ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ"

Transcript

1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Κατά το συνέδριο «Πάτρα Tech 07» που πραγµατοποιήθηκε το Σάββατο 8 εκεµβρίου στο ξενοδοχείο «ΑΣΤΗΡ» της Πάτρας, µε θέµα «Έρευνα Τεχνολογία Καινοτοµία», συµµετείχε και το Ινστιτούτο Βιοµηχανικών Συστηµάτων ως χορηγός αλλά και ως εκθέτης µε δικό του εκθεσιακό χώρο. Η οργάνωση του συνεδρίου πραγµατοποιήθηκε από την οικονοµική εφηµερίδα «ΕΞΠΡΕΣ», ενώ συµµετέχοντες στο συνέδριο ως συνδιοργανωτές, εκθέτες και σύνεδροι ήσαν όλοι οι φορείς της περιοχής υτικής Ελλάδος που δραστηριοποιούνται στους άξονες που κάλυψε το συνέδριο. Το Ινστιτούτο Βιοµηχανικών Συστηµάτων (ΙΝ.ΒΙ.Σ.) αποτελεί Νοµικό Πρόσωπο Ιδιωτικού ικαίου εποπτευόµενο από τη Γενική Γραµµατεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 1998 µε έδρα την Πάτρα και η λειτουργία του άρχισε ουσιαστικά τον Ιούνιο του Από το Μάιο του 2003, το ΙΝ.ΒΙ.Σ. εντάχθηκε στο νεοσύστατο Κέντρο Εφαρµογών των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορίας (Κ.Ε.Τ.Ε.Π.) νυν Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά. Το ΙΝ.ΒΙ.Σ. αποτελεί ένα δυνατό και ραγδαία αναπτυσσόµενο ερευνητικό φορέα στη υτική Ελλάδα και ως ινστιτούτο εστιάζει σε τεχνολογίες αιχµής εφαρµόσιµες στο βιοµηχανικό και επιχειρησιακό περιβάλλον, µε τελικό ζητούµενο την καινοτοµία και την αύξηση της ανταγωνιστικότητος της Ελληνικής Βιοµηχανίας. Γενικός στόχος του είναι η διεξαγωγή εφηρµοσµένης και τεχνολογικής έρευνας στις ερευνητικές περιοχές του και η ανάπτυξη εφαρµογών και προϊόντων και η παροχή προηγµένων υπηρεσιών. Η επίτευξη των στόχων αυτών προωθείται µε τα ακόλουθα µέτρα: - Ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και παροχή προηγµένων υπηρεσιών - Υποστήριξη της ανταγωνιστικότητος της Ελληνικής βιοµηχανίας µε την εισαγωγή καινοτοµίας - Προτυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών - Συνεργασία µε τεχνολογικούς και παραγωγικούς εταίρους - ιεθνής παρουσία µέσω ανταγωνιστικών προγραµµάτων - Μελέτες και χρηµατοδοτούµενα ερευνητικά και τεχνολογικά προγράµµατα Το Ινστιτούτο Βιοµηχανικών Συστηµάτων δραστηριοποιείται στις ακόλουθες ερευνητικές περιοχές: - Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήµατα για τη Βιοµηχανία - Επιχειρησιακή Ολοκλήρωση - Προηγµένα Συστήµατα Παραγωγής - Μοντελοποίηση και Αυτοµατοποίηση - Ηλεκτρονικά Συστήµατα - Ενσωµατωµένα Συστήµατα - Ειδικές Εφαρµογές που οδηγούν στην Αειφόρο Ανάπτυξη Τα οικονοµικά αποτελέσµατα του ΙΝ.ΒΙ.Σ. το καθιστούν «απολύτως βιώσιµο και επιτυχηµένο», καθώς το κατατάσσουν όσον αφορά στη βιωσιµότητα στα 3 κορυφαία ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας, σύµφωνα µε στοιχεία της Γενικής Γραµµατείας Έρευνας & Τεχνολογίας. Πράγµατι το ΙΝ.ΒΙ.Σ. έχει επιτύχει κατά την τελευταία τριετία

2 το ποσοστό δηµόσιας χρηµατοδότησης εν σχέσει µε το σύνολο των εσόδων του να είναι στο επίπεδο του 14%. Εκτελώντας 22 τρέχοντα έργα σηµαντικής εµβέλειας και έχοντας σηµαντικά ερευνητικά και αναπτυξιακά αποτελέσµατα, το ΙΝ.ΒΙ.Σ. δραστηριοποιείται σηµαντικά και σε περιφερειακό επίπεδο αλλά και ως φορέας διεθνούς κύρους σε τεχνολογίες αιχµής. Σηµαντικά καινοτόµα συστήµατα / προϊόντα / υπηρεσίες του ΙΝΒΙΣ αποτελούν: - Σύστηµα προστασίας από φυσικές καταστροφές (σεισµοί) - Σύστηµα προστασίας από διαρροή πετρελαίου σε περίπτωση ναυαγίων - Καινοτόµο ασύρµατο βιοµηχανικό δίκτυο επικοινωνιών σε συνεργασία µε τη SIEMENS Γερµανίας - Προηγµένη πλατφόρµα ενδο-επιχειρησιακής και δι-επιχειρησιακής ολοκλήρωσης µε εφαρµογή στην κατασκευαστική βιοµηχανία, τον τουρισµό και τις µεταφορές - Ολοκληρωµένα συστήµατα διαχείρισης ενέργειας σε µεγάλους καταναλωτές (νοσοκοµεία, πανεπιστηµιακά κτήρια) Το ΙΝ.ΒΙ.Σ. παρουσιάστηκε από τον ιευθυντή του καθηγητή Βασίλειο Μακιό, ο οποίος τόνισε την αξία του Ινστιτούτου στην περιοχή της Αχαΐας και στην ευρύτερη περιφέρεια της υτικής Ελλάδος, καθώς το ΙΝ.ΒΙ.Σ. παίζει τον ρόλο του καταλύτη για την επιτυχηµένη συνένωση τον ακαδηµαϊκών φορέων µε τις νέες επιχειρήσεις που γεννούν και προάγουν καινοτόµα προϊόντα στη ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια της οµιλίας του ο κύριος Μακιός παρουσίασε το cluster HTCI, το οποίο αποτελεί ένα επιτυχηµένο µοντέλο µε Ευρωπαϊκή και παγκόσµια απήχηση, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον απαραίτητο ρόλο του ΙΝ.ΒΙ.Σ σε ένα µελλοντικό cluster στην περιοχή της υτικής Ελλάδος. Το κύριο ενδιαφέρον των συνέδρων επίσης προκάλεσαν οι οµιλίες των εκπροσώπων των υπολοίπων ερευνητικών φορέων και Ινστιτούτων της περιοχής, καθώς και η οµιλία του Πρύτανη του Πανεπιστηµίου Πατρών καθηγητή Σταύρου Κουµπιά. Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Γ.Γ.Ε.Τ. κ. Ι. Τσουκαλάς, πλήθος εκπροσώπων επαγγελµατικών και επιχειρηµατικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της υτικής Ελλάδος περιηγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο του συνεδρίου, όπου το ΙΝ.ΒΙ.Σ. παρουσίασε αποτελέσµατα από καινοτόµα ερευνητικά έργα. Ο εκθεσιακός χώρος του ΙΝ.ΒΙ.Σ., προσέλκυσε το ενδιάφερον του συνόλου των συνέδρων, οι οποίοι ενηµερώθηκαν από τους εκπροσώπους του φορέα, ρ. Παναγιώτη Κωνσταντινόπουλο, ρ. Αθανάσιο Καλογερά, ερευνητές Κωνσταντίνο Χαρατσή και Εµµανουήλ Γεωργουδάκη, σχετικά µε τις ερευνητικές περιοχές και τα καινοτόµα προγράµµατα, τα οποία υλοποιεί ο φορέας. Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες από το συνέδριο:

3 Το πάνελ των οµιλητών: Γενικός Γραµµατέας Έρευνας και Τεχνολογίας Ι. Τσουκαλάς, ο ήµαρχος Πατρέων, ο εκπρόσωπος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Ν. Παπαλέξης. Ο Γ.Γ.Ε.Τ. κύριος Τσουκαλάς κατά την οµιλία του στο συνέδριο.

4 Το πάνελ των οµιλητών όπου φαίνονται ο ιευθυντής του ΙΝΒΙΣ καθ. Βασίλειος Μακιός, ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Πατρών καθ. Σταύρος Κουµπιάς και ο πρόεδρος του επιµελητηρίου Αχαΐας κ. Κωνσταντίνος Αντζουλάτος Ο ιευθυντής του ΙΝΒΙΣ καθηγητής Βασίλειος Μακιός κατά την οµιλία του.

5 Άποψη του εκθεσιακού χώρου του ΙΝΒΙΣ από το συνέδριο. Ο διευθυντής του ΙΝΒΙΣ καθηγητής Βασίλειος Μακιός καθώς και ο ερευνητής ρ. Αθανάσιος Καλογεράς παρουσιάζουν τις καινοτοµίες του ΙΝΒΙΣ στον Γ.Γ.Ε.Τ καθηγητή Ιωάννη Τσουκαλά.

6 Το στέλεχος του ΙΝ.ΒΙ.Σ. κ. Κωνσταντινόπουλος ενηµερώνει τον Βουλευτή Αχαΐας κύριο Κατσιφάρα για τις δραστηριότητες του ΙΝ.ΒΙ.Σ. στην περιοχή των «Αειφόρων Μεταφορών» και γενικότερα για την «Αειφόρο Ανάπτυξη» που έχουν ως στόχο την περαιτέρω προώθηση των ερευνητικών αποτελεσµάτων του ΙΝ.ΒΙ.Σ. σε έργα της περιφέρειας και φορέων της Αχαΐας.