ΜΥΑΛΟΥ ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΥΑΛΟΥ ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ"

Transcript

1 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

2

3 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ

4 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: TURN OF MIND Από τις Εκδόσεις Atlantic Monthly Press, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Παιχνίδια του μυαλού ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Alice LaPlante ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρήστος Καψάλης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριάκος Αθανασιάδης ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Charles Rue Woods ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Α. & Φ. Δεληγιάννης Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Alice LaPlante, 2011 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Pascal Perich ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2011 Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2011 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

5 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης

6 Για την Άλις Τζέρβας Ο Νιλ ΛαΠλαντ

7 ΕΝΑ

8 Κάτι συνέβη. Το καταλαβαίνεις, πάντοτε το καταλαβαίνεις. Συνέρχεσαι και βρίσκεις συντρίμμια: μια θρυμματισμένη λάμπα, ένα συντετριμμένο, ολοτρεμάμενο ανθρώπινο πρόσωπο, στα όρια του να είναι αγνώριστο. Μερικές φορές, είναι και κάποιος με στολή: ένας τραυματιοφορέας, μια νοσοκόμα. Ένα απλωμένο χέρι που κρατά ένα χάπι. Ή που ετοιμάζεται να κατεβάσει μια βελόνα. Αυτή τη φορά, βρίσκομαι σ ένα δωμάτιο, καθισμένη σε μια κρύα, μεταλλική σπαστή καρέκλα. Το δωμάτιο δεν είναι οικείο, όμως είμαι συνηθισμένη σ αυτό. Αναζητώ στοιχεία. Είναι ένα μέρος που θυμίζει επαγγελματικό χώρο, μακρύ, γεμάτο γραφεία και υπολογιστές, με χαρτιά παντού. Χωρίς παράθυρο κανένα. Μετά βίας διακρίνω το άτονο πράσινο χρώμα των τοίχων καλύπτονται από αμέτρητες αφίσες, αποκόμματα και σημειώματα. Οι λάμπες φθορισμού βγάζουν ένα φως που απλώνεται σαν πέπλο. Άντρες και γυναίκες μιλάνε μεταξύ τους, όχι σε μένα. Κάποιοι φορούν φαρδιά ρούχα, κάποιοι τζιν παντελόνια. Και, οι περισσότεροι, στολές. Υποθέτω πως ένα χαμόγελο δε θα ήταν κατάλληλο, στην περίσταση. Ο φόβος, πάλι, ίσως να ήταν. Μπορώ ακόμη να διαβάζω, δεν τα χω χάσει τόσο, τουλάχιστον όχι ακόμη. Όχι πια βιβλία, αλλά κείμενα εφημερίδων. Και άρθρα περιοδικών, αν είναι σχετικά σύντομα. Έχω ένα σύστημα. Παίρνω μια κόλλα διαγραμμισμένο χαρτί. Κρατάω σημειώσεις, όπως στην ιατρική σχολή.

9 12 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Όταν μπερδεύομαι, διαβάζω τις σημειώσεις μου. Τις έχω για σημείο αναφοράς. Μπορεί να μου πάρει ακόμη και δύο ώρες για να καταφέρω να τελειώσω ένα άρθρο στην Τρίμπιουν, μισή μέρα έτσι και πιάσω κάτι από τους Νιου Γιορκ Τάιμς. Τώρα, καθώς κάθομαι στο τραπέζι, μαζεύω ένα χαρτί που κάποιος πέταξε, πιάνω ένα μολύβι. Γράφω στα περιθώρια καθώς διαβάζω. Αυτές είναι λύσεις της απελπισίας. Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται. Θερίζουν τις θύελλες που οι ίδιοι έσπειραν και θα όφειλαν να μετανοήσουν. Έπειτα, κοιτάζω τις σημειώσεις μου, όμως το μόνο που μου μένει είναι μια αίσθηση ανησυχίας, απώλειας του ελέγχου. Ένας μεγαλόσωμος άντρας, ντυμένος στα μπλε, κινείται από πάνω μου. Οι παλάμες του απέχουν ελάχιστα από το μπράτσο μου. Είναι έτοιμος να με αρπάξει. Να με ακινητοποιήσει. Καταλαβαίνετε τα δικαιώματα που σας διάβασα μόλις τώρα; Έχοντας τα δικαιώματα αυτά κατά νου, επιθυμείτε να μου μιλήσετε; Θέλω να γυρίσω σπίτι μου. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι. Λες να είμαι στη Φιλαδέλφεια. Ήταν το σπίτι στη Γουόλνατ Λέιν. Παίζαμε μπάλα στους δρόμους. Όχι, βρισκόμαστε στο Σικάγο. Τομέας Σαράντα Τρία, Τμήμα Είκοσι Ένα. Ειδοποιήσαμε τον γιο και την κόρη σας. Έχετε το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή στη συνέχεια να τερματίσετε τη συνέντευξη και να ασκήσετε τα δικαιώματα αυτά.

10 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 13 Επιθυμώ να τερματίσω. Ναι. Μια μεγάλη πινακίδα είναι κολλημένη με σελοτέιπ στον τοίχο της κουζίνας. Οι λέξεις, γραμμένες με χοντρό, μαύρο μαρκαδόρο και τρεμάμενο χέρι, σχηματίζουν μια καμπύλη που ξεφεύγει από τα όρια του πίνακα: Ονομάζομαι δρ Τζένιφερ Ουάιτ. Είμαι εξήντα τεσσάρων ετών. Πάσχω από άνοια. Ο γιος μου, ο Μαρκ, είναι είκοσι εννέα ετών. Η κόρη μου, η Φιόνα, είκοσι τεσσάρων ετών. Μια νοσοκόμα, η Μαγκνταλένα, ζει μαζί μου. Ξεκάθαρες πληροφορίες. Οπότε, τι γυρεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι μου; Άνθρωποι, άγνωστοι, παντού. Μια ξανθιά γυναίκα που δεν την αναγνωρίζω κάθεται στην κουζίνα μου και πίνει τσάι. Στο καθιστικό διακρίνω φευγαλέα κάποια κίνηση. Λίγο μετά, φτάνω στη γωνία του δωματίου και συναντώ ένα ακόμη πρόσωπο. Ρωτάω, Εσύ ποια είσαι; Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Εκείνη την ξέρεις; Δείχνω προς την κουζίνα, οπότε γελάνε. Εγώ είμαι εκείνη, λένε. Ήμουν εκεί, τώρα είμαι εδώ. Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στο σπίτι, εκτός από εσένα. Με ρωτάνε αν θέλω τσάι. Ρωτάνε αν θέλω να πάω έναν περίπατο. Μωρό είμαι; απαντάω. Έχω κουραστεί με τις ερωτήσεις. Ξέρεις ποια είμαι, σωστά; Δε θυμάσαι; Η Μαγκνταλένα. Η φίλη σου. Το σημειωματάριο είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τον εαυτό μου και με τους άλλους. Ή να γεμίζω τις άδειες ώρες.

11 14 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Όταν τα πάντα χάνονται στην ομίχλη, όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα γεγονός ή σε κάποια συζήτηση που δε θυμάμαι, φυλλομετρώ τις σελίδες. Είναι φορές που με ανακουφίζει το να διαβάζω τις λέξεις που υπάρχουν εκεί. Άλλες φορές, όχι. Είναι η Βίβλος της συνείδησής μου. Ζει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας: μεγάλη και τετράγωνη, με ένα ανάγλυφο δερμάτινο εξώφυλλο και βαριές σελίδες στο χρώμα της κρέμας. Κάθε καταχώριση έχει και ημερομηνία. Μια καλοσυνάτη κυρία με καθίζει μπροστά του. Γράφει, 20 Ιανουαρίου Σημειώσεις της Τζένιφερ. Μου δίνει το στιλό. Μου λέει, Γράψε τι συνέβη σήμερα. Γράψε για την παιδική σου ηλικία. Γράψε ό,τι θυμάσαι. Θυμάμαι την πρώτη αγκύλωση καρπού που έκανα. Την πίεση του νυστεριού πάνω στην επιδερμίδα, τη μικρή υποχώρηση όταν τελικά έσκισε τον ιστό. Την αντίσταση του μυ. Το χειρουργικό ψαλίδι μου να βρίσκει οστό. Και μετά, να βγάζω τα ματωμένα γάντια, τραβώντας ένα προς ένα τα δάχτυλα. Μαύρα. Όλοι φοράνε μαύρα. Περπατάνε ανά δύο ή ανά τρεις, καθώς κατηφορίζουν το δρόμο προς τον Άγιο Βικέντιο, τυλιγμένοι με πανωφόρια και κασκόλ που καλύπτουν τα κεφάλια τους. Σκύβουν τα πρόσωπά τους, αντιμέτωποι με τον αέρα που μάλλον είναι τσουχτερός. Βρίσκομαι μέσα στο ζεστό σπίτι μου, με το πρόσωπο κολλημένο πάνω στο παχνισμένο παράθυρο και με τη Μαγκνταλένα

12 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 15 να γυροφέρνει κοντά μου. Μόλις που διακρίνω τις πελώριες, σκαλιστές, ξύλινες πόρτες. Είναι ορθάνοιχτες και οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα. Μπροστά περιμένει μια νεκροφόρα, πίσω της είναι κι άλλα αυτοκίνητα, στη σειρά, τα φώτα τους αναμμένα. Η Αμάντα είναι, μου λέει η Μαγκνταλένα. Η κηδεία της Αμάντα. Ποια είναι η Αμάντα; ρωτάω. Η Μαγκνταλένα κομπιάζει, κι ύστερα λέει, Η καλύτερή σου φίλη. Η νονά της κόρης σου. Προσπαθώ. Τίποτε. Κουνάω το κεφάλι μου. Η Μαγκνταλένα πηγαίνει και φέρνει το σημειωματάριό μου. Το φυλλομετρά. Μου δείχνει ένα απόκομμα εφημερίδας: Ηλικιωμένη Γυναίκα Εντοπίζεται Νεκρή στο Σικάγο, Ακρωτηριασμένη Σικάγο Τρίμπιουν, 23 Φεβρουαρίου 2009 Σικάγο, Ιλινόι Το ακρωτηριασμένο σώμα μιας εβδομηνταπεντάχρονης γυναίκας από το Σικάγο εντοπίστηκε χθες σε σπίτι, στον αριθμό 2100 της Λεωφόρου Σέφιλντ. Η Αμάντα Ο Τουλ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, όταν γείτονας παρατήρησε ότι δεν είχε πάρει τις εφημερίδες της για σχεδόν μία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στην έρευνα. Τέσσερα δάχτυλα από το δεξί χέρι της γυναίκας είχαν ακρωτηριαστεί. Ο ακριβής χρόνος του θανάτου δεν έχει γίνει γνωστός, όμως ο θάνατος του θύματος αποδίδεται σε τραύμα που έφερε στο κεφάλι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

13 16 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε κλαπεί τίποτε από το σπίτι. Κατηγορίες δεν έχουν απαγγελθεί, όμως η αστυνομία έθεσε για ένα σύντομο διάστημα υπό κράτηση και στη συνέχεια απελευθέρωσε ένα άτομο, μετά την κατάθεση που έδωσε σχετικά με την υπόθεση. Προσπαθώ. Όμως δεν μπορώ να ανασύρω τίποτε. Η Μαγκνταλένα φεύγει. Επιστρέφει με μια φωτογραφία. Δύο γυναίκες. Η μία ψηλότερη τουλάχιστον τρία δάχτυλα, με μακριά, ίσια, άσπρα μαλλιά, πιασμένα σε σφιχτό κότσο. Η δεύτερη, νεότερη, έχει πιο κοντές, κυματιστές γκρίζες μπούκλες που πέφτουν γύρω από ένα σμιλεμένο, πιο θηλυκό πρόσωπο. Αυτή ίσως να ήταν όμορφη, μια φορά κι έναν καιρό. Αυτή είσαι εσύ, λέει η Μαγκνταλένα, δείχνοντας τη νεότερη γυναίκα. Κι αυτή εδώ είναι η Αμάντα. Παρατηρώ τη φωτογραφία. Η ψηλότερη γυναίκα έχει εντυπωσιακό πρόσωπο. Δε θα την έλεγες όμορφη. Ούτε και χαριτωμένη. Παραείναι αυστηρό γύρω από τα ρουθούνια, στα προγούλια έχουν σχηματιστεί ρυτίδες, περιφρόνησης ίσως. Οι δύο γυναίκες στέκονται κοντά η μία στην άλλη, δεν αγγίζονται, όμως παρατηρείς μια κάποια οικειότητα. Προσπάθησε να θυμηθείς, με παροτρύνει η Μαγκνταλένα. Θα μπορούσε να είναι σημαντικό. Το χέρι της ακουμπά βαρύ πάνω στον ώμο μου. Κάτι θέλει από μένα. Τι; Ξαφνικά, όμως,

14 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 17 νιώθω κουρασμένη. Τα χέρια μου τρέμουν. Σταγόνες ιδρώτα κυλούν ανάμεσα στα στήθη μου. Θέλω να πάω στο δωμάτιό μου, λέω. Χτυπάω την παλάμη της Μαγκνταλένα. Άσε με ήσυχη. Η Αμάντα; Νεκρή; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η καλή, η πιο καλή μου φίλη. Δεύτερη μητέρα των παιδιών μου. Η σύμμαχός μου στη γειτονιά. Η αδερφή μου. Αν δεν ήταν η Αμάντα, θα είχα απομείνει μόνη. Ήμουν διαφορετική. Πάντοτε σε απόσταση. Το τυρί θέλει ξεχωριστό πιάτο. Όχι πως ήξερε κανείς την αλήθεια. Τους ξεγελούσαν τα φαινόμενα, έμεναν στην επιφάνεια. Κανείς δεν καταλάβαινε την αδυναμία τόσο καλά όσο η Αμάντα. Με είδε, με λύτρωσε από τη μυστική μοναξιά μου. Κι εγώ, πού ήμουν όταν με χρειάστηκε; Εδώ. Τρεις πόρτες παρακάτω. Χαμένη στα προβλήματά μου. Την ώρα που εκείνη υπέφερε. Την ώρα που κάποιο τέρας κράδαινε ένα μαχαίρι και σίμωνε να την αποτελειώσει. Ω, τι πόνος! Αφόρητος πόνος. Θα σταματήσω να παίρνω τα χάπια μου. Θα πιάσω το νυστέρι και θα εξαφανίσω την εικόνα της από το μυαλό μου. Θα ικετέψω να έρθει αυτό ακριβώς που προσπαθούσα να κρατήσω μακριά όλους αυτούς τους ατελείωτους μήνες: η γλυκιά λήθη.

15 18 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Η καλή κυρία γράφει στο σημειωματάριό μου. Υπογράφει με το όνομά της: Μαγκνταλένα. Σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, είχαμε μία ακόμη δύσκολη μέρα. Κλότσησες το σκαλοπάτι και έσπασες το δάχτυλό σου. Στα εξωτερικά ιατρεία, ξέφυγες και έφτασες τρέχοντας στο πάρκινγκ. Ένας νοσοκόμος σε έφερε πίσω. Τον έφτυσες. Τι ντροπή. Αποσύνθεση. Μια ζωή στις σκιές. Καθώς οι νευροϊνιδιακές μάζες πολλαπλασιάζονται, καθώς οι νευριτικές πλάκες σκληραίνουν, καθώς οι συνάψεις παύουν να εκπέμπουν σήματα και το μυαλό μου σαπίζει, εγώ έχω συναίσθηση του τι μου συμβαίνει. Ασθενής χωρίς αναισθησία. Ο κάθε θάνατος του κάθε κυττάρου με περονιάζει εκεί όπου είμαι πιο ευαίσθητη. Εντωμεταξύ, άνθρωποι άγνωστοι μου φέρονται σαν να είμαι νήπιο. Με αγκαλιάζουν. Προσπαθούν να μου κρατήσουν το χέρι. Με προσφωνούν με προεφηβικά υποκοριστικά: Τζεν. Τζένι. Αποδέχομαι με πικρία το γεγονός ότι είμαι πασίγνωστη, αν όχι αγαπητή, σε ανθρώπους που μου είναι ξένοι. Μια διασημότητα! Ένας θρύλος, στο δικό μου μυαλό. Το σημειωματάριό μου τον τελευταίο καιρό είναι γεμάτο προει-

16 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 19 δοποιήσεις. Ο Μαρκ ήταν πολύ θυμωμένος σήμερα. Μου έκλεισε το τηλέφωνο. Η Μαγκνταλένα λέει να μη μιλήσω σε κανέναν, έτσι και χτυπήσει το τηλέφωνο. Να μην ανοίξω την πόρτα την ώρα που θα βάζει πλυντήριο ή θα είναι στην τουαλέτα. Ύστερα, με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα, Μαμά, δεν είσαι ασφαλής με τον Μαρκ. Παραχώρησε το πληρεξούσιο για ιατρικά ζητήματα σε εμένα, τη Φιόνα. Ούτως ή άλλως, είναι καλύτερα το πληρεξούσιο για τα ιατρικά και οικονομικά θέματα να βρίσκεται στα χέρια του ίδιου ανθρώπου. Κάποιες λέξεις έχουν διαγραφεί, όχι, έχουν σκεπαστεί τελείως με χοντρό, μαύρο στιλό. Ποιος το έκανε αυτό; Από το σημειωματάριό μου, ξανά: Τηλεφώνησε ο Μαρκ, λέει πως τα χρήματά μου δεν πρόκειται να με γλιτώσουν. Πρέπει να τον ακούσω. Λέει πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για την προστασία μου. Ύστερα: Μαμά, πούλησα μετοχές της ΙΒΜ αξίας δολαρίων ώστε να καλυφθεί η αμοιβή της δικηγόρου. Έχει εξαιρετικές συστάσεις σε υποθέσεις όπου κρίνεται η πνευματική ικανότητα ενός ατόμου. Δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια τους, μονάχα θεωρίες. Ο δρ Τσιέν έγραψε να παίρνεις 150mg Seroquel ώστε να ελεγχθούν τα επεισόδια. Θα περάσω ξανά αύριο Σάββατο. Η κόρη σου, Φιόνα.

17 20 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Ανήκω σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα με Αλτσχάιμερ. Κόσμος έρχεται και φεύγει. Σήμερα το πρωί η Μαγκνταλένα λέει πως ξημέρωσε μια καλή μέρα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να πάμε. Η ομάδα συναντιέται σε μία εκκλησία Μεθοδιστών, στην οδό Κλαρκ. Είναι ένα κοντό, άχαρο κτίριο, γκρίζο, με ξύλινους τοίχους και πολύχρωμα παράθυρα, υπερβολικά έντονα, λες και τα μουτζούρωσε μικρό παιδί. Συγκεντρωνόμαστε στην Αίθουσα Συντροφικότητας, ένα μεγάλο δωμάτιο με παράθυρα που δεν ανοίγουν και δάπεδο καλυμμένο με πιτσιλωτό πλαστικό, γεμάτο σημάδια από τις μεταλλικές σπαστές καρέκλες. Μια ανομοιόμορφη ομάδα, πέντ -έξι άνθρωποι, με το μυαλό μας σε διάφορα στάδια απογύμνωσης. Η Μαγκνταλένα περιμένει έξω από την αίθουσα, μαζί με όλες τις άλλες συνοδούς. Κάθονται σε πάγκους στον σκοτεινό διάδρομο, κεντάνε και συνομιλούν χαμηλόφωνα, όμως έχουν το νου τους, είναι έτοιμες να πεταχτούν επάνω και να απομακρύνουν το άτομο που έχουν στην ευθύνη τους, με το πρώτο σημάδι αναστάτωσης. Αρχηγός μας είναι ένας νεαρός άντρας με πτυχίο κοινωνικού λειτουργού. Έχει ευγενικό και ήσυχο πρόσωπο, του αρέσει να ξεκινά τις συναντήσεις με τις συστάσεις κι ένα ανέκδοτο. Ονομάζομαι δε θυμάμαι και είμαι δεν ξέρω τι. Περιγράφει αυτό που κάνουμε ως τα Δύο Κυκλικά Βήματα. Το Πρώτο Βήμα είναι να παραδεχτείτε ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα. Το Δεύτερο Βήμα είναι να ξεχάσετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα.

18 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 21 Κάθε φορά μάς κάνει και γελάμε, κάποιους γιατί θυμούνται το ανέκδοτο από την τελευταία συνάντηση, όμως τους περισσότερους γιατί είναι πάντα κάτι καινούργιο, όσες φορές κι αν το έχουν ακούσει. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για μένα. Το θυμάμαι. Μάλιστα, θα προσέθετα και ένα τρίτο βήμα. Το Τρίτο Βήμα είναι να θυμάστε ότι ξεχνάτε. Το Τρίτο Βήμα είναι το δυσκολότερο από όλα. Σήμερα συζητάμε για τη στάση. Αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιεί ο αρχηγός μας. Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι μ αυτή την εξαιρετικά αγχωτική διάγνωση, λέει. Είστε όλοι ευφυείς, μορφωμένοι άνθρωποι. Γνωρίζετε ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Το τι θα κάνετε μ αυτά τα περιθώρια εξαρτάται από εσάς. Δείξτε θετική στάση! Το να έχεις Αλτσχάιμερ μπορεί να μοιάζει με το να πηγαίνεις σε ένα πάρτι όπου δε γνωρίζεις κανέναν. Σκεφτείτε το! Κάθε γεύμα μπορεί να είναι το καλύτερο γεύμα της ζωής σας! Κάθε ταινία, η πιο συναρπαστική που έχετε δει! Δείξτε αίσθηση του χιούμορ, λέει. Είστε επισκέπτες από έναν άλλο πλανήτη και παρατηρείτε τα έθιμα των ντόπιων. Τι γίνεται όμως μ εμάς, τους άλλους, που νιώθουμε τους τοίχους να μας πλακώνουν; Τι γίνετε μ εμάς που οι αλλαγές ανέκαθεν μας τρομοκρατούσαν; Όταν ήμουν δεκατριών, μία ολόκληρη εβδομάδα δεν έτρωγα τίποτε, γιατί η μητέρα μου είχε αγοράσει καινούργια σεντόνια για το κρεβάτι μου. Για εμάς, η ζωή πλέον είναι τρομερά επικίνδυνη. Σε κάθε γωνία παραμονεύουν παγίδες. Οπότε, γνέφεις καταφατικά σε όλους εκείνους

19 22 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ τους ξένους που κοιτάζουν να σου επιβληθούν. Γελάς όταν γελάνε και οι άλλοι, παίρνεις σοβαρό ύφος όταν σκυθρωπιάζουν. Όταν οι ξένοι σε ρωτάνε αν θυμάσαι, γνέφεις ξανά καταφατικά. Ή συνοφρυώνεσαι στην αρχή και έπειτα αφήνεις το πρόσωπό σου να φωτιστεί, σαν να θυμήθηκες κάτι. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Είμαι επισκέπτης από έναν άλλο πλανήτη και οι ντόπιοι δεν είναι φιλικοί. Ανοίγω μόνη μου το ταχυδρομείο. Ύστερα, τα γράμματα εξαφανίζονται. Κάποιος τα παίρνει. Σήμερα, εκκλήσεις να βοηθήσω να σώσουμε τις φάλαινες, να προστατέψουμε τις αρκούδες, να ελευθερώσουμε το Θιβέτ. Το αντίγραφο του τραπεζικού μου λογαριασμού δείχνει πως έχω 3.567,89 δολάρια σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου στην Τράπεζα της Αμερικής. Υπάρχει ένα ακόμη αντίγραφο, σταλμένο από έναν χρηματιστή ονόματι Μάικλ Μπράουνσταϊν. Στην επάνω γωνία του χαρτιού είναι γραμμένο το όνομά μου. Το χαρτοφυλάκιό μου εμφάνισε υποχώρηση της τάξεως του 19% κατά τους έξι τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το χαρτί, η νέα συνολική αξία των τοποθετήσεων ανέρχεται στα 2,56 εκατομμύρια. Ο χρηματιστής έστειλε και ένα σημείωμα: Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο θα μπορούσε να είναι λόγω των συντηρητικών επενδυτικών επιλογών σας και της εφαρμογής μιας στρατηγικής ευρείας διεύρυνσης του φάσματος του χαρτοφυλακίου.

20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 23 Είναι πολλά λεφτά τα 2,56 εκατομμύρια δολάρια; Είναι αρκετά; Απομένω να κοιτάζω τα γράμματα στη σελίδα, μέχρι που αρχίζουν να θολώνουν. AAPL, IBM, CVR, ASF, SFT. Η αλλόκοτη γλώσσα του χρήματος. Ο Τζέιμς είναι πονηρός. Ο Τζέιμς έχει μυστικά. Κάποια από αυτά τα γνωρίζω, τα περισσότερα όχι. Πού βρίσκεται σήμερα; Τα παιδιά είναι στο σχολείο. Στο σπίτι δεν είναι κανείς, εκτός από μια γυναίκα που πρέπει να είναι οικονόμος ή κάτι τέτοιο. Τακτοποιεί τα βιβλία στο καθιστικό, μουρμουρίζοντας ένα τραγούδι που δε μου θυμίζει κάτι. Άραγε, ο Τζέιμς την προσέλαβε; Πιθανόν. Κάποιος πρέπει να κρατάει τα πράγματα σε τάξη, γιατί το σπίτι μοιάζει προσεγμένο, ενώ εγώ ανέκαθεν αντιδρούσα στις δουλειές του σπιτιού και ο Τζέιμς, παρότι έχει εμμονή με την τάξη, είναι πολύ απασχολημένος. Είναι συνέχεια έξω για δουλειές. Σε μυστικές αποστολές. Όπως τώρα. Η Αμάντα δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση. Οι γάμοι θα έπρεπε να είναι διαφανείς, λέει. Πρέπει να αντέχουν όταν πέφτει επάνω τους το φως του ήλιου. Όμως ο Τζέιμς είναι άνθρωπος της σκιάς. Χρειάζεται την κάλυψη, ανθίζει στο σκοτάδι. Την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος ο Τζέιμς πριν από πολύ καιρό: σκάρωσε την τέλεια μεταφορά. Ή, μάλλον, την τσίμπησε από τη φύση. Και, παρότι αντιμετωπίζω με καχυποψία τις υπερβολικά εύκολες κατηγοριοποιήσεις, η συγκεκριμένη ακούστηκε πειστική. Ήταν μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Τζέιμς, στη Βόρεια Καρολίνα. Πριν παντρευτούμε. Είχαμε πάει μια βόλτα μετά το δείπνο στο λυκόφως, και μόλις διακόσια μέτρα από την πίσω βεράντα του πατρικού του βρεθήκα-

21 24 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ με χωμένοι σε ένα πρωτόγονο δάσος, κατασκότεινο, γεμάτο δέντρα φορτωμένα με λευκά βρύα, ενώ ο ήχος των βημάτων μας πνιγόταν από τα νεκρά φύλλα που κάλυπταν σαν πάπλωμα το έδαφος. Ανάμεσα από τα δέντρα ξεφύτρωναν συστάδες από φτέρες, αραιά και πού γυάλιζε κάποιο μανιτάρι. Ο Τζέιμς έγνεψε προς ένα. Δηλητηριώδες, είπε. Ενώ μιλούσε, ακούστηκε κάποιο πουλί. Κατά τα άλλα, σιωπή. Αν υπήρχε μονοπάτι, εγώ δεν μπορούσα να το διακρίνω, όμως ο Τζέιμς προχωρούσε με σιγουριά και με μαγικό τρόπο ο δρόμος ανοιγόταν μπροστά μας. Είχαμε περπατήσει γύρω στο μισό χιλιόμετρο, με το φως να λιγοστεύει κάθε λεπτό που περνούσε, όταν ξαφνικά ο Τζέιμς σταμάτησε. Έδειξε κάτι. Στη βάση ενός δέντρου, ανάμεσα σε μια μάζα από κιτρινοπράσινα βρύα, ξεπρόβαλλε κάτι, απόκοσμα λευκό. Ένα λουλούδι, ένα μοναχικό λουλούδι στην άκρη ενός μακριού, επίσης λευκού, μίσχου. Ο Τζέιμς ανάσανε. Είμαστε τυχεροί, είπε. Κάποιες φορές μπορεί να ψάχνεις για μέρες και να μη το βρεις. Και τι είναι; ρώτησα. Το λουλούδι έμοιαζε να φεγγίζει, τόσο δυνατά ώστε διάφορα μικρά έντομα πετούσαν τριγύρω του λες και τα μαγνήτιζε η λάμψη. Ένα φυτό-φάντασμα, είπε ο Τζέιμς. Monotropa uniflora, η επιστημονική του ονομασία. Έσκυψε και έκλεισε το λουλούδι μέσα στην παλάμη του, προσέχοντας να μην το κόψει από το μίσχο του. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που δε χρειάζονται φως. Για την ακρίβεια, αναπτύσσεται στο σκοτάδι. Πώς γίνεται αυτό; ρώτησα.

22 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 25 Είναι παράσιτο δε φωτοσυνθέτει, αλλά τρέφεται από τους μύκητες και τα δέντρα γύρω του, αφήνει τα άλλα φυτά να κάνουν τη βαριά δουλειά. Από μικρός ένιωθα ένα δέσιμο μαζί του. Θα μπορούσες να το πεις και θαυμασμό. Γιατί, δεν είναι εύκολο αυτό που κάνει έτσι εξηγείται και το γιατί δεν είναι διαδεδομένο. Το φυτό πρέπει να βρει τον κατάλληλο ξενιστή, και οι συνθήκες πρέπει να είναι ιδανικές προκειμένου να ανθίσει. Όμως, όταν καταφέρνει να ανθίσει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Άφησε το λουλούδι και σηκώθηκε όρθιος. Ναι, το βλέπω, είπα. Αλήθεια; ρώτησε ο Τζέιμς. Το βλέπεις, πραγματικά; Ναι, απάντησα, οπότε η λέξη έμεινε να αιωρείται στη βαριά, υγρή ατμόσφαιρα γύρω μας, σαν υπόσχεση. Σαν όρκος. Λίγο καιρό μετά από αυτό το ταξίδι, παντρευτήκαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες στο δικαστήριο του Έβανστον. Δεν προσκαλέσαμε κανέναν, θα μας φαινόταν σαν εισβολή σε μια προσωπική στιγμή. Το ρόλο του μάρτυρα ανέλαβε ο γραμματέας, η όλη διαδικασία τελείωσε μέσα σε πέντε λεπτά. Συνολικά, ήταν μια καλή απόφαση. Όμως, κάτι μέρες σαν τη σημερινή, όταν η απουσία του Τζέιμς μοιάζει με πληγή, λαχταρώ να επιστρέψω σ εκείνο το δάσος, που η εικόνα του παραμένει ζωηρή και δυνατή στο μυαλό μου, όπως την ημέρα που βρεθήκαμε εκεί. Θα μπορούσα να σκύψω και να κόψω εκείνο το λουλούδι, θα μπορούσα να το προσφέρω στον Τζέιμς όταν επιστρέψει. Ένα σκοτεινό τρόπαιο.

23 26 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Βρίσκομαι στο γραφείο ενός Καρλ Τσιέν. Είναι γιατρός. Ο γιατρός μου, απ ό,τι φαίνεται. Είναι ένας λεπτός άντρας, με αρχές φαλάκρας. Ωχρός, έτσι όπως μόνο κάποιος που περνά την ημέρα του κλεισμένος σε έναν χώρο με τεχνητό φωτισμό μπορεί να είναι. Καλοσυνάτο πρόσωπο. Απ ό,τι φαίνεται, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Αναφέρεται σε κάποιους παλιούς φοιτητές. Χρησιμοποιεί τη λέξη μας. Οι φοιτητές μας. Λέει πως πρέπει να νιώθω περήφανη. Πως άφησα στο πανεπιστήμιο και στο νοσοκομείο μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Κουνάω το κεφάλι μου. Είμαι τόσο κουρασμένη, που δεν έχω δύναμη να προσποιηθώ πέρασα δύσκολη νύχτα. Μια νύχτα σε κίνηση. Πέρα-δώθε, πέρα-δώθε, από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο και πάλι πίσω στο μπάνιο, συνέχεια. Μετρούσα βήματα, είχα πιάσει ένα σταθερό ρυθμό στα πλακάκια, στο ξύλινο δάπεδο. Συνέχισα να βηματίζω μέχρι που πόνεσαν τα πέλματά μου. Όμως το γραφείο αυτό γαργαλά τη μνήμη μου. Παρότι δεν αναγνωρίζω τον γιατρό, για κάποιο λόγο τα πράγματά του μου είναι γνώριμα. Ένα μοντέλο του ανθρώπινου κρανίου πάνω στο γραφείο του. Κάποιος έχει καλύψει με κραγιόν τις γνάθους, περίπου στο σχήμα των χειλιών, και μια πρόχειρη ταμπέλα από κάτω γράφει, ΤΡΕΛΗ ΚΑΡΛΟΤΑ. Το ξέρω αυτό το κρανίο. Τον ξέρω αυτόν τον γραφικό χαρακτήρα. Με βλέπει που το κοιτάζω. Τα αστεία σου ανέκαθεν ήταν κάπως ιδιαίτερα, λέει. Στον τοίχο πάνω από το γραφείο, μια παλιά αφίσα χιονοδρομικού κέντρου γράφει Chamonix με ζωηρά, κόκκινα γράμματα. Des conditions de neige excellentes, des terrasses ensoleil-

24 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 27 lées, des hors-pistes mythiques. Ένας άντρας και μια γυναίκα, ντυμένοι με τα ογκώδη ρούχα των αρχών του 20ού αιώνα, πηδούν στον αέρα φορώντας σκι, πάνω από μιαν απότομη, κατάλευκη πλαγιά, διάστικτη με πεύκα. Είναι μια ζωγραφιά, όχι φωτογραφία, αν και υπάρχουν φωτογραφίες τριγύρω, κρεμασμένες δεξιά και αριστερά από την αφίσα. Ασπρόμαυρες. Στα δεξιά, μιας νεαρής κοπέλας, όχι καθαρή, καθισμένης ανακούρκουδα μπροστά σε ένα ερειπωμένο καλύβι. Στα αριστερά, ενός άγονου χωραφιού, με τον ήλιο να διακρίνεται οριακά στον επίπεδο ορίζοντα και μια γυναίκα, γυμνή, ξαπλωμένη μπρούμυτα, με τα χέρια να στηρίζουν το πιγούνι της. Κοιτάζει κατευθείαν στον φωτογραφικό φακό. Αισθάνομαι άσχημα και αποστρέφω το βλέμμα μου. Ο γιατρός γελάει και με χτυπά φιλικά στο μπράτσο. Ποτέ σου δεν ενέκρινες το καλλιτεχνικό μου όραμα, λέει. Το χαρακτήριζες εξεζητημένο. Ο Άνσελ Άνταμς συναντά το Ντισκάβερι Τσάνελ. Σηκώνω τους ώμους. Αφήνω το χέρι του να μείνει πάνω στο μπράτσο μου, καθώς με οδηγεί σε μια καρέκλα. Θα σου κάνω ορισμένες ερωτήσεις, λέει. Απλά απάντησε, όσο καλύτερα μπορείς. Δε μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω. Τι μέρα είναι σήμερα; Η μέρα που πάμε στον γιατρό. Έξυπνη απάντηση. Τι μήνα έχουμε;

25 Ονομάζομαι Δρ Τζένιφερ Ουάιτ. Είμαι εξήντα τεσσάρων ετών. Πάσχω από άνοια. Ο γιος μου, ο Μαρκ, είναι είκοσι εννέα ετών. Η κόρη μου, η Φιόνα, είκοσι τεσσάρων ετών. Μια νοσοκόμα, η Μαγκνταλένα, ζει μαζί μου. Ξεκάθαρες πληροφορίες. Οπότε, τι γυρεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι μου; Άνθρωποι άγνωστοι παντού. Μια ξανθιά γυναίκα που δεν την αναγνωρίζω κάθεται στην κουζίνα μου και πίνει τσάι. Στο καθιστικό διακρίνω φευγαλέα κάποια κίνηση. Λίγο μετά, φτάνω στη γωνία του δωματίου και συναντώ ακόμη ένα πρόσωπο. Ρωτάω: «Εσύ ποια είσαι; Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Εκείνη την ξέρεις;» Δείχνω προς την κουζίνα, οπότε γελάνε. Η Αμάντα, η καλύτερη φίλη της Τζένιφερ, δολοφονείται: τέσσερα δάχτυλά της έχουν αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβεια. Ο κύριος ύποπτος είναι η ίδια η Τζένιφερ, που δε γνωρίζει αν το έκανε ή όχι. Η αστυνομία την παρακολουθεί στενά, αλλά εκείνη είναι εγκλωβισμένη στα παιχνίδια που της παίζει το μυαλό της. Στις ελάχιστες αναλαμπές που έχει, ανατρέχει στη σχέση της με την Αμάντα και τον άντρα της και σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι ίσως τελικά να είναι αυτή ο δολοφόνος Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ όπου οι ανατροπές διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό η μία την άλλη μέχρι την τελευταία σελίδα. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ΤΑΤΟΪΟΥ 121, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΛ.: FAX: KΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ: ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010

Θα σε γαργαλήσω! Μάικ ο Φασολάκης. Μαρί Κυριακού. Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση. Μαρί Κυριακού, 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Θα σε γαργαλήσω! ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΘΕΩΡΗΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση

ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ÅéêïíïãñÜöçóç: Λήδα Βαρβαρούση ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μάικ ο Φασολάκης Οι περιπέτειες του Μάικ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρί Κυριακού ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Λήδα Βαρβαρούση ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Γεωργοστάθη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN

Ελένη Γεωργοστάθη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος Έντυπη έκδοση ÉSBN Ηλεκτρονική έκδοση ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το απέναντι νησί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ελένη Γεωργοστάθη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ελίζα Βαβούρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα

Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα. ένα. ένα. ένα Πόσα κεράκια έχει η τούρτα; Γράψε τη λέξη και τον αριθµό, και µετά χρωµάτισέ την! ένα ένα ένα ένα 4 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο τετράδιο της πρώτης µου γραφής ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Σεπτέµβριος 2010 ΙSBN ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Tο πρώτο µου τετράδιο Mαθαίνω να γράφω µε τον Gummy Bear ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας. Βυθός Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας Βυθός COLOUR ME MINDFUL: UNDERWATER Από τις Εκδόσεις Orion, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΒΥΘΟΣ Orion, 2015 Α.Ε., Αθήνα 2016 Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2016 ISBN:

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:......

Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... Το τετράδιο αυτό ανήκει σε:...... 50 μοτίβα για να χαλαρώσετε INSPIRATION JARDIN Από τις Εκδόσεις Dessain et Tolra/Larousse, Γαλλία 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΤΕΤΡΑΔΙΟ ANTI-STRESS ΚΗΠΟΣ Dessain et Tolra/Larousse,

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη

Μετάφραση: οµινίκη Σάνδη ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WAR ICH AUCH IN MAMAS BAUCH? Από τις Εκδόσεις Loewe, Μπίντλαχ 2010 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ήµουν κι εγώ µέσα στην κοιλιά σου, µαµά; ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Dagmar Geisler ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Dagmar Geisler ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ

O πιο. άγγελος. μικρός. Xίλντε Κέλερ-Τιμ. εικόνες: Στέφανι Ράιχ O πιο μικρός Xίλντε Κέλερ-Τιμ εικόνες: Στέφανι Ράιχ άγγελος Ήταν ο πιο μικρός άγγελος απ όλους. Στεκόταν μπροστά μπροστά και τραγουδούσε με όλη του τη δύναμη. Βέβαια, την περισσότερη ώρα το μόνο που έλεγε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Ευγένιος Τριβιζάς Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού Eυγeνιος Tριβιζaς «MΕΤΡ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ» Σίσσυ Μόρφη Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΒΑ ΡΟΖΟΥ. Εμμανουέλα Κακαβιά ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος

ΑΒΑ ΡΟΖΟΥ. Εμμανουέλα Κακαβιά ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος ΑΒΑ ΡΟΖΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Εμμανουέλα Κακαβιά ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Τα φυλλαράκια Συγγραφέας Άβα Ρόζου Σειρα Παιδική λογοτεχνία Εικονογραφηση Εμμανουέλα Κακαβιά Copyright 2010 Άβα Ρόζου Πρώτη έκδοση Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Copyright Φεβρουάριος 2016

Copyright Φεβρουάριος 2016 ΣΤΙΓΜΕΣ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Β - Γ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Βούλα Μάστορη, Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Γιαγιά στο ψυγείο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Βούλα Μάστορη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ελένη Σταυροπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016

Bao Publishing s.r.l. Via Leopardi 8, Milano, Italy, 2014 Published by arrangement with Atlantyca S.p.A. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2016 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: CI VORREBBE UN' AMICA AMORE Από τις Εκδόσεις Bao, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ρώτα τη Λίλα (ΒΙΒΛΙΟ 1) Τα πάντα για την αγάπη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Silvia Giannati ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Manuela Nerolini

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό

Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό - Μαμά, γιατί ο Φώτης δε θέλει να του πιάσω το χέρι; Θα σου εξηγήσω, Φωτεινή. Πότε; Αργότερα, όταν μείνουμε μόνες μας. Να πάμε με τον Φώτη στο δωμάτιό μου να παίξουμε; Αν θέλει, ναι. Προσπάθησε να μην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την

ΣΙΑ ΓΝΩ ΦΙΛ ΖΩΝΗ. Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΓΙΑ. κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ ΑΝΑ. Θ την Β ΟΜΟΥΡΟ ΑΤ 7-8 ΕΤ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛ ΑΝΑ ΓΝΩ ΣΙΑ ΩΝ Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη ΜΑ... ΓΙΑ ΟΥ ΑΙΝ ΜΕ Θ την κοινωνική συμπεριφορά και την οικογένεια ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η ξαδέρφη μου πριγκίπισσα Αϊρίνη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Μις Μόλυβ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιούλη Μιγγείρου, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Μις Μόλυβ ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Γιούλη Μιγγείρου, Ðñþôç Ýêäïóç: Ιούνιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Μια φορά κι έναν καιρό φοβόµουν ένα δράκο ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιούλη Μιγγείρου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Μις Μόλυβ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

Μαγική Ζούγκλα. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Μαγική Ζούγκλα. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Μαγική Ζούγκλα Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μαγική Ζούγκλα Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Johanna Basford Johanna Basford, 206 All rights reserved including the right of

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Είναι λανθασµένος τρόπος σκέψης, αλλά είναι σωστός τρόπος για να πετύχεις.

Είναι λανθασµένος τρόπος σκέψης, αλλά είναι σωστός τρόπος για να πετύχεις. 1 Είναι λανθασµένος τρόπος σκέψης, αλλά είναι σωστός τρόπος για να πετύχεις. ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WHATEVER YOU THINK THINK THE OPPOSITE Από τις Εκδόσεις Penguin Books, Λονδίνο 2006 ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής

Εικονογράφηση: Θοδωρής Τιμπιλής TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Πασχαλοσουπίτσα ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος. Λεµπέσης ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Θοδωρής Τιµπιλής ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα!

«Ο ξεχωριστός κόσμος των διδύμων», η Εύη Σταθάτου μιλά στο Mothersblog, για το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα! Ημερομηνία 14/02/2017 Μέσο Συντάκτης Link www.mothersblog.gr Κατερίνα Ηλιάκη http://www.mothersblog.gr/synenteyxeis/item/43377-o-ksexoristos-kosmos-tondidymon--i-eyi-stathatou-mila-sto-mothersblog--gia-to-proto-tis-syggrafikoegxeirima

Διαβάστε περισσότερα

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος

Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος ...... H Κόκκινη Χώρα Eπιμέλεια κειμένου: Xριστίνα Λαλιώτου Μακέτα εξωφύλλου - Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 Ίδρυμα ΣΟΦΙΑ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E.

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης

Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης Η. Διαδικασία διαμεσολάβησης 1. Εισαγωγή στη διαμεσολάβηση (30 ) Στόχοι Να εντοπίσουν παρακολουθήσουν τη διαδικασία διαμεσολάβησης. Διαδικασία Έχουμε από πριν καλέσει δυο μέλη (ένα αγόρι Α και ένα κορίτσι

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ο ΜΠΕΝ 5-6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός. την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ...

Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Ο ΜΠΕΝ 5-6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ. Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός. την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΦΡΑΟΥΛΙΤΣΑ Μάνος Σφακιανάκης Βέρα Αθανασίου 5-6 ΕΤΩΝ EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ Ο ΜΠΕΝ ΚΑΙ Η ΤΑΜΠΛΕΤΟΠΑΓΙΔΑ Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός την τεχνολογία ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ... ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο Μπεν και η

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΔΑΣ. Ένας λογοτεχνικός μπουφές... για όλες τις ορέξεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΔΑΣ. Ένας λογοτεχνικός μπουφές... για όλες τις ορέξεις ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΔΑΣ Ένας λογοτεχνικός μπουφές... για όλες τις ορέξεις ΑΘΗΝΑ 2009 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΔΑΣ ΤΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ Ένας λογοτεχνικός μπουφές... για όλες τις ορέξεις Αθήνα 2009 Τιτλος: Τα Μεζεδάκια Συγγραφεασ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι...

- Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, πριν την εγχείρηση δεν είχατε μούσι... - Δεν είμαι γιατρός. Ο Αγιος Πέτρος είμαι... - Γιατρέ, βλέπω μπλε και πράσινους κόκκους.. - Οφθαλμίατρο έχετε δει; - Οχι! Μόνο μπλε και πράσινους κόκκους...

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Μπουµτριαλαλί µε το κόκκινο λειρί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Ναταλία Καπατσούλια ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ

Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΑ Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη

Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη Όπου η Μαριόν μεγαλώνει αλλά όχι πολύ σε μια βόρεια πόλη Τούτη εδώ είναι μια ιστορία για ένα κοριτσάκι, τη Μαριόν, που ζούσε σ ένα βόρειο νησί, σε μια πόλη που την έλεγαν Νεμπγιαβίκ. Ήταν ένα μέρος με

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Β1 (25 μονάδες) Διάρκεια: 25 λεπτά Ερώτημα 1 Θα ακούσετε δύο (2) φορές έναν συγγραφέα να διαβάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του με θέμα τη ζωή του παππού του. Αυτά που ακούτε σας αρέσουν, γι αυτό κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN

Εικονογράφηση: Ίρις Σαµαρτζή ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Μάκης Τσίτας, 2013 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá Ðñþôç Ýêäïóç: Μάιος 2013 ÉSBN TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Αχ, αυτοί οι γονείς ÓÕÃÃÑÁÖÅΑÓ: Μάκης Τσίτας ΕΞΩΦΥΛΛΟ EIÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Ίρις Σαµαρτζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Ραλλού Ρουχωτά ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μαργαρίτα Τζαννέτου

ÅéêïíïãñÜöçóç: Μαργαρίτα Τζαννέτου TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Κοπέρνικος και ο µικρός Άµπακος ÓÕÃÃÑÁÖΕΙΣ: Άγγελος Αγγέλου Έµη Σίνη ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Μαργαρίτα Τζαννέτου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κατσέλης, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0224-6

Γιώργος Κατσέλης, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0224-6 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι Πειρατές της Καταστροφικής Επιχείρηση «στρογγυλή θεά» ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος Κατσέλης ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Παναγιώτης Γιάκας ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 η ΕΦΟΡΕΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 1. Λίγα λόγια για το αρχοντικό 2 2. Το παραμύθι της τοιχογραφίας! (Πρόταση) 3 3. Βρες τη λέξη! (Λύση) 9 4. Ζήσε στον 18 ο αιώνα..

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Μαριάννα Τεγογιάννη. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλας Ανδρικόπουλος. Περιπέτεια στο Βουνό των Φεγγαρολούλουδων

Μαριάννα Τεγογιάννη. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλας Ανδρικόπουλος. Περιπέτεια στο Βουνό των Φεγγαρολούλουδων Μαριάννα Τεγογιάννη ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ Νικόλας Ανδρικόπουλος Περιπέτεια στο Βουνό των Φεγγαρολούλουδων Στα παιδιά μου, Χρήστο και Κατερίνα, που με εμπνέουν Τίτλος: Περιπέτεια στο Βουνό των Φεγγαρολούλουδων

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω.

ΝΗΦΟΣ: Ένα λεπτό µόνο, να ξεµουδιάσω. Χαίροµαι που σε βλέπω. Μέρες τώρα θέλω κάτι να σου πω. Νήφο. Πεταλία; Εγώ, ναι. Σήκω. Δεν ξέρω αν µπορώ. Μπορείς. Είµαι κουρασµένος. Ήρθε η ώρα, όµως. Τα χέρια µου έχουν αίµατα. Τα πόδια µου είναι σαν κάποιου άλλου. Δεν έχουµε πολύ χρόνο. Ένα λεπτό µόνο, να

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα