H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ.. ΤΣΙΓΑΡΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ.. ΤΣΙΓΑΡΟΥ"

Transcript

1 H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ.. ΤΣΙΓΑΡΟΥ Ριλίτσα Δημητρέλλου Θεατρικό δρώμενο της Ριλίτσας Δημητρέλλου ( μαθήτρια το 2004 στην έκτη Δημοτικού) που παίχτηκε με πρωτοβουλία του Αντικαπνιστικού Συλλόγου Πάτρας, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων της Πάτρας, από τα παιδιά της Δ τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Πανεπιστημίου Πατρών, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του καπνίσματος τον Ιούνιο του Επίσης το ανωτέρω θεατρικό παρουσιάσθηκε, κατόπιν προσκλήσεως, στο έκτο Διεθνές Αντικαπνιστικό Φεστιβάλ Νέων 2004 το οποίο οργανώθηκε από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2004 στο χώρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. ΑΦΗΓΗΤΗΣ Ο κυρ Αντώνης είναι ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης, εργάτης που προσπαθεί να προσφέρει τα πάντα στην οικογένειά του. Η γυναίκα του εργάζεται κι αυτή σκληρά και έχουν δυο παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Ο κυρ Αντώνης δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα και πιστεύει πως καλός του σύμμαχος στα προβλήματά του είναι το τσιγάρο. << Ο καλός μου σύντροφος>>, όπως λέει! Ο κυρ Αντώνης βλέπει το τσιγάρο σα φίλο του, σα σύντροφο, όμως δε γνωρίζει πως το τσιγάρο, που καπνίζει έχει διαφορετικές ουσίες, που οι περισσότερες είναι τοξικές.! Δε γνωρίζει πως κάθε 13 δευτερόλεπτα χάνεται μια ζωή από το κάπνισμα. Δε γνωρίζει ότι μια από τις σημαντικότερες ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο είναι η νικοτίνη, που είναι υπεύθυνη για τον εθισμό του και η οποία στον εγκέφαλό του εκτοπίζει την καλή ακετυλοχολίνη, που είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία του νευρικού του συστήματος. Δε γνωρίζει πως το κάπνισμα δεν είναι υπεύθυνο μόνο για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και για την υπέρταση, τα εγκεφαλικά, τα εμφράγματα, το διαβήτη, το άσθμα κ.α. Και ενώ ο κυρ Αντώνης δεν τα γνωρίζει όλα αυτά, μια μέρα άθελά του παρακολουθεί ένα ζωντανό δρώμενο, με τον εαυτό του πρωταγωνιστή. Ένα δρώμενο στο οποίο συμμετέχουν τα παιδιά του με τους συμμαθητές τους. Παιδιά ντυμένα στα λευκά αντιπροσωπεύουν την ζωή του κυρ Αντώνη πριν αρχίσει να καπνίζει. Στη συνέχεια παιδιά ντυμένα στα ροζ αντιπροσωπεύουν τα ψεύτικα όνειρα που τους χάρισε στην αρχή η νικοτίνη. Ένα ροζ που στη συνέχεια γίνεται ροζ-μαύρο μέχρι να καταλήξει να γίνει όλο μαύρο, όταν το κάπνισμα τα έχει γεμίσει όλα με πίσσα. Και τελικά

2 α όχι, όχι αυτό θα το δούμε όλοι μαζί στο τέλος της ιστορίας που θα παρακολουθήσουμε τώρα μαζί με τον κυρ Αντώνη. ΣΚΗΝΗ 1 Ανοίγει η αυλαία και σε μια γωνιά πίσω από μια στοίβα τσιγάρα (ζωγραφισμένο πλακάτ) κάθεται ο κυρ Αντώνης Β ΑΦΗΓΗΤΗΣ Η κυρία Ακετυλοχολίνη (βγαίνει στη σκηνή ένα παιδί χορεύοντα,ς φορώντας στολή νεράιδας μαζί με άλλα 2-3 παιδιά ) ζούσε μαζί με τα Ακετυλοχολινοπαιδιά της, σε μικρά σπίτια στη συνοικία των νευρικών κυττάρων. Ζούσε ήρεμα και ευτυχισμένα. Όμως ένα μεσημέρι κάτι άλλαξε. Μια άγνωστη κυρία, η Νικοτίνη (βγαίνει στη σκηνή ένα παιδί φορώντας στολή ( μάγισσας) κρατώντας έναν καθρέφτη και μια σκούπα και στέκεται απέναντι από την Ακετυλοχολίνη μαζί με άλλα 2-3 μαυροφορεμένα παιδιά ) μαζί με τα παιδιά της ήρθε και στάθηκε απέναντι από τα μικρά ακετυλοχολινόσπιτα. Κοιτάχτηκε στον καθρέφτη και είδε ότι έμοιαζε πολύ με την κυρία Ακετυλοχολίνη. Νικοτίνη. Χμ, σου μοιάζω πολύ. Εγώ και τα παιδιά μου χωράμε ίσα-ίσα στα σπίτια σας. Λες και τα φτιάξατε για μας. Ακετυλοχολίνη. Μπορεί να μου μοιάζεις. Μπορεί εσύ και τα παιδιά σου να χωράτε ίσα ίσα στα σπίτια μας, όμως αυτά τα σπίτια είναι δικά μας, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μας τα πάρετε. Φύγετε, φύγετε. Ακετυλοχολινόπαιδα. Ναι, φύγετε, φύγετε! Νικοτινόπαιδα. Όχι, όχι εμείς εδώ θα μείνουμε, εδώ. Τα παιδιά τραγουδούν. Ήρθε η νικοτίνη που είναι λυγερή, κοιτιέται στον καθρέπτη της μοιάζει πολύ.

3 Η ακετυλοχολίνη, που ειν αγνή τη βλέπει και τρομάζει, πάει να κρυφτεί. (φεύγει από τη σκηνή) Τώρα η νικοτίνη, παίζει μοναχή, μόνη στο πεδίο, νιώθει δυνατή. Τα δίχτυα ρίχνει με τέχνη μοναδική, το τι θα προκύψει ποιος θα μας το πει; Τώρα ο εγκέφαλος ο αποπλανημένος είναι μαζί της γερά δεμένος. (2X) Η νικοτίνη παίρνει μια τσάντα που έχει μέσα ροζ φόδρες και αρχίζει να τις πετάει στα παιδιά τα οποία αρχίζουν να τις φορούν. Νικοτίνη(Ν): Περάστε κόσμε, περάστε κόσμε όνειρα δίνω, όνειρα πουλάω ελάτε μαζί μου, ταξίδι να σας πάω. Περάστε κόσμε, περάστε κόσμε. Όλοι απομακρύνονται σιγά σιγά από τη σκηνή ακολουθώντας τη Νικοτίνη. Βγαίνουν στη σκηνή δυο παιδιά που λένε συνθήματα. Το κάπνισμα δε θέλει ψαλίδι για να κοπεί, θέλει δύναμη και λογική. Βάλτε στο τσιγάρο φτερά για να πετάξει σα χελιδόνι. Αν δε μπορεί να κοπεί ας μην αρχίσει ποτέ. Κάντε τα τασάκια βαζάκια.

4 Η νικοτίνη η κακιά σου τρώει την υγειά. Δέκα τσιγάρα την ημέρα την υγειά την κάνουν πέρα. Χείλη με τσιγάρο, Εργοστάσιο με φουγάρο. ΣΚΗΝΗ 2 (α): Σιγά σιγά ο χρόνος περνούσε και στα μικρά σπίτια ζούσαν όλο και λιγότερα στενοχωρημένα ακετυλοχολινάκια, ενώ τα νικοτινάκια μπαινόβγαιναν χαρούμενα. Όμως ενώ αυτά συνέβαιναν στη γειτονιά του εγκεφάλου σε μια άλλη γειτονιά, στη γειτονιά του πνεύμονα τα σπίτια των κυψελίδων άρχισαν σιγά σιγά να μαυρίζουν. Στη σκηνή τώρα βγαίνουν 3 παιδιά (με καφέ φόδρες): είναι η κυψελίδα 1 η κυψελίδα 2 και η κυψελίδα 3. Κυψελίδα 1(Κυψ.1):Τι τυχερές που είμαστε να είμαστε κυψελίδες σ έναν πνεύμονα που αναπνέει καθαρό οξυγόνο! Κυψελίδα 2(Κυψ.2):Άκουσα, όμως ότι πέντε γειτονικές κυψελίδες γέμισαν με καπνό και τις πήγαν στην εντατική. Κυψ.3:Ναι, και λίγο πιο πέρα άκουσα ότι 3 κυψελίδες γέμισαν με πίσσα και δεν πρόλαβαν να τις σώσουν. Κυψ.2:Τι μπορούμε να κάνουμε για να μη μας συμβεί το ίδιο; Κυψ.1:Τίποτα. Είναι να μη σου τύχει! (Οι κυψελίδες απομακρύνονται και κάθονται σε μια γωνία σκεπτικές.) Οι κυψελίδες που είναι στη γωνία σηκώνονται και αρχίζουν να βήχουν.

5 Κυψ.1: Γκουχ, γκουχ! Κακό που μας βρήκε! Κυψ.2:Γκουχ, γκουχ!τι θα κάνουμε τώρα; Μαζί(Κυψ1,2,3): Σταματήστε να καπνίζετε. Πνιγόμαστε θέλουμε καθαρό αέρα για να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε το αίμα με οξυγόνο. Αν δε μας βοηθήσετε δεν θα αντέξουμε. Δε θα αντέξουμε. Δε θα αντέξουμε. Βγαίνουν τώρα στη σκηνή παιδιά με ροζ φόδρες που στο κάτω μέρος έχουν χρώμα μαύρο και τραγουδούν Σκοπός ΚΕΜΑΛ (Χατζηδάκης) Και στου πνεύμονα τα μέρη μια φορά κι ένα καιρό ήταν όλα ανθισμένα ήταν ρόδινα θαρρώ. Μα όταν ήρθε το τσιγάρο κι έφερε πολύ καπνό οι μικρές οι κυψελίδες αρρωστήσανε θαρρώ. Βγαίνουν στη σκηνή 2 παιδιά με κόκκινες φόδρες (ερυθροκύτταρα) Ερυθροκύτταρο 1. Δεν αντέχω άλλο κάθε μέρα πρέπει να τρέχω όλο και περισσότερο Ερυθροκύτταρο 2.Και να ήταν μόνο το τρέξιμο. Το φορτίο που το πας? Για θυμήσου τι καλά που ήταν όταν μεταφέραμε καθαρό Οξυγόνο!! Ερυθροκύτταρο 1.Καλά τα λες. Τώρα μήπως και ξέρουμε τι κουβαλάμε? Λες να είναι εκρηκτικά? Ερυθροκύτταρο 2. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αλλά άκουσα τη μητέρα να λέει πως η ξαδέρφη της, ξέρεις η καρδιά του κυρ Απόστολου δεν άντεξε και είναι στην εντατική. Ερυθροκύτταρο 1. Ωχ τι μας περιμένει. Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε και το αφεντικό να μην καταλαβαίνει τίποτα? Μα τίποτα?

6 Ερυθροκύτταρο 2. Κάθε φορά που περνάω από το αυτί του προσπαθώ να του ψιθυρίσω τον κίνδυνο μα πέρα βρέχει. Μαζί(ερυθροκύτταρο1,2): Σταματήστε να καπνίζετε. Πνιγόμαστε θέλουμε οξυγόνο για να μπορέσουμε να ζήσουμε και μεις και τα άλλα κύτταρα που μας έχουν ανάγκη. Αν δε μας βοηθήσετε δεν θα αντέξουμε. Δε θα αντέξουμε. Δε θα αντέξουμε. Τα παιδιά τραγουδούν Σκοπός κυρ Αντώνης (Χατζηδάκης) Τα κυτταράκια τα μικρά Πονούσανε πολύ Μα κανένας δεν μπορούσε Τον πόνο τους να δει Κι η μαμά τους η καρδιά Που δούλευε εντατικά Χρόνο δεν είχε να τα προσέξει Να γίνουνε καλά Βγαίνουν στη σκηνή 3 παιδιά με μπεζ φόδρες (γευστικά κύτταρα) που κάτι δήθεν πίνουν Κύτταρο 1. Τι συμβαίνει τον τελευταίο καιρό? Αισθάνεσαι καλά?? Εγώ έχω κάτι περίεργες ζάλες.. Κύτταρο 2. Μόνο ζάλες? Εγώ πιστεύω ότι δεν είμαι πλέον αυτό που ήμουν. Δεν μπορώ να νιώσω πια καμία γεύση. Όλα είναι πικρά.. Τι έπαθα.τι έπαθα Κύτταρο 1. Αμ δεν είσαι μόνο σου. Αυτό το έχω πάθει και εγώ. Πάνε οι μέρες που το γλυκό ήταν γλυκό και το αλμυρό.. αλμυρό Πάνε αυτά.. Παντού πίκρα.. Μόνο πίκρα Κύτταρο 2. Ξέρεις έχω αρχίσει και φοβάμαι μήπως μετά την πίκρα έρθει και το τέλος μας. Μόλυνση, καπνός, καυσαέρια. Κύτταρο 3. ( Πίνοντας) ΤΣΙΓΑΡΟ ΤΟ ΛΕΝΕ.ΤΣΙ ΓΑ..ΡΟ Κύτταρο 1. Το πρόβλημα, ξέρετε, δεν το έχουμε μόνο εμείς. Είναι πρόβλημα γενικό. Πρέπει να το συζητήσουμε με τα ερυθροκύτταρα που έρχονται σε επαφή με όλες τις περιοχές και είναι γνώστες της όλης κατάστασης. Πρέπει να βρεθεί σύντομα λύση

7 Κύτταρο 2. Ναι ναι κάτι πρέπει να γίνει. Δεν θα αντέξουμε για πολύ. Η νικοτίνη φταίει αυτή είναι υπεύθυνη για την εξάρτηση Κύτταρο 3. Είναι και όμορφη Κύτταρο 1. Ναι και φλερτάρει και όμορφα. Κύτταρο 3. ( Πίνοντας) ΚΑΙ ΚΕΙΝΟΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΖΕΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ??? Το τσιγάρο αν δεν κόψεις κυρ Αντώνη φουκαρά τη ζωούλα σου θα χάσεις μι αυγούλα ή μια βραδιά Τα παιδιά τραγουδούν Σκοπός κυρ Αντώνης (Χατζηδάκης) Βγαίνει η Νικοτίνη που με την μαγική της σκούπα βγάζει από τα παιδιά την ροζ- μαύρη στολή και όλα τα παιδιά τώρα είναι ντυμένα στα μαύρα(πλησιάζει ο θάνατος) Τα παιδιά τραγουδούν Σκοπός κυρ Αντώνης (Χατζηδάκης) Κι ο κυρ Αντώνης ο καπνιστής Υπέφερε πολύ Και κάθε μέρα προσπαθούσε Τσιγάρο να μη δει Μα η νικοτίνη η σκληρή Που χε δύναμη πολύ Τον είχε κάνει να μη μπορεί Να της αντισταθεί.( 2x) Τα παιδιά μαυροφορεμένα φεύγουν.

8 ΣΚΗΝΗ 3 Βγαίνει ο αφηγητής Α. Τότε όλα τα κύτταρα αποφάσισαν να κάνουν συνέλευση για να δουν τι μπορούν να κάνουν για να σωθούν. Είχαν καταλάβει πως η αντίπαλος ήταν πολύ δυνατή και ακατανίκητη. Συζητούσαν ώρες πολλές μα λύση δε βρισκόταν. Έκαναν πολλές συνελεύσεις και οι μέρες περνούσαν χωρίς να αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο. Αντίθετα όλα σιγά σιγά βυθίζονταν στην απραξία. Ωσπου ένα μεσημέρι, ξαφνικά δυο φωνές (τα παιδιά του κυρ Αντώνη) κάτι άρχισαν να ψιθυρίζουν και όλα αναστατώθηκαν. Οι κυψελίδες άρχισαν να αναπνέουν πιο γρήγορα, τα κύτταρα του αίματος πήραν εντολή για κινητοποίηση, τα γευστικά κύτταρα άρχιζαν να γεύονται. τα δάκρυα άρχισαν να κυλούν. Η φωνές έλεγαν Δύο παιδιά πλησιάζουν τον κυρ Αντώνη Α ΦΩΝΗ Μπαμπά να γιατί πρέπει εσύ τώρα να πεις ΟΧΙ στο τσιγάρο. Να γιατί εγώ δεν πρέπει να πω ποτέ ΝΑΙ σε αυτό. - Ξέρω ότι με αγαπάς - Ξέρω ότι είμαι η πρώτη σου προτεραιότητα - Ξέρω ότι θέλεις να μου προσφέρεις ό,τι το καλύτερο - Ξέρω ότι τρέμεις σαν αρρωστήσω - Ξέρω ότι προσπαθείς να κόψεις το κάπνισμα - Ξέρω ότι γνωρίζεις τον κίνδυνο που διατρέχεις καπνίζοντας - Ξέρω ότι καταπιέζεσαι όταν πρέπει να ακολουθήσεις τους αντικαπνιστικούς κανόνες. Β ΦΩΝΗ Τι δεν ξέρω, ΟΜΩΣ. -Δεν ξέρω πόσο γνωρίζεις ότι το δικό σου κάπνισμα βλάπτει και τη δική μου υγεία. -Δεν ξέρω τι ακριβώς θα πει παθητικός καπνιστής -Δεν ξέρω πόσο δυνατή είναι αυτή η κυρία Νικοτίνη που σε αιχμαλωτίζει με την παρουσία της και δεν μπορείς να της αντισταθείς. -Δεν ξέρω πως μπορώ να την ανταγωνιστώ -Δεν ξέρω πόσο ελεύθερη είμαι να επιλέγω τον αέρα που αναπνέω όταν είμαι κοντά

9 σου. -Δεν ξέρω πόσο σου περνάει από το μυαλό η φράση ότι η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου (ο ένας είσαι εσύ και ο άλλος εγώ. Μπαμπά ας βάλουμε ένα στοίχημα, κυριολεχτικά στοίχημα ζωής. Πες εσύ τώρα ΟΧΙ, για να μην πω εγώ ποτέ ΝΑΙ Ο κυρ Αντώνης σηκώνεται από την καρέκλα και επαναλαμβάνει τη φράση: Πες εσύ τώρα ΟΧΙ, για να μην πω εγώ ποτέ ΝΑΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ Αξίζει τον κόπο ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ Είναι στοίχημα ζωής. Όλα τα παιδιά βγαίνουν στη σκηνή και τραγουδούν(λευκές φόδρες), νικοτίνη, ακετυλοχολίνη Τώρα ο άνθρωπος το τσιγάρο κόβει Κι απ τη νικοτίνη για πάντα γλιτώνει. Η κυρά μας Νικοτίνη φεύγει σκυφτή (αποχωρεί) Τα χέρια της έχουν καλά δεθεί Η Ακετυλοχολίνη είναι χαρωπή (αρχίζει και χορεύει). Τα νέα τρέχει στον εγκέφαλο να πει. Θα προσπαθήσει να προσαρμοσθεί Η Νικοτίνη δεν πρέπει να ξαναρθεί Όλα τα παιδιά κάνουν κύκλο χορεύοντας και φωνάζοντας τραγουδώντας ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ Είναι στοίχημα ζωής ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ Είναι μια καινούργια αρχή.

10 Στο τέλος σηκώνουν τα χέρια ψηλά, χτυπούν ρυθμικά παλαμάκια και φωνάζουν: Η ζωή μας είναι γεμάτη ζωή Όταν τα πνευμόνια μας έχουν οξυγόνο Όταν το αίμα μας είναι καθαρό Όταν ο εγκέφαλός δεν έχει νικοτίνη Όταν στόχος ζωής είναι η ίδια η ζωή Όλοι εμείς εδώ μπορούμε κι απαιτούμε σ αέρα καθαρό μια ζωή να ζούμε (2χ)

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί!

στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι μαζί! 1 «Παππού, ονειρεύτηκα έναν άγγελο με χρυσά φτερά! Χόρευε πάνω στα σύννεφα και τραγουδούσε. Από το στόμα του έβγαινε μια μελωδία που γέμιζε τον ουρανό, σαν να ήταν χίλιοι άγγελοι που τραγουδούσαν όλοι

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος.

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ 2 Ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΟΛΗ» Ο καιρός σήμερα είναι καλός. Ο κήπος είναι όμορφος. Συναντώ κάποιον που νομίζει πως είναι ο Γαλιλαίος και

Διαβάστε περισσότερα

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι

Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι ιεύθυνση ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής 2010-2011 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σταυρούλα Λιακοπούλου Λύκειο Καπανδριτίου 2295052160 Όλα ξεκίνησαν κάπως έτσι Σήµερα το πρωί είχα πολλή όρεξη και

Διαβάστε περισσότερα

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ»

«ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» ΕΛΕΝΗ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΟΥ «ΣΑΝ ΠΑΛΙΑ ΦΥΣΑΡΜΟΝΙΚΑ» (ΔΡΑΜΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ) 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Σ ένα παλαιοβιβλιοπωλείο ζει εγκλεισμένος, στον κόσμο των βιβλίων και της σιωπής, για τριάντα χρόνια, ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης

Διαβάστε περισσότερα

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα»

...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» ...... «Ζωγραφίζω συνεχίζοντας την εικόνα» 3 ...... Αγαπητοί γονείς, Το Σχολείο μας με τα πρωτοπόρα προγράμματα που εφαρμόζει όπως «Η ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά», κάνει πράξη την ολιστική

Διαβάστε περισσότερα

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978.

Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ο Παναγιώτης Παπανικολάου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Πολύκαστρο όπου και εκεί τελείωσε το Γενικό Λύκειο. Απο τα χρόνια της ωρίμανσής του εμφάνισε καλλιτεχνικές ανησυχίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Λογοτεχνικά και θεατρικά κείμενα Ομάδα 1η Κλιάφα Μ., Ο κόσμος βαριέται να διαβάζει θλιβερές ιστορίες, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 1986, σ. 17. Έπαιζαν στον δρόμο. Στάθηκα και τα κοίταζα. Ξαφνικά πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ.

ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ. -Να σου συστήσω τη Νάντια. -Γεια, χάρηκα -Κι εγώ. Κοίταξε στον στρογγυλό, μεγάλο καθρέπτη του δωματίου των γονιών της. Τα πράσινα μάτια της αντανακλούσαν στον καθρέπτη. Τα μακριά ίσια μαλλιά της έπεφταν ανάλαφρα στους ώμους της. Ήταν μακριά. Τουλάχιστον

Διαβάστε περισσότερα

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/)

Print to PDF without this message by purchasing novapdf (http://www.novapdf.com/) Περιεχόμενα περιπετειών!! Μια τρομερή περιπέτεια στον Αποσελέμη Γιάννης Τσουκάκης Το κάστρο του Ερωδιού......Γιάννης Μεσσανάκης Μια φανταστική παρέα στον Αποσελέμη....Γκλεντίσα Κόλα Η χελώνα και ο πελαργός.κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου.

Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Για επαγγελματικούς λόγους αποφάσισα να κάνω ένα ταξίδι στο Ιράν, όμως ποτέ μου δεν φαντάστηκα πως εκεί θα με περίμενε ο νέος δρόμος της ζωής μου. Εγώ ο Κώστας Ραφτόπουλος του Δημοσθένη και της Χαράς δεν

Διαβάστε περισσότερα

Ελπίδας και αλληλεγγύης γωνία

Ελπίδας και αλληλεγγύης γωνία Θεατρικό μονόπρακτο της Ευγενίας Σιούτη Ελπίδας και αλληλεγγύης γωνία Πρόσωπα: αφηγητής 1 η οικογένεια παππούς Νικόλας Πέτρου πατέρας Παύλος Ντούρος μητέρα Χρυσούλα Πέτρου γιός Φώτης Ντούρος κόρη Λία Ντούρου

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΑΥΤΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ Υ.Π.Π. ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ) ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΥΠΟ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Μέρες Πριν Έρθεις

Οι Μέρες Πριν Έρθεις Οι Μέρες Πριν Έρθεις ( ΑΝ ΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ ) 1 η παράσταση 2002, Θέατρο του Νότου / Αµόρε. Σκηνοθεσία : Γιάννης Μόσχος. Σκηνικά κοστούµια : Ειρήνη Σαριµούτσου. Φωτισµοί : Τάσος Παλαιορούτας. Μουσική επιµέλεια

Διαβάστε περισσότερα

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια;

Να ναι ψέματα ή αλήθεια των μεταπτυχιακών τα παραμύθια; ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση MA in Drama and Performing

Διαβάστε περισσότερα

Αφιερωμένο. στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής. στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη

Αφιερωμένο. στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής. στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη Αφιερωμένο στον Θάνο και στην Τόνια που χτίζουν το μέλλον της ζωής στον σύζυγό μου Αντώνη, στην κόρη μου Μάγια και στον σύντροφό της Γιάννη Στη μνήμη του πατέρα μου και της μητέρας μου που με έμαθαν να

Διαβάστε περισσότερα

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau

LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau 1 Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ LΑ ΥΟΙΧ ΗUΜΑΙΝΕ Jean Cocteau Εμπρός, εμπρός, εμπρός.. Μα όχι κυρία μου, είμαστε πολλοί στη γραμμή, κλείστε... Εμπρός... Εμπρός... Κλείστε εσείς... Εμπρός... Μα όχι, δεν είναι του γιατρού

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ Φωτογραφίες εξωφύλλου: Μαρίνα Χριστοδούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παναγιώτης Χριστοφόρου Λάκης Φουρουκλάς. Εκδόσεις Γη Κι ακόμη δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό

Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό Ποιητική συλλογή Το παρόν υλικό εμπνεύστηκε και στην πορεία καταγράφτηκε το 1993, όταν ήμουν 15 χρονών. Τα ποιήματα-σκέψεις που υπάρχουν μέσα σε αυτό το δείγμα, είναι παρμένα από διάφορες εμπειρίες της

Διαβάστε περισσότερα

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια

ΈλΈυθΈρια μέταξα ΟTAN MIλΟυΝ τα ΦΈΓΓαρια Έλευθερια μεταξα ΟTAN MIΛΟΥΝ ΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ Στους γονείς μου, Νίκο και Δέσποινα, που μου χάρισαν τη ζωή Στον Τάσο μου, που πορεύεται μαζί μου στη ζωή αυτή, στα εύκολα και στα δύσκολα Και στον Γιώργο μου,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ

Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Σύγχρονη Λογοτεχνία για Nέους KAIΡOΣ ΓΙΑ ΗΡΩΕΣ Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (N. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και

Διαβάστε περισσότερα

10 μικρές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και βαθύτερων συναισθημάτων.

10 μικρές ιστορίες φαντασίας, τρόμου, αλλά και βαθύτερων συναισθημάτων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους καλούς μου άγνωστους φίλους Μαργαρίτα, Χρυσάνθη, Θνητό και Αθηναίο, που με βοήθησαν όχι μόνο με την γνώμη τους, αλλά και με την ενεργή τους βοήθεια στην

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ «ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ μα και ΤΩΝ ΟΛΛΩΝ» 2 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΠΟΥ «Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ» 2 3 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Για να συγγράψω ετούτο το βιβλίο επισκέφθηκα τις απέναντι

Διαβάστε περισσότερα

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή

Λάκης Φουρουκλάς. Δυο φωνές και μια σιωπή 1 Λάκης Φουρουκλάς Δυο φωνές και μια σιωπή Μυθιστόρημα 2 ebooks4greeks.gr Φωτογραφία εξωφύλλου: Graceful Dancers. Duncan Noakes. Dreamstime Σχεδιασμός εξωφύλλου: Λ.Φ. Ηλεκτρονική Έκδοση (e-book): Μάρτιος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΟΜΟΙ ΔΟΞΑΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ

ΔΡΟΜΟΙ ΔΟΞΑΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ. ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΡΟΜΟΙ ΔΟΞΑΣ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΥΣ Μυθιστόρημα 4 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Όταν πήρα στα χέρια μου το μυθιστόρημα «Δρόμοι δόξας χαραγμένοι από μικρούς», του νέου στο χώρο της λογοτεχνίας Χρήστου

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΗΛΙΑ. μια ιστορία αγάπης

Η ΜΗΛΙΑ. μια ιστορία αγάπης Η ΜΗΛΙΑ μια ιστορία αγάπης ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΦΗΣ: Η μηλιά, μια ιστορία αγάπης εκδόσεις δήγμα Μαντινείας 48, Τ.Κ. 54644, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, τηλ. 6937 160705 και 6937 108881 Ιστοσελίδα: http://www.ekdoseis-digma.gr/ E-mail:

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ. τετραδιο του μαθητη. για το πρόγραμμα. Ευρωπαϊκή Μελέτη για την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών

ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ. τετραδιο του μαθητη. για το πρόγραμμα. Ευρωπαϊκή Μελέτη για την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών Ευρωπαϊκή Μελέτη για την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών EUropean Drug abuse prevention trial ΞΕΡΩ ΤΙ ΖΗΤΑΩ τετραδιο του μαθητη για το πρόγραμμα Ξέρω τι Το Eu-Dap συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

EI A ø H. È ÙË È ÁËÛË ÙÔ apple È ÈÔ

EI A ø H. È ÙË È ÁËÛË ÙÔ apple È ÈÔ EI A ø H È ÙË È ÁËÛË ÙÔ apple È ÈÔ Το βιβλίο αυτό γράφτηκε από µια µικρή ηρωίδα που σε κάποια στιγµή της ζωής της ήρθε αντιµέτωπη µε το θάνατο! Η ηρωίδα µας, η Tζωρτζίνα, παρά το νεαρό της ηλικίας της,

Διαβάστε περισσότερα