Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με"

Transcript

1

2 Σύμφωνα με διάφορα κοινωνικά και θρησκευτικά πρότυπα, ηερωτικήπράξηείναιημόνηπουανάλογαμετιςσυνθήκες κρίνεται αποδεκτή ή απαράδεκτη, σε αντίθεση με άλλες πράξεις που είναι σταθερά αποδεκτές ή απαράδεκτες. Έτσι, είναι αποδεκτή όταν γίνεται με το ίδιο άτομο (π.χ. σύζυγο) ενώ όταν γίνεται με άλλα άτομα (π.χ. περιστασιακή σχέση) κρίνεται απαράδεκτη. Επίσης, είναι αποδεκτή όταν γίνεται με το ίδιο άτομο σε ορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. μετά τον γάμο) ενώ όταν γίνεται με το ίδιο άτομο πριν μια ορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. πριν τον γάμο) κρίνεται απαράδεκτη. Μήπως, τελικά, πρόκειται για το φιλοσοφικό ντύσιμο μιας ανθρώπινης αδυναμίας; Μήπως ή είναι καθολικά καλή, αν δεν μπορούμε με συγκεκριμένα λογικά επιχειρήματα να υποστηρίξουμε το αντίθετο (αν η αγάπη κάνειτηδιαφοράανάμεσαστοαποδεκτόκαιτο απαράδεκτο, αυτή και πάλι δεν πρέπει να είναι καθολική;) ή καθολικά κακή αφού εμπεριέχει τα συστατικά της επιλογής (π.χ. του πιο ωραίου), της έλξης (π.χ. του πιο προκλητικού) και της ανισότητας (π.χ. του πιο νέου);

3 Η ανάγκη για έλεγχο των γεννήσεων αποτελεί παγκόσμια κοινό σκοπό αφού το ανθρώπινο γένος αντιμετωπίζει μια νέα πληθυσμιακή έκρηξη. Η 1η πληθυσμιακή έκρηξη χρονολογείται πριν από χρόνια. Υπολογίζεται ότι ζούσαν στη Γη 50 εκατομμύρια.

4 Αλλαγή του τρόπου ζωής του ανθρώπου από αυτόν του κυνηγού της τροφής σε αυτόν του γεωργού-κτηνοτρόφου. Η δυνατότητα τότε να διατρέφεται ο άνθρωπος με λιγότερο κόπο αύξησαν τη γεννητικότητα και τον πληθυσμό, παρ όλο που η περιγεννητική θνησιμότητα παρέμεινε υψηλή (Παπαδημητρίου & Γαλάνης 1995). Παπαδημητρίου Α, Γαλάνης Θ. Αντισύλληψη. Πρακτική και προοπτικές. Αθήνα, Εκδόσεις Λίτσας 1995.

5 Μέχρι τη Βιομηχανική Επανάσταση (18o αιώνα), οι περισσότεροι πληθυσμοί αυξάνονταν αργά (0,5% ετησίως) & η φτωχή σοδειά ή μια επιδημία συχνά προκαλούσαν αύξηση της θνησιμότητας. Η Βιομηχανική Επανάσταση συνοδεύτηκε από ανάπτυξη στην επιστημονική γνώση, τη γεωργία, τη βιομηχανία, την ιατρική & την κοινωνική οργάνωση που αύξησαν τον πληθυσμό. Ο πληθυσμός της γης πενταπλασιάστηκε, με ένα ρυθμό ανάπτυξης >1% ετησίως.

6 Η καταπολέμηση των ενδημικών νόσων, η βελτίωση των μεταφορών, η συγκέντρωση της τροφής, η βελτίωση της υγιεινής του ύδατος, η βελτίωση της περίθαλψης και ησταδιακήβελτίωσητουβιοτικού επιπέδου, όλα μαζί βοήθησαν στην σημαντική ελάττωση της θνησιμότητας, και στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

7 Μετά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο η ανακάλυψη των αντιβιοτικών, η ευρείαχρήσητης ανοσοποίησης και η μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα έδωσε τη δυνατότητα να ξεσπάσει η 2η στην ιστορία της ανθρωπότητας πληθυσμιακή έκρηξη, που αφορούσε και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

8

9

10 Παρά το γεγονός ότι, τις τελευταίες δεκαετίες, ο ρυθμός αύξησης του συνολικού πληθυσμού της γης παρουσίασε πτωτική τάση, με μικρότερη αύξηση στις αναπτυγμένες χώρες (κάτω από 1%), σε αναπτυσσόμενες χώρες ο ρυθμός αύξησης ήταν σαφώς μεγαλύτερος (πάνω από 2%).

11 Η άνιση κατανομή της πληθυσμιακής ανάπτυξης επιβεβαιώνεται από τo γεγονός ότι τα 3/4 του πληθυσμού της γης ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι περισσότεροι σε κατάσταση φτώχειας.

12 Πληθυσμός της γης τη δεκαετία του 1920 > 2 δισεκατομμύρια, 1960: 3 δισεκατομμύρια, 1975: 4 δισεκατομμύρια, 1987: 5 δισεκατομμύρια, 2000: 6 δισεκατομμύρια 2007 πλησίασε τα 6,5 δισεκατομμύρια.

13 Μόνο μέσα σε ένα αιώνα ο συνολικός πληθυσμός του πλανήτη αυξήθηκε από περίπου 1,6 δισεκατομμύρια σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια (Benagiano et al 2007). Benagiano G, Bastianelli C, Farris M. Contraception: a social revolution. Eur J Contracept Reprod Health Care 2007, 12:3-12.

14 Η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ορισμένες χρονολογίες συνέπεσε με τα δύο τελευταία ψηφία της χρονολογίας 1988 οι γεννήσεις υπερείχαν θανάτων κατά 88 εκατομμύρια 1989 οι γεννήσεις υπερείχαν θανάτων κατά 89 εκατομμύρια... που φανέρωναν μια δύσκολη και απειλητική εικόνα για το μέλλον

15 Aντλώντας στοιχεία από μεγάλες χρονικές περιόδους, διαπιστώνεται ότι η γεννητικότητα στην Eλλάδα παρουσιάζει πτωτική πορεία. Mετά το 1950, η γεννητικότητα στην Eλλάδα ήταν γεννήσεις ανά κατοίκους. To 1970, η γεννητικότητα ήταν 16,5 γεννήσεις ανά κατοίκους. Mετά το 1980, η γεννητικότητα έπεσε σε <12 γεννήσεις ανά κατοίκους (Kατσουγιαννόπουλος 2001, ΕΣΥΕ 2007). Το 2001 η γεννητικότητα ήταν 10,1 γεννήσεις ανά κατοίκους. To 2003, η γεννητικότητα ήταν μόνο 9,4 γεννήσεις ανά κατοίκους (ΕΣΥΕ 2007).

16 Aπό στοιχεία που προέρχονται από την Eθνική Στατιστική Υπηρεσία, το 1997 υπήρχαν γεννήσεις και θάνατοι και το 1998, γεννήσεις και θάνατοι (Κρεατσάς 2000), ενώ, από στοιχεία που προέρχονται από την Kοινοτική Στατιστική Yπηρεσία, το 2001 υπήρχαν 10,1 γεννήσεις και 9,5 θάνατοι ανά κατοίκους. Δειγματοληπτικά, στο Νομό Χανίων, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η υπεροχή των γεννήσεων έναντι των θανάτων, είναι μόλις 132 ( γεννήσεις, θάνατοι-εσυε Κρεατσάς ΓΚ. Γυναικολογία & Μαιευτική της νεαρής ηλικίας. Αθήνα, Εκδόσεις Πασχαλίδη Eθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας - ΕΣΥΕ (http://www.statistics.gr) 2006.

17 Δειγματοληπτικά, στονομόχανίων, τα τελευταία 15 χρόνια, τα παιδιά που γεννήθηκαν από αλλοδαπούς είναι πολύ περισσότερα των Ελλήνων, ενώ οι θάνατοι αφορούν σχεδόν εξ ολοκλήρου Έλληνες (ΕΣΥΕ 2007). Συγκριτικά, από πρόσφατα στοιχεία, η Oυγγαρία με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, παρουσίασε μεγάλη ομοιογένεια, με 97% Ούγγρους (Γραφείο OΕΥ Βουδαπέστης 2004). Ωστόσο, πέρα από την πολιτική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης (που δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας), σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ανθρωπιστική του διάσταση. Eθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδας - ΕΣΥΕ (http://www.statistics.gr) 2007 (και προγενέστερα από αντίστοιχες πηγές). Γραφείο Oικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OΕΥ) Βουδαπέστης 2004.

18 ΗπυκνότητατηςΕλλάδαςήτανηπιοχαμηλήτης ΕΕ (74 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Ελλάδα έναντι 100 έως 345 στις χώρες της ΕΕ) (Ντελιδάκη 2001). Συγκριτικά, η Oυγγαρία (10,096 εκατομμύρια στις ), με πληθυσμό ανάλογο της Ελλάδας, έχει πυκνότητα 108,5 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (ΓOΕΥ Βουδαπέστης 2004). Ντελιδάκη Ε. H εξέλιξη του πληθυσμού της χώρας κατά ομάδες ηλικιών και οι δείκτες γονιμότητας και γήρανσης. Στο: Yπογεννητικότητα. Tο σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Λώλης Δ. Aθήνα, Eκδόσεις Παρισιάνου Γραφείο Oικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (OΕΥ) Βουδαπέστης 2004.

19 Παγκοσμίως το Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 48 χρόνια γυναίκες 45 χρόνια άνδρες Παγκοσμίως το 2000-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 68 χρόνια γυναίκες 64 χρόνια άνδρες Ελλάδα το 2000-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 80 χρόνια γυναίκες 75 χρόνια άνδρες Παγκοσμίως το 2050-Προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση 79 χρόνια γυναίκες 74 χρόνια άνδρες

20 ετών και άνω % του πληθυσμού ετών και άνω % του πληθυσμού ετών και άνω % του πληθυσμού

21 αναλφάβητοι σε όλο τον κόσμο, των οποίων σχεδόν τα 2/3 είναι γυναίκες

22 κορίτσια ηλικίας χρόνων γίνονται μητέρες κάθε χρόνο καιοικυήσεις της εφηβείας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο μητρικών επιπλοκών στη διάρκεια της κύησης και του τοκετού, όπως και αυξημένο κίνδυνο για το έμβρυο και το νεογνό (Magill & Wilcox 2007). Magill MK, Wilcox R. Adolescent pregnancy and associated risks: not just a result of maternal age. Am Fam Physician 2007, 75:

23 Παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες είναι λιποβαρή κατά τη γέννηση λόγω του υποσιτισμού των εγκύων γυναικών υποσιτίζονται, ζουν στους δρόμους πεθαίνουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, είναι εκτοπισμένα και χιλιάδες έχουν σκοτωθεί σε συρράξεις

24 Παιδιά παιδιά δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση, δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σχεδόν δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες), αρχίζουν το δημοτικό σχολείο αλλά το εγκαταλείπουν πριν μάθουν ανάγνωση και γραφή και σχεδόν δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο, η πλειοψηφίατωνοποίωνείναικορίτσια (Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2002, Unicef 2004, 25o Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο 2007). Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο (http://www.europarl.europa.eu) Unicef (http://www.unicef.gr/reports) o Παγκόσμιο Παιδιατρικό Συνέδριο. Προσυνεδριακή παρουσίαση στοιχείων στον ημερήσιο τύπο, Αθήνα 2007.

25 Παλαιότερη πρόβλεψη ότι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα φτάσει τα 24 δις (με εξαίρεση έναν ανεξέλεγκτο παγκόσμιο πόλεμο) δεν φαίνεται να ισχύει

26 Διάφοροι ερευνητές επιχείρησαν να προβλέψουν το συνολικό πληθυσμό της γης το Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς ο πληθυσμός υπολογίστηκε να φθάσει τότε τα 8 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, ενώ οι πιο ακραίες προβλέψεις ήταν ο πληθυσμός να ξεπεράσει το 2050 τα 12 δισεκατομμύρια, και ίσως να φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια, φαίνεταιότιτοόριοαυτόθα παραμείνει ανέπαφο τουλάχιστον ως το 3020! (Δημολιάτης 2001). Δημολιάτης I. Δημογραφική έκρηξη του τρίτου κόσμου. O μύθος της υπεργεννητικότητας του τρίτου κόσμου. Στο: Yπογεννητικότητα. Tο σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Λώλης Δ. Aθήνα, Eκδόσεις Παρισιάνου 2001.

27 Συνήθως ένα ζευγάρι, που δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας, έχει πιθανότητα >80% να επιτύχει εγκυμοσύνη μέσα στον πρώτο χρόνο

28 Η αναγκαιότητα του προγραμματισμού των κυήσεων γίνεται πρόδηλη αν αναλογιστεί κανείς ότι μια γυναίκα που έχει επαφές από τα 20 χρόνια της μέχρι την εμμηνόπαυση χωρίς να λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα, θα αποκτήσει περίπου 10 παιδιά, ταοποίαθαέχει θηλάσει.

29 Αναφέρθηκαν 69 παιδιά, ως ο μεγαλύτερος αριθμός που γεννήθηκαν από μια γυναίκα, και έγινε στη Ρωσία από μιαμητέραπουσε27 τοκετούς γέννησε δίδυμα, τρίδυμα και τετράδυμα που σχεδόν όλα έζησαν (Guillebaud 1993). Guillebaud J. Contraception. Your questions answered. Churchill Livingstone. London 1993.

30 Στηδιάρκειατωναρχώντηςδεκαετίαςτου1990 κάθε 2 δευτερόλεπτα κάπου στον κόσμο υπήρχαν 9 γεννήσεις και 3 θάνατοι και ο χρόνος διπλασιασμού του συνολικού πληθυσμού αναμενόταν σε 40 χρόνια, ενώ ο χρόνος διπλασιασμού του πληθυσμού των φτωχότερων χωρών αναμενόταν σε 20 χρόνια. Με στοιχεία του 2000, σε κάθε 22 γεννήσεις/1.000 κατοίκους αντιστοιχούσαν 9 θάνατοι/1.000 κατοίκους (Wikipedia 2007). Wikipedia (http://el.wikipedia.org) 2007.

31 Περισσότερο από το 90% της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού συμβαίνει σε πτωχές χώρες του κόσμου.

32 Έχει υπολογιστεί ότι σε αγροτικές περιοχές της Ινδίας ένα ζευγάριχρειάζεταιναέχειπέντεπαιδιάμεσκοπόναέχει95% πιθανότητες ένα αγόρι να φτάσει στην ωριμότητα.

33 The population in India as at 0:00 hours on 1st March 2001 stood at 1,027,015,247 persons (Wikipedia 2007). With this, India became only the second country in the world after China to cross the one billionmark. India's population rose by % between Η επείγουσα αντισύλληψη έχει επιστρατευθεί στην Ινδία για την πρόληψη των ανεπιθύμητων κυήσεων (Mittal 2006). Wikipedia (http://el.wikipedia.org) Mittal S. Introduction of emergency contraception in India. J Indian Med Assoc 2006, 104: ,

34 ΚΙΝΑ 1 παιδί ανά οικογένεια. Αυτό τους επιβλήθηκε κυρίως διότι δεν εφάρμοσαν νωρίτερα την λιγότερο αυστηρή πολιτική των 2 παιδιών, τότε που είχαν τους μισούς από σήμερα ανθρώπους >50 χρόνια πριν.

35 China's One-Child-Per-Family Policy Prevents 400 Million Births, Official Says Article Date: 11 Nov 2006 The one-child policy seeks to keep China's population, now 1.3 billion, at around 1.7 billion by 2050.

36 Σήμερα, στις ΗΠΑ, με πληθυσμό που πλησιάζει τα (Wikipedia 2007) και με δεδομένη την αυξανόμενη χρήση των αντισυλληπτικών μεθόδων που δεν χρειάζονται συνταγή (προφυλακτικά, σπερματοκτόνα, επείγουσα αντισύλληψη), είναι επιτακτική η ανάγκη της ευρείας ενημέρωσης με εύκολα κατανοητές οδηγίες χρήσης για την αύξηση της αποτελεσματικότητας (El-Ibiary & Youmans 2007).

37 Η Iνδονησία (τέταρτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου, μετά τις Κίνα-Ινδία-ΗΠΑ, με περισσότερα από ), από το 1970 και μετά, εφαρμόζει προγράμματα οικογενειακού προγραμματισμού. Mε τον τρόπο αυτό ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα μειώθηκε από περισσότερα από 5 σε λιγότερα από 3. Σήμερα, τα 3 παιδιά είναι ο μέσος επιθυμητός αριθμός παιδιών στην Ινδονησία (Schoemaker 2005).

38 Σήμερα, η επείγουσα αντισύλληψη έχει επιστρατευθεί για τον περιορισμό των γεννήσεων και των εκτρώσεων, αν και δεν φάνηκε ιδιαίτερη μείωση των τελευταίων από την εφαρμογή της επείγουσας αντισύλληψης (Hu et al 2005). Τελευταία, εφαρμόζονται ευρύτερα μη χειρουργικές μέθοδοι στειροποίησης, όπως είναι η ενδομητρική έγχυση κινακρίνης (Pal 2003).

39 Η εθελοντική στειροποίηση είναι σε όλο τον κόσμο η μέθοδος αντισύλληψης που έχει χρησιμοποιηθεί πιο πολύ (El Sahwi 1992, Chapman & Magos 2005).

40 ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

41

42

43 Iδανική αντισυλληπτική μέθοδος 100% αντισυλληπτική ικανότητα Xωρίς παρενέργειες

44 απλή στη χρήση ανώδυνη στην εφαρμογή με χαμηλό κόστος

45 Να μην προσβάλλει πεποιθήσεις ιδεολογικές θρησκευτικές κοινωνικές εθνικές

46 Χωρίς εξάρτηση από συχνότητα επαφών

47 Μετά τη διακοπή Πλήρης επάνοδος γονιμότητας Πλήρης επάνοδος φυσιολογίας

48 Iδανική αντισυλληπτική μέθοδος Δεν υπάρχει

49

50 Οι 100 γυναίκες-έτη μπορούν να είναι 100 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για ένα έτος 200 γυναίκες που μελετήθηκαν για 0,5 έτος 10 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 10 έτη

51 Ο πλήρης θηλασμός, στον οποίο το μωρό δεν παίρνει καθόλου υγρά εκτός από εκείνα της μητέρας του, είναι μια υψηλής αποτελεσματικότητας φυσική αντισύλληψη.

52 Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η συχνότητα και η διάρκεια του θηλασμού.

53 Πάντωςηπρώτη ωορρηξία συχνά προηγείται της πρώτης κολπικής αιμόρροιας.

54 Διακεκομμένη συνουσία

55 Yπάρχει απίστευτος αριθμός σπερματοζωαρίων, που παράγονται κατά την σπερματογένεση σε ρυθμούς των 1000/sec από κάθε όρχι!

56 Με αριθμό 80 εκατομμυρίων/ml, μπορεί να βρίσκονται 350 εκατομμύρια σπερματοζωαρίων μέσα στα 3-5 ml μιας ανδρικής εκσπερμάτισης.

57 Αν κάθε σπερματοζωάριο μπορούσε να βρει ένα ωάριοαυτόθαήταν αρκετό για να εποικήσει το μεγαλύτερο μέρος της Βορείου Αμερικής!

58 Ένα τοις εκατό αυτού του αριθμού θα μπορούσε κάλλιστα να προκαλέσει κύηση και αυτά ακόμα θα βρισκόταν μέσα στον μόλις ορατό όγκο του λιγότερου από 0.05 ml.

59 Το γεγονός αυτό αυτό έχει άμεση σχέση στη διακεκομμένη συνουσία και επίσης σε οποιαδήποτε έλλειψη προσοχής κατά τη χρήση του προφυλακτικού.

60 Υπάρχουν σπερματοζωάρια πριν από την εκσπερμάτιση; Ναι υπάρχουν, μερικές φορές.

61 Ο Abraham Stone το 1931 ζήτησε από μερικούς φίλους τουιατρικούπροσωπικούνα εξετάσει προοργασμικές εκκρίσεις του σπέρματος.

62 Συνέλεξε τελικά 24 δείγματα από 28 άτομα. Δύο έδειξαν πολλά σπερματοζωάρια, δύο περιείχαν λίγα, και ένα πολύ λίγα.

63 Πως γίνεται το 1% της ανδρικής εκσπερμάτισης (δηλ. ~ 3 εκατομμύρια σπερματοζωάρια) να προκαλεί κύηση, όταν οι άνδρες με αυτό τον αριθμό σπέρματος/ml θεωρούνται συνήθως στείροι;

64 Ο μικρός αριθμός, δρα σαν δείκτης για άλλες σημαντικές εκδηλώσεις του σπέρματος που προκαλούν υπογονιμότητα, όπως πτωχή κινητικότητα, οι ανώμαλες μορφές, ή η παρουσία αντισωμάτων.

65 Πρέπει να γίνει περισσότερο γνωστό σε όλους ότι στην αντισυλληπτική ορολογία το σπέρμα είναι ένα επικίνδυνο υγρό!

66 Έχει αποδειχθεί ότι, τουλάχιστον σε μερικές γυναίκες, υπάρχει αρνητική πίεση μέσα στη μήτρα στον οργασμό που συμβάλει σε αναρρόφηση σπέρματος μέσα στον τράχηλο μέσα σε 90sec από την εκσπερμάτιση.

67 Θερμομετρικό Αποτυχία Όταν εφαρμόζεται πριν και μετά την ωορρηξία 1-20 κυήσεις ανά 100 γυναίκες-χρόνια. Όταν εφαρμόζεται μόνο μετά την ωορρηξία <10%.

68

69

70 Τραχηλική βλέννα Έως 40%.

71 Ποια πρακτικά προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση στην εκτίμηση της βλέννας;

72 Το πιο σοβαρό είναι το αποτέλεσμα της συνουσίας, και η σεξουαλική διέγερση χωρίς συνουσία.

73 Τα υγρά της σεξουαλικής διέγερσης και του σπέρματος μπορούν να μιμηθούν τα χαρακτηριστικά της ωορρηκτικής βλέννας.

74 Ο πόνος της ωορρηξίας. Οι μελέτες με τους υπερήχους δείχνουν ότι αυτός συμβαίνει ώρες πριν από την ωορρηξία.

75 Έρευνες υποστηρίζουν ότι ο πόνος της ωορρηξίας οφείλεται συχνά σε τέντωμα της ωοθηκικής κάψας.

76 Μέθοδος ρυθμού Μπορεί και >45%.

77 Ποιο είναι το ανώτερο όριο της επιβίωσης του σπέρματος στην βλέννα του γεννητικού συστήματος, και ποιες είναι οι συνέπειες;

78 Αυτό έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί άμεσα, αφού αυτές καθ εαυτές οι μέθοδοι εξέτασης μπορούν να μεταβάλουν αυτό που εξετάζουν.

79 Φαίνεται ότι το σπερματοζωάριο συνήθως δεν επιβιώνει περισσότερο από 6 ώρες μέσα στον κόλπο, καθώς το pη επιστρέφει στην κανονική χαμηλή του τιμή μετά από τη συνουσία.

80 Η επιβίωση μέσα στο τραχηλικό, μητρικό και σαλπιγγικό υγρό φαίνεται να ποικίλλει.

81 Στο παρελθόν οι περισσότερες αυθεντίες είχαν μιλήσει για μέσους χρόνους επιβίωσης γύρω στις 3-4 ημέρες.

82 Μπορεί με βεβαιότητα να φθάνει τις 5 μέρες & σε μερικά σπάνια ζευγάρια, ιδιαίτερα αν η γυναίκα παράγει καλή βλέννα για μακρύ χρονικό διάστημα, μπορεί να φθάσει ακόμα και τις 7 μέρες.

83 Από έρευνα για τη γονιμότητα in vitro, το μέγιστο της επιβίωσης του ωαρίου πιστεύεται ότι είναι 24 ώρες αλλά η πετυχημένη γονιμοποίηση φαίνεται ότι είναι απίθανο να διαρκεί >12 ώρες.

84

85 Προφυλακτικό: <1% Καλύπτρα: <10% Σπόγγος: >10% Σπερματοκτόνα: 0,5-30%

86 Σπιράλ 1%

87

88

89 Είναι αμφίβολο αν πράγματι υπήρξε ο Δρ. Condom. Πολύ πιο πιθανό είναι ηλέξηναπροήλθε από την Λατινική γλώσσα (condus=δοχείο).

90 Η αρχαιότερη δημοσιευμένη περιγραφή είναι εκείνη του Ιταλού ανατόμου Fallopio, που το 1564 σύστησε μια θήκη από λινό βρεγμένη με λοσιόν - για προστασία από αφροδίσιες μολύνσεις.

91 Μόνο στον δέκατο όγδοο αιώνα βρίσκουμε την χρήση των προφυλακτικών ειδικά για την πρόληψη κύησης.

92 Η πρόοδος του βουλκανισμού του καουτσούκ, που πρώτα εφαρμόσθηκε το 1884, από τον Goodyear ήταν εκείνη που έφερε επανάσταση στον κόσμο της αντισύλληψης όπως και στις μεταφορές

93 ΗΙαπωνία περιλαμβάνει περισσότερο από το ένα τέταρτο των χρηστών του προφυλακτικού σε όλο τον κόσμο.

94 Οι μόνες αποτυχίες προήλθαν από σπάσιμο που οφειλόταν σε κατασκευαστικό λάθος (μικροσκοπικές ρήξεις).

95 Σε ιδανική χρησιμοποίησή του αποτυχία 3% (Dayal & Sondheimer 2005). Σε παλαιότερη αναφορά ακόμα μικρότερα ποσοστά αποτυχίας (0,4/100 γυναίκαχρόνια-guillebaud 1993).

96 Ένα πιθανό πρόβλημα είναι από το σπερματοκτόνο (νονοξυλόνη-9 ή -11) που προκαλεί εμφανή βλάβη στο κολπικό επιθήλιο όταν γίνεται πολύ συχνή χρήση.

97 Αυτό επηρεάζει τις συμβουλές μας σχετικά με την πρόληψη της μετάδοσης των ιών αλλά όχι εκείνες σχετικά με την καθημερινή αντισύλληψη.

98 Πρέπει επομένως να προτιμώνται τα προφυλακτικά που έχουν λιπανθεί με σπερματοκτόνα;

99 Λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επίδραση των σπερματοκτόνων σε καθημερινή χρήση η Αγγλική FDA για μερικά χρόνια δεν θεώρησε τα σπερματοκτόνα σαν υποχρεωτικά.

100 Τι μπορεί να προκαλέσει σπάσιμο του προφυλακτικού, πέρα από κατασκευαστικά λάθη;

101 Μηχανική καταστροφή, π.χ. από κοφτερά νύχια ιδιαίτερα στη διάρκεια των προσπαθειών να το βάλουμε με λάθος τρόπο, τυλίγοντας πιο σφιχτά μάλλον αντί να το ξετυλίγουμε (ένα εύκολο λάθος στην έξαψη!).

102 Χημική δράση. Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι τα λιπαντικά που βασίζονται σε φυτικά έλαια και ορυκτέλαια, καιοιβάσειςγιαπολλά συνταγογραφούμενα κολπικά προϊόντα,

103 μπορούν σοβαρά να βλάψουν και να οδηγήσουν σε ρήξη του ελαστικού. Το λάδι για μωρά για παράδειγμα, καταστρέφει το 90% της ανθεκτικότητας του προφυλακτικού μετά από μόλις 15 λεπτών επαφή.

104 Μερικά αντιηλιακά λάδια και κρέμες επίσης δεν είναι «φιλικά με τα προφυλακτικά». Αλλά τα προϊόντα με υδατική βάση μάλλον δεν παρουσιάζουν πρόβλημα

105 Αποφύγετε κάθε χημικήήφυσική βλάβη: μη χρησιμοποιείτε λιπαντικά βασισμένα σε λάδι όπως είναι η βαζελίνηήτολάδιγια μωρά.

106 Αν δενυπάρχει κορυφή στο προφυλακτικό, κάντε χώρο για το σπέρμα πιέζοντας την άκρη του προφυλακτικού καθώς το τοποθετείται.

107 Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος το σπέρμα να περάσει κατά μήκος της ράχης του πέους καιήναδιαφύγειήνα προκαλέσει γλίστρημα του προφυλακτικού.

108 Σε ποιες καταστάσεις μπορεί το προφυλακτικό να ενδείκνυται ιδιαίτερα; Με την συμφωνία του άνδρα (που δεν επιτυγχάνεται πάντα), για την πρόληψη της τραχηλικής νεοπλασίας, ιδιαίτερα όταν αυτή ήδη έχει θεραπευθεί.

109 Το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα ανδρικά ή τα γυναικεία προφυλακτικά είναι φτιαγμένα σαν ένας αποτελεσματικός φραγμός, όταν είναι ανέπαφα, για ιούς,

110 που περιλαμβάνουν τον HIV, τον πολύ συχνότερο ιό της ηπατίτιδας Β, τους τύπους του απλού έρπητα Ι και ΙΙ και τους ιούς των κονδυλωμάτων.

111 Ποια απόδειξη υπάρχει ότι το προφυλακτικό μπορεί να είναι προστατευτικό ή ακόμα και θεραπευτικό έναντι των τραχηλικών κυτταρικών ανωμαλιών;

112 Σε μελέτες, ο σχετικός κίνδυνος του να αναπτυχθεί σοβαρή τραχηλική δυσπλασία ελαττώθηκε με τη διάρκεια της χρήσης του προφυλακτικού ή του διαφράγματος

113 ενώ αυξήθηκε με την διάρκεια της χρήσης του από του στόματος αντισυλληπτικού.

114 Μετά από 10 χρόνια χρήσης οσχετικόςκίνδυνοςτων γυναικών που χρησιμοποιούσαν οποιαδήποτε διαφραγματική μέθοδο ήταν 0,2 σε σύγκριση με 4 για τις χρήστριες του χαπιού.

115 Σε γυναίκες με τραχηλικές κυτταρικές ανωμαλίες που δεν έκαναν καμιά θεραπεία εκτός από την χρήση του προφυλακτικού φάνηκε πλήρη αναστροφή της κατάστασης.

116 Harvard Center for Cancer Prevention (2005) How do you prevent cervical cancer? Don't smoke. Get a Pap smear every 1 to 3 years. Limit the number of your sexual partners. Use a latex condom or diaphragm every time you have sex

117 Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του προφυλακτικού; Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως μπορεί να συμβεί θάνατος!!!!!!!

118 Αλλεργία. Οι περισσότερες 'αλλεργίες' είναι δικαιολογίες (ειδικά για τους άνδρες). Όμως σε πραγματική αλλεργία, και στους 2 συντρόφους, αυτή μπορεί να λυθεί με τη χρήση αντιαλλεργικών προφυλακτικών

119 Πως κατασκευάζονται τα προφυλακτικά; Με μια πολύ αυτοματοποιημένη διαδικασία, μεταλλικά ή γυάλινα καλούπια εμβυθίζονται σε διάλυμα λάτεξ, από όπου περνάνε σε ένα φούρνο για στέγνωμα.

120 Μετά μια δεύτερη εμβύθιση σε λάτεξ, τα καλούπια περνάνε σε ένα άλλο θάλαμο με θερμαινόμενο αέρα για στέγνωμα και βουλκανοποίηση.

121 Κάθε ένα από εκατομμύρια που παράγονται ελέγχεται ηλεκτρονικά για μικροσκοπικές τρύπες.

122 Τοποθετούνται σε νερό για έλεγχο τρυπών και (προοδευτικά) σε τεστ εμφύσησης αέρα για να βρεθεί το σημείο ρήξης.

123 Η αναμονή μέχρι η γυναίκα να είναι πιο διεγερμένη και λιπασμένη πριν από τη συνουσία μπορεί να βοηθήσει, ή ηχρήση ζελέ ΚΥ.

124 Μου φαίνεται ότι αναπτύσσω ένα αλλεργικό ερεθισμό απότοπροφυλακτικόυπάρχει ένα ειδικά φτιαγμένο που υπερνικά αυτό το πρόβλημα;

125 Είναι καλύτερο o γιατρός να εξετάσει το πέος σας σε περίπτωση που για παράδειγμα η 'αλλεργία' σας προκαλείται από κάτι άλλο όπωςείναιοιμύκητες.

126 Αν χρησιμοποιείται προφυλακτικά λιπασμένα με σπερματοκτόνο, θα μπορούσατε να επιχειρήσετε ένα χωρίς σπερματοκτόνο.

127 Υπάρχουν επίσης ειδικά προφυλακτικά που είναι φτιαγμένα από καουτσούκ ειδικά καθαρισμένο από πρόσθετα και είναι γνωστά σαν αντιαλλεργικά.

128 Είναι λίγο ξηρά, έτσι η προσεκτική χρήση μιας μικρής ποσότητας ζελέ με υδατική βάση όπως είναι η ΚΥ μπορεί να βοηθήσει.

129

130

131

132

133

134

135

136

137

138

139

140

141

142

143

144

145

146

147

148

149

150

151

152 Το κολπικό διάφραγμα προσαρμόζεται μέσα στον κόλπο και συγκρατείται με σημεία αντιστήριξης την οπίσθια επιφάνεια της ηβικής σύμφυσης και τον οπίσθιο κολπικό θόλο.

153

154

155

156

157

158 Ο αποφρακτικός πεσσός περιγράφηκε στο φημισμένο «To Εγχειρίδιο της Γυναίκας», που δημοσιεύτηκε το 1887-για αυτή την πράξη ο συγγραφέας του Arthur Allbutt διαγράφτηκε από την Βρετανική Ιατρική Ομοσπονδία.

159 Λόγω αυτής της αντίθεσης, οι αποφρακτικοί πεσσοί έγιναν διαθέσιμοι μόνο στη δεκαετία του 1920.

160 Πόσο σημαντική είναι ηιατρικήστάσηκαι εκπαίδευση στην αποδοχή των κολπικών μεθόδων;

161 Πράγματι, έχει πολύ καλά λεχτεί ότι το μεγαλύτερο «διάφραγμα» στα διαφράγματα είναι το ιατρικό επάγγελμα, & ενίοτε (αν & λιγότερο) το επάγγελμα της μαίας ή της νοσηλεύτριας.

162 Σε θεωρητική βάση, οι κύριες λειτουργίες του διαφράγματος είναι:

163 να ενεργεί σαν φορέας σπερματοκτόνου στην πιο σημαντική θέση, δηλ. στο έξω τραχηλικό στόμιο, και να προλαβαίνει το αποτέλεσμα της διασποράς του σπέρματος στη διάρκεια της συνουσίας

164 -να κρατά το σπέρμα μακριά από την δεκτική αλκαλική τραχηλική βλέννα, αρκετό χρόνο ώστε να πεθάνουν τα σπερματοζωάρια μέσα στον όξινο κόλπο.

165 Είναιοιαποφρακτικές καλύπτρες μέθοδος που απαραίτητα συνδέεται με τη συνουσία;

166 Όχι. Αυτό είναι το πιο σημαντικόσημείοπου πρέπει να εξηγήσουμε. Μπορεί πράγματι να εισαχθεί το διάφραγμα μερικέςώρεςπριναπό τη συνουσία.

167 Ποιες είναι οι ευεργετικές ιατρικές επιδράσεις;

168 Ελάττωση του κινδύνου τραχηλικής νεοπλασίας.

169 Πως τα διαφράγματα προστατεύουν εναντίον των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων;

170 Μερικά με την παροχή ενός μηχανικού διαφράγματος που ελαττώνει την πιθανότητα των οργανισμών να φτάσουν τον τράχηλο και το ανώτερο γεννητικό σύστημα.

171 Αυτό δεν αποτελεί αρκετή προστασία εναντίον των ιών που περιλαμβάνουν τον έρπητα, ή μηιογενείςνόσους όπως είναι η σύφιλη που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον κόλπο, στο αιδοίο και αλλού.

172 Ποια είναι η απόδειξη έστω και κάποιας μικρής προστασίας από την τραχηλική νεοπλασία;

173 Αν η πιθανότητα τραχηλικής νεοπλασίας ανά 100 γυναίκες-χρόνια για τις χρήστριες του χαπιού και του ενδομητρικού σπειράματος είναι ~ 1, για τις χρήστριες του διαφράγματος, η πιθανότητα είναι ~ 0,2. (μετά από προσαρμογή για την ηλικία της πρώτης επαφής, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και το κάπνισμα).

174 Παρατηρείται σταθερή πτώση του σχετικού κινδύνου γιασοβαρήτραχηλική νεοπλασία για τις χρήστριες όλων των τύπων του διαφράγματος από < 1 μέχρι 0,2 μετά από 10 χρόνια χρήσης.

175 Health Canada Screening for Cervical Cancer Using barrier-type contraceptive methods, such as condoms or a diaphragm, instead of oral contraceptives lowers your risk. Last Updated:

176 Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Απώλεια της τραχηλικής και κάποιας κολπικής αίσθησης (ασήμαντη για τις περισσότερες).

177 Ποια είναι τα μειονεκτήματα; Μπορεί να γίνει αισθητό από τον σύντροφο της γυναίκας

178 Απαιτεί την τοποθέτηση του από εκπαιδευμένο άτομο και μια περίοδο εκπαίδευσης για τη χρήση του συχνά 1 εβδομάδας, στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια άλλη μέθοδος.

179 Ποιες είναιοιπιθανές ιατρικές παρενέργειες; Αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης και συμπτώματα από το ουροποιητικό.

180 Ποιες είναι οι πιθανές ιατρικές παρενέργειες; Μια μικρή αναλογία γυναικών αναπτύσσουν κολπικό ερεθισμό και αλλεργία που οφείλεται στο ελαστικό ή περισσότερο συχνά στο σπερματοκτόνο

181 Επιδράσεις πίεσης που οφείλονται στον δακτύλιο του αποφρακτικού πεσσού, που οδηγεί σπάνια σε κολπικές εκδορές και έλκη

182 Ποιες είναι οι ενδείξεις για να χρησιμοποιηθεί το κολπικό διάφραγμα;

183 -Η ανάγκη για αντισύλληψη σε διακεκομμένη βάση.

184 -Για προστασία έναντι της πυελικής φλεγμονής ή υποτροπής από τραχηλική νεοπλασία.

185 Ποιες είναι οι αντενδείξεις του διαφράγματος;

186 -συγγενείς ανωμαλίες όπως είναι κόλπος με διάφραγμα, -οι περισσότεροι τύποι μητροκολπικής πρόπτωσης,

187 -ανεπαρκής οπισθοηβικός χώρος στην εξέταση, -πτωχός κολπικός ή περινεϊκός τόνος,

188 -ανικανότητα στην εκμάθηση της τεχνικής της εισαγωγής, -έλλειψη καλής υγιεινής -έλλειψη ηρεμίας στην εισαγωγή, στην αφαίρεση και στην φροντίδα της καλύπτρας,

189 -οξεία κολπίτιδαθεραπεύστε πρώτα, -προηγούμενο ιστορικό κολπικού τραύματος που προκλήθηκε από το διάφραγμα

190 -αληθινή αλλεργία στο ελαστικό, -προηγούμενο ιστορικό συνδρόμου τοξικής καταπληξίας

191 Τα μεγέθη μετρούμενα από την εξωτερική διάμετρο, κυμαίνονται από 50 χιλ. μέχρι 100 χιλ. σε διαβαθμίσεις των 5 χιλ.

192 Πως οι μηχανικές της συνουσίας επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του κολπικού διαφράγματος;

193 Η διεύρυνση των δύοτρίτων του κόλπου, που έχει περιγραφεί οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο σπερματικής διάχυσης πάνω από το χείλος του διαφράγματος

194 Οι ωθήσεις του πέους καθ εαυτές οδηγούν: σε δυνητική μετακίνηση του γυναικείου διαφράγματος, ιδιαίτερα σε ορισμένες θέσεις της συνουσίας

195

196

197

198 Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι τραχηλικές/κολπικές καλύπτρες;

199 Ενεργούν εξασκώντας αναρρόφηση, όχι με πλευρική τάση όπως το διάφραγμα. Κατά τα άλλα -ο τρόπος δράσης - και οι αβεβαιότητες σχετικά με την σημασία των σπερματοκτόνων - είναι οι ίδιες όπως και στο διάφραγμα

200 Ποιες ενδείξεις και πλεονεκτήματα μοιράζονται οι τραχηλο/κολπικές καλύπτρες;

201 -Μοιράζονται τα πλεονεκτήματα του διαφράγματος αλλά είναι κατάλληλες για ασθενείς με πτωχότερο μυϊκό τόνο

202 -Δεν είναι γενικά αισθητές από τον άνδρα. -Δεν υπάρχει ελάττωση της κολπικής αισθητικότητας. -Είναι απίθανο να προκαλέσουν συμπτώματα απότοουροποιητικό.

203 -Η προσαρμογή τους είναι ανεπηρέαστη από τις αλλαγές στο μέγεθος του κόλπου, ή στηδιάρκειατης επαφής ή σαν αποτέλεσμα αλλαγών στο σωματικό βάρος.

204 Ποιες είναι οι καταστάσεις που είναι απαραίτητες για να τοποθετηθεί μια τραχηλική καλύπτρα;

205 -Ο τράχηλος πρέπει να είναι εύκολα αισθητός. -Ο τράχηλος πρέπει να είναι υγιής. -Ο τράχηλος δεν πρέπει να κατευθύνεται προς τα πίσω, και στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να κατευθύνεται προς τον κολπικό άξονα (να έχει ευθεία πορεία).

206 Η αποκλειστική χρήση των σπερματοκτόνων ουσιών έχει σαν μειονέκτημα ότι η δράση τους σχετίζεται με την ποσότητα τόσο του σπερματοκτόνου όσο και του σπέρματος.

207 MARCH 2007 Researchers Conducting Clinical Trials Of Diaphragm As HIV Prevention Method Researchers at the Women's Global Health Imperative program at the University of California-San Francisco's Medical Center are conducting a large-scale clinical trial among 4,500 women in Zimbabwe and South Africa to test the effectiveness of diaphragms in preventing the spread of HIV.

208 MARCH 2007 The Bill and Melinda Gates Foundation has provided $28 million for the study. The diaphragm being studied in the trial, called SILCS, is under development by the Seattle-based PATH.

209 SILCS is a "one-size fits most" silicone device that likely will receive FDA approval and be available by SILCS differs from the most widely used diaphragm, called Ortho All-Flex, because it does not require a woman to undergo a pelvic exam to be fitted with the correct size.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ (2006) ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΙΑΤΡΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ-ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ»

«ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα.

Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης. Ομάδα Εργασίας: Βασιλική. Ελένη. Δημήτρης. Σοφία. Θοδωρής. Γιώργος. Αλέξανδρος. Μαρίνα. Ειρήνη. Δέσποινα. 1 Επιβλέπων Καθηγητής: Λάππας Βασίλης Ομάδα Εργασίας: Βασιλική Ελένη Δημήτρης Σοφία Θοδωρής Γιώργος Αλέξανδρος Μαρίνα Ειρήνη Δέσποινα Ειρήνη Χριστίνα Χριστίνα Μαρίνα Μαρία Κωνσταντίνα Ηλίας Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑ ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΣ: ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Χ. Κωτσικόρου, Γ. Παλτόγλου, Θ. Καλαμπόκας, Κ. Μπακαλιάνου, Ν. Σαλάκος ΠΕΡΙΛΗΨΗ Ως αντισύλληψη ορίζεται η εφαρμογή τεχνικών με σκοπό την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ

ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΚΥΡΙΟ ΘΕΜΑ : ΣΕΞ ΝΕΩΝ 15-16 ΕΤΩΝ ΥΠΟΘΕΜΑ: ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΑΦΗ ΟΜΑΔΑ: ΝΕΦΕΛΗ ΚΑΛΑΜΠΟΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΟΥΡΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΓΕΜΕΛΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΧΑΛΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: - ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Συγκριτική διερεύνηση των γνώσεων, στάσεων και αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού για το

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Pap test) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Οικογενειακός προγραμματισμός και Δημόσια Υγεία. Υποβληθείσα στον Καθηγητή Θεοδοσίου Θεοδόσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χλιαουτάκης Ιωάννης. ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ Καπνουλά Αριστέα Πιτσικάκη Μαρία Φλόκα Βαΐτσα

ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χλιαουτάκης Ιωάννης. ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΕΣ Καπνουλά Αριστέα Πιτσικάκη Μαρία Φλόκα Βαΐτσα Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Χλιαουτάκης Ιωάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕΥΠ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΥ ΖΕΥΓΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙ ΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εξωσωματική Γονιμοποίηση Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε

Εξωσωματική Γονιμοποίηση Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε Εξωσωματική Γονιμοποίηση Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε Μαζί κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα! www.eugonia.gr Αγαπητοί μας φίλοι, Βασική μας αρχή είναι, ότι, όλες οι γυναίκες έχουν δικαίωμα στην μητρότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ. Τμήμα: Νοσηλευτικής ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ Τμήμα: Νοσηλευτικής Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Αφροδίσια νοσήματα και AIDS. Πώς τα αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ» 23 Σεπτεμβρίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 12.00 ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ» 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τ Μ Η Μ Α Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ ΚΑΙ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η Σ

Τ Μ Η Μ Α Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ ΚΑΙ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Π Ε Ι Ρ Α Ι Ω Σ Τ Μ Η Μ Α Σ Τ Α Τ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ ΚΑΙ Α Σ Φ Α Λ Ι Σ Τ Ι Κ Η Σ Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Η Σ Μ Ε Τ Α Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Ο Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Σ Π Ο Υ Δ Ω Ν Σ Τ Η Ν Ε Φ Α Ρ Μ Ο Σ Μ Ε Ν

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ:

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 1) ΚΑΠΑΣΟΥΡΗ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΜΑΡΙΑ 2) ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 3) ΚΙΡΚΙΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου

στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου 2 Ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής Θέμα: ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ Εργασία των: Ξυδερού-Μαλεφάκη Αγγελίνα Μπλέτσα Θάλεια Πετροπουλάκη Γεσθημανή Πολυχρόνου Γεωργία-Ειρήνη στο πλαίσιο Βιολογίας Α Λυκείου Επιβλέπων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας κ Πρόνοιας Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Εξάμηνο ΠΔ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Υπογονιμότητα: Σχετίζεται η υπογονιμότητα και οι προσπάθειες αναζήτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΩΣ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας

Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Κ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: Τασούλη Σοφία, ΑΜ 04148 Τεζκοσάρ Δέσποινα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑ Ε ΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ RECENTFINDINGSINIVF-NURSINGINTERVATIONS

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ (Κ.Ε.Θ.Ι.) ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΘΗΝΑ 2001 ΕΙΣΑΓΩΓΗ «Η πρόοδος των γυναικών και η επίτευξη της ισότητας μεταξύ γυναικών

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς

περιεχόμενα INDEX επιπλέον... Αντί για EDITORIAL Τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα Τα γράμματα σας Τα Νέα του Ομίλου ΙΑΣΩ Ρεπορτάζ Αγοράς Τ Ε Υ ΧΟ Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω INDEX περιεχόμενα 02 Αντί για EDITORIAL Τ Ε Υ Χ Ο Σ 1 7 Π Ε Ρ Ι Ο Δ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Ο Μ Ι Λ Ο Υ Ι Α Σ Ω Περιοδική έκδοση του Ομίλου ΙΑΣΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑΣ ΣΤΙΒΑΧΤΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΕΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ,ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Ο ΗΓΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ 12 ΜΑΪΟΥ 2010, ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ 2010 Μετάφραση: Αποστολακοπούλου Όλγα, φοιτήτρια Νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες

πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Β' ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ορμονική θεραπεία στην εμμηνόπαυση: πρακτικός οδηγός για τις γυναίκες Αθήνα 2013 Ειρήνη Λαμπρινουδάκη Επ. Καθηγήτρια Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

Διαβάστε περισσότερα