ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ 2013

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μέρος 1 ον ( Άνδρος και θάλασσα) 1) Η ΒΑΡΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΣΕΠΤ ) Ο ΦΑΝΑΡΙΕΡΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΓ ) ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΑΥΓ ) ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ ΑΥΓ ) Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΕΠΤ ) ΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓ ) ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΥΓ ) Ο ΓΛΑΡΟΣ ΣΕΠΤ ) ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤ Α ΟΚΤ ) RICKY Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΝΟΕ ) ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΕΚ 2012 Μέρος 2 ον ( Ρήματα της Ζωής) 1) ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤ ) ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΝΟΕ ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΝΟΣΤΟΣ ΟΚΤ ) ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΚΤ ) ΑΧΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΚΤ ) Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΚΤ ) ΓΝΩΣΗ ΟΚΤ 2012

3 Μέρος 3 ον ( Λόγια Ερωτικά) 1) ΣΤΑΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ ΟΚΤ ) ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΟΔΙΑ ΟΚΤ ) ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΙΛΗ ΟΚΤ ) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ ) Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΟΚΤ ) ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΟΚΤ ) ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΗΛΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΚΤ ) ΑΠΕΙΚΑΣΜΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ ΟΚΤ ) ΣΑΡΚΑΣ ΠΟΘΟΙ ΟΚΤ ) ΧΑΔΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΚΤ ) ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΝΟΕ ) ΑΕΝΑΗ ΣΚΕΨΗ ΝΟΕ ) ΤΟ ΦΙΛΙ ΔΕΚ ) ΕΔΩ Σ ΑΓΑΠΩ ΙΑΝ 2013

4 Μέρος 1 ον «Άνδρος και Θάλασσα» Η ΒΑΡΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Σεπτ 2012 Χαράζοντας στο Γαύριο, ο ήλιος την ημέρα, μια βάρκα μας περίμενε, να μας περάσει πέρα. Ήταν το πρώτο, το ταχύ, το βήμα που μας φέρνει, στου καραβιού το κούφωμα, που με φουρτούνες γέρνει. Ήταν στην βάρκα και παιδιά, γυναίκες μωρομάνες, άνδρες που αδράχνουν τα κουπιά, κόρες και παραμάνες. Ήταν πανέρια της γιαγιάς, βαλίτσες του καπτάνιου, ήταν καλούδια του αγρού και προίκες ενός γάμου. Ήταν κι ελπίδες που γρικούν, του κόσμου κάθε πόνο, τα δάκρυα να στεγνώσουνε, παλεύοντας το χρόνο. Όταν η βάρκα ακουμπά, στου καράβιού την μπάντα, τότε η σκάλα μαρτυρά και γονατίζει πάντα. Το βάρος που την τύλιξε, έχει πολλά αγκωνάρια, έχει ποδάρια με φτερά, αλλά και με ζωνάρια. Του καραβιού τη μυρωδιά, την παίρνω στη ψυχή μου, για να θυμάμαι όταν γυρνώ, την μέρα την καλή μου. Βάρκα που μας μπαρκάρησες, μιά σκούρα χαραυγή, φέρε στα χείλη μας ξανά, του γυρισμού φιλί. Δ.Λ.Α.(1)

5 Ο ΦΑΝΑΡΙΕΡΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Αυγ 2012 Πάνω στης Άχλας τα βουνά, στη Βουρκωτή εκεί ψηλά, ο ήλιος πάει να δύσει. Να πέσει θέλει στα βαθειά, μεσ του Γαυρίου τα νερά, σκοτάδι να μυρίσει. Σε ένα κάβο εκεί σιμά, που λεν «Φανάρι της Γριάς», ένας αφέντης της στεριάς, αγκομαχά κι αγωνιά. Είναι εκείνος, που φρονεί, όταν το δείλι απλωθεί, την ώρα που θ ανάψει. Τα σένια τάχει λαδωμένα και τα γυαλιά καθαρισμένα, φιτίλια σπίρτα στεγνωμένα, απίκου και συγυρισμένα. Όταν το πλοίο θα φανεί, στ ορίζοντα το χείλι, του φαναριέρη θα βραχεί, το στεγνωμένο χείλι. Στέκει στου Φάρου την κορφή, γεμάτος περηφάνεια, να χαιρετά το πέλαγος, σαν νάναι Θεοφάνεια. Τα πλοία δεν τον βλέπουνε, όμως τόνε ακούνε, ευχές να στέλνει για καλά, ταξίδια και λιμάνια και για ειδήσεις, που σκορπούν χαρά μα και ζωντάνια. Αν κάποτε ο δρόμος σας, περάσει απ το φανάρι, θα στέκεται στο διάβα σας, του «Φαναριέρη» η χάρη. Δ.Λ.Α (2)

6 ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ Αυγ 2012 Πάνω στο βράχο στέκει αγνή, λευκή με ρόδινη σκεπή, της μοναξιάς η ροδαυγή, του κόσμου η απαντοχή, η Παναγιά η Θαλασσινή. Το κύμα που την αγκαλιάζει, μπρος την αυλή της ησυχάζει. Βάφει γαλάζια τα σκαλιά της, για να φανεί η ομορφιά της. Από το πέλαγος μακρυά, ένας λοστρόμος προσκυνά. Παρακαλά την Παναγιά, τ ασκέρι του νάναι καλά, για να φουσκώνουν τα πανιά. Στο εικονοστάσι ένα κερί, ανάβει και παρακαλεί, μιά μάνα σκύβει προσκυνά, να της φυλάει τα παιδιά. Κείνα που λείπουν στ ανοιχτά, να φέρουν την καλή ψαριά. Τα δίχτυα γίνονται βαρειά, όταν ακούει η Παναγιά, τ αμπάρι γέμισε ταχιά και το λιμάνι καρτερά. Μιά νύχτα φεγγαρόλουστη, ανάψτε το καντήλι και προσευχή ν αφήσετε να βγει από τα χείλη. Η Παναγιά η Θαλασσινή, ακούει την καρδιά σας και την ευχή της προσπαθεί, να ρίχνει στ ονειρά σας. Δ.Λ.Α (3)

7 ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ Αυγ 2012 Μ ένα σακί μισαδειανό, μα με καρδιά γεμάτη, τραβάει το δρόμο τον υγρό, με φόντο ένα δάκρυ. Ήταν της μάνας ο καϋμός και ο πόθος μιας γυναίκας, δέσιμο που τον κράτησε, σαν γίγαντα της πέτρας. Πέλαγα κι αν εγύρισε, λιμάνια, πολιτείες, στου καραβιού την κουπαστή, η σκέψη τραγουδούσε, της νοσταγλίας το ρυθμό, της πλώρης μελωδίες, που συντροφιά του πρόσφεραν, όταν καρδιοχτυπούσε. Όταν τ αγέρι το στεγνό, που δρασκελιές απλώνει, στο πρόσωπο το λαμπερό, βαθειά τον χαρακώνει, τότε το βλέμμα του θολό, ορθώνεται στον ήλιο, το χέρι του ψηλά κρατά, το βάζει για αντήλιο. Το βήμα του γοργό, βαρύ, το σώμα το ανδρειώνει, θέλει η θάλασσα να δει, μήπως τόνε σηκώνει, να περπατήσει στον αφρό, να φτάσει στο καράβι, για να αδράξει τα σχοινιά και τα πανιά να ράβει. Ίσως ποτέ δεν γύρισε, στη αγκαλιά μιάς κόρης, ίσως να μη εμύρισε, τον κόρφο μιάς μητέρας, ένα ποτήρι με κρασί και η μπουκιά μιάς μέρας, τον περιμένει να Φανεί, στο γύρισμα μιάς πλώρης. Δ.Λ.Α. (4)

8 Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ Σεπτ 2012 Λένε ότι οι ρίζες του, βουλίαζουν στη Πλακούρα, στο Παραπόρτι βρέχονται, γεμίζουν με αλμύρα. Τι να την κάνει ο Πλάτανος, της θάλασσας την άρμη, όταν κάτω απ τα φύλλα του, μόνο φουρτούνες πιάνει. Φουρτούνες με χαμόγελα κι ερωτικές σκοτούρες, φορτούνες μπύρας και ρακιού και ούζου καταιγίδες. Γλυκά μεζέδες και καφές, κρέμοντ απ τα κλαδιά του, να τα γευτούν περαστικοί, που ψάχνουν την δροσιά του. Στον ίσκιο του το βλοσυρό, δεν στέκει η φασαρία, στέκουν κουβέντες χωρατά, στέκει κι η φαντασία. Το δειλινό τινάζεται και διώχνει με μανία, κάθε κακό που μπλέχτηκε, στη ρίζα του με βία. Κι όταν το χάραμα τον βρεί, στην άκρη της πλατείας, κορδώνεται σαν σταυραητός,σαν μάχιμος λοχίας. Ν αφουγκραστούν απλώνονται, τα πράσινά του φύλλα, του ναυτικού τη μοναξιά και του ψαρά την γκρίνια. Τι κι αν αλλάζει ο καφετζής κι οι ψάθες στις καρέκλες, αυτός στέκει ακλόνητος, ριζώνοντας στις πέτρες. Όσα κι αν έρθουν πρωϊνά, συτός θα μας ραντίζει, με τις σοφίες π άκουσε, το ήθος μας θα κτίζει. Δ.Λ.Α. (5)

9 ΑΝΔΡΟΣ Αυγ 2012 Με μποκαμβίλιας φόρεμα και γιασεμιού ριχτάρι, μ αρώματα λεμονανθού, του Αιγαίου το καμάρι, ορθώνεται στα κύματα, του Αιόλου το δοξάρι, η Άνδρος δροσοστάλαχτη, με περισσή τη χάρη. Με γερακιού την κοφτερή κι αλάνθαστη ματιά, με του ψαρά την τίμια κι ευλογημένη βάρκα, θα προσκυνήσω ευλαβικά, το δώρο πούχω πάρει, θα το φυλάω στα σπλάχνα μου, σαν άσβεστο φανάρι. Του Γερακώνα οι κορφές και τις Κουβάρας οι πλαγιές, καμβάς με χίλιες ζωγραφιές, καρδιές ανθρώπων γελαστές. Νύμφη δαντελοστόλιστη, της Άχλας η ακρογιαλιά, κόρης βελούδινα σκουτιά, της Βόρης τα βαθειά νερά. Ένας Ερμής λαμποκοπά, στου χρόνου τα ντουλάπια, ένας καπτάνιος λαχταρά, της κόρης του τα μάτια. Είναι της γλάστρας άρωμα, που σεργιανεί στη ρούγα; ή της ψυχής και της καρδιάς, μιά μαγεμένη φλόγα; Δροσιάς μελτέμι να φυσά, μέσ τα στενά της αγοράς, τσαμπούνας ήχοι με βιολιά και του λαγούτου η λαλιά, το μπάλο πλέκουν με συρτό, σέρνουν χορό της λεβεντιάς, κορίτσια με τα γέλια τους, πνοές σκορπίζουν στα σκαλιά. Μεσ του Μπατσιού τις αμμουδιές και στου Γαυρίου τις κουμαριές, παιχνίδια φτιάχνουν οι σκιές, μεθούνε και μαγεύουν. Των Στραπουργιών οι καστανιές, των Λειβαδίων οι λεμονιές, στην ομορφιά να παραβγούν και στη δροσιά γυρεύουν. Του Άη Νικόλα η μοναξιά, να μας προσέχει από ψηλά, η λάμψη της Θεοσκέπαστης, να φέγγει τα πελάγη. Της Παναχράντου η ζεστασιά, φωλία να κάνει στην καρδιά και τ Άη Γιωργιού η λεβεντιά, να αστράφτει, του Φαράλη. (συνεχίζεται)

10 (συνέχεια) Στης Θεοτόκου το άγιο το νησί, λιβάνι καίει και κερί, προσκυνητή η προσμονή, με μιά ευχή που λαχταρεί. Νάναι η βάρκα του γερή, να τον πηγαίνει στ ανοιχτά, νάναι τα χέρια δυνατά, για να κραδαίνουν τα κουπιά. Καράβι στην αντιμονή, μοιάζ η Ανδριώτικη ψυχή, αχνάρια απλώνει στο νησί, που ο Λεβάντες βρέχει. Καρδιάς χρυσά κεντήματα, που ο Μαϊστρος πλέκει, πολύτιμη κληρονομιά, που στο Σιρόκο αντέχει. Δ.Λ.Α.(6)

11 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ Αυγ 2012 Αφρίζοντας τα κύματα, στα βράχια όταν χτυπάνε, δαντέλες πλέκουν στο πυκνό κι απέραντο σκοτάδι. Ο γλάρος εσαλάγιασε, με τα φτερά γερμένα, ο κάματος ξορκίστηκε, πάνω σ ενα κρεβάτι. Ξάφνου του γλάρου άστραψε, η πύρινη ματιά, ο λύχνος ελαμπύρισε, στη σκοτεινή σπηλιά. Σαν να την φώτιζαν μαζί, σαράντα καντηλέρια, το πρόσωπο ψαχούλευαν, δυό τρομαγμένα χέρια. Εικόνα στέκει Παναγιάς, στο χείλος της ακρογιαλιάς, Χριστό κρατά στην αγκαλιά, με περηφάνεια κι αρχοντιά. Φρεσκοφτιαγμένα πρόσωπα, μιας μαγεμένης πινελιάς, ζαφείρια είναι τα βόσταλα, που στέκονται σιμά. Δυό χέρια την σηκώνουνε, μ ευλάβεια και δέος, ζητούν ν ορθώσουν στα ψηλά, Ναό μίας λατρείας. Μυρώνοντας της πλάσης τους, τ απλήρωτο το χρέος, σε Κείνον, που τους χάρισε, ανάσας ευφορία. Ευχές και πόθοι στήριξαν, το κάθε λιθαράκι, ιδρώτας με ροδόσταμο, την κάθε αντιρίδα, μ' ήταν τα ξύλα λιγοστά, στέρεψε το μεράκι, του μάστορα του παραγιού, λιγόστεψ' η ελπίδα. Καίκι πλέει στ ανοιχτά, το κύμα το σπαράζει, "το φόρτωμα ν' αδειάσουμε", ο ναύκληρος προστάζει, του καπετάνιου εντολή, στ' ασκέρι του περνάει, μήπως και σώσει το σκαρί π' αδιάκοπα κουνάει. Ο μάστορας μοιρολογεί, στο άσκεπο το κτίσμα, τα ξύλα δεν του φτάσανε, να στρώσει κεραμίδια. Ο καπετάνιος προσκυνά, στης κουπαστή το σχίσμα, τη Παναγιά παρακαλεί, της τάζει δαχτυλίδια. (συνεχίζεται)

12 (συνέχεια) Η Τραμουντάνα κόπασε και ξάφρισε το κύμα, σταυρός στα μέτωπα κυλά και ατσαλώνει τα σχοινιά, στης αμμουδιάς την αγκαλιά, απλώνονται τα ξύλα, και στη ποδιά του μάστορα, γυαλίζουν τα καρφιά. Σκεπή που καλουπώθηκε, με του Θεού το χέρι, της Άνδρου αμόλυντη Κυρά και άσπιλο αστέρι, του στεριανού, του ναυτικού, το γέλιο και το δάκρυ, της εμασιάς και του μπαξέ, το μεστωμένο στάχυ. Της Παναγιάς η συντροφιά, τους πόνους μας λυτρώνει, στην αγωνία, στη μοναξιά, στέκεται φωτοσκέπαστη. Στα προσκεφάλια ξενυχτά, τις σκέψεις μας μερώνει, στα όνειρά μας είν πνοή, του κόσμου η «Θεοσκέπαστη». Δ.Λ.Α. (7)

13 Ο ΓΛΑΡΟΣ Σεπτ 2011 Είναι του μαύρου βράχου, η άσπρη πινελιά, της κουρασμένης θάλασσας, η συντροφιά. Τ ανέμου ο πύρινος αντάρτης, ο Γλάρος ο αθάνατος, της σκέψης μας ο φράχτης. Κοφτερές φτερούγες, κοντράρουν το αέρα, ματιά αδιάφορη, κρέμεται πάνω της ο κόσμος όλος. Ράμφος μακρόστενο, κεχριμπαριού το χρώμα, στήθος κατάλευκο, μαρμάρινος θόλος. Του ουρανού ο γητευτής, του βράχου ο άποικος, αιώνιος ταξιδευτής, της μοναξιάς ο μέτοικος. Στου Γλάρου το πέταγμα, η ελπίδ ανασαίνει. Στου Γλάρου το φώλιασμα, η καρδιά περιμένει. Στου Γλάρου το βλέμμα, ο χρόνος παγώνει. Στου Γλάρου το βάπτισμα, το κύμα μερώνει. Δ.Λ.Α.(8)

14 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ Οκτ 2012 Χονδρή η θάλασσα, τη μάσκα αυλακώνει, η κουπαστή λαβώνεται, χτενίζονται τα ρέλια. Λευκή κουβέρτα, κρύα δαντέλα που παγώνει, να σε σκεπάσει μόνο μιάς, να μοιάσεις στα κουρέλια. Γατζωμένος από το γκρίζο, της βαρδιόλας παλλινώριο, το κύμα και τον άνεμο αλύπητα να βρίζεις. Του νυσταγμένου σκάπουλου η ματιά, γλιστρώντας στης αυγής το περιθώριο, βαφτίζεται στ ατίθασα νερά, σε κάνει να σαστίζεις. Στο κάσαρο, ο δράκος ο προστάτης ξαγρυπνά, μπλεγμένος, μεσ τους κάβους και τους μπότσους. Ο τιμονιέρης μας, να κρατά καλά και η γουργούλα να γυρνά, να πλέκει κότσους. Μερόνυχτα στην αντιμονή, μαραίνονται οι πολυτρυπημένοι χάρτες, του διπαράλληλου, στρογγύλεψαν οι άκρες. Ιδρώτας πότισε το μαξιλάρι, με ύπνο ανήμερο, κουμπάσο τρύπαγε στο ίδιο μέρος, τ απομεσήμερο. Κι όταν τ ανέμου οι ριπές, αλλάζουν με σταγόνες, όταν γλυκαίνετ ο αφρός με της βροχής φουσκάλες, τότε ο χάρτης σου μιλά, με στίγματα και ώρες, χαραγματιές απλώνοντας, σε πλάτους μήκους μοίρες. Δ.Λ.Α. (9) Κάσαρο= το μπροστινό κλειστό τμήμα του πλοίου Γουργούλα = η προπέλα Μπότσος = βοηθητικό σχοινί πρόσδεσης πλοίου Σκάπουλος = ναύτης της βάρδιας, σύντροφος του τιμονιέρη Κουμπάσο = όργανο μετρήσεως ανυσμάτων (σαν διαβήτης χωρίς γραφίδα) Ρέλι = το κάγκελο του πλοίου Βαρδιόλα = θεωρείο- μπαλκόνι παρατήρησης εξωτερικά της γέφυρας. Διπαράλληλο = όργανο χάραξης πορειών επί χάρτου. Παλλινώριο= επαναλήπτης της πυξίδας.

15 O RICKY Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ Νοε 2012 Τα ρυμουλκά σ αφήσανε, οι κάβοι σου τεντώσαν, ρεμέτζο κομπλετάρισε, η μηχανή στο «πέρας». Σε μέρη, που του Ιάσονα η Αργώ, μύθοι που μας μορφώσαν, χρύσόμαλλο ήταν γραφτό, να αποκτήσει Δέρας. Στου Μπατουμιού τα πράσινα και γλιτσερά νερά, στη πόλη που σεργιάνησε, του Ιάσονα τ ασκέρι, μορφές μετράς, με μπύρας συντροφιά, της Καυκασίας σε τρυπά, το μουσκεμέν αγέρι. Λόγια τραγούδια χωρατά, χοροί και πανηγύρια, να σου ναρκώσουνε ζητούν, της μοναξιάς τα φίδια. Ο δόκιμος μεράκλωσε, ο μπόσης τον μερώνει, ο δεύτερος τραγούδησε, κρυφός καϋμός τον ζώνει. Για λίγο κοντοστάθηκες και βρέθηκες μονάχος, τα μάτια καβουρντίστηκαν, απ τα πολλά τσιγάρα. Μι ανάσα νοιώθεις πίσω σου, σου πάγωσε ο σβέρκος, ήταν του Ricky η σκιά, σου κόπηκ η λαχτάρα. Τη μοναξιά σου θέλησε, να τήνε προστατέψει, όταν κατάλαβε γοργά, πως κίνδυνος σε βρίσκει. Πέντε ποδάρια ένα κορμί, μα η καρδιά κι η σκέψη, γιγάντωναν το βλέμμα του, το πρόσωπο, τα στήθη. Το δάκρυ σου ξεχείλισε, καυτό κυλά στο χώμα, αγκάλιασες με σιγουριά του Ricky τ άγιο σώμα. Είν η αγάπη που μιλά, στη σκέψη δίχως στόμα, εικόνες πλάθει στη ψυχή, με βαπορίσιο χρώμα. Δ.Λ.Α. (10) Ποδάρι = μονάδα μήκους ίση περίπου με 30 πόντους Μπατούμι = Batumi λιμάνι της Γεωργίας Μπόσης = ο ναύκληρος Δεύτερος = είναι πάντα ο Δεύτερος Μηχανικός Ρεμέτζο = το δέσιμο του πλοίου στη προβλήτα. Κομπλετάρω = τελειώνω. Μηχανή στο «Πέρας» = Δεν χρειάζεται πλέον η μηχανή στη μανούβρα.

16 ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Δεκ 2012 Στη μυθική τη θάλασσα, των μυστικών θηρίων, τους Κύκλωπες εδάμασα, μέσ από ρότες πλοίων. Στη θάλασσα την άκαυστη, κλέβω με πυροφάνι, ιππόκαμπου θεάρεστη, ερωτική στεφάνη. Όσο κι αν καίγετα η στεριά, από θεριών λιοπύρια, τα βράχια η θάλασσα φυλά, να τα χαρίσει στα παιδιά. Της θάλασσας οι στεναγμοί, γοργόνας μοιρολόγια. Ανέμων διαξιφισμοί, κυμάτων σταυροδρόμια. Της θάλασσας γυμνός αφρός, η πρωϊνή, η παιδική η πείνα. Στήθη που στάζουν γάλα, συνεχώς, σ ιριδισμό που πλάθεται με κύμα. Μνηστήρες πάθους κι ελπίδας, τα πλοία που θρέφουν από σταβέντο. Όνειρα και πύργους γοητείας, ηλιόφωτων μαστών κρεσέντο. Στην άρμη φυτρώνει η μαργαρίτα, σε συμπληγάδες στέκεται ο γαλαξίας. Χάλκινο κάτοπτρο είν η μαϊστρα, προσκέφαλό σου είν ο αστερίας. Δ.Λ.Α. (11)

17 Μέρος 2 ον «Ρήματα της Ζωής» ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ Οκτ 2012 Απ τις βουνοπηγές, βυζαίν η νιότη. Από τις φούχτες της ζωής, γεννιέτ η ευτυχία. Από τις πλάτες μιας φυγής, απλώνεται μιά πάχνη. Απ τις κραυγές του έρωτα, καίγετ η φαντασία. Από το χείλος του γκρεμού, πηδάει μόνο ο ήλιος. Από τα βάθη της ψυχής, φωτίζονται τα μάτια. Από τ απέραντο του νου, θεριεύει κάθε θρύλος. Απ τη βουτιά του φεγγαριού, μερεύουν τα ποτάμια. Απ το χορό της άνοιξης, αγιάζονται τα σπλάχνα. Απ της αγάπης τη φωνή, ζούνε τα καλοκαίρια. Απ του χειμώνα το χιονιά, μαραίνονται τ αγκάθια. Από της γλώσσας τα μαλλιά, τσακίζονται τα βράχια. Απ της γυναίκας τα σκαλιά, περνάει ο αγέρας. Από του πλοίου την κουπαστή, αρπάζετ η γοργόνα. Απ του φιλιού την αίσθηση, λυτρώνετ ένα το τέρας. Απ της αλήθειας το κρουνό, πνίγεται κάθε ψέμμα. Δ.Λ.Α. (1)

18 ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Νοε 2012 Σπασμένος, γυάλινος ορίζοντας τα μάτια, του πλήθους, που κρατάει τα χαρτόνια. Κέρινα χείλη, τριαντάφυλλων κομμάτια, λαμπάδες στέκονται σε δρόμους και μπαλκόνια. Η μπόρα πούρχεται, τα βλέφαρα πληγώνει. Ποδάρια τρίβουν, την πέτρα που ματώνει. Σύρματα δένουν, τ ακυβέρνητα χέρια, καπνού αγκαλιάσματα, στήνουνε καρτέρια. Κοφτά τα βήματα, κοκκινίζουν τις φτέρνες, η φρίκη κείτονταν, στης τρομπέτας της νότες. Ντουντούκες φούσκωναν και σήκωναν τις στάχτες, μεθυσμένοι παλιάτσοι, μαστίγωναν τις ράχες. Θιασάρχης που σίγησε, φασουλής πετρωμένος, εμβατήριο σουρούπωσε, στης ψυχής το μουράγιο. Ένα πλήθος που χύθηκε, τρυπημέν από βέλος, μία θάλασσα π άδειασε, φάνηκε το ναυάγιο. Διάφανε ουρανέ, που λευκά σβέρκα λυγίζεις, ήλιε σφυρηλατιμένε, που κρυψώνες γκρεμίζεις. Στείλτε της μάνας αγκαλιά, το πόνο να ρουφήξει κ ένα γαρύφαλλο κλειστό, στις πέτρες να τ ανοίξει. Δ.Λ.Α. (2)

19 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Διαμαντένια μάγουλα, εικονοστάσια, που τους λείπει το καντήλι. Κερασένια μάτια, γλώσσες πουλιών, που ποτίζονται το δείλι. Τριανταφυλλένιες φωνές, λατέρνες της ρούγας, που κουρδίζονται μ αγάπη. Ασημοστόλιστες μορφές, ήλιοι μιας θάλασσας, που σκορπίζουν το σκοτάδι. Ζωούλες, που κρέμονται απ τα χείλη μιάς μάνας. Τριφύλλια, π ανοίγουνε σε περιβόλια φρεσκάδας. Φλόγες, που ταλανίζονται να πλαγιάσουν στη δάδα. Μύρα, που φυλακίζονται στων θρανίων τα βάζα. Αυλών μαργαριτάρια, των βασιλιάδων, που τους λείπουν απ το στέμμα. Ψυχών βλαστάρια, του παραδείσου, που ορφανεύει από πνεύμα. Βιολιών δοξάρια, μίας ορχήστρας, που παιάνιζε στο χρόνο. Θεών προσκυνητάρια, Μιας προσδοκίας, που στοιχειώνει των νεκρών το πεπρωμένο. Δ.Λ.Α. (3)

20 ΝΟΣΤΟΣ Οκτ 2012 Υπνωτισμένα, μαρμάρινα αγάλματα, στοιβάζονται στο μουράγιο αλόγιστα. Αναπνοές χτυπάνε στα ταβάνια, τα πράσινα φανάρια, λάμπουν πετρόκτιστα. Σαστισμένου εσπερινού ηλιοβασίλεμα, ένα κορίτσι δάκρυζε στ απόνερα, του καραβιού, που έπαιρνε το σήμερα, με της ανάσας το βαθύ ανατρίχιασμα. Ιδρωμένες θάλασσες, ιερά ναυτίλων, καρπούς ν απλώνεται σε σώματα Ελλήνων. Στα σπλάχνα σας, ρόδια μεστώνουνε, κι οι λάγνοι γλάροι σας, γυμνοί καμαρώνουνε. Της μάνας κέντημα, σε λευκό μαντήλι, εικόνας μύρωμα, προσκυνούν τα χείλη. Γραφής ανάγνωσμα, ζωγραφιά ονείρου, του νόστου αίσθημα, ορφανού θηρίου. Της Κίρκης τρόμος, η λησμονιά, Τα βράχια πάλεψαν με τη φωτιά. Η φύση άνθισε κι εσύ είσαι πίσω, Ο δράκος χόρτασε, του λες... θα ζήσω!!! Δ.Λ.Α. (4)

21 ΔΙΚΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Κρήτης δίκταμος, μοσχόπιαστος. Χίου μαστίχα, αμόλυντος. Βουνού φλισκούνι, πρόσφορο. Λόγγου πλατάνι, καλόφωνο. Κάμπου λυγαριά, ανθόσπαρτος. Εμασιάς άμπελος, απότιστος. Γλάστρας αρμπαρόριζα, αφράτη. Ράχης φασκομηλιά, μυρωδάτη. Αγρού παπαρούνα, πορφυρή. Πεζούλας ρίγανη, αργυρή. Λαγκαδιού δάφνη, πικρή. Πεζοδρομίου νερατζιά, χρυσή. Καρδιάς ελιά, απέριττη. Δόξας μυρτιά, αμάραντη. Δ.Λ.Α. (5)

22 ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ Οκτ 2012 Μολυβένιας συννεφιάς, το ρύγχος. Μολυσμένης μηχανής, ο ήχος. Μαρμαρωμένης φιγούρας, ο πόνος. Αλαφιασμένου εργάτη, ο χρόνος. Λεκιασμένου ερωδιού, το φτέρωμα. Καπνισμένου ήλιου, το ξημέρωμα. Παγωμένης λεύκας, το τρίξιμο. Μαυρισμένων δαχτύλων, το πρήξιμο. Σταυρωμένου Χριστού, το λόγχισμα. Άθραυστου σταριού, το κοσκίνισμα. Κοκκινισμένου ιδρώτα, το πάστωμα. Πρασινισμένου τυριού, το γκάστρωμα. Ξύλινης Αφροδίτης, το κλάμα. Πύλινης Καρυάτιδας, το δράμα. Στρογγυλών τραπεζιών, το κάρμα. Παστρικών τραπεζών, το μάγμα. Κωφάλαλου Σωκράτη, η τύφλωση. Τυφλού Δημοσθένη, η φίμωση. Δ.Λ.Α.(6)

23 ΑΧΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΚΤ 2012 Αφιερωμένο στον άνθρωπο... Από αμπέλι στέρφας γης, τρύγησες τα σταφύλια, που σου μοιάζουν. Λαχτάρησες γεράματα να δεις κι ακόμα τα κρασιά σου, αίμα στάζουν. Γυρεύεις φλούδες στη ζωή, την άβυσσο την ξέρεις, δεν σε μέλλει. Τους τύραννους μιας ανοιχτής πληγής, προστάζεις να μεθύσουνε με μέλι. Προγόνων μήτρες, κουρσάροι μουντοί, μαδούσαν τα φτερά μιας περιστέρας. Πολέμου φύτρες, στρατών εμμονή, σπέρνουν το θάνατο, στη ροδαυγή της μέρας. Σηκώνεσαι, το σύννεφο να πιάσεις, μ ένα γιουρούσι στρατηγών, άλλου πολέμου. Κήρυκες, θεριά θαλάσσης, οι εχθροί ζυγώσαν, με τις λάσπες του ανέμου. Μαράζωσες χορτάτος απ το δάκρυ, φίλιωσες με το πανικό, τη φωτιά του πήρες. Ο Θεός έριξε το σκοτάδι, σε μιάν άκρη και συ με τα φιλιά, τη μοίρα σου την αποπήρες. Πόσο ειρωνικά φέρεσαι στη καρδιά σου... Δ.Λ.Α. (7)

24 Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Τ Αιγαίου αρχάγγελος που φτερουγίζει, του Ιονίου το μαντολίνο που παιανίζει. Του κρητικού, τη βράκα τη γεμίζει, και του τσολιά, τη φούντα τη ορίζει. Στον ελαιώνα, θάλασσα να θυμίζει, στις ρεματιές, τη σιγουριά να χτίζει. Στο κάμπο το αμπέλι ν ανεμίζει, και της αυλής πεζούλια να στολίζει. Του ναύτη ντύνει το γερό κορμί. Του εύζωνα την τίμια φουστενάλα. Του στρατιώτη τυλίγει τη στολή. Του αεροπόρου τη στενή φανέλλα. Λευκή στα μάτια της καρδιάς, Γαλάζια στις νότες της ευωδιάς. Σταυρός χαράζεται στα στήθη της, Αιώνια ειρήνη, είν η πίστη της. Βασιλικού το φύλλο, το μυρωδάτο, θαλασσοβάπορου, πανί αεράτο. Της Λευτεριάς, χαμόγελο δροσάτο, τύραννου μέθη, με κρασί μοσχάτο. Βγαλμένη απ τις σπηλιές της λεβεντιάς, λουσμένη με το αίμα μιάς χρυσοπηγής. Βράχος και έμπευση παρηγοριάς, η Άγια και παντοτεινή, Σημαία της Ρωμιοσύνης Δ.Λ.Α. (8)

25 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Οκτ 2012 Δαφνόφυτα, απέραντα νησιά, σταγόνες πράσινες, σε πέλαγος ουράνιο. Αχερουσίας λίμνης, αδάμαστα βουνά, κενταύρου πάνσοφου, το παρθένο δαιμόνιο. Πλεούμενα, σε πόντους άγιους, εικονίσματα ψυχών, χαλκωματένιοι λύχνοι. Αρχαίγονες θυσίες, σε βωμούς άξιους, Παρθενώνες γενιών, μαρμάρινοι κύκνοι. Κοπαδιαστά, σε λόγγους καρποφόρους, χορτάριασμα κάμπου, τ ανέμου ηδονή. Άχραντα, σε λειμώνες μυροφόρους, Ελληνόσπιτα, δικού μας Μεγαλέξανδρου πυγμή. Ψηφιδωτά, σε περιγιάλια γλαυκόσπαρτα, ακούσματα φωνών, του Οδυσσέα τ αμετανόητου. Χρυσόφτερα, σε λαγκάδια ανθόσπαρτα, αδέσποτες κραυγές, του Ίκαρου τ ανόητου. Κυματιστά, σε γεφύρια καμπυλόμορφα, βότσαλα ταιριαστά, πρωτομάστορα τάματα. Τραγουδιστά, των παιδιών ξεφαντώματα, λύρες ασημόχορδες, Απόλλωνα οράματα. Δ.Λ.Α. (9)

26 ΓΝΩΣΗ Σεπτ 2012 Ανοίξτε την αγκάλη σας, να μπει η Οικουμένη, είναι βαρύ το τραύμα της κι είν απογοητευμένη. Η Οικουμένη είναι μιά και με παιδιά κρατιέται, παιδιά που την χαϊδεύουνε, όταν αποκοιμιέται. Όταν ο Δάσκαλος γελά, χορταίνουν όλα τα παιδιά, από της γνώσης το ψωμί και της ζωής τη μυρωδιά. Όταν ο Δάσκαλος πονά, διψάνε ρόδα της αυλής, μαραίνοντ όλοι οι βλαστοί, στα κτήματα της Γνώσης. Όταν η Γνώση μαραθεί, η Οικουμένη αιμοραγεί, γίνονται σκόνη αλαργινή, τα παιδικά αστέρια. Ο ήλιος της ανατολής, αγκομαχά, αργεί να βγεί, κι ο Δάσκαλος υπνοβατεί, με πληγωμένα χέρια. Χρυσά τα φώτα και η γη, της Γνώσης που θεριεύει, μ αγνές ψηφίδες της ψυχής, η Αρετή υφαίνει. Οι υπηρέτες Δάσκαλοι, τον ήλιο να φορτίζουν, ακούραστοι κι αδέκαστοι, σκέψεις παιδιών να κτίζουν. Δ.Λ.Α. (10)

27 Μέρος 3 ον «Λόγια Ερωτικά» ΣΤΑΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ.. Οκτ.2012 Στάσου που πας, εσένανε γυρεύω, μέσα στην στέρφα, τη λησμονιά. Στάσου που πας, εσένανε προσμένω, να σου χαρίσω, μιά ζεστή αγκαλιά. Στάσου μην σκορπίζεις, γύρω σου τη θλίψη, η αγάπη τρέμει, στο κενό. Δώσ της την πνοή σου, σήκωσ την στα ύψη, γράψε στη ψυχή σου...σ αγαπώ!!! Στάσου κι αν άργησα, ναρθώ να σε φιλήσω, πάρε τα χείλη μου και ρίχτα στη φωτιά. Κλείσε το στόμα μου δεν θέλω να μιλήσω, θέλω τους χτύπους μου ν ακούσεις της καρδιάς. Στάσου την γλάστρα σου, ναρθώ να τη μυρίσω να στην δροσίσω, μ άπειρα φιλιά. Στάσου τα βλέφαρα σου, ν ανεμίσω, μ ανάσες έρωτα, θεϊκή ευωδιά. Δ.Λ.Α. (1)

28 ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΟΚΤ 2012 Πόθοι που ρέουν, τρυφερές γυαλάδες. Γυμνά αναπνέουν, στου ήλιου τις στροφάδες. Τέρψης γινόμενα, κρυστάλλων γραμμώματα. Των φιλιών κιγκλιδώματα, του κορμιού πυρακτώματα. Σπαραξίκαρδο σάστισμα, του φορέματος μάκρυμα. Ανεξίτηλο μάτιαγμα, Αφροδίτης ανέμισμα. Στοχασμού περιτύλιγμα, των σπινθήρων το έναυσμα. Περιστέρας φτερούγισμα, καμπυλόγραμμο έλασμα. Τολμηρή συστάδα, περισσεύουν τα λόγια, μισερούς γράφουν κύκλους, τα δικά σου τα πόδια. Δ.Λ.Α. (2)

29 ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΙΛΗ ΟΚΤ 2012 Αδεξιότητα χαράς, στρογγυλεμένης σιγουριάς, κατάφωτης βατομουριάς, προσκυνητάρι λησμονιάς. Μίσχοι ανθών της μυγδαλιάς, στολίδια μιάς άπειρης κόγχης, άστρα χυμένα, στις άκρες της τριανταφυλλιάς, εντολές σχισμένες, έργα μιάς λόγχης. Φλάμπουρα νίκης κάποιου φιλιού, ταμπακιέρες ρόδινου καπνού. Κατώφλια φρεσκάδας, αδέξιου σφιγμού, καθρέφτες και λάμψεις ευγενικού λυγμού. Του λόγου μπαλκόνια, της σταγόνας η ράχη, Του φτερού η ζήλεια, της σιωπής η μάχη. Του ίσκιου λιακάδες, ηδονής το δείλι, των δαχτύλων ικμάδες, τα δικά σου τα χείλη. Δ.Λ.Α. (3)

30 ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ 2012 Αιώνιες δίψες, λιμνούλες κραταιές, των αχιβάδων, ατέρμονες στροφές. Παραληρήματος, μυστήριοι τόποι, του σούρουπου, ερωτοδέσμια φουστάνια, τ ωκεανού, κλυδωνισμένοι ερημότοποι και του λυκόφωτος, τ άπιαστα μονοπάτια. Του φαραγγιού αντίλαλοι, τ ορίζοντα κατάρτια, π ανεβαίνουν, του γιαλού οι κλαψίγελοι, της αλήθειας οι φλόγες, που ζητούν να σε ραίνουν. Του εσπερινού η ώριμη σιωπή, της αστραπής η ακόλαστη ορμή, μοναχικού αιχμαλώτου η πνοή, τ ασάλευτου αστέρα η προσμονή. Παντοτεινά, τρέμουλιαστά, το φως σκορπίζουν, Τα δυό σου μάτια φιλντισένια καϊκια, ψυχές αρμενίζουν. Δ.Λ.Α.(4)

31 ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ Οκτ 2012 Μεθυστικής καρφίτσας το λαγκάδι, του θεριστή τ απόρθητο λιβάδι. Του βιολιστή παράπονο για το δοξάρι, της αλκυώνης το άπιαστο καμάρι. Τρέφουν δοξάρια, θυμίζουν λιβάδια, καρφίτσας βιτρίνες, αλκυώνης ελπίδες. Φεγγάρια ξαπλώνουν σαν νύμφες, άνεμοι σκαρφαλώνουν πριν απ τις καταιγίδες. Αντάρτη ήλιου η πολεμίστρα, το δάχτυλο φτιάχνει μιά κουβαρίστρα. Ντιβάνι φεγγαριών, γκρεμός ανέμων, χαράκωμα τ ήλιου, φορεσιά δαχτύλου. Βρεγμένα ή στεγνά...ασπασμού παρηγοριά. Βελούδινα ή μεταξωτά...το μωρού μυρωδιά. Αραιά ή πυκνά...παιδικά παρατράγουδα. Πιασμένα ή άπιαστα... του μπαξέ αγριολούλουδα. Σημαίες αγέραστες, μάγισσες ανέραστες. του κορμιού το αέτωμα, των ματιών το τσαλάκωμα, του προσώπου το χάραμα, των μαλλιών σου τ ανέμισμα. Δ.Λ.Α. (5)

32 Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ Οκτ 2012 Τ ανέμου πέρασμα, που ρέγεται τα φύλλα, να ερωτευτούν με θεϊκά, ουράνια πρελούδια. Φτερούγισμα του γερακιού, π αφήνει το λιοπύρι, νανούρισμα ζεστού κρουνού, της μνήμης το γεφύρι. Του γρύλλου το ανώδυνο το πέταγμα, του σταυρωμένου σύννεφου τ ανέβασμα. Της πυρωμένης άμμου το απόσταγμα, του μαραμένου κύματος τ αέτωμα. Του λείου του καμβά, η άσπρη πινελιά, του κουρασμένου στρατηλάτ, η ανάσα η βαθειά. Νυχτερινού λαφιού ο πνιγμένος οίστρος, λαξευτής φλογέρας, ο καθάριος ήχος. Παιδικό μισόσβηστο γέλιο, Φτερούγισμα μέλισσας, ψαλμός απ Ευαγγέλιο. Της γιορτής το πρώτο βιολί, του χιονιού το τρομαγμένο πουλί. Του βλέφαρου σάλεμα, της πλεξούδας αέρισμα, του πιάνου το φύσημα, το φιλιού το γλίστρημα. Μαγεμένος λυγμός με μιά λύρα, η Φωνή σου, των μύθων η μοίρα. Δ.Λ.Α. (6)

33 ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ Oκτ 2012 Θριάμβου ανεμοστρόβιλος, τ αδέσποτο κορμί σου. Καμπαναριού αλαλαγμός, τ ατέλειωτο φιλί σου. Ηλιόλουστη βελανιδιά, τα σκορπισμένα σου μαλλιά. Μαλαματένια αστροφεγγιά, τ αλαφροϊσκιωτά σου μάτια. Δαφνόφυτη μιά ρεματιά, δροσίζει το λαιμό σου. Κουλουριαστός με μουγκρητό, ποθώ το μάγουλό σου. Σαν ντροπαλό δελφίνι, θωπεύω τα ματόκλαδά σου. Με της αυγής φλισκούνι, ραίνω τα ακρόχειλά σου. Του Μάη το πυρπολημένου, τ ατίθασό σου σώμα. Του κύκνου του ερωτικού, το άπληστό σου στόμα. Γέρνω χρυσή μιά κεφαλή και με τρυγόνια αγκαλιά, άγκυρες ρίχνω στην αυλή, που την μουσκεύουν τα φιλιά. Δ.Λ.Α. (7)

34 ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ Οκτ 2012 Μαγεμένο χελιδόνι, φοβισμένη μου αγκαλιά, ας φτερούγιζες λιγάκι, στη δική μου τη φωλιά. Κλειδωμένο μου αγγελούδι, που πονάς στην αμμουδιά, χάϊδεψέ μου ένα λουλούδι, να φωτίσ η σκοτεινιά. Πλύνε με βροχή και δάκρυ, την πληγή του έρωτα. Πέσε λατρευτό μου αστέρι, να ευχηθώ παρηγοριά. Κοραλένια μου ελπίδα, του πλατάνου η δροσιά. Στέγνωσε την καταιγίδα, που ραγίζει την καρδιά. Δ.Λ.Α. (8)

35 ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΣΟΥ Οκτ 2012 Σαν ξένος άγρυπνος, μεσ την ομίχλη, ζητώ μιά μοίρα, τη ρίζα μου ν απλώσει, στου φεγγαριού τον ίσκιο, που τον ρίχνει, σε δάση έρωτα, που κρύβεις στο κορμί. Ανάθρεψες τους πόθους, στα πυκνά τα φύλλα. Ζωγράφισες τους όρκους, σε μαβιά κοχύλια. Έμπλεξες τα μαλλιά σου, στης αυγής το χρώμα, νάρκωσες στο βυθό σου, των χειλιών μου το σώμα. Μέσα στα μάτια σου, η μυγδαλιά ανθίζει, στα δυό σου χέρια, το κυκλάμινο μωβίζει. Κορμοστασιά, που κυπαρίσσι θυμίζει, χαμόγελου αψίδα, η καρδιά σου χτίζει. Κρυφή μου τέρψη, λαμπύρισμα ειδώλου, του καραβόσκαρου, η γοργόνα σε ζηλεύει. Σε μίσους έκτρωμα, δεν έμοιασες καθόλου, ζευγάρωσες με το γιαλό, που αγκαλιές γυρεύει. Ανάσες που κλειδώνονται, στη θέρμη του κορμιού σου, λουτρά αγγέλων σε σπηλιές, του όμορφου νησιού σου. Αρώματα μπερδεύτηκαν, με τον υγρό Νοτιά, Κύματ ιδρώτα στράγγισαν, με το στεγνό Βοριά. Δ.Λ.Α.(9)

36 ΗΛΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ Οκτ 2012 Στον ήλιο μ αγκομαχητά, παλεύω να ορθώσω, το βλέμμα μου, π αναζητώ στα χείλη σου να στρώσω. Με θάλασσα να ξεδιψά, η κάθε μου αγωνία και με του ήλιου το χρυσό το φως, να στέφεσαι αγία. Βουρκώνουνε τα μάτια μου, η συννεφιά σαν κρύβει, το μπρούτζινο καθρέφτη σου, που σ αποθανατίζει. Είν η κορνίζα θαλασσιά, με διαμαντένια τα σενάζια, κείνα που λάμπουν, ως την αυγή, όταν ο ήλιος κάνει νάζια. Ξεδιψασμένο νούφαρο, ρουφάει όλη τη λάβα, για να ροδίζει ανάλαφρα, το λείο μάγουλό σου. Την κάψα του μεσημεριού, την έκλεψε η γλάστρα, του μεταξένιου γερανιού, πόθος του άγγελού σου. Τι κι αν μακρυά μου μιά πνοή, βιτζώνει τον αέρα, τι κι αν αρώματα σκορπά, σ ερωτικά λημέρια. Ο ήλιος ο αδάμαστος, δωρίζει στη ψυχή μου, τη ζωγραφιά, που αγαπώ, να γράφω το φιλί μου. Τι κι αν καράβια δεν κινούν, κοντά σου να με φέρουν, τι κι αν οι δρόμοι σβήνονται και σχίζονται οι χάρτες. Θάλασσες βάφω στη στεριά και βράχια να τα βρέχουν, να ταξιδεύει ο έρωτας, με αβύθιστες φρεγάτες. Δ.Λ.Α. (10)

37 ΑΠΕΙΚΑΣΜΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ Οκτ 2012 Κήπος μοναχικού θεού, άρχοντα του περιστεριού. Βουβός ο πόνος του σκυλιού, του κουρασμένου αφεντικού. Δαγκωμένο φεγγάρι. Σημαδεμένο χελιδόνι. Κοφτερό μαξιλάρι. Πορφυρόχρωμο χιόνι. Ασάλευτο καθρέφτισμα, με το γυαλί στο χέρι. Στου σκοταδιού το πέρασμα, αστράφτει το νυστέρι. Ραγισμένη καμπάνα. Ξεχασμένη Ιλιάδα, Κοριτσιού οι ρυτίδες, της φυκίαδας οι ασπρίλες. Βαλσαμωμένο μήνυμα, χρυσόβρεχτο βλαστάρι. Το δάκρυ δίχως νόημα, του μαχαιριού καμάρι. Ξεφτισμένη κοτσίδα. Ξεθαμένη ρίζα. Βραχωμένη αμμουδιά. Στεγνωμένη καρδιά. Μουγκή σταγόνα μοναξιάς, πρασινισμένης θάλασσας. Νιάτο χαμένης πεταλούδας, κλαδί σπασμένο μιάς μηλιάς. Δ.Λ.Α. (11)

38 ΣΑΡΚΑΣ ΠΟΘΟΙ Οκτ 2012 Της μνήμης θαλασσόνερα, αγρύπνιας σιντριβάνια, της μοναξιάς απόνερα, καπνόφορτα ταβάνια. Της θάλλασας της ο ουρανός, παλεύει στα μαλλιά της, να κρατηθείς σαν ναυαγός, ζητάς απ την καρδιά της. Κι αν είν της θάλασσας αφρός, απομεινάρι των ματιών, ποιανής ομίχλης ο παλμός, φουσκώνει στήθη γυναικών; Ανέβηκες ψηλαφιστά, τις ρίζες του κορμιού της, και πιάστηκες στα φλογερά, δίχτυα του πέλαγού της. Τα χρώματα ξεθώριασαν, σ αμαρτωλές ξερολιθιές, τα γιασεμιά μαράθηκαν, στου πάθους τις νεροποντές. Τραγούδι της υδρορροής, χαρά της γλάστρας της διψασμένης, το θαύμα σου το καρτερείς, το γυρισμό της τον προσμένεις. Δ.Λ.Α. (12)

39 ΧΑΔΙ ΚΑΡΔΙΑΣ Οκτ 2012 Κρίνα σε σκοτάδια μυστικά, δικά σου λόγια, άβυσσος το όνειρο, σάπιου λωτού σημάδια. Την αγάπη που κρατώ την δίνεις στα δαιμόνια με το χρυσάφι κέρδισες, τ' ονείρου την συμπόνια. Να σ' αναστήσω προσπαθώ, στο μάτι του κυκλώνα, να σου στολίσω τη ψυχή, με καρτερία αιώνια. Να σου χαϊδέψω τη καρδιά, με τρυφερό τραγούδι, να σ' ανατέλλω στ' όνειρο, με τ' ήλιου τ' αγγελούδι. Η φλόγα από το δάκρυ μου, να χρίσει τη ματιά σου, να μαραθεί ο θρήνος σου, να λειώσει στη σκιά σου. Τα χέρια σου ν' αφήσουνε, χιλιάδες περιστέρια, και τ' έρωτα η προσευχή, να ακουστεί στ' αστέρια. Να σ' αναστήσω προσπαθώ, στο μάτι του κυκλώνα, να σου στολίσω τη ψυχή, με καρτερία αιώνια. Να σου χαϊδέψω τη καρδιά, με τρυφερό τραγούδι, να σ' ανατέλλω στ' όνειρο, με τ' ήλιου τ' αγγελούδι. Δ.Λ.Α. (13)

40 ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙ Νοε 2012 Χαιδεύοντας τις άκρες του φεγγαριού, τα ακροδάχτυλα κόβονται και ματώνουν. Βάφτηκε κόκκινο, το σώμα του περιστεριού και τα χορτάρια της φυγής σου μαραζώνουν. Του κόρφου φυλαχτό δεμένο, της ελπίδας το τραγούδι περιμένω. Του σεντονιού την γύμνια, την φοβάμαι, την συντροφιά του γέλιου, δεν την θυμάμαι. Στερνό του ήλιου, χρυσαφένιο «σ αγαπώ», σβήνει η μέθη του, σε μπαούλο κλειστό. Το φιλί το βρέχει, η ψυχρή καταιγίδα, τα οράματα δάκρυσαν, τη χίμαιρα την είδα. Άρνηση στης έξαψης τα φιλιά, βουβά τα χείλη τα σφιχτά. Στυλωμένη νεκρή ματιά, το φεγγάρι την δίνει τη μαχαιριά. Δ.Λ.Α.(14)

41 ΑΕΝΑΗ ΣΚΕΨΗ Νοε 2012 Θαρραλέας κορβέτας, φωσφορίζει τ απόνερο, μιά ξιπόλητη κόρη, σεργιανίζει τ απόβραδο. Σ ανοιχτό παραθύρι, να προσμένω τη λάμψη σου, στην ξανθή αμμουδιά, να λατρέψω τη έλξη σου. Με του ανέμου το βραχνό κι άφαντο παραμιλητό, του δελφινού, το άλμα το φευγάτο, της αστραπής, το άδηλο το χρώμα, του δειλινού, το πεπρωμένο το αγνό, του έρωτα τον ψίθυρο, π απλώνεται στο σώμα, της αύρας το ανάκατο, το αναφιλητό, να νοιώσω το κορμί σου, τη δόξα της ψυχής σου. Πάθος ζευγά που λαχταρά, το σπόρο να σκορπίσει, σ αυλακωμένο, εύφορο κι ευλογημένο κάμπο. Πόθος καρδιάς, π αέναα διψά, τον έρωτα να ζήσει κι η ηδονή να σπαρταρά, απ των φιλιών τον μπάλο. Δ.Λ.Α. (15)

42 ΤΟ ΦΙΛΙ Δεκ 2012 Μελίρρυτος ο άνεμος, σου χάϊδεψε τα στήθια, μέσ απ το θαλασσόχορτο, ξυπνούσ ο αστερίας. Με φίλησες κι ανθίσανε, του κάμπου τα τριφύλλια, βάψαν τον ήλιο κίτρινο, λευκή τη τρικυμία. Χάδι θεϊκό που σβήνει, στ ορίζοντα τα τέσσερα σημεία, της ρεματιάς της κέρινης, λείων γοφών αχνά τα καλντερίμια. Κλώνοι ερωτοδιψασμένης λυγαριάς, μασχάλες νύμφης, των αγαλμάτων, που τα λάτρεψα κι μ άφησαν με τύψεις. Βρυχιέται η γλαύκα της σοφίας, με λυγμούς, ζηλεύει τα αγγίγματα και των φιλιών την μοίρα. Πάνω στο πουπουλένιο σου λαιμό, με στεναγμούς, άγγελος κλέβει παγωνιών φτερά και παίζει λύρα. Κληματαριάς νοσταλγικής, τ ευωδιαστά σταφύλια, μεθούν το γέλιο, που κυλά στο χρώμα των ματιών σου. Φλόκοι φουσκώνουν, σαν ασκιά, με μελτεμιών τραγούδια, πορτοκαλένια φορεσιά, η φλόγα των χειλιών σου. Δ.Λ.Α. (16)

43 ΕΔΩ Σ ΑΓΑΠΩ Ιαν 2013 Ύπνος κλεισμένος, στου κοχυλιού τα βάθη, αγγίγματα ανασταίνουνε, ερειπωμένες αγκαλιές. Το νυχτολούλουδο αγρυπνά, η μοναξιά πονά στα πάθη, μελανιασμένες κορυφές, στου στήθους σου τις άσπρες λαγκαδιές. Τα βραδιασμένα βλέφαρα, πνιχτές ανάσες υγραίνουν, των δαγκωμένων των χειλιών, το πάθος το τριανταφυλλί. Ο φωνογράφος ξέχασε, πως με βελόνα υφαίνουν, ζήλεψε κάποιες ζωγραφιές, π έγραψ ένα φιλί. Ψηφιδωτά χαμόγελα, κίτρινη λάμπα τρεμοσβήνει, πλατύχειλα, ευωδιαστά, πρόσωπα κοκκινίζουν. Των συμπληγάδων η ορμή, προσκύνημα αφήνει, στων ιδρωμένων των κορμιών, τους πόρους που αχνίζουν. Εδώ ξεχνιέται το «εγώ», εδώ ξυπνάει το «σ αγαπώ». Εδώ το δέρμα σου ρουφά, τη δρόσο της ερωτικής βροχής. Εδώ οι φλόγες ξεπηδούν και καψαλίζουν το μυαλό. Εδώ τα μάτια τραγουδούν, με λόγια διψασμένης ψυχής. Δ.Λ.Α. (17)

ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 ΠΟΙΗΜΑΤΑ www.pegkasioannis.gr ( μερικά μελοποιημένα με βυζαντινή μουσική ) ΠΡΟΛΟΓΟΣ Με πολύ χαρά βλέπω την εκτύπωση της εργασίας μου αυτής, που ήταν για μένα μια θαυμάσια ενασχόληση αρκετού χρόνου παράθεσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής

ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ. Κατάθεση ψυχής ΑΘΗΝΑ ΛΕΥΘΕΡΙΩΤΗ ΓΚΙΝΑΚΗ Κατάθεση ψυχής ΚΕΡΚΥΡΑ 2010 !} αφιερωμένο σε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του!} !} εξαιρετικά αφιερωμένο στα παιδιά και τα εγγόνια μου!} ΤΟ ΘΕΙΟ ΔΩΡΟ Βρήκα κι έσπειρα την ποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971)

Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971) Μίλτου Σαχτούρη ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1945-1971) 1 2 Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ Απ το πρωί κοιτάζω προς τ απάνω ένα πουλί καλύτερο απ το πρωί χαίρομαι ένα φίδι τυλιγμένο στο λαιμό μου Σπασμένα φλυτζάνια στα χαλιά πορφυρά λουλούδια

Διαβάστε περισσότερα

Ένα καράβι. Ο έρωτας. Το καράβι του. Τον ερχομό. Παιχνίδια τα νερά. Που αρχίζει. Ορίζοντας -

Ένα καράβι. Ο έρωτας. Το καράβι του. Τον ερχομό. Παιχνίδια τα νερά. Που αρχίζει. Ορίζοντας - Ελύτης Ένα καράβι Ο έρωτας ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ (1941) Το καράβι του Κι η αμεριμνησία των μελτεμιών του Depart dans l' affection et le bruit neufs RIMBAUD Κι ο φλόκος της ελπίδας του Στον πιο ελαφρό κυματισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ο έρωτας.το αρχιπέλαγος

Ο έρωτας.το αρχιπέλαγος 1 Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης- Όμιλος Φιλαναγνωσία και Σχολική Βιβλιοθήκη 2 Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης- Όμιλος Φιλαναγνωσία και Σχολική Βιβλιοθήκη ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓYMNAΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ένα απάνθισμα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου

Ένα απάνθισμα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου Ένα απάνθισμα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου Οι φίλοι του «Ιστόλογου» ανθολόγησαν το Γιάννη Ρίτσο. Μέσα από το διάλογο, επέλεξαν τα 100 δικά τους καλύτερα αποσπάσματα της ποίησης του Γιάννη Ρίτσου. Μάης-Ιούνης,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων

ΠΟΙΗΜΑΤΑ. Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ο πόνος του ανθρώπου και των πραγμάτων ΘΑΝΑΤΟΙ Είναι άνθρωποι που την κακήν ώρα την έχουν μέσα τους. Χεράκια που κρατώντας τα τριαντάφυλλα κι απ' τη χαρά ζεστά των φιλημάτων, χεράκια που κρατώντας

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ...

ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ... «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ» 1 ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. 1.1 ΑΝΤΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΤΕΙ ΣΕΛΙΔΟΔΕΙΚΤΗΣ. 1.2 ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ... ΣΦΑΛΜΑ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίας Πολυδούρη. Άπαντα. Οι Τρίλλιες που Σβήνουν (1928) Ηχώ στο Χάος (1929) Μεταφράσεις Ανέκδοτα Ποιήματα Poems in English

Μαρίας Πολυδούρη. Άπαντα. Οι Τρίλλιες που Σβήνουν (1928) Ηχώ στο Χάος (1929) Μεταφράσεις Ανέκδοτα Ποιήματα Poems in English Μαρίας Πολυδούρη Άπαντα Οι Τρίλλιες που Σβήνουν (1928) Ηχώ στο Χάος (1929) Μεταφράσεις Ανέκδοτα Ποιήματα Poems in English 1 Αφιέρωση "Οι Τρίλλιες που Σβήνουν" (1928) Φίλε, του φθινοπώρου ήρθεν η Ώρα Στην

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ

ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΙΛΛΙΕΣ ΠΟΥ ΣΒΗΝΟΥΝ ΑΦΙΕΡΩΣΗ Φίλε, του φθινοπώρου ήρθεν η Ώρα στην πόρτα μου έξω. Κίτρινο φορεί στεφάνι από μυρτιά. Στα νικηφόρα χέρια της μια κιθάρα θλιβερή, Κιθάρα παλαιϊκή που κλει πληθώρα μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Άμα δεις την Ειρήνη, σαν γυναίκα ωραία, έχεις κάνει το βήμα, να τη δεις σαν Ιδέα.

Άμα δεις την Ειρήνη, σαν γυναίκα ωραία, έχεις κάνει το βήμα, να τη δεις σαν Ιδέα. - 4 - Άμα δεις την Ειρήνη, σαν γυναίκα ωραία, έχεις κάνει το βήμα, να τη δεις σαν Ιδέα. Χ. Στρατηγόπουλος - 5 - Μες στο φάσμα σου υπάρχει, η Ελπίδα των λαών, βασική ουσία είσαι, όλων των Ιδεωδών. Μια σταγόνα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α

Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α από το http://www.sarantakos.com Στρατής Δούκας Ε Ν Ω Τ Ι Α ΧΩΡΙΣΜΟΣ Κλείνομαι μέσα για να φύγω σαν ξένος. 4 Νοεμβρίου, σταματώ και σημειώνω από τα πολλά που με βαραίνουν. Θυμάμαι τον πεθαμένο φίλο. Πήγα

Διαβάστε περισσότερα

2 Νεοζλλθνεσ Ποιθτζσ & Λογοτζχνεσ

2 Νεοζλλθνεσ Ποιθτζσ & Λογοτζχνεσ 2 Νεοζλλθνεσ Ποιθτζσ & Λογοτζχνεσ Ανκολόγιο ΤΝΠΟΙΕΙΝ τ. Β 3 ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ «ΤΝΠΟΙΕΙΝ» ΣΟΜΟ Β ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΘΟΛΟΓΙΟΤ Θανάσης Πάνου Σο βιβλίο διατίθεται από τους συγγραφείς, σε βιβλιοπαρουσιάσεις ΖΨΓΡΑΥΙΚΗ ΜΑΚΕΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

( F r i n t a ) Αλησμόνητο

( F r i n t a ) Αλησμόνητο Ε Λ Ε Ν Η Σ Ε Μ Ε Ρ Τ Ζ Ι Δ Ο Υ ( F r i n t a ) Αλησμόνητο ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αντί για Πρόλογο σελ. 5 Αλησμόνητο σελ. 7 Πώς να ξεχάσω! σελ. 8 Καγκελόφραχτη γενιά της αγοράς σελ. 9 Ταμπού σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα

Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα ποιήματα Νικηφόρου Βρεττάκου Τα ποιήματα 1 2 ΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΧΕΡΙΑ 3 ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 31 Μαρτίου 1958 Νιώθω παράξενα σήμερα. Κάπως Έτσι περίπου: Όπως όταν ανοίγει ένα παράθυρο στον ήλιο κανείς, νιώθω σα ν άνοιξα μια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αντιγράφω όσα ποιήµατα µε την ορθογραφία τους, βρήκα στα ξεχασµένα και ταλαιπωρηµένα από τον χρόνο και τις περιπέτειές

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αντιγράφω όσα ποιήµατα µε την ορθογραφία τους, βρήκα στα ξεχασµένα και ταλαιπωρηµένα από τον χρόνο και τις περιπέτειές στην αθωότητα ΣΗΜΕΙΩΣΗ Αντιγράφω όσα ποιήµατα µε την ορθογραφία τους, βρήκα στα ξεχασµένα και ταλαιπωρηµένα από τον χρόνο και τις περιπέτειές του χαρτιά µου. εν είχαν ηµεροµηνία πάντα αντιπαθούσα τις ηµεροµηνίες,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΓΑΝΙ ΗΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΓΑΝΙ ΗΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ. ΓΑΝΙ ΗΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ Copyright 2010 Αθανάσιος Γανίδης 2 ebooks4greeks.gr Το βιβλίο αυτό θα ήθελα να το αφιερώσω στην µούσα µου, την γυναίκα της ζωής µου, στα παιδιά µου αλλά και στους

Διαβάστε περισσότερα

Τα αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους

Τα αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους Τα αστέρια κρατούν έναν κόσμο δικό τους 1 Νέα Σμύρνη 2015 Υπεύθυνοι καθηγητές: Δώρα Μέντη (Γυμνάσιο) Γιώργος Θώδης (Λύκειο) 2 Λίγα λόγια για την έκδοση Οι έναστρες νύχτες του καλοκαιριού στάθηκαν για τους

Διαβάστε περισσότερα

με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν

με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν με περίμενε τόσο καιρό. σ εκείνη, λοιπόν Τίτλος: Φλέβα που Σπάει Ποιητής: Γιώργος Μπουρλής Σελιδοποίηση-Εξώφυλλο: Εκδόσεις Εξάρχεια ISBN: 978-618-80336-8-9 ΕΚΔOΣΕΙΣ ΕΞΑΡΧΕΙΑ Σεπτέμβριος 2013 Τ.Θ. 70616

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Κυριακίδου -2-

Σοφία Κυριακίδου -2- Σοφία Κυριακίδου -2- Αντί Προλόγου Λίγα λόγια για τη ζωή της πολυαγαπημένης μου συζύγου Σοφίας Κυριακίδου. Ήταν κάτοικος Αλεξανδρούπολης και αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της το 1950. Το 1954

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ

ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΝΟ Μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων Που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση: Της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες Της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου και Της Πανελλήνιας Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Τρίλλιες που Σβήνουν», Μαρία Πολυδούρη schooltime.gr: ποίηση

«Οι Τρίλλιες που Σβήνουν», Μαρία Πολυδούρη schooltime.gr: ποίηση «Οι Τρίλλιες που Σβήνουν», Μαρία Πολυδούρη schooltime.gr: ποίηση PDF που παράγονται χρησιμοποιώντας την ανοικτού περιεχομένου εργαλειοθήκη mwlib. Βλέπε http://code.pediapress.com/ για περισσότερες πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΣΙ ΣΥΧΝΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΠΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΤΟ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ

ΕΤΣΙ ΣΥΧΝΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΠΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΤΟ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ ΗΛΙΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ (1943) ΕΤΣΙ ΣΥΧΝΑ ΟΤΑΝ ΜΙΛΩ ΠΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΚΑΤΑΚΟΚΚΙΝΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΛΕΤΟ ΝΑ ΣΩΠΑΣΩ Ι Δεν ξέρω πια τη νύχτα φοβερή ανωνυμία θανάτου

Διαβάστε περισσότερα

Μελοποιημένα Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου

Μελοποιημένα Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου Μελοποιημένα Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου A/A Τίτλος τραγουδιού σελ. Στιχουργός Συνθέτης Πρώτη εκτέλεση 1 Αγαπημένη 5 Γιάννης Ρίτσος Γιώργος Ρωμανός Γιώργος Ρωμανός 2 Άιντε και ντε 6 Γιάννης Ρίτσος Νίκος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Οδυσσέας Ελύτης

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Οδυσσέας Ελύτης ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ Οδυσσέας Ελύτης Αντί προλόγου Το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ του Οδυσσέα Ελύτη το αντέγραψα γράμμα-γράμμα το 1996 με ένα δάκτυλο αφού δεν ήξερα γραφομηχανή. Το διοχέτευσα (ανώνυμα) στο Ιντερνετ λίγο μετά τον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ www.palamas12.net Κωστή Παλαµά Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ Σε µονοτονική ορθογραφία.. 1907-2007 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ Αθήνα 2007 Θα πρέπει να περάσουν, νοµίζω, πολλά χρόνια για να βρεθεί ένας άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ

ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ. Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ ΛΑΚΗΣ ΦΟΥΡΟΥΚΛΑΣ Το λάθος πάθος ΝΟΥΒΕΛΑ Φωτογραφίες εξωφύλλου: Μαρίνα Χριστοδούλου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Παναγιώτης Χριστοφόρου Λάκης Φουρουκλάς. Εκδόσεις Γη Κι ακόμη δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

Τα µάτια ανοίγοντας στο δειλινό και την καρδιά στους τέσσερις ανέµους ταξίδι είπα να κινήσω.

Τα µάτια ανοίγοντας στο δειλινό και την καρδιά στους τέσσερις ανέµους ταξίδι είπα να κινήσω. ΛΟΓΟΣ τρίτος Της Χριστίνας, του Πέτρου, του Ιωάννη ως λόγος ζωής Α1. (αποσπάσµατα) Α Τα µάτια ανοίγοντας στο δειλινό και την καρδιά στους τέσσερις ανέµους ταξίδι είπα να κινήσω. Φτερό στα όνειρα, έλεγα

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Ρίτσος. Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού

Γιάννης Ρίτσος. Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού 1 Γιάννης Ρίτσος Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΑΝΕΒΗΚΑΜΕ στα φτερά των χελιδονιών για να κόψουμε λουλούδια από τον ουρανό. Δεν έχει ο αγέρας του καλοκαιριού κανένα μυστικό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ

Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ Κωστή Παλαµά Ο ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ Σε µονοτονική ορθογραφία.. 1907-2007 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ Αθήνα 2007 ΛΟΓΟΣ Α' Ο ΕΡΧΟΜΟΣ Για µας ο δηµόσιος δρόµος, ο κάβος, τα δάση, τα βράχια. Είµαστε

Διαβάστε περισσότερα