Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με"

Transcript

1

2 Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με άλλες πράξεις που είναι σταθερά αποδεκτές ή απαράδεκτες. Έτσι, είναι αποδεκτή όταν γίνεται με το ίδιο άτομο (π.χ. σύζυγο) ενώ όταν γίνεται με άλλα άτομα (π.χ. περιστασιακή σχέση) κρίνεται απαράδεκτη. Επίσης, είναι αποδεκτή όταν γίνεται με το ίδιο άτομο σε ορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. μετά τον γάμο) ενώ όταν γίνεται με το ίδιο άτομο πριν μια ορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. πριν τον γάμο) κρίνεται απαράδεκτη. Μήπως, τελικά, πρόκειται για το φιλοσοφικό ντύσιμο μιας ανθρώπινης αδυναμίας; Μήπως ή είναι καθολικά καλή, αν δεν μπορούμε με συγκεκριμένα λογικά επιχειρήματα να υποστηρίξουμε το αντίθετο (αν η αγάπη κάνειτηδιαφοράανάμεσαστοαποδεκτόκαιτο απαράδεκτο, αυτή και πάλι δεν πρέπει να είναι καθολική;) ή καθολικά κακή αφού εμπεριέχει τα συστατικά της επιλογής (π.χ. του πιο ωραίου), της έλξης (π.χ. του πιο προκλητικού) και της ανισότητας (π.χ. του πιο νέου);

3 Η ανάγκη για έλεγχο των γεννήσεων αποτελεί παγκόσμια κοινό σκοπό αφού το ανθρώπινο γένος αντιμετωπίζει μια νέα πληθυσμιακή έκρηξη. Η 1η πληθυσμιακή έκρηξη χρονολογείται πριν από χρόνια. Υπολογίζεται ότι ζούσαν στη Γη 50 εκατομμύρια.

4 Αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από αυτόν του κυνηγού της τροφής σε αυτόν του γεωργού-κτηνοτρόφου. Η δυνατότητα τότε να διατρέφεται ο άνθρωπος με λιγότερο κόπο αύξησαν τη γεννητικότητα και τον πληθυσμό, παρ όλο που η περιγεννητική θνησιμότητα παρέμεινε υψηλή (Παπαδημητρίου & Γαλάνης 1995). Παπαδημητρίου Α, Γαλάνης Θ. Αντισύλληψη. Πρακτική και προοπτικές. Αθήνα, Εκδόσεις Λίτσας 1995.

5 Μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση (18o αιώνα), οι περισσότεροι πληθυσμοί αυξάνονταν αργά (0,5% ετησίως) & η φτωχή σοδειά ή μια επιδημία συχνά προκαλούσαν αύξηση της θνησιμότητας. Η Βιομηχανική Επανάσταση συνοδεύτηκε από ανάπτυξη στην επιστημονική γνώση, τη γεωργία, τη βιομηχανία, την ιατρική & την κοινωνική οργάνωση που αύξησαν τον πληθυσμό. Ο πληθυσμός της γης πενταπλασιάστηκε, με ένα ρυθμό ανάπτυξης >1% ετησίως.

6 Η καταπολέμηση των ενδημικών νόσων, η βελτίωση των μεταφορών, η συγκέντρωση της τροφής, η βελτίωση της υγιεινής του ύδατος, η βελτίωση της περίθαλψης και ησταδιακήβελτίωσητουβιοτικού επιπέδου, όλα μαζί βοήθησαν στην σημαντική ελάττωση της θνησιμότητας, και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

7 Μετά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η ευρείαχρήσητης ανοσοποίησης και η μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα έδωσε τη δυνατότητα να ξεσπάσει η 2η στην ιστορία της ανθρωπότητας πληθυσμιακή έκρηξη, που αφορούσε και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

8

9

10 Παρά το γεγονός ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρυθμός αύξησης του συνολικού πληθυσμού της γης παρουσίασε πτωτική τάση, με μικρότερη αύξηση στις αναπτυγμένες χώρες (κάτω από 1%), σε αναπτυσσόμενες χώρες ο ρυθμός αύξησης ήταν σαφώς μεγαλύτερος (πάνω από 2%).

11 Η άνιση κατανομή της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβεβαιώνεται από τo γεγονός ότι τα 3/4 του πληθυσμού της γης ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι περισσότεροι σε κατάσταση φτώχειας.

12 Πληθυσμός της γης τη δεκαετία του 1920 > 2 δισεκατομμύρια, 1960: 3 δισεκατομμύρια, 1975: 4 δισεκατομμύρια, 1987: 5 δισεκατομμύρια, 2000: 6 δισεκατομμύρια 2007 πλησίασε τα 6,5 δισεκατομμύρια.

13 Μόνο μέσα σε ένα αιώνα ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη αυξήθηκε από περίπου 1,6 δισεκατομμύρια σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια (Benagiano et al 2007). Benagiano G, Bastianelli C, Farris M. Contraception: a social revolution. Eur J Contracept Reprod Health Care 2007, 12:3-12.

14 Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ορισμένες χρονολογίες συνέπεσε με τα δύο τελευταία ψηφία της χρονολογίας 1988 οι γεννήσεις υπερείχαν θανάτων κατά 88 εκατομμύρια 1989 οι γεννήσεις υπερείχαν θανάτων κατά 89 εκατομμύρια... που φανέρωναν μια δύσκολη και απειλητική εικόνα για το μέλλον

15 Aντλώντας στοιχεία από μεγάλες χρονικές περιόδους, διαπιστώνεται ότι η γεννητικότητα στην Eλλάδα παρουσιάζει πτωτική πορεία. Mετά το 1950, η γεννητικότητα στην Eλλάδα ήταν γεννήσεις ανά κατοίκους. To 1970, η γεννητικότητα ήταν 16,5 γεννήσεις ανά κατοίκους. Mετά το 1980, η γεννητικότητα έπεσε σε <12 γεννήσεις ανά κατοίκους (Kατσουγιαννόπουλος 2001, ΕΣΥΕ 2007). Το 2001 η γεννητικότητα ήταν 10,1 γεννήσεις ανά κατοίκους. To 2003, η γεννητικότητα ήταν μόνο 9,4 γεννήσεις ανά κατοίκους (ΕΣΥΕ 2007).

16 Aπό στοιχεία που προέρχονται από την Eθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 1997 υπήρχαν γεννήσεις και θάνατοι και το 1998, γεννήσεις και θάνατοι (Κρεατσάς 2000), ενώ, από στοιχεία που προέρχονται από την Kοινοτική Στατιστική Yπηρεσία, το 2001 υπήρχαν 10,1 γεννήσεις και 9,5 θάνατοι ανά κατοίκους. Δειγματοληπτικά, στο Νομό Χανίων, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων, είναι μόλις 132 ( γεννήσεις, θάνατοι-εσυε Κρεατσάς ΓΚ. Γυναικολογία & Μαιευτική της νεαρής ηλικίας. Αθήνα, Εκδόσεις Πασχαλίδη Eθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας - ΕΣΥΕ (http://www.statistics.gr) 2006.

17 Δειγματοληπτικά, στονομόχανίων, τα τελευταία 15 χρόνια, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αλλοδαπούς είναι πολύ περισσότερα των Ελλήνων, ενώ οι θάνατοι αφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου Έλληνες (ΕΣΥΕ 2007). Συγκριτικά, από πρόσφατα στοιχεία, η Oυγγαρία με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, παρουσίασε μεγάλη ομοιογένεια, με 97% Ούγγρους (Γραφείο OΕΥ Βουδαπέστης 2004). Ωστόσο, πέρα από την πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης (που δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας), σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανθρωπιστική του διάσταση. Eθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας - ΕΣΥΕ (http://www.statistics.gr) 2007 (και προγενέστερα από αντίστοιχες πηγές). Γραφείο Oικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OΕΥ) Βουδαπέστης 2004.

18 ΗπυκνότητατηςΕλλάδαςήτανηπιοχαμηλήτης ΕΕ (74 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ελλάδα έναντι 100 έως 345 στις χώρες της ΕΕ) (Ντελιδάκη 2001). Συγκριτικά, η Oυγγαρία (10,096 εκατομμύρια στις ), με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, έχει πυκνότητα 108,5 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (ΓOΕΥ Βουδαπέστης 2004). Ντελιδάκη Ε. H εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας κατά ομάδες ηλικιών και οι δείκτες γονιμότητας και γήρανσης. Στο: Yπογεννητικότητα. Tο σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Λώλης Δ. Aθήνα, Eκδόσεις Παρισιάνου Γραφείο Oικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OΕΥ) Βουδαπέστης 2004.

19 Παγκοσμίως το Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 48 χρόνια γυναίκες 45 χρόνια άνδρες Παγκοσμίως το 2000-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 68 χρόνια γυναίκες 64 χρόνια άνδρες Ελλάδα το 2000-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 80 χρόνια γυναίκες 75 χρόνια άνδρες Παγκοσμίως το 2050-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 79 χρόνια γυναίκες 74 χρόνια άνδρες

20 ετών και άνω % του πληθυσμού ετών και άνω % του πληθυσμού ετών και άνω % του πληθυσμού

21 αναλφάβητοι σε όλο τον κόσμο, των οποίων σχεδόν τα 2/3 είναι γυναίκες

22 κορίτσια ηλικίας χρόνων γίνονται μητέρες κάθε χρόνο καιοικυήσεις της εφηβείας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μητρικών επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, όπως και αυξημένο κίνδυνο για το έμβρυο και το νεογνό (Magill & Wilcox 2007). Magill MK, Wilcox R. Adolescent pregnancy and associated risks: not just a result of maternal age. Am Fam Physician 2007, 75:

23 Παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες είναι λιποβαρή κατά τη γέννηση λόγω του υποσιτισμού των εγκύων γυναικών υποσιτίζονται, ζουν στους δρόμους πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, είναι εκτοπισμένα και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί σε συρράξεις

24 Παιδιά παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σχεδόν δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), αρχίζουν το δημοτικό σχολείο αλλά το εγκαταλείπουν πριν μάθουν ανάγνωση και γραφή και σχεδόν δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, η πλειοψηφίατωνοποίωνείναικορίτσια (Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2002, Unicef 2004, 25o Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο 2007). Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο (http://www.europarl.europa.eu) Unicef (http://www.unicef.gr/reports) o Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Προσυνεδριακή παρουσίαση στοιχείων στον ημερήσιο τύπο, Αθήνα 2007.

25 Παλαιότερη πρόβλεψη ότι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα φτάσει τα 24 δις (με εξαίρεση έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο) δεν φαίνεται να ισχύει

26 Διάφοροι ερευνητές επιχείρησαν να προβλέψουν το συνολικό πληθυσμό της γης το Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ο πληθυσμός υπολογίστηκε να φθάσει τότε τα 8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, ενώ οι πιο ακραίες προβλέψεις ήταν ο πληθυσμός να ξεπεράσει το 2050 τα 12 δισεκατομμύρια, και ίσως να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια, φαίνεταιότιτοόριοαυτόθα παραμείνει ανέπαφο τουλάχιστον ως το 3020! (Δημολιάτης 2001). Δημολιάτης I. Δημογραφική έκρηξη του τρίτου κόσμου. O μύθος της υπεργεννητικότητας του τρίτου κόσμου. Στο: Yπογεννητικότητα. Tο σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Λώλης Δ. Aθήνα, Eκδόσεις Παρισιάνου 2001.

27 Συνήθως ένα ζευγάρι, που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, έχει πιθανότητα >80% να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα στον πρώτο χρόνο

28 Η αναγκαιότητα του προγραμματισμού των κυήσεων γίνεται πρόδηλη αν αναλογιστεί κανείς ότι μια γυναίκα που έχει επαφές από τα 20 χρόνια της μέχρι την εμμηνόπαυση χωρίς να λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα, θα αποκτήσει περίπου 10 παιδιά, ταοποίαθαέχει θηλάσει.

29 Αναφέρθηκαν 69 παιδιά, ως ο μεγαλύτερος αριθμός που γεννήθηκαν από μια γυναίκα, και έγινε στη Ρωσία από μιαμητέραπουσε27 τοκετούς γέννησε δίδυμα, τρίδυμα και τετράδυμα που σχεδόν όλα έζησαν (Guillebaud 1993). Guillebaud J. Contraception. Your questions answered. Churchill Livingstone. London 1993.

30 Στηδιάρκειατωναρχώντηςδεκαετίαςτου1990 κάθε 2 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο υπήρχαν 9 γεννήσεις και 3 θάνατοι και ο χρόνος διπλασιασμού του συνολικού πληθυσμού αναμενόταν σε 40 χρόνια, ενώ ο χρόνος διπλασιασμού του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών αναμενόταν σε 20 χρόνια. Με στοιχεία του 2000, σε κάθε 22 γεννήσεις/1.000 κατοίκους αντιστοιχούσαν 9 θάνατοι/1.000 κατοίκους (Wikipedia 2007). Wikipedia (http://el.wikipedia.org) 2007.

31 Περισσότερο από το 90% της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού συμβαίνει σε πτωχές χώρες του κόσμου.

32 Έχει υπολογιστεί ότι σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας ένα ζευγάριχρειάζεταιναέχειπέντεπαιδιάμεσκοπόναέχει95% πιθανότητες ένα αγόρι να φτάσει στην ωριμότητα.

33 The population in India as at 0:00 hours on 1st March 2001 stood at 1,027,015,247 persons (Wikipedia 2007). With this, India became only the second country in the world after China to cross the one billionmark. India's population rose by % between Η επείγουσα αντισύλληψη έχει επιστρατευθεί στην Ινδία για την πρόληψη των ανεπιθύμητων κυήσεων (Mittal 2006). Wikipedia (http://el.wikipedia.org) Mittal S. Introduction of emergency contraception in India. J Indian Med Assoc 2006, 104: ,

34 ΚΙΝΑ 1 παιδί ανά οικογένεια. Αυτό τους επιβλήθηκε κυρίως διότι δεν εφάρμοσαν νωρίτερα την λιγότερο αυστηρή πολιτική των 2 παιδιών, τότε που είχαν τους μισούς από σήμερα ανθρώπους >50 χρόνια πριν.

35 China's One-Child-Per-Family Policy Prevents 400 Million Births, Official Says Article Date: 11 Nov 2006 The one-child policy seeks to keep China's population, now 1.3 billion, at around 1.7 billion by 2050.

36 Σήμερα, στις ΗΠΑ, με πληθυσμό που πλησιάζει τα (Wikipedia 2007) και με δεδομένη την αυξανόμενη χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων που δεν χρειάζονται συνταγή (προφυλακτικά, σπερματοκτόνα, επείγουσα αντισύλληψη), είναι επιτακτική η ανάγκη της ευρείας ενημέρωσης με εύκολα κατανοητές οδηγίες χρήσης για την αύξηση της αποτελεσματικότητας (El-Ibiary & Youmans 2007).

37 Η Iνδονησία (τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, μετά τις Κίνα-Ινδία-ΗΠΑ, με περισσότερα από ), από το 1970 και μετά, εφαρμόζει προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού. Mε τον τρόπο αυτό ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα μειώθηκε από περισσότερα από 5 σε λιγότερα από 3. Σήμερα, τα 3 παιδιά είναι ο μέσος επιθυμητός αριθμός παιδιών στην Ινδονησία (Schoemaker 2005).

38 Σήμερα, η επείγουσα αντισύλληψη έχει επιστρατευθεί για τον περιορισμό των γεννήσεων και των εκτρώσεων, αν και δεν φάνηκε ιδιαίτερη μείωση των τελευταίων από την εφαρμογή της επείγουσας αντισύλληψης (Hu et al 2005). Τελευταία, εφαρμόζονται ευρύτερα μη χειρουργικές μέθοδοι στειροποίησης, όπως είναι η ενδομητρική έγχυση κινακρίνης (Pal 2003).

39 Η εθελοντική στειροποίηση είναι σε όλο τον κόσμο η μέθοδος αντισύλληψης που έχει χρησιμοποιηθεί πιο πολύ (El Sahwi 1992, Chapman & Magos 2005).

40 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

41

42

43 Iδανική αντισυλληπτική μέθοδος 100% αντισυλληπτική ικανότητα Xωρίς παρενέργειες

44 απλή στη χρήση ανώδυνη στην εφαρμογή με χαμηλό κόστος

45 Να μην προσβάλλει πεποιθήσεις ιδεολογικές θρησκευτικές κοινωνικές εθνικές

46 Χωρίς εξάρτηση από συχνότητα επαφών

47 Μετά τη διακοπή Πλήρης επάνοδος γονιμότητας Πλήρης επάνοδος φυσιολογίας

48 Iδανική αντισυλληπτική μέθοδος Δεν υπάρχει

49

50 Οι 100 γυναίκες-έτη μπορούν να είναι 100 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για ένα έτος 200 γυναίκες που μελετήθηκαν για 0,5 έτος 10 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 10 έτη

51 Ο πλήρης θηλασμός, στον οποίο το μωρό δεν παίρνει καθόλου υγρά εκτός από εκείνα της μητέρας του, είναι μια υψηλής αποτελεσματικότητας φυσική αντισύλληψη.

52 Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η συχνότητα και η διάρκεια του θηλασμού.

53 Πάντωςηπρώτη ωορρηξία συχνά προηγείται της πρώτης κολπικής αιμόρροιας.

54 Διακεκομμένη συνουσία

55 Yπάρχει απίστευτος αριθμός σπερματοζωαρίων, που παράγονται κατά την σπερματογένεση σε ρυθμούς των 1000/sec από κάθε όρχι!

56 Με αριθμό 80 εκατομμυρίων/ml, μπορεί να βρίσκονται 350 εκατομμύρια σπερματοζωαρίων μέσα στα 3-5 ml μιας ανδρικής εκσπερμάτισης.

57 Αν κάθε σπερματοζωάριο μπορούσε να βρει ένα ωάριοαυτόθαήταν αρκετό για να εποικήσει το μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Αμερικής!

58 Ένα τοις εκατό αυτού του αριθμού θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει κύηση και αυτά ακόμα θα βρισκόταν μέσα στον μόλις ορατό όγκο του λιγότερου από 0.05 ml.

59 Το γεγονός αυτό αυτό έχει άμεση σχέση στη διακεκομμένη συνουσία και επίσης σε οποιαδήποτε έλλειψη προσοχής κατά τη χρήση του προφυλακτικού.

60 Υπάρχουν σπερματοζωάρια πριν από την εκσπερμάτιση; Ναι υπάρχουν, μερικές φορές.

61 Ο Abraham Stone το 1931 ζήτησε από μερικούς φίλους τουιατρικούπροσωπικούνα εξετάσει προοργασμικές εκκρίσεις του σπέρματος.

62 Συνέλεξε τελικά 24 δείγματα από 28 άτομα. Δύο έδειξαν πολλά σπερματοζωάρια, δύο περιείχαν λίγα, και ένα πολύ λίγα.

63 Πως γίνεται το 1% της ανδρικής εκσπερμάτισης (δηλ. ~ 3 εκατομμύρια σπερματοζωάρια) να προκαλεί κύηση, όταν οι άνδρες με αυτό τον αριθμό σπέρματος/ml θεωρούνται συνήθως στείροι;

64 Ο μικρός αριθμός, δρα σαν δείκτης για άλλες σημαντικές εκδηλώσεις του σπέρματος που προκαλούν υπογονιμότητα, όπως πτωχή κινητικότητα, οι ανώμαλες μορφές, ή η παρουσία αντισωμάτων.

65 Πρέπει να γίνει περισσότερο γνωστό σε όλους ότι στην αντισυλληπτική ορολογία το σπέρμα είναι ένα επικίνδυνο υγρό!

66 Έχει αποδειχθεί ότι, τουλάχιστον σε μερικές γυναίκες, υπάρχει αρνητική πίεση μέσα στη μήτρα στον οργασμό που συμβάλει σε αναρρόφηση σπέρματος μέσα στον τράχηλο μέσα σε 90sec από την εκσπερμάτιση.

67 Θερμομετρικό Αποτυχία Όταν εφαρμόζεται πριν και μετά την ωορρηξία 1-20 κυήσεις ανά 100 γυναίκες-χρόνια. Όταν εφαρμόζεται μόνο μετά την ωορρηξία <10%.

68

69

70 Τραχηλική βλέννα Έως 40%.

71 Ποια πρακτικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στην εκτίμηση της βλέννας;

72 Το πιο σοβαρό είναι το αποτέλεσμα της συνουσίας, και η σεξουαλική διέγερση χωρίς συνουσία.

73 Τα υγρά της σεξουαλικής διέγερσης και του σπέρματος μπορούν να μιμηθούν τα χαρακτηριστικά της ωορρηκτικής βλέννας.

74 Ο πόνος της ωορρηξίας. Οι μελέτες με τους υπερήχους δείχνουν ότι αυτός συμβαίνει ώρες πριν από την ωορρηξία.

75 Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο πόνος της ωορρηξίας οφείλεται συχνά σε τέντωμα της ωοθηκικής κάψας.

76 Μέθοδος ρυθμού Μπορεί και >45%.

77 Ποιο είναι το ανώτερο όριο της επιβίωσης του σπέρματος στην βλέννα του γεννητικού συστήματος, και ποιες είναι οι συνέπειες;

78 Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί άμεσα, αφού αυτές καθ εαυτές οι μέθοδοι εξέτασης μπορούν να μεταβάλουν αυτό που εξετάζουν.

79 Φαίνεται ότι το σπερματοζωάριο συνήθως δεν επιβιώνει περισσότερο από 6 ώρες μέσα στον κόλπο, καθώς το pη επιστρέφει στην κανονική χαμηλή του τιμή μετά από τη συνουσία.

80 Η επιβίωση μέσα στο τραχηλικό, μητρικό και σαλπιγγικό υγρό φαίνεται να ποικίλλει.

81 Στο παρελθόν οι περισσότερες αυθεντίες είχαν μιλήσει για μέσους χρόνους επιβίωσης γύρω στις 3-4 ημέρες.

82 Μπορεί με βεβαιότητα να φθάνει τις 5 μέρες & σε μερικά σπάνια ζευγάρια, ιδιαίτερα αν η γυναίκα παράγει καλή βλέννα για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 7 μέρες.

83 Από έρευνα για τη γονιμότητα in vitro, το μέγιστο της επιβίωσης του ωαρίου πιστεύεται ότι είναι 24 ώρες αλλά η πετυχημένη γονιμοποίηση φαίνεται ότι είναι απίθανο να διαρκεί >12 ώρες.

84

85 Προφυλακτικό: <1% Καλύπτρα: <10% Σπόγγος: >10% Σπερματοκτόνα: 0,5-30%

86 Σπιράλ 1%

87

88

89 Είναι αμφίβολο αν πράγματι υπήρξε ο Δρ. Condom. Πολύ πιο πιθανό είναι ηλέξηναπροήλθε από την Λατινική γλώσσα (condus=δοχείο).

90 Η αρχαιότερη δημοσιευμένη περιγραφή είναι εκείνη του Ιταλού ανατόμου Fallopio, που το 1564 σύστησε μια θήκη από λινό βρεγμένη με λοσιόν - για προστασία από αφροδίσιες μολύνσεις.

91 Μόνο στον δέκατο όγδοο αιώνα βρίσκουμε την χρήση των προφυλακτικών ειδικά για την πρόληψη κύησης.

92 Η πρόοδος του βουλκανισμού του καουτσούκ, που πρώτα εφαρμόσθηκε το 1884, από τον Goodyear ήταν εκείνη που έφερε επανάσταση στον κόσμο της αντισύλληψης όπως και στις μεταφορές

93 ΗΙαπωνία περιλαμβάνει περισσότερο από το ένα τέταρτο των χρηστών του προφυλακτικού σε όλο τον κόσμο.

94 Οι μόνες αποτυχίες προήλθαν από σπάσιμο που οφειλόταν σε κατασκευαστικό λάθος (μικροσκοπικές ρήξεις).

95 Σε ιδανική χρησιμοποίησή του αποτυχία 3% (Dayal & Sondheimer 2005). Σε παλαιότερη αναφορά ακόμα μικρότερα ποσοστά αποτυχίας (0,4/100 γυναίκαχρόνια-guillebaud 1993).

96 Ένα πιθανό πρόβλημα είναι από το σπερματοκτόνο (νονοξυλόνη-9 ή -11) που προκαλεί εμφανή βλάβη στο κολπικό επιθήλιο όταν γίνεται πολύ συχνή χρήση.

97 Αυτό επηρεάζει τις συμβουλές μας σχετικά με την πρόληψη της μετάδοσης των ιών αλλά όχι εκείνες σχετικά με την καθημερινή αντισύλληψη.

98 Πρέπει επομένως να προτιμώνται τα προφυλακτικά που έχουν λιπανθεί με σπερματοκτόνα;

99 Λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επίδραση των σπερματοκτόνων σε καθημερινή χρήση η Αγγλική FDA για μερικά χρόνια δεν θεώρησε τα σπερματοκτόνα σαν υποχρεωτικά.

100 Τι μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του προφυλακτικού, πέρα από κατασκευαστικά λάθη;

101 Μηχανική καταστροφή, π.χ. από κοφτερά νύχια ιδιαίτερα στη διάρκεια των προσπαθειών να το βάλουμε με λάθος τρόπο, τυλίγοντας πιο σφιχτά μάλλον αντί να το ξετυλίγουμε (ένα εύκολο λάθος στην έξαψη!).

102 Χημική δράση. Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι τα λιπαντικά που βασίζονται σε φυτικά έλαια και ορυκτέλαια, καιοιβάσειςγιαπολλά συνταγογραφούμενα κολπικά προϊόντα,

103 μπορούν σοβαρά να βλάψουν και να οδηγήσουν σε ρήξη του ελαστικού. Το λάδι για μωρά για παράδειγμα, καταστρέφει το 90% της ανθεκτικότητας του προφυλακτικού μετά από μόλις 15 λεπτών επαφή.

104 Μερικά αντιηλιακά λάδια και κρέμες επίσης δεν είναι «φιλικά με τα προφυλακτικά». Αλλά τα προϊόντα με υδατική βάση μάλλον δεν παρουσιάζουν πρόβλημα

105 Αποφύγετε κάθε χημικήήφυσική βλάβη: μη χρησιμοποιείτε λιπαντικά βασισμένα σε λάδι όπως είναι η βαζελίνηήτολάδιγια μωρά.

106 Αν δενυπάρχει κορυφή στο προφυλακτικό, κάντε χώρο για το σπέρμα πιέζοντας την άκρη του προφυλακτικού καθώς το τοποθετείται.

107 Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος το σπέρμα να περάσει κατά μήκος της ράχης του πέους καιήναδιαφύγειήνα προκαλέσει γλίστρημα του προφυλακτικού.

108 Σε ποιες καταστάσεις μπορεί το προφυλακτικό να ενδείκνυται ιδιαίτερα; Με την συμφωνία του άνδρα (που δεν επιτυγχάνεται πάντα), για την πρόληψη της τραχηλικής νεοπλασίας, ιδιαίτερα όταν αυτή ήδη έχει θεραπευθεί.

109 Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα ανδρικά ή τα γυναικεία προφυλακτικά είναι φτιαγμένα σαν ένας αποτελεσματικός φραγμός, όταν είναι ανέπαφα, για ιούς,

110 που περιλαμβάνουν τον HIV, τον πολύ συχνότερο ιό της ηπατίτιδας Β, τους τύπους του απλού έρπητα Ι και ΙΙ και τους ιούς των κονδυλωμάτων.

111 Ποια απόδειξη υπάρχει ότι το προφυλακτικό μπορεί να είναι προστατευτικό ή ακόμα και θεραπευτικό έναντι των τραχηλικών κυτταρικών ανωμαλιών;

112 Σε μελέτες, ο σχετικός κίνδυνος του να αναπτυχθεί σοβαρή τραχηλική δυσπλασία ελαττώθηκε με τη διάρκεια της χρήσης του προφυλακτικού ή του διαφράγματος

113 ενώ αυξήθηκε με την διάρκεια της χρήσης του από του στόματος αντισυλληπτικού.

114 Μετά από 10 χρόνια χρήσης οσχετικόςκίνδυνοςτων γυναικών που χρησιμοποιούσαν οποιαδήποτε διαφραγματική μέθοδο ήταν 0,2 σε σύγκριση με 4 για τις χρήστριες του χαπιού.

115 Σε γυναίκες με τραχηλικές κυτταρικές ανωμαλίες που δεν έκαναν καμιά θεραπεία εκτός από την χρήση του προφυλακτικού φάνηκε πλήρη αναστροφή της κατάστασης.

116 Harvard Center for Cancer Prevention (2005) How do you prevent cervical cancer? Don't smoke. Get a Pap smear every 1 to 3 years. Limit the number of your sexual partners. Use a latex condom or diaphragm every time you have sex

117 Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του προφυλακτικού; Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως μπορεί να συμβεί θάνατος!!!!!!!

118 Αλλεργία. Οι περισσότερες 'αλλεργίες' είναι δικαιολογίες (ειδικά για τους άνδρες). Όμως σε πραγματική αλλεργία, και στους 2 συντρόφους, αυτή μπορεί να λυθεί με τη χρήση αντιαλλεργικών προφυλακτικών

119 Πως κατασκευάζονται τα προφυλακτικά; Με μια πολύ αυτοματοποιημένη διαδικασία, μεταλλικά ή γυάλινα καλούπια εμβυθίζονται σε διάλυμα λάτεξ, από όπου περνάνε σε ένα φούρνο για στέγνωμα.

120 Μετά μια δεύτερη εμβύθιση σε λάτεξ, τα καλούπια περνάνε σε ένα άλλο θάλαμο με θερμαινόμενο αέρα για στέγνωμα και βουλκανοποίηση.

121 Κάθε ένα από εκατομμύρια που παράγονται ελέγχεται ηλεκτρονικά για μικροσκοπικές τρύπες.

122 Τοποθετούνται σε νερό για έλεγχο τρυπών και (προοδευτικά) σε τεστ εμφύσησης αέρα για να βρεθεί το σημείο ρήξης.

123 Η αναμονή μέχρι η γυναίκα να είναι πιο διεγερμένη και λιπασμένη πριν από τη συνουσία μπορεί να βοηθήσει, ή ηχρήση ζελέ ΚΥ.

124 Μου φαίνεται ότι αναπτύσσω ένα αλλεργικό ερεθισμό απότοπροφυλακτικόυπάρχει ένα ειδικά φτιαγμένο που υπερνικά αυτό το πρόβλημα;

125 Είναι καλύτερο o γιατρός να εξετάσει το πέος σας σε περίπτωση που για παράδειγμα η 'αλλεργία' σας προκαλείται από κάτι άλλο όπωςείναιοιμύκητες.

126 Αν χρησιμοποιείται προφυλακτικά λιπασμένα με σπερματοκτόνο, θα μπορούσατε να επιχειρήσετε ένα χωρίς σπερματοκτόνο.

127 Υπάρχουν επίσης ειδικά προφυλακτικά που είναι φτιαγμένα από καουτσούκ ειδικά καθαρισμένο από πρόσθετα και είναι γνωστά σαν αντιαλλεργικά.

128 Είναι λίγο ξηρά, έτσι η προσεκτική χρήση μιας μικρής ποσότητας ζελέ με υδατική βάση όπως είναι η ΚΥ μπορεί να βοηθήσει.

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151

152 Το κολπικό διάφραγμα προσαρμόζεται μέσα στον κόλπο και συγκρατείται με σημεία αντιστήριξης την οπίσθια επιφάνεια της ηβικής σύμφυσης και τον οπίσθιο κολπικό θόλο.

153

154

155

156

157

158 Ο αποφρακτικός πεσσός περιγράφηκε στο φημισμένο «To Εγχειρίδιο της Γυναίκας», που δημοσιεύτηκε το 1887-για αυτή την πράξη ο συγγραφέας του Arthur Allbutt διαγράφτηκε από την Βρετανική Ιατρική Ομοσπονδία.

159 Λόγω αυτής της αντίθεσης, οι αποφρακτικοί πεσσοί έγιναν διαθέσιμοι μόνο στη δεκαετία του 1920.

160 Πόσο σημαντική είναι ηιατρικήστάσηκαι εκπαίδευση στην αποδοχή των κολπικών μεθόδων;

161 Πράγματι, έχει πολύ καλά λεχτεί ότι το μεγαλύτερο «διάφραγμα» στα διαφράγματα είναι το ιατρικό επάγγελμα, & ενίοτε (αν & λιγότερο) το επάγγελμα της μαίας ή της νοσηλεύτριας.

162 Σε θεωρητική βάση, οι κύριες λειτουργίες του διαφράγματος είναι:

163 να ενεργεί σαν φορέας σπερματοκτόνου στην πιο σημαντική θέση, δηλ. στο έξω τραχηλικό στόμιο, και να προλαβαίνει το αποτέλεσμα της διασποράς του σπέρματος στη διάρκεια της συνουσίας

164 -να κρατά το σπέρμα μακριά από την δεκτική αλκαλική τραχηλική βλέννα, αρκετό χρόνο ώστε να πεθάνουν τα σπερματοζωάρια μέσα στον όξινο κόλπο.

165 Είναιοιαποφρακτικές καλύπτρες μέθοδος που απαραίτητα συνδέεται με τη συνουσία;

166 Όχι. Αυτό είναι το πιο σημαντικόσημείοπου πρέπει να εξηγήσουμε. Μπορεί πράγματι να εισαχθεί το διάφραγμα μερικέςώρεςπριναπό τη συνουσία.

167 Ποιες είναι οι ευεργετικές ιατρικές επιδράσεις;

168 Ελάττωση του κινδύνου τραχηλικής νεοπλασίας.

169 Πως τα διαφράγματα προστατεύουν εναντίον των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων;

170 Μερικά με την παροχή ενός μηχανικού διαφράγματος που ελαττώνει την πιθανότητα των οργανισμών να φτάσουν τον τράχηλο και το ανώτερο γεννητικό σύστημα.

171 Αυτό δεν αποτελεί αρκετή προστασία εναντίον των ιών που περιλαμβάνουν τον έρπητα, ή μηιογενείςνόσους όπως είναι η σύφιλη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον κόλπο, στο αιδοίο και αλλού.

172 Ποια είναι η απόδειξη έστω και κάποιας μικρής προστασίας από την τραχηλική νεοπλασία;

173 Αν η πιθανότητα τραχηλικής νεοπλασίας ανά 100 γυναίκες-χρόνια για τις χρήστριες του χαπιού και του ενδομητρικού σπειράματος είναι ~ 1, για τις χρήστριες του διαφράγματος, η πιθανότητα είναι ~ 0,2. (μετά από προσαρμογή για την ηλικία της πρώτης επαφής, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και το κάπνισμα).

174 Παρατηρείται σταθερή πτώση του σχετικού κινδύνου γιασοβαρήτραχηλική νεοπλασία για τις χρήστριες όλων των τύπων του διαφράγματος από < 1 μέχρι 0,2 μετά από 10 χρόνια χρήσης.

175 Health Canada Screening for Cervical Cancer Using barrier-type contraceptive methods, such as condoms or a diaphragm, instead of oral contraceptives lowers your risk. Last Updated:

176 Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Απώλεια της τραχηλικής και κάποιας κολπικής αίσθησης (ασήμαντη για τις περισσότερες).

177 Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Μπορεί να γίνει αισθητό από τον σύντροφο της γυναίκας

178 Απαιτεί την τοποθέτηση του από εκπαιδευμένο άτομο και μια περίοδο εκπαίδευσης για τη χρήση του συχνά 1 εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη μέθοδος.

179 Ποιες είναιοιπιθανές ιατρικές παρενέργειες; Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης και συμπτώματα από το ουροποιητικό.

180 Ποιες είναι οι πιθανές ιατρικές παρενέργειες; Μια μικρή αναλογία γυναικών αναπτύσσουν κολπικό ερεθισμό και αλλεργία που οφείλεται στο ελαστικό ή περισσότερο συχνά στο σπερματοκτόνο

181 Επιδράσεις πίεσης που οφείλονται στον δακτύλιο του αποφρακτικού πεσσού, που οδηγεί σπάνια σε κολπικές εκδορές και έλκη

182 Ποιες είναι οι ενδείξεις για να χρησιμοποιηθεί το κολπικό διάφραγμα;

183 -Η ανάγκη για αντισύλληψη σε διακεκομμένη βάση.

184 -Για προστασία έναντι της πυελικής φλεγμονής ή υποτροπής από τραχηλική νεοπλασία.

185 Ποιες είναι οι αντενδείξεις του διαφράγματος;

186 -συγγενείς ανωμαλίες όπως είναι κόλπος με διάφραγμα, -οι περισσότεροι τύποι μητροκολπικής πρόπτωσης,

187 -ανεπαρκής οπισθοηβικός χώρος στην εξέταση, -πτωχός κολπικός ή περινεϊκός τόνος,

188 -ανικανότητα στην εκμάθηση της τεχνικής της εισαγωγής, -έλλειψη καλής υγιεινής -έλλειψη ηρεμίας στην εισαγωγή, στην αφαίρεση και στην φροντίδα της καλύπτρας,

189 -οξεία κολπίτιδαθεραπεύστε πρώτα, -προηγούμενο ιστορικό κολπικού τραύματος που προκλήθηκε από το διάφραγμα

190 -αληθινή αλλεργία στο ελαστικό, -προηγούμενο ιστορικό συνδρόμου τοξικής καταπληξίας

191 Τα μεγέθη μετρούμενα από την εξωτερική διάμετρο, κυμαίνονται από 50 χιλ. μέχρι 100 χιλ. σε διαβαθμίσεις των 5 χιλ.

192 Πως οι μηχανικές της συνουσίας επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του κολπικού διαφράγματος;

193 Η διεύρυνση των δύοτρίτων του κόλπου, που έχει περιγραφεί οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σπερματικής διάχυσης πάνω από το χείλος του διαφράγματος

194 Οι ωθήσεις του πέους καθ εαυτές οδηγούν: σε δυνητική μετακίνηση του γυναικείου διαφράγματος, ιδιαίτερα σε ορισμένες θέσεις της συνουσίας

195

196

197

198 Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι τραχηλικές/κολπικές καλύπτρες;

199 Ενεργούν εξασκώντας αναρρόφηση, όχι με πλευρική τάση όπως το διάφραγμα. Κατά τα άλλα -ο τρόπος δράσης - και οι αβεβαιότητες σχετικά με την σημασία των σπερματοκτόνων - είναι οι ίδιες όπως και στο διάφραγμα

200 Ποιες ενδείξεις και πλεονεκτήματα μοιράζονται οι τραχηλο/κολπικές καλύπτρες;

201 -Μοιράζονται τα πλεονεκτήματα του διαφράγματος αλλά είναι κατάλληλες για ασθενείς με πτωχότερο μυϊκό τόνο

202 -Δεν είναι γενικά αισθητές από τον άνδρα. -Δεν υπάρχει ελάττωση της κολπικής αισθητικότητας. -Είναι απίθανο να προκαλέσουν συμπτώματα απότοουροποιητικό.

203 -Η προσαρμογή τους είναι ανεπηρέαστη από τις αλλαγές στο μέγεθος του κόλπου, ή στηδιάρκειατης επαφής ή σαν αποτέλεσμα αλλαγών στο σωματικό βάρος.

204 Ποιες είναι οι καταστάσεις που είναι απαραίτητες για να τοποθετηθεί μια τραχηλική καλύπτρα;

205 -Ο τράχηλος πρέπει να είναι εύκολα αισθητός. -Ο τράχηλος πρέπει να είναι υγιής. -Ο τράχηλος δεν πρέπει να κατευθύνεται προς τα πίσω, και στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να κατευθύνεται προς τον κολπικό άξονα (να έχει ευθεία πορεία).

206 Η αποκλειστική χρήση των σπερματοκτόνων ουσιών έχει σαν μειονέκτημα ότι η δράση τους σχετίζεται με την ποσότητα τόσο του σπερματοκτόνου όσο και του σπέρματος.

207 MARCH 2007 Researchers Conducting Clinical Trials Of Diaphragm As HIV Prevention Method Researchers at the Women's Global Health Imperative program at the University of California-San Francisco's Medical Center are conducting a large-scale clinical trial among 4,500 women in Zimbabwe and South Africa to test the effectiveness of diaphragms in preventing the spread of HIV.

208 MARCH 2007 The Bill and Melinda Gates Foundation has provided $28 million for the study. The diaphragm being studied in the trial, called SILCS, is under development by the Seattle-based PATH.

209 SILCS is a "one-size fits most" silicone device that likely will receive FDA approval and be available by SILCS differs from the most widely used diaphragm, called Ortho All-Flex, because it does not require a woman to undergo a pelvic exam to be fitted with the correct size.

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα)

Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) ΣΧΟΙΝΑ ΧΑΡΑ Α4 Φυσικές Μέθοδοι (α) Αποχή (μόνιμη ή περιοδική) (β) Διακεκομμένη συνουσία (αποτράβηγμα) II. Τεχνικές Μέθοδοι (α) Μέθοδοι Φραγμού (β) Ενδομήτριο Σπείραμα (γ) Ορμονική Αντισύλληψη (δ) Στείρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ I. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΕΦ.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Αρχές αντισύλληψης 1 1.2. Ιστορία της αντισύλληψης 3 1.3. Δημογραφικά στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ - ΧΛΑΜΥΔΙΑ - ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ - ΕΡΠΗΣ - ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ - ΣΥΦΙΛΗ - HIV - ΓΟΝΟΡΡΟΙΑ Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α.

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Η ανικανότητα σύλληψης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΟΙ v Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες ή λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Διαβάστε περισσότερα

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου 2 Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Θέμα: ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Εργασία των: Ξυδερού-Μαλεφάκη Αγγελίνα Μπλέτσα Θάλεια Πετροπουλάκη Γεσθημανή Πολυχρόνου Γεωργία-Ειρήνη στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, MD,MSc,PhD. ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ Contraceptive Methods A. Abstinence B. Oral Contraceptives Combined (estrogen and progestin) Mini-Pills (progestin-only pills;

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ» 23 Σεπτεμβρίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 12.00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ» 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα?

HPV. Τι είναι τα κονδυλώματα? HPV O HPV (Human papilloma virus) ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων είναι ιός που βασίζεται στο DNA και μολύνει το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες ανθρώπων και ορισμένων ζώων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί

Διαβάστε περισσότερα

HPV-Εμβόλιο: Νέα εποχή στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου

HPV-Εμβόλιο: Νέα εποχή στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου HPV-Εμβόλιο: Νέα εποχή στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου Θεόδωρος Αγοραστός Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας Α.Π.Θ., Α' Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν. Παπαγεωργίου ισό αιώνα μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 13 ΓΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ-PROJECT ΘΕΜΑ:ΥΓΕΙΑ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-14 ΤΑΞΗ Α1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: 1)ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΗΤΡΑΣ- ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ 2)AIDS 3)ΜΗΝΙΣΚΟΣ 4)ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία.

Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Έρευνα: Γνώσεις και στάσεις των μαθητών/τριών του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας σχετικά με την σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Οικογενειακή Αγωγή Ι Σχολική Χρονιά: 2007 2008 Καθηγήτρια Οικιακής

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV;

Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Άλλο κονδυλώματα κι άλλο HPV; Στην ουσία πρόκειται για το ίδιο πράγμα. Κονδυλώματα είναι η αρχαία ονομασία και HPV είναι η σύγχρονη ιατρική ορολογία και σημαίνει Human Pappiloma Virus ή στα ελληνικά Ιός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Αθήνα, 20/05/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Βόλο, 28-31 Μαΐου 2015 Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Εργασία: Γιάννης Π.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Εργασία: Γιάννης Π. Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα Εργασία: Γιάννης Π. Εισαγωγή Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθύντρια : Aν. Καθηγήτρια Μαρίζα Τσολιά Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (2006) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΙΑΤΡΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;»

«τι συμβαίνει στην εφηβεία;» «τι συμβαίνει στην εφηβεία;» ΜΟΝΑΔΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Μ.Ε.Υ.) Β ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Διευθυντής : Καθηγητής Δημήτριος Καφετζής Επιστημονική Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Είναι ασθένειες που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Τα κυριότερα σεξουαλικά νοσήματα: Κονδυλώματα Γονόρροια Σύφιλη Χλαμύδια HIV/ AIDS, ηπατίτιδα β Ψείρες,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ

ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ ΚΑΘ` ΕΞΙΝ ΑΠΟΒΟΛΕΣ (πληροφορίες για το κοινό σύμφωνα με το Βρετανικό κολλέγιο μαιευτήρωνγυναικολόγων) για περισσότερες πληροφορίες η γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. ΓΕΝΙΚΑ Αποβολή είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ. Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Postinor 1500 μικρογραμμάρια δισκίο Λεβονοργεστρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ. Μανουρά Αντωνία. Νεογνολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Κρήτης

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ. Μανουρά Αντωνία. Νεογνολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Κρήτης ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙ ΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ Μανουρά Αντωνία Νεογνολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Κρήτης Σχεδόν τριάντα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση του πρώτου «µωρού του σωλήνα». Από τότε,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ. Μαλτέζος Ιωάννης ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ DOWN ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΊΔΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Μαλτέζος Ιωάννης Κληρονομικότητα Το σώμα μας αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα εκ των οποίων τα περισσότερα εξ αυτών

Διαβάστε περισσότερα

HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων. Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ.

HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων. Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ. HPV εµβολιασµός εναντίον κονδυλωµάτων Α.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας Α Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Α.Π.Θ. Η σηµασία των κονδυλωµάτων ως πρόβληµα υγείας Επίπτωση:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Χ. Κωτσικόρου, Γ. Παλτόγλου, Θ. Καλαμπόκας, Κ. Μπακαλιάνου, Ν. Σαλάκος ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ως αντισύλληψη ορίζεται η εφαρμογή τεχνικών με σκοπό την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης

Διαβάστε περισσότερα

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

6.4 Η αναπαραγωγή στον άνθρωπο ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Τα νεογνά των φυτοφάγων θηλαστικών, όπως της γίδας, γεννιούνται με τρίχωμα. Τα μάτια τους είναι ανοιχτά και μπορούν αμέσως να περπατήσουν. Αντίθετα, τα νεογνά των σαρκοφάγων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία

ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ. Πως να προλάβετε τον ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ. Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ Πως να προλάβετε τον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΡΟΣΤΑΤΗ με ΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΚΗ Χορηγία Επιστημονική Επιμέλεια Ελληνική Ουρολογική Εταιρία με ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ «Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΡΑ... Three postpartum antiretroviral regimens to prevent intrapartum HIV Nielsen-Saines K, Watts DH, Veloso VG, et al.

ΣΗΜΕΡΑ... Three postpartum antiretroviral regimens to prevent intrapartum HIV Nielsen-Saines K, Watts DH, Veloso VG, et al. ΣΗΜΕΡΑ... Three postpartum antiretroviral regimens to prevent intrapartum HIV Nielsen-Saines K, Watts DH, Veloso VG, et al. ZDV 4.8% ZDV NEVIRAPINE 2.2% ZDV NELFINAVIRE LAMIVUDINE 2.4 % N Engl J Med. June

Διαβάστε περισσότερα

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ 12. ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΑ ΣΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Τα ενδομήτρια σπειράματα (Intra-Uterine Devices IUD), είναι συσκευές που τοποθετούνται στην ενδομητρική κοιλότητα και παρέχουν ασφαλή, μακροχρόνια και πλήρως αναστρέψιμη αντισύλληψη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει

Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Διαχείριση του ζευγαριού που θέλει να τεκνοποιήσει Υπογονιµότητα: αδυναµία σύλληψης µετά από 1 χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών Ικανότητα σύλληψης/µήνα: ~20% 10-15% των ζευγαριών: πρόβληµα υπογονιµότητας

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα Σύφιλη, βλεννόρροια (γονόρροια), HPV κονδυλώματα, γεννητικός Έρπης, χλαμύδια, το AIDS, οι ηπατίτιδες Β-C Η συνεχής αλλαγή ερωτικών συντρόφων, το σεξ χωρίς προφύλαξη ξύπνησαν

Διαβάστε περισσότερα

HPV Human Papilloma Virus. Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

HPV Human Papilloma Virus. Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV Human Papilloma Virus Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων Καρκίνος τραχήλου της μήτρας Υψηλή θνησιμότητα Ο δεύτερος σε συχνότητα που αφορά τις γυναίκες παγκόσμια 500.000 γυναίκες εμφανίζουν καρκίνο τραχήλου

Διαβάστε περισσότερα

Γυναικολογικη επισκεψη

Γυναικολογικη επισκεψη Γυναικολογικη επισκεψη ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΩ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ; Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τις κοπέλες που έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Μεσογείων 6, Αμπελόκηποι 115 27 ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ [1]/[6] ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή Περίπου το 15% των ζευγαριών δεν είναι σε θέση να συλλάβουν μετά από ένα χρόνο ελεύθερων σεξουαλικών επαφών.

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία. Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας στην Προεφηβεία & Εφηβεία Φλώρα Μπακοπούλου Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ενήβωση - Εφηβεία Puberty - Adolescence Puberty vs. Adolescence Ενήβωση vs. Εφηβεία 12-15 y 12- >>15

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ Παθοφυσιολογία, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Alexander Kofinas, MD Director Kofinas Perinatal Associate Professor Clinical Obstetrics and Gynecology Cornell University, College of Medicine

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών Δειγματοληψία Χοριακών Λαχνών (CVS) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Γ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Γ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Γ. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων διάγνωσης των προβλημάτων στον τομέα της ανδρικής γονιμότητας Λεωφ. Κηφισίας 46 115 26 Αθήνα (2ος όροφος) Τηλ: 210 6452 172, 210 6400

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ - ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11208 Ι. Ένα από τα τμήματα του αναπαραγωγικού συστήματος του άνδρα είναι η εκφορητική οδός του σπέρματος η οποία ξεκινά από την επιδιδυμίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα;

ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ. 2. (α) Ποια μέρη του γεννητικού συστήματος του άνδρα δείχνουν οι αριθμοί 1-8 στο σχήμα; ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ 1. (α) Τι αντιπροσωπεύουν οι αριθμοί 1-6 στο σχήμα; (β) Εξηγήστε τι είναι τα ωοθυλάκια και ποιος είναι ο ρόλος τους. (γ) Σε ποιο μέρος του γεννητικού συστήματος της γυναίκας αρχίζει η ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη στείρωση των ζώων Υπάρχει πρόβλημα υπερπληθυσμού αδέσποτων ζώων? Κάθε χρόνο, εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και γατιά, συμπεριλαμβανομένων κουταβιών και μικρών ψιψίνων, τραυματίζονται,

Διαβάστε περισσότερα

Αριθμητικά Δεδομένα Στα Μαιευτήρια των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για το έτος 2007

Αριθμητικά Δεδομένα Στα Μαιευτήρια των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για το έτος 2007 Αριθμητικά Δεδομένα Στα Μαιευτήρια των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για το έτος 2007 Η φύση έχει προικίσει τη γυναίκα με ένα θείο δώρο: να μπορεί να φέρνει στον κόσμο τα παιδιά της. Είναι έτσι φτιαγμένη για

Διαβάστε περισσότερα

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη

Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη Αν. Καθηγήτρια Ε. Λαμπρινουδάκη upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400',' 320','7.0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf', {file:'http://www.aretaieio-obgyn.com/images/stories/videos/emino.flv',width:'400',height:'

Διαβάστε περισσότερα

HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού. Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη

HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού. Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη HIV/AIDS στη λοχεία Ιδιαιτερότητες στο τοκετό Διατροφή νεογνού Τριαντογιάννη Άννα-Μαρία Χρονοπούλου Μαίρη Αντιμετώπιση και αγωγή νεογνού Το νεογνό πρέπει να καθαρίζεται από το αίμα και τις εκκρίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών

ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ. Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Μονάδα Πρόληψης Μεσογειακής Αναιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΛ: 2310892819 e-mail: hmesogiaki@ippokratio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι

Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Γιατί πρωτοκάνουν σεξ οι έφηβοι Αλέξανδρος Ζησόπουλος Ουρολόγος ΕΦΗΒΕΙΑ Η εξελικτική διεργασία στη ζωή του ανθρώπου που αρχίζει ''βιολογικά'' µε τις µεταβολές της φυσιολογίας της ήβης και τελειώνει ''ψυχολογικά''

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος

Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος Στοιχειώδεις παθολογικές μεταβολές του Γεννητικού Συστήματος του Θήλεος ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Προσοχή: Οι παρουσιάσεις μαθημάτων αποτελούν βοήθημα παρακολούθησης των παραδόσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ.

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ. Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ. ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ Β. Δρόσου-Αγακίδου Καθηγ. Νεογνολογίας Α Νεογνολογική Κλινική Α.Π.Θ. Φάσμα εκδηλώσεων συγγενών λοιμώξεων Μακροχρόνιες συνέπειες ενδοκρινοπάθειες ΠΡΟΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ Αντωνίου Χαρά Διευθύντρια Β Χειρουργικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ??? Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού? Ποια αίτια τον προκαλούν?

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας

ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ. Αίτια της ακράτειας ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ Η ICS (International Continence Society) έχει ορίσει την ακράτεια των ούρων ως μια κατάσταση ακούσιας απώλειας των ούρων, η οποία αποτελεί κοινωνικό και υγιεινoμικό πρόβλημα που μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

HIV & Ca τραχήλου μήτρας. Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου.

HIV & Ca τραχήλου μήτρας. Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου. HIV & Ca τραχήλου μήτρας Άτομα μολυσμένα με HIV έχουν αυξημένη ροπή για την ανάπτυξη καρκίνου. ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ Πολλαπλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κακοήθειας σε ασθενείς με AIDS. Οι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ΠΡΟΠΤΩΣΗ; Όταν μια πρόπτωση έχει πέσει πολύ κάτω, μπορεί να παρατηρήσετε πράγματα όπως:

ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ΠΡΟΠΤΩΣΗ; Όταν μια πρόπτωση έχει πέσει πολύ κάτω, μπορεί να παρατηρήσετε πράγματα όπως: ΤΙ ΕΙΝΑΙ H ΚΟΛΠΙΚH (Ή ΤΩΝ ΠΥΕΛΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ) ; Τα πυελικά σας όργανά περιλαμβάνουν την κύστη, τη μήτρα (κόλπο) και ορθό έντερό σας (πρωκτό το πίσω άνοιγμα). Τα όργανα αυτά συγκρατούνται στο μέρος τους από

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με Αναπλ. Καθηγητή Ν. Παπαντωνίου, Α Μαιευτική και Γυναικολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΠΕΡΜΑ σε ελεύθερη πτώση!

ΣΠΕΡΜΑ σε ελεύθερη πτώση! ΣΠΕΡΜΑ σε ελεύθερη πτώση! Σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει η Γηραιά Ηπειρος και δύο από τις κύριες αιτίες είναι η ποσότητα και η ποιότητα του σπέρματος, που φθίνουν συνεχώς... Νέες μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας, 32 χρονών. Άρτεμις, 30 χρονών

Κώστας, 32 χρονών. Άρτεμις, 30 χρονών Να προχωρήσουν η Άρτεμις και ο Κώστας σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Ο Κώστας και η Άρτεμις είναι ένα ζευγάρι που δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί. Επισκέφθηκαν τον γιατρό τους και ανέφεραν τα πιο κάτω

Διαβάστε περισσότερα

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ

5. ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ ΡΗΞΕΙΣ ΠΕΡΙΝΕΟΥ ΠΕΡΙΝΕΟΤΟΜΙΑ Η περινεοτομία είναι μια από τις πιο συνήθεις παρεμβάσεις στη μαιευτική. Ιστορικά ο σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η διευκόλυνση του 2ου σταδίου του τοκετού, με απώτερο στόχο τη βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ MA0611 ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΥΗΣΗΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Συντετμημένος Τίτλος: Τίτλος Μαθήματος Πλήρης Τίτλος: Μαιευτική Φροντίδα Κύησης Υψηλού Κινδύνου Κωδικός Μαθήματος: MA0611 ΜΑ0612 Επίπεδο Μαθήματος: Προπτυχιακό

Διαβάστε περισσότερα

Σχήμα 20: Τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων

Σχήμα 20: Τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων IV.3. Οι πληθυσμιακές πυραμίδες Στην ανάλυση των πληθυσμιακών δομών κεντρικό ρόλο έχουν οι πληθυσμιακές πυραμίδες και οι αποκαλούμενοι δομικοί δείκτες. Η κατανομή του συνόλου των ατόμων ενός πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα

Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόµενα Νοσήµατα είναι νοσήµατα που µεταδίδονται από άτοµο σε άτοµο κατά την σεξουαλική επαφή. Μερικά απ αυτά µπορούν να µεταδοθούν µε απλή σωµατική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ. Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής. Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ Δημήτριος Θεοδώρου Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής Μονάδα Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού Α Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

NATURAL FERTILITY PROJECT

NATURAL FERTILITY PROJECT NATURAL FERTILITY PROJECT Το Natural Fertility Project είναι ένα πρόγραμμα που προσεγγίζει το θέμα της γονιμότητας με φυσικές μεθόδους. Απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν, φυσιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του.

Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του. : Τι ονομάζουμε προστάτη και πoιός ο ρόλος του. Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας των αρσενικών θηλαστικών, περιλαμβανομένων και των ανδρών, που βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Συμπτώματα

ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ. Συμπτώματα ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ Περίπου το 15% των ζευγαριών έχουν προβλήματα γονιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπόρεσαν να συλλάβουν παιδί, αν και είχαν συχνές σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις για ένα χρόνο ή περισσότερο.

Διαβάστε περισσότερα

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (P.G.D) σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες και κληρονομικά νοσήματα

Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (P.G.D) σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες και κληρονομικά νοσήματα Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση (P.G.D) σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες και κληρονομικά νοσήματα MAΡΙΑ ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ Κλινική Εμβρυολόγος Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής Περιεχόμενα Ορισμός Ιστορική Αναδρομή Γενετική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS).

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS). ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ ΚΥΤΤΑΡΑ (STEM CELLS). ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ Επικ. Καθηγητής Α ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΘ. Α. ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΜΗΤΕΡΑ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ» ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» ΜΗΤΕΡΑ Η εξέλιξη στην υπερηχογραφική τεχνολογία

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις απαντήσεις HPV για τον ιό των ) ανθρώπινων θηλωμάτων(

Ερωτήσεις απαντήσεις HPV για τον ιό των ) ανθρώπινων θηλωμάτων( HPV Ερωτήσεις απαντήσεις HPV για τον ιό των ) ανθρώπινων θηλωμάτων( 1. Ερωτήσεις απαντήσεις για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV: Human Papillomavirus

Διαβάστε περισσότερα

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας...

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας... TOXIC DESIGNS LTD Μεγαλώνοντας... Πόσο θα ήθελα να ήμουν πιο λεπτή. Άραγε θα αρέσω ποτέ σε κανένα; Τον αγαπώ! Ντρέπομαι πολύ να μιλήσω γι αυτό το θέμα. Πόσο θα ήθελα να μην είχα ακμή. Αχ και να μη φορούσα

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σακχαρώδης Διαβήτης. Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Σακχαρώδης Διαβήτης Είναι η πιο συχνή μεταβολική νόσος στον άνθρωπο. Γανωτάκης Εμμανουήλ Καθηγητής Παθολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης Number of people with diabetes by IDF Region, 2013 IDF Diabetes Atlas.

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας

Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας Ενηµέρωση για την πρόληψη του καρκίνου της γεννητικής περιοχής της γυναίκας και προώθηση του HPV εµβολιασµού ως αντικείµενα δραστηριοτήτων της µαίας ΜΟΣΧΑΚΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ Μsc ΜΑΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΙΑΣ Σύµφωνα

Διαβάστε περισσότερα

www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους!

www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους! www.c-afora.gr Η Ηπατίτιδα C μας αφορά όλους! www.c-afora.gr Η ηπατίτιδα C είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται αιματογεν ασθενών που προσβάλλονται δεν κατορθώνουν να αποβάλλουν τον αναπτύξει κίρρωση

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους. Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ

Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους. Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα και AIDS στους εφήβους Χαράλαµπος Ανταχόπουλος 3 η Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ Εφηβική ηλικία και σεξουαλικά µεταδιδόµενα νοσήµατα (STDs) Έναρξη σεξουαλικής ζωής Έλλειψη προφυλάξεων

Διαβάστε περισσότερα

Στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου www.embio.com.gr. μπορείτε να δείτε video της μονάδας embio

Στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου www.embio.com.gr. μπορείτε να δείτε video της μονάδας embio Στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου www.embio.com.gr μπορείτε να δείτε video της μονάδας embio 2 3 Ηλίας Θ. Γάτος MD Χειρουργός Γυναικολόγος - Μαιευτήρας Eιδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΠΝΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ Ονοματεπώνυμο Φοιτήτριας: Χριστοφόρου Έλενα

Διαβάστε περισσότερα

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist

histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis Dr.Stefanos Goudelas, Dermatologist histogenesis αισθητική προσώπου Dr. Stefanos Goudelas, Dermatologist η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική αγωγή για τις ρυτίδες έκφρασης Dr. Stefanos Goudelas

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο.

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει ανθρώπινο σπερματοζωάριο. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:... ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΤΗΡ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΙΣΑΑΚ ΤΜΗΜΑ:... ΑΡ. ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ-ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ:... 1. Το πιο κάτω σχεδιάγραμμα δείχνει

Διαβάστε περισσότερα

CERVICAL SCREENING The Facts

CERVICAL SCREENING The Facts CERVICAL SCREENING GREEK The Facts ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Τα στοιχεία Τι είναι η εξέταση τραχήλου; Η εξέταση τραχήλου δεν είναι εξέταση διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου. Είναι µια εξέταση που ελέγχει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 9 ΔΙΣ?????? Αγαπητοί φίλοι,

Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 9 ΔΙΣ?????? Αγαπητοί φίλοι, Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΑΠΟ 6 ΣΕ 9 ΔΙΣ?????? Βύρων Κοτζαμάνης* Αγαπητοί φίλοι, Στις δύο εκθέσεις που θα επισκεφθείτε εκτίθενται θέματα που άπτονται του πληθυσμού του πλανήτη μας, της εξέλιξης του και

Διαβάστε περισσότερα

Τα δεδομένα που αφορούν στον καρκίνο είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του ελέγχου του καρκίνου

Τα δεδομένα που αφορούν στον καρκίνο είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του ελέγχου του καρκίνου Τα δεδομένα που αφορούν στον καρκίνο είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό του ελέγχου του καρκίνου Πέτρος Καρακίτσος Καθηγητής Κυτταρολογίας Διευθυντής Εργαστηρίου Διαγνωστικής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι

Προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι Κατευθυντήρια Οδηγία Νο 18 Μάιος 2014 Εισαγωγή Στην Ελλάδα ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα και υπολογίζεται ότι στις Η.Π.Α οι τοκετοί στο σπίτι αποτελούν περίπου το 0,5% των γεννήσεων

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ

3. ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ Τα ποσοστά του επεμβατικού κολπικού τοκετού έχουν παραμείνει σταθερά μεταξύ 10 15%. Ο κίνδυνος τραυματισμού του εμβρύου και της επιτόκου με την εφαρμογή των διαφόρων εμβρυουλκών, ειδικά με περιστροφικούς

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη

Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη Συνέντευξη με τον Μαιευτήρα, Χειρουργό Γυναικολόγο αναπαραγωγής, Μιχάλη Κλ. Φραγκουλίδη Η ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο με δεδομένο ότι τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία»

«Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΗΜΕΡΙΔΑ: «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στο Περιβάλλον και την Υγεία. Ενσωμάτωση Γνώσης και Εφαρμογή πολιτικών προσαρμογής στην Τοπική αυτοδιοίκηση» «Κλιματική Αλλαγή, επιπτώσεις στην Υγεία» ΠΕΜΠΤΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

KOΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΩΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΠΟ AΠΛΑΣΙΑ Η ΑΓΕΝΕΣΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΡΕΑΤΣΑ

KOΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΩΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΠΟ AΠΛΑΣΙΑ Η ΑΓΕΝΕΣΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΡΕΑΤΣΑ 1 KOΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΩΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΠΟ AΠΛΑΣΙΑ Η ΑΓΕΝΕΣΙΑ ΚΟΛΠΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΤΑ ΚΡΕΑΤΣΑ Η μήτρα, ο κόλπος και οι ωοθήκες είναι απαραίτητα όργανα για την αναπαραγωγή της γυναίκας. Ένα στα 4.000 κορίτσια

Διαβάστε περισσότερα

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu

www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Εμβολισμός Ινομυωμάτων Μήτρας Ενημέρωση Ασθενών Επεμβατική Ακτινολογία: Η εναλλακτική σου στη χειρουργική www.cirse.org www.uterinefibroids.eu Cardiovascular and Interventional Radiological Society of

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ. Η Αίθουσα Τοκετών - Επείγοντα Προβλήματα και η Επίλυσή τους. σημεία δυσαναλογίας (προκεφαλή, εφίππευση)

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ. Η Αίθουσα Τοκετών - Επείγοντα Προβλήματα και η Επίλυσή τους. σημεία δυσαναλογίας (προκεφαλή, εφίππευση) ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ 1 Η αντιμετώπιση που αναφέρεται παρακάτω αφορά κυήσεις χαμηλού κινδύνου Εάν ο τοκετός δεν έχει μπει στην ενεργό φάση ( διαστολή < 3 cm ): έχει σημασία η καλή θρέψη, ενυδάτωση, ξεκούραση,

Διαβάστε περισσότερα

Τεκμηρίωση Το 47% περίπου των περιστατικών καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη.

Τεκμηρίωση Το 47% περίπου των περιστατικών καρκίνου και το 55% των θανάτων από καρκίνο καταγράφονται σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές του πλανήτη. ΜΥΘΟΣ 1 ΟΣ : Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΖΗΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Έχει ευρείες επιπτώσεις στην κοινωνία, στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46 ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310254030 ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310380000 Aρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ 1. Κύστη Βαρθολίνειου αδένα ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΞΩ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ Οφείλεται στην απόφραξη των εκφορητικών πόρων Συμπτωματολογία: ευαισθησία της αντίστοιχης περιοχής, αυτόματο άλγος, δυσπαρευνία και πυρετική

Διαβάστε περισσότερα

Στο Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προσφέρονται διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμυπογονημότηταότητα όπως:

Στο Εργαστήριο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προσφέρονται διαγνωστικές εξετάσεις που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμυπογονημότηταότητα όπως: Σ. Κονιδάρης Αν. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Στ. Μπάκα Επ. Καθηγήτρια Βιοπαθολογίας Π. Βάκας Επ. Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Δ. Τζανακάκη Κλινική Εμβρυολόγος Στο Τμήμα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΨΟΥΡΗ 4 412 22 ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΛ. 2410 627142 FAX 2410 627143 E-MAIL:GEOTEE_L@OTENET.GR Λάρισα 30-04-2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ Παγκόσμια ανησυχία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗ ΘΗΛΑΣΜΟ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤ. ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Α Π/Δ ΓΝΞΑΝΘΗΣ ΑΜΕΣΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΠΙΛΟΧΕΙΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΕΠΑΝΑΦΟ- ΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΜΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV)

ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV) ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ (HPV) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗΝ 1 Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΣΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΜΕ ΓΕΝΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας

Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Προαγωγή Υγείας Πρόληψη Νόσου Ιατρική κοινότητας Δημόσια Υγεία στην καθημερινή πρακτική (ζωή) Απόστολος Βανταράκης Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Πανεπιστήμιο Πατρών Τι είναι η Δημόσια Υγεία; Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα