Bendall, University of Cambridge, UK.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Bendall, University of Cambridge, UK."

Transcript

1 Ανακαλύψτε h τα µυστικά του Νανόκοσµου Ευγενική παραχώρηση της εικόνας από τον Dr James Bendall, University of Cambridge, UK.

2 To Nάνο έχει γίνει µία λέξη buzzστο λαϊκό πολιτισµό και απλά σηµαίνει µικρό.

3 Για να κατανοήσουµε τη Για να κατανοήσουµε τη νανοτεχνολογία πρέπει πρώτα να σκεφτούµε την κλίµακα.

4 Ένα νανόµετρο είναι η µονάδα µέτρησης που χρησιµοποιείται στη νανοκλίµακα.

5 Αρκετά νανόµετρα εδώ! Το C 60 είναι ένα νανοσωµατίδι ο αφού η διάµετρός του είναι λίγο µεγαλύτερη από 1 nm

6

7 Σκύλος10 0 m ή1,000,000,000 nm σε µάκρος. Ψύλλος10-3 m ή1,000,000 nm σε µάκρος Ερυθρά αιµοσφαίρια10-5 m ή 6000 nm σε διάµετρο DNA 10-8 m ή2.5nm σε διάµετρο. Νανοσωµατίδιο10-9 m. Μία διάσταση µεταξύ 1 και 100 nm.

8 Ένα µόριο νερού, το οποίο έχει µέγεθος περίπου 0.5 nm,είναι σχεδόν τόσο µεγάλο, σε σχέση µε ένα µήλο, όσο ένα µήλο σε σχέση µε τη Γη. Ο δρόµος προς τη νανοκλίµακα είναι µακρύς!

9 Τα νανοσωµατίδια είναι απλά µικροσκοπικά τεµαχίδια ενός µεγαλύτερου υλικού, αλλά τι συµβαίνει όταν δηµιουργείτε τόσο µικρά κοµµάτια; Ευγενική παραχώρηση των εικόνων χρυσών νανοσωµατιδίων από τον Paul Rhatigan, Cambridge University.

10 Μικροσκοπικά κοµµάτια= µεγαλύτερη.

11 1cm Επιφάνεια 1cm 4cm 2cm 6cm 2 3cm 12cm 2 3cm

12

13 Τα νανοσωµατίδιαέχουν µεγαλύτερη επιφάνεια. Αυτό τα κάνει πιο αντιδραστικά αφού συµβαίνουν χηµικές αντιδράσεις στην επιφάνεια. Πιο αντιδραστικά σηµαίνει πιο χρήσιµα δυνητικά.

14 Σε ένα κυβικό εκατοστό ενός υλικού, ένα στα 10 εκατοµµύρια άτοµα βρίσκονται στην επιφάνεια, αλλά για ένα κυβικό νανόµετρο, το 80% των ατόµων βρίσκονται στην επιφάνεια και δυνητικά έτοιµα να αντιδράσουν! Ευγενική παραχώρηση των εικόνων από τον Dr Colm Durkan, Cambridge University.

15 Εδώ, το κλειδί είναι το µέγεθος! Στη νανοκλίµακα οι ιδιότητες ενός υλικού µπορούν να αλλάξουν δραµατικά.αυτές µπορεί να είναι το σηµείο βρασµού τους, η διαλυτότητα ή η καταλυτική δραστηριότητα. Με µίαµόνοµείωση µεγέθους τα υλικά µπορούν να εµφανίσουν νέες ιδιότητες, ιδιότητες τις οποίες δεν κατέχουν όταν βρίσκονται σε µεγαλύτερη ή µάκρο κλίµακα. Οι κανονικοί κλασικοί νόµοι της φυσικής δεν εφαρµόζονται πλέον!

16 Αλλαγές χρώµατος Για παράδειγµα, µερικές φορές αλλάζοντας απλά το µέγεθος ενός σωµατιδίου µπορούµε να µεταβάλλουµε δραστικά το χρώµα του. Τελλουριούχο Καδµίου ΜΑΚΡΟ Χρυσός ΜΑΚΡΟ Αυξανόµενο µέγεθος Νανοσωµατίδια CdTe. A. Eychmüller, Technische Universität Dresden

17 Ακόµη και οι µηχανικές και ηλεκτρικές ιδιότητες µπορούν να επηρεαστούν από το µέγεθος! Το γραφένιο είναι εύθραυστο και µη-αγώγιµο. Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι σαν τα φύλλα του γραφένιου αλλά τυλιγµένοι...ωστόσο έχουν εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Το γνωρίζατε;οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι πολύ πιο ισχυροί από το ατσάλι αλλά πολύ ελαφρύτεροι, και µπορούν να είναι αγώγιµοι.

18 Πώς, λοιπόν, εργάζονται οι επιστήµονες σε τόσο µικροσκοπική κλίµακα;

19

20 Κυρίως επειδή τα µικροσκόπια είναι πολύ εξελιγµένα. Τα πρώτα µικροσκόπια που αναπτύχθηκαν, γύρω στο 1665 άνοιξαν έναν εντελώς νέο κόσµο για τους επιστήµονες.για πρώτη φορά, έγιναν ορατά τα κύτταρα και οι δοµές της φύσης, µε τις οποίες είµαστε τώρα εξοικειωµένοι. Η κοινή γνώµη ήταν φοβισµένηγι αυτό το ταξίδι στον αθέατο κόσµο του µικροσκοπικού.

21 Τώρα έχουµε µικροσκόπια που µπορούν να δουν ακόµη πιο βαθιά σε αυτόν τον κόσµο, και ειδικότερα τα άτοµα, τα οποία είναι οι βασικές δοµικές µονάδες του κόσµου διαβίωσής µας. Αυτά τα πιο πολύπλοκα µικροσκόπια είναι συλλογικά γνωστά ως Scanning Probe Microscopes ήspms.

22 ΈναScanning Probe Microscope χρησιµοποιεί µία άκρως λεπτή µύτη καθετήρα (µερικές φορές καταλήγει σε µόνο λίγα άτοµα) και σαρώνει την επιφάνεια αισθανόµενη τα περιγράµµατα και τις µορφές. Άκρη του καθετήρα που αισθάνεται τις µορφές. Τα παραδείγµατα περιλαµβάνουν: Αtomic Force Microscope, Scanning Tunnelling Microscope

23 Ένας πρόβολος, παρόµοιος µε µία εξέδρα κατάδυσης, είναι προσκολληµένος στην άκρη ενός Atomic Force Microscope ήafm. Ολόκληρο το σύστηµα κινείται πάνω και κάτω καθώς η άκρη κινείται πάνω από τους λόφους και τις κοιλάδες σε ατοµική κλίµακα της επιφάνειας του δείγµατος. Ανιχνευτής Λέϊζερ Καθετήρας Ένα λέϊζερ αντικατοπτρίζει το πίσω µέρος του προβόλου. Όταν ο πρόβολος αποκλίνει, το ίδιο κάνει και η δέσµη λέϊζερ. Ένας ανιχνευτής σε έναν υπολογιστή καταγράφει την κίνηση του λέϊζερκαι µεταφράζει αυτά τα δεδοµένα σε εικόνες, όπως αυτές στη δεξιά πλευρά. Υπολογιστής είγµα Αυτό είναι το διάγραµµα ενός Atomic Force Microscope, ή AFM Ευγενική παραχώρηση των εικόνων από τον T. Oppenheim, Cambridge University

24 Scanning tunnelling microscope. Έναscanning tunnelling microscope λειτουργεί διαθέτοντας έναν µικροσκοπικό καθετήρα, ο οποίος σαρώνει µία επιφάνεια και ανιχνεύει τις διακυµάνσεις του ρεύµατος, που κινείται µεταξύ του ίδιου και των ατόµων στην επιφάνεια. Αυτός ο καθετήρας είναι κατασκευασµένος από αγώγιµο υλικό (συνήθωςβολφράµιο) και η απόληξή του έχει πλάτος µόνο 1 ατόµο! Αυτές οι διακυµάνσεις στο ρεύµα µεταφράζονται σε εικόνες, όπως αυτές που βρίσκονται δεξιά. Μία άκρη βολφραµίου για απεικόνιση. Ευγενική παραχώρηση των εικόνων από το Cambridge university, Nanoscience Centre.

25 Οι άκρες του καθετήρα µπορούν επίσης να χρησιµοποιηθούν για τη µετακίνηση µεµονωµένων ατόµων. Αρχική δηµιουργία της εικόνας από τον Don Eigler, IBM corporation. Η εικόνα δείχνει άτοµα σιδήρου, που έχουν µετακινηθεί µεµονωµένα.

26

27 Αυτή η ιδέα της δόµησης των πραγµάτων από τα άτοµα και την επεξεργασία τους είναι ενδιαφέρουσα για τους ερευνητές. ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ Οι υπολογιστές και τα τηλέφωνα γίνονται µικρότερα και, παρόλ αυτά, ισχυρότερα. Αυτή η τάση απαιτεί όλο και µικρότερα συστατικά, κατεβαίνοντας στη νανοκλίµακα. Είναι λογικό να µπορούµε να δηµιουργούµε αυτές τις νανοσυσκευές από κάτω προς τα επάνω, αντί για την πιο παραδοσιακή προσέγγιση κατασκευής από επάνω προς τα κάτω. ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ Η κατασκευή προς τα επάνω θα σήµαινε λιγότερη ενέργεια και λιγότερα απόβλητα.

28 Η µετακίνηση µεµονωµένων ατόµων δεν είναι ακόµη µία πραγµατοποιήσιµη τεχνική για τη δηµιουργία νανοδοµών, επειδή είναι πολύ αργή. Ωστόσο, υπάρχει µία άλλη επεξεργασία που ονοµάζεται ΑΥΤΟ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ, την οποία συναντάµε συχνά στη φύση και την οποία µπορούν να αξιοποιήσουν οι επιστήµονες. Τα άτοµα, τα µόρια ή τα νανοσωµατίδια θα αναπτύξουν τη διάταξή τους σε µεγαλύτερες δοµές, αν έχουν τις σωστές ιδιότητες και περιβάλλοντα. Αυτή η διαδικασία διαδραµατίζει κεντρικό ρόλο στην κατασκευή του DNA, των κυττάρων, των οστών και των ιών. Όλα αυτά αυτο συναρµολογούνται χωρίς υποστήριξη.

29 Ένας άλλος τρόπος µε τον οποίο οι επιστήµονες µπορούν να δηµιουργήσουν συσκευές νανοµεγέθους, είναι µία διαδικασία που ονοµάζεται λιθογραφία. Χρησιµοποιείται συχνά για την κατασκευή chipsυπολογιστών. Λειτουργεί µε παρόµοιο τρόπο µε αυτόν της εκτύπωσης, ή εάν ζωγραφίζατε µε ψεκασµό σε ένα στένσιλ.αλλά η λιθογραφίαχρησιµοποιεί φως ή ηλεκτρόνια αντί για µελάνι ή χρώµα. Η φωτολιθογραφία χρησιµοποιεί φως και δοµές τόσο µικρές όσο περίπου 20 nm. Αν οι επιστήµονες επιθυµούν να κατασκευάσουν ακόµη µικρότερες δοµές (περίπου5 nm), χρησιµοποιούν ηλεκτρόνια αντί για φως, αυτό ονοµάζεται, λιθογραφία E-beam. Αυτή είναι µία ολοκληρωµένη δοµή που δηµιουργήθηκε µε λιθογραφία E-beam. Ευγενική παραχώρηση των εικόνων από τους Dr Atif Aziz καιdr Colm Durkan., Cambridge University.

30 Σε αυτή την εικόνα, κάθε γράµµα έχει δηµιουργηθεί από εκατοντάδες νανοσωλήνες!! Είναι ισχυρότεροιαλλά σηµαντικά ελαφρύτεροι από το ατσάλικαι εύκαµπτοι. Μπορούν να συµπεριφερθούν όπως τα µέταλλα, αλλά όπως και τα ηµιαγώγιµα, είναι καταπληκτικοί στη µετάδοση της θερµότητας και έχουν συναρµολογηθεί από άτοµα άνθρακα. Είναι µία συναρπαστική ανακάλυψη, η οποία µπορεί να φέρει την επανάσταση στα υλικά του µέλλοντος. Ευγενική παραχώρηση από τον Stephan Hoffman, Cambridge University. Ακόµη και όταν οι νανοσωλήνες είναι πλήρως ανεπτυγµένοι, η κάθε οντότητα είναι µικρότερη από ένα ανθρώπινο αιµοσφαίριο. Με τέτοιες ιδιότητες, θα µπορούσαν να παίξουν καίριο ρόλο στην ανάπτυξη νέων υλικών και µελλοντικών ηλεκτρονικών.

31 Η φύση είναι ειδική στην κατασκευή δοµών νανοκλίµακας. Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήµονες παρατηρούν την φύση για να εµπνευστούν, όταν ερευνούν τη δοµή σε αυτή τη µικροσκοπική κλίµακα.

32

33 Βιοµίµηση Βιοµίµηση είναι ο όρος που χρησιµοποιείται όταν οι επιστήµονες αντιγράφουν τη φύση. Μελετώντας τα φύλλα του νούφαρου και τη δοµή τους, οι επιστήµονες σχεδίασαν υλικά που δεν υγραίνονται και αυτοκαθαριζόµενα παράθυρα. Μελετώντας τα φτερά της πεταλούδας και τις νανοδοµές τους, οι επιστήµονες εξήγησαν πώς το φως µπορεί να αλληλεπιδράσει διαφορετικά µε τις επιφάνειες.αυτό βοήθησε στο σχεδιασµό ολογραµµάτων ασφάλειας και προϊόντων για τα µαλλιά! Φτερά πεταλούδας υπό το µικροσκόπιο Ακόµη και η νανοδοµή του ράµφους ενός Toucan προσέφερε διορατικότητα για τον σχεδιασµό πολύ ελαφριών συστατικών για τα αεροσκάφη.

34 Τα πόδια των geckos διαθέτουν νανοδοµές. Μνεία για το φωτογραφικό υλικό: A.Dhinojwala, University of Akron Μνεία για το φωτογραφικό υλικό: C. Mathisen, FEI Company Μνεία για το φωτογραφικό υλικό: A.Kellar, Lewis & Clark College Τα πόδια των geckos (µικρές σαύρες) καλύπτονται από µικροσκοπικές δοµές που µοιάζουν µε τρίχες και ονοµάζονται setaes. Αυτές οι δοµές µπορούν να πλησιάσουν τόσο πολύ σε µία επιφάνεια, ώστε οι αδύναµες κολλώδεις αλληλεπιδράσεις µεταξύ µορίων να γίνονται σηµαντικές. Το αποτέλεσµα είναι µία ισχυρή προσκόλληση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στις δυνάµεις Van der Waals. Οι επιστήµονες εµπνεύστηκαν από αυτή τη νανοδοµή για να δηµιουργήσουν εσωτερικούς επιδέσµους, οι οποίοι επικολλώνται ακόµη και σε ένα υγρό περιβάλλον. Η φύση έχει εµπειρία στο να λειτουργεί στη νανοκλίµακα και µπορούµε να µάθουµε πολλά από τις επιτυχίες της, ώστε να δηµιουργήσουµε φυσική νανοτεχνολογία.

35

36 Η νανοτεχνολογία υπάρχει ήδη στη ζωή µας. Η νανο-ηλεκτρονική έχει δώσει τη δυνατότητα για τη µικρογράφηση ηλεκτρονικών gadgets στην καθηµερινή ζωή. Κάποιες µπάλες του τένις αναπηδούν για περισσότερη ώρα χάρη σε ένα νανοδοµηµένο εσωτερικό στρώµα. Οι κάλτσες που περιέχουν αντιβακτηριακά νανοσωµατίδια αργύρου, θεωρούνται ότι διατηρούν τα πόδια σας υγιή και άοσµα. Κάποιες ρακέτες του τένις έχουν κατασκευαστεί από νανοσύνθετα που βασίζονται στον άνθρακα, κάνοντάς τις ισχυρότερες και ελαφρύτερες από ποτέ.

37 Η νανοτεχνολογία υπάρχει ήδη στη ζωή µας. Τα καλλυντικά και τα αντηλιακά, που περιέχουν νανοσωµατίδια, µπορούν να προσφέρουν καλύτερη προστασία και άνεση. Κάποια υφάσµατα γίνονται πολύ υδρόφοβα, χρησιµοποιώντας νανοδοµές που απωθούν το υγρό, δίνοντας τη δυνατότητα να είναι ανθεκτικά στο νερό και τους λεκέδες. Τα γυαλιά ηλίου που έχουν νανοδοµηµένο επίστρωµα καθαρίζονται ευκολότερα, γραντζουνίζονται δυσκολότερα,είναι αντιστατικά, αντιοµιχλώδη και αντιβακτηριακά.

38

39 Η νανοτεχνολογία είναι ένα πολυκλαδικό θέµα, καθώς ενσωµατώνει πολλούς διαφορετικούς τοµείς της επιστήµης και της βιοµηχανίας :

40

41 Η δυναµική της Νανοτεχνολογίας είναι αυτό που την κάνει τόσο ενδιαφέρουσα. Κάποιοι τοµείς, όπου η Νανοτεχνολογία θα µπορούσε να έχει ένα δραµατικό αντίκτυπο, περιλαµβάνουν Ιατρικές Εφαρµογές π.χ. θεραπεία του καρκίνου Τεχνολογία Πληροφόρησηςπ.χ. ταχύτεροι υπολογιστές Ενεργειακές Λύσειςπ.χ. όπως περισσότερα οικονοµικά κύτταρα καυσίµων και ηλιακά κύτταρα Τοµείς που έχουν αντίκτυπο στη ζωή όλων µας.

42

Νανοτεχνολογία και εφαρμογές

Νανοτεχνολογία και εφαρμογές ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Νανοτεχνολογία και εφαρμογές ΛΟΥΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΝΑΠΙΤΣΑΣ ΛΑΜΙΑ, 2012 1 Περίληψη Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας. Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545. Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας. Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545. Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551 Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την βοήθεια Nανοτεχνολογίας Ζένος Λοίζου Α.Μ:4545 Μπαρούτογλου Νίκος Α.Μ:4551 Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ 2014 Generating electricity through the help of Nanotechnology Zenos Loizou

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥ ΩΝ: ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νανοτεχνολογίες: Οφέλη και Κίνδυνοι για τις Ανεπτυγµένες και Αναπτυσσόµενες Χώρες 1 1 Ο Μεγάλος ιάλογος για τη Νανοτεχνολογία: Γίνεται µεγάλη συζήτηση για το πώς η Νανοτεχνολογία διαθέτει τεράστιο τεχνολογικόκαι

Διαβάστε περισσότερα

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής.

Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Η σημαντική ενίσχυση του μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής στο ΑΕΠ της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε στρατηγικό άξονα πολιτικής. Στη χώρα μας η ανάγκη αυτή είναι πολλαπλά μεγαλύτερη. Για να επιτευχθεί αυτό,

Διαβάστε περισσότερα

Νανοτεχνολογία Καινοτομίες για τον αυριανό κόσμο

Νανοτεχνολογία Καινοτομίες για τον αυριανό κόσμο Κοινοτική Έρευνα ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Νανοτεχνολογία Καινοτομίες για τον αυριανό κόσμο ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑΝΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΓΝΩΣΗ, ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Από την Κλασσική στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Αρχές και Εφαρμογές

Από την Κλασσική στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Αρχές και Εφαρμογές Από την Κλασσική στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση: Αρχές και Εφαρμογές Αλεξανδρίδης Δημήτριος-Νεκτάριος 1, Αναστασιάδης Στάθης- Κώστας 2 1 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Θεσ/νίκης «Μανόλης Ανδρόνικος» 1

Διαβάστε περισσότερα

MAΪΟΣ 2014 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΤΟΥΒΑ ΑΘΗΝΑ

MAΪΟΣ 2014 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΤΟΥΒΑ ΑΘΗΝΑ MAΪΟΣ 2014 ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΝΤΟΥΒΑ ΑΘΗΝΑ «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΝΤΟΥΒΑ ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συνολικότερα τα προϊόντα της πληροφορικής έχουν μεταμορφώσει (με τρόπο ο οποίος γίνεται άμεσα ή έμμεσα αντιληπτός) τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ

ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ Α: ΦΥΣΙΚΑ ΝΑΝΟ-ΥΛΙΚΑ Έχουμε πολλά φυσικά νανο-υλικά γύρω μας και σε αυτό το πείραμα θα μάθετε ότι δύο πολύ κοινά υλικά, το γάλα και η ζελατίνη, είναι όντως δύο από αυτά.

Διαβάστε περισσότερα

Νανοτεχνολογία και Ενεργειακές. Εφαρµογές

Νανοτεχνολογία και Ενεργειακές. Εφαρµογές ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Νανοτεχνολογία και Ενεργειακές Εφαρµογές ΣΠΟΥ ΑΣΤΗΣ: ΤΡΑΝΤΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΕΡΝΑΡ ΟΥ ΗΜΗΤΡΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Νανοεπιστήμη & Νανοτεχνολογία

Νανοεπιστήμη & Νανοτεχνολογία Νανοεπιστήμη & Νανοτεχνολογία Η νανοεπιστήμη ανακαλύπτει νέες συμπεριφορές και ιδιότητες των υλικών σε διαστάσεις νανοκλίμακας που κυμαίνεται κατά προσέγγιση από 1 έως 100 νανόμετρα (nm). Η νανοτεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο. Ιστομηχανική (Tissue Engineering)

Κεφάλαιο 3 ο. Ιστομηχανική (Tissue Engineering) Κεφάλαιο 3 ο Ιστομηχανική (Tissue Engineering) Η ιστομηχανική (tissue engineering) ως μέθοδος αντιμετώπισης ασθενειών, ανήκει σε μια ευρύτερη κατηγορία μεθόδων που έχουν ως κέντρο το κύτταρο. Το κύτταρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ & ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΩΝ Μη Καταστροφικός Έλεγχος για τη µελέτη της Συσσώρευσης Βλάβης σε Σύνθετα Υλικά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών

Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών ΤΜΗΜΑ Ι Εισαγωγή στην Τεχνολογία Επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής σωστό-λάθος Σηµειώστε αν είναι σωστή ή λανθασµένη καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις βάζοντας σε ένα κύκλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ LASER & ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ

ΤΟ LASER & ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΝΕΤΙΑ 04102646 ΤΑΜΠΑΘΑΝΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ 04102117 ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑΝΝΑ 04102082 ΤΟ LASER & ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας: Σχεδίαση με Ηλεκτρονικό υπολογιστή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας: Σχεδίαση με Ηλεκτρονικό υπολογιστή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας: Σχεδίαση με Ηλεκτρονικό υπολογιστή Τίτλος Πτυχιακής Εργασίας: Μετρητικός Βραχίονας R-SCANR OMEROMEGA 2025:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή.. 3. 2. Προαπαιτούμενες γνώσεις... 4. 3. Παιδαγωγικό περιεχόμενο 5. 4. Γνώσεις περιεχομένου.. 6. 4.1. Βασικά χρώματα...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Εισαγωγή.. 3. 2. Προαπαιτούμενες γνώσεις... 4. 3. Παιδαγωγικό περιεχόμενο 5. 4. Γνώσεις περιεχομένου.. 6. 4.1. Βασικά χρώματα... Επιλέγοντας μια νέα τηλεόραση Θεματική ενότητα: Φυσική Επίπεδο: Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Διάρκεια: Εννέα 45-λεπτα μαθήματα Σχεδιασμός: Διονύσης Αποστολίδης Περίληψη Η ακολουθία των δραστηριοτήτων σχετίζεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ EΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΓΚΑΒΑΛIAΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΕΪΣΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ AM:4687 ΒΑΣΙΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜ:4712 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Συγκριτική μελέτη εγκατάστασης οικιακού φωτοβολταϊκού συστήματος σε εξοχική κατοικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 2 EDITORIAL 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι - ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ 5 ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ 7 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙ - Η ΛΥΣΗ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 9 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ 16 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΕΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ 23 ΑΙΟΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας

Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία. 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Εμβιομηχανική Βιοϊατρική Τεχνολογία 3 ο Κεφάλαιο Ιστομηχανικη (Tissue Engineering) Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ Αλεξόπουλος Λεωνίδας Άδεια Χρήσης Το παρόν υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΣΕΜΗΝΑΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:> ΑΝΤΩΝΙΑ ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΙΕΓΚΙ ΜΠΛΕΝΤΑΡ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ. Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Τµήµα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστηµάτων ΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Μελέτη αυτοϊάσιµων υλικών: µοντελοποίηση πολύστρωτων σύνθετων υλικών που περιέχουν κοίλες ίνες Σιφάκη Κωνσταντίνα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑ Δ: ΥΠΕΡΥΔΡΟΦΟΒΑ ΥΛΙΚΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑ Δ: ΥΠΕΡΥΔΡΟΦΟΒΑ ΥΛΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑ Δ: ΥΠΕΡΥΔΡΟΦΟΒΑ ΥΛΙΚΑ Όνομα σπουδαστή:... Ημερομηνία:... ΣΤΟΧΟΙ: Να κατανοήσετε την έννοια των υδρόφοβων και υδρόφιλων υλικών. Να εξετάσετε φυσικές υπερυδρόφοβες

Διαβάστε περισσότερα

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ

ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ BIBΛΙΟ ΜΑΘΗΤΗ ΦυσικήB ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ i Φυσική Β Γυμνασίου: Βιβλίο Μαθητή ΤΑΞΗ Β Συγγραφή: Συντονισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΩΝ «Ανάπτυξη και ιδιότητες Λεπτών Υμενίων ΝiΟπου αναπτύχθηκαν με Ιοντοβολή. Βελτίωση λειτουργικότητας ως Αισθητήρες

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 1 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Σπουδαστές: Ναλπαντίδης Δημήτριος Νένος Ευθύμιος Επιβλέπων: Κονιτόπουλος Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Εγχάραξη πολυμερών σε πλάσμα οξυγόνου για την κατασκευή και συγκόλληση μικρορευστομηχανικών διατάξεων

Εγχάραξη πολυμερών σε πλάσμα οξυγόνου για την κατασκευή και συγκόλληση μικρορευστομηχανικών διατάξεων ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγχάραξη πολυμερών σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Α Γυμνασίου Συγγραφή και συνεργασία: Γιώργος Κουτσίδης

Διαβάστε περισσότερα