ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ"

Transcript

1 ΓΙΑΤΙ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ; ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ Τι κάνετε με την άδεια συσκευασία του αγροχημικού όταν αδειάσει; Άσχετα με το ποιο τρόπο μια άδεια συσκευασία αγροχημικού θα αποσυρθεί, θα πρέπει να ξεπλυθεί κατάλληλα. Οι άδειες συσκευασίες των αγροχημικών που δεν ξεπλένονται δεν είναι στην πραγματικότητα καθαρές. Μπορεί ακόμη να περιέχουν περίπου το 1% της αρχικής ποσότητας του αγροχημικού. Παρόλο που αυτό το ποσοστό ακούγεται χαμηλό, το αγροχημικό που παραμένει σε μία μη ξεπλυμένη συσκευασία παραμένει μια δυνητική απειλή για τους ανθρώπους, τα ζώα και το περιβάλλον. Η ακατάλληλη διαχείριση και διάθεση των άδειων αγροχημικών συσκευασιών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων και της πανίδας, ενώ παράλληλα αποτελεί πηγή ρύπανσης του περιβάλλοντος. Οι περισσότερες συσκευασίες των αγροχημικών μπορούν να ξεπλυθούν. Το κατάλληλο ξέπλυμα των αγροχημικών συσκευασιών εξαλείφει μια δυνητική πηγή ρύπανσης του εδάφους, των επιγείων και υπογείων υδάτων και απομακρύνει τον κίνδυνο έκθεσης των ανθρώπων και των ζώων στα αγροχημικά. Οι συσκευασίες των αγροχημικών πρέπει να ξεπλένονται τρεις φορές αμέσως μετά τη χρήση τους. Μετά από το κατάλληλο ξέπλυμα τα ξεπλυμένα δοχεία χαρακτηρίζονται ως μη επικίνδυνα απόβλητα. Γιατί το ξέπλυμα είναι σημαντικό; Περιβαλλοντικά: Συμβάλλει στην πρόληψη πιθανών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα μη ξεπλυμένα δοχεία και η αποθήκευση και διαχείριση των υπολειμμάτων και αγροχημικών αποβλήτων. Τα κατάλληλα ξεπλυμένα δοχεία χαρακτηρίζονται ως καθαρά, στερεά απόβλητα. Νέοι οικολογικοί και οικονομικοί τρόποι διαχείρισής τους είναι διαθέσιμοι. Γεωργική πρακτική: Το ξέπλυμα άδειων συσκευασιών είναι καλή, ορθή γεωργική πρακτική. Οικονομικά: Βελτιστοποιεί την επένδυση καθώς όλη η ποσότητα του αγροχημικού χρησιμοποιείται. Νομικά: Απαιτείται από το νόμο.

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ- ΞΕΠΛΥΜΑ; Το Τριπλό-Ξέπλυμα είναι μια διαδικασία ξεπλύματος 3- σταδίων, η οποία έχει αποδειχθεί ως η καλύτερη μέθοδος για το ξέπλυμα των άδειων δοχείων των αγροχημικών. Τριπλό-Ξέπλυμα σημαίνει ξέπλυμα των δοχείων τρεις φορές. Το Τριπλό-Ξέπλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πλαστικά, μεταλλικά (όχι υπό πίεση) και γυάλινα δοχεία. Που καταλήγουν τα ξεπλυμένα δοχεία μετά το τριπλό ξέπλυμα; Πριν γίνουν αποδεκτά τα δοχεία από το σύστημα διαχείρισης, πρέπει να ξεπλυθούν από τα υπολείμματα μετά τη χρήση τους. Μόνο στεγνά, καθαρά από υπολείμματα, ξεπλυμένα δοχεία γίνονται αποδεκτά στα συγκεκριμένα σημεία συλλογής. Το προσωπικό του προγράμματος AGROCHEPACK θα επιθεωρεί τη διαδικασία ξεπλύματος των δοχείων για να εξακριβώσει εάν έχουν ξεπλυθεί κατάλληλα. Τα καθαρά δοχεία που συλλέγονται χαρακτηρίζονται σύμφωνα με τη χημική τους σύσταση. Υπάρχουν δύο επιλογές για την τελική διάθεση των αγροχημικών συσκευασιών. Η καλύτερη επιλογή είναι η βιομηχανία ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί τις συσκευασίες σαν ανακυκλώσιμο υλικό. Μια δεύτερη επιλογή είναι η διοχέτευση των ξεπλυμένων δοχείων σαν εναλλακτικό καύσιμο για την ανάκτηση ενέργειας στη βιομηχανία. Χάρτινα και Χαρτονένια Δοχεία Αρκετά χάρτινα και Χαρτονένια δοχεία είναι συχνά άκαμπτα αρκετά για να αντέξουν το πλύσιμο. Εάν είναι εφικτό, εφαρμόστε το τριπλό ξέπλυμα και σε αυτά τα δοχεία.

3 ΕΙΣΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΟ-ΞΕΠΛΥΜΑ; Πλένοντας δοχεία αγροχημικών Θυμήσου Να ακολουθείς όλες τις οδηγίες που σου δίνονται. Να ξεκινάς το τριπλο-ξέπλυμα αμέσως μετά το άδειασμα του αγροχημικού. Να ελέγχεις το δοχείο αφού τελειώσεις το ξέπλυμα. Σιγουρέψου ότι οι εσωτερικές επιφάνειες του δοχείου έχουν πλυθεί καλά. Να φοράς την κατάλληλη προστατευτική στολή και τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν δουλεύεις με αγροχημικά. Τα άδεια δοχεία δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιούνται. Τα τριπλο-ξεπλυμένα δοχεία θα τοποθετούνται με τις οδηγίες του επόπτη σε ειδικούς σάκους στον προστατευμένο αποθηκευτικό χώρο. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια, τα ακόλουθα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στους σταθμούς ξεπλύματος, συλλογής και αποθήκευσης. Καθαρό νερό και σαπούνι Εξοπλισμός πρώτων βοηθειών και δυνατότητα (εγκατάσταση) πλυσίματος για τα μάτια Τηλέφωνο για τη δυνατότητα επικοινωνίας με το προσωπικό εκτάκτου ανάγκης Απορροφητικό υλικό για περίπτωση διαρροής Σημειώσεις για τους εκπαιδευτές Πρακτικές συμβουλές: 1. Κάντε επίδειξη του τριπλούξεπλύματος. 2. Να έχετε παραδείγματα διαφορετικών τύπων συσκευασιών, καλά και λανθασμένα παραδείγματα και ένα εύρος διαφορετικών υλικών συσκευασίας. 3. Εξηγείστε τις διαφορές μεταξύ των συσκευασιών.

4 ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΔΟΧΕΙΩΝ ΑΓΡΟΧΗΜΙΚΩΝ Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούνται για το τριπλό πλύσιμο των δοχείων των αγροχημικών σωστά. Οι ακόλουθες οδηγίες είναι κατάλληλες για τρεις κύριες κατηγορίες δοχείων αγροχημικών: a) Μικρά δοχεία έως 20λτ, επειδή τα μεγαλύτερα δοχεία είναι πολύ βαριά για να σηκωθούν και ανακινηθούν. b) Μεγάλα δοχεία - Βαρέλια c) Πλαστικές σακούλες που περιέχουν στερεά αγροχημικά (Κόκκοι και Βρέξιμη σκόνη)

5 ΠΩΣ ΞΕΠΛΕΝΩ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ; Οδηγίες για μικρά δοχεία Ανακίνησε καλά και βγάλε το καπάκι από το δοχείο και κράτα το, αλλά μην αφαιρέσεις το ασφαλιστικό κάλυμμα από το στόμιο του δοχείου. Άδειασε το περιεχόμενο του δοχείου στο ψεκαστικό, γύρισε το δοχείο έτσι ώστε να στραγγίσει από όλο το περιεχόμενο. Όταν η ροή μειωθεί σε μια σταγόνα άφησε το δοχείο να στραγγίσει για επιπλέον 30 δευτερόλεπτα. Άμεσα ξεκίνα τις διαδικασίες ξεπλύματος, αλλιώς μπορεί να γίνει δύσκολη η απομάκρυνση του αγροχημικού 1. Γέμισε το άδειο δοχείο περίπου μέχρι το ένα τρίτο (1/3) με καθαρό νερό. 2. Επανατοποθέτησε το καπάκι στο δοχείο. Με το δοχείο να κοιτάζει αριστερά, ανακίνησε το δοχείο αριστερά και δεξιά (οριζόντια) σε μια απόσταση 10 με 15 εκ. Ανακίνησε το δοχείο περίπου 2 φορές το δευτερόλεπτο για 30 δευτερόλεπτα, σιγουρεύοντας ότι όλες οι εσωτερικές επιφάνειες του δοχείου πλύθηκαν καλά. 3. Στράγγισε το νερό ξεπλύματος στο δοχείο του ψεκαστικού ώστε να αποτελέσει μέρος του ψεκαστικού μίγματος, όπως περιγράφηκε προηγουμένως. 4. Γέμισε το 1/3 του άδειου δοχείου με καθαρό νερό για δεύτερη φορά. 5. Τοποθέτησε πάλι το καπάκι στο δοχείο. Με το άνοιγμα του δοχείου να βλέπει το έδαφος, ανακίνησε το δοχείο πάνω και κάτω, όπως περιγράφηκε προηγουμένως. Μετά στράγγισε το νερό ξεπλύματος στο ψεκαστικό δοχείο. 6. Τέλος, γέμισε το 1/3 του άδειου δοχείου για ακόμη μια φορά με καθαρό νερό. 7. Τοποθέτησε πάλι το καπάκι στο δοχείο. Με το δοχείο στην κανονική του, κάθετη, θέση ανακίνησε το δοχείο οριζόντια, όπως περιγράφηκε προηγουμένως. 8. Άδειασε το νερό ξεπλύματος στο ψεκαστικό. Εάν το νερό ξεπλύματος είναι ακόμη χρωματισμένο ή γαλακτώδες ύστερα από τις τρεις φορές, τότε επανέλαβε, τη διαδικασία ξεπλύματος μέχρι το νερό να είναι καθαρό. 9. Με χαμηλή ροή του νερού για να μην πιτσιλάει, προσεκτικά ξέπλυνε τα υπολείμματα από το εξωτερικό του δοχείου και το καπάκι πάνω από το άνοιγμα του ψεκαστικού.

6 ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΤΡΙΠΛΟ ΞΕΠΛΥΜΑ? Οι διαδικασίες για το ξέπλυμα των βαρελιών μπορεί να απαιτήσουν δύο άτομα. 1. Άδειασε το δοχείο - βαρέλι στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Άμεσα ξεκίνα τις διαδικασίες ξεπλύματος, αλλιώς μπορεί να γίνει δύσκολη η απομάκρυνση του αγροχημικού 2. Γέμισε το βαρέλι με νερό μέχρι το 25% της χωρητικότητάς του. Επανατοποθέτησε και σφίξε το στόμιο. 3. Γύρισε το βαρέλι στο πλάι και κύλησέ το μπρος και πίσω, σιγουρεύοντας ότι κάνει τουλάχιστον μια πλήρη περιστροφή, για 30 δευτερόλεπτα. 4. Σήκωσε το βαρέλι στην άκρη του και κούνησέ το μπρος και πίσω αρκετές φορές για να πλυθούν οι γωνίες. 5. Γύρισε το βαρέλι στην άλλη άκρη του και επανέλαβε τη διαδικασία. 6. Προσεκτικά άδειασε το νερό ξεπλύματος στο ψεκαστικό δοχείο. 7. Επανέλαβε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. 8. Προσεκτικά πλύνε το καπάκι πάνω από το άνοιγμα του ψεκαστικού και μετά τα διαθέτεις σαν συνηθισμένα στερεά απόβλητα. Εναλλακτικά, τα βαρέλια δεν πλένονται τρεις φορές και χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα απόβλητα, η διαχείρισή τους ακολουθεί τις σχετικές διαδικασίες για επικίνδυνα απόβλητα.

7 ΠΩΣ ΑΠΟΛΥΜΑΙΝΩ; Οδηγίες για πλαστικές σακούλες που περιέχουν στερεά αγροχημικά (Κόκκους και Βρέξιμη σκόνη) ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ξέπλυμα εύκαπτων συσκευασιών (συνήθως συναντώνται σε στερεά ξηρά σκευάσματα κόκκους και βρέξιμη σκόνη) είναι δυσκολότερο και εμπεριέχει υψηλότερο ρίσκο διαρροών εξαιτίας της εύπλαστης φύσης της συσκευασίας. Το ξέπλυμα των πλαστικών σάκων δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το καλό ξετίναγμα άδειων πλαστικών σακουλών καλά πάνω από το άνοιγμα του ψεκαστικού είναι εξίσου αποτελεσματικό, απλούστερο και ασφαλέστερο. Για να απολυμάνετε σωστά πλαστικές σακούλες στερεών αγροχημικών οι ακόλουθες οδηγίες πρέπει να ακολουθηθούν. 1. Χρησιμοποιείστε γάντια. 2. Αδειάστε προσεκτικά το περιεχόμενο της σακούλας στο ψεκαστικό. 3. Ξετινάξτε ελαφριά τη σακούλα πάνω από το άνοιγμα του ψεκαστικού για να βεβαιωθείτε ότι όλη η ποσότητα του αγροχημικού έχει απομακρυνθεί. 4. Σε περιπτώσεις που τα υπολείμματα δεν απομακρύνονται με το ξετίναγμα της σακούλας, εφαρμόστε τη μέθοδο του τριπλού ξεπλύματος προσεκτικά.

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ

ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΟΚΤΟΝΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ - ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ Δρ Ειρήνη Καραναστάση, Επίκουρος Καθηγήτρια Φυτοπροστασίας Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Βιοκτόνα Σκευάσματα Χρήση για τον Έλεγχο εχθρών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ OMNI-230G (TYPE D)

ΦΟΡΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ OMNI-230G (TYPE D) ΦΟΡΗΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΘΑΡΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΜΟΝΤΕΛΟ OMNI-230G (TYPE D) Μετά την παραλαβή της θερμάστρας, εφ όσον είστε κάτοικος Αθηνών, Πειραιώς ή Θεσσαλονίκης, παρακαλούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Βασικές προειδοποιήσεις ασφαλείας. ΑΣΦΑΛΕΙΑ 62 Βασικές προειδοποιήσεις ασφαλείας 62

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Βασικές προειδοποιήσεις ασφαλείας. ΑΣΦΑΛΕΙΑ 62 Βασικές προειδοποιήσεις ασφαλείας 62 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 62 Βασικές προειδοποιήσεις ασφαλείας 62 ΣΥΜΒΑΤΗ ΧΡΗΣΗ 63 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ 63 Αξεσουάρ 63 Χειριστήρια 63 Σίδερο επαγγελματικού τύπου 64 Σίδερο οικιακής χρήσης 64 ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσεως DW7 61 S. Πλυντήριο Πιάτων

Οδηγίες Χρήσεως DW7 61 S. Πλυντήριο Πιάτων Οδηγίες Χρήσεως DW7 61 S Πλυντήριο Πιάτων ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ H Teka διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει / βελτιώσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της χωρίς προειδοποίηση. Η Teka δεν ευθύνεται για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής.

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής. Περιεχόμενα 1. Υποδείξεις ασφάλειας και οδηγίες χρήσης 2 2. Εγκατάσταση και σύνδεση 5 3. Περιγραφή των οργάνων ελέγχου 9 4. Οδηγίες χρήσης 17 5. Καθαρισμός και συντήρηση 29 6. Αντιμετώπιση προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT

Πλυντήριο πιάτων. Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Πλυντήριο πιάτων Οδηγίες Χρήσης KS6111TT Διαβάστε αυτές τις οδηγίες χρήσης Αγαπητέ πελάτη, Παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης πριν χρησιμοποιήσετε το πλυντήριο πιάτων, γιατί θα σας βοηθήσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΑΔΑ: ΒΙΦ2Β-ΡΟΖ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 13 5 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ: 5919/62354 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Όταν γίνεται η χρήση του αφυγραντήρα στις Ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να ακολουθούνται

Διαβάστε περισσότερα

φροντίδα ζωής προστατέψτε τη σοδειά σας, προστατεύοντας τον εαυτό σας

φροντίδα ζωής προστατέψτε τη σοδειά σας, προστατεύοντας τον εαυτό σας φροντίδα ζωής προστατέψτε τη σοδειά σας, προστατεύοντας τον εαυτό σας ευρετήριο 1. Ανάγνωση της ετικέτας 2. 3. 4. Προστασία κατά την παρασκευή του ψεκαστικού υγρού Προστασία κατά τη διάρκεια της εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής.

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής. Περιεχόμενα 1. Υποδείξεις ασφάλειας και οδηγίες χρήσης 2 2. Εγκατάσταση και σύνδεση 5 3. Περιγραφή χειριστηρίων 9 4. Οδηγίες χρήσης 14 5. Καθαρισμός και συντήρηση 24 6. Αντιμετώπιση προβλημάτων 28 Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006

ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006 ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΟΔΗΓΟΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Νο.6 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ 2006 Με την ευγενή παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης κειμένων από τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

Διαβάστε περισσότερα

Πλυντήρια. Εγχειρίδιο Χρήστη & Οδηγίες εγκατάστασης. Οδηγίες ασφαλείας...2, 3

Πλυντήρια. Εγχειρίδιο Χρήστη & Οδηγίες εγκατάστασης. Οδηγίες ασφαλείας...2, 3 1 Πλυντήρια Οδηγίες ασφαλείας...2, 3 Οδηγίες λειτουργίας Πίνακας ελέγχου...4 Ρυθμίσεις ελέγχου...5 6 Χαρακτηριστικά...7 9 Φόρτωση και χρήση του Πλυντηρίου...9 Καθαρισμός του πλυντηρίου...10 12 Οδηγίες

Διαβάστε περισσότερα

ÐëõíôÞñéï Ñïý ùí AQXXF 129 H

ÐëõíôÞñéï Ñïý ùí AQXXF 129 H ÐëõíôÞñéï Ñïý ùí AQXXF 129 H Ïäçãßåò ãéá ôçí åãêáôüóôáóç êáé ñþóç Πλυντήριο ρούχων Περιεχόμενα Εγκατάσταση, 3-4 Αφαίρεση συσκευασίας και Ευθυγράμμιση Σύνδεση παροχής νερού και Ηλεκτρικών παροχών Τεχνικά

Διαβάστε περισσότερα

(ανατρέξτε στη δεξιά στήλη για μια περιγραφή των επιλογών)

(ανατρέξτε στη δεξιά στήλη για μια περιγραφή των επιλογών) Σύντομος οδηγός αναφοράς Πίνακας ΚΟΥΜΠΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Πατήστε το κουμπί «προγραμμάτων» (επανειλημμένα) μέχρι να ανάψει η ένδειξη του απαιτούμενου προγράμματος (βλ. «Πίνακα προγραμμάτων» παρακάτω).

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής.

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής. Περιεχόμενα 1. Υποδείξεις ασφάλειας και οδηγίες χρήσης 2 2. Εγκατάσταση και σύνδεση 5 3. Περιγραφή χειριστηρίων 9 4. Οδηγίες χρήσης 17 5. Καθαρισμός και συντήρηση 27 6. Αντιμετώπιση προβλημάτων 31 Σας

Διαβάστε περισσότερα

LEIDRAAD VOOR HET GEBRUIK VAN DE VAATWASSER EN DE WASPROGRAMMA'S GUIA PARA A UTILIZAÇÃO DA MÁQUINA DE LAVAR LOUÇA E DOS PROGRAMAS DE LAVAGEM

LEIDRAAD VOOR HET GEBRUIK VAN DE VAATWASSER EN DE WASPROGRAMMA'S GUIA PARA A UTILIZAÇÃO DA MÁQUINA DE LAVAR LOUÇA E DOS PROGRAMAS DE LAVAGEM GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE INSTRUÇÕE ENTOIXIZOMENO ΠΛYNTHPIO ΠIATΩN KULLANIM KLAVUZU LEIDRAAD VOOR HET GEBRUIK VAN DE VAATWASSER EN DE WASPROGRAMMA'S GUIA PARA A UTILIZAÇÃO DA MÁQUINA DE LAVAR LOUÇA

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο οδηγιών. Περιεχόμενα ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ

Φυλλάδιο οδηγιών. Περιεχόμενα ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ Φυλλάδιο οδηγιών ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΠΙΑΤΩΝ Περιεχόμενα Εγκατάσταση, 2 Τοποθέτηση και οριζοντίωση Σύνδεση της παροχής νερού και ρεύματος Συμβουλές σχετικά με τον πρώτο κύκλο πλυσίματος Τεχνικά δεδομένα Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ ΚΟΜΜΟ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ ΣΟΜΠΑ ΠΕΛΛΕΤ "ΚΟΜΜΟ" ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ Πέλλετ καύσιμο από βιομάζα βιοκαύσιμο 1 Οι συσκευές θέρμανσης (εφεξής "σόμπες") της εταιρίας ALFA PLAM (εφεξής ALFA PLAM) κατασκευάζονται

Διαβάστε περισσότερα

31-7-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

31-7-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 31-7-2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Αριθ. Πρωτ. 7325/85357 ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΙΩΣΙΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Το Πλυντήριο Εξαρτημάτων

Το Πλυντήριο Εξαρτημάτων Γιώργου Γεωργαντά Το Πλυντήριο Εξαρτημάτων Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή και οικονομική χρήση του. Αθήνα 2011 Πρόλογος Tο 1985 όταν ο Θέμης Γεωργαντάς κατοχύρωσε στον ΕΟΜΜΕΧ με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Κατανάλωση Απορρυ. παντικό. στεγνώματος. Λεπτά 1) 4,0 0,03 14 ΟΧΙ. Ελαφρύ στέγνωμα X 10,0 0,85 100 X 11,0 0,80 30 ΟΧΙ.

Κατανάλωση Απορρυ. παντικό. στεγνώματος. Λεπτά 1) 4,0 0,03 14 ΟΧΙ. Ελαφρύ στέγνωμα X 10,0 0,85 100 X 11,0 0,80 30 ΟΧΙ. Σύντομος οδηγός αναφοράς Πίνακας ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΗΓΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ! Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Φυλλάδιο οδηγιών LI 480 A. Πλυντήριο Πιάτων. Περιεχόμενα. Εγκατάσταση, 1 Τοποθέτηση και οριζοντίωση Σύνδεση νερού και παροχή ρεύματος Τεχνικά δεδομένα

Φυλλάδιο οδηγιών LI 480 A. Πλυντήριο Πιάτων. Περιεχόμενα. Εγκατάσταση, 1 Τοποθέτηση και οριζοντίωση Σύνδεση νερού και παροχή ρεύματος Τεχνικά δεδομένα Φυλλάδιο οδηγιών GR Ελληνικά Περιεχόμενα Εγκατάσταση, 1 Τοποθέτηση και οριζοντίωση Σύνδεση νερού και παροχή ρεύματος Τεχνικά δεδομένα Πλυντήριο Πιάτων Περιγραφή της συσκευής, 4 Γενική επισκόπηση Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE INSTRUÇÕES ENTOIXIZOMENO ΠΛYNTHPIO

GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE INSTRUÇÕES ENTOIXIZOMENO ΠΛYNTHPIO GEBRUIKSAANWIJZING MANUAL DE INSTRUÇÕES ENTOIXIZOMENO ΠΛYNTHPIO ΠIATΩN COДEPЖAHИE LEIDRAAD VOOR HET GEBRUIK VAN DE VAATWASSER EN DE WASPROGRAMMA'S GUIA PARA A UTILIZAÇÃO DA MÁQUINA DE LAVAR LOUÇA E DOS

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Κατά τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων, λαμβάνετε τις παρακάτω προφυλάξεις: ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΩΣΗ Η συσκευή αυτή πρέπει να γειώνεται.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής.

Περιεχόμενα. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ: προορίζονται για τον ειδικευμένο τεχνικό που θα αναλάβει την εγκατάσταση, τη σύνδεση και την δοκιμή της συσκευής. Περιεχόμενα 1. Υποδείξεις ασφάλειας και οδηγίες χρήσης 2 2. Εγκατάσταση και σύνδεση 5 3. Περιγραφή χειριστηρίων 9 4. Οδηγίες χρήσης 16 5. Καθαρισμός και συντήρηση 26 6. Αντιμετώπιση προβλημάτων 30 Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Κατά τη χρήση του πλυντηρίου πιάτων, λαμβάνετε τις παρακάτω προφυλάξεις: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΕΙΩΣΗΣ Η συσκευή αυτή πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με την μελέτη δύναται να φέρει σήμανση CE.

Σύμφωνα με την μελέτη δύναται να φέρει σήμανση CE. Εγχειρίδιο χρήσης και συντήρησης Ψεκαστήρες Μεγάλων Φωτόπουλος 3 Το παρόν εγχειρίδιο χρήσης, συναρμολόγησης και συντήρησης αποτελεί τμήμα της μελέτης για την εναρμόνιση του μηχανήματος με τον Ευρωπαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

9 1 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

9 1 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 9 1 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ AΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Αριθ. πρωτ: 208/2687 Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ταχ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΗΓΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ!

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΗΓΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ! Σύντομος οδηγός αναφοράς Πίνακας ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΟΔΗΓΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ! Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟΥ ΠΙΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

1 a b c d e f g 2 5 10 6 11 7 ( ) 12 3 8 B 13 4 9 A 14

1 a b c d e f g 2 5 10 6 11 7 ( ) 12 3 8 B 13 4 9 A 14 1 a b c d e f g 2 5 10 6 11 ( ) 7 3 8 B 12 13 4 9 A 14 ΟΡΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Αυτό το πλυντήριο είναι προορισμένο αποκλειστικά για την πλύση φορτίων από άπλυτα ρούχα σε ποσότητες που συνηθίζονται στα ιδιωτικά

Διαβάστε περισσότερα