ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας"

Transcript

1 ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Τύποι άγκυρας Στα ιστιοφόρα χρησιμοποιούμε συνήθως τους παρακάτω τύπους άγκυρας και παραλλαγές τους. Κάθε μία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Πρέπει να έχουμε μαζί μας τουλάχιστον δυο άγκυρες και καλό είναι να έχουμε διαφορετικούς τύπους ώστε να χρησιμοποιούμε την κατάλληλη κάθε φορά. 1. DANFORTH. Σε διάφορες παραλλαγές, είναι ο πιο κοινός τύπος. Έχει άρθρωση και χρειάζεται προσοχή όταν την μεταφέρουμε για να μη πιάσει το χέρι μας. Έχει καλή απόδοση θέλει όμως αρκετό έκταμα αλυσίδας. Σε βραχώδη βυθό μπορεί να ξεσκαλώσει ή να πιάσει μόνο με το ένα πτερύγιο και να στραβώσει. 2. CQR. Το σχήμα της θυμίζει άροτρο. Είναι σχεδιασμένη για να βυθίζεται σε αμμώδη και λασπώδη βυθό ενώ η άρθρωση της επιτρέπει να ακολουθεί το αρμένισμα του σκάφους χωρίς να ξεσκαλώνει. Πρέπει να σιγουρευτούμε πως έχει καρφωθεί πριν αφήσουμε όλη την καδένα μας. 3. BRUCE Προσωπικά θεωρώ την BRUCE καλύτερη κυρίως λόγω της απλότητας της κατασκευής της. Δεν έχει άρθρωση και δεν τρώει χέρια όμως δεν είναι καθόλου αποτελεσματική στα φύκια (όπως όλες σχεδόν) και σε περιπτώσεις που μπουκώνει με μία πέτρα ή άλλο αντικείμενο και δεν μπορεί να καρφωθεί στο βυθό. 4. ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΕΙΟΥ Η Αγγλικού Ναυαρχείου ή fisherman δεν έχει κανένα πρόβλημα ακόμη και στις φυκιάδες. Είναι όμως άβολη στην αποθήκευσή της ακόμη και στον τύπο με αρθρωτά μέλη. Την χρησιμοποιώ σαν δεύτερη άγκυρα και την εμπιστεύομαι σε όλα τα είδη βυθού.

2 Αυτό που κρατά όμως το σκάφος δεν είναι η άγκυρα αλλά η καδένα. Η καδένα λειτουργεί με τρεις τρόπους: Η δύναμη με την οποία κρατά το σκάφος μεταφέρεται στην άγκυρα οριζόντια και έτσι την αναγκάζει να βυθίζεται περισσότερο στο βυθό. Η τριβή της καδένας στο βυθό απορροφά κατά πολύ την δύναμη που φθάνει από το σκάφος στην άγκυρα. Η καδένα με το βάρος της απορροφά σαν ελατήριο τα απότομα τραβήγματα του σκάφους από τον κυματισμό ή τον άνεμο. Πρέπει να ρίχνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καδένα. Το ελάχιστο είναι 3-5 φορές το βάθος αλλά αν δεν μας περιορίζουν άλλοι παράγοντες, καλό είναι να χρησιμοποιούμε όλη την καδένα που διαθέτουμε. Είναι χρήσιμο να έχουμε σημάδια πάνω στην καδένα μας ώστε να ξέρουμε πόση έχουμε ρίξει ή πόσο μας μένει να βιράρουμε. Ένας καλός τρόπος είναι χρωματίζουμε με λαδομπογιά μερικούς κρίκους. Πχ με κίτρινο τις δεκάδες και κόκκινο τις εικοσάδες. Έτσι το 30 θα είναι κόκκινο και κίτρινο, το 40 κόκκινο-κόκκινο, το 50 κόκκινο-κίτρινο-κόκκινα κοκ.

3 ΑΡΟΔΟ Αρόδο σημαίνει ότι το σκάφος συγκρατείται μόνο από την άγκυρά του χωρίς να έχει κάβο στη στεριά. Στο μικρό κόλπο που θα σταματήσουμε για μπάνιο ή ακόμα και έξω από ένα μικρό λιμανάκι αν δεν έχει το απαιτούμενο βάθος για να μπούμε μέσα, θα χρησιμοποιήσουμε την άγκυρά μας. Στην αγκυροβολία αρόδο, το σκάφος γυρίζει συνεχώς την πλώρη προς τον άνεμο.

4 Επιλογή θέσης Όσο καλά κι αν γνωρίζουμε την περιοχή θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν πάμε να αγκυροβολήσουμε. Πολλοί είναι οι παράγοντες που θα πρέπει να υπολογίσουμε πριν αποφασίσουμε αν ένα αγκυροβόλιο είναι κατάλληλο. Σύμβουλοί μας ο πορτολάνος, οι πληροφορίες και η δική μας έρευνα. Τι θα πρέπει να προσέξουμε: Η προστασία από το κύμα. Ένα καλό αγκυροβόλιο μας προστατεύει από τα κύματα. Πρέπει λοιπόν να βρίσκεται στη σταβέντο πλευρά ξηράς. Το βάθος δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 μέτρα γιατί τότε κρεμάμε πολύ βάρος καδένας από τον εργάτη μας. Επίσης, ο βυθός να μην βαθαίνει απότομα γιατί τότε η άγκυρα μπορεί να ξεσκαλώσει και να κυλήσει στα βαθιά. Το είδος του βυθού. Ο βυθός πρέπει να είναι σχετικά ομαλός. Προτιμούμε βυθό με λάσπη ή λεπτή άμμο (ανοιχτό πράσινο χρώμα). Αποφεύγουμε τις παχιές φυκιάδες (Μαύρο χρώμα). Προσοχή σε βυθό βραχώδη ή με πλάκες γιατί η άγκυρα μπορεί να σκαλώσει ή να μη πιάσει. Οι κινήσεις άλλων σκαφών. Είναι αυτονόητο ότι δεν θα αγκυροβολήσουμε μπροστά στην έξοδο του λιμανιού ή σε δίαυλο. Εξετάστε όμως μήπως παρενοχλείτε κάποια άλλη δραστηριότητα πχ. τοπικά καραβάκια με κολυμβητές, ψαράδικα, πλαζ κλπ. Η πρόβλεψη του καιρού. Πρέπει να ασφαλίζουμε το σκάφος όχι μόνο για τις συνθήκες που επικρατούν τώρα αλλά και τις πιθανές αλλαγές του καιρού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αγκυροβόλιο. Η διεύθυνση και του πιο σταθερού ανέμου μεταβάλλεται περιοδικά ιδιαίτερα κοντά στη στεριά. Επίσης ένας στεριανός το βράδυ μπορεί να γυρίσει σε θαλάσσια αύρα το πρωί και να μας βγάλει έξω αν έχουμε φουντάρει πολύ κοντά στη στεριά. Ωραίο πρωινό ξύπνημα Αγκυροβολούμε πάντα σαν να πρόκειται να διανυκτερεύσουμε. Μπορεί να συμβεί κάτι και να πρέπει να αφήσουμε το σκάφος μόνο του. Όσα δεν φέρνει ο χρόνος... Επίσης αν υπάρχουν κι άλλα σκάφη αγκυροβολημένα, εξετάστε τι θα γίνει αν αλλάξει διεύθυνση ο άνεμος.

5 Κινήσεις αγκυροβολίας Αφού επιλέξουμε τη θέση και πώς θα αγκυροβολήσουμε, πλησιάζουμε αργά και αντίθετα στον άνεμο, το σημείο όπου θα ρίξουμε την άγκυρά μας. Ακινητοποιούμε το σκάφος κάνοντας ανάποδα και αφήνουμε την άγκυρα να φτάσει στο βυθό. Συνεχίζουμε το ανάποδα ή αφήνουμε τον άνεμο να μας παρασύρει και αφήνουμε συνέχεια καδένα ελέγχοντας να απλώνεται ίσια στο βυθό. Σε απόσταση 2-3 φορές το βάθος, δοκιμάζουμε αν η άγκυρά μας έχει πιάσει (ιδιαίτερα η CQR) φερμάροντας λίγο την καδένα. Το σκάφος θα πρέπει να γυρίσει προς τον καιρό και η καδένα να αρχίσει να τεντώνει. Αφήνουμε και την υπόλοιπη καδένα κάνοντας αργά ανάποδα. Ασφαλίζουμε την καδένα στον εργάτη. Είναι καλό να ανακουφίζουμε τον εργάτη από τις δυνάμεις της καδένας με ένα μικρό σχοινί το οποίο επίσης φιλτράρει το θόρυβο από το σύρσιμο της καδένας στο βυθό. Βάζουμε σημάδια στη στεριά για να μπορούμε να ελέγχουμε αν η άγκυρα ξεσέρνει. Είμαστε έτοιμοι να βιράρουμε αν χρειαστεί. Δεν είναι άσχημη ιδέα, όταν θα βουτήξουμε για μπάνιο, να πάμε να εξετάσουμε το πως έπιασε η άγκυρά μας και αν θα πρέπει να προσέξουμε κάτι (πχ. κάποιο βράχο) όταν την σηκώνουμε. Αν θα διανυκτερεύσουμε θα πρέπει, μετά τη δύση, να ανάψουμε φως αγκυροβολίας. Αν ο άνεμος μεταβάλλεται και θέλουμε να περιορίσουμε την κίνηση του σκάφους μπορούμε να ρίξουμε και δεύτερη άγκυρα είτε με το σκάφος είτε χρησιμοποιώντας το φουσκωτό. Η άγκυρα αυτή μπορεί να έχει μέτρα καδένα και στη συνέχεια κατάλληλο βυθιζόμενο αγκυρόσχοινο. Θα την ρίξουμε με μια γωνία 60 μοιρών περίπου από την βασική άγκυρα. Αν η μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου είναι μεγάλη τότε ίσως είναι καλύτερα να φουντάρουμε ξανά την βασική μας άγκυρα. Αν και το σκάφος μας θεωρείται αναψυχής για να απολαύσει κανείς μια όμορφη βραδιά στο μικρό όρμο θα πρέπει έχει προβλέψει για κάθε πιθανή αναποδιά. Έτσι μια ξαφνική αλλαγή του καιρού δεν θα τον βρει απροετοίμαστο. Προετοιμάζουμε ένα σχέδιο αν χρειαστεί να εγκαταλείψουμε εσπευσμένα το αγκυροβόλιο. Πως θα φύγουμε, που θα πάμε. Ένας καλός τρόπος αγκυροβολίας σε όρμους είναι να φουντάρουμε με την πλώρη προς το πέλαγο και να δένουμε έναν ή δύο κάβους από την πρύμη στη στεριά. Η άγκυρα δεν παίρνει ζόρι ενώ θα μας κρατήσει σε τυχόν καιρό από το πέλαγο. Το σκάφος δεν αρμενίζει. Μπορούμε να πλησιάσουμε περισσότερο την ακτή. Τέλος, στο πάρσιμο της άγκυρας δεν τραβάμε το σκάφος βιράροντας αλλά με τη μηχανή ακολουθούμε την καδένα και την μαζεύουμε σχεδόν κατακόρυφα. Αυτός που βρίσκεται στην πλώρη πρέπει να δείχνει στον τιμονιέρη προς τα πού βρίσκεται η αλυσίδα, αν η άγκυρα ξεκόλλησε από το βυθό, αν βγήκε από το νερό και τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Καλό είναι να έχετε κάποιο κώδικα επικοινωνίας με νοήματα αντί να φωνάζετε.

6 Συμπεριφορά σκάφους σε κινήσεις με τη μηχανή Η μηχανή στο ιστιοφόρο σκάφος είναι απαραίτητη για την κίνηση στα λιμάνια και στην άπνοια. Η ώθηση της μηχανής όμως είναι μια διαφορετική δύναμη από τη δύναμη των πανιών. Έτσι και η λειτουργία του τιμονιού είναι διαφορετική. Όταν το σκάφος κινείται μόνο με τα πανιά, κάθε κίνηση του τιμονιού το αναγκάζει να στραφεί ανάλογα. Η απόκριση του σκάφους εξαρτάται από την ταχύτητά του. Όσο πιο αργά κινείται τόσο πιο αργή θα είναι και η αντίδραση. Όταν χρησιμοποιούμε τη μηχανή, η κίνηση γίνεται με την προπέλα η οποία έχει σταθερή διεύθυνση, σπρώχνει δηλαδή το νερό προς τα πίσω (κίνηση πρόσω). Με το τιμόνι μας κατευθύνουμε την ροή του νερού που σπρώχνει η προπέλα δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με το πού θέλουμε να στρίψουμε το σκάφος. Έτσι το τιμόνι αποκτά επιπλέον δύναμη και το σκάφος στρίβει πολύ πιο γρήγορα ακόμα κι αν δεν έχει αποκτήσει ταχύτητα. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο όταν κινούμαστε πρόσω. Στην κίνηση ανάποδα το νερό από την προπέλα φεύγει προς τα εμπρός και δεν χτυπά στο τιμόνι. Έτσι, πρέπει να κινείται το σκάφος για να μπορέσει το τιμόνι να μας στρίψει. Επιπλέον, ανάλογα με την φορά περιστροφής της μηχανής και τις προπέλας, το σκάφος έχει μία τάση να μας τραβά αριστερά ή δεξιά(*) στην κίνηση ανάποδα. Σαν συμπέρασμα, το σκάφος: Ανταποκρίνεται πολύ καλά στις κινήσεις πρόσω. Τραβά δεξιά(*) ή (αριστερά), αμέσως μόλις κάνουμε κίνηση ανάποδα. Χρειάζεται να αποκτήσει ταχύτητα πριν «ακούσει» το τιμόνι στα ανάποδα. Κατά κανόνα η πλώρη ξεπέφτει περισσότερο στον πλάγιο άνεμο. Όλες οι παραπάνω κινήσεις γίνονται με άξονα περιστροφής την καρίνα. Γνωρίζοντας τα παραπάνω, είμαστε σε θέση να μανουβράρουμε το σκάφος. Πριν όμως εξετάσουμε κάθε περίπτωση ας θυμόμαστε δύο βασικούς κανόνες: Οι κινήσεις μας πρέπει να γίνονται ήρεμα και αποφασιστικά. Να έχουμε συνολική εικόνα του τι πάμε να κάνουμε και του τι θα κάνουμε αν κάτι δεν πάει καλά κατά τη διάρκεια της μανούβρας.

7 Στροφή σε περιορισμένο χώρο Αν το σκάφος τραβά δεξιά στα ανάποδα, είναι ευκολότερο να στρίψουμε επιτόπου αριστερά. Με το τιμόνι μόνιμα όλο αριστερά(*), κάνουμε κινήσεις πρόσω-ανάποδα εναλλάξ. Η κίνηση πρόσω στρίβει το σκάφος ενώ το ανάποδα το σταματά και δίνει μια μικρή ώθηση στην πρύμη προς τα δεξιά.

8 ΛΙΜΑΝΙΑ Επιλογή θέσης στο λιμάνι Ας επαναλάβουμε ότι πρέπει να συμβουλευτούμε τον πλοηγό, πορτολάνο κλπ και πως πρέπει να έχουμε στο νου μας κάθε αναποδιά. Δεν πρέπει να μας δελεάζει μια ελεύθερη θέση και αβίαστα να τρέξουμε να ρεμετζάρουμε εκεί. Όσο κι αν οι διάφοροι καλοθελητές και port masters θα σας προτρέπουν εσείς αποφασίστε με την δική σας κρίση και εμπειρία. Καμιά φορά είναι προτιμότερο να φύγετε από το λιμάνι και να φουντάρετε αρόδο παρά να βρεθείτε σε ένα κομφούζιο από μπλεγμένες άγκυρες και πανικόβλητα πληρώματα στη μέση της νύχτας. Προετοιμασία Εξηγούμε στο πλήρωμα την μανούβρα και τα καθήκοντα καθενός. Έχουμε κρεμάσει τα μπαλόνια μας στο κατάλληλο ύψος. Ετοιμάζουμε τις πρυμάτσες μας και δένουμε τις άκρες στα κοτσανέλα. Έχουμε ετοιμάσει ένα μακρύτερο κάβο για την περίπτωση που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε αρκετά για να ρίξουμε τις πρυμάτσες. Μην αφήνετε τις σκότες ή άλλα σχοινιά πάνω στα βιντσιρέλα για να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και να τραβήξτε το σκάφος κοντά. Αν θα αγκυροβολήσουμε κρεμάμε λίγο την άγκυρα, έξω όμως από το νερό. Ο γάντζος να είναι έτοιμος αν και δεν είναι σωστό να σπρώχνουμε ή να τραβάμε τα άλλα σκάφη με τον γάντζο. Μελετήστε τη διεύθυνση του ανέμου και πως θα παρασύρει το σκάφος καθώς θα μανουβράρετε. Φανταστείτε τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε από το σημείο που βρίσκεστε μέχρι την τελική θέση του σκάφους. Έχετε πάντα ένα σχέδιο απομάκρυνσης αν κάτι δεν πάει καλά. Να θυμάστε ότι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΓΩΝΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ.

9 Πλαγιοδέτηση Κατά κανόνα φροντίζουμε να πλαγιοδετούμε με την αριστερή πλευρά (σε σκάφος που τραβά δεξιά στο ανάποδα) για να είναι εύκολη η απομάκρυνση όταν σαλπάρουμε. Όλες οι παρακάτω μανούβρες γίνονται με για πλαγιοδέτηση με την αριστερή πλευρά παρ όλο που η δεξιά θα ήταν ευκολότερη μία και η προπέλα στο ανάποδα, θα μας τραβούσε την πρύμη προς τον μόλο. Φέρνουμε το σκάφος με την μπροστινή αριστερή(*) πλευρά παράλληλα με τον μόλο.

10 Το σκάφος κινείται αργά προς τη θέση του. Στο τέλος, κάνουμε ανάποδα και συγχρόνως το τιμόνι δεξιά για να σταματήσουμε χωρίς η προπέλα να μας τραβήξει την πρύμη δεξιά. Δίνουμε τις πρυμάτσες μας έξω και έχουμε πάντα το νου μας ώστε αν χρειαστεί, να κάνουμε λίγο πρόσω ή ανάποδα για να κρατήσουμε το σκάφος στην θέση του μέχρι να το δέσουμε. Με δυνατό άνεμο που μας απομακρύνει από την αποβάθρα. Πλησιάζουμε αργά και σχεδόν κάθετα προς το μόλο με την πρύμη για να ελέγχουμε την απόσταση. Ρίχνουμε κάβο από την πρύμη ή αποβιβάζουμε κάποιον έξω. Κρατάμε την πρύμη στα 2-3 μέτρα από το μόλο. Έχουμε όλο τον χρόνο να δώσουμε και δεύτερο κάβο από την πλώρη και να φέρουμε το σκάφος κοντά βιράροντας με τα χέρια. Αν χρειαστεί κάνουμε αργά πρόσω για να μη βρει η πρύμη μας. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε ένα σπρίνγκ από την πλώρη και κάνοντας πρόσω να κολλήσουμε τα σκάφος στο μόλο. Μια άλλη προσέγγιση είναι να πλησιάσουμε όπως πλαγιοδετούμε κανονικά αλλά με την πρύμη μας και με κίνηση ανάποδα και αρκετή ταχύτητα ώστε να ακούει το τιμόνι διαγράφοντας τόξο που εφάπτεται στην αποβάθρα. Η κίνηση αυτή κρατά την πλώρη από τον εκπεσμό λόγω του ανέμου. Η τελική κίνηση πρόσω που θα κάνουμε για να σταματήσουμε το σκάφος στη θέση του, θα μας φέρει ακόμα πιο κοντά. Θα πρέπει όμως να έχουμε έτοιμες τις πρυμάτσες μας. Για να αποκολλήσουμε αρκεί να λύσουμε τις πρυμάτσες μας και ο άνεμος θα μας απομακρύνει από τον μόλο. Με άνεμο που μας σπρώχνει προς την αποβάθρα***. Επειδή η πλώρη μας παρασύρεται πιο γρήγορα, κινδυνεύουμε ο άνεμος να μας χτυπήσει με την πλώρη στο μόλο. Πλησιάζουμε λοιπόν με κίνηση ανάποδα και ανάλογη γωνία. Με μικρές κινήσεις πρόσω και τιμόνι θα ελέγχουμε την ταχύτητά μας και τη γωνία προσέγγισης ώστε να ακουμπήσουμε πρώτα με τον αριστερό(*) γοφό του σκάφους. (Πίσω μέρος της αριστερής πλευράς). Μπορούμε να ελέγχουμε τον εκπεσμό της πλώρης ρίχνοντας άγκυρα η οποία θα μας βοηθήσει και για να ξεκολλήσουμε από τον μόλο αν θέλουμε να φύγουμε. Θέλει όμως προσοχή γιατί μπορεί να βγει α καδένα από το ράουλο καθώς τραβάει πλάγια. ***Με δυνατό άνεμο δεν είναι καλή επιλογή θέσης. Αποκόλληση Αν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός η καλύτερη λύση είναι να ρίξουμε με το φουσκωτό ή άλλο τρόπο μια άγκυρα κάθετα στη θέση μας και με τον εργάτη ή το βιντσιρέλο να απομακρύνουμε το σκάφος από τον μόλο. Άλλος τρόπος είναι η χρήση διαγώνιου κάβου spring από την πλώρη μας μπεντένι. Κάνουμε αργά πρόσω με τιμόνι αριστερά ενώ κάποιος από το πλήρωμα κρατά ένα μπαλόνι στο σημείο που η πλώρη μας πάει να ακουμπήσει στον μόλο. Όταν η πρύμη ανοίξει αρκετά, κάνουμε ανάποδα και φεύγουμε. Αν η προπέλα μας τραβά πολύ πλάγια στο ανάποδα, δένουμε μόνο ένα κάβο μπεντένι από την πλώρη μας κατευθείαν μπροστά στο μόλο. Κάνουμε ανάποδα δυνατά. Σιγά-σιγά θα ανοίξει η πρύμη και μπορούμε να λύσουμε το μπεντένι και να φύγουμε..

11 Πρυμνοδέτηση (*Για σκάφος που τραβά δεξιά στο ανάποδα.) Είναι η ο πιο συνηθισμένος τρόπος πρόσδεσης στα λιμάνια μας λόγω έλλειψης χώρου. Επιλέγουμε το σημείο αγκυροβολίας μας να είναι ακριβώς μπροστά στο σημείο που θα δέσουμε και σε απόσταση όσο το μήκος της καδένας που θα χρησιμοποιήσουμε. Με τον άνεμο από πίσω ή μπρος Η κίνηση δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία. Πλησιάζουμε το σημείο αγκυροβολίας με το σκάφος να έχει διεύθυνση κάθετη και λίγο αριστερά(*) και με την πρύμη προς τον μόλο. Αρχίζουμε κίνηση ανάποδα, ρίχνουμε την άγκυρα και αφήνουμε καδένα. Το σκάφος όπως είπαμε θα στραφεί πρώτα δεξιά(*) (με την πρύμη) άρα θα έρθει κάθετα και μετά θα αρχίσει να κινείται προς τα πίσω. Με το τιμόνι και πιθανόν μικρές διορθωτικές κινήσεις πρόσω κρατάμε την πορεία μας προς τον μόλο. Αν ο άνεμος μας σπρώχνει προς τον μόλο αφήνουμε πιο σφιχτά την καδένα. Με τον άνεμο από δεξιά: Ξεκινάμε με τον ίδιο τρόπο όπως και προηγούμενα αλλά τώρα όταν ξεκινάμε το ανάποδα ο άξονάς του σκάφους θα είναι κάθετος στο μόλο ή και πιο σοφράνο. (Ανάλογα με την ένταση του ανέμου.) Η άγκυρα και η καδένα που θα αρχίσουμε να ρίχνουμε θα κρατήσουν την πλώρη να μη ξεπέφτει πολύ. Η κίνηση ανάποδα μας τραβά δεξιά(*) και εξισορροπεί την πλάγια ώθηση του ανέμου. Όταν πλησιάσουμε στο μόλο κρατάμε λίγο την καδένα με αποτέλεσμα να ισιώσει η πλώρη μας. Στη θέση αυτή μπορούμε να παραμείνουμε σχεδόν ακίνητοι έχοντας αργά ανάποδα. Με τον άνεμο από αριστερά(*) Είναι η πιο δύσκολη περίπτωση γιατί η προπέλα μάς τραβά κι αυτή ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά(*). Έτσι θα ξεκινήσουμε την μανούβρα μας με την πρύμη σχεδόν προς τον άνεμο. Κάνουμε ανάποδα και αφήνουμε καδένα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να στρώσουμε την καδένα μας κάθετα με το μόλο. Όταν είναι ώρα να γυρίσουμε κάθετα για να μπούμε στη θέση μας κρατάμε την καδένα και κάνουμε ανάποδα. Αυτό θα μας γυρίσει αρκετά γρήγορα κάθετα προς το μόλο. Πριν η πρύμη μας περάσει σταβέντο από την κάθετο λασκάρουμε πάλι καδένα και πλησιάζουμε το μόλο. ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ

12 ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΔΕΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ΚΙ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΛΑΣΚΑ ΦΕΡΜΑ ΤΗΣ ΚΑΔΕΝΑΣ Με πολύ δυνατό πλάγιο άνεμο. Μία μανούβρα αγκυροβολίας που χρησιμοποιούμε όταν οι συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες όπως με πολύ ισχυρό πλάγιο άνεμο είναι η ακόλουθη: Πλησιάζουμε με την πλώρη προς το μόλο και ρίχνουμε την άγκυρα και την καδένα ενώ κινούμαστε προς το σημείο πρόσδεσης. Προσέχουμε να μη τρίβεται η καδένα στο σκάφος. Δύο-τρία σκάφη έξω από την τελική θέση κάνουμε αριστερά(*) και συγχρόνως φρενάρουμε την καδένα. Αυτό θα γυρίσει το σκάφος σχεδόν επί τόπου. Κάνουμε ανάποδα και μόλις φέρουμε την δεξιά(*) γωνία της πρύμης προς το μόλο λασκάρουμε πάλι καδένα. ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΑΓΚΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΔΕΝΑ

13 ΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΜΟΝΙ ΟΛΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ(*) ΚΑΙ ΦΕΡΜΑΡΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΚΑΔΕΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΡΓΑ ΜΕ ΑΝΑΠΟΔΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΔΕΝΑ Όπως και σε κάθε μανούβρα, είναι απαραίτητο να ξέρουμε πώς θα αντιδράσουμε αν κάτι δεν πάει καλά. Στην συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε πολύ πιο σταβέντο από την κάθετο στο μόλο, όπου πια ο άνεμος αλλά και κάθε κίνηση ανάποδα χειροτερεύει τη θέση μας φέρνοντας την πρύμη πιο δεξιά. Η αντίδραση είναι να φύγουμε μπροστά και με το τιμόνι στη μέση και μετά να στρίψουμε δεξιά(*) φέρνοντας πάλι την πρύμη μας προς τον άνεμο. Αν προλάβουμε μαζεύουμε λίγο καδένα. Κάνουμε πάλι ανάποδα Η ΠΡΥΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΕΞΙΑ. ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑ

14 ΚΑΝΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΑΝΑΠΟΔΑ Φυσικά, σε κάθε περίπτωση αγκυροβολίας, η δουλειά εκείνου στην άγκυρα είναι το ίδιο σημαντική με αυτήν του τιμονιέρη. Γι αυτό, αν δεν είναι έμπειρος θα πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να εκτελεί τις εντολές σας.

15 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑΣ Η άγκυρα ξεσέρνει Η καδένα μας είναι λίγη. (πρέπει 3-5 φορές το βάθος τουλάχιστον!!!) Ο βυθός δεν είναι κατάλληλος. (Φυκιάδα, πλάκα, κροκάλες) Η άγκυρα έχει μπουκώσει με φύκια ή πέτρες κλπ. Η καδένα έχει τυλιχτεί γύρω από την άγκυρα. Κάποιος μας σήκωσε την άγκυρα. Πιθανόν η καδένα να έχει πολλά μπόσικα ακόμα. Στο βιράρισμα πιάσαμε άλλη άγκυρα ή καδένα Αν μπορούμε να την φέρουμε κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας χρησιμοποιούμε τον κλέφτη ή ένα μπεντένι. Πιάνουμε δηλαδή την ξένη άγκυρα με ένα σχοινί που και οι δύο άκρες του είναι δεμένες στο σκάφος μας. Χαλαρώνουμε την καδένα μας και απελευθερώνουμε την άγκυρά μας. Μετά λύνουμε το ένα άκρο από το μπεντένι μας προσέχοντας να αφήσουμε την ξένη άγκυρα να πέσει σωστά. Καλό είναι να ειδοποιήσουμε το άλλο σκάφος να πάρει τα μπόσικα της καδένας του. Η άγκυρα έχει σκαλώσει Το ζητούμενο είναι να ξεσκαλώσουμε την άγκυρα τραβώντας την από μπροστά δηλαδή ανάποδα. Φέρνουμε το σκάφος ακριβώς από πάνω και βιράρουμε τα μπόσικα της καδένας. Περνάμε γύρω από την καδένα ένα κομμάτι αλυσίδα περίπου 50 εκ. δεμένο με ένα μακρύ σχοινί και το αφήνουμε να βυθιστεί. Μόλις σιγουρευτούμε ότι έφτασε στην άγκυρα λασκάρουμε την καδένα μας και απομακρυνόμαστε λασκάροντας καδένα και σχοινί. Από απόσταση δοκιμάζουμε να τραβήξουμε την άγκυρα μόνο με το σχοινί. Σε επικίνδυνους βυθούς δένουμε την καδένα στο πάνω μέρος της άγκυρας και με ένα σχετικά λεπτό σχοινί την ξαναδένουμε από την κανονική θέση. Έτσι αν σκαλώσει, τραβάμε δυνατά, το λεπτό σχοινί σπάει, η άγκυρα τραβιέται ανάποδα και ξεμπλέκει. Μην ξεχνάτε να ασφαλίζετε την άγκυρα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές.

Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. Αγκυροβολία: τρόποι, μέθοδοι, συμβουλές. ----Η αγκυροβολία σε κάποιο ερημικό κολπίσκο μέσα στην ομορφιά της φύσης είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν την ναυσιπλοία τόσο ξεχωριστή. Παρόλα αυτά τόσο η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ & ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ο άνεμος τον οποίο αντιλαμβάνεται ένας ακίνητος παρατηρητής ή ένα ακίνητο ανεμόμετρο λέγεται πραγματικός άνεμος γιατί τα χαρακτηριστικά του δεν διαφέρουν από αυτά του ανέμου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΚΑΦΟΣ Η μορφή των ιστιοφόρων σκαφών όπως εξελίχθηκε από τα αρχαία ξύλινα εμπορικά και πολεμικά πλοία έως τα σύγχρονα αγωνιστικά επηρεάζονταν από τους ίδιους παράγοντες. Είναι συνάρτηση της χρήσης τους,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ (ΤΡΙΜΑΡΙΣΜΑ) ΠΑΝΙΩΝ Το σωστό τριμάρισμα των πανιών μας δεν είναι πολυτέλεια ή αγωνιστική ιστιοπλοΐα. Με την καλή εκμετάλλευση του ανέμου ταξιδεύουμε πιο άνετα, ευχάριστα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ-----ΛΕΣΒΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ-----ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΟΥΔΑΡΙΣΜΑ Αν ένα σκάφος ταξιδεύει άνετα με πλήρη ιστιοφορία σε άνεμο 4 μποφόρ, είναι αυτονόητο ότι σε ισχυρότερο άνεμο οι δυνάμεις που θα αναπτύσσονται στα πανιά θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Οι δυνάμεις

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ LEGO MINDSTORMS NXT Φύλλο Εργασιών 2 ο Κινητήρες και Δομή Επανάληψης Σημειώσεις Καθηγητή Τώρα θα δούμε πως μπορούν να τροποποιηθούν τα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ

NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ NAYTIKH TEXNH ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ Η αγκυροβολία, είναι, πολλές φορές, το δυσκολότερο µέρος των θαλασσινών µας ταξιδιών. Παρακολουθώντας, το καλοκαίρι, σ` ένα πολυσύχναστο λιµάνι κάποιου νησιού µας, τις

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε

1.1. Κινηματική Ομάδα Ε 1.1. Ομάδα Ε 61. Μετά από λίγο αρχίζει να επιταχύνεται. Δυο αυτοκίνητα Α και Β κινούνται σε ευθύγραμμο δρόμο με σταθερές ταχύτητες υ Α=21,8m/s και υ Β=12m/s, προς την ίδια κατεύθυνση. Σε μια στιγμή τα

Διαβάστε περισσότερα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα

Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Ιστιοφόρο σκάφος και ταξίδεμα στα όρτσα Πόσες αλλαγές μπράτσου χρειάζονται για να φτάσουμε στον προορισμό μας Του Μάκη Ματιάτου Δεν είναι λίγες οι φορές που το λιμάνι του προορισμού μας βρίσκεται σε τέτοιο

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ-A ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5

Για τις παραπάνω ροπές αδράνειας ισχύει: α. β. γ. δ. Μονάδες 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ / Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΘΕΡΙΝΑ Α (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 01-03-2015 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ M-ΑΓΙΑΝΝΙΩΤΑΚΗ ΑΝ.-ΠΟΥΛΗ Κ. ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Α. ΣΗΜΑΝΣΗ Η σήμανση χωρίζεται στην κατακόρυφη σήμανση, δηλαδή τις πινακίδες σήμανσης των δρόμων και την οριζόντια σήμανση, δηλαδή τις ζωγραφισμένες γραμμές (διαγραμμίσεις)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ

ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝ ΓΕΝΙΚΑ: Για να κατανοήσουµε τον τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου πανιού πρέπει να έχουµε υπ όψη µας τους εξής νόµους της αεροδυναµικής: 1. Μέσα σ ένα σωλήνα που ρέει κάποιο ρευστό,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ.

ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 χρ. 1 ο ΜΕΡΟΣ Επιμέλεια και μετάφραση: Καρακεχαγιάς Α. 2 ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΝ ΤΟ ΜΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 8-10 ΧΡ. 1 ο ΜΕΡΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΕΡΒΙΣ ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ Γ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΕΡΒΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα καλό σέρβις είναι ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα επειδή μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή του πόντου. Το σέρβις είναι το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Chess Academy Free Lessons Ακαδημία Σκάκι Δωρεάν Μαθήματα. Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης

Chess Academy Free Lessons Ακαδημία Σκάκι Δωρεάν Μαθήματα. Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης Οι κινήσεις των κομματιών Σκοπός της παρτίδας, το Ματ Πατ Επιμέλεια: Γιάννης Κατσίρης Παρατήρηση: Μόνο σε αυτό το μάθημα όταν λέμε κομμάτι εννοούμε κομμάτι ή πιόνι και όταν λέμε κομμάτια εννοούμε κομμάτια

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. Ομάδα Γ. Κρούσεις Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση Κρούση και τριβές Κεντρική ανελαστική κρούση

Κρούσεις. Ομάδα Γ. Κρούσεις Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση Κρούση και τριβές Κεντρική ανελαστική κρούση . Ομάδα Γ. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. Μια πλάκα μάζας Μ=4kg ηρεμεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=250ν/m, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Εκτρέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης

Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης Ενότητα 2: Εντολές Επανάληψης Όταν κάποια εντολή ή ολόκληρη ομάδα εντολών επαναλαμβάνεται τότε δεν είναι απαραίτητο να τις γράψουμε πολλές φορές αλλά χρησιμοποιούμε την εντολή ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ Συντάσσεται ως

Διαβάστε περισσότερα

0. Ασκήσεις επανάληψης.

0. Ασκήσεις επανάληψης. 0. Ασκήσεις επανάληψης. 1. Κίνηση με μεταβλητή κατακόρυφη δύναμη Ένα σώμα μάζας 2kg βρίσκεται ακίνητο στο έδαφος. Σε μια στιγμή δέχεται την επίδραση μιας μεταβλητής κατακόρυφης δύναμης F, το μέτρο της

Διαβάστε περισσότερα

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Επαναληπτικά Θέµατα ΟΕΦΕ 009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ΟΕΦΕ 2009 Γ' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΜΑ 1 Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Ασκήσεις για το Robolab ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV Παρακάτω παραθέτουμε μία σειρά ασκήσεων για το Robolab ομαδοποιημένων σε κατηγορίες : Επιμέλεια : Κυριακού Γεώργιος 1 Φύλλο Ασκήσεων (πρόκληση με κινητήρες) ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 6 η Εργασία Επιστροφή: 26.10.18 1. Μάζα είναι δεµένη στο ένα άκρο ενός νήµατος αµελητέας µάζας. Το άλλο άκρο του νήµατος είναι δεµένο σε ένα πολύ λεπτό, λείο κατακόρυφο στύλο. Το

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ.

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ. .3.2. Η τριβή και η κίνηση. στο επίπεδο. Ομάδα Γ. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει συντελεστές τριβής μ=μ s =0,2. Σε μια στιγμή t 0 =0 στο σώμα ασκείται μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη

Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Εισαγωγή Το Μπαούλο του κυρ Γιάννη Ο κυρ Γιάννης έχει κληρονομιά ένα παλιό μπαούλο με ό,τι αντικείμενα μπορείς να φανταστείς! Τα ανίψια του, ο Λευτεράκης και η Βασούλα, θέλουν να τα δουν, αλλά για να τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η λεπτή, ομογενής ράβδος ΟΑ του σχήματος έχει μήκος, μάζα και μπορεί να περιστρέφεται σε κατακόρυφο επίπεδο γύρω από οριζόντιο ακλόνητο άξονα (άρθρωση) που διέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες

Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες Αγώνες αυτοκινήτου Παιχνίδι για 2 παίκτες Άνοιξε το προγραμματιστικό περιβάλλον του Scratch 2.0. Επίλεξε το Σκηνικό. Επίλεξε την καρτέλα Υπόβαθρα. Επίλεξε το πινέλο, αύξησε το πλάτος της γραμμής του πινέλου

Διαβάστε περισσότερα

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί.

γ) το μέτρο της γωνιακής ταχύτητας του δίσκου τη στιγμή κατά την οποία έχει ξετυλιχθεί όλο το σχοινί. 1. Ο ομογενής και ισοπαχής δίσκος του σχήματος έχει ακτίνα και μάζα, είναι οριζόντιος και μπορεί να περιστρέφεται, χωρίς τριβές, γύρω από κατακόρυφο ακλόνητο άξονα που διέρχεται από το κέντρο του. Ο δίσκος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014

ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΑΣ ΚΙ 2014 ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου]

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ [Υποκεφάλαιο 4.2 Οι κινήσεις των στερεών σωμάτων του σχολικού βιβλίου] ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΔΥΝΑΜΕΙΣ Μέρος 1ο Φυσική Β Γυμνασίου Βασίλης Γαργανουράκης http://users.sch.gr/vgargan Εισαγωγή Στο προηγούμενο κεφάλαιο μελετήσαμε τις κινήσεις των σωμάτων. Το επόμενο βήμα είναι να αναζητήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο. Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο. Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ LEGO MINDSTORMS NXT ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο Δραστηριότητες για το ΝΧΤ-G και το Robolab Α. Αποφυγή εμποδίων Θα επιδιώξουμε να προγραμματίσουμε το όχημα-ρομπότ μας ώστε να είναι σε θέση

Διαβάστε περισσότερα

50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας

50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας 50 η Σχολή ανοιχτής θάλασσας Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θάλασσας Έλα να ανοίξουμε πανιά! Τμήματα Αρχαρίων Τμήματα προχωρημένων Αγωνιστικά τμήματα Σχολές Ανοικτής Θάλασσας Κ ά θ ε χ ρ ό ν ο π ρ α γ μ α

Διαβάστε περισσότερα

Κρούσεις. Ομάδα Δ. Κρούσεις Μια κρούση και οι τριβές Κρούση σφαίρας με άλλη ακίνητη.

Κρούσεις. Ομάδα Δ. Κρούσεις Μια κρούση και οι τριβές Κρούση σφαίρας με άλλη ακίνητη. . Ομάδα Δ. 4.1.41. Μια κρούση και οι τριβές. Σε οριζόντιο επίπεδο ηρεμούν δυο σώματα Α και Β με μάζες m=1kg και Μ=3kg αντίστοιχα, τα οποία απέχουν απόσταση d=4,75m. Το Β είναι δεμένο στο άκρο ιδανικού

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 2015 ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΒΟΛΗ Οριζόντια βολή: Είναι η κίνηση (παραβολική τροχιά) που κάνει ένα σώμα το οποίο βάλλεται με οριζόντια ταχύτητα U 0 μέσα στο πεδίο βαρύτητας

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία - Γ Νόμος Newton. 1) Να συμπληρώσετε τον πίνακα για κάθε αλληλεπίδραση. Τριβές αμελητέες. Σ1 Σ2 N S Ν S

Ισορροπία - Γ Νόμος Newton. 1) Να συμπληρώσετε τον πίνακα για κάθε αλληλεπίδραση. Τριβές αμελητέες. Σ1 Σ2 N S Ν S Ισορροπία - Γ Νόμος Newton 1) Να συμπληρώσετε τον πίνακα για κάθε αλληλεπίδραση. Τριβές αμελητέες. Σ1 Σ2 N S Ν S Ζεύγος σωμάτων που αλληλεπιδρούν Δράση - Αντίδραση 2) Να βρεθούν οι δυνάμεις που εξασκούνται

Διαβάστε περισσότερα

Σχετική κίνηση αντικειμένων

Σχετική κίνηση αντικειμένων Σχετική κίνηση αντικειμένων Πως θα μπορούσε να κινηθεί ένας χαρακτήρας προς την έξοδο ενός λαβύρινθου; Πως θα μπορούσε το αυτοκινητάκι μας να κινείται μέσα στην πίστα; Πως θα μπορούσαμε να αναπαραστήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε:

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. = 2r, τότε: ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1. (Διατήρηση της στροφορμής) Η Γη στρέφεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Το κοντινότερο σημείο στον Ήλιο ονομάζεται Περιήλιο (π) και το πιο απομακρυσμένο Αφήλιο (α).

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Όποτε χρησιμοποιείτε το σταυρό ή το κλειδί της εργαλειοθήκης σας για να ξεσφίξετε τα μπουλόνια ενώ αντικαθιστάτε ένα σκασμένο λάστιχο αυτοκινήτου, ολόκληρος ο τροχός αρχίζει να στρέφεται και θα πρέπει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ

Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Οδηγός κατασκευής φ/β πάνελ Η κατασκευή του φωτοβολταικου πάνελ βήμα προς βήμα Η κατασκευή αυτή προϋποθέτει κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρολογίας και χρήση ενός ηλεκτρικού κολλητηριού οπωσδήποτε 40 ή 60

Διαβάστε περισσότερα

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s]

[1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s][1kgm 2, 5m/s, 3,2cm, 8rad/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 34. Μία κατακόρυφη ράβδος μάζας μήκους, μπορεί να περιστρέφεται στο κατακόρυφο επίπεδο γύρω από

Διαβάστε περισσότερα

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.

R 2. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας. 1. Δύο τροχοί συνδέονται με ιμάντα, όπως φαίνεται στο σχήμα. Οι συχνότητες περιστροφής του συνδέονται με τη σχέση: A R 2 Γ R 1 B Δ 2. Ο ωροδείκτης και ο λεπτοδείκτης ενός ρολογιού δείχνουν ακριβώς 12h.

Διαβάστε περισσότερα

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο»

Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Ηεπιστήμημέσααπόταμάτιατουπαιδιού... Ιδέες και πειράματα για τον «Ήχο» Οήχος«ταξιδεύει» με κύματα. Μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα πυκνώματα και τα αραιώματα των κυμάτων με ένα πλαστικό παιχνίδιελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011

1 η ΟΜΑΔΑ. ΦΥΣ η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 1 η ΟΜΑΔΑ Σειρά Θέση ΦΥΣ. 131 1 η Πρόοδος: 15-Οκτωβρίου-2011 Πριν αρχίσετε συµπληρώστε τα στοιχεία σας (ονοµατεπώνυµο και αριθµό ταυτότητας). Ονοµατεπώνυµο Αριθµός ταυτότητας Απενεργοποιήστε τα κινητά

Διαβάστε περισσότερα

3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ.

3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ. 3.2. Διατήρηση της Ορμής. Ομάδα Γ. 3.21. Η ορμή και ένα σύστημα σωμάτων. Δυο σώματα Α και Β με μάζες m 1 =2kg και m 2 =1kg αντίστοιχα, ηρεμούν σε λείο οριζόντιο επίπεδο, έχοντας συμπιέσει ένα ιδανικό ελατήριο

Διαβάστε περισσότερα

1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι

1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι 1. Σημειώστε με Σ και Λ για σωστή ή λάθος πρόταση: a. Μηχανική ενέργεια είναι η ενέργεια που έχουν οι μηχανές. b. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να είναι μόνο κινητική ή μόνο δυναμική. c. Η διαφορά κινητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΕΥΧΟΣ 2 (ΕΝΟΤΗΤΕΣ: ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΡΙΒΗ - ΠΙΕΣΗ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ) ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΟΥΜΙΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΤΡΙΒΗ ΠΕΙΡΑΜΑ 1: Νομός του Hooke Υλικά: Ορθοστάτη και σφιγκτήρα,

Διαβάστε περισσότερα

Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ. 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t.

Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ. 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t. Α) ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ 1) Πληροφορίες από διάγραμμα x-t Ένα κινητό κινείται ευθύγραμμα και στο σχήμα φαίνεται η μετατόπισή του σε συνάρτηση με τον χρόνο Ποιες από τις ακόλουθες προτάσεις είναι σωστές και ποιες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε

ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε ΦΥΣ 111 Γενική Φυσική Ι 5 η Εργασία Επιστροφή: 19.10.18 1. Μία φοιτήτρια βρίσκεται σε ένα ασανσέρ το οποίο επιταχύνει συνεχώς προς τα πάνω µε επιτάχυνση α. Η τσάντα της είναι στο δάπεδο του ασανσέρ δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ.

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ. 1.3.21. Η τριβή και η κίνηση. στο επίπεδο. Ομάδα Γ. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει συντελεστές τριβής μ=μ s =0,2. Σε μια στιγμή t 0 =0 στο σώμα ασκείται μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού.

Παιχνίδι 9. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Παιχνίδι 9 νομασία παιχνιδιού: Κινητές μπασκέτες. Σκοπός της δραστηριότητας: Ανάπτυξη δεξιοτήτων μετακίνησης/χειρισμού. Προτεινόμενες ηλικίες: Α -Β Δημοτικού. Υλικά: αερόμπαλες/μικρές μπάλες κ στεφάνια.

Διαβάστε περισσότερα

1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές

1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές 1 ΦΕΠ 012 Φυσική και Εφαρμογές Διάλεξη 5 η Παραδείγματα: (1) Δύο σώματα είναι δεμένα με σχοινί όπως στο σχήμα. Στο πρώτο σώμα μάζας m 1 = 2Κg ασκούμε δύναμη F = 4N. Αν η μάζα του σώματος (2) είναι m 2

Διαβάστε περισσότερα

Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση

Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση Σώματα σε επαφή και Απλή Αρμονική Ταλάντωση Σε όλες τις περιπτώσεις που θα εξετάσουμε το δάπεδο είναι λείο. Επίσης τα σύμβολα των διανυσματικών μεγεθών αντιπροσωπεύουν τις αλγεβρικές τους τιμές. Α. Η επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής)

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ. Άσκηση 1. (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής. Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) ΕΚΦΩΝΗΣΕΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Άσκηση 1 (Κινητική ενέργεια λόγω περιστροφής Έργο και ισχύς σταθερής ροπής) Ένας κύβος και ένας δίσκος έχουν ίδια μάζα και αφήνονται από το ίδιο ύψος να κινηθούν κατά μήκος δύο κεκλιμένων

Διαβάστε περισσότερα

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια η σημασία των παρακάτω μεγεθών; Αναφερόμαστε στην κυκλική κίνηση. Α. Επιτρόχια επιτάχυνση: Β. Κεντρομόλος επιτάχυνση: Γ. Συχνότητα: Δ. Περίοδος: 2. Ένας τροχός περιστρέφεται

Διαβάστε περισσότερα

Road Runner show. να στηρίξει τον βράχο που έχει μάζα m = 70 kg και ακτίνα r = 0,5 m, τοποθετεί από κάτω έναν κύβο ακμής α

Road Runner show. να στηρίξει τον βράχο που έχει μάζα m = 70 kg και ακτίνα r = 0,5 m, τοποθετεί από κάτω έναν κύβο ακμής α Road Runner show. Το κογιότ θέλοντας να κουμπί στήσει παγίδα στον Road Runner (= R.R.) τοποθετεί έναν βράχο σε μία πλαγιά Ο ύψους Η = 6,5 (το κέντρο μάζας του βράχου), από το κατώτερο σημείο της γειτονικής

Διαβάστε περισσότερα

Inbound-Outbound Tutorial

Inbound-Outbound Tutorial Inbound-Outbound Tutorial Διαδικασίες, για χρήση με το Flight Simulator. Μανώλης Στεφανάκης pneumakithiki@yahoo.gr Στις παρακάτω γραμμές θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε απλά και περιληπτικά τις δύο πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ.

Δυναμική στο επίπεδο. Ομάδα Γ. 1.3.21. Η τριβή και η κίνηση. στο επίπεδο. Ομάδα Γ. Ένα σώμα μάζας 2kg ηρεμεί σε οριζόντιο επίπεδο με το οποίο παρουσιάζει συντελεστές τριβής μ=μ s =0,2. Σε μια στιγμή t 0 =0 στο σώμα ασκείται μεταβλητή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ 25 Η ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΦΥΣΙΚΗΣ A ΛΥΚΕΙΟΥ Κυριακή, 3 Απριλίου, 2011 Ώρα: 10:00-13:00 Οδηγίες: 1) Να απαντήσετε σε όλα τα θέματα. Το δοκίμιο αποτελείται από έξι (6) θέματα. 2) Να

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ

1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 1 ο ΜΑΘΗΜΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ-ΚΑΤΑΡΡΙΧΗΣΗΣ 2012-2013 ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η αναρρίχηση και η καταρρίχηση ανήκουν στην μεγαλύτερη οικογένεια της ορειβασίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ 16. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας.

ΤΕΣΤ 16. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση. Να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. Επαναληπτικό 4 ΘΕΜ aa ΤΕΣΤ 16 1. Στη διάταξη του σχήματος, ασκούμε κατακόρυφη δύναμη σταθερού μέτρου F στο άκρο του νήματος, ώστε ο τροχός () να ανέρχεται κυλιόμενος χωρίς ολίσθηση στο κεκλιμένο επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής

2) Ορμή και ρυθμός μεταβολής της στην κυκλική κίνηση. 3) Ένα σύστημα σωμάτων σε πτώση. 4) Ένα σύστημα επιταχύνεται. Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής Γ) Ορμή και διατήρηση ορμής 1) Στο ταβάνι, στον τοίχο ή στο πάτωμα; Βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο όπου ταβάνι τοίχος και δάπεδο έχουν φτιαχτεί από το ίδιο υλικό και κάνουμε το εξής πείραμα. Εκτοξεύουμε μπαλάκι

Διαβάστε περισσότερα

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου.

το άκρο Β έχει γραμμική ταχύτητα μέτρου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ 1. Μια ράβδος ΑΒ περιστρέφεται με σταθερή γωνιακή ταχύτητα γύρω από έναν σταθερό οριζόντιο άξονα που περνάει από ένα σημείο πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Ονοματεπώνυμο.. Υπεύθυνος Καθηγητής: Γκαραγκουνούλης Ιωάννης, Κυριτσάκας Βαγγέλης Γ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ > Κυριακή 17-10-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2018 A ΦΑΣΗ ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ: Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ Ημερομηνία: Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 08 Διάρκεια Εξέτασης: ώρες ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Στις ημιτελείς προτάσεις Α Α4 να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα 1 Εικόνα 2. β)τι είδους κύµα είναι ο ήχος (µε βάση την εικόνα 2):

Εικόνα 1 Εικόνα 2. β)τι είδους κύµα είναι ο ήχος (µε βάση την εικόνα 2): ΠΑΡ. 5.4: ΗΧΟΣ-ΗΧΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ Στόχος: Ο µαθητής: Να περιγράφει τον τρόπο παραγωγής και διάδοσης του ήχου Να µετρά µέσω της προσοµοίωσης την ταχύτητα του ήχου στον αέρα. ΠΡΟΒΛΕΨΗ: α) Η κίνηση των µορίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 206-207 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9/03/207 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο : ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β Ερώτηση. Tο γιο-γιο του σχήματος έχει ακτίνα R και αρχικά είναι ακίνητο. Την t=0 αφήνουμε ελεύθερο το δίσκο

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα.

Δυναμική. Ομάδα Γ. Δυναμική Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Κατακόρυφη βολή και κάποια συμπεράσματα. . Ομάδα Γ. 1.2.21. Κατακόρυφη βολή και γραφικές παραστάσεις Από ένα σημείο Ο σε ύψος Η=25m από το έδαφος εκτοξεύεται κατακόρυφα προς τα πάνω ένα σώμα με αρχική ταχύτητα υ 0 =20m/s. Αν g=10m/s 2, ενώ η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%]

ΚΡΟΥΣΕΙΣ. γ) Δ 64 J δ) 64%] 1. Μικρή σφαίρα Σ1, μάζας 2 kg που κινείται πάνω σε λείο επίπεδο με ταχύτητα 10 m/s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με ακίνητη σφαίρα Σ2 μάζας 8 kg. Να υπολογίσετε: α) τις ταχύτητες των σωμάτων μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Για τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση

ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ. Για τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση 1 A' ΛΥΚΕΙΥ ΖΗΤΗΜΑ 1 ο ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗ Για τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθµό της ερώτησης και δίπλα το γράµµα που αντιστοιχεί στην σωστή απάντηση 1. Το µέτρο της µετατόπισης

Διαβάστε περισσότερα

2.1. Κυκλική κίνηση Κυκλική κίνηση. Ομάδα Β.

2.1. Κυκλική κίνηση Κυκλική κίνηση. Ομάδα Β. 2.1.. 2.1.. Ομάδα Β. 2.1.Σχέσεις μεταξύ γραμμικών και γωνιακών μεγεθών στην ΟΚΚ. Κινητό κινείται σε περιφέρεια κύκλου ακτίνας 40m με ταχύτητα μέτρου 4m/s. i) Ποια είναι η περίοδος και ποια η συχνότητά

Διαβάστε περισσότερα

3.1. Διατήρηση της Ορμής.

3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1. Διατήρηση της Ορμής. 3.1.Ορμή και ρυθμός μεταβολής της ορμής. Ένα σώμα μάζας m=2kg εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση με ταχύτητα υ=5m/s σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας R=10m. i) Υπολογίστε την ορμή του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ

ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ ΕΤΟΥΣ 2016-2017 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Β ΛΥΚΕΙΟΥ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 19/03/2017 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον

Διαβάστε περισσότερα

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά.

Το Κ2 είναι ένα παιχνίδι για 1 έως 5 παίκτες, ηλικίας 8 ετών και άνω, με διάρκεια περίπου 60 λεπτά. ΟΔΗΓΙΕΣ Το Κ2 είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό στον κόσμο (μετά το Έβερεστ) με ύψος 8.611 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας. Θεωρείται, επίσης, ένα από τα δυσκολότερα βουνά άνω των 8.000 μέτρων. Το Κ2 ποτέ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. α.

ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. α. ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Σώμα μάζας m=2kg εκτοξεύεται από τη θέση Α οριζόντιου επιπέδου με ταχύτητα υ 1 =15m/s. Φτάνοντας στη βάση λείου κεκλιμένου επιπέδου έχει ταχύτητα υ 2 =10m/s. Η απόσταση ΑΒ=10m. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 5

ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 5 ΦΥΣ. 131 ΕΡΓΑΣΙΑ # 5 1. Ένα κιβώτιο µάζας 60kg συγκρατείται από ένα ελατήριο σταθεράς k=4.00 10 3 Ν/m) το οποίο είναι συµπιεσµένο οριζόντια κατά ένα µήκος 1.5m. Το κιβώτιο αφήνεται ελεύθερο τη χρονική

Διαβάστε περισσότερα

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 10 ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΤΑ ΣΤΥΛ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ 11 ΜΕΡΟΣ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 62 ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ 63 λάκτισμα" τα γόνατα

Διαβάστε περισσότερα

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7)

3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) 3 η εργασία Ημερομηνία αποστολής: 28 Φεβρουαρίου 2007 ΘΕΜΑ 1 (Μονάδες 7) Η θέση ενός σωματίου που κινείται στον άξονα x εξαρτάται από το χρόνο σύμφωνα με την εξίσωση: x (t) = ct 2 -bt 3 (1) όπου x σε μέτρα

Διαβάστε περισσότερα

Απάντηση: α) 16,0 Ν, β) 10,2 Ν

Απάντηση: α) 16,0 Ν, β) 10,2 Ν Σώμα με μάζα m 1 τοποθετείται πάνω σε κεκλιμένο επίπεδο με γωνία κλίσεως α και είναι δεμένο με σχοινί με δεύτερο σώμα μάζας m 2 το οποίο κρέμεται, το σχοινί περνά, από μικρή άτριβη τροχαλία. Ο συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Ενότητα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Ονομασία Παιχνιδιού: ΤΖΑΜΙ Υλικά:7 κεραμίδες, 1 μπάλα Σχηματίζουμε στο έδαφος δύο ομόκεντρους κύκλους διαμέτρου 1,5 μέτρου περίπου ο ένας και 20 εκατοστών ο άλλος. Στο κέντρο του μικρού κύκλου τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα

Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα Αντικείμενα, συμπεριφορές, γεγονότα O προγραμματισμός αποτελεί ένα τρόπο επίλυσης προβλημάτων κατά τον οποίο συνθέτουμε μια ακολουθία εντολών με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Ας ξεκινήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη

Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Μηχανικό Στερεό. Μια εργασία για την Επανάληψη Απλές προτάσεις Για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής των εννοιών Δογραματζάκης Γιάννης 9/5/2013 Απλές προτάσεις για τον έλεγχο της κατανόησης και εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις.

1.1. Μηχανικές Ταλαντώσεις. 1.1. Μηχανικές. 1) Εξισώσεις ΑΑΤ Ένα υλικό σηµείο κάνει α.α.τ. µε πλάτος 0,1m και στην αρχή των χρόνων, βρίσκεται σε σηµείο Μ µε απο- µάκρυνση 5cm, αποµακρυνόµενο από τη θέση ισορροπίας. Μετά από 1s περνά

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών

Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών. Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Μαθαίνω να κυκλοφορώ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Σεμινάρια Κυκλοφοριακής Αγωγής για παιδιά Δημοτικού 9-12 ετών Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών Γεια σας, παιδιά! Είμαι ο φίλος σας, ο Τροχονόμος! Η

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΡΧΗ 1 ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016-1 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ:ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Α. ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΟΧΤΩ (8) Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ. =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1. =8m /s συγκρούεται κεντρικά ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΚΡΟΥΣΗ 1. Σφαίρα μάζας m 1 =1 kg που κινείται προς τα δεξιά με ταχύτητα μέτρου u 1 =8m /s συγκρούεται κεντρικά και ελαστικά με άλλη σφαίρα μάζας =3 kg που κινείται προς τα αριστερά με ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Ισχύουν οι αρχές διατήρησης; Πώς εφαρμόζονται;

Ισχύουν οι αρχές διατήρησης; Πώς εφαρμόζονται; Ισχύουν οι αρχές διατήρησης; Πώς εφαρμόζονται; - Ένα βλήμα σφηνώνεται σε ένα ξύλο που είναι πακτωμένο στο έδαφος. Για την κρούση αυτή ισχύει η αρχή διατήρησης της ορμής (Α.Δ.Ο.), για το σύστημα βλήμα -

Διαβάστε περισσότερα

4.1.α. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. 4.1.22. Κρούση και τριβές. 4.1.23. Κεντρική ανελαστική κρούση

4.1.α. Κρούσεις. Κρούσεις. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. 4.1.22. Κρούση και τριβές. 4.1.23. Κεντρική ανελαστική κρούση 4.1.α.. 4.1.21. Ενέργεια Ταλάντωσης και Ελαστική κρούση. Μια πλάκα µάζας Μ=4kg ηρεµεί στο πάνω άκρο ενός κατακόρυφου ελατηρίου, σταθεράς k=250ν/m, το άλλο άκρο του οποίου στηρίζεται στο έδαφος. Εκτρέπουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ 42, ΠΡΟΩΣΗ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ 42, ΠΡΟΩΣΗ Ιανουάριος 2005 Απρίλιος 2009 ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΑ 42, ΠΡΟΩΣΗ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΩΝ ΟΡΩΝ Ένας όρος που χρησιμοποιείται όπως αναφέρεται πιο κάτω, φαίνεται με κεκλιμένη γραφή. Άλλοι όροι που είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ 55 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.2 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ Α. ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ HOOKE 1. Να σχεδιάσετε δύο αντίρροπες δυνάμεις F 1=5N και F 2=15N με κλίμακα 1cm/2,5N και να βρείτε την συνισταμένη τους. (Απ.: 10

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 36, Δάφνη Τηλ. 1 9713934 & 1 9769376 ΘΕΜΑ Α ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α. Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΣΗΜΟ. Ισχύει: α. L 1. και Κ 1 β. 2L 1 =2L 2 =L 2. και 2Κ 1 γ. L 1

ΟΡΟΣΗΜΟ. Ισχύει: α. L 1. και Κ 1 β. 2L 1 =2L 2 =L 2. και 2Κ 1 γ. L 1 61 Η κινητική ενέργεια ενός δίσκου μάζας m και ακτίνας R που εκτελεί στροφική κίνηση, εξαρτάται: α Μόνο από την γωνιακή του ταχύτητα β Μόνο από την μάζα και την ακτίνα του γ Μόνο από την γωνιακή του ταχύτητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΟΜΑΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Α ΤΑΞΗ 2014-2015 Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ή 4 ομάδες. Ο αρχηγός κρύβει κάποιον θησαυρό. Όλες οι ομάδες διαβάζουν

Διαβάστε περισσότερα

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση

2) Βάρος και κυκλική κίνηση. Β) Κυκλική κίνηση Β) Κυκλική κίνηση 1) Υπολογισμοί στην ομαλή κυκλική κίνηση. Μια μικρή σφαίρα, μάζας 2kg, εκτελεί ομαλή κυκλική κίνηση, σε κύκλο κέντρου Ο και ακτίνας 0,5m, όπως στο σχήμα. Τη χρονική στιγμή t=0 η σφαίρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Κανάρη 6, Δάφνη Τηλ. 10 97194 & 10 976976 ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΜΑ Α Ι. Στις ερωτήσεις A1-A4 να γράψετε στο τετράδιο σας τον αριθμό της ερώτησης και το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου

Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Ταυτότητα εκπαιδευτικού σεναρίου Τίτλος: Συμβάντα και ενέργειες - Το πολύχρωμο σκαθάρι Σύντομη περιγραφή: Ένα εκπαιδευτικό σενάριο για την διδασκαλία των συμβάντων και ενεργειών στον προγραμματισμό, με

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω:

Η τεχνική του Τερματοφύλακα. Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ Η τεχνική του Τερματοφύλακα Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα καθορίζεται από τα παρακάτω: Η βασική τεχνική του τερματοφύλακα 1. Θέση του τερματοφύλακα Mισό περίπου μέτρο μπροστά από

Διαβάστε περισσότερα