Μοριακή Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μοριακή Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής"

Transcript

1 Μοριακή Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής ΕΡΑΣΜΙΑ ΚΙΑΠΕΚΟΥ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΟΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

2 Ο θεμελιώδης ρόλος του γονιδίου στη βιολογία διαπιστώθηκε και αναδείχθηκε για πρώτη φορά από τον Mendel (βασικές αρχές της κληρονομικότητας) To 1869 ο Miescher διαπίστωσε ότι το DNA αποτελεί συστατικό του πυρήνα των κυττάρων Το 1903 οι Sutton και Boveri iδιενεργώντας ανεξάρτητες έρευνες διατύπωσαν τη θεωρία της χρωμοσωμικής κληρονομικότητας. Το 1946 οι Tatum και Lederberg έδειξαν με πειράματα σε βακτήρια E.coli, ότι το DNA αποτελεί το γενετικό υλικό των βακτηρίων και σχετίζεται με την κληρονομικότητα. Το 1953 οι Watson και Crick πρότειναν το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA, στηριζόμενοι και στα κρυσταλλογραφικά δεδομένα του Wilkins και της Franklin.

3 Τα νουκλεϊκά οξέα παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αποθήκευση και έκφραση των γενετικών πληροφοριών. Διακρίνονται σε δύο τάξεις: Το δεοξυροβονουκλεϊκό οξύ (DNA) που εξυπηρετεί αποκλειστικά την αποθήκευση πληροφορίων Ταριβονουκλεϊκάοξέα οξέα (RNA) που συμμετέχουν στην έκφραση των γονιδίων και στη βιοσύνθεση των πρωτεϊνών. Οι δομικοί λίθοι όλων των νουκλεϊκών οξέων είναι τα νουκλεοτίδια που αποτελούνται από τρία βασικά συστατικά: μία βάση, ένα σάκχαρο και ένα φωσφορικό φ κατάλοιπο.

4 Οι γενετικές πληροφορίες καταγράφονται στην ακολουθία βάσεων του DNA. Τα τμήματα του DNA των οποίων οι πληροφορίες μετατρέπονται σε λειτουργικά μόρια ονομάζονται γονίδια. Η μία άλυσος του DNA με τη διαδικασία της μεταγραφής μετατρέπεται σε RNA. Τα μόρια RNA που σχηματίζονται είτε αποτελούν το καλούπι για τη σύνθεση πρωτεϊνών (mrna) είτε αναλαμβάνουν ειδικές λειτουργίες, όπως το μεταφορικό RNA (trna) που συνδέει τα νουκλεϊνικά οξέα με τις πρωτεΐνες. Στα ευκαρυωτικά κύτταρα ορισμένα μόνο τμήματα των γονιδίων που ονομάζονται εξώνια κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Τα τμήματα των γονιδίων που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες ονομάζονται εσώνια. Τα εσώνια απομακρύνονται κατά τη διαδικασία ωρίμανσης ρμ του RNA.

5 Η σύνθεση πρωτεϊνών ονομάζεται μετάφραση κατά την οποία μεταφράζεται η γλώσσα των νουκλεϊνικών οξέων στη γλώσσα των πρωτεϊνών.

6 Στη γλώσσα των νουκλεϊνικών οξέων υπάρχουν 4 γράμματα (A, G, C και U ή T). Είκοσι αμινοξέα συμμετέχουν στη διαδικασία σύνθεσης πρωτεϊνών Ο γενετικός μας κώδικας παρουσιάζεται πάντα με τη μορφή τριπλέτας νουκλεοτιδίων και τα 20 αμινοξέα κωδικοποιούνται από τριπλέτες βάσεων. Υπάρχουν και τριπλέτες που δεν κωδικοποιούν αμινοξέα, αλλά σηματοδοτούν την έναρξη ή τον τερματισμό της μετάφρασης (κωδικόνια έναρξης και τερματισμού). Η τριπλέτα έναρξης είναι η ATG, ενώ οι τριπλέτες τερματισμού μ είναι οι TGA, TAG ή TAA. Σημειακές μεταλλάξεις δηλαδή αλλαγή μιας βάσης σε μία τριπλέτα είναι δυνατό να οδηγήσει σε τελείως διαφορετική πολυπεπτιδική άλυσο και να οδηγήσει σε γενετική νόσο όπως είναι η μεσογειακή αναιμία και η κυστική ίνωση.

7 Στον άνθρωπο και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς τα κύτταρα έχουν το DNA στον πυρήνα. Στον πυρήνα το DNA είναι συνδεδεμένο με μόρια πρωτεϊνών και RNA (χρωματίνη). Το απλοειδές ανθρώπινο γονιδίωμα περιλαμβάνει περίπου 3 Χ 10 9 ζεύγη γηβάσεων και περιέχει περί τα γονίδια με μέγεθος από ζεύγη βάσεων. Το μιτοχονδριακό γονιδίωμα κληρονομείται από τη μητέρα και αποτελείται από περίπου ζεύγη βάσεων κυκλικού DNA και κωδικοποιεί πρωτεΐνες απαραίτητες για τη δομή και λειτουργία των μιτοχονδρίων, όπως διάφορα οξειδωτικά ένζυμα.

8 Τεχνικές Μοριακής Βιολογίας

9 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Γενετικός Πολυμορφισμός Φαρμακογενετική Φαρμακογενωμική Ελεγχόμενη ωοθηκική διέγερση

10 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ SNP? ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΜΙΑΣ ΒΑΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ SNP ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΟ 1% ΤΟΥ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

11 Single Nucleotide polymorphism (SNP) Υπεύθυνοι για το 85% των αποκλίσεων του ανθρώπινου γονιδιώματος. Πολύ συχνά αφορούν σε περιοχές κωδικοποίησης οι οποίες είναι ειδικές για φαρμακευτικούς στόχους πχ. υποδοχείς φαρμάκων, μεταβολικά ένζυμα ή μόρια μεταφοράς.

12 ΈΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΈΝΑΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟ ΜΟΝΟΥ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΟΥ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΜΟΡΦΕΣ: ΟΜΟΖΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΟ ΑΛΛΗΛΟΜΟΡΦΟ ΕΤΕΡΟΖΥΓΗ ΟΜΟΖΥΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΥΧΝΟ ΑΛΛΗΛΟΜΟΡΦΟ

13 Φαρμακογενετική Περιγράφει τη σχέση μεταξύ των γενετικών αποκλίσεων και της φαρμακευτικής απάντησης (Anon, 2001). Φαρμακογενωμική Μελετά το γονιδίωμα και τα παράγωγά γ του (RNA, πρωτεΐνες) σε σχέση με την ανταπόκριση του ατόμου σε φαρμακευτικές ουσίες (Lewis, 2005). Ο σχεδιασμός και εναρμονισμός των φαρμακευτικών θεραπειών σύμφωνα με τη γενετική προδιάθεση ενός συγκεκριμένου ασθενή προβάλλει τα τελευταία χρόνια σαν ένα καινούριο πεδίο έρευνας που στοχεύει να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ των επιθυμητών και ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμακευτικών ουσιών

14 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ SNP ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΗΜΕΙΟΥ ΤΗΞΗΣ (MELTING CURVE ANALYSIS) Tm: Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΔΙΚΛΩΝΟ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ DNA ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟΚΛΩΝΟ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ Tm

15 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ(SNP): ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ: ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ Tm ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΣ: ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Tm

16

17 Γονοτύπηση με χρήση των Καμπυλών Τήξης Melting Curve Genotyping Analysis

18 Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης Η Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης μρ ης(polymerase chain reaction-pcr) είναι τεχνική πολλαπλασιασμού συγκεκριμένων τμημάτων DNA και RNA. H PCR αντίδραση χρησιμοποιείται: Στον διαγνωστικό εντοπισμό μεταλλάξεων, Στη μηχανική του DNA, Στη δημιουργία και έλεγχο βιβλιοθηκών DNA (Library screening), Στην διάγνωση λοιμώξεων από μικροοργανισμούς, Στη διάγνωση γενετικών ασθενειών με τον προγεννητικό και προεμφυτευτικό έλεγχο, Στην ιατροδικαστική αλλά και σε επιστήμες όπως η αρχαιολογία.

19 Το πρώτο στάδιο της PCR είναι η μετουσίωση του DNA (denaturation). Αποδιάταξη του δίκλωνου DNA το οποίο οίο μετατρέπεται σε μονόκλωνο. Η μετουσίωση επιτυγχάνεται σε θερμοκρασία C για περίπου 30 sec. Κατά το δεύτερο στάδιο της αντίδρασης συνδέονται (υβριδίζονται) ζ οι εκκινητές ς( (συνθετικά ολιγονουκλεοτίδια,, που έχουν συμπληρωματική δομή με το DNA στόχο) με το DNA στόχο σε θερμοκρασία C(υβριδισμός εκκινητών primer annealing). Σε θερμοκρασία 72 0 C δρα το ένζυμο Taq πολυμεράση που καταλύει την προσθήκη βάσεων στο 3 άκρο κάθε εκκινητή (επέκταση των εκκινητών extension). Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται δύο νέες αλυσίδες DNA συμπληρωματικές των αλυσίδων του DNA στόχου. Ανοδος της θερμοκρασίας ρ ς C απόδιατάσσει το δίκλωνο DNA και ένας νέος κύκλος αποδιάταξης σύνθεσης ξεκινά. Θεωρητικά σε κάθε κύκλο διπλασιάζεται το ποσό του DNA.

20 Η PCR αντίδραση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον πολλαπλασιασμό RNA. Επειδή όμως το RNA είναι μονόκλωνο μόριο πριν την PCR γίνεται μετατροπή του RNA στο συμπληρωματικό του DNA (cdna) με τη δράση του ενζύμου αντίστροφη μεταγραφάση με τη διαδικασία της αντίστροφης μεταγραφής (RT).

21 Αλληλοςσία αποδιάηαξη πολςμεπιζ μόρ ζηόσορ και ςβπιδιζ μόρ αποδιάηαξη και ςβπιδιζ μόρ πολςμεπιζ μόρ Απσικό DNA Νέο DNA Εκκινηηήρ 1 Εκκινηηήρ 2

22

23 Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (real-time PCR) Ποσοτικοποιεί τα νουκλεϊκά οξέα με τεράστια ευκολία και ακρίβεια. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό παθογόνων μικροοργανισμών και τον υπολογισμό του τίτλου τους, για τον υπολογισμό του ιϊκού φορτίου, στην ανάλυση της γονιδιακής έκφρασης σε σχέση με τη νόσο, την παθογένεση και την ογκογένεση.

24 Το ποσό του DNA μπορεί να μετρηθεί στο τέλος κάθε κύκλου της αντίδρασης, δηλαδή σε πραγματικό χρόνο και όχι μόνο στο τέλος όπως συμβαίνει με την κλασική αντίδραση PCR. Η παρακολούθηση της διαδικασίας πολλαπλασιασμού λ της αλληλουχίας λ του DNA γίνεται με φθορισμό, που ανιχνεύεται από έναν αναλυτή και τα αποτελέσματα της αντίδρασης δίνονται με τη μορφή γραφικής παράστασης.

25

26 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: SYBR GREEN HYBRIDIZATION PROBES TAQMAN BEACONS

27 Χρωστική SYBR Green. Χρωστική που εισδύει στη διπλή έλικα του DNA και συνδέεται με αυτό. Σε ελεύθερη μορφή δεν εκπέμπει φθορισμό, όταν όμως συνδεθεί με το DNA αρχίζει την εκπομπή φθορισμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιουσδήποτε εκκινητές ρ χρη μ η μ ή η ς και όχι με ειδικούς ανιχνευτές (φθηνότερη από άλλες μεθόδους, με μειωμένη ειδικότητα λόγω της πιθανότητας πολλαπλασιασμού μη ειδικών προϊόντων).

28

29 Hybridization probes

30 Ανίχνευση με SimpleProbe ανιχνευτές

31 Παρακολούθηση PCR αντίδρασης με HybProbe ανιχνευτές

32

33 Μοριακοί φάροι (Molecular Beacons). Μονόκλωνα ολιγονουκλεοτίδια των οποίων η δομή χαρακτηρίζεται από μία θηλιά (loop) και ένα μίσχο (stem). Ο ανιχνευτής περιέχει στη θηλιά του αλληλουχία συμπληρωματική με την αλληλουχία στόχο. Ο μίσχος του ανιχνευτή αποτελείται από δύο συμπληρωματικές αλληλουχίες (βραχίονες). Ο ένας βραχίονας είναι συνδεδεμένος με μια φθορίζουσα χρωστική και ο έτερος με έναν αποσβέστη. Οι μοριακοί φάροι χρησιμοποιούνται ως ανιχνευτές υβριδοποίησης και εκπέμπουν φθορισμό μόνο όταν επιδράσουν με την κατάλληλη αλληλουχία στόχο μέσω αναδιαμόρφωσης της στερεοδιάταξής τους. Λόγω της ειδικής σύνδεσης μεταξύ μοριακού φάρου και στόχου αποφεύγεται ο μη ειδικός φθορισμός, ενώ η τεχνική αυτή δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλαπλών αντιδράσεων με πολλαπλασιασμό περισσότερων ρ από μία αλληλουχιών.

34

35 REAL TIME PCR: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ PCR ΗΟΠΟΙΑ: 1. ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΣΤΟΧΟΥ 2. ΑΝΙΧΝΕΥΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΝΟΣ ΝΟΥΚΛΕΟΤΙΔΙΟΥ (ΓΟΝΟΤΥΠΗΣΗ)

36 ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

37 Ο όρος bioinformatics υοθετήθηκε το 1978 από τους Paulien Hogeweg και Ben Hesper για τη μελέτη και εφαρμογή της επιστήμης της πληροφορικής σε βιολογικά συστήματα. Η πρωτεύουσα χρήση της βιοπληροφορικής έως και τα 8Oς ήταν στη γενωμική και στη γενετική με large scale DNA sequencing. Σήμερα η βιοπληροφορική περιλαμβάνει τη δημιουργία αλγορίθμων, databases, στατιστικές αναλύσεις, τεχνικές υπολογιστών που στόχο έχουν να λύσουν πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την ανάλυση βιολογικών δεδομένων.

38 Κύρια ερευνητικά πεδία: Έυρεση γονιδίων Ανακάλυψη Σχεδιασμός νέων φαρμάκων Ανάλυση πρωτεϊνών (protein structure prediction) Αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών Μελέτες γονιδιώματος Δημιουργία μοντέλων για την ανάλυση της εξέλιξης (evolution modeling)

39 Sequence analysis Genome annotation Computational evolutionary biology Analysis of gene expression Analysis of regulation Analysis of protein expression Analysis of mutations in cancer Comparative a genomics Modeling biological systems High-throughput g image analysis Structural Bioinformatic Approaches - Prediction of protein structure - Molecular Interaction - Docking algorithms

40 Sequence analysis Οι αλληλουχίες αναλύονται για τον καθορισμό γονιδίων που κωδικοποιούν πρωτεϊνες, RNA, regulatory sequences, structural motifs (μοτίβα δομής πρωτεϊνών), ϊώ) και repetitive sequences. Η σύγκριση γονιδίων ενός είδους ή και διαφορετικών ειδών δείχνει τις ομοιότητες ή διαφορές των πρωτεϊνών, σχέσεις μεταξύ ειδών (χρήση μοριακών συστημάτων για κατασκευή φυλογενετικών δένδρων) Τη χειροκίνητη ανάλυση έχουν αντικαταστήσει προγράμματα όπως το BLAST Χρησιμοποιούνται καθημερινά για τη διερεύνηση αλληλουχιών οργανισμών και 190 δισεκατομμυρίων νουκλεοτιδίων

41 Genome annotation Annotation: Είναι η διαδικασία της σήμανσης γονιδίων και άλλων βιολογικών δομών σε μια αλληλουχία DNA. Το 1 ο λειτουργικό σύστημα σχεδιάστηκε το 1995 από τον Dr. Owen White (Institute for Genomic Research, Maryland) Ανάλυση γονιδιώματος του αιμόφιλου της ινφλουένζας Λειτουργικό σύστημα έυρεσης γονιδίων, trna. Αντιστοιχία γονιδίου με συγκεκριμένη λειτουργία Σήμερα ίδια φιλοσοφία με πιο πολύπλοκα λ και εξελιγμένα προγράμματα.

42 Computational evolutionary biology Εξελικτική Βιολογία: Μελέτη προέλευσης - καταγωγής των ειδών Μελέτη των αλλαγών τους στο χρόνο Με τη νέα τεχνολογία : - Μέτρηση αλλαγών στο DNA των οργανισμών - Σύγκριση γονιδιωμάτων (Μελέτη σύνθετων εξελικτικών διαδικασιών: οριζόντια μεταφορά γονιδίων, διπλασιασμός γονιδίων,πρόβλεψη παραγόντων που οδηγούν σε 2 νέα είδη -speciation ) - Χτίσιμο σε υπολογιστή πολύπλοκων μοντέλων πληθυσμών που προβλέπουν το μέλλον του κάθε συστήματος

43 Analysis of gene expression Η έκφραση πολλών γονιδίων με μέτρηση του mrna γίνεται με πολλές τεχνικές: Μικροσυστοιχίες (Microarrays Technology) EST (expressed cdna sequence tag), SAGE (serial analysis of gene expression) MPSS (massively parallel signature sequencing)

44 Analysis of regulation Regulation: είναι η πολύπλοκη ενορχήστρωση γεγονότων που αρχίζουν με ένα εξωτερικό ερέθισμα (ορμόνη), που οδηγεί στην αύξηση ή μείωση της δραστικότητας μιας ή περισσότερων πρωτεϊνών Με τις τεχνικές της βιοπληροφορικής γίνεται: Σύγκριση γονιδίων που εκφράζονται σε συγκεκριμένη κατάσταση ενός οργανισμού (stress, OEM) Σύγκριση σταδίων του κυτταρικού κύκλου υπό την επίδραση θερμότητας,στέρησης τροφής (πειραματόζωα)

45 Analysis of mutations in cancer Χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές Oligonucleotide microarrays: αναγνωρίζουν χρωμοσωμικές μ αλλαγές γς Single nucleotide polymorphism arrays : προσδιορίζουν γνωστές σημειακές μεταλλάξεις Μέτρηση εκατοντάδων χιλιάδων σημείων του γονιδιώματος σε χιλιάδες δείγματα Συγκεντρώνονται terabytes δεδομένων ανά πείραμα Χρησιμοποιούνται μαθηματικά στατιστικά μοντέλα για τη μείωση της μεταβλητότητας

46 Comparative genomics Μελέτη της αντιστοιχίας μεταξύ γονιδίων διαφορετικών οργανισμών (orthology analysis) ημιουργούνται διαγονιδιακοί χάρτες που αναδεικνύουν τις εξελικτικές διαδικασίες που είναι υπεύθυνες για το διαχωρισμό 2 γονιδιωμάτων στο παρελθόν Αναλύονται: Σημειακές μεταλλάξεις ενός νουκλεοτιδίου Μεγάλα τμήματα χρωμοσωμάτων για διπλασιασμό, μετάθεση, διαγραφή. Ολόκληρο το γονιδίωμα (speciation) Χρησιμοποιούνται και εδώ πολύπλοκα μαθηματικά μοντέλα.

47 Modeling biological systems Στη βιολογία των συστημάτων χρησιμοποιούνται προσομοιώσεις στον υπολογιστή κυτταρικών υποσυστημάτων (δίκτυα μεταβολιτών, ένζυμα που επηρεάζουν το μεταβολισμό, τη μετάδοση σήματος), για ανάλυση και οπτικοποίηση των σύνθετων διασυνδέσεων αυτών των κυτταρικών διαδικασιών.

48 High-throughput g image analysis Η σύγχρονη ανάλυση εικόνας πολλαπλασιάζει την ικανότητα του παρατηρητή να κάνει μετρήσεις σε μεγάλο αριθμό ή/και σε πολύπλοκες εικόνες, βελτιώνοντας την ακρίβεια, την αντικειμενικότητα και την ταχύτητα. Ίσως τέτοια συστήματα αντικαταστήσουν τον παρατηρητή!! Παραδείγματα εφαρμογών: Ιστοπαθολογία Καθορισμός του μοτίβου αερισμού στους πνεύμονες σε πραγματικό χρόνο Μέτρηση με απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο του μεγέθους της απόφραξης αρτηρίας Μέτρηση μεταβολισμού ανάλογα με τη δραστηριότητα

49 Τεχνολογία Μικροσυστοιχιών Microarrays Technology DNA μικροσυστοιχία: Μικρογραφία συστηματικής καθήλωσης τμημάτων νουκλεϊκών οξέων, τα οποία παράγονται από μεμωνομένα γονίδια, σε συμπαγή βάση, που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανάλυση χιλιάδων γονιδίων. Αντιπροσωπεύει το συνδυασμό βιολογίας Η/Υ

50 ΓΕΝΕΤΙΚΗ Χαρτογράφηση PCR Northern blot Πρόκληση η μεταλλάξεων Προσδιορισμός Αλληλουχίας (Sequencing) Ανάλυση πρωτεϊνών ΓΕΝΩΜΙΚΗ Ανάλυση χιλιάδων γονιδίων σε ένα μόνο πείραμα

51

52

53

54

55

56 Καρκινικά κύτταρα Φυσιολογικά Κόκκινο + ø = Κόκκινο ø + Πράσινο = Πράσινο Κόκκινο + Πράσινο = Κίτρινο ø + ø = Μαύρο

57

58

59

60 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Πρόβλεψη κατηγορίας ασθένειας Σταδιοποίηση 40 γονίδια σταδιοποίηση Ca ουρ.κύστεως (Dyrskot et al., 2003) 32 γονίδια διαφοροποίηση καλοήθους κακοήθους όγκου εντέρου (Bicciato et al,. 2003)

61 ΕΚΒΑΣΗ ΝΟΣΟΥ Ανταπόκριση στη θεραπεία Θνησιμότητα/θνητότητα

62 Εντόπιση ό γονιδίων που σχετίζονται με αντίσταση στα φάρμακα Νευροβλάστωμα: μεταλλάξεις στο p 53 οδηγεί σε αντίσταση στη χημειοθεραπεία (Wang et al,. 2001) Ca μαστού: διαταραχή στην έκφραση ενζύμων (Kudoh et al,. 2000)

63 Πρόβλεψη ευαισθησίας στη χημειοθεραπεία 52 (9216) γονίδια ΟΝ σε Ca οισοφάγου που ανταποκρίνεται στη θεραπεία (Shimokuni et al,. 2006) 63 γονίδια ΟΝ, 372 OFF σε ΟΜΛ (Okutsu et al,. 2002, Park et al,. 2007) 28 γονίδια διαφορετικά επίπεδα έκφρασης σε ανταπόκριση ή μη στη θεραπεία

64 Προγνωστικοί Δείκτες Νόσου Λέμφωμα, Λευχαιμία: συγκεκριμένα γονίδια ΟΝ (334 γονίδια) σε παθολογικά κύτταρα σε σχέση με φυσιολογικά (ύφεση) (Chen X et al,. 2001, Mussolin et al,. 2007) Μεταμοσχεύσεις Α α ώρ η ε ε κώ δε κ ώ ου Αναγνώριση γενετικών δεικτών που σχετίζονται με οξεία απόρριψη

65 ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ Κατανόηση μηχανισμού πρόκλησης ασθενειών Διατατική/υπερτροφική ή φ ή μυοκαρδιοπάθεια Ν. Parkinson Αλοπεκία Γονίδια που σχετίζονται με οξειδωτικό stress, φλεγμονώδη διαδικασία,, μετάδοση σήματος, υψηλά επίπεδα τροφικών παραγόντων (Barth et al,. 2006)

66 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 1 RNA έκφραση= πρωτεϊνική δραστηριότητα Όχι πάντα Ανάλυση έκφρασης πρωτεϊνών Ποια γονίδια χαλούν και προκαλούν νόσο Θεραπεία νόσου Αναγνώριση κάθε γονιδίου που συμπεριφέρεται διαφορετικά

67 ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 2 Καθορισμός ορίων όπου τα γονίδια είναι ON ή OFF Δεν υπάρχουν ομάδες δεδομένων αναφοράς για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων Ευαισθησία 70% Ειδικότητα 60%

68 Η ανάπτυξη του εμβρύου εξαρτάται από μητρικούς παράγοντες που ενεργοποιούνται στα όψιμα στάδια της ωρίμασης του ωαρίου Ειδικοί παράγοντες του ωαρίου απαραίτητοι για την ανάπτυξη του εμβρύου θεωρούνται υπεύθυνοι για κυτταρικές λειτουργίες Έλεγχος παραγόντων ανάπτυξης ωαρίουεμβρύου στον επίμυ

69 MII PMSG hcg 48h Συλλογή ωαρίων το επόμενο πρωΐ (ωάρια χωρίς καλλιέργεια) 48h PMSG 48h αφαίρεση ωοθηκών συλλογή, καλλιέργεια ωαρίων συλλογή ΜΙΙ

70 MII 48h PMSG 48h hcg Συλλογή ωαρίων ΜΙΙ PMSG 48h Συλλογή ωαρίων Καλλιέργεια ωαρίων ΜΙΙ

71 MII 48h PMSG 48h hcg Collection of oocytes ΜΙΙ PMSG 48h Collection of oocytes Oocytes culture ΜΙΙ

72 DATA Structural 1 1 DarkCorner DarkCorner DarkCorner e e e e e e e e e DATA Structural 1 1 DarkCorner DarkCorner DarkCorner e e e e e e e e e DATA Structural 1 1 DarkCorner DarkCorner DarkCorner e e e e e e e e DATA ucluster4 U ref NM_ gb L33416 chr3: A_66_P Ecm1 U extracellular matrix protein e e e e e e e e e DATA A_66_P A_66_P A_66_P Unknown e e e e e e e e e e DATA ucluster4 U ref XM_ gb AK gb BC chr3: A_66_P Sprrl1 U small proline rich-like 1. [Source:RefSeq;Acc:NM_033175] e e e e e e e e

73 OligoName U- Cluster NAP Cluster Annotation Gene Symbol Z00217 NAP Intronic in U No Z00218 U NAP Similar to: Mus musculus similar to hypothetical protein [Macaca fascicularis] (LOC240613), mrna. Possibly wrong strand. No Z00219 NAP Mus musculus NADH dehydrogenase Fe-S protein 5 U (Ndufs5), mrna Yes Ndufs5 NAP Z UNKNOWN No Z00222 U NAP Mus musculus RIKEN cdna A08 gene A08Ri Z00221 U ( A08Rik), mrna Yes k; NAP DJ501N (NOVEL PROTEIN, ISOFORM 2) 001 (FRAGMENT) homolog [Homo sapiens] Yes Z00223 U NAP Mus musculus cdna sequence BC (BC002292), mrna Yes BC002292;

74 Accession Reporter Sequence Fold Log Intensity Intensity Code Name ID Change (Ratio) P-value 1 2 U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E U A_66_P E

75

76

77 Cell Cycle, Mitotic4.9e-04, 8/128 Matching identifiers Bub1b Bub1b Ube2d2 Ube2d2 E2f5 E2f5 Ubb Ubc, UBA52 Plk1 Plk1 Ube2d3 Ube2d3 Fbxo5 Fbxo5 Aurkc Aurkc capc/c-mediated d degradation d of cell cycle proteins6.4e-06, 64 7/50 Matching identifiers Bub1b Bub1b Ube2d2 Ube2d2 Ubb Ubc, UBA52 Plk1 Plk1 Ube2d3 Ube2d3 Fbxo5 Fbxo5 Aurkc Aurkc APC-Cdc20 mediated degradation of Nek2A5.4e-04, 4/26 Matching identifiers Bub1b Bub1b Ube2d2 Ube2d2 Ubb Ubc, UBA52 Ube2d3 Ube2d3 Cdc20:Phospho-APC/C mediated degradation of Cyclin A7.2e-04, 4/28

78 Από τα γονίδια, εκφράζονται και στις 2 ομάδες ισότιμα 3515 OFF 173 γονίδια στα MII ωάρια ΟΝ από την hcg 326 γονίδια στα MII ωάρια ΟFF από την hcg

79 Πολυδύναμα γονίδια Αντιγραφή DNA Μεταγραφή Μετάφραση Κυτταρικό κύκλο

80 Από τα 173 γονίδια 40 δεν έχουν γνωστή λειτουργία 29 έχουν γνωστές λειτουργίες που σχετίζονται με: ωρίμαση του ωαρίου (Tnfaip6, Cspg2, Pde3a) Πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη (Dsg2, Tnfrsf23, Procr) Όψιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη (Lox, Sfrp2, Casp7, Lhx9)

81 Η hcg ρυθμίζει προς τα κάτω την DNA μεθυλοτρανφεράση 2.5 φορές. 5φορές Επαναπρογραμματισμός της έκφρασης των γονιδίων του ωαρίου και του σπέρματος Η αποτυχία ολοκλήρωσης επαναπρογραμματισμού της γονιδιακής έκφρασης δύναται να οδηγεί σε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου

82 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ανάλυση των γονιδίων με τις μικροσυστοιχίες του DNA προσφέρει νέους τρόπους προσέγγισης των ασθενειών (διάγνωση, πρόγνωση, θεραπεία) Η ταξινόμηση των ασθενών σε μοριακές κατηγορίες ασθενειών θα βελτιώσει την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της κλινικής ιατρικής Η ανάλυση των γονιδίων θα οδηγήσει σε εξατομικευμένη ιατρική Αποφυγή των ανεπιθύμητων ενεργειών των θεραπειών σε κατηγορίες ασθενών που δεν ανταποκρίνονται σε αυτές Η λεπτομερειακή κατανόηση των μοριακών οδών και η εύρεση μοριακών γενετικών δεικτών ανταπόκρισης στις θεραπείες θα οδηγήσει σε νέους τρόπους θεραπευτικής παρέμβασης ρμβ

83

84

85 GH, Prl, ΙGF-1

86

87 Καλλιεργήθηκαν σε α-minimal essential medium (α-mem) παρουσία : Ανασυνδυασμένης FSH (100mIU/ml), Τρανσφερρίνης 5μg/ml, Σλ Σελινίου 5μg/ml, Ινσουλίνης 5ng/ml, 5% FBS

88 Πρωτογενή Ωοθυλάκια 12 ημέρες 16-18h COCs Γονιμοποίηση-Εκτίμηση Κυτταροπλ/τικής Ωρίμασης HCG Εκτίμηση Πυρηνικής EGF Ωρίμασης ρμ

89 ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟ ΟΧΕΑ ΤΗΣ PRL ΣΕ ΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΙΑ ΩΟΘΥΛΑΚΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΙΜΗΣ ΕΜΒΡΥΪΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

90 Απομόνωση RNA 20 πρωτογενή ωοθυλάκια 20 COCs 20 ωάρια πρόφασης Ικαι μετάφασης ΙΙ ζυγώτες, έμβρυα 2, 4-κυττάρων, μορίδια, βλαστοκύστεις Κοκκώδη που περιέβαλλαν τα ωάρια Χρησιμοποιήθηκε εμπορικώς διαθέσιμο kit Χρησιμοποιήθηκε εμπορικώς διαθέσιμο kit (RNAeasy micro kit, Qiagen)

91

92 Αντίδραση αντίστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής πολυμεράσης (RT-PCR) Χρησιμοποιήθηκε εμπορικώς διαθέσιμο kit (Retroscript kit, Ambion, Austin, TX USA) για τη σύνθεση του συμπληρωματικού DNA (c-dna) ύο κύκλοι PCR (nested PCR) για το mrna των υποδοχέων PRL και ένας κύκλος για το mrna του GAPDH ( glyceraldehydes-3- phosphate dehydrogenase ) που χρησιμοποιήθηκε σαν μάρτυρας.

93

94 Επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων Πραγματοποιήθηκε με ανάλυση των προϊόντων της 2ης PCR με περιοριστικά ένζυμα.

95

96

97

98 Η ωρίμανση του ωοκυττάρου περιλαμβάνει την πυρηνική και την κυτταροπλασματική ωρίμανση Η πυρηνική ωρίμανση ωρίμανση χαρακτηρίζεται από την επανέναρξη της μείωσης και την πρόοδο στη μετάφαση ΙΙ Η κυτταροπλασματική ωρίμανση χαρακτηρίζεται από την ενεργοποίηση του ωαρίου, το σχηματισμό του προπυρήνα και την πρώιμη εμβρυϊκή ανάπτυξη

99 MPF Μη ειδικός παράγοντας (maturation promoting factor, MPF) Ο MPF είναι ένα σύμπλεγμα κυκλίνης-κινάσης και ενεργοποιεί τη μετάβαση του κυττάρου από τη φάση G2 στη φάση Μ και ρυθμίζεται από την κυκλίνη Β. Αναστολή της πρωτεινικής σύνθεσης οδηγεί σε αποτυχία ενεργοποίησης εργο ο του MPF

100

101

102

103

104

105

106 Γονίδια NOBOX (New Born Ovary Homeobox) Μεταγραφικοί παράγοντες που συντίθενται από τα πρωτογενή ωοθυλάκια Επάγουν την έκφραση : kit-l, GDF-9, Bmp15

107 Σύστημα Kit-R / Kit-L (stem cell factor, steel factor) Ο C-kit είναι διαμεμβρανικός υποδοχέας με δράση τυροσινικής κινάσης (Besmer et al. 1986, Yarden et al. 1987). Εκφράζεται στα ωοκύτταρα των αρχέγονων ωοθυλακίων σε νεογέννητους επίμυες (Manova et al. 1993) και σε έμβρυα αμνών (Clark et al. 1996), O συνδέτης του kit ligand (KL) ή stem cell factor O συ δέ ης ου ga d ( ) ή s e ce ac o παράγεται στα κοκκώδη κύτταρα των ωοθυλακίων στον επίμυ και τον άνθρωπο (Tanikawa et al. 1998, Joyce et al. 1999).

108 Σύστημα Kit-R / Kit-L (stem cell factor, steel factor) Ωάρια επίμυων με απώλεια του c-kit-stem cell factor συστήματος αδυνατούν να αναπτυχθούν περαιτέρω του σταδίου του αρχέγονου ωοθυλακίου (Kuroda et al. 1988). Σε καλλιέργειες in vitro ο KL σε δόσεις ng/ml προάγει την ωρίμαση ωαρίων επίμυων ηλικίας 8 ημερών (Packer et al. 1994). Έχει δειχθεί η θετική δράση του KL στο σχηματισμό του χε δε χθε η θε ή δράση ου σοσχημα σμό ου άντρου σε καλλιέργειες ωοθυλακίων επίμυων πριν το σχηματισμό του άντρου (preantral follicles) (Reynaud et al. 2000).

109 Growth differentiation factor-9, GDF-9 O αυξητικός παράγοντας διαφοροποίησης-9 (growth differentiation factor-9, GDF-9) ανήκει στην οικογένεια TGFβ (μετατρεπτικός αυξητικός παράγοντας, transforming growth factor β) Εκφράζεται στα ωάρια επίμυων, βοοειδών, αμνών, αρουραίων και ανθρώπων (Laitinen et al. 1998, McGrath et al. 1995, Bodensteiner et al. 1999, Aaltonen et al. 1999). Η σύνθεση του mrna του GDF-9 αρχίζει σε ωάρια η ρχ ζ ρ πρωτογενών ωοθυλακίων και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ωοθυλακικής ανάπτυξης.

110 Growth differentiation factor-9, GDF-9 Μελέτες που έγιναν σε επίμυες με απώλεια του γονιδίου του GDF-9 (GDF-9 null mice) έδειξαν ότι η ωοθυλακική ανάπτυξη σταματά στο στάδιο του πρωτογενούς ωοθυλακίου (Dong et al. 1996). Ο GDF-9 έχει αντίστοιχες δράσεις στην ωοθυλακική ανάπτυξη σε αρουραίους in vivo (Vitt et al. 2000). Ο GDF-9 διεγείρει την ωρίμαση των ωοθυλακίων σε αρουραίους αλλά και στον άνθρωπο in vitro (Hreinsson et al. 2002).

111 Growth differentiation factor-9, GDF-9 ιαφοροποίηση/πολλαπλασιασμό (IGF-1) των κοκκωδών κυττάρων Καταστολή της έκφρασης του γονιδίου της LH Επάγει το γονίδιο της συνθετάσης του υαλουρονικού/πρωτεογλυκανών Επάγει το γονίδιο της συνθετάσης των προσταγλανδινών

112 Το σύστημα των παρόμοιων με την ινσουλίνη αυξητικών παραγόντων Το σύστημα των παρόμοιων με την ινσουλίνη αυξητικών παραγόντων (insulin like growth factors, IGFs) αποτελείται από Τους IGF-I και ΙΙ, Τύπου Ι (IGF-I-R) I και τύπου ΙΙ (IGF-II-R) II υποδοχείς και από μία ομάδα συνδετικών πρωτεϊνών (IGFBPs) οι οποίες οες και ρυθμίζουν τις δράσεις των IGFs (Giudice 1992). Ύπαρξη του υποδοχέα του IGF-I σε ωοθυλάκια από το στάδιο του αρχέγονου έως και το γραφιανό (Zhou and Bondy 1993).

113 Το σύστημα των παρόμοιων με την ινσουλίνη αυξητικών παραγόντων Ο IGF-I I μόνος του αλλά και σε συνέργεια με την FSH ιεγείρει τον πολλαπλασιασμό των κοκκωδών κυττάρων ανώριμων ρμ και ώριμων ρμ ωοθυλακίων (Angervo et al. 1991, Di Blasio et al. 1994, Hreinsson et al. 2002, Olsson et al. 1990, Yong et al. 1992), Την δραστηριότητα του mrna της αρωματάσης (Bergh et al. 1991, Christman et al. 1991, Erickson et al. 1989, Mason et al. 1993), Την παραγωγή προγεστερόνης όταν τα κοκκώδη κύτταρα καλλιεργούνται παρουσία βόειου ορού, ανεξάρτητα από την ωριμότητα των κοκκωδών κυττάρων (Bergh et al. 1991). Ο IGF-II διεγείρει την παραγωγή Ε2 και προγεστερόνης (Kubota et al. 1993).

114 IGFs IGFs διεγείρουν την αύξηση των ιστών Το Σ.Β. σχετίζεται θετικά με τη συγκέντρωση IGF-1 πλάσματος Πολυμορφισμοί IGF-1 αυξημένο Σ.Β. Ο IGF-1 δρα ως τροφικός αισθητήρας της αντιστοιχίας εμβρυική ανάπτυξη-προμήθεια θρεπτικών ουσιών Επηρεάζουν: πολλαπλασιασμό διαφοροποίηση αναγέννηση απόπτωση των κυττάρων ιεγείρουν τη διαφοροποίηση σε: μύες, οστά, εγκέφαλο, επινεφρίδια (late gestation)

115 IGFs ιεγείρουν την ανάπτυξη in utero Ανεπάρκεια γονιδίων igf1, igf2 μειωμένο σωματικό βάρος γέννησης + αναπτυξιακές ανωμαλίες Απώλεια IGF-1-R ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση ανάπτυξης Μετάλλαξη του IGF1 γονιδίου σοβαρή καθυστέρηση ανάπτυξης in utero + αποτυχία ανάπτυξης μετά τοκετό ΥΠΕΡΕΚΦΡΑΣΗ μακροσωμία-οργανομεγαλία (επίμυες) Σε Beckwith-Wiedemann syndrome μακροσωμία

116 Η αυξητική ορμόνη Η αυξητική ορμόνη (growth hormone, GH) αυξάνει τις δράσεις των γοναδοτροπινών στο επίπεδο της ωοθήκης και έχει χαρακτηριστεί ως συν-γοναδοτροπίνη (Katz et al. 1993). Η GH και η εκλυτική ορμόνη της GH (GHRH) βελτιώνουν τις επιδράσεις των γοναδοτροπινών σε ασθενείς που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση (Owen et al. 1991, Ibrahim et al. 1991, Duffy et al. 1995). Αυτόματες εγκυμοσύνες σε γυναίκες με το σύνδρομο Laron που χαρακτηρίζεται από αντίσταση των περιφερικών ιστών στην GH δείχνει ότι η κυκλοφορούσα GH και/ή ο IGF-I συμμετέχουν στη διαδικασία της ωοθυλακιογένεσης, δεν είναι όμως η συμμετοχή τους αυτή απαραίτητη (Menashe et al. 1991, Dor et al. 1992).

117 ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙ Η Χορήγηση γλυκοκορτικοειδών στη μητέρα / έμβρυο καθυστέρηση ανάπτυξης εμβρύου Β.Σ. και βάρους ιστών όση-είδος γλυκοκορτικοειδούς-συχνότητα-τρόπο χορήγησης-φίλο-ηλικία ηλ ία κυήσεως

118 ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙ Η ιεγείρουν τη διαφοροποίηση εμβρυικών ιστών (ήπαρ, μύες, πνεύμονες, λιπώδης ιστός) Dunger et al., Diabetes Care 2007 Σε κυτταρικό επίπεδο επηρεάζουν υποδοχείς, μεταφορείς, ένζυμα, κανάλια ιόντων Αλλάζουν την έκφραση σε: πρωτεΐνες, αυξητικούς παράγοντες, παράγοντες πήξης Στρέφουν τον κυτταρικό κύκλο από την αύξηση ιστών στη διαφοροποίηση Fowden et al., 2005

119

120 Συσχέτιση του πολυμορφισμού Ser680Asn του γονιδίου του υποδοχέα FSH καθώς και των πολυμορφισμών PvuII και RsaI των γονιδίων ESR1 και ESR2 των οιστρογονικών υποδοχέων ERακαι ERβ με τα βιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά των γυναικών που συμμετέχουν σε πρωτόκολλα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Έλλη Αναγνώστου Ιατρός Α Γυναικολογική Μαιευτική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Ιούνιος 2011

121 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ Συσχέτιση τριών πολυμορφισμών (υποδοχέας FSH, οιστρογονικοί υποδοχείς ERα και ERβ) με τα βιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά των γυναικών που συμμετέχουν σε πρωτόκολλα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης.

122 ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΓΟΝΙΔΙΟΥ FSHR Περιγραφή της πρώτης μετάλλαξης του υποδοχέα της FSH από Aittomäki et al, Πολυμορφισμοί στην περιοχή του υποκινητή: θέση 29 (G/A) Gromoll et al, 1994 Wunsch et al, 2005 Πολυμορφισμοί στις θέσεις 307 (Thr/Ala) και 680 (Ser/Asn) της πρωτεΐνης, σε σύνδεση ανισσοροπίας. Simoni et al,, 1999 Sudo et al,, 2002 Ο πιο μελετημένος πολυμορφισμός στο γονίδιο του υποδοχέα FSHR είναι ο Ser680Asn. Oι διαφορετικές ισομορφές του υποδοχέα της FSHR είναι πιθανώς υπεύθυνες για τις διαφορετικές αλληλεπιδράσεις με την FSH, λόγω μεταβολών στο επίπεδο του μοριακού μηχανισμού της γλυκοσιλίωσης και φωσφορυλίωσης.

123 ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΓΟΝΙΔΙΟΥ FSHR Το 2000 η πρώτη ένδειξη για συσχετισμό του γονότυπου του υποδοχέα της FSH με την ωοθηκική απάντηση στη εξωγενή χορήγηση FSH σε γυναίκες που ελάμβαναν ελεγχόμενη ωοθηκική διέγερση COS Perez Mayorga et al, 2000 Σχέση μεταξύ της γενετικής ποικιλότητας του υποδοχέα της FSH και της εξωγενούς χορήγησης FSH, των βασικών τιμών της FSH ορού de Koning et al, 2006 Laven et al, 2003 Σχέση μεταξύ της γενετικής ποικιλότητας του υποδοχέα της FSH και της έκβασης της ωοθηκικής διέγερσης de Castro et al, 2003 Jun et al, 2006 Loutradis et al, 2006 Σχέση μεταξύ της γενετικής ποικιλότητας του υποδοχέα της FSH και των ποσοστών κύησης Klinkert et al, 2006

124 ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟ ΟΧΕΙΣ ERα και ERβ Πυρηνικοί υποδοχείς τύπου Ι (στεροειδείς δί ορμόνες) ) Μεταγραφικοί παράγοντες (ενεργοποίηση η η από τα μόρια σύνδεσης) Ρύθμιση έκφρασης γονιδίων-στόχων Πρώτη αναφορά το 1973 Ανακάλυψη ERβ το 1996 Προϊόντα δύο διαφορετικών γονιδίων: Προϊόντα δύο διαφορετικών γονιδίων: Γονίδιο ESR1 για ERα στο χρωμόσωμα 6q25.1 Γονίδιο ESR2 για ERβ στο χρωμόσωμα 14q23.2

125 ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ESR1 ΚΑΙ ESR2 Συσχετισμοί με: Ενδοκρινολογικές παραμέτρους, πχ. ηλικία εμμηναρχής Καρκίνος μαστού Οστεοπόρωση Συσχετισμοί με: Αυτόματες αποβολές Υπογονιμότητα Ενδομητρίωση

126 ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ESR1 ΚΑΙ ESR2 ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΟΝΙΔΙΟ ESR1 PvuII (T/C) (/) και έκβαση ελεγχόμενης ωοθηκικής διέγερσης (COS outcome) κυήσεις Georgiou et al, 1997, Altmäe et al, 2007 Sundarrajan et al, 1999 PvuII (T/C) και προδιάθεση για ενδομητρίωση PvuII (T/C) και αυτόματες αποβολές Hsieh et al, 2007 Lehrer et al, 1993 XbaI (A/G) και ανδρική υπογονιμότητα ή γυναικεία υπογονιμότητα Επαναλαμβανόμενη αλλουχία (ΤΑ)n και POF ή έκβαση ελεγχόμενης ωοθηκικής διέγερσης

127 ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΟΙ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ESR1 ΚΑΙ ESR2 ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΟΝΙΔΙΟ ESR2 RsaI (G/A) και ωοθηκική δυσλειτουργία αγνώστου αιτιολογίας Sundarrajan et al, 2001 RsaI (G/A) και παράμετροι ωοθηκικής διέγερσης/ποσοστά κύησης Altmäe et al, 2007 AluI (A/G) και έκβαση ωοθηκικής διέγερσης de Castro et al, 2004 Ενδείξεις ότι ένα σωστά επιλεγμένο σετ γονιδίων, που περιλαμβάνει συγκεκριμένους γονοτύπους πολυμορφισμών των γονιδίων FSHR, ESR1 και ESR2 μπορεί να εξηγήσει την πτωχή απάντηση στην FSH (de Castro et al, 2004)

128 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣ IVF ΚΑΙ ICSI ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ IVF/ICSI ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΔΟΧΕΑ ΤΗΣ FSH ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA ΑΛΥΣΙΔΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΠΟΛΥΜΕΡΑΣΗΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ (Real Time PCR) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

129 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο πληθυσμός των γυναικών αυτής της μελέτης δεν ευνοείται από την παρουσία του αλληλομόρφου Asn (γονίδιο FSHR). Οι ομόζυγες για τον πολυμορφισμό γυναίκες (Asn/Asn) είχαν ανάγκη από αυξημένες δόσεις εξωγενώς χορηγούμενων γοναδοτροπινών σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς πολυμορφισμό (Ser/Ser) (P=0,048). Σε αντίθεση με εύρημα Perez Mayorga et al, Η ομάδα ασθενών Asn/Asn παρουσίασε ποσοστό κύησης υποδιπλάσιο του ποσοστού κύησης των ομάδων Ser/Ser και Ser/Asn (13.8% έναντι 27.5%), (P=0,13). Ενίσχυση έρευνας (Klinkert et al, 2006) με υψηλά ποσοστά κύησης ηςκαι εμφύτευσης στην ομάδα ασθενών Ser/Ser σε σχέση με την ομάδα ασθενών Asn/Asn (P=0,007 και P=0,003 αντίστοιχα).

130 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Νέα δεδομένα: ασθενείς με διαφορετικά γενετικά προφίλ και πιο συγκεκριμένα με διαφορετικούς γονοτυπικούς συνδυασμούς για συγκεκριμένα γονίδια έχουν διαφορές σε ότι αφορά την έκβαση της ωοθηκικής διέγερσης και τα ποσοστά κύησης Μελέτη και ανάλυση των εννέα γονοτυπικών συνδυασμών για τα γονίδια ESR1/FSHR: γονοτυπικός συνδυασμός CC/AA αντιστοιχεί σε φαινότυπο «πτωχής πρόγνωσης» πτωχό προφίλ πρόκλησης ωοθυλακιορρηξίας μικρό αριθμό συλλεχθέντων ωαρίων χαμηλό ποσοστό κυήσεων μεγάλη διεισδυτικότητα στην ομάδα των πτωχών απαντητριών (poor responders group) Ένδειξη ότι μία ομάδα γενετικών δεικτών μπορεί να Ένδειξη ότι μία ομάδα γενετικών δεικτών μπορεί να αποτελέσει παράγοντα πρόγνωσης

131 ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Η επιλογή και ο συνδυασμός των κατάλληλων γενετικών δεικτών θα οδηγήσει στην καλύτερη πρόγνωση της ωοθηκικής απάντησης στη διέγερση, και επομένως σε καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών Φαρμακογενετικές μελέτες σε IVF ασθενείς με στόχο την ανάδειξη γενετικών δεικτών που θα είναι χρήσιμοι για την πρόβλεψη της έκβασης της ελεγχόμενης ωοθηκικής διέγερσης: β υπομονάδα της LH (LHB), SHBG, μεταβολική οδός φυλλικού οξέος, TGFβ Genome wide association studies WGAS (2011)

132 Τελικά Για την πρόβλεψη της απάντησης των ωοθηκών, το πιο χρήσιμο και εφαρμοσμένο πρωτόκολλο πρόβλεψης θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό φαινοτυπικών χαρακτηριστικών (ηλικία ασθενούς, βάρος, μορφολογία ωοθηκών), ) εργαστηριακών τιμών (βασική ήτιμή FSH, AMH και άλλους δείκτες αίματος για την ωοθηκική εφεδρεία) και γενετικών δεικτών, το οποίο θα εφαρμόζεται ως διαγνωστικός έλεγχος ρουτίνας πριν από την έναρξη της ωοθηκικής διέγερσης, με στόχο την πρόβλεψη και τη στόχευση της κατάλληλης και επιθυμητής απάντησης, δηλαδή την ισορροπία ανάμεσα στην υψηλή απόδοση σε ωάρια, χωρίς το ρίσκο της ακύρωσης του κύκλου λόγω πολύ μεγάλου ή ανεπαρκούς αριθμού ωαρίων.

Θέματα Γονιδιωματικής, Πρωτεομικής και Βιοτεχνολογίας Γονιδιώματα

Θέματα Γονιδιωματικής, Πρωτεομικής και Βιοτεχνολογίας Γονιδιώματα Θέματα Γονιδιωματικής, Πρωτεομικής και Βιοτεχνολογίας Γονιδιώματα Το γονιδίωμα περιλαμβάνει τόσο τα γονίδια όσο και τις μη κωδικοποιούσες ακολουθίες DNA. Ο όρος προτάθηκε το 1920 από τον καθηγητή Hans

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση μεθόδων κατηγοριοποίησης δεδομένων γονιδιακής έκφρασης cdna μικροσυστοιχιών

Αξιολόγηση μεθόδων κατηγοριοποίησης δεδομένων γονιδιακής έκφρασης cdna μικροσυστοιχιών ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Αξιολόγηση μεθόδων κατηγοριοποίησης δεδομένων γονιδιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Κεφάλαιο Πρώτο Το γενετικό υλικό

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Κεφάλαιο Πρώτο Το γενετικό υλικό ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Κεφάλαιο Πρώτο Το γενετικό υλικό Με βάση ποιο πείραμα αποδείχθηκε ότι το DNA είναι το γενετικό υλικό; Πότε ήρθε η οριστική επιβεβαίωση ότι το DNA

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. Αρχικά οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα βιολογικά μακρομόρια που μεταφέρουν τη γενετική πληροφορία ήταν οι πρωτεΐνες. Ποια ήταν η λογική τους;

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΖΩΩΝ ΕΛΕΝΗ ΝΤΟΥΝΗ ΒΙΟΛΟΓΟΣ, Ph.D. Ακαδηµαϊκό έτος 2009-2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τεχνολογίες Λειτουργικής Γονιδιωµατικής Με την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η χρήση της Βιοπληροφορικής στη μελέτη της νόσου του Καρκίνου. Ευτυχία Σ. Νανά

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. Η χρήση της Βιοπληροφορικής στη μελέτη της νόσου του Καρκίνου. Ευτυχία Σ. Νανά ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ Η χρήση της Βιοπληροφορικής στη μελέτη της νόσου του Καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ REAL - TIME PCR MICROARRAYS PCR. Γιώργος Καπαρός Λέκτωρ Μικροβιολογίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ REAL - TIME PCR MICROARRAYS PCR. Γιώργος Καπαρός Λέκτωρ Μικροβιολογίας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΡΙΑΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ REAL - TIME PCR PCR Γιώργος Καπαρός Λέκτωρ Μικροβιολογίας MICROARRAYS ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ Μπορούν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η διατροφή και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ REAL TIME PCR (RT- PCR) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine

Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 9ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΜΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: ΚΑΤΡΑΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Α.Μ.

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση και το χαρακτηρισμό μικροοργανισμών

Μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση και το χαρακτηρισμό μικροοργανισμών Copyright Athens Medical Society www.mednet.gr/archives ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992 REVIEW Μοριακές τεχνικές για την ανίχνευση και το χαρακτηρισμό μικροοργανισμών Η ανίχνευση και ο χαρακτηρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1945 ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS

ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1945 ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ PROCEEDINGS ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ: 1945 ΤΟΜΟΣ 73 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ 2 2011 ΕΠΑΙΝΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ VOLUME 73 SUPPLEMENT NUMBER

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΘΕΜΑ: Η ΕΚΦΡΑΣΗΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΚΛIΝΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΘΕΜΑ: Η ΕΚΦΡΑΣΗΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΚΛIΝΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΘΕΜΑ: Η ΕΚΦΡΑΣΗΤΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΥΚΛIΝΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ευχαριστίες 3 Πρόλογος 4 ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μοριακή βάση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής τραχήλου Διαγνωστικές, προγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές

Μοριακή βάση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής τραχήλου Διαγνωστικές, προγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές Copyright Athens Medical Society www.mednet.gr/archives ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992 REVIEW Μοριακή βάση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος κεφαλής τραχήλου Διαγνωστικές, προγνωστικές και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι. ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΟΝΙ ΙΑ 1. Η γενετική και ο ρόλος της στην ιατρική..1 2. Η δοµή του γενετικού υλικού.2 3. Οργάνωση του ευκαριωτικού χρωµοσώµατος...4 4. Χρωµοσώµατα....5

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπ. έτος: 2013-2014 Αριθμ. Διατριβής: 3023

Πανεπ. έτος: 2013-2014 Αριθμ. Διατριβής: 3023 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Β. Κ. ΤΑΡΛΑΤΖΗΣ Πανεπ. έτος: 2013-2014 Αριθμ. Διατριβής:

Διαβάστε περισσότερα

MicroRNAs, καρκίνος και καρκινικά βλαστοκύτταρα Από την έρευνα στη θεραπεία

MicroRNAs, καρκίνος και καρκινικά βλαστοκύτταρα Από την έρευνα στη θεραπεία Copyright Athens Medical Society www.mednet.gr/archives ARCHIVES OF HELLENIC MEDICINE: ISSN 11-05-3992 REVIEW MicroRNAs, καρκίνος και καρκινικά βλαστοκύτταρα Από την έρευνα στη θεραπεία Τα micrornas (mirnas)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΩΜΑΤΑΣΗΣ Ρ450 ΣΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΦΩΤΙΟΥ Κ. ΒΑΡΕΛΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ

Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΡΩΜΑΤΑΣΗΣ Ρ450 ΣΤΑ ΙΝΟΜΥΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΦΩΤΙΟΥ Κ. ΒΑΡΕΛΑ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΣ Δ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ KAI ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΕΔΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2007-2008 Αριθμ. 2009 Η ΕΠΙ ΡΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΕΥΠΛΟΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΥ (CGH)

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΕΥΠΛΟΕΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΥΒΡΙΔΙΣΜΟΥ (CGH) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Στις Εφαρμογές Βασικών Ιατρικών Επιστημών ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΜΦΥΤΕΥΤΙΚΗ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ DNA

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ DNA ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΟΣΥΣΤΟΙΧΙΕΣ DNA Μαργαρίτα-Αργεντίνα Ν. Παπακωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής.

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Στη χώρα μας η ανάγκη αυτή είναι πολλαπλά μεγαλύτερη. Για να επιτευχθεί αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics. ΗΜΥ 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική. Υπολογιστική Βιολογία και Βιοπληροφορική

University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics. ΗΜΥ 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική. Υπολογιστική Βιολογία και Βιοπληροφορική University of Cyprus Biomedical Imaging and Applied Optics ΗΜΥ 370 Εισαγωγή στη Βιοϊατρική Μηχανική Υπολογιστική Βιολογία και Βιοπληροφορική Ορισμοί Ορισμοί του National Institutes of Health (NIH), USA

Διαβάστε περισσότερα

Ε Μ Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Β Ι Ο Ϊ Α Τ Ρ Ι Κ Η Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α

Ε Μ Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Β Ι Ο Ϊ Α Τ Ρ Ι Κ Η Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α Ε Μ Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Η Κ Α Ι Β Ι Ο Ϊ Α Τ Ρ Ι Κ Η Τ Ε Χ Ν Ο Λ Ο Γ Ι Α The genomic era: Past, Present and Future Βασιλόπουλος Βασίλειος (02109001) Καναβάρης Βασίλειος (02111676) Επιβλέπων καθηγητής: Λ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ ΧΗΜΙΚΟΣ

ΕΙΡΗΝΗ ΤΣΑΓΚΑΤΑΚΗ ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗ Για την απόκτηση Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Υ Δ Ι Π Λ Ω Μ Α Τ Ο Σ Ε Ι Δ Ι Κ Ε Υ Σ Η Σ Σχεδιασμός και Σύνθεση Νέων Αμινο-στεροειδών ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW. Βασίλειος Κορδίνας Vasileios Kordinas. Ιατρός Μοριακός Βιολόγος / Γενετιστής. MD, Molecular Biologist and Geneticist.

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW. Βασίλειος Κορδίνας Vasileios Kordinas. Ιατρός Μοριακός Βιολόγος / Γενετιστής. MD, Molecular Biologist and Geneticist. ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ REVIEW Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΕΛΟΜΕΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ THE IMPORTANCE OF TELOMERASE IN CELLULAR SENESCENCE AND THE FUTURE PROSPECTS OF INTERFERING

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Ελαχιστοποίηση χαρακτηριστικών ταξινομητή για γονιδιακή σύνθεση ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ : 2008 2009 ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το σύνδροµο των πολυκυστικών ωοθηκών: επιδηµιολογικά δεδοµένα και πιθανά αιτιοπαθογενετικά µοντέλα 1

Το σύνδροµο των πολυκυστικών ωοθηκών: επιδηµιολογικά δεδοµένα και πιθανά αιτιοπαθογενετικά µοντέλα 1 Το σύνδροµο των πολυκυστικών ωοθηκών: επιδηµιολογικά δεδοµένα και πιθανά αιτιοπαθογενετικά µοντέλα 1 Δ.Κ. ΠΑΝΙΔΗΣ, 2 Ε.Α. ΚΑΝΔΑΡΑΚΗ, 3 Ε.Η. ΤΙΜΑΜΟΠΟΥΛΟΥ, 4 Η.Κ. ΚΑΤΣΙΚΗΣ 16 1 Καθηγητής Ενδοκρινολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΗ Λουκάς Νικολάου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΝΑΤΟ 2014 2 Γενετική είναι ο κλάδος της Βιολογίας που ασχολείται με την μελέτη της κληρονομικότητας. Κληρονομικότητα είναι η προγόνους στους απογόνους. μεταβίβαση χαρακτήρων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï Í. ÓÌÕÑÍÇ

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 ÔÑÉÐÔÕ Ï Í. ÓÌÕÑÍÇ ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2013 Ε_3.Βλ3Θ(ε) ΤΑΞΗ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΜΑΘΗΜΑ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ηµεροµηνία: Κυριακή 28 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα