Μιχάλης Μακρή EFIAP.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com"

Transcript

1 Μιχάλης Μακρή EFIAP

2 Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις απολαμβάνουν χιλιάδες άνθρωποι; Γιατί κάποιοι φωτογράφοι παίρνουν συστηματικά βραβεία και επαίνους σε διαγωνισμούς φωτογραφίας;

3 Μια φωτογραφία, για να μπορέσει να ξεχωρίσει (να επικοινωνήσει), πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει τα πιο κάτω: 1.Θέμα 2.Ατμόσφαιρα 3.Σύνθεση

4 Στην παρουσίαση αυτή θα εξετάσουμε πως μια σωστή σύνθεση μπορεί να κάνει τις φωτογραφίες μας να ξεχωρίσουν.

5 Από τα αρχιτεκτονικά έργα των Αιγυπτίων, των Ελλήνων και των Ρωμαίων 2000 χρόνια πριν τη φωτογραφία, η σύνθεση είχε πάντα σπουδαίο ρόλο. Εξίσου σημαντική είναι και σε άλλες μορφές τέχνης.

6 Ορισμός Φωτογραφικής Σύνθεσης Σύνθεση στη φωτογραφία ονομάζουμε την επιλογή, την οργάνωση και τον τρόπο τοποθέτησης των διαφόρων οπτικών στοιχείων, ώστε να δημιουργείται ένα αρμονικό σύνολο και μια ευχάριστη εικόνα. Η σύνθεση είναι καθοριστική στη φωτογραφία με καλλιτεχνικές αξιώσεις και θα δώσει το πρώτο οπτικό ερέθισμα στο θεατή κρατώντας τον κοντά της και μεταφέροντάς του άμεσα συναισθήματα και μηνύματα.

7 Απλότητα Ο Κανόνας των Τρίτων Νοητές γραμμές και σχήματα Ισορροπία Προοπτική Διασταυρώσεις/Συγχωνεύσεις

8 Απλότητα (Simplicity)

9 Ο πρώτος, αλλά ίσως και ο πιο σημαντικός, κανόνας στη σύνθεση είναι η απλότητα. Η απλούστευση είναι η τέχνη της εξάλειψης όλων των περιττών στοιχείων, μέχρι να παραμείνουν μόνο τα πιο σημαντικά στοιχεία. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι οι φωτογραφίες σας θα είναι βαρετές ή ελλιπείς από ενδιαφέροντα στοιχεία. Μια καλή αρχή είναι να επιλέξετε ένα εντυπωσιακό και ελκυστικό θέμα, που θα κινήσει αμέσως το ενδιαφέρον του θεατή. Το αντικείμενο θα πρέπει να είναι το ισχυρότερο στοιχείο της φωτογραφίας κι ας μην καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου.

10 Πριν βγάλετε τη φωτογραφία, σκεφτείτε για λίγο τι πρέπει να περιλαμβάνει το πλάνο σας αλλά και τι πρόκειται να αφήσετε έξω. Ο χώρος γύρω από το θέμα θα πρέπει να τονίζει την εξέχουσα θέση του. Αν πλαισιώσουμε το θέμα μας με άλλα στοιχεία, πρέπει να προσέχουμε να μην είναι πιο δυνατά από το κυρίως θέμα (π.χ. να μην έχουν πιο δυνατά χρώματα κ.λ.π.).

11 Προσπαθείτε να επιλέγετε απλά φόντα (Backgrounds) που δεν θα κλέψουν την προσοχή σας από το κύριο θέμα. Ένα θολό φόντο αφήνει το μάτι να προσέξει καλύτερα το θέμα. Στο τοπίο ή στην αρχιτεκτονική φωτογραφία ισχύει το αντίθετο, δηλ. πρέπει να έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου για να φαίνονται καθαρά όλες οι λεπτομέρειες του χώρου.

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40 O Κανόνας των Τρίτων (The Rule of Thirds)

41 Το ανθρώπινο μάτι, από τη φύση του, αισθητικά δέχεται το θέμα ευχάριστα, όταν είναι τοποθετημένο σε ένα από τα τέσσερα σημεία (δυνατά σημεία), που παίρνουμε χωρίζοντας την φωτογραφία σε τρεις οριζόντιες και τρεις κάθετες λωρίδες. Η τοποθέτηση του κυρίως θέματος στο κέντρο του κάδρου δε δίνει, συνήθως, τόσο καλό αισθητικό αποτέλεσμα αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!

42 Κανόνας των Τρίτων και Χρυσή Τομή

43 Από τα τέσσερα σημεία χρυσής τομής, τα πλέον ενδιαφέροντα είναι το δεξί πάνω και δεξί κάτω, επειδή το μάτι ξεκινά κάνοντας την είσοδό του από την κάτω αριστερά γωνία για να προχωρήσει προς το κέντρο και να φθάσει στα δεξιά σημεία ενδιαφέροντος. Είναι η ίδια διαδρομή που ακολουθούν τα μάτια μας όταν διαβάζουμε. Όσον αφορά στα κινούμενα θέματα, θα πρέπει να εξετάζουμε την πορεία τους και να αφήνουμε χώρο μπροστά τους, στον οποίο μπορούν να κινηθούν.

44 Τον κανόνα των τρίτων μπορούμε ακόμη να τον εφαρμόσουμε και στην τοποθέτηση του ορίζοντα μέσα στο κάδρο μας.

45 Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, όλοι οι κανόνες έχουν και τις εξαιρέσεις τους. Υπάρχουν περιπτώσεις που ηθελημένα παραβιάζουμε κάποιο κανόνα όταν αυτό εξυπηρετεί ένα σκοπό. Το βασικό είναι πρώτα να γνωρίζουμε καλά τον Κανόνα των Τρίτων και μετά να τον παρακάμπτουμε, όταν αυτό μας βολεύει και τονίζει ένα σημείο που θέλουμε να περάσουμε.

46 Ας μην ξεχνάμε πως ο σκοπός της φωτογραφίας είναι να πει μια ιστορία, να μεταδώσει ένα μήνυμα και όχι να παραθέσει μια σωστά εκτελεσμένη λίστα από κανόνες. Έτσι ξέρουμε τον κανόνα και τον σπάμε όταν ΠΡΕΠΕΙ.

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64 Νοητές Γραμμές και Σχήματα

65 Οι γραμμές παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύνθεση. Η γραμμή μπορεί να κατευθύνεται προς όλα τα σημεία του πλαισίου της φωτογραφίας και ανάλογα με τη θέση της να εκφράζει και άλλο νόημα και να μεταφέρει διαφορετικές πληροφορίες και μηνύματα. Μια οριζόντια γραμμή και παράλληλη προς τη βάση, δηλώνει ηρεμία και γαλήνη (ένα άτομο ξαπλωμένο στο γρασίδι, λουλούδια σε ένα αγρό, μια λίμνη κ.λ.π.).

66 Μια κάθετη γραμμή δηλώνει ύψος, ισορροπία, επιβλητικότητα, μεγαλοπρέπεια και ίσως δύναμη, όπως π.χ. τα δέντρα, ψηλά κτίρια, όρθιοι άνθρωποι και βουνά. Η πλάγια γραμμή, σε σχέση με τη βάση, εκφράζει κίνηση, ταχύτητα, δύναμη και ενέργεια όπως π.χ. ό άνθρωπος που τρέχει, η κλίση που παίρνουν τα στάχυα όταν τα φυσάει ό άνεμος κ.ά. Με τις διαγώνιες γραμμές μπορούμε να κατευθύνουμε το μάτι του θεατή στο θέμα. Η καμπύλη (και ειδικά η καμπύλη S), που κυριαρχεί σαν γραμμή σύνθεσης, είναι κυρίως η γραμμή της ομορφιάς της γοητείας και του αισθησιασμού, όπως π.χ. η καμπύλη ενός ποταμού ή ένα μονοπάτι σε ένα λουλουδιασμένο κάμπο ή μια όμορφη γυναικεία φόρμα.

67 Ένα τρίγωνο με την βάση του παράλληλη προς την βάση του κάδρου είναι μια δυνατή σύνθεση που συμβολίζει στατικότητα και σταθερότητα. Ένας κύκλος ή μια έλλειψη είναι μια από τις πιο δυνατές συνθέσεις στο τοπίο, γιατί έχει την ιδιότητα, εξ αιτίας του σχήματός της, να συγκρατεί το μάτι του θεατή μέσα στο πλαίσιο της και να υποχρεώνει το βλέμμα του να ξαναγυρίσει στο θέμα.

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83 Η Ισορροπία

84 Καλή ισορροπία είναι η ρύθμιση των σχημάτων, των χρωμάτων και των περιοχών του φωτός και του σκότους, ούτως ώστε όλα αυτά να συμπληρώνουν το ένα το άλλο και να δημιουργούν μια φωτογραφία καλά ισορροπημένη.

85 Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, η ισορροπία δύο βαρών επιτυγχάνεται αν τοποθετήσουμε δυο όμοια βάρη σε ίσες αποστάσεις πάνω σε μια ζυγαριά. Αν έχουν διαφορετικό βάρος, τότε, θα πρέπει για να διατηρήσουμε την ισορροπία, να βάλουμε το βαρύτερο αντικείμενο πιο κοντά στο σημείο στηρίξεως της ζυγαριάς, ενώ το δεύτερο και μικρότερο να βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το σημείο στηρίξεως.

86 Αν μεταφέρουμε την αρχή αυτή και στη φωτογραφία και αντικαταστήσουμε τα βάρη με αντικείμενα, σχήματα ή περιοχές με άσπρους και μαύρους τόνους, θα παρατηρήσουμε την απόλυτη συμμετρία. Από αισθητικής όμως πλευράς, δημοιυργείται μια στατικότητα, που είναι πολύ συμμετρική, για να είναι ευχάριστη.

87 Αντίθετα, η ισορροπία των διαφορετικών θεμάτων, με το μεγαλύτερο, και πιο σημαντικό θέμα, πιο κοντά στο κέντρο και το δεύτερο και μικρότερο σε μια μεγαλύτερη απόσταση, αποτελεί μια καλύτερη αισθητική παρουσίαση.

88

89

90

91

92

93

94

95

96 Προοπτική

97 Η φωτογραφία είναι μια απεικόνιση δύο διαστάσεων και δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που αντιλαμβάνεται ο εγκέφαλος μας. Η αίσθηση του βάθους (δηλαδή η προοπτική) επιτυγχάνεται κυρίως με την κατάλληλη γωνία λήψης. Όταν θέλουμε να έχουμε προοπτική, καλό είναι να έχουμε μεγάλο βάθος πεδίου (κλειστό διάφραγμα).

98 Η προοπτική μπορεί επίσης να επιτευχθεί αν χρησιμοποιήσουμε: Συγκλίνουσες γραμμές. Φωτοσκιάσεις. Το σωστότερο είναι να έχουμε φως μπροστά και πιο σκούρους τόνους πίσω, γιατί το μάτι μας έχει συνηθίσει να βλέπει τα πιο φωτεινά μπροστά και τα πιο σκούρα πίσω. Οι φωτοσκιάσεις δημιουργούν όγκους στη φωτογραφία. Αντικείμενα διαφορετικού όγκου.

99 Κάδρο μέσα στο Κάδρο. Με την τεχνική αυτή μπορούμε να πλαισιώσουμε το κέντρο του ενδιαφέροντος με αντικείμενα, που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο, ούτως ώστε να κατευθύνουμε το μάτι του θεατή στο θέμα μας αλλά και να δώσουμε την αίσθηση του βάθους.

100

101

102

103

104

105

106

107

108

109

110

111 Διασταυρώσεις/Συγχωνεύσεις

112 Οι διασταυρώσεις δημιουργούνται όταν βασικά μέρη από τo κυρίως θέμα επικαλύπτoυν το ένα το άλλο, όταν αγγίζουν ένα άλλο βασικό στοιχείο της φωτογραφίας ή ακόμη και όταν αγγίξουν τις πλευρές του κάδρου. Μερικά παραδείγματα διασταυρώσεων είναι όταν ένα δέντρο φυτρώνει πάνω από το κεφάλι κάποιου ή όταν φωτογραφίζουμε μια ομάδα από ανθρώπους και τοποθετούμε μερικούς από αυτούς στην άκρη του κάδρου με αποτέλεσμα να τους κόβουμε τα πόδια, τα χέρια ή ακόμη και το κεφάλι.

113 Μια άλλη μορφή διασταύρωσης δημιουργείται όταν πολύ φωτεινές ή πολύ σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στο προσκήνιο ή το παρασκήνιο της εικόνας μας. Το μάτι του θεατή εστιάζει πάντα στο φωτεινότερο μέρος της φωτογραφίας με αποτέλεσμα να αποσπά την προσοχή του, μειώνοντας έτσι την επιτυχία της φωτογραφίας. Το ίδιο ισχύει και για τις σκοτεινές περιοχές γύρω από το θέμα.

114

115

116

117

118

119

120

121

122

123

124

125 Γίνετε δημιουργικοί

126 Ελπίζω με τα όσα ανάφερα προηγουμένως να έχετε κατανοήσει τη Σύνθεση στη Φωτογραφία και να έχετε εμπεδώσει μερικές τεχνικές, που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε τις πρώτες σας εντυπωσιακές φωτογραφίες. Μη φοβάστε να είστε δημιουργικοί. Βγείτε έξω, προσπαθήστε χωρίς να σκέφτεστε την κριτική των άλλων. Προχωρήστε χωρίς φόβο αλλά με πάθος και απλότητα.

127 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

Τόνος. Εικόνα 24:George Seurat, Ο κορμός του δέντρου, κραγιόν σε χαρτί, 24,5Χ31 εκ., 1883.

Τόνος. Εικόνα 24:George Seurat, Ο κορμός του δέντρου, κραγιόν σε χαρτί, 24,5Χ31 εκ., 1883. Τόνος Ενώ η γραμμή διακρίνεται για την ευκολία της να δημιουργεί σύμβολα και να δίνει άμεσες διευκρινήσεις για τα όρια ο τόνος αναφέρεται στην φωτεινότητα: το πώς πέφτει το φως, ποιό είναι το υλικό και

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ 1 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ Β ΕΞΑΜΗΝΟΥ : ΚΕΦ. 1, 2, 3 3. ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ Αν το οπτικό μας πεδίο δε διαφοροποιείται, δε βλέπουμε τίποτε. Όταν αντιληφθούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εκόνα 1: Ο νόμος της καλής μορφής: Τι ακριβώς βλέπουμε;

Εκόνα 1: Ο νόμος της καλής μορφής: Τι ακριβώς βλέπουμε; Οι παρακάτω σημειώσεις και εικόνες παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν στα πλαίσια του μαθήματος Εικαστική Σύνθεση 2, στο τμήμα ΕΑΔΣΑ, του ΤΕΙ Σερρών από την Ν. Κοταμανίδου στο Δ' εξάμηνο του 2013 1. Gestalt

Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερο Σχέδιο 1. Τι περιλαμβάνει ο όρος σχέδιο;

Ελεύθερο Σχέδιο 1. Τι περιλαμβάνει ο όρος σχέδιο; Νίνα Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 1. Οι σημειώσεις αυτές βασίζονται στις παραδόσεις του μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο 1, στο Α εξάμηνο του τμήματος ΕΑΔΣΑ στο ΤΕΙ Σερρών. Τι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους.

Στόχος του μακιγιάζ των ματιών είναι να τους δοθεί ζωντάνια, φωτεινότητα, και να φαίνονται ομορφότερα διορθώνοντας τυχόν ατέλειές τους. ΜΑΤΙΑ Γενικά Τα μάτια αποτελούν ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του προσώπου. Αυτά δίνουν έκφραση και ζωντάνια. Πολλές φορές έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις προθέσεις κάποιου άλλου από το βλέμμα

Διαβάστε περισσότερα

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6)

σχήμα 4γ Ωστόσο μόλις προσθέσουμε άλλους τέσσερις κύκλους (σαν ρόμβο) το τετράγωνο εξαφανίζεται από μία οκταγωνική ή και κυκλική διάταξη (σχήμα 6) Οι παρακάτω σημειώσεις βασίζονται στο βιβλίο Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, κεφάλαιο Σχήμα, σελ 57-112, του Rudolf Arnheim, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2005. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση των βασικών εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

2Θ7 06 _Αρχιτεκτονική Θεωρία, Φιλοσοφία και Επιστήμες της Συμπεριφοράς

2Θ7 06 _Αρχιτεκτονική Θεωρία, Φιλοσοφία και Επιστήμες της Συμπεριφοράς ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ B TOMEAΣ APXITEKTONIKOY KAI AΣTIKOY ΣXEΔIAΣMOY 2Θ7 06 _Αρχιτεκτονική Θεωρία, Φιλοσοφία και Επιστήμες της Συμπεριφοράς Θέμα : Οπτική Αντίληψη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Γ. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική)

ΜΕΡΟΣ Γ. Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική) ΜΕΡΟΣ Γ Η ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ( τέχνη και τεχνική) 1 ΟΙ 12+1 ΕΠΙΛΟΓΕΣ Ο εικονολήπτης ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τη βιντεοκάμερα για να κάνει μια οπτικοακουστική καταγραφή. Βάζει

Διαβάστε περισσότερα

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση

Νίνα Κοταμανίδου. Μεσαίωνας και Αναγέννηση Νίνα Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 1. Οι σημειώσεις αυτές βασίζονται στις παραδόσεις του μαθήματος Ελεύθερο Σχέδιο 1, στο Α εξάμηνο του τμήματος ΕΑΔΣΑ στο ΤΕΙ Σερρών. Μεσαίωνας και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΙΚΟΥΔΗΣ 1 Εισαγωγή Τι είναι Ένα βιβλίο εισαγωγικό για τη φωτογραφία. Έχει μέσα του όσα θεωρώ ως απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποια/ος σωστά, με ασφάλεια, εύκολα και

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 2, Εαρινό Εξάμηνο 2013, ΤΕΙ Σερρών Τμήμα ΕΑΔΣΑ Διδάσκουσα: Ν. Κοταμανίδου

Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 2, Εαρινό Εξάμηνο 2013, ΤΕΙ Σερρών Τμήμα ΕΑΔΣΑ Διδάσκουσα: Ν. Κοταμανίδου Σημειώσεις στο μάθημα Ελεύθερο Σχέδιο 2, Εαρινό Εξάμηνο 2013, ΤΕΙ Σερρών Τμήμα ΕΑΔΣΑ Διδάσκουσα: Ν. Κοταμανίδου 1. Ενότητα / Ποικιλομορφία Εικόνα1: Στις 30/9/1922 παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ του Donaueschingen

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ)

ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) ΛΕΣΧΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ (Λ Ε Φ Κ Κ) www.lefkk.gr μαθήματα φωτογραφίας Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Τα μάτια μας αποτελούν το κυριότερο αισθητήριο όργανο. Αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ Εργαστήριο Ηλεκτρονικών ΜΜΕ Γ. Καλλίρης, Μ. Ματσιώλα ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ Θεσσαλονίκη 2004 Κεφάλαιο 1 ο... 3 1.Τηλεοπτικές λήψεις...3

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 3 - Πολυμέσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1

Εγχειρίδιο για την εφαρμογή ηλεκτρονικών παιγχνιδιών και πολυμέσων στην εκπαίδευση Κεφάλαιο 3 - Πολυμέσα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ PAGE 1 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΑ... 1 ΠΟΛΥΜΕΣΑ... 1 1. Πως να χρησιμοποιείται το πολυμεσικό υλικό στην εκπαίδευση... 3 Εισαγωγή... 3 Ανάλυση του πολυμεσικού λογισμικού... 4 Εκμάθηση

Διαβάστε περισσότερα

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ

A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ A' Γυμνασίου maketa_eikastika_a_gymnasiou.indd 1 3/1/2013 10:50:18 πμ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ειρήνη Ανούση, Ζωγράφος, Χαράκτρια, Εκπαιδευτικός Β/θµιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Ομοιογένεια και ποικιλία

Ομοιογένεια και ποικιλία Ομοιογένεια και ποικιλία Η κατανόηση και η μεταφορά της σωστής αναλογίας, που είναι βασική για ένα σωστό σχέδιο, δεν περιορίζεται στις διαστάσεις των αντικειμένων. Το ελεύθερο σχέδιο είναι μία εξάσκηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ. Ιστορικά

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ. Ιστορικά ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ Ιστορικά Στις αρχές του 16 ου αιώνα ήταν ήδη γνωστές οι αρχές της γραμμικής προοπτικής, περίπου όπως την ξέρουμε σήμερα. Την περίοδο αυτή καλλιτέχνες, γλύπτες και αρχιτέκτονες άρχισαν να πειραματίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Άλλος παράγοντας επίδρασης στην αντίληψη μας για το σχήμα που επηρρεάζεται και α πό την προηγούμενη εμπειρία μας είναι τι ανάλογη προσδοκία υπάρχει,.

Άλλος παράγοντας επίδρασης στην αντίληψη μας για το σχήμα που επηρρεάζεται και α πό την προηγούμενη εμπειρία μας είναι τι ανάλογη προσδοκία υπάρχει,. Οι παρακάτω σημειώσεις βασίζονται στο βιβλίο Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, κεφάλαιο Σχήμα, σελ 57-112, του Rudolf Arnheim, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2005. Πρόκειται για μια σύντομη επισκόπηση των βασικών εννοιών

Διαβάστε περισσότερα

Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1

Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1 Εικαστικά Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 21-0133_EIKASTIKA G GYMN.indb 1 1/7/13 1:18 PM ΣυγγραφειΣ: Ιωάννης Αντωνόπουλος, ζωγράφος, Χαράκτης, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης Μαρία Δουκάκη, ζωγράφος, εκπαιδευτικός Β/θμιας

Διαβάστε περισσότερα

Εικονίδια. Γραμμή Εργασιών. Τρέχουσα Ώρα. Ανοιχτή Εφαρμογή. Κουμπί Έναρξης. Γλώσσα πληκτρολογίου

Εικονίδια. Γραμμή Εργασιών. Τρέχουσα Ώρα. Ανοιχτή Εφαρμογή. Κουμπί Έναρξης. Γλώσσα πληκτρολογίου Επιφάνεια Εργασίας Ανοίξτε τον υπολογιστή σας πατώντας το κουμπί που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του μέχρι να φορτώσουν τα Windows. Στην οθόνη σας θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα: Η εικόνα αυτή μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης»

Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης» Παραδείγματα διδασκαλιών και φύλλων εργασίας για : «Τα μέρη του Υπολογιστή Περιφερειακά Μέσα Αποθήκευσης» Στόχος Στόχος της διδασκαλίας είναι η περιγραφή των επιμέρους μερών ενός υπολογιστή και του τρόπου

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο

Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α Υλικά, Γραμμές και Τεχνικές στο Ελεύθερο Σχέδιο Σκοπός Σκοπός του κεφαλαίου αυτού είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τα υλικά που χρειάζονται για το ελεύθερο σχέδιο και τον τρόπο που θα τα

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα Στοιχεία Θεωρίας Άλυτες Ασκήσεις Ερωτήσεις Θεωρίας Νικόλαος Χονδράκης (Εκπαιδευτικός) ... Νικόλαος Γ. Χονδράκης ( chon nik o@g ma il.co

Διαβάστε περισσότερα

Compact Digital Cameras

Compact Digital Cameras Compact Digital Cameras How-to and tips Φωτογραφική οµάδα «Πολύµορφο» Πάτρα, Ιανουάριος 2012 ηµήτρης Σ. Compact ψηφιακή µηχανή Βασικά πλεονεκτήµατα: 1. Μικρότερο κόστος από τις D-SLR 2. Μικρότερο µέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων

Κεφάλαιο 5: Κίνηση. 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων Κεφάλαιο 5: Κίνηση... Σε αυτό το κεφάλαιο: 5.1 Σχετική κίνηση αντικειμένων 5.2 Κίνηση με συντεταγμένες 5.3 Ομαλή κίνηση 5.4 Ολοκληρωμένο παράδειγμα... Δώσε μου τόπο να σταθώ και κινώ και την γη ακόμα (Αρχιμήδης)

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ

Σύντομη παρουσίαση των Γραφικών με Η/Υ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συνολικότερα τα προϊόντα της πληροφορικής έχουν μεταμορφώσει (με τρόπο ο οποίος γίνεται άμεσα ή έμμεσα αντιληπτός) τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον

Διαβάστε περισσότερα

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου

7.1 Ο κόσμος, οι ιδιότητες του κόσμου Κεφάλαιο 7 ο : Αλληλεπιδρώ με τον κόσμο! Φαντάζεστε ένα παιχνίδι αγώνων ταχύτητας, όπου το αυτοκίνητο που οδηγείτε μπορεί να πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα μέσα στα όρια της πίστας αλλά και εκτός αυτής

Διαβάστε περισσότερα

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ

PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ PROJECT-ΠΙΝΚ ΠΟΝΚ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:Τεχνικη και τακτικη του πινκ πονκ ΟΜΑΔΑ:Τσιτσου Ερρικα,Τολα Σοφια,Μανωλακης Ηλιας,Μανγιωλης Γιωργος,Παπαδοπουλος Μανωλης ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:Μανασης Βασιλης ΣΧΟΛΕΙΟ:1 ο Λυκειο

Διαβάστε περισσότερα

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου.

Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Στη μορφολογία πρέπει αρχικά να εξετάσουμε το γενικό σχήμα του προσώπου. Διακρίνουμε τα εξής σχήματα - Οβάλ - Οβάλ μακρύ - Ορθογωνικό - Στρογγυλό - Τετραγωνικό - Τριγωνικό - Εξαγωνικό - Τραπεζοειδές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ B ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗ) ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ

Διαβάστε περισσότερα