ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ"

Transcript

1 ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΕΜΕΡΤΖΗ ΝΙΚΗ ΗΜΗΤΡΙΑ ΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΖΗΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009

2 1 ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙ Α ΣΕ ΠΑΙ ΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

3 2 ΤΡΙΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΑΣΑΒΒΙ ΗΣ ΣΑΒΒΑΣ ΜΗΝΑΣΙ ΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

4 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο αυτισµός είναι µια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, µια αναπηρία που εµποδίζει τα άτοµα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται και αποτελεί τη βαρύτερη ψυχική διαταραχή της παιδικής ηλικίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συµπεριφορά τους. Τα αυτιστικά άτοµα πρέπει να µάθουν, µε πολύ µεγάλο κόπο, φυσιολογικά πρότυπα λόγου και επικοινωνίας και σωστούς τρόπους να συνδέονται µε ανθρώπους, αντικείµενα και γεγονότα. Οι µέθοδοι εκπαίδευσης που χρησιµοποιούνται είναι περίπου όµοιοι µε αυτούς, που επιστρατεύονται για άτοµα, που έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αυτισµός είναι µία εκ γενετής διαταραχή του εγκεφάλου, που επηρεάζει τον τρόπο που ο εγκέφαλος χρησιµοποιεί τις πληροφορίες. Τα άτοµα µε αυτισµό έχουν εξαιρετική δυσκολία στην εκµάθηση γλώσσας και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τις διαπροσωπικές σχέσεις µε άλλους ανθρώπους. Ο αυτισµός είναι µία από τις µείζονες αναπτυξιακές διαταραχές. Παρουσιάζεται σε όλον τον κόσµο, σε όλες τις φυλές, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Εκτός από τα σοβαρά προβλήµατα στη γλώσσα και τις κοινωνικές σχέσεις, τα άτοµα µε αυτισµό βιώνουν συχνά µια τροµερή υπερκινητικότητα ή ασυνήθιστη παθητικότητα στις καθηµερινές τους δραστηριότητες, καθώς επίσης και στις σχέσεις τους µε τους γονείς τους, τα µέλη της οικογένειας και τα άλλα άτοµα. Στον αυτισµό τα προβλήµατα συµπεριφοράς κυµαίνονται από πολύ σοβαρά έως πολύ ελαφριάς µορφής. Ο αυτισµός µπορεί να υπάρχει µόνος του ή σε συνδυασµό µε άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως νοητική καθυστέρηση, δυσκολίες στη µάθηση, επιληψία, κώφωση, τύφλωση κ.α. Τα άτοµα µε αυτισµό παρουσιάζουν αποκλειστικά ανοµοιογενή εξέλιξη ικανοτήτων. Περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Αµερικανό παιδοψυχίατρο L. KANNER το Ο KANNER θεωρεί τον αυτισµό µια εγγενή διαταραχή του συναισθήµατος. ηµοσίευσε συµπεράσµατα από 11 περιπτώσεις αυτιστικών παιδιών, τα οποία περιέγραψε κλεισµένα στον εαυτό τους χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας. Παρατηρείται σε 3 µε 4 ανά

5 4 παιδιά. Αναφορικά µε το φύλο υπερτερούν κατά πολύ τα αγόρια (4 αγόρια ανά 1 κορίτσι), ενώ εκδηλώνεται σε ίση αναλογία σε όλες τις κοινωνικοοικονοµικές τάξεις. Τέλος ο αυτισµός είναι µια από τις πιο δυσνόητες και αινιγµατικές καταστάσεις. Μέχρι σήµερα, δεν έχει βρεθεί θεραπεία για τον αυτισµό.

6 5 1. ΑΥΤΙΣΜΟΣ Η γενικευµένη διαταραχή της συµβολικής ικανότητας είναι εµφανής καθώς παρουσιάζουν µια εµµονή σε συγκεκριµένα αντικείµενα τα οποία χρησιµοποιούν µε στερεότυπες επαναλαµβανόµενες κινήσεις. Βασικά τους χαρακτηριστικά είναι η απόσυρση και η αδυναµία εµπλοκής σε κοινωνικές καταστάσεις, ενώ συχνά έχουν έντονες εκρήξεις και ανεξέλεγκτες καταστροφικές αντιδράσεις. Αυτισµός - Βικιπαίδεια(, el.wikipedia.org/wiki/αυτισµός, πρόσβαση Μάρτιος 2009 ) 1.1. Τα Χαρακτηριστικά του Αυτισµού Ο όρος αυτισµός ετυµολογικά προέρχεται από την ελληνική λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την αποµόνωση ενός ατόµου στον εαυτό του. Χρησιµοποιήθηκε αρχικά απ τον Ελβετό ψυχίατρο, Eugen Bleuler, το 1911 για να χαρακτηρίσει ορισµένα άτοµα µε σχιζοφρένεια τα οποία είχαν χάσει επαφή µε την πραγµατικότητα. Άλλοι δύο ψυχίατροι που χρησιµοποίησαν αυτόν τον όρο ήταν ο Leo Kanner (1943) και ο Hans Aspreger (1944) οι οποίοι περιέγραψαν, ξεχωριστά ο καθένας, ορισµένες περιπτώσεις παιδιών που είχαν χάσει επαφή µε την πραγµατικότητα, χωρίς να έχουν σχιζοφρένεια. Ο Kanner θεώρησε ως εγγενή την παραπάνω διαταραχή και ταυτόχρονα υποστήριξε ότι οφείλεται στην ψυχρή σχέση των γονιών µε τα παιδιά τους. Η θεωρία αυτή επικράτησε µέχρι τη δεκαετία του 1970, καθώς δεν έτυχε επιστηµονικής υποστήριξης, ενώ άλλοι ερευνητές υποστήριξαν (Schopler) ότι αντί ο θεραπευτής να επικεντρώνεται στ θεραπεία των γονιών είναι προτιµότερο να συµπεριλαµβάνει τους γονείς στην οµάδα που ασχολείται θεραπευτικά µε το παιδί. (in.gr health,health.in.gr/parents/article.πρόσβαση, Μάρτιος 2009)

7 6 Παρακάτω περιγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισµού όπως αυτά εκδηλώνονται στους διάφορους τοµείς ανάπτυξης. Η κοινωνικοσυναισθηµατική ανάπτυξη Ένα αυτιστικό παιδί έχει σοβαρά ελλείµµατα στους τοµείς των κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η διαµόρφωση συναισθηµάτων δεσµού µε τους γονείς, το κοινωνικό χαµόγελο, η µίµηση ή η κατανόηση των συναισθηµάτων του άλλου, τα οποία είναι εµφανή ήδη από τη βρεφική ηλικία. Γενικά, τα αυτιστικά παιδιά έχουν εξαιρετικές δυσκολίες στη διαµόρφωση συναισθηµατικών σχέσεων µε τους άλλους ανθρώπους ακόµα και µε άτοµα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Ορισµένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αυτιστικά παιδιά δεν χαρακτηρίζονται από συνολική ανικανότητα για επικοινωνία αλλά µάλλον αντιµετωπίζουν δυσκολίες στην κατανόηση των κοινωνικών πληροφοριών γι αυτό και δυσκολεύονται ν ανταποκριθούν επαρκώς σ αυτές.(in.gr health, health.in.gr/parents/article. Πρόσβαση Μάρτιος 2009) Τα αυτιστικά βρέφη παρουσιάζουν σοβαρά ελλείµµατα στην ικανότητά τους να χρησιµοποιούν τη συνδυαστική προσοχή ή τις χειρονοµίες για να µοιραστούν µια εµπειρία µε κάποιο άλλο πρόσωπο. Αυτή η απουσία πρώιµων αλληλεπιδράσεων επηρεάζει σε σηµαντικό βαθµό τη σχέση του βρέφους µε τους γονείς. Ανάλογη επίδραση ασκεί και η συνήθης απουσία του κοινωνικού χαµόγελου στα βρέφη. Ακόµη, όµως, κι όταν το κοινωνικό χαµόγελο υπάρχει, δεν συνδυάζεται µε βλεµµατική επαφή και ούτε εµφανίζεται ως ανταπόκριση στο χαµόγελο κάποιου άλλου. Μια άλλη δεξιότητα που απουσιάζει είναι η κοινωνική µίµηση η οποία βρίσκεται σε άµεση συνάρτηση µε τις διαδικασίες της ανάπτυξης του λόγου, της κοινωνικοποίησης, της µάθησης και της βάσης και την εµφάνιση του συµβολικού παιχνιδιού. (in.gr health, health.in.gr/parents/article., πρόσβαση Μάρτιος 2009)

8 7 Ένα απ τα βασικά χαρακτηριστικά του αυτισµού όµως είναι η αδυναµία των αυτιστικών ατόµων να αντιληφθούν και να κατανοήσουν τα συναισθήµατα των άλλων. Η δυσκολία αυτή δεν αποτελεί πρωτογενές έλλειµµα αλλά είναι αποτέλεσµα της δυσκολίας να συνδυάσουν τις κοινωνικές πληροφορίες αφού αυτές δεν τους ενδιαφέρουν. Η περιορισµένη και ελλιπής παρουσία πρώιµων κοινωνικών ανταλλαγών έχει ως αποτέλεσµα τη µείωση των συναισθηµατικών και κοινωνικών συναλλαγών του παιδιού µε τα µέλη της οικογένειάς του τα οποία βιώνουν έντονα συναισθήµατα απογοήτευσης και µαταίωσης. Εάν, βέβαια, οι γονείς εγκαταλείψουν την προσπάθεια επικοινωνίας τότε είναι πιθανόν το αυτιστικό παιδί να αποµονώνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του (Κάκουρος, Μανιαδάκη 2006). Η γλωσσική ανάπτυξη Η γλωσσική ανάπτυξη των αυτιστικών παιδιών παρουσιάζει σηµαντική καθυστέρηση και πολλές ιδιαιτερότητες. Το κύριο χαρακτηριστικό της γλωσσικής ανάπτυξης δεν είναι η περιορισµένη ανάπτυξη του λόγου αλλά η µη λειτουργική χρήση του. Ο λόγος σπάνια χρησιµοποιείται αυθόρµητα µε σκοπό την επικοινωνία. Μία ιδιοµορφία του είναι η ηχολαλία η οποία εµφανίζεται στο 85% περίπου των παιδιών και αναφέρεται στην επανάληψη λέξεων ή φράσεων που ειπώθηκαν από άλλους. Επίσης, τα αυτιστικά παιδιά συχνά αντιστρέφουν την προσωπική αντωνυµία, δηλαδή λένε «εσύ» αντί «εγώ» όταν αναφέρονται στον εαυτό τους ενώ και η προσωδία της φωνής τους είναι περίεργη. Πολύ συχνά µιλάνε για πράγµατα άσχετα µέσα στη συζήτηση, µεταπηδούν απ το ένα θέµα στο άλλο και δεν λαµβάνουν υπόψη τα όσα λεν οι συνοµιλητές τους. Ακόµη και στην περίπτωση που διαθέτουν πλούσιο λεξιλόγιο και χρησιµοποιούν σωστά τους γραµµατικούς και συντακτικούς κανόνες, δεν αξιοποιούν αυτές τις γνώσεις τους για να ξεκινήσουν µια συζήτηση. (in.gr health, health.in.gr/parents/article. πρόσβαση, Μάρτιος 2009)

9 8 Η νοητική ανάπτυξη Ένα µεγάλο ποσοστό των αυτιστικών παιδιών 76-89% - παρουσιάζει νοητική υστέρηση έχει, δηλαδή, δείκτη νοηµοσύνης κατώτερο του 70, ο οποίος αποτελεί και προγνωστικό παράγοντα για τις µετέπειτα ακαδηµαϊκές και επαγγελµατικές επιδόσεις. Ορισµένα αυτιστικά παιδιά παρουσιάζουν διάφορα εξαιρετικά ταλέντα σε τοµείς όπως τα µαθηµατικά, η µουσική, η ζωγραφική ή ο χορός µε πρόσφατο παράδειγµα τον Στίβεν Γουιλτσάιερ, ο οποίος µπορεί να αποµνηµονεύει και να αποτυπώνει στο χαρτί σύνθετα τοπία µε προοπτική, όπως το κέντρο του Λονδίνου, η πόλη του Τόκυο κλπ. (ΒήµαDonna, Φεβρουάριος 2008). Όσο εντυπωσιακές κι αν είναι αυτές οι ικανότητες όµως δεν βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά στην καθηµερινή τους ζωή ούτε βελτιώνουν την επικοινωνία τους µε τους άλλους και την προσαρµογή τους στο κοινωνικός τους περιβάλλον. Η πιο διαδεδοµένη άποψη που αφορά τις γνωστικές λειτουργίες αυτών των παιδιών υποστηρίζει ότι αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν σοβαρό έλλειµµα στις δεξιότητες που περιγράφονται στη «Θεωρία του νου». Η παραπάνω θεωρία υποστηρίζει ότι τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν σοβαρές δυσκολίες στο να αντιληφθούν πως οι άλλοι άνθρωποι έχουν επιθυµίες, ιδέες και απόψεις που είναι διαφορετικές απ τις δικές τους, µια ικανότητα ουσιαστικής σηµασίας για την αποτελεσµατική επικοινωνία µεταξύ των ανθρώπων. Μία επιπλέον δυσκολία είναι ότι επεξεργάζονται τµηµατικά τις πληροφορίες ως µεµονωµένα στοιχεία και όχι ως µέρη ενός συνόλου. (in.gr health,, health.in.gr/parents/article.πρόσβαση, Μάρτιος 2009) Ορισµένα από τα παραπάνω ελλείµµατα παρουσιάζονται και σε άλλες διαταραχές ενώ αυτή που είναι χαρακτηριστική του αυτισµού είναι τα ελλείµµατα που περιγράφονται στη «Θεωρία του νου» (Cole, & Cole, 1999).

10 9 Η στερεότυπη συµπεριφορά Ένα ακόµη βασικό χαρακτηριστικό είναι η επίµονη ενασχόληση των αυτιστικών παιδιών µε στερεότυπες κινήσεις και δραστηριότητες οι οποίες αναφέρονται στο 50-65% των παιδιών. Στερεότυπες κινήσεις, όπως η αιώρηση, ο στροβιλισµός, το περπάτηµα στην άκρη των δαχτύλων εµφανίζονται στα µικρότερα παιδιά ή σε αυτά µε νοητική καθυστέρηση ενώ πιο σύνθετες στερεότυπες κινήσεις, όπως η διαρκής τακτοποίηση παιχνιδιών, η εµµονή στη διατήρηση της αλληλουχίας κάποιων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγµα, στο φαγητό, παρατηρούνται σε παιδιά µε υψηλότερη νοηµοσύνη. (in.gr health,health.in.gr/parents/article.πρόσβαση, Μάρτιος 2009) Αυτές οι στερεότυπες µορφές συµπεριφοράς εµφανίζονται όταν το παιδί δεν ασχολείται µε κάποια δραστηριότητα ή όταν βρίσκεται µπροστά σε νέες δραστηριότητες που του προκαλούν άγχος και αγωνία. Είναι, δηλαδή, συµπεριφορές που προσδίδουν στο παιδί κάποιο αίσθηµα ασφάλειας και λειτουργούν ως µέσο αυτοδιέγερσης ή προστασίας απέναντι σ ένα περιβάλλον γεµάτο µε πολύπλοκα ερεθίσµατα που προκαλούν στο αυτιστικό άτοµο πανικό και ψυχική αποδιοργάνωση (Eason, White, & Newsom, 1982) Επιδηµιολογία Ο αυτισµός θεωρείται µια σπάνια διαταραχή παρ όλο που νεώτερα ερευνητικά δεδοµένα αναφέρουν συχνότητα περιπτώσεων στις Η αύξηση της συχνότητας προφανώς αντανακλά τη χρήση ευρύτερων διαγνωστικών εργαλείων µε τα οποία είναι εφικτή και η διάγνωση ακόµη και ήπιων περιπτώσεων αυτισµού. Η διαταραχή αυτή εµφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ενώ έχει διαπιστωθεί ότι συχνά συγγενείς πρώτου βαθµού αυτιστικών ατόµων οι οποίοι δεν εµφανίζουν οι ίδιοι τη διαταραχή, παρουσιάζουν µεµονωµένα αυτιστικά χαρακτηριστικά στη συµπεριφορά τους. (in.gr health,health.in.gr/parents/article.πρόσβαση, Μάρτιος 2009)

11 Τα πιθανά αίτια Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο αυτισµός είναι µια διαταραχή οργανικής αιτιολογίας και µάλιστα πολυπαραγοντικής. Οι µελέτες που επικεντρώνονται στις οικογένειες των αυτιστικών, συµπεραίνουν ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην αιτιολογία καθώς η συχνότητα εµφάνισης αυτισµού σε αδέρφια αυτιστικών παιδιών υπολογίζεται στο 3% (Κάκουρος, Μανιαδάκη, 2006). Επίσης, ο αυτισµός έχει σχετισθεί µε τη σκλήρυνση κατά πλάκας και µε χρωµοσωµικές ανωµαλίες, παρ όλο που τα παραπάνω σχετίζονται µ ένα µόνο ποσοστό των αυτιστικών ατόµων και όχι µε το σύνολό τους. Όσον αφορά τους νευροψυχολογικούς παράγοντες πιστεύεται ότι η φύση των ελλειµµάτων οφείλεται σε εγκεφαλική δυσλειτουργία που περιλαµβάνει πολλές περιοχές του εγκεφάλου και όχι µόνο µία. Έχουν εντοπιστεί δοµικές ανωµαλίες στην παρεγκεφαλίδα των αυτιστικών ατόµων ενώ κι άλλες ανωµαλίες έχουν παρατηρηθεί στο κροταφικό λοβό και τον υπερµεσολόβιο έλικα. Νευροχηµικές έρευνες έδειξαν αυξηµένα επίπεδα σεροτονίνης στα αυτιστικά άτοµα. Όλα τα παραπάνω, όµως, δεν έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συµπεράσµατα για την αιτιολογία του αυτισµού ιάγνωση Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα συµπτώµατα του αυτισµού εµφανίζονται ήδη από τη βρεφική ηλικία και συνήθως πριν τα δύο χρόνια. Ακόµη, όµως, και στον πρώτο χρόνο της ζωής ενός βρέφους, υπάρχουν ενδείξεις που κάνουν τους γονείς να υποψιάζονται ότι η ανάπτυξη του παιδιού τους παρεκκλίνει απ το φυσιολογικό. Η σηµαντικότερη ανησυχία των γονέων εστιάζεται στην καθυστερηµένη ανάπτυξη του λόγο και έτσι το παιδί παραπέµπεται σε κάποιον ειδική ή διεπιστηµονική οµάδα. (http//www. Αυτισµός NOESI 22 Ιαν πρόσβαση, Φεβρουάριος 2009)

12 11 Η αξιολόγηση του παιδιού είναι διαδικασία αρκετά πολύπλοκη που απαιτεί άριστη θεωρητική κατάρτιση εκ µέρους των ειδικών και συνεργασία των επιµέρους ειδικοτήτων. Τα στοιχεία που χρειάζονται οι ειδικοί, ιδίως αν τα παιδιά είναι µικρά, τα συλλέγουν απ τους γονείς µε συνέντευξη και από το παιδί µέσω της παρατήρησης εάν αυτό δεν έχει αναπτύξει λόγο. Για να αξιολογηθούν οι πληροφορίες από τους γονείς, έχουν κατασκευαστεί ειδικά σταθµισµένες κλίµακες αξιολόγησης όπως η κλίµακα CARS (Childhood Autism Rating Scale), η κλίµακα ABC (Autism Behaviour Checklist) και η κλίµακα CHAT (Checklist for Autism in Toddlers) η οποία καθιστά δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση του αυτισµού στην ηλικία περίπου των 18 µηνών. (http//www. Αυτισµός NOESI 22 Ιαν πρόσβαση, Φεβρουάριος 2009) ιαφορική διάγνωση Ορισµένα απ τα συµπτώµατα του αυτισµού όπως η καθυστέρηση στη γλωσσική ανάπτυξη, η εµφάνιση γνωστικών ελλειµάτων, η αυτοκαταστροφική συµπεριφορά κλπ. εµφανίζονται και σε άλλες διαταραχές. Η κεντρική έννοια για τη διαφορική διάγνωση του αυτισµού από άλλες αναπτυξιακές διαταραχές είναι η ποιότητα της λειτουργικότητας του παιδιού σε κοινωνικό επίπεδο. Σε περίπτωση που ο αυτισµός συνοδεύεται από βαριά νοητική υστέρηση είναι πολύ δύσκολο να γίνει η διάκριση µεταξύ των δύο διαταραχών. Όµως ακόµα κι ένα παιδί µε βαριά νοητική υστέρηση εµφανίζει απλές µορφές κοινωνικής συµπεριφοράς όπως το χαµόγελο, τη βλεµµατική επαφή και την αναζήτηση επαφής µε τους άλλου ανθρώπους. Επιπλέον τα παιδιά µε νοητική καθυστέρηση δεν παρουσιάζουν τα ειδικά ελλείµµατα στη συνδυαστική προσοχή, τη µίµηση και τις γνωστικές δεξιότητες που παρουσιάζονται στη «θεωρία του νου» (Κάκουρος, Μανιαδάκη, 2006)

13 12 Επίσης η διαφορική διάγνωση του αυτισµού γίνεται και απ τη σχιζοφρένεια η οποία είναι µια ψυχωτική διαταραχή που συνοδεύεται από παραληρητικές ιδέες, ψευδαισθήσεις, διαταραχή σκέψης και σηµαντική έκπτωση στη λειτουργική και προσαρµοστική συµπεριφορά του ατόµου. Η πρώτη εµφάνιση της σχιζοφρένειας δεν γίνεται συνήθως πριν τα 7 χρόνια, η διαταραχή αυτή δεν συνοδεύεται από νοητική καθυστέρηση ενώ υπάρχουν περίοδοι κρίσεων. (Χριστιανόπουλος, 2006) Προληπτικός Έλεγχος (screening) Το πρώτο µέρος της διάγνωσης συνήθως αποτελείται από τον προληπτικό έλεγχο. Όταν συζητάτε για το παιδί σας µε το γιατρό σας, οι δικές σας παρατηρήσεις και έγνοιες για την εξέλιξη του παιδιού σας είναι ουσιώδεις για να βοηθήσετε την πρώιµη διάγνωση του παιδιού σας. Εάν ξαναδείτε οικογενειακά βίντεο ή φωτογραφίες, αυτό µπορεί να σας βοηθήσει να θυµηθείτε πότε παρατηρήσατε µια συγκεκριµένη συµπεριφορά για πρώτη φορά και πότε το παιδί σας έφτασε σε ένα συγκεκριµένο ορόσηµο της ανάπτυξής του. (http//www. Αυτισµός NOESI 22 Ιαν πρόσβαση Φεβρουάριος 2009) Για να βοηθηθεί η διάγνωση υπάρχει µια σειρά από εργαλεία προληπτικού ελέγχου (screening) που έχουν εξελιχθεί για να συγκεντρώνουν πληροφορίες για την κοινωνική και επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού σε ένα ιατρικό πλαίσιο. Αυτά περιλαµβάνουν: Τον κατάλογο ενδείξεων για Αυτισµό για παιδιά προσχολικής ηλικίας (CHAT) Τον τροποποιηµένο κατάλογο ενδείξεων για Αυτισµό για παιδιά που προσχολικής ηλικίας (M-CHAT) Το εργαλείο προληπτικού ελέγχου Αυτισµού για παιδιά δύο ετών (STAT)

14 13 Το ερωτηµατολόγιο κοινωνικής επικοινωνίας (SCQ) για παιδιά τεσσάρων ετών και άνω. Ορισµένες δοκιµασίες διαλογής στηρίζονται στις απαντήσεις των γονιών σε ένα ερωτηµατολόγιο, ενώ άλλα στηρίζονται σε ένα συνδυασµό των αναφορών των γονιών και της αντικειµενικής παρατήρησης. Το δείξιµο και το παιχνίδι υποκριτικής ρόλων είναι βασικά εργαλεία που βοηθούν να διαφοροποιήσουµε ένα παιδί µε Αυτισµό από άλλες οµάδες πριν από την ηλικία των 2 ετών. Τα εργαλεία προληπτικού ελέγχου από µόνα τους δεν προσφέρουν µια διάγνωση. Όµως είναι ένας δείκτης ότι το παιδί µπορεί να έχει Φάσµατος Αυτιστικής ιαταραχής και ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. (http//www. Αυτισµός NOESI 22 Ιαν πρόσβαση, Μάρτιος 2009) Οι παραπάνω µέθοδοι προληπτικού ελέγχου µπορεί να µην ταυτοποιήσουν τα παιδιά µε ήπια ιαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος, όπως αυτά µε Αυτισµό υψηλότερης λειτουργικότητας ή µε σύνδροµο Asperger. Γι αυτό και έχουν σχεδιαστεί µια σειρά από εργαλεία προληπτικού ελέγχου για το σύνδροµο Asperger και τον Αυτισµό υψηλότερης λειτουργικότητας ή πιο ήπιες µορφές Αυτισµού. Αυτά τα εργαλεία επικεντρώνουν την κοινωνική και συµπεριφορική έκπτωση των παιδιών χωρίς σηµαντική γλωσσική καθυστέρηση. Αυτά περιλαµβάνουν: Το Ερωτηµατολόγιο Προληπτικού Ελέγχου Αυτιστικού Φάσµατος (ASSQ) Η Αυστραλιανή Κλίµακα για το σύνδροµο Asperger H οκιµασία για το σύνδροµο Asperger παιδικής ηλικίας (CAST) Συνθετική ιαγνωστική Εκτίµηση Το δεύτερο στάδιο της διάγνωσης περιλαµβάνει µια οµάδα που αποτελείται από ειδικούς πολλών κλάδων. Αυτή η οµάδα περιλαµβάνει έναν ψυχολόγο, έναν νευρολόγο έναν ψυχίατρο, έναν λογοθεραπευτή ή και άλλους ειδικούς.

15 14 Επειδή οι διαταραχές αυτιστικού φάσµατος ( ΑΦ) είναι σύνθετες διαταραχές που µπορεί να περιλαµβάνουν και άλλα νευρολογικά ή γενετικά προβλήµατα, µια περιεκτική εκτίµηση θα πρέπει να περιλαµβάνει νευρολογικά και γενετικά τεστ, όπως επίσης και αναλυτικά και σε βάθος τεστ ως προς τις γνωσιακές και γλωσσικές ικανότητες. Συχνά χρησιµοποιούνται τεστ που έχουν εξελιχθεί ειδικά για τη διάγνωση του Αυτισµού. Αυτά περιλαµβάνουν: Την Αναθεωρηµένη Συνέντευξη ιάγνωσης Αυτισµού (ADI-R) Αυτή είναι µια δοµηµένη συνέντευξη που περιλαµβάνει πάνω από 100 σηµεία και διεξάγεται µε ένα γονιό ή έναν παροχέα φροντίδας. Επικεντρώνει στην επικοινωνία του παιδιού, στην κοινωνική αλληλεπίδραση, στις επαναληπτικές συµπεριφορές και τα συµπτώµατα στην ηλικία εµφάνισης της διαταραχής. Το πρόγραµµα ιαγνωστικής Παρατήρησης Αυτισµού (ADOS-G) Αυτό είναι ένα µέτρο παρατήρησης που χρησιµοποιείται για τη διερεύνηση των κοινωνιο-επικοινωνιακών συµπεριφορών που συχνά καθυστερούν ή απουσιάζουν σε παιδιά µε Αυτισµό. Την κλίµακα κατάταξης Αυτισµού σε Παιδιά (CARS) Αυτή χρησιµοποιείται σε παιδιά µεγαλύτερα των 2 ετών για να εκτιµηθούν οι κινήσεις του σώµατος του παιδιού, την προσαρµογή στην αλλαγή, στην αντίδραση στην ακοή, τη λεκτική επικοινωνία, τις σχέσεις µε άλλους. Η κλίµακα χρησιµοποιείται για να συγκρίνει τη συµπεριφορά του παιδιού µε αυτή των φυσιολογικών παιδιών. Την Ωτολογική εκτίµηση της ακουστικής ικανότητας Αν και µερικά παιδιά µε Αυτισµό µπορεί να υφίστανται και µερική απώλεια ακοής, σε ορισµένα παιδιά µε ιαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος µπορεί να γίνει εσφαλµένη διάγνωση απώλειας ακοής. Η απώλεια ακοής µπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσµα µιας µόλυνσης στο αυτί, οπότε και τείνει να εξαφανίζεται µετά από λίγο καιρό. Μια εξέταση αίµατος για τον έλεγχο του µολύβδου είναι ουσιώδης για παιδιά που παραµένουν στο στοµατικό-κινητικό στάδιο, ή την περίοδο όπου βάζουν τα πάντα στο στόµα τους, για µεγάλο διάστηµα. Τα παιδιά µε Αυτισµό τείνουν

16 15 να έχουν αυξηµένα επίπεδα µολύβδου στο αίµα τους. (http//www. Αυτισµός NOESI. πρόσβαση, Φεβρουάριος 2009) Σύνοψη Ο αυτισµός είναι µια εξελικτική διαταραχή και χαρακτηρίζεται από διαταραχές στην οµιλία,σ τη γλώσσα, στην κινητικότητα, στην αντίληψη και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Το αυτιστικό παιδί τυπικά δεν έχει επίγνωση των άλλων και αποτυγχάνει στη δηµιουργία διαπροσωπικών σχέσεων ακόµη και µε τους γονείς του. Η διαταραχή παρουσιάζεται σε 5 ανά 10,000 παιδιά προσβάλλοντας περισσότερο τα αγόρια από τα κορίτσια.

17 16 2. ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μιλώντας για τον Αυτισµό του Παιδιού σας η θεραπευτική αντιµετώπιση επικεντρώνει στη βελτίωση της ανάπτυξης και της συµπεριφοράς του παιδιού µε τη χρήση προσαρµοσµένων σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση σχεδίων και προγραµµάτων θεραπευτικής αντιµετώπισης. Αυτά επικεντρώνουν στα σηµεία αναπτυξιακής ισχύος και αδυναµίας του παιδιού και έχουν τα καλύτερα αποτελέσµατα, εάν ξεκινήσουν όσο το δυνατό νωρίτερα. Καθώς δεν υπάρχει κάποια µοναδική προσέγγιση στην αντιµετώπιση των ατόµων µε Αυτισµό, η θεραπευτική αντιµετώπιση τείνει να αποτελείται από αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά και συµπεριφορικά προγράµµατα που συµπληρώνονται µε φαρµακευτική αγωγή που επικεντρώνει στα συγκεκριµένα συµπτώµατα του παιδιού. (Αυτισµός & θεραπεία. πρόσβαση,απρίλιος 2009) Για να εξασφαλιστεί ότι το παιδί λαµβάνει την κατάλληλη θεραπευτική αντιµετώπιση, το συνολικό πρόγραµµα θεραπευτικής αντιµετώπισης πρέπει να διαµορφωθεί από τους γονείς ή τον παροχέα φροντίδας µαζί µε επαγγελµατίες των υπηρεσιών υγείας και ειδικούς στην εκπαίδευση και την συµπεριφορά. (Αυτισµός & θεραπεία, πρόσβαση, Απρίλιος 2009) Όταν συζητάτε τη θεραπευτική αντιµετώπιση του παιδιού σας ή ενός παιδιού που είναι στη δική σας φροντίδα, εξασφαλίστε ότι θα συζητήσετε λεπτοµερώς το πρόγραµµα και ότι θα πάρετε ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις σας. Το πρόγραµµα του παιδιού σας θα έχει επίµονη και σηµαντική επίδραση στη ζωή τη δική σας και της οικογένειάς σας. Παραπέρα, είναι εξίσου σηµαντικό ότι θα εξασφαλίσετε ότι το πρόγραµµα θεραπευτικής αντιµετώπισης θα αφήνει λίγο χρόνο και για εσάς και χρόνο για να τον περάσετε µαζί µε την υπόλοιπη οικογένειά σας. (Αυτισµός & θεραπεία, πρόσβαση, Απρίλιος 2009)

18 Συνολικοί στόχοι της θεραπευτικής αντιµετώπισης Αν και υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην αντιµετώπιση του Αυτισµού, όλες έχουν τον ίδιο στόχο, δηλαδή να βελτιώσουν τη συνολική λειτουργία και την ενσωµάτωση του παιδιού. Για να πετύχουµε αυτό το σκοπό χρησιµοποιούνται οι ακόλουθες στρατηγικές: Προώθηση της ανάπτυξης των επικοινωνιακών, κοινωνικών. προσαρµοστικών, συµπεριφορικών και σχολικών δεξιοτήτων Βελτίωση των προβληµατικών και επαναληπτικών συµπεριφορών Βοήθεια στην οικογένεια να αντιµετωπίσει το στρες που προκαλείται από τη ζωή µε ένα παιδί µε Αυτισµό 2.2. Μη φαρµακευτικές θεραπείες Τα αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά και συµπεριφορικά προβλήµατα που σχετίζονται µε τον Αυτισµό απαιτούν τη συνεισφορά από ειδικούς µε διαφορετικές ειδικότητες. Αυτοί οι ειδικοί παρέχουν µη ιατρικές θεραπευτικές αντιµετωπίσεις όπως: ειδική εκπαίδευση, λογοθεραπείες, θεραπείες επικοινωνίας και συµπεριφορικές θεραπείες.( Αυτισµός & θεραπεία, πρόσβαση, Απρίλιος 2009) Τα πιο αποτελεσµατικά προγράµµατα φροντίδας περιλαµβάνουν: πρώιµη παρέµβαση, εξατοµικευµένα προγράµµατα που αφορούν την ανάπτυξη και τη συµπεριφορά του παιδιού, συστηµατική δοµηµένη διδασκαλία που στηρίζεται σε ειδικά µαθησιακά υλικά και εντατικά εκπαιδευτικά προγράµµατα που εµπλέκουν τους γονείς και τους συγγενείς. (Αυτισµός & θεραπεία, Απρίλιος 2009) Καθώς ο Αυτισµός ακόµη δεν αναγνωρίζεται ευρέως, πολλοί γονείς και παροχείς φροντίδας έχουν αναπτύξει τα δικά τους προγράµµατα. Με τα χρόνια ορισµένα από αυτά τα προγράµµατα χρησιµοποιούνται πιο ευρέως.

19 Εκπαιδευτικά προγράµµατα Σε όλη την Ευρώπη, τα εκπαιδευτικά προγράµµατα για παιδιά µε Αυτισµό ποικίλουν σηµαντικά από χώρα σε χώρα. Όµως έχουν αναπτυχθεί µια σειρά από αναγνωρισµένα προγράµµατα. Αυτά τα προγράµµατα έχουν επιδείξει κάποια επιτυχία στη βελτίωση της λειτουργικότητας των παιδιών µε Αυτισµό. Ωστόσο, λείπουν ακόµα εκείνες οι αναλυτικές µελέτες που θα επέτρεπαν να διατυπωθεί µια πλήρης σύσταση υπέρ κάποιου συγκεκριµένου προγράµµατος και των στρατηγικών του. (Αυτισµός & θεραπεία, πρόσβαση, Απρίλιος 2009) Εάν δεν είστε σίγουροι ποιο εκπαιδευτικό πρόγραµµα να διαλέξετε για το παιδί σας, η τοπική οµάδα υποστήριξης ή ο γιατρός σας θα µπορέσουν να σας δώσουν πληροφορίες για τους ειδικούς, τα σχολεία και τις εγκαταστάσεις εκπαίδευσης και φροντίδας στην περιοχή σας. (Αυτισµός & θεραπεία, πρόσβαση, Απρίλιος 2009) ιαχείριση συµπεριφοράς Η εκπαίδευση συµπεριφοράς και η χρήση συνεκτικών κανόνων για τη διαχείριση ενός παιδιού µε Αυτισµό είναι κοµβικά για τη θεραπευτική αντιµετώπιση. Αυτά τα προγράµµατα χρησιµοποιούν µια ποικιλία διδακτικών µεθόδων, ενισχύουν τις αρµόζουσες συµπεριφορές και τροποποιούν τις βασικές προβληµατικές συµπεριφορές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαχείριση συµπεριφοράς θα πρέπει να συµπληρώνεται µε τη δοµηµένη διδασκαλία δεξιοτήτων, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κατάκτηση των γλωσσικών, επικοινωνιακών, κοινωνικών και άλλων συµπεριφορικών δεξιοτήτων. Τα αποτελεσµατικά προγράµµατα διαχείρισης της συµπεριφοράς περιλαµβάνουν: Ένταξη των παιδιών µε Αυτισµό σε κανονικά περιβάλλοντα φροντίδας ή σε σχολικές τάξεις, έτσι ώστε τα άλλα παιδιά να λειτουργούν ως πρότυπα.

20 19 Εκπαίδευση όλων των ανθρώπων που έχουν επαφή µε το αυτιστικό παιδί για να εξασφαλιστεί µια συνεκτική προσέγγιση στην συµπεριφορικά εργασία που γίνεται µε το παιδί. Γενίκευση των κοινωνικών δεξιοτήτων που έχουν διδαχθεί σε όλες τις περιστάσεις και τα περιβάλλοντα Πρόγραµµα θεραπευτικής αντιµετώπισης Αυτισµού Αν και υπάρχουν πολλές µη ιατρικές θεραπείες που είναι διαθέσιµες για παιδιά µε Αυτισµό, µόνο µία από αυτές έχει τεκµηριωµένη επιστηµονική έρευνα που καταδεικνύει τις σηµαντικές βελτιώσεις που µπορούν να επιτευχθούν µε αυτήν. Η Πρώιµη Συµπεριφορική Παρέµβαση αντλεί από 50 χρόνια εµπειρίας στον τοµέα της Εφαρµοσµένης Ανάλυσης Συµπεριφοράς ή ΕΑΣ. Το πρόγραµµα Lovaas Home, ένα καλά µελετηµένο συµπεριφορικό πρόγραµµα που εξελίχθηκε στο πανεπιστήµιο UCLA στο Λος Άντζελες, είναι ένας κλάδος της ΕΑΣ, µε τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά: Ο πρωτεύον σκοπός του αποσκοπεί να διδάξει στα παιδιά πώς να µαθαίνουν Το αναλυτικό πρόγραµµα καλύπτει όλους τους τοµείς της µάθησης: γλώσσα, παιχνίδι, σχολικές, διανοητικές, κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης Οι συµπεριφορικές τεχνικές συστηµατικής εκµάθησης αναλύονται σε µικρά βήµατα που µπορούν να αποτελέσουν τη βάση επόµενων βηµάτων Τα παιδιά δέχονται εξατοµικευµένη διδασκαλία Η διδασκαλία έχει έντονα προσωπικό χαρακτήρα και την παρέχει µια οµάδα διδασκόντων που τους επιβλέπουν ειδικοί ή έχουν δεχτεί ειδική εκπαίδευση (Αυτισµός & θεραπεία, Πρόσβαση, Απρίλιος 2009

21 Θεραπείες λειτουργικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων Επειδή τα παιδιά µε Αυτισµό έχουν ελλείµµατα στις λειτουργικές και επικοινωνιακές δεξιότητες, οι λογοθεραπείες, οι εργοθεραπείες και οι φυσιοθεραπείες θα πρέπει να ενσωµατώνονται στο συνολικό πρόγραµµα θεραπευτικής αντιµετώπισης. Οι εργοθεραπείες και οι φυσιοθεραπείες χρησιµοποιούνται για την αντιµετώπιση των ελλειµµάτων στις δεξιότητες σωµατικού συντονισµού και κίνησης, ενώ η λογοθεραπεία επικεντρώνει στην εστίαση της στις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού. (Αυτισµός & θεραπεία, Απρίλιος 2009) Οικογενειακή θεραπεία και εµπλοκή Οι γονείς και τα άλλα µέλη της οικογένειας παίζουν οργανικό ρόλο στην επιτυχία της διαδικασίας θεραπευτικής αντιµετώπισης. Το να εµπλέκονται οι γονείς, οι παροχείς φροντίδας και τα αδέλφια σε προγράµµατα ολοκληρωτικής αφοσίωσης θα χτίσει τα θεµέλια για ένα πιο επιτυχές αποτέλεσµα για όλη την οικογένεια. Τα οφέλη από µια τέτοια προσέγγιση στη θεραπευτική αντιµετώπιση είναι: Ενίσχυση της οικογένειας να υποστηρίξει το παιδί της ή τον/ την αδελφό µέσα από την οικογενειακή εκπαίδευση Αυξηµένη ικανότητα του γονέα να συνεχίσει να διδάσκει το παιδί του στο σπίτι Βελτιωµένη συµµόρφωση µε τις θεραπευτικές πρακτικές µέσα από την εκπαίδευση των γονέων και της οικογένειας Μείωση του stress στο σπίτι Ψυχοθεραπεία Τα παιδιά µε Αυτισµό διατρέχουν αυξηµένο κίνδυνο ψυχιατρικών συµπτωµάτων και διαταραχών συµπεριφοράς που σχετίζονται µε τον Αυτισµό. Οι πιο κοινές διαταραχές σε παιδιά µε Αυτισµό είναι: διαταραχές της διάθεσης, άγχος, διαταραχή υπερκινητικότητας και ελαττωµατικής προσοχής και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Εξάλλου, περιστασιακές

22 21 διαταραχές του ύπνου, επιθετικότητα και αυτοτραυµατισµοί παρατηρούνται σε παιδιά µε ιαταραχή Αυτιστικού Φάσµατος. Σε σοβαρές περιπτώσεις επιθετικότητας ή συµπεριφοράς αυτοτραυµατισµών τα παιδιά µπορεί να χρειάζονται να δεχτούν φροντίδα εκτός σπιτιού και να φέρουν προστατευτική ενδυµασία. (Αυτισµός & θεραπεία, Μάρτιος 2009) Η θεραπευτική αντιµετώπιση αυτών των διαταραχών χρειάζεται ψυχοθεραπεία, όµως συχνά χρησιµοποιείται και φαρµακευτική αγωγή για να αντιµετωπιστούν τα συνοδά συµπτώµατα. Αυτά τα προγράµµατα θεραπείας χορηγούνται µε ιατρική συνταγή και επιβλέπονται από επαγγελµατίες παροχής υπηρεσιών υγείας. Τα σχετικά ψυχολογικά προβλήµατα και οι διαταραχές αποτελούν ένα επιπλέον βάρος για το παιδί και την οικογένεια. Είναι εποµένως σηµαντικό οι γονείς και οι παροχείς φροντίδας να εµπλακούν στις αποφάσεις για τη θεραπευτική αντιµετώπιση και να αισθάνονται ότι όλες οι ερωτήσεις και οι ανησυχίες τους έχουν απαντηθεί. (Αυτισµός & θεραπεία, Μάρτιος 2009) 2.3. Ιατρικές και φαρµακολογικές θεραπείες Η ιατρική ή φαρµακολογική θεραπευτική αντιµετώπιση τείνει να επικεντρώνει σε συγκεκριµένα συµπτώµατα του Αυτισµού. Με το να χορηγούν συνταγές για φάρµακα οι γιατροί επιδιώκουν να: Περιορίσουν τα βασικά συµπτώµατα των διαταραχών αυτιστικού φάσµατος Προλάβουν επιβλαβείς συµπεριφορές όπως η επιθετικότητα προς άλλους και οι αυτοτραυµατισµοί ιευκολύνουν και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές ή άλλες θεραπείες µε σκοπό να φέρουν το παιδί σε µια φυσιολογική σχολική τάξη εάν αυτό είναι δυνατό

23 22 Μεγιστοποιήσουν τα ευεργετικά αποτελέσµατα των µη ιατρικών παρεµβάσεων Βελτιώσουν την ποιότητα ζωής για το παιδί, την οικογένεια και το περιβάλλον τους Ο Αυτισµός έχει περίπλοκες και πολύπλευρες εκφράσεις και διαφορετικά παιδιά έχουν διαφορετικά συµπτώµατα. Εποµένως, κανένα φάρµακο δεν θα ευεργετήσει τους πάντες και καθώς πολλά παιδιά έχουν περισσότερα από ένα συµπτώµατα ή περίπλοκα συµπτώµατα, περισσότερα από ένα φάρµακα µπορεί να πρέπει να χορηγηθούν. ( Όταν ο γιατρός σας γράψει µια συνταγή για φάρµακα, είναι σηµαντικό αυτό να γίνεται στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράµµατος θεραπευτικής αντιµετώπισης για το παιδί σας. Το πρόγραµµα θεραπευτικής αντιµετώπισης για τις εκπαιδευτικές, συµπεριφορικές, λειτουργικές και επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού σας θα πρέπει να γίνει αντικείµενο λεπτοµερούς συζήτησης και θα πρέπει να κατανοήσετε πλήρως τα ευεργετήµατα και τις πιθανές παρενέργειες των φαρµάκων για τα οποία σας δόθηκε συνταγή, πριν πάρετε κάποια απόφαση να αρχίσει το παιδί σας φαρµακευτική αγωγή. Για να αντιµετωπιστούν τα διαφορετικά συµπτώµατα του Αυτισµού, ένας αριθµός φαρµάκων διαφορετικών ειδών µπορούν να χορηγηθούν. ( πρόσβαση Ιανουάριος 2009) Τα φαρµακευτικά σκευάσµατα που χορηγούνται για την αντιµετώπιση των συµπτωµάτων του Αυτισµού είναι: SSRI (εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης), αντικαταθλιπτικά, λίθιο, σταθεροποιητές διάθεσης, αντιψυχωσικά, αγχολυτικά ή φάρµακα που αντιµετωπίζουν το άγχος καθώς και ορισµένες νεώτερες δραστικές ουσίες από άλλες κατηγορίες φαρµάκων. Ο γιατρός σας θα µπορέσει να σας συµβουλεύσει ως προς την πιο ευεργετική φαρµακευτική αγωγή για το παιδί σας και θα δουλέψει µαζί σας για να προσαρµόσετε τη δοσολογία στις ανάγκες του παιδιού σας. ( πρόσβαση, Ιανουάριος 2009)

24 23 Σύνοψη Η θεραπεία περιλαµβάνει αγωγή συµπεριφορολογικής τροποποίησης και ένα δοµηµένο περιβάλλον που συνήθως παρέχεται σε ειδικευµένη µονάδα θεραπείας. Στόχος είναι η βελτίωση της συνολικής λειτουργίας και ενσωµάτωσης του παιδιού. Οι µη φαρµακευτικές θεραπείες περιλαµβάνουν εκπαιδευτικά προγράµµατα, προγράµµατα θεραπευτικής αντιµετώπισης αυτισµού, θεραπείες λειτουργικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, οικογενειακή θεραπεία και ψυχοθεραπεία. Η φαρµακευτική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράµµατος θεραπευτικής αντιµετώπισης.

25 24 3. ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Ανεξαρτήτως απ τα βήµατα που περιγράφηκαν παραπάνω, οι παρεµβάσεις όλων των ερευνητών βασίζονται στο αντίστοιχο θεωρητικό πλαίσιο. Οι περισσότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον αυτισµό βασίζονται και στις θεωρίες παθογένεσης και αιτιολογίας του αυτισµού οι οποίες και υποστηρίζουν και µπορούν να διαχωριστούν ως εξής: Α. Συµπεριφορικές-Γνωστικές προσεγγίσεις Applied Behavior Analysis (ABA) Εφαρµοσµένη Ανάλυση Συµπεριφοράς Behavior Therapy Behavior Modification Θεραπεία Συµπεριφοράς TEACCH Division TEACCH LEAP (Learning Experiences: An Alternative Program for Proschoolers and Parents Μαθησιακές εµπειρίες: Ένα εναλλακτικό πρόγραµµα για παιδιά προσχολικής ηλικίας και γονείς Lovaas, UKLA: Behaviourist Intensive Approach Μελέτη για Νεαρά Άτοµα µε Αυτισµό Β. Αλληλεπιδραστικές προσεγγίσεις Infant Development Programe Νηπιακή Εξελικτική Θεραπεία The Playschool Curriculum Θεραπεία Ανάπτυξης Παιχνιδιού Γ. Αισθησιοκινητικές προσεγγίσεις Sensory Integration Αισθητηριακή Ολοκλήρωση ή Αισθητηριακή Σύνθεση Auditory Integration Training Μέθοδος της Σύνθεσης των Ακουστικών Ερεθισµάτων ή Ακουστική Ολοκλήρωση. Προσεγγίσεις εναλλακτικής επικοινωνίας

26 25 PECS (Picture Exchange Communication System Επικοινωνιακό Σύστηµα Ανταλλαγής Εικόνων) Makaton Εκπαίδευση και υποβοήθηση της επικοινωνίας Νοηµατική γλώσσα (για άτοµα µε αυτισµό που δεν έχουν λόγο) Ε. Προσεγγίσεις ενσωµάτωσης Ολοκλήρωσης Integration Approaches ΣΤ. Θεραπεία καθηµερινής ζωής Σχολείο Higashi Daily Life Thearapy at the Boston Higashi School Ζ. Ψυχοδυναµικές προσεγγίσεις ψυχαναλυτικού τύπου Holding Therapy Θεραπεία Εναγκαλισµού Options Approach Θεραπεία Επιλογών Η. FACILITATED Communication Οδωτική ή Βοηθούµενη επικοινωνία Θ. Ψυχοεκπαιδευτικές προσεγγίσεις Ψυχοεκπαιδευτικη Αξιολόγηση και Θεραπεία Curricular Domains Τοµείς Αναλυτικού Προγράµµατος Pragmaticor Social Interactive Theory Θεωρία Κοινωνικής Επαφής και Αλληλεπίδρασης Ι. Ειδικές παρεµβάσεις στον αυτισµό Snoezelen Methody Αισθητηριακή Χαλάρωση Aromatherapy Αρωµατοθεραπεία Drama Therapy ραµατοθεραπεία Dance Therapy Χοροθεραπεία Occupation Therapy Εργοθεραπεία

27 26 Musical Interaction Therapy Θεραπεία Μουσικής Αλληλεπίδρασης Art Therapy Θεραπεία µε τη βοήθεια της Τέχνης Speech and Language Therapy Λογοθεραπεία Computer Assisted Learning Μάθηση υποβοηθούµενη από τη χρήση Υπολογιστών Play and Movement Ψυχοκινητική Παρακάτω αναφέρετε πιο αναλυτικά σε κάποιες από αυτές καθώς η εκτενής παρουσίαση όλων ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτής της έρευνας. Στη συγκεκριµένη µελέτη, διακρίνονται δύο µεγάλες κατηγορίες θεωρητικών προσεγγίσεων, τις κατευθυνόµενες και τις µη-κατευθυνόµενες. 3.1 Συµπεριφορικές προσεγγίσεις Στις κατευθυνόµενες προσεγγίσεις εντάσσονται οι µπιχεβιοριστικές, οι οποίες περιλαµβάνουν µια ποικιλία τεχνικών, βασισµένων στην εφαρµοσµένη συµπερφορική ανάλυση οι οποίες συντελούν στην αύξηση και βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων µε το παιχνίδι σε παιδιά µε αυτισµό. (Stahmer, Ingersoll, Carter, 2003). α) Εκπαίδευση δοκιµής (Discrete Trial Training) Είναι η πιο γνωστή και µελετηµένη τεχνική για την άµεση διδασκαλία συµπεριφορών παιχνιδιού. Περιλαµβάνει το «σπάσιµο» σύνθετων δεξιοτήτων σε πιο απλά, µε τη διδασκαλία καθενός απ αυτά διαµέσου µιας ακολουθίας δοκιµών. Το εκπαιδευτικό περιβάλλον είναι αυστηρά δοµηµένο και ελεγχόµενο από τον ερευνητή. Τα υλικά επιλέγονται από τον ίδιο και στο παιδί παρουσιάζονται µε µια σαφή οδηγία για ανταπόκριση, δηλαδή για µίµηση του ερευνητή. Επίσης, χρησιµοποιούνται ενισχυτές, αναλόγως τις αντιδράσεις του παιδιού και κατά όσο αυτές πλησιάζουν το στόχο. Η έρευνα

28 27 έχει δείξει ότι η συγκεκριµένη τεχνική µπορεί να διδάξει από απλό χειρισµό αντικειµένων (Nuzzolo-Gomez et al 2002) µέχρι σύνθετα θεµατικά παιχνίδια ενώ, επίσης, οι νέες δεξιότητες διατηρούνται στο πέρασµα του χρόνου. β) Εκπαίδευση βασικής ανταπόκρισης (Pivotal Response Training) Είναι µία µέθοδος που γεφυρώνει το χάσµα ανάµεσα στις αυστηρά κατευθυνόµενες µεθόδους και στις πιο νατουραλιστικές. Είναι ειδικά σχεδιασµένη για να αυξάνει τα κίνητρα του παιδιού για συµµετοχή στο να µαθαίνει νέες δεξιότητες. Περιλαµβάνει συγκεκριµένες στρατηγικές, όπως 1) σαφείς οδηγίες και ερωτήσεις που προέρχονται απ τον θεραπευτή, 2) επιλογή ερεθισµάτων (παιχνιδιών) απ το παιδί, 3) ποικιλία δραστηριοτήτων, 4) άµεση ενίσχυση και 5) αλλαγή σειράς για να διευκολύνεται η µίµηση και η αλληλεπίδραση. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα παιδιά να µαθαίνουν απλές δεξιότητες µέσω σύνθετων παιχνιδιών ενώ είναι ευέλικτη επιτρέποντας στα παιδιά να διατηρήσουν τη δηµιουργικότητά τους. Επίσης, παρατηρήθηκε πως παιδιά µε αυτισµό µπορούν να µάθουν να εµπλέκονται σε αυθόρµητο δηµιουργικό παιχνίδι µ έναν ενήλικα σε παρόµοια επίπεδα µε τυπικώς αναπτυσσόµενα παιδιά (Stahmer, Ingersoll, Carter, 2003). γ) Εκπαίδευση αµοιβαίας µίµησης ( Reciprocal Imitation Training) Είναι ουσιαστικά η προηγούµενη µέθοδος διαφοροποιηµένη σε κάποια στοιχεία της. Σχεδιάστηκε για να διδάξει αυθόρµητες δεξιότητες µίµησης σε παιδιά µε αυτισµό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τις πράξεις συµβολικού παιχνιδιού (Ingersoll and Schreibman, 2002). Αυτή η µέθοδος ενθαρρύνει την αµοιβαία µίµηση πράξεων παιχνιδιού µεταξύ του ερευνητή και του παιδιού. Βρέθηκε (Ingersholl and Schreibman 2002) ότι παιδιά µε αυτισµό έµαθαν να εµπλέκονται σε συµβολικό παιχνίδι, αύξησαν την αυθόρµητη χρήση του και, παράλληλα, εµφάνισαν κοινωνικές συµπεριφορές όπως αυτό της συνδυαστικής προσοχής.

29 28 δ) ιαφοροποιηµένη ενίσχυση κατάλληλης συµπεριφοράς (Differential Reinforcement of Appropriate Behavior) Αυτή η τεχνική χρησιµοποιείται τόσο από θεραπευτές όσο και από γονείς, ώστε να διατηρηθεί το παιχνίδι για εκτεταµένο χρονικό διάστηµα. Ο ερευνητής παρακολουθεί τη συµπεριφορά του παιδιού σε διαδοχικά διαλείµµατα. Εάν µέχρι το τέλος του διαλείµµατος το παιδί παίζει κατάλληλα, ενισχύεται µ ένα φαγώσιµο ή µ ένα χάδι ή έπαινο. Εάν, όµως, δεν έχει παίξει κατάλληλα, τότε ενθαρρύνεται να επιστρέψει στη δραστηριότητα και δεν λαµβάνει καµιά ενίσχυση. Είναι µια τεχνική βασισµένη στην εναρµοσµένη συµπεριφορική ανάλυση ενώ τα αποτελέσµατά της είναι αµφιλεγόµενα, ιδίως αν δεν συνδυαστεί και µε άλλες τεχνικές. ε) Χρήση του βίντεο (Video Modeling) Αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη βελτίωση πολλών δεξιοτήτων αυτιστικών ατόµων όπως ο επικοινωνιακός λόγος, η λεκτική ανταπόκριση και η κοινωνική συµπεριφορά ( Kimbal, Kinney et al., 2004). Οι παρεµβάσεις µέσω βίντεο έχουν χρησιµοποιήσει τόσο τον εαυτό ως µοντέλο όσο και άλλα άτοµα. Στην πρώτη περίπτωση, δείχνονται στα άτοµα µόνο οι επιθυµητές συµπεριφορές που έχουν επιδείξει ενώ στη δεύτερη περίπτωση δείχνονται τυπικώς αναπτυσσόµενα παιδιά να εκτελούν συµπεριφορές-στόχους. εν γνωρίζουµε ποια απ τις δύο τεχνικές είναι πιο αποτελεσµατική. Αυτό που ξέρουµε, όµως, είναι πως η χρήση βίντεο σε άτοµα µε αυτισµό είναι αρκετά αποτελεσµατική, αφού θεωρούνται «οπτικοί τύποι», ενώ µπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για παιδιά που αρχικά αποφεύγουν την αλληλεπίδραση και που είναι δύσκολο να βρεθούν κατάλληλοι ενισχυτές για την περίπτωσή τους Κριτική των συµπεριφορικών προσεγγίσεων Παρ όλες τις παραπάνω τεχνικές που αναφέρθηκαν, αλλά και την αποτελεσµατικότητα που αυτές υποστηρίζεται ότι έχουν, πολλοί παιδαγωγοί και ερευνητές πιστεύουν ότι τα παιδιά που διδάσκονται συµπεριφορικές

30 29 τεχνικές δεν µαθαίνουν να παίζουν µ ένα γνήσιο τρόπο. Αντίθετα, υπάρχει η αντίληψη ότι τα παιδιά διδάσκονται να διέρχονται τις «κινήσεις» του παιχνιδιού µε την έννοια ότι το πραγµατικό παιχνίδι ξεχωρίζει λόγω της απουσίας του (Luckett, Bundy, Roberts, 2007). Όπως έχουµε επισηµάνει και προηγουµένως, το παιχνίδι έχει εσωτερικά κίνητρα και όχι κίνητρα εξωτερικής αµοιβής. Επίσης, είναι εθελοντικό, ευέλικτο και αυθόρµητο, περιέχοντας ελευθερία απ τους περιορισµούς της πραγµατικότητας, προϋποθέτει την ενεργή συµµετοχή του συµµετέχοντα ενώ ο έλεγχος αυτού έγκειται στις προθέσεις του παίχτη. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν συνάδουν µε τεχνικές που περιλαµβάνουν αυστηρή δοµή, ακαµψία, ελεγχόµενο περιβάλλον και εξωτερικές αµοιβές. Όταν ξεκινάµε να «διδάξουµε» σε παιδιά µε αυτισµό το παιχνίδι, αξίζει να ξέρουµε γιατί θέλουµε να πετύχουµε κάτι τέτοιο και αν οι µέθοδοί µας θα εκπληρώσουν τους στόχους µας. Ο πιο σηµαντικός λόγος για να επιχειρήσουµε κάτι τέτοιο, όπως προκύπτει κι απ τη βιβλιογραφική έρευνα, είναι 1) η αναπτυξιακή προοπτική που προσφέρει το παιχνίδι και 2) η ποικιλία δυνατοτήτων µέσω του παιχνιδιού αντικαθιστώντας άλλες δραστηριότητες που µπορεί να είναι ανεπιθύµητες, άσκοπες ή βλαβερές, όπως η αυτοκαταστροφική συµπεριφορά. Οι ερευνητές, Tim Luckett, Anita Bundy και Jacqueline Roberts (2007), εξέτασαν τα άρθρα που αναφέρονται σε µπιχεβιοριστικές προσεγγίσεις και επισηµαίνουν αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού και κατέληξαν ότι οι πιο αποτελεσµατικές συµπεριφορικές παρεµβάσεις είναι αυτές που βασίστηκαν στις ήδη υπάρχουσες δεξιότητες των παιδιών ή στην κινητήρια φύση των ίδιων των δραστηριοτήτων, παρά σε εξωτερικούς ενισχυτές. Τέλος, ένα σηµαντικό στοιχείο που εξέτασαν είναι πως όταν διδάσκουµε σε αυτιστικά παιδιά συµπεριφορές παιχνιδιών, αυτές δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται από προκαθορισµένες µορφές του παιχνιδιού, ως διάταξη, και να επιτρέπουν έτσι την ανάπτυξη της δηµιουργικότητας. (

31 Μη κατευθυνόµενες προσεγγίσεις Μια εντελώς αντίθετη θεωρητική προσέγγιση που έχει προκύψει, παρ όλο που δεν υπάρχει εκτεταµένο ερευνητικό πλαίσιο, είναι αυτή της µη κατευθυνόµενης παιγνιοθεραπείας. Έχουν βρεθεί µόνο δύο έρευνες που αφορούν µελέτες περιπτώσεων (Josefi, Ryan, 2007). Κάποιοι ερευνητές, συνηγορούν πλέον υπέρ της παιδοκεντρικής παιγνιοθεραπείας ως µία ιδανική οδό για τη βελτίωση µιας ποικιλίας συναισθηµατικών και κοινωνικών δυσκολιών. Θεωρούν πως αυτή η προσέγγιση ωφελεί τα αυτιστικά παιδιά, ιδιαίτερα στους τοµείς που παρουσιάζουν τις µεγαλύτερες δυσκολίες, όπως της µίµησης, της συνδυαστικής προσοχής και των δεξιοτήτων για λειτουργικό (Williams, Reddy, Costall, 2001) και συµβολικό παιχνίδι. Συνακολούθως, µπορούν να «ξεκλειδωθούν» και άλλοι αναπτυξιακοί τοµείς και έτσι να οδηγηθούµε σε ευρύτερες αλλαγές. Παραδείγµατος χάριν, εάν σε προγράµµατα πρώιµης παρέµβασης δοθεί ιδιαίτερη σηµασία στη συνδυαστική προσοχή και τη µηλεκτική επικοινωνία, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν βελτιώσεις στην ικανότητα για συµβολικό παιχνίδι, στη γλώσσα και την κοινωνικοποίηση των αυτιστικών παιδιών. ( Σ ένα θεωρητικό επίπεδο, οι θεραπευτικές ιδιότητες που προκύπτουν απ τη µη κατευθυνόµενη παιγνιοθεραπεία, όπως η ενσυναίσθηση και η θετική αποδοχή του παιδιού απ τον ερευνητή, διευκολύνουν τα παιδιά µε αυτισµό να επωφεληθούν συναισθηµατικά και κοινωνικά. Ο θεραπευτής-ερευνητής αποδέχεται τη λειτουργικότητα του παιδιού, χωρίς να παραβλέπει ότι αυτό διακατέχεται από ένα εσωτερικό κίνητρο για να βελτιώσει αυτή τη λειτουργικότητα. Έτσι δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να διαλέξει το µονοπάτι και να εστιάσει στις αλλαγές από µόνο του ενώ, ταυτόχρονα, αυξάνεται η αυτονοµία του παιδιού στο χώρο του παιγνιδιού που έχει µόνο του επιλέξει. ( Σ αυτή την προσέγγιση δεν είναι ο ρόλος του ερευνητή που έχει τη µεγαλύτερη βαρύτητα αλλά αυτός του παιδιού. εν δίνεται καµιά οδηγία στο

32 31 παιδί για το πώς να χρησιµοποιήσει τα διάφορα υλικά ούτε ο ερευνητής παρεµβαίνει µε οποιοδήποτε τρόπο για να «επιταχύνει» την εµφάνιση επιθυµητών συµπεριφορών, οι οποίες όµως, µέσα από ένα τέτοιο υποστηρικτικό πλαίσιο, εµφανίζονται από µόνες τους. Ο ρόλος, δηλαδή, του ερευνητή είναι αυτός του εµψυχωτή και συνοδού ενώ, βασικά, ακολουθούνται οι τρεις βασικές αρχές που προτείνει ο Carl Rogers στη θεωρία του: εµπάθεια, ενσυναίσθηση, µη-κατευθυντικότητα (Μπακιρτζής, 2006). ( Η βασική αρχή του µη κατευθυνόµενου παιχνιδιού είναι η διαρρύθµιση του περιβάλλοντος προκειµένου να αυξηθούν τα κίνητρα και οι ευκαιρίες του παιδιού µε αυτισµό ώστε να ανταποκριθεί σε διαφορετικά περιβαλλοντικά ερεθίσµατα. Η εκπαίδευση στην πιλοτική αντίδραση είναι µια παρεµβατική µέθοδος που έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που ζούνε ή εργάζονται µε αυτιστικά άτοµα. Η συγκεκριµένη µέθοδος χρησιµοποιεί µια πιλοτική συµπεριφορά για να µεταβάλλει µια άλλη (Laushey, C.J., & Helfin, L.J., 2006). Τα τυπικώς αναπτυσσόµενα παιδιά εκπαιδεύονται για να χρησιµοποιήσουν την πιλοτική εκπαίδευση µέσω υπόδυσης ρόλου, µίµησης προτύπου και διδασκαλίας και στη συνέχεια εφαρµόζουν την ίδια στρατηγική σε παιδιά µε αυτισµό (Tsao, & Odom, 2006). Τα παιδιά µε αυτισµό που συµµετείχαν σε τέτοιου είδους προγράµµατα ήταν σε θέση και µετά το πέρας τους να εµπλακούν σε υψηλά επίπεδα αλληλεπίδρασης µέσω του παιχνιδιού µε αντικείµενα και χρήση του λόγου. ( Όσον αφορά τη συγκεκριµένη έρευνα-παρέµβαση των Josefi Ryan (2004), µετά από δεκαέξι συνεδρίες µε το παιδί και τρεις µε τη µητέρα, παρουσιάστηκαν αλλαγές σε τοµείς όπως η σύναψη δεσµού µε το θεραπευτή, η αυτονοµία του παιδιού, η ανάπτυξη του συµβολικού παιχνιδιού και η φροντίδα του παιδιού προς τον εαυτό του. Όλη η παραπάνω διαδικασία, είναι αρκετά χρονοβόρα σε σχέση µε τις συµπεριφορικές προσεγγίσεις γι αυτό το λόγο όµως τα αποτελέσµατά της είναι πιο αξιόπιστα και ανθεκτικά στο χρόνο. Θεωρούµε πως είναι µια πολλά προσδοκώµενη προσέγγιση, η οποία όµως πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ενώ ένας πιθανός συνδυασµός της µε

33 32 συµπεριφορικές προσεγγίσεις µπορεί, τελικά, να είναι ιδανικός για µια ολιστική προσέγγιση σε παιδιά µε αυτισµό. ( Ψυχοδυναµικές προσεγγίσεις ψυχαναλυτικού τύπου. Το ψυχοδυναµικό µοντέλο προσέγγισης βασίζεται στην ολόπλευρη αντιµετώπιση του παιδιού και τα βασικά σηµεία στα οποία επικεντρώνεται είναι : η κοινωνικοποίηση του παιδιού, η παιδαγωγική δουλειά στην τάξη, η ψυχοθεραπεία µε το παιδί και η υποστηρικτική-συµβουλευτική δουλειά µε την οικογένεια (µε τους δύο γονείς αρχικά και µετά µε άλλα µέλη της οικογένειας) (Ζώνιου Σιδέρη,2004). Η κοινωνικοποίηση του παιδιού δεν περιορίζεται µόνο µέσα στην οµάδα της τάξης αλλά αφορά τη συµµετοχή τους και την κατά το δυνατό προσαρµογή τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο της περιοχής που ζουν και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αυτό πραγµατοποιείται µε εβδοµαδιαίες εξόδους σε διάφορους χώρους µέσω της οικολογικής- περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, θεατρικών παραστάσεων κλπ. Στην ατοµική ψυχοθεραπεία που βασίζεται και αυτή στο ψυχοδυναµικό µοντέλο είναι εκπαιδευµένοι όλοι οι ψυχοθεραπευτές οι οποίοι απευθύνονται όχι µόνο στην έκδηλη συµπεριφορά αλά και σε λειτουργίες του υποσυνείδητου. Επειδή βέβαια αυτή η ψυχοθεραπεία απευθύνεται σε παιδιά µε σοβαρή παθολογία χρησιµοποιούνται σε αυτή και µυστικά αντικείµενα πχ. Φαγητό, κουβέρτα, αρκουδάκι τα οποία ενισχύουν την ψυχική οργάνωση του παιδιού. Ένα άλλο πολύ σηµαντικό κοµµάτι είναι η δουλειά µε τους γονείς η οποί α είναι απαραίτητη για να έχει αποτελέσµατα η θεραπευτική παρέµβαση µε το παιδί. Οι συναντήσεις των γονέων µε τους ψυχοπαιδαγωγούς είναι συχνές ώστε να αλληλοενηµερώνονται για την πορεία του παιδιού και να συζητάνε διάφορα θέµατα που τους απασχολούν πχ. Η συµπεριφορά του παιδιού ή των γονέων. Ο ρόλος των ψυχοπαιδαγωγών δεν είναι ερµηνευτικός αλλά

34 33 υποστηρικτικός ως προς τα θετικά συναισθήµατα των γονέων και διευκρινιστικός ως προς τα αρνητικά. Τέλος η δουλειά µέσα στην τάξη έχει ως βασικό στόχο τη συνεργασία των παιδιών µεταξύ τους και λειτουργεί ως το σταθερό πλαίσιο στο οποίο επιτρέπει στο παιδί στο παιδί να παλινδροµήσει. Αυτό σηµαίνει ότι ανάλογα µε τις ανάγκες του παιδιού η φροντίδα µπορεί να απευθύνεται τόσο στο σώµα και τις σωµατικές λειτουργίες όσο και στη σχέση του µε τα φυσικά αντικείµενα, στο συµβολισµό και το λόγο. Όπως µπορεί να παρατηρήσει κανείς όλες οι θεωρίες αλληλεπικαλύπτονται για αυτό θεραπευτική παρέµβαση µπορεί να ενσωµατώνει στοιχεία από πολλές θεωρητικές προσεγγίσεις. ( Συνεργασία µε τους Γονείς Η σηµαντικότητα της εκπαίδευσης γονέων παιδιών µε αυτισµό τονίστηκε αρχικά απ τον Lovaas και τους συνεργάτες του (Lovaas, Koegel, Simmons and Long, 1973) οι οποίοι παρατήρησαν πως παιδιά των οποίων οι γονείς είχαν εκπαιδευτεί ώστε να συνεχίσουν το πρόγραµµα παρέµβασης στο σπίτι συνέχιζαν να έχουν οφέλη απ αυτό ενώ παιδιά των οποίων οι γονείς δεν είχαν εκπαιδευτεί µετά από σύντοµο χρονικό διάστηµα έχασαν τις αποκτηθείσες δεξιότητες (Ingersoll, Dvorcsak, 2006). Οι γονείς διδάσκονται µια ποικιλία τεχνικών για να βελτιώσουν τη σχέση τους µε το παιδί για να αυξήσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τόσο τις δικές τους όσο και του παιδιού τους, και να µειώσουν τη στερεοτυπική συµπεριφορά (Yang, Wolfberg, Wu, Hwu, 2003). Η εκπαίδευση των γονέων έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής της οικογένειας µειώνοντας το γονεϊκό άγχος και αυξάνοντας το δηµιουργικό χρόνο που περνάει όλη η οικογένεια µαζί. Επίσης γονείς που είχαν συµµετέχει σε τέτοιου είδους προγράµµατα αναφέρουν πως είναι πιο αισιόδοξοι για την ικανότητα τους να

35 34 επηρεάσουν την ανάπτυξη του παιδιού τους χωρίς να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους µε το πέρασµα του χρόνου. Παρ όλο που η συνεκπαίδευση των γονέων θεωρείται ένα βασικό στοιχείο για κάθε επιτυχηµένη παρέµβαση σε παιδιά µε αυτισµό σπάνια περιλαµβάνεται στα προγράµµατα των δηµοσίων σχολείων για αρκετούς λόγους. Ένας απ αυτούς είναι η µη κατάρτιση των εκπαιδευτικών για κάτι τέτοιο οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως οι ενήλικες µαθαίνουν ούτε τις τεχνικές για να διδάξουν στους γονείς συγκεκριµένες δεξιότητες. Πολλοί ερευνητές έχουν συµπεριλάβει στα προγράµµατα παρέµβασης τους τους γονείς και έχουν παρατηρήσεις θετικά αποτελέσµατα όσων αφορά τα οφέλη που αποκοµίζουν τα παιδιά. Οι Ingersoll και Dvortcsak (2006) παρατήρησαν πως µετά από ένα τέτοιο πρόγραµµα οι γνώσεις και η ικανοποίηση των γονέων αυξήθηκαν κάτι παρόµοιο παρατηρήθηκε κι απ τη µεριά των εκπαιδευτικών. Άλλη έρευνα (Williams, 2003) επισήµανε τα οφέλη που προκύπτουν απ τη συµµετοχή των γονέων στο παιχνίδι των αυτιστικών τους παιδιών καθώς µ αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ανάπτυξη πρώιµου παιχνιδιού µε αντικείµενο το οποίο είναι ένα πρόδροµο στάδιο του συµβολικού παιχνιδιού. Παρόµοια έρευνα (Costall, Reddy, Williams, 2001) της οποίας οι παρεµβάσεις έλαβαν χώρα τόσο στο χώρο του σχολείου όσο και του σπιτιού διαπιστώνει πως η παρουσία των γονέων λειτουργεί ως πηγή ασφάλειας για το παιδί το οποίο έτσι αποδιοργανώνεται λιγότερο ψυχικά γι αυτό και ανταποκρίνεται καλύτερα στα ερεθίσµατα του παιχνιδιού που τους παρέχονταν. Για να είναι µια παρέµβαση επιτυχηµένη απ την πλευρά των γονιών πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις όπως α) ψυχική διαθεσιµότητα και σηµαντική ετοιµότητα β) ένας χώρος κατάλληλα διαµορφωµένος για παιχνίδι γ) ένα κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ο γονιός είναι παρών για ν αλληλεπιδράσει µε το παιδί και δ) ένας γονιός ευαίσθητος στις ανάγκες του παιδιού που είναι ικανός να προσφέρει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές συνθήκες που περιέγραψε ο Carl Rogers όπως ενσυναίσθηση,

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αυτισμός, σχέδιο νοσηλευτικής φροντίδας (προεγχειρητική και μετεγχειρητική) παιδιού με αυτισμό,

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη

Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας. Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη Παρουσίαση πτυχιακής εργασίας Γιώτη Κωνσταντίνα Φρογάκη Ήρα-Αφροδίτη Περιεχόμενα Εισαγωγή Γνώση και κατανόηση του αυτισμού Διαγνωστικά εργαλεία για την ανίχνευση του αυτισμού Βασικές αρχές αποτελεσματικής

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο

Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Ευρωπαικό Πανεπιστήμιο Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Πρόκειται για μια χρόνια νευροαναπτυξιακή διαταραχή Νευρολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες

Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες Ο όρος διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός) αναφέρεται σε μια αναπτυξιακή διαταραχή κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει μειωμένες ικανότητες στην επικοινωνία, κοινωνικότητα και συμπεριφορά, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

θέραπειν Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ ,

θέραπειν  Αγίας Σοφίας 3, Ν. Ψυχικό, Τ , θέραπειν Κέντρο Συµβουλευτικών Υπηρεσιών Ψυχικού Το κέντρο συμβουλευτικών υπηρεσιών θέραπειν αποτελεί ένα σύγχρονο κέντρο ειδικών θεραπειών, πρόληψης, διάγνωσης και αποκατάστασης. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους

Διαβάστε περισσότερα

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου.

- Έκπτωση στη χρήση εξoλεκτικών συμπεριφορών πχ βλεμματικής επαφής, εκφραστικότητας προσώπου. ΑΥΤΙΣΜΟΣ- ΔΙΑΧΥΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Η Διάχυτη Διαταραχή της Ανάπτυξης σύμφωνα με το ICD-10 το σύστημα της Διεθνούς Ταξινόμησης των Νόσων είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει δυσκολίες στην ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση

Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Τίτλος εργασίας: Θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος: βιβλιογραφική ανασκόπηση Επιβλέπων καθηγητής: ΝΑΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥ ΑΓΛΑΪΑ Α.Μ: 12514 Τι είναι ο αυτισμός; Είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικε ς πληροφορι ες ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ: Βασικες πληροφοριες Πέτρος Γαλάνης Δρ. ΕΚΠΑ, Δάσκαλος Ε.Α. (ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Δ Αθήνας) Τι είναι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ); Ο όρος «Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος» (ΔΑΦ)

Διαβάστε περισσότερα

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου)

Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Παναής Κασσιανός, δάσκαλος Διευθυντής του 10ου Ειδικού Δ.Σ. Αθηνών (Μαρασλείου) Ομιλία-συζήτηση με βασικό άξονα προσέγγισης το Φάσμα του Αυτισμού και με αφορμή το βιβλίο της Εύας Βακιρτζή «Το Αυγό» στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος ΑΥΤΙΣΜΟΣ Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος Ο αυτισμός είναι μία σοβαρή, νευροψυχιατρική διαταραχή και μέρος μίας ομάδας διαταραχών γνωστή ως Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ASD). Ο αυτισμός προσδιορίστηκε πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ»

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ» Α.Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ: ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΘΕΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΛΙΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό!

Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό! Τι πρέπει να γνωρίζει ο γονιός για τον Αυτισμό! ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ, της Ψυχολόγου Έλλης Τιγγινάγκα, MSc Τι είναι ο αυτισμός, ποια τα αίτια που τον προκαλούν; Ο αυτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού

Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Σύνδρομο Asperger Το σύνδρομο του μικρού σοφού Πώς γίνεται ένα παιδί να έχει ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά, στη μουσική, στις ξένες γλώσσες, στη μετεωρολογία, να έχει ξεχωριστές ικανότητες και ενδιαφέροντα,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Εισαγωγή στην Ειδική Εκπαίδευση Παιδιά με ειδικές ανάγκες Κατηγορίες διαφορετικών δυνατοτήτων Διανοητικές αναπηρίες (νοητική καθυστέρηση) Μαθησιακές δυσκολίες Συναισθηματικές ή συμπεριφορικές διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος

Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Η Ψυχική υγεία του παιδιού και ο ρόλος του ευρύτερου περιβάλλοντος Κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να ζει και να μεγαλώνει σ ένα υγιές περιβάλλον, το οποίο θα διασφαλίζει και θα προάγει την σωματική και ψυχική

Διαβάστε περισσότερα

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία

Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 2107 Ειδική Αγωγή και αποτελεσματική διδασκαλία Ενότητα 8.2: Το φάσμα του αυτισμού. Σουζάνα Παντελιάδου Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας

ΑΥΤΙΣΜΟΣ. Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΑΥΤΙΣΜΟΣ Μια διαφορετική μορφή επικοινωνίας ΟΡΙΣΜΟΣ Οι Neisworth και Wolfe (2005) ορίζουν τον αυτισμό ως «αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από σημειωμένη δυσκολία στην επικοινωνία και τις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

1 η έκδοση, Απρίλιος x 24

1 η έκδοση, Απρίλιος x 24 Η ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠ-Υ Από τη θεωρία στην πράξη Κ. Μανιαδάκη & Ε. Κάκουρος Εκδόσεις GUTENBERG 1 η έκδοση, Απρίλιος 2016 17 x 24 σ.σ. 712 ISBN 978-960-01-1772-1 Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Κων/νος Καλέμης, Άννα Κωσταρέλου, Μαρία Αγγελική Καλέμη Εισαγωγή H σύγχρονη τάση που επικρατεί

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακές Δυσκολίες. Τίτλος: Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) Αγγελική Μουζάκη. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μαθησιακές Δυσκολίες. Τίτλος: Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) Αγγελική Μουζάκη. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Μαθησιακές Δυσκολίες Τίτλος: Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) Αγγελική Μουζάκη Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Διαταραχή Ελλειμματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ & ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ευδοξία Ντεροπούλου-Ντέρου ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ονοματεπώνυμο του παιδιού Ημερομηνία σύνταξης της παιδαγωγικής έκθεσης Ημερομηνία γέννησης του παιδιού

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής

Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής Το διαγνωστικό και παρεμβατικό πλαίσιο των διαταραχών ΨΑ Αντώνης Καμπάς Αναπληρωτής Καθηγητής Η ανίχνευση και πολύ περισσότερο η διάγνωση είτε της ΑΔΚΣ είτε της ΔΕΠΥ παρουσιάζουν σημαντικές δυσκολίες Διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια

Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Οδηγός διαφοροποίησης για την πρωτοβάθµια Γιατί χρειάζεται να κάνουµε τόσο ειδική διαφοροποίηση; Τα παιδιά που βρίσκονται στο φάσµα του αυτισµού έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης για τον κόσµο,

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ KA2 STRATEGIC PARTNERSHIP PROJECT n 2016-1-LT01- KA201-023166 ABA - OUR NEW VIEW IN SPECIAL EDUCATION ABA-Η ΝΕΑ ΜΑΣ ΟΠΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΦΥΛΟ

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου

Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας Αγγελίνα Κατριβάνου Απαρτιωμένη Διδασκαλία Αναπτυξιακές Διαταραχές της Παιδικής Ηλικίας I. Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές II. III. Ειδικές Αναπτυξιακές Διαταραχές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας..

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 3. ΙΣΤΟΡΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Πρωτόγονη και αρχαία περίοδος. Ελληνική και Ρωμαϊκή περίοδος.. Μεσαίωνας.. 8 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α 1. ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ Φύση και έννοια της αναπηρίας Η συνειδητοποίηση της αναπηρίας.. Η στάση της οικογένειας απέναντι στο παιδί με αναπηρία Στάσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά

Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Αφορά γονείς-παιδιά Εκµάθηση χρήσης του Η/Υ από την προσχολική ηλικία Συµβολή γονέων στην χρήση του Η/Υ από τα παιδιά Πρόσβαση στην γνώση και στην πληροφορία -Επιστήµονες-πειράµατα -Πηγή ενηµέρωσης-εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός της μετάβασης

Ορισμός της μετάβασης Ορισμός της μετάβασης Ορίζεται ως το από έναν σε έναν που εμπεριέχει σύνθετες και διαδοχικές διαδικασίες αλλαγών που επηρεάζουν το συνολικό φάσμα της ατομικής και

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος»

Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό. Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Εκπαιδευτικές Ανάγκες στον Αυτισμό Μαρίτσα Καμπούρογλου Λογοπεδικός Ίδρυμα για το Παιδί «Η Παμμακάριστος» Παράγοντες που επιδρούν στη μάθηση Η σοβαρότητα του αυτισμού Το επίπεδο της νοητικής τους ικανότητας

Διαβάστε περισσότερα

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής:

Πιο συγκεκριμένα μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι οι εξής: Tι είναι ο αυτισμός Ο Αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, που εμποδίζει τα άτομα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Ο Παγκύπριος Σύλλογος Εργοθεραπευτών ανακοινώνει τη διοργάνωση σεμιναρίου στη μέθοδο ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Sherborne Developmental Movement στις 10 και 11 Ιουνίου 2017 Εκπαιδευτές: Καγκιλέρης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ

ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Π. ΒΟΥΤΥΡΑΚΟΣ ΠΑΙ ΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Κριτήρια Ποιοτική απόκλιση στην κοινωνική αλληλεπίδραση Ποιοτική απόκλιση στην επικοινωνία υσκολίες στη σκέψη, στη φαντασία, περίεργα

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Κουμούλα Παιδοψυχίατρος Συντ. Διευθύντρια Τμ. Ψυχιατρικής Παιδιών & Εφήβων Διευθύντρια ψυχιατρικού Τομέα Σισμανόγλειο ΓΝΑ 4/10000 άτομα Α:Κ 3:1 70% IQ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (ΔΑΦ)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ (ΔΑΦ) Κατερίνα Μάσχα Λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας Τμήμα Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης kmascha@psy.soc.uoc.gr ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ Ειδική Αγωγή Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή: Εκπαίδευση, Απασχόληση και Φροντίδα Ατόμων με Αναπηρία Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων: Σάββατo και Κυριακή 1

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη

Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο. Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Διήμερο εκπαιδευτικού επιμόρφωση Μέθοδος project στο νηπιαγωγείο Έλενα Τζιαμπάζη Νίκη Χ γαβριήλ-σιέκκερη Δομή επιμόρφωσης 1 η Μέρα Γνωριμία ομάδας Παρουσίαση θεωρητικού υποβάθρου Προσομοίωση : α) Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΥΝΑΜΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΙΜΗΣ EΝΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΝΑΜΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΙΜΗΣ EΝΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΝΑΜΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΩΙΜΗΣ EΝΤΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ Κύκλος σεµιναρίων στην Ανάλυσης της Συµπεριφοράς όπως αυτή εφαρµόζεται στις ιαταραχές Αυτιστικού Φάσµατος Το

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ

ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΥΤΙΣΜΟΥ: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΠΕΔΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ?

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Διαστάσεις της διαφορετικότητας Τα παιδιά προέρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός: Αξιολόγηση και Εναλλακτικά Συστήματα Επικοινωνίας.

Αυτισμός: Αξιολόγηση και Εναλλακτικά Συστήματα Επικοινωνίας. Θέμα πτυχιακής: Αυτισμός: Αξιολόγηση και Εναλλακτικά Συστήματα Επικοινωνίας. Βασιλική Γεωργανά, Ελένη- Νεφέλη Γεωργοπούλου Επιβλέπων καθηγητής: κ. Δημήτριος Πέσχος Τριμελής επιτοπή: κ. Βικτωρία Ζακοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Η θεραπευτική αντιµετώπιση του αυτισµού

Η θεραπευτική αντιµετώπιση του αυτισµού Η θεραπευτική αντιµετώπιση του αυτισµού Η θεραπευτική αντιμετώπιση του αυτισμού και των συναφών διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών αποτελεί πρόκληση και αντικείμενο σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Πρόγραμμα Εξειδίκευσης: Ειδική Αγωγή και Μαθησιακές Δυσκολίες Διάρκεια: 1 Έτος (αναλογία σε ώρες 550), Ημέρες & ώρες μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία

Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κ. Ζακοπούλου Βικτωρία ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΨΗΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ Φοιτήτρια: Μπαράκου Χρυσάνθη ΑΜ: 9835 Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες

Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 1η Εισαγωγή Στην Ειδική Φυσική Αγωγή: Ορισμοί, Έννοιες Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Ορισμός Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

πρόγραμμα εκπαίδευσης

πρόγραμμα εκπαίδευσης πρόγραμμα εκπαίδευσης στις μαθησιακέςδυσκολίες Υπεύθυνη: Δρ. Κατερίνα Μανιαδάκη Ψυχολόγος Επίκ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Αθήνας Κάθε Τετάρτη, 20.30-22.00 με έναρξη στις 3 Μαρτίου 2010 και διάρκεια 8 μήνες Ψυχολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 10η: Αυτισμός Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή

ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ. Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή ΦΑΣΜΑ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Πάολα Νικολαίδου και Χρήστος Χριστοφή Ορισμός Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, στο πλαίσιο της οποίας η γνωσιακή δυσλειτουργία είναι κλειδί για την κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μαθησιακές Δυσκολίες Φωτεινή Πολυχρόνη Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώτα Δημητροπούλου Λέκτορας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 1 Θεματικές ενότητες του μαθήματος Θεωρητικό πλαίσιο της διαδικασίας εκμάθησης

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D

Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D Αυτισμός καλής λειτουργικότητας: Δυο χρόνια εμπειρίας στο Τ.Ε.Ν.Ε. ΑΝΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΩΤΗ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΟΣ MD, Ph.D ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ Χαρακτηριστικά Αυτισμού Καλής Λειτουργικότητας ( ομιλία, κινητικός συντονισμός,

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά µε ειδικές ανάγκες στην προσχολική ηλικία

Παιδιά µε ειδικές ανάγκες στην προσχολική ηλικία Παιδιά µε ειδικές ανάγκες στην προσχολική ηλικία Από το βιβλίο των Lerner J., Lowenthal B., Egan R. Prechool children with special needs, Boston: Allyn & Bacon Τα τελευταία χρόνια η κοινωνία αλλά και η

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή

Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΨΥΧΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Χαρ. Τρικούπη 24, Αθήνα Τηλ: 210 3626445 www.kemepse.com e-mail: special.education.program.2013@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Έτος: Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κα. Ζακοπούλου Βικτωρία

Σχολή: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ. Έτος: Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κα. Ζακοπούλου Βικτωρία «Πολυπαραγοντική προσέγγιση αναπτυξιακών διαταραχών σε επίπεδο διάγνωσης: Μελέτη περιπτώσεων παιδιών ηλικίας 3-7 ετών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ASE)» Σχολή: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

21/02/17. Μετρήσεις. Μετρήσεις. Μετρήσεις ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΑ 604: ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ & ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 02_ Εισαγωγή στην αξιολόγηση και τις μετρήσεις στην προσχολική ηλικία Μετρήσεις Η μέτρηση είναι η αριθμητική απόδοση ενός χαρακτηριστικού Π.χ. καλός

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές

Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Μάθηση & διδασκαλία στην προσχολική εκπαίδευση: βασικές αρχές Σκοποί ενότητας Να συζητηθούν βασικές παιδαγωγικές αρχές της προσχολικής εκπαίδευσης Να προβληματιστούμε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης

Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Αναπτυξιακή Ψυχολογία Διάλεξη 6: Η ανάπτυξη της εικόνας εαυτού - αυτοαντίληψης Θέματα διάλεξης Η σημασία της αυτοαντίληψης Η φύση και το περιεχόμενο της αυτοαντίληψης Η ανάπτυξη της αυτοαντίληψης Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM)

ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) ΠΡΟΤΥΠΗ ΤΑΞΗ PECS (PECS CLASSROOM) Από τον Σεπτέμβριο του 2008 λειτουργεί στην Αθήνα PECS Classroom για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Διάρκεια Το πρόγραμμα διαρκεί 11 μήνες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γρεβενά, 04-07-2013 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Αρ. Πρωτ.: 276 ------------ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ταχ.Δ/νση: Γ. Μπούσιου

Διαβάστε περισσότερα

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου

Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή. Χ.Δαφέρμου Η προσέγγιση του γραπτού λόγου και η γραφή Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να μιλούν? Προσπαθώντας να επικοινωνήσουν Πώς μαθαίνουν τα παιδιά να γράφουν? Μαθαίνoυν να γράφουν γράφοντας Η γραφή λύνει προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς

Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Ερωτηματολόγιο προς εκπαιδευτικούς Σκοπός της έρευνας αυτής είναι η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών αναφορικά με την ιδιαίτερη πολιτική του σχολείου τους. Η έρευνα αυτή εξετάζει, κυρίως, την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΦΑ επηρεάζει περιπου 1 στα 65 άτομα με αυξημένα ποσοστά να επηρεάζουν τα αγόρια (4-1).

Η ΔΦΑ επηρεάζει περιπου 1 στα 65 άτομα με αυξημένα ποσοστά να επηρεάζουν τα αγόρια (4-1). Διαταραχή φάσματος του αυτισμού ΔΦΑ Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ) είναι μια αναπτυξιακή αναπηρία που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές κοινωνικές, επικοινωνιακές και συμπεριφορικές προκλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις

14 Δυσκολίες μάθησης για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και της εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες και αιτιολογίες για τις ΠΡΟΛΟΓΟΣ Οι δυσκολίες μάθησης των παιδιών συνεχίζουν να απασχολούν όλους όσοι ασχολούνται με την ανάπτυξη των παιδιών και με την εκπαίδευση. Τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι, μέσα στην τάξη τους, βρίσκονται

Διαβάστε περισσότερα

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης

ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης Μαθησιακή υσκολία Στρατηγικές ο εκπαιδευτικός µπορεί να χρησιµοποιήσει ιστορία σε κόµικς που περιέχει διάλογο να διδάξει κατάλληλες λεκτικές δοµές για το ξεκίνηµα συζήτησης να διδάξει στους µαθητές τρόπους

Διαβάστε περισσότερα

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων

Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Πιστοποιημένες εξ αποστάσεως εκπαιδεύσεις από την Βρετανική Ένωση Ψυχολόγων Εισαγωγή στην Κλινική Νευροψυχολογία της Μείζωνος Κατάθλιψης & της Σχιζοφρένειας (ONLINE CLINICAL SEMINAR) Εισηγητής: Δρ. Αλεξάνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Η ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΕΝΝΗΣΗ 6 ΕΤΩΝ ΗΛΙΚΙΑ γέννηση ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Αναγνωρίζει και προτιμά τη φωνή της μητέρας καθώς και ήχους της γλώσσας. Μιμείται ήχους της γλώσσας. 2 μηνών Συνδυάζει

Διαβάστε περισσότερα

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Σύμβολο της μεθόδου "Κείμενο για Όλους" Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Μάρτιος 2009 Ποια είναι τα δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Ο Νόμος

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου.

Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Ομάδα Διάγνωσης και Αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με Δ.Δ.Α. στα πλαίσια του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Χίου. Π. Σιδηροφάγη, Ε. Ασπρούλη, Μ. Τάσση, Κ. Μπόλιας Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Χίος ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ)

Διαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) Διαταραχή Ελλειµµατικής Προσοχής - Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) Εισαγωγικά για ΔΕΠ-Υ Αφορά είτε σε υψηλό επίπεδο είτε σε ανεπαρκές επίπεδο ελέγχου συµπεριφορών που οι ενήλικες αναµένουν σε συγκεκριµένα πλαίσια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. Ειδική Φυσική Αγωγή. Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 3η: Εξατομικευμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (Ε.Ε.Π.) Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που

Κάθε επιλογή, κάθε ενέργεια ή εκδήλωση του νηπιαγωγού κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις προσδοκίες, που ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι προσδοκίες, που καλλιεργούμε για τα παιδιά, εμείς οι εκπαιδευτικοί, αναφέρονται σε γενικά κοινωνικά χαρακτηριστικά και παράλληλα σε ατομικά ιδιοσυγκρασιακά. Τέτοια γενικά κοινωνικο-συναισθηματικά

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή παρουσιάζει δυσκολίες:

Το παιδί με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή παρουσιάζει δυσκολίες: Γράφει: Κωνσταντίνα Γκόλτσιου, Παιδίατρος - Αναπτυξιολόγος Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ), ή αλλιώς διαταραχές αυτιστικού φάσματος, στη νέα χιλιετία οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος

Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Φοιτήτρια: Τσαρκοβίστα Βικτώρια (Α.Μ. 12517) Επιβλέπων καθηγητής: Χριστοδουλίδης Παύλος Tα παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν προβλήματα στις βασικές ψυχολογικές διαδικασίες που περιλαμβάνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ. Ακολουθούν περιγραφές των Σεμιναρίων που οργανώνονται: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ «Οικογένεια και Αυτισμός» «Επαγγελματικός Προσανατολισμός» «Μαθησιακές Δυσκολίες: Ανίχνευση, Σχεδιασμός, Παρέμβαση & Αποκατάσταση» «Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολικός Εκφοβισμός» «Εξερευνώντας

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση

Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο Ενότητα 7: Παιχνίδι και μάθηση Διδάσκουσα: Μαρία Καμπεζά Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Σκοποί ενότητας Να προσδιοριστούν

Διαβάστε περισσότερα

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας

Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Αειφόρα σχολεία και προαγωγή της Υγείας Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Π.Ε Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών Συντονίστρια Τοπικού Δικτύου «Αειφόρα σχολεία Α Δ/νσης Π.Ε Αθηνών» ΤΟΠΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟ ςχολειων AEΙΦΟΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (STATE OF THE ART) ΤΟΥ ENTELIS ΕΚΔΟΣΗ EΥΚΟΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ Εισαγωγή Η έρευνα στην Ευρώπη δείχνει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες όλων των ηλικιών έχουν προσωπική εμπειρία με την τεχνολογία.

Διαβάστε περισσότερα

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε Υπέροχα παιδιά Μέσα σε μια εύθραυστη φυσαλλίδα Πάνω από το ουράνιο τόξο Haiku Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει το άτομο σε 1 / 5 γνωστικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς

Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς Πυξιδίσματα: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς των Α.Πορτσέλη, Μ. Κυριακίδου Η παρούσα εισήγηση αφορά στην παρουσίαση ενός καινοτόμου προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Τμήμα Ιατρικών εργαστηρίων & Προσχολικής Αγωγής Συντονίστρια: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σιδηροπούλου Τρυφαίνη [ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ] «Παιδαγωγικά μέσω Καινοτόμων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti

Οδηγός εκπαιδευτή. Ενότητα κατάρτισης. Ένταξη και αποδοχή. Επιμέλεια Miguel Santos. Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti Οδηγός εκπαιδευτή Ενότητα κατάρτισης Ένταξη και αποδοχή Επιμέλεια Miguel Santos Συγγραφείς Stefano Cobello Roberto Grison Maria Rosa Aldrighetti 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Ενότητα κατάρτισης για γονείς και

Διαβάστε περισσότερα

Κυράτσα Ιωάννα Ειδική Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας

Κυράτσα Ιωάννα Ειδική Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας Κυράτσα Ιωάννα Ειδική Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας Τα προβλήματα μέσα στην τάξη αυξάνονται καθημερινά, καθώς γίνονται περισσότερο σύνθετα, έντονα και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Η αντιμετώπισή τους θα

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας;

Σχιζοφρένεια. Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Από Τι Προκαλείται η Σχιζοφρένεια; Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Σχιζοφρένειας; Σχιζοφρένεια Τι Είναι η Σχιζοφρένεια; Η σχιζοφρένεια, μια πνευματική ασθένεια που προκαλεί διαταραχή στον τρόπο που σκέφτεται το άτομο, επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού. Συνήθως ξεκινά από τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση

Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Αυτισμός - Νοητική υστέρηση Τζένη Σουμάκη Παιδοψυχίατρος Ψυχαναλύτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών ΑΝΑΣΑ Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning

BRAIN MATTERS INSTITUTE. Προγράμματα. Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015. Promoting Excellence in Mental Health through Learning BRAIN MATTERS INSTITUTE Προγράμματα Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2015 Στόχος του η Προώθηση της Ψυχικής Υγείας μέσα από την Μάθηση Promoting Excellence in Mental Health through Learning www.brainmattersinstitute.com

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Κάθε ζωντανό πλάσμα που έχει ζήσει και ζει στον πλανήτη είναι το αποτέλεσμα της σεξουαλικότητας. Όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά, έτσι και

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω

29. Βοηθητικό ρόλο στους μαθητές με δυσγραφία κατέχει η χρήση: Α) ηλεκτρονικών υπολογιστών Β) αριθμομηχανών Γ) λογογράφων Δ) κανένα από τα παραπάνω ΔΥΣΓΡΑΦΙΑ Ερωτήσεις 1. Η δυσγραφία μπορεί να χωριστεί στις δύο ακόλουθες κατηγορίες: Α) γενική και μερική Β) γενική και ειδική Γ) αναπτυξιακή και επίκτητη Δ) αναπτυξιακή και μαθησιακή 2. Η αναπτυξιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 2016-2017 Μάθημα 1 ο Εισαγωγή στις βασικές έννοιες Προτεινόμενη Βιβλιογραφία Elliot, S. N., Kratochwill, T. R., Cook, J. L., & Travers, J. F. (2008). Εκπαιδευτική Ψυχολογία: Αποτελεσματική

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας

Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. Επιμορφωτικό Πρόγραμμα. Ακαδημαϊκά Υπεύθυνος/η. Υπεύθυνος/η Επικοινωνίας Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επιμορφωτικό Πρόγραμμα Σχολική Ψυχολογία Title School Psychology Έναρξη - Λήξη 2 Σεπτεμβρίου 2019 έως 2 Απριλίου 2020 (Μήνας/Έτος) Διάρκεια σε Μήνες 7 μήνες Ώρες 420 Επιμόρφωσης Ονοματεπώνυμο

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι της χαράς

Το παιχνίδι της χαράς Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Κατερίνα Πουλέα Παιδαγωγός Το παιχνίδι της χαράς Το παιχνίδι της χαράς Αετιδέων 15 & Βουτσινά Χολαργός 6944 773597 Ανοιχτό πρόγραμμα εκπαίδευσης Το Παιδαγωγικό Κέντρο Προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

S06.2 Απόψεις και πρακτικές των παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών προσχολική ηλικίας: Ποιοτική ανάλυση

S06.2 Απόψεις και πρακτικές των παιδαγωγών προσχολικής εκπαίδευσης για τα προβλήματα ψυχικής υγείας των παιδιών προσχολική ηλικίας: Ποιοτική ανάλυση 1 της εστιασμένης συζήτησης. Πραγματοποιήθηκαν 6 ομαδικές συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν 34 παιδαγωγοί από παιδικούς σταθμούς της Αττικής. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν 4-6 παιδαγωγοί και δύο συντονίστριες.

Διαβάστε περισσότερα

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή»

«Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» «Αρμοδιότητες, προσόντα και επαγγελματική σταδιοδρομία του λογοθεραπευτή. Η ημέρα ενός λογοθεραπευτή» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Λογοπεδική / Λογοθεραπεία είναι ένα επάγγελμα στη διασταύρωση ανθρωπιστικών και εφαρμοσμένων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης

Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος. Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Εκπαίδευση παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος Δρ. Αναστασία Χ Γιαννακού Ειδική Παιδαγωγός Λέκτορας Ενιαίας Εκπαίδευσης Πώς νοιώθω όταν μου ανακοινώσουν ότι στη τάξη μου θα φοιτά παιδί με Δ.Α.Φ. Πανικός

Διαβάστε περισσότερα