Περιεχόμενα. Πρόλογος. Εισαγωγή στη Light Art (ορισμοί και ιστορική αναδρομή) Light Art (καλλιτεχνικός χώρος)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Περιεχόμενα. Πρόλογος. Εισαγωγή στη Light Art (ορισμοί και ιστορική αναδρομή) Light Art (καλλιτεχνικός χώρος)"

Transcript

1

2 Περιεχόμενα Πρόλογος Εισαγωγή στη Light Art (ορισμοί και ιστορική αναδρομή) Light Art (καλλιτεχνικός χώρος) Dan Flavin James Turrell Stephen Antonakos Άλλοι Καλλιτέχνες Light Arch (light art ως αρχιτεκτονικός χώρος) Υπαίθριες εγκαταστάσεις Κτιριακά Κελύφη Περιβλήματα Εσωτερικοί Χώροι Συμπεράσματα Επίλογος Παράρτημα: Light Tech (Η τεχνολογία του φωτός) Πηγές τεχνητού φωτισμού

3 Προγραμματίσιμος φωτισμός και αυτοματισμοί Ψηφιακές απεικονίσεις Ολογραφικές προβολές Διαδραστικά Περιβάλλοντα Ρύπανση Φωτισμού και Βιώσιμος Φωτισμός Βιβλιογραφία

4 Πρόλογος Γεννήθηκα πριν από αιώνες αιώνων, σε έναν Χώρο όπου δεν υπήρχε χώρος, και σε έναν Χρόνο όπου δεν υπήρχε χρόνος. Με έναν περίεργο ωστόσο τρόπο, αισθάνομαι ότι προϋπήρχα της γενέσεως μου. Κι ενώ από τότε όλα έχουν αλλάξει, εγώ αισθάνομαι ότι τίποτε δεν αλλάζει. Η παρουσία μου μετρά το αιώνιο. 1 Η παρουσία του φωτός πάντοτε έμοιαζε πρωταρχική και ανέκαθεν προκαλούσε διαμάχες. Στους μύθους, στην επιστήμη, στα έργα των θνητών, στις θρησκείες. Πολλοί κατά καιρούς διερωτήθηκαν για τη φύση του ενώ άλλοι πάλι έμειναν στον απλό θαυμασμό και στην αποδοχή. Και είναι αναμφισβήτητη αλήθεια ότι το φώς υμνήθηκε όσο τίποτε άλλο από τους καλλιτέχνες. Το φως, φυσικό και τεχνητό, αποτελεί το κύριο μέσο, με το οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Επιπλέον, ορίζει το χώρο, αναδεικνύει τα χρώματα, αποκαλύπτει τις περίπλοκες λεπτομέρειες της υφής και της φόρμας και έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει «δραματικά» την ατμόσφαιρα κάθε εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Στην ιστορία της αρχιτεκτονικής το φυσικό φώς υπήρξε μία από της σημαντικότερες παραμέτρους στην εξέλιξή της. Για εκατοντάδες χρόνια όλα τα κτίρια κατασκευάζονταν κάτω από μία και μοναδική πηγή φωτός, τον ήλιο. Ο διαρκώς μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του φυσικού φωτός, και ως εκ τούτου μη προβλέψιμος, έκανε πολύ δύσκολο τον αποτελεσματικό χειρισμό και έλεγχό του, ως αρχιτεκτονικό μέσο. Ο σχεδιασμός, λοιπόν, του φωτισμού υπήρξε συνειδητή πράξη από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπινου πολιτισμού. 1 Γραμματικάκης, Γιώργος. Η αυτοβιογραφία του φωτός. 7η εκδ. Ηράκλειο: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2007.

5 Καθ όλη τη διάρκεια της αρχιτεκτονικής, το φως χρησιμοποιήθηκε με ποικίλους τρόπους ώστε να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, να δημιουργήσει μυστήριο και θρησκευτική κατάνυξη, να υποβάλει την κατάλληλη ατμόσφαιρα, να ορίσει το χώρο.

6 Εισαγωγή στη Light Art Ο όρος light art (τέχνη του φωτός) αναφέρεται σε έργα τέχνης που χρησιμοποιούν τεχνητό φωτισμό, συνήθως ηλεκτρικό, ως αυτοδύναμο καλλιτεχνικό μέσο ή ως σημαντικό συστατικό του έργου. Η ιδέα αυτή έχει τις ρίζες της στο 18ο αιώνα, όταν ο Γάλλος επιστήμονας Louis Bertrand Castel άρχισε να ενδιαφέρεται για τη σχέση μεταξύ ήχου και χρώματος. Υποστήριζε ότι παράγονται από δονήσεις και έφτιαξε διάφορα «οπτικά αρπίχορδα», κάποια απ τα οποία περιλάμβαναν και χρωματιστά γυαλιά. Διάφοροι καλλιτέχνες στις αρχές του 20ου αιώνα πειραματίστηκαν σε έργα με τεχνητό φωτισμό, όπως ο Moholy Nagy, ωστόσο μόνο από το 1960 και μετά είναι δόκιμο να μιλά κανείς για τη light art ως καλλιτεχνική κίνηση. Κατά τη δεκαετία αυτή, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ γίνονται διάφορες εκθέσεις αφιερωμένες στην τέχνη του φωτός. Συχνά μάλιστα συμπίπτει με άλλα ειδή τέχνης, όπως η Κινητική Τέχνη (Kinetic Art) και η Τέχνη του Ελάχιστου (Minimal Art). Επίσης, κατά τη δεκαετία του 1960 τα λέιζερ και η ολογραφία γίνονται διαθέσιμα στους καλλιτέχνες. Τα λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν χαρακτηριστικά για θεαματικές νυχτερινές προβολές. Πολλοί καλλιτέχνες πειραματίστηκαν και με τα ολογράμματα, ωστόσο στην τέχνη η ολογραφία εκλαμβανόταν περισσότερο ως περιέργεια παρά ως ένα σοβαρό μέσο έκφρασης. Η σημερινή τεχνολογία δίνει στους σύγχρονους καλλιτέχνες πληθώρα δυνατοτήτων και μέσων φωτισμού για πειραματισμό. Ο όρος luminal art ή luminism χρησιμοποιείται συχνά ως εναλλακτική του όρου light art. Ωστόσο, η χρήση του μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αφού αναφέρεται και σε άλλα καλλιτεχνικά κινήματα που έχουν να κάνουν με την τοπιογραφία. Η σύγχρονη τέχνη, απαλλαγμένη από τις συμβάσεις του παρελθόντος, επιδιώκει να καταγράψει ελεύθερα τις δυνατότητες του χώρου και να προβάλλει την εσωτερική ζωή ανθρώπου και κοινωνίας. Κανένα υλικό πλέον δεν είναι απαγορευμένο. Ο Delacroix και οι

7 ιμπρεσιονιστές διεκήρυσσαν ότι το φώς είναι χρώμα. Οι σωλήνες νέον σήμερα είναι και φώς και χρώμα, αλλά επιπλέον συνιστούν ενέργεια στο χώρο. Εκφράζουν ακόμα την τεχνολογική δυνατότητα που ενσωματώνουν τα σύγχρονα έργα τέχνης. Το φώς μας οδηγεί στο αρχέγονο πυρ. Αν σήμερα ο Προμηθέας ξανάκλεβε τη φωτιά, θα την έκρυβε σε ένα σωλήνα νέον. Όπως πάλι αν σήμερα ζωγράφιζε ο Caravaggio, θα εφεύρισκε αυτός τη luminal art. 2 2 Στεφανίδης, Μάνος. Μετα κατασκευή της κιβωτού ή η τέχνη ως αρχαιολογία της τεχνολογίας. Yannis Bouteas. Αθήνα: Ιλεάνα Τούντα, 1990.

8 Light Art

9 Η αρχή της πορείας του τεχνητού φωτός στην τέχνη ξεκινά από τη δεκαετία του 60. Διάφοροι καλλιτέχνες, από τις απαρχές της εμφάνισης των περιβαλλόντων στην τέχνη εισάγουν στα έργα τους αυτό το νέο εικαστικό μέσο. Πρόκειται για ανθρώπους που θέλησαν να αλλάξουν την τέχνη με το άυλο αυτό μέσο. Αν κοιτάξει κανείς την τέχνη των light artists, τόσο της πρώιμης εποχής του κινήματος αυτού, όσο και των σύγχρονων μας, θα παρατηρήσει πως ένας ακόμα κοινός παρονομαστής της τέχνης τους είναι ο αρχιτεκτονικός χώρος. Το φώς άλλοτε διατρέχει σε σωλήνες νέον το χώρο, άλλοτε δημιουργεί αρχιτεκτονικό χώρο και άλλοτε πάλι έρχεται για να τονίσει τα χαρακτηριστικά του. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας νέα μέσα δίδονται στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν ή να περιγράψουν αρχιτεκτονικό χώρο με το τεχνητό φως. Τα όρια μεταξύ τέχνης και αρχιτεκτονικής γίνονται ακόμα πιο ασαφή, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα στον ίδιο το θεατή ή το χρήστη να αλληλεπιδράσει με το έργο.

10 Dan Flavin Πρωτεργάτης της light art και ίσως ο σημαντικότερος εκπρόσωπός της είναι ο Dan Flavin. Ξεκινώντας από τα πλαίσια της Minimal art αλλά ξεχωρίζοντας πολύ γρήγορα με τη διαφορετικότητά του, ο Flavin αναπτύσσει μία καινούρια αντίληψη για την τέχνη. «Η τέχνη διαχέει επιδεικτικά ένα μυστήριο ενώ στην πραγματικότητα είναι η κοινή λογική μιας έντονα πραγματωμένης διακόσμησης. Ο συμβολισμός σταδιακά υποβαθμίζεται και γίνεται ασήμαντος. Ασκούμε πιέσεις προς μία μη τέχνη, μία αίσθηση ψυχολογικά αδιάφορης διακόσμησης.» 3 Ξεκινώντας να δουλεύει το 1963 αποκλειστικά με βιομηχανικούς προκατασκευασμένους σωλήνες φθορισμού, χορογραφεί τα φώτα του ερευνώντας την ιδέα του χώρου παρά της μορφής. Τα έργα του Flavin αρθρώνονται στο χώρο και επινοούνται σε σχέση με ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό πρίσμα. Συχνά, οι εγκαταστάσεις του παίρνουν διαστάσεις μεγάλης κλίμακας, βαθαίνοντας τη σχέση τους με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Πολλές φορές τα έργα του τροποποιούνταν ώστε να αρμόζουν στους εκάστοτε χώρους που εκτίθεντο, διαμορφώνοντας έτσι μια φυσική σχέση με το χώρο. Αργότερα, στο λεξιλόγιό του προσθέτει και τον κυκλικό λαμπτήρα φθορίου. Τα τέσσερα «βασικά» του χρώματα ήταν το ροζ, το κίτρινο, το πράσινο και το γαλάζιο. Αντίθετα από το αναμενόμενο, ο Flavin επιδιώκει και το φυσικό φωτισμό των έργων του από τα ανοίγματα στο χώρο, ούτως ώστε να αναμιγνύονται και να περιπλέκονται τα χρώματα που χρησιμοποιεί, «σεβόμενος την αρχιτεκτονική». Ο ίδιος υποστήριζε ότι τα έργα του ήταν αυτό που ήταν, δηλαδή λαμπτήρες φθορισμού, και τίποτα περισσότερο. «Κοιτώντας κανείς επίμονα για αρκετό χρονικό διάστημα, εφευρίσκει σχέσεις που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Πρόκειται απλά για σωλήνες φθορίου που είναι τοποθετημένοι με επιδεξιότητα σε ένα αρχιτεκτονικό περιβάλλον και δημιουργούν μια 3 Bell, Tiffany., Govan, Michael. Dan Flavin, A retrospective. New York: Dia Art Foundation, 2004.

11 κατάσταση φωτισμού». 4 «Η δική μου πρόταση έχει γίνει κυρίως μια εσωτερική διαδικασία τοποθέτησης λωρίδων από φώς φθορισμού. Έχει λανθασμένα βαπτιστεί ως γλυπτική από ανθρώπους που ξέρουν καλύτερα». 5 Οι σωλήνες που ο Flavin απλά διευθετεί στο χώρο, μπορούν να βρεθούν εύκολα στην αγορά και να αντικατασταθούν, χωρίς να καταλάβει κανείς τη διαφορά. Η ανταπόκριση του Flavin στο περιβάλλον που αλλάζει και η αντίστασή του στη χρονολόγηση καθιστούν τα έργα του υπερβατικά στο χρόνο. Η συνεχής ανακατασκευή των έργων του με την αντικατάσταση των λαμπτήρων συνεπάγεται πως τα αντικείμενα αυτά δεν παίρνουν ποτέ την πατίνα του χρόνου, τη φυσική απόδειξη της γήρανσης. Σώζοντας το φωτισμό φθορισμού από την αιώνια αφάνεια των συστημάτων φωτισμού, των διαφημιστικών βιτρινών και των φωτεινών επιγραφών, ο Flavin μεταμορφώνει και την αντίληψη μας για το φώς στον αρχιτεκτονικό χώρο. 4 Morse, Steve. Dan Flavin: Constructed light. [online, video], 2008, Available from: < tch?v=xjtpaiorjom> [accessed 12/02/2008] 5 Marzona, Daniel. Minimal Art. Koln: Taschen, 2004.

12 James Turrell Ο James Turrell είναι ένας καλλιτέχνης που ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά με το χώρο και το φως και ήταν πρωτοπόρος αυτής της τέχνης. Από τα χρόνια που σπούδαζε ακόμα εντυπωσιάστηκε από τη δύναμη του φωτός και άρχισε να δημιουργεί έργα όχι από χρώμα, μάρμαρο ή πηλό άυλα έργα. Είναι γνωστός για τις εγκαταστάσεις του, στις οποίες χειρίζεται τον τεχνητό φωτισμό με ιδιαίτερο τρόπο. Οι επιφάνειες που ορίζουν τους χώρους δεν υφίστανται σαν υλικά αντικείμενα, αλλά σαν φαινομενικές επιφάνειες που δημιουργούνται από το φως, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι νέον. Τα έργα του συνήθως περικλείουν και τον επισκέπτη, με στόχο να ελέγχουν την αντίληψή του για το φως. Κάποιες από τις εντυπώσεις ψευδαίσθησης που δημιουργούνται έχουν έννοια μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Για παράδειγμα, προβάλλοντας ένα έντονο φως στη γωνία του δωματίου, o Turrell δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός πραγματικού παραθύρου. Πολλοί επισκέπτες πιστεύουν πως το φως που προβάλλεται είναι πραγματικά ένα άνοιγμα στον τοίχο, μέχρι να αγγίξουν την επιφάνεια για να διαπιστώσουν ότι οι προσδοκίες τους ήταν λανθασμένες. Χρησιμοποιεί διαφορετικούς μηχανισμούς για να δημιουργήσει φόρμες στο χώρο με την αξιοποίηση του φωτός. Ένας από αυτούς είναι η προβολή ενός έντονου φωτισμού στις διασταυρώσεις των τοίχων στο χώρο της εγκατάστασης. Δημιουργεί έτσι διάφορες οπτικές ψευδαισθήσεις στον παρατηρητή ο οποίος αναρωτιέται τι είναι αληθινό και τι είναι κατασκεύασμα του δημιουργού. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μοιάζει με χρωματιστή ομίχλη το βλέπεις, νομίζεις πως μπορείς να το ακουμπήσεις, μπορείς ακόμα και να το εισπνεύσεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι εκεί» 6. Ένας άλλος μηχανισμός είναι να «επιβάλλει» στο φως να περνά μέσα από περιορισμένα ανοίγματα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι φωτεινές πηγές πίσω από τα επίπεδα, δημιουργούν 6 Butterfield, Jan. The art of light and space. New York: Abbeville, 1995.

13 φωτισμό που περιβάλλει το επίπεδο επιμηκύνοντας τις τεμνόμενες ακμές του πατώματος και των τοίχων. Σαν αποτέλεσμα, ο τοίχος φαίνεται σαν να επιπλέει στο χώρο, σαν να περιβάλλεται από ένα λαμπερό φωτοστέφανο. Είναι επίσης γνωστός για τις «σήραγγες φως» και τις προβολές που δημιουργούν σχήματα που φαίνεται να έχουν μάζα και βάρος, αν και έχουν δημιουργηθεί μόνο με φως. Η δουλειά του έχει ως στόχο να μιλά στους επισκέπτες χωρίς λόγια, υποτάσσοντας τη ματιά, το σώμα και το μυαλό τους με τη δύναμη του πνευματικού ξυπνήματος. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλω να δημιουργώ μια ατμόσφαιρα που να μπορεί να σταθμιστεί συνειδητά με το μάτι, όπως η σκέψη που έρχεται στο μυαλό σου κοιτάζοντας τη φωτιά σκέψη που δεν μπορεί να αποδοθεί με λόγια». Οι φωτογραφίες μπορούν να δώσουν μόνο μια μικρή ιδέα από τους χώρους που δημιουργούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις. Χρειάζεται κανείς να ζήσει την εμπειρία από κοντά για να τα κατανοήσει. Το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να οριστεί με λέξεις. Ο William Wilson των Los Angeles Times το αποδίδει ως άκαμπτο και μυστηριώδες, σαγηνευτικό και επιβλητικό.

14 Steven Antonakos (Στυλιανός Αντωνάκος) Η παρουσία του Στυλιανού Αντωνάκου τα τελευταία 50 χρόνια είναι αδιάλειπτα αισθητή σε όλο τον κόσμο. Η δουλειά του είναι σταθερά αναγνωρίσιμη για τη «σχισματική» της στάση σε σχέση με τη χρήση του φωτός, ενώ το πρόβλημα που τον απασχολεί είναι ο χώρος, εμπλέκοντας τις σχέσεις του έργου με την αρχιτεκτονική και το θεατή. Στη δεκαετία του 60 αρχίζει να χρησιμοποιεί φωτισμό με νέον, όχι με την ψυχρή και αυστηρή μέθοδο του μινιμαλισμού, αλλά πλάθοντάς το με διαφορετικό τρόπο. Τόσο τα έργα στο εργαστήριό του, όσο και τα έργα του σε δημόσιους χώρους δίνουν έμφαση σε μέρη του οπτικού περιβάλλοντος. Οι γραμμικές μορφές νέον και οι έγχρωμες λάμψεις που αυτά απλώνουν, επαναπροσδιορίζουν τους χώρους μορφολογικά και συναισθηματικά. Ο ίδιος αναφέρει: «Για μένα το νέον, χωρίς να έχει επιθετικό χαρακτήρα, διαθέτει ορισμένες δυνάμεις. Είναι ορατό από μεγάλες αποστάσεις και μπορεί όχι μόνο να χρησιμοποιηθεί γραμμικά αλλά και να έχει λειτουργικότητα μέσα στο χώρο. [ ] Η σκέψη μου ήταν απλώς ότι μπορεί κανείς να πετύχει πολύ περισσότερα με το νέον, χρησιμοποιώντας το με αφηγηματικό τρόπο, παρά με λέξεις και εικόνες, Διαισθανόμουν ότι το φώς θα μπορούσε να αγγίξει τους ανθρώπους με τρόπο αυθεντικό, άμεσο, κινητικό και χωροταξικό» 7. Σταδιακά αρχίζει να φανερώνει το όριο μεταξύ του υλικού και του άυλου, εντείνοντας την υλικότητα των επιφανειών του έργου του. Αυτή η έντονη πνευματικότητα που σχετίζεται από εδώ και έπειτα με τη δουλειά του συνδέεται με αναμνήσεις οικείων προσώπων, των προγόνων του και της καταγωγής του. Το νέον, λοιπόν, από υλικό του αστικού περιβάλλοντος αρχίζει να σηματοδοτεί στον ίδιο τη μυστικιστική φύση του φωτός και το συσχετισμό μεταξύ της ιερότητας της κτίσης και του πνεύματος. 7 Παππά, Σάνια., Παπανικολάου, Μιλτιάδης. Αντωνάκος : έργα για δημόσιους χώρους Θεσσαλονίκη: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, 2000.

15 Οι αναφορές στην «άκτιστο ύλη», στην ενέργεια του Θεού βρίσκονται παντού στη δουλειά του, όπως στα «παρεκκλήσια» και στα «δωμάτια διαλογισμού». Ο Αντωνάκος στο έργο του συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία. Ως καλλιτέχνης με κοσμοπνευματική στάση και συμπεριφορά, αντιλαμβάνεται την τέχνη ως εσωτερική αναγκαιότητα. Άλλοι Καλλιτέχνες Πλήθος άλλων καλλιτεχνών ασχολήθηκαν με την τέχνη του τεχνητού φωτός, εμπλουτίζοντας το εκφραστικό λεξιλόγιο της τέχνης αυτής και δημιουργώντας μια νέα διάσταση για την έννοια του αρχιτεκτονικού χώρου. Η Chryssa, ο Moholy Nagy, ο Bruce Nauman, ο Robert Irwin, ο Douglas Wheeler, άλλοτε τονίζουν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των δημόσιων χώρων και κινήσεων, αναδεικνύοντας τον άυλο χαρακτήρα του φωτός, και άλλοτε εντάσσουν τη ροή του φωτοβόλου αστικού τοπίου στο έργο τους, επισημαίνοντας τη δυναμικότητα του σύγχρονου τρόπου ζωής. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες, ακολουθώντας τα βήματα των μεγάλων δασκάλων τους, έρχονται να συμπληρώσουν το διάλογο τέχνης, αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα νέα τεχνολογικά μέσα. Οι Usman Haque, James Clar, Jason Bruges, Peter Freeman, Chris Levine, είναι μόνο μερικοί από τους σημερινούς καινοτόμους της τέχνης αυτής.

16 Light Arch

17 Υπαίθριες εγκαταστάσεις

18 Iceland 92 Magdalena Jetelová, Ισλανδία, 1992 Γύρω στο 1920 ανακαλύφθηκε η ύπαρξη μιας υποθαλάσσιας αλυσίδας οροσειρών στο βυθό του Ατλαντικού Ωκεανού μήκους 15,000 χιλιόμετρα. Από την άποψη των γεωλόγων, αυτή η αλυσίδα, που ονομάζεται «Ατλαντική Κορυφογραμμή» σχηματίζει μια ευθεία γραμμή στο βάθος του ωκεανού που διαχωρίζει την Αμερικανική ήπειρο από την Ευρωπαϊκή και την Αφρικανική. Είναι μια χάραξη, ακόμα ορατή, που δημιουργήθηκε από τον διαχωρισμό των ηπειρωτικών μαζών εκατομμύρια χρόνια πριν και συνεχίζει να επεκτείνεται. Η Ισλανδία είναι το μόνο σημείο όπου αυτή η υποθαλάσσια αλυσίδα προβάλλει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά από μια μικρή μελέτη της γεωλογίας της Ισλανδίας, η Τσέχα καλλιτέχνης Magdalena Jetelová είχε την ιδέα το 1992 να αναδείξει αυτό το φυσικό και μυθικό φράγμα όριο σε τοπική κλίμακα, χρησιμοποιώντας το φως από μια ακτίνα laser. Αυτή η θεωρητική γραμμή ανάμεσα στις δυο ηπείρους ήταν αρχικά σημειωμένη στο χάρτη της Ισλανδίας μέσω ενός προγράμματος στον υπολογιστή. Διασχίζει το νησί για περισσότερα από 350 χιλιόμετρα. Επειδή οι δυο ηπειρωτικές μάζες είναι ακόμα σε κίνηση, η γραμμή διαχωρισμού παραμένει ακόμα ενεργή. Η ευθεία αυτή μετατοπίστηκε κυριολεκτικά στην επιφάνεια του τοπίου της Ισλανδίας μέσω της φωτεινής γραμμής της ακτίνας laser. Η χάραξη των κινήσεων του εδάφους, η φωτεινή αυτή σχισμή, ακολούθησε γλυπτικά το άγριο, οδοντωτό τοπίο του νησιού. Διαγράφοντας τέλεια τις μορφές των ηφαιστειογενών τοπίων, κάποιες φορές εξαφανιζόταν στις εκπομπές θερμής ομίχλης από το έδαφος. Το φως λοιπόν υλοποίησε αυτό τον αόρατο διαχωρισμό των ηπείρων με έναν ποιητικό τρόπο το σούρουπο. Δυστυχώς μόνο κάποιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες έχουν μείνει σαν μάρτυρες αυτής της μοναδικής εγκατάστασης.

19 Garden of light Keiichi Tahara (γλύπτης), Toyo Ito (αρχιτεκτονας)/ Eniwa, Hokkaido, Japan/ Ιαν Ιούν / Έκταση: 10,000 m2 Σε συνδυασμό με την κατασκευή ενός ζυθοποιείου στο νησί του Hokkaido, η εταιρεία Sapporo ήθελε να δημιουργήσει ένα καλλιτεχνικά σχεδιασμένο περιβάλλον. Για να επιτύχει αυτό, ο «γλύπτης φωτός» Keiichi Tahara, γνωστός για το φωτογραφικό του έργο, συνέλαβε την ιδέα του «Κήπου του φωτός». Ο Keiichi Tahara στο μεγαλύτερο μέρος του γλυπτικού του έργου ασχολείται με τον τεχνητό φωτισμό καθώς για εκείνον «όλα δείχνονται με τελειότητα υπό το τεχνητό φως.» 8 Με τη δημιουργία των κήπων, o Tahara μπήκε σε μια άλλη διάσταση. Εδώ αξιοποίησε όλο το ταλέντο του συνθέτοντας μοναδικά το φυσικό και το τεχνητό φως. Αυτή η περιοχή της Eniwa, έχει πάνω από 1 μέτρο χιόνι τους 6 μήνες του χρόνου. Ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και ψυχρός. Έτσι, ο κήπος πρέπει να εντάσσεται αρμονικά στο χειμωνιάτικο τοπίο αλλά και να γίνεται ένας χώρος χαλάρωσης το καλοκαίρι. Ο καλλιτέχνης οργάνωσε μια ορχήστρα φωτός σε αυτή την απέραντη έκταση. Αυτό είχε διπλό στόχο: να κάνει μια γλυπτική σύνθεση με ήχο και μουσική από την άποψη του φωτός, και να του δώσει μορφή. Για να το πετύχει, τοποθέτησε στο δημόσιο χώρο 66 πρίσματα ανεπεξέργαστου κρυστάλλου ύψους από 1.2 έως 1.7 μέτρων. Αυτοί οι στύλοι οδηγούν το φως που προβάλλεται από προτζέκτορες τοποθετημένους πίσω τους, που είναι εξοπλισμένοι με λάμπες αυξομειωμένου φωτισμού. Στο κέντρο του κήπου τοποθέτησε επίσης 8 δίσκους ειδικού γυαλιού που ονομάζεται Umu, το οποίο έχει την ιδιότητα να αλλάζει την διαφάνεια και την διαπερατότητα ανάλογα με τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Ένας υπολογιστής συνδέει τον φωτιστικό εξοπλισμό στα 66 πρίσματα και τα 8 γυάλινα πιάτα. Μπορούν να εκπέμπονται εως και 12 συχνότητες, συγχρονισμένες με αλλαγές στη 8 Narboni, Roger. Lighting the landscape: art design technologies. Basel: Birkhauser Verlag AG, 2004.

20 μουσική. Η ένταση του φωτός, είναι λοιπόν ρυθμιζόμενη σύμφωνα με το ρυθμό της μουσικής, η οποία παίζεται μόνιμα. Για τον συγγραφέα Natsuki Ikezwa, «Αυτή η σύνθεση των στύλων φωτός προκαλεί ένα πλήθος ανθρώπων να μαζευτούν σε ένα απέραντο λιβάδι ή σε ένα χιονισμένο τοπίο. Παρατηρώντας την απόσταση μεταξύ των στύλων και τον τρόπο με τον οποίο το πλήθος διασκορπίζεται στο χώρο, φαίνεται σαν ο ένας να γνωρίζει την ύπαρξη του άλλου, αλλά χωρίς να πλησιάζει ή να αγγίζει ο έν ας τον άλλο». 9 9 Narboni, Roger. Lighting the landscape: art design technologies. Basel: Birkhauser Verlag AG, 2004.

21 Illuminated Ocean Motoko Ishii / Okinawa, Japan / 1975 Το 1975, στα πλαίσια της έκθεσης Ocean Expo στην Okinawa, η σχεδιαστής Motoko Ishii φώτισε τον ωκεανό εγκαθιστώντας εξοπλισμό κατά μήκος ενός κοραλλένιου ύφαλου, σε βάθος που κυμαινόταν από 4 έως 10 μέτρα και σε μήκος που ξεπερνούσε το 1 χιλιόμετρο. 52 κομμάτια φωτιστικού εξοπλισμού με λάμπες αλογόνου που τοποθετήθηκαν ανά 25 περίπου μέτρα. Αυτός ο υποθαλάσσιος φωτισμός δημιουργούσε ποιητικές αμοιβαδοειδείς φόρμες χωρίς τεχνολογικές υποδηλώσεις. Έτσι, το φράγμα του κοραλλένιου ύφαλου τονίστηκε από το φθορίζον φως και από τη διάθλασή του στους θαλάσσιους μικροοργανισμούς. Παράλληλα με την εικαστική αναπαράσταση, η εγκατάσταση αυτή λειτούργησε και ως μια φωτισμένη χάραξη για τα πλοία και τους ψαράδες. Η πιθανή ανάπτυξη αυτής της φωτιστικής αρχής δοκιμάστηκε και από το σύλλογο ψαράδων της περιοχής, οι οποίοι έκαναν έρευνες για να διαπιστώσουν αν το φως λειτουργεί σαν δέλεαρ για τα ψάρια. Μετά από έξι μήνες μελέτης, αυτός ο υποθαλάσσιος φωτισμός διαπιστώθηκε πως δεν είναι πηγή κανενός προβλήματος και έτσι συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Ο δημοσιογράφος Itsuo Sakane εξηγεί: «Αν ειδωθεί από ένα συγκεκριμένο ύψος, το φως μοιάζει με ένα άψυχο αντικείμενο που επιπλέει. Στην πραγματικότητα είναι ένας φόρος τιμής στις χαμένες ψυχές της Okinawa 10.» Πράγματι, η Okinawa είναι μια περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου του Ειρηνικού Ωκεανού, και με αυτή την εγκατάσταση αυτά τα άμορφα φώτα μέσα στον ωκεανό τιμούν τη θυσία των μαχητών. 10 Narboni, Roger. Lighting the landscape: art design technologies. Basel: Birkhauser Verlag AG, 2004.

22 Βαλτότοπος στο Μπάφαλο SWA Group / Χιούστον, Τέξας / 2008 Ο φωτισμός του Βαλτότοπου στο Μπάφαλο είναι μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος αναμόρφωσης του, για τη βελτίωση της χρήσης του, της αντίληψής του και της προσβασιμότητας του από το κοινό, καθώς το έλος διασχίζει το Χιούστον. Με τις νέες χρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις επεμβάσεις φωτισμού, γίνεται προσπάθεια απόδοσης νέας ταυτότητας σε μια περιοχή εγκαταλελειμμένη και παραμελημένη. Σε πρώτο επίπεδο, φωτιστικά σώματα ειδικά σχεδιασμένα παρέχουν ένα λευκό ίχνος στις δύο πλευρές του έλους. Σε δεύτερο επίπεδο ο φωτισμός ανταποκρίνεται στο άμεσο περιβάλλον, φωτίζοντας σημαντικές επιφάνειες, όπως, τοίχους, κολώνες, περιφερειακούς όγκους, δέντρα, ή τις επιφάνειες κάτω από γέφυρες, παρέχοντας άνεση, ασφάλεια και οπτικό ενδιαφέρον. Σε τρίτο επίπεδο περιλαμβάνεται φωτισμός για ιδιαίτερα γεγονότα και καλλιτεχνικούς χειρισμούς, όπως οι δημόσιες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις. Τα φωτιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αλλάζουν από λευκό σε μπλε αντανακλώντας τις αλλαγές στον κύκλο της σελήνης. Ο κύκλος αυτός των 29 ημερών εκφράζεται με λευκό και μπλε φωτισμό σε όλο τον κεντρικό ιστό της πόλης, με ρυθμό προοδευτικό, ακολουθώντας τον άξονα του έλους, σε διάταξη συμφώνα με τις φάσεις της σελήνης. Στην πρόταση υποδεικνύεται η πηγή της απαιτούμενης ενέργειας να είναι το ίδιο το έλος.

23 Sky Ear & Burble Usman Haque Ο Usman Haque, αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης, σχεδιάζει φυσικά περιβάλλοντα και δημιουργεί το λογισμικό με το οποίο τους δίνει ζωή. Το Sky Ear είναι ένα εύκαμπτο σύννεφο φτιαγμένο από εκατοντάδες μπαλόνια με ήλιο που δεσμεύουν την παράξενη κρυμμένη ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού χώρου. Πάνω του είναι αναρτημένα κινητά τηλέφωνα, έντονα χρωματισμένα LED, και ηλεκτρομαγνητικοί αισθητήρες που εκπέμπουν φωτισμό διαφορετικού χρώματος όταν ενεργοποιηθούν. Το Sky Ear παρουσιάστηκε στην Ελβετία και στο Λονδίνο το Καθώς το σύννεφο με τα μπαλόνια ανέβαινε στον ουρανό πλέοντας, αναβόσβηνε περνώντας από διαφορετικά πεδία ραδιοκυμάτων και μικροκυμάτων. Τα κινητά τηλέφωνα ήταν το εναρκτήριο σημείο για την κατασκευή, καθώς ο Haque ήθελε να δει το πώς αυτά επηρεάζουν την κατάσταση του χώρου που χρησιμοποιούμε, τώρα που είναι πλέον πανταχού παρόντα. Αυτό φανερά προσέλκυσε περισσότερο κόσμο να εμπλακεί με το θέαμα. Καθώς οι επισκέπτες καλούσαν τα κινητά τηλέφωνα στο σύννεφο, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο άλλαζε το χρώμα και την ένταση των μπαλονιών. Πρόκειται για μια καινοτόμα κατασκευή που σπάει τα αντιληπτικά όρια μεταξύ του φυσικού και του οιονεί περιβάλλοντος, ενθαρρύνοντας τον κόσμο να γίνει ενεργός συμμέτοχος στο έργο, βλέποντας έτσι την καθημερινή διάδραση μεταξύ των αόρατων τοπογραφιών και του ηλεκτρομαγνητικού χώρου. Μια παρόμοια κατασκευή του Haque ήταν και το Burble στο Λονδίνο. Εδώ, όμως, η εναλλαγή των χρωμάτων στο σύννεφο από τα μπαλόνια προκαλείται από την κίνηση των θεατών που τα συγκρατούν στο έδαφος. Έτσι, εν μέρει εγκατάσταση, εν μέρει περφόρμανς,

24 το έργο δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να συνεισφέρει σε μια κατασκευή σε επίπεδο αστικής κλίμακας, μόνο για μία νύχτα.

25 White Noise/ White Light Höweler + Yoon, MY Studio / Αθήνα / 2004 Πρόκειται για ένα εφήμερο έργο τοποθετημένο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας, Αποτελούμενο από έναν κάνναβο (50χ50) από οπτικές ίνες και μικρόφωνα, η εγκατάσταση "Λευκός Θόρυβος, Λευκό Φώς" (White noise/ White light) είναι ένα διαδραστικό πεδίο που ανταποκρίνεται στην κίνηση των ανθρώπων εντός του. Η αρχική εντύπωση ενός στατικού, ουδέτερου και διαφανούς πλέγματος από κατακόρυφους δείκτες, διαλύεται από το φωτεινό ακουστικό νυχτερινό πεδίο. Καθώς οι πεζοί εισέρχονται στο πεδίο, η παρουσία και η κίνησή τους ανιχνεύονται από την κάθε μονάδα, η οποία εκπέμπει λευκό φώς από LED και λευκό θόρυβο από τα ηχεία που βρίσκονται κάτω. Αν ανιχνευτεί κίνηση, η ένταση του φωτισμού και του ήχου αυξάνεται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση, η ένταση μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί. Όπως το λευκό φώς δημιουργείται από όλο το χρωματικό φάσμα, έτσι και ο λευκός θόρυβος εμπεριέχει όλες τις συχνότητες εντός του ακουστικού εύρους, σε ίσες ποσότητες. Με φόντο την Ακρόπολη, το αποτέλεσμα έμοιαζε καθηλωτικό.

26 Halo Rossendale, England Πρόκειται για ένα έργο που ανήκει στην καλλιτεχνική σειρά Panopticons στο East Lancashire. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή μιας ομάδας από τοπόσημασύμβολα για τον 21ο αιώνα. Το Halo, δηλαδή, φωτοστέφανο, είναι μια γλυπτική κατασκευή διαμέτρου 18 μέτρων, σχεδιασμένη από το John Kennedy. Είναι το τέταρτο και τελικό Panopticon της σειράς. Είναι μια μεταλλική δικτυωτή κατασκευή που στηρίζεται σε ένα τρίποδο πέντε μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο φωτισμός είναι σχεδιασμένος από το Michael Barham. Εννέα ομόκεντροι δακτύλιοι με καμπυλωμένα πανέλα φωτός φωτίζουν επιδέξια την κατασκευή, καθιστώντας την κεντρικό τοπόσημο. Το έργο τροφοδοτείται με ηλεκτρισμό από έναν ξεχωριστό μικρό αιολικό σταθμό που εντάσσεται οπτικ ά στο υπόλοιπο τοπίο.

27 Κτιριακά Κελύφη Περιβλήματα

28 BIX Matrix realities:united / Graz, Αυστρία Το Kunsthaus στο Graz της Αυστρίας είναι ένα κτίριο βιομορφικής δομής που ενσωματώνει ένα διαδραστικό αρχιτεκτονικό στοιχείο. Κάτω από την ημιδιαφανή ακρυλική όψη του κτιρίου υπάρχει μια ενδιάμεση ηλεκτρονική μεμβράνη πάνω σε ένα δίκτυο που σχηματίζει την εσωτερική κάλυψη. Σχεδιασμένο από τους Βερολινέζους αρχιτέκτονες realities:united (Jan και Tim Edler) πρόκειται για μια μοναδική και ευρηματική χρήση της τεχνολογίας, το BIX (big pixels). Μια ηλεκτρονική όψη 900 τετραγωνικών μέτρων που ενσωματώνει αρχιτεκτονική και τεχνολογία, αποτελεί ένα νέο όργανο παραγωγής τέχνης. «Στα έργα μας συνδυάζουμε την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας για να αναπτύξουμε κεντρικές ιδέες σχεδιασμού, τεχνολογίες και στρατηγικές δράσεις που ενώνουν την υλικότητα του παλαιού με την άυλη πραγματικότητα του σήμερα» αναφέρουν οι realities:united. «Τα οπτικοακουστικά μέσα, η παγκόσμια επικοινωνία, τα δίκτυα πληροφόρησης και τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα απαρτίζουν ένα συνθετικό πέπλο που καλύπτει την εμφάνιση του καθημερινού μας κόσμου. Πρέπει να αναπτύσσουμε υποδείγματα που να μπορούν να ενσωματώνονται πραγματικά στο σχεδιασμό 11». Το BIX στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιεί καμία εξεζητημένη τεχνολογία. 930 κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού των 40watt ενσωματώνονται σε κάθε κομμάτι της πρόσοψης, βασιζόμενοι ανάμεσα στην ακρυλική όψη και την πίσω μεμβράνη. Συνεπώς, η ανάλυση του πλέγματος της όψης είναι πολύ χαμηλή, με μόνο 930 pixel, λευκά ή μαύρα. Δηλαδή, κάθε φωτεινός δακτύλιος λειτουργεί σαν ένα εικονοστίγμα (pixel) ελεγχόμενο από υπολογιστή. Η φωτεινότητα των λαμπτήρων ελέγχεται ξεχωριστά, επιτρέποντας την απεικόνιση εικόνων, ταινιών και animation, μετατρέποντας έτσι την όψη του κτιρίου σε μια οθόνη χαμηλής 11 Castle, Helen. 4Dspace: Interactive Architecture (Architectural Design). London: W iley Academy, 2005.

29 ανάλυσης, ορατή από ικανή απόστασή μέσα από την πόλη. Τη νύχτα η μορφή του κτιρίου χάνεται, αφήνοντας τη μαγεία του φωτός να δράσει. Από πολύ κοντά οι εκπεμπόμενες εικόνες, λόγω της χαμηλής ανάλυσης, φαντάζουν σαν αφηρημένο έργο τέχνης. Όπως αναφέρουν οι realities:united η σχετική αδρότητα και η μονοχρωμία των οπτικών μέσων αποτελεί έναν θετικό περιορισμό, αφού οι νέες τεχνολογίες των μεγάλων οθονών εναλλάσσονται ταχύτατα, και αυτή η λύση προφυλάσσει από συνεχείς αναβαθμίσεις και έξοδα. Εργαλεία λογισμικού αναπτύχθηκαν ως μέρους του έργου. Το BIX Director επιτρέπει το σχεδιασμό προγραμμάτων που προβάλλονται στην όψη, ενώ το BIX Simulator δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δουν το αποτέλεσμα των παραγωγών τους σε προσομοίωση πραγματικού χρόνου. Σαν ένα «συμβιωτικό» κομμάτι της κατασκευής, το BIX δίνει τη δυνατότητα στο Kunsthaus να παρουσιάζει μια διαφάνεια πληροφορίας και περιεχομένου και να αναπτύσσει περαιτέρω μεθόδους δυναμικής επικοινωνίας ανάμεσα σε κτίριο και περιβάλλον, περιεχόμενο και εξωτερική αντίληψη. Έτσι, η αρχιτεκτονική του μπορεί και εκπέμπει καλλιτεχνικές δραστηριότητες μέσα στην πόλη, που γίνονται αντιληπτές όπως το «ρολόι στο καμπαναριό». Το BIX αποτελεί ένα νέο (καλλι)τεχνικό μέσο, υπό τους όρους της κλίμακας, της ανάλυσης, της διαμόρφωσης και της αστικής ένταξης, δίνοντας έτσι νέες δυνατότητες στους καλλιτέχνες. Όπως το οραματίζονται οι δημιουργοί του, το BIX είναι μια διαδραστική επιδερμίδα που προσιδιάζει σε αυτή του χαμαιλέοντα, φέρνοντας κατ αυτό τον τρόπο την τέχνη στο αστικό τοπίο.

30 Ο Πύργος των Ανέμων Toyo Ito & Associates / Yokohama, Kanagawa, Japan / 1986 Ο Πύργος των Ανέμων βρίσκεται σε ένα αστικό κέντρο, σε μια τυπική Ιαπωνική μεγαλούπολη. Παρόλο που σχεδιάστηκε εδώ και πάνω από 20 χρόνια, παραμένει μια καθαρά καινοτομική αρχιτεκτονική μορφή, όπου η χρήση της τεχνολογίας αποκαλύπτει την σύγχρονη τάση της αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα. Το 1987 κέρδισε το βραβείο «Edwin Guth Memorial Award of Excellence» από την America's Illumination Engineering Society. Το έργο δεν είναι μια νέα κατασκευή, αλλά πρόκειται για ανακατασκευή ενός υπάρχοντος μπετονένιου πύργου που είχε κτιστεί τη δεκαετία του 60 και χρησίμευε ως δεξαμενή νερού για το σύστημα κλιματισμού του εμπορικού κέντρου που βρισκόταν ακριβώς από κάτω. Η πρόταση του Toyo Ito ήταν να μετατρέψει αυτή την ανώνυμη κατασκευή σε ένα ισχυρό αστικό τοπόσημο, χρησιμοποιώντας το φως σαν βασικό δομικό στοιχείο. Πρόκειται για έναν ελλειπτικό κύλινδρο από διάτρητο αλουμίνιο ύψους περίπου 21 μέτρων, που τοποθετήθηκε στην πλατεία της αφετηρίας των λεωφορείων στο σταθμό της Yokohama. Η κατασκευή καλύπτεται από μια σειρά ανακλαστικών ελασμάτων. Ο φωτισμός τοποθετείται στο κενό μεταξύ των πανέλων αλουμίνιου και την επιφάνεια του Πύργου. Οι εικόνες που δημιουργούνται διαγράφουν την ποικιλία των μοτίβων και το βαθμό της διαπερατότητας που επιτυγχάνεται από ένα συνδυασμό περισσότερων από 1000 λαμπτήρων, 12 δαχτυλιδιών από νέον και 30 προβολέων, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στο έδαφος και κοιτούν προς τα πάνω, στο εσωτερικό του πύργου. Το σύστημα του φωτισμού ρυθμίζουν δύο υπολογιστές οι οποίοι ορίζουν την ένταση και την κατεύθυνση ποικίλων φωτιστικών πηγών ανάλογα με το φυσικό φωτισμό, τις καιρικές συνθήκες, την ταχύτητα του ανέμου και τον εξωτερικό θόρυβο. Το αποτέλεσμα είναι αληθινά μοναδικό, καθώς τα ανακλαστικά στοιχεία είναι ορατά πέρα από τον όγκο του πύργου με το μονολιθικό του

31 σχήμα. Ο Πύργος είναι θεαματικός τη νύχτα, όταν τα φώτα και τα δαχτυλίδια από νέον τον καθιστούν αρχιτεκτονική φωτός. Η πρόθεση του Toyo Ito ήταν πάνω απ όλα να κρατήσει ζωντανή τη σχέση του κτιρίου με την πόλη, έτσι ώστε το κτίριο να μην «σβήνει», και να συνεχίζει να αντιδρά με το περιβάλλον, ακόμα και στην απουσία του φυσικού φωτός. Ήταν μια καινοτομική ιδέα για την εποχή, σε σχέση με την νέα τάση να αντιμετωπίζεται το φως όχι σαν ένα μερικώς λειτουργικό στοιχείο, αλλά σαν ένα ζωτικό μέρος της αρχιτεκτονικής και του design, ένα εκφραστικό στοιχείο με μεγάλες δυνατότητες. Όταν νυχτώνει, η επιφάνειά του πύργου χάνει πλέον τη μορφή της. Αυτό που φαίνεται είναι ένα δίκτυο που παγιδεύει την αίσθηση της κάθε κίνησης, φιλτράρει όλες τις πληροφορίες που δίνει το περιβάλλον, και τα συνδυάζει έτσι ώστε να παράγει την ύφανση, η οποία είναι και η πραγματικότητα του τόπου. Ο προσανατολισμός και η ταχύτητα του ανέμου όπως και η ένταση του θορύβου που δημιουργεί το κυκλοφοριακό στους γύρω δρόμους, μετατρέπονται σε «ηλεκτρικές παρορμήσεις» για να δημιουργήσουν μια εφήμερη αρχιτεκτονική του φωτός ( architecture of light ). Ο Πύργος είναι ο καθρέπτης των περιστάσεων και έτσι δεν είναι κάτι το απόλυτα υλικό. Δεν είναι ποτέ ο ίδιος, κάτι που τον χαρακτηρίζει ως εφήμερο, που αλλάζει στην ουσία. Ο Ito δημιούργησε ένα έργο τέχνης/αρχιτεκτονικής της απλότητας που απεικονίζει την πολυπλοκότητα και τη φύση της πόλης και των κατοίκων της. Η επιρροή του είναι η μουσική του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με την αντίδραση του ανθρώπου σε αυτήν.

32 Το Στάδιο Rudy Ricciotti / Vitrolles, France / 1995 Το κτίριο, ένα κέντρο πολυμέσων που χτίστηκε για να δώσει ζωή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, είναι ένας μεγάλος γκρι παραλληλεπίπεδος όγκος που στέκει μόνος του στο βραχώδες ερημικό τοπίο. Η απλότητά του είναι αυτό που κάνει την αρχιτεκτονική του τόσο δυνατή. Ο αρχιτέκτονας δεν μπαίνει στον πειρασμό να διακοσμήσει το κτίριο καθεαυτό εκτός από την προσεκτική χρήση του φωτός. Για να δοθεί αυτό το σκούρο χρώμα στην κατασκευή προστέθηκε χρώμα στο τσιμέντο. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκληρό περίβλημα χωρίς ανοίγματα, που δελεάζει τον επισκέπτη να μπει μέσα και να ανακαλύψει το εσωτερικό του. Ο Rudy Ricciotti έχει διακοσμήσει το «κτηνώδες πετράδι» με ένα σωρό από μικρά πορτοκαλί κόκκινα φώτα σαν μια αναφορά στο βωξίτη ο οποίος κυριαρχεί στη γη τριγύρω, ή σαν μια αναφορά στα κόκκινα φώτα των αυτοκινήτων τη νύχτα που περνούν γύρω από το Στάδιο. Αυτό το μινιμαλιστικό λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής του περιλαμβάνει τη χρήση του φωτός ως εξής: πολύ μικρές κόκκινες κηλίδες σε εσοχή επιβεβαιώνουν ότι το Στάδιο είναι ορατό από πολύ μακριά τη νύχτα. Είναι ένα είδος τεράστιου μονόλιθου που ξεχωρίζει μέσα στο τοπίο, ένα ερμητικά σφραγισμένο κτίριο, έτσι ώστε να μη διακρίνεται η λειτουργία του απ έξω.

33 Σιδηροδρομικός Σταθμός Patrick Jouin /Λιλ / 2004 Κατασκευασμένος για τον εορτασμό της εκλογής της Λιλ ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2004, ο σταθμός της είναι ένα φωτοβόλο σύμβολο της πόλης. Ένα φωτεινό διάπυρο ροζ κουτί υποδέχεται τους επισκέπτες της, και επιπλέον εκπέμπει φως σε όλη την πόλη τη νύχτα, παρέχοντας στον αστικό χώρο ένα κομβικό σημείο προσανατολισμού. Παράλληλα, η πρόταση για μια δυναμική ακολουθία φωτισμού κατά τις αφίξεις και αναχωρήσεις των τρένων προσδίδει ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: ένα κύμα από μπλε φώς ακολουθεί την κίνηση των τρένων. Για το έργο αυτό έχουν χρησιμοποιηθεί φίλτρα τριών χρωμάτων (κόκκινο, φούξια και πράσινο) για να καλύψουν τις τεράστιες επιφάνειες των τριών γυάλινων οροφών του σταθμού, δημιουργώντας μια γιορτινή ατμόσφαιρα.

34 Peter Freeman Ο Peter Freeman δημιουργεί φωτεινά γλυπτά και εγκαταστάσεις σαν φόρο τιμής στο φώς, τα οποία αρθρώνουν τον δημόσιο αρχιτεκτονικό χώρο με τρόπο που εκπλήσσει. Όπως ό ίδιος ισχυρίζεται, στόχος του είναι να χρησιμοποιήσει τις αναδυόμενες διαδραστικές τεχνολογίες φωτισμού για να θέσει το δομημένο περιβάλλον σε οπτική ζωντάνια. Deepblue Gallery Oldham, 2002 Πρόκειται για μία εγκατάσ ταση από φωτιστικά σώματα με νέον κατά μήκος του μπαλκονιού της γκαλερί στο Oldham. Ορατά από την περιβάλλουσα ύπαιθρο, τα φώτα βοηθούν στον εντοπισμό του κτιρίου μέσα από το τοπίο με έναν πρωτότυπο τρόπο. Στέλνοντας κανείς ένα μήνυμα από κινητό τηλέφωνο (στο +44(0) Deepblue ), τα φώτα του κτιρίου αναβοσβήνουν σε σήματα Μορς the light loves you. Το ίδιο μήνυμα επιστρέφεται παράλληλα στο τηλέφωνο του αποστολέα. Cloud Oldham Library and lifelong learning centre Oldham UK Το «Σύννεφο» είναι φτιαγμένο από μία σειρά από σωλήνες νέον αναρτημένα σε διαφορετικά ύψη στον εξωτερική όψη της βιβλιοθήκης του Oldham. Κάθε σωλήνας είναι προγραμματισμένος ούτως ώστε να δημιουργούνται διαφορετικές κινήσεις του ηλεκτρικού σύννεφου, και μάλιστα για διαφορετική ακολουθία για κάθε μέρα της εβδομάδας. Με αυτό το έργο ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια σύνθεση που παίζει με τη σχέση του τεχνητού και του φυσικού τοπίου.

35 Patrice Warrener Πρόκειται για καλλιτέχνη που ασχολείται με την Light art και είναι περισσότερο γνωστός για τα χρωμολιθικά πολυχρωματικά συστήματα φωτισμού του. Έχει κάνει περισσότερες από 60 χρωμολιθικές εγκαταστάσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, φωτίζοντας κτίρια σε δώδεκα διαφορετικές χώρες. Το έργο του Warrener έχει επηρεάσει την αύξηση του αριθμού των φεστιβάλ φωτός σε πολλές πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Σπούδασε τεχνικός εκτυπώσεων, αλλά έγινε γνωστός μέσα από τις εκθέσεις του φωτός που οργάνωνε αρχικά, με τον γαλλικό συνεταιρισμό Light Open και στη συνέχεια με τη συνεργασία του με τον πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής Tim Blake, με τον οποίο εισήγαγε τα εφέ με φως laser στα Crystal Machine shows στις αρχές της δεκαετίες του 70. Χρωμολιθική (Chromolithe) είναι ένα παρακλάδι της Light Art που δίνει την εν τύπωση ότι τα κτίρια έχουν βαφτεί με λαμπερά χρώματα. Τέτοιες εγκαταστάσεις έχουν γίνει σε καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες, ιστορικά δημόσια κτίρια, μουσεία σύγχρονης τέχνης, ακόμα και σε τράπεζες. Η διαδικασία της χρωμολιθικής ξεκινά με τη συλλογή δεδομένων, χρησιμοποιώντας έναν ειδικά διαμορφωμένο φωτογραφικό θάλαμο. Μετά από μήνες ενδελεχούς καλλιτεχνικής μελέτης σε υπολογιστές, η εικόνα επανα προβάλλεται στο κτίριο, τυπωμένη πάνω σε φωτογραφικές πλάκες με ειδικούς προτζεκτορες ξένου, τοποθετημένους διακριτικά, ώστε η φωτεινή πηγή να μη φαίνεται.

36 Εσωτερικοί Χώροι

37 Έργο για τον καιρό The Weather Project, Olafur Eliasson / Turbine Hall, Tate Modern, London UK /16 Ωκτ Μαρ Στο «Weather Project», ο Olafur Eliasson ορμώμενος από το «πανταχού παρόν» θέμα του καιρού, εξερευνεί ιδέες για την εμπειρία, τη μεσολάβηση, την αναπαράσταση. Αναπαραστάσεις του ήλιου και του ουρανού κυριαρχούν στην έκταση της μεγάλης αίθουσας. Ολόκληρη η οροφή καλύπτεται από έναν καθρέφτη, που δίνει στους επισκέπτες την σπάνια δυνατότητα να δουν τους εαυτούς τους από τόσο ψηλά. Στο βάθος της αίθουσας μια γιγαντιαία ημικυκλική μορφή, που σχηματίζεται από εκατοντάδες λάμπες μιας συχνότητας, αντικατοπτρίζεται στους καθρέπτες, δίνοντας την εντύπωση ενός γεμάτου ηλίου που δύει. Οι λαμπτήρες μονής συχνότητας, που χρησιμοποιούνται συχνά στο φωτισμό δρόμων, εκπέμπουν φως σε μια μικρή συχνότητα, κάνοντας όλα τα χρώματα εκτός από το κίτρινο και το μαύρο αόρατα, μετατρέποντας την ατμόσφαιρα γύρω σε ένα αχανές τοπίο δύο χρωματικών τόνων. Ένα θολό πέπλο διατρέχει στην ατμόσφαιρα, σαν οι επισκέπτες της αίθουσας να μεταφέρθηκαν ξαφνικά σε ένα ανώνυμο εξωτερικό μέρος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ομίχλη συσσωρεύεται σε θαμπούς συννεφώδεις σχηματισμούς πριν διασκορπιστεί στο χώρο. Οι φωτογραφίες φυσικά δεν μπορούν να αποδώσουν πλήρως τη μοναδική αίσθηση που είχε κάποιος που βρισκόταν μέσα στην αίθουσα. Ο καλλιτέχνης μετέτρεψε το χώρο με λίγο καπνό, φως και καθρέπτες σε κάτι πολύ διαφορετικό από την αρχική του μορφή: σε μια πράξη αρχιτεκτονικής μαγείας.

38 Ada: Το έξυπνο δωμάτιο Η Ada είναι ένα έξυπνο δωμάτιο που σχεδιάστηκε για την ελβετική Expo02. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα πλάσμα που ζεί, συμπεριφέρεται, επικοινωνεί και αισθάνεται. Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό διαδραστικό χώρο που απορροφά πληροφορίες. Ως οργανισμός με τεχνητή νοημοσύνη και έργο σχεδιασμένο με τις τελευταίες έρευνες στην νευροπληροφορική, έχει την ικανότητα να αντιδρά και να επικοινωνεί με τους επισκέπτες του. Μόλις ο επισκέπτης βρεθεί στον κεντρικό χώρο, η Ada τον εντοπίζει και τον αναγνωρίζει χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες όρασης, ακοής και αφής. Ένας δακτύλιος 360 μοιρών από προβολείς LCD της δίνει τη δυνατότητα προηγμένων δυνατοτήτων προβολής, κάτι που της επιτρέπει να εκφράσει τη συμπεριφορική της λειτουργία και να προβάλει συναισθήματα στους επισκέπτες. Μπορεί να αποδώσει τρισδιάστατα αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα εγγράφει εικόνες από «ενδιαφέροντες» επισκέπτες και στη συνέχεια τους προβάλει. Η επιδερμίδα της είναι φτιαγμένη από 360 πλακίδια, καθένα από τα οποία αποτελείται από αισθητήρες πίεσης, σωλήνες νέον και ένα μικροχειριστήριο. Χρησιμοποιώντας αυτή την εκτενή επιφάνεια, η Ada μπορεί να ιχνηλατήσει τους επισκέπτες της, να δοκιμάσει το πώς αντιδρούν στα οπτικά και στα άλλα αισθητήρια ερεθίσματα και να επικοινωνήσει μαζί τους μέσα από διάφορα παιχνίδια. Κατά τόπους δημιουργούνται οπτικά εφέ από τα πλακίδια με το νέον, αποδίδοντας ένα χαμελαιονικό αποτέλεσμα. Ένας δακτύλιος από περιρρέοντα φώτα καθορίζει το συνολικό οπτικό τόνο του χώρου, ενώ εννέα φώτα θέασης με δυνατότητα κύλισης, κλίσης και εστίασης αποτελούν τα «μάτια» της Ada, χωρίς ωστόσο να έχουν κάποια παραστατική μορφή. Η Ada διαθέτει επίσης κάποια φώτα τα οποία τη βοηθούν να δείξει κάποιους επισκέπτες ή κάποια σημεία στο χώρο.

39 FreshH 2 O expo Lars Spuybroek Nox Architects / Zeeland, Ολλανδία / Η «ρευστή αρχιτεκτονική» (liquid architecture) δεν είναι η μίμηση φυσικών ρευστών υλικών στην αρχιτεκτονική. Πρώτα απ όλα είναι μια ρευστοποίηση όλων όσων παραδοσιακά ήταν κρυστάλλινα και συμπαγή στην αρχιτεκτονική. Ένα από τα «ρευστά» έργα της αρχιτεκτονικής είναι το FreshH2O ή αλλιώς γνωστό ως Fresh Water Pavilion. Όχι μόνο το σχήμα του και η χρήση των υλικών, αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον δοκιμάζει να αποδώσει μια συγχώνευση υλικού, λογισμικού και ρευστότητας. Ο σχεδιασμός αυτής της διαδραστικής εγκατάστασης βασίζεται στο ρευστό σύνολο της αρχιτεκτονικής και της πληροφορίας. Η μορφή του είναι αρκετά ιδιαίτερη: κανένα τμήμα του κτιρίου δεν είναι οριζόντιο. Σαν σύλληψη της μορφής, το κτίριο δεν τοποθετήθηκε στο έδαφος, μάλλον αναδύθηκε μέσα από αυτό. Όσον αφορά στο διαδραστικό κομμάτι του κτιρίου, η ενιαία επιφάνεια του εσωτερικού καλύπτεται με διαφορετικές συσκευές με αισθητήρες. Όταν κάποιος περπατά ή ακόμα και τρέχει κατά μήκος του «καλωδιωμένου» κτιρίου, γίνονται προβολές στο έδαφος κάτω από τα πόδια του. Στην πορεία του ανθρώπου ενεργοποιείται μια σειρά από φωτοκύτταρα και ο ίδιος μπαίνει μέσα σε μια προβολή, στην οποία λούζεται με ένα δίκτυο φωτός. Κύματα φωτός τρέχουν στις εσωτερικές επιφάνειες του κτιρίου. Αν τρέξει κανείς πίσω από αυτά τα κύματα, περισσότεροι αισθητήρες ενεργοποιούνται και δημιουργούνται οπτικές φωτεινές παραισθήσεις. Την ίδια στιγμή, ο παλμός του φωτός που διατρέχει το κτίριο, μια γραμμή από μπλε φώτα, γίνεται πιο έντονος ανάλογα με το πλήθος των επισκεπτών που ενεργοποιεί τους αισθητήρες. Το φως ακολουθεί τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά αλλά και όλους μαζί στο σύνολο με ένα hi tech δίχτυ. Αν κάποιος πατήσει πάνω σε έναν αισθητήρα, ελαφροί κυματισμοί δημιουργούνται με αφετηρία το πόδι του και διατρέχουν στην επιφάνεια του κτιρίου.

40 Salt Water Pavilion Kas Oosterhuis Το Saltwater Pavilion είναι ένα κτίριο βυθισμένο κάτω από ένα κύμα μήκους έξι μέτρων πρόκειται ουσιαστικά για έναν υποθαλάσσιο κόσμο. Ένα τμήμα του κτιρίου ονομάζεται Hydra παίρνοντας το όνομά του από το νερό, το οποίο για την ακρίβεια κυλά και στις επιφάνειες του κτιρίου, ακόμα και στο πάτωμα. Πάνω στο υγρό έδαφος, στους υγρούς τοίχους, στο ταβάνι, τα χρώματα και τα φώτα αλλάζουν συνεχώς, αυξομειώνονται δημιουργώντας μια βυθισμένη υποθαλάσσια εμπειρία. Ο ήχος παίζει εδώ ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ταξιδεύει με την ηχώ μέσα στο κτίριο και αλλάζει το χρώμα των επιφανειών αναλόγως. Και εδώ, όπως και στο FreshH 2 O, ο επισκέπτης ακολουθείται από φως αλλά και από ήχο χάρη σε αισθητήρες που υπάρχουν στο εσωτερικό. Μέσα στο κτίσμα υπάρχουν πολύχρωμες οπτικές ίνες και κάθε δύο μέτρα ένα ηχοσύστημα. Όλες οι οπτικές ίνες και τα συστήματα ήχου ελέγχονται από έναν κεντρικό υπολογιστή ώστε να δρουν ανάλογα με τους επισκέπτες, τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες ή ανάλογα με κάποιους ήδη προγραμματισμένους αλγορίθμους, ανάλογα με την περίσταση. Ένα άλλο τμήμα του κτιρίου ονομάζεται Sensorium το οποίο είναι το περισσότερο διαδραστικό κομμάτι της κατασκευής. Στο χώρο αυτό περιβάλλεται κανείς από τεχνητές εικονικές αναπαραστάσεις του νερού. Πέντε καμπύλες γραμμές στο εσωτερικό του, αντιπαραθέτονται στις πέντε αντίστοιχες γραμμές στο εξωτερικό του, στο κέλυφος. Πολύχρωμες οπτικές ίνες σε αυτές τις γραμμές φωτίζουν το Sensorium πίσω από τα πολυκαρβονικά υλικά. Και πάλι το διαδραστικό κομμάτι της κατασκευής ορίζεται από κάποια προγράμματα του υπολογιστή. Η ένταση του φωτός ελέγχεται εδώ από τον «βιορυθμό» του κτιρίου, που αλλάζει σύμφωνα με έναν αλγόριθμο ο οποίος παίρνει σαν δεδομένα τις καιρικές συνθήκες και τη στάθμη του νερού εξωτερικά. Και εδώ υπάρχουν κάποια ηχοσυστήματα που επιτρέπουν στον ήχο να κινείται δυναμικά στον εσωτερικό χώρο.

41 Jason Bruges Σχεδιάζοντας έργα για ένα εύρος από δημόσιους και εμπορικούς χώρους, ο Jason Bruges, με τη διαδραστική αρχιτεκτονική του επαναπροσδιορίζει το ρόλο του αρχιτέκτονα ως δημιουργό περιβαλλόντων που ανταποκρίνονται, δηλαδή μια ταυτότητα πιο κοντά σε αυτή του καλλιτέχνη. Η δουλειά του, συνδυάζει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες, είναι διαφορετική σε εύρος, και περιλαμβάνει διαδραστικά φωτεινά γλυπτά, περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις. Το έργο του υπερβαίνει τα όρια των τεχνολογικών δυνατοτήτων, και επικεντρώνεται σ τη σχέση του περιβάλλοντος με το θεατή. Οι εγκαταστάσεις του είναι «τοποκεντρικές», δηλαδή ο χώρος στον οποίο τοποθετούνται τα έργα του αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τη δημιουργία τους. Ένα χαρακτηριστικό που μοιράζονται τα έργα του είναι η διερεύνηση του δυναμισμού και των εφήμερων ποιοτήτων του φωτός και της διαδραστικότητας. Τα περισσότερα χρησιμοποιούν αυτόφωτα τεχνολογικά μέσα ή φωτεινές προβολές που αντιδρούν δυναμικά μέσω αισθητήρων σε ένα εύρος ερεθισμάτων. Sky Chandelier Ένα έργο του Bruges είναι «Ο ουράνιος πολυέλαιος» (Sky Chandelier), στο ίδρυμα του Gloucestershire Royal Hospital. Σε έναν υπαίθριο χώρο με μία γυάλινη όψη που έχει περιορισμένες οπτικές φυγές, ο Bruges αναρτά μια διάταξη από ακρυλικές ράβδους που μοιάζουν με σταγόνες που τρεμοπαίζουν, για να επαυξήσει τις δυνατότητες του χώρου. Μια αλυσοειδής κατασκευή, που μοιάζει με σύννεφο, ιχνηλατεί με αισθητήρες τις κινήσεις στον ουρανό, τα σχέδια και τους νεφελώδεις σχηματισμούς. Η ψηφιακή εισαγωγή από τις κάμερες αισθητήρες διασπάται σε εικονοστίγματα (pixel), που στη συνέχεια χαρτογραφούνται στην κατασκευή από τις ακρυλικές ράβδους, των οποίων η λάμψη και η

42 ένταση της φωτεινότητας μεταβάλλονται σε πραγματικό χρόνο. Στο έργο αυτό ο Bruges έχει ως ερέθισμα την πανάρχαια συνήθεια του ν α κοιτά κανείς τον ουρανό. Memory Wall Ένα άλλο έργο του Bruges είναι ο «Τοίχος Μνήμης» (Memory Wall), στο χώρο υποδοχής του Puerta America Hotel, στη Μαδρίτη. Ένα φωτεινό ψηφιακό πλέγμα μνήμης ανταποκρίνεται στις κινήσεις στο χώρο. Οι κινήσεις των ατόμων μέσα στο χώρο δρουν σαν καταλύτης για μια περιρρέουσα εικονική προβολή, στην οποία ή κίνηση και η μορφή συλλαμβάνονται, φιλτράρονται και προβάλλονται στις επιφάνειες του τοίχου σε ένα συνεχές βρόχο, με αναμνήσεις μιας ημέρας να στοιβάζονται πάνω τους. Έτσι, το πολύπλευρο πλέγμα από LED αποθηκεύει στρώματα δραστηριοτήτων και αναμνήσεων, οι οποίες συλλαμβάνονται από κρυφές κάμερες αισθητήρες. Ο Bruges χαρακτηρίζει τον τρόπο που αντιδρά ο τοίχος στην δραστηριότητα ως «βιομιμητικό». Τα χρώματα διαρρέουν και αναμειγνύονται στον τοίχο, αφού οι αισθητήρες αντιλαμβάνονται τις κινήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδουν χρώματα στο χώρο από όλη τη χρωματική κλίμακα. Επίσης, η φωτεινή δραστηριότητα αντιγράφει το χρωματικό φάσμα που έχει ο χώρος υποδοχής, δημιουργώντας μία εντύπωση πουαντιγισμού. Η φωτεινή δραστηριότητα διαστρωματώνεται και το όλο έργο αποδίδεται σαν ένα παλίμψηστο σ τον τοίχο. Σε πολλά έργα, όπως αναφέρει ο Bruges, οι αντιδράσεις των φώτων μοιάζουν να είναι χορογραφημένες, επειδή μπορεί κανείς να προδιαγράψει την ανταπόκριση του φωτισμού. Αυτό όμως που δε μπορεί να προβλέψει κανείς, είναι η ανθρώπινη αντίδραση.

43 Συμπεράσματα

44 Η τέχνη του τεχνητού φωτός αποθεώνει τη συμπαιγνία του φωτός με το χώρο. Το χώρο που συντηρεί τις μνήμες του φωτός. Το χώρο που αντλεί δύναμη από το φώς ώστε να υπάρξει. Το φώς που αποτελεί την υπαρξιακή συνιστώσα των πάντων. Το φώς της τέχνης. Το φως της αρχιτεκτονικής. Το φως της Τεχνολογίας Τρεις έννοιες που ενώσαμε στον όρο Light ARTeTECHture. Μια φράση πλασματική και ανύπαρκτη που μας βοηθά ωστόσο να μεταδώσουμε το μήνυμα ότι όλα είν αι ένα. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η light art είναι τόσο δημοφιλής σήμερα. Οι νέοι φωτισμοί είναι τοπο κεντρικοί, χρονο κεντρικοί και δραματικοί, μετατρέποντας κάθε φορά το περιβάλλον σε επεισόδιο. Το φώς αποτελεί ένα καλλιτεχνικό μέσο προσιτό σε όλους, ενώ παράλληλα λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα. Μπορεί να προσφέρει οπτική αισθαντικότητα, να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, να τραβήξει το βλέμμα. Είναι σύμβολο αλλαγής και ελπίδας. Ένα εικαστικό μέσο που γίνεται εύκολα αντιληπτό χωρίς να απαιτεί ιδιαίτερες αναγνώσεις από το θεατή. Για τους λόγους αυτούς το φώς χρησιμοποιείται για να τονίσει ότι μια περιοχή είναι πολύτιμη. Από πρώην βιομηχανικές αποθήκες μέχρι παραθαλάσσια τοπία, ο φωτισμός καθίσταται το πλέον απαραίτητο μέσο για τη διαδικασία της αναγέννησης τους. Επιπλέον, οι επεμβάσεις φωτισμού είναι συχνά προσωρινές και αναστρέψιμες, κάνοντας ευκολότερη την εγκατάστασή τους σε ιστορικές κατασκευές. Τον τελευταίο καιρό διοργανώνονται πολλά φεστιβάλ φωτός, όπως το Switched on London, καθώς και πολλές εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη (Λυών, Φρανκφούρτη, Βερολίνο, Αμβούργο). Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές καινοτομίες, φέρνουν τις ευρωπαϊκές πόλεις πιο κοντά σε μια κοινή στρατηγική σχεδιασμού φωτισμού,

45 σύμφωνη με τις απαιτήσεις για βιώσιμο σχεδιασμό. Η νέα κατεύθυνση στον φωτισμό του δημόσιου χώρου είναι η συνιστώσα της συνεργασίας καλλιτεχνών, σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων και μηχανικών φωτισμού. Μια συλλογική προσπάθεια που φαίνεται να έχει δημιουργήσει ένα νέο είδος «υβριδικού σχεδιαστή καλλιτέχνη φωτός», όπως ο Jason Bruges και ο Chris Levine. Ανατρέχοντας κανείς στους διάφορους τρόπους που επιλέγουν οι εκάστοτε καλλιτέχνες για να οπτικοποιήσουν το άυλο φως, διαισθάνεται εύκολα πως με ένα μόνο εικαστικό μέσο το μήνυμα τους γίνεται άμεσα αντιληπτό. Το μόνο που αλλάζει είναι η τεχνολογία. Άραγε απέχουν πολύ οι χρωματικές κηλίδες που χρησιμοποιεί ο Georges Seurat για να αποϋλοποιήσει με το διαπεραστικό φώς τις σκηνές του από τον πουαντιγισμό του Jason Bruges στο Memory Wall; Απέχουν πολύ οι τεράστιες ψηφίδες από τους στρογγυλούς σωλήνες φθορισμού του Flavin από τα pixels του ΒΙΧ; Απέχει πολύ ο μπλε εικαστικός χώρος του Yves Klein από τους μονοχρωματικούς χώρους του Turrell; Θα μπορούσε κανείς να διαβάσει τις δουλείες των Clar, Wheeler και Antonakos ως μια εξέλιξη του Rothko και του Albers; Το φως για τους καλλιτέχνες δεν είναι τίποτα άλλο από τον μεσάζοντα ανάμεσα στην υλική και στην άυλη ουσία. Με τη χειραγώγηση του φωτός μπορούν να αποδώσουν συναισθήματα, καταστάσεις και έννοιες που δε θα μπορούσαν να αποδοθούν με άλλα μέσα. Το φώς είναι η πνευματοποίηση του σώματος και η ενσάρκωση του πνεύματος. Γεννιέται λοιπόν ένα μεγάλο ερώτημα: Κατά πόσο τελικά είναι απαραίτητη η τέχνη του τεχνητού φωτός; Η απάντηση εν μέρει κρύβεται στο όσο απαραίτητη είναι η τέχνη και εν μέρει στο όσο απαραίτητο είναι το φώς. Συγκεφαλαιώνοντας κανείς τα παραδείγματα που είδαμε μπορεί να αντιληφθεί την αναγκαιότητα αυτή. Η κοινωνία του σήμερα, βασισμένη στην πληροφορία και την αλλαγή, προσπαθεί να μας πείσει πως το φώς είναι το μόνο που υπερβαίνει τις ταχύτητες του

"Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης)

Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου. (Οδυσσέας Ελύτης) "Στην αρχή το φως και η πρώτη ώρα που τα χείλη ακόμα στον πηλό δοκιμάζουν τα πράγματα του κόσμου." (Οδυσσέας Ελύτης) Το σύμπαν δεν υπήρχε από πάντα. Γεννήθηκε κάποτε στο παρελθόν. Τη στιγμή της γέννησης

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και

Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Κεφάλαιο 6 ο : Φύση και Διάδοση του Φωτός Φυσική Γ Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Η εξέλιξη ξ των αντιλήψεων για την όραση Ορισμένοι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι ερμήνευαν την

Διαβάστε περισσότερα

min i mal ism sculptures & light sculptures

min i mal ism sculptures & light sculptures ΟΡΕΣΤΗΣ ΧΑΡΟΣ min i mal ism sculptures & light sculptures ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ Dan Flavin James Turrell Stephen Antonakos Robert Irwin Donald Judd Richard Serra Dan Flavin 1933-1996. Robert Irwin 1928- James Turrell

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα

ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ. Story 2. ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Ι CTRL+ESC+SKG ΛΟΥΤΡΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Story 2 ΟΜΑΔΑ 14 Σιδέρη Κωνσταντίνα Γρυπονησιώτου Μαρία Γρηγοριάδου Άννα ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟ Κτίριο του 1440 στην Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

«Το χρώμα είναι το πλήκτρο. Το μάτι είναι το σφυρί. Η ψυχή είναι το πιάνο με τις πολλές χορδές»

«Το χρώμα είναι το πλήκτρο. Το μάτι είναι το σφυρί. Η ψυχή είναι το πιάνο με τις πολλές χορδές» ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ «Το χρώμα είναι το πλήκτρο. Το μάτι είναι το σφυρί. Η ψυχή είναι το πιάνο με τις πολλές χορδές» W. kandinsky Το χρώμα είναι αναπόσπαστα δεμένο με ότι βλέπουμε γύρω μας. Από τον γύρω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ

ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΣ 1 ΦΩΣ Στο μικρόκοσμο θεωρούμε ότι το φως έχει δυο μορφές. Άλλοτε το αντιμετωπίζουμε με τη μορφή σωματιδίων που ονομάζουμε φωτόνια. Τα φωτόνια δεν έχουν μάζα αλλά μόνον ενέργεια. Άλλοτε πάλι αντιμετωπίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

IMAX. Η πιο Μεγαλειώδης Κινηματογραφική Εμπειρία στον Πλανήτη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φτάνει και στη Χώρα μας.

IMAX. Η πιο Μεγαλειώδης Κινηματογραφική Εμπειρία στον Πλανήτη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ φτάνει και στη Χώρα μας. Σου είπαμε ότι η ζωή σου θα αλλάξει για πάντα, κι αναρωτιόσουν τι εννοούμε. Σου είπαμε ότι ο Κινηματογράφος στην Ελλάδα αλλάζει για πάντα, κι αναρωτιόσουν αν σοβαρολογούμε. Η ζωή σου θα αλλάξει για πάντα.

Διαβάστε περισσότερα

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός

H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ. Σήμανση και φωτισμός H παραγωγή μιας έκθεσης ΙΙ Σήμανση και φωτισμός Σήμανση Βρίσκοντας τον δρόμο μας: Πρόσβαση (διανοητική και φυσική) σε μουσεία και εκθεσιακούς χώρους Σκοποί, χαρακτηριστικά της σήμανσης Ύφος και ταυτότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Γ.Π. Γ Λυκείου / Το Φως 1. Η υπεριώδης ακτινοβολία : a) δεν προκαλεί αμαύρωση της φωτογραφικής πλάκας. b) είναι ορατή. c) χρησιμοποιείται για την αποστείρωση ιατρικών εργαλείων. d) έχει μήκος κύματος

Διαβάστε περισσότερα

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6).

Στα 1849 ο Sir David Brewster περιγράφει τη μακροσκοπική μηχανή λήψης και παράγονται οι πρώτες στερεοσκοπικές φωτογραφίες (εικ. 5,6). ΣΤΕΡΕΟΣΚΟΠΙΑ Η στερεοσκοπία είναι μια τεχνική που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του βάθους σε μια εικόνα. Στηρίζεται στο ότι η τρισδιάστατη φυσική όραση πραγματοποιείται διότι κάθε μάτι βλέπει το ίδιο αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη

ΌΡΑΣΗ. Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη ΌΡΑΣΗ Εργασία Β Τετράμηνου Τεχνολογία Επικοινωνιών Μαρία Κόντη Τι ονομάζουμε όραση; Ονομάζεται μία από τις πέντε αισθήσεις Όργανο αντίληψης είναι τα μάτια Αντικείμενο αντίληψης είναι το φως Θεωρείται η

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ

Εσωτερικός φωτισµός κτιρίων σε σχέση µε τη χρήση ΓΡΑΦΕΙΑ Στεφανία Κέτση Ο αρχιτεκτονικός φωτισµός προκύπτει από τις χρήσεις για την οποία προσδιορίζεται ο χώρος και είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία των χώρων του κτιρίου. Ο διακοσµητικός φωτισµός δεν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum 1 Transparent LCD showcase Διάφανη LCD βιτρίνα Η LCD βιτρίνα είναι ένας πολύπλευρος και ελκυστικός τρόπος για να διαφημίσετε την επιχείρησή σας ή κάποιο προϊόν.

Διαβάστε περισσότερα

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum

Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Διαδραστικά Συστήματα Προβολής Conceptum Interactive floor system - Διαδραστικό σύστημα δαπέδου Το διαδραστικό σύστημα προβολής δαπέδου είναι μια ολοκληρωμένη λύση με υλικό και λογισμικό, το οποίο μετατρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων

Δημιουργία μοντέλου αισθητικών κριτηρίων για αποτελεσματικό οπτικό σχεδιασμό εκπαιδευτικών ιστότοπων 8 ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» Σύρος, 26-28 Ιουνίου 2015 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,

Διαβάστε περισσότερα

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν;

TFT TV. Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; TFT TV Τι είναι οι TFT και πως λειτουργούν; Η ετυμολογία του όρου TFT (Thin Film Transistor ή τρανζίστορ λεπτού φιλμ) μας παραπέμπει στο δομικό στοιχείο ελέγχου της οθόνης, που είναι το τρανζίστορ. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές

Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές Φασματοσκοπία για μικρούς μαθητές (και όχι μόνο) Από τον ουρανό στη Γη Σε όλους μας έχει τύχει να θαυμάσουμε ύστερα από μια βροχή το ουράνιο τόξο με τα χρώματά του στον ουρανό, ενώ πολλοί από εμάς έχουν

Διαβάστε περισσότερα

THE JEWISH MUSEUM BERLIN

THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤ0ΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Γ.ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ THE JEWISH MUSEUM BERLIN ΈΝΑ FILM ΤΩΝ: STAN NEUMANN KAI RICHARD COPANS

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος. Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος

Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος. Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος Οπτική Επικοινωνία & εμπορικός χώρος Οργανώνοντας μια στρατηγική για την προώθηση του προϊόντος Οπτική επικοινωνία Η καλλιτεχνική επίδειξη εμπορεύματος και θεατρικών στοιχείων με στόχο την οργάνωση σκηνογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή

Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Γ Αρχιτεκτονική σχεδίαση με ηλεκτρονικό υπολογιστή Η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο τεχνικό σχέδιο, και ιδιαίτερα στο αρχιτεκτονικό, αποτελεί πλέον μία πραγματικότητα σε διαρκή εξέλιξη, που επηρεάζει

Διαβάστε περισσότερα

οι έξυπνες χωροσυνθέσεις

οι έξυπνες χωροσυνθέσεις οι έξυπνες χωροσυνθέσεις κ α ι ν ο τ ο µ ί α Τα έξυπνα συστήµατα φαίνονται από τα υλικά τους. Μέταλλο και ανθεκτικό διαφανές πολυκαρβονικό είναι ο συνδυασµός που εγγυάται µεγάλη διάρκεια ζωής! Ακόµα σύνδεσµοι,

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32)

Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Γνωστική Ψυχολογία Ι (ΨΧ32) Διάλεξη 6 Μηχανισμοί επεξεργασίας οπτικού σήματος Οι άλλες αισθήσεις Πέτρος Ρούσσος Η αντιληπτική πλάνη του πλέγματος Hermann 1 Πλάγια αναστολή Η πλάγια αναστολή (lateral inhibition)

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού

ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ. Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Εγχειρίδιο του εκπαιδευτικού Περιεχόμενα ΣΤΟΧΟΙ 3 ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΑΠΣ) 3 ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ 3 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 4 Α ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Β ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Γ

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED.

Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Συνεργάτες μας είναι Γερμανικές Εταιρείες - Κατασκευαστές επαγγελματικού φωτισμού LED. Τα προϊόντα που διαθέτουμε αναπτύσσονται σύμφωνα με τις ανάγκες των πελατών μας και βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ηγέτες

Διαβάστε περισσότερα

Ζωγραφική Γλυπτική Χαρακτική Διακοσμητική

Ζωγραφική Γλυπτική Χαρακτική Διακοσμητική 7/2/2008 ΕΙΣΟΔΟΣ Λεύκες στη Μεσσήνη (1960) Τάκης Κατσουλίδης (1933 - ) Φανή (1949) Γιάννης Μόραλης (1916 - ) Σινιάλα (1974-1988) Τάκις (1925 - ) Αρσανάς (1980-1990) Φώτης Ζαχαρίου (1909 - ) Ζωγραφική Γλυπτική

Διαβάστε περισσότερα

F LIGHT II TUNNELS 2014

F LIGHT II TUNNELS 2014 F LIGHT TUNNELS 2014 II ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να παρέχουμε φυσικό φως, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν την εγκατάσταση κάθετων παραθύρων ή παραθύρων στέγης μία αποτελεσματική λύση είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού είναι η παρουσίαση της ανάλυσης της ιδέας σας 1. Έχετε εργαστεί στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design

WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design WEB DESIGN Ο σχεδιασμός στο Web Design ΠΑΤΣΙΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Web Design Είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία δικτυακών τόπων. Περιλαμβάνει : την αρχιτεκτονική πληροφοριών, τη διεπαφή χρήστη και την πλοήγηση.

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου

Φυσική των οφθαλμών και της όρασης. Κική Θεοδώρου Φυσική των οφθαλμών και της όρασης Κική Θεοδώρου Περιεχόμενα Στοιχεία Γεωμετρικής Οπτικής Ανατομία του Οφθαλμού Αμφιβληστροειδής Ο ανιχνευτής φωτός του οφθαλμού Το κατώφλι της όρασης Φαινόμενα περίθλασης

Διαβάστε περισσότερα

Οφθαλμαπάτες (Optical illusions)

Οφθαλμαπάτες (Optical illusions) Οφθαλμαπάτες (Optical illusions) Το φαινόμενο της οφθαλμαπάτης συνίσταται στο ότι εσφαλμένα αντιλαμβανόμαστε κάτι διαφορετικό, απ αυτό που βλέπουν τα μάτια μας, ή δυσκολευόμαστε να έχουμε μια σαφή σντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΜΕΤΡΟ. Κατηγορία: Έξυπνος Δημόσιος Φωτισμός. Γενική περιγραφή

ΦΩΤΟΜΕΤΡΟ. Κατηγορία: Έξυπνος Δημόσιος Φωτισμός. Γενική περιγραφή ΦΩΤΟΜΕΤΡΟ Κατηγορία: Έξυπνος Δημόσιος Φωτισμός Γενική περιγραφή Το «Φωτόμετρο» είναι μία φωτιστική μονάδα αστικού χώρου. Παρέχει στο χρήστη τη δυνατότητα να διαμορφώσει το χρώμα της φωτιστικής πηγής σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ http://www.samsung.com/gr/article/revealing-the-secrets-of-taking-night-time-photos Παρουσίαση: Θάνος Παπαδημητρίου Η νυχτερινή φωτογραφία είναι πραγματικά γοητευτική. Τα υπέροχα

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. TONIKOTHTA Η τονικότητα αναφέρεται στον βαθμό φωτεινότητας κάθε χρώματος που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης κατά τη σύνθεση του έργου του. Ακόμη και σε μία ασπρόμαυρη

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας

Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Επεξεργασία Χαρτογραφικής Εικόνας Διδάσκων: Αναγνωστόπουλος Χρήστος Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνα Χρωματικά μοντέλα: Munsell, HSB/HSV, CIE-LAB Κώδικες μετρήσεων αντικειμένων σε εικόνες Η βασική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ «Β ΘΕΜΑΤΑ ΦΩΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 04-05 ΠΟΡΕΙΑ ΑΚΤΙΝΑΣ. Β. Στο διπλανό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ α) Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Ρουμπάνη β) Μαρία Πανακάκη «Το τοπίο είναι αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, που χαρακτηρίζονται με χρώματα, σε διάφορες πλάκες, οριζόντιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων. Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Σχεδιάζοντας μια έκθεση ΙΙ Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των

Εισαγωγή στο Χρώμα. Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των Στέλιος Μιχαήλ Ε.Ε.Κ.Κ. 8 Δεκεμβρίου 2010 Εισαγωγή στο Χρώμα Εισαγωγή στο χρώμα και την ανάπτυξη της συνθετικής λειτουργίας των χρωμάτων. Το φως ως στοιχείο που ειδικεύει και τροποποιεί το χρώμα. Θα μιλήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ο ΕΚΦΕ (Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ) Δ Δ/ΝΣΗΣ Δ. Ε. ΑΘΗΝΑΣ 1 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΥΝΕΧΩΝ ΦΑΣΜΑΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΗΣ & ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΤΕΡΕΟΥ Α. ΣΤΟΧΟΙ Η παραγωγή λευκού φωτός με τη χρήση λαμπτήρα πυράκτωσης. Η χρήση πηγών φωτός διαφορετικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και Κινηματογράφος

Τηλεόραση και Κινηματογράφος Τηλεόραση και Κινηματογράφος Περιεχόμενα Ορισμός Ιστορική εξέλιξη Τρόπος λειτουργίας Οι τρεις διστάσεις στις οθόνες μας Τεχνολογία DOLBY ATMOS Βιβλιογραφία Περιεχόμενα Ορισμός Ιστορική εξέλιξη Τρόπος λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Κ. Χαλκιά, Α. Τσαγκογέωργα Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών

Κ. Χαλκιά, Α. Τσαγκογέωργα Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Το διαδίκτυο ως ένα ερευνητικό πεδίο διερεύνησης των δυνατοτήτων και των ορίων των οπτικών αναπαραστάσεων των επιστημονικών εννοιών: Η περίπτωση του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος Κ. Χαλκιά, Α. Τσαγκογέωργα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ. 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΑΕΡΟΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ 1. Εξέδρες για αεροφωτογράφηση Από τη στιγμή που άνθρωπος ανακάλυψε τη σπουδαιότητα της αεροφωτογραφίας, άρχισε να αναζητά τρόπους και μέσα που θα του επέτρεπαν

Διαβάστε περισσότερα

Ραδιομετρία. Φωτομετρία

Ραδιομετρία. Φωτομετρία Ραδιομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης ΗΜ ακτινοβολίας σε διάφορα σώματα Φωτομετρία Μελετά και μετρά την εκπομπή, τη μεταφορά και τα αποτελέσματα της πρόσπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Θέμα/τίτλος: Η δική μου πολιτεία-διάσημα Κτίρια Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε 2 Διάρκεια: 7Χ80 λεπτά Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλούν εμπειρίες, εκφράζουν συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ο κινηματογράφος ή αλλιώς σινεμά αποτελεί σήμερα την αποκαλούμενη και έβδομη τέχνη, δίπλα στη γλυπτική, τη ζωγραφική, το χορό, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη λογοτεχνία. Αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός

ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ ) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Φυσική ΣΤ τάξης Ι Ενότητα «ΦΩΣ» 1 ΦΕ2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ (σελ. 143 146) ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ: ανάλυση του φωτός, σύνθεση του φωτός Ι ΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: -Να διαπιστώσουµε πειραµατικά την ανάλυση του λευκού φωτός σε φως

Διαβάστε περισσότερα

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Α φ ά σ η. Φύλλα Εργασίας Α Φάσης. Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Φύλλα Εργασίας Α Φάσης 33ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου Α φάση: Εμείς και η γειτονιά μας 61 Δραστηριότητα 1: Η γειτονιά μας! Αξιοποιήστε τις αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, για να αποτυπώσετε την

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive. Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιμένης Κυριάκος Καθηγητής Τεχνολογίας Υπ/ντής 3 ου ΓΕΛ Κερατσινίου perimeniskiriakos@windowslive.com Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού Στηρίζει τους μαθητές στην αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ)

ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ (ΘΕΩΡΙΑ) ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ & ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : ΝΤΙΝΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (MSC) Καθηγητής Εφαρμογών ΚΑΡΔΙΤΣΑ 2013 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΟΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές Πληροφορικής

Εφαρμογές Πληροφορικής Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφάλαιο 11 Πολυμέσα ΜΕΡΟΣ Α 1. Υπερκείμενο Ποιός είναι ο κόμβος, ποιός ο σύνδεσμος και ποιά η θερμή λέξη; 1 2. Υπερμέσα Χαρακτηριστικά Κόμβος (Node) Αποτελεί τη βάση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Dusk ανθρακί LED Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED Αιχμαλωτίστε την ενέργεια του ήλιου με το επιτοίχιο φωτιστικό Philips mygarden Dusk. Ο ηλιακός συλλέκτης υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα

Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Κεφάλαιο 4 ο Ο Προσωπικός Υπολογιστής Μάθημα 4.10: Οπτικά Αποθηκευτικά Μέσα Όταν ολοκληρώσεις το κεφάλαιο θα μπορείς: Να εξηγείς τις αρχές λειτουργίας των οπτικών αποθηκευτικών μέσων. Να περιγράφεις τον

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 7. ΧΡΟΝΟΣ - ΚΙΝΗΣΗ Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν αντιμετώπιζαν με πολλά εφευρήματα τη στατικότητα των μέσων τους στην αναπαράσταση του πραγματικού κόσμου. Ο χρόνος και η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014

Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Ο Μ Α Δ Α Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Η Σ Α Γ Ω Γ Η Σ Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ 2014 Σ Υ Ν Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Ε Σ Ε Ι Κ Α Σ Τ Ι Κ Ε Σ Δ Ρ Α Σ Ε Ι Σ Σύντομη Περιγραφή Ενότητας Η ενότητα φέρει τον τίτλο «Εγώ, εσύ, εμείς Συνεργατικές

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων

Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Παρακάτω παρατίθενται μια σειρά θεμάτων διδακτικών στόχων που θα μπορούμε κάποιος εκπαιδευτικός να θέση για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Επιλέξτε έναν από αυτούς τους στόχους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει:

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: 1. Να πειραματιστεί σχετικά με το σχηματισμό σκιάς όταν ένα αντικείμενο διακόπτει τη διαδρομή του φωτός. 2. Να παρατηρήσει ότι το σχήμα της σκιάς που

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1

Εικόνα. Τεχνολογία Πολυμέσων και Πολυμεσικές Επικοινωνίες 05-1 Εικόνα Εισαγωγή Ψηφιακή αναπαράσταση Κωδικοποίηση των χρωμάτων Συσκευές εισόδου και εξόδου Βάθος χρώματος και ανάλυση Συμβολική αναπαράσταση Μετάδοση εικόνας Σύνθεση εικόνας Ανάλυση εικόνας Τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΕΛΕΝΗ ΜΑΙΣΤΡΟΥ 1 Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ. Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ. Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2019 Κανονική κατηγορία Λυκείου ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΞΥΠΝΟ ΔΙΚΤΥΟ Έκδοση: 11ης Δεκεμβρίου Προσαρμογή στα Ελληνικά: Κλαδογένης Δημήτριος & Δανελλάκης Δημήτριος WRO International

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 4. ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΑΣΗ Στις πολύπλοκες συνθέσεις πολλά διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούνται για την ιεράρχηση της σειράς παρατήρησης από τον θεατή. Ο καλλιτέχνης

Διαβάστε περισσότερα

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως

Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως PHILIPS mygarden Φωτιστικό τοίχου Stratosphere ανθρακί LED Απολαύστε έναν όμορφο κήπο με φως Η απλίκα Philips Stratosphere LED για εξωτερικούς χώρους, σε γκρι-ανθρακί χρώμα, είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό

ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ. 7.1 Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 7. Τι είναι το ταλαντούμενο ηλεκτρικό δίπολο; Πως παράγεται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα; 7.2 Ποιες εξισώσεις περιγράφουν την ένταση του ηλεκτρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W-25 W E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση

Κυματική οπτική. Συμβολή Περίθλαση Πόλωση Κυματική οπτική Η κυματική οπτική ασχολείται με τη μελέτη φαινομένων τα οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε επαρκώς με τις αρχές της γεωμετρικής οπτικής. Στα φαινόμενα αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: Συμβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ _ Σχεδιασμός φωτισμού ενός αντικειμένου ή σύνθεσης στο χώρο

ΕΡΓΑΣΙΑ _ Σχεδιασμός φωτισμού ενός αντικειμένου ή σύνθεσης στο χώρο ΕΡΓΑΣΙΑ _ Σχεδιασμός φωτισμού ενός αντικειμένου ή σύνθεσης στο χώρο ΘΕΜΑ _ Γραφείο σε εργασιακό χώρο _ Γραφείο Τελετών ΤΙΤΛΟΣ _ LAST MUST ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ γραφείο συναντήσεων _ συνεργασιών _ παροχή υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού

Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Ζώντας στο φως! Σύστημα Φυσικού Φωτισμού Green roo fing Θόλος Κάτοπτρο Στεγάνωση Σωλήνας μεταφοράς και αντανάκλασης Απόληξη 2 Φωτοσωλήνες Νέα τεχνολογία φυσικού φωτισμού Η χρήση φωτοσωλήνων για την επίλυση

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Luster 4 W (25 W) E27 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED

Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED PHILIPS mygarden Φανοστάτης/στύλος Dusk ανθρακί LED Μετατρέψτε το φως του ήλιου σε φωτισμό LED Αιχμαλωτίστε την ενέργεια του ήλιου με το στύλο φωτισμού Philips mygarden Dusk. Ο ηλιακός συλλέκτης υψηλής

Διαβάστε περισσότερα

Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου

Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου 14 ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΦ 29 Μαρτίου-1 Απριλίου 2012 Καμένα Βούρλα 1 Αιχμαλωτίζοντας το νου και τη καρδιά κατά τη διδασκαλία του ουράνιου τόξου Εισαγωγή Ηλίας Καλογήρου, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηλείας Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα υλικά που χρειάζονται για το ελεύθερο σχέδιο και τον τρόπο που θα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ ΖΗΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΟΥΜΠΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΡΙΓΚΑΣ ΝΙΚΟΣ Φυσικά φαινόμενα και τεχνολογία Το λευκό φως Το ουράνιο τόξο Το πολικό σέλας Το χρώμα του ουρανού Το ηλιοβασίλεμα Οι επιγραφές ΝΕΟΝ Το χρώμα στους υπολογιστές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Ι ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ-2 Υ: ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΥΠEΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης Τομέας Υλικών, Διεργασιών και

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας.

Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. Ο25 Φωτογραφική μηχανή - Αρχή λειτουργίας. 1 Σκοπός Στην άσκηση αυτή γίνεται μία παρουσίαση των βασικών στοιχείων της φωτογραφικής μηχανής (φακός φωτοφράκτης - διάφραγμα αισθητήρας) καθώς και μία σύντομη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού

ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ. Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού ΟΠΤΙΚΗ ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Φως... Φωτομετρικά μεγέθη - μονάδες Νόμοι Φωτισμού Ηλεκτρομαγνητικά κύματα - Φως Θα διερευνήσουμε: 1. Τί είναι το φως; 2. Πως παράγεται; 3. Χαρακτηριστικά ιδιότητες Γεωμετρική οπτική:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΦΩΣ Α] Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Τι είναι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα Πρόκειται για μια σύνθεση που μπορεί να περιγραφεί με όρους ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου. Πράγματι τα διανύσματα

Διαβάστε περισσότερα

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός

Φύση του φωτός. Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο. μήκος κύματος φωτός. συχνότητα φωτός Γεωμετρική Οπτική Φύση του φωτός Θεωρούμε ότι το φως έχει διττή φύση: ΚΥΜΑΤΙΚΗ Βασική ιδέα Το φως είναι μια Η/Μ διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο Βασική Εξίσωση Φαινόμενα που εξηγεί καλύτερα (κύμα) μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης

Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Β2.6 Άλλες Περιφερειακές Συσκευές και Κάρτες Επέκτασης Τι θα μάθουμε σήμερα: Να αναγνωρίζουμε και να ονομάζουμε άλλες περιφερειακές συσκευές και κάρτες επέκτασης Να εντοπίζουμε τα κύρια χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης

m pi-*. κείμενο: Τόνια Κατερίνη, Μαρία Καζολέα, αρχιτέκτονες μηχανικοί φωτογράφηση: Αθηνά Καζολέα, Πάτροκλος Στελλάκης m pi-*. To Πόρτο Ράφτη μετατρέπεται σταθερά σε τόπο μόνιμηξ διαμονιη αλλά ταυτόχρονα παραμένει ένα από τα γοητευτικότερα δείγματα του Αττικού τοπίου. Η παρέμβαση σε αυτό το τοπίο θέτει κατ' αρχήν πολλά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Διακοσμητικής. Οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε θα πρέπει να είναι άρτια κατασκευασμένο.

Εργαστήριο Διακοσμητικής. Οτιδήποτε αποφασίσετε να κάνετε θα πρέπει να είναι άρτια κατασκευασμένο. Εργαστήριο Διακοσμητικής Διδάσκων: e-mail: Φίλιππος Καλαμάρας fil.kal@gmail.com Κατά την διάρκεια του εξαμήνου καλείστε να υλοποιήσετε 2 από τα παρακάτω projects. Μπορείτε να παρουσιάσετε εργασίες που

Διαβάστε περισσότερα

þÿÿ L e C o r b u s i e r, ¼¹± Å Á ÁÁ þÿ±¹ã Ĺº À Ã Ä Å ÇÁ ÃĹº Í

þÿÿ L e C o r b u s i e r, ¼¹± Å Á ÁÁ þÿ±¹ã Ĺº À Ã Ä Å ÇÁ ÃĹº Í Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Architecture, Land and Environmental Sciences http://hephaestus.nup.ac.cy Informative material 2007 þÿÿ L e C o r b u s i e r, ¼¹± Å Á ÁÁ þÿ±¹ã Ĺº À

Διαβάστε περισσότερα

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας

Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας PHILIPS LED Κερί 4 W (25 W) E14 Ζεστό λευκό Χωρίς ρύθμιση έντασης Φως που είναι ευχάριστο για τα μάτια σας Η κακή ποιότητα φωτός μπορεί να προκαλέσει κόπωση στα μάτια. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φωτίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ. 3ο Γ/σιο Τρικάλων ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Μαυρομμάτη Ειρήνη - ΠΕ0401 3ο Γ/σιο Τρικάλων Σχολικό Έτος: 2014-2015 1ο ΠΕΙΡΑΜΑ: ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Κατασκευές στο εργαστήριο, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα