τους: =. Το αποτέλεσµα δηλαδή της αλληλεπίδρασής τους περιγράφεται από

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τους: =. Το αποτέλεσµα δηλαδή της αλληλεπίδρασής τους περιγράφεται από"

Transcript

1 Θεµελιώδης νόµος της Μηχανικής Εννοιολογικό πλαίσιο και παραδείγµατα για την καλύτερη κατανόηση της εφαρµογής του στην επίπεδη κίνηση υλικού σηµείου και στερεού σώµατος Εισαγωγή ΕΝΝΙΛΓΙΚ ΠΛΑΙΣΙ Η έννοια της δύναµης, της αλληλεπίδρασης ανάµεσα στα σώµατα, είναι θεµελιώδης στη Νευτώνεια µηχανική. 1 ος νόµος του Νεύτωνα ουσιαστικά διασφαλίζει την ύπαρξη των αδρανειακών συστηµάτων. Μέσω του ου νόµου θεµελιώνεται η έννοια της δύναµης και καθιερώνεται η αδρανειακή µάζα ως ποσοτικό µέτρο της αδράνειας ενός σώµατος. Ως προς ένα αδρανειακό σύστηµα, αν δύο αποµονωµένα από το περιβάλλον σώµατα Σ 1, Σ αλληλεπιδράσουν µεταξύ τους (π.χ. συνδεδεµένα µε ένα ελατήριο), παρατηρούµε ότι αποκτούν αντίρροπες επιταχύνσεις µε µέτρα αντιστρόφως ανάλογα προς τις µάζες α 1 m τους:. Το αποτέλεσµα δηλαδή της αλληλεπίδρασής τους περιγράφεται από α m 1 τη σταθερή τιµή του γινοµένου mα. Το γινόµενο αυτό περιγράφει µια µεταβολή στην κίνηση ως συνέπεια της αλληλεπίδρασης και αποτελεί τον ορισµό της δύναµης dp d F mα ή, γενικότερα, µε όρους ορµής ( mυ) F. Α) Υλικό σηµείο ος νόµος του Νεύτωνα για υλικό σηµείο διατυπώνεται στη γενικευµένη µορφή του ως εξής: «ρυθµός µε τον οποίο µεταβάλλεται η ορµή υλικού σηµείου είναι ανάλογος µε τη συνισταµένη των δυνάµεων που ασκούνται σ αυτό και η µεταβολή συµβαίνει προς την κατεύθυνσή της». m ΣF dp dp ΣF (1) Ισοδύναµα, µπορούµε να εκφράσουµε τον ο νόµο στη γενικευµένη µορφή του, µε όρους στροφορµής: Σελίδα 1 (από 1)

2 «ρυθµός µε τον οποίο µεταβάλλεται ως προς σηµείο η στροφορµή υλικού σηµείου είναι ανάλογος µε τη συνισταµένη των ροπών των δυνάµεων που ασκούνται σ αυτό, ως προς το ίδιο σηµείο, και η µεταβολή συµβαίνει προς την κατεύθυνσή της». Στ d dl r m ΣF dp dp ΣF dp r ΣF r dl Στ () Αν η µάζα του υλικού σηµείου είναι σταθερή τότε d( mυ) ΣF m mα οπότε: «Η επιτάχυνση α ενός υλικού σηµείου µάζας m, είναι ανάλογη µε τη συνισταµένη ΣF ή F ολ των δυνάµεων που ασκούνται κάθε στιγµή σ αυτό, και έχει την ίδια κατεύθυνση µ αυτήν». m ΣF ΣF mα (3) Η θέση του υλικού σηµείου σε ένα σύστηµα ΧΥΖ προσδιορίζεται από 3 µεταβλητές (3 βαθµοί ελευθερίας). Αν πρόκειται για επίπεδη κίνηση, π.χ. πάνω στο (Χ,Υ) επίπεδο, τότε απαιτούνται µεταβλητές που προσδιορίζονται από τις αλγεβρικές µορφές της (1) ή της (3) κατά άξονα: _ΣF x m α x _ και _ΣF y m α y _ Η επιτάχυνση εκφράζει τον ρυθµό µε τον οποίο µεταβάλλεται η ταχύτητα του υλικού σηµείου: α υ lim t 0 t ή α υ 1 υ υ υ θ υ 1 υ υ υ 1 υ Μεταβολή του µέτρου Μεταβολή της κατεύθυνσης Μεταβολή και των δύο Στην περίπτωση που µεταβάλλεται µόνο η κατεύθυνση, όσο µικραίνει η µεταβολή υ (µικρότερη γωνία θ), τείνει να γίνει κάθετη στην ταχύτητα υ. Σελίδα (από 1)

3 Αν αναλύσουµε µια στοιχειώδη µεταβολή παράλληλα και κάθετα προς αυτήν, τότε: Η παράλληλη ή επιτρόχια συνιστώσα Ε σχετίζεται µε τη µεταβολή του µέτρου της ταχύτητας. Αντίθετα, η κάθετη µεταβολή Κ σχετίζεται µε τη µεταβολή της κατεύθυνσης της ταχύτητας. Από τη σχέση + προκύπτει: E Κ E Κ + της ταχύτητας υ σε δύο συνιστώσες, E Κ + α α Ε + ακ (4) Μπορούµε να αντιστοιχίσουµε από µια συνιστώσα επιτάχυνσης στη µεταβολή του καθενός από τα δύο χαρακτηριστικά της ταχύτητας: Την επιτρόχια επιτάχυνση α Ε συγγραµµική µε την ταχύτητα υ (εφαπτοµένη στην τροχιά, επί της τροχιάς) που σχετίζεται µε τη µεταβολή του µέτρου της, και έχει µέτρο: α Ε ή πιο απλά α Ε (5) Την κεντροµόλο επιτάχυνση α Κκάθετη στην ταχύτητα υ (µε κατεύθυνση προς το εσωτερικό της τροχιάς) που σχετίζεται µε τη µεταβολή της κατεύθυνσης και έχει µέτρο: υ α K R (6) τροχιά τροχιά (Όπου υ το µέτρο της ταχύτητας και R η ακτίνα καµπυλότητας της τροχιάς). κ α κ R ε α α ε υ υ Αν σε µια επίπεδη κίνηση επιλέξουµε ορθογώνιο σύστηµα αξόνων ε, κ παράλληλου και κάθετου αντίστοιχα στην ταχύτητα και αναλύσουµε σ αυτούς τις δυνάµεις που ασκούνται στο σώµα: R ΣF ΣF ε m α ε ΣF mα ΣF κ m α κ (7) τροχιά ΣF κ α κ α αε m ΣF ε υ Σελίδα 3 (από 1)

4 Με την ανάλυση αυτή, η επιτρόχια συνιστώσα ΣF ε είναι αυτή που προκαλεί µεταβολή στο µέτρο της ταχύτητας, ενώ η κάθετη συνιστώσα ΣF κ είναι αυτή που παίζει ρόλο κεντροµόλου δύναµης και αναγκάζει το σώµα να διαγράψει καµπυλόγραµµη τροχιά, µεταβάλλοντας την κατεύθυνση της ταχύτητάς του. Συνηθισµένες περιπτώσεις επίπεδων κινήσεων που έχουµε συναντήσει: Ισορροπία ή κίνηση µε σταθερή ταχύτητα (ΕΚ) Ευθύγραµµη οµαλά µεταβαλλόµενη κίνηση (ΕΜΚ) Ευθύγραµµη µεταβαλλόµενη κίνηση µαλή κυκλική κίνηση Κυκλική (Rσταθ.) ή καµπυλόγραµµη κίνηση (R σταθ.) ΣF ε 0 ΣF κ 0 ΣF ε m α ε m α σταθ. ΣF κ 0 ΣF ε m α ε m α σταθ. ΣF κ 0 ΣF ε 0 ΣF κ m α κ m α σταθ. (µέτρο) ΣF ε m α ε ΣF κ m α κ Σελίδα 4 (από 1)

5 Β) Στερεό σώµα Η κινηµατική του στερεού Η γενική µετατόπιση στερεού είναι µεταφορά και περιστροφή (θεώρηµα Chasles). Για τη µελέτη της κίνησής του χρησιµοποιούµε συνήθως δύο συστήµατα αναφοράς. Το πρώτο XYZ είναι σταθερά προσαρτηµένο στο στερεό µε την αρχή του να συµπίπτει µε κάποιο σηµείο του στερεού. Το σηµείο αυτό µπορεί να είναι οποιοδήποτε σηµείο του στερεού. Ως προς το δεύτερο που είναι κάποιο αδρανειακό σύστηµα Oxyz προσδιορίζουµε τη θέση της αρχής καθώς και τον προσανατολισµό του πρώτου συστήµατος. x z z Z X Y y Η γενική κίνηση στερεού έχει 6 βαθµούς ελευθερίας. Χρειάζονται τρεις µεταβλητές για τον προσδιορισµό της θέσης του ως προς και άλλες τρεις για τον προσανατολισµό των X, Y, Z αξόνων ως προς τους x, y, z. Z Y φ y x Στη περίπτωση της επίπεδης κίνησης, όλα τα σηµεία του στερεού κινούνται επάνω σε ένα επίπεδο, π.χ. το (x,y), ή σε επίπεδα παράλληλα προς αυτό, και η περιστροφή γίνεται περί άξονα κάθετο σ αυτό, π.χ. τον z. Έτσι οι αναγκαίες µεταβλητές περιορίζονται σε 3. ηλαδή δύο για τη θέση του και µία για τη στροφή περί τον άξονα. α) Μεταφορική κίνηση στερεού x y O y z x φ Y Z X X φ y x Αν κατά την κίνηση ενός στερεού, όλα τα σηµεία του έχουν κάθε στιγµή ίδια ταχύτητα τότε το στερεό µεταφέρεται στο χώρο χωρίς να αλλάζει προσανατολισµό. Η επιτάχυνση όλων των σηµείων είναι κι αυτή κάθε στιγµή ίδια, καθώς και η µετατόπισή τους σε οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα. ι τροχιές τους είναι ίδιες και µπορούν µε παράλληλη µεταφορά να συµπέσουν. Σε περίπτωση επίπεδης κίνησης οι τροχιές των σηµείων είναι επίπεδες και τα επίπεδά τους είναι παράλληλα. β) Στροφική κίνηση στερεού γύρω από σταθερό άξονα Αν κατά την κίνηση του στερεού ένα σηµείο του παραµένει ακίνητο, τότε από το σηµείο αυτό διέρχεται άξονας γύρω από τον οποίο στρέφεται το στερεό (θεώρηµα Euler). Όλα τα σηµεία του διαγράφουν κυκλικές τροχιές σε επίπεδα κάθετα προς τον άξονα και τα κέντρα τους πάνω του. Σελίδα 5 (από 1)

6 Η γωνιακή ταχύτητα και η γωνιακή επιτάχυνση είναι τώρα κοινή κάθε στιγµή για όλα τα σηµεία, καθώς και η γωνιακή µετατόπιση σε οποιοδήποτε χρονικό διάστηµα. Στην επίπεδη κίνηση που µελετάµε στα πλαίσια του σχολικού, ο άξονας περιστροφής είναι κύριος άξονας αδράνειας του στερεού, έχει σταθερή διεύθυνση και όλα τα διανυσµατικά µεγέθη που περιγράφουν τη στροφική του κίνηση έχουν τη διεύθυνση του άξονα. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ Τονίζεται ότι τα κινηµατικά µεγέθη που περιγράφουν τη στροφική κίνηση του στερεού (γωνιακή µετατόπιση ταχύτητα επιτάχυνση) είναι ανεξάρτητα της επιλογής του σηµείου αναφοράς του στερεού ως προς το οποίο θεωρούµε ότι γίνεται η περιστροφή. Στο διπλανό σχήµα για παράδειγµα, έχουµε γενική Β µετατόπιση στερεού από τη «θέση» Θ 1 στη Θ. Αν Α θεωρήσουµε εναλλακτικά το Α ή το Β σαν σηµείο αναφοράς, τότε η γενική µετατόπιση Θ 1 Θ αντιστοιχεί σε διαφορετική µετατόπιση του σηµείου αναφοράς, περίπτωση, αλλά στην ίδια γωνία στροφής θ. Θ 1 r B r A ή r A Θ Β Θ θ θ Α r B σε κάθε Θ γ) Επίπεδη κίνηση στερεού Η επίπεδη κίνηση στερεού είναι µία σύνθετη κίνηση και περιγράφεται όπως είδαµε µε τρεις µεταβλητές, δύο για τη θέση κάποιου σηµείου αναφοράς του στερεού στο επίπεδο (x,y) και µία για τον προσανατολισµό του, τη στροφή δηλαδή του στερεού γύρω από άξονα κάθετο στο επίπεδο (x,y) που διέρχεται από το. Με τη βοήθεια των τριών αυτών µεταβλητών, π.χ. x(t), y(t) και θ(t), µπορούµε να γνωρίζουµε οποιαδήποτε στιγµή τη θέση κάθε άλλου σηµείου του στερεού, εποµένως και τη «θέση» του στερεού στο χώρο. Αν το στερεό δεν αλλάζει προσανατολισµό, τότε θεωρούµε ότι εκτελεί µεταφορική κίνηση και αρκούν δύο µεταβλητές x(t), y(t) για τη θέση του σηµείου αναφοράς. Αν κάποιο σηµείο του µένει ακίνητο, τότε θεωρούµε ότι το στερεό εκτελεί στροφική κίνηση ως προς σταθερό άξονα που διέρχεται από το, και αρκεί µία µεταβλητή θ(t) για τον προσδιορισµό της στροφής ως προς τον σταθερό αυτό άξονα. Αν κανένα σηµείο του στερεού δεν µένει ακίνητο, τότε µπορούµε να επιλέξουµε τυχαίο σηµείο ως σηµείο αναφοράς και να προσδιορίσουµε τις µεταβλητές x(t), y(t) για τη θέση του, καθώς και την θ(t) για τη στροφή του στερεού ως προς άξονα που διέρχεται από το σηµείο αυτό. Επειδή η επιλογή τυχαίου σηµείου αναφοράς καθιστά την περιγραφή της κίνησης του στερεού πολύπλοκη, εξυπηρετεί συνήθως η επιλογή του κέντρου µάζας CM του στερεού ως τέτοιου σηµείου. Μπορούµε λοιπόν να θεωρούµε γενικά τη σύνθετη κίνηση του στερεού ως συνδυασµό δύο ταυτόχρονων κινήσεων: Σελίδα 6 (από 1)

7 1) Μιας µεταφορικής κίνησης, για την περιγραφή της οποίας µελετάµε την κίνηση του κέντρου µάζας του στερεού, και ) Μιας στροφικής κίνησης περί άξονα που διέρχεται από το κέντρο µάζας. Το κέντρο µάζας CΜ Το κέντρο µάζας ενός συστήµατος Ν υλικών σωµατιδίων m 1, m,, m N ορίζεται από τη σχέση: Mε πρώτη παραγώγιση προκύπτει: miri M rcm (8) i mυ i i MυCM (9) ή p i pcm i i (9α) Και µε δεύτερη παραγώγιση: αν οι µάζες m 1, m, είναι σταθερές ή γενικότερα mα i i MαCM (10) i dpi dpcm (10α) i Η (8) δεν διδάσκεται στο Λύκειο, µπορούµε λοιπόν να χρησιµοποιήσουµε την (9) σαν εναλλακτική σχέση ορισµού του CM, η οποία το προσδιορίζει ως «σηµείο εφαρµογής της συνολικής ορµής» του συστήµατος των Ν σωµατιδίων. Μπορούµε επίσης να προσδιορίσουµε έµµεσα το CM, ως «κέντρο βάρους», µια και τα δύο σηµεία συµπίπτουν µέσα στο (οµογενές) βαρυτικό πεδίο. ος νόµος του Νεύτωνα και η κίνηση του κέντρου µάζας Το µηχανικό στερεό ορίζεται ως ένα σύνολο Ν υλικών σηµείων ή σωµατιδίων m 1, m, µε σταθερές σχετικές θέσεις µεταξύ τους, ακόµη και κάτω από την επίδραση εξωτερικών δυνάµεων, ώστε το σχήµα του στερεού να παραµένει αµετάβλητο. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στη δράση περιοριστικών εσωτερικών αλληλεπιδράσεων ανάµεσα στα σωµατίδια. ι αλληλεπιδράσεις αυτές είναι συγγραµµικές και στο σύνολό τους αλληλοαναιρούνται. Θεωρώντας τις µάζες m 1, m, σταθερές, εφαρµόζουµε σε κάθε σωµατίδιο τον ο dpi νόµο στη µορφή Fi miα i και αθροίζουµε, οπότε προκύπτει: ΣF i m i α i Το 1 ο µέλος είναι η συνισταµένη των εξωτερικών δυνάµεων που ασκούνται στο στερεό (οι εσωτερικές αλληλεπιδράσεις απλοποιούνται). (11) Σελίδα 7 (από 1)

8 Από τη σχέση (10), που είδαµε πιο πριν για το κέντρο µάζας, και την (11) προκύπτει ότι: ΣF (1) ή και πιο γενικά Mα CM dp ΣF CM (1α) * ηλαδή ο ος νόµος του Νεύτωνα στη µορφή (1) ή (1α) περιγράφει την κίνηση του κέντρου µάζας του στερεού. Χρησιµοποιώντας τη µορφή αυτή αντιµετωπίζουµε αφαιρετικά το στερεό ως υλικό σηµείο µάζας Μ που βρίσκεται στη θέση του κέντρου µάζας. Μ άλλα λόγια η σχέση αυτή είναι µια αθροιστική εφαρµογή του θεµελιώδους νόµου για υλικό σηµείο, σε ένα «συλλογικό» υλικό σηµείο, το κέντρο µάζας. εν ενδιαφέρουν οι διαστάσεις του στερεού, ο προσανατολισµός του ή ο χώρος που καταλαµβάνει. (* Στη βιβλιογραφία αναφέρεται και σαν 1 ος νόµος του Euler) ος νόµος του Νεύτωνα και ο προσανατολισµός του στερεού Αν τώρα εφαρµόσουµε σε κάθε σωµατίδιο τον ο νόµο στη γενικευµένη µορφή του, µε όρους ροπής και στροφορµής ως προς τυχαίο ακίνητο σηµείο στο αδρανειακό dpi µας σύστηµα (σχέση ), δηλαδή ri Fi ri και αθροίσουµε, προκύπτει: ( Στ) (O) dl (O) (13) * Το 1 ο µέλος είναι η συνισταµένη των ως προς ροπών των εξωτερικών δυνάµεων που ασκούνται στο στερεό και το ο µέλος είναι ο ρυθµός µεταβολής της στροφορµής του στερεού ως προς το σηµείο αυτό. (* Αναφέρεται και σαν ος νόµος του Euler) Η σχέση (13) δεν είναι πάντα εύκολα εφαρµόσιµη. Μας εξυπηρετεί συνήθως να χρησιµοποιούµε σηµείο που ανήκει στο στερεό, έστω. Μπορεί να αποδειχθεί ότι ως προς το σηµείο αυτό ο ος νόµος παίρνει τη µορφή: ( Στ) m r α () dl (14) () r r i r CΜ r i r CΜ r i m i υ i Το 1 ο µέλος είναι η συνολική ροπή των εξωτερικών δυνάµεων ως προς. Στο ο µέλος έχουµε τον ρυθµό µεταβολής της στροφορµής ως, καθώς και τον επιπλέον όρο m r α Σελίδα 8 (από 1)

9 όπου α είναι η επιτάχυνση του σηµείου ως προς το αδρανειακό σύστηµα και r η θέση του ως προς το κέντρο µάζας C του στερεού. Η ανωτέρω σχέση (14) ξεφεύγει φυσικά από το επίπεδο της Γ Λυκείου, αλλά µε κατάλληλη επιλογή του σηµείου παίρνει την ίδια µορφή µε τη (13) και είναι ισοδύναµη µ αυτήν. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εξής: 1) Το σηµείο να είναι ένα ακίνητο σηµείο του στερεού, δηλαδή το στερεό να κάνει στροφική κίνηση περί σταθερό άξονα που διέρχεται από το, οπότε α 0 και η σχέση (14) γίνεται: ( Στ) () dl Αν κατά την κίνηση του στερεού περί τον σταθερό άξονα δεν µεταβάλλεται η ροπή αδράνειας του στερεού, τότε dl d(i ω) Ι dω και η σχέση (15) µπορεί να πάρει τη γνωστή µορφή: () ( Στ) Ι αγων () () (15) (15α) ) Το σηµείο να συµπίπτει µε το κέντρο µάζας του στερεού. Στην περίπτωση αυτή α α CM και r 0. Η (14) γίνεται: ( Στ) (CM) dl (CM) (16) και προφανώς ισχύει ανεξάρτητα από το είδος της κίνησης του κέντρου µάζας του στερεού. ος όρος στη (16) εκφράζει το ρυθµό µεταβολής της ιδιοστροφορµής (spin) του στερεού. Αν κατά την περιστροφή του ως προς το CM δεν µεταβάλλεται η ροπή αδράνειας, τότε η (16) µπορεί να γραφεί όπως και πριν στη γνωστή µορφή: ( Στ) Ι αγων (CM) (16α) (CM) 3) Τα διανύσµατα r και α να έχουν την ίδια διεύθυνση. Μ άλλα λόγια, ο φορέας της επιτάχυνσης του να διέρχεται από το κέντρο µάζας CM του στερεού. Το εσωτερικό γινόµενο των δύο διανυσµάτων έχει τότε µηδενική τιµή. Η περίπτωση αυτή βρίσκει πρακτικά εφαρµογή όταν από το διέρχεται στιγµιαίος άξονας περιστροφής και θέλουµε να εφαρµόσουµε το ο νόµο ως προς αυτόν. Αν ο φορέας της α διέρχεται από το CM, τότε η (14) µπορεί πάλι να γραφεί στη µορφή (15). Σελίδα 9 (από 1)

10 Επιπλέον, η µορφή (15α) µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε τον πρόσθετο περιορισµό να παραµένει σταθερή η ροπή αδράνειας ως προς τον στιγµιαίο άξονα. εδοµένου ότι I I + M r θα πρέπει να µην µεταβάλλεται η απόσταση του CM στιγµιαίου άξονα από το κέντρο µάζας. Γ) Συµπεράσµατα για τη µελέτη της επίπεδης κίνησης στερεού (ως προς αδρανειακό σύστηµα xyz) Όπως έχουµε αναφέρει η επίπεδη κίνηση είναι κίνηση των σηµείων του στερεού στο επίπεδο (x,y) ή σε παράλληλα προς αυτό, και στροφή του στερεού περί άξονα z κάθετο στο (x,y). Όλες οι δυνάµεις που ασκούνται στο στερεό είναι οµοεπίπεδες, επί του (x,y) και τα στροφικά µεγέθη συγγραµµικά επί του άξονα z. Ι) Κίνηση του κέντρου µάζας CM Για την κίνηση του CM έχουµε τις σχέσεις (1α) ή (1) που µπορούµε να χρησιµοποιούµε σε κάθε περίπτωση: dp ΣF CM ή ΣF Mα CM Επιλέγοντας µάλιστα τους άξονες x και y ώστε να είναι αντίστοιχα παράλληλος και κάθετος στην ταχύτητα υ cm του κέντρου µάζας έχουµε: ΣF x M α cm ΣF y M α κ Όπου α cm και α κ είναι αντίστοιχα η επιτρόχια και η κεντροµόλος επιτάχυνση του CM. ΙΙ) Περιστροφή του στερεού ΙΙ α) Η σχέση (13), ισχύει σε κάθε περίπτωση ως προς την αρχή ή οποιοδήποτε άλλο ακίνητο σηµείο του αδρανειακού συστήµατος, δηλαδή αλγεβρικά επί νοητού άξονα κάθετο στο επίπεδο (x,y) στο σηµείο : dl ( Στ) (O) Η σχέση αυτή δεν είναι όµως εύχρηστη παρά µόνο σε ορισµένες περιπτώσεις. (O) ΙΙ β) Η πιο εύχρηστη µορφή της προηγούµενης σχέσης είναι η σχέση (16) ή (16α) που ισχύει σε κάθε περίπτωση ως προς το CM του στερεού, δηλαδή αλγεβρικά επί νοητού άξονα που διέρχεται από το CM και είναι κάθετος στο επίπεδο (x,y): dl ( Στ) (CM) ή ( Στ) (CM) Ι(CM) αγων (CM) Σελίδα 10 (από 1)

11 ΙΙ γ) Αν η περιστροφή γίνεται ως προς σταθερό άξονα κάθετο στο επίπεδο (x,y), τότε πιο εύχρηστη µορφή είναι η σχέση (15) ή (15α), όπου είναι σηµείο του στερεού από το οποίο διέρχεται ο σταθερός άξονας (οµοίως, αλγεβρικά επί του άξονα): dl ( Στ) () ή ( Στ) () Ι() αγων () ΙΙ δ) Τέλος, είναι δυνατή και η χρήση της (15) ή της (15α) αν το είναι σηµείο του αδρανειακού συστήµατος από το οποίο διέρχεται στιγµιαίος άξονας περιστροφής, µε την προϋπόθεση όµως ότι ικανοποιούνται οι περιορισµοί που αναφέρθηκαν κατά την ανάλυση της κατάλληλης επιλογής σηµείου για την εφαρµογή της σχέσης (14). ) Ισορροπία στερεού σώµατος (στο αδρανειακό σύστηµα xyz) Ι) Ισορροπία του κέντρου µάζας CM Όπως προκύπτει και από την προηγούµενη περίπτωση Γ Ι, αν ικανοποιούνται οι συνθήκες: _ΣF x 0_ και _ΣF y 0_ τότε το CM του στερεού παραµένει ακίνητο ή κινείται µε σταθερή ταχύτητα. ΙΙ) Στροφική ισορροπία ιακρίνουµε δύο περιπτώσεις: ΙΙ α) Αν το στερεό παραµένει ακίνητο, τότε (επιπλέον των ΣF x 0 και ΣF x 0) θα ικανοποιείται η συνθήκη ( Στ ) 0 ως προς οποιοδήποτε σηµείο του στερεού (O) ή ακίνητο σηµείο του xyz (αλγεβρικά ως προς σταθερό ή νοητό άξονα κάθετο στο επίπεδο (x,y). ΙΙ β) Αν το στερεό κάνει µεταφορική κίνηση, τότε ασφαλής επιλογή σηµείου αναφοράς είναι το κέντρο µάζας CM του στερεού. Λαµβάνουµε δηλαδή ως συνθήκη στροφικής ισορροπίας την ( τ) 0 Σ (CM) Σελίδα 11 (από 1)

12 ΕΝΘΕΤ Απόδειξη της σχέσης (14) Η στροφορµή του στερεού ως προς σηµείο του είναι: r i r CΜ r i m i υ i r CΜ L L () () dl ri i i ( mυ ) ( ri r) [ mi( υi υ) ] () dr i i ( ri r) mi + mi( υi υ) dr dr δεύτερος όρος είναι: i mi( υi υ) υi mυ i i 0 dl () dr i ( ri r) mi miri + mir, οπότε πρώτος όρος είναι η συνισταµένη των ροπών των δυνάµεων που ασκούνται στο i στερεό, ως προς το σηµείο : ( r i r) mi r i F i ( Στ) () οπότε: dl dl () () ( Στ) Mr + Mr () CM ( Στ) + M ( r r ) () CM r r i Η διαφορά r r εκφράζει το διάνυσµα θέσης r CM του σηµείου ως προς το κέντρο µάζας CM του στερεού. Έτσι η σχέση παίρνει τελικά τη µορφή: dl () ( Στ) + M r α () Σελίδα 1 (από 1)

13 ΕΦΑΡΜΓΕΣ (Το µέτρο της επιτάχυνσης της βαρύτητας δίνεται g 10m/s². Ακόµα, δίνεται ο πιο κάτω πίνακας τριγωνοµετρικών αριθµών και σχέσεων υπολογισµού ροπής αδράνειας). Γωνία φ ηµφ συνφ Ροπές αδράνειας 0º 0 0 0, ,000 30º π/6 1 0, ,866 37º 0,π 3 5 0, ,800 CM A α β 45º π/4 0,707 0,707 53º 0,3π 4 5 0, ,600 60º π/3 3 0, ,500 90º π/ 1 1, ,000 cm ίσκος ή κύλινδρος I 1 M R Ράβδος I cm 1 M L 1 I A 1 M L 3 ρθογώνια πλάκα ( β ) I cm 1 M α + 1 Συµπαγής σφαίρα I cm M R 5 Σφαιρικός φλοιός I cm M R 3 1. Μικρό σώµα µάζας m6kg είναι κρεµασµένο από νήµα και ισορροπεί σχηµατίζοντας γωνία φ37º µε την κατακόρυφη. Να προσδιορίσετε τα µέτρα της οριζόντιας δύναµης F που συγκρατεί το σώµα και της δύναµης που του ασκεί το νήµα. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: φ T x T + T y m F Το σώµα θεωρείται υλικό σηµείο και ισορροπεί, εποµένως: ΣF x 0 F T x 0 F T ηµφ (1) ΣF y 0 T y 0 T συνφ () Από (1) _T 75Ν_ και από () _F 45N_. άνθρωπος στο διπλανό σχήµα ασκεί µέσω νήµατος στο ακίνητο αρχικά κιβώτιο σταθερή δύναµη µέτρου F00N που σχηµατίζει γωνία φ37º µε το οριζόντιο επίπεδο. Η µάζα του κιβωτίου είναι m40kg, οι διαστάσεις του αµελητέες και παρουσιάζει µε το δάπεδο συντελεστή τριβής µ ορ 0,4 και µ ολ 0,3. i) Να εξετάσετε αν θα κινηθεί το κιβώτιο. + T Ν F y F φ F x ii) Αν ναι, να υπολογίσετε το µέτρο της επιτάχυνσής του. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το σώµα θεωρείται υλικό σηµείο και αρχικά είναι ακίνητο. Για να ξεκινήσει θα πρέπει η συνιστώσα F x να υπερνικήσει τη στατική τριβή. Η οριακή στατική τριβή είναι Τ ορ µ ορ Ν. Σελίδα 13 (από 1)

14 i) Αναλύουµε τη δύναµη που ασκεί το νήµα σε συνιστώσες: F x F συνφ F x 10 N F y F ηµφ F y 160 N Υπολογίζουµε τα µέτρα της κάθετης δύναµης στήριξης από το δάπεδο και της οριακής τριβής: ΣF y 0 N + F y 0 N 40 N (Ισχύει Ν > 0 δεν κινδυνεύει εποµένως να χάσει την επαφή του µε το έδαφος.) Τ ορ µ ορ Ν Τ ορ 96 Ν Προφανώς F x > Τ ορ εποµένως το κιβώτιο θα κινηθεί. ii) Εφόσον κινείται, αναπτύσσεται τριβή ολίσθησης: Τ ολ µ ολ Ν 7 Ν Από τον θεµελιώδη νόµο κατά τη διεύθυνση της κίνησης βρίσκουµε το µέτρο της επιτάχυνσης του σώµατος: ΣF x m α F x T ολ m α _α 1, m/s²_ 3. Μικρό σώµα µάζας m5kg είναι κρεµασµένο από νήµα µήκους l1m και ισορροπεί κατακόρυφα. ιατηρώντας το νήµα τεντωµένο, εκτρέπουµε κατά γωνία 90º, και αφήνουµε το σώµα να πέσει. Αυτό αρχίζει να κινείται χωρίς αρχική ταχύτητα, διαγράφοντας κυκλική τροχιά ακτίνας l. Τη στιγµή που το νήµα σχηµατίζει γωνία φ53º ως προς την αρχική θέση, ζητούνται: i) Το µέτρο της δύναµης που ασκεί το νήµα στο σώµα, καθώς και ο ρυθµός µεταβολής του µέτρου της ταχύτητάς του. ii) Το µέτρο και η κατεύθυνση του ρυθµού µε τον οποίο µεταβάλλεται η ταχύτητα του σώµατος. Να θεωρήσετε γνωστό ότι το µέτρο της ταχύτητας που αποκτά το σώµα στη θέση αυτή είναι υ glηµφ. (υ o0) φ T m + ηµφ συνφ α θ α κ α ε υ υ υ + ε υ κ ε l ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Το σώµα θεωρείται υλικό σηµείο και κινείται διαγράφοντας καµπυλόγραµµη τροχιά. Η συνισταµένη των δυνάµεων που ασκούνται πάνω του θα πρέπει συνεπώς να έχει και επιτρόχια και κεντροµόλο συνιστώσα, υπεύθυνες αντίστοιχα για τη µεταβολή του µέτρου και της κατεύθυνσης της ταχύτητας. Έτσι έχουµε: ΣF x m α ε συνφ m α ε α ε g συνφ 6 m/s² (1) ΣF y m α κ Τ ηµφ m υ²/l _Τ 3 ηµφ 10 Ν_ Η επιτρόχια επιτάχυνση (1) εκφράζει το ρυθµό µεταβολής του µέτρου της ταχύτητας του σώµατος. πότε: _d υ / α ε 6 m/s²_ Σελίδα 14 (από 1)

15 ii) ρυθµός µεταβολής της ταχύτητας είναι η επιτάχυνση α του σώµατος, της οποίας οι συνιστώσες είναι οι α ε και α κ. Το µέτρο της κεντροµόλου επιτάχυνσης είναι α κ υ²/l 16m/s². Έτσι, ο ζητούµενος ρυθµός είναι: _ / α ε ακ α + 17 m/s²_ 4. Να επαναλάβετε τα ερωτήµατα (i) και (ii) της προηγούµενης άσκησης (3), υποθέτοντας τώρα ότι το σώµα αφήνεται να πέσει µε µηδενική ταχύτητα όταν το τεντωµένο νήµα σχηµατίζει γωνία φ µε την οριζόντια διεύθυνση. ( ίνονται: m5kg, l1m, φ53º). ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Το ακίνητο αρχικά σώµα αρχίζει να κινείται διαγράφοντας καµπυλόγραµµη τροχιά. Η κεντροµόλος επιτάχυνση τη στιγµή της εκκίνησης είναι α κ υ ο ²/l 0. Από τον ο νόµο έχουµε: ΣF x m α ε συνφ m α ε α ε g συνφ 6 m/s² ΣF y m α κ 0 Τ ηµφ 0 _Τ ηµφ 40 Ν_ ρυθµός µεταβολής του µέτρου της ταχύτητας του σώµατος είναι όπως και πριν: _d υ / α ε 6 m/s²_ T φ m + (υ o0) ηµφ αα ε l συνφ ii) ρυθµός µεταβολής της ταχύτητας είναι η επιτάχυνση α του σώµατος, που τώρα όµως συµπίπτει µε την επιτρόχια συνιστώσα της. Έτσι: _ / α 6 m/s²_ 5. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει µήκος L και µπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από το ένα της άκρο και είναι κάθετος στο επίπεδο περιστροφής της. Στο άλλο της άκρο είναι στερεωµένο µικρό σφαιρίδιο Σ 1 µάζας m5kg. Το σύστηµα ισορροπεί αρχικά στη θέση µέγιστης δυναµικής ενέργειας, αλλά αρχίζει να κινείται λόγω αστάθειας και το σφαιρίδιο αποκτά ταχύτητα µέτρου υ glτη στιγµή που η ράβδος διέρχεται από την οριζόντια θέση. Σ 1 (υ ο 0) i) Να δείξετε ότι οι δυνάµεις που δέχεται η αβαρής ράβδος στα δύο άκρα της είναι κάθε στιγµή αντίθετες και κατά τη διεύθυνση του διαµήκη άξονά της. υ Σελίδα 15 (από 1)

16 ii) Να σχεδιάσετε τις δυνάµεις που ασκούνται στα δύο σώµατα του συστήµατος, όταν η ράβδος περνάει από την οριζόντια θέση, και να υπολογίσετε τα µέτρα τους, καθώς και την επιτάχυνση του σφαιριδίου. iii) Να επαναλάβετε το προηγούµενο ερώτηµα (ii) θεωρώντας όµως ότι το σύστηµα αφήνεται ελεύθερο µε µηδενική ταχύτητα από τη θέση αυτή. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Υποθέτουµε ότι η (λεπτή) ράβδος κάνει επίπεδη κίνηση σε επίπεδο (Ε) που την περιέχει. Έστω ακόµα ότι δέχεται στα δύο άκρα της δυνάµεις F 1 και F οµοεπίπεδες µε αυτήν. (Ε) F y F F x Θεωρούµε ότι η µάζα της ράβδου είναι σχεδόν µηδενική (M 0). Εποµένως, και για το βάρος της, αλλά και για τη ροπή αδράνειάς της ως προς κάθε άξονα κάθετο στο επίπεδο (Ε), θα ισχύει το ίδιο. Αναλύουµε σε άξονες X,Y του επιπέδου, παράλληλο και κάθετο αντίστοιχα στη ράβδο. Από τους νόµους κίνησης έχουµε (αλγεβρικά): Για την κίνηση του κέντρου µάζας της ράβδου, ΣF x M α x 0 F 1x + F x 0 F 1x F x (1) ΣF y M α y 0 F 1y + F y 0 F 1y F y () Για την περιστροφή της ως προς σταθερό άξονα που διέρχεται από κάποιο σηµείο της ή, αν δεν υπάρχει σταθερός άξονας, ως προς άξονα που διέρχεται από το κέντρο µάζας της, F 1x F 1 F 1y + Στ Ι α γων 0 (3) Από την (1) βλέπουµε ότι οι δύο συγγραµµικές συνιστώσες F 1x και F x είναι αντίθετες, εποµένως η συνολική ροπή τους ως προς οποιοδήποτε σηµείο είναι µηδενική. Από την () φαίνεται όµως ότι οι άλλες δύο συνιστώσες F 1y και F y αποτελούν ζεύγος, µε ροπή µέτρου τ F L, όπου F F 1y F y το κοινό µέτρο τους. Η (3) γίνεται εποµένως: F L 0 F F 1y F y 0 (3α) Για θεωρητικά αβαρή ράβδο τώρα, οι σχέσεις (1), () και (3α) γίνονται ακριβείς ισότητες, µε αποτέλεσµα οι δυνάµεις F 1 και F να συµπίπτουν µε τις αντίστοιχες συνιστώσες τους στον Χ άξονα, να είναι δηλαδή αντίθετες και συγγραµµικές, κατά τη διεύθυνση του διαµήκη άξονα της ράβδου. ii) Στο προηγούµενο ερώτηµα (i) χρησιµοποιήσαµε τον θεµελιώδη νόµο για την κίνηση της ράβδου και οδηγηθήκαµε στο συµπέρασµα ότι στα άκρα της µπορούν να ασκούνται µόνο αντίθετες και κατά τον διαµήκη άξονά της δυνάµεις. F F α κ α F θ α ε Σ 1 υ Στο σφαιρίδιο Σ 1 (που το θεωρούµε υλικό σηµείο) ασκούνται το βάρος και, σύµφωνα µε τα προηγούµενα, µια οριζόντια δύναµη F από τη ράβδο που αποτελεί την αντίδραση της F που δέχεται η ράβδος από το Σ1. Στην αβαρή ράβδο ασκούνται οι οριζόντιες δυνάµεις F από το Σ 1 και F από τον άξονα περιστροφής. Για τα µέτρα των τριών οριζόντιων δυνάµεων ισχύει προφανώς: F F F F Η δύναµη F παίζει ρόλο κεντροµόλου και το Σ 1 έχει κεντροµόλο επιτάχυνση: Σελίδα 16 (από 1)

17 α ( gl) g υ (4) L L κ Από τον ο νόµο για την κίνηση του σφαιριδίου έχουµε: ΣF y m α ε m α ε α ε g (5) και ΣF x m α κ F m α κ _F 100 N_ Τέλος µέσω των (4) και (5), βρίσκουµε το µέτρο και την κατεύθυνση της επιτάχυνσης του Σ 1 : ακ _α αε + ακ g 5,4 m/s²_ και εφθ 0,5 _θ 63º_ αε ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Ι) Παρατηρείστε ότι η αβαρής ράβδος «αναγκάζεται» να ασκήσει δύναµη εξαιτίας της ταχύτητας του σφαιριδίου, συγκρατώντας το έτσι στην κυκλική του τροχιά. Αν υποθέσουµε ότι αφήναµε ελεύθερο το σύστηµα ράβδου σφαιριδίου να κινηθεί χωρίς αρχική ταχύτητα από την οριζόντια αυτή θέση, τότε η αρχική του επιτάχυνση θα ήταν g αφού θα δεχόταν µόνο το βάρος. ΙI) Η σχέση υ gl που δίνεται στην εκφώνηση για το µέτρο της ταχύτητας του σφαιριδίου, όταν η ράβδος γίνεται οριζόντια, έχει προκύψει προφανώς από τη διατήρηση της µηχανικής ενέργειας, και τη µηδενική µάζα της ράβδου: Κ τελ U αρχ ½ m υ² L υ gl Η σχέση αυτή είναι εκφυλισµένη µορφή (λόγω της µηδενικής µάζας της ράβδου) της γενικότερης σχέσης που προκύπτει από τη διατήρηση της µηχανικής ενέργειας κατά την κίνηση του στερεού «ράβδος σφαιρίδιο»: Αν θεωρήσουµε τα δύο αυτά σώµατα ως ένα ενιαίο στερεό, τότε το κέντρο µάζας του βρίσκεται σε απόσταση L από τον άξονα, συµπίπτει δηλαδή µε το σφαιρίδιο υλικό σηµείο Σ 1. Κατά τη στροφική κίνηση ενός τέτοιου στερεού ως προς ισχύει γενικά: Κ τελ U αρχ ½ I (O) ω² gl ½ (⅓ ΜL² + m L²) (υ/l)² gl και αν Μ 0 τότε προκύπτει: ½ m υ² gl Αν πάλι θεωρήσουµε την κίνηση του στερεού ως σύνθετη, µεταφορική στροφική ως προς CM, τότε ισχύει γενικά: Κ τελ U αρχ ½ I (CM) ω² + ½ (M+m) υ CM² L και αν Μ 0 το CM συµπίπτει όπως είπαµε µε το υλικό σηµείο Σ 1. Τότε I (CM) 0 και υ CM υ οπότε προκύπτει πάλι: ½ m υ² gl ΙΙΙ) Στο ερώτηµα (ii) θα µπορούσαµε εναλλακτικά να απαντήσουµε µελετώντας την κίνηση του ενιαίου στερεού «ράβδος σφαιρίδιο»: Η κίνηση αυτή είναι στροφική ως προς, εποµένως: Στ (O) Ι (O) α γων F o F ox F oy α κ α α γων Σ 1 θ α ε ω υ L (⅓ ΜL² + m L²) α γων 0 M α γων g/l (6) Σελίδα 17 (από 1)

18 Ισχύει επίσης: υ L ω / L dω/ α ε L α γων (6) α ε g (7) Και από την κίνηση του CM του στερεού, που για Μ 0 συµπίπτει µε το Σ 1 : ΣF y m α ε (7) F oy m g _F oy 0_ ΣF x m α κ F ox m α κ κλπ. (4) _F ox 100 N_ 6. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει µήκος L και µπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από το ένα της άκρο και είναι κάθετος στο επίπεδο περιστροφής της. Στο άλλο της άκρο Κ είναι στερεωµένος µε κατάλληλο µηχανισµό λεπτός οµογενής δίσκος Σ µάζας m5kg και ακτίνας R, ώστε ο άξονάς του να διέρχεται από το Κ, να µπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από αυτόν και το επίπεδό του να συµπίπτει µε το επίπεδο περιστροφής της ράβδου. Το σύστηµα ισορροπεί αρχικά στην πάνω ακραία θέση, αλλά αρχίζει να κινείται λόγω αστάθειας. Να σχεδιάσετε τις δυνάµεις που ασκούνται στα δύο σώµατα του συστήµατος, όταν η ράβδος περνάει από την οριζόντια θέση, και να υπολογίσετε τα µέτρα τους, καθώς και τη γωνιακή επιτάχυνση του συστήµατος στην ίδια θέση. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σ (υ ο 0) Κ δίσκος Σ µπορεί να δεχτεί µόνο δυνάµεις που διέρχονται από το κέντρο µάζας του. Εφόσον είναι αρχικά ακίνητος, µπορεί να εκτελέσει µόνο µεταφορική κίνηση. Συνεπώς µπορούµε αφαιρετικά να τον θεωρήσουµε ως υλικό σηµείο Σ 1 ίδιας µάζας προσκολληµένο στο άκρο Κ της ράβδου. F F F Σ Το πρόβληµα ανάγεται λοιπόν στο προηγούµενο (5). 7. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει µήκος Lm και µπορεί να στρέφεται χωρίς τριβές γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από το ένα της άκρο και είναι κάθετος στο επίπεδο περιστροφής της. Στο άλλο της άκρο Κ είναι στερεωµένος µε κατάλληλο µηχανισµό λεπτός οµογενής δίσκος Σ µάζας m5kg και ακτίνας R0,4m, ώστε ο άξονάς του να διέρχεται από το Κ, να µπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα γύρω από αυτόν και το επίπεδό του να συµπίπτει µε το επίπεδο περιστροφής της ράβδου. Σ 3 (ω ο 0) Κ Π α γων ω Π Σελίδα 18 (από 1)

19 Τοποθετούµε στη ράβδο πείρο (ή πίρο) Π, έτσι ώστε να µπορεί να ασκεί στο δίσκο δύναµη εφαπτοµένη στην περιφέρειά του, και να τον εµποδίζει να στρέφεται ως προς τη ράβδο. Το σύστηµα ισορροπεί αρχικά στην ανώτερη θέση, αλλά αρχίζει να κινείται λόγω αστάθειας. i) Να υπολογίσετε τη γωνιακή επιτάχυνση του συστήµατος τη στιγµή που η ράβδος περνάει από την οριζόντια θέση. ii) Στην ίδια θέση, να σχεδιάσετε τις δυνάµεις που ασκούνται στα δύο σώµατα του συστήµατος και να υπολογίσετε τα µέτρα τους. ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Χρησιµοποιούµε τον θεµελιώδη νόµο της στροφικής κίνησης ως προς στη θέση όπου η ράβδος είναι οριζόντια. Το σύστηµά µας αποτελείται από δύο σώµατα που στρέφονται µε κοινή γωνιακή ταχύτητα και γωνιακή επιτάχυνση αφού αποτελούν ένα ενιαίο στερεό. Η ροπή αδράνειας ως προς το σταθερό άξονα είναι: Ι (O) Ι ράβδου + Ι δίσκου (⅓ ΜL²) + (½ m R² + m L²) και για τη στροφική κίνηση του στερεού: 0 M Ι (O) m (½ R² + L²) Στ (O) Ι (O) α γων L m (½ R²+L²) α γων _α γων g L R + L 4,90 r/s²_ ii) Υπολογίζουµε πρώτα τη γωνιακή ταχύτητα ω στην οριζόντια θέση: U τελ + Κ τελ U αρχ + Κ αρχ L ½ Ι (O) ω² A x A y α γων ω Π Κ Σ 3 ω 4 g L R + L 3,13 r/s Για την κίνηση του κέντρου µάζας του στερεού (που συµπίπτει µε το Κ του δίσκου) ισχύει: A x A y F 1y F F 1x F 1x F F 1y Σ 3 ΣF x m α κ Α x m ω² L Α x 98 N ΣF y m α cm A y m α γων L Α y 0,98 N Άρα η δύναµη που ασκεί ο άξονας έχει µέτρο: A A x + A y 98 N Στη συνέχεια µελετάµε ξεχωριστά την κίνηση της (αβαρούς) ράβδου: Στ (O) 0 F 1y L F (L R) F 1y 0,8 F ΣF x 0 _F 1x Α x 98 Ν_ ΣF y 0 A y + F 1y F 0 F 0,8 F 1y 0, F A y _F 4,9 Ν_ Σελίδα 19 (από 1)

20 και µε αντικατάσταση F 1y 3,9 Ν πότε οι δυνάµεις που ασκεί το ένα σώµα στο άλλο στα σηµεία Κ και Π έχουν αντίστοιχα µέτρα: 1 1x 1y F F + F 98,01 N και _F 4,9 Ν_ Θα µπορούσαµε εναλλακτικά να µελετήσουµε την κίνηση του δίσκου αντί της ράβδου: Στ (Κ) Ι (Κ) α γων F R ½ m R² α γων F ½ m R α γων 4,9 Ν ΣF x m α κ F 1x m ω² L 98 N ΣF y m α cm + F 1y F m α γων L F 1y 3,9 Ν κλπ. 8. Η µπάλα του διπλανού σχήµατος έχει µάζα m0,5kg και στέκεται ακίνητη πάνω στη λεία οριζόντια σανίδα του σχήµατος. i) Να προσδιορίσετε τα µέτρα των δυνάµεων που ασκούνται στη µπάλα. ii) Τι θα άλλαζε αν ο συντελεστής τριβής σανίδας µπάλας ήταν διάφορος του µηδενός; (Να θεωρήσετε τη µπάλα ως σφαιρικό φλοιό µε τη µάζα κατανεµηµένη οµοιόµορφα στην περιφέρεια). N ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Η µπάλα είναι ακίνητη, και ασκούνται το βάρος και η κάθετη δύναµη στήριξης N του δαπέδου, εποµένως ισχύει: (ΣF x 0 αλλά δεν έχουµε οριζόντιες δυνάµεις) ΣF y 0 N 0 _N 5 N_ (Στ 0 ως προς κάθε σηµείο, αλλά δεν µας χρειάζεται) ii) Η µπάλα είναι ακίνητη, καµία δύναµη δεν τείνει να την κινήσει, εποµένως δεν υπάρχει λόγος εµφάνισης τριβής και έτσι δεν αλλάζει τίποτε. 9. Σε συνέχεια της προηγούµενης εφαρµογής (8), συγκρατούµε ακίνητη τη σανίδα σε κλίση φ37º ως προς το οριζόντιο, και αφήνουµε πάνω της τη µπάλα (m0,5kg) ελεύθερη. Αν έχει ακτίνα R0,1m να προσδιορίσετε τα µέτρα των δυνάµεων που ασκούνται πάνω της, καθώς και τη µεταφορική και τη γωνιακή της επιτάχυνση, για τρεις διαφορετικές τιµές του συντελεστή τριβής (µ ορ µ ολ ): Τ y N φ α γων α cm x i) µ 0 ii) µ 0,5 iii) µ 0,1 Σελίδα 0 (από 1)

21 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: i) Εφόσον δεν µπορεί να αναπτυχθεί τριβή, οι δυνάµεις που ασκούνται στην µπάλα διέρχονται από το κέντρο µάζας της και ισχύει: ΣF x m α cm ηµφ m α cm _α cm g ηµφ 6 m/s²_ ΣF y 0 N συνφ 0 _N συνφ 4 N_ Στ (cm) 0 _α γων 0_ (η µπάλα θα κάνει µεταφορική κίνηση) ii) Η µπάλα, λόγω της συνιστώσας x του βάρους, τείνει να κινηθεί µεταφορικά. Το σηµείο επαφής τείνει να κινηθεί προς τα κάτω, εποµένως αναπτύσσεται τριβή αντίθετης φοράς που προκαλεί και στροφική κίνηση. Υποθέτουµε αυθαίρετα ότι πρόκειται για στατική τριβή και κύλιση χωρίς ολίσθηση, και έχουµε: Λόγω κύλισης: α cm α γων R (1) ΣF x m α cm ηµφ Τ m α cm () ΣF y 0 _N συνφ 4 N_ (3) Στ (cm) Ι (cm) α γων Από () και (4) βρίσκουµε: _α cm 3 / 5 g ηµφ 3, 6 m/s²_ (1) Τ R ⅔ m R² (α cm /R) Τ ⅔ m α cm (4) Ελέγχουµε τέλος αν είναι σωστή η αρχική υπόθεση: _Τ 1, Ν_ και από (1) _α γων 30 r/s²_ Τ ορ µ Ν Ν και προφανώς Τ < Τ ορ άρα καλώς υποθέσαµε ότι έχουµε κύλιση. ii) Η κάθετη δύναµη από το δάπεδο είναι ίδια όπως πριν: _N συνφ 4 N_ Η οριακή στατική τριβή έχει τώρα µέτρο: Τ ορ µ Ν 1 Ν Για κύλιση όµως απαιτείται όπως είδαµε πιο πάνω στατική τριβή Τ 1, Ν που δεν είναι διαθέσιµη. Έτσι η µπάλα θα ολισθαίνει ταυτόχρονα µε την περιστροφή της και η αναπτυσσόµενη τριβή ολίσθησης θα έχει µέτρο _Τ 1 Ν_ Από τον ο νόµο έχουµε: ΣF x m α cm ηµφ Τ m α cm _α cm 4 m/s²_ Στ (cm) Ι (cm) α γων Τ R ⅔ m R² α γων _α γων 5 r/s²_ ιονύσης Μητρόπουλος Σελίδα 1 (από 1)

1. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει

1. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει Αβαρής ράβδος πο στο άκρο της έχει µικρό σώµα ή δίσκο ελεύθερο ή δίσκο σταθερό Τρεις παρόµοιες ασκήσεις πο εστιάζον στη διαφορετική σµπεριφορά λικού σηµείο ή σώµατος πο κινείται µεταφορικά και σώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΘΕΜΑ Α Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1- Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

mg ηµφ Σφαίρα, I = 52

mg ηµφ Σφαίρα, I = 52 Μελέτη της κίνησης ενός σώµατος που µπορεί να κυλάει σε κεκλιµένο επίπεδο (π.χ. σφόνδυλος, κύλινδρος, σφαίρα, κλπ.) Τ mg συνφ Κ Ν mg ηµφ Το σώµα του σχήµατος έχει µάζα m, ακτίνα και µπορεί να είναι: Σφόνδυλος

Διαβάστε περισσότερα

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής

Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Μηχανική στερεού σώµατος, Ροπή ΡΟΠΗ ΔΥΝΑΜΗΣ Α. Ροπή δύναµης ως προς άξονα περιστροφής Έστω ένα στερεό που δέχεται στο άκρο F Α δύναµη F όπως στο σχήµα. Στο Ο διέρχεται άξονας περιστροφής κάθετος στο στερεό

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Η γωνιακή επιτάχυνση ενός οµογενούς δίσκου που στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα, που διέρχεται από το κέντρο

Διαβάστε περισσότερα

ιονύσης Μητρόπουλος Ζ Ο

ιονύσης Μητρόπουλος Ζ Ο Πρισµατικό σώµα και κύλινδρος (ΙΙ) Κίνηση σε οριζόντιο επίπεδο (Σ 2 ) (Σ 1 ) A F εξ Ζ Ο Πρισµατικό σώµα (Σ 2 ) µάζας m = 4kg και κύλινδρος (Σ 1 ) ίσης µάζας m και ακτίνας R = 0,2m βρίσκονται πάνω σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1. Τι είναι το υλικό σηµείο και σε τι διαφέρει από το στερεό σώµα; Γνωρίζουµε ότι αν σε υλικό σηµείο ασκηθούν δυνάµεις, τότε θα µεταβληθεί η κινητική του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) ΕΚΦΩΝΗΣΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) Ένας κύβος και ένας δίσκος έχουν ίδια μάζα και αφήνονται από το ίδιο ύψος να κινηθούν κατά μήκος δύο κεκλιμένων

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Θέµα Α Α.1. Ενα στερεό σώµα περιστρέφεται γύρω από ακλόνητο άξονα. Εάν διπλασιαστεί η στροφορµή

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης

Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Μηχανική Στερεού Ασκήσεις Εμπέδωσης Όπου χρειάζεται, θεωρείστε δεδομένο ότι g = 10m/s 2. 1. Μία ράβδος ΟΑ, μήκους L = 0,5m, περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα που περνάει από το ένα άκρο της Ο, με σταθερή

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα. Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως. Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1

Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα. Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως. Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1 Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα ιδακτική Ενότητα: Κινηµατική του Στερεού Σώµατος Ασκήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Θέµα 3ο: Γεώργιος Μακεδών, Φυσικός Ρ/Η Σελίδα 1 ιδακτική Ενότητα: Ροπή

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1. Ενας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που διέρχεται από το κέντρο του και είναι κάθετος στο επίπεδό του. Η τιµή

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Ο Στις ερωτήσεις -4 να βρείτε τη σωστή πρόταση.. Η ροπή αδράνειας ενός στερεού σώµατος εξαρτάται: α. Από τη ροπή της δύναµης που ασκείται στο στερεό. β. από

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤ. & ΤΕΧΝ. ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση. (Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος στροφικής κίνησης) Ένας ομογενής οριζόντιος δίσκος, μάζας Μ και ακτίνας R, περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα z, ο οποίος διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι. Θέµα Α

6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι. Θέµα Α 6ο ιαγώνισµα - Μηχανική Στερεού Σώµατος Ι Ηµεροµηνία : 10 Μάρτη 2013 ιάρκεια : 3 ώρες Ονοµατεπώνυµο: Βαθµολογία % Θέµα Α Στις ερωτήσεις Α.1 Α.4 επιλέξτε την σωστη απάντηση [4 5 = 20 µονάδες] Α.1. Στερεό

Διαβάστε περισσότερα

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα.

Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΤΕΡΕΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ Τα σώματα τα έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα σαν υλικά σημεία. Το υλικό σημείο δεν έχει διαστάσεις. Έχει μόνο μάζα. Ένα υλικό σημείο μπορεί να κάνει μόνο μεταφορική

Διαβάστε περισσότερα

F r. www.ylikonet.gr 1

F r. www.ylikonet.gr 1 3.5. Έργο Ενέργεια. 3.5.1. Έργο δύναµης- ροπής και Κινητική Ενέργεια. Το οµοαξονικό σύστηµα των δύο κυλίνδρων µε ακτίνες R 1 =0,1m και R =0,5m ηρεµεί σε οριζόντιο επίπεδο. Τυλίγουµε γύρω από τον κύλινδρο

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο

Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 2 0 Κεφάλαιο Φυσική Θετικών Σπουδών Γ τάξη Ενιαίου Λυκείου 0 Κεφάλαιο Περιέχει: Αναλυτική Θεωρία Ερωτήσεις Θεωρίας Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Ερωτήσεις Σωστού - λάθους Ασκήσεις ΘΕΩΡΙΑ 4- ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην μέχρι τώρα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος Ι Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 24 Γενάρη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

1. Για το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και. = (x σε μέτρα).

1. Για το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και. = (x σε μέτρα). Θέμα ο. ια το σύστηµα που παριστάνεται στο σχήµα θεωρώντας ότι τα νήµατα είναι αβαρή και µη εκτατά, τις τροχαλίες αµελητέας µάζας και M= M = M, υπολογίστε την επιτάχυνση της µάζας. ίνεται το g. (0) Λύση.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΡΟΠΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ - ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΝΟΜΟΣ ΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 12. Ένας οριζόντιος ομογενής δίσκος ακτίνας μπορεί να περιστρέφεται χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

Β) Μέχρι τη στιγµή t 1 που ξετυλίγεται όλο το νήµα, Β-1) Κατά πόσο διάστηµα x έχει µετατοπιστεί ο κύλινδρος, πόση ενέργεια

Β) Μέχρι τη στιγµή t 1 που ξετυλίγεται όλο το νήµα, Β-1) Κατά πόσο διάστηµα x έχει µετατοπιστεί ο κύλινδρος, πόση ενέργεια Ένας κύλινδρος που σπινάρει Νήµα τυλίγεται σε λεπτό αυλάκι κατά µήκος της περιφέρειας κυλίνδρου, που έχει µάζα M=2kg και ακτίνα R = 0,2m. Ο κύλινδρος συγκρατείται αρχικά στη θέση που φαίνεται στο σχήµα,

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑ. ΘΕΜΑ 1ο. 7 mr 5. 1 mr. Μονάδες 5. α. 50 W β. 100 W γ. 200 W δ. 400 W

Γ ΤΑΞΗ ΤΜΗΜΑ ΟΝΟΜΑ. ΘΕΜΑ 1ο. 7 mr 5. 1 mr. Μονάδες 5. α. 50 W β. 100 W γ. 200 W δ. 400 W ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΝΟΜΑ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 01 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ) ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΙΣΚΟΙ & ΠΕΡΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ

ΣΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΙΣΚΟΙ & ΠΕΡΙ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ ΣΤΡΕΦΜΕΝΙ ΙΣΚΙ & ΠΕΡΙ ΣΤΡΦΡΜΗΣ Ένας οµογενής και συµπαγής δίσκος µάζας m και ακτίνας =,2m στρέφεται γύρω από σταθερό οριζόντιο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του µε γωνιακή ταχύτητα µέτρου ω =1 ra/sec.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα

Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Επαναληπτικό διαγώνισµα Ταλαντώσεις Στερεό σώµα Θέµα ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Ένα σηµειακό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25)

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ. ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΕΡΕΟ ΘΕΜΑ Α (μοναδες 25) Α1. Σε στερεό που περιστρέφεται γύρω από σταθερό κατακόρυφο άξονα ενεργεί σταθερή ροπή. Τότε αυξάνεται με σταθερό ρυθμό: α. η ροπή αδράνειας του β. η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1. Ο κύλινδρος και ο δίσκος του σχήματος, έχουν την ίδια μάζα και περιστρέφονται με την ίδια γωνιακή ταχύτητα ω. Ποιό σώμα θα σταματήσει πιο δύσκολα; α) Το Α. β) Το Β. γ) Και τα δύο το ίδιο. 2. Ένας ομογενής

Διαβάστε περισσότερα

6ο Πρόχειρο Τεστ Γ Τάξης Λυκείου Θεµελιώδης Νόµος Στροφικής Κίνησης Σύνολο Σελίδων: πέντε (5) - ιάρκεια Εξέτασης: 90 min Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο:

6ο Πρόχειρο Τεστ Γ Τάξης Λυκείου Θεµελιώδης Νόµος Στροφικής Κίνησης Σύνολο Σελίδων: πέντε (5) - ιάρκεια Εξέτασης: 90 min Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: 6ο Πρόχειρο Τεστ Γ Τάξης Λυκείου Θεµελιώδης Νόµος Στροφικής Κίνησης Σύνολο Σελίδων: πέντε (5) - ιάρκεια Εξέτασης: 90 min Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να γράψετε στο

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Σάββατο 24 Φεβρουαρίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Ένας δίσκος στρέφεται γύρω από άξονα που

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό δ. Λάθος ε. Σωστό ΘΕΜΑ B B1. Σωστή απάντηση είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή.

Στροφορµή. υο παρατηρήσεις: 1) Η στροφορµή ενός υλικού σηµείου, που υπολογίζουµε µε βάση τα προηγούµενα, αναφέρεται. σε µια ορισµένη χρονική στιγµή. Στροφορµή Έστω ένα υλικό σηµείο που κινείται µε ταχύτητα υ και έστω ένα σηµείο Ο. Ορίζουµε στροφορµή του υλικού σηµείου ως προς το Ο, το εξωτερικό γινόµενο: L= r p= m r υ Όπου r η απόσταση του υλικού σηµείου

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος

Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συμπληρώνει σωστά

Διαβάστε περισσότερα

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων

Β. Συµπληρώστε τα κενά των παρακάτω προτάσεων ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΘΕΜΑ Α Α. Στις ερωτήσεις 1 έως 3 επιλέξτε τη σωστή απάντηση 1. Δυο δακτύλιοι µε διαφορετικές ακτίνες αλλά ίδια µάζα κυλάνε χωρίς ολίσθηση σε οριζόντιο έδαφος µε την

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 19//013 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 υ (m/s) Σώμα μάζας m = 1Kg κινείται σε ευθύγραμμη τροχιά

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση

ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1. ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΕΟΥ 1 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α.5 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α.1 Το στερεό του σχήματος δέχεται αντίρροπες δυνάμεις F 1 kαι F 2 που έχουν ίσα μέτρα. Το μέτρο

Διαβάστε περισσότερα

Άξονες περιστροφής στερεού

Άξονες περιστροφής στερεού Άξονες περιστροφής στερεού Πραγματικοί και νοητοί. Μιλάµε συνεχώς για περιστροφή ενός στερεού γύρω από άξονα, αλλά συνήθως ξεχνάµε να πούµε αν αυτός ο άξονας είναι πραγµατικός ή νοητός. εν είναι το ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος. Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός.

Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος. Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός. Συνταγολόγιο Φυσικής Μηχανική Στερεού Σώµατος Επιµέλεια: Μιχάλης Ε. Καραδηµητρίου, MSc Φυσικός http://perifysikhs.wordpress.com 1 Κίνηση Ράβδου σε κατακόρυφο επίπεδο Εστω µια οµογενής ϱάβδος ΟΑ µάζας Μ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 2013 ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ 03 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α. c Α. d Α3. c Α4. c Α5. Σ, Λ, Σ, Σ, Λ ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση είναι η (γ). Γνωρίζουμε (σχολικό βιβλίο, σελ. 3) ότι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Σάββατο 24 Φλεβάρη 2018 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή Αδράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α)Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση.

ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή Αδράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Α)Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση. ΦΥΣΙΚΗ ΚΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Στερεό (Μέχρι Ροπή δράνειας) Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜ 1 Ο : )Σε κάθε μια από τις ερωτήσεις (1-4) να σημειώσετε στο τετράδιό σας τη σωστή απάντηση. 1. Για ένα ζεύγος δυνάμεων Η ροπή του, εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2017: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/2014 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΥΕΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α (ΘΕΡΙΝΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 09/03/04 ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Στις ερωτήσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα

Διαβάστε περισσότερα

Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο. 3 m/sec. Να εξετάσετε στην περίπτωση αυτή αν, τη

Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο. 3 m/sec. Να εξετάσετε στην περίπτωση αυτή αν, τη Κυλιόµενος κύλινδρος πέφτει πάνω σε οριζόντιο στερεωµένο ελατήριο m υ ο k R Α Ο οµογενής κύλινδρος του σχήµατος έχει µάζα m = 8 kg, ακτίνα R και κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει στο οριζόντιο επίπεδο έτσι

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 5 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 017: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α1. γ. Α. δ. Α3. γ. Α4. γ. Α5. α. Λάθος β. Λάθος γ. Σωστό

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού - µέρος ΙΙ Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1

Διαβάστε περισσότερα

2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α 2ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 4 εκέµβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - ΙΙ Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1 Σώµα εκτελεί οριζόντια ϐολή, Η επιτάχυνση που δέχεται το σώµα µέχρι να ϕτάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2019 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 019 Κινηματική ΑΣΚΗΣΗ Κ.1 Η επιτάχυνση ενός σώματος που κινείται ευθύγραμμα δίνεται από τη σχέση a = (4 t ) m s. Υπολογίστε την ταχύτητα και το διάστημα που διανύει το σώμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5.1 Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας m=0,5kgr δίνεται από τη σχέση: 3 j οπότε το μέτρο της ταχύτητας θα είναι:

ΑΣΚΗΣΗ 5.1 Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας m=0,5kgr δίνεται από τη σχέση: 3 j οπότε το μέτρο της ταχύτητας θα είναι: ΑΣΚΗΣΗ. Το διάνυσμα θέσης ενός σώματος μάζας =,k δίνεται από τη σχέση: 6. α Βρείτε την θέση και το μέτρο της ταχύτητας του κινητού την χρονική στιγμή. β Τι είδους κίνηση κάνει το κινητό σε κάθε άξονα;

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος

Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος Διαγώνισμα: Μηχανική Στερεού Σώματος Θέμα Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση η οποία τη συμπληρώνει σωστά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/2/2016

ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 28/2/2016 ΜΑΘΗΜΑ /ΤΑΞΗ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥMΟ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 8//06 ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ: ΣΤΕΡΕΟ ΚΑΙ Doppler ΘΕΜΑ Α Α Μικρότερη συχνότητα ακούει ένας παρατηρητής σε σχέση με την πραγματική συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 5 Μάρτη 2017 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4 να

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις. Φυσική Γ Λυκείου - Μηχανική στερεού σώματος

Ασκήσεις. Φυσική Γ Λυκείου - Μηχανική στερεού σώματος - Μηχανική στερεού σώματος Ασκήσεις 1. Στερεό στρέφεται γύρω Ένας δίσκος μπορεί να περιστρέφεται γύρω από σταθερό άξονα ο οποίος διέρχεται από το κέντρο και είναι κάθετος στο επίπεδο του. Ο δίσκος είναι

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

v = r r + r θ θ = ur + ωutθ r = r cos θi + r sin θj v = u 1 + ω 2 t 2

v = r r + r θ θ = ur + ωutθ r = r cos θi + r sin θj v = u 1 + ω 2 t 2 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΦΥΣΙΚΉΣ Ι ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ, 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 019 ΚΏΣΤΑΣ ΒΕΛΛΙΔΗΣ, cvellid@phys.uoa.r, 10 77 6895 ΘΕΜΑ 1: Σώµα κινείται µε σταθερή ταχύτητα u κατά µήκος οριζόντιας ράβδου που περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται

ταχύτητα μέτρου. Με την άσκηση κατάλληλης σταθερής ροπής, επιτυγχάνεται ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ 26. Δύο σημειακές σφαίρες που η καθεμιά έχει μάζα συνδέονται μεταξύ τους με οριζόντια αβαρή ράβδο. Το σύστημα περιστρέφεται γύρω από κατακόρυφο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος. και Α 2 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών Τζιόλας Χρήστος 1. Ένα σύστημα ελατηρίου σταθεράς = 0 π N/ και μάζας = 0, g τίθεται σε εξαναγκασμένη ταλάντωση. Αν είναι Α 1 και Α τα πλάτη της ταλάντωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2

ΟΡΟΣΗΜΟ >Ι 3. δ. Ι Οι τροχοί (1) και (2) του σχήματος είναι ίδιοι. Τότε: και Ι 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ροπή αδράνειας - Θεμελιώδης νόμος της στροφικής κίνησης 4.1 Η ροπή αδράνειας ενός σώματος εξαρτάται: α. μόνο από τη μάζα του σώματος β. μόνο τη θέση του άξονα γύρω από τον οποίο μπορεί να περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ. Δίνεται ότι η ροπή αδράνειας του δίσκου ως προς τον άξονα Κ είναι Ι= M R ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ 1 Η ράβδος ΟΑ του σχήματος μπορεί να στρέφεται γύρω από τον άξονα z z χωρίς τριβές Tη στιγμή t=0 δέχεται την εφαπτομενική δύναμη F σταθερού μέτρου 0 Ν, με φορά όπως φαίνεται στο σχήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 206-207 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/03/207 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 30 Οκτώβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - Ι. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α

1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 30 Οκτώβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - Ι. Ενδεικτικές Λύσεις. Θέµα Α 1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 30 Οκτώβρη 2016 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική - Ι Ενδεικτικές Λύσεις Θέµα Α Α.1 Η εκτόξευση ενός σώµατος µικρών διαστάσεων από ένα ύψος h µε ορι- Ϲόντια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Αντικείμενο: Κεφάλαιο 4 Θέμα 1ο Α. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση που ακολουθεί κάθε μια από τις πιο κάτω προτάσεις α. Ένα σώμα ηρεμεί εκτός πεδίου βαρύτητας. Ασκούμε

Διαβάστε περισσότερα

w w w.k z a c h a r i a d i s.g r

w w w.k z a c h a r i a d i s.g r ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΥΠΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4 Γραµµική ταχύτητα : ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ds. Γωνιακή ταχύτητα : dθ ω ωr Οµαλή κκλική κίνηση : σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h

Κ τελ Κ αρχ = W αντλ. + W w 1 2 m υ2-0 = W αντλ. - m gh W αντλ. = 1 2 m υ2 + m gh. Άρα η ισχύς της αντλίας είναι: dw m υ + m g h m υ + g h ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Θέµα Α Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 Α1. δ Α2. β Α3. β Α4. γ Α5. α) Σ β) Λ γ) Σ δ) Λ ε) Λ Θέµα Β Β1. Σωστή απάντηση είναι η γ. Στο δίσκο ασκούνται τρεις δυνάµεις:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως

Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα ιδακτική Ενότητα: Κινηµατική του Στερεού Σώµατος Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Θέµα 1ο: ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Στις ηµιτελείς παρακάτω προτάσεις να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Αποκλειστικά μόνο για Καθηγητές.

Αποκλειστικά μόνο για Καθηγητές. Παίζοντας με το ο νόμο για την περιστροφική κίνηση Αποκλειστικά μόνο για Καθηγητές Κάθε χρόνο επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα εφαρμογής του ου νόμου για την στροφική κίνηση και η αποφυγή χρήσης του,

Διαβάστε περισσότερα

2) Ομογενής δίσκος μάζας m και ακτίνας R κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει πάνω σε οριζόντιο

2) Ομογενής δίσκος μάζας m και ακτίνας R κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει πάνω σε οριζόντιο - 1 - Επώνυμο.. Όνομα.. Αγρίνιο 22/3/2015 Ζήτημα 1 0 Να επιλεγεί η σωστή πρόταση 1) Ομογενής δίσκος μάζας m και ακτίνας R κυλίεται χωρίς να ολισθαίνει πάνω σε οριζόντιο επίπεδο. Ο δίσκος στρέφεται γύρω

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος

ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος ιαγώνισµα Γ Τάξης Ενιαίου Λυκείου Μηχανική Στερεού Σώµατος Σύνολο Σελίδων: οκτώ (8) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Κυριακή 17 Φλεβάρη 2019 Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις Α.1 Α.4

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 9 Νοέµβρη 2014 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική

1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 9 Νοέµβρη 2014 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική 1ο ιαγώνισµα Β Τάξης Ενιαίου Λυκείου Κυριακή 9 Νοέµβρη 2014 Φυσική Προσανατολισµού - Μηχανική Σύνολο Σελίδων: έξι (6) - ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες Βαθµολογία % Ονοµατεπώνυµο: Θέµα Α Στις ηµιτελείς προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΒΑΡΗΣ ΡΑΒΔΟΥΣ

ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΒΑΡΗΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΗ ΚΥΚΛΙΚΟΥ ΔΙΣΚΟΥ ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΒΑΡΗΣ ΡΑΒΔΟΥΣ Κυκλικός δίσκος ακτίνας R και μάζας m, περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα ω 0 (η τριβή στον άξονα περιστροφής θεωρείται αμελητέα).

Διαβάστε περισσότερα

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου

% ] Βαγγέλης Δημητριάδης 4 ο ΓΕΛ Ζωγράφου 1. Ομογενής και ισοπαχής ράβδος μήκους L= 4 m και μάζας M= 2 kg ισορροπεί οριζόντια. Το άκρο Α της ράβδου συνδέεται με άρθρωση σε κατακόρυφο τοίχο. Σε σημείο Κ της ράβδου έχει προσδεθεί το ένα άκρο κατακόρυφου

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Μηχανική Στερεού Σώματος Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Η γωνιακή επιτάχυνση ενός ομογενούς δίσκου που

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ «ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ» ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 01: ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ 3 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή: Είναι η κίνηση (παραβολική τροχιά) που κάνει ένα σώμα το οποίο βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα U 0 μέσα στο πεδίο βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π Β Λ-Γ Λ 25/11/2018 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΑΓΚΑΡΑΚΗΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Προτεινόμενο διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Θέμα 1 ο Σε κάθε μια από τις παρακάτω προτάσεις 1-5 να επιλέξετε τη μια σωστή απάντηση: 1. Όταν ένα σώμα ισορροπεί τότε: i. Ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητάς του

Διαβάστε περισσότερα

Μην χάσουμε τον σύνδεσμο ή τον κινηματικό περιορισμό!!!

Μην χάσουμε τον σύνδεσμο ή τον κινηματικό περιορισμό!!! Μην χάσουμε τον σύνδεσμο ή τον κινηματικό περιορισμό!!! Σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τη μελέτη του στερεού, το πρόβλημα επιλύεται με εφαρμογή του ου νόμου του Νεύτωνα, τόσο για την περιστροφική κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003

EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1 EΡΓΑΣΙΑ 5 η Καταληκτική ηµεροµηνία παράδοσης: 20 Ιουλίου 2003 1. Από την ίδια γραµµή αφετηρίας(από το ίδιο ύψος) ενός κεκλιµένου επιπέδου αφήστε να κυλήσουν, ταυτόχρονα προς τα κάτω, δύο κυλίνδροι της

Διαβάστε περισσότερα

1. Κίνηση Υλικού Σημείου

1. Κίνηση Υλικού Σημείου 1. Κίνηση Υλικού Σημείου Εισαγωγή στην Φυσική της Γ λυκείου Τροχιά: Ονομάζεται η γραμμή που συνδέει τις διαδοχικές θέσεις του κινητού. Οι κινήσεις ανάλογα με το είδος της τροχιάς διακρίνονται σε: 1. Ευθύγραμμες

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανική Στερεού Σώματος

Μηχανική Στερεού Σώματος Και αν κόβαμε το νήμα Δ; Θέμα Δ 017 μια παραλλαγή Μία ομογενής άκαμπτη ράβδος Α μήκους L=m σταθερής διατομής έχει μάζα Μ=4Kg. Η ράβδος ισορροπεί σε οριζόντια θέση και το άκρο της Α συνδέεται με άρθρωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΕΡΩΤΗΣΗ Α1 Α2 Α3 Α4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ δ β β γ.

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2016 Β ΦΑΣΗ Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ. ΕΡΩΤΗΣΗ Α1 Α2 Α3 Α4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ δ β β γ. ΤΑΞΗ: ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 06 Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ηµεροµηνία: Κυριακή 4 Απριλίου 06 ιάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΗ Α Α Α3 Α4 ΑΠΑΝΤΗΣΗ δ β

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ. Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΟΡΜΗΣ Διερεύνηση της σχέσης L=ω Η στροφορμή ενός στερεού σώματος είναι μηδενική, όταν το σώμα δεν περιστρέφεται. Η ροπή αδράνειας Ι

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου

Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Διαγώνισμα Φυσικής Α Λυκείου Δυναμιική.. Θέμα 1 ο 1. Συμπληρώστε την παρακάτω πρόταση. H αρχή της αδράνειας λέει ότι όλα ανεξαιρέτως τα σώματα εκδηλώνουν μια τάση να διατηρούν την... 2. Ένα αυτοκίνητο

Διαβάστε περισσότερα

mu R mu = = =. R Γενική περίπτωση ανακύκλωσης

mu R mu = = =. R Γενική περίπτωση ανακύκλωσης Γενική περίπτωση ανακύκλωσης Με τον όρο ανακύκλωση εννοούμε την κίνηση ενός σώματος σε κατακόρυφο επίπεδο σε κυκλική τροχιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας κίνησης είναι η κίνηση στο roller coaster,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΡΟΠΕΣ Σ ένα στερεό ασκούνται ομοεπίπεδες δυνάμεις. Όταν το στερεό ισορροπεί, δηλαδή ισχύει ότι F 0 και δεν περιστρέφεται τότε το αλγεβρικό άθροισμα των ροπών είναι μηδέν Στ=0,

Διαβάστε περισσότερα

3.3. Δυναμική στερεού.

3.3. Δυναμική στερεού. 3.3.. 3.3.1. Ροπή και γωνιακή επιτάχυνση Μια οριζόντια τετράγωνη πλάκα ΑΒΓΔ, πλευράς 1m και μάζας 20kg μπορεί να στρέφεται γύρω από σταθερό άξονα z που περνά από το κέντρο της. Η πλάκα αποκτά γωνιακή ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α1α-Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση, η οποία

Διαβάστε περισσότερα

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N]

[50m/s, 2m/s, 1%, -10kgm/s, 1000N] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ο - ΜΕΡΟΣ Α : ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΡΟΥΣΕΙΣ 1. Σώμα ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο. Βλήμα κινούμενο οριζόντια με ταχύτητα μέτρου και το με ταχύτητα, διαπερνά το σώμα χάνοντας % της κινητικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ Ον/μο:.. Ύλη:Στερεό Είμαστε τυχεροί που είμαστε δάσκαλοι Γ Λυκείου Θετ-Τεχν Κατ. 09-0-14 Θέμα 1 ο : 1) Σε ένα μολύβι που ισορροπεί σε οριζόντια επιφάνεια ασκούμε τις δυνάμεις F 1

Διαβάστε περισσότερα

. Μητρόπουλος Στερεό F 1 F 2 (2) (1)

. Μητρόπουλος Στερεό F 1 F 2 (2) (1) Ένα δύστροπο ποδήλατο + () () Το εικονιζόµενο ποδήλατο συγκρατείται όρθιο σε οριζόντιο δρόµο, χωρίς να εµποδίζεται η ελεύθερη κίνησή του µπρος πίσω. Χωρίς να ανέβουµε πάνω σ αυτό µπορούµε να ασκούµε µε

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ

ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΥΛΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ Οι δακτύλιοι του Κρόνου είναι ένα σύστημα πλανητικών δακτυλίων γύρω από αυτόν. Αποτελούνται από αμέτρητα σωματίδια των οποίων το μέγεθος κυμαίνεται από μm μέχρι m, με

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτική άσκηση: Περιστροφή Κρούση - Κύλιση με ολίσθηση

Επαναληπτική άσκηση: Περιστροφή Κρούση - Κύλιση με ολίσθηση Επαναληπτική άσκηση: Περιστροφή Κρούση - Κύλιση με ολίσθηση α) Το μέτρο της δύναμης που δέχεται η ράβδος από την άρθρωση λίγο πριν και αμέσως μετά το κόψιμο του νήματος, Η ομογενής και ισοπαχής ράβδος

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως

Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Τίτλος Κεφαλαίου: Στερεό σώµα ιδακτική Ενότητα: Κινηµατική του Στερεού Σώµατος Ερωτήσεις που δόθηκαν στις εξετάσεις των Πανελληνίων ως Θέµα ο: (Ιούνιος 009 Ηµερήσιο) Ο δίσκος του σχήµατος κυλίεται χωρίς

Διαβάστε περισσότερα