Αυστραλία- Παγκόσµια πρωτοποριακή έρευνα Ελληνίδας για θεραπεία του αυτισµού µέσω θεάτρου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αυστραλία- Παγκόσµια πρωτοποριακή έρευνα Ελληνίδας για θεραπεία του αυτισµού µέσω θεάτρου"

Transcript

1 Αυστραλία- Παγκόσµια πρωτοποριακή έρευνα Ελληνίδας για θεραπεία του αυτισµού µέσω θεάτρου Η Χάρις Καρνέζη θυµάται τον εαυτό της µικρό κοριτσάκι να είναι µπροστά σε ένα καθρέφτη και να κλαίει! Δεν ήταν µίζερη, ούτε δυστυχισµένη. Αντιθέτως είναι ένας άνθρωπος γεµάτος χιούµορ, αισιοδοξία και γέλιο. Με το κλάµα δοκίµαζε τις υποκριτικές της ικανότητες. Όπως λέει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πάντα ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ήταν κάτι που τη µάγευε. «Δεν ζήλευα τα φώτα, τη δηµοσιότητα, τη λάµψη. Απλά ήθελα να παίζω» µας εξοµολογείται η Δρ Χάρις Καρνέζη που µπορεί τελικά να µην έγινε ακόµα ευρύτατα γνωστή χάρη για τις υποκριτικές της δυνατότητες αλλά καθιερώνεται παγκοσµίως χάρη σε µια νέα παγκόσµια πρωτοποριακή µέθοδο για παιδιά µε αυτισµό και µε αυτή της την ιδιότητα βρίσκεται για δεύτερη φορά µέσα σε λίγους µήνες στην Αυστραλία. Η πρώτη µας απορία είναι πώς συνδέονται το θέατρο µε τον αυτισµό και η Δρ Καρνέζη µας εξηγεί: Χαρακτηριστικό του αυτισµού είναι η δυσκολία των ατόµων µε αυτισµό να κατανοήσουν τους κώδικες κοινωνικής συµπεριφοράς των νευροτυπικών και να επικοινωνήσουν µε έναν τρόπο κοινωνικά αποδεχτό. Η ρίζα του προβλήµατος βρίσκεται στην αδυναµία τους να µπουν στη θέση των άλλων, να κατανοήσουν πως αισθάνονται, έτσι ώστε να ανταποκριθούν µε ευαισθησία στις ανάγκες τους. Έτσι πολύ συχνά παρεξηγούνται από τους άλλους ανθρώπους και περιθωριοποιούνται. Στο θέατρο καλείται κανείς να παρατηρήσει και να κατανοήσει τις ανθρώπινες σχέσεις, να ανακαλύψει και να εξελίξει τα εκφραστικά του µέσα. Συνεπώς, το θέατρο µπορεί να αποτελέσει εργαλείο εκπαίδευσης για αυτά τα παιδιά, καθώς εµφανώς οι στόχοι του θεάτρου συµπίπτουν µε τις ανάγκες τους.

2 Η αβεβαιότητα για το αύριο Η επιθυµία της να ασχοληθεί µε τα παιδιά µε τον αυτισµό ήρθε µάλλον τυχαία Η Δρ Καρνέζη ακολουθώντας το όνειρό της σπούδασε ηθοποιός. Τελείωσε στην Αθήνα, όπου γεννήθηκε, την Δραµατική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη και µετά την αποφοίτησή της έκανε κάποιους µικρούς ρόλους στην ελληνική τηλεόραση και τον κινηµατογράφο. Παράλληλα ασχολήθηκε και µε το θέατρο όπου συνεργάστηκε µε κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες σε ιδιαίτερα αξιόλογες παραστάσεις. Όπως λέει η ίδια ήταν η καλύτερη περίοδος της ζωής της. "Κάθε φορά που συµµετείχα σε µια θεατρική παράσταση αισθανόµουν το όνειρό µου να γίνεται πραγµατικότητα. Κάθε φορά που άναβαν τα φώτα και άκουγα τη µουσική της έναρξης στην κουίντα έβαζα τα κλάµατα από τη συγκίνηση γιατί νόµιζα πως δεν θα υπήρχε επόµενη. Η χαρά όµως στο θέατρο κρατά όσο και οι παραστάσεις. Όταν τελειώνουν οι παραστάσεις έρχεται η προσγείωση στην πραγµατικότητα. Λες τι θα κάνω; Χαιρόµουν την κάθε µέρα αλλά το µετά ήταν αβέβαιο Εκείνη η αβεβαιότητα µε οδήγησε σε νέες σπουδές". Έτσι ως δικλίδα ασφαλείας έκανε στο Μπέρµινχαµ το Μάστερ της µε θέµα "Θέατρο στην Εκπαίδευση", επέστρεψε στην Ελλάδα συµµετείχε και πάλι σε θεατρικές παραστάσεις, και εργάστηκε στο Βρετανικό Συµβούλιο ως υπεύθυνη καλλιτεχνικών εκδηλώσεων έως ότου µε την παρότρυνση µιας φίλης βρέθηκε να κάνει διδακτορικό στην Ιρλανδία! "Ξεκίνησα", µας αφηγείται, "µε µια υποτροφία του πανεπιστηµίου Τρίνιτι της Ιρλανδίας (Trinity College Dublin). Εκεί ανέλαβα να κάνω θέατρο σε µια οµάδα παιδιών µε σύνδροµο Ασπεργκερ, ανάµεσά τους και ένα παιδάκι 10 ετών το οποίο και ονόµασα Άϊνστάιν, εξαιτίας της εξαιρετικής του ευφυίας. Μάλιστα σκοπεύω να γράψω ένα βιβλίο για το παιδί αυτό το οποίο πέρα από τις τυπικές επικοινωνιακές δυσκολίες που αντιµετωπίζουν τα παιδιά στο φάσµα του αυτισµού είχε µια πολύ έντονη φοβία για τα στεγνωτήρια χεριών. Αργότερα ανακάλυψα εντελώς τυχαία πως το παιδάκι αυτό ήταν ανιψιός του διευθυντή του τµήµατος ψυχολογίας του Τρίνιτι, ο οποίος γνώριζε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιµετώπιζε, καθώς και την επιτυχία της µεθόδου µου, στο να ξεπεράσει τη 10ετη φοβία του για τα στεγνωτήρια χεριών. Έτσι πίστεψε στη µέθοδο και µε στήριξε να την ολοκληρώσω και να περατώσω το διδακτορικό µου. Βρέθηκα, λοιπόν, σε ένα εύφορο ακαδηµαϊκό περιβάλλον όπου κατόρθωσα να συγκεράσω το θέατρο µε θεραπευτικές µεθόδους της ψυχολογίας.

3 Μετά την ολοκλήρωση του διδακτορικού µου, συνέχισα την εφαρµογή του µοντέλου σε συνεργασία µε ειδικά σχολεία για παιδιά µε αναπτυξιακές διαταραχές του φάσµα του αυτισµού, στο Δουβλίνο. Θέλω να βοηθήσω αυτά τα παιδιά µε κάθε δυνατό τρόπο. Ξέρετε είναι πανέξυπνα αλλά και ένα αίνιγµα. Γιατί αυτά τα παιδιά που είναι πανέξυπνα δεν µπορούν να δέσουν τα κορδόνια τους; Γιατί επιµένουν στην λεπτοµέρεια, βλέπουν το δέντρο και χάνουν το δάσος;". Και στην Αυστραλία η πρωτοποριακή µέθοδος Η Ελληνίδα επιστήµονας πρόσφατα παρουσίασε τα πορίσµατα της µελέτης της σε διεθνή συνέδρια για τον αυτισµό που έγιναν στο Σίδνεϊ και τη Μελβούρνη όπου ανέλυσε την µέθοδό της µε την επωνυµία "Γνωστικό Συµπεριφορικό Δράµα (Cognitive Behaviour Drama-CBD). Η ίδια υποστηρίζει πως "τα αποτελέσµατά της µελέτης της είναι ενδεικτικά για την καταδεικνύουν την αποτελεσµατικότητα του CBD στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίµησης των συµµετεχόντων, στη γενικότερη βελτίωση της κοινωνικής τους συµπεριφοράς, στη µείωση στερεοτυπικών συµπεριφορών, καθώς επίσης και στην επίτευξη ειδικών στόχων για το κάθε µέλος, όπως η αντιµετώπιση φοβιών και άλλων προβληµατικών συµπεριφορών". Σύµφωνα µε τους ειδικούς, ο αυτισµός είναι µια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή, που εµποδίζει τα άτοµα να κατανοούν σωστά όσα βλέπουν, ακούν και γενικά αισθάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να αντιµετωπίζουν σοβαρά προβλήµατα στις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συµπεριφορά τους.

4 Τα αυτιστικά άτοµα, λένε οι ειδικοί, πρέπει να µάθουν, µε πολύ µεγάλο κόπο, φυσιολογικά πρότυπα λόγου και επικοινωνίας και σωστούς τρόπους να συνδέονται µε ανθρώπους, αντικείµενα και γεγονότα. Τώρα η Ελληνίδα επιστήµονας είναι πίσω στην Αυστραλία και διδάσκει την µέθοδό της. Ρωτάµε την Δρ Καρνέζη αν το µοντέλο της είναι πραγµατικά πρωτοποριακό: «Το Γνωστικό Συµπεριφορικό Δράµα είναι πράγµατι ένα πρωτοποριακό µοντέλο, καθώς συνδυάζει για πρώτη φορά κάποιες από τις πιο επιτυχηµένες µεθόδους της ψυχολογίας για παιδιά στο φάσµα του αυτισµού, όπως η γνωστική και κυρίως η συµπεριφορική, µε την τέχνη τη τέχνη του θεάτρου. Το µοντέλο αυτό βασίζεται σε µια µέθοδο που διδάχτηκα στο Μάστερ µου, γνωστή ως Drama in Education (DIE)», µας λέει η Δρ Καρνέζη και συνεχίζει: «Το DIE είναι ένα εκπαιδευτικό µοντέλο που βασίζεται στην τέχνη του θεάτρου. Δεν έχει να κάνει µε τον αυτισµό. Είναι µια µεθοδολογία, χρήσιµη για εκπαιδευτικούς που αναζητούν νέους, βιωµατικούς τρόπους να προσεγγίσουν τους µαθητές τους και να τους παρακινήσουν να κατανοήσουν κι όχι να παπαγαλίσουν γνώσεις. Εγώ, λοιπόν, αυτό το εκπαιδευτικό µοντέλο το προσάρµοσα έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παιδιών στο φάσµα του αυτισµού, έχοντας δουλέψει µε παιδιά µε σύνδροµο Άσπεργκερ και ΥΛΑ επί δύο χρόνια, και γνωρίσει τις ικανότητές τους αλλά και τις δυσκολίες τους προσάρµοσα τη µέθοδο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες τους, λαµβάνοντας παράλληλα υπόψη τις υπάρχουσες ανάγκες τους, καθώς και έχοντας ερευνήσει τις θεραπευτικές µεθόδους για αυτά τα παιδιά που ήδη υπήρχαν». Με την µέθοδο της Δρ. Καρνέζη για πρώτη φορά η επικοινωνία παύει να είναι ένα ακόµα κουραστικό µάθηµα όπου καλούνται τα παιδιά να µιµηθούν στερεοτυπικά πρότυπα συµπεριφοράς και γίνεται παιχνίδι. Ο µαγικός κόσµος του θεάτρου παρακινεί τα παιδιά αυτά που είναι συχνά κοινωνικά αδιάφορα να επικοινωνήσουν µε άλλα παιδιά, να ανακαλύψουν και να εξελίξουν τις δυνατότητες τους, ακόµα και να ξεπεράσουν τους φόβους τους προκειµένου να γίνουν ήρωες και να νιώσουν την ικανοποίηση της επιτυχίας.

5 «Το πρόγραµµα», λέει η Δρ Καρνέζη, «είναι ειδικά σχεδιασµένο για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες παιδιών και εφήβων στο φάσµα του αυτισµού. Κύριος στόχος του προγράµµατος είναι να τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίµηση των συµµετεχόντων και να τους δώσει την ευκαιρία να αναπτύξουν τις κοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν στους στόχους τους, να δηµιουργήσουν φιλίες και να µπορέσουν να απολαύσουν τη χαρά της επικοινωνίας». Η επιστήµονας επισηµαίνει ότι οι τεχνικές που εφαρµόζονται, η θεµατολογία και οι επιµέρους στόχοι της κάθε οµάδας ορίζονται µε βάση τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες των µελών της, ενώ προσωπικοί στόχοι για το κάθε µέλος τίθενται σε συνεργασία µε τους γονείς. Η Δρ Καρνέζη εφαρµόζει πλέον στην Ιρλανδία, την Αυστραλία και ελπίζει σύντοµα και στην Ελλάδα την πρωτοποριακή της µέθοδο. Ο επόµενος στόχος της είναι η µέθοδός της να "απλωθεί" σε όλο τον κόσµο και ήδη η ίδια κινείται προς αυτή την κατεύθυνση ελπίζοντας πως θα έχει και την βοήθεια της επιστηµονικής κοινότητας. Σχετικό ενδιαφέρον έχει δείξει και πανεπιστήµιο της Μελβούρνης, ενώ ήδη έχει κάνει συµφωνία στην Αυστραλία να διδάξει το µοντέλο της στα πλαίσια σεµιναρίων επαγγελµατικής εκπαίδευσης δασκάλων ειδικής αγωγής. Την πρώτη της αγάπη όµως η Δρ. Καρνέζη δεν την ξεχνά. «Οµολογώ», µας λέει, «πως µου λείπει το θέατρο. Μου λείπει πολύ. Το διδακτορικό µου άνοιξε νέες πόρτες και ορίζοντες, τα αυτιστικά παιδιά µε κέρδισαν και δεν θα τα εγκαταλείψω ποτέ, αλλά θα ήθελα να πατήσω και πάλι πάνω στο σανίδι, να ακούσω τη µουσική της έναρξης, να κλάψω από συγκίνηση». Περισσότερες πληροφορίες για την µέθοδό της θα βρείτε στην ιστοσελίδα

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;

Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους; ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΝΔΡΟΥΚΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ «Τα παιδιά με αυτισμό μέχρι πού μπορούν να φτάσουν στην επικοινωνία τους;» Ανάλογα με το επίπεδο της κοινωνικής τους ανάπτυξης είναι και το επίπεδο της λειτουργικής τους

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 81. ΜΕΡΟΣ B' Προσεγγίσεις εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 81. ΜΕΡΟΣ B' Προσεγγίσεις εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 81 ΜΕΡΟΣ B' Προσεγγίσεις εκπαιδευτικού δράματος και θεατρικού παιχνιδιού 82 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Το παρελθόν και το παρόν του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΣΙΑΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ 1. Τρόποι και διαδικασίες παρέμβασης Το θέμα αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών αποτελεί ίσως την πιο σημαντική διάσταση του όλου προβλήματος και τον τελικό στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω

Α-Ω. Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Α-Ω Το λεξικό μας για ευτυχισμένα παιδιά από το Α έωs το Ω Aνακαλύψτε τον κόσμο του Σχολείου μας και δείτε πώς κάθε λέξη μπορεί να μεταμορφωθεί σε διαφορετικές σχολικές εμπειρίες καλωσήλθατε στο σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΔΡΑΣΗ 4 : ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΡΑΣΗΣ: ΕΥΑΝΘΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΛΙΚΟΥ:Ε. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ ΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑ 2014 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων (ΑΣΠΑΙΤΕ)

Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων (ΑΣΠΑΙΤΕ) Οι ενεργητικές εκπαιδευτικές τεχνικές στη διδακτική πράξη της εκπαίδευσης ενηλίκων Ιωάννου Νικολέττα Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ) & Αθανασούλα Ρέππα Αναστασία Ανώτατη

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» 1953-2006. Κείμενο Μαρίτσα Καμπούρογλου

ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» 1953-2006. Κείμενο Μαρίτσα Καμπούρογλου ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» 1953-2006 Κείμενο Μαρίτσα Καμπούρογλου ΙΔΡΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ «Η ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ» Σύντομο Ιστορικό Το Ίδρυμα είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο

Διαβάστε περισσότερα

Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο. Πέτρου Χριστιάνα

Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο. Πέτρου Χριστιάνα Διαφοροποίηση στη σχολική τάξη στα πλαίσια της ένταξης των παιδιών με αναπηρία στο γενικό σχολείο Μονογιού Έλενα Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρου Χριστιάνα Πανεπιστήμιο Κύπρου Φτιάκα Ελένη Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Έρευνα στους φιλολόγους-επιμορφωτές στο πλαίσιο του έργου Οδύσσεια. Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΜΕΣΩ ΜΟΡΦΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΕΚΤΟΡΑΣ ΔΙΛΙΝΤΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014

DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 DE LA SALLE ALUMNI ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΡΩΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 04 Ας έρθουμε πιο κοντά Editorial 05 Μου έδωσε τα πάντα Του Στέλιου Συμεωνίδη 06 Μαθητής, μοναδικός και ανεπανάληπτος

Διαβάστε περισσότερα

Αντί προλόγου. Σε αυτό το τεύχος. Εκεί που συναντιούνται ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ.

Αντί προλόγου. Σε αυτό το τεύχος. Εκεί που συναντιούνται ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ. τεύχος 8 Νοέµβριος - εκέµβριος 2005 Γραµµή επικοινωνίας των ΡΟΜΩΝ ΖΩΗΣ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Σε αυτό το τεύχος Αντί προλόγου H αυτοεκτίμηση των παιδιών...σελ. 2 Το καλοκαίρι πέρασε κι εµείς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012. Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων

ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012. Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων ΟΞΥΓΟΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Σεμινάριο Κατάρτισης Επιμελητών - Διορθωτών Κειμένων Διάρκεια: 60 διδακτικές ώρες Επιστημονική υπεύθυνη Εισηγήτρια θεωρητικών μαθημάτων:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ASPERGER ΚΑΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΜΕΪΜΑΡΗ

Διαβάστε περισσότερα

EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS

EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS EDUCATIONAL CONSULTANTS HELLAS Το Επιστημονικό Κέντρο Παιδιού και Εφήβου «Μονορόδι»

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Θέμα: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0.

Δημήτρης Κουτσογιάννης (2007) Θεσσαλονίκη - Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας dkoutsog@lit.auth.gr. Έρευνα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Έκδοση 1.0. Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων και κυρίως στη διδασκαλία της ελληνικής. Έρευνα στους φιλολόγους που επιμορφώθηκαν στο πλαίσιο του έργου

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία.

«Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω»: Ένας διάλογος για τους προβληματισμούς των γονιών με παιδιά στην εφηβεία. Τη Δευτέρα 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Σχολείου μας μια εκδήλωση με καλεσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας

Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Σ. Αλεξανδράκη, M.Sc. Στέλεχος Φαρμακευτικής Εταιρείας Επαγγελματική σταδιοδρομία σε μία επιχείρηση Εισαγωγικά: Θα ήθελα να αρχίσω ζητώντας σας μία σχετική

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Το κείμενο αυτό παρουσιάστηκε στο 1 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθήνα 28-29 Ιουνίου, 2003. Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011

ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Αφιερωμένο στο Ευρωπαϊκό Έτος του Εθελοντισμού ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΤΗΣΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Σεπτέμβριος, 2011 Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα του Lifelong Learning "Q4S - Quality Assurance & Accessible Training for Students"

Διαβάστε περισσότερα

linda Blair, 2009 Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010 ΙSBN 978-960-453-739-6

linda Blair, 2009 Πρώτη έκδοση: Οκτώβριος 2010 ΙSBN 978-960-453-739-6 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: the happy child Από τις Εκδόσεις piatkus, Λονδίνο 2009 ΤΙΤΛΟΣ βιβλιου: Ευτυχισμένα παιδιά ΣΥγγΡΑφΕΑΣ: linda Blair MetΑφΡΑΣΗ: Έφη φρυδά ΕΠΙμΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡθΩΣΗ κειμενου: κατερίνα Δουρίδα ΣΥνθΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

«Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου.

«Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου. «Η επικοινωνία νηπιαγωγών και δασκάλων στα πλαίσια της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο στην Α τάξη του Δημοτικού σχολείου.» Τόζιου Τάνια, Προϊσταμένη του 12 ου Νηπιαγωγείου Καλαμαριάς-

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη Οδηγού Επιμόρφωσης Κωφών

Περίληψη Οδηγού Επιμόρφωσης Κωφών Περίληψη Οδηγού Επιμόρφωσης Κωφών Βασίλης Κουρμπέτης Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Μαριάννα Χατζοπούλου Ειδική Παιδαγωγός για Κωφά Παιδιά Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματική Γλώσσας Β ΚΔΑΥ

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητισμός. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα

Αθλητισμός. ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα sd Σάββατο 13 - Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 Αθλητισμός ΑΦΙΕΡΩΜΑ Τα θρυλικά «ερυθρόλευκα» κορεό «Βαφτίστηκαν» από την Αρχαία Ελλάδα Ο Γιάννης κι η Ευαγγελία Κοσμά με τον Νίκο Μιρτσέκη αποκαλύπτουν την Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

επικοινωνια & ασπίδα απέναντι στην κρίση ανθεκτικοτητα Γλωσσομάθεια Επικοινωνία ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Γιάννης Καλογεράκης η οικονομική κρίση μειώνει την

επικοινωνια & ασπίδα απέναντι στην κρίση ανθεκτικοτητα Γλωσσομάθεια Επικοινωνία ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Γιάννης Καλογεράκης η οικονομική κρίση μειώνει την ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ Π.Σ.Κ.Ι.Κ.Ξ.Γ. ΑΡ.9 - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014 Ανθεκτικότητα Γλωσσομάθεια Επικοινωνία Αναδημοσιεύση από ΒΗΜΑDONNA 27/7/14 Οι γλώσσες θεμέλιο της ευρωπαϊκής ιδέας TA ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ όταν μαθαίνουν

Διαβάστε περισσότερα

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ:

περιεχόµενα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 της Σύνταξης... 3 ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ: για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Τεύχος 19 Άνοιξη 2000 Θεσσαλονίκη ISSN: 1108-1120 Περιοδική Έκδοση της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΦΜ: 90147670, ΟΥ ΙΗ'

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός

Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ.) Συμβουλευτική Ψυχολογία και Προσανατολισμός Εαρινό εξάμηνο 2013-2014 Διδάσκουσα: Κωνσταντινίδου Σόνια 2 ο ΜΑΘΗΜΑ Η Συμβουλευτική είναι

Διαβάστε περισσότερα

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn

INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO. EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002. Motivation to learn INTERNATIONAL ACADEMY OF EDUCATION INTERNATIONAL BUREAU OF EDUCATION IBE UNESCO EDUCATIONAL PRACTICES SERIES - No 10, 2002 Motivation to learn Monique Boekaerts Translated in Greek (2003) by Dr. Mauroskoufis

Διαβάστε περισσότερα