Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία II

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία II"

Transcript

1 Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία II ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ.

2 Προηγούμενη Διάλεξη Πνευματικά Δικαιώματα Οι πρώτες θεωρητικές προσεγγίσεις Τα βασικά στοιχεία Ο νόμος 2121/1993

3 Σημερινή Διάλεξη Πνευματικά δικαιώματα Οργανισμοί, στατιστικά στοιχεία και πολιτικές Η άποψη των χρηστών

4 Πνευματική Ιδιοκτησία Αντίθετα με τα φυσικά αντικείμενα, οι πνευματικές δημιουργίες όπως τα βιβλία ή το λογισμικό υπολογιστών, μπορούν να θεωρηθούν ως πνευματικά έργα, που χαρακτηρίζονται από δύο βασικές ιδιότητες, την μη-ανταγωνιστικότητα Ένα αντικείμενο είναι μη-ανταγωνιστικό, όταν η κατανάλωση του από ένα άτομο, δεν περιορίζει το σύνολο των ομοίων αγαθών που μπορούν να καταναλωθούν από άλλους. την μη-αποκλειστικότητα Ένα αντικείμενο είναι μη-αποκλειστικό, όταν είναι αδύνατο να αποκλείσεις άλλους από την κατανάλωση του.

5 Πνευματική Ιδιοκτησία Η πνευματική ιδιοκτησία που αποκτά ο δημιουργός πάνω στο έργο του περιλαμβάνει δύο απόλυτα και αποκλειστικά δικαιώματα Το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα). Ο πνευματικός δημιουργός έχει τη δυνατότητα από το νόμο να εκχωρήσει / μεταβιβάσει και να αναθέσει τη διαχείριση του περιουσιακού δικαιώματός του σε τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα Το δικαίωμα προστασίας του προσωπικού του δεσμού με το έργο (ηθικό δικαίωμα). Το ηθικό δικαίωμα είναι προσωποπαγές και αμεταβίβαστο, παραμένει δε στο δημιουργό ακόμα και μετά τη μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος

6 Πνευματικά Δικαιώματα Ο δημιουργός ενός πνευματικού έργου μπορεί να είναι ένας οργανισμός, μια επιχείρηση ή ένα άτομο. Τα πνευματικά δικαιώματα δίνονται στον δημιουργό για την φυσική υπόσταση μιας ιδέας που μπορεί να υλοποιείται σε ένα βιβλίο, ποίημα, μουσική σύνθεση, φωτογραφία, χορευτική κίνηση, κινηματογραφική ταινία ή λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

7 Πνευματικά Δικαιώματα Ένα πνευματικό έργο, πρέπει να πληρεί τρεις προϋποθέσεις: πρέπει να είναι αυθεντικό, με την έννοια ότι οφείλει την προέλευση του στον δημιουργό του. δεν πρέπει από την φύση του να είναι λειτουργικό ή χρηστικόλειτουργίες ή διεργασίες, συμπεριλαμβανομένων και των εφευρέσεων, προστατεύονται από πατέντες και τυπικά δεν υπόκεινται στην νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα. πρέπει να είναι εκφρασμένο σε κάποιο συγκεκριμένο φυσικό μέσο.

8 Πειρατία λογισμικού Ο όρος «πειρατεία λογισμικού» (software piracy) περιγράφει την χρήση λογισμικού ή την δημιουργία και διανομή αντιγράφων λογισμικού, χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Με τον όρο «αντιγραφή λογισμικού» εννοούμε την αντιγραφή του κώδικα μιας εφαρμογής, δηλαδή την δημιουργία μη αυθεντικών αντιτύπων εμπορικών προγραμμάτων.

9 Business Software Alliance (BSA) Ο οργανισμός Business Software Alliance (BSA) ιδρύθηκε στο 1988, εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής λογισμικού σε όλο τον κόσμο και στοχεύει στην προώθηση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, μέσα από την καθιέρωση και εφαρμογή αποτελεσματικών σχετικών νόμων. Adobe, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, Borland, CNC Software/Mastercam, Internet Security Systems, McAfee, Inc., Microsoft, PTC SolidWorks, Sybase, Symantec,

10 Business Software Alliance (BSA) Αθήνα, 14 Μαϊου Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα έφθασε στο 58% για το 2007 καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μείωση 3 ποσοστιαίων μονάδων. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες από την πειρατεία λογισμικού εκτιμώνται σε 136 εκ. ($198 εκ.) σε σχέση με το 2006 που ανήλθαν σε 125 εκ., γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση της αγοράς πληροφορικής και την υποτίμηση του δολαρίου σε σχέση με άλλες ισοτιμίες.

11 Business Software Alliance (BSA) Αθήνα, 14 Μαϊου «Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στις προσπάθειες για την πάταξη του φαινομένου της πειρατείας λογισμικού. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, και οι ενέργειες που γίνονται πρέπει να εντατικοποιηθούν ώστε να μπορέσουμε να πλησιάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.» τόνισε η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός Σύβουλος της BSA στην Ελλάδα. «Η περαιτέρω μείωση του δείκτη πειρατείας, θα ωφελήσει ακόμα περισσότερο τους καταναλωτές, τις εγχώριες εταιρίες λογισμικού και παροχής υπηρεσιών, τις μικρές επιχειρήσεις και την κοινωνία γενικότερα».

12 Business Software Alliance (BSA) Αθήνα, 14 Μαϊου Η μείωση του ποσοστού οφείλεται στις συστηματικές ενέργειες του ελληνικού κράτους για προάσπιση των πνευματικών δικαιωμάτων και περιορισμό της φοροδιαφυγής από τη χρήση πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νόμο 3524/06 και την Υπουργική Απόφαση /Δ3B/ /2007, προβλέπεται επιβολή διοικητικού προστίμου για κάθε παράνομο πρόγραμμα λογισμικού που εντοπίζεται σε Η/Υ. Η πρωτοβουλία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) του Υπ. Οικονομικών για έλεγχο της νομιμότητας των αδειών χρήσης του λογισμικού Η/Υ που είναι εγκατεστημένο από τις επιχειρήσεις και οι επιτόπιοι έλεγχοι από τους ελεγκτές της Υπηρεσίας συνέβαλαν εξίσου στην πτώση του ποσοστού

13 Business Software Alliance (BSA) Αθήνα, 14 Μαϊου Από τις 108 χώρες, μόνο πέντε, μεταξύ τους και η Ελλάδα, κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό πειρατείας κατά 6 ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες στα 2 τελευταία έτη. Ανάμεσα στις 108 χώρες που μελετήθηκαν, το ποσοστό πειρατείας μειώθηκε σε 67 από αυτές και αυξήθηκε μόνο σε 8. Ωστόσο, ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε κατά 3% το 2007, φθάνοντας το 38%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία 68%, η Ρουμανία 68% και η Ελλάδα 58% κατέχουν αντίστοιχα τις τρεις πρώτες θέσεις με τον υψηλότερο δείκτη πειρατείας. Ανάμεσα στις χώρες με το χαμηλότερο ποσοστό συγκαταλέγονται το Βέλγιο 25%, η Δανία 25% και το Λουξεμβούργο 21%.

14 Business Software Alliance (BSA) Αθήνα, 14 Μαϊου Η BSA παραθέτει ένα πλαίσιο ενεργειών που θα βοηθήσει παγκοσμίως στην μείωση της πειρατείας και θα αξιοποιήσει τα οικονομικά οφέλη: Εντατικότερη ενημέρωση και εκπαίδευση για την αξία της πνευματικής ιδιοκτησίας και τους κινδύνους που κρύβει το παράνομο λογισμικό. Εφαρμογή μηχανισμών ελέγχου και καταστολής όπως απαιτείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) και τη Συνθήκη TRIPS συμπεριλαμβανομένου και της εφαρμογής νόμων αντι-πειρατείας. Αξιοποίηση κυβερνητικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συμβολή αρμοδίων υπηρεσιών προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εκπαίδευση για τα τοπικά στελέχη και το δικαστικό σώμα και έμφαση στις συνεργασίες σε διασυνοριακό επίπεδο. Να αποτελούν οι ίδιες οι κυβερνήσεις το σωστό παράδειγμα προς μίμηση στην αποκλειστική χρήση νόμιμου λογισμικού

15 Business Software Alliance (BSA)

16 Business Software Alliance (BSA)

17 Digital Millennium Copyright Act Τον Οκτώβριο του 1998 ιδρύθηκε η πρωτοβουλία Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η υλοποίηση της συμφωνίας που υπογράφηκε στην Γενεύη τον Δεκέμβριο του 1996 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization (WIPO)) και η επιπρόσθετη ανάπτυξη όρων και διατάξεων σε σχετικά θέματα. Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από την βιομηχανία λογισμικού και θεάματος ενώ αντιτάχθηκαν επιστήμονες και ακαδημαϊκοί.

18 Digital Millennium Copyright Act Βασικοί άξονες πολιτικής: Είναι έγκλημα η παράκαμψη αντι-πειρατικών κανόνων σε εμπορικό λογισμικό. Είναι παράνομη ή κατασκευή, πώληση ή διανομή συσκευών «σπασίματος» κωδικών που χρησιμοποιούνται για παράνομη αντιγραφή λογισμικού. Επιτρέπεται το «σπάσιμο» κωδικών με στόχο την έρευνα στην κρυπτογράφηση, την αξιολόγηση του βαθμού αξιοπιστίας του εν λόγω μηχανισμού και τον έλεγχο της ασφάλειας του υπολογιστικού συστήματος. Παρέχεται εξαίρεση από τον κανόνα της μη-καταστρατήγησης των μηχανισμών ασφαλείας για μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες

19 Digital Millennium Copyright Act Βασικοί άξονες πολιτικής: Γενικά, οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου δεν θεωρούνται υπόλογοι για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας με την μετάδοση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Οι παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου είναι υποχρεωμένοι να αφαιρούν υλικό που παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα από τοποθεσίες ιστού χρηστών. Τα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν κρίνονται υπαίτια για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων από μέλη ή σπουδαστές, όταν λειτουργούν ως παροχείς υπηρεσιών διαδικτύου Οι εταιρείες μετάδοσης καλλιτεχνικού περιεχομένου στο ΠΠΠ απαιτείται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αντίστοιχες εταιρείες.

20 Digital Millennium Copyright Act Βασικοί άξονες πολιτικής: Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων (Register of Copyrights) υποχρεούται μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς σχετικά με την προώθηση της εκπαίδευσης από απόσταση με την χρήση ψηφιακής τεχνολογία, να διατηρεί κατάλληλη ισορροπία μεταξύ των ιδιοκτητών πνευματικών δικαιωμάτων και των αναγκών των χρηστών. Καμία πρόταση της DMCA δεν πρέπει να επηρεάζει τα δικαιώματα, τις διορθωτικές δράσεις, τους περιορισμούς ή την υπεράσπιση της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων όπως η αρχή της δίκαιης χρήσης.

21 World Intellectual Property Organization Ο διεθνής οργανισμός World Intellectual Property Organization (WIPO) στοχεύει στην προώθηση της χρήσης και της προστασίας των πνευματικών έργων. Τα έργα αυτά επεκτείνουν τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας και εμπλουτίζουν τον κόσμο των τεχνών. Η WIPO μέσω της δραστηριότητας της, επιχειρεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής πολιτιστικού πλούτου των εθνών. Η WIPO εδρεύει στην Γενεύη (Ελβετία), αριθμεί μέλη από 182 χώρες και είναι μια από τους 16 ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

22 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών παράνομη δραστηριότητα: Αντιγραφή λογισμικού προκειμένου να δοκιμαστεί το πρόγραμμα πριν κάποιος προχωρήσει στην αγορά του. Στην περίπτωση αυτή ο κάτοχος όχι μόνο δεν ζημιώνεται αλλά συνήθως ωφελείται καθώς το προϊόν του δοκιμάζεται και προωθείται χωρίς ο ίδιος να καταβάλει κόπο, χρόνο και χρήματα

23 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών παράνομη δραστηριότητα: Αντιγραφή λογισμικού από κάποιον που ποτέ δεν είχε την πρόθεση να το αγοράσει. Δεν έχουμε οικονομική ζημία του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά παραβίαση των ηθικών του δικαιωμάτων πάνω στο έργο του. Λέγεται ότι με αυτήν την μορφή αντιγραφής ωφελείται η βιομηχανία υλικού του υπολογιστή καθώς ο καταναλωτής δαπανεί περισσότερα χρήματα στο υλικό του υπολογιστή, όταν ξέρει ότι για το λογισμικό θα ξοδέψει ελάχιστα ή και καθόλου χρήματα.

24 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών παράνομη δραστηριότητα: Αντιγραφή λογισμικού με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του. Με αυτόν τον τρόπο βλάπτεται ηθικά και οικονομικά η εταιρεία που παράγει το λογισμικό και οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Καθώς μειώνεται το οικονομικό κέρδος, εξασθενεί ένα βασικό κίνητρο για την ανάπτυξη καινοτόμου λογισμικού με συνέπεια να ζημιώνεται η κοινωνία στο σύνολο της, αφού στερείται από νέες και πρωτοποριακές εφαρμογές λογισμικού. Όμως...

25 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών Για κάποιους προγραμματιστές το οικονομικό όφελος δεν είναι το μόνο κίνητρο για την δημιουργία και ανάπτυξη. Υπάρχουν προγραμματιστές που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την βελτίωση προγραμμάτων, για προσωπική τους ευχαρίστηση. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα κινήτρου δημιουργίας νέων εφαρμογών.

26 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών Οι προγραμματιστές δεν στηρίζονται για την επιβίωση τους μόνο στα κέρδη από την πώληση των προγραμμάτων τους αλλά αποκομίζουν χρήματα και από την παροχή υπηρεσιών σε τομείς συναφείς με το αντικείμενο τους. Υποστηρίζεται βέβαια από κάποιους ότι η παράνομη αντιγραφή λογισμικού δεν πλήττει τόσο τους άμεσους δημιουργούς όσο τις εταιρείες που εμπορεύονται το λογισμικό. Η άποψη αυτή όμως καταρρίπτεται αν αναλογιστούμε πως οι εταιρείες μπορούν να εκμεταλλευθούν την ευρεία παράνομη αντιγραφή των προϊόντων τους για διαφημιστικούς σκοπούς. Επίσης οι εταιρείες δεν χρειάζεται να επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά για την ανάπτυξη λογισμικού. Με την αντιγραφή λογισμικού ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την βελτίωση και την αναβάθμιση τους. Κατά συνέπεια και η κοινωνία τελικά δεν ζημιώνεται καθώς δεν σταματάει η πνευματική δημιουργία.

27 Η οργανωμένη άποψη των χρηστών Πολλές φορές τα ποσά που ξοδεύονται για την διαδικασία περιορισμού τις παράνομης αντιγραφής είναι μεγαλύτερα από εκείνα που χάνονται με την ευρεία κυκλοφορία μη αυθεντικών προγραμμάτων.

28 Φοιτητές Πληροφορικής στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο (2003) Διερευνητική προσέγγιση Να καταγράψει την ηθική κρίση των φοιτητών απέναντι σε ζητήματα ιδιωτικότητας και πνευματικής ιδιοκτησίας Να συγκεντρώσει πληροφορίες σε σχέση με τη συμπεριφορά των φοιτητών σε αντίστοιχα ζητήματα 27 ημιδομημένες συνεντεύξεις με τεταρτοετείς φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής (16 φοιτητές και 11 φοιτήτριες) Εθελοντική συμμετοχή Διάρκεια: περίπου 50 λεπτά Φιλικό και ανεπίσημο κλίμα Απομαγνητοφώνηση και ανίχνευση σημαντικών θεμάτων Χαρακτηριστικό των φοιτητών: η έντονη εμπειρία τους με τους υπολογιστές 28

29 Χρήση της έννοιας «Ηθική» Οι περισσότεροι φοιτητές προσέδιδαν στην έννοια της ηθικής την ισχύ μιας εξωτερικής αλήθειας, η οποία όμως τις περισσότερες φορές δεν συμβάδιζε με τις προσωπικές τους ηθικές κρίσεις. Φ1: Όταν με ρωτάτε γενικά να σας απαντήσω αν κάτι είναι ηθικό σας λέω τις κοινά αποδεκτές αρχές, αλλά όταν πράττω κάτι το πράττω κατά περίπτωση, οπότε δεν μπορώ να πω ότι έκανα κάτι το οποίο ήρθε σε πλήρη σύγκρουση με την ηθική μου. 29

30 Συμπεριφορά Όλοι οι φοιτητές είχαν χρησιμοποιήσει πειρατικό λογισμικό Το 92.6% των φοιτητών είχε εκτελέσει αντιγραφή λογισμικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα Το 73.1% των φοιτητών είχε επίσης αντιγράψει και οικειοποιηθεί προγραμματιστικό κώδικα από το διαδίκτυο Το 33% των φοιτητών είχε αποκτήσει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών 30

31 Χαρακτηριστικά ηθικής κρίσης (1/3) Οι φοιτητές δε δίστασαν να ισχυριστούν ανοιχτά ότι μπορούν να φερθούν ανήθικα εφόσον αυτό τους εξασφάλιζε κάποιο όφελος. Οι ηθικές κρίσεις των φοιτητών κυρίως προήλθαν από την προσπάθεια μεγιστοποίησης του προσωπικού τους οφέλους 31 Φ2: Βασικά έχεις την αξία αλλά θα βάλεις δίπλα και ένα όφελος μη τυχόν και προσπερνάει το ένα το άλλο και έχουμε καμία αλλαγή στην αξία. Φ18: Αλλάζει από κατάσταση σε κατάσταση. Αν πιέζεσαι Το συμφέρον είναι πάνω από όλα.

32 Χαρακτηριστικά ηθικής κρίσης (2/3) Η ηθική κρίση των μαθητών λειτουργούσε κυρίως περιπτωσιολογικά δηλαδή διαμορφωνόταν ανάλογα με το σενάριο, τους σκοπούς, τους ρόλους και μια σειρά άλλων μεταβλητών Φ15: Δε μπορώ να εκφράσω ακριβή γνώμη, εξαρτάται πάντα από τις περιστάσεις 32

33 Χαρακτηριστικά ηθικής κρίσης (3/3) Λίγοι φοιτητές συνδύασαν αυτήν την περιπτωσιολογική προσέγγιση με τη χρήση αρχών που ήταν αδιαπραγμάτευτες για αυτούς: Φ11: Όχι, γιατί για τα προσωπικά δεδομένα είμαι σταθερή Φ20: Δεν το δέχομαι γιατί πιστεύω ότι τα προσωπικά μου δεδομένα δεν πρέπει να παραβιάζονται. 33

34 Ερεθίσματα οργάνωσης ηθικής κρίσης Σε πολλά από τα θέματα που θέσαμε, οι φοιτητές δεν είχαν αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι εγείρονταν ηθικά ζητήματα. Οι φοιτητές τόνισαν ότι δεν υπήρχε λόγος να οργανώσουν την ηθική τους στάση στο πεδίο της ηλεκτρονικής συμπεριφοράς, δεν είχαν ερεθίσματα για να δημιουργήσουν αντίστοιχους συλλογισμούς. Φ2: Δεν υπήρξε ποτέ κάποιο πρόβλημα, σοβαρό ηθικό, για να αντιμετωπίσω οπότε, δεν το έχω σκεφτεί νομίζω. Φ25: Δε νομίζω ότι έχω συναντήσει αντίστοιχα ηθικά διλήμματα, πρώτη φορά προσπαθώ να αντιμετωπίσω τέτοια ερωτήματα. 34

35 Παραδείγματα «τυπικών» κρίσεων(1/4) Δυσκολεύονταν να ανιχνεύσουν τις συνέπειες των πράξεών τους και περιορίζονταν στην εξέταση των «τοπικών» συνεπειών που τους αφορούσαν. Φ3: Καταρχάς δεν θεωρώ ότι οι λόγοι για τους οποίους, θα χρησιμοποιήσω εγώ το λογισμικό...ότι θ αλλάξει κάτι, ή, πως να σου πω, θα επηρεάσει αυτόν που έκανε το λογισμικό, με κάποιο τρόπο. 35

36 Παραδείγματα «τυπικών» κρίσεων(2/4) Παρανοήσεις των φοιτητών σχετικές με τη χρήση και την αξία των ηλεκτρονικών αντικειμένων. Π.χ. οι έννοιες της κατοχής, της ανταλλαγής και του δανεισμού άλλαζαν μορφή και σημασία στο ηλεκτρονικό πεδίο συμπεριφοράς. 36 Φ5: Είναι πολύ πιο εύκολα στο διαδίκτυο τα πράγματα. Ίσως δε το θεωρείς και κλέψιμο: εγώ το έχω στον υπολογιστή μου, στην οθόνη μου, είναι δικό μου. Δεν θεωρώ ότι το παίρνω από κάποιον άλλο. Ενώ το παιχνίδι αν το πάρεις, εκείνη τη στιγμή έχεις μπροστά σου όλη τη διαδικασία.

37 Παραδείγματα «τυπικών» κρίσεων(3/4) Οι φοιτητές ήταν ανεκτικοί απέναντι σε συμπεριφορές που είχαν ως κίνητρο την περιέργεια ή «αποδείκνυαν» κάποια μορφή προχωρημένων δεξιοτήτων στη χρήση των υπολογιστών. Φ8: Είναι και η αίσθηση του ανθρώπου που αντιγράφει, ότι κατάφερε να αντιγράψει, ότι βρήκε το πρόγραμμα. 37

38 Παραδείγματα «τυπικών» κρίσεων(4/4) Πολλοί φοιτητές θεωρούσαν ότι στο διαδίκτυο επικρατεί μια άλλη μορφή απόδοσης δικαιοσύνης. 38 Φ15: Επειδή είναι πολύ μεγάλες εταιρίες, ειδικά οι δισκογραφικές ας πούμε, δε νομίζω ότι έχουν τόσο μεγάλη ζημιά από αυτό. Αλλά δε με ενδιαφέρει να σου πω την αλήθεια. Γιατί καλά κάνουμε και κλέβουμε μια μεγάλη εταιρία. Φ16: Τώρα εντάξει μια εταιρεία, δεν θα το σκεφτώ. [Μια μικρή εταιρεία;] Τις μεγάλες εταιρείες κλέβουμε.

39 Συζήτηση Οι περισσότεροι φοιτητές βρίσκονται στη φάση του συντελεστικού ατομικισμού - Περιπτωσιολογική προσέγγιση Η έντονη εμπειρία τους με τους υπολογιστές δε σχετίστηκε με την εξέλιξη της ηθικής τους κρίσης - δεν είχαν συγκροτημένη άποψη Η «εικονική» μορφή των ηλεκτρονικών συμβάντων δεν ήταν ικανή να ερεθίσει την ηθική τους κρίση. Προφανώς η στάση τους αυτή αντιστοιχίζεται σε συγκεκριμένες συνθήκες ελευθερίας και σκοπιμοτήτων. 39

40 Επόμενη διάλεξη Πνευματικά δικαιώματα ΙΙΙ Η άποψη των χρηστών ΙΙ Μια λεπτή ισορροπία Μελέτη περιπτώσεων

περαιτέρω η πειρατεία με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 35%» (www.ypee.gr).

περαιτέρω η πειρατεία με στόχο το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 35%» (www.ypee.gr). Η Πειρατεία Λογισμικού Η/Υ στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα το 2008 φθάνοντας στο 57%, και σημειώνοντας συνολική πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ 2005-2008. Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑ: A 2 MIΧΑΛΙΤΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Πειρατεία λογισμικού ένα φαινόμενο που έχει απασχολήσει αρκετά τη διεθνή κοινότητα τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω των οικονομικών της επιπτώσεων. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία

Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία Δεοντολογία Επαγγέλματος Πνευματική Ιδιοκτησία ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. Οι προηγούμενες δυο διαλέξεις Κώδικες Επαγγελματικής Δεοντολογίας στην Πληροφορική ACM - Association

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική Iδιοκτησία

Πνευματική Iδιοκτησία Πνευματική Iδιοκτησία Ο ρόλος της Αστυνομίας στην καταπολέμηση των αδικημάτων κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ Γραφείο Καταπολέμησης Αδικημάτων Κλοπής Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Cryptography and Network Security Chapter 23. Fifth Edition by William Stallings

Cryptography and Network Security Chapter 23. Fifth Edition by William Stallings Cryptography and Network Security Chapter 23 Fifth Edition by William Stallings Νομικα και Ηθικα Θεματα Hλεκτρονικο Εγκλημα και Κυβερνοεγκλημα Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησιας Ιδιωτικοτητα Ηθικα Θεματα Κυβερνοεγκλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ v.1.0 Ενότητα 8 η : Βιομηχανική Οργάνωση Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στα πλαίσια του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο "Ανοικτά Ακαδημαϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Το νομικό πλαίσιο προστασίας των προγραμμάτων η/υ και η δράση της BSA στην Ελλάδα

Το νομικό πλαίσιο προστασίας των προγραμμάτων η/υ και η δράση της BSA στην Ελλάδα Αρχοντούλα Ι. Παπαπαναγιώτου, LL.M. Διαχειρίστρια Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου & Συνεργάτες Πληρεξούσια Δικηγόρος της BSA The Software Alliance Το νομικό πλαίσιο προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές

Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές Δεοντολογία Επαγγέλματος Ηθική και Υπολογιστές ΤΜΗΜΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΛΑΙΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. Ηθική Φορτισμένος και πολυσήμαντος όρος Εικόνα μιας «βαθύτερης εσωστρεφούς πραγματικότητας»

Διαβάστε περισσότερα

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα;

Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; Άλλο ένα κόμμα ή ένα άλλο κόμμα; του Χρήστου 'ChIossif' Ιωσηφίδη Ο Θανάσης και ο Χρήστος πίνουν χαλαρά τον απογευματινό τους καφέ και κουβεντιάζουν για άλλο ένα πολιτικό κόμμα που μπήκε πρόσφατα στην ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο

Η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο 10/17/18 A. EVANS, K. MARTIN, M. A. POATSY Εισαγωγή στην πληροφορική Θεωρία και πράξη 2 η έκδοση Κεφάλαιο 1 Ο κόσμος αλλάζει με τη βοήθεια της τεχνολογίας Πώς θα θέσετε την τεχνολογία σε λειτουργία; Στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία

Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Η Επιχειρηματική Ευκαιρία Κατανοώντας την επιχειρηματική ευκαιρία Υπάρχουν έρευνες οι οποίες δείχνουν ότι στους περισσότερους επιχειρηματίες που ξεκινούν για πρώτη φορά μια επιχείρηση, τελειώνουν τα χρήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη

ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ Περίληψη ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Περίληψη Ιουνίου 2018 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΓΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΔΔΙ ΤΟ 2018 Ιουνίου 2018 2 Περίληψη Συγκεφαλαιωτική έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική

Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία. ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Τεχνολογία Λογισμικού & Πνευματική Ιδιοκτησία ΜΥΥ-106 Εισαγωγή στους Η/Υ και στην Πληροφορική Κύκλος ζωής λογισμικού source: Forouzan, Mosharraf Τροποποιήσεις διόρθωση σφαλμάτων, αλλαγή απαιτήσεων χρήστη,...

Διαβάστε περισσότερα

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Οι βασικές αλλαγές που επιδρούν στο επιχειρηματικό περιβάλλον Παγκοσμιοποίηση Οικονομία της πληροφορίας Μετασχηματισμός της επιχείρησης Εμφάνιση της ψηφιακής επιχείρησης Παγκοσμιοποίηση Διοίκηση και έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ

ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ ΗΔιανοητική Ιδιοκτησία (ΔΙ) στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσα από το πρόγραμμα IPeuropAware Οδηγοί και εργαλεία για τη διαχείριση της ΔΙ στις ΜΜΕ Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ)

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή Πραγματικότητα - Προστασία & Διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων Ψηφιακού Περιεχομένου

Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή Πραγματικότητα - Προστασία & Διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων Ψηφιακού Περιεχομένου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νομικά στο Design Ιωάννης-Ιάκωβος Παραδείσης Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 Κουμαρίδου Βικτώρια (dpsd00036) Πνευματικά Δικαιώματα & Ψηφιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας χορηγούνται από τις κυβερνήσεις στους δημιουργούς νέων ιδεών και των νέων εκφράσεων ιδεών με σκοπό να τους προφυλάξουν από τη μίμηση και τον

Διαβάστε περισσότερα

Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά)

Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά) Μπαμπά, αυτό που γράφω είναι δικό μου; (Πνευματική Ιδιοκτησία και Ανοικτότητα για παιδιά) Δρ. Μαρίνος Παπαδόπουλος Δικηγόρος Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει η ενημέρωση για παιδιά για την Πνευματική Ιδιοκτησία;

Διαβάστε περισσότερα

ΠνευµατικήΙδιοκτησία στο SL

ΠνευµατικήΙδιοκτησία στο SL ΠνευµατικήΙδιοκτησία στο SL Πνευµατική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα, Ορισµοί και Νόµοι (DonManos( Blogger) Η Liden Lab και το Digital Millennium Copyright Act (DMCA) (xris( Oller) Περιπτώσεις Παραβιάσεων Πνευµατικών

Διαβάστε περισσότερα

μηχανισμούς; ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ

μηχανισμούς; ΚΟΙΝΟΚΤΗΜΟΣΥΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΡΩΝ Κάθε κοινωνική ομάδα θα πρέπει να διαθέτει μηχανισμούς κατανομής των πόρων που είναι διαθέσιμοι σε αυτήν. Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς κατανομής πόρων βασίζεται στην έννοια της ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα. Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα

Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα. Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα Ελληνικά Ανοικτά Μαθήματα Βασικά Ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας Περιορισμοί του Δικαιώματος Δρ. Πρόδρομος Τσιαβός Ναταλία-Ροζαλία Αυλώνα Ένα Βασικό Σενάριο Εργασίας Είμαι μέλος ΔΕΠ/EΠ και θέλω να χρησιμοποιήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ. Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ. Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών Bασικό συνθετικό στοιχείο και παράλληλα ζητούμενο για τη Δημοκρατία αποτελεί η εμπεδωμένη σχέση, η επικοινωνία και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ CRIS (CURRENT RESEARCH INFORMATION SYSTEMS) ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας Μαρία - Δάφνη Παπαδοπούλου, Δ.Ν. Δικηγόρος, Προϊσταμένη Νομικού Τμήματος ΟΠΙ 20 Απριλίου 2018, ΔΙΠΑΕ Δομή Παρουσίασης Βασικές έννοιες πνευματικής ιδιοκτησίας Ειδικά θέματα

Διαβάστε περισσότερα

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού

Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού Βιοµηχανική ιδιοκτησία & παραγωγή καινοτοµίας Ο ρόλος του µηχανικού ρ. Σπύρος Ι. Κιαρτζής Πρόεδρος Μόνιµης Επιτροπής Βιοµηχανίας & Νέων Υλικών ΤΕΕ/ΤΚΜ Καινοτοµία & Κοινωνία της Γνώσης Το τρίπτυχο καινοτοµία,

Διαβάστε περισσότερα

Ρούσσου H ψηφιακή εξέλιξη σήμερα οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παροχής υπηρεσιών και αποτέλεσε την μεγαλύτερη πηγή

Ρούσσου H ψηφιακή εξέλιξη σήμερα οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παροχής υπηρεσιών και αποτέλεσε την μεγαλύτερη πηγή Ρούσσου H ψηφιακή εξέλιξη σήμερα οδήγησε σε τεράστια ανάπτυξη τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα παροχής υπηρεσιών και αποτέλεσε την μεγαλύτερη πηγή πλουτισμού σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών - παρόχους υπηρεσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 8 - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ 1. Ποια από τις ακόλουθες δηλώσεις περιγράφει το δοκιμαστικό λογισμικό; a) Δοκιμαστικό λογισμικό είναι το λογισμικό χωρίς την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2011 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η εκπαίδευση των ανήλικων χρηστών γύρω από την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

στo πλαίσιo της Δράσης Ε.Α.Η.Σ.Β.

στo πλαίσιo της Δράσης Ε.Α.Η.Σ.Β. στo πλαίσιo της Δράσης Ε.Α.Η.Σ.Β. 27 Ιουνίου 2013 Αικατερίνα Βράττη, Δικηγόρος, Απόφοιτος Π.Μ.Σ.-Τομέα Α Ιδιωτικού Δικαίου-Τμήμα Νομικής-Ε.Κ.Π.Α. Πνευματική Ιδιοκτησία Προσωπικά Δεδομένα Δικαίωμα του πνευματικού

Διαβάστε περισσότερα

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος

Το κινητό τηλέφωνο. Θάνος Ψαρράς. Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Το κινητό τηλέφωνο Θάνος Ψαρράς Μαθητής Β4 Γυμνασίου, Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Παρασκευόπουλος Καθηγητής Πληροφορικής Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Η παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα. Παπανικολάου Γεωργία Dpsd 01049 Η Διεθνής Σύμβαση Patent Cooperation Treaty (www.wipo.org) και η εφαρμογή της στην Ελλάδα. Εισαγωγή Παραδοσιακά αντιπαραβάλλεται η βιομηχανική ιδιοκτησία προς την πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση

στόχοι καινοτομία επιτυχίες πωλήσεις προϊόντα γκάμα ιδέες μερίδιο αγοράς επιτυχίες στρατηγική αγοραστές πτώση άνοδος αγορές επιδιώξεις αστοχίες πώληση αγοραστές άνοδος στόχοι πτώση προϊόντα επιτυχίες μερίδιο αγοράς αγορές καινοτομία επιδιώξεις πώληση ιδέες στρατηγική επιτυχίες αστοχίες γκάμα πωλήσεις ρεκόρ 5 ΜΕ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ 7 ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons

Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Από την Διακίνηση της Πληροφορίας ως τα Creative Commons Σαράντος Καπιδάκης sarantos@ionio.gr

Διαβάστε περισσότερα

Όροι Χρήσης. Προοίμιο

Όροι Χρήσης. Προοίμιο Όροι Χρήσης Προοίμιο Η Mondelez Europe Services GmbH και η Mondelez Ελλάς ΑΕ, συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου εταιρειών Mondelēz International Inc. είναι κάτοχοι και χειριστές της παρούσας ιστοσελίδας.

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα

Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα Πνευματικά Δικαιώματα και Ψηφιακή Πραγματικότητα Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά έναν πολιτιστικό οργανισμό πριν αποφασίσει να εμπλακεί σε

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική ιδιοκτησία, βιβλιοθήκες και εξαιρέσεις υπέρ της εκπαίδευσης

Πνευματική ιδιοκτησία, βιβλιοθήκες και εξαιρέσεις υπέρ της εκπαίδευσης Πνευματική ιδιοκτησία, βιβλιοθήκες και εξαιρέσεις υπέρ της εκπαίδευσης Βασιλική Στρακαντούνα Βιβλιοθηκονόμος, Μ.Sc., Νομική Σχολή Ε.Κ.Π.Α Υποψήφια διδάκτωρ. Τμήματος Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτισμική Τεχνολογία. Πολυμέσα & Διαδίκτυο Παράμετροι Δικαίου Μέρος Β

Πολιτισμική Τεχνολογία. Πολυμέσα & Διαδίκτυο Παράμετροι Δικαίου Μέρος Β Πολιτισμική Τεχνολογία Πολυμέσα & Διαδίκτυο Παράμετροι Δικαίου Μέρος Β Αρμοδιότητα ανάδειξης Πολυμέσα Ρυθμιστικό Πλαίσιο Η με οποιοδήποτε τρόπο ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρίσκονται σε μουσεία του Δημοσίου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική Προγραμματισμού. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012

Διδακτική Προγραμματισμού. Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012 Διδακτική Προγραμματισμού Χαρίκλεια Τσαλαπάτα 20/2/2012 Διδακτική προγραμματισμού Παλαιότερα, η διδασκαλία του προγραμματισμού ταυτιζόταν με τη διδακτική της πληροφορικής Πλέον Η διδακτική της πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ 16/10/17 ΣΚΟΠΟΣ Οραματιζόμαστε ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές να μπορέσουν να καταστούν σωστοί "ψηφιακοί" πολίτες. Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι η ασφαλής πλοήγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ... 3 Α. Πολιτική περιεχομένου... 4 Β. Πολιτική Πρόσβασης...

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας Η Επίδραση της Κινηματογραφικής Εικόνα στη Δημιουργία Τουριστικής Κίνησης. Ονόματα Φοιτήτριας Μαρίνα Πατούλα

Θέμα Πτυχιακής Εργασίας Η Επίδραση της Κινηματογραφικής Εικόνα στη Δημιουργία Τουριστικής Κίνησης. Ονόματα Φοιτήτριας Μαρίνα Πατούλα ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Θέμα Πτυχιακής Εργασίας Η Επίδραση της Κινηματογραφικής Εικόνα στη Δημιουργία Τουριστικής Κίνησης Ονόματα Φοιτήτριας Μαρίνα Πατούλα ΜΑΙΟΣ, 2014 Εισαγωγή Αναφερόμενοι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΑΪΟΣ 2017 1 Περιεχόμενα ΤΟ ΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ... 3 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ... 3 Α. Πολιτική περιεχομένου...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32

ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Chapter 4: Financial Markets. 1 of 32 ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice Hall Macroeconomics, 5/e Olivier Blanchard 1 of 32 4-1 Η Ζήτηση Χρήματος Το χρήμα, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ- ΙΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ερωτήσεις Τι είναι η πειρατεία λογισμικού Παραδείγματα πειρατείας Τι είναι το πιστοποιητικό αυθεντικότητας; Αναφέρετε κατηγορίες λογισμικού που διατίθεται στο διαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Πνευματική ιδιοκτησία στις Κυπριακές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Περιεχόμενα Ρόλος των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών 2 Αναφορά των Βιβλιοθηκών στον Περί

Διαβάστε περισσότερα

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση

Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Π 1901 Παιδαγωγικοί προβληματισμοί από την εισαγωγή των ΤΠΕ στην εκπαίδευση Ενότητα 11: Κοινωνικά, ηθικά, νομικά και πολιτικά προβλήματα

Διαβάστε περισσότερα

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και βιβλιοθήκες Περιορισμοί και Τεχνολογικά Μέτρα Προστασίας Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, Δρ.Ν., LL.M. Δικηγόρος Επιστημονικός Συνεργάτης Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 4.1.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ» ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος

Διαβάστε περισσότερα

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό

Φάνια Παπαϊωάννου. Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Φάνια Παπαϊωάννου Θέμα εργασίας: Κάποτε συναντήθηκε η κοινωνία με ένα πολίτη που πληρώνει τους φόρους του, ένα φοροφυγά και έναν έντιμο πολιτικό Κοινωνία (Κ) Πολίτης (ΠΟ) Φοροφυγάς (Φ) Πολιτικός (ΠΤ) Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Πώς µϖορώ να ϖροστατεύσω το έργο µου στο ψηφιακό ϖεριβάλλον; (ϖρόληψη & καταστολή) Μαρία Γ. Σινανίδου, Int. IP LL.M. ικηγόρος Εϖιστηµονική Συνεργάτις Ο.Π.Ι. 09.03.2011 Υϖουργείο Πολιτισµού & Τουρισµού

Διαβάστε περισσότερα

Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η

Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επικοινωνία Ανθρώπου- Υπολογιστή Σχεδίαση Αλληλεπίδρασης Ενότητα: 8 η Δ.Πολίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που 1 Τα τελευταία χρόνια, έχουμε βιώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας που όπως ξέρετε, είναι ό,τι χειρότερο για τις επιχειρήσεις. Το μόνο σταθερό δεδομένο που έχουμε, είναι ότι ζούμε σε μία εποχή μεγάλων αλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ. Creating my own company ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Creating my own company Στόχος του Προγράμματος Το πρόγραμμα με τίτλο «Δημιουργώντας την Δική μου Επιχείρηση» είναι μα πλήρης, αυτόνομη και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game)

Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) Γιώργος Μαυρωτάς Επικ. Καθηγητής Εργαστήριο Βιομηχανικής & Ενεργειακής Οικονομίας Σχολή Χημικών Μηχανικών, Ε.Μ.Π. Εισαγωγή στο Παίγνιο Διοίκησης Επιχειρήσεων (business game) 2o Θερινό Σχολείο Νεανικής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχολική Πρακτική Ι» οι φοιτητές/φοιτήτριες σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων πρόκειται να επισκεφτούν σε πέντε (5) διαφορετικές ημέρες μία

Διαβάστε περισσότερα

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας.

Πριν όµως περάσω στο θέµα που µας απασχολεί, θα ήθελα µε λίγα λόγια να σας µιλήσω για το ρόλο του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας. Οµιλία του Προέδρου του Επιµελητηρίου Μεσσηνίας κ. Γ. Καραµπάτου στο Α.Τ.Ε.Ι. Καλαµάτας µε θέµα: «Η ανάγκη συνεργασίας µεταξύ Επιµελητηρίου και Πανεπιστηµίων µέσω των γραφείων διασύνδεσης» Τρίτη, 30 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη

A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century. ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη A Brave New World: Digital Citizenship in the 21st century ΓΕΛ Πεντάπολης - Α Τάξη 2016-2017 Η εργασία αυτή έχει θέμα την ιδιότητα του πολίτη, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του στον ψηφιακό κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... 1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... Οι Επιμορφωτικές Ανάγκες των Διοικητικών Υπαλλήλων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών: Μια Εμπειρική Διερεύνηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ

Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ακαδημαϊκή Πιστοποίηση Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών (ΠΠΣ) ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ Ίδρυμα : Πανεπιστήμιο Πατρών Τίτλος ΠΠΣ: Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 1

Γεωργική Εκπαίδευση Ενότητα 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή στην έννοια της εκπαίδευσης Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών σελ

Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων και υπηρεσιών σελ Απαντήσεις πανελλαδικών θεμάτων Μάθημα ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. ΑΟΔΕ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ 10/06/2017 ΘΕΜΑ Α Α1 α. Λ β. Σ γ. Σ δ. Σ ε. Λ Α2 1. γ 2. β ΘΕΜΑ Β Β1. Στο σχολικό βιβλίο Αρχές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 1) ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ 2) ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ Ο

Διαβάστε περισσότερα

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός

Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός 1 Ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΥΚΩΝ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ : ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ : Τρασανίδης Γεώργιος, διπλ. Ηλεκ/γος Μηχανικός Μsc ΠΕ12 05 Μέθοδος : έρευνα και πειραματισμός Στόχος της Τεχνολογίας στην Γ Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

1. Εισαγωγή Οι άδειες χρήσης Δικαιώματα Κύριες άδειες χρήσης Δευτερεύουσες άδειες Η διαδικασία

1. Εισαγωγή Οι άδειες χρήσης Δικαιώματα Κύριες άδειες χρήσης Δευτερεύουσες άδειες Η διαδικασία 1. Εισαγωγή...4 2. Οι άδειες χρήσης....5 2.1. Δικαιώματα...5 2.2. Κύριες άδειες χρήσης...6 2.3. Δευτερεύουσες άδειες...7 3. Η διαδικασία...8 4. Συνοψίζοντας...9 5. Αναφορές, σχετικοί συνδέσμοι....10 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις Σημείωση: Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί πρότυπο, εν είδει οδικού χάρτη, με βάση το οποίο παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 3 ο ΚΕΦΛΙΟ ΚΕΦΛΙΟ 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΕΦΛΙΟΥ 3 3.1 Ερωτήσεις σχολικού βιβλίου 1. Ποιος είναι ο σκοπός της αξιολόγησης της τεχνολογίας; 2. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών

Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών Εισαγωγή Αξιολόγηση της τεχνολογίας: μελέτη επιπτώσεων, μελέτη αποτελεσμάτων μιας νέας τεχνικής συσκευής π.χ. εφεύρεση του τηλεφώνου βλέπουμε τη συνολική εικόνα

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας

Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας Ψηφιακό Περιεχόμενο και Συμπεριφορά Καταναλωτή στον Τομέα της Ψυχαγωγίας Ονοματεπώνυμο: Μαγδαληνή Βασιλάκη Σειρά: MSM 8 Επιβλέπων Καθηγητής: Α. Βρεχόπουλος Δεκέμβριος 2011 Σκοπός Έρευνας και Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικές επιπτώσεις

Πολιτιστικές επιπτώσεις Πολιτιστικές επιπτώσεις Η τηλεόραση και τα υπόλοιπα τεχνολογικά επιτεύγματα έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές σε πολιτιστικό επίπεδο. Μερικές από αυτές είναι: 1 Πολιτιστικές επιπτώσεις Ο σημερινός άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE»

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΚΚΕ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «TO ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. WORLD INTERNET PROJECT GREECE» Οι επιπτώσεις της χρήσης των online τεχνολογιών, σε σχέση με τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις αντιλήψεις

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Τύπου ΓΓΕ-ΓΓΕ 26 Απριλίου 2007

Κέντρο Τύπου ΓΓΕ-ΓΓΕ 26 Απριλίου 2007 CityPress 20.04.07 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 18.03.2007 ΑΥΡΙΑΝΗ 28.03.2007 ΤΟ ΒΗΜΑ 01.04.2007 ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ 19.04.2007 ΤΟ ΒΗΜΑ 22.04.2007 ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Κ. Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ TOY

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου

Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου Δια Βίου Μάθηση και Δημόσιες Βιβλιοθήκες: το Πρόγραμμα ENTITLE (Europe s New libraries Together In Transversal Learning Environments) Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου garoufallou@yahoo.co.uk, mgarou@libd.teithe.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Michèle Rivasi (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2013/0402(COD) Σχέδιο γνωμοδότησης Michèle Rivasi (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας 2013/0402(COD) 5.2.2015 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 50-280 Σχέδιο γνωμοδότησης Michèle Rivasi (PE544.342v01-00) Προστασία της τεχνογνωσίας και

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 8: Έλεγχος στην αποκλειστικότητα : παρέμβαση με άλλους πλην της αποτελεσματικότητας λόγους (υγεία, καινοτομία κ.α.) Νικόλαος

Διαβάστε περισσότερα

τεχνογνωσία στην πληροφορική

τεχνογνωσία στην πληροφορική τεχνογνωσία στην πληροφορική οι υπηρεσίες Η SeCure καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα αναγκών της σύγχρονης επιχείρησης στον τομέα της πληροφορικής. Αποστολή μας είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η εφαρμογή της έτσι

Διαβάστε περισσότερα

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές.

Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. 1 2 Η άσκηση αναπαράγεται ταυτόχρονα στον πίνακα ανάλογα με όσο έχουν γράψει και αναφέρουν οι φοιτητές. Στόχος: Να αποδείξουν οι φοιτητές από μόνοι τους πόσες πολλές έννοιες βρίσκονται στην τομή των δύο

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς)

Τεχνοβλαστοί. Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Τεχνοβλαστοί Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης γνώσης (τεχνοβλαστούς) Στο κείμενο αυτό παρουσιάζεται αναμορφωμένο το νέο πλαίσιο συμμετοχής του Πανεπιστημίου Πατρών σε εταιρείες έντασης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε. Ημερομηνία Ανάρτησης: 12/11/1998 Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Μ.Μ.Ε. Ομιλία του Προέδρου της ΕΣΗΕΑ Αριστείδη Μανωλάκου, στην εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, για τα 50 χρόνια από την Οικουμενική

Διαβάστε περισσότερα

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece

ZA6284. Flash Eurobarometer 413 (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece ZA8 Flash Eurobarometer (Companies Engaged in Online Activities) Country Questionnaire Greece FL - Companies engaged in online activities EL A Πουλάει η εταιρεία σας μέσω ίντερνετ ή/και χρησιμοποιεί συναλλαγές

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΕΪΚΑΚΗ Επιβλέπων καθηγητής: Αντωνιάδης Νικόλαος ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Εκπαίδευση από απόσταση Η τηλεμάθηση Ιδρυματική εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου

Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Βασίλειος Κωτούλας vaskotoulas@sch.gr h=p://dipe.kar.sch.gr/grss Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας Μάθηση & Εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου Η Δομή της εισήγησης 1 2 3 Δυο λόγια για Στόχοι των Ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι. Παρούσης Μιχαήλ. Τμήμα Φιλοσοφίας ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Ενότητα 3: Δισσοί Λόγοι Παρούσης Μιχαήλ Τμήμα Φιλοσοφίας 1 Σκοποί της ενότητας 1. Δισσοί λόγοι: τί σημαίνει έχω δίκιο ή άδικο 2. Δίκαιο και εξουσία 1.Τί σημαίνει έχω δίκιο ή άδικο

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και σχέδιο ασφάλειας αρχείου ασθενών Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Πολιτική και σχέδιο ασφάλειας αρχείου ασθενών Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Πολιτική και σχέδιο ασφάλειας αρχείου ασθενών Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Εγκρίθηκε: Συνέλευση 17/4/2019 Κοσμητεία ΑΘΗΝΑ 2019 1 Πολιτική και σχέδιο ασφάλειας αρχείου ασθενών Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός ιστορική διαδρομή Πληροφοριακή Παιδεία & Βιβλιοθήκες Πληροφορία ηθική των πληροφοριών 9/7/2009 2

Ορισμός ιστορική διαδρομή Πληροφοριακή Παιδεία & Βιβλιοθήκες Πληροφορία ηθική των πληροφοριών 9/7/2009 2 9/7/2009 1 Ορισμός ιστορική διαδρομή Πληροφοριακή Παιδεία & Βιβλιοθήκες Πληροφορία ηθική των πληροφοριών 9/7/2009 2 1974 οzarkowski ανέδειξε την μεγάλη επίδραση & την αποτελεσματική χρήση της πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017

Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 02 Οκτωβρίου 2017 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Επιστήμη των Υπολογιστών, ηπληροφορική

Η Επιστήμη των Υπολογιστών, ηπληροφορική Η Επιστήμη των Υπολογιστών, ηπληροφορική και οι απαντήσεις στα ερωτήματα σας Παρασκευή Ραυτοπούλου, ΕΕ ΙΠ Τμ. Ε&ΤΥ, Παν. Πελοποννήσου Ποια είναι τώρα αυτή; Τι έχω σπουδάσει; Τι δουλειά κάνω; Γιατί είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού

Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Βιομηχανική Οργάνωση ΙΙ: Θεωρίες Κρατικής Παρέμβασης & Ανταγωνισμού Ενότητα 9: Παρέμβαση σε αγορές που δεν είναι εφικτή η παρέμβαση: Κυβερνοχώρος Νικόλαος Γ. Χαριτάκης Σχολή Οικονομικών & Πολιτικών Επιστημών

Διαβάστε περισσότερα

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας χρήσης, η άδεια χρήσης αναφέρεται ρητώς.

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων

Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Στρατηγικές και τεχνικές διαχείρισης τάξεων Δρ. Άνδρη Χριστοδούλου Λέκτορας Ψυχολογίας andri.christodoulou@nup.ac.cy Σημαντικότητα της Σωστής Διαχείρησης της Τάξης Η διαχείριση της τάξης είναι πολύ σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

2009 : :00-13:30

2009  : :00-13:30 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΙΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθηµα: ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου

Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Καταναλωτή Γιάννη Οικονόμου Ομιλία του Γενικού Γραμματεία Γιάννη Οικονόμου σε συνέδριο της ΕΕΤΤ για το ευρυζωνικό δίκτυο Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση της ΕΕΤΤ, για να συμμετάσχω στο συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία και Κοινωνία

Τεχνολογία και Κοινωνία 1 Τεχνολογία και Κοινωνία Μάθηµα 6 ο Δηµήτρης Τσέλιος 2 Περιεχόµενο του µαθήµατος Πληροφορική αφθονία Παραγωγικότητα και µέτρηση του ΑΕΠ 3 Πληροφορική αφθονία (1) Σύµφωνα µε τις στατιστικές το βιοτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα ΣΥΝΕΔΡΙΟ Οι πρόσφατες εξελίξεις στους κλάδους μόδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα Οι βασικές προτεραιότητες της περιόδου 2014-2020 Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου 2014 Θεόφιλος Ασλανίδης Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΑΡΙΣΤΕΑ ΓΚΑΓΚΑ, Ι ΑΚΤΩΡ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΛΕΥΚΑΔΑ Ενότητα 1: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΡΘΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ σελ. 1 Κατανοώντας το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Τι είναι; Ο όρος ηλεκτρονικό εμπόριο (e-commerce) αφορά στις επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα