ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ"

Transcript

1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ VII. ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ-ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ VIII. ΕΘΙΜΑ IX. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

3 Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ Η Σκόπελος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και αναφέρεται ότι εποικίστηκε από Κρήτες, γύρω στο 16 ο αι. π. Χ. Στα χρόνια της κλασσικής αρχαιότητας ονομαζόταν Πεπάρηθος. Η ονομασία Σκόπελος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενα του Πτολεμαίου το 2 ο αι. μ. Χ. Αργότερα ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς και το 1453 προσφέρθηκε από τους κατοίκους στους Ενετούς. Το 1538, ο Αλγερινός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέσφαξε η εξανδραπόδισε όλο τον πληθυσμό. Κατοικήθηκε και πάλι το 17 ο αι. και αποτέλεσε συχνά καταφύγιο κυνηγημένων αγωνιστών από την ηπειρωτική Ελλάδα. Απελευθερώθηκε με την Επανάσταση του 1821, στην οποία οι κατοικοί της συμμετείχαν ενεργά.

4

5 ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Σκόπελος είναι νησί του δυτικού Αιγαίου που ανήκει στο νησιώτικο συγκρότημα των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου και δυτικά της Αλοννήσου. Θεωρείται το μεγαλύτερο από τα νησιά των Σποράδων με πρωτεύουσα τη Σκόπελο. Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και ποικίλες. Πρώτα από όλα η χώρα της Σκοπέλου θεωρείται από τις πιο Πρώτα από όλα η χώρα της Σκοπέλου θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις και το λιμάνι της ένα από τα πιό όμορφα των ελληνικών νησιών. Η χώρα είναι χτισμένη στον λόφο πάνω από το λιμάνι, περιτριγυρισμένη από καταπράσινους λόφους με πεύκα και ελαιόδεντρα. Οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα τουριστικά μαγαζιά βρίσκονται στη παραλία του λιμανιού. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα εξίσου όμορφα και γραφικά χωριουδάκια που αξίζει κανείς να επισκεφτεί κατά την παραμονή του στη Σκόπελο οπως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Παλαιό και το Νέο Κλήμα.

6 Η Σκόπελος διαθέτει πολλές παραλίες για όλες τις απαιτήσεις. Οι περισσότερες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού στις οποίες μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο της Σκοπέλου. Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα για να ανακαλύψετε μικρές παραλίες και κολπάκια με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Στο νησί θα δείτε πολλούς ναούς, μοναστήρια καθώς και ιστορικά μνημεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζουν τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου. Γι αυτούς που τους αρέσει το περπάτημα μέσα στη φύση, η Σκόπελος είναι το ιδανικό νησί. Υπάρχουν μονοπάτια και χωματόδρομοι μέσα στην εξοχή περιτριγυρισμένοι από πευκόδεντρα, ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και δαμασκηνιές που θα κάνουν την βόλτα σας αξέχαστη. Εδώ το μόνο που θα ακούτε είναι το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα του αέρα στα πευκόδεντρα.

7 ΙΙΙ. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ ΧΩΡΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Σκοπέλου, η θέα της χώρας αιχμαλωτίζει τη ματιά κάθε ταξιδιώτη. Μια πολιτεία πανέμορφη, με γνήσια παραδοσιακή φυσιογνωμία και απίστευτα γοητευτική, εκτείνεται από το λιμάνι και φτάνει μέχρι το Κάστρο της αρχαίας πόλης. Είναι από τις πιο όμορφες πόλεις των νησιών των Βορείων Σποράδων. Αμφιθεατρικά κτισμένη, με στενά ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια, με λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών, με παλιά ξύλινα κρεμαστά μπαλκόνια, «γεφυράκια» που βοηθούν να επικοινωνεί το ένα σπίτι με το άλλο. Τα ασβεστωμένα δρομάκια διατηρούν τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Χώρας Σκοπέλου.

8 ΓΛΩΣΣΑ Η Γλώσσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση χωριά της Σκοπέλου και το δεύτερο σε πληθυσμό. Είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Πλατάνια από τα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή. Η αρχιτεκτονική των κατοικιών και των δημοσίων κτιρίων του χωριού είναι επηρεασμένη από την μακεδονική αρχιτεκτονική παράδοση, με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα χαγιάτια και τις στέγες με τα κεραμίδια. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές πηγές. Οι χωρικοί καλλιεργούν κυρίως αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, ελιές και αμπέλια. Αξίζει να επισκεφτεί κάνεις την Μόνη '' Άγιου Ταξίαρχου'' Γλώσσας οπού το καθολικό και τα Αξίζει να επισκεφτεί κάνεις την Μόνη '' Άγιου Ταξίαρχου'' Γλώσσας οπού το καθολικό και τα κελιά είναι κτίσματα της τουρκοκρατίας. Στο προαύλιο της μόνης υπάρχουν υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού.

9 ΛΟΥΤΡΑΚΙ Το Λουτράκι είναι το πρώτο λιμάνι του νησιού στο οποίο φθάνουν τα ιπτάμενα δελφίνια και τα καράβια, μετά τη Σκιάθο και πριν καταλήξουν στο λιμάνι της χώρας Σκοπέλου. Βρίσκεται 35χλμ. ΒΔ από τη χώρα και 2χλμ από τη Γλώσσα. Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται τα μικρά νησάκια Στρογγυλό, Παξιμάδι, Γλαρόνι και Δασιά, που το προστατεύουν από τους δυνατούς άνεμους και το καθιστούν ασφαλή για τα πλοία. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών σκαφών αναψυχής καθώς διαθέτει εντός του λιμανιού, μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών.

10 ΝΕΟ ΚΛΗΜΑ- ΕΛΙΟΣ Σε απόσταση 17χλμ. από τη χώρα συναντάμε την παράλια Έλιος και τον οικισμό Νέο Κλήμα. Ιδρύθηκε το 1981 από τους κατοίκους του χωριού Κάτω Κλήμα, οπού το εγκατέλειψαν εξαιτίας ισχυρών σεισμών που προκάλεσαν κατολισθήσεις. Το νέο αυτό χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά με υπέροχη θέα. Το πλούσιο δάσος, οι τεράστιες παραλίες, το μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι και τα νεοκτίστα σπίτια του είναι στοιχειά της ταυτότητας του νέου χωριού Νέο Κλήμα (Έλιος). Η περιοχή είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα. Προσφέρεται για ήσυχες διακοπές κοντά στις ομορφιές της φύσης.

11 ΠΑΛΙΟ ΚΛΗΜΑ Το παραδοσιακό χωριό Παλιό Κλήμα απέχει 3 Χλμ. από το Νέο Κλήμα Έλιος. Αποτελείται από δυο μικρούς οικισμούς: Το Άνω Κλήμα και το Κάτω Κλήμα ή Μαχαλάς. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην καταπράσινη πλάγια του βουνού και διαθέτει υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια. Αξίζει να περπατήσει κάποιος στα γραφικά του καλντερίμια και να επισκεφτεί την παλιά εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και του Σωτήρος

12 IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΓΝΩΝΤΑΣ Η παραλία του Αγνώντα απέχει 8 χλμ. από την πρωτεύουσα της Σκοπέλου. Πρόκειται για μια πευκόφυτη παραλία με βότσαλα, με υπέροχα ηλιοβασιλέματα, γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτός ο όρμος είναι το τρίτο λιμάνι της Σκοπέλου, όπου πλοία και δελφίνια αράζουν όταν ο αέρας τους εμποδίζει να φτάσουν τα αλλά λιμάνια του νησιού. Το όνομα αυτό δόθηκε στην ακτή τα αρχαία χρόνια, από τους κατοίκους της, προς τιμήν του αθλητή που κέρδισε έναν αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 569 π.χ.

13 ΣΤΑΦΥΛΟΣ Η παραλία του Στάφυλου είναι η πιο κοντινή στην πόλη της Σκοπέλου καθώς απέχει μόλις 4 χλμ. Από αυτήν. Με την υπέροχη κατάξανθη αμμουδιά προσφέρεται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Απάνεμη με διάφανα βαθυγάλαζα νερά, κλεισμένη στην αγκαλιά του πευκόφυτου όρμου αποτελεί την ενσάρκωση του καλοκαιρινού ονείρου. Στη νότια άκρη της, εντύπωση προκαλεί η μικρή βραχώδης χερσόνησος, που συνδέεται με την υπόλοιπη στεριά με μια στενή λωρίδα γης που μοιάζει με λαιμό και έχει ύψος 10 περίπου μέτρων. Πάνω σ αυτή τη μικρή χερσόνησο βρεθήκαν τα λείψανα ενός αρχαίου οικοδομήματος που εικάζεται ότι ανήκουν στο παλάτι του θρυλικού Στάφυλου, του πρώτου οικιστή και βασιλιά της Σκοπέλου, ο οποίος ήταν απεσταλμένος του Μίνωα. Τη σχέση του με τη μινωική Κρήτη ενισχύουν τα πλούσια κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν στο βασιλικό τάφο που βρέθηκε στη περιοχή. Τα ευρήματα του τάφου αυτού που αποδίδεται στο βασιλιά Στάφυλο, χρονολογούνται από τον 16 ο π.χ. αιώνα.

14

15 ΠΑΝΟΡΜΟΣ Η παραλία του Πάνορμου βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Σκοπέλου και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία με άμμο και βότσαλα που είναι περικυκλωμένη από έναν όμορφο όρμο, με δυο μικρές βραχονησίδες στην είσοδο του. Εκεί βρίσκεται το ομώνυμο χωριό με ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφέ. Κοντά στην θάλασσα υπάρχουν απομεινάρια από αρχαία τοιχώματα.. ΛΙΜΝΟΝΑΡΙ Μικρός καταπράσινος όρμος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αγνώντα. Απέχει 9,5 χλμ. από τη Σκόπελο. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες με πολύ ψιλή άσπρη άμμο. Το νερό φαίνεται πράσινο λόγω των πεύκων που περιτριγυρίζουν την παραλία. Μετά το Λιμνονάρι υπάρχουν οι παραλίες της Γλυφάδας, της Καναπίτσας και της Αμμουδιάτσας που μπορεί να πάει ένας επισκέπτης μόνο με βάρκα από τον Αγνώντα.

16 ΜΗΛΙΑ Μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, με χρυσή αμμουδιά και πράσινα, διάφανα και ήρεμα νερά, είναι η Μηλιά. Βρίσκεται μετά τον Πάνορμο και απλώνεται για τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο δίπλα στα πεύκα. Το νησάκι Δασιά στέκεται απέναντι από αυτή και προσθέτει μια τελευταία πινελιά στην ομορφιά του ειδυλλιακού αυτού τοπίου.

17 ΚΑΣΤΑΝΗ Η παραλία Καστάνη απέχει 14 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία της Μηλιάς. Πρόκειται για μια πανέμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, καταπράσινο περιβάλλον και πολύ ηρεμία που συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

18 ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Μετά την παραλία του Στάφυλου και πριν από την παραλία του Αγνώντα, στην περιοχή του Αμάραντου βρίσκονται αρκετοί μικροί κολπίσκοι στη σειρά, οι περισσότεροι από αυτούς βραχώδεις και με πεύκα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα και προσφέρουν σκιά και δροσιά στους λουόμενους. Αποτελούν την ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν απομονωμένες παραλίες. Επίσης συνίσταται για ψάρεμα και για καταδύσεις. ΑΝΤΡΙΝΑ Ένας περίπατος μέσα από το δάσος του Πάνορμου προς τη Μηλιά οδηγεί στην περιοχή Αντρίνα, γνωστή για τους μικρούς και απομονωμένους κόλπους της που περιβάλλονται από πευκοδάσος. Ο μύθος λέει πως οι Αντρίνες πήραν το όνομα τους από μια γυναίκα πειρατή την Αντρίνα, που έφτασε στο νησί με το πειρατικό καράβι της για να το κατακτήσουν. Οι πειρατές της αποβιβάστηκαν στον Πάνορμο ενώ εκείνη έκρυψε το καράβι σε έναν από τους κόλπους και περίμενε. Οι άντρες της νικήθηκαν από τους Σκοπελίτες και όταν η Αντρίνα έμαθε τα άσχημα νέα έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

19 ΕΛΙΟΣ (ΧΟΒΟΛΟ) Το Έλιος είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες παραλίες του νησιού, με πολλά τουριστικά καταλύματα και ταβερνάκια κοντά στην παραλία. Στην περιοχή, βρίσκονται τρεις ακόμη εκπληκτικές παραλίες που ενώνονται μεταξύ τους με δύσβατα μονοπάτια. Μια από αυτές είναι και το Χόβολο. Παραλία που διαθέτει ψιλή λεύκη άμμο και πεντακάθαρα νερά.

20 ΓΛΥΣΤΕΡΙ Απέχει 4,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου και έχει βόρειο προσανατολισμό. Μικρός και κλειστός όρμος με χοντρά βότσαλα. Λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι σχετικά ήσυχη. Στην παραλία υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα και διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Άπλετος χώρος για εύκολο πάρκινγκ ακόμα και τον Αύγουστο. Η πρόσβαση είναι με ιδιωτικό μέσο και όλη η διαδρομή είναι άσφαλτος. Για τους ρομαντικούς, υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς δια θαλάσσης, με καΐκι που αναχωρεί από το λιμάνι της Σκοπέλου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

21 V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ Η Σκόπελος εκτός από την φυσική της ομορφιά, είναι γεμάτη αξιοθέατα συνδεδεμένα με την μακραίωνη ιστορία της. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατοίκησαν περιοδικά ή ευκαιριακά στα ορεινά πλατώματα της Γλώσσας που ήταν η αγροτική περιοχή της αρχαίας πόλης Σελινούς και που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια δημητριακών, όσπριων, αμπέλου και ελιάς. Τα μεγάλα και οργανωμένα αγροκτήματα με οχυρωμένες αγροικίες απέχουν 6χλμ. περίπου από την αρχαία Σελινούντα και βρίσκονται σε διαφορετικό υψόμετρο και σε απόσταση 600 μέτρα περίπου η μια από την άλλη. Με κέντρο την πιο μεγάλη αγροικία στη θέση Ελληνικό αναπτύσσεται ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών που συνδέει τις οχυρωμένες αγροικίες αλλά και τις μεμονωμένες αγροτικές εγκαταστάσεις μεταξύ τους με τη μεγαλύτερη πηγή νερού στη θέση Λιβαδάκι καθώς επίσης και με τον όρμο Λιμνωνάρι που είναι και η πιο ομαλή θέση προσέγγισης από τη θάλασσα. Οχυρωμένες αρχαίες αγροικίες υπάρχουν στις θέσεις Ελληνικό, Σεντούκια, Άγιος Ταξιάρχης κλπ. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι αγροτικές δομές των ανθρώπων που έζησαν και ζουν στη Γλώσσα και στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν αναλλοίωτες!...

22 ΑΡΧΑΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥΣ Τα λιγοστά ορατά λείψανα της αρχαίας πόλης Σελινούς, μπορείτε να τα δείτε κοντά στο σημερινό Λουτράκι. Το όνομα της είναι γνωστό από νεότερη επιγραφή του 2 ου μ.χ. αιώνα, είναι όμως προφανής η αρχαία της προέλευση. Πάνω στο λόφο Παλιόκαστρο διατηρούνται μεγάλα τμήματα της ισχυρότατης οχύρωσης της κλασικής εποχής, καθώς και ερείπια οικοδομημάτων. Το τείχος δέχτηκε πολλές προσθήκες αλλά λίγα τμήματα, που φτάνουν το νωρίτερο μέχρι τον 4ο πχ αιώνα έχουν σωθεί με τη βοήθεια σύγχρονων επιδιορθώσεων, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης.

23 ΡΩΜΑΪΚΑ ΛΟΥΤΡΑ Κοντά στην ακτή, στα νοτιοανατολικά του Λουτρακίου, είναι ορατές και οι ρωμαϊκής περιόδου θερμές[λουτρά],από τις οποίες θεωρείται ότι έλαβε το Λουτράκι και το όνομα του. Χρονολογικά οι ρωμαϊκές Θέρμες εντάσσονται στην περίοδο του τέλους του 3ου μ.χ. αιώνα και αντικατοπτρίζουν τη ρωμαϊκή θεώρηση που προϋποθέτει δημόσια λουτρά όχι μόνο ως χώρο προσωπικής υγιεινής, αλλά και συνεύρεσης, περιπάτου, άθλησης και τελικά ένα σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της πόλης. Τα λείψανα των Λουτρών είναι ορατά σε μήκος 42μ. χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί και το τμήμα που ήδη καλύπτεται από τη θάλασσα. Διασώζεται τμήμα από μωσαϊκό δάπεδο και τμήματα της υποκαύσης με πήλινους στρόγγυλους πεσσούς.

24 ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ Τα ερείπια του ναού του Ασκληπιειού στη θέση Λιβάδι-Αμπελική στη νότιο-ανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου, χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα πχ. Παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύπτουν σιγά-σιγά οικοδομήματα της εποχής και πολλά αφιερώματα, αγάλματα και επιγραφές κλασικών κυρίως και ελληνιστικών χρόνων. Στο ιερό του Ασκληπιού που είχε αφιερωθεί στον Ασκληπιό, λατρεύονταν επίσης ο Απόλλων και η Άρτεμις, αφού αποτελούσε δημοφιλή τόπο λατρείας, θεραπείας και αναψυχής για ασθενείς και μη, ναυτικούς και ταξιδιώτες.

25 ΚΑΣΤΡΟ Το κάστρο, από τους αρχαίους χρόνους, υπήρξε το Το κάστρο, από τους αρχαίους χρόνους, υπήρξε το κατεξοχήν οχυρό του νησιού. Η οχύρωση του Ενετικού φρουρίου ακολουθεί την πορεία του αρχαίου τείχους και εντοπίζεται στο βόρειο και υψηλότερο σημείο της πόλης. Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη κλασικών χρόνων με το τείχος της αρχαίας Πεπαρήθου, τμήματα του οποίου σώζονται σε αρκετά σημεία. Μέσα στην περιοχή βρίσκονται πολλές μικρές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγ. Αθανασίου, που ήταν και ο πρώτος μητροπολιτικός ναός, της εντός του φρουρίου πόλεως και διατηρεί θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στη δε κορυφή του Κάστρου βρίσκεται και το μαγαζί του Γιώργου Ξηντάρη, ενός από τους τελευταίους της ρεμπέτικης μουσικής.

26 ΠΑΝΟΡΜΟΣ Εκεί βρισκόταν και η αρχαία πόλη του Πανόρμου, που αναφέρεται ότι κατελήφθη από τον τύραννο των Φερών Αλέξανδρο το 361 π.χ. και κατόπιν πολιορκήθηκε από τους Αθηναίους. Κοντά στη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού υπήρχε οχυρωμένη ακρόπολη, στο λόφο ''Παλαιόκαστρο'', τα τείχη της οποίας με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοιχοδομία τους, σώζονται σε άριστη κατάσταση. Αρκετά λείψανα άλλων κτισμάτων διατηρούνται ορατά στις πλαγιές του λόφου. Ένα όμορφο μονοπάτι οδηγεί από την Ακρόπολη στο σπήλαιο του Πάνα, το μοναδικό στη Σκόπελο φυσικό μνημείο της λατρείας του θεού.

27 ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ Πάνω στο βουνό της Καρυάς, βρίσκονται τα <<Σεντούκια>>, 3 μοναδικοί αρχαίοι τάφοι, λαξευτοί στο βράχο, πιθανόν Υστερορωμαϊκών χρόνων. Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει ότι είναι τάφοι πειρατών. Ο γνωστός στο νησί πειρατής Μπαρμπαρόσα προσπάθησε αρκετές φορές να το κατακτήσει. Όμως δεν τα κατάφερε διότι οι νησιώτες του έκαναν επίθεση από το φρούριο τους, το Κάστρο. Ο Μπαρμπαρόσα όταν ήρθε στο νησί με 12 σεντούκια τα οποία περιείχαν χρυσό, πήγε να τα κρύψει, με άλλους πειρατές, σε εκείνη την περιοχή. Τα έκρυψε στο ψηλότερο σημείο της περιοχής που έχει 3 πεύκα και πέφτει η 1η ακτίνα του ήλιου. Τα πνεύματα αυτών των πειρατών φυλάνε τους θησαυρούς. Η περιοχή αυτή, με την πανοραμική θέα των γύρω νησιών και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει, αποζημιώνει τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να φτάσει ως εκεί κάνοντας πεζοπορία.

28 ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΑΦΥΛΟΥ Μια από τις μυθολογικές παραδόσεις για τη Σκόπελο, λέει ότι κατοικήθηκε γύρω στον 15ο αιώνα π.χ. από Κρήτες, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την Κνωσό, με αρχηγό τον αδελφό του Πεπάρηθου, τον Στάφυλο, που ήταν γιός του Θησέα ή του Διόνυσου και της Αριάδνης. Το 1936, ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, μετά από ανασκαφές στη μικρή χερσόνησο στον όρμο του Στάφυλου, έφερε στο φώς λακοειδή μινωικό τάφο, ο οποίος αποδόθηκε στο Στάφυλο. Μεταξύ των πλούσιων κτερισμάτων του, περιλαμβάνεται ξίφος με λαβή επενδυμένη με φύλλο χρυσού, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

29 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η Σκόπελος έχει μια λαμπρή πολιτιστική κληρονομιά. Πλούσιο υλικό αυτής της λαμπρής πολιτιστικής παράδοσης έχει συγκεντρωθεί στο λαογραφικό μουσείο της Σκοπέλου με σκοπό να προβληθεί το πολιτιστικό παρελθόν του νησιού αλλά και να διατηρηθεί ζωντανή η ταυτότητα του τόπου. Στο ισόγειο τα μεγάλα ταμπλο του Μουσείου ενημερώνουν για την ιστορία της Σκοπέλου, τα ήθη και τα έθιμα της. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου ξεκινώντας από το κοκκινοπράσινο νυφικό μόρκο, τη φορεσιά που κεντιέται μαζί με την προίκα της κόρης καθώς και την παλιά Σκοπελίτικη αντρική φορεσιά, που αποτελείται από τη βράκα και το γιλέκο. Επίσης υπάρχει και συλλογή κεραμικών με αρχαιόμορφα αγγεία με βασικό υλικό το αργιλώδες χώμα της Σκοπέλου.

30 VI.ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ Η Σκόπελος είναι γεμάτη εκκλησίες και μοναστήρια. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι κλειστά κατά τη διάρκεια του χρόνου και ανοίγουν μόνο μια φορά, την ημέρα της ονομαστικής γιορτής τους. Πάνω από 300 εκκλησίες και μοναστήρια στολίζουν το νησί και αποτελούν μια ωραία πρόθεση για εκδρομή και ωραίους περίπατους με απίστευτη θέα. Η πρωτεύουσα έχει 123 εκκλησίες, καθεμιά με τη δική της ομορφιά, πολλές φωλιασμένες μέσα στις αυλές των σπιτιών. Οι περισσότερες από αυτές είναι αγιογραφημένες από τον ξακουστό αγιογράφο Αντώνη Αγοραστό. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες εκκλησίες και μοναστήρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επίσκεψη σε αυτές πλουτίζει τις γνώσεις γύρω από την αρχιτεκτονική τους, την Αγιογραφία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

31 ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Ένα από τα ωραιότερα δείγματα ομορφιάς είναι η παναγίτσα του πύργου. Αυτή η εκκλησία, η πιο διάσημη του νησιού, βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Είναι μια ασβεστωμένη εκκλησία στο σχήμα ενός σταυρού με μια πέτρινη σκεπή και έναν μικρό άσπρο θόλο με ένα μικρό πέτρινο καμπαναριό. Αυτή η πανέμορφη εκκλησία χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο, και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί μέσω μικρών άσπρων πέτρινων σκαλιών. Δίπλα στο ναό της Παναγίας αντικρίζουμε και την εκκλησία των Αγίων-Πάντων. Από εκείνο το σημείο μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μια πανέμορφη θεά της θάλασσας και της πόλης.

32 Η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Παναγίας Παπαμελετίου είναι κτίσμα του 17 ου αιωνα και η στέγη της είναι φτιαγμένη από σχιστολιθικές πλάκες. Στη βόρεια πλευρά του ναού είναι προσκολλημένο μονόκλιτο παρεκκλήσι των αγίων Αναργύρων με τρούλο. Στον ναό υπάρχουν αρκετές εικόνες του 17 ου,18 ου και 19 ου αιώνα. Ο ναός του Άγιου Νικόλαου είναι κτισμένος στη θέση παλιότερου ναού από τον οποίο έχει διατηρήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κι εδώ βλέπουμε εικόνες του 17 ου του 18 ου και 19 ου αιώνα. Ο ναός του Άγιου Αθανασίου είναι κτίσμα του 9 ου αιώνα οικοδομημένο πάνω σε ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού και βρίσκεται μέσα στο κάστρο της χώρας που είναι ερείπιο του ενετικού φρουρίου. Ο ναός του Άγιου Μιχαήλ είναι μια πέτρινη εκκλησία με στέγη από σχιστολιθικές πλάκες και έχουν καταγραφεί 24 εικόνες του 17 ου και 18 ου αιώνα και στην αψίδα του ιερού είναι εντοιχισμένη επιτύμβιος στήλη. Ο ναός του Χριστού είναι ο μητροπολιτικός ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο όπου υπάρχει η μεγάλη δέηση με τους 12 Αποστόλους. Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι ο ναός της Φανερωμένης απέναντι από το λαογραφικό μουσείο και ο ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας πριν από το κτίριο του συνεταιρισμού, ο ναός του Άγιου Νικόλαου των κήπων και ο ναός των Εισόδιων της Θεοτόκου.

33

34 ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Το εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού κοντά στη Γλώσσα στη κορυφή θαλασσόβραχου με ύψος 100μ.Για να φτάσει κανείς στον αϊ Γιάννη πρέπει να ανεβεί τα 105 σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς χτίστηκε αυτό το εκκλησάκι. Η ιστορία των ντόπιων λέει ότι ένα βράδυ κάποιος κάτοικος του νησιού διέκρινε μια λάμψη στην κορυφή του βράχου. Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Αυτό επαναλαμβανόταν για αρκετά βράδια μέχρι που ο σκοπελίτης είδε στο όνειρο του μια γυναίκα που του είπε να ανέβει στην κορυφή του βράχου μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού γιατί εκεί υπήρχε μια εικόνα. Την επομένη μέρα κάλεσε όλους τους κατοίκους του νησιού και αφού τους είπε τι έχει συμβεί ξεκίνησαν να σκαλίζουν σκαλοπάτια πάνω στο βράχο για να καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή του. Όταν τα κατάφεραν και ανεβήκαν πάνω στο βράχο βρήκαν μια εικόνα του Άγιου Ιωάννη την οποία και μετέφεραν σε ένα κοντινό εκκλησάκι. Την επόμενη μέρα ανακάλυψαν ότι η εικόνα δε βρισκόταν πια στην εκκλησία αλλά στην πρωταρχική της θέση και έτσι αποφάσισαν να χτίσουν ένα εκκλησάκι πάνω στο βράχο γιατί όπως έλεγαν ο άγιος Ιωάννης ήθελε να μένει εκεί.

35 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Εκτός από τις εκκλησίες που αποτελούν βασικό λόγο επίσκεψης στο νησί κυρίαρχη θέση στα αξιοθέατα της Σκοπέλου έχουν και τα μοναστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο και προσφέρει από τις πιο όμορφες θέες της πόλης και όλου του όρμου. Ιδρύθηκε από μοναχούς του Άθου. Φιλοξενεί ένα τεράστιο εντυπωσιακό επιχρυσωμένο εικονοστάσιο από την Κωνσταντινούπολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες και πολύτιμες εικόνες. Η μονή συνδέεται με την μεγάλη και πλούσια οικογένεια Δαπόντε κι αυτό το επιβεβαιώνει η μεγάλη πλάκα που υπάρχει εκεί με την επιγραφή και το όνομα Δαπόντε στο τέμπλο που έχει δωρίσει η οικογένεια και ο επίσκοπος θρόνος. Υπάρχουν επίσης πολλά ξυλόγλυπτα και πολύ σπουδαίες εικόνες του 16ου 17ου 18ου αιώνα.

36 ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ Eίναι από τα λίγα βενετικά μοναστήρια που έχουν σωθεί από την οθωμανική επίθεση. Η εκκλησία της επισκοπής βρίσκεται 10 λεπτά από την πρωτεύουσα του νησιού στο εσωτερικό του συγκροτήματος της επισκοπής. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα η οποία είναι κτισμένη πάνω σε παλαιοχριστιανικό ναό ο οποίος με τη σειρά του ήταν κτισμένος πάνω σε ένα αρχαίο ιερό. Το όλο ενετικό κτίσμα προοριζόταν να γίνει η έδρα του επισκόπου της Σκοπέλου αλλά δεν τελειοποιήθηκε ποτέ λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα.

37 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Η Αγία Βαρβάρα φρουριακή ως προς την εμφάνιση βρίσκεται κοντά στην γυναικεία Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε αντίθεση με την Μονή του Προδρόμου που κατοικείται από τις μοναχές η Αγία Βαρβάρα είναι ακατοίκητη. Το καθολικό και οι πολύ ψηλοί τοίχοι του περιβόλου διατηρούνται στην αρχική τους μορφή ωστόσο τα κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Η ημερομηνία κατασκευής του Μοναστηριού δεν είναι γνωστή, ωστόσο μια μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε φέρει το έτος 1697 άλλα το πιθανότερο είναι αυτή η επιγραφή να αναφέρεται σε επισκευή του καθολικού και όχι στην οικοδόμηση του Ναού. Το σχέδιο της Μονής αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλους Ναούς της Σκοπέλου. Ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο αλλά οι αναλογίες του τρούλου είναι βαριές.

38 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΓΛΩΣΣΑΣ Η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη βρίσκεται στη Γλώσσα. Αποτελεί κτίσμα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Στο προαύλιο της μονής διατηρούνται υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού του 672 μ.χ. Aφιερώθηκε ως Μετόχι στην Αθωνική Μονή του Ξηροποτάμου, αφού η οικονομική ζωή του χωριού επηρεάστηκε άμεσα από την αντίστοιχη οικονομική ευρωστία της Μονής. ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ Είναι μετόχι της μονής Ξενοφώντος του Άθου. Βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και η ίδρυση της πρέπει να έγινε κάπου μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα. Έχει ένα μικρό όμορφο ξωκλήσι στη μέση μιας ανθισμένης αυλής, που ανοίγει την μέρα της ονομαστικής του γιορτής στις 6 Αυγούστου.

39 ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Η μονή του Τίμιου Προδρόμου βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας και απέναντι από την πρωτεύουσα της Σκοπέλου. Είναι από τα λίγα κατοικημένα μοναστήρια του νησιού. Οι μοναχές που μένουν εκεί είναι πάντα πρόθυμες να ξεναγήσουν κάθε επίσκεψη στη Μονή. Όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο της μονής, η μονή ανακαινίστηκε από τα θεμέλια το 1721 από τον ιερομόναχο Φιλάρετο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες της, οι οποίες χρονολογούνται του 16 ο,υ 17ου και 18ου αιώνα, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού με πλούσιο διάκοσμο από πουλιά, ζώα και φυτά όπως και μια τοιχογραφία που υπάρχει στην τράπεζα της Μονής με θέμα την ίδρυση της Μονής. ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το μοναστήρι του Άγιου Ρηγίνου το οποίο βρίσκεται 2 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Σκοπέλου. Η Μονή κτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού σύμφωνα με επιγραφή το Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει ο τάφος του Άγιου Ρηγίνου. Ο Άγιος Ρηγίνος είναι ο πολιούχος της Σκοπέλου και ο πρώτος επίσκοπος. Στο παλιό γεφυράκι οπού υπάρχει το εικονοστάσι του αποκεφαλίστηκε ο μάρτυρας Ρηγίνος το 362μ.χ γιατί δεν άλλαξε την πίστη του.

40 ΑΠΟΚΡΙΕΣ VIII. ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Η Σκόπελος είναι ένα νησί που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για τα έθιμα του ακόμα και τον χειμώνα την περίοδο των απόκρεων. Το νησί φαίνεται ότι διατήρησε πολύ ζωντανή την αρχαία παράδοση των Διονυσιακών τελετουργιών, που γίνονταν προς τιμή του Σταφυλιού και του Διόνυσου. Φυσικά από τα έθιμα πολύ λίγα επιβιώνουν σήμερα και στα περισσότερα από αυτά συνηθίζεται να παίρνουν μέρος κυρίως παιδιά. ΜΠΡΑΜΔΕΣ Είναι παραδοσιακή αποκριάτικη μεταμφίεση της Σκοπέλου. Φορούν μαντήλια και τοπικές ενδυμασίες (φουστανέλες, βράκες, τουαλέτες της εποχής) καθώς και πολλά τσαπράλια ασημένια. Γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το επικό τραγούδι της Βλάχας. Άντε να πάμε πέρα στον απέναντι καφενέ - Να σε τρατάρω Βλάχα σουμάδα κι αργιλέ Δε θέλω τη σουμάδα ούτε τον ναργιλέ μον θέλω ένα λουκούμι και ένα γλυκό καφέ. Οι <<Μπράμδες>>, μαζεύονται την Κυριακή της Τυρινής στις πλατείες της Παναγίας Παπαμελετίου, στο Γυφτόρεμα, στο Μύλο, στον Αι-Γιάννη και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν ενώ οι νοικοκύρηδες τους κερνούν ρυζόγαλο γαλατομπούρεκο και άφθονο κρασί.

41 ΤΡΑΤΑ Την Κυριακή της Απόκρεω τελείται και το έθιμο της τράτας κατά το οποίο μασκαράδες μουντζούρηδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι την τράτα και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας ευτράπελα (πιρπάσκα) τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκομένους. Το μπουλούκι που ακολουθεί την Τράτα με τους τραταραίους αποτελείται από μασκαράδες που τραγουδούν, πίνουν και κερνιόνται ρυζόγαλο από τις νοικοκυρές ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παράλια όπου και θα «φουντάρουν» στη θάλασσα την τράτα τους. Το γλέντι και οι χοροί συνεχίζονται στα σπίτια μέχρι τις πρωινές ώρες.

42 ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ Στη Σκόπελο αξίζει να παρευρίσκεται κάποιος και την ημέρα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Ρηγίνου στις 25 Φεβρουάριου. Έχει διατελέσει επίσκοπος του νησιού και μαρτύρησε το 326μ.χ επί Ιουλιανού του Παραβάτη.Την ημέρα αυτή όλοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου συγκεντρώνονται στο μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου, που βρίσκεται 2χλμ. νότια της πόλης. Η πομπή αρχίζει από την εκκλησία του Χριστού, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου. Καθοδόν ψάλλονται τα εγκώμια, που έχει συνθέσει τον περασμένο αιώνα ο Σκοπελίτης λόγιος Ιωάννης Δρακιώτης πάνω σε γνωστούς ύμνους της εκκλησίας. Η πομπή φτάνει στη μονή, γίνεται η λειτουργία και επακολουθεί ομιλία. Κατόπιν τα ιερά λείψανα μεταφέρονται στην πόλη. Στην επιστροφή η πομπή σταματάει στον Αι- Ρηγινάκι, το παλιό γεφύρι, όπου κατά την παράδοση αποκεφαλίστηκε ο Άγιος.

43 ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΟΜΕΣ Εκτός από πανέμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, το νησί της Σκοπέλου φημίζεται για την υπέροχη φύση του. Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, προτείνουμε ορισμένες αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές. ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΤΑΦΥΛΟΣ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΛΑΝΙΟ(ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ) Πρόκειται για μία διαδρομή διάρκειας μιάς ώρας περίπου με 5 χλμ. απόσταση. Διασχίζοντας περιοχή με ελαιώνες, το ξωκλήσι της Οσίας Ειρηνής της Χρυσοβαλάντου και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, μπορεί κανείς να φτάσει στην Παραλία του Στάφυλου. Μετά την παραλία και το ακρωτήρι, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με υπολείμματα κτιρίων μυκηναϊκής και ένα μικρό και απότομο μονοπάτι οδηγεί προς την παραλία Βαλανίο. Στο Στάφυλο και στο Βαλανίο, φωλιάζουν αιγαιογλάροι και άλλα θαλασσοπούλια. ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ Στο νότιο μέρος του οικισμού της Γλώσσας αρχίζει ένα λιθόστρωτο καλντερίμι, παλιός δρόμος του νησιού με απόσταση 2,5 χλμ. και διάρκεια 30, το οποίο διασταυρώνεται με τον ασφαλτόδρομο και συνεχίζει έως το Λουτράκι.

44

45 ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΔΕΛΦΙ Πηγαίνοντας απο τον περιφερειακό δρόμο για Γλυστέρι, υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στο Αυγέρι, την ψηλότερη κοιλάδα της Σκοπέλου, με πεζούλες και καρποφόρα δένδρα (μηλιές, δαμασκηνιές, κερασιές). Εκεί υπάρχει το μονοπάτι για την κορυφή του όρους Δέλφι. όπου βρίσκεται το δασικό πυροφυλάκιο και φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά. ΡΕΜΑΤΙΑ ΚΕΡΑΜΩΤΟΥ Ξεκινώντας απο τη Γλώσσα και προχωρώντας ανατολικά πάνω στο δρόμο, βρίσκεται μια βρύση. Από το σημείο αυτό ξεκινά μονοπάτι που κατηφορίζει κατά μήκος της ρεματιάς Κεραμωτού διασχίζοντας ένα δάσος αριάς, ενώ κατά μήκος του μονοπατιού ρέει ένα μικρό ποτάμι και υπάρχουν συστάδες από μεγάλα πλατάνια. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία Κεραμωτού. Στην περιοχή παρατηρούνται συχνά αρπακτικά (βραχοκιρκίνεζο, τσιχλογέρακο, σφηκιάρης κ.ά ). Η διάρκεια της διαδρομής αυτής είναι 1 ώρα με απόσταση 4,3 χλμ.

46 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το νησί της Σκοπέλου αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς ιδίως για τους νέους γιατί συνδυάζει τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την ξεκούραση και την ηρεμία. Είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης και ενδείκνυται κυρίως για θρησκευτικό, πολιτιστικό, περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό. Συγκεκριμένα ο επισκέπτης της Σκοπέλου έχει την ευκαιρία να απολαύσει υπέροχες παραλίες και να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια, όπως επίσης και παραδοσιακούς οικισμούς. Η Χώρα, όπως και τα χωριά της Σκοπέλου, έχουν κυρηχθεί διατηρητέοι οικισμοί, γεγονός που βοήθησε στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης του νησιού.

47 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ Ν. ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΣΗΣ ΡΑΦΑΗΛ ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΣΕΜΑ ΛΟΡΕΝΤΣ ΠΑΠΑΛΑΠΑΣ ΕΡΝΕΣΤΕΡΝΕΣΤ - ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Το Νησάκι βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας και μόλις 25χλμ από την πόλη της Κέρκυρας. Το Νησάκι είναι άλλο ένα ήσυχο και γραφικό χωριό στη βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας. Στο παρελθόν, σύμφωνα με τους παλιούς χωρικούς, το Νησάκι ήταν ένα μικρό βραχώδες νησί, το οποίο ενώθηκε με την στεριά

Διαβάστε περισσότερα

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας

Ο τόπος µας. Το σχολείο µας. Πολιτισµός. Η τάξη µας Ο τόπος µας Το σχολείο µας Πολιτισµός Η τάξη µας Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ Ανάµεσα στις ακτές του νοµού Μαγνησίας και τη Σκόπελο και απέναντι από το Πήλιο, βρίσκεται η Σκιάθος, ένα νησί µε έκταση 48 τετραγωνικά χιλιόµετρα.

Διαβάστε περισσότερα

Σκόπελος - Αξιοθέατα Το Ασκληπιείο, στη θέση Αμπελική, ιερό του θεού και συγκρότημα κτιρίων των αρχών του 4ου αι. π.χ., τα οποία έχουν καταστραφεί

Σκόπελος - Αξιοθέατα Το Ασκληπιείο, στη θέση Αμπελική, ιερό του θεού και συγκρότημα κτιρίων των αρχών του 4ου αι. π.χ., τα οποία έχουν καταστραφεί Σκόπελος - Αξιοθέατα Το Ασκληπιείο, στη θέση Αμπελική, ιερό του θεού και συγκρότημα κτιρίων των αρχών του 4ου αι. π.χ., τα οποία έχουν καταστραφεί σχεδόν ολικά από τη θάλασσα -πλάι στην παραλία μάρμαρα

Διαβάστε περισσότερα

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης

Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης Τήνος : Το νησί της Πίστης και της Τέχνης 4ήμερη πεζοπορική 2 5 Ιουνίου 2017 Τήνος. Το νησί της Παναγίας. Το νησί του Αιόλου. Το νησί της Πίστης. Το νησί της Τέχνης. Το νησί με τις παρθένες Παραλίες. Το

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για τη Σκόπελο

Πληροφορίες για τη Σκόπελο Πληροφορίες για τη Σκόπελο Πληροφορίες για τη Σκόπελο Σκόπελος Ιστορία Αξιοθέατα Οικισμοί & Λιμάνια Παραλίες Τοπικά προιόντα Πληροφορίες Πρόσβαση Οι Σποράδες είναι ένα σύμπλεγμα νησιών που ανήκουν στον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΑΝΩΝ «Ο ΚΕΡΑΜΟΣ» Εικόνα 1.Διαδρομή προς το Καστέλλι Το Καστέλλι (Τοπική Κοινότητα Καστελλίου Φουρνής) βρίσκεται στην Ανατολική Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην περιφέρεια της

Διαβάστε περισσότερα

Όλοι οι ερωτευμένοι πάνε μία φορά τουλάχιστον στη Μήλο!

Όλοι οι ερωτευμένοι πάνε μία φορά τουλάχιστον στη Μήλο! Όλοι οι ερωτευμένοι πάνε μία φορά τουλάχιστον στη Μήλο! Διάρκεια Ταξιδιού 2015-07-16 Ένα νησί 'φυσικά ρομαντικό'. Ιδανικός τόπος για ρομαντικές βόλτες, ηλιοβασιλέματα και κολύμπι σε εξωτικά νερά! Από:

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα

Κυριότερες πόλεις ήταν η Κνωσός, η Φαιστός, η Ζάκρος και η Γόρτυνα Ηφαίστειο της Θήρας Η Μινωική Κρήτη λόγω της εμπορικής αλλά και στρατηγικής θέσης της έγινε γρήγορα μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη. Οι Μινωίτες πωλούσαν τα προϊόντα τους σε όλη τη Μεσόγειο με αποτέλεσμα

Διαβάστε περισσότερα

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014

Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες. 18 22 Απριλίου 2014 Σίνα 14 & Ακαδημίας, τηλ. 210 3642707, φαξ. 201-3642707 e-mail: info@cosmorama.gr Πάσχα στα «πόδια» της Χαλκιδικής Άγιον Όρος, 5 μέρες 18 22 Απριλίου 2014 Μόνο σε εμάς θα βρείτε: Πλούσιες πρωινές ξεναγήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα

Karystos Beach Front - Εύβοια. οικολογικό συγκρότημα Karystos Beach Front - Εύβοια οικολογικό συγκρότημα Περιγραφή συγκροτήματος Συγκρότημα τεσσάρων οικολογικών και βιοκλιματικών εξοχικών κατοικιών σε οργανωμένο παραθεριστικό οικισμό, με άμεση πρόσβαση στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ* ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΑΣΧΑ 2014 ΚΑΣΤΟΡΙΑ-ΠΡΕΣΠΕΣ-ΦΛΩΡΙΝΑ Μεγάλη Παρασκευή 18/4/2014 Αναχώρηση από Πειραιά στις 07:30 με προορισμό την Καστοριά μέσω Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθηθεί η διαδρομή

Διαβάστε περισσότερα

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια

Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Μικροί Εξερευνητές στη Βόρεια Εύβοια Ημέρες Ταξιδιού 3 Εξερεύνηση στα μαγευτικά τοπία και στις πανέμορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 Για την περιοχή/πόλεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας»

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας. Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2016 Εκκλησίες της Σωτήρας Πρόγραμμα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγία Θέκλα Βρίσκεται 7χλμ νότια από το κέντρο της Σωτήρας.

Διαβάστε περισσότερα

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας.

Το χωριό της Κασσιόπης βρίσκεται 38χμ βόρεια της πόλης της Κέρκυρας, απέναντι από τα παράλια της Αλβανίας. Η Κασσιόπη είναι μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας. Αυτό το μικρό γραφικό ψαράδικο χωριό έχει πληθυσμό περίπου 1200 κατοίκους. Η Κασσιόπη είναι το μεγαλύτερο χωριό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ

ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΤΗΝΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΎΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΊΑ Ή ΔΙΑΚΟΠΈΣ ΑΝΑΧΩΡΉΣΕΙΣ ΚΆΘΕ ΔΕΥΤΈΡΑ ΠΡΩΊ & ΒΡΆΔΥ, ΤΕΤΆΡΤΗ ΠΡΩΊ,ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ ΒΡΆΔΥ, ΣΆΒΒΑΤΟ ΠΡΩΊ ΚΑΙ ΑΚΌΜΗ, ΕΚΔΡΟΜΈΣ ΑΠΌ ΤΉΝΟ ΣΕ... ΆΝΔΡΟ, ΣΎΡΟ & ΜΎΚΟΝΟ! 1 Αποκλειστικό πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡO ΤΗΣ ΚΩ Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να

Διαβάστε περισσότερα

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998

E N O T H T A YΠOMNHMA. Οδηγοί του κόσμου, Τα ελληνικά νησιά, εκδ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Αθήνα, 1998 0-0086_D3_GLOSSA_TEYXOS C GLOSSA 2/9/2 0:6 AM Page 78 6 Η Ρόδος Η Ρόδος είναι το μεγαλύτερο νησί των Δωδεκα - νήσων. Δίκαια την αποκαλούν το μαργαριτάρι της Μεσογείου. Οι σπάνιες ομορφιές της ξεδιπλώ νο

Διαβάστε περισσότερα

Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος

Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος Island hopping! Ίος-Σίκινος-Φολέγανδρος Διάρκεια Ταξιδιού 2015-07-15 Island hopping στα κυκλαδονήσια! Μια γερή δόση αιγαίου! Από: Christina Koraki ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 1. Λιμάνι 2. Χώρα 3. Παναγία

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας

Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης. Γιώργος Πρίμπας Αρχαίος Πύργος Οινόης Αρχαίο Φρούριο Ελευθερών Αρχαιολογικός χώρος Οινόης Γιώργος Πρίμπας Το παρόν φωτογραφικό άλμπουμ είναι ένα αφιέρωμα για τους τρεις μεγάλης αρχαιολογικής αξίας χώρους στην περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό

Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Τα προσκυνήματα του Δεκαπενταύγουστου από την Τήνο μέχρι την Αμοργό Όπου και να βρεθεί κανείς τον Δεκαπενταύγουστο μοσχοβολά η χάρη Της. Αυτή θα σε οδηγήσει να ανάψεις ένα κερί και να γιορτάσεις μαζί Της

Διαβάστε περισσότερα

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Tο πρώτο μου Ταξίδι. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Tο πρώτο μου Ταξίδι Δευτέρα, 28 Σεπτέμβριος 2015 Οικισμός Αβδήρων Τα Άβδηρα βρίσκονται λίγο πρίν

Διαβάστε περισσότερα

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια

Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια Οι αρχαίοι πύργοι της Σερίφου Οι αρχαίοι πύργοι, αυτόνομες οχυρές κατασκευές αποτελούν ιδιαίτερο τύπο κτιρίου με κυκλική, τετράγωνη ή ορθογώνια κάτοψη, περισσότερους από έναν ορόφους και στιβαρή κατασκευή.

Διαβάστε περισσότερα

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό

5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό 5ήµερη προσκυνηµατική εκδροµή στην Αµοργό Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο

Διαβάστε περισσότερα

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου

ιάπλασn ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΙΟΥΛΙΟΣ νέα Μπολατίου : Κυριακής Μεγαλομ. : Ευφημίας Μεγαλομ. : Μαρίνης Μεγαλομ. : Προφήτου Ηλία : Παρασκευής Οσιομ. : Παντελεήμονος Μεγαλομ. Χάλκινο αγαλματίδιο του Οφέλτη, του οποίου ο θάνατος ήταν η αιτία της ίδρυσης των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΔΡΟΛΙΑ 7 η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία Αγιάς. Ανάδειξη και αξιοποίηση. Στρατηγική θέση της Αγιάς Η περιοχή της Αγιάς χαρακτηρίζεται κυρίως από την εύφορη κοιλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται

Η μικρότερη από τις τέσσερις διαδρομές κινείται ΔΙΑΔΡΟΜΗ 4 ΧΩΡΑ ΜΑΝΤΡΑΚΙ Εκκλησάκι ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΩΡΑ Στοιχεία με την επίσκεψη στο κάστρο του Μανδρακίου Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 6,9 χλμ. 2 ώρ. 36 3 &4 * Η μικρότερη από τις τέσσερις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ : 2016-17 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΠΗΛΙΟ, ΜΕΤΕΩΡΑ 30, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 1, 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1 η μέρα Ξεκινήσαμε το πρωί στις 8:00 από τα Ν. Μουδανιά και, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ Ερευνητική έκθεση Τη φετινή χρονιά κληθήκαμε να κάνουμε μια εργασία σχετικά με τις γειτονίες της Μυτιλήνης. Η μελέτη μας ήταν κυρίως πάνω σε θέματα αρχιτεκτονικής, γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα.

Ταξίδι στην Καβάλα. Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Σχεδιάστηκε με το trip planner του emtgreece.com. Σχεδιάστε το δικό σας ταξίδι, τώρα. Ταξίδι στην Καβάλα Παρασκευή, 28 Αύγουστος 2015 Παραλία Άσπρης Άμμου Αφήνοντας την πόλη της Καβάλας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Πρόγραμμα εκδρομής ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ Προορισμός: 3-5 Πηγάδια Το χιονοδρομικό κέντρο των τεσσάρων εποχών Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιο σε υψόμετρο 1430-2005

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού

ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού ΙΝΟΥΜΕ ΖΩΗ ΣΤΗΝ... ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ονούσα και Σχοινούσα Γεωγραφία Ε ηµοτικού Τµήµα 5α Tµήµα 5α Οµάδα εργασίας ηµήτρης Λως Μάρκος Λυµπεράκης Ηβιάννα Παπαστάµου Αλίκη Παπακωσταντίνου ΟΝΟΥΣΑ Το βορειότερο νησί

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση της πενθήμερης εκδρομής της Γ τάξης Λυκείου του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Χρόνος πραγματοποίησης εκδρομής: Μεταξύ 23/2/2012 και

Διαβάστε περισσότερα

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λίμνη Δόξα H ορεινή Κορινθία είναι ένας από τους ωραιότερους προορισμούς, όχι μόνο για τους Πελλοπονήσιους αλλά και για τους Αθηναίους. Έχει μια σειρά από λίμνες, φυσικές ή τεχνιτές, οι οποίες αλλάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1

Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ. Γιώργος Ε 1 Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ Γιώργος Ε 1 ΣΩΤΗΡΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η Σωτήρα έχει Αγιολογική ονομασία: φέρει το όνομα του Σωτήρος Χριστού. Εξάλλου στις 6 Αυγούστου τελείται μεγάλο πανηγύρι κατά τη γιορτή της Μεταμορφώσεως

Διαβάστε περισσότερα

Η βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας είναι από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού. Σας παρουσιάζουμε τους πιο δημοφιλής και γραφικούς προορισμούς:

Η βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας είναι από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού. Σας παρουσιάζουμε τους πιο δημοφιλής και γραφικούς προορισμούς: Οδηγός Βορειοανατολικής Κέρκυρας Η βορειοανατολική ακτή της Κέρκυρας είναι από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού. Σας παρουσιάζουμε τους πιο δημοφιλής και γραφικούς προορισμούς: - Μπαρμπάτι - Νησάκι - Καμινάκι

Διαβάστε περισσότερα

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë

Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Περπατώντας στην ªÂÛ ÈˆÓÈÎ fiïë Σπάνια έχει κάποιος την ευκαιρία να διαβεί 2400 χρόνια ιστορίας, συγκεντρωµένα σε µια έκταση 58,37 εκταρίων που περικλείεται ανάµεσα στα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης. Έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη από τις δύο μεγάλες διαδρομές που

Η πρώτη από τις δύο μεγάλες διαδρομές που ΔΙΑΔΡΟΜΗ 2 Οικισμός ΥΔΡΑ ΚΑΜΙΝΙΑ ΒΛΥΧΟΣ - ΕΠΙΣΚΟΠΗ Εκκλησάκι ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΙΣΤΙ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 12,4 χλμ. 4 ώρ. 37 3 & 4 * Η πρώτη από τις δύο μεγάλες διαδρομές

Διαβάστε περισσότερα

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ

6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΑΤΜΟΣ - ΛΕΙΨΟΙ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410-28588 FAX: 27410-25073 e-mail: moraitis.kor@hotmail.com www.narkissostravel.gr 6 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 13

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Aναχωρήσεις: 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8, 15/8, 22/8. Με απευθείας πτήσεις της OLYMPIC AIR. Λάρνακα Ηράκλειο OA :50 20:20

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Aναχωρήσεις: 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8, 15/8, 22/8. Με απευθείας πτήσεις της OLYMPIC AIR. Λάρνακα Ηράκλειο OA :50 20:20 ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΡΗΤΗΣ Aναχωρήσεις: 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, 8/8, 15/8, 22/8 Με απευθείας πτήσεις της OLYMPIC AIR Λάρνακα Ηράκλειο OA 463 18:50 20:20 Ηράκλειο Λάρνακα OA 462 21:00 22:25 1η μέρα: ΛΑΡΝΑΚΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ Α1 Β ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΝΕΟΛΙΘΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΧΟΙΡΟΚΟΙΤΙΑΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΕΝΕΤΙΚΑ ΤΕΙΧΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη

Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Οικονομική Προσφορά για την οργάνωση πενθήμερης εκδρομή της Γ τάξης Λυκείου του 4ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου στη Θεσσαλονίκη Μάρτιος 2012 Η Προσφορά ισχύει για ελάχιστη συμμετοχή 95 μαθητών και 5 συνοδών

Διαβάστε περισσότερα

Καλάμι. Πού ακριβώς βρίσκεται το Καλάμι;

Καλάμι. Πού ακριβώς βρίσκεται το Καλάμι; Καλάμι Το Καλάμι θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά σημεία της Κέρκυρας. Η παραλία σε σχήμα πέταλου προσφέρει μια σπάνια ομορφιά της μοναδικής ελληνικής φύσης. Το αμφιθεατρικό καταπράσινο τοπίο με φόντο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πόλη έξω από τα Â Ë

Η Πόλη έξω από τα Â Ë Η Πόλη έξω από τα Â Ë Είναι τόσα πολλά αυτά που έχει να κάνει και να δει ο επισκέπτης της Πόλης της Ρόδου, τόσες πολλές οι επιλογές που σίγουρα δεν θα πλήξει. Μέρες ολόκληρες θα µπορούσε κανείς να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8

ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ. Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι. Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ Ρίγα-Πάρνου-Ταλλίν-Σιγκούλντα- Ρουντάλε-Βίλνιους-Τρακάι Αναχωρήσεις: 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με πτήσεις των Βαλτικών Αερογραμμών Λάρνακα Ρίγα BT 658 03:10 06:55 Ρίγα Λάρνακα

Διαβάστε περισσότερα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα

15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα 11/02/2019 15 άγνωστοι ναοί και εκκλησίες που αξίζει να ανακαλύψετε στην Ελλάδα Αυτοκέφαλες Εκκλησίες / Εκκλησία της Ελλάδος Όλοι γνωρίζουν τα Μετέωρα ή την Παναγία της Τήνου, στην Ελλάδα όμως υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >>

<< ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΩΦΕΛΕΙΕΣ >> 1 Ο ΕΠΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΤΑΞΗ Α ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2014 : > ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΥΚΗΝΩΝ Από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Χτισμένη πάνω

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ

ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΤΙΡΑΝΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ΝΗΣΙ ΛΟΚΡΟΥΜ ΜΟΣΤΑΡ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: 6/46 ΗΜΕΡΕΣ Περιλαμβάνονται: Μεταφορές/περιηγήσεις με πολυτελή κλιματιζόμενα πούλμαν Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3*. Ημιδιατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506. ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761. Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014

ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506. ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761. Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014 ΗΡΑΚΛΕΙΟ : ΖΩΓΡΑΦΟΥ 12 Τηλ. 2810280040 fax 2810281506 ΑΘΗΝΑ: ΣΑΧΤΟΥΡΗ 106 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Τηλ. 2103319761 Αναχώρηση στις 13 Οκτωβρίου 2014 Δε. 13/10 Τρ. 14/10 Τε. 15/10 Πε. 16/10 ΠΕΙΡΑΙΑΣ 0900 ΤΗΝΟΣ 1600 2400

Διαβάστε περισσότερα

ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ- ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ- ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Καλές ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ- ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ Παρωδία γάμου την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού Συμμετέχοντες:γαμπρός,ν ύφη,κουμπάρος,κουμπάρ α, πλήθος σκοπελιτών,μουσικοί Ενδυμασία:Όλοι οι συμμετέχοντες μεταμφιεσμένοι

Διαβάστε περισσότερα

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΠΑΡΤΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2ο Γυμνάσιο Αγ.Δημητρίου Σχολικό έτος 2017-2018 ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ "ΣΠΑΡΤΗ" ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΜΗΜΑ Γ 5 ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: κα ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ Πίνακας

Διαβάστε περισσότερα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα

Τετραήμερη εξόρμηση στα Τζουμέρκα 25-28 Δεκεμβρίου 2014 1 η Ημέρα: Πέμπτη 25/12/14: Αναχώρηση από το Πεδίον του Άρεως στις 07:00 με προορισμό τα Τζουμέρκα (432 χμ.) στην Νότια Πίνδο. Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους ορεινούς

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη

Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Το Τραγούδι της Γης του Στράτη Μυριβήλη Θεατρικές Παραστάσεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου Λήμνος, Λέσβος, Χίος Καλοκαίρι 2014 «Ένα τραγούδι γυρεύουμε. Το τραγούδι των τραγουδιών καρτερούμε. Το τραγούδι

Διαβάστε περισσότερα

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ

ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ ΡOMANTIKH ΑΛΣΑΤΙΑ-ΜΕΛΑΝΑΣ ΔΡΥΜΟΣ 4, 5 μέρες Στρασβούργο - Μπάντεν Μπάντεν - Εγκισέμ - Κολμάρ - Ρίκβιρ - λίμνη Τίτιζε - καταρράκτες Triberg - Φρανκφούρτη. Διαμονή στο ξενοδοχείο HILTON STRASBOURG 4* Sup.

Διαβάστε περισσότερα

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας και πτήση για την Θεσσαλονίκη. Άφιξη, παραλαβή και αναχωρούμε για τον Λιθότοπο που βρίσκεται στις όχθες της ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, 25/8 Με απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways Λάρνακα Θεσσαλονίκη CY 426 09:30 11:30 Θεσσαλονίκη Λάρνακα CY 427 12:30 14:30

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια Δράκεια Αυτή η διαδρομή ξεκινά και τελειώνει στη Δράκεια, ένα παραδοσιακό χωριό στην πλαγιά του Πηλίου πάνω από την Αγριά. Η Δράκεια έχει δύο πλατείες. Από την επάνω πλατεία μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ

ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ ΜΟΛΥΒΟΣ ΕΦΤΑΛΟΥ - ΣΚΑΛΑ ΣΥΚΑΜΙΑΣ ΣΥΚΑΜΙΑ - ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΣ ΑΡΓΕΝΟΣ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΚΑΤΣΙΛΕΜΟΝΑ ΒΑΦΕΙΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ 1. ΜΟΛΥΒΟΣ ("Αλώνια") Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι κυκλική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη

ΘΕΜΑ: «Προτάσεις για την Τουριστική Ανάπτυξη και προβολή της Τοπικής Κοινότητας Στράτου» Κύρια πύλη δευτερεύουσα πύλη πύλη Ακρόπολης Παραποτάμια πύλη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στράτος 29-12 - 2011 ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Αριθμ. Πρωτ.: ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΟY ΠΛΗΡ: Πατσέας Αναστάσιος ΤΗΛ: 6978558904 Π Ρ Ο Σ Κο Αντιδήμαρχο

Διαβάστε περισσότερα

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments

Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Η αυθεντική Τήνος μέσα από τη ματιά του Vega Apartments Ημέρες Ταξιδιού 4 στην καρδιά της Τηνιακής γης! Πολιτισμός, φύση και γαστρονομία που ξαφνιάζει! Από: Wondergreece Traveler ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα

Διαβάστε περισσότερα

«Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9)

«Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9) «Μίνι» νησιώτικη απόδραση στο νησί του φιστικιού, τη διαχρονική Αίγινα! (Κυριακή 15/9) Επειδή η επιστροφή το Σεπτέμβριο από το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι πέφτει κάπως «βαριά» εμείς θα προσπαθήσουμε να παρατείνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά

Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά blue green greece Κρυστάλλινες ακτές, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, ονειρική θέα, μεσογειακή κουζίνα, χαλαρές βόλτες, κοντινές αποδράσεις σε νησιά, γραφικά χωριά και βουνό. Χτισμένη αμφιθεατρικά πλάι

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο

Φρούρια, Κάστρα Κέρκυρα. Παλαιό Φρούριο Παλαιό Φρούριο Είναι χτισμένο σε μια δίκορφη φυσική τοποθεσία από τον 16ο αιώνα στην άλλοτε Βυζαντινή πόλη της Κέρκυρας. Το Παλιό φρούριο είναι ένα χαρακτηριστικό σύμβολο της παλιάς πόλης και οι δύο κορυφές

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί Συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά

Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά 11/02/2019 Εκεί που φυλάσσονται τα γράμματα του Γέρου του Μοριά / Ιερές Μονές Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κοντά στη Στεμνίτσα και τη Δημητσάνα Αρκαδίας είναι επιβλητικές και προκαλούν δέος. Πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Αγαπητοί συνεργάτες, Το γραφείο µας σε συνεργασία µε την Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και µε τη στήριξη των ήµων Τρίπολης, Γορτυνίας και του Επιµελητήριο Αρκαδίας σας προσκαλούν να συµµετέχετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ λίγα λόγια Το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών θέα θάλασσα βρίσκεται στην περιοχή Βίγλα, στην παραλία Αγίας Άννας, στη Β. Εύβοια σε ένα μαγευτικό ύψωμα με πανοραμική θέα τη φημισμένη παραλία της Αγίας Άννας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1Ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ «ΘΟΥΚΥΔΙΔΕΙΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012-2013 ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΣΙΚΕΛΙΑ Παρασκευή 12/04/2013 : ΑΘΗΝΑ ΠΑΤΡΑ ΕΝ ΠΛΩ Αναχώρηση για Πάτρα. Σάββατο 13/04/2013 : ΜΠΑΡΙ METAΠΟΝΤΙΟ - TONAΡΕΛΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης

Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Βυζαντινά και Οθωμανικά μνημεία της Μάκρης Στρατηγικής σημασίας η θέση της Μάκρης / Κατοικήθηκε από την αρχαιότητα Οικισμός με διαρκή ανθρώπινη παρουσία από τα νεολιθικά χρόνια Ορατά στο κέντρο της σημερινής

Διαβάστε περισσότερα

Η Ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας. Στα ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο

Η Ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της Ελληνικής μυθολογίας. Στα ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο Ο Δήμος Θηβαίων είναι δήμος της περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας. Συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης από την συνένωση των δήμων Θήβας, Βαγίων, Πλαταιών και Θίσβης. Ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή

Διαβάστε περισσότερα

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα.

Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί βόρεια από τη Μονή Γουβερνέτου μέσα στο φαράγγι Αυλάκι που κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα. Η Μονή Γουβερνέτου Η Μονή Γουβερνέτου μοιάζει σαν κάστρο, με πύργους που χρησίμευαν για την προστασία από επιδρομείς. Ειδικά η εξωτερική όψη του μοναστηριού φανερώνει τις έντονες ενετικές επιδράσεις: μοιάζει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΕΒΕΖΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8 Με απευθείας πτήσεις της Aegean Airlines Λάρνακα Θεσσαλονίκη OA 553 18:10 20:10 Θεσσαλονίκη Λάρνακα OA 552 20:50 22:40 1η

Διαβάστε περισσότερα

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές.

Στη Λίμνη Κεριού μπορείτε επίσης να κάνετε καταδύσεις και να εξερευνήσετε τις κοντινές θαλάσσιες σπηλιές. Ζάκυνθος Η Ζάκυνθος, το Φιόρε του Λεβάντε είναι ένα ακόμη νησί του Ιονίου προικισμένο από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι το νοτιότερο νησί του συμπλέγματος και το τρίτο σε έκταση και πληθυσμό των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Εισαγωγικά: ΟΡΙΣΜΟΣ: Με τον όρο μυκηναϊκός πολιτισμός χαρακτηρίζεται ο προϊστορικός πολιτισμός της ΎστερηςΕποχήςτουΧαλκούαπότο1600-1100 π. Χ. που αναπτύχθηκε κυρίως στην κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Δράκεια - Χάνια - Δράκεια Mάιος 2015 - Επειδή θα συναντήσετε μερικά προβλήματα κάνοντας αυτή την διαδρομή τώρα, σας συνιστούμε να μη την κάνετε μέχρι να την ελέγξουμε έμεις οι ίδιοι τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΜΕΤΕΩΡΑ ΜΕΤΕΩΡΑ Στο δρόµο Τρικάλων- Καλαµπάκας, 3 χιλιόµετρα πριν από ταμετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ)

ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) ΠΕΤΡΑ - ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΙΓΩΝΑ (ΥΔΡΟΜΥΛΟΙ) - ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΜΟΝΑΣΤΗΡΕΛΙΑ) - ΒΑΦΕΙΟΣ - ΠΕΤΡΙ ΑΧΙΛΛΕΙΟΠΗΓΑΔΑ - ΠΕΤΡΑ) 1. ΠΕΤΡΑ (ΟΤΕ). Αρχή διαδρομής Το σημείο έναρξης ή λήξης της διαδρομής. Η διαδρομή είναι διάσχισης

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες & Τοπία. Οι Εικόνες

Εικόνες & Τοπία. Οι Εικόνες Οι Εικόνες Ο χρόνος σμίλεψε πάνω της αισθητική αρχετυπική. Εικόνες παλιές και φυσικές της προσδίδουν μια δύναμη μαγνητική πάνω στον επισκέπτη που της παραδίνεται μαγεμένος με το παιχνίδι της ζωής, κρατώντας

Διαβάστε περισσότερα

Οι βάρκες μας πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας των Ελληνικών Λιμενικών αρχών και είναι αναγνωρισμένες με ISO 9001.

Οι βάρκες μας πληρούν όλους τους κανονισμούς ασφαλείας των Ελληνικών Λιμενικών αρχών και είναι αναγνωρισμένες με ISO 9001. Κάντε τις διακοπές σας ονειρεμένες με την άνεση και την πολυτέλεια που σας προσφέρουν τα σκάφη Βlue Bay. Η ενοικίαση ενός σκάφους σίγουρα θα αποτελέσει την πιο συναρπαστική ανάμνηση των διακοπών σας. Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ H Πάτρα μας είναι μια όμορφη πόλη.την αγαπάμε.απλώνεται απο την Παραλία ως το Κάστρο.Χωρίζεται στην Επάνω και Κάτω πόλη που ξεχωρίζει με τη σωστή ρυμοτομία της,τους κήπους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ

ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η μονή της Παναγίας Σκριπού της Ορχομενιώτισσας της Βοιωτίας, κοντά στον αρχαίο Ορχομενό, περιλαμβάνει το πιο σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529

H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529 H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529 Travel Identity Η Λισαβόνα στην πιο πλήρη και πλούσια µορφή της. Ένα ταξίδι σε µία σύγχρονη πρωτεύουσα, που διατηρεί ατόφια την αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Για να γνωρίσει κάποιος τα Μετέωρα και να βιώσει τη μαγεία του πέτρινου δάσους, ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος είναι να πεζοπορήσει ανάμεσα στους Μετεωρίτικους πύργους

Διαβάστε περισσότερα

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ

4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ ΑΘ ΜΩΡΑΙΤΗΣ Ο.Ε. TOURIST AND TRAVEL AGENCY ΠΑΤΡΩΝ 19 ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΤΗΛ. : 27410 28588 FAX: 27410 25073 e mail: moraitis.kor@hotmail.com 4 ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΠΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΟΧΡΙΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων. Πρωτεύουσά της είναι η Ερμούπολη, η οποία είναι πρωτεύουσα της Περιφέριας Νότιου Αιγαίου αλλά και του πρώην Νομού Κυκλάδων. Η Σύρος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Σκόπελος. Πλήρης Οδηγός Καλοκαίρι 2011. Copyright 2011 - GoSkopelos.com http://www.goskopelos.com, email: info@goskopelos.com

Σκόπελος. Πλήρης Οδηγός Καλοκαίρι 2011. Copyright 2011 - GoSkopelos.com http://www.goskopelos.com, email: info@goskopelos.com Σκόπελος Πλήρης Οδηγός Καλοκαίρι 2011 Copyright 2011 - GoSkopelos.com http://www.goskopelos.com, email: info@goskopelos.com Η Σκόπελος είναι το µεγαλύτερο νησί των Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόνησσος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ- ΚΑΣΤΟΡΙΑ Θεσσαλονίκη-Τέμπη-Καλαμπάκα- Τρίκαλα-Πύλη-Ελάτη-Περτούλι- Μετέωρα-Μέτσοβο-Γρεβενά- Καστοριά-Πρέσπες-Νυμφαίο- Πτολεμαίδα-Κοζάνη-Φλώρινα- Εδεσσα-Νάουσα Αναχωρήσεις: 7/7, 14/7,

Διαβάστε περισσότερα

Σουτίες Νηνεμία και Τήνος! Δυνατός συνδυασμός!

Σουτίες Νηνεμία και Τήνος! Δυνατός συνδυασμός! Σουτίες Νηνεμία και Τήνος! Δυνατός συνδυασμός! Ημέρες Ταξιδιού 4 4 μέρες γεμάτες αυθεντικές εικόνες Τήνου! Από: Wondergreece Traveler ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Μέρα 1 1. Λιμάνι Τήνου Για την περιοχή/πρόσβαση

Διαβάστε περισσότερα

Welcome to Dajon Luxury Apartments. Καλωσορίσατε στο Dajon Πολυτελή Διαμερίσματα

Welcome to Dajon Luxury Apartments. Καλωσορίσατε στο Dajon Πολυτελή Διαμερίσματα Μάιος έως Οκτώβ 2016 Welcome to Dajon Luxury Apartments on the beautiful Greek island of Skiathos Πολυτελή Διαμερίσματα Ξανθές Αμμουδιές Γεύση από Ελλάδα Καλωσορίσατε στο Dajon Πολυτελή Διαμερίσματα Στο

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή

Διοικητικό Συμβούλιο. Οργανωτική Επιτροπή Διοικητικό Συμβούλιο Επίτιμος Πρόεδρος: Χ. Τούντας Πρόεδρος: Ε.Α. Σκληρός Γεν. Γραμματέας: Σ. Στεργιόπουλος Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Π. Μερκούρης Χ. Ξυπνητός Γ. Αθανασόπουλος Βάρδα Α. Βασιμπόσης Βλαχιώτης

Διαβάστε περισσότερα

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Λεφόκαστρο - Αργαλαστή - Κάλαμος - Λεφόκαστρο Αυτή η ωραία και με ποικιλία διαδρομή ανεβαίνει από μία παραλία του Παγασητικού στο Λεφόκαστρο μέχρι την Αργαλαστή, εν μέρει κατά μήκος ενός καλντεριμιού

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΝΙΑΙΕΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2013-2014 Μάθημα: Ελληνικά σε Ξενόγλωσσους Επίπεδο: Ε3 Διάρκεια:

Διαβάστε περισσότερα

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν

βρίσκονται τα βοηθητικά δωμάτια και δύο σουίτες. Η μια του προέδρου, όταν μένει σε αυτό, και η άλλη του εκάστοτε υπουργού Μακεδονίας Θράκης, όταν ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ Η Καλαμαριά είναι περιοχή και ομώνυμος Δήμος της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης και η περίμετρός της βρέχεται κατά τα 2/3 από θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας

Εικόνες από τη Σαλαμίνα. Photo Album. by Πρίμπας Γεώργιος. Γιώργος Πρίμπας Εικόνες από τη Σαλαμίνα Photo Album by Πρίμπας Γεώργιος Γιώργος Πρίμπας Σαλαμίνα. Προηγούμενα σχετικά αφιερώματα: Κυνόσουρα εδώ. Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού εδώ, Το σκεπτικό στη δημιουργία του παρόντος

Διαβάστε περισσότερα

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016

Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ιστοσελίδα: www.enallaktiki-drasi.grτηλ-φαξ: (0030)2108958016 Ε-mail ena.drasi@gmail.com Facebook: enallaktiki drasi 10-13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ-Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ- ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑ

Διαβάστε περισσότερα

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ:

F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ F ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ ή ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑΚΙΑ þ: ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΠΟΥ ΡΩΤΕΙΤΑΙ: -ΦΥΛΟ: ΑΡΣΕΝΙΚΟq, ΘΗΛΥΚΟ q -

Διαβάστε περισσότερα