Βαυαρία, Μέρος Α Κείµενα του Κώστα Καραµαλή

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Βαυαρία, Μέρος Α Κείµενα του Κώστα Καραµαλή"

Transcript

1 Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ Σηµειώσεις ιαλέξεων Οκτώβριος 2011 Βαυαρία, Μέρος Α Κείµενα του Κώστα Καραµαλή Ιστορική Γεωγραφία Σήµερα το οµόσπονδο «Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας» (Freistaat Bayern) µε έκταση τετρ. χλµ 1. αποτελεί το µεγαλύτερο από τα οµόσπονδα κράτη (Länder) της Οµοσπονδιακής ηµοκρατίας της Γερµανίας και καταλαµβάνει περίπου το 20% του εδάφους (συνολική έκταση Οµοσπονδιακής Γερµανίας τ.χλµ.). Συνορεύει, στα ανατολικά, µε την ηµοκρατία της Τσεχίας, στα νοτιοανατολικά και νότια µε την Αυστρία, ενώ έχει και ένα µικρό τµήµα που συνορεύει στα νοτιοδυτικά µε την Ελβετία, απέναντι από την λίµνη της Κωνσταντίας (γερµανικά Bodensee). Στα δυτικά και βόρεια συνορεύει µε άλλα τέσσερα Länder, κατά σειρά: την Βάδη-Βυρτεµβέργη, την Έσση, την Θουριγγία και την Σαξωνία 2. Η Βαυαρία έχει πληθυσµό 12,5 εκατοµµύρια (µεγαλύτερο από τα γειτονικά ανεξάρτητα κράτη της Αυστρίας µε 8 εκατ., της Τσεχίας µε 10,4 εκατ. ή της Ελβετίας µε 7 εκατ.). Πρωτεύουσα το Μόναχο (1,35 εκατ.). Άλλες µεγάλες πόλεις: η Νυρεµβέργη (Nőrnberg), το Augsburg, Regensburg, Wőrzburg καί Ingolstadt. Το σηµερινό οµόσπονδο κράτος της Βαυαρίας περιλαµβάνει και περιοχές που δεν αποτελούσαν τµήµατα της ιστορικής Βαυαρίας. Εκτός από τους νοµούς της Άνω (ορεινής-νότιας-µε πρωτεύουσα το Μόναχο) και Κάτω (βόρειας µε πρωτ. το Landshut) Βαυαρίας, που µαζί αποκαλούνται «Παλαιά Βαυαρία» (Altbayern), τρείς νοµοί στα βόρειοδυτικά αποτελούν την ιστορική Φρανκονία (γερµ. Franken, λατ. Franconia, δηλαδή: η χώρα των Φράγκων). Ιστορικά «Φρανκονία» ονοµάστηκε το ανατολικό τµήµα του Φραγκικού βασιλείου του Καρλοµάγνου. Το δυτικό είναι το σηµερινό Île-de-France στη Γαλλία. Η Φρανκονία ενσωµατώθηκε στην Βαυαρία το 1803, την εποχή του Ναπολέοντα. Στην Μέση Φρανκονία βρίσκεται η Νυρεµβέργη. Στα δυτικά, η Βαυαρία µοιράζεται µε την Βάδη-Βυρττεµβέργη την ιστορική Σουηβία (Schwaben-Suebia). Η Σουηβία ήταν επίσης ένα δουκάτο του Φραγκικού βασιλείου που εκτεινόταν κατά καιρούς από τα Βόσγια Όρη στα δυτικά µέχρι τον ποταµό Lech στα ανατολικά, περιλαµβάνοντας έτσι την Αλσατία, την κοµητεία της Βάδης, την σηµερινή γερµανόφωνη Ελβετία, το Λιχτενστάϊν και το ορεινό αυστριακό κρατίδιο Voralberg. Από την Σουηβία καταγόταν η ιστορική αυτοκρατορική δυναστεία των Hohenstaufen (η δυναστεία του Φρειδερίκου Μπαρµπαρόσσα) του 12 ου και 13 ου αιώνα. Το µεγαλύτερο τµήµα της Σουηβίας παραχωρήθηκε, επίσης, στην Βαυαρία από τον Ναπολέοντα. 1 Περίπου µισή σε έκταση από την Ελλάδα (που έχει έκταση τετρ.χλµ.). 2 Στην περίοδο της διαίρεσης της Γερµανίας ( ) η Θουριγγία και η Σαξωνία ανήκαν στην Ανατολική Γερµανία.

2 Στα ΒΑ της Βαυαρίας βρίσκεται και ο νοµός του Άνω Παλατινάτου (Oberpfalz) µε πρωτεύουσα το Ρέγκενσµπουργκ, επάνω στον ούναβη. Λέγεται «Άνω» σε αντιδιαστολή µε το Παλατινάτο του Ρήνου (Rheinland Pfalz µε πρωτεύουσα το Mainz), που βρίσκεται στην δυτική όχθη του Ρήνου 3, το οποίο επίσης ανήκε στην Βαυαρία µέχρι τον Β Παγκόσµιο Πόλεµο αλλά από το 1946 είναι οµόσπονδο κράτος της Γερµανίας. Τα Οµόσπονδα Κράτη της Γερµανίας 3 εν έχει γεωγραφική συνέχεια µε την Βαυαρία.

3 Η θέση της Βαυαρίας µέσα στην Οµοσπονδιακή Γερµανία σήµερα Γεωφυσικός χάρτης της περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης

4 Γεωµορφολογία Το κυρίαρχο γεωγραφικό στοιχείο της χώρας είναι η µεγάλη οροσειρά των Άλπεων στον νότο (Βαυαρικές Άλπεις), που εκτείνονται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και σχηµατίζουν τα σύνορα µε την Αυστρία και Ελβετία. Οι Άλπεις σχηµατίζουν εξάρσεις παράλληλες µε τον άξονα της οροσειράς, µε αντίστοιχες επιµήκεις κοιλάδες. Αν και είναι η δεύτερη ψηλότερη οροσειρά της Ευρώπης (µετά τον Καύκασο) δεν είναι αδιαπέραστη από Βορρά προς Νότο. Το ασβεστολιθικό έδαφος, µετά το λιώσιµο των παγετώνων, δηµιούργησε πολλές πτυχώσεις που οδηγούν σε αλπικά περάσµατα. Μεγάλο µέρος των βουνών είναι δασωµένα και στις πλαγιές υπάρχουν και πολλά αλπικά λειβάδια. Βόρεια από τους πρόποδες των Άλπεων βρίσκεται το Βαυαρικό Οροπέδιο, που διασχίζεται από παράλληλους παραπόταµους του ούναβη και εκτείνεται στα βόρεια µέχρι τα όρη Rhın και τον Θουρίγγειο ρυµό και στα ανατολικά µέχρι τα όρη Τάτρα της Βοηµίας 4. Από εκεί και πέρα, απλώνεται η µεγάλη ευρωπαϊκή πεδιάδα από τα δάση της Λευκορωσίας και την Βαλτική µέχρι τα Πυρηναία. Οι Άλπεις, ιστορικά, αποτελούν το µεγάλο γεωγραφικό φράγµα που χωρίζει τον µεσογειακό κόσµο στον νότο από τον κεντροευρωπαϊκό κόσµο στον βορρά. Μέσω των αλπικών περασµάτων οι κόσµοι αυτοί ήρθαν σε επαφή και κατά καιρούς έγιναν απόπειρες εκατέρωθεν επεκτάσεων. Αλλά η Γεωγραφία δεν υποτάσσεται εύκολα και τελικά καθορίζει την Ιστορία. Ακόµα και σήµερα οι Άλπεις αποτελούν το όριο µεταξύ Νότιας και Βόρειας Ευρώπης. Ποταµοί Ο µεγάλος ούναβης πηγάζει στον Μέλανα ρυµό, στη γειτονική Βυρττεµβέργη, διασχίζει την Βαυαρία από την ύση προς την Ανατολή και, περνώντας από Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία και Ρουµανία, εκβάλλει µετά από χλµ. στην Μαύρη Θάλασσα. Με τους παραποτάµους του αποτελεί το µεγαλύτερο υδάτινο δίκτυο στην Βαυαρία. Στο δυτικό τµήµα των Άλπεων πηγάζει το άλλο µεγάλο ευρωπαϊκό ποτάµι, ο Ρήνος. Ξεκινάει από την Λίµνη της Κωνσταντίας, στο τριεθνές σύνορο Αυστρίας-Γερµανίας-Ελβετίας, ρέει λίγο προς τα δυτικά και µετά στρίβει προς τον Βορρά για να εκβάλει µετά από χλµ. στην Βόρεια Θάλασσα στην Ολλανδία. Αν και ο Ρήνος δεν διασχίζει την ίδια την Βαυαρία, (σχηµατίζει το σύνορο του γειτονικού γερµανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρττεµβέργης µε τη γαλλική Αλσατία), το υδάτινο σύστηµά του αποτελεί κυρίαρχο γεωγραφικό στοιχείο για όλη την περιοχή. Πολλοί παραπόταµοι του Ρήνου, διασχίζουν την Βαυαρία. Άλλα σηµαντικά ποτάµια στην Βαυαρία είναι ο Lech, (ο Licus των Ρωµαίων) δεξιός παραπόταµος του ούναβη, ιστορικό σύνορο Βαυαρίας-Σουηβίας. Επάνω στον Λεχ βρίσκεται το Αουγκσµπουργκ (η Ρωµαϊκή Αυγούστα). Στο 4 Τα όρη Τάτρα είναι η προέκταση των Καρπαθίων.

5 ιστορικό πεδίο µάχης του Λεχ (Lechfeld) νίκησε ο Οθων Α τους Μαγυάρους το 955 µ.χ. Ο Regen, αριστερός παραπόταµος του ούναβη, πηγάζει από την Βοηµία (Τσεχία). Στην συµβολή µε τον ούναβη το Regensburg, (Η Ρωµαϊκή Castra Regina). Ο Isar, (Ιστρος;) δεξιός παραπόταµος του ούναβη, πηγάζει από το αυστριακό Τυρόλο, µπαίνει στην Βαυαρία, και χύνεται στον ούναβη λίγο πριν αυτός µπει στην Αυστρία. Επάνω στον Ιζαρ βρίσκονται το Μόναχο (πρωτεύουσα της Άνω Βαυαρίας) και το Landshut (πρωτεύουσα της Κάτω). Ο Inn (ο Oenus των Ρωµαίων). Πηγάζει από την Ελβετία, διασχίζει το αυστριακό Τυρόλο, περνάει από την τυρολέζικη πρωτεύουσα το Innsbruck (γέφυρα επί του Inn), µπαίνει στην Βαυαρία και συµβάλλει από δεξιά στον ούναβη στο Passau πάνω στα αυστριακά σύνορα. Για τα τελευταία 60 χλµ. σχηµατίζει το σύνορο Βαυαρίας-Αυστρίας. Ο Main, (ο Moenus των Ρωµαίων) είναι ο µεγαλύτερος παραπόταµος του Ρήνου. Πηγάζει κοντά στα σύνορα της Τσεχίας, διασχίζει την ιστορική Φρανκονία ρέοντας δυτικά, περνάει από το Würzburg (πρωτεύουσα του νοµού της Κάτω Φρανκονίας) µπαίνει στην Βάδη-Βυρττεµβέργη αφού για ένα διάστηµα ορίζει το σύνορο µε την Βαυαρία, µπαίνει στην Εσση περνάει από την Φραγκφούρτη (Frankfurt-am-Main 5 ), και χύνεται στον Ρήνο απέναντι από το Mainz. Τα υδάτινα συστήµατα του ούναβη και Ρήνου ήταν σε µεγάλο βαθµό πλωτά από την αρχαιότητα. Οι Ρωµαίοι χρησιµοποίησαν εντατικά και τα δύο ποτάµια για επικοινωνία και έλεγχο κατά µήκος των συνόρων. Αυτοί πρώτοι εξέτασαν την δυνατότητα σύνδεσης των δύο ποτάµιων οδών στην περιοχή των Άλπεων. Ο Καρλοµάγνος, επίσης, εξέτασε την δυνατότητα ενός καναλιού από τον Ρήνο στον ούναβη. Η πιο πρακτική σύνδεση θα ήταν µέσω του Μάϊν προς τον ούναβη. Τελικά το πρώτο κανάλι ανοίχτηκε το 1846 από τον βασιλιά Λουδοβίκο Α της Βαυαρίας µεταξύ του Kelheim στον ούναβη και της Bamberg στον Μάϊν και ονοµάστηκε Ludwigskanal. Στον Β Παγκόσµιο Πόλεµο το Ludwigskanal βοµβαρδίστηκε τόσο έντονα που η επιδιόρθωσή του κρίθηκε ασύµφορη. Αντικαταστάθηκε από το παράλληλο και πολύ µεγαλύτερο Europa-Kanal (Rhein-Main-Donau). Σήµερα χάρη σε αυτή την σύνδεση µπορεί ένα ποταµόπλοιο να ταξιδέψει από το Ρόττερνταµ µέχρι τον Σουλινά. Κλίµα Το σχετικά µεγάλο υψόµετρο (το Μόναχο είναι στα 500 µ.) έχει σαν συνέπεια ψυχρό και υγρό ηπειρωτικό κλίµα µε µεγάλη χιονόπτωση στα ορεινά, και άφθονες βροχοπτώσεις όλο τον χρόνο. Μέσα στις κοιλάδες του ούναβη και των παραποτάµων του αλλά και στις προστατευµένες ορεινές κοιλάδες το κλίµα είναι γλυκύτερο. Στην Άνω Βαυαρία κατεβαίνει ένας ζεστός ξηρός αλπικός άνεµος ο Fıhn από τα νότια, συνήθως την άνοιξη και φθινόπωρο. Οι 5 Φραγκφούρτη γερµανικά σηµαίνει ο πόρος (το πέρασµα) των Φράγκων.

6 Βαυαροί κατηγορούν τον ζεστό άνεµο για όλα τα κακά, απο πονοκεφάλους µέχρι πολιτικές αλλαγές. Στις κοιλάδες και στο οροπέδιο καλλιεργούνται οπωρικά, λαχανικά και άµπελος ενώ στα αλπικά λιβάδια κυριαρχεί η κτηνοτροφία. Στις Άλπεις, από τον Μεσαίωνα, εξορυσσόταν ορυκτό αλάτι (βλ. Salzburg), καθώς και ορισµένες ποσότητες λιγνίτη. Αλπικά Περάσµατα Στην οροσειρά των Άλπεων υπάρχουν πολλά περάσµατα, αλλά ο πιό εύκολος δρόµος µεταξύ της κοιλάδας του Πάδου, στην Β. Ιταλία, και της κοιλάδας του Άνω ούναβη είναι από την κοιλάδα του ποταµού Αδίγη. Από το Bolzano στον Άνω Αδίγη υπάρχουν δύο δυνατότητες. Το αλπικό πέρασµα Reschenpass (ιταλικά Passo di Resia) σε υψόµετρο 1507 µ., σήµερα στα σύνορα Ελβετίας- Αυστρίας-Ιταλίας ή το ανατολικότερο Brennerpass (ιταλ. Passo del Brennero) στα µ 6. στα σύνορα Αυστρίας Ιταλίας. Και τα δύο περάσµατα κατεβάζουν στην κοιλάδα του Inn στο αυστριακό Τυρόλο. Από εκεί, ο δρόµος ανεβαίνει ξανά και οδηγεί είτε δυτικά προς το πέρασµα του Fernpass (1.212 µ.) και από εκεί, µέσα στην Βαυαρία, στην κοιλάδα του Lech και το Augsburg, είτε βόρεια στο πέρασµα του Mittenwald ( 923µ. ) και από εκεί στην κοιλάδα του Isar και το Μόναχο. Τα περάσµατα αυτά είναι συνήθως ανοιχτά και τον χειµώνα. Σήµερα, η περισσότερη κυκλοφορία περνάει από το Brenner µε τον ευρωπαϊκό αυτοκινητόδροµο Ε45 (Ρώµη, Bologna, Verona, Innsbruck, Μόναχο, Νυρεµβέργη). Από το Brenner πέρασε και η πρώτη σιδηροδροµική γραµµή, το 1867, και µέχρι σήµερα η µόνη που διασχίζει τις Άλπεις χωρίς τούννελ. Ταυτότητα Μέσα στον γερµανικό κόσµο η Βαυαρία παρουσιάζει µια σηµαντική πολιτιστική ιδιοµορφία και οι Βαυαροί έχουν πλήρη συνείδηση αυτής. Θεωρούν ότι η ιστορία, οι παραδόσεις, οι συµπεριφορές και η κουλτούρα τους τούς διαφοροποιούν από τους λοιπούς Γερµανούς. Ένα βασικό στοιχείο αυτής της ιδιαιτερότητας αποτελεί ιστορικά η κυρίαρχη Ρωµαιοκαθολική πίστη και ο κοινωνικός συντηρητισµός των Βαυαρών. Αυτή η συνείδηση όµως δεν επεκτείνεται και στους πληθυσµούς των νοµών της Φρανκονίας και Σουηβίας, οι οποίοι είναι ανάµικτοι µε Προτεστάντες και οι οποίοι, αν και ανήκουν επί δύο αιώνες στο Βαυαρικό κράτος, συνήθως δεν αποκαλούν εαυτούς Βαυαρούς. ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ Ανθρώπινη Παρουσία Οι πρώτοι ανατοµικά σύγχρονοι άνθρωποι φθάνουν από την Αφρική γύρω στο π.χ. και µέχρι το τέλος των Παγετώνων (12500 π.χ.) έχουν αποικίσει την Ευρώπη, εκτοπίζοντας και εξαφανίζοντας τους Neanderthal. Κατασκευάζουν σύνθετα εργαλεία από πέτρα, κόκκαλα και ξύλο, βελόνα και 6 Για σύγκριση το πέρασµα της Κατάρας στο Μέτσοβο είναι στα µ.

7 ραφή (άρα και ρούχα, άρα και επιβίωση σε ψυχρότερα κλίµατα), σχοινί, δίχτυα (ψάρεµα), τόξα / βέλη, και ακόντια (άρα και δυνατότητα κυνηγιού επικίνδυνων θηραµάτων), αναπαραστατική τέχνη, και µουσική (όργανα). Με την άνοδο της θερµοκρασίας τα µεγάλα θηράµατα της εποχής των Πάγων (µαµούθ, βίσωνες, τάρανδοι κλπ.) υποχωρούν προς τα βόρεια και οι Παλαιολιθικοί κυνηγοί τα ακολουθούν αποσυρόµενοι στις βόρειες εσχατιές της Ευρασίας. Γύρω στο 4000 π.χ., φυλές της γλωσσικής οµοεθνίας των Ινδοευρωπαίων εξαπλώνονται στην κεντρική Ευρώπη βόρεια των Άλπεων, όπου και εγκαθίστανται ανάµεσα σε προϋπάρχοντες πληθυσµούς Παλαιολιθικών κυνηγών και Νεολιθικών αγροτών. Κατά το 2000 π.χ., οι Ινδοευρωπαίοι αρχίζουν να διαχωρίζονται σε διάφορες υπο-οµάδες, µε κυριότερες τους Χιττίτες, τους Κέλτο-Ιταλούς, τους Σλάβο-Βαλτικούς, τους Θράκες και τους Άριους. Στην Βαλκανική από τους Κέλτο-Ιταλούς θα αποσχισθούν οι Ιλλυριοί ενώ οι Ελληνες θα αποσχισθούν από τους Θράκες και θα δηµιουργήσουν δική τους ταυτότητα στο οικοσύστηµα του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Με ανάλογο τρόπο, µια οµάδα των Σλαβο-Βαλτικών θα εγκατασταθεί στο Σκανδιναυϊκό Αρχιπέλαγος και στις γύρω ακτές και σε αυτό το οικοσύστηµα, αναµιγνυόµενοι µε γηγενείς Παλαιολιθικούς πληθυσµούς, θα δηµιουργήσουν την δική τους ταυτότητα και θα εξελιχθούν στη Γερµανική οµοεθνία. Οι γερµανικοί λαοί είναι πιθανόν να κληρονόµησαν από τους προ- Ινδοευρωπαϊκούς Παλαιολιθικούς κυνηγούς της Σκανδιναυίας τα κυρίαρχα ανατοµικά χαρακτηριστικά τους, όπως την µεγαλόσωµη διάπλαση, τα ανοιχτά χρώµατα στην επιδερµίδα, στα µαλλιά και στα µάτια. Η Ρωµαϊκή επέκταση Στις αρχές του 4 ου π.χ. αιώνα, την εποχή που οι Ρωµαίοι ενώνουν τις πόλεις του Λατίου κάτω από την εξουσία τους, ολόκληρη η Κεντρική Ευρώπη βόρεια των Άλπεων, από τον Λίγηρα µέχρι τον µέσο ούναβη, κατοικείται από φυλές της Κελτικής οµοεθνίας. Την εποχή αυτή, ο Κελτικός κόσµος βρίσκεται στην φάση που οι ιστορικοί ονοµάζουν La Téne. 7 Είναι άριστοι σιδηρουργοί, δηµιουργούν αφηρηµένη διακοσµητική τέχνη και έχουν πυκνές επαφές µε τον Μεσογειακό κόσµο. Οι Κέλτες (ή Γαλάτες στις ελληνικές πηγές) τον 4 ο αιώνα περνούν τις Άλπεις, εκτοπίζουν τους γηγενείς Ετρούσκους 8 και αποικίζουν την κοιλάδα του Πάδου στην βόρεια Ιταλία. Λόγω των Κελτών, οι Ρωµαίοι θα ονοµάσουν την περιοχή αυτή Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία, (Gallia Cisalpina) µε νότιο σύνορο τον ποταµό Ρουβίκωνα 9. Στην διάρκεια των Καρχηδονιακών Πολέµων του 3 ου π.χ. αιώνα, η Ρωµαϊκή ηµοκρατία θα κατακτήσει όλη την κοιλάδα του Πάδου µέχρι τις Άλπεις. Οι Άλπεις θα παραµείνουν το βόρειο σύνορο της ρωµαϊκής επικράτειας για τους επόµενους δύο αιώνες, όσο η Ρώµη θα κατακτά τον ελληνικό και 7 Από την τοποθεσία στην Λίµνη της Γενεύης (Λεµάν) όπου βρέθηκαν τα πρώτα δείγµατα. 8 Οι Ετρούσκοι είναι οι µόνοι γνωστοί κάτοικοι της Ιταλικής Χερσονήσου που δεν ήταν Ινδοευρωπαίοι. 9 Λίγο βόρεια του Ρίµινι.

8 ελληνιστικό κόσµο στην Ανατολική Μεσόγειο. Στα µέσα του 1 ου π.χ. αιώνα, ο νεαρός φιλόδοξος πατρίκιος Ιούλιος Καίσαρ, επιδιώκοντας να ισοσταθµίσει τις νίκες του αντίζηλού του Ποµπήϊου στην Ανατολή, εκστρατεύει για να κυριεύσει την ύση, υποτάσσει τις κελτικές φυλές, κατακτά την εκείθεν των Άλπεων Γαλατία (Gallia Transalpina, σηµερινή Γαλλία) και µετατοπίζει το ρωµαϊκό σύνορο στον Ρήνο. Ο διάδοχός του Καίσαρα Οκταβιανός (Αύγουστος), µετά την νίκη του κατά του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας (31 π.χ.), στρέφει κι αυτός την προσοχή του στα βόρεια. Οι λεγεώνες του, κάτω από την ηγεσία του στρατηγού Τιβέριου 10, διασχίζουν τις Άλπεις και υποτάσσουν τις αλπικές φυλές. Το 15 π.χ., ο Τιβέριος ανακαλύπτει τις πηγές του ούναβη. Μεταξύ 14-8 π.χ., οι Ρωµαίοι κατακτούν όλες τις χώρες νότια του µεγάλου ποταµού, µέχρι τις εκβολές του στην Μαύρη Θάλασσα. Η γραµµή του ούναβη θα αποτελέσει το ρωµαϊκό σύνορο στην Ευρώπη για τα επόµενα τετρακόσια χρόνια στην ύση και για τα επόµενα χίλια διακόσια χρόνια στην Ανατολή. Οι επιτυχίες αυτές κάνουν τους Ρωµαίους να στρέψουν την προσοχή τους και στην χώρα ανατολικά του Ρήνου µέχρι τον Έλβα. Με την κατάκτησή αυτή και ενδεχοµένως και της Βοηµίας, το ρωµαϊκό σύνορο θα συντοµευόταν σηµαντικά, ευθυγραµµιζόµενο στην γραµµή Έλβα-Καρπαθίων- ούναβη. Έτσι, το 12 π.χ. οι λεγεώνες του Αυγούστου κάτω από την ηγεσία του µικρού αδελφού τού Τιβέριου, ρούζου 11, διαβαίνουν τον κάτω Ρήνο για την κατάκτηση της Γερµανίας. Η ρωµαϊκή επέκταση προς τα βόρεια συµπίπτει, όµως, χρονικά µε µια ταυτόχρονη γερµανική επέκταση προς τα νότια. Γερµανικές φυλές από τα βαλτικά παράλια εισβάλουν στις χώρες των Κελτών και φθάνουν µέχρι την Βοηµία και Μοραβία. Μια γερµανική φυλή, που θα την ξαναβρίσκουµε συχνά, οι Γότθοι, µεταναστεύει από την κοιτίδα της στην νότια Σουηδία (νησί Gotland=χώρα των Γότθων) στην απέναντι νότια ακτή της Βαλτικής και απο εκεί εισδύει στην ενδοχώρα. Έτσι, αρχίζει µια τεράστια µετακίνηση λαών που θα αλλάξει τελείως τον ευρωπαϊκό χάρτη, θα εξαφανίσει την κελτική παρουσία, εκτός από µικρούς θύλακες στα απώτατα δυτικά 12, και θα φέρει γερµανόφωνους πληθυσµούς µέχρι την Μαύρη Θάλασσα, τον Βόλγα, τα Βρεταννικά νησιά, την Ιβηρική Χερσόνησο και την Βόρειο Αφρική. Στην πορεία της αυτή η µεγάλη µετανάστευση λαών (Vılkerwanderung) θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατάρρευση της Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας στην ύση. Όταν οι λεγεώνες του Οκταβιανού εκστρατεύουν ανατολικά του Ρήνου, βρίσκουν απέναντί τους µικτούς πληθυσµούς από Κέλτες και Γερµανούς, µε κυρίαρχη την γερµανική παρουσία στον Βορρά. Οι Ρωµαίοι, ονοµάζουν Germania την χώρα γύρω και πέρα από τον Ρήνο, αν και στην περιοχή της Βαυαρίας η τοπική φυλή, οι Vindelicii, θα µιλούσαν µάλλον κελτικές γλώσσες. 10 Tiberius Julius Caesar Augustus, θετός γιός του Οκταβιανού, και µετέπειτα διάδοχός του και δεύτερος αυτοκράτορας (14-37 µ.χ.) 11 Nero Claudius Drusus Germanicus 12 Σκωτία, Ουαλλία (λατ.gallia), Ιρλανδία, Βρετάννη (. Γαλλία) και Galicia (Β Ισπανία). Σε αυτές τις περιοχές η ρωµαϊκή παρουσία λειτούργησε σαν προστασία των κελτικών λαών από την γερµανική πληµµυρίδα.

9 Ο Τίτος Λίβιος (59 π.χ.-17 µ.χ.) αναφέρει ότι οι κάτοικοι πέρα από τις Άλπεις συγγένευαν µε τους Ετρούσκους. Για τον ανεφοδιασµό της εκστρατείας, ιδρύονται νέα στρατόπεδα επάνω στον Ρήνο. Πιο γνωστά: το Moguntiacum (η Μαγεντία γερµ. Mainz) και η Colonia Agrippina (η σηµερινή Κολωνία γερµ.kıln). Μέχρι το 9 π.χ., ο ρούζος φθάνει στον Ελβα, ενώ ο Τιβέριος από τα νότια ετοιµάζει εισβολή από δύο διευθύνσεις για την κατάκτηση του υψιπέδου της Βοηµίας. Ο Τιβέριος τελικά ανακαλείται στα Βαλκάνια και η εισβολή της Βοηµίας δεν θα γίνει ποτέ. Ο ρούζος θα σκοτωθεί πέφτοντας από το άλογό του και ο νέος Ρωµαίος έπαρχος Βάρος 13, που διατάσσεται να ειρηνεύσει την Γερµανία, το 9 µ.χ. πέφτει σε ενέδρα στο Τευτοβούργιο άσος 14, όπου ολόκληρο το στράτευµά του αποτελούµενο από τρείς λεγεώνες 15 εξολοθρεύεται. Ο Αύγουστος θρηνεί για τις χαµένες λεγεώνες του και διατάσσει την επιστροφή στο σύνορο του Ρήνου. Έτσι, µόνον οι χώρες νότια του ούναβη και δυτικά του Ρήνου θα βιώσουν την ρωµαϊκή κυριαρχία και µαζί της τον κλασικό ελληνορωµαϊκό πολιτισµό. Οι επόµενοι αυτοκράτορες οργανώνουν τις νέες επαρχίες κατά το ρωµαϊκό διοικητικό σύστηµα. Το τµήµα της Βαυαρίας νότια του ούναβη µαζί µε την Ελβετία και το αυστριακό Τυρόλο αποτέλεσαν τις ρωµαϊκές επαρχίες Raetia και Vindelicia, ενώ η γειτονική Αυστρία θα αποτελέσει την επαρχία του Noricum. Τα ρωµαϊκά στρατόπεδα εξελίσσονται σε πόλεις, όπως η Augusta Vindelicorum (σήµερα Augsburg) 16 επάνω στον Lech και η Castra Regina (η µεσαιωνική Ratisbon σήµερα Regensburg, επάνω στην συµβολή του Regen µε τον ούναβη και έδρα Λεγεώνας). O Κλαύδιος (41-54 µ.χ.) ο µεγάλος κατασκευαστής έργων, ασχολήθηκε εντατικά µε την οδική σύνδεση των υπεραλπικών επαρχιών. Σηµαντικό έργο του η ρωµαϊκή οδός Via Claudia Augusta που συνέδεσε τον ούναβη µε την κοιλάδα του Πάδου, περνώντας από το αλπικό πέρασµα Reschenpass. Αρχικά ήταν µονοπάτι µόνο για ηµιόνους, αλλά το 47 µ.χ. βελτιώθηκε για κυκλοφορία τροχοφόρων. Ξεκινούσε από την Βερόνα και ανέβαινε την κοιλάδα του Αδίγη, περνούσε από το Trentinum (σήµ. Trento), από το Bauzanum (σήµερα Bolzano) και µετά το Reschen κατέβαινε την κοιλάδα του ποταµού Oenus ( Inn στο Τυρόλο), ανέβαινε το δεύτερο αλπικό πέρασµα Fern Pass, κατέβαινε την κοιλάδα του ποταµού Licus (Lech) και κατέληγε στην Augusta Vindelicorum (Augsburg). Τον 2 ο µ.χ. αιώνα, διανοίχθηκε σε αµαξιτή οδό και το ανατολικότερο Brennerpass. Ηταν κι αυτό αρχαίο µονοπάτι που µέσω της Veldidena (Innsbruck) και του Fern κατέληγε πάλι στην Augusta Vindelicorum. Οι ρωµαϊκές οδοί πέρα από την προφανή στρατιωτική σηµασία, τόνωσαν και το υπεραλπικό εµπόριο. Η οικονοµία της επαρχίας βασιζόταν στην κτηνοτροφία βοοειδών στα εύφορα αλπικά λιβάδια και στην 13 Publius Quintilius Varus, συγγενής του Αυγούστου. 14 Κοντά στο Osnabrőck της Κάτω Σαξωνίας. 15 Τις λεγεώνες XVII, XVIII και XIX, µε συνολική δύναµη περίπου Οι λεγεώνες αυτές µετά την καταστροφή τους δεν επανασυστάθηκαν ποτέ και οι αριθµοί τους έµειναν κενοί. 16 Στα τέλη του 1 ου µ.χ. αιώνα η Vindelicia ενσωµατώθηκε στην Raetia µε την Augusta πρωτεύουσα της ενωµένης επαρχίας.

10 εκµετάλλευση προϊόντων του δάσους. Εξαγωγικά προϊόντα: τυρί, δέρµατα, µέλι, κερί, ρετσίνι, πίσσα. Το 83µ.Χ., ο αυτοκράτορας οµιτιανός επιχειρεί να εξαλείψει την µεγάλη καµπύλη που σχηµατίζουν ο άνω Ρήνος µε τον άνω ούναβη και έτσι να βραχύνει το σύνορο. Κατακτά, λοιπόν, την περιοχή από το Mainz στον Ρήνο µέχρι το Regensburg στον ούναβη και οχυρώνει την γραµµή αυτή σαν Limes Germanicus (γερµανικό σύνορο). Το ρωµαϊκό σύνορο στον Ρήνο και ούναβη λίγο πριν από την κατάρρευση της ύσης Πηγή:Colin Mc Evedy, The New Penguin Atlas of Medieval History, Penguin Books, London,1992, σελ. 13

11 Η Ρωµαϊκή απόσυρση - Ο Εκχριστιανισµός Ήδη από τον 2 ο µ.χ. αιώνα, οι µεγάλες µετακινήσεις των γερµανικών λαών θα αρχίσουν να πιέζουν το ρωµαϊκό σύνορο. Οι Αλαµάννοι 17 θα είναι η πρώτη γερµανική οµάδα φυλών που θα εγκατασταθεί στα νοτιοδυτικά. Οι Φράγκοι θα ακολουθήσουν τον 3 ο αιώνα και τελικά θα εγκατασταθούν και στις δύο όχθες του Ρήνου για να δώσουν το όνοµά τους στην σηµερινή Γαλλία αλλά και στην γερµανική Φρανκονία. Το ρωµαϊκό σύνορο θα καταρρεύσει ολοκληρωτικά τον 5 ο µ.χ. αιώνα, όταν γερµανικές φυλές προερχόµενες από τα ανατολικά θα κατακλύσουν το δυτικό ρωµαϊκό κράτος. Η φυλή των Βαυαρών εικάζεται ότι προέρχεται από ανάµιξη τοπικών εκλατινισµένων Κελτών µε τους νεοαφιχθέντες ανατολικούς γερµανόφωνους εισβολείς. Το όνοµα «Βαυαροί» (αρχαία γερµανικά Baiuwaren) µπορεί να σχετίζεται µε το «άνθρωποι από την Baia; ίσως την Βοηµία». Το 555, ιδρύεται το πρώτο Βαυαρικό δουκάτο, το οποίο κατά διαστήµατα ήταν υποτελές στους Μεροβίγγιους (Φράγκους) βασιλείς στα βορειοδυτικά. Στις αρχές του 8 ου αιώνα, ο Χριστιανισµός εδραιώνεται στην Βαυαρία από την ιεραποστολική µορφή του Αγίου Βονιφάτιου (περ ), του «Αποστόλου των Γερµανών». Ο Άγιος Βονιφάτιος κι άλλοι ιεραπόστολοι φθάνουν στις γερµανικές χώρες από την νεοφώτιστη Σαξωνική Αγγλία. Στα 738, ο Βονιφάτιος ιδρύει τις πρώτες επισκοπές στο Ρέγκενσµπουργκ, Πάσσαου, Φράϊσινγκ και Σάλτσµπουργκ καθώς και τα πρώτα µοναστήρια και ο ίδιος ορίζεται πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Μαγεντίας, πριν µαρτυρήσει σε αποστολή που είχε ως στόχο τον εκχριστιανισµό των Ολλανδών. Η εκκλησιαστική οργάνωση παίζει σηµαντικό ρόλο στην κρατική οργάνωση του Φραγκικού βασιλείου. Το 788, το δουκάτο της Βαυαρίας ενσωµατώνεται στο µεγάλο Φραγκικό κράτος του Καρλοµάγνου. Η δυναστεία του Καρλοµάγνου θα βασιλεύσει µέχρι το Από τους Αλαµάννους θα πάρουν την ονοµασία τους όλοι οι Γερµανοί στις περισσότερες λατινικές γλώσσες.

12 Το ουκάτο της Βαυαρίας σαν τµήµα του Φραγκικού Βασιλείου την περίοδο του εκχριστιανισµού των Γερµανών τον 8 ο αιώνα Πηγή: Colin Mc Evedy, The New Penguin Atlas of Medieval History, Penguin Books, London,1992, σελ. 37

13 Το ουκάτο της Βαυαρίας µέσα στην Αγία Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία του Γερµανικού Έθνους την περίοδο της Μεταρρύθµισης, τον 16 ο αιώνα. Πηγή: Colin Mc Evedy, The Penguin Atlas of Modern History, Penguin Books, London,1972, σελ. 33 Η Αγία Ρωµαϊκή Αυτοκρατορία - Οι Βίττελσµπαχ στην Βαυαρία Το 955, ο Σάξωνας βασιλιάς Όθων Α ο Μέγας ( ) νικά τους Μαγυάρους στην µάχη του Lechfeld, κοντά στο Augsburg της Βαυαρίας, φέρνοντας το τέλος των ουγγρικών επιδροµών στην δυτική Ευρώπη. Το 962, ο πάπας θα στέψει τον Οθωνα (πεθερό της δικής µας Θεοφανούς) αυτοκράτορα της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Η εξουσία του αυτοκράτορα είναι πολύ χαλαρή και βασικός ενοποιητικός θεσµός στις γερµανικές χώρες, όπως και σε όλη την ύση, είναι η Εκκλησία της Ρώµης. Το 1158, ο Βαυαρός δούκας Ερρίκος ο Λέων (Heinrich der Lıwe) ιδρύει το Μόναχο πάνω στον Isar, σε µια θέση όπου υπήρχε µοναστήρι Βενεδικτίνων µοναχών. Το όνοµα προέρχεται από την γερµανική λέξη München=µοναχοί. Το 1180, ο αυτοκράτορας Φρειδερίκος Α Μπαρµπαρόσσα, διορίζει τον πιστό του ακόλουθο Otto von Wittelsbach ( ) τον «Κοκκινοµάλλη» (Rotkopf),

14 δούκα της Βαυαρίας. Η δυναστεία των Βίττελσµπαχ θα κυβερνήσει την Βαυαρία µέχρι το Το 1214, οι Βίττελσµπαχ προσθέτουν στα εδάφη τους την πλούσια επαρχία του Παλατινάτου (Pfalz) στην δυτική όχθη του Ρήνου, αυξάνοντας σηµαντικά την δύναµή τους. Η νέα επαρχία δεν έχει γεωγραφική συνέχεια µε την Βαυαρία κι έτσι, το 1255, η δυναστεία διασπάται σε δύο κλάδους: τους Βίττελσµπαχ της Βαυαρίας και τους Βίττελσµπαχ του Παλατινάτου. Με την θεσµοθέτηση του τρόπου εκλογής του αυτοκράτορα 18 ο ηγεµόνας Βίττελσµπαχ του Παλατινάτου εξασφαλίζει µόνιµο και κληρονοµικό εκλεκτορικό δικαίωµα. Η νέα ισχύς της δυναστείας κορυφώνεται το 1328 µε την άνοδο στον αυτοκρατορικό θρόνο του πρώτου Βίττελσµπαχ, του Λουδοβίκου της Βαυαρίας ( ). Το Μόναχο ευηµερεί ως κέντρο της διακίνησης του ορυκτού άλατος των Άλπεων (από το Σάλτσµπουργκ κλπ.), αλλά το 1349 πλήττεται σκληρά από την επιδηµία της Μαύρης Πανώλης που θα διαρκέσει µε διαλλείµατα επί 150 χρόνια. Η Μεταρρύθµιση - Ο Θρησκευτικός ιχασµός Το 1517, αρχίζει το µεγάλο κίνηµα αντίδρασης απέναντι στην Εκκλησία της Ρώµης µε το αίτηµα για Μεταρρύθµιση του Μαρτίνου Λούθηρου, που θα συνταράξει την δυτική Ευρώπη και θα διχάσει τον γερµανικό κόσµο. Το Προτεσταντικό κίνηµα θα έχει σηµαντική επιρροή στην Φρανκονία και την Σουηβία αλλά όχι στην Βαυαρία που θα µείνει πιστή στον Καθολικισµό. Στον Τριακονταετή Πόλεµο ( ), τα γερµανικά κράτη θα χωριστούν σε δύο στρατόπεδα: αφ ενός οι αυτοκρατορικοί που, σε γενικές γραµµές, συντάσσονται µε τον Καθολικισµό κι αφ ετέρου οι τοπικοί ηγεµόνες, που εν γένει υποστηρίζουν τον Προτεσταντισµό. Στον τροµερό αυτό πόλεµο, που θα σαρώσει τις γερµανικές χώρες, ο δούκας Μαξιµιλιανός Α της Βαυαρίας (βασιλεύει ) θα υποστηρίξει σταθερά τον αυτοκράτορα Φερδινάνδο Β των Αψβούργων καi τον Καθολικισµό. Στο 1623, διαρκούντος του 30ετούς Πολέµου, o Εκλέκτορας του Παλατινάτου γίνεται Προτεστάντης και έτσι ο Αψβούργος αυτοκράτωρ του αφαιρεί τον εκλεκτορικό τίτλο και τον µεταβιβάζει στον άλλο κλάδο της δυναστείας Βίττελσµπαχ, αυτόν της Βαυαρίας. Ο Μαξιµιλιανός Α θα είναι ο πρώτος εκλέκτωρ (γερµ. Kurfőrstλατ. Elector) της Βαυαρίας. Επίσης, στον 30ετή Πόλεµο κατακτά το Ανω Παλατινάτο (Oberpfalz µε πρωτεύουσα το Regensburg) από τον Προτεστάντη συγγενή, για να αποτελέσει µέχρι σήµερα µέρος της Βαυαρίας. Οι Βίττελσµπαχ παραµένουν σταθεροί σύµµαχοι των Αψβούργων για τον υπόλοιπο 17 ο αιώνα. Ο ούκας Μαξιµιλιανός Β Εµµανουήλ της Βαυαρίας (βασιλεύει ) προστρέχει στους Αψβούργους όταν αρχίζει η µεγάλη 18 Στα τέλη του 13 ου αιώνα θεσµοθετήθηκε η εκλογή του αυτοκράτορα να γίνεται από ένα «κολλέγιο εκλεκτόρων» που αποτελείτο από τους αρχιεπισκόπους Μαγεντίας (Mainz), Τρεβήρων (Trier) και Κολωνίας και από τους κοσµικούς ηγεµόνες της Βοηµίας, Βραδεµβούργου, Σαξωνίας και Παλατινάτου.

15 οθωµανική επίθεση του Καρά Μουσταφά, µε την δεύτερη πολιορκία της Βιέννης το Είναι επικεφαλής του χριστιανικού στρατού που θα καταλάβει το Βελιγράδι το και θα στείλει λάφυρα και Μουσουλµάνους αιχµαλώτους στο Μόναχο. Αλλά καθώς δεν εισπράττει τις ανταµοιβές που ανέµενε, αλλάζει στρατόπεδο και συµµαχεί µε τη Γαλλία εναντίον των Αυστριακών στον πόλεµο της Ισπανικής ιαδοχής ( ). Λάθος επιλογή. Ο νέος ικανός στρατηγός των Αψβούργων, ο Πρίγκηπας Ευγένιος της Σαβοϊας, στα 1704 συντρίβει τους Γαλλο-Βαυαρούς στην αποφασιστική µάχη του Blenheim 20 στην Βαυαρία. Η Βαυαρία θα περάσει τα επόµενα δέκα χρόνια κάτω από αυστριακή κατοχή, και θα υποστεί σηµαντική αφαίµαξη πόρων και µείωση της δύναµης και του κύρους της. Ο γιός του Μαξιµιλιανού, ο Karl Albrecht (βασιλεύει ) διψάει για εκδίκηση. Έτσι, όταν η δυναστεία των Αψβούργων αντιµετωπίζει, το 1740, το πρόβληµα της θηλυκής διαδοχής της Μαρίας Θηρεσίας 21, ο Karl Albrecht µε την υποστήριξη Γαλλίας και Πρωσσίας ανέρχεται στον αυτοκρατορικό θρόνο ως Κάρολος Ζ ( ). Μοναδικό διάλειµµα από την αδιάκοπη συνέχεια των Αψβούργων και ο µοναδικός Βίττελσµπαχ αυτοκράτορας µετά τον 15 ο αιώνα. Αλλά και πάλι η δόξα δεν θα κρατήσει πολύ. Οι Αυστριακοί καταλαµβάνουν ξανά την Βαυαρία και αναγκάζουν τον διάδοχο του Κάρολου, Μαξιµιλιανό Γ Ιωσήφ (βασιλεύει ) να απαρνηθεί για πάντα κάθε διεκδίκηση στον αυτοκρατορικό τίτλο. Όταν το 1777, ο Μαξιµιλιανός πεθαίνει χωρίς απογόνους, ο δυναστικός κλάδος της Βαυαρίας εκλείπει. Το στέµµα διεκδικούν οι συγγενείς Βίττελσµπαχ του Παλατινάτου αλλά και οι ισχυροί και γειτονικοί Αψβούργοι. Η Πρωσσία και η Σαξωνία αντιδρούν στην ένωση της Βαυαρίας µε την Αυστρία. Έτσι, θα κηρυχθεί ο Πόλεµος της Βαυαρικής ιαδοχής ( ), ένας πόλεµοςοπερέττα, εφόσον δεν έγινε ούτε µία µάχη. Με την διαµεσολάβηση Γαλλίας και Ρωσσίας αναλαµβάνει ο κλάδος των Βίττελσµπαχ του Παλατινάτου και την Βαυαρία και επανενώνει τα δύο κρατίδια µετά από πέντε αιώνες. ιαφωτισµός - Γαλλική Επανάσταση - Ναπολέων Η περίοδος της Γαλλικής Επανάστασης και του Ναπολέοντα ήταν καθοριστική για την ιστορία της Βαυαρίας. Κυρίαρχη µορφή αυτήν την περίοδο θα είναι ο Maximilian von Montgelas, πρωθυπουργός και ουσιαστικός κυβερνήτης της Βαυαρίας από το 1779 έως το Γιός µιας οικογένειας µικροευγενών από την Σαβοΐα, που είχαν µπει στην υπηρεσία της Βαυαρίας, µιλούσε γαλλικά σαν µητρική γλώσσα. Στις σπουδές του στο Νανσύ και το Ίνγκολστατ συνδέθηκε µε την εταιρεία των «Ιλουµινάττι», µια αντικληρικαλική οµάδα µε σκοπό την προώθηση των αρχών του ιαφωτισµού. Αρχικά µπήκε στην υπηρεσία των 19 Οι Οθωµανοί θα το ανακαταλάβουν το Σήµερα Blindheim, κοντά στο Höchstädt στην Ανω Βαυαρία, πάνω στον ούναβη. 21 Μοναδική διάδοχος των Αψβούργων η Μαρία Θηρεσία (β ) δεν αναγνωρίστηκε από πολλούς εχθρούς της Αυστρίας (Γαλλία, Πρωσσία, Βαυαρία), Επίσης σαν γυναίκα δεν µπορούσε να ανακηρυχθεί Αυτοκράτωρ της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας. Ετσι ξέσπασε ο Πόλεµος της Αυστριακής ιαδοχής ( ).

16 Βίττελσµπαχ του Παλατινάτου κι όταν ο διάδοχός εκεί κληρονόµησε και την Βαυαρία τον πήρε µαζί του στο Μόναχο. Ο νέος εκλέκτωρ Μαξιµιλιανός Ιωσήφ (βασιλεύει ) τον έκανε βασικό σύµβουλό του και πρωθυπουργό. Στους πολέµους που ακολουθούν τη Γαλλική Επανάσταση, η Βαυαρία γίνεται πεδίο µάχης των αντιµαχοµένων Γάλλων από την µία και Αυστριακών και Πρώσσων από την άλλη. Μετά τις εντυπωσιακές νίκες του Ναπολέοντα επί των Αυστριακών στην Ιταλία, ο Montgelas διαπραγµατεύεται επιδέξια (µερικοί θα πουν και κυνικά) την πρόσδεση της Βαυαρίας στη Γαλλική Συµµαχία. Ακολουθώντας τις πολιτικές της Επαναστατικής Γαλλίας, εφαρµόζει την φορολόγηση και ενίοτε την κρατικοποίηση των κτηµάτων της Καθολικής Εκκλησίας, των µοναστηριών, των ανεξάρτητων επισκοπών και των συντεχνιακών πόλεων. Μέχρι το 1808, ολοκληρώνει ένα υποδειγµατικό κτηµατολόγιο για όλη την Βαυαρία. Εγκαινιάζει επίσης υποχρεωτική γενική λαϊκή εκπαίδευση και υποχρεωτική στρατιωτική θητεία κατά τα γαλλικά πρότυπα. Καταργεί τα διάφορα συµβούλια και εισάγει κεντρική κυβέρνηση µε θεµατικά υπουργεία. Συντάσσει έναν δηµοσιοϋπαλληλικό κανονισµό (Dienstpragmatik) που αργότερα θα υιοθετηθεί από όλη τη Γερµανία. Εισάγει νέο, πιο ανθρωπιστικό, ποινικό κώδικα που καταργεί τα βασανιστήρια. Για πρώτη φορά παρέχονται πλήρη πολιτικά δικαιώµατα στους Προτεστάντες 22 και µια στοιχειώδης νοµική κάλυψη (χωρίς όµως πολιτικά δικαιώµατα) στους Εβραίους. Με όλα αυτά ενισχύεται η κεντρική εξουσία και προωθείται ο εκσυγχρονισµός του κράτους. Με την επανέναρξη του πολέµου 23, η Βαυαρία είναι τώρα µε συνθήκη σύµµαχος της Γαλλίας. Με τις νέες γαλλικές νίκες στην Ούλµ και στο Αούστερλιτς, ο Ναπολέων προχωρεί στην αναδιάρθρωση του χάρτη της Ευρώπης. Η νέα σύµµαχος Βαυαρία ανταµείβεται πλούσια. Παίρνει την Φρανκονία και την Σουηβία στα βορειοδυτικά, καθώς και το αυστριακό Τυρόλο και Τρεντίνο στα νότια, διπλασιάζοντας την έκτασή της. Επιπλέον, ο Ναπολέων (που από το 1804 έχει ανακηρυχθεί αυτοκράτορας των Γάλλων) αναβαθµίζει την Βαυαρία σε Βασίλειο και τον εκλέκτορα Μαξιµιλιανό Ιωσήφ σε βασιλέα Μαξιµιλιανό Α της Βαυαρίας. Ταυτόχρονα, ο Ναπολέων µετά την συντριβή της Αυστρίας, προχωρεί στην αναδιοργάνωση όλου του γερµανικού κόσµου σύµφωνα µε τα γαλλικά συµφέροντα. Αναγκάζει τον ηττηµένο Αψβούργο αυτοκράτορα Φραγκίσκο Β να υπογράψει την διάλυση της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερµανικού Έθνους (6 Αυγούστου 1806) µετά από οκτακόσια πενήντα χρόνια. Στην θέση της ο Ναπολέων ιδρύει την Συνοµοσπονδία του Ρήνου (γερµ. Rheinbund, γαλλ. Ētats conféderes du Rhin), από 16 γερµανικά κράτη µε τον ίδιο επικεφαλής σαν επίσηµο προστάτη. Η Βαυαρία έχει την 22 Ο Georg Ludwig Maurer ( ) καθηγητής Νοµικής και µέλος της Αντιβασιλείεας του Όθωνα στην Ελλάδα ήταν Προτεστάντης. 23 Ο Πόλεµος του Γ Συνασπισµού ( ): Αυστρία, Βρεταννία, Ρωσσία σε νέο πόλεµο κατά του Ναπολέοντα.

17 πρωτοκαθεδρία στην νέα Συνοµοσπονδία, στην οποία δεν µετέχουν ούτε η Αυστρία ούτε η Πρωσσία. Στην Βαυαρία, ο Μονζελά (Montgelas) εργάζεται ακατάπαυστα για να οργανώσει το νέο Βασίλειο και να συνδέσει διοικητικά την «Παλαιά Βαυαρία» µε τα νέα εδάφη. Το 1808, προκηρύσσεται το πρώτο Σύνταγµα της Βαυαρίας βασισµένο στις αστικο-φιλελεύθερες αξίες, και προβλέπει αντιπροσωπευτική κυβέρνηση 24. Όταν όµως οι φιλελεύθερες µεταρρυθµίσεις του Montgelas επεκτείνονται και στα νεοαπεκτηθέντα εδάφη του Τυρόλου, προκαλούν την αντίδραση του συντηρητικού Καθολικού ορεινού πληθυσµού. Επτά τυρολέζικα µοναστήρια κλείνουν, οι επίσκοποι του Chur 25 και Τrent 26 εκδιώκονται, οι θρησκευτικές γιορτές περιορίζονται και τα προνόµια των τάξεων περικόπτονται. Η επιστράτευση στον νέο βαυαρικό στρατό (µε γαλλικά πρότυπα) είναι εξαιρετικά αντιδηµοφιλής στο Τυρόλο 27. Η ονοµασία Τυρόλο (Tirol) αντικαθίσταται µε το «Νότια Βαυαρία» (Südbayern). Πυρήνες αντίστασης οργανώνονται στα ορεινά χωριά και έρχονται σε επαφή µε την Βιέννη. Το Τυρόλο θα γίνει η θρυαλίδα του επόµενου πολέµου 28. Στις 9 Απριλίου 1809, η Αυστρία, µε πρόσχηµα την παραβίαση των δικαιωµάτων του Τυρόλου, εισβάλλει αιφνιδιαστικά στην Βαυαρία. Ταυτόχρονα ξεσπά λαϊκή εξέγερση στη «Νότια Βαυαρία». Οµάδες φυγόστρατων νέων καταλαµβάνουν την πρωτεύουσα Innsbruck και περιµένουν τα αυστριακά στρατεύµατα. Στο Νότιο Τυρόλο αναδεικνύεται λαϊκός ηγέτης ο πανδοχέας Andreas Hofer, που µε έναν στρατό από ατάκτους καταλαµβάνει το Μπρέννερ και τα άλλα αλπικά περάσµατα 29. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασµό, ο Ναπολέων αντεπιτίθεται, απωθεί τους Αυστριακούς από την Βαυαρία και καταλαµβάνει (για δεύτερη φορά σε τέσσερα χρόνια) την Βιέννη. 30 Με την Συνθήκη του Schınbrunn (Οκτ.1809) η Αυστρία παραχωρεί στην Βαυαρία εκτός από το Τυρόλο και την πόληαρχιεπισκοπή του Salzburg. Οι ριζικές αλλαγές, που φέρνει η αναδιοργάνωση της Ευρώπης από τον Ναπολέοντα, θα αποτελέσουν µια τεράστια καινοτοµία στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονοµικό επίπεδο. Η έµφαση στην ισότητα απέναντι στον νόµο και η εγγύηση της ιδιωτικής περιουσίας θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αστικής τάξης αλλά θα απελευθερώσει και τον αγροτικό κόσµο. Όλη η διάρθρωση της κοινωνικής ζωής στην δυτική Ευρώπη άλλαζει ριζικά. 24 Το πρώτο Βαυαρικό Κοινοβούλιο (Landtag) τελικά θα συνέλθει το Chur, σήµερα στην ΒΑ Ελβετία. Η ρωµαϊκή πόλη Curia Raetorum. 26 Trent, σήµερα Τrentino, ΒΑ Ιταλία. Το ρωµαικό Trigidentum. 27 Υπό τους Αψβούργους οι Τυρολέζοι είχαν το προνόµιο να µην υπηρετούν εκτός Τυρόλου. 28 Ο Πόλεµος του Ε Συνασπισµού (1809). 29 Μετά την σύλληψή και εκτέλεσή του από τους Γάλλους ο Andreas Hofer θα µπεί στο πάνθεον των µαρτύρων του γερµανικού εθνικισµού, αν και στην πραγµατικότητα η εξέγερσή του στρεφόταν κυρίως κατά της νεωτερικής Βαυαρίας. 30 Στην εκστρατεία του 1809, µετέχει επικεφαλής της 1 ης Βαυαρικής Μεραρχίας ως σύµµαχος των Γάλλων ο διάδοχος Λουδοβίκος (Α ) ο πατέρας του δικού µας Όθωνα.

18 Αλλά µία άλλη κληρονοµιά του Ναπολέοντα είναι και η πυροδότηση των κινηµάτων που θα οδηγήσουν στην γερµανική (και ιταλική) εθνογένεση και τελικά πολιτική ενοποίηση. Με τις γαλλικές κατακτήσεις και την κατάργηση της Αγίας Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας, ο γερµανικός κόσµος που πρίν αποτελείτο από 1800 (!) πολιτικές οντότητες, αναδιοργανώθηκε σε τρία βασικά κράτη: τη νεότευκτη Συνοµοσπονδία του Ρήνου και τις ακρωτηριασµένες Αυστρία και Πρωσσία. Όλες όµως οι γερµανικές χώρες βιώνουν πολύ συχνά την παρουσία γαλλικών στρατών κατοχής. Αυτή συνδυάζεται µε λεηλασίες και συστηµατικές κατασχέσεις πόρων που προκαλούν αντιδράσεις. Η Βαυαρία, σαν κορυφαίος σύµµαχος, αναγκάζεται να διαθέτει και πόρους αλλά και την στρατευµένη νεολαία της στον Ναπολέοντα. Στις 24 Ιουνίου 1812, ο Ναπολέων εισβάλλει στην Ρωσσία επικεφαλής της Μεγάλης Στρατιάς (Grande Armée: ο µεγαλύτερος στρατός που είχε δει µέχρι τότε η Ευρώπη). Από αυτούς: οι µισοί είναι Γάλλοι, είναι Πολωνοί, και Γερµανοί, µεταξύ τους και Βαυαροί. Μόνο ένας στους δέκα θα ξαναδιαβεί τον Νιέµεν τον εκέµβριο 31. Η Βαυαρία θρηνεί τους νεκρούς της, ενώ ακούγονται φωνές εναντίον της γαλλικής τυραννίας. Λόγιοι από όλες τις γερµανικές χώρες εκφράζουν έναν καινοφανή πατριωτισµό. Ο Σάξωνας φιλόσοφος Fichte 32 στις διαλέξεις του καλεί την Πρωσσία να γίνει ο ελευθερωτής όλης της Γερµανίας από τον Γάλλο τύραννο. Σε αυτό το πνεύµα του νέου γερµανικού εθνικισµού προσχωρεί ενθουσιωδώς και ο γιός του Βαυαρού βασιλιά Μαξιµιλιανού, ο διάδοχος Λουδοβίκος 33, ο οποίος πάντα αντιτίθετο στον Μονζελά. Έτσι, συνωµοτεί µε τον Βαυαρό αρχιστράτηγο, και την παραµονή της µεγάλης µάχης της Λειψίας (14 Οκτωβρίου 1813), διαπραγµατεύονται µυστικά µε τους Αυστριακούς. Την εποµένη, η Βαυαρία αλλάζει στρατόπεδο στο πεδίο της µάχης και κηρύσσει τον πόλεµο στην Γαλλία. Σαν αντίτιµο της προδοσίας η Βαυαρία εξασφαλίζει ότι θα παραµείνει Βασίλειο και θα κρατήσει όλα τα εδάφη που της παραχώρησε ο Ναπολέων (Φρανκονία, Σουηβία, Παλατινάτο) πλην των πρώην αυστριακών (Τυρόλο και Σάλτσµπουργκ). 31 Στην µνήµη τους ο µπρούτζινος οβελίσκος στην Karolinenplatz στο Μόναχο. 32 Johann Gottlieb Fichte ( ). 33 Ο µετέπειτα Λουδοβίκος Α της Βαυαρίας, πατέρας του Όθωνα.

19 Το Βασίλειο της Βαυαρίας ενισχυµένο µετά από τους Ναπολεόντειους πολέµους σαν τρίτη δύναµη στον γερµανικό κόσµο µετά από την Αυστρία και την Πρωσσία. Πηγή: Colin Mc Evedy, The Penguin Atlas of Modern History, Penguin Books, London,1972, σελ. 81 Ο Λουδοβίκος Α (βασιλεύει ) Στην περίοδο της Παλινόρθωσης και µέχρι τα µέσα του 19 ου αιώνα, κυριαρχεί στην Βαυαρία η µορφή του βασιλιά Λουδοβίκου Α ( ), ο οποίος είναι ο πατέρας του δικού µας Όθωνα. Ήταν ο πρώτος γιός του κόµη Μαξιµιλιανού ( ) Ιωσήφ, ο οποίος το 1799 κληρονόµησε το ουκάτο της Βαυαρίας. Ο Λουδοβίκος σπούδασε µε επιµέλεια στα πανεπιστήµια του Landshut και του Gıttingen, όπου είχε σπουδαίους δασκάλους. Το 1803, κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Ιταλία, όπου γοητεύεται από την κλασική τέχνη, ιστορία και φιλοσοφία. Από τότε θα επιστρέφει συχνά και θα περνάει πολύ χρόνο στην Ρώµη. Συχνάζει στο «καφέ Γκρέκο» στην Βία Κοντόττι, στέκι των διανοουµένων. Μαζεύει γύρω του έναν κύκλο καλλιτεχνών κι αρχίζει να συλλέγει αρχαία γλυπτά. Γοητεύεται από τις θεωρίες της τέχνης του Βίνκελµανν 34 και ενθουσιάζεται µε κάθε τι ελληνικό. Αποφασίζει να δηµιουργήσει µια µεγάλη συλλογή αρχαίων γλυπτών στην Βαυαρία. Είναι η 34 Johann Joachim Winckelmann ( ), Γερµανός ελληνιστής, ο πατέρας της κλασικής Ιστορίας της Τέχνης και της Αρχαιολογίας.

20 εποχή που το κίνηµα του Ροµαντισµού κατακτά τους υτικοευρωπαίους µε οτιδήποτε εξωτικό. Εκείνα ακριβώς τα χρόνια ο Έλγιν αποκαθηλώνει τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα µεταφέρει στην Αγγλία. [Για τον Λουδοβίκο και την συλλογή των γλυπτών, δες και: Σηµειώσεις ιαλέξεων της Χρυσής Καραϊωσηφίδου «Αφαία Μόναχο, τα γλυπτά», Ιούνιος 2011.] Στα 1806, ο Λουδοβίκος ήταν 20 ετών όταν ο Ναπολέων έκανε την Βαυαρία Βασίλειο και τον πατέρα του βασιλιά. Στο γενικό κλίµα ευφορίας οι γάµοι του διαδόχου, τον Οκτώβριο του 1810, γιορτάστηκαν στο Μόναχο µε γενικευµένους πανηγυρισµούς και ζυθοποσίες που από τότε καθιερώθηκαν ετήσια σαν Oktoberfest. Αλλά, ενώ ο πατέρας κλείνει συµφωνίες µε τον Ναπολέοντα και ο Montgelas ανασυγκροτεί το κράτος και η αδελφή του παντρεύεται τον θετό γιό του Ναπολέοντα 35, ο διάδοχος, που κινείται στο πνεύµα του Ροµαντισµού, γοητεύεται από τις ιδέες του γερµανικού εθνικισµού. Απεχθάνεται την αναγκαστική γαλλική συµµαχία και οραµατίζεται τρόπους να καλλιεργήσει τη γερµανική συνείδηση. Από τότε συλλαµβάνει την ιδέα για έναν ναό προς τιµήν των ηρώων της Γερµανίας, µια σύγχρονη Βάλχάλλα. 36 Επιπλέον, σαν πιστός καθολικός δυσφορεί µε τους περιορισµούς που υφίσταται η Εκκλησία στην Βαυαρία. Ο διάδοχος Λουδοβίκος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην µεταστροφή της Βαυαρίας, το 1813, εναντίον του Ναπολέοντα. Στο κλίµα της Παλινόρθωσης που ακολούθησε το Βατερλώ, ο Λουδοβίκος κατόρθωσε τελικά να πείσει τον πατέρα του, το 1817, να απολύσει τον Montgelas από πρωθυπουργό. Μόλις ανέβηκε ο ίδιος στον θρόνο, το 1825, έκανε µερικές παραχωρήσεις στην Εκκλησία και στις µονές, αλλά γενικά διατήρησε την κεντρική οργάνωση του Montgelas. Επίσης, το Σύνταγµα του 1808 παρέµεινε γενικά σε ισχύ. Η διάδοση των νεωτερικών ιδεών δεν ήταν δυνατόν να ανακοπεί. Η Βαυαρία βέβαια, στα 1815, ήταν ακόµα µια γεωργική χώρα που δεν είχε ακόµα βιώσει την διπλή διαδικασία της εκβιοµηχάνισης και αστικοποίησης, αλλά ο Λουδοβίκος έκανε τις πρώτες κινήσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεκίνησε την διάνοιξη του Ludwigskanal µεταξύ ούναβη και Μάϊν, συνδέοντας την λεκάνη του ούναβη µε αυτήν του Ρήνου. Ίδρυσε και το λιµάνι Ludwigshafen στον Ρήνο, στο Βαυαρικό Παλατινάτο. Ακόµη, το 1835, εγκαινίασε στην Βαυαρία την πρώτη σιδηροδροµική γραµµή της Γερµανίας µεταξύ της Νυρεµβέργης και της γειτονικής Főrth (µήκους 6 χλµ.). Το Μόναχο του Λουδοβίκου Και, βέβαια, ο Λουδοβίκος φιλοδόξησε να κάνει την πρωτεύουσά του, το Μόναχο, πνευµατικό και καλλιτεχνικό κέντρο όλης της Γερµανίας. Μετέφερε το πανεπιστήµιο του Landshut (όπου είχε σπουδάσει ο ίδιος) στο Μόναχο. 37 Μαζί έφερε και τον γνωστό µας φιλέλληνα Friedrich Thiersch (Θιέρσος) ελληνιστή λόγιο που αναδιοργάνωσε το εκπαιδευτικό σύστηµα της Βαυαρίας. Προσέλαβε τους δύο ικανούς (και αντίζηλους) αρχιτέκτονες Leo von Klenze 35 Η Αυγούστα Βίττελσµπαχ παντρεύτηκε τον θετό γιό του Ναπολέοντα Ευγένιο Beauharnais. Αυτός ήταν γιός της Ιωσηφίνας από πρώτο γάµο. Ο Ναπολέων τον είχε υιοθετήσει. 36 Walhalla,ο παράδεισος της σκανδιναυϊκής µυθολογίας. 37 Είναι το γνωστό σήµερα Ludwig-Maximilian Universität (LMU).

21 και Friedrich Gärtner 38 για να αναµορφώσει την πόλη µε τα περίφηµα νεοκλασσικά δηµόσια κτίρια, την Γλυπτοθήκη, την Παλαιά Πινακοθήκη, το βασιλικό παλάτι (Residenz), την Στοά των Στρατηγών (Feldherrnhalle), λεωφόρους (Ludwigstrasse µε την αψίδα του Θριάµβου) και πλατείες (Kınigsplatz, µε αντίγραφο των Προπυλαίων στην δυτική πλευρά). Ο Λουδοβίκος υπερηφανευόταν να ονοµάζει το Μόναχο «Αθήνα-επί-του-Ίζαρ». Εκτός του Μονάχου, έκτισε το Μνηµείο της Απελευθέρωσης (Befreiungshalle) στο Kelheim, σε ανάµνηση της Μάχης της Λειψίας (1813, όπου η Βαυαρία άλλαξε στρατόπεδο), καθώς και τον ναό της Βαλχάλλα κοντά στο Ρέγκενσµπουργκ (σχεδόν ακριβές αντίγραφο του Παρθενώνα) ως Πάνθεον των µεγάλων Γερµανών. Ο Λουδοβίκος βοήθησε µε κάθε τρόπο τους επαναστατηµένους Έλληνες µετά το Ίδρυσε φιλελληνικές επιτροπές, µάζεψε χρήµατα και εφόδια και βοήθησε εθελοντές φιλέλληνες να έρθουν στην Ελλάδα. Για την στάση του αυτή επελέγη από τις Μεγάλες υνάµεις ο δεύτερος γιός του, ο Όθων (Otto Friedrich Ludwig ), να γίνει ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Στην ύστερη ζωή του, οι πρότερες φιλελεύθερες πολιτικές του Λουδοβίκου µετατράπηκαν σε όλο και πιο αυταρχικές. Μετά την επανάσταση του 1830 στη Γαλλία, ο Λουδοβίκος κατάργησε το Σύνταγµα και επέβαλε αυστηρή λογοκρισία. Επίσης µετά το 1835, υποστήριξε συντηρητικά Καθολικά κόµµατα στο βαυαρικό κοινοβούλιο. Η προσωπική του ζωή όµως, και ιδίως η σχέση του µε την ηθοποιό Λόλα Μοντέζ, προκάλεσε σκάνδαλα στους συντηρητικούς κύκλους. Επίσης, υπήρχε δυσφορία για τις βασιλικές δαπάνες και ειδικά για τα µεγάλα ποσά για έργα τέχνης και αυτά που είχε δανείσει στην Ελλάδα του γιού του Όθωνα. Μόλις ξέσπασαν οι πανευρωπαϊκές επαναστάσεις το 1848, ο Λουδοβίκος αντιµετώπισε εκτεταµένες διαδηλώσεις και ταραχές. Αρνούµενος να επαναφέρει το Σύνταγµα, παραιτήθηκε υπέρ του γιού του Μαξιµιλιανού (Β, βασιλεύει ). Μετά την παραίτησή του, αναγκάστηκε να αποπληρώσει τα ελληνικά δάνεια από δικούς του πόρους. Μετακόµισε στην Νίκαια, όπου πέθανε το Ο Λουδοβίκος Α επέβαλε την σηµερινή ορθογραφία της χώρας του «Bayern» αντί για «Baiern» που ήταν προηγούµενα, διότι το Y του φαινόταν πιό ελληνοπρεπές. Προς τιµήν του, η πρώτη ονοµασία της σηµερινής Πλατείας Κοτζιά στην Αθήνα ήταν Πλατεία Λουδοβίκου, ενώ υπάρχει µέχρι σήµερα και οδός Λουδοβίκου στον Πειραιά. 39 [ ες: Βαυαρία, Μέρος Β (από τα µέσα του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 21 ου αιώνα).] 38 Εργο του Klenze είναι ο Αγ. ιονύσιος(των Καθολικών) στην Πανεπιστηµίου και του Gärtner τα παλαιά Ανάκτορα, η σηµερινή Βουλή στην Αθήνα. 39 ίπλα στον σταθµό του ΗΣΑΠ.

22 Σαρκοφάγος του βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος (µε τον βασιλικό θυρεό) στην κρύπτη των Βίττελσµπαχ, στην εκκλησία Theatinerkirche. (φωτ Κ. Καραµαλής) ίπλα στον Όθωνα, η σαρκοφάγος της Αµαλίας. (φωτ Κ. Καραµαλής)

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Οι λαοί γύρω από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Π Ρ Ο Τ Υ Π Ο Γ Ε Ν Ι Κ Ο Λ Υ Κ Ε Ι Ο Α Ν Α Β Ρ Υ Τ Ω Ν Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ : 2 0 1 7-2 0 1 8 Υ Π Ε Υ Θ Υ Ν Η Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ρ Ι Α : Β. Δ Η Μ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Τ Α

Διαβάστε περισσότερα

Βαυαρία Κείµενα του Κώστα Καραµαλή

Βαυαρία Κείµενα του Κώστα Καραµαλή Πολιτιστική Εταιρεία ΠΑΝΟΡΑΜΑ Σηµειώσεις ιαλέξεων Οκτώβριος 2011 Βαυαρία Κείµενα του Κώστα Καραµαλή Ιστορική Γεωγραφία Σήµερα το οµόσπονδο «Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας» (Freistaat Bayern) µε έκταση 70.548

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός;

Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός; ΟΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Τι είναι ο κατακόρυφος διαμελισμός; Διαμελισμός Κατακόρυφος είναι: Τα βουνά, οι πεδιάδες, οι λόφοι, οι κοιλάδες, τα φαράγγια και γενικά το ανάγλυφο μιας περιοχής. Άλπεις Οι Άλπεις είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Οι «βαρβαρικές» επιδρομές Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 16 ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η Ευρώπη είναι ήπειρος κυρίως πεδινή, χωρίς έντονο ανάγλυφο. Τα 2/3 της ηπείρου είναι πεδινές εκτάσεις. Έχει το χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από την επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος:

Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: Γεωλογία - Γεωγραφία Β Γυμνασίου ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Τ μαθητ : Σχολικό Έτος: 1 ΜΑΘΗΜΑ 1, Οι έννοιες «γεωγραφική» και «σχετική» θέση 1. Με τη βοήθεια του χάρτη στη σελ.12, σημειώστε τις παρακάτω πόλεις στην

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Που βρίσκεται; Ξεκινώντας από τον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο (Norddeutsche Tiefebene), τα Μεσαία

Διαβάστε περισσότερα

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική.

Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: τ.χμ Πληθυσμός: κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. ΙΤΑΛΙΑ Δημοκρατία της νότιας Ευρώπης. Επιφάνεια: 301.230 τ.χμ Πληθυσμός: 58.057.477 κατ. Πρωτεύουσα: Ρώμη. Γλώσσα: επίσημη η ιταλική. Ανάμεσα στις αλλόγλωσσες ομάδες είναι η γερμανική, η αλβανική, η ελληνική,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΓΑΛΛΙΑ ERASMUS + ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2016-2017 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ Η Γαλλία είναι μία μεγάλη χώρα της δυτικής Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στα 66,6 εκατομμύρια και το νόμισμα της είναι το ευρό.

Διαβάστε περισσότερα

Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα.

Το έδαφος της Ελβετίας είναι ορεινό, καθώς καλύπτεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την οροσειρά των Άλπεων και την οροσειρά του Ιούρα. Η Ελβετία, είναι χώρα της δυτικοκεντρικής Ευρώπης. Συνορεύει δυτικά με τη Γαλλία, νότια και νοτιοανατολικά με την Ιταλία, βόρεια και βορειοανατολικά με τη Γερμανία και αvατολικά με την Αυστρία και το Λιχτενστάιν.

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων

Η σταδιακή επέκταση του κράτους των Βουλγάρων 1 ΙΣΤΟΡΙΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Οι Βούλγαροι Οι Ονογούροι Βούλγαροι. Οι πρώτες Βουλγαρικές φυλές πρέπει να έφθασαν στην περιοχή ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική Θάλασσα στα

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις

7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ. αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις 7ος αι. 610 641 8 ος αι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΣ αποφασιστικοί αγώνες και μεταρρυθμίσεις πώς διαχειρίστηκε ο Ηράκλειος τόσο τους κινδύνους που απειλούσαν τα σύνορα του ανατολικού ρωμαϊκού κράτους όσο και τα σοβαρά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1

33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΓΕΜΑΤΟ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ. 33 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΣΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΜΗΜΑ Ε2 2013-2014 1 Εικόνα 1 Εικόνα 2 Ρωμαϊκές λεγεώνες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Εισαγωγή Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ,

Διαβάστε περισσότερα

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843)

Ευρύκλεια Κολέζα ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΒΕΡΝΤΕΝ (565-843) μεγάλες εδαφικές απώλειες ενίσχυση ελληνικότητας νέοι θεσμοί πλαίσιο μέσα στο οποίον το Βυζάντιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ Οι βυζαντινοί ήταν καλά πληροφορημένοι για τις γειτονικές χώρες από δικούς τους ανθρώπους. Όταν έφταναν επισκέπτες, έμποροι, μισθοφόροι ή στρατιωτικοί φυγάδες, ή ακόμα κρατικές

Διαβάστε περισσότερα

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2

ERASMUS Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ 2 ERASMUS 1 Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος 17.12.2016 Στ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Γαλλία 3-7 Ισπανία.. 8-13 Γερμανία 14-20 Ιταλία. 21-25 2 ΓΑΛΛΙΑ: Θέση και σύνορα 4 Κλίμα 5 Πρωτεύουσα. 6 Βιομηχανία...

Διαβάστε περισσότερα

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

3. Να αναφέρεις να μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε μια σχολική μονάδα πριν, κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. ΜΑΘΗΜΑ 10 1. Ποιες είναι οι επιπτώσεις των σεισμών και των ηφαιστειακών εκρήξεων. 2. Ποια είναι η κοινή προέλευση και των δύο παραπάνω φαινομένων; 3. Γιατί είναι μικρός ο αριθμός ο αριθμός των ανθρώπινων

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται

ΜΑΘΗΜΑ 1 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται ΜΑΘΗΜΑ 1 Π. Γ Κ Ι Ν Η Σ 1. Να γνωρίζεις τις έννοιες γεωγραφικό πλάτος, γεωγραφικό μήκος και πως αυτές εκφράζονται 2. Να μπορείς να δώσεις την σχετική γεωγραφική θέση ενός τόπου χρησιμοποιώντας τους όρους

Διαβάστε περισσότερα

Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη

Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Απλώνεται πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΕΦ. 4. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ α. η αραβική εξάπλωση με την καθοδήγηση των δύο πρώτων χαλιφών οι Άραβες εισέβαλαν και κατέκτησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις πλούσιες χώρες της Εγγύς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #8: Χρονολόγιο Ι Χρονολόγιο 253 507 μ. Χ. Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία

Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύοντας στην ηπειρωτική Ελλάδα Τάξη Φύλλο Εργασίας 1 Μάθημα Ε Δημοτικού Διαιρώντας την Ελλάδα σε διαμερίσματα και περιφέρειες Γεωγραφία Ταξιδεύουμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, χρησιμοποιώντας διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»;

Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Τι σημαίνει ο όρος «βυζαντινόν»; Ο όρος«βυζαντινόν» αναφέρεται στο Μεσαιωνικό κράτος που εδιοικείτο από την Κωνσταντινούπολη, τη μεγάλη πόλη των ακτών του Βοσπόρου. Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τον όρο αυτόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό

Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Η τέχνη του Μπαρόκ-Ροκοκό Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Διδάσκουσα: Δρ Βικτώρια Φερεντίνου 1. Εισαγωγή στην τέχνη του Μπαρόκ και του Ροκοκό Τέχνη

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ

PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ PROJECT 2017 ΟΜΑΔΑ: ΑΝΕΣΤΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΤΙΝΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΦΙΔΗΣ ΑΦΡΙΚΗ Η Αφρική είναι η δεύτερη σε έκταση και πληθυσμό ήπειρος της γης με πληθυσμό περίπου 1 δισ κατοίκους.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ. Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογοςιστορικός ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 1 ΒΥΖΑΝΤΙΟ Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ 2 ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ Συνομωσίες, ίντριγκες και μηχανορραφίες. Θρησκευτικός φανατισμός Δεισιδαιμονία.

Διαβάστε περισσότερα

1.3 1.Ποια κατάσταση επικρατούσε στην προϊσλαµική Αραβία; 2.Ποια η δράση του Μωάµεθ µεταξύ ;

1.3 1.Ποια κατάσταση επικρατούσε στην προϊσλαµική Αραβία; 2.Ποια η δράση του Μωάµεθ µεταξύ ; 1. Από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα 2. Ποια γεγονότα προετοίµασαν το πέρασµα από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα; 3. Γιατί η περίοδος 330-641 έχει διπλή ονοµασία; 4.Ποια πολιτισµικά στοιχεία διακρίνουν το ανατολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ -Πώς έγινε βασιλιάς του ελληνικού κράτους ο Όθωνας; Αφού δεν ήταν Έλληνας! -Για να δούμε τι θα βρούμε γι αυτό το θέμα στο διαδίκτυο. -Κοιτάξτε τι βρήκα, παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος

κάντε κλικ στη Τρίτη επιλογή : Οι Θεσσαλονικείς αδελφοί ισαπόστολοι Κύριλλος και Μεθόδιος ΤΑΞΗ Δ ΜΑΘΗΜΑ : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Κύριλλος και Μεθόδιος : Ιεραπόστολοι στους σλαβικούς λαούς. ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ 1. Να αντιληφθούν οι μαθητές ότι μέσα από την ιεραποστολή του Κυρίλλου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ. Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ Α. Η βυζαντινή διπλωματία Οι πρεσβευτές πρόσωπα σεβαστά και απαραβίαστα Μέθοδοι της βυζαντινής διπλωματίας: Ευκαιριακές αποστολές πρέσβεων Χορηγίες ( χρήματα ή δώρα

Διαβάστε περισσότερα

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή

32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή 32. Η Θεσσαλονίκη γνωρίζει μεγάλη ακμή Η Θεσσαλονίκη, από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια, είναι η δεύτερη σημαντική πόλη της αυτοκρατορίας. Αναπτύσσει σπουδαία εμπορική, πνευματική και πολιτική κίνηση, την

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία

29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία 29. Νέοι εχθροί εμφανίζονται και αποσπούν εδάφη από την αυτοκρατορία Οι Σελτζούκοι Τούρκοι και οι Νορμανδοί απειλούν την αυτοκρατορία και την Πόλη. Η Ανατολική και η Δυτική εκκλησία χωρίζονται οριστικά.

Διαβάστε περισσότερα

Πορτογαλία Θρησκείες

Πορτογαλία Θρησκείες Πορτογαλία Θρησκείες 3. α. Εργαστείτε ομαδικά και διαλέξτε μια χώρα για να την παρουσιάσετε στην τάξη. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να συμπληρώσετε έναν πίνακα όπως ο παραπάνω με τα αντίστοιχα στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες

Μιχάλης Κοκοντίνης. 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Μιχάλης Κοκοντίνης 1 Πειραματικό δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης Ε'1 τάξη 2017-18 1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες Πρώτη φροντίδα των Ρωμαίων ήταν να κρατήσουν τους Έλληνες διχασμένους και να τους εμποδίσουν

Διαβάστε περισσότερα

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας

1ο ΣΧΕ ΙΟ. Το έργο της Αντιβασιλείας Ε. ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 Το έργο της Αντιβασιλείας ΘΕΜΑ 1ο Α. Το Συµβούλιο της Αντιβασιλείας, το οποίο συνόδευε τον Όθωνα στην

Διαβάστε περισσότερα

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος

Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους και τους Ρώσους Α. Οι Βούλγαροι α μέρος Βούλγαροι Αρχικά ζουν σε εδάφη του Βυζαντίου εμποδίζουν άλλους λαούς να μετακινηθούν Αργότερα ιδρύουν κράτος προσπαθούν

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08

Αναρτήθηκε από τον/την Βασιλειάδη Γεώργιο Κυριακή, 20 Μάιος :06 - Τελευταία Ενημέρωση Δευτέρα, 21 Μάιος :08 Ο Καναδάς είναι κράτος που καταλαμβάνει το βόρειο άκρο της Βόρειας Αμερικής. Στα ανατολικά βρέχεται από τον Ατλαντικό, στα νότια συνορεύει με τις ΗΠΑ, στα δυτικάβρέχεται από τον Ειρηνικό και συνορεύει

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 3: Από την ρωμαϊκή λεγεώνα στον Μεσαίωνα Γιώργος Μαργαρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας

Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας 1ο μάθημα (3.10.2018) Ίκαρος Μαντούβαλος imantouv@psed.duth.gr τηλ. γραφείου: 25510-30115 Ώρες και μέρες επικοινωνίας: Τετάρτη, 17:00-18:30 Πέμπτη,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #7: Μεσαιωνική Δύση ΙΙ Η γέννηση της Αγίας Αυτοκρατορίας Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ)

Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4 ος -5 ος αι. μ.χ) 1.1 Ο Διοκλητιανός και η αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας Επιμέλεια, Δ. Πετρουγάκη, Φιλόλογος Οι διοικητικές αλλαγές Ο Διοκλητιανός (284 μ.χ.) επεδίωξε

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος

Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της. Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Η Ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της Επιμέλεια Δ. Πετρουγάκη, φιλόλογος Εκδοχές ίδρυσης Σύμφωνα με την παράδοση από τον Ρωμύλο, γιο του Αινεία (γύρω στο 735 π.x.) Σύμφωνα με την αρχαιολογική έρευνα στη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ 1. Τα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι δημιούργησαν οικισμούς, άρχισαν να καλλιεργούν τη γη και να εκτρέφουν ζώα. Επειδή τα μέταλλα δεν είχαν ανακαλυφθεί ακόμα, οι συναλλαγές τους

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι 1 Ενότητα #2: Βασικές Γνώσεις I Οικονομία και κοινωνία στη Βαρβαρική Δύση Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας 2 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28 Άννα Φραγκουδάκη Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Και το απαραίτητο μεσογειακό περιεχόμενό της) Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 18 - Από την άφιξη του Όθωνα (1833) έως την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Όθωνα στο Ναύπλιο (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας). Χρονολόγιο 1828-1831: Καποδιστριακή

Διαβάστε περισσότερα

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού)

(Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Α τάξη Γενικού Λυκείου και Α τάξη Εσπερινού Γενικού Λυκείου ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Από τους προϊστορικούς πολιτισμούς της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού) Ι. ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΓΓΥΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού

Περιεχόμενα του Παιχνιδιού Ε υρώπη, 1347. Μεγάλη καταστροφή πρόκειται να χτυπήσει. Ο Μαύρος Θάνατος πλησιάζει την Ευρώπη και μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια ο πληθυσμός της θα μείνει μισός. Οι παίκτες αποικούν στις διάφορες περιοχές

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα

Αρχαία Ρώμη. Ιφιγένεια Λιούπα Αρχαία Ρώμη Ιφιγένεια Λιούπα Η αρχαία Ρώμη ξεκίνησε από την ιταλική χερσόνησο κατά τον 8ο αιώνα π.χ. Με επίκεντρο την πόλη της Ρώμης εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985,

Συνθήκη Σένγκεν Η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες αποφάσισαν, το 1985, Συνθήκη Σένγκεν Ο χώρος και η συνεργασία Σένγκεν βασίζονται στη συνθήκη του Σένγκεν (Λουξεμβούργο) του 1985. Ο χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ Ι Ενότητα #3: Βασικές Γνώσεις II Τα βαρβαρικά βασίλεια Νικόλαος Καραπιδάκης Τμήμα Ιστορίας 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του

1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΟΣ (976-1025) 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Τα ΠΑΙ ΙΚΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ Το 958 µ.χ.. γεννιέται ο Βασίλειος ο Β, γιος του Ρωµανού και της Θεοφανώς. Γιαγιά του από την πλευρά του πατέρα του ήταν η Ελένη,

Διαβάστε περισσότερα

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και

Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και Το 1766, το Ναυαρχείο προσέλαβε τον Cook για να διοικήσει ένα επιστημονικό ταξίδι στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ο σκοπός του ταξιδιού ήταν να παρατηρήσει και να καταγράψει τη διαμετακόμιση της Αφροδίτης κατά μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα

Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες. Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Έρευνα-επιλογή:Μ. Λόος Μετάφραση: Μ. Σκόµπα Επιµέλεια: Β. Καντζάρα Cleopatra (Κλεοπάτρα) 69 30 π.χ. Αίγυπτος Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.x και βασίλεψε στην

Διαβάστε περισσότερα

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ

ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 1 ENOTHTA 1: ΧΑΡΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ Μάθημα 1: Οι έννοιες και θέση 1. Τι ονομάζεται σχετική θέση ενός τόπου; Να δοθεί ένα παράδειγμα. Πότε ο προσδιορισμός της σχετικής θέσης

Διαβάστε περισσότερα

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ

Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ. και ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της Ευρώπης Το κλίμα της Ευρώπης Για να περιγράψουμε την ατμοσφαιρική κατάσταση, χρησιμοποιούμε τις έννοιες: ΚΑΙΡΟΣ και ΚΛΙΜΑ Καιρός: Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, σε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ. Ιστορία Στ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ Ιστορία Στ Γενικές πληροφορίες Μετά την απομάκρυνση του Όθωνα, νέος βασιλιάς της Ελλάδας επιλέχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ο Δανός πρίγκιπας Γεώργιος, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα για

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.1 Το δουλοκτητικό σύστημα 2.1 ΤΟ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΘΑΛΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Το μουσείο του Λούβρου (γαλλικά: Musée du Louvre) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μουσεία τέχνης στον κόσμο. Βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο. Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο. Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο Διδάσκουσα: αν. καθ. Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών Εβδομάδα 1: Οι θρησκείες των γεωργών / Ανατολικές θρησκείες, μέρος 1 ο 1.1:

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175)

3.3. Η ίδρυση της Ρώμης και η οργάνωσή της 3.4 Η συγκρότηση της ρωμαϊκής πολιτείας Res publica (σελ.170-αρχή 175) Λατινική ορολογία για τις Ενότητες της Ρωμαϊκής Ιστορίας Plebes (171) = 1. οι πληβείοι (= αρχικά όσοι δεν ήταν πατρίκιοι, αργότερα όσοι δεν ήταν πατρίκιοι ούτε ιππείς). 2. το πλήθος, ο όχλος. Senatus (171,

Διαβάστε περισσότερα

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες

11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες 11. Γυναίκες πολεµίστριες και ηρωίδες Συλλογή-επιλογή:Μ. ΛΟΟΣ Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ Κλεοπάτρα 69 30 π.χ. Αίγυπτος -Βασίλισσα Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.χ. Βασίλεψε στην Αίγυπτο

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ 20 ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΑΝΩΝ Αβραμιώτη Κέλλυ Ανδριώτης Κωνσταντίνος Βασιλάκη Νίκη Βενιοπούλου Παναγιώτα Βλάση

Διαβάστε περισσότερα

Η Ευρώπη συνοπτικά. Ευρώπη η ήπειρός μας. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρώπη συνοπτικά. Ευρώπη η ήπειρός μας. Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ευρώπη συνοπτικά Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι Ευρωπαϊκή Είναι μια ένωση = βρίσκεται στην Ευρώπη. = ενώνει τα κράτη και τους ανθρώπους Ας ρίξουμε μια ματιά: Ποιο είναι το κοινό στοιχείο των Ευρωπαίων;

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ 2. Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (610-641). ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Συμπλήρωση κενών Να συμπληρώσετε τα κενά του αποσπάσματος, βάζοντας στην κατάλληλη θέση μία από τις ακόλουθες λέξεις (τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Βενετοί Μέρος Κωνσταντινούπολης + νησιά + λιμάνια Αιγαίου, Ιονίου

Βενετοί Μέρος Κωνσταντινούπολης + νησιά + λιμάνια Αιγαίου, Ιονίου Αυτοκρατορία Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνος της Φλάνδρας Βασίλειο Θεσσαλονίκης Θρακικά, μακεδονικά εδάφη Βονιφάτιος Μομφερατικός Δουκάτο Αθηνών Καταλανοί (πρωτεύουσα Θήβα) Μαγιόλοι Βενετοί Μέρος Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054

ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 ΗΕΠΟΧΗΤΗΣΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΟΜΑΧΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 843-1054 867 886 912 913

Διαβάστε περισσότερα

Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους.

Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους. Οι Εβραίοι της Ελλάδας και η εξόντωσή τους. Οι Εβραίοι στην Ελλάδα Από την αρχαιότητα ακόμα ο ελληνικός εβραϊσμός συγκροτήθηκε ιστορικά μέσα από διαδοχικά κύματα μετανάστευσης, τα οποία καθόρισαν την πολυσχιδή

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ. Όνομα :Βασίλης Μανουράς. Τάξη :Γ2. Εργασία Γαλλικών

ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ. Όνομα :Βασίλης Μανουράς. Τάξη :Γ2. Εργασία Γαλλικών ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ Όνομα :Βασίλης Μανουράς Τάξη :Γ2 Εργασία Γαλλικών ΜΕΓΑΣ ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗ Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (Napoléon Bonaparte) (15 Αυγούστου 1769 5 Μαΐου 1821) ήταν Γάλλος στρατηγός

Διαβάστε περισσότερα

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα.

ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η τροφή της Αρχαϊκής οικογένειας ήταν αποτελούνταν από λαχανικά, ελιές, παστά ψάρια, και σπάνια από κρέας, κυρίως στην Αθήνα. Η ενδυμασία των Αρχαίων Ελλήνων ήταν κομψή, αλλά όχι εξεζητημένη. Το βασικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 1 ο Κεφάλαιο: Από την Αγροτική Οικονομία στην Αστικοποίηση 1821-1828 Επανάσταση 1864 Προσάρτηση Επτανήσων 1881 Προσάρτηση Άρτας και Θεσσαλίας 1896 Εξέγερση

Διαβάστε περισσότερα

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνημα των Νεοτούρκων το 1908, γρήγορα διαψεύστηκαν. Παρά τις επίσημες διακηρύξεις για ισότητα όλων των υπηκόων,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΧΡΟΝΟΙ: 323 Π.Χ. 324 Μ.Χ. Α.ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Β. ΑΠΟΤΗΡΩΜΗΣΤΟΒΥΖΑΝΤΙΟ 1 Τα ελληνιστικά βασίλεια Ελληνιστικός : από το ρήµα ελληνίζω, δηλ. µιµούµαι τους Έλληνες Ήταν τα βασίλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε

ΕΛΠ 11 - ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ onlearn.gr - ελπ - εαπ. Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πΧ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία Ο Αλέξανδρος συνέχισε ΟΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ - Το κράτος που ανέλαβε ο Αλέξανδρος ( 336 πχ) ήταν στρατιωτικά έτοιμο να εισβάλει στην Περσία - Ο Αλέξανδρος συνέχισε την εκστρατεία ενισχύοντας τη θέση του απέναντι στους

Διαβάστε περισσότερα

Απέννινα Όρη (Ιταλία) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΧΟΙΝΑ, ΒΑΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΑΣΟΥΛΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ

Απέννινα Όρη (Ιταλία) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΧΟΙΝΑ, ΒΑΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΑΣΟΥΛΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ Απέννινα Όρη (Ιταλία) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΧΟΙΝΑ, ΒΑΓΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΜΑΣΟΥΛΑΣ, ΣΤΑΘΗΣ ΑΒΡΑΜΙΩΤΗΣ Απέννινα Όρη Το όνομα φαίνεται να προέρχεται από την κελτική λέξη pen: βουνοκορφή. Μήκος: 2.000 χλμ. Κατεύθυνση:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ Η σημαία της Αυστραλίας αποτελείται από τρία κύρια σύμβολα, την Union Flag,το Αστέρι της Κοινοπολιτείας και το Σταυρό του Νότου. Το Union Flag θεωρείται γενικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου

Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Μανώλης Γιορταμάκης Γ 1 Γυμνασίου Γεννήθηκε στην πόλη Αιάκειο της Κορσικής, μόλις ένα χρόνο αφού η κυριαρχία του νησιού μεταβιβάστηκε από τη Δημοκρατία της Γένοβας στη Γαλλία. Ο πατέρας του Κάρλος Βοναπάρτης

Διαβάστε περισσότερα

τον Τόμαρο και εκβάλλει στον Αμβρακικό και ο Άραχθος πηγάζει από τον Τόμαρο και εκβάλλει επίσης στον Αμβρακικό (Ήπειρος, Ζαγόρι).

τον Τόμαρο και εκβάλλει στον Αμβρακικό και ο Άραχθος πηγάζει από τον Τόμαρο και εκβάλλει επίσης στον Αμβρακικό (Ήπειρος, Ζαγόρι). Γεωγραφικά στοιχεία και κλίμα. Τα κυριότερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νομού Ιωαννίνων είναι οι ψηλές επιμήκεις οροσειρές και οι στενές κοιλάδες. Το συγκεκριμένο μορφολογικό ανάγλυφο οφείλεται αφενός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 1. Το ηφαίστειο Mount Merapi Η Ινδονησία κατέχει την αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση στον κόσμο σε ενεργά ηφαίστεια και σεισμούς. Το Mount Merapi βρίσκεται στο κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ποια σύγχρονα κράτη αποτελούν την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια της πόλης Κ. β. νότια της πόλης Κ. γ. ΒΑ της πόλης Κ. δ. ΒΔ της πόλης Κ. 2. Η πόλη Λ βρίσκεται: α. βόρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα