ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ"

Transcript

1

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ III. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ VI. ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ VII. ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ-ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ VIII. ΕΘΙΜΑ IX. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

3 Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΠΕΛΟ Η Σκόπελος είναι γνωστή από τα αρχαιότατα χρόνια και αναφέρεται ότι εποικίστηκε από Κρήτες, γύρω στο 16 ο αι. π. Χ. Στα χρόνια της κλασσικής αρχαιότητας ονομαζόταν Πεπάρηθος. Η ονομασία Σκόπελος εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κείμενα του Πτολεμαίου το 2 ο αι. μ. Χ. Αργότερα ανακαταλήφθηκε από τους Βυζαντινούς και το 1453 προσφέρθηκε από τους κατοίκους στους Ενετούς. Το 1538, ο Αλγερινός πειρατής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέσφαξε η εξανδραπόδισε όλο τον πληθυσμό. Κατοικήθηκε και πάλι το 17 ο αι. και αποτέλεσε συχνά καταφύγιο κυνηγημένων αγωνιστών από την ηπειρωτική Ελλάδα. Απελευθερώθηκε με την Επανάσταση του 1821, στην οποία οι κατοικοί της συμμετείχαν ενεργά.

4

5 ΙΙ. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Σκόπελος είναι νησί του δυτικού Αιγαίου που ανήκει στο νησιώτικο συγκρότημα των Βορείων Σποράδων. Βρίσκεται ανατολικά της Σκιάθου και δυτικά της Αλοννήσου. Θεωρείται το μεγαλύτερο από τα νησιά των Σποράδων με πρωτεύουσα τη Σκόπελο. Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και ποικίλες. Πρώτα από όλα η χώρα της Σκοπέλου θεωρείται από τις πιο Πρώτα από όλα η χώρα της Σκοπέλου θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις και το λιμάνι της ένα από τα πιό όμορφα των ελληνικών νησιών. Η χώρα είναι χτισμένη στον λόφο πάνω από το λιμάνι, περιτριγυρισμένη από καταπράσινους λόφους με πεύκα και ελαιόδεντρα. Οι ταβέρνες, οι καφετέριες και τα τουριστικά μαγαζιά βρίσκονται στη παραλία του λιμανιού. Υπάρχουν ωστόσο και άλλα εξίσου όμορφα και γραφικά χωριουδάκια που αξίζει κανείς να επισκεφτεί κατά την παραμονή του στη Σκόπελο οπως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Παλαιό και το Νέο Κλήμα.

6 Η Σκόπελος διαθέτει πολλές παραλίες για όλες τις απαιτήσεις. Οι περισσότερες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού στις οποίες μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από τον κεντρικό δρόμο της Σκοπέλου. Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα για να ανακαλύψετε μικρές παραλίες και κολπάκια με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Στο νησί θα δείτε πολλούς ναούς, μοναστήρια καθώς και ιστορικά μνημεία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζουν τα έθιμα και οι παραδόσεις του τόπου. Γι αυτούς που τους αρέσει το περπάτημα μέσα στη φύση, η Σκόπελος είναι το ιδανικό νησί. Υπάρχουν μονοπάτια και χωματόδρομοι μέσα στην εξοχή περιτριγυρισμένοι από πευκόδεντρα, ελαιόδεντρα, αμυγδαλιές και δαμασκηνιές που θα κάνουν την βόλτα σας αξέχαστη. Εδώ το μόνο που θα ακούτε είναι το κελάηδημα των πουλιών και το θρόισμα του αέρα στα πευκόδεντρα.

7 ΙΙΙ. ΠΟΛΕΙΣ - ΧΩΡΙΑ ΧΩΡΑ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Καθώς το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι της Σκοπέλου, η θέα της χώρας αιχμαλωτίζει τη ματιά κάθε ταξιδιώτη. Μια πολιτεία πανέμορφη, με γνήσια παραδοσιακή φυσιογνωμία και απίστευτα γοητευτική, εκτείνεται από το λιμάνι και φτάνει μέχρι το Κάστρο της αρχαίας πόλης. Είναι από τις πιο όμορφες πόλεις των νησιών των Βορείων Σποράδων. Αμφιθεατρικά κτισμένη, με στενά ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια, με λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών, με παλιά ξύλινα κρεμαστά μπαλκόνια, «γεφυράκια» που βοηθούν να επικοινωνεί το ένα σπίτι με το άλλο. Τα ασβεστωμένα δρομάκια διατηρούν τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Χώρας Σκοπέλου.

8 ΓΛΩΣΣΑ Η Γλώσσα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση χωριά της Σκοπέλου και το δεύτερο σε πληθυσμό. Είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου και απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Πλατάνια από τα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή. Η αρχιτεκτονική των κατοικιών και των δημοσίων κτιρίων του χωριού είναι επηρεασμένη από την μακεδονική αρχιτεκτονική παράδοση, με τα ξύλινα μπαλκόνια, τα χαγιάτια και τις στέγες με τα κεραμίδια. Η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πολλές πηγές. Οι χωρικοί καλλιεργούν κυρίως αμυγδαλιές, δαμασκηνιές, ελιές και αμπέλια. Αξίζει να επισκεφτεί κάνεις την Μόνη '' Άγιου Ταξίαρχου'' Γλώσσας οπού το καθολικό και τα Αξίζει να επισκεφτεί κάνεις την Μόνη '' Άγιου Ταξίαρχου'' Γλώσσας οπού το καθολικό και τα κελιά είναι κτίσματα της τουρκοκρατίας. Στο προαύλιο της μόνης υπάρχουν υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού.

9 ΛΟΥΤΡΑΚΙ Το Λουτράκι είναι το πρώτο λιμάνι του νησιού στο οποίο φθάνουν τα ιπτάμενα δελφίνια και τα καράβια, μετά τη Σκιάθο και πριν καταλήξουν στο λιμάνι της χώρας Σκοπέλου. Βρίσκεται 35χλμ. ΒΔ από τη χώρα και 2χλμ από τη Γλώσσα. Μπροστά στην είσοδο του λιμανιού βρίσκονται τα μικρά νησάκια Στρογγυλό, Παξιμάδι, Γλαρόνι και Δασιά, που το προστατεύουν από τους δυνατούς άνεμους και το καθιστούν ασφαλή για τα πλοία. Αποτελεί πόλο έλξης πολλών σκαφών αναψυχής καθώς διαθέτει εντός του λιμανιού, μαρίνα για τον ελλιμενισμό σκαφών.

10 ΝΕΟ ΚΛΗΜΑ- ΕΛΙΟΣ Σε απόσταση 17χλμ. από τη χώρα συναντάμε την παράλια Έλιος και τον οικισμό Νέο Κλήμα. Ιδρύθηκε το 1981 από τους κατοίκους του χωριού Κάτω Κλήμα, οπού το εγκατέλειψαν εξαιτίας ισχυρών σεισμών που προκάλεσαν κατολισθήσεις. Το νέο αυτό χωριό είναι κτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη πλαγιά με υπέροχη θέα. Το πλούσιο δάσος, οι τεράστιες παραλίες, το μικρό αλλά γραφικό λιμανάκι και τα νεοκτίστα σπίτια του είναι στοιχειά της ταυτότητας του νέου χωριού Νέο Κλήμα (Έλιος). Η περιοχή είναι ιδανική για όσους αποφεύγουν τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα. Προσφέρεται για ήσυχες διακοπές κοντά στις ομορφιές της φύσης.

11 ΠΑΛΙΟ ΚΛΗΜΑ Το παραδοσιακό χωριό Παλιό Κλήμα απέχει 3 Χλμ. από το Νέο Κλήμα Έλιος. Αποτελείται από δυο μικρούς οικισμούς: Το Άνω Κλήμα και το Κάτω Κλήμα ή Μαχαλάς. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην καταπράσινη πλάγια του βουνού και διαθέτει υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι τα παλιά πέτρινα σπίτια. Αξίζει να περπατήσει κάποιος στα γραφικά του καλντερίμια και να επισκεφτεί την παλιά εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και του Σωτήρος

12 IV. ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΓΝΩΝΤΑΣ Η παραλία του Αγνώντα απέχει 8 χλμ. από την πρωτεύουσα της Σκοπέλου. Πρόκειται για μια πευκόφυτη παραλία με βότσαλα, με υπέροχα ηλιοβασιλέματα, γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτός ο όρμος είναι το τρίτο λιμάνι της Σκοπέλου, όπου πλοία και δελφίνια αράζουν όταν ο αέρας τους εμποδίζει να φτάσουν τα αλλά λιμάνια του νησιού. Το όνομα αυτό δόθηκε στην ακτή τα αρχαία χρόνια, από τους κατοίκους της, προς τιμήν του αθλητή που κέρδισε έναν αγώνα δρόμου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 569 π.χ.

13 ΣΤΑΦΥΛΟΣ Η παραλία του Στάφυλου είναι η πιο κοντινή στην πόλη της Σκοπέλου καθώς απέχει μόλις 4 χλμ. Από αυτήν. Με την υπέροχη κατάξανθη αμμουδιά προσφέρεται για κολύμπι και θαλάσσια σπορ και παιχνίδια. Απάνεμη με διάφανα βαθυγάλαζα νερά, κλεισμένη στην αγκαλιά του πευκόφυτου όρμου αποτελεί την ενσάρκωση του καλοκαιρινού ονείρου. Στη νότια άκρη της, εντύπωση προκαλεί η μικρή βραχώδης χερσόνησος, που συνδέεται με την υπόλοιπη στεριά με μια στενή λωρίδα γης που μοιάζει με λαιμό και έχει ύψος 10 περίπου μέτρων. Πάνω σ αυτή τη μικρή χερσόνησο βρεθήκαν τα λείψανα ενός αρχαίου οικοδομήματος που εικάζεται ότι ανήκουν στο παλάτι του θρυλικού Στάφυλου, του πρώτου οικιστή και βασιλιά της Σκοπέλου, ο οποίος ήταν απεσταλμένος του Μίνωα. Τη σχέση του με τη μινωική Κρήτη ενισχύουν τα πλούσια κτερίσματα που ανακαλύφθηκαν στο βασιλικό τάφο που βρέθηκε στη περιοχή. Τα ευρήματα του τάφου αυτού που αποδίδεται στο βασιλιά Στάφυλο, χρονολογούνται από τον 16 ο π.χ. αιώνα.

14

15 ΠΑΝΟΡΜΟΣ Η παραλία του Πάνορμου βρίσκεται σε απόσταση 14 χιλιομέτρων από την πόλη της Σκοπέλου και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια παραλία με άμμο και βότσαλα που είναι περικυκλωμένη από έναν όμορφο όρμο, με δυο μικρές βραχονησίδες στην είσοδο του. Εκεί βρίσκεται το ομώνυμο χωριό με ταβέρνες, ξενοδοχεία και καφέ. Κοντά στην θάλασσα υπάρχουν απομεινάρια από αρχαία τοιχώματα.. ΛΙΜΝΟΝΑΡΙ Μικρός καταπράσινος όρμος που βρίσκεται πολύ κοντά στον Αγνώντα. Απέχει 9,5 χλμ. από τη Σκόπελο. Είναι μια από τις πιο όμορφες παραλίες με πολύ ψιλή άσπρη άμμο. Το νερό φαίνεται πράσινο λόγω των πεύκων που περιτριγυρίζουν την παραλία. Μετά το Λιμνονάρι υπάρχουν οι παραλίες της Γλυφάδας, της Καναπίτσας και της Αμμουδιάτσας που μπορεί να πάει ένας επισκέπτης μόνο με βάρκα από τον Αγνώντα.

16 ΜΗΛΙΑ Μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες παραλίες του νησιού, με χρυσή αμμουδιά και πράσινα, διάφανα και ήρεμα νερά, είναι η Μηλιά. Βρίσκεται μετά τον Πάνορμο και απλώνεται για τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο δίπλα στα πεύκα. Το νησάκι Δασιά στέκεται απέναντι από αυτή και προσθέτει μια τελευταία πινελιά στην ομορφιά του ειδυλλιακού αυτού τοπίου.

17 ΚΑΣΤΑΝΗ Η παραλία Καστάνη απέχει 14 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου και βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην παραλία της Μηλιάς. Πρόκειται για μια πανέμορφη αμμουδιά με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, καταπράσινο περιβάλλον και πολύ ηρεμία που συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.

18 ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ Μετά την παραλία του Στάφυλου και πριν από την παραλία του Αγνώντα, στην περιοχή του Αμάραντου βρίσκονται αρκετοί μικροί κολπίσκοι στη σειρά, οι περισσότεροι από αυτούς βραχώδεις και με πεύκα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα και προσφέρουν σκιά και δροσιά στους λουόμενους. Αποτελούν την ιδανική επιλογή για εκείνους που επιθυμούν απομονωμένες παραλίες. Επίσης συνίσταται για ψάρεμα και για καταδύσεις. ΑΝΤΡΙΝΑ Ένας περίπατος μέσα από το δάσος του Πάνορμου προς τη Μηλιά οδηγεί στην περιοχή Αντρίνα, γνωστή για τους μικρούς και απομονωμένους κόλπους της που περιβάλλονται από πευκοδάσος. Ο μύθος λέει πως οι Αντρίνες πήραν το όνομα τους από μια γυναίκα πειρατή την Αντρίνα, που έφτασε στο νησί με το πειρατικό καράβι της για να το κατακτήσουν. Οι πειρατές της αποβιβάστηκαν στον Πάνορμο ενώ εκείνη έκρυψε το καράβι σε έναν από τους κόλπους και περίμενε. Οι άντρες της νικήθηκαν από τους Σκοπελίτες και όταν η Αντρίνα έμαθε τα άσχημα νέα έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

19 ΕΛΙΟΣ (ΧΟΒΟΛΟ) Το Έλιος είναι από τις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες παραλίες του νησιού, με πολλά τουριστικά καταλύματα και ταβερνάκια κοντά στην παραλία. Στην περιοχή, βρίσκονται τρεις ακόμη εκπληκτικές παραλίες που ενώνονται μεταξύ τους με δύσβατα μονοπάτια. Μια από αυτές είναι και το Χόβολο. Παραλία που διαθέτει ψιλή λεύκη άμμο και πεντακάθαρα νερά.

20 ΓΛΥΣΤΕΡΙ Απέχει 4,5 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου και έχει βόρειο προσανατολισμό. Μικρός και κλειστός όρμος με χοντρά βότσαλα. Λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό είναι σχετικά ήσυχη. Στην παραλία υπάρχει παραδοσιακή ταβέρνα και διατίθενται ομπρέλες και ξαπλώστρες προς ενοικίαση. Άπλετος χώρος για εύκολο πάρκινγκ ακόμα και τον Αύγουστο. Η πρόσβαση είναι με ιδιωτικό μέσο και όλη η διαδρομή είναι άσφαλτος. Για τους ρομαντικούς, υπάρχει και η δυνατότητα μεταφοράς δια θαλάσσης, με καΐκι που αναχωρεί από το λιμάνι της Σκοπέλου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

21 V. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ Η Σκόπελος εκτός από την φυσική της ομορφιά, είναι γεμάτη αξιοθέατα συνδεδεμένα με την μακραίωνη ιστορία της. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι κατοίκησαν περιοδικά ή ευκαιριακά στα ορεινά πλατώματα της Γλώσσας που ήταν η αγροτική περιοχή της αρχαίας πόλης Σελινούς και που είναι κατάλληλα για καλλιέργεια δημητριακών, όσπριων, αμπέλου και ελιάς. Τα μεγάλα και οργανωμένα αγροκτήματα με οχυρωμένες αγροικίες απέχουν 6χλμ. περίπου από την αρχαία Σελινούντα και βρίσκονται σε διαφορετικό υψόμετρο και σε απόσταση 600 μέτρα περίπου η μια από την άλλη. Με κέντρο την πιο μεγάλη αγροικία στη θέση Ελληνικό αναπτύσσεται ένα δίκτυο παλιών μονοπατιών που συνδέει τις οχυρωμένες αγροικίες αλλά και τις μεμονωμένες αγροτικές εγκαταστάσεις μεταξύ τους με τη μεγαλύτερη πηγή νερού στη θέση Λιβαδάκι καθώς επίσης και με τον όρμο Λιμνωνάρι που είναι και η πιο ομαλή θέση προσέγγισης από τη θάλασσα. Οχυρωμένες αρχαίες αγροικίες υπάρχουν στις θέσεις Ελληνικό, Σεντούκια, Άγιος Ταξιάρχης κλπ. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι αγροτικές δομές των ανθρώπων που έζησαν και ζουν στη Γλώσσα και στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν αναλλοίωτες!...

22 ΑΡΧΑΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥΣ Τα λιγοστά ορατά λείψανα της αρχαίας πόλης Σελινούς, μπορείτε να τα δείτε κοντά στο σημερινό Λουτράκι. Το όνομα της είναι γνωστό από νεότερη επιγραφή του 2 ου μ.χ. αιώνα, είναι όμως προφανής η αρχαία της προέλευση. Πάνω στο λόφο Παλιόκαστρο διατηρούνται μεγάλα τμήματα της ισχυρότατης οχύρωσης της κλασικής εποχής, καθώς και ερείπια οικοδομημάτων. Το τείχος δέχτηκε πολλές προσθήκες αλλά λίγα τμήματα, που φτάνουν το νωρίτερο μέχρι τον 4ο πχ αιώνα έχουν σωθεί με τη βοήθεια σύγχρονων επιδιορθώσεων, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της ακρόπολης.

23 ΡΩΜΑΪΚΑ ΛΟΥΤΡΑ Κοντά στην ακτή, στα νοτιοανατολικά του Λουτρακίου, είναι ορατές και οι ρωμαϊκής περιόδου θερμές[λουτρά],από τις οποίες θεωρείται ότι έλαβε το Λουτράκι και το όνομα του. Χρονολογικά οι ρωμαϊκές Θέρμες εντάσσονται στην περίοδο του τέλους του 3ου μ.χ. αιώνα και αντικατοπτρίζουν τη ρωμαϊκή θεώρηση που προϋποθέτει δημόσια λουτρά όχι μόνο ως χώρο προσωπικής υγιεινής, αλλά και συνεύρεσης, περιπάτου, άθλησης και τελικά ένα σημείο αναφοράς για την κοινωνική ζωή της πόλης. Τα λείψανα των Λουτρών είναι ορατά σε μήκος 42μ. χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί και το τμήμα που ήδη καλύπτεται από τη θάλασσα. Διασώζεται τμήμα από μωσαϊκό δάπεδο και τμήματα της υποκαύσης με πήλινους στρόγγυλους πεσσούς.

24 ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ Τα ερείπια του ναού του Ασκληπιειού στη θέση Λιβάδι-Αμπελική στη νότιο-ανατολική παραλία του όρμου της Σκοπέλου, χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα πχ. Παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές αποκαλύπτουν σιγά-σιγά οικοδομήματα της εποχής και πολλά αφιερώματα, αγάλματα και επιγραφές κλασικών κυρίως και ελληνιστικών χρόνων. Στο ιερό του Ασκληπιού που είχε αφιερωθεί στον Ασκληπιό, λατρεύονταν επίσης ο Απόλλων και η Άρτεμις, αφού αποτελούσε δημοφιλή τόπο λατρείας, θεραπείας και αναψυχής για ασθενείς και μη, ναυτικούς και ταξιδιώτες.

25 ΚΑΣΤΡΟ Το κάστρο, από τους αρχαίους χρόνους, υπήρξε το Το κάστρο, από τους αρχαίους χρόνους, υπήρξε το κατεξοχήν οχυρό του νησιού. Η οχύρωση του Ενετικού φρουρίου ακολουθεί την πορεία του αρχαίου τείχους και εντοπίζεται στο βόρειο και υψηλότερο σημείο της πόλης. Κάτω από το Κάστρο βρίσκεται η ακρόπολη κλασικών χρόνων με το τείχος της αρχαίας Πεπαρήθου, τμήματα του οποίου σώζονται σε αρκετά σημεία. Μέσα στην περιοχή βρίσκονται πολλές μικρές εκκλησίες, όπως αυτή του Αγ. Αθανασίου, που ήταν και ο πρώτος μητροπολιτικός ναός, της εντός του φρουρίου πόλεως και διατηρεί θαυμάσιες τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στη δε κορυφή του Κάστρου βρίσκεται και το μαγαζί του Γιώργου Ξηντάρη, ενός από τους τελευταίους της ρεμπέτικης μουσικής.

26 ΠΑΝΟΡΜΟΣ Εκεί βρισκόταν και η αρχαία πόλη του Πανόρμου, που αναφέρεται ότι κατελήφθη από τον τύραννο των Φερών Αλέξανδρο το 361 π.χ. και κατόπιν πολιορκήθηκε από τους Αθηναίους. Κοντά στη θέση του σημερινού ομώνυμου οικισμού υπήρχε οχυρωμένη ακρόπολη, στο λόφο ''Παλαιόκαστρο'', τα τείχη της οποίας με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοιχοδομία τους, σώζονται σε άριστη κατάσταση. Αρκετά λείψανα άλλων κτισμάτων διατηρούνται ορατά στις πλαγιές του λόφου. Ένα όμορφο μονοπάτι οδηγεί από την Ακρόπολη στο σπήλαιο του Πάνα, το μοναδικό στη Σκόπελο φυσικό μνημείο της λατρείας του θεού.

27 ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ Πάνω στο βουνό της Καρυάς, βρίσκονται τα <<Σεντούκια>>, 3 μοναδικοί αρχαίοι τάφοι, λαξευτοί στο βράχο, πιθανόν Υστερορωμαϊκών χρόνων. Υπάρχει ένας μύθος που υποστηρίζει ότι είναι τάφοι πειρατών. Ο γνωστός στο νησί πειρατής Μπαρμπαρόσα προσπάθησε αρκετές φορές να το κατακτήσει. Όμως δεν τα κατάφερε διότι οι νησιώτες του έκαναν επίθεση από το φρούριο τους, το Κάστρο. Ο Μπαρμπαρόσα όταν ήρθε στο νησί με 12 σεντούκια τα οποία περιείχαν χρυσό, πήγε να τα κρύψει, με άλλους πειρατές, σε εκείνη την περιοχή. Τα έκρυψε στο ψηλότερο σημείο της περιοχής που έχει 3 πεύκα και πέφτει η 1η ακτίνα του ήλιου. Τα πνεύματα αυτών των πειρατών φυλάνε τους θησαυρούς. Η περιοχή αυτή, με την πανοραμική θέα των γύρω νησιών και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει, αποζημιώνει τον οποιοδήποτε επιχειρήσει να φτάσει ως εκεί κάνοντας πεζοπορία.

28 ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΣΤΑΦΥΛΟΥ Μια από τις μυθολογικές παραδόσεις για τη Σκόπελο, λέει ότι κατοικήθηκε γύρω στον 15ο αιώνα π.χ. από Κρήτες, οι οποίοι έφτασαν στο νησί από την Κνωσό, με αρχηγό τον αδελφό του Πεπάρηθου, τον Στάφυλο, που ήταν γιός του Θησέα ή του Διόνυσου και της Αριάδνης. Το 1936, ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας, μετά από ανασκαφές στη μικρή χερσόνησο στον όρμο του Στάφυλου, έφερε στο φώς λακοειδή μινωικό τάφο, ο οποίος αποδόθηκε στο Στάφυλο. Μεταξύ των πλούσιων κτερισμάτων του, περιλαμβάνεται ξίφος με λαβή επενδυμένη με φύλλο χρυσού, το οποίο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

29 ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η Σκόπελος έχει μια λαμπρή πολιτιστική κληρονομιά. Πλούσιο υλικό αυτής της λαμπρής πολιτιστικής παράδοσης έχει συγκεντρωθεί στο λαογραφικό μουσείο της Σκοπέλου με σκοπό να προβληθεί το πολιτιστικό παρελθόν του νησιού αλλά και να διατηρηθεί ζωντανή η ταυτότητα του τόπου. Στο ισόγειο τα μεγάλα ταμπλο του Μουσείου ενημερώνουν για την ιστορία της Σκοπέλου, τα ήθη και τα έθιμα της. Στον πρώτο όροφο υπάρχει η συλλογή με τις παραδοσιακές φορεσιές της Σκοπέλου ξεκινώντας από το κοκκινοπράσινο νυφικό μόρκο, τη φορεσιά που κεντιέται μαζί με την προίκα της κόρης καθώς και την παλιά Σκοπελίτικη αντρική φορεσιά, που αποτελείται από τη βράκα και το γιλέκο. Επίσης υπάρχει και συλλογή κεραμικών με αρχαιόμορφα αγγεία με βασικό υλικό το αργιλώδες χώμα της Σκοπέλου.

30 VI.ΝΑΟΙ-ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΞΩΚΛΗΣΙΑ Η Σκόπελος είναι γεμάτη εκκλησίες και μοναστήρια. Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι κλειστά κατά τη διάρκεια του χρόνου και ανοίγουν μόνο μια φορά, την ημέρα της ονομαστικής γιορτής τους. Πάνω από 300 εκκλησίες και μοναστήρια στολίζουν το νησί και αποτελούν μια ωραία πρόθεση για εκδρομή και ωραίους περίπατους με απίστευτη θέα. Η πρωτεύουσα έχει 123 εκκλησίες, καθεμιά με τη δική της ομορφιά, πολλές φωλιασμένες μέσα στις αυλές των σπιτιών. Οι περισσότερες από αυτές είναι αγιογραφημένες από τον ξακουστό αγιογράφο Αντώνη Αγοραστό. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένες εκκλησίες και μοναστήρια που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η επίσκεψη σε αυτές πλουτίζει τις γνώσεις γύρω από την αρχιτεκτονική τους, την Αγιογραφία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

31 ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ Ένα από τα ωραιότερα δείγματα ομορφιάς είναι η παναγίτσα του πύργου. Αυτή η εκκλησία, η πιο διάσημη του νησιού, βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Είναι μια ασβεστωμένη εκκλησία στο σχήμα ενός σταυρού με μια πέτρινη σκεπή και έναν μικρό άσπρο θόλο με ένα μικρό πέτρινο καμπαναριό. Αυτή η πανέμορφη εκκλησία χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο, και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί μέσω μικρών άσπρων πέτρινων σκαλιών. Δίπλα στο ναό της Παναγίας αντικρίζουμε και την εκκλησία των Αγίων-Πάντων. Από εκείνο το σημείο μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει μια πανέμορφη θεά της θάλασσας και της πόλης.

32 Η εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου ή της Παναγίας Παπαμελετίου είναι κτίσμα του 17 ου αιωνα και η στέγη της είναι φτιαγμένη από σχιστολιθικές πλάκες. Στη βόρεια πλευρά του ναού είναι προσκολλημένο μονόκλιτο παρεκκλήσι των αγίων Αναργύρων με τρούλο. Στον ναό υπάρχουν αρκετές εικόνες του 17 ου,18 ου και 19 ου αιώνα. Ο ναός του Άγιου Νικόλαου είναι κτισμένος στη θέση παλιότερου ναού από τον οποίο έχει διατηρήσει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κι εδώ βλέπουμε εικόνες του 17 ου του 18 ου και 19 ου αιώνα. Ο ναός του Άγιου Αθανασίου είναι κτίσμα του 9 ου αιώνα οικοδομημένο πάνω σε ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού και βρίσκεται μέσα στο κάστρο της χώρας που είναι ερείπιο του ενετικού φρουρίου. Ο ναός του Άγιου Μιχαήλ είναι μια πέτρινη εκκλησία με στέγη από σχιστολιθικές πλάκες και έχουν καταγραφεί 24 εικόνες του 17 ου και 18 ου αιώνα και στην αψίδα του ιερού είναι εντοιχισμένη επιτύμβιος στήλη. Ο ναός του Χριστού είναι ο μητροπολιτικός ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο όπου υπάρχει η μεγάλη δέηση με τους 12 Αποστόλους. Άλλες αξιόλογες εκκλησίες είναι ο ναός της Φανερωμένης απέναντι από το λαογραφικό μουσείο και ο ναός της Παναγίας της Ελευθερώτριας πριν από το κτίριο του συνεταιρισμού, ο ναός του Άγιου Νικόλαου των κήπων και ο ναός των Εισόδιων της Θεοτόκου.

33

34 ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ Το εκκλησάκι του Άγιου Ιωάννη βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού κοντά στη Γλώσσα στη κορυφή θαλασσόβραχου με ύψος 100μ.Για να φτάσει κανείς στον αϊ Γιάννη πρέπει να ανεβεί τα 105 σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στο βράχο. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το πότε ακριβώς χτίστηκε αυτό το εκκλησάκι. Η ιστορία των ντόπιων λέει ότι ένα βράδυ κάποιος κάτοικος του νησιού διέκρινε μια λάμψη στην κορυφή του βράχου. Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία. Αυτό επαναλαμβανόταν για αρκετά βράδια μέχρι που ο σκοπελίτης είδε στο όνειρο του μια γυναίκα που του είπε να ανέβει στην κορυφή του βράχου μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού γιατί εκεί υπήρχε μια εικόνα. Την επομένη μέρα κάλεσε όλους τους κατοίκους του νησιού και αφού τους είπε τι έχει συμβεί ξεκίνησαν να σκαλίζουν σκαλοπάτια πάνω στο βράχο για να καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή του. Όταν τα κατάφεραν και ανεβήκαν πάνω στο βράχο βρήκαν μια εικόνα του Άγιου Ιωάννη την οποία και μετέφεραν σε ένα κοντινό εκκλησάκι. Την επόμενη μέρα ανακάλυψαν ότι η εικόνα δε βρισκόταν πια στην εκκλησία αλλά στην πρωταρχική της θέση και έτσι αποφάσισαν να χτίσουν ένα εκκλησάκι πάνω στο βράχο γιατί όπως έλεγαν ο άγιος Ιωάννης ήθελε να μένει εκεί.

35 ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ Εκτός από τις εκκλησίες που αποτελούν βασικό λόγο επίσκεψης στο νησί κυρίαρχη θέση στα αξιοθέατα της Σκοπέλου έχουν και τα μοναστήρια. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα εξής: ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο σημείο και προσφέρει από τις πιο όμορφες θέες της πόλης και όλου του όρμου. Ιδρύθηκε από μοναχούς του Άθου. Φιλοξενεί ένα τεράστιο εντυπωσιακό επιχρυσωμένο εικονοστάσιο από την Κωνσταντινούπολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες και πολύτιμες εικόνες. Η μονή συνδέεται με την μεγάλη και πλούσια οικογένεια Δαπόντε κι αυτό το επιβεβαιώνει η μεγάλη πλάκα που υπάρχει εκεί με την επιγραφή και το όνομα Δαπόντε στο τέμπλο που έχει δωρίσει η οικογένεια και ο επίσκοπος θρόνος. Υπάρχουν επίσης πολλά ξυλόγλυπτα και πολύ σπουδαίες εικόνες του 16ου 17ου 18ου αιώνα.

36 ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ Eίναι από τα λίγα βενετικά μοναστήρια που έχουν σωθεί από την οθωμανική επίθεση. Η εκκλησία της επισκοπής βρίσκεται 10 λεπτά από την πρωτεύουσα του νησιού στο εσωτερικό του συγκροτήματος της επισκοπής. Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα η οποία είναι κτισμένη πάνω σε παλαιοχριστιανικό ναό ο οποίος με τη σειρά του ήταν κτισμένος πάνω σε ένα αρχαίο ιερό. Το όλο ενετικό κτίσμα προοριζόταν να γίνει η έδρα του επισκόπου της Σκοπέλου αλλά δεν τελειοποιήθηκε ποτέ λόγω των επιδρομών του πειρατή Μπαρμπαρόσα.

37 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ Η Αγία Βαρβάρα φρουριακή ως προς την εμφάνιση βρίσκεται κοντά στην γυναικεία Μονή του Τιμίου Προδρόμου. Σε αντίθεση με την Μονή του Προδρόμου που κατοικείται από τις μοναχές η Αγία Βαρβάρα είναι ακατοίκητη. Το καθολικό και οι πολύ ψηλοί τοίχοι του περιβόλου διατηρούνται στην αρχική τους μορφή ωστόσο τα κελιά είναι μεταγενέστερες κατασκευές. Η ημερομηνία κατασκευής του Μοναστηριού δεν είναι γνωστή, ωστόσο μια μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε φέρει το έτος 1697 άλλα το πιθανότερο είναι αυτή η επιγραφή να αναφέρεται σε επισκευή του καθολικού και όχι στην οικοδόμηση του Ναού. Το σχέδιο της Μονής αποτελεί εξαίρεση σε σχέση με άλλους Ναούς της Σκοπέλου. Ανήκει στο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο αλλά οι αναλογίες του τρούλου είναι βαριές.

38 ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΓΛΩΣΣΑΣ Η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη βρίσκεται στη Γλώσσα. Αποτελεί κτίσμα των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Στο προαύλιο της μονής διατηρούνται υπολείμματα παλαιοχριστιανικού ναού του 672 μ.χ. Aφιερώθηκε ως Μετόχι στην Αθωνική Μονή του Ξηροποτάμου, αφού η οικονομική ζωή του χωριού επηρεάστηκε άμεσα από την αντίστοιχη οικονομική ευρωστία της Μονής. ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ Είναι μετόχι της μονής Ξενοφώντος του Άθου. Βρίσκεται απέναντι από το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και η ίδρυση της πρέπει να έγινε κάπου μεταξύ του 16ου και 17ου αιώνα. Έχει ένα μικρό όμορφο ξωκλήσι στη μέση μιας ανθισμένης αυλής, που ανοίγει την μέρα της ονομαστικής του γιορτής στις 6 Αυγούστου.

39 ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Η μονή του Τίμιου Προδρόμου βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας και απέναντι από την πρωτεύουσα της Σκοπέλου. Είναι από τα λίγα κατοικημένα μοναστήρια του νησιού. Οι μοναχές που μένουν εκεί είναι πάντα πρόθυμες να ξεναγήσουν κάθε επίσκεψη στη Μονή. Όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή που υπάρχει στην είσοδο της μονής, η μονή ανακαινίστηκε από τα θεμέλια το 1721 από τον ιερομόναχο Φιλάρετο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες της, οι οποίες χρονολογούνται του 16 ο,υ 17ου και 18ου αιώνα, το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού με πλούσιο διάκοσμο από πουλιά, ζώα και φυτά όπως και μια τοιχογραφία που υπάρχει στην τράπεζα της Μονής με θέμα την ίδρυση της Μονής. ΑΓΙΟΣ ΡΗΓΙΝΟΣ Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και το μοναστήρι του Άγιου Ρηγίνου το οποίο βρίσκεται 2 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Σκοπέλου. Η Μονή κτίστηκε πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού σύμφωνα με επιγραφή το Στην αυλή του μοναστηριού υπάρχει ο τάφος του Άγιου Ρηγίνου. Ο Άγιος Ρηγίνος είναι ο πολιούχος της Σκοπέλου και ο πρώτος επίσκοπος. Στο παλιό γεφυράκι οπού υπάρχει το εικονοστάσι του αποκεφαλίστηκε ο μάρτυρας Ρηγίνος το 362μ.χ γιατί δεν άλλαξε την πίστη του.

40 ΑΠΟΚΡΙΕΣ VIII. ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ Η Σκόπελος είναι ένα νησί που αξίζει να το επισκεφθεί κανείς για τα έθιμα του ακόμα και τον χειμώνα την περίοδο των απόκρεων. Το νησί φαίνεται ότι διατήρησε πολύ ζωντανή την αρχαία παράδοση των Διονυσιακών τελετουργιών, που γίνονταν προς τιμή του Σταφυλιού και του Διόνυσου. Φυσικά από τα έθιμα πολύ λίγα επιβιώνουν σήμερα και στα περισσότερα από αυτά συνηθίζεται να παίρνουν μέρος κυρίως παιδιά. ΜΠΡΑΜΔΕΣ Είναι παραδοσιακή αποκριάτικη μεταμφίεση της Σκοπέλου. Φορούν μαντήλια και τοπικές ενδυμασίες (φουστανέλες, βράκες, τουαλέτες της εποχής) καθώς και πολλά τσαπράλια ασημένια. Γυρίζουν από γειτονιά σε γειτονιά και τραγουδούν το επικό τραγούδι της Βλάχας. Άντε να πάμε πέρα στον απέναντι καφενέ - Να σε τρατάρω Βλάχα σουμάδα κι αργιλέ Δε θέλω τη σουμάδα ούτε τον ναργιλέ μον θέλω ένα λουκούμι και ένα γλυκό καφέ. Οι <<Μπράμδες>>, μαζεύονται την Κυριακή της Τυρινής στις πλατείες της Παναγίας Παπαμελετίου, στο Γυφτόρεμα, στο Μύλο, στον Αι-Γιάννη και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν ενώ οι νοικοκύρηδες τους κερνούν ρυζόγαλο γαλατομπούρεκο και άφθονο κρασί.

41 ΤΡΑΤΑ Την Κυριακή της Απόκρεω τελείται και το έθιμο της τράτας κατά το οποίο μασκαράδες μουντζούρηδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι την τράτα και περνάνε από γειτονιά σε γειτονιά λέγοντας ευτράπελα (πιρπάσκα) τραγούδια αυτοσχεδιάζοντας και πειράζοντας τους παρευρισκομένους. Το μπουλούκι που ακολουθεί την Τράτα με τους τραταραίους αποτελείται από μασκαράδες που τραγουδούν, πίνουν και κερνιόνται ρυζόγαλο από τις νοικοκυρές ενώ κατά το σούρουπο η πορεία αυτή καταλήγει στην παράλια όπου και θα «φουντάρουν» στη θάλασσα την τράτα τους. Το γλέντι και οι χοροί συνεχίζονται στα σπίτια μέχρι τις πρωινές ώρες.

42 ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΡΗΓΙΝΟΥ Στη Σκόπελο αξίζει να παρευρίσκεται κάποιος και την ημέρα της γιορτής του πολιούχου Αγίου Ρηγίνου στις 25 Φεβρουάριου. Έχει διατελέσει επίσκοπος του νησιού και μαρτύρησε το 326μ.χ επί Ιουλιανού του Παραβάτη.Την ημέρα αυτή όλοι οι κάτοικοι της Σκοπέλου συγκεντρώνονται στο μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου, που βρίσκεται 2χλμ. νότια της πόλης. Η πομπή αρχίζει από την εκκλησία του Χριστού, όπου φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου. Καθοδόν ψάλλονται τα εγκώμια, που έχει συνθέσει τον περασμένο αιώνα ο Σκοπελίτης λόγιος Ιωάννης Δρακιώτης πάνω σε γνωστούς ύμνους της εκκλησίας. Η πομπή φτάνει στη μονή, γίνεται η λειτουργία και επακολουθεί ομιλία. Κατόπιν τα ιερά λείψανα μεταφέρονται στην πόλη. Στην επιστροφή η πομπή σταματάει στον Αι- Ρηγινάκι, το παλιό γεφύρι, όπου κατά την παράδοση αποκεφαλίστηκε ο Άγιος.

43 ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΟΜΕΣ Εκτός από πανέμορφες παραλίες με τα πεντακάθαρα νερά, το νησί της Σκοπέλου φημίζεται για την υπέροχη φύση του. Για όσους ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή, προτείνουμε ορισμένες αξιόλογες πεζοπορικές διαδρομές. ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΣΤΑΦΥΛΟΣ-ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΛΑΝΙΟ(ΠΑΛΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ) Πρόκειται για μία διαδρομή διάρκειας μιάς ώρας περίπου με 5 χλμ. απόσταση. Διασχίζοντας περιοχή με ελαιώνες, το ξωκλήσι της Οσίας Ειρηνής της Χρυσοβαλάντου και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα, μπορεί κανείς να φτάσει στην Παραλία του Στάφυλου. Μετά την παραλία και το ακρωτήρι, υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με υπολείμματα κτιρίων μυκηναϊκής και ένα μικρό και απότομο μονοπάτι οδηγεί προς την παραλία Βαλανίο. Στο Στάφυλο και στο Βαλανίο, φωλιάζουν αιγαιογλάροι και άλλα θαλασσοπούλια. ΓΛΩΣΣΑ-ΛΟΥΤΡΑΚΙ Στο νότιο μέρος του οικισμού της Γλώσσας αρχίζει ένα λιθόστρωτο καλντερίμι, παλιός δρόμος του νησιού με απόσταση 2,5 χλμ. και διάρκεια 30, το οποίο διασταυρώνεται με τον ασφαλτόδρομο και συνεχίζει έως το Λουτράκι.

44

45 ΣΚΟΠΕΛΟΣ-ΔΕΛΦΙ Πηγαίνοντας απο τον περιφερειακό δρόμο για Γλυστέρι, υπάρχει ένας χωματόδρομος που οδηγεί στο Αυγέρι, την ψηλότερη κοιλάδα της Σκοπέλου, με πεζούλες και καρποφόρα δένδρα (μηλιές, δαμασκηνιές, κερασιές). Εκεί υπάρχει το μονοπάτι για την κορυφή του όρους Δέλφι. όπου βρίσκεται το δασικό πυροφυλάκιο και φωλιάζουν αρπακτικά πουλιά. ΡΕΜΑΤΙΑ ΚΕΡΑΜΩΤΟΥ Ξεκινώντας απο τη Γλώσσα και προχωρώντας ανατολικά πάνω στο δρόμο, βρίσκεται μια βρύση. Από το σημείο αυτό ξεκινά μονοπάτι που κατηφορίζει κατά μήκος της ρεματιάς Κεραμωτού διασχίζοντας ένα δάσος αριάς, ενώ κατά μήκος του μονοπατιού ρέει ένα μικρό ποτάμι και υπάρχουν συστάδες από μεγάλα πλατάνια. Το μονοπάτι καταλήγει στην παραλία Κεραμωτού. Στην περιοχή παρατηρούνται συχνά αρπακτικά (βραχοκιρκίνεζο, τσιχλογέρακο, σφηκιάρης κ.ά ). Η διάρκεια της διαδρομής αυτής είναι 1 ώρα με απόσταση 4,3 χλμ.

46 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το νησί της Σκοπέλου αποτελεί έναν από τους ωραιότερους τουριστικούς προορισμούς ιδίως για τους νέους γιατί συνδυάζει τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία με την ξεκούραση και την ηρεμία. Είναι πόλος έλξης για τους λάτρεις της φύσης και της παράδοσης και ενδείκνυται κυρίως για θρησκευτικό, πολιτιστικό, περιπατητικό και φυσιολατρικό τουρισμό. Συγκεκριμένα ο επισκέπτης της Σκοπέλου έχει την ευκαιρία να απολαύσει υπέροχες παραλίες και να επισκεφθεί αρχαιολογικούς χώρους και μοναστήρια, όπως επίσης και παραδοσιακούς οικισμούς. Η Χώρα, όπως και τα χωριά της Σκοπέλου, έχουν κυρηχθεί διατηρητέοι οικισμοί, γεγονός που βοήθησε στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής παράδοσης του νησιού.

47 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΕΠΑΛ Ν. ΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΣΗΣ ΡΑΦΑΗΛ ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΘΩΜΑΣ ΣΕΜΑ ΛΟΡΕΝΤΣ ΠΑΠΑΛΑΠΑΣ ΕΡΝΕΣΤΕΡΝΕΣΤ - ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει

το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει Τουριστικός Οδηγός Κεραµωτή - Θάσος - Νοµός Καβάλας - Νοµός Ξάνθης εκδροµές-εξορµήσεις, αξιοθέατα, µουσεία, αρχαιολογικοί χώροι το ταξίδι ξεκινάει... και όπου θέλεις... θα σε πάει ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Ηράκλειο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ηρακλείου...4 Η πόλη του Ηρακλείου...5 Ιστορία...6 Αξιοθέατα...7 Το χωριό Αμμουδάρα...9 Το χωριό Λινοπεράματα... 10 Η παραλία Παλαιόκαστρο...

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΝΙΑ είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Κρήτης και πρωτεύουσα του Νομού Χανίων.

ΧΑΝΙΑ είναι παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Κρήτης και πρωτεύουσα του Νομού Χανίων. 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Φέτος θα ασχοληθούμε με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο μάθημα της ερευνητικής εργασίας,και λέμε ενδιαφέρον για το λόγο ότι το θέμα μας είναι η ΚΡΗΤΗ, το όμορφο αυτό νησί μας. Θα γνωρίσουμε τόπους

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με τη Σαντορίνη Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Το χωριό στα Φηρά... 5 Το χωριό στο Φηροστεφάνι... 6 Το χωριό στο Ημεροβίγλι... 7 Το χωριό Καρτεράδος... 8 Η περιοχή στην Παραλία Καρτεράδου...

Διαβάστε περισσότερα

Τέσσερα Αιγαιοπελαγίτικα Διαμάντια

Τέσσερα Αιγαιοπελαγίτικα Διαμάντια Τέσσερα Αιγαιοπελαγίτικα Διαμάντια Ηρακλειά Σχοινούσα Κουφονήσια Δονούσα Περιεχόμενα 5 Ηρακλειά Φύση και γεωγραφία Μια θέση στην ιστορία Περιήγηση στο νησί Παραλίες Δραστηριότητες Toπικά προϊόντα Εκδηλώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο των Δελφών ΔΕΛΦΟΙ Στον Ομφαλό της Γης Κάποτε, λέει ο μύθος, ο Δίας έστειλε δύο αετούς από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και αυτοί έσμιξαν πάνω από τους Δελφούς, τον «ομφαλό της γης», όπως

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Χανιά Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Ο νομός Χανίων...5 Η πόλη των Χανίων...6 Νέα Χώρα...9 Χανιά (Ανατολικά από τα Ενετικά τείχη)...9 Καλαμάκι...9 Άγιοι Απόστολοι... 10 Η χερσόνησος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΣΑΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ Ο ΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΨΑΡΡΗ του ΗΜΗΤΡΙΟΥ (Α.Μ. 218/04) ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ:ΓΚΙΤΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. 4 Ιουνίου 2003 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Η Άνδρος είναι το βορειότερο νησί των Βορείων Κυκλάδων, δεύτερο σε µέγεθος µετά τη Νάξο, µε έκταση 374 τετραγωνικά χιλιόµετρα. Βρίσκεται νότια της Εύβοιας, από την οποία χωρίζεται µε

Διαβάστε περισσότερα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα για την Κρήτη Ρέθυμνο Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Ρεθύμνης...4 Η πόλη του Ρεθύμνου...5 Παραλία Ρεθύμνου... 10 Το χωριό και η παραλία Πλατανιάς... 10 Η παραλία Περιβόλια... 11 Η παραλία Κουμπές...

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα

όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα όλα σχετικά με την Κρήτη Λασίθι Χωριά Παραλίες Ιστορία Αξιοθέατα Νομός Λασιθίου...4 Η πόλη του Αγίου Νικολάου...5 Παραλία Χαβάνια...7 Παραλία Αμμούδι...7 Παραλία Κιτροπλατεία...7 Παραλία Άμμος...7 Δημοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία

ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία ΙΟ Η Κυκλαδίτικη μαγεία Αν έχετε ακούσει να σας μιλούν για την κυκλαδίτικη μαγεία, θα τη βρείτε οπωσδήπ καθώς θα ανηφορίζετε μέσα στα γραφικά στενοσόκακα της Φώρας για να φτ λόφου με τις κάτασπρες εκκλησούλες.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ Η Αµοργός, το νησί του ''Απέραντου Γαλάζιου'', βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο των Κυκλάδων, σε απόσταση 136 ναυτικών µιλίων από τον Πειραιά. Είναι µακρόστενο νησί µε απότοµη ορεινή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΓΙΘΕΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ Περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία

ΑΡΓΙΘΕΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ Περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία Άγγελος Σινάνης Ταξίδια στην άλλη Ελλάδα ΑΡΓΙΘΕΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ Περιήγηση στον τόπο και τα μνημεία Ελάτη Τρικάλων 2010 Φωτογραφία εξωφύλλου Τοπίο στη διαδρομή από Αργιθέα προς αυχένα Αέρα. Η κορυφή Μασούρι

Διαβάστε περισσότερα

Το ξενοδοχείο Kymi Palace βρίσκεται στην Παραλιακή Κύμη, γραφικό παραθεριστικό οικισμό και λιμάνι με πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες.

Το ξενοδοχείο Kymi Palace βρίσκεται στην Παραλιακή Κύμη, γραφικό παραθεριστικό οικισμό και λιμάνι με πολλές παραδοσιακές ψαροταβέρνες. 1 Η αρχοντική και φιλόξενη Κύμη είναι κωμόπολη και λιμάνι του νομού Εύβοιας, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, τα πλακόστρωτα

Διαβάστε περισσότερα

Καταλαμβάνει έκταση 3.384 τ.χ. και κατά τα 4/5 του είναι ορεινός και ημιορεινός. Η οροσειρά της Πίνδου στο Δυτικό τμήμα του και οι χαμηλότερες

Καταλαμβάνει έκταση 3.384 τ.χ. και κατά τα 4/5 του είναι ορεινός και ημιορεινός. Η οροσειρά της Πίνδου στο Δυτικό τμήμα του και οι χαμηλότερες 1 Ο ΝΟΜΟΣ TΡΙΚΑΛΩΝ Ο Ν. Τρικάλων βρίσκεται στο ΒΔ μέρος της Θεσσαλίας και συνορεύει προς Β με τον Ν. Γρεβενών, Α με τον Ν. Λάρισας, Δ με τους Ν. Ιωαννίνων και Άρτας και Ν. με τον Ν. Καρδίτσας. 2 Καταλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί

ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί ΛΕΥΚΑΔΑ Θρησκευτικοί Προορισμοί Προσκύνημα στους Ναούς και τις Μονές της Λευκάδας ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ email: tourismos@lefkada.gr www.lefkada.gr 1 ΕΥΡΩΠΗ - ΕΛΛΑΔΑ ΙΤΑΛΙΑ για Πρίντεζι για Ανκόνα

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική.

Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική. Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική. Σπουδάστρια: Κατσιπουλάκη Βασιλεία Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός

φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 137 φοιτητουπόλεις! Ένας μικρός τουριστικός οδηγός 138 2007-2008 Άγιος Νικόλαος Η τουριστική υποδομή είναι πολύ καλή μια και ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή εσόδων της περιοχής. Συνεπώς, αν κινηθείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ 1 ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» Περιγιάλι καθαρό και πλατύ, με ψιλή και άσπρην άμμο Από την άλλη μεριά που πέφτουν τα Χανιά, μια

Διαβάστε περισσότερα

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011

Σαν σήμερα Ακμή και παρακμή 2011 2011 προορισμοί 26 Ακμή και παρακμή Ήδη το 1828, οι κάτοικοι της Ερμούπολης ανέρχονταν σε 14.000 συνθέτοντας το μεγαλύτερο αστικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ πολύ γρήγορα η Ερμούπολη έγινε το μεγαλύτερο βιομηχανικό

Διαβάστε περισσότερα

ΘΑΣΟΣ. το πράσινο νησί

ΘΑΣΟΣ. το πράσινο νησί ΘΑΣΟΣ το πράσινο νησί Θ Α Σ Ο Σ Όπου κι αν ταξιδέψει κανείς, τη Θάσο δεν θα την ξεχάσει ποτέ! Γιατί αυτό το μαγικό νησί θα τον γεμίσει από την πρώτη στιγμή με το αίσθημα της ευτυχίας. Την έχουν αποκαλέσει

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία

Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Πληροφορίες για το Άστρος και της Περιφέρειας αυτού. Περιήγηση στην Κυνουρία Ιστορικά & Πολιτιστικά στοιχεία - Μνημεία - Αρχαιολογικοί Χώροι Γεωγραφικά & Κλιματολογικά στοιχεία - Παραλιακή & Ορεινή ζώνη.

Διαβάστε περισσότερα

7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN

7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN Α.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 63 46100 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ. ΤΗΛ 2665026944 &22158. EMAIL tour@revistravel.gr www.ekdromes.net 7D cruise ΙDYLLIC AEGEAN Μύκονος Μεταφορά στην Πόλη της Μυκόνου (ΜΥΚ - 07) Μεταφορά στην πόλη της Μυκόνου

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Εκδρομών Ελλάδα-Ευρώπη

Προγράμματα Εκδρομών Ελλάδα-Ευρώπη ών μ ο ρ δ κ Ε α τ α μ μ ά ρ γ ο ρ Π Ελλάδα-Ευρώπη Περιεχόμενα Travel 2U Τουριστικό Γραφείο Οδυσσέως 6 136 73, Αχαρνές, Αθήνα Τηλεφωνικό Κέντρο: (+30) 210 240 44 10 Fax (+30) 211 72 00 328 E-mail: info@travel2u.gr

Διαβάστε περισσότερα

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011 TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Mουσείο Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Παράθυρο» στην 20 εκ. ετών γεωλογική ιστορία του Aιγαίου Προορισμοί: XIOΣ AΦIEPΩMA: Mε βάση ένα κάποιο «Mοσχάτο», κρασί απ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ. Εκδηλώσεις & Δρώμενα

ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ. Εκδηλώσεις & Δρώμενα ΝΟΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ Εκδηλώσεις & Δρώμενα 2015 Δήμος Προσοτσάνης Χ. Σακάρη 15 ΤΚ 66200 Τηλ. 2522350103 Fax. 2522350191 email: info@prosotsani.gr www.prosotsani.gr www.spilaioaggiti.prosotsani.gr

Διαβάστε περισσότερα