Το απομακρυσμένο Σήμερα στην πεζογραφία της περιόδου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το απομακρυσμένο Σήμερα στην πεζογραφία της περιόδου 1960 1975"

Transcript

1 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Το απομακρυσμένο Σήμερα στην πεζογραφία της περιόδου Θανάσης Σπηλιάς With regard to thematic approaches, what concerns writers of the period and what motivates them most is mainly the present. The past appears to occupy them very little. And when it does, it is, in essence, a distant present. I support this claim by specific reference to, and analyses of R. Roufos s novel Οι Γραικύλοι and M. Koumandareas s short story Τα Μηχανάκια. I contend that though both of these writers talk about the past, what they want to project is their contemporary historic reality. Θα ξεκινήσω με ένα μικρό παράθεμα από το διήγημα του Μ. Κουμανταρέα Στην επαρχία Λωκρίδος, που δίνει και το στίγμα της μελέτης μου: Άρχιζε χωρίς προλόγους μ ένα βροντερό Σήμερα πράγμα που σήμαινε πως θα μιλούσε για κάτι τωρινό που συμπτωματικά μόνο είχε σχέση με το Eικοσιένα (Κουμανταρέας, 1962:82). Στο ανωτέρω παράθεμα υποδηλώνεται ότι για τον αφηγητή το παρελθόν αποτελεί μια απλή αφορμή, ένα έναυσμα που θα του δώσει την ευκαιρία να αναφερθεί στις παρούσες ιστορικές και πολιτικές συνθήκες. Υπάρχει, βέβαια, κάποια συμπτωματική συνάφεια ανάμεσα στο Σήμερα και στο Εικοσιένα, στο τώρα και στο τότε, κάποια of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 691University Department of Languages - Modern Greek:

2 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ομοιότητα μεταξύ των δύο απομακρυσμένων ιστορικών περιόδων. Είναι όμως εμφανές ότι ο ομιλητής στοχεύει στην τρέχουσα πραγματικότητα και όχι το παρελθόν. Όπως θα υποστηρίξουμε στην προτεινόμενη ανακοίνωση, σε αρκετές περιπτώσεις, διάφοροι συγγραφείς μιλώντας για το παρελθόν από την αρχαιότητα μέχρι και τους νεότερους χρόνους έχουν υπόψη τους κυρίως την ιστορική πραγματικότητα του παρόντος. Το ιστορικό αυτό σήμερα θα διερευνήσουμε σε επιλεγμένα κείμενα της περιόδου , τα οποία τοποθετούν τη δράση τους σε προγενέστερες εποχές. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η λογοτεχνία απηχεί την ανησυχία των καιρών και ότι ο λογοτέχνης, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που τον διακρίνει, είναι το βαρόμετρο της εποχής του: 1 μεταφέρει, κατά το μάλλον ή ήττον, την ιστορικοκοινωνική πραγματικότητα, σχολιάζει τις αλλαγές και τους διάφορους μετασχηματισμούς που συντελούνται, παρουσιάζει τις αντιδράσεις του συνόλου ή ομάδας ανθρώπων σε θέματα επίκαιρα. Μάλιστα η πεζογραφία, όπως παρατηρεί ο Τ. Καζαντζής είναι σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με την επίκαιρη πραγματικότητα [...] την ιστορική, την κοινωνική, την πολιτική, την ηθική, την ερωτική ή όποια άλλη πραγματικότητα (Καζαντζής, 1991:53). Σχετικά μάλιστα με την ιστορική επίκαιρη πραγματικότητα, οι συγγραφείς αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν προς το επίκαιρο ιστορικό γίγνεσθαι, αν κρίνουμε από την ρητορική αποστροφή της Τατιάνας Γκρίτση Μιλλιέξ: Πότε λοιπόν θ αφήσουν ήσυχους τους ποιητές να γράψουν ποιήματα και να μην κάνουν Ιστορία; 2 Σε παράλληλο επίπεδο, και από σκοπιά διαφορετική, ο Παντελής Πρεβελάκης υποστηρίζει ότι ο ποιητής (ποιητής στην πλατιά του έννοια) οφείλει να διατηρεί ζωντανά μέσα στο λαό τα γεγονότα της Ιστορίας του (Πρεβελάκης, 1985:100). 1 Βλ.. Ξένος, 1981:34. 2 T. Γ. Μιλλιέξ, 1973:117. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 692University Department of Languages - Modern Greek:

3 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Η περίοδος που μας απασχολεί εδώ, δηλ. το Σήμερα ( ), είναι άκρως ενδιαφέρουσα όσον αφορά στις ιστορικοπολιτικές, καθώς και στις κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Και οι διαφοροποιήσεις που συντελέστηκαν επηρέασαν, από τη μια, την λογοτεχνία από την άλλη, αντικατοπτρίζονται καθαρά σ αυτή άμεσα ή έμμεσα 3 και αποτελούν το υπόβαθρο και την πηγή της θεματογραφίας για ένα σημαντικό μέρος της πεζογραφικής παραγωγής. Ωστόσο το ζητούμενο είναι με ποιο τρόπο η ιστορικοπολιτική, και κατ επέκτασιν και η κοινωνική, πραγματικότητα περνούν στα πεζογραφικά κείμενα της εποχής, και πώς σκηνοθετείται το Σήμερα ως ιστορικό παρελθόν. O ιστορικός χώρος αποτελεί πλούσια πηγή έμπνευσης για τους λογοτέχνες της περιόδου που εξετάζουμε. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι οι συγγραφείς δεν χαρτογραφούν μόνο την τρέχουσα ιστορικοπολιτική πραγματικότητα. Ενδιατρίβουν και στο πρόσφατο, καθώς και στο απώτερο ιστορικό παρελθόν, και αναπλάθουν κρίσιμες και ενδιαφέρουσες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, χωρίς φυσικά να περιοριστούν στην ιστορικότητα και μόνο. Ενδιαφέρονται επίσης για ζητήματα κοινωνικά, ανθρωπογεωγραφικά, ψυχολογικά κ.λπ. Επιπρόσθετα συμπλέκουν την Ιστορία με την πλαστή ιστορία δηλ. τη μυθοπλασία. Πέρα από το ιστορικό παρόν, η ιστορική περίοδος του παρελθόντος που επέλεξαν να ανασκευάσουν οι λογοτέχνες υποτίθεται ότι είναι ενδιαφέρουσα και πλούσια από άποψη ιστορικών, πολιτικών και πολιτισμικών στοιχείων. Πράγματι, τα ιστορικά γεγονότα που επιλέγονται από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο και την τουρκοκρατία είναι μεγάλης σημασίας. Γιατί, όπως τονίζεται στα αντίστοιχα κείμενα, στις συγκεκριμένες αυτές περιόδους ο ελληνισμός, ως έθνος, βρίσκεται σε μια καμπή, σε μια περίοδο μεταβατική: από την έκβαση των γεγονότων αυτών θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η μετέπειτα πορεία του ελληνισμού. Η ενασχόληση των συγγραφέων με το απώτερο ιστορικό παρελθόν και η προβολή συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων σχετίζεται όπως 3 Βλ.. Beaton, 1994:253. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 693University Department of Languages - Modern Greek:

4 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ τις περισσότερες φορές εξηγούν, ή αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιοι οι συγγραφείς άλλοτε με τη φυγή από το παρόν και συνακόλουθα μια ρομαντική στροφή στο παρελθόν, άλλοτε με την αντιστοιχία παρελθόντος/παρόντος. Όπως έχουμε ήδη τονίσει, εδώ θα μας απασχολήσει το δεύτερο: θα ερευνήσουμε τον τρόπο με τον οποίο το σήμερα αντικαθρεφτίζεται σε έργα που τοποθετούν τη δράση τους σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους. Στην παρούσα μελέτη θα σταθούμε μόνο σε δύο έργα: στο μυθιστόρημα του Ρ. Ρούφου Oι Γραικύλοι και στο διήγημα του Μ. Κουμανταρέα Στην Επαρχία Λωκρίδος. Oι Γραικύλοι Το μυθιστόρημα του Ρ. Ρούφου (1967) Oι Γραικύλοι τοποθετεί τη δράση του στην αρχαιότητα. Κύριος στόχος του συγγραφέα δεν είναι το παρελθόν αλλά, όπως θα φανεί, το παρόν. Το εν λόγω μυθιστόρημα μεταφέρει στην περίοδο των Μιθριδατικών πολέμων (τέλη της πρώτης π.x. εκατονταετηρίδας) και, όπως σωστά επισημαίνει ο Β. Βαρίκας, τα καθέκαστα των δύο ετών, που καλύπτει η δράση του μυθιστορήματος, [...] αποδίδονται με ακρίβεια (Βαρίκας, 1980:162). Το μυθιστόρημα αναπλάθει μια περίοδο παρακμής της αρχαίας Ελλάδας, με επίκεντρο την Αθήνα. Με την έκδοση του βιβλίου, η προβολή αυτή της αντι-ηρωικότητας θα ήταν δυνατόν να προκαλέσει τις αντιδράσεις και τα αρνητικά σχόλια των ιθυνόντων του κράτους. Σε μια περίοδο που η ελληνική παιδεία, και η πολιτεία γενικότερα, προσπαθούν να συγκαλύψουν την αρνητική πλευρά του ελληνισμού και να τονίσουν τα επιτεύγματα των προγόνων, 4 ο συγγραφέας διερωτάται στην εισαγωγή του έργου μήπως κατηγορήσουν μερικοί ότι 4 Αυτό μπορεί εύκολα να εξακριβωθεί και με μια γρήγορη ματιά στα βιβλία του ΟΕΣΒ της περιόδου εκείνης, κυρίως τα ιστορικά. Βλ. επίσης και Η Ιστορία, Τα αναγνωστικά βιβλία του Δημοτικού Σχολείου (Φραγκουδάκη, 1978:94 120). Ας σημειωθεί ότι ο αφυπνισμένος νέος στο Στην επαρχία Λοκρίδος (Κουμανταρέας, 1962:142) κατηγορεί το βιβλίο της Ιστορίας του Οργανισμού ως κουρελόχαρτο. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 694University Department of Languages - Modern Greek:

5 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ γράφομε με κακεντρέχεια εμείς που περισσότερο απ όλους είχαμε καθήκον να σκεπάζουμε τα λάθη των Ελλήνων (σ. 9, παράθεμα από Πολυβίου Ιστορία ΛΗ, 4 ). Αντιπαρέρχεται ο συγγραφέας τις τυχόν κατηγορίες και πάλι με τα λόγια του Πολύβιου Σκοπός είναι όχι να ευχαριστιούνται πρόσκαιρα οι αναγνώστες, αλλά να βάζουν μυαλό για να μην ξανακάνουν τα ίδια λάθη (σ. 9). Τα ίδια αυτά λάθη επαναλαμβάνονται στη δική μας εποχή ; O συγγραφέας το αφήνει στην κρίση του αναγνώστη: O αναγνώστης θα κρίνει αν η εποχή που δοκίμασα ν αναστήσω έχει κανένα δίδαγμα για τη δική μας (Ρούφος, 1967:407). Πράγματι ο αναγνώστης θα μπορούσε κάλλιστα να παραλληλίσει τις δύο εποχές (δύο πρώτοι π.x. αιώνες και μεταπολεμική Ελλάδα) και να διαπιστώσει ορισμένα κοινά σημεία στον ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. O τίτλος του μυθιστορήματος υπαινίσσεται τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό για τους Έλληνες, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους Ρωμαίους για να δηλώσει την περιφρόνησή τους προς τους ξεπεσμένους Έλληνες της εποχής τους. 5 Η εικόνα λοιπόν αυτή της παρακμής μεταφέρεται και στην εποχή του συγγραφέα, αφού, όπως τονίζει ο Β. Βαρίκας, πλήθος [είναι] οι αναφορές στο παρόν. 6 Η αντιστοιχία των δύο εποχών τότε και τώρα λειτουργεί σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Στον παγκόσμιο χώρο έχουμε τη διαίρεση του κόσμου σε δύο μπλοκ Ανατολικό και Δυτικό με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετική φιλοσοφία. Η πραγματικότητα αυτή του Σήμερα αντικαθρεφτίζεται στο ιστορικό Παρελθόν ως εξής: Από Δύση και Ανατολή πρόβαλλαν δύο πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την οικουμένη. Η ρωμαïκή σκληρή, πρακτική, έξω από ιδεοληψίες χώριζε τους ανθρώπους δίχως προσχήματα σε άρχοντες και αρχόμενους, θαύμαζε τη δύναμη και τον πλούτο. [...] Η ανατολική επανάσταση τι πρόσφερνε; 5 Ρούφος, 1967:21, δοσμένο σε υποσημείωση. 6 Ρούφος, 1980:163. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 695University Department of Languages - Modern Greek:

6 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ Ακόμα δεν είχε αποκρυσταλλωθεί το ιδανικό της, τ όνειρο που έσπρωχνε στον αγώνα τις ανοργάνωτες ακόμα μάζες των κάθε λογής απόκληρων και καταφρονεμένων. Όμως μέσα από τη θολή τούτη εξέγερση μπορούσε κανείς να ξεκρίνει κάποιαν ελπίδα να φεγγοβολάει κάποιο μήνυμα για ένα κόσμο δικαιότερο, καλύτερο, αδερφωμένο δίχως διακρίσεις φυλής και τάξης (Ρούφος, 1967:127). Συνακόλουθο φαινόμενο της αντιπαράθεσης των δύο υπερδυνάμεων είναι και η προσάρτηση των μικρότερων χωρών στο ένα ή στο άλλο στρατόπεδο. Όταν γινόταν λόγος περί ανεξάρτητης Ελλάδας κατά την περίοδο του 60, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριζε ότι μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν υπάρχουν μικρές ανεξάρτητες χώρες: Η ξένη εξάρτηση είναι δυστυχώς δεδομένη. Οφείλουμε όλοι να την συνηθίσουμε. Όπως ο κουφός συνηθίζει την κουφαμάρα του (Κάτρης, 1974:148). Την ίδια ιδέα εκφράζει και ο Β. Βαρίκας, σε συνάρτηση, τούτη τη φορά, με το εν λόγω μυθιστόρημα: Όπως στα χρόνια που εντοπίζεται η δράση των Γραικύλων, το ίδιο και Σήμερα, τα περιθώρια της ανεξάρτητης ύπαρξης των μικρών λαών φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στενέψει. Ο συγγραφέας τα βλέπει ήδη εξαντλημένα. Μοιάζει να θεωρεί τον αγώνα μάταιο και περιττό (Βαρίκας, 1980:163). Δεν τίθεται λοιπόν θέμα ανεξαρτησίας αλλά επιλογής της εξάρτησης. Δύση ή Ανατολή είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης: Πάει πια η εποχή της ανεξάρτητης πόλης και του τοπικού πατριωτισμού. [...] Το μέλλον είναι όπως σου το λέω, η οικουμένη ολόκληρη ενωμένη κάτω από τη Ρώμη (Ρούφος, 1967:75 76). Σε επίπεδο τοπικό θα μπορούσε και πάλι ο αναγνώστης να επισημάνει αρκετά χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής Ελλάδας. Για παράδειγμα την επικράτηση της δεξιάς και την διατήρηση της εξουσίας με μέσα αθέμιτα, και με τις ευλογίες της Αμερικής, 7 τώρα ή της 7 Ο πρέσβης της Αμερικής στην Ελλάδα Πιουριφόϋ, για παράδειγμα, υπαγορεύει το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές του 1952 (βλ. Λιναρδάτος, 1977:518, Παπανδρέου, 1974:136 καθώς και το Βήμα, ). of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 696University Department of Languages - Modern Greek:

7 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Ρώμης τότε, όπως υπαινίσσεται το παράθεμα που ακολουθεί: Βέβαια το πολίτευμα παραβιαζόταν, μια ολιγαρχία μονοπωλούσε την εξουσία με την ευλογία της Ρώμης, η εκκλησία του δήμου είχε χρόνια να συνταχτεί (Ρούφος, 1967:14). Σκηνές της εμφυλιακής Ελλάδας, της προσωρινής επικράτησης της αριστερής παράταξης στην επαρχία κυρίως και της ιδέας ότι διώκονται οι ρωμαΐζοντες 8 θα ήταν δυνατόν να διακρίνει κανείς στο παρακάτω παράδειγμα: Πολύν κόσμο πιάνουν τώρα τελευταία, βασανίζουν, δημεύουν περιουσίες... Κι όλα για μια κουβέντα, μια γκρίνια, μια υποψία. Όποιος έχει μιαν ιδιωτική διαφορά μ έναν άλλο, φτάνει να τον καταγγείλει για ρωμαΐζοντα (Ρούφος, 1967:205). Κατ ανάλογο τρόπο, εμφανής είναι και ο χαρακτήρας της μεταεμφυλιακής Ελλάδας, με το ψυχροπολεμικό κλίμα και το φάντασμα του κομμουνισμού που επακολούθησε. Nα ένα τέτοιο παράδειγμα: Οι καλογεννημένοι νέοι που έδιναν τον εφηβικό τους όρκο ου καταισχινώ τα όπλα τα ιερά ένιωθαν πως η στρατιωτική τους προπαίδευση δε στρεφόταν τόσο εναντίον εξωτερικών εχθρών, όσο εναντίον του κινδύνου της αναρχίας, της ανομίας που παραμόνευε πάντα, απειλητικός, στα βάθη της σκοτεινής κι άμορφης λαïκής μάζας (Ρούφος, 1967:100). Στη μεταπολεμική Ελλάδα οι καλογεννημένοι νέοι που θα επάνδρωναν τις στρατιωτικές σχολές ήταν εκείνοι που προέρχονταν από το χώρο της δεξιάς. Κύριο μέλημά τους, όπως αναφέρεται και στο απόσπασμα, δεν θα ήταν η προστασία της χώρας από τον εξωτερικό εχθρό. Περισσότερο θα ενδιαφέρονταν για την διαιώνιση της δεξιάς στην εξουσία (βίαιες και νόθες εκλογές), την καταστολή των λαϊκών διαμαρτυριών για περισσότερα δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, την καταπολέμηση του εσωτερικού εχθρού. 9 Εσωτερικός 8 Βλ., για παράδειγμα, τη γνωστότατη περίπτωση της Ε. Γκατζογιάννη (Gage, 1993). 9 Βλ. Clogg, 1995:154, 167. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 697University Department of Languages - Modern Greek:

8 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ εχθρός 10 είναι φυσικά οι οπαδοί της αριστεράς που, σύμφωνα με το πιστεύω και τις διακηρύξεις της δεξιάς, σε συνεργασία με τον εξωτερικό εχθρό καραδοκούσαν τη χαλάρωση της πειθαρχίας να μπουκάρουν, όπως εμφατικά ειρωνεύεται ο Μ. Xάκκας (Xάκκας, 1966:20). Η αντιστοιχία των δύο εποχών δεν περιορίζεται μόνο στον ιστορικοπολιτικό τομέα. Όπως έχει ήδη αναφερθεί επεκτείνεται στον κοινωνικό και πολιτιστικό χώρο και μας παρέχει στοιχεία του Σήμερα και στους δύο αυτούς τομείς. Η θέση της γυναίκας, για παράδειγμα, αναβαθμίζεται μεταπολεμικά. Για πρώτη φορά η Ελληνίδα αποκτάει δικαίωμα ψήφου το 1956, 11 ενώ την ίδια χρονιά η Λίνα Τσαλδάρη είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που κατέλαβε υπουργικό αξίωμα. 12 Με την αλλαγή της δομής της ελληνικής κοινωνίας αστικοποίηση, βιομηχανοποίηση κ.λπ. η Ελληνίδα αποβάλλει τον παλιό χαρακτήρα της εξαρτημένης γυναίκας και ακολουθεί το μοντέλο της Δύσης, ή της Ρώμης όπως πληροφορούμαστε στο μυθιστόρημα: Η Ρώμη έφταιγε για κάτι τέτοιους ανήθικους νεωτερισμούς, δίνοντας το παράδειγμα της χειραφέτησης των γυναικών (Ρούφος, 1967:29). Ο τομέας της ελληνικής κρατικής μηχανής δεν φημίζεται για την εντιμότητα και εργατικότητα των λειτουργών της. Διαφθορά υπαλλήλων και κακός διαχειρισμός του δημοσίου χρήματος αποτελούν γνωστά φαινόμενα του ελληνικού χώρου. Η συχνότητα και το μέγεθος της διαφθοράς των ανώτερων κρατικών λειτουργών γίνονται ακόμα πιο εμφανή μεταπολεμικά, κυρίως με την διάθεση του κονδυλίου του Δόγματος Τρούμαν. 13 Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε 10 Το θέμα του εσωτερικού εχθρού έχει αναπτύξει στο έργο του ο Μ. Χάκκας, κυρίως στα διηγήματα Του στρατού, Τυφεκιοφόρος του Εχθρού (1966). Επίσης, όπως είναι γνωστό, το χρησιμοποίησε η δικτατορία του 67 ως μία από τις κύριες αιτίες για την επιβολή του στρατιωτικού καθεστώτος. 11 Clogg, 1982: Χρονάκη-Παπαμίχου, 1982: Το ζήτημα αυτό τονίζεται και σε άλλα έργα, κυρίως στο Ο Γενναίος Τηλέμαχος, (Κοτζιάς,1972). of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 698University Department of Languages - Modern Greek:

9 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ κάλλιστα να υπονοείται και να σατιρίζεται στο μυθιστόρημα με τα παρακάτω λόγια: Α! Εδώ αγγίζεις ένα αδύνατο σημείο μας. Πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είναι όλοι οι συνεργάτες μου ιδεώδεις. Ξέρω ότι ο Στασικλής, ας πούμε, εκμεταλλεύεται τη δύναμη που τούχω δώσει για προσωπικές του διεκδικήσεις κι εκβιασμούς. [...] Ξέρω ότι υπάρχουν αγορανόμοι και σιτοφύλακες που πουλάνε δημόσιο σιτάρι στα κρυφά [...] (Ρούφος, 1976:340). Η προγονολατρεία αποτελούσε χαρακτηριστικό των νεότερων Ελλήνων. 14 Για λόγους ιστορικούς 15 οι Έλληνες είχαν στρέψει την έρευνα της λαογραφίας 16 και, ως ένα σημείο, το στόχο της λογοτεχνίας 17 στο να αποδείξουν ότι πράγματι είναι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων. Η υπερβολική αυτή αντίδραση που ενοχλούσε ίσως ορισμένους Έλληνες και ξένους σατιρίζεται στο μυθιστόρημα: Τον Καλλιφώντα, που άρχισε να του βγάζει λόγο για τις αρετές των α ρ χ α ί- ω ν 18 Αθηναίων, τον έκοψε ανυπόμονα [ο αρχηγός των Ρωμαίων] (Ρούφος, 1967:266). 14 Αυτό είχε κύριο αντίχτυπο στην παιδεία και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τα Αρχαία Ελληνικά, για παράδειγμα, διδάσκονταν στα γυμνάσια, μέχρι την άνοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου, οχτώ ώρες την εβδομάδα ενώ στα Νέα Ελληνικά αφιερωνόταν λιγότερο από μισός χρόνος. Με την Ένωση Κέντρου, μειώθηκε ο ρόλος των αρχαίων ελληνικών στα εκπαιδευτικά προγράμματα (Clogg, 1978:94 98). 15 Π.χ. η γνωστή θεωρία του γερμανού εθνολόγου Φαλμεράιερ, που αμφισβητούσε την γνησιότητα των Ελλήνων της νεότερης Ελλάδας (βλ. Θαλάσσης, 1992:176). 16 Βλ., για παράδειγμα, τη μελέτη του Σ. Κυριακίδη The Language and Folk Culture of Modern Greece (Kyriakides, 1968), για την οποία οι ίδιοι οι μεταφραστές του επεξηγούν: The point of view (of Kyriakides) appears to be extremely nationalistic, really almost blatantly chauvinistic [...] Kyriakides thesis that Modern Greek folk culture has enjoyed an unbroken and uncontaminated development since earliest Greek times seems to be a dogged insistence or an immotional pleading rather than a scientific argument (Kyriakides, 1986:8). 17 Βλ. σχετ. για τη λειτουργία της ηθογραφίας: εξασφάλιζε την ελληνική πρωτοτυπία, έσωζε από τον αφανισμό την παράδοση, έδειχνε ένα υγυιέστατο και αισιόδοξο έθνος (Βίττι, 1974:66). 18 Η αραίωση δική μας. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 699University Department of Languages - Modern Greek:

10 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ Σίγουρα πρόκειται για αναχρονισμό: θα φαινόταν αφύσικο οι αρχαίοι Αθηναίοι να αποκαλούν α ρ χ α ί ο υ ς τους συμπατριώτες τους που έζησαν διακόσια με τριακόσια χρόνια πριν απ αυτούς. Θα πρέπει απλά και μόνο να υπαινίσσεται τους Νεοέλληνες με την τόσο συχνή και επίμονη αναφορά τους στους αρχαίους. Τέλος, ο ιδεολόγος και κοινωνικά αφυπνισμένος (Βίττι, 1978: 437) Δίων κάνει χρήση της λέξης Ελλάδα, 19 σε περιεχόμενο που θα έπρεπε κανονικά να χρησιμοποιηθεί η λέξη Αθήνα: Αδεώς και γενναίως. Nα η Ελλάδα ολόκληρη, να η αληθινή της δύναμη, ο προορισμός της (Ρούφος, 1967:392). Σκοπός λοιπόν του συγγραφέα δεν είναι η απλή παρουσίαση μιας απομακρυσμένης ιστορικής περιόδου: θέλει να μιλήσει και για το τώρα, και να υπαινιχθεί ότι ανάλογα (ολέθρια) γεγονότα επαναλαμβάνονται στο παρόν (γράφει το 1964, πρώτη δημοσίευση το 1967). Το όλο δηλαδή έργο λειτουργεί ως αντιστοιχία, όχι ως φυγή (Βίττι, 1978:437) και διακατέχεται από γενικό προβληματισμό 20 που αφορά το σήμερα. Κατ επέκτασιν υπάρχει και ο παιδευτικός χαρακτήρας του ιστορικού μυθιστορήματος, ότι δηλ. τα λάθη του παρελθόντος θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράδειγμα προς αποφυγήν. Στην Επαρχία Λωκρίδος Στο εν λόγω διήγημα του Κουμανταρέα (Κουμανταρέας, 1962), το ιστορικό παρελθόν το τότε παρουσιάζεται δια μέσου του μαθήματος της Ιστορίας που αναφέρεται στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση. Στο 1821 το τότε υποτίθεται ότι αναφέρεται επίσης και ο πανηγυρικός που θα εκφωνήσει ο δάσκαλος κατά την επέτειο της επανάστασης της 25ης Μαρτίου. Και στις δύο όμως αυτές περιπτώσεις αντικαθρεφτίζεται η πολιτική πραγματικότητα της επο- 19 Σε κείμενα που αναφέρονται στο Βυζαντινό χώρο παρατηρείται επίσης ανάλογο φαινόμενο, (βλ. για παράδειγμα Κυριαζής, 1962:13). 20 Βλ. Βαρίκας, 1980:164. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 700University Department of Languages - Modern Greek:

11 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ χής του συγγραφέα. Το λεξιλόγιο 22 που χρησιμοποιείται στο χαρακτηρισμό προσώπων και καταστάσεων υπαινίσσεται το παρακράτος και την διακυβέρνηση της δεξιάς γύρω στο 60 και στη συνέχεια κατά την στρατιωτική δικτατορία (βλ. δεύτερη έκδοση, 1970). Το κλίμα της διακυβέρνησης της δεξιάς αντικαθρεφτίζεται στο παράδειγμα που παραθέτουμε (ακολουθεί ερώτηση του καθηγητή και στη συνέχεια η απάντηση του μαθητή): Ποία ήτο η πρώτη επίσημος μορφή διακυβερνήσεως εις την ελευθέραν Ελλάδα; Η βασιλεία του Όθωνα και των Βαυαρών. Μοναρχία απολυταρχική και κυβέρνηση παρακρατική, είπε ο Κίτσος. Παρακρατική: τι πάει να πει η λέξις αυτή; [...] Παρακρατικό είναι το σύστημα που κυβερνούν οι χαφιέδες και που το κράτος αστυνομεύεται από δυνάμεις αντισυνταγματικές. Όταν η ελευθερία του λαού διακυβεύεται και πνίγεται στα μπουντρούμια (Κουμανταρέας, 1970β:14 141). Είναι φανερό ότι εδώ ο συγγραφέας χρησιμοποιεί λεκτικούς αναχρονισμούς. Περιγράφει την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα δανειζόμενος λεξιλόγιο από τα συνθήματα της Αριστεράς και της Ενώσεως Κέντρου κατά τον αντικυβερνητικό και αντιαυλικό τους αγώνα ( παρακρατική, χαφιέδες κ.λπ.). Το κλίμα της στρατιωτικής διακυβέρνησης μεταφέρεται στον πανηγυρικό λόγο 23 του δασκάλου, ο οποίος πάντα άρχιζε χωρίς προλόγους μ ένα βροντερό Σήμερα πράγμα που σήμαινε πως θα μιλούσε για κάτι τωρινό που συμπτωματικά μόνο είχε σχέση με το εικοσιένα (σ. 82). Πράγματι, στα όσα λέει ο δάσκαλος για το σήμερα που τοποθετείται αρκετά πριν την δικτατορία πολλά είναι εκείνα που έχουν σχέση με την πολιτική πραγματικότητα της 22 Χαρακτηριστική είναι επίσης και η χρήση της γλώσσας: Ο προοδευτικός νέος έχει υιοθετήσει την δημοτική, ενώ ο συντηρητικός καθηγητής επιμένει στην καθαρεύουσα στοιχείο πολιτικής ιδεολογίας για τη μεταπολεμική Ελλάδα αλλά όχι και για την Ελλάδα του Όθωνα. 23 Στην πρώτη έκδοση (1962) ο λόγος αυτός δεν υπήρχε. Στη δεύτερη έκδοση (1970) αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα σημεία του διηγήματος (βλ. Πρόλογος, σ. 8). of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 701University Department of Languages - Modern Greek:

12 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ εποχής της εφταετίας 24 και που καταφέρονται εναντίον της δικτατορίας. Παραθέτουμε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα: Πότε με τον Όθωνα και συνοδεία τους Βαυαρούς του. Πότε με τους μικρούς αυθέντας και τα πραξικοπήματά τους (σ. 167). Πραξικόπημα : Λέξη που περιγράφει τον τρόπο επιβολής της στρατιωτικής διακυβέρνησης, και που η χρήση της ήταν σχεδόν απαγορευμένη κατά την περίοδο της εφταετίας. Αντί γι αυτήν χρησιμοποιείται επίσημα ο όρος (στρατιωτική) επανάστασις. 25 Όσο για τους μικρούς αυθέντας υπαινίσσεται την ομάδα των κατώτερων αξιωματικών (Clogg, 1995:172) που πρόλαβαν την δικτατορία των στρατηγών. 26 Κι εμείς τους ψήφους μας, από μαύρους που τους ρίχνουμε, καταλήγουνε άσπροι! (σ. 168). Μαύροι και άσπροι ψήφοι : Αναφορά στα προδικασμένα αποτελέσματα κατά την περίοδο της Χούντας ή και νωρίτερα, με τις νόθες εκλογές. 27 Αφήστε κατά μέρος όσα μάθατε κι ακούσατε όλα ετούτα τα χρόνια της σκλαβιάς σας στο σχολείο (σ. 168). [...] Μην τους αφήνετε να σταθούν εμπόδιο στις ελπίδες σας για ελευθερία, μη μας αφήνετε να σας οδηγήσουμε σε άλλους συμβιβασμούς (σ. 169). [...] Απομονώστε τους έμπορους, τους κάπηλους, όσους βάζουν υποθήκη χωρίς αντίκρισμα το αίμα σας [...]. 24 Το κομμάτι αυτό σχετίζεται και με τον τρόπο παρουσίασης της δικτατορίας του στη λογοτεχνία. Θα μπορούσε επομένως να ερευνηθεί και από τη σκοπιά αυτή. 25 Ειρωνικά, ο Γ. Κάτρης όταν χρησιμοποιεί τον όρο τον βάζει πάντα σε εισαγωγικά (βλ. π.χ. Κάτρης, 1974:308). 26 Πβ. Με Βασιλικό ο οποίος χρησιμοποιεί τον όρο μουφτήδες σε αντιπαράθεση με τους δερβίσηδες, δηλ. τους στρατηγούς (Βασιλικός, 1974:139). 27 Ο Γ. Κάτρης υποστηρίζει ότι μέχρι το 1964, οπόταν οι συνθήκες των εκλογών [...] υπήρξαν αδιάβλητες (Κάτρης, 1974:166), σχεδόν ποτέ στην Ελλάδα δεν έγιναν ελεύθερες και τίμιες εκλογές. Ποτέ το εκλογικό αποτέλεσμα δεν εξέφρασε γνήσια τη λαϊκή θέληση (Κάτρης, 1974:113). of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 702University Department of Languages - Modern Greek:

13 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Για να έχουν τη δύναμη του πλούτου, τον άκριτο έλεγχο στις πράξεις σας, την προσβλητική λογοκρισία στα γραπτά σας, την ασύδοτη φυλακή στα αισθήματά σας (σ. 170). Σκλαβιά, Ελευθερία, Λογοκρισία : λέξεις που χρωματίζουν και αντανακλούν το κλίμα της δικτατορίας. Μας : Υπονοεί ότι οι ηλικιωμένοι, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, συμβιβάστηκαν με τη χούντα. Εκείνοι που κυρίως αντέδρασαν ήταν οι νέοι. Πού πάμε, τι κάνουμε, τι είμαστε τέλος πάντων; Μην τάχα μας ξέφυγε η Ελλάδα απ τα χέρια και πάει ακυβέρνητη για χαμό; Μισερούς μας βλέπω και ξεκομμένους από τα έθνη, παράλυτους κι ευνουχισμένους (σ. 173). Ξεκομμένους από τα έθνη : Η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας και ο μετέπειτα εξαναγκασμός σε παραίτηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης το Το γενικό πλαίσιο λοιπόν για τον πανηγυρικό λόγο του δασκάλου τοποθετείται φαινομενικά στην Ελλάδα του παρελθόντος του Όπως φάνηκε, ωστόσο, σε καθένα από τα παραδείγματα που δώσαμε υπάρχει μια λέξη ή φράση κλειδί που μεταφέρει αυτόματα στην πραγματικότητα της δικτατορίας, στο Σήμερα, και σκιαγραφεί το κλίμα του παρόντος. Συμπεράσματα Oι ιστορικές και πολιτικές συνθήκες της περιόδου που μας απασχολεί ( ) αποτελούν πλούσια θεματογραφική πηγή για τους πεζογράφους των χρόνων αυτών. Oι λογοτέχνες καταγράφουν το ιστορικό γίγνεσθαι και το παρουσιάζουν από διάφορες προοπτικές. Ένας τρόπος παρουσίασης του παρόντος, του τώρα, είναι η αναφορά σε προγενέστερες ιστορικές περιόδους και η τοποθέτηση των γεγονότων στο απομακρυσμένο παρελθόν, στο τότε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως τονίσαμε με την ανάλυση των δύο επιλεγμένων 28 Βλ. σχ. Παπανδρέου, 1974:505. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 703University Department of Languages - Modern Greek:

14 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ κειμένων, οι συγγραφείς, μιλώντας για το παρελθόν, έχουν υπόψη τους το παρόν και θέλουν να προβάλουν κυρίως την τρέχουσα ιστορική πραγματικότητα. Βιβλιογραφία Βαρίκας, 1980 Β Βαρίκας, Συγγραφείς και Κείμενα. Αθήνα: Ερμής. Βασιλικός, 1974 Β. Βασιλικός, O Μονάρχης. Roma. Βίττι, 1974 Μ. Βίττι, Η Ιδεολογική Λειτουργία της Ελληνικής Ηθογραφίας. Αθήνα: Κείμενα. Διομήδης Πετσάλης, 1956 Θ. Διομήδης Πετσάλης, Η κυρά της Yδρας. Αθήνα: Εστία. Διομήδης Πετσάλης, 1965 Θ. Διομήδης Πετσάλης, Ελληνικός Όρθρος. Αθήνα: Εστία. Θαλάσσης, 1992 Γ. Θαλάσσης, Η άρνηση του λόγου στο ελληνικό μυθιστόρημα μετά το Αθήνα: Γνώση. Κάτρης, 1974 Γ. Κάτρης Η Γέννηση του Nεοφασισμού στην Ελλάδα. Αθήνα: Παπαζήσης. Κοτζιάς, 1972 Α. Κοτζιάς, O γενναίος Τηλέμαχος. Αθήνα: Κέδρος. Κοτζιάς, 1982 Α. Κοτζιάς, Μεταπολεμικοί πεζογράφοι. Αθήνα: Κέδρος. Κουμανταρέας, 1962 Μ. Κουμανταρέας, Τα μηχανάκια. Αθήνα: Φέξης. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 704University Department of Languages - Modern Greek:

15 ΤΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ Κουμάντος, 1975 Γ. Κουμάντος, Στόχος η δημοκρατία. Αθήνα: Ερμείας. Κυριαζής, 1962 Κ. Κυριαζής, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Αθήνα: Εστία. Κυριαζής, 1974 Κ. Κυριαζής, Ρωμανός ο Διογένης. Αθήνα: Εστία. Λιναρδάτος, 1977 Σ. Λιναρδάτος, Από τον εμφύλιο στη χούντα. Αθήνα: Παπαζήσης. Γκρίτση Μιλιέξ, 1973 Τ. Γκρίτση Μιλιέξ, Σπαράγματα. Αθήνα: Κέδρος. Ξέννος, 1981 Γ. Ξένος, Τα τελευταία 25 χρόνια της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Θεσσαλονίκη: Nέα Πορεία. Παπανδρέου, 1974 Α. Παπανδρέου, Η δημοκρατία στο απόσπασμα. Αθήνα: Καρανάσης. Ρούφος, 1967 Ρ. Ρούφος, Oι Γραικύλοι. Αθήνα: Ίκαρος. Σαμαρά, 1987 Z. Σαμαρά, Προοπτικές του κειμένου. Θεσσαλονίκη: Κώδικας. Το Βήμα, Φραγκουδάκη, 1978 Α. Φραγκουδάκη, Τα αναγνωστικά βιβλία του δημοτικού σχολείου. Αθήνα: Θεμέλιο. Χάκκας, 1966 Μ. Χάκκας, Τυφεκιοφόρος του Εχθρού. Αθήνα: Κέδρος. Χρονάκη-Παπαμίχου, 1982 Z. Χρονάκη-Παπαμίχου, Το γυναικείο κίνημα, Η Ελλάδα, Ιστορία και Πολιτισμός, Αθήνα: Μαλλιάρης Παιδεία. Beaton, 1994 R. Βeaton, An Introduction to Modern Greek Literature. Oxford: Clarendon Press. Gage: 1993 N. Gage, Eleni. London: Collins. Clogg, 1982: R. Clogg, Διάλειμμα φιλελευθερισμού, Αποστασία και Δικτατορία Η of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 705University Department of Languages - Modern Greek:

16 ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ Ελλάδα, Ιστορία και Πολιτική. Αθήνα: Μάλλιαρης Παιδεία. Clogg, 1995 Ρ. Clogg, (μετ. Λ. Παπαδάκη) Συνοπτική ιστορία της Ελλάδας. Αθήνα: Ιστορητής. Κyriakides, 1986 S. P. Κyriakides, (trns by Α. Georges and A. Katranides), The language and folk culture of Modern Greece Two Studies on Modern Greek Folklore. Thessaloniki: Institute for Balkan Studies. of Greek Studies, Flinders University April 2003", Flinders 706University Department of Languages - Modern Greek:

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία

ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Κουσερή Γεωργία ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑς ΤΟΥς ΕΦΗΒΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κουσερή Γεωργία Φιλόλογος Δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΑΙΟΣ 2017 Περιεχόμενα της παρουσίασης Το ιστορικό ερώτημα Το

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr

Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr Η Σόφη Θεοδωρίδου στο arive.gr συνέντευξη πωλίνα_ταϊγανίδου Με αφορμή την παρουσίαση του νέου της βιβλίου, Στεφάνι από ασπάλαθο Λίγα λόγια για το έργο: Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Πώς υφαίνεται ο χρόνος"

Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο Πώς υφαίνεται ο χρόνος Σοφία Δημοπούλου: «Το παρελθόν μάς καθορίζει» Η συγγραφέας μίλησε για το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο "Πώς υφαίνεται ο χρόνος" Συνέντευξη στη Λεμονιά Βασβάνη Το "Πώς υφαίνεται ο χρόνος" απασχολεί τη Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5

Φροντιστήρια Εν-τάξη Σελίδα 1 από 5 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : Νεοελληνική Γλώσσα / Γ ΕΠΑΛ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 03/01/2018 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1. Μη λογοτεχνικό κείμενο Α1. Πρόταση 1. Η λέξη πρόοδος ισοδυναμεί με βελτίωση της ζωής σε όλους τους τομείς. Σωστό/ Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ ( ) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ. ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος. ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΤΟ Γ1 ΤΟΥ 10 ΟΥ Δ.Σ. ΤΣΕΣΜΕ (10.11.2010) ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: Μελέτη Περιβάλλοντος ( Ενότητα 3: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς Κεφάλαιο 3: Κυκλοφορούμε με ασφάλεια) ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11

Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος :11 Μάνος Κοντολέων : «Ζω γράφοντας και γράφω ζώντας» Πέμπτη, 23 Μάρτιος 2017-11:11 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη Ο ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει γράψει περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Να γιατί...η λαϊκή τέχνη

Να γιατί...η λαϊκή τέχνη ÔÝ íç Να γιατί...η λαϊκή τέχνη Εν αρχή το σύνθημά μας είναι ένα: η λαϊκή τέχνη είναι επανάσταση. Και είναι επανάσταση διότι είναι αρχέτυπο λειτουργίας μιας πολιτικά ευνομούμενης κοινωνίας. Η τέχνη αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί και πώς. μελετούμε την Ιστορία;

Γιατί και πώς. μελετούμε την Ιστορία; Γιατί και πώς μελετούμε την Ιστορία; Στο μάθημα αυτό θα πληροφορηθούμε: τι είναι η Ιστορία, γιατί μελετούμε την Ιστορία, πώς θα την μελετήσουμε αντικειμενικά και αμερόληπτα. Ετυμολογία και σημασία της

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919.

Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Ο Αντώνης Σαμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919. Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων Ζητείται ελπίς. Πρόκειται για έναν από τους

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 Πένυ Παπαδάκη: «Οι άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο δεν επηρεάζονται από την κρίση» ΘΑΝΑΣΗΣ ΞΑΝΘΟΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 ΟΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη σε μια εποικοδομητική συνέντευξη στο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες:

Πρόταση Διδασκαλίας. Ενότητα: Γ Γυμνασίου. Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος. Α: Στόχοι. Οι μαθητές/ τριες: Πρόταση Διδασκαλίας Ενότητα: Τάξη: 7 η - Τέχνη: Μια γλώσσα για όλους, σε όλες τις εποχές Γ Γυμνασίου Θέμα: Δραστηριότητες Παραγωγής Λόγου Διάρκεια: Μία διδακτική περίοδος Α: Στόχοι Οι μαθητές/ τριες: Να

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»

Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» Συνέντευξη στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" Συνέντευξη του Τηλέμαχου Χυτήρη στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» 1. ΕΡΩΤΗΣΗ Μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν ανοιχτά τις

Διαβάστε περισσότερα

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου

Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου Φιλομήλα Λαπατά: συνέντευξη στην Μαρία Χριστοδούλου December 13, 2018 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ Η αναγνωρισμένη και καταξιωμένη συγγραφέας στο χώρο της Φιλομήλα Λαπατά κάνει την εμφάνισή της με το νέο της

Διαβάστε περισσότερα

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 5η ιδακτική Ενότητα ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Εργασία για το σπίτι Ποιες ήταν οι βασικές αρχές της ηµοκρατίας που ίσχυσε στην Αρχαία Ελλάδα; (Στο τέλος του κεφαλαίου παραθέτουµε αποσπάσµατα από το

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Ενδεικτικές Απαντήσεις) Α1. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις αρχές

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση]

Ιστορία. ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] ΓΙΑΝΝΗΣ Ι. ΠΑΣΣΑΣ, MED ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» 16 Σεπτεμβρίου 2018 19.02. Ιστορία Α. ΚΕΙΜΕΝΟ [Ιστορία & Εκπαίδευση] Η χρήση της ιστορίας μπορεί να συμβάλει στην πρόοδο και στην ειρηνική συνύπαρξη της

Διαβάστε περισσότερα

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία

Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, Αυτοβιογραφία Ποιά ηρωικά χαρακτηριστικά έχει η ηρωίδα κατά τη γνώμη σας; Κατά τη γνώμη μου και μόνο που χαρακτηρίζουμε την Ελισάβετ Μουτζάν Μαρτινέγκου ηρωίδα δείχνει ότι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας Κείμενα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας 1830-1880 Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής Ιωάννης Παπαθεοδώρου 1 η ενότητα: «Εισαγωγή στα ρομαντικά χρόνια» Ρομαντισμός. Η ανάδυση του μυθιστορήματος. Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον»

«Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» «Εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της Ελλάδας, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον» ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΑΚΡΙΒΟΥ 21/05/2016 Η οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Το Επιχειρηματικό Κράτος», Mariana Mazzucato, μιλά για

Διαβάστε περισσότερα

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ.

e- EΚΦΡΑΣΗ- ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ για ΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ εξετάσεις Γ λυκείου ΕΠΑ.Λ. ΜΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ Ποτέ, πια, πόλεμος! Μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του τελευταίου Παγκοσμίου Πολέμου, θα περίμενε κανείς

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.

Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής. ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Φυλετικός Ρατσισμός Ρατσισμός είναι να θεωρούμε κάποια άλλη ομάδα ανθρώπων ως κατώτερη ή ακόμη και άξια περιφρόνησης, λόγω της φυλετικής ή εθνικής τους καταγωγής.αιτία του ρατσισμού είναι συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ

Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α. 1ο ΘΕΜΑ Ιστορία Α Λυκείου Κωδικός 4459 Απαντήσεις των θεμάτων ΟΜΑΔΑ Α 1ο ΘΕΜΑ 1.α. (Ι). Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως προς την ορθότητά τους, γράφοντας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα από τον αριθμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 11 0 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ.2014-15 Τμήμα Α1 ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ) 1.Κριτήρια επιλογής θέματος Ενδιαφέρον περιεχόμενο Μας αρέσει αυτό το θέμα Είχαμε συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη

Project A2- A3. Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο. Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη Project A2- A3 Α Φαλήρου 1ο ΓυμνάσιοΤάξη Παλαιού Θέμα: Σχολείο και κοινωνική ζωή Το δικό μας σχολείο Το σχολείο των ονείρων μας Το σχολείο μας στην Ευρώπη ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ PROJECT Τα ενδιαφέροντα μας Ξεκινήσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές"

Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της Φως στις σκιές Η Πένυ Παπαδάκη μας μιλά με αφορμή την επανέκδοση του βιβλίου της "Φως στις σκιές" Κυρία Παπαδάκη, το βιβλίο σας Φως στις Σκιές που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός, πραγματεύεται δύσκολα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία

Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Ημερομηνία 29/08/2016 Μέσο Συντάκτης bookcity.gr Ελίζα Νάστου Link http://bit.ly/2blbtqq Γιώτα Γουβέλη: Ως προς την ιστορική έρευνα, Η νύφη της Μασσαλίας ήταν το πιο απαιτητικό από όλα μου τα βιβλία Το

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και...

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και... «Πώς υφαίνεται ο χρόνος»: Ένα μυθιστόρημα για το παρελθόν που επιστρέφει και κάθε γυναίκα πρέπει να διαβάσει 10 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 1η: Εισαγωγή Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 IOYNIOY 2001 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: Πολύς λόγος έχει γίνει για τα ποικίλα συνθήματα που βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία

ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εισαγωγικά στην αρχαία Ελληνική ιστοριογραφία Ενδεικτικοί διδακτικοί στόχοι Οι διδακτικοί στόχοι για τη διδασκαλία της εισαγωγής προσδιορίζονται στο βιβλίο για τον καθηγητή, Αρχαίοι Έλληνες Ιστοριογράφοι,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ Α.Μ.67630 1 Περιεχόμενα ΕΡΓΑΣΙΑ 3η ΕΛΠ 11...1 Διδάσκων Kυριακίδου Μαρία...1 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ

ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ 21 η ΜΑΪΟΥ 1864 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 152 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΡΜΟ ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21 ης ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ κ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΘ. ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΚΥΘΗΡΑ, 21 η ΜΑΪΟΥ 2016 [1] Σεβασμιώτατε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος. Οι µεταρρυθµίσεις του Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ιστορική αναδροµή του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήµατος Οι µεταρρυθµίσεις του 1964 Το σηµερινό εκπαιδευτικό σύστηµα Το γλωσσικό ζήτηµα Ο θεσµός της συνεκπαίδευσης στην Ελλάδα Σύγκρισηελληνικού,

Διαβάστε περισσότερα

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά.

ζωή για τη δική της ευδαιμονία. Μας κληροδοτεί για το μέλλον προοπτικές χειρότερες από το παρελθόν. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Φίλες και Φίλοι, Από το 2007, όταν έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για την ηγεσία της προοδευτικής παράταξης, χάσαμε πολλά. Μία ολόκληρη δεκαετία. Γύρω μας, ο κόσμος αλλάζει. Δυστυχώς,τώρα που ξαναγράφεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A') ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2012 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό)

ArtScript: Λίγα λόγια για τον εαυτό σας (σύντομο βιογραφικό) Ο Δεκάλογος ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΛΑΠΑΤΑ Η δημοφιλής και αγαπημένη συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά απαντάει στις ερωτήσεις του ArtScript, για το σύνολο του συγγραφικού της έργου καθώς και για τη νέα της τριλογία «ΟΙ ΚΟΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού

Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Ηράκλειο, Τρίτη 28/04/2009 Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την αδελφοποίηση των Δήμων Ηρακλείου και Λεμεσού Κυρίες και κύριοι, Αισθάνομαι και αισθανόμαστε όλοι ιδιαίτερη χαρά

Διαβάστε περισσότερα

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη"

Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη: "Θέλω κάποια στιγμή να γράψω ένα μυθιστόρημα που να έχει όλα τα είδη" Στο βιβλίο χρησιμοποιείτε πολυπρόσωπες αφηγήσεις μέσα στην κεντρική πλοκή ώστε να μιλήσετε για την ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας

Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας Λυσίου Κατὰ Φίλωνος οκιµ ασίας 26 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Το πρόγραµµα της Β Ενιαίου Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης για την Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία, όπως αυτό ορίστηκε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο,

Διαβάστε περισσότερα

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο»

«Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΟΥΡΤΖΗ «Δεν είναι ο άνθρωπος που σταματάει το χρόνο, είναι ο χρόνος που σταματάει τον άνθρωπο» Ημερομηνία: 13 Μαρτίου 2019, 20:33 Κατηγορία: Βιβλίο, Συνεντεύξεις ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

II29 Θεωρία της Ιστορίας

II29 Θεωρία της Ιστορίας II29 Θεωρία της Ιστορίας Ενότητα 2: Αντώνης Λιάκος Φιλοσοφική Σχολή Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Ερωτήσεις Μαθήματος 1 Ιστορία μου, αμαρτία μου, λάθος μου μεγάλο Είσαι αρρώστια μου, στενοχώρια μου, και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ»

Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Η ΤΑΞΗ ΩΣ «ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ» «ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» Στόχοι: Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, η ανάπτυξη, δηλαδή, μέσα στην τάξη-λογοτεχνικό εργαστήρι εσωτερικών κινήτρων, ώστε να εδραιωθεί μια σταθερότερη

Διαβάστε περισσότερα

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης

Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή. Οδηγός μελέτης Πατήρ Αβραάμ Μάθημα - Τρία Η ζωή του Αβραάμ: Σύγχρονη εφαρμογή Οδηγός μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος, Σημειώσεις Το περίγραμμα το μαθήματος; με αποσπάσματα και περιλήψεις του

Διαβάστε περισσότερα

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων

Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν στις χώρες των εταίρων Perception, Attitude, Movement Identity Needs Action (PAM-INA) - 502077-LLP-1-2009-1-DE-COMENIUS-CMP WP3 Ανάλυση Σχολικών Προγραμμάτων Σύνθεση Ευρημάτων της Ανάλυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων που ισχύουν

Διαβάστε περισσότερα

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1]

Τηλ: Ανδρέου Δημητρίου 81 & Ακριτών 26 ΚΑΛΟΓΡΕΖΑ [1] ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 ΚΑΘ/ΤΗΣ ΒΑΚΑΛΗ Κ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /20 ΟΜΑΔΑ Α Α.1.1. Ν αποδώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ B1. δ.λάθος. ε.σωστό Β2. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α1. Το κείμενο διερευνά το περιεχόμενο των όρων παιδεία και εκπαίδευση και τη μεταξύ τους σχέση. Ο Μαρωνίτης αρχικά εξετάζοντας τη σημασία τους διαχρονικά, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, διακρίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Γ τ. ΓΕΛ

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Γ τ. ΓΕΛ ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Γ τ. ΓΕΛ Με βάση το με αριθμό πρωτ. 168785/2017 έγγραφο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ορίζεται ως εξεταστέα ύλη, η εξής: 1. Από το βιβλίο «Εκφραση Έκθεση»

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα»

Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» Ο συγγραφέας στο νέο του βιβλίο παρουσιάζει μια ορθολογική θέαση της κρίσης Γιώργος Πολίτης: «Τα καταφέραμε σε πιο δύσκολες εποχές, θα τα καταφέρουμε και τώρα» 23 Jan 201611.00 ΜΕΓΕΝΘΥΝΣΗ Συνέντευξη στη

Διαβάστε περισσότερα

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς. Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Σχολική Χρονιά 2012-2013 Κ ε ί μ ε ν α Ν ε ο ε λ λ η ν ι κ ή ς Λ ο γ ο τ ε χ ν ί α ς Θεματική ενότητα: «Οικουμενικές αξίες και Λογοτεχνία» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κείμενα προς συνανάγνωση συνεξέταση Έριχ Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ»

Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σύλλογος Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «σὺν Ἀθηνᾷ» Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014 Τμήμα Α Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 7 ΑΙΩΝΕΣ ΣΤΟΧΑΣΜΟΥ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΩΣ ΜΕΣΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΜΗ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΓΗΓΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Νικόλαος Χ. Μπέκας Greek classroom of Masterστην "Κοινωνική Παιδαγωγική και μάχη ενάντια στη νεανική

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254)

Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ Νικηφόρου Βρεττάκου: «ύο µητέρες νοµίζουν πως είναι µόνες στον κόσµο» (Κ.Ν.Λ. Α Λυκείου, σ. 253-254) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Παραδείγµατα ερωτήσεων ελεύθερης ανάπτυξης 1. Τι εκφράζει

Διαβάστε περισσότερα

[Greeklish ] ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

[Greeklish ] ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ 18-9-2016 [Greeklish ] Η προέκταση του χεριού των μαθητών είναι το κινητό τους. Πάρτε τους το κινητό και προκαλέστε τη νέα επανάσταση. Σαφέστατα και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Α1 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2015 Ο συγγραφέας αναφέρεται στα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας και κυρίως στους χώρους θέασης και ακρόασης. Τους θεωρεί εξαιρετικής σημασίας καθώς συνδέονται με

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ Το μάθημα συνδυάζει τη διδασκαλία δύο κειμένων διαφορετικής εποχής που διδάσκονται στη Γ Γυμνασίου. (Αυτοβιογραφία, Ελισάβετ Μουτζάν- Μαρτινέγκου, Η μεταμφίεση, Ρέα Γαλανάκη)

Διαβάστε περισσότερα

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της!

Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Κυριακή, 2 Ιουλίου 2017 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ: ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ Για αυτό τον μήνα έχουμε συνέντευξη από μία αγαπημένη και πολυγραφότατη συγγραφέα που την αγαπήσαμε μέσα από τα βιβλία της! Πείτε μας λίγα λόγια

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.1 ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΩΝ 2 1/22 Πολίτευμα: Το πολιτικό σύστημα οργάνωσης και άσκησης της εξουσίας (δηλαδή είναι ο τρόπος οργάνωσης

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι μας είναι η γη

Σπίτι μας είναι η γη Σπίτι μας είναι η γη 1.α. Ο αρχηγός των Ινδιάνων λέει ότι η φύση είναι το σπίτι τους. Τι εννοεί; β. Πώς βλέπει ο λευκός τη φύση, σύμφωνα με τον Ινδιάνο; α. Η πρόταση αυτής της αγοραπωλησίας ήταν εντελώς

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης

Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία. Κουτίδης Σιδέρης Κοινωνικές τάξεις στη Μεσοβυζαντινή Κοινωνία Κουτίδης Σιδέρης Η βυζαντινή κοινωνική διαστρωμάτωση Εισαγωγή Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρξε μία από τις πλέον μακραίωνες κρατικές δομές στην μέχρι τώρα ανθρώπινη

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28

Συντάχθηκε απο τον/την Άννα Φραγκουδάκη - Τελευταία Ενημέρωση Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος :28 Άννα Φραγκουδάκη Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος (Και το απαραίτητο μεσογειακό περιεχόμενό της) Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτρέπεται να αρθρώνει η Εκκλησία πολιτικό λόγο;

Επιτρέπεται να αρθρώνει η Εκκλησία πολιτικό λόγο; 15 Ιανουαρίου 2019 Επιτρέπεται να αρθρώνει η Εκκλησία πολιτικό λόγο; Θρησκεία / Κοινωνικά θέματα Γεώργιος Παύλος, Καθηγητής Φυσικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και Δρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ. Βεβαίως η Εκκλησιαστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ. 1.1 Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ 1.1 Εισαγωγή Η Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται και αλλάζει. Τον Μάιο του 2004, δέκα νέες χώρες εντάχθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διεύρυνση αποτελεί µια ζωτικής σηµασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σπουδαιότητα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αρχικά τονίζει πως

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 1 η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ-)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2012-2013. Διοργάνωση: Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Β. Καλοκύρη Παρασκευή 14 - Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη

Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Αγγελική Βαρελλά, Η νίκη του Σπύρου Λούη Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α Γυμνασίου Απαντήσεις ερωτήσεων σχολικού βιβλίου σχ. βιβλίο (σελ. 157) Γυμνάσιο: 9.000 μαθήματα με βίντεο-διδασκαλία για όλο το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior)

Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Πώς να διαβάζεις στο σπίτι γρήγορα και αποτελεσματικά για μαθητές τάξης Teens 2 & 3 (B & C Senior) Να ξεκινάς πάντα απο το κείμενο μέσα στο οποίο βρίσκεται η ιστορία (coursebook), το λεξιλόγιο και η γραμματική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΚΕΙΜΕΝΟ Η πρώτη λέξη του

Διαβάστε περισσότερα

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων

18/ Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων. Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων 18/04 2017 "Πιάσε το τιμόνι, Γίγαντα" [εκδόσεις Ψυχογιός], του Μάνου Κοντολέων Γράφτηκε από τον Μάνος Κοντολέων Ο Μάνος Κοντολέων είναι συγγραφέας. Λογοτεχνία για παιδιά πολλαπλοί φωτισμοί πολλών θεμάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ

ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ο κεντρικός λόγος της παιδείας σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναμφισβήτητος. Και δεν μιλώ για την παιδεία που παρέχει το «υπουργείο Παιδείας». Η παιδεία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: Σχεδιασμός Αναλυτικών Προγραμμάτων (Γλώσσας και Πολιτισμού)

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: Σχεδιασμός Αναλυτικών Προγραμμάτων (Γλώσσας και Πολιτισμού) ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ: Σχεδιασμός Αναλυτικών Προγραμμάτων (Γλώσσας και Πολιτισμού) Δρ. Μανόλης Αλεξάκης Συντονιστής Γραφείου Βρυξελλών Αθήνα 10-11 Οκτωβρίου 2014 Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ: ΣΥΓΚΛΙΣΕΙς ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙς International Conference Facilitating the Acquisition and Recognition of Key Competences ΑΡΧΙΚΗ ΙΔΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Προβληματισμός αναφορικά

Διαβάστε περισσότερα

8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012

8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012 8 ο ΓΕΛΠάτρας ΕρευνητικήΕργασία Μάιος 2012 ΗΕξέλιξηκαιη Ιστορίατης Εκπαίδευσηςανά τουςαιώνες Τομάθημαστην αρχαίαελλάδα. Αντί για βιβλία είχαν πήλινες πλάκες και το μάθημα γινόταν με δύο άτομα, τον μαθητή

Διαβάστε περισσότερα

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος»

«Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος» «Η ευρωπαϊκή ταυτότητα του μέλλοντος» 1 Είναι σημαντική προϋπόθεση για τη δημοκρατία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής ταυτότητας δίπλα στις εθνικές ταυτότητες των πολιτών

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ISBN 978-960-518-389-9 Παραγωγή: ΙΝΔΙΚΤΟΣ Καλλιδρομίου 64, 114 73 ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ.: 210 8838007, e-mail: indiktos@indiktos.gr Ἑξαδακτύλου 5, 546 35 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ.: 2310 231083,

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο

Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Ο συγγραφέας Γιάννης Καλπούζος μιλά στο onlarissa.gr: Τίποτε στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο Δημοσιεύθηκε στις: 10 Ιουνίου 2018, 10:53 Πολυγραφότατος, σχεδόν μια εικοσαετία στα ελληνικά γράμματα, ο Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247

Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Τράπεζα θεμάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας Β Λυκείου GI_V_NEG_0_18247 Κείμενο [Η επίδραση της τηλεόρασης στην ανάγνωση] Ένα σημαντικό ερώτημα που αφορά τις σχέσεις τηλεόρασης και προτιμήσεων του κοινού συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ. Έπος ή μυθιστόρημα;

ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ. Έπος ή μυθιστόρημα; ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ Έπος ή μυθιστόρημα; - Ένα από τα λεγόμενα μεσαιωνικά έπη σαν εκείνα της Δύσης (Άσμα του Ελ Σιντ, Το τραγουδι του Ρολάνδου, Το δαχτυλίδι των Nυμπελούνγκεν) -Περιέχει κάποια απ τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία

ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 22/5/2012 INTERNATIONAL SCHOOL OF ATHENS Κεφαλληνού Λουκία Γιώργος Θεοτοκάς Κωνσταντινούπολη 1905- Αθήνα 1966 Αργώ (Θέλω γράμματα) 1 Γραμματολογικά

Διαβάστε περισσότερα