Ανδρονίδης Συµεών. Η Πολιτική Εξουσία και ο Εκλεκτικισµός της χρήσης των Νέων Μέσων Επικοινωνίας κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανδρονίδης Συµεών. Η Πολιτική Εξουσία και ο Εκλεκτικισµός της χρήσης των Νέων Μέσων Επικοινωνίας κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης."

Transcript

1 Ανδρονίδης Συµεών Η Πολιτική Εξουσία και ο Εκλεκτικισµός της χρήσης των Νέων Μέσων Επικοινωνίας κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. «[ ] Ήρθε η ώρα της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής./ Το Facebook οδηγεί την επανάσταση στις χώρες όπου οι άνθρωποι δεν µπορούν/ το καθηµερινό ψωµί τους να αγοράσουν!/ Αυτός ο φουκαράς που µετά βίας επιβιώνει, ο αναλφάβητος αυτός, ο θρησκόληπτος, / Που ούτε ένα πιάτο ζεστό δεν τρώει κάθε µέρα, /Αλλά ζει σε µια τρώγλη µε ψωµί και µπαγιάτικο ψωµί από το συσσίτιο, / Να ξέρει τάχα τι είναι το ίντερνετ;» Σαάντι Γιούσεφ 1 Στην παρούσα εισήγηση θα αναφερθούµε στον τρόπο πρόσληψης των νέων µέσων επικοινωνίας από την «σύγχρονη» πολιτική εξουσία διαφόρων Αραβικών χωρών κατά την διάρκεια της περιώνυµης Αραβικής «άνοιξης». Επίσης έµφαση θα δοθεί, και στην χρησιµοποίηση των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους διαδηλωτές. Για λόγους οικονοµίας, η ανάλυση µας εστιάζει στην περίπτωση της Αιγύπτου για δύο λόγους: 1) Για το ότι η χώρα αυτή αποτελεί την χώρα-ναυαρχίδα του Αραβικού κόσµου, ενώ ειδικά κατά την περίοδο της εξέγερσης αποτέλεσε ένα πρωτότυπο «πειραµατικό» κοινωνικό «εργαστήριο», εντός του οποίου 1 Ο Saadi Yousef είναι Ιρακινός ποιητής που γεννήθηκε το 1934 στη Βασόρα (Basra). Έζησε τα τελευταία 40 χρόνια µακριά από την πατρίδα του εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Η ποίηση του διακρίνεται για τον «ωµό» ρεαλισµό της. Το παραπάνω απόσπασµα περιλαµβάνεται στην ποιητική συλλογή του «Τι είναι Αραβική Άνοιξη;». Βλ. The revolution of jasmine and spring of Arab writers, Saadi Yousef, «What Arab Spring?», (28/06/2011). Η βράβευση από την Αιγυπτιακή εταιρεία συγγραφέων προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους των Αράβων διανοουµένων για τις θέσεις του σχετικά µε την Αραβική «άνοιξη».

2 δραστηριοποιήθηκαν και έδρασαν ετερόκλητα κοινωνικά κινήµατα, καθώς και επίσηµοι κρατικοί φορείς. 2) Στην Αίγυπτο η χρήση των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), έλαβε ευρείες διαστάσεις, καθότι συνυφάνθηκε οργανικά µε τις µεγάλες διαδηλώσεις στα κέντρα των µεγάλων αστικών κέντρων και ιδίως στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου. Στην συγκεκριµένη περίπτωση θα µπορούσαµε να κάνουµε λόγο για έναν διάχυτο «τεχνολογικό ακτιβισµό», ο οποίος επηρέασε την πορεία της εξέγερσης, συνέβαλε στην ποιοτική της εµβάθυνση και διεκδίκησε αξιώσεις µίας, τρόπον τινά, κινηµατικής πρωτοτυπίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το κάλεσµα για άµεση κινητοποίηση στους δρόµους γινόταν µέσων της χρησιµοποίησης των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ( Twitter, αλλά κυρίως Facebook). Η ουσιαστική όσο και συµβολική χρήση τους συνίσταται στην προσπάθεια δηµιουργίας µίας «κινηµατικής ταυτότητας» η οποία στον πυρήνα της ενσωµατώνει αυτές τις νέες και άµεσες µορφές επικοινωνίας. Ο «τεχνολογικόςεπικοινωνιακός ακτιβισµός» δύναται να δηµιουργήσει τις συνηχήσεις µίας λαϊκής αντίστασης ενάντια στον αυταρχισµό της εξουσίας, αφενός µεν µετασχηµατίζοντας το τεχνολογικό πλαίσιο και «ηχείο» σε κινηµατική δραστηριοποίηση, αφετέρου δε µεταπλάθοντας και πολλαπλασιάζοντας το µήνυµα της αντίστασης ενάντια σε µία αυταρχική πολιτική εξουσία. Τα νέα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, από µερίδα διαδηλωτών αναπλάθονται σε «εικόνισµα», σε «ευαγγέλιο» της αντίστασης ενάντια στην εξουσία του προέδρου Μουµπάρακ. Η πολιτική εξουσία, τις πρώτες ηµέρες των µεγάλων διαδηλώσεων, αντιδρά, διακόπτοντας την λειτουργία του Διαδικτύου. Η ιδιότυπη αυτή «τεχνολογική καταστολή», η προληπτική διαδικτυακή λογοκρισία δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει τους διαδηλωτές. Η προληπτική πολιτική «τεχνολογικής καταστολής» γεννά το εύλογο ερώτηµα: Μπόρεσε µε αυτό τον τρόπο το καθεστώς να «φιλτράρει» τα γεγονότα κατά πως ήθελε; Κατάφερε να δηµιουργήσει µία εικόνα οµοθυµίας και άκρατης «συναίνεσης» στις πολιτικές της, καταδικάζοντας τους διαδηλωτές ως «τροµοκράτες» και προβάλλοντας κατά κόρον την εικόνα του προέδρου Μουµπάρακ ως συµβόλου της πολιτικής σταθερότητας; Η απάντηση µας είναι πως όχι. Αντιθέτως, η πολιτική της συνέβαλλε στο να εµφανισθούν ρωγµές στην εικόνα της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας που ήθελε να προβάλλει. Η διακοπή της παροχής Ίντερνετ, λειτούργησε συσπειρωτικά για τους διαδηλωτές, οδηγώντας τους κατά χιλιάδες στους δρόµους των µεγάλων πόλεων. Έτσι η εικόνα του «ισχυρού προέδρου», όπως προβαλλόταν εκείνες τις µέρες από τα κρατικά µέσα επικοινωνίας,

3 ερχόταν σε άµεση αντίστιξη µε την εικόνα των µεγάλων διαδηλώσεων. Το καθεστώς Μουµπάρακ, ουσιαστικά επεδίωξε να ελέγξει τις ροές επικοινωνίας, που καταυτό δηµιουργούσαν τα εξεγερσιακά και κρισιακά φαινόµενα. Σε αυτό το επίπεδο, η «δράση» της πολιτικής εξουσίας, η απόφαση της να διακόψει την παροχή του Ίντερνετ, συνυφαίνεται οργανικά µε την αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίο κατεβαίνουν µαζικά στους δρόµους. Έτσι, δηµιουργείται και διαµορφώνεται το κλασικό σχήµα: Δράση-Αντίδραση. Ο Sameh Νaguib, ισχυρίζεται πως η «κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει την παροχή Ίντερνετ και του δικτύου κινητών τηλεφώνων, πιστεύοντας ότι αυτή η κίνηση απελπισίας θα απέτρεπε τους υποτιθέµενους οργανωτές των κινητοποιήσεων από την χρήση αυτών των κρίσιµων µορφών επικοινωνίας, και έτσι θα υπέσκαπτε την ικανότητα κινητοποίησης και πραγµατοποίησης των διαδηλώσεων της Παρασκευής». 2 (σ.σ: η Παρασκευή της οργής 28 Ιανουαρίου 2011, ηµέρα µεγάλης κινητοποίησης στην πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου). Στόχος του ήταν να συγκροτήσει µία νέα κοινωνικοπολιτική αφήγηση, η οποία, 1: Θα έτεινε στον αποκλεισµό της «τεχνολογικής-επικοινωνιακής διάστασης» της κινηµατικής δράσης, και 2: Θα συνέβαλλε στη επανασυγκόλληση του διαρρηγµένου κοινωνικού ιστού, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις για την επαναβεβαίωση της κυριαρχίας του. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα λέγαµε πως επεδίωξε την παραγωγή νοµιµοποίησης «από τα πάνω». Ο τρόπος πρόσληψης και χρήσης των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης από την πολιτική εξουσία και τους διαδηλωτές διαφέρει δηµιουργώντας διαφορετικές συνηχήσεις. Η µεν πολιτική εξουσία, θα λέγαµε πως δοµείται µε τους όρους ενός διάχυτου «τεχνολογικού» αλλά και πολιτικού «αποκλεισµού» των διαδηλωτών, καθότι, διακόπτοντας την παροχή του Διαδικτύου, επιδιώκει την συµβολική όσο και καίρια «εξαφάνιση» µίας µορφής επικοινωνίας και ενός τρόπου πολιτικής διαπάλης, δηµιουργώντας και νέες θεσµικές αποκρυσταλλώσεις κυριαρχίας. Από την άλλη πλευρά, οι διαδηλωτές, επιδιώκουν µέσω της χρήσης κυρίως του Facebook, την σαφή αποκρυστάλλωση της δράσης τους στο κοινωνικό πεδίο, καλώντας σε διαδηλώσεις µέσω Facebook. Τώρα, µία σηµαντική πτυχή του ζητήµατος, αφορά τον συµβολικό ρόλο των νέων µέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης στην πραγµατοποίηση των µεγάλων διαδηλώσεων. 2 Bλ.σχετικά, Naguib Sameh, The Egyptian Revolution-A Political Analysis and Eyewitness, Bookmarks Publications, London, 2011, σελ. 17.

4 Το «ατοµικό» εναντίον του κοινωνικού «πράττειν»: Κίνηµα του Facebook ή µαζικό κοινωνικό κίνηµα; Μία θεωρητική προσέγγιση. Μία σηµαντική πτυχή που σχετίζεται µε τα γεγονότα της Αραβικής «άνοιξης», αφορά την επιχειρηµατολογία περί «κινήµατος του Facebooκ». 3 Η συγκεκριµένη επιχειρηµατολογία προτάσσει τον σηµαντικό ρόλο των µέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πραγµατοποίηση των µαζικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων. Εδώ ανακύπτει και ένας, τρόπον τινά, ερευνητικός «πειρασµός» ο οποίος εφάπτεται και µε το θέµα της εισήγησης µας. Αποτελούν τα κοινωνικά µέσα δικτύωσης αιτία ή σύµπτωµα των αραβικών εξεγέρσεων; Η απάντηση σε αυτό το ερώτηµα θεωρούµε πως βαδίζει παράλληλα µε το θέµα της εισήγησης µας, ενώ στο µέτρο του δυνατού, και λαµβάνοντας υπόψη την απουσία στατιστικών αναλύσεων, θα προσπαθήσουµε να καταδείξουµε και τον εκλεκτικισµό της χρήσης των νέων µορφών κοινωνικής δικτύωσης, (κυρίως το Facebook). Ο Jeffrey Ghannam, αναφέρει πως «ο Αραβικός κόσµος βίωσε την άνοδο των ανεξάρτητων δραστήριων κοινωνικά µέσων µαζικής ενηµέρωσης και την σταθερά αυξανόµενη συµµετοχή των πολιτών στο διαδίκτυο που αναµένεται να προσελκύσει 100 εκατοµµύρια Άραβες χρήστες το 2015». Και καταλήγει: Αυτά τα κοινωνικά δίκτυα ενηµερώνουν, κινητοποιούν, ψυχαγωγούν, δηµιουργούν 3 Η επιχειρηµατολογία που κάνει λόγο περί «κινήµατος του Facebook», ή περί «επανάστασης του «Facebook», εν πολλοίς επιδιώκει να συνδέσει τα νέα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µε το µαζικό όσο και «αυθόρµητο» στοιχείο των διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων. Στην προκειµένη περίπτωση, η συσχέτιση αυτή θέλει τα νέα µέσα κοινωνικής δικτύωσης να υποκαθιστούν την λειτουργία των παραδοσιακών πολιτικών υποκειµένων, καταδεικνύοντας την διαµόρφωση ενός «νέου» τεχνολογικού κόσµου όπου τα νέα µέσα κοινωνικής δικτύωσης εγγράφουν λειτουργίες ενός ατοµικού και «εικονικού» θα λέγαµε «υποκειµένου» που επιδιώκει τον µετασχηµατισµό του ατοµικού και «εικονικού» σε «υπαρκτή» πολιτική και συλλογική δράση και κινητοποίηση, δηµιουργώντας «νέες πολιτικές κοινότητες».

5 κοινότητες, αυξάνουν τη διαφάνεια και επιδιώκουν να καταστήσουν τις κυβερνήσεις υπόλογες». (Ghannam, 2011:4). Ενώ ο Σάιµον Κότλ (Simon Cottle) τονίζει πως «αυτά τα νέα εργαλεία κοινωνικότητας και συντροφικότητας αποδεικνύονται λοιπόν «εκδηµοκρατιστικά» µε την έννοια ότι διευκολύνουν την πολλαπλή αλληλεπίδραση και την συναναστροφή στην καθηµερινή ζωή, αλλά παρέχουν, επίσης πιθανά πρότυπα πολιτικής συµπεριφοράς και δράσης». 4 Η διευρυµένη αυτή αντίληψη, περί της ουσιώδους σηµασίας των µέσων κοινωνικής δικτύωσης στις Αραβικές διαδηλώσεις και εξεγέρσεις, αποτυπώθηκε κύρια στην περίπτωση της Τυνησίας και της Αιγύπτου. Ο Τάρεκ Άµρ (Tarek Amr), εστιάζει στην «ακτιβιστική» πλευρά της χρήσης του διαδικτύου, τονίζοντας ότι «η επανάσταση στην Αίγυπτο αναφέρεται συχνά ως η επανάσταση του Ίντερνετ, επειδή ξεκίνησε από την δηµιουργία µίας εκδήλωσης στο Facebook. Το 2008, γεννήθηκε επίσης ένα κίνηµα κοινωνικής ανυπακοής που ξεκίνησε από το Ίντερνετ το κίνηµα της 6 ης Απριλίου. Μολονότι δεν είχε αρχικά µεγάλη επιτυχία, µας έδειξε µία ένδειξη για το πώς τα Social Media και το Ίντερνετ, ανεξάρτητα αν πρόκειται για το Facebook ή το Twitter, έχουν την ικανότητα να δηµιουργήσουν τις συνθήκες για την πολιτική αλλαγή. [ ]. Και µολονότι η επανάσταση στην Αίγυπτο χαρακτηρίζεται ως η επανάσταση του Ίντερνετ, βιώσαµε τις πρώτες έξι µέρες της επανάστασης χωρίς να έχουµε πρόσβαση στο Ίντερνετ σε ολόκληρη την χώρα». 5 Αυτή η τελευταία του φράση συνοψίζει και µία «βαθιά» αντίφαση που συνέχει την ευρέως διαδεδοµένη αντίληψη περί «εξέγερσης του Facebook». Το πώς δηλαδή ενώ είχε απαγορευθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ο πλέον καίριος ρόλος για τις εξεγέρσεις εν γένει, αποδόθηκε στο διαδίκτυο και στο Facebook. H Αραβική «άνοιξη» εντάσσεται σε ένα µετά-νεωτερικό και υπερ-νεωτερικό πλαίσιο ταυτόχρονα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο της νέας τεχνολογικής εποχής, καθότι όπως ειπώθηκε και παραπάνω, προβλήθηκαν ως οι εξεγέρσεις του Facebook και των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η συνεισφορά τους έγκειται στην δυνατότητα άµεσης και διευρυµένης επικοινωνίας, στην αποφυγή του σκοπέλου της λογοκρισίας και κυρίως στην 4 Βλ.σχετικά, Cottle Simon, Οι Αραβικές εξεγέρσεις και οι εγγραφές τους στα ΜΜΕ, (χ.χ). 5 Βλ.σχετικά, Amr Tarek, H Επίδραση των Social Media στην Αιγυπτιακή Επανάσταση, (χ.χ).

6 σταδιακή ανάδυση και διαµόρφωση ενός συγκεκριµένου πολιτικού λόγου, ο οποίος µε την χρησιµοποίηση των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν προσπάθησε να λειάνει τις αιχµές και τις γωνίες του, ενδυόµενος τον µανδύα της εναντίωσης, της κριτικής και της αντικαθεστωτικής διαµαρτυρίας. Ωστόσο, θεωρούµε πως αυτή η συνεισφορά έγκειται στο επιµέρους και όχι στο κύριο. Καθώς ήταν ένα λανθάνων κοινωνικό και πολιτικό υπόβαθρο εναντίωσης και δυσαρέσκειας, το οποίο προϋπήρχε, διαµορφωνόταν σταδιακά και εκφράστηκε εντός των συνθηκών της παγκόσµιας οικονοµικής κρίσης. Ήταν η πολιτική και κοινωνική δράση που διατάραξε τις µορφές της οµαλής «κανονικότητας» και συνέχειας. Τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης εντάσσονται σε ένα επιµέρους πλαίσιο µίας «τεχνολογικοποιηµένης» εποχής. Εγγράφοντας τα ατοµικά χαρακτηριστικά και στοιχεία σε ένα ψηφιακό και «εικονικοποιηµένο» περιβάλλον επιδιώκουν την δηµιουργία νέων µορφών διαπάλης. Στο ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον της Αραβικής «άνοιξης» η δράση των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης συµπληρώνει την «τηλεοπτικό ακτιβισµό» µεγάλων τηλεοπτικών δορυφορικών δικτύων, όπως το κανάλι του Κατάρ, Αλ-Τζαζίρα (Al-Jazeera). Και αναφερόµενοι στον «τηλεοπτικό ακτιβισµό» εννοούµε τις συνηχήσεις που δύναται να δηµιουργήσουν οι αµιγώς τηλεοπτικές «εικόνες» που απευθύνονται πρωτίστως στην συναισθηµατική σφαίρα, δηµιουργώντας µία «συναισθηµατική-συγκινησιακή» ταύτιση του δέκτη µε τις ευρύτερες µάζες που διαδηλώνουν ενάντια σε «αυταρχικά καθεστώτα». «Η αξιοποίηση των µέσων µαζικής ενηµέρωσης από τα κινήµατα δηµιουργεί ένα επιπλέον είδος αντηχείου όπου οι ακτιβιστές ακούν πόσο υπολήπτεται ο κόσµος τις θέσεις τους και πως αντιλαµβάνεται το πρόγραµµα τους και τις διεκδικήσεις ταυτότητας». 6 Ο Κότλ, ισχυρίζεται πως ο ρόλος «των ΜΜΕ και των επικοινωνιών στη διατήρηση της εκδηµοκρατιστικής δυναµικής των πολιτικών κινηµάτων για αλλαγή, στη φάση µετά από τις εξεγέρσεις, θα εξακολουθήσει να έχει βαθιά σηµασία για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας των πολιτών και τον ρυθµό της δηµοκρατικής προόδου». 7 6 Βλ.σχετικά, Tilly Charles, Koινωνικά Κινήµατα , Επιµέλεια: Μήτσης Χρήστος, Μετάφραση: Τσακίρης Θανάσης, Εκδόσεις Σαββάλα, Αθήνα, 2007, σελ Βλ.σχετικά, Cottle Simon, Oι Αραβικές εξεγέρσεις ό.π.

7 Αν ο «τηλεοπτικός ακτιβισµός» ταυτίζεται µε την συναισθηµατική «δύναµη» της εικόνας, τα νέα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, και κυρίως το Facebook, εστιάζουν σε έναν εν γένει «ατοµικό ακτιβισµό», επιδιώκοντας να µετασχηµατίσουν τον «ατοµικό ακτιβισµό», την ατοµική «δράση» σε συλλογική κινητοποίηση, µε όρους όµως µίας πολιτικής «ουδετερότητας». Και η πολιτική «ουδετερότητα» συνίσταται στην αποποίηση της οποιαδήποτε σχέσης µε κλασικού τύπου πολιτικά υποκείµενα, προβάλλοντας το «µαζικό», «αυθόρµητο» και «ακοµµάτιστο» που µπορεί να «κατασκευάσει» εξεγέρσεις. Το ατοµικό «πράττειν» που διαµορφώνεται διαδικτυακά έρχεται να αντιπαρατεθεί στο κοινωνικό «πράττειν», το οποίο στον πυρήνα του ενσωµατώνει περισσότερο «κλασικές» µορφές πολιτικής αντιπαράθεσης και διαπάλης. Ο ρόλος των Social Media στις Αραβικές εξεγέρσεις πρέπει να εξεταστεί εντός ενός ευρύτερου κοινωνικοπολιτικού πλαισίου. Στην Αίγυπτο, ενώ η χρήση του Ίντερνετ φθάνει το 30% συνολικά, στην πρωτεύουσα Κάιρο, φθάνει το 64%, ενώ η χρήση του Facebook, αγγίζει το 78% στην ηλικιακή κατηγορία 15-29, και αποτελεί την δεύτερη πιο «ελκυστική» ιστοσελίδα µετά το Google. 8 Στην χώρα του Νείλου, ο Ουάελ Γκόνιµ 9 (Wael Ghonim), υπεύθυνος µάρκετινγκ της Google για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, πρωτοστάτησε στην δηµιουργία µίας σελίδας στο Facebook, υπό την επωνυµία, «είµαστε όλοι Κχάλεντ 8 Βλ.σχετικά, Lim Merlyna, Clicks, Cabs, and Coffee Houses: Social Media and Opposition Movements in Egypt, ( ), (23/02/2011), Journal of Communication, Volume 62, Issue 2, σελ ολόκληρο το άρθρο διαθέσιµο στην ιστοσελίδα: Η συγγραφέας του άρθρου, µε έναν γλαφυρό τρόπο, αναφερόµενη στον Κχάλεντ Σαϊντ (Khaled Saeed) του οποίου ο θάνατος απετέλεσε το έναυσµα για την κινητοποίηση διαµέσου των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνει λόγο για έναν «όµορφο, µορφωµένο, νεαρό Αιγύπτιο της µεσαίας τάξης». 9 Ο Ουάλεµ Γκόνιµ, στέλεχος της Google, από πολλούς θεωρείται ως το «πρόσωπο» της εξέγερσης και ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της Αραβικής-Αιγυπτιακής διαδικτυακής γενιάς. Στη διαδικτυακή του σελίδα, δηλώνει θαυµαστής του Μουχάµαντ Ελ- Μπαραντέι (Μohammed El-Baradei), του ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates), του πολυεκατοµµυριούχου Γουόρεν Μπάφετ (Waren Buffet) και του ιδρυτή της Apple, Στιβ Τζόµπς (Steve Jobs). Bλ.σχετικά, Ξενάκη Κίττυ, Ελεύθερος ο ήρωας της επανάστασης, (Ο Σαουίρις έβγαλε από την φυλακή τον Ουάελ Γκόνιµ), (08/02/2011). Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούµε το πώς τα πρότυπα που αναφέρει ο Γκόνιµ, κινούνται στον αντίποδα των κλασικών «επαναστατικών προτύπων» ( Βλαντίµιρ Λένιν, Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα) αναδεικνύοντας τα «πρότυπα» µίας «υπερ-τεχνολογικοποιηµένης γενιάς», που ορίζεται µε βάση κοινώς «αποδεκτά πρότυπα» «επιτυχίας», κοινωνικής «αίγλης» και κοινωνικής «καταξίωσης».

8 Σαϊντ» («We are all Khaled Saeed»). 10 Η περίπτωση του Ουάελ Γκόνιµ, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά στοιχεία, επιβεβαιώνουν πως η χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, αποτελεί περισσότερο ένα «προνόµιο» µίας αστικοποιηµένης νεολαίας των µεγάλων πόλεων και κυρίως της πρωτεύουσας Καΐρου. Η συχνότητας χρήσης των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης συντείνει στην ανάδυση ενός «ηλεκτρονικού πολιτισµού» µε αναφορά στα µεγάλα αστικά κέντρα και στις νεότερες ηλικίες αποκτώντας και σαφείς κοινωνικές, ταξικές αναφορές, καθότι η περίπτωση του Ουάλεµ Γκόνιµ και των προτύπων του, του κατεξοχήν διαδικτυακού «προσώπου» της Αιγυπτιακής εξέγερσης, τείνει να καταδείξει πως η συχνότητα χρήσης των Social Media, όπως και η γενικότερη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο εφάπτεται µε τα µεσαία-µεσοαστικά κοινωνικά στρώµατα 11 των µεγάλων πόλεων, που έχουν σαφείς και συχνές πολιτισµικές αναφορές στο δυτικό πρότυπο και τρόπο ζωής. Αυτή η αστικοποιηµένη νεολαία των µεγάλων αστικών κέντρων, χρησιµοποιώντας ως µέσο κοινωνικής κινητοποίησης τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, θέτει στην προµετωπίδα του λόγου της την ανάγκη διεκδίκησης πολιτικών-δηµοκρατικών δικαιωµάτων, αναδεικνύοντας σε λυδία λίθο το πρόταγµα της «δηµοκρατίας» και της «ελευθερίας». Σε αυτό το διεκδικητικό πλαίσιο, κυρίαρχο ρόλο διαδραµατίζει η αναγκαιότητα καταπολέµησης της διαφθοράς, όπως ανέδειξε περίτρανα και η περίπτωση του Κχάλεντ Σαϊντ. Σε αυτή την περίπτωση τα πολιτικά αιτήµατα, υπερισχύουν των οικονοµικών-κοινωνικών αιτηµάτων που άπτονται του ιδεώδους της κοινωνικής δικαιοσύνης. 10 O Kχάλεντ Σαϊντ (Khaled Saeed) ένας νέος 28 ετών, που κατήγγειλε διαφθορά στο σώµα της αστυνοµίας, έπεσε θύµα ξυλοδαρµού από τοπικούς αστυνοµικούς στην Αλεξάνδρεια, αφήνοντας και την τελευταία του πνοή. Ο θάνατος του απετέλεσε και το έναυσµα για την κινητοποίηση διαµέσου των µέσων κοινωνικής δικτύωσης µίας διαδικτυακής γενιάς η οποία τον αντιµετώπισε ως τον «µάρτυρα» που κατάφερε µε τον θάνατο του να αναδείξει την έκταση της διαφθοράς της διακυβέρνησης Μουµπάρακ. 11 Λαµβάνοντας υπόψη το παράδειγµα του Ουαέλ Γκόνιµ και την απουσία στατιστικών αναλύσεων για την σύνδεση της χρήσης και της συχνότητας χρήσης των µέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα µεσαία και µεσοαστικά κοινωνικά στρώµατα, θα χρησιµοποιήσουµε, στην προκειµένη περίπτωση, έναν βεµπεριανό ιδεότυπο που ορίζει την «χωρίς ιδιοκτησία «διανόηση» και τους «τεχνικούς» ως τα «νέα» µεσαία στρώµατα που κατέχουν κοινωνική θέση λόγω ειδικών-τεχνικών γνώσεων».στο συγκεκριµένο ιδεότυπο θεωρούµε ότι προσιδιάζει η περίπτωση Γκόνιµ, ως κατόχου τεχνικής γνώσης. Βλ.σχετικά, Μοσχονάς Ανδρέας, Τάξεις και Στρώµατα στις Σύγχρονες Κοινωνίες, Τόµος Α, Ερµηνευτικές Προσεγγίσεις, Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα, 1998, σελ.40.

9 Το κίνηµα της 6 ης Απριλίου 12 αποτελεί το «κινηµατική» έκφραση αυτής της διαδικτυακής νεολαίας. Αυτή η αστικοποιηµένη νεολαία προτάσσει την ανάγκη για δηµοκρατικές-πολιτικές µεταρρυθµίσεις, ανήκει στα µεσαία-µεσοαστικά κοινωνικά στρώµατα, θεωρεί τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης ως όργανα πολιτικής διαπάλης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον Μουχάµαντ Ελ-Μπαραντέι, 13 (Mohammed El- Baradei), ως εκείνο το πολιτικό πρόσωπο που µπορεί να συµπυκνώσει την πάλη για δηµοκρατικές ελευθερίες και πολιτικά δικαιώµατα, λειτουργώντας συσπειρωτικά. Μία δηµοσκόπηση του Ινστιτούτου Δανέζικου-Αιγυπτιακού διαλόγου, (DEDI: Danish-Egyptian Dialogue Institute) και του κέντρου πολιτικών και στρατηγικών σπουδών Αλ-Άχραµ, (ACPSS: Αl-Ahram Center for Political and Strategic Studies), ανέδειξε µερικά ενδιαφέροντα ευρήµατα. 14 Συγκεκριµένα, µόλις το 8% του γενικού πληθυσµού ισχυρίζεται ότι χρησιµοποιεί το Facebook, ενώ το 26% των διαδηλωτών δήλωσαν ότι είναι χρήστες του Facebook. Ενώ µόνο το ένα τρίτο των διαδηλωτών που χρησιµοποιούν Facebook, ανέφεραν ότι χρησιµοποίησαν το διαδίκτυο σε µεγάλο βαθµό και για πολιτικούς σκοπούς. 12 «Το κίνηµα νέων της 6 ης Απριλίου, άρχισε την δράση του την άνοιξη του 2008, όταν περισσότεροι από χρήστες του Facebook δηµιούργησαν µία διαδικτυακή σελίδα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργάτες της υφαντουργικής βιοµηχανίας της Μαχάλα Αλ-Κούµπρα (Mahalla Al-Kubra)». To κίνηµα της 6 ης Απριλίου, συµµετείχε στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μουµπάρακ, µε διακηρυγµένο στόχο όπως τον εξέφρασε και ο Μουχάµαντ Άντελ (Μοhammed Adel), ιδρυτικό µέλος του κινήµατος «τον αγώνα για την δηµοκρατική µεταρρύθµιση της Αιγύπτου». Βλ.σχετικά την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του κινήµατος µε ένα λεπτοµερές ιστορικό της δράσης από το Ο Μουχάµαντ Ελ-Μπαραντέι (Μohammed El-Baradei) πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατοµικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και βραβευµένος µε Νοµπέλ Ειρήνης, επείσθη από τα µέλη του κινήµατος της 6 ης Απριλίου να «συµµετάσχει» στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταχρίρ και να πάρει τον λόγο για να µιλήσει στο συγκεντρωµένο πλήθος. Ενώ επίσης, µέλη του κινήµατος συµµετείχαν στην καµπάνια για την συλλογή υπογραφών υπέρ της διακήρυξης των επτά σηµείων του Μουχάµαντ Ελ-Μπαραντέι. Βλ.σχετικά, Τσίτσας Θανάσης, www. Tο κίνηµα των νεολαίων-μία οµάδα νεαρών Αιγυπτίων χρηστών του Ίντερνετ έδωσε «οδηγίες» στον Ελ- Μπαραντέι, Εφηµερίδα Ελευθεροτυπία, (01/02/2011), 14 Η ταυτότητα της δηµοσκόπησης αφορούσε Αιγύπτιους ερωτώµενους, ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ το δείγµα αφορούσε ερωτώµενους που διέµεναν σε 21 περιφέρειες της χώρας. Ένα σχετικά αναλογικό δείγµα για την άντληση συµπερασµάτων. H δηµοσκόπηση πραγµατοποιήθηκε τον Ιούνιο του Ολόκληρη η δηµοσκόπηση, διαθέσιµη στην ιστοσελίδα του Δανέζικου-Αιγυπτιακού Ινστιτούτου Διαλόγου, Ιούνιος

10 ΠΗΓΗ: ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ ΤΟΥ DEDI ΚΑΙ ΤΟΥ ACPSS ΣΕ 1200 ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΕΡΩΤΩΜΕΝΟΥΣ. ΙΟΥΝΙΟΣ Τα ευρήµατα του πίνακα συντείνουν στο ότι µόλις το 8% του γενικού πληθυσµού χρησιµοποιεί το Facebook, ενώ το ένα τρίτο, (35%) το χρησιµοποίησε σε µεγάλο βαθµό για πολιτικούς σκοπούς, µε το 51% να απαντά κάποιες φορές. Η χρήση των µέσων κοινωνικής δικτύωσης αφορά, κυρίως, όπως τονίστηκε και παραπάνω µία αστικοποιηµένη νεολαία των µεγάλων αστικών κέντρων. Η ταυτότητα της έρευνας που διενεργήθηκε σε 21 περιφέρειες της χώρας, αλλά και τα στοιχεία που παραθέσαµε παραπάνω συντείνουν στην σκιαγράφηση ενός λανθάνοντος «ηλεκτρονικού διαχωρισµού» που περιλαµβάνει πολιτικές, κοινωνικές, ταξικές και πολιτισµικές προεκτάσεις, ανάµεσα σε µία αστικοποιηµένη µεσοαστική νεολαία που κινείται µε όρους «ηλεκτρονικής-τεχνολογικής ενσωµάτωσης», και σε µία πληθυσµιακή οµάδα, πιθανά µεγαλύτερης ηλικίας, αγροτικής-εργατικής προέλευσης που κατοικεί όχι µόνο σε αγροτικές περιοχές άλλα και στα αστικά κέντρα και κινείται µε όρους µίας «ηλεκτρονικής-τεχνολογικής αποστοίχισης». Η µεσοαστική νεολαία των µεγάλων αστικών κέντρων είναι αυτή που κυρίως «καταφεύγει» στην χρήση των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης, ως ύστατο «όπλο», ως ύστατη γραµµή άµυνας απέναντι στην προληπτική κρατική λογοκρισία. Η χρήση του Facebook, εφάπτεται µε την «δυτικοποιηµένη» µεσοαστική νεολαία των µεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. (Κάϊρο, Αλεξάνδρεια). Το µείζων σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση των µέσων επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης ως «όπλο» ενάντια στην κρατική λογοκρισία, ενάντια στην

11 διάχυτη «τεχνολογική καταστολή». Έτσι, το Facebook γίνεται το φίλτρο µίας άµεσης και αδιαµεσολάβητης επικοινωνίας, αποφεύγει τον σκόπελο της αυστηρής «ουδετεροποίησης», χωρίς όµως να επικαλύπτει ταυτόχρονα το κύριο και το µείζων διακύβευµα, που είναι η αποµάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Χόσνι Μουµπάρακ. Εδώ έγκειται και ο εκλεκτικισµός της χρησιµοποίησης των νέων µέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν χρησιµοποιούνται από την σηµαντική πλειοψηφία του πληθυσµού, αλλά από ένα κοµµάτι του πληθυσµού, το περισσότερο «τεχνολογικοποιηµένο». Η χρήση των νέων µέσων σαφώς και ενσωµατώνει ευρύτερες κοινωνικές και ταξικές παραµέτρους, ορίζοντας αντιστοίχως κοινωνικές τάξεις και οµάδες. Ο εκλεκτικισµός της χρήσης τους άπτεται των ταξικών διαιρέσεων που ενυπάρχουν αφενός µεν εντός της Αιγυπτιακής κοινωνίας, αφετέρου δε εντός του κινήµατος εναντίωσης στο καθεστώς Μουµπάρακ. Μία πτυχή της Αιγυπτιακής εξέγερσης η οποία δεν είναι γνωστή, αφορά και την ύπαρξη «µικρών εξεγέρσεων µέσα στην κύρια εξέγερση». Στο κίνηµα της πλατείας Ταχρίρ το οποίο επιζητά την αποµάκρυνση Μουµπάρακ, και την εγκαθίδρυση «πραγµατικής δηµοκρατίας», αντιπαρατίθενται «µικρές» εξεγέρσεις εργαζοµένων σε µεγάλες βιοµηχανικές µονάδες, οι οποίοι και θέτουν στην ατζέντα των διεκδικήσεων προωθηµένα κοινωνικά και οικονοµικά αιτήµατα. Αυτές οι µικρές εξεγέρσεις µέσα στην κύρια εξέγερση, ανατέµνουν εγκάρσια και «φωτίζουν» καλύτερα το «όλο» εξεγερτικό πλαίσιο. Το ανοµοιογενές και ετερόκλητο κοινωνικό κίνηµα εναντίωσης στο καθεστώς Μουµπάρακ, το οποίο σχηµατικά θα µπορούσαµε να αποκαλέσουµε «κίνηµα της πλατείας Ταχρίρ», δεν διεκδίκησε ρόλο και δάφνες «ριζικής αντιπολίτευσης» µε την έννοια που αποδίδει στη φράση ο Johannes Agnoli. 15 Οι διαδηλωτές είχαν ως κύριο στόχο την αποµάκρυνση του Χόσνι Μουµπάρακ από την εξουσία, βάλλοντας ιδιαίτερα εναντίον του καθεστώτος Μουµπάρακ, ως τρόπου άσκησης της εξουσίας, «ως ιδιαίτερης µορφής άσκησης εξουσίας» σύµφωνα και µε 15 Όπως αναφέρει ο Agnoli, «γίνεται σαφής εδώ η διαφορά µεταξύ της ριζικής αντιπολίτευσης, η οποία κατευθύνεται εναντίον της κοινωνικής δοµής, και µιας αντιπολίτευσης η οποία στρέφεται µεν ενάντια στο συνταγµατικό κράτος, αλλά µόνο στο χαρακτήρα του ως ιδιαίτερης µορφής άσκησης εξουσίας και όχι φερ ειπείν, στο χαρακτήρα του ως µορφής πολιτικής οργάνωσης µιας ιδιαίτερης κοινωνίας (της αστικής)». Bλ.σχετικά, Agnoli Johannes, Ο Μετασχηµατισµός της Δηµοκρατίας και παρεµφερή κείµενα ( ). Μετάφραση-Επιµέλεια-Επίµετρο: Γκιούρας Θανάσης, Εκδόσεις ΚΨΜ, Αθήνα, 2013, σελ.89.

12 την διατύπωση του Agnoli. Ο πρόεδρος Μουµπάρακ «συµβολοποιεί» και εκφράζει το καθεστώς, οπότε αυτοµάτως καθίσταται πολιτικός «στόχος». Βέβαια, χρησιµοποιώντας µία άλλη διατύπωση του Agnoli, θα µπορούσαµε να κάνουµε λόγο για µία «πολιτική δραστηριότητα έξω από τους θεσµούς». 16 Τώρα, η «εξέγερση του Facebook», νοµιµοποιείται πολιτικά στο βαθµό που θέλει να παραγάγει πολιτική ιδεολογία µε όρους κυριαρχικούς. Επιζητά να µετασχηµατίσει τον ατοµικό «ακτιβισµό» σε συλλογικό, ανατροφοδοτώντας µία ευρύτερη «πολιτισµική αλληλεγγύη» που επιδιώκει να συσχετιστεί µε την ταχύτητα διάδοσης των εξεγέρσεων από την µία Αραβική χώρα στην άλλη, µε ρυθµούς ταχύτατους, διαµορφώνοντας ένα πλαίσιο εναντίωσης και διαµαρτυρίας ενάντια σε «αυταρχικά καθεστώτα». Όµως, αυτή η πρωτόλεια µορφή του ατοµικού «ανήκειν», του «διαδικτυακού ακτιβισµού» που θέλει να αποκρυσταλλωθεί σε συλλογική «πράξη» µέσω της διαδικτυακής κινητοποίησης, δεν θεωρούµε ότι µπορεί να παραγάγει τους πλειοψηφικούς όρους µίας συλλογικής «πράξης» µαζικής κοινωνικής κινητοποίησης. H συγκεκριµένη προσέγγιση περί κινήµατος του «Facebook», ορίζει τους όρους εκδήλωσης της Αραβικής «άνοιξης» χρησιµοποιώντας ένα «τεχνολογικόδιαδικτυακό υπόβαθρο», το οποίο όµως αγνοεί την ύπαρξη «υπόγειων» κοινωνικών ανακατατάξεων. Και η χρήση του Facebook, από µόνη της δεν αρκεί, γιατί µε αυτό τον τρόπο εκλείπουν οι δυνατότητες συγκρότησης ενός µαζικού κοινωνικού κινήµατος. Οι διαδηλωτές που χρησιµοποίησαν το Facebook, επεδίωξαν να αρθρώσουν έναν «αντιηγεµονικό» πολιτικό λόγο, έναν πολιτικό λόγο που βάλλει εναντίον της πολιτικής εξουσίας. Αυτός ο πολιτικός λόγος συµπυκνώθηκε στο σύνθηµα: Ιρχάλ!! Ιρχάλ!! Ιρχάλ!! (Φύγε!!Φύγε!!Φύγε!!). Ο Sameh Naguib, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το καθεστώς φάνηκε να πιστεύει την δική του προπαγάνδα, ότι η µεσαία τάξη προχώρησε στην Επανάσταση του Facebook. Η δραστηριοποίηση αυτή δεν είχε κάποια ορατή επίδραση, καθώς η µεγάλη πλειοψηφία των ηγετών και των οργανωτών (σ.σ: των διαδηλώσεων) σε αυτό το στάδιο, δεν είχαν καµία σχέση µε το Facebook, και µπορούσαν εύκολα να χρησιµοποιήσουν παραδοσιακές µορφές επικοινωνίας». 17 Η συνεισφορά του, έγκειται στο επιµέρους και όχι στο κύριο. Σαφώς έδρασαν συµπληρωµατικά στον βαθµό που οι χρήστες που επινόησαν άµεσες και διαδραστικές 16 Βλ.σχετικά, Agnoli Johannes, Ο Μετασχηµατισµός ό.π, σελ Βλ.σχετικά, Naguib Sameh, The Egyptian Revolution- A Political Analysis and Eyewitness, Bookmarks Publications, London, 2011, σελ. 17.

13 µορφές επικοινωνίας προσπαθώντας να δηµιουργήσουν «κανάλια» διαµαρτυρίας, σφαίρες διαβούλευσης και να υπερβούν τα «δίχτυα» της κρατικής λογοκρισίας. Ο εκλεκτικισµός της χρήσης των νέων µορφών επικοινωνίας σκιαγράφησε µε ενάργεια αφενός µεν το µείζων διακύβευµα, που στην προκειµένη περίπτωση ήταν η αποµάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουµπάρακ από την εξουσία, αφετέρου δε τον εκλεκτικισµό της χρήσης τους από «δυτικοποιηµένα» µεσοαστικά στρώµατα των µεγάλων αστικών κέντρων. Ήταν όµως τα παραδοσιακά «κανάλια» συσπείρωσης και εναντίωσης, η µαζική κινητοποίηση των «από κάτω», που συνέβαλλε στην αποµάκρυνση του προέδρου Μουµπάρακ από την εξουσία. Το κύριο όµως ήταν ένα λανθάνων εξεγερσιακό πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε σε ένα µαζικό κοινωνικό κίνηµα εναντίωσης και πολιτικής δράσης, συσπειρώνοντας ανοµοιογενή κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία. Ένα κοινωνικό κίνηµα που θέλει να δρα ως µία «ξεχωριστή µορφή συγκρουσιακής πολιτικής-συγκρουσιακής µε την έννοια ότι τα κοινωνικά κινήµατα αφορούν την συλλογική διατύπωση διεκδικήσεων που, αν υλοποιηθούν, θα συγκρούονται µε τα συµφέροντα κάποιου άλλου, πολιτικής µε την έννοια ότι οι κυβερνήσεις τους ενός ή του άλλου τύπου εµφανίζονται κατά κάποιον τρόπο στη διαδικασία διαµόρφωσης, είτε ως διεκδικήτριες είτε ως στόχοι-αποδέκτες των διεκδικήσεων». 18 Ο Αλαίν Τουραίν (Alain Touraine) αναφέρει πως το «κοινωνικό κίνηµα δεν είναι µία βεβαίωση, µία πρόθεση. Είναι µία διπλή σχέση, µε έναν αντίπαλο και κάτι που διακυβεύεται». 19 Ένα κοινωνικό κίνηµα µπορεί να δρα επινοώντας µορφές πολιτικής δράσης, ερχόµενο εξ ορισµού και εξ αντικειµένου σε αντιδιαστολή µε τους τρόπους µίας ατοµικής διαπάλης. Και αυτό αναλύοντας τα συµβάντα της Αραβικής «άνοιξης» είναι σηµαντικό. Γιατί η σηµασιοδότηση της Αραβικής «άνοιξης» κινείται στην λογική µίας ευρύτερης συλλογικής και κοινωνικής κινητοποίησης, που προβάλλει εκτός από την ποικιλία των αιτηµάτων και την έκταση του «πλήθους» που «κατεβαίνει» στους δρόµους µε όρους µίας εκ νέου αναβάπτισης, σηµασιοδότησης και ανάκτησης του δηµόσιου χώρου, της δηµόσιας σφαίρας. 18 Βλ.σχετικά, Tilly Charles, Τα Κοινωνικά Κινήµατα, ό.π, σελ Βλ.σχετικά, Lallement Michel, Ιστορία των κοινωνιολογικών ιδεών, Μετάφραση: Λυκούδης Μπάµπης, Μεταίχµιο, Αθήνα, 2004, σελ.466.

14

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0310(NLE)

*** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2010/0310(NLE) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων 24.10.2012 2010/0310(NLE) *** ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ σχετικά με το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου για τη σύναψη συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΠΕ Leonardo da Vinci Leonardo Project: A EUROPEAN OBSERVATORY ON THE USE OF ICT-SUPPORTED LIFE LONG LEARNING BY SMES, MICRO-ENTERPRISES AND THE SELF-EMPLOYED IN RURAL AREAS ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org

ENA, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών Ζαλοκώστα 8, 2ος όροφος T enainstitute.org Ιδρυτική Διακήρυξη 1. 2. 3. Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών - ΕΝΑ ενεργοποιείται σε μια κρίσιμη για την Ελλάδα περίοδο. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι κοινωνικοί και πολιτικοί θεσμοί λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα

Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Παλιό Νέο: Τάσεις και στάσεις στην Ελλάδα σήμερα Η διάκριση μεταξύ «παλιού» και «νέου» επιδρά στους όρους της πολιτικής συζήτησης και λειτουργεί ως βάση αναστοχασμού για τους πολίτες. Ιδίως σε περιόδους

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI)

ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/2008(INI) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων 2016/2008(INI) 05.10.2016 ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την ηλεκτρονική δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: δυναμικό και προκλήσεις (2016/2008(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Το άρθρο 4 αναφέρεται στη χρηµατοδότηση των δραστηριοτήτων

Το άρθρο 4 αναφέρεται στη χρηµατοδότηση των δραστηριοτήτων ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Κύρωση του Μνηµονίου Συνεννόησης µεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δηµοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Αραβικής Δηµοκρατίας της Αιγύπτου για

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Διαβούλευση Ελλήνων Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης (Μάϊος-Νοέμβριος 2018)

ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Διαβούλευση Ελλήνων Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης (Μάϊος-Νοέμβριος 2018) ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Διαβούλευση Ελλήνων Πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης (Μάϊος-Νοέμβριος 2018) Executive Summary Ιστοσελίδα 30.000 επισκέψεις Την ιστοσελίδα για την εθνική διαβούλευση, www.oureurope.gov.gr,

Διαβάστε περισσότερα

[410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία

[410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού [410297] Ηλεκτρονική δημοσιογραφία Δρ. Λαμπρινή Παπαδοπούλου ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Επιτελική Σύνοψη. Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα

Επιτελική Σύνοψη. Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα Επιτελική Σύνοψη 20 Χρόνια Κινητή Τηλεφωνία στην Ελλάδα ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), με αφορμή τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων τoυ Κλάδου στην Ελλάδα, πραγματοποίησε έρευνα κοινής

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0026/2. Τροπολογία. Igor Šoltes εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL A8-0026/2. Τροπολογία. Igor Šoltes εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE 8.2.2017 A8-0026/2 2 του 2016 για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Παράγραφος 4 4. ζητεί να διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή, προκειμένου να μετασχηματιστεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη σε ένα πλήρως αποτελεσματικό, χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού

Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους. του Σταύρου Κοκκαλίδη. Μαθηματικού Τα Διδακτικά Σενάρια και οι Προδιαγραφές τους του Σταύρου Κοκκαλίδη Μαθηματικού Διευθυντή του Γυμνασίου Αρχαγγέλου Ρόδου-Εκπαιδευτή Στα προγράμματα Β Επιπέδου στις ΤΠΕ Ορισμός της έννοιας του σεναρίου.

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2

Εισαγωγή στο ίκαιο των Πληροφοριακών Συστημάτων, των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και του ιαδικτύου Α.Μ 30437. Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Α.Μ 30437 Χριστίνα Θεοδωρίδου 2 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 3 1. Εισαγωγή... 7 2. Θέματα νομικής ορολογίας... 9 2.1. Η νομική έννοια του διαδικτύου και του κυβερνοχώρου... 9 2.2. Το πρόβλημα της νομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ. Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βρυξέλλες, 26 Οκτωβρίου 2010 (04.11) (OR. fr) 15448/10 CULT 97 SOC 699 ΣΗΜΕΙΩΜΑ της: Γενικής Γραμματείας του Συμβουλίου προς: την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (1ο τμήμα)

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015

Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα Ιανουαρίου 2015 Αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση Αλέξης Χαραλαμπίδης 90279 Γραφικές Τέχνες / Πολυμέσα Ενότητα 61 18 Ιανουαρίου 2015 Web 2.0 Ενσωμάτωση στις εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού (www) στοιχείων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ, ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C

13617/16 ΓΒ/ακι/ΘΛ 1 DG E - 1C Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2016 (OR. en) 13617/16 JEUN 84 ΣΗΜΕΙΩΜΑ Αποστολέας: Αποδέκτης: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου αριθ. προηγ. εγγρ.: 13344/16 JEUN 76 Θέμα: Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ...είναι να διερευνηθεί κατά πόσο γίνεται χρήση των Social Media στο πολιτικό μάρκετινγκ στην Ελλάδα και ποια είναι η σχέση της χρήσης αυτών των μέσων με την πολιτική συμπεριφορά... Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2001-2005

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2001-2005 ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2001-2005 Η καταγραφή των γεγονότων διαμαρτυρίας για την προστασία και διεκδίκηση δημόσιων χώρων στην Αθήνα έγινε από τον

Διαβάστε περισσότερα

«Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής του Πολιχνίτου με το νέο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο»

«Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής του Πολιχνίτου με το νέο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο» «Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής του Πολιχνίτου με το νέο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο» Περιεχόμενα της παρουσίασης Ποιος είναι ο στόχος της σημερινής εκδήλωσης Πως βλέπουμε εμείς τον σχεδιασμό

Διαβάστε περισσότερα

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις

Είναι µε µεγάλη χαρά που παρευρίσκοµαι στη. σηµερινή παρουσίαση των αποτελεσµάτων της. Έρευνας «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Υ...Τ. 18.3.09.35 Χαιρετισµός Υπουργού ικαιοσύνης και ηµοσίας Τάξεως Κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους Στην παρουσίαση των Αποτελεσµάτων της Έρευνας µε θέµα: «Βουλευτικές Εκλογές 2006 Οι προτιµήσεις Φύλου των Κυπρίων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα 2012-13: Ενδείξεις ανάκαμψης της μικρής επιχειρηματικότητας;» ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάμη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou, 117

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 23.11.2016 JOIN(2016) 56 final 2016/0373 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009

Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Social Media και Επικοινωνία Φεβρουάριος 2009 Το Ινστιτούτο Επικοινωνίας είναι φορέας μη κερδοσκοπικός. Στους στόχους του περιλαμβάνεται η συμβολή στην ανάπτυξη της έρευνας και την ανάδειξη κοινωνικών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΪΟΥ 2015) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Α1. Ο συγγραφέας αναφέρεται στη σπουδαιότητα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Αρχικά τονίζει πως

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΝΟΕΣ ΔΟΕΣ ΤΟΕΣ ΝΟΕΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ. Γραφείο Προέδρου Γραφείο Γενικού Δ/ντή. Συντρόφισσες, σύντροφοι Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ιπποκράτους 22 & Ναυαρίνου, 106 80 Αθήνα Τηλ.: 210 3665301-03 - Fax: 210 3665089 www.pasok.gr - e-mail: syntonistis@pasok.gr Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2013 ΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Μπατζελή Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας

Κατερίνα Μπατζελή Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Κατερίνα Μπατζελή Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας «ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ: Προκλήσεις και Ευκαιρίες στη Νέα Ψηφιακή Εποχή» Ημερίδα Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΤ. «Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη

Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής ΕΜΠ Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΤ. «Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη «Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής πρόσβασης και των ανοιχτών δεδομένων» Γιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΗΘΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ» ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΣΚΡΕΚΑ ΝΑΤΑΛΙΑ, Β4 ΕΠΙΒΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016 17 Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Πώς μπορεί το Διαδίκτυο να συμβάλει στη διεύρυνση και την παγίωση μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής δημόσιας σφαίρας e-public Κατά ποιό τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΒΟΓΛΗΣ ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ. Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βιογραφικό σημείωμα Ο Πολυμέρης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπόνησε τη διατριβή του στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου.

Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου. Θέμα: Η εξάπλωση του σχολείου - Η γένεση του κοινωνικού ανθρώπου. Επιβλέπων Καθηγητής: Ε. Μαυρικάκης Ομάδα Έ Χαριτάκη Χαρά Ξενάκη Μαρία Παπαδημητράκη Αρετή Πετράκη Κατερίνα Πιτσικάκη Σοφία Ο ρόλος και

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α) Κόµµα του Γ. Θεοτόκη : «Το κόµµα του Γ. Θεοτόκη... των

Διαβάστε περισσότερα

UNICONFLICTS in spaces of crisis

UNICONFLICTS in spaces of crisis 11-14 Ιουνίου 2015, Θεσσαλονίκη Στην Αρχιτεκτονική του ΑΠΘ Διεθνής Ανοιχτή Συνάντηση UNICONFLICTS in spaces of crisis κριτικές προσεγγίσεις εντός, εναντίον και πέρα του Πανεπιστημίου την εποχή της κρίσης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΗ. ΗΚΑΠΑRESEARCH Βασ. Σοφίας 7 α, 10674, Αθήνα +30 210 3621900 http://www.kapa research.com info@kapa research.com

ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΗ. ΗΚΑΠΑRESEARCH Βασ. Σοφίας 7 α, 10674, Αθήνα +30 210 3621900 http://www.kapa research.com info@kapa research.com Φεβρουάριος 2011 Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΙΜΗ Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 7.6.2016 JOIN(2016) 26 final 2016/0166 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη

Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη Ελευθερία και Ευθύνη Ορισμοί Εννοιών Ελευθερία-Βία-Ολοκληρωτισμός Φαυλοκρατία Δημοκρατία-Ευθύνη 1η Ομάδα - Φιλόσοφοι Ελευθερία, ορισμός, μορφές Ελευθερία είναι το συναίσθημα που απορρέει από τον άνθρωπο,

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Πηνελόπη Ζαρκάδα Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Γ. Πανηγυράκης

Ονοματεπώνυμο: Πηνελόπη Ζαρκάδα Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Γ. Πανηγυράκης Ονοματεπώνυμο: Πηνελόπη Ζαρκάδα Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: κ. Γ. Πανηγυράκης Δεκέμβριος 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή Βιβλιογραφική επισκόπηση, η οποία διαχωρίζεται σε δύο (2) μέρη: 1) Η Έννοια του Διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Γενικά στοιχεία Περιεχόµενα Οδηγός για µελέτη Το παρόν ηλεκτρονικό εγχειρίδιο έχει ως στόχο του να παρακολουθήσει τις πολύπλοκες σχέσεις που συνδέουν τον

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Γενική ιεύθυνση Επικοινωνίας ιεύθυνση Γ Σχέσεις µε τους πολίτες ΜΟΝΑ Α ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Στρασβούργο, 12 εκεµβρίου 2008 Ευρωβαρόµετρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Τακτικό

Διαβάστε περισσότερα

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης»

Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ηµερίδα του ΚΕΠΕΑ της ΓΣΕΕ µε θέµα: «Πολιτικές ενίσχυσης της Απασχόλησης» Ν. ΑΝΑΛΥΤΗΣ 27/3/2003 Κατά την έναρξη του 21 ου αιώνα, από τις κυριότερες προκλήσεις που απασχολούν την Ευρώπη και φυσικά και τη

Διαβάστε περισσότερα

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1

Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Η ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ: Η Σχετικότητα και ο Χρονισμός της Πληροφορίας Σελ. 1 Μια σύνοψη του Βιβλίου (ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ): Η πλειοψηφία θεωρεί ότι η Νόηση είναι μια διεργασία που συμβαίνει στο ανθρώπινο εγκέφαλο.

Διαβάστε περισσότερα

Πέμπτη 11/10/2012 Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη "European Union Military Committee Away Day" Λάρνακα, π.μ.

Πέμπτη 11/10/2012 Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη European Union Military Committee Away Day Λάρνακα, π.μ. Πέμπτη 11/10/2012 Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη "European Union Military Committee Away Day" Λάρνακα, 09.00 π.μ. Σας καλωσορίζω στην Κύπρο, και θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, που μου

Διαβάστε περισσότερα

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404

https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 ΑΡΧΕΣ https://www.pirateparty.gr/forum/viewtopic.p hp?f=176&t=5198&start=10#p69404 Όλο το καταστατικό 2.1 Άμεσης Δημοκρατίας 2.2.1 Άμεσης Δημοκρατίας Μαζική αλλαγή. Οι αλλαγές στο 2.1 και 2.2.1 είναι στις

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ MΠΑΝΙΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣY.ΡΙΖ.Α. ΣΤΟ 14 ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους» ΑΘΗΝΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών»

Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ. «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» Χαιρετισµός του κ. ιονύση Νικολάου, Γενικού ιευθυντή του ΣΕΒ στην Ηµερίδα της ΟΚΕ µε θέµα: «Ενεργός Γήρανση: Ένα Κοινωνικό Συµβόλαιο Αλληλεγγύης µεταξύ των Γενεών» 6 Μαρτίου 2008 Αθήνα, Παλαιά Βουλή 0

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών. www.learner.gr. Τεχνολογία Επικοινωνιών

Κεφάλαιο 3. Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών. www.learner.gr. Τεχνολογία Επικοινωνιών Κεφάλαιο 3 Οι επιπτώσεις της τεχνολογίας επικοινωνιών 1 Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Αξιολόγηση της τεχνολογίας (technology assessment ) Ονομάζεται η μελέτη και ο προσδιορισμός του συνόλου των αποτελεσμάτων

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση. Οικονομική κρίση, που την κάνει να ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πολιτική κρίση, με την άρση εμπιστοσύνης στα πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες

Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες Το Βήµα 12/10/1997 Ένας «γυάλινος τοίχος» για τις Ευρωπαίες ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΙΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΥΣΚΟΛΙΕΣ Η δεκαετία του 1990 έχει ελάχιστες

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο

Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100. Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Μάθημα/Τάξη: Ν. Γλώσσα Γ' ΕΠΑΛ Κεφάλαιο: Ονοματεπώνυμο Μαθητή: Ημερομηνία: 20/11/2017 Επιδιωκόμενος Στόχος: 70/100 Ι. Μη λογοτεχνικό κείμενο Τον Μάιο του 2017 δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα έρευνας του

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Βεμπεριανές απόψεις για την Εκπαίδευση Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 12ο (σελ. 274 282) 2 Max Weber (1864 1920) Βεμπεριανές απόψεις για

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στη σύγχρονη κοινωνία»

«Ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στη σύγχρονη κοινωνία» «Ο ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στη σύγχρονη κοινωνία» Σίμου Δανάη Μεταπτυχιακή φοιτήτρια: Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση danai.simou@st.ouc.ac.cy Περίληψη: Στη σημερινή κοινωνία παρατηρούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ »

ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ » ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΜΑ : «ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ 2012-2014» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ Λαµία, 27 Σεπτεµβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ημοσιογραφικός Λόγος (επικοινωνία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος

ημοσιογραφικός Λόγος (επικοινωνία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος ημοσιογραφικός Λόγος (επικοινωνία) Σημειώσεις για το μάθημα ημοσιογραφία & ημόσιος Λόγος Άρης Κουμπαρέλης Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας ΤΕΙ Ιόνιων Νήσων Στόχοι του μαθήματος Βασικοί

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ. κ. Γιώργου Καββαθά. σε εκδήλωση του Econimist με θέμα:

Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ. κ. Γιώργου Καββαθά. σε εκδήλωση του Econimist με θέμα: Ομιλία Προέδρου ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργου Καββαθά σε εκδήλωση του Econimist με θέμα: «ΜμΕ: Απειλούμενες από την 4 η Βιομηχανική Επανάσταση» Αθήνα Ξεν. Intercontinental, 30 Νοεμβρίου 2018 1 Κυρίες και Κύριοι, Αφού

Διαβάστε περισσότερα

Ανάπτυξη και Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Ανάπτυξη και Λειτουργία του Παρατηρητηρίου Θεμάτων Αναπηρίας της Ε.Σ.Α.μεΑ. ΠΡΑΞΗ: «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ» Εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ.

ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. 2 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ (Ι) ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ. ΤΙ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ; Στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία της Γνώσης (I)» (όπως και στο (ΙΙ) που ακολουθεί) παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

I. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Εξωτερική διάσταση

I. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Εξωτερική διάσταση Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξέλλες, 15 Δεκεμβρίου 2016 SN 97/16 Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μετανάστευση, την Κύπρο και την Ουκρανία (15 Δεκεμβρίου 2016) I. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ Εξωτερική διάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση

Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Κοινωνικά δίκτυα (Web 2.0) και εκπαίδευση Ο εικοστός πρώτος αιώνας θα µπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως τεχνολογικός αιώνας µιας και τα νέα δεδοµένα µαρτυρούν αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή,

Διαβάστε περισσότερα

Ermis Media. Κατηγορία: Media - E6 Social Media. Τίτλος Συμμετοχής: Test-Drives με Facebook Leads. Προϊόν/Υπηρεσία ( Brand Name): Various

Ermis Media. Κατηγορία: Media - E6 Social Media. Τίτλος Συμμετοχής: Test-Drives με Facebook Leads. Προϊόν/Υπηρεσία ( Brand Name): Various Ermis Media Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς 10 ή και μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΟ 24 Δημόσια διοίκηση και πολιτική. Τόμος 1 ος : Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρητικές έννοιες και βασικές γνώσεις

ΔΕΟ 24 Δημόσια διοίκηση και πολιτική. Τόμος 1 ος : Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρητικές έννοιες και βασικές γνώσεις Τόμος 1 ος : Εισαγωγή στη Δημόσια Διοίκηση Θεωρητικές έννοιες και βασικές γνώσεις Δημόσια και ιδιωτικά αγαθά Μια πρώτη σηµαντική διάκριση είναι αυτή µεταξύ δηµόσιων και ιδιωτικών αγαθών. Τα δηµόσια αγαθά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σταμάτης Πουλακιδάκος

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Σταμάτης Πουλακιδάκος Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Σταμάτης Πουλακιδάκος ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τον 20ό αιώνα η δημιουργία των νέων ήταν το προνομιακό πεδίο των δημοσιογράφων, των διαφημιστών και των στελεχών marketing που μπορούσαν να καθοδηγούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Σύνοψη Υπόβαθρο της μελέτης Η

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Ακρόαση του υποψήφιου κ. WIEWIÓROWSKI

Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Ακρόαση του υποψήφιου κ. WIEWIÓROWSKI ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2014-2019 Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014, 19.00-22.30 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ Ακρόαση του υποψήφιου κ.

Διαβάστε περισσότερα

Ermis PR. Κατηγορία: Stakeholders Relations. Τίτλος Συμμετοχής: Huawei Ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα. Προϊόν/Υπηρεσία ( Brand Name): Huawei

Ermis PR. Κατηγορία: Stakeholders Relations. Τίτλος Συμμετοχής: Huawei Ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα. Προϊόν/Υπηρεσία ( Brand Name): Huawei Ermis PR Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς 10 ή και μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PARLEMETER: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ 2015 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ EE28 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ PARLEMETER: 2015 ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 PARLEMETER: 2015 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες του Ευρωβαρομέτρου του Ευρωπαϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Η Ηλεκτρονική Διακύβερνηση. Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Ηλεκτρονική Διακύβερνηση. Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου Η Ηλεκτρονική Διακύβερνηση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου Προς συζήτηση Να αντιληφθούμε τους ορισμούς Να συμφωνήσουμε στους στόχους. Για ποιους λόγους προωθείται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ονοματεπώνυμο: Τουφεξή Ασπασία Σειρά: 12 Επιβλέπων καθηγητής: Ιωαννίδης Α. Διευθυντής ΠΜΣ: Σιώμκος Γεώργιος Ο ρόλος του μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά συμπεράσματα. Η πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει εδώ και μία δεκαετία τη χώρα μας, έχει πυροδοτήσει μια μαζική θεσμική πολιτική αμφισβήτηση.

Βασικά συμπεράσματα. Η πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει εδώ και μία δεκαετία τη χώρα μας, έχει πυροδοτήσει μια μαζική θεσμική πολιτική αμφισβήτηση. Βασικά συμπεράσματα Η πολύπλευρη κρίση που ταλανίζει εδώ και μία δεκαετία τη χώρα μας, έχει πυροδοτήσει μια μαζική θεσμική πολιτική αμφισβήτηση. Πολιτικοί θεσμοί όπως τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015

Κοινή Γνώμη. Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Κοινή Γνώμη Κολέγιο CDA ΔΗΣ 110 Κομμωτική Καρολίνα Κυπριανού 11/02/2015 Έννοια, ορισμός και ανάλυση Κοινής Γνώμης Κοινή γνώμη είναι η γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών, πάνω σε ένα ζήτημα που αφορά την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ [1] ΕΚΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ Επεξεργασία & ανάλυση στοιχείων: Δήμητρα Αντωνοπούλου * Στο σεμινάριο επιμόρφωσης «Διακρίσεις σε βάρος των νέων. Το πρόβλημα και η αντιμετώπισή του» που πραγματοποίησε η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική

Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Το δικαίωμα του παιδιού με αναπηρία στην πρόσβαση στην πληροφορία και Εκπαιδευτική Πολιτική Αγγελική Τοτόλου Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας 2 «Από την πορεία προς το φως, να μην αφήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός κυρίου Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το Μέλλον της Ευρώπης 13 Μαρτίου 2017

Χαιρετισμός κυρίου Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το Μέλλον της Ευρώπης 13 Μαρτίου 2017 Χαιρετισμός κυρίου Πάνου Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Κυρίες και Κύριοι, Το Μέλλον της Ευρώπης 13 Μαρτίου 2017 Είναι μεγάλη χαρά και τιμή μου να βρίσκομαι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ EE28 ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α ΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 1 ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ Η περιφερειακή ανάλυση που ακολουθεί βασίζεται στις έρευνες Ευρωβαρόμετρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του προβλήματος

Παρουσίαση του προβλήματος Εισαγωγή Κατά τον Martin (2013) ο φίλαθλος χρησιμοποιεί το άθλημα που παρακολουθεί και συγκεκριμένα την ομάδα ή τον αθλητή ως μέσο απόδρασης από τη καθημερινότητα, ως μέσο διασκέδασης, αίσθηση του επιτεύγματος,

Διαβάστε περισσότερα

Η Υπεράσπιση του Λειτουργικού Πανεπιστημίου της Ιφιγένειας Καμτσίδου*

Η Υπεράσπιση του Λειτουργικού Πανεπιστημίου της Ιφιγένειας Καμτσίδου* Η Υπεράσπιση του Λειτουργικού Πανεπιστημίου της Ιφιγένειας Καμτσίδου* Το λειτουργικό πρότυπο του πανεπιστημίου, το οποίο είναι προσανατολισμένο ως εκπαιδευτική δομή στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας είναι η συνέχεια στόχων και στρατηγικών επιλογών στη βάση των πολιτικών αντιλήψεων

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙ ΑΚΗ ΑΛΝΤΟΥΣ Βουλευτής Επικρατείας ΝΕΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18.6.07 Χαιρετισµός της Προέδρου της ιακοµµατικής Επιτροπής της Βουλής για Θέµατα Αναπηρίας Ελ. Μπερνιδάκη Άλντους Βουλευτού Επικρατείας Ν..- ιεθνές Συνέδριο «Άτοµα µε Αναπηρία και Μ.Μ.Ε.»

Διαβάστε περισσότερα

Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς

Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές. του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς Εν όψει της συμμετοχής μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου αισθάνομαι την υποχρέωση να απευθυνθώ σε εσάς τους συμπολίτες μου, ως Γιώργος Κοτρωνιάς και θέλω να γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να κάνω

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου

Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Κεφάλαιο 2 Έννοια, ρόλος και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των στελεχών του Τραπεζικού κλάδου Εισαγωγικές Παρατηρήσεις Προκειμένου να προσδιορίσουμε τον πληθυσμό, τον οποίο θα κάλυπτε η συγκεκριμένη έρευνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2032(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Alf Svensson (PE v01-00)

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL 2011/2032(INI) Σχέδιο γνωμοδότησης Alf Svensson (PE v01-00) ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 2009-2014 Επιτροπή Ανάπτυξης 13.4.2011 2011/2032(INI) ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ 1-30 Alf Svensson (PE860.471v01-00) σχετικά με τις εξωτερικές πολιτικές της ΕΕ υπέρ του εκδημοκρατισμού (2011/2032(INI))

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα

Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα Από τον Όμηρο στον Αισχύλο: Η Τριλογία του Αχιλλέα Ερευνητικό έργο με συνεργαζόμενους φορείς το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών & τη Δραματική Σχολή του Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 5: Η κοινωνική διάσταση της καινοτομίας ως μοχλός της αειφορίας Αφροδίτη Παπαδάκη-Κλαυδιανού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΦΡΑΓΚΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός του βιβλίου είναι η κατανόηση του τρόπου παραγωγής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζει τις κεντρικές έννοιες καθώς και τις κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2003-2004 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Declaration on freedom of political debate in the media Greek version* ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ιακήρυξη για την Ελευθερία του Πολιτικού ιαλόγου στα Μέσα (Υιοθετήθηκε από την Επιτροπή Υπουργών

Διαβάστε περισσότερα

Ermis Media. Κατηγορία: Ε1. Τηλεόραση. Τίτλος Συμμετοχής: MARATHON / ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Ermis Media. Κατηγορία: Ε1. Τηλεόραση. Τίτλος Συμμετοχής: MARATHON / ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! Ermis Media Η έκθεση δεν θα πρέπει να ξεπερνάει συνολικά τις 10 σελίδες (μαζί με τις οδηγίες συμπλήρωσης των πεδίων). Για τις απαντήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέγεθος γραμματοσειράς 10 ή και μεγαλύτερο.

Διαβάστε περισσότερα

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο

Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Σχετικά με το Οικουμενικό Σύμφωνο Εισαγωγή 0 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ σελ. 04 Τι είναι το Οικουμενικό Σύμφωνο; 05 06 06 Οι 10 αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου Γιατί μια διεθνής Πρωτοβουλία; Ποιοι συμμετέχουν; Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου

Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Σχέδιο Δράσης Φτώχεια και Εργασία: Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση διερεύνησης και άμβλυνσης του φαινομένου Ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους Το φαινόμενο της φτώχειας παραμένει κυρίαρχο στις σύγχρονες κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΡΧΕΣ/ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Η εκπαιδευτική έρευνα οφείλει να εφαρμόζει τη δεοντολογία που προβλέπει τον σεβασμό της προσωπικότητας, της

Διαβάστε περισσότερα