Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο"

Transcript

1 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 1: Συγχώνευση Εγγραφών Δυαδικών Αρχείων Προθεσμία: 2 Μαΐου 2011, 5:00μμ Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας των Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων ως προς τη διαχείριση σε επίπεδο μπλοκ (block) αλλά και σε επίπεδο εγγραφών. Επίσης, αφορά μια βασική λειτουργία που πραγματοποιείται συχνά στις βάσεις δεδομένων, που είναι η συγχώνευση αρχείων (merge). Τέλος, η εργασία θα λειτουργήσει και ως ένα ζέσταμα στη γλώσσα προγραμματισμού C / C++. Στα πλαίσια της εργασίας αυτής καλείστε να υλοποιήσετε συναρτήσεις με συγκεκριμένη λειτουργικότητα, ώστε να συγχωνεύονται δυαδικά αρχεία εγγραφών. Πιο συγκεκριμένα, θα υλοποιήσετε ένα πλήθος συναρτήσεων ώστε, δοθέντων των ονομάτων δύο ή περισσότερων αρχείων (αρχεία προέλευσης), να δημιουργείται ένα νέο αρχείο (αρχείο προορισμού), όπου θα τοποθετούνται ταξινομημένες οι εγγραφές. Η ταξινόμηση θα γίνεται ως προς συγκεκριμένο πεδίο, που θα δίνεται ως όρισμα κατά την κλήση της συνάρτησης. Τα αρχεία προέλευσης θα είναι ήδη ταξινομημένα το καθένα ως προς το αντίστοιχο πεδίο. Η ζητούμενη λειτουργικότητα πρέπει να υλοποιηθεί πάνω από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ (block), το οποίο σας δίνεται έτοιμο. Τόσο τα αρχεία που δίνονται, όσο και αυτό που θα δημιουργήσετε μέσω της συγχώνευσης, θα έχουν εγγραφές, οι οποίες εννοιολογικά αντιστοιχούν σε typedef struct{ int id; char name[maxname]; char surname[maxname]; float avgpoints; }Record; Οι εγγραφές μέσα στα αρχεία είναι αποθηκευμένα ως ακολουθίες από byte, η μία μετά την άλλη. Τα πεδία κάθε εγγραφής έχουν τη σειρά που δίνεται προηγουμένως και τους αντίστοιχους τύπους δεδομένων. Κατά συνέπεια, οφείλετε να διαχειρίζεστε τα πεδία με τις κατάλληλες συναρτήσεις που σας δίνονται από τη C / C++. Ακολουθούν κάποιες ενδεικτικές εγγραφές, που μπορεί να υπάρχουν στα αρχεία εισόδου. Τα εισαγωγικά ( ) δεν υπάρχουν στην πραγματική εγγραφή. Εμφανίζονται εδώ, για να δηλώσουμε ότι πρόκειται για συμβολοσειρά. {15, Giorgos, Papadopoulos, 7.34 } {4, Tasos, Politis, 8.12} {300, Yannis, Stratakis, 6.89 }

2 Συναρτήσεις BF (Block File) Στη συνέχεια, περιγράφονται οι συναρτήσεις που αφορούν το επίπεδο από block, πάνω στο οποίο θα βασιστείτε για την υλοποίηση των συναρτήσεων που ζητούνται. Η υλοποίηση των συναρτήσεων αυτών θα δοθεί έτοιμη με τη μορφή βιβλιοθήκης. Στο αρχείο κεφαλίδας BF.h που θα σας δοθεί υπάρχουν τα πρωτότυπα των συναρτήσεων μαζί με σχόλια για το πώς δουλεύουν και το μέγεθος ενός μπλοκ που είναι BF_BLOCK_SIZE, ίσο με 1024 bytes. Θα δοθεί επίσης και μία ενδεικτική main() που δείχνει πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το επίπεδο BF. void BF_Init() Με τη συνάρτηση BF_Init πραγματοποιείται η αρχικοποίηση του επιπέδου BF. int BF_CreateFile( char* filename /* όνομα αρχείου */ ) Η συνάρτηση BF_CreateFile δημιουργεί ένα αρχείο με όνομα filename το οποίο αποτελείται από block. Αν το αρχείο υπάρχει ήδη το παλιό αρχείο διαγράφεται. Σε περίπτωση επιτυχούς εκτέλεσης της συνάρτησης επιστρέφεται 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_OpenFile( char* filename /* όνομα αρχείου */ ) Η συνάρτηση BF_OpenFile ανοίγει ένα υπάρχον αρχείο από block με όνομα filename. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφεται το αναγνωριστικό του αρχείου, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_CloseFile( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Η συνάρτηση BF_CloseFile κλείνει το ανοιχτό αρχείο με αναγνωριστικό αριθμό filedesc. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_GetBlockCounter( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Η συνάρτηση Get_BlockCounter δέχεται ως όρισμα τον αναγνωριστικό αριθμό filedesc ενός ανοιχτού αρχείου από block και βρίσκει τον αριθμό των διαθέσιμων block του, τον οποίο και επιστρέφει σε περίπτωση επιτυχούς εκτέλεσης. Σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError.

3 int BF_AllocateBlock( int filedesc /* αναγνωριστικό αρχείου block */ ) Με τη συνάρτηση BF_AllocateBlock δεσμεύεται ένα καινούριο block για το αρχείο με αναγνωριστικό αριθμό filedesc. Το νέο block αρχικοποιείται με μηδενικά και δεσμεύεται πάντα στο τέλος του αρχείου, οπότε ο αριθμός του block είναι BF_GetBlockCounter(fileDesc) - 1. Σε περίπτωση επιτυχίας επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_ReadBlock( int filedesc, /* αναγνωριστικό αρχείου block */ int blocknumber, /* ο αριθμός ενός δεσμευμένου block μέσα στο αρχείο */ void** block /* δείκτης στα δεδομένα του block (αναφορά) */ ) Η συνάρτηση BF_ReadBlock βρίσκει το block με αριθμό blocknumber του ανοιχτού αρχείου με αναγνωριστικό αριθμό filedesc. Η μεταβλητή block αποτελεί ένα δείκτη στα δεδομένα του block, το οποίο θα πρέπει να έχει δεσμευτεί. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. int BF_WriteBlock( int filedesc, /* αναγνωριστικό αρχείου block */ int blocknumber /* ο αριθμός ενός δεσμευμένου block μέσα στο αρχείο */ ) Η συνάρτηση BF_WriteBlock γράφει στο δίσκο το δεσμευμένο block με αριθμό blocknumber του ανοιχτού αρχείου με αναγνωριστικό αριθμό filedesc. Σε περίπτωση επιτυχίας, επιστρέφει 0, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας, επιστρέφεται ένας αρνητικός αριθμός. Αν θέλετε να δείτε το είδος του λάθους μπορείτε να καλέσετε τη συνάρτηση BF_PrintError. void BF_PrintError( char* message /* μήνυμα προς εκτύπωση */ ) Η συνάρτηση BF_PrintError βοηθά στην εκτύπωση των σφαλμάτων που δύναται να υπάρξουν με την κλήση συναρτήσεων του επιπέδου αρχείου block. Εκτυπώνεται στο stderr το message ακολουθούμενο από μια περιγραφή του πιο πρόσφατου σφάλματος.

4 Συναρτήσεις Merge Στη συνέχεια, περιγράφονται οι συναρτήσεις που καλείστε να υλοποιήσετε στα πλαίσια της εργασίας αυτής και που αφορούν το ταξινομημένο αρχείο. int Sorted_CreateFile( char *filename /* όνομα αρχείου */ ) Η συνάρτηση Sorted_CreateFile χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και κατάλληλη αρχικοποίηση ενός άδειου αρχείου με όνομα filename. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. int Sorted_OpenFile( char *filename /* όνομα αρχείου */ ) Η συνάρτηση Sorted_OpenFile ανοίγει το αρχείο με όνομα filename και διαβάζει από το πρώτο μπλοκ την πληροφορία που αφορά το αρχείο. Επιστρέφει τον αναγνωριστικό αριθμό ανοίγματος αρχείου, όπως αυτός επιστράφηκε από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ ή -1 σε περίπτωση σφάλματος. int Sorted_CloseFile( int filedesc /* αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος αρχείου */ ) Η συνάρτηση Sorted_CloseFile κλείνει το αρχείο που προσδιορίζεται από τον αναγνωριστικό αριθμό ανοίγματος filedesc. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. int Sorted_InsertFirstEntry ( int filedesc, /* αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος αρχείου */ Record record /* δομή που προσδιορίζει την εγγραφή */ ) Η συνάρτηση Sorted_InsertEntry χρησιμοποιείται για την εισαγωγή της πρώτης εγγραφής στο ταξινομημένο αρχείο. Ο αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος του αρχείου δίνεται με την filedesc ενώ η εγγραφή προς εισαγωγή προσδιορίζεται από τη δομή record. Η εγγραφή πρέπει να ειναι η πρώτη εγγραφή στο αρχείο. Σε περίπτωση που εκτελεστεί επιτυχώς, επιστρέφεται 0, ενώ σε διαφορετική περίπτωση -1. void Sorted_GetAllEntries( int filedesc, /* αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος αρχείου */ char* fieldname, /* όνομα του πεδίου για το οποίο γίνεται ο έλεγχος */ void *value /* τιμή του πεδίου προς σύγκριση */ ) Η συνάρτηση αυτή χρησιμοποιείται για την εκτύπωση όλων των εγγραφών που υπάρχουν στο ταξινομημένο αρχείο οι οποίες έχουν τιμή στο πεδίο με όνομα fieldname ίση με value. Το filedesc είναι ο αναγνωριστικός αριθμός ανοίγματος του αρχείου, όπως αυτός έχει επιστραφεί από το επίπεδο διαχείρισης μπλοκ. Η παράμετρος fieldname μπορεί να παίρνει μία από τις εξής τιμές: id, name, surname ή avgpoints, αναφερόμενη στα αντίστοιχα πεδία μιας εγγραφής. Για κάθε εγγραφή που βρίσκεται μέσα στο αρχείο και έχει τιμή ίση με value στο πεδίο με όνομα

5 fieldname, εκτυπώνονται τα περιεχόμενά της (συμπεριλαμβανομένου και του πεδίου-κλειδιού). Αν η παράμετρος value είναι NULL, τότε εκτυπώνονται όλες οι εγγραφές του αρχείου. Στο τέλος της συνάρτησης, να εκτυπώνεται επίσης το πλήθος των μπλοκ που διαβάστηκαν. Στην περίπτωση που το value δεν είναι NULL, πρέπει να ψάχνετε για εγγραφές με την τιμή αυτή πραγματοποιώντας δυαδική αναζήτηση στο αρχείο. int Sorted_checkSortedFile( const char* file, /* όνομα αρχείου */ int fieldno /* αύξων αριθμός πεδίου */) Η συνάρτηση Sorted_checkSortedFile ελέγχει άν το ταξινομημένο αρχείο με όνομα την τιμή που δίνεται στο όρισμα είναι ταξινομημένο με βάση το πεδιο υπ' αριθμό fieldno. Επιστρέφει 1 αν είναι ταξινομημένο σωστά, 0 αν δεν είναι. int Sorted_mergeFiles( const char* file1, /* όνομα 1ου αρχείου προς συγχώνευση */ const char* file2, /* όνομα 2ου αρχείου προς συγχώνευση */ int fieldno /* αύξων αριθμός πεδίου */) Η συνάρτηση Sorted_mergeFiles συγχωνεύει ταξινομημένα (merge) τα δύο BF αρχεία, τα ονόματα των οποίων δίνονται ως ορίσματα. Για τη συγχώνευση τους, τα αρχεία πρέπει να είναι ταξινομημένα ως προς fieldno. Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται εσωτερικά στη συνάρτηση από εσάς. Η συνάρτηση επιστρέφει 0 σε περίπτωση επιτυχίας ή -1 σε περίπτωση σφάλματος. Πιο συγκεκριμένα, η λειτουργικότητα που πρέπει να υλοποιηθεί είναι η ακόλουθη: 1) Να δημιουργείται ένα νέο αρχείο επιπέδου BF, με όνομα τη συνένωση των τιμών των ορισμάτων <file1>,<file2>,<fieldno>. Για παράδειγμα, αν τα ορίσματα έχουν τιμές file1 = A, file2 = B, fieldno = 2 τότε το αρχείο που πρέπει να δημιουργηθεί, θα έχει όνομα ΑΒ2. 2) Να διαβάζονται εγγραφές από τα αρχεία file1 και file2 και να εισάγονται στο νέο αρχείο ταξινομημένες ως προς το πεδίο υπ' αριθμό fieldno, αφού έχετε ελέγξει ότι το κάθε αρχείο είναι ήδη σωστά ταξινομημένο ως προς το πεδίο αυτό. Παράδοση εργασίας Η εργασία είναι ομαδική, 2 ή 3 ατόμων. Γλώσσα υλοποίησης: C / C++ Περιβάλλον υλοποίησης: Linux (gcc 4.3+) ή Windows (Visual Studio 2008). Η επιλογή έγινε με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία ανάπτυξης που υπάρχουν στη σχολή. Παραδοτέα: Τα αρχεία πηγαίου κώδικα (sources) και τα αντίστοιχα αρχεία κεφαλίδας (headers) καθώς και αρχείο readme με περιγραφή / σχόλια πάνω στην υλοποίησή σας. Προθεσμία Παράδοσης: 2 Μαΐου 2011, 5:00 μμ

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο M. Χατζόπουλος. Προθεσμία: 19/01/2015

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο M. Χατζόπουλος. Προθεσμία: 19/01/2015 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο 2013 2014 M. Χατζόπουλος Προθεσμία: 19/01/2015 Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2016 2017 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 - Εξωτερική Ταξινόμηση Παράδοση: 20/01/2017 Σκοπός της εργασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2011 2012 Καθηγητές Μ. Χατζόπουλος, Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Παράδοση 4 Μαϊου Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2009 2010 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 2 Σε συνέχεια της πρώτης άσκησης, σκοπός της δεύτερης εργασίας είναι η

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2009 2010 Καθηγητής. Γουνόπουλος Άσκηση 1 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της εσωτερικής λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2016 2017 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1 - Προθεσμία: 9 Δεκ. 2016 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Χειμερινό Εξάμηνο 2015 2016 Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 3: Αποθήκευση κατά στήλες Προθεσμία: 25 Ιανουαρίου 2016, 11:59μμ Ο σκοπός της εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων - Χειμερινό Εξάμηνο 2018 2019 Καθηγητής Δ. Γουνόπουλος Άσκηση 1/2 - Προθεσμία: 18 Ιαν. 2019 Σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 Υλοποίηση Συστηµάτων Βάσεων εδοµένων Εαρινό Εξάµηνο 2012 2013 Καθηγητές. Γουνόπουλος, I. Iωαννίδης Άσκηση 2 Παράδοση: 31/5 Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες. K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 - Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2010 2011 Δ. Γουνόπουλος Ι. Ιωαννίδης Άσκηση 2: Υλοποίηση Ευρετηρίου Β+ Δένδρου Προθεσμία: 6 Ιουνίου 2011, 11:59μμ

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Μέρος 2ο: Επίπεδο Ευρετηρίου Β+ Δένδρων (Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα 5/5/2008, 11:59μμ Εισαγωγή Στο

Διαβάστε περισσότερα

'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός. Εισαγωγή. Ρουτίνες υλοποίησης κατακερματισμού. (Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 16/5/2008, 5μμ) HT_Init()

'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός. Εισαγωγή. Ρουτίνες υλοποίησης κατακερματισμού. (Ημερομηνία Παράδοσης: Παρασκευή, 16/5/2008, 5μμ) HT_Init() Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K18 Υλοποίηση Συστημάτων Βάσεων Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο 2008 Αν. Καθηγητής Δημήτρης Γουνόπουλος Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης 'Ασκηση 1: Στατικός Κατακερματισμός (Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Μέρος 1 ο: Επίπεδο Αρχείου Μπλοκ ( Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα 31/3/2008, 11:59 μμ Εισαγωγή Το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών

Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης. Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών Πληροφορική & Τηλεπικοινωνίες K25 Ανάπτυξη Λογισμικού Εαρινό Εξάμηνο 2008 Καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης Επίπεδο Αρχείου Εγγραφών Εισαγωγή Το επίπεδο Αρχείου Εγγραφών δίνει ρουτίνες για τη διαχείριση αδόμητων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Είσοδος/Έξοδος. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2009-2010. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Είσοδος/Έξοδος Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2009-2010 Είσοδος/Έξοδος Μέχρι τώρα όποτε θέλαμε να διαβάσουμε χρησιμοποιούσαμε πάντα

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128]

#include <stdlib.h> Α. [-128,127] Β. [-127,128] Γ. [-128,128] ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2017 (27/1/2017) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Βασικά Στοιχεία Το αλφάβητο της C Οι βασικοί τύποι της C Δηλώσεις μεταβλητών Είσοδος/Έξοδος Βασικές εντολές της C Αλφάβητο

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική

Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Προγραμματισμός Υπολογιστών & Υπολογιστική Φυσική Ενότητα 8: Αρχεία και Δομές Νικόλαος Στεργιούλας Τμήμα Φυσικής Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Αλφαριθμητικά και Αρχεία Αλφαριθμητικά (strings) Αρχεία (files) τα βασικά στοιχεία Αλφαριθμητικά της C Συμβολοσειρές (= ακολουθίες

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Η γλώσσα προγραμματισμού C ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: Εκφράσεις, πίνακες και βρόχοι 14 Απριλίου 2016 Το σημερινό εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2016-2017 Πρώτη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: Τρίτη 2/5 στις 23:59. 1. Γενική Περιγραφή Στην πρώτη προγραμματιστική εργασία καλείστε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr 1 Μονοδιάστατοι Πίνακες (tables) Μια συλλογή μεταβλητών ίδιου τύπου οι οποίες είναι αποθηκευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9: Αρχεία

Εργαστήριο 9: Αρχεία Εργαστήριο 9: Αρχεία Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: - Αρχεία, Είσοδος/Έξοδος από/προς αρχεία - Δυαδικά αρχεία - Παραδείγματα ΕΠΛ035 Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλ. Μηχ.

Διαβάστε περισσότερα

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ Διάλεξη 3: Δείκτες και Πίνακες Στην ενότητα αυτή θα μελετηθούν τα εξής επιμέρους θέματα: Αριθμητική Δεικτών Δείκτες και Πίνακες Παραδείγματα Διδάσκων: Κωνσταντίνος Κώστα Διαφάνειες: Δημήτρης Ζεϊναλιπούρ

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 5. Εαρινό Εξάμηνο

Εργαστήριο 5. Εαρινό Εξάμηνο Τομέας Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΗΥ134 - Εισαγωγή στην Οργάνωση και Σχεδίαση Η/Υ 1 Εργαστήριο 5 Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 Στό χόι τόυ εργαστηρι όυ Χρήση στοίβας Αναδρομή Δομές δεδομένων Δυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι

Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Δομές δεδομένων (2) Αλγόριθμοι Παράγωγοι τύποι (struct) σύνοψη προηγουμένων Πίνακες: πολλές μεταβλητές ίδιου τύπου Παράγωγοι τύποι ή Δομές (struct): ομαδοποίηση μεταβλητών διαφορετικού τύπου struct Student

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ

Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Λειτουργικών Συστημάτων 8o εξάμηνο, Ροή Υ, ΗΜΜΥ Σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομής σημείωσης διεργασιών στον

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Δέκατη-τρίτη (13 η ) τρίωρη διάλεξη. Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Εγγραφές. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Εγγραφές. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Εγγραφές Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Η Ανάγκη Ομαδοποίησης Πολλές φορές έχουμε πληροφορίες διαφορετικού τύπου οι οποίες όμως έχουν μεγάλη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3. Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 3 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Προθεσµία: 7/1/2014, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης 1 Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου

Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Επεξεργασία Αρχείων Κειµένου Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Αρχεία Κειµένου Γενικά Συναρτήσεις Επεξεργασίας Αρχείων Κειµένου ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1 Αρχεία Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κλάσεις και Αντικείμενα Αναφορές Μαθήματα από το lab Υπενθύμιση: Η άσκηση ζητούσε να υλοποιήσετε μία κλάση vector που να διαχειρίζεται διανύσματα οποιουδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης: Χρησιμοποιώντας

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού

Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Ανάπτυξη και Σχεδίαση Λογισμικού Η γλώσσα προγραμματισμού C Γεώργιος Δημητρίου Δομές Δεδομένων και Κυρίως Πρόγραμμα Δομές δεδομένων εκτός από πίνακες: Structs Unions Enums Κυρίως πρόγραμμα Παράμετροι που

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120)

Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Προγραμματισμός Ι (ΗΥ120) Διάλεξη 3: Είσοδος / Έξοδος, Βασικοί Τύποι, Δήλωση Μεταβλητών Ένα Ακόμα Παράδειγμα #include int main(int argc, char* argv[]) { } putchar('h'); putchar('e'); putchar('l');

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ static; printf("%c\n", putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf("*");

Α Β Γ static; printf(%c\n, putchar( A +1)+2); B DB BD. int i = 0; while (++i); printf(*); ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ Εξετάσεις Α Περιόδου 2016 (1/2/2016) ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:................................................................................ Α.Μ.:...............................................

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 8 η Δείκτες Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή Σωτήρης Χριστοδούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2017 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 2o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙI (Θ)

Προγραμματισμός ΙI (Θ) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας - Σέρρες Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Προγραμματισμός ΙI (Θ) Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Επίκουρος Καθηγητής Μάρτιος 2017 Δρ. Δημήτρης Βαρσάμης Μάρτιος 2017

Διαβάστε περισσότερα

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος

Λύβας Χρήστος Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ IΙ Λύβας Χρήστος chrislibas@ssl-unipi.gr Αρχική επιµέλεια Πιτροπάκης Νικόλαος και Υφαντόπουλος Νικόλαος >_ FILE SYSTEM >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ >_ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ? >_ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ +- chmod

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #5 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #5 2 Γενικά Στο Τετράδιο #5 του Εργαστηρίου θα ασχοληθούμε με πιο προχωρημένα θέματα υλοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους

Προγραμματισμός ΙΙ Εαρινό εξάμηνο Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους Εργασία 3 Βιβλιοθήκη για λειτουργίες σε γράφους Αναπτύξτε μια βιβλιοθήκη για την δημιουργία / διαχείριση γράφων και την υποστήριξη βασικών λειτουργιών αναζήτησης σε αυτούς. Η βιβλιοθήκη πρέπει να υποστηρίζει

Διαβάστε περισσότερα

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15)

(Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C. (Διάλεξη 15) (Κεφάλαιο 2.7 και 12) Αρχεία στην C (Διάλεξη 15) 14-1 Επανάληψη στην Αποθήκευση (Storage) Για να αποθηκεύσουμε δεδομένα από ένα πρόγραμμα, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Δευτερεύουσα Μνήμη 14-2 Επανάληψη

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2015-16

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο)

Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Προγραμματισμός Η/Υ 1 (Εργαστήριο) Ενότητα 2: Δομή ενός προγράμματος C Καθηγήτρια Εφαρμογών: Τσαγκαλίδου Ροδή Τμήμα: Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 )

Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Προγραμματισμός Η/Υ (ΤΛ2007 ) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης (npet@chania.teicrete.gr) Ιστοσελίδα Μαθήματος: https://eclass.chania.teicrete.gr/ Εξάμηνο: Εαρινό 2014-15

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος

ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος ΗΥ240: Δομές Δεδομένων Εαρινό Εξάμηνο Ακαδημαϊκό Έτος 2018 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραμματιστική Εργασία - 1o Μέρος Ημερομηνία Παράδοσης: Κυριακή, 1 Απριλίου 2018, ώρα 23:59 Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη για τις Τελικές εξετάσεις. (Διάλεξη 24) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Επανάληψη για τις Τελικές εξετάσεις. (Διάλεξη 24) ΕΠΛ 032: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕΘΟΔΩΝ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ Επανάληψη για τις Τελικές εξετάσεις (Διάλεξη 24) Εισαγωγή Το μάθημα EPL032 έχει ως βασικό στόχο την επίλυση προβλημάτων πληροφορικής με την χρήση της γλώσσας προγραμματισμού C. Επομένως πρέπει: Nα κατανοήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Τύπος πίνακα. Τύπος πίνακα (συν.) #6. Πίνακες και Δείκτες

Στόχοι και αντικείμενο ενότητας. Τύπος πίνακα. Τύπος πίνακα (συν.) #6. Πίνακες και Δείκτες Στόχοι και αντικείμενο ενότητας Ο τύπος του Πίνακα (βλ. ενότητα #2α) Ορισμός και αρχικοποίηση Αποθήκευση πινάκων στη μνήμη Πολυδιάστατοι πίνακες #6. Πίνακες και Δείκτες Ο τύπος του Δείκτη Η έννοια του

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19)

Κεφάλαιο 8.7. Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Κεφάλαιο 8.7 Πολυδιάστατοι Πίνακες (Διάλεξη 19) Πολυδιάστατοι πίνακες Μέχρι τώρα μιλούσαμε για Μονοδιάστατους Πίνακες. ή π.χ. int age[5]= {31,28,31,30,31; για Παράλληλους πίνακες, π.χ. int id[5] = {1029,1132,1031,9991,1513;

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C

Κεφάλαιο Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C Κεφάλαιο 9.1-9.2 Αλφαριθμητικές Σειρές Χαρακτήρων (Strings) (Διάλεξη 20) 1) Strings στη C Ένα string είναι μία ακολουθία αλφαριθμητικών χαρακτήρων, σημείων στίξης κτλ. Π.χ. Hello How are you? 121212 *Apple#123*%

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός

Δομημένος Προγραμματισμός ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα: Αλφαριθμητικά θεωρία Δ. Ε. Μετάφας Τμ. Ηλεκτρονικών Μηχ. Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9: Συμβολοσειρές και Ορίσματα Γραμμής Εντολής Στο εργαστήριο αυτό θα δούμε πώς ορίζονται και πώς χρησιμοποιούνται οι συμβολοσειρές στην C. Επίσης, θα μελετήσουμε κάποιες από τις συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης

Εργαστήριο 2ο. Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Γλώσσες Προγραμματισμού Εργαστήριο 2ο Τύποι Δεδομένων - Είσοδος / Έξοδος Εργαστήριο 2ο Περίγραμμα Εργαστηριακής Άσκησης Εργαστήριο 2ο...1 Θεωρία εργαστηρίου...2 Τύποι δεδομένων...2 Η συνάρτηση printf()...3

Διαβάστε περισσότερα

οµές (structures) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Πίνακες δοµών, δείκτες σε δοµές, και αυτοαναφορικές δοµές.

οµές (structures) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Πίνακες δοµών, δείκτες σε δοµές, και αυτοαναφορικές δοµές. οµές (structures) Στην ενότητα αυτή θα µελετηθούν τα εξής επιµέρους θέµατα: Πίνακες δοµών, δείκτες σε δοµές, και αυτοαναφορικές δοµές. ΕΠΛ 132 Αρχές Προγραµµατισµού ΙΙ 1 Παράδειγµα Πρόβληµα: Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

Δομημένος Προγραμματισμός. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Δομημένος Προγραμματισμός Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων www.bpis.teicrete.gr 2 Δομές Δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Δυναμική Διαχείριση Μνήμης. Δημήτρης Μιχαήλ. Ακ. Έτος 2011-2012. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Δυναμική Διαχείριση Μνήμης Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ακ. Έτος 2011-2012 Ανάγκη για Δυναμική Μνήμη Στατική Μνήμη Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε

Διαβάστε περισσότερα

2η Προγραµµατιστική Εργασία

2η Προγραµµατιστική Εργασία Προγραµµατισµός ικτύων (Ε-01) 2η Προγραµµατιστική Εργασία Επέκταση ϐασικής ϐιβλιοθήκης δικτυακού προγραµµατισµού και χρήση της για την υλοποίηση παράλληλου εξυπηρετητή πρωτοκόλλου µεταφοράς αρχείων ιδάσκων

Διαβάστε περισσότερα

Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(6), June 1990,

Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(6), June 1990, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Μια σημείωση από τον Α. Δελή για το άρθρο: W. Pugh, Skip Lists: A Probabilistic Alternative to Balanced Trees, Comms of the ACM, 33(), June 10,

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος

Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών Δρ. Θεόδωρος Γ. Λάντζος http://www.teiser.gr/icd/staff/lantzos lantzos@teiser.gr Κανόνες Ομαλής Λειτουργίας Ερχόμαστε στην ώρα μας Δεν καπνίζουμε και τρώμε εντός της αίθουσας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ #4 «Προγραμματισμός Η/Υ» - Τετράδιο Εργαστηρίου #4 2 Γενικά Στο Τετράδιο #4 του Εργαστηρίου θα αναφερθούμε σε θέματα διαχείρισης πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files)

ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) ΑΡ Χ Ε Ι Α Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ο Υ (text files) Αρχείο είναι μια συλλογή δεδομένων του ίδιου τύπου. Ενα αρχείο αποθηκεύεται στην περιφερειακή μνήμη (σκληρό δίσκο, δισκέττα). Τα αρχεία είναι μόνιμα. Τα δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 9 Συναρτήσεις Μέρος I Θέματα ιάλεξης Μη- ομημένος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 8/1/12, 22:00

ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4. Προθεσµία: 8/1/12, 22:00 ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ 4 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 Προθεσµία: 8/1/12, 22:00 Περιεχόµενα Διαβάστε πριν ξεκινήσετε Εκφώνηση άσκησης Οδηγίες αποστολής άσκησης Πριν ξεκινήσετε (ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό

Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Ενότητα 13 Αρχεία Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων Αρχεία Συλλογές δεδομένων Αποθηκεύονται στην περιφερειακή μνήμη π.χ. σκληρός

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο

HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο HY-486 Αρχές Κατανεμημένου Υπολογισμού Εαρινό Εξάμηνο 2017-2018 Πρώτη Προγραμματιστική Εργασία Προθεσμία παράδοσης: Δευτέρα 30/4 στις 23:59. 1. Γενική Περιγραφή Στην πρώτη προγραμματιστική εργασία καλείστε

Διαβάστε περισσότερα

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008

2 Ορισμός Κλάσεων. Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια. Δομή μιας Κλάσης. Ο Σκελετός της Κλάσης για τη Μηχανή. Ορισμός Πεδίων 4/3/2008 Παράδειγμα: Μηχανή για Εισιτήρια 2 Ορισμός Κλάσεων Σύνταξη κλάσης: πεδία, κατασκευαστές, μέθοδοι Ένας αυτόματος εκδότης εισιτηρίων είναι μια μηχανή που δέχεται χρήματα και εκδίδει ένα εισιτήριο. Εκδίδει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων

Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Διάλεξη 18η: Διαχείρηση Αρχείων Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Πρατικάκης (CSD) Αρχεία CS100, 2015-2016 1 / 24 Η βιβλιοθήκη Εισόδου/Εξόδου Στο stdioh

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι JAVA Τμήμα θεωρίας με Α.Μ. σε 3, 7, 8 & 9 25/10/07 Αριθμητική στο δυαδικό σύστημα (γενικά) Συμπληρωματικά για δυαδικό σύστημα Η πρόσθεση στηρίζεται στους κανόνες: 0 + 0 = 0, 0 + 1 = 1, 1

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 12 η Αναζήτηση/Ταξινόμηση Πίνακα Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ 1 ο ΣΕΤ ΑΣΚΗΣΕΩΝ Οι ασκήσεις αυτού του φυλλαδίου καλύπτουν τα παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος

ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος ΗΥ240: Δοµές Δεδοµένων Εαρινό Εξάµηνο Ακαδηµαϊκό Έτος 2016 Διδάσκουσα: Παναγιώτα Φατούρου Προγραµµατιστική Εργασία - 1 ο Μέρος Ηµεροµηνία Παράδοσης: Κυριακή, 3 Απριλίου 2016, ώρα 23:59. Τρόπος Παράδοσης:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2019 Β ΦΑΣΗ ΤΑΞΗ: 3 η ΤΑΞΗ ΕΠΑ.Λ. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ / ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ημερομηνία: Σάββατο 20 Απριλίου 2019 Διάρκεια Εξέτασης: 3 ώρες ΘΕΜΑ Α ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Δομημένος Προγραμματισμός Ενότητα 5(γ): Εργαστηριακή Άσκηση Αναπλ. Καθηγητής: Κωνσταντίνος Στεργίου Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 13 η Δομές & Ενώσεις Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα C: Από τη Θεωρία στην Εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων. Προγραμματισμός II 1

Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων. Προγραμματισμός II 1 Βιβλιοθήκες Αφηρημένοι τύποι δεδομένων Προγραμματισμός II 1 lalis@inf.uth.gr Βιβλιοθήκες Τμήματα λογισμικού ευρύτερης χρησιμότητας που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό να διευκολύνουν την ανάπτυξη πολλών διαφορετικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ IOYNIOY 2018 ΘΕΜΑΤΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΑΕΜ: ΕΞΑΜΗΝΟ: ΘΕΜΑ 1: 2.5 μονάδες Τι εκτυπώνουν τα παρακάτω κομμάτια κώδικα θεωρώντας ότι πληκτρολογούμε

Διαβάστε περισσότερα

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δομές Δεδομένων. Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής. Δομές Δεδομένων. Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ενότητα 5: Δείκτες και Δυναμική Δέσμευση- Αποδέσμευση Μνήμης στη C/ Υλοποίηση ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα με δείκτες /Ένα πακέτο για τον ΑΤΔ Συνδεδεμένη Λίστα Καθηγήτρια Μαρία Σατρατζέμη Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

Διαδικασιακός Προγραμματισμός

Διαδικασιακός Προγραμματισμός Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Διαδικασιακός Προγραμματισμός Διάλεξη 2 η Τύποι Δεδομένων Δήλωση Μεταβλητών Έξοδος Δεδομένων Οι διαλέξεις βασίζονται στο βιβλίο των Τσελίκη και Τσελίκα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης Αρχείων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης Αρχείων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΠΛ 035: Δομές Δεδομένων και Αλγόριθμοι για Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2012 ΑΣΚΗΣΗ 5 Ανάπτυξη Προγράμματος Συμπίεσης/Αποσυμπίεσης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 1

Εργαστηριακή Άσκηση 1 Εργαστηριακή Άσκηση 1 Επανάληψη προγραμματισμού Βασικοί Αλγόριθμοι Είσοδος τιμών από το πληκτρολόγιο Σε όλα τα προγράμματα που θα γράψουμε στην συνέχεια του εξαμήνου θα χρειαστεί να εισάγουμε τιμές σε

Διαβάστε περισσότερα

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006)

Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τομέας Αυτοματισμού και Πληροφορικής Δομημένος Προγραμματισμός (ΤΛ1006) Δρ. Μηχ. Νικόλαος Πετράκης, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Η/Υ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ I, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2016-2017 ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Ποιος πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την εργασία? Φοιτητές έτους >= 2 που

Διαβάστε περισσότερα

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων

Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων ΕΠΛ 032.3: 3: Προγραμματισμός Μεθόδων Επίλυσης Προβλημάτων Αχιλλέας Αχιλλέως, Τμήμα Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου Email: achilleas@cs.ucy.ac.cy Κεφάλαιο 12 Πολυδιάστατοι Πίνακες Πολυδιάστατοι πίνακες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 4. Εαρινό Εξάμηνο ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρχίστε νωρίς το Εργαστήριο 4. Οι ασκήσεις είναι πιο απαιτητικές από τα προηγούμενα εργαστήρια.

Εργαστήριο 4. Εαρινό Εξάμηνο ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρχίστε νωρίς το Εργαστήριο 4. Οι ασκήσεις είναι πιο απαιτητικές από τα προηγούμενα εργαστήρια. Τομέας Υλικού και Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών ΗΥ134 - Εισαγωγή στην Οργάνωση και Σχεδίαση Η/Υ 1 Εργαστήριο 4 Εαρινό Εξάμηνο 2012-2013 Στόχοι του εργαστηρίου Χρήση στοίβας Συναρτήσεις ΠΡΟΣΟΧΗ: Αρχίστε νωρίς

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Ακ. έτος , 5ο Εξάμηνο, Σχολή ΗΜ&ΜΥ

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ. Ακ. έτος , 5ο Εξάμηνο, Σχολή ΗΜ&ΜΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ www.cslab.ece.ntua.gr 1 η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΠΙΝΑΚΕΣ Γεώργιος Παπαϊωάννου (2013-16) gepap@aueb.gr Περιγραφή: Βασικοί Τύποι Πίνακες (μέρος 1) Συμβολοσειρές Ο Προεπεξεργαστής Τελευταία ενημέρωση: Σεπτέμβριος 2016 Εισαγωγή - 2 short:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΤΕΡΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΣΕΙΣ Ε ΟΜΕΝΩΝ ΑΚΑ. ΕΤΟΣ 2012-13 Ι ΑΣΚΟΝΤΕΣ Ιωάννης Βασιλείου Καθηγητής, Τοµέας Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Προγραμματισμός Ι. Προχωρημένα Θέματα. Δημήτρης Μιχαήλ. Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Προγραμματισμός Ι Προχωρημένα Θέματα Δημήτρης Μιχαήλ Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Ανακατεύθυνση Εισόδου/Εξόδου Συνήθως η τυπική είσοδος ενός προγράμματος (stdin) προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα