Η διαχείριση του ασθενούς με καρκίνο προστάτη μέσα από τα ογκολογικά συμβούλια

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η διαχείριση του ασθενούς με καρκίνο προστάτη μέσα από τα ογκολογικά συμβούλια"

Transcript

1 Η διαχείριση του ασθενούς με καρκίνο προστάτη μέσα από τα ογκολογικά συμβούλια ΑΝ. ΠΑΠΠΑΣ Θ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Γ.ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΑΛ.ΤΖΟΒΑΡΑΣ Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η 4/6/2017

2 Σύγκρουση συμφερόντων Αν Παππάς :Astellas Θ. Καλογερόπουλος : Astellas, Janssen Γ. Ιωαννίδου : Astellas Αλ. Τζοβάρας : Astellas, Sanofi Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

3 Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο προστάτη μέσα από τα OΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δρ. ΠΑΠΠΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ε.Σ.Υ. ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ <<ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ>>

4 Ογκολογικό Συμβούλιο: Η ιδανική διαδικασία για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αποτελεί αξίωμα της ιατρικής κοινότητας, ότι κάθε περιστατικό και ειδικά οι ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση, γιατί πέρα από τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ο κάθε ασθενής μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά αφενός και αφετέρου η έκταση της νόσου μπορεί να είναι διαφορετική και συγχρόνως να απαιτείται αντιμετώπιση από διαφορετικές ειδικότητες σύγχρονα ή διαδοχικά. Για την λήψη μιας απόφασης, που θα στηρίξει σε συνδυασμό με τη διαδικασία διάγνωσης την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου, ιδανική θεωρείται η «συναπόφαση» από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες σχετικές με τον καρκίνο. Η διαδικασία αυτή μεθοδεύεται μέσα από το ογκολογικό συμβούλιο. Το ογκολογικό συμβούλιο είναι μια νομοθετημένη διαδικασία η οποία άρχισε σχετικά πρόσφατα να εφαρμόζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα από το 2012, ξεκινώντας δειλά στα ογκολογικά νοσοκομεία (Άγιος Σάββας, Μεταξά, Θεαγένειο) αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά. Σήμερα, λόγω της σημαντικής πίεσης και των ελλείψεων προσωπικού, η διαδικασία των συγκεκριμένων συμβουλίων δεν εφαρμόζεται σε σταθερή βάση.

5 ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ; Αυτό αποτελεί νόμο σε κάθε πολιτισμένο κράτος. Όλοι μαζί προσφέρουν καταθέτοντας τις απόψεις τους από την οπτική γωνία της κάθε ειδικότητας ξεχωριστά. Κανένας δεν είναι υπεράνω κανενός. Επιπλέον αποφεύγεται πιθανός δόλος να ορίσει κάποιος την τύχη του ασθενούς για τα δικά του ιδιοτελή κριτήρια. Η πείρα έχει δείξει ότι το προσδόκιμο επιβίωσης βελτιώθηκε σημαντικά αφού η προτεινόμενη θεραπεία ήταν η ενδεδειγμένη κατόπιν συμφωνίας όλων.

6 Νόμος 4052/ Άρθρο α. Στα νοσοκομεία της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου συστήνονται Ογκολογικά Συμβούλια, με αποστολή την παρακολούθηση της εφαρμογής του πλάνου θεραπείας του ασθενούς, την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων αυτής και της συνολικής πορείας της νόσου, την εκτίμηση των αναγκών του ασθενούς ανάλογα με την ανταπόκριση τους στις διάφορες θεραπευτικές μεθόδους, την τροποποίηση ή τη διακοπή του πλάνου θεραπείας, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Σκοπός είναι η εξασφάλιση της εφαρμογής των ενιαίων και αποδεκτών ιατρικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών, η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς, η αποφυγή της υποθεραπείας ή το αντίστροφο των μη ωφέλιμων διαγνωστικών πράξεων και επεμβάσεων, η επιλογή της οικονομικότερης θεραπείας μεταξύ περισσότερων εξίσου ωφέλιμων, η ενθάρρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας των ιατρικών ειδικοτήτων στην πολύπλευρη αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασιών, καθώς και η προαγωγή της ιατρικής εκπαίδευσης.

7 β. Με απόφαση του Διοικητή του νοσοκομείου, η οποία εκδίδεται μετά από γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου και της ογκολογικής επιτροπής συντάσσεται Εσωτερικός Κανονισμός σύστασης και λειτουργίας των Ογκολογικών Συμβουλίων. γ. Τα Ογκολογικά Συμβούλια συστήνονται ανάλογα με το όργανο του σώματος που προσβάλει η νόσος, σε ενότητες, οι οποίες προβλέπονται στον Εσωτερικό Κανονισμό.

8 δ. Αποτελούνται από μόνιμα και μη μόνιμα μέλη. ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ Οι ιατροί μόνιμα μέλη μπορεί να είναι Συντονιστές Διευθυντές ή Διευθυντές ή Επιμελητές και συγκεκριμένα: Α. ένας Παθολόγος - Ογκολόγος, Β. ένας Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, Γ. ένας Χειρουργός ανάλογης ειδικότητας Ογκολόγος, Δ. ένας Παθολογοανατόμος. Ε. Επίσης συμμετέχει ο Θεράπων Ιατρός, ο οποίος εισάγει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς προς συζήτηση. Τα μόνιμα μέλη επιλέγονται από το Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε έτος, που μπορεί να ανανεωθεί, έτσι ώστε να εναλλάσσονται κυκλικά περισσότεροι ιατροί των κλινικών του νοσοκομείου. ΣΚΟΠΟΣ: Η διατομεακή αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν ή υπάρχει ή υπόνοια ότι πάσχουν από κακοήθη νεοπλάσματα.

9 δ. ΜΗ ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΛΗ Ως μη μόνιμα μέλη μπορεί να προσκληθούν από τα μόνιμα μέλη ή τον θεράποντα ιατρό ιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως Ψυχίατρος, Ακτινοδιαγνωστής, Πυρηνικός ιατρός. Σε κάθε Ογκολογικό Συμβούλιο συμμετέχει επίσης ως μόνιμο μέλος νοσηλευτής. Ακόμα μπορούν να προσκληθούν από τα μόνιμα μέλη ή τον θεράποντα ιατρό ο κλινικός φαρμακοποιός, ο διαιτολόγος ή διοικητικός υπάλληλος. Ειδικευόμενοι ιατροί των συναφών ειδικοτήτων παρακολουθούν υποχρεωτικά τα Ογκολογικά Συμβούλια. Εάν δεν απασχολούνται σε κάποιο νοσοκομείο ιατροί των απαιτούμενων ειδικοτήτων, επιδιώκεται συνεργασία με το πλησιέστερο νοσοκομείο, η οποία μπορεί να διευκολύνεται με ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας και τηλεδιάσκεψης.

10 ε. Με συμφωνία των μόνιμων μελών ορίζεται εξ αυτών εκ περιτροπής ένας συντονιστής, ο οποίος αναλαμβάνει τη συλλογή των περιστατικών που πρόκειται να συζητηθούν στο Ογκολογικό Συμβούλιο από τους ιατρούς και εξετάζει την πληρότητα του ιατρικού φακέλου. Στον Εσωτερικό Κανονισμό προβλέπονται τα απαιτούμενα έγγραφα και πληροφορίες ώστε ο φάκελος να είναι πλήρης. Ο Διοικητής και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, ο εκπρόσωπος των ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο, η Ογκολογική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου μπορούν να ζητήσουν από το συντονιστή την κατά προτεραιότητα εξέταση κάποιων περιστατικών από το Ογκολογικό Συμβούλιο ή αντίστροφα μπορούν να ζητήσουν την απόφαση των Ογκολογικών Συμβουλίων για ένα ή περισσότερα περιστατικά. Επίσης ο συντονιστής συγκεντρώνει τα περιστατικά που παραπέμπονται από την ιατρική ομάδα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος.

11 στ. Στα Ογκολογικά Συμβούλια παραπέμπονται όλα τα περιστατικά κακοηθών νεοπλασιών που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο. Στον Εσωτερικό Κανονισμό προβλέπεται η συχνότητα και ο τόπος συνεδρίασης των Ογκολογικών Συμβουλίων, όπως και η γραμματειακή τους υποστήριξη, εάν αυτό είναι εφικτό. ζ. Οι εισηγήσεις των μελών καταγράφονται υποχρεωτικά στον ιατρικό φάκελο, όπως και η απόφαση του Ογκολογικού Συμβουλίου. Την ευθύνη υλοποίησής της έχει ο θεράπων ιατρός. Ο ασθενής δικαιούται να λάβει γνώση των εισηγήσεων και της απόφασης και να ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τον θεράποντα ιατρό και οποιοδήποτε μέλος του Ογκολογικού Συμβουλίου.

12 ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ Κάθε περιστατικό εισάγεται στο συμβούλιο από τον θεράποντα ιατρό. Ο φάκελος είναι πλήρως ενημερωμένος με το ιστορικό, τις κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις καθώς και την ιστολογική εξέταση. Οι εισηγήσεις των μελών γράφονται υποχρεωτικά στον ιατρικό φάκελο όπως και η απόφαση του συμβουλίου. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι σαφείς, αναλυτικά λεπτομερείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες. Την ευθύνη της υλοποίησης της απόφασης έχει ο θεράπων ιατρός ή ο διευθυντής του Τμήματος. Ο ασθενής δικαιούται να ενημερωθεί για την απόφαση και τις εισηγήσεις του συμβουλίου από τον θεράποντα ιατρό και οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου. Βέβαια κάποιες φορές, η φύση του περιστατικού μπορεί να οδηγήσει στη συνεργασία μόνο 2-3 ειδικοτήτων, μια μικρότερη δηλαδή ομάδα που θα συναποφασίσει.

13 ΠΟΙΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ Όλα τα περιστατικά κακοήθων νεοπλασιών. Σπάνια περιστατικά σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Μεγάλης βαρύτητας περιστατικά. Περιστατικά που απαιτούν συνδυαστικές θεραπείες. Η προτεινόμενη θεραπεία από τον θεράποντα παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα. Συνήθως συγκαλείται ένα συμβούλιο για συγκεκριμένες και πιο πολύπλοκες περιπτώσεις, όπου δεν μπορεί να βγει μια ξεκάθαρη ιατρική απόφαση, από τον θεράποντα ιατρό. Δηλαδή περιπτώσεις που αφορούν σε καρκίνους οι οποίοι από τις διαγνωστικές εξετάσεις δεν οδηγούν σε ξεκάθαρο συμπέρασμα για την αγωγή που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν υπάρχει δηλαδή ξεκάθαρο θεραπευτικό πλάνο.

14 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ; Υπάρχουν, σε πολύ μικρό ποσοστό, αφού τις περισσότερες φορές τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Αν όμως γιατροί δυο ειδικοτήτων διαφωνήσουν τότε ο ασθενής πρέπει να συμβουλευθεί και τους δυο, να ακούσει τα επιχειρήματα και μετά να αποφασίσει μόνος του. Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες εκτός από το χειρουργείο; Φυσικά και αποτελούν εναλλακτικό ή συμπληρωματικό πλάνο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν τη μοναδική επιλογή παρά μόνο αν ο ασθενής δεν επιδέχεται χειρουργείο. Η λήψη της απόφασης για την παραπομπή του ασθενούς για εναλλακτική θεραπεία πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ογκολογικού συμβουλίου.

15 Για παράδειγμα στον προστάτη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ουρολόγος παίρνει την πρωτοβουλία ώστε να συγκληθεί το συμβούλιο. Το ιδανικό είναι να συμμετέχουν οι ειδικότητες του ουρολόγου, του παθολόγου-ογκολόγου, του ακτινοθεραπευτή, του παθολογοανατόμου αλλά και ιατροί άλλων ειδικοτήτων εάν κρίνεται απαραίτητο. Βέβαια κάποιες φορές, η φύση του περιστατικού μπορεί να οδηγήσει στη συνεργασία μόνο 2-3 ειδικοτήτων, μια μικρότερη δηλαδή ομάδα που θα συναποφασίσει.

16 Παρουσίαση περιστατικού Άνδρας σήμερα 57 ετών Τον 3/2011 με PSA 9 ng/ml Gleason score 6(3+3) στη διορθρική βιοψία και αρνητικό απεικονιστικό έλεγχο υποβάλλεται σε Ριζική προστατεκτομή Gleason score 8(4+4) άμφω λοβών με διήθηση σπερματοδόχων και θετικά χειρουργικά όρια Χωρίς λεμφαδενεκτομή Στάδιο νόσου pt3b Nx M0 R+ Αμέσως μετά το Χ/Ο και χωρίς μέτρηση PSA,υποβάλλεται σε ΑΚΘ συνολικής δόσης 68,4Gy στον προστάτη Λαμβάνει ταυτόχρονα ADT Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

17 Κινητική του PSA-Υπό συνεχή ADT 8/11(Αμέσως μετά την ΑΚΘ) PSA: 0,02 1/12 PSA: 0,324 7/12 PSA: 2,96 9/12 PSA: 0,02 5/13 PSA: 0,21 11/13 PSA: 0,11 2/14 PSA: 0,85 5/14 PSA: 6,66 7/14 PSA: 1,61 9/14 PSA: 2,91 09/1/15 PSA: 9,88 (TESTO 43ng/dl) Στο διάστημα αυτό κάνει ορμονικούς χειρισμούς(προσθήκηαπόσυρση αντιανδρογόνου,αλλαγή LHRH) PSA DT 2,3 m PSAV 0,57ng/ml/m Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

18 Το όριο της τεστοστερόνης ευνουχισμού των 50 ng/dl, βασίζεται σε παρωχημένες τεχνικές δοκιμασιών Ο κύριος στόχος της ADT είναι η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης ορού στα επίπεδα που παρατηρούνται στους άνδρες μετά από αμφοτερόπλευρη ορχεκτομή 1 Βάσει μελετών που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ως «επίπεδο ευνουχισμού» οριζόταν ένα επίπεδο τεστοστερόνης ορού 50 ng/dl, το οποίο οι ρυθμιστικοί φορείς θεωρούν ακόμη ως το όριο ευνουχισμού 1,2 Πιο πρόσφατες μελέτες με σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης βρήκαν ότι η διάμεση τιμή της τεστοστερόνης μετά από χειρουργικό ευνουχισμό είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερη 15 ng/dl 1 1. Oefelein MG, et al. Α Urology. Ο. Ν 2000;56:1021 4;. Α. «Α Γ. Σ2. ΑMottet Β Β Α N, Σ» et al. - EAU Ο Guidelines Υ Ρ Ο Λ on Ο Prostate Γ Ι Cancer Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

19 Οι κατευθυντήριες οδηγίες της EAU συνιστούν <20 ng/dl Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας της EAU συνιστούν πλέον ως βέλτιστα επίπεδα τεστοστερόνης ευνουχισμού τα <20 ng/dl (<0,7 nmol/l) 1 Αυτό είναι σημαντικό καθώς επανειλημμένα έχουν παρατηρηθεί καλύτερα αποτελέσματα με επίπεδα περίπου ή κάτω από 20 ng/dl (<0,7 nmol/l) σε σύγκριση με αυτά που επιτυγχάνονται με <50 ng/dl (<1,7 nmol/l) 1 1. Mottet N, et al. EAU Α Guidelines. Ο. Ν. Α on. Prostate «Α Γ. Cancer Σ Α Β Β2015. Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

20 Καταστολή τεστοστερόνης και εκβάσεις σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη: Παρατηρήσεις Αρκετές μικρές αναδρομικές μελέτες σε άνδρες που λάμβαναν συνεχή θεραπεία με LHRHa* για τον καρκίνο του προστάτη έχουν δείξει βελτιωμένη έκβαση θεραπείας και διάρκεια ανταπόκρισης με πολύ χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης: 1 4 Morote, et al. (N=79): Τα επίπεδα τεστοστερόνης <32 ng/dl σχετίστηκαν με πιο μακροχρόνια μέση επιβίωση χωρίς CRPC έναντι των επιπέδων τεστοστερόνης >32 ng/dl 1 Bertaglia, et al. (N=153): Τα επίπεδα τεστοστερόνης 30 ng/dl σχετίστηκαν με πιο μακροχρόνια συνολική επιβίωση έναντι των επιπέδων τεστοστερόνης >30 ng/dl Perachino, et al. (N=129): Το επίπεδο τεστοστερόνης υπό θεραπεία με ADT σχετίστηκε με την ειδική για τον καρκίνο επιβίωση σε άνδρες με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη 2 Dason et al. (N=32): Τα επίπεδα τεστοστερόνης <32 ng/dl σχετίστηκαν με πιο μακροχρόνια μέση επιβίωση χωρίς CRPC έναντι των επιπέδων τεστοστερόνης ng/dl 4 1. Morote J, et al. J Urol 2007;178:1290 5; 2. Perachino M, et al. BJU Int 2009;105:648 51; 3. Bertaglia V, et al. Clin Genitourin Cancer 2013;11:325 30; 4. Dason S, et al. Can Urol Assoc J 2013;7:e263 7.

21 Αθροιστική επιβίωση χωρίς CRPC (%) Χαμηλή τεστοστερόνη και επιβίωση χωρίς CRPC Η διατήρηση της τεστοστερόνης σε τιμή <32 ng/dl σχετίστηκε με σημαντικά πιο μακροχρόνια μέση επιβίωση χωρίς CRPC, σε σύγκριση με τα επίπεδα >32 ng/dl 100 Σε μια αναδρομική μελέτη σε 73 άνδρες που έλαβαν ADT για μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη 80 (Morote, et al. 2007), ένα επίπεδο τεστοστερόνης σταθερά <32 ng/dl 60 σχετίστηκε με σημαντικά πιο μακροχρόνια μέση επιβίωση χωρίς 40 CRPC* έναντι των ανδρών που εμφάνισαν απότομη αύξηση σε επίπεδο 20 >32 ng/dl (p<0,03) 1 p=0,0258 <32 ng/dl* >32 ng/dl *Ο CRPC (ο οποίος αναφέρθηκε ως «ανεξάρτητη από ανδρογόνα εξέλιξη της νόσου» σε αυτήν τη μελέτη) ορίστηκε ως τρεις διαδοχικές αυξήσεις του PSA μετά το κατώτατο επίπεδο. Όταν ανιχνευόταν μια πρώτη αύξηση του PSA, ακολουθούσαν δύο ακόμη προσδιορισμοί του PSA τους Παρακολούθηση επόμενους 2 μήνες. Η (μήνες) επιβίωση χωρίς AIP ορίστηκε ως η περίοδος ανάμεσα στην ημέρα της πρώτης ένεσης LHRHa και την ημέρα της πρώτης αύξησης του PSA μετά από την κατώτατη Επιβίωση χωρίς τιμή PSA. CRPC 1 σε 73 ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη οι οποίοι λάμβαναν ADT. ADT *Ασθενείς = θεραπεία με τρεις στέρησης μετρήσεις ανδρογόνων, τεστοστερόνης AIP = ορού ανεξάρτητη <32 ng/dl. από ανδρογόνα Ασθενείς με εξέλιξη απότομες της αυξήσεις νόσου, CRPC σε τιμή = ανθεκτικός >32 ng/dl. στον ευνουχισμό Μέτρηση της καρκίνος τεστοστερόνης του προστάτη, ορού πραγματοποιείτο LHRHa = αγωνιστής κάθε της 6 μήνες. εκλυτικής ορμόνης της ωχρινοτρόπου ορμόνης, PSA = ειδικό ADT = θεραπεία προστατικό στέρησης αντιγόνο. ανδρογόνων, CRPC = ανθεκτικός στον ευνουχισμό καρκίνος του προστάτη. 1. Εικόνα Morote προσαρμοσμένη J, et al. J Urol 2007;178: από Morote J, et al. J Urol 2007;178:

22 Νέα δεδομένα από μια μεγάλη προοπτική μελέτη 1 υποστηρίζουν αυτά τα ευρήματα 1. Klotz L, et al. J Clin Oncol 2015;33:

23 Αθροιστική επιβίωση χωρίς CRPC (%) Klotz, et al. 2015: Η έντονη καταστολή της τεστοστερόνης σε τιμή 20 ng/dl ( 0,7 nmol/l) κατά το πρώτο έτος συνεχούς ADT σχετίστηκε με βελτιωμένη διάρκεια της ανταπόκρισης Διάμεση τεστοστερόνη 0,7 nmol/l 0,7 nmol/l < διάμεση τεστοστερόνη <1,7 nmol/l Διάμεση τεστοστερόνη 1,7 nmol/l Log rank p=0,0092 HR (95% CI): 0,7 < τεστοστερόνη <1,7/τεστοστερόνη 0,7: 1.41 (1,07 1,84) Τεστοστερόνη 1, τεστοστερόνη 0,7: 1,91 (1,11 3,29) Χρόνος (έτη) Αριθμός ασθενών σε κίνδυνο *Οι ερευνητές όρισαν τον CRPC ως αύξηση του PSA σε τιμή >4 ng/ml με τεστοστερόνη <3,0 nmol/l. Αναδρομική ανάλυση ασθενών με βιοχημική αποτυχία μετά από ακτινοθεραπεία ή χειρουργική επέμβαση συν ακτινοθεραπεία n=626 ασθενείς με τουλάχιστον τρεις μετρήσεις των επιπέδων τεστοστερόνης το πρώτο έτος. Δευτερογενής ανάλυση της μελέτης PR-7 για τη διακοπτόμενη έναντι της συνεχούς ADT. ADT = θεραπεία στέρησης ανδρογόνων, CI = διάστημα εμπιστοσύνης, CRPC = ανθεκτικός στον ευνουχισμό καρκίνος του προστάτη, HR = λόγος κινδύνου, PSA = ειδικό προστατικό αντιγόνο. Εικόνα προσαρμοσμένη από Klotz L, et al. J Clin Oncol 2015;33: Klotz L, et al. J Clin Oncol 2015;33:

24 Klotz, et al. 2015: Συνοπτικά Κατά το πρώτο έτος της συνεχούς ADT λόγω βιοχημικής αποτυχίας: Η έντονη καταστολή της τεστοστερόνης σε τιμή 20 ng/dl ( 0,7 nmol/l) εντός του πρώτου έτους της ADT σχετίστηκε με βελτιωμένη διάρκεια ανταπόκρισης 1 Η επίτευξη πολύ χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης ( 20 ng/dl) ( 0,7 nmol/l) σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη 1 Η «απότομη αύξηση» τεστοστερόνης ( 50 ng/dl) ( 1,7 nmol/l) σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη Σε σύγκριση με τη μη επίτευξη αυτού του επιπέδου Σε σύγκριση με τη μη επίτευξη αυτού του επιπέδου Σε σύγκριση με τη μη υπέρβαση των 20 ng/dl 1 ADT = θεραπεία στέρησης ανδρογόνων. 1. Klotz L, et al. J Clin Oncol 2015;33:

25 Κινητική του PSA-Υπό συνεχή ADT 8/11(Αμέσως μετά την ΑΚΘ) PSA: 0,02 1/12 PSA: 0,324 7/12 PSA: 2,96 9/12 PSA: 0,02 5/13 PSA: 0,21 11/13 PSA: 0,11 2/14 PSA: 0,85 5/14 PSA: 6,66 7/14 PSA: 1,61 9/14 PSA: 2,91 09/1/15 PSA: 9,88 (TESTO 43ng/dl) Στο διάστημα αυτό κάνει ορμονικούς χειρισμούς(προσθήκηαπόσυρση αντιανδρογόνου,αλλαγή LHRH) PSA DT 2,3 m PSAV 0,57ng/ml/m Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

26 Ορισμός EAU CRCP 2014 Ορισμός EAU CRPC 2017

27 CRPC Guidelines AUA 2017 Για να βοηθηθεί ο κλινικός ιατρός ανεπτύχθησαν από την A.U.A 6 (έξι) κατηγορίες ασθενών βασισμένες σε κλινικά σενάρια βάσει: της παρουσίας ή απουσίας μεταστάσεων τον βαθμό των συμπτωμάτων τη γενική κατάσταση των ασθενών (κλίμακα ECOG) προηγούμενη θεραπεία με χημειοθεραπευτικά σχήματα που βασίζονται στη Docetaxel Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

28 Κλινικά σενάρια - Κατηγορίες 1. Ασυμπτωματικός, μη μεταστατικός CRPC 2. Ασυμπτωματικός ή ελάχιστα συμπτωματικός mcrpc χωρίς προηγούμενη χημειοθεραπεία 3. Συμπτωματικός mcrpc, καλή γενική κατάσταση προ χημειοθεραπείας 4. Συμπτωματικός mcrpc, κακή κατάσταση ασθενή προ χημειοθεραπείας 5. Συμπτωματικός mcrpc, καλή κατάσταση ασθενή μετά χημειοθεραπείας 6. Συμπτωματικός mcrpc, κακή γενική κατάσταση μετά χημειοθεραπείας Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

29 CRCP AUA GUIDELINES 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

30 CRCP AUA GUIDELINES 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

31 Τι απεικονιστικό έλεγχο θα κάνατε σε ασθενή με CRPC για διερεύνηση μεταστατικής νόσου? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

32 Τι απεικονιστικό έλεγχο θα κάνατε σε ασθενή με CRPC για διερεύνηση μεταστατικής νόσου? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

33 Τι απεικονιστικό έλεγχο θα κάνατε σε ασθενή με CRPC για διερεύνηση μεταστατικής νόσου? Σε τιμές PSA < 7ng/ml η πιθανότητα θετικού Bone scan είναι < 5%. Η πιθανότητα αυξάνεται όταν PSADT< 6 m και το PSAV >0,5ng/ml/m. Beresford Clin Oncol 2010 Όσον αφορά την C/T υπάρχει θετική συσχέτιση με την ανεύρεση λεμφαδένων όταν το PSA>27ng/ml και το PSAV >1.8ng/ml/m Kane CJ Urology 2003 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

34 Απεικονιστικός έλεγχος με PSA 9,88ng/ml(01/2015) Ο ασθενής, ασυμπτωματικός (ECOG 0), αλλά με PSA DT 2,3m και PSAV 0,57ng/ml/m τον 02/2015 υποβάλλεται σε Bone scan και C/T θώρακος, άνω κάτω κοιλίας. Χωρίς ένδειξης μεταστατικής νόσου ή τοπικής υποτροπής! Άρα είναι Μ0 CRPC?? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

35 Κλινική πορεία της νόσου Μ0 CRPC Οι πιο σημαντικοί κλινικοί παράγοντες για την εμφάνιση οστικής νόσου είναι το αρχικό PSA>10ng/ml, PDADT< 6 μήνες, και το PSA velocity Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

36 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

37 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

38 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

39 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

40 Επανασταδιοποίηση του ασθενούς 04/2015 PSA 19,9 ng/ml Bone scan: Καθήλωση ρ/φ στον Ο1 C/T άνω-κάτω κοιλίας: Χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

41 Οστική νόσος και Ακτινοθεραπεία Οστεοβλαστικές Μεταστάσεις Ανώδυνες Ορμονοευαίσθητη νόσος -LHRH Όχι RT Ορμονοάντοχη νόσος & οστικές αλλοιώσεις σε στηρικτικά οστά Ναι RT Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

42 Οστική νόσος και Ακτινοθεραπεία Επώδυνες Οστεοβλαστικές Μεταστάσεις Οστεολυτικές Μεταστάσεις Πάντα RT Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

43 Ακτινοθεραπευτικά Σχήματα 15 x x x x x 800 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

44 Σύγκριση της αποτελεσματικότητας των εφάπαξ και των κλασματοποιημένων θεραπειών (Sze WM et al., 2003) Εφάπαξ θεραπεία: Δόση: 8 Gy Κλασματοποιημένη θεραπεία : Gy Τιμή p Συνολική ανταπόκριση πόνου 60% 59% p= 0.48 Ολική ανταπόκριση πόνου 34% 32% p = 0.88 Ανάγκη επανάληψης Ακτινοθεραπείας 21.5% 7.4% p = 0.18 Παθολογικά κατάγματα 3% 1.6% p = 0.31 Συμπίεση Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Νωτιαίου μυελού 5.6% 4% p = 0.30

45 Εφάπαξ Δόση vs Κλασματοποίηση - Συμπεράσματα - ισοδυναμία σε ποιότητα και διάρκεια ανακούφισης από τον πόνο μέσος όρος ανταπόκρισης 3 εβδομάδες Ανάγκη επανακτινοβόλησης - 25% στην ομάδα 1 x 8Gy - 7% στις κλασματοποιημένες συνεδρίες μειωμένη επανασβέστωση λυτικών βλαβών εφάπαξ δόση - χαμηλό κόστος σε ασθενείς με μικρό προσδόκιμο και κακή γενική Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η κατάσταση

46 Σύνδρομο Συμπίεσης Νωτιαίου Μυελού (ΣΣΝΜ) Επείγουσα Ογκολογική κατάσταση 3-5% των ογκολογικών ασθενών ( περίπου ετησίως) Κάτω από τον Ο2 Σύνδρομο Ιππουρίδας το 1/3 των ασθενών παρουσιάζουν πολυεστιακή ΣΝΜ κατά την αρχική διάγνωση Στο 20% των ασθενών, το ΣΣΝΜ προηγείται της διάγνωσης του καρκίνου Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

47 Σύνδρομο Συμπίεσης Νωτιαίου Μυελού (ΣΣΝΜ) - Εντόπιση - Λόγω των ανατομικών χαρακτηριστικών και της αιμάτωσης, οι μεταστάσεις είναι κατά σειρά πιο συχνές 1) Στο θωρακικό ΝΜ (60%) 2) Οσφυϊκή χώρα (30%) 3) Αυχενικό ΝΜ (10%) Cole et al Lancet 7:459,2008 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

48 Σύνδρομο Συμπίεσης Νωτιαίου Μυελού (ΣΣΝΜ) - Συμπτωματολογία - Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σταδιακή και βραδεία, όταν ο όγκος αναπτύσσεται βραδέως ή ταχεία όταν π.χ επισυμβαίνει ένα κάταγμα σπονδύλου με πιθανή μετατόπιση τμημάτων ου οστού ή του δίσκου εντός του σπονδυλικού σωλήνα Η απότοκη ΣΝΜ προκαλεί αρχικά οίδημα του ΝΜ (αναστρέψιμο), το οποίο όμως ακολουθείται από αγγειακή απόφραξη (μη αναστρέψιμη). Ο πόνος στη ράχη είναι το αρχικό σύμπτωμα σε περισσότερο από το 80% των ασθενών Η μυϊκή αδυναμία παρουσιάζεται στο 35-75% των ασθενών κατά τη διάγνωση Α. Ο. Ν. Α., «με Α Γ το. Σ Α50% Β Β Α Σ αυτών» - Ο Υ να Ρ Ο μην Λ Ο μπορούν Γ Ι Κ Η Κ Λ να Ι Ν Ι Κ Η περπατήσουν

49 Μεταστατική νόσος & ΣΣΝΜ -Διάγνωση - Ο έλεγχος με MRI ολόκληρης της ΣΣ είναι η αρχική εξέταση εκλογής, με ειδικότητα και ευαισθησία πάνω από 93% Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

50 Μεταστατική νόσος & ΣΣΝΜ - Θεραπεία - Άμεση χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτικοστεροειδών ( ελάττωση του οιδήματος του ΝΜ και διατήρηση της λειτουργικότητας έως την τελική θεραπεία ) Σε επίπεδο ιατρικής πρακτικής, χορήγηση μεγάλων δόσεων δεξαμεθαζόνης ( 48mg /die σε 3-4 δόσεις ) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

51 Μεταστατική νόσος & ΣΣΝΜ Χειρουργική Αποσυμπίεση Ενδείξεις Σε ασθενείς με καλή κλίμακα Karnofsky και περιορισμένη μεταστατική νόσο Σε ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενο νευρολογικό έλλειμμα ειδικά όταν προκαλείται ενδοκαναλική οστική πίεση και όχι από μαλακό ιστό, είτε κατά την διάρκεια της ΑΚΘ Σε ασθενείς με αστάθεια ΣΣ ( η οποία κλινικά εκδηλώνεται με την εμφάνιση άλγους κατά την αλλαγή της στάσης του κορμού) Πρόγνωση > 6 μήνες Ακτινοάντοχοι όγκοι Ανάγκη λήψης βιοψιών Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η Υποτροπή μετά από ακτινοθεραπεία

52 Ακτινοθεραπεία - Αποτελέσματα Μετά από ακτινοθεραπεία - 20%των ασθενών βελτιώνεται νευρολογικά - 30% σταθεροποιείται - 50% επιδεινώνεται Ασθενείς περιπατητικοί μέσος όρος επιβίωσης 7 μήνες Ασθενείς κλινήρεις 1.5 μήνες (Helweg-Larsen S et al, 2000) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

53 Μετά την χειρουργική επέμβαση ΠΑΝΤΑ κλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία ( 10 x 300cGy -> 3000cGy ) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

54 Κλινικά σενάρια AUA Κατηγορίες 1. Ασυμπτωματικός, μη μεταστατικός CRPC 2. Ασυμπτωματικός ή ελάχιστα συμπτωματικός mcrpc χωρίς προηγούμενη χημειοθεραπεία 3. Συμπτωματικός mcrpc, καλή γενική κατάσταση προ χημειοθεραπείας 4. Συμπτωματικός mcrpc, κακή κατάσταση ασθενή προ χημειοθεραπείας 5. Συμπτωματικός mcrpc, καλή κατάσταση ασθενή μετά χημειοθεραπείας 6. Συμπτωματικός mcrpc, κακή γενική κατάσταση μετά χημειοθεραπείας Ασυμπτωματικός ή ελάχιστα συμπτωματικός mcrpc χωρίς προηγούμενη χημειοθεραπεία Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

55 CRCP AUA GUIDELINES 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

56 EAU Guidelines 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

57 Επιλογή 1 ης γραμμής θεραπεία σε mcrpc Υπάρχουν κριτήρια για να επιλέξουμε κάποια από τις διαθέσιμες θεραπείες? ΧΜΘ Αμπιρατερόνη κορτιζόνη Ενζαλουταμίδη Radium 223 Υπάρχουν κάποια κριτήρια για να επιλέξουμε κάποιους ασθενείς για ΧΜΘ ως πρώτης γραμμής θεραπεία έναντι των νεότερων ορμονικών παραγόντων? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

58 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

59 Tumor volume & activity Chemotherapy CHEMO For m HSPC JUNE 15 Castration M0 CRPC (enzalutamide?) Abiraterone Acetate 2013 Enzalutamide 2014 Sipeuleucel-T Docetaxel Abiraterone Acetate 2011 Cabazitaxel 2010 Alpharadin Enzalutamide 2012

60 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

61 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

62 2004: TAX 327 study (phase III) Metastatic CRPC R Docetaxel (75 mg/m2) every 3 weeks + prednisone (5 mg bid) Docetaxel (30 mg/m2) weekly for 5/6 weeks + prednisone (5 mg bid) Mitoxantrone (12 mg/m2) every 3 weeks + prednisone (5 mg bid) Treatment duration in all arms=30 weeks Tannock IF, et al. N Engl J Med 2004; 351:

63 TAX 327: Docetaxel improves overall survival versus mitoxantrone Docetaxel q3w vs mitoxantrone: Hazard Ratio 0.70 (95% CI ) P< Docetaxel q3w Docetaxel qw Mitoxantrone Months Docetaxel in combination with prednisone was approved in 2004 for the treatment of androgen independent metastatic prostate cancer patients demonstrated a 2.4 month survival benefit compared to Mitoxantrone plus prednisone prolonging survival from 16.5 to 18.9 months (TAX 327) Docetaxel q3w reduces the risk of death by 24% with significant improvement in pain, quality of life and PSA Tannock IF, et al. N Engl J Med 2004; 351:

64 TAX 327:benefit in survival benefit in asymptomatic patients All patients Age 68 years Age 69 years No pain Pain KPS 80% KPS 90% FACT-P <109 FACT-P 109 No visceral disease Visceral disease PSA <115 ng/ml PSA 115 ng/ml Favors Docetaxel q3w Favors Mitoxantrone Berthold D et al. J. Clin. Oncol. 2008; 26:242-45

65 Παράμετροι επιλογής θεραπείας Βιοχημικές παράμετροι PSA doubling time, LDH, ALP, NLR,CPK, SGOT Κλινικές παράμετροι Συμπτωματική ή ασυμπτωματική νόσος Ανταπόκριση σε προηγούμενες γραμμές χημειο ή ορμονοθεραπείας Ακτινολογικές παράμετροι Μικρό ή μεγάλο φορτίο νόσου Ύπαρξη σπλαχνικών μεταστάσεων Άλλες παράμετροι Συνοδά νοσήματα, λοιπό ιατρικό ιστορικό Ειδικά χαρακτηριστικά της νόσου (SCPC, αναπλαστικοί χαρακτήρες του όγκου) Βιοδείκτες AR-V7 splice variants Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

66 Χρονική στιγμή της έναρξης της ΧΜΘ στον CRPC Δεν υπάρχει τυχαιοποιημένη μελέτη Σε συμπτωματικούς ασθενείς άμεσα Σε ασυμπτωματικούς, σε αυτούς με υψηλές τιμές PSA ή PSADT<6 μήνες Mottet N, et al. Eur Urol 2011;59: EAU GUIDELINES Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

67 Άλλες παράμετροι επιλογής 1 ης γραμμής θεραπείας σε mcrpc Αναπλαστικοί χαρακτήρες του όγκου Ύπαρξη μεταλλάξεων του ανδρογονικού υποδοχέα (AR-V7 Splice variants) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

68 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

69 Androgen Receptor Splice Variant-7 (AR-V7) and Resistance to Enzalutamide and Abiraterone in Men with Metastatic Castration-Resistant Prostate Cancer E.S. Antonarakis et al. ARV7 and Enzalutamide PFS OS ARV7 and abiraterone acetate PFS OS HR 4.3 (95%CI ) HR 8.5 (95%CI ) HR 9.9 (95%CI ) P < HR 16.5 (95%CI ) P < P < P < Antonarakis ES, et al. NEJM 2014; 371:

70 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΟΣΕΤΑΞΕΛΗΣ Σαφώς Συμπτωματικοί ασθενείς PSA DT <1,5 μήνα Πολύ υψηλή τιμή LDH Σπλαχνικές μεταστάσεις (ηπατικές, πνευμονικές) Μικρός χρόνος εως την ευνουχοαντοχή (time to castration) Αναπλαστικά χαρακτηριστικά της συμπεριφορας ή της ιστολογίας της νόσου ARV7 + status? High number of CTCs? EAU GUIDELINES Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

71 Προγνωστικοί παράγοντες Διάρκεια ADT Υψηλό Gleason score Σπλαγχνικές μεταστάσεις Ταχεία αύξηση του PSA Τεστοστερόνη Αλκαλική φωσφατάση LDH Οστικός πόνος Performance status AR-V7 slpice variants Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκή για να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες πρώιμης αντίστασης και να δικαιολογήσουν την επιλογή της χημειοθεραπείας ως πρώτης γραμμής αντιμετώπιση Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

72 Επιλογή 1 ης γραμμής ορμονικής θεραπείας Υπάρχουν κλινικοί ή άλλοι παράγοντες για να επιλέξουμε μεταξύ των Ενζαλουταμίδη Αμπιρατερόνης? Δεν υπάρχει κλινική μελέτη που να συγκρίνει ευθέως την αποτελεσματικότητα του ενός φαρμάκου έναντι του άλλου Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

73 Μηχανισμός δράσης ενζαλουταμίδης Η enzalutamide στοχεύει άμεσα τους AR και ασκεί τις επιδράσεις της σε τρία βασικά στάδια του σηματοδοτικού μονοπατιού των AR. 1,2 ΚΥΤΤΑΡΟΠΛΑΣΜΑ Τεστοστερόνη DHEA 1. Αναστέλλει τη σύνδεση ανδρογόνων στον AR 2. Αποτρέπει τη μετακίνηση του AR στον πυρήνα AR Enzalutamide 3. Αναστέλλει την πρόσδεση του AR στο DNA αποτρέποντας τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης Enzalutamide AR Enzalutamide ΠΥΡΗΝΑΣ AR=υποδοχέας ανδρογόνων. DHEA=δεϋδροεπιανδροστερόνη. DHT=διϋδροτεστοστερόνη.. 1. Tran C, et al. Science 2009;324:787 90; 2. Hu R, et al. Expert Rev Endocrinol Metab 2010;5:

74

75

76 OS (%) Updated analysis of OS - Prevail 100 HR=0.77 (95% CI: ); p= Enzalutamide: 35.3 months Placebo: 31.3 months Months Enzalutamide, n Placebo, n Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

77 Survival benefit was observed across subgroups Subgroup Number of patients enzalutamide / placebo Hazard ratio for death (95% CI) All patients 872 / ( ) ECOG performance status = / ( ) ECOG performance status = / ( ) Age < / ( ) Age / ( ) Geographic region North America 218 / ( ) Geographic region Europe 465 / ( ) Geographic region Rest of world 189 / ( ) Visceral disease (lung and/or liver) Yes 98 / ( ) Visceral disease (lung and/or liver) No 774 / ( ) ECOG=European Co-operative Group. Beer TM, et al. ASCO-GU 2014; Oral presentation. Favours enzalutamide Favours placebo

78 Ρost-hoc ανάλυση για τους ηλικιωμένους ασθενείς: Η θεραπεία με enzalutamide βελτίωσε σημαντικά την OS σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε ηλικιωμένους και νεότερους ασθενείς Σε νεότερους (<75 ετών) και ηλικιωμένους ( 75 ετών) ασθενείς, η θεραπεία με enzalutamide βελτίωσε σημαντικά την OS σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο Σε ασθενείς <75 ετών Μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 23% (HR=0,77, CI: 0,62 0,96, p=0,02) Σε ασθενείς 75 ετών, η διάμεση OS ήταν 32,4 έναντι 25,1 μηνών, αντίστοιχα Μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 39% (HR=0,61, CI: 0,47 0,79, p=0,0001) CI=διάστημα εμπιστοσύνης. HR=λόγος κινδύνου. NYR=δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. OS=συνολική επιβίωση. Graff JN, et al. Ann Oncol 2015.

79 Cytotoxic chemotherapy free (%) Enzalutamide delayed median time to chemotherapy by 17 months 100 HR=0.35 (95% CI: ); p< Enzalutamide: 28.0 months Placebo: 10.8 months Months Enzalutamide, n Placebo, n

80 Enzalutamide provided significant benefit on PSA and quality of life endpoints Time to PSA progression,* median, months Time to FACT-P global score decline, median, months Enzalutamide (n=872) Placebo (n=845) Hazard ratio P value < < Enzalutamide (n=854) Placebo (n=777) P value Confirmed PSA response rates 50% decline from baseline 90% decline from baseline 78.0% 46.8% 3.5% 1.2% < < *PSA progression defined by PCWG2 criteria; FACT-P decline defined as 10 point decrease in global score; patients with baseline and 1 post-baseline PSA. FACT-P=Functional Assessment of Cancer Therapy Prostate; PCWG2=Prostate Cancer Working Group; PSA=prostate-specific antigen; Beer TM, et al. ASCO-GU 2014; Oral presentation.

81 rpfs (%) Η Enzalutamide μείωσε τον κίνδυνο απεικονιστικής εξέλιξης της νόσου (rpfs) Final analysis Enzalutamide. n Placebo, n Extended analysis Enzalutamide, n Placebo, n HR=0.32 (95% CI: ); p< % reduction in the risk of death or progression Placebo: 5.4 months Months Enzalutamide: 20.0 months

82 Επιλογή θεραπείας βάσει ανεπιθύμητων ενεργειών-συνοδά νοσήματα Ανεπιθύμητες ενέργειες ενζαλουταμίδης Μελέτη Prevail Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

83 Fatigue (%) in mcrpc Docetaxel Radium-223 ENZA ENZA ENZA abiraterone Sipuleucel-T ENZA abiraterone cabazitaxel TAX-327 ALSYMPCA STRIVE TERRAIN PREVAIL COU-AA-302 IMPACT AFFIRM COU-AA-301 TROPIC M1 CRPC Pre-docetaxel Post-Docetaxel

84 Fatigue-Related Events in mcrpc Patients Incidence and Severity in Phase 3 Enzalutamide Clinical Trials ENZA (n=800) Incidence of fatigue-related events* Any Grade Grade 1-2 Grade % 41.6% 9% Rates per 100 patientyears at risk # A: F: 49% 26.3% AFFIRM PBO (n=399) 44.4% 35.1% 9.3% F: 72% A: 45% Treatment modifications due to fatigue-related events* Dose interruption Dose reduction Treatment d/c 1.8% 0.5% 0.8% 0.8% 0.5% 0.8% ENZA (n=871) 46.9% 43.5% 3.4% PREVAIL PBO (n=844) 33% 30.2% 2.8% 44.6% 60.9% 1% 0.6% 0.2% 0.9% 0.1% 1.3% *Include fatigue and asthenia in AFFIRM and PREVAIL. # Rates adjusted for treatment exposure. In AFFIRM, adjusted rates for fatigue and asthenia were reported separately. A = asthenia; d/c = discontinuation; F = fatigue. Fatigue grading (CTCAE v.4.0): Grade 1: Fatigue relieved by rest. Grade 2: Fatigue not relieved by rest; limiting instrumental activities of daily living (preparing meals, shopping for groceries or clothes, using the telephone, managing money, etc.). Grade 3: Fatigue not relieved by rest, limiting self care activities of daily living (bathing, dressing and undressing, feeding self, using the toilet, taking medications, and not bedridden). S. Chowdhury et.al. Fatigue in men with metastatic castration-resistant prostate cancer treated with enzalutamide: data from randomised clinical trials, ESMO 2016

85 Επιλογή θεραπείας βάσει συνοδών νοσημάτων Επιληπτικές κρίσεις ή άλλος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη επιληπτικών κρίσεων PREVAIL AFFIRM Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

86 End of treatment Safety Follow-up UPWARD (9785-CL-0403) clinical design/objectives Post-marketing Study to evaluate the risk of seizure and safety of Enzalutamide in patients with mcrpc known to have risk factor(s) for seizure Primary endpoints Prop. of patients with at least 1 confirmed seizure during first 4 months of treatment Safety assessments (N=400) mcrpc 1 risk factor for seizure Progression after ongoing ADT Enzalutamide 160 mg qd Treatment Period 4 mo min assessment period Extension overall assessment Risk factors for seizure include: History of seizure, CVA or TIA History of traumatic brain or head injury with loss of consciousness or unexplained loss of consciousness Presence of a lesion in the brain History of arteriovenous malformations of the brain History of brain infection Current use of medication that may lower seizure threshold Presence of Alzheimer s disease, meningioma, leptomeningeal disease from prostate cancer CVA=cerebrovascular accident; TIA=transient ischemic attack. Enzalutamide is given with ADT

87 Conclusion In summary, the seizure event rate in patients with mcrpc who were treated with Enzalutamide and who were potentially at an increased risk of seizure was 1.1% during the 4-month treatment period stipulated in the definition of the primary endpoint Overall, the patient population in this study exhibited similar safety results as in previous studies with Enzalutamide, with a low seizure rate that was comparable with the seizure rate in the other studies, despite the inclusion of patients with potential risk factors for seizure Data from 2009 through 2012 from the Truven Health MarketScan Commercial and Medicare Supplemental Databases was used to determine the seizure risk in the cohort of patients with mcrpc in this database [Bonafede, 2013]

88

89

90

91

92 Επιλογή 1 ης γραμμής ορμονικής θεραπείας Υπάρχουν κλινικοί ή άλλοι παράγοντες για να επιλέξουμε μεταξύ των Ενζαλουταμίδη Αμπιρατερόνης? Δεν υπάρχει κλινική μελέτη που να συγκρίνει ευθέως την αποτελεσματικότητα του ενός φαρμάκου έναντι του άλλου Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

93 Συμπεράσματα για την χορήγηση των νεότερων ορμονικών θεραπειών βάσει προφίλ ασθενούς Σε ποιον ασθενή θα προτιμούσαμε να ΜΗΝ δώσουμε Ενζαλουταμίδη? - Ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες ανάπτυξης Ε κρίσεων Σε ποιον ασθενή θα προτιμούσαμε να ΜΗΝ δώσουμε Αμπιρατερόνη? - Διαβητικούς - Αρρύθμιστη ΑΥ ή ΣΝ - Ηπατική ανεπάρκεια Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

94 Σύσταση νεότερων ορμονικών θεραπειών ως πρώτης γραμμή θεραπεία στον CRPC Υποψήφιοι : - Ασυμπτωματικοί ή ήπια συμπτωματικοί ασθενείς - Μεγάλη διάρκεια ανταπόκρισης στην προηγηθείσα ADT(>12-16 μήνες) - Μικρό μεταστατικό φορτίο νόσου - Όχι σπλαχνικές μεταστάσεις? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

95 ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΕ ABI ENZA -ΑΒΙ. 1. Βιοχημικός έλεγχος ηπατικών, ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) κάθε 15 ημέρες για τους 2-3 πρώτους κύκλους 2. Έλεγχος με triplex καρδίας και ΗΚΓ πριν την έναρξη της θεραπείας και ΗΚΓ έλεγχος κατά τη διάρκεια της θεραπείας ανάλογα με την κρίση του θεράποντος 3. Ρύθμιση πίεσης και έλεγχος για πιθανή λήψη διουρητικών -ΕΝΖΑ 1. Βιοχημικός έλεγχος ηπατικών και CPK 1 φορά το μήνα τους πρώτους 3 μήνες 2. Καρδιολογικός έλεγχος πριν την έναρξη της θεραπείας (ΗΚΓ) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

96 Θεραπευτικοί χειρισμοί Από τον 04/2015 και με PSA 26,58 ng/ml ο ασθενής ασυπτωματικός και με ECOG 0, λαμβάνει Ενζαλουταμίδη. Εnzalutamide από του στόματος μία φορά ημερησίως Χορηγείται ως δόση των 160 mg, σε τέσσερα καψάκια των 40 mg άπαξ. Μπορεί να ληφθεί με ή χωρίς τροφή. Η ταυτόχρονη θεραπεία με στεροειδή επιτρέπεται, αλλά δεν είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχει ανάγκη για εντατική παρακολούθηση. Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

97 Πότε σταματάμε την θεραπεία Είναι η αύξηση του PSA μοναδικό κριτήριο για να σταματήσουμε την θεραπεία με ενζαλουταμίδη ή αμπιρατερόνη? Πότε μετράμε το PSA? Υπάρχει φαινόμενο flare? Τελικά ποιο είναι το κριτήριο για να αλλάξουμε θεραπεία? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

98 Κριτήρια αλλαγής θεραπείας Κλινική εικόνα του ασθενούς. Απεικονιστική πρόοδος της νόσου Αύξηση του PSA (αν έχουμε μόνο βιοχημική πρόοδο της νόσου, θα πρέπει να ικανοποιούνται 2 από τα 3 κριτήρια για να αλλάξουμε θεραπεία) Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

99 Διαδοχή των θεραπειών Τελικά υπάρχει αυτή τη χρονική στιγμή κάποια κλινική μελέτη ή άλλος κλινικός ή εργαστηριακός ή απεικονιστικός δείκτης που να μας κατευθύνει στην διαδοχή των θεραπειών? Μήπως η διαδοχή είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του? Τελικά μήπως είναι προτιμότερο να κάνουμε γέφυρα θεραπειών και να αλλάζουμε μηχανισμό θεραπείας μετά την αποτυχία μιας γραμμής θεραπείας?? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

100 Διαδοχή των θεραπειών στον CRPC Enza- Abi- ΧΜΘ? Abi Enza - ΧΜΘ? Enza(Abi) ΧΜΘ- Abi(Enza)? Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

101 Διαδοχή των θεραπειών μετά αποτυχία σε δοσιταξέλη EAU Guidelines 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

102 Συμπεράσματα για την αντιμετώπιση ασθενών με CRPC Ι Οι νεότερες απεικονιστικές μέθοδοι ( mpmri, PET) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ασθενείς με ισχυρή κλινική υποψία για μεταστατική νόσο δηλαδή σε ασθενείς με υψηλό αρχικό PSA, υψηλό PSADT,υψηλό PSAV. Οι ασθενείς με Mo CRCP δεν πρέπει να λαμβάνουν ΧΜΘ ή νεότερες ορμονικές θεραπείες(abi, Enza) παρά μόνο στα πλαίσια κλινικών μελετών. Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

103 Συμπεράσματα για την αντιμετώπιση ασθενών με CRPC ΙΙ Οι νεότερες ορμονικές θεραπείες (Ενζαλουταμίδη, Αμπιρατερόνη ) έχουν ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας σε σχέση με τη ΧΜΘ με δοσιταξέλη αλλά έχουν και αυτές αρκετές παρενέργειες και η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με αυστηρή επιλογή αρρώστου και υπό στενή παρακολούθηση αυτού. Η επιλογή θα πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή με βάση τα ιδιαίτερα κλινικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου και του ιδίου του ασθενούς. Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

104 Συμπεράσματα για την αντιμετώπιση ασθενών με CRPC ΙΙΙ Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία σαφής οδηγία για τη διαδοχή χορήγησης των υπαρχόντων θεραπειών και η επιλογή αυτή θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα εκτενούς συζήτησης και απόφασης ογκολογικού συμβουλίου. Ωστόσο η εναλλαγή από τον ένα τύπο θεραπείας στον άλλο και η δημιουργία μιας <<γέφυρας>> θεραπειών αποτελεί την πιο συνηθισμένη καθημερινή κλινική ογκολογική πρακτική. Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

105 Τί χρειάζεται ο ασθενής με mcrpc; Ουρολόγο Ογκολόγο-Παθολόγο Ακτινοθεραπευτή Πυρηνικό Ιατρό Ιατρό Πόνου Εξειδ. Νοσηλεία Ογκολογικό Συμβούλιο Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

106 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

107 Δημογραφικά Στοιχεία Ασθενής 60 ετών Τον 12/2016 λόγω διόγκωσης βουβωνικής περιοχής οσχέου επισκέπτεται ουρολόγο Χωρίς συνοδά νοσήματα ή άλλη συμπτωματολογία Δεν λαμβάνει κανένα φάρμακο PSA 352ng/ml DRE : Καθολική σκληρία του προστάτου 12/2016 : TRUS Βιοψία προστάτου ΑδενοCa προστάτου άμφω των λοβών Gleason score 9(4+5) με σχεδόν καθολική κατάληψη των ιστοτεμαχιδίων Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

108 12/2016 : C/T άνω-κάτω κοιλίας Διογκωμένοι λεμφαδένες οπισθοπεριτοναΐκά στο ύψος των νεφρικών αγγείων Διογκωμένοι λεμφαδένες στις κοινές λαγόνιες και λεμφαδενικό block στην δεξιά λαγόνιο διαμέτρου 3 εκ. Λιγότεροι αδένες στην αριστερή έξω λαγόνια. Θολερότητα του λίπους στην ελάσσονα πύελο Ελαφρά ανομοιογενή πυκνότητα του δεξιού λαγονοψοΐτη μυός Οστεοσκληρυντική αλλοίωση στην αριστερή ιερολαγόνια άρθρωση Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

109 12/2016: Σπινθηρογράφημα οστών με γ-κάμερα Αυξημένη καθήλωση του ραδιοφαρμάκου στους Θ3-Θ4,Ο1 και στο ιερό οστό. Αυξημένη καθήλωση ρ/φ στον λαγόνιο κλάδο του αριστερού ανώνυμου οστού(αριστερή ιερολαγόνια άρθρωση) Στάδιο νόσου T3bN1M1b Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

110 Αντιμετώπιση Στάδιο νόσου T3bN1M1b Σε αυτόν τον ασθενή τι θεραπεία θα δίνατε? Χημειοθεραπεία Ακτινοθεραπεία Χειρουργική αντιμετώπιση Ορμονοθεραπεία και τι είδους ορμονοθεραπεία ( LHRH αγωνιστή, LHRH ανταγωνιστή, πλήρη ανδρογονικό αποκλεισμό,μονοθεραπεία με αντιανδρογόνο) Συνδυασμό κάποιον από τα παραπάνω Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

111 EAU guidelines 2017 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

112 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

113 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

114 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

115 2962 men with locally advanced or metastatic prostate cancer Stratified randomisation 2:1:1:1 standard of care-hormone therapy only (control) standard of care plus zoledronic acid standard of care plus docetaxel standard of care with both zoledronic acid and docetaxel Median follow-up: 43 months James N, et al. Lancet 2016; 387: 1163

116 Docetaxel: Survival M1 Patients SOC SOC+Doc 343 deaths 134 deaths HR (95%CI) 0.73 (0.59, 0.89) P-value Non-PH p-value 0.23 Median OS (95% CI) SOC 43m (24, 88m) SOC+Doc 65m (27, NR) Restricted mean OS time SOC 49.3m SOC+Doc 56.1m Diff (95%CI) 6.8m (2.8, 11.0m)

117 James N, et al. Lancet 2016; 387: 1163

118 Effect of addition of docetaxel to standard of care on survival Vale CL, et al. Lancet Oncol 2016; 17: 243

119 minimal disease: confined to the spine, pelvic bones, or lymph nodes, and extensive disease: present in the ribs, long bones, or visceral organs. Hussein M, et al. N Engl J Med 2013;368:1314

120 ΟΧΙ DOCETAXEL DOCETAXEL με βάση τη CHAARTED, ΟΧΙ DOCETAXEL σε Μ1 με <4 οστικές μεταστάσεις με βάση τη STAMPEDE, OXI DOCETAXEL σε ηλικίες >70 ετών

121 Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι Κ Η

Προγνωστικοί παράγοντες επιλογής θεραπείας στον μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη

Προγνωστικοί παράγοντες επιλογής θεραπείας στον μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη Προγνωστικοί παράγοντες επιλογής θεραπείας στον μεταστατικό ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη Θ.ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ M D,M Sc,FEBU ΕΠ. A Ε.Σ.Υ Α. Ο. Ν. Α. «Α Γ. Σ Α Β Β Α Σ» - Ο Υ Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Κ Η Κ Λ Ι Ν Ι

Διαβάστε περισσότερα

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον mcrpc Εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πρακτική

Κατευθυντήριες οδηγίες για τον mcrpc Εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πρακτική Κατευθυντήριες οδηγίες για τον mcrpc Εφαρμογή στην καθημερινή κλινική πρακτική Κων/νος Χατζημουρατίδης Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας Β Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ Δήλωση συμφερόντων Είδος Μισθός Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση της βιοχημικής υποτροπής στον καρκίνο του προστάτη

Διαχείριση της βιοχημικής υποτροπής στον καρκίνο του προστάτη Μωυσίδης Κυριάκος Λέκτορας Ουρoλογίας Β ουρολογική κλινική του Α.Π.Θ. Διευθυντής Καθηγητής Ε. Ιωαννίδης Διαχείριση της βιοχημικής υποτροπής στον καρκίνο του προστάτη Καρκίνος του προστάτη Yπάρχει κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική Συνεδρίαση με θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ανθεκτικός στον ευνουχισμό μεταστατικός (mcrpc*)

Επιστημονική Συνεδρίαση με θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ανθεκτικός στον ευνουχισμό μεταστατικός (mcrpc*) Επιστημονική Συνεδρίαση με θέμα: «ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ανθεκτικός στον ευνουχισμό μεταστατικός (mcrpc*) Τίτλος Ομιλίας: «Στοχεύουσα Ορμονοθεραπεία 2 ης γραμμής» ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικά περιστατικά καρκίνου του προστάτη

Κλινικά περιστατικά καρκίνου του προστάτη Κλινικά περιστατικά καρκίνου του προστάτη 13 η εβδομάδα ειδικευομένων Φεβρουάριος 2018 Ιστορικό Άνδρας ηλικίας 57 ετών Ατομικό αναμνηστικό : ελεύθερο Σεξουαλικά ενεργός Δεύτερος γάμος προ έτους Ηπια LUTS

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΝΑΚΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ Συνεργάτης ΙΑΣΩ General Αν δεν επιδεχεται χειρουργειου, εναρξη αγωγης LDH

Διαβάστε περισσότερα

Ριζική προστατεκτομή

Ριζική προστατεκτομή Ριζική προστατεκτομή Ηρακλής Χ. Μητσογιάννης Επίκ. Καθηγητής Ουρολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Σισμανόγλειο Γ.Ν.Α. Σύγκρουση συμφερόντων Ερευνητής, Ομιλητής, Σύμβουλος (κατά την τελευταία 5ετία) για τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη

Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη Ο EMA περιορίζει τη χρήση του φαρμάκου Xofigo για τον καρκίνο του προστάτη Το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μετά από δύο προηγούμενες θεραπείες ή όταν δεν μπορούν να ληφθούν άλλες θεραπείες Ο

Διαβάστε περισσότερα

Financial disclosure

Financial disclosure Ευνουχοάντοχος καρκίνος προστάτη Κατάλληλη σειρά θεραπειών και ο ρόλος τους στην ποιότητα ζωής των ασθενών Νικόλαος Γ. Καλογεράς MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος Επιμελητής Β Γ.Ν.Θ. Ο Άγιος Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Κλαμπάτσας Αθανάσιος Επιμελητής Α Ουρολογικής Κλινικής ΑΝΘ «Θεαγένειο»

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Κλαμπάτσας Αθανάσιος Επιμελητής Α Ουρολογικής Κλινικής ΑΝΘ «Θεαγένειο» ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Κλαμπάτσας Αθανάσιος Επιμελητής Α Ουρολογικής Κλινικής ΑΝΘ «Θεαγένειο» Conflict of Interest Klampatsas Athanasios AMGEN JANSSEN SANOFI-AVENTIS

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Ραφαήλ Μπαλαξής ειδικευόμενος ιατρός Ουρολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

Παναγιώτης Ραφαήλ Μπαλαξής ειδικευόμενος ιατρός Ουρολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Παναγιώτης Ραφαήλ Μπαλαξής ειδικευόμενος ιατρός Ουρολογική κλινική Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Ο ορισμός του θετικού χειρουργικού ορίου είναι ξεκάθαρος Ως θετικό χειρουργικό όριο ορίζεται η παρουσία όγκου, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης. Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης. Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Πίεση νωτιαίου µυελού Σύνδροµο άνω κοίλης Δέσποινα Μισαηλίδου Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο ΠΙΕΣΗ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 12700 ασθενείς/έτος ΗΠΑ 5-10% όλων των

Διαβάστε περισσότερα

Διλήμματα στον προστατικό καρκίνο. Γεράσιμος Αλιβιζάτος Διευθυντής Γ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Διλήμματα στον προστατικό καρκίνο. Γεράσιμος Αλιβιζάτος Διευθυντής Γ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Διλήμματα στον προστατικό καρκίνο Γεράσιμος Αλιβιζάτος Διευθυντής Γ Ουρολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ Επιδημιολογικά στοιχεία Ο προστατικός καρκίνος είναι ο συχνότερος, από διαγνωστικής πλευράς καρκίνος,

Διαβάστε περισσότερα

Ανοσοθεραπεία: Παρουσίαση περιστατικών από την καθημερινή κλινική πρακτική. Μανόλης Δ. Κοντοπόδης Παθολόγος - Ογκολόγος Βενιζέλειο Γ. Ν.

Ανοσοθεραπεία: Παρουσίαση περιστατικών από την καθημερινή κλινική πρακτική. Μανόλης Δ. Κοντοπόδης Παθολόγος - Ογκολόγος Βενιζέλειο Γ. Ν. Ανοσοθεραπεία: Παρουσίαση περιστατικών από την καθημερινή κλινική πρακτική Μανόλης Δ. Κοντοπόδης Παθολόγος - Ογκολόγος Βενιζέλειο Γ. Ν. Ηρακλείου Σύγκρουση συμφερόντων ΕΝΟΡΑΣΙΣ ΑΕ (συμβουλευτικές υπηρεσίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ - ΠΟΤΕ?

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ - ΠΟΤΕ? ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ - ΠΟΤΕ? ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΤΑΞΑ Η ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ κατέχει ένα ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Urogold III: Οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις της χρονιάς (Προστάτης- όρχεις)

Urogold III: Οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις της χρονιάς (Προστάτης- όρχεις) Urogold III: Οι σημαντικότερες δημοσιεύσεις της χρονιάς (Προστάτης- όρχεις) Μουρμούρης Παναγιώτης MD, MSc, PhD, FEBU Πανεπιστημιακός Υπότροφος ΕΚΠΑ Β Ουρολογική Κλινική Σισμανόγλειο ΓΝΑ Καμία σύγκρουση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ-ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

ΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ-ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΜΗ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ-ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ Χρήστος Αθ. Καλαϊτζής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 1 Non-metastatic castration-resistant prostate cancer (CPRCM0),

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΕΥΝΟΥΧΟΑΝΤΟΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ Γ.Ν.Α. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, ΝΙΜΤΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου η ορμονική θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Μια κριτική ματιά στην κλινική. μελέτη GRIPHON

Μια κριτική ματιά στην κλινική. μελέτη GRIPHON Μια κριτική ματιά στην κλινική μελέτη GRIPHON Κατερίνα Μαραθιά Πνευμονολόγος Εντατικολόγος Διευθύντρια ΚΧ ΜΕΘ Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Δήλωση σύγκρουσης

Διαβάστε περισσότερα

UroSwords I (ΚΥΠ) Μονοθεραπεία ή συνδυαστική φαρμακοθεραπεία; Η μονοθεραπεία είναι επαρκής. Χαράλαμπος Κ. Μαμουλάκης Λέκτορας Ουρολογίας

UroSwords I (ΚΥΠ) Μονοθεραπεία ή συνδυαστική φαρμακοθεραπεία; Η μονοθεραπεία είναι επαρκής. Χαράλαμπος Κ. Μαμουλάκης Λέκτορας Ουρολογίας UroSwords I (ΚΥΠ) Μονοθεραπεία ή συνδυαστική φαρμακοθεραπεία; Η μονοθεραπεία είναι επαρκής Χαράλαμπος Κ. Μαμουλάκης Λέκτορας Ουρολογίας Ουρολογική Κλινική Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS

Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS Επικ. Καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας και Ρομποτικής Department of Molecular Medicine and Surgery,

Διαβάστε περισσότερα

BEST OF URO ONCOLOGY Penile Testicular Cancer 2016 ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γ.Ν.Α. Γ.

BEST OF URO ONCOLOGY Penile Testicular Cancer 2016 ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γ.Ν.Α. Γ. BEST OF URO ONCOLOGY Penile Testicular Cancer 2016 ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Γ.Ν.Α. Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Σκοπός της μελέτης η αξιολόγηση των επιπλοκών σε ασθενείς

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου προστάτη. Η σημαντικότητα των αποφάσεων της θεραπείας σε ένα συνεχές εξελισσόμενο τοπίο

Διαχείριση του μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου προστάτη. Η σημαντικότητα των αποφάσεων της θεραπείας σε ένα συνεχές εξελισσόμενο τοπίο Διαχείριση του μεταστατικού ευνουχοάντοχου καρκίνου προστάτη. Η σημαντικότητα των αποφάσεων της θεραπείας σε ένα συνεχές εξελισσόμενο τοπίο Καζαντζίδης Σταύρος Ουρολόγος Χειρουργός, MD, FEBU Β Παν/κή Ουρολογική

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος προστάτη: ευνουχοάντοχος καρκίνος

Καρκίνος προστάτη: ευνουχοάντοχος καρκίνος Καρκίνος προστάτη: ευνουχοάντοχος καρκίνος Σύγκρουση συµφερόντων Travel grants and/or advisor/lecturer: Διον Μητρόπουλος Astellas, Amgen, Ferring, GSK, Genekor, Eli Lilly, Sanofi- Aventis, Specifar, Pfizer,

Διαβάστε περισσότερα

O συνεχής ανδρογονικός αποκλεισμός σαν backbone στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη

O συνεχής ανδρογονικός αποκλεισμός σαν backbone στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη O συνεχής ανδρογονικός αποκλεισμός σαν backbone στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη Διονύσιος N. Mητρόπουλος Καθηγητής Ουρολογίας Σύγκρουση συμφερόντων Travel grants and/or advisor/lecturer:

Διαβάστε περισσότερα

Βιοχημική υποτροπή σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη:

Βιοχημική υποτροπή σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη: Βιοχημική υποτροπή σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη: Ανδρέας Σκολαρίκος Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε τον υπότιτλο του υποδείγματος Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Best of Uro-oncology Kidney Cancer 2016

Best of Uro-oncology Kidney Cancer 2016 Best of Uro-oncology Kidney Cancer 2016 Ιάσων Κυριαζής, MD, MSc, FEBU Κλινικά εντοπισμένη νόσος 417 PN patients all techniques: Long term oncological outcomes. Only tumor stage was associated with recurrence.

Διαβάστε περισσότερα

Μη µεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη: τα ευχάριστα νέα

Μη µεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη: τα ευχάριστα νέα Μη µεταστατικός ευνουχοάντοχος καρκίνος του προστάτη: τα ευχάριστα νέα Διονύσης N. Mητρόπουλος Καθηγητής Ουρολογίας Σύγκρουση συµφερόντων Travel grants and/or advisor/lecturer: Astellas, Amgen, Ferring,

Διαβάστε περισσότερα

Τα νέα από τις κλινικές μελέτες στον mcrpc

Τα νέα από τις κλινικές μελέτες στον mcrpc Τα νέα από τις κλινικές μελέτες στον mcrpc Κων/νος Χατζημουρατίδης Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας Β Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ Δήλωση Συμφερόντων Ερευνητικά πρωτόκολλα: Amgen, Astellas, Ferring, Jannsen Cilag,

Διαβάστε περισσότερα

Ca P και οστικές μεταστάσεις

Ca P και οστικές μεταστάσεις Ca P και οστικές μεταστάσεις Κιτσοπούλου Σοφία Παπαθεοδώρου Μαρία Β Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ Γ. Ν. Παπαγεωργίου Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει τα οστά Επίπεδα PSA / φορτίο όγκου Αρχική διάγνωση και θεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΟ ΑΝΑ ΠΗΣΗ ADVANCED PROSTATE CANCER CONSENSUS CONFERENCE (APCCC) 2015 IN ST. GALLEN

ΣΚΟ ΑΝΑ ΠΗΣΗ ADVANCED PROSTATE CANCER CONSENSUS CONFERENCE (APCCC) 2015 IN ST. GALLEN ΑΝΑ Χ. ΑΘ. ΚΑΛΑΪΤΖΉΣ // Καθηγητής Ουρολογίας Παν. Θράκης 2 ADVANCED PROSTATE CANCER CONSENSUS CONFERENCE (APCCC) 2015 IN ST. GALLEN C. THOMAS, M. BÖGEMANN, F. KÖNIG, S. MACHTENS, M SCHOSTAK, T STEUBER,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS

Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου. Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS Αντιμετώπιση του ανθεκτικού στον ευνουχισμό καρκίνου του προστάτου Σταύρος Ι. Τυριτζής MD, PhD, FEBU, FACS Επικ. Καθηγητής Ουρολογικής Ογκολογίας και Ρομποτικής Department of Molecular Medicine and Surgery,

Διαβάστε περισσότερα

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη

Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου του Προστάτη Τηλεφωνικό Κέντρο 210 69 66 000 Prolaris : Ο Νέος Εξατομικευμένος Υπολογισμός της Επιθετικότητας του Καρκίνου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Κριτήρια επιλογής ασθενούς Κλινικές ενδείξεις Καρκίνος πνεύµονα Χαρακτηριστικά ασθενούς Υψηλού κινδύνου Περιορισµένη υποτροπή Κυτταροµειωτική θεραπεία Έλεγχος τοπικής νόσου Ανθεκτική

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ Ι. ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Καθηγητής Καρδιολογίας Α.Π.Θ. Η αναγνώριση της σηµασίας της θρόµβωσης στα οξέα καρδιαγγειακά συµβάµατα, οδήγησε σε πολλές µεγάλες µελέτες, µε στόχο την εκτίµηση της αποτελεσµατικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ca Προστάτη. Μοριακοί δείκτες και στρατηγική χειρισμού των ασθενών με νόσο χαμηλού κινδύνου ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.

Ca Προστάτη. Μοριακοί δείκτες και στρατηγική χειρισμού των ασθενών με νόσο χαμηλού κινδύνου ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. Ca Προστάτη Μοριακοί δείκτες και στρατηγική χειρισμού των ασθενών με νόσο χαμηλού κινδύνου ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ. Ca Προστάτη Ο δεύτερος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες 1 στους

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη.

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή, για την παρακολούθηση του μαθήματος του καρκίνου του προστάτη. Καρκίνος του προστάτη Επιδημιολογία: Αποτελεί τον συχνότερα διαγνωσμένο καρκίνο στον άνδρα. 186.320

Διαβάστε περισσότερα

Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη. Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη

Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη. Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη Εξωτερική Ακτινοθεραπεία Προστάτη Σχεδιασμός Ακτινοθεραπείας Προστάτη Σχεδιασμός Ακτινοθεραπείας Προστάτη (Treatment Planning): σύγκριση απεικόνισης μεταξύ Αξονικής και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ

ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΣΤΙΚΟΥ ΠΟΝΟΥ ΜΠΟΝΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Επιμελήτρια Β Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος ΑΝΘ ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΝΟΥ Ο όρος πόνος προέρχεται από τη λατινική λέξη POENA που σημαίνει PUNISHMENT(τιμωρία)

Διαβάστε περισσότερα

Δυσμενείς παράγοντες μετά ριζική προστατεκτομή. Μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία διάσωσης;

Δυσμενείς παράγοντες μετά ριζική προστατεκτομή. Μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία διάσωσης; Δυσμενείς παράγοντες μετά ριζική προστατεκτομή. Μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία διάσωσης; Καμπέρης Ευστάθιος Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης 6 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές Επιλογές και Πρακτική Διαχείριση Ασθενών στο Μεταστατικό Ευνουχοάντοχο Καρκίνο Προστάτη (mcrpc)

Θεραπευτικές Επιλογές και Πρακτική Διαχείριση Ασθενών στο Μεταστατικό Ευνουχοάντοχο Καρκίνο Προστάτη (mcrpc) Θεραπευτικές Επιλογές και Πρακτική Διαχείριση Ασθενών στο Μεταστατικό Ευνουχοάντοχο Καρκίνο Προστάτη (mcrpc) Αθανάσιος Ν. Αργυρόπουλος, MD, PhD, FEBU Επιμελητής Α Ουρολογική Κλινική Νοσοκομείο Ελληνικός

Διαβάστε περισσότερα

NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ NETS ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΟΧΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Επιθηλιακά νεοπλάσματα με επικρατούσα νευροενδοκρινική διαφοροποίηση Συχνότητα εμφάνισης NET 1,9-5,76/100,000/

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού

Αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού Αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού Γεώργιος Ι. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος Eπιμελητής Α ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Aθήνα, 8 Μαρτίου 2017 Εισαγωγή 1/3 των ασθενών με RCC M+ στη

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος ορθού Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Λουίζα Βίνη Ογκολόγος Ακτινοθεραπεύτρια Τμήμα Ακτινοθεραπείας Ιατρικό Αθηνών

Καρκίνος ορθού Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία. Λουίζα Βίνη Ογκολόγος Ακτινοθεραπεύτρια Τμήμα Ακτινοθεραπείας Ιατρικό Αθηνών Καρκίνος ορθού Προεγχειρητική ακτινοθεραπεία Λουίζα Βίνη Ογκολόγος Ακτινοθεραπεύτρια Τμήμα Ακτινοθεραπείας Ιατρικό Αθηνών Prognostic groups in 1676 patients with T3 rectal cancer treated without preoperative

Διαβάστε περισσότερα

Νεώτερες στοχευμένες ορμονικές θεραπείες στον mcrpc

Νεώτερες στοχευμένες ορμονικές θεραπείες στον mcrpc Νεώτερες στοχευμένες ορμονικές θεραπείες στον mcrpc Κων/νος Χατζημουρατίδης Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας Β Ουρολογική Κλινική ΑΠΘ Denis L, et al. Cancer 1993;72:3888-3895 PCTCG. Lancet 1995; 346:265-269

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος προστάτη Μεταστατική νόσος ανθεκτική στον ευνουχισμό (mcrpc) Εξελίξεις στη χημειοθεραπεία

Καρκίνος προστάτη Μεταστατική νόσος ανθεκτική στον ευνουχισμό (mcrpc) Εξελίξεις στη χημειοθεραπεία Καρκίνος προστάτη Μεταστατική νόσος ανθεκτική στον ευνουχισμό (mcrpc) Εξελίξεις στη χημειοθεραπεία Α. Μπούτης Α Παθολ. Ογκολογική Κλινική Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Αποκάλυψη σύγκρουσης συμφερόντων Pharmazac 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ογκολογικό συµβούλιο Καρκίνος προστάτη

Ογκολογικό συµβούλιο Καρκίνος προστάτη Ογκολογικό συµβούλιο Καρκίνος προστάτη Μέλη του συµβουλίου: Αρης Μπάµιας: Παθολόγος-ογκολόγος Ευάγγελος Μαραγκουδάκης: ακτινοθεραπευτής ογκολόγος Ολοι οι παρευρισκόµενοι ουρολόγοι Προεδρεύει: Διονύσης

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της χημειοθεραπείας σε ασθενείς 3 ης ηλικίας. Θωμάς Μακατσώρης Λέκτορας Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών 23-10-2010

Η θέση της χημειοθεραπείας σε ασθενείς 3 ης ηλικίας. Θωμάς Μακατσώρης Λέκτορας Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών 23-10-2010 Η θέση της χημειοθεραπείας σε ασθενείς 3 ης ηλικίας Θωμάς Μακατσώρης Λέκτορας Παθολογίας-Ογκολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών 23-10-2010 Το πεδίο αλλάζει Αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης παγκοσμίως Καλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Ποιοί παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη ; ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Είναι συχνός ο καρκίνος του προστάτη; Πρόκειται για το συχνότερο καρκίνο και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες. Η συχνότητά του αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας και το

Διαβάστε περισσότερα

Ενδείξεις μερικής ορχεκτομής, πότε και σε ποιους ασθενείς

Ενδείξεις μερικής ορχεκτομής, πότε και σε ποιους ασθενείς Ενδείξεις μερικής ορχεκτομής, πότε και σε ποιους ασθενείς Γεώργιος Ι. Παπαδόπουλος, MD, PhD, FEBU Eπιμελητής Β Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Θεσ/νίκη, 12 Ιουνίου 2015 Καρκίνος όρχεως - Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΕΤ. NET ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ. Ιωσήφ Σγουρός Παθολόγος- Ογκολόγος Επιμελητής Α ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΕΤ. NET ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ. Ιωσήφ Σγουρός Παθολόγος- Ογκολόγος Επιμελητής Α ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΝΕΤ. NET ΛΕΠΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ Ιωσήφ Σγουρός Παθολόγος- Ογκολόγος Επιμελητής Α ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι» ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Νοέμβριος 2012 Άντρας 54 ετών Αιτία προσέλευσης στο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ 1ο ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ: Ca ΝΕΦΡΟΥ Κλαµπάτσας Αθανάσιος Ουρολόγος Επ. Α Ουρολογικό-Ογκολογικό Τµήµα Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Άνδρας ασθενής ηλικίας 64 ετών Με ατοµικό αναµνηστικό ελεύθερο

Διαβάστε περισσότερα

Πανθηλωμάτωση ουροδόχου κύστεως Πολλαπλές TUR η ριζική κυστεκτομή

Πανθηλωμάτωση ουροδόχου κύστεως Πολλαπλές TUR η ριζική κυστεκτομή Πανθηλωμάτωση ουροδόχου κύστεως Πολλαπλές TUR η ριζική κυστεκτομή ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ MD,MSc,FEBU ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β, ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Α.Ο.Ν.Α Θεωρίες προέλευσης της πολλαπλότητας των όγκων

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσοβαλάντης Τουτζιάρης MSc,PhD,FEBU,FECSM. Επιμελητής Α Α Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ Γ.Ν.Θ «Γ.Γεννηματάς»

Χρυσοβαλάντης Τουτζιάρης MSc,PhD,FEBU,FECSM. Επιμελητής Α Α Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ Γ.Ν.Θ «Γ.Γεννηματάς» Χρυσοβαλάντης Τουτζιάρης MSc,PhD,FEBU,FECSM Επιμελητής Α Α Ουρολογική Κλινική Α.Π.Θ Γ.Ν.Θ «Γ.Γεννηματάς» Μετά ΡΠ: Δύο επαναλαμβανόμενες τιμές PSA>0,2ng/ml και συνεχιζόμενη αύξηση Μετά Α/Θ: PSA >2ng/ml

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ; Οι διάφορες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς µε διαγνωσµένο καρκίνο του προστάτη: 1. Στενή παρακολούθηση 2. Ριζική προστατεκτοµή 3. Ακτινοθεραπεία

Διαβάστε περισσότερα

Νεφρός. Ουρογεννητικό Σύστημα στον Άνδρα. . Ουρητήρας Κύστη. Σπερματοδόχος Κύστη. Ουρήθρα. Προστάτης Όρχις

Νεφρός. Ουρογεννητικό Σύστημα στον Άνδρα. . Ουρητήρας Κύστη. Σπερματοδόχος Κύστη. Ουρήθρα. Προστάτης Όρχις Κακοήθεις Παθήσεις Προστάτου Νεφρός Ουρογεννητικό Σύστημα στον Άνδρα. Ουρητήρας Κύστη Σπερματοδόχος Κύστη Προστάτης Όρχις Ουρήθρα ρ Ουροδόχος κύστις-ουρήθρα Προστάτης.. Ουροδόχος κύστις Σπερματοδόχος κύστις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Αναμονή και προσεκτική παρακολούθηση Α. Ζαρκαδούλιας Επικουρικός Επιμελητής Β Ουρολογική Κλινική Γ.Ν. Καβάλας J. Ferlay et al. European Journal of Cancer 2013;149:1374

Διαβάστε περισσότερα

THE BEST OF URO-ONCOLOGY IN 2016

THE BEST OF URO-ONCOLOGY IN 2016 THE BEST OF URO-ONCOLOGY IN 2016 PROSTATE CANCER ΔΡΟΓΩΣΗΣ ΑΧΙΛΛΕΥΣ MD, FEBU, FECSM ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΈΜΑ Σύγκριση μεταξύ ανοικτής και ρομποτικά υποβοηθούμενης

Διαβάστε περισσότερα

Edinburgh dataset; unsupervised hierarchical

Edinburgh dataset; unsupervised hierarchical Κατά τον έλεγχο με βιοψία δια βελόνης (FNB) θυρεοειδούς διαπιστώθηκε διήθηση θυρεοειδικού ιστού από υψηλής κακοήθειας ορώδες καρκίνωμα ωοθηκών. Όλοι οι δείκτες θυρεοειδικής διαφοροποίησης (TTF-1, CK 19,

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση.

Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση. ΕΝΕΡΓΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Ή ΑΜΕΣΗ ΘΕΡΑΠΕΊA; Η ανάλυση Oncotype DX για τον καρκίνο του προστάτη βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να αποφασίσετε με αυτοπεποίθηση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το OncotypeDX.com.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΤΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙ ΟΓΚΟΙ ΠΑΓΚΡΕΑΣΟ

ΝΕΤΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙ ΟΓΚΟΙ ΠΑΓΚΡΕΑΣΟ ΝΕΤΡΟΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙ ΟΓΚΟΙ ΠΑΓΚΡΕΑΣΟ Ασθενής 53 ετών. Περιστατικό Απρίλιος 2011 Κύριο σύμπτωμα: διάρροιες από μηνός Λοιπό ατομικό αναμνηστικό : βαλβιδοπάθεια. Πλήρης διερεύνηση Εξεργασία κεφαλής παγκρέατος

Διαβάστε περισσότερα

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις :

Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Δεκαπεντάλεπτη προετοιμασία του φοιτητή ιατρικής για το μάθημα του καρκίνου του όρχη βασικές γνώσεις : Οι όρχεις αποτελούν κομμάτι του αναπαραγωγικού συστήματος (παραγωγή σπερματοζωάριων) του άνδρα αλλά

Διαβάστε περισσότερα

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο

15/1/2018. Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/ ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο Η χρήση του PET CT στην Ογκολογία και όχι μόνο Δρ. Σάββας Παρασκευόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος Θεσσαλονίκη 2-5 /11/2017 11ο Μακεδονικό Ουρολογικό Συμπόσιο 1 Τι είναι το PET SCAN; Η Pet scan (pozitron emission

Διαβάστε περισσότερα

Διαβήτης και Στεφανιαία Νόσος

Διαβήτης και Στεφανιαία Νόσος Θα πρέπει να διερευνάται η στεφανιαία νόσος στον ασυμπτωματικό διαβητικό; H πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη της στεφανιαίας νόσου στον διαβητικό ασθενή Βογιατζής Ιωάννης Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής

Διαβάστε περισσότερα

ονοµασία Vantas 50 mg Εµφύτευµα Υποδόρια 50 mg

ονοµασία Vantas 50 mg Εµφύτευµα Υποδόρια 50 mg ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ, ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ, ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ, ΤΗΝ Ο Ο ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ, ΤΟΝ ΑΙΤΟΥΝΤΑ, ΤΟΝ ΚΑΤΟΧΟ ΤΗΣ Α ΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ Κράτος

Διαβάστε περισσότερα

Β Π Μ Hρεμία. Αναστροφή. Οστεόλυση. Οστεοπαραγωγή

Β Π Μ Hρεμία. Αναστροφή. Οστεόλυση. Οστεοπαραγωγή Β Π Μ Hρεμία Αναστροφή Οστεόλυση Οστεοπαραγωγή Β Π Μ Hρεμία Αναστροφή Αύξηση αριθμού οστεοκλαστών Αύξηση Μείωση διάρκειας του δράσης χρόνου για τους ασβεστοποίηση του οστού Αύξηση ενεργοποιημένων μονάδων

Διαβάστε περισσότερα

Προενταξιακός ασθενής - Επιλογή μεθόδου κάθαρσης

Προενταξιακός ασθενής - Επιλογή μεθόδου κάθαρσης Προενταξιακός ασθενής - Επιλογή μεθόδου κάθαρσης Παπαχρήστου Ευάγγελος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Νεφρολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) Διαταραχή της δομής ή της

Διαβάστε περισσότερα

Αλήθεια και μύθοι για τα φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη. Γιαννίτσας Κώστας ΑΓΡΙΑ 01/06/2014

Αλήθεια και μύθοι για τα φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη. Γιαννίτσας Κώστας ΑΓΡΙΑ 01/06/2014 Αλήθεια και μύθοι για τα φυτικά σκευάσματα για τον προστάτη Γιαννίτσας Κώστας ΑΓΡΙΑ 01/06/2014 Σύγκρουση συμφερόντων (ΕΟΦ 14660/25.02.2011) 2004-2006: Ιατρός Κλινικής Έρευνας, Φαρμασέρβ-Λίλλυ 2006-2007:

Διαβάστε περισσότερα

Κλέωντας Αθανάσιος Ειδικευόμενος Ιατρός Θωρακοχειρουργικής Κλινικής (Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Ογκολογικής Κλινικής)

Κλέωντας Αθανάσιος Ειδικευόμενος Ιατρός Θωρακοχειρουργικής Κλινικής (Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Ογκολογικής Κλινικής) Κλέωντας Αθανάσιος Ειδικευόμενος Ιατρός Θωρακοχειρουργικής Κλινικής (Επιστημονικός Συνεργάτης Πνευμονολογικής Ογκολογικής Κλινικής) ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκη Copyright Ατομικό Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ 1/7/2017 Η ενεργός παρακολούθηση είναι μια στρατηγική που επιδιώκει να αντιμετωπίσει

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος προστάτη σε ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου. Ριζική προστατεκτομή vs. Ακτινοθεραπεία

Καρκίνος προστάτη σε ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου. Ριζική προστατεκτομή vs. Ακτινοθεραπεία Καρκίνος προστάτη σε ασθενείς ενδιάμεσου κινδύνου. Ριζική προστατεκτομή vs. Ακτινοθεραπεία Καμπέρης Ευστάθιος Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος 13 Ιουνίου 2015 Δηλώνω ότι δεν έχω καμία διένεξη συμφέροντος.

Διαβάστε περισσότερα

Π.Γ. Ν. Έβρου. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τοπικά προχωρημένη νόσος και τοπική υποτροπή: Διακοπτόμενος Ανδρογονικός Αποκλεισμός

Π.Γ. Ν. Έβρου. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τοπικά προχωρημένη νόσος και τοπική υποτροπή: Διακοπτόμενος Ανδρογονικός Αποκλεισμός Π.Γ. Ν. Έβρου ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Τοπικά προχωρημένη νόσος και τοπική υποτροπή: Διακοπτόμενος Ανδρογονικός Αποκλεισμός Α. Μπαντής Συντονιστής Διευθυντής Σάββατο 16 Απριλίου 2016 1. Η εξέλιξη του ΚαΠ 2. Η

Διαβάστε περισσότερα

INFLIXIMAB PLUS NAPROXEN VS NAPROXEN ALONE IN PATIENTS WITH EARLY, ACTIVE AXIAL SPONDYLOARTHRITIS

INFLIXIMAB PLUS NAPROXEN VS NAPROXEN ALONE IN PATIENTS WITH EARLY, ACTIVE AXIAL SPONDYLOARTHRITIS INFLIXIMAB PLUS NAPROXEN VS NAPROXEN ALONE IN PATIENTS WITH EARLY, ACTIVE AXIAL SPONDYLOARTHRITIS Καλτσονούδης Ευριπίδης Ρευματολόγος Ρευματολογική Κλινική Π.Ν.Ιωαννίνων Διευθυντής: Καθηγητής Α. Α. Δρόσος

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη φορά anti-tnfα θεραπεία σε ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Πρώτη φορά anti-tnfα θεραπεία σε ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Πρώτη φορά anti-tnfα θεραπεία σε ασθενή με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Γκίκας Κατσιφής MD, PhD, RhMSUS Διευθυντής Ρευματολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών 9o Ετήσιο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Φιλίππου Γεωργία Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος. Φεβρουάριος 14,2011

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Φιλίππου Γεωργία Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος. Φεβρουάριος 14,2011 ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ Φιλίππου Γεωργία Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Φεβρουάριος 14,2011 Ανατομία Ο προστάτης είναι ένα όργανο ενδοδερμικής προέλευσης. Έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου με όγκο 20ml(o παθολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Αντιμετώπιση καρκίνου πνεύμονα με βάση τις Διεθνείς κατευθυντήριες Οδηγίες

Αντιμετώπιση καρκίνου πνεύμονα με βάση τις Διεθνείς κατευθυντήριες Οδηγίες Αντιμετώπιση καρκίνου πνεύμονα με βάση τις Διεθνείς κατευθυντήριες Οδηγίες Μη μικροκυτταρικός Καρκίνος Πνεύμονα Στάδιο ΙΙΙ (τοπικά εκτεταμένος) Βάσσος Δημήτριος MD MSc Πνευμονολόγος Επιστημονικός Συνεργάτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρέπει όλοι οι ασθενείς με Ν2 νόσο να υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία?

Πρέπει όλοι οι ασθενείς με Ν2 νόσο να υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία? Θέσεις διαφωνίας: Πρέπει όλοι οι ασθενείς με Ν2 νόσο να υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία? ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MD,PhD Χειρουργός Θώρακος Πανεπιστημιακή Θωρακοχειρουργική Κλινική Π.Γ.Ν. Αττικόν,

Διαβάστε περισσότερα

LH-RH αγωνιστές ή ανταγωνιστές

LH-RH αγωνιστές ή ανταγωνιστές LH-RH αγωνιστές ή ανταγωνιστές Ι. Τσιριόπουλος Επιμελητής Β Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Engel J and Schally AV (2007) Drug Insight: clinical use of agonists and antagonists

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑΔΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ- ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ Θνησιμότητα: Το αδενοκαρκίνωμα του προστάτη αποτελεί την πιο συνήθη κακοήθη νεοπλασία στους άνδρες, δεν αποτελεί και την κύριααιτίαθανάτου,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ

ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΜΕ ΧΑΠ ΣΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ: Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ Λαζάρου Βασιλική Επιμελήτρια Β Πνευμονολογικού Τμήματος ΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ: AMGEN,

Διαβάστε περισσότερα

Θεραπευτικές εξελίξεις στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ)

Θεραπευτικές εξελίξεις στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) Θεραπευτικές εξελίξεις στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) Τα νέα μικρά μόρια Randomization (4:1) End of treatment OCTAVE Induction Studies Tofacitinib 10 mg BID (OCTAVE Induction

Διαβάστε περισσότερα

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ

18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ 18. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΟΥ Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι η συχνότερη μορφή γυναικολογικού καρκίνου στις ΗΠΑ ( 6% όλων των νεοδιαγνωσθέντων καρκίνων στις γυναίκες). Η πρόγνωση είναι σχετικά καλή καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Χειρουργική αντιμετώπιση μη μικροκυτταρικού Ca πνεύμονα. Μαδέσης Αθανάσιος Επιμελητής Α Καρδιοθωρακοχειρουργικής

Χειρουργική αντιμετώπιση μη μικροκυτταρικού Ca πνεύμονα. Μαδέσης Αθανάσιος Επιμελητής Α Καρδιοθωρακοχειρουργικής Χειρουργική αντιμετώπιση μη μικροκυτταρικού Ca πνεύμονα Μαδέσης Αθανάσιος Επιμελητής Α Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής Γ.Ν.Ν.Γ.Παπανικολάου Καρκίνος Πνεύμονα Πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Πρόγραμμα

Επιστημονικό Πρόγραμμα Επιστημονικό Πρόγραμμα Χαιρετισμός Αγαπητές, αγαπητοί Συνάδελφοι Σας καλωσορίζω στο 4ο Σεμινάριο του 4ου Κύκλου Σπουδών της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας με θέμα «Καρκίνος Ουροποιογεννητικού Συστήματος».

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος του προστάτη: η τελευταία πράξη. Δ. Μητρόπουλος Α. Σκολαρίκος

Καρκίνος του προστάτη: η τελευταία πράξη. Δ. Μητρόπουλος Α. Σκολαρίκος Καρκίνος του προστάτη: η τελευταία πράξη Δ. Μητρόπουλος Α. Σκολαρίκος Περίπτωση 1 Ανδρας 68 ετών με LUTS (συχνουρία, επιτακτικότητα, δυσουρία) και πρόσφατα επεισόδια αιματουρίας και ακράτειας. Επιπλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟΛΑΓOΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ-ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΟΤΕ Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΓΙΑ MRI ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΓΚΑΣ ΕΠΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ

ΙΕΡΟΛΑΓOΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ-ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΟΤΕ Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΓΙΑ MRI ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΓΚΑΣ ΕΠΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ ΙΕΡΟΛΑΓOΝΙΕΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ-ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΠΟΤΕ Ο ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΓΙΑ MRI ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΓΚΑΣ ΕΠΙΚ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΓΝΗ Καμία σύγκρουση συμφερόντων Περίγραμμα Εισαγωγικά στοιχεία Η ανάγκη

Διαβάστε περισσότερα

Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease

Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease Asymptomatic hyperckemia During Infliximab Therapy in Patients With Inflammatory Bowel Disease Theodoraki E, Orfanoudaki E, Foteinogiannopoulou K, Koutroubakis I. Inflamm Bowel Dis, 2018,6:1266-1271 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ.

ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ. Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΡ. Γ. Ι. ΠΙΣΣΑΚΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΗΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ. ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΔΝΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣ.

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

Ασφάλεια και ποιότητα ζωής στους ασθενείς με mcrpc

Ασφάλεια και ποιότητα ζωής στους ασθενείς με mcrpc Ασφάλεια και ποιότητα ζωής στους ασθενείς με mcrpc Νικόλαος Γ. Καλογεράς, MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος Επιμελητής Α Γ.Ν.Θ. Ο Άγιος Δημήτριος Financial disclosure Travel support: IPSEN, Astellas,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ Epidemiology and Public Health Dept of Epidemiology and Public Health N. TZANAKIS M.D. Consultant in Respiratory Medicine Assistant Professor in Epidemiology P.O. Box 1352, 71110

Διαβάστε περισσότερα

Η θέση της ακτινοθεραπείας μετά ριζική προστατεκτομή.

Η θέση της ακτινοθεραπείας μετά ριζική προστατεκτομή. Η θέση της ακτινοθεραπείας μετά ριζική προστατεκτομή. Μ.Χαραλαμπίδου, Ακτινοθεραπεύτρια Ογκολόγος Διευθύντρια Ακτινοθεραπευτικό Ογκολογικό τμήμα ΑΝΘ «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» Ø Κλινικές μελέτες; Λίγες Ø Τοξικότητα;

Διαβάστε περισσότερα

Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Δ. ΠΕΚΤΑΣΙΔΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ-ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Απαντά σε άτομα ηλικίας 50-70 ετών Είναι συχνότερος στους άνδρες, αναλογία 3:1 2 ιστολογικοί

Διαβάστε περισσότερα

Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική. Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο

Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική. Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο Θέσεις & Αντιθέσεις στην Ιατρική Παντελής Κρανιώτης Ακτινολόγος, Επ. Επιμελητής Β Κλινικό Εργαστήριο Ακτινολογίας ΠΓΝ Πατρών, Ρίο CT vs MRI Οξεία οσφυαλγία (με ή χωρίς ριζιτική συνδρομή)* Πολύ συχνό πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ

Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ Γ.Ν.Α. «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» ΝΟΣΟΣ PAGET ΑΙΔΟΙΟΥ Κουτρούµπα Ι, Χαϊδόπουλος Δ, Θωµάκος Ν, Σωτηροπούλου Μ, Καθοπούλης Ν, Βλάχος

Διαβάστε περισσότερα

H ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΕΒΑΣΙΖΟΥΜΑΜΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΘΟΥ/ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

H ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΕΒΑΣΙΖΟΥΜΑΜΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΘΟΥ/ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ H ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΕΒΑΣΙΖΟΥΜΑΜΠΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΜΕΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΡΘΟΥ/ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ Κωνσταντίνος Εκμεκτζόγλου MD, PhD Eιδικευόμενος Γαστρεντερολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ Α. ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ): ΗΛΙΚΙΑ < 50 ΕΤΩΝ: Κατάγματα χαμηλής βίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό.

Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ αποζημιώνονται, μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η έγκριση του ελεγκτή ιατρού ΕΟΠΥΥ για την αποστολή του δείγματος στο εξωτερικό. 2.α. ΟNCOTYPE Σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου (με θετικούς ορμονοϋποδοχείς και αρνητικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες) παρέχεται η τεχνική της αλυσιδωτής αντίδρασης της αντίστροφης μεταγραφάσης

Διαβάστε περισσότερα

Dept. Urology, Athens Medical School, J. Varkarakis ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΚΑΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Dept. Urology, Athens Medical School, J. Varkarakis ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΚΑΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΚΑΡΑΚΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΟΓΚΟΙ T1G3 Συχνότητα 20% Υποτροπή 80% Πρόοδος σε διηθητική νόσο 53% Θνησιμότητα 34% Rhijn et al Eur Urol 2009 Canookson

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Πτυχιακή Εργασία. Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Πτυχιακή Εργασία Κόπωση και ποιότητα ζωής ασθενών με καρκίνο Μαργαρίτα Μάου Λευκωσία 2012 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα