ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ"

Transcript

1 ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗ Η μέτηση της ταχύτητας οής ενός εστού μέσα σε ένα σωλήνα γίνεται με τη σσκεή Prandtl (σωλήνας Pitot) (βλέπε Σχήμα). Η σσκεή ατή αποτελείται από δο πολύ λεπτούς σωλήνες, από τος οποίος, το άνοιγμα το ενός είναι κάθετο στη οή το εστού, ενώ το άνοιγμα το άλλο σωλήνα είναι παάλληλο με τη οή το εστού. Στην πειοχή όπο τοποθετείται η σσκεή Prantdl, ο πώτο σωλήνα μποεί να μετήσει την ολική πίεση p total το εστού, ενώ ο δεύτεο σωλήνας μποεί να μετήσει την αντίστοιχη στατική πίεση p static. Και οι δο σωλήνες μαζί μετούν τη δναμική πίεση το εστού Δp=p dynamic =p total p static. d Δp D Να ποσδιοίσετε τη σχέση με την οποία μποείτε να πολογίσετε την ταχύτητα το εστού μέσα στο σωλήνα σνατήσει της διαφοάς πίεσης Δp, της πκνότητας το γού, της διαμέτο D το σωλήνα και της διαμέτο d το σωλήνα Prandtl. Στα σημεία πο είναι μακιά από το σωλήνα Prandtl η ταχύτητα το εστού είναι ενώ στα σημεία πο πειβάλλον το σωλήνα Prandtl το εστό έχει ταχύτητα. Νόμος Bernoulli μεταξύ των σημείων και : Σημείο : Τα μόια το εστού είναι ακίνητα, =. Η στατική πίεση είναι p Σημείο : Η ταχύτητα των μοίων είναι και η στατική πίεση είναι p. Α Α Δp d D Τα Σημεία και θα μποούσαν να είναι στο ίδιο οιζόντιο επίπεδο, οπότε η δοστατική πίεση λόγω ψομετικής διαφοάς είναι μηδέν. Εξίσωση Bernoulli: p + + gy = p + + gy () Η σσκεή Prantdl μετά τη διαφοά των στατικών πιέσεων μεταξύ των σημείων και : Δp = p p Οπότε, η Εξίσωση γίνεται: p p = Δp = () Νόμος Σνεχείας μεταξύ των διατομών Α και Α : Α = Α όπο: Α = πd και οπότε η εξίσωση σνεχείας γίνεται: Α = πd πd = π (D d ) (3)

2 πd = π (D d ) = D D d () Από τις Εξισώσεις και ποκύπτει και η ζητούμενη σχέση πολογισμού της ταχύτητα το εστού: D Δp = ( D d ) = Δp (D d D ) ΑΣΚΗΣΗ Στον πθμένα μιας πολύ μεγάλης δεξαμενής πάχει οπή πο έχει διάμετο D=, cm. Η δεξαμενή πειέχει νεό μέχι το ύψος H=, m. Δεδομένο ότι η πκνότητα το νεού είναι ίση με =, g/cm 3 να πολογίσετε τη διάμετο d της στήλης νεού πο εκέει από τη οπή σε απόσταση h=,5 m από το σημείο εκοής. Η επιτάχνση της βαύτητας είναι g=9,8 m/s. Από το γεγονός ότι η διάμετο D της οπής είναι πολλές φοές μικότεη από τη διάμετο της δεξαμενής ποκύπτει ότι για μεγάλο χονικό διάστημα η ελεύθεη στάθμη το νεού μέσα στη δεξαμενή δεν κατέχεται. Η Νόμος Bernoulli μεταξύ θέσεων και : Στη θέση η ταχύτητα το νεού είναι πακτικά = και η στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Στη θέση η ταχύτητα το νεού είναι και η στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Μεταξύ θέσεων και η ψομετική διαφοά είναι Η. 3 d h p + gη = p + gη = = gh () Νόμος Bernoulli μεταξύ θέσεων και 3: Στη θέση η ταχύτητα το νεού είναι πακτικά και η στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Στη θέση 3 η ταχύτητα το νεού είναι 3 και η στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Μεταξύ θέσεων και 3 η ψομετική διαφοά είναι h. p + + gh = p + 3 = 3 () + gh = 3 + gh Από τις Εξισώσεις και βίσκομε τη σχέση με την οποία μποούμε να πολογίσομε την ταχύτητα 3 στη θέση 3: 3 = gh + gh 3 = g(h + h) (3) Νόμος Σνεχείας μεταξύ των διατομών και 3: Έστω ότι Α και Α 3 είναι οι επιφάνειες των διατομών της οπής (θέση ) και της στήλης νεού στη θέση 3:

3 Α = Α 3 3 () όπο Α = πd και Α 3 = πd (5) Οπότε, από τις Εξισώσεις, 3, και 5 παίνομε: πd gh = πd g(h + h) d = D H H + h d = D ( H H + h ), m d = (, m) (,m +,5m ) d =,73 m ΑΣΚΗΣΗ 3 Μια κλινδική δεξαμενή με διάμετο βάσης D=, m πειέχει νεό μέχι σε ύψος H=, m. Στον πθμένα της δεξαμενής πάχει ελεγχόμενη κκλική οπή εκοής το νεού η οποία έχει διάμετο d=5, cm. Ανοίγετε την οπή εκοής και το νεό εξέχεται ελεύθεα. Να πολογίσετε το χονικό διάστημα πο απαιτείται για να αδειάσει η δεξαμενή. (δίνεται η επιτάχνση της βαύτητας, g=9,8 m/s ). Τη χονική στιγμή t η ελεύθεη στάθμη το z νεού μέσα στη δεξαμενή είναι στη θέση και η στήλη το νεού έχει ύψος z. Στη θέση η ταχύτητα το νεού είναι και η z= στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Στη θέση η ταχύτητα το νεού είναι και η στατική πίεση είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Μεταξύ των θέσεων και η ψομετική διαφοά είναι ίση με z. Η Νόμος Bernoulli μεταξύ των θέσεων και : p + + gz = p + + gz = () Νόμος Σνεχείας μεταξύ θέσεων και : Έστω ότι Α και Α είναι οι επιφάνειες των διατομών της δεξαμενής (θέση ) και της οπής (θέση 3): Α = Α () όπο Α = πd και Α = πd (3) Οπότε από την Εξίσωση βίσκομε την ταχύτητα : πd = πd = D d () Από τις Εξισώσεις και παίνομε:

4 + gz = D d D d gz = gz = D (5) d Δεδομένο ότι: D d =, m,5 m = D d = 56 > D d = D d Οπότε η Εξίσωση 5 γίνεται: = d D gz (6) Η ταχύτητα είναι ίση με το θμό με τον οποίο κατέχεται η ελεύθεη στάθμη το νεού: = dz (7) dt Το ανητικό πόσημο ποκύπτει από το γεγονός ότι το ύψος z της στήλης νεού μέσα στη δεξαμενή μειώνεται όσο ο χόνος αξάνεται. Από τις Εξισώσεις 6 και 7 παίνομε: dz dt = d D gz = d g D z z dz H = d g D t [ z + dz z = d g D dt dz + ] H H z = d g D t = d g t D dt H = d g D t t = D d H g t = D d H g t = (, m) m) (, t = s t = 7 min (,5 m) 9,8 m/s ΑΣΚΗΣΗ Δο ακιβώς ίδιες πααλληλεπίπεδες δεξαμενές, οι οποίες έχον μήκος β=, m και πλάτος γ=5, m, διαχωίζονται με ένα κατακόφο τοίχωμα στη βάση το οποίο πάχει πύλη εκοής νεού πο έχει ύψος δ=5, cm, εκτείνεται σε όλο το πλάτος το τοιχώματος και το οποίο μποεί να ανοίγει και να κλείνει ατόματα. Αχικά, η μια από τις δο δεξαμενές είναι γεμάτη με νεό μέχι το ύψος Η =5, m, ενώ η δεύτεη δεξαμενή είναι άδεια. Τη χονική στιγμή t= s η πύλη εκοής ανοίγει απότομα και το νεό έει από τη δεξαμενή () στη δεξαμενή (). Με την ποϋπόθεση ότι δ<<h, να πολογίσετε το χονικό διάστημα T στο οποίο οι επιφάνειες το νεού και στις δο δεξαμενές φθάνον στο ίδιο οιζόντιο επίπεδο. Δίνονται: πκνότητα νεού =, g/cm 3 και η επιτάχνση βαύτητας g=9,8 m/s.

5 β t= s γ β t () () Η h δ z z 3 z= Την τχαία χονική στιγμή t: Η ελεύθεη επιφάνεια το νεού στη δεξαμενή () βίσκεται σε ύψος z και κατέχεται με ταχύτητα: = dz dt Η ελεύθεη επιφάνεια το νεού στη δεξαμενή () βίσκεται σε ύψος z και ανέχεται με ταχύτητα: = dz dt Επειδή οι οιζόντιες διατομές των δεξαμενών είναι ίσες, οι ταχύτητες και είναι ίσες και αντίθετες: = = dz dt = dz () dt Η απόσταση h μεταξύ των δο ελεύθεων επιφανειών νεού είναι ίση με: h = z z () Από τις Εξισώσεις και ποκύπτει ότι η σχετική ταχύτητα με την οποία πλησιάζον οι δο ελεύθεες επιφάνειες νεού θα είναι ίση με: dh dt = d(z z ) = dz dt dt dz dt dh dt = dz dt = = dh dt < (3) Νόμος Bernoulli μεταξύ των επιφανειών και 3: Το ύψος δ της πύλης εκοής είναι πολλές φοές μικότεο από το ύψος των ελεύθεων επιφανειών νεού μέσα στις δο δεξαμενές. Ατό σημαίνει ότι όλα τα σημεία της πύλης εκοής θα είσκονται πακτικά στη θέση z=, θα φίστανται την ίδια στατική πίεση p 3 και η ταχύτητα των μοίων το νεού στα σημεία ατά θα είναι η ίδια και ίση με 3. Η ελεύθεη επιφάνεια το νεού στην αιστεή δεξαμενή (επιφάνεια ) είναι σε ψομετική διαφοά z σε σχέση με την πύλη εκοής (επιφάνεια 3), φίσταται την ατμοσφαιική πίεση p και κατέχεται με ταχύτητα. Οπότε, η εξίσωση Bernoulli γάφεται:

6 p + + gz = p () Νόμος Σνεχείας μεταξύ των επιφανειών και 3: Α = Α 3 3 βγ = δγ 3 3 = β δ (5) Επειδή δ,5 m = β 5, m =, 3 (6) Σύμφωνα με τη Σχέση (6), η εξίσωση Bernoulli (Εξίσωση ) γίνεται: p + gz = p (7) Στη δεξιά δεξαμενή, η επιφάνεια 3 είναι σε βάθος z και η στατική πίεση είναι ίση με την δοστατική: p 3 = p + gz (8) Από τις εξισώσεις 7 και 8 παίνομε: p + gz = p + gz + 3 gz = gz + 3 g(z z ) = 3 (9) Από τις Εξισώσεις, 3, 5 και 9 έχομε: g(z z ) = (β δ ) gh = 8 (β δ ) ( dh dt ) dh dt = δ β 8gh = δ β δ g gh = h dt = β β ( dh dt ) = ( δ β ) 8gh dh δ g h Το ανητικό πόσημο μπήκε επειδή η παάγωγος (dh/dt)< (το διάστημα h μειώνεται με το χόνο). Τα χονική στιγμή t= όλο το νεό βίσκεται στην αιστεή δεξαμενή οπότε h = H. Τα χονική στιγμή t = Τ οι ελεύθεες στάθμες το νεού και στις δο δεξαμενές βίσκονται στο ίδιο οιζόντιο επίπεδο, οπότε h =. Ολοκληώνοντας την Εξίσωση στο χονικό διάστημα (, T) παίνομε: T dt = β δ g dh = β H δ g h dh T H h = β δ g [ h + + ] H () T = β δ g H T = β δ H g () T =, m,5 m 5, m (9,8 m s ) T = s

7 ΑΣΚΗΣΗ 5 Ένα κλινδικό δοχείο πο έχει ύψος L=8, cm και διάμετο D=, cm είναι γεμάτο με πετέλαιο το οποίο έχει πκνότητα =,8 g/cm 3. Το στόμιο το σωλήνα με το πετέλαιο φάσσεται ποσωινά για να αναταπεί και να τοποθετηθεί ποσεκτικά μέσα σε μια δεξαμενή νεού απείων διαστάσεων έτσι ώστε ο πθμένας το σωλήνα να βίσκεται στην επιφάνεια το νεού της δεξαμενής. Τη χονική στιγμή t= s ανοίγομε μια κκλική οπή με διάμετο d=, cm στον πθμένα το σωλήνα. Επειδή η πκνότητα το πετελαίο είναι μικότεη από τη πκνότητα το νεού, το νεό θα αχίσει να εισέει στο σωλήνα με αποτέλεσμα, το πετέλαιο να σμπιέζεται πος τα πάνω και τελικά να εκέει από τη μική οπή πο βίσκεται στον πθμένα το σωλήνα. Να πολογίσετε το χονικό διάστημα πο απαιτείται για να φύγει όλο το πετέλαιο δια μέσο της μική οπή. Δίνονται: πκνότητα νεού =, g/cm 3 και η επιτάχνση βαύτητας g=9,8 m/s. d t = t > ν L z D z= Σε μια τχαία χονική στιγμή t, το νεό έχει εκτοπίσει την κάτω επιφάνεια της στήλης πετελαίο κατά διάστημα z. Τη χονική ατή στιγμή, η κάτω επιφάνεια της στήλης το πετελαίο μέσα στο σωλήνα ανέχεται με ταχύτητα και τατόχονα το πετέλαιο εξέχεται από την οπή με ταχύτητα. Νόμος Σνεχείας μεταξύ των επιφανειών και : Α = Α πd Νόμος Bernoulli μεταξύ των σημείων και : = πd = D d () Η επιφάνεια φίσταται στατική πίεση p, βίσκεται σε ύψος z ως πος το κάτω άκο το σωλήνα και ανέχεται με ταχύτητα. Στην επιφάνεια (επιφάνεια οπής) το πετέλαιο πο εξέχεται στην ατμόσφαια φίσταται στατική πίεση ίση με την ατμοσφαιική πίεση p, βίσκεται σε ύψος L ως πος το κάτω άκο το σωλήνα και το πετέλαιο εξέχεται με ταχύτητα. Οπότε, η εξίσωση Bernoulli μεταξύ των σημείων και γάφεται: p + + gz = p + + gl Από την Εξίσωση ποκύπτει ότι >> (δεδομένο ότι D>>d). Οπότε η εξίσωση Bernoulli γάφεται: L

8 p + gz = p + + gl () Η διαχωιστική επιφάνεια (μεταξύ πετελαίο και νεού) βίσκεται σε βάθος (L z), οπότε εκατέωθεν της επιφάνεια ατής η πίεση p θα είναι η ίδια και ίση με την δοστατική πίεση πο ασκεί το νεό στο βάθος ατό: p = p + ν g(l z) (3) Η Εξίσωση σε σνδασμό με τις Εξισώσεις και 3 γάφεται: p + ν g(l z) + gz = p + ( D d ) + gl D π d = ν g(l z) + gz gl = ν g(l z) g(l z) = g( ν )(L z) = d D g( ν ) (L z) = d D g( ν ) L z () Η ταχύτητα είναι ίση με το θμό πο αξάνεται η απόσταση z της διαχωιστικής επιφάνειας από το κάτω άκο το σωλήνα. Σγκεκιμένα: = dz. Οπότε η Εξίσωση γάφεται: dz dt = d D g( ν ) d(z L) L z = d dt D g( ν ) L z dt d(z L) L z L z = d D g( ν ) dt L = d D g( ν ) t t=t t= z=l z= d(z L) L z = d D g( ν ) T dt ( L L L ) = d D g( ν ) (T ) L = d D g( ν ) T T = D d g( ν ) L T = D d L ν g (, cm) T = (, cm),8 gr/cm 3 (, gr cm 3 ) (,8 gr cm 3 ) (8, cm) T = 8, s cm/s

9 ΑΣΚΗΣΗ 6 Μια κατασκεή όμοια με θεμοκήπιο καλύπτει μια έκταση πολλών στεμμάτων. Στο κέντο της κατασκεή πάχει κατακόφη η οποία έχει ύψος H= m. Η κατασκεή ατή ονομάζεται ηλιακή καμινάδα. Ζεστός αέα θεμοκασίας T =35 K εξέχεται στην ατμόσφαια μέσω της καμινάδας. Η εξωτεική θεμοκασία (θεμοκασία πειβάλλοντος) είναι T =9 K. Να πολογίσετε την ταχύτητα με την οποία εξέχεται ο αέας από την καμινάδα λαμβάνοντας πόψη στος πολογισμούς σας τη σμπιεστότητα το αέα. Δίνεται η καταστατική εξίσωση των αείων: pv = nrt όπο p, V και Τ είναι η πίεση, ο όγκος και η θεμοκασία το αέα, αντίστοιχα. Το n είναι ο αιθμός των γαμμομοίων το αέα, n=m/m (m είναι μάζα το αέα και Μ9 g είναι η γαμμομοιακή μάζα το αέα). Η επιτάχνση της βαύτητας g=9,8 m/s. Στο επίπεδο : Η πίεση εντός και εκτός το θεμοκηπίο είναι p. Η θεμοκασία εντός το «θεμοκηπίο» είναι T in =35 K ενώ η θεμοκασία έξω από το θεμοκήπιο είναι T out =9 K. Η ταχύτητα το αέα εντός και εκτός της καμινάδας είναι =. Στο επίπεδο : Η πίεση εντός και εκτός της καμινάδας είναι p. Η θεμοκασία εντός της καμινάδας είναι T in =35 K ενώ η θεμοκασία έξω από την καμινάδα είναι T out =9 K. Η ταχύτητα εντός της καμινάδας είναι (ζητούμενη) και εκτός της καμινάδας είναι =. Επειδή ο αέας είναι σμπιεστός και επειδή η πίεση μέσα στην ηλιακή καμινάδα μεταβάλλεται από την τιμή p (στη βάση της p, T out, = p, T out, = p, T in, = καμινάδας) στην τιμή p (στην κοφή της καμινάδας), η πκνότητα το αέα δεν είναι σταθεή αλλά αντίθετα μεταβάλλεται με την απόσταση z από τη βάση της καμινάδας. Σνεπώς, στην πείπτωση της ηλιακής καμινάδας δεν μποούμε να χησιμοποιήσομε τος νόμος της σνεχείας και Bernoulli μεταξύ σημείων το εσωτεικού της καμινάδας πο απέχον μεγάλη απόσταση μεταξύ τος. Αντίθετα, αν διαιέσομε την καμινάδα σε στοιχειώδης όγκος πο έχον στοιχειώδες ύψος dz,τότε μποούμε να δεχτούμε ότι η πκνότητα το αέα μέσα στο στοιχειώδη ατό όγκο είναι σταθεή. Σε ατή τη στοιχειώδη μετατόπιση dz μποούμε να εφαμόσομε το νόμο το Bernoulli. Σγκεκιμένα: Στο ύψος z ως σημείο αναφοάς: Η στατική πίεση είναι p, η ταχύτητα το αέα είναι και η πίεση λόγω ψομετικής διαφοάς είναι μηδέν. Στο ύψος z+dz: Η στατική πίεση είναι p+dp, η ταχύτητα το αέα είναι +d και η πίεση λόγω ψομετικής διαφοάς ως πος το σημείο αναφοάς είναι g dz. Οπότε ο νόμος το Bernoulli κατά μήκος της στοιχειώδος μετατόπισης dz γάφεται: p T in () () dz z H p + = p + dp + ( + d) + g dz = dp + + d + (d) + g dz dp + d( ) + g dz = ()

10 Ο παάγοντας (d) διαγάφηκε ως μια πεβολικά πολύ μική ποσότητα (είναι το τετάγωνο απειοστής ποσότητας). Για να είναι εύχηστη η Εξίσωση θα πέπει να απαλείψομε την πκνότητα το αέα. Για το σκοπό ατό χησιμοποιούμε την καταστατική εξίσωση των αείων την οποία τοποποιούμε ως εξής: pv = nrt = m M RT p = m V RT M RT p = M = M p () RT όπο θέσαμε αιθμός γαμμομοίων n=(m/m), όπο M9 g είναι η γαμμομοιακή μάζα το αέα, και πκνότητα το αέα =(m/v). Εντός της καμινάδας, όπο T=T in, η Εξίσωση γάφεται: = M RT in p (3) Αντικαθιστούμε την Εξίσωση 3 στην Εξίσωση και έχομε: dp + M RT p d( ) + g dz = in RT in M dp p + d( ) + g dz = () Η ολοκλήωση της Εξίσωση γίνεται, για την πίεση στο διάστημα από p έως p, για την ταχύτητα στο διάστημα από = έως (το ζητούμενο) και για το ύψος από την τιμή z = έως z = H. Επειδή η Εξίσωση είναι ίση με μηδέν, ως διαφοικό μια σνάτησης, το οισμένο ολοκλήωμα της εξίσωσης ατής θα είναι επίσης ίσο με μηδέν. Σγκεκιμένα: RT in p M dp + p p d( ) = z=h + g dz z= RT in M ln p p + + gh = (5) = p RT in M ln p + p + g z H = Ακολοθούμε την ίδια διαδικασία στον αέα έξω από την καμινάδα για να βούμε μια εξίσωση πο είναι αντίστοιχη της Εξίσωσης. Στο ίδιο ύψος z η στατική πίεση είναι p, η ταχύτητα το αέα είναι = και η πίεση λόγω ψομετικής διαφοάς ως πος τη θέση ατή είναι μηδέν. Αντίστοιχα στο ύψος z+dz, η στατική πίεση είναι p+dp, η ταχύτητα το αέα είναι = και η πίεση λόγω ψομετικής διαφοάς ως πος το ποηγούμενο σημείο είναι g dz. Οπότε ο νόμος το Bernoulli κατά μήκος της στοιχειώδος μετατόπισης dz γάφεται: p = p + dp + g dz dp + gdz = (6) Εκτός της καμινάδας, όπο T=T out, η εξίσωση γάφεται: = M RT out p (7) Αντικαθιστούμε την εξίσωση 7 στην Εξίσωση 6 και έχομε: dp + g dz = M RT p out RT out M dp p + g dz = (8) Η ολοκλήωση της Εξίσωση 8 γίνεται, για την πίεση στο διάστημα από p έως p και για το ύψος από την τιμή z = έως z = H. Επειδή η Εξίσωση 8 είναι ίση με μηδέν, ως διαφοικό μια σνάτησης, το οισμένο ολοκλήωμα της εξίσωσης ατής θα είναι επίσης ίσο με μηδέν. Σγκεκιμένα: RT out p z=h M dp + g dz = p p z= p RT out M ln p + g z p H =

11 RT out M ln p p + gh = Από τις Εξισώσεις 9 και 5 παίνομε: RT out M ln p p = gh R M ln p p = gh T out (9) gh T in T out + + gh = = gh T in T out gh = gh ( T in T out ) = gh ( T in T out ) 35 K = (9,8 m s )( m) ( 9 K ) =, m s ή = 7,5 km/h ΑΣΚΗΣΗ 7 Ένας οιζόντιος σωλήνας πο έχει διατομή A =, m διακλαδίζεται σε δο άλλος οιζόντιος σωλήνες από τος οποίος ο ένας έχει διατομή A =,3 m και ο άλλος A 3 =,7 m. Το νεό έει από τον αχικό σωλήνα και εκέει ελεύθεα στον αέα από τα άκα των σωλήνων της διακλάδωσης. Για την μέτηση της πίεσης p στον κεντικό σωλήνα, στο σωλήνα ατό έχει ποσαμοστεί ένας σωλήνας σε σχήμα U μέσα στον οποίο πάχει δάγος. Το άνοιγμα το αιστεού άκο το σωλήνα U είναι σε άμεση επικοινωνία με το γό πο έει στον κεντικό σωλήνα, οπότε η αιστεή ελεύθεη επιφάνεια το δαγύο να φίσταται την πίεση p το εστού. Το δεξιό ανοιχτό άκο το σωλήνα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον ατμοσφαιικό αέα και ως εκ τούτο η δεξιά ελεύθεη επιφάνεια το δαγύο να φίσταται την ατμοσφαιική πίεση p. Επειδή η πίεση p μέσα στον κεντικό σωλήνα είναι μεγαλύτεη από την ατμοσφαιική πίεση p, ο δάγος μέσα στο σωλήνα U ισοοπεί έτσι ώστε η δεξιά ελεύθεη στάθμη να είναι πιο ψηλά από την αντίστοιχη αιστεή στάθμη κατά ένα διάστημα h = 7,5 cm. Να πολογίσετε τις ταχύτητες, και 3 το εστού στον κεντικό σωλήνα και στος σωλήνες πο διακλαδίζονται, αντίστοιχα. Η ατμοσφαιική πίεση είναι p =,3x 5 Pa, η επιτάχνση της βαύτητας είναι g=9,8 m/s και η πκνότητα το δαγύο είναι Hg = 3,6 g/cm 3 = 36 kg/m 3. (3) A 3 =,7 m p 3 =p z 3 = m A =, m p =????? z = m () p p h=7,5 cm () A =,3 m p =p z = m Στο Σχήμα φαίνονται οι σνθήκες πο επικατούν στον κεντικό σωλήνα και στις εξόδος των σωλήνων και 3. Η μέτηση της πίεσης p στον κεντικό σωλήνα γίνεται έμμεσα μέσω της ψομετικής διαφοάς των επιφανειών το δαγύο μέσα στο σωλήνα U. Στο αιστεό σκέλος το σωλήνα U η στατική πίεση είναι ίση με την στατική πίεση p το εστού μέσα στον κεντικό

12 σωλήνα. Το δεξιό σκέλος το σωλήνα είναι ανοικτό οπότε η πίεση στην επιφάνεια το δαγύο είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Από τη διάταξη μέτησης της πίεσης ποκύπτει ότι: p = p + Hg gh p = 3 Pa + (36 kg m )(9,8 m s )(,75 m) p = 3 Pa Νόμος Σνεχείας μεταξύ κεντικού σωλήνα και σωλήνων και 3: Η παοχή στον κεντικό σωλήνα είναι ίση με το άθοισμα των παοχών στος σωλήνες και 3: Α = Α + Α 3 3 () Νόμος Bernoulli κατά μήκος της εματικής γαμμής : p + = p + = (p p ) + () Νόμος Bernoulli κατά μήκος της εματικής γαμμής 3: p + = p = (p p ) + (3) Από τις Εξισώσεις και 3 ποκύπτει ότι = 3. Οπότε η Εξίσωση μποεί να γαφεί: Α = (Α + Α 3 ) = (Α + Α 3 ) 3 = 3 = Α (Α + Α 3 ) () Από τις Εξισώσεις και μποούμε να πολογίσομε την ταχύτητα : Α (Α + Α 3 ) = (p p ) + Α (Α + Α 3 ) = (p p ) Α ( (Α + Α 3 ) ) = (p p ) = (p p ) Α (Α + Α 3 ) = (3Pa 3 Pa) kg/m Από την Εξίσωση παίνομε: = 3 = (, m ) (,3 m +,7 m ) =,58 m/s Α (Α + Α 3 ), m =,3 m,58 m s +,7 m = 3 = 5,6 m/s ΑΣΚΗΣΗ 8 Σε ένα δίκτο ύδεσης ένας οιζόντιος σωλήνας πο έχει ακτίνα R =7,8 cm διακλαδίζεται σε δο σωλήνες από τος οποίος, ο ένας έχει ακτίνα R =9,8 cm και βίσκεται στο ίδιο οιζόντιο επίπεδο με τον αχικό σωλήνα ενώ ο δεύτεος σωλήνας έχει ακτίνα R 3 =,5 cm και βίσκεται σε οιζόντιο επίπεδο πο απέχει από το οιζόντιο επίπεδο το αχικού σωλήνα απόσταση z 3 =, m (βλέπε παακάτω σχήμα). Θεωούμε ότι το νεό πο έει μέσα στος σωλήνες σμπειφέεται ως ιδανικό εστό. Έχοντας ως δεδομένα ότι η παοχή νεού και η δοστατική πίεση στον αχικό σωλήνα (με ακτίνα R ) είναι Q =, m 3 /s και p =3 kpa, αντίστοιχα και επί πλέον ότι η ταχύτητα οής το νεού στο σωλήνα με ακτίνα R είναι =, m/s, να πολογίσετε τις δοστατικές πιέσεις p και p 3 στος αντίστοιχος σωλήνες. (g =9,8 m/s ).

13 (3) R 3 =,5 cm 3 =??? p 3 =??? z 3 =, m Q =, m 3 /s R =7,8 cm p =3 kpa z = m () () R =9,8 cm =, m/s p =??? z = m Στο Σχήμα φαίνονται οι σνθήκες πο επικατούν στο εσωτεικό το κεντικού σωλήνα και στο εσωτεικό των σωλήνων και 3. Αχικά βίσκομε τις ταχύτητες το νεού στος σωλήνες και 3: Q = Α = Q Α = Q πr =, m3 /s 3,(,78 m) =, m/s Νόμος Σνεχείας μεταξύ το σωλήνα και των σωλήνων και 3: Σμβολίζομε με Q και Q 3 τις παοχές στος σωλήνες και 3. Q = Q + Q 3 Q = A + Α = Q A Α 3 () όπο: Α = πr και A 3 = πr 3 Οπότε, από την Εξίσωση παίνομε: 3 = Q πr = (, m3 s) 3,(,98 m) (, m s) πr 3 3,(,5 m) 3 = 6,7 m/s Για να πολογίσομε τις στατικές πιέσεις μέσα στος σωλήνες και 3 εφαμόζομε το νόμο το Bernoulli κατά μήκος των εματικών γαμμών () () και () (3). Για την εφαμογή το νόμο ατού οίζομε ως επίπεδο αναφοάς το οιζόντιο επίπεδο πάνω στο οποίο βίσκονται οι σωλήνες και. Κατόπιν τούτο, μόνο στο σωλήνα 3 πάχει πίεση gz 3 λόγω ψομετικής διαφοάς. Νόμος Bernoulli κατά μήκος της εματικής γαμμής () (): p + = p + p = p + p = p + ( ) p = (3 Pa) + ( kg m3)[(, m) (, m) ] p = 53 Pa Νόμος Bernoulli κατά μήκος της εματικής γαμμής () (3): p + = p gz 3 p 3 = p + 3 gz 3 p 3 = p + ( 3 gz 3 ) p 3 = (3 Pa) + ( kg m3)[(, m) (6,7 m) (9,8 m s )(, m)] p 3 = 356 Pa p 3 = Pa

14 ΑΣΚΗΣΗ 9 Μια οικία αποτελείται από ένα ισόγειο πο σμβολίζομε με (), ένα πώτο όοφο πο σμβολίζομε με (3) και ένα πόγειο πο σμβολίζομε με (). Και οι τεις ατοί όοφοι της οικίας έχον ύψος h=, m. Το δίκτο ύδεσης πο τοφοδοτεί τη σγκεκιμένη οικία βίσκεται σε βάθος h =, m μέσα στη γη και διακλαδίζεται σε κάθε όοφο όπως δείχνει το διπλανό σχήμα. Η βύση σε κάθε όοφο έχει άνοιγμα εκοής με διάμετο d =,5 cm και απέχει απόσταση h =, m από το αντίστοιχο πάτωμα. Να πολογίσετε την παοχή Q με την οποία εταιεία ύδεσης πέπει να τοφοδοτήσει την οικία, στην πείπτωση πο, όταν και οι τεις βύσες είναι ανοιχτές, η παοχή της βύσης το οόφο (3) είναι ίση με Q 3 = 7,95x m 3 /s. Δίνονται: H επιτάχνση βαύτητας g = 9,8 m/s και η πκνότητα το νεού = kg/m 3. Το νεό μέσα στος σωλήνες ύδεσης να θεωηθεί ως ιδανικό. (3) () () Στο διπλανό σχήμα αποτπώνονται όλα τα στοιχεία της άσκησης. Το εμβαδό της εξόδο κάθε βύσης είναι: Α β = πd = 3,(,5m) Α β =,77 m (3) p Q 3 3 h h Υπολογίζομε πώτα την ταχύτητα 3 το νεού στη βύση το οόφο 3: Q 3 = Α β 3 3 = Q 3 A β 3 = (7,95 m 3 s),77 m 3 =,9 m/s z= z 3 z h z () () p Q h p Q h h p Q (α) Για την εφαμογή το νόμο το Bernoulli θεωούμε ως επίπεδο αναφοάς το οιζόντιο επίπεδο στο οποίο βίσκεται ο κεντικό σωλήνα ύδεσης. Η στατική πίεση και η ταχύτητα το νεού στον κεντικό σωλήνα ύδεσης είναι αντίστοιχα p και. Εφαμογή Νόμο Bernoulli μεταξύ κεντικού αγωγού ύδεσης και βύσης οόφο 3: Επειδή η βύση το οόφο 3 είναι ανοιχτή, η στατική πίεση στην έξοδό της είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Σμβολίζομε με 3 την ταχύτητα με την οποία έει το νεό στη βύση ατή και με z 3 την ψομετική διαφοά μεταξύ της εξόδο της βύσης το οόφο 3 και το επιπέδο αναφοάς. Από το Σχήμα της άσκησης ποκύπτει ότι: z 3 = h + h + h =,m +,m +,m z 3 = 6, m () Οπότε, η εξίσωση Bernoulli γάφεται: p + = p gz 3 ()

15 Εφαμογή Νόμο Bernoulli μεταξύ κεντικού αγωγού ύδεσης και βύσης οόφο : Επειδή η βύση το οόφο είναι ανοιχτή, η στατική πίεση στην έξοδό της είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Σμβολίζομε με την ταχύτητα με την οποία έει το νεό στη βύση ατή και με z την ψομετική διαφοά μεταξύ της εξόδο της βύσης το οόφο και το επιπέδο αναφοάς. Από το Σχήμα της άσκησης ποκύπτει ότι: z = h + h =,m +,m z =, m (3) Οπότε, η εξίσωση Bernoulli γάφεται: p + = p + + gz () Οι Εξισώσεις και έχον τα πώτα μέλη ίσα, οπότε και τα δεύτεα μέλη θα είναι ίσα. Λαμβάνοντας π όψη και τις ισότητες και 3, παίνομε: p + + gz = p gz 3 = 3 + gz 3 gz = 3 + g(z 3 z ) = (,9m s) + (9,8m s )(6,m,m) = 9,93 m/s Η παοχή της βύσης το οόφο είναι ίση με: Q = Α β = (,77 m )(9,93 m s ) Q = 7,6 m 3 s (5) Εφαμογή Νόμο Bernoulli μεταξύ κεντικού αγωγού ύδεσης και βύσης οόφο : Επειδή η βύση το οόφο είναι ανοιχτή, η στατική πίεση στην έξοδό της είναι ίση με την ατμοσφαιική πίεση p. Σμβολίζομε με την ταχύτητα με την οποία έει το νεό στη βύση ατή και με z την ψομετική διαφοά μεταξύ της εξόδο της βύσης το οόφο και το επιπέδο αναφοάς. Από το Σχήμα της άσκησης ποκύπτει ότι: z = h ( h ) = 3,m +,m z =,9 m (6) Οπότε, η εξίσωση Bernoulli γάφεται: p + = p + + gz (7) Οι Εξισώσεις και 7 έχον τα πώτα μέλη ίσα, οπότε και τα δεύτεα μέλη θα είναι ίσα. Λαμβάνοντας π όψη και τις ισότητες και 5, παίνομε: p + + gz = p gz 3 = 3 + gz 3 gz = 3 + g(z 3 z ) = (,9m s) + (9,8m s )(6,m (,9m)) = 3,3 m/s Η παοχή της βύσης το οόφο είναι ίση με: Q = Α β = (,77 m )(3,3 m s ) Q =, m 3 s (8) Η σνολική παοχή Q το κεντικού σωλήνας της ύδεσης πέπει να είναι ίση με: Q = Q + Q + Q 3 = (7,95 m 3 s) + (7,6 m 3 s) + (, m 3 s) Q = 9,6 m 3 s (9)

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΜΘΗΜ / ΤΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ ΚΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙ: ΣΕΙΡ: (ΛΥΣΕΙΣ) ΘΕΜ Οδηγία: Να γάψετε στο τετάδιό σας τον αιθμό καθεμιάς από τις παακάτω εωτήσεις -4 και δίπλα το γάμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑ 10. Aεροδυναµική Στερεών Σωµάτων

ΠΕΙΡΑΜΑ 10. Aεροδυναµική Στερεών Σωµάτων ΠΕΙΡΑΜΑ 10 Aεοδυναµική Στεεών Σωµάτων Σκοπός του πειάµατος Σκοπός του πειάµατος αυτού είναι η µελέτη της αντίστασης που αναπτύσσεται κατά τη σχετική κίνηση ενός αντικειµένου µέσα σε ένα αέιο. Οι εξισώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή Ασκήσεων Υδροστατικής

Συλλογή Ασκήσεων Υδροστατικής Συλλογή Ασκήσεων Υδοστατικής Άσκηση. ℵ Να βεθεί η τιμή της πίεσης που δείχνει το πιεσόμετο, σε mmhg. Δίνονται οι πυκνότητες υδαγύου Hg 600kg/m, νεού Ν 000 kg/m και αέα Α,9 kg/m. 0 cm cm + 0 Επίλυση Αχικά

Διαβάστε περισσότερα

1) Ηλεκτρικό πεδίο φορτισμένου φύλλου απείρων διαστάσεων

1) Ηλεκτρικό πεδίο φορτισμένου φύλλου απείρων διαστάσεων 1) Ηλεκτικό πεδίο φοτισμένου φύλλου απείων διαστάσεων Σε αυτό το εδάφιο θα υπολογιστεί το ηλεκτικό πεδίο παντού στο χώο ενός φοτισμένου λεπτού φύλλου απείων διαστάσεων και αμελητέου πάχους όπως αυτό που

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝ ΙΑ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑ ΟΣ (Ο.Ε.Φ.Ε.) ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2017 Β ΦΑΣΗ. Ηµεροµηνία: Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 07 ΤΑΞΗ: Γ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ: ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΕΜΑ A Α. α Α. β Α3. γ Α4. δ Α5. α. Λάθος ΘΕΜΑ Β ΦΥΣΙΚΗ Ηµεοµηνία: Μ. Τετάτη Απιλίου 07 β. Σωστό γ. Λάθος δ. Λάθος

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΟΡΔΗΣ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΟΡΔΗΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 69 96778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΑΝΑΚΛΑΣΗ & ΔΙΑΔΟΣΗ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΣΥΝΕΧΕΙΑ ΧΟΡΔΗΣ Σγγαφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 69 96778 ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM

ΡΕΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Q ΡΥΜΑΤΑ, ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ OHM Ισοοπία σε αγωγό μόνον όταν στο εσωτεικό του αγωγού είναι =0 λεύθεο Ηλεκτόνιο Πείσεια ελευθέων ηλεκτονίων ξωτεικό ηλεκτικό πεδίο εσ εξ = εσ = 0 εξ σωτεικό ηλ. πεδίο Ποσθήκη εξωτεικού

Διαβάστε περισσότερα

, όµως z ΚΑ =3.5 cm, αστάθεια

, όµως z ΚΑ =3.5 cm, αστάθεια Άσκηση : Ένας ξύλινος κύος µε πλευά 0cm και ειδικό άος SG0.7 επιπλέει σε νεό. Να υπολογισθούν:. Το ύψος του τµήµατος του κύου που είναι υθισµένο στο νεό. Το µετακεντικό ύψος. Να µελετηθεί η ισοοπία του

Διαβάστε περισσότερα

H 2 + x 2 cos ϕ. cos ϕ dϕ =

H 2 + x 2 cos ϕ. cos ϕ dϕ = . Άπειη γαμμική κατανομή ϕοτίου λ Θεωούμε την γαμμική κατανομή ϕοτίου στον άξονα των x και ζητάμε το ηλεκτικό πεδίο στο σημείο A που απέχει από την κατανομή. Το στοιχειώδες τμήμα dx της κατανομής στη θέση

Διαβάστε περισσότερα

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι

Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι Ερωτήσεις θεωρίας - Θέμα Β Εκφώνηση 1η Στο διπλανό σχήμα το έμβολο έχει βάρος Β, διατομή Α και ισορροπεί. Η δύναμη που ασκείται από το υγρό στο έμβολο είναι α) β) γ) Λύση Εκφώνηση 2η Στο διπλανό υδραυλικό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε.

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ Ι Μαρούσι Καθηγητής Σιδερής Ε. Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. / ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 Μαρούσι 04-02-2014 Καθηγητής Σιδερής Ε. ΘΕΜΑ 1 ο (βαθμοί 4) (α) Θέλετε να κρεμάσετε μια ατσάλινη δοκό που έχει

Διαβάστε περισσότερα

Να βρίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωρίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντρου.

Να βρίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωρίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντρου. Ενότητα 6 Κύκλος Στην ενότητα αυτή θα μάθουμε: Να βίσκουμε τις σχετικές θέσεις δύο κύκλων, όταν γνωίζουμε τις ακτίνες τους και το μήκος της διακέντου. Να αποδεικνύουμε και να εφαμόζουμε τις σχέσεις εγγεγαμμένων

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση σε Πεπερασμένο Όγκο Αναφοράς. Τρόποι επίλυσης προβλημάτων Μηχανικής Ρευστών. Θεωρητική ανάλυση συστήματος

Ανάλυση σε Πεπερασμένο Όγκο Αναφοράς. Τρόποι επίλυσης προβλημάτων Μηχανικής Ρευστών. Θεωρητική ανάλυση συστήματος Ανάλυση σε Πεπεασμένο Όκο Αναφοάς Τόποι επίλυσης ποβλημάτων Μηχανικής Ρευστών Θεωητική ανάλυση συστήματος Πεπεασμένοόκοαναφοάς Διαφοική ανάλυση σε απειοστό όκο Πειαματική ανάλυση Συστήματα Οι νόμοι της

Διαβάστε περισσότερα

Μαθηματι ά ατεύθυνσης

Μαθηματι ά ατεύθυνσης Β Λυκείου Μαθηματι ά ατεύθυνσης Ο Κύκλος Θεωία Μεθοδολογία -Ασκήσεις Σ υ ν ο π τ ι κ ή Θ ε ω ί α Ονομασία Διατύπωση Σχόλια Σχήμα Α. Κύκλος Οισμός: Ονομάζεται κύκλος με κέντο Ο και ακτίνα το σύνολο των

Διαβάστε περισσότερα

Bernoulli P ρ +gz Ω2 ϖ 2 2

Bernoulli P ρ +gz Ω2 ϖ 2 2 Εθνικό και Καποιστιακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Εξετάσεις στη Δυναμική των Ρευστών, 6 Φεβουαίου 08 Απαντήστε σε 3 από τα 4 θέματα ιάκεια εξέτασης ώες Καλή επιτυχία = bonus εωτήματα) Θέμα ο :

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη της Άνωσης. Α = ρ υγρού g V βυθ..

Μελέτη της Άνωσης. Α = ρ υγρού g V βυθ.. Μελέτη της Άνωσης F 1 h 1 h 2 Α) Η Άνωση οφείλεται στην βαύτητα. Αν ένα σώμα βίσκεται μέσα σε υγό με πυκνότητα υγού η επάνω επιφάνειά του με εμβαδό S δέχεται δύναμη F 1 = P 1 S και η ίσου εμβαδού κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Χειμερινό εξάμηνο 2007 1

Χειμερινό εξάμηνο 2007 1 ΜΜΚ 3 Μεταφοά Θεμότητας Φυσική Συναγωγή ΜΜΚ 3 Μεταφοά Θεμότητας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πααγωγής ΜΜK 3 Μεταφοά Θεμότητας Φυσική Συναγωγή (r convction) Στα ποηγούμενα ύο κεφάλαια ασχοληθήκαμε

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3) ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

x D 350 C D Co x Cm m m

x D 350 C D Co x Cm m m Υ ΡΑΥΛΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : Ν ΚΩΤΣΟΒΙΝΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ : Π. ΑΓΓΕΛΙ ΗΣ ΛΥΣΕΙΣ B ΣΕΙΡΑΣ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΚΟΡ ΟΠΟΥΛΟΣ ΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΜ 585 ΑΣΚΗΣΗ Θαλασσινό νεό από ένα εγοστάσιο, βεβαηµένο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΤΑΞΗ: Β ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π.

ΘΕΜΑ Α. 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 ΤΑΞΗ: Β ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ-ΙΟΥΝΙΟΥ 15 ΤΑΞΗ: Β ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ονοματεπώνμο : Κατερίνη 1 Μαΐο 15 ΘΕΜΑ Α (Μονάδες 5x5=5) Α1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός γεωστροφικών ρευμάτων με τη χρήση δεδομένων από CTD. Σύγκριση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters.

Υπολογισμός γεωστροφικών ρευμάτων με τη χρήση δεδομένων από CTD. Σύγκριση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Υπολογισμός γεωστοφικών ευμάτων με τη χήση δεδομένων από CTD. Σύγκιση με αποτελέσματα από A.D.C.P. & Drifters. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (Επιβλέπων:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 8/6/1 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Ατοκίνητο μάζας 1 Kg ξεκινώντας με μηδενική ταχύτητα επιταχύνει ομαλά σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής

Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli. Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής Διατήρηση της Ενέργειας - Εξίσωση Bernoulli Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ιδανικό ρευστό ρέει σε σωλήνα μεταβλητής διατομής. α. H παροχή του ρευστού μειώνεται όταν η διατομή του σωλήνα αυξάνεται.

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ερώτηση 1. ΘΕΜΑ Β Στο οριζόντιο σωλήνα του διπλανού σχήματος ρέει ιδανικό υγρό. Με τον οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ/ ΣΤΕΦ 8/6/1 ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΡΑΠΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ: ΒΑΡΣΑΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΩΡΕΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Ατοκίνητο μάζας 1 Kg ξεκινώντας με μηδενική ταχύτητα επιταχύνει ομαλά σε οριζόντιο

Διαβάστε περισσότερα

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2

μεταβάλλουμε την απόσταση h της μιας τρύπας από την επιφάνεια του υγρού (π.χ. προσθέτουμε ή αφαιρούμε υγρό) έτσι ώστε h 2 =2 Α 2 ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ 1 Μια κυλινδρική δεξαμενή ακτίνας 6m και ύψους h=5m είναι γεμάτη με νερό, βρίσκεται στην κορυφή ενός πύργου ύψους 45m και χρησιμοποιείται για το πότισμα ενός χωραφιού α Ποια η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας

Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Διατήρηση της Ύλης - Εξίσωση Συνέχειας Α. Ερωτήσεις Πολλαπλής Επιλογής 1. Ένα ρευστό χαρακτηρίζεται ως πραγματικό όταν α. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζει εσωτερικές τριβές. β. κατά τη ροή του δεν παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ Στις παρακάτω ερωτήσεις Α-Α4 να σημειώσετε την σωστή απάντηση Α. Νερό διαρρέει έναν κυλινδρικό σωλήνα, ο οποίος στενεύει σε κάποιο σημείο του χωρίς να διακλαδίζεται. Ποια

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή στα ροϊκά φαινόμενα

Κεφάλαιο 2 Εισαγωγή στα ροϊκά φαινόμενα Κεφάλαιο Εισαγωγή στα οϊκά φαινόμενα Σύνοψη Η έννοια του ανοικτού συστήματος (όγκος ελέγχου) Ρυθμός μεταβολής των ιδιοτήτων του συστήματος Νόμος της συνέχειας Νόμος της ομής (δυνάμεις) Γενικευμένη εξίσωση

Διαβάστε περισσότερα

Επανάληψη Θεωρίας και Τυπολόγιο

Επανάληψη Θεωρίας και Τυπολόγιο ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Επανάληψη Θεωρίας και Τπολόγιο ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ Γενικές έννοιες Περιοδική ονομάζεται η κίνηση πο επαναλαμβάνεται κατά τον

Διαβάστε περισσότερα

Η αντλία και η ισχύ της

Η αντλία και η ισχύ της Η αντλία και η ισχύ της Κατά την προηγούμενη χρονιά είχα αναρτήσει τρία θέματα με αντλίες, τα οποία διαπίστωσα ότι δύσκολα περπάτησαν, αφού θεωρήθηκαν δύσκολα. Ας πάρομε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή,

Διαβάστε περισσότερα

= = σταθ. Ι. που είναι. Η ροπή αδράνειας ενός σώματος μετρά την κατανομή της μάζας γύρω από τον άξονα περιστροφής, έτσι όσο

= = σταθ. Ι. που είναι. Η ροπή αδράνειας ενός σώματος μετρά την κατανομή της μάζας γύρω από τον άξονα περιστροφής, έτσι όσο Απαντήσεις ΘΕΜΑ Α Α. γ, Α. α, Α3. γ, Α4. α, Α5. Σ, Λ, Λ, Λ, Σ. ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση είναι η γ. Σε μία τυχαία θέση θα έχουμε: Στ = τf τ w = F g ηµθ θ F Στ = ( c + 0,5g ηµθ) g ηµ θ = c = σταθ. g Άα λοιπό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΙΑΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (06-7) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΕΥΣΤΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A Α. β Α. β Α.γ Α4. α Α5. α. Λ β.σ γ. Λ δ.λ ε.σ ΘΕΜΑ Β Β. Σωστή απάντηση είναι η (α). Tα έμβολα διατηρούνται ακίνητα, άρα για καθένα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Σελίδα 1 από 6 ΘΕΜΑ Α Στις παρακάτω ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή απάντηση 1) Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. Όλα τα μανόμετρα 1,, 3, 4 δείχνουν

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης

Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης Ονοματεπώνυμο: Μάθημα: Ύλη: Επιμέλεια διαγωνίσματος: Αξιολόγηση: Φυσική Προσανατολισμού Ρευστά Ιωάννης Κουσανάκης ΘΕΜΑ Α Α1. Το ανοιχτό κυλινδρικό δοχείο του σχήματος βρίσκεται εντός πεδίο βαρύτητας με

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΖΑΣ

ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΖΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 69 96778 ΛΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΖΑΣ Σγγραφή Επιμέλεια: Παναγιώτης Φ. Μοίρας ΣΟΛΩΜΟΥ 9 - ΑΘΗΝΑ 69 96778 www.oas.weebl.o ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά. Τετάρτη 12 Απριλίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά Τετάρτη 12 Απριλίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2 του διπλανού σχήματος, που

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. R y. R x. Επίλυση (2.1) (2.2) Q 1 1 = 1 1

Άσκηση 1. R y. R x. Επίλυση (2.1) (2.2) Q 1 1 = 1 1 Ασκήσεις εφαµογής ισοζυγίου οής γαµ. οµής Άσκηση Ακοφύσιο Α εκτοξεύει κυλινδική φλέβα νεού διαµέτου d c µε υθµό l/. H φλέβα του νεού εισέχεται σε ένα διαχύτη και χωίζεται σε κυλινδικές φλέβες µε διατοµές

Διαβάστε περισσότερα

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. έμβολο Ε 1 ασκούνται επιπρόσθετα οι εξής

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση και να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. έμβολο Ε 1 ασκούνται επιπρόσθετα οι εξής Ερώτηση. Στον υδραυλικό ανυψωτήρα του σχήματος τα αβαρή έμβολα E, E βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο σε ισορροπία και μπορούν να μετακινούνται στους κατακόρυφους σωλήνες χωρίς τριβές. Τοποθετούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ( ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ A ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4- ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (2016-17) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΡΕΥΣΤΑ ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Στις προτάσεις Α1-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη φράση,

Διαβάστε περισσότερα

Γρηγόρης Δρακόπουλος. Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Επιλεγμένες ασκήσεις στη. Μηχανική Ρευστών. νω ν Φυσικών.

Γρηγόρης Δρακόπουλος. Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί. Επιλεγμένες ασκήσεις στη. Μηχανική Ρευστών. νω ν Φυσικών. Γρηγόρης Δρακόπουλος Φυσικός Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί Επιλεγμένες ασκήσεις στη Μηχανική Ρευστών Έ ν ω σ η Ε λ λ ή νω ν Φυσικών Θεσσαλονίκη 06 Ισορροπία υγρού Α. Στο διπλανό σχήμα, φαίνεται δοχείο που

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει

1. Η αβαρής λεπτή ράβδος του διπλανού σχήµατος έχει Αβαρής ράβδος πο στο άκρο της έχει µικρό σώµα ή δίσκο ελεύθερο ή δίσκο σταθερό Τρεις παρόµοιες ασκήσεις πο εστιάζον στη διαφορετική σµπεριφορά λικού σηµείο ή σώµατος πο κινείται µεταφορικά και σώµατος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 4 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΡΕΥΣΤΑ - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ A Στις προτάσεις Α1α έως Α4β να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο

Διαγώνισμα Γ Λυκείου Θετικού προσανατολισμού. Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος. Κυριακή 5 Μαρτίου Θέμα 1ο Διαγώνισμα Ρευστά - Μηχανική Στερεού Σώματος Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 Θέμα 1ο Στις παρακάτω προτάσεις 1.1 1.4 να επιλέξτε την σωστή απάντηση (4 5 = 20 μονάδες ) 1.1. Στον πυθμένα των δύο δοχείων 1 και 2

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 6 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (Επαναληπτικό) - ΘΕΜΑΤΑ

ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 6 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (Επαναληπτικό) - ΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 6 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ (Επαναληπτικό) - ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΜΑ Α Στις προτάσεις Α-Α4 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα πο αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ. σε 30m/s. H μέση επιτάχυνσή του είναι...

ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ. σε 30m/s. H μέση επιτάχυνσή του είναι... ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ Ερωτήσεις ανάπτξης 1. Nα αναπαραστήσετε με ένα διάγραμμα, στο οποίο να φαίνεται η σημασία των σμβόλων, την εξίσωση = o + α. 2. Nα γραφούν οι εξισώσεις κίνησης στην εθύγραμμη ομαλά

Διαβάστε περισσότερα

όµως κινείται εκτρέπεται από την πορεία του, ένδειξη ότι το σωµατίδιο δέχονται δύναµη, από τα στατικά µαγνητικά πεδία. ανάλογη:

όµως κινείται εκτρέπεται από την πορεία του, ένδειξη ότι το σωµατίδιο δέχονται δύναµη, από τα στατικά µαγνητικά πεδία. ανάλογη: Φσικός ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ( Fields) 47 ΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΟ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕ ΙΟ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ ύναµη Lorentz Ένα ακίνητο φορτισµένο σωµατίδιο (0) δεν αντιδρά µέσα σε ένα στατικό µαγνητικό πεδίο. ηλαδή δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ

ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΝΑΥΠΗΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΥΤΗΣ Διευθυντής: Διονύσιος-Ελευθ. Π. Μάργαρης, Αναπλ. Καθηγητής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019

ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΦΥΣΙΚΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΗ ΥΛΗ: ΡΕΥΣΤΑ -ΣΤΕΡΕΟ 24/02/2019 ΘΕΜΑ A Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε στο φύλλο απαντήσεων τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4-5

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4-5 ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4-5 Πιέσεις ρευστών - η εξίσωση Bernoulli Διδάσκων Δρ. Παντελής Σ. Αποστολόπουλος (Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Μάθηµα: ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις

Μάθηµα: ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ. Ασκήσεις Μάθηα: ΙΚΤΥΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 7 ου εξαήνου ΣΕΜΦΕ ΘΕΩΡΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΙ ΟΣΗΣ ΙΚΤΥΩΝ Ασκήσεις Αποστέλλονται πακέτα σταθεού ήκους ytes από τον κόβο # στον κόβο #4 έσω των κόβων # και #3 σε σειά, όπως

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη.

Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Υποστηρικτικό υλικό για την εργασία «Πειραματική διάταξη για τη μελέτη της ροής ρευστού σε σωλήνα» του Σπύρου Χόρτη. Η εργασία δημοσιεύτηκε στο 9ο τεύχος του περιοδικού Φυσικές Επιστήμες στην Εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

B ρ (0, 1) = {(x, y) : x 1, y 1}

B ρ (0, 1) = {(x, y) : x 1, y 1} Κεφάλαιο 3 Τοπολογία μετικών χώων 3.1 Ανοικτά και κλειστά σύνολα 3.1.1 Ανοικτά σύνολα Οισμοί 3.1.1. Εστω (X, ) μετικός χώος και έστω x 0 X. (α) Η ανοικτή -μπάλα με κέντο το x 0 και ακτίνα ε > 0 είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του

Κινηματική ρευστών. Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του 301 Κινηματική ρευστών Ροή ρευστού = η κίνηση του ρευστού, μέσα στο περιβάλλον του Είδη ροής α) Σταθερή ή μόνιμη = όταν σε κάθε σημείο του χώρου οι συνθήκες ροής, ταχύτητα, θερμοκρασία, πίεση και πυκνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

υπό σταθερή θερµοκρασία υπό σταθερή πίεση υπό σταθερή πίεση και θερµοκρασία Αριθµός Avogadro: Α= x µόρια ανά γραµµοµόριο R A = V V n

υπό σταθερή θερµοκρασία υπό σταθερή πίεση υπό σταθερή πίεση και θερµοκρασία Αριθµός Avogadro: Α= x µόρια ανά γραµµοµόριο R A = V V n ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ-1 τµοσφιικός ές: σχεδόν ιδνικό έιο Αέιο πο ποτελείτι πό όµοι µόι σχεδόν µηδενικού µεγέθος κι όγκο, µετξύ των οποίων δεν εξσκούντι δνάµεις κι τ οποί φίστντι ελστικές κούσεις. Η εσωτεική

Διαβάστε περισσότερα

x όπου Ε είναι η ολική ενέργεια ανά µονάδα µάζας και Η είναι η ολική ενθαλπία για τις οποίες ισχύει

x όπου Ε είναι η ολική ενέργεια ανά µονάδα µάζας και Η είναι η ολική ενθαλπία για τις οποίες ισχύει ΜΕΘΟ ΟΙ ΑΕΡΟ ΥΝΑΜΙΚΗΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Κ.Χ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΓΛΟΥ, Αν. Καθηγητής, Τοµέας Ρευστών, Σχολή Μηχανολόγων Ε.Μ.Π. ΜΟΝΟ ΙΑΣΤΑΤΕΣ ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ EULER ιαφοετικές Γαφές των Εξισώσεων

Διαβάστε περισσότερα

Σχήµα ΒΣ-6. Προφίλ πάχους, ταχύτητας και θερµοκρασίας υµένα κατά την συµπύκνωση

Σχήµα ΒΣ-6. Προφίλ πάχους, ταχύτητας και θερµοκρασίας υµένα κατά την συµπύκνωση υθµοί µετάοσης θεµότητας παουσιάζονται πολύ µεγαλύτεοι από τους αντίστοιχους στην συµπύκνωση τύπου υµένα. Κατά την συµπύκνωση υµένα, το υγό συµπύκνωµα ηµιουγείται αχικά στην επιφάνεια, από την οποία στην

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1. Θέµα 1 ο

Φυσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 1. Θέµα 1 ο Φσική Θετικής-Τεχνολογικής Κατεύθνσης ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΤΑΙΧΙΟ 1 Θέµα 1 ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-3 και δίπλα το γράµµα πο αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745.

Να υπολογίσετε τη μάζα 50 L βενζίνης. Δίνεται η σχετική πυκνότητά της, ως προς το νερό ρ σχ = 0,745. 1 Παράδειγμα 101 Να υπολογίσετε τη μάζα 10 m 3 πετρελαίου, στους : α) 20 ο C και β) 40 ο C. Δίνονται η πυκνότητά του στους 20 ο C ρ 20 = 845 kg/m 3 και ο συντελεστής κυβικής διαστολής του β = 9 * 10-4

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β. β) Από το πυθαγόρειο θεώρηµα στο ορθογώνιο τρίγωνο ΚΛΣ ( ˆK = 90 0 ) παίρνου- 4 = 25λ 1

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑ Β. β) Από το πυθαγόρειο θεώρηµα στο ορθογώνιο τρίγωνο ΚΛΣ ( ˆK = 90 0 ) παίρνου- 4 = 25λ 1 Απαντήσεις πανελληνίων εξετάσεων 08 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ Α Α γ Α δ Α3 α Α4 δ Α5. (α) Λ (β) Σ (γ) Λ (δ) Σ (ε) Λ ΘΕΜΑ Β Β. α) Σωστή απάντηση είναι η i. µε: β) Από το πθαγόρειο θεώρηµα στο ορθογώνιο τρίγωνο ΚΛΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ)

ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) ΦΥΣΙΚΗ Ο.Π/Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (ΘΕΡΙΝΑ) 25/02/2018 ΑΡΧΩΝ ΜΑΡΚΟΣ ΘΕΜΑ Α Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις Α1-Α4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΘΕΜΑ 1ο. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις 1-4 και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΘΕΜΑ ο Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμίας από τις παρακάτω ερωτήσεις -4 και δίπλα το γράμμα πο αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση Η ταχύτητα διάδοσης ενός αρμονικού κύματος: α είναι πάντοτε ίση

Διαβάστε περισσότερα

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής

Ορμή και Δυνάμεις. Θεώρημα Ώθησης Ορμής 501 Ορμή και Δυνάμεις Θεώρημα Ώθησης Ορμής «Η μεταβολή της ορμής ενός σώματος είναι ίση με την ώθηση της δύναμης που ασκήθηκε στο σώμα» = ή Το θεώρημα αυτό εφαρμόζεται διανυσματικά. 502 Θεώρημα Ώθησης

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ. γ) 1Kg 2 m/s δ) 1Kg m/s 2 (Μονάδες 5)

ΛΥΣΕΙΣ. γ) 1Kg 2 m/s δ) 1Kg m/s 2 (Μονάδες 5) ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΠ. ΕΤΟΥΣ 0-0 ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΦΥΣΙΚΗ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΕΙΡΑ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: /0/ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑ ο Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό κάθε µίας από τις παρακάτω ερωτήσεις - 4 και δίπλα το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F.

A3. Το δοχείο του σχήματος 1 είναι γεμάτο με υγρό και κλείνεται με έμβολο Ε στο οποίο ασκείται δύναμη F. ΘΕΜΑ Α ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ-ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ- ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΔΡΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ 1 Σε ένα σωλήνα σχήματος U τοποθετείται ένα άγνωστο υγρό που είναι αδιάλυτο στο νερό και το οποίο έχει πυκνότητα ρ f. Στο αριστερό σκέλος του σωλήνα προστίθεται νερό μέχρις

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα διανύσματα θέσης της τελικής και της αρχικής του θέσης αντίστοιχα. Η αλγεβρική τιμή της μετατόπισης είναι Δx xτελ xαρχ

είναι τα διανύσματα θέσης της τελικής και της αρχικής του θέσης αντίστοιχα. Η αλγεβρική τιμή της μετατόπισης είναι Δx xτελ xαρχ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ ΚΙΝΗΣΗ Ύλη και κίνηση Ένα σώμα λέμε ότι κινείται όταν αλλάζει σνεχώς θέσεις ως προς ένα άλλο σώμα το οποίο θεωρούμε ακίνητο Η κίνηση ή η ακινησία των σωμάτων είναι έννοιες σχετικές και εξαρτούνται

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ: ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού Οριακού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΣΤΕΡΕΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Στα προβλήματα ατού το κεφαλαίο, το πρώτο πο πρέπει να διακρίνομε είναι αν έχομε ισορροπία, μόνο στροφική κίνηση (δηλαδή γύρω από σταθερό άξονα περιστροφής)

Διαβάστε περισσότερα

KΕΦΑΛΑΙΟ 21* ΜΟΝΟ ΙΑΣΤΑΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΡΟΗ ΣΥΜΠΙΕΣΤΟΥ ΜΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ

KΕΦΑΛΑΙΟ 21* ΜΟΝΟ ΙΑΣΤΑΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΡΟΗ ΣΥΜΠΙΕΣΤΟΥ ΜΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ KΕΦΑΛΑΙΟ * ΜΟΝΟ ΙΑΣΤΑΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΡΟΗ ΣΥΜΠΙΕΣΤΟΥ ΜΗ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ. Ισεντοπική οή Στο έκτο κεφάλαιο το βιβλίο απεδείχθη ότι στο µη σνεκτικό εστό οι διαφοικές εξισώσεις το πεδίο οής οδηούν στο σµπέασµα

Διαβάστε περισσότερα

2) Κυλινδρικό δοχείο ύψους H είναι γεμάτο με υγρό που θεωρείται ιδανικό.

2) Κυλινδρικό δοχείο ύψους H είναι γεμάτο με υγρό που θεωρείται ιδανικό. 1) Υποθέστε ότι δύο δοχεία το καθένα με ένα μεγάλο άνοιγμα στην κορυφή περιέχουν διαφορετικά υγρά. Μια μικρή τρύπα ανοίγεται στο πλευρό του καθενός δοχείου στην ίδια απόσταση h κάτω από την επιφάνεια του

Διαβάστε περισσότερα

Θ1.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν:

Θ1.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: 1. Υγρά σε ισορροπία ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Θ1.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Η πίεση στο εσωτερικό ενός υγρού και στα.. του δοχείου που το περιέχει οφείλεται ή στο.. του υγρού ή σε

Διαβάστε περισσότερα

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου.

θα πρέπει να ανοιχθεί μια δεύτερη οπή ώστε το υγρό να εξέρχεται από αυτήν με ταχύτητα διπλάσιου μέτρου. Δίνονται g=10m/s 2, ρ ν =1000 kg/m 3 [u 2 =3u 1, 10 3 Pa, 0,5m/s] ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο : ΡΕΥΣΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΙΣΩΣΗ BERNOULLI 16 Το ανοικτό δοχείο του σχήματος περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης

Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Φυσική Β Γυμνασίου Συνοπτικές Σημειώσεις Επανάληψης Επιμέλεια: Αγκανάκης Α. Παναγιώτης Κεφάλαιο 1 Φυσικά Μεγέθη: τα μεγέθη που μελετάει η Φυσική Επιστήμη Κατηγορίες: 1. Θεμελιώδη a. Μάζα (kg) b. Μήκος

Διαβάστε περισσότερα

Η ενέργεια ενός παλμού.

Η ενέργεια ενός παλμού. Η ενέργεια ενός παλμού. Στην προηγούμενη ανάρτηση «Η ενέργεια και η ισχύς σε ένα αρμονικό κύμα.» ασχηθήκαμε με το τι σμβαίνει με την ενέργεια κατά την διάδοση ενός αρμονικού κύματος σε μια χορδή. ς δούμε

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανές Πλοίου ΙΙ (Ε)

Μηχανές Πλοίου ΙΙ (Ε) Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδυµα Αθήνας Μηχανές Πλοίου ΙΙ Ε Άσκηση 2 Γεώγιος Κ. Χατζηκωνσταντής Επίκουος Καθηγητής Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός M.Sc. Διασφάλιση Ποιότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ρευστά. Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός. https://physicscourses.wordpress.com ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Ρευστά Επιμέλεια: ΑΓΚΑΝΑΚΗΣ A.ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, Φυσικός https://physicscourses.wordpress.com Βασικές έννοιες Πρώτη φορά συναντήσαμε τη φυσική των ρευστών στη Β Γυμνασίου. Εκεί

Διαβάστε περισσότερα

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα).

Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δοχείου δείχνει πίεση Ρ1 = 1,2 10 5 N / m 2 (ή Ρα). 1. Το κυβικό δοχείο του σχήματος ακμής h = 2 m είναι γεμάτο με υγρό πυκνότητας ρ = 1,1 10³ kg / m³. Το έμβολο που κλείνει το δοχείο έχει διατομή Α = 100 cm². Το μανόμετρο (1) που βρίσκεται στην πάνω πλευρά

Διαβάστε περισσότερα

5.1 Μηχανική των ρευστών Δ.

5.1 Μηχανική των ρευστών Δ. 5.1 Μηχανική των ρευστών Δ. 41. Το έμβολο και οι πιέσεις. Ένα κυλινδρικό δοχείο ύψους Η=2m είναι γεμάτο νερό, ενώ κοντά στη βάση F του έχει προσαρμοσθεί κατακόρυφος σωλήνας ύψους h=1m και διατομής =4cm

Διαβάστε περισσότερα

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ

2. Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ . Ρευστά σε κίνηση ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ Θ.1 Να συμπληρωθούν τα κενά στις προτάσεις που ακολουθούν: α. Ένα υγρό χαρακτηρίζεται ως ιδανικό όταν δεν εμφανίζει. τριβές και.. με τα τοιχώματα του σωλήνα που το περιέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Μια κινούμενη τροχαλία.

Μια κινούμενη τροχαλία. Μια κινούμενη τροχαλία. Γύρω από µια τροχαλία µάζας Μ0,8kg έχοµε τλίξει ένα αβαρές νήµα, στο άκρο το ο- ποίο έχοµε δέσει ένα σώµα µάζας m0,kg. γκρατούµε τα δο σώµατα µε τα χέρια µας, ώστε το νήµα να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 14. έκδοση DΥΝI-EXC b

ΑΣΚΗΣΗ 14. έκδοση DΥΝI-EXC b ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 14 έκδοση DΥΝI-EXC14-016b Copyright Ε.Μ.Π. - 016 Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 η & 2 η : ΟΡΙΑΚΟ ΣΤΡΩΜΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΡΩΤΟΥ ΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΚΙΝΗΤΗ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΠΙΠΕΔΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Σκοπός της άσκησης Στην παρούσα εργαστηριακή άσκηση γίνεται μελέτη του Στρωτού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER ΜΙ ΔΙΦΟΡΕΤΙΚΗ ΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟ ΦΙΝΟΜΕΝΟ DOPPLER Ηχητική πηγή κινείται πάνω σε εθεία, η οποία είναι κάθετη σε επίπεδη ανακλαστική επιφάνεια. Η πηγή µπορεί να εκπέµψει ήχο σχνότητας fs=1 Hz και κινείται προς

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: ρέουν Υγρά Αέρια

ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: ρέουν Υγρά Αέρια ΡΕΥΣΤΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Ρευστά: Υλικά που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα (ρέουν), αλλά παίρνουν εκείνο του δοχείου μέσα στο οποίο βρίσκονται. Υγρά (έχουν καθορισμένο όγκο) Αέρια (καταλαμβάνουν ολόκληρο τον όγκο που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ Α. Πολλαπλής Επιλογής. Σωστού - Λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις στο φαινόµενο Doppler

ΘΕΜΑ Α. Πολλαπλής Επιλογής. Σωστού - Λάθους. Ερωτήσεις και Ασκήσεις στο φαινόµενο Doppler ΘΕΜΑ Α Ερωτήσεις και Ασκήσεις στο Φαινόµενο Doppler Πολλαπλής Επιλογής 1. Παρατηρητής πλησιάζει με σταθερή ταχύτητα ακίνητη ηχητική πηγή και αντιλαμβάνεται ήχο σχνότητας f. Αν η ταχύτητα το ήχο στον αέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΙΟΣ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΝΝΕΑ (6)

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΙΟΣ 2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΝΝΕΑ (6) ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΙΟΣ 019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΝΝΕΑ (6) ΘΕΜΑ Α. Οδηγία: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο Doppler. ακίνητη ηχητική πηγή και αντιλαμβάνεται ήχο συχνότητας f. του ήχου που εκπέμπει η πηγή είναι ίση με. υ+ υ υ -υ

Φαινόμενο Doppler. ακίνητη ηχητική πηγή και αντιλαμβάνεται ήχο συχνότητας f. του ήχου που εκπέμπει η πηγή είναι ίση με. υ+ υ υ -υ ο ΘΕΜΑ Φαινόμενο Doppler. Ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό καθεμιάς από τις παρακάτω ερωτήσεις και δίπλα το γράμμα πο αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.. Παρατηρητής πλησιάζει

Διαβάστε περισσότερα

Βασική θεωρία & μεθοδολογία

Βασική θεωρία & μεθοδολογία Ελεύθερη πτώση Σημειώσεις Φσικής Βασική θεωρία & μεθοδολογία Οριζόντια βολή Αν από κάποιο ύψος h εκτοξεύσομε ένα σώμα με οριζόντια ταχύτητα 0 και κατά τη διάρκεια της κίνησής το δέχεται μόνο το βάρος το,

Διαβάστε περισσότερα

MIKΡΕΣ ΟΠΕΣ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ

MIKΡΕΣ ΟΠΕΣ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 www.pmiras.weebly.cm MIKΡΕΣ ΟΠΕΣ ΘΕΩΡΙΑ & ΑΣΚΗΣΕΙΣ Περιεχόμενα. Μικρές Οπές. Ασκήσεις ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Π.Φ. ΜΟΙΡΑ 693 946778 www.pmiras.weebly.cm

Διαβάστε περισσότερα

- Ομοιότητα με βάση τις εξισώσεις Νavier-Stokes - 2- διάστατη ασυμπίεστη Ροή

- Ομοιότητα με βάση τις εξισώσεις Νavier-Stokes - 2- διάστατη ασυμπίεστη Ροή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 ΡΟΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΡΕΥΣΤΟΥ-ΣΥΝΕΚΤΙΚΗ ΡΟΗ - Ιξώδες - Ομοιόηα με βάση ις εξισώσεις Νaier-Stkes - - διάσαη ασυμπίεση Ροή ΕΞΙΣΩΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ 0 ΕΞΙΣΩΣΕΙΣ ΟΡΜΗΣ t 1 μ 1 g μ t - Οιακές Συνθήκες B σο -

Διαβάστε περισσότερα

2o Επαναληπτικό διαγώνισμα προσομοίωσης Φυσικής Β Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού

2o Επαναληπτικό διαγώνισμα προσομοίωσης Φυσικής Β Λυκείου Θετικού Προσανατολισμού o Επαναληπτικό διαγώνισμα ομοίωσης Φσικής Β Λκείο Θετικού Προσανατολισμού ΘΕΜΑ Α : (Για τις ερωτήσεις Α. έως και Α.5 να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα το γράμμα πο αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2012 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος B Λυκείου

Ένωση Ελλήνων Φυσικών ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ 2012 Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Περιβάλλοντος B Λυκείου B Λυκείου Θεωρητικό Μέρος Θέμα ο 0 Μαρτίου 0 A. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις για μια μπαταρία είναι σωστή; Να εξηγήσετε πλήρως την απάντησή σας. α) Η μπαταρία εξαντλείται πιο γρήγορα όταν τη συνδέσουμε

Διαβάστε περισσότερα

O φ L/2. Η ροπή της δύναμης F ως προς το σημείο Ο έχει μέτρο L 2

O φ L/2. Η ροπή της δύναμης F ως προς το σημείο Ο έχει μέτρο L 2 ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 007 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΦΥΣΙΚΗ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

2. Στο σύστηµα αξόνων του πιο πάνω σχήµατος, να προσδιορίσετε τις συντεταγµένες. 3. Να βρεθεί το µέτρο της τελικής ταχύτητας υ Τ

2. Στο σύστηµα αξόνων του πιο πάνω σχήµατος, να προσδιορίσετε τις συντεταγµένες. 3. Να βρεθεί το µέτρο της τελικής ταχύτητας υ Τ ιονύσης Μητρόπολος Β κείο Οριζόντια βολή Άσκηση στην οριζόντια βολή ο (0,0) x Η h Τ φ Μεταλλική σφαίρα µάζας m = 0,4kg εκτοξεύεται οριζόντια από την άκρη της ταράτσας κτιρίο ύψος Η = 0m, µε ταχύτητα µέτρο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΡΕΥΣΤΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Χ. Δ. ΦΑΝΙΔΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2015-2016 Υδροστατική Πίεση 1. Το δοχείο του σχήματος περιέχει υγρό

Διαβάστε περισσότερα

PP οι στατικές πιέσεις στα σημεία Α και Β. Re (2.3) 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ

PP οι στατικές πιέσεις στα σημεία Α και Β. Re (2.3) 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2: ΡΟΗ ΣΕ ΑΓΩΓΟΥΣ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ Η πειραματική εργασία περιλαμβάνει 4 διαφορετικά πειράματα που σκοπό έχουν: 1. Μέτρηση απωλειών πίεσης σε αγωγό κυκλικής διατομής.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6

ΑΡΧΗ 1ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 2018 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 ΑΡΧΗ ης ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΜΑ Ο : ΤΑΞΗ : Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ : ΜΑΡΤΙΟΣ 08 ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ : 6 Στις ερωτήσεις Α, Α, Α3 και Α4 να επιλέξετε την σωστή απάντηση:

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΑΘ/ΤΕΣ ΓΙΑΡΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Λ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Δ.

ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΘΗΜΑ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΚΑΘ/ΤΕΣ ΓΙΑΡΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Λ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Δ. ΜΑΘΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΗ ΤΑΞΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΟΝΟΜ/ΜΟ: ΗΜΕΡ/ΝΙΑ 15-1-017 ΚΑΘ/ΤΕΣ ΓΙΑΡΕΝΟΠΟΥΛΟΣ Λ. ΚΟΥΣΟΥΛΗΣ Δ. ΒΑΘΜΟΣ: /100, /0 Θέμα 1ο 1. Αν η εξίσωση ενός αρμονικού κύματος είναι y =10ημ(6πt

Διαβάστε περισσότερα