ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ευεργετες:layout 1 10/2/2009 10:35 μ Page 1 οι ευεργέτες"

Transcript

1 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 1 οι ευεργέτες

2 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 2

3 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 3 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ μαρμάρινη προτομή, του Ιωάννη Κόσσου, 1858 (προαύλιο Σχολής Γ. Σταύρου, Ιωάννινα) Ο Γεώργιος Σταύρου ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα και ήταν γιος του περίφημου οικονομικού συμβούλου του Αλή Πασά, μεγαλέμπορου Σταύρου Ιωάννου -Τσαπαλάμου, ο οποίος διατηρούσε επιχειρήσεις και στη Βιέννη. Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μπαλαναία Σχολή των Ιωαννίνων, με δάσκαλο τον Αθανάσιο Ψαλίδα. Σε ηλικία 24 ετών πήγε στη Βιέννη, όπου σπούδασε στην Εμπορική Σχολή της και ανέλαβε το εμπορικό γραφείο του πατέρα του. Το 1824 κατεβαίνει στην επαναστατημένη Ελλάδα, φέροντας μεγάλο αριθμό όπλων και πολεμοφοδίων. Το 1841 ιδρύει την Εθνική Τράπεζα της οποίας χρημάτησε ισόβιος διοικητής. Παρέμεινε άγαμος και πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 84 ετών. Άφησε την περιουσία του για την ίδρυση Ορφανοτροφείου στα Γιάννενα (στο οικόπεδο της πατρικής του οικίας). Ακόμη κληροδότησε σημαντικά ποσά και μετοχές για τη λειτουργία του, καθώς και την ενίσχυση εκκλησιών και φτωχών οικογενειών στην Αθήνα και τα Γιάννενα. Σήμερα διατηρείται στα Γιάννενα το Κληροδότημα Γεωργίου Σταύρου το οποίο χορηγεί υποτροφίες για σπουδές. Ο Ιωάννης Κόσσος (Τρίπολη 1822-Αθήνα 1873) ήταν ο γλύπτης που είδε πρώτος να στήνονται προτομές και ανδριάντες του στην Αθήνα. Η προτομή του εθνικού ευεργέτη Γ. Σταύρου έγινε εκ του φυσικού, αφού άλλωστε του άρεσε να τον απεικονίζουν. Το έργο έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά των προτομών του Κόσσου: ένα πολύ ψηλό κίονα-βάση, λευκές, ψυχρές, λείες επιφάνειες, μάτια χωρίς κόρες που βλέπουν στο πουθενά, μαλλιά με φλογώδεις βοστρύχους, μέρη του προσώπου σε αναλογικές μεταξύ τους σχέσεις, όμοιες με εκείνες των αρχαίων πορτρέτων, και όλα αυτά μέσα στο πνεύμα του νεοκλασικισμού. Ο Κόσσος απαθανάτισε και άλλες ηπειρωτικές φυσιογνωμίες, όπως τον Ευαγγέλη Ζάππα (ανδριάντας 1864, Ζάππειο Αθηνών) και τον Ιωάννη Κωλέττη (προτομή 1846, Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Αθηνών).

4 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 4 ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (παλαιά Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Οι μέγιστοι εθνικοί ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμάδες (Ιωάννης, Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ) γιοί του Χατζηπαναγιώτη Ζωσιμά από το Γραμμένο, και της γιαννιώτισσας Μαργαρίτας Τσουκαλά, γεννήθηκαν στα Γιάννενα, όλοι τους μεταξύ του 1750 και Πολύ νωρίς αφού μαθήτευσαν, λίγο-πολύ, στην Μπαλαναία Σχολή Ιωαννίνων, ταξίδευσαν στη Νίζνα της Ουκρανίας (Ιωάννης, ο οποίος πέθανε νεότατος, Αναστάσιος και Ζώης) και στο Λιβόρνο της Ιταλίας (Θεοδόσιος, Νικόλαος, και Μιχαήλ). Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δημιούργησαν τους απέφεραν τεράστια κέρδη. Στα 1790 ο Νικόλαος μετακομίζει από το Λιβόρνο στη Νίζνα και λίγο αργότερα εγκαθίσταται στη Μόσχα ο Ζώης. Το 1791 πεθαίνει στη Μόσχα ο Θεοδόσιος, όπου πήγε να επισκεφθεί τα αδέλφια του. Το 1809 πεθαίνει -επίσης νέος- στο Λιβόρνο ο Μιχαήλ, στα 1819 στη Νίζνα ο Αναστάσιος και το 1827 στη Μόσχα ο Ζώης, γνωστός ως ο πατήρ της Φιλικής Εταιρείας. Έτσι μόνος επιζών έμεινε ο Νικόλαος. Οι αδελφοί Ζωσιμάδες, με κοινή συμφωνία έμειναν ανύπαντροι, ώστε να μπορέσουν απερίσπαστοι να διαθέσουν την αμύθητη περιουσία τους «εις φωτισμόν και παρηγορίαν της θλιβομένης πατρίδος μας». Η προσφορά όλων των Ζωσιμάδων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που τους φιλοξένησαν είναι γιγαντιαία: Ευεργέτησαν το Ορφανοτροφείο της Μόσχας, ιδρύματα στη Νίζνα της Ουκρανίας ενώ για τον αγώνα της ανεξαρτησίας διέθεσαν τεράστια ποσά. Ιδρυσαν στα Γιάννενα την περίφημη Ζωσιμαία Σχολή, ανοικοδόμησαν τις εκκλησίες των Ιωαννίνων, χρηματοδότησαν την έκδοση χιλιάδων ελληνικών βιβλίων, ενώ κατείχαν το 25% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, τις οποίες δώρησαν στα Γιάννενα.

5 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 5 ΜΙΧΑΗΛ ΖΩΣΙΜΑΣ μαρμάρινη προτομή, του Νίκου Γεωργαντή, 1919 (νέα Ζωσιμαία Σχολή, Ιωάννινα) Πρόκειται για αντίγραφο παλαιότερου γλυπτού που υπήρχε στα Γιάννενα, και είχε φιλοτεχνηθεί το 1808 στη Κέρκυρα από τον πρωτοπόρο της νεοελληνικής γλυπτικής Δημήτριο Τριβώλη-Πιέρρη ( ) ο οποίος ήταν συγχρόνως και παιδικός φίλος του γενάρχη των επτανησίων αλλά και γενικά των ελλήνων γλυπτών του 19ου αιώνα, Παύλου Προσαλέντη ( ). Παρακολούθησαν μαζί μαθήματα σχεδίου κοντά στον ιταλό ξυλογλύπτη Luiggi Bossi στην Κέρκυρα και στη συνέχεια πήγαν στη Ρώμη όπου γνωρίστηκαν με τον περίφημο γλύπτη Antonio Canova ( ) και έγιναν μαθητές και φίλοι του. Γύρισαν πάλι μαζί στην Κέρκυρα το 1806 και σε συνεργασία φιλοτέχνησαν από κοινού το πρόπλασμα για το Μνημείο του Ευγένιου Βουλγάρεως, το οποίο δυστυχώς δεν διασώθηκε και καταστράφηκε. Άλλα έργα του Τριβώλη δεν σώζονται λόγω του προώρου θανάτου του. Ο αδόκητος χαμός του δεν επέτρεψε στον καλλιτέχνη να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, αλλά για τους ιστορικούς της τέχνης μένει η εκτίμηση που έτρεφε για αυτόν ο Κανόβα, ο οποίος μετά τον θάνατο του νεαρού γλύπτη κράτησε σχέδια του «σαν ενθύμια του μαθητού του». Δεν είναι γνωστό ποιός παρήγγειλε την προτομή του Ζωσιμά στον καλλιτέχνη, ούτε πως βρέθηκε στα Γιάννενα. Ο Μιχαήλ Ζωσιμάς, πέθανε το 1809, νεότατος στο Λιβόρνο, δηλαδή ένα χρόνο μετά την φιλοτέχνηση της προτομής από τον Τριβώλη. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν πόζαρε ο ίδιος ο Ζωσιμάς κατά τη διάρκεια της παραμονής του καλλιτέχνη στην Ιταλία. Πιθανώς ο Τριβώλης να έκανε τότε μόνον το πρόπλασμα του γλυπτού και να το ολοκλήρωσε σε μάρμαρο μετά την επιστροφή του στην Κέρκυρα.

6 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 6 ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ του Στέφανου Παπαμιχάλη, 2003 (Δεσποτικό) Ο Ιωάννης Δομπόλης ( ) γεννήθηκε στη Νίζνα της Ουκρανίας και πέθανε στην Πετρούπολη. Η καταγωγή του ήταν από το Δεσποτικό των Ιωαννίνων. Τα ελληνικά, και παράλληλα τα ρωσικά και τα γαλλικά, τα έμαθε στη γενέτειρά του. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και αύξησε σημαντικά τη μεγάλη περιουσία που ήδη είχε δημιουργήσει ο πατέρας του Τριαντάφυλλος. Το 1809 γνωρίστηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την εκλογή του τελευταίου ως κυβερνήτη της Ελλάδας ήρθε μαζί του στην Αίγινα και ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών. Το 1830 λόγω προβλημάτων υγείας επέστρεψε στην Πετρούπολη όπου τιμήθηκε με τίτλο ευγενείας. Με τη διαθήκη του κληροδότησε ρούβλια (ποσό τεράστιο για την εποχή) στο Ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση και συντήρηση στην Αθήνα Πανεπιστημίου με την επωνυμία Καποδιστριακό. Σημαντικά ποσά διέθεσε, επίσης, για την χορήγηση υποτροφιών σε ηπειρώτες σπουδαστές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία 50 από αυτούς να εισέρχονται στο Πανεπιστήμιο χωρίς εξετάσεις. Ένα μέρος της περιουσίας του Ιωάννη Δομπόλη εξανεμίστηκε αργότερα με τη ρωσική επανάσταση του 1917.

7 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 7 ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1978 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Ζώης Καπλάνης ( ) γεννήθηκε στο Γραμμένο Ιωαννίνων. Έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία γι αυτό ήρθε στα Γιάννενα να δουλέψει σε γουναράδες συγγενείς του. Σύντομα ξενιτεύτηκε στο Βουκουρέστι, αλλά γρήγορα εγκαταστάθηκε στη Μόσχα όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και δημιούργησε μεγάλη περιουσία. Σεμνός και λιτός στη ζωή του (ουδέποτε παντρεύτηκε), αφιέρωσε τη ζωή του σε αγαθοεργίες, με απόλυτη διακριτικότητα. Δώρισε τεράστιο ποσό στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο Μόσχας, ενώ τους τόκους από τις καταθέσεις του τους εκχώρησε στο Γ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Ανέλαβε την ανέγερση της Καπλανείου Σχολής Ιωαννίνων, την οποία και προίκισε με σημαντικά κονδύλια. Διέθεσε μεγάλα ποσά για την Μεγάλη του Γένους Σχολή, την Αθωνιάδα, την Πατμιάδα, το Νοσοκομείο της Νίζνας στην Ουκρανία και για πλήθος αγαθοεργιών στα Γιάννενα και το χωριό του. Ο Καπλάνης πέθανε στη Μόσχα. ΖΩΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ του Δημήτρη Αρμακόλα, 1982 (Γραμμένο)

8 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 8 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΙΖΑΡΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Φωκίωνα Ρωκ, 1921 (Μονοδέντρι) Οι αδελφοί Μάνθος Ριζάρης ( ) και Γεώργιος ( ), που γεννήθηκαν στο Μονοδέντρι του Ζαγορίου, έμειναν ορφανοί σε μικρή ηλικία και μετανάστευσαν στη Ρωσία, όπου βρισκόταν ο θείος τους. Με τη σημαντική περιουσία που απέκτησαν βοήθησαν τη Φιλική Εταιρεία, της οποίας μάλιστα ο Μάνθος έγινε μέλος, και έστειλαν στον φίλο τους Αλέξανδρο Υψηλάντη σημαντικά ποσά για τις ανάγκες του αγώνα του. Μετά την απελευθέρωση και τον θάνατο του Μάνθου, ο Γεώργιος Ριζάρης, αφού περισυνέλεξε το σύνολο της τεράστιας περιουσίας τους, έφυγε οριστικά από τη Ρωσία και στα 1837 έφτασε στην Αθήνα, με σκοπό να ενισχύσει με κάθε τρόπο την παιδεία της ελληνικής νεολαίας. Διέθεσε ρούβλια - μυθικό ποσό για την εποχή - για να ιδρυθούν στο Μονοδέντρι οικοτροφείο - σχολείο και στην πρωτεύουσα Εκκλησιαστική Σχολή. Το Ριζάρειο Ίδρυμα διαθέτει και σήμερα γιγαντιαία περιουσία, την οποία αξιοποιεί σύμφωνα με τη βούληση των δύο ηπειρωτών ευεργετών. Ο γαλλικής καταγωγής Φωκίων Ρωκ (Αργοστόλι 1891-Αθήνα 1945) -η γιαγιά του ήταν η Σοφία Ρωκ η οποία έκανε παρέα με το Λόρδο Μπάυρον το έτος 1810 στην Αθήνα -στηρίχτηκε για τη φιλοτέχνηση της προτομής στην ελαιογραφία του μεγάλου Νικηφόρου Λύτρα, η οποία βρίσκεται στο Ριζάρειο Ίδρυμα των Αθηνών. Ο καλλιτέχνης συνδυάζει τη ρεαλιστική περιγραφή με την έμφαση στη λιτότητα της μορφής και την επιβολή των όγκων. Δίνει το κεφάλι με καθαρά περιγραφικό τρόπο, στραμμένο ελαφρά προς τα δεξιά, ώστε να αποφεύγεται η ακινησία και η αυστηρή μετωπικότητα. Το πορτρέτο είναι σμιλευμένο σε καθαρό άσπρο παριανό μάρμαρο και η τεχνική της λάξευσης εξαιρετική. Περίτεχνη είναι και η κολώνα-βάση. Στήθηκε το 1921 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Επανάσταση του Δίπλα προς τιμή του αδερφού του Γεωργίου, του Μάνθου Ριζάρη στήθηκε τύμβος-πάλι έργο του Ρωκπου παρουσιάζεται στο κεφάλ. Μνημεία, γιατί δεν διασώθηκαν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του για να τοποθετηθεί προτομή. Ο Φωκίων Ρωκ έγινε γνωστός στο πανελλήνιο χάρη στο κυριότερο έργο του, το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος, εμπρός από τη σημερινή Βουλή.

9 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 9 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ μαρμάρινη προτομή, του Μιχάλη Τόμπρου, 1955 (Μέτσοβο) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ ( ) γεννήθηκε στο Μέτσοβο, αλλά σε ηλικία 22 ετών ξενιτεύτηκε στην Αίγυπτο, όπου βρίσκονταν ήδη αρκετοί συγγενείς του. Πλούτισε γρήγορα ενώ συγχρόνως ηγήθηκε της Ελληνικής Κοινότητας της Αλεξάνδρειας. Ο κατάλογος των ευεργεσιών του είναι εντυπωσιακός: Στην Αλεξάνδρεια δημιούργησε το Αβερώφειο Γυμνάσιο, το Παρθεναγωγείο και διέθεσε αρκετά ποσά για εκπαιδευτικα και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Στη γενετειρά του κατέλειπε άφθονα χρήματα για κοινωφελείς σκοπούς. Στην Αθήνα χρηματοδότησε (μαζί με τους Μιχ. Τοσίτσα και Ν. Στουρνάρα) την ανέγερση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της Σχολής Ευελπίδων, των ομώνυμων φυλακών, το Ωδείο, τους ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του Γρηγορίου του Ε, το καλλιμάρμαρο Παναθηναικό Στάδιο και άλλα. Ακόμη την Αβερώφειο Μέση Γεωργική Σχολή Λάρισας και το ιστορικό θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ.

10 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 10 ΒΑΡΩΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινο άγαλμα, του Γιάννη Παππά, 1956 (Μέτσοβο) ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ μαρμάρινη προτομή του Μιχάλη Τόμπρου, 1954 (Μέτσοβο) Ο Μιχαήλ Τοσίτσας ( ) είναι από τους μεγαλύτερους εθνικούς ευεργέτες. Γεννήθηκε στο Μέτσοβο, εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη, με πολλές στερήσεις, και κατέληξε στην Αλεξάνδρεια όπου δημιούργησε τεράστια περιουσία, ως έμπορος και τραπεζίτης. Από τα σημαντικότερα έργα ευποιίας του είναι στην Αλεξάνδρεια το Ελληνικό Νοσοκομείο τα τρία Τοσίτσεια Σχολεία και η εκκλησία του Ευαγγελισμού. Στο Μέτσοβο ίδρυσε επίσης σχολείο, ενώ ενίσχυσε χρηματικά το Ελληνικό Σχολείο στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα κληροδοτεί μεγάλα ποσά για το Πανεπιστήμιο, το Αρσάκειο, το Πολιτικό Γεν. Νοσοκομείο, το Αμαλίειο Οικοτροφείο, το Οφθαλμιατρείο και, κυρίως, για την κατασκευή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ο Μιχάλης Τόμπρος (Αθήνα 1889-Αθήνα 1974) δεν απέκτησε τη δόξα και τη φήμη από τις προτομές του, οι οποίες πάντως χαρακτηρίζονται από τη λιτότητα των μορφών και την τάση για σχηματοποίηση, όπως και η παρατιθέμενη του Μιχαήλ Τοσίτσα. Πέρασε στην κορυφή των νεοελλήνων γλυπτών ήδη από τη δεκαετία του 20, όταν υλοποίησε πρωτοποριακές, καθώς εμφανίζονταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κυβιστικές και σουρεαλιστικές συνθέσεις, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στους τεχνοκριτικούς. Είναι ευτύχημα το ότι υπάρχουν δύο προτομές του στο Μέτσοβο καθώς και ένας περίτεχνος ανδριάντας του στην Κόνιτσα -η βασίλισσα Φρειδερίκη -που βρίσκεται όμως φυλακισμένος σε μια σκοτεινή αποθήκη. Ο ανδριάντας είναι από τα ωραιότερα και αντιπροσωπευτικότερα έργα του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή της ΑΣΚΤ Γιάννη Παππά (Κωνσταντινούπολη Αθήνα 2005) που σφράγισε με τη γλυπτική παρουσία του την εποχή του. Το παρατιθέμενο συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγαλμάτων του καλλιτέχνη. Κατάλευκο μάρμαρο, λιτές φόρμες, μεταφορά του ουσιαστικού περιεχομένου του προσώπου, αυστηρότητα των επιφανειών και πλαστική πληρότητα. Τοποθετεί τον ευεργέτη σε μελετημένη καθιστή θέση, τον ντύνει με αριστοκρατική μπέρτα χωρίς μανίκια και αποδίδει το βλέμμα του με μισόκλειστα μάτια, σαν να ονειρεύεται. Ο καλλιτέχνης επιλέγει να προσδώσει στα υπαίθρια γλυπτά του ένα στατικό χαρακτήρα που να απαλλάσσει από τις έντονες κινήσεις, όπως θεωρεί ότι τους αρμόζει. Σε όλη τη δημιουργική σταδιοδρομία του Παππά, αφετηρία είναι η ανθρώπινη μορφή που αποτελεί γι αυτόν «ανεξάντλητη πηγή συγκινήσεων και γνώσης». Το έργο του φανερώνει τη συνειδητή προσπάθεια να παραμείνει παραστατικός, ενώ παράλληλα καταμαρτυρεί και τις ολοφάνερες επιδράσεις των σύγχρονων ευρωπαϊκών κινημάτων και των αρχαίων ελληνικών και αιγυπτιακών προτύπων που μελέτησε. Ο βαρώνος Μιχαήλ Αν. Τοσίτσας ( ) ήταν γόνος της γνωστής μετσοβίτικης οικογένειας. Ο θείος του Θεόδωρος Τοσίτσας ( ) ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Ο Μιχαήλ, που δεν γνώριζε την ελληνική γλώσσα, έζησε στην Ελβετία και ουδέποτε επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του. Κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τον πατέρα του, την οποία αύξησε επενδύοντας σε ακίνητα στην Ελβετία και σε χρεώγραφα στην Αμερική. Επί δέκα περίπου χρόνια είχε επικοινωνία με τον πολιτικό και μακρινό συγγενή του Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος τον έπεισε το 1947, να διαθέσει την αμύθητη περιουσία του για την σύσταση του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο σύμφωνα με τη βούληση του δωρητή αναπτύσσει από τότε δραστηριότητα στο Μέτσοβο. Έτσι στα ερείπια του σπιτιού του Τοσίτσα ιδρύθηκε Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, δημιουργήθηκε Βιβλιοθήκη, Νοσοκομείο (το σημερινό Συνεδριακό Κέντρο Διάσελο), Ξυλουργικό Εργοστάσιο, Γαλακτοκομική και Τυροκομική Σχολή, Οινοποιείο, ανακατασκευάστηκαν τα σχολεία του Μετσόβου κ.α. Ακόμη με έσοδα του Ιδρύματος κατασκευάστηκε στην Κηφισιά των Αθηνών Φοιτητική Εστία Ηπειρωτών για τους σπουδαστές από τους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Ήταν ιδιαίτερα φιλότεχνος και κατέλιπε σημαντική καλλιτεχνική συλλογή. Ζήτησε -επειδή ήταν άτεκνος- από τον Ευάγγελο Αβέρωφ να προσθέσει στο όνομά του και το Τοσίτσας και να αναλάβει ισόβιος εκτελεστής της διαθήκης του. Ο ηπειρώτης ευπατρίδης δέχθηκε, ως Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας πλέον αλλά με τον όρο «ότι δεν θα κληρονομήσει οτιδήποτε από την περιουσία καθώς ούτε καν τη νόμιμη μοίρα».

11 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 11

12 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 12 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Kώστα Καζάκου, 2008 (Νοσοκομείο Γ. Χατζηκώστα, Ιωάννινα) Ο εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Χατζηκώστας ( ) γεννήθηκε στα Γιάννενα. Σε ηλικία 15 χρόνων στάλθηκε από τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμαθε τα μυστικά του εμπορίου. Το 1815 βρέθηκε στη Μόσχα όπου ανέλαβε τις επιχειρήσεις του αποθανόντος αδελφού του. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Μελαχρινού με την οποία απέκτησε 4 αγόρια και 4 κορίτσια. Στη Ρωσία ανέπτυξε επαφές με τους Ζωσιμάδες και τους Ριζάρηδες, πρωτοστατώντας στη διενέργεια εράνων για τις ανάγκες του αγώνα του Η προσφορά του σε αγαθοεργίες είναι τεράστια. Αποπεράτωσε στα Γιάννενα τους ναούς της Μητροπόλεως και του Αγίου Νικολάου, ενώ διέθεσε τα κονδύλια για την ανέγερση Νοσοκομείου, που φέρει και σήμερα το όνομά του. Ακόμη ίδρυσε το ομώνυμο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, το Ορφανοτροφείο Αθηνών, το Σχολείο των Δερβιζιάνων, προίκισε το Ορφανοτροφείο Μόσχας κ.α. Ο ευεργέτης χτένιζε τα μαλλιά του σε κότσο, όπως εύστοχα τον αποδίδει ο Κ. Καζάκος στην προτομή του. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1978 ( Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα)

13 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 13 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΡΑΓΚΑΛΗΣ ορειχάλκινη προτομή του Δημητρίου Φιλιππότη, 1902 (Βήσσανη) Την περίτεχνη προτομή υπογράφει ο Δημήτριος Φιλιππότης (Πύργος Τήνου Αθήνα 1919), ο πρωτοπόρος γλύπτης από την Τήνο -και αυτόςπου άνοιξε καινούργιους δρόμους στη νεοελληνική γλυπτική. Προσεγμένο στις λεπτομέρειες το έργο ξεφεύγει από την ψυχρή στατικότητα και αποτυπώνει, με το βλέμμα του, την ηρεμία και τη σιγουριά του εικονιζόμενου. Ο Φιλιππότης απέδιδε με εξαιρετική πιστότητα τα χαρακτηριστικά στις προτομές του παρότι συνήθως δούλευε από φωτογραφίες. Η ικανότητά του αυτή είναι περισσότερο εμφανής στις μορφές των ωρίμων ατόμων όπως ο εικονιζόμενος. Το ότι βρέθηκε ένα τόσο σημαντικό γλυπτό στο ακριτικό χωριό της Ηπείρου είναι αξιοσημείωτο. Ο Δ. Φιλιππότης έφερε επανάσταση στην επικρατούσα την εποχή εκείνη θεματολογία της ελληνικής γλυπτικής, με την απόφασή του να ασχοληθεί κυρίως με θέματα της καθημερινής ζωής, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τότε. Από τα έργα του διάσημα είναι τα Θεριστής και Ξυλοθραύστης που βρίσκονται στον κήπο του Ζαππείου στην Αθήνα. Η μεγάλη οικογένεια των Φιλιππότηδων ανέδειξε πολλούς και εξαιρετικούς γλύπτες, όπως τους Αυγουστή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1916), Στρατή Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1937), Ευαγγελία Φιλιππότη (Πύργος Τήνου 1948) κ.ά. Ο εικονιζόμενος στην προτομή Νικόλαος Βράγκαλης ( ) είναι ευεργέτης της Βήσσανης. Ξεκίνησε ως αρτοποιός στην Κωνσταντινούπολη και κατέληξε στην Αθήνα, όπου ίδρυσε μεγάλη βιομηχανία αρτοποιίας και αλευροποιίας. Κατέλιπε τη σημαντική περιουσία του στο χωριό του.

14 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 14 ΣΟΛΩΝ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 (Πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα) Ο Σόλων Ζωγράφος ήταν γιος του εθνικού ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφου και αδερφός του Γεωργίου Ζωγράφου, Προέδρου της Προσωρινής Κυβερνήσεως της Αυτονόμου Ηπείρου το Η Ελένη Ζωγράφου ( ) ήταν κόρη του μεγάλου αρχιτέκτονα του 19ου αιώνα Λύσανδρου Καυταντζόγλου. Παντρεύτηκε τον Σόλωνα νεότατη. Έζησε για μερικά χρόνια στη Θεσσαλία, στα απέραντα κτήματα του συζύγου τη. Στη συνέχεια ζούσε μεταξύ Αθηνών και Γαλλίας. Πέθανε στην Αυστρία, αφού προηγουμένως κληροδότησε την τεράστια οικογενειακή της περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις, κοσμήματα) στο Δημοτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και στο Δημοτικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Με το προϊόν του κληροδοτήματος έγινε ο Ζωγράφιος Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών. ΕΛΕΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ του Αποστόλη Φανακίδη, 1986 ( πάρκο Κουραμπά, Ιωάννινα)

15 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 15 ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ του Henri-Michel-Antoine Chapu, 1886 (Πάρκο Ωρολογίου, Ιωάννινα) Η προτομή φιλοτεχνήθηκε εκ του φυσικού δεδομένου ότι εκείνη την εποχή τόσο ο γλύπτης, αλλά και ο ευεργέτης ζούσαν στο Παρίσι. Ο Zωγράφος παριστάνεται αγέρωχος, έχοντας αποφασιστική όψη, δυνατό βλέμμα και αριστοκρατικό ντύσιμο. Ο γνωστός γάλλος γλύπτης Ανρί- Μισέλ-Αντουάν Σαπού ( ) είναι από τις διασημότητες της εποχής του. Έκανε το πρόπλασμα του μνημείου του Λόρδου Μπάυρον, που βρίσκεται στον Ζάππειο Κήπο, δεν πρόλαβε όμως να το φιλοτεχνήσει σε μάρμαρο κάτι που ανέλαβε ο συνεργάτης του Alexander Falguire. Ο εθνικός ευεργέτης Χρηστάκης Β. Ζωγράφος ( ) γεννήθηκε στο Κεστοράτι της Βορείου Ηπείρου. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και στην συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου ήδη βρισκόταν ο πατέρας του. Στην Πόλη διέπρεψε στις τραπεζικές εργασίες και έγινε πάμπλουτος. Η Οθωμανική Κυβέρνηση, μάλιστα, τον είχε οικονομικό σύμβουλο. Ο Ζωγράφος έκτισε στην Κωνσταντινούπολη το Μέγαρο του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου, την Βιβλιοθήκη και το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο, ενώ ενίσχυσε με σημαντικά ποσά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τον Ηπειρωτικό Σύλλογο. Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κεστοράτι Αργυροκάστρου, ίδρυσε τα Ζωγράφεια Διδασκαλεία και Οικοτροφεία, κατασκεύασε Yδραγωγείο και Σταθμό Χωροφυλακής κ.α. Το 1894 ενίσχυσε και τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο ενόψει των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, όπως -πιο πριν- και τον γαμπρό του Κωνσταντίνο Καραπάνο για τις ανασκαφές της Δωδώνης. Οι ευεργεσίες του είναι τεράστιες. Τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του έμενε μονίμως στο Παρίσι.

16 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 16 ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο Αλέξιος Τράντας ( ) γεννήθηκε στη Βούρμπιανη της Κόνιτσας. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη και το 1922 ήρθε στην Αθήνα, όπου άνοιξε ιατρείο. Ο Α. Τράντας θεωρείται από τους κορυφαίους οφθαλμιάτρους της εποχής του. Αγωνίστηκε για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και προσέφερε δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες του σε όλους τους Ηπειρώτες. Στη Βούρμπιανη έλεγαν: «κάθε φτωχός της Βούρμπιανης έχει το αρνί του από τον Τράντα, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα». Έγραψε επίσης και πολλές επιστημονικές και λαογραφικές εργασίες. Κληροδότησε χρυσές λίρες, με τις οποίες δημιουργήθηκε το γνωστό ομώνυμο κληροδότημα, για κοινοφελή έργα στη Βούρμπιανη. Πέθανε σε ηλικία 94 ετών στην Αθήνα. ΧΑΡΙΣΗΣ ΖΗΚΟΣ του Κυριάκου Ρόκου, 1971 (Βούρμπιανη) Ο βουρμπιανίτης Χαρίσης Ζήκος ( ) ήταν τσοπάνος - κτηματίας και έζησε κατά διαστήματα στην Αθήνα, όπου και πέθανε. Με τη διαθήκη του κληροδότησε στο χωριό σημαντικό ποσό χρημάτων (σε ετήσια βάση) για τη συντήρηση του σχολείου και την πληρωμή του διδασκάλου, για να επισκευάζονται οι εκκλησίες και για να προικίζονται τα άπορα κορίτσια. Ακόμη άφησε στη Βούρμπιανη τα δύο ακίνητά του στην Αθήνα (στις οδούς Ευριπίδου και Σοφοκλέους) ώστε από τα εισοδήματά τους να ιδρυθεί παρθεναγωγείο, να μισθοδοτείται η δασκάλα, να κατασκευαστούν και να συντηρούνται δρόμοι, και γεφύρια κ.ά. Χάρη στο κληροδότημα του Χ. Ζήκου η Βούρμπιανη κατά τα τέλη του 19ου αιώνα «είχε το καλλίτερον Σχολείον εν Ηπείρω, περιλαμβάνον Ελληνικόν, Δημοτικόν και Παρθεναγωγείον».

17 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1980 (Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, Ιωάννινα) Ο Κώστας Ν. Κατσάρης ( ) γεννήθηκε στο Καλέντζι Ιωαννίνων από γονείς φτωχούς αγρότες. Νεαρός εγκαθίσταται στην Αθήνας και διαπρέπει στις εμπορικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Έκανε πολύ μεγάλη δωρεά προς την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και άλλες μικρότερες προς πνευματικά ιδρύματα των Αθηνών. Με ιδιόχειρη διαθήκη του παρήγγειλε να συσταθεί Ίδρυμα με το όνομά του, όπως και έγινε. Κατέλειπε για τον σκοπό αυτόν, τρία οικόπεδα στην Αθήνα, το 85% της επιχείρησής του, χρυσές λίρες, μετρητά σε ξένα νομίσματα κ.α. Επίσης προικοδότησε το χωριό του με μόνιμους πόρους για τη βοήθεια ορφανών και τέκνων θυμάτων πολέμου. Ο Κ. Κατσάρης είχε ενεργό συμμετοχή στις οργανώσεις της ηπειρωτικής ομογένειας των Αθηνών. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1987 (Πάρκο Χρήστου Κατσάρη, Ιωάννινα) Ο αδελφός του Κώστα, Χρήστος Ν. Κατσάρης ( ) κληροδότησε την περιουσία του στο Δήμο Ιωαννιτών. Συγκεκριμένα παραχώρησε οικόπεδο στην Αθήνα (λεωφόρος Κηφισίας) και κατάστημα στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα, και 50 εκ. δραχμές για την κατασκευή έργων. Ακόμη δώρισε στο Δήμο ακίνητο στην Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα, με εντολή να εκποιηθεί για να γίνουν επίσης έργα στα Γιάννενα. Επί πλέον ο Χ. Κατσάρης ευεργέτησε ποικιλότροπα και το χωριό του, χτίζοντας Ταπητουργείο και Κοινοτικό Κατάστημα, ενώ διέθεσε οικόπεδο για το Κοινοτικό Γυμναστήριο, διαμόρφωσε την κεντρική πλατεία κ.α. Δεν ήταν επιχειρηματίας αλλά μόνον υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας. Ένας άλλος αδελφός τους (επίσης ευεργέτης) έζησε στο Βόλο.

18 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 18 ΜΙΧΑΗΛ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ της Ευδοκίας Παπαγεωργίου, 2004 (Αναγνωστοπούλειος Σχολή, Κόνιτσα) Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος ( ), γνωστός ανά τον κόσμο ως Μιχαήλ Ανάγνος, γεννήθηκε στο Πάπιγκο. Μετά τη φοίτησή του στη Ζωσιμαία Σχολή σπούδασε νομικά και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Γνωρίζεται με τον αμερικανό φιλέλληνα Σάμουελ Χάου ο οποίος και τον καλεί στη Βοστώνη για να διδάξει ελληνικά και λατινικά στη Σχολή Τυφλών που είχε ιδρύσει. Σύντομα ο Ανάγνος αναδείχτηκε σε διεθνούς φήμης τυφλολόγο. Το 1900 επισκέφθηκε τα Γιάννενα και προσέφερε σημαντικά ποσά στη Ζωσιμαία Σχολή, στην Ιερατική Σχολή Νήσου και στο Τουρκικό Παρθεναγωγείο. Την χρηματική του περιουσία κατέθεσε σε Τράπεζα και διέταξε από τους τόκους της το ένα έκτο να δίδεται στο Παρθεναγωγείο Παπίγκου, το δε υπόλοιπο για να γίνει σχολείο «παρόμοιον με τα άριστα εν Γερμανία και να φοιτώσιν εν αυτώ παίδες άνευ διακρίσεως, φυλής, θρησκείας, χρώματος και κοινωνικής θέσεως». Ετσι λοιπόν δημιουργήθηκε η Αναγνωστοπούλειος Γεωργική Σχολή Κόνιτσας.

19 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 19 ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΧΤΟΣ του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1995 (Μέτσοβο) Ο μετσοβίτης οικολόγος, λόγιος και ευεργέτης Νικόλαος Πίχτος ( ) σπούδασε νομικά σε Αθήνα, Γαλλία και Γερμανία. Περιηγήθηκε ολόκληρη την περιοχή του Μετσόβου και εξέδωσε ένα ενδιαφέρον έργο με τίτλο Αισθητική της Πίνδου. Κατέλιπε στη γενέτειρα του τη μεγάλη του περιουσία που βρισκόταν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

20 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 20 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΙΩΤΗΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Φίλιππος Γιώτης ήταν αγρότης από τα Μάρμαρα. Το 1934 στη διαθήκη του αναφέρει : «Άσπασαν την λοιπήν ως άνω περιουσίαν μου κλειροδοτώ εις το Κοινοτικόν Σχολείον Μαρμάρων, ίνα δια του ετησίου αυτού εισοδήματος πλουτίζεται το Κοινοτικόν Σχολείον δια των απαιτουμένων και αναγκαιούντων αυτώ ειδών, ήτοι βιβλιοθηκών, πινάκων και λοιπών, ως επίσης και να αγοράζωνται βιβλία δια τα πτωχά παιδιά και ενισχύονται ταύτα οικονομικώς, εφόσον εξαιρεί το εισόδημα τούτο της περιουσίας μου. Την περιουσίαν μου τούτην η εκάστοτε μένουσι εις την κυριότητα του Σχολείου». ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΘΩΜΟΣ μαρμάρινη προτομή, του Κώστα Μπερούκα, 1995 (Μάρμαρα) Ο Χαράλαμπος Θώμος ήταν έμπορος. Το 1964 στη διαθήκη του αναφέρει: «Η ενταύθα κατά την οδόν Δωδώνης αρ. 9 οικία μου μετά θάνατον της συζύγου μου θα περιέλθει εις το Σχολείον Μαρμάρων υπό τον όρον ότι δεν θα πωληθεί ποτέ, αλλά εκ των εσόδων της θα προμηθεύονται βιβλία οι μαθηταί του Σχολείου και κατ έτος δραχμάς πεντακοσίας θα λαμβάνει ο ιερέας της Κοινότητας όπως μνημονεύει τα ονόματα του διαθέτη και της συζύγου. Η διαχείρισις των εσόδων θα γίνεται από επιτροπήν, εκ του Διευθυντού του Σχολείου, του Προέδρου της Κοινότητος και του Εφημερίου».

21 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 21 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΕΡΗΣ του Κώστα Καζάκου, 1998 (Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα, Ιωάννινα) Ο Γιάννης Καμπέρης ( ) γεννήθηκε στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων από πτωχούς γονείς. Χωρίς την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει, μπήκε από μικρός στη βιοπάλη. Τέρας εργατικότητας και ευφυΐας, δημιούργησε μόνος του πλήθος από επιχειρήσεις (εμπορικές, βιομηχανικές, κατασκευαστικές κ.ά.). Μετά από το σεισμό του έτους 1967, οι ειδικοί έκριναν ότι ο Ναός του Αρχιμανδρειού επλήγη ανεπανόρθωτα και πρέπει να κατεδαφιστεί, αυτός όμως δεν το δέχτηκε. Πήρε την πρωτοβουλία και με δική του δαπάνη (και την τεχνική υποστήριξη του πολιτικού μηχανικού Δημητρίου Μήτση) τον αποκατέστησε. Το μεγάλο του έργο είναι το Καμπέρειο Πνευματικό Ίδρυμα. Στο κέντρο των Ιωαννίνων έχτισε, πάλι με δικά του χρήματα, ένα λαμπρό πολυόροφο κτίριο πολλαπλών δραστηριοτήτων και με θεατρική αίθουσα στην οποία φιλοξενείται το Δημοτικό Θέατρο Ιωαννίνων. Επιπλέον το προίκισε και με άλλα ακίνητά του, ώστε να εξασφαλιστούν, από τα ενοίκιά τους, τα έξοδα λειτουργίας του. Ακόμη ο Γιάννης Καμπέρης πρωτοστάτησε -και οικονομικά- στην επέκταση του Νοσοκομείου Γεωργίου Χατζηκώστα, στην ίδρυση της Ιατρικής Σχολής, στην κατασκευή του πρώτου κτιρίου της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων κ.ά. Διατέλεσε και Δήμαρχος Ιωαννίνων.

22 ευεργετες:layout 1 10/2/ :35 μ Page 22

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος

Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Πίνακας Ευεργετών Επιμέλεια: φοιτητής ΠΕ&Ι Ευαγγέλου Αλέξανδρος Στα πλαίσια του μαθήματος Ευεργετισμός της Ελληνικής Διασποράς, εαρινό εξάμηνο 2015, διδάσκουσα καθηγήτρια Ματούλα Τομαρά Σιδέρη, οι φοιτητές

Διαβάστε περισσότερα

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ

metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 1 πινακοθήκη μετσόβου ευάγγελος αβέρωφ metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 2 metsovo pinakothiki:layout 1 10/2/2009 10:51 μ Page 3 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα

ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 1 τα ξενητεμένα ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 2 ksenitemena:layout 1 10/2/2009 11:03 μ Page 3 IΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΓΚΑΣ μαρμάρινο ταφικό μνημείο, του Ιωάννη

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Οικογένειας: Εμμανουήλ Τσαλίκη + Μαρίας Θεολόγου (Όπως τα κατέθεσε προφορικά η κ. Ιωάννα Τσαλίκη, εγγονή του Εμμανουήλ Τσαλίκη, τον Αύγουστο του 2011) Οικογενειακή φωτογραφία στη Λέρο,

Διαβάστε περισσότερα

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες

Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Το Κοσμέτειο Ίδρυμα- «ο Οίκος του Κωνσταντινουπολίτη» 40 χρόνια προσφορά προς τους εκπατρισμένους Κωνσταντινουπολίτες Νέος Κύκλος Κωνσταντινουπολιτών (ίδρυση 1963) Η μακρά παράδοση της φιλανθρωπίας και

Διαβάστε περισσότερα

Στεμνίτσα, ο τόπος μας

Στεμνίτσα, ο τόπος μας Στεμνίτσα, ο τόπος μας Εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες Αύγουστος 2007 (Υπό την αιγίδα του Δήμου Τρικολώνων) οι πρωταγωνιστές ο Mάριος ο Σπύρος η Δέσποινα η Μυρτώ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης

ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης 28 ΝΕΚΡΟΛΟΓΙΕΣ ΙΩΑΝΝΑ ΑΓΙΑΝΟΓΛΟΥ (1918-2009) Ό θάνατος τής Ιωάννας Άγιάνογλου, τής αγαπημένης μας Γιαννούλας, σφραγίζει μέ διακριτικότητα το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Χωρίς ποτέ να διεκδικήσει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:---------

Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- 25η Μαρτίου 1821 Φύλλα εργασίας Ονοματεπώνυμο:-------------------- Σχολείο: -------------------------- Τάξη:--------- Στόχοι: Μέσα από διάφορες επικοινωνιακές και διαθεματικές δραστηριότητες τo παιδί:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ» IΣΤΟΡΙΚΟ Tο Κοινωφελές Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», αναγνωρίζοντας τις δραστηριότητές

Διαβάστε περισσότερα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα

Σοφίας Χλωρού. Έγραψα και υπέγραψα Εν τη Αθήναις τη 1 Νοεμβρίου 1898 Σοφία Ν. Χλωρού. - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Κληροδότηματα Σοφίας Χλωρού Ακίνητα επί των οδών : - Πατησίων 146 & Χανίων, Αθήνα - Αβραμιώτου 10, Αθήνα Λίγα λόγια για τη δωρήτρια : Σύζυγος Νικολάου Χλωρού Στοιχεία Διαθήκης : διαθήκη 01/11/1998, Πρακτικά

Διαβάστε περισσότερα

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Θα χορηγηθούν Mόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ (1916-2009): Η ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου, χαράκτη, σκηνογράφου και δάσκαλου. Η ζωή και το έργο του Γιάννης Μόραλης (Αρτα, 1916-Αθήνα 2009) Ζωγράφος και χαράκτης, μια από τις

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά»

Δήμος Πειραιά. «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» Δήμος Πειραιά «Ξαναχτυπάει το ρολόι του Πειραιά» ΙΣΤΟΡΙΑ Το πολεοδομικό σχέδιο ολοκληρώθηκε το 1832 από τους αρχιτέκτονες Σταμάτιο Κλεάνθη και Εδουάρδο Σάουμπερτ, ακολουθώντας στις βασικές του γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 1ο ΕΚ Ευόσμου. Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου 1ο ΕΚ Ευόσμου Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Μάρτιος 2015 Η Ελλάς ευγνωμονούσα Θ. Βρυζάκης (1858) Το γραφείο του Πρωθυπουργού Το πρώτο μισό του 19ου αιώνα η Ευρωπη γνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 1 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ «Α/ΦΩΝ ΖΩΣΙΜΑ»ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 28/07/2015 Υποτροφίες για σπουδές πρώτου κύκλου από το κληροδότημα «Αφων Ζωσιμά» Σχόλια. Το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο

Λίγα Λόγια Για Την Αγιογράφο Αγιογράφος Ραλλού Λιόλιου Κούση Βυζαντινές Εικόνες Οι βυζαντινές εικόνες είναι ιεροί πνευματικοί θησαυροί του Ανατολικού Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Η βυζαντινή ζωγραφική είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ. Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα Έρευνα-επιλογή: Μαρτίνα Λόος Μετάφραση-επιµέλεια: Βασιλική Καντζάρα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ Εισαγωγή Το παρόν κείµενο περιλαµβάνει ορισµένα µόνο ονόµατα γνωστών µαθηµατικών από την ιστορία της επιστήµης. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Η χαρά της αγάπης ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Η χαρά της αγάπης Καρδιά που νοιάζεται για όλους Ο Αγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στην πόλη της Άμαθούντας*. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί. Ο πατέρας του ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΩΝ - ΕΞΟΔΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014 ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 500.000 60. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1. Έσοδα τόκων 60.000 2. Έσοδα Χρεογράφων 100.000 3. Έσοδα διάφορα 40.000 Σύνολο Εσόδων Λογ/σμού 60 200.000 1. Μισθοί Διοίκησης 170.000 2. Αμοιβή & Έξοδα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011)

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) Στοιχεία του υπόχρεου Επώνυμο: ΑΡΓΥΡΗΣ Κύριο όνομα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Όνομα πατέρα: ΙΩΑΝΝΗ Ιδιότητα με την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Εισήγηση του Προέδρου της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ

Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Εισήγηση του Προέδρου της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ 1 Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Εισήγηση του Προέδρου της ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΔΑΚΗ 2 Η Κρήτη και η διαχρονική παρουσία των Κρητών στην Αθήνα. Ένα μεγάλο θέμα που δεν

Διαβάστε περισσότερα

Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια

Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια Υποχρεωτικός έλεγχος στατικής επάρκειας σε όλα τα αυθαίρετα κτίρια Διενέργεια ελέγχου στατικής επάρκειας ή δελτίο δομικής τρωτότητας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων επιβάλει η υπουργική απόφαση, που

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα)

Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) Μεταπολεμική αρχιτεκτονική (παγκόσμιος πόλεμος κ ύστερα) ΔΑΛΑΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΥ ΥΑΚΙΝΘΗ ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΤΣΙΚΟΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΕΑΣ ΚΟΥΦΟΛΑΜΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΟΓΑ ΕΛΕΝΑ Πολυκατοικίες σε μεγάλες πόλεις από

Διαβάστε περισσότερα

λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι

λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 1 οι λόγιοι λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 2 λογιοι:layout 1 10/2/2009 10:43 μ Page 3 ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΨΑΛΙΔΑΣ ορειχάλκινη προτομή, του Θόδωρου Παπαγιάννη, 1979

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ)

ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ : Ελληνικά ΕΠΙΠΕΔΟ : 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Α : ΕΚΘΕΣΗ (30 ΜΟΝΑΔΕΣ) Να αναπτύξετε ΕΝΑ από τα πιο κάτω θέματα (150-180 λέξεις ή 15-20 γραμμές) 1. Πώς πέρασα το περασμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ 1 ΟΜΙΛΙΑ ΔΝΤΟΥ ΤΕΘΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΟΣΜΕΤΟΥ Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας με ιδιαίτερη συγκίνηση συμμετέχει στην σημερινή εκδήλωση, τιμώντας κατ αυτόν τον τρόπο τόσο την μνήμη δύο επιφανών τέκνων της

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ Κεφαλαιο Πρωτο ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ χρηματιστηριου Αξιων Αθηνων Χρηματιστήριο είναι ο τόπος όπου διεξάγονται αγοραπωλησίες αξιών, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται σύμφωνα με τους κανόνες προσφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2009 2010 Μάθημα: Ελληνικά Επίπεδο: 2 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία:

Διαβάστε περισσότερα

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών.

1979 Πτυχίο στην Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στο τμήμα Συντήρησης Αρ/των στη Θ' Δημόσια Επαγγελματική Σχολή Αθηνών. BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΣΟΥΡΑΚΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ Συντηρήτρια έργων τέχνης και αρχαιοτήτων Ζωγράφος Καθηγήτρια εφαρμογών στο τμήμα συντήρηση Αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Τ.Ε.Ι/Αθηνών Κυδαντιδών 33 11851 Αθήνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ Οι θρησκευτικές εικόνες ως μέσον έκφρασης του θρησκευτικού συναισθήματος 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης Τάξη: ΣΤ 1 Σχολικό έτος: 2006 07 Υπεύθυνη δασκάλα: Σπανού Σοφία «Όταν πρόκειται να αρχίσεις

Διαβάστε περισσότερα

οι καλλιτέχνες ΒΑΛΑΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Πύργος Τήνου 1944-Πύργος Τήνου 1982 ΑΛΕΞΙΟΥ Σώτος Καλαμπάκα 1937

οι καλλιτέχνες ΒΑΛΑΚΑΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ Πύργος Τήνου 1944-Πύργος Τήνου 1982 ΑΛΕΞΙΟΥ Σώτος Καλαμπάκα 1937 καλλιτεχνες:layout 1 10/2/2009 10:39 μ Page 1 οι καλλιτέχνες ΑΛΕΞΙΟΥ Σώτος Καλαμπάκα 1937 Γλύπτης και ζωγράφος.σπούδασε στην ΑΣΚΤ σκηνογραφία με τον Βασ. Βασιλειάδη και γλυπτική στο εργαστήριο του Γ. Παππά.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα

ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ Με τον όρο ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΑ εννοούμε τα μαρμάρινα γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά τα γλυπτά ήταν στα αετώματα, στις μετώπες και στη ζωφόρο του Παρθενώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ LIONS ΡΟΔΟΥ 1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ρόδου, το Φαληράκι, η Λέσχη Ρόδου προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη της πρωτοβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης

Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης Κολέγιο Ανατόλια Θεσσαλονίκης Το αμερικάνικο κολέγιο «Ανατόλια» λειτούργησε για πρώτη φορά στη Μερζιφούντα του Πόντου στα τέλη του 19 ου αιώνα. Λίγο πριν από την καταστροφή του 1922 και την αναγκαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ, στις διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνει κάθε χρόνο, προσπαθεί να αφυπνίσει τους μαθητές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος εξαιτίας της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2010 κατά το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α )

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2010 κατά το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α ) ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2010 κατά το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α ) Παραλήπτης της δήλωσης: Επιτροπή Ελέγχου Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρο 3, παρ. 2 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος;

Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Ο Αετός της Μάνης - Σας βλέπω πάρα πολύ ζωντανό και πολύ φιλόξενο. Έτσι είναι πάντα ο Ανδρέας Μαστοράκος; Πρώτα, πρώτα είμαι άνθρωπος. Γεννήθηκα από φτωχή οικογένεια. Υπέφερα πολύ. Από 10 χρονών εργαζόμουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΝΩΝΥΜΟΣ 6 - ΑΝΩΝΥΜΟΣ 19 - ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. ΔΡΟΜΟΙ - ΛΕΩΦΟΡΟΙ ή ΠΛΑΤΕΙΕΣ

ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ - 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΑΝΩΝΥΜΟΣ 6 - ΑΝΩΝΥΜΟΣ 19 - ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ. ΔΡΟΜΟΙ - ΛΕΩΦΟΡΟΙ ή ΠΛΑΤΕΙΕΣ 3. ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔHΜΟΣ: ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ: ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1. ΤΙΜΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ (Τ.Ο.) Ανάλογα με την Τ.Ζ. και τον Σ.Α.Ο. Βλέπε Πίνακα 1 στις σελίδες 6-7 και 8-9 2. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου)

(Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Εν αρχή ην ο Λόγος. (Εξήγηση του τίτλου και της εικόνας που επέλεξα για το ιστολόγιό μου) Στις νωπογραφίες της οροφής της Καπέλα Σιξτίνα φαίνεται να απεικονίζονται μέρη του ανθρώπινου σώματος, όπως ο εγκέφαλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ 146Π.Χ. 488Μ.Χ.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ 146Π.Χ. 488Μ.Χ. ΡΩΜΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ 146Π.Χ. 488Μ.Χ. Το 146 π.χ. οι Ρωμαίοι κατακτούν την Ελλάδα και ιδρύουν την αυτοκρατορία τους στα ερείπια των ελληνιστικών βασιλείων του Αλεξάνδρου. Οι Ρωμαίοι θαύμαζαν τον ελληνικό πολιτισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου

Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ομιλία στην Σχολική Εορτή των Τριών Ιεραρχών Γυμνάσιο Ξυλοφάγου Ήταν γύρω στον 11 ου αι. στα χρόνια του Αλέξιου Κομνηνού όταν στην Κωνσταντινούπολη ξέσπασε με νέα διαμάχη. Άνθρωποι των γραμμάτων και μη,

Διαβάστε περισσότερα

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ

ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ICOM ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Αγ.Ασωμάτων 15 ΑΘΗΝΑ 105 53 Τηλ./Fax: 210 3219414 www.otenet.gr/icom Email icom@otenet.gr ICOM και ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ιδρύθηκε

Διαβάστε περισσότερα

αντικατοπτρισμός Παναγιώτης Τέτσης ΤΥΧΕΡΟ 2013 και 15 κοσμήματα συλλεκτικά έργα τέχνης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

αντικατοπτρισμός Παναγιώτης Τέτσης ΤΥΧΕΡΟ 2013 και 15 κοσμήματα συλλεκτικά έργα τέχνης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ αντικατοπτρισμός Παναγιώτης Τέτσης ΤΥΧΕΡΟ 2013 και 15 κοσμήματα συλλεκτικά έργα τέχνης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2013 Aντικατοπτρισμός ΤΟ ΤΥΧΕΡΟ ΤΟΥ 2013 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ Π. Τέτσης Η

Διαβάστε περισσότερα

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία

Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία Η Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Ουκρανία ΞΕΝΙΑ ΑΡΤΑΜΟΝΟΒΑ Κυριακάτικο Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας του Χαρκόβου (Ουκρανία) Οι κοινωνικές αναταραχές του 20 ου αιώνα επηρέασαν και τις ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012

Έναρξη λειτουργίας ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ. Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ Έναρξη λειτουργίας Συνέντευξη Τύπου, 21 Μαΐου 2012 Η ΔΩΡΕΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3, όπου έζησε και εργάστηκε για σαράντα χρόνια ο

Διαβάστε περισσότερα

Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) - Περιουσιολόγιο

Δήλωση Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) - Περιουσιολόγιο ΓΕΝΙΚΑ Είναι κοινή αντίληψη ότι στη Χώρα μας είναι απαραίτητη η καταγραφή των ακινήτων, στην οποία πρέπει να προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου και ο ιδιοκτήτης του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού

Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού 19 Ιανουαρίου 2006 Ομιλία του Δρ. Nordhoff Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος πολιτισμού Εγκαίνια της έκθεσης «Τα μάρμαρα του Παρθενώνα» στην αίθουσα Schwanenhalle του Δημαρχείου της Φραγκφούρτης. Σας καλωσορίζω

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης

Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 2013-14 Α εξάμηνο Η εξέλιξη της ελληνικής παιδαγωγικής σκέψης και πράξης Υπεύθυνος καθηγητής: Μαυρικάκης Εμμανουήλ Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο

31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 31.03 01.04 02.04 Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο 2η στάση 3 ΒΕΡΟΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Άφιξη περίπου... Στο Epirus Palace 5* 7ο χλμ. Ιωαννίνων-Αθηνών Τηλέφωνο: 2651 093555 0 λεπτά ΜΟΥΣΘΕΝΗ 1η στάση 15 λεπτά ΞΑΝΘΗ Αναχώρηση 07.00

Διαβάστε περισσότερα

Κ άλαμος. ατασκηνώσεις. εκδήλωση. Κορέλλας Δημήτρης

Κ άλαμος. ατασκηνώσεις. εκδήλωση. Κορέλλας Δημήτρης Κ άλαμος Κορέλλας Δημήτρης ατασκηνώσεις Η κατασκήνωση λειτουργεί 30 χρόνια. Είναι οικογενειακή και εκτός από μένα ασχολείται ενεργά η σύζυγος μου Ποθητή και τα τρία παιδιά μου. ΚΟΡΕΛΚΟ θα πει: Κορελ και

Διαβάστε περισσότερα

Papadoperakiselid(eikones)_Layout 1 /2211/12 2:10 PM Page 3 ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ

Papadoperakiselid(eikones)_Layout 1 /2211/12 2:10 PM Page 3 ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΕΡΑΚΗΣ Η ΕΚΙΜ ευχαριστεί τους Ελένη Παπαδοπεράκη, Μιχάλη Βασιλάκη, Μανώλη Μπετεινάκη, Κωνσταντίνο Σταυρακάκη, Στέλιο & Λένια Καστρινάκη & την εταιρία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ για τη συμβολή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία της φωτογραφίας:

Η ιστορία της φωτογραφίας: 1 Η ιστορία της φωτογραφίας: Σκοτεινός θάλαμος. (camera obscura) Πρωτοπόροι της φωτογραφίας. Η πρώτη χημική φωτογραφία. Δαγγεροτυπία. Έγχρωμη φωτογραφία. Ψηφιακή εποχή. Ομάδα Μελέτης: 1) Αντωνοπούλου Μελίνα

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ):

Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): Γ Ε Ν Ι Κ Ε Σ Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ΘΕΜΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΟΝΟΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ΙΔΙΟΤΗΤΑ): ΤΥΠΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΤΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΓΛΥΠΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΕΦΙΠΠΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΓΛΥΠΤΟ ΛΑΜΠΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2013 του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει

ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2013 του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει ΚΑΤΑΘΕΣΗ.... Αριθμ. Πρωτοκόλλου... ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ... Ημερομηνία 06 / 9 / 2013 ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2013 του Ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309/Α/31-12-2003) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει Παραλήπτης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 2010 ΙΤΑΛΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ - ΠΡΑΓΑ ΜΟΝΑΧΟ ΒΕΝΕΤΙΑ) 12 ΗΜΕΡΕΣ 23/03/2010 ΕΩΣ 03/04/2010 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης

Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης Masaccio, ο πρόωρα χαμένος ιδρυτής της Αναγέννησης Εικόνα 1: Η πληρωμή του φόρου, παρεκκλήσιο Brancacci, Φλωρεντία Εικόνα 2: Η εκδίωξη από τον παράδεισο, παρεκκλήσιο Brancacci. Πριν και μετά την αποκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

Οµιλητής: Κώστας Χριστοφορίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Ιµβρίων Αναγόρευση κ. Μιχάλη Μαυρόπουλου σε Επίτιµο Πρόεδρο του Παναγιότατε, Αξιότιµοι Προσκεκληµένοι, Το δεύτερο πρόσωπο που θα τιµήσουµε σήµερα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 372/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 372/2013 ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΑΚΤΙΚΟ 7 ο /5-4-2013 ΑΠΟΦΑΣΗ 372/2013 ΘΕΜΑ: 51 ο Έγκριση συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων. ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ Ν.ΣΕΡΡΩΝ. Ένα μοναδικό ταξίδι, οδοιπορικό στην ιστορία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης των Ελλήνων, σχεδίασε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011)

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) Στοιχεία του υπόχρεου Επώνυμο: ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ Κύριο όνομα: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Όνομα πατέρα: ΘΩΜΑ Ιδιότητα με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού

ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού ΠΕΡΙΑΔΙΑΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Πολιτιστικό πρόγραμμα με βάση την Ιστορία της Ε Δημοτικού Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Χρύσα Κουράκη, Δασκάλα, Δρ. Παιδικής Λογοτεχνίας Παν/μίου Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ:.. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ:.. Αριθ. Πρωτ.:.. Ημερομηνία:.. Κωδικός :. ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2012 κατά το άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α ) Παραλήπτης

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ 32 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ) (ΠΡΩΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ) ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ - Τ.Κ. 541 23 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης

Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Επώνυμο Όνομα Κομνηνός Αφεντούλιεφ/Αφεντούλης Μιχαήλ Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επαναστάσεως, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, Αθήνα 1984. Σφραγίδα Σφραγίδα Μιχαήλ Κομνηνού

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΣΙΟΥΛΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΒΕΡΟΙΑ 2008 Φ2 Μιχαήλ Γεωργίου Χατσιούλης ( Α.2 ) Αικατερίνη Κωνσταντίνου Γιώβου ( Γ.2 ) Γεώργιος Μιχαήλ Χατσιούλης (Α.2.1)

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ Δ Ο Μ Ε Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΒΟΙΩΤΙΑΣ A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ B. ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Γ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ATHENS 2004 Δ. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ-ΕΙΔΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ (ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ) Α Διαμόρφωση Θαλάσσιου Μετώπου Θες/νικης.

Διαβάστε περισσότερα

Η Εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής

Η Εικόνα της Μητέρας μεταξύ παράδοσης και σύγχρονης εποχής Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 Πρόγραμμα Παρέμβασης 11 Άξονας Προτεραιότητας 003: Περιβάλλον & Πολιτιστική Κληρονομιά Μέτρο 002: Προώθηση, Αναπαλαίωση και Αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου)

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ (Εξετάσεις σύμφωνα με το άρθρο 5 του περί Δικηγόρων Νόμου) Οκτώβριος 2011 ΟΝΟΜΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο ΠΕΡΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΟΜΟΣ/ Ο ΠΕΡΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΝΟΜΟΣ ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

2 ΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ 2014» ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ : ΧΟΡΗΓΟΙ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

2 ΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ 2014» ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ : ΧΟΡΗΓΟΙ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 2 ΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΖΩΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ «ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ 2014» ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΣΥΝΔΡΟΜΗ : ΧΟΡΗΓΟΙ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής & ο Πολιτιστικός & Αθλητικός Οργανισμός Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13

Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13 Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας Ε τάξη Σχολικό έτος: 2012-13 Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε η δασκάλα της τάξης Κυριακή Αμαραντίδου Οκτώβριος 2012 1 Με αφορμή τα 100 χρόνια από την

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα πάντα μπορεί

Η Ελλάδα πάντα μπορεί Dr ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΡΑΨΑ Η Ελλάδα πάντα μπορεί Αθήνα 1896. Oι Ολυμπιακοί Αγώνες και ο Τύπος της εποχής «Σήμανε αυλέ την έναρξη...!» Κέντρο Μεσογειακού & Νησιωτικού Πολιτισμού «Μεσόνησος» ΑΘΗΝΑ 2012 Η Ελλάδα πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ του Ορέστη Σειμένη Εκδοση 2012

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ του Ορέστη Σειμένη Εκδοση 2012 1 Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ του Ορέστη Σειμένη Εκδοση 2012 Σημείωση 1η : Το βιβλίο αυτό προλογίζει με επιστολή του το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (S.A.E). Στην επιστολή του αυτή, τό S.A.E. χαρακτηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

Καρατάσος-Καρατάσιος,

Καρατάσος-Καρατάσιος, Επώνυµο Όνοµα Προσωνυµία Υπογραφή Καρατάσος-Καρατάσιος, Δηµήτρης Τσάµης Ιδιότητα Στρατιωτικός Τόπος Γέννησης Διχαλεύρι Νάουσας Χρόνος Γέννησης 1798 Τόπος Καταγωγής Μακεδονία Τόπος Θανάτου Βελιγράδι Χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

20 Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

20 Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 20 Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ---------------------------------------------------- Αθήνα, 26 Ιουνίου 1 Ιουλίου 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ:.. ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΣ:.. Αριθ. Πρωτ.:.. Ημερομηνία:.. Κωδικός :. ΔΗΛΩΣΗ περιουσιακής κατάστασης έτους 2013 κατά το άρθρο 8 παρ. 3 του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ 309 Α ) Παραλήπτης

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλα 52 152 33 Χαλάνδρι Τηλ: 210 6878952, Fax: 210 6878840 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Ερυθρού Σταυρού 28 & Καρυωτάκη 22 100 ΤΡΙΠΟΛΗ Τηλ : 2710-230000,Fax:

Διαβάστε περισσότερα

Αξιότιμοι κύριοι κύριοι βουλευτές,

Αξιότιμοι κύριοι κύριοι βουλευτές, Αθήνα : 24/06/2011 Αρ. Πρωτ : 1213 Προς : Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας & των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων Γραφείο 148 Υπόψη κυρίας Καμηλάκη Βασιλίσσης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης

Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης PROJECT Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Αξιοθέατα Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Θράκης Μέλη: Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Δέσποινα Γρηγοριάδου, Μαρία Γούλα, Αθανάσιος Ουζούνης, Ευθύμης Καραβίτης, Δημήτρης Χατζηβλασίου Επιμελητές:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αθήνα 11 / 08 / 2015

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αθήνα 11 / 08 / 2015 Βαθμός Ασφαλείας: Να διατηρηθεί μέχρι: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΔΑ:6ΛΤΛ465ΦΘ3-7Λ4 ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ---- ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Αθήνα 11 /

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει Η Γέννηση του Ιησού Χριστού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:M. Maillot Διασκευή:E. Frischbutter; Sarah S. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ Σχεδόν 12.000 τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και υποψήφιοι με κοινωνικά κριτήρια αναμένεται να απορροφηθούν στα τμήματα της

Διαβάστε περισσότερα

1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.)

1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - Ν. 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.) Αθήνα, 30 Ιουνίου 2010. ΘΕΜΑ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ 1) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 2) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ 3) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΔΩΡΕΩΝ -------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνθέσεις από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, Ποίηση και ζωγραφική κ ά. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του ήµου Ρόδου, µε χαρά ανακοινώνει την ατοµική εικαστική έκθεση, του γνωστού «δικού µας» ζωγράφου Μάνου Αναστασιάδη, που θα φιλοξενήσει στην "Νέα Πτέρυγά" του,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε

Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε Ελισσαιος καβαζη Ο Μιχάλης Κάσιαλος γεννήθηκε στην Άσσια. Ήταν γεωργός, αργότερα όμως έμαθε και την τέχνη του τσαγκάρη. Μερικά αρχαία Ελληνικά νομίσματα, που βρήκε μια μέρα στο χωράφι του, έδωσαν στην

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2014-2015 ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΘΩΝΑΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ: Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ» ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΜΠΟΥΚΙΤΑ ΡΟΚΣΟΛΑΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ ΝΙΓΡΙΤΗΣ Πρόκειται για ένα «όραμα ζωής του Σεβ. Μητροπολίτου μας για τη νεολαία». Η πρωτοβουλία, αλλά και οι δαπάνες για την ανέγερση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011)

ΔΗΛΩΣΗ Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) Περιουσιακής κατάστασης έτους 2009 Κατά το άρθρο 56 παρ. 1 του Ν.3979/2011 (ΦΕΚ 138/Α/16-06-2011) Στοιχεία του υπόχρεου Επώνυμο: ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ Κύριο όνομα: ΕΥΤΥΧΙΟΣ Όνομα πατέρα: ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ιδιότητα με την

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του κοσμήματος

Η ιστορία του κοσμήματος ΚΟΣΜΗΜΑ Η ιστορία του κοσμήματος Πρώτα κοσμήματα Τα πρώτα κοσμήματα 40.000 χρόνια πριν. Λόγοι σύλληψης της ιδέας του κοσμήματος: Καλλωπισμός Προσέλκυση του άλλου φύλου Φυλαχτά Τα πρώτα υλικά: δόντια ζώων,

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς

Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Επώνυµο Χατζηπέτρος Όνοµα Χριστόδουλος Προσωνυµία Βλάχµπεης - Χατζή Πασάς Υπογραφή Υπογραφές Αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης, ΙΕΕΕ, Αθήνα, 1984 Ιδιότητα Πρόκριτος, έµπορος, Φιλικός, στρατιωτικός Τόπος

Διαβάστε περισσότερα

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6

5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 5 Μέρες/4νύχτες στην Κωνσταντινούπολη αεροπορικώς σε κεντρικό ξενοδοχείο 4 αστέρων από 9/6 έως 13/6 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ Ένα ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι μόνο μια μοναδική

Διαβάστε περισσότερα