ΤΕΝΙΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Αργύρης Θεοδοσίου. ιάλεξη Β

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΕΝΙΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. Αργύρης Θεοδοσίου. ιάλεξη Β"

Transcript

1 ΤΕΝΙΣ-ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Αργύρης Θεοδοσίου ιάλεξη Β

2 ΟΙ ΧΟΡ ΕΣ Η εξέλιξη στην κατασκευή των ρακετών συχνά μας κάνει να παραβλέπουμε τη συνεισφορά των χορδών στην απόδοση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η μπάλα δεν αγγίζει καν το πλαίσιο της ρακέτας ηεπαφήμετημπάλαγίνεταιεξ ολοκλήρου με τις χορδές.

3 Τα κύρια χαρακτηριστικά των χορδών που επηρεάζουν την απόδοση είναι: Τα υλικά & ο τρόποςκατασκευής Η τάση Το πάχος

4 Υλικά & τρόπος κατασκευής Μέχρι την δεκαετία του 60 οι χορδές κατασκευάζονταν μόνο από έντερά ζώων μετά από ειδική χημική επεξεργασία (Natural gut). Οι σύγχρονες χορδές κατασκευάζονται ως επί το πλείστον από ίνες συνθετικών υλικών. Οι συνθετικές και πιο διαδεδομένες πλέον χορδές, αποτελούνται από δυο τμήματα: τον πυρήνα και το περίβλημα. Ο πυρήνας καθορίζει την πλειοψηφία των χαρακτηριστικών της χορδής πόσο επιμηκύνεται και πόσο γρήγορα επανέρχεται στο αρχικό της μήκος. Το περίβλημα συγκρατεί τις ίνες του πυρήνα τις προφυλάσσει από την τριβή και παρέχει την υφή της επιφανείας των χορδών της ρακέτας.

5 Ο πυρήνας μπορεί να είναι μονόκλωνος ή πολύκλωνος

6 Οι χορδές με πολύκλωνους πυρήνες είναι πιο ελαστικές σε σχέση με τις χορδές με μονόκλωνους πυρήνες του ιδίου υλικού. Το γεγονός αυτό προσδίδει δύναμη στη μπάλα αλλά μειώνει τον έλεγχο της. Οι χορδές αυτούτουτύπουέχουνμιαπολύαπαλή αίσθηση και συχνά προτιμώνται από παίκτες που πάσχουν από επικονδυλίτιδα (tennis elbow). Οι μονόκλωνες χορδές είναι πιο ανθεκτικές και προσφέρουν καλύτερο έλεγχο της μπάλας.

7 Οι ίνες που συγκροτούν το περίβλημα μπορεί να είναι τυλιγμένες ή πλεγμένες γύρω από τον πυρήνα. Οι χορδές με πλεγμένες ίνες περιβλήματος έχουν καλύτερη αίσθηση, καλύτερο πιάσιμο τηςμπάλαςκαιείναιπιοανθεκτικές. Από την άλλη μεριά οι χορδές με τυλιγμένες ίνες περιβλήματος πλέκονται πιο εύκολα.

8 Συγκριτικός πίνακας των χαρακτηριστικών των τύπων συνθετικών χορδών Μονόκλωνος συμπαγής πυρήνας με μονό περίβλημα Ο πιο δημοφιλής τρόπος κατασκευής νάιλον χορδών. Οι περισσότερες χορδές που χαρακτηρίζονται ως συνθετικό έντερο (synthetic gut) είναι κατασκευασμένες με αυτό τον τρόπο. Τα κύρια πλεονεκτήματα της είναι η διατήρηση της τάσης και η ελαστική αίσθηση. Μονόκλωνος συμπαγής πυρήνας με πολλαπλό περίβλημα Προσφέρει επιπλέον αντοχή και απορρόφηση των κραδασμών

9 Πολύκλωνες (χωρίς περίβλημα) έσμη από λεπτές συνθετικές ίνες στριμμένες μεταξύ τους όπως οι χορδές από φυσικό έντερο. Οι χορδές αυτού του τύπου έχουν πολύ καλή αίσθηση και απορρόφηση των κραδασμών συνίσταται για παίκτες με προβλήματα τραυματισμών στο χέρι που δεν αντέχουν το κόστος των χορδών από φυσικό έντερο. Με την χρήση οι χορδές αυτές φθείρονται (τρίβονται) όπως το φυσικό έντερο. Σε γενικές γραμμές οι χορδές αυτού του τύπου θεωρούνται μαλακές εύκαμπτες χορδές. Πολύκλωνες με μονό ή πολλαπλό περίβλημα Προσφέρουν τα ανάλογα πλεονεκτήματα των πολύκλωνων χωρίς περίβλημα με επιπλέον αντοχή.

10 Πλεγμένες Σχεδιασμένες για να προσφέρουν αυξημένο spin εξαιτίας μιας ή δυο επιπλέον συνθετικών ινών που είναι τυλιγμένες γύρω από το περίβλημα της χορδής ή συμπεριλαμβάνοντας μια πιο χοντρή ίνα στις ίνες του εξωτερικού περιβλήματος. Σύνθετες Συνδυασμός διαφορετικών υλικών με στόχο να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του κάθε υλικού. Προσφέρουν τα ανάλογα πλεονεκτήματα των πολύκλωνων χωρίς περίβλημα, με επιπλέον αντοχή. Μονόκλωνες πολυεστερικές Χορδές μειωμένης αντοχής που χάνουν αρκετή από την αρχική τάση πλεξίματος. Συνιστώνται για παίκτες που θέλουν έλεγχο της μπάλας και δεν σπάνε συχνά τις χορδές τους.

11 Τέλος, μια διαφορετική μορφή χορδών είναι οι υβριδικές χορδές στις οποίες οι κάθετεςκύριες χορδές είναι διαφορετικού τύπου από τις οριζόντιες-αντίθετες χορδές. Οπιοάκαμπτος-χοντρός τύπος χορδής τοποθετείται ως κάθετη χορδή ενώ ο πιο ελαστικός-λεπτός τύπος χορδής τοποθετείται ως οριζόντια χορδή.

12 Η Τάση των χορδών Η τάση αφορά το πόσο τεντωμένες είναι οι χορδές μιας ρακέτας και μετριέται σε kgr, pds, ή lbr. Είναι γενικώς αποδεκτό ότι χαμηλή τάση προσδίδει δύναμη στη μπάλα ενώ η υψηλή έλεγχο της μπάλας.

13 Ηκύριααιτίααπώλειας ενέργειας κατά την επαφή ρακέτας μπάλας είναι η μπάλα, η οποία εξαιτίας της παραμόρφωσης της διατηρεί μόνο το 50% της ενέργειας πριν την επαφή, ενώ οι χορδές φαίνεται να είναι περισσότερο αποδοτικές διατηρώντας το 95% της ενέργειας πριν την επαφή.

14 Όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με την ρακέτα, και η μπάλα και η ρακέτα παραμορφώνονται. Εάν η παραμόρφωση των χορδών είναι μεγαλύτερη τότε περισσότερη ενέργεια θα αποθηκευτεί στις χορδές και περισσότερη θα είναι η ενέργεια που θα επιστραφεί. Με την μείωση της τάσης των χορδών επιστρέφεται περισσότερη ενέργεια επειδή οι χορδές παραμορφώνονται περισσότερο και η μπάλα λιγότερο.

15 Ο λόγοι για τον οποίους η μεγαλύτερη τάση χορδών προσφέρει καλύτερο έλεγχο της μπάλας δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως. 1.Η υψηλή τάση αποτρέπει τη μετακίνηση των χορδών προσφέροντας έτσι μια περισσότερο προβλέψιμη επιφάνεια αναπήδησης. 2. Η επαφή ρακέτας-μπάλας είναι μεγαλύτερης διάρκειας όταν η τάση είναι χαμηλή. Στα χτυπήματα εκτός κέντρου της ρακέτας η ροπή αδρανείας είναι μεγαλύτερη προκαλώντας στρέψη της ρακέτας αυξάνοντας την πιθανότητα λάθους στην γωνία αναπήδησης της μπάλας. 3.Η μειωμένη ταχύτητα αναπήδησης, λόγω της υψηλής τάσης των χορδών, ελαχιστοποιεί τα λάθος αποτελέσματα των προβλημάτων ελέγχου της μπάλας.

16 Πλέξιμο τέντωμα των χορδών Οι χορδές της ρακέτας τεντώνονται κάθε μια ξεχωριστά με ειδικά μηχανήματα. Πρώτα πλέκονται οι κάθετες χορδές και έπειτα οι οριζόντιες Οι οριζόντιες χορδές έχουν 1-2 kgr (1 ldr) λιγότερη τάση από τις κάθετες

17 Το πάχος των χορδών Όσο υψηλότερο είναι το νούμερο που αναφέρεται στο πάχος μιας χορδής τόσο πιο λεπτήείναιηχορδή. * L: υποδιαίρεση που σημαίνει το μισό ανάμεσα από δυο νούμερα US Europe Millimeters L* L*

18 Οι λεπτές χορδές προσφέρουν καλύτερη αίσθηση και περισσότερη δύναμη και spin από τις χοντρές χορδές του ιδίου υλικού. Από την άλλη μεριά οι πιο χοντρές χορδές μπορεί να υστερούν στα παραπάνω αλλά είναι περισσότερο ανθεκτικές και συνεπώς πιο οικονομικές. ****** Τα αντικραδασμικά ******* που τοποθετούνται από αρκετούς παίκτες στις χορδές της ρακέτας απορροφούν τους κραδασμούς του πλέγματος και όχι τους κραδασμούς του πλαισίου της ρακέτας που θεωρούνται υπεύθυνοι για τις κακώσεις στο χέρι.

19 Όταν οι χορδές σπάνε συχνά Οι σπασμένες χορδές είναι κομμάτι της ζωής ενός παίκτη. Χρησιμοποίηση ενός πιο χοντρού τύπου χορδής του ιδίου υλικού Χρησιμοποίηση προστατευτικών χορδής στην περιοχή τριβής Χρησιμοποίηση χορδής μεγαλύτερης διάρκειας Πειραματισμός με διαφορετικά υλικά Χρησιμοποίηση ρακέτας με πιο πυκνό πλέξιμο

20 ΗΜΠΑΛΑ Η θεμελιώδης δομή της μπάλας του τένις δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. υο λαστιχένια ημισφαίρια που έχουν εσωτερική πίεση 0-15 psi συνθέτουν μια λαστιχένια σφαίρα (πυρήνας) που είναι επικαλυμμένη από δυο υφασμάτινα κομμάτια κατασκευασμένα από μαλλί και νάιλον.

21 Σύμφωνα με τους κανονισμούς του τένις οι μπάλες πρέπει να πληρούν τέσσερεις προϋποθέσεις (μάζα, μέγεθος, εσωτερική πίεση, αναπήδηση) για να είναι εγκεκριμένες για αγώνες, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν αλλάξει εδώ και χρόνια. Η μπάλα όταν αφεθεί από ύψος 254 cm πρέπει να αναπηδήσει σε ύψος cm (τεστ από το 1925). Εν αντιθέσει ο κανονισμός για την εσωτερική πίεση της μπάλας έχει αλλάξει. Οι μπάλες πλέον είναι πιο σκληρές δηλαδή πιο ανθεκτικές κατά την κρούση με την ρακέτα.

22 Τύποι μπάλας Τύπος ΙΙ: κλασική μπάλα Τύπος Ι: Είναι πανομοιότυπη με την μπάλα τύπου ΙΙ εκτός από το γεγονός ότι είναι πιο σκληρή δηλαδή πιο ανθεκτική κατά την κρούση. Συνιστάται για αργές επιφάνειες όπως το χώμα. Τύπος ΙΙΙ: Είναι 6-8% μεγαλύτερη από μπάλα τύπου ΙΙ αλλά κατά τα υπόλοιπα πανομοιότυπη. Έχει μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κατά την πτήση. Συνίσταται για γρήγορες επιφάνειες όπως το χόρτο αρχάριους. *Μπάλες μεγάλου υψομέτρου: αναπηδούν λιγότερο από τις μπάλες τύπου ΙΙ, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την μείωση της εσωτερικής πίεσης. (ύψος αναπήδησης σε επίπεδο θαλάσσης: cm)

23 Συμβουλές για τη συντήρηση του εξοπλισμού Αποφύγετε να αποθηκεύετε τις ρακέτες σε πολύ ζεστά ή πολύ κρύα μέρη Χρησιμοποιήστε τα καλύμματα της ρακέτας όταν δεν την χρησιμοποιείτε Αποφύγετε το στρίψιμο της ρακέτας για την επιλογή γηπέδου Σκουπίστε και καθαρίστε τις χορδές εάν παίξατε σε υγρό γήπεδο ή αν παίξατε σε πολύ υγρές καιρικές συνθήκες Αλλάξτε την επικάλυψη της λαβής ή τον αντιιδρωτικό ιμάντα μόλις φθαρεί ή γίνει πολύ γλιστερή Ελέγξτε τη ρακέτα πριν το πλέξιμο για πιθανό σπάσιμο ή στράβωμα Αν μια χορδή σπάσει κόψτε όλες τις χορδές για να αφαιρέσετε την τάση από το πλαίσιο

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ Βιβλιογραφία Miller, S. (2006) Modern tennis rackets, balls, and surfaces. Br J Sports Med, 40, Νάτσης, Π., Θεοδοσίου, Α., & Ζουρμπάνος, Ν.. (2008) Αντισφαίριση. Βήματα για την επιτυχία. Θεσσαλονίκη, εκδόσεις Χριστοδουλίδη. Brody H. (2000). An overview of racket technology. In: Haake S, Coe A, eds. Tennis science and technology. London, International Tennis Federation. Stroede, C., Noble, L., & Warket, H. S. (1999). The effect of tennis racket string vibration damperson racket handle vibrations and discomfort following impacts. Journal of sports sciences, 17, Li, F. -X., Fewtrell, D., & Jenkins, M. (2004). String vibration dampers do not reduce racket frame vibration transfer to the forearm. Journal of sports sciences, 22,

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΈΖΙΑς ΑΝΤΙςΦΑΙΡΙςΗς (ΠΕΝΊΓΚ - ΠΟΝΓΚ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010-2011 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Λεξικό όρων ΣΑΣΙ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Λεξικό όρων 1. ΣΑΣΙ 2. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 4. Σύστημα Διεύθυνσης 5. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΕΔΗΣΗΣ 6. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ 7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ 8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο

ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ. Τεχνικό Φυλλάδιο ΧΥΤΑ & ΕΞΩΘΗΜΕΝΑ ΦΥΛΛΑ Τεχνικό Φυλλάδιο ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Altuglas, γενικές ιδιότητες, γκάμα προϊόντων, εφαρμογές 4 ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ALTUGLAS ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ Γενικές, μηχανικές, οπτικές, ηλεκτρικές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΕΝΙΣ 2010 I.T.F. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ: ΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΡΑΤΖΙ ΗΣ ΣΥΝ ΕΣΜΟΣ ΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Το γήπεδο 2. Μόνιµα εξαρτήµατα 3. Η µπάλα 4. Η ρακέτα 5. Το σκορ

Διαβάστε περισσότερα

Dow - Λύσεις δόμησης. Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free

Dow - Λύσεις δόμησης. Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free Dow - Λύσεις δόμησης Ανεστραμμένη θερμομόνωση δώματος 100% HCFC-free 43 Το ενημερωτικό αυτό κεφάλαιο περιγράφει τη θερμομόνωση δωμάτων με χρήση των μονωτικών υλικών μπλε εξηλασμένης πολυστερίνης STYROFOAM

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9

ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 1... 5 ΚΕΥΑΛΑΙΟ 2... 8 ΒΑΙΚΕ ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΨΝ... 9 2.1 ΓΕΨΤΝΘΕΣΙΚΑ...11 2.2 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΥΙΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗΗ...14 2.3 ΓΕΨΤΥΑΜΑΣΑ...15 2.4 ΚΑΣΗΓΟΡΙΕ ΓΕΨΤΥΑΜΑΣΨΝ...18 2.4.1.1 Μη υφασμένα....19 2.4.1.2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΖΥΓΑΡΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΙΧΑΛΑΡΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜ:3751 Επιβλέπων: Διπλ. Φυσ. (M.Sc.) Φραγκιαδάκης Νικόλαος Καθηγητής Χανιά, Μάιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη

Διπλωματική εργασία. Ειρήνη Κρεβατσούλη ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Χανιά 2013 Επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια Διπλωματική εργασία Ειρήνη Κρεβατσούλη Επιβλέπων: Παπαευθυμίου Σπυρίδων Περίληψη Ένα από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΑΠΟΣΒΕΣΤΗΡΑ ΤΡΙΒΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΕΛΕΝΗ Περίληψη Η παρούσα εργασία παρουσιάζει την εφαρμογή αποσβεστήρων τριβής σε υφιστάμενες κατασκευές ως ένα σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εισαγωγή... 3 1.1 Ιστορική άποψη... 3 1.1.1 Ανάγκη για επικοινωνίες οπτικών ινών... 4 1.1.2 Πέντε γενιές οπτικών ινών... 5 1.2 Οι οπτικές ίνες ως ένα τηλεπικοινωνιακό κανάλι...

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 3.13 : Τεμάχια κατεργασμένα με φραιζάρισμα

Σχήμα 3.13 : Τεμάχια κατεργασμένα με φραιζάρισμα 40 3.3 Φραιζάρισμα (milling) Με φραιζάρισμα κατεργάζονται τεμάχια από διάφορα υλικά όπως χάλυβας, χυτοσίδηρος, συνθετικά υλικά κ.λπ, με επίπεδες ή καμπύλες επιφάνειες, εσοχές, αυλάκια ακόμα και οδοντωτοί

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΨΥΛΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΟΝΟΜΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση λειτουργίας του συμπλέκτη χαρακτηρίζεται από το λόγο στροφών εξόδου εισόδου:

Η κατάσταση λειτουργίας του συμπλέκτη χαρακτηρίζεται από το λόγο στροφών εξόδου εισόδου: 3 ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ ΣΤΡΟΦΩΝ Ο μετατροπέας στροφών, ή όπως έχει καθιερωθεί συμπλέκτης, μεταδίδει ροπή μεταξύ του σφονδύλου του κινητήρα και του άξονα εισόδου του κιβωτίου ταχυτήτων, επιτρέποντας την περιστροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΙΠΑΝΣΗΣ Μ.Ε.Κ. ΕΠΙΒΑΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΚΙΤΤΙΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.Μ. 4034 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗΣ Τεχνολογικό Ίδρυμα Πειραιά Τμήμα Ηλεκτρολογίας ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΕΝΟΣ ΣΤΑΔΙΟΥ Δενιώτης Στέλιος A.M.: 31376 Χριστοφή Χριστόφορος A.M.: 31357 Επιβλέπων: Ιωαννίδης

Διαβάστε περισσότερα

technical book 225x160 GREEK.indd 1 24/2/09 12:12:31 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

technical book 225x160 GREEK.indd 1 24/2/09 12:12:31 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ technical book 225x160 GREEK.indd 1 24/2/09 12:12:31 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ technical book 225x160 GREEK.indd 2 24/2/09 12:12:31 NANOMAX Κατά την αναζήτηση της τελειότητας της ομορφιάς των μαλλιών, ξοδεύονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας. Συγχαρητήρια για την αγορά του ποδηλάτου σας. ΠΡΩΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σας συμβουλεύουμε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να διαβάσετε αυτό το εγχειρίδιο και να εξοικειωθείτε με το καινούργιο σας ποδήλατο.

Διαβάστε περισσότερα

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!!

Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Και το σπίτι μας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια!!! Η σπατάλη ενέργειας γίνεται με τις διάφορες δραστηριότητες που ασχολούμαστε καθημερινά στο σπίτι. Οι ξεχασμένες μπρίζες σε κατάσταση ON, οι περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV

ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΕΡΝΙΚΙΑ UV Συμβουλές & πληροφορίες για τα βερνίκια UV του οίκου GmbH Πληροφορίες και συμβουλές H επίστρωση βερνικιού χρησιμεύει σαν προστασία αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ

ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΑΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΝΤΟΧΗ ΣΥΝΔΕΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σύγχρονα Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα επί Οπτικής Ίνας Τεχνολογία WDM/Πρωτόκολλο SDH Εισηγητές: Λογκάκη Μαρία,

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : ΜΠΑΜΙΧΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗΣ ΚΤΗΡΙΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σε συνεργασία με την Powerslide, το ηλεκτρονικό κατάστημα Powerskate δίνει απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν ένα τροχοπεδιλιστή!

Σε συνεργασία με την Powerslide, το ηλεκτρονικό κατάστημα Powerskate δίνει απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν ένα τροχοπεδιλιστή! Σε συνεργασία με την Powerslide, το ηλεκτρονικό κατάστημα Powerskate δίνει απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που απασχολούν ένα τροχοπεδιλιστή! Ποιά ρόδα να επιλέξω; Η Ρόδα Matter Η επιλογή στις ρόδες

Διαβάστε περισσότερα

APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες

APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Slovenských APV Εναλλάκτες θερμότητας με στεγανοποιημένες πλάκες GPHE-MANUAL-EN ΕΚΔΟΣΗ: 1000E-EL ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. 8.2. Οι θερμοκηπιακές κατασκευές στον κόσμο και στην Ελλάδα.

Εισαγωγή. 8.2. Οι θερμοκηπιακές κατασκευές στον κόσμο και στην Ελλάδα. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 8 Εισαγωγή 8.1. Γενικά. Θερμοκήπιο είναι μία κατασκευή η οποία καλύπτεται με διαφανές υλικό, ώστε να είναι δυνατή η είσοδος όσο το δυνατόν περισσότερου φυσικού φωτισμού, που είναι απαραίτητος

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών

Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών Ανάλυση των καταπονήσεων των ποδηλατικών σκελετών του [1] Ας μιλήσουμε για...σωλήνες!!! Σήμερα θα ακουμπήσουμε μαζί ένα θέμα που πολλοί το θεωρούν ταμπού. Ένα θέμα που...υποτίθεται πως αφορά τους...γνώστες

Διαβάστε περισσότερα

250127_cop 18-06-2007 10:14 Pagina 1

250127_cop 18-06-2007 10:14 Pagina 1 507_cop 8-06-007 0:4 Pagina Husqvarna Outdoor Products Italia S.p.A. Via Como 7-868 Valmadrera (LC) - ITALY Tel. + 9 04 0 - Fax +9 04 5867 PN. 507 REV. 00 (06/07) G G7 G9 G0 G8 4 6 5 H I I I I 4 5 6 T

Διαβάστε περισσότερα

Gap Fillers Αναμεταδότες Επίγειας Ψηφιακής TV

Gap Fillers Αναμεταδότες Επίγειας Ψηφιακής TV ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ GAP FILLERS Του Θανάση Κυριακόπουλου Gap Fillers Αναμεταδότες Επίγειας Ψηφιακής TV Η ακτινοβόληση της ισχύος και τα κεραιοσυστήματα ενός Gap Filler Πριν ασχοληθούμε με τις διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα