i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους."

Transcript

1 Ένα δοκάρι µεγάλου µήκους και µάζας M, είναι ακίνητο πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος. Στο ένα άκρο του δοκαριού βρίσκεται ξύλινο σώµα µάζας m, το οποίο παρουσιάζει µε την επιφά νεια του δοκαριού συντελεστή τριβής ολίσθησης n. Ένα βλήµα µάζας m/4 κινούµενο οριζόντια µε ταχύτητα v, της οποίας ο φορέας είναι παράλληλος προς τον διαµήκη άξονα του δοκαριού, προσπίπτει στο ξύλινο σώµα και το διαπερνά ακαριαία, εξερχόµενο από αυτό µε ταχύ τητα v / (σχήµα ). i) Nα αποδείξετε ότι το σώµα τελικά θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και να βρείτε την κοινή τους ταχύτητα στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους. ii) Nα βρείτε τον χρόνο της σχετικής κίνησης του σώµατος πάνω στο δοκάρι. iii) Nα βρείτε πιο κλάσµα της αρχικής κινητικής ενέργειας του βλή µατος αποτελεί η κινητική ενέργεια του συσσωµατώµατος δοκάρι-ξύ λινο σώµα. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Εάν V είναι η ταχύτητα του ξύλινου σώµατος αµέσως µετά το πέρασµα του βλήµατος µέσα από αυτό, τότε συµφωνα µε την αρχή δια τήρησης της ορµής για το σύστηµα βλήµα-σώµα, θα ισχύει η σχέση: mv 4 = mv + m 4 v V = v 4 - v 8 = v 8 To σώµα στην διάρκεια της κινήσεώς του δέχεται το βάρος του m g και την αντίδραση του δοκαριού που αναλύεται στην τριβή ολισθήσεως T και την κάθετη αντίδραση N. Η τριβή επιβραδύνει το σώµα η δε επιβράδυνσή του a στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους, σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα, ικανοποιεί την σχέση: T = ma nn = ma nmg= ma a = ng () Eξάλλου το δοκάρι στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους επιταχύνεται εκ της ηρεµίας υπό την επίδραση της δύναµης T ', η οποία είναι η αντίδραση ()

2 της T, η δε επιτάχυνσή του a σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα ικανοποιεί την σχέση: T'= Ma nmg = Ma a = nmg /M (3) Σχήµα Ύστερα από χρόνο t αφότου έγινε η κρούση του βλήµατος µε το σώµα θα έχουµε για τις ταχύτητες v και v του σώµατος και του δοκαριού αντι στοίχως τις σχέσεις: v = V - a t v = a t (),(3) v = V - ngt v = ngmt/m (4) Από τις σχέσεις (4) προκύπτει ότι η ταχύτητα του σώµατος µειώνεται µε τον χρόνο, ενώ του δοκαριού αυξάνεται. Όταν οι δύο ταχύτητες εξισω θούν το σώµα θα ηρεµήσει ως προς το δοκάρι και οι τριβές θα µηδενισ θούν, που σηµαίνει ότι στην συνέχεια το σώµα και το δοκάρι θα έχουν στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους κοινή ταχύτητα V που θα διατηρεί ται χρονικά σταθερή, το δε µέτρο της σύµφωνα µε την αρχή διατήρησης της ορµής για το σύστηµα σώµα-δοκάρι θα προκύπτει από την σχέση: () mv + = (M + m)v V = mv / M + m V = mv / 8(M + m) (5) ii) Eάν t * είναι η χρονική στιγµή που το δοκάρι και το σώµα αποκτούν κοινή ταχύτητα, θα έχουµε µε βάση τις (4) την σχέση: () V - ngt * = ngmt * /M V = ngt * ( m/m + ) 8 = ngt m * M + t * = v Mv 8ng(M + m) (6)

3 iii) H τελική κινητική ενεργεια Κ τελ του συστήµατος δοκάρι-σώµα είναι: K = (M + m)v (5) K = (M + m) mv ' 8(M + m) ) ( K = mv K K µ = m ' m ) 64(M + m) ) K = K µ ( ( ' 64(M + m) + * m 64(M + m) < P.M. fysios Ένα καρούλι µάζας Μ, εξωτερικής ακτίνας R και εσωτερικής R/ µπορεί να στρέφεται περί τον γεωµετρικό του άξονα ο οποίος στηρίζεται σε έδρανα µε τα οποία παρουσιάζει τριβή κατα την περιστροφή του καρουλιού. Στην εξωτερική κυλινδρική επιφάνεια του καρουλιού εχει τυλιχθεί αβαρές και µη εκτατο νήµα στο ελευθερο άκρο του οποίου έχει δεθεί σώµα µάζας m και το όλο σύστηµα κρατεί ται ακίνητο. Κάποια στιγµή το σύστηµα αφήνεται ελεύθερο και η µά ζα m κατέρχεται κατά h σε χρόνο t. i) Nα βρεθεί η ροπή της τριβής στα έδρανα, περί τον άξονα περιστρο φής του καρουλιού, υπό την προυπόθεση ότι αυτή είναι σταθερή. ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος την χρονική στιγ µή t. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας και η ροπή αδράνειας Ι=m R / oµογενούς κυλίνδρου µάζας m και ακτίνας R, ως προς τον γεωµετρικό του άξονα. ΛΥΣΗ: i) Το σώµα κατέρχεται υπό την επίδραση του βάρους του m g και της τάσεως T του νήµατος η δε επιτάχυνσή του a, σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα θα ικανοποιεί την σχέση: mg- T = ma T = m(g - a) () To καρούλι περιστρέφεται υπό την επίδραση της ροπής της τάσεως T ' του νή µατος περί τον άξονα περιστροφής του και της αντίστοιχης ροπής x των τρι βών που παρουσιάζονται στα έδρανα στηρίξεως του άξονα, η οποία ροπή αντι στέκεται στην περιστροφή του. Εφαρµόζοντας για το καρούλι τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης παίρνουµε την σχέση: T'R - x = I' TR - x = I ' () όπου Ι η ροπή αδράνειας του καρουλιού ως προς τον άξονα περιστροφής του και ' η γωνιακή του επιτάχυνση. Όµως για την ροπή αδράνειας Ι ισχύει:

4 I = m R - m R = R m - m (3) 4 όπου m, m oι µάζες των κυλίνδρων µε ακτίνες βάσεως R και R/ αντιστοί χως, µε ύψος ίσο προς το µήκος του καρουλιού και της ίδιας πυκνότητας µε αυτό. Όµως οι µάζες m, m ικανοποιούν τις σχέσεις: m - m = M και m /m = 4R / R = 4 Σχήµα από τις οποίες προκύπτει m =4M/3 και m =M/3. Έτσι η σχέση (3) γράφεται: I = R 4M 3 - M = R 5M = 5MR 8 (4) Συνδιάζοντας τις σχέσεις () και (4) παίρνουµε: TR - x = 5MR '/8 TR - x = 5MRa / 8 (5) διότι ισχύει a=ω R. H παραπάνω σχέση µε βάση την () γράφεται: m(g - a)r - x = 5MRa / 8 (6) από την οποία προκύπτει ότι η επιτάχυνση του σώµατος είναι σταθερή, δηλαδή στην διάρκεια που το καρούλι περιστρέφεται το σώµα κατέρχεται οµαλά επι ταχυνόµενο. Αυτό µας επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: h = at / a = h / t οπότε η (6) παίρνει την µορφή: m g - h t R - ' x = 5MR h 8 t = m g - h x t ' R - 5MR h 4 t

5 ( x = R m g - h t ' - 5Mh + * ) 4t -, P.M. fysios Στην διάταξη του σχήµατος (3) ο κυκλικός δίσκος δ ακτίνας R είναι οµογενής, έχει µάζα m και κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω στο κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα. Εξάλλου η τροχαλία τ έχει µάζα Μ και είναι στερεωµένη σε τέτοια θέση, ώστε το αβαρές και µη εκτατό νήµα το οποίο είναι τυλιγµένο στην περιφέρεια του δίσκου και στο αυλάκι της τροχαλίας να παρα µένει συνεχώς παράλληλο προς το κεκλιµένο επίπεδο και τεντωµένο καθώς ο δίσκος κατέρχεται κυλιόµενος και η τροχαλία περιστρέφεται. i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου µάζας του δίσκου. ii) Eάν n είναι ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ του δίσκου και του κεκλιµένου επιπέδου να βρείτε την συνθήκη που επιτρέπει στον δίσκο να µην ολισθαίνει. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας και ότι η ροπή αδράνειας Ι Δ =mr / του δίσκου ως προς άξονα που διέρ χεται από το κέντρο του και είναι κάθετος στο επίπεδό του. Η µάζα της τροχαλίας να θεωρηθεί συνγκεντρωµένη στην περιφέρειά της. ΛΥΣΗ: i) Ο κυλιόµενος δίσκος δ δέχεται το βάρος του w που αναλύεται στην παράλληλη προς το κεκλιµένο επίπεδο συνιστώσα w και στην κάθετη προς αυτό συνιστώσα w, την τάση Q του νήµατος και τέλος την δυναµη επαφής από το κεκλιµένο επίπεδο, που αναλύεται στην στατική τριβή T και την κάθε τη αντίδραση N. Εφαρµόζοντας για το κέντρο µάζας του δίσκου τον δεύτερο νόµο κίνησης του Νεύτωνα παίρνουµε την σχέση: w - Q - T = ma C mgµ - Q - T = ma C () Σχήµα 3 όπου a C η επιτάχυνση του κέντρου µάζας. Εξάλλου για την περιστροφή του δίσκου περί το κέντρο µάζας του ο θεµελιώδης νόµος της στροφικής κίνησης δί νει την σχέση:

6 TR - QR = I ' (T - Q)R = mr ' / T - Q = mr ' / () όπου ' η γωνιακή επιτάχυνση του δίσκου. Όµως λόγω της κύλισης του δίσ κου η ποσότητα ω Δ R αποτελει το µέτρο της a C, οπότε η () γράφεται: T - Q = ma C / (3) Eάν επικεντρωθούµε στην περιστροφή της τροχαλίας τ αυτή οφείλεται στην ροπή της τάσεως - Q του νήµατος περί το κέντρο της και σύµφωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης θα ισχύει η σχέση: Qr = I T ' T Qr = Mr ' T Q = Mr ' T (4) όπου r η ακτίνα της τροχαλίας και ' T η γωνιακή της επιτάχυνση. Όµως κάθε στιγµή οι ταχύτητες των σηµείων α και β του νήµατος (σχήµα 3) είναι ίσες αφού αυτό είναι διαρκώς τεντωµένο και το γεγονός αυτό µας επιτρέπει να γράψουµε την σχέση: v C = v R = r (5) όπου, T οι γωνιακες ταχύτητες του δίσκου και της τροχαλίας αντίστοίχως την στιγµή t που εξετάζουµε το σύστηµα. Eάν µεταξύ των χρονικών στιγµών t και t+dt τα µέτρα των γωνιακών ταχυτήτων και T µεταβάλλονται κατά dω Δ και dω T αντιστοίχως, τότε από την (5) θα έχουµε: d R = d r (d /dt)r = (d / dt)r ' R = ' T r a C = ' T r (6) Η σχέση (4) µε βάση την (6) γράφεται: Q = Ma C (7) Συνδυάζοντας εξάλλου τις σχέσεις (3) και (7) παίρνουµε: T - Ma C = ma C / T = (m/ + M)a C (8) Συνδυάζοντας τέλος τις (), (7) και (8) έχουµε: mgµ - Ma C - (m/ + M)a C = ma C mgµ = (3m/ + 4M)a C a C = mgµ /(3m + 8M) (9) ii) Για να κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει ο δίσκος επί του κεκλιµένου επιπέδου, πρέπει το µέτρο της τριβής T να ικανοποιεί την σχέση: (8) T nn T nmg (9) (m/ + M)a C nmg

7 m + M mg'µ( 3m + 8M µ ) nmg*+,( ( m+ 4M) ( ) n*+, 3m + 8M' µ ' 3m + 8M* n), ( m+ 4M + n H () αποτελεί την ζητούµενη συνθήκη. 3m + 8M m+ 4M () P.M. fysios Δύο λεπτές ράβδοι OA και OB της ίδιας µάζας m και του ίδιου µήκους L, είναι συγκοληµένες στο σηµείο O και σχηµα τίζουν µεταξύ τους γωνία π/. Tο σύστηµα των δύο ράβδων µπορεί να στρέφεται περί σταθερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κοινό τους άκρο O, ώστε οι ράβδοι να βρίσκονται συνεχώς στο ίδιο κατακό ρυφο επίπεδο. Το σύστηµα κρατείται αρχικά ακίνητο µε την ράβδο ΟΑ οριζόντια και την ΟΒ κατακόρυφη και κάποια στιγµή αφήνεται ελεύθερο. i) Να καθορίσετε σε ποια θέση η γωνιακή ταχύτητα του συστήµατος αποκτά το µεγαλύτερο µέτρο και να υπολογιστεί το µέτρο αυτό. ii) Nα δείξετε ότι η θέση µέγιστης γωνιακής ταχύτητας του συστήµα τος είναι θέση ισορροπίας αυτού, η δε ισορροπία αυτή είναι ευσταθής. iii) Να βρείτε τον ρυθµό µεταβολής της στροφορµής του συστήµατος την στιγµή t= που αφήνεται ελευθερο. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας και η ροπή αδράνειας I=mL /3 µιας ράβδου µήκους L και µάζας m, περί άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της και είναι κά θετος σ' αυτή. ΛΥΣΗ: i) Όταν το σύστηµα αφεθεί ελευθερο εκτελεί στροφική κίνηση περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κοινό άκρο Ο των δύο ράβδων, της οποίας η εξέλιξη καθορίζεται από τις ροπές των βαρών τους περί τον άξονα αυτόν. Εφαρµόζοντας για το σύστηµα το θεώρηµα διατήρησης της µηχανικής Σχήµα 4 ενέργειας από την στιγµή που αφήνεται ελεύθερο µέχρι την στιγµή t που η ράβ δος OA σχηµατίσει γωνία φ µε την οριζόντια διεύθυνση, παίρνουµε την σχέση:

8 - mgl = -mgh - mgh + ml 3 ' + ml 3 ' - mgl = - mglµ - mgl + ml ) ( ' 3 + *, - g = - gµ όπου - g + L 3 = 3g (µ + - ) () L η γωνιακή ταχύτητα του συστήµατος την χρονική στιγµή t. Aπό την () προκύπτει ότι το µέτρο της αποκτά την µεγαλύτερη τιµή του στην θέση εκείνη για την οποία το άθροισµα ηµφ+συνφ γίνεται µέγιστο. Όµως ισχύει: µ + = µ + µ ( / - ) = µ ( / 4)( - /4) µ + = ( - /4) () Aπό την () προκύπτει το άθροισµα ηµφ+συνφ γίνεται µέγιστο όταν: ( - /4) = - /4 = = /4 (3) Συνδυάζοντας τις σχέσεις () και () παίρνουµε: max = 3g 3g (µ/4 + /4 - ) = L L ( - ) max = 3g ( L - ) (4) ii) Στην τυχαία θέση του συστήµατος (χρονική στιγµή t) αυτό δέχεται συνιστα µένη ροπή περί τον άξονα περιστροφής του, που η αλγεβρική της τιµή δίνεται από την σχέση: () = wx - wx = mg(l/) - mg(l'µ/) () = mgl( - 'µ)/ (5) Στην θέση φ=π/4 η (5) δίνει µηδενική συνισταµένη ροπή για το σύστηµα, που σηµαίνει ότι αν αφεθεί ελεύθερο στην θέση αυτή θα παραµείνει ακίνητο, δη λαδή η θέση φ=π/4 είναι θέση ισορροπίας του συστήµατος. Εξάλλου αν το σύστη µα αποµακρυνθεί ελάχιστα από την θέση αυτή (λογου χάρη δεξιόστροφα) τότε η µεν ροπή του βάρους της ράβδου ΟΒ θα αυξηθεί, ενώ της ράβδου ΟΑ θα ελαττω θεί, µε αποτέλεσµα να προκύψει επί του συστήµατος αριστερόστροφη συνισταµέ νη ροπή που το επαναφέρει στην θέση ισορροπίας του. Άρα η ισορροπία του συστήµατος στην θέση φ=π/4 είναι ευσταθής. iii) Tην στιγµή t= που το σύστηµα αφήνεται ελεύθερο είναι φ= και σύµφωνα µε την (5) η αντίστοιχη αλγεβρική τιµή της συνισταµένης ροπής που δέχεται

9 είναι ίση µε mgl/. Eφαρµόζοντας την στιγµή αυτή για το σύστηµα τον γενι κευµένο νόµο της στροφικής κίνησης παίρνουµε την σχέση: dl dt t= = mgl όπου (dl/dt) t= ο ζητούµενος ρυθµός µεταβολής της στροφορµής (αλγεβρική τιµή) του συστήµατος των δύο ράβδων. P.M. fysios Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m κινείται σε λείο οριζόντιο δάπεδο και συγκρούεται µετωπικά και ελαστικά µε σώµα µάζας M, το οποίο είναι ακίνητο και στερεωµένο στο ένα άκρο οριζόντιου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς, το άλλο άκρο του οποίου είναι στερεωµένο σε ακλόνητο τοίχωµα. Nα βρείτε κάτω από ποιές συνθήκες είναι δυνατή µία ακόµη οριακή σύγκρουση των µαζών m και Μ και να αποδείξετε ότι η οριακή αυτή σύγκρουση θα συµβεί ύστερα από χρόνο t * µετά την αρχική σύγκρουση, που είναι ρίζα της εξίσωσης: M t * = M t *( ' ΛΥΣΗ: Εάν V, V είναι οι ταχύτητες των µαζών m και Μ αντιστοίχως αµέ σως µετά την µετωπική και ελαστική τους κρούση και v η ταχύτητα της µά ζας m πριν την κρούση, τότε για τις αλγεβρικές τιµές των V, V και µε θετι κή φορά την φορά της v θα ισχύουν οι σχέσεις: Σχήµα 5 V = (m - M)v m + M και V = mv m + M () Το σφαιρίδιο µετά την κρούση θα κινείται επί του λείου οριζόντιου δαπέδου µε σταθερή ταχύτητα v = V και η εξίσωση κίνησής του θα έχει την µορφή:

10 x = v t = V t () όπου x η αποµάκρυνσή του (διάνυσµα θέσεως) από το σηµείο σύγκρουσης Ο την χρονική στιγµή t που το εξετάζουµε. Εξάλλου το σώµα µετά την κρούση θα εκτελεί απλή αρµονική ταλάντωση µε γωνιακή συχνότητα = /M, η δε εξίσωση κίνησής του θα έχει την µορφή: x = x µt = x µ ( /Mt) (3) όπου x η αποµάκρυνσή του από το Ο την χρονική στιγµή t, ενώ το πλάτος ταλάντωσής του x ικανοποιεί την σχέση: MV = x x = V M (4) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (3) και (4) παίρνουµε: M x = V µ M t ' (5) Mπορούµε να διακρίνουµε τις εξής περιπτώσεις: Σχήµα 6 α. Ισχύει m>m. Τότε V > που σηµαίνει ότι το σφαιρίδιο θα κινείται ευθύς µετά την κρούση κατά την θετική φορά, δηλαδή οµόρροπα προς το σώµα και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει χρονική στιγµή t * κατά την οποία θα συµβεί και δεύ τερη µετωπική σύγκρουση των µαζών m και Μ (σηµείο α στο σχήµα 6). Είναι προφανές ότι η περίπτωση αυτή δεν µας ενδιαφέρει, αφού δεν πρόκειται για οριακή αλλά για ασφαλή σύγκρουση των δύο µαζών. β. Ισχύει m<m. Τότε V <, που σηµαίνει ότι το σφαιρίδιο µετά την κρούση θα κινείται κατά την αρνητική φορά, δηλαδή αντίρροπα προς το σώµα. Θα εξετά σουµε αν είναι δυνατή στην περίπτωση αυτή η οριακή σύγκρουση των δύο µα ζών, δηλαδή θα αναζητήσουµε αν υπάρχει χρονική στιγµή t * για την οποία οι δύο µάζες m και Μ µόλις έρχονται σε επαφή έχοντας ίσες ταχύτητες (σηµείο β

11 στο σχήµα 6), οπότε για t>t * το σφαιρίδιο θα συνεχίσει κινούµενο µε σταθερή ταχύτητα V αποµακρυνόµενο από το σώµα του οποίου η ταχύτητα θα µειώνε ται. Για να συµβεί αυτό πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα οι σχέσεις: x (t * ) = x (t * ) v (t * ) = v (t * ) (6) H πρώτη από τις σχέσεις (6) µε βάση τις () και (5) γράφεται: V t * = V M µ M t *' V V M t * = µ M t *' (7) H δεύτερη από τις σχέσεις (6) γράφεται: V = V M M M t ' *) V = ( V M t ' *) (8) ( Διαιρώντας κατά µέλη τις σχέσεις (7) και (8) παίρνουµε την αποδεικτέα σχέση: M t * = M t *( (9) ' Παρατήρηση: H σχέση (9) αποτελεί µια υπερβατική εξίσωση η οποία δεν µπορεί να λυθεί µε αναλυτική αλγεβρική µέθοδο, µπορεί όµως να λυθεί προσεγ γιστικά µε γραφική µέθοδο, δηλαδή µε την βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή που χρησιµοποιεί κατάλληλο µαθηµατικό πρόγραµµα. Αν λοιπόν υπολογισθεί γραφικά η ποσότητα () θα έχουµε: /Mt * τότε από την σχέση (8) και µε βάση τις σχέσεις m - M m = M t ' *) ( M m = - M t ' *) () ( Η () αποτελεί την απαραίτητη συνθήκη για να συµβεί µια οριακή σύγκρουση των µαζών m και Μ µετά την αρχική τους σύγκρουση. P.M. fysios Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, είναι στερεωµένο στην περιφέρεια οµογενούς στεφάνης ακτίνας R και µάζας m, η οποία µπορεί να κυλίεται πάνω σε τραχύ οριζόντιο έδαφος χωρίς να ολισθαίνει. Αρχικά το σύστηµα βρίσκεται σε ισορροπία µε το σφαιρί διο στο ανώτατο σηµείο της στεφάνης (θέση ασταθούς ισορροπίας). Εάν το σφαιρίδιο εκτραπεί µε ελαφρά οριζόντια ώθηση, να βρεθεί η γωνιακή ταχύτητα της στεφάνης σε συνάρτηση µε την γωνία φ που σχήµατίζει µε την κατακόρυφη διεύθυνση η επιβατική ακτίνα του

12 σφαιριδίου, ως προς το κέντρο της στεφάνης. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας. ΛΥΣΗ: i) Εξετάζουµε το σύστηµα στεφάνη-σφαιρίδιο κατά µια τυχαία στιγµή t που η επιβατική ακτίνα του σφαιριδίου ως προς το κέντρο C της στεφάνης σχηµατίζει µε την κατακόρυφη διεύθυνση γωνία φ. Στην θέση αυτή το σφαιρί διο έχει στο σύστηµα αναφοράς του εδάφους ταχύτητα v, που προκύπτει ως συνισταµένη της µεταφορικής του ταχύτητας v C (ταχύτητα του κέντρου C) και της ταχύτητάς του v, που αντιστοιχεί στην περιστροφή της στεφάνης περί το κέντρο της. Το µέτρο της v ικανοποιεί την σχέση: v = v C + v + v C v v = v C + R + v C R () Σχήµα 7 όπου η γωνιακή ταχύτητα της στεφάνης περι το C, την στιγµή t. Όµως λόγω της κυλίσεως της στεφάνης ισχύει v C =ωr, οπότε η σχέση () γράφεται: v = R + R + R v = R ( + ) () Εφαρµόζοντας για το σύστηµα το θεώρηµα διατήρησης της µηχανικής ενέργει ας στην διάρκεια του χρόνου t, παίρνουµε την σχέση: -mgr + = -mgr - mgr( - ) + mv / + mv C / + m R / () = -mgr( - ) + mv / + m R / + m R / = -mgr( - ) + m R ( + ) + m R g( - ) = R( + ) = g - )) ( + R ' + * = g - )) ( + R ' + * P.M. fysios Mια οµογενής σφαίρα Α µάζας m και ακτίνας R κυλίεται ισοταχώς χωρίς ολίσθηση πάνω σε οριζόντιο έδαφος και

13 κάποια στιγµή συγκρούεται µετωπικά και ελαστικά µε οµογενή σφαίρα Β, µάζας m και ακτίνας R η οποία είναι ακίνητη. Εαν ο συν τελεστής τριβής ολίσθησης µεταξύ του εδάφους και των δύο σφαιρών είναι n και η ταχύτητα του κέντρου µάζας της σφαίρας Α είναι v, να βρείτε: i) ποια από τις δύο σφαίρες θα αρχίσει πρώτη να κυλίεται χωρίς ολίσ θηση, µετά την κρούση των σφαιρών και ii) την θερµότητα που θα αποδοθεί στο περιβάλλον του συστήµατος των δύο σφαιρών. Δίνεται η επιτάχυνση g της βαρύτητας και η ροπή αδράνειας Ι=mR /5 της σφαίρας Α, ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο της. H τριβή µεταξύ των σφαιρών κατα την κρούση θα θεω ρηθεί ασήµαντη. ΛΥΣΗ: i) Κατά τον πολύ µικρό χρόνο Δt που διαρκεί η κρούση των δύο σφαι ρών (Δt ) oι κρουστικές δυνάµεις αλληλεπιδράσεώς τους δεν µεταβάλλουν την στροφορµή καθε σφαίρας περί το κέντρο της, διότι οι αντίστοιχες ροπές τους είναι µηδενικές, αφού οι φορείς των δυνάµεων αυτών διέρχονται από το αντίστοιχο κέντρο. Το ίδιο ισχύει και για τις κάθετες αντιδράσεις που δέχονται οι σφαίρες από το οριζόντιο έδαφος, ενώ οι ροπές των τριβών περί τα κέντρα των σφαιρών έχουν κατά τον χρόνο Δt περίπου µηδενική επίδραση στην µετα βολή της στροφορµής τους. Όλα τα παραπάνω µας επιτρέπουν να ισχυριστούµε ότι κατα τον χρόνο Δt δεν µεταβάλλεται η στροφορµή κάθε σφαίρας, που σηµαί νει ότι η µεν γωνιακή ταχύτητα της σφαίρας Α αµέσως µετά την κρούση είναι ίση µε την γωνιακή της ταχύτητα λίγο πρίν την κρούση, η δε γωνιακή ταχύτητα της σφαίρας Β αµέσως µετά την κρούση είναι µηδενική. Eξάλλου κατά τον χρόνο Δt η ορµή του συστήµατος των δύο σφαιρών και η κινητική του ενέργεια δεν µεταβάλλεται, δηλαδή ισχύουν οι σχέσεις: και mv + = mv + mv v = V + V () mv + I A + = mv + I A + mv + v = V + V Οι σχέσεις () και () ισχύουν για τις αλγεβρικές τιµές των ταχυτήτων V, V των κέντρων των σφαιρών Α και Β αντιστοίχως αµέσως µετά την κρούση και µε θετική φορά την φορά της ταχύτητας v. Από την λύση του συστήµατος των () και () προκύπτει: V = -v /3 και V = v /3 (3) δηλαδή το κέντρο της Α µετά την κρούση αλλάζει φορά κίνησης. Εξετάζοντας την σφαίρα Α παρατηρούµε ότι αµέσως µετά την κρούση το σηµείο επαφής της µε το οριζόντιο έδαφος έχει λόγω µεταφορικής κίνησης της σφαίρας ταχύτητα V και λόγω περιστροφικής κίνησης ταχύτητα οµόρρροπη της V, µε µέτρο ω R, δηλαδή η σχετική ταχύτητα του σηµείου αυτού ως προς το έδαφος θα έχει την φορά της V µε αποτέλεσµα η τριβή T που δέχεται η σφαίρα Α να είναι τριβή ολίσθησης, αντίρροπη της V (σχήµα 8). Έτσι υπό την επίδραση της τριβής η µεταφορική κίνηση της σφαίρας γίνεται επιβραδυνόµενη, η δε επιβράδυνση ()

14 a του κέντρου µάζας της, σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Nεύτω να, θα έχει µέτρο που ικανοποιεί την σχέση: T = ma nn = ma nmg = ma a = ng (4) Σχήµα 8 όπου N η κάθετη αντίδραση του εδάφους. Aπό την (4) προκύπτει ότι η επιβρά δυνση a είναι σταθερή, δηλαδή η µεταφορική κίνηση της σφαίρας είναι οµαλά επιβραδυνόµενη, οπότε το µέτρο της ταχύτητας v του κέντρου µάζας της, ύστερα από χρόνο t αφότου έγινε η κρούση, θα δίνεται από την σχέση: (3),(4) v = V - a t v = v /3 - ngt (5) Eξάλλου, η ροπή της T περί το κέντρο µάζας της σφαίρας A επιβραδύνει την περιστροφική της κίνηση περί αυτό και σύµφωνα µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης το µέτρο της γωνιακής της επιβράδυνσης ' ικανοποιεί την σχέση: T R = I A ω nmgr = mr ω /5 ω = 5ng/R (6) δηλαδή η ' είναι σταθερή, που σηµαίνει η περιστροφική κίνηση της σφαίρας είναι οµαλά επιβραδυνόµενη. Έτσι το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας περιστρο φής της κατά την χρονική στιγµή t θα είναι: (6) ω = ω - ω t ω = ω - 5ngt/R (7) Από την (5) προκύπτει ότι η v µηδενίζεται την χρονική στιγµή t =v /3ng, ενώ από την (7) προκύπτει ότι η µηδενίζεται την χρονική στιγµή t =ω R/5ng ή την στιγµή t =v /5ng. Επειδή t <t θα µηδενιστεί πρώτα η µεταφορική ταχύτη τα της σφαίρας Α και την στιγµή t το σηµείο επαφής της α µε το έδαφος θα έχει ταχύτητα λόγω µόνο περιστροφής της σφαίρας, δηλαδή η ταχύτητα αυτή θα είναι οµόρροπη της V και εποµένως η τριβή επί της σφαίρας θα εξακολου θήσει να είναι T. Εποµένως θα αλλάξει η φορά της µεταφορικής κίνησης της σφαίρας Α που τώρα θα είναι οµαλά επιταχυνόµενη, ενώ η περιστροφή της θα συνεχίζει να είναι οµαλά επιβραδυνόµενη. Αυτό σηµαίνει ότι θα υπάρξει χρονι κή στιγµή που η ταχύτητα του σηµείου επαφής α θα µηδενισθει και την στιγµή αυτή θα αρχίσει η σφαίρα να κυλίεται χωρίς ολίσθηση στο έδαφος. Εάν για να συµβεί αυτό απαιτείται χρόνος τ µετά την χρονική στιγµή t θα ισχύει:

15 - 5ng R (t + ) ( ' R = ng R - 5ng (t + ) = ng v - 5ng v 3ng = ng + 5ng v 6 = 7ng = v ng (8) Άρα ο χρόνος Τ που µεσολαβεί από την στιγµή της κρούσεως µεχρις ότου η σφαίρα Α να αρχίσει να κυλίεται χωρίς ολίσθηση είναι: T = t + = v ng + v 3ng T = 8v ng (9) Σχήµα 9 Εντοπίζοντας την προσοχή µας στην σφαίρα Β παρατηρούµε ότι αµέσως µετά την κρούση το σηµείο επαφής της β µε το οριζόντιο έδαφος έχει ταχύτητα V, δηλαδή η σχετική ταχύτητα του σηµείου αυτού ως προς το έδαφος είναι V µε αποτέλεσµα η τριβή T που δέχεται η σφαίρα Β να είναι τριβή ολίσθησης, αντίρ ροπη της V (σχήµα 9). Υπό την επίδραση της τριβής αυτής σφαίρα αποκτα η επιβραδυνόµενη µεταφορική κίνηση, η δε επιβράδυνση a του κέντρου µάζας της, σύµφωνα µε τον δεύτερο νόµο κίνησης του Nεύτωνα, θα έχει µέτρο που ικανοποιεί την σχέση: T = ma nn = ma nmg = ma a = ng () όπου N η κάθετη αντίδραση του εδάφους. Aπό την () προκύπτει ότι η επιτά χυνση a είναι σταθερή, δηλαδή η µεταφορική κίνηση της σφαίρας είναι οµαλά επιβραδυνόµενη, οπότε το µέτρο της ταχύτητας v του κέντρου µάζας της, ύστερα από χρόνο t αφότου έγινε η κρούση, θα δίνεται από την σχέση: (3),() v = V a t v = v /3 - ngt () Eξάλλου, η ροπή της T περί το κέντρο µάζας της σφαίρας Β προκαλεί περισ τροφική κίνηση αυτής µε γωνιακή επιτάχυνση ', της οποίας το µέτρο σύµφω να µε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης ικανοποιεί την σχέση: T R = I Β ω mngr = 4mR ω /5 ω = 5ng/R () δηλαδή η ' είναι σταθερή, που σηµαίνει η περιστροφική κίνηση της σφαίρας

16 είναι οµαλά επιταχυνόµενη. Έτσι το µέτρο της γωνιακής ταχύτητας περιστ ροφής της κατά την χρονική στιγµή t θα είναι: () ω = ω t ω = 5ngt/R (3) Από τις () και (3) προκύπτει ότι το µέτρο της v µειώνεται και το µέτρο της αυξάνεται, που σηµαίνει ότι θα υπάρξει χρονική στιγµή κατά την οποία θα συµβεί v =ω R oπότε από την στιγµή αυτή η σφαίρα Β θα κυλίεται χωρίς ολίσθηση πάνω στο οριζόντιο έδαφος. Ο χρόνος Τ που µεσολαβεί από την στιγµή της κρούσεως µεχρις ότου η σφαίρα Β να αρχίσει να κυλίεται υπολογί ζεται µέσω της σχέσεως: v 3 - ngt = 5ngT R R v 3 = 5ngT + ngt v 3 = 7ngT T = 4v ng (4) Από (9) και (3) προκύπτει ότι Τ =Τ, δηλαδή θα προηγηθεί η κύλιση της σφαίρας Β. ii) Eάν V A, V B είναι οι τελικές ταχύτητες των κέντρων µάζας των σφαιρών Α και Β αντιστοίχως τότε η θερµότητα Q που θα αποδοθεί στο περιβάλλον κατα τον χρόνο Τ είναι ίση µε την µείωση της κινητικής ενέργειας του συστή µ ατος των δύο σφαιρών, δηλαδή ισχύει η σχέση: Q = mv + I A v R - mv A - I A V A R - mv B - I B V B R Q = mv + mr v R - mv A - mr V A R - mv B - 4mR V B R Q = 7mv - mv A - mv A - mv B - 4mV B Q = 7mv - 7mV A - 4mV B ( ) (5) = 7m v - V A - V B Για τα µέτρα των ταχυτήτων V A, V B ισχύουν οι σχέσεις: και (8) V A = ng V B = v 3 - ngt (4) V A = ngv ng = v V B = v 3 - ng 4v ng (6)

17 V B = v 3-4v = v (7) Συνδυάζοντας τις σχέσεις (5), (6) και (7) έχουµε: Q = 7mv - 7mV A - 4mV B = 7m ' ) v ( ) - v - v *, +, P.M. fysios

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A!

διέρχεται από το σηµείο τοµής Ο των φορέων του βάρους w! της ράβδου και της οριζόντιας αντίδρασης A! Η οµογενής ράβδος ΑΒ του σχήµατος έχει βά ρος w και στηρίζεται διά του άκρου της Α σε τραχύ κεκλιµένο επί πεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, ενώ το άλλο της άκρο Β ακουµπάει σε λείο κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας.

ii) Nα υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του συστήµατος σε συνάρτηση µε τον χρόνο. Δίνεται η επιτάχυνση! g της βαρύτητας. Στην διάταξη του σχήµατος () η ράβδος ΑΒ είναι οµογενής, έχει µήκος L και µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξο να, που διέρχεται από σηµείο Ο ευρισκόµενο σε απόσταση 3L/4 από το άκρο της Α. Η τροχαλία

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας.

i) Να δείξετε ότι: F max = (m 1 + m 2 όπου! g η επιτάχυνση της βαρύτητας. Δύο σώµατα Σ και Σ µε αντίστοιχες µάζες m και m, είναι στερεωµένα στις άκρες ενός κατακόρυφου αβαρούς ελατηρίου, όπως φαίνεται στο σχήµα. Εξασκούµε στο σώµα Σ κατακόρυφη δύναµη µε φορά προς τα κάτω, της

Διαβάστε περισσότερα

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10.

Δίνεται η ροπή αδράνειας I=mL 2 /3 της ράβδου ως προς τον άξονα περιστροφής της, η επιτάχυνση! g της βαρύτητας και ότι π 2!10. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας της εφαρµόζεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες.

i) Nα δείξετε ότι, κάθε στιγµή οι ταχύτητες των δύο πιθήκων ως προς το ακίνητο έδαφος είναι ίσες. Δύο πιθηκάκια της ίδιας µάζας αναρριχώνται εκ της ηρεµίας κατά µήκος των τµηµάτων του αβαρούς σχοινιού, που διέρχεται από τον λαιµό µιας σταθερής τροχαλίας (σχ. ). H τροχαλία έχει αµελητέα µάζα και µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1.

i) Nα βρείτε την επιτάχυνση του κέντρου της τροχαλίας τ 1. Στην διάταξη του σχήµατος 1) οι τροχαλίες τ 1 και τ έχουν την ίδια µάζα Μ που θεωρείται συγκεντρωµένη στην περι φέρειά τους και την ίδια ακτίνα R. Στο αυλάκι της σταθερής τροχα λίας τ έχει περιτυλιχθεί

Διαβάστε περισσότερα

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν:

όπου Α το πλάτος της ταλάντωσης, φ η αρχική της φάση και ω η γωνιακή της συχνότητα. Οι σχέσεις (2) εφαρµοζόµενες τη χρονική στιγµή t=0 δίνουν: Tο ένα άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου είναι στερεωµένο στο οριζόντιο έδαφος, ενώ το άλλο του άκρο είναι ελεύθερο. Mικρό σφαιρίδιο, µάζας m, αφήνεται σε ύψος h από το άκρο Β. Το σφαιρίδιο πέφτοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F

ΛΥΣΗ: Έστω O η θέση ισορροπίας του σφαιριδίου. Στη θέση αυτή το σφαι ρίδιο δέχεται το βάρος του w!, τη δύναµη F Ένα ιδανικό ελατήριο σταθεράς k κόβεται σε δύο τµήµατα µε µήκη L και L. Η µία άκρη κάθε τµήµατος συνδέεται στέρεα µε µικρό σφαιρίδιο µάζας m και οι ελέυθερες άκρες τους στερεώνονται σε ακλόνητα σηµεία

Διαβάστε περισσότερα

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση:

, της οποίας το µέτρο ικανοποιεί τη σχέση: Στην κορυφή της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας σφήνας µάζας M, η οποία ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικ ρός κύβος µάζας m. Nα δείξετε ότι η σφήνα κινείται στο σύστη µα αναφοράς του

Διαβάστε περισσότερα

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v.

( ) ( ) 2 1 K = K = m 2. ! = v 2 + v 1 R + r (3) H (1) λόγω της (3) γράφεται: R - v 2. + v 1. v 2. r > 0 (4) ! v K. + v 1 )R - v 2. = v 2. - v. Το καρούλι του σχήµατος κυλίεται χωρίς ολίσ θηση πάνω σε οριζόντιο δοκάρι, που ολισθαίνει επί οριζοντίου έδα φους µε ταχύτητα v η οποία έχει την κατεύθυνση του δοκαριού. Η κύλιση του καρουλιού επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4.

της οποίας ο φορέας σχηµατί ζει γωνία φ=π/6 µε την κατακόρυφη διεύθυνση και ανακλάται µε αντίστοιχη γωνία φ=π/4. Οριζόντιος δίσκος µάζας Μ ισορροπεί στηριζόµε νος στο πάνω άκρο κατακόρυφου ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο στηρίζεται στο έδαφος (σχήµα 1). Ένα µικρό σφαιρίδιο µάζας m, προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως!

Q του νήµατος που το συγκρατεί, συµφωνα δε µε τον δεύτερο νό µο κίνησης του Νεύτωνα θα ισχύει η σχέση: της τάσεως! Αβαρής ράβδος αποτελείται από δύο συνεχόµενα τµήµατα ΟΑ και ΑΒ που είναι ορθογώνια µεταξύ τους. Το άκρο Ο της ράβδου είναι αρθρωµένο σε οριζόντιο έδαφος το δε τµήµα της ΟΑ είναι κατακόρυφο και εφάπτεται

Διαβάστε περισσότερα

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής!

, που είναι στατική τριβή µε κατεύθυνση αντίθετη της ταχύτητας του κέντρου µάζας C 1 της σφαίρας (σχήµα 1) και η δύναµη επαφής! Δύο οµογενείς σφαίρες Α και Β, της ίδιας ακτίνας R µε αντίστοιχες µάζες m και m είναι ακίνητες επί οριζοντίου εδάφους και εφάπ τονται µεταξύ τους. Κάποια στιγµή που λαµβάνεται ως αρχή µέτρη σης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου.

ii) ii) Nα καθορίσετε το είδος της ισορροπίας της ράβδου. Oµογενής ράβδος Γ, βάρους w και µήκους L, είναι αρθρωµένη στο ένα άκρο της όπως φαίνεται στο σχήµα (), ενώ το άλλο άκρο της είναι δεµένο σε νήµα που διέρχεται από µικρή ακίνητη τροχαλία O, η οποία βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο.

i) Το επίπεδο της τροχαλίας είναι οριζόντιο και το έδαφος λείο. Πάνω σε οριζόντιο έδαφος ηρεµεί µια τροχαλία µάζας m και ακτίνας R. Στο αυλάκι της τροχαλίας έχει περιτυλιχ θεί αβαρές νήµα στο ελεύθερο άκρο Α του οποίου εξασκείται σταθε ρή οριζόνια δύναµη F. Eάν µέχρις

Διαβάστε περισσότερα

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση.

Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. Θεωρούµε στερεό σώµα που εκτελεί ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα αναφοράς επίπεδη κίνηση. i) Εάν Κ είναι το στιγµιαίο κέντρο περιστροφής του στερεού κάποια στιγµή και C η αντίστοιχη θέση του κέντρου µάζας

Διαβάστε περισσότερα

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T!

από την άρθρωση και της δύναµης επαφής από τον τοίχο που αναλύεται στην στατική τριβη T! Tο ένα άκρο A οµογενούς ράβδου AB αρθρώνεται σε οριζόντιο επίπεδο, ενώ το άλλο της άκρο Β εφάπτεται κατακόρυ φου τοίχου, µε τον οποίο η ράβδος παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ. H άρθρωση της ράβδου

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας.

i) Nα εκφράσετε σε συνάρτηση µε τον χρόνο την γωνιακή ταχύτητα της τροχαλίας. Στην διάταξη του σχήµατος ) οι δύο κυκλικοί δίσκοι Δ, Δ έχουν την ιδια ακτίνα R και αντίστοιχες µάζες m, m µπορούν δε να κυλίωνται χωρίς ολίσθηση κατά µήκος δύο κεκλιµέ νων επιπέδων που είναι µεταξύ τους

Διαβάστε περισσότερα

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V!

Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V! Ένα διαστηµόπλοιο µάζας M, κινείται στο διά στηµα µε σταθερή ταχύτητα V 0. O πιλότος του θέλει ν αλλάξει τη διεύθυνση κίνησης του διαστηµόπλοιου, ώστε η νέα διεύθυνση να γίνει κάθετη προς την αρχική. Για

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος.

i) Nα βρεθεί η επιτάχυνση του κέντρου Κ της τροχαλίας την στιγµή t=0 αµέσως µετά την θραύση του νήµατος. H τροχαλία του σχήµατος () µάζας m και ακτίνας R, ισορροπεί εξαρτηµένη από τα νήµατα ΑΒ και ΓΔ τα οποία είναι ισο κεκλιµένα ως προς την οριζόντια διεύθυνση κατα γωνία φ. Κάποια στιγµή κόβουµε το νήµα ΑΒ

Διαβάστε περισσότερα

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και

i) το πλάτος ταλάντωσης του καροτσιού µετά την ενσωµάτωση του σφαιριδίου σ' αυτό και Ένα καροτσάκι που περιέχει άµµο, συνολικής µάζας M, εκτελεί οριζόντια αρµονική ταλάντωση σε λείο επίπεδο, µε τη βοήθεια ιδανικού οριζόντιου ελατηρίου σταθεράς k. Ένα σφαιρίδιο µάζας m

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει.

i) Nα δείξετε ότι αν το σύστηµα αφεθεί ελεύθερο η τροχαλία τ 1 δεν µπορεί να κυλίεται, άλλά µόνο να ισσρροπεί ή να ολισθαίνει. Στην διάταξη του σχήµατος η τροχαλία τ 1 έχει µάζα m 1 και ακτίνα R και στο αυλάκι της έχει περιτυλιχθεί αβαρές νήµα, το οποίο διέρ χεται από τον λαιµό της µικρής τροχαλίας τ στο δε άκρο του έχει δε θεί

Διαβάστε περισσότερα

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο,

i) την ενέργεια που πρέπει να προσφερθεί στο σφαιρίδιο, Tο σφαιρίδιο του σχήµατος ισορροπεί πάνω στο λείο οριζόντιο δαπεδο, ενώ τα οριζόντια ελατήρια είναι τεντωµένα. H απόσταση των σηµείων στήριξης των δύο ελατηρίων είναι 3α, ενώ τα ελατήρια έχουν το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N!

από τον κατακόρυφο τοίχο, της οποίας ο φορέας είναι οριζόντιος και την δύναµη επα φής N! Οµογενής συµπαγής κύβος ακµής α και µάζας m, ισορροπεί ακουµπώντας µε µια ακµή του σε κατακόρυφο τοίχο και µε µια του έδρα σε κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα, όπως φαίνεται στο

Διαβάστε περισσότερα

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F!

. Αυτό σηµαίνει ότι το κέντρο µάζας κινείται ευθύγραµµα µε σταθερή επιτάχυνση a! = F! Οµογενής κυκλικός δίσκος µάζας m και ακτίνας, βρίσκεται πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος µε τον άξονα συµµετρίας του κατα κόρυφο. Εάν σ ένα σηµείο της περιφέρειας του δίσκου εξασκείται συνεχώς µια σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο.

ii) Να δείξετε ότι το σφαιρίδιο εκτελεί µια µη αρµονική περιοδική ταλάντωση, της οποίας να υπολογίσετε την περίοδο. Το σύστηµα του σχήµατος αποτελείται από δύο όµοια ελατήρια στα θεράς και φυσικού µήκους α, των οποίων οι άξονες βρίσκονται πάνω στην ευθεία ΑΒ, όπου Α, Β είναι δύο ακλόνητα σηµεία του επιπέδου. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!!

Οµογενής σφαίρα µάζας m και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση!! Οµογενής σφαίρα µάζας και ατίνας R, ισορροπεί πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο. Κάποια στιγµή ενεργεί στην σφαίρα οριζόντια ώθηση βραχείας διάρκειας, της οποίας ο φορέας βρίσκε ται άνωθεν του κέντρου της

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή

Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή Ένα σώµα µε µεγάλη µάζα Μ, κινείται µε σταθερή ταχύτητα µέτρου V 0 πάνω σε λείο οριζόντιο έδαφος κατευθυνόµενο προς κατακόρυφο τοίχο. Το σώµα κάποια στιγµή συγκρούεται ελα στικά και µετωπικά µε µια µπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων

ΜΕΡΟΣ Γ! 2η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων ΜΕΡΟΣ Γ η οµάδα λυµένων παραδειγµάτων Στις άκρες αβαρούς και λεπτής ράβδου µηκούς L, έχουν στερεωθεί δύο όµοιες σφαίρες, µάζας m και ακτίνας R, το δε σύστηµα στρέφεται µε σταθερή γωνιακή ταχύτητα περί

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας.

i) Nα βρείτε την ταχύτητα του κέντρου της στεφάνης αµέσως µετά την κρού ση, η οποία θεωρείται βραχείας διάρκειας. Mια κυκλική στεφάνη ακτίνας R, της οποίας η µάζα θεωρείται συγκεντρωµένη στην περιφέρεια της, κυλίεται ισοταχώς πάνω σε οριζόντιο επίπεδο το δε κέντρο της έχει ταχύτητα v. Kάποια στιγµή η στε φάνη προσκρούει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) Α1. Σε στερεό που περιστρέφεται γύρω από σταθερό κατακόρυφο άξονα ενεργεί σταθερή ροπή. Τότε αυξάνεται με σταθερό ρυθμό: α. η ροπή αδράνειας του β. η

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος 1. Ένα σύστημα ελατηρίου σταθεράς = 0 π N/ και μάζας = 0, g τίθεται σε εξαναγκασμένη ταλάντωση. Αν είναι Α 1 και Α τα πλάτη της ταλάντωσης

Διαβάστε περισσότερα

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και

. Εάν η σφαίρα κυλίεται πάνω στο δοκάρι να βρείτε: i) την επιτάχυνση του δοκαριού και του κέντρου της σφαίρας, στο σύστηµα αναφοράς του δαπέδου και Οµογενής σφαίρα µάζας m και ακτίνας R είναι ακίνητη πάνω σε οριζόντιο δοκάρι µάζας Μ και µήκους L, που µπορεί να ολισθαίνει χωρίς τριβή επί οριζοντίου δαπέδου. Η σφαίρα εφάπτεται στο δεξιό άκρο Β του δοκαριού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΘΕΜΑ 1 Ο : ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 017 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ Διερεύνηση της σχέσης L=ω Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. Η ροπή αδράνειας Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ Ονοµατεπώνυµο: Διάρκεια: (3 45)+5=50 min Τµήµα: ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ Ζήτηµα ο Ένα στερεό µπορεί να στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα και αρχικά ηρεµεί. Σε µια στιγµή δέχεται (ολική) ροπή

Διαβάστε περισσότερα

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον

(σχ. 1). Εφαρ µόζοντας για την µεταφορική συνιστώσα της κύλισης του δίσκου τον Oµογενής λεπτός δίσκος ακτίνας R και µάζας m, ακινητεί επί οριζόντιου εδάφους µε το οποίο παρουσιάζει συντελεστή οριακής τριβής µ το δε επιπεδό του είναι κατακόρυφο,. Κάποια στιγµή εφαρµόζεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέμα 1ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ o ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Θέμα ο Να σημειώσετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις παρακάτω ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. ) Σώμα εκτελεί ταυτόχρονα δύο απλές

Διαβάστε περισσότερα

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου 1. Ομογενής και ισοπαχής ράβδος μήκους L= 4 m και μάζας M= 2 kg ισορροπεί οριζόντια. Το άκρο Α της ράβδου συνδέεται με άρθρωση σε κατακόρυφο τοίχο. Σε σημείο Κ της ράβδου έχει προσδεθεί το ένα άκρο κατακόρυφου

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α Α.1. Ενα στερεό σώµα περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα. Εάν διπλασιαστεί η στροφορµή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης 4.1 Η ροπή αδράνειας ενός σώματος εξαρτάται: α. μόνο από τη μάζα του σώματος β. μόνο τη θέση του άξονα γύρω από τον οποίο μπορεί να περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα!

διέρχεται από το σηµείο Ο της ράβδου, υπό την επίδραση των βαρών m 1 από τον άξονα περιστροφής, που αναλύεται στην οριζόντια συνιστώσα! Θεωρήστε οριζόντια ράβδο αµελητέας µάζας, η οποία µπορεί να περιστρέφεται περί σταθερό οριζόντιο άξονα κάθετο στη ράβδο. Στα άκρα της υπάρχουν δυο διαφορετικές σηµειακές µάζες m, m, που οι αντίστοιχες

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T!"

ακτινικής διεύθυνσης και στην οριακή τριβή T! Λεπτή κυκλική στεφάνη ακτίνας R και µάζας m, ισορρο πεί εφαπτόµενη σε δύο υποστηρίγµατα A και Γ, όπως φαίνεται στο σχήµα (1. Eάν ο συντελεστής οριακής τριβής µεταξύ της στεφάνης και των υποστη ριγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Ενας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο του και είναι κάθετος στο επίπεδό του. Η τιµή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) ΕΚΦΩΝΗΣΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) Ένας κύβος και ένας δίσκος έχουν ίδια μάζα και αφήνονται από το ίδιο ύψος να κινηθούν κατά μήκος δύο κεκλιμένων

Διαβάστε περισσότερα

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T!

(τρίτος νόµος του Νεύτωνα) και την πλάγια αντίδραση του οριζόντιου εδάφους, η οποία αναλύεται στην τριβή ολίσθησης T! Επί της κεκλιµένης έδρας µιας ορθογώνιας και ισοσκελούς σφήνας µάζας m, η οποία ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο έδαφος, αφήνεται µικρός κύβος µάζας m. Μεταξύ του κύβου και της σφήνας δεν υπάρχει τριβή, ενώ

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

( ) = 0. Στ (O) = U ταλ. U συστ.

( ) = 0. Στ (O) = U ταλ. U συστ. Στην διάταξη του σχήµατος (1) η οµογενής λεπτή ράβδος ΑΒ µήκους L έχει στερεωθεί στις άκρες O 1, O δύο κατακό ρυφων ιδανικών ελατηρίων του ίδιου φυσικού µήκους µε αντίστοιχες σταθερές και 3. Η ράβδος ισορροπεί

Διαβάστε περισσότερα

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου.

Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. Οµογενής ράβδος µάζας m και µήκους L, κρατεί ται οριζόντια ακουµπώντας σε σταθερή ακίδα που απέχει απόσταση x από το κέντρο µάζας C της ράβδου. i) Να βρεθεί η απόσταση x, ώστε την στιγµή που η ράβδος αφήνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α1 Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Γ ΓΕΛ / 04 / 09 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Στις ερωτήσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α. Σώμα εκτελεί απλή αρμονική ταλάντωση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1.

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,!

περί το κέντρο της σφαίρας, ονοµάζεται δε τριβή κυλίσεως. Tο µέτρο της τρι βής κυλίσεως είναι προφανώς ανάλογο του µέτρου της N,! Θεωρούµε µια βαρειά σφαίρα, η οποία ισορροπεί επί σχετικά µαλακού εδάφους, ώστε να προκαλεί σ αυτό µια µικρή παραµόρφωση. Λόγω της συµµετρίας που παρουσιάζει η παραµόρφωση αυτή, ως προς την κατακόρυφη

Διαβάστε περισσότερα

! =A'B=C!! C! = R" (1)

! =A'B=C!! C! = R (1) Οµογενής κύβος ακµής α ισορροπεί επί ακλό νητης σφαιρικής επιφάνειας ακτίνας R, µε το κέντρο µάζας του ακριβώς πάνω από την κορυφή Α της επιφάνειας. Εάν µεταξύ του κύβου και της σφαιρικής επιφάνειας υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η γωνιακή επιτάχυνση ενός οµογενούς δίσκου που στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα, που διέρχεται από το κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α.1 Το στερεό του σχήματος δέχεται αντίρροπες δυνάμεις F 1 kαι F 2 που έχουν ίσα μέτρα. Το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ.

Κρούσεις. 1 ο ΘΕΜΑ. ο ΘΕΜΑ Κρούσεις Α. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Στην παρακάτω ερώτηση να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Σε κάθε κρούση ισχύει

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος.

ii) Nα βρεθεί η κινητική ενέργεια της σφαίρας, όταν το δοκάρι έχει µετατοπιστεί κατά S ως προς το έδαφος. Στην διάταξη του σχήµατος () το δοκάρι Δ έχει µάζα Μ και µπορεί να ολισθαίνει πάνω σε λείο κεκλιµένο επίπεδο γωνίας κλίσεως φ ως προς τον ορίζοντα. Κάποια στιγµή που λαµβά νεται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου.

ii) Nα βρείτε την µέγιστη γωνιακή ταχύτητα της ράβδου. Oµογενής ράβδος σταθερής διατοµής, µάζας m και µήκους L, µπορεί να στρέφεται περί οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το ένα άκρο της. Όταν η ράβδος βρίσκεται στην θέση ευσταθούς ισορροπίας εφαρµόζεται στο

Διαβάστε περισσότερα

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L!

όπου Μ η µάζα της Γης την οποία θεωρούµε σφαίρα οµογενή, G η παγκόσµια σταθερά της βαρύτητας και L! Είναι γνωστό ότι, όταν ένα σώµα κινείται µέσα στο βαρυτικό πεδίο της Γης υπό την επίδραση µόνο της Νευτώνειας έλξεως, η τροχιά που διαγράφει το κέντρο µάζας του είναι επίπεδη και µάλιστα το επίπεδό της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1 Η ράβδος ΟΑ του σχήματος μπορεί να στρέφεται γύρω από τον άξονα z z χωρίς τριβές Tη στιγμή t=0 δέχεται την εφαπτομενική δύναμη F σταθερού μέτρου 0 Ν, με φορά όπως φαίνεται στο σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

1. Για το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και. = (x σε μέτρα).

1. Για το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και. = (x σε μέτρα). Θέμα ο. ια το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και M= M = M, υπολογίστε την επιτάχυνση της µάζας. ίνεται το g. (0) Λύση.

Διαβάστε περισσότερα

τα µοναδιαία διανύσµατα των αξόνων Οx, Oy, Oz αντιστοί χως. Η αντίστοιχη στροφορµή L!

τα µοναδιαία διανύσµατα των αξόνων Οx, Oy, Oz αντιστοί χως. Η αντίστοιχη στροφορµή L! Στο ένα άκρο ράβδου µήκους L και αµελητέας µά ζας, έχει στερεωθεί σφαιρίδιο µάζας m. Η ράβδος είναι ακίνητη πάνω σε λείο οριζόντιο επίπεδο Οxy, µε το σφαιρίδιο στο σηµείο, και το άλλο της άκρο στο σηµείο

Διαβάστε περισσότερα

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t!

θα επιβρα δύνεται. Επειδή η F! /Μ και θα ισχύει η σχέση: /t! Ξύλινο κιβώτιο µάζας M κινείται πάνω σε λείο οριζόντιο δάπεδο µε ταχύτητα µέτρου v 0. Ένα βλήµα µάζας m, κινούµενο αντίρροπα προς το κιβώτιο προσπίπτει σ αυτό µε ταχύ τητα µέτρου v 0 και εξέρχεται από

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Γ, Δ. γ. 0,3 m δ. 112,5 rad] 3. Η ράβδος του σχήματος περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή

ΘΕΜΑ Γ, Δ. γ. 0,3 m δ. 112,5 rad] 3. Η ράβδος του σχήματος περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ΘΕΜΑ Γ, Δ 1. Μια ευθύγραμμη ράβδος ΑΒ αρχίζει από την ηρεμία να περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή επιτάχυνση 4 rad/s. Η ράβδος έχει μήκος l 1 m. 0 άξονας περιστροφής της ράβδου είναι κάθετος στη ράβδο και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

Nα δείξετε τις εξής προτάσεις:

Nα δείξετε τις εξής προτάσεις: Nα δείξετε τις εξής προτάσεις: i) Εάν ένα υλικό σηµείο µάζας m κινείται πάνω σ ένα άξονα x x, ώστε κάθε στιγµή η ταχύτητά του v και η αποµάκρυνσή του x ως προς µια αρχή Ο του άξονα, να ικανοποιούν τη σχέση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 22 / 04 / 2018 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π ΘΕΜΑ Α Α1. Μία ηχητική πηγή που εκπέμπει ήχο συχνότητας κινείται με σταθερή ταχύτητα πλησιάζοντας ακίνητο παρατηρητή, ενώ απομακρύνεται από άλλο ακίνητο παρατηρητή.

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΣΩΜΑ Παρατηρήσεις : I a. Όσο μεγαλύτερη είναι η ροπή αδράνειας ενός σώματος τόσο πιο δύσκολα αλλάζει η περιστροφική κατάσταση του σώματος.. Εάν η συνισταμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) Ένας ομογενής οριζόντιος δίσκος, μάζας Μ και ακτίνας R, περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα z, ο οποίος διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Ένας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΤΣΑΝΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 1

ΣΙΤΣΑΝΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΕΛΙΔΑ 1 1. Ένα βλήμα μάζας 0,1 kg που κινείται οριζόντια με ταχύτητα 100 m/s σφηνώνεται σε ακίνητο ξύλο μάζας 1,9 kg. Να βρεθεί η απώλεια ενέργειας που οφείλεται στην κρούση, όταν το ξύλο είναι: α. πακτωμένο στο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα

Κεφάλαιο 6β. Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Κεφάλαιο 6β Περιστροφή στερεού σώματος γύρω από σταθερό άξονα Ροπή Ροπή ( ) είναι η τάση που έχει μια δύναμη να περιστρέψει ένα σώμα γύρω από κάποιον άξονα. d είναι η κάθετη απόσταση του άξονα περιστροφής

Διαβάστε περισσότερα

Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο

Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο Όταν υπάρχει ΑΚΙΝΗΤΟ σηµείο ) Οµογενής κύλινδρος µάζας m, ακτίνας R φέρει λεπτή εγκοπή βάθους είναι τυλιγµένο νήµα αµελητέου πάχους. R r=, στην οποία Το άλλο άκρο του νήµατος έχει δεθεί σε οροφή όπως στο

Διαβάστε περισσότερα

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση:

, σταθερής κατεύθυνσης, της οποίας το µέτρο µεταβάλλεται µε τον χρόνο t, σύµφωνα µε την σχέση: Σώµα µάζας m σχήµατος ορθογώνιου κιβωτίου, ισορροπεί πάνω σε τραχύ οριζόντιο επίπεδο και στην άνω επιφάνειά του έχει τοποθετηθεί σώµα µάζας m/. Κάποια στιγµή που λαµβάνε ται ως αρχή µέτρησης του χρόνου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΘΕΜΑ 1 Ο : Στις παρακάτω ερωτήσεις 1 έως 4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ Σ ένα στερεό ασκούνται ομοεπίπεδες δυνάμεις. Όταν το στερεό ισορροπεί, δηλαδή ισχύει ότι F 0 και δεν περιστρέφεται τότε το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών είναι μηδέν Στ=0,

Διαβάστε περισσότερα

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και

i) τον λόγο των µαζών των δύο σφαιριδίων, ώστε αυτά µετά την κρού ση τους να φθάνουν στις αρχικές τους θέσεις και Δύο αβαρή και µη εκτατά νήµατα του ίδιου µή κους είναι στερεωµένα στο ίδιο σηµείο Ο, ενώ στις ελεύθερες άκρες των νηµάτων είναι δεµένα δύο σφαιρίδια, µε µάζες 1 και. Eκτρέ πουµε τα σφαιρίδια από την θέση

Διαβάστε περισσότερα

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της.

i) Να δείξετε ότι η κίνηση του συστήµατος των δύο σφαιριδίων είναι περιοδική και να υπολογίσετε την περίοδο της. Ένα σφαιρίδιο Σ 1 µάζας m, είναι στερεωµένο στο άκρο ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k, του οποίου το άλλο άκρο είναι ακλόνητο όπως φαίνεται στο σχήµα (α). Το σφαιρίδιο µπορεί να κινείται χωρίς τριβή πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Θέµα ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ένα σηµειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση ΜΑΘΗΜΑ - ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΑΝΑΛ. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 2018 ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ 3 ΩΡΕΣ ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1 4 να επιλέξετε τη σωστή απάντηση Α1 Περιπολικό ακολουθεί αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος

Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συμπληρώνει σωστά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση

ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1-5 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ. Ισχύει: α. L 1. και Κ 1 β. 2L 1 =2L 2 =L 2. και 2Κ 1 γ. L 1

ΟΡΟΣΗΜΟ. Ισχύει: α. L 1. και Κ 1 β. 2L 1 =2L 2 =L 2. και 2Κ 1 γ. L 1 61 Η κινητική ενέργεια ενός δίσκου μάζας m και ακτίνας R που εκτελεί στροφική κίνηση, εξαρτάται: α Μόνο από την γωνιακή του ταχύτητα β Μόνο από την μάζα και την ακτίνα του γ Μόνο από την γωνιακή του ταχύτητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ:

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: 20-4-2017 ΘΕΜΑ A Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017

ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 ΦΥΣ. 111 Τελική Εξέταση: 17-Δεκεµβρίου-2017 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά σας. Σας δίνονται

Διαβάστε περισσότερα