ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960"

Transcript

1 Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ιανουάριος 2010 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ Η εκμάθηση της αλφαβήτας και η ανάγνωση είναι δύο από τα καθοριστικά ζητούμενα της παιδικής ηλικίας. Προσφέρουν σε κάθε παιδί την προοπτική μιας ζωής βασισμένης στη γνώση και εμπνευσμένης από τη μαγεία της λογοτεχνίας. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι προσπάθειες που έγιναν από το ελληνικό κράτος μέσα από τα αναγνωστικά ( ) ώστε ο μαθητής / η μαθήτρια να μπορέσει να κατανοήσει, να προφέρει και να αναπαραγάγει το γραπτό λόγο. Στόχος τους ήταν η επαφή του παιδιού τόσο με τη γνώση όσο και με τις αξίες και την κυρίαρχη ιδεολογία της κοινωνίας στην οποία μεγάλωνε.

2 Ερευνώντας τις προσπάθειες που για τη δημιουργία ενός πρότυπου διδακτικού βιβλίου, συναντά κανείς γνωστούς συγγραφείς και εικονογράφους σε απρόσμενες δημιουργίες. Ονόματα όπως των Ι. Πλατύ, Γ. Δροσίνη, Γ. Καζαντζάκη, Ζ. Παπαντωνίου, Α. Καρκαβίτσα, Κ. Μαλέα, Φ. Δημητριάδη, Γ. Ξενόπουλου, Φ. Κόντογλου, Π. Νιρβάνα, Ε. Ουράνη, Γ. Κεφαλληνού, Γ. Στέρη, Σ. Μυριβήλη, Π. Βυζάντιου, Μυρτιώτισσας, Σ. Βασιλείου, Τάσσου, Κ. Γραμματόπουλου, Λ. Μοντεσάντου, Α. Αστεριάδη και άλλων κοσμούν αυτή την προσπάθεια. Πριν επιχειρηθούν κρίσεις για το αν τα κείμενα και οι εικονογραφήσεις στα αναγνωστικά στέκονται στο ύψος των δημιουργών τους, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το εκάστοτε Υπουργείο Παιδείας υπηρετούσε την ιδεολογία της εποχής, έθετε αυστηρές προδιαγραφές και συχνά λογόκρινε το έργο τους, στερώντας τους την πλήρη λογοτεχνική και καλλιτεχνική ελευθερία. ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ Το 1771 εκδίδεται στη Βιέννη το Μέγα Αλφαβητάριον. Όπως και όλα τα πρώιμα αλφαβητάρια, είναι σε μορφή φυλλαδίου και σπάνια περιλαμβάνει εικόνες. Τα θέματα που παρουσιάζει είναι κυρίως θρησκευτικά. Το 1860 ο Ιωάννης Πλατύς αντιλαμβάνεται τη σημασία της εικονογράφησης και την κάνει περισσότερο προσιτή στους μικρούς μαθητές στις σελίδες του Αλφαβηταρίου κατά Νέαν Μέθοδον. «Τούτο είναι πρόβατον είναι πολύ ήμερον. Η Άννα δίδει εις αυτό χορτάρι ο δε Γεωργάκης το κρατεί από τον λαιμόν. Πόσον ωραίο είναι το μαλλίον σου, είπεν η Άννα από το μαλλίον των προβάτων έγεινε και το φουστάνι μου η μήτηρ μου μοί εξήγησε προχθές πώς γίνονται από το μαλλίον φουστάνια και πολλά άλλα είδη ενδυμάτων.»

3 Σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές, ειδικά σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων, εμφανίζονται αναγνωστικά όπως εκείνα της Γαλάτειας Καζαντζάκη (1914) με εθνικιστικό και προπαγανδιστικό χαρακτήρα που υπηρετούν το φιλοβασιλικό πνεύμα της εποχής. Τόσο το αναγνωστικό Η Μεγάλη Ελλάς όσο και Τα δύο βασιλόπουλα προβάλλουν τα ιδανικά της αρχαιολατρίας, της θρησκείας και της πολεμικής αρετής, υμνώντας το θεσμό της βασιλείας και εκφράζοντας το πάθος ενάντια στον εχθρό, που στην προκειμένη περίπτωση λόγω των Βαλκανικών Πολέμων είναι οι Βούλγαροι. Το πρώτο μας κυνήγι «Ο αέρας ήτο ζεστός και μυρισμένος και το πλέον ταπεινόν άνθος εμοσχοβολούσε. Σύννεφα από πεταλούδες εσηκώνοντο εις την διάβασίν μας, επετούσαν ελαφρά και έπειτα πάλι κατέβαιναν και εκάθιζαν εις τα μυρωμένα φυτά. Κάνθαροι χρυσοπράσινοι εβομβούσαν και χρυσαί μέλισσαι και σφήκες. Εστεκόμεθα συχνά και εθαυμάζομεν την ωραιότητα της φύσεως» Απόσπασμα από το βιβλίο Οι τρεις φίλοι της Γ. Καζαντζάκη, ( α εκδ.1914) Ο ίδιος προπαγανδιστικός χαρακτήρας συναντιέται και στο αναγνωστικό της μεταξικής έκδοσης του Tα παιδιά του εξωφύλλου φορούν στρατιωτική στολή ενώ στην επανέκδοση του 1943 τα παιδιά επιστρέφουν στον παραδοσιακό τους ρόλο, το παιχνίδι. Αναγνωστικά εκδ.1939 και εκδ.1943.

4 Από την εξέλιξη των αναγνωστικών γίνεται φανερό πως οι παιδαγωγικές προθέσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τη λογοτεχνική αξία. Μόνο όταν συναντάται στο ίδιο πρόσωπο ο λογοτέχνης με τον παιδαγωγό προκύπτει ένα τόσο καλό βιβλίο όπως τα Ψηλά Βουνά, που γράφεται από το Ζαχαρία Παπαντωνίου και εκδίδεται το Έπειτα από χρόνια «..στη χώρα φάνηκε έπειτα από χρόνια ένας δάσκαλος που άφησε όνομα. Έπαιρνε τα παιδιά και τα δίδασκε κάτω από τα δέντρα Έπαιρναν το βιβλίο τους και διάβαζαν μαζί του απάνω στους λόφους, στον ήλιο και στον αέρα. Από κει τους έδειχνε τους γύρω τόπους, τη γη, τον ουρανό, τα πλάσματα όλα Τους μάθαινε τη ζωή των δέντρων, των πουλιών και των εντόμων. Όταν ήταν καθαρή αστροφεγγιά, τους έδειχνε από ένα ύψωμα και τους ονόμαζε τ άστρα. Τους μάθαινε να γράφουν όσα είχαν στο νου και στην ψυχή τους» Απόσπασμα από τα Ψηλά Βουνά Πρόκειται για ένα από τα δεκατρία αναγνωστικά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του , επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου. Είναι γραμμένο στη δημοτική γλώσσα και έχει ως στόχο να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές και να τους εμφυσήσει την αγάπη για τη φύση, τη σύγχρονη Ελλάδα και την πραγματική ζωή. Την ίδια περίοδο ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου διατελεί μέλος της συντακτικής επιτροπής του «Αλφαβηταρίου με τον ήλιο», μαζί με τους Δημοσθένη Ανδρεάδη, Αλέξανδρο Δελμούζο, Παύλο Νιρβάνα και Μανόλη Τριανταφυλλίδη, το οποίο εικονογραφείται από τον Κωνσταντίνο Μαλέα. Τα δύο αυτά αναγνωστικά θεωρούνται «από τα προοδευτικότερα αναγνωστικά που έχουν υπάρξει στο ελληνικό σχολείο». Το ποταμάκι του χωριού «Πιο χαμηλά από το καλύβι ήτανε ένα χωριό. σιμά σε τούτο το χωριό κυλούσε ένα ποταμάκι. το ποταμάκι ήτανε χωμένο μέσα σε καλάμια. τα ρηχά νερά του κυλούσανε ήσυχα ήσυχα. σε τούτο το ποταμάκι βάζανε η Ρήνα με το Ρήγα πολλά καραβάκια. άλλα κόκκινα, άλλα γαλάζια όλα βαμμένα «Αλφαβητάριο με τον ήλιο», α εκδ και επανέκδοση 1925 μα σήμερα έχουνε χαρά μεγάλη. βάλανε το πιο καλό καράβι. ένα καράβι θεόρατο με πανιά πολλά, με τιμόνι μεγάλο. ένα καράβι κόκκινο κόκκινο δέτε το!»

5 Το «Αλφαβητάρι με τον Ήλιο» διαπνέεται από τις απόψεις του Μαλέα για την αισθητική αγωγή των παιδιών. Όπως γράφει χαρακτηριστικά: «Ἡ καλλιτεχνικὴ μόρφωση τ ἀνθρώπου εἶναι βεβαιωμένο πιὰ πὼς ἀποτελεῖ ἕνα μεγάλο συντελεστὴ γιὰ τὴν καθολικιὰ πρόοδό του. Γι αὐτὸ καὶ στὰ σκολεῖα μας, οἱ σημερινοὶ παιδαγωγοί μας μ ἐνθουσιασμὸ προσπαθοῦν νὰ χαρίσουν στὴν καινούργια γενεὰ τὰ φῶτα καὶ τὴν ὀμορφιὰ τῆς Τέχνης. Τὸ σχολεῖο, ὄχι ὅπως πρῶτα, ἀποκρουστικό, ἀκάθαρτο, ἀνθυγιεινό, ἀλλὰ κατοικία ἀληθινή, σὰν ναός, ποὺ θὰ διαπλασθῇ ἡ ψυχὴ τῶν ἀνθρώπων. Σχολεῖα ἡλιοφώτιστα, εὐάερα, ὁλοκάθαρα, ὁλόχαρα, στολισμένα μὲ λούλουδα, διακοσμημένα μὲ τέχνη» Τα Ψηλά Βουνά και το «Αλφαβητάρι με τον Ήλιο» είναι τόσο διαφορετικά από όλα τα προηγούμενα αλφαβητάρια, καθότι είναι προϊόντα ελεύθερης δημιουργίας από εμπνευσμένους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης. Μετά την πολιτική μεταβολή του 1920 και την εκλογική ήττα του Βενιζέλου, τα βιβλία αυτά καταδικάζονται με διάφορες δικαιολογίες, όπως ότι από τα κείμενά τους έχουν παραλειφθεί οι έννοιες της πατρίδας και της θρησκείας. Η «Επιτροπεία» που εξετάζει τα παραπάνω βιβλία και τα υπόλοιπα αναγνωστικά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης συντάσσει έκθεση όπου τα χαρακτηρίζει «έργα ψεύδους και κακοβούλου προθέσεως», ζητάει την άμεση απόσυρσή τους, την ποινική δίωξη των συντακτών του για τη διαφθορά της ελληνικής γλώσσας και προτρέπει «ΝΑ ΚΑΩΣΙ!» Τελικά τα βιβλία αποσύρονται το 1921 για να επανέλθουν χρόνια αργότερα. Ιδιαίτερα το βιβλίο του Ζ. Παπαντωνίου καταφέρνει να παραμείνει ένα από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία. Στα χρόνια που ακολούθησαν ως τη δικτατορία του Μεταξά το 1936 εναλλάχτηκαν 34 κυβερνήσεις και η εκπαιδευτική πολιτική επηρεάστηκε από την πολιτική αστάθεια. Κατά την περίοδο αυτή, σημαντικοί καλλιτέχνες εικονογράφησαν τις σελίδες των αναγνωστικών αφήνοντας ο καθένας τη δική του σφραγίδα.

6 Ο σκιτσογράφος Φωκίωνας Δημητριάδης, στο αλφαβητάριο Πουλιά και Παιδιά του 1924, δείχνει έντονη χιουμοριστική διάθεση. 3. «Μα γιατί, γιαγιά αργεί τόσο πολύ να έρθει η Άνοιξη;» Ρωτά ο Ρήγας μια μέρα. -«Πώς να μην αργή, παιδί μου; Πρέπει να φέρη μαζί της τόσα πουλιά, που έδιωξε το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας από το τόπο μας Πότε να ετοιμαστή κι αυτή και να ξεκινήσουν τόσα πουλιά; Όλ αυτά δε γίνονται γρήγορα και εύκολα. Να, γιατί αργεί τόσο πολύ η Άνοιξη». Λίγα χρόνια αργότερα, το 1932, ο αγιογράφος Φώτης Κόντογλου φιλοτεχνεί το Αλφαβητάριο της Συντακτικής Επιτροπής, Μέρος Β. Τα περισσότερα από τα αναγνωστικά που γράφτηκαν σε εκείνη την περίοδο ακολουθούν μια συντηρητική προσέγγιση. Ενώ στα Ψηλά Βουνά το παιδί αντιμετωπίζεται ως αυτόνομη προσωπικότητα και καλλιεργείται η κριτική του ικανότητα, η ανεξαρτησία και η πρωτοβουλία, στο βιβλίο των Γρηγόριου Ξενόπουλου και Γ. Κονιδάρη Ο Καλός Δρόμος επιστρέφουμε στην παραδοσιακή αντίληψη για τη σχέση μαθητή- δασκάλου. Το βιβλίο αυτό και άλλα παρόμοιας φιλοσοφίας διακρίνονται από διδακτισμό, προβάλλουν τον απόλυτο διαχωρισμό καλού και κακού, την εργατικότητα, την αλληλοβοήθεια, την υπομονή και την πειθαρχία.

7 Όταν ο χαράκτης Γιάννης Κεφαλληνός αποφασίζει να ασχοληθεί με το σχολικό βιβλίο, πραγματοποιεί ένα παλιό του όνειρο με στόχο να «στολίσει την κάθε σελίδα με μια νέα μορφή, με ένα νέο σχέδιο της άνοιξης και της καλοσύνης» και να διηγηθεί με την τέχνη του «όλες τις ευτυχισμένες μέρες της ζωής». Η εικονογράφησή του στο αλφαβητάρι Τα Παιδάκια του 1932 έχει σκοπό να κερδίσει τα παιδιά με τη ζωντάνια και το αίσθημα που αποπνέει.

8 ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΡΙΑΣ ( ) Προς το τέλος του Β παγκοσμίου πολέμου και για την περίοδο δημιουργείται το όραμα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας. Τα αναγνωστικά «του βουνού», όσα συντάσσονται κατά τη διάρκεια του εμφυλίου καθώς και όσα προορίζονται για προσφυγικές κοινωνίες του Ανατολικού Μπλοκ, προσπαθούν να διαπαιδαγωγήσουν σύμφωνα με τις αξίες του σοσιαλιστικού πατριωτισμού. Τα παιδιά οφείλουν να υπηρετούν το σύνολο της κοινωνίας, να είναι εργατικά και να υπηρετούν τα ιδανικά της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης. Έλλη Αλεξίου, Αναγνωστικό, «Ήθελε να τη λένε «Κυρία» Πολιτικές & Λογοτεχνικές Εκδόσεις, 1956 «Τα Αετόπουλα», Αναγνωστικό Γ και Δ τάξης, Εκδοτικό Ελεύθερης Ελλάδας, Νοέμβριος 1947 Οι εργάτες «Είναι πρωΐ. Οι μαθητές πάνε στο σχολειό. Οι εργάτες πάνε στο εργοστάσιο. Να, όλοι οι δρόμοι είναι γεμάτοι! Το εργοστάσιο άνοιξε τις πόρτες του. Σε λίγο θα ανοίξει και το σχολειό. Όλοι είμαστε έτοιμοι για τη δουλιά.» Ελληνική Επιτροπή «Βοήθεια στο παιδί» «Αλφαβητάριο», Εκδοτικό «Νέα Ελλάδα» (1952)

9 Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ Κατά τη χρονική περίοδο απουσιάζουν από τα σχολικά βιβλία οι σημαντικοί λογοτέχνες αλλά εργάζονται γι αυτά σπουδαίοι εικονογράφοι. Ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου επιμελείται τις σελίδες του αναγνωστικού της πέμπτης δημοτικού το Ο χαράκτης Τάσσος αφήνει τη δική του σφραγίδα σε σχολικά βιβλία στα 1949, 1950 και 1954.

10 Οι εικονογραφήσεις του χαράκτη Κώστα Γραμματόπουλου σφράγισαν την μεταπολεμική περίοδο. Το 1949 εμφανίζεται το: Το αλφαβητάριο Τα Καλά Παιδιά του Επαμεινώνδα Γεραντώνη με εικονογράφηση του Γραμματόπουλου. Το 1955 και μέχρι το 1978 κυκλοφορεί το «αλφαβητάριον» των Ι.Κ. Γιαννέλη, Γ. Σακκά με εικονογράφηση και πάλι του Γραμματόπουλου. Οι μικροί ήρωες που παρελαύνουν στις σελίδες του, η Άννα, η Έλλη, η Λόλα, ο Μίμης, η οικογένειά τους και οι φίλοι τους αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη εποχή και παραμένουν στη μνήμη χιλιάδων «μαθητών» μέχρι σήμερα Τα δώρα του ήλιου «- Ήλιε, από πού έρχεσαι - Από την Ανατολή. - Τι καλά μας έφερες; - Φέρνω μήλα στις μηλιές, ρόδα στις τριανταφυλλιές, φέρνω αηδόνια, χελιδόνια, και τα κρύα λιώνω χιόνια» Ώρα καλή «-Ώρα καλή καράβι Σύρε γιαλό-γιαλό. Σύρε με το καλό, Έλεγε ο Μίμης. -Ώρα καλή καράβι. Σύρε με το βοριά. Σύρε με το νοτιά, Έλεγε ο Δήμος.»

11 Θα ήταν παράλειψη να κλείσει κανείς αυτό το οδοιπορικό στα σχολικά βιβλία δίχως να αναφερθεί στο περίφημο τρίτομο Ανθολόγιο του 1975, το οποίο βασίζεται στη συνεργασία λογίων, λογοτεχνών, καλλιτεχνών και παιδαγωγών. Η εικονογράφηση ανατίθεται σε τρεις διαφορετικούς καλλιτέχνες, τη Λουΐζα Μοντεσάντου, το Γιώργη Βαρλάμο και τον Αγήνορα Αστεριάδη. Τα κείμενα επιλέγονται με σκοπό να καλλιεργήσουν την αισθητική των παιδιών και να τους επιτρέψουν να τα απολαύσουν. Τα ανθολόγια φιλοξενούν αποσπάσματα που χαρίζουν απλόχερα το γέλιο στους μαθητές όπως «Οι Βόλοι» της Πηνελόπης Δέλτα (από τον Τρελαντώνη), «Το πιο πολύτιμο δώρο» του Δημήτρη Ψαθά, «Το γουρουνάκι» της Γεωργία Ταρσούλη (από το περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων), το «Ένα γατάκι στον καθρέφτη» του Γρηγορίου Ξενόπουλου (από τις Αθηναϊκές Επιστολές) κ.ά. Είναι δε τόσο πρωτοποριακό το όλο εγχείρημα, που για πρώτη φορά φιλοξενείται στις σελίδες ενός σχολικού βιβλίου ποίημα του Γιάννη Ρίτσου. Τα αναγνωστικά κατέγραψαν με το δικό τους τρόπο τη ζωή, τα ήθη και τα έθιμα της ελληνικής κοινωνίας για πάνω από μια εκατονταετία και επηρέασαν βαθιά την παιδική, και όχι μόνο, ηλικία των αναγνωστών τους. Μέσα από τις σελίδες τους χιλιάδες παιδιά ταξίδεψαν με τη φαντασία τους στα πέρατα του κόσμου και εμπνεύστηκαν για το ταξίδι της ζωής τους. Ακόμα και στις μέρες μας μπορούν να εκπλήξουν ευχάριστα τους σημερινούς μαθητές ή να χαρίσουν στιγμές αναπόλησης σε όσους τα διδάχτηκαν στα σχολικά τους χρόνια. Ο Θαλασσοπόρος «Έχω ένα καράβι, τόσο, με πανιά / θάλασσες αφήνει, θάλασσες περνά./ Άφωνος στον κίνδυνο και θαλασσομάχος,/ ταξιδεύω σχίζοντας πέλαγα μονάχος / Στην Ινδία, στο Βόλγα, στο Μισσισσιππή / τρέχει το καράβι μου, πάει σαν αστραπή. / Το φεγγάρι μέσα απ το πυκνό πλατάνι/ στα ταξίδια του όλα συντροφιά μου κάνει./ Προς τα πολυτρίχια, λίγο παρακεί,/ το τιμόνι αν στρίψω, να κι η Αφρική./ Πίσω απ του κισσού μας τη χλωρή κουρτίνα, /έγια μόλα, βάζω πλώρη για την Κίνα./ Το Σουέζ, την Πόλη και τον Παναμά, / Καθισμένος πλάι σε μια γλάστρα δυόσμο / δέκα χρόνων πλοίαρχος, γνώρισα τον κόσμο!» ΡΙΤΑ ΜΠΟΥΜΠΗ-ΠΑΠΑ, από τη συλλογή «Η μαγική φλογέρα».

12 Το εκπαιδευτικό έντυπο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης Καλλιτέχνες και Λογοτέχνες στα Αναγνωστικά , 13 Ιανουαρίου-14 Μαρτίου Κείμενα και επιλογή υλικού: Σοφία Πελοποννησίου-Βασιλάκου Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης- Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αθήνα 2010.

ΜΙΕΤ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960

ΜΙΕΤ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Σο φ ί α Π ελ ο π ο ν ν η σί ο υ -Β α σι λ ά κ ο υ 2010 ΜΙΕΤ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΑ 1860-1960 Η εκµάθηση της αλφαβήτας και η ανάγνωση είναι από τα ζητούµενα της παιδικής ηλικίας. Προσφέρει

Διαβάστε περισσότερα

του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα 1

του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα 1 27 Παιδιά στο προαύλιο σχολείου το 1950. Φωτογραφία της Βούλας Παπαϊωάννου. Γιάννης Δ. Μπάρτζης, Δρ Λογοτεχνίας Συγγραφέας Περιήγηση στον κόσμο των Αναγνωστικών του Δημοτικού Σχολείου, από της ιδρύσεως

Διαβάστε περισσότερα

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα

Διαβάστε περισσότερα

105 ANOIΞΗ 2012 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ. Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση. Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ιστορίες για παιδιά

105 ANOIΞΗ 2012 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ. Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση. Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ιστορίες για παιδιά 105 ANOIΞΗ 2012 ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση Διδακτικη λογοτεχνιας και εφαρμογες στο σχολειο Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου Ιστορίες για παιδιά κυκλοφορoyn

Διαβάστε περισσότερα

A ΦIEPΩMA. Aναγνωστικά: τα πρώτα μας βιβλία 2-32 AΦIEPΩMA KYPIAKH 7 ΦEBPOYAPIOY 1999

A ΦIEPΩMA. Aναγνωστικά: τα πρώτα μας βιβλία 2-32 AΦIEPΩMA KYPIAKH 7 ΦEBPOYAPIOY 1999 KYPIAKH 7 ΦEBPOYAPIOY 1999 2-32 AΦIEPΩMA Tο ρίγος της τάξης. Tου Δημήτρη Nόλλα Oι πρώτες μας λέξεις. Mέθοδοι διδασκαλίας και ανάγνωσης των αλφαβηταρίων από το 1771 έως τις μέρες μας. Tης Eυγενίας Kεφαλληναίου

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Διδάκτορας παιδικής λογοτεχνίας, εκπ/κός

Χρήστος ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Διδάκτορας παιδικής λογοτεχνίας, εκπ/κός ΠΡΑΚΤΙΚΑ : 7oυ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΕ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ TΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α " Κ Ω Σ Τ Α Σ Ο Υ Ρ Α Ν Η Σ : Η Ζ Ω Η Κ Α Ι Τ Ο Ε Ρ Γ Ο Τ Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία.

ΟΣΑ ΜΥΘΙΑ ΤΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ Μύθοι, πρότυπα Ανθρωπιστικών αξιών και Ποίησης. Η διαχρονική ομορφιά η Παιδαγωγική τους αξία. Σπυροπούλου - Παπαδημητρίου Ζωή, Σχολική Σύμβουλος Ε.Τ. Πεζογράφος Θεατρική Συγγραφέας ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ Οι περισσότεροι «Μύθοι περί ζώων, πτηνών και φυτών»

Διαβάστε περισσότερα

«Η γνωριμία με το έργο του είναι ένα παράθυρο στη φύση»

«Η γνωριμία με το έργο του είναι ένα παράθυρο στη φύση» Θεόφιλος Χατζημιχαήλ «Η γνωριμία με το έργο του είναι ένα παράθυρο στη φύση» Τσιμπλούλης Γεράσιμος Μακρινίτσα Πηλίου 2010 Θεόφιλος Χατζημιχαήλ 1 Copyright 2007 Copyright 2007 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟΥΝΗΣ 2015 ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΙΟΥΝΗΣ 2015 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΙΟΥΝΗΣ 2015 ΑΦΙΕΡΩΜΑ «Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα» Με τον πατέρα του και την αδελφή του, Samiye Το αφιέρωμα αυτό, που έχει επιμεληθεί η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (1976 2011)

Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ (1976 2011) ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Όνομα φοιτήτριας: Αστέρω Τουμάζου Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

δημιουργία Αφιέρωμα: Η τέχνη στη ζωή μας ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2013

δημιουργία Αφιέρωμα: Η τέχνη στη ζωή μας ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2013 δημιουργία ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Η ΘΕΟΜΗΤΩΡ ΤΕΥΧΟΣ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΪΟΣ 2013 Αφιέρωμα: Η τέχνη στη ζωή μας Chfidvtά ανεκτίμητης αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς! «Η Δέησις», Ψηφιδωτό της Μονής Pammakarίstoy,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία. sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία. sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 22 - Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 Αφιέρωμα στην Γεωργία Τριανταφύλλου Η καθηγήτρια Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο Temple με αγάπη για την Ελληνική Παιδεία 2 ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Π Ε Ρ Ι Ε Χ

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Τίτλος εργασίας: Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Φοιτήτρια: Αδαμαντία Γιοβάνη

Διαβάστε περισσότερα

Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο

Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο ΛΑΒστόρι H ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ TEΥΧΟΣ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2015 Το «Λαβστόρι» στους παλμούς του ΛΑΒ Σ ας καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στο ολόφρεσκο τέταρτο τεύχος της εφημερίδας

Διαβάστε περισσότερα

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων 2

3ο Γυμνάσιο Τρικάλων 2 Βαλαωρίτου 33-42100 ΤΡΙΚΑΛΑ Τηλέφ. : 24310-28697 Fax : 24310-28618 Πληροφορίες: Αμαλία Ηλιάδη Ιστοσελίδα: http://3gym-trikal.tri.sch.gr Ε- mail mail@3gym-trikal.tri.sch.gr Πολιτιστικά Προγράμματα Σχολικού

Διαβάστε περισσότερα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα

Α. Το εκπαιδευτικό δράμα Το εκπαιδευτικό δράμα στη διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων του Ανθολογίου Γ & Δ Δημοτικού Αικατερίνη Κωστοπούλου (Δασκάλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 4. 2. 1. οµή του ποιήµατος...32. 4. 1.2 Νοηµατική απόδοση...24 4. 1. 3 Αισθητική ανάλυση...27 4. 2 Νεόφυτος ο έγκλειστος µιλά...

Περιεχόµενα. 4. 2. 1. οµή του ποιήµατος...32. 4. 1.2 Νοηµατική απόδοση...24 4. 1. 3 Αισθητική ανάλυση...27 4. 2 Νεόφυτος ο έγκλειστος µιλά... Περιεχόµενα 1. Εισαγωγή....... 6 2. Γενικά. 7 2. 1 Βιογραφικά στοιχεία του Γ. Σεφέρη....7 2. 2 Εργογραφία του Γ. Σεφέρη...10 3. Η συλλογή Ηµερολόγιο Καταστρώµατος, Γ......12 3. 1 Εκδοτικά...12 3. 2 Ο τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΥΧΟΣ 54 / 0.30 - ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΜΑΪΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012. Ειρήνη Καλλιγά. Ιδρύτρια του Οδηγισμού στην Ελλάδα

ΤΕΥΧΟΣ 54 / 0.30 - ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΜΑΪΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012. Ειρήνη Καλλιγά. Ιδρύτρια του Οδηγισμού στην Ελλάδα ΤΕΥΧΟΣ 54 / 0.30 - ΤΕΤΡΑΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ ΜΑΪΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2012 Ειρήνη Καλλιγά Ιδρύτρια του Οδηγισμού στην Ελλάδα Τ Ε Υ Χ Ο Σ 5 4 - Μ Α Ϊ Ο Σ - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ - Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ -

Διαβάστε περισσότερα

Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τα ακούς γλυκύτερα

Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τα ακούς γλυκύτερα Αν σου μιλώ με παραμύθια είναι γιατί τα ακούς γλυκύτερα Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου 4ο Γενικό Λύκειο Αλίμου Οκτώβριος 2013 Μάιος 2014 Περιεχόμενα Ομάδες Ερευνητικής Εργασίας...4 Χαρακτηριστικά του παραμυθιού...5

Διαβάστε περισσότερα

Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ. Αφιέρωμα στη Ρένα Καρθαίου

Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ. Αφιέρωμα στη Ρένα Καρθαίου 111 ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2013 Δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Διδακτικη λογοτεχνιας και εφαρμογες στο σχολειο Αφιέρωμα στη Ρένα Καρθαίου Χρήστος Δημόπουλος Δημιουργός του βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ. ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (21 και 22 Ιανουαρίου 2011)

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ. ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (21 και 22 Ιανουαρίου 2011) ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (21 και 22 Ιανουαρίου 2011) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (21 και 22 Ιανουαρίου 2011) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της Κείμενα Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Ερωτήσεις - Δραστηριότητες Βιβλίο για τον εκπαιδευτικό ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ της Κείμενα Λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης

Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης Εκπαιδευτικό σενάριο διδασκαλίας και μάθησης 1.Τίτλος Σεναρίου: «Γλυκό τσαμπί σταφύλι» Αμπέλι, προϊόντα αμπελιού, περιοχές της Ελλάδας που ευδοκιμεί, παραδόσεις, αινίγματα, παροιμίες, μύθοι σε σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 1 ΠΑΠΑΝΤΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ (Ε π ι λ ο γ ή ς) 1. Ορισμός και χαρακτηριστικά της Παιδικής Λογοτεχνίας 2. Στοιχεία από την πορεία της παιδικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

{σελίδες} { Νου} Διαβάζω για τους άλλους Ένα δίκτυο εθελοντών που δημιουργεί και προσφέρει με τον προφορικό λόγο.

{σελίδες} { Νου} Διαβάζω για τους άλλους Ένα δίκτυο εθελοντών που δημιουργεί και προσφέρει με τον προφορικό λόγο. {σελίδες} ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΙΛΟΥΣ Φύλλο 2ο - Σεπτέμβριος 2015 Διατίθεται δωρεάν Διαβάζω για τους άλλους Ένα δίκτυο εθελοντών που δημιουργεί και προσφέρει με τον προφορικό λόγο. Το δίκτυο "Διαβάζω για τους άλλους",

Διαβάστε περισσότερα

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο».

«Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Το ψηφιακό παραμύθι ως μέσο διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στο Νηπιαγωγείο». Φλώρινα 2012

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Ο Λαγός και η Χελώνα... ταξιδεύουν ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ ΠΗΛΙΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα