ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ. ΟΘεός της Ιατρικής

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ. ΟΘεός της Ιατρικής"

Transcript

1 Ιατρική

2 ΤιείναιηΙατρική; Η Ιατρική είναι επιστήμη και τέχνη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Θεωρείται μια από τις αρχαιότερες των πρακτικών επιστημών, έχοντας τις πρώτες της εφαρμογές στις απαρχές της ίδιας της ανθρώπινης κοινωνίας. θεωρούνταν αποκλειστικά τέχνη, ορολογία με την οποία εμφανίζεται και στον Όρκο του Ιπποκράτη.

3 ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΟΘεός της Ιατρικής

4 ΗλατρείατουΑσκληπιού, είτεωςθεούείτεωςθεοποιημένουήρωα, είναιπαλαιότατη. Ολόκληρη η Ελλάδα τον τιμούσε, ενώ μυθογράφοι, αγγειογράφοι και ποιητές τον περιελάμβαναν μεταξύ των πρωτεργατών οποιουδήποτε μεγάλου έργου τους. Ο Ασκληπιός δεν υπήρξε μονάχα γιατρός αλλά και χρησμωδός(κατείχε μαντικές ικανότητες) ήταν ευεργετικός θεός, προστάτης και παντοδύναμος σωτήρας των ανθρώπων. Πρόσφερε απλόχερα τη βοήθειά του σε κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη, δείχνοντας έμπρακτα αγάπη και συμπόνια. Με αυτό τον τρόπο μας διδάσκει ότι αληθινός γιατρός είναι εκείνος που, χωρίς ιδιοτελή κίνητρα, προσφέρει τον εαυτό του στη μείζονα μάχη για τη θεραπεία του κόσμου. Η αρχαία σοφία μιλάει για τον αληθινό γιατρό, που αντλεί θεραπευτική δύναμη και γνώση από τους πνευματικούς κόσμους, για να τα προσφέρει απλόχερα οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας υπηρέτης της Φύσης, που ακολουθεί τη θέλησή της και βρίσκειτηνπίστητουμέσαστοφωςτης. Μέσα στο δύσβατο μονοπάτι της εξέλιξης, η ανθρωπότητα χρειαζόταν πάντοτε πνευματική και ψυχική ανάταση, ευεξία και μια χαρούμενη, γεμάτη εμπιστοσύνη ώθηση προς το μέλλον. Είχε και εξακολουθεί να έχει ανάγκη εκείνες τις φωτεινές διάνοιες που μπορούν να την ωθήσουν προς ένα φωτεινότερο μέλλον. Μια τέτοια φωτεινή, αρχετυπική μορφή είναι και ο Ασκληπιός φέρνει θεραπεία και αναγέννηση στην ανθρωπότητα, οδηγώντας την σε αρμονία και ισορροπία.

5 Γέννησηκαιεκπαίδευσητου Ασκληπιού Η γέννηση αυτού του μεγάλου ευεργέτη μας παρουσιάζεται μέσα από έναν αρχαίο θεσσαλικό μύθο, σύμφωνα με τον οποίο μητέρα του ήταν μια θνητή, ευγενούς καταγωγής, ηκορωνίδα, καιπατέραςτουοθεόςαπόλλωνας. Ομύθοςλέειότιενώ κυοφορούσε τον Ασκληπιό, η Κορωνίδα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε ένα θνητό τον ισχύ, που θεωρήθηκε έτσι πατέρας του θεϊκού παιδιού της. Όμως τα νέα έφτασαν γρήγορα στον Απόλλωνα με το μαντατοφόρο του πουλί, τον κόρακα, πουέλεγανπωςείχετότεχρώμαλευκό. Ηείδησηξεσήκωσετηνοργήτου θεού, πουέπεσεβαριάεπάνωστοπτηνόμετημορφήκατάρας, κάνονταςτοχρώμα τουγιαπάνταμαύρο. Ευθύςοθεόςσκότωσετονισχύκαιδιέταξετηδίδυμηαδελφή του, τηθεάάρτεμη, ναεξοντώσειμεταβέλητηςτηνκορωνίδα μαζίμεεκείνη σκότωσε και άλλες γυναίκες και τότε λέγεται πως συνέβη ένας καταστρεπτικός λοιμός. Αργότερα, όταντονεκρόσώματηςκορωνίδαςτέθηκεγιακαύσηστηνπυρά, εμφανίστηκε ο Απόλλωνας, ο αθάνατος πατέρας, που έσπευσε να βγάλει το γιο του Ασκληπιό, το θεϊκό σπόρο του, μέσα από τη διάπυρη μήτρα της ευγενούς γήινης μητέρας. Ήταν μια γέννηση γεμάτη πόνο, θυσία και θάνατο προκάλεσε όμως μεγάλη χαρά στον κόσμο, γιατί ο Ασκληπιός ήταν ένας λυτρωτής που θα έφερνε θεραπεία και ανακούφιση στο ανθρώπινο γένος.

6 Ο μύθος λέει πως ο νεογέννητος Ασκληπιός οδηγήθηκε από τον Απόλλωνα στο όρος Πήλιο της Θεσσαλίας και παραδόθηκε στον ευσεβή και σοφό Κένταυρο Χείρωνα, για να τον μεγαλώσει και να τον εκπαιδεύσει. Ο Χείρωνας είναι σύμβολο μιας προαιώνιας σοφίας, που υπάρχει πριν από τοσχηματισμότωνθεών. Ησοφίατουείναιπαρούσαστηδιάπλασητων ηρώων της ελληνικής μυθολογίας, καθώς υπήρξε εκπαιδευτής πολλών από αυτούς, όπωςοαχιλλέας, οακταίων, οιάσων, οπάτροκλος, οπηλέαςκ.α. Κοντά στο Χείρωνα ο Ασκληπιός διδάχτηκε την τέχνη του κυνηγιού, την ιατρική, καθώς και τον τρόπο συλλογής των θεραπευτικών βοτάνων. Έγινε μεγάλοςγιατρός, πουθεράπευεόλεςτιςασθένειεςμέσωφαρμάκων, εγχειρήσεων αλλά και μαγικών ψαλμών(επωδών). Στην εκπαίδευσή του συμμετείχε ένα ακόμα αρχέτυπο της σοφίαςολύμπιοαυτήτηφορά-ηθεάαθηνά, πουπρόσφερεστονασκληπιότο πολύτιμο αίμα της αποκεφαλισμένης Γοργόνας, που είχε διπλή δύναμη μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε για θεραπεία ανθρώπων και ανάσταση νεκρών, είτε για θάνατο και καταστροφή. Σύμφωνα με μια άλλη άποψη έλαβε μόνο το αίμα της δεξιάς φλέβας, που ήταν θεραπευτικό, ενώ της αριστερής το κράτησε η Αθηνά.

7 ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

8 ΟΙπποκράτης(Κως460 π.χ. -Λάρισα377 π.χ.) ήταναρχαίοςέλληνας γιατρός και θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες. Το πρωτοποριακό και σε σημαντικό βαθμό προβλεπτικό του έργο επηρέασε τις περισσότερες σύγχρονες ιατροβιολογικές ειδικότητες του δυτικού κόσμου που επάξια τον ονόμασε θεμελιωτή και στυλοβάτη της Ιατρικής Επιστήμης. Ειδικότερα, πιστώνεται με την προώθηση σε μεγάλο βαθμό της συστηματικής μελέτης της κλινικής ιατρικής, συνοψίζοντας την ιατρική γνώση και συνταγογραφώντας πρακτικέςγιαγιατρούςμέσωτηςιπποκρατικήςσυλλογής(corpus Hippocraticum) και άλλων έργων.

9 Σεποιουςκλάδουςχωρίζεταιη Ιατρική; Οιιατροίκατάκανόναχωρίζονταισε4 κλάδους: της παθολογίας, της χειρουργικής, της κλινικό-εργαστηριακής ή εργαστηριακής ιατρικής, και της ψυχιατρικής. Η κτηνιατρική είναι κλάδος που ασχολείται με τη θεραπεία των υπολοίπων ζώων.

10 ΤιείναιηΕσωτερικήΠαθολογία; Η Εσωτερική Παθολογία, γνωστή στην Ελλάδα απλώς ως Παθολογία είναι κλινική ειδικότητα τηςιατρικήςπουασχολείταιμετηνπρόληψη, τη διάγνωση και τη μη-χειρουργική θεραπεία των νοσημάτων στους ενήλικες(μηπαιδιατρικούς) ασθενείς, με ιδιαίτερη έμφαση στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί βασική επιστήμη της κλινικής Ιατρικής και της θεραπευτικής.

11 ΤιείναιηΧειρουργική; Χειρουργική είναι ο κλάδος της Ιατρικής που ασχολείται με εγχειρήσεις σε όργανα του σώματος του ανθρώπου. H άμεση επέμβαση του ιατρού στο ανθρώπινοσώμαγίνεταιμετηβοήθειαειδικώνεργαλείων(ψαλίδια, νυστέρια, τσιμπίδες κ.ά.). Η χειρουργική, απ' ότι δείχνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, πρέπει να υπήρξε η πρώτη μορφή ιατρικής. Ήταν δύσκολο να γιατρέψεις με άλλους τρόπουςμιαπάθησηήένατραύμα. Ημόνηλύσηήταννααφαιρέσει κανείς το άρρωστο μέρος ή το αντικείμενο που προκαλούσε την ανωμαλία. Όπως φαίνεται, οι Ινδοί ήταν οι αξιολογότεροι χειρουργοί της αρχαιότητας. Από αυτούς πήραν την χειρουργική τέχνη οι αρχαίοι Έλληνες. Εξαιρετική ήταν η προσφορά του Ιπποκράτη στην παγκόσμια ιατρική. Σώζονται πολλά κείμενα αφιερωμένα στη χειρουργική. Και οι Ρωμαίοι σημείωσαν σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης αρκετή πρόοδο και ήξεραν να κάνουν εγχειρήσεις σε πολλά μέρη του σώματος. Στο μεσαίωνα, η χειρουργική γνώρισε πτώση και πέρασε στα χέρια των τσαρλατάνων, των εμπειρικών, που στηρίζονταν μόνο στην επιδεξιότητα και καθόλου στις γνώσεις.

12

13 Η σύγχρονη χειρουργική γεννιέται το 18ο αιώνα. Τότε κάνουν την εμφάνισήτουςπολλέςσχολέςχειρουργικής, που, σιγά-σιγά, κάλυπταν, μέσααπότημελέτηκαιτοπείραμα, τιςατέλειεςκαιτις αδυναμίες της επιστήμης. Μέσα στο 19ο αιώνα λύθηκαν βασικά ζητήματα χειρουργικής, όπως η αναισθητοποίηση του μέρους στο οποίο γίνεται εγχείρηση ή και ολόκληρου του ατόμου, η αντισηψία των εργαλείων και του εγχειριζόμενου μέρους και η δυνατότητα μετάγγισης αίματος. Το ποσοστό θνησιμότητας από εγχειρήσεις μειώθηκε κατά πολύ. Επίσης έχει τελειοποιηθεί η μεταχειρουργικήφροντίδατουάρρωστου, χάρηστηναντιβίωση. Οι πιο σπουδαίες εγχειρήσεις σήμερα είναι αυτές που σχετίζονται με την μεταμόσχευση ολόκληρων οργάνων στον άρρωστο οργανισμό. Έχουμεμεταμοσχεύσειςκαρδιάς, ήπατος, νεφρούκ.ά. Σοβαρότατες είναι οι εγχειρήσεις στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στα πνευμόνια. Σκοπός της σύγχρονης χειρουργικής δεν είναι η θεραπεία, με αφαίρεση του άρρωστου μέρους του οργανισμού, αλλά η θεραπεία που γίνεται με τη διόρθωση. Η χειρουργική στις μέρες μας εξελίσσεται συνεχώς με τη χρήση των ακτίνων λέιζερ.

14 ΤιείναιηΨυχιατρική; Η Ψυχιατρική είναι μια ιατρική ειδικότητα επίσημα αφιερωμένη στην θεραπεία, στην μελέτη και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Ο όρος επινοήθηκε για πρώτη φοράαπότογερμανόγιατρόjohann Christian Reil το 1808.

15 ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ Με το πέρασμα των ετών, η συσσώρευση των γνώσεων πάνω στην παθογένεια και στην παθοφυσιολογία των νοσημάτων καθενός συστήματος του οργανισμού ή ακόμα και ενός συγκεκριμένου οργάνου ή λειτουργίας και η συνεχής πρόοδος στην ανάπτυξη και εφαρμογή καινούργιων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων οδήγησαν σε διάσπαση της ολότητας της Εσωτερικής Παθολογίας, από όπου προέκυψαν νέες ιατρικές ειδικότητες με γνωστικά αντικείμενα πλέον εξειδικευμένα πάνω στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Αυτές οι ειδικότητες, μαζί με την Εσωτερική Παθολογία, αποτελούν τον Παθολογικό Τομέα των ιατρικών υπηρεσιών, με κοινό γνώρισμα τη χρήση μη-χειρουργικών θεραπευτικών μέσων. Ο όρος«παθολογική ειδικότητα» προκύπτει κατ αντιστοιχία του διεθνούς όρου"medical specialty" με τρόπο ανάλογο με τη μετονομασία της Εσωτερικής Ιατρικής σε Εσωτερική Παθολογία. Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται 37 ιατρικές ειδικότητες εκ των οποίων 14 είναι Παθολογικέςειδικότητες, οιεξής: Αιματολογία, Αλλεργιολογία, Γαστρεντερολογία, Δερματολογία, Ενδοκρινολογία, ΕσωτερικήΠαθολογία, Καρδιολογία, Νευρολογία, Νεφρολογία, Παθολογική Ογκολογία, Παιδιατρική, Πνευμονολογία Φυματιολογία, Ρευματολογία. Η Ψυχιατρική, παρ ότι διεθνώς σε αρκετές χώρες αναγνωρίζεται ως παθολογική(δηλαδή μη-χειρουργική) ιατρική ειδικότητα, στην Ελλάδα ανήκει σε ξεχωριστό τομέα ιατρικών υπηρεσιών.

16 Τιείναιηπαιδιατρική; Κλάδος της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με το παιδί. Η παιδιατρική μελετά και προσπαθεί να προλάβει ή να καταπολεμήσει τις διάφορες παθολογικές καταστάσειςτουεμβρύου, τουπαιδιούκαιτουεφήβουκαιμεαυτόντοντρόπονα βελτιώσειτοανθρώπινοείδοςαπόάποψησωματική, πνευματικήκαιψυχική. Αυτό επιτυγχάνεται: 1. Με τον έλεγχο και την προσπάθεια καταπολέμησης των χρωματοσωματικών, γενετικών και συγγενών ανωμαλιών(ευγονική), 2. με την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την πρόωρη γέννηση, 3. με την πρόληψη και θεραπεία των λοιμώξεων, μεταβολικών διαταραχών, δηλητηριάσεων, ατυχημάτων και αλλεργικών καταστάσεων, 4. με τη χορήγηση κατάλληλης διατροφής στο παιδί, 5. με την πρόληψη ψυχικών διαταραχώνκαιτηνπροστασίατουάρρωστου(ανάπηρου, απροσάρμοστου) παιδιού και 6. με τη διαπαιδαγώγηση των ενηλίκων για τη σωστή ανατροφή των παιδιών. Η παιδιατρική είναι τόσο παλιά όσο και η ιατρική. Πατέρας της θεωρείται ο Ιπποκράτης. Με την παιδιατρική ασχολήθηκαν αργότερα ο Αριστοτέλης, ο Σωρανός, ο Γαληνός κ.ά. Σήμερα η πρόοδος της μελέτης των παιδικών ασθενειών έδωσε αφορμή να διαιρεθεί η παιδιατρική σε υποειδικότητες, όπως είναι η νεογνολογία, η παιδοψυχιατρική, η χειρουργική παιδιών κ.ά. ΣτηνΕλλάδαηπαιδιατρικήαποτελείξεχωριστόκλάδοτηςιατρικήςαπότο1879, οπότε οργανώθηκε η πρώτη παιδιατρική κλινική στην Αθήνα.

17 Ποιεςείναιοιπαιδικέςαρρώστιες; Λοιμώδεις αρρώστιες που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία καιοκλάδοςτηςπαιδιατρικήςκαλείταινααντιμετωπίσει. Είναι πολλές και κατατάσσονται σε ομάδες ανάλογα με την αιτίακαιτονπαθογενετικόμηχανισμόπουτιςπροκαλεί. Εκδηλώνονταιμεπυρετόήυποθερμία, ανορεξία, διάρροιες, εμετούς, βήχα, ρινικήκαταρροή, κοιλιακούςπόνους, αδιαθεσία, νευρικότητα(κλάμα-γκρίνια), αϋπνία και ψυχοσωματική καθυστέρηση. Συχνά παιδικά νοσήματα είναι αυτά που εμφανίζουν εξάνθημακαιπουαφήνουνμόνιμηανοσίαστοπαιδί. Συνηθέστερες παιδικές αρρώστιες είναι η αδενίτιδα ή λεμφαδενίτιδα, η ανεμοβλογιά, η γαστρεντερίτιδα, η ερυθρά, η ιλαρά, ο κοκίτης, η παρωτίτιδα, η οστρακιά, η ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα κ.ά. Για τις περισσότερες από αυτές υπάρχουν εμβόλια που εξασφαλίζουν ανοσία ή πολύ ηπιότερα συμπτώματα σε περίπτωση εκδήλωσής τους.

18 Τιείναιηπαιδοχειρουργική Η παιδοχειρουργική είναι μία ειδικότητα που εξελίχθηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία 40 χρόνια όταν αναγνωρίσθηκε επίσημα από το Ελληνικό κράτος/ Προεδρικό διάταγμα Τα αντικείμενο της ειδικότητας αγκαλιάζει ένα μεγάλο φάσμα συστημάτων και εξαρτάται από την ηλικία του μικρού ασθενούς. Έτσι ο παιδοχειρουργός μπορεί να επέμβει χειρουργικά ακόμα και όταν το παιδί βρίσκεται στην μήτρα της μάνας του. Η λεγόμενη εμβρυική χειρουργική έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Η νεογνική χειρουργική που περιλαμβάνει διάφορες συγγενείς ανωμαλίες του πεπτικού και ουροποιογεννητικού συστήματος εξασκείται από τους παιδοχειρουργούς σε ειδικά εξειδικευμένα κέντρα όπου υπάρχουν και συγκεκριμένες μονάδες υποστήριξης/μεν, ΜΕΘ/. Ένας σπουδαίος τομέας που έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια είναι η λαπαροσκοπική παιδοχειρουργική, εξασκείται από λίγους χειρουργούς και έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Η παιδιατρική ογκολογία είναι ένας άλλος τομέας έρευνας και εφαρμογών νέων μεθόδων στην παιδοχειρουργική. Η χρήση των ακτίνων LASER των υπερήχων, και των καθετήρωνhickman, τωνσύγχρονωναιμοστατικώνέχουνκάνειτιςεγχειρήσειςόγκων, νευροβλαστομάτων, νεφροβλαστομάτων, σαρκωμάτων, εγχειρήσεις ρουτίνας. Σήμερα είναι δυνατή η ολική αφαίρεση όγκων των παιδιών, πράγμα που πριν μερικά χρόνια ήταν αδύνατη. Με προγεννητικό έλεγχο διαπιστώνουμε συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού, όπως υδρονέφρωση ουρητηρική παλινδρόμηση κ.άλ. Η παιδοχειρουργική ουρολογία έχει κάνει άλματα. Η γενική παιδοχειρουργική όπως η αντιμετώπιση της φίμωσης της βουβωνοκήλης της κρυψορχίας, της υδροκήλης, της ομφαλοκήλης, του εγκολεασμού, της πυλωρικής στένωσης και της συστροφής του όρχη γίνονται πλέον όχι μόνο στα παιδοχειρουργικά κέντρα αλλά και σε πολλά γενικά νοσοκομεία που έχουν παιδοχειρουργούς ή έμπειρους σύμβουλους παιδοχειρουργούς. Σήμερα με την πληθώρα παιδοχειρουργών που διαθέτει η Ελλάδα, άνω των 160 εξειδικευμένων ιατρών, είναι αδιανόητο να μην αντιμετωπίζονται έγκαιρα και υπεύθυνα τα διάφορα περιστατικά της παιδοχειρουργικής.

19 ΜαιευτικήΓυναικολογία Η μαιευτική είναι η χειρουργική ειδικότητα που εξετάζει την φροντίδα μιας γυναίκας και του απογόνουτηςκατάτηδιάρκειατηςεγκυμοσύνης, τουτοκετούκαιτηςπεριόδουαμέσωςμετάαπότη γέννηση. Η μαιευτική είναι η ισοδύναμη μηχειρουργική ειδικότητα. Τα περισσότερα μαιευτήρια είναι επίσης γυναικολογικά ιατρεία.η μέση κυητική περίοδος για τους ανθρώπους είναι 40 εβδομάδες. Αυτή διαιρείται σε τρία τρίμηνα.

20 ΗΙΣΤΟΡΙΑΤΗΣΒΟΤΑΝΙΚΗΣ

21 Απόπολύπαλιάοιάνθρωποιείχανφυτά. Κάποιααπόαυτάταονόμασανβότανα. Η ιστορία της βοτανικής ασχολείται και εξετάζει την ανθρώπινη προσπάθεια να καταλάβουν τη ζωή στη γη των βοτάνων από την ιστορική εξέλιξη της βοτανικής επιστήμης.τα στοιχεία της βοτανικής επιστήμη βασίζονται σε γνώσεις που περνούν προφορικά από γενιά σε γενιά(των παλαιολιθικά κυνηγών-συλλεκτών).τις πρώτες γραπτές μαρτυρίες για τα φυτά τις βρίσκουμε στη νεολιθική επανάσταση χρόνια περίπου πριν. Ως γραφή αναπτύχθηκε στις αγροτικές κοινότητες όπου είχαν εξημερώσει φυτά και ζώα.τα πρώτα γραπτά που μας δείχνουν την ανθρώπινη περιέργεια για τα φυτά τα βρίσκουμε στις διδασκαλίες του Αριστοτέλη προς τον φοιτητή τον Θεόφραστο στο λύκειο της Αρχαίας Αθήνας το 350π.Χ. περίπου. Αυτό θεωρείται το σημείο εκκίνησης για τη σύγχρονη βοτανική. Στην Ευρώπη τώρα αυτή η πρώιμη επιστήμη της βοτανικής έδωσε ώθηση σε μια μεσαιωνική ενασχόληση, με τις φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών που διήρκεσε πάνω από 1000 χρόνια. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων τα βότανα έγιναν φάρμακα της κλασικής αρχαιότητας για τα οποία κρατούσαν χειρόγραφα κα έγραφαν βιβλία με την ονομασία βότανα. Στην Κίνα και στον αραβικό κόσμο οι ελληνορωμαϊκές εργασίες,τα βιβλία και ότι άλλο είχε σχέση σχετικά με τα φαρμακευτικά βότανα εξελίχθηκαν. Η Αναγέννηση στην Ευρώπη τον 14ου-17ου αιώνα σηματοδότησε μια επιστημονική αναγέννηση. Ηβοτανικήεπιστήμηάνηκεμέχρι τότεστηνεπιστήμητηςφυσικήςιστορίας. Εκείνη την εποχή υπήρξε και ως ανεξάρτητη πια επιστήμη. Χρησιμοποιείτε από την Ιατρική και από την Γεωργία. Γράφτηκαν και βιβλία που περιέγραφαν τα ενδημικά φυτά των τοπικών περιοχών. Η εφεύρεση του μικροσκοπίου βοήθησε στην μελέτη της ανατομίας των φυτών και τα πρώτα πειράματα στη φυσιολογία των φυτών πραγματοποιήθηκαν. Σιγά σιγά επεκτάθηκε το εμπόριο και έτσι εξερευνήθηκαν πέρα από την Ευρώπη. Πολλές περιοχές στις οποίες φτιάχτηκαν καινούργιες εγκαταστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν σε πιο αυστηρή διαδικασίαονοματοδοσίας, περιγραφήςκαιταξινόμησης.

22 ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ

23 ΟΡΙΣΜΟΣΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ Ο όρος φαρμακολογία προέρχεται από το συνδυασμό των ελληνικών λέξεων"φάρμακο και"λόγος". Έτσι αρχίζει συνήθως κάθε ξενόγλωσσο βιβλίο φαρμακολογίας. Για μας τους Έλληνες ίσως αυτό να θεωρείται αυτονόητο. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με την ερμηνεία του όρου"φάρμακον" που αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της φαρμακολογίας. Αν ανατρέξει κανείς σε οποιοδήποτε σοβαρό Ελληνικό λεξικό, θα διαπιστώσει ότι η έννοια αυτήέχειμιαεξελικτικήπορεία. Έτσι, μέχρικαιτουςσκοτεινούςχρόνουςτουμεσαίωνα, φάρμακον σήμαινεδηλητήριο, μαγικόφίλτροήμαγγανεία, αντίδοτο, βαφική(χρωστική) ουσία. Σήμερα η γενική έννοια του όρου περιλαμβάνει κάθε ουσία που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς, προληπτικούς ή διαγνωστικούς σκοπούς σε περιπτώσεις ασθενειών ανθρώπων και ζώων. Η τεκμηριωμένη επιστημονικά και νομοθετικά καθιερωμένη από την κοινοτικήνομοθεσίασημερινήέννοιατουφαρμάκουέχειωςεξής: Φάρμακο θεωρείται κάθε ουσία φυσικής ή συνθετικής προέλευσης ή συνδυασμός ουσιών που με την επίδρασή τους στο βιολογικό υπόστρωμα μεταβάλλουν τη συμπεριφορά του κατάτέτοιοτρόπο, ώστεναεπιτυγχάνεταιθεραπείαήπρόληψηνόσωνήσυμπτωμάτων, αναστολήήβελτίωσηφυσιολογικώνλειτουργιώνσεανθρώπουςκαιζώα. Ως φάρμακο νοείται επίσης κάθε ουσία ή συνδυασμός ουσιών που χορηγούνται εσωτερικώςήεξωτερικώςσεανθρώπουςήζώαγιαδιάγνωσηνοσων. ΕιδικότεραστηνΚτηνιατρικήηέννοιατουφαρμάκουδιευρύνεταιακόμηπερισσότερο, αφού πέρα από την κλασική του χρήση χρησιμοποιείται σαν εργαλείο αύξησης ή ποιοτικής βελτίωσης της παραγωγικότητας των ζώων. Αποκτά δηλαδή και οικονομική διάσταση. Σαν παράδειγμα αναφέρεται η χρήση αυξητικών παραγόντων ή η φαρμακολογική παρέμβαση στο αναπαραγωγικό σύστημα για το συγχρονισμό του οίστρου ή την πρόκληση πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας.

24 ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

25 Η Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού ή, όπως είναι περισσότερο γνωστή στην Ελλάδα, Μαγνητική Τομογραφία είναι μια ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης του εσωτερικού ενός οργανισμού. Θεωρείται τεράστια ιατρική πρόοδος.

26 ΤεχνικήΛήψης Ο εξεταζόμενος τοποθετείται εντός ισχυρού μαγνητικού πεδίου(τουλάχιστον 1.5 Tesla φορές ισχυρότερο από το μαγνητικό πεδίο της γής). Υπό αυτές τις συνθήκες οι πυρήνες υδρογόνου του σώματος (που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις ενώσεις-νερό, λίπος και άλλες οργανικές ενώσεις) προσανατολίζονται παράλληλα ως προς της μαγνητικές γραμμές του πεδίου και εκτελούν μεταπτωτική κίνηση γύρω από τον άξονα των μαγνητικών γραμμών με συγκεκριμένη συχνότητα περιστροφής(συχνότητα Larmor). Η συχνότητα αυτήείναιχαρακτηριστικήγιακάθεάτομο. Ηποσότηταγείναιίσημετολόγοτηςμαγνητικήςροπήςεξ αιτίας τουσπινπροςτηστροφορμήλόγωσπιν. Ολόγοςγονομάζεταιγυρομαγνητικόςλόγοςτουσπιν(gyromagnetic ratio). Είναι φανερό ότι για δεδομένο εξωτερικό πεδίο κάθε τύπος ατομικού πυρήνα εκτελεί μεταπτωτική κίνηση με ορισμένη συχνότητα(ιδιοσυχνότητα), που είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Συνεπώς η μεταπτωτική αυτή κίνηση αποτελεί ένα μέσο διερεύνησης των διαφόρων τύπων πυρήνων που εμπεριέχονται σε ένα σώμα, είτε αυτό είναι δείγμα κάποιας βιολογικής ή χημικής ουσίας είτε είναι ιστός κάποιου εξεταζόμενου. ΚατάτηνδιάρκειατηςεξέτασηςταπηνίαραδιοσυχνότηταςτουμαγνητικούτομογράφουεκπέμπουνRF (ραδιοκύματα) με συχνότητα ίση με αυτή της περιστροφής των πυρήνων(συχνότητα Larmor). Οι πυρήνες απορροφούν την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και αλλάζει η κατάσταση περιστροφής τους. Μετά από την διέγερση με παλμούς RF, ενώ οι τροχιές μεταπίπτουν στην αρχική τους κατάσταση, εκπέμπουν ένα αδύνατο σήμα ραδιοσυχνότητας στην συχνότητα Larmor (με μικρές αποκλίσεις). Το αδύναμο εκπεμπόμενο σήμα RF το οποίο λαμβάνουμε είναι το σήμα μαγνητικού συντονισμού. Το σήμα αυτό φθίνει με την πάροδο του χρόνου και ονομάζεται σήμα ελεύθερης επαγωγικής απόσβεσης(free Induction Decay). Έπειτα με την εφαρμογή μετασχηματισμούfourier στοfid (σήμαστοπεδίοτουχρόνου) λαμβάνουμετοσήμαστηντελικήτουμορφή, δηλαδή στο πεδίο των συχνοτήτων. Κατά την εκτέλεση εξετάσεων MRI ο χωρικός προσδιορισμός των λαμβανόμενων σημάτων γίνεται με την υπέρθεση βαθμιδωτών μαγνητικών πεδίων τα οποία αλλάζουν τοπικά την ισχύ του κύριου πεδίου με αποτέλεσμα την μικρή αλλαγή στην συχνότητα συντονισμού των πυρήνων υδρογόνου. Με αυτό τον τρόπο και την εκπομπή RF παλμών με συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων διεγείρονται συγκεκριμένες περιοχές( και μπορεί να προσδιορισθεί η θέση τους με βάση τις διαφορές στην συχνότητα και στον ρυθμό περιστροφής των πρωτονίων.

27 ΑΞΟΝΙΚΟΣΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ

28 Η Αξονική τομογραφία ή Υπολογιστική τομογραφία(στα ΑγγλικάαρχικάAxial Tomography, σήμεραcomputed Tomography - CT) είναι ακτινολογική μέθοδος εξέτασης του ανθρώπινου σώματος. Μπορεί να απεικονίσει σε κάθετες τομές ολόκληρο το σώμα, χρησιμοποιώντας την ακτινοβολία Χ. Ιστορία Η αξονική τομογραφία εισήχθη στην ιατρική διαγνωστική τη δεκαετία του 1970 (για την ακρίβεια το 1968) και έφερε επανάσταση στοχώρο. ΞεκίνησεαπότιςΗΠΑκαιτοπρώτοόργανοπου μελετήθηκε με αυτήν ήταν ο εγκέφαλος. Η μέθοδος έτυχε ταχέως καθολικής αποδοχής, κυρίως, για το ότι δεν προκαλεί καμία ταλαιπωρία στους ασθενείς και έχει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια.

29 ΤεχνικήΛήψης Οι αξονικές τομογραφίες λαμβάνονται με ένα μεγάλο όργανο, που καλείται αξονικός τομογράφος. Ο εξεταζόμενος τοποθετείται σε ύπτια θέση σε ένα κινούμενο κάθισμα το οποίο αργά διέρχεται μέσω μιας κυκλικής τρύπας του μηχανήματος. Αποφεύγεται να ακτινοβοληθούν οι οφθαλμοί, γι' αυτό και το κεφάλιτοποθετείταιμεκλίση15 ο προςτακάτω. Όσηώραοεξεταζόμενοςβρίσκεταιμέσαστηνκυκλική περιοχή ακτινοβολείται με ακτίνες Χ ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτήν τη μέθοδο λαμβάνονται κάθετες λεπτές τομές(μεταξύ 0,6-10 χιλιοστών) του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες αποτυπώνονται σε φιλμ και εκτυπώνονται σε ειδικό χαρτί, με χρώμα μαύροάσπρο και διαφανές. Οι εικόνες αποθηκεύονται στον υπολογιστή και μπορούν να μεταφερθούν οπουδήποτε. Συνήθως αποθηκεύονται και σε CD που δίδεται στον ασθενη και έτσι μπορεί να γίνει διάγνωση σε οποιονδήποτε άλλον υπολογιστή με τη χρήση κατάλληλων προγραμμάτων. Τα συμπαγή μόρια φαίνονται καλύτερα. Έτσι απεικονίζεται το εσωτερικό του σώματος και επιτρέπεται στον εξεταστή να αναζητήσει βλάβες μέσα στα όργανα ή να εντοπίσει ανωμαλίες σε σημεία που ήταν αδιανόητο να εντοπιστούν με την απλή ακτινογραφία. Μια τελευταία εξέλιξη της αξονικής τομογραφίας είναι η ελικοειδής αξονική τομογραφία(spiral) η οποία, πέρα από άλλα πλεονεκτήματα. παρέχει τη δυνατότητα ανακατασκευής των εικόνων, ώστε να έχουμε και τομές σε άλλα επίπεδα(μετωπιαία, στεφανιαία και λοξά), πράγμα που μέχρι τώρα μόνο η μαγνητική τομογραφία μπορούσε να κάνει. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διαμόρφωσης εντυπωσιακών εικόνων τριών διαστάσεων(3d), που βοηθούν πολύ στην ορθοπαιδική και στην αγγειολογία-καρδιολογία. Ορισμένες φορές η εξέταση γίνεται μετά από ενδοφλέβια έγχυση σκιερής ουσίας (ιωδιούχο σκιαγραφικό), ενώ σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις λαμβάνονται πολύ λεπτές τομές 1-2 χιλ.

30 ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

31 Μικροσκόπιο είναι το όργανο που επιτρέπει την παρατήρηση μικροσκοπικών αντικειμένων. Η εφεύρεση του πρώτου σύνθετου μικροσκοπίου έχει αποδοθεί στους Ολλανδούς Χανς Γιάνσεν, Ζακαρίας ΓιάνσενκαιΧανςΛιπερσέι [1][2]. Το17οαιώναχρησιμοποιήθηκε συστηματικά από τον φυσικό φιλόσοφο Ρόμπερτ Χουκ, ο οποίος δημοσίευσε το έργο Micrographia(1665), με εικόνες γνωστών αντικειμένων και εντόμων σε μικροσκοπική κλίμακα. Τα μικροσκόπια επέδρασαν σημαντικά στην ιστορία της βιολογίας, τουλάχιστον την εποχή που άρχισαν να χρησιμοποιούνται και συντέλεσαν στην ανακάλυψη των μικροβίων καθυστερώντας έτσι την κατάρριψη της θεωρίας της αυτόματης γέννησης. Τα πρώτα μικροσκόπια ήταν οπτικά, δηλαδή συνδύαζαν διαφόρων ειδών φακούς για μεγέθυνση, αποτελώντας ουσιαστικά άμεση εξέλιξη των μεγεθυντικών φακών. Τον 20ό αιώνα εμφανίστηκαν και τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια και αργότερα τα μικροσκόπια ηλεκτρονικής σάρωσης, που μπορούν να υπολογίσουν και να οπτικοποιήσουν το βάθος. Τα οπτικά μικροσκόπια έχουν μέγιστη μεγέθυνση 1600Χ. Την μέγιστη μεγέθυνση την επιτυγχάνουν με την χρήση ειδικού ελαίου με κατάλληλο δείκτη διάθλασης, τοκεδρέλαιο, που παρεμβάλλεται ανάμεσα στον φακό και την πλάκα του αντικειμένου. Ένα μικροσκόπιο μπορεί να είναι τριοφθάλμιο, διοφθάλμιο, ή μονοφθάλμιο.

32 Ερωτηματολόγιο

33

34

35

36 Ανέστης Κωνσταντίνος Γκανά Δάφνη Δόσκορη Αγγελική Ζαχαράκη Παρασκευή Κακαβά Χαϊδεμένη Καλιάτσου Ιωάννα Καλλή Δέσποινα Καλλή Κωνσταντίνα Καλλής Μιχάλης Καλύβας Ιωάννης Κοτσομίτας Δημήτρης Κούτσικου Δήμητρα Κούτσικου Ιωάννα Κυριάκης Γεώργιος Λυμπάκη Φωτεινή Μαρτίνου Θεοδώρα Μαρτίνου Κωνσταντίνα ΜΑΘΗΤΕΣΒ1 ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ

Ο υπολογιστής στην υπηρεσία της Ιατρικής

Ο υπολογιστής στην υπηρεσία της Ιατρικής 7 ο Γενικό Λύκειο Πάτρας Σχολ. Έτος 2014-2015 Α Τετράμηνο Ο υπολογιστής στην υπηρεσία της Ιατρικής Τάξη Α Λυκείου Υπεύθιυνη καθηγήτρια: Τζάκη Διονυσία 0 Ομάδες Μαθητών Ομάδα 1 Καρδαμίτση Μαρία Κοσσυβάκη

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Γεώργιου Ιωαννίδη

Διπλωματική Εργασία του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Γεώργιου Ιωαννίδη ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Ιατρικής Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ιατρική Φυσική Διπλωματική Εργασία του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Γεώργιου Ιωαννίδη Θέμα: Εφαρμογή και συγκριτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΧΟΡΗΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΧΟΡΗΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΑΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ : ΧΟΡΗΓΩΝΤΑΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ. ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα

Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα Κεφάλαιο 4 Για να σε βλέπω καλύτερα Η Π.Μ. είναι 46 χρονών, οικοκυρά, από την Λευκωσία, παντρεμένη με φθαρτέμπορα και μια κόρη 19 χρονών. Παρ όλο που ο άντρας της διαφωνεί με αχρείαστες και ακριβές ιατρικές

Διαβάστε περισσότερα

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία)

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία) Η αντιμετώπιση των παθήσεων του ήπατος από την αρχαιότητα έως και σήμερα (Αρχαία Ελλάδα, Αρχαία Ινδία) Ανδρέας Θ. Τσουρουκτσόγλου Ιατρός Επιστημονική διημερίδα Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας με

Διαβάστε περισσότερα

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της

... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της ... σ' όλους, γνωστούς ή άγνωστους, που με το θάρρος, την τόλμη, το ανήσυχο πνεύμα, τη στέρηση και την αυτοθυσία, μπήκαν στις λαβυρινθώδεις στοές της Επιστήμης, για να εξιχνιάσουν τα άγνωρα, δύσβατα και

Διαβάστε περισσότερα

Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο

Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο Οραματική πρόταση για τον φαρμακοποιό & το φαρμακείο Με άξονα τις ανάγκες του Έλληνα Ασθενή και της Ελληνικής Πολιτείας Copyright 2011 All Rights Reserved Επιτρέπεται η ανατύπωση, η μετάφραση, η αντιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού. Αναστάσιος Καρατόπης

ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού. Αναστάσιος Καρατόπης e-περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας 41 ΦΑΣΜΑΤΟΣΚΟΠΙΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ: Από το πρωτόνιο στη βιοχημική ανάλυση του ανθρώπινου οργανισμού Αναστάσιος Καρατόπης Τμήμα Τεχνολογίας Ιατρικών Οργάνων, ΤΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Γκαγκαλέτσιου Άννα Α 1

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. Γκαγκαλέτσιου Άννα Α 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Η αξονική τομογραφία, η ιστορική αναδρομή του αξονικού τομογράφου, τρόποι λειτουργίας της αξονικής τομογραφίας, σε ποιες περιπτώσεις συνίσταται και τα αρνητικά αποτελέσματα που μπορεί να προκαλέσει.

Διαβάστε περισσότερα

Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν

Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν Η TELESTAR παρουσιάζει ένα νέο επαναστατικό προϊόν για ενδοφλέβια αιμοφωτοθεραπεία με laser. Πώς οι ημιαγωγοί laser 650nm μπορούν να σας βοηθήσουν Έχετε υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου ; Εγκεφαλικό ; Προχωρημένο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 - ΤΕΥΧΟΣ 02 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο για καρκίνο ΕΟΦ: Τα γενόσημα είναι ασφαλή φάρμακα Γρίπη: Πώς μπορούμε να προστατευθούμε Συμβουλές υγιεινής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΕΡΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΠΕΡΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΠΛΑΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Η ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ: ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΕΤΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης της Αγωγής στην Προσχολική. Ηλικία. Εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο Πατρών. Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης της Αγωγής στην Προσχολική. Ηλικία. Εκπαίδευση Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Κατεύθυνση: Κοινωνική Θεωρία, Πολιτική και Πρακτικές στην Εκπαίδευση Διπλωματική Εργασία της Άννας Βήχα Θέμα: Νοσηλευτική

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΟΣ»

«ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΟΣ» Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ ΚΑΙ ΓΟΝΑΤΟΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1. Τι είναι ιατρική; Τι τρέχει;

Κεφάλαιο 1. Τι είναι ιατρική; Τι τρέχει; Τι είναι ιατρική; Κεφάλαιο 1 Η Ιστορία της Ιατρικής και της Τεχνολογίας της Ιατρική είναι η επιστήµη που εξετάζει τον άνθρωπο, µε στόχο τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της υγείας του. Για το σκοπό αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Μεταπτυχιακή Εργασία

Τ.Ε.Ι ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ. Μεταπτυχιακή Εργασία Τ.Ε.Ι ΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Μεταπτυχιακή Εργασία «ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑ» Συγγραφέας: Σαρουσαββίδης Μιχαήλ Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάθλιψη στην εφηβεία

Η Κατάθλιψη στην εφηβεία ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: Η Κατάθλιψη στην εφηβεία (Αίτια και Θεραπευτική Παρέμβαση) Υποβληθείσα στην καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΘΕΜΑ: «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΤΗΛΕ ΙΑΤΡΙΚΗ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΡΜΠΕΡΩΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ κ. ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

crossline ΜΕΛΑΝΩΜΑ Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου ΚΩΝ. ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ «Η λαπαροσκόπηση αλλάζει τη χειρουργική»

crossline ΜΕΛΑΝΩΜΑ Η σκοτεινή πλευρά του ήλιου ΚΩΝ. ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ «Η λαπαροσκόπηση αλλάζει τη χειρουργική» crossline 04 MAΪΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ TΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΩΝ. ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ «Η λαπαροσκόπηση αλλάζει τη χειρουργική» «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» - ΕΒΕΑ Προνοµιακή κάρτα για 100.000

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Πτυχιακή εργασία ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ Φοιτήτρια: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

crossline Έτος εθελοντισµού ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΙΓΓΑΡΗΣ: «Με µέτρο η χρήση απεικονιστικών εξετάσεων» ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ: «Ήλπιζα σε ένα θαύµα...

crossline Έτος εθελοντισµού ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΙΓΓΑΡΗΣ: «Με µέτρο η χρήση απεικονιστικών εξετάσεων» ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ: «Ήλπιζα σε ένα θαύµα... crossline 02 IANOYAΡΙΟΣ- ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011 ΙΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚ ΟΣΗ TΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΡΙΓΓΑΡΗΣ: «Με µέτρο η χρήση απεικονιστικών εξετάσεων» ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ: «Ήλπιζα σε ένα θαύµα...

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία Τ.Ε.Ι. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Βαλσαμά Μαρία ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Μαδυτινός Δημήτριος Εκπονηθείσα πτυχιακή εργασία απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013

3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 3 o ΛΥΚΕΙΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 2012-2013 ΤΑΞΗ Β ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: Αλμπάνη Δέσποινα, Βλαχάκης Βασίλειος, Γεροχρήστου Ευθαλία, Γκιούλμπας Βασίλειος, Καλαμάτας Ευάγγελος, Κατσιούλης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας: ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ Υποβληθείσα στην Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

«ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΕ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ»

«ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΕ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΚΙΝ ΥΝΟΥ ΣΕ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Νευροψυχολογικό και συμπεριφορικό προφίλ

«Νευροψυχολογικό και συμπεριφορικό προφίλ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ: 9 ο Πτυχιακή εργασία της φοιτήτριας Δεβετζίδου Άννα Α.Μ. 11982 με θέμα «Νευροψυχολογικό και συμπεριφορικό προφίλ παιδιών

Διαβάστε περισσότερα

Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ΤΕΥΧΟΣ 23 ΑΠΡ.-ΜΑΙ.-ΙΟΥΝ. 2011 ΤΙΜΗ 0,01 Βασίλης Παπάς: Περίεργη η στάση της πολιτείας απέναντι στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Αντί να επιβραβεύουν το Νοσοκομείο για την αποδεδειγμένη καρποφορία του «πριονίζουν»

Διαβάστε περισσότερα

1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια

1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια 1.έχει γεμίσει ο τόπος μπουκαλάκια H κατάσταση έχει ξεφύγει. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του είδους που παρατηρείται τόσο μαζική κατανάλωση ουσιών, σε σημείο που λαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Νικολάου Χαρά Πάτρα 2007 Περιεχόμενα Α. Εισαγωγή... 3

Διαβάστε περισσότερα