Περιγράφω. ια διαδικασία. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιγράφω. ια διαδικασία. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007"

Transcript

1 Περιγράφω ια διαδικασία ' Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007

2 Βήματα στον κόσμο

3 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1. 1: Ενεργεία : Κατηγορία πράξεων 1.2.1α: Πράξη: Χρηματοδότηση: Φορέας παρακολούθησης: Φορέας υλοποίησης: Επιστημονικός υπεύθυνος: Επιστημονικός σχεδιασμός: Υπεύθυνη δράσης: Ομάδα συγγραφής: Εικονογράφηση: Γλωσσική και Φιλολογική Επιμέλεια: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση Π. Προώθηση της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα ατόμων ειδικών κατηγοριών. Προγράμματα ένταξης παιδιών με πολιτισμικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένταξη παιδιών των ομάδων - στόχων: μουσουλμάνων, τσιγγάνων, παλιννοστούντων, αλλοδαπών, ομογενών στο σχολείο. Ένταξη των παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο για την Α/θμια εκπαίδευση. Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΚΤ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε. Ειδική Γραμματέας: Ισμήνη Κριάρη Διεύθυνση Γ ΚΠΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιτροπή Ερευνών Τμήμα Φ.Π.Ψ. Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου Ιλίσια Τηλ.: Καθ. Ιωάννης Κ.Καράκωστας Αφροδίτη Βάσσου Αφροδίτη Βάσσου Σοφία Αποστολοπούλου Αφροδίτη Βάσσου Χρυσαυγή Γλενη Εύη Γεωργιάδου Ευάγγελος Μακρής Σοφία Παλιούρα Ιωάννης Ντελής-Σμυρίλιος Λιάνα Μερτζάνη Τζένη Πανταζή 1η έκδοση Το 6ι6λίο δημιουργήθηκε στο ατελιέ MULTIMEDIA ΑΕ Εκτύπωση - Βιβλιοδεσία: ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ

4 Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 F 1 Κ ^

5 "Ι." Συζητάμε και γράφουμε όσες λέξεις μας θυμίζουν ένα πείραμα.

6 2:ι Συζητάμε και γράφουμε τις λέξεις που μας έρχονται στον νου, όταν βλέπουμε έναν καταρράκτη.

7 0 JJWMMT τον * Ρον To νερό είναι πολύ χρήσιμο. Το χρησιμοποιούμε για διάφορα πράγματα στο σπίτι: για να πλένουμε, για να πίνουμε, για να ποτίζουμε τα φυτά. Σε μερικές χώρες, τα βρόμικα νερά από τα σπίτια ποτίζουν τα χωράφια. Για να έχουμε αρκετό νερό για τις ανάγκες μας, κατασκευάζουμε φράγματα στα ποτάμια, ώστε να σχηματιστούν τεχνητές λίμνες που ονομάζονται ταμιευτήρες. Όταν βρέχει, οι ταμιευτήρες γεμίζουν και αποθηκεύουν νερό. Το τρεχούμενο νερό είναι πηγή ενέργειας. Σταματήστε με τον αντίχειρα σας το νερό που τρέχει από έναν σωλήνα. Μόλις τραβήξετε το δάχτυλο σας, το νερό θα τιναχτεί μακριά. Οι νερόμυλοι χρησιμοποιούν τη δύναμη του νερού που πέφτει από ψηλά. Πλάι στον μύλο, μέσα από ένα ειδικό αυλάκι, το νερό του ρυακιού χύνεται με ορμή στα πτερύγια ενός μεγάλου τροχού, της φτερωτής, και τον γυρίζει αδιάκοπα. Η κίνηση του τροχού μεταφέρεται σε δύο τεράστιες μυλόπετρες μέσα στον μύλο. Καθώς η μια γυρίζει πάνω στην άλλη, αλέθει το στάρι σε αλεύρι. Πιο παλιά, σε περιοχές με πολλά τρεχούμενα νερά, χρησιμοποιούσαν τέτοιους μύλους για το άλεσμα των δημητριακών τους. Σήμερα, η δύναμη του νερού χρησιμοποιείται για να παράγει ηλεκτρισμό για τις ανάγκες των πόλεων. Με φράγματα δημιουργούνται τεχνητές λίμνες ψηλά στα βουνά. Μεγάλοι σωλήνες μεταφέρουν το νερό με ορμή χαμηλά σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Εκεί, το νερό παρασύρει με ορμή τα πτερύγια μιας τουρμπίνας, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον τροχό του μύλου. Καθώς η τουρμπίνα περιστρέφεται γρήγορα, κινεί τη γεννήτρια που παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα. Bryan Murphy «Πειράματα με το νερό» Εκδόσεις Ερευνητές, σ

8 Συζητάμε για τη σημασία των παρακάτω λέξεων. Ύστερα τις ανταλλάσσουμε με τη διπλανή ομάδα, τις εξηγούμε και τις παρουσιάζουμε στην τάξη. ταμιευτήρας τουρμπίνα φτερωτή Τώρα, συζητάμε και συμπληρώνουμε τη σωστή λέξη στο παρακάτω σκίτσο.

9 Συζητάμε και γράφουμε: Γιατί το νερό είναι απαραίτητο στη ζωή όλων των ζωντανών οργανισμών; Τι κατασκευάζει ο άνθρωπος για να αποθηκεύσει το νερό; Πώς χρησιμοποιείται σήμερα η δύναμη του νερού;

10 5.1, (jfe Ερευνούμε και ανακαλύπτουμε σε ποια άλλα μέρη του κόσμου ^ ^ εκμεταλλεύονται οι άνθρωποι τη δύναμη του νερού και με ποιους τρόπους. Ύστερα, εντοπίζουμε στον χάρτη την κάθε περιοχή και πληροφορούμε τους συμμαθητές μας για αυτές. Ερευνούμε και μαθαίνουμε για τους καταρράκτες της Ελβετίας και πώς βοηθάνε στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

11 (βζ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΡΟΜΥΛΟ. Να ένα πείραμα, για να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του τρεχούμενου νερού. Αν βάλουμε τον «νερόμυλο» που θα κατασκευάσουμε κάτω από τη βρύση, ο τροχός θ' αρχίσει να περιστρέφεται. Ένα χαρτόνι Μια άδεια κουβάρίοτρα Ένα καλαμάκι πορτοκαλάδας Λίγη κολλητική ταινία διπλής όψης ή σκέτη κόλλα. r 1. Σχεδίασε τα παρακάτω σχήματα πάνω στο χαρτόνι και κόψε τα. Θα χρειαστείς έναν κύκλο και πέντε πτερύγια. Γ 2. Κόλλησε τον κύκλο στην άκρη της κουβαρίστρας με την κολλητική ταινία. 3. Δίπλωσε προσεχτικά τις λωρίδες που έχουν σχεδιαστεί στα πτερύγια και κόλλησε τες στη σωστή θέση πάνω στην κουβαρίστρα και στον κύκλο. 4. Πέρασε το καλαμάκι στην τρύπα της κουβαρίστρας, ώστε ο τροχός να μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Ζωγράφισε κάποια σχέδια στον τροχό. 5. Προσπάθησε να περιστρέψεις τον τροχό με τη βοήθεια του νερού της βρύσης, στον νεροχύτη της κουζίνας.

12 Τι συμβαίνει όταν βάζουμε τον τροχό κάτω από τη βρύση που τρέχει; Ιυμηέριβμ* Όταν τοποθετήσουμε τον τροχό κάτω από τη βρύση που τρέχει, εκείνος περιστρέφεται. *φβρμφμ4 Ανακαλύπτουμε πώς ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τη λειτουργία του υδροστρόβιλου σε σχέση πάντα με το νερό. Συζητάμε για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις γεννήτριες που μετατρέπουν την κινητική σε ηλεκτρική ενέργεια.

13 ?:' "~y\ Διαβάζουμε και κατανοούμε τα στάδια μιας πειραματικής δια- * ^ δικασίας, αντιστοιχίζοντας τα με τις ονομασίες τους. 1. ΥΠΟΘΕΣΗ Οι δραστηριότητες που απαιτούνται για το πείραμα. Η πρόταση στην οποία καταλήγουμε μετά το πείραμα. 3. ΟΔΗΓΙΕΣ (ΕΚΤΕΛΕΣΗ) Η πρόταση που κάνουμε πριν ξεκινήσει το πείραμα, με την οποία προσπαθούμε να δώσουμε μια πιθανή εξήγηση στο φαινόμενο που μελετάμε. 4. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Αυτά που παρατηρούμε και σημειώνουμε κατά τη διάρκεια του πειράματος. 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Έλεγχος αρχικής υπόθεσης - εφαρμογή νέας γνώσης στην καθημερινή ζωή. συγκέντρωση των αναγκαίων για το πείραμα οργάνων και υλικών.

14 ίβ:' Κάνουμε περισσότερες υποθέσεις στο πείραμα με τον νερόμυλο και συμπληρώνουμε με την πρόταση που ταιριάζει. π.χ. Αν αυξήσω την πίεση του νερού στα πτερύγια, τότε ο νερόμυλος θα γυρίσει πιο γρήγορα. α. Αν ακολουθήσω με τη σωστή σειρά τα βήματα του πειράματος, β. Αν κλείσω το νερό της βρύσης, γ. Αν αφαιρέσω τα πτερύγια του νερόμυλου, 1. τότε ο νερόμυλος θα σταματήσει να γυρίζει. 2. θα εκτελέσω με επιτυχία το πείραμα. 3. το νερό που πέφτει δεν θα περιστρέψει τον νερόμυλο. ΕΞ

15 9. Εντοπίζουμε και σημειώνουμε τα ρήματα που μας λένε τι να κάνουμε κατά τη διαδικασία του πειράματος με τον νερόμυλο στη σελίδα 10.

16 10. Γ "Ν Διαβάζουμε τις παρακάτω προτάσεις και καθοδηγούμε τους ^& διπλανούς μας να προχωρήσουν στο πείραμα με τα παγάκια. Βγάζουμε τα παγάκια και τα τοποθετούμε στο ποτήρι. Βάζουμε το θερμόμετρο ανάμεσα στα παγάκια. Βλέπουμε σε ποια ένδειξη σταμάτησε ο υδράργυρος. Σημειώνουμε τον αριθμό που δείχνει. Συμπληρώνουμε τα τακτικά αριθμητικά, όπως στο παρακάτω παράδειγμα: Οι οδηγίες εκτέλεσης γράφουν ότι σε πρώτη φάση ανοίγουμε το μπουκάλι και στο δεύτερο στάδιο αδειάζουμε το περιεχόμενο του. Η διαδικασία εκτέλεσης του πειράματος με τον νερόμυλο αποτελείται από πέντε στάδια. Στο από αυτά σχεδιάζουμε τα σχήματα στο χαρτόνι. Στο κολλάμε τον κύκλο στα άκρα της κουβαρίστρας και στο περνάμε το καλαμάκι από την τρύπα της. Βάζουμε στη σωστή σειρά τα βήματα, για να πετύχει το πείραμα. Γράφουμε δίπλα σε κάθε αριθμό το τακτικό αριθμητικό που αντιστοιχεί.

17 12^ ' ~\ Διαβάζουμε το πείραμα και γράφουμε τα στάδια που λείπουν. Πώς διαχωρίζουμε τα συστατικά των μιγμάτων; 'Φβρβ β-9λι*4 ποτήρια νερό χαλίκια άμμος πιπέρι σουρωτήρι χωνί φίλτρο του καφέ 0SiyUc ( κτ4κεβξ) Φτιάξτε ένα μίγμα ρίχνοντας σε ένα ποτήρι με νερό μερικά χαλίκια, λίγη άμμο και λίγο πιπέρι. Αδειάστε το περιεχόμενο του ποτηριού σε ένα άλλο ποτήρι χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι. Τι παρατηρείτε; Τοποθετήστε το φίλτρο του καφέ στο χωνί. Αδειάστε τώρα το περιεχόμενο του ποτηριού σε ένα άλλο καθαρό ποτήρι, γοησιμοποιώντας το φίλτρο. Τι παρατηρείτε;

18 Γράφουμε το συμπέρασμα με τη βοήθεια των παρακάτω λέξεων: διαχωρίζω, μέθοδος, μίγμα, νερό, σουρωτήρι, φίλτρο, περιεχόμενο, καθαρό ποτήρι.

19 Ο Ορφέας και η Ελένη, όταν τελείωσαν το πείραμα τους στο χημείο, το έγραψαν σε ένα μεγάλο χαρτόνι. Όμως ξέχασαν να γράψουν ένα βήμα του πειράματος. Οταν το έγραψαν, δεν θυμόντουσαν σε ποια σειρά έπρεπε να το βάλουν. Μπορείτε να τους βοηθήσετε; Συμηέββομβ Καθώς το νερό διαποτίζει αργά το απορροφητικό χαρτί, διαχωρίζει τα χρώματα που αποτελούν το μαύρο μελάνι. yn$9 *i Το μαύρο χρώμα (μαύρο μελάνι στο πείραμα μας) αποτελείται από περισσότερα χρώματα. '0Wwe-vht*4 μαύρο μελάνι απορροφητικό χαρτί ένα ποτήρι ένα ψαλίδι νερό

20 1 βήμα: Κόψε έναν κύκλο από απορροφητικό χαρτί λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα του ποτηριού και βάλε μια σταγόνα μελάνι στο κέντρο του. 2ο βήμα: Κάνε δύο εγκοπές (κόψε δηλαδή πάνω στις δυο γραμμές) στο χαρτί και δίπλωσε τη μεσαία λωρί-ι δα προς τα κάτω. 3ο βήμα: Τοποθέτησε προσεχτικά το απορροφητικό χαρτί στα χείλη του ποτηριού, ώστε η άκρη της λωρί-ι δας να είναι μέσα στο νερό. Παρατήρησε από κοντά αυτό που συμβαίνει με το μαύρο μελάνι και κατάγραψε τις παρατηρήσεις σου. φ*μμφ?4 Δοκίμασε το ίδιο με μελάνια διαφορετικών χρωμάτων ή με χρώματα ζαχαροπλαστικής, για να δεις από ποια χρώματα αποτελούνται.

21 :'u1p Συζητάμε σε ομάδες και σκεφτόμαστε με ποια άλλα χρώματα θα μπορούσαμε να κάνουμε το παραπάνω πείραμα και τι συμπεράσματα θα βγάζαμε για διαφορετικά χρώματα (π.χ. καφέ, πράσινο, πορτοκαλί, μωβ κ.τ.λ.).

22 is;7 Γ7^ Διαβάζουμε το παρακάτω πείραμα και βάζουμε σε κόκκινο πλαίσιο την παράγραφο που μας λέει για τα όργανα-υλικά του πειράματος και σε πράσινο πλαίσιο την παράγραφο που μας λέει τα συμπεράσματα του πειράματος. ϊτείρβμ* μιβ τψ Ατμ0βφβίβΐ*4 lifeuq Αν προσπαθήσετε ν' αποκολλήσετε δύο λείες επιφάνειες ανάμεσα στις οποίες δεν υπάρχει καθόλου αέρας, αυτές θα παραμείνουν κολλημένες. Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι μια βεντούζα κρεμάστρα τοίχου και δύο γυάλινες πλάκες. Πιέστε πάνω σε λεία επιφάνεια (π.χ πλακάκι) τη βεντούζα. Προσπαθήστε στη συνέχεια να την αποκολλήσετε τραβώντας από το άγκιστρο (κρεμάστρα). Ανασηκώστε τα χείλη της βεντούζας, ώστε να περάσει αέρας ανάμεσα στον δίσκο και στη λεία επιφάνεια. Προσπαθήστε και πάλι να τον αποκολλήσετε. Φέρτε σε επαφή δύο γυάλινες πλάκες και πιέστε τη μία πάνω στην άλλη για να φύγει ο αέρας που υπάρχει ανάμεσα τους. Προσπαθήστε να τις ξεκολλήσετε. Όταν τραβάμε τη βεντούζα από το άγκιστρο, εκείνη παραμένει στη θέση της. Αν ανασηκώσουμε τα χείλη της βεντούζας, τότε αυτή αποκολλιέται. Οι κολλημένες γυάλινες πλάκες δεν ξεκολλάνε. Στην εξωτερική επιφάνεια της βεντούζας αλλά και των γυάλινων πλακών υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, η οποία τα εμποδίζει να ξεκολλήσουν. Ο / Χ. ο ο ϋ

23 16. Γ Χ : Διαβάζουμε το παρακάτω πείραμα, συζητάμε και απαντάμε ^ ^ στις ερωτήσεις.

24 0$Wicc ( *τέκ*βι) α. Περάστε πρώτα την καρφοβελόνα από την τρύπα του ελατηρίου που έχει το ένα μανταλάκι. β. Τώρα περάστε το κομμάτι από το καλαμάκι στη μέση της καρφοβελόνας. γ. Αφού περάσετε το κομμάτι, οδηγήστε την καρφοβελόνα μέσα από την τρύπα του ελατηρίου στο δεύτερο μανταλάκι, όπως φαίνεται και στο σχήμα. δ. Στη συνέχεια, δέστε την κλωστή στο ένα δοχείο και φορτώστε το με βόλους ή πλαστελίνη. ε. Ένα παιδί κρατά το μολύβι γερά με το χέρι του στο θρανίο κι ένα άλλο παιδί κρατά την ελεύθερη άκρη του νήματος και τραβά το φορτίο. Jftp#r4f/»«'f Τραβώντας την κλωστή προς τα κάτω, το φορτίο ανεβαίνει προς τα πάνω. Ζυμηέ/Μβμβ Η αυτοσχέδια τροχαλία αλλάζει τη διεύθυνση της δύναμης που εφαρμόζουμε στην άκρη του νήματος. Έτσι, τραβώντας την κλωστή προς τα κάτω, το φορτίο ανεβαίνει προς τα πάνω. ι. ι 'Γ λ ^ * «Πρώτα βήματα στην επιστήμης Δ' Δημοτικού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου σ. 25 /Υ-

25 μωτ4β ίς yt* enittric) Με ποιον τρόπο οι εργάτες θα μεταφέρουν τα τούβλα στους πάνω ορόφους μιας οικοδομής; Υπάρχει κάποιο μηχάνημα που αντιστοιχεί στην αυτοσχέδια τροχαλία με τα μανταλάκι α; 3. Πώς θα ξεκινούσε η υπόθεση μας για την κατασκευή μιας τροχαλίας; Τι διαπιστώνουμε; 4. Γιατί είναι απαραίτητο το πείραμα, για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα;

26 (yfl Οι οδηγίες εκτέλεσης δύο διαφορετικών πειραμάτων ανακατεύτηκαν. Διαβάζουμε τις οδηγίες και ξεχωρίζουμε τα δύο πειράματα. Βάλε λίγο νερό σε δύο μπαλόνια. Κόψε έναν κύκλο από απορροφητικό χαρτί, λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα του ποτηριού και βάλε μια σταγόνα μελάνι στο κέντρο του. Δέσε τα μπαλόνια προσπαθώντας να μη μείνει αέρας μέσα τους. Χάραξε δύο εγκοπές στο χαρτί και δίπλωσε τη μεσαία λωρίδα προς τα κάτω. Βάλε το ένα σε παγωμένο και το άλλο σε ζεστό νερό. Γέμισε ένα ποτήρι με νερό. Μετά από πέντε λεπτά ρίξε τα μπαλόνια στον κουβά, τον οποίο έχεις γεμίσει με νερό από τη βρύση. Τοποθέτησε το απορροφητικό χαρτί στα χείλη του ποτηριού, ώστε η άκρη της λωρίδας να είναι μέσα στο νερό.

27 :'18^ Συμπληρώνουμε τα κενά διαλέγοντας την κατάλληλη λέξη. οινόπνευμα 4 όργανα^ ^ γάντια ^ ^ καμινέτο δασκάλου φλόγες μέτρησης εύφλεκτα θερμόμετρα W Πριν ξεκινήσω οποιαδήποτε πειραματική διαδικασία στο σπίτι, στο εργαστήριο ή στην τάξη, προσέχω και ακολουθώ πιστά τις οδηγίες του ή του βιβλίου. Φοράω τα ειδικά όταν απαιτείται και δεν αγγίζω που δεν γνωρίζω. Φροντίζω ν' απομακρύνω έγκαιρα τα υλικά από το γκαζάκι υγραερίου, όπως για παράδειγμα το Κρατώ απόσταση ασφαλείας από τις του λύχνου, ώστε να μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Το το χρησιμοποιεί μόνο ο/η δάσκαλος/α. Πιάνω, επίσης, με ιδιαίτερη προσοχή τα και άλλα όργανα γιατί είναι πολύ ευαίσθητα κατά τη χρήση τους. :"19^ ΣΤΟ παραπάνω κείμενο, τα ρήματα που χρησιμοποιούνται είναι στον ενεστώτα οριστικής. Τα εντοπίζουμε και τα υπογραμμίζουμε. Στη συνέχεια, τα μετατρέπουμε στην προστακτική ενεστώτα, όπως στα προηγούμενα πειράματα. Έτσι ξαναθυμόμαστε πώς θα εκτελούμε τα πειράματα με ασφάλεια.

28 20. ^Q-^v Παρατηρούμε και αντιστοιχίζουμε τα όργανα, τα υλικά και N S τις συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή διάφορων πειραμάτων με τις ονομασίες τους. Στη συνέχεια απαντάμε στις ερωτήσεις. Λαβίδα χειρός Καμινέτο Δοκιμαστικοί σωλήνες ν HOC J Σπίρτα r Λ Θερμόμετρο r Λ Χρονόμετρο Λ* Τρίποδας r Λ Δυναμόμετρο Ζυγός Μπαταρίες r Λ Οινόπνευμα Λαμπτήρες * Νερό ^ ^ J

29 ερωτ4* *ς yt cn4*t*cq 1) Θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε ποια από τα παραπάνω είναι τα υλικά που χρησιμοποιούμε για τα πειράματα; 2) Αν έπρεπε να χρησιμοποιήσετε έναν καυτό δοκιμαστικό σωλήνα, με ποιο από τα παραπάνω όργανα θα τον πιάνατε; 3) Ποια συσκευή θα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε το νερό; 4) Με ποιο όργανο θα μετρήσουμε τη θερμοκρασία του νερού; 5) Σε ποιο από τα παραπάνω όργανα θ' ακουμπήσετε μία κατσαρόλα με βραστό νερό;

30 (2i]P Λύνουμε την ακροστιχίδα. Η Ακροστιχίδα του Νερόμυλου: Ν Ε Ρ Αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής στον πλανήτη μας. Αφού κάνουμε την υπόθεση για το πείραμα, προχωράμε στην... Τη διακόπτουμε, όταν κλείνουμε τη βρύση. Όταν ανοίγουμε τη βρύση, το νερό βγαίνει με.... Νόστιμο χειμωνιάτικο φρούτο. Πρόταση που κάνουμε πριν ξεκινήσουμε το πείραμα. Σχεδιάσαμε στο χαρτόνι και το διπλώσαμε σε αυτές. Για να κάνουμε το πείραμα χωριστήκαμε σε.... Ανήκει και ο κύκλος στα γεωμετρικά....

31 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Διαβάζω το παρακάτω πείραμα-κατασκευή και κυκλώνω το συμπέρασμα. 0 φωτειψφς πμψτο^ώβτ^ς Αν χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα τις γνώσεις μας για το ηλεκτρικό κύκλωμα και τους τρόπους σύνδεσης των αντιστάσεων, μπορούμε να φτιάξουμε έναν φωτεινό παντογνώστη οικονομικό στην κατασκευή του. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι: σκληρό χαρτόνι, 35X35 εκατοστά περίπου, 16 συνδετηράκια, 200 εκατοστά (cm) λεπτό καλώδιο, 1 μπαταρία 1,5 Βολτ, 1 λαμπτήρα με βάση, σελοτέιπ ή μονωτική ταινία, κόλλα.» Χωρίστε το χαρτόνι όπως στην παρακάτω εικόνα. ίξ^ρφ* 1. ^ 1 J α. L_ Γράψτε έξι ερωτήσεις στη στήλη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και έξι ανακατεμένες απαντήσεις στη στήλη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. Βάλτε ύστερα τα συνδετηράκια όπως στην εικόνα (β), ένα για κάθε ερώτηση και ένα για κάθε απάντηση. _. ί ±- β. =Τ Γ UTj

32 Συνδέστε την μπαταρία με το λαμπάκι με καλώδια που στις άκρες έχουν κροκοδειλάκια (κλιπς). Αγγίξτε το ένα κροκοδειλάκι στον συνδετήρα μιας ερώτησης και το άλλο στον συνδετήρα της σωστής απάντησης.» Ενώστε με καλώδιο, στην πίσω μεριά του χαρτονιού, τον συνδετήρα της ερώτησης 1 με τον συνδετήρα της ορθής απάντησης. Κάντε το ίδιο με τους υπόλοιπους συνδετήρες. > Προσέξτε να ενώσετε τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις.» Στερεώστε τα καλώδια με συγκολλητική ταινία πίσω από το χαρτόνι. Φτιάξτε ένα απλό κύκλωμα όπως στην εικόνα (γ), συνδέοντας την μπαταρία και το λαμπάκι με τις άκρες του καλωδίου. Όταν αγγίζουμε τη μια άκρη του καλωδίου στον συνδετήρα μιας ερώτησης και με το άλλο άκρο τον συνδετήρα της σωστής απάντησης, το λαμπάκι ανάβει, ενώ, όταν αγγίζουμε μια ερώτηση ταυτόχρονα με λάθος απάντηση, το λαμπάκι μένει σβηστό. Εφόσον το κύκλωμα είναι κλειστό, δηλαδή περνάει ρεύμα μέσα από αυτό, το λαμπάκι ανάβει. Με τη λάθος απάντηση, αφού οι αντιστάσεις μας δεν διαρρέοντα) από ρεύμα, το κύκλωμα παραμένει ανοιχτό. γ. «Πρώτα βήματα στην Επιστήμη» Στ' Δημοτικού, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, σ. 58.

33 Τα παιδιά δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν το παρακάτω πείραμα, γιατί η Μαρίνα, στη βιασύνη της, ξέχασε να καταγράψει κάποιο σημαντικό βήμα. Το εντοπίζω και το γράφω. Πε/ριμβ με ιψεμόμετμο Αν κατασκευάσουμε ένα ανεμόμετρο, θα μπορούμε να μετράμε την ταχύτητα του ανέμου. C*r4keeq Καρφώστε τέσσερα πλαστικά κουταλάκια, ένα σε κάθε πλευρά του κύβου, όπως δείχνει το σχήμα. Ανοίξτε μία τρύπα στο πάνω μέρος του ξύλινου κύβου. Περάστε τον κύβο σ' ένα μεγάλο καρφί που έχετε καρφώσει σε ένα δοκάρι. Τοποθετήστε το σε μέρος όπου φυσά ο άνεμος και μετρήστε τις στροφές που κάνει. Συμπέβίαμ* Το ανεμόμετρο μας δείχνει την ταχύτητα του ανέμου, καθώς εκεί όπου φυσά περισσότερο περιστρέφεται πιο γρήγορα.

34 Διαβάζω το παρακάτω κείμενο και συμπληρώνω τα κενά με τα κατάλληλα τακτικά αριθμητικά (π.χ. πρώτος/η/ο). Ο δάσκαλος/α κόλλησε σήμερα στον πίνακα ανακοινώσεων τον δεκάλογο του καλού εξερευνητή. Ο πρώτος από τους κανόνες μάς προτρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις οδηγίες. Ο (δύο) μας καλεί να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα υλικά. Με τον (τρία) βεβαιωνόμαστε πώς θα γίνει το πείραμα και παίρνουμε την άδεια του δασκάλου ή της δασκάλας. Φτάνοντας στον (τέσσερα) έχουμε τελειώσει το πείραμα και καθαρίζουμε το θρανίο ή το εργαστήριο. Όταν βρισκόμαστε στον (πέντε), σημειώνουμε τις παρατηρήσεις και γράφουμε τα συμπεράσματα. Ο (έξι) αναφέρεται σε πιθανά προβλήματα που υπάρχουν με τα όργανα και στην έγκαιρη ενημέρωση της δασκάλας/ου. Με τον (επτά) προειδοποιούμαστε για την επικινδυνότητα των ουσιών, τις οποίες δεν βάζουμε ποτέ στο στόμα. Στον (οκτώ) μαθαίνουμε ότι το καμινέτο το χειρίζεται μόνο η δασκάλα/ος. Το ότι δεν πλησιάζουμε τις πρίζες στα πειράματα του ηλεκτρισμού, φαίνεται από τον (εννιά) Στον (δέκα), που είναι κι ο τελευταίος, ενημερωνόμαστε ότι δεν επαναλαμβάνουμε επικίνδυνα πειράματα στο σπίτι.

35 Διαβάζω το παρακάτω πείραμα, συμπληρώνω το στάδιο που λείπει και συζητώ για την εφαρμογή του. ΤΦ 1Ϊ /ββμ* με τις φέοας Λίγα λόγια πριν προχωρήσουμε στα βήματα του πειράματος: Το σχήμα της Αφροδίτης, όπως τη βλέπουμε από τη γη, φαίνεται ότι αλλάζει, όπως και της Σελήνης. Αυτό το παρατήρησε πρώτος ο Γαλιλαίος, χρησιμοποιώντας ένα τηλεσκόπιο. Με το παρακάτω πείραμα μπορούμε να παρατηρήσουμε τις φάσεις αλλαγής του σχήματος της Αφροδίτης. 'OM190-Vht*4 μαύρο χαρτόνι διαβήτης ψαλίδι λαμπάκι μπαταρία 2 καλώδια με κλιπ (κροκοδειλάκια) ένα μπαλάκι οδοντογλυφίδα κατσαβίδι

36 Ιοβήμα: Χαράξτε με τον διαβήτη έναν κύκλο διαμέτρου \ 150 mm σε ένα χαρτόνι. Κατόπιν κόψτε προσεκτικά τον κύκλο με το ψαλίδι. 2ο βήμα: Κάνετε στο κέντρο του κύκλου μια μικρή τρύπαι και βάλτε μέσα το λαμπάκι. Συνδέστε με τα καλώδια και τα κλιπ το λαμπάκι με την μπαταρία (πλακέ μπαταρία, που έχει τους πόλους από πάνω). παρατήρηση 3ο βήμα: Τρυπήστε το μπαλάκι ώστε να χωράει μέσα η οδοντογλυφίδα. Βάλτε την άκρη της στο εξωτερικό άκρο του κύκλου, έτσι ώστε η μπάλα! να κρατιέται ψηλά. 4ο βήμα: Ανάψτε το λαμπάκι με την μπαταρία, σκοτεινιάστε τον χώρο και στρέψτε σιγά σιγά το μπαλάκι (Αφροδίτη) γύρω από το φως (Ήλιος), για να δείτε τις φάσεις. Συμπέρασμα Το σχήμα της Αφροδίτης αλλάζει, καθώς κινείται γύρω από τον ήλιο. ίφαρμφ^ Συζητάμε με ποιους άλλους πλανήτες θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε το πείραμα της Αφροδίτης. Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τις φάσεις της Αφροδίτης; «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, αρ.φύλλου 73 Κυριακή 18 Ιουνίου 2000.

37 Στο πείραμα με την τριβή κάποιο παιδί μπέρδεψε τα οργαναυλικά με εκείνα ενός διαφορετικού πειράματος και ξέχασε δύο βασικά υλικά. Διαβάζω τις οδηγίες και εντοπίζω τα υλικά ή τα όργανα που δεν σχετίζονται μ' αυτό. Συμπληρώνω επίσης εκείνα που ξέχασε να βάλει και γράφω το συμπέρασμα. ΪΤείμβμ* με τφτ τμιβ4 Αν σύρουμε ένα κιβώτιο στην άσφαλτο, θα καταβάλουμε μεγαλύτερη δύναμη, από ό,τι αν το σύρουμε στο μωσαϊκό ή στο μάρμαρο. Vpye *-vht*d λιαβήτης Ξύλινο σώμα (σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου) Σελοτέιπ Αγκιστρο για το ξύλινο σώμα Τσόχα 50 χ 50 εκατοστά Ψαλίδι Φορμάικα (μελαμίνη) 50 χ 50 εκατοστά ή η επιφάνεια του θρανίου Φ -^#"^ ΟΟ Ο ο ο

38

39 < * : ' Εργασίες για το σπίτι Σκέφτομαι πέντε λόγους για τους οποίους χρησιμοποιώ το \ νερό στην καθημερινή μου ζωή. (2^7 \ Γράφω πέντε λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό με το άκουσμα της λέξης «νερό». :" 3., *W^ Παρατηρώ τις εικόνες, τις βάζω στη σωστή σειρά και γράφω ΈΡΤΟ πείραμα. Λι λι*4 ενέμμειε Π

40 4 - L ^ Κάνω υποθέσεις για το τι θα συμβεί στη ζωή μας αν... ένα πρωί όλες οι βρύσες πάψουν να βγάζουν νερό. Οι πηγές, οι λίμνες, τα πηγάδια και τα ποτάμια στερέψουν. σταματήσω με τον αντίχειρα μου το νερό που τρέχει στον σωλήνα (λάστιχο) του κήπου και τραβήξω απότομα το δάχτυλο. σβήσει ο δάσκαλος το καμινέτο με το νερό που βράζει κι εμείς μετρήσουμε τη θερμοκρασία του μετά από 5 λεπτά. «\ Διαβάζω και υπογραμμίζω τα ρήματα που μιλάνε για πράξεις που γίνονται τώρα. 0ffμ fee yta ΤΦ ne/ραμα νια rtv «A#*r/*lrfr«rev αέρα Κολλάμε με σελοτέιπ λίγο στεγνό βαμβάκι στον πυθμένα του ποτηριού. Γεμίζουμε τη λεκάνη με νερό μέχρι τα 2/3 του ύψους της. Βυθίζουμε ολόκληρο το ποτήρι μέσα στο νερό κρατώντας το ανάποδα και κατακόρυφα. Το βγάζουμε έπειτα από το νερό και παρατηρούμε το βαμβάκι. Κλείνουμε τώρα με το δάχτυλο μας το στόμιο του γυάλινου χωνιού και το βυθίζουμε ανάποδα μέσα στο νερό. Παρατηρούμε τη στάθμη του νερού μέσα στο χωνί.

41

42 iruifihdrnik: luifl.u HIFfHCIHtlll liith Ί-R.!m ;ilh Fl'l! :ΓΙ ϊϊ Π * 1 Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΙΤΗΊ ΚΟΡΥΦΗ 'Ί-ΛΛΟ.Γ.^ mifllltbiffl!! Ερ<.κ<κρη.ΠΊΠ<α Πριν πούμα Η-<**-^ί,-, nrni.il ΙΙΜ t >f»r iiii"ji.'j ι H K H ΕπανγιΑυπτικκ κβπλοτίφ-^

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΡΙΒΗ - ΠΙΕΣΗ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΜΙΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΤΡΙΒΗ ΠΕΙΡΑΜΑ 1: Νομός του Hooke Υλικά: Ορθοστάτη και σφιγκτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Πώς αλλιώς ανάβει το λαμπάκι;... και άλλα πειράματα με απλά ηλεκτρικά κυκλώματα Τα παιδιά της διπλανής φωτογραφίας ετοιμάζονται να φτιάξουν απλά ηλεκτρικά κυκλώματα με λαμπάκια και μπαταρίες. Δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 10-0133.indb 93 25/2/2013 3:34:34 μμ 94 ΦΕ1: ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ Σίγουρα κάποια στιγμή έχεις νιώσει κι εσύ ένα μικρό «τίναγμα», καθώς βγάζεις ένα μάλλινο πουλόβερ ή καθώς ακουμπάς την πόρτα

Διαβάστε περισσότερα

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια

Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια Από το Μαγνητισμό στον Ηλεκτρισμό Μια Ηλεκτρική (ιδιο-)γεννήτρια α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι (Και) Αυτή η μαθηματική εξίσωση διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό σχολείο την έχετε εκφράσει

Διαβάστε περισσότερα

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:.

Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Ε Δημοτικού 13 Μαΐου 2012 Ονοματεπώνυμο: Δημοτικό Σχολείο:. Συντομογραφίες: β.μαθ.ε βιβλίο Μαθητή Ε τάξης τ.εργ.ε τετράδιο Εργασιών Ε τάξης Παρατήρησε τα παρακάτω σκίτσα στα οποία εικονίζονται «επικίνδυνες

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 10+ ( * ) 10. Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Σε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Στην εικόνα α φαίνεται ένας «αποστακτήρας» που χρησιμοποιείται σε βιοτεχνίες για το διαχωρισμό του αλκοόλ ή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Στόχοι των δραστηριοτήτων. Οι μαθητές θα πρέπει να είναι σε θέση να: αναφέρουν διάφορους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τη θερμοκρασία διαπιστώσουν πειραματικά ότι

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Ο άνθρωπος πάντοτε αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη από μια δύναμη που τον κρατά κοντά της, ακόμη και τώρα που κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ

Περιεχόμενα. Σελίδα. Διακόπτες μεμβράνης Σύνδεσμοι Λάμπες και μεταβλητή αντίσταση Ηλεκτρομαγνήτης Σύμβολα κυκλώματος ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ 1 Περιεχόμενα Σελίδα Περιεχόμενα 1 Εισαγωγή 2 Ηλεκτρικά εξαρτήματα 3 Ηλεκτρισμός στο σπίτι 4 Ένα κύκλωμα 5 Η τάση 6 Θετικό και αρνητικό 7 Το κόψιμο και η απογύμνωση καλωδίων 8 Η σύνδεση των εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά που χρειαζόμαστε

Υλικά που χρειαζόμαστε Θέρμανση νερού σε ηλιακό συλλέκτη και κατασκευή ενός ηλιακού θερμοσίφωνα Η Ελλάδα έχει περίπου το 1/4 των ηλιακών θερμοσιφώνων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το διαπιστώνουμε εύκολα αν κοιτάξουμε

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Μερικοί μαθητές κρεμούν με νήμα από την οροφή της τάξης ένα θερμόμετρο έτσι ώστε το κάτω μέρος του

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 3 Μετρήσεις Μάζας Τα Διαγράμματα Α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Ο άνθρωπος πάντοτε αισθανόταν εγκλωβισμένος στη γη από μια δύναμη που τον κρατά κοντά της, ακόμη και τώρα που κάποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια"

Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και Ασφάλεια Φύλλο Εργασίας 10 Το Ηλεκτρικό βραχυ-κύκλωμα Κίνδυνοι και "Ασφάλεια" α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στις εικόνες φαίνονται πολλές ηλεκτρικές πηγές που τροφοδοτούν με ηλεκτρικό ρεύμα διάφορα κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ

ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ 10-0133.indb 69 25/2/2013 3:34:20 μμ 70 ΦΕ1: ΤΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ Πολλές φορές εκτιμάμε τη θερμοκρασία με τις αισθήσεις μας. Ακουμπάμε κάποιον στο μέτωπο, για να καταλάβουμε αν έχει πυρετό. Πλησιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου)

ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου) 2 ο ΕΚΦΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Επιμέλεια: Ορφανάκη Πόπη Χημικός Φωτογραφίες: Κωτίτσας Αριστοτέλης Βιολόγος ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΜΙΓΜΑΤΩΝ (4 η εργαστηριακή άσκηση Β Γυμνασίου) 1. Διαχωρισμός μίγματος με διήθηση Με τη μέθοδο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη - ΠΕ0401 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχολικό Έτος: 2014-2015 1ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Κατασκευές στο εργαστήριο, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» 2016 Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Φυσικής α φάση Ε Ε Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου σχεδίασαν την ηλεκτρική εγκατάσταση της τάξης τους, όπως φαίνεται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΟΛΛΟΕΙΔΗ ΑΡΓΥΡΟΥ Για την παρασκευή κολλοειδή αργύρου θα χρειαστούμε : 1. Δύο (2) κροκοδειλάκια (κόκκινο μαύρο ) τα οποία τα ενώνουμε με ένα κομμένο συνδετήρα μπαταρίας τηλεκοντρόλ (πλακέ

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία: Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Σε πολλές ορεινές χώρες με συχνές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις έχουν κατασκευαστεί σε μεγάλα υψόμετρα φράγματα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα.

Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ενδεικτικές απαντήσεις θα αναρτηθούν μετά την παραλαβή των γραπτών από όλα τα εξεταστικά κέντρα. Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:....

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται:

ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ. Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης. Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Κατασκευή 2 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Συστήματος Προώθησης Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Τρυπάνι - Αρίδα 3/32 - Ηλεκτρικός βραστήρας ή μάτι και μπρίκι - Πένσα - Μαρκαδόρος

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων.

1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων. Εισηγητές, οι συνεργάτες του ΕΚΦΕ : Γαβρίλης Ηλίας, Χημικός Βράκα Ελένη, Φυσικός Α. ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ 1. Παρατήρηση βρασμού του νερού μέσω των αισθητήρων. 2. Σύσταση του ατμοσφαιρικού αέρα Σκοπός Να

Διαβάστε περισσότερα

IUSES Toolkit Εισαγωγή Το «κουτί πειραµάτων» είναι ένα εκπαιδευτικό πακέτο για τη διεξαγωγή πειραµάτων σχετικά µε την εξοικονόµηση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ

ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ ΗΧΟΣ 10-0133.indb 143 25/2/2013 3:35:01 μμ 144 ΦΕ1: ΠΩΣ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Ο ΗΧΟΣ Παρατήρησε τις εικόνες. Πώς παράγεται ο ήχος; 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Πείραμα Στήριξε με το χέρι σου στην άκρη του θρανίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 10-0133.indb 39 25/2/2013 3:33:54

ΕΝΕΡΓΕΙΑ 10-0133.indb 39 25/2/2013 3:33:54 ΕΝΕΡΓΕΙΑ 10-0133.indb 39 25/2/2013 3:33:54 40 ΦΕ1: Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ «ΠΡΟΣΩΠΑ» Στην ενέργεια δίνουμε διάφορα ονόματα ανάλογα με την προέλευσή της και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε. Τα διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Ενδεικτικά θέματα Φυσικών για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 6 Παρατηρήστε την παρακάτω εικόνα,

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Στο σχολείο, στο μάθημα των φυσικών, οι μαθητές παρατηρούν, ενδιαφέρονται, ερευνούν και, με πειράματα, ανακαλύπτουν.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε & ΣΤ ΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Α.Ε. Λ. Μεσογείων 44, 5 42 Αγ. Παρασκευή Τηλ. 20 779800 E-mail: why@why.gr www.why.gr Οι φυσικές επιστήμες αποτελούν έναν βασικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:...

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:... Ε Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας:.. Δημοτικό Σχολείο:.. Τάξη/Τμήμα:.. Εξεταστικό Κέντρο:.... Παρατήρησε τα διάφορα φαινόμενα αλλαγής της φυσικής κατάστασης του νερού που σημειώνονται

Διαβάστε περισσότερα

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ» 1. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ 2. ΑΓΩΓΟΙ ΜΟΝΩΤΕΣ 3. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ 4. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ - 1 - ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΙ ΚΑΙ Η

Διαβάστε περισσότερα

Τι χρειάζεσαι: Ένα πλαστικό μπουκάλι (ή ένα στενόμακρο ποτήρι), ένα μολύβι, ένα κομμάτι μονόκλωνο καλώδιο ή σύρμα, νερό, οινόπνευμα, λάδι, αλάτι.

Τι χρειάζεσαι: Ένα πλαστικό μπουκάλι (ή ένα στενόμακρο ποτήρι), ένα μολύβι, ένα κομμάτι μονόκλωνο καλώδιο ή σύρμα, νερό, οινόπνευμα, λάδι, αλάτι. ΑΝΩΣΗ Πείραμα 1: Το αυγό που κολυμπάει. Τι χρειάζεσαι: ένα βρασμένο αυγό, ένα πλατύ ποτήρι ή ένα πλαστικό μπουκάλι, ένα μαχαίρι, νερό, αλάτι, ένα κουταλάκι. Τι θα κάνεις: Αν δεν είναι εύκολο να έχεις ένα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη Θερμοκρασία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 1 ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΘΗΤΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Δες στην εικόνα μια ηλεκτρική πηγή (μπαταρία) που συνήθως χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε ηλεκτρικά κυκλώματα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία»

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο δημοτικό σχολείο έχεις μάθει ότι τα υλικά σώματα, είτε βρίσκονται στη στερεή είτε στην

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, α φάση Στ τάξη Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Ένας μαθητής χρησιμοποιεί το ποδήλατό του για να μετακινείται γρήγορα,

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας

Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας Από τον Ηλεκτρισμό στο Μαγνητισμό Ένας Ηλεκτρικός (ιδιο-)κινητήρας α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Αυτή η μαθηματική εξίσωση, με τα περίεργα σύμβολα, διδάσκεται στο πανεπιστήμιο. Στο δημοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από οκτώ (8) θέματα. 2) Απαντήστε σε όλα τα θέματα. 3) Επιτρέπεται η χρήση μόνο μη

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 5 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ B ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 17 Μαΐου 2009 Ώρα: 10:00 12:30 Προτεινόμενες Λύσεις θεμα - 1 (5 μον.) Στον πίνακα υπάρχουν δύο στήλες με ασυμπλήρωτες προτάσεις. Στο τετράδιο των απαντήσεών

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ. Εγχειρίδιο χρήσης ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ Εγχειρίδιο χρήσης EGG-ΒOX LEARN&GO Όλες οι οδηγίες, πληροφορίες, δραστηριότητες, διδακτικό και φωτογραφικό υλικό που σχετίζονται με τη χρήση και τη λειτουργία του Egg-Box

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Β ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΦΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχ. Έτος 2012-13 1o ΠΕΙΡΑΜΑ: ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ατμοσφαιρική

Διαβάστε περισσότερα

Ο αέρας καταλαμβάνει όγκο

Ο αέρας καταλαμβάνει όγκο Ο αέρας καταλαμβάνει όγκο Πείραμα 1: Το βαμβάκι που καταδύεται χωρίς να βρέχεται. Τι χρειάζεσαι: Στεγνό βαμβάκι, ένα στενό διαφανές ποτήρι (πλαστικό ή γυάλινο), ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι από αναψυκτικό,

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία»

Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» Φύλλο Εργασίας 7 Η Διαστολή και Συστολή του Νερού Μια φυσική «Ανωμαλία» α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο δημοτικό σχολείο έχεις μάθει ότι τα υλικά σώματα, είτε βρίσκονται στη στερεή είτε στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού

Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο Κύκλος του Νερού Φύλλο Εργασίας 6 Οι Αλλαγές Κατάστασης του Νερού Ο "Κύκλος" του Νερού α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα. Αναγνώρισε τα φαινόμενα που σχετίζονται με το νερό και ονόμασέ

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1o A Λυκείου 22 Μαρτίου 28 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΦΕ ΚΕΝΤΡΟΥ & ΤΟΥΜΠΑΣ ΕΚΦΕ ΕΥΟΣΜΟΥ & ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕ04 ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Παίζοντας με τις Φυσικές Επιστήμες

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή Υλικού Τάξη/Ενότητα Ενδεικτική ποσότητα. Β (Το σώμα και η υγεία μας)

Περιγραφή Υλικού Τάξη/Ενότητα Ενδεικτική ποσότητα. Β (Το σώμα και η υγεία μας) Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων της «Κατηγορίας 1» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο πιο κάτω κατάλογος περιλαμβάνει τα υλικά «Κατηγορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι:

ΦΥΣΙΚΑ 1. Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο πηγές ηχορρύπανσης: Πηγές ηχορρύπανσης είναι: Ενδεικτικά θέματα (με ενδεικτικές λύσεις / απαντήσεις) για τη δοκιμασία / τεστ εισαγωγής από τα Δημοτικά στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια Ενδεικτικά Θέματα Φυσικών ΦΥΣΙΚΑ 1 Εντόπισε στο παρακάτω σκίτσο

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:

Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο: Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα: Θέμα 1ο Οι μαθητές ενός σχολείου της χώρας μας πειραματίζονται για να διαπιστώσουν και να επιβεβαιώσουν ή όχι

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε

Ερευνώ και Ανακαλύπτω - Φυσικά Δημοτικού Απαιτούμενος εξοπλισμός και υλικά Τάξη Ε Τάξη Ε βελόνες πλεξίματος αλουμινόφυλλο αλάτι βεντούζα αμμωνία αλεύρι βραστήρας απορρυπαντικό βάμμα ιωδίου γκαζάκι ασβέστης ζάχαρη γυαλί άχρωμη ζελατίνα κόκκινο λάχανο ελατήριο βαζελίνη ζυγός σύγκρισης

Διαβάστε περισσότερα

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά

Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά Χρειάζεσαι: χάρτινο κουτί από γάλα, ψαλίδι, περιοδικά, σελοτέιπ, συρραπτικό, πινέλο. - 6 - Από 7 χρόνων Εύκολο επίπεδο 30 λεπτά 1. Κόψε το πάνω και το κάτω μέρος. 2. Μετά δίπλωσε το και με το ψαλίδι κάνε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ»

«Ο ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ» 1 ο Εργαστήριο Ο Ατμοσφαιρικός Αέρας ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 ΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ «Ο ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΑΕΡΑΣ» 1. Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΑ 1.1. ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ. 1.2. Ο ΑΕΡΑΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΞΥΓΟΝΟ. 2. ΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος.

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2008 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος. Θεωρητικό Μέρος Θέμα 1 ο A Λυκείου 22 Μαρτίου 2008 Στις ερωτήσεις Α,Β,Γ,Δ,E μια μόνο απάντηση είναι σωστή. Γράψτε στο τετράδιό σας το κεφαλαίο γράμμα της ερώτησης και το μικρό γράμμα της σωστής απάντησης.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤ Δημοτικού Πηγή:

ΣΤ Δημοτικού Πηγή: Πηγή: http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/announcments/diagonismoi_fysikon_dimotikou.htm. Παρατήρησε την παρακάτω εικόνα: α. Αναγνώρισε τις μορφές ενέργειας στις περιοχές ή στα σώματα όπου υπάρχουν οι αριθμοί.

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα

Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα Νόμοι των Δυνάμεων 1ος & 3ος Νόμος Νεύτωνα 1. Το κιβώτιο του σχήματος ισορροπεί πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Η μάζα του είναι m =5kg. Α. Σχεδίασε τις δυνάμεις που δέχεται το κιβώτιο, από την γη και από το

Διαβάστε περισσότερα

Σκουπιδομαζέματα-επιστημοσκορπίσματα

Σκουπιδομαζέματα-επιστημοσκορπίσματα Στη στήλη Σκουπιδομαζέματα επιστημοσκορπίσματα παρουσιάζονται απλά πειράματα και κατασκευές που μπορούν να πραγματοποιηθούν με καθημερινά υλικά και μπορούν να ενταχθούν, κατά την κρίση του διδάσκοντα,

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:.

Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Ημερομηνία:. Όνομα και Επώνυμο:.. Όνομα Πατέρα: Όνομα Μητέρας: Δημοτικό Σχολείο: Τάξη/Τμήμα:. Θέμα 1ο Δύο μαθητές βυθίζουν για λίγο το χέρι τους στο νερό των δοχείων Α και Β, ο ένας στο Α και ο άλλος στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 10 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 11 Μαΐου 2014 Ώρα : 10:00-12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο αποτελείται από έντεκα (11) θέματα και δέκα (10) σελίδες. 2) Να απαντήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 4+ ( * ) Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση

Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 4+ ( * ) Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση Συμπληρωματικό Φύλλο Εργασίας 4+ ( * ) Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση ( * ) + επιπλέον πληροφορίες, ιδέες και προτάσεις προαιρετικών πειραματικών δραστηριοτήτων, ερωτήσεις... Μια προσεκτική μέτρηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή υλικού Ενότητα - Τάξη Ποσότητα. Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία) 3. Δ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Ενέργεια)

Περιγραφή υλικού Ενότητα - Τάξη Ποσότητα. Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία) 3. Δ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Ενέργεια) Κατάλογος προτεινόμενων διδακτικών/εποπτικών μέσων «Κατηγορίας 3» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Ο πιο κάτω κατάλογος περιλαμβάνει τα υλικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΛΛΟ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα φύλλο εργασίας. Ακολούθησε τις οδηγίες που σου δίνει για να πραγματοποιήσεις μια σειρά από δραστηριότητες. Έτσι θα μάθεις να δουλεύεις

Διαβάστε περισσότερα

1. Το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ηλεκτρικά κυκλώματα

1. Το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ηλεκτρικά κυκλώματα 1. Το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ηλεκτρικά κυκλώματα Φύλλο Εργασίας Τίτλος: Το ηλεκτρικό ρεύμα και τα ηλεκτρικά κυκλώματα Γνωστικό Αντικείμενο: Ερευνώ το Φυσικό Κόσμο Διδακτική Ενότητα: Ηλεκτρισμός Τάξη: Ε'

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο εργασίας. Φως και χρώματα

Φύλλο εργασίας. Φως και χρώματα Φως και χρώματα 26 1. Ο Χρήστος μια ηλιόλουστη μέρα συζητά με τον αδελφό του για τα χρώματα. Τότε ο μικρός λέει στον Χρήστο ότι το φως του Ηλίου είναι το πιο βασικό χρώμα, και αυτό συμβαίνει γιατί δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου

ΑΣΚΗΣΗ 11. Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου ΑΣΚΗΣΗ 11 Προσδιορισμός του πηλίκου του φορτίου προς τη μάζα ενός ηλεκτρονίου Σκοπός : Να προσδιορίσουμε μια από τις φυσικές ιδιότητες του ηλεκτρονίου που είναι το πηλίκο του φορτίου προς τη μάζα του (/m

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου

ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ. Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΤΗ Κατασκευή 3 ου Μέρους: Συναρμολόγηση Τηλεχειριστηρίου Για την ενότητα αυτή απαιτούνται: Εργαλεία - Κολλητήρι - Τρυπάνι - Αρίδα 0,25 - Κόφτης - Σταυροκατσάβιδο Υλικά - Κουτί ελέγχου - 2 κόκκινοι

Διαβάστε περισσότερα

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Βρέντζου Τίνα Φυσικός Μεταπτυχιακός τίτλος: «Σπουδές στην εκπαίδευση» ΜEd Email : stvrentzou@gmail.com 1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Χρησιμοποίησε και εφάρμοσε τις έννοιες που έμαθες:

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Δραστηριότητας για την Ομάδα του Βρόχινου Νερού

Φύλλο Δραστηριότητας για την Ομάδα του Βρόχινου Νερού Φύλλο Δραστηριότητας για την Ομάδα του Βρόχινου Νερού Τίτλος δραστηριότητας: «Συλλέγω και Αποθηκεύω Βρόχινο Νερό» Διάρκεια δραστηριότητας: 1-2 εβδομάδες Στόχοι δραστηριότητας: 1. να κατασκευάσετε μια απλή

Διαβάστε περισσότερα

14 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ... 15 ΑΝΑΦΟΡΕΣ...

14 ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ... 15 ΑΝΑΦΟΡΕΣ... Εισαγωγή Τα πειράματα με απλά υλικά που παρουσιάζονται στο «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΛΑΙΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ», έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό, ότι τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά απλά, φθηνά και καθημερινά.

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων «Κατηγορίας 3» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων «Κατηγορίας 3» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων «Κατηγορίας 3» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολική Χρονιά 2016-17 Περιγραφή υλικού Δοκιμαστικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το αερόπλοιο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ

ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ 113-132_22ENOTHTA6 4/3/2013 12:28 µµ Page 113 ENOTHTA 6 ENOTHTA 6 ΜΕΛΕΤΑΜΕ ΤΟN ΦΥΣΙΚΟ ΚΟΣΜΟ (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ) Ένας «χάρτης» από λέξεις πώς δημιουργούμε μείγματα πώς διαχωρίζουμε μείγματα πού βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης

Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης κίνησης 1 Εργαστηριακή Διδασκαλία των Φυσικών εργασιών στα Γενικά Λύκεια Περίοδος 2006 2007 Φυσική Α Λυκείου Ενδεικτική προσέγγιση της εργαστηριακή δραστηριότητας : Μελέτη της ευθύγραμμης ομαλά επιταχυνόμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:05/06/2015 ΒΑΘΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗ:... /65 ΦΥΣΙΚΑ:.. /100 ΦΥΣΙΚΑ: /20 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΤΑΞΗ: Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά.

ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068. Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΒΡΑΣΤΗΡΑΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΟ: KE7068 Διαβάστε αυτό το εγχειρίδιο εξολοκλήρου πριν τη χρήση και φυλάξτε το για μελλοντική αναφορά. ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Διαβάστε όλες τις οδηγίες πριν τη

Διαβάστε περισσότερα

4 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

4 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 4 Η ΠΚΥΠΡΙ ΟΛΥΜΠΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΥΜΝΣΙΟΥ Κυριακή, 18 Μαΐου, 2008 Ώρα: 10:30-13:00 Οδηγίες: 1) Το δοκίµιο αποτελείται από τρία (3) µέρη µε σύνολο δώδεκα (12) θέµατα. 2) Επιτρέπεται η χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Β8. Ζωοτρόπιο-Κινούμενες εικόνες. Η αρχή του Κινηματογράφου

Β8. Ζωοτρόπιο-Κινούμενες εικόνες. Η αρχή του Κινηματογράφου Διαγωνισμός καλύτερης εκπαιδευτικής δραστηριότητας προσαρμοσμένης στις ανάγκες του Αναλυτικού Προγράμματος Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου. Εκπαιδευτικό σενάριο-διαδρομή βασισμένη σε εκθέματα της Διαδραστικής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.

ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ) !Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων. ΒΛΑΣΤΗΣΗ (ΜΑΤΘΑΙΟΥ)!"Τίτλος διερεύνησης: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πόσο γρήγορα θα βλαστήσουν τα σπέρματα των οσπρίων.!"σύντομη περιγραφή διερεύνησης: Στη διερεύνησή μας μετρήθηκε ο χρόνος που χρειάστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ

24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ 24ο Μάθημα ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ Ο αέρας, όπως και κάθε αέριο, ασκεί δυνάμεις, ασκεί πιέσεις Μέχρι τώρα διαπιστώσαμε ότι πιέσεις μπορεί να ασκηθούν στην επιφάνεια στερεών και υγρών σώματων. Τι συμβαίνει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Επιτρεπόμενη διάρκεια γραπτού 2,5 ώρες (150 λεπτά)

ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Επιτρεπόμενη διάρκεια γραπτού 2,5 ώρες (150 λεπτά) ΛΑΝΙΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ Β ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2009-2010 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕΙΡΑ: Α ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 31/05/2010 ΤΑΞΗ: Β ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΧΡΟΝΟΣ: 07:30 10:00 π.μ. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΜΗΜΑ:...

Διαβάστε περισσότερα

Δ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Ενέργεια) Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία)

Δ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Στ (Ενέργεια) Ε (Θερμότητα - Θερμοκρασία) Κατάλογος διδακτικών/εποπτικών μέσων «Κατηγορίας 3» για τις «Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία» και τις «Φυσικές Επιστήμες» της Δημοτικής Εκπαίδευσης Σχολική Χρονιά 2017-18 Περιγραφή υλικού Ορθοστάτης με

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι

Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Θερμοκρασία Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Φύλλο Εργασίας 5 Από τη Θερμότητα στη Η Θερμική Ισορροπία α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Στο βιβλίο των φυσικών του δημοτικού σχολείου της Ε τάξης υπάρχει η παρακάτω αναφορά στη και τη Θερμότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου

Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου Μιχαήλ Μιχαήλ, Φυσικός 1 Εργαστηριακή άσκηση 10 Βαθµονόµηση θερµοµέτρου ΣΤΟΧΟΙ Οι στόχοι αυτής της εργαστηριακής άσκησης είναι: - Να κατασκευάζεις µια κλίµακα θερµοκρασίας Κελσίου. - Να µπορείς να χρησιµοποιείς

Διαβάστε περισσότερα

Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ

Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Φυσικά ημοτικού ΕΡΕΥΝΩ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ Τάξη E Τετράδιο Εργασιών Τάξη Ε Τόμος 2ος Τετράδιο Εργασιών Τόμος 2ος «Φυσικά» Ε ημοτικού Ερευνώ

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω

Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι β. Συζητώ, Αναρωτιέμαι, Υποθέτω Φύλλο Εργασίας 4 Μετρήσεις Θερμοκρασίας Η Βαθμονόμηση α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Οι άνθρωποι προσπαθούν να εκτιμήσουν κατά προσέγγιση ή να μετρήσουν με ακρίβεια τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ TΩΝ ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ Η κατασκευή των δικών σας χειροποίητων κεριών μπορεί να είναι ένας φθηνός και ευχάριστος τρόπος για να περάσετε τα απογεύματά σας στο σπίτι σας. Η τέχνη της

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα

Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει Ψυχρά και Θερμά Χρώματα Φύλλο Εργασίας 8 Το Φως Θερμαίνει "Ψυχρά" και "Θερμά" Χρώματα α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε τη διπλανή εικόνα και γράψε σε ποια σημεία προτιμούν οι άνθρωποι να κάθονται στην παραλία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΕΝΤΑΞΗ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙ ΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» ΒΟΛΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή

Ιπτάμενες Μηχανές. Οδηγός για το Μαθητή Ιπτάμενες Μηχανές Οδηγός για το Μαθητή Το ελικόπτερο Αφού βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο περιβάλλον του εκπαιδευτικού προγράμματος, επιλέξτε «Έναυσμα». Ακολουθώντας τις οδηγίες που παρουσιάζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ

ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΠΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η κατασκευή απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων με πηνίο, τροφοδοτικό, διακόπτη, ροοστάτη, λαμπάκια, γαλβανόμετρο,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ Γ - ΠΛΑΤΥ 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ IOYNIOY 2015 ΜΑΘΗΜΑ: Φυσική ΒΑΘΜΟΣ: ΦΥΣΙΚΗ:... /40 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/06/2015 ΟΛΟΓΡΑΦΩΣ: ΤΑΞΗ: Γ Γυμνασίου ΥΠΟΓΡΑΦΗ:... ΧΡΟΝΟΣ: 1,5

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ ΕΝΩΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΥΠΡΟΥ 9 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ Α ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Κυριακή, 28 Απριλίου, 2013 Ώρα: 10:00 12:30 Οδηγίες: 1) Το δοκίμιο (πέντε σελίδες) αποτελείται από δέκα (10) θέματα. 2) Να απαντήσετε σε

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει

Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει Φύλλο Εργασίας 9 Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου υπερ-θερμαίνει α. Παρατηρώ, Πληροφορούμαι, Ενδιαφέρομαι Παρατήρησε στο παρακάτω ενδεικτικό γράφημα την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης από το 1870 έως

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων

Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων Θέματα Παγκύπριων Εξετάσεων 2009-2015 Σελίδα 1 από 13 Μηχανική Στερεού Σώματος 1. Στο πιο κάτω σχήμα φαίνονται δύο όμοιες πλατφόρμες οι οποίες μπορούν να περιστρέφονται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα