ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Υφυπουργός Ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα στην ετήσια συνεδρίαση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) Λάρισα, 29 Μαρτίου 2009 Κυρίες και κύριοι, Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας και βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να απευθύνομαι στον πολύ δυναμικό και δημιουργικό επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας μας. οι οποίοι κατέχετε ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, χάρη στην εναργή δραστηριότητά σας, που κατατάσσει τη Θεσσαλία μεταξύ των περιοχών με την υψηλότερη συμμετοχή στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Η αποψινή παρουσία μου εδώ υποδηλώνει επίσης ότι η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, ακούει τα αιτήματά σας, νιώθει τις δυσκολίες που περνάτε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο και προσπαθεί να βρει λύσεις. Πεποίθησή μας είναι ότι η επάνοδος της χώρας σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης προϋποθέτει τη στήριξη της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας, μέσω των οποίων διατηρούνται οι υφιστάμενες και Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

2 δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Σε μία ελεύθερη οικονομία, ο επιχειρηματικός κόσμος αποτελεί διαχρονικά ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα. Είναι γεγονός ότι η σημερινή συνεδρίαση γίνεται μέσα σε μία αρνητική συγκυρία. Η παγκόσμια οικονομία διανύει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, η οποία αναπόφευκτα επηρεάζει και τη χώρα μας, με αρνητικές συνέπειες και για την πραγματική οικονομία. Η Ελλάς αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κρίσης με μεγαλύτερη ίσως ένταση από τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την γρήγορη έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις και συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία λαμβάνει με τόλμη και εφαρμόζει με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες, προκειμένου η χώρα να υπερβεί τη δύσκολη συγκυρία και να ανακτήσει σύντομα τον αναπτυξιακό της βηματισμό. εν πρέπει να λησμονούμε όμως ότι σημαντικά οικονομικά μέτρα είχαν ληφθεί και προ της κρίσεως, ενδυναμώνοντας την οικονομία και συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των πρώτων σοβαρών επιπτώσεών της. Σημαντικά μέτρα βεβαίως ελήφθησαν και αφού ενέσκηψε η κρίση. Το σύνολο των μέτρων αυτών με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα διαρθρώνεται σε τρεις άξονες, οι οποίοι εντάσσονται πλέον σ ένα συνολικό σχεδιασμό υπέρβασης της κρίσης και δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη νέα εποχή, που έρχεται: Ο πρώτος άξονας αφορά στην εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για σημαντικές Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

3 θεσμικές μεταρρυθμίσεις, έξυπνες επενδύσεις, αλλά και μεγάλα δημόσια έργα. Πολύτιμα εργαλεία αποδεικνύονται οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που φθάνουν τα 5,7 δις ευρώ, οι επενδυτικές πρωτοβουλίες μέσω του αναπτυξιακού νόμου που υπερβαίνουν τα 11 δις ευρώ και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ ), το οποίο μεταφέρει το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου στην περιφέρεια. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΕΠ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου , που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρώτο από όλα τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου, διασφαλίζει κοινοτικά κονδύλια ύψους 1,8 δις ευρώ, ποσό που με την προσθήκη της εθνικής και ιδιωτικής συμμετοχής θα καταστεί ακόμη υψηλότερο, ενώ σημαντικοί πόροι αναμένεται να εισρεύσουν και από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα της νέας περιόδου. Τίθενται, με αυτόν τον τρόπο, οι βάσεις για τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή παρέμβαση που έγινε ποτέ στην ευρύτερη περιοχή. Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Περιλαμβάνει έκτακτες, απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν με ταχύτητα συνάμα και υπευθυνότητα. Είναι κατ αρχήν η πολιτική δέσμευση για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα. Είναι επίσης η αύξηση της νομικής εγγύησης στο ποσό των ευρώ για κάθε καταθέτη σε κάθε τράπεζα. Τα πρόσθετα μέτρα που πήραμε για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οι παρεμβάσεις στις τράπεζες για την άμεση εγκατάλειψη καταχρηστικών όρων, κρυμμένων στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα». Είναι επιπλέον το νομοθετικό πλαίσιο για την Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

4 ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, ύψους 28 δις ευρώ. Με το σχέδιο αυτό, το οποίο θα θέλαμε να έχει προχωρήσει ταχύτερα, αποβλέπουμε, όχι ασφαλώς στην ενίσχυση των Τραπεζών, όπως άκριτα ελέχθη, αλλά κυρίως στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεγάλων δημοσίων έργων, αλλά και των επενδύσεων που υπάγονται στον αναπτυξιακό νόμο. Ποσό 8 δις ευρώ, όσο δηλαδή και τα ομόλογα του δημοσίου, κατευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και απόκτησης στέγης. Ο τρίτος άξονας του σχεδίου συνδυάζει την υπεύθυνη διαχείριση των δημοσιονομικών δεδομένων με την εξάντληση κάθε περιθωρίου για τη στήριξη των τομέων που πλήττονται περισσότερο, τη θωράκιση της απασχόλησης και την προστασία των οικονομικά αδυνάμων. Περιλαμβάνονται δράσεις για τη στήριξη της απασχόλησης, του αγροτικού κόσμου, του τουρισμού, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ήδη έχουν αναγγελθεί στοχευμένες δράσεις για τους ανέργους ύψους άνω των 2 δις ευρώ, αποζημιώσεις προς τους αγρότες ύψους 500 εκ. ευρώ, εφάπαξ οικονομική ενίσχυση προς δικαιούχους ΕΚΑΣ, συνταξιούχους ΟΓΑ, ανέργους και ΑμεΑ άνω των 230 εκ. ευρώ. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να περιορίσουμε τις δαπάνες του δημοσίου, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές για δραστικό περιορισμό του δημόσιου τομέα, που αποδεικνύεται πολλές φορές αναποτελεσματικός, με συνέπεια ο πολίτης να αισθάνεται την <<υπερεπάρκεια>> του κράτους σε τομείς, που δεν χρειάζεται και την ανεπάρκειά του εκεί,όπου είναι πραγματικά αναγκαίο. Τα νέα δεδομένα μας δίδουν μια νέα ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε και επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο του κράτους. Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

5 Κεντρική θέση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αναλαμβάνει και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Έχουμε θέσει σαφείς στόχους, που οφείλουμε να επιτύχουμε με συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Επιδιώκουμε: Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προστασία της αγοράς από καταχρηστικές πρακτικές που νοθεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό σε βάρος των εντίμων επιχειρηματιών και των καταναλωτών. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μεριμνούμε κατ αρχάς για τη διάθεση προς αυτές επαρκούς ρευστότητας. Σχεδιάσαμε το νέο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, ένα καινοτόμο πρόγραμμα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου μέσα σε 2 περίπου μήνες λειτουργίας του, έχουν εγκριθεί δάνεια σε πάνω από επιχειρήσεις, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ. Στη περιφέρεια Θεσσαλίας ειδικότερα, μέχρι τα μέσα Μαρτίου είχαν χορηγηθεί δάνεια σε 1270 επιχειρήσεις, ύψους περίπου 144,5 εκατ. ευρώ. Την ρευστότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενισχύει επίσης η αποπληρωμή από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών της δημόσιας επιχορήγησης προς επιχειρήσεις, των οποίων τα σχέδια έχουν ενταχθεί στη δράση για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του Τριτογενή Τομέα, που υλοποιείται στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ και των τριών Προγραμμάτων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III. Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων υπερβαίνει το 1,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 640 εκ. είναι δημόσια δαπάνη (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) Από την υλοποίηση των σχεδίων αυτών, Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

6 δημιουργούνται τουλάχιστον νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Περαιτέρω, με τον Αναπτυξιακό Νόμο έγιναν σημαντικές τομές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Ο νόμος αυτός μετά την τροποποίησή του βάσει του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων , εξαντλεί τα επιτρεπόμενα από την Ε.Ε. περιθώρια, διασφαλίζοντας υψηλά ποσοστά ενίσχυσης, που ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις φτάνουν το 60%. Με βάση τον αναπτυξιακό νόμο, έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 11,4 δις ευρώ. Επιπλέον πρόσφατα προωθήσαμε τροποποίησή του, τόσο για τον τομέα του τουρισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνονται σχέδια εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων ακόμη και τριών αστέρων, όσο και για τον πρωτογενή τομέα, με την οποία γίνονται επιλέξιμα σχέδια για την τυποποίηση του ελαιολάδου. Τα σχέδια αυτά δίνουν νέα ώθηση στην οικονομία και στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Κυρίες και κύριοι, Η διάρκεια κάθε κρίσης είναι πεπερασμένη. Με διορατικότητα και εξωστρέφεια πρέπει μεθοδικά να σχεδιάζουμε για τη νέα εποχή. Ήδη οι πολιτικές όλων των Κυβερνήσεων, αλλά και τα επιχειρηματικά σχέδια που εκπονούνται δεν εξετάζουν μόνο τις άμεσες ενέργειες και προοπτικές εξόδου από την τρέχουσα οικονομική κρίση, αλλά διατρέχονται από μια μακρόπνοη προοπτική. Στόχος και για τη χώρα μας, δεν είναι απλά να ξεπεράσουμε αλώβητοι την κρίση, αλλά να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και κατ επέκταση της εθνικής οικονομίας, της κοινωνίας και ευρύτερα της χώρας, την επαύριον της κρίσης. Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

7 Η προσπάθεια για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας αποτελεί διακηρυγμένο πολιτικό στόχο του Υπουργείου Ανάπτυξης και καθημερινή μας προσπάθεια. Σήμερα με ικανοποίηση μπορούμε ν ανακοινώνουμε ότι μέσω των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ Ι) του Γ ΚΠΣ, προϋπολογισμού 6 δις (και δημόσια δαπάνη της τάξεως των 3 δις ), ενισχύθηκε σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι δράσεις αυτές συνέβαλαν επίσης στην κοινωνική και οικονομική σύγκλιση της Ελλάδας με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απορροφητικότητα του προγράμματος ήταν 14% το Μάρτιο του 2004, ενώ σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο του 95% και θα κλείσει με υπερδέσμευση στο 110%. Μέσω του ΕΠΑΝ εγκρίθηκαν πάνω από επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα στην συντριπτική τους πλειοψηφία σχέδια Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με έμφαση στην προώθηση της καινοτομίας και στη διάδοση των νέων τεχνολογιών. Ειδικότερα για την περιφέρεια Θεσσαλίας εντάχθηκαν έργα προϋπολογισμού 570 εκατ. που καλύπτουν όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δράσης: Βιομηχανία, Τουρισμό, Ενέργεια, Έρευνα και Τεχνολογία, Εμπόριο. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα της υποστήριξης, συστάθηκαν απαραίτητες υποδομές και δομές στήριξης των επιχειρήσεων, όπως το γνωστό σε όλους Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.), στο οποίο ήδη αναφέρθηκα, τα 13 Κέντρα Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

8 (ΚΕΤΑ) στις έδρες των Περιφερειών, και τα 53 Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών (ΚΥΕ) στις έδρες των Νομών, με έργο την ενημέρωση και πληροφόρηση, την καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος, την παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει και μέσω των Κέντρων αυτών να ενθαρρύνουμε και υποστηρίξουμε τη νεανική επιχειρηματικότητα. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας προχωρούμε ακόμη πιο αποφασιστικά και ακόμη πιο δυναμικά στην νέα προγραμματική περίοδο, ενεργοποιώντας το ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης με προϋπολογισμό, ύψους 3,2 δις ευρώ σε επίπεδο δημόσιας δαπάνης (εθνικοί και κοινοτικοί πόροι). Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του ΕΠΑΝ ΙΙ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων με έμφαση στη διάσταση της καινοτομικότητας. Προωθούμε νέες δράσεις αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια: Το νέο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο σχεδιάζουμε. Τα προγράμματα της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, ύψους σε πρώτη φάση 80 εκατ. ευρώ με παράλληλη νέα δράση του ΤΕΜΠΜΕ για εγγύηση δανείων έως 30% της απαιτούμενης ίδιας συμμετοχής για τους νέους και τις γυναίκες, που θα εντάσσονται στα προγράμματα αυτά, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβασή τους σε δανεισμό. Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

9 Τα Κουπόνια καινοτομίας για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ), δράση, που αφορά στην παροχή επιχορήγησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζομένους για την αγορά καινοτόμων συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών από δημόσιους φορείς καινοτομίας. Το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», προϋπολογισμού 100 εκ. που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και στην προώθηση της <<πράσινης ενέργειας>> σε όλους τους δήμους της Ελλάδας και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τον κλάδο των κατασκευών που πλήττεται ιδιαίτερα από την κρίση. Το πρόγραμμα για την απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα το λιανεμπόριο. Φυσικά, αυτά τα προγράμματα, που ήδη έχουν ανακοινωθεί, είναι μόνο η αρχή, αφού επιδίωξή μας είναι να ενεργοποιήσουμε άμεσα ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού προγράμματος, προκειμένου να μειώσουμε κατά την κρίσιμη φετινή χρονιά τον αντίκτυπο της διεθνούς κρίσης στην εθνική μας οικονομία. Ακολουθεί η προκήρυξη πρόσθετων δράσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή μικρών και πολύ μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων, για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων κ.α.. Οι δράσεις που προκηρύσσονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης το πρώτο διάστημα του 2009, αντιστοιχούν σε δημόσια δαπάνη ύψους 1,3 δις (περίπου 40 % της συνολικής. του ΕΠΑΝ ΙΙ). Παράλληλα, προωθούμε μία σειρά μέτρων για τον περιορισμό της Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

10 γραφειοκρατίας και την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπως η άμεση υλοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και η ευρεία μεταρρύθμιση για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης εταιριών, με την οποία μειώνονται δραστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, ελαχιστοποιείται το κόστος σύστασης εταιρειών, και καθιερώνουμε ταχύτατη εξυπηρέτηση του επιχειρηματία, σε ένα μόνο σημείο υποδοχής. Στο ίδιο πλαίσιο, προχωρούμε περαιτέρω στην θεσμική κατοχύρωση και αναβάθμιση των Κέντρων Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α.) σε ένα εθνικό δίκτυο παροχής εξατομικευμένης υποστήριξης για την ίδρυση, χρηματοδότηση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Οι αναβαθμισμένες νέες δομές θα δώσουν στην επιχειρηματική κοινότητα και ειδικά στις ΜμΕ, την απαραίτητη πληροφόρηση και υποστήριξη, που εκτός των ευκαιριών χρηματοδότησης, θα δίνει έμφαση και στη διάχυση της καινοτομίας στις επιχειρήσεις, ενισχύοντας την υγιή επιχειρηματικότητα. Στόχος μας είναι με την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων να ενθαρρύνουμε τη στροφή προς την επιχειρηματικότητα ευκαιρίας, με έμφαση σε ζητήματα καινοτομίας, προσόντων επιχειρηματικής ομάδας, εισόδου σε μη κορεσμένες αγορές και ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη συνέργια ανάμεσα στην Έρευνα & Τεχνολογία και την Επιχειρηματικότητα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχοντας αντιληφθεί εγκαίρως τη σπουδαιότητα της καινοτομίας στη σύγχρονη, παγκοσμιοποιημένη και πολύ ανταγωνιστική οικονομία, προωθεί αποφασιστικά δράσεις ενίσχυσής της, ως ένα ουσιαστικό εργαλείο το οποίο μπορεί να επιφέρει πολλαπλό αποτέλεσμα: στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στη δημιουργία νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή. Στην ίδια κατεύθυνση στηρίζουμε την Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

11 «πράσινη» επιχειρηματικότητα>>, μία νέα αντίληψη για την επιχειρηματική δράση, εννοώντας όχι μόνο αυτοτελώς τον τομέα της ενέργειας, αλλά ένα συνολικό αναπροσδιορισμό της επιχειρηματικότητας σε νέους τομείς, σε νέες τεχνολογίες και καινοτομίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, σε δράσεις εξοικονόμησης, αλλά και σε αντιρρυπαντικές πρακτικές, που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία και συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιοτική διαβίωση. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας σε κλάδους υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης. Η καινοτομία είναι το μέσο της δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των πολιτών. Εφόσον συνδυασθεί αυτοτελώς ή εμμέσως, με την «πράσινη επιχειρηματικότητα» (η οποία από μόνη της υπήρξε καινοτομία ως ιδέα) μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα της βιώσιμης και ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης. Κυρίες και κύριοι, Είναι προφανές ότι η παρούσα συγκυρία προξενεί σε όλους αίσθημα ανησυχίας και αβεβαιότητας. Ουδείς γνωρίζει, ούτε μπορεί να προβλέψει την έκταση και τη διάρκεια της κρίσης. Οφείλω όμως να σας διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις. Από την έναρξη της διεθνούς κρίσης και πριν ακόμη εμφανισθούν τα πρώτα προβλήματα στη χώρα μας, όπως σας εξέθεσα, αντέδρασε άμεσα και αποτελεσματικά. Εκπόνησε και εφαρμόζει με συνέπεια ένα σαφές σχέδιο: έμφαση στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς, ενθάρρυνση νέων τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γενικότερα η πράσινη Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

12 οικονομία, τόνωση της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν τις βασικές μας πολιτικές. Ο κόσμος της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων διαδραματίζει ένα σύνθετο, πολυσχιδή θα έλεγα ρόλο σήμερα, με έντονα κοινωνικό αντίκτυπο. Από τη μια μεριά οφείλει να αντέξει την κρίση, να επιβιώσει, να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα και να προετοιμασθεί εγκαίρως για τη νέα εποχή, με τις νέες συνθήκες και τους νέους όρους ανταγωνισμού, που διαμορφώνονται. Από την άλλη πρέπει να φροντίσει να διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας με το ίδιο status εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι θέσεις εργασίας, που ενδεχομένως απολεσθούν κατά την κρίση δύσκολα θα αναπληρωθούν μετά από αυτή. Οι πολίτες, ιδίως οι εργαζόμενοι, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ή της μείωσης των αποδοχών τους, γνωρίζουν ότι οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κάποιων κλάδων της βιομηχανίας είχαν σημαντικά κέρδη τα προηγούμενα χρόνια. Εάν αυτά έχουν αποδεδειγμένα επενδυθεί και έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας,εκθέτοντας έτσι τις επιχειρήσεις αυτές σε μεγαλύτερη διακινδύνευση, οι εργαζόμενοι κατανοούν ευχερέστερα την κατάσταση και είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν κατά το μέτρο των δυνάμεών τους, στην αντιμετώπισή της. εν συμβαίνει όμως το ίδιο εάν τα κέρδη δεν έχουν αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Στην περίπτωση αυτή ουδείς νομιμοποιείται να ζητά θυσίες ή υποχωρήσεις από αυτούς. Πεποίθησή μου είναι ότι κάθε μας δράση πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την κοινωνική συνιστώσα. Κανένα οικονομικό μέτρο δεν πρόκειται ν αποδειχθεί αποτελεσματικό, εάν δεν είναι και κοινωνικά δίκαιο. Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

13 Εφόσον εργασθούμε μεθοδικά και συνεργασθούμε ειλικρινά, μπορούμε να υπερβούμε γρήγορα τη δύσκολη αυτή περίοδο και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για πραγματική και διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών. Γι αυτό και προκρίνουμε τη συντονισμένη δράση, την ανάληψη πρωτοβουλιών, τη συνεννόηση. Επιζητούμε την καλόπιστη και συγκεκριμένη κριτική, την υπόδειξη συγκεκριμένων παραλείψεων που όμως θα συνοδεύεται από προτάσεις βελτίωσης των πολιτικών μας. Η γενικόλογη και καταστροφική κριτική,ιδιαίτερα όταν με αυτή επιδιώκεται η δημιουργία πολιτικής αστάθειας επιτείνει την αρνητική ψυχολογία, που ανατροφοδοτεί την κρίση. Από την πλευρά μας, είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα και συνέπεια την κατάσταση. Η Κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα, ακούει τους προβληματισμούς και τις απόψεις των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Προσβλέπουμε στη συνεργασία σας και είμαστε βέβαιοι ότι με συλλογική προσπάθεια θα υπερβούμε τις δυσκολίες και θα επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους. Σας ευχαριστώ. Μεσογείων 119, Αθήνα Τηλ: Fax:

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΠΡΑΚΤΙΚΑ 2 ης ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ Ε.Π. ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΠΑ 2007-2013 Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι, Είναι τιµή και χαρά για µένα, να απευθύνοµαι στα µέλη του Συνδέσµου Βιοµηχάνων Βορείου Ελλάδος. Τιµή, γιατί έχω µπροστά µου ένα σηµαντικό κοµµάτι της ελληνικής επιχειρηµατικής κοινότητας.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η γνώση είναι ο κυριότερος παράγοντας

Διαβάστε περισσότερα

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020

3η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. για την κατάρτιση των Επιχειρησιακών Προγραµµάτων. της προγραµµατικής περιόδου 2014-2020 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΣΠΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Μητροπόλεως 3, 5ος όροφος, 105 57 Αθήνα Πληροφορίες:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, 2014-2020

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, 2014-2020 ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ, 2014-2020 Συνοπτικές Προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) για το σχεδιασμό των Επιχειρησιακών

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Τεύχος 37, Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος 2011 ΣΕΠΕnews Τριμηνιαία έκδοση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληφοροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ΕΚΔΟΤΗΣ Έφη Κουτσουρέλη, Ειδική Γραμματέας ΔΣ του ΣΕΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ Ενότητα Α: Κοινωνικοοικονομική Κατάσταση και Τάσεις Η ελληνική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται κυρίως λόγω επέκτασης της ιδιωτικής κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝ ΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΕΣΠΑ 2007-2013 Αθήνα εκέµβριος 2009 Π Ι Ν Α Κ Α Σ Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Ω Ν ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ...6 Ενότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Σχολή Διοίκησης Και Οικονομίας Τμήμα Χρηματοοικονομικής Και Ελεγκτικής ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Φωτιάδης Παναγιώτης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πρέβεζα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 1 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 10 ης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ Γ Κ.Π.Σ. ΤΡΙΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007 Κος ΦΩΛΙΑΣ: Καλημέρα σας. Σας καλωσορίζουμε στο άνοιγμα των εργασιών της 10 ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2005-2008 ΣΥΝΟΨΗ Η αυξανόμενη ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη,

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020. Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020. Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ 2020 Πρακτικά τελικής εκδήλωσης συνεδρίου Συμπεράσματα και Προτάσεις Βιομηχανικής Πολιτικής έτσι όπως αυτά προέκυψαν από τις επτά (7) συναντήσεις εργασίας κλαδικού και οριζόντιου χαρακτήρα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2008-2010

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2008-2010 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ 2008-2010 Οκτώβριος 2008 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή...5 1.1 Διαδικασία Κατάρτισης Ε.Π.Μ....5 2 Μακροοικονομικές παρεμβάσεις...6 2.1 Εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

«Σχέδιο Δράσης (ACTION PLAN) για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη Στήριξη των ανέργων»

«Σχέδιο Δράσης (ACTION PLAN) για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη Στήριξη των ανέργων» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ «Σχέδιο Δράσης (ACTION PLAN) για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και τη Στήριξη των ανέργων» του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. 2007-2013 (κωδ. ΟΠΣ 393311) Μάιος

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΤΠΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟ ΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ 2006-2008 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 Το συντονισμό για την εκπόνηση

Διαβάστε περισσότερα

«Αξιολόγηση της Έκθεσης Εφαρμογής για το 2009 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010»

«Αξιολόγηση της Έκθεσης Εφαρμογής για το 2009 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010» «Αξιολόγηση της Έκθεσης Εφαρμογής για το 2009 του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων 2008-2010» Αθήνα, Οκτώβριος 2009 3 Ο.Κ.Ε. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015» Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Κεφάλαιο 1 Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της δημιουργίας.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΡΟΣΤΑ! ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ Θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης και για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. ΑΘΗΝΑ - ΜΑΡΤΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΣΕΠΕnews Τριμηνιαία έκδοση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληφοροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας ΕΚΔΟΤΗΣ Ελένη Παπανδρέου, Ειδική Γραμματέας ΔΣ του ΣΕΠΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ Κ ΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις 2010 Innovation Center Ε Λ Λ Η Ν Ι ΚΟ Σ ΧΑ Ρ Τ Η Σ Κ Α Ι Ν ΟΤΟ Μ Ι Α Σ Αποτύπωση Δεδομένων, Συγκριτική Ανάλυση, Προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» CCI: 2014GR16M2OP001 ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύνοψη ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΚ ΟΣΗ 1.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» CCI: 2014GR16M2OP001 ΕΣΠΑ 2014-2020. Σύνοψη ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΚ ΟΣΗ 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» CCI: 2014GR16M2OP001 ΕΣΠΑ 2014-2020 Σύνοψη ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΕΚ ΟΣΗ 1.3 Εισαγωγή Ο σχεδιασμός της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020,

Διαβάστε περισσότερα

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α

Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ 2012-2015» Π ε ρ ι ε χ ό μ ε ν α Κεφάλαιο 1 Η Ελλάδα αλλάζει. Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την Ελλάδα της δημιουργίας.

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Μπακογιάννης. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κώστας Μπακογιάννης. Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Μπακογιάννης Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Συμπατριώτες μου, Η Στερεά Ελλάδα είναι μια Περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες, αλλά και μεγάλες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ LOREM LPSUM ΣΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ 2ης ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 2014-2020 της ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΣΠΑ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ετήσιος Απολογισμός 2010

Ετήσιος Απολογισμός 2010 Ετήσιος Απολογισμός 2010 ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2010 δεν ήταν μια συνηθισμένη χρονιά και ότι ο κλάδος υπέφερε από την κρίση, παρόλο, που τα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ: ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 2005-2008 ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Οκτώβριος 2007

ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 2005-2008 ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. Οκτώβριος 2007 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 2005-2008 ΕΚΘΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2007 Οκτώβριος 2007 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή 1.1 Διακυβέρνηση 2. Βιωσιμότητα των Δημοσίων Οικονομικών 2.1 Πλαίσιο πολιτικής 2.2 Μακροοικονομικές

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2014 2020

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟ ΟΥ 2014 2020 ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΣΠΑ ΕΙ ΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ & ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΥΣΣΑΑΠ) Ταχ. /νση : ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 3 (5 ος όροφος) Ταχ. Κώδικας: 105 57 ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΑΘΗΝΑ Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα