Αγία Πετρούπολη, 1916 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγία Πετρούπολη, 1916 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ"

Transcript

1 ΣΑΣΕΝΚΑ 13 ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Αγία Πετρούπολη, ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ, αλλά ο ήλιος είχε ήδη βασιλέψει όταν τρεις άντρες της τσαρικής αστυνομίας πήραν θέση μπροστά στις πύλες του Ινστιτούτου Σμόλνι για Ευγενείς Κορασίδες. Το περιώνυμο παρθεναγωγείο της Αγίας Πετρούπολης* δεν ήταν μέρος για αστυνομικούς, εντούτοις αυτοί στήθηκαν εκεί, ξεχωρίζοντας από τα μακριά γκρι παλτό τους με τα διάσημα. Ο ένας κροτάλιζε ανυπόμονα τα δάχτυλά του, ο άλλος ανοιγόκλεινε τη δερμάτινη θήκη του περιστρόφου του, ο τρίτος στεκόταν απαθής, με τα πόδια ανοιχτά και τους αντίχειρες αγκιστρωμένους στη ζώνη του. Πίσω τους επικρατούσε το αδιαχώρητο από ακινητοποιημένα έλκηθρα, στολισμένα με χρυσά και πορφυρά οικόσημα, και λίγες απαστράπτουσες λιμουζίνες. Οι νωθρές νιφάδες του χιονιού που έπεφταν λοξά διακρίνονταν μόνο μέσα στην τρεμουλιαστή άλω των φανοστατών και στα κεχριμπαρένια φανάρια των διερχόμενων οχημάτων. Ήταν ο τρίτος χειμώνας του Μεγάλου Πολέμου,** κατά τα φαινόμενα ο σκοτεινότερος και μακρύτερος μέχρι τώρα. Μέσα από τις μαύρες πύλες, στην άλλη άκρη της πλακόστρωτης αλέας, η λευκή επιβλητικό * Το όνομα της πόλης ακολούθησε τις κατά καιρούς πολιτικές εξελίξεις. Ιδρύθηκε ως Πέτερμπουργκ, μετονομάστηκε το 1914 σε Πέτρογκραντ και μετά το θάνατο του Λένιν σε Λένινγκραντ μέχρι το 1991, οπότε καθιερώθηκε το σημερινό της όνομα. (Σ.τ.Ε.) ** Πρόκειται για τον Αʹ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον οποίο η τσαρική Ρωσία ενεπλάκη το 1914, με σημαντικό ρόλο, αλλά και βαριές απώλειες. (Σ.τ.Μ.)

2 14 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ τητα του ιδρύματος με τις αρχαιοπρεπείς κιονοστοιχίες ξεπρόβαλλε μέσα από το πρώιμο λυκόφως όπως ένα υπερωκεάνιο από την ομίχλη. Ακόμα κι αυτό το οικοτροφείο, που βρισκόταν υπό την αιγίδα της ίδιας της αυτοκράτειρας και φιλοξενούσε τις θυγατέρες αριστοκρατών και κερδοσκόπων, δεν μπορούσε πια να παρέχει σίτιση στα κορίτσια ή να έχει θέρμανση στους κοιτώνες. Το σχολείο έκλεινε εσπευσμένα. Οι ελλείψεις άγγιζαν πλέον και τους πλούσιους. Λίγοι μπορούσαν να αγοράσουν καύσιμα για να κινούν τα αμάξια τους, και τα ιππήλατα μέσα έγιναν πάλι της μόδας. Η χειμωνιάτικη αρκτική σκοτεινιά στην εμπόλεμη Αγία Πετρούπολη εμπεριείχε μια κατήφεια που κολλούσε, θαρρείς, στα ρούχα. Το πουπουλένιο χιόνι έπνιγε τους ήχους των αλόγων και των μηχανών, αλλά το δριμύ ψύχος έκανε εντονότερες τις μυρωδιές από το πετρέλαιο, τις καβαλίνες, το αλκοόλ στην ανάσα των αμαξάδων που ροχάλιζαν, από τις αψιές κολόνιες και τα τσιγάρα των σοφέρ που φορούσαν στολές με κίτρινα και κόκκινα σιρίτια, και από τα λουλουδένια αρώματα στο λαιμό των γυναικών που περίμεναν. Μέσα στην επενδυμένη με βαθυκόκκινο δέρμα καμπίνα ενός λαντολέ* Ντελονέ-Μπελβίλ, στο φως μιας λάμπας νάφθας, καθόταν μια σοβαρή νέα γυναίκα με πρόσωπο σε σχήμα καρδιάς, έχοντας ένα αγγλικό μυθιστόρημα στα γόνατά της. Η Όντρεϊ Λιούις κυρία Λιούις για τους εργοδότες της, Λιάλια για την αγαπημένη της προστατευόμενη κρύωνε. Τράβηξε τη δασιά προβιά ψηλότερα στα πόδια της. Φορούσε χοντρό πανωφόρι, καπέλο από γούνα λύκου και γάντια, αλλά εξακολουθούσε να τρέμει. Αγνόησε τον οδηγό, τον Παντελεϊμόν, όταν εκείνος κάθισε στη θέση του, πετώντας το τσιγάρο του στο χιόνι. Τα καστανά της μάτια δεν ξεκολλούσαν στιγμή από την πόρτα του σχολείου. «Βιάσου, Σάσενκα!» μονολόγησε στα αγγλικά η Λιάλια. Έλεγξε το μπρούντζινο ρολόι μέσα από το γυάλινο διαχωριστικό που απομόνωνε τον οδηγό. «Όπου να ναι έρχεται!» Ένα μητρικό αίσθημα προσμονής πλημμύριζε το στήθος της. Φαντάστηκε τη λεπτή, λυγερή Σάσενκα να τρέχει προς το μέρος της μέσα στο χιόνι. Ελάχιστες μητέρες είχαν έρθει να παραλάβουν τις κόρες τους * Ανοιχτό αυτοκίνητο της εποχής με πτυσσόμενη κουκούλα. (Σ.τ.Μ.)

3 ΣΑΣΕΝΚΑ 15 από το Ινστιτούτο Σμόλνι, και σχεδόν κανένας πατέρας. Αλλά η Λιάλια, η γκουβερνάντα, ήταν πάντα εκεί για τη Σάσενκα. Λίγα λεπτά ακόμα, παιδί μου, σκέφτηκε. Αξιολάτρευτο, πανέξυπνο, σοβαρό μου παιδί. Η λάμψη των φαναριών μέσα από το λεπτό στρώμα πάγου στα αχνοφωτισμένα παράθυρα του αυτοκινήτου τη μετέφερε μακριά, στο σπίτι των παιδικών της χρόνων στο Πέγκσντον, ένα χωριό στο Χέρτφορντσερ. Δεν είχε επισκεφτεί την Αγγλία εδώ και έξι χρόνια και αναρωτιόταν αν θα ξανάβλεπε την οικογένειά της. Όμως, αν είχε μείνει εκεί, δε θα γνώριζε ποτέ την πολυαγαπημένη της Σάσενκα. Πριν από έξι χρόνια δέχτηκε τη θέση γκουβερνάντας στην οικία του βαρόνου και της βαρόνης Τσάιτλιν και μια καινούρια ζωή στη ρωσική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη. Πριν από έξι χρόνια την υποδέχτηκε συγκρατημένα ένα κοριτσάκι με ναυτική στολή, την κοίταξε ερευνητικά κι έπειτα της έτεινε το χεράκι του σαν να της πρόσφερε ανθοδέσμη. Η καινούρια γκουβερνάντα ήταν ζήτημα αν ήξερε δυο λέξεις στα ρωσικά, αλλά γονάτισε κι έκλεισε αυτό το χεράκι στις παλάμες της. Το κοριτσάκι, διστακτικά στην αρχή, με μεγαλύτερη σιγουριά κάθε στιγμή που περνούσε, έγειρε πάνω της, για να ακουμπήσει τελικά το κεφάλι στον ώμο της Λιάλια. «Μνιε ζαβούτ κυρία Λιούις», συστήθηκε η Αγγλίδα σε άθλια ρωσικά. «Χαιρετισμούς σε μια ξεχωριστή καλεσμένη, Λιάλια! Εμένα με καλούν Σάσενκα», απάντησε το παιδί σε εξίσου άθλια αγγλικά. Κι αυτό ήταν. Έκτοτε η κυρία Λιούις «καλούνταν» Λιάλια. Ήταν μια καρμική στιγμή. Αγαπήθηκαν με την πρώτη ματιά. «Είναι πέντε παρά δύο», ακούστηκε μεταλλική η φωνή του σοφέρ μέσα από το φωναγωγό. Η γκουβερνάντα έσκυψε μπροστά, ξεκρέμασε το δικό της φωναγωγό και μίλησε στο μπρούντζινο κύπελλο σε άψογα ρωσικά (με ελαφρώς βρετανική προφορά). «Ευχαριστώ, Παντελεϊμόν». «Τι γυρεύουν εδώ οι φαραώ ;» απόρησε ο οδηγός. Όλοι χρησιμοποιούσαν αυτό το παρατσούκλι για την πολιτική αστυνομία. Χαχάνισε. «Ίσως οι μαθήτριες κρύβουν γερμανικούς κώδικες στα μεσοφόρια τους». Η Λιάλια δε θα παρασυρόταν σε τέτοια κουβέντα μαζί του. «Παντελεϊμόν, θα χρειαστεί να πας να φέρεις το μπαούλο της», είπε με αυστηρό τόνο. Αλήθεια, όμως, τι γυρεύουν εδώ οι αστυνομικοί; αναρωτήθηκε κι εκείνη βουβά.

4 16 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ Τα κορίτσια πάντα έβγαιναν στην ώρα τους. Η κυρία Μπουξχόβεν, η διευθύντρια, γνωστή στις μαθήτριες ως Grand-maman, δηλαδή Νόνα, διοικούσε το ίδρυμα σαν πρωσικό στρατώνα αλλά στα γαλλικά. Η Λιάλια ήξερε ότι η Grand-maman ήταν ευνοούμενη της γηραιάς αυτοκράτειρας Μαρίας Φιοντόροβνα,* καθώς και της σημερινής αυτοκράτειρας Αλεξάνδρας. Ένας αξιωματικός του ιππικού κι ένα θορυβώδες μπουλούκι μαθητών και φοιτητών που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά και πηλήκια πέρασαν τις πύλες για να συναντήσουν τις αγαπημένες τους. Στη Ρωσία, ακόμα και τα σχολιαρόπαιδα φορούσαν στολές. Αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν τους τρεις «φαραώ», αλλά συνέχισαν το δρόμο τους ρίχνοντας κάποιες κλεφτές ματιές πίσω τους. Τι γύρευε η πολιτική αστυνομία σε ένα οικοτροφείο για δεσποινίδες της αριστοκρατίας; Περιμένοντας να μεταφέρουν τις θυγατέρες των αφεντικών τους στο σπίτι, οι αμαξάδες, ντυμένοι με χοντρά πανωφόρια έως τον αστράγαλο, επενδυμένα με προβιά, κόκκινους τελαμώνες και καπέλα με σκληρό θόλο, χτυπούσαν τα πόδια τους στο χιόνι και φρόντιζαν τα άλογά τους. Κι αυτοί παρακολουθούσαν τους αστυνομικούς με την άκρη του ματιού τους. Στις πέντε ακριβώς, οι διπλές θύρες του Σμόλνι άνοιξαν διάπλατα, ρίχνοντας μια λωρίδα κιτρινωπού φωτός στη σκάλα προς τις πύλες. «Επιτέλους, έρχονται!» Η Λιάλια πέταξε το βιβλίο της στην άκρη. Στην κορυφή της σκάλας, η κυρία Μπουξχόβεν, αυστηρή μέσα στη μαύρη κάπα της, φορώντας φόρεμα από σερζ ύφασμα και ψηλό άσπρο κολάρο, ξεπρόβαλε στο φως, θυμίζοντας στη Λιάλια φιγούρα από μηχανικό ελβετικό ρολόι. Το μπούστο της Grand-maman, πλατύ σαν γκρεμός, διακρινόταν ακόμα κι από τόση απόσταση, και η καμπανιστή σοπράνο φωνή της μπορούσε να ραγίσει τον πάγο εκατό δρασκελιές μακριά. Μόλο που έκανε παγωνιά, η Λιάλια κατέβασε το τζάμι στο παράθυρό της κι έσκυψε έξω, γεμάτη έξαψη. Σκεφτόταν το αγαπημένο τσάι της Σάσενκα που την περίμενε στο μικρό σαλόνι και τα μπισκότα που της αγόρασε ειδικά από το «Αγγλικό Παντοπωλείο» στη Στοά Πασάζ. Το τσίγκινο * Πρόκειται για την πριγκίπισσα Ντάγκμαρ της Δανίας ( ), η οποία, αφού ασπάστηκε την Ορθοδοξία, έγινε σύζυγος του τσάρου Αλέξανδρου Γʹ και μητέρα του τσάρου Νικόλαου Βʹ. (Σ.τ.Μ.)

5 ΣΑΣΕΝΚΑ 17 κουτί με τα Χάντλεϊ & Πάλμερς ήταν ακουμπισμένο δίπλα της στο βαθυκόκκινο δερμάτινο κάθισμα. Οι αμαξάδες σκαρφάλωσαν στους ψηλούς πάγκους τους και πήραν θέση, με τα καμτσίκια ανά χείρας. Ο Παντελεϊμόν φόρεσε το πηλήκιο με τα σιρίτια και το σακάκι με τα κόκκινα και χρυσά τελειώματα και, χαϊδεύοντας το κερωμένο μουστάκι του, έκλεισε το μάτι στη Λιάλια. Γιατί όλοι οι άντρες περιμένουν ότι θα τους ερωτευτούμε επειδή μπορούν να βάλουν μπροστά ένα αυτοκίνητο; αναρωτήθηκε εκείνη καθώς η μηχανή ζωντάνεψε μ έναν ήχο σαν ξερόβηχα. Ο Παντελεϊμόν χαμογέλασε, αποκαλύπτοντας τα χαλασμένα δόντια στο στόμα του. Η φωνή του ήρθε με ένα ξεφύσημα από το φωναγωγό. «Πού είναι η αλεπουδίτσα μας, λοιπόν; Σε λίγο θα έχω δύο καλλονές στο αυτοκίνητο». Η Λιάλια κούνησε το κεφάλι. «Βιάσου τώρα, Παντελεϊμόν. Ένα μπαούλο και μια βαλίτσα, και τα δύο με το λογότυπο Άσπρεϊς οφ Λόντον. Μπίστρο! Γρήγορα!» 2 ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΘΗΜΑ: ραπτική για τον τσάρο και την πατρίδα. Η Σάσενκα παρίστανε ότι έραβε τις χακί περισκελίδες, αλλά της ήταν αδύνατο να συγκεντρωθεί και τρυπούσε διαρκώς το δάχτυλό της. Το κουδούνι θα χτυπούσε από στιγμή σε στιγμή, ελευθερώνοντας την ίδια και τα υπόλοιπα κορίτσια από αυτή τη φυλακή του 18ου αιώνα, με τους εκτεθειμένους στα ρεύματα κοιτώνες, τις τραπεζαρίες με τις αντηχήσεις και τις αλαβάστρινες αίθουσες χορού. Η Σάσενκα αποφάσισε να είναι η πρώτη που θα έκανε υπόκλιση στη δασκάλα άρα θα έβγαινε πρώτη από την τάξη. Πάντα ήθελε να ξεχωρίζει, να είναι ή πρώτη ή τελευταία, ποτέ στη μέση. Γι αυτό είχε καθίσει μπροστά μπροστά, κοντά στην πόρτα. Ένιωθε ότι είχε παραμεγαλώσει για το Σμόλνι. Την απασχολούσαν πολύ σοβαρότερα θέματα από τις βλακείες και τις επιπολαιότητες των άλλων μαθητριών σε αυτό που αποκαλούσε «Ινστιτούτο για Ευγενείς Πανηλίθιες». Το μόνο που τις ένοιαζε ήταν τα βήματα αλλόκοτων χορών

6 18 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ όπως η καντρίλια, το pas d espagne, το pas de patineur, η τρινιόν και η σικόν, τα τελευταία ραβασάκια από τον Μίσα ή τον Νικαλάσα της Φρουράς, οι νέες τάσεις της μόδας στις βραδινές τουαλέτες και, κυρίως, πώς να προβάλλουν το ντεκολτέ τους. Αυτό, ειδικά, το συζητούσαν ανελλιπώς με τη Σάσενκα μόλις έσβηναν τα φώτα, επειδή είχε το πιο τροφαντό μπούστο στην τάξη της. Έλεγαν ότι τη ζήλευαν τόσο πολύ! Η ρηχότητά τους όχι μόνο την απωθούσε, αλλά επιπλέον της προκαλούσε αμηχανία, γιατί, αντίθετα μ εκείνες, δεν επιθυμούσε καθόλου να επιδεικνύει τα στήθη της. Ήταν δεκάξι χρόνων και όχι πια κοριτσάκι, θύμισε στον εαυτό της. Σιχαινόταν τη σχολική στολή της, το απλό άσπρο φόρεμα από βαμβακερό και μουσελίνα, με την παιδιάστικη ποδίτσα μπροστά και την κολλαριστή κάπα στους ώμους, που την έκαναν να φαίνεται μικρή και αθώα. Ήταν ολόκληρη γυναίκα πλέον, και μάλιστα μια γυναίκα στρατευμένη. Παρ όλα τα μυστικά της, όμως, ανυπομονούσε να αγκαλιάσει την πολυαγαπημένη της Λιάλια, που σίγουρα περίμενε απέξω, στο λαντολέ του πατέρα της, με ένα κουτί εγγλέζικα μπισκότα στο κάθισμα δίπλα της. Ο διαπεραστικός ήχος από τα κοφτά παλαμάκια της Μαμα-Σακαλόφ (όλες τις δασκάλες έπρεπε να τις προσφωνούν Maman) έβγαλε τη Σάσενκα από τις ονειροπολήσεις της. Κοντή και στρουμπουλή, με σγουρά μαλλιά, η Maman φώναξε με τη βροντερή μπάσα φωνή της: «Κυρίες μου, ώρα να μαζέψετε τα ραπτικά σας! Ελπίζω να δουλέψατε καλά για τους γενναίους στρατιώτες μας που θυσιάζουν τη ζωή τους για την πατρίδα μας και την Αυτοκρατορική Μεγαλειότητά του, τον τσάρο». Εκείνη τη μέρα, η ραπτική για τον τσάρο και την πατρίδα απαιτούσε να προσαρμόσουν μια επαναστατική καινοτομία φερμουάρ σε περισκελίδες για τους δεινοπαθούντες κληρωτούς χωρικούς της Ρωσίας, που σφαγιάζονταν κατά χιλιάδες υπό τη διοίκηση του Νικόλαου Βʹ. Το όλο εγχείρημα προκάλεσε τα ξέπνοα χαχανητά των κορασίδων. «Σας θέλω πολύ προσεκτικές σε αυτή τη λεπτή εργασία», τις είχε προειδοποιήσει η Μαμα-Σακαλόφ. «Ένα κακοραμμένο φερμουάρ θα μπορούσε να αποτελεί έναν πρόσθετο κίνδυνο για το Ρώσο πολεμιστή που ήδη κινδυνεύει». «Εκεί βάζει το τουφέκι του;» ψιθύρισε η Σάσενκα στη διπλανή της.

7 ΣΑΣΕΝΚΑ 19 Όσα κορίτσια την άκουσαν έβαλαν τα γέλια. Καμιά τους δεν έδινε πολλή προσοχή στο ράψιμο. Η μέρα φαινόταν ατέλειωτη: οι ώρες σέρνονταν μετά το πρόγευμα στην κεντρική σάλα και την υποχρεωτική υπόκλιση μπροστά στο γιγάντιο πορτρέτο της μητέρας του αυτοκράτορα, της γηραιάς αυτοκράτειρας Μαρίας Φιοντόροβνα, με τα διαπεραστικά μάτια και τα στυφά χείλη. Αφού συγκεντρώθηκαν οι περισκελίδες με τα κακοραμμένα φερμουάρ, η Μαμα-Σακαλόφ χτύπησε ξανά τα χέρια της. «Απομένει ένα λεπτό μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι. Πριν φύγετε, mes enfants,* θέλω την καλύτερη υπόκλιση του τριμήνου. Και μια καλή υπόκλιση είναι...» «Μια ΒΑΘΙΑ υπόκλιση!» φώναξαν γελώντας τα κορίτσια. «Ω, ναι, νεαρές μου. Σε ό,τι αφορά την υπόκλιση, η πιο ΒΑΘΙΑ αρμόζει στις ΕΥΓΕΝΕΙΣ ΔΕΣΠΟΣΥΝΕΣ. Θα έχετε προσέξει ότι όσο υψηλότερη θέση κατέχει μια κυρία στον Πίνακα Βαθμών** που θέσπισε ο πρώτος μας αυτοκράτορας, ο Μέγας Πέτρος, τόσο ΒΑΘΥΤΕΡΑ υποκλίνεται μπροστά στις Αυτοκρατορικές Μεγαλειότητες. Ακουμπήστε στο πάτωμα». Στη λέξη «βαθύτερα», η φωνή της Μαμα-Σακαλόφ κατέβηκε σε ακόμα χαμηλότερες οκτάβες. «Οι πωλήτριες υποκλίνονται comme ça, έτσι», συνέχισε σκύβοντας ελάχιστα και η Σάσενκα χρειάστηκε να καταβάλει προσπάθεια για να μη βάλει τα γέλια, «αλλά ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΚΥΒΟΥΝ ΧΑΜΗΛΑΑΑΑ! Να ακουμπήσουν κάτω τα γόνατά σας, κορίτσια, comme ça». Και η Μαμα-Σακαλόφ υποκλίθηκε με απρόσμενη λυγεράδα, τόσο βαθιά, ώστε τα σταυρωμένα της γόνατα σχεδόν άγγιξαν το ξύλινο δάπεδο. «Ποια θα το κάνει πρώτη;» «Εγώ!» Η Σάσενκα ήταν κιόλας όρθια, κρατώντας τη σταμπωτή δερμάτινη κασετίνα της και την υφασμάτινη τσάντα με τα βιβλία της. Αδημονούσε τόσο να φύγει, ώστε έκανε την πιο βαθιά και αριστοκρατική υπόκλιση της ζωής της, βαθύτερη και από εκείνη που έκανε μπροστά * Παιδιά μου. Γαλλικά στο πρωτότυπο. (Σ.τ.Μ.) ** Σύστημα του 1722 που κατέτασσε όλους τους κρατικούς αξιωματούχους σε 14 κατηγορίες, με ανώτατη την 1η. Με την εισδοχή στην 8η κατηγορία, απονεμόταν κληρονομικός τίτλος ευγενείας, εμπλουτίζοντας έτσι τις τάξεις των ευγενών με ισχυρά, από οικονομική άποψη, νέα μέλη. (Σ.τ.Μ.)

8 20 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ στο πορτρέτο της γηραιάς αυτοκράτειρας στη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. «Merci, Maman!» είπε. Πίσω της, άκουσε τα κορίτσια να ψιθυρίζουν έκπληκτα, γιατί συνήθως ήταν η αντάρτισσα της τάξης. Αλλά δεν την ένοιαζε πια. Είχε πάψει να τη νοιάζει από το καλοκαίρι. Τα μυστικά εκείνων των μουντών καλοκαιρινών βραδιών είχαν θρυμματίσει και αναδιαμορφώσει τα πάντα. Όταν χτύπησε το κουδούνι, η Σάσενκα ήταν κιόλας στο διάδρομο. Κοίταξε τα ψηλά ταβάνια με τα γύψινα, το γυαλιστερό, σαν καθρέφτη, παρκέ και την ηλεκτρική λάμψη των πολυελαίων. Ήταν ολομόναχη. Η σάκα της με το πλήρες όνομά της, βαρόνη Αλεξάνδρα Τσάιτλιν, χαραγμένο με χρυσά γράμματα κρεμόταν στον ώμο της, αλλά το πιο ανεκτίμητο απόκτημά της βρισκόταν στα χέρια της: μια άθλια υφασμάτινη τσάντα με βιβλία, που την έσφιγγε στο στήθος της. Μέσα ήταν οι πολύτιμοι τόμοι με τα ρεαλιστικά μυθιστορήματα του Ζολά, τη ζοφερή ποίηση του Νεκράσοφ και την παθιασμένη αψηφισιά του Μαγιακόφσκι. Άρχισε να τρέχει στο διάδρομο προς την Grand-maman, της οποίας η σιλουέτα διαγραφόταν κόντρα στα φώτα των αυτοκινήτων και το συνωστισμό από γκουβερνάντες, σοφέρ και αμαξάδες που περίμεναν να παραλάβουν τις ευγενείς κορασίδες του Σμόλνι. Αλλά ήταν πια αργά. Οι πόρτες κατά μήκος του διαδρόμου άνοιγαν διάπλατα, πλημμυρίζοντάς τον με ενθουσιώδη κορίτσια που φορούσαν άσπρα φορέματα και δαντελένιες ποδιές, άσπρες κάλτσες και μαλακά άσπρα παπούτσια. Σαν χιονοστιβάδα από φρέσκο χιόνι, κατέκλυζαν το διάδρομο προς την γκαρνταρόμπα. Από την αντίθετη πλευρά ερχόταν ένα κοπάδι από ανυπόμονους αμαξάδες, με τις μακριές γενειάδες τους κρυσταλλιασμένες από την παγωνιά και την αρκτική νύχτα στα βαριά πανωφόρια τους, οι οποίοι βιάζονταν να πάρουν τα μπαούλα των κοριτσιών. Εκθαμβωτικός μέσα στη φανταχτερή στολή του με το πηλήκιο, ο Παντελεϊμόν εμφανίστηκε ανάμεσά τους, κοιτάζοντας σαν υπνωτισμένος τη Σάσενκα. «Παντελεϊμόν!» «Ω, δεσποινίς Τσάιτλιν!» απάντησε κοκκινίζοντας εκείνος. Τι μπορεί να έφερε σε τέτοια αμηχανία το μέγα καρδιοκατακτητή στις τάξεις των υπηρετριών; απόρησε η κοπέλα χαμογελώντας του. «Ναι, εγώ είμαι. Το μπαούλο και η βαλίτσα μου βρίσκονται στον Κοιτώνα 12, δίπλα στο παράθυρο. Στάσου μια στιγμή, καινούρια στολή είναι αυτή;»

9 ΣΑΣΕΝΚΑ 21 «Μάλιστα, δεσποινίς». «Ποιος τη σχεδίασε;» «Η μητέρα σας, η βαρόνη Τσάιτλιν», της φώναξε ανεβαίνοντας σβέλτα τις σκάλες προς τους κοιτώνες. Τι κοίταζε με τόσο ενδιαφέρον; αναρωτήθηκε η Σάσενκα. Το τεράστιο στήθος της ή το υπερβολικά μεγάλο της στόμα; Έστριψε αμήχανα προς την γκαρνταρόμπα. Τι είναι η εξωτερική εμφάνιση, τέλος πάντων; Ο ρηχός κόσμος των μαθητριών! Το παρουσιαστικό είναι ένα τίποτα σε σύγκριση με την Ιστορία, την τέχνη, την πρόοδο και τη μοίρα. Χαμογέλασε κοροϊδευτικά με την εμμονή της μητέρας της για το χρυσό και την πορφύρα: η κραυγαλέα στολή του σοφέρ τους πρόδιδε το νεοπλουτισμό των Τσάιτλιν. Η Σάσενκα κατάφερε να μπει πρώτη στην γκαρνταρόμπα. Γεμάτη από μεταξένιες γούνες ζώων σε αποχρώσεις του καφέ, του χρυσαφί και του λευκού, από πανωφόρια, τσάπκα* και ετόλ με κεφάλια αλεπούδων και μινκ, έμοιαζε να αναπνέει όπως τα δάση της Σιβηρίας. Εκείνη φόρεσε το γούνινο παλτό της, τύλιξε την ετόλ από λευκή αλεπού γύρω από το λαιμό της και το λευκό σάλι του Όρενμπουργκ** στο κεφάλι της και κατευθυνόταν ήδη προς την πόρτα, ενώ οι άλλες κοπέλες έμπαιναν ορμητικά, με πρόσωπα γελαστά και ξαναμμένα από την προσμονή της επιστροφής στα σπίτια τους. Πετούσαν τα παπούτσια και φορούσαν μποτίνια και γαλότσες, ξεκούμπωναν δερμάτινες σάκες και κουκουλώνονταν με γούνινα παλτά, φλυαρώντας ακατάπαυστα. «Ο λοχαγός ντε Παλέν γύρισε από το Μέτωπο! Θα έρθει να επισκεφτεί τη μαμά και τον μπαμπά, αλλά εγώ ξέρω ότι έρχεται για εμένα», είπε η μικρή κόμισσα Ελένα στις έκθαμβες φιλενάδες της. «Μου το αποκάλυψε στο γράμμα του». Η Σάσενκα είχε βγει σχεδόν από το δωμάτιο όταν άκουσε κάμποσα κορίτσια να τη φωνάζουν. Πού πήγαινε, γιατί βιαζόταν τόσο, δεν μπο * Ο ρωσικός γούνινος σκούφος. (Σ.τ.Μ.) ** Η περιοχή Όρενμπουργκ της Ρωσίας είναι γνωστή γι αυτά τα εργόχειρα, που φτιάχνονται από μεταξωτές και μάλλινες ίνες από τρίχωμα κατσίκας. Τα παραδοσιακά είναι τόσο λεπτοδουλεμένα, που λέγεται ότι μπορούν να περάσουν μέσα από ένα δαχτυλίδι. (Σ.τ.Ε.)

10 22 ΣΑΪΜΟΝ ΜΟΝΤΕΦΙΟΡΕ ρούσε να τις περιμένει λίγο, τι θα έκανε αργότερα; «Αν σκοπεύεις να διαβάσεις ποίηση, μπορώ να διαβάσω μαζί σου; Σε παρακαλώ, Σάσενκα!» Το πλήθος των μαθητριών ήδη στριμωχνόταν προς την πόρτα, σπρώχνοντας να περάσει. Μία έβρισε έναν κάθιδρο γερο-αμαξά που, κουβαλώντας ένα τεράστιο μπαούλο, της πάτησε το πόδι. Αν κι έξω είχε παγωνιά, στο διάδρομο επικρατούσε μια πυρετώδης θερμοκρασία. Ακόμα κι εκεί μέσα, όμως, η Σάσενκα ένιωθε ολότελα αποκομμένη, κυκλωμένη από ένα αόρατο τείχος που κανείς δεν μπορούσε να διαπεράσει, καθώς έριχνε στον ώμο την υφασμάτινη τσάντα της, τραχιά και φτωχική πάνω στην πολυτέλεια της γούνας της. Είχε την αίσθηση ότι διέκρινε τα διαφορετικά βιβλία στο εσωτερικό τις ανθολογίες των Αλεξάντρ Μπλοκ και Κονσταντίν Μπάλμοντ, τα μυθιστορήματα του Ανατόλ Φρανς και του Βικτόρ Ουγκό. «Δεσποινίς Τσάιτλιν, καλές διακοπές!» της ευχήθηκε η Grand-maman, μισοκλείνοντας την έξοδο. Η Σάσενκα κατάφερε ένα merci και μια υπόκλιση (όχι τόσο βαθιά ώστε να εντυπωσίαζε τη Μαμα-Σακαλόφ) και, επιτέλους, βρέθηκε έξω. Ο τσουχτερός αέρας ήταν αναζωογονητικός, εξαγνιστικός, τον ένιωσε να καίει ευχάριστα τους πνεύμονές της, ενώ το χιόνι που έπεφτε πλάγια ένυσσε τα μάγουλά της. Τα φανάρια των αυτοκινήτων και των αμαξών δημιουργούσαν μια κατάφωτη θεατρική σκηνή που αντανακλούσε σε ύψος περίπου έξι μέτρων. Από πάνω της, ο άγριος, απέραντος ουρανός είχε μαύρο χρώμα, το μαύρο της Αγίας Πετρούπολης, με λευκές κηλίδες εδώ κι εκεί. «Το λαντολέ είναι από εκεί». Ο Παντελεϊμόν, κουβαλώντας το ταξιδιωτικό μπαούλο της στον ώμο και κρατώντας μια βαλίτσα από δέρμα κροκόδειλου στο χέρι, της έδειξε απέναντι στο δρόμο. Η Σάσενκα διέσχισε το πλήθος προς το αυτοκίνητο. Ήξερε πως ό,τι κι αν συνέβαινε πόλεμος, επανάσταση ή η Αποκάλυψη, η Λιάλια της θα την περίμενε με τα μπισκότα Χάντλεϊ & Πάλμερς, ίσως και με ένα εγγλέζικο κέικ με πιπερόριζα. Και σύντομα, επίσης, θα ξανάβλεπε τον μπαμπά της. Όταν έπεσαν οι αποσκευές από έναν υπηρέτη, εκείνη πήδηξε από πάνω τους. Όταν της έκλεισε το δρόμο μια ογκώδης Ρολς Ρόις με το δουκικό θυρεό στα πλαϊνά, η Σάσενκα απλώς άνοιξε την πόρτα, χώθηκε μέσα και βγήκε από την άλλη μεριά.

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το

Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το Ο Ray Mesterio είναι ένας εξαιρετικός παλαιστής που ξέρει πολλές τεχνικές. Φοράει συνέχεια μια χρωματιστή μάσκα κι έτσι δεν ξέρουμε πώς είναι το πρόσωπό του. Όμως είναι κοντός κι αδύνατος. Είναι πολύ γυμνασμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν

Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν http://hallofpeople.com/gr/bio/andersen.php Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας γκρινιάρης βασιλιάς. Κάθε μέρα ζητούσε από

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΝΙΩΣΑΜΕ.. ΠΟΣΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ! Δ ΤΑΞΗ 3 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΙΣΩΝΙΑΣ ΣΕΣΚΛΟΥ Όλοι χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων Μια φορά κι έναν καιρό, μια

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννα Κυρίτση Η μπουγάδα του Αι-Βασίλη Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ τα χαράματα. Έξι μόνο μέρες μένουν ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κι ένα σωρό δουλειές τον

Διαβάστε περισσότερα

Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη

Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη Τούτη εδώ είναι μια ιστορία για ένα κοριτσάκι, τη Μαριόν, που ζούσε σ ένα βόρειο νησί, σε μια πόλη που την έλεγαν Νεμπγιαβίκ. Ήταν ένα μέρος με

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο

Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι. Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη. Kέιτ ΝτιΚαμίλο Τρία κορίτσια. Ένα καλοκαίρι. Μια φιλία που θα αλλάξει τη ζωή τους. Το σχέδιο της Ρέιμι Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη Kέιτ ΝτιΚαμίλο Ένα Ήταν τρεις, τρία κορίτσια. Στέκονταν πλάι πλάι. Στέκονταν προσοχή. Και

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 6-8 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο μπορούμε να συναντήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37

Περιεχόμενα. Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό Αν έχεις τύχη Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς... 37 Περιεχόμενα Εφτά ξύλινα αλογάκια κι ένα αληθινό............. 11 Αν έχεις τύχη..................................... 21 Η μεγάλη καφετιά αρκούδα κι εμείς............... 37 7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda:7199_alogaki_pasxalitsa_arkouda

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την EASST, μία ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2009 στην Αγγλία με

Διαβάστε περισσότερα

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας

Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας Βρισκόμαστε σε ένα μικρό νησί, που βρίσκεται εκεί που ο κόσμος, όχι όλος, πίστευε και θα πιστεύει ότι παλιά υπήρχε η Ατλαντίδα, δηλαδή για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε το νησάκι αυτό βρίσκεται ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης

το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης το θύμα, ο θύτης και ο θεατής Σοφία Ζαχομήτρου Μαθήτρια της Ε2 Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών 2013-2014 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας βάτραχος που τον έλεγαν "Φρογκ" και πήγαινε στην 5η Δημοτικού.

Διαβάστε περισσότερα

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά

Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά 1 Τι όμορφη μέρα ξημέρωσε και σήμερα. Ως συνήθως εγώ ξύπνησα πιο νωρίς από όλους και πήγα δίπλα στην κυρία Σταυρούλα που κοιμόταν. Την ακούμπησα ελαφρά με τη μουσούδα μου στο πρόσωπό της, τόσο όσο χρειαζόταν

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία

Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ηλία Βασίλης Τερζόπουλος Ο Ηλίας ζει παρέα με τον σκύλο του τον Ρούντολφ και δουλεύει στο ταχυδρομείο της πόλης του. Όταν μεγάλωσε, όμως, πήρε μια σημαντική απόφαση και κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ. Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΛΠΙΔΑ Είμαι 8 χρονών κα μένω στον καταυλισμό μαζί με άλλες 30 οικογένειες. Μέχρι πριν λίγες μέρες βρισκόμουν στο χωριό μου το Ριζοκάρπασο, αλλά μετά την εισβολή ήρθαμε με την μητέρα μου

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

αδύνατον να φανταστώ πως ήταν οι άλλες δύο. Οι γονείς μου τα καλοκαίρια με στέλνανε στα Αετόπουλα. Ένα πελώριο παιδικό χωριό μέσα στο καταπράσινο

αδύνατον να φανταστώ πως ήταν οι άλλες δύο. Οι γονείς μου τα καλοκαίρια με στέλνανε στα Αετόπουλα. Ένα πελώριο παιδικό χωριό μέσα στο καταπράσινο «Τα Αετόπουλα» Στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα τρείς μεγάλες παιδικές κατασκηνώσεις στην περιοχή του Βραυρώνα δίνανε μάχη στήθος με στήθος. Ποια έχει την καλύτερη τοποθεσία, τις περισσότερες πισίνες,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7]

Πρώτες μου απορίες. ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. [7] A Πρώτες μου απορίες ΚΟΙΤΑΖΑ τ αγόρια και σκέπτουμουν. Ο Λουκάς έγραφε σιωπηλά, τα φρύδια του σουφρωμένα, θυμωμένος ακόμα, ενώ ο Βρασίδας, με τα χέρια στις τσέπες, πήγαινε κι έρχουνταν, κάθουνταν και σηκώνουνταν,

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΟΡΝΗΛΙΕ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Αυτό το βιβλίο μου άρεσε, γιατί είχε ζωάκια, ωραία χρώματα και ωραία σχέδια. Όμως δε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Άννα & Έλσα ΥΠΟΔΕΧΤΕΊΤΕ ΤΗ ΒΑΣΊΛΊΣΣΑ! Έρικα Ντέιβιντ Εικονογράφηση: Μπιλ Ρόμπινσον

Άννα & Έλσα ΥΠΟΔΕΧΤΕΊΤΕ ΤΗ ΒΑΣΊΛΊΣΣΑ! Έρικα Ντέιβιντ Εικονογράφηση: Μπιλ Ρόμπινσον Άννα & Έλσα H Αδελφικη Αγαπη Ειναι η Ισχυροτερη Μαγεια ΥΠΟΔΕΧΤΕΊΤΕ ΤΗ ΒΑΣΊΛΊΣΣΑ! Έρικα Ντέιβιντ Εικονογράφηση: Μπιλ Ρόμπινσον Κεφάλαιο 1 Ήταν ένα υπέροχο πρωινό στο βασίλειο της Αρεντέλας, όπως διαπίστωσε

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η πορεία προς την Ανάσταση...

Η πορεία προς την Ανάσταση... Η νύχτα της Ανάστασης Τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες. Οι χριστιανοί φορούν τα γιορτινά τους και πηγαίνουν στην εκκλησία για να γιορτάσουν την Ανάσταση του Χριστού. Στα

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου

Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Γράφει η Ευρυδίκη Αμανατίδου Χρόνια ήρθαν, χρόνια πάνε, και στη ζούγκλα κάποτε, ζούσε ένα μικρό λιοντάρι, ο Λεωνίδας που όμως είχε μια μεγάλη οικογένεια. Ο μπαμπάς, η μαμά, οι θείοι και οι θείες, οι παππούδες

Διαβάστε περισσότερα

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει

λινη βάση του κουνιστού αλόγου την είχε μισοφάει ταν παραμονή Χριστουγέννων και ο Θίοντορ πάλευε ν ανοίξει ένα χαρτόκουτο. Και το χαρτόκουτο τον κέρδιζε. Κάποιος είχε επιδείξει μεγάλο ζήλο χρησιμοποιώ ντας την κολλητική ταινία. Κάποιος ήθελε να είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία

Το δικό µου σκυλάκι. Ησαΐα Ευτυχία Συχνά στη ζωή µας βρισκόµαστε στη θέση που πρέπει να υποστηρίξουµε τη γνώµη µας για να πείσουµε τους άλλους ότι έχουµε δίκαιο! Μερικές φορές το πετυχαίνουµε µερικές όχι! Η επιχειρηµατολογία απαιτεί τέχνη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος

κι η τιμωρία των κατηγορουμένων. Βέβαια, αν δεν έχεις πάρει καθόλου βάρος, αυτό θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος 14 Φτάνοντας λοιπόν ο Νικήτας σε μια από τις γειτονικές χώρες, εντυπωσιάστηκε από τον πλούτο και την ομορφιά της. Πολλά ποτάμια τη διέσχιζαν και πυκνά δάση κάλυπταν τα βουνά της, ενώ τα χωράφια ήταν εύφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας, τα παιδιά της Α 1 αποφάσισαν να γράψουν ένα δικό τους παραµύθι µε θέµα την Κυκλοφοριακή

Διαβάστε περισσότερα

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ

Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ Πάνος Τσίρος Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ ΑΘΗΝΑ 2019 ΝΕΦΕΛΗ / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Πάνος Τσίρος, Η μοναξιά των σκύλων Εξώφυλλο: Shutterstock Σχεδιασμός βιβλίου: Περικλής Δουβίτσας Διόρθωση:

Διαβάστε περισσότερα

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια

Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Αναστασία Τζαβάρα Δύο μικρά δεινοσαυράκια θέλουν να πάνε σχολείο μαζί με τα παιδάκια Μέσα σε μια πολιτεία δεινοσαύρων μπορείς να βρεις μεγαλόσωμους δεινόσαυρους με ουρές μακριές σαν σωλήνες, αστραφτερά

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη

Παραμυθιά Τάξη Α. Μάστορα Έλλη Παραμυθιά Τάξη Α Μάστορα Έλλη Δεκέμβριος - Ιανουάριος - Φεβρουάριος Λογοτεχνία Διαβάζουμε και ακούμε απόσπασμα από το κείμενο της Ζωρζ Σαρή, «Το μεροκάματο». Το μεροκάματο ( απόσπασμα) Μέσα στη νύχτα έπεσε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει;

Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ. Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; Η ΕΣΤΙΑΣΗ Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Αφηγητής = Η φωνή Ποιος Μιλά; Εστιαστής = Τα μάτια Ποιος βλέπει; 1. Μηδενική εστίαση Αφηγητής > Ήρωα ήρωες 2. Εσωτερική εστίαση Αφηγητής = Ήρωα ήρωες 2.α.

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια 14/07/2019 Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια / Ορθόδοξες Προβολές Το 1858 στο χωριό Ουτέβκα της Σαμάρας, στη Ρωσία, γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ζουράβλεφ, ένα ιδιαίτερο παιδί όμως αφού

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μακρινό χωριό, στη Νανοχώρα, ζούσε ένας νάνος, ο Μαξ, με τον παπαγάλο του τον Σκάλι. Ο Μαξ ήταν πολύ λυπημένος, γιατί πριν από πολύ καιρό ένας κακός μάγος μάγεψε το χωριό

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων

Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Και τώρα τι κάνω; Σημαντικότερο απ όλα είναι να διαβάσεις και να ευχαριστηθείς την ιστορία και τις πληροφορίες για τον κόσμο των χρωμάτων Να ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείς: γκρι χαρτόνι (100 γραμμαρίων)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΠΊΤΙ μύριζε λιωμένο βούτυρο και καθαριότητα.

ΤΟ ΣΠΊΤΙ μύριζε λιωμένο βούτυρο και καθαριότητα. ΤΟ ΣΠΊΤΙ μύριζε λιωμένο βούτυρο και καθαριότητα. Είχε αρχίσει να νυχτώνει κι έξω έβρεχε. Πλατς. Πλατς. Πλατς. Σαν μουσική έφταναν στ αυτιά του οι σταγόνες που χτυπούσαν τα τζάμια. Του άρεσε ο χειμώνας.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Παιδικό δωμάτιο Κάπου στην Αθήνα ΑΓΟΡΙ Ένα αγόρι ξανθό, με μάτια που αστράφτουν, στεκόταν όρθιο μπροστά στη βιβλιοθήκη του. Το αγόρι σήκωσε το βλέμμα του ψηλά. Ήξερε τι έψαχνε.

Διαβάστε περισσότερα

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών

Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Η καλύτερη στιγμή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών Κ.Ν Α.Κ.Γ.Κ Η καλύτερη στιγμή μου ήταν η Πρωτοχρονιά που όταν ο παππούς μου έκοβε τη βασιλόπιτα και εγώ κέρδισα το φλουρί που ήταν ένα ευρώ. Ο Μπαμπάς

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ O πιο μικρός Xίλντε Κέλερ-Τιμ εικόνες: Στέφανι Ράιχ άγγελος Ήταν ο πιο μικρός άγγελος απ όλους. Στεκόταν μπροστά μπροστά και τραγουδούσε με όλη του τη δύναμη. Βέβαια, την περισσότερη ώρα το μόνο που έλεγε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας.

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ. ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Η Γη, κυρία Νατάσα, έχει το σχήμα μιας σφαίρας. ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΝΑΤΑΣΑ (Μέσα στην τάξη προς το τέλος του μαθήματος) Λοιπόν παιδιά αυτό ήταν το σημερινό μας μάθημα. Για να ανακεφαλαιώσουμε. Ποιο είπαμε ότι είναι το σχήμα της Γης;

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα