ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ"

Transcript

1 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Λ. ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΤΑ ΤΡΙ (Η)ΜΜΑΤΑ ΜΟΥ 2013

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μέρος 1 ον ( Άνδρος και θάλασσα) 1) Η ΒΑΡΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕ ΣΕΠΤ ) Ο ΦΑΝΑΡΙΕΡΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΓ ) ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΑΥΓ ) ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ ΑΥΓ ) Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΕΠΤ ) ΑΝΔΡΟΣ ΑΥΓ ) ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΑΥΓ ) Ο ΓΛΑΡΟΣ ΣΕΠΤ ) ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤ Α ΟΚΤ ) RICKY Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ ΝΟΕ ) ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΔΕΚ 2012 Μέρος 2 ον ( Ρήματα της Ζωής) 1) ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΟΚΤ ) ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΝΟΕ ) ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΝΟΣΤΟΣ ΟΚΤ ) ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΚΤ ) ΑΧΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΚΤ ) Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ ΟΚΤ ) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΟΚΤ ) ΓΝΩΣΗ ΟΚΤ 2012

3 Μέρος 3 ον ( Λόγια Ερωτικά) 1) ΣΤΑΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ ΟΚΤ ) ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΠΟΔΙΑ ΟΚΤ ) ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΙΛΗ ΟΚΤ ) ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ ) Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ ΟΚΤ ) ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ ΟΚΤ ) ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΣΟΥ ΟΚΤ ) ΗΛΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΟΚΤ ) ΑΠΕΙΚΑΣΜΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ ΟΚΤ ) ΣΑΡΚΑΣ ΠΟΘΟΙ ΟΚΤ ) ΧΑΔΙ ΚΑΡΔΙΑΣ ΟΚΤ ) ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΝΟΕ ) ΑΕΝΑΗ ΣΚΕΨΗ ΝΟΕ ) ΤΟ ΦΙΛΙ ΔΕΚ ) ΕΔΩ Σ ΑΓΑΠΩ ΙΑΝ 2013

4 Μέρος 1 ον «Άνδρος και Θάλασσα» Η ΒΑΡΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΗΡΕ Σεπτ 2012 Χαράζοντας στο Γαύριο, ο ήλιος την ημέρα, μια βάρκα μας περίμενε, να μας περάσει πέρα. Ήταν το πρώτο, το ταχύ, το βήμα που μας φέρνει, στου καραβιού το κούφωμα, που με φουρτούνες γέρνει. Ήταν στην βάρκα και παιδιά, γυναίκες μωρομάνες, άνδρες που αδράχνουν τα κουπιά, κόρες και παραμάνες. Ήταν πανέρια της γιαγιάς, βαλίτσες του καπτάνιου, ήταν καλούδια του αγρού και προίκες ενός γάμου. Ήταν κι ελπίδες που γρικούν, του κόσμου κάθε πόνο, τα δάκρυα να στεγνώσουνε, παλεύοντας το χρόνο. Όταν η βάρκα ακουμπά, στου καράβιού την μπάντα, τότε η σκάλα μαρτυρά και γονατίζει πάντα. Το βάρος που την τύλιξε, έχει πολλά αγκωνάρια, έχει ποδάρια με φτερά, αλλά και με ζωνάρια. Του καραβιού τη μυρωδιά, την παίρνω στη ψυχή μου, για να θυμάμαι όταν γυρνώ, την μέρα την καλή μου. Βάρκα που μας μπαρκάρησες, μιά σκούρα χαραυγή, φέρε στα χείλη μας ξανά, του γυρισμού φιλί. Δ.Λ.Α.(1)

5 Ο ΦΑΝΑΡΙΕΡΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Αυγ 2012 Πάνω στης Άχλας τα βουνά, στη Βουρκωτή εκεί ψηλά, ο ήλιος πάει να δύσει. Να πέσει θέλει στα βαθειά, μεσ του Γαυρίου τα νερά, σκοτάδι να μυρίσει. Σε ένα κάβο εκεί σιμά, που λεν «Φανάρι της Γριάς», ένας αφέντης της στεριάς, αγκομαχά κι αγωνιά. Είναι εκείνος, που φρονεί, όταν το δείλι απλωθεί, την ώρα που θ ανάψει. Τα σένια τάχει λαδωμένα και τα γυαλιά καθαρισμένα, φιτίλια σπίρτα στεγνωμένα, απίκου και συγυρισμένα. Όταν το πλοίο θα φανεί, στ ορίζοντα το χείλι, του φαναριέρη θα βραχεί, το στεγνωμένο χείλι. Στέκει στου Φάρου την κορφή, γεμάτος περηφάνεια, να χαιρετά το πέλαγος, σαν νάναι Θεοφάνεια. Τα πλοία δεν τον βλέπουνε, όμως τόνε ακούνε, ευχές να στέλνει για καλά, ταξίδια και λιμάνια και για ειδήσεις, που σκορπούν χαρά μα και ζωντάνια. Αν κάποτε ο δρόμος σας, περάσει απ το φανάρι, θα στέκεται στο διάβα σας, του «Φαναριέρη» η χάρη. Δ.Λ.Α (2)

6 ΑΓΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ Αυγ 2012 Πάνω στο βράχο στέκει αγνή, λευκή με ρόδινη σκεπή, της μοναξιάς η ροδαυγή, του κόσμου η απαντοχή, η Παναγιά η Θαλασσινή. Το κύμα που την αγκαλιάζει, μπρος την αυλή της ησυχάζει. Βάφει γαλάζια τα σκαλιά της, για να φανεί η ομορφιά της. Από το πέλαγος μακρυά, ένας λοστρόμος προσκυνά. Παρακαλά την Παναγιά, τ ασκέρι του νάναι καλά, για να φουσκώνουν τα πανιά. Στο εικονοστάσι ένα κερί, ανάβει και παρακαλεί, μιά μάνα σκύβει προσκυνά, να της φυλάει τα παιδιά. Κείνα που λείπουν στ ανοιχτά, να φέρουν την καλή ψαριά. Τα δίχτυα γίνονται βαρειά, όταν ακούει η Παναγιά, τ αμπάρι γέμισε ταχιά και το λιμάνι καρτερά. Μιά νύχτα φεγγαρόλουστη, ανάψτε το καντήλι και προσευχή ν αφήσετε να βγει από τα χείλη. Η Παναγιά η Θαλασσινή, ακούει την καρδιά σας και την ευχή της προσπαθεί, να ρίχνει στ ονειρά σας. Δ.Λ.Α (3)

7 ΑΦΑΝΗΣ ΝΑΥΤΗΣ Αυγ 2012 Μ ένα σακί μισαδειανό, μα με καρδιά γεμάτη, τραβάει το δρόμο τον υγρό, με φόντο ένα δάκρυ. Ήταν της μάνας ο καϋμός και ο πόθος μιας γυναίκας, δέσιμο που τον κράτησε, σαν γίγαντα της πέτρας. Πέλαγα κι αν εγύρισε, λιμάνια, πολιτείες, στου καραβιού την κουπαστή, η σκέψη τραγουδούσε, της νοσταγλίας το ρυθμό, της πλώρης μελωδίες, που συντροφιά του πρόσφεραν, όταν καρδιοχτυπούσε. Όταν τ αγέρι το στεγνό, που δρασκελιές απλώνει, στο πρόσωπο το λαμπερό, βαθειά τον χαρακώνει, τότε το βλέμμα του θολό, ορθώνεται στον ήλιο, το χέρι του ψηλά κρατά, το βάζει για αντήλιο. Το βήμα του γοργό, βαρύ, το σώμα το ανδρειώνει, θέλει η θάλασσα να δει, μήπως τόνε σηκώνει, να περπατήσει στον αφρό, να φτάσει στο καράβι, για να αδράξει τα σχοινιά και τα πανιά να ράβει. Ίσως ποτέ δεν γύρισε, στη αγκαλιά μιάς κόρης, ίσως να μη εμύρισε, τον κόρφο μιάς μητέρας, ένα ποτήρι με κρασί και η μπουκιά μιάς μέρας, τον περιμένει να Φανεί, στο γύρισμα μιάς πλώρης. Δ.Λ.Α. (4)

8 Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ Σεπτ 2012 Λένε ότι οι ρίζες του, βουλίαζουν στη Πλακούρα, στο Παραπόρτι βρέχονται, γεμίζουν με αλμύρα. Τι να την κάνει ο Πλάτανος, της θάλασσας την άρμη, όταν κάτω απ τα φύλλα του, μόνο φουρτούνες πιάνει. Φουρτούνες με χαμόγελα κι ερωτικές σκοτούρες, φορτούνες μπύρας και ρακιού και ούζου καταιγίδες. Γλυκά μεζέδες και καφές, κρέμοντ απ τα κλαδιά του, να τα γευτούν περαστικοί, που ψάχνουν την δροσιά του. Στον ίσκιο του το βλοσυρό, δεν στέκει η φασαρία, στέκουν κουβέντες χωρατά, στέκει κι η φαντασία. Το δειλινό τινάζεται και διώχνει με μανία, κάθε κακό που μπλέχτηκε, στη ρίζα του με βία. Κι όταν το χάραμα τον βρεί, στην άκρη της πλατείας, κορδώνεται σαν σταυραητός,σαν μάχιμος λοχίας. Ν αφουγκραστούν απλώνονται, τα πράσινά του φύλλα, του ναυτικού τη μοναξιά και του ψαρά την γκρίνια. Τι κι αν αλλάζει ο καφετζής κι οι ψάθες στις καρέκλες, αυτός στέκει ακλόνητος, ριζώνοντας στις πέτρες. Όσα κι αν έρθουν πρωϊνά, συτός θα μας ραντίζει, με τις σοφίες π άκουσε, το ήθος μας θα κτίζει. Δ.Λ.Α. (5)

9 ΑΝΔΡΟΣ Αυγ 2012 Με μποκαμβίλιας φόρεμα και γιασεμιού ριχτάρι, μ αρώματα λεμονανθού, του Αιγαίου το καμάρι, ορθώνεται στα κύματα, του Αιόλου το δοξάρι, η Άνδρος δροσοστάλαχτη, με περισσή τη χάρη. Με γερακιού την κοφτερή κι αλάνθαστη ματιά, με του ψαρά την τίμια κι ευλογημένη βάρκα, θα προσκυνήσω ευλαβικά, το δώρο πούχω πάρει, θα το φυλάω στα σπλάχνα μου, σαν άσβεστο φανάρι. Του Γερακώνα οι κορφές και τις Κουβάρας οι πλαγιές, καμβάς με χίλιες ζωγραφιές, καρδιές ανθρώπων γελαστές. Νύμφη δαντελοστόλιστη, της Άχλας η ακρογιαλιά, κόρης βελούδινα σκουτιά, της Βόρης τα βαθειά νερά. Ένας Ερμής λαμποκοπά, στου χρόνου τα ντουλάπια, ένας καπτάνιος λαχταρά, της κόρης του τα μάτια. Είναι της γλάστρας άρωμα, που σεργιανεί στη ρούγα; ή της ψυχής και της καρδιάς, μιά μαγεμένη φλόγα; Δροσιάς μελτέμι να φυσά, μέσ τα στενά της αγοράς, τσαμπούνας ήχοι με βιολιά και του λαγούτου η λαλιά, το μπάλο πλέκουν με συρτό, σέρνουν χορό της λεβεντιάς, κορίτσια με τα γέλια τους, πνοές σκορπίζουν στα σκαλιά. Μεσ του Μπατσιού τις αμμουδιές και στου Γαυρίου τις κουμαριές, παιχνίδια φτιάχνουν οι σκιές, μεθούνε και μαγεύουν. Των Στραπουργιών οι καστανιές, των Λειβαδίων οι λεμονιές, στην ομορφιά να παραβγούν και στη δροσιά γυρεύουν. Του Άη Νικόλα η μοναξιά, να μας προσέχει από ψηλά, η λάμψη της Θεοσκέπαστης, να φέγγει τα πελάγη. Της Παναχράντου η ζεστασιά, φωλία να κάνει στην καρδιά και τ Άη Γιωργιού η λεβεντιά, να αστράφτει, του Φαράλη. (συνεχίζεται)

10 (συνέχεια) Στης Θεοτόκου το άγιο το νησί, λιβάνι καίει και κερί, προσκυνητή η προσμονή, με μιά ευχή που λαχταρεί. Νάναι η βάρκα του γερή, να τον πηγαίνει στ ανοιχτά, νάναι τα χέρια δυνατά, για να κραδαίνουν τα κουπιά. Καράβι στην αντιμονή, μοιάζ η Ανδριώτικη ψυχή, αχνάρια απλώνει στο νησί, που ο Λεβάντες βρέχει. Καρδιάς χρυσά κεντήματα, που ο Μαϊστρος πλέκει, πολύτιμη κληρονομιά, που στο Σιρόκο αντέχει. Δ.Λ.Α.(6)

11 ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ Αυγ 2012 Αφρίζοντας τα κύματα, στα βράχια όταν χτυπάνε, δαντέλες πλέκουν στο πυκνό κι απέραντο σκοτάδι. Ο γλάρος εσαλάγιασε, με τα φτερά γερμένα, ο κάματος ξορκίστηκε, πάνω σ ενα κρεβάτι. Ξάφνου του γλάρου άστραψε, η πύρινη ματιά, ο λύχνος ελαμπύρισε, στη σκοτεινή σπηλιά. Σαν να την φώτιζαν μαζί, σαράντα καντηλέρια, το πρόσωπο ψαχούλευαν, δυό τρομαγμένα χέρια. Εικόνα στέκει Παναγιάς, στο χείλος της ακρογιαλιάς, Χριστό κρατά στην αγκαλιά, με περηφάνεια κι αρχοντιά. Φρεσκοφτιαγμένα πρόσωπα, μιας μαγεμένης πινελιάς, ζαφείρια είναι τα βόσταλα, που στέκονται σιμά. Δυό χέρια την σηκώνουνε, μ ευλάβεια και δέος, ζητούν ν ορθώσουν στα ψηλά, Ναό μίας λατρείας. Μυρώνοντας της πλάσης τους, τ απλήρωτο το χρέος, σε Κείνον, που τους χάρισε, ανάσας ευφορία. Ευχές και πόθοι στήριξαν, το κάθε λιθαράκι, ιδρώτας με ροδόσταμο, την κάθε αντιρίδα, μ' ήταν τα ξύλα λιγοστά, στέρεψε το μεράκι, του μάστορα του παραγιού, λιγόστεψ' η ελπίδα. Καίκι πλέει στ ανοιχτά, το κύμα το σπαράζει, "το φόρτωμα ν' αδειάσουμε", ο ναύκληρος προστάζει, του καπετάνιου εντολή, στ' ασκέρι του περνάει, μήπως και σώσει το σκαρί π' αδιάκοπα κουνάει. Ο μάστορας μοιρολογεί, στο άσκεπο το κτίσμα, τα ξύλα δεν του φτάσανε, να στρώσει κεραμίδια. Ο καπετάνιος προσκυνά, στης κουπαστή το σχίσμα, τη Παναγιά παρακαλεί, της τάζει δαχτυλίδια. (συνεχίζεται)

12 (συνέχεια) Η Τραμουντάνα κόπασε και ξάφρισε το κύμα, σταυρός στα μέτωπα κυλά και ατσαλώνει τα σχοινιά, στης αμμουδιάς την αγκαλιά, απλώνονται τα ξύλα, και στη ποδιά του μάστορα, γυαλίζουν τα καρφιά. Σκεπή που καλουπώθηκε, με του Θεού το χέρι, της Άνδρου αμόλυντη Κυρά και άσπιλο αστέρι, του στεριανού, του ναυτικού, το γέλιο και το δάκρυ, της εμασιάς και του μπαξέ, το μεστωμένο στάχυ. Της Παναγιάς η συντροφιά, τους πόνους μας λυτρώνει, στην αγωνία, στη μοναξιά, στέκεται φωτοσκέπαστη. Στα προσκεφάλια ξενυχτά, τις σκέψεις μας μερώνει, στα όνειρά μας είν πνοή, του κόσμου η «Θεοσκέπαστη». Δ.Λ.Α. (7)

13 Ο ΓΛΑΡΟΣ Σεπτ 2011 Είναι του μαύρου βράχου, η άσπρη πινελιά, της κουρασμένης θάλασσας, η συντροφιά. Τ ανέμου ο πύρινος αντάρτης, ο Γλάρος ο αθάνατος, της σκέψης μας ο φράχτης. Κοφτερές φτερούγες, κοντράρουν το αέρα, ματιά αδιάφορη, κρέμεται πάνω της ο κόσμος όλος. Ράμφος μακρόστενο, κεχριμπαριού το χρώμα, στήθος κατάλευκο, μαρμάρινος θόλος. Του ουρανού ο γητευτής, του βράχου ο άποικος, αιώνιος ταξιδευτής, της μοναξιάς ο μέτοικος. Στου Γλάρου το πέταγμα, η ελπίδ ανασαίνει. Στου Γλάρου το φώλιασμα, η καρδιά περιμένει. Στου Γλάρου το βλέμμα, ο χρόνος παγώνει. Στου Γλάρου το βάπτισμα, το κύμα μερώνει. Δ.Λ.Α.(8)

14 ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΣΚΙΡΤΗΜΑΤΑ Οκτ 2012 Χονδρή η θάλασσα, τη μάσκα αυλακώνει, η κουπαστή λαβώνεται, χτενίζονται τα ρέλια. Λευκή κουβέρτα, κρύα δαντέλα που παγώνει, να σε σκεπάσει μόνο μιάς, να μοιάσεις στα κουρέλια. Γατζωμένος από το γκρίζο, της βαρδιόλας παλλινώριο, το κύμα και τον άνεμο αλύπητα να βρίζεις. Του νυσταγμένου σκάπουλου η ματιά, γλιστρώντας στης αυγής το περιθώριο, βαφτίζεται στ ατίθασα νερά, σε κάνει να σαστίζεις. Στο κάσαρο, ο δράκος ο προστάτης ξαγρυπνά, μπλεγμένος, μεσ τους κάβους και τους μπότσους. Ο τιμονιέρης μας, να κρατά καλά και η γουργούλα να γυρνά, να πλέκει κότσους. Μερόνυχτα στην αντιμονή, μαραίνονται οι πολυτρυπημένοι χάρτες, του διπαράλληλου, στρογγύλεψαν οι άκρες. Ιδρώτας πότισε το μαξιλάρι, με ύπνο ανήμερο, κουμπάσο τρύπαγε στο ίδιο μέρος, τ απομεσήμερο. Κι όταν τ ανέμου οι ριπές, αλλάζουν με σταγόνες, όταν γλυκαίνετ ο αφρός με της βροχής φουσκάλες, τότε ο χάρτης σου μιλά, με στίγματα και ώρες, χαραγματιές απλώνοντας, σε πλάτους μήκους μοίρες. Δ.Λ.Α. (9) Κάσαρο= το μπροστινό κλειστό τμήμα του πλοίου Γουργούλα = η προπέλα Μπότσος = βοηθητικό σχοινί πρόσδεσης πλοίου Σκάπουλος = ναύτης της βάρδιας, σύντροφος του τιμονιέρη Κουμπάσο = όργανο μετρήσεως ανυσμάτων (σαν διαβήτης χωρίς γραφίδα) Ρέλι = το κάγκελο του πλοίου Βαρδιόλα = θεωρείο- μπαλκόνι παρατήρησης εξωτερικά της γέφυρας. Διπαράλληλο = όργανο χάραξης πορειών επί χάρτου. Παλλινώριο= επαναλήπτης της πυξίδας.

15 O RICKY Ο ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ Νοε 2012 Τα ρυμουλκά σ αφήσανε, οι κάβοι σου τεντώσαν, ρεμέτζο κομπλετάρισε, η μηχανή στο «πέρας». Σε μέρη, που του Ιάσονα η Αργώ, μύθοι που μας μορφώσαν, χρύσόμαλλο ήταν γραφτό, να αποκτήσει Δέρας. Στου Μπατουμιού τα πράσινα και γλιτσερά νερά, στη πόλη που σεργιάνησε, του Ιάσονα τ ασκέρι, μορφές μετράς, με μπύρας συντροφιά, της Καυκασίας σε τρυπά, το μουσκεμέν αγέρι. Λόγια τραγούδια χωρατά, χοροί και πανηγύρια, να σου ναρκώσουνε ζητούν, της μοναξιάς τα φίδια. Ο δόκιμος μεράκλωσε, ο μπόσης τον μερώνει, ο δεύτερος τραγούδησε, κρυφός καϋμός τον ζώνει. Για λίγο κοντοστάθηκες και βρέθηκες μονάχος, τα μάτια καβουρντίστηκαν, απ τα πολλά τσιγάρα. Μι ανάσα νοιώθεις πίσω σου, σου πάγωσε ο σβέρκος, ήταν του Ricky η σκιά, σου κόπηκ η λαχτάρα. Τη μοναξιά σου θέλησε, να τήνε προστατέψει, όταν κατάλαβε γοργά, πως κίνδυνος σε βρίσκει. Πέντε ποδάρια ένα κορμί, μα η καρδιά κι η σκέψη, γιγάντωναν το βλέμμα του, το πρόσωπο, τα στήθη. Το δάκρυ σου ξεχείλισε, καυτό κυλά στο χώμα, αγκάλιασες με σιγουριά του Ricky τ άγιο σώμα. Είν η αγάπη που μιλά, στη σκέψη δίχως στόμα, εικόνες πλάθει στη ψυχή, με βαπορίσιο χρώμα. Δ.Λ.Α. (10) Ποδάρι = μονάδα μήκους ίση περίπου με 30 πόντους Μπατούμι = Batumi λιμάνι της Γεωργίας Μπόσης = ο ναύκληρος Δεύτερος = είναι πάντα ο Δεύτερος Μηχανικός Ρεμέτζο = το δέσιμο του πλοίου στη προβλήτα. Κομπλετάρω = τελειώνω. Μηχανή στο «Πέρας» = Δεν χρειάζεται πλέον η μηχανή στη μανούβρα.

16 ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Δεκ 2012 Στη μυθική τη θάλασσα, των μυστικών θηρίων, τους Κύκλωπες εδάμασα, μέσ από ρότες πλοίων. Στη θάλασσα την άκαυστη, κλέβω με πυροφάνι, ιππόκαμπου θεάρεστη, ερωτική στεφάνη. Όσο κι αν καίγετα η στεριά, από θεριών λιοπύρια, τα βράχια η θάλασσα φυλά, να τα χαρίσει στα παιδιά. Της θάλασσας οι στεναγμοί, γοργόνας μοιρολόγια. Ανέμων διαξιφισμοί, κυμάτων σταυροδρόμια. Της θάλασσας γυμνός αφρός, η πρωϊνή, η παιδική η πείνα. Στήθη που στάζουν γάλα, συνεχώς, σ ιριδισμό που πλάθεται με κύμα. Μνηστήρες πάθους κι ελπίδας, τα πλοία που θρέφουν από σταβέντο. Όνειρα και πύργους γοητείας, ηλιόφωτων μαστών κρεσέντο. Στην άρμη φυτρώνει η μαργαρίτα, σε συμπληγάδες στέκεται ο γαλαξίας. Χάλκινο κάτοπτρο είν η μαϊστρα, προσκέφαλό σου είν ο αστερίας. Δ.Λ.Α. (11)

17 Μέρος 2 ον «Ρήματα της Ζωής» ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ Οκτ 2012 Απ τις βουνοπηγές, βυζαίν η νιότη. Από τις φούχτες της ζωής, γεννιέτ η ευτυχία. Από τις πλάτες μιας φυγής, απλώνεται μιά πάχνη. Απ τις κραυγές του έρωτα, καίγετ η φαντασία. Από το χείλος του γκρεμού, πηδάει μόνο ο ήλιος. Από τα βάθη της ψυχής, φωτίζονται τα μάτια. Από τ απέραντο του νου, θεριεύει κάθε θρύλος. Απ τη βουτιά του φεγγαριού, μερεύουν τα ποτάμια. Απ το χορό της άνοιξης, αγιάζονται τα σπλάχνα. Απ της αγάπης τη φωνή, ζούνε τα καλοκαίρια. Απ του χειμώνα το χιονιά, μαραίνονται τ αγκάθια. Από της γλώσσας τα μαλλιά, τσακίζονται τα βράχια. Απ της γυναίκας τα σκαλιά, περνάει ο αγέρας. Από του πλοίου την κουπαστή, αρπάζετ η γοργόνα. Απ του φιλιού την αίσθηση, λυτρώνετ ένα το τέρας. Απ της αλήθειας το κρουνό, πνίγεται κάθε ψέμμα. Δ.Λ.Α. (1)

18 ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ Νοε 2012 Σπασμένος, γυάλινος ορίζοντας τα μάτια, του πλήθους, που κρατάει τα χαρτόνια. Κέρινα χείλη, τριαντάφυλλων κομμάτια, λαμπάδες στέκονται σε δρόμους και μπαλκόνια. Η μπόρα πούρχεται, τα βλέφαρα πληγώνει. Ποδάρια τρίβουν, την πέτρα που ματώνει. Σύρματα δένουν, τ ακυβέρνητα χέρια, καπνού αγκαλιάσματα, στήνουνε καρτέρια. Κοφτά τα βήματα, κοκκινίζουν τις φτέρνες, η φρίκη κείτονταν, στης τρομπέτας της νότες. Ντουντούκες φούσκωναν και σήκωναν τις στάχτες, μεθυσμένοι παλιάτσοι, μαστίγωναν τις ράχες. Θιασάρχης που σίγησε, φασουλής πετρωμένος, εμβατήριο σουρούπωσε, στης ψυχής το μουράγιο. Ένα πλήθος που χύθηκε, τρυπημέν από βέλος, μία θάλασσα π άδειασε, φάνηκε το ναυάγιο. Διάφανε ουρανέ, που λευκά σβέρκα λυγίζεις, ήλιε σφυρηλατιμένε, που κρυψώνες γκρεμίζεις. Στείλτε της μάνας αγκαλιά, το πόνο να ρουφήξει κ ένα γαρύφαλλο κλειστό, στις πέτρες να τ ανοίξει. Δ.Λ.Α. (2)

19 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Διαμαντένια μάγουλα, εικονοστάσια, που τους λείπει το καντήλι. Κερασένια μάτια, γλώσσες πουλιών, που ποτίζονται το δείλι. Τριανταφυλλένιες φωνές, λατέρνες της ρούγας, που κουρδίζονται μ αγάπη. Ασημοστόλιστες μορφές, ήλιοι μιας θάλασσας, που σκορπίζουν το σκοτάδι. Ζωούλες, που κρέμονται απ τα χείλη μιάς μάνας. Τριφύλλια, π ανοίγουνε σε περιβόλια φρεσκάδας. Φλόγες, που ταλανίζονται να πλαγιάσουν στη δάδα. Μύρα, που φυλακίζονται στων θρανίων τα βάζα. Αυλών μαργαριτάρια, των βασιλιάδων, που τους λείπουν απ το στέμμα. Ψυχών βλαστάρια, του παραδείσου, που ορφανεύει από πνεύμα. Βιολιών δοξάρια, μίας ορχήστρας, που παιάνιζε στο χρόνο. Θεών προσκυνητάρια, Μιας προσδοκίας, που στοιχειώνει των νεκρών το πεπρωμένο. Δ.Λ.Α. (3)

20 ΝΟΣΤΟΣ Οκτ 2012 Υπνωτισμένα, μαρμάρινα αγάλματα, στοιβάζονται στο μουράγιο αλόγιστα. Αναπνοές χτυπάνε στα ταβάνια, τα πράσινα φανάρια, λάμπουν πετρόκτιστα. Σαστισμένου εσπερινού ηλιοβασίλεμα, ένα κορίτσι δάκρυζε στ απόνερα, του καραβιού, που έπαιρνε το σήμερα, με της ανάσας το βαθύ ανατρίχιασμα. Ιδρωμένες θάλασσες, ιερά ναυτίλων, καρπούς ν απλώνεται σε σώματα Ελλήνων. Στα σπλάχνα σας, ρόδια μεστώνουνε, κι οι λάγνοι γλάροι σας, γυμνοί καμαρώνουνε. Της μάνας κέντημα, σε λευκό μαντήλι, εικόνας μύρωμα, προσκυνούν τα χείλη. Γραφής ανάγνωσμα, ζωγραφιά ονείρου, του νόστου αίσθημα, ορφανού θηρίου. Της Κίρκης τρόμος, η λησμονιά, Τα βράχια πάλεψαν με τη φωτιά. Η φύση άνθισε κι εσύ είσαι πίσω, Ο δράκος χόρτασε, του λες... θα ζήσω!!! Δ.Λ.Α. (4)

21 ΔΙΚΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Κρήτης δίκταμος, μοσχόπιαστος. Χίου μαστίχα, αμόλυντος. Βουνού φλισκούνι, πρόσφορο. Λόγγου πλατάνι, καλόφωνο. Κάμπου λυγαριά, ανθόσπαρτος. Εμασιάς άμπελος, απότιστος. Γλάστρας αρμπαρόριζα, αφράτη. Ράχης φασκομηλιά, μυρωδάτη. Αγρού παπαρούνα, πορφυρή. Πεζούλας ρίγανη, αργυρή. Λαγκαδιού δάφνη, πικρή. Πεζοδρομίου νερατζιά, χρυσή. Καρδιάς ελιά, απέριττη. Δόξας μυρτιά, αμάραντη. Δ.Λ.Α. (5)

22 ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ Οκτ 2012 Μολυβένιας συννεφιάς, το ρύγχος. Μολυσμένης μηχανής, ο ήχος. Μαρμαρωμένης φιγούρας, ο πόνος. Αλαφιασμένου εργάτη, ο χρόνος. Λεκιασμένου ερωδιού, το φτέρωμα. Καπνισμένου ήλιου, το ξημέρωμα. Παγωμένης λεύκας, το τρίξιμο. Μαυρισμένων δαχτύλων, το πρήξιμο. Σταυρωμένου Χριστού, το λόγχισμα. Άθραυστου σταριού, το κοσκίνισμα. Κοκκινισμένου ιδρώτα, το πάστωμα. Πρασινισμένου τυριού, το γκάστρωμα. Ξύλινης Αφροδίτης, το κλάμα. Πύλινης Καρυάτιδας, το δράμα. Στρογγυλών τραπεζιών, το κάρμα. Παστρικών τραπεζών, το μάγμα. Κωφάλαλου Σωκράτη, η τύφλωση. Τυφλού Δημοσθένη, η φίμωση. Δ.Λ.Α.(6)

23 ΑΧΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΟΚΤ 2012 Αφιερωμένο στον άνθρωπο... Από αμπέλι στέρφας γης, τρύγησες τα σταφύλια, που σου μοιάζουν. Λαχτάρησες γεράματα να δεις κι ακόμα τα κρασιά σου, αίμα στάζουν. Γυρεύεις φλούδες στη ζωή, την άβυσσο την ξέρεις, δεν σε μέλλει. Τους τύραννους μιας ανοιχτής πληγής, προστάζεις να μεθύσουνε με μέλι. Προγόνων μήτρες, κουρσάροι μουντοί, μαδούσαν τα φτερά μιας περιστέρας. Πολέμου φύτρες, στρατών εμμονή, σπέρνουν το θάνατο, στη ροδαυγή της μέρας. Σηκώνεσαι, το σύννεφο να πιάσεις, μ ένα γιουρούσι στρατηγών, άλλου πολέμου. Κήρυκες, θεριά θαλάσσης, οι εχθροί ζυγώσαν, με τις λάσπες του ανέμου. Μαράζωσες χορτάτος απ το δάκρυ, φίλιωσες με το πανικό, τη φωτιά του πήρες. Ο Θεός έριξε το σκοτάδι, σε μιάν άκρη και συ με τα φιλιά, τη μοίρα σου την αποπήρες. Πόσο ειρωνικά φέρεσαι στη καρδιά σου... Δ.Λ.Α. (7)

24 Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ Οκτ 2012 Τ Αιγαίου αρχάγγελος που φτερουγίζει, του Ιονίου το μαντολίνο που παιανίζει. Του κρητικού, τη βράκα τη γεμίζει, και του τσολιά, τη φούντα τη ορίζει. Στον ελαιώνα, θάλασσα να θυμίζει, στις ρεματιές, τη σιγουριά να χτίζει. Στο κάμπο το αμπέλι ν ανεμίζει, και της αυλής πεζούλια να στολίζει. Του ναύτη ντύνει το γερό κορμί. Του εύζωνα την τίμια φουστενάλα. Του στρατιώτη τυλίγει τη στολή. Του αεροπόρου τη στενή φανέλλα. Λευκή στα μάτια της καρδιάς, Γαλάζια στις νότες της ευωδιάς. Σταυρός χαράζεται στα στήθη της, Αιώνια ειρήνη, είν η πίστη της. Βασιλικού το φύλλο, το μυρωδάτο, θαλασσοβάπορου, πανί αεράτο. Της Λευτεριάς, χαμόγελο δροσάτο, τύραννου μέθη, με κρασί μοσχάτο. Βγαλμένη απ τις σπηλιές της λεβεντιάς, λουσμένη με το αίμα μιάς χρυσοπηγής. Βράχος και έμπευση παρηγοριάς, η Άγια και παντοτεινή, Σημαία της Ρωμιοσύνης Δ.Λ.Α. (8)

25 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ Οκτ 2012 Δαφνόφυτα, απέραντα νησιά, σταγόνες πράσινες, σε πέλαγος ουράνιο. Αχερουσίας λίμνης, αδάμαστα βουνά, κενταύρου πάνσοφου, το παρθένο δαιμόνιο. Πλεούμενα, σε πόντους άγιους, εικονίσματα ψυχών, χαλκωματένιοι λύχνοι. Αρχαίγονες θυσίες, σε βωμούς άξιους, Παρθενώνες γενιών, μαρμάρινοι κύκνοι. Κοπαδιαστά, σε λόγγους καρποφόρους, χορτάριασμα κάμπου, τ ανέμου ηδονή. Άχραντα, σε λειμώνες μυροφόρους, Ελληνόσπιτα, δικού μας Μεγαλέξανδρου πυγμή. Ψηφιδωτά, σε περιγιάλια γλαυκόσπαρτα, ακούσματα φωνών, του Οδυσσέα τ αμετανόητου. Χρυσόφτερα, σε λαγκάδια ανθόσπαρτα, αδέσποτες κραυγές, του Ίκαρου τ ανόητου. Κυματιστά, σε γεφύρια καμπυλόμορφα, βότσαλα ταιριαστά, πρωτομάστορα τάματα. Τραγουδιστά, των παιδιών ξεφαντώματα, λύρες ασημόχορδες, Απόλλωνα οράματα. Δ.Λ.Α. (9)

26 ΓΝΩΣΗ Σεπτ 2012 Ανοίξτε την αγκάλη σας, να μπει η Οικουμένη, είναι βαρύ το τραύμα της κι είν απογοητευμένη. Η Οικουμένη είναι μιά και με παιδιά κρατιέται, παιδιά που την χαϊδεύουνε, όταν αποκοιμιέται. Όταν ο Δάσκαλος γελά, χορταίνουν όλα τα παιδιά, από της γνώσης το ψωμί και της ζωής τη μυρωδιά. Όταν ο Δάσκαλος πονά, διψάνε ρόδα της αυλής, μαραίνοντ όλοι οι βλαστοί, στα κτήματα της Γνώσης. Όταν η Γνώση μαραθεί, η Οικουμένη αιμοραγεί, γίνονται σκόνη αλαργινή, τα παιδικά αστέρια. Ο ήλιος της ανατολής, αγκομαχά, αργεί να βγεί, κι ο Δάσκαλος υπνοβατεί, με πληγωμένα χέρια. Χρυσά τα φώτα και η γη, της Γνώσης που θεριεύει, μ αγνές ψηφίδες της ψυχής, η Αρετή υφαίνει. Οι υπηρέτες Δάσκαλοι, τον ήλιο να φορτίζουν, ακούραστοι κι αδέκαστοι, σκέψεις παιδιών να κτίζουν. Δ.Λ.Α. (10)

27 Μέρος 3 ον «Λόγια Ερωτικά» ΣΤΑΣΟΥ ΠΟΥ ΠΑΣ.. Οκτ.2012 Στάσου που πας, εσένανε γυρεύω, μέσα στην στέρφα, τη λησμονιά. Στάσου που πας, εσένανε προσμένω, να σου χαρίσω, μιά ζεστή αγκαλιά. Στάσου μην σκορπίζεις, γύρω σου τη θλίψη, η αγάπη τρέμει, στο κενό. Δώσ της την πνοή σου, σήκωσ την στα ύψη, γράψε στη ψυχή σου...σ αγαπώ!!! Στάσου κι αν άργησα, ναρθώ να σε φιλήσω, πάρε τα χείλη μου και ρίχτα στη φωτιά. Κλείσε το στόμα μου δεν θέλω να μιλήσω, θέλω τους χτύπους μου ν ακούσεις της καρδιάς. Στάσου την γλάστρα σου, ναρθώ να τη μυρίσω να στην δροσίσω, μ άπειρα φιλιά. Στάσου τα βλέφαρα σου, ν ανεμίσω, μ ανάσες έρωτα, θεϊκή ευωδιά. Δ.Λ.Α. (1)

28 ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΟΚΤ 2012 Πόθοι που ρέουν, τρυφερές γυαλάδες. Γυμνά αναπνέουν, στου ήλιου τις στροφάδες. Τέρψης γινόμενα, κρυστάλλων γραμμώματα. Των φιλιών κιγκλιδώματα, του κορμιού πυρακτώματα. Σπαραξίκαρδο σάστισμα, του φορέματος μάκρυμα. Ανεξίτηλο μάτιαγμα, Αφροδίτης ανέμισμα. Στοχασμού περιτύλιγμα, των σπινθήρων το έναυσμα. Περιστέρας φτερούγισμα, καμπυλόγραμμο έλασμα. Τολμηρή συστάδα, περισσεύουν τα λόγια, μισερούς γράφουν κύκλους, τα δικά σου τα πόδια. Δ.Λ.Α. (2)

29 ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΧΕΙΛΗ ΟΚΤ 2012 Αδεξιότητα χαράς, στρογγυλεμένης σιγουριάς, κατάφωτης βατομουριάς, προσκυνητάρι λησμονιάς. Μίσχοι ανθών της μυγδαλιάς, στολίδια μιάς άπειρης κόγχης, άστρα χυμένα, στις άκρες της τριανταφυλλιάς, εντολές σχισμένες, έργα μιάς λόγχης. Φλάμπουρα νίκης κάποιου φιλιού, ταμπακιέρες ρόδινου καπνού. Κατώφλια φρεσκάδας, αδέξιου σφιγμού, καθρέφτες και λάμψεις ευγενικού λυγμού. Του λόγου μπαλκόνια, της σταγόνας η ράχη, Του φτερού η ζήλεια, της σιωπής η μάχη. Του ίσκιου λιακάδες, ηδονής το δείλι, των δαχτύλων ικμάδες, τα δικά σου τα χείλη. Δ.Λ.Α. (3)

30 ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΟΚΤ 2012 Αιώνιες δίψες, λιμνούλες κραταιές, των αχιβάδων, ατέρμονες στροφές. Παραληρήματος, μυστήριοι τόποι, του σούρουπου, ερωτοδέσμια φουστάνια, τ ωκεανού, κλυδωνισμένοι ερημότοποι και του λυκόφωτος, τ άπιαστα μονοπάτια. Του φαραγγιού αντίλαλοι, τ ορίζοντα κατάρτια, π ανεβαίνουν, του γιαλού οι κλαψίγελοι, της αλήθειας οι φλόγες, που ζητούν να σε ραίνουν. Του εσπερινού η ώριμη σιωπή, της αστραπής η ακόλαστη ορμή, μοναχικού αιχμαλώτου η πνοή, τ ασάλευτου αστέρα η προσμονή. Παντοτεινά, τρέμουλιαστά, το φως σκορπίζουν, Τα δυό σου μάτια φιλντισένια καϊκια, ψυχές αρμενίζουν. Δ.Λ.Α.(4)

31 ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΣΟΥ Οκτ 2012 Μεθυστικής καρφίτσας το λαγκάδι, του θεριστή τ απόρθητο λιβάδι. Του βιολιστή παράπονο για το δοξάρι, της αλκυώνης το άπιαστο καμάρι. Τρέφουν δοξάρια, θυμίζουν λιβάδια, καρφίτσας βιτρίνες, αλκυώνης ελπίδες. Φεγγάρια ξαπλώνουν σαν νύμφες, άνεμοι σκαρφαλώνουν πριν απ τις καταιγίδες. Αντάρτη ήλιου η πολεμίστρα, το δάχτυλο φτιάχνει μιά κουβαρίστρα. Ντιβάνι φεγγαριών, γκρεμός ανέμων, χαράκωμα τ ήλιου, φορεσιά δαχτύλου. Βρεγμένα ή στεγνά...ασπασμού παρηγοριά. Βελούδινα ή μεταξωτά...το μωρού μυρωδιά. Αραιά ή πυκνά...παιδικά παρατράγουδα. Πιασμένα ή άπιαστα... του μπαξέ αγριολούλουδα. Σημαίες αγέραστες, μάγισσες ανέραστες. του κορμιού το αέτωμα, των ματιών το τσαλάκωμα, του προσώπου το χάραμα, των μαλλιών σου τ ανέμισμα. Δ.Λ.Α. (5)

32 Η ΦΩΝΗ ΣΟΥ Οκτ 2012 Τ ανέμου πέρασμα, που ρέγεται τα φύλλα, να ερωτευτούν με θεϊκά, ουράνια πρελούδια. Φτερούγισμα του γερακιού, π αφήνει το λιοπύρι, νανούρισμα ζεστού κρουνού, της μνήμης το γεφύρι. Του γρύλλου το ανώδυνο το πέταγμα, του σταυρωμένου σύννεφου τ ανέβασμα. Της πυρωμένης άμμου το απόσταγμα, του μαραμένου κύματος τ αέτωμα. Του λείου του καμβά, η άσπρη πινελιά, του κουρασμένου στρατηλάτ, η ανάσα η βαθειά. Νυχτερινού λαφιού ο πνιγμένος οίστρος, λαξευτής φλογέρας, ο καθάριος ήχος. Παιδικό μισόσβηστο γέλιο, Φτερούγισμα μέλισσας, ψαλμός απ Ευαγγέλιο. Της γιορτής το πρώτο βιολί, του χιονιού το τρομαγμένο πουλί. Του βλέφαρου σάλεμα, της πλεξούδας αέρισμα, του πιάνου το φύσημα, το φιλιού το γλίστρημα. Μαγεμένος λυγμός με μιά λύρα, η Φωνή σου, των μύθων η μοίρα. Δ.Λ.Α. (6)

33 ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ Oκτ 2012 Θριάμβου ανεμοστρόβιλος, τ αδέσποτο κορμί σου. Καμπαναριού αλαλαγμός, τ ατέλειωτο φιλί σου. Ηλιόλουστη βελανιδιά, τα σκορπισμένα σου μαλλιά. Μαλαματένια αστροφεγγιά, τ αλαφροϊσκιωτά σου μάτια. Δαφνόφυτη μιά ρεματιά, δροσίζει το λαιμό σου. Κουλουριαστός με μουγκρητό, ποθώ το μάγουλό σου. Σαν ντροπαλό δελφίνι, θωπεύω τα ματόκλαδά σου. Με της αυγής φλισκούνι, ραίνω τα ακρόχειλά σου. Του Μάη το πυρπολημένου, τ ατίθασό σου σώμα. Του κύκνου του ερωτικού, το άπληστό σου στόμα. Γέρνω χρυσή μιά κεφαλή και με τρυγόνια αγκαλιά, άγκυρες ρίχνω στην αυλή, που την μουσκεύουν τα φιλιά. Δ.Λ.Α. (7)

34 ΤΟ ΜΑΓΕΜΕΝΟ ΧΕΛΙΔΟΝΙ Οκτ 2012 Μαγεμένο χελιδόνι, φοβισμένη μου αγκαλιά, ας φτερούγιζες λιγάκι, στη δική μου τη φωλιά. Κλειδωμένο μου αγγελούδι, που πονάς στην αμμουδιά, χάϊδεψέ μου ένα λουλούδι, να φωτίσ η σκοτεινιά. Πλύνε με βροχή και δάκρυ, την πληγή του έρωτα. Πέσε λατρευτό μου αστέρι, να ευχηθώ παρηγοριά. Κοραλένια μου ελπίδα, του πλατάνου η δροσιά. Στέγνωσε την καταιγίδα, που ραγίζει την καρδιά. Δ.Λ.Α. (8)

35 ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΣΟΥ Οκτ 2012 Σαν ξένος άγρυπνος, μεσ την ομίχλη, ζητώ μιά μοίρα, τη ρίζα μου ν απλώσει, στου φεγγαριού τον ίσκιο, που τον ρίχνει, σε δάση έρωτα, που κρύβεις στο κορμί. Ανάθρεψες τους πόθους, στα πυκνά τα φύλλα. Ζωγράφισες τους όρκους, σε μαβιά κοχύλια. Έμπλεξες τα μαλλιά σου, στης αυγής το χρώμα, νάρκωσες στο βυθό σου, των χειλιών μου το σώμα. Μέσα στα μάτια σου, η μυγδαλιά ανθίζει, στα δυό σου χέρια, το κυκλάμινο μωβίζει. Κορμοστασιά, που κυπαρίσσι θυμίζει, χαμόγελου αψίδα, η καρδιά σου χτίζει. Κρυφή μου τέρψη, λαμπύρισμα ειδώλου, του καραβόσκαρου, η γοργόνα σε ζηλεύει. Σε μίσους έκτρωμα, δεν έμοιασες καθόλου, ζευγάρωσες με το γιαλό, που αγκαλιές γυρεύει. Ανάσες που κλειδώνονται, στη θέρμη του κορμιού σου, λουτρά αγγέλων σε σπηλιές, του όμορφου νησιού σου. Αρώματα μπερδεύτηκαν, με τον υγρό Νοτιά, Κύματ ιδρώτα στράγγισαν, με το στεγνό Βοριά. Δ.Λ.Α.(9)

36 ΗΛΙΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ Οκτ 2012 Στον ήλιο μ αγκομαχητά, παλεύω να ορθώσω, το βλέμμα μου, π αναζητώ στα χείλη σου να στρώσω. Με θάλασσα να ξεδιψά, η κάθε μου αγωνία και με του ήλιου το χρυσό το φως, να στέφεσαι αγία. Βουρκώνουνε τα μάτια μου, η συννεφιά σαν κρύβει, το μπρούτζινο καθρέφτη σου, που σ αποθανατίζει. Είν η κορνίζα θαλασσιά, με διαμαντένια τα σενάζια, κείνα που λάμπουν, ως την αυγή, όταν ο ήλιος κάνει νάζια. Ξεδιψασμένο νούφαρο, ρουφάει όλη τη λάβα, για να ροδίζει ανάλαφρα, το λείο μάγουλό σου. Την κάψα του μεσημεριού, την έκλεψε η γλάστρα, του μεταξένιου γερανιού, πόθος του άγγελού σου. Τι κι αν μακρυά μου μιά πνοή, βιτζώνει τον αέρα, τι κι αν αρώματα σκορπά, σ ερωτικά λημέρια. Ο ήλιος ο αδάμαστος, δωρίζει στη ψυχή μου, τη ζωγραφιά, που αγαπώ, να γράφω το φιλί μου. Τι κι αν καράβια δεν κινούν, κοντά σου να με φέρουν, τι κι αν οι δρόμοι σβήνονται και σχίζονται οι χάρτες. Θάλασσες βάφω στη στεριά και βράχια να τα βρέχουν, να ταξιδεύει ο έρωτας, με αβύθιστες φρεγάτες. Δ.Λ.Α. (10)

37 ΑΠΕΙΚΑΣΜΑ ΣΠΑΣΜΕΝΟΥ ΕΡΩΤΑ Οκτ 2012 Κήπος μοναχικού θεού, άρχοντα του περιστεριού. Βουβός ο πόνος του σκυλιού, του κουρασμένου αφεντικού. Δαγκωμένο φεγγάρι. Σημαδεμένο χελιδόνι. Κοφτερό μαξιλάρι. Πορφυρόχρωμο χιόνι. Ασάλευτο καθρέφτισμα, με το γυαλί στο χέρι. Στου σκοταδιού το πέρασμα, αστράφτει το νυστέρι. Ραγισμένη καμπάνα. Ξεχασμένη Ιλιάδα, Κοριτσιού οι ρυτίδες, της φυκίαδας οι ασπρίλες. Βαλσαμωμένο μήνυμα, χρυσόβρεχτο βλαστάρι. Το δάκρυ δίχως νόημα, του μαχαιριού καμάρι. Ξεφτισμένη κοτσίδα. Ξεθαμένη ρίζα. Βραχωμένη αμμουδιά. Στεγνωμένη καρδιά. Μουγκή σταγόνα μοναξιάς, πρασινισμένης θάλασσας. Νιάτο χαμένης πεταλούδας, κλαδί σπασμένο μιάς μηλιάς. Δ.Λ.Α. (11)

38 ΣΑΡΚΑΣ ΠΟΘΟΙ Οκτ 2012 Της μνήμης θαλασσόνερα, αγρύπνιας σιντριβάνια, της μοναξιάς απόνερα, καπνόφορτα ταβάνια. Της θάλλασας της ο ουρανός, παλεύει στα μαλλιά της, να κρατηθείς σαν ναυαγός, ζητάς απ την καρδιά της. Κι αν είν της θάλασσας αφρός, απομεινάρι των ματιών, ποιανής ομίχλης ο παλμός, φουσκώνει στήθη γυναικών; Ανέβηκες ψηλαφιστά, τις ρίζες του κορμιού της, και πιάστηκες στα φλογερά, δίχτυα του πέλαγού της. Τα χρώματα ξεθώριασαν, σ αμαρτωλές ξερολιθιές, τα γιασεμιά μαράθηκαν, στου πάθους τις νεροποντές. Τραγούδι της υδρορροής, χαρά της γλάστρας της διψασμένης, το θαύμα σου το καρτερείς, το γυρισμό της τον προσμένεις. Δ.Λ.Α. (12)

39 ΧΑΔΙ ΚΑΡΔΙΑΣ Οκτ 2012 Κρίνα σε σκοτάδια μυστικά, δικά σου λόγια, άβυσσος το όνειρο, σάπιου λωτού σημάδια. Την αγάπη που κρατώ την δίνεις στα δαιμόνια με το χρυσάφι κέρδισες, τ' ονείρου την συμπόνια. Να σ' αναστήσω προσπαθώ, στο μάτι του κυκλώνα, να σου στολίσω τη ψυχή, με καρτερία αιώνια. Να σου χαϊδέψω τη καρδιά, με τρυφερό τραγούδι, να σ' ανατέλλω στ' όνειρο, με τ' ήλιου τ' αγγελούδι. Η φλόγα από το δάκρυ μου, να χρίσει τη ματιά σου, να μαραθεί ο θρήνος σου, να λειώσει στη σκιά σου. Τα χέρια σου ν' αφήσουνε, χιλιάδες περιστέρια, και τ' έρωτα η προσευχή, να ακουστεί στ' αστέρια. Να σ' αναστήσω προσπαθώ, στο μάτι του κυκλώνα, να σου στολίσω τη ψυχή, με καρτερία αιώνια. Να σου χαϊδέψω τη καρδιά, με τρυφερό τραγούδι, να σ' ανατέλλω στ' όνειρο, με τ' ήλιου τ' αγγελούδι. Δ.Λ.Α. (13)

40 ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΑΧΑΙΡΙ Νοε 2012 Χαιδεύοντας τις άκρες του φεγγαριού, τα ακροδάχτυλα κόβονται και ματώνουν. Βάφτηκε κόκκινο, το σώμα του περιστεριού και τα χορτάρια της φυγής σου μαραζώνουν. Του κόρφου φυλαχτό δεμένο, της ελπίδας το τραγούδι περιμένω. Του σεντονιού την γύμνια, την φοβάμαι, την συντροφιά του γέλιου, δεν την θυμάμαι. Στερνό του ήλιου, χρυσαφένιο «σ αγαπώ», σβήνει η μέθη του, σε μπαούλο κλειστό. Το φιλί το βρέχει, η ψυχρή καταιγίδα, τα οράματα δάκρυσαν, τη χίμαιρα την είδα. Άρνηση στης έξαψης τα φιλιά, βουβά τα χείλη τα σφιχτά. Στυλωμένη νεκρή ματιά, το φεγγάρι την δίνει τη μαχαιριά. Δ.Λ.Α.(14)

41 ΑΕΝΑΗ ΣΚΕΨΗ Νοε 2012 Θαρραλέας κορβέτας, φωσφορίζει τ απόνερο, μιά ξιπόλητη κόρη, σεργιανίζει τ απόβραδο. Σ ανοιχτό παραθύρι, να προσμένω τη λάμψη σου, στην ξανθή αμμουδιά, να λατρέψω τη έλξη σου. Με του ανέμου το βραχνό κι άφαντο παραμιλητό, του δελφινού, το άλμα το φευγάτο, της αστραπής, το άδηλο το χρώμα, του δειλινού, το πεπρωμένο το αγνό, του έρωτα τον ψίθυρο, π απλώνεται στο σώμα, της αύρας το ανάκατο, το αναφιλητό, να νοιώσω το κορμί σου, τη δόξα της ψυχής σου. Πάθος ζευγά που λαχταρά, το σπόρο να σκορπίσει, σ αυλακωμένο, εύφορο κι ευλογημένο κάμπο. Πόθος καρδιάς, π αέναα διψά, τον έρωτα να ζήσει κι η ηδονή να σπαρταρά, απ των φιλιών τον μπάλο. Δ.Λ.Α. (15)

42 ΤΟ ΦΙΛΙ Δεκ 2012 Μελίρρυτος ο άνεμος, σου χάϊδεψε τα στήθια, μέσ απ το θαλασσόχορτο, ξυπνούσ ο αστερίας. Με φίλησες κι ανθίσανε, του κάμπου τα τριφύλλια, βάψαν τον ήλιο κίτρινο, λευκή τη τρικυμία. Χάδι θεϊκό που σβήνει, στ ορίζοντα τα τέσσερα σημεία, της ρεματιάς της κέρινης, λείων γοφών αχνά τα καλντερίμια. Κλώνοι ερωτοδιψασμένης λυγαριάς, μασχάλες νύμφης, των αγαλμάτων, που τα λάτρεψα κι μ άφησαν με τύψεις. Βρυχιέται η γλαύκα της σοφίας, με λυγμούς, ζηλεύει τα αγγίγματα και των φιλιών την μοίρα. Πάνω στο πουπουλένιο σου λαιμό, με στεναγμούς, άγγελος κλέβει παγωνιών φτερά και παίζει λύρα. Κληματαριάς νοσταλγικής, τ ευωδιαστά σταφύλια, μεθούν το γέλιο, που κυλά στο χρώμα των ματιών σου. Φλόκοι φουσκώνουν, σαν ασκιά, με μελτεμιών τραγούδια, πορτοκαλένια φορεσιά, η φλόγα των χειλιών σου. Δ.Λ.Α. (16)

43 ΕΔΩ Σ ΑΓΑΠΩ Ιαν 2013 Ύπνος κλεισμένος, στου κοχυλιού τα βάθη, αγγίγματα ανασταίνουνε, ερειπωμένες αγκαλιές. Το νυχτολούλουδο αγρυπνά, η μοναξιά πονά στα πάθη, μελανιασμένες κορυφές, στου στήθους σου τις άσπρες λαγκαδιές. Τα βραδιασμένα βλέφαρα, πνιχτές ανάσες υγραίνουν, των δαγκωμένων των χειλιών, το πάθος το τριανταφυλλί. Ο φωνογράφος ξέχασε, πως με βελόνα υφαίνουν, ζήλεψε κάποιες ζωγραφιές, π έγραψ ένα φιλί. Ψηφιδωτά χαμόγελα, κίτρινη λάμπα τρεμοσβήνει, πλατύχειλα, ευωδιαστά, πρόσωπα κοκκινίζουν. Των συμπληγάδων η ορμή, προσκύνημα αφήνει, στων ιδρωμένων των κορμιών, τους πόρους που αχνίζουν. Εδώ ξεχνιέται το «εγώ», εδώ ξυπνάει το «σ αγαπώ». Εδώ το δέρμα σου ρουφά, τη δρόσο της ερωτικής βροχής. Εδώ οι φλόγες ξεπηδούν και καψαλίζουν το μυαλό. Εδώ τα μάτια τραγουδούν, με λόγια διψασμένης ψυχής. Δ.Λ.Α. (17)

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Νεφελώματα του χρόνου

Νεφελώματα του χρόνου Κυριακή Κουτσουρίδου Νεφελώματα του χρόνου Ποίηση ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Κυριακή Κουτσουρίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σχεδιασμός εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ.

Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Σ.Δ.Ε. ΦΥΛ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό Π.Μ. Μια φορά κι έναν καιρό, χωρίς το πιο πολύτιμο αγαθό: το νερό. Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ένα πρωινό, ξύπνησε ο

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση

Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης. Στάλες. Ποίηση Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Στάλες Ποίηση ΣΤΑΛΕΣ Χρήστος Ιωάννου Τσαρούχης Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχέδιο βιβλίου: Λαμπρινή Βασιλείου-Γεώργα

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2010 Ύμνος της ομάδας «Ευαγγέλιο» Βιβλία και μαθήματα ζωγραφισμένα σχήματα και τόσα βοηθήματα να μη δυσκολευτώ Απ όλους τόσα έμαθα

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού

Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Ιερα Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2011 Ύμνος της ομάδας «Υπακοή» Σιγανά βαδίζεις πάντα σιωπηλή άγρυπνη ν ακούσεις των

Διαβάστε περισσότερα

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου

εν θέλω να µου δέσετε τα µάτια Αδερφέ Ισραηλίτη τον ήλιο π' ανατέλλει να χαρώ κι αν κάνετε τα στήθια µου ε θέλω να µου δέσετε τα µάτια Το αστέρι που φοράς Φως ανέσπερο θα ρίχνει Στους βωµούς της λευτεριάς Το αστέρι που φοράς Θα ναι σάλπισµα ειρήνης Που για εκείνη µαρτυράς Όσες πίκρες κι αν γευτείς εν σε νίκησε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ

ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ 3 Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΟΙΗΣΗ Δημήτρης Π. Βαρτζιώτης Το ρολόι στο μπαλκόνι της κόλασης Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη

Διαβάστε περισσότερα

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού

Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ηµοτικού Μακρυνίτσα 2012 Ύµνος της οµάδας «Παναγία Μυροβλύτισσα» Μύρο κι ευωδία, στην ανάσα Σου ακουµπάει

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση

Ιωάννα Μουσελιμίδου. Ανοίκειος νόστος. Ποίηση Ιωάννα Μουσελιμίδου Ανοίκειος νόστος Ποίηση ΑΝΟΙΚΕΙΟΣ ΝΟΣΤΟΣ Ιωάννα Μουσελιμίδου Διορθώσεις: Χαρά Μακρίδη Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης Σελιδοποίηση: Ζωή Ιωακειμίδου Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη

Τη μέρα που έχω πεθάνει. Μέσα από την Αγάπη Τη μέρα που έχω πεθάνει Τη μέρα που έχω πεθάνει, η αύρα μου προχωράει - Αλλά δεν νομίζω ότι η καρδιά μου είναι ακόμα στη γη! Μην κλαις και μη λυπάσαι: "Αχ αλίμονο, πόσο τρομερό!" Θα πέσεις στου διαβόλου

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ

Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ Π Ε Ν Τ Ε Ν Ε Α Π Ο Ι Η Μ Α Τ Α Τ Ο Υ Κ Ω Ν Σ Τ Α Ν Τ Ι Ν Ο Υ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΔΟΥΚΑ / Κανιάρης Μην πας στο Ντητρόιτ Ουρανός-λάσπη Ζώα κυνηγούν ζώα Η μητέρα του καλλιτέχνη πάνω σε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014

Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Κλάδος Μεγάλων Οδηγών 2014 Το τραγούδι του Κλάδου Μ.Ο. Ξεκινώ για την ζωή κι ο ήλιος μου φωτίζει μια καινούργια χαραυγή για μένα τώρα αρχίζει. Πίστη έχω στη ζωή με ιδανικά πλασμένη και βαθειά μεσ στην

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ Πήρα ένα Α και το έκανα Αστέρι. Σαν τ αστέρι το λαμπρό εκείνο που οδήγησε τους Μάγους μια φορά στου Χριστού, στης Παναγιάς την Άγια Φάτνη και που σκόρπισε το φως και τη χαρά.

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες

Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Νικόλας Ελπινιώτης Σιδερένιες γροθιές, χάρτινες άγκυρες Μια ποιητική συλλογή για την κρίση και την διέξοδο από αυτή Αθήνα 2014 Copyright Νίκος Κοκκοράκης, 2014 Επιτρέπεται η αναδηµοσίευση και η αναπαραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου

Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Ευλογηµένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Κοριτσιών Γυµνασίου - Λυκείου Μακρυνίτσα 2007 Ύµνος της οµάδας της «όξας» Τα «Ωσαννά» βουβαθήκαν Προδωµένος στο Σταυρό Βασιλεύς τώρα της όξης Μ ένα στέµµα ακάνθινο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον

Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη Ζήτησε να συναντηθούμε νύχτα. Το φως της μέρας τον ενοχλούσε, είπε. Η νύχτα είναι πιο τρυφερή, πιο ευάλωτη. Η φωνή του χανόταν. Μια φωνή τρυφερή και ευάλωτη, σαν τη νύχτα του

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ. Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΕΤΑΞΑ Μαύρα, σαν τον έβενο, μαλλιά Στη γιαγιά Φωτούλα, που δεν πρόλαβε να το διαβάσει, γιατί έφυγε ξαφνικά για τη γειτονιά των αγγέλων. Και στον παππού Γιώργο, που την υποδέχτηκε εκεί ψηλά,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ

ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Α ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ: ΚΟΤΑ ΒΑΡΚΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΑ ΜΟΛΥΒΙ ΣΚΥΛΟΣ ΣΗΜΑΔΙ ΩΜΟΣ ΛΙΒΑΔΙ ΛΑΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΥΣΤΡΑ ΛΙΜΑΝΙ ΣΩΜΑ ΒΕΛΟΣ ΣΕΛΑ ΨΕΙΡΕΣ ΧΟΡΟΣ ΓΥΡΗ ΔΕΜΑ ΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ Β ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΕΞΕΙΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά

Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Πες μου για τα ζώα που κάνουν αυγά μεγάλα και μικρά Όλα τα πουλιά γεννούν αυγά. Δεν είναι όμως μόνο αυτά! Και άλλα από τα ζώα κάνουνε αυγά. Θα σου πω για μερικά Η κότα Κάθε μέρα η κότα γεννάει ένα με δύο

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες

Μπορεί να υπάρχει ρατσισμός στου κόσμου τις πατρίδες Όμως εγώ θα αντιδρώ γιατί έχω ελπίδες Συμμετοχή στην εκδήλωση «Ο πλούτος της διαφορετικότητας» Στις 20-4-2013 μαθητές του γ/σίου Ν. Αλικαρνασσού πραγματοποίησαν στην πλατεία Ελευθερίας διάφορες δράσεις στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 Τ αστέρι που εικονίζεται σ αυτή την κάρτα είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Έσπερος των αρχαίων, που ο λαός τον ονομάζει Αποσπερίτη. Το ίδιο άστρο, όταν προβάλλει την αυγή πριν ανατείλει

Διαβάστε περισσότερα

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου

Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Aφιερωμένο στην Παυλίνα Κ. για το νόστο και τη θλίψη πού έχει για το Μαγικό Ψάρι του Αιγαίου Ένα Ψάρι στο Αγκίστρι Μια φορά και έναν καιρό πριν περίπου δυο αιώνες μεγάλη καταιγίδα με βροντές και αστραπές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ.

ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ. ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ. 1 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΩΜΑΣ ΓΚΙΝΗΣ ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑ: Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία. «Θα σας περιμένω» Μ. Κατσαρός Οραματίστηκα την εικόνα ενός ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους;

Ποια είναι η ερώτηση αν η απάντηση είναι: Τι έχει τέσσερις τοίχους; Τι έχει τέσσερις τοίχους; Ένα δωμάτιο. Τι υπάρχει απέναντι από το πάτωμα; Το ταβάνι η οροφή. Πού υπάρχουν λουλούδια και δέντρα; Στον κήπο. Πού μπορώ να μαγειρέψω; Στην κουζίνα. Πού μπορώ να κοιμηθώ; Στο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΟΣ. ζω ονειρευόμενος, Αγάπη.. http://tha.pblogs.gr

ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΟΣ. ζω ονειρευόμενος, Αγάπη.. http://tha.pblogs.gr 1 ΘΑΝΟΣ ΠΑΣΧΟΣ ζω ονειρευόμενος, Αγάπη.. http://tha.pblogs.gr 2 ζω ονειρευόμενος Στοιχεία επικοινωνίας: thanospaschos@yahoo.gr http://tha.pblogs.gr ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2010 3 Δε σ ερωτεύτηκα γι' αυτό που δείχνεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει και άγγιξε τα αστέρια!

Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει και άγγιξε τα αστέρια! Ημερομηνία 9/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link Cultureloversgr Βίκυ Καλοφωτιά http://cultureloversgr.blogspot.gr/2015/04/blog-post_45.html Πέμπτη, 9 Απριλίου 2015 Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει και άγγιξε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΣΥΠΡΗ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σχέδια εργασίας Ευέλικτη ζώνη Εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α Δημοτικού ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Διασύνδεση των μαθημάτων μέσα από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Χάρης Σακελλαρίου

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Χάρης Σακελλαρίου ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ Χάρης Σακελλαρίου -Καλοκαίρι, καλοκαίρι τι καλά μας έχεις φέρει; -Φέρνω του καλοκαιριού τη γλύκα, τα κεράσια και τα σύκα. Τα σταφύλια έχω στ αμπέλι και το μέλι στην κυψέλη, τ άνθη στην τριανταφυλλιά

Διαβάστε περισσότερα

Ήλιος στην τέχνη. Ποιήματα. Αλίκη Λερίδη, Γ 1 Δημοτικού 20 Μαρτίου 2014

Ήλιος στην τέχνη. Ποιήματα. Αλίκη Λερίδη, Γ 1 Δημοτικού 20 Μαρτίου 2014 Ήλιος στην τέχνη. Ποιήματα. Αλίκη Λερίδη, Γ 1 Δημοτικού 20 Μαρτίου 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Δημήτρης Μανθόπουλος Με λένε ήλιο Το φως 4. Γεώργιος Δροσίνης Ο ήλιος και ο Αέρας Αφήγηση από παιδιά 2. Οδυσσέας Ελύτης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Σημείο Αναγνωρίσεως άγαλμα γυναίκας με δεμένα χέρια Όλοι σε λένε κατευθείαν άγαλμα, εγώ σε προσφωνώ γυναίκα κατευθείαν. Στολίζεις κάποιο πάρκο. Από μακριά

Διαβάστε περισσότερα

Οδυσσέας Ελύτης - Το Μονόγραμμα (1971) Θα πενθώ πάντα -μ' ακούς;- για σένα, μόνος, στον Παράδεισο

Οδυσσέας Ελύτης - Το Μονόγραμμα (1971) Θα πενθώ πάντα -μ' ακούς;- για σένα, μόνος, στον Παράδεισο Οδυσσέας Ελύτης - Το Μονόγραμμα (1971) Θα πενθώ πάντα -μ' ακούς;- για σένα, μόνος, στον Παράδεισο Ι Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές Της παλάμης, η Μοίρα, σαν κλειδούχος Μια στιγμή θα συγκατατεθεί ο Καιρός

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου,

Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, Ο ποταμός του Αγίου Επιφανίου Ο ποταμός βρίσκεται στον Άγιο Επιφάνιο μέσα στο δάσος, δίπλα από το σπίτι μου. Μερικές φορές πηγαίνω με την αδερφή μου, την ξαδέρφη μου και τον μπαμπά μου στον ποταμό. Ο ποταμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. 1. Ταξίδι στην Ποίηση

ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. 1. Ταξίδι στην Ποίηση 1 ΑΝΝΑ ΤΕΝΕΖΗ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ 1. Ταξίδι στην Ποίηση To μυαλό μου μικρές ανταύγειες λαμπυρίζουσες σκορπισμένες στον ουρανό καθώς η ποίηση ξανοίγεται εντός μου. Σφηνοειδής πορεία στο άπειρο οι μουσικές

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ο Μ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Δ Υ Σ Σ Ε Α Ε Λ Υ Τ Η

Τ Ο Μ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Δ Υ Σ Σ Ε Α Ε Λ Υ Τ Η Τ Ο Μ Ο Ν Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ο Δ Υ Σ Σ Ε Α Ε Λ Υ Τ Η ΕΝΔΥΜΙΩΝ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2007 Θα πενθώ πάντα -μ' ακούς;- για σένα, μόνος, στον Παράδεισο Ι Θα γυρίσει αλλού τις χαρακιές της παλάμης, η Μοίρα, σαν κλειδούχος μια

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο

Φύλλα Εργασίας. και του Προγράμματος Υγείας. Βήματα για τη Ζωή ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Φύλλα Εργασίας από τη σύνδεση του Πολιτιστικού Προγράμματος "Σεργιάνι στην Παράδοση" και του Προγράμματος Υγείας "Βήματα για τη Ζωή" ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΜΑΘΗΜΑ 1ο και 2ο Ζωγραφίζω το αγαπημένο μου ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Να γελάσεις απ' τα βάθη των χρυσών σου ματιών είμαστε μες στο δικό μας κόσμο Η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει Τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

Τα όνειρα της Αλκμήνης

Τα όνειρα της Αλκμήνης Τα Μικρά Μολύβια αποτελούν οι: Γιαννακόπουλος Κυριάκος Γιουβανάκης Γιάννης Γραμματικούλης Στέργιος Δριβαλιάρη Ελίνα Θάνου Ελένη Θεριουδάκης Κωνσταντίνος Καλόφωνος Παναγιώτης Καρύκης Δημήτριος Κούρτη Ιωάννα

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού

Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει. ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Η Βίβλος για Παιδιά παρουσιάζει ΟΟυρανός, το Υπέροχο Σπίτι του Θεού Συγγραφέας: Edward Hughes Εικονογράφηση:Lazarus Διασκευή:SarahS. Μετάφραση: Evangelia Zyngiri Παραγωγός: Bible for Children www.m1914.org

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ

ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΑΝΟΙΞΗ οθξξ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΓΛΥΚΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΜΟΡΦΑ ΚΛΑΔΙΑΚΙΑ ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Δ'. ΚΕΙΜΕΝΟ 'Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996) Μικρή Πράσινη Θάλασσα Μικρή πράσινη θάλασσα δεκατριώ χρονώ Που θα θελα να σε υιοθετήσω Να σε στείλω σχολείο στην Ιωνία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ

ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ Με τους μαθητές τις μαθήτριες και τη δασκάλα της P2ELa 2013-2014 Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ- ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Μια μέρα ξεκινήσαμε από τις Βρυξέλλες

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36. «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36. «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36 «Η Νεράιδα Κερκίνη» (Σέρρες - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #36 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ

Διαβάστε περισσότερα

η μουσική ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α. Βλαβιανός

η μουσική ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α. Βλαβιανός η μουσική ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΑΦΙΕΡΩΜΑ Α. Βλαβιανός η μουσική Η μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, ανέβασμα στη φαντασία, ευχαρίστηση στην κακοκαιρία. Τα λόγια αυτά και άλλα πολλά θαυμαστικά λέει ο

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά!

Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά! Αυτές τις γιορτές βλέπουμε τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με πολλή δημιουργικότητα και λιγότερα έξοδα! Το Sofan Handmade και η ομάδα του Ftiaxto.gr μοιράζονται

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013. Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 19/05/2013 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-11. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Νέα Αναλυτικά Προγράμματα:

Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Νέα Αναλυτικά Προγράμματα: Πρόγραμμα Σπουδών Λογοτεχνίας ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Επιμέλεια: Β. Παπαδάκη, Σύμβουλος-Φιλόλογος Εποπτεία: Δρ. Αφροδίτη Αθανασοπούλου ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 1 Τάξη: Α Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ. Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a. ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο

2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ. Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a. ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο 2. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ОРФОГРАФИЯ Konstantinos Thodis by Προβληματικός κύκλος : - o - - e - - i - - a 1. - o - ( ο ) ουδέτερο / επίθετο το ρούχο το ακριβό ποδήλατο Средний / прилагательное το βιβλίο το νέο περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Γαλανάκη. Αραδήν. Publibook

Ιωάννα Γαλανάκη. Αραδήν. Publibook Ιωάννα Γαλανάκη Αραδήν Publibook http://www.publibook.gr Αυτό το κείμενο που δημοσιεύεται από τις εκδόσεις Publibook, προστατεύεται από τους διεθνείς νόμους και τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν τα συγγραφικά

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων

TAΞH B. 2ο Tετράδιο ασκήσεων 2B TET ASKISEON_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 9:48 π.μ. Page 1 2ο Tετράδιο ασκήσεων TAΞH B Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης τα διδακτικά βιβλία του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου τυπώνονται

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Tο άλογο. Ότι θα την κρεμάσουνε την Ζινγάρα

Tο άλογο. Ότι θα την κρεμάσουνε την Ζινγάρα Να ζεις Να ζεις Για εκείνον που αγαπάς Να αγαπάς Περισσότερο και από την ίδια την αγάπη Να δίνεις Χωρίς να περιμένεις τίποτα για ανταπόδοση Ελεύθερος Να επιλέγεις Τη ζωή σου Χωρίς ένα ανάθεμα Χωρίς μια

Διαβάστε περισσότερα

Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη )

Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη ) Διαγωνισμός «Πλανήτης Γη» Θεατρικό έργο: Η ωραία Μολυσμένη (παραλλαγή του παραμυθιού: Η ωραία Κοιμωμένη ) ΡΟΛΟΙ: Γη (Ωραία Μολυσμένη): ΓΗ Βασιλιάς και Βασίλισσα (γονείς της Γης): ΒΑΣΙΛ. και ΒΑΣΙΛΙΣ. Υπηρέτης:

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου!

Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πως σας ήρθε η ιδέα; Ε.Τ.: Μας παιδεύει ο Έρωτας και στήνει παιχνίδια ο κατεργάρης! Που γράψατε το βιβλίο σας; Ε.Τ.: Στον καναπέ μου! Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή; Ε.Τ.: Κοιμάμαι + τρώω + περπατάω +

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι.

Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Λίγα λόγια για την προσευχή με το κομποσχοίνι. Το κομποσχοίνι είναι φτιαγμένο για να κάνουμε προσευχή. Δεν είναι διακοσμητικό, ούτε κάτι μαγικό. Είναι όπλο ιερό, μας υπενθυμίζει την προσευχή την οποία

Διαβάστε περισσότερα

Lucifugo, a diavolo in corpo. Ποίηση του Δρόμου (ένα ποίημα για την ουτοπία της πραγματικότητας)

Lucifugo, a diavolo in corpo. Ποίηση του Δρόμου (ένα ποίημα για την ουτοπία της πραγματικότητας) Lucifugo, a diavolo in corpo Ποίηση του Δρόμου (ένα ποίημα για την ουτοπία της πραγματικότητας) (1) Η ποίηση του δρόμου δεν διεκδικεί κανένα αλλόκοτο "πνευματικό δικαίωμα" για τον εαυτό της στρέφεται εναντίον

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ

Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα της Ελισάβετ Κουκουμάκα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΠΡΟΣΩΠΑ 1. Φώτης 2. Μαμά 3. Δεσποινίς Σούλα 4. Οφθαλμίατρος 5. Μπαμπάς 6. Πετράκης 7. Παιδί της

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου

Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου Στην Αγορά των αρχαίων Αθηναίων (με τον Κ. Βέτση), Γνώση, Αθήνα 19893, Καλειδοσκόπιο, Αθήνα 20064 (έκδοση αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη) Αρχαιολογία Ένα ταξίδι στο παρελθόν, οδηγός για παιδιά, Κέδρος,

Διαβάστε περισσότερα

Σιάμ, πολλά φεγγάρια πριν

Σιάμ, πολλά φεγγάρια πριν ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σιάμ, πολλά φεγγάρια πριν Λένε στο Σιάμ πως όταν ένας άντρας είναι ερωτευμένος με μια γυναίκα βαθιά, παθιασμένα, αγιάτρευτα θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει, να την ευχαριστήσει, να τον βάλει

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Μαγούλης Νίκος Ονοματεπώνυμα: Λιακοπούλου Χριστίνα Μεταξά Ελένη 1 1 A. Να διαβάσετε το ποίημα «Ελένη» του Γιώργου Σεφέρη σε αυτήν την ιστοσελίδα. Στη συνέχεια

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι.

Σπίτι με λίμνη. Κι εξάπαντος εκατοντάδες από εκείνα τα συμπαθητικά πτηνά τα κάτασπρα περιστέρια να τα βλέπω να γεύονται το γλυκό δροσερό νεράκι. Σπίτι με λίμνη Ήθελα να χω ένα σπίτι κοντά σε λίμνη Μια πολύ μεγάλη στρογγυλή λίμνη Όχι τόσο για το σιντριβάνι, τα φύκια και τες πρασινάδες (βέβαια να βρίσκονται και αυτά είν ευμορφότατα) Αλλά για να έρχονται

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, ZORBA PHOTOS REMARKS Delivered in Greek by Emmanuel Velivasakis at the Conclusion of the Zorba the Greek Play. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, Λέγομαι Μανώλης Βεληβασάκης, και είμαι

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα)

Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μάθημα: Νέα Ελληνική Λογοτεχνία ΑΔΙΔΑΚΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) Αναφορά στον Γκρέκο (απόσπασμα) Μπήκα στο χωριό, νύχτωνε πια, οι πόρτες όλες σφαλιχτές, μες στις αυλές τα σκυλιά μυρίστηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟΕΦΙΑΞΑΝ ΕΙΧΑ 2 ΜΕΓΕΘΗ, ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1800 ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ. Εικόνα 1 ΒΙΟΛΙ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑ ΕΓΧΟΡΔΟ ΜΕ 4 ΧΟΡΔΕΣ. ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟ «ΚΕΦΑΛΙ» ΜΟΥ ΤΑ Ι ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΡΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ. ΠΑΡΑΓΩ ΗΧΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΧΟΡΔΕΣ ΜΟΥ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΔΟΞΑΡΙ ΤΙΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ. ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΑ ΓΥΡΩ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2

Bάτραχοι στη λίμνη. Παιχνίδια Συνεργασίας 2014. Επίπεδο 1,2 Bάτραχοι στη λίμνη 1,2 Οργάνωση: Εργασία με όλη την τάξη. Τα παιδιά είναι γύρω από το αλεξίπτωτο, τη λίμνη και το κρατούν στο ύψος της μέσης. Τα σακουλάκια πάνω στο αλεξίπτωτο είναι οι βάτραχοι. Σκοπός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 0-4 ΧΡΟΝΩΝ 1 ΟΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΔΡΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Σε ύπτια θέση: το κεφάλι γυρίζει προς μία πλευρά Στην τοποθέτηση σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται πίσω Όταν το κρατούν σε καθιστή θέση: το κεφάλι κρέμεται

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Ο κίνδυνος του αστερία Το σύμβολο του άστρου στην ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη

Ο κίνδυνος του αστερία Το σύμβολο του άστρου στην ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη Ο κίνδυνος του αστερία Το σύμβολο του άστρου στην ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη Κωνσταντίνος Ηροδότου Στην ποίηση του Τάκη Βαρβιτσιώτη η λέξη «άστρο» απαντά πολλές φορές. Στο βαθμό που μας αφορά ο ουρανός,

Διαβάστε περισσότερα