περιεχόμενα παρουσίασης Δυσκολίες μάθησης στο Δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση

Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μαθησιακές Δυσκολίες: Από την Αξιολόγηση, στην Προσαρμογή και στην Παρέμβαση Μπότσας Γεώργιος Σχολικός Σύμβουλος Διδακτική Αξιολόγηση Η διδακτική αξιολόγηση ορίζεται ως η συστηματική διαδικασία συλλογής

Διαβάστε περισσότερα

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός

Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Δραστηριότητες γραμματισμού: Σχεδιασμός Αφροδίτη Οικονόμου Νηπιαγωγός afoikon@uth.gr Μαρία Παπαδοπούλου Αν. Καθηγήτρια, Π.Τ.Π.Ε., Π.Θ. mariapap@uth.gr Η παρουσίαση αναπτύχθηκε για την πλατφόρμα Ταξίδι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ Educator Certified in Learning Difficulties Screening SYLLABUS. Έκδοση 1.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ Educator Certified in Learning Difficulties Screening SYLLABUS. Έκδοση 1. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ Educator Certified in Learning Difficulties Screening SYLLABUS Vellum Global Educational Services A.E. 2015 Έκδοση 1.0 Εξεταστέα Ύλη 2015

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας».

Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας». Πτυχιακή με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες στη σχολική ηλικία και εφαρμογή του Τεστ Πρώιμης Ανίχνευσης Δυσλεξίας». Επιβλέπων καθηγητής:κ.χριστοδουλίδης Παύλος Επιμέλεια: Κατσάνου Αλεξάνδρα (Α.Μ:11074) Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ"

ΠΡΑΞΗ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΠΡΑΞΗ: "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ/ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ/ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ" Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007

Μαθηματικά A Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Μαθηματικά A Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Σεπτέμβρης 2007 Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική Σεμινάρια

Νοσηλευτική Σεμινάρια Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Νοσηλευτική Σεμινάρια Ενότητα 12: Διαφάνειες Μαίρη Γκούβα 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Νοσηλευτικής Νοσηλευτική Σεμινάρια

Διαβάστε περισσότερα

Για εμάς ο μύθος της δυσκολίας εκμάθησης της Γερμανικής Γλώσσας δεν υπάρχει.

Για εμάς ο μύθος της δυσκολίας εκμάθησης της Γερμανικής Γλώσσας δεν υπάρχει. 2 Στο σημερινό περιβάλλον των έντονων αλλαγών, της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, η επικοινωνία γίνεται όλο και πιο αναγκαία σε παγκόσμιο επίπεδο, με κυρίαρχα στοιχεία το διαδίκτυο και

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα 9

Περιεχόμενα. Προλογικό Σημείωμα 9 Περιεχόμενα Προλογικό Σημείωμα 9 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.1. Εισαγωγή 14 1.2 Τα βασικά δεδομένα των Μαθηματικών και οι γνωστικές απαιτήσεις της κατανόησης, απομνημόνευσης και λειτουργικής χρήσης τους 17 1.2.1. Η

Διαβάστε περισσότερα

Αναστάσιμες ευχές, Χρόνια Πολλά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο

Αναστάσιμες ευχές, Χρόνια Πολλά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΧΟΛ. ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Δ.Ε. Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Τηλ. 2810 246860 Ταχ. Δ/νση: Ρολέν 4, 713

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ βιβλιο_layout 1 24/12/2015 11:50 πμ Page 7 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 13 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1. Εισαγωγή... 21 2. Τα αλφάβητα και οι λειτουργίες τους... 24 2.1 Το ελληνικό αλφάβητο: χαρακτήρες και χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑTEI Ηπείρου Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα: Λογοθεραπείας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΩΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑΦΩΝ ΤΕΣΤ»

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δυσλεξία και διδασκαλία αγγλικής γλώσσας. Γουλέτη Κατερίνα, Κοκκώνη Ανθή, Περικλεους Κατερίνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΕΣ 09.30 Προσέλευση 10.00-11.15 Ο υποτιτλισμός ως εργαλείο εκμάθησης ξένων γλωσσών, Γουλέτη Κατερίνα 11.15-11.45 Διάλειμμα 11.45-13.00 Προσεγγίζοντας τα αγγλικά για μαθητές με δυσλεξία,

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε;

Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; Θεωρείτε και σε τι βαθμό, έγκαιρη την ενημέρωσή σας για την ημερίδα στην οποία και συμμετείχατε; 4% 56% ΚΑΘΟΛΟΥ 4% 36% Θεωρείτε και σε τι βαθμό ικανοποιητικό τον συντονισμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ Οι μαθητές με μεγάλη διαφορά απάντησαν «για να ταξιδέψω» [75%] και «γιατί μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες» [73%]. Μεγάλο ποσοστό επίσης εκφράζει την πρόθεση να τα χρησιμοποιεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. Σωτηρία Τζιβινίκου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σωτηρία Τζιβινίκου Αποτελεσματική πρόληψη είναι μια μορφή παρέμβασης. Η Πρόληψη ξεκινά όταν τα προβλήματα δεν είναι παρόντα/εμφανή Η καλή γονεϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί

Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Διαφοροποιημένη διδασκαλία: Τι, Πώς, Γιατί Επιμέλεια: Μαρία Λαζαρίδου Σχολική Σύμβουλος 14 ης Περιφέρειας Π.Ε. Θεσσαλονίκης 3 Μαρτίου 2015-13 ο Δημ. Σχολείο Σταυρούπολης Ενεργός συμμετοχή Καλλιέργεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2

ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ. Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Εκπαίδευση ατόμων με σοβαρή αναπηρία ΥΠΟΘΕΜΑ 1.2 Σχεδιάζοντας ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενήλικες με αναπηρία 1 η Εναρκτήρια Συνάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο

ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ BLOGS Ένα διδακτικό εργαλείο ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Καθηγήτρια Πληροφορικής MSc Μηχανικός Πληροφορικών Συστημάτων TI EINAI TO ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ -BLOG Πρόκειται για ένα διαδικτυακό ημερολόγιο - σημειωματάριο,

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης

Μαθηματικά Δ Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Μαθηματικά Δ Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης 12η περιφέρεια Θεσ/νικης Το σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον των Μαθηματικών Ενεργή συμμετοχή των παιδιών Μάθηση μέσα από δραστηριότητες Κατανόηση ΌΧΙ απομνημόνευση Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ 11 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΩΝ «Γλωσσικές δυσκολίες και γραπτός λόγος στο πλαίσιο της σχολικής μάθησης» Αθήνα, 23 25 Νοεμβρίου 2007 ΔΕΛΤΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ (Να

Διαβάστε περισσότερα

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010

Δ Φάση Επιμόρφωσης. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Γραφείο Διαμόρφωσης Αναλυτικών Προγραμμάτων. 15 Δεκεμβρίου 2010 Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης για τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα (21-22 Δεκεμβρίου 2010 και 7 Ιανουαρίου 2011) Δ Φάση Επιμόρφωσης Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης

Μαθηματικά Β Δημοτικού. Πέτρος Κλιάπης Μαθηματικά Β Δημοτικού Πέτρος Κλιάπης Ο μαθητής σε μια σύγχρονη τάξη μαθηματικών: Δεν αντιμετωπίζεται ως αποδέκτης μαθηματικών πληροφοριών, αλλά κατασκευάζει δυναμικά τη μαθηματική γνώση μέσα από κατάλληλα

Διαβάστε περισσότερα