ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ευεργετες:layout 1 10/2/2009 10:35 μ Page 1 οι ευεργέτες"

Transcript

1 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

2 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 2

3 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ μαρμάρινη προτομή, του Ιωάννη Κόσσου, 1858 (προαύλιο Σχολής Γ. Σταύρου, Ιωάννινα) Ο Γεώργιος Σταύρου ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα και ήταν γιος του περίφημου οικονομικού συμβούλου του Αλή Πασά, μεγαλέμπορου Σταύρου Ιωάννου -Τσαπαλάμου, ο οποίος διατηρούσε επιχειρήσεις και στη Βιέννη. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μπαλαναία Σχολή των Ιωαννίνων, με δάσκαλο τον Αθανάσιο Ψαλίδα. Σε ηλικία 24 ετών πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε στην Εμπορική Σχολή της και ανέλαβε το εμπορικό γραφείο του πατέρα του. Το 1824 κατεβαίνει στην επαναστατημένη Ελλάδα, φέροντας μεγάλο αριθμό όπλων και πολεμοφοδίων. Το 1841 ιδρύει την Εθνική Τράπεζα της οποίας χρημάτησε ισόβιος διοικητής. Παρέμεινε άγαμος και πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 84 ετών. Άφησε την περιουσία του για την ίδρυση Ορφανοτροφείου στα Γιάννενα (στο οικόπεδο της πατρικής του οικίας). Ακόμη κληροδότησε σημαντικά ποσά και μετοχές για τη λειτουργία του, καθώς και την ενίσχυση εκκλησιών και φτωχών οικογενειών στην Αθήνα και τα Γιάννενα. Σήμερα διατηρείται στα Γιάννενα το Κληροδότημα Γεωργίου Σταύρου το οποίο χορηγεί υποτροφίες για σπουδές. Ο Ιωάννης Κόσσος (Τρίπολη 1822-Αθήνα 1873) ήταν ο γλύπτης που είδε πρώτος να στήνονται προτομές και ανδριάντες του στην Αθήνα. Η προτομή του εθνικού ευεργέτη Γ. Σταύρου έγινε εκ του φυσικού, αφού άλλωστε του άρεσε να τον απεικονίζουν. Το έργο έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των προτομών του Κόσσου: ένα πολύ ψηλό κίονα-βάση, λευκές, ψυχρές, λείες επιφάνειες, μάτια χωρίς κόρες που βλέπουν στο πουθενά, μαλλιά με φλογώδεις βοστρύχους, μέρη του προσώπου σε αναλογικές μεταξύ τους σχέσεις, όμοιες με εκείνες των αρχαίων πορτρέτων, και όλα αυτά μέσα στο πνεύμα του νεοκλασικισμού. Ο Κόσσος απαθανάτισε και άλλες ηπειρωτικές φυσιογνωμίες, όπως τον Ευαγγέλη Ζάππα (ανδριάντας 1864, Ζάππειο Αθηνών) και τον Ιωάννη Κωλέττη (προτομή 1846, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Αθηνών).

4 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 4 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (παλαιά Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Οι μέγιστοι εθνικοί ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμάδες (Ιωάννης, Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ) γιοί του Χατζηπαναγιώτη Ζωσιμά από το Γραμμένο, και της γιαννιώτισσας Μαργαρίτας Τσουκαλά, γεννήθηκαν στα Γιάννενα, όλοι τους μεταξύ του 1750 και Πολύ νωρίς αφού μαθήτευσαν, λίγο-πολύ, στην Μπαλαναία Σχολή Ιωαννίνων, ταξίδευσαν στη Νίζνα της Ουκρανίας (Ιωάννης, ο οποίος πέθανε νεότατος, Αναστάσιος και Ζώης) και στο Λιβόρνο της Ιταλίας (Θεοδόσιος, Νικόλαος, και Μιχαήλ). Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν τους απέφεραν τεράστια κέρδη. Στα 1790 ο Νικόλαος μετακομίζει από το Λιβόρνο στη Νίζνα και λίγο αργότερα εγκαθίσταται στη Μόσχα ο Ζώης. Το 1791 πεθαίνει στη Μόσχα ο Θεοδόσιος, όπου πήγε να επισκεφθεί τα αδέλφια του. Το 1809 πεθαίνει -επίσης νέος- στο Λιβόρνο ο Μιχαήλ, στα 1819 στη Νίζνα ο Αναστάσιος και το 1827 στη Μόσχα ο Ζώης, γνωστός ως ο πατήρ της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μόνος επιζών έμεινε ο Νικόλαος. Οι αδελφοί Ζωσιμάδες, με κοινή συμφωνία έμειναν ανύπαντροι, ώστε να μπορέσουν απερίσπαστοι να διαθέσουν την αμύθητη περιουσία τους «εις φωτισμόν και παρηγορίαν της θλιβομένης πατρίδος μας». Η προσφορά όλων των Ζωσιμάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που τους φιλοξένησαν είναι γιγαντιαία: Ευεργέτησαν το Ορφανοτροφείο της Μόσχας, ιδρύματα στη Νίζνα της Ουκρανίας ενώ για τον αγώνα της ανεξαρτησίας διέθεσαν τεράστια ποσά. Ιδρυσαν στα Γιάννενα την περίφημη Ζωσιμαία Σχολή, ανοικοδόμησαν τις εκκλησίες των Ιωαννίνων, χρηματοδότησαν την έκδοση χιλιάδων ελληνικών βιβλίων, ενώ κατείχαν το 25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες δώρησαν στα Γιάννενα.

5 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 5 ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (νέα Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Πρόκειται για αντίγραφο παλαιότερου γλυπτού που υπήρχε στα Γιάννενα, και είχε φιλοτεχνηθεί το 1808 στη Κέρκυρα από τον πρωτοπόρο της νεοελληνικής γλυπτικής Δημήτριο Τριβώλη-Πιέρρη ( ) ο οποίος ήταν συγχρόνως και παιδικός φίλος του γενάρχη των επτανησίων αλλά και γενικά των ελλήνων γλυπτών του 19ου αιώνα, Παύλου Προσαλέντη ( ). Παρακολούθησαν μαζί μαθήματα σχεδίου κοντά στον ιταλό ξυλογλύπτη Luiggi Bossi στην Κέρκυρα και στη συνέχεια πήγαν στη Ρώμη όπου γνωρίστηκαν με τον περίφημο γλύπτη Antonio Canova ( ) και έγιναν μαθητές και φίλοι του. Γύρισαν πάλι μαζί στην Κέρκυρα το 1806 και σε συνεργασία φιλοτέχνησαν από κοινού το πρόπλασμα για το Μνημείο του Ευγένιου Βουλγάρεως, το οποίο δυστυχώς δεν διασώθηκε και καταστράφηκε. Άλλα έργα του Τριβώλη δεν σώζονται λόγω του προώρου θανάτου του. Ο αδόκητος χαμός του δεν επέτρεψε στον καλλιτέχνη να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, αλλά για τους ιστορικούς της τέχνης μένει η εκτίμηση που έτρεφε για αυτόν ο Κανόβα, ο οποίος μετά τον θάνατο του νεαρού γλύπτη κράτησε σχέδια του «σαν ενθύμια του μαθητού του». Δεν είναι γνωστό ποιός παρήγγειλε την προτομή του Ζωσιμά στον καλλιτέχνη, ούτε πως βρέθηκε στα Γιάννενα. Ο Μιχαήλ Ζωσιμάς, πέθανε το 1809, νεότατος στο Λιβόρνο, δηλαδή ένα χρόνο μετά την φιλοτέχνηση της προτομής από τον Τριβώλη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πόζαρε ο ίδιος ο Ζωσιμάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στην Ιταλία. Πιθανώς ο Τριβώλης να έκανε τότε μόνον το πρόπλασμα του γλυπτού και να το ολοκλήρωσε σε μάρμαρο μετά την επιστροφή του στην Κέρκυρα.

6 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 6 ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ του Στέφανου Παπαμιχάλη, 2003 (Δεσποτικό) Ο Ιωάννης Δομπόλης ( ) γεννήθηκε στη Νίζνα της Ουκρανίας και πέθανε στην Πετρούπολη. Η καταγωγή του ήταν από το Δεσποτικό των Ιωαννίνων. Τα ελληνικά, και παράλληλα τα ρωσικά και τα γαλλικά, τα έμαθε στη γενέτειρά του. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και αύξησε σημαντικά τη μεγάλη περιουσία που ήδη είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Τριαντάφυλλος. Το 1809 γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την εκλογή του τελευταίου ως κυβερνήτη της Ελλάδας ήρθε μαζί του στην Αίγινα και ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών. Το 1830 λόγω προβλημάτων υγείας επέστρεψε στην Πετρούπολη όπου τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας. Με τη διαθήκη του κληροδότησε ρούβλια (ποσό τεράστιο για την εποχή) στο Ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση και συντήρηση στην Αθήνα Πανεπιστημίου με την επωνυμία Καποδιστριακό. Σημαντικά ποσά διέθεσε, επίσης, για την χορήγηση υποτροφιών σε ηπειρώτες σπουδαστές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία 50 από αυτούς να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Ένα μέρος της περιουσίας του Ιωάννη Δομπόλη εξανεμίστηκε αργότερα με τη ρωσική επανάσταση του 1917.

7 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 7 ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1978 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Ζώης Καπλάνης ( ) γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία γι αυτό ήρθε στα Γιάννενα να δουλέψει σε γουναράδες συγγενείς του. Σύντομα ξενιτεύτηκε στο Βουκουρέστι, αλλά γρήγορα εγκαταστάθηκε στη Μόσχα όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Σεμνός και λιτός στη ζωή του (ουδέποτε παντρεύτηκε), αφιέρωσε τη ζωή του σε αγαθοεργίες, με απόλυτη διακριτικότητα. Δώρισε τεράστιο ποσό στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο Μόσχας, ενώ τους τόκους από τις καταθέσεις του τους εκχώρησε στο Γ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ανέλαβε την ανέγερση της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων, την οποία και προίκισε με σημαντικά κονδύλια. Διέθεσε μεγάλα ποσά για την Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Αθωνιάδα, την Πατμιάδα, το Νοσοκομείο της Νίζνας στην Ουκρανία και για πλήθος αγαθοεργιών στα Γιάννενα και το χωριό του. Ο Καπλάνης πέθανε στη Μόσχα. ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Δημήτρη Αρμακόλα, 1982 (Γραμμένο)

8 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 8 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΑΡΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Φωκίωνα Ρωκ, 1921 (Μονοδέντρι) Οι αδελφοί Μάνθος Ριζάρης ( ) και Γεώργιος ( ), που γεννήθηκαν στο Μονοδέντρι του Ζαγορίου, έμειναν ορφανοί σε μικρή ηλικία και μετανάστευσαν στη Ρωσία, όπου βρισκόταν ο θείος τους. Με τη σημαντική περιουσία που απέκτησαν βοήθησαν τη Φιλική Εταιρεία, της οποίας μάλιστα ο Μάνθος έγινε μέλος, και έστειλαν στον φίλο τους Αλέξανδρο Υψηλάντη σημαντικά ποσά για τις ανάγκες του αγώνα του. Μετά την απελευθέρωση και τον θάνατο του Μάνθου, ο Γεώργιος Ριζάρης, αφού περισυνέλεξε το σύνολο της τεράστιας περιουσίας τους, έφυγε οριστικά από τη Ρωσία και στα 1837 έφτασε στην Αθήνα, με σκοπό να ενισχύσει με κάθε τρόπο την παιδεία της ελληνικής νεολαίας. Διέθεσε ρούβλια - μυθικό ποσό για την εποχή - για να ιδρυθούν στο Μονοδέντρι οικοτροφείο - σχολείο και στην πρωτεύουσα Εκκλησιαστική Σχολή. Το Ριζάρειο Ίδρυμα διαθέτει και σήμερα γιγαντιαία περιουσία, την οποία αξιοποιεί σύμφωνα με τη βούληση των δύο ηπειρωτών ευεργετών. Ο γαλλικής καταγωγής Φωκίων Ρωκ (Αργοστόλι 1891-Αθήνα 1945) -η γιαγιά του ήταν η Σοφία Ρωκ η οποία έκανε παρέα με το Λόρδο Μπάυρον το έτος 1810 στην Αθήνα -στηρίχτηκε για τη φιλοτέχνηση της προτομής στην ελαιογραφία του μεγάλου Νικηφόρου Λύτρα, η οποία βρίσκεται στο Ριζάρειο Ίδρυμα των Αθηνών. Ο καλλιτέχνης συνδυάζει τη ρεαλιστική περιγραφή με την έμφαση στη λιτότητα της μορφής και την επιβολή των όγκων. Δίνει το κεφάλι με καθαρά περιγραφικό τρόπο, στραμμένο ελαφρά προς τα δεξιά, ώστε να αποφεύγεται η ακινησία και η αυστηρή μετωπικότητα. Το πορτρέτο είναι σμιλευμένο σε καθαρό άσπρο παριανό μάρμαρο και η τεχνική της λάξευσης εξαιρετική. Περίτεχνη είναι και η κολώνα-βάση. Στήθηκε το 1921 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Επανάσταση του Δίπλα προς τιμή του αδερφού του Γεωργίου, του Μάνθου Ριζάρη στήθηκε τύμβος-πάλι έργο του Ρωκπου παρουσιάζεται στο κεφάλ. Μνημεία, γιατί δεν διασώθηκαν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του για να τοποθετηθεί προτομή. Ο Φωκίων Ρωκ έγινε γνωστός στο πανελλήνιο χάρη στο κυριότερο έργο του, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, εμπρός από τη σημερινή Βουλή.

9 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 9 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ μαρμάρινη προτομή, του Μιχάλη Τόμπρου, 1955 (Μέτσοβο) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ ( ) γεννήθηκε στο Μέτσοβο, αλλά σε ηλικία 22 ετών ξενιτεύτηκε στην Αίγυπτο, όπου βρίσκονταν ήδη αρκετοί συγγενείς του. Πλούτισε γρήγορα ενώ συγχρόνως ηγήθηκε της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Ο κατάλογος των ευεργεσιών του είναι εντυπωσιακός: Στην Αλεξάνδρεια δημιούργησε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, το Παρθεναγωγείο και διέθεσε αρκετά ποσά για εκπαιδευτικα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στη γενετειρά του κατέλειπε άφθονα χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Στην Αθήνα χρηματοδότησε (μαζί με τους Μιχ. Τοσίτσα και Ν. Στουρνάρα) την ανέγερση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Ευελπίδων, των ομώνυμων φυλακών, το Ωδείο, τους ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του Γρηγορίου του Ε, το καλλιμάρμαρο Παναθηναικό Στάδιο και άλλα. Ακόμη την Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή Λάρισας και το ιστορικό θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.

10 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 10 ΒΑΡΩΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινο άγαλμα, του Γιάννη Παππά, 1956 (Μέτσοβο) ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινη προτομή του Μιχάλη Τόμπρου, 1954 (Μέτσοβο) Ο Μιχαήλ Τοσίτσας ( ) είναι από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες. Γεννήθηκε στο Μέτσοβο, εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με πολλές στερήσεις, και κατέληξε στην Αλεξάνδρεια όπου δημιούργησε τεράστια περιουσία, ως έμπορος και τραπεζίτης. Από τα σημαντικότερα έργα ευποιίας του είναι στην Αλεξάνδρεια το Ελληνικό Νοσοκομείο τα τρία Τοσίτσεια Σχολεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού. Στο Μέτσοβο ίδρυσε επίσης σχολείο, ενώ ενίσχυσε χρηματικά το Ελληνικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα κληροδοτεί μεγάλα ποσά για το Πανεπιστήμιο, το Αρσάκειο, το Πολιτικό Γεν. Νοσοκομείο, το Αμαλίειο Οικοτροφείο, το Οφθαλμιατρείο και, κυρίως, για την κατασκευή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο Μιχάλης Τόμπρος (Αθήνα 1889-Αθήνα 1974) δεν απέκτησε τη δόξα και τη φήμη από τις προτομές του, οι οποίες πάντως χαρακτηρίζονται από τη λιτότητα των μορφών και την τάση για σχηματοποίηση, όπως και η παρατιθέμενη του Μιχαήλ Τοσίτσα. Πέρασε στην κορυφή των νεοελλήνων γλυπτών ήδη από τη δεκαετία του 20, όταν υλοποίησε πρωτοποριακές, καθώς εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυβιστικές και σουρεαλιστικές συνθέσεις, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους τεχνοκριτικούς. Είναι ευτύχημα το ότι υπάρχουν δύο προτομές του στο Μέτσοβο καθώς και ένας περίτεχνος ανδριάντας του στην Κόνιτσα -η βασίλισσα Φρειδερίκη -που βρίσκεται όμως φυλακισμένος σε μια σκοτεινή αποθήκη. Ο ανδριάντας είναι από τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Παππά (Κωνσταντινούπολη Αθήνα 2005) που σφράγισε με τη γλυπτική παρουσία του την εποχή του. Το παρατιθέμενο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγαλμάτων του καλλιτέχνη. Κατάλευκο μάρμαρο, λιτές φόρμες, μεταφορά του ουσιαστικού περιεχομένου του προσώπου, αυστηρότητα των επιφανειών και πλαστική πληρότητα. Τοποθετεί τον ευεργέτη σε μελετημένη καθιστή θέση, τον ντύνει με αριστοκρατική μπέρτα χωρίς μανίκια και αποδίδει το βλέμμα του με μισόκλειστα μάτια, σαν να ονειρεύεται. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να προσδώσει στα υπαίθρια γλυπτά του ένα στατικό χαρακτήρα που να απαλλάσσει από τις έντονες κινήσεις, όπως θεωρεί ότι τους αρμόζει. Σε όλη τη δημιουργική σταδιοδρομία του Παππά, αφετηρία είναι η ανθρώπινη μορφή που αποτελεί γι αυτόν «ανεξάντλητη πηγή συγκινήσεων και γνώσης». Το έργο του φανερώνει τη συνειδητή προσπάθεια να παραμείνει παραστατικός, ενώ παράλληλα καταμαρτυρεί και τις ολοφάνερες επιδράσεις των σύγχρονων ευρωπαϊκών κινημάτων και των αρχαίων ελληνικών και αιγυπτιακών προτύπων που μελέτησε. Ο βαρώνος Μιχαήλ Αν. Τοσίτσας ( ) ήταν γόνος της γνωστής μετσοβίτικης οικογένειας. Ο θείος του Θεόδωρος Τοσίτσας ( ) ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Ο Μιχαήλ, που δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, έζησε στην Ελβετία και ουδέποτε επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τον πατέρα του, την οποία αύξησε επενδύοντας σε ακίνητα στην Ελβετία και σε χρεώγραφα στην Αμερική. Επί δέκα περίπου χρόνια είχε επικοινωνία με τον πολιτικό και μακρινό συγγενή του Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος τον έπεισε το 1947, να διαθέσει την αμύθητη περιουσία του για την σύσταση του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή αναπτύσσει από τότε δραστηριότητα στο Μέτσοβο. Έτσι στα ερείπια του σπιτιού του Τοσίτσα ιδρύθηκε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη, Νοσοκομείο (το σημερινό Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο), Ξυλουργικό Εργοστάσιο, Γαλακτοκομική και Τυροκομική Σχολή, Οινοποιείο, ανακατασκευάστηκαν τα σχολεία του Μετσόβου κ.α. Ακόμη με έσοδα του Ιδρύματος κατασκευάστηκε στην Κηφισιά των Αθηνών Φοιτητική Εστία Ηπειρωτών για τους σπουδαστές από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ήταν ιδιαίτερα φιλότεχνος και κατέλιπε σημαντική καλλιτεχνική συλλογή. Ζήτησε -επειδή ήταν άτεκνος- από τον Ευάγγελο Αβέρωφ να προσθέσει στο όνομά του και το Τοσίτσας και να αναλάβει ισόβιος εκτελεστής της διαθήκης του. Ο ηπειρώτης ευπατρίδης δέχθηκε, ως Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας πλέον αλλά με τον όρο «ότι δεν θα κληρονομήσει οτιδήποτε από την περιουσία καθώς ούτε καν τη νόμιμη μοίρα».

11 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 11

12 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 12 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Kώστα Καζάκου, 2008 (Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα, Ιωάννινα) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Χατζηκώστας ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σε ηλικία 15 χρόνων στάλθηκε από τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε τα μυστικά του εμπορίου. Το 1815 βρέθηκε στη Μόσχα όπου ανέλαβε τις επιχειρήσεις του αποθανόντος αδελφού του. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μελαχρινού με την οποία απέκτησε 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Στη Ρωσία ανέπτυξε επαφές με τους Ζωσιμάδες και τους Ριζάρηδες, πρωτοστατώντας στη διενέργεια εράνων για τις ανάγκες του αγώνα του Η προσφορά του σε αγαθοεργίες είναι τεράστια. Αποπεράτωσε στα Γιάννενα τους ναούς της Μητροπόλεως και του Αγίου Νικολάου, ενώ διέθεσε τα κονδύλια για την ανέγερση Νοσοκομείου, που φέρει και σήμερα το όνομά του. Ακόμη ίδρυσε το ομώνυμο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, το Ορφανοτροφείο Αθηνών, το Σχολείο των Δερβιζιάνων, προίκισε το Ορφανοτροφείο Μόσχας κ.α. Ο ευεργέτης χτένιζε τα μαλλιά του σε κότσο, όπως εύστοχα τον αποδίδει ο Κ. Καζάκος στην προτομή του. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1978 ( Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα)

13 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 13 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΑΓΚΑΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή του Δημητρίου Φιλιππότη, 1902 (Βήσσανη) Την περίτεχνη προτομή υπογράφει ο Δημήτριος Φιλιππότης (Πύργος Τήνου Αθήνα 1919), ο πρωτοπόρος γλύπτης από την Τήνο -και αυτόςπου άνοιξε καινούργιους δρόμους στη νεοελληνική γλυπτική. Προσεγμένο στις λεπτομέρειες το έργο ξεφεύγει από την ψυχρή στατικότητα και αποτυπώνει, με το βλέμμα του, την ηρεμία και τη σιγουριά του εικονιζόμενου. Ο Φιλιππότης απέδιδε με εξαιρετική πιστότητα τα χαρακτηριστικά στις προτομές του παρότι συνήθως δούλευε από φωτογραφίες. Η ικανότητά του αυτή είναι περισσότερο εμφανής στις μορφές των ωρίμων ατόμων όπως ο εικονιζόμενος. Το ότι βρέθηκε ένα τόσο σημαντικό γλυπτό στο ακριτικό χωριό της Ηπείρου είναι αξιοσημείωτο. Ο Δ. Φιλιππότης έφερε επανάσταση στην επικρατούσα την εποχή εκείνη θεματολογία της ελληνικής γλυπτικής, με την απόφασή του να ασχοληθεί κυρίως με θέματα της καθημερινής ζωής, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τότε. Από τα έργα του διάσημα είναι τα Θεριστής και Ξυλοθραύστης που βρίσκονται στον κήπο του Ζαππείου στην Αθήνα. Η μεγάλη οικογένεια των Φιλιππότηδων ανέδειξε πολλούς και εξαιρετικούς γλύπτες, όπως τους Αυγουστή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1916), Στρατή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1937), Ευαγγελία Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1948) κ.ά. Ο εικονιζόμενος στην προτομή Νικόλαος Βράγκαλης ( ) είναι ευεργέτης της Βήσσανης. Ξεκίνησε ως αρτοποιός στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε μεγάλη βιομηχανία αρτοποιίας και αλευροποιίας. Κατέλιπε τη σημαντική περιουσία του στο χωριό του.

14 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 14 ΣΟΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 (Πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα) Ο Σόλων Ζωγράφος ήταν γιος του εθνικού ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου και αδερφός του Γεωργίου Ζωγράφου, Προέδρου της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το Η Ελένη Ζωγράφου ( ) ήταν κόρη του μεγάλου αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Παντρεύτηκε τον Σόλωνα νεότατη. Έζησε για μερικά χρόνια στη Θεσσαλία, στα απέραντα κτήματα του συζύγου τη. Στη συνέχεια ζούσε μεταξύ Αθηνών και Γαλλίας. Πέθανε στην Αυστρία, αφού προηγουμένως κληροδότησε την τεράστια οικογενειακή της περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις, κοσμήματα) στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Με το προϊόν του κληροδοτήματος έγινε ο Ζωγράφιος Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών. ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 ( πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα)

15 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 15 ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Henri-Michel-Antoine Chapu, 1886 (Πάρκο Ωρολογίου, Ιωάννινα) Η προτομή φιλοτεχνήθηκε εκ του φυσικού δεδομένου ότι εκείνη την εποχή τόσο ο γλύπτης, αλλά και ο ευεργέτης ζούσαν στο Παρίσι. Ο Zωγράφος παριστάνεται αγέρωχος, έχοντας αποφασιστική όψη, δυνατό βλέμμα και αριστοκρατικό ντύσιμο. Ο γνωστός γάλλος γλύπτης Ανρί- Μισέλ-Αντουάν Σαπού ( ) είναι από τις διασημότητες της εποχής του. Έκανε το πρόπλασμα του μνημείου του Λόρδου Μπάυρον, που βρίσκεται στον Ζάππειο Κήπο, δεν πρόλαβε όμως να το φιλοτεχνήσει σε μάρμαρο κάτι που ανέλαβε ο συνεργάτης του Alexander Falguire. Ο εθνικός ευεργέτης Χρηστάκης Β. Ζωγράφος ( ) γεννήθηκε στο Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήδη βρισκόταν ο πατέρας του. Στην Πόλη διέπρεψε στις τραπεζικές εργασίες και έγινε πάμπλουτος. Η Οθωμανική Κυβέρνηση, μάλιστα, τον είχε οικονομικό σύμβουλο. Ο Ζωγράφος έκτισε στην Κωνσταντινούπολη το Μέγαρο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, την Βιβλιοθήκη και το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, ενώ ενίσχυσε με σημαντικά ποσά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τον Ηπειρωτικό Σύλλογο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία και Οικοτροφεία, κατασκεύασε Yδραγωγείο και Σταθμό Χωροφυλακής κ.α. Το 1894 ενίσχυσε και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο ενόψει των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, όπως -πιο πριν- και τον γαμπρό του Κωνσταντίνο Καραπάνο για τις ανασκαφές της Δωδώνης. Οι ευεργεσίες του είναι τεράστιες. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του έμενε μονίμως στο Παρίσι.

16 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 16 ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο Αλέξιος Τράντας ( ) γεννήθηκε στη Βούρμπιανη της Κόνιτσας. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 ήρθε στην Αθήνα, όπου άνοιξε ιατρείο. Ο Α. Τράντας θεωρείται από τους κορυφαίους οφθαλμιάτρους της εποχής του. Αγωνίστηκε για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και προσέφερε δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες του σε όλους τους Ηπειρώτες. Στη Βούρμπιανη έλεγαν: «κάθε φτωχός της Βούρμπιανης έχει το αρνί του από τον Τράντα, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα». Έγραψε επίσης και πολλές επιστημονικές και λαογραφικές εργασίες. Κληροδότησε χρυσές λίρες, με τις οποίες δημιουργήθηκε το γνωστό ομώνυμο κληροδότημα, για κοινοφελή έργα στη Βούρμπιανη. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών στην Αθήνα. ΧΑΡΙΣΗΣ ΖΗΚΟΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο βουρμπιανίτης Χαρίσης Ζήκος ( ) ήταν τσοπάνος - κτηματίας και έζησε κατά διαστήματα στην Αθήνα, όπου και πέθανε. Με τη διαθήκη του κληροδότησε στο χωριό σημαντικό ποσό χρημάτων (σε ετήσια βάση) για τη συντήρηση του σχολείου και την πληρωμή του διδασκάλου, για να επισκευάζονται οι εκκλησίες και για να προικίζονται τα άπορα κορίτσια. Ακόμη άφησε στη Βούρμπιανη τα δύο ακίνητά του στην Αθήνα (στις οδούς Ευριπίδου και Σοφοκλέους) ώστε από τα εισοδήματά τους να ιδρυθεί παρθεναγωγείο, να μισθοδοτείται η δασκάλα, να κατασκευαστούν και να συντηρούνται δρόμοι, και γεφύρια κ.ά. Χάρη στο κληροδότημα του Χ. Ζήκου η Βούρμπιανη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα «είχε το καλλίτερον Σχολείον εν Ηπείρω, περιλαμβάνον Ελληνικόν, Δημοτικόν και Παρθεναγωγείον».

17 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1980 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Κώστας Ν. Κατσάρης ( ) γεννήθηκε στο Καλέντζι Ιωαννίνων από γονείς φτωχούς αγρότες. Νεαρός εγκαθίσταται στην Αθήνας και διαπρέπει στις εμπορικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έκανε πολύ μεγάλη δωρεά προς την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και άλλες μικρότερες προς πνευματικά ιδρύματα των Αθηνών. Με ιδιόχειρη διαθήκη του παρήγγειλε να συσταθεί Ίδρυμα με το όνομά του, όπως και έγινε. Κατέλειπε για τον σκοπό αυτόν, τρία οικόπεδα στην Αθήνα, το 85% της επιχείρησής του, χρυσές λίρες, μετρητά σε ξένα νομίσματα κ.α. Επίσης προικοδότησε το χωριό του με μόνιμους πόρους για τη βοήθεια ορφανών και τέκνων θυμάτων πολέμου. Ο Κ. Κατσάρης είχε ενεργό συμμετοχή στις οργανώσεις της ηπειρωτικής ομογένειας των Αθηνών. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1987 (Πάρκο Χρήστου Κατσάρη, Ιωάννινα) Ο αδελφός του Κώστα, Χρήστος Ν. Κατσάρης ( ) κληροδότησε την περιουσία του στο Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα παραχώρησε οικόπεδο στην Αθήνα (λεωφόρος Κηφισίας) και κατάστημα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, και 50 εκ. δραχμές για την κατασκευή έργων. Ακόμη δώρισε στο Δήμο ακίνητο στην Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, με εντολή να εκποιηθεί για να γίνουν επίσης έργα στα Γιάννενα. Επί πλέον ο Χ. Κατσάρης ευεργέτησε ποικιλότροπα και το χωριό του, χτίζοντας Ταπητουργείο και Κοινοτικό Κατάστημα, ενώ διέθεσε οικόπεδο για το Κοινοτικό Γυμναστήριο, διαμόρφωσε την κεντρική πλατεία κ.α. Δεν ήταν επιχειρηματίας αλλά μόνον υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Ένας άλλος αδελφός τους (επίσης ευεργέτης) έζησε στο Βόλο.

18 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 18 ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, 2004 (Αναγνωστοπούλειος Σχολή, Κόνιτσα) Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ( ), γνωστός ανά τον κόσμο ως Μιχαήλ Ανάγνος, γεννήθηκε στο Πάπιγκο. Μετά τη φοίτησή του στη Ζωσιμαία Σχολή σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γνωρίζεται με τον αμερικανό φιλέλληνα Σάμουελ Χάου ο οποίος και τον καλεί στη Βοστώνη για να διδάξει ελληνικά και λατινικά στη Σχολή Τυφλών που είχε ιδρύσει. Σύντομα ο Ανάγνος αναδείχτηκε σε διεθνούς φήμης τυφλολόγο. Το 1900 επισκέφθηκε τα Γιάννενα και προσέφερε σημαντικά ποσά στη Ζωσιμαία Σχολή, στην Ιερατική Σχολή Νήσου και στο Τουρκικό Παρθεναγωγείο. Την χρηματική του περιουσία κατέθεσε σε Τράπεζα και διέταξε από τους τόκους της το ένα έκτο να δίδεται στο Παρθεναγωγείο Παπίγκου, το δε υπόλοιπο για να γίνει σχολείο «παρόμοιον με τα άριστα εν Γερμανία και να φοιτώσιν εν αυτώ παίδες άνευ διακρίσεως, φυλής, θρησκείας, χρώματος και κοινωνικής θέσεως». Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε η Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή Κόνιτσας.

19 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 19 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΧΤΟΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1995 (Μέτσοβο) Ο μετσοβίτης οικολόγος, λόγιος και ευεργέτης Νικόλαος Πίχτος ( ) σπούδασε νομικά σε Αθήνα, Γαλλία και Γερμανία. Περιηγήθηκε ολόκληρη την περιοχή του Μετσόβου και εξέδωσε ένα ενδιαφέρον έργο με τίτλο Αισθητική της Πίνδου. Κατέλιπε στη γενέτειρα του τη μεγάλη του περιουσία που βρισκόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

20 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 20 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΙΩΤΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Φίλιππος Γιώτης ήταν αγρότης από τα Μάρμαρα. Το 1934 στη διαθήκη του αναφέρει : «Άσπασαν την λοιπήν ως άνω περιουσίαν μου κλειροδοτώ εις το Κοινοτικόν Σχολείον Μαρμάρων, ίνα δια του ετησίου αυτού εισοδήματος πλουτίζεται το Κοινοτικόν Σχολείον δια των απαιτουμένων και αναγκαιούντων αυτώ ειδών, ήτοι βιβλιοθηκών, πινάκων και λοιπών, ως επίσης και να αγοράζωνται βιβλία δια τα πτωχά παιδιά και ενισχύονται ταύτα οικονομικώς, εφόσον εξαιρεί το εισόδημα τούτο της περιουσίας μου. Την περιουσίαν μου τούτην η εκάστοτε μένουσι εις την κυριότητα του Σχολείου». ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΩΜΟΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Χαράλαμπος Θώμος ήταν έμπορος. Το 1964 στη διαθήκη του αναφέρει: «Η ενταύθα κατά την οδόν Δωδώνης αρ. 9 οικία μου μετά θάνατον της συζύγου μου θα περιέλθει εις το Σχολείον Μαρμάρων υπό τον όρον ότι δεν θα πωληθεί ποτέ, αλλά εκ των εσόδων της θα προμηθεύονται βιβλία οι μαθηταί του Σχολείου και κατ έτος δραχμάς πεντακοσίας θα λαμβάνει ο ιερέας της Κοινότητας όπως μνημονεύει τα ονόματα του διαθέτη και της συζύγου. Η διαχείρισις των εσόδων θα γίνεται από επιτροπήν, εκ του Διευθυντού του Σχολείου, του Προέδρου της Κοινότητος και του Εφημερίου».

21 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 21 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΕΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1998 (Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, Ιωάννινα) Ο Γιάννης Καμπέρης ( ) γεννήθηκε στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων από πτωχούς γονείς. Χωρίς την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Τέρας εργατικότητας και ευφυΐας, δημιούργησε μόνος του πλήθος από επιχειρήσεις (εμπορικές, βιομηχανικές, κατασκευαστικές κ.ά.). Μετά από το σεισμό του έτους 1967, οι ειδικοί έκριναν ότι ο Ναός του Αρχιμανδρειού επλήγη ανεπανόρθωτα και πρέπει να κατεδαφιστεί, αυτός όμως δεν το δέχτηκε. Πήρε την πρωτοβουλία και με δική του δαπάνη (και την τεχνική υποστήριξη του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Μήτση) τον αποκατέστησε. Το μεγάλο του έργο είναι το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα. Στο κέντρο των Ιωαννίνων έχτισε, πάλι με δικά του χρήματα, ένα λαμπρό πολυόροφο κτίριο πολλαπλών δραστηριοτήτων και με θεατρική αίθουσα στην οποία φιλοξενείται το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων. Επιπλέον το προίκισε και με άλλα ακίνητά του, ώστε να εξασφαλιστούν, από τα ενοίκιά τους, τα έξοδα λειτουργίας του. Ακόμη ο Γιάννης Καμπέρης πρωτοστάτησε -και οικονομικά- στην επέκταση του Νοσοκομείου Γεωργίου Χατζηκώστα, στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, στην κατασκευή του πρώτου κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων κ.ά. Διατέλεσε και Δήμαρχος Ιωαννίνων.

22 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 22

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800

Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβοστην Βόρεια Ήπειρο το 1800 ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Ευάγγελος Ζάππας Ο Ευάγγελος Ζάππας (1800 1865) ήταν ένας Έλληνας αγωνιστής του 1821, επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος και εθνικός ευεργέτης. Πρωτοστάτησε και έπαιξε κύριο ρόλο στην

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς, εαρινό εξάμηνο 2015, διδάσκουσα καθηγήτρια Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΙΣΤΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΗ ΕΥΗ ΜΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκπαιδευτικός: Μακρυγιάννη Νικολέτα ΠΕ02 Υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 2 metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 2 ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 3 IΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΓΚΑΣ μαρμάρινο ταφικό μνημείο, του Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και ιστορίας ανέλαβαν εργασίες προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς!

Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς! Δρ. Π.Ν. Στάμου Μάιος 2016 Ο έμπορος Σταμάτης Ρούφος ένας ευεργέτης στα μέσα του 18 ου αιώνα: Μορφώνει και προικίζει παιδιά της Λιβαδειάς! Στο Αρχείο του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες

ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 2 ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 3 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ πέτρινο μνημείο, του Γιώργου Ζογγολόπουλου,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Ιωάννη Καποδίστρια, πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΛΙΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2

ΔΟΛΙΑΝΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2 ΔΟΛΙΑΝΑ 2016-2017 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΑΞΗ: Β2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... ΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ... ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ... ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ... ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη

2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-2018 Τμήμα: Γ 2 Μάθημα: Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης: Μαμίτσα Μαρία, Μάστορα Βεατρίκη Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ευ. Δανίκα Γεννήθηκε στην Κέρκυρα

Διαβάστε περισσότερα

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος

Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Θεσμοί Εκπαίδευσης του Οικουμενικού Ελληνισμού: «Τα ιστορικά σχολεία» Μπούντα Ελένη, Σχολική Σύμβουλος Στην κατηγορία των ιστορικών σχολείων συγκαταλέγονται όλα εκείνα τα εκπαιδευτήρια τα οποία έχουν διανύσει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ 12.5 Ο ελληνισμός της διασποράς 12.5 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ Ελληνισμός της διασποράς είναι το σύνολο των ατόμων που Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 2 preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 3 Η ΝΙΚΗ μαρμάρινο ολόγλυφο του Βάσου Καπάνταη, 1960 (Πρέβεζα) Από

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας - Παπα-θύμιος Βλαχάβας - ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ CITY KALAMPAKA MET Ο Σύλλογος «Παπα - θύμιος» Βλαχάβας ιδρύθηκε το 1985. Μετά το 2001 άρχισε να δραστηριοποιείται δημιουργώντας χορευτικά τμήματα όλων των ηλικιών και πραγματοποιώντας κάθε χρόνο τουλάχιστον τρις μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ 1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ. Α ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. (Λάρισα και Ιπποκράτης)

Εφαρμογές Πληροφορικής στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. (Λάρισα και Ιπποκράτης) Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Εφαρμογές Πληροφορικής στην Ιστορία και τον Πολιτισμό (Λάρισα και Ιπποκράτης) Τμήμα Β2 Καθηγητής : Ρίζος Χαλιαμπάλιας 2 ο ΓΕΛ Λάρισας Σχολικό Έτος 2016-17 Περιεχόμενα Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ

Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Επιµέλεια: Τζίγκας Θωµάς Τσολακίδου Ιωάννα ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΖΗΣ Ένας καινοτόµος καλλιτέχνης Ο Νικόλαος Γύζης υπήρξε ένας από τους πιο σηµαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα καθώς επίσης και ένας από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΞΙ (6) ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ του Κληροδοτήματος «Ελευθ. Μπάρκα» για το ακαδημαϊκό έτος

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΞΙ (6) ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ του Κληροδοτήματος «Ελευθ. Μπάρκα» για το ακαδημαϊκό έτος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Ιωάννινα: 5 / 9 / 2017 Δ/ΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΩΝ Αρίθμ. πρωτ.: 58345/12292 Πληρ.: Β. Βλαχόπουλος Ταχ. Δ/νση: Αβέρωφ 3, Ιωάννινα

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

53. Κεραμικά και Γλυπτά

53. Κεραμικά και Γλυπτά 53. Κεραμικά και Γλυπτά 1736 ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΒΑΣ. ΧΑΙΡΕ ΜΗΤΕΡ, συμμετοχή του γλύπτη στην έκθεση Ανάγλυφου Μαδρίτης, ξύλο και μπρούτζος, διάμετρος 17 εκ. 120-150 1737 ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΤΡΟΥΛΑ μπρούτζινο γλυπτό της

Διαβάστε περισσότερα

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη

Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20 ο ΑΙΩΝΑ Δήμητρα Σκαρώνη Έβια Τσαουσάι Ιωάννα Τιράνα Σοφία Σκαρώνη Βιβλιογραφία : Από βιβλίο : Εικαστικές τέχνες 20 ου αιω της Όλγα Μετζαφου (Επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο

Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 5 δημητρησ νανοπουλοσ Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο Μία ζωή, η επιστήμη κι άλλα παράλληλα σύμπαντα σε συνεργασία με τον ΜΑ ΚΗ Π Ρ ΟΒΑΤΑ στον τρίτο βράχο από τον ήλιο 11 12

Διαβάστε περισσότερα

Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται.

Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται. Τέλη της δεκαετίας του 70. Μεταπολίτευση. Ο πληθυσμός των αστικών κέντρων αυξάνεται. Στη «μικρή μας πόλη», τα Γιάννενα, εκτός από την αστυφιλία, ένας ακόμα λόγος που συμβάλλει στην αύξηση του πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό: 6972015621

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό: 6972015621 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΝΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ. πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους

ΑΘΗΝΑ. πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους ΑΘΗΝΑ πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους !"#$"#%&'(&)*+,#!"#$%&'()"*+&$%,+"!-./'0/"/'1"$*+(&"2&$30'4(5"$6"7%&8()"0'"9%&$2("/'1"!50/:" *$";$'5*/'*0'$2-(:"1%&0',"*+(")(/&5"?"/'1"

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2 2ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό Έτος 2017-18 Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Κουτσούγερας Θανάσης Οικονόμου Τμήμα Γ2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Δανίκα Ευανθία Η τριλογία του Χάνσεν

Διαβάστε περισσότερα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα

Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Αγωγή και Εκπαίδευση στη Νεώτερη Ελλάδα Στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού έγινε σημαντική προσπάθεια Να συσταθούν σχολεία Nα γραφτούν βιβλία Nα εισαχθούν οι θετικές επιστήμες Nα καταπολεμηθεί ο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του»

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Άφυτες, καμπυλωτές βουνοκορφές Και μέσα στα πέτρινα κύματα Στο δίπτυχο αγριάδας και ερημιάς Η Σιάτιστα. Οι Σιατιστινοί αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου

Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Εκκλησίες Παλαιού Φαλήρου Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, όπου υπάγονται οι ενορίες του Παλαιού Φαλήρου ιδρύθηκε το 1974 (Ν.Δ 411-134/16.5.1974) με έδρα τη Νέα Σμύρνη. Πρώτος μητροπολίτης εξελέγη ο Χρυσόστομος

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ο Έλληνας, ο Ευρωπαίος, Homo Universalis ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΣΑ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρωπαϊκή διάσταση του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια στην Ευρώπη του 19ο αιώνα Ο Ιωάννης Καποδίστριας,

Διαβάστε περισσότερα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Κληροδότηματα Σοφίας Χλωρού Ακίνητα επί των οδών : - Πατησίων 146 & Χανίων, Αθήνα - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Λίγα λόγια για τη δωρήτρια : Σύζυγος Νικολάου Χλωρού Στοιχεία Διαθήκης : διαθήκη 01/11/1998, Πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2

Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 Ολυμπιακοί αγώνες ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Α2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Η ΑΡΧΗ Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτοι οι θεοί αγωνίστηκαν στην Ολυμπία! Επίσης κάποιες πηγές αναφέρουν αρκετούς ήρωες ως ιδρυτές των αγώνων. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης 28 ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης μας Γιαννούλας, σφραγίζει μέ διακριτικότητα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας ( ) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης. Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 17 - Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Το Ναύπλιο την εποχή της άφιξης του Καποδίστρια (1828) Χρονολόγιο Ερειπωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΣ χορηγός ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ένα μοναδικό παγκόσμιο φαινόμενο ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ åê äü ôçò ÁÐÅÉÑÙÔÁÍ á íôý ëç & ÌðÜñ êá - 45221 É ù Üí íé íá ôçë. 26510 83338, fax: 26510 22356,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ...

ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΝΟ ΔΙΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ... Είναι μεσημέρι και τα παιδιά του διπλανού σπιτιού βγαίνουν έξω για να παίξουν Μια στέλνουν την μπάλα από εδώ, μια από εκεί, στο τέλος όλο πάνω μου πέφτει.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ. από τα γιάννενα στην ευρώπη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ. από τα γιάννενα στην ευρώπη ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ από τα γιάννενα στην ευρώπη Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ λιθογραφία του Τόμας Άλλομ, 1825 506 507 η πορεία Ο Γεώργιος Χατζηκώστας (ή Χατζή-Κώνστας) ήταν βέρος Γιαννιώτης.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ

ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ Α ΜΕΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΑΞΗ 2 ου ΓΕ.Λ. ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015 1 Πρόλογος Ευεργεσίες: Γέννημα της ψυχής του Έλληνα που ανά τους αιώνες, όταν πρέπει, μεγαλουργεί, θυσιάζεται,

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά»

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» Δήμος Πειραιά «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» ΙΣΤΟΡΙΑ Το πολεοδομικό σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1832 από τους αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και Εδουάρδο Σάουμπερτ, ακολουθώντας στις βασικές του γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμός Απόφασης: 109/2016

Αριθμός Απόφασης: 109/2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Από το πρακτικό με αριθ. /016 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ΘΕΜΑ: Αναμόρφωση (1 η ) προϋπολογισμού κληροδοτήματος «Ελ. Ζωγράφου»

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 2 πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ ορειχάλκινη προτομή, του Παύλου Βρέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 Να απαντηθούν

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του

Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του 19/02/2019 Ο Λαογραφικός Όμιλος Ελλήνων Αμερικής εορτάσε την Επέτειο ίδρυσης του / Ομογένεια Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία η τσιπουροβραδιά το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στο Πολιτιστικό Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ

Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ Κ.Γ Καρυωτάκης Η ΖΩΉ ΚΑΙ ΤΟ ΈΡΓΟ ΤΟΥ Εισαγωγή Ο Κ.Γ Καρυωτάκης έζησε μια πολυτάραχη ζωή και εξέδωσε σχετικά λίγες ποιητικές συλλογές. Ο θάνατός του συντάραξε τον κόσμο των γραμμάτων. Οι λόγοι που τον οδήγησαν

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας- Μεσοπόλεμος) Ενότητα 12: Η Παιδαγωγική στα Διδασκαλεία (20ός αι.)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2017 ΓΕΛ ΑΞΙΟΥ Α 2 Καθηγήτρια: Ορφανίδου Αναστασία Ομάδα: Ναλμπάντη Αναστασία, Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα, Σιάφαλη Μαρία, Σιάφαλη Στέλλα, Τσαρίδου Βασιλεία, Φωτοπούλου Έλενα Ο Δομήνικος

Διαβάστε περισσότερα

Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι ανάγκες των συμπολιτών για ένα ζεστό πιάτο φαί απλώνονται σε όλο το φάσμα του πολεοδομικού συγκροτήματος. Μετά από επτά χρόνια κρίσης στις συνήθεις «ύποπτες» γειτονιές της φτώχειας και της ανέχειας

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου:

Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: Σελίδα: 16 Μέγεθος: 510 cm ² Μέση κυκλοφορία: 7510 Επικοινωνία εντύπου: (210) 8113000 Σελίδα: 9 Μέγεθος: 56 cm ² Μέση κυκλοφορία: 1030 Επικοινωνία εντύπου: 210 5231.831-4 Είδος: Εφημερίδα / Κύρια / Οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΣΙ από την Περιβαλλοντική ομάδα του 6 ου Γυμνασίου Γαλατσίου Κείμενα-επιμέλεια: Άννα Πανοπούλου, φιλόλογος Σχολικό έτος:2012-2013 1 Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια στη Σόφια 3-4 ηµέρες από 119 1η ηµέρα: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ - Μ. ΡΙΛΛΑ - ΣΟΦΙΑ (330χλµ) Νωρίς το πρωί αναχώρηση για τα σύνορα Προµαχώνα. Κάνοντας µία σύντοµη στάση στα αφορολόγητα

Διαβάστε περισσότερα

KARPATHIAN SOCIETY OF APERITANS OMONOIA

KARPATHIAN SOCIETY OF APERITANS OMONOIA KARPATHIAN SOCIETY OF APERITANS OMONOIA ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΕΡΙΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» 22/3/2011 Αξιότιμη κυρία Υπουργέ Οι Σύλλογοί μας αποτελούν τη σημερινή μορφή του ιστορικού Συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ρόδου, το Φαληράκι, η Λέσχη Ρόδου προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

8ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link "Διεθνοποίηση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας - Μια Νέα Διάσταση ΕΚΕ"

8ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link Διεθνοποίηση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας - Μια Νέα Διάσταση ΕΚΕ 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Capital Link "Διεθνοποίηση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας - Μια Νέα Διάσταση ΕΚΕ" Ενότητα: Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ιωάννα Σαπουντζή Εθνική Τράπεζα

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περιπου1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία

3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους. Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία 3 ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου Οι Τρεις Ιεράρχες, η ζωή και το έργο τους Χίος, 29 Ιανουαρίου 2016 Εκπαιδευτικός: Κωσταρή Αντωνία Εισαγωγή Και οι τρεις γεννήθηκαν τον 4ο αιώνα μ.χ., στα Βυζαντινά Χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΟΝΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ Η πρώτη Ακαδημία («των Γάλλων»). Κατά την περίοδο της δεύτερης παρουσίας τους στα Επτάνησα οι Γάλλοι (μετά τη συνθήκη του Τίλσιτ,1807)

Διαβάστε περισσότερα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948 Page 6 of 11 Eντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του συγχωριανού τους βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, στενού συνεργάτη ως πρόσφατα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν μέχρι προχθές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που νοιάζεται για όλους Ο Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην πόλη της Άμαθούντας*. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Ο πατέρας του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

«Χορήγηση βραβείων σχολικών ετών έως »

«Χορήγηση βραβείων σχολικών ετών έως » ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ Κωνσταντίνου Λέτρου ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 5 /2017 Η Διαχειριστική Επιτροπή του κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Λέτρου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, Δήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 2 pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 3 Πρόκειται για πρόπλασμα του τελικού

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Βραβεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους.

Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Κεφάλαιο 14 Ο Φιλελληνισµός (σελ. 126 129) Φιλέλληνες ονοµάζονται οι ξένοι που εµπνεύσθηκαν από την Επανάσταση του 1821 και υποστήριξαν τον αγώνα των εξεγερµένων Ελλήνων µε διάφορους τρόπους. Η προσφορά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γυμνάσιο Αγιάς Η ιδέα του Ωραίου από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: Γυμνάσιο Αγιάς Τμήμα: Β2 Αριθμός μαθητών: 19 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις

Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις 26/12/2018 Βηθλεέμ Ιστορικές και θρησκευτικές αξιώσεις / Επικαιρότητα Η πόλη της Βηθλεέμ είναι ένας προορισμός μεγάλου ενδιαφέροντος όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και ιστορικού. ΘΕΜΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α' Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

1870Οθωμανικό Διοικητήριο

1870Οθωμανικό Διοικητήριο Το έτος 1893 διεδέχθη στην δημαρχία τον Μεχμέτ Εφέντη, ο Χαϊρή Παταντάς. Έμεινε δήμαρχος μέχρι το 1896. Ήταν δραστήριος και με την επίβλεψη του Ιταλού μηχανικού Ιωσήφ Ζουλιέτι, έκτισε το δημαρχείο και

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2017 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Σταύρου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος)

Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Παιδαγωγοί και παιδαγωγική σκέψη στον ελληνόφωνο χώρο (18ος αιώνας Μεσοπόλεμος) Ενότητα 4: Η θεσμοποίηση της Παιδαγωγικής επιστήμης στην

Διαβάστε περισσότερα

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια

Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια 14/07/2019 Ένας θαυμάσιος μαρτυρικός αγιογράφος χωρίς χέρια και πόδια / Ορθόδοξες Προβολές Το 1858 στο χωριό Ουτέβκα της Σαμάρας, στη Ρωσία, γεννήθηκε ο Γρηγόριος Ζουράβλεφ, ένα ιδιαίτερο παιδί όμως αφού

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου 1ο ΕΚ Ευόσμου Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Μάρτιος 2015 Η Ελλάς ευγνωμονούσα Θ. Βρυζάκης (1858) Το γραφείο του Πρωθυπουργού Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα η Ευρωπη γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3413, 16/6/2000

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3413, 16/6/2000 Ο περί Περιουσίας Αποθανόντων Προσώπων (Φορολογικές Διατάξεις) Νόμος του 2000 εκδίδεται με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Αρθρο 52 του Συντάγματος. Αριθμός 78(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... Δημοσθένης Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2010 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΛΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη

Διαβάστε περισσότερα