Keywords: Library services, cost effectiveness, Multicriteria analysis, Library budget allocation, users needs, Decision making, statistical analysis.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Keywords: Library services, cost effectiveness, Multicriteria analysis, Library budget allocation, users needs, Decision making, statistical analysis."

Transcript

1 Εκτίμηση και βελτίωση των υπηρεσιών μιας Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με το κόστος τους και τις απαιτήσεις των χρηστών Αριστείδης Μελετίου 1 Ανθή Κατσιρίκου 2 Περίληψη Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονες Βιβλιοθήκες, συνεχώς εμπλουτίζουν τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας μοντέρνες και πολλές φορές καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των χρηστών τους. Παράλληλα, ενώ ως αποτέλεσμα των οικονομικών συγκυριών των τελευταίων χρόνων αποτελεί η δραματική μείωση του ετήσιου προϋπολογισμού όλων των Βιβλιοθηκών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να αυξάνονται και να βελτιώνονται. Αυτό σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι μιας Βιβλιοθήκης για να λύσουν το δύσκολο αυτό πρόβλημα θα πρέπει να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις σχετικά με την αποτελεσματική κατανομή του ετήσιου προϋπολογισμού. Η εργασία αυτή περιγράφει μια μεθοδολογία αξιολόγησης των προσφερόμενων υπηρεσιών λαμβάνοντας υπόψη το κόστος τους, τη χρήση τους και τις προσδοκίες και απαιτήσεις των χρηστών. Χρησιμοποιεί τη γνωστή ABC μέθοδο υπολογισμού του κόστους των υπηρεσιών, εκτιμά τις απαιτήσεις των χρηστών μέσω αντίστοιχων ερευνών ικανοποίησης και παρουσιάζει τρόπους μέτρησης της χρήστης τους. Τέλος, χρησιμοποιεί μια πολυκριτήρια μέθοδος για να αξιολογήσει μια υπηρεσία χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους που αναφέρθηκαν. Εφαρμόστηκε σε δεδομένα του 2010 στις Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πειραιά και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της παρουσιάζονται στην εν λόγω εργασία. Η εφαρμογή της μεθοδολογίας είναι φιλική προς το χρήστη και εύκολο να χρησιμοποιηθεί από οποιοδήποτε Βιβλιοθηκονόμο, όπως αποδεικνύεται από τη μελέτη περίπτωσης που παρουσιάζεται. Ο στόχος της προτεινόμενης μεθοδολογίας είναι να βοηθήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων μιας Βιβλιοθήκης, να αξιολογήσουν εμπεριστατωμένα τις προσφερόμενες υπηρεσίες με σκοπό τη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωσή τους, ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών και τον διατιθέμενο προϋπολογισμό. Keywords: Library services, cost effectiveness, Multicriteria analysis, Library budget allocation, users needs, Decision making, statistical analysis. 1 Πολυτεχνείο Κρήτης, Πολυτεχνειούπολη, Χανιά, amlet@library.tuc.gr. 2 Πανεπιστήμιο Πειραιά, Καραολή και Δημητρίου 80, 18534, Πειραιάς, anthi@unipi.gr.

2 1. Εισαγωγή Η προτεινόμενη μεθοδολογία αξιολογεί τις προσφερόμενες υπηρεσίες μιας βιβλιοθήκης, λαμβάνοντας υπόψη και συνδυάζοντας τρεις σημαντικούς παράγοντες που τις χαρακτηρίζουν: την ικανοποίηση των χρηστών, τη χρήση και το κόστος τους. Οι τρεις αυτοί παράγοντες είναι σημαντικοί καθώς μπορούν να χαρακτηρίσουν και να εκφράσουν ποσοτικά και ποιοτικά την αποτελεσματικότητα μια προσφερόμενης υπηρεσίας σε μια βιβλιοθήκη. Η αποτελεσματικότητα (efficiency) μιας υπηρεσίας, η οποία δηλώνει όχι μόνο το βαθμό σωστής λειτουργίας και αποδοτικότητας της υπηρεσίας αλλά και τη χρησιμότητά της, μπορεί να περιγραφεί ως το συνδυασμό των τριών παραπάνω παραμέτρων ως: Αποτελεσματικότητα μιας υπηρεσίας = f (κόστος, χρήση, ικανοποίηση) Η προτεινόμενη μεθοδολογία εφαρμόστηκε στις Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πειραιά σε δεδομένα του έτους 2010, χρησιμοποιώντας αποτελέσματα που προέκυψαν από έρευνες ικανοποίησης που διενεργήθηκαν στο έτος αυτό. Ο στόχος της είναι να αναζητήσει ένα τρόπο συνδυασμού των τριών παραπάνω παραγόντων ούτως ώστε να εκφράσει ικανοποιητικά το βαθμό αποτελεσματικότητας της εξεταζόμενης υπηρεσίας και να κάνει κατανοητές στο μέγιστο βαθμό τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα της ανάλυσης. Στην εφαρμογή της μεθόδου, αναλύθηκαν οκτώ υπηρεσίες από αυτές που προσφέρει η Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης : 1. Δανεισμός υλικού (Circulation) 2. Υπηρεσία Διαδανεισμού Υλικού (Interlibrary Loan-ILL) 3. Υπηρεσία χρήσης Η/Υ και τερματικών στο χώρο της Βιβλιοθήκης (Comp.Terminals) 4. Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων (Databases) 5. Πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά (Electr.Journals) 6. Γραφείο αρωγής χρηστών (Help Desk) 7. Ιστότοπος και δικτυακή πύλη της Βιβλιοθήκης (Web Site) 8. On-line κατάλογος αναζήτησης υλικού (OPAC). Στο πρώτο βήμα της προτεινόμενης μεθοδολογίας υπολογίστηκε η χρήση κάθε εξεταζόμενης υπηρεσίας είτε χρησιμοποιώντας τα αρχεία καταγραφής ενεργειών (log files) είτε άλλες μεθόδους.

3 Στο δεύτερο βήμα υπολογίστηκε το κόστος κάθε εξεταζόμενης υπηρεσίας. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιήθηκε (όπως γίνεται στην πληθώρα των περιπτώσεων) η μέθοδος Κοστολόγησης με Βάση τις Δραστηριότητες (Activity Based Cost - ABC). Στο τρίτο βήμα υπολογίστηκε η ικανοποίησης των χρηστών από μια προσφερόμενη υπηρεσία. Χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ικανοποίησης που πραγματοποιήθηκαν το 2010 στις Βι.Κε.Π. των δύο Ιδρυμάτων. Τέλος, εφαρμόστηκε μια πολυκριτήρια μέθοδος που λαμβάνει υπόψη τους τρεις παραπάνω παράγοντες ως κριτήρια και τα συσχετίζει για να υπολογίσει μια τιμή (σκορ) για κάθε εξεταζόμενη υπηρεσία και να διαμορφώσει έτσι μια λίστα βαθμολόγησης (rank list). Χρησιμοποιώντας την προτεινόμενη μεθοδολογία μπορούν να απαντηθούν ερωτήσεις όπως: «Σύμφωνα με τα κριτήρια σύγκρισης που επιλέξαμε ποια είναι η καλύτερη υπηρεσία έως τώρα; Ποια κριτήρια θα πρέπει να βελτιώσουμε σε κάποιες υπηρεσίες ούτως ώστε να βελτιώσουν τη θέση τους στη λίστα των συγκρινόμενων υπηρεσιών; Τι συμβαίνει σε μια υπηρεσία αν αυξήσουμε ή μειώσουμε τη σπουδαιότητα (δηλαδή το βάρος) ενός κριτηρίου σύγκρισης;» 2. Υπολογίζοντας τη Χρήση μιας Υπηρεσίας Ο πρώτος παράγοντας που χαρακτηρίζει μια υπηρεσία είναι η χρήση της, δηλαδή πόσο αυτή χρησιμοποιήθηκε σε μια περίοδο. Αυτό μας οδηγεί στον ορισμό ενός δείκτη που τον ονομάζουμε «Δείκτη Χρήσης», ο οποίος εκφράζει την απάντηση στην ερώτηση: «Πόσες φορές οι χρήστες της Βιβλιοθήκης χρησιμοποίησαν την εν λόγω υπηρεσία σε μια καθορισμένη περίοδο;» Για παράδειγμα, εάν η υπηρεσία Διαδανεισμού (ILL) χρησιμοποιήθηκε 400 φορές σε ετήσια βάση ο «Δείκτης Χρήσης» της είναι 400 μονάδες ανά έτος. Δεν μας ενδιαφέρει πόσοι χρήστες χρησιμοποίησαν την υπηρεσία, καθώς είναι πιθανό ένας χρήστης να τη χρησιμοποίησε αρκετές φορές, αλλά μόνο ο συνολικός αριθμός χρήσης της. Πώς όμως μπορούμε να υπολογίσουμε τη χρήση μιας προσφερόμενης υπηρεσίας σε μια Βιβλιοθήκη; Η απάντηση είναι πώς πρέπει να αναζητήσουμε προσεκτικά τα απαραίτητα δεδομένα και τις πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στον υπολογισμό αυτό. Σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη τα απαραίτητα δεδομένα για τη μέτρηση της χρήσης, μπορούν, σχετικά εύκολα, να βρεθούν από τηρούμενα αρχεία καταγραφής συμβάντων (log files) για κάθε υπηρεσία, τα οποία μπορεί να είναι είτε ηλεκτρονικά είτε να κρατούνται με άλλο τρόπο από το προσωπικό (π.χ. έντυπα), στα οποία καταγράφεται η χρήση της στη διάρκεια του χρόνου. Είναι αυτονόητο βέβαια, ότι όλες οι συγκρίσεις χρήσης διαφορετικών υπηρεσιών θα πρέπει να βασίζονται σε κοινή χρονική περίοδο δηλαδή το χρονικό διάστημα αναφοράς να είναι το ίδιο, όπως για παράδειγμα αναφορά σε ετήσιες χρήσης).

4 3. Υπολογίζοντας το Κόστος μιας Υπηρεσίας Ο δεύτερος παράγοντας που χαρακτηρίζει μια προσφερόμενη υπηρεσία είναι το κόστος της, πόσο δηλαδή στοιχίζει και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βιβλιοθήκης. Για να υπολογιστεί το κόστος μιας υπηρεσίας, δηλαδή ο «Δείκτης Κόστους», θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μια αντίστοιχη έγκυρη μέθοδος. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η γνωστή μέθοδος «Κοστολόγησης με Βάση τις Δραστηριότητες» (Activity Based Cost ABC). Η μέθοδος αυτή επιλέχθηκε γιατί είναι η πλέον διαδεδομένη και ακριβής για ανάλογους υπολογισμούς στον τομέα των Βιβλιοθηκών, που σχετίζονται με προσφερόμενες υπηρεσίες. Η μέθοδος ABC είναι ένα εργαλείο λογιστικής διαχείρισης, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από τους Cooper και Caplan το Χρησιμοποιήθηκε αρχικά, όπως οι περισσότερες μεθοδολογίες κοστολόγησης, στον τομέα της παραγωγής και αφορμή για την ανάπτυξή του ήταν η απογοήτευση από τις ογκομετρικές μεθόδους κατανομής του κόστους (Ellis-Newman & Robinson 1998). Η βασική φιλοσοφία της ανάλυσης ABC είναι η συλλογή του κόστους σε λειτουργικά κέντρα κόστους, τα οποία κατανέμουν το κόστος στο προϊόν ή την υπηρεσία με βάση έναν οδηγό κόστους (cost driver), ο οποίος προσδιορίζεται για κάθε δραστηριότητα. Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανάλυσης ABC προσδιορίζονται αρχικά οι βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται από τα διάφορα τμήματα της επιχείρησης (activity analysis). Ως δραστηριότητα ορίζεται μία ενέργεια ή ένα σύνολο ενεργειών οι οποίες γίνονται για ένα κοινό σκοπό στο πλαίσιο της επιχείρησης. Οι δραστηριότητες (activities), η ολοκλήρωση των οποίων μπορεί να διατρέχει περισσότερα από ένα κέντρα κόστους, με βάση την παραδοσιακή κοστολογική οργάνωση, θεωρούνται ότι είναι οι αιτίες ανάλωσης των πόρων και επομένως δημιουργίας του κόστους. Το κόστος κάθε δραστηριότητας υπολογίζεται με βάση τα άμεσα έξοδα, τις αμοιβές και τα γενικά έξοδα που απαιτούνται για την εκτέλεσή της. Για κάθε μία από τις δραστηριότητες αυτές επιλέγεται ο κατάλληλος οδηγός κόστους. Οι οδηγοί κόστους αποτελούν το μέσο σύνδεσης των δραστηριοτήτων με τα κοστολογικά αντικείμενα και αποτελούν έναν τρόπο συσχέτισης του κόστους της δραστηριότητας με το κοστολογούμενο αντικείμενο. Το κόστος των δραστηριοτήτων που έχουν κοινό οδηγό κόστους συγκεντρώνεται σε κέντρα κόστους (cost pools) που συσχετίζονται με τις υπηρεσίες. Έτσι, οι υπηρεσίες επιβαρύνονται ανάλογα με τη χρήση των διαφόρων δραστηριοτήτων (πόρων) ή τη ζήτηση που έχουν για αυτές (Σιώχος, Μητρέλης 2007). Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον στη διοίκηση και ταιριάζει περισσότερο, όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρονται στις ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, όπου πλέον το «προϊόν» είναι η προσφερόμενη υπηρεσία της ενώ οι «πελάτες» της είναι οι χρήστες αυτής της υπηρεσίας.

5 Αρχικά, όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, προσδιορίζονται οι βασικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στα διάφορα τμήματα της βιβλιοθήκης (activity analysis). Ακολουθεί ο κατακερματισμός των δαπανών σε κέντρα κόστους (cost pools), τα οποία ενεργοποιούνται από έναν οδηγό κόστους (cost driver). Τελικά, οι δραστηριότητες συνδέονται με τους οδηγούς κόστους που ενεργοποιούν και οι υπηρεσίες επιβαρύνονται ανάλογα με τη χρήση των διαφόρων δραστηριοτήτων. Στην εφαρμογή της προτεινόμενης μεθοδολογίας, εφαρμόζεται η μέθοδος ABC για την κοστολόγηση των οκτώ υπηρεσιών που αναφέρθηκαν. Αρχικά, διενεργήθηκαν συνεντεύξεις με το προσωπικό της βιβλιοθήκης και έγινε συλλογή οικονομικών και ποσοτικών στοιχείων για τη λειτουργία της. Μετά τη συλλογή των πρωτογενών στοιχείων ακολούθησε η επεξεργασία τους, ο υπολογισμός του κόστους των δραστηριοτήτων και η διαμόρφωση των πινάκων της ABC ανάλυσης. Η εφαρμογή της μεθόδου έγινε ακολουθώντας τα τέσσερα στάδια που διέπουν την ABC ανάλυση: (1). Συνεντεύξεις με το προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με το προσωπικό των τμημάτων που σχετίζονται με τις εξεταζόμενες υπηρεσίες και με τη διεύθυνση της βιβλιοθήκης. Στόχος των συνεντεύξεων ήταν η λεπτομερής καταγραφή όλων των διαδικασιών με τις οποίες ασχολείται κάθε υπάλληλος των τμημάτων αυτών και τον ρόλο του σε καθεμία από αυτές. (2). Προσδιορισμός των δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων οδηγών κόστους τους. Ταυτοποιήθηκαν και ομαδοποιήθηκαν οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στη ροή της εργασίας στη βιβλιοθήκη. Για κάθε επιθυμητή αναφορά κόστους δημιουργείται μια ξεχωριστή ομάδα δραστηριοτήτων που την αφορούν. Ακολουθεί ο προσδιορισμός του οδηγού κόστους για κάθε δραστηριότητα, ο οποίος συνδέει με αυτήν, την αιτία που ενεργοποιεί την δραστηριότητα. Για παράδειγμα, η υπηρεσία «Δανεισμού/Επιστροφής (Circulation)» αποτελεί ένα κέντρο κόστους, για την διεκπαιρέωση της οποίας συντελούνται έξι ξεχωριστές υπο-δραστηριότητες: 1. δανεισμός και επιστροφή τεκμηρίων (book loans and returns) 2. επίλυση προβλημάτων επιστροφής τεκμηρίων (book return problems) 3. εκπρόθεσμα τεκμήρια (overdue books) 4. δανεισμοί τεκμηρίων «κλειστών συλλογών» (closed reserve-loans) 5. κρατήσεις βιβλίων (closed reserve-setup) 6. τοποθέτηση τεκμηρίων στα ράφια (shelving). Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να συναθροιστούν σε μια οντότητα συλλογής δραστηριοτήτων (activity pool) με το όνομα Δανεισμοί/Επιστροφές (Circulation).

6 Τα κέντρα κόστους συνήθως ακολουθούν την οργανωτική δομή της Βιβλιοθήκης. Για παράδειγμα, κέντρα κόστους μπορεί να αποτελέσουν τα τμήματα Πρόσκτησης (acquition) και Καταλογογράφησης (cataloging), όπου εκεί επιτελούνται οι υπηρεσίες της πρόσκτησης και καταλογογράφησης υλικού, αντίστοιχα. Η ταύτιση αυτή είναι ένα χρήσιμο βήμα όταν γίνεται προσπάθεια αποτίμησης του κόστους ξεχωριστών υπηρεσιών. Μερικά βέβαια κόστη μπορούν να ανατεθούν απευθείας σε κέντρα κόστους, όπως για παράδειγμα τα κόστη του προσωπικού στη διαδικασία δανεισμού/επιστροφής (circulation). Κάποια άλλα έμμεσα κόστη (όπως έξοδα συντήρησης κτιρίων και εγκαταστάσεων, αποσβέσεις/υποτιμήσεις (απώλεια τμήματος της αρχικής αξίας), έξοδα ηλεκτρονικού εξοπλισμού) πρέπει να ανατεθούν χρησιμοποιώντας ανάλογα κλειδιά (μονάδες μέτρησης). Για παράδειγμα τα έξοδα συντήρησης ή η απόσβεση του κτιρίου πρέπει να ανατεθούν και υπολογιστούν χρησιμοποιώντας το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ τα κόστη εξοπλισμού υπολογιστών πρέπει να υπολογιστούν σύμφωνα με τον αριθμό των Η/Υ σε κάθε τμήμα της Βιβλιοθήκης. Γενικά, η ευκολότερη μέθοδος για τον υπολογισμό της απόσβεσης υλικών και εξοπλισμού ορίζει αρχικά ένα ελάχιστο διάστημα ζωής (π.χ. τέσσερα έτη για έναν Η/Υ). Στη συνέχεια η τιμή αγοράς διαιρείται με τον αριθμό των ετών του διαστήματος αυτού και πλέον για κάθε έτος που περνάει, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί η ετήσια υποτίμηση (χάσιμο αρχικής τιμής) (Saunders 2003). (3). Ανάλυση δεδομένων μισθοδοσίας σε συνδυασμό με τα κέντρα κόστους. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα μισθοδοσίας της Βιβλιοθήκης είναι εύκολος ο καταμερισμός των μισθών του προσωπικού στα αντίστοιχα κέντρα κόστους. Συγκεκριμένα, γνωρίζοντας (ελλείψει ενός συστήματος διαχείρισης προσωπικού, χρησιμοποιήθηκαν οι πληροφορίες των συνεντεύξεων) πόσο χρόνο (ποσοστό επί του συνολικού χρόνου εργασίας του) ξοδεύει κάθε υπάλληλος σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, υπολογίστηκε εύκολα το ποσοστό του μισθού του, που αφορά τη δραστηριότητα αυτή. Οι πληροφορίες αυτές που αφορούν τη συμμετοχή του προσωπικού στις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας την ABC ανάλυση και συνήθως προτείνεται η ύπαρξη ενός συστήματος διαχείρισης ανθρώπινων πόρων (human resource management system). Άλλα κόστη, όπως τα κόστη αναλωσίμων ή τα κόστη του εξοπλισμού (έμμεσα κόστη) κατανέμονται ανάλογα με τη χρήση. Η χρήση αυτή μπορεί να βρεθεί από τις καταχωρήσεις των λογιστικών εγγραφών της βιβλιοθήκης ή αν δεν υπάρχουν, από τις πληροφορίες που δίνει το ίδιο το προσωπικό (Newman & Robinson 1998). Όλα αυτά τα έμμεσα κόστη προστίθενται στο τελικό κόστος. (4). Υπολογισμός του κόστους κάθε δραστηριότητας. Καθώς έχουν δημιουργηθεί τα κέντρα κόστους, το επόμενο βήμα είναι ο υπολογισμός του κόστους ανά οδηγό κόστους (cost per driver). Ο υπολογισμός αυτός γίνεται διαιρώντας το συνολικό κόστος της δραστηριότητας με τον αντίστοιχο συνολικό όγκο του οδηγού κόστους (cost driver volume) (Newman &

7 Robinson 1998), το οποίο ουσιαστικά εκφράζει το «κόστος/χρήση» ή αλλιώς το «κόστος/μονάδα». Στην περίπτωση των προσφερόμενων υπηρεσιών, το «κόστος ανά μονάδα» υπολογίζεται διαιρώντας το συνολικό κόστος της υπηρεσίας για τη Βιβλιοθήκη με τον συνολικό αριθμό των φορών που χρησιμοποιήθηκε η υπηρεσία (αριθμός μοναδιαίων υπηρεσιών που παρήχθησαν) (Saunders 2003). Για παράδειγμα, θέλοντας να υπολογίσουμε το «κόστος/μονάδα» για το Γραφείο Βοήθειας Χρηστών (Help-Desk), όπου το συνολικό κόστος λειτουργίας του είναι και το οποίο δέχτηκε 5000 αιτήσεις, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε 5000 φορές, βρίσκουμε ότι αυτό είναι: /5000 = 2. Στη μελέτη περίπτωσης που ακολουθούμε οι υπολογισμοί έγιναν σε ετήσια βάση (δώδεκα μήνες). Με σκοπό να εξηγηθεί πρακτικά πλέον η εφαρμογή της ABC μεθόδου, αναλύεται η υπηρεσία «Δανεισμού/Επιστροφής (Circulation service)», η οποία είναι μια δραστηριότητα που περιλαμβάνει έξι ξεχωριστές υπο-δραστηριότητες: δανεισμός και επιστροφή τεκμηρίων (book loans and returns), επίλυση προβλημάτων επιστροφής τεκμηρίων (book return problems), εκπρόθεσμα τεκμήρια (overdue books), δανεισμοί τεκμηρίων «κλειστών συλλογών» (closed reserve-loans), κρατήσεις βιβλίων (closed reserve-setup) και τοποθέτηση τεκμηρίων στα ράφια (shelving). Θεωρείται (και συγκεκριμένα το αντίστοιχο τμήμα της βιβλιοθήκης που την παρέχει) κέντρο κόστους (Cost Pool) και τις ξεχωριστές υποδραστηριότητες ως σχετιζόμενες δραστηριότητες με αυτήν. Οι επόμενοι πίνακες δείχνουν όλες τις εκτιμήσεις και υπολογισμούς, για τον υπολογισμό του κόστους της για τη Βιβλιοθήκη. Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο και τη μισθοδοσία ενός υπαλλήλου σε ετήσια βάση. Όλες οι τιμές και μετρήσεις χρησιμοποιούν στοιχεία του Για την υπηρεσία αυτή απασχολήθηκαν σε ετήσια βάση τέσσερις υπάλληλοι σε κάθε μια από τις εξεταζόμενες Βι.Κε.Π. ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΣΤΟΥΣ Τμήμα Δανεισμού/Επιστροφών Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων (Book loans and returns) Προβλήματα επιστροφής βιβλίων (Book return problems) Εκπρόθεσμα βιβλία (Overdue books) Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» (Closed Reserve-loans) Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» (Closed Reserve-setup) Τοποθέτηση στα ράφια (Shelving) ΟΔΗΓΟΙ ΚΟΣΤΟΥΣ αριθμοί δανεισμών (number of loans) αριθμός προβλημάτων (number of problems) αριθμός εκπρόθεσμων βιβλίων (number of overdue books) αριθμός δανεισμών βιβλιών «κλειστών συλλογών» (number of Closed Reserver Loans) αριθμός επιστροφών και τοποθετήσεων βιβλίων «κλειστών συλλογών» (stock numbers) αριθμός τοποθετήσεων στα ράφια (items shelved) ΠΙΝΑΚΑΣ 1. Κέντρο κόστους «δανεισμός/επιστροφή» και σχετικοί Οδηγοί Κόστους

8 Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Δραστηριότητα/Υπάλληλος Υπάλληλος 1 Υπάλληλος 2 Υπάλληλος 3 Υπάλληλος 4 Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων 8% 8% 28% 8% Προβλήματα επιστροφής βιβλίων 4% 0% 4% 4% Εκπρόθεσμα βιβλία 12% 0% 8% 8% Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» 4% 16% 0% 0% Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» 4% 16% 0% 0% Τοποθέτηση στα ράφια 8% 0% 0% 20% Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Δραστηριότητα/Υπάλληλος Υπάλληλος 1 Υπάλληλος 2 Υπάλληλος 3 Υπάλληλος 4 Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων 15% 16% 20% 20% Προβλήματα επιστροφής βιβλίων 10% 10% 10% 10% Εκπρόθεσμα βιβλία 10% 0% 10% 10% Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» 0% 20% 0% 0% Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» 0% 20% 0% 0% Τοποθέτηση στα ράφια 10% 0% 0% 20% ΠΙΝΑΚΑΣ 2. Ποσοστά του χρόνου του προσωπικού που κατανεμήθηκαν στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το «δανεισμό/επιστροφή» υλικού Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Δραστηριότητα/Υπάλληλος Υπαλληλος 1 Υπάλληλος 2 Υπάλληλος 3 Υπάλληλος 4 Συνολικά κόστη Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων Προβλήματα επιστροφής βιβλίων Εκπρόθεσμα βιβλία Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» Τοποθέτηση στα ράφια Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Δραστηριότητα/Υπάλληλος Υπαλληλος 1 Υπάλληλος 2 Υπάλληλος 3 Υπάλληλος 4 Συνολικά κόστη Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων Προβλήματα επιστροφής βιβλίων Εκπρόθεσμα βιβλία Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» Τοποθέτηση στα ράφια ΠΙΝΑΚΑΣ 3. Κατανομή κόστους προσωπικού ανά δραστηριότητα του κέντρου κόστους «δανεισμός/επιστροφή»

9 Δραστηριότητα Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων Προβλήματα επιστροφής βιβλίων Εκπρόθεσμα βιβλία Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Συνολικό Οδηγός Κόστους Κόστος Συνολικός αριθμός οδηγών Κόστος ανά μονάδα αριθμός δανεισμών , αριθμός προβλημάτων , Τοποθέτηση στα ράφια Συνολικό Κόστος «Υπηρεσίας Δανεισμού Υλικού» Δραστηριότητα Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων Προβλήματα επιστροφής βιβλίων Εκπρόθεσμα βιβλία Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» αριθμός εκπρόθεσμων βιβλίων αριθμός δανεισμών βιβλιών «κλειστών συλλογών» αριθμός επιστροφών και τοποθετήσεων βιβλίων «κλειστών συλλογών» αριθμός τοποθετήσεων στα ράφια Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Συνολικό Οδηγός Κόστους Κόστος , , , ,13 Συνολικός αριθμός οδηγών Κόστος ανά μονάδα αριθμός δανεισμών , αριθμός προβλημάτων , Τοποθέτηση στα ράφια Συνολικό Κόστος «Υπηρεσίας Δανεισμού Υλικού» αριθμός εκπρόθεσμων βιβλίων αριθμός δανεισμών βιβλιών «κλειστών συλλογών» αριθμός επιστροφών και τοποθετήσεων βιβλίων «κλειστών συλλογών» αριθμός τοποθετήσεων στα ράφια , , , ,15 ΠΙΝΑΚΑΣ 4. Συνολικό κόστος για «δανεισμό/επιστροφή» και αντίστοιχο «κόστος/μονάδα» Ομοίως υπολογίστηκαν αντίστοιχα τα κόστη για τις υπόλοιπες επτά υπηρεσίες, που εξετάστηκαν στις δύο Βι.Κε.Π., όπου συγκεντρώθηκαν τα κόστη κάθε δραστηριότητας ανάλογα με το ποια υπηρεσία της βιβλιοθήκης αφορούν:

10 Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Υπηρεσία Κόστος Διαδανεισμός Υλικού (ILL) Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) Αρωγή Χρηστών (Help Desk) Δανεισμός Υλικού (Circulation) Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 5800 Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 4000 Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Υπηρεσία Κόστος Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 6000 Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) 0 Αρωγή Χρηστών (Help Desk) Δανεισμός Υλικού (Circulation) Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 2000 Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 0 ΠΙΝΑΚΑΣ 5. Κόστη υπηρεσιών 5. Υπολογίζοντας την Ικανοποίηση των Χρηστών από μια Υπηρεσία Ο βαθμός ικανοποίησης των χρηστών υπολογίστηκε μέσω της έρευνας ικανοποίησης που πραγματοποιήθηκε το 2010 στη Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο MUSA (MUlticritiria Satisfaction Analysis) (Grigoroudis, E. & Siskos, Y. (2002)), που στηρίζεται στην πολυκριτήρια και έχει αναπτυχθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Τα απαραίτητα δεδομένα συγκεντρώθηκαν, αναλύθηκαν και υπολογίστηκαν οι μέσοι δείκτες ικανοποίησης για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες: Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Υπηρεσία Δείκτης Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 74,20% Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) 71,67% Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 73,10% Δανεισμός Υλικού (Circulation) 72,37% Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 77,40% Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 73,50% Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) 72,80% On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 71,67%

11 Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιώς Υπηρεσία Δείκτης Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 72,50% Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) 71,20% Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 71,45% Δανεισμός Υλικού (Circulation) 70,55% Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 71,10% Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 72,10% Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) 71,90% On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 70,85% ΠΙΝΑΚΑΣ 6. Δείκτες ικανοποίησης υπηρεσιών 6. Μεθοδολογία συσχέτισης Κόστους, Χρήσης και Ικανοποίησης για την αξιολόγηση μιας Υπηρεσίας Μετά τον υπολογισμό των Δεικτών Κόστους, Χρήσης και Ικανοποίησης, χρησιμοποιούνται ως κριτήρια οι παράγοντες αυτοί, για την αποτίμηση μιας υπηρεσίας και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Η συσχέτισή τους γίνεται με την εφαρμογή της μεθόδου του Σταθμισμένου Μέσου (Weighted Sum Method) της Πολυκριτήριας Θεωρίας: Ορισμός μεθόδου Σταθμισμένου Μέσου (Weight Sum Method): p 1 g 1 (a) + p 2 g 2 (a) + +p n g n (a), όπου p 1, p 2,, pn είναι θετικοί πραγματικοί αριθμοί και p 1 + p 2 + pn = 1, οι οποίοι εκφράζουν τα βάρη των n αντίστοιχων κριτηρίων. Τα βάρη εκφράζουν ουσιαστικά τη σχετική σπουδαιότητα και τους βαθμούς παραχώρησης μεταξύ των κριτηρίων, δηλαδή τα trade-offs, κάτι που εξηγείται στη συνέχεια. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής έχει ως στόχο τη δημιουργία μίας λίστα συγκρίσιμων τιμών (σκορ) για όλες τις υπηρεσίες. Οι θέσεις στη λίστα αυτή δείχνουν την συγκριτική αποδοτικότητα των υπηρεσιών, σύμφωνα πάντα με τα τρία κριτήρια που ορίστηκαν. 7. Εφαρμογή στις Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Παν.Πειραιά Κατά την εφαρμογή της μεθοδολογίας, όπως αναφέρθηκε, αναλύθηκαν οι παρακάτω οκτώ υπηρεσίες: Διαδανεισμός (Interlibrary Loan (ILL)), Παροχή Η/Υ κοινού (Computers and terminals for users), Δανεισμός/Επιστροφή τεκμηρίων (Circulation), Πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων (Databases access), Πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά (e-journals access), Γραφείο παροχής βοήθειας (Help Desk), Ιστότοπος Βιβλιοθήκης (Library s Web Site/Portal) και Δημόσιος κατάλογος (OPAC). Παρόλα αυτά, είναι εύκολο να προστεθούν και άλλες

12 υπηρεσίες καθώς η προτεινόμενη μεθοδολογία δεν θέτει κάποιο όριο στον αριθμό των εξεταζόμενων υπηρεσιών. Αρχικά, υπολογίστηκε η χρήση κάθε υπηρεσίας. Τα απαιτούμενα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από τα αντίστοιχα αρχεία καταγραφής συμβάντων (log files) για υπηρεσίες οι οποίες στηρίζονται σε πληροφοριακά συστήματα (computer-based services) (ILL, Computers and terminals in Library s building, Circulation, Databases and e-journal access, Web Site and Portal) και από αρχεία που κρατούνται από το προσωπικό (αρχείο καταγραφής αιτήσεων εξυπηρέτησης στο Help-Desk). Η χρονική περίοδος που βασίστηκαν όλα τα δεδομένα και οι αντίστοιχες μετρήσεις είναι δωδεκάμηνη και αφορά το έτος Στη συνέχεια, υπολογίστηκε το κόστος των εξεταζόμενων υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ABC που περιγράφηκε. Επιπλέον, υπολογίστηκε το «κόστος/χρήση» για κάθε προσφερόμενη υπηρεσία, κάτι που ήταν πολύ εύκολο καθώς ήταν γνωστές οι τιμές Κόστους και Χρήσης. Ο Πίνακας 7 παρουσιάζει, για όλες τις εξεταζόμενες υπηρεσίες, τις σχετιζόμενες δραστηριότητες και τα αντίστοιχα κέντρα και οδηγούς κόστους (Heaney 2004) (Newman & Robinson 1998)(Buckner Higginbotham & Bowdoin 1993). Ακολουθήθηκε η μέθοδος κατά την οποία λήφθηκε υπόψη η κατανομή του χρόνου του προσωπικού ανά δραστηριότητα και ορίστηκαν τα κέντρα κόστους για κάθε μία από αυτές (Σιώχος, Μητρέλλης 2007). Επίσης, υπολογίστηκαν από τα δεδομένα της Οικονομικής Υπηρεσίας της Βι.Κε.Π. και τα έμμεσα κόστη (λειτουργικά κόστη) για κάθε δραστηριότητα για τον όσο το δυνατό ακριβέστερο υπολογισμό του συνολικού κόστους κάθε εξεταζόμενης υπηρεσίας. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ COST CENTER COST DRIVERS (1) Δανεισμός Υλικού (Circulation) Δανεισμοί και επιστροφές βιβλίων Προβλήματα επιστροφής βιβλίων Εκπρόθεσμα βιβλία Δανεισμοί βιβλίων «κλειστών συλλογών» Επιστροφές και τοποθέτηση βιβλίων «κλειστών συλλογών» Τοποθέτηση στα ράφια (2) Διαδεισμός Υλικού (Interlibrary Loan (ILL)) Επεξεργασία εισερχόμενων αιτήσεων Προώθηση αιτήσεων στους κατάλληλους προμηθευτές Επεξεργασία υλικού που λαμβάνεται από τους προμηθευτές Επεξεργασία αιτήσεων που δεν τελεσφόρησαν Επεξεργασία τελειωμένων αιτήσεων Λειτουργικά Έξοδα (network, communication, delivery, photocopy, software, equipment, maintenance) (3) Χρήση Η/Υ (Computers & terminals) Συντήρηση υπάρχοντος ή νέα εγκατάσταση υλικού/λογισμικού Λειτουργικά Έξοδα Λειτουργικά Έξοδα IT Αγορά υλικού ή λογισμικού Λειτουργικά Έξοδα Αντικείμενα Υλικού/Λογισμικού (4) Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) Συντήρηση και ενημέρωση των λιστών των ΒΔ Έξοδα συνδρομών Έξοδα συνδρομών Συνδρομές (5) Αρωγή Χρηστών (Help Desk) Απάντηση ερωτήσεων χρηστών Συντήρηση εξοπλισμού (π.χ. FAX,Η/Υ) IT

13 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ COST CENTER COST DRIVERS (6) Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) Συντήρηση και βελτίωση του ιστότοπου Συντήρηση του εξοπλισμού IT Αγορά νέου εξοπλισμού Λειτουργικά Έξοδα Αντικείμενα Υλικού/Λογισμικού (7) On-line αναζήτηση υλικού της Βι.Κε.Π.(OPAC) Συντήρηση του συστήματος IT (8) Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) Συντήρηση και ενημέρωση των λιστών των Ηλεκτρ.Περιοδ. Έξοδα συνδρομών Έξοδα συνδρομών Έξοδα συνδρομών ΠΙΝΑΚΑΣ 7. Δραστηριότητες, Cost Centers και Cost Drivers για κάθε υπηρεσία Στο τρίτο βήμα υπολογίστηκε ο Μέσος Δείκτης Ικανοποίησης για κάθε εξεταζόμενη υπηρεσία χρησιμοποιώντας ενδεικτικά κριτήρια (McMurdo 1980)(Whitehall 1992) και επίπεδα ικανοποίησης που παρουσιάζονται στον Πίνακα 8. Όλα τα κριτήρια συμμετείχαν με το ίδιο βάρος σε όλους τους υπολογισμούς. Τα δεδομένα της έρευνας προέκυψαν από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις δύο Βι.Κε.Π. το 2010, όπου όπως αναφέρθηκε χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος MUSA. Υπηρεσία Κριτήρια Επίπεδα Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) Αρωγή Χρηστών (Help Desk) Δανεισμός Υλικού (Circulation) Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) Χρόνος διεκπεραίωσης μια αίτησης Επεξήγηση και χαρακτηρισμός των όρων παροχής της υπηρεσίας στους χρήστες Εξήγηση των διαδικασιών Αριθμός ενεργειών που πρέπει να κάνει ο χρήστης Συμπεριφορά του προσωπικού Ευκολία χειρισμού και χρήσης Απόδοση (ταχύτητα,δίκτυο) Θέση και προσβασιμότητα στο χώρο της Βι.Κε.Π. Διαθεσιμότητα Ώρες εξυπηρέτησης Σχετικότητα και ακρίβεια των απαντήσεων Γνώσεις του προσωπικού Χρόνος απόκρισης του προσωπικού Συμπεριφορά του προσωπικού Ακρίβεια των απαντήσεων Χρόνος διεκπεραίωσης μια αίτησης Εξήγηση των διαδιασιών Συμπεριφορά του προσωπικού Ταχύτητα δικτύου Απλότητα του περιβάλλοντος επικοινωνίας Διαθεσιμότητα Περιεχόμενο Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος (Qualitative 5-point ordinal satisfaction scale: Very satisfied, Satisfied, Neither satisfied nor dissatisfied, Dissatisfied, Very Dissatisfied) Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Πρόσβαση σε Ταχύτητα επικοινωνίας Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών:

14 Υπηρεσία Κριτήρια Επίπεδα Ικανοποίησης Βάσεις Δεδομένων (Databases) Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) Ευκολία ανάκτησης ενός άρθρου Κάλυψη των θεμάτων που ζητούνται από τους χρήστες Διαθεσιμότητα Ταχύτητα επικοινωνίας Ευκολία ανάκτησης ενός άρθρου Κάλυψη των θεμάτων που ζητούνται από τους χρήστες Διαθεσιμότητα Ταχύτητα επικοινωνίας Απλότητα του περιβάλλοντος επικοινωνίας Διαθεσιμότητα ΠΙΝΑΚΑΣ 8. Κριτήρια και Επίπεδα Ικανοποίησης Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Ποιοτική ταξινομημένη κλίμακα 5 τιμών: Πολύ Ικανοποιημένος, Ικανοποιημένος, Ουδέτερος, Δυσαρεστημένος, Πολύ Δυσαρεστημένος Τα αποτελέσματα από τους υπολογισμούς του κόστους, χρήσης και ικανοποίησης δίνονται στον Πίνακα 9: Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Υπηρεσία Κόστος ( ) Χρήσεις Κόστος/Χρήση Δείκτης ( ) Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) ,15 74,20% Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) ,90 71,67% Αρωγή Χρηστών (Help Desk) ,26 73,10% Δανεισμός Υλικού (Circulation) ,80 72,37% Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) ,20 77,40% Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) ,15 73,50% Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) ,36 72,80% On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) ,08 71,67% Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Υπηρεσία Κόστος ( ) Χρήσεις Κόστος/Χρήση Δείκτης ( ) Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) ,15 72,50% Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) ,00 71,20% Αρωγή Χρηστών (Help Desk) ,63 71,45% Δανεισμός Υλικού (Circulation) ,35 70,55% Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) ,03 71,10% Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) ,08 72,10% Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) ,52 71,90% On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) ,08 71,67% ΠΙΝΑΚΑΣ 9. Τιμές Χρήσης, Κόστους και Ικανοποίησης για κάθευπηρεσία για το έτος 2010 Στη συνέχεια συνδυάστηκαν οι παράγοντες Χρήση, Κόστος και Ικανοποίηση χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «Σταθμισμένου Μέσου» με σκοπό τη λήψη των τελικών

15 τιμών αποτίμησης για κάθε υπηρεσία. Η εφαρμογή της μεθόδου αυτής απαιτεί τον ορισμό βαρών σημαντικότητας για κάθε παράγοντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις μας. Το σημείο αυτό είναι πολύ σημαντικό και εξηγείται εμπεριστατωμένα παρακάτω. Θεωρήθηκαν εξίσου σημαντικά και τα τρία κριτήρια: «Χρήσεις», «Κόστος/χρήση» και «Ικανοποίηση», οπότε δίνεται ο ο ίδιος συντελεστής βάρους σε αυτούς (0.33). Για την εφαρμογή της μεθόδου του Σταθμισμένου Μέσου, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η κανονικοποίηση (decimal scaling) 3 των τιμών των τριών κριτηρίων (Πίνακας 10): Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Υπηρεσία Χρήσεις Κόστος ανά Δείκτης χρήση 4 Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 0,002 0,000 0,959 Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) 0,041 0,949 0,926 Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 0,078 0,968 0,944 Δανεισμός Υλικού (Circulation) 0,285 0,987 0,935 Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 0,543 0,999 1,000 Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 0,279 0,969 0,950 Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) 0,249 0,982 0,941 On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 1,000 0,999 0,926 Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Υπηρεσία Χρήσεις Κόστος ανά Δείκτης χρήση 5 Ικανοποίησης Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 0,002 0,002 1,000 Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & Terminals) 0,026 0,026 0,000 Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 0,039 0,039 0,187 Δανεισμός Υλικού (Circulation) 0,231 0,231 0,045 Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. (Web Site) 0,512 0,512 0,001 Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 0,310 0,310 0,102 Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic Journals) 0,303 0,303 0,050 On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της Βι.Κε.Π. (OPAC) 1,000 1,000 0,000 ΠΙΝΑΚΑΣ 10. Κανονικοποιημένες τιμές (decimal scaling method) 3 Decimal Scaling method: s = 4 Η κανονικοποίηση έγινε στο διάστημα [1 0] και όχι στο [0 1], δηλαδή εφαρμόστηκε ο τύπος: s = 5 Η κανονικοποίηση έγινε στο διάστημα [1 0] και όχι στο [0 1], δηλαδή εφαρμόστηκε ο τύπος: s =

16 Τα τελικά αποτελέσματα εφαρμογής της μεθόδου του Σταθμισμένου Μέσου απεικονίζονται στον ΠΙΝΑΚΑ 11, όπου παρουσιάζεται η τελική λίστα κατάταξης των υπηρεσιών. Βι.Κε.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης Υπηρεσία Χρήσεις Κόστος ανά Δείκτης χρήση Ικανοποίησης Score Θέση Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 0,002 0,000 0,959 0,317 8 Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & 0,041 0,949 0,926 0,632 7 Terminals) Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 0,078 0,968 0,944 0,657 6 Δανεισμός Υλικού (Circulation) 0,285 0,987 0,935 0,728 3 Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. 0,543 0,999 1,000 0,839 2 (Web Site) Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 0,279 0,969 0,950 0,725 4 Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic 0,249 0,982 0,941 0,717 5 Journals) On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της 1,000 0,999 0,926 0,965 1 Βι.Κε.Π. (OPAC) Βάρη 0,33 0,33 0,33 Βι.Κε.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά Υπηρεσία Χρήσεις Κόστος ανά Δείκτης χρήση Ικανοποίησης Score Θέση Διαδανεισμός Υλικού (ILL) 0,002 0,002 1,000 0,331 8 Χρήση Η/Υ στο χώρο της Βι.Κε.Π. (Computers & 0,026 0,026 0,000 0,663 6 Terminals) Αρωγή Χρηστών (Help Desk) 0,039 0,039 0,187 0,606 7 Δανεισμός Υλικού (Circulation) 0,231 0,231 0,045 0,713 5 Ιστότοπος και διαδικτυακή πύλη της Βι.Κε.Π. 0,512 0,512 0,001 0,822 2 (Web Site) Πρόσβαση σε Βάσεις Δεδομένων (Databases) 0,310 0,310 0,102 0,727 4 Πρόσβαση σε Ηλεκτρονικά Περιοδικά (Electronic 0,303 0,303 0,050 0,741 3 Journals) On-line Κατάλογος Αναζήτησης Υλικού της 1,000 1,000 0,000 0,982 1 Βι.Κε.Π. (OPAC) Βάρη 0,33 0,33 0,33 ΠΙΝΑΚΑΣ 11. Εφαρμογή μεθόδου σταθμισμένου μέσου και κατάταξη των υπηρεσιών Διαπιστώνεται ότι η αποδοτικότερη υπηρεσία που προσφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια: Χρήση, Κόστος και Ικανοποίηση και θεωρώντας τα εξίσου σημαντικά (ίδιο βάρος) είναι η υπηρεσία του Δημόσιου Καταλόγου (OPAC) και στις δύο Βι.Κε.Π. Ομοίως,

17 η λιγότερο αποδοτική υπηρεσία είναι η ILL κάτι που λογικά δικαιολογείται παρατηρώντας ότι το «Κόστος/Χρήση» είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Η σημαντικότητα των παραπάνω πινάκων αλλά και της συνολικής μεθοδολογίας, έγκειται στη δυνατότητα προσομοίωσης σεναρίων, όπου αλλάζοντας τις τιμές των κριτηρίων (π.χ. βαθμοί ικανοποίησης ή κόστη) που χαρακτηρίζουν μια υπηρεσία είμαστε σε θέση να παρατηρούμε την αλλαγή της θέση της στη τελική λίστα αξιολόγησης. Όπως αναφέρθηκε, στη μέθοδος του Σταθμισμένου Μέσου, οι συντελεστές στάθμισης (βάρη κριτηρίων) υποδεικνύουν τους βαθμούς παραχώρησης. Για να γίνει αυτό κατανοητό αναφέρεται στη συνέχεια συγκεκριμένο παράδειγμα (Δούμπος 2011): Έστω ότι γίνεται αξιολόγηση επενδύσεων βάσει απόδοσης ( ) και κινδύνου ( ) V(x)=, όπου η εξεταζόμενη επένδυση Ε έχει απόδοση 9% και κίνδυνο 2%. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε λ επιπλέον μονάδες κινδύνου ώστε να κερδίσουμε μια επιπλέον μονάδα απόδοσης: Ε=(9,2) και Ε =(10,2+λ) Ε Ε 9-2 =(9+1) -(2+λ) = λ. Οπότε αν τα βάρη είναι =3 και =1 τότε λ=3, που σημαίνει ότι για να κερδίσουμε μια επιπλέον μονάδα απόδοσης θα πρέπει να αναλάβουμε 3 επιπλέον μονάδες κινδύνου. Δηλαδή, στον αριθμητή βρίσκεται το κριτήριο για το οποίο θέλω να κερδίσω και στον παρονομαστή το κριτήριο για το οποίο θα κάνω παραχώρηση. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι παραχωρήσεις είναι σταθερές και δεν εξαρτώνται από τις τιμές των κριτηρίων. Ομοίως, στην περίπτωση των υπηρεσιών που εξετάζονται, μέσω των βαρών των κριτηρίων που επιλέχθησαν, μπορούν να βρεθούν οι ανάλογες παραχωρήσεις. Για παράδειγμα, εξετάζοντας την υπηρεσία του «δανεισμού/επιστροφών» υλικού (circulation), θα πρέπει να υπολογιστεί τι κόστος θα πρέπει να αναλάβουμε για να κερδίσουμε μια επιπλέον μονάδα ικανοποίησης, χρησιμοποιώντας τα βάρη του πίνακα 11 (0.33,0.33,0.33): Ε=(1.80,72.37) και Ε =(1.80+λ,73.37) και κατόπιν των ανάλογων υπολογισμών: λ=0.33/0.33=1, δηλαδή για να κερδηθεί 1 επιπλέον μονάδα ικανοποίησης θα πρέπει να παραχωρηθεί (πληρωθεί) 1 μονάδα κόστους. Με την ίδια διαδικασία μπορούν να υπολογιστούν τα μεγέθη αυτά για οποιοδήποτε βάρος κριτηρίου επιλεγεί. Αυτό δίνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής πολλαπλών σεναρίων με σκοπό τη λήψη της σωστής στρατηγικής απόφασης από τους υπεύθυνους. «Σε ένα ιδανικό πλαίσιο, οι συντελεστές στάθμισης σε ένα μοντέλο αξιών θα πρέπει να αναπαριστούν σε ένα ποσοτικό μέγεθος τις παραχωρήσεις, όπως αναφέρθηκε, που είναι

18 διατεθειμένος να κάνει ο αποφασίζοντας. Όμως ο ακριβής καθορισμός των βαρών είναι ιδιαίτερα δύσκολος» (Δούμπος 2011). Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί διαδικασίες για την προσεγγιστική εκτίμηση των βαρών, όπως οι πίνακες βαρών ROC (rank-order centroid) ή οι πίνακες βαρών RS (ranksum). Η μελέτη των διαδικασιών αυτών δεν εμπίπτει στα πλαίσια της εργασίας αυτής. Παρόλα αυτά, αποτελεί ενδιαφέρον θέμα της θεωρίας των Πολυκριτηρίων Συστημάτων Αποφάσεων. Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, η ανάλυσή τους και η παρουσίαση των αντίστοιχων αποτελεσμέτων με τη μορφή των παραπάνω πινάκων δίνουν μια συνοπτική εικόνα στον παρατηρητή σχετικά με την επίδραση που έχει κάθε κριτήριο (κόστος, χρήση, κόστος/χρήση, ικανοποίηση) στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Μέσω αυτής της εικόνας αποκτάται πολύ καλύτερη αντίληψη και εποπτεία για τις υπηρεσίες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι η προτεινόμενη μεθοδολογία αποτελεί ένα αξιόλογο εργαλείο εξέτασης των αλλαγών αυτών των παραμέτρων με σκοπό τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 8. Συμπεράσματα Η προτεινόμενη μεθοδολογία αναφέρθηκε στην εκτίμηση των προσφερόμενων υπηρεσιών με βάση το κόστος, τη χρήση και την ικανοποίηση των χρηστών. Εφαρμόστηκε στις Βι.Κε.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πειραιά, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα του έτους 2010, τόσο από τα πληροφοριακά συστήματά τους όσο και από αντίστοιχες έρευνες ικανοποίησης που πραγματοποιήθηκαν το έτος αυτό. Ο βασικός της στόχος ήταν να καταδείξει και παρουσιάσει μια εποπτική εικόνα συγκριτικής αποδοτικότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών με βάση τα κριτήρια που αναφέρθηκαν. Για την εφαρμογή της μεθοδολογίας χρησιμοποιήθηκαν μερικά από τα σημαντικότερα κριτήρια, σύμφωνα με τη εμπειρία αλλά και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παρόλα αυτά η μέθοδος μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε και οσαδήποτε άλλα κριτήρια κριθούν αναγκαία. Παράλληλα, με τη χρησιμοποίηση του μοντέλου του Σταθμισμένου Μέσου, έγινε προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα αποτύπωσης των παραχωρήσεων μεταξύ των κριτηρίων, για την αλλαγή συμπεριφοράς μιας υπηρεσίες. Απώτερος σκοπός της προτεινόμενης μεθοδολογίας, είναι να βοηθήσει τους υπευθύνους μιας σύγχρονης Βι.Κε.Π. να αποκτήσουν μια συγκριτική και συνάμα εποπτική εικόνα των υπηρεσιών που προσφέρουν, ούτως ώστε να αποκτήσουν πληροφορίες που θα τους οδηγήσουν στη λήψη σωστών αποφάσεων στρατηγικού σχεδιασμού.

19 Στο ΣΧΗΜΑ 1 παρουσιάζεται παραστατικά η προτεινόμενη μεθοδολογία: Απόφαση σχετικά με την υπηρεσία που θα εξεταστεί Λίστα προσφερόμενων υπηρεσιών ABC μέθοδος Ανάλυση κόστους Υπολογισμός χρήσης Υπολογισμός ικανοποίησης χρηστών MUSA μέθοδος Κόστος/Μονάδα Δείκτης χρήσης Δείκτης Ικανοποίησης Κανονικοποίηση τιμών πολυκριτήρια μέθοδος Σταθμισμένου Μέσου Ορισμός βαρών κάθε κριτηρίου Τελική Λίστα Βαθμολόγησης ΣΧΗΜΑ 1. Μεθοδολογία εκτίμησης υπηρεσιών με βάση το κόστος, τη χρήση και την ικανοποίηση

20 Βιβλιογραφία 1. Buckner Higginbotham, B. & Bowdoin, S. (1993), Access versus assets Access versus assets: a comprehensive guide to resource sharing for academic librarians, ALA Editions 2. Ceynowa. C. (2000), Activity-based cost management in academic libraries-a project of the German Research Association, Performance Measurement and Metrics, 1 (2), Gerdsen, T. (2002), Activity-based costing as a performance tool for library, Information and Education Services Division, The University of Newcastle, Australia, Fourth Northumbria 4. Grigoroudis, E. & Siskos, Y. (2002), Preference disaggregation for measuring and analysing customer satisfaction: The MUSA method, European Journal of Operational Research, 143, Grigoroudis, E., Kyriazopoulos, P., Siskos, Y., Spyridakos, A. and Yiannacopoulos, D. (2007), Tracking changes of e-customer preferences using multicriteria analysis, Managing Service Quality, 17 (5), Grigoroudis, E. & Siskos, Y., MUSA: A decision support system for evaluating and analysing customer satisfaction, In K. Margaritis and I. Pitas, editors, Proceedings of the 9th Panhellenic Conference in Informatics, Thessaloniki, Greece, pages , Grigoroudis, V. and Siskos, J. (2005), Service Quality and Measurement of Customer s Satisfaction, New Technologies Publications 8. Heaney, M. (2004), Easy as ABC-Activity-based costing in Oxford University Library Services, The Bottom Line: Managing Library Finances Journal, 17 (3), Katsirikou, A. and Skiadas, C. H. (2010): Qualitative and Quantitative Methods in Libraries: Theory and Applications, World Scientific 10. Katsirikou A. and Skiadas, C. H. (2011): New Trends in Qualitative and Quantitative Methods in Libraries, World Scientific 11. Katsirikou, A., Skiadas, C. H., Apostolou, A. and Rompogiannakis, G. (2002), Virtual Libraries: Interactive Support Software and an Application in Chaotic Models, Campus Wide Information Systems, 19 (1), McMurdo, G. (1980), User Satisfaction, New Library World Journal, 81(4), Meletiou, A. (2010), Tracking changes of Library users preferences using multicriteria analysis, International Conference on Qualitative and Quantitative Methods in Libraries, Chania 2010.

Ερευνητικές τάσεις στο πεδίο της βιβλιοθηκονομίας και της επιστήμης της πληροφόρησης: Η δημοσιευμένη έρευνα

Ερευνητικές τάσεις στο πεδίο της βιβλιοθηκονομίας και της επιστήμης της πληροφόρησης: Η δημοσιευμένη έρευνα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΝΟΜΙΑΣ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ KAI ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ Ερευνητικές τάσεις στο πεδίο της βιβλιοθηκονομίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Ενότητα 8 Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σημείωμα. ΣΤΑΥΡΟΣ Μητρώνυμο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ. Τίτλος Πτυχίου. Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης

Βιογραφικό Σημείωμα. ΣΤΑΥΡΟΣ Μητρώνυμο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ. Τίτλος Πτυχίου. Υποψήφιος Διδάκτωρ, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Βιογραφικό Σημείωμα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Επώνυμο: ΜΑΝΩΛΙΤΖΑΣ Όνομα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πατρώνυμο : ΣΤΑΥΡΟΣ Μητρώνυμο ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ E-mail: pmanol@gmail.com ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Όνομα Ιδρύματος Πολυτεχνείο Κρήτης Τίτλος Πτυχίου

Διαβάστε περισσότερα

Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. Υλικό Σεμιναρίων (για προπτυχιακούς φοιτητές)

Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. Υλικό Σεμιναρίων (για προπτυχιακούς φοιτητές) Κεντρική Βιβλιοθήκη Ε.Μ.Π. Υλικό Σεμιναρίων (για προπτυχιακούς φοιτητές) Γραφείο Δανεισμού & Διαδανεισμού Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΕΜΠ Νοέμβριος 2012 Περιεχόμενα Περιγραφή Χώρου ανά όροφο... 3 Δεκαδική Ταξινόμηση

Διαβάστε περισσότερα

E-metrics στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες

E-metrics στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες E-metrics στις Ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες Δήμητρα Τσάμη Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης, Ιωάννινα Περίληψη Οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες στις μέρες μας παρέχουν ένα πλήθος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ" ΜΕ "ABC"

ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ ΜΕ ABC ΑΣΚΗΣΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ "ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ" ΜΕ "ABC" I. Η "Παραδοσιακή" κοστολόγηση με ένα παράδειγμα Το παρακάτω παράδειγμα επικεντρώνεται σε δύο μοντέλα προϊόντων που κατασκευάζονται και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΒΥΠ ΜΑΪΟΣ 1999 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΒΥΠ ΜΑΪΟΣ 1999 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΒΥΠ ΜΑΪΟΣ 1999 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1. Ιδιότητα (001) Μέλος ΔΕΠ (ΔΕΠ) (1) Φοιτητής/τρια (Φ) (3) Μεταπτυχιακός φοιτητής (ΜΦ) (2) Ερευνητικό Προσωπικό (ΕΡ) (4) 2. Τμήμα (002) 3. Μπορείτε να μας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 3. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας

Μάθηµα 3. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Μάθηµα 3 45 Ολοκληρωµένα Συστήµατα Βιβλιοθηκών Η έννοια του «Ολοκληρωµένου» Συστατικά (modules)( Καταλογογράφηση Προσκτήσεις ανεισµός ιαχείριση Περιοδικών ηµόσιος Κατάλογος (OPAC( OPAC-On-line Public Access

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΗΓΟΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ Ο ΗΓΟΣ 4. κανόνες διαδανεισµού

Ο ΗΓΟΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ Ο ΗΓΟΣ 4. κανόνες διαδανεισµού Ο ΗΓΟΙ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ Ο ΗΓΟΣ 4 κανόνες διαδανεισµού Κανόνες ιαδανεισµού / Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών ; Ιωάννινα : Μονάδα Ολικής Ποιότητας Ακαδηµαϊκών Βιβλιοθηκών,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στην Επιστήµη της Πληροφορίας Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης 2005 2006 Μελέτες χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών

Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Διοίκηση Παραγωγής και Υπηρεσιών Εισαγωγή -3 Γιώργος Ιωάννου, Ph.D. Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνοψη διάλεξης Σχεδιασμός διαδικασιών ορισμός Συστημική προσέγγιση Μεθοδολογίες σχεδιασμού διαδικασιών Διαγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP)

Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP) Ιεραρχική αναλυση αποφασεων Analytic hierarchy process (AHP) Εισαγωγή Παρουσιάστηκε από τον Thomas L. Saaty τη δεκαετία του 70 Μεθοδολογία που εφαρμόζεται στην περιοχή των Multicriteria Problems Δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Μια πολυκριτήρια συγκριτική αξιολόγηση ενός Τμήματος Μηχανικών

Μια πολυκριτήρια συγκριτική αξιολόγηση ενός Τμήματος Μηχανικών ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Μια πολυκριτήρια συγκριτική αξιολόγηση ενός Τμήματος Μηχανικών Ν. Ματσατσίνης, Καθηγητής Ε. Κρασαδάκη, Υποψ. Διδάκτωρ Ε. Γρηγορούδης, Επίκ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ Σάνδρα Κοέν, Εύη Νεοφύτου Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλης Δούμπος, Κωσταντίνος Ζοπουνίδης Πολυτεχνείο Κρήτης S. Cohen, M. Doumpos,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ LOGO ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ Dr Maria Katharaki National and Kapodistrian University of Athens, Greece George Katharakis, Msc, PhD Candidate

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι

Κοστολόγηση κατά προϊόν ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι Εισαγωγή ΕΙΣΑΓΩΓΗ Έχουμε αναφέρει ότι η κοστολόγηση προϊόντος είναι η διαδικασία υπολογισμού και διανομής του κόστους παραγωγής στα παραγόμενα αγαθά Η κατανόηση της διαδικασίας αυτής

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης

Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας Βιβλιοθηκονοµίας Μεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στην Επιστήµη της Πληροφορίας Αξιολόγηση πληροφοριακών συστηµάτων και υπηρεσιών πληροφόρησης 2006 2007 Μελέτες χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων.

Στο στάδιο ανάλυσης των αποτελεσµάτων: ανάλυση ευαισθησίας της λύσης, προσδιορισµός της σύγκρουσης των κριτηρίων. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η τεχνική αυτή έκθεση περιλαµβάνει αναλυτική περιγραφή των εναλλακτικών µεθόδων πολυκριτηριακής ανάλυσης που εξετάσθηκαν µε στόχο να επιλεγεί η µέθοδος εκείνη η οποία είναι η πιο κατάλληλη για

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικοί Δείκτες Υπηρεσιών Βιβλιοθηκών και Διαχείριση Πόρων: Μεθοδολογίες Ανάλυσης και στρατηγικός σχεδιασμός.

Ποιοτικοί Δείκτες Υπηρεσιών Βιβλιοθηκών και Διαχείριση Πόρων: Μεθοδολογίες Ανάλυσης και στρατηγικός σχεδιασμός. 15 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Πάτρα: 1-3 Νοεμβρίου 2006) Ποιοτικοί Δείκτες Υπηρεσιών Βιβλιοθηκών και Διαχείριση Πόρων: Μεθοδολογίες Ανάλυσης και στρατηγικός σχεδιασμός. Αριστείδης Μελετίου

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κουης, Φ. Ευθυμίου, Β. Γκιούρδα

Δ. Κουης, Φ. Ευθυμίου, Β. Γκιούρδα Δ. Κουης, Φ. Ευθυμίου, Β. Γκιούρδα ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ - ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΔΡΑΣΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Υπηρεσίες και Εργαλεία στη διάθεση χρηστών

Διαβάστε περισσότερα

Ανίχνευση απαιτήσεων χρηστών για υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών μέσα από ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις

Ανίχνευση απαιτήσεων χρηστών για υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών μέσα από ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις Ανίχνευση απαιτήσεων χρηστών για υπηρεσίες ψηφιακών βιβλιοθηκών μέσα από ποιοτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις Άγγελος Μητρέλης 1, Λεωνίδας Παπαχριστόπουλος 1, Γιάννης Τσάκωνας 1,2, Χρήστος Παπαθεοδώρου

Διαβάστε περισσότερα

Κοστολόγηση διαδικασιών αποθήκευσης με εφαρμογή της μεθόδου Activity-based costing

Κοστολόγηση διαδικασιών αποθήκευσης με εφαρμογή της μεθόδου Activity-based costing Άρθρο των κ. Α. Γιαλού και Δρ. Β. Ζεϊμπέκη Ο κ. Αναστάσιος Γιαλός είναι Logistics Consultant στην OPTILOG Advisory Services. Ο Δρ. Β. Ζεϊμπέκης είναι Managing Director της OPTILOG Advisory Services, Υποδιευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Ποιοτικές Προσεγγίσεις στη Λειτουργία μιας Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Ποιοτικές Προσεγγίσεις στη Λειτουργία μιας Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης. Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Ποιοτικές Προσεγγίσεις στη Λειτουργία μιας Ακαδημαϊκής Βιβλιοθήκης Άννα Φράγκου Ημερίδα «Η Διάσταση της Ποιότητας στις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες»

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης

ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης Κεντρική Υποδομή Επιχειρησιακής Ευφυΐας για Βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες Πληροφόρησης ΜΟ.ΔΙ.Π.Α.Β. Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Δρ. Γεώργιος Κ. Ζάχος Διευθυντής Βιβλιοθήκης και Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης

Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Συστήματα Πληροφοριών Διοίκησης Ενότητα 2: Γενική θεώρηση και κατάταξη συστημάτων πληροφοριών διοίκησης Διονύσιος Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης

Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Απολογιστικά στοιχεία 1-1-2018 έως 31-12-2018 Η παρούσα αναφορά αποτελεί προϊόν συνεργασίας του συνόλου των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Θέμα: Η διαχείριση έργου στην ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων παραγόμενων από τελικούς χρήστες. Λίντα Ράτζιχα Σεπτέμβριος 2013

Διαβάστε περισσότερα

10/17/17. Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΝΝΟΙΕΣ

10/17/17. Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Εξατομικευμένης Παραγωγής ΤΕΧΜΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΥΣ 12η Needles Powers Crosson human/istoc k photo ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ Διάκριση με ταξύ των δύο βασικών συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Μ. Κορφιατη - Π. Γεωργίου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ

Μ. Κορφιατη - Π. Γεωργίου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ Μ. Κορφιατη - Π. Γεωργίου ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ & ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ Αξιολόγηση υπηρεσιών: Έρευνα χρηστών της ΒιΒλιοθήκης και Υπηρεσίας Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών Μ. Korfiati - P. Georgiou

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας

Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα. Κεφάλαιο 2. Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση. Ευαγγελάτος Ανδρέας Κεφάλαιο 2 Στρατηγικά Πληροφοριακά Συστήµατα Ο στρατηγικός ρόλος των Πληροφοριακών Συστηµάτων ιοίκησης στην επιχείρηση Ευαγγελάτος Ανδρέας Εργαστήριο Πολυµέσων Επικοινωνίας 1. Εκπαιδευτικοί στόχοι του

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα

Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Τι είναι πληροφοριακό σύστημα Ένας ορισμός είναι ότι ένα πληροφοριακό σύστημα είναι ένα σύνολο αλληλοσυνδεόμενων μερών που συνεργάζονται για τη συλλογή, επεξεργασία, αποθήκευση και διάχυση πληροφοριών

Διαβάστε περισσότερα

19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2010, Πάντειον Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη-Υπηρεσία ηρ Πληροφόρησης

19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2010, Πάντειον Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη-Υπηρεσία ηρ Πληροφόρησης 19 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακαδημαϊκών Αθήνα, 3-5 Νοεμβρίου 2010, Πάντειον Πανεπιστήμιο. Βιβλιοθήκη-Υπηρεσία ηρ Πληροφόρησης ρη ης Οι υπηρεσίες διαδανεισμού στις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες : συνεργαζόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις, που επιθυμούν

Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις, που επιθυμούν Enterprise Resource Planning Systems (ERP) για Μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις Ολοκληρωμένη, σύγχρονη και ευέλικτη λύση ERP (Enterprise Resource Planning-Σύστημα Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πόρων) για επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για την προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με περιορισμένη όραση στους Δικτυακούς Τόπους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών

Έρευνα για την προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με περιορισμένη όραση στους Δικτυακούς Τόπους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Έρευνα για την προσβασιμότητα των τυφλών και των ατόμων με περιορισμένη όραση στους Δικτυακούς Τόπους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών Γαρουφάλλου Εμμανουήλ Κολοβού Ευαγγελία Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Σ. Κορομπίλη - Σαντινίδου, Μ. Μορελελη - Κακούρη

Σ. Κορομπίλη - Σαντινίδου, Μ. Μορελελη - Κακούρη Σ. Κορομπίλη - Σαντινίδου, Μ. Μορελελη - Κακούρη ΤΜΗΜΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Στρατηγική για την ανάπτυξη της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ θεσσαλονίκης S. Korobili - Xantinidou, Μ. Moreleli - Kakouri

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΑΕΚ Ι Πακέτο εργασίας 4 : Εκπαίδευση Επιμόρφωση. Επίσκεψη βιβλιοθηκονόμων του Α.Π.Θ. σε βιβλιοθήκες της Μ. Βρετανίας.

ΕΠΕΑΕΚ Ι Πακέτο εργασίας 4 : Εκπαίδευση Επιμόρφωση. Επίσκεψη βιβλιοθηκονόμων του Α.Π.Θ. σε βιβλιοθήκες της Μ. Βρετανίας. ΕΠΕΑΕΚ Ι Πακέτο εργασίας 4 : Εκπαίδευση Επιμόρφωση Επιτροπή οργάνωσης εκπαίδευσης-επιμόρφωσης προσωπικού Πρόεδρος: Χρυσή Κεραμέως- Φόρογλου, Καθηγήτρια Ιατρικής Μέλη: Κλωντίνη Ξενίδου - Δέρβου, Βιβλιοθηκονόμος

Διαβάστε περισσότερα

ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ATHENS SCHOOL OF MANAGEMENT (THESSALONIKI) Η ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Ομιλητής: Γιάννης Νάνος ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑ? Είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ 1 Α.1010 Μικροοικονομική (Microeconomics) ΜΓΥ Υ 2 2 4 8 5 2 Α.1020 Χρηματοοικονομική Λογιστική (Financial Accounting) ΜΓΥ Υ 2 2 2 6 10 6 3 Α.1030 Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (Principles

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής

Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Διαχείριση Έργων Πληροφορικής Μελέτη Σκοπιμότητας Feasibility Study Μ. Τσικνάκης Ε. Μανιαδή, Α. Μαριδάκη Μάθημα στο eclass Ονομασία: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΑΡΙΝΟ 2017 Κωδικός Μαθήματος στο eclass:

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων

Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης. Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Διοικητική Επιστήμη και Λήψη Αποφάσεων Η πολυπλοκότητα των αποφάσεων Αυξανόμενη πολυπλοκότητα λόγω: Ταχύτητας αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης. Έντασης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μαρίνος Θεμιστοκλέους Email: mthemist@unipi.gr Ανδρούτσου 150 Γραφείο 206 Τηλ. 210 414 2723 Ώρες Γραφείου: Δευτέρα 11-12 AM Πληροφοριακά Συστήματα (ΠΣ) Information Systems (IS) Ορισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση

Κεφάλαιο 2 ο. Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Κεφάλαιο 2 ο Συστήματα Πληροφοριών στην επιχείρηση Διδακτικοί στόχοι Να αναλυθούν οι ρόλοι των 6 τύπων των συστημάτων πληροφοριών Να περιγραφούν οι τύποι των πληροφοριακών συστημάτων Να αναλυθούν οι σχέσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή οnline υπηρεσιών πληροφόρησης στο Σύστημα Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ

Εφαρμογή οnline υπηρεσιών πληροφόρησης στο Σύστημα Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ Εφαρμογή οnline υπηρεσιών πληροφόρησης στο Σύστημα Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ Ξ. Αγορογιάννη, Ε. Κοσέογλου, Κ. Ξενίδου-Δέρβου 13ο ΠανελλήνιοΣυνέδριοΑκαδημαϊκώνΒιβλιοθηκών Κέρκυρα, 13-15 Οκτωβρίου 2004 Virtual-Digital-Online

Διαβάστε περισσότερα

Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης

Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης Διασφάλιση της Ποιότητας στις Υπηρεσίες Πληροφόρησης Τμήμα Αρχειονομίας Βιβλιοθηκονομίας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Πέτρος Κωσταγιόλας λέκτορας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο pkostagiolas@ionio.gr (26610-87402 & 6944 456336)

Διαβάστε περισσότερα

1.1.6 Εξωλογιστικός προσδιορισμός κόστους παραγωγής, μικτών και καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης Σελ. 11

1.1.6 Εξωλογιστικός προσδιορισμός κόστους παραγωγής, μικτών και καθαρών αποτελεσμάτων χρήσης Σελ. 11 1. Κόστος και Κοστολόγηση 1.1 Κόστος Σελ. 1 1.1.1 Έννοια και ορισμός του κόστους Σελ. 1 1.1.2 Ιστορικό κόστος Σελ. 1 1.1.3 Αμφισβήτηση του ιστορικού κόστους Σελ. 2 1.1.4 Το κόστος κατά το Ε.Γ.Λ.Σ. Σελ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ A MULTICRITERIA METHODOLOGY FOR THE COMPARATIVE ASSESSMENT OF AN ENGINEERING DEPARTMENT Νικόλαος Ματσατσίνης, Ευαγγελία Κρασαδάκη,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ TΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ Χειμερινό Εξάμηνο (6ο) Διδάσκων: Κων/νος Στεργίου 6/4/2014 Σύστημα Κράτησης Αεροπορικών Θέσεων Εργασία

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Η Βιβλιοθήκη του Α.Τ.Ε.Ι.Θ Ένα μοντέλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών για πληροφόρηση Προϋπολογισμός: 2.013.363 Μερσίνη Μορελέλη-Κακούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΗ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ -Μπορούν να δηλώνουν οι φοιτητές ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ginogl@uom.gr -Οι εργασίες θα παραδίδονται και τυπωμένες και σε ηλεκτρονικά μέσα δισκέτες,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων

Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων Ενότητα # 6: Συναρτησιακά Μοντέλα Αποφάσεων Διονύσης Γιαννακόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50, Στρατηγικές αναζήτησης.

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50, Στρατηγικές αναζήτησης. , Πρωτόκολλο z39.50, Στρατηγικές αναζήτησης. Σεμινάρια Βιβλιοθηκονόμων ΕΠΕΑΕΚ 2000 Φίλιππος Τσιμπόγλου Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου e-mail ftsimp@ucy.ac.cy Ορισμοί Χειρισμός υλικού Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ Εγχειρίδιο Χρήσης 4 ης Εικονικής Πλατφόρμας «e-marketing Online» Σχεδίασης νέων προϊόντων, σχεδίου μάρκετινγκ και ανάλυσης συμπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

«Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού

«Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού «Ωρίων»: Online Πρόγραμμα Πληροφοριακού Γραμματισμού Ηλίας Νίτσος Βιβλιοθήκη ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, nitsos@lib.teithe.gr Αφροδίτη Μάλλιαρη Τμήμα Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Καινοτόμες Δράσεις της

Νέες Καινοτόμες Δράσεις της Νέες Καινοτόμες Δράσεις της Μονάδας Ολικής Ποιότητας Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Μ.Ο.Π.Α.Β) Γιώργος Ζάχος, Βασίλης Πολυχρονόπουλος 1 1 Διεύθυνση Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Πανεπιστημιούπολη Κτίριο Κεντρικής Βιβλιοθήκης

Διαβάστε περισσότερα

TrainERGY project. IO Number: 1. Energy Efficient Operations Training Needs Specialization

TrainERGY project. IO Number: 1. Energy Efficient Operations Training Needs Specialization TrainERGY project IO Number: 1 Energy Efficient Operations Training Needs Specialization Training needs specialization and skill matrix development methodology GR This work is licensed under a Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων Οργάνωση Παραγωγής & ιοίκηση Επιχειρήσεων ΙΙ Κοστολόγηση Επιχειρήσεων & Λήψη Αποφάσεων Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Κοστολόγηση Επιχειρήσεων Νικόλαος Α. Παναγιώτου 2004 ΕΜΠ Τομέας Βιομηχανικής ιοίκησης & Επιχειρησιακής

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ 2 ο Κ Ε Φ Α Λ Α Ι Ο Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Α. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ερωτήσεις της µορφής «σωστό λάθος» Να χαρακτηρίσετε µε Σ (σωστό) ή µε Λ (λάθος) καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ORDER PROCESSING. Υπό: Σ. Ανδριανόπουλου, Executive Consultant, Planning A.E.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ORDER PROCESSING. Υπό: Σ. Ανδριανόπουλου, Executive Consultant, Planning A.E. ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ORDER PROCESSING Υπό: Σ. Ανδριανόπουλου, Executive Consultant, Planning A.E. Τα όρια του Order Processing (1/2) Η σύγχρονη φιλοσοφία οργάνωσης των επιχειρήσεων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ / Ε5 ΦΕΚ 764/ ) και λειτουργεί Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. 39480/ Ε5 ΦΕΚ 764/ 3-4-2013) και λειτουργεί βάσει του Ν. 3685/16.07.2008/ΦΕΚ 148 τ.α. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E.

Προγράμματα Κατάρτισης από την ITMC A.E. Ι Τ Μ C Α. Ε. Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ο Ι Ε Π Ι Χ Ε Ι Ρ Η Σ Ε Ω Ν INNOVATION, TECHNOLOGY & MAΝAGEMENT CONSULTANTS «Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός των εταιρικών πελατών μας σε δυναμικούς, αποτελεσματικούς και

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων. Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61

Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων. Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61 Οικονομικός Προγραμματισμός & Διαχείριση Εφαρμογών Πολυμέσων Δημητριάδης Χρήστος ΕΑΠ / ΓΤΠ 61 Εισαγωγή Ο οικονομικός προγραμματισμός μιας πολυμεσικής εφαρμογής μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μία μορφή τέχνης,

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής

Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Συστήματα Κοστολόγησης: Κοστολόγηση Συνεχούς Παραγωγής Τεχνικές Κόστους 12η Needles Powers Crosson human/istockphoto ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΑΘΗΣΗΣ Περιγραφή του συστήματος κοστολόγησης συνεχούς παραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη & πλεονεκτήματα από τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων κοστολογικής διαχείρισης στόλου οχημάτων

Οφέλη & πλεονεκτήματα από τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων κοστολογικής διαχείρισης στόλου οχημάτων mind the truck Οφέλη & πλεονεκτήματα από τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων κοστολογικής διαχείρισης στόλου οχημάτων Χριστόφορος Χατζηθεοδώρου Commercial & Business Development Director Τα γερασμένα οχήματα

Διαβάστε περισσότερα

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο...

1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... 1 ο Διεθνές Συνέδριο... για να ξαναφανταστούμε το σχολείο... Οι Επιμορφωτικές Ανάγκες των Διοικητικών Υπαλλήλων των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών: Μια Εμπειρική Διερεύνηση στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ενότητα Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό, όπως εικόνες, που υπόκειται σε άλλου τύπου άδειας

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων

Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στα Πληροφοριακά Συστήματα ( MIS ) Τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων για την βελτίωση της απόδοσης σε Κατανεμημένα Συστήματα Ζάχος Δημήτριος Επιβλέποντες:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΞΥΛΟΥ - ΕΠΙΠΛΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΟΧΟΙ & ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος Καθηγητής papad@teilar.gr ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση

Περιεχόμενα Α ΜΕΡΟΣ. Πρόλογος των Συγγραφέων ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Πληροφοριακά Συστήματα και Σύγχρονη Επιχείρηση Πρόλογος των Συγγραφέων... 21 Α ΜΕΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Πληροφοριακά Συστήματα 1.1 Εισαγωγή... 29 1.2 Σύστημα... 29 1.3 Πληροφοριακά Συστήματα... 31 1.3.1 Ορισμός του Πληροφοριακού Συστήματος... 31 1.3.2 Συστατικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης)

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. Υποχρεωτικής επιλογής (Κατεύθυνσης) ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Ακαδημαϊκή Μονάδα: Τομέας: Εργαστήριο/Σπουδαστήριο/Κλινική: Τίτλος Μαθήματος / Θέμα Εργασίας: Κωδικός Μαθήματος: Τύπος Μαθήματος: ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Πληροφοριακά Περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.)

Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) 12/12/2012 Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός μ ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ 1 ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 08-06-2011 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ 2008 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: "Μελέτη της χρηματοοικονομικής αποτύπωσης περιβαλλοντικών πληροφοριών, της περιβαλλοντικής διαχείρισης, επίδοσης και αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων"

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ & ΕΠΙΠΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Υπεύθυνος: Δρ. Ιωάννης Παπαδόπουλος e-mail: papad@teilar.gr ΜΑΘΗΜΑ 7 ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ: «ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΕΠΙΠΛΟΥ» ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα μέτρησης ποιότητας βιβλιοθηκών: μια εφαρμογή του μοντέλου Servqual σε εθνική κλίμακα

Μοντέλα μέτρησης ποιότητας βιβλιοθηκών: μια εφαρμογή του μοντέλου Servqual σε εθνική κλίμακα Μοντέλα μέτρησης ποιότητας βιβλιοθηκών: μια εφαρμογή του μοντέλου Servqual σε εθνική κλίμακα Αγγελική Γιαννοπούλου Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Πατρών, agianop@upatras.gr Ο σκοπός της

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικότητα της Έρευνας Μάρκετινγκ

Σημαντικότητα της Έρευνας Μάρκετινγκ Έρευνα Μάρκετινγκ 2 Σύνολο Τεχνικών και Αρχών που αποβλέπουν στη συστηματική Συλλογή Καταγραφή Ανάλυση Ερμηνεία Στοιχείων / Δεδομένων, με τέτοιο τρόπου που να βοηθούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων Μάρκετινγκ

Διαβάστε περισσότερα

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης

Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Ενότητα 2 Προκαταρκτική Φάση Ανάλυσης Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης ΙI Ι Διδάσκων: Νίκος Καρακαπιλίδης 2-1 Στόχοι & αντικείμενο ενότητας Εισαγωγικές Έννοιες, εργασίες, τεχνικές, μέθοδοι, εργαλεία Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΠΡΟΣ 2007-2013 ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ 1 ΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ 24-06-2011 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΖΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΟΡΟΣΗΜΑ 1998 - Πιστοποίηση κατά ISO 9001 2002 Εγκαίνια νέων «οικολογικών» εγκαταστάσεων στα Σπάτα Αττικής 2003 - Πιστοποίηση Committed to Excellence του

Διαβάστε περισσότερα

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R?

DO Y O Y U S PEAK K F U F TURE R? GALAXY είναι Τεχνολογία αιχμής που αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες διεθνείς τάσεις, συνδυάζοντας τo Microsoft.NET Framework 3.5 και τα εξελιγμένα εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών της SingularLogic. Εξασφαλίζει

Διαβάστε περισσότερα

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης όπως προέκυψαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν ως εξής:

Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης όπως προέκυψαν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα έχουν ως εξής: Μέτρηση της Ικανοποίησης και Εμπιστοσύνης των Ελλήνων Ασθενών στο Φάρμακο με βάση των Ευρωπαϊκό Δείκτη Ικανοποίησης EPSI Rating (European Performance Satisfaction Index) 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το παρόν άρθρο παρουσιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική

Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Δασική Πληροφορική Ενότητα 4: Αρχεία Δεδομένων Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà» Á Æ Á¹±º Í ÃÅÃÄ ¼±Ä Â.

þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà» Á Æ Á¹±º Í ÃÅÃÄ ¼±Ä Â. Neapolis University HEPHAESTUS Repository School of Economic Sciences and Business http://hephaestus.nup.ac.cy Master Degree Thesis 2016-02 þÿ ½ ÁÉÀ ºµ½ÄÁ¹º ÀÁ à ³³¹Ã Ä þÿ Á³±½Éù±º  ±»»±³  ¼ ÃÉ þÿà»

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού

Διοικητική Λογιστική. Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διαδικασία επιμερισμού των ΓΒΕ (1) Τα στάδια επιμερισμού Επιμερισμός ΓΒΕ (1) Διοικητική Λογιστική Επιμερισμός ΓΒΕ στα κέντρα κόστους Γενικά, τα ΓΒΕ κάθε παραγόμενου προϊόντος σχετίζονται με τα ΓΒΕ του τμήματος ή των τμημάτων της παραγωγικής διαδικασίας από τα

Διαβάστε περισσότερα

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu.

Managing Information. Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business. e-mail: kyritsis@ist.edu. Managing Information Lecturer: N. Kyritsis, MBA, Ph.D. Candidate Athens University of Economics and Business e-mail: kyritsis@ist.edu.gr Διαχείριση Γνώσης Knowledge Management Learning Objectives Ποιοί

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Case Study: Μελέτη Περιπτώσεως: Σύστημα Διαχείρισης Βάσης Βιβλιοθήκης (Library Information System) Μοντελοποίηση και Κανονικοποίηση -

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα 2. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας

Μάθηµα 2. Τµήµα Αρχειονοµίας - Βιβλιοθηκονοµίας Μάθηµα 2 24 Στρατηγική Τεχνολογιών της Πληροφορίας Οστρατηγικός σχεδιασµός: Εντοπίζει παραµέτρους του περιβάλλοντος της βιβλιοθήκης που επηρεάζουν & πρέπει να προσδιορίζουν της επιλογές της Προσδιορίζει

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης

Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστήμιο Κρήτης Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης Απολογιστικά στοιχεία 1-1-2017 έως 31-12-2017 Η παρούσα αναφορά αποτελεί προϊόν συνεργασίας του συνόλου των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών από την Υπηρεσία Ηλεκτρονικής Πληροφόρησης της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νούλα Αλβανούδη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας noula@uom.gr

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 8η - Εικονικοί Κόσμοι και Πολιτιστικό Περιεχόμενο

Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 8η - Εικονικοί Κόσμοι και Πολιτιστικό Περιεχόμενο Τεχνολογία Ψυχαγωγικού Λογισμικού και Εικονικοί Κόσμοι Ενότητα 8η - Εικονικοί Κόσμοι και Πολιτιστικό Περιεχόμενο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής, 2015 Κωνσταντίνος Οικονόμου, Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΕΡΓΩΝ 1. Διαχείριση έργων Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται σημαντική αξιοποίηση της διαχείρισης έργων σαν ένα εργαλείο με το οποίο οι διάφορες επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γενικά Στοιχεία. 1. Παρακαλώ προσδιορίστε το φύλο σας. Άνδρας... (01) Γυναίκα... (02) 18 24... (01) 25 29... (02) 30 34... (03) 35 39...

Α. Γενικά Στοιχεία. 1. Παρακαλώ προσδιορίστε το φύλο σας. Άνδρας... (01) Γυναίκα... (02) 18 24... (01) 25 29... (02) 30 34... (03) 35 39... Γ Ε Ω Π Ο Ν Ι Κ Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Α Θ Η Ν Ω Ν Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Ι ε ρ ά Ο δ ό ς 75 Β ο τ α ν ι κ ό ς 118 55 Α θ ή ν α Πληροφορίες: Δέσποινα Ξανθοπούλου τηλ.: 210 529 4273, 210

Διαβάστε περισσότερα

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης

Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Διαδανεισμός, Πρωτόκολλο z39.50 Στρατηγικές αναζήτησης Σεμινάρια Βιβλιοθηκονόμων ΕΠΕΑΕΚ 2000 Φίλιππος Τσιμπόγλου Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Κύπρου e-mail ftsimp@ucy.ac.cy 2 3 Πρωτόκολλο Z.3950

Διαβάστε περισσότερα

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων.

Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Atlantis MRP & MRP II MRP I Ένα σηµαντικό χαρακτηριστικό γνώρισµα των τελευταίων ετών αλλά και αυτών που ακολουθούν είναι οι αλλαγές που σηµειώνονται στο χώρο των επιχειρήσεων. Στις προβλέψεις αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα

Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Διεθνή Λογιστικά & Χρηματοοικονομικά Πρότυπα Ενότητα # 5: Αποθέματα ΔΛΠ 2 Μαρία Ροδοσθένους Τμήμα Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Λ.Κ.Ε

ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Λ.Κ.Ε ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΡΙΣΜΑΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Λ.Κ.Ε 2017 Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Τμήμα Επικοινωνίας, Προβολής και Ποιότητας Υπηρεσιών Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ...

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητική Λογιστική

Διοικητική Λογιστική Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Διοικητική Λογιστική Ενότητα 2: Το πλαίσιο της κοστολόγησης - Γ.Β.Ε. - Φύλλο μερισμού Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν

Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Σειρά Σεμιναρίων 2013 «Ηλεκτρονικό εμπόριο η επιχείρηση στη νέα ψηφιακή εποχή» Οδηγός Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Δρ. Μάρκος Κουργιαντάκης Διδάκτορας Τμ. Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της

Δρ. Δημήτρης Μπάλιος. Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Συστήματα συγκέντρωσης κόστους. Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Π.Μ.Σ.) Κοστολόγηση και ποια η χρησιμότητά της Συστήματα συγκέντρωσης Απορροφητική κοστολόγηση Κοστολόγηση Πλήρης (ή απορροφητική) κοστολόγηση Δρ. Δημήτρης Μπάλιος Κανονικό

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου

Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου Εισαγωγικός Οδηγός Το έργο Πλατφόρμα Παροχής Υπηρεσιών Κατάθεσης, Διαχείρισης και Διάθεσης Ανοικτών Δεδομένων & Ψηφιακού Περιεχομένου Αξιοποίηση και διάθεση ελληνικού ψηφιακού έγκριτου περιεχομένου To

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ»

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΡΓΟ SARA «ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΜΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» Σεπτέμβριος 2005 1 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ o Ανάπτυξη, προώθηση καινοτομίας, o Αξιοποίηση εμπειρίας, o Διάχυση βέλτιστων πρακτικών,

Διαβάστε περισσότερα