Αγία Πετρούπολη, 1916 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγία Πετρούπολη, 1916 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ"

Transcript

1 ΣΑΣΕΝΚΑ 13 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Αγία Πετρούπολη, ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ, αλλά ο ήλιος είχε ήδη βασιλέψει όταν τρεις άντρες της τσαρικής αστυνομίας πήραν θέση μπροστά στις πύλες του Ινστιτούτου Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Το περιώνυμο παρθεναγωγείο της Αγίας Πετρούπολης* δεν ήταν μέρος για αστυνομικούς, εντούτοις αυτοί στήθηκαν εκεί, ξεχωρίζοντας από τα μακριά γκρι παλτό τους με τα διάσημα. Ο ένας κροτάλιζε ανυπόμονα τα δάχτυλά του, ο άλλος ανοιγόκλεινε τη δερμάτινη θήκη του περιστρόφου του, ο τρίτος στεκόταν απαθής, με τα πόδια ανοιχτά και τους αντίχειρες αγκιστρωμένους στη ζώνη του. Πίσω τους επικρατούσε το αδιαχώρητο από ακινητοποιημένα έλκηθρα, στολισμένα με χρυσά και πορφυρά οικόσημα, και λίγες απαστράπτουσες λιμουζίνες. Οι νωθρές νιφάδες του χιονιού που έπεφταν λοξά διακρίνονταν μόνο μέσα στην τρεμουλιαστή άλω των φανοστατών και στα κεχριμπαρένια φανάρια των διερχόμενων οχημάτων. Ήταν ο τρίτος χειμώνας του Μεγάλου Πολέμου,** κατά τα φαινόμενα ο σκοτεινότερος και μακρύτερος μέχρι τώρα. Μέσα από τις μαύρες πύλες, στην άλλη άκρη της πλακόστρωτης αλέας, η λευκή επιβλητικό * Το όνομα της πόλης ακολούθησε τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις. Ιδρύθηκε ως Πέτερμπουργκ, μετονομάστηκε το 1914 σε Πέτρογκραντ και μετά το θάνατο του Λένιν σε Λένινγκραντ μέχρι το 1991, οπότε καθιερώθηκε το σημερινό της όνομα. (Σ.τ.Ε.) ** Πρόκειται για τον Αʹ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο η τσαρική Ρωσία ενεπλάκη το 1914, με σημαντικό ρόλο, αλλά και βαριές απώλειες. (Σ.τ.Μ.)

2 14 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ τητα του ιδρύματος με τις αρχαιοπρεπείς κιονοστοιχίες ξεπρόβαλλε μέσα από το πρώιμο λυκόφως όπως ένα υπερωκεάνιο από την ομίχλη. Ακόμα κι αυτό το οικοτροφείο, που βρισκόταν υπό την αιγίδα της ίδιας της αυτοκράτειρας και φιλοξενούσε τις θυγατέρες αριστοκρατών και κερδοσκόπων, δεν μπορούσε πια να παρέχει σίτιση στα κορίτσια ή να έχει θέρμανση στους κοιτώνες. Το σχολείο έκλεινε εσπευσμένα. Οι ελλείψεις άγγιζαν πλέον και τους πλούσιους. Λίγοι μπορούσαν να αγοράσουν καύσιμα για να κινούν τα αμάξια τους, και τα ιππήλατα μέσα έγιναν πάλι της μόδας. Η χειμωνιάτικη αρκτική σκοτεινιά στην εμπόλεμη Αγία Πετρούπολη εμπεριείχε μια κατήφεια που κολλούσε, θαρρείς, στα ρούχα. Το πουπουλένιο χιόνι έπνιγε τους ήχους των αλόγων και των μηχανών, αλλά το δριμύ ψύχος έκανε εντονότερες τις μυρωδιές από το πετρέλαιο, τις καβαλίνες, το αλκοόλ στην ανάσα των αμαξάδων που ροχάλιζαν, από τις αψιές κολόνιες και τα τσιγάρα των σοφέρ που φορούσαν στολές με κίτρινα και κόκκινα σιρίτια, και από τα λουλουδένια αρώματα στο λαιμό των γυναικών που περίμεναν. Μέσα στην επενδυμένη με βαθυκόκκινο δέρμα καμπίνα ενός λαντολέ* Ντελονέ-Μπελβίλ, στο φως μιας λάμπας νάφθας, καθόταν μια σοβαρή νέα γυναίκα με πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, έχοντας ένα αγγλικό μυθιστόρημα στα γόνατά της. Η Όντρεϊ Λιούις κυρία Λιούις για τους εργοδότες της, Λιάλια για την αγαπημένη της προστατευόμενη κρύωνε. Τράβηξε τη δασιά προβιά ψηλότερα στα πόδια της. Φορούσε χοντρό πανωφόρι, καπέλο από γούνα λύκου και γάντια, αλλά εξακολουθούσε να τρέμει. Αγνόησε τον οδηγό, τον Παντελεϊμόν, όταν εκείνος κάθισε στη θέση του, πετώντας το τσιγάρο του στο χιόνι. Τα καστανά της μάτια δεν ξεκολλούσαν στιγμή από την πόρτα του σχολείου. «Βιάσου, Σάσενκα!» μονολόγησε στα αγγλικά η Λιάλια. Έλεγξε το μπρούντζινο ρολόι μέσα από το γυάλινο διαχωριστικό που απομόνωνε τον οδηγό. «Όπου να ναι έρχεται!» Ένα μητρικό αίσθημα προσμονής πλημμύριζε το στήθος της. Φαντάστηκε τη λεπτή, λυγερή Σάσενκα να τρέχει προς το μέρος της μέσα στο χιόνι. Ελάχιστες μητέρες είχαν έρθει να παραλάβουν τις κόρες τους * Ανοιχτό αυτοκίνητο της εποχής με πτυσσόμενη κουκούλα. (Σ.τ.Μ.)

3 ΣΑΣΕΝΚΑ 15 από το Ινστιτούτο Σμόλνι, και σχεδόν κανένας πατέρας. Αλλά η Λιάλια, η γκουβερνάντα, ήταν πάντα εκεί για τη Σάσενκα. Λίγα λεπτά ακόμα, παιδί μου, σκέφτηκε. Αξιολάτρευτο, πανέξυπνο, σοβαρό μου παιδί. Η λάμψη των φαναριών μέσα από το λεπτό στρώμα πάγου στα αχνοφωτισμένα παράθυρα του αυτοκινήτου τη μετέφερε μακριά, στο σπίτι των παιδικών της χρόνων στο Πέγκσντον, ένα χωριό στο Χέρτφορντσερ. Δεν είχε επισκεφτεί την Αγγλία εδώ και έξι χρόνια και αναρωτιόταν αν θα ξανάβλεπε την οικογένειά της. Όμως, αν είχε μείνει εκεί, δε θα γνώριζε ποτέ την πολυαγαπημένη της Σάσενκα. Πριν από έξι χρόνια δέχτηκε τη θέση γκουβερνάντας στην οικία του βαρόνου και της βαρόνης Τσάιτλιν και μια καινούρια ζωή στη ρωσική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη. Πριν από έξι χρόνια την υποδέχτηκε συγκρατημένα ένα κοριτσάκι με ναυτική στολή, την κοίταξε ερευνητικά κι έπειτα της έτεινε το χεράκι του σαν να της πρόσφερε ανθοδέσμη. Η καινούρια γκουβερνάντα ήταν ζήτημα αν ήξερε δυο λέξεις στα ρωσικά, αλλά γονάτισε κι έκλεισε αυτό το χεράκι στις παλάμες της. Το κοριτσάκι, διστακτικά στην αρχή, με μεγαλύτερη σιγουριά κάθε στιγμή που περνούσε, έγειρε πάνω της, για να ακουμπήσει τελικά το κεφάλι στον ώμο της Λιάλια. «Μνιε ζαβούτ κυρία Λιούις», συστήθηκε η Αγγλίδα σε άθλια ρωσικά. «Χαιρετισμούς σε μια ξεχωριστή καλεσμένη, Λιάλια! Εμένα με καλούν Σάσενκα», απάντησε το παιδί σε εξίσου άθλια αγγλικά. Κι αυτό ήταν. Έκτοτε η κυρία Λιούις «καλούνταν» Λιάλια. Ήταν μια καρμική στιγμή. Αγαπήθηκαν με την πρώτη ματιά. «Είναι πέντε παρά δύο», ακούστηκε μεταλλική η φωνή του σοφέρ μέσα από το φωναγωγό. Η γκουβερνάντα έσκυψε μπροστά, ξεκρέμασε το δικό της φωναγωγό και μίλησε στο μπρούντζινο κύπελλο σε άψογα ρωσικά (με ελαφρώς βρετανική προφορά). «Ευχαριστώ, Παντελεϊμόν». «Τι γυρεύουν εδώ οι φαραώ ;» απόρησε ο οδηγός. Όλοι χρησιμοποιούσαν αυτό το παρατσούκλι για την πολιτική αστυνομία. Χαχάνισε. «Ίσως οι μαθήτριες κρύβουν γερμανικούς κώδικες στα μεσοφόρια τους». Η Λιάλια δε θα παρασυρόταν σε τέτοια κουβέντα μαζί του. «Παντελεϊμόν, θα χρειαστεί να πας να φέρεις το μπαούλο της», είπε με αυστηρό τόνο. Αλήθεια, όμως, τι γυρεύουν εδώ οι αστυνομικοί; αναρωτήθηκε κι εκείνη βουβά.

4 16 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ Τα κορίτσια πάντα έβγαιναν στην ώρα τους. Η κυρία Μπουξχόβεν, η διευθύντρια, γνωστή στις μαθήτριες ως Grand-maman, δηλαδή Νόνα, διοικούσε το ίδρυμα σαν πρωσικό στρατώνα αλλά στα γαλλικά. Η Λιάλια ήξερε ότι η Grand-maman ήταν ευνοούμενη της γηραιάς αυτοκράτειρας Μαρίας Φιοντόροβνα,* καθώς και της σημερινής αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας. Ένας αξιωματικός του ιππικού κι ένα θορυβώδες μπουλούκι μαθητών και φοιτητών που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά και πηλήκια πέρασαν τις πύλες για να συναντήσουν τις αγαπημένες τους. Στη Ρωσία, ακόμα και τα σχολιαρόπαιδα φορούσαν στολές. Αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τους τρεις «φαραώ», αλλά συνέχισαν το δρόμο τους ρίχνοντας κάποιες κλεφτές ματιές πίσω τους. Τι γύρευε η πολιτική αστυνομία σε ένα οικοτροφείο για δεσποινίδες της αριστοκρατίας; Περιμένοντας να μεταφέρουν τις θυγατέρες των αφεντικών τους στο σπίτι, οι αμαξάδες, ντυμένοι με χοντρά πανωφόρια έως τον αστράγαλο, επενδυμένα με προβιά, κόκκινους τελαμώνες και καπέλα με σκληρό θόλο, χτυπούσαν τα πόδια τους στο χιόνι και φρόντιζαν τα άλογά τους. Κι αυτοί παρακολουθούσαν τους αστυνομικούς με την άκρη του ματιού τους. Στις πέντε ακριβώς, οι διπλές θύρες του Σμόλνι άνοιξαν διάπλατα, ρίχνοντας μια λωρίδα κιτρινωπού φωτός στη σκάλα προς τις πύλες. «Επιτέλους, έρχονται!» Η Λιάλια πέταξε το βιβλίο της στην άκρη. Στην κορυφή της σκάλας, η κυρία Μπουξχόβεν, αυστηρή μέσα στη μαύρη κάπα της, φορώντας φόρεμα από σερζ ύφασμα και ψηλό άσπρο κολάρο, ξεπρόβαλε στο φως, θυμίζοντας στη Λιάλια φιγούρα από μηχανικό ελβετικό ρολόι. Το μπούστο της Grand-maman, πλατύ σαν γκρεμός, διακρινόταν ακόμα κι από τόση απόσταση, και η καμπανιστή σοπράνο φωνή της μπορούσε να ραγίσει τον πάγο εκατό δρασκελιές μακριά. Μόλο που έκανε παγωνιά, η Λιάλια κατέβασε το τζάμι στο παράθυρό της κι έσκυψε έξω, γεμάτη έξαψη. Σκεφτόταν το αγαπημένο τσάι της Σάσενκα που την περίμενε στο μικρό σαλόνι και τα μπισκότα που της αγόρασε ειδικά από το «Αγγλικό Παντοπωλείο» στη Στοά Πασάζ. Το τσίγκινο * Πρόκειται για την πριγκίπισσα Ντάγκμαρ της Δανίας ( ), η οποία, αφού ασπάστηκε την Ορθοδοξία, έγινε σύζυγος του τσάρου Αλέξανδρου Γʹ και μητέρα του τσάρου Νικόλαου Βʹ. (Σ.τ.Μ.)

5 ΣΑΣΕΝΚΑ 17 κουτί με τα Χάντλεϊ & Πάλμερς ήταν ακουμπισμένο δίπλα της στο βαθυκόκκινο δερμάτινο κάθισμα. Οι αμαξάδες σκαρφάλωσαν στους ψηλούς πάγκους τους και πήραν θέση, με τα καμτσίκια ανά χείρας. Ο Παντελεϊμόν φόρεσε το πηλήκιο με τα σιρίτια και το σακάκι με τα κόκκινα και χρυσά τελειώματα και, χαϊδεύοντας το κερωμένο μουστάκι του, έκλεισε το μάτι στη Λιάλια. Γιατί όλοι οι άντρες περιμένουν ότι θα τους ερωτευτούμε επειδή μπορούν να βάλουν μπροστά ένα αυτοκίνητο; αναρωτήθηκε εκείνη καθώς η μηχανή ζωντάνεψε μ έναν ήχο σαν ξερόβηχα. Ο Παντελεϊμόν χαμογέλασε, αποκαλύπτοντας τα χαλασμένα δόντια στο στόμα του. Η φωνή του ήρθε με ένα ξεφύσημα από το φωναγωγό. «Πού είναι η αλεπουδίτσα μας, λοιπόν; Σε λίγο θα έχω δύο καλλονές στο αυτοκίνητο». Η Λιάλια κούνησε το κεφάλι. «Βιάσου τώρα, Παντελεϊμόν. Ένα μπαούλο και μια βαλίτσα, και τα δύο με το λογότυπο Άσπρεϊς οφ Λόντον. Μπίστρο! Γρήγορα!» 2 ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ραπτική για τον τσάρο και την πατρίδα. Η Σάσενκα παρίστανε ότι έραβε τις χακί περισκελίδες, αλλά της ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί και τρυπούσε διαρκώς το δάχτυλό της. Το κουδούνι θα χτυπούσε από στιγμή σε στιγμή, ελευθερώνοντας την ίδια και τα υπόλοιπα κορίτσια από αυτή τη φυλακή του 18ου αιώνα, με τους εκτεθειμένους στα ρεύματα κοιτώνες, τις τραπεζαρίες με τις αντηχήσεις και τις αλαβάστρινες αίθουσες χορού. Η Σάσενκα αποφάσισε να είναι η πρώτη που θα έκανε υπόκλιση στη δασκάλα άρα θα έβγαινε πρώτη από την τάξη. Πάντα ήθελε να ξεχωρίζει, να είναι ή πρώτη ή τελευταία, ποτέ στη μέση. Γι αυτό είχε καθίσει μπροστά μπροστά, κοντά στην πόρτα. Ένιωθε ότι είχε παραμεγαλώσει για το Σμόλνι. Την απασχολούσαν πολύ σοβαρότερα θέματα από τις βλακείες και τις επιπολαιότητες των άλλων μαθητριών σε αυτό που αποκαλούσε «Ινστιτούτο για Ευγενείς Πανηλίθιες». Το μόνο που τις ένοιαζε ήταν τα βήματα αλλόκοτων χορών

6 18 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ όπως η καντρίλια, το pas d espagne, το pas de patineur, η τρινιόν και η σικόν, τα τελευταία ραβασάκια από τον Μίσα ή τον Νικαλάσα της Φρουράς, οι νέες τάσεις της μόδας στις βραδινές τουαλέτες και, κυρίως, πώς να προβάλλουν το ντεκολτέ τους. Αυτό, ειδικά, το συζητούσαν ανελλιπώς με τη Σάσενκα μόλις έσβηναν τα φώτα, επειδή είχε το πιο τροφαντό μπούστο στην τάξη της. Έλεγαν ότι τη ζήλευαν τόσο πολύ! Η ρηχότητά τους όχι μόνο την απωθούσε, αλλά επιπλέον της προκαλούσε αμηχανία, γιατί, αντίθετα μ εκείνες, δεν επιθυμούσε καθόλου να επιδεικνύει τα στήθη της. Ήταν δεκάξι χρόνων και όχι πια κοριτσάκι, θύμισε στον εαυτό της. Σιχαινόταν τη σχολική στολή της, το απλό άσπρο φόρεμα από βαμβακερό και μουσελίνα, με την παιδιάστικη ποδίτσα μπροστά και την κολλαριστή κάπα στους ώμους, που την έκαναν να φαίνεται μικρή και αθώα. Ήταν ολόκληρη γυναίκα πλέον, και μάλιστα μια γυναίκα στρατευμένη. Παρ όλα τα μυστικά της, όμως, ανυπομονούσε να αγκαλιάσει την πολυαγαπημένη της Λιάλια, που σίγουρα περίμενε απέξω, στο λαντολέ του πατέρα της, με ένα κουτί εγγλέζικα μπισκότα στο κάθισμα δίπλα της. Ο διαπεραστικός ήχος από τα κοφτά παλαμάκια της Μαμα-Σακαλόφ (όλες τις δασκάλες έπρεπε να τις προσφωνούν Maman) έβγαλε τη Σάσενκα από τις ονειροπολήσεις της. Κοντή και στρουμπουλή, με σγουρά μαλλιά, η Maman φώναξε με τη βροντερή μπάσα φωνή της: «Κυρίες μου, ώρα να μαζέψετε τα ραπτικά σας! Ελπίζω να δουλέψατε καλά για τους γενναίους στρατιώτες μας που θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας και την Αυτοκρατορική Μεγαλειότητά του, τον τσάρο». Εκείνη τη μέρα, η ραπτική για τον τσάρο και την πατρίδα απαιτούσε να προσαρμόσουν μια επαναστατική καινοτομία φερμουάρ σε περισκελίδες για τους δεινοπαθούντες κληρωτούς χωρικούς της Ρωσίας, που σφαγιάζονταν κατά χιλιάδες υπό τη διοίκηση του Νικόλαου Βʹ. Το όλο εγχείρημα προκάλεσε τα ξέπνοα χαχανητά των κορασίδων. «Σας θέλω πολύ προσεκτικές σε αυτή τη λεπτή εργασία», τις είχε προειδοποιήσει η Μαμα-Σακαλόφ. «Ένα κακοραμμένο φερμουάρ θα μπορούσε να αποτελεί έναν πρόσθετο κίνδυνο για το Ρώσο πολεμιστή που ήδη κινδυνεύει». «Εκεί βάζει το τουφέκι του;» ψιθύρισε η Σάσενκα στη διπλανή της.

7 ΣΑΣΕΝΚΑ 19 Όσα κορίτσια την άκουσαν έβαλαν τα γέλια. Καμιά τους δεν έδινε πολλή προσοχή στο ράψιμο. Η μέρα φαινόταν ατέλειωτη: οι ώρες σέρνονταν μετά το πρόγευμα στην κεντρική σάλα και την υποχρεωτική υπόκλιση μπροστά στο γιγάντιο πορτρέτο της μητέρας του αυτοκράτορα, της γηραιάς αυτοκράτειρας Μαρίας Φιοντόροβνα, με τα διαπεραστικά μάτια και τα στυφά χείλη. Αφού συγκεντρώθηκαν οι περισκελίδες με τα κακοραμμένα φερμουάρ, η Μαμα-Σακαλόφ χτύπησε ξανά τα χέρια της. «Απομένει ένα λεπτό μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Πριν φύγετε, mes enfants,* θέλω την καλύτερη υπόκλιση του τριμήνου. Και μια καλή υπόκλιση είναι...» «Μια ΒΑΘΙΑ υπόκλιση!» φώναξαν γελώντας τα κορίτσια. «Ω, ναι, νεαρές μου. Σε ό,τι αφορά την υπόκλιση, η πιο ΒΑΘΙΑ αρμόζει στις ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΔΕΣΠΟΣΥΝΕΣ. Θα έχετε προσέξει ότι όσο υψηλότερη θέση κατέχει μια κυρία στον Πίνακα Βαθμών** που θέσπισε ο πρώτος μας αυτοκράτορας, ο Μέγας Πέτρος, τόσο ΒΑΘΥΤΕΡΑ υποκλίνεται μπροστά στις Αυτοκρατορικές Μεγαλειότητες. Ακουμπήστε στο πάτωμα». Στη λέξη «βαθύτερα», η φωνή της Μαμα-Σακαλόφ κατέβηκε σε ακόμα χαμηλότερες οκτάβες. «Οι πωλήτριες υποκλίνονται comme ça, έτσι», συνέχισε σκύβοντας ελάχιστα και η Σάσενκα χρειάστηκε να καταβάλει προσπάθεια για να μη βάλει τα γέλια, «αλλά ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΚΥΒΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑΑΑΑ! Να ακουμπήσουν κάτω τα γόνατά σας, κορίτσια, comme ça». Και η Μαμα-Σακαλόφ υποκλίθηκε με απρόσμενη λυγεράδα, τόσο βαθιά, ώστε τα σταυρωμένα της γόνατα σχεδόν άγγιξαν το ξύλινο δάπεδο. «Ποια θα το κάνει πρώτη;» «Εγώ!» Η Σάσενκα ήταν κιόλας όρθια, κρατώντας τη σταμπωτή δερμάτινη κασετίνα της και την υφασμάτινη τσάντα με τα βιβλία της. Αδημονούσε τόσο να φύγει, ώστε έκανε την πιο βαθιά και αριστοκρατική υπόκλιση της ζωής της, βαθύτερη και από εκείνη που έκανε μπροστά * Παιδιά μου. Γαλλικά στο πρωτότυπο. (Σ.τ.Μ.) ** Σύστημα του 1722 που κατέτασσε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους σε 14 κατηγορίες, με ανώτατη την 1η. Με την εισδοχή στην 8η κατηγορία, απονεμόταν κληρονομικός τίτλος ευγενείας, εμπλουτίζοντας έτσι τις τάξεις των ευγενών με ισχυρά, από οικονομική άποψη, νέα μέλη. (Σ.τ.Μ.)

8 20 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ στο πορτρέτο της γηραιάς αυτοκράτειρας στη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. «Merci, Maman!» είπε. Πίσω της, άκουσε τα κορίτσια να ψιθυρίζουν έκπληκτα, γιατί συνήθως ήταν η αντάρτισσα της τάξης. Αλλά δεν την ένοιαζε πια. Είχε πάψει να τη νοιάζει από το καλοκαίρι. Τα μυστικά εκείνων των μουντών καλοκαιρινών βραδιών είχαν θρυμματίσει και αναδιαμορφώσει τα πάντα. Όταν χτύπησε το κουδούνι, η Σάσενκα ήταν κιόλας στο διάδρομο. Κοίταξε τα ψηλά ταβάνια με τα γύψινα, το γυαλιστερό, σαν καθρέφτη, παρκέ και την ηλεκτρική λάμψη των πολυελαίων. Ήταν ολομόναχη. Η σάκα της με το πλήρες όνομά της, βαρόνη Αλεξάνδρα Τσάιτλιν, χαραγμένο με χρυσά γράμματα κρεμόταν στον ώμο της, αλλά το πιο ανεκτίμητο απόκτημά της βρισκόταν στα χέρια της: μια άθλια υφασμάτινη τσάντα με βιβλία, που την έσφιγγε στο στήθος της. Μέσα ήταν οι πολύτιμοι τόμοι με τα ρεαλιστικά μυθιστορήματα του Ζολά, τη ζοφερή ποίηση του Νεκράσοφ και την παθιασμένη αψηφισιά του Μαγιακόφσκι. Άρχισε να τρέχει στο διάδρομο προς την Grand-maman, της οποίας η σιλουέτα διαγραφόταν κόντρα στα φώτα των αυτοκινήτων και το συνωστισμό από γκουβερνάντες, σοφέρ και αμαξάδες που περίμεναν να παραλάβουν τις ευγενείς κορασίδες του Σμόλνι. Αλλά ήταν πια αργά. Οι πόρτες κατά μήκος του διαδρόμου άνοιγαν διάπλατα, πλημμυρίζοντάς τον με ενθουσιώδη κορίτσια που φορούσαν άσπρα φορέματα και δαντελένιες ποδιές, άσπρες κάλτσες και μαλακά άσπρα παπούτσια. Σαν χιονοστιβάδα από φρέσκο χιόνι, κατέκλυζαν το διάδρομο προς την γκαρνταρόμπα. Από την αντίθετη πλευρά ερχόταν ένα κοπάδι από ανυπόμονους αμαξάδες, με τις μακριές γενειάδες τους κρυσταλλιασμένες από την παγωνιά και την αρκτική νύχτα στα βαριά πανωφόρια τους, οι οποίοι βιάζονταν να πάρουν τα μπαούλα των κοριτσιών. Εκθαμβωτικός μέσα στη φανταχτερή στολή του με το πηλήκιο, ο Παντελεϊμόν εμφανίστηκε ανάμεσά τους, κοιτάζοντας σαν υπνωτισμένος τη Σάσενκα. «Παντελεϊμόν!» «Ω, δεσποινίς Τσάιτλιν!» απάντησε κοκκινίζοντας εκείνος. Τι μπορεί να έφερε σε τέτοια αμηχανία το μέγα καρδιοκατακτητή στις τάξεις των υπηρετριών; απόρησε η κοπέλα χαμογελώντας του. «Ναι, εγώ είμαι. Το μπαούλο και η βαλίτσα μου βρίσκονται στον Κοιτώνα 12, δίπλα στο παράθυρο. Στάσου μια στιγμή, καινούρια στολή είναι αυτή;»

9 ΣΑΣΕΝΚΑ 21 «Μάλιστα, δεσποινίς». «Ποιος τη σχεδίασε;» «Η μητέρα σας, η βαρόνη Τσάιτλιν», της φώναξε ανεβαίνοντας σβέλτα τις σκάλες προς τους κοιτώνες. Τι κοίταζε με τόσο ενδιαφέρον; αναρωτήθηκε η Σάσενκα. Το τεράστιο στήθος της ή το υπερβολικά μεγάλο της στόμα; Έστριψε αμήχανα προς την γκαρνταρόμπα. Τι είναι η εξωτερική εμφάνιση, τέλος πάντων; Ο ρηχός κόσμος των μαθητριών! Το παρουσιαστικό είναι ένα τίποτα σε σύγκριση με την Ιστορία, την τέχνη, την πρόοδο και τη μοίρα. Χαμογέλασε κοροϊδευτικά με την εμμονή της μητέρας της για το χρυσό και την πορφύρα: η κραυγαλέα στολή του σοφέρ τους πρόδιδε το νεοπλουτισμό των Τσάιτλιν. Η Σάσενκα κατάφερε να μπει πρώτη στην γκαρνταρόμπα. Γεμάτη από μεταξένιες γούνες ζώων σε αποχρώσεις του καφέ, του χρυσαφί και του λευκού, από πανωφόρια, τσάπκα* και ετόλ με κεφάλια αλεπούδων και μινκ, έμοιαζε να αναπνέει όπως τα δάση της Σιβηρίας. Εκείνη φόρεσε το γούνινο παλτό της, τύλιξε την ετόλ από λευκή αλεπού γύρω από το λαιμό της και το λευκό σάλι του Όρενμπουργκ** στο κεφάλι της και κατευθυνόταν ήδη προς την πόρτα, ενώ οι άλλες κοπέλες έμπαιναν ορμητικά, με πρόσωπα γελαστά και ξαναμμένα από την προσμονή της επιστροφής στα σπίτια τους. Πετούσαν τα παπούτσια και φορούσαν μποτίνια και γαλότσες, ξεκούμπωναν δερμάτινες σάκες και κουκουλώνονταν με γούνινα παλτά, φλυαρώντας ακατάπαυστα. «Ο λοχαγός ντε Παλέν γύρισε από το Μέτωπο! Θα έρθει να επισκεφτεί τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά εγώ ξέρω ότι έρχεται για εμένα», είπε η μικρή κόμισσα Ελένα στις έκθαμβες φιλενάδες της. «Μου το αποκάλυψε στο γράμμα του». Η Σάσενκα είχε βγει σχεδόν από το δωμάτιο όταν άκουσε κάμποσα κορίτσια να τη φωνάζουν. Πού πήγαινε, γιατί βιαζόταν τόσο, δεν μπο * Ο ρωσικός γούνινος σκούφος. (Σ.τ.Μ.) ** Η περιοχή Όρενμπουργκ της Ρωσίας είναι γνωστή γι αυτά τα εργόχειρα, που φτιάχνονται από μεταξωτές και μάλλινες ίνες από τρίχωμα κατσίκας. Τα παραδοσιακά είναι τόσο λεπτοδουλεμένα, που λέγεται ότι μπορούν να περάσουν μέσα από ένα δαχτυλίδι. (Σ.τ.Ε.)

10 22 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ ρούσε να τις περιμένει λίγο, τι θα έκανε αργότερα; «Αν σκοπεύεις να διαβάσεις ποίηση, μπορώ να διαβάσω μαζί σου; Σε παρακαλώ, Σάσενκα!» Το πλήθος των μαθητριών ήδη στριμωχνόταν προς την πόρτα, σπρώχνοντας να περάσει. Μία έβρισε έναν κάθιδρο γερο-αμαξά που, κουβαλώντας ένα τεράστιο μπαούλο, της πάτησε το πόδι. Αν κι έξω είχε παγωνιά, στο διάδρομο επικρατούσε μια πυρετώδης θερμοκρασία. Ακόμα κι εκεί μέσα, όμως, η Σάσενκα ένιωθε ολότελα αποκομμένη, κυκλωμένη από ένα αόρατο τείχος που κανείς δεν μπορούσε να διαπεράσει, καθώς έριχνε στον ώμο την υφασμάτινη τσάντα της, τραχιά και φτωχική πάνω στην πολυτέλεια της γούνας της. Είχε την αίσθηση ότι διέκρινε τα διαφορετικά βιβλία στο εσωτερικό τις ανθολογίες των Αλεξάντρ Μπλοκ και Κονσταντίν Μπάλμοντ, τα μυθιστορήματα του Ανατόλ Φρανς και του Βικτόρ Ουγκό. «Δεσποινίς Τσάιτλιν, καλές διακοπές!» της ευχήθηκε η Grand-maman, μισοκλείνοντας την έξοδο. Η Σάσενκα κατάφερε ένα merci και μια υπόκλιση (όχι τόσο βαθιά ώστε να εντυπωσίαζε τη Μαμα-Σακαλόφ) και, επιτέλους, βρέθηκε έξω. Ο τσουχτερός αέρας ήταν αναζωογονητικός, εξαγνιστικός, τον ένιωσε να καίει ευχάριστα τους πνεύμονές της, ενώ το χιόνι που έπεφτε πλάγια ένυσσε τα μάγουλά της. Τα φανάρια των αυτοκινήτων και των αμαξών δημιουργούσαν μια κατάφωτη θεατρική σκηνή που αντανακλούσε σε ύψος περίπου έξι μέτρων. Από πάνω της, ο άγριος, απέραντος ουρανός είχε μαύρο χρώμα, το μαύρο της Αγίας Πετρούπολης, με λευκές κηλίδες εδώ κι εκεί. «Το λαντολέ είναι από εκεί». Ο Παντελεϊμόν, κουβαλώντας το ταξιδιωτικό μπαούλο της στον ώμο και κρατώντας μια βαλίτσα από δέρμα κροκόδειλου στο χέρι, της έδειξε απέναντι στο δρόμο. Η Σάσενκα διέσχισε το πλήθος προς το αυτοκίνητο. Ήξερε πως ό,τι κι αν συνέβαινε πόλεμος, επανάσταση ή η Αποκάλυψη, η Λιάλια της θα την περίμενε με τα μπισκότα Χάντλεϊ & Πάλμερς, ίσως και με ένα εγγλέζικο κέικ με πιπερόριζα. Και σύντομα, επίσης, θα ξανάβλεπε τον μπαμπά της. Όταν έπεσαν οι αποσκευές από έναν υπηρέτη, εκείνη πήδηξε από πάνω τους. Όταν της έκλεισε το δρόμο μια ογκώδης Ρολς Ρόις με το δουκικό θυρεό στα πλαϊνά, η Σάσενκα απλώς άνοιξε την πόρτα, χώθηκε μέσα και βγήκε από την άλλη μεριά.

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ. Πρόλογος

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΑΡΟΥ. Πρόλογος 7 Πρόλογος Νικητές και Ηττημένοι Δυτική Ακτή της Σκοτίας 1689 «Το παιδί! Φιόνα, για όνομα του Θεού, πρέπει να σώσεις το παιδί». Ο άνεμος ήταν δυνατός και παγερός. Τα μάτια της Φιόνας θόλωσαν και το μόνο

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ας γνωρίσουμε τους φίλους μας 2 Η φίλη μας η Διαβασούλα Γεια σας παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 3 4 Γ - Δ Δημοτικού 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 12 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο

Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει. επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο Η μαμά μου είναι υπέροχη και με κάνει να γελάω! Μερικές φορές όμως θυμώνει επειδή μπερδεύω το φ και το θ. Όμως έχω την καλύτερη μαμά σε ολόκληρο ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΣΕ ΑΓΑΠΩ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ. Έχω μια γλυκιά μανούλα

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

[Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί.

[Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί. Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ο Τομ Σόγιερ και οι δύο φίλοι του έχουν φύγει κρυφά από τα σπίτια τους και έχουν κατασκηνώσει δίπλα στο ποτάμι. Ο Τομ ξυπνά πρώτος το πρωί.] Μια καφεκόκκινη πασχαλίτσα σκαρφάλωνε στα ιλιγγιώδη

Διαβάστε περισσότερα

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός)

Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; (Κάθε σωστή απάντηση 1 βαθµός) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1 Φύλλο εργασίας 1 Ερµηνεύουµε σύµβολα! Αν δούµε κάπου τα παρακάτω σήµατα πώς θα τα ερµηνεύσουµε; Επικοινωνούµε έτσι κι αλλιώς 26 2. Πού µπορείτε να συναντήσετε αυτό το σήµα; Σύνολο: (Κάθε σωστή.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου

Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Ένα μήλο στην πλάτη ενός σκαντζόχοιρου Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα σκαντζοχοιράκι που νύσταζε πολύ και ετοιμαζόταν να κοιμηθεί. Ξαφνικά όμως έπεσε ένα μήλο πάνω στην πλάτη του και καρφώθηκε στα αγκάθια

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου;

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Λίγα λεπτά αργότερα βρεθήκαμε σε μια παλιά αποθήκη. Η νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Τα

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

*Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό

*Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό HER LIFE AS DEAD Charalampos Giannou Πρόσωπα Γυναίκα Άντρας* Μητέρα Πατέρας Αστυνομικός* *Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό Χώροι Η πρώτη και τελευταία σκηνή, σε αίθουσα νεκροτομείου

Διαβάστε περισσότερα

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!»

«Γκρρρ,» αναφωνεί η Ζέτα «δεν το πιστεύω ότι οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται έτσι μεταξύ τους!» 26 σχεδιασε μια ΦωτογρΑΦιΑ τήσ προσκλήσήσ που ελαβεσ Απο τον ΔΑσκΑλο σου. παρουσιασε το λογοτυπο και το σλογκαν που χρήσιμοποιει το σχολειο σου για τήν εβδομαδα κατα τήσ παρενοχλήσήσ. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη

Δοκίμιο Αξιολόγησης Δ Τάξη Δοκίμιο Τελικής Αξιολόγησης Δ Τάξη Όνομα: Ημερομηνία: 1. Ακούω και γράφω (Ορθογραφία) 2. Άκουσε προσεκτικά και γράψε ό,τι λείπει - Ευτυχία μου γεια σου. Τι κάνεις; - Γεια σου Αντώνη. Είμαι καλά. Εσύ; -

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/6/2013

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/6/2013 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2012-2013 ΛΕΜΕΣΟΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4/6/2013 ΤΑΞΗ: Α ΧΡΟΝΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 6 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Μερικές χρήσιµες συµβουλές στους γονείς για την αποφυγή των τροχαίων ατυχηµάτων Η πρόληψη του τροχαίου ατυχήµατος αφορά όλους µας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;»

Ταξίδι στις ρίζες «Άραγε τι μπορεί να κρύβεται εδώ;» Ταξίδι στις ρίζες Είχε φτάσει πια η μεγάλη ώρα για τα 6 αδέρφια Ήταν αποφασισμένα να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που τόσα χρόνια τα βασάνιζε! Η επιθυμία τους ήταν να μάθουν την καταγωγή τους και να συλλέξουν

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Presenter Name 1 1 Ο φίλος μας ο κύριος Τροχονόμος Γεια σας παιδιά! Είμαι ο κύριος Τροχονόμος

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα

Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Μαρία Παντελή, Β1 Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, 2013-2014 Διδάσκουσα: Γεωργία Τσιάρτα Ο Ρίτσαρντ Ντέιβιντ Μπαχ γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1936, στο Oak Park, του Illinois. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Long Beach

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 7-8 A - B Γυμνασίου 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 21 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλές για τους γονείς

Συμβουλές για τους γονείς Συμβουλές για τους γονείς Για τα παιδιά του Δημοτικού κάθε διαδρομή από το σπίτι προς στο σχολείο αποτελεί μια σημαντική μαθησιακή εμπειρία και ένα μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής. Μέσω αυτής της καθημερινής

Διαβάστε περισσότερα

ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης:

ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης: Τίτλος :Η μαγική χρυσόσκονη Τύπος Μέσου: ηλεκτρονικό έγγραφο / e-book (PDF) Μαγδαληνή Καμπούρη-Χατζηασλανίδου, Συγγραφέας Συντελεστές: Έκδοση: 1 Θεσσαλονίκη [GR] : Μαγδαληνή Καμπούρη Εκδότης: Έτος Έκδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου

Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Κλάδος Λυκόπουλων Περιφέρεια Αθηνών ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2012 Ένας μήνας γεμάτος εκδηλώσεις Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου Τα Παραμυθένια μεσημέρια Σαββάτου περιμένουν για 9η χρονιά μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν,

Διαβάστε περισσότερα

Η επόμενη μέρα Παρασκευή- ήταν κι αυτή βροχερή. Το πρωί, όταν ξύπνησε ο Μπρούνο κοίταξε από το παράθυρό του και απογοητεύτηκε βλέποντας γκρίζα

Η επόμενη μέρα Παρασκευή- ήταν κι αυτή βροχερή. Το πρωί, όταν ξύπνησε ο Μπρούνο κοίταξε από το παράθυρό του και απογοητεύτηκε βλέποντας γκρίζα Η επόμενη μέρα Παρασκευή- ήταν κι αυτή βροχερή. Το πρωί, όταν ξύπνησε ο Μπρούνο κοίταξε από το παράθυρό του και απογοητεύτηκε βλέποντας γκρίζα σύννεφα να πλησιάζουν. Κανονικά δε θα τον πείραζε και τόσο,

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας

Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Φέραμε στην τάξη τα αγαπημένα μας παιχνίδια και τα παρουσιάσαμε στους συμμαθητές μας Το ωραιότερο μου παιχνίδι είναι ένα σκυλάκι. Το απέκτησα όταν ήταν βάφτισή μου και από τότε το έχω σαν φίλο. Είναι φτιαγμένο

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα