Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εκπαιδευτικά Προγράμματα"

Transcript

1 Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

2 Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 23, σε έναν από τους αρχαιότερους δρόμους της Αθήνας, σε ένα νεοκλασικό, διατηρητέο οίκημα του Το Μουσείο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών. Όλα τα προγράμματα του Μουσείου είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου σχεδιάζονται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από παιδαγωγούς, μουσειοπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, συγγραφείς, εικαστικούς, μουσικούς ώστε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ενός άρτιου παιδαγωγικά και τεχνικά προγράμματος. Υλοποιούνται από έμπειρους μουσειοπαιδαγωγούς, παιδαγωγούς και ερμηνευτές εκπαιδευτικών προγραμμάτων. -Απευθύνονται σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια Υλοποιούνται εντός του Μουσείου και σε επιλεγμένα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος και αρχαιολογικούς χώρους της Πλάκας. -Ειδικά προγράμματα για φοιτητές και σπουδαστές ΙΕΚ, για ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, ΚΑΠΗ και Πολιτιστικούς Συλλόγους. Προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και στον χώρο του σχολείου σας. Υλοποιούνται ακόμα: Θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια (Χριστούγεννα, Απόκριες, Πάσχα, Άνοιξη) Θεατρικές παραστάσεις (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις (Μουσείο Ακρόπολης, Ακρόπολη, Σπηλιές και Ιερά Ακρόπολης, Κεραμεικός, Ρωμαϊκή και Αρχαία Αγορά, Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό Μουσείο). Για τις επισκέψεις των σχολείων είναι απαραίτητη η κράτηση στα τηλέφωνα , (2 εβδομάδες τουλάχιστον νωρίτερα). Υπάρχει δυνατότητα αποστολής υλικού για την προετοιμασία της εκπαιδευτικής επίσκεψης. Έχει εύκολη πρόσβαση: Τα μεγάλα λεωφορεία σταματάνε Φιλελλήνων με Κυδαθηναίων (πεζόδρομος) και παραλαμβάνονται από το προσωπικό του Μουσείου. Τα μικρά λεωφορεία μπορούν να προσέλθουν έως την πόρτα του Μουσείου.

3 Το παλιό σχολείο... Ελάτε να κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο και να ζωντανέψουμε το παλιό σχολειό -όπου γράμματα μαθαίναν ο παππούς και η γιαγιά όταν ήτανε παιδιά. Μια φορά και χρόνια πριν, όχι όμως πάρα πολλά, οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη, υφαντή ή δερμάτινη τσάντα, έγραφαν στην πλάκα με το κοντύλι, έκαναν μάθημα πρωί-απόγευμα και Σάββατο. Κάθονταν στα ξύλινα θρανία πολλοί μαζί, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, «έτρωγαν ξύλο» από τον δάσκαλο, αλλά έπαιζαν πολύ. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά μεταφέρονται με βιωματικό τρόπο στο παλιό σχολειό. Κάθονται στα παλιά ξύλινα θρανία και μέσα από αφηγήσεις, προβολές, αποσπάσματα από ταινίες και παιχνίδια γνωρίζουν: την κτιριακή υποδομή των σχολείων της μεταπολεμικής εποχής τις δυσκολίες των παιδιών να μορφωθούν (λόγω ανέχειας, έλλειψης φροντίδας εκ μέρους των γονέων, απουσίας δωρεάν παιδείας κ.λπ.) το αυταρχικό παιδαγωγικό σύστημα και την αυθεντία του δασκάλου, όπως αυτή αποτυπώνεται σημειολογικά και πολυτροπικά μέσω των εκθεμάτων τη χρησιμότητα συγκεκριμένων εκθεμάτων (ξυλόσομπας, εποπτικών μέσων, αναρτημένων γνωμικών, αμμοδόχου κ.λπ.) τις δυσκολίες του έργου του δασκάλου, τον πολλαπλό ρόλο του στην τοπική κοινωνία, καθώς και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών καθηκόντων του από τον Επιθεωρητή, η βαθμολογία του οποίου έπαιζε καταλυτικό ρόλο στην επαγγελματική ανέλιξη του εκπαιδευτικού. Οι μαθητές στην αίθουσα αυτή ακόμα μπορούν να: θέτουν ερωτήματα αγγίζουν και ανοίγουν παλιές σάκες και σχολικό υλικό (πλάκα με κοντύλι, πένα και μελάνι, μπλοκ ιχνογραφίας, τετράδια καλλιγραφίας κ.λπ.) βλέπουν φωτογραφικά ντοκουμέντα δραματοποιούν τιμωρίες* *Υπάρχει ευελιξία στην επιλογή των δραστηριοτήτων ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο και το ηλικιακό επίπεδο της κάθε ομάδας. Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

4 Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια Σχεδίαση: Άλκηστις Γεωργούλη Πώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Τι παιχνίδια είχαν; Πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα ακριβά παιχνίδια, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές για να παίξουν όλα μαζί μέχρι να βραδιάσει. Τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν και τα πιο απλά, αυτά που έφτιαχναν μόνα τους! Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα γνωρίσουν αυτά τα παιχνίδια, τα ξεχασμένα στον χρόνο, που θα ζωντανέψουν και πάλι στη γειτονιά της Πάκας και του Μουσείου». Ελάτε να παίξουμε μαζί παλιά παραδοσιακά παιχνίδια. Στο τέλος θα φτιάξουμε τα δικά μας παιχνίδια, θα παίξουμε όλοι μαζί και φυσικά θα τα έχετε μαζί σας φεύγοντας! Μαντέψτε ποια θα είναι Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο του ΕΚΕΔΙΣΥ «Τα παιχνίδια των παλιών αναγνωστικών» Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθνεται: Νηπιαγωγείο και Α, Β, Γ Δημοτικού To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

5 Η κουκουβάγια των παλιών αναγνωστικών! Μια κουκουβάγια ξεπηδά απ τα παλιά αναγνωστικά και ζωντανεύει στα χέρια των παιδιών! Τι είναι αυτό που ξέρει η κουκουβάγια για τα παλιά αναγνωστικά; Γιατί φώλιαζε μέσα στις δερμάτινες τσάντες των μαθητών πρωί και βράδυ; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί, με μύθους, αινίγματα, παιχνίδι, χρώματα και μουσικές! Στο τέλος η κουκουβάγια θα ζωντανέψει στα χέρια των παιδιών. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί με τη δημιουργία μιας ξεχωριστής κουκουβάγιας κούκλας από κάθε παιδί και φυσικά με την εμψύχωση της! Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο και Α, Β Δημοτικού. To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

6 Το κανόνι και η παπαρούνα: Ένα πρόγραμμα για την "Ειρήνη" Σχεδίαση: Κατερίνα Καζέλα Τι δουλειά έχει μια κατακόκκινη παπαρούνα σε έναν Πολεμικό Πίνακα; Γιατί άναψε καυγάς με το Κανόνι, το σπαθί του 21, το Τρομερό Ντουφέκι, τη Βίδα τη Χειροβομβίδα; Οι μικροί μαθητές σε ρόλους «σπουδαίων βοηθών» μέσα από βιωματικές δράσεις, κουκλοθέατρο, αφήγηση, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος και με τη συνεισφορά της μουσικής και της τεχνολογίας θα μπλεχτούν σε ένα βιωματικό, αλληλεπιδραστικό παιχνίδι που θα τους οδηγήσει να ανακαλύψουν τα αγαθά της ειρήνης και τις επιπτώσεις του πολέμου καλλιεργώντας ταυτόχρονα αξίες ενσυναίσθησης, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης. Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο, A',B' Δημοτικού. To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

7 Τα μυστικά της βαλίτσας Σχεδίαση: Νίκη Κάντζου, Φυλλιώ Νικολούδη Τι να κρύβει άραγε η βαλίτσα; Πώς βρέθηκε στο μουσείο; Γιατί άραγε είναι λυπημένη; Τι σημαίνει το αρχικό γράμμα Ν που είναι χαραγμένο πάνω της; Τι σημαίνει προσφυγιά; Οι μαθητές γίνονται ερευνητές και ανακαλύπτουν το μυστικό της βαλίτσας. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, αφηγήσεις, παιχνίδια ενσυναίσθησης, υπόδυση ρόλων, μουσικοκινητικά παιχνίδια και παιχνίδια θησαυρού θα βιώσουν τι σημαίνει «πρόσφυγας» και θα συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και ταξίδια που είναι διαφορετικά, δεν είναι ευχάριστα, αλλά αναγκαστικά. Βήμα - βήμα οι μαθητές θα αντιληφθούν το σκοτάδι και την καταστροφή που επιφέρει ο πόλεμος και θα εξερευνήσουν τις ιδέες της ανοχής, της δικαιοσύνης, της ειρηνικής συμβίωσης, της αμοιβαίας κατανόησης και του αλληλοσεβασμού. Στο τέλος, τα παιδιά θα φτιάξουν το καραβάκι της ελπίδας και φεύγοντας θα το πάρουν μαζί τους με σκοπό να τους ταξιδέψει στον κόσμο της ελπίδας και της αλληλεγγύης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασίζεται στο βιβλίο του Μουσείου «Τι θα πάρω μαζί μου φεύγοντας». Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

8 Τι κάνουν τα καλά παιδιά... στ αλφαβητάρια τα παλιά; Σχεδίαση: Νίκη Κάντζου Ένα γράμμα και δυο αλφαβητάρια σε μια παλιά δασκαλοσακούλα. Τι γυρεύουν εκεί; Ποιος είναι ο Μίμης, η Άννα, η Λόλα και ο Ρήγας; Ποιος μπορεί να λύσει τους γρίφους που έχουν σχέση με τις εικόνες από τα αλφαβητάρια «Τα καλά παιδιά» και «Αλφαβητάρι»; Ποιος ζωγράφισε τις εικόνες τους; Μέσα από αλληλεπιδραστικές διαθεματικές δραστηριότητες όπως παντομίμα με εικόνες από τα παλιά αλφαβητάρια, παιχνίδια οπτικής παρατηρητικότητας, γρίφους, παζλ, σκυταλοδρομία και δημιουργία ενός εικαστικού σελιδοδείκτη τα παιδιά ενθαρρύνονται να αναπτύξουν μια βιωματική σχέση με την εικονογράφηση των παλιών αναγνωστικών που αποτελούν έργα τέχνης. Παράλληλα μαθαίνουν την ιστορία των σχολείων της εποχής εκείνης με τις δυσκολίες αλλά και τις ωραίες στιγμές. Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο, Α',Β' Δημοτικού. To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

9 Παιχνίδι θησαυρού στα στενά της Πλάκας! Ο παππούς Λυσικράτης μας στέλνει μήνυμα να τον βοηθήσουμε! Ποιοι θα βοηθήσουν τον παππού Λυσικράτη να βρει την αγαπημένη του φίλη; Πώς θα βρούμε τα ίχνη της; Οι ομάδες ξεχύνονται σε ένα απολαυστικό ταξίδι στην ιστορία! Ελάτε σε ένα απολαυστικό κυνήγι θησαυρού στα στενάκια της Πλάκας. Ελάτε να γνωρίσουμε την ιστορία και τα μυστικά της πιο παλιάς γειτονιάς της Αθήνας και να περάσουμε καλά ένα πρωινό γεμάτο εκπλήξεις. Κι όταν το μυστικό ανακαλυφθεί, η ομάδα φυσικά θα ανταμειφτεί! Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο τα παιδιά μαθαίνουν και εξερευνούν τη γειτονιά της Πλάκας παίζοντας και διασκεδάζοντας! Διάρκεια: 1 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Δ, Ε, ΣΤ Δημοτικού και Α, Β, Γ Γυμνασίου

10 Ο Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές: Ένα πειρατικό κυνήγι θησαυρού στην Πλάκα Σχεδίαση: Κώστας Στοφόρος Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με αφορμή τη νέα έκδοση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης με τίτλο «Ο Θεός Διόνυσος και οι πειρατές -ένα ταξίδι στον μύθο και στην ιστορία μέσα από το παραμύθι» του Κώστα Στοφόρου. Μια πειρατική περιπέτεια θα ξετυλιχτεί στα στενά της Πλάκας και ακολουθώντας τον «Χάρτη του Πειρατή Πεταλούδα» θα ανακαλύψουμε τα μνημεία και την ιστορία τους και στο τέλος θα βρούμε τι κρύβει ο θησαυρός. Το ταξίδι αυτό, μέσα από το κυνήγι του θησαυρού θα δώσει την ευκαιρίς στους μαθητές/τριες να ανακαλύψουν με παιγνιώδη τρόπο πτυχές της μυθολογίας και της τοπικής ιστορίας. Ειδικότερα οι μαθητές/τριες επεκτείνουν τις γνώσεις του σχετικά με: -Αρχαίο θέατρο -Οδός Τριπόδων: αρχαιότερος δρόμος του κόσμου -Μνημείο Λυσικράτη: το μοναδικό ολόκληρο σωζόμενο χορηγικό μνημείο από την εποχή της αρχαίας Αθήνας. -Μυθολογία: αρπαγή του Θεού Διόνυσου από τους Τυρρηνούς πειρατές -Νεότερη Ιστορία: Η Πλάκα στο 1821 Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Δημοτικό

11 Περπατώ µε την τάξη µου στην Πλάκα! Πώς πήρε το όνομα της η Πλάκα; Ποιος είναι ο πιο αρχαίος δρόμος στον κόσμο; Πώς οι πειρατές έγιναν δελφίνια; Πώς περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Αθήνα; Πού πραγματικά βρισκόταν ο Λυκαβηττός; Ποια εκκλησία συνδέεται με τον Αθανάσιο Διάκο; Τι πραγματικά συνέβη στον Οδυσσέα Ανδρούτσο; Πώς βγήκε έκφραση «Χαιρέτα μας τον πλάτανο;» Ποια εκκλησία συνδέεται με την Ανάσταση και το Άγιο Φως; Ποιο ήταν το αγαπημένο εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη; Πού βρίσκεται η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση από τους Τούρκους; Ποια είναι η σχέση της οδού Τριπόδων με το θέατρο και τον κινηματογράφο; Πολλές ερωτήσεις και αναπάντεχες απαντήσεις μας περιμένουν στο αγαπημένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-περίπατο στα στενά της Πλάκας που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Μέσα από παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο οι μαθητές ξεναγούνται σε αξιοθέατα και μνημεία της Πλάκας μαθαίνοντας την ιστορία της πιο αρχαίας γειτονιάς με έναν ευχάριστο τρόπο. Στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα έναν από τους θεματικούς εκπαιδευτικούς μας περιπάτους: Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα Μοναστηράκι Στα χρόνια τα Ρωμαϊκά Οι Αέρηδες και οι Δερβίσηδες Ιστορίες ελευθερίας (για την 28η Οκτωβρίου) Η Απελευθέρωση της Αθήνας Η Πλάκα και η Επανάσταση του 1821 Εκκλησίες της Αθήνας Κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες: Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό

12 Περπατώ µε την τάξη µου στην Πλάκα! Πώς πήρε το όνομα της η Πλάκα; Πού συνάντησε μαύρους σκλάβους ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν; Πώς περιγράφουν οι ξένοι περιηγητές το ξέσπασμα της Επανάστασης στην Αθήνα; Πού πραγματικά βρισκόταν ο Λυκαβηττός; Ποια εκκλησία συνδέεται με τον Αθανάσιο Διάκο; Πώς βγήκε έκφραση «Χαιρέτα μας τον πλάτανο;» Ποια εκκλησία συνδέεται με την Ανάσταση και το Άγιο Φως; Ποιο ήταν το αγαπημένο εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη; Πού βρίσκεται η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση από τους Τούρκους; Πώς και γιατί γράφτηκε η «Ανθισμένη Αμυγδαλιά;» Πώς περιγράφεται σε ένα σύγχρονο μυθιστόρημα το πιο παλιό σπίτι της Αθήνας; Ποια είναι η σχέση της οδού Τριπόδων με το θέατρο και τον κινηματογράφο; Πολλές ερωτήσεις και αναπάντεχες απαντήσεις μας περιμένουν στο αγαπημένο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα-περίπατο στα στενά της Πλάκας που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Οι μαθητές περπατούν στην Πλάκα, γνωρίζουν τα αξιοθέατα, τα μνημεία και την ιστορία της πιο αρχαίας γειτονιάς με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο τρόπο και στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν. Μπορείτε να επιλέξετε ακόμα έναν από τους θεματικούς εκπαιδευτικούς μας περιπάτους: Από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα Μοναστηράκι Στα χρόνια τα Ρωμαϊκά Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν Οι Αέρηδες και οι Δερβίσηδες Ιστορίες ελευθερίας (για την 28η Οκτωβρίου) Η Απελευθέρωση της Αθήνας Η Πλάκα και η Επανάσταση του 1821 Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα Εκκλησίες της Αθήνας Κινηματογραφικός περίπατος στην Πλάκα Μαγ(ειρ)ικές Ιστορίες: Η διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων Από την Ειλειθυία στον Άγιο Ελευθέριο Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Γυμνάσιο, Λύκειο

13 Παιχνίδι θησαυρού στο Μουσείο: Εξερευνώντας το παρελθόν! Σχεδίαση: Σταύρος Γρόσδος-Χαρά Ανδρεάδου ` Ένα παλιό κουδούνι, μια σχολική σάκα, οι ήρωες των παλιών αναγνωστικών, οι εικονογραφήσεις των παλιών βιβλίων, μια μαθητική ποδιά κι ένα μαθητικό πηλίκιο ζωντάνεψαν και κρύφτηκαν στο μουσείο. Τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις - παιχνίδια, με σκοπό να προσεγγίσουν και να γνωρίσουν τα εκθέματα του μουσείου με παιγνιώδη και συμμετοχικό τρόπο. Ένα παιχνίδι θησαυρού με διαδοχικές ομαδικές δοκιμασίες-σταθμούς, ατελείωτη κίνηση, πολλά αινίγματα, πολλές εικόνες και ήχους κι ακόμα μεγαλύτερη φαντασία που οδηγούν σε έναν τελικό στόχο-θησαυρό. Ανακαλύπτοντας τον θησαυρό τα παιδιά, ταυτόχρονα, θα γνωρίσουν την καθημερινή ζωή στο παλιό σχολείο και θα τη συγκρίνουν με τη δική τους σχολική ζωή. Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Γ - Δ, Ε - Στ Δημοτικού.

14 Το παλιό και το σύγχρονο σχολείο: Εξερευνώντας το παρελθόν! Σχεδίαση: Σταύρος Γρόσδος-Χαρά Ανδρεάδου Πώς ήταν το σχολείο παλιά; Τι διαφορές έχει με το σημερινό σχολείο; Ποιες αμοιβές και τιμωρίες χρησιμοποιούσαν; Πώς ήταν οι εκπαιδευτικοί της εποχής εκείνης; Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, γίνονται ερευνητές: μελετούν αρχεία, φωτογραφίες, οπτικοακουστικές πηγές και μέσα από παιχνίδια ρόλων και δομημένες δραστηριότητες, με τη βοήθεια ερωτημάτωνερεθισμάτων προσεγγίζουν τις πηγές, συγκρίνουν το παλιό με το σύγχρονο σχολείο, οδηγούνται σε συμπεράσματα και τα ανακοινώνουν. Η δραστηριοποίηση των μαθητών εκτυλίσσεται μέσα στη μαγευτική ατμόσφαιρα του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, των προφορικών αφηγήσεων, των εικόνων και των ήχων. Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Γυμνάσιο και Λύκειο.

15 Ταξιδεύοντας με ένα βιβλίο... Σχεδίαση: Αναστασία Ιορδάνη Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρά παιδιά του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης δραπετεύουν από την Πλάκα, φτιάχνουν τη βαλίτσα τους και πετώντας πάνω σε ένα βιβλίο, προσγειώνονται στους Παιδικούς Σταθμούς και στα Νηπιαγωγεία όλης της Αθήνας. Βασικός σκοπός τους να διασκεδάσουν, παίζοντας και μαθαίνοντας όλους τους μικρούς μας φίλους, μετατρέποντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε μια δημιουργική βιωματική εμπειρία. -Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, του Eric Carle. (Διάρκεια προγράμματος 1,5 ώρα) Η Κάμπια είναι το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών όλου του κόσμου από το Μέσα από μια ιστορία γεμάτη χρώματα τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση, διεγείροντας τις αισθήσεις τους και καλλιεργώντας την αντίληψή τους για το ωραίο. Επίσης, προσεγγίζουν τις μαθηματικές έννοιες και ευαισθητοποιούνται σε θέματα σχετικά με την υγιεινή διατροφή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφήγηση παραμυθιού με κουκλοθέατρο, Θεατρικό παιχνίδι, Δημιουργικές κατασκευές, ατομικές και ομαδικές, που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κύκλο ζωής της πεταλούδας. -Δέκα κίτρινα παπάκια, του Eric Carle. (Διάρκεια προγράμματος 1,5 ώρα) Σαλπάρουμε για χώρες μακρινές... Συνταξιδιώτες μας 10 κίτρινα παπάκια Οι μικροί μας θαλασσοπόροι θα ζήσουν συναρπαστικές ιστορίες περιπλανήσεων, γεμάτες καινούργιες εικόνες και ήχους από όλο τον κόσμο. Θα συναντήσουμε τα ζώα που κατοικούν σε κάθε γωνιά της γης, θα προσεγγίσουμε τις μαθηματικές έννοιες, καθώς και τις έννοιες του χώρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφήγηση παραμυθιού με συνοδεία οπτικοακουστικού υλικού, Θεατρικό παιχνίδι, Διασκεδαστικά τραγούδια και παιχνίδια, Δημιουργικές κατασκευές. -Το σποράκι ταξιδεύει, του Eric Carle. (Διάρκεια προγράμματος 1,5 ώρα) Ένα συναρπαστικό παραμύθι του αγαπημένου συγγραφέα των παιδιών Eric Carle για το περιβάλλον, τις τέσσερις εποχές του χρόνου, τον κύκλο της ζωής των λουλουδιών. Είναι η ιστορία ενός ηλιοτρόπιου που φύτρωσε από ένα μικρούτσικο σποράκι Τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας κατανοώντας τη μαγεία της φύσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφήγηση παραμυθιού, Θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητικές δραστηριότητες, Κατασκευές και διασκεδαστικά φυτέματα στην αυλή του σχολείου. -Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να κάνει τον γύρο του κόσμου. (Διάρκεια προγράμματος 1,5 ώρα) Ο λύκος Ζαχαρίας αποφάσισε να γνωρίσει τον κόσμο! Συνταξιδιώτες του στη μοναδική αυτή περιήγηση οι μικροί μας φίλοι. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στις χώρες και τους πολιτισμούς στου κόσμου. Μέσα από εικόνες, μουσικές, ήθη και έθιμα, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με τους ξένους πολιτισμούς και θα μάθουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφήγηση παραμυθιού με μουσική από κάθε χώρα, Οπτικοακουστικό υλικό από κάθε χώρα, Διασκεδαστικές κατασκευές. Διάρκεια: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 4 ευρώ Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται: Παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο, To πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του Σχολείου σας.

16 Θεματικά εκπαιδευτικά προγράμματα Σχεδίαση: Αναστασία Ιορδάνη, Φιλαρέτη Ισταμπουλούογλου Εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για τις περιόδους των Χριστουγέννων, της Αποκριάς και του Πάσχα που μπορούν να πραγματοποιηθούν και στον χώρο του σχολείου σας. Επιχείρηση Χριστούγεννα (Παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο, Α',Β',Γ' Δημοτικού) Περιμένοντας με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη γιορτή όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών, από αρχές Δεκεμβρίου ξεκινάμε να μετράμε αντίστροφα τον χρόνο. Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι-έκπληξη με τραγούδια, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών και πολλές κατασκευές, τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα δημιουργήσουν και θα νοιώσουν τη μαγεία των γιορτών. Το ταξίδι του Χαρταετού (Παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο) Μέσα από το μαγικό ταξίδι του Χαρταετού και του φίλου του Πολύβιου (γαντόκουκλα), τα παιδιά γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς. Θα παίξουμε, θα διασκεδάσουμε, θα τραγουδήσουμε και στο τέλος θα φτιάξουμε αστεία αποκριάτικα καπέλα και χαρταετούς! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς, κουκλοθέατρο, κατασκευές αποκριάτικων καπέλων και χαρταετών. Πάσχα με την Πασχαλίτσα (Παιδικός σταθμός, Νηπιαγωγείο) Αυτό το Πάσχα η φίλη μας η Φιλίτσα η πασχαλίτσα μας μιλάει για τη ζωή της και μας λέει τη μοναδική της ιστορία, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα! Θα μας πει πράγματα που δεν έχουμε ξανακούσει και θα μας ταξιδέψει σε διαδρομές που δεν έχουμε ξαναπάει! Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν, δημιουργούν και εξοικειώνονται με τις μαθηματικές έννοιες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Κουκλοθέατρο - Θέατρο σκιών: παρουσίαση ιστορίας με κούκλες. Μουσική: Τραγούδι για την πασχαλίτσα. Εικαστικά: Κατασκευή πασχαλίτσας. Το γαϊτανάκι της Αποκριάς (Α',Β',Γ' Δημοτικού) Το πολύχρωμο γαϊτανάκι μας ταξιδεύει σε περιοχές της Ελλάδας και μας μαθαίνει τα έθιμα και τις διασκεδαστικές παραδόσεις της Αποκριάς. Τα παιδιά μέσα από ένα αλληλεπιδραστικό βιωματικό πρόγραμμα έρχονται σε επαφή με λαογραφικές παραδόσεις και έθιμα της Αποκριάς απ όλη την Ελλάδα και κατασκευάζουν περίτεχνες μάσκες και αποκριάτικα καπέλα!το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα της Αποκριάς. Κατασκευές μάσκας και αποκριάτικων καπέλων. Μύρισε Πάσχα (Νηπιαγωγείο, Α',Β',Γ' Δημοτικού) Τι ήταν η «κουτσούνα»; Αναβιώνοντας το παλιό πασχαλινό έθιμο της Κουτσούνας κάνουμε μαγειρική με απλά υλικά μαγειρικής αλλά με πολύ φαντασία!τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το ξεχασμένο πασχαλινό έθιμο, δημιουργούν τσουρεκάκια σε σχήμα κούκλας (κουτσούνας), πειραματίζονται και διασκεδάζουν παίζοντας. Διάρκεια προγραμμάτων: 1,5 ώρα Κόστος εισιτηρίου: 5 ευρώ Τα προγράμματα μπορούν να πραγματοποιηθούν και στον χώρο του Σχολείου σας.

17

18

19 Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα T Ε info@ekedisy.gr W

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΕΔΙΣΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΚΕΔΙΣΥ --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Το Μουσείο Σχολικής Ζωής

Διαβάστε περισσότερα

ΝΣΗ ΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΝΣΗ ΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΝΣΗ ΠΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Αποστολή: ευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 9:35 πµ Προς: undisclosed-recipients: Θέµα: Εκπαιδευτικά Προγράµµατα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 2015-16 Συνηµµένα: Μουσείο Σχ.

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά 19,20 Ιανουαρίου στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το Σύντομη περιγραφή Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα Eργαστήρια για παιδιά τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Χριστουγεννιάτικα Eργαστήρια για παιδιά τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Χριστουγεννιάτικα Eργαστήρια για παιδιά τον Δεκέμβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Για την σχολική χρονιά 2014-2015 πραγματοποιούνται τα κάτωθι προγράμματα : Α) ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ Γερμανικού και Μυλλέρου Μεταξουργείο Δήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου

Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου Παραδοσιακά τραγούδια στον κύκλο του χρόνου ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Λαγκαδινού Νεκταρία, Καθηγήτρια Μουσικής Στο πρόγραμμα συμμετείχαν όλοι οι μαθητές της Α τάξης του Δημοτικού Σχολείου Λουτρών Μυτιλήνης.

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά τον Νοέμβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Eργαστήρια για παιδιά τον Νοέμβριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Eργαστήρια για παιδιά τον Νοέμβριο στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ

Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια ΜΑΝΕΣΗ Δημοτικό- Νηπιαγωγείο Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο - Δημοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 14122 Ηράκλειο Αττικής. Τηλ. 2102816222, 2102810630. Fax 2102830780 Internet

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ «ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗ» Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, τηλ. 2103243987 Εκπαιδευτικά προγράμματα μουσειακής αγωγής για σχολικές ομάδες Σχολικό έτος 2015 2016 Οι εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Eργαστήρια για παιδιά τον Μάρτιο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών

Eργαστήρια για παιδιά τον Μάρτιο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Παραμυθοσάββατα. Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Eργαστήρια για παιδιά τον Μάρτιο στο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Παραμυθοσάββατα Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά 2-4 ετών Βιωματικά εργαστήρια για παιδιά από 2-4 ετών, τα παιδιά μέσα από διασκεδαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα βασισμένα στην «Επικοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών

Δράσεις Ιανουαρίου Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών Δράσεις Ιανουαρίου 2017 Επίσκεψη στο ΠΟΚΕΝ Αχαρνών 20-1-2017: Οι μαθητές του Δ1 τμήματος επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αχαρνών όπου παρακολούθησαν πρόγραμμα με τίτλο «Ο Δικαιόπολις ταξιδεύει

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε»

Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Σχέδιο project «Ματιές που ακούνε» Ειδικό Νηπιαγωγείο & Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρήκοων Πάτρας Συνολικός χρόνος: 4 μήνες Ηλικιακή Ομάδα: Διευθυντής σχολείου: 5-18 ετών Αγγελική Νικολοπούλου Συμμετέχοντες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή.

Προσέλευση μαθητών. Πρωινή προσευχή. Προσέλευση μαθητών. Κολύμβηση Φυσική Αγωγή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες υπό την επίβλεψη έμπειρων γυμναστών και κάνουν ασκήσεις για την καλύτερη φυσική κατάστασή τους και παιχνίδια ομαδικότητας, συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2

16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 16 Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΑΞΕΙΣ: Ε1 & Ε2 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΩΝ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ: ΣΑΒΒΑΪΔΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΤΣΙΑΠΑΛΙΩΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μουσείο Ελληνικής Παιδείας Χατζηπέτρου& Μ. Αλεξάνδρου, ΤΚ 42200, +30 2432075219 info@bookmuseum.gr http://www.bookmuseum.gr Δραστηριότητες για παιδιά νηπιαγωγείου- δημοτικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πατησίων 44, 106 82 Αθήνα Τηλ. 213 214 4813-14, 213 214 4837, Φαξ: 210 8230800 email: eam@.culture.gr, predu.eam@culture.gr www.namuseum.gr Τίτλος προγράμματος: «Μύθοι..μύθοι..παραμύθι». Ιστορίες με μυθικά

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός.

Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ. Επιστήμες. Περιβάλλον. Πολιτισμός. Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια 2018-2019 Επιστήμες Περιβάλλον Πολιτισμός www.edu-bmd.webnode.gr Βιώνω Μαθαίνω Δημιουργώ Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 56, Ηράκλειο Αττικής Τηλ.

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται

Σχολικές αναμνήσεις. Η γιαγιά του Χάρη θυμάται Η μαμά μου πήγαινε στο 26 ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας. Η καλύτερη ανάμνηση που έχει είναι οι φίλοι της και η τάξη που μύριζε κιμωλία. Ελευθερία Η γιαγιά μου την τάξη της είχε 87 παιδιά. Τα άτακτα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ"

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΝΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ "ΜΑΝΕΣΗ" Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο Πρασίνου Λόφου 49-51, 141 22 Ηράκλειο-Αττικής τηλ. 2102813520-2102816222 Fax 2102830780 Internet http://www.manesis.gr & manesisnews.gr

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου»

Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Σχολείο : 14 ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης Τίτλος/Θέμα Προγράμματος Το Θέατρο στο Δημοτικό Σχολείο Θεατρική Παράσταση: «Οι μύθοι του Αισώπου» Τάξεις ή Τμήματα συμμετοχής:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions!

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ακόμη περισσότερα εmotions! Σεπτέμβριος Νοέμβριος 2017 Οικογενειακά προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις, Σάββατα και Κυριακές, στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη

Το μουσείο ζωντανεύει με ταξίδι σχολικό! Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ποδράσηη ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 5 ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας Δημοτικό Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο

Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ένα μουσείο για τον μαθητή και το σχολείο «Ένα λιθαράκι για το σχολείο του μουσείου μας» Το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας ανήκει σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΛΩΣΣΑ: ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Νηπιαγωγείου είναι και η ανάπτυξη του προφορικού και

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Σέρρες, 1 Μαρτίου 2014 «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΜΑΡΤΙΟ» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις Οκτωβρίου 2017

Δράσεις Οκτωβρίου 2017 19-10-2017,Μουσείο Αφής 13 ο Δημ. Σχ. Αχαρνών Δράσεις Οκτωβρίου 2017 Τα τμήματα των μεγάλων τάξεων του σχολείου μας, Ε και Στ, επισκέφθηκαν το Μουσείο Αφής στην Καλλιθέα. Εκεί οι μαθητές προσπάθησαν με

Διαβάστε περισσότερα

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση

«Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση «Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Επαρχίας Ελασσόνας»- Μια διδακτική προσέγγιση Μαρία Θ. Παπαδοπούλου, PhD Σχολική Σύμβουλος 6 ης Περιφέρειας Π.Ε. ν. Λάρισας Ελασσόνα, 7 Νοεμβρίου 2015

Διαβάστε περισσότερα

«Το σχολείο μας» Το σχολείο που ζήσαμε - Το σχολείο που ονειρευόμαστε

«Το σχολείο μας» Το σχολείο που ζήσαμε - Το σχολείο που ονειρευόμαστε Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Προσέχω για να έχω» Δημοτικό Σχολείο Μονεμβάσιας Α τάξη Δασκάλα: Κατερίνα Λάγγη Σχολικό Έτος 2012-2013 Παιδαγωγική Διαδικασία Α. Θέματα που προσεγγίσαμε Πρόληψη ατυχημάτων και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΠΑΠΑΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ Άνθη ανάκατα και χιόνι Τις αμυγδαλιές φορτώνει. Κούτσα κούτσα κατεβαίνει, όλη η πλάση τον προσμένει! Μήνυμα πως δεν αργεί, φτάνει η Άνοιξη στη γη. Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς. 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη

Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς. 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη Ψάχνοντας το σεντούκι του παππού και της γιαγιάς 3 Ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής Τάξη Γ2 Εκπαιδευτικός: Γκοδοσίδου Ελένη Στόχος μας Να μάθουν τα παιδιά πώς ζούσαν οι άνθρωποι παλαιότερα, να συγκρίνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Τίτλος έκθεσης : Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΜΥΘΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ» Δράσεις που υλοποιήθηκαν με την Γ Τάξη του 64 ο Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης Σχολικό έτος 2011-2012 Συντελεστές προγράμματος Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ

Τι ήταν η αρχαία Δίολκος; Τι είναι ο Ισθμός; Που, πότε και γιατί γεννήθηκε η ιδέα διάνοιξης της διώρυγας της Κορίνθου και πότε τελικά εφαρμόστηκε; Ξετ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "6 Xιλιόμετρα" "Από την Αρχαία Δίολκο... στη Διώρυγα της Κορίνθου" Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (Α.Π.: 163320-2/10/2017) Πολυθεματικό, Διαδραστικό

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» XANIA ΠΑΜΕ ΜΟΥΣΕΙΟ; Εκπαιδευτικές δραστηριότητες ~Μουσείο~ Οικία Ελευθερίου Βενιζέλου Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του, το 2000, το Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριάνα Καρρά Τάξη: 1 ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων τμ. Α2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια

Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Για τη σχολική χρονια Μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών Για τη σχολική χρονια 2016-2017 Γιατί ακόμα και όταν η αγάπη είναι δεδομένη, η επικοινωνία είναι κάτι που μαθαίνεται* *Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017»

Α. Δράσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Πάφος 2017» ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ ΣΤΟΧΟΣ 3 ος : Η αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου του συνόλου των κατοίκων της Ευρώπης και η ανάδειξη των κοινών στοιχείων και της πολυμορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, μέσα από πολιτιστικές

Διαβάστε περισσότερα

Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων

Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων Χειμερινές Δραστηριότητες στις Παιδικές - Εφηβικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Χανίων (Τελευταία Ενημέρωση: Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012) Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων με τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής, συνεχίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ-ΕΣΠΑ ΤΟΥ Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ ΣΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΗΜΟΥ ΡΟ ΙΩΝ Η παιδική χαρά Η τραπεζαρία Η κοινή αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Προνήπιο - Νηπιαγωγείο

Προνήπιο - Νηπιαγωγείο Νηπιαγωγείο Προνήπιο - Νηπιαγωγείο Ε. ΕΣΥΠΡΗ Σ. ΜΑΝΙΑΤΗ Τα φύλλα εργασίας με διαθεματικές δραστηριότητες καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα και είναι σύμφωνα με τα σύγχρονα Αναλυτικά Προγράμματα. Κωδικός:

Διαβάστε περισσότερα

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά

Θεµατολογία: 1. Όλου του κόσµου τα παιχνίδια: Ένα ταξίδι που χαρτογραφεί την ιστορία του παιχνιδιού 2. Ελληνικά παραδοσιακά παιχνίδια: Παιχνίδια από ά Ε Κ Π Α Ι Δ Ε Υ Τ Ι Κ Α Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Α 2 0 1 6-2 0 1 7 Τα εκπαιδευτικά προγράµµατα έχουν σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν και να κατανοήσουν ένα θέµα, συνδυάζοντας το παιχνίδι µε τη γνώση.

Διαβάστε περισσότερα

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και

Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της Ελληνικής Παιδείας και των αξιών που απορρέουν από αυτή και To Μουσείο Eλληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περιπου1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2006-2007 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 27/09/2006 Επίσκεψη των γονέων των παιδιών του νηπιαγωγείου στο σταθμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε λίγες μέρες νωρίτερα με τη Διεύθυνση του σχολείου για να κλείνετε το ραντεβού σας. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Στις 20 Ιουνίου 2018 (ημέρα Τετάρτη) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος του σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014

ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΑΥΓΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΕΣ ΡΑΣΕΙΣ 2014 Η ΚΘ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Επιστημονική Ομάδα των Ανασκαφών Αυγής οργανώνουν για πέμπτη χρονιά εκπαιδευτικές δράσεις με αφορμή

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς

Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Κείμενα: Σούλα Τσιάτσιου Εικόνες: Κατερίνα Χαδουλού ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΠΟΥ ΔΙΔΆΣΚΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΆ Οδηγός για Εκπαιδευτικούς Λίγα λόγια για το βιβλίο Η μικρή Βαλέρια ρωτά τη γιαγιά της για

Διαβάστε περισσότερα

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 13 ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Δράσεις Α τάξης Τμήμα Α1 Στις 4/3 θα συζητήσουμε για τη σαρακοστή τα ήθη και τα έθιμα. Θα κατασκευάσουμε την Κυρά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η παιδίατρος του σχολείου Γλύτση Άννα, θα βρίσκεται στο χώρο της "ΦΩΤΕΙΝΗΣ", τις εξής μέρες:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ Η παιδίατρος του σχολείου Γλύτση Άννα, θα βρίσκεται στο χώρο της ΦΩΤΕΙΝΗΣ, τις εξής μέρες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Αγαπητοί μας γονείς, Σας προσκαλούμε στο χώρο της "ΦΩΤΕΙΝΗΣ", για τη δεύτερη συνάντηση που αφορά τις Ανοιχτές συζητήσεις με τη σχολική μας ψυχολόγο, Εύα Κουφιδάκη, την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" Τετάρτη 3/4/2013 18:00-18:10 Χαιρετισμοί 18:10-18:20 26ο Δημ. Σχ. Θεσ/νίκης

Διαβάστε περισσότερα

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008

Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 Οι δραστηριότητες του σταθμού μας κατά το Σχολικό Έτος 2007 2008 ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 19-09-2007 Συγκέντρωση γονέων με την παιδοψυχολόγο του σταθμού. Θέμα

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη.

Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή. Στη Βιβλιοθήκη. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης Δολιανών 1,Τ.Κ. 22100 2710-224238 Δευτέρα - Παρασκευή 7:00-15:00 28 εκδηλώσεις 16 Ιουνίου, 6:00-8:00, το απόγευμα Η μέρα της γνώσης και όχι της αμάθειας. Το κουτί των

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO»

«ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO» «ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ IOYNIO» Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2016 διοργανώνει δράσεις που απευθύνονται

Διαβάστε περισσότερα

Στολίζουμε τη βιβλιοθήκη με τις ευχές σας. Φέρτε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα και γράψτε την χριστουγεννιάτικη ευχή σας!

Στολίζουμε τη βιβλιοθήκη με τις ευχές σας. Φέρτε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα και γράψτε την χριστουγεννιάτικη ευχή σας! ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΑΚΙ Ο δημιουργικός κόσμος των βιβλιοθηκών τον Δεκέμβριο! Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν με προεγγραφή. Μπορείτε να γραφτείτε με τη φυσική σας παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας.

Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας. ΠΑΙΔΙΚΗ- ΕΦΗΒΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ Προγράμματα για σχολεία: Εμψυχώτριες: Οι βιβλιοθηκονόμοι, Μαρία Μαραβελάκη & Λίτσα Μαστορακάκη και η Αγγέλου Μάλμου, εκπαιδευτικός συγγραφέας. «Οι πειρατές στη

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΙ Πολίτες του μέλλοντος

ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΙ Πολίτες του μέλλοντος ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΘΡΩΠΟΙ Πολίτες του μέλλοντος Ανακοίνωση Τύπου 28/01/2013 Ένα αλλιώτικο ξεχωριστό παιχνίδι ερωτήσεων όπου όλοι κερδίζουν γνώση και ευαισθησία για το περιβάλλον και την άγρια ζωή της χώρας μας που

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη. Άμπρα. κατάμπρα. Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια. Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Κωνσταντίνα Αρμενιάκου Ευθυμία Ανδριώτη Άμπρα Μαγικά γλωσσικά παιχνίδια κατάμπρα Δημιουργική γραφή και ανάγνωση στο Νηπιαγωγείο Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα... 7 Ας παίξουμε με τις λέξεις Το αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από

Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από (αναγνωρισμένο από το Υ.Π.Ε.Π.Θ.) 10 χρόνια δημιουργίας για τα παιδιά, με τα παιδιά! Πέρασαν ήδη δέκα δημιουργικά χρόνια από την πρώτη μέρα που δημιουργήθηκε ο Πρότυπος Παιδικός Σταθμός «Παιδική Πολιτεία-

Διαβάστε περισσότερα

Σηµ. Αν ένα ϖαιδί για κάϖοιους λόγους δε φέρει την υϖεύθυνη δήλωση, τότε αναγκαστικά την ηµέρα της εϖίσκεψης θα έρχεται στο Σχολείο και θα µένει µε

Σηµ. Αν ένα ϖαιδί για κάϖοιους λόγους δε φέρει την υϖεύθυνη δήλωση, τότε αναγκαστικά την ηµέρα της εϖίσκεψης θα έρχεται στο Σχολείο και θα µένει µε Λεόντειο Λύκειο Νέας Σµύρνης ηµοτικό «Άγ. ιονύσιος ο Αρεοπαγίτης» Εκπαιδευτικές Πολιτιστικές προσεγγίσεις Οκτώβριος 2011 Αγαπητοί µας Γονείς Πρωταρχικός στόχος της Εκπαίδευσης είναι να καλλιεργήσει το

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!»

«ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» 5ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΑ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ!» Φωτεινή Παπαγερίδου Κοινωνική Λειτουργός Φωτεινή Χριστοφορίδου- Ψυχολόγος Γιατί επιλέξαμε παραμύθι? Γιατί το παραμύθι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ FACE PAINTING 16:00-21:00 ΞΥΛΟΠΟΔΑΡΟΣ 16:00-21:00 ΜΑΣΚΟΤ 16:00-21:00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 16:00-21:00 CAPTAIN JACK SPARROW 16:00-20:00 Ο Simon Newton επίσημος

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας»

Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» 35 Θεατρικό παιχνίδι «Η άνοιξη στον κήπο μας» Ισιδώρα Παππού ΠΕ60 Διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες Στόχοι 1 ο Νηπιαγωγείο Ασπροπύργου Να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Να αποκτήσουν θετική

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ

«Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ «Το Πάσχα στη Λιλιπούπολη!» ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ: ΜΠΟΥΦΕΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΜΗΜΑ: ΠΝ2 Τα αλεπουδάκια ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ 2017-2018 «Κι είναι ακόμη τα γόνατα που κάθιζε αμίλητος, δυο δυο τα παιδιά κι απλώνοντας δίπλα του,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ To Μουσείο Ελληνικής Παιδείας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Καλαμπάκας, σε ένα χώρο περίπου 1000τ.μ και έχει εκπαιδευτικό και πολιτιστικό προσανατολισμό. Φιλοξενεί συλλογές του συλλέκτη Παύλου Μπαλογιάννη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό,

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ. 18/06/15 για τα τμήματα βρεφικό, μεταβρεφικό, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Α. Στις 11 Ιουνίου 2015 (ημέρα Πέμπτη) και ώρα 18.15 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη για τους γονείς του νηπιαγωγείου με θέμα: Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Ομιλήτρια θα είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά.

Προσέλευση μαθητών, ελεύθερες δραστηριότητες. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τα παιδιά απασχολούνται με οικοδομικό υλικό (τουβλάκια, κ.λπ.), πλαστελίνη, παζλ, ζωγραφική κ.ά. Τουαλέτα, υγιεινή, πρωινό. Πρωινή προσευχή, ημερολόγιο, αναφορά στο θέμα εβδομάδας. Πρόκειται για τη θεματική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 ΚΥΡΙΑΚΗ 17/12 ΣΑΒΒΑΤΟ 16/12 11:00 12:00 Ζωγραφίζοντας τα Χριστούγεννα (Face painting) Η χαρά των Χριστουγέννων αποτυπώνεται στα πρόσωπα των παιδιών με το Face Painting! Τα παιδιά στέλνουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για το διάστημα Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Σχολεία ϖου συµµετέχουν 5ο ηµοτικό σχολείο Κέρκυρας 2ο ηµοτικό σχολείο Νάξου Σχολική χρονιά 2005-2006 ιδακτική µεθοδολογία ΤΗΛΕ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ Περίοδος ϖροετοιµασίας Τηλεδιάσκεψη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2010-2011) Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (2010-2011) Μονοπάτια μέσα στην πόλη, δρόμοι μέσα στην Ιστορία ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Οίκος Ανδρέου & Μαρίας Καλοκαιρινού Σοφοκλή Βενιζέλου 27 / Λυσιμάχου Καλοκαιρινού 7 71202 Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ.: (2810) 283219-288708 Fax: 283754 e-mail: info@historical-museum.gr

Διαβάστε περισσότερα

Seferland Summer Camp. Καλωσορίσατε!

Seferland Summer Camp. Καλωσορίσατε! Seferland Summer Camp Καλωσορίσατε! Τι είναι το Seferland Summer Camp? Το Seferland Summer Camp είναι μια κατασκήνωση χωρίς διανυκτέρευση που εξασφαλίζει στους εργαζόμενους γονείς την οργανωμένη απασχόληση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω

Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω Ανακαλύπτω, δημιουργώ και μαθαίνω με τα Εκπαιδευτικά Βιβλία των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Σχεδιασμένα σύμφωνα με το σύγχρονο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, λειτουργούν ως σημαντικό βοήθημα για το παιδί αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014-9 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΤΟΥ ΜΑΗ 2014 Άφιξη των εταίρων κλιμακωτά στη διάρκεια της ημέρας. Παραλαβή και εγκατάσταση στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο

Ενημερωτικό Δελτίο. The G C School of Careers. Ιανουαρίου. Περισσότερα στις ιστοσελίδες μας στο The G C School of Careers Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Ενημερωτικό Δελτίο Δεκέμβριος 2017 - Τεύχος 72 1 Δεκεμβρίου Παραδίδονται τα λεφτά που μαζεύτηκαν για τον Ραδιομαραθώνιο από τον Πρόεδρο

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 5 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 5 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 5 ετών Περιεχόμενα Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 5 και μπορώ!!!...10 Aς γνωριστούμε...12 H οικογένειά μου...13

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔ. ΕΤΟΣ 2014-2015 - ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΙΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ: Δ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 1. Σύντομη ενημέρωση (βασική

Διαβάστε περισσότερα