Understanding Business and Entrepreneurship

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Understanding Business and Entrepreneurship"

Transcript

1 Understanding Business and Entrepreneurship Ενότητα: Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα IΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

2

3 Unit Scope Το μάθημα έχει ως στόχο να σας δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα των κρίσιμων στοιχείων σε σχέση με την καινοτομία, εισάγοντας ορισμένα γενικά θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση και τη στρατηγική, τις διαδικασίες καινοτομίας, καθώς και με τη διερεύνηση μεθόδων και προσεγγίσεων για την ενίσχυση καινοτομικών εγχειρημάτων μέσω της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της καινοτομίας και της ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων. Μέχρι το τέλος αυτού του μαθήματος, θα είστε σε θέση να κατανοήσετε έννοιες όπως επιχειρηματικά μοντέλα, στρατηγική λήψη αποφάσεων και διαχείριση καινοτομίας που αποτελούν βασικά στοιχεία του μαθήματος.

4 Περιεχόμενα 1.Καινοτομία: έννοιες και ορισμοί 2.Διαχείριση καινοτομίας 3.Καινοτομία και επιχειρηματικότητα

5 1. Καινοτομία: έννοιες και ορισμοί

6 Εκπαιδευτικοί Στόχοι 1 Η εισαγωγή σε κάποια βασικά θέματα αναφορικά με την έννοια της καινοτομίας και τη διαχείρισή της. Η ανάλυση της έννοιας της καινοτομίας, με ειδικότερη αναφορά στους τύπους και τα πεδία εφαρμογής της. Σύνδεση των εννοιών της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας 3 2

7 Προσδοκώμενα αποτελέσματα Η ολοκλήρωση της ενότητας θα βοηθήσει: Να κατανοείς την έννοια της καινοτομίας και των διαστάσεών της, να γνωρίζεις βασικούς ορισμούς αναφορικά με τη διαχείριση καινοτομίας, τους στόχους και τις διαδικασίες ανάπτυξής της, να κατανοείς τους διαφορετικούς τύπους καινοτομίας, τα πεδία εφαρμογής τους καθώς και τους μηχανισμούς ενίσχυσης καινοτομίας, να αναγνωρίζεις τους διακριτούς τύπους καινοτομίας και τις πρακτικές ανάπτυξής τους στη πράξη, να διαχειρίζεσαι θέματα καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, να αντιλαμβάνεσαι τους διακριτούς τύπους καινοτομίας και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους

8 Η Έννοια και οι Ορισμοί για την Καινοτομία Ένας γενικά αποδεκτός ορισμός για την καινοτομία είναι ότι πρόκειται για τη δημιουργία και χρήση νέας γνώσης προκειμένου να προσφερθεί (δηλαδή να σχεδιαστεί, αναπτυχθεί και εμπορευματοποιηθεί) ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία που βρίσκει θετική ανταπόκριση στην αγορά. Πέρα από ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, η καινοτομία μπορεί να αφορά σε τεχνολογίες παραγωγής ή νέες διοικητικές διαδικασίες, για παράδειγμα στο μάρκετινγκ ή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανεξάρτητα από το εάν αφορά προϊόν, υπηρεσία ή διαδικασία, μια καινοτομία μπορεί να είναι ριζική, ή σταδιακή, ανάλογα με το πόσο αλλάζει και απαξιώνει υπάρχουσες ικανότητες της επιχείρησης.

9 Η Έννοια και οι Ορισμοί για την Καινοτομία Πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι ο όρος καινοτομία περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ιδεών ή συμπεριφορών, ορίζοντας την καινοτομία ως την υιοθέτηση ενός εσωτερικά αναπτυχθέντος ή εξωτερικά αγορασθέντος συστήματος, συσκευής, προγράμματος, πρακτικής, διαδικασίας, προϊόντος ή υπηρεσίας, το οποίο είναι καινούργιο για τον οργανισμό που το υιοθετεί. Ο ορισμός αυτός είναι αρκετά ευρύς ώστε να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους καινοτομίας, σε όλα τα επίπεδα και τις λειτουργίες ενός οργανισμού.

10 Η Έννοια και οι Ορισμοί για την Καινοτομία Στη βιβλιογραφία αναφέρονται πολλοί ορισμοί για την καινοτομία, καθιστώντας συχνά δύσκολη την αποσαφήνιση της έννοιας στην πράξη. Σύμφωνα με τον ορισμό που προτείνει ο ΟΟΣΑ στο Frascati Manual (OECD, 2002), η καινοτομία αναφέρεται στη μετατροπή μιας νέας ιδέας σε ένα νέο εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία, για μια νέα ή βελτιωμένη λειτουργία, μέθοδο παραγωγής ή διανομής ή ακόμη και σε μια νέα μέθοδο παροχής μιας κοινωνικής υπηρεσίας. Με τον τρόπο αυτό, ο όρος καινοτομία μπορεί να αναφέρεται τόσο σε μια διαδικασία (π.χ. παραγωγή), όσο και στο αποτέλεσμα της διαδικασίας, δηλαδή σε ένα νέο ή βελτιωμένο προϊόν ή υπηρεσία που διαχέεται επιτυχώς στην αγορά. Η επιτυχής διάθεση του προϊόντος στην αγορά, αποτελεί κριτήριο προκειμένου να ονομάσουμε κάτι ως καινοτομία. Εάν έχουμε παράγει ένα νέο προϊόν, το οποίο όμως δεν έχει εισαχθεί στην αγορά, αυτό δεν μπορεί να ονομαστεί ως καινοτομία. Σε κάθε περίπτωση οι λέξεις νέο ή βελτιωμένο αναφέρονται στον οργανισμό/επιχείρηση που αναπτύσσει ή υιοθετεί την καινοτομία (ακόμα και εάν η επιχείρηση εισαγάγει μια τεχνική που εφαρμόζεται ήδη από άλλους, ακόμα και τότε μπορεί να θεωρηθεί καινοτομία για την επιχείρηση).

11 Η Έννοια και οι Ορισμοί για την Καινοτομία Έτσι λοιπόν, η καινοτομία μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την δημιουργία εξ ολοκλήρου νέας γνώσης, όσο και τη διάχυση της υπάρχουσας γνώσης. Γενικά, η καινοτομία αναγνωρίζεται από την στιγμή που έχει συμβεί, εφαρμοστεί ή γίνει με κάποιον τρόπο εμπορικά εκμεταλλεύσιμη. Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η δημιουργία νέας θεωρητικής γνώσης ή η ανακάλυψη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών, δεν θεωρούνται καινοτομίες μέχρι τουλάχιστον να ενσωματωθούν παραγωγικά στις διαδικασίες της εταιρείας ή σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες που θα διατεθούν στην αγορά. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία πρέπει να περιλαμβάνει τον συνδυασμό διάφορων μαθησιακών και τεχνικών ικανοτήτων. Η καινοτομική δραστηριότητα απαιτεί κατά κανόνα σημαντική και συστηματική προσπάθεια και την εμπλοκή όλων των στοιχείων μιας επιχείρησης. Φυσικά, η καινοτομία μπορεί να λαμβάνει ποικίλες μορφές. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικότερες κατηγοριοποιήσεις της καινοτομίας.

12 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Οι καινοτομίες προϊόντων (product innovation) αναφέρονται σε νέα προϊόντα (ή υπηρεσίες) που εισάγονται στην αγορά ώστε να ανταποκριθούν σε κάποια ανάγκη ενός χρήστη ή τμήματος της αγοράς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα καινοτόμων προϊόντων αποτελούν το κινητό τηλέφωνο, τα ξυραφάκια μιας χρήσης, το στυλό διαρκείας κ.λ.π. (Schilling, 2005). Οι καινοτομίες διαδικασίας (process innovation), από την άλλη πλευρά, σχετίζονται με την εισαγωγή καινούργιων συστατικών στοιχείων στην παραγωγική, κυρίως, λειτουργία, όπως νέες πρώτες ύλες, νέους μηχανισμούς και εργαλεία ροής εργασιών και πληροφοριών, καθώς και καινούργιου εξοπλισμού. Η καινοτομία διαδικασιών μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη και εξέλιξη του ίδιου του προϊόντος και της διαδικασίας.

13 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Καθίσταται έτσι φανερό ότι ο συνδυασμός προϊόντος και διαδικασίας παραγωγής είναι απολύτως αναγκαίος. Παράλληλα, η υιοθέτηση ή/και η προσαρμογή μιας καινοτομικής τεχνολογίας παραγωγής αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση επιτυχίας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παραπάνω διάκριση (προϊόν έναντι διαδικασίας) δύναται να θεωρηθεί και ως τεχνητή, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η παραγωγή ενός καινοτόμου προϊόντος σχεδόν πάντα προϋποθέτει σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο διαδικασιών ανάπτυξης και παραγωγής. Με άλλα λόγια, και σε συμφωνία με αρκετούς ερευνητές, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η καινοτομία τις περισσότερες φορές αποτελεί ένα σύστημα καινούργιων διαδικασιών, πολιτικών, τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών (Schilling, 2005).

14 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Ως τεχνολογική καινοτομία (technological innovation) ορίζεται η εισαγωγή στην αγορά ενός νέου ή σημαντικά βελτιωμένου σε σχέση με τα βασικά του χαρακτηριστικά, τις τεχνικές προδιαγραφές, το ενσωματωμένο λογισμικό ή άλλα μη υλικά συστατικά, οι δυνατές χρήσεις ή τη φιλικότητα προς τον χρήστη, προϊόντος (υλικού αγαθού ή υπηρεσίας) ή η εισαγωγή στην επιχείρηση μίας νέας ή σημαντικά βελτιωμένης διαδικασίας παραγωγής, μεθόδου παροχής και διανομής ή διαδικασίας υποστήριξης για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες (Phillips, 1997). Το αποτέλεσμα (της διαδικασίας) θα πρέπει να είναι σημαντικό σε σχέση με τον όγκο της παραγωγής, την ποιότητα των προϊόντων ή το κόστος παραγωγής και διανομής. Καθαρά οργανωτικές ή διοικητικές μεταβολές δεν περιλαμβάνονται στην τεχνολογική καινοτομία.

15 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Μια μη-τεχνολογική καινοτομία αναφέρεται σε νέες στρατηγικές μάρκετινγκ, αλλαγές στις τεχνικές διοίκησης ή στην οργανωτική δομή. Οι τεχνολογικές καινοτομίες προέρχονται συνήθως από εφευρέσεις. Οι εφευρέσεις προκύπτουν ως αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών. Τα κριτήρια όμως για την επιτυχία μίας καινοτομίας είναι εμπορικά (η καινοτομία μπορεί/πρέπει να προσφέρει μία βάση για οικονομικό κέρδος;), ενώ γίνονται τεχνικά (είναι η εφεύρεση αληθινή/πραγματική, δουλεύει;) όταν αναφερόμαστε στις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής (Schilling, 2005). Η καινοτομία είναι, λοιπόν, πολλές φορές εκ των πραγμάτων συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Επειδή δε, η καινοτομία συνδέεται με την αλλαγή και σήμερα η αλλαγή γίνεται ιδιαιτέρως εμφανής σε επίπεδο τεχνολογικών εξελίξεων, πολλοί είναι εκείνοι που ταυτίζουν τις δυο έννοιες: καινοτομία και τεχνολογία. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η τεχνολογία είναι κάτι διαφορετικό και σίγουρα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο (αλλά μόνο βοηθητικό παράγοντα) για την καινοτομία.

16 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Η κατηγοριοποίηση σε οργανωτική-διαχειριστική καινοτομία (organizational/managerial innovation) και τεχνική καινοτομία (technical innovation) είναι σημαντική διότι αντανακλά τη διάκριση μεταξύ της εσωτερικής (κοινωνικής) δομής της επιχείρησης και της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί, ενώ υπονοεί διαφορετικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Οι τεχνικές καινοτομίες αναφέρονται σε προϊόντα, υπηρεσίες, και τεχνολογίες παραγωγής, ενώ σχετίζονται άμεσα με τις βασικές δραστηριότητες του οργανισμού. Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστικές ή οργανωτικές καινοτομίες αναφέρονται στην οργανωσιακή δομή, τις διοικητικές διεργασίες και στους ανθρώπινους πόρους του οργανισμού. Σχετίζονται έμμεσα με τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες του οργανισμού και συνδέονται άμεσα με τις πρακτικές και πολιτικές διοίκησής του (Schilling, 2005). Η διάκριση αυτή, επίσης, φανερώνει την διαφορά μεταξύ τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς καταδεικνύει ότι η καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη προηγμένης (ή μη) τεχνολογίας, χωρίς ασφαλώς να παραβλέπουμε τις δυνατότητες ολοκλήρωσης και εξέλιξης που προσφέρει η τελευταία.

17 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Οι ριζικές καινοτομίες (radical innovations) προκαλούν θεμελιώδεις αλλαγές στη δομή και στις λειτουργίες ενός οργανισμού (ή ολόκληρων κλάδων), ενώ αποτελούν σαφή μεταστροφή από τις μέχρι τότε χρησιμοποιούμενες πρακτικές. Παραδείγματα τέτοιων καινοτομιών είναι το κινητό τηλέφωνο, το στυλό διαρκείας, η κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου, το cd, το διαδίκτυο (internet) κ.α. Αντίθετα, οι σταδιακές καινοτομίες (incremental innovations) συνίστανται σε μικρές μόνο αλλαγές στις υπάρχουσες δραστηριότητες της επιχείρησης, αντιπροσωπεύοντας απλές και προοδευτικές βελτιώσεις στα προϊόντα που παράγονται, στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, ή στις υπηρεσίες που παρέχονται (Schilling, 2005).

18 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Συμπερασματικά, η καινοτομία μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς και κλάδους δραστηριοτήτων, παραδοσιακούς ή υψηλής τεχνολογίας, δημοσίους ή ιδιωτικούς, βιομηχανικούς, γεωργικούς ή τριτογενείς. Η καινοτομία μπορεί επίσης να αφορά τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος ή κοινής ωφέλειας: δημόσια υγεία, διοικητικές διαδικασίες, οργάνωση των υπηρεσιών μεταφοράς ή της δημόσιας εκπαίδευσης. Προωθείται, σε μεγάλο βαθμό, από την εξέλιξη των κοινωνικών συμπεριφορών και του τρόπου ζωής, µε τη σειρά της, όμως, συμβάλλει στη μεταβολή τους.

19 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Ως ανοικτή καινοτομία (open innovation) χαρακτηρίζουμε εκείνη τη μορφή καινοτομίας που αναπτύσσεται από τις επιχειρήσεις με τη χρήση τόσο εξωτερικών όσο και εσωτερικών ιδεών αλλά και εισροών. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν ανοικτές καινοτομίες όταν συνεργάζονται με άλλους εταίρους με κίνητρο τον καταμερισμό των κινδύνων αλλά και την από κοινού ανταμοιβή τους (Chesbrough et al. 2006). Με τον τρόπο αυτό τα όρια μεταξύ μιας επιχείρησης και του περιβάλλοντός της γίνονται πλέον πιο ρευστά και οι καινοτομίες μπορούν εύκολα να μεταφέρονται προς τα μέσα και προς τα έξω ( διευρυμένη επιχείρηση ).

20 Καινοτομία: Είδη και Κατηγορίες Επιπλέον, οι εφευρέσεις και καινοτομίες που δεν χρησιμοποιούνται από την επιχείρηση που τις ανέπτυξε θα πρέπει να προσφέρονται σε άλλες εταιρείες (π.χ. μέσω της χορήγησης αδειών, κοινοπραξίες) προκειμένου οι πρώτες να μπορούν να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη από αυτές. Αντίθετα, με τον όρο κλειστή καινοτομία (closed innovation) εννοούμε την καινοτομία που έχει αναπτυχθεί με τη χρήση ιδεών αλλά και πόρων που προέρχονται αποκλειστικά από το εσωτερικό της επιχείρησης. Δεδομένων των πολύπλοκων σύγχρονων προϊόντων και υπηρεσιών, αυτού του είδους οι καινοτομίες είναι περισσότερο περιορισμένες πλέον. Οι ορισμοί και το περιεχόμενο των παραπάνω κατηγοριών καινοτομίας, συνοψίζονται στον πίνακα που ακολουθεί. Chesbrough, Vanhaverbeke & West, 2014

21 Ορισμός καινοτομίας...μετατροπή μιας ιδέας, μιας πρακτικής ή ενός αντικείμενου (που εκλαμβάνονται ως νέα από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων) σε: εμπορεύσιμο προϊόν/υπηρεσία ή μέθοδο παραγωγής/διανομής ΠΡΟΣΟΧΗ: Η εφεύρεση δεν είναι καινοτομία Λιβιεράτος, 2013

22 παγκόσμιο (π.χ. γυαλία Google) Καινοτομία σε επίπεδο χώρας (π.χ. το in.gr ήταν το πρώτο ελληνικό portal ενημέρωσης) τοπικό (π.χ. το πρώτο fast food στην πόλη της Χαλκίδας) επιχείρησης (π.χ. ηλεκτρονική κράτηση εισιτηρίων για ένα κινηματογράφο)

23 Τύποι καινοτομίας Ανάλογα με το αποτέλεσμα μπορεί να είναι: - καινοτομία προϊόντος/υπηρεσίας - καινοτομία στην διαδικασία παραγωγής - οργανωτική καινοτομία Ανάλογα με τις αλλαγές που επιφέρει όταν εφαρμόζεται: - ριζική (δημιουργεί νέους κλάδους και επηρεάζει τους ήδη υπάρχοντες) - Σωρευτική (προσθέτει/βελτίωνει ένα υπάρχον προϊόν, μια διαδικασία, μια οργανωτική δομή) Λιβιεράτος, 2013

24 Αποτέλεσμα Αλλαγή Καινοτομία Προϊόντος Καινοτομία στην διαδικασία παραγωγής Οργανωτική Καινοτομία Ριζική Καινοτομία Προσωπικός Η/Υ, Internet Αυτοματο-ποίηση της παραγωγής Τηλε-Eργασία Σωρευτική Καινοτομία ADSL Έλεγχος παραγωγής σε πραγματικό χρόνο Software παρακολούθησης πωλήσεων Unit title 24 24

25 Τύποι καινοτομίας Ανάλογα με την προέλευση της : - Τεχνολογική ώθηση (Technology Push) εφαρμογές στην αγορά ανακαλύψεων που έγιναν «εντός εργαστηρίου» - Έλξη από την αγορά (Market Pull) κάλυψη αναγκών που δεν καλύπτονται ή καλύπτονται προβληματικά Λιβιεράτος, 2013

26 Τύποι καινοτομίας... Pisano, G. (2015)

27 Υβριδικοί τύποι... Μια αναδυόμενη τάση στην καινοτομία μετά την κρίση Λιτή Καινοτομία (Frugal Innovation) GE Healthcare MAC 400 Resting ECG System Sources:

28 Platform business model innovation

29 Σύνοψη στόχων Να κατανοείς την έννοια της καινοτομίας και των διαστάσεών της, να γνωρίζεις βασικούς ορισμούς αναφορικά με τη διαχείριση καινοτομίας, τους στόχους και τις διαδικασίες ανάπτυξής της, να κατανοείς τους διαφορετικούς τύπους καινοτομίας, τα πεδία εφαρμογής τους καθώς και τους μηχανισμούς ενίσχυσης καινοτομίας, να αναγνωρίζεις τους διακριτούς τύπους καινοτομίας και τις πρακτικές ανάπτυξής τους στη πράξη, να διαχειρίζεσαι θέματα καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, να αντιλαμβάνεσαι τους διακριτούς τύπους καινοτομίας και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.

30 2. Διαχείριση Καινοτομίας

31 Εκπαιδευτικοί Στόχοι Στο ενότητα θα παρουσιαστούν: Οι διαδικασίες διαχείρισης της καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις και αναζήτησης και αξιολόγησης της κατάλληλης τεχνολογίας για την επιχείρηση Οι διαδικασίες ανάπτυξης νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και προτυποποίησης τους και δοκιμής/εισαγωγής τους στην αγορά Ο ρόλος της δημιουργικότητας και η σημασία της για την ανάπτυξη νέων ιδεών για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος της επιχείρησης.

32 Προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν ολοκληρώσεις αυτό το κεφάλαιο θα είσαι σε θέση: Nα κατανοείς τις διαδικασίες διαχείρισης της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, τα εργαλεία και τις απαιτούμενες δεξιότητες, να κατανοείς το ρόλο της καινοτομίας ως στρατηγικής για την επιχείρηση να γνωρίζεις τις έννοιες της αλυσίδας αξίας, των συνεργασιών και διασυνδέσεων των επιχειρήσεων καθώς και των στρατηγικών διαφοροποίησης τους, να διαχειρίζεσαι θέματα καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση αλυσίδων αξίας, τη χρηματοδότηση, την αναζήτηση και αξιολόγηση τεχνολογίας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και προτυποποίηση, διοίκηση έργων και τη δημιουργικότητα, να αναπτύσσεις και να εφαρμόσεις καινοτομίες στις μικρές επιχειρήσεις.

33 Διαχείριση Καινοτομίας Η διαχείριση καινοτομίας (innovation management) αναφέρεται σε όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες που θα πρέπει να αναπτύξει η επιχείρηση προκειμένου να επιτύχει την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων ή/και υπηρεσιών. Βασικό στοιχείο στη διαχείριση της καινοτομίας είναι ο συνδυασμός διαφόρων δεδομένων κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του προϊόντος ή της υπηρεσίας. Μπορεί να είναι δεδομένα από θεμελιώδη έρευνα, από την ανάπτυξη διαδικασιών και την ανάλυση ή έρευνα της αγοράς.

34 Διαχείριση Καινοτομίας Ένας βασικός παράγοντας είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε διάφορα πεδία και η οργάνωση δια-τμηματικών ομάδων εργασίας που θα μπορούν να έχουν σφαιρική εικόνα του θέματος και εξειδικευμένες όσο και συμπληρωματικές γνώσεις. Η γνώση των ατόμων μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμους τρόπους χρήσης της υπάρχουσας τεχνολογίας. Ο συνδυασμός της ατομικής γνώσης μέσω οργανωσιακών διαδικασιών μάθησης, μπορεί να έχει ένα δυναμικό και πολλαπλάσιο αποτέλεσμα στην καινοτομία. Η καινοτομία μπορεί να προαχθεί μέσω μίας στρατηγικής βασισμένης στις θεμελιώδεις ικανότητες (core competency) της επιχείρησης, μέσω των διαθέσιμων πόρων Κατσίκης, 2013

35 Διαχείριση Καινοτομίας Η διαφορά ανάμεσα σε μία επιτυχημένη και μία λιγότερο επιτυχημένη επιχείρηση εντοπίζεται στην ικανότητα τους να καινοτομούν διαρκώς. Μία επιτυχημένη επιχείρηση: Πρέπει να ξέρει πού θέλει να πάει. Η στρατηγική της καινοτομίας, το όραμα για τους εργαζομένους, την εταιρεία, τους μετόχους και ένα σχέδιο δράσης για το πώς να προωθήσει την καινοτομία αποτελούν όλα βασικά στοιχεία Πρέπει να ξέρει πως εξελίσσονται οι αγορές. Για παράδειγμα, πρέπει να κάνει συνεχείς δοκιμές νέων τεχνολογιών, προϊόντων και διαδικασιών καθώς και διαρκή αναζήτηση νέων αγορών Πρέπει να έχει φιλοδοξία. Να θέτει στόχους τους οποίους να επιτύχει μέσω καινοτομιών, Χρειάζεται ελευθερία για να ακολουθήσει τους στόχους της. Για παράδειγμα, να ενθαρρύνει τους δημιουργικούς ανθρώπους παντού μέσα στην επιχείρηση Πρέπει να παίρνει ιδέες από τους άλλους και να δουλεύει μαζί τους. Δηλαδή, να αναπτύσσει δομές για επικοινωνία και δικτύωση, Πρέπει να βλέπει τη δουλειά του να επιβραβεύεται. Κατσίκης, 2013 Για παράδειγμα, να ενσωματώσει στην παραγωγική διαδικασία τα αποτελέσματα της Ε&Α και τα ευρήματα του μάρκετινγκ και να αναπτύσσει τις κατάλληλες δομές για την επιβράβευση και την αναγνώριση των καινοτομιών.

36 Αναζήτηση και Αξιολόγηση Τεχνολογίας Η ύπαρξη συνεχούς ροής πληροφοριών, όσον αφορά στην τεχνολογική εξέλιξη και ανάπτυξη αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχία της καινοτομίας. Οι πληροφορίες για το προϊόν και την τεχνολογία παραγωγής είναι καθοριστικής σημασίας, γεγονός που φανερώνει την αναγκαιότητα εξειδικευμένων μηχανισμών αναζήτησης, πέρα από το στενό πλαίσιο των ήδη χρησιμοποιούμενων τεχνολογιών. Υπό αυτήν την έννοια, συγκεκριμένες δομές και μηχανισμοί αποτελούν απαραίτητα συστατικά υποστήριξης για την καινοτομία (Schilling, 2005). Η αναζήτηση τεχνολογίας ή τεχνολογική αναζήτηση (technology scanning) μπορεί να οριστεί ως η συστηματική εκμετάλλευση/αξιοποίηση της τεχνολογικής πληροφορίας, ενώ υπονοεί τρεις διαφορετικούς ρόλους: εκείνους που παρατηρούν και αναζητούν, αυτούς που αναλύουν τις πληροφορίες, και εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις (Schilling, 2005). Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει επιστημονική πληροφορία (π.χ., έρευνα σε επιστημονικά εργαστήρια, θεωρητικά ή άλλα επιστημονικά δεδομένα), τεχνική πληροφορία (ευρεσιτεχνίες), τεχνολογική πληροφορία (διαδικασίες παραγωγής, τεχνολογία προϊόντος), τεχνικο-οικονομική πληροφορία (ικανότητες, ευκαιρίες στην αγορά), καθώς και οικονομική πληροφορία (δεδομένα και στατιστικά στοιχεία βιομηχανικών κλάδων, μακρο-οικονομικά δεδομένα κ.λ.π.).

37 Αναζήτηση και Αξιολόγηση Τεχνολογίας Σε πολλές επιχειρήσεις, η αναζήτηση βέλτιστης τεχνολογίας θεωρείται ανεπαρκής από τους μηχανικούς παραγωγής αλλά και το ευρύτερο τεχνικό προσωπικό. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αναζήτησης τεχνολογιών παραγωγής, όπου, για παράδειγμα, η ποιότητα και άλλα προβλήματα (που παρατηρούνται κατά τις δοκιμές με πιθανούς τελικούς χρήστες) θεωρούνται πολύ σημαντικά. Έτσι, πέρα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες εύρεσης τεχνολογικής πληροφορίας (π.χ. αναζήτηση σε βάσεις δεδομένων, σε εξειδικευμένα περιοδικά, σε επιστημονικά εργαστήρια, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και άλλους εξειδικευμένους οργανισμούς), ιδιαίτερη σημασία και χρησιμότητα για το τεχνικό προσωπικό έχουν δραστηριότητες όπως η πραγματοποίηση συγκριτικής αξιολόγησης/προτυποποίησης (benchmarking) με τους πιθανούς τελικούς χρήστες της νέας τεχνολογίας παραγωγής (τόσο στο κλάδο που δραστηριοποιείται η επιχείρηση, όσο και σε άλλους κλάδους που ενδεχομένως χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές).

38 Αναζήτηση και Αξιολόγηση Τεχνολογίας Η αποδοτικότητα των δραστηριοτήτων/μηχανισμών αναζήτησης εξαρτάται από την αποτελεσματική μετάδοση και τον διαμερισμό της αποκτηθείσας πληροφορίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάλυση από το τεχνικό προσωπικό αλλά και η λήψη των στρατηγικών αποφάσεων από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη. Ποιος όμως πρέπει να είναι υπεύθυνος για την αναζήτηση της βέλτιστης τεχνολογίας; Σύμφωνα με τον Soderquist (2006) δεν φαίνεται να υπάρχει μια απλή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα των δραστηριοτήτων αναζήτησης θα αυξηθεί, εφόσον οι υπεύθυνοι για την αναζήτηση τεχνολογίας προσπαθήσουν να εντάξουν και να φέρουν πιο κοντά στην πηγή της πληροφορίας, το προσωπικό από την Έρευνα & Ανάπτυξη, τους επικεφαλής των ομάδων έργου και άλλο τεχνικό προσωπικό.

39 Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Πρωτοτυποποίηση Η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος (New product development-npd) ξεκινάει όταν εμφανίζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προϊόντος (του) είτε λόγω της εμφάνισης μίας καινούργιας τεχνολογίας, είτε λόγω της εμφάνισης ενός ανταγωνιστικού προϊόντος είτε λόγω μίας αλλαγής του υπάρχοντος νομοθετικού καθεστώτος, και ολοκληρώνεται με την τελική εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά. Ανάπτυξη νέων προϊόντων μπορεί να κάνει μία εταιρεία ή επιχείρηση είτε ανήκει σε μία γρήγορα εναλλασσόμενη αγορά (Rapidly changing market) είτε όχι. Ως γρήγορα εναλλασσόμενη αγορά ορίζεται αυτή στην οποία οι αλματώδεις αλλαγές στην τεχνολογία συνιστούν γρήγορες αλλαγές στην δομή της αγοράς, στις συνήθειες των καταναλωτών και στην συμπεριφορά των τελευταίων. Τα νέα προϊόντα, μπορεί να είναι προϊόντα τα οποία βασίζονται σε άλλα και λειτουργούν ως πρόσθετα ή βελτιώσεις των προηγουμένων (Products that complement existing offerings), ή μπορούν να είναι τελείως καινούργια προϊόντα τα οποία βασίζονται σε μία νέα τεχνολογία και δεν χρειάζονται την υποστήριξη άλλων (Stand alone products). Κατσίκης, 2013

40 Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων και Πρωτοτυποποίηση Η απόφαση της ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος από μία επιχείρηση ή μία εταιρεία αποτελεί ίσως μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που θα ληφθεί στην ιστορία μιας επιχείρησης. Σημαντικότερη, διότι η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη και την εξέλιξη της επιχείρησης ή της εταιρείας. Χαρακτηριστικό αποτελεί το παρακάτω ερώτημα, που θα πρέπει να τίθεται κάθε φορά που η ανάπτυξη ενός προϊόντος κρίνεται αναγκαία και που υποδηλώνει τη σχέση μεταξύ ανάπτυξης νέου προϊόντος και περαιτέρω εξέλιξης της επιχείρησης ή εταιρίας: Που βρίσκεται η επιχείρηση σήμερα και που θα πρέπει να βρίσκεται μετά από μία δεκαετία; Για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος από μία εταιρεία, απαιτείται η ανάπτυξη και η καλή διαχείριση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) μέσα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Στο επίπεδο των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δε διαθέτουν συχνά αντίστοιχα τμήματα, σημαντική παράμετρος παραμένει η διαδικασία συστηματικής ενίσχυσης του επιπέδου γνώσης της επιχείρησης, μέσα από την εισαγωγή, προσαρμογή ή/και ανάπτυξη τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Η διεύθυνση, η διαχείριση και η βελτίωση τέτοιων τμημάτων αποτελεί ένα αρκετά σύνθετο έργο, δεδομένου ότι οι προϋποθέσεις και απαιτήσεις της αγοράς αλλάζουν συνεχώς και η εξέλιξη μπορεί να είναι απρόβλεπτη. Κατσίκης, 2013

41 Από την ιδέα.στην επιχείρηση Ανάπτυξη προϊόντος 1. Καθορισμός της επιχειρηματικής ομάδας. 3. Ανάλυση της αγοράς, κυρίως μέσω κύκλου επαφών με δυνάμει πελάτες και επαναπροσδιορισμός (αν χρειαστεί) του business model 5. Ίδρυση της επιχείρησης και διαπραγμάτευση με τους πρώτες πελάτες Επιχειρηματική Ομάδας Business Model Ανάλυση Αγοράς Χρηματο δότηση Ίδρυση- Πρώτοι πελάτες 2. Προσδιορισμός business model Λιβιεράτος, Ανάλυση αναγκών χρηματοδότησης και προσπάθειες ανεύρεσης επενδυτή (επιχειρηματικό σχέδιο)

42 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Πριν την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος χρειάζονται κάποιες βασικές αρχικές ιδέες για τη δημιουργία του, μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθεί τελικά το νέο προϊόν. Η δημιουργία αυτών των ιδεών αποτελεί και τη βάση της σωστής ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος. Η δημιουργικότητα αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία καθώς συνιστά τη κινητήρια δύναμη της καινοτομίας. Σύμφωνα με τους Ζαμπετάκη & Μουστάκη (2006), οι ορισμοί που έχουν δοθεί για τη δημιουργικότητα μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη αναφέρει ότι η δημιουργικότητα είναι η παραγωγή νέων ιδεών, που οδηγούν σε ένα καινοτόμο αποτέλεσμα, η δεύτερη αναφέρει ότι η δημιουργικότητα μπορεί να είναι απλά, ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης και συνδυασμού της ήδη υπάρχουσας γνώσης, τέλος, η τρίτη κατηγορία αναφέρει ότι μια διαδικασία για να είναι δημιουργική, δεν αρκεί να είναι καινοτόμος ή να συνδυάζει την υπάρχουσα γνώση αλλά πρέπει να έχει και προστιθέμενη αξία. Συνδυάζοντας τους υπάρχοντες ορισμούς για τη δημιουργικότητα, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη δημιουργικότητα ως τη διαδικασία της δημιουργίας κάτι νέου το οποίο να έχει κάποια αξία. Αυτό μπορεί να αφορά τη διαδικασία εκείνη που περιλαμβάνει την παραγωγή νέων χρήσιμων προϊόντων. Επίσης, μπορεί να αφορά στο συνδυασμό ιδεών ή το συνδυασμό γνωστών δεδομένων σε κάτι καινούργιο, παρέχοντας αξία στο τελικό αποτέλεσμα.

43 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Αν και συχνά αντιμετωπίζεται ως ένα ατομικό χαρακτηριστικό ή στόχος, η δημιουργικότητα κατά κανόνα στον κόσμο των επιχειρήσεων αναπτύσσεται από ομάδες. Με τον τρόπο αυτό, η συλλογική δημιουργικότητα μπορεί να επιτύχει στόχους που σε ατομικό επίπεδο αδυνατούν να υλοποιηθούν. Για τον παραπάνω λόγο, υπάρχει σημαντική συναίνεση στη βιβλιογραφία, αναφορικά με το ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Τέτοιες πρωτοβουλίες μπορεί να αφορούν: διδασκαλία και εκπαίδευση στη δημιουργικότητα, χρήση εργαλείων δημιουργικότητας, δημιουργία κλίματος δημιουργικότητας. ανάπτυξη δημιουργικών τμημάτων, Κατσίκης, 2013

44 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Ιδέες από Πελάτες ή Χρηστές Προϊόντων της Επιχείρησης Ιδέες για νέα προϊόντα μπορούν πολύ εύκολα να προέλθουν από τους ίδιους τους πελάτες της επιχείρησης ή τους χρήστες παλαιότερων προϊόντων της επιχείρησης. Μία επιχείρηση θα πρέπει να προσφέρει στους πελάτες της αυτό που θέλουν και όχι αυτό που η ίδια νομίζει ότι θέλουν. Η συγκομιδή τέτοιων ιδεών μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με την χρήση ερωτηματολογίων, είτε κατά την διάρκεια μιας αγοράς (έρευνα στα καταστήματα πώλησης των προϊόντων), είτε τηλεφωνικώς (τηλεφωνική έρευνα με βάση το πελατολόγιο της επιχείρησης), είτε με την χρήση του διαδικτύου (on-line questioners). Κατσίκης, 2013

45 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Ιδέες Προερχόμενες από Έρευνα Αγοράς Μια άλλη καλή πηγή ιδεών για νέα προϊόντα είναι η χρησιμοποίηση της έρευνας αγοράς. Επιτυχής ανάπτυξη νέου προϊόντος απαιτεί πολύ καλή γνώση των πελατών και των αναγκών τους και γενικότερα της αγοράς στην οποία θα απευθύνεται το νέο προϊόν. Έτσι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ή εταιρείες αναπτύσσουν νέα προϊόντα βασισμένες στον προσανατολισμό της αγοράς (market orientation NPD firms). Ως προσανατολισμός της αγοράς ορίζεται το πλέγμα αλληλένδετων διαδικασιών και δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ως στόχο τη δημιουργία και την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μέσα από μία συνεχή εκτίμηση των αναγκών αυτών (need assessment). Με άλλα λόγια, επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσουν τα προϊόντα τους μέσω του προσανατολισμού της αγοράς, αναπτύσσουν εργαλεία με τα οποία μελετούν την αγορά και αναπτύσσουν στρατηγικές ανάπτυξης ώστε να ικανοποιούν πάντοτε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πελατών καταναλωτών.

46 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Ιδέες Προερχόμενες από Έρευνα Αγοράς Μελέτες προσανατολισμού αγοράς σε επιχειρήσεις στις Σκανδιναβικές χώρες και στις Η.Π.Α έδειξαν ότι αν και υπάρχει σοβαρή και έντονη κυβερνητική μεσολάβηση και χαμηλό επίπεδο ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις αυτές χρησιμοποιούν ελάχιστα το μέσο αυτό. Αντίθετα, Ιαπωνικές επιχειρήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη προϊόντων μέσω της μελέτης προσανατολισμού της αγοράς. Όσον αφορά σε Ευρωπαϊκές και άλλες Ασιατικές επιχειρήσεις, μελέτες έχουν δείξει ότι η διαδικασία ανάλυσης του προσανατολισμού της αγοράς είναι πολύ σημαντική κυρίως για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε γρήγορες εναλλαγές της τεχνολογίας και στα πλαίσια αγορών που χαρακτηρίζονται από έντονο ανταγωνισμό και αμφιβολία. Όλες οι παραπάνω μελέτες συγκλίνουν στο γεγονός ότι η χρησιμοποίηση των μελετών προσανατολισμού της αγοράς, ως μέσο καθοδήγησης της ανάπτυξης νέων προϊόντων, εξαρτάται από τις πολιτισμικές διαφορές των αγορών στα διάφορα μέρη του κόσμου.

47 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Ιδέες Προερχόμενες από Ανταγωνιστές Διάφορες εκθέσεις και σεμινάρια ανταγωνιστικών επιχειρήσεων μπορεί να αποτελούν ένα πολύ καλό τρόπο για τη δημιουργία ιδεών, διότι μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις μια επιχείρηση μπορεί να πληροφορηθεί για τις καινοτομίες της αγοράς, τις τεχνολογικές εξελίξεις καθώς και τις βελτιώσεις ήδη υπαρχόντων προϊόντων -ανταγωνιστικών ή μη- που μπορούν να γίνουν. Κατσίκης, 2013

48 Δημιουργικότητα και δημιουργία ιδεών Ιδέες από Εργαζόμενους στην Επιχείρηση ή από Μεσάζοντες Οι εργαζόμενοι σε μία επιχείρηση και οι μεσάζοντες, σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται σε μία αγορά μέσω αυτών, μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι στην δημιουργία ιδεών. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που έρχονται σε συνεχή επαφή με το κοινό -πελάτες και μη- από το οποίο μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τα προϊόντα της επιχείρησης. Τυχόν αναγκαίες βελτιώσεις, παράπονα για ήδη υπάρχοντα προϊόντα ή ανάγκες νέων προϊόντων μπορούν να εκδηλωθούν από το κοινό προς αυτούς. Επίσης, σε περιπτώσεις που υπάρχει διαφοροποίηση της αγοράς λόγω της γεωγραφικής θέσης, οι μεσάζοντες και οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που μπορούν να προσφέρουν τέτοιες πληροφορίες σε μία επιχείρηση, της οποίας η βάση βρίσκεται μακριά από την αγορά στην οποία απευθύνεται (Urenio, 2001).

49 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Αξιολόγηση Ιδεών με βάση τους στόχους της Επιχείρησης Η αξιολόγηση των ιδεών για νέα προϊόντα με βάση τους στόχους της συγκεκριμένης επιχείρησης και την στρατηγική της πορεία μέσα σε μία αγορά μπορεί να ενισχύσει τους στόχους αλλά και να επιτρέψει την επιλογή της καλύτερης ιδέας για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος, η οποία είναι σύμφωνη με την μελλοντική πορεία της επιχείρησης όπως αυτή έχει ορισθεί μέσα από τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Με αυτό τον τρόπο η επιλογή σωστής στρατηγικής μπορεί να λειτουργήσει και ως οδηγός για την αξιολόγηση των διαφόρων ιδεών και την υιοθέτηση της καλύτερης. Με βάση το στρατηγικό σχεδιασμό θα πρέπει: να ορίζεται η ομάδα των πελατών ή του καταναλωτικού κοινού, είτε δημογραφικά είτε σύμφωνα με τον τρόπο διαβίωσής του, στο οποίο θα απευθύνεται ένα νέο προϊόν. να αποκρυπτογραφούνται οι στόχοι της επιχείρησης σε ετήσιο αναμενόμενο αποτέλεσμα είτε αυτό ορίζεται ως κέρδη είτε ως ανάπτυξη της επιχείρησης λόγω της συνακόλουθης ανάπτυξης του νέου προϊόντος, να οριοθετεί τις προϋποθέσεις (standards) με τις οποίες κάθε νέο προϊόν θεωρείται επιτυχές π.χ. ποιότητα προϊόντος, τιμή, θέση στην αγορά σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα κλπ. Στην περίπτωση που μία από τις ιδέες για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος ικανοποιεί το στρατηγικό σχεδιασμό μίας επιχείρησης, όπως ορίζεται παραπάνω, τότε η περαιτέρω πορεία προς την ανάπτυξή του είναι εφικτή. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να διαφοροποιηθούν ο στρατηγικός σχεδιασμός και οι στόχοι της επιχείρησης, κινήσεις που μπορεί να αποδειχθούν πολύ δαπανηρές.

50 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Αξιολόγηση Ιδεών με βάση τις Πωλήσεις και τα Κέρδη της Επιχείρησης Κάθε νέο προϊόν που πρόκειται να αναπτυχθεί ή κάθε καινούργια ιδέα που θα μεταφρασθεί σε νέο προϊόν θα πρέπει να έχει την δυνατότητα της παραγωγής ενός ελάχιστου ποσοστού πωλήσεων και συνεπώς κερδών για μία επιχείρηση. Πολλές μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, πριν την μετατροπή μίας καινούργιας ιδέας σε νέο προϊόν, θέτουν στόχους ελάχιστων πωλήσεων με κέρδη 60% επί του κόστους ανάπτυξης του προϊόντος. Δηλαδή για κάθε ανάπτυξη νέου προϊόντος με κόστος 40 εκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να έχουν εξασφαλισμένα ή αναμενόμενα μικτά κέρδη (προ -φόρων) 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν μία μικρή επιχείρηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία μεγαλύτερη, η οποία έχει τους παραπάνω στόχους μέσα από την μετουσίωση μίας καινούργιας ιδέας σε νέο προϊόν, θα πρέπει να θέσει τέτοιους στόχους, ίσως και αυστηρότερους, προκειμένου να πετύχει.

51 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Αξιολόγηση Ιδεών με βάση Σημαντικούς Πελάτες και Χρηστές Σύμφωνα με τη μελέτη της ερευνητικής μονάδας (Urenio, 2001) ένα σημαντικό θέμα, το οποίο πολλές επιχειρήσεις, μικρές ή μεγάλες, αγνοούν, είναι η αξιολόγηση νέων ιδεών που μπορεί να μετουσιωθούν σε νέα προϊόντα μέσω μεγάλων πελατών και χρηστών. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι η πλήρης ανάπτυξη ενός προϊόντος προερχόμενου από μία καλή ιδέα χωρίς την ανάμειξη των τελικών χρηστών λόγω του μεγάλου ενθουσιασμού που περιέχεται σε μία τέτοια ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι όταν το προϊόν εισάγεται στην αγορά να αποτυγχάνει (ως προϊόν) και να θέτει σε κίνδυνο όλες τις επενδύσεις που έχουν γίνει για την ανάπτυξη του, καθώς και το μέλλον της επιχείρησης. Κάποιοι λόγοι αποτυχίας των νέων προϊόντων είναι οι παρακάτω: Υποτίμηση των ανταγωνιστών, υπερτίμηση του μεγέθους του καταναλωτικού κοινού, υπερτίμηση της τιμής του προϊόντος, έλλειψη ή μη αναγνώριση ώριμων αγορών για την διάθεση του προϊόντος.

52 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Αξιολόγηση Ιδεών με βάση Σημαντικούς Πελάτες και Χρηστές Οι περισσότεροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποτύχει ένα καινούργιο προϊόν αφορούν σε έλλειψη επικοινωνίας της επιχείρησης με τους πελάτες της και τους χρήστες των προϊόντων της, κατά την αξιολόγηση και καινούργιων ιδεών που θα μετουσιωθούν σε προϊόντα. Σε ορισμένες επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, όπου δαπανούνται μεγάλοι οικονομικοί πόροι στην δημιουργία νέων προϊόντων βασισμένα σε καινούργιες ιδέες, η ένταξη των τελικών χρηστών τόσο στη διαδικασία σχεδιασμού όσο και στην αξιολόγηση των ιδεών, αποτελεί ιδανικό βασικό παράγοντα για την μετουσίωση μίας ιδέας σε νέο προϊόν και την αποφυγή των παραπάνω αρνητικών παραγόντων (Urenio, 2001).

53 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) Για την παραγωγή ενός νέου προϊόντος, τις περισσότερες φορές είναι αναγκαία η χρησιμοποίηση τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α) μέσα στην επιχείρηση. Τα τμήματα Ε&Α είναι αυτά έχουν ως σκοπό την έρευνα νέων τεχνολογικών και μη εφαρμογών και τη συνακόλουθη μετατροπή αυτών σε προϊόντα. Η αναγκαιότητά ύπαρξης τους οφείλεται στη ραγδαία ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, ειδικά στους τομείς των υλικών, της ιατρικής, της γενετικής, της φαρμακολογίας, των ηλεκτρονικών κλπ, και στη μείωση του χρόνου ζωής των προϊόντων. Οι βασικότεροι παράγοντες που συνιστούν την καλή οργάνωση και λειτουργία τέτοιων τμημάτων είναι οι εξής : Κατσίκης, 2013 περιβαλλοντολογικοί περιορισμοί, ο ρόλος των προμηθευτών, διοίκηση της εταιρίας και λήψη αποφάσεων, ανθρώπινο δυναμικό, πολυπλοκότητα, οικονομικοί παράγοντες.

54 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Οικονομικοί Παράγοντες Όσον αφορά στη δεύτερη περίπτωση, οι καινοτομίες που εφαρμόζονται στα παραγόμενα προϊόντα καθαυτά μπορεί να αναφέρονται ή να περιλαμβάνουν νέα πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, προϊόντα με βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, προϊόντα με μειωμένο κόστος παραγωγής και άρα με αντίστοιχα μειωμένη τιμή πώλησης. Ενδεικτικά, αυτά μπορεί να είναι: προϊόντα βιοτεχνολογίας, προϊόντα νανοτεχνολογίας, φάρμακα βιολογικής βάσης, προϊόντα με τη χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, προϊόντα για την παροχή προστασίας του χρήστη ή περιβάλλοντος.

55 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Ανθρώπινο Δυναμικό Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, η δημιουργία ενός νέου προϊόντος μέσα σε ένα τμήμα έρευνας και ανάπτυξης προχωρά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όταν η ομάδα που ασχολείται με τη συγκεκριμένη εργασία (project) αποτελείται από 6 έως 10 άτομα πλήρους απασχόλησης. Για την ανάπτυξη ορισμένων προϊόντων όπως αυτοκίνητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και αεροπλάνα, απαιτούνται μεγαλύτερες ομάδες. Επειδή αυτό όμως δεν είναι πάντοτε εφικτό λόγω του κόστους, σε τέτοιες περιπτώσεις, η ανάπτυξη του προϊόντος γίνεται με τη συμμετοχή ατόμων μερικής απασχόλησης ή και εξωτερικών συνεργατών. Κατσίκης, 2013

56 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Διοίκηση της Εταιρίας και Λήψη Αποφάσεων Με την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος μέσα στους κύκλους ενός τμήματος έρευνας και ανάπτυξης, μπορεί να προκληθεί μία σειρά προβλημάτων για την επίλυση των οποίων απαιτείται η λήψη δυναμικών αποφάσεων. Έτσι, το πόσο γρήγορα επιλύονται τα διάφορα προβλήματα εξαρτάται από το πόσο γρήγορα λαμβάνονται αυτές οι αποφάσεις. Αν οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάποιο εξωτερικό ή μακρινό κέντρο αποφάσεων-διεύθυνσης (μακρινό με την έννοια της γεωγραφικής θέσης), καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του προϊόντος είναι αναπόφευκτες. Για αυτό το λόγο, κάθε ομάδα έρευνας και ανάπτυξης ή κάθε τέτοιο τμήμα θα πρέπει να έχει την ελευθερία να λαμβάνει αποφάσεις αυτόνομα. Κατσίκης, 2013

57 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Ο Ρόλος των Προμηθευτών Η συμμετοχή των προμηθευτών στην ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος, κατά τη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης, μπορεί να είναι πολύ κερδοφόρα όσον αφορά στο κόστος και την ποιότητα του τελικού προϊόντος, αλλά και όσον αφορά στο κόστος και το χρόνο ανάπτυξής του. Έτσι, η συμμετοχή των προμηθευτών (είτε υλικών, είτε υπηρεσιών) φαίνεται να είναι απαραίτητη. Όμως, στην περίπτωση προϊόντων που αποτελούνται από πολλά υλικά ή μέρη, όπως ηλεκτρικέςηλεκτρονικές συσκευές, η συμμετοχή των προμηθευτών μπορεί να αυξήσει την πολυπλοκότητα της διαδικασίας ανάπτυξης ενός προϊόντος, το οποίο συνάγεται με μεγαλύτερο κόστος και περισσότερο χρόνο.

58 Αξιολόγηση ιδεών - Επιλογή Τελικής Ιδέας Ο Ρόλος των Προμηθευτών Μια επιχείρηση, πριν εισαγάγει την συμμετοχή των προμηθευτών στη διαδικασία ανάπτυξης του προϊόντος, να κάνει έναν σχεδιασμό ή μία μελέτη για το κατά πόσο η συμμετοχή αυτή θα βοηθήσει, πότε πρέπει να γίνει, με ποιο τρόπο και σε ποια σημεία της διαδικασίας. Καταρχήν, πρέπει να ερευνηθεί με ποιο τρόπο θα γίνεται η επαφή με τους διάφορους προμηθευτές και πόσο γρήγορη μπορεί να είναι αυτή. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει τα διάφορα μέσα επαφής, την ταχύτητά τους στην παροχή πληροφοριών, τα υπέρ και τα κατά κάθε είδους επαφής (Urenio, 2001).

59 Πρωτοτυποποίηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Κατασκευή Πρωτοτύπου (Prototyping) Η γρήγορη ανάπτυξη μοντέλων ή πρωτοτύπων μπορεί να ελαττώσει κατά πολύ το κόστος της ανάπτυξης και τον αναπτυξιακό κύκλο του προϊόντος. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τεστ της αγοράς πριν το προϊόν μπει στο τελικό στάδιο της παραγωγής και της εμπορευματοποίησης (Urenio, 2001). Η ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων ή πρωτοτύπων γίνεται συνήθως από τεχνολόγους, εφόσον η ανάπτυξη τέτοιων μοντέλων έχει ως βάση τεχνολογικές αλλαγές ή βελτιώσεις, οι οποίοι αδιαφορούν συνήθως για το κόστος μιας τέτοιας ανάπτυξης (το κόστος μίας τέτοιας ανάπτυξης οφείλεται στο κόστος των υλικών, επιπλέον προσωπικού, εκπαίδευσης του και αλλαγής συστημάτων).

60 Πρωτοτυποποίηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Κατασκευή Πρωτοτύπου (Prototyping) Για αυτό το λόγο, κάθε τέτοια ανάπτυξη πρέπει να γίνεται μετά από αρχική αξιολόγηση των μοντέλων ή πρωτοτύπων από συνδυασμό μηχανικών και οικονομολόγων. Συνήθως, οι πρώτοι παρουσιάζουν μία πρόταση για ανάπτυξη και οι δεύτεροι την αξιολογούν με βάση το κόστος της πρότασης αλλά και το αναμενόμενο κέρδος που θα παρέχει από την υλοποίησή της. Η γρήγορη ανάπτυξη μοντέλων αναμένεται να είναι πετυχημένη μόνο σε περίπτωση που ισχύουν τα παρακάτω: κάθε πρωτότυπο θα πρέπει να δίνει απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, το πρωτότυπο θα πρέπει να είναι λεπτομερές και πολύπλοκο, όσο χρειάζεται για να παρέχει τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες, αν υπάρχουν πολλαπλές ιδέες, τότε η ανάπτυξη πολλαπλών πρωτοτύπων είναι αναγκαία, αποφάσεις θα πρέπει να παίρνονται κατά την ανάπτυξη του πρωτότυπου και δεν θα πρέπει να αναμένεται η τελική του μορφή, όσο πιο γρήγορη είναι η ανάπτυξη του πρωτοτύπου, τόσο πιο γρήγορη είναι η συνολική ανάπτυξη του νέου προϊόντος.

61 Πρωτοτυποποίηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Έλεγχος Αγοράς (Market Testing) Κάθε νέο προϊόν θα πρέπει να περάσει από κάποιο μικρό ή μεγάλο τεστ αγοράς, ώστε να καταγραφούν οι αντιδράσεις τις αγοράς και έτσι να γίνουν οι τελικές αλλαγές ή βελτιώσεις στο προϊόν ή και στον τρόπο ανάπτυξής του, πριν γίνει η ολική εισαγωγή του στη συγκεκριμένη αγορά. Ο χρόνος διεξαγωγής των δοκιμών ποικίλει. Για παράδειγμα, είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους πριν την εισαγωγή του προϊόντος στην αγορά, αλλά και μετά. Ένας ενδεικτικός τρόπος της διεξαγωγής τέτοιων δοκιμών, εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα (Urenio, 2001).

62 Πρωτοτυποποίηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Έλεγχος Αγοράς (Market Testing) Διεξαγωγή τεστ ελέγχων αγοράς Urenio, 2001.

63 Προώθηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Τελικό Στρατηγικό Σχέδιο Προϊόντος και Μάρκετινγκ Το τελικό στρατηγικό σχέδιο στην ανάπτυξη ενός προϊόντος, πριν βγει στην αγορά, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο βήμα στην ανάπτυξη του προϊόντος, αφού δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες παρουσίασης και χρήσης του νέου προϊόντος μέσα στην αγορά. Τα παρακάτω αποτελούν σημεία του στρατηγικού σχεδίου και δίνουν και την πρώτη αίσθηση προώθησης του νέου προϊόντος. Στην περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω σημεία του πίνακα δεν ικανοποιείται, θα ήταν καλό να ξαναγυρίσει το προϊόν στην φάση της ανάπτυξης και να ξαναγίνει παραγωγή νέων πρωτοτύπων. Πίνακας 5: Σημεία στρατηγικού σχεδίου Κατσίκης, 2013

64 Προώθηση Προϊόντων / Υπηρεσιών Εισαγωγή Προϊόντος στην Αγορά Δοκιμές και Συσκευασία Το νέο προϊόν, πριν την εισαγωγή του σε μία αγορά, θα πρέπει να δοκιμασθεί στην αποθήκευσή του κάτω από διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας και να επιλεγεί η συσκευασία σύμφωνα με τα αποτελέσματα των παραπάνω δοκιμών. Μία επιχείρηση, δεν θα ήθελε την καταστροφή ενός προϊόντος πριν την εισαγωγή του στην αγορά της λόγω κακής αποθήκευσης. Επιλογή Αγοράς Η επιλογή αγοράς πρέπει να γίνεται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης, μιας και θα ήταν άσκοπη η οποιαδήποτε ανάπτυξη προϊόντος, χωρίς κάποιον αρχικό προσανατολισμό σε συγκεκριμένη αγορά, η οποία θα έδειχνε ενδιαφέρον για αυτό το προϊόν. Διανομή και Παράδοση Η καλή οργάνωση της διανομής και παράδοσης του προϊόντος εξασφαλίζει την άμεση τοποθέτηση του προϊόντος, εκεί που το χρειάζεται ο πελάτης. Το κόστος της διανομής και παράδοσης, το οποίο περιλαμβάνει το κόστος αποθήκευσης, μεταφορικών, και επιστροφές προϊόντων, θα πρέπει να υπολογισθεί στο συνολικό κόστος του προϊόντος.

65 Σύνοψη στόχων Στόχοι της ενότητας ήταν: Nα κατανοείς τις διαδικασίες διαχείρισης της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, τα εργαλεία και τις απαιτούμενες δεξιότητες, να κατανοείς το ρόλο της καινοτομίας ως στρατηγικής για την επιχείρηση να γνωρίζεις τις έννοιες της αλυσίδας αξίας, των συνεργασιών και διασυνδέσεων των επιχειρήσεων καθώς και των στρατηγικών διαφοροποίησης τους, να διαχειρίζεσαι θέματα καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία για τη διαχείριση αλυσίδων αξίας, τη χρηματοδότηση, την αναζήτηση και αξιολόγηση τεχνολογίας, την ανάπτυξη νέων προϊόντων και προτυποποίηση, διοίκηση έργων και τη δημιουργικότητα, να αναπτύσσεις και να εφαρμόσεις καινοτομίες στις μικρές επιχειρήσεις.

66 3. Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα

67 Εκπαιδευτικοί Στόχοι Στην παρούσα ενότητα θα παρουσιαστούν: Tα βασικά σημεία για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για την καινοτομία, από την πλευρά της πολύ μικρής ή μικρής επιχείρησης Τα εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας

68 Προσδοκώμενα αποτελέσματα Όταν ολοκληρώσεις αυτό το κεφάλαιο θα είσαι σε θέση: να αναγνωρίζεις τη σύνδεση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με αναφορά στη στρατηγική, τα εμπόδια, τους καταλύτες και τα εργαλεία χρηματοδότησης, να κατανοείς τις διαδικασίες διαχείρισης της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, τα εργαλεία και τις απαιτούμενες δεξιότητες, να κατανοείς τον ρόλο της καινοτομίας ως στρατηγικής για την επιχείρηση, να γνωρίζεις για τους τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας, να αναζητάς τους κατάλληλους πόρους για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας καθώς και τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης των έργων καινοτομίας, να αναγνωρίζεις, να διατυπώσουν και να υιοθετήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές για να αναπτύξουν προγράμματα καινοτομίας στην επιχείρηση.

69 Στρατηγική Ανάπτυξης Καινοτομίας Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζουμε τέσσερις τυπικές μορφές στρατηγικών καινοτομίας. Αυτές έχουν τυποποιηθεί για πρώτη φορά από τους Miles et al (1978) και παραμένουν ακόμη και σήμερα κεντρικές, όσον αφορά στην κατανόηση των στρατηγικών επιλογών καινοτομίας για την επιχείρηση και την ανάπτυξη διαμορφωμένων προτάσεων στρατηγικής, ως απάντηση των επιχειρήσεων στις διαρκείς αλλαγές στην τεχνολογία ή τις αγορές. Οι επιλογές που παρουσιάζονται εδώ παραμένουν κυρίαρχες όσον αφορά στη θεωρία για τη στρατηγική καινοτομίας. Οι τυποποιημένες αυτές στρατηγικές είναι οι παρακάτω: Κατσίκης, 2013 Ηγετική Στρατηγική (Leader Strategy), Αμυντική Στρατηγική (Defender Strategy), Στρατηγική Εξόρυξης (Prospector Strategy), Στρατηγική Ανάλυσης (Analyzer Strategy), Στρατηγική Ανάδρασης (Reactor Strategy).

70 Στρατηγική Ανάπτυξης Καινοτομίας Ηγετική Στρατηγική Αναφέρεται σε μια επιχείρηση που είναι κυρίαρχη στην ανάπτυξη τεχνολογίας, προϊόντων, στην ανάπτυξη της αγοράς και την εμπορευματοποίηση, ακόμη και εάν ένα συγκεκριμένο προϊόν δεν είναι επικερδές. Γενικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η επιχείρηση να είναι η πρώτη στην αγορά με οποιαδήποτε καινοτομία. Αμυντική Στρατηγική Υιοθετείται από μια επιχείρηση που εισαγάγει στην αγορά ένα σύνολο προϊόντων τα οποία και προστατεύει με οποιονδήποτε τρόπο, όχι απαραίτητα μέσω της ανάπτυξης νέων προϊόντων. Στρατηγική Εξόρυξης Αναφέρεται σε μια επιχείρηση που είναι πρωτοπόρα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, των προϊόντων και την εμπορευματοποίησή τους, ακόμη και αν ένα προϊόν δεν οδηγήσει σε κέρδη. Γενικός στόχος τους είναι να είναι η πρώτη στην αγορά με κάποια συγκεκριμένη καινοτομία.

71 Στρατηγική Ανάπτυξης Καινοτομίας Στρατηγική Ανάλυσης Αναφέρεται σε μια επιχείρηση, η οποία ακολουθεί μια μιμητική στρατηγική για την καινοτομία, όπου ο στόχος είναι να φτάσει στην αγορά με ένα ισοδύναμο ή ελαφρώς καλύτερο προϊόν πολύ γρήγορα, όταν κάποιος άλλος εισαγάγει στην αγορά ένα νέο προϊόν, χωρίς να είναι η ίδια η επιχείρηση πρώτη στην αγορά με νέα προϊόντα ή τεχνολογίες. Μερικές φορές ονομάζεται στρατηγική μίμησης ή γρήγορης ακολουθίας. Στρατηγική Ανάδρασης Περιγράφει την επιχείρηση εκείνη που δεν έχει μια συνεκτική στρατηγική για καινοτομία. Αναπτύσσουν μόνο νέα προϊόντα, όταν είναι απολύτως απαραίτητο από την κατάσταση του ανταγωνισμού.

72 Χρηματοδότηση καινοτομίας 1. Κλασικά εργαλεία χρηματοδότησης - Ίδια κεφάλαια. - Οικογένεια και φίλοι (Friends, Family and Fools) - Δάνεια - Επιδοτήσεις - Ερευνητικά προγράμματα 2. Επιχειρηματικοί Άγγελοι 3. Venture Capital 4. Εταιρικοί επενδυτές (Corporate Investors) 5. Χρηματοδότηση από το πλήθος (crowdfunding)

73 Κεφάλαια σποράς (seed capital) Ίδιοι πόροι Φτηνό χρήμα, γρήγορη απόκτηση, καμία απειλή αποπληρωμής υποδηλώνει δέσμευση στους υπόλοιπους δανειστές-επενδυτές Αλλά, Συνεπάγεται δέσμευση των χρημάτων Το διαθέσιμο ποσό είναι συνήθως περιορισμένο Οικογένεια και φίλοι (FFF Friends, Family and Fools) Πηγή χρηματοδότησης σε διάφορες κουλτούρες, π.χ. στις Ασιατικές επιχειρήσεις. Μπορεί να πάρει τις εξής μορφές: α) Δάνειο ή β) Δώρο Αλλά, Το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Ίσως θέλουν να έχουν λόγο στη διοίκηση της επιχείρησης.

74 Κεφάλαια σποράς (seed capital) Επιχειρηματικοί Άγγελοι Ιδιώτες με μεγάλη περιουσία που κάνουν άμεσες επενδύσεις σε μη εισηγμένες επιχειρήσεις. Έχουν προηγούμενη εμπειρία (συχνά πεπειραμένα στελέχη) και μπορούν να συνεισφέρουν με το εμπορικό τους δαιμόνιο, τις επαφές τους και τις επιχειρηματικές τους δεξιότητες. Συνήθως υιοθετούν ένα ρόλο ενεργούς παρέμβασης βοηθώντας σε επίπεδο στρατηγικής, μάρκετινγκ, παρακολούθησης και υποστήριξης. Σε αγγλοσαξωνικές κυρίως χώρες αποτελούν την κύρια πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια. Παρέχουν μικρά ποσά πρωταρχικού κεφαλαίου και κεφαλαίου εκκίνησης.

75 Κεφάλαια σποράς (seed capital) Επιχειρηματικοί Άγγελοι Το βασικό τους κίνητρο είναι τα κεφαλαιακά κέρδη (αναμένουν συνήθως κέρδη άνω του 20%). Είναι επιλεκτικοί και συχνά επενδύουν μόνο σε κλάδους στους οποίους έχουν προηγούμενη εμπειρία (είτε ως επιχειρηματίες είτε ως στελέχη). Για το λόγο αυτό απορρίπτουν πολλές αιτήσεις χωρίς να συναντηθούν καν με τους επιχειρηματίες. Επενδύουν σποραδικά και μόνο σε λίγες επιχειρήσεις κάθε φορά. Για τον επιχειρηματικό άγγελο, ο επιχειρηματίας είναι πολύ σημαντικός, αφού, ουσιαστικά, πουλάει στον επενδυτή τον εαυτό του και μόνο «αν μπορεί να το κάνει αυτό, μπορεί να πουλήσει και το προϊόν». Δεν επενδύουν συνήθως σε μεγάλη απόσταση από την έδρα τους

76 Κεφάλαια σποράς (seed capital) Επιχειρηματικοί Άγγελοι Η απόφαση για επένδυση εξαρτάται από: Την αγορά εάν είναι αναπτυσσόμενη, εάν είναι υπερβολικά ανταγωνιστική ή άστατη, εάν έχει υψηλό κόστος προώθησης και διανομής. Το προϊόν ή την υπηρεσία εάν είναι μονοδιάστατο, εάν είναι ξεχωριστό, εάν ικανοποιεί κάποια ανάγκη της αγοράς ή πρόκειται απλά για μίμηση. Δείχνουν συχνά επιφυλακτικότητα και κυνισμό απέναντι σε ισχυρισμούς μοναδικότητας/καινοτομικότητας. Τον επιχειρηματία εμπειρία και γνώση, ιστορικό, συμπληρωματικές δεξιότητες των συνεργατών. Τη χρηματοδότηση ποιες είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές του εγχειρήματος, γιατί ζητούνται και πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια, πόσο ισχυρή είναι η δέσμευση των επιχειρηματιών.

77 Κεφάλαια σποράς (seed capital) Δίκτυα Επιχειρηματικών Αγγέλων Συχνά οι επιχειρηματικοί άγγελοι συνασπίζονται σε τυπικά ή άτυπα δίκτυα Τα δίκτυα των επιχειρηματικών αγγέλων κατά κανόνα οργανώνονται ανά περιοχές (π.χ. Sophia Business Angels Network) ή ανά θεματικές (π.χ. Partners for Development investments in Life Science-PULS) Τα δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων παρέχουν υπηρεσίες αντιστοίχισης, φέρνοντας σε επαφή πιθανούς επενδυτές με ΜΜΕ. Συνήθως δεν εξετάζουν τις δυνατότητες της επένδυσης - η διερεύνηση και η σύναψη της συμφωνίας γίνεται από τον επενδυτή και τη ΜΜΕ. Τα δίκτυα μπορεί να χρεώνουν προμήθεια σε περίπτωση σύναψης συμφωνίας ή προμήθεια εγγραφής

78 Επιχειρηματικά Κεφάλαια Υψηλού Κινδύνου (Venture Capital VC) Με τον όρο Venture Capital εννοούμε γενικά τη συμμετοχή ενός χρηματοδοτικού φορέα, ανεξάρτητης εταιρείας ή ειδικού τμήματος μεγάλου χρηματοδοτικού οργανισμού, στο εταιρικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης που αναλαμβάνει επενδυτικές πρωτοβουλίες χαρακτηριζόμενες ως υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, κυρίως υψηλής τεχνολογίας ή καινοτομίας. Καραγιάννης & Μπακούρος, 2010

79 Επιχειρηματικά Κεφάλαια Υψηλού Κινδύνου (Venture Capital VC) Τα Venture Capital (VC) ενεργούν ως διαμεσολαβητές, επενδύοντας κεφάλαια εκ μέρους των επενδυτών (π.χ. εκ μέρους τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτών). Τα VCs συνεισφέρουν εμπειρία και γνώση για την αξιολόγηση, υποβοήθηση και παρακολούθηση επενδύσεων υψηλού κινδύνου. Απαιτούν υψηλές αποδόσεις (20%-70%). Επιζητούν την ευκαιρία «εξόδου» (exit strategy) Ο διακανονισμός μπορεί να είναι χρονοβόρος και κοπιαστικός. Μπορεί να απαιτηθεί ο διορισμός ενός μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο. Το μέλος αυτό μπορεί να είναι είτε ο διευθυντής της εταιρείας VC, είτε κάποιος αντιπρόσωπός του. Καραγιάννης & Μπακούρος, 2010

80 Επιχειρηματικά Κεφάλαια Υψηλού Κινδύνου (Venture Capital VC) Είδη επενδύσεων Πρωταρχικό κεφάλαιο χρηματοδότηση για την εξέλιξη μιας ιδέας σε ένα προϊόν Κεφάλαιο εκκίνησης χρηματοδοτεί την παραγωγή και το μάρκετινγκ του προϊόντος, αφού αυτό αναπτυχθεί. Επέκταση αναφέρεται στο πρώτο στάδιο, στο δεύτερο στάδιο ή στην ενδιάμεση χρηματοδότηση και ενισχύει την ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης. Συνήθως τα VCs επενδύουν σε στάδια μετά την κατασκευή ενός λειτουργικού πρωτοτύπου (working prototype) και ως επί το πλείστον μετά τις πρώτες (σποραδικές) πωλήσεις. Με αυτό τον τρόπο επενδύουν σε μια πιο ώριμη επιχείρηση αποφεύγοντας ταυτόχρονα να κάνουν τεχνική αξιολόγηση (technical evaluation) της καινοτομίας. Συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση (π.χ. κεφαλαιακή δομή, χρηματοδότηση, στρατηγική).

81 Corporate Venture Capital Μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει VC Funds με σκοπό να επενδύσουν κεφάλαια σε νέες καινοτόμες επιχειρήσεις. Συνήθως επενδύουν σε επιχειρήσεις με τις οποίες μπορούν να δημιουργήσουν συνέργιες. Παραδείγματα Corporate Venture Capital Total Energy Ventures Siemens Venture Capital Citi Ventures Johnson & Johnson Development Corporation Eli Lilly Corporate Business Development IBM Venture Capital Group/IBM Global Entrepreneur BMW i Ventures Samsung Global Innovation Center/Samsung Accelerator/Samsung Venture Investment Corporation Diageo Technology Ventures Caterpillar Ventures ΕΥ, 2016: : uption/the-innovation-paradox To Cintrifuse υποστηρίζει θερμοκοιτίδες και επιταχυντές σε συνεργασία με 10 Fortune 500 companies, ακαδημαϊκά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς (US$57m fund inc. Procter & Gamble, Western & Southern, Cincinnati Children s Hospital, Duke Energy and University of Cincinnati/early stage funds, direct investments & 11 venture funds across the U.S.). 81

82 Πλεονεκτήματα/Μειονεκτήματα μορφών χρηματοδότησης... Υπέρ Κατά Φίλοι και συγγενείς Τράπεζες Business Angels Venture Capitals - Σε συμπαθούν και σε εμπιστεύονται - Μεγάλη Εμπειρία - Ιδιοκτησία στον επιχειρηματία -Ενδεχομένως βοήθεια σε εσωτερικά θέματα πωλήσεις (hands on) - Είναι φίλοι και συγγενείς -Συντηρητική προσέγγιση - Κόστος δανεισμού - Απώλεια μέρους της ιδιοκτησίας Επιδότηση - «Δωρεάν» κεφάλαιο - Πληροί τα κριτήρια?

83 Κατηγορίες Crowdfunding Το crowdfunding, το οποίο είναι γνωστό και ως συμμετοχική χρηματοδότηση (ή αλλιώς «χρηματοδότηση από το πλήθος») συνιστά μια σύγχρονη μέθοδο για την άντληση και συγκέντρωση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Μια βασική κατηγοριοποίηση για τα μοντέλα crowdfunding είναι: μοντέλα που βασίζονται σε δωρεές (donation-based), μοντέλα που βασίζονται σε ανταμοιβή ανταποδοτικά (rewardbased), μετοχικά μοντέλα (equity-based) και μοντέλα που βασίζονται στο δανεισμό (lending or debt based). Το ευρύτερο περιβάλλον στην Ευρώπη θα μπορούσε να ομαδοποιηθεί σε οικογένειες προτύπων: τα μη χρηματοδοτικά (non-financial return models) που αφορoύν σε Donation, Reward ή Pre-selling και τα χρηματοδοτικά (financial return models) που αφορούν σε Εquity ή Lending.

84 Crowdfunding Χρηματοδότηση από το πλήθος α) το crowfunding ανταμοιβής (reward-based) οι χρηματοδότες παραλαμβάνουν ένα προϊόν σαν ανταμοιβή/αντάλλαγμα για τη συνεισφορά τους (προπληρωμή) β) το μετοχικό crowdfunding (equity-based) οι χρηματοδότες συμμετέχουν με ένα (μικρό) ποσοστό μετοχών στην επιχείρηση (μικρά ποσά από ένα μεγάλο αριθμό επενδυτών, αντί για μεγαλύτερα ποσά από έναν ή λίγους επενδυτές). European Commission, 2014.

85 Διαδικασία Crowdfunding Ως επί το πλείστον, οι πλατφόρμες crowdfunding λειτουργούν ως ενδιάμεσοι (intermediaries) μεταξύ του επιχειρηματία και του χρηματοδότη και λειτουργούν μέσω του διαδικτύου. Πηγή: European Commission, 2014.

86 Crowdfunding μια αναπτυσσόμενη αγορά Massolution (2015)

87 Σύνοψη στόχων Στόχοι της ενότητας ήταν: να αναγνωρίζεις τη σύνδεση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας με αναφορά στη στρατηγική, τα εμπόδια, τους καταλύτες και τα εργαλεία χρηματοδότησης, να κατανοείς τις διαδικασίες διαχείρισης της καινοτομίας στις μικρές επιχειρήσεις, τα εργαλεία και τις απαιτούμενες δεξιότητες, να κατανοείς τον ρόλο της καινοτομίας ως στρατηγικής για την επιχείρηση, να γνωρίζεις για τους τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας, να αναζητάς τους κατάλληλους πόρους για την ανάπτυξη προγραμμάτων καινοτομίας καθώς και τις κατάλληλες πηγές χρηματοδότησης των έργων καινοτομίας, να αναγνωρίζεις, να διατυπώσουν και να υιοθετήσουν τις κατάλληλες στρατηγικές για να αναπτύξουν προγράμματα καινοτομίας στην επιχείρηση.

88 Q& A Any Questions?

89 Reference notes Chesbrough, H., Vanhaverbeke, W. & West, J. (2014) New Frontiers in Open Innovation, OUP Oxford. Chesbrough, H. (2006) Open Business Models: How to Thrive in the New Innovation Landscape, Harvard Business Review Press. European Commission (2014) Crowdfunding innovative ventures in Europe. The financial ecosystem and regulatory landscape (study prepared by SpaceTec Capital Partners GmbH), Brussels. Ernst & Young (2016) The Innovation Paradox How can leading enterprises use corporate venture models to solve the innovation paradox?, available at: Κατσίκης, Ι. (2013) Καινοτομία, συνεργατικοί σχηματισμοί και μικρές επιχειρήσεις, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Αθήνα. Λιβιεράτος, Α. (2013) Οδηγός καινοτομίας για μικρές επιχειρήσεις, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Αθήνα. ΟECD (2002) Frascati Manual: Proposed Standard Practice for Surveys on Research and Experimental Development, Paris. Καραγιάννης, H. & Μπακούρος, I. (2010) Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Θεωρία-Πράξη, Εκδόσεις Σοφία. Miles, R., Snow, C., Meyer, A. & Coleman, H. (1978) Organizational Strategy, Structure, and Process, The Academy of Management Review, Vol. 3, No. 3, pp Philips, R. (1997) Innovation and Firm Performance in Australian Manufacturing, Industry Commission, Staff Research Paper, Canberra. Pisano, G. (2015) You need an innovation strategy, June, Harvard Business Review. Schilling, M. (2005) Strategic Management of Technological Innovation, McGraw-Hill International Edition. Soderquist, K.E. (2006), Organising Knowledge Management and Dissemination in New Product Development: Lessons from 12 Global Corporations, Long Range Planning, 39(5): URENIO Urban and Regional Innovation Research Unit, Aristotle University of Thessaloniki, Greece Zampetakis, L & Moustakis, V. (2006) Linking creativity with entrepreneurial intentions: A stuctural approach, The International Entrepreneurship and Management Journal 2 (3),

90 End of unit

91 Funding This educational material is developed within the project "Open-up Entrepreneurship, OpEn", under the contract EL01-KA The OpEn project is funded by the Erasmus+ programme of the European Union. The European Commission support for the production of this material does not constitute an endorsement of the contents which reflects the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsi ble for any use which may be made of the information contained therein.

92 License Notes The current material is available under the Creative Commons AttributionNonCommercial-ShareAlike 4.0 International license or later International Edition. The individual works of third parties are excluded, e.g. photographs, diagrams etc. They are contained therein and covered under their conditions of use in the section «Use of Third Parties Work Note». [1] As Non-Commercial is defined the use that: Does not involve direct or indirect financial benefits from the use of the work for the distributor of the work and the license holder. Does not include financial transaction as a condition for the use or access to the work. Does not confer to the distributor and license holder of the work indirect financial benefit (e.g. advertisements) from the viewing of the work on website. The copyright holder may give to the license holder a separate license to use the work for commercial use, if requested.

Άσκηση Τι είναι Καινοτομία;

Άσκηση Τι είναι Καινοτομία; This course unit aims to provide you with a comprehensive overview of the critical components by introducing some general aspects related to management and strategy, innovation processes, as well as by

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 8 Καινοτομία και επιχειρηματικότητα Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ 1 Στρατηγική Στρατηγική είναι ο καθορισμός των βασικών μακροπρόθεσμων στόχων και σκοπών μιας επιχείρησης, η επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές ανάπτυξης καινοτομίας

Στρατηγικές ανάπτυξης καινοτομίας Στρατηγικές ανάπτυξης καινοτομίας ρ Αντώνης Λιβιεράτος Καινοτομία η μετατροπή μιας ιδέας, μιας πρακτικής ή ενός αντικείμενου που εκλαμβάνονται ως νέα από μια ομάδα ατόμων σε: o εμπορεύσιμο προϊόν/υπηρεσία

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό

Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας στον Τουρισμό Διδάσκοντες: Καθηγητής Δημήτριος Γεωργακέλλος Δρ. Κρίστη Αγαπητού Τετάρτη, 13 Mαρτίου 2019 1 Κεφάλαιο 4 Διαχείριση της Τεχνολογίας 2 Πρόγραμμα Συνεργασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ BUSINESS PLAN Business Plan (Γραπτή Τελική Εταιρική Αναφορά) Το business plan (γραπτή αναφορά) είναι η ολοκληρωμένη και αναλυτική αποτύπωση της επιχειρηματικής σας ιδέας με τρόπο που να

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά. Γιάννος Μητσός Συντονιστής, Αναπτυξιακές Πολιτικές, ΣΕΒ 13/03/15

Καινοτομία: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά. Γιάννος Μητσός Συντονιστής, Αναπτυξιακές Πολιτικές, ΣΕΒ 13/03/15 Καινοτομία: Ορισμοί και βασικά χαρακτηριστικά Γιάννος Μητσός Συντονιστής, Αναπτυξιακές Πολιτικές, ΣΕΒ 13/03/15 Τι είναι καινοτομία? Σε κάποια λεξικά ορίζεται ως ηδιαδικασίαεισαγωγήςμιας νέας ιδέας, συσκευής

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

«Η συμβολή της καινοτομίας στην πρόοδο μίας εταιρίας, παρουσίαση της πιλοτικής διαδικασίας ανάπτυξης νέων προϊόντων»

«Η συμβολή της καινοτομίας στην πρόοδο μίας εταιρίας, παρουσίαση της πιλοτικής διαδικασίας ανάπτυξης νέων προϊόντων» «Η συμβολή της καινοτομίας στην πρόοδο μίας εταιρίας, παρουσίαση της πιλοτικής διαδικασίας ανάπτυξης νέων προϊόντων» Αντώνης Κολημενάκης, Ερευνητής στο Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός)

1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) 1. Εκπαίδευση για την Εξυπηρέτηση Πελάτη (Customer Service Training) (Μικρός Οργανισμός) Περιγραφή Βραβείου Βραβεύονται συγκεκριμένες δράσεις ή προγράμματα που επιδρούν στη σκέψη, το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Τίτλος Ειδικού Θεματικού Προγράμματος: «Διοίκηση, Οργάνωση και Πληροφορική για Μικρομεσαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΠΣ Διοίκηση Υπηρεσιών Γιώργος Παπαγιαννάκης, PhD Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Θεματική Ενότητα: Οργανωτική Δομή και Στρατηγική Αλλαγή Οι διαφάνειες ακολουθούν την

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος

Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στρατηγικές επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Ηγεσία Κόστους Διαφοροποίηση Εστίαση 7η-8η εβδομάδα Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Η έννοια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος Στόχος της στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

"ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ"

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ Διδάσκων Καθηγητής: Δρ. Σακκάς Νικόλαος Εργαστηριακός Συνεργάτης: Σαββάκης Νικόλαος, M.Sc.-Μηχ., υπ. Δρ. E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΙΔΕΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Δρ. Ιωάννης Σ. Τουρτούρας Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης Δ.Π.Θ. Χρηματοδότηση Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 30/06/2015 Αγαπητή κυρία / Αγαπητέ κύριε, Το παρόν ερωτηματολόγιο συντάχθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής με αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής

Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής Του κ. Κωνσταντίνου Γαγλία Γενικού Διευθυντή του BIC Αττικής ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ CLUSTERS Με σκοπό τον εντοπισμό των βασικών παραγόντων επιτυχίας

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας

Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας Οικονομικά της Τεχνολογίας Κώστας Τσεκούρας Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστήμιο Πατρών Καινοτομία, Πνευματικά Δικαιώματα και Οικονομική Ανάπτυξη Επιγραμματικά: Γενική Επισκόπηση του Μαθήματος Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Καινοτομία Επιχειρηματικότητα (3) Πόροι, ικανότητες και διοίκηση τεχνολογίας

Τεχνολογία Καινοτομία Επιχειρηματικότητα (3) Πόροι, ικανότητες και διοίκηση τεχνολογίας Τεχνολογία Καινοτομία Επιχειρηματικότητα (3) Πόροι, ικανότητες και διοίκηση τεχνολογίας Στρατηγική: Θεωρία των πόρων - Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ο βαθμός της επιτυχίας μιας επιχείρησης στις αγορές

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2

ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ. ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: 3 Μέρος 2 Περιεχόμενο γνώσης και σπείρα γνώσης H καινοτομία αναδύεται όταν η άρρητη και η ρητή γνώση αλληλεπιδρούν. Η δημιουργία οργανωσιακής γνώσης

Διαβάστε περισσότερα

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό.

9. Κάθε στρατηγική επιχειρηματική μονάδα αποφασίζει για την εταιρική στρατηγική που θα εφαρμόσει. α. Λάθος. β. Σωστό. 1. Με ποιους τρόπους επωφελούνται οι καταναλωτές από τις οικονομίες κλίμακας; (πολλαπλής επιλογής / δύο σωστές απαντήσεις) α. Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρήσεων. β. Οι τιμές, αρκετές φορές, μειώνονται.

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία, νεωτερικά επιχειρηματικά μοντέλα και μικρές επιχειρήσεις

Καινοτομία, νεωτερικά επιχειρηματικά μοντέλα και μικρές επιχειρήσεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) Καινοτομία, νεωτερικά επιχειρηματικά μοντέλα και μικρές επιχειρήσεις Αντώνιος Αγγελάκης, ΙΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ, ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ Σ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Σ SESSION 5 ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα

Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα Κώστας Βασιλάκης Τμήμα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών Επιτροπή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Γενικά για την επιχειρηματικότητα Οι επιχειρηματίες μετατρέπουν

Διαβάστε περισσότερα

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com

Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off. Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Η επιχειρηματική ιδέα και η εταιρία spin off Βασίλης Μουστάκης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης vmoustakis@gmail.com Έρευνα αγοράς (Ι) Ανάγκη στην αγορά (κάτι που η αγορά θέλει αλλά δεν το έχει) Σύλληψη και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΡαΣειΣ Για την ενισχυση του ΡοΛοΥ τησ καινοτομιασ και των μορφων ΣΥνεΡΓαΣιαΣ ΣτιΣ μικρεσ επιχειρησεισ θ ε μ α τ ι κ η ε ν ο τ η τ α ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ε κ π

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ. Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΛΑΜΙΑΣ Ενθάρρυνση Επιχειρηματικών Δράσεων, Καινοτομικών Εφαρμογών και Μαθημάτων Επιλογής Φοιτητών ΤΕΙ Λάρισας - Λαμίας PLEASE ENTER ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΑ 1. a. Καινοτομία b. Εφεύρεση Οι δύο αυτές έννοιες ταυτίζονται. ΝΑΙ ΟΧΙ 2. a. Καινοτομία προϊόντων(αγαθών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ. Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού Θεωρία των Μοντέλων Καπιταλισμού: Θεωρητικό πλαίσιο για την κατανόηση των κοινών θεσμικών χαρακτηριστικών, αλλά και των θεσμικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Οι επιχειρήσεις είναι συστήματα, κάτι που σημαίνει ότι επηρεάζουν και επηρεάζονται από το εξωτερικό τους περιβάλλον. α) επιχειρηματικά. β) εξωτερικά. γ) ανοιχτά. δ) κλειστά.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης

Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα. Επιχειρηματικότητα. Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Επιχειρήσεις 2.0 & Η Νέα Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματικότητα Εισηγητής: Βασίλης Δαγδιλέλης Ποια είναι η «δημόσια εικόνα» της; Οπωσδήποτε δεν είναι πάντοτε μια έννοια «θετικά φορτισμένη» τουλάχιστον στη

Διαβάστε περισσότερα

Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας. Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών

Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας. Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών Υποδείγματα Ανάπτυξης - Διάχυσης Καινοτομίας Υποδείγματα Οικονομικής Ανάπτυξης Υιοθέτηση Καινοτομίας Κύκλος Ζωής Καινοτομίας Επιτυχία Καινοτομιών Joseph Schumpeter: ο πατέρας των θεωριών της καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο

ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο ΔΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΜΑΘΗΜΑ 2 ο 1. Γενικά για την επιχείρηση Η επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Προπαρασκευαστική δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Υφιστάμενη και επιθυμητή κατάσταση του οικονομικού δυναμικού σε περιοχές εκτός της περιοχής της ελληνικής πρωτεύουσας 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτή η προπαρασκευαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΝΟΣ BUSINESS PLAN Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013, στον οδηγό αυτόν περιλαμβάνεται μια σειρά από επιμέρους κριτήρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη Ιστορία του Έργου

Σύντομη Ιστορία του Έργου Σύντομη Ιστορία του Έργου Η ιστορία του «LOCPROII» βρίσκει τις ρίζες της στην επιτυχημένη ολοκλήρωση ενός έργου Interreg IIIA με όνομα «LOCPRO». Η εκ των υστέρων γνώση από το «LOCPRO» κατέστησε εμφανές

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εκπαιδευτικός: Ρετσινάς Σωτήριος Τα πρώτα εργαλεία που κατασκεύασε ο άνθρωπος (2.000.000 χρόνια πριν) αποτελούν τα πρώτα τεχνολογικά δημιουργήματά του Ορισμός 1. Τεχνολογία με την ευρεία έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Συνήθεις Ερωτήσεις για την Επιχειρηματικότητα

Συνήθεις Ερωτήσεις για την Επιχειρηματικότητα Συνήθεις Ερωτήσεις για την Επιχειρηματικότητα 1) Τι είναι Επιχειρηματικότητα; Η Επιχειρηματικότητα αποτελεί νοοτροπία αλλά και πολυδιάστατη έννοια η οποία εμφανίζεται σε διάφορα επίπεδα και σε κάθε είδος

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Καινοτοµία ορίζεται ως «η εφαρµοσµένη χρήση της γνώσης µε σκοπό την παραγωγή ή/και παροχή νέων ή ουσιαστικά βελτιωµένων προϊόντων, διαδικασιών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΕΠΙ ΧΕΙΡ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ 2011-2012 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΜΚΕ) ΜΑΤΙ ΚΟ ΤΗ ΤΑ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράµµατος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Επιχειρήσεων

Διοίκηση Επιχειρήσεων 10 η Εισήγηση Δημιουργικότητα - Καινοτομία 1 1.Εισαγωγή στη Δημιουργικότητα και την Καινοτομία 2.Δημιουργικό Μάνατζμεντ 3.Καινοτομικό μάνατζμεντ 4.Παραδείγματα δημιουργικότητας και καινοτομίας 2 Δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2017 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ Σ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ Σ SESSION 3 ΧΡΗΣΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ σε περίπτωση που οι πιστωτικές μονάδες απονέμονται σε διακριτά μέρη του

Διαβάστε περισσότερα

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων. Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Το εσωτερικό περιβάλλον των επιχειρήσεων Δρ Αντώνης Λιβιεράτος 1. Εισαγωγή Προς μια νέα θεώρηση Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 80 αναπτύχθηκαν κυρίως θεωρίες που συνέδεαν την στρατηγική με το εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα

http://www.economics.edu.gr 7

http://www.economics.edu.gr 7 6 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1.3 Λειτουργίες της Επιχείρησης 1.3.1 Η αλυσίδα των Επιχειρησιακών Λειτουργιών Όπως κάθε οργανισµός, έτσι και η επιχείρηση, προκειµένου να ζήσει, ν ανταποκριθεί

Διαβάστε περισσότερα

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α

[ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ] ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΑΔΑ Α Στις παρακάτω προτάσεις, από Α.1. μέχρι και Α.5, να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα του την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLAY4GUIDANCE ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (THE MATRIX) Συγγραφέας: Jan M. Pawlowski, Hochschule Ruhr West (HRW) Page 1 of 7 Κατηγορία Ικανότητας Περιγραφή Ικανότητας Περιγραφή του επιπέδου επάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο ΙΙ» Οργάνωση της νέας Δραστηριότητας / Σχέδιο MarkeMng / Το ανθρώπινο δυναμικό / Οικονομικό Σχέδιο / Ανάλυση Κινδύνων

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Στρατηγική ;

Τι είναι η Στρατηγική ; Τι είναι η Στρατηγική ; Η Στρατηγική αποτελεί ένα ενοποιημένο, περιεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο που αναπτύσσεται προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της επιχείρησης. 2 βασικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ

Πρόγραμμα_SPA. Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ Πρόγραμμα: Προληπτικά μέτρα για το άγχος στις ΜΜΕ 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Στις

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ

Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Στοιχεία Επιχειρηματικότητας ΙΙ Νικόλαος Μυλωνίδης Απρίλιος 2007 1 Η έννοια του Επιχειρηματία Αναλαμβάνει δράση Συνδυάζει καινοτομικά και δημιουργικά τους συντελεστές της παραγωγής Παράγει προϊόντα και

Διαβάστε περισσότερα

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

23/2/2014 ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Οικονομική Επιστήμη Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Γιατί δημιουργήθηκε η οικονομική

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1

Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Οικονομία - Επιχειρήσεις Μάρκετινγκ 1 Επιμέλεια: Γεώργιος Λελεδάκης (Λέκτορας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) Συγγραφή: Ευθύμιος Ζιγκιρίδης ΠΡΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού Ορισμός (1/2) Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού αποτελεί ένα από τα βασικότερα τμήματα μιας εταιρείας και στόχο έχει τις απαραίτητες ενέργειες για την εργασιακή και προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN)

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (BUSINESS PLAN) Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από το βιβλίο του Καθηγητή Θάνου Κριεμάδη με τίτλο: Επιχειρηματικότητα και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών, το οποίο εκδόθηκε το 2011 από την Νομική Βιβλιοθήκη.

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία

Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Πρωτοβουλία για την Καινοτομία Ολοκληρωµένα Προγράµµατα, Πρωτοβουλίες και Δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Καινοτομίας Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 6 Εταιρική στρατηγική και διαφοροποίηση δραστηριοτήτων Chapter 2 Μαθησιακά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ»

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ» 1. Ποια από τις παρακάτω αποτελεί την πλέον σημαντική πρόκληση που χαρακτηρίζει το σημερινό παγκόσμιο επιχειρηματικό περιβάλλον; α) Ομοιομορφία προϊόντων και υπηρεσιών. β)

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary

Γενική Εισαγωγή. I. Εξώφυλλο. II. Εισαγωγική Σελίδα. III. Περιεχόμενα. IV. Executive Summary Business Plan Γενική Εισαγωγή I. Εξώφυλλο II. Εισαγωγική Σελίδα III. Περιεχόμενα IV. Executive Summary 1 Εσωτερική Ανάλυση 1.1 Περιγραφή της επιχείρησης 1.2 Προϊόντα / Υπηρεσίες 1.3 Τοποθεσία 1.4 Ανθρώπινο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Υπηρεσιών ΕΠΙΜΕΕΙΑ: ΝΙΚΟΑΟ Χ. ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΟΓΟ ΠΡΟΟΜΟΙΩΗ ΔΙΑΓΩΝΙΜΑΤΩΝ 1 Κεφάλαιο 1 ο Επιχειρήσεις και Οργανισμοί Ομάδα Α Ερωτήσεις ωστού άθους Α1) Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 9 Ο εξάμηνο Χημικών Μηχανικών Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ y.caloghirou@ntua.gr ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ BUSINESS MODEL Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος

Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Επιχειρηματικό Σχέδιο. Τι είναι και γιατί χρειάζεται; Δρ Αντώνης Λιβιεράτος Εισαγωγή Ο ρόλος του επιχειρηματία Στην συντριπτική πλειοψηφία των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) η διοίκηση της επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο

Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο Επιχειρηματικότητα & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Μάθημα 2 ο : Επιχειρηματικό Σχέδιο 1 Ορισμοί και Αναγκαιότητα του Επιχειρηματικού Σχεδίου Το Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι ένα γραπτό κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Ηλεκτρονικό Εμπόριο Ενότητα 3: Ηλεκτρονικό Επιχειρηματικό Σχέδιο Σαπρίκης Ευάγγελος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κεφάλαιο 1: Εισαγωγή στη Διοίκηση Επιχειρήσεων Ερωτήσεις Στόχοι 1 ου Μαθήµατος Ø Ποιες είναι οι προκλήσεις στον εργασιακό χώρο σήµερα; Ø Πώς είναι οι οργανισµοί στο νέο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ε.δ. αδαμίδης ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Τι είναι «Επιχειρηματικό Σχέδιο»; Ορισμός (;) Το επιχειρηματικό σχέδιο περιγράφει πως θα διοικηθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής

Μελέτες Περιπτώσεων. Επιχειρησιακή Στρατηγική. Αριστοµένης Μακρής Μελέτες Περιπτώσεων Έχω στην υπηρεσία µου έξη τίµιους ανθρώπους. Τα ονόµατά τους είναι Τι, Γιατί, Πότε, Πώς, Πού και Ποιος. R. Kipling Τι Πότε Πού Γιατί Πώς Ποιος Στόχοι της µεθοδολογίας 1. Υποβοήθηση

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο

Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση. 4 ο Κεφάλαιο Προγραμματισμός και στρατηγική διοίκηση 4 ο Κεφάλαιο Μαθησιακοί στόχοι (1) Μετά τη μελέτη του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να: 1. Συνοψίσετε τα βασικά βήματα σε οποιαδήποτε διαδικασία προγραμματισμού. 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ. Εισαγωγή στην Στρατηγική. Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος. Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ. Εισαγωγή στην Στρατηγική. Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος. Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος Κων/νος Μακρής ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Εισαγωγή στην Στρατηγική Στρατηγική Ανάλυση του Εξωτερικού Περιβάλλοντος Στρατηγική Ανάλυση του Εσωτερικού Περιβάλλοντος Εργαλεία για Ανάλυση Στρατηγικής Θεωρίες Στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr

Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Γεωργία Ε. Αντωνέλου Επιστημονικό Προσωπικό ΕΕΥΕΜ Μαθηματικός, Msc. antonelou@ecomet.eap.gr Θεμελίωση μιας λύσης ενός προβλήματος από μια πολύπλευρη (multi-faceted) και διαθεματική (multi-disciplinary)

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα Δημιουργία Ανταγωνιστικού Πλεονεκτήματος μέσω των Συστημάτων Ποιότητας στον Αγροδιατροφικό Τομέα Αχιλλέας Κοντογεώργος Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Αναστάσιος Σέμος Καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1 Τι μάθαμε στο μάθημα Διαχείριση Τεχνολογίας και Καινοτομίας???? Μάνατζμεντ Μάνατζμεντ (διαχείριση) είναι η οργάνωση και ο συντονισμός των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Ενότητα 6η: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD

H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού. Αθανασία Καρακίτσιου, PhD H Έννοια και η Φύση του Προγραμματισμού Αθανασία Καρακίτσιου, PhD 1 Η Διαδικασία του προγραμματισμού Προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού στόχων και η επιλογή μιας μελλοντικής πορείας για την

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ» ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΓΙΑ «ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ» ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2015 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΝΔΟ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Δρ. Δημήτρης Μανωλόπουλος 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Κύρια θέματα ενότητας σημασία τεχνολογίας στις ΔΕ πηγές τεχνολογίας κατανόηση των στρατηγικών τεχνολογίας και στρατηγικής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης Τμ. Ε.Σ.Π.Σ.

Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης Τμ. Ε.Σ.Π.Σ. Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης Τμ. Ε.Σ.Π.Σ. Thomas Edison: >1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας Πρακτική φωτιστική λυχνία Φιλμ 35mm Φωνόγραφος 21.6δισ. $ το 1920 Καινοτομία κάτι περισσότερο από μια καλή ιδέα: διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI KAINOTOMIA

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI KAINOTOMIA ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ KAI KAINOTOMIA ΘΕΩΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & Σ Επιχειρηματικότητα Επιχειρηματίας και επιχειρηματικές δεξιότητες Κίνητρα έναρξης νέας επιχείρησης Eμπόδια έναρξης νέας επιχείρησης Λόγοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κώστας Κιτσάκης Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ MSc Διασφάλιση ποιότητας Επιστημονικός Συνεργάτης Οργάνωση Ανάπτυξης Ενός

Διαβάστε περισσότερα

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1

G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér. Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων. 2 η έκδοση. Chapter 1 G. Johnson, R.Whittington, K. Scholes, D. Angwin, P. Regnér Βασικές αρχές στρατηγικής των επιχειρήσεων 2 η έκδοση Chapter 1 Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στη στρατηγική Chapter 2 Μαθησιακά αποτελέσματα Έπειτα από

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο

Εισαγωγή. Παίγνια Αποφάσεων 9 ο Εξάμηνο Εισαγωγή Στόχοι του μαθήματος Πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί στα μαθήματα της ροής Γνωριμία με εργαλεία στρατηγικής και λήψης αποφάσεων Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. γενικού υποβάθρου, Ελληνική

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. γενικού υποβάθρου, Ελληνική ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ (1) ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ Επιστημών Της Διοίκησης ΤΜΗΜΑ Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ Προπτυχιακό ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΕ0126 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 7 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος.

1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 1. Το μοντέλο των πέντε δυνάμεων του Porter αναλύει το μάκρο-περιβάλλον. α. Λάθος. β. Σωστό. Απάντηση: α. Λάθος. 2. Ποια από τις παρακάτω επιλογές δεν περιλαμβάνεται στην ανάλυση του μάκρο-περιβάλλοντος;

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς

Πρόγραμμα_SPA. Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς Πρόγραμμα: Πρόληψη άγχους στους Εκπαιδευτικούς οργανισμούς 1. Εισαγωγή 1.1. Γενική εισαγωγή στο εργασιακό άγχος Η φύση της εργασιακής ζωής έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ

Επιχειρηματικότητα. Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια. Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Επιχειρηματικότητα Εισαγωγή σε μια γνωστή άγνωστη έννοια Δημήτρης Βέργαδος Συντονιστής Επικοινωνίας ΣΕΒ Τι είναι επιχειρηματικότητα; Επιχειρηματικότητα είναι η διαδικασία δημιουργίας μιας νέας επιχειρηματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο Ι»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο Ι» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ «Επιχειρηματικό Σχέδιο Ι» Επιχειρηματικό Όραμα / Καθορισμός Αποστολής / Καθορισμός αντικειμενικών στόχων / Καθορισμός προϊόντων & υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα