ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ευεργετες:layout 1 10/2/2009 10:35 μ Page 1 οι ευεργέτες"

Transcript

1 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

2 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 2

3 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ μαρμάρινη προτομή, του Ιωάννη Κόσσου, 1858 (προαύλιο Σχολής Γ. Σταύρου, Ιωάννινα) Ο Γεώργιος Σταύρου ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα και ήταν γιος του περίφημου οικονομικού συμβούλου του Αλή Πασά, μεγαλέμπορου Σταύρου Ιωάννου -Τσαπαλάμου, ο οποίος διατηρούσε επιχειρήσεις και στη Βιέννη. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μπαλαναία Σχολή των Ιωαννίνων, με δάσκαλο τον Αθανάσιο Ψαλίδα. Σε ηλικία 24 ετών πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε στην Εμπορική Σχολή της και ανέλαβε το εμπορικό γραφείο του πατέρα του. Το 1824 κατεβαίνει στην επαναστατημένη Ελλάδα, φέροντας μεγάλο αριθμό όπλων και πολεμοφοδίων. Το 1841 ιδρύει την Εθνική Τράπεζα της οποίας χρημάτησε ισόβιος διοικητής. Παρέμεινε άγαμος και πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 84 ετών. Άφησε την περιουσία του για την ίδρυση Ορφανοτροφείου στα Γιάννενα (στο οικόπεδο της πατρικής του οικίας). Ακόμη κληροδότησε σημαντικά ποσά και μετοχές για τη λειτουργία του, καθώς και την ενίσχυση εκκλησιών και φτωχών οικογενειών στην Αθήνα και τα Γιάννενα. Σήμερα διατηρείται στα Γιάννενα το Κληροδότημα Γεωργίου Σταύρου το οποίο χορηγεί υποτροφίες για σπουδές. Ο Ιωάννης Κόσσος (Τρίπολη 1822-Αθήνα 1873) ήταν ο γλύπτης που είδε πρώτος να στήνονται προτομές και ανδριάντες του στην Αθήνα. Η προτομή του εθνικού ευεργέτη Γ. Σταύρου έγινε εκ του φυσικού, αφού άλλωστε του άρεσε να τον απεικονίζουν. Το έργο έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των προτομών του Κόσσου: ένα πολύ ψηλό κίονα-βάση, λευκές, ψυχρές, λείες επιφάνειες, μάτια χωρίς κόρες που βλέπουν στο πουθενά, μαλλιά με φλογώδεις βοστρύχους, μέρη του προσώπου σε αναλογικές μεταξύ τους σχέσεις, όμοιες με εκείνες των αρχαίων πορτρέτων, και όλα αυτά μέσα στο πνεύμα του νεοκλασικισμού. Ο Κόσσος απαθανάτισε και άλλες ηπειρωτικές φυσιογνωμίες, όπως τον Ευαγγέλη Ζάππα (ανδριάντας 1864, Ζάππειο Αθηνών) και τον Ιωάννη Κωλέττη (προτομή 1846, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Αθηνών).

4 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 4 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (παλαιά Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Οι μέγιστοι εθνικοί ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμάδες (Ιωάννης, Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ) γιοί του Χατζηπαναγιώτη Ζωσιμά από το Γραμμένο, και της γιαννιώτισσας Μαργαρίτας Τσουκαλά, γεννήθηκαν στα Γιάννενα, όλοι τους μεταξύ του 1750 και Πολύ νωρίς αφού μαθήτευσαν, λίγο-πολύ, στην Μπαλαναία Σχολή Ιωαννίνων, ταξίδευσαν στη Νίζνα της Ουκρανίας (Ιωάννης, ο οποίος πέθανε νεότατος, Αναστάσιος και Ζώης) και στο Λιβόρνο της Ιταλίας (Θεοδόσιος, Νικόλαος, και Μιχαήλ). Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν τους απέφεραν τεράστια κέρδη. Στα 1790 ο Νικόλαος μετακομίζει από το Λιβόρνο στη Νίζνα και λίγο αργότερα εγκαθίσταται στη Μόσχα ο Ζώης. Το 1791 πεθαίνει στη Μόσχα ο Θεοδόσιος, όπου πήγε να επισκεφθεί τα αδέλφια του. Το 1809 πεθαίνει -επίσης νέος- στο Λιβόρνο ο Μιχαήλ, στα 1819 στη Νίζνα ο Αναστάσιος και το 1827 στη Μόσχα ο Ζώης, γνωστός ως ο πατήρ της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μόνος επιζών έμεινε ο Νικόλαος. Οι αδελφοί Ζωσιμάδες, με κοινή συμφωνία έμειναν ανύπαντροι, ώστε να μπορέσουν απερίσπαστοι να διαθέσουν την αμύθητη περιουσία τους «εις φωτισμόν και παρηγορίαν της θλιβομένης πατρίδος μας». Η προσφορά όλων των Ζωσιμάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που τους φιλοξένησαν είναι γιγαντιαία: Ευεργέτησαν το Ορφανοτροφείο της Μόσχας, ιδρύματα στη Νίζνα της Ουκρανίας ενώ για τον αγώνα της ανεξαρτησίας διέθεσαν τεράστια ποσά. Ιδρυσαν στα Γιάννενα την περίφημη Ζωσιμαία Σχολή, ανοικοδόμησαν τις εκκλησίες των Ιωαννίνων, χρηματοδότησαν την έκδοση χιλιάδων ελληνικών βιβλίων, ενώ κατείχαν το 25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες δώρησαν στα Γιάννενα.

5 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 5 ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (νέα Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Πρόκειται για αντίγραφο παλαιότερου γλυπτού που υπήρχε στα Γιάννενα, και είχε φιλοτεχνηθεί το 1808 στη Κέρκυρα από τον πρωτοπόρο της νεοελληνικής γλυπτικής Δημήτριο Τριβώλη-Πιέρρη ( ) ο οποίος ήταν συγχρόνως και παιδικός φίλος του γενάρχη των επτανησίων αλλά και γενικά των ελλήνων γλυπτών του 19ου αιώνα, Παύλου Προσαλέντη ( ). Παρακολούθησαν μαζί μαθήματα σχεδίου κοντά στον ιταλό ξυλογλύπτη Luiggi Bossi στην Κέρκυρα και στη συνέχεια πήγαν στη Ρώμη όπου γνωρίστηκαν με τον περίφημο γλύπτη Antonio Canova ( ) και έγιναν μαθητές και φίλοι του. Γύρισαν πάλι μαζί στην Κέρκυρα το 1806 και σε συνεργασία φιλοτέχνησαν από κοινού το πρόπλασμα για το Μνημείο του Ευγένιου Βουλγάρεως, το οποίο δυστυχώς δεν διασώθηκε και καταστράφηκε. Άλλα έργα του Τριβώλη δεν σώζονται λόγω του προώρου θανάτου του. Ο αδόκητος χαμός του δεν επέτρεψε στον καλλιτέχνη να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, αλλά για τους ιστορικούς της τέχνης μένει η εκτίμηση που έτρεφε για αυτόν ο Κανόβα, ο οποίος μετά τον θάνατο του νεαρού γλύπτη κράτησε σχέδια του «σαν ενθύμια του μαθητού του». Δεν είναι γνωστό ποιός παρήγγειλε την προτομή του Ζωσιμά στον καλλιτέχνη, ούτε πως βρέθηκε στα Γιάννενα. Ο Μιχαήλ Ζωσιμάς, πέθανε το 1809, νεότατος στο Λιβόρνο, δηλαδή ένα χρόνο μετά την φιλοτέχνηση της προτομής από τον Τριβώλη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πόζαρε ο ίδιος ο Ζωσιμάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στην Ιταλία. Πιθανώς ο Τριβώλης να έκανε τότε μόνον το πρόπλασμα του γλυπτού και να το ολοκλήρωσε σε μάρμαρο μετά την επιστροφή του στην Κέρκυρα.

6 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 6 ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ του Στέφανου Παπαμιχάλη, 2003 (Δεσποτικό) Ο Ιωάννης Δομπόλης ( ) γεννήθηκε στη Νίζνα της Ουκρανίας και πέθανε στην Πετρούπολη. Η καταγωγή του ήταν από το Δεσποτικό των Ιωαννίνων. Τα ελληνικά, και παράλληλα τα ρωσικά και τα γαλλικά, τα έμαθε στη γενέτειρά του. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και αύξησε σημαντικά τη μεγάλη περιουσία που ήδη είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Τριαντάφυλλος. Το 1809 γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την εκλογή του τελευταίου ως κυβερνήτη της Ελλάδας ήρθε μαζί του στην Αίγινα και ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών. Το 1830 λόγω προβλημάτων υγείας επέστρεψε στην Πετρούπολη όπου τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας. Με τη διαθήκη του κληροδότησε ρούβλια (ποσό τεράστιο για την εποχή) στο Ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση και συντήρηση στην Αθήνα Πανεπιστημίου με την επωνυμία Καποδιστριακό. Σημαντικά ποσά διέθεσε, επίσης, για την χορήγηση υποτροφιών σε ηπειρώτες σπουδαστές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία 50 από αυτούς να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Ένα μέρος της περιουσίας του Ιωάννη Δομπόλη εξανεμίστηκε αργότερα με τη ρωσική επανάσταση του 1917.

7 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 7 ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1978 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Ζώης Καπλάνης ( ) γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία γι αυτό ήρθε στα Γιάννενα να δουλέψει σε γουναράδες συγγενείς του. Σύντομα ξενιτεύτηκε στο Βουκουρέστι, αλλά γρήγορα εγκαταστάθηκε στη Μόσχα όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Σεμνός και λιτός στη ζωή του (ουδέποτε παντρεύτηκε), αφιέρωσε τη ζωή του σε αγαθοεργίες, με απόλυτη διακριτικότητα. Δώρισε τεράστιο ποσό στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο Μόσχας, ενώ τους τόκους από τις καταθέσεις του τους εκχώρησε στο Γ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ανέλαβε την ανέγερση της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων, την οποία και προίκισε με σημαντικά κονδύλια. Διέθεσε μεγάλα ποσά για την Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Αθωνιάδα, την Πατμιάδα, το Νοσοκομείο της Νίζνας στην Ουκρανία και για πλήθος αγαθοεργιών στα Γιάννενα και το χωριό του. Ο Καπλάνης πέθανε στη Μόσχα. ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Δημήτρη Αρμακόλα, 1982 (Γραμμένο)

8 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 8 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΑΡΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Φωκίωνα Ρωκ, 1921 (Μονοδέντρι) Οι αδελφοί Μάνθος Ριζάρης ( ) και Γεώργιος ( ), που γεννήθηκαν στο Μονοδέντρι του Ζαγορίου, έμειναν ορφανοί σε μικρή ηλικία και μετανάστευσαν στη Ρωσία, όπου βρισκόταν ο θείος τους. Με τη σημαντική περιουσία που απέκτησαν βοήθησαν τη Φιλική Εταιρεία, της οποίας μάλιστα ο Μάνθος έγινε μέλος, και έστειλαν στον φίλο τους Αλέξανδρο Υψηλάντη σημαντικά ποσά για τις ανάγκες του αγώνα του. Μετά την απελευθέρωση και τον θάνατο του Μάνθου, ο Γεώργιος Ριζάρης, αφού περισυνέλεξε το σύνολο της τεράστιας περιουσίας τους, έφυγε οριστικά από τη Ρωσία και στα 1837 έφτασε στην Αθήνα, με σκοπό να ενισχύσει με κάθε τρόπο την παιδεία της ελληνικής νεολαίας. Διέθεσε ρούβλια - μυθικό ποσό για την εποχή - για να ιδρυθούν στο Μονοδέντρι οικοτροφείο - σχολείο και στην πρωτεύουσα Εκκλησιαστική Σχολή. Το Ριζάρειο Ίδρυμα διαθέτει και σήμερα γιγαντιαία περιουσία, την οποία αξιοποιεί σύμφωνα με τη βούληση των δύο ηπειρωτών ευεργετών. Ο γαλλικής καταγωγής Φωκίων Ρωκ (Αργοστόλι 1891-Αθήνα 1945) -η γιαγιά του ήταν η Σοφία Ρωκ η οποία έκανε παρέα με το Λόρδο Μπάυρον το έτος 1810 στην Αθήνα -στηρίχτηκε για τη φιλοτέχνηση της προτομής στην ελαιογραφία του μεγάλου Νικηφόρου Λύτρα, η οποία βρίσκεται στο Ριζάρειο Ίδρυμα των Αθηνών. Ο καλλιτέχνης συνδυάζει τη ρεαλιστική περιγραφή με την έμφαση στη λιτότητα της μορφής και την επιβολή των όγκων. Δίνει το κεφάλι με καθαρά περιγραφικό τρόπο, στραμμένο ελαφρά προς τα δεξιά, ώστε να αποφεύγεται η ακινησία και η αυστηρή μετωπικότητα. Το πορτρέτο είναι σμιλευμένο σε καθαρό άσπρο παριανό μάρμαρο και η τεχνική της λάξευσης εξαιρετική. Περίτεχνη είναι και η κολώνα-βάση. Στήθηκε το 1921 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Επανάσταση του Δίπλα προς τιμή του αδερφού του Γεωργίου, του Μάνθου Ριζάρη στήθηκε τύμβος-πάλι έργο του Ρωκπου παρουσιάζεται στο κεφάλ. Μνημεία, γιατί δεν διασώθηκαν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του για να τοποθετηθεί προτομή. Ο Φωκίων Ρωκ έγινε γνωστός στο πανελλήνιο χάρη στο κυριότερο έργο του, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, εμπρός από τη σημερινή Βουλή.

9 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 9 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ μαρμάρινη προτομή, του Μιχάλη Τόμπρου, 1955 (Μέτσοβο) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ ( ) γεννήθηκε στο Μέτσοβο, αλλά σε ηλικία 22 ετών ξενιτεύτηκε στην Αίγυπτο, όπου βρίσκονταν ήδη αρκετοί συγγενείς του. Πλούτισε γρήγορα ενώ συγχρόνως ηγήθηκε της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Ο κατάλογος των ευεργεσιών του είναι εντυπωσιακός: Στην Αλεξάνδρεια δημιούργησε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, το Παρθεναγωγείο και διέθεσε αρκετά ποσά για εκπαιδευτικα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στη γενετειρά του κατέλειπε άφθονα χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Στην Αθήνα χρηματοδότησε (μαζί με τους Μιχ. Τοσίτσα και Ν. Στουρνάρα) την ανέγερση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Ευελπίδων, των ομώνυμων φυλακών, το Ωδείο, τους ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του Γρηγορίου του Ε, το καλλιμάρμαρο Παναθηναικό Στάδιο και άλλα. Ακόμη την Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή Λάρισας και το ιστορικό θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.

10 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 10 ΒΑΡΩΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινο άγαλμα, του Γιάννη Παππά, 1956 (Μέτσοβο) ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινη προτομή του Μιχάλη Τόμπρου, 1954 (Μέτσοβο) Ο Μιχαήλ Τοσίτσας ( ) είναι από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες. Γεννήθηκε στο Μέτσοβο, εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με πολλές στερήσεις, και κατέληξε στην Αλεξάνδρεια όπου δημιούργησε τεράστια περιουσία, ως έμπορος και τραπεζίτης. Από τα σημαντικότερα έργα ευποιίας του είναι στην Αλεξάνδρεια το Ελληνικό Νοσοκομείο τα τρία Τοσίτσεια Σχολεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού. Στο Μέτσοβο ίδρυσε επίσης σχολείο, ενώ ενίσχυσε χρηματικά το Ελληνικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα κληροδοτεί μεγάλα ποσά για το Πανεπιστήμιο, το Αρσάκειο, το Πολιτικό Γεν. Νοσοκομείο, το Αμαλίειο Οικοτροφείο, το Οφθαλμιατρείο και, κυρίως, για την κατασκευή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο Μιχάλης Τόμπρος (Αθήνα 1889-Αθήνα 1974) δεν απέκτησε τη δόξα και τη φήμη από τις προτομές του, οι οποίες πάντως χαρακτηρίζονται από τη λιτότητα των μορφών και την τάση για σχηματοποίηση, όπως και η παρατιθέμενη του Μιχαήλ Τοσίτσα. Πέρασε στην κορυφή των νεοελλήνων γλυπτών ήδη από τη δεκαετία του 20, όταν υλοποίησε πρωτοποριακές, καθώς εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυβιστικές και σουρεαλιστικές συνθέσεις, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους τεχνοκριτικούς. Είναι ευτύχημα το ότι υπάρχουν δύο προτομές του στο Μέτσοβο καθώς και ένας περίτεχνος ανδριάντας του στην Κόνιτσα -η βασίλισσα Φρειδερίκη -που βρίσκεται όμως φυλακισμένος σε μια σκοτεινή αποθήκη. Ο ανδριάντας είναι από τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Παππά (Κωνσταντινούπολη Αθήνα 2005) που σφράγισε με τη γλυπτική παρουσία του την εποχή του. Το παρατιθέμενο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγαλμάτων του καλλιτέχνη. Κατάλευκο μάρμαρο, λιτές φόρμες, μεταφορά του ουσιαστικού περιεχομένου του προσώπου, αυστηρότητα των επιφανειών και πλαστική πληρότητα. Τοποθετεί τον ευεργέτη σε μελετημένη καθιστή θέση, τον ντύνει με αριστοκρατική μπέρτα χωρίς μανίκια και αποδίδει το βλέμμα του με μισόκλειστα μάτια, σαν να ονειρεύεται. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να προσδώσει στα υπαίθρια γλυπτά του ένα στατικό χαρακτήρα που να απαλλάσσει από τις έντονες κινήσεις, όπως θεωρεί ότι τους αρμόζει. Σε όλη τη δημιουργική σταδιοδρομία του Παππά, αφετηρία είναι η ανθρώπινη μορφή που αποτελεί γι αυτόν «ανεξάντλητη πηγή συγκινήσεων και γνώσης». Το έργο του φανερώνει τη συνειδητή προσπάθεια να παραμείνει παραστατικός, ενώ παράλληλα καταμαρτυρεί και τις ολοφάνερες επιδράσεις των σύγχρονων ευρωπαϊκών κινημάτων και των αρχαίων ελληνικών και αιγυπτιακών προτύπων που μελέτησε. Ο βαρώνος Μιχαήλ Αν. Τοσίτσας ( ) ήταν γόνος της γνωστής μετσοβίτικης οικογένειας. Ο θείος του Θεόδωρος Τοσίτσας ( ) ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Ο Μιχαήλ, που δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, έζησε στην Ελβετία και ουδέποτε επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τον πατέρα του, την οποία αύξησε επενδύοντας σε ακίνητα στην Ελβετία και σε χρεώγραφα στην Αμερική. Επί δέκα περίπου χρόνια είχε επικοινωνία με τον πολιτικό και μακρινό συγγενή του Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος τον έπεισε το 1947, να διαθέσει την αμύθητη περιουσία του για την σύσταση του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή αναπτύσσει από τότε δραστηριότητα στο Μέτσοβο. Έτσι στα ερείπια του σπιτιού του Τοσίτσα ιδρύθηκε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη, Νοσοκομείο (το σημερινό Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο), Ξυλουργικό Εργοστάσιο, Γαλακτοκομική και Τυροκομική Σχολή, Οινοποιείο, ανακατασκευάστηκαν τα σχολεία του Μετσόβου κ.α. Ακόμη με έσοδα του Ιδρύματος κατασκευάστηκε στην Κηφισιά των Αθηνών Φοιτητική Εστία Ηπειρωτών για τους σπουδαστές από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ήταν ιδιαίτερα φιλότεχνος και κατέλιπε σημαντική καλλιτεχνική συλλογή. Ζήτησε -επειδή ήταν άτεκνος- από τον Ευάγγελο Αβέρωφ να προσθέσει στο όνομά του και το Τοσίτσας και να αναλάβει ισόβιος εκτελεστής της διαθήκης του. Ο ηπειρώτης ευπατρίδης δέχθηκε, ως Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας πλέον αλλά με τον όρο «ότι δεν θα κληρονομήσει οτιδήποτε από την περιουσία καθώς ούτε καν τη νόμιμη μοίρα».

11 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 11

12 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 12 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Kώστα Καζάκου, 2008 (Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα, Ιωάννινα) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Χατζηκώστας ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σε ηλικία 15 χρόνων στάλθηκε από τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε τα μυστικά του εμπορίου. Το 1815 βρέθηκε στη Μόσχα όπου ανέλαβε τις επιχειρήσεις του αποθανόντος αδελφού του. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μελαχρινού με την οποία απέκτησε 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Στη Ρωσία ανέπτυξε επαφές με τους Ζωσιμάδες και τους Ριζάρηδες, πρωτοστατώντας στη διενέργεια εράνων για τις ανάγκες του αγώνα του Η προσφορά του σε αγαθοεργίες είναι τεράστια. Αποπεράτωσε στα Γιάννενα τους ναούς της Μητροπόλεως και του Αγίου Νικολάου, ενώ διέθεσε τα κονδύλια για την ανέγερση Νοσοκομείου, που φέρει και σήμερα το όνομά του. Ακόμη ίδρυσε το ομώνυμο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, το Ορφανοτροφείο Αθηνών, το Σχολείο των Δερβιζιάνων, προίκισε το Ορφανοτροφείο Μόσχας κ.α. Ο ευεργέτης χτένιζε τα μαλλιά του σε κότσο, όπως εύστοχα τον αποδίδει ο Κ. Καζάκος στην προτομή του. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1978 ( Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα)

13 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 13 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΑΓΚΑΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή του Δημητρίου Φιλιππότη, 1902 (Βήσσανη) Την περίτεχνη προτομή υπογράφει ο Δημήτριος Φιλιππότης (Πύργος Τήνου Αθήνα 1919), ο πρωτοπόρος γλύπτης από την Τήνο -και αυτόςπου άνοιξε καινούργιους δρόμους στη νεοελληνική γλυπτική. Προσεγμένο στις λεπτομέρειες το έργο ξεφεύγει από την ψυχρή στατικότητα και αποτυπώνει, με το βλέμμα του, την ηρεμία και τη σιγουριά του εικονιζόμενου. Ο Φιλιππότης απέδιδε με εξαιρετική πιστότητα τα χαρακτηριστικά στις προτομές του παρότι συνήθως δούλευε από φωτογραφίες. Η ικανότητά του αυτή είναι περισσότερο εμφανής στις μορφές των ωρίμων ατόμων όπως ο εικονιζόμενος. Το ότι βρέθηκε ένα τόσο σημαντικό γλυπτό στο ακριτικό χωριό της Ηπείρου είναι αξιοσημείωτο. Ο Δ. Φιλιππότης έφερε επανάσταση στην επικρατούσα την εποχή εκείνη θεματολογία της ελληνικής γλυπτικής, με την απόφασή του να ασχοληθεί κυρίως με θέματα της καθημερινής ζωής, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τότε. Από τα έργα του διάσημα είναι τα Θεριστής και Ξυλοθραύστης που βρίσκονται στον κήπο του Ζαππείου στην Αθήνα. Η μεγάλη οικογένεια των Φιλιππότηδων ανέδειξε πολλούς και εξαιρετικούς γλύπτες, όπως τους Αυγουστή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1916), Στρατή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1937), Ευαγγελία Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1948) κ.ά. Ο εικονιζόμενος στην προτομή Νικόλαος Βράγκαλης ( ) είναι ευεργέτης της Βήσσανης. Ξεκίνησε ως αρτοποιός στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε μεγάλη βιομηχανία αρτοποιίας και αλευροποιίας. Κατέλιπε τη σημαντική περιουσία του στο χωριό του.

14 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 14 ΣΟΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 (Πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα) Ο Σόλων Ζωγράφος ήταν γιος του εθνικού ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου και αδερφός του Γεωργίου Ζωγράφου, Προέδρου της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το Η Ελένη Ζωγράφου ( ) ήταν κόρη του μεγάλου αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Παντρεύτηκε τον Σόλωνα νεότατη. Έζησε για μερικά χρόνια στη Θεσσαλία, στα απέραντα κτήματα του συζύγου τη. Στη συνέχεια ζούσε μεταξύ Αθηνών και Γαλλίας. Πέθανε στην Αυστρία, αφού προηγουμένως κληροδότησε την τεράστια οικογενειακή της περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις, κοσμήματα) στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Με το προϊόν του κληροδοτήματος έγινε ο Ζωγράφιος Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών. ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 ( πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα)

15 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 15 ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Henri-Michel-Antoine Chapu, 1886 (Πάρκο Ωρολογίου, Ιωάννινα) Η προτομή φιλοτεχνήθηκε εκ του φυσικού δεδομένου ότι εκείνη την εποχή τόσο ο γλύπτης, αλλά και ο ευεργέτης ζούσαν στο Παρίσι. Ο Zωγράφος παριστάνεται αγέρωχος, έχοντας αποφασιστική όψη, δυνατό βλέμμα και αριστοκρατικό ντύσιμο. Ο γνωστός γάλλος γλύπτης Ανρί- Μισέλ-Αντουάν Σαπού ( ) είναι από τις διασημότητες της εποχής του. Έκανε το πρόπλασμα του μνημείου του Λόρδου Μπάυρον, που βρίσκεται στον Ζάππειο Κήπο, δεν πρόλαβε όμως να το φιλοτεχνήσει σε μάρμαρο κάτι που ανέλαβε ο συνεργάτης του Alexander Falguire. Ο εθνικός ευεργέτης Χρηστάκης Β. Ζωγράφος ( ) γεννήθηκε στο Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήδη βρισκόταν ο πατέρας του. Στην Πόλη διέπρεψε στις τραπεζικές εργασίες και έγινε πάμπλουτος. Η Οθωμανική Κυβέρνηση, μάλιστα, τον είχε οικονομικό σύμβουλο. Ο Ζωγράφος έκτισε στην Κωνσταντινούπολη το Μέγαρο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, την Βιβλιοθήκη και το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, ενώ ενίσχυσε με σημαντικά ποσά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τον Ηπειρωτικό Σύλλογο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία και Οικοτροφεία, κατασκεύασε Yδραγωγείο και Σταθμό Χωροφυλακής κ.α. Το 1894 ενίσχυσε και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο ενόψει των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, όπως -πιο πριν- και τον γαμπρό του Κωνσταντίνο Καραπάνο για τις ανασκαφές της Δωδώνης. Οι ευεργεσίες του είναι τεράστιες. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του έμενε μονίμως στο Παρίσι.

16 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 16 ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο Αλέξιος Τράντας ( ) γεννήθηκε στη Βούρμπιανη της Κόνιτσας. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 ήρθε στην Αθήνα, όπου άνοιξε ιατρείο. Ο Α. Τράντας θεωρείται από τους κορυφαίους οφθαλμιάτρους της εποχής του. Αγωνίστηκε για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και προσέφερε δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες του σε όλους τους Ηπειρώτες. Στη Βούρμπιανη έλεγαν: «κάθε φτωχός της Βούρμπιανης έχει το αρνί του από τον Τράντα, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα». Έγραψε επίσης και πολλές επιστημονικές και λαογραφικές εργασίες. Κληροδότησε χρυσές λίρες, με τις οποίες δημιουργήθηκε το γνωστό ομώνυμο κληροδότημα, για κοινοφελή έργα στη Βούρμπιανη. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών στην Αθήνα. ΧΑΡΙΣΗΣ ΖΗΚΟΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο βουρμπιανίτης Χαρίσης Ζήκος ( ) ήταν τσοπάνος - κτηματίας και έζησε κατά διαστήματα στην Αθήνα, όπου και πέθανε. Με τη διαθήκη του κληροδότησε στο χωριό σημαντικό ποσό χρημάτων (σε ετήσια βάση) για τη συντήρηση του σχολείου και την πληρωμή του διδασκάλου, για να επισκευάζονται οι εκκλησίες και για να προικίζονται τα άπορα κορίτσια. Ακόμη άφησε στη Βούρμπιανη τα δύο ακίνητά του στην Αθήνα (στις οδούς Ευριπίδου και Σοφοκλέους) ώστε από τα εισοδήματά τους να ιδρυθεί παρθεναγωγείο, να μισθοδοτείται η δασκάλα, να κατασκευαστούν και να συντηρούνται δρόμοι, και γεφύρια κ.ά. Χάρη στο κληροδότημα του Χ. Ζήκου η Βούρμπιανη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα «είχε το καλλίτερον Σχολείον εν Ηπείρω, περιλαμβάνον Ελληνικόν, Δημοτικόν και Παρθεναγωγείον».

17 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1980 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Κώστας Ν. Κατσάρης ( ) γεννήθηκε στο Καλέντζι Ιωαννίνων από γονείς φτωχούς αγρότες. Νεαρός εγκαθίσταται στην Αθήνας και διαπρέπει στις εμπορικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έκανε πολύ μεγάλη δωρεά προς την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και άλλες μικρότερες προς πνευματικά ιδρύματα των Αθηνών. Με ιδιόχειρη διαθήκη του παρήγγειλε να συσταθεί Ίδρυμα με το όνομά του, όπως και έγινε. Κατέλειπε για τον σκοπό αυτόν, τρία οικόπεδα στην Αθήνα, το 85% της επιχείρησής του, χρυσές λίρες, μετρητά σε ξένα νομίσματα κ.α. Επίσης προικοδότησε το χωριό του με μόνιμους πόρους για τη βοήθεια ορφανών και τέκνων θυμάτων πολέμου. Ο Κ. Κατσάρης είχε ενεργό συμμετοχή στις οργανώσεις της ηπειρωτικής ομογένειας των Αθηνών. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1987 (Πάρκο Χρήστου Κατσάρη, Ιωάννινα) Ο αδελφός του Κώστα, Χρήστος Ν. Κατσάρης ( ) κληροδότησε την περιουσία του στο Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα παραχώρησε οικόπεδο στην Αθήνα (λεωφόρος Κηφισίας) και κατάστημα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, και 50 εκ. δραχμές για την κατασκευή έργων. Ακόμη δώρισε στο Δήμο ακίνητο στην Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, με εντολή να εκποιηθεί για να γίνουν επίσης έργα στα Γιάννενα. Επί πλέον ο Χ. Κατσάρης ευεργέτησε ποικιλότροπα και το χωριό του, χτίζοντας Ταπητουργείο και Κοινοτικό Κατάστημα, ενώ διέθεσε οικόπεδο για το Κοινοτικό Γυμναστήριο, διαμόρφωσε την κεντρική πλατεία κ.α. Δεν ήταν επιχειρηματίας αλλά μόνον υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Ένας άλλος αδελφός τους (επίσης ευεργέτης) έζησε στο Βόλο.

18 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 18 ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, 2004 (Αναγνωστοπούλειος Σχολή, Κόνιτσα) Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ( ), γνωστός ανά τον κόσμο ως Μιχαήλ Ανάγνος, γεννήθηκε στο Πάπιγκο. Μετά τη φοίτησή του στη Ζωσιμαία Σχολή σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γνωρίζεται με τον αμερικανό φιλέλληνα Σάμουελ Χάου ο οποίος και τον καλεί στη Βοστώνη για να διδάξει ελληνικά και λατινικά στη Σχολή Τυφλών που είχε ιδρύσει. Σύντομα ο Ανάγνος αναδείχτηκε σε διεθνούς φήμης τυφλολόγο. Το 1900 επισκέφθηκε τα Γιάννενα και προσέφερε σημαντικά ποσά στη Ζωσιμαία Σχολή, στην Ιερατική Σχολή Νήσου και στο Τουρκικό Παρθεναγωγείο. Την χρηματική του περιουσία κατέθεσε σε Τράπεζα και διέταξε από τους τόκους της το ένα έκτο να δίδεται στο Παρθεναγωγείο Παπίγκου, το δε υπόλοιπο για να γίνει σχολείο «παρόμοιον με τα άριστα εν Γερμανία και να φοιτώσιν εν αυτώ παίδες άνευ διακρίσεως, φυλής, θρησκείας, χρώματος και κοινωνικής θέσεως». Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε η Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή Κόνιτσας.

19 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 19 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΧΤΟΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1995 (Μέτσοβο) Ο μετσοβίτης οικολόγος, λόγιος και ευεργέτης Νικόλαος Πίχτος ( ) σπούδασε νομικά σε Αθήνα, Γαλλία και Γερμανία. Περιηγήθηκε ολόκληρη την περιοχή του Μετσόβου και εξέδωσε ένα ενδιαφέρον έργο με τίτλο Αισθητική της Πίνδου. Κατέλιπε στη γενέτειρα του τη μεγάλη του περιουσία που βρισκόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

20 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 20 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΙΩΤΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Φίλιππος Γιώτης ήταν αγρότης από τα Μάρμαρα. Το 1934 στη διαθήκη του αναφέρει : «Άσπασαν την λοιπήν ως άνω περιουσίαν μου κλειροδοτώ εις το Κοινοτικόν Σχολείον Μαρμάρων, ίνα δια του ετησίου αυτού εισοδήματος πλουτίζεται το Κοινοτικόν Σχολείον δια των απαιτουμένων και αναγκαιούντων αυτώ ειδών, ήτοι βιβλιοθηκών, πινάκων και λοιπών, ως επίσης και να αγοράζωνται βιβλία δια τα πτωχά παιδιά και ενισχύονται ταύτα οικονομικώς, εφόσον εξαιρεί το εισόδημα τούτο της περιουσίας μου. Την περιουσίαν μου τούτην η εκάστοτε μένουσι εις την κυριότητα του Σχολείου». ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΩΜΟΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Χαράλαμπος Θώμος ήταν έμπορος. Το 1964 στη διαθήκη του αναφέρει: «Η ενταύθα κατά την οδόν Δωδώνης αρ. 9 οικία μου μετά θάνατον της συζύγου μου θα περιέλθει εις το Σχολείον Μαρμάρων υπό τον όρον ότι δεν θα πωληθεί ποτέ, αλλά εκ των εσόδων της θα προμηθεύονται βιβλία οι μαθηταί του Σχολείου και κατ έτος δραχμάς πεντακοσίας θα λαμβάνει ο ιερέας της Κοινότητας όπως μνημονεύει τα ονόματα του διαθέτη και της συζύγου. Η διαχείρισις των εσόδων θα γίνεται από επιτροπήν, εκ του Διευθυντού του Σχολείου, του Προέδρου της Κοινότητος και του Εφημερίου».

21 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 21 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΕΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1998 (Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, Ιωάννινα) Ο Γιάννης Καμπέρης ( ) γεννήθηκε στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων από πτωχούς γονείς. Χωρίς την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Τέρας εργατικότητας και ευφυΐας, δημιούργησε μόνος του πλήθος από επιχειρήσεις (εμπορικές, βιομηχανικές, κατασκευαστικές κ.ά.). Μετά από το σεισμό του έτους 1967, οι ειδικοί έκριναν ότι ο Ναός του Αρχιμανδρειού επλήγη ανεπανόρθωτα και πρέπει να κατεδαφιστεί, αυτός όμως δεν το δέχτηκε. Πήρε την πρωτοβουλία και με δική του δαπάνη (και την τεχνική υποστήριξη του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Μήτση) τον αποκατέστησε. Το μεγάλο του έργο είναι το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα. Στο κέντρο των Ιωαννίνων έχτισε, πάλι με δικά του χρήματα, ένα λαμπρό πολυόροφο κτίριο πολλαπλών δραστηριοτήτων και με θεατρική αίθουσα στην οποία φιλοξενείται το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων. Επιπλέον το προίκισε και με άλλα ακίνητά του, ώστε να εξασφαλιστούν, από τα ενοίκιά τους, τα έξοδα λειτουργίας του. Ακόμη ο Γιάννης Καμπέρης πρωτοστάτησε -και οικονομικά- στην επέκταση του Νοσοκομείου Γεωργίου Χατζηκώστα, στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, στην κατασκευή του πρώτου κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων κ.ά. Διατέλεσε και Δήμαρχος Ιωαννίνων.

22 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 22

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς, εαρινό εξάμηνο 2015, διδάσκουσα καθηγήτρια Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΘΝΙΚΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΜΗΜΑ Α2 ΟΜΑΔΑ Δ ΜΙΣΤΗΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΠΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΗ ΕΥΗ ΜΑΤΑΝΟΒΙΤΣ ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΣΩΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Εκπαιδευτικός: Μακρυγιάννη Νικολέτα ΠΕ02 Υπήρξε επιχειρηματίας, τραπεζίτης και

Διαβάστε περισσότερα

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 2 metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 2 ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 3 IΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΓΚΑΣ μαρμάρινο ταφικό μνημείο, του Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα

Επιχειρηµατίας, Φιλικός, διοικητικό στέλεχος, πολιτικός Ιωάννινα Επώνυµο Όνοµα Υπογραφή Σταύρου - Τσιαπαλάµος Γεώργιος Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος Γέννησης Καταγωγής Θανάτου Χρόνος Θανάτου Βιογραφικά

Διαβάστε περισσότερα

ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες

ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 1 οι γυναίκες ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 2 ginaikes:layout 1 10/2/2009 10:49 μ Page 3 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΖΑΛΟΓΓΟΥ πέτρινο μνημείο, του Γιώργου Ζογγολόπουλου,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα

preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 1 η πρέβεζα preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 2 preveza:layout 1 10/2/2009 10:55 μ Page 3 Η ΝΙΚΗ μαρμάρινο ολόγλυφο του Βάσου Καπάνταη, 1960 (Πρέβεζα) Από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ 1 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ (ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ) ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ. Α ΠΑΛΑΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Κατά

Διαβάστε περισσότερα

53. Κεραμικά και Γλυπτά

53. Κεραμικά και Γλυπτά 53. Κεραμικά και Γλυπτά 1736 ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΒΑΣ. ΧΑΙΡΕ ΜΗΤΕΡ, συμμετοχή του γλύπτη στην έκθεση Ανάγλυφου Μαδρίτης, ξύλο και μπρούτζος, διάμετρος 17 εκ. 120-150 1737 ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΑΝΤΡΟΥΛΑ μπρούτζινο γλυπτό της

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό: 6972015621

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό: 6972015621 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΝΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΣ Ε.Ε.ΔΙ.Π. ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ του Π.Τ.Δ.Ε του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Διεύθυνση: ΙΚΑΡΟΥ 5 45221 Ιωάννινα Τηλέφωνα: Γραφείου: 2651005872 Σπιτιού: 2651043808 Κινητό:

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 Να απαντηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων

1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1. το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 1 το αρχαιολογικό μουσείο ιωαννίνων 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 2 1:Layout 1 10/2/2009 11:00 μ Page 3 ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΥΡΡΟΣ αντίγραφο από πρωτότυπο του 3ου π.χ. αι. της

Διαβάστε περισσότερα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Κληροδότηματα Σοφίας Χλωρού Ακίνητα επί των οδών : - Πατησίων 146 & Χανίων, Αθήνα - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Λίγα λόγια για τη δωρήτρια : Σύζυγος Νικολάου Χλωρού Στοιχεία Διαθήκης : διαθήκη 01/11/1998, Πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης 28 ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης μας Γιαννούλας, σφραγίζει μέ διακριτικότητα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ. από τα γιάννενα στην ευρώπη

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ. από τα γιάννενα στην ευρώπη ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ από τα γιάννενα στην ευρώπη Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ λιθογραφία του Τόμας Άλλομ, 1825 506 507 η πορεία Ο Γεώργιος Χατζηκώστας (ή Χατζή-Κώνστας) ήταν βέρος Γιαννιώτης.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του»

Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Θέμα εισήγησης : «Το Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας και η προσφορά του» Άφυτες, καμπυλωτές βουνοκορφές Και μέσα στα πέτρινα κύματα Στο δίπτυχο αγριάδας και ερημιάς Η Σιάτιστα. Οι Σιατιστινοί αναπτύσσουν

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ρόδου, το Φαληράκι, η Λέσχη Ρόδου προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά»

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» Δήμος Πειραιά «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» ΙΣΤΟΡΙΑ Το πολεοδομικό σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1832 από τους αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και Εδουάρδο Σάουμπερτ, ακολουθώντας στις βασικές του γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=32620948 Page 6 of 11 Eντελώς διαφορετική εικόνα για την οικονομική κατάσταση του συγχωριανού τους βουλευτή Γιάννη Ανδριανού, στενού συνεργάτη ως πρόσφατα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, είχαν μέχρι προχθές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ. 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων Ψάλλα Αθανασία ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΒΡΑΔΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ 1ο ΜΕΡΟΣ ΑΘΗΝΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΟΝΑΧΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 500.000 60. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1. Έσοδα τόκων 60.000 2. Έσοδα Χρεογράφων 100.000 3. Έσοδα διάφορα 40.000 Σύνολο Εσόδων Λογ/σμού 60 200.000 1. Μισθοί Διοίκησης 170.000 2. Αμοιβή & Έξοδα

Διαβάστε περισσότερα

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί

πολιτικοι:layout 1 10/2/ :54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 1 οι πολιτικοί πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 2 πολιτικοι:layout 1 10/2/2009 10:54 πμ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΚΑΛΩΦ ορειχάλκινη προτομή, του Παύλου Βρέλλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης

Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Επώνυµο Τοµπάζης /Τουµπάζης - Γιακουµάκης Όνοµα Υπογραφή Μανώλης Σφραγίδα Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Σφραγίδες Ελευθερίας, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1983 Ιδιότητα Γέννησης Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Το Δίον ήταν μια αρχαιότατη πόλη στρατηγικής σημασίας και μια από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες. Η γεωγραφική θέση

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία

Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Ένα μικρό μουσείο Μια μεγάλη ιστορία Το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στον κερκυραίο Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, Α' Κυβερνήτη της Ελλάδας και κορυφαίο ευρωπαίο διπλωμάτη, βρίσκεται στην γενέτειρά του, την Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία

Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας Τελετή Αποφοίτησης 29 Ιουνίου 2016 Βραβεία 1. Βραβείο Συνεργατισμού ( 350) Απονέμεται στον άριστο σε ήθος τελειόφοιτο μαθητή με την υψηλότερη γενική βαθμολογία. Βραβεύεται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΘΕΣΗ:... Αριθ. Πρωτ.:... ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ:... Κωδικός... ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ:... Αριθ. Πρωτ.:... ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ:... Κωδικός... ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ:... Αριθ. Πρωτ.:... ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ:... Κωδικός... ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ: ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: ΕΤΟΣ 2013 1. Στοιχεία του ή της

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περιπου1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης

αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης ζωγραφική - κόσμημα Η Ρουμπίνα Σαρελάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Αρχικά μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Π. Σαραφιανό, Ν.Νικολάου και Γ. Μόραλη. Τελείωσε το Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων

pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 1 δημοτική πινακοθήκη ιωαννίνων pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 2 pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:38 μ Page 3 Πρόκειται για πρόπλασμα του τελικού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ: ΕΝΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που νοιάζεται για όλους Ο Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην πόλη της Άμαθούντας*. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Ο πατέρας του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... Δημοσθένης Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Επιμέλεια κειμένου - Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2010 ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΛΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου 1ο ΕΚ Ευόσμου Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Μάρτιος 2015 Η Ελλάς ευγνωμονούσα Θ. Βρυζάκης (1858) Το γραφείο του Πρωθυπουργού Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα η Ευρωπη γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ (Πριν συμπληρώσετε το έντυπο παρακαλείσθε να διαβάσετε τους Κανονισμούς Υποτροφιών)

ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ (Πριν συμπληρώσετε το έντυπο παρακαλείσθε να διαβάσετε τους Κανονισμούς Υποτροφιών) ΕΦΟΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ (Πριν συμπληρώσετε το έντυπο παρακαλείσθε να διαβάσετε τους Κανονισμούς Υποτροφιών) 1. Επώνυμο αιτητή (Κεφαλαία)... 2. Ονομα αιτητή (κεφαλαία)...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες

Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Η ιστορία του χωριού μου μέσα από φωτογραφίες Μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις Έτσι έλεγαν οι αρχαίοι Κινέζοι Εμείς, οι μαθητές της Α και Β Τάξης του δημοτικού σχολείου Λισβορίου θα σας πούμε την ιστορία

Διαβάστε περισσότερα

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης ΘΕΜΑ: Οι περιοχές γύρω από το σχολείο μου Για την πραγματοποίηση της εργασίας δούλεψαν οι μαθητές: Λαυρεντία Γρηγοριάδου Γαβουχίδου Δανάη Καλφόπουλος θωμάς Τριπολιτσιώτης Στέργιος Τσιγκροσβίλι Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Η ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ 2014-2015 30 Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Στο πρόγραμμα «Η Τοπογραφία των Εθνικών μας Ευεργετών» συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Α Τάξης:

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια

Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια Διενέργεια ελέγχου στατικής επάρκειας ή δελτίο δομικής τρωτότητας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων επιβάλει η υπουργική απόφαση, που

Διαβάστε περισσότερα

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς

WWW.KINDYKIDS.GR. Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς WWW.KINDYKIDS.GR Όταν η ζωή στο νηπιαγωγείο γίνεται παιχνίδι! Το Site για γονείς και νηπιαγωγούς Το υλικό αυτό αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του KindyKids.gr και διανέμεται δωρεάν. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011)

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) Στοιχεία του υπόχρεου Επώνυμο: ΑΡΓΥΡΗΣ Κύριο όνομα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Όνομα πατέρα: ΙΩΑΝΝΗ Ιδιότητα με την

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ. ο ερημίτης της μόσχας

ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ. ο ερημίτης της μόσχας ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ ο ερημίτης της μόσχας H MOΣΧΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΠΛΑΝΗ ξυλογραφία του Ρόμπερτ Μπόγιερ, 1815 244 245 η πορεία Ο Ζώης Καπλάνης ανήκει στην κατηγορία εκείνων των εθνικών ευεργετών πριν από την

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

eλiza www.eliza.org.gr

eλiza www.eliza.org.gr eλiza www.eliza.org.gr H ιστορία της ΕΛΙΖΑΣ είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που δεν πρόλαβε να ανοίξει τα φτερά του. Χωρισμένοι γονείς. Ένας πατέρας που της στάθηκε αλλά χάθηκε νωρίς. Μια άρρωστη

Διαβάστε περισσότερα

Το ιστορικό του Ιδρύματος

Το ιστορικό του Ιδρύματος Το ιστορικό του Ιδρύματος Η ιδέα της δημιουργίας ενός Ιδρύματος το οποίο να βραβεύει Κύπριους επιστήμονες που διαπρέπουν στην Κύπρο ή το εξωτερικό με τις εφευρέσεις και τις ανακαλύψεις τους, μπήκε στη

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο...

Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Γιώργος Κωστόγιαννης: Από την Καντρέβα στην Πάτρα κυνηγώντας το όνειρο... Aθηνά Θανοπούλου 1. Εικόνα: Ο Γιώργος Κωστόγιαννης Ένα ζεστό καλοκαιρινό πρωινό του 1903,στο μικρό ορεινό χωριό Καντρέβα, σημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ 1 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Ιωάννινα 11 6 2009 ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Αριθμ. Πρωτ. 73 «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» ΓΟΥΝΑΡΗ 7 ( ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ) ΙΩΑΝΝΙΝΑ Τηλ. Γραφείου: 26510 38882, Τηλ. Προέδρου: 33804 Ηλεκτρονική Διεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια.

Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Το Καστρί, μέχρι το 1960 ονομαζόταν Άγιος Νικόλαος και ήταν το μεγαλύτερο από τα Καστριτοχώρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι Δήμοι στην Ελλάδα ο Άγιος Νικόλαος, το σημερινό

Διαβάστε περισσότερα

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος

Φιλική Εταιρεία. Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά. Οδησσός. 14 Σεπτεµβρίου 1814. Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Φιλική Εταιρεία Τόπος Ίδρυσης Χρόνος Ίδρυσης Ιδρυτικά µέλη Οδησσός 14 Σεπτεµβρίου 1814 Νικόλαος Σκουφάς Αθανάσιος Τσακάλωφ Εµµανουήλ Ξάνθος Σφραγίδα οργάνου Σφραγίδα της Μυστικής Αρχής Σφραγίδες Ελευθερίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ιωάννινα 23 Νοεμβρίου 2016 Προς: 1. Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο Νίκης 5-7, Αθήνα, 105 62 2. Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κων/νο Γαβρόγλου Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι,

Διαβάστε περισσότερα

ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι

ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 1 οι ιερωμένοι ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 2 ιερομενοι:layout 1 10/2/2009 10:36 μ Page 3 ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ Α του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1998 (Πλατεία Πάργης,

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου

Νεοελληνική Λογοτεχνία. Β Λυκείου Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Λυκείου Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896) 1896) (Νέα Αθηναϊκή Σχολή) Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος. Θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ON SALONICA SOCCER CUP ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΚΑΣΤΡΑ & ΤΕΙΧΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΒΕΡΓΙΝΑ Μπείτε στην Pentagon... ταξιδέψτε

Διαβάστε περισσότερα

Κ άλαμος. ατασκηνώσεις. εκδήλωση. Κορέλλας Δημήτρης

Κ άλαμος. ατασκηνώσεις. εκδήλωση. Κορέλλας Δημήτρης Κ άλαμος Κορέλλας Δημήτρης ατασκηνώσεις Η κατασκήνωση λειτουργεί 30 χρόνια. Είναι οικογενειακή και εκτός από μένα ασχολείται ενεργά η σύζυγος μου Ποθητή και τα τρία παιδιά μου. ΚΟΡΕΛΚΟ θα πει: Κορελ και

Διαβάστε περισσότερα

Οι δέκα πλουσιότεροι μεγιστάνες όλων των εποχών!

Οι δέκα πλουσιότεροι μεγιστάνες όλων των εποχών! Οι δέκα πλουσιότεροι μεγιστάνες όλων των εποχών! Σε σύγκριση με τους ζάπλουτους του παρελθόντος, οι δισεκατομμυριούχοι του καιρού μας δεν έχουν και τόσα πολλά χρήματα. Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Γκέιτς

Διαβάστε περισσότερα

Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας

Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας Χριστόφορος Παντελάτος Κατερίνα Σαχίνογλου Μαρία Στεργίου Γιάννης Πουλής Έξαρχος Καλύβας Το κίνημα του νεοκλασικισμού τοποθετείται στα μέσα του 18ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα Κυριαρχία αστικής τάξης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ «25 ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821» ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΔΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Λ.Κύπρου 68, Αργυρούπολη Πληρ. Δέσποινα Δεσύπρη Τηλ. 2132018700, φαξ. 210-9902045 Αργυρούπολη 19-3-2012

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Λάρισα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Δ/ΝΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 31-07-2014 ΘΕΜΑ: Κληροδοτήματα Δήμου Λαρισαίων. ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 457 Στη σήμερα 31-07-2014

Διαβάστε περισσότερα

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ

5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ 5. ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΗΣ Έντυπο 5.4.1. «Κυριακίδης» Δραστηριότητα 1 η : «Στέλιος Κυριακίδης, η ζωή μου» Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν αθλητής δρόμων ημιαντοχής και αντοχής, με ιδιαίτερη έφεση στον μαραθώνιο.

Διαβάστε περισσότερα

arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 1

arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 1 arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 1 arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 2 arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 3 arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 4 arxi:layout 1 10/2/2009 10:31 μ Page 5 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών.

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών. BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Ζωγράφος Καθηγήτρια εφαρμογών στο τμήμα συντήρηση Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Τ.Ε.Ι/Αθηνών Κυδαντιδών 33 11851 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος

Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο ο ζωγράφος Το βιβλιαράκι αυτό ανήκει: Τάξη: Δημοτικό Σχολείο: Στο βιβλιαράκι αυτό, που κρατάς στα χέρια σου, θα διαβάσεις για μένα, τον Πάμπλο Πικάσο. Μαζί θα ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο για

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης

Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης Το αμερικάνικο κολέγιο «Ανατόλια» λειτούργησε για πρώτη φορά στη Μερζιφούντα του Πόντου στα τέλη του 19 ου αιώνα. Λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 και την αναγκαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 1 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 28/07/2015 Υποτροφίες για σπουδές πρώτου κύκλου από το κληροδότημα «Αφων Ζωσιμά» Σχόλια. Το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α «ΕΛΛΑΔΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!»

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α «ΕΛΛΑΔΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!» 2 Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α «ΕΛΛΑΔΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΟΥ!» Τα Εκπαιδευτήρια ΓΕΙΤΟΝΑ με βαθιά πίστη στον ελεύθερο άνθρωπο, των ανοιχτών, ευρωπαϊκών και οικουμενικών οριζόντων, σχεδίασαν για το σχολικό έτος

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ»

ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ» ΤΕΠΑΚ: ΑΡΙΣΤΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΕΠΑΚ» ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΠΑΚ 4 ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ SAINT-PAUL Εκπαίδευση με στόχους Αγωγή με αρχές 1893 Έπειτα από άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, ιδρύεται η Σχολή Ο Άγιος Παύλος από τον ιερωμένο π. Pierre Berthet του Μοναχικού Τάγματος

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Κ. - Πόλη: 45444 - Ιωάννινα Α Π Ο Φ Α Σ Η Ιστοσελίδα: http://epirus.sch.gr Πληροφορίες: Αθανασάκης Νικόλαος Τηλέφωνο: 26510-83977 FAX: 26510-83974

Τ.Κ. - Πόλη: 45444 - Ιωάννινα Α Π Ο Φ Α Σ Η Ιστοσελίδα: http://epirus.sch.gr Πληροφορίες: Αθανασάκης Νικόλαος Τηλέφωνο: 26510-83977 FAX: 26510-83974 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ -------- Ιωάννινα, 16-08-2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Α' ΑΘΗΝΩΝ Α/Α. Συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά τη σειρά εξαγωγής τους από την κάλπη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Περιφέρεια Α' ΑΘΗΝΩΝ Α/Α. Συνδυασμοί και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Αριθμοί ψηφοδελτίων κατά τη σειρά εξαγωγής τους από την κάλπη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Περιφέρεια Α' ΑΘΗΝΩΝ 1ος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 0 2ος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΣΥΡΙΖΑ ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 0 3ος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ 0 Περιφέρεια Α' ΑΘΗΝΩΝ 4ος ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ: ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2011 κατά το άρθρο 2του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2011 κατά το άρθρο 2του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2011 κατά το άρθρο 2του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003 Αριθμ. Πρωτοκόλλου Αριθμ. Μητρώου Ημερομηνία:.././2011 Παραλήπτης της δήλωσης: Γ Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη

Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής. Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Το διπλό βιβλίο-δημήτρης Χατζής Χαρά Ζαβρού Γ 6 Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Καθηγήτρια: Βασιλική Σελιώτη Γενικά Δημήτρης Χατζής Περιεχόμενα «Το διπλό βιβλίο» Περίληψη Ιστορικό πλαίσιο Τίτλος του έργου Δομή

Διαβάστε περισσότερα