ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ"

Transcript

1 ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣ «Ενδοοικογενειακή Βία- Κοινωνικές Παρεμβάσεις» Εισήγηση: «Κοινωνικό έργο και Αστυνομία: Σε αναζήτηση των βημάτων μιας επωφελούς συνεργασίας». Εισηγήτριες: Νιώπα Θεοδώρα, Κοινωνική Λειτουργός - Διευθύντρια "Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας" του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας "Πρωτοβουλία για το Παιδί". Σκουρού Μαρία, Ψυχολόγος του "Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας" και του "Κέντρου Αναφοράς" του Συλλόγου Κοινωνικής Πρωτοβουλίας Βέροιας "Πρωτοβουλία για το Παιδί".

2 Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» είναι ειδικά πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ομάδα Στόχος της Δομής μας είναι η φροντίδα και η προστασία παιδιών που, προερχόμενα από οικογένειες που δυσλειτουργούν ή είναι διαλυμένες, βιώνουν την παραμέληση, την ψυχολογική και σωματική βία, την περιθωριοποίηση και την απόρριψη, τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και μέσα στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και η παντοειδής ενίσχυση των οικογενειών τους.

3 Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ανέπτυξε τις ακόλουθες δομές: Κέντρο Αναφοράς Το Σπίτι της Βέροιας (Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας) Το Σπίτι της Βεργίνας (Κλειστή φιλοξενία παιδιών)

4 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Το περιστατικό στο οποίο θα γίνει αναφορά απασχόλησε κατά καιρούς, σε διάστημα περίπου 18 ετών, τις εξής Υπηρεσίες: -Εισαγγελία -Αστυνομία -Επιμελητή Ανηλίκων -Κοινωνικής και Παιδικής Προστασίας Εξελίσσεται μέσα από τρεις διαδοχικές γενιές της ίδιας οικογένειας. Στο παρελθόν υπήρξαν προτάσεις και απόπειρες για απομακρύνσεις παιδιών ως εφαρμογή κατάλληλου μέτρου, αλλά μετά από χειρισμούς της οικογένειας (συμπεριλαμβανομένων των απειλών και των επιθέσεων εναντίον λειτουργών υπηρεσιών), την τελευταία στιγμή αποτρέπονταν τέτοιου είδους εξελίξεις.

5 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟΥ Ένα συμπέρασμα που έχει εξαχθεί μέσα από την πρακτική μας είναι ότι άτομα από διάφορες οικογένειες που απoτέλεσαν περιστατικά της «ΠγτΠ» συνδέονται μεταξύ τους με φιλικές, ερωτικές και συγγενικές σχέσεις και έχει παρατηρηθεί ότι κατά καιρούς προβαίνουν από κοινού σε παραβατικές πράξεις. Θεωρούμε ότι θα ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρον να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνιόγραμμα που θα παρουσιάζει τις συνδέσεις αυτές, καθώς κατά προσέγγιση πάνω από 50 οικογένειες περιστατικά έχουν κάποια σύνδεση μεταξύ τους.

6 ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ Παραμέληση διαγενεαλογική (3 γενιές) - Επιτήρηση - Συνθήκες διαβίωσης που έθεταν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών - Ιατρική Παρακολούθηση (εμβολιασμοί, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλημμελής ιατρική φροντίδα παιδιού ΑμεΑ) - Εγκατάλειψη παιδιών από τον κηδεμόνα - Πλημμελής παρακολούθηση στο σχολείο - Παντελής απουσία παροχής φροντίδας που χρήζει ένα παιδί ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 90%.

7 ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ- ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γονέας προς παιδί (στην εκάστοτε γενιά) Γονέας της μητρικής γραμμής προς εγγόνι Γονέας προς το σύντροφο του άλλου Γονείς μεταξύ τους (πριν τη διάσταση) Σύντροφοι γονέων προς τα παιδιά (διαγενεαλογικά) Σύντροφοι γονέων προς τους γονείς Γονείς προς εκπροσώπους Κοινωνικών Υπηρεσιών

8 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Εκούσια Πρόκληση Σοβαρής Σωματικής Βλάβης (Σύμφωνα με τις αναφορές των εξυπηρετούμενων υπήρξε εκουσίως προκαλούμενος τραυματισμός της μητέρας σε προχωρημένη εγκυμοσύνη από τον πατέρα με αποτέλεσμα την πρόκληση της μεγάλου ποσοστού αναπηρίας στο παιδί που γεννήθηκε).

9 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Σωματική κακοποίηση σε καθημερινή βάση που εκφραζόταν από επιθέσεις (πολλές φορές απρόκλητες και αιφνίδιες ακόμα και στο παιδί ΑμεΑ). Μπουνιές, κλωτσιές με τα παιδιά στο πάτωμα, χτυπήματα με ξένα σώματα. Υπήρχαν εμφανείς μώλωπες και εκδορές στο πρόσωπο και σύμφωνα με αναφορές των εξυπηρετούμενων, του ιατρικού ιστορικού των μελών της οικογένειας αλλά και της δικής μας έρευνας διαπιστώθηκε ότι παιδιά και ενήλικες είχαν αναζητήσει ιατρική φροντίδα για: εξαρθρώσεις, κακώσεις στον αυχένα, αιματώματα, διάσειση.

10 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Λεκτική κακοποίηση η οποία είχε πάρει τη μορφή καθημερινής επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας (μπάσταρδο, πουτάνα, άχρηστο, βλαμμένο, μαλακισμένο, καθυστερημένο). Συναισθηματική κακοποίηση η οποία εκφραζόταν μέσω λεκτικών εκβιασμών, απειλών, καταστροφή (αγαπημένων) προσωπικών αντικειμένων, συστηματική πρόκληση ενοχών, εξαναγκασμό των παιδιών για την ανάληψη της ευθύνης και της φροντίδας του παιδιού ΑμεΑ με την δικαιολογία ότι το επίδομα αναπηρίας καλύπτει τις ανάγκες τους, εκδίωξη παιδιού από το σπίτι.

11 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Υποτιμητικά σχόλια τα οποία στηρίζονταν στα «αδύναμα» σημεία ενός παιδιού ή σε τραγικές καταστάσεις που κάποιο παιδί είχε υποστεί. (π.χ. χρησιμοποιούσαν τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη ένα από τα παιδιά, εναντίον του, με σκοπό την υποτίμηση).

12 ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Σεξουαλική κακοποίηση, η οποία κυμαίνεται από έκθεση παιδιών σε ερεθίσματα με σεξουαλικό περιεχόμενο, παρότρυνση ανηλίκου σε επίδοση σεξουαλικής πράξης, σεξουαλική παρενόχληση ανήλικου από ενήλικα, ολοκλήρωση σεξουαλικής πράξης ενηλίκων με την παρουσία παιδιών στο χώρο ή στο κρεβάτι, προσομοίωση σεξουαλικής πράξης μεταξύ ανηλίκων παιδιών της οικογένειας (παιδικής και νηπιακής ηλικίας) και τέλος βιασμοί.

13 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Εκπόρνευση (παράνομη) σε νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως, αλλά και σε δημόσιους υπαίθριους χώρους Εκτρώσεις ανηλίκων ( από 13 ετών) Μεγάλος αριθμός εκτρώσεων στην ενήλικη ζωή Παράνομη αγοραπωλησία βρέφους Εξώθηση σε παιδική εργασία Παρότρυνση από (άλλους) ενήλικες για χρήση ινδικής κάνναβης και αλκοόλ από ανηλίκους και επίγνωση της κατάστασης αυτής από τους κηδεμόνες χωρίς αντίδραση από μέρους τους με σκοπό την αποτροπή της επανάληψής της

14 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Παρουσία παιδιών στη μεταφορά ινδικής κάνναβης Μεταφορά παιδιών σε αυτοκίνητο με οδηγό υπό την επήρεια αλκοόλ και κάνναβης Παρουσία παιδιών κατά την χρήση ινδικής κάνναβης Σύναψη σχέσης μητέρας με έμπορο ναρκωτικών η οποία τελούσε εν γνώσει του τόπου καλλιέργειας δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης την οποία επισκέφθηκαν τα παιδιά (στα παιδιά η επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκε σαν εκδρομή στο «κτήμα» του εμπόρου)

15 ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Προσφορά στέγης σε άτομο που είχε απελαθεί και βρισκόταν παράνομα στην χώρα, παραβατικό άτομο που παρουσιαζόταν ως φίλος των παιδιών

16 ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Μόνο ένας από τους ενήλικες εξετάσθηκε ψυχιατρικά και διαγνώσθηκε με διαταραχή προσωπικότητας. Οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές που εμφανίζονται διαγενεαλογικά, διαφαίνεται ότι τείνουν στο να αποτελούν πάγια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ως αντίδραση στην κακοποιητική συνθήκη και ως προσπάθεια προσαρμογής στο δεδομένο κοινωνικό πλαίσιο στην Κοινότητα, αλλά και στο δομημένο από τα ίδια τα άτομα οικογενειακό περιβάλλον.

17 ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ Πιο συγκεκριμένα οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές που είναι κοινές και φαίνεται να διαχέονται στα μέλη των διαδεχόμενων γενεών είναι οι εξής: - Παρορμητική σεξουαλική συμπεριφορά, συνεχής εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, συχνά με ιστορικό παραβατικότητας. - Κυρίαρχη χρήση πρωτογενών μηχανισμών άμυνας (άρνηση απώθηση) και γενική απουσία υγιών μηχανισμών άμυνας. - Διαταραχή Δεσμού (έλλειψη ικανότητας δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης)

18 ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - Απουσία Ενσυναίσθησης - Δυσκολία ως προς τη στάθμισης της πραγματικότητας - Φοβίες - Συστηματική χρήση ψεμάτων - Απουσία Ενοχών και δυνατότητας ενδοσκόπησης - Ψυχογενής Βουλιμία - Θηλασμός σε παιδί 4 ετών χωρίς να υπάρχει μητρικό γάλα- που εμπεριείχε στοιχεία δυσλειτουργίας στη σχέση παιδιού-μητέρας. - Παραβατικότητα - Επιθετικότητα

19 ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ - Συμπτωματολογία εκφραζόμενη μέσω κινητικών και εκφραστικών τικ - Σημεία άτυπης υποχονδρίασης -Τριχοτιλλομανία - Αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας - Έντονη Χειριστική συμπεριφορά με τη χρήση ακόμα και αθέμιτων μέσων με σκοπό την εκμετάλλευση και τη μη ανάληψη ευθύνης για την αποφυγή συνεπειών που απορρέουν από τις πράξεις τους - Αναπτυξιακές διαταραχές λόγω παραμέλησης - Εμπλοκή σε σχέσεις συνεξάρτησης (π.χ. σχέση με χρήστες ουσιών)

20 ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΓΕΝΕΩΝ Το συμπέρασμα που εξάγεται μετά από τη συστηματική παρακολούθηση της δυναμικής της ομάδας/οικογένειας είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη αντίσταση στην αλλαγή σε ατομικό επίπεδο. Τα περισσότερα ενήλικα άτομα είχαν ταυτόχρονα το ρόλο του θύτη και του θύματος. Κάθε προσπάθεια των παιδιών να εφαρμόσουν ένα πιο υγιές σύστημα αξιών τορπιλίζονταν από την υπόλοιπη οικογένεια. Οι σχέσεις μεταξύ των ενηλίκων χαρακτηρίζονται από έντονη αλληλεξάρτηση, έντονες τάσεις αντεκδίκησης όταν κάποιο μέλος επιχείρησε να βγει από αυτό το σύστημα αλλά και εξαιρετικά έντονες τάσεις συσπείρωσης στην προσπάθειά τους να επιτύχουν κάποιο κοινό σκοπό. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το μόνο παιδί που έκανε αξιόλογα βήματα προς την απεμπλοκή του από την κατάσταση και εξέφραζε δυσφορία ήταν αρσενικού φύλου.

21 ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ Μετά από συντονισμένες ενέργειες και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών: -Εισαγγελίας/ Αστυνομίας -Ομάδας Προστασίας Ανηλίκων -Πρωτοβουλίας για το Παιδί -Περιφερειακής Ενότητας Η πλειοψηφία των παιδιών έχει απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

22 ΑΝ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΤΡΟΥ Τότε αυτό επετεύχθη με: -Τη συστηματική εργασία των Κοινωνικών Υπηρεσιών -Με την στενή παρακολούθηση και τη συστηματική εργασία της «ΠγτΠ» με τα παιδιά και την οικογένεια, ώστε να έρχονται τα γεγονότα στην επιφάνεια -Τη συστηματική ενημέρωση της Εισαγγελίας για τα γεγονότα αυτά -Την εμπλοκή της αστυνομίας και με την επίτευξη της συνεργασίας με αυτήν σε κρίσιμα σημεία

23 ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΗΤΑΝ: Ότι η Εισαγγελική Αρχή έλαβε υπόψη της ότι στη συγκεκριμένη οικογένεια συντρέχουν λόγοι για την ποινική δίωξη των παραβατικών πράξεων των μελών της, αλλά και των εμπλεκομένων με αυτά. Για αυτό το λόγο άνοιξαν δικογραφίες για τις παραβατικές πράξεις και εξήχθησαν δικαστικές αποφάσεις για τις απομακρύνσεις των παιδιών, οι οποίες περιέγραφαν την ακριβή κατάσταση διαβίωσης των παιδιών. Συνεπώς, η εισαγγελική Αρχή δεν εξέλαβε την κακοποίηση, την παραμέληση και την παραβατικότητα ως πράξεις των μελών μιας οικογένειας, τα οποία πιθανώς έτσι φερόντουσαν στο παρελθόν, έτσι φέρονται και έτσι θα φέρονται στο μέλλον, με την πεποίθηση ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για το μέλλον των παιδιών.

24 Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Υπήρξε πάντα άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε αίτησή μας στην αστυνομία για συνεργασία πάνω σε περιστατικά (8), αλλά και σε περιπτώσεις έκφρασης απειλών εναντίον μας. (Α.Τ. Βέροιας Νάουσας). Με τη συστηματική και ανεξάντλητη εργασία της Αστυνομίας και της «ΠγτΠ» κατέστη δυνατή η εξάρθρωση μιας ομάδας ατόμων (7) για κακουργήματα και ο κύριος υπαίτιος τιμωρήθηκε πρωτοδίκως με 27 χρόνια φυλάκιση.

25 Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Υπήρξε μια περίπτωση που δεν αποδείχθηκαν οι καταγγελίες ενός παιδιού, αλλά θεωρούμε ότι ήταν υποχρέωσή μας να τις αναφέρουμε από τη στιγμή που λάβαμε γνώση της κακοποίησης και εκτιμήσαμε ότι υπήρχαν και ισχυρά επιμέρους στοιχεία που ενίσχυαν την πεποίθηση ότι η αναφορά είναι αληθής.

26 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Από την πλευρά μας δηλώνουμε απερίφραστα τη διαθεσιμότητά μας στην αστυνομική αρχή, όποτε θεωρηθεί ότι μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι, 7/24. Εκφράζουμε την επιθυμία μας για μοίρασμα εμπειρίας και γνώσης μέσα από μια αμφίδρομη διαδικασία οργανωμένης διαδραστικής εκπαίδευσης, ακόμα και πάνω στην εργασία πεδίου που αφορά σε θέματα παιδικής προστασίας.

27 Σας ευχαριστούμε!

ΗΜΕΡΙΔΑ: Το παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης. Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ: Το παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης. Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 ΗΜΕΡΙΔΑ: Το παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης Αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου Βεροίας, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 Εισήγηση: «Το παιδί ως θύμα και ως μάρτυρας κακοποίησης: Προβληματισμοί και ενέργειες».

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

«Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» «Η ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» (Διευθυντική Περίληψη) Ετοιμάστηκε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Πρόληψης & Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013)

Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2008-2013) Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια www.familyviolence.gov.cy Μάιος 2008

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑ Α, ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αναλυτική προσέγγιση του φαινομένου της κακοποίησης-παραμέλησης ανηλίκων, μέσα από τις εμπειρίες επαγγελματιών εργαζομένων σε φορείς κοινωνικής προστασίας. Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική κακοποίηση

Σεξουαλική κακοποίηση Σεξουαλική κακοποίηση Χρήσιμες πληροφορίες για εκπαιδευτικούς Σεξουαλική κακοποίηση Χρήσιμες πληροφορίες για εκπαιδευτικούς Ευαγγελινή Αθανασοπούλου, Παιδοψυχίατρος, Υπεύθυνη Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

11/29/20111 Α.Τ.944304. Ορθοδοξία

11/29/20111 Α.Τ.944304. Ορθοδοξία ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Ενδοοικογενειακή βία 11/29/20111 Γιώργος Φιλίππου Α.Τ.84230 9 Θάλεια Παπαϊωσήφ Α.Τ.944304 Κυριακή Στυλιανού Α.Τ. 1024035 Ορθοδοξία α Μωυσή Α.Τ. 849426 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 3 Σωματική

Διαβάστε περισσότερα

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχολική Ψυχολογία. Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων. Βασιλική Γιαννούλη. Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Σχολική Ψυχολογία Ενότητα 7: Διαχείριση Κρίσεων Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης. για Επαγγελματίες

Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης. για Επαγγελματίες Οδηγός Εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης κακοποίησης - παραμέλησης παιδιών για Επαγγελματίες Η Πράξη «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II. Κακοποίηση γυναικών. Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα. Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία

Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II. Κακοποίηση γυναικών. Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα. Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία Μάθημα : Κοινοτική Νοσηλευτική II Κακοποίηση γυναικών Σπουδάστριες : Αλεξίου Δήμητρα Κοτρώτσιου Χριστίνα Υπ. Καθηγήτρια Κυπαρίση Γεωργία Εαρινό εξάμηνο 2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρόλογος... 3 2. Γυναίκα και

Διαβάστε περισσότερα

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων

Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ελένη Η. Μπεκιάρη Κυριάκος Β. Κατσαδώρος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για την. Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Οδηγός για την. Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων. Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Οδηγός για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας Παιδιών και Εφήβων Ένας οδηγός για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 1 2 Πρόλογος Η «ΚΛΙΜΑΚΑ» είναι ένας Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιείται στην

Διαβάστε περισσότερα

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση

Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση Ευρετήριο Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Κακοποίηση και Παραμέληση Παιδιών Στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος:

AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Τίτλος: AΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τίτλος: Οι γνώσεις, οι στάσεις και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιπτώσεων παιδικής κακοποίησης από τους νηπιαγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης

Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Πρωτόκολλο Διερεύνησης, Διάγνωσης και Διαχείρισης Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών Η Πράξη «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης & Παραμέλησης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ

Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ Ο ΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ε. ΑΓΑΘΩΝΟΣ-ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 1998 Για την έκδοση συνεργάστηκαν οι: Ε. Αγάθωνος-Γεωργοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΗ ΜΑΚΡΗ-ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια

Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Η ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΜΟΣ Α Σεπτέμβριος 2004 Ετοιμάστηκε από: Γραφείο

Διαβάστε περισσότερα

4 ο ΓΥΜΝ ΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

4 ο ΓΥΜΝ ΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ 4 ο ΓΥΜΝ ΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Η ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ Σχολικό Έτος: 2013 2014 Σελίδα 1 από 42 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Τάξη Α5 Τάξη Α6 Μάθημα : Σχολική Κοινωνική Ζωή (ΣΚΖ) Θέμα : Η

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση Στάσεων. Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία

Διαμόρφωση Στάσεων. Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία 1 Διαμόρφωση Στάσεων Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία Diminish the mental health and psychological consequences of violence against women by dismantling prejudices

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ: ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩΝ ΠΛΑΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΟΕΠΕΚ 13. ΑΠΟΚΛΙΝΟΥΣΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ - ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡ. ΙΑΚ. ΜΕ ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 647/02-10-2006 ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 24/01/2008

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πρόληψη κακοποίησης και παραµέλησης των παιδιών: καλές πρακτικές

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πρόληψη κακοποίησης και παραµέλησης των παιδιών: καλές πρακτικές ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Πρόληψη κακοποίησης και παραµέλησης των παιδιών: καλές πρακτικές Διονύσης Μπαλούρδος,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ UNESCO CENTER FOR WOMEN AND PEACE IN BALKAN COUNTRIES ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ

ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Σχολή ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τμήμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ Αντωνία Γκόλια, ΑΜ: 3997 Σοφία Μανιουδάκη,

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή

Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου & Κοινωνικού Κεφαλαίου Αναγνώριση του Αυτοκαταστροφικού Ασθενή για γιατρούς & άλλους εργαζόμενους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας Ελένη Η. Μπεκιάρη Κυριάκος Β. Κατσαδώρος 1

Διαβάστε περισσότερα

του παιδιου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του φαινομένου

του παιδιου ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ του φαινομένου Δικαιώματα Δικαιωματα του παιδιού ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 119 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 122 Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 122 ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 123 ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση της αστυνομίας για την παρέμβαση στην αυτοκτονία

Εκπαίδευση της αστυνομίας για την παρέμβαση στην αυτοκτονία Εκπαίδευση της αστυνομίας για την παρέμβαση στην αυτοκτονία Δράσεις για την αποτροπή των αυτοκτονιών και δεξιότητες για τον χειρισμό της αυτοκτονικής συμπεριφοράς ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα