ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ HELLENIC CHAPTER

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ HELLENIC CHAPTER"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers No 3 ΜΑΪΟΣ 2000 Μέλη του.σ Πρόεδρος: Μπαλαράς Κ.Α. ρ. Μηχ/γος Μηχ/κος Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Ι. Μεταξά & Βασ. Παύλου Π. Πεντέλη! , " costas@astro.noa.gr Επόµενος Πρόεδρος: Μεγαρίτης Π.! , " sigmami@acci.gr Αντιπρόεδρος: Παπαγρηγοράκης Ι.! Γραµµατέας: Αλεξίου Γ.! Ταµίας: Λύτρας Κ.! , " klytras@cres.gr Αντιπρόσωποι: Ζούκος Β.! , Θεοφύλακτος Κ.! , " cgtheo@athena.domi.gr Επιµέλεια έκδοσης: Κ.Α. Μπαλαράς Αγαπητοί συνάδελφοι, Με επιτυχία γιορτάστηκε στις 16 Μαρτίου 2000 η επίσηµη ίδρυση του Ελληνικού Παραρτήµατος. Ο κύριος οµιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της ASHRAE Harley W. Goodman που µίλησε για τον ρόλο της ASHRAE στην νέα χιλιετία «ASHRAE in the New Millenium's Global Community». Την εκδήλωση τίµησαν µε την παρουσία τους και απεύθυναν σύντοµο χαιρετισµό ο Επικ. Καθ.. Αγορής, Μέλος ιοικούσας Επιτροπής, Τ.Ε.Ε. και ο Καθ.. Κουρεµένος, Πρόεδρος της Επιστηµονικής Επιτροπής Π.Σ..Μ.Η. Ο Πρόεδρος της ASHRAE H. W. Goodman Η συµµετοχή των µελών µας ήταν εντυπωσιακή, φτάνοντας περίπου τα 100 άτοµα. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο W. Goodman η επίσηµη παρουσίαση του ιδρυτικού διπλώµατος του Ελληνικού Παραρτήµατος και η εγκαθίδρυση του πρώτου.σ., σύµφωνα µε το καταστατικό της ASHRAE. Έγινε επίσης απονοµή αναµνηστικών προς τους εκπροσώπους της ASHRAE, ενώ ο Πρόεδρος της ASHRAE απένειµε στον συνάδελφο Χ. Λαϊάκη, τιµητική πλακέτα σε αναγνώριση των προηγουµένων προσπαθειών του για την δηµιουργία του Ελληνικού Παραρτήµατος. Αναµνηστικές πλακέτες δόθηκαν επίσης στους συναδέλφους Β. Ζούκο (McQuay), Μ. Κουρτζή (Φυρογένης), Κ. Κουτσογιάννη (Trane), και Τ. Παυλέα (Klimatair) σε αναγνώριση της υποστήριξής των για τις δραστηριότητες του Ελληνικού Παραρτήµατος. Με επιτυχία έγινε επίσης στις 13 Απριλίου, η πρώτη τεχνική εκδήλωση για τα µέλη µας, µε οµιλητές τους ρ. Max Sherman από το Παν/µιο της Καλιφόρνιας µε θέµα το νέο Std-62 της ΑSΗRΑΕ για τον αερισµό και του συναδέλφου Κ. Λύτρα για τον Κ.Ο.Χ.Ε.Ε. Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σηµειώνουµε την ευγενική χορηγία του κυρίου. ασκαλόπουλου (LENNOX) για την κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης. Ελπίζουµε στην µελλοντική υποστήριξη και άλλων εταιρειών και φορέων που αναφέρονται στον κατάλογο των χορηγών. Η δηµιουργία των τµηµάτων σε διάφορες Ελληνικές πόλεις έχει ήδη αρχίσει. Οι πρώτες επαφές γίνονται µε τους συναδέλφους στο Ηράκλειο, στην Θεσσαλονίκη, και στην Πάτρα, που θα αναλάβουν την εκπροσώπηση των συναδέλφων, µελών της ASHRAE που διαµένουν στις παραπάνω πόλεις. Στόχος µας είναι να διευκολυνθεί η επικοινωνία µας µέσω των εκπροσώπων και να οργανωθούν παράλληλες δραστηριότητες στις πόλεις τους. Τα µέλη του.σ.

2 Υπεύθυνοι επιτροπών: ράσεων Γεωγραφικού Συνεδρίου Παραρτηµάτων - CRC Action: Κ.Α. Μπαλαράς, ραστηριότητες Φοιτητών - Student Activities: Κ. Αντωνόπουλος,! , " kanton@central.ntua.gr Υποστήριξης Μελών - Membership Promotion: Ι. Παπαγρηγοράκης, Ιδρυτική Εκδήλωση 16 Μαρτίου 2000 Στις 16 Απριλίου οργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η εορταστική ιδρυτική εκδήλωση του Ελληνικού Παραρτήµατος. Στην εναρκτήρια οµιλία τους ο Επικ. Καθ.. Αγορής και ο Καθ.. Κουρεµένος, χαιρέτισαν µε ενθουσιασµό την προσπάθεια αυτή, ευχόµενοι ότι θα υπάρξει µια ουσιαστική προσφορά στους µηχανικούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κλιµατισµού. Βασικός οµιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της ASHRAE κύριος Harley W. Goodman, µε θέµα «Ο Ρόλος της ASHRAE στην ιεθνή Κοινωνία της Νέας Χιλιετίας». Ψύξης Refrigeration: Ε. Μέξη,! , Υποστήριξης Έρευνας - Research Promotion:.Α. Χαραλαµπόπουλος,! , " dimitris@ashrae.gr Τεχνολογίας, Έρευνας & Εθνικών ραστηριοτήτων - Technical, Energy and Government Activities: Κ. Λύτρας, Προγραµµάτων - Chapter Programs: Π. Μεγαρίτης, ιακρίσεων & Βραβείων - Honors and Awards: Κ. Θεοφύλακτος, Ελέγχου Auditing:.Α. Χαραλαµπόπουλος, Υποψηφιοτήτων Nominating:.Α. Χαραλαµπόπουλος, Υποδοχής Reception: Κ. Λύτρας, ηµοσιότητας Publicity: Κ.Α. Μπαλαράς, Από δεξιά: το µέλος της.ε. του ΤΕΕ. Αγορής στο βήµα απευθύνοντας χαιρετισµό, ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήµατος Κ.Α. Μπαλαράς, ο πρόεδρος της ASHRAE H.W. Goodman, το µέλος της επιτροπής προγράµµατος της ASHRAE Καθ. Β. Todorovic, και η υπεύθυνη της επιτροπής των µελών της ASHRAE C. Kettering. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του Παραρτήµατος έκανε µια σύντοµη ιστορική αναδροµή της ίδρυσης, των στόχων και των δραστηριοτήτων του Παραρτήµατος. Ακολούθησε η απονοµή αναµνηστικών στους εκπροσώπους της ASHRAE και οι πρώτες διακρίσεις στα µέλη του Παραρτήµατος Χ. Λαϊάκη, Β. Ζούκο, Μ. Κουρτζή, Κ. Κουτσογιάννη και Τ. Παυλέα. Συµµετοχής Attendance: Γ. Αλεξίου, Εκδόσεων & Ενηµέρωσης - Publications or Newsletter: Κ.Α. Μπαλαράς, Ιστορίας Historical: Κ. Θεοφύλακτος, Ειδικών Εκδηλώσεων - Special Events: Κ. Λύτρας, Τµήµατα Παραρτήµατος - Chapter Section: Κ.Α. Μπαλαράς. Τα µέλη του Ελληνικού Παραρτήµατος που ενδιαφέρονται να συµµετάσχουν και να ενισχύσουν τις δραστηριότητες των επιτροπών, ή για περισσότερες πληροφορίες, µπορούν να επικοινωνήσουν µε τους υπευθύνους. Οι δραστηριότητες των επιτροπών περιγράφονται στο Καταστατικό του Ελληνικού Παραρτήµατος. Από την απονοµή αναµνηστικής πλακέτας από τον Πρόεδρο της ASHRAE W. Goodman (αριστερά) στον συνάδελφο Χρ. Λαϊάκη (δεξιά).

3 Σεµινάριο για τα Μέλη του Σ Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα των εκπροσώπων της ASHRAE οργανώθηκε στις 16 Απριλίου, ένα 4-ωρο ενηµερωτικό σεµινάριο για τα µέλη του.σ. και τους υπευθύνους των επιτροπών. Στο σεµινάριο που έγινε από τον Πρόεδρο W. Goodman, την υπεύθυνη των µελών της ASHRAE C. Kettering, και του µέλους της επιτροπής προγραµµάτων Καθ. B. Todorovic, έγινε µια συνολική παρουσίαση της οργάνωσης και των δραστηριοτήτων της ASHRAE, της λειτουργίας των παραρτηµάτων και των επιτροπών. Τα µέλη του.σ. και των επιτροπών κατά την διάρκεια του σεµιναρίου της ASHRAE. Συνέντευξη Τύπου Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του Προέδρου της ASHRAE οργανώθηκε στις 15 Απριλίου συνέντευξη τύπου, στην οποία συµµετείχαν εκπρόσωποι και δηµοσιογράφοι από τεχνικά περιοδικά και ηµερήσιες εφηµερίδες. Στην συνέντευξη έγινε µια παρουσίαση του ρόλου και των δραστηριοτήτων της ASHRAE και επ ευκαιρίας των ερωτήσεων που έγιναν από τους εκπροσώπους του τύπου συζητήθηκαν διάφορα θέµατα σχετικά µε την ορθολογική χρήση ενέργειας και την χρήση φυσικού αερίου για κλιµατισµό, τον ρόλο του κλιµατισµού στα φορτία αιχµής και τα εναλλακτικά ψυκτικά ρευστά. Συνάντηση των Μελών 13 Απριλίου 2000 Με επιτυχία διοργανώθηκε η συνάντηση των µελών του Παραρτήµατος στις 13 Απριλίου σε κεντρικό ξενοδοχείο, µε την ευγενική χορηγία του κυρίου. ασκαλόπουλου (Lennox). Το τεχνικό πρόγραµµα περιελάµβανε δυο οµιλίες και συµµετείχαν περίπου 40 συνάδελφοι. Ο πρώτος οµιλητής ήταν ο ρ. Max H. Sherman, από το Lawrence Berkeley National Laboratory του Πανεπιστηµίου της Καλιφόρνια, που παρουσίασε το πρότυπο 62.2P Residential ventilation and Indoor Air Quality, το οποίο θα διατεθεί για δηµόσιο διάλογο στο άµεσο µέλλον. Ο δεύτερος οµιλητής ήταν ο Κώστας Λύτρας από το ΚΑΠΕ, ο οποίος έκανε µια συνολική παρουσίαση του νέου Κανονισµού Ορθολογικής Χρήσης & Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΚΟΧΕΕ) που ετοιµάζεται για νέα και υπάρχοντα κτίρια. Ακολούθησε συζήτηση. Ιστοσελίδα Ελληνικού Παραρτήµατος Το Ελληνικό Παράρτηµα θα έχει σύντοµα τον δικό του χώρο στο διαδίκτυο. Ο ηµήτρης Α. Χαραλαµπόπουλος ολοκλήρωσε µε επιτυχία το δύσκολο έργο που ευγενικά ανέλαβε, για την δηµιουργία της ιστοσελίδας µας. Οι παρατηρήσεις σας από την χρήση της ιστοσελίδας για τον εντοπισµό τυχόν προβληµάτων και οι ιδέες σας για να βελτιωθεί η παρουσίαση και η λειτουργικότητα των περιεχοµένων, ή για να προστεθούν νέες επιλογές είναι ευπρόσδεκτες. Στόχος είναι η ιστοσελίδα αυτή να αποτελέσει σηµείο αναφοράς και επικοινωνίας για όλους τους συναδέλφους, να µπορούν εύκολα να ανταλλάξουν απόψεις ή να πάρουν βοήθεια σε άµεσα επαγγελµατικά θέµατα, και να προβάλλονται πιθανές ευκαιρίες συνεργασιών. Από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της ASHRAE. Ο ρ. Sherman στο βήµα και άποψη του ακροατηρίου. " Τα αρχικά έξοδα για την λειτουργία της ιστοσελίδας καλύφθηκαν από την ευγενική χορηγία του κυρίου Γ. Κωστούλα (YORK).

4 Τα µέλη του Ελληνικού Παραρτήµατος Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται περιοδικά κάποια µέλη του Ελληνικού Παραρτήµατος. Τα µέλη που ενδιαφέρονται να συµπεριληφθούν σε αυτή την παρουσίαση, πρέπει να στείλουν ένα σύντοµο βιογραφικό, µε τις δραστηριότητες, εξειδικεύσεις και ενδιαφέροντα τους. Σκοπός είναι να δηµιουργηθεί µια βάση δεδοµένων που θα διευκολύνει µελλοντικές συνεργασίες, την αλληλοϋποστήριξη και την ανεύρεση βοήθειας σε προβλήµατα που απαιτείται εµπειρία σε συγκεκριµένους τοµείς. Συµπληρώστε το όνοµα σας και τις πληροφορίες που θεωρείται ουσιαστικές (χρησιµοποιείστε εάν είναι δυνατόν λέξεις κλειδιά) και στείλτε τις σε κάποιο µέλος του Σ. Στόχος είναι οι πληροφορίες αυτές να ενσωµατωθούν στην ιστοσελίδα του Παραρτήµατος στο διαδίκτυο. Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE. ΜΠΑΛΑΡΑΣ Α. Κωνσταντίνος Πρόεδρος Ελληνικού Παραρτήµατος ASHRAE ρ. Μηχανολόγος Μηχανικός # Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης, ΕΑΑ, Ι. Μεταξά & Βασ. Παύλου, Π. Πεντέλη! : (031) ,!: (031) ": costas@astro.noa.gr, Ενδιαφέροντα: Ήπιες µορφές ενέργειας, εξοικονόµηση ενέργειας, θερµική συµπεριφορά κτιρίων, ενεργειακή διαγνωστική, αριθµητική ανάλυση και προγραµµατισµό, ανάλυση ενεργειακών συστηµάτων, ποιότητα εσωτερικού αέρα. Επιστηµονικός υπεύθυνος και συµµετοχή σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράµµατα όπως το EPIQR (Ευρωπαϊκή µεθοδολογία ενεργειακής, περιβαλλοντικής & κατασκευαστικής καταγραφής και αξιολόγησης της υπάρχουσας κατάστασης πολυκατοικιών και προϋπολογισµού εργασιών αναβάθµισης), TOBUS (παρόµοια µεθοδολογία για κτίρια γραφείων), SolHeatCool (Αντλία θερµότητας µε κύκλο απορρόφησης σε συνδυασµό µε ηλιακή ενέργεια και υποδαπέδιο σύστηµα θέρµανσης και ψύξης), Χειρουργεία (Καταγραφή, αξιολόγηση και προτάσεις επεµβάσεων στις κλιµατιστικές εγκαταστάσεις). Σπουδές: Ph.D. (1988) & M.Sc. (1985) Georgia Institute of Technology, Atlanta, GA, USA. B.S.M.E. (1984) Michigan Technological University, Houghton, MI, USA. Επαγγελµατική εµπειρία: Ερευνητής Γ' βαθµίδας στο ΕΑΑ, Επιστηµονικός Συνεργάτης ΚΕΝΕ, Πανεπιστήµιο Αθηνών, Επίκ. Καθ/τής Τ.Ε.Ι. Πειραιά, Ελεύθερος επαγγελµατίας Μελετητής, Προτέχνα ΕΠΕ, Επίκ. Καθ/τής ΣΕΛΕΤΕ, American Standards Testing Bureau Inc., American Combustion Inc., Georgia Tech, Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. Άλλες ραστηριότητες: Μέλος του ΤΕΕ, ΠΣ ΜΗ, Eur Ing, Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, ELFORES, Pi-Tau-Sigma, ASME, ASHRAE (από το 1985), ISES. Συγγραφέας 40 επιστηµονικών άρθρων σε διεθνή και Ελληνικά τεχνικά περιοδικά, 7 βιβλίων και κεφαλαίων σε βιβλία πάνω σε θέµατα εξοικονόµησης ενέργειας, 40 επιστηµονικών άρθρων σε συνέδρια και ηµερίδες. ΛΥΤΡΑΣ T. Κωνσταντίνος Ταµίας Ελληνικού Παραρτήµατος ASHRAE Μηχανολόγος Μηχανικός, M.Sc. Επιστηµονικός Συνεργάτης ΚΑΠΕ, Ενεργειακός Σύµβουλος # Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, 19ο χλµ Λεωφ. Μαραθώνος, Πικέρµι, Αττική! : (031) , !: (031) , ": klytras@cres.gr Ο Κ. Λύτρας δραστηριοποιείται επί 10 χρόνια στον ενεργειακό και κτιριακό τοµέα σαν σύµβουλος µηχανικός, µελετητής δηµοσίων και ιδιωτικών ενεργειακών και Η/Μ έργων και επιστηµονικός συνεργάτης υπεύθυνος έργων του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στις ιευθύνσεις Προγραµµάτων και Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασµού. Εµπειρία: Ενεργειακή ανάλυση κτιρίων και Η/Μ εγκαταστάσεων, ενεργειακές επιθεωρήσεις, σχεδιασµός συστηµάτων εξοικονόµησης ενέργειας, διαχείριση της ζήτησης ενέργειας (demand side management DSM), µελέτες τεχνικοοικονοµικής σκοπιµότητας, ενεργειακή πολιτική και προγραµµατισµός, εκπόνηση τεχνικών κανονιστικών κειµένων, διαχείριση και εκτέλεση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραµµάτων και έργων σε θέµατα ενέργειας, εφαρµοσµένης έρευνας και επίδειξης ενεργειακών τεχνολογιών, χρηµατοδοτικών µηχανισµών (TPF, EPC) και επαγγελµατικής κατάρτισης (Προγράµµατα SAVE, ALTENER, JOULE-THERMIE, EKT, ΕΠΕ κλπ.). Σπουδές: ιπλ. Μηχανολόγος Ενεργειακός Μηχανικός EMΠ, Μ.Sc. CIT. ραστηριότητες: Mέλος του ΤΕΕ, του ΠΣ ΜΗ, του Βρετανικού ΙMechE, της Αµερικανικής ASHRAE και του Σ του Ελληνικού Παραρτήµατος ΑSΗRAE. Mέλος Επιτροπών και Οµάδων Εργασίας εµπειρογνωµόνων του ηµοσίου και διεθνών οργανισµών (ΟΗΕ/ΟΕΕ, ΟΟΣΑ/ ΟΕ) σε θέµατα Ενεργειακής Πολιτικής και Ενεργειακής ιαχείρισης και Ορθολογικής Χρήσης Ενέργειας στον κτιριακό τοµέα (σύνταξη Ελληνικού κανονισµού ΚΟΧΕΕ, χρηµατοδοτικά και οργανωτικά θέµατα, διεθνείς πρωτοβουλίες για την ΝΑ Ευρώπη, προγράµµατα DSM). Χορηγοί Ευχαριστούµε για την υποστήριξη των εκδηλώσεων & δραστηριοτήτων του Παραρτήµατος. Με αλφαβητική σειρά ABB ALPHA CARRIER ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ KLIMATAIR LENNOX McQUAY TRANE YORK ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ Η αναφορά σε ονόµατα εταιρειών και προϊόντων δεν αποτελεί αποδοχή, σύσταση ή άλλου είδους αναγνώριση από το Ελληνικό Παράρτηµα ή την ASHRAE.

5 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ Τα ενυπόγραφα άρθρα που δηµοσιεύονται στο Ενηµερωτικό Φυλλάδιο εκφράζουν τις απόψεις των συγγραφέων τους και όχι αυτές του Ελληνικού Παραρτήµατος ή της ASHRAE. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλλουν τα άρθρα τους σε ηλεκτρονική µορφή, στον υπεύθυνο της Επιτροπής Εκδόσεων & Ενηµέρωσης. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΑ & ΑΡΡΩΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Κ.Α. ΜΠΑΛΑΡΑΣ ρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας, Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.! , " Συνέχεια από το προηγούµενο τεύχος (2/2000) Πηγές ρύπων Η χηµική ρύπανση, που οφείλεται στα υλικά δόµησης του κτιρίου, σε πηγές ρύπων µέσα στο κτίριο και σε ρύπους, που εισέρχονται στο κτίριο από το εξωτερικό περιβάλλον, είναι υπεύθυνη για το 34% των προβληµάτων που εξετάστηκαν. Πάρα πολλά νέα οικοδοµικά υλικά και έπιπλα περιέχουν µεγάλες ποσότητες πτητικών χηµικών ουσιών, που εξαερώνονται µε τη θερµοκρασία των εσωτερικών χώρων των κτιρίων (πχ ορισµένες κόλλες επίπλων, ίνες στις µοκέτες δαπέδων, σε µονωτικά και στεγανωτικά υλικά). Σχετικές έρευνες έδειξαν ότι οι ουσίες αυτές προσβάλουν τα µάτια, τις ρινικές κοιλότητες και το λάρυγγα. Στα υλικά δόµησης του κτιρίου οι πηγές ρύπων πρέπει να αναζητηθούν στη φορµαλδεϋδη, που εκπέµπουν τα προϊόντα πεπιεσµένου ξύλου, ο υαλοβάµβακας στις µονώσεις των αεραγωγών, διάφορες οργανικές διαλυτικές ουσίες από κόλλες και οι οξίνες που υπάρχουν στη σιλικόνη. Πηγές χηµικής ρύπανσης µέσα στο κτίριο κρίθηκαν υπεύθυνες για τη µόλυνση του εσωτερικού αέρα σε αναλογία ένα προς πέντε στο δείγµα των κτιρίων που εξετάστηκαν. Σε αυτές περιλαµβάνονται το όζον, που εκπέµπεται από τα φωτοαντιγραφικά µηχανήµατα, καπνός από τσιγάρα, κακώς διαλυµένα υγρά καθαρισµού (πχ. τα καθαριστικά χαλιών), προϊόντα καύσης κ.α. Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί µε διάφορες µελέτες στις ΗΠΑ, το βασικότερο πρόβληµα είναι η ανάπτυξη µυκήτων σε διάφορα σηµεία µέσα στα κτίρια και ιδιαίτερα στο σύστηµα κλιµατισµού. Επίσης, από δεδοµένα που συγκεντρώθηκαν σε 695 κτίρια σε όλες τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής, µε συνολικό εµβαδόν 9, m 2, περίπου 35% παρουσιάζουν προβλήµατα ποιότητας αέρα που προέρχονται από την ανάπτυξη µυκήτων, 27% σκόνη, 20% χαµηλή υγρασία, 10% βακτηρίδια, 8% φορµαλδεϋδη, 6,5% ίνες υαλοβάµβακα, 5,5% καυσαέρια, 4% χηµικές οργανικές ενώσεις, 3% καπνό, 2% υψηλή υγρασία, και 0.5% όζον. Σχηµατική παρουσίαση των διαφόρων πηγών ρύπανσης µέσα σε ένα κτίριο (Πηγή ASHRAE) Πολλές φορές, η χειρότερη πηγή εσωτερικών ρύπων, είναι οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται µέσα στο κτίριο. Οι ρύποι αυτοί που προέρχονται από τα ίδια τα άτοµα και από τις δραστηριότητές τους (πχ συσκευές που χρησιµοποιούν, εξοπλισµό, υλικά κλπ). Ο ρόλος του Αερισµού Η επιβάρυνση του εσωτερικού αέρα κτιρίων µε ρύπους από το εξωτερικό περιβάλλον µπορεί να είναι σηµαντική σε ορισµένες περιπτώσεις.

6 Σε διάφορες έρευνες, ο ανεπαρκής αερισµός αποδείχθηκε ότι είναι η βασική αιτία για τα προβλήµατα των αρρώστων κτιρίων, καθώς βρέθηκε υπεύθυνος στο 50% περίπου των κτιρίων που ερευνήθηκαν. Τα προβλήµατα αερισµού συνήθως περιλαµβάνουν : ανεπαρκή κυκλοφορία καθαρού εξωτερικού αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου, περιορισµένη ανάµιξη αέρα, ακραίες τιµές θερµοκρασίας και υγρασίας ή διακύµανσή τους, προβλήµατα φιλτραρίσµατος του αέρα, που οφείλονται σε ακατάλληλη ή ανεπαρκή συντήρηση των εγκαταστάσεων. Το πρόβληµα µε το σφράγισµα κτιρίων για εξοικονόµηση ενέργειας Η προσπάθεια εξοικονόµησης ενέργειας στα κτίρια µε τον περιορισµό της διείσδυσης του αέρα (µείωση των φορτίων) επιτυγχάνεται µε το "σφράγισµα" των κτιρίων. Στην περίπτωση που υπάρχει εγκατάσταση κλιµατισµού αυτά λειτουργούν µε το ελάχιστο ποσοστό φρέσκου, εξωτερικού, αέρα µε σκοπό πάλι την µείωση των φορτίων. Ποιότητα Αέρα στα Ελληνικά Κτίρια Έρευνες για την µελέτη της ποιότητας του αέρα σε Ελληνικά κτίρια έχουν γίνει σε διάφορους τύπους κτιρίων, κλιµατιζόµενων και φυσικά αεριζόµενων. Για παράδειγµα, η έρευνα που έγινε µε την συνεργασία ενός µεγάλου δείγµατος εργαζοµένων σε κτίρια γραφείων [Argiriou et.al.., 1992 και Argiriou et al, 1994], δηµαρχεία [Balaras et al, 1993] και νοσοκοµεία [Argiriou, et al 1994]. Οι εργαζόµενοι στα κτίρια που εξετάσθηκαν, συµπλήρωσαν ένα ειδικά διαµορφωµένο έντυπο, το οποίο συντάχθηκε βάσει παρόµοιων διεθνών ερωτηµατολογίων. Περιελάµβανε ένα πίνακα µε 31 συµπτώµατα, τα οποία οι εργαζόµενοι µπορούσαν να επιλέξουν µε το σκεπτικό ότι σχετίζονται άµεσα µε το περιβάλλον εργασίας και το κτίριο. Οι εργαζόµενοι, άντρες και γυναίκες από διαφορετικούς ορόφους µέσα στο κτίριο, επιλέχθηκαν τυχαία για να απαντήσουν στα ερωτήµατα αυτά. Ο µόνος περιορισµός ήταν να εργάζονται τουλάχιστον για ένα χρόνο στην ίδια θέση. Παράλληλα, από την οµάδα εργασίας που έκανε την έρευνα αυτή, συγκεντρώθηκαν και οι απαντήσεις τους σχετικά µε την ποιότητα αέρα έξω και µέσα στο κτίριο. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασµό µε τις αυξηµένες εκποµπές από εσωτερικούς ρύπους (νέα συνθετικά υλικά κατασκευής, νέα υλικά για έπιπλα γραφείων κλπ) ή ακόµη και από το ίδιο το σύστηµα κεντρικού κλιµατισµού (λόγω κακής συντήρησης ή λειτουργίας) έχουν σαν αποτέλεσµα την αύξηση των ρύπων και την επιβάρυνση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα. Μια ακόµη παράµετρος σχετικά µε το έµµεσο κόστος της κακής ποιότητας του αέρα στα κτίρια, έχει να κάνει και µε τις περιπτώσεις µηνύσεων εργαζοµένων σε "άρρωστα" κτίρια, εναντίον των ιδιοκτητών του κτιρίου, υπεύθυνους λειτουργίας και συντήρησης, αρχιτέκτονες, µηχανικούς υπεύθυνους των µηχανολογικών και HVAC συστηµάτων, µεσίτες που µεσολάβησαν στην αγορά ή ενοικίαση του κτιρίου, κατασκευαστές και αντιπροσώπους των συστηµάτων και µηχανηµάτων που χρησιµοποιούνται στο κτίριο, που δεν φροντίζουν να αντιµετωπίσουν έγκαιρα τα πιθανά προβλήµατα [Stazer, 1994]. Το πρόβληµα της ποιότητας του αέρα στα κτίρια, µπορεί επίσης να αντιµετωπιστεί καλύτερα όταν από την αρχή έχει γίνει σωστή κατασκευή και εγκατάσταση. Ο έλεγχος ενός νέου κτιρίου πριν την λειτουργία του, µπορεί να εντοπίσει σηµαντικά προβλήµατα µε την υπάρχουσα κατασκευή και ιδιαίτερα µε τις µηχανολογικές εγκαταστάσεις (πχ αερισµού ή/και κλιµατισµού), εφόσον υπάρχουν. Ο τρόπος ελέγχου και η µεθοδολογία που ακολουθείται µπορεί να συµπεριλάβει την παράµετρο της ποιότητας του εσωτερικού αέρα [Dols, Persily and Nabinger 1995], στις συνηθισµένες µεθόδους παραλαβής και ελέγχου ενός νέου κτιρίου. Τα Ελληνικά κτίρια παρουσιάζουν συµπτώµατα ανάλογα µε αυτά του Συνδρόµου των άρρωστων κτιρίων (Πηγή ΤΕΕ). Για τα γραφεία, η έρευνα έγινε σε 30 συνολικά κτίρια στην Αθήνα (18 κλιµατιζόµενα και 12 φυσικά αεριζόµενα κτίρια) και συνολικά συµµετείχαν 476 εργαζόµενοι (Σχήµα ). Για τα δηµαρχεία, η έρευνα έγινε σε 20 συνολικά κτίρια (11 κλιµατιζόµενα και 9 φυσικά αεριζόµενα κτίρια) και συνολικά συµµετείχαν 437 εργαζόµενοι. Τα αποτελέσµατα για τα 31 συµπτώµατα από τα οποία οι εργαζόµενοι ανέφεραν ότι υπέφεραν, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Τα συµπτώµατα µε τα υψηλότερα ποσοστά για τα κλιµατιζόµενα κτίρια γραφείων στην Ελλάδα, είναι οι πονοκέφαλοι, ερεθισµοί στα µάτια και δυσκολία συγκέντρωσης. Στα φυσικά αεριζόµενα κτίρια γραφείων, τα συµπτώµατα µε τα υψηλότερα ποσοστά ήταν ερεθισµός στα µάτια, πονοκέφαλοι και η αδυναµία συγκέντρωσης.

7 Αντίστοιχα, στα κλιµατιζόµενα δηµαρχεία, συνήθως παρουσιάζονται προβλήµατα πονοκεφάλων, ερεθισµό στα µάτια και αδυναµία συγκέντρωσης, ενώ στα φυσικά αεριζόµενα κτίρια, πονοκέφαλοι, ερεθισµός στα µάτια και ζαλάδες. Είναι φανερό ότι τα συµπτώµατα αυτά είναι σχεδόν κοινά για την πλειοψηφία των εργαζοµένων. Κατά µέσο όρο, ο αριθµός των συµπτωµάτων ανά άτοµο είναι 4.3 στα κλιµατιζόµενα γραφεία και 3.9 στα φυσικά αεριζόµενα γραφεία. Το ποσοστό των εργαζόµενων µε τουλάχιστον ένα σύµπτωµα είναι 89.5% στα κλιµατιζόµενα και 87.8% στα φυσικά αεριζόµενα κτίρια. Για το συνολικό αριθµό των κτιρίων γραφείων, ο µέσος όρος των εργαζοµένων µε τουλάχιστον ένα σύµπτωµα είναι 88.9%. Στα δηµαρχεία, ο µέσος όρος του αριθµού των συµπτωµάτων ανά άτοµο είναι 4.4 για τα κλιµατιζόµενα κτίρια και 3.7 για τα φυσικά αεριζόµενα κτίρια. Το ποσοστό των εργαζόµενων µε τουλάχιστον ένα σύµπτωµα είναι 88.5% στα κλιµατιζόµενα και 85.9% στα φυσικά αεριζόµενα κτίρια. Για το συνολικό αριθµό των δηµαρχείων, ο µέσος όρος των εργαζοµένων µε τουλάχιστον ένα σύµπτωµα είναι 87.4%. Συνολικός αριθµός συµπτωµάτων και ποσοστό επί του συνόλου σε Ελληνικά κτίρια. Συµπτώµατα Κλιµ/να Γραφεία Φυσικά Αεριζόµενα Γραφεία Κλιµ/να ηµαρχεία Φυσικά Αεριζόµενα ηµαρχεία Ερεθισµός στα µάτια 182 (58.3%) 102 (61.4%) 121 (48.0%) 81 (43.8%) Μόλυνση στα µάτια 41 (13.1%) 30 (18.1%) 27 (10.7%) 17 (9.2%) Πονόλαιµος 60 (19.2%) 31 (18.7%) 39 (15.5%) 23 (12.4%) Βήχας 58 (18.6%) 35 (21.1%) 57 (22.6%) 29 (15.7%) Υπερβολικό φλέγµα 20 (6.4%) 8 (4.6%) 19 (7.5%) 13 (7.0%) Καταρροή 45 (14.4%) 14 (8.4%) 30 (11.9%) 21 (11.3%) Παραρινοκολπίτιδα 7 (2.2%) 1 (0.6%) 5 (2.0%) 2 (1.1%) Βρογχοπνευµονία 6 (1.9%) 0 (0.0%) 3 (1.2%) 0 (0.0%) ύσπνοια 59 (18.3%) 40 (24.1%) 50 (19.8%) 24 (13.0%) Ακροαστικά 5 (1.6%) 0 (0.0%) 7 (2.8%) 10 (5.4%) Κρούσµατα άσθµατος 6 (1.9%) 0 (0.0%) 4 (1.6%) 9 (4.9%) Βρογχίτιδα 15 (4.8%) 6 (3.6%) 13 (5.2%) 5 (2.7%) Πονοκέφαλοι 195 (62.5%) 79 (47.6%) 173 (68.7%) 92 (49.7%) Αδυναµία συγκέντρωσης 103 (33.0%) 69 (41.6%) 99 (39.3%) 64 (34.6%) Ζαλάδα 89 (28.5%) 50 (30.1%) 93 (36.9%) 68 (36.8%) Αυνήθιστη κούραση 97 (31.1%) 41 (24.7%) 93 (36.9%) 50 (27.0%) Υπνηλία 98 (31.4%) 47 (28.3%) 75 (29.8%) 44 (23.8%) υσκολία στον ύπνο 34 (10.9%) 9 (5.4%) 25 (9.9%) 24 (13.0%) Εξανθήµατα 14 (4.5%) 10 (6.0%) 15 (5.9%) 9 (4.9%) Ερεθισµός στη µύτη 37 (11.9%) 11 (6.6%) 25 (9.9%) 13 (7.0%) Ρινορραγία 7 (2.2%) 1 (0.6%) 2 (0.8%) 4 (2.2%) Ριναλγία 6 (1.9%) 2 (1.2%) 2 (0.8%) 1 (0.5%) Ναυτία 12 (3.8%) 5 (3.0%) 14 (5.6%) 9 (4.9%) Εµµετός 6 (1.9%) 2 (1.2%) 5 (2.0%) 1 (0.5%) ιάρροια 2 (0.6%) 0 (0.0%) 6 (2.4%) 3 (1.6%) Πόνος στο στήθος 16 (5.1%) 6 (3.6%) 26 (10.3%) 13 (7.0%) Πόνος στην κοιλιά 10 (3.2%) 1 (0.6%) 16 (6.3%) 11 (6.0%) Προβλήµατα στην έµµηνο ρύση 7 (2.2%) 2 (1.2%) 16 (6.3%) 14 (7.6%) Ασυνήθιστη δίψα 34 (10.9%) 19 (11.4%) 20 (8.0%) 18 (9.7%) Πόνος σε όλο το σώµα 15 (4.8%) 12 (7.2%) 21 (8.3%) 14 (7.6%) Πυρετός 6 (1.9%) 5 (3.0%) 8 (3.2%) 4 (2.1%) Η ποιότητα του αέρα µέσα στο κτίριο, χαρακτηρίστηκε σαν ικανοποιητική ή µη ικανοποιητική, από την ερευνητική οµάδα (4-5 άτοµα) που επισκέφθηκε το κάθε κτίριο. Με την άφιξή τους στο κτίριο, µέσα σε ένα χρονικό διάστηµα 1 λεπτού, κατέγραψαν την εντύπωσή τους από τις οσµές που υπήρχαν στον αέρα, ευρισκόµενοι σε ένα αντιπροσωπευτικό σηµείο µέσα στο κτίριο. Περίπου τα µισά από τα φυσικά αεριζόµενα κτίρια παρουσιάζουν ποσοστό δυσαρέσκειας πάνω από 50%. Όλα αυτά τα κτίρια όµως ήταν σε περιοχές µε πολύ υψηλή εξωτερική µόλυνση του αέρα. Για τα µισά κλιµατιζόµενα κτίρια, το ποσοστό δυσαρέσκειας ήταν πάνω από 25%, αν και µόνο για το 17% επί του συνόλου, το ποσοστό δυσαρέσκειας ξεπέρασε το 60%. Για τα δηµαρχεία, πάνω από τα µισά κλιµατιζόµενα κτίρια και περίπου το ένα τρίτο από τα φυσικά αεριζόµενα κτίρια, το ποσοστό δυσαρέσκειας ξεπέρασε το 20%. Σ ένα κλιµατιζόµενο κτίριο το ποσοστό δυσαρέσκειας έφτασε το 80%.

8 Στα πλαίσια ενός άλλου Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράµµατος, έγιναν µετρήσεις εσωτερικών ρύπων σε έξι γραφεία [Λοϊζίδου και Λαγούδη, 1994]. Οι παράµετροι που µετρήθηκαν, ήταν αντιπροσωπευτικοί ρύποι (CO, CO 2, σωµατίδια-tsp, πτητικές οργανικές ενώσεις-voc), θερµοκρασία, σχετική υγρασία, ταχύτητα αέρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά των κτιρίων παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Χαρακτηριστικά κτιρίων που εξετάστηκαν. Κτίριο Θέση/Ηλικία Ταβάνι Τοίχος Πάτωµα Α Αγροτική περιοχή / 3 Φευδοροφή (ορυκτές ίνες) Σοβάς Μοκέτα Β Αγροτική περιοχή / 2 Φευδοροφή (ορυκτές ίνες) Σοβάς Μοκέτα Γ Προάστιο Αθήνας / 5 Φευδοροφή (ορυκτές ίνες) Σοβάς Πλακάκια PVC Προάστιο Αθήνας / 21 Φευδοροφή (αλουµίνιο) Σοβάς Μοκέτα Ε Κέντρο Αθήνας / 4 Φευδοροφή (ορυκτές ίνες) Σοβάς Κεραµικά πλακάκια Ζ Κέντρο Αθήνας / 30 Σοβάς Σοβάς Κεραµικά πλακάκια Από τις µετρήσεις που έγιναν προέκυψαν τα εξής: ιοξείδιο του άνθρακα. Oι συγκεντρώσεις του CO 2, αν και δεν θεωρείται επικίνδυνος ρύπος, είναι όµως ενδεικτικό της ποιότητας του αερισµού στους χώρους και του αριθµού των ατόµων, κυµαίνονταν µεταξύ ppm, µε αποδεκτά όρια τα 1000 ppm, ενώ οι εξωτερικές συγκεντρώσεις ήταν ppm. Μονοξείδιο του άνθρακα. Το µονοξείδιο του άνθρακα, προέρχεται κυρίως από το εξωτερικό περιβάλλον (πχ αυτοκίνητα). Οι συγκεντρώσεις CO ήταν ιδιαίτερα χαµηλές, κάτω από 1-2 ppm, όταν το όριο σύµφωνα µε την Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας είναι 8.6 ppm (10 mg/m 3 ). Καπνός. Τα σωµατίδια (πχ καπνό τσιγάρων) παρουσίασαν σε µερικές περιπτώσεις πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (πχ 550 µg/m 3 στο κτίριο Γ), ενώ στα άλλα µg/m 3. Σηµειώνεται ότι σε όλα τα κτίρια επιτρεπόταν το κάπνισµα σε όλους τους χώρους. Η οδηγία της Παγκόσµιας Οργάνωσης Υγείας προτείνει η µέση ηµερήσια συγκέντρωση σωµατιδίων να µην ξεπερνά τα 125 µg/m 3. Πτητικές Οργανικές Ενώσεις. Οι πτητικές οργανικές ενώσεις, που προέρχονται από διάφορα υλικά (πχ κόλλες, διαλύτες, µπογιές), σε µεγάλες συγκεντρώσεις µπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερα προβλήµατα. Οι συγκεντρώσεις στους χώρους των γραφείων κυµαίνονταν µεταξύ µg/m 3, αρκετά κάτω από το όριο των 2000 µg/m 3. Οι πληροφορίες που έχουµε διαθέσιµες για τις επιπτώσεις του εσωτερικού περιβάλλοντος στην αποδοτικότητα των εργαζοµένων, δεν είναι αρκετές [Whitley, Makin and Dickson, 1994]. Τα περισσότερα αποτελέσµατα ερευνών προέρχονται από εργαστηριακές µελέτες, τα αποτελέσµατα των οποίων διαφέρουν από τις πραγµατικές συνθήκες σε πραγµατικούς χώρους εργασίας. Συνεπώς, χρειάζεται επιπλέον έρευνα στον τοµέα αυτό, όπως οι προσπάθειες που παρουσιάστηκαν πιο πάνω. ΑΝΑΦΟΡΕΣ Argiriou, A., Balaras, C.A., Dascalaki, E., Gaglia, A., Gountelas, G., Moustris, K., Santamouris, M., Vallindras, M. (1992). A Survey of Indoor Air Quality in Office Buildings in Athens, Greece, Int. Conference on Indoor Air Quality & Ventilation), pp , Athens. Argiriou A., D. Asimakopoulos, C. Balaras, E. Dascalaki, A. Lagoudi, M. Loizidou, M. Santamouris, I. Tselepidaki (1994). On the energy consumption and indoor air quality in office and hospital buildings in Athens, Hellas, Energy Conversion and Management, 35, pp , Balaras, C.A., Santamouris, M., Dascalaki, E., Argiriou, A., Asimakopoulos, D., Loizidou, M. (1993). Indoor Air Quality and Health Symptoms in Town Halls in Athens, Hellas, 6th Int. Conference on Indoor Air Quality and Climate, Indoor Air '93, pp , Helsinki, 4-8 July. Dols, W.S., Persily, A. and Nabinger, S.J. (1995). "Indoor air quality commissioning of a new office building", Proc. Practical Engineering for IAQ, R.F. Goldman ed., pp , October 22-24, Denver, CO, published by ASHRAE, Atlanta, GA. Λοϊζίδου, Μ. και Λαγούδη, Α. (1994). Ρύπανση Εσωτερικών Χώρων Κτιρίων, Ηλιακή Ενέργεια και Εξοικονόµηση Ενέργειας σε Κτίρια Αστικού Περιβάλλοντος, Ευρωπαϊκό Πρόγραµµα COMETT, Γενική ιεύθυνση Ανθρώπινου υναµικού, Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Νεότητας, Κέντρο Ενεργειακής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήµιο Αθηνών, σ , Αθήνα. Stazer, A.K. (1994). Sick Building Syndrome, Building Standards, pp , September-October. Whitley, T., Makin, P.J. and Dickson, D.J. (1994). "Productivity Environments: A literature survey", Proc. Engineering Indoor Environments, IAQ 94, E.L. Besch ed., pp , October 31-November 2, St. Louis, MI, published by ASHRAE, Atlanta, GA.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 12 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 12 ΙΟΥΛΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στην διάρκεια των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 13 / 2002 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2002 Αγαπητοί συνάδελφοι, Η επόµενη εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 17 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 17 ΙΟΥΛΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στις 11 Ιουνίου, µε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 15 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 15 ΜΑΡΤΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Το Ελληνικό Σωµατείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 16 / 2003 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 16 ΜΑΙΟΣ 2003 Αγαπητοί συνάδελφοι, Οι εκλογές για την ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ 2/2000 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ 2/2000 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 2 ΜΑΡΤΙΟΣ 2000 Μέλη του.σ. 1999-2000 Πρόεδρος: Μπαλαράς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 20 / 2004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Τηλ: 210 7258111 Ραβινέ 6 Fax: 210 7232625

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating

Διαβάστε περισσότερα

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια

υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια υναµικό Εξοικονόµησης Ενέργειας στα ηµόσια Κτίρια Έργο ΥΠΑΝ-ΚΑΠΕ: 25 Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε ηµόσια Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ ιεύθυνση Ενεργειακής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ : ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τεχνική αναφορά αναγκών στην αγορά για εκπαιδευτικές ενότητες με θέμα την ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος Φεβρουάριος 2005 13BΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ Έλεγχος Ποιότητας Υλικών ΛΕΙΒΑΔΑΡΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΗΝΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ O σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλλει σε πολλούς ανθρώπους να περνούν τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome)

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) Επιµέλεια κειµένων : Σπύρος ρίβας,ειδικός Ιατρός Εργασίας Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Τι είναι το άρρωστο κτίριο; Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ ΤΕΧΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΡΟΣΥΝΕ ΡΙΑΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ» ΚΕΡΚΥΡΑ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Healthier indoor living

Healthier indoor living Healthier indoor living Next Generation functional coating presentatio 2 n Ενότητες Ποιότητα αέρα εσωτερικού χώρου (IAQ) Σύνδρομο παθογόνου κτιρίου Ρυπαντές αέρα εσωτερικών χώρων Formafree Ποιότητα αέρα

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α. Μπαλαράς ρ. Μηχ/γος Μηχ/κός, /ντης Ερευνών Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΟΕΕ) από το 1995

Κ.Α. Μπαλαράς ρ. Μηχ/γος Μηχ/κός, /ντης Ερευνών Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΟΕΕ) από το 1995 Κ.Α. Μπαλαράς ρ. Μηχ/γος Μηχ/κός, /ντης Ερευνών costas@meteo.noa.gr Οµάδα Εξοικονόµησης Ενέργειας (ΟΕΕ) από το 1995 www.energycon.org Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) www.meteo.noa.gr

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems

Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems BENCHMARKING SEMINAR ENERGY AND ENVIRONMENT Patras 2012 Περιβαλλοντικές επιπτώσεις των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού κτιρίων The environmental impact of residential heating and cooling systems Θ.

Διαβάστε περισσότερα

1. Έργο : Πράσινες Γειτονιές Ένας/µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Τουλάχιστον δεκαετής (10) εµπειρία σε θέµατα κτιρίων και συγκεκριµένα σε θέµατ

1. Έργο : Πράσινες Γειτονιές Ένας/µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Τουλάχιστον δεκαετής (10) εµπειρία σε θέµατα κτιρίων και συγκεκριµένα σε θέµατ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, µε Συµβάσεις Ανάθεσης Έργου, για την εκτέλεση Προγραµµάτων που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 8 / 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 8 / 2001 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers Inc. ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ No 8 ΙΟΥΛΙΟΣ 2001 Αγαπητοί συνάδελφοι, Στα πλαίσια της προετοιµασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση της Ποιότητας Εσωτερικού Περιβάλλοντος και δομικών υλικών διαμερίσματος

Αξιολόγηση της Ποιότητας Εσωτερικού Περιβάλλοντος και δομικών υλικών διαμερίσματος 2011 Αξιολόγηση της Ποιότητας Εσωτερικού Περιβάλλοντος και δομικών υλικών διαμερίσματος Εργαστήριο Μέτρησης Ποιότητας Εσωτερικού Περιβάλλοντος Ομάδα Μελετών Κτιριακού Περιβάλλοντος Τομέας Φυσικής Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο Κατάρτισης Σκοπός: Είναι να καταρτίσει τεχνικά τους ενδιαφερόμενους για το σημαντικό ζήτημα της θερμομόνωσης κελύφους κτιρίων, αναλύοντας νομοθετικές απαιτήσεις, τα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης. www.episcope.eu

Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης. www.episcope.eu Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας www.energycon.org XX www.facebook.com/groupenergyconservation Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης www.meteo.noa.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Δρ Δημήτρης Μακρής ZiMech engineers 54642 Θεσσαλονίκη Τ +30 2310 839039 Ε email@zimech.com www. zimech.com ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κτιριακό Απόθεμα, Δυναμικό Εξοικονόμησης Ενέργειας & Μείωση Ρύπων στον Οικιακό & Τριτογενή Τομέα στην Ελλάδα - Προτεραιότητες Εφαρμογής Μέτρων

Κτιριακό Απόθεμα, Δυναμικό Εξοικονόμησης Ενέργειας & Μείωση Ρύπων στον Οικιακό & Τριτογενή Τομέα στην Ελλάδα - Προτεραιότητες Εφαρμογής Μέτρων Κτιριακό Απόθεμα, Δυναμικό Εξοικονόμησης Ενέργειας & Μείωση Ρύπων στον Οικιακό & Τριτογενή Τομέα στην Ελλάδα - Προτεραιότητες Εφαρμογής Μέτρων Κ.Α. Μπαλαράς, Α.Γ. Γαγλία, Σ. Μοιρασγεντής, Ε. Γεωργοπούλου,

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών

«Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών «Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων ΕΜΠΟΡΙΚΑ» 09-10 Μαΐου 2016, Διάρκειας 14 ωρών, Αίθουσα Διαλέξεων 1 Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών Στόχοι: Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών διοργανώνει

Διαβάστε περισσότερα

(Σανταµούρης Μ., 2006).

(Σανταµούρης Μ., 2006). Β. ΠΗΓΕΣ ΙΟΞΕΙ ΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ (CO 2 ) Οι πιο σηµαντικές πηγές διοξειδίου προέρχονται από την καύση ορυκτών καυσίµων και την δαπάνη ενέργειας γενικότερα. Οι δύο προεκτάσεις της ανθρώπινης ζωής που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αντιπρόεδρος του Κέντρου ανέλαβε ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιος Σταυρακάκης.

Αντιπρόεδρος του Κέντρου ανέλαβε ο Καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γεώργιος Σταυρακάκης. ΤΕΥΧΟΣ 2 εκέµβριος 2000 ΝΕΑ ΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΠΕ Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ 19 ο χλµ. Λ. Μαραθώνος 190 09 Πικέρµι Αττικής Τηλ. 6039900 Fax. 6039905 http://www.cres.gr Νέα διοίκηση απέκτησε το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Βραχόπουλος Μ. Γρ., Κωτσιόβελος Γ. Τρ. Τµήµα Τεχνολόγων Μηχανολόγων, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Χαλκίδας, 344 Ψαχνά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ Συνέδριο ΟΠΕ - ΣΒΒΕ Ποιότητα, Προδιαγραφές, Πιστοποίηση, Έλεγχος Αγοράς στον κλάδο των οµικών Υλικών Ξεν. Hyatt Regency, Θεσσαλονίκη, 2 εκεµβρίου 2008 ΕΘΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟ ΟΣΗ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1

Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Κ Λ Ι Μ Α Τ Ι Σ Μ Ο Υ ( Ε ) - Φ Ο Ρ Τ Ι Α 1 ΦΟΡΤΙΑ Υπό τον όρο φορτίο, ορίζεται ουσιαστικά το πoσό θερµότητας, αισθητό και λανθάνον, που πρέπει να αφαιρεθεί, αντίθετα να προστεθεί κατά

Διαβάστε περισσότερα

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις

Integraste. N e w s l e t t e r. Newsletter ΙI Ιούνιος 2011. Επιστηµονικές συναντήσεις Integraste αποβλή- «Ανάπτυξη Ολοκληρωµένης Πολιτικής για τη ιαχείριση Αγροτοβιοµηχανικών των µε στόχο την µεγιστοποίηση της ανάκτησης υλικών και ενέργειας» N e w s l e t t e r Newsletter ΙI Ιούνιος 2011

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΚΕΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τριανταφυλλιά Νικολάου, Πολυτεχνείο Κρήτης ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 2 2. Σύνταξη Ερωτηματολογίων...

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών Σεμινάριο κατάρτισης και εργαστήριο εκμάθησης λογισμικού «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων και εκμάθηση λογισμικού isbemcy» Διάρκεια 14 ώρες 6-7 Απριλίου 2015, Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Κέντρο ΕΤΕΚ, Λευκωσία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Όλοι οι άνθρωποι εκτιμούν την άνεση που παρέχουν τα σύγχρονα συστήματα κλιματισμού. Τα περισσότερα συστήματα που εγκαταστάθηκαν πρίν τη δεκαετία

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK ΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ», ΑΘΗΝΑ, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010 ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ TEE - KENAK ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΛΕΒΗΤΑ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ / ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση Ενέργειας στα ηµόσια Νοσοκοµεία

Κατανάλωση Ενέργειας στα ηµόσια Νοσοκοµεία Κατανάλωση Ενέργειας στα ηµόσια Νοσοκοµεία ρ. Ηλίας Σωφρόνης Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας /νση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασµού ιηµερίδα, Αθήνα 14-15/10/2004 15/10/2004 «Ανάπτυξη συστήµατος παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ Ε. Δασκαλάκη, Κ. Α. Μπαλαράς Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ι.

Διαβάστε περισσότερα

Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης.

Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης. Ε. Δασκαλάκη, Κ. Δρούτσα, Σ. Κοντογιαννίδης Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας www.energycon.org Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης www.meteo.noa.gr XX www.facebook.com/groupenergyconservation

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ «ΚΤΙΡΙΟ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ.» ΛΑΡΙΣΑ, ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2011 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤIΡΙΩΝ - TEE KENAK ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΨΥΞΗ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΨΥΞΗ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΨΥΞΗ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΑΕΡΑ-ΑΕΡΑ ΕΝΟΣ ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ Κ. Τ. Παπακώστας Τµήµα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.Δ.Π. 429/2006 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Ι ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Αριθμός 4148 Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2006 3691 Αριθμός 429 Οι περί Οδών και Οικοδομών

Διαβάστε περισσότερα

17-18 Οκτωβρίου 2013. Απολογισµός

17-18 Οκτωβρίου 2013. Απολογισµός 6 ο Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές στην Ελλάδα «Ενέργεια Περιβάλλον Οικονοµία» 17-18 Οκτωβρίου 2013 Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλαδος Τµήµα Κεντρικής Μακεδονίας Μ. Αλεξάνδρου 49, Θεσσαλονίκη 54643 Απολογισµός

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων

Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και Ανοικτών Χώρων Ημερίδα Συνόδου Πρυτάνεων «Η συμβολή του ημόσιου Πανεπιστημίου στην Αειφόρο Ανάπτυξη» Τετάρτη 7 εκεμβρίου 2011, Κτίριο Αβέρωφ, Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων ΕΜΠ Περιβαλλοντικός Ανασχεδιασμός Κτιρίων και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠΑΓΝΗ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΛΙΑΚΟΥ ΑΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΖΑΡΚΑ ΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας EinB th International Conference ENERGY in BUILDINGS 2017

Φυσικός Περιβάλλοντος Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας EinB th International Conference ENERGY in BUILDINGS 2017 Αναθεώρηση του Υφιστάμενου Πλαισίου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Developments of the Hellenic Regulation on the Energy Performance of Buildings) ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ pdroutsa@noa.gr Φυσικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 32 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.)

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΗΡΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ (Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.) ΑΘΗΝΑ ΓΑΓΛΙΑ Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., M.Sc. Οµάδα Εξοικονόµησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΕΕΣ ΤΑΣΕΙΣ & ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΟΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ Οι απαιτήσεις κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

Συνέδριο στη ΣΟΦΙΑ, Βουλγαρία, Μαρτίου έργου :

Συνέδριο στη ΣΟΦΙΑ, Βουλγαρία, Μαρτίου έργου : 2η Συνάντηση Έργου στην Περιφέρεια του ΓΚΑΜΠΡΟΒΟ, Βουλγαρία, 21-22 Νοεµβρίου 2013 Η δεύτερη συνάντηση του έργου TRACE πραγµατοποιήθηκε στην Περιφέρεια του Γκάµπροβο στις 21 και 22 Νοεµβρίου 2013. Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας

Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας ηµήτρης Μπόζης ρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Μελετητής Παρουσίαση του συστήµατος γεωθερµικών αντλιών του ηµαρχείου Πυλαίας Ηµερίδα «Κτίρια σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας - Από τη θεωρία στην πράξη»

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα

Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιριακού Τοµέα Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής και Οικονοµικών τίθεται σε ισχύ ο Κανονισµός Ενεργειακής Απόδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ & ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ, M.Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδικός Τεχνικός Επιστήμονας pdroutsa@meteo.noa.gr Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΟΕΕ) Ινστιτούτο Ερευνών

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο AIDA. Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας

Το έργο AIDA. Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας 30 Νοεμβρίου 2012, 1 η Εκπαιδευτική επίσκεψη: Κτίριο γραφείων της εταιρείας R.C.TECH Το έργο AIDA Ορισμός & Θεσμικό πλαίσιο Κτιρίων με σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας Γιακουμή Αργυρώ, Φυσικός, MSc.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επιτροπή Συντονισμού για την Επικαιροποίηση της Εθνικής Νομοθεσίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας. Επιτροπή Συντονισμού για την Επικαιροποίηση της Εθνικής Νομοθεσίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων Αναθεώρηση του Υφιστάμενου Πλαισίου για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (Developments of the Hellenic Regulation on the Energy Performance of Buildings) ΠΟΠΗ ΔΡΟΥΤΣΑ pdroutsa@noa.gr Φυσικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών

Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΑνΑΔ) «Σχεδιασμός και ρύθμιση συστημάτων θέρμανσης με υγρά και αέρια καύσιμα» 15, 17 και 21 Δεκεμβρίου 2015 16 ώρες (14 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Έργο : INNWIND.EU-Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications

Έργο : INNWIND.EU-Innovative Wind Conversion Systems (10-20MW) for Offshore Applications 3/1/2013 Α.π. 1 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου, για την εκτέλεση Προγραμμάτων που υλοποιεί το

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης

Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης Ενεργειακή ιαχείριση και Μηχανισµοί Χρηµατοδότησης Γιώργος Μαρκογιαννάκης ιπλ. Μηχανολόγος Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc Τµήµα Κτιρίων Ενεργειακή ιαχείριση Η διαχείριση ενέργειας δεν είναι µόνο ένα τεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ

BUILDING GREEN ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ BUILDING GREEN 21-23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 M.E.C. EXPO CENTER, ΑΤΤΙΚΗ 7 η Διεθνής Έκθεση για το Ενεργειακά Αυτόνομο Κτίριο, την Ενεργειακή Ανακαίνιση και τον Αστικό Χώρο WWW.BUILDINGGREENEXPO.GR ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές του κτιριακού τομέα στην Ελλάδα και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας

Προοπτικές του κτιριακού τομέα στην Ελλάδα και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Προοπτικές του κτιριακού τομέα στην Ελλάδα και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας Εισηγητής: Παύλος Βλάχος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ. Μέλος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία

Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία Μεταφορά της Κοινοτικής Οδηγίας στην Ελληνική Νοµοθεσία Αργυρώ ΗΜΟΥ Η Πολιτικός - Ενεργειακός Μηχ/κός, MsC, PhD Ειδικό Επιστηµονικό Προσωπικό ΥΠΕΧΩ Ε ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνέστησε

Διαβάστε περισσότερα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική.

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της θερμογραφίας είναι ότι είναι μη καταστροφική. Θερμογραφία είναι η παρατήρηση, μέτρηση και καταγραφή της θερμότητας και της ροής της. Όλα τα σώματα στη γη, με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν ( 273 ο C) εκπέμπουν θερμική ενέργεια στο υπέρυθρο

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης

Το έργο OPET BUILDING. Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Συµβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης Το έργο OPET BUILDING Το Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ως µέλος του δικτύου ΟΠΕΤ (Οργανισµός για την Προώθηση

Διαβάστε περισσότερα

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων

Είναι μια καταγραφή/υπολογισμός των ποσοτήτων Απογραφές Εκπομπών: α) Γενικά, β) Ειδικά για τις ανάγκες απογραφής CO 2 σε αστική περιοχή Θεόδωρος Ζαχαριάδης Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τηλ. 25 002304,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (Συμπτώματα εργαζομένων που σχετίζονται με το περιβάλλον Εργασίας). Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (Συμπτώματα εργαζομένων που σχετίζονται με το περιβάλλον Εργασίας). Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ (Συμπτώματα εργαζομένων που σχετίζονται με το περιβάλλον Εργασίας). Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου. Χ. Χατζής Ιατρός Εργασίας Διδάκτωρ Ιατρικής Παν/μίου

Διαβάστε περισσότερα

Μάρθα Σηµαντώνη Πρόεδρος.Σ. ΚΑΠΕ

Μάρθα Σηµαντώνη Πρόεδρος.Σ. ΚΑΠΕ ΤΕΥΧΟΣ 1 Οκτώβριος 2000 Εκδοτικό Σηµείωµα Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας ΚΑΠΕ 19 ο χλµ. Λεωφ. Μαραθώνος 190 09 Πικέρµι Αττικής Τηλ. 6039900 Fax. 6039905 http://www.cres.gr Το ηλεκτρονικό Newsletter,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ASHRAE ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ Νο 33 / 2006 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Αµερικανικής Ένωσης Μηχανικών Θέρµανσης, Ψύξης & Κλιµατισµού Σωµατείο «Ελληνικό Παράρτηµα ASHRAE» ΝΠΙ Μη-Κερδοσκοπικό Ραβινέ 6 11521 Αθήνα ASHRAE HELLENIC CHAPTER American Society of

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης

Μάθηµα: ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική. Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς. Εργαστήριο Συστηµάτων Αποφάσεων & ιοίκησης Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ιαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική 10. Μελέτη Περίπτωσης ΙV: : Ενεργειακή Επιθεώρηση σε Ξενοδοχειακή Μονάδα Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

3.3 ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

3.3 ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 3.3 ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Όπως είναι γνωστό, ο ηλεκτρισµός παρέχεται στον καταναλωτή-χρήστη ως τελική ενέργεια, η οποία στη συνέχεια µετατρέπεται σε ωφέλιµη ενέργεια, µε πληθώρα χρήσεων και

Διαβάστε περισσότερα

«Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης»,

«Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης», ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΑνΑΔ) «Ενεργειακές Υπηρεσίες και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης», 15 Δεκεμβρίου 2015, διάρκειας 6 ωρών Αίθουσα Διαλέξεων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011)

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) «Ο Κύκλος της Ενέργειας» Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) Σύνολο ωρών: 36 2η Σειρά Σεµιναρίων 1 η Ενότητα Τετάρτη, 2 Μαρτίου Εισαγωγικές Ομιλίες Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLEARSUPPORT Του Γιάννη Βουρδουµπά ΤΕΙ Κρήτης Τµήµα Φυσικών πόρων και περιβάλλοντος Ρωµανού 3, Χαλέπα, 73133 Χανιά E-mail: gboyrd@tee.gr XANIA 18/04/2007

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα

Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα Πρακτικά από τη συνάντηση εργασίας για τον προσδιορισμό των στόχων θέρμανσης/ ψύξης από ΑΠΕ για τα έτη 2020/ 2030 στην Ελλάδα Παραδοτέο D8.1 του έργου RES-H Policy Η παρούσα έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

Ε-News. συστηµάτων κλιµατισµού SMMSi, SDI, DI της Toshiba. Σε αυτό το Ε-News:

Ε-News. συστηµάτων κλιµατισµού SMMSi, SDI, DI της Toshiba. Σε αυτό το Ε-News: Ε-News Ιούλιος 2011 Αριθµός Φύλλου 53 Σε αυτό το Ε-News: Υπολογισµός Ετήσιας-Εποχιακής Ενεργειακής Απόδοσης συστηµάτων κλιµατισµού SMMSi, SDI, DI της Toshiba ΤΑ E-NEWS ΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ CARRIER WEB SITE

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΤΙΡΙΑΙΑ ΤΕΧΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑ ΟΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ ΠΡΟΣΥΝΕ ΡΙΑΚΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» ΜΥΤΙΛΗΝΗ 12-13 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΥΝΑΜΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Κωδικός 1.1 Ένας /µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Απαιτούµενα προσόντα :

Κωδικός 1.1 Ένας /µία Μηχανολόγος Μηχανικός ΠΕ (1 θέση) Απαιτούµενα προσόντα : ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚ ΗΛΩΣΗΣ ΕΝ ΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑ: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών, µε Συµβάσεις Μίσθωσης Έργου, για την εκτέλεση Προγραµµάτων που υλοποιεί το ΚΑΠΕ. Το Κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Commissioning: διασφαλίζοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Commissioning: διασφαλίζοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Commissioning: διασφαλίζοντας την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Βασίλης Παρασκευόπουλος Μηχανολόγος μηχανικός, PE, CPMP Commissioning Manager Presented by MBO Inc. VPC www.vpc.gr Τι είναι το commissioning?

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5

ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ Ενότητα 5: Συστήματα μεταβλητής παροχής αέρα Κωνσταντίνος Παπακώστας Μηχανολόγων μηχανικών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION

Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο REQUEST2ACTION Προώθηση των συστάσεων ΠΕΑ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των νοικοκυριών Το έργο Αναστασία Σπανού M.Sc. Φυσικός Κτιριακού Περιβάλλοντος Τµήµα Κτιρίων, ΚΑΠΕ Ανδρέας Ανδρουτσόπουλος Μηχανολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικό περιβάλλον. Οικιακό περιβάλλον Περιβάλλον εργασίας Μέσα μαζικής μεταφοράς

Εσωτερικό περιβάλλον. Οικιακό περιβάλλον Περιβάλλον εργασίας Μέσα μαζικής μεταφοράς Ρύπανση και υγεία Συγκεντρώσεις των ρύπων Χρόνος έκθεσης Αντίσταση του ανθρώπινου οργανισμού Θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός Εργονομία Κακή χρήση και συντήρηση των κτιρίων Εσωτερικό περιβάλλον Οικιακό περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ Κ.Α. ΜΠΑΛΑΡΑΣ, Ph.D. Δρ. Μηχ/γος Μηχ/κος, Διευθυντής Ερευνών ΙΕΠΒΑ costas@meteo.noa.gr Ομάδα Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΟΕΕ) 1995-2009 www.energycon.org

Διαβάστε περισσότερα

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη

Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη Οι εγκαταστάσεις ΟΤΕ COSMOTE στην Παιανία: Ολοκληρωμένη περιβαλλοντική διαχείριση στην πράξη 1 Συνεδριο :3 ο Ετήσιο Capital Link CSR Forum Εισηγητής: Kατερίνα Περίσση Προϊστ. Τμήματος Περιβαλλοντικής ιαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ

Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Θέρµανση Ψύξη ΚλιµατισµόςΙΙ Ψυκτικά φορτία Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Θερµικόκαιψυκτικόφορτίο ιάκρισηθερµικώνροών Θερµικό κέρδος χώρου: Είναιτοσύνολοτωνθερµικώνροών

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα GreenBuilding

Το πρόγραμμα GreenBuilding EUROPEAN COMMISSION Το πρόγραμμα GreenBuilding Λένα Λαμπροπούλου Αρχιτέκτων Μηχ/κος MSc ΚΑΠΕ - Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΑΘΗΝΑ, 31 Μαίου 2006 Στόχοι της Πολιτικής της Ε Ε για τη Ενέργεια και το

Διαβάστε περισσότερα

26 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Athinais, αίθουσα Leontius Ώρα έναρξης: 11:00

26 Ιουνίου 2014. Ξενοδοχείο Athinais, αίθουσα Leontius Ώρα έναρξης: 11:00 ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: «Ενεργειακή διαχείριση κτιρίων Η λύση της meazon Ανάπτυξη δικτύου συνεργατών meazon» Μέτρηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και εξ αποστάσεως διαχείριση της λειτουργίας των

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών

ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών ΕΝΑΡΧΗ ΗΝ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ Παναγιώτης Α. Σίσκος Καθηγητής Χηµείας Περιβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών Σώµα Οµότιµων Καθηγητών, Αθήνα, 14.03.2011 1 Περιεχόµενα 1 Εισαγωγικά 3 Ενέργεια 4

Διαβάστε περισσότερα

HVAC control. Κωσταντίνος Τριάντος Μηχανολόγος Μηχανικός

HVAC control. Κωσταντίνος Τριάντος Μηχανολόγος Μηχανικός HVAC control Κωσταντίνος Τριάντος Μηχανολόγος Μηχανικός Ποιος είμαι? Κωνσταντίνος Τριάντος 1998 Μηχανολόγος Μηχανικός 2000 BMS Engineer / Project Manager Johnson Controls 2007 KNX partner 2011 Sales Manager,

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ

Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ 1 Πιστοποίηση των αντηλιακών µεµβρανών 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ Οι αντηλιακές µεµβράνες 3M Scotchtint της εταιρίας 3Μ µελετήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια

Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτίρια Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής Γενικά Υφιστάμενα Κτίρια Ανομοιομορφία στις Καταναλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ο.Ε.Ε.)

ΟΜΑΔΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ο.Ε.Ε.) ΟΜΑΔΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Ο.Ε.Ε.) www.energycon.org ΒΙΒΛΙΑ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η/Υ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 134 σελίδες DAYLIGHT TECHNIQUES

Διαβάστε περισσότερα

DEMAND SIDE MANAGEMΕNT (D.S.M.) ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

DEMAND SIDE MANAGEMΕNT (D.S.M.) ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ DEMAND SIDE MANAGEMΕNT (D.S.M.) ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΙΑ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ από τη ΕΒΗΕ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ Δρ Ενεργειακός Μηχανολόγος Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ σε πολλές

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών

Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Ενδεδειγμένες Ενεργειακές Παρεμβάσεις στο Κέλυφος και στις ΗΜ Εγκαταστάσεις Κατοικιών Γιώργος Μαρκογιαννάκης Διπλ. Μηχανολόγος - Ενεργειακός Μηχανικός, Μ.Sc. ΚΑΠΕ Τομέας Ανάλυσης Ενεργειακής Πολιτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10-13 Απριλίου 2008 Πρώην Ανατολικός Αερολιμένας-Ελληνικό Σ χ έ δ ι ο π ρ ο γ ρ ά μ μ α τ ο ς Κήρυξη έναρξης Διημερίδας Γ. Σουφλιάς, Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 Ενέργεια,

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική παρουσίαση Βιζυηνού 20, Αλεξανδρούπολη www.kriton-energy.com info@kriton-energy.com T. 25515 50717 F. 25510 32030 www.kriton-energy.com Η εταιρεία Η KRITON ENERGY ιδρύθηκε το 2011 από διπλωματούχους

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Σανταµούρης ΚΑΠΕ - ΕΚΠΑ

Μ. Σανταµούρης ΚΑΠΕ - ΕΚΠΑ EXOIKONOMHΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ Μ. Σανταµούρης ΚΑΠΕ - ΕΚΠΑ Σύµφωνα µε το Εθνικό Σχέδιο ράσης και το σενάριο αναφοράς, αναµένεται για το 2030 αύξηση της

Διαβάστε περισσότερα

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης,

Εγκαταστάσεις Κλιματισμού. Α. Ευθυμιάδης, ΙΕΝΕ : Ετήσιο 13ο Εθνικό Συνέδριο - «Ενέργεια & Ανάπτυξη 08» (12-13/11-Ίδρυμα Ευγενίδου) Ενεργειακές Επιθεωρήσεις σε Λεβητοστάσια και Εγκαταστάσεις Κλιματισμού Α. Ευθυμιάδης, ρ. Μηχανικός, ιπλ. Μηχ/γος-Ηλ/γος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές

ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Δήμος Πειραιά Πειραιάς, 20 Μαρτίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΗΨΕΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΗΨΕΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2004 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΗΨΕΩΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ EUROPEAN METHODOLOGIES AND DECISION MAKING SOFTWARE TOOLS

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ

Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ Πρόγραµµα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» ΗΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ (Τ ΠΠ) - ΕΤΠΑ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΛΤΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΕΤΠΑ & ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑ Β: ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ 52:ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy)

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Παρουσίαση: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ Δρ Ι. Κ. Καλδέλλης Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος www.sealab.gr Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων: Προκλήσεις και προοπτικές

Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων: Προκλήσεις και προοπτικές Ημερίδα «Σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην αυτοδιοίκηση», Θεσσαλονίκη, 18.02.15 Ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων δημόσιων και δημοτικών κτιρίων: Προκλήσεις και προοπτικές Άγις Μ. Παπαδόπουλος

Διαβάστε περισσότερα