ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ"

Transcript

1 ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ φόβος αποµόνωση εξευτελισµοί τραύµατα απειλές Εάν είστε µετανάστρια ή γυναίκα από εθνοπολιτισµική µειονότητα, αυτό το φυλλάδιο ίσως σας αφορά.

2 Μήπως αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε µερικές από τις παρακάτω καταστάσεις; Μήπως αναγνωρίζετε κάποιο πρόσωπο από το περιβάλλον σας; Είµαι µετανάστρια. Είµαι µόνιµη κάτοικος. Έχω αποκτήσει την καναδική υπηκοότητα. Ανήκω σε κάποια εθνοπολιτισµική κοινότητα (π.χ. ελληνική, της Γουινέας ή βιετναµέζικη). Ανήκω σε µια φανερή µειοψηφία (π.χ. είµαι Καναδή αϊτινής ή κινέζικης καταγωγής). Εξαρτώµαι ολοκληρωτικά από τα παιδιά µου ή τον σύζυγό µου, γιατί δεν µπορώ να εκφραστώ ούτε στα γαλλικά ούτε στα αγγλικά. Αισθάνοµαι αποµονωµένη. Από το σπίτι βγαίνω λίγο ή καθόλου. Βλέπω λίγους ανθρώπους εκτός από το σύζυγο και τα παιδιά µου. Έχω χαµηλή µόρφωση. Έχω µεγάλη δυσκολία να βρω µια δουλειά, γιατί τα διπλώµατα και η εµπειρία µου δεν έχουν αναγνωριστεί εδώ. Έχω µια θέση για την οποία είµαι πολύ ειδικευµένη αλλά δεν αµοίβοµαι καλά. υσκολεύοµαι να επικοινωνήσω στα γαλλικά ή στα αγγλικά.

3 Μένω µαζί µε τον σύζυγό µου επειδή: Τον αγαπώ και µε αγαπά. Θεωρώ τον γάµο πολύ σηµαντικό. Φοβάµαι πως αν τον αφήσω, η παροικία µου, η οικογένειά µου και τα πεθερικά µου θα µε απορρίψουν, και αυτή η απόρριψη θα έχει αντίκτυπο σ εµένα. εν έχω χρήµατα και φοβάµαι µήπως βρεθώ χωρίς στέγη. Φοβάµαι την εκδίκησή του. εν γνωρίζω ποιος µπορεί να µε βοηθήσει. εν ξέρω τα δικαιώµατά µου. εν γνωρίζω κανέναν άλλο από αυτόν στον Καναδά. εν θέλω να ανακατευτούν στην προσωπική µου ζωή γιατροί, αστυνοµικοί, κρατικοί υπάλληλοι ή δικαστές. Σ αυτό το φυλλάδιο, ο όρος «σύζυγος» αναφέρεται σε κάθε πρόσωπο µε το οποίο έχετε ή είχατε µια αισθηµατική ή στενή σχέση.

4 Ο σύζυγός µου: Μήπως ζείτε κάποιες τέτοιες καταστάσεις; Μήπως βρεθήκατε µάρτυρας; Με ταπεινώνει, µε εξευτελίζει µπροστά στα παιδιά µου ή στους δικούς µου, µε λέει τρελή, µου ρίχνει το φταίξιµο. Με κοροϊδεύει, µε ρεζιλεύει για ό,τι κάνω και ό,τι λέω, µε κάνει να ζω µέσα στην ντροπή. Λέει πως είµαι κακή µητέρα. Απειλεί να µε στείλει πίσω στην πατρίδα µου. Απειλεί να κάνει κακό στα πρόσωπα που αγαπώ ή να µου πάρει τα παιδιά µου. Σπάζει ή απειλεί να σπάσει τα αντικείµενα που αγαπώ ή να µου στερήσει πράγµατα που χρειάζοµαι, όπως το τηλέφωνο ή τον υπολογιστή, χάρη στα οποία επικοινωνώ µε τους δικούς µου. Θέλει πάντα να ξέρει πού και µε ποιον είµαι. Κατακρίνει τους δικούς µου. Εποικοινωνεί αδιάκοπα µαζί µου µε το τηλέφωνο, µε µηνύµατα SMS ή µε ηλεκτρονικά µηνύµατα και µε παρακολουθεί συνεχώς παρόλο που δεν είµαστε πια µαζί.

5 Ο σύζυγός µου: Απειλεί να σπιλώσει τη υπόληψή µου. Χρησιµοποιεί χυδαίες λέξεις όταν µου µιλά, υψώνει τον τόνο της φωνής ή κάνει απειλητικές χειρονοµίες. Με σπρώχνει, µε χαστουκίζει, µε τσιµπά, µε πιάνει από το λαιµό, µε καίει, µε κλωτσά, µου τραβά τα µαλλιά, µε φτύνει. Απειλεί να µε τραυµατίσει ή να µε σκοτώσει. Μου επιβάλλει σεξουαλικές σχέσεις ή χειρονοµίες που δεν θέλω, ή µε απειλεί ότι θα πάει µε πόρνες. Με εξαναγκάζει να κάνω παιδιά. Ελέγχει τα έξοδά µου ή ξοδεύει όλα τα χρήµατά µου. Μου φέρεται σα να ήµουνα δούλα του. Απειλεί να αυτοκτονήσει, να µε σκοτώσει ή να σκοτώσει τα παιδιά µου. ΝΑΙ; Αυτές οι συµπεριφορές είναι εκδηλώσεις συζυγικής βίας. Τούτο το φυλλάδιο σας αφορά. Είχα µάθει να υποφέρω σιωπηρά για να διατηρήσω την αξιοπρέπειά µου. Κι έτσι, δεν ήθελα να µιλήσω γι αυτά. Για να µη νοµίζει µε τίποτα ο κόσµος ότι όλοι έτσι είµαστε στην παροικία µου!

6 Η συζυγική βία εγκαθίσταται σιγά σιγά, ύπουλα, µέσα στις στενές και αισθηµατικές σχέσεις Ο σύζυγός σας επαναλαµβάνει συνεχώς λόγια και χειρονοµίες που σας µειώνουν και σας πληγώνουν. Σας δίνει διαταγές. Απαιτεί υπακοή. Αποφασίζει τα πάντα για σας. Στόχος του είναι να σας ελέγχει και να έχει εξουσία επάνω σας. Για να σας κρατήσει κοντά του, ο σύζυγός σας υπόσχεται ότι θα αλλάξει, ακόµα και όταν συνεχίζει να σας ταπεινώνει και να ασκεί βία. Για να σας ελέγχει, ο σύζυγός σας σπέρνει την αµφιβολία και τη σύγχυση µε το να σας, λέει πως φταίτε εσείς ή πώς είστε βίαιη. Ο σύζυγός σας είναι βίαιος προφορικά και σωµατικά µε σκοπό να σας εξουσιάζει. Στις αρχές, όταν φτάσαµε στον Καναδά, µε χαστούκιζε πότε πότε. Έλεγα πως φταίει η νευρικότητα, γιατί είχε πολλά θέµατα να τακτοποιήσει. Όταν πρότεινα να εργαστώ για να τον βοηθήσω, µου απάντησε ότι έτσι κι αλλιώς δεν έκανα για τίποτα. Με τον καιρό, το πράγµα χειροτέρεψε. Τώρα είµαι µόνη µου και µε εκφοβίζει όλο και περισσότερο.

7 Ένας βίαιος σύζυγος µοιάζει µε οποιονδήποτε άλλον άντρα και µπορεί να κατέχει µια ευυπόληπτη, θέση µέσα στην κοινωνία. Οι άλλοι µπορεί να τον εκτιµούν πολύ και να είναι ευγενικός µε όλον τον κόσµο. εν έχει απαραιτήτως προβλήµατα ψυχικής υγείας, αλκοολισµού, χρηµατικά ή επαγγελµατικά. Μπορεί να ανήκει σε οποιαδήποτε κοινότητα, ακόµα και να είναι κεµπεκιώτικης καταγωγής, και να είναι πιστός οπαδός ή όχι κάποιας θρησκείας. Η συζυγική βία µπορεί να εκδηλώνεται σε ετεροφυλόφιλη ή σε οµοφυλόφιλη σχέση. Η συζυγική βία δε σταµατά από µόνη της, ούτε µε τον καιρό, ούτε µε τον έρωτα, ούτε µε τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής.

8 Η συζυγική βία δεν περιορίζεται σε σωµατικά χτυπήµατα και τραύµατα Η ψυχολογική βία είναι λιγότερο ορατή, αλλά εξίσου ολέθρια. Να σε ταπεινώνει συχνά, να σε λέει τρελή, να σε γελοιοποιεί σε ό,τι αφορά το σώµα σου, τη σεξουαλικότητά σου. Να σε ελέγχει συχνά στο πού πας κι έρχεσαι. Να σε εµποδίζει συστηµατικά να βλέπεις τους δικούς σου. Να σε καταπιέζει στην πίστη ή την πνευµατικότητά σου. Να σε εµποδίζει να σπουδάσεις, να µάθεις γαλλικά και αγγλικά. Είναι συζυγική βία. ε µε άφηνε να βγω παρά µόνο για να πάω στον µπακάλη ή για προσευχή στο στην εκκλησία. Όταν επέστρεφα, εξακρίβωνε τα πάντα : σε ποιον είχα µιλήσει, τι είχα πει. Και τότε, αλiµονό µου αν οι απαντήσεις µου δεν του άρεσαν! Η ψυχολογική βία καταστρέφει την αυτοεκτίµηση. Στο τέλος, πιστεύεις τον σύζυγό σου. Αισθάνεσαι ηλίθια και τρελή. Νοµίζεις ότι οι κατηγορίες σού αξίζουν.

9 Η οικονοµική βία δεν είναι πολύ γνωστή, αλλά είναι εξίσου ταπεινωτική. Να πρέπει να ζητιανεύεις λεφτά. Να βλέπεις να ελέγχει τα έξοδά σου. Να υποχρεώνεσαι να πληρώνεις όλα τα έξοδα. Να υποχρεώνεσαι να δίνεις όλα σου τα χρήµατα. Να σε εµποδίζει να εργάζεσαι. Να είσαι υποχρεωµένη να χρεώνεσαι. Πάλι συζυγική βία είναι. Εργαζόµουν στο βενζινάδικο, και µε υποχρέωνε κι από πάνω να κρατώ και τα παιδιά το σαββατοκύριακο. Τα χρήµατα που κέρδιζα, δεν έβλεπα ούτε τι χρώµα είχαν! Αυτά που µου έδινε έφταναν µόνο για τα εισιτήρια του λεωφορείου. Εάν ζείτε την ψυχολογική ή την οικονοµική βία, ζητήστε βοήθεια. Συµβουλευτείτε την τελευταία σελίδα, θα βρείτε εκεί υπηρεσίες που ικανοποιούν τις ανάγκες των µεταναστριών ή των γυναικών που προέρχονται από εθνοπολιτισµικές µειονότητες θυµάτων συζυγικής βίας.

10 Ανάµεσα από όλες τις µορφές βίας, ορισµένες θεωρούνται ως εγκληµατικές πράξεις Οι απειλές Για παράδειγµα, απειλεί να σας τραυµατίσει, να σας σκοτώσει. Η σωµατική βία Για παράδειγµα, σας στρίβει το χέρι, σας χτυπά. Η εγκληµατική αµέλεια Για παράδειγµα, σας στερεί τις φροντίδες ή την τροφή, σε σηµείο που ναµπαίνει η ζωή σας σε κίνδυνο θανάτου. Η σεξουαλική βία Για παράδειγµα, σας εξαναγκάζει σε σεξουαλικές σχέσεις ή σε σξουαλικές πρακτικές που δεν επιθυµείτε. Η παρενόχληση Για παράδειγµα, σας τηλεφωνεί συνεχώς ή σας παρακολουθεί, σε σµείο που να φοβάστε για την ασφάλειά σας. Η κατακράτηση Για παράδειγµα, σας κλειδώνει σε ένα δωµάτιο ή σας εµποδίζει να βγείτε από το σπίτι. Εάν ζείτε µία ή περισσότερες από αυτές τις µορφές βίας, µπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 911 για να κάνετε καταγγελία και να προστατευτείτε.

11 Με τον καιρό, οι µορφές βίας µπορεί να αλλάξουν µε διάφορους τρόπους και να προστεθούν η µία στην άλλη. Με τον καιρό, η συχνότητα και η σφοδρότητα των µορφών βίας αυξάνονται. Έβρισκε πάντα τον τρόπο να µε στριµώχνει για να µε υποχρεώνει να κάνω πράγµατα που δεν ήθελα, όπως να έχω οδυνηρές σεξουαλικές σχέσεις ή να κοιτάζω πορνογραφικές ταινίες. εν έλεγα τίποτα, κι όλο έλπιζα ότι θα αλλάξει. Μια µέρα, µε κοίταξε µες στα µάτια και µου είπε: «Αν πεις οτιδήποτε στην οικογένειά σου, θα σε σκοτώσω.» Τον πίστεψα. Έχετε το δικαίωµα να ζείτε µια ζωή µε σεβασµό και ασφάλεια. Είναι καταχωρηµένο στον Χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και ελευθεριών του Κεµπέκ και στον Καναδικό Χάρτη των δικαιωµάτων και ελευθεριών.

12 Να µερικοί λόγοι που ίσως σας κάνουν να αποφασίσετε να ζητήσετε βοήθεια ε θέλω πια να ζω µόνη µ αυτό το πρόβληµα, χρειάζοµαι βοήθεια. Θέλω να διασφαλίσω την ασφάλειά µου και την ασφάλεια των παιδιών µου. Έχω ανάγκη να νιώσω ότι µε σέβονται. Έχω ανάγκη να τα πω όλα να ξαλαφρώσω, να βγάλω από µέσα µου το άγχος. Θέλω να πληροφορηθώ για τα δικαιώµατά µου και για τις υπηρεσίες που υπάρχουν. Επιθυµώ να ξαναβρώ µια αρµονική οικογενειακή ζωή µε τα παιδιά µου. Θα ήθελα να ξαναβρώ την αυτοεκτίµηση και την αυτοπεποίθησή µου, να βγάλω από πάνω µου τις ενοχές και τη ντροπή. Θέλω να βρω τρόπο να απελευθερωθώ. Θέλω να βρω τρόπους να προστατευτώ, για παράδειγµα, να έχω κάποιο συνθηµατικό κώδικα µε ένα πρόσωπο εµπιστοσύνης ώστε να ζητήσει βοήθεια για µένα στο 911, σε περίπτωση ανάγκης. Θέλω να µείνω ζωντανή µαζί µε τα παιδιά µου.

13 Μονάχα ένα πράγµα επιθυµούσα, να είναι ασφαλή. Παρόλα αυτά, µια µέρα, είδα στα µάτια του µεγαλύτερού µου µια µεγάλη θλίψη. Έπαθα σοκ. εν είχα καταλάβει πως τα παιδιά µου υποφέραν το ίδιο µε µένα. Πως είχαν µάθει να ζούνε µε αυτόν τον εφιάλτη µέσα στη σιωπή, όπως εγώ! Αν η ασφάλειά σας ή η ασφάλεια των δικών σας απειλείται, µη διστάσετε να καλέσετε το 911.

14 Εσείς δεν πρέπει να αισθάνεστε ένοχη. Ο σύζυγός σας είναι υπεύθυνος για τη βίαιη συµπεριφορά του. Εσείς δεν πρέπει να ντρέπεστε. Πολλές γυναίκες στο Κεµπέκ βιώνουν αυτή την κατάσταση. Παντού στον κόσµο, οι άντρες χρησιµοποιούν τη βία για να ελέγχουν τις γυναίκες τους. Η συζυγική βία είναι ένα σοβαρό πρόβληµα που µας αφορά όλους.

15 Μη µένετε µόνη. Μιλήστε µε κάποιον που του έχετε εµπιστοσύνη, για παράδειγµα, µε κάποιο πρόσωπο που εργάζεται στον τοµέα της υγείας ή της παιδείας, ή µε µια γειτόνισσα. Ακόµα και αν ανοίξετε την καρδιά σας, έχετε πάντα το δικαίωµα να κάνετε τις δικές σας επιλογές. Κανείς δεν µπορεί να σας πιέσει µε το ζόρι να εγκαταλείψετε τον σύζυγό σας ή να µείνετε µαζί του.

16 Γνωρίζετε κάποια µετανάστρια ή γυναίκα από εθνοπολιτισµική µειονότητα, που να είναι θύµα συζυγικής βίας; Αν κερδίσετε την εµπιστοσύνη της, θα µπορέσετε να τη βοηθήσετε Ακούστε την χωρίς να κρίνετε Πιστέψτε την Οι µετανάστριες ή οι γυναίκες που προέρχονται από εθνοπολιτισµικές µειονότητες ίσως διστάζουν να εµπιστευτούν κάποιο άλλο άτοµο ή να αποκαλύψουν τη συζυγική βία για πολλούς λόγους. Παραδείγµατος χάρη: Ο φόβος µην τις κρίνουν επειδή δεν µιλούν γαλλικά ή αγγλικά. Η ντροπή να µιλήσουν για ένα πρόβληµα που το θεωρούν προσωπικό. Ο φόβος να µην τις πιστέψουν ή να τις κρίνουν ιδίως εάν έχουν αντιµετωπίσει πολλά περιστατικά διακρίσεων και ρατσισµού. Οι αποκαλύψεις απαιτούν µεγάλο κουράγιο. Για να βοηθήσετε το θύµα, ακούστε την χωρίς να την κρίνετε και προσπαθήστε να καταλάβετε τα εµπόδια που συναντάει.

17 Απενοχοποιήστε την Σαν θεµατοφύλακες της κουλτούρας τους και των οικογενειακών δεσµών, πολλές γυναίκες, µετανάστριες ή µέλη εθνοπολιτισµικών µειονοτήτων, θα αισθανθούν ένοχες πως ντροπιάζουν τον άνδρα τους και πως σπάνε τα οικογενειακά δεσµά. Άλλες πάλι, θα αισθανθούν ένοχες στην ιδέα πως απέκτησαν κάποια ανεξαρτησία και αυτοθπεποίθηση, που δεν είχαν στη χώρα καταγωγής τους. Τα θύµατα αισθάνονται πολύ συχνά υπεύθυνα για τη βία των συζύγων τους. Οι τελευταίοι καταφέρνουν µε µεγάλη επιδεξιότητα να ενοχοποιήσουν τις γυναίκες και να αρνηθούν τη δική τους βία, προπάντων όταν υποστηρίζονται κι από το περιβάλλον της οικογένειας ή της παροικίας τους. Πείτε στο θύµα ότι οι σύζυγοι είναι εκείνοι που ευθύνονται για τις βίαιες πράξεις τους. Οι βίαιες συµπεριφορές τους είναι αυτές που διαλύουν την οικογένεια.

18 Σεβαστείτε τις επιλογές της και το δικό της ρυθµό Η συζυγική βία είναι ολέθρια. Ροκανίζει την εµπιστοσύνη του ανθρώπου προς τον εαυτό του. Ο δρόµος για να πάρει τον εαυτό του στα χέρια του και να προβάλει τις διεκδικήσεις του µπορεί να είναι µακρύς. Ας δούµε µερικά κίνητρα που σπρώχνουν τη µετανάστρια ή τη γυναίκα των εθνοπολιτισµικών µειονοτήτων να ανέχεται τη βία: Η ελπίδα να ξαναβρούν την αισθηµατική ή ερωτική τους σχέση. Τα ταµπού. Ο φόβος να απορριφθούν από την παροικία τους. Η έλλειψη πληροφοριών για τις υπηρεσίες και τα δικαιώµατά τους. Η δυσπιστία απέναντι στις αστυνοµικές υπηρεσίες και τη δικαιοσύνη. Ο φόβος µήπως της πάρουν τα παιδιά ή την εγκαταλείψουν χωρίς πόρους. Προσπαθήστε να καταλάβετε τα βιώµατά της και να σεβαστείτε τις επιλογές της. Είτε έχει εγκαταλείψει είτε όχι τον σύζυγό της, µπορείτε να την οδηγήσετε προς τις ειδικευµένες Υπηρεσίες που θα την βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει την κατάστασή της (συµβουλευτείτε την τελευταία σελίδα αυτού του φυλλαδίου). Στηρίξτε την Η αποµόνωση των θυµάτων είναι µέρος της συζυγικής βίας και είναι ακόµα πιο σηµαντική για τις µετανάστριες ή για τις προερχόµενες από εθνοπολιτισµική µειονότητα µια που έχουν χάσει το κοινωνικό δίκτυο που είχαν στη χώρα της καταγωγής τους και αναγκάστηκαν να µάθουν νέους πολιτισµικούς κώδικες και νέες αξίες. Ορισµένες γυναίκες δεν µιλούν ούτε γαλλικά ούτε αγγλικά και υποφέρουν ιδιαίτερα από αποµόνωση. Άλλες πάλι, συναντούν ένα σωρό εµπόδια ψάχνοντας να βρούν εργασία. Προσφέρετε τη συµπαράστασή σας στο θύµα. Μιλήστε της. Πληροφορήστε την για το δικαίωµά της να απευθυνθεί σε εµπιστευτικές Υπηρεσίες βοήθειας. Εάν ζητήσει να µάθει περισσότερα, δείξτε της αυτό το φυλλάδιο. Και αν το επιθυµεί, συνοδέψτε την στις ενέργειές της.

19 Πολεµήστε τις προκαταλήψεις και την αποµόνωση Υπάρχουν πολλοί που νοµίζουν ότι η µετανάστρια γυναίκα ή εκείνη που προέρχεται από κάποια εθνοπολιτισµική µειονότητα δέχεται τη συζυγική βία λόγω της κουλτούρας της ή της θρησκείας της. Λάθος! Αυτές οι γυναίκες, απλούστατα, συναντούν περισσότερα εµπόδια από τις άλλες κι έτσι έχουν µεγαλύτερη δυσκολία να τα ξεπεράσουν. Πολλές οφείλουν να υπερβούν δυσκολίες που σχετίζονται µε το γεγονός ότι ανήκουν σε µια µειονότητα, όπως η περιθωριοποίηση, η διάκριση και ο ρατσισµός. Αυτές οι προκλήσεις τις κάνουν πιο ευάλωτες στη συζυγική βία. Όσο πιο αποµονωµένο είναι το θύµα, τόσο ο σύζυγος µπορεί να την κακοποιεί ανενόχλητος. Φανείτε ανοιχτόµυαλοι και κυρίως, µην την αποµακρύνετε από κοντά σας. Να θυµόσαστε πως η αδιαφορία συντηρεί τη συζυγική βία

20 Αρµόδιες Υπηρεσίες Παντού στο Κεµπέκ, Μπορείτε να καλέσετε 7 µέρες την εβδοµάδα 24 ώρες το 24 ωρο. SOS violence conjugale (ΣΟΣ συζυγική βία) (για κλήσεις εκτός Μοντρεάλ) (VOIX και ATS) (για κλήσεις από το Μοντρεάλ) (VOIX και ATS) Το SOS violence conjugale γνωρίζει όλα τα µέσα που βοηθούν τις µετανάστριες ή τις γυναίκες των εθνοπολιτισµικών µειονοτήτων. Αυτή η τηλεφωνική υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν, είναι απόρρητη, ανώνυµη και ειδικεύεται στη συζυγική βία. Με ένα απλό τηλεφώνηµα τα θύµατα, οι δικοί τους ή τυχόν µάρτυρες µπορούν αµέσως να έχουν πληροφορίες, συµβουλές και χώρο διαµονής. Υπηρεσία έκτακτης ανάγκης 911 Για άµεση βοήθεια, εάν κινδυνεύετε ή εάν είστε µάρτυρας κάποιας βίαιης κατάστασης. 911 (VOIX) (ATS διαθέσιµο σε ορισµένες περιφέρειες) (στους δήµους όπου το 911 δεν είναι διαθέσιµο) *4141 (για κλήσεις από κινητό τηλέφωνο) Info-Santé (Πληροφορίες σχετικές µε την υγεία) Για συµβουλές και για παραποµπές, όπως τα CLSC και τα κέντρα υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών (CSSS) 811 (VOIX) Τα φυλλάδια αυτά είναι διαθέσιµα στην ιστοσελίδα της Γραµµατείας της θέσης της γυναίκας / Secrétariat à la condition féminine (SCF) (www.scf.gouv.qc.ca) και της Συντονιστικής Επιτροπής για θέµατα συζυγικής βίας του Μοντρεάλ / Table de concertation en violence conjugale de Montréal (www.tcvcm.ca) σε αρχείο PDF στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά και σε µορφή Word για τις ίδιες και κάποιες άλλες γλώσσες. Κλικάρετε στη στήλη «Publications» της ιστοσελίδας της SCF. Παραγωγή: Secrétariat à la condition féminine Σύνταξη: Table de concertation en violence conjugale de Montréal (Συντονιστική Επιτροπή για θέµατα συζυγικής βίας του Μοντρεάλ) µε τη συνεργασία: της Ασπίδας της Αθηνάς (www.shieldofathena.com) του Maison pour femmes immigrantes de Québec (Σπίτι της µετανάστριας γυναίκας) (www.maisonpourfemmesimmigrantes.com) του Association des femmes immigrantes de l Outaouais (Σύλλογος µεταναστριών γυναικών της περιοχής της Οττάβα) (www.afio.ca) Dépôt légal : 2012 Bibliothèque et Archives nationales du Québec Bibliothèque et Archives Canada ISBN : (version électronique) Gouvernement du Québec, 2012

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση

Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Αθήνα 2013 Οδηγός «Απόδρασης» από μια Βίαιη Σχέση Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση αυτού του Οδηγού καθώς και η αναπαραγωγή του ή χρήση του σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Grec Σεπτέμβριος 2011

Grec Σεπτέμβριος 2011 Grec Σεπτέμβριος 2011 ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ 1. Βία Η βία μπορεί να οριστεί ως την υπερβολική χρήση εξουσίας από τον επιτιθέμενο προς το θύμα. Ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα έτσι ώστε να κρατήσει το

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ

ΘΕΜΑ : Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ Α.Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ : Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ : ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΜΑ : Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΑΝΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΙΤΣΟΥΝΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4

1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός; 2. 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται; 3. 3. Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν; 4 Σχολικός Εκφοβισμός Καλώς ήλθατε! Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, γονείς, το σχολείο, αλλά και την κοινωνία. Μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες

Διαβάστε περισσότερα

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η Βία δεν εχει φύλο Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η σφαιρική άποψη για τα πράγματα ανέκαθεν ήταν δύσκολη, δεν ήταν «δημοφιλής», προβλημάτιζε, έφερνε τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακό υλικό για το σχέδιο δράσης Γυναίκες & Βία Ευρωπαϊκό & διεθνές πλαίσιο

Πληροφοριακό υλικό για το σχέδιο δράσης Γυναίκες & Βία Ευρωπαϊκό & διεθνές πλαίσιο Πληροφοριακό υλικό για το σχέδιο δράσης Γυναίκες & Βία Ευρωπαϊκό & διεθνές πλαίσιο Ενημερωτικό υλικό και μελέτες του Oμίλου για την Unesco Δήμου Αμαρουσίου Περιφέρειας Αττικής Στο πλαίσιο της υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

«Κάθε άτοµο που καταδιώκεται έχει το δικαίωµα να ζητά άσυλο και να του. Άρθρο 14, Οικουµενική ιακήρυξη για τα Ανθρώπινα ικαιώµατα των Ηνωµένων Εθνών

«Κάθε άτοµο που καταδιώκεται έχει το δικαίωµα να ζητά άσυλο και να του. Άρθρο 14, Οικουµενική ιακήρυξη για τα Ανθρώπινα ικαιώµατα των Ηνωµένων Εθνών Οδηγός για δάσκαλους ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Κάθε άτοµο που καταδιώκεται έχει το δικαίωµα να ζητά άσυλο και να του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες.» Άρθρο 14, Οικουµενική ιακήρυξη για τα Ανθρώπινα ικαιώµατα των Ηνωµένων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη

Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Έφη 1 Η έλη του έρωτα 2 Η έλη του έρωτα Η ΕΛΞΗ του ΕΡΩΤΑ Αφιερωμένο στην πανέμορφη μέσα-έξω κόρη μου Έφη, που είναι η αγάπη, η χαρά, η ζεστασιά και ο παράδεισος στη ζωή μου. 3 Ζήτησα ένα σωρό πράγματα για

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπεύθυνη Καθηγήτρια Στέλλα Τριανταφύλλου ΠΕ 20 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2014 2015 Σε αυτή την εργασία του μαθήματος Project

Διαβάστε περισσότερα

Δεν ανεχόμαστε. τη σεξουαλική

Δεν ανεχόμαστε. τη σεξουαλική Δεν ανεχόμαστε τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Δεν είσαι η μόνη Δεν είσαι μόνη Το «Εγχειρίδιο συμβουλευτικής για

Διαβάστε περισσότερα

Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή

Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή Πέµπτο κεφάλαιο Η φυλακή Α. Θεωρήσεις για τη φυλακή Η φυλακή στην αρχή θεωρήθηκε ως προοδευτικό µέτρο εφ όσον αντικατέστησε τις σωµατικές τιµωρίες. Θεωρητικά ο εγκλεισµός πρέπει να περιορίζει απλά την

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση Στάσεων. Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία

Διαμόρφωση Στάσεων. Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία 1 Διαμόρφωση Στάσεων Ένα εγχειρίδιο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία και την ψυχική υγεία Diminish the mental health and psychological consequences of violence against women by dismantling prejudices

Διαβάστε περισσότερα

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ

AΓAΠHΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ ΣXEΣEIΣ ΣYNEIΔHTHΣ AΓAΠHΣ IΣTOPIEΣ - EMΠEIPIEΣ KAI ΠΙΘΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓIA ΠIO APMONIKEΣ ΣXEΣEIΣ Pόμπερτ Hλίας Nατζέμυ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΒΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΙΛΑΝΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία.

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας μια εκδήλωση με καλεσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR

Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση. Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Η Ευρωπαική Κατάσταση στο Φαινόµενο του Εκφοβισµού ιακρατική Έκθεση Αριθµός Έργου: 511645-2010-LLP-IT-KA1-KA1SCR Φορέας Υλοποίησης Έργου: Ινστιτούτο Don Milani (IT) Περίοδος Αναφοράς: 1 Νοεµβρίου 2010

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑ Α, ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ. Η ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζοντας ένα µέλος της οικογένειας µε κατάθλιψη: Παρεµβάσεις µιας συνεδρίας. της. Μαρίας Δουκάκου

Στηρίζοντας ένα µέλος της οικογένειας µε κατάθλιψη: Παρεµβάσεις µιας συνεδρίας. της. Μαρίας Δουκάκου ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Κονίτσης 33, 151 25 Μαρούσι, Τηλ: 8063665, Fax: 8062113, e-mail: lshr@otenet.gr LABORATORY FOR THE STUDY OF HUMAN RELATIONS 33, Konitsis str., 151 25 Maroussi,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά

Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Εκπαίδευση στη Διεκδικητική Συμπεριφορά Θωμάς Καλπάκογλου, PhD Εισαγωγή Η εκπαίδευση της διεκδικητικής συμπεριφοράς έχει στόχο να διδάξει τους ανθρώπους να εκφράζουν τους εαυτούς τους καλύτερα και συχνότερα

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας καλά με τον ιό HIV: Ασκήσεις

Ζώντας καλά με τον ιό HIV: Ασκήσεις : Ασκήσεις Σκοπός: Να διεξαχθεί μία συνεδρία καθοδηγούμενη από μια συντονίστρια, φορέα του ιού HIV, με θέμα:. Αποτελέσματα εκμάθησης: Στο τέλος της συνεδρίας, οι συμμετέχουσες θα έχουν αυξήσει: Τις γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕAΣ: Μαρία Μαργαρίτη Κοινωνική Λειτουργός 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η οικογένεια αποτελεί το σημαντικότερο φορέα ανάπτυξης και κοινωνικοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w

ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ. ww w Περιπτώσεις από την καθημερινή άσκηση του Τμήματος Ασφάλειας Διαδικτύου (ΤΑΔ) Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β Παιδιατρική Κλινική Παν/μιου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» ww w ΕΦΗΒΟΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας

Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας Περιεχόμενα 1. Μπορείτε να ελέγξετε τον τζόγο σας 4 2. Γιατί παίζω τζόγο; 11 3. Πώς μπορώ να το μειώσω; 16 4. Πώς μπορώ να σταματήσω τον τζόγο; 32 5. Το μέλλον 40 6.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ. Μιλάει ο Θεός /Bρήκα. /Η Αγία Γραφή. Τετέλεσται/ ΣΕΛ. 2. να καταπολεμήσετε το άγχος/ ΣΕΛ. 8 / Θεραπεία από το /Πέντε. Χριστό/ ΣΕΛ. ΕΝΤΥΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΤΟΣ Ε - ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 12 / IANOYΑΡΙΟΣ - ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ ISSN 1450-2240 Μιλάει ο Θεός /Bρήκα σήμερα;/ ΣΕΛ. 4 το /Χάρη και Πως

Διαβάστε περισσότερα

Βία και κακοποίηση στην οικογένεια

Βία και κακοποίηση στην οικογένεια Βία και κακοποίηση στην οικογένεια Λουΐζα Θεοφάνους, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Η βία στην οικογένεια φέρνει βία στην κοινωνία. Γι αυτό η βία στην οικογένεια δεν αποτελεί προσωπική ή οικογενειακή υπόθεση

Διαβάστε περισσότερα

"Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005)

Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης (διάλεξη-2005) "Εγώ και ο Εαυτός µου: τρόποι γνωριµίας και ανάπτυξης" (διάλεξη-2005) διάλεξη, ανοιχτή για το κοινό, από τους ψυχοθεραπευτές Χριστίνα Πατρινιού και Πέτρο Θεοδώρου διοργάνωση : Συµβουλευτικό Κέντρο Σ.ΚΕ.Ψ.Η.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας.

Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Τίτλος: Η ανατομία μιας γυναίκας. Η επίλυση των ερωτικών προβλημάτων της σύγχρονης Κύπριας γυναίκας. Το πρωτότυπο εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Power Publishing το 2005. Επιμέρους κεφάλαια 1. Γιατί τα

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθύνσεις για τους Επαγγελματίες Υγείας στις Μαιευτικές Κλινικές

Κατευθύνσεις για τους Επαγγελματίες Υγείας στις Μαιευτικές Κλινικές Sirkka Perttu Verena Kaselitz Sirkka Perttu Verena Sirkka Kaselitz Perttu Verena Kaselitz Προσεγγίζοντας την Συντροφική Βία Κατευθύνσεις για τους Επαγγελματίες Υγείας στις Μαιευτικές Κλινικές Προσεγγίζοντας

Διαβάστε περισσότερα