ΜΥΑΛΟΥ ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΥΑΛΟΥ ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ"

Transcript

1 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

2

3 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ

4 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: TURN OF MIND Από τις Εκδόσεις Atlantic Monthly Press, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Παιχνίδια του μυαλού ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Alice LaPlante ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Χρήστος Καψάλης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κυριάκος Αθανασιάδης ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Charles Rue Woods ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ: Α. & Φ. Δεληγιάννης Ο.Ε. ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ: Κωνσταντίνα Παναγιώτου & ΣΙΑ Ο.Ε. Alice LaPlante, 2011 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Pascal Perich ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε., Αθήνα 2011 Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2011 ΙSBN Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. PSICHOGIOS PUBLICATIONS S.A. Έδρα: Tατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou Str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece Βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali Str Αθήνα Αthens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

5 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΥΑΛΟΥ Μετάφραση: Χρήστος Καψάλης

6 Για την Άλις Τζέρβας Ο Νιλ ΛαΠλαντ

7 ΕΝΑ

8 Κάτι συνέβη. Το καταλαβαίνεις, πάντοτε το καταλαβαίνεις. Συνέρχεσαι και βρίσκεις συντρίμμια: μια θρυμματισμένη λάμπα, ένα συντετριμμένο, ολοτρεμάμενο ανθρώπινο πρόσωπο, στα όρια του να είναι αγνώριστο. Μερικές φορές, είναι και κάποιος με στολή: ένας τραυματιοφορέας, μια νοσοκόμα. Ένα απλωμένο χέρι που κρατά ένα χάπι. Ή που ετοιμάζεται να κατεβάσει μια βελόνα. Αυτή τη φορά, βρίσκομαι σ ένα δωμάτιο, καθισμένη σε μια κρύα, μεταλλική σπαστή καρέκλα. Το δωμάτιο δεν είναι οικείο, όμως είμαι συνηθισμένη σ αυτό. Αναζητώ στοιχεία. Είναι ένα μέρος που θυμίζει επαγγελματικό χώρο, μακρύ, γεμάτο γραφεία και υπολογιστές, με χαρτιά παντού. Χωρίς παράθυρο κανένα. Μετά βίας διακρίνω το άτονο πράσινο χρώμα των τοίχων καλύπτονται από αμέτρητες αφίσες, αποκόμματα και σημειώματα. Οι λάμπες φθορισμού βγάζουν ένα φως που απλώνεται σαν πέπλο. Άντρες και γυναίκες μιλάνε μεταξύ τους, όχι σε μένα. Κάποιοι φορούν φαρδιά ρούχα, κάποιοι τζιν παντελόνια. Και, οι περισσότεροι, στολές. Υποθέτω πως ένα χαμόγελο δε θα ήταν κατάλληλο, στην περίσταση. Ο φόβος, πάλι, ίσως να ήταν. Μπορώ ακόμη να διαβάζω, δεν τα χω χάσει τόσο, τουλάχιστον όχι ακόμη. Όχι πια βιβλία, αλλά κείμενα εφημερίδων. Και άρθρα περιοδικών, αν είναι σχετικά σύντομα. Έχω ένα σύστημα. Παίρνω μια κόλλα διαγραμμισμένο χαρτί. Κρατάω σημειώσεις, όπως στην ιατρική σχολή.

9 12 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Όταν μπερδεύομαι, διαβάζω τις σημειώσεις μου. Τις έχω για σημείο αναφοράς. Μπορεί να μου πάρει ακόμη και δύο ώρες για να καταφέρω να τελειώσω ένα άρθρο στην Τρίμπιουν, μισή μέρα έτσι και πιάσω κάτι από τους Νιου Γιορκ Τάιμς. Τώρα, καθώς κάθομαι στο τραπέζι, μαζεύω ένα χαρτί που κάποιος πέταξε, πιάνω ένα μολύβι. Γράφω στα περιθώρια καθώς διαβάζω. Αυτές είναι λύσεις της απελπισίας. Οι βίαιες συγκρούσεις συνεχίζονται. Θερίζουν τις θύελλες που οι ίδιοι έσπειραν και θα όφειλαν να μετανοήσουν. Έπειτα, κοιτάζω τις σημειώσεις μου, όμως το μόνο που μου μένει είναι μια αίσθηση ανησυχίας, απώλειας του ελέγχου. Ένας μεγαλόσωμος άντρας, ντυμένος στα μπλε, κινείται από πάνω μου. Οι παλάμες του απέχουν ελάχιστα από το μπράτσο μου. Είναι έτοιμος να με αρπάξει. Να με ακινητοποιήσει. Καταλαβαίνετε τα δικαιώματα που σας διάβασα μόλις τώρα; Έχοντας τα δικαιώματα αυτά κατά νου, επιθυμείτε να μου μιλήσετε; Θέλω να γυρίσω σπίτι μου. Θέλω να γυρίσω στο σπίτι. Λες να είμαι στη Φιλαδέλφεια. Ήταν το σπίτι στη Γουόλνατ Λέιν. Παίζαμε μπάλα στους δρόμους. Όχι, βρισκόμαστε στο Σικάγο. Τομέας Σαράντα Τρία, Τμήμα Είκοσι Ένα. Ειδοποιήσαμε τον γιο και την κόρη σας. Έχετε το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή στη συνέχεια να τερματίσετε τη συνέντευξη και να ασκήσετε τα δικαιώματα αυτά.

10 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 13 Επιθυμώ να τερματίσω. Ναι. Μια μεγάλη πινακίδα είναι κολλημένη με σελοτέιπ στον τοίχο της κουζίνας. Οι λέξεις, γραμμένες με χοντρό, μαύρο μαρκαδόρο και τρεμάμενο χέρι, σχηματίζουν μια καμπύλη που ξεφεύγει από τα όρια του πίνακα: Ονομάζομαι δρ Τζένιφερ Ουάιτ. Είμαι εξήντα τεσσάρων ετών. Πάσχω από άνοια. Ο γιος μου, ο Μαρκ, είναι είκοσι εννέα ετών. Η κόρη μου, η Φιόνα, είκοσι τεσσάρων ετών. Μια νοσοκόμα, η Μαγκνταλένα, ζει μαζί μου. Ξεκάθαρες πληροφορίες. Οπότε, τι γυρεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι μου; Άνθρωποι, άγνωστοι, παντού. Μια ξανθιά γυναίκα που δεν την αναγνωρίζω κάθεται στην κουζίνα μου και πίνει τσάι. Στο καθιστικό διακρίνω φευγαλέα κάποια κίνηση. Λίγο μετά, φτάνω στη γωνία του δωματίου και συναντώ ένα ακόμη πρόσωπο. Ρωτάω, Εσύ ποια είσαι; Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Εκείνη την ξέρεις; Δείχνω προς την κουζίνα, οπότε γελάνε. Εγώ είμαι εκείνη, λένε. Ήμουν εκεί, τώρα είμαι εδώ. Είμαι ο μοναδικός άνθρωπος στο σπίτι, εκτός από εσένα. Με ρωτάνε αν θέλω τσάι. Ρωτάνε αν θέλω να πάω έναν περίπατο. Μωρό είμαι; απαντάω. Έχω κουραστεί με τις ερωτήσεις. Ξέρεις ποια είμαι, σωστά; Δε θυμάσαι; Η Μαγκνταλένα. Η φίλη σου. Το σημειωματάριο είναι ένας τρόπος να επικοινωνώ με τον εαυτό μου και με τους άλλους. Ή να γεμίζω τις άδειες ώρες.

11 14 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Όταν τα πάντα χάνονται στην ομίχλη, όταν κάποιος αναφέρεται σε ένα γεγονός ή σε κάποια συζήτηση που δε θυμάμαι, φυλλομετρώ τις σελίδες. Είναι φορές που με ανακουφίζει το να διαβάζω τις λέξεις που υπάρχουν εκεί. Άλλες φορές, όχι. Είναι η Βίβλος της συνείδησής μου. Ζει πάνω στο τραπέζι της κουζίνας: μεγάλη και τετράγωνη, με ένα ανάγλυφο δερμάτινο εξώφυλλο και βαριές σελίδες στο χρώμα της κρέμας. Κάθε καταχώριση έχει και ημερομηνία. Μια καλοσυνάτη κυρία με καθίζει μπροστά του. Γράφει, 20 Ιανουαρίου Σημειώσεις της Τζένιφερ. Μου δίνει το στιλό. Μου λέει, Γράψε τι συνέβη σήμερα. Γράψε για την παιδική σου ηλικία. Γράψε ό,τι θυμάσαι. Θυμάμαι την πρώτη αγκύλωση καρπού που έκανα. Την πίεση του νυστεριού πάνω στην επιδερμίδα, τη μικρή υποχώρηση όταν τελικά έσκισε τον ιστό. Την αντίσταση του μυ. Το χειρουργικό ψαλίδι μου να βρίσκει οστό. Και μετά, να βγάζω τα ματωμένα γάντια, τραβώντας ένα προς ένα τα δάχτυλα. Μαύρα. Όλοι φοράνε μαύρα. Περπατάνε ανά δύο ή ανά τρεις, καθώς κατηφορίζουν το δρόμο προς τον Άγιο Βικέντιο, τυλιγμένοι με πανωφόρια και κασκόλ που καλύπτουν τα κεφάλια τους. Σκύβουν τα πρόσωπά τους, αντιμέτωποι με τον αέρα που μάλλον είναι τσουχτερός. Βρίσκομαι μέσα στο ζεστό σπίτι μου, με το πρόσωπο κολλημένο πάνω στο παχνισμένο παράθυρο και με τη Μαγκνταλένα

12 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 15 να γυροφέρνει κοντά μου. Μόλις που διακρίνω τις πελώριες, σκαλιστές, ξύλινες πόρτες. Είναι ορθάνοιχτες και οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα. Μπροστά περιμένει μια νεκροφόρα, πίσω της είναι κι άλλα αυτοκίνητα, στη σειρά, τα φώτα τους αναμμένα. Η Αμάντα είναι, μου λέει η Μαγκνταλένα. Η κηδεία της Αμάντα. Ποια είναι η Αμάντα; ρωτάω. Η Μαγκνταλένα κομπιάζει, κι ύστερα λέει, Η καλύτερή σου φίλη. Η νονά της κόρης σου. Προσπαθώ. Τίποτε. Κουνάω το κεφάλι μου. Η Μαγκνταλένα πηγαίνει και φέρνει το σημειωματάριό μου. Το φυλλομετρά. Μου δείχνει ένα απόκομμα εφημερίδας: Ηλικιωμένη Γυναίκα Εντοπίζεται Νεκρή στο Σικάγο, Ακρωτηριασμένη Σικάγο Τρίμπιουν, 23 Φεβρουαρίου 2009 Σικάγο, Ιλινόι Το ακρωτηριασμένο σώμα μιας εβδομηνταπεντάχρονης γυναίκας από το Σικάγο εντοπίστηκε χθες σε σπίτι, στον αριθμό 2100 της Λεωφόρου Σέφιλντ. Η Αμάντα Ο Τουλ βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, όταν γείτονας παρατήρησε ότι δεν είχε πάρει τις εφημερίδες της για σχεδόν μία εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στην έρευνα. Τέσσερα δάχτυλα από το δεξί χέρι της γυναίκας είχαν ακρωτηριαστεί. Ο ακριβής χρόνος του θανάτου δεν έχει γίνει γνωστός, όμως ο θάνατος του θύματος αποδίδεται σε τραύμα που έφερε στο κεφάλι, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

13 16 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν είχε κλαπεί τίποτε από το σπίτι. Κατηγορίες δεν έχουν απαγγελθεί, όμως η αστυνομία έθεσε για ένα σύντομο διάστημα υπό κράτηση και στη συνέχεια απελευθέρωσε ένα άτομο, μετά την κατάθεση που έδωσε σχετικά με την υπόθεση. Προσπαθώ. Όμως δεν μπορώ να ανασύρω τίποτε. Η Μαγκνταλένα φεύγει. Επιστρέφει με μια φωτογραφία. Δύο γυναίκες. Η μία ψηλότερη τουλάχιστον τρία δάχτυλα, με μακριά, ίσια, άσπρα μαλλιά, πιασμένα σε σφιχτό κότσο. Η δεύτερη, νεότερη, έχει πιο κοντές, κυματιστές γκρίζες μπούκλες που πέφτουν γύρω από ένα σμιλεμένο, πιο θηλυκό πρόσωπο. Αυτή ίσως να ήταν όμορφη, μια φορά κι έναν καιρό. Αυτή είσαι εσύ, λέει η Μαγκνταλένα, δείχνοντας τη νεότερη γυναίκα. Κι αυτή εδώ είναι η Αμάντα. Παρατηρώ τη φωτογραφία. Η ψηλότερη γυναίκα έχει εντυπωσιακό πρόσωπο. Δε θα την έλεγες όμορφη. Ούτε και χαριτωμένη. Παραείναι αυστηρό γύρω από τα ρουθούνια, στα προγούλια έχουν σχηματιστεί ρυτίδες, περιφρόνησης ίσως. Οι δύο γυναίκες στέκονται κοντά η μία στην άλλη, δεν αγγίζονται, όμως παρατηρείς μια κάποια οικειότητα. Προσπάθησε να θυμηθείς, με παροτρύνει η Μαγκνταλένα. Θα μπορούσε να είναι σημαντικό. Το χέρι της ακουμπά βαρύ πάνω στον ώμο μου. Κάτι θέλει από μένα. Τι; Ξαφνικά, όμως,

14 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 17 νιώθω κουρασμένη. Τα χέρια μου τρέμουν. Σταγόνες ιδρώτα κυλούν ανάμεσα στα στήθη μου. Θέλω να πάω στο δωμάτιό μου, λέω. Χτυπάω την παλάμη της Μαγκνταλένα. Άσε με ήσυχη. Η Αμάντα; Νεκρή; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Η καλή, η πιο καλή μου φίλη. Δεύτερη μητέρα των παιδιών μου. Η σύμμαχός μου στη γειτονιά. Η αδερφή μου. Αν δεν ήταν η Αμάντα, θα είχα απομείνει μόνη. Ήμουν διαφορετική. Πάντοτε σε απόσταση. Το τυρί θέλει ξεχωριστό πιάτο. Όχι πως ήξερε κανείς την αλήθεια. Τους ξεγελούσαν τα φαινόμενα, έμεναν στην επιφάνεια. Κανείς δεν καταλάβαινε την αδυναμία τόσο καλά όσο η Αμάντα. Με είδε, με λύτρωσε από τη μυστική μοναξιά μου. Κι εγώ, πού ήμουν όταν με χρειάστηκε; Εδώ. Τρεις πόρτες παρακάτω. Χαμένη στα προβλήματά μου. Την ώρα που εκείνη υπέφερε. Την ώρα που κάποιο τέρας κράδαινε ένα μαχαίρι και σίμωνε να την αποτελειώσει. Ω, τι πόνος! Αφόρητος πόνος. Θα σταματήσω να παίρνω τα χάπια μου. Θα πιάσω το νυστέρι και θα εξαφανίσω την εικόνα της από το μυαλό μου. Θα ικετέψω να έρθει αυτό ακριβώς που προσπαθούσα να κρατήσω μακριά όλους αυτούς τους ατελείωτους μήνες: η γλυκιά λήθη.

15 18 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Η καλή κυρία γράφει στο σημειωματάριό μου. Υπογράφει με το όνομά της: Μαγκνταλένα. Σήμερα, Παρασκευή 11 Μαρτίου, είχαμε μία ακόμη δύσκολη μέρα. Κλότσησες το σκαλοπάτι και έσπασες το δάχτυλό σου. Στα εξωτερικά ιατρεία, ξέφυγες και έφτασες τρέχοντας στο πάρκινγκ. Ένας νοσοκόμος σε έφερε πίσω. Τον έφτυσες. Τι ντροπή. Αποσύνθεση. Μια ζωή στις σκιές. Καθώς οι νευροϊνιδιακές μάζες πολλαπλασιάζονται, καθώς οι νευριτικές πλάκες σκληραίνουν, καθώς οι συνάψεις παύουν να εκπέμπουν σήματα και το μυαλό μου σαπίζει, εγώ έχω συναίσθηση του τι μου συμβαίνει. Ασθενής χωρίς αναισθησία. Ο κάθε θάνατος του κάθε κυττάρου με περονιάζει εκεί όπου είμαι πιο ευαίσθητη. Εντωμεταξύ, άνθρωποι άγνωστοι μου φέρονται σαν να είμαι νήπιο. Με αγκαλιάζουν. Προσπαθούν να μου κρατήσουν το χέρι. Με προσφωνούν με προεφηβικά υποκοριστικά: Τζεν. Τζένι. Αποδέχομαι με πικρία το γεγονός ότι είμαι πασίγνωστη, αν όχι αγαπητή, σε ανθρώπους που μου είναι ξένοι. Μια διασημότητα! Ένας θρύλος, στο δικό μου μυαλό. Το σημειωματάριό μου τον τελευταίο καιρό είναι γεμάτο προει-

16 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 19 δοποιήσεις. Ο Μαρκ ήταν πολύ θυμωμένος σήμερα. Μου έκλεισε το τηλέφωνο. Η Μαγκνταλένα λέει να μη μιλήσω σε κανέναν, έτσι και χτυπήσει το τηλέφωνο. Να μην ανοίξω την πόρτα την ώρα που θα βάζει πλυντήριο ή θα είναι στην τουαλέτα. Ύστερα, με διαφορετικό γραφικό χαρακτήρα, Μαμά, δεν είσαι ασφαλής με τον Μαρκ. Παραχώρησε το πληρεξούσιο για ιατρικά ζητήματα σε εμένα, τη Φιόνα. Ούτως ή άλλως, είναι καλύτερα το πληρεξούσιο για τα ιατρικά και οικονομικά θέματα να βρίσκεται στα χέρια του ίδιου ανθρώπου. Κάποιες λέξεις έχουν διαγραφεί, όχι, έχουν σκεπαστεί τελείως με χοντρό, μαύρο στιλό. Ποιος το έκανε αυτό; Από το σημειωματάριό μου, ξανά: Τηλεφώνησε ο Μαρκ, λέει πως τα χρήματά μου δεν πρόκειται να με γλιτώσουν. Πρέπει να τον ακούσω. Λέει πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για την προστασία μου. Ύστερα: Μαμά, πούλησα μετοχές της ΙΒΜ αξίας δολαρίων ώστε να καλυφθεί η αμοιβή της δικηγόρου. Έχει εξαιρετικές συστάσεις σε υποθέσεις όπου κρίνεται η πνευματική ικανότητα ενός ατόμου. Δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία στα χέρια τους, μονάχα θεωρίες. Ο δρ Τσιέν έγραψε να παίρνεις 150mg Seroquel ώστε να ελεγχθούν τα επεισόδια. Θα περάσω ξανά αύριο Σάββατο. Η κόρη σου, Φιόνα.

17 20 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Ανήκω σε μια ομάδα υποστήριξης για άτομα με Αλτσχάιμερ. Κόσμος έρχεται και φεύγει. Σήμερα το πρωί η Μαγκνταλένα λέει πως ξημέρωσε μια καλή μέρα, μπορούμε να δοκιμάσουμε να πάμε. Η ομάδα συναντιέται σε μία εκκλησία Μεθοδιστών, στην οδό Κλαρκ. Είναι ένα κοντό, άχαρο κτίριο, γκρίζο, με ξύλινους τοίχους και πολύχρωμα παράθυρα, υπερβολικά έντονα, λες και τα μουτζούρωσε μικρό παιδί. Συγκεντρωνόμαστε στην Αίθουσα Συντροφικότητας, ένα μεγάλο δωμάτιο με παράθυρα που δεν ανοίγουν και δάπεδο καλυμμένο με πιτσιλωτό πλαστικό, γεμάτο σημάδια από τις μεταλλικές σπαστές καρέκλες. Μια ανομοιόμορφη ομάδα, πέντ -έξι άνθρωποι, με το μυαλό μας σε διάφορα στάδια απογύμνωσης. Η Μαγκνταλένα περιμένει έξω από την αίθουσα, μαζί με όλες τις άλλες συνοδούς. Κάθονται σε πάγκους στον σκοτεινό διάδρομο, κεντάνε και συνομιλούν χαμηλόφωνα, όμως έχουν το νου τους, είναι έτοιμες να πεταχτούν επάνω και να απομακρύνουν το άτομο που έχουν στην ευθύνη τους, με το πρώτο σημάδι αναστάτωσης. Αρχηγός μας είναι ένας νεαρός άντρας με πτυχίο κοινωνικού λειτουργού. Έχει ευγενικό και ήσυχο πρόσωπο, του αρέσει να ξεκινά τις συναντήσεις με τις συστάσεις κι ένα ανέκδοτο. Ονομάζομαι δε θυμάμαι και είμαι δεν ξέρω τι. Περιγράφει αυτό που κάνουμε ως τα Δύο Κυκλικά Βήματα. Το Πρώτο Βήμα είναι να παραδεχτείτε ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα. Το Δεύτερο Βήμα είναι να ξεχάσετε ότι έχετε αυτό το πρόβλημα.

18 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 21 Κάθε φορά μάς κάνει και γελάμε, κάποιους γιατί θυμούνται το ανέκδοτο από την τελευταία συνάντηση, όμως τους περισσότερους γιατί είναι πάντα κάτι καινούργιο, όσες φορές κι αν το έχουν ακούσει. Σήμερα είναι μια καλή μέρα για μένα. Το θυμάμαι. Μάλιστα, θα προσέθετα και ένα τρίτο βήμα. Το Τρίτο Βήμα είναι να θυμάστε ότι ξεχνάτε. Το Τρίτο Βήμα είναι το δυσκολότερο από όλα. Σήμερα συζητάμε για τη στάση. Αυτή είναι η λέξη που χρησιμοποιεί ο αρχηγός μας. Όλοι μας έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι μ αυτή την εξαιρετικά αγχωτική διάγνωση, λέει. Είστε όλοι ευφυείς, μορφωμένοι άνθρωποι. Γνωρίζετε ότι τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται. Το τι θα κάνετε μ αυτά τα περιθώρια εξαρτάται από εσάς. Δείξτε θετική στάση! Το να έχεις Αλτσχάιμερ μπορεί να μοιάζει με το να πηγαίνεις σε ένα πάρτι όπου δε γνωρίζεις κανέναν. Σκεφτείτε το! Κάθε γεύμα μπορεί να είναι το καλύτερο γεύμα της ζωής σας! Κάθε ταινία, η πιο συναρπαστική που έχετε δει! Δείξτε αίσθηση του χιούμορ, λέει. Είστε επισκέπτες από έναν άλλο πλανήτη και παρατηρείτε τα έθιμα των ντόπιων. Τι γίνεται όμως μ εμάς, τους άλλους, που νιώθουμε τους τοίχους να μας πλακώνουν; Τι γίνετε μ εμάς που οι αλλαγές ανέκαθεν μας τρομοκρατούσαν; Όταν ήμουν δεκατριών, μία ολόκληρη εβδομάδα δεν έτρωγα τίποτε, γιατί η μητέρα μου είχε αγοράσει καινούργια σεντόνια για το κρεβάτι μου. Για εμάς, η ζωή πλέον είναι τρομερά επικίνδυνη. Σε κάθε γωνία παραμονεύουν παγίδες. Οπότε, γνέφεις καταφατικά σε όλους εκείνους

19 22 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ τους ξένους που κοιτάζουν να σου επιβληθούν. Γελάς όταν γελάνε και οι άλλοι, παίρνεις σοβαρό ύφος όταν σκυθρωπιάζουν. Όταν οι ξένοι σε ρωτάνε αν θυμάσαι, γνέφεις ξανά καταφατικά. Ή συνοφρυώνεσαι στην αρχή και έπειτα αφήνεις το πρόσωπό σου να φωτιστεί, σαν να θυμήθηκες κάτι. Όλα αυτά είναι απαραίτητα για την επιβίωση. Είμαι επισκέπτης από έναν άλλο πλανήτη και οι ντόπιοι δεν είναι φιλικοί. Ανοίγω μόνη μου το ταχυδρομείο. Ύστερα, τα γράμματα εξαφανίζονται. Κάποιος τα παίρνει. Σήμερα, εκκλήσεις να βοηθήσω να σώσουμε τις φάλαινες, να προστατέψουμε τις αρκούδες, να ελευθερώσουμε το Θιβέτ. Το αντίγραφο του τραπεζικού μου λογαριασμού δείχνει πως έχω 3.567,89 δολάρια σε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου στην Τράπεζα της Αμερικής. Υπάρχει ένα ακόμη αντίγραφο, σταλμένο από έναν χρηματιστή ονόματι Μάικλ Μπράουνσταϊν. Στην επάνω γωνία του χαρτιού είναι γραμμένο το όνομά μου. Το χαρτοφυλάκιό μου εμφάνισε υποχώρηση της τάξεως του 19% κατά τους έξι τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με το χαρτί, η νέα συνολική αξία των τοποθετήσεων ανέρχεται στα 2,56 εκατομμύρια. Ο χρηματιστής έστειλε και ένα σημείωμα: Η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο θα μπορούσε να είναι λόγω των συντηρητικών επενδυτικών επιλογών σας και της εφαρμογής μιας στρατηγικής ευρείας διεύρυνσης του φάσματος του χαρτοφυλακίου.

20 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 23 Είναι πολλά λεφτά τα 2,56 εκατομμύρια δολάρια; Είναι αρκετά; Απομένω να κοιτάζω τα γράμματα στη σελίδα, μέχρι που αρχίζουν να θολώνουν. AAPL, IBM, CVR, ASF, SFT. Η αλλόκοτη γλώσσα του χρήματος. Ο Τζέιμς είναι πονηρός. Ο Τζέιμς έχει μυστικά. Κάποια από αυτά τα γνωρίζω, τα περισσότερα όχι. Πού βρίσκεται σήμερα; Τα παιδιά είναι στο σχολείο. Στο σπίτι δεν είναι κανείς, εκτός από μια γυναίκα που πρέπει να είναι οικονόμος ή κάτι τέτοιο. Τακτοποιεί τα βιβλία στο καθιστικό, μουρμουρίζοντας ένα τραγούδι που δε μου θυμίζει κάτι. Άραγε, ο Τζέιμς την προσέλαβε; Πιθανόν. Κάποιος πρέπει να κρατάει τα πράγματα σε τάξη, γιατί το σπίτι μοιάζει προσεγμένο, ενώ εγώ ανέκαθεν αντιδρούσα στις δουλειές του σπιτιού και ο Τζέιμς, παρότι έχει εμμονή με την τάξη, είναι πολύ απασχολημένος. Είναι συνέχεια έξω για δουλειές. Σε μυστικές αποστολές. Όπως τώρα. Η Αμάντα δεν είναι ευχαριστημένη με την κατάσταση. Οι γάμοι θα έπρεπε να είναι διαφανείς, λέει. Πρέπει να αντέχουν όταν πέφτει επάνω τους το φως του ήλιου. Όμως ο Τζέιμς είναι άνθρωπος της σκιάς. Χρειάζεται την κάλυψη, ανθίζει στο σκοτάδι. Την εξήγηση την έδωσε ο ίδιος ο Τζέιμς πριν από πολύ καιρό: σκάρωσε την τέλεια μεταφορά. Ή, μάλλον, την τσίμπησε από τη φύση. Και, παρότι αντιμετωπίζω με καχυποψία τις υπερβολικά εύκολες κατηγοριοποιήσεις, η συγκεκριμένη ακούστηκε πειστική. Ήταν μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στο σπίτι όπου μεγάλωσε ο Τζέιμς, στη Βόρεια Καρολίνα. Πριν παντρευτούμε. Είχαμε πάει μια βόλτα μετά το δείπνο στο λυκόφως, και μόλις διακόσια μέτρα από την πίσω βεράντα του πατρικού του βρεθήκα-

21 24 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ με χωμένοι σε ένα πρωτόγονο δάσος, κατασκότεινο, γεμάτο δέντρα φορτωμένα με λευκά βρύα, ενώ ο ήχος των βημάτων μας πνιγόταν από τα νεκρά φύλλα που κάλυπταν σαν πάπλωμα το έδαφος. Ανάμεσα από τα δέντρα ξεφύτρωναν συστάδες από φτέρες, αραιά και πού γυάλιζε κάποιο μανιτάρι. Ο Τζέιμς έγνεψε προς ένα. Δηλητηριώδες, είπε. Ενώ μιλούσε, ακούστηκε κάποιο πουλί. Κατά τα άλλα, σιωπή. Αν υπήρχε μονοπάτι, εγώ δεν μπορούσα να το διακρίνω, όμως ο Τζέιμς προχωρούσε με σιγουριά και με μαγικό τρόπο ο δρόμος ανοιγόταν μπροστά μας. Είχαμε περπατήσει γύρω στο μισό χιλιόμετρο, με το φως να λιγοστεύει κάθε λεπτό που περνούσε, όταν ξαφνικά ο Τζέιμς σταμάτησε. Έδειξε κάτι. Στη βάση ενός δέντρου, ανάμεσα σε μια μάζα από κιτρινοπράσινα βρύα, ξεπρόβαλλε κάτι, απόκοσμα λευκό. Ένα λουλούδι, ένα μοναχικό λουλούδι στην άκρη ενός μακριού, επίσης λευκού, μίσχου. Ο Τζέιμς ανάσανε. Είμαστε τυχεροί, είπε. Κάποιες φορές μπορεί να ψάχνεις για μέρες και να μη το βρεις. Και τι είναι; ρώτησα. Το λουλούδι έμοιαζε να φεγγίζει, τόσο δυνατά ώστε διάφορα μικρά έντομα πετούσαν τριγύρω του λες και τα μαγνήτιζε η λάμψη. Ένα φυτό-φάντασμα, είπε ο Τζέιμς. Monotropa uniflora, η επιστημονική του ονομασία. Έσκυψε και έκλεισε το λουλούδι μέσα στην παλάμη του, προσέχοντας να μην το κόψει από το μίσχο του. Είναι ένα από τα ελάχιστα φυτά που δε χρειάζονται φως. Για την ακρίβεια, αναπτύσσεται στο σκοτάδι. Πώς γίνεται αυτό; ρώτησα.

22 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 25 Είναι παράσιτο δε φωτοσυνθέτει, αλλά τρέφεται από τους μύκητες και τα δέντρα γύρω του, αφήνει τα άλλα φυτά να κάνουν τη βαριά δουλειά. Από μικρός ένιωθα ένα δέσιμο μαζί του. Θα μπορούσες να το πεις και θαυμασμό. Γιατί, δεν είναι εύκολο αυτό που κάνει έτσι εξηγείται και το γιατί δεν είναι διαδεδομένο. Το φυτό πρέπει να βρει τον κατάλληλο ξενιστή, και οι συνθήκες πρέπει να είναι ιδανικές προκειμένου να ανθίσει. Όμως, όταν καταφέρνει να ανθίσει, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Άφησε το λουλούδι και σηκώθηκε όρθιος. Ναι, το βλέπω, είπα. Αλήθεια; ρώτησε ο Τζέιμς. Το βλέπεις, πραγματικά; Ναι, απάντησα, οπότε η λέξη έμεινε να αιωρείται στη βαριά, υγρή ατμόσφαιρα γύρω μας, σαν υπόσχεση. Σαν όρκος. Λίγο καιρό μετά από αυτό το ταξίδι, παντρευτήκαμε χωρίς τυμπανοκρουσίες στο δικαστήριο του Έβανστον. Δεν προσκαλέσαμε κανέναν, θα μας φαινόταν σαν εισβολή σε μια προσωπική στιγμή. Το ρόλο του μάρτυρα ανέλαβε ο γραμματέας, η όλη διαδικασία τελείωσε μέσα σε πέντε λεπτά. Συνολικά, ήταν μια καλή απόφαση. Όμως, κάτι μέρες σαν τη σημερινή, όταν η απουσία του Τζέιμς μοιάζει με πληγή, λαχταρώ να επιστρέψω σ εκείνο το δάσος, που η εικόνα του παραμένει ζωηρή και δυνατή στο μυαλό μου, όπως την ημέρα που βρεθήκαμε εκεί. Θα μπορούσα να σκύψω και να κόψω εκείνο το λουλούδι, θα μπορούσα να το προσφέρω στον Τζέιμς όταν επιστρέψει. Ένα σκοτεινό τρόπαιο.

23 26 ΑΛΙΣ ΛΑΠΛΑΝΤ Βρίσκομαι στο γραφείο ενός Καρλ Τσιέν. Είναι γιατρός. Ο γιατρός μου, απ ό,τι φαίνεται. Είναι ένας λεπτός άντρας, με αρχές φαλάκρας. Ωχρός, έτσι όπως μόνο κάποιος που περνά την ημέρα του κλεισμένος σε έναν χώρο με τεχνητό φωτισμό μπορεί να είναι. Καλοσυνάτο πρόσωπο. Απ ό,τι φαίνεται, γνωριζόμαστε πολύ καλά. Αναφέρεται σε κάποιους παλιούς φοιτητές. Χρησιμοποιεί τη λέξη μας. Οι φοιτητές μας. Λέει πως πρέπει να νιώθω περήφανη. Πως άφησα στο πανεπιστήμιο και στο νοσοκομείο μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Κουνάω το κεφάλι μου. Είμαι τόσο κουρασμένη, που δεν έχω δύναμη να προσποιηθώ πέρασα δύσκολη νύχτα. Μια νύχτα σε κίνηση. Πέρα-δώθε, πέρα-δώθε, από το μπάνιο στο υπνοδωμάτιο και πάλι πίσω στο μπάνιο, συνέχεια. Μετρούσα βήματα, είχα πιάσει ένα σταθερό ρυθμό στα πλακάκια, στο ξύλινο δάπεδο. Συνέχισα να βηματίζω μέχρι που πόνεσαν τα πέλματά μου. Όμως το γραφείο αυτό γαργαλά τη μνήμη μου. Παρότι δεν αναγνωρίζω τον γιατρό, για κάποιο λόγο τα πράγματά του μου είναι γνώριμα. Ένα μοντέλο του ανθρώπινου κρανίου πάνω στο γραφείο του. Κάποιος έχει καλύψει με κραγιόν τις γνάθους, περίπου στο σχήμα των χειλιών, και μια πρόχειρη ταμπέλα από κάτω γράφει, ΤΡΕΛΗ ΚΑΡΛΟΤΑ. Το ξέρω αυτό το κρανίο. Τον ξέρω αυτόν τον γραφικό χαρακτήρα. Με βλέπει που το κοιτάζω. Τα αστεία σου ανέκαθεν ήταν κάπως ιδιαίτερα, λέει. Στον τοίχο πάνω από το γραφείο, μια παλιά αφίσα χιονοδρομικού κέντρου γράφει Chamonix με ζωηρά, κόκκινα γράμματα. Des conditions de neige excellentes, des terrasses ensoleil-

24 ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ 27 lées, des hors-pistes mythiques. Ένας άντρας και μια γυναίκα, ντυμένοι με τα ογκώδη ρούχα των αρχών του 20ού αιώνα, πηδούν στον αέρα φορώντας σκι, πάνω από μιαν απότομη, κατάλευκη πλαγιά, διάστικτη με πεύκα. Είναι μια ζωγραφιά, όχι φωτογραφία, αν και υπάρχουν φωτογραφίες τριγύρω, κρεμασμένες δεξιά και αριστερά από την αφίσα. Ασπρόμαυρες. Στα δεξιά, μιας νεαρής κοπέλας, όχι καθαρή, καθισμένης ανακούρκουδα μπροστά σε ένα ερειπωμένο καλύβι. Στα αριστερά, ενός άγονου χωραφιού, με τον ήλιο να διακρίνεται οριακά στον επίπεδο ορίζοντα και μια γυναίκα, γυμνή, ξαπλωμένη μπρούμυτα, με τα χέρια να στηρίζουν το πιγούνι της. Κοιτάζει κατευθείαν στον φωτογραφικό φακό. Αισθάνομαι άσχημα και αποστρέφω το βλέμμα μου. Ο γιατρός γελάει και με χτυπά φιλικά στο μπράτσο. Ποτέ σου δεν ενέκρινες το καλλιτεχνικό μου όραμα, λέει. Το χαρακτήριζες εξεζητημένο. Ο Άνσελ Άνταμς συναντά το Ντισκάβερι Τσάνελ. Σηκώνω τους ώμους. Αφήνω το χέρι του να μείνει πάνω στο μπράτσο μου, καθώς με οδηγεί σε μια καρέκλα. Θα σου κάνω ορισμένες ερωτήσεις, λέει. Απλά απάντησε, όσο καλύτερα μπορείς. Δε μπαίνω καν στον κόπο να απαντήσω. Τι μέρα είναι σήμερα; Η μέρα που πάμε στον γιατρό. Έξυπνη απάντηση. Τι μήνα έχουμε;

25 Ονομάζομαι Δρ Τζένιφερ Ουάιτ. Είμαι εξήντα τεσσάρων ετών. Πάσχω από άνοια. Ο γιος μου, ο Μαρκ, είναι είκοσι εννέα ετών. Η κόρη μου, η Φιόνα, είκοσι τεσσάρων ετών. Μια νοσοκόμα, η Μαγκνταλένα, ζει μαζί μου. Ξεκάθαρες πληροφορίες. Οπότε, τι γυρεύουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στο σπίτι μου; Άνθρωποι άγνωστοι παντού. Μια ξανθιά γυναίκα που δεν την αναγνωρίζω κάθεται στην κουζίνα μου και πίνει τσάι. Στο καθιστικό διακρίνω φευγαλέα κάποια κίνηση. Λίγο μετά, φτάνω στη γωνία του δωματίου και συναντώ ακόμη ένα πρόσωπο. Ρωτάω: «Εσύ ποια είσαι; Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Εκείνη την ξέρεις;» Δείχνω προς την κουζίνα, οπότε γελάνε. Η Αμάντα, η καλύτερη φίλη της Τζένιφερ, δολοφονείται: τέσσερα δάχτυλά της έχουν αφαιρεθεί με χειρουργική ακρίβεια. Ο κύριος ύποπτος είναι η ίδια η Τζένιφερ, που δε γνωρίζει αν το έκανε ή όχι. Η αστυνομία την παρακολουθεί στενά, αλλά εκείνη είναι εγκλωβισμένη στα παιχνίδια που της παίζει το μυαλό της. Στις ελάχιστες αναλαμπές που έχει, ανατρέχει στη σχέση της με την Αμάντα και τον άντρα της και σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι ίσως τελικά να είναι αυτή ο δολοφόνος Ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ όπου οι ανατροπές διαδέχονται με καταιγιστικό ρυθμό η μία την άλλη μέχρι την τελευταία σελίδα. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ΤΑΤΟΪΟΥ 121, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΛ.: FAX: KΩΔ. ΜΗΧ/ΣΗΣ: ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΕ ΒΙΒΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

την κοινωνική συμπεριφορά

την κοινωνική συμπεριφορά ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ την κοινωνική συμπεριφορά ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μεγαλύτερες κουβέντες με τη μαμά ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αθηνά Ανδρουτσοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κατερίνα

Διαβάστε περισσότερα

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6

& TM 2010 Gummybear International Inc./Christian Schneider. Πρώτη έκδοση: Μάρτιος 2010 ΙSBN 978-960-453-809-6 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Μαθαίνω µε τον Gummy Bear Το αλφάβητο ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Ευδοξία Μπινοπούλου ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ιονύσης Καραβίας ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού

Τζοάνα Μπάσφορντ. Μυστικός Κήπος. Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Τζοάνα Μπάσφορντ Μυστικός Κήπος Ένα παραμυθένιο κυνήγι θησαυρού Σχεδιασμός: Jason Ribeiro, Johanna Basford 203 Johanna Basford Johanna Basford

Διαβάστε περισσότερα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα

Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Ευγένιος Τριβιζάς Η πασχαλίτσα με τη μία κουκκιδίτσα Εικονογράφηση: Λίζα Ηλιού Eυγeνιος Tριβιζaς «MΕΤΡ ΤΟΥ ΧΙΟΥΜΟΡ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ» Σίσσυ Μόρφη Όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έτσι και ο Ευγένιος Τριβιζάς

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Γρίφος 1 ος Ένας έχει μια νταμιτζάνα με 20 λίτρα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ' το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων

Διαβάστε περισσότερα

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:...

Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... 20 κλασικά αλλά και καινούρια παραμύθια με πριγκίπισσες Το βιβλίο αυτό ανήκει στην:... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: PRINCESS STORIES Από τις Εκδόσεις Igloo Books, Μεγάλη Βρετανία 2009 ΤΙΤΛΟΣ BIBΛΙΟΥ: Ιστορίες για

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Σεπτέµβριος 2013 ÉSBN 978-960-496-835-0 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο Μπουµτριαλαλί µε το κόκκινο λειρί ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ : Ναταλία Καπατσούλια ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Άννα Μαράντη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2015. Πρώτη έκδοση: Ιανουάριος 2015. Έντυπη έκδοση ISBN 978-618-01-0908-5 Ηλεκτρονική έκδοση ΙSBN 978-618-01-0909-2 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Ντανιέλα και τα Επτά Λυκάκια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Σπύρος Γούσης ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Άννα Μαράντη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Βάσω Βύρρα ΜΑΚΕΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού

Ερωτηματολόγιο Προγράμματος Ασφαλώς Κυκλοφορώ (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς Κυκλοφορώ" (αρχικό ερωτηματολόγιο) Για μαθητές Δ - Ε - ΣΤ Δημοτικού Tάξη & Τμήμα:... Σχολείο:... Ημερομηνία:.../.../200... Όνομα:... Ερωτηματολόγιο Προγράμματος "Ασφαλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Κατσέλης, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0224-6

Γιώργος Κατσέλης, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0224-6 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Οι Πειρατές της Καταστροφικής Επιχείρηση «στρογγυλή θεά» ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Γιώργος Κατσέλης ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Παναγιώτης Γιάκας ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά

Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά Millénium 3 & 4 Dupuis 2014, by Man, Homs and Runberg Millenium 2014 Stieg Larsson and Moggliden AB www.dupuis.com All rights reserved. EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015 ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript

Modern Greek Stage 6 Part 2 Transcript 1. Announcement Καλημέρα, παιδιά. Θα ήθελα να δώσετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι πω σήμερα, γιατί όλες οι ανακοινώσεις είναι πραγματικά πολύ σημαντικές. Λοιπόν ξεκινάμε: Θέμα πρώτο: Αύριο η βιβλιοθήκη του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Α1 1 Επίπεδο Α1 ιάρκεια: 30 λεπτά Πρώτο µέρος (12 µονάδες) Ερώτηµα 1 (6 µονάδες) Ένας φίλος σας σάς προσκαλεί στη βάφτιση της κόρης του. ιαβάστε το προσκλητήριο και σηµειώστε στις προτάσεις που πιστεύετε

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική

Πόλεμος για το νερό. Συγγραφική ομάδα. Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική Πόλεμος για το νερό Συγγραφική ομάδα Καραγκούνης Τριαντάφυλλος Κρουσταλάκη Μαρία Λαμπριανίδης Χάρης Μυστακίδου Βασιλική 3 ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου Τάξη ΣΤ1 Θεσσαλονίκη 2006 ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ Άκουγα

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015

Εικονογράφηση: Χρύσα Σπυρίδωνος ΠΡΩΤΗ ΕΚ ΟΣΗ. Ράνια Μπουµπουρή, 2015 EÊÄÏÓÅÉÓ ØÕ ÏÃÉÏÓ Á.Å., ÁèÞíá 2015. Ðñþôç Ýêäïóç: Μάρτιος 2015 2-4 :... TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Ο φίλος µου ο ύπνος ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Ράνια Μπουµπουρή ΕΞΩΦΥΛΛΟ ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Χρύσα Σπυρίδωνος ΘΕΩΡΗΣΗ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Αγγελική Μόσχου ÇËÅÊÔÑÏÍÉÊÇ ÓÅËÉÄÏÐÏÉÇÓÇ: Μερσίνα Λαδοπούλου ΜΑΚΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009

ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2008-2009 Μάθημα: ΕΛΛΗΝΙΚΑ Επίπεδο: 1 Διάρκεια: 2 ώρες Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ

Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Α. ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013

σόκ. Σιώπησε και έφυγε μετανιωμένος χωρίς να πει τίποτα, ούτε μια λέξη.» Σίμος Κάρμιος Λύκειο Λειβαδιών Σεπτέμβριος 2013 Εμπειρίες που αποκόμισα από το Διήμερο Σεμινάριο που αφορά στην ένταξη Παιδιών με Απώλεια Ακοής στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση Είχα την τύχη να συμμετάσχω στο διήμερο σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου;

Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Κεφάλαιο 6 : Η μάχη της Ουάσιγκτον (Μέρος ΙΙI) Η μυστηριώδης γυναίκα! Το κόκκινο του θανάτου; Λίγα λεπτά αργότερα βρεθήκαμε σε μια παλιά αποθήκη. Η νύχτα φαινόταν ατελείωτη. Κανείς δεν κυκλοφορούσε. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση

Κατερίνα Κατράκη. Παράθυρο. Ποίηση Κατερίνα Κατράκη Παράθυρο Ποίηση ΠΑΡΑΘΥΡΟ Κατερίνα Κατράκη Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Χαρακτικό εξωφύλλου - Προμετωπίδα: Βάσω Κατράκη Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Η ιστορία του Φερδινάνδου Συγγραφέας: Μούνρω Λιφ. Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Μια φορά κι έναν καιρό στην Ισπανία υπήρχε ένας μικρός ταύρος που το όνομά του ήταν Φερδινάνδος. Όλοι οι άλλοι μικροί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες;

Μετεωρολογία. Αν σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα βρέχει, ποια είναι η πιθανότητα να έχει λιακάδα μετά από 72 ώρες; Ονόματα Η μητέρα της Άννας έχει άλλους τρεις μεγαλύτερους γιους. Επειδή έχει πάθος με τα χρήματα, τους έχει βαφτίσει ως εξής: Τον μεγάλο της γιο "Πενηνταράκη", τον μεσαίο "Εικοσαράκη" και τον μικρότερο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α

Διαβάστε περισσότερα

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, 2013. Ðñþôç Ýêäïóç: Οκτώβριος 2013 ÉSBN 978-618-01-0222-2 TÉÔËÏÓ ÂÉÂËÉÏÕ: Το λουλουδόπαιδο και άλλες ιστορίες ÓÕÃÃÑÁÖÅÁÓ: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ÅÉÊÏÍÏÃÑÁÖÇÓÇ: Αιµιλία Κονταίου ÅÐÉÌÅËÅÉÁ ÄÉÏÑÈÙÓÇ ÊÅÉÌÅÍÏÕ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21

Περιεχόμενα. Σελίδα 3 από 21 Σελίδα 1 από 21 Σελίδα 2 από 21 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήσεις του υπολογιστή... 4 Κεφάλαιο 2 Βασικά τμήματα υπολογιστή... 6 Κεφάλαιο 3 - Ασφάλεια... 9 Κεφάλαιο 4 - Ποντίκι... 11 Κεφάλαιο 5 - Πληκτρολόγιο...

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας

Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Κείμενο: Κατερίνα Βαϊμάκη Εικονογράφηση: Ρεβέκκα Βεδέ Ο Φ ίλος μου ο Ποδη λατάκιας Ευρωπαϊκή Ένωση Ταµείο Συνοχής «Επενδύοντας στο

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΗΜΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ Μερικές χρήσιµες συµβουλές στους γονείς για την αποφυγή των τροχαίων ατυχηµάτων Η πρόληψη του τροχαίου ατυχήµατος αφορά όλους µας

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Χάριν. οσελότος. οσελότος ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Λόγου Χάριν. οσελότος. οσελότος ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ναταλία Ναταλία Ταμιωλάκη Ταμιωλάκη Λόγου Χάριν ΕΚ ΟΣΕΙΣ οσελότος ΕΚΔΟΣΕΙΣ οσελότος Τιτλος Λόγου χάριν Συγγραφέας Ναταλία Ταμιωλάκη Σειρα Ποίηση [2358]0312/03 Copyright 2011 Ναταλία Ταμιωλάκη Πρώτη Εκδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι. Βιβλίο: Η χαµένη πόλη. Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα. Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - Μια εφηµερίδα για όλους Ιούλιος 2011 Τεύχος 11 3 Μια εφηµερίδα για όλη την οικογένεια ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Καλοκαίρι Βιβλίο: Η χαµένη πόλη Συνταγή ΤΙΤΙΝΑ: κρέπα Από την Μαριλένα Ντε Πιάν και την Ελένη Κοτζάµπαση - 1 - ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η γλώσσα

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου

ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου ασκάλες: Ριάνα Θεοδούλου Αγάθη Θεοδούλου Με αφορµή το εκαπενθήµερο Οδικής Ασφάλειας που διοργανώθηκε στο σχολείο µας µε θέµα «Μαθαίνω να περπατώ µε ασφάλεια στο δρόµο», τα παιδιά της Β 2 αποφάσισαν να

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α

ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Μ Ν Α Δ Ε Σ Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου 1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΟΥΡΝΙΩΝ ΚΛΑΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ : ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗ ΑΝΝΑ Συστάσεις Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ Πουπουλένιος : εγώ! ένα μικρό σπουργίτι Σταχτοφτέρης : ο μεγάλος μου αδερφός, ο προστάτης μου Ντίνος και Ελπίδα

Διαβάστε περισσότερα