Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download ""

Transcript

1 Μορφές της βυζαντινής τέχνης

2 Μορφές της βυζαντινής τέχνης χης Bυζαντινή τέχνη ονομάζεται η τέχνη που άκμασε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία από την ίδρυση της πρωτεύουσάς της, της Κωνσταντινούπολης, το 330 μ.χ., μέχρι την άλωσή της από τους Τούρκους, το 1453 μ.χ. Από την τεράστια βιβλιογραφία για τη βυζαντινή τέχνη, έγινε επιλογή υλικού για τις ανάγκες αυτής της σύντομης παρουσίασης. Εστιάσαμε συνοπτικά στις παρακάτω μορφές της τέχνης του Βυζαντίου: -Αρχιτεκτονική (ναοδομία) -Ζωγραφική (τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, φορητές εικόνες) -Γλυπτική/ μικρογλυπτική -Ιστορημένα χειρόγραφα -Υφάσματα -Κοσμήματα Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια υλοποίησης του Προγράμματος Σχολικών δραστηριοτήτων (τομέας πολιτιστικών θεμάτων), σε συνεργασία των μαθητών του τμήματος Β1 με τον υπεύθυνο του προγράμματος, καθηγητή Λαμπρινό Ανδρέα, θεολόγο-ιστορικό. Στόχοι μας ήταν : -Να προσεγγίσουμε μορφές της τέχνης του Βυζαντίου μέσα από συλλογική εργασία. -Να κατανοήσουμε τη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά και την επίδρασή της στην τέχνη των νεότερων χρόνων. -Να συνειδητοποιήσουμε πώς εκφράζεται μέσα από την τέχνη η ορθόδοξη πίστη και η χριστιανική παράδοση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την προσπάθειά τους αξίζουν στους/στις μαθητές/τριες: Αποστολάκη Γιάννη, Βλαχάκη Σωτηρία,Δασκαλάκη Νίκο, Ελ Χατίμπ Αλέξανδρο, Καρκανάκη Γεωργία, Κανδυλάκη Μανόλη, Κουκιαδάκη Γιάννη και Λεονταράκη Ηρώ. 8 ο Γυμνάσιο Ηρακλείου 14 Μαίου 2013

3 Αρχιτεκτονική (ναοδομία) Μετά το διάταγμα των Μεδιολάνων (313 μ.χ.) με το οποίο σταμάτησαν οι διωγμοί των χριστιανών και ο χριστιανισμός αναγνωρίστηκε ως ισότιμη θρησκεία με τις άλλες, άρχισαν να χτίζονται ναοί στον τύπο της β α σ ι λ ι κ ή ς. Η βασιλική είναι ένα στενόμακρο οικοδόμημα το οποίο χωρίζεται εσωτερικά με κιονοστοιχίες σε κλίτη (διαδρόμους) που συνήθως είναι τρία, πέντε και σπανιότερα επτά ή εννιά. Το μεσαίο κλίτος των ναών ρυθμού Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, πεντάκλιτη βασιλική (5 βασιλικής έχει μεγαλύτερο πλάτος και ύψος από τα πλευρικά κλίτη (σχεδόν διπλάσιο) και πολλά παράθυρα που επιτρέπουν τον άνετο φωτισμό του εσωτερικού των ναών. Από τους πιο γνωστούς ναούς ρυθμού βασιλικής στον ελλαδικό χώρο, είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου και η Παναγία η Αχειροποίητος στη Θεσσαλονίκη. Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, πεντάκλιτη βασιλική (5 ος αι.) Αχειροποίητος Θεσσαλονίκης, τρίκλιτη βασιλική (5 ος αι.)

4 Περίκεντροι ναοί Παράλληλα λ με το ρυθμό της βασιλικής, υπάρχει και ο π ε ρ ί κ ε ν τ ρ ο ς (κυκλικός ή οκταγωνικός ) ναός. Το ιδιαίτερο γνώρισμά του είναι η θολωτή του στέγη, από τα παράθυρα της οποίας εισχωρεί στο εσωτερικό άπλετο κατακόρυφο φως. Χαρακτηριστικά παραδείγματα περίκεντρων ναών είναι: Άγιος Γεώργιος (ροτόντα) στη Θεσσαλονίκη (4 ος αι.) Άγιος Βιτάλιος στη Ραβέννα της Ιταλίας. (6 ος αι.)

5 Βασιλική με τρούλο Η β α σ ι λ ι κ ή μ ε τ ρ ο ύ λ ο προήλθε από το συνδυασμό της βασιλικής με τον περίκεντρο ναό.συνδυάζει την ευρυχωρία της βασιλικής,με την αίσθηση της ψυχικής ανάτασης που δημιουργεί ο τρούλος. Σ αυτό το ρυθμό οικοδομήθηκε το αριστούργημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης ( μ.χ),αλλά και ο ναός των Αγίων Αποστόλων,επίσης στην Κωνσταντινούπολη, και ο Άγιος Μάρκος στη Βενετία. Στις φωτογραφίες, εξωτερική όψη και φωτορεαλιστική απεικόνιση της Αγίας Σοφίας.

6 Βασιλική με τρούλο Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης Άγιος Μάρκος Βενετίας

7 Σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο Τον 9 ο αι. εμφανίστηκε ο ρυθμός του εγ γ ε γ ρ α μ μ έ ν ο υ σ τ α υ ρ ο ε ι δ ο ύ ς μ ε τρ ο ύ λ ο. Το αρχιτεκτονικό του σχέδιο αποτελείται από ένα σταυρό εγγεγραμμένο σε τετράγωνο. Ο τρούλος στηρίζεται εκεί που τέμνονται οι κεραίες του σταυρού, ενώ ο σταυρός φαίνεται αν κοιτάξουμε στη στέγη του ναού. Γνωστοί ναοί αυτού του ρυθμού είναι ο ναός της Θεοτόκου στη μονή του Οσίου Λουκά στη Βοιωτία, η Καπνικαρέα στο κέντρο της Αθήνας, το καθολικό της Μονής Καισαριανής, το καθολικό της Μονής Πετράκη, η Παναγία στο Φόδελε. Ναός Παναγίας, Μονή Οσίου Λουκά στη Βοιωτία (μέσα του 10 ου αι.) Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου -Καπνικαρέα- Αθήνα (11 ος αι.)

8 Σταυροειδείς εγγεγραμμένοι ναοί Μονή Καισαριανής, Αθήνα (11 ος αι.) Μονή Πετράκη, Αθήνα (13 ος αι.) Παναγία στο Φόδελε (11 ος αι.) Παναγία η Γοργοεήκοος ή Μικρή Μητρόπολη, Αθήνα (12 ος αι.)

9 Οκταγωνικός ρυθμός Ένας ακόμα τύπος ναού εμφανίστηκε τον 11ο αι. ο ο κ τ α γ ω ν ι κ ό ς ναός στον οποίο ο τρούλος στηρίζεται σε οκτάγωνο. Αυτό δίνει στο ναό μεγαλύτερη άνεση χώρου. Σ αυτόν τον αρχιτεκτονικό ρυθμό ανήκουν: το καθολικό της Μονής Δαφνίου, Αθήνα (11 ος αι.) ) ο Όσιος Λουκάς στη Βοιωτία, (αρχές 11 ου αι.) Καθολικό Μονής Δαφνίου, Αθήνα (11 ος αι.) Όσιος Λουκάς στη Βοιωτία, (αρχές 11 ου αι.)

10 Βυζαντινή ζωγραφική Απαραίτητο συμπλήρωμα των ναών είναι ο ζωγραφικός διάκοσμος, ο οποίος περιλαμβάνει τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και φορητές εικόνες.. Η ζωγραφική των ναών δεν είναι μια διακοσμητική τέχνη. Δε δημιουργήθηκε δηλαδή για να συγκινεί αισθητικά το θεατή. Οι βυζαντινοί βζ αγιογράφοι δεν αποδίδουν πιστά τη φυσική πραγματικότητα και την ανατομική ακρίβεια ρβ του ανθρώπινου σώματος. Αυτό γίνεται διότι κατά την αντίληψη που επικρατούσε, η τελειότητα βρίσκεται όχι στον επίγειο αλλά στον ουράνιο κόσμο.

11 Τοιχογραφίες Τοιχογραφία: Η τοιχογραφία διακρίνεται στη: νωπογραφία (fresco), όπου τα χρώματα τοποθετούνται πάνω σε νωπό κονίαμα (σοβά) και στερεοποιούνται με το στέγνωμα του κονιάματος, και στην ξηρογραφία (sesco), όπου τα χρώματα τοποθετούνται σε στεγνό τοίχο και σταθεροποιούνται με τη βοήθεια κολλητικής ουσίας (αβγό, γάλα, ρετσίνι κ.α.). Οι βζ βυζαντινοί δεν προτιμούσαν την ξηρογραφία διότι τα έργα αυτά καταστρέφονταν εύκολα. Σχεδόν όλες οι βυζαντινές τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα είναι νωπογραφίες. Αυτό οφείλεται στο ότι στην τεχνική αυτή, καθώς στέγνωνε το κονίαμα απορροφούνταν μαζί και τα χρώματα, με αποτέλεσμα η τοιχογραφία να είναι ανθεκτικότερη στο χρόνο και στην υγρασία. Η Γέννηση του Χριστού, τοιχογραφία στην Περίβλεπτο στο Μυστρά (14 ος αι.) Η εις Άδου κάθοδος, τοιχογραφία, Μονή της Χώρας, Κωνσταντινούπολη (12 ος αι.)

12 Νωπογραφίες (frescoes) από τον Άγιο Κλήμη Οχρίδας στα Σκόπια Η προσευχή στη Γεθσημανή (14 ος αι.) Η Κοίμηση της Θεοτόκου (14 ος αι.)

13 Ψηφιδωτό Το ψηφιδωτό είναι η τέχνη της διακόσμησης μιας επιφάνειας με μικρές ψηφίδες από φυσικά πετρώματα,, τερακότα (ψημένο πηλό), υαλόμαζα σε διάφορα χρώματα και πιο σπάνια ελεφαντόδοντο και ημιπολύτιμους λίθους. Για την κατασκευή ψηφίδων χρυσού ή ασημένιου χρώματος κολλούσαν πάνω σε υαλόμαζα πολύ λεπτά φύλλα χρυσού ή αργύρου και κατόπιν τα κάλυπταν με λεπτή επίστρωση γυαλιού. Οι ψηφίδες κόβονταν σε κατάλληλα σχήματα: τετράγωνα, τρίγωνα, ορθογώνια και κυκλικά. Παναγία Βρεφοκρατούσα, Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης (10 ος αι.)

14 Βυζαντινά ψηφιδωτά Ο Χριστός, Αγία Σοφία Κων/πολης (13 ος αι.) Ένθρονη Παναγία Βρεφοκρατούσα, Αγία Σοφία Κων/πολης (867 μ.χ.) Ο Χριστός Παντοκράτορας, Μονρεάλε, Σικελία (1145) Παναγία Γλυκοφιλούσα, Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας (τέλη 13 ου αι.)

15 Φορητές εικόνες / τεχνική της τέμπερας Φορητές εικόνες : Φορητή εικόνα ονομάζεται η απεικόνιση προσώπων αλλά και ολόκληρων σκηνών από την Αγία Γραφή, πάνω σε ξύλο (κυπαρίσσι, μουριά ή πεύκο), σε γύψινη επιφάνεια ή σε ύφασμα. Οι τεχνικές ζωγραφικής ήταν η τέμπερα και η εγκαυστική τεχνική. -Τέμπερα: Ήταν η τεχνική της ανάμειξης διαφόρων χρωμάτων. Τα χρώματα τα ανακάτευαν αρχικά με κρόκο αυγού και κατόπιν για να στερεωθούν τους πρόσθεταν ρετσίνι ή γάλα συκιάς. Για να δώσουν ζωντάνια και λάμψη στα χρώματα άλειφαν την εικόνα στο τέλος με βερνίκι. Αρχάγγελος Μιχαήλ (14 ος αι.), Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας Ευαγγελισμός (13 ος αι.), Μουσείο Οχρίδας, Σκόπια

16 Φορητές εικόνες εγκαυστικής τεχνικής Εγκαυστική τεχνική: : Ο ζωγράφος ανακάτευε το κάθε χρώμα μέσα σε λιωμένο κερί.αφού ζωγράφιζε την εικόνα ζέσταινε την επιφάνεια της με το «κέστρον» δηλαδή με μια πυρακτωμένη μεταλλική λάμα. Με το ζέσταμα αυτό που λεγόταν καύσις, έλιωνε το κερί, τα χρώματα «δένονταν» μεταξύ τους και έπαιρναν μια λάμψη σαν βερνίκι. Η τεχνική αυτή είναι γνωστή και σαν κηρόχυτη ζωγραφική. Φορητές κηρόχυτες εικόνες του 6 ου αι.,, Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Χριστός Παντοκράτορας Παναγία Βρεφοκρατούσα

17 Γλυπτική/ Μικρογλυπτική Αντίθετα με τη ζωγραφική, η γλυπτική παραμελήθηκε στα βυζαντινά χρόνια. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους: -Οι ορθόδοξοι χρστιανοί δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναπαραστήσουν την ομορφιά του ανθρώπινου σώματος με τη μορφή αγαλμάτων. - Η γλυπτική είχε συνδεθεί με την ειδωλολατρία της προχριστιανικής εποχής. Οι γλύπτες της βυζαντινής εποχής ασχολήθηκαν κυρίως με τη διακόσμηση. Στα θαυμάσια κιονόκρανα που σκάλισαν, η λάξευση εισχωρεί πολύ στο βάθος του ανάγλυφου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που δίνει την εντύπωση της δαντέλας. Δημιούργησαν επίσης έργα μικρών διαστάσεων από ελεφαντόδοντο, τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη ομορφιά.τα αντικείμενα αυτά, ακριβά και πολυτελή λόγω του υλικού κατασκευής τους, είναι έργα υψηλής τέχνης. -Στις εικόνες βλέπουμε κιονόκρανα από την Αγία Σοφία Κων/πολης.

18 Βυζαντινή ήμ μικρογλυπτική Κάλυμμα ευαγελίου (11 ος αι.) ) χρυσός,ελεφανόδοντο,πολύτιμοι λίθοι,μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης Πλακίδιο από ελεφαντόδοντο (9 ος -10 αι.), Μουσείο Λούβρου, Παρίσι 10 ος

19 Βυζαντινή μικρογλυπτική Σταύρωση (10 ος αι.) Πλακίδιο από ελεφαντόδοντο,μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης Κοίμηση της Θεοτόκου (10 ος αι.) Πλακίδιο από ελεφαντόδοντο, Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

20 Ιστορημένα χειρόγραφα Ιστορημένα χειρόγραφα ονομάζονται τα ζωγραφισμένα χειρόγραφα, με παραστάσεις που λέγονται μικρογραφίες (miniatures miniatures) και είχαν σκοπό να κάνουν πιο κατανοητό το περιεχόμενό τους.τις ζωγράφιζαν ειδικοί καλλιτέχνες μετά τη συγγραφή ολόκληρου του βιβλίου. Τα βυζαντινά βζ χειρόγραφα ήταν δύο ειδών: ειλητάρια και κώδικες. Οι κυριότερες γραφικές ύλες των βυζαντινών ήταν ο πάπυρος, η περγαμηνή και από τον 9 ο αι.το χαρτί. Χρησιμοποιούσαν κάλαμον και μελάνι (μαύρο, γκρι, πράσινο, χρυσαφί, κίτρινο) ) για τις επικεφαλίδες, το κείμενο και τη διακόσμησή του, ενώ κόκκινο μελάνι για τους τίτλους των κεφαλαίων και τα αρχικά γράμματα κάθε κεφαλαίου. Οι αυτοκράτορες χρησιμοποιούσαν ένα ειδικό μελάνι το κιννάβαρι (πορφυρού χρώματος) για να υπογράφουν τα αυτοκτατορικά διατάγματά τους,τα λεγόμενα χρυσόβουλλα, ενώ με χρυσό μελάνι έγραφαν τα έγγραφα προς τους πάπες, τους βασιλιάδες ή τους αυτοκράτορες των ξένων χωρών. Ευαγγέλιο σε περγαμηνή (11 ος αι.) Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας Ευαγγέλιο σε περγαμηνή (10 ος αι.) Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

21 Ιστορημένα χειρόγραφα Λόγοι Θεόδωρου Καισαρείας, περγαμηνό χειρόγραφο 11 ου αι., Βρετανική Βιβλιοθήκη, Λονδίνο Μινιατούρα από Ψαλτήρι που απεικονίζει τον αυτοκράτορα Βασίλειο Β, (11 ος αι.), Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, Βενετία

22 Υφάσματα: Τα πολυτελή υφάσματα έχουν σημαντική θέση στην ιστορία της βυζαντινής τέχνης, συντελώντας στην ατμόσφαιρα μγ μεγαλείου και χλιδής που αγαπούσαν οι βυζαντινοί. Στο βυζάνττιο υπήρχαν ιδιωτικά αλλά και αυτοκρατορικά εργαστήρια υφαντουργίας. Η παραγωγή μεταξωτών υφασμάτων γνώρισε τεράστια ανάπτυξη, παράλληλα με τα βαμβακερά, μάλλινα και λινά υφάσματα. Μεταξωτά υφάσματα από τα αυτοκρατορικά εργαστήρια προσφέρονταν ως δώρα σε ξένους ηγεμόνες, πρεσβευτές και πάπες, των οποίων την εύνοια επιζητούσαν κατά καιρούς οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Ο πλούτος των αυτοκρατορικών ενδυμάτων αλλά και αυτών των αξιωματούχων του παλατιού ήταν εντυπωσιακός. Σε μεγάλη τελειότητα έφτασαν και τα κεντημένα υφάσματα που χρησιμοποιούνταν για λειτουργικούς σκοπούς, για ιερατικά άμφια ή για το στολισμό των εκκλησιών. Μεταξωτό χρυσοκέντητο ύφασμα επιταφίου (14 ος αι.), Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα Τμήμα χιτώνα με παράσταση αγγέλου (4 ος Μουσείο, Αθήνα ος -5 ος αι.), Βυζαντινό

23 Υφάσματα Βυζαντινό μεταξωτό με αναβάτες, άλογα και λιοντάρια (11 ος -12 Ιστορικό Μουσείο Λυών, Γαλλία. 12 ος αι.), Ύφασμα με σκηνή αρματοδρομίας (8 ος αι.) Μουσείο Κλουνί, Παρίσι

24 Κοσμήματα Ιδιαίτερα αγαπητά στους αυτοκράτορες, στους αξιωματούχους τους αλλά και στους ανώτερους κληρικούς, ήταν τα κοσμήματα και τα αντικείμενα από χρυσό, ασήμι και άλλα πολύτιμα μέταλλα. Οι τεχνίτες ςχρη χρησιμοποιούσαν ημιπολύτιμους μ αλλά και πολύτιμους λίθους, όπως σμαράγδια από την Αίγυπτο, ζαφείρια από την Κεϋλάνη, μαργαριτάρια από τον Περσικό Κόλπο, λάπις λάζουλι, αχάτη κ.ά. για να δημιουργήσουν εντυπωσιακά έργα τέχνης, όπως βραχιόλια, δαχτυλίδια, καρφίτσες, σκουλαρίκια. Στα δώρα του αυτοκράτορα σε αξιωματούχους, πρεσβευτές και ευνοούμενούς του, περιλαμβάνονταν και κοσμήματα, τα οποία ταξίδευαν σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας αλλά και έξω από τα σύνορά της. Τα εργαστήρια κοσμηματοποιίας ο οιίας έφτιαχναν και παραγγελίες με εκκλησιαστικό ικό προορισμό. Τα κοσμήματα είχαν συχνά και ρόλο φυλαχτού. Χαρακτηριστική μαρτυρία γι αυτό,παρέχουν οι σταυροί και τα εγκόλπια, η πιο πολυάριθμη ίσως ενότητα κοσμημάτων που έχει σωθεί.

25 Κοσμήματα Χρυσό βραχιόλι με πολύτιμους λίθους (6 ος αι.), Μητροπολιτικό Μουσείο Νέα Υόρκης Παναγία, Άγιος Βασίλειος και Άγιος Γρηγόριος. Χρυσός σταυρός με σμάλτο, (αρχές 11 ου αι.), Βρετανικό Μουσείο Λονδίνο Στέμμα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ του Μονομάχου ( ) 1055) Εθνικό Μουσείο Βουδαπέστης, Ουγγαρία Ο αρχάγγελος Μιχαήλ σε κάλυμμα Ευαγγελίου, (12 ος αι.) Ναός Αγίου Μάρκου, Βενετία

26 Κοσμήματα Τμήμα χρυσού περιδέραιου με πολύτιμες πέτρες (5 ος αι.), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα Χρυσά περικάρπια διακοσμημένα με σμάλτο (11 ος αι.), Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη Κόσμημα από χρυσό,καμέο και πολύτιμους λίθους (11 ος Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης αι.), Ασημένιος δίσκος που εικονίζει την πάλη του Δαβίδ με το Γολιάθ ( ), 630), Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης

27 Βιβλιογραφία Αντουράκης Γ.Β., Χριστιανική Αρχαιολογία τόμος Α, Αθήνα 1984 Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, 1997, ΤόμοςΑ Ελλάς Ελλάς, Βυζαντινή τέχνη, σελίδες Ιστορία του Μεσαιωνικού και του Νεότερου Κόσμου, Β Γενικού Λυκείου, σελίδες Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία, Β Γυμνασίου, σελίδες Βικιπαίδεια Ντεκάστρο Μ., Βυζαντινή τέχνη (οδηγός για παιδιά)

Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη

Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη Αρχαία Ελληνική και Βυζαντινή Ιστορία και Τέχνη 330-1453 μ.χ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΘΗΝΑ 2012 Εισαγωγή Αντικείμενο της βυζαντινής αρχαιολογίας και τέχνης Η βυζαντινή αρχαιολογία ασχολείται

Διαβάστε περισσότερα

Η Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα Καλαμπάκας

Η Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα Καλαμπάκας 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής Η Μονή Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα Καλαμπάκας Σχολ. Έτος 2013-14 1 Συμμετείχαν οι μαθητές: Θεοδωρόπουλος Θοδωρής Καραπατάς Άγγελος Κοσμάς Γιώργος Λαλιώτης

Διαβάστε περισσότερα

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - 1 - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ, ΠΕ3Β, 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Α :Ομάδα Βυζαντινές (περιοχή:μοναστηράκι, Μητροπόλεως,Ερμού) Μέλη: Γκολφινοπούλου Γεωργία,

Διαβάστε περισσότερα

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης

Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης Τα εισαγωγικά κείμενα των θεματικών ενοτήτων της μόνιμης έκθεσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η Βυζαντινή αυτοκρατορία Α. Βυζαντινή αυτοκρατορία ονομάστηκε κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 10-0118 ISTORIA E DHMOTIKOY_TELL_100118 ISTORIA E DHMOTIKOY_TELL 3/1/13 7:07 PM Page 114 ζ. ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥζΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Έφιπποι βυζαντινοί αυτοκράτορες μπροστά στην τειχισμένη Πόλη 1. Ελεφαντοστέινη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιδωτά : Ιστορική διαδρομή

Ψηφιδωτά : Ιστορική διαδρομή Ψηφιδωτά : Ιστορική διαδρομή Τα πρώτα γνωστά ψηφιδωτά βρέθηκαν στην Εγγύς Ανατολή στην περιοχή της Μεσοποταμίας και υπολογίζονται πως είναι του 3000 π.χ.. Είναι φορητά και χοντροφτιαγμένα, με μεγάλου μεγέθους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστιανισµός και Τέχνη

Χριστιανισµός και Τέχνη Χριστιανισµός και Τέχνη Αποστόλης Καψής 8 ο Λύκειο Νίκος Πετρόπουλος Σχ. Έτος 2013-2014 Σωκράτης Κουτσοκώστας Συντονίστρια : Γλαρού Άννα Νικολία Σκέντζου Αλέξανδρος Ασηµακόπουλος Περίληψη ιαβάζοντας την

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλατυκάμπου στο μάθημα των Θρησκευτικών Σχολικό Έτος: 2008-2009

Εργασία των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλατυκάμπου στο μάθημα των Θρησκευτικών Σχολικό Έτος: 2008-2009 Εργασία των μαθητών και μαθητριών της ΣΤ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πλατυκάμπου στο μάθημα των Θρησκευτικών Σχολικό Έτος: 2008-2009 Υπεύθυνος εκπαιδευτικός: Μπαμπαλιούτας Δημήτρης 1 ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Bυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'

Bυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' Bυζαντινό Μουσείο Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' 2 Καλωσορίσατε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ. Ελπίζουμε η επίσκεψή σας στο Βυζαντινό Μουσείο του Κέντρου μας να είναι

Διαβάστε περισσότερα

λαλιά πετούσε στην περιοχή και προάγγελε την ίδρυση του μοναστηριού της Παναγίας, με τους στίχους:

λαλιά πετούσε στην περιοχή και προάγγελε την ίδρυση του μοναστηριού της Παναγίας, με τους στίχους: Ιερά Μονή Κύκκου 1 Το μοναστήρι της Παναγίας του Κύκκου, ιδρυμένο κατά τα Βυζαντινά χρόνια με αυτοκρατορική χορηγία, βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό του Κύκκου, στο δυτικό τμήμα της οροσειράς του Τροόδους.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ

ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Λέγοντας παλαιοχριστιανική τέχνη εννοούμε την τέχνη που αναπτύχθηκε στους κόλπους της χριστιανικής θρησκείας από τους πρώτους χρόνους που εμφανίστηκε ο χριστιανισμός μέχρι τους

Διαβάστε περισσότερα

maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 2

maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 2 maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 2 maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ Σήμερα για να γνωρίσετε την παλιά και νέα πόλη της Σιάτιστας, πρέπει να τρυπώσετε

Διαβάστε περισσότερα

Έργα ίων ανθρώπων: η μεγάλη κοινή περιπέτεια

Έργα ίων ανθρώπων: η μεγάλη κοινή περιπέτεια Μαρία-Χριστίνα Γιαννουλάτου Έργα ίων ανθρώπων: η μεγάλη κοινή περιπέτεια Μια περιήγηση στη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Χρήσιμα βιβλία Ιστορία του Ελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

4Χοιροκοιτία. 4Pmxcv,kjlk. Marina

4Χοιροκοιτία. 4Pmxcv,kjlk. Marina Μνημεία και Αρχαιολογικοί Χώροι της Κύπρου του καταλόγου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 1972 η UNESCO υιοθέτησε τη Σύμβαση που αφορά την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΓΕΝΙΚΑ: Το Βυζάντιο συνέχισε την παράδοση της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας στον τομέα των επιστημών. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι στο Βυζάντιο δεν υπήρξαν τεχνολογικές καινοτομίες,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ maketa:layout 1 12/29/08 7:41 PM Page 3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 3 Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ Σήμερα για να γνωρίσετε την παλιά και νέα πόλη της Σιάτιστας, πρέπει να τρυπώσετε στα γραφικά σοκάκια της, που θα σας φέρουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙ ΩΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙ ΩΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙ ΩΤΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ψηφιδωτό είναι σχέδιο ή παράσταση για την διακόσµηση δαπέδου, τοίχου, οροφής ή πίνακα που σχηµατίζεται µε τη συναρµολόγηση και συγκόλληση µικρών κύβων (ψηφίδων)

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας

Κεφάλαιο 2. 6ος 7ος αιώνας Κεφάλαιο 2 Από τη Ρωμαϊκή στη Βυζαντινή Aυτοκρατορία Η δημιουργία του Αραβοϊσλαμικού Xαλιφάτου Οι εξελίξεις στα «βαρβαρικά βασίλεια» της δυτικής Ευρώπης (6ος -- 7ος αιώνας) Οι ιστορικοί ονομάζουν τον 6ο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΜΕΤΕΩΡΑ Σχολικό έτος: 2013-2014 2 Ο Γενικό Λύκειο Λάρισας Μαθητές της Β Λυκείου Υπεύθυνος Καθηγητής : Δράμης Λάζαρος -Εισαγωγή Πίνακας Περιεχομένων -Μοναχισμός και Αγιογραφίες

Διαβάστε περισσότερα

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας)

Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος (9ος -- 11ος αιώνας) Κεφάλαιο 4 Η ακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας Η Ευρώπη και ο αραβοϊσλαμικός κόσμος () Από τα μέσα του 9ου μέχρι τα μέσα του 11ου αιώνα η Bυζαντινή Αυτοκρατορία ακμάζει: εξα πλώνεται γεωγραφικά και αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Γαζίου

Γενικό Λύκειο Γαζίου Γενικό Λύκειο Γαζίου Ερευνητική Εργασία Δομήνικος Θεοτοκόπουλος Το πέρασμα από την Κρήτη στην αιωνιότητα" Τμήμα Β1 2012-2013 Υπεύθυνες καθηγήτριες Καρράσκο Ροζαλία Ζιούζια Μαρία 1 Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ 2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) ΣΧ.ΕΤΟΣ: 2011 2012 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 1. Πλάκας Ηλίας 2. Κυρίτση Μαρία ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το κόσμημα Χιλιάδες χρόνια ιστορίας Το κόσμημα είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΤΖΑΝΣΙΝΗ ΖΨΓΡΑΥΙΚΗ

Η ΒΤΖΑΝΣΙΝΗ ΖΨΓΡΑΥΙΚΗ Η ΒΤΖΑΝΣΙΝΗ ΖΨΓΡΑΥΙΚΗ ΜΨΑΩΚΑ ΧΗΥΙΔΨΣΑ Ψηφιδωτό είναι η επένδυση επιφανειών με μικρές, τετράγωνες συνήθως ψηφίδες, κομμένες από φυσικές πέτρες ή υαλόμαζα, που προσκολλώνται σε υπόστρωμα από ασβεστοκονίαμα

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου

Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου Σύντομη ιστορία της αρχιτεκτονικής για το μάθημα του Ελεύθερου Προοπτικού Σχεδίου 1 Προϊστορία Παλαιολιθική (-12000 π.χ)-νομαδισμός Ως Παλαιολιθική περίοδος ορίζεται το πρωιμότερο τμήμα της Λίθινης Εποχής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. 8ήμερο εκπαιδευτικό/περιηγητικό σεμινάριο

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. 8ήμερο εκπαιδευτικό/περιηγητικό σεμινάριο ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ 8ήμερο εκπαιδευτικό/περιηγητικό σεμινάριο Σε αυτό το θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο θα περιηγηθούμε σε 2.000 χρόνια ελληνικής ζωγραφικής ιστορίας, που καθόρισαν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΗΨΕΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ 'Αθήνα, 22, 23 καί 24 'Απριλίου 1994

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Επιβλέποντες καθηγητές: Νικολοπούλου Γεωργία Καραγιάννη Ευδοξία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Όπως ακριβώς δηλώνει το όνομα του Project Ταξιδεύοντας στην

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα»

Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα» Εργασία Project «Η Πόλη του Χθες και του σήμερα» Αγιογραφίες: Η αγιογραφία είναι ιδιαίτερος κλάδος της ζωγραφικής του οποίου αποκλειστικό θέμα είναι η εικονογράφηση αγίων προσώπων του Χριστιανισμού και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ [1] 7 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας)

Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Κεφάλαιο 1 Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αλλάζει Η αρχή μιας νέας εποχής (4ος -- 5ος αιώνας) Βυζαντινή Αυτοκρατορία Οι όροι Βυζαντινή Αυτοκρατορία, βυζαντινό κράτος, βυζαντινή περίοδος, Βυζάντιο άρχισαν

Διαβάστε περισσότερα