ΓΙΑΟΥΡΤΑΑΑΑΑΣ!! Καλογερογιάννη Χρήστου, Φαρμακοποιού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΙΑΟΥΡΤΑΑΑΑΑΣ!! Καλογερογιάννη Χρήστου, Φαρμακοποιού"

Transcript

1 ΓΙΑΟΥΡΤΑΑΑΑΑΣ!! Καλογερογιάννη Χρήστου, Φαρμακοποιού Γιαουρτάς με 5 άλφα αλλά και γιαουρτζής γι αυτούς που τον γνώρισαν στη Β. Ελλάδα να πουλάει ολόπαχο γιαούρτι και δροσιστική «μπενίτσα», δηλαδή ξινόγαλο. Μετέφερε το γιαούρτι σε μεγάλα πήλινα ή μεταλλικά δοχεία, τις λεγόμενες τσανάκες και το πούλαγε χύμα με την οκά. Τις τσανάκες κουβάλαγε στους ώμους του με ένα κοντάρι που από τη μια και την άλλη του άκρη κρέμονταν δυο ταμπλάδες ή κοφίνια. Αργότερα οι μεγάλες τσανάκες αντικαταστάθηκαν από τα τσανάκια της μισής οκάς τα οποία απάλλαξαν τον γιαουρτά από το καντάρι και το συνεχές ζύγισμα. Τα τσανάκια επιστρέφονταν για να επαναχρησιμοποιηθούν αφού πρώτα πλενόντουσαν. Άλλος τρόπος μεταφοράς και προβολής του προϊόντος ήταν η μόστρα, δηλαδή ένα κουτί σαν ντουλάπι με ραφάκια στα οποία έβαζε τα γιαούρτια. Αυτή είναι η κλασική φιγούρα τού γιαουρτά της ανατολής και της προπολεμικής Ελλάδας. Άλλοι πάλι μετέφεραν το γάλα και το γιαούρτι με τον γάιδαρο ή με τη σούστα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το τρίκυκλο ποδήλατο που στο μπροστινό μέρος είχε ένα ντουλάπι με ράφια για τους κεσέδες. Γρήγορα το ποδήλατο απέκτησε μηχανή. Ο γιαουρτάς, τις περισσότερες φορές, είναι το ίδιο πρόσωπο με το γαλατά. Αργά το βράδυ ή πολύ πρωί πούλαγε το γάλα, μετά έφτιαχνε το γιαούρτι, που χρειαζόταν 3-4 ώρες να πήξει και μετά έβγαινε πάλι στη γύρα αργά το απόγευμα για να το διαθέσει. Ο λόγος πού έβγαινε τέτοια ώρα ήταν για να προστατεύσει το προϊόν του από τις μύγες και το ξύνισμα τους θερμούς μήνες αλλά και γιατί το γιαούρτι στην Ελλάδα ήταν και είναι κατ εξοχήν βραδινή τροφή. Το γάλα βραζόταν σε μεγάλα καζάνια για να αποστειρωθεί. Για το βράσιμο χρησιμοποιούσαν στην αρχή ξύλα και μετά γκάζι και το ανάδευαν συνέχεια για να μην αρπάξει, το λεγόμενο τσίκνισμα. Στη συνέχεια κρύωνε, το περνούσαν στους κεσέδες ή στα πήλινα και στην

2 κατάλληλη θερμοκρασία βάζανε, στον κάθε κεσέ, τη μαγιά δηλαδή γιαούρτι της προηγούμενης ημέρας αραιωμένο με νερό. Μετά από 3-4 ώρες παραμονής σε θερμό χώρο το γάλα είχε μετατραπεί σε γιαούρτι έτοιμο για διανομή. Πρόλαβα και θυμάμαι ακόμα τον κ.κατσαρό, γιαουρτά της γειτονιάς μας στην Τρίπολη, γύρω στο 60, με ένα παλιό γερμανικό ποδήλατο στο οποίο είχε διαμορφώσει την σχάρα στην πίσω ρόδα έτσι ώστε να κουβαλάει δύο ταμπλάδες με γιαούρτια σε κεσεδάκια. Στη δεκαετία του 70 πολλά εργαστήρια εκσυγχρονίζονται τεχνολογικά, προς μεγάλη ανακούφιση του γιαουρτά, ο οποίος, πιο άνετα πια, παρασκευάζει το γιαούρτι, αυξάνει την παραγωγή του και βελτιώνει την ποιότητα. Μετά τον πόλεμο η πήλινη και βαριά τσανάκα αντικαθίσταται από τον πλαστικό κεσέ. Δεν εξαφανίζεται όμως, αλλά για λόγους πρακτικούς (θέμα βάρους) διατίθεται στον τόπο παραγωγής. Δεν είναι ακόμα μιας χρήσης αλλά επιστρέφεται και επαναχρησιμοποιείται. Σαν δοχείο, όχι βέβαια τόσο διαδεδομένο όπως ο κεσσές και η τσανάκα, έχει χρησιμοποιηθεί και η βιδορίτσα, ξύλινο δοχείο από κέδρο, το οποίο έδινε μια ιδιαίτερη γεύση στο γιαούρτι. Η βιδορίτσα ήταν σκεύος προσωπικό του πελάτη και το έδινε αυτός στον γιαουρτά για να πήξει το γιαούρτι μέσα. Η φωνή τού γιαουρτά ξεσήκωνε τη γειτονιά. Οι κυράδες έβγαιναν, με τα πιάτα στο χέρι να προλάβουν το γιαούρτι, αλλά και όχι μόνο. Είναι στιγμή κοινωνικής συνεύρεσης. Αν δε ο γιαουρτάς ήταν και νόστιμος σαν το γιαούρτι το ενδιαφέρον μεγάλωνε. Σχόλια, χωρατά και χαβαλές είναι στο πρόγραμμα. «Ο νιός θέλει χωριάτικο,ο γέρος το μπαγιάτικο. Η μια θέλει φρεσκότατο, η χήρα νοστιμότατο κι ζωντοχήρα που πονά λαχτάρα έχει στα ξινά κι λεύτερες ορθά κοφτά αντί γιαούρτι γιαουρτά!!», λέει το τραγούδι. Στη διάδοση τού γιαουρτιού σημαντικό ρόλο παίξανε οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, οι οποίοι εκτός από τη συνήθεια της κατανάλωσης κουβάλησαν μαζί τους και συνταγές. «Γιαούρτι Σιλιβριανό» φωνάζει ο γιαουρτάς για να παινέψει το γιαούρτι του. Έτσι πανελλαδικά έγινε γνωστό το Σιλιβριανό γιαούρτι που φτιάχνανε στη Σιλιβρία της Α. Θράκης και προμήθευαν όλη την Κωνσταντινούπολη. Την ίδια παραδοσιακή συνταγή συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στη Δορκάδα της Β. Ελλάδας οι πρόσφυγες από την Σιλιβρία, κάνοντάς το προϊόν τους επώνυμο σαν «γιαούρτι Δορκάδος».

3 Το γιαούρτι υπήρξε για πολλά χρόνια η τροφή των φτωχών. Τροφή πλήρης και προσιτό στην τιμή το γιαούρτι συνοδευόταν με ψωμί κρατώντας στη ζωή τη φτωχολογιά. Δεν είναι τυχαίο ότι από τους γιαουρτάδες της Αθήνας οι περισσότεροι ξεκίνησαν από τον Πειραιά όπου το γιαούρτι είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση. Προέρχονταν δε απο χωριά της Ρούμελης, ενώ οι γιαουρτάδες της Β. Ελλάδας ήταν συνήθως από τη Μικρά Ασία. Τα χρόνια σιγά-σιγά πέρασαν και ο πλανόδιος γιαουρτάς απέκτησε επαγγελματική στέγη. Άλλοι άνοιξαν πρατήριο και άλλοι γαλακτοπωλείο. Το πρατήριο συνήθως ήταν το προς τον δρόμο μέρος του σπιτιού του γιαουρτά, το δε εργαστήριο κάποιος άλλος χώρος του σπιτιού του πάλι. Το μοντέλο αυτό υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ο χώρος του πρατήριου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, και καταλαμβάνεται από ψυγεία επαγγελματικά με βιτρίνα όπου τα γιαούρτια στον κεσέ μοστράρουν χωρίς καπάκι, για να εξατμίζεται το νερό και το γιαούρτι να γίνεται πηχτό και με ωραίο καϊμάκι, ενώ τα πήλινα, τα οποία γίνονται πιο πηχτά, σκεπάζονται συνήθως με λαδόκολλα για να μην χάσουν άλλα υγρά. Εκτός από το γιαούρτι που είναι το κύριο προϊόν, το πρατήριο διαθέτει γάλα, βούτυρο, τυρί μυτζήθρα, κρέμες και ρυζόγαλα. Το γαλακτοπωλείο είναι πια κατάστημα, ξέχωρο από το σπίτι του γιαουρτά. Σερβίρει στους θαμώνες του γάλα, γιαούρτι, κρέμες, ρυζόγαλα και γαλακτομπούρεκο. Είναι χώρος λιτός με απλά έπιπλα, συνήθως τραπεζάκια με μάρμαρο και διακόσμηση βουκολική που παραπέμπει στη πηγή προέλευσης των αγαθών.δεν διαθέτει μουσική ή άλλες οπτικοακουστικές συσκευές διότι οι πελάτες δεν κάθονται πολλή ώρα στο κατάστημα παρά μόνο για να απολαύσουν ένα από τα παραπάνω προϊόντα και να συνεχίσουν το δρόμο τους. Τα καταστήματα αυτά είχαν όμως μία ιδιαιτερότητα : Έχοντας σαν κύριο προϊόν τους το πρόβιο γιαούρτι, το καλοκαίρι, που τα πρόβατα δεν είχαν γάλα, σταματούσαν την παραγωγή. Τα πρατήρια σταματούσαν την παραγωγή από τον Ιούλιο περίπου μέχρι τον Νοέμβριο. Τα γαλακτοπωλεία όμως παρέμεναν ανοικτά και το καλοκαίρι. Έπρεπε λοιπόν να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Ο κ. Συκοβάρης έχοντας γαλακτοπωλείο στην Κύμη Ευβοίας το καλοκαίρι το μετέτρεπε σε ταβέρνα, πουλούσε δε και είδη μαναβικής, ο δε Μπουκουβάλας στην Ερέτρια πουλούσε κρασί ονομάζοντας το κατάστημά του «οινογαλακτοπωλείο».

4 Οι περισσότεροι όμως γαλακτοπώλες φλερτάρανε τη ζαχαροπλαστική. Έτσι λοιπόν το γαλακτοπωλείο αφού πέρασε τη μεταβατική φάση του γαλακτοζαχαροπλαστείου έφθασε στη σημερινή του μορφή που είναι το ζαχαροπλαστείο που διατηρεί και ένα χώρο με τα παραδοσιακά προϊόντα του γάλατος. Ονομαστά ζαχαροπλαστεία των Αθηνών, όπως Ασημακόπουλος, ο Βάρσος, ο Μπαλής και στη Θεσ\νίκη ο Χατζής και άλλα, που ξεκίνησαν από γαλακτοπωλεία, προσφέρουν και σήμερα παραδοσιακό γιαούρτι. ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΕΧΩ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΙΩΝΟΒΙΟ Το γιαούρτι φτιάχνεται με το γάλα οποιουδήποτε θηλαστικού. Έτσι λοιπόν εκτός από τα αιγοπρόβατα, οι Άραβες φτιάχνουν γιαούρτι και από γάλα καμήλας, στο Θιβέτ από γιακ, από ταράνδους στη Λαπωνία και τη Σιβηρία, από βουβάλια στη Μαλαισία και στην Ινδονησία, από φοράδες στην κεντρική Ασία, από τα γιάμας στο Περού και τη Βολιβία, ενώ στην Αμερική και την Αυστραλία προτιμούν γιαούρτι από αγελάδα. Στα Βαλκάνια γιαούρτι θεωρείται παραδοσιακά το πρόβειο. Αυτό που διαλαλούσαν οι γιαουρτάδες στις γειτονιές, γιαούρτι πρόβειο, γιαούρτι αιωνόβιο! Και είναι αιωνόβιο εάν αναλογιστούμε τους αιώνες από τη γέννησή του μέχρι σήμερα. Η γέννηση του προσδιορίζεται στη νεολιθική εποχή και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου υπήρχαν πολλά κοπάδια αιγοπροβάτων και υψηλές θερμοκρασίες. Κάποια στιγμή το περίσσιο γάλα, από μόνο του, μετετράπη σε μία συμπαγή κρέμα και το θαύμα έγινε! Η πρώτη αναφορά σε ζυμούμενο προϊόν γάλακτος γίνεται στην Αγία Γραφή (Γένεσις 18.8), απ όπου προκύπτει ότι 13 αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού οι νομάδες κτηνοτρόφοι της Μεσοποταμίας γνώριζαν το γιαούρτι. Θα το συναντήσουμε πάλι στους αρχαίους Αιγύπτιους και Ισραηλίτες να γίνεται λόγος για πολύτιμη τροφή, ενώ στους Έλληνες ο Ηρόδοτος και ο Γαληνός να εκθειάζουν τη μαλακτική και καθαρτική επίδρασή του στο πεπτικό σύστημα. Από τους Ρωμαίους ο Πλίνιος ο πρεσβύτερος τον 1 ο μ.χ. αιώνα είχε αντιληφθεί την ευεργετική δράση του γιαουρτιού κι ήταν ένας από τους πιο ένθερμους καταναλωτές του. Αναφορά στις θεραπευτικές ιδιότητες του γιαουρτιού έχουμε και σε επιστημονικό βιβλίο που είδε το φώς στη Δαμασκό το 633 μ.χ.

5 Αιωνόβιο είναι και γιατί ο μύθος θέλει να το συνδέει με τη μακροζωία αυτών που το τρώνε. Ο μπάρμπα Μήτσος ο Συκοβάρης στη Κύμη είναι 90 ετών και ο κυρ Νίκος ο Καραγιώργος 88 ετών στο γαλακτοζαχαροπλαστείο «η στάνη» στην Ομόνοια. Ο κυρ Νίκος μας έδωσε την συνέντευξη εν ώρα υπηρεσίας! Λέτε να σημαίνει κάτι; ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΡΥΦΑ ΟΙ ΓΟΗΣΕΣ Λέει το τραγούδι Οι γόησες ξέρουνε πολύ καλά ότι το γιαούρτι δεν είναι μόνο για φαγητό. Είναι ένα καλλυντικό στην κουζίνα της νοικοκυράς. Το γιαούρτι από μόνο του έχει αποτοξινωτική, μαλακτική, τονωτική και εξισορροπιστική δράση στο δέρμα. Η ελαφρά οξύτητά του εξισορροπεί το αλκαλικό ph των λιπαρών επιδερμίδων, ενώ οι πρωτεΐνες του έχουν καταπραϋντική δράση. Αναμειγνύοντας το γιαούρτι σαν βάση με διάφορα φυτικά εκχυλίσματα, φρέσκους χυμούς, μέλι, φυτικά έλαια και σκόνες όπως μαγιά μπύρας και άργιλο, μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας μάσκα ομορφιάς ή καθαρισμού ανάλογα με τον τύπο του δέρματος. Μια πολύ καλή μάσκα καθαρισμού θα μπορούσε να γίνει με γιαούρτι και άργιλο, ενώ με μέλι και λάδι αβοκάντο μια μάσκα για αναζωογόνηση και ενυδάτωση. Με μαγιά μπύρας και φυτικά έλαια έχουμε μάσκες θρεπτικές και βιταμινούχες. Αναμιγνύοντας το γιαούρτι με χυμό και πολτό μήλου ή ροδάκινου φτιάχνουμε μάσκες μαλακτικές και ενυδατικές για αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Εκτός από μάσκες προσώπου μπορούμε να κάνουμε και μάσκες μαλλιών για αναζωογόνηση, αλλά και βαφές. Με χέννα και γιαούρτι πετυχαίνουμε κόκκινες ανταύγειες, ενώ με σκόνη από φλοιό καρυδιού επιτυγχάνουμε σκούρες αποχρώσεις. Η οξύτητα του γιαουρτιού λειτουργεί ως σταθεροποιητής χρώματος. Το έργο του γαλατά-γιαουρτά στις αρχές του αιώνα ήταν πολύ δύσκολο. Η έλλειψη ψυγείων και αποθηκευτικών χώρων ανάγκαζαν τον γαλατά να διαθέσει το γάλα γρήγορα και το υπόλοιπο να το επεξεργασθεί σε γιαούρτι, τυρί, βούτυρο και γλυκίσματα. Αλλά και η ζήτηση αυτών των προϊόντων ήταν μεγάλη. Οι γαλατάδες σιγά-σιγά άρχισαν να οργανώνονται σε μεγαλύτερες μονάδες, να εξοπλίζονται τεχνολογικά και το γαλακτοπωλείο να ανθεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες της εποχής. Έτσι λοιπόν το 1935 η περιοχή της

6 πρωτεύουσας αριθμούσε 1850 γαλακτοπωλεία, με ισχυρό σωματείο, σε πληθυσμό κατοίκων. Η άνθιση αυτή φτάνει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 αρχές 70, όπου κάνει την εμφάνισή της η βιομηχανία γάλατος. Με διάταγμα απαγορεύεται η χύμα πώληση γάλακτος και καθιερώνεται το συσκευασμένο και το παστεριωμένο. Έτσι αρχίζει η πτωτική πορεία τού γαλακτοπωλείου. Σήμερα το σωματείο έχει περίπου 250 μέλη. Η βιομηχανία δεν σταματά όμως μόνο στο γάλα αλλά περνά και στα προϊόντα του. Έτσι το 1985 εμφανίζονται τα πρώτα βιομηχανικά γιαούρτια. Καλλίγραμμα μανεκέν στην τηλεόραση και στα περιοδικά υπόσχονται στους καταναλωτές την ομορφιά και το στυλ που αυτά διαθέτουν εάν και αυτοί καταναλώσουν το προϊόν. Μεγάλη ποικιλία τροποποιημένων γιαουρτοσκευασμάτων έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες του marketing με εντυπωσιακά ονόματα: Dαnonito, vitaline, duetino, stragato, velutela, lactiva κλπ. Επιδόρπια με φρούτα, με δημητριακά, με σοκολάτα, με σταφίδες, με βιταμίνες. Γιαούρτια με λίγα λιπαρά 2% και με λιγότερα λιπαρά 0%, ζωντανά και πιο ζωντανά, για όλα τα γούστα!. Μα είναι δυνατόν να πήξει ένα γιαούρτι 0%! Οι χημικοί έχουν τον τρόπο. Λίγο agar agar για το ιξώδες, κάποιο σταθεροποιητή, κάποια βελτιωτικά και το γιαουρτάκι είναι έτοιμο σφραγισμένο, αποστειρωμένο και ικανό να αντέξει ένα και παραπάνω μήνα δίχως να ξυνίσει, προς μεγάλη ανακούφιση των καταστηματαρχών που δεν έχουν να ασχολούνται με αυτό. Δυστυχώς το παραδοσιακό γιαούρτι έχει και αυτό το ελάττωμα. Τρώγεται φρέσκο ή ολίγων ημερών και δεν δέχεται πολλές ταλαιπωρίες. Η βιομηχανία, έχοντας εξασφαλίσει το δίκτυο πώλησης του γάλακτος στέλνει αυτά τα προϊόντα γιαουρτιού σε όλα τα super market ως τα πιο απομακρυσμένα περίπτερα. Το παραδοσιακό γιαούρτι (όπως ονομάζεται σήμερα), στριμώχνεται στα κάτω ράφια των super markets, στα εναπομείναντα γιαουρτάδικα σε κάποιες γειτονιές και σε κάποια παλαιά ζαχαροπλαστεία που κάποτε ξεκίνησαν σαν γαλακτοπωλεία, χάνοντας μεγάλο μέρος των καταναλωτών. Στην έρευνά μας, που ακόμα συνεχίζεται, παρατηρούμε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη καινούργιων επιχειρήσεων του τύπου με εξαίρεση τη Δορκάδα, όπου τα γιαουρτάδικα βρίσκονται σε άνθιση και είναι πολύ οργανωμένα. Δεν θα εκπλαγώ αν δώ αύριο το παραδοσιακό γιαούρτι σαν delicatessen!

7 ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΘΕΛΩ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΑΙΩΝΟΒΙΟ Προσωπικά είμαι γιαουρτοφάγος! Γιαούρτι θέλω πρόβειο, γιαούρτι αιωνόβιο, γιαούρτι με καϊμάκι. Γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά, με όλο του το άρωμα, με όλη του τη γεύση. Μου αρέσει να ανακαλύπτω στις γειτονιές της Αθήνας και της επαρχίας τα εναπομείναντα στέκια ή μαγαζιά που φτιάχνουν ακόμα γιαούρτι όπως το έμαθαν από τους πατεράδες τους. Μεθάω από την παστρικιά μυρωδιά του φρέσκου γιαουρτιού που με παραπέμπει στα παιδικά μου χρόνια, παρόλο που η γυναίκα μου στέκεται απ έξω από το μαγαζί γιατί δεν μπορεί να την αντέξει. Εάν δεν είχα νομικό πρόβλημα θα πρόσφερα το γιαούρτι σαν φάρμακο από τον πάγκο τού φαρμακείου «δια χειρός φαρμακοποιού». Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που εδώ και 18 χρόνια με ευλαβική φροντίδα εκτρέφω κεφίρ σε ζωντανή μορφή, αυτό το δώρο του Καυκάσου, για αυτούς που θέλουν να παρασκευάζουν μόνοι τους στο σπίτι αυτό το προϊόν πού μοιάζει με υγρό γιαούρτι. Απολαμβάνω το γιαούρτι μου σαν πλήρες γεύμα με φρέσκο ζυμωτό ψωμί και όχι σαν επιδόρπιο. Μού αρέσει το ίδιο είτε είναι φρέσκο είτε ολίγων ημερών υπόξινο μα πάνω απ όλα θέλω γιαούρτι ζωντανό! Και όπως μας είπε και ο μπάρμπα- Μήτσος ο Συκοβάρης από την Κύμη, «ζωντανό είναι το γιαούρτι που γίνεται από ζωντανά»! ΧΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΓΙΑΟΥΡΤΩΝΑ!! ΝΟΜΟΣ 4000 Δεν θα μπορούσε να τελειώσει αυτή η ιστορική και λαογραφική προσέγγιση στο γιαούρτι δίχως να αναφερθούμε και σε μια άλλη ιδιότυπη χρήση του. «Μην περιμένεις να χιονίσει για να δεις άσπρη μέρα, πέτα ένα γιαούρτι»! λέει το σλόγκαν. Έτσι λοιπόν η δεκαετία τού 60, η δεκαετία δηλαδή της κοινωνικής αμφισβήτησης και αναταραχής θέλει τη νεολαία με το γιαούρτι στο χέρι σαν όπλο διαμαρτυρίας. Στόχος το κοινωνικό κατεστημένο και όποιος το εκπροσωπούσε. «Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις, εκεί που με χειροκροτάς χωρίς να το πιστεύεις» λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο τραγούδι του ο «πολιτευτής» αναφερόμενος φυσικά σε κάποιον αφερέγγυο πολιτικό. Δεν σταματάει όμως στους πολιτικούς. Μπαίνει στα σχολεία και το αθώο γιαουρτάκι γίνεται τρόμος για τους καθηγητές. Το παρακάνανε όμως και το γιαούρτι λέρωσε πολύ κόσμο με αποτέλεσμα το κράτος να εισαγάγει το νόμο 4000 «επί τεντιμποϊσμού» για να αναχαιτιστεί η «ιδιάζουσα θρασύτητα και προκλητικότητα έναντι της κοινωνίας». Αυτός είναι ο νόμος του υπουργού Καλλία 26\10\1959.

8 Παρ όλα αυτά το γιαούρτι συνεχίζει να πέφτει ακόμα και επί των ημερών μας χωρίς να κάνει διακρίσεις για το αν ο κ. Μίλτον Φρίντμαν είναι διακεκριμένος οικονομολόγος και πατέρας του νεοφιλελευθερισμού ή ο Μπιλ Γκεϊτζ είναι ο άρχων της Microsoft. Στον στόχο μπήκαν και τα ΜΜΕ, για να δούμε τον κύριο Θέμο Αναστασιάδη να γιαουρτώνεται από τους «πολίτες εν δράση» σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα τηλεοπτικά σκουπίδια. Οι αθεόφοβοι, μέχρι και την επίσκεψη του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου στο Αίγιο το 98 δεν σεβάστηκαν πετώντας δύο γιαούρτια που δεν βρήκαν όμως το στόχο. «Μήπως προορίζονταν για κάποιον άλλον;» αναρωτήθηκε ο αρχιεπίσκοπος ενώ ο κόσμος έξαλλος φώναζε ότι είναι ιεχωβάδες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η σχέση της Ελληνίδας με την Αισθητική και τα καλλυντικά.»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 ΣΕΛ. 10-11 ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 ΣΕΛ. 10-11 ΕΤΗΣΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΠΑΚΟΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΑΪΟΣ 2014 οικο νομία ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ Μας προστατεύουν από τον ήλιο ή είναι επικίνδυνα; Πως επιλέγουμε αντηλιακά προϊόντα; Τι πρέπει να προσέχουμε; ΣΕΛ. 2-5 ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ... ΟΡΑΣΗ... ΟΧΙ ΣΤΥΛ ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

Αφιέρωμα Xειμερινές αποδράσεις

Αφιέρωμα Xειμερινές αποδράσεις ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ Palmie bistro ΤΕΥΧΟΣ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 09 ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Αφιέρωμα Xειμερινές αποδράσεις Time Pieces Η Γυμναστική στην ζωή μας Secrets Shopping Therapy @ Winter Malls Secrets Facebook

Διαβάστε περισσότερα

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες

H GOURMET ΡΩΣΙΑ. ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί. ΠΟΤΑ Χυμός από μαύρο ψωμί. ΓΛΥΚΑ Δώδεκα γλυκές αμαρτίες H GOURMET ΡΩΣΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΚΥΡΙΑΚΗ 23-24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΖΕΔΕΣ Το ρωσικό τουρσί Πιο ρωσικός μεζές δεν γίνεται! Είναι κάτι που βρίσκεται σε όλα τα ρωσικά τραπέζια. Συνοδεύει τα περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ- ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ Σπουδάστρια: Ανθή Σελαλµαζίδου

Διαβάστε περισσότερα

Η διατροφή των αρχαίων ελλήνων σε σύγκριση με αυτή των νεότερων.

Η διατροφή των αρχαίων ελλήνων σε σύγκριση με αυτή των νεότερων. Η διατροφή των αρχαίων ελλήνων σε σύγκριση με αυτή των νεότερων. ΕΙΣΑΓΩΓΉ Τα τελευταία χρόνια μεγάλη προσπάθεια έχει γίνει για να συσχετιστεί η διατροφή με την διατήρηση της υγείας. Ειδικότερα, έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Περίπτωση καλής πρακτικής

Περίπτωση καλής πρακτικής Περίπτωση καλής πρακτικής Περίπτωση καλής πρακτικής: ΑΛΩΑ (Πηγή: άρθρο Καθημερινής 6/11/2008 Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΝΔΡΑΚΟΥ, Φωτογραφίες: ΚΑΝΑΡΗΣ ΤΣΙΓΚΑΝΟΣ) ΑΛΩΑ Bioshop - blogger Αρχελάου 19, Παγκράτι Τ 210

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡ. Σταμναγκάθι Από την κουζίνα των φτωχών στα "γκουρμέ" εστιατόρια ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ. Το μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης

ΥΠΕΡ. Σταμναγκάθι Από την κουζίνα των φτωχών στα γκουρμέ εστιατόρια ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ. Το μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης ΥΠΕΡ TO ΠEPIOΔIKO TΩN SUPER MARKETS XAΛKIAΔAKH ΤΕΥΧΟΣ 65 ΑΝΟΙΞΗ 2013 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ Το μελωδικό καλωσόρισμα της άνοιξης Σταμναγκάθι Από την κουζίνα των φτωχών στα "γκουρμέ" εστιατόρια Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΡΧ. Η τροφή της φτωχολογιάς και τα μπιφτέκια από λουμπούνια. Ο Θεός να δώσει επιτέλους να χαμογελάσει λίγο η Μοίρα να βγάλει κ η σφάκα λουλούδι

ΥΠΕΡΧ. Η τροφή της φτωχολογιάς και τα μπιφτέκια από λουμπούνια. Ο Θεός να δώσει επιτέλους να χαμογελάσει λίγο η Μοίρα να βγάλει κ η σφάκα λουλούδι ΥΠΕΡΧ TO ΠEPIOΔIKO TΩN SUPER MARKETS XAΛKIAΔAKH ΤΕΥΧΟΣ 62 ΑΝΟΙΞΗ 2012 ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Η τροφή της φτωχολογιάς και τα μπιφτέκια από λουμπούνια Ο Θεός να δώσει επιτέλους να χαμογελάσει λίγο η Μοίρα να

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Τάξη τμήμα : Β3β ΘΕΜΑ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Ομάδα εργασίας

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Τάξη τμήμα : Β3β ΘΕΜΑ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ. Ομάδα εργασίας Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Τάξη τμήμα : Β3β 2ο Γυμνάσιο Ρέντη Σχολικό έτος 2012-2013 Καθηγητής : Ηρ. Ντούσης ΘΕΜΑ : ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΓΩΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ομάδα εργασίας Γενική Διευθύντρια ΣΙΕΤΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

«το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου»

«το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου» «το καθετί αντανακλάται στο βάθος του πιάτου» Jean-François Bergier a. mατθαίου (επιμ.), Ιστορία της Διατροφής, Αθήνα 1998, σ. 15. 026 τευχοσ 117 01 Castellan Antoine Laurent, «Στο καπηλειό», Παρίσι 1912.

Διαβάστε περισσότερα

T O B a l i Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞEΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ BARBECUE ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

T O B a l i Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞEΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ BARBECUE ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ t h e W e b e r g r i l l m a g a z i n e Ε Κ Δ Ο Σ Η 2 0 1 3 F R O M U. S. A. T O B a l i ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 3 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞEΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ BARBECUE ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ ΞEΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ BARBECUE ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ t h e W e b e r g r i l l m a g a z i n e Ε Κ Δ Ο Σ Η 2 0 1 3 F R O M U. S. A. T O B A L I ΨΗΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Κ Α Τ Α Λ Ο Γ Ο Σ 2 0 1 3 ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΡΙΛ, ΤΑ ΑΞΕΣΟΥAΡ ΚΑΙ O,ΤΙ AΛΛΟ ΧΡΕΙAΖΕΤΑΙ ΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Ευριπίδης Κόντος: Εζησε το «αμερικανικό όνειρο» και έχει στην ψυχή του την επανένωση της Κύπρου

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. Ευριπίδης Κόντος: Εζησε το «αμερικανικό όνειρο» και έχει στην ψυχή του την επανένωση της Κύπρου ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 18 - Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012 Ευριπίδης Κόντος: Εζησε το «αμερικανικό όνειρο» και έχει στην ψυχή του την επανένωση της Κύπρου 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Το φτωχόπαιδο που έφτασε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ: ΜΠΡΙΛΗΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ttp://36dimotiko.blogspot.com ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται...

Διαβάστε περισσότερα

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ

Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ Η πηλιορείτισσα γιαγιά θυμάται... ΒΟΤΑΝΑ ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ Calendula

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ των ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ ΕΥΘΑΛΙΑ, ΑΜ: 309/05 & ΝΤΟΥΡΑ ΛΑΜΠΡΙΝΗ, ΑΜ: 338/05 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ Τ.E.I. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Κατεύθυνση: Φυτική Παραγωγή Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΓΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ 1 ΚΡΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΑΡΩΜΑ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑ ΟΣΗΣ... Η ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤHΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ. Ελαιόλαδο Ελαιόλαδο Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών δεν πίστευαν στα μάτια τους! "Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου",

Διαβάστε περισσότερα

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111

LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη 33 & Ναυαρίνου, 106 81 Αθήνα Τηλ.: 210 3827278, 210 3301111 2013 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΑΛΟΥ Φίλιππος Ψύχαλος & Σία Εκδοτική O.E Χαρ. Τρικούπη 56-58 & Βαλτετσίου, Αθήνα 10680 Τηλ.: 210 3834254, 210 3222468 Fax: 210 3834254 ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗΣ LIVING GREEN Χαρ. Τρικούπη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Ο άρτος ημών, ο επιούσιος

Ο άρτος ημών, ο επιούσιος Ερευνητική Εργασία Β Λυκείου Καθηγήτρια : Ροδιά Σμαράγδα Ο άρτος ημών, ο επιούσιος Η σημασία του ψωμιού στη ζωή του ανθρώπου Από τις πιο έντονες παιδικές αναμνήσεις μας είναι εκείνες που έχουν σχέση με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 3ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΜΗΜΑ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στο σχολικό έτος 2013-2014 στο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ : ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ : ΔΡΑΓΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.Μ. 3677 ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή)

ΚΕΙΜΕΝΟ 1. Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) ΚΕΙΜΕΝΟ 1 Hλίας Mαμαλάκης, H γαστρονομία της Mεσογείου, Eκδόσεις Road (διασκευή) 1 Mικρή ιστορία της γαστρονομίας και της μαγειρικής (εκδ. Eρμείας) διασκευή 2 Λεξικά 1. Διαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Tεύχος 91 Ιούλιος - Αύγουστος 2011 AAυτό το καλοκαίρι δεν είναι σαν όλα τα άλλα... Λείπει η ξεγνοιασιά, λείπει το χαμόγελο α- πό τα χείλη, ο φόβος για

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. ª π. Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ6-7. σ16-17. σ12-13. σ23-24-25

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ. ª π. Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ6-7. σ16-17. σ12-13. σ23-24-25 TELIKES SELIDES 02-07-15 15:18 ÂÏ 1 ª π ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ª π π σ6-7 Αυγεράκης Ιωάννης Πρόβληµα η αβεβαιότητα για το µέλλον... σ12-13 Μειώσεις στις τιµές των τροφίµων ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ 10.000 ΤΕΥΧΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ - ΕΚΔΟΤΗΣ: Νίκος Χουδαλάκης ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ: Θανάσης Γιαλούρης CREATIVE ART DIRECTOR Νίκη Γαλανοπούλου ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤρια: Ελένη Μανίκα ΣΥΝΤΑΚΤEΣ: Ντιάνα Καρτσαγκούλη Τάκης

Διαβάστε περισσότερα