Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής."

Transcript

1 Σκέψεις κι ευχαριστίες από μακριά: πρόσφυγες που έζησαν στο ΠΙΚΠΑ μιλούν για την σημασία ενός τέτοιου ανοιχτού χώρου υποδοχής. Στις αρχές του Μάρτη του 2015, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ζήτησε από το «Χωριό του Όλοι Μαζί» να εκκενώσει όλους τους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στο ΠΙΚΠΑ. Ήθελε να ανακαινίσει το ΠΙΚΠΑ για ένα πρωτάθλημα τένις τον Μάιο. Πρότεινε στα σοβαρά ως εναλλακτική λύση τη φυλακή της Μόριας, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανοιχτό κέντρο. Εκεί θα έπρεπε να μείνουν οι πρόσφυγες! Το «Χωριό του Όλοι Μαζί» απάντησε πως η φυλακή δεν θεωρείται εναλλακτική λύση ακόμα κι αν πέσουν οι φράχτες της. Απαιτει μιαν άλλη τοποθεσία, αλλιώς είναι υποχρεωμένο να παραμείνει στο ΠΙΚΠΑ. Εμείς, από το w2eu και ως μέρος του «Χωριό του Όλοι Μαζί», έξω από τη Μυτιλήνη, θέλουμε να συνεισφέρουμε στη συζήτηση, προσφέροντας μια μικρή ιστορία από το ΠΙΚΠΑ καθώς και σχόλια από ανθρώπους που έμεινα στο ΠΙΚΠΑ και το θεώρησαν σπίτι τους. Το ΠΙΚΠΑ ήταν μια άδεια κι εγκαταλειμένη παιδική κατασκήνωση κοντά στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης. Το 2012, σε συμφωνία με τον τότε δήμαρχο, άρχισε να χρησιμοποιείται από το «Χωριό του Όλοι Μαζί». Η ιστορία αυτό του μοναδικού κι αυτο- οργανωμένου κέντρου αλληλεγγύης που υποδέχεται νεοφερμένους πρόσφυγες είναι γνωστή όχι μόνο στους ντόπιους της Λέσβου αλλά και διεθνώς. Άρχισε το χειμώνα του 2012 όταν ήλθαν πρόσφυγες από την Τουρκία με μια μικρή βάρκα και υπό κακές καιρικές συνθήκες. Κοιμόνταν κάτω από τα δέντρα, περιμένοντας να τους συλλάβει η αστυνομία για να τους καταγράψει. Κάποιοι φασίστες έριξαν πέτρες σε μιαν έγκυο που κοιμόταν στο ύπαιθρο. Το «Χωριό του Όλοι Μαζί» άνοιξε το ΠΙΚΠΑ κι ένας απίστευτος αριθμός αλληλέγγυων ανθρώπων κατόρθωσε να υπάρχει φαγητό για όλους κάθε μέρα. Ξεκίνησε σαν ένα μικρό κέντρο, που χρησίμευε ως τόπος άφιξης προτού γίνει η σύλληψη και καταγραφή. Το Λιμενικό και η Αστυνομία δεν υποστήριξαν αυτή την προσπάθεια, η οποία αποδείκνυε ότι οι άνθρωποι που έφταναν δεν ήθελαν να ξεφύγουν ή να γίνουν επικίνδυνοι αλλά σαφέστατα αναζητούσαν προστασία. Το ΠΙΚΠΑ μεταμορφώθηκε αρκετές φορές, ιδιαίτερα μετά τον Οκτώβρη του 2013, όταν άνοιξε η φυλακή της Μόριας, με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Το ΠΙΚΠΑ άδειασε για λίγο αλλά ύστερα όσοι αποφυλακίζονταν από τη Μόρια άρχισαν να το ξαναχρησιμοποιούν. Αργότερα, όταν κατάρρευσε το σύστημα ασύλου στην Αθήνα, αρκετοί έρχονταν στη Μυτιλήνη να ζητήσουν άσυλο κι έμεναν για μερικές εβδομάδες στο ΠΙΚΠΑ. Το καλοκαίρι του 2014, όταν όλο και περισσότεροι έρχονταν από την Τουρκία και η Μόρια ξεχείλιζε, ακόμα και το Λιμενικό άρχισε να φέρνει πρόσφυγες στο ΠΙΚΠΑ, προκειμένου να «προστατέψει τους τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων από το θέαμα των προσφύγων, που περίμεναν στο λιμάνι μέσα στο λιοπύρι.

2 Το «Χωριό του Όλοι Μαζί» με τις λίγες δυνάμεις του, κατάφερε να αντιμετωπίσει κι αυτή την κατάσταση που γινόταν όλο και οξύτερη, καθώς σε μια μόνο μέρα ήταν 600 πρόσφυγες σε ένα μέρος που μετά βίας είχε 80 κρεβάτια. Το Σεπτέμβρη του 2014 ανέλαβε καθήκοντα ο νέος, συντηρητικός, δήμαρχος. Ζήτησε από το Λιμενικό να μην φέρνει πια τους νεοαφιχθέντες στο ΠΙΚΠΑ αλλά να τους πηγαίνει κατευθείαν στη φυλακή, κοντά στη Μόρια. Παρ όλα αυτά, όλοι όσοι έχουν ήδη ζητήσει άσυλο κι έτσι έχουν φύγει από τη Μόρια, όπως και οι άρρωστοι, όσοι δεν έχουν χρήματα να συνεχίσουν το ταξίδι τους ή περιμένουν να συναντηθούν με την οικογένειά τους ή ψάχνουν για αγνοούμενους συγγενείς τους, αυτοί παραμένουν στο ΠΙΚΠΑ. Επιπλέον, όσοι αποφυλακίζονται τις Παρασκευές, διανυκτερεύουν στο ΠΙΚΠΑ, καθώς εκείνη την ημέρα δεν φεύγει κανένα πλοίο. Προς το παρόν, το ΠΙΚΠΑ έχει 20 φιλοξενούμενους, που μένουν για καιρό. Τα παιδιά πάνε στο σχολείο και το «Χωριό του Όλοι Μαζί» κατάφερε να οργανώσει την καθημερινή ζωή, με τη βοήθεια αυτο- οργανωμένων δωρεών. Η νέα κυβέρνηση του Σύριζα έχει ανακοινώσει πως θα κλείσει όλες τις φυλακές για πρόσφυγες και στη θέση τους θα ιδρύσει ανοιχτά κέντρα. Παρ όλα αυτά η Μόρια είναι ακόμη ανοικτή. Ζητήσαμε από ανθρώπους που πέρασαν καιρό στο ΠΙΚΠΑ, μερικοί από τους οποίους κατάφεραν να ξεφύγουν από την Ελλάδα και να αναγνωριστούν ως πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μας εξηγήσουν γιατί θεωρούν το ΠΙΚΠΑ τόσο σημαντικό. Ο Αμπντουλαχί και η Λαιλά Μια νύχτα, τον Απρίλιο του 2013, γύρω στα μεσάνυχτα, μια βάρκα αναποδογύρισε όταν το Λιμενικό προσπάθησε να την σταματήσει, κι όλοι βρέθηκαν στο νερό. Ο Αμπντουλαχί, ο μόνος που ήξερε κολύμπι, τους έσωσε όλους, φέρνοντάς τους στο σκάφος του Λιμενικού. Την Λαιλά την έσωσε δύο φορές, καθώς την πήρε άλλο ένα κύμα, παρασέρνοντάς την στον πνιγμό. Το Λιμενικό έριξε φώτα και πέταξε σωσίβια, ώστε να μπορέσει ο Αμπντουλαχί να τους βρει και να τους σώσει όλους. Όταν τους είχε πια σώσει όλους και ανέβαινε με τη Laila στο σκάφος του Λιμενικού, κάποιος έβαλε μπροστά τη μηχανή και το πόδι του Αμπντουλαχί τραυματίστηκε σοβαρά από την προπέλα. Και η Λαιλά τραυματίστηκε αλλά ευτυχώς όχι τόσο σοβαρά. Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης ο Αμπντουλαχί στάθηκε τυχερός που τον εγχείρησε ένας καλός γιατρός, σώζοντάς του το πόδι. Ωστόσο, σαφώς δεν έπρεπε να σηκωθεί ούτε και να κινηθεί για αρκετούς μήνες. Η Λαιλά αποφάσισε να μείνει με τον σωτήρα της και να τον βοηθάει στην καθημερινή του ζωή. Έμειναν και οι δύο στο ΠΙΚΠΑ κι όταν χρειάστηκε ο Αμπντουλαχί να κάνει φυσιοθεραπεία, το «Χωριό του Όλοι Μαζί» οργάνωσε την καθημερινή του μεταφορά προς και από την πόλη. Μετά από τέσσερις μήνες, με τον Αμπντουλαχί να κουτσαίνει ακόμα, κατάφεραν να πάνε στην Αθήνα για να προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Στο λιμενοφύλακα που ευθυνόταν για τον τραυματισμό δεν ασκήθηκε δίωξη, ούτε δόθηκε καμία αποζημίωση στον Αμπντουλαχί.

3 Οι διαδρομές τους έδειχναν να χωρίζονται εκεί. Αλλά, τελικά, κατάφεραν να φτάσουν στην ίδια χώρα. Τώρα έχουν αποκτήσει ένα παιδάκι και η τραγική τους ιστορία μοιάζει να βρήκε ένα αίσιο τέλος. Ο Αμπντουλαχί λέει: Ποτέ δεν θα το ξεχάσω το ΠΙΚΠΑ και ιδιαίτερα το «Χωριό του όλοι Μαζί». Χωρίς το ΠΙΚΠΑ δεν θα περπατούσα με τα πόδια μου τώρα. Στο ΠΙΚΠΑ με σώσανε, με θεραπεύσανε, με ταΐσανε, εκεί βρήκα τόσο καλούς ανθρώπους. Αυτό που μού τυχε τα μεσάνυχτα της 2ας Απριλίου το θυμάμαι εντελώς αλλά θυμάμαι κι όλους αυτούς τους μεγάλους ανθρώπους που μού δειξαν την μεγάλη τους καρδιά. Στο ΠΙΚΠΑ έμενα όταν δεν μπορούσα ούτε στην τουαλέτα να πάω χωρίς βοήθεια. Στο ΠΙΚΠΑ πολλές οικογένειες με παιδιά βρήκαν ένα μέρος να κοιμηθούν με ασφάλεια. Ειλικρινά, κλαίω όποτε θυμάμαι τη Μυτιλήνη, όπου παρολίγο να χάσω το πόδι μου. Αλλά κλαίω κι όταν θυμάμαι το μεγάλο «Χωριό του όλοι Μαζί», τους γιατρούς που με θεράπευσαν και μου έκαναν φυσιοθεραπεία, τους ανθρώπους που με μετέφεραν εδώ κι εκεί με το αυτοκίνητο, τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Το ΠΙΚΠΑ έχει μεγαλείο και ονειρεύομαι μια μέρα να επιστρέψω σ αυτό. Παρακαλώ, αφήστε το ΠΙΚΠΑ να υποδέχεται ανθρώπους σαν εμένα κι άλλους, που δεν μπορούν με τίποτα να μένουν στο λιμάνι ή αλλού. Η ζωή είναι δύσκολη. Το ΠΙΚΠΑ είναι μεγάλο... Η Παστού, ο Κανταρά, η Σενταρά, η Μαριάμ και η Ομειρά, Την Παστού και τα τέσσερα παιδιά της τα γνωρίσαμε μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης το καλοκαίρι του Ήθελαν να ζουν εκεί, στο πεζοδρόμιο, περιμένοντας μέχρι να απελευθερωθεί ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος είχε συλληφθεί με την κατηγορία της διακίνησης ανθρώπων. Γι αυτήν και τα παιδιά ήταν σαφές πως ήταν αθώος. Αλλά τότε δεν γνώριζαν πως η σχετική ποινή μπορεί να σήμαινε μέχρι κι 75 χρόνια φυλάκιση. Με δυσκολία καταφέρουμε να τους πείσουμε να κοιμηθούν μια νύχτα στο ΠΙΚΠΑ, για να μαζέψουν πληροφορίες και να ξαναεκτιμήσουν την κατάστασή τους. Όταν φτάσαμε με τ αυτοκίνητο στο ΠΙΚΠΑ και είδαν τα άλλα Αφγανάκια να παίζουν κάτω από τα δέντρα, ήταν σαφές πως η Παστού είχε αποφασίσει σωστά. Έμεινε εκεί με τα παιδιά της για περισσότερο από ένα χρόνο. Τα παιδιά [της Παστού] ήταν τα πρώτα από το «Χωριό του Όλοι Μαζί» που πήγαν στο σχολείο. Μαζί γράψαμε την ιστορία του ταξιδιού τους, για να γίνει σαφές στο δικαστήριο πως ο πατέρας τους δεν ήταν κάποιος «επιχειρηματίας» αλλά ένας άνθρωπος που ταξίδευε με τα τέσσερα παιδιά και τη γυναίκα του, προκειμένου να τους εξασφαλίσει μιαν καλύτερη ζωή. Η παρακολούθηση της δίκης, η πρόσληψη δικηγόρου και η δημοσιότητα που δημιουργήθηκε από το βιβλιαράκι με την ιστορία τους οδήγησαν στην αποφυλάκιση του πατέρα. Έζησε κι αυτός στο ΠΙΚΠΑ με

4 την οικογένειά του μέχρι που ξαναξεκίνησαν το ταξίδι τους, όλοι μαζί. Τώρα που κι αυτοί βρίσκονται σε άλλη χώρα της Ευρώπης, τα παιδιά πάνε στο σχολείο κι έχουν ήδη μάθει τη νέα γλώσσα και ονειρεύονται να ξαναγυρίσουν στη Μυτιλήνη, μόλις αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Παστού λέει: Για ένα χρόνο και δυό μήνες ήμασταν στο ΠΙΚΠΑ. Το ΠΙΚΠΑ είναι πολύ σπουδαίο γιατί εκεί οι άνθρωποι βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Όσοι ήρθαν, ήθελαν μόνο να βοηθήσουν. Δεν το έκαναν για τα λεφτά αλλά μόνο γιατί πιστεύουν πως είναι καλό να βοηθάμε τους άλλους. Στην Ελλάδα νιώσαμε όπως στη χώρα μας, στο Αφγανιστάν, εξαιτίας της φιλοξενίας των ανθρώπων. Τα παιδιά ποτέ δεν θα ξεχάσουν τη Στέλλα που ερχόταν σχεδόν κάθε μέρα με το αυτοκίνητο για να τα πάει για κολύμπι στη θάλασσα. Τώρα είμαστε στην Αυστρία και μερικές φορές θέλουμε όλοι να γυρίσουμε στη Μυτιλήνη, τόσο σπουδαία ήταν. Αργότερα, όταν βγάλουμε τα χαρτιά μας, θα πάμε όλοι να τους επισκεφτούμε. Όπως λένε στην Ελλάδα: ΜΑΚΑΡΙ... Ζιβαρά Ήταν η πιο ηλικιωμένη Αφγανή στο ΠΙΚΠΑ και ταξίδευε μόνη της. Ήθελε να πάει στα παιδιά της, στη Γερμανία, μέσω της επανένωσης οικογενειών, αλλά η γραφειοκρατία και η απίστευτη διαδικασία χορήγησης ασύλου την εμπόδισαν να παραβρεθεί στη γέννηση του εγγονιού της και την έκαναν να μείνει στο ΠΙΚΠΑ για περισσότερο από ένα χρόνο. Στο μεταξύ, εμείς είχαμε πάει αρκετές φορές στη Γερμανία και είχαμε γυρίσει, και το συνηθισμένο καλαμπούρι της Ζιβαρά ήταν «Θα με πάρετε και μένα στη βαλίτσα σας; Λεπτή είμαι.». Όταν ανέλαβε την εξουσία ο Σύριζα, ξαφνικά η Ζιβαρά βρέθηκε μ ένα αεροπορικό εισιτήριο. Τώρα είναι με τα παιδιά της στο Αμβούργο Η Ζιβαρά λέει: Οι άνθρωποι απ το «Χωριό του Όλοι Μαζί» με βοήθησαν τόσο πολύ, να μου βρούν φάρμακα, να μου φέρουν το γιατρό, να με ταΐζουν κάθε μέρα. Όταν ήμουν άρρωστη, με πήγαν κατευθείαν στο γιατρό που μού δωσε κολλύριο για τα μάτια. Θέλω να ξαναγυρίσω για να τους συναντήσω όλους ξανά. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους ξαναδώ όλους.

5 Ο Χαμίντ Έφτασε στη Μυτιλήνη και φυλακίστηκε στη Μόρια. Ύστερα πήγε στην Αθήνα μόνο και μόνο για να καταλάβει πως δεν ήταν δυνατό να φτάσει στην υπηρεσία ασύλου. Από φίλους έμαθε πως ίσως θα ήταν πιο τυχερός στη Μυτιλήνη κι έτσι έφτασε στο ΠΙΚΠΑ. Τότε, συνειδητοποίησε πως ούτε κι εδώ δούλευε το σύστημα ασύλου κι έτσι χρειάστηκε να ανεβοκατέβει αρκετές φορές Αθήνα- Μυτιλήνη, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας. Ο Χαμίντ είναι ένας νέος, δραστήριος δημοσιογράφος από την Χεράτ, ο οποίος δεν ήθελε να φύγει αλλά κινδύνευε λόγω της δημοσιογραφικής του ιδιότητας κι έτσι αναγκάστηκε να ζητήσει ασφάλεια στην Ευρώπη. Έζησε το ΠΙΚΠΑ όταν φιλοξενούσε 600 άτομα και κατάφερε να δημιουργήσει κατανόηση και συνεννόηση μεταξύ των υπόλοιπων Αφγανών εκεί. Τον ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Σήμερα βρίσκεται κι αυτός στη Γερμανία και τα συναισθήματά του είναι ανάμικτα σχετικά με τη διαμονή του στην Ελλάδα. Δεν θα ξεχάσει ποτέ την αλληλεγγύη που έζησε. Ο Χαμίντ λέει:... Μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών ξέραμε πως είχαμε πρόβλημα. Έπρεπε να φύγω από το Αφγανιστάν. Αυτό μου ήταν πολύ δύσκολο γιατί δεν ήθελα ν αφήσω τη χώρα μου. Επειδή ό,τι είχα ήταν εκεί, ήμουν λέκτορας στο πανεπιστήμιο της Χεράτ, είχα ένα μισθό, είχα τα πάντα: αυτοκίνητο σπίτι, οικογένεια, μια καλή δουλειά, η ζωή μου ήταν πολύ καλή. Αλλά, τελικά, έχασα τα πάντα. Στην Αθήνα ήταν αδύνατο να υποβάλλω αίτημα ασύλου, το σύστημα δεν δουλεύει, γι αυτό ήλθα στη Μυτιλήνη. Ευχαριστώ όλους εσάς, που κρατήσατε το ΠΙΚΠΑ ανοιχτό, μιας και μπόρεσα να μείνω εκεί και να προσπαθήσω να ζητήσω άσυλο. Δεν είναι εύκολο να κάνεις να δουλέψει ένα τέτοιο μέρος, το είδαμε όταν είχε μαζέψει 600 ανθρώπους. Αλλά είναι ευκολότερο όταν οι άνθρωποι συζητούν μεταξύ τους και καταλαβαίνονται. Η Νασιμγκιούλ Επέζησε 18 ώρες στη θάλασσα χωρίς να ξέρει κολύμπι. Είχε πέσει στο νερό από τη βάρκα, με την οποία ταξίδευε με τον ξάδελφό της και την κορούλα της, Άσμα. Όταν η αστυνομία έφερε στο ΠΙΚΠΑ την Άσμα και τους άλλους διασωθέντες, όλοι σκεφτήκαμε πως θα ζούσαμε μιαν ακόμη τραγική ιστορία. Για αρκετές ώρες έγιναν έρευνες ακόμα και με ελικόπτερο για τη Νασιμγκιούλ αλλά χωρίς επιτυχία. Ωστόσο, εκείνη κατάφερε με τις δικές της δυνάμεις να επιπλεύσει στα κύματα και να βγει σε μια παραλία της Μυτιλήνης. Εκεί, ζήτησε βοήθεια από τους ανθρώπους που την βρήκαν.

6 Κανένας δεν πίστευε ότι ήταν ακόμη ζωντανή. Όταν την μετέφεραν στο νοσοκομείο, έφεραν και την κόρη της να την αναγνωρίσει. Ήταν πολύ συγκινητική συνάντηση. Η Νασιμγκιούλ έμεινε λίγους μήνες στο ΠΙΚΠΑ μέχρι να ανακτήσει τις δυνάμεις της, μετά απ αυτή την εμπειρία. Έφυγαν το φθινόπωρο για μιαν άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ελπίζουμε να έφτασαν εκεί ασφαλείς. Η Νασιμγκιούλ λέει Ποτέ δεν θα ξεχάσω πώς έφτασα μέχρι εδώ, ζωντανή. Όσο ζώ θα το θυμάμαι. Και είμαι τόσο τυχερή που έφτασα εδώ, στο ΠΙΚΠΑ, όπου συνάντησα τους καλύτερους ανθρώπους του κόσμου. Ποτέ δεν θα σας ξεχάσω. Τώρα που είμαι ξανά δυνατή θα συνεχίσω το ταξίδι μου. Θέλω να φτάσω, τελικά, σε μια χώρα όπου η κόρη μου κι εγώ θα πάρουμε άσυλο και η Άσμα θα μπορέσει να πάει στο σχολείο Ο Γκαζέμ Ήλθε στη Μυτιλήνη το 2014 να ψάξει για τον μικρότερο αδελφό του, με τον οποίο είχε χάσει επαφή από τότε που πέρασαν τη θάλασσα από την Τουρκία. Τον αναζήτησε στις φυλακές του νησιού, χωρίς καμιάν επιτυχία. Και μετά έφτασε η είδηση πως κάποιος πνιγμένος ταίριαζε στην περιγραφή. Ο Γκαζέμ, που είχε βρει στο ΠΙΚΠΑ ένα αποκούμπι και ανθρώπους να τον βοηθήσουν στις έρευνές του, έπρεπε να δώσει δείγμα DNA για να μάθει το πικρό μαντάτο πως ο αδελφός του είχε πνιγεί. Ο Γκαζέμ έμεινε στο ΠΙΚΠΑ για αρκετό καιρό, για να πενθήσει, και πήγαινε καθημερινά στο νεκροταφείο, στον τάφο του αδελφού του. Τον Αύγουστο του 2014, μαζί με μας, πρόσθεσε το όνομα του αδελφού του στο μνημείο και όλοι μαζί τον θρηνήσαμε. Ύστερα απ αυτό, μπόρεσε τελικά να φύγει απ αυτό το μέρος, όπου ο αδελφός του δεν τα κατάφερε ποτέ να φτάσει, κι επέστρεψε στο Παρίσι όπου ζει μόνιμα. Ο Γκαζέμ λέει: Σας ευχαριστώ που ήμουν εδώ μαζί σας και για την τεράστια υποστήριξη που μου δώσατε όταν έχασα τον αδελφό μου. Ήθελα να τον βρώ ζωντανό και ήταν πολύ δύσκολο να αποδεχθώ το θάνατό του. Σας ευχαριστώ που σταθήκατε πλάι μου. Τώρα πρέπει να βρω το κουράγιο να το ανακοινώσω στους γονείς μας. Θέλω να γυρίσω με τα ονόματα των νεκρών, χαραγμένα σε μια μαρμάρινη πλάκα, για το μνημείο. Στο Ιράν δούλευα πετράς στις οικοδομές, έτσι μπορώ να συνεισφέρω στην αλληλέγγυα δουλειά σας.

7 Ο Αμπάς Έφτασε στο ΠΙΚΠΑ το Σεπτέμβρη του Έμεινε για δυό βδομάδες, περιμένοντας να απελευθερωθούν οι φίλοι του. Τελικά, έφυγε μόνος του καθώς η διαταγή απέλασής του θα έληγε σε δεκαπέντε μέρες και οι φίλοι του κρατούνταν ακόμα στη Μόρια. Μετά από λίγες εβδομάδες προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα αλλά συνελήφθη. Στην αρχή κρατήθηκε σε διάφορα αστυνομικά τμήματα αλλά τελικά έκανε αίτηση για άσυλο και μεταφέρθηκε στη κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Έμεινε εκεί φυλακισμένος πάνω από εννιά μήνες μέχρι που έγινε αποδεκτός ως πολιτικός πρόσφυγας και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αμπάς λέει: Όταν έφτασα στο ΠΙΚΠΑ, στην αρχή σκέφτηκα πως πρόκειται για κρατικό στρατόπεδο αλλά ύστερα από λίγες ώρες κατάλαβα πως είναι κέντρο υποδοχής για άστεγους. Συνάντησα πολύ καλούς ανθρώπους εκεί. Τους ένιωσα σαν δικούς μου. Μας έδιναν ό,τι θέλαμε και χρειαζόμασταν. Ήταν φιλικοί και μας σέβονταν. Μαζί με δύο φίλους μου είχαμε κοιμηθεί για τρεις νύχτες στο πάρκο της Μυτιλήνης, χωρίς να χουμε τίποτα και κανένας δεν μας βοήθησε. Κανένας δεν μας ρώτησε αν χρειαζόμασταν τίποτε. Πριν βρούμε το ΠΙΚΠΑ είχαμε απογοητευθεί από την Ευρώπη καθώς περνάγαμε πολύ δύσκολα. Στο ΠΙΚΠΑ μπορέσαμε να χαλαρώσουμε. Μας δώσανε ρούχα, τροφή, ένα μέρος να κοιμηθούμε, ιατρική βοήθεια... και αξιοπρέπεια. Το ΠΙΚΠΑ είναι σπουδαίο και οι άνθρωποί του είναι σπουδαίοι. Ποτέ δεν είχα ξαναδεί τέτοιο μέρος ούτε είχα ποτέ ακούσει κάτι σχετικό. Το λέω αυτό με όλη μου την καρδιά. Σε όλο αυτό το παράνομο ταξίδι μου, οι καλύτερες στιγμές ήταν αυτές που πέρασα στο ΠΙΚΠΑ. Θέλω να δω κι άλλα ΠΙΚΠΑ. Ελπίζω να μην κλείσει ποτέ. Εύχομαι καλή τύχη κι ο θεός να έχει καλά όλους αυτούς τους καλούς ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν το ΠΙΚΠΑ ανοιχτό Οι μαρτυρίες συλλέχθηκαν από το: w2eu - Welcome to Europe - Marily Stroux Μετάφραση: Άριστος - Maurice Απρίλιος 2015

«Δεν ήρθαµε στην Ευρώπη για να µας δέρνουν, να µας προσβάλουν και να µας φυλακίζουν»

«Δεν ήρθαµε στην Ευρώπη για να µας δέρνουν, να µας προσβάλουν και να µας φυλακίζουν» «Δεν ήρθαµε στην Ευρώπη για να µας δέρνουν, να µας προσβάλουν και να µας φυλακίζουν» Τρόποι και µέθοδοι πρώτης υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα. Το παράδειγµα της Μόριας στη νήσο Λέσβο. Στις 26 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΑ. Ζωές υπό κράτηση ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΑ. Ζωές υπό κράτηση ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΡΑΦΑ Ζωές υπό κράτηση ΕΛΛΑΔΑ ΙΟΥΝΙΟΣ 2010 1 FYROM ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Φυλάκιο (Έβρος) ΑΛΒΑΝΙΑ Βέννα (Ροδόπη) ΤΟΥΡΚΙΑ Λέσβος Μεσόγειος 2 Περιεχόμενα Περίληψη 1 Εισαγωγή 3 Η μετανάστευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΡΕΦΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ Ιρακινοί και Άλλοι Αιτούντες Άσυλο και Μετανάστες στην Ελληνο-τουρκική Είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση Σύνοψη, Κύριες Συστάσεις και Επιλεγμένες Μαρτυρίες Νοέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η Διεθνής Αμνηστία είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που αποτελείται από περισσότερους από 3 εκατομμύρια υποστηρικτές,

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία

2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία 2 Δράσεις Οι Γιατροί του Κόσμου σε Αθήνα και Επαρχία Θεσσαλονίκη Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι Γιατροί του Κόσμου Θεσσαλονίκης, όπως κάθε χρόνο, βρέθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και διέθεσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα

ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα Καρακωνσταντάκη Μαριαρένα Μαστορακάκη Λίνα Σημαντηράκη Αιμιλία Χαϊδεμενάκη Ελένη Τζινευράκη. Σέβη Σούνα ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΘΡΑΝΙΟΥ Μαθητικό περιοδικό του 5ου Γυμνασίου Χανίων Τεύχος 12ο, Άνοιξη 2015,Τιμή 3 ευρώ Γερασίμου Παρδάλη1, Τ.Κ.73131 Χανιά Τηλ.28210 91763, http//5gym-chanion.chan.sch.gr ΤΑΞΗ Α Σέβη Σούνα Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997)

H Καρτέρη. Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) H Καρτέρη Στη μνήμη της αγαπημένης και αλησμόνητης μάνας μου Αικατερίνης Σοφιανίδου-Τσινάκ (εκατό χρόνια από τη γέννησή της 1897-1997) Όλοι την έλεγαν Καρτέρη, ακόμα και τα παιδιά της. Μιά φορά η αδελφή

Διαβάστε περισσότερα

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων.

Μέσα σ όλα που συνέβηκαν, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο η πίστη όσο και η θέληση μου, αλλά σίγουρα και η στήριξη των δικών μου ανθρώπων. Η δύναμη του ανθρώπου δεν έχει όρια Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι και φίλες, Αρχίζοντας θα ήθελα πρώτα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης που μου δίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Η Βία δεν εχει φύλο. Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η Βία δεν εχει φύλο Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Η σφαιρική άποψη για τα πράγματα ανέκαθεν ήταν δύσκολη, δεν ήταν «δημοφιλής», προβλημάτιζε, έφερνε τους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι.

Άννα: Όχι, δεν είχαμε σπίτι. Είχαμε παράγκα, λαθραία απάνω σε οικόπεδο. Γυναίκα: δεν μας τα κανε το κράτος. Όλου για ψέματα είναι. Άννα Αλεξάνδρα: Μου είπες ότι σε λένε Άννα. Άννα: Ναι. Αλεξάνδρα: Πόσο χρονών είσαι Άννα; Άννα: 23. και έχω δυο παιδιά. Αλεξάνδρα.: Άννα, το επίθετο σου; Άννα: Τάσιος. Αλεξάνδρα: και μου είπες ότι δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ Ένα οικολογικό παραμύθι από το Δ3... ΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ- ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: (οι μαθητές του Δ3) Θεργιάκη- Βρέντζου Ζαχαρένια Μανιός Γεώργιος Νταγιάννης Ορέστης Ορφανουδάκης Ιωάννης Πανεθυμιτάκη

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3

Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης. ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 Ο ΓΑΝΤΖΟΣ (Hook) Συγγραφέας: Νίκος Τσάμης ISBN ebook: 978-960-93-3162-3 9789609331623 Το μυθιστόρημα Ο ΓΑΝΤΖΟΣ διατίθεται στο Διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή με άδεια Creative Commons (Αναφορά Δημιουργού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99

ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΕΠΙΛΟΓΟΣ 99 Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΉ 7 ΑΝΤΊ ΠΡΟΛΌΓΟΥ 9 1o ΜΕΡΟΣ: Η γνωριμία με τον λύκο 11 2o ΜΕΡΟΣ: Η πορεία της αλλαγής 29 3o ΜΕΡΟΣ: Αφιέρωμα στον λύκο 59 ΕΥΧΑΡΙΣΤΊΕΣ 63 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Βασικές οδηγίες στη διαχείριση 65 περιστατικών

Διαβάστε περισσότερα

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος

Λαδώµατα, Σκοτώµατα. ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Λαδώµατα, Σκοτώµατα ιπλώµατα, Κονόµα τα!! Πρόλογος Όπως σε όλους τους Έλληνες, έτσι και σε µένα, όταν κάτι δεν εξελίσσεται όπως το θέλω, τότε φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, εκτός από µένα. Με βάση ετούτο

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας!

Παιδιά και νέοι σε φροντίδα. Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Παιδιά και νέοι σε φροντίδα Ανακαλύψτε τα δικαιώματά σας! Χτίζοντας μια Ευρώπη για και με τα παιδιά www.coe.int/children

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

Γλωσσάριο για τα δικαιώματα, την πολιτική και κοινωνική αγωγή μεταναστών και ελλήνων μαθητών

Γλωσσάριο για τα δικαιώματα, την πολιτική και κοινωνική αγωγή μεταναστών και ελλήνων μαθητών ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΔΙΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΔΙΟΝ Ε.Π.Ε.Κ.Α.) Γλωσσάριο για τα δικαιώματα, την πολιτική και κοινωνική αγωγή μεταναστών και ελλήνων μαθητών Έργο

Διαβάστε περισσότερα

183-46 - Μετά από δύο ώρες αναμονής, ο Stinger είδε τον διευθυντή της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων να βγαίνει από την αίθουσα συσκέψεων και να του κάνει νόημα να τον ακολουθήσει στο γραφείο του. Ο οπλισμένος

Διαβάστε περισσότερα

H ΓΥΝΑΙΚΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η Ελληνίδα μάνα την περίοδο της κρίσης ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 82 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

H ΓΥΝΑΙΚΑ. Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η Ελληνίδα μάνα την περίοδο της κρίσης ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 82 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΕΥΧΟΣ 82 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 H ΓΥΝΑΙΚΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η Ελληνίδα μάνα την περίοδο της κρίσης Gustav Klimt. Mother and Child Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2 Σ τα πέντε χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία: 21-09-2013

Ημερομηνία: 21-09-2013 1. Ημερομηνία: 21-09-2013 Β: Έλα μου Α: Έλα κοπέλα μου Β: Κοιμόσουνα Α: Όχι δε κοιμόμουνα, τώρα θα πάω για ύπνο γιατί είμαι κομμάτια Β: Κατάλαβα Α: Μέσα σε τρεις μέρες έχω χάσει τρία κιλά Β: Εντάξει καλό

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Νομός Κιλκίς : Σύνορα Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Νομός Κιλκίς : Σύνορα Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νομός Κιλκίς : Σύνορα Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Δράση στηριζόμενη εν μέρει σε χρηματοδότηση από το Ιδρυμα «Open Society Institute», σε συνεργασία με την με την «Open

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 2, Νοέμβρης 09

Τεύχος 2, Νοέμβρης 09 , ί ο λ λ ο π ι Είνα! ί ο λ ε ρ τ ε τ σ είμα Τεύχος 2, Νοέμβρης 09 Το έντυπο αυτό ελπίζουμε να αποτελέσει μία περιοδική έκδοση περίπου κάθε δύο μήνες και έχει σαν στόχο τη δημιουργία μίας ανοιχτής δομής

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Η συλλογή των παρακάτω κείμενων δεν είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης των «ντόπιων από όλο των κόσμο», αλλά εκφράζουν αυτούς/ες που τα υπογράφουν.

Η συλλογή των παρακάτω κείμενων δεν είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης των «ντόπιων από όλο των κόσμο», αλλά εκφράζουν αυτούς/ες που τα υπογράφουν. Ιωάννινα Ιούνιος 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είμαστε αντιφασίστριες και αντιφασίστες που κατοικούν στα Γιάννινα και αντιστέκονται καθημερινά στον κοινωνικό εκφασισμό που βιώνουμε. Είμαστε άτομα που θεωρούμε τους μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΑΥΔΟΣ. Αγαπητοί κάτοικοι της Γαύδου, Καλό μήνα!

ΓΑΥΔΟΣ. Αγαπητοί κάτοικοι της Γαύδου, Καλό μήνα! ΓΑΥΔΟΣ Αγαπητοί κάτοικοι της Γαύδου, Το 2 ο τεύχος της Επικοινωνίας περιλαμβάνει μερικές ακόμα συνεντεύξεις για το τι μπορούμε να κάνουμε μαζί στο νησί. Καλό μήνα! «Αν υπάρχει σωστή επικοινωνία, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΖΩΕΣ ΕΡΜΑΙΕΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΖΩΕΣ ΕΡΜΑΙΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΚΘΕΣΕΩΣ ΖΩΕΣ ΕΡΜΑΙΕΣ 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και οι κυβερνήσεις των Ευρωπαϊκών κρατών επιβάλλουν μια δοκιμασία επιβίωσης στους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο και τους μετανάστες

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα, 2012 Φωτογραφιών εξωφύλλου: P. Debois/Millennium/Apeiron photos & J. Shenai/Millennium/Apeiron photos

Μαρία Τζιρίτα, 2012 Φωτογραφιών εξωφύλλου: P. Debois/Millennium/Apeiron photos & J. Shenai/Millennium/Apeiron photos ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η γυναίκα που ήξερε μόνο να αγαπάει ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης, Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα