ΕΚΕΤΑ. 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Project cofinanced by the European Regional Development Fund

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΕΤΑ. 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Project cofinanced by the European Regional Development Fund"

Transcript

1 Υποστήριξη ανάπτυξης περιφερειακών πολιτικών που βασίζονται στην δημιουργικότητα και καινοτομία- Προτάσεις βελτίωσης» Promotion of Development of Regional Policies Based on Creativity and Innovation- Recommendations & Improvement measures Μαντώ Καρβέλλη, project manager ΕΚΕΤΑ 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

2 Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy

3 Περιφερειακή διάσταση Καλή Πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Υλοποίηση: Σύλληψη της ιδέας από την Περιφέρεια Τοσκάνης, υλοποίηση από Fondazione Sistema Toscana καιtoscana Eventi με τη συνεισφορά του Fondazione Monte dei Paschi di Siena Διάρκεια: Υλοποιήθηκε 5 φορές μεταξύ 2006 και 2010; Διαρκεί 4 μέρες Σύντομη περιγραφή: Το φεστιβάλ διαρκεί 4 μέρες σε 33 χώρους στη Φλωρεντία και περιλαμβάνει μουσεία, πλατείες, δεκάδες κονσέρτα, talk shows, σεμινάρια δημιουργικότητας, σόου μαγειρικής και άλλες επιδείξεις προσελκύοντας περισσότερους από 300,000 επισκέπτες και συμμετέχοντες.

4 Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη δημιουργικότητα ως ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων και αξιοποίησης της κουλτούρας και ταυτότητάς τους Η Τοσκάνη παρουσιάζεται ως μία περιοχή ανοιχτή στο διάλογο για θέματα πολιτισμικής ανάπτυξης, τεχνολογικής καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, Συγκέντρωση της δημιουργικής ενέργειας πολλών ατόμων σε αστικούς χώρους (όπως μουσεία κλπ.) με χαμηλή επισκεψιμότητα που πλέον μετασχηματίζονται σε πολιτισμικά κέντρα συγκέντρωσης, Ευκαιρία για σχηματισμό συνδυαστικών δράσεων και συνεργασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε όλη την περιφέρεια, όχι μόνο στην Φλωρεντία..

5 Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Το φεστιβάλ είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την προώθηση της δημιουργικότητας και μπορεί να οργανωθεί σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικά εδάφια Με τον τρόπο που διοργανώνεται στη Φλωρεντία, απαιτούνται οικονομικοί πόροι και καλή διοργάνωση, γιατί το φεστιβάλ αυτό παίρνει μεγάλες διάστασης δημοσιότητας, προσελκύει πολλούς επισκέπτες και ενισχύει άμεσα τον τουρισμό και το τοπικό εμπόριο.

6 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille region Provence-Alpes-Cote d Azur, France

7 Τοπική διάσταση Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Υλοποίηση: Μία τοπική ομάδα θερμών υποστηρικτών, που χρηματοδοτείται από τοπικές επιχειρήσεις και οικονομικές σχολές, φιλοξενείται από μία θερμοκοιτίδα της Μασσαλίας και αποτελείται από 70 άτομα. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από ειδικούς υποστήριξης της καινοτομίας, καθηγητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων MBA, επιτυχημένους επιχειρηματίες, συμβούλους καινοτομίας Διάρκεια: 54 ώρες, λίγο περισσότερο από ένα σαββατοκύριακο Σύντομη περιγραφή: Προγραμματιστές, σχεδιαστές, διαφημιστές, marketers, product managers και ενδιαφερόμενοι για startup επιχειρήσεις συναντώνται για να μοιραστούν τις ιδέες τους, να σχηματίσουν ομάδες και να προχωρήσουν στη δημιουργία προϊόντων και τελικά δημιουργία startups επιχειρήσεων. Συνήθως συμμετέχουν 75 άτομα, μισά με τεχνολογικό υπόβαθρο και μισά με επιχειρηματικό οικονομικό υπόβαθρο.

8 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Ξεκινάει Παρασκευή, άτομα και ομάδες ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις ιδέες τους και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους να μπουν στην ομάδα τους. Το Σάββατο και την Κυριακή η ομάδα γράφει κώδικα, σχεδιάζει, ερευνά, αναπτύσσει, ετοιμάζει επιχειρηματικά σχέδια σχηματίζοντας έτσι σταδιακά το όραμα για τη νέα startup επιχείρηση. Το απόγευμα της Κυριακής, οι ομάδες παρακολουθούν η μία την επίδειξη της ιδέας (demo) της άλλης, ακούνε τα σχόλια της επιτροπής αξιολόγησης και οι καλύτεροι κερδίζον χρηματικά ή άλλου τύπου βραβεία. Τα «Startup Weekends» έχουν σχεδιαστεί για, νέους ή μη, επιχειρηματίες που ψάχνουν για σχόλια επάνω στην ιδέα τους, χρειάζονται επενδυτή ή χρηματοδότη, θέλουν αν μάθουν κάτι καινούριο ή θέλουν να δοκιμάσουν την ιδέα τους στους επιχειρηματικούς κύκλους εισχωρώντας σε μια ομάδα.

9 Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Τα Startup Weekends είναι περιβάλλοντα χωρίς ανάληψη ρίσκου όπου ο καθένας πρέπει να «σηκώσει τα μανίκια» και να βυθιστεί στον κόσμο των startups επιχειρήσεων. Για το συμμετέχον κοινό : δικτύωση, δοκιμή ιδέας, μαθαίνει πώς να περιγράφει και μοιράζεται την ιδέα του, εύρεση συμπληρωματικών πόρων που απαιτούνται (χρηματοδότηση, εταίρους, ιδέες), εκπαιδεύεται να «στήνει» σωστά την ιδέα του μπροστά σε επαγγελματίες επενδυτές, δέχεται τα σχόλια των επενδυτών και των ειδικών, δικτυώνεται στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα, κ.ά. Για την πόλη : Ένας εύκολος και χαμηλού κόστους τρόπος να αποτελέσει σημείο ανάπτυξης της καινοτομίας Για το VC (κεφάλαιο υψηλού κινδύνου) και τους επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels): Ακόμη ένας τρόπος να βρουν ενδιαφέρουσες ιδέες, άτομα, επιχειρηματικά μοντέλα.

10 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Γιαναοργανωθείένα«startup weekend» σε μία πόλη, κάποιος πρέπει να αναλάβει την οργάνωση τοπικός διοργανωτής (να έχει παρακολουθήσει ήδη ένα άλλο SW άλλης πόλης), να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας με σκοπό να έχει 75 συμμετέχοντες και να συλλέξει ένα ελάχιστο προϋπολογισμό (περίπου 10K ). Πιθανά εμπόδια: Μερικοί δε θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με ξένους Οι περισσότερες ιδέες είναι στον κλάδο των ΤΠΕ (διαδίκτυο, κινητά, κλπ.) Η συνέχιση του εγχειρήματος είναι δύσκολη αφού διαλυθούν οι ομάδες με το πέρας του σαββατοκύριακου

11 Άλλη μία ενδιαφέρουσα πρακτική της Μασσαλίας: Trophelia Υλοποίηση: Δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε το 2000 από το Vaucluse Chamber of Commerce και το Avignon technopark. Διαγωνισμός και βράβευση για καινοτομία στα τρόφιμα (agrofood innovations) σε εθνικό επίπεδο. Στοχεύει σε μαθητές φοιτητές που θέλουν να φανταστούν, να πρωτοτυπήσουν και να αναπτύξουν νέα προϊόντα διατροφής. Από το 2000, περισσότερα από διατροφικά προϊόντα έχουν δημιουργηθεί σε αυτό το πλαίσιο και περισσότερα από 25 αυτών είναι ήδη στην παραγωγή, λανσάρονται στην αγορά και πωλούνται στη Γαλλία. Σήμερα το TROPHELIA αποτελεί εθνικό σημείο αναφοράς στη Γαλλία για την καινοτομία στα τρόφιμα.

12 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Λεμεσός, Κύπρος

13 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Τοπική διάσταση Υλοποίηση: MTN Cyprus Ltd. Διάρκεια: 3 μήνες Σύντομη περιγραφή: Πρόγραμμα που βοηθάει το προσωπικό να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να προτείνει συναδέλφους ή ομάδες ως Y ello Star, πράγμα που αντιπροσωπεύει εξαιρετική αποδοτικότητα και αναγνώριση της συνεισφοράς τους. Οι συνεισφορές που διακρίνονται κατηγοριοποιούνται στα εξής: A. Διαμοίραση γνώσης B. Εξυπηρέτηση πελατών C. Εταιρικές αξίες D. Αποδοτικότητα (star performance)

14 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Εσωτερική διαδικασία: κάθε υπάλληλος προτείνει τον συνάδελφό του, μία φορά το μήνα, στέλνοντας sms σε συγκεκριμένο αριθμό και ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες. Μία επιλεγμένη επιτροπή αξιολογεί τις προτάσεις και οι νικητές καταχωρούνται στα μηνιαία «winners clusters». Οι νικητές βραβεύονται με 2 τρόπους: Σε πρώτο επίπεδο, η επιτροπή βραβεύει την καλύτερη πρόταση σε κάθε κατηγορία κάθε 4 μήνες (Quarterly winners). Το βραβείο είναι συνήθως μετρητά. Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει ετήσια αξιολόγηση όλων των quarterly winners. Ο νικητής κάθε κατηγορίας παίρνει 2 ο βραβείο (μετρητά) καισυμμετέχειστοgala Dinner της εταιρίας το οποίο γίνεται μία φορά το χρόνο σε διαφορετική κάθε φορά πόλη με καλυμμένα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

15 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Βοηθάει στο χτίσιμο κουλτούρας όπου η συνεισφορά είναι κύριας σημασίας και η επιτυχία γιορτάζεται με μοναδική καινοτόμο διαδικασία. Αυτή η κουλτούρα της δημόσιας και ανοιχτής αναγνωρισιμότητας της συνεισφοράς των εργαζομένων στην επιτυχία του οργανισμού τους, καταλήγει σε καλύτερη διαμοίραση γνώσης, συνεργασία και συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων και της αποδοτικότητας.

16 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Αυτό το σύστημα προτεινόμενων εργαζομένων είναι εφικτό και υλοποιήσιμο σε κάθε εταιρία ειδικά στον ιδιωτικό κλάδο. Πιθανά εμπόδια: o Σύμβουλοι, διευθυντές και προσωρινό προσωπικό δε μπορούν αν προταθούν για Y ello Star. o Αυτοί που προτείνουν δε μπορούν να προτείνουν τον εαυτό τους. o Μπορεί να γίνει 1 πρότασητομήνα. o Μόνο οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί από τη κεντρική διεύθυνση κρίνονται ως επιτυχείς. o Η πρόταση ενός εργαζόμενου πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία κ δικαιολόγηση της επιλογής για να γίνει δεκτή.

17 Άλλη μία ενδιαφέρουσα καλή πρακτική της Κύπρου: Employee Suggestion System Υλοποίηση: Τράπεζα Κύπρου Περιφερειακή διάσταση Η τράπεζα Κύπρου δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να δίνουν γραπτώς τις προτάσεις τους καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές οι προτάσεις είναι από την απλή τοποθέτηση πρότασης στο «κουτί» για προτάσεις μέχρι κ την υλοποίηση επίσημου προγράμματος πωλήσεων ή πιο πολύπλοκες ιδέες π.χ. για τις διαδικασίες που ακολουθεί η τράπεζα. Στάδια: Υποβολή, αξιολόγηση, αναγνώριση & βραβείο, δημοσίευση Οφέλη: Πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τους επενδυτές.

18 Προτάσεις και μέτρα βελτίωσης Υποστήριξη της δημιουργικότητας και ανάπτυξη δημιουργικών επιχειρήσεων ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Δημιουργία συστήματος για την συγκέντρωση, αξιολόγηση και διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων. Προώθηση της δημιουργικότητας στις πόλεις και σε όλη την περιφέρεια Προώθηση της υιοθέτησης πολιτικών δημιουργικότητας σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους (περιφέρεια) Καινοτομία στα εκπαιδευτικά συστήματα και συστήματα κατάρτισης Ενθάρρυνση διαπολιτισμικού διαλόγου (promotion of multidisciplinarity and intercultural dialogue) για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και καινοτομίας.

19 Ευχαριστώ! Επικοινωνία: Μαντώ Καρβέλλη ΕΚΕΤΑ

20 Regional network meeting 13 July 2011 CERTH Mando Karvelli, project manager Thessaloniki, Greece

21

22 Fostering Creativity and Innovation in the Mediterranean Area as key elements for Regional Sustainable Development: CreaMED Alliance CreaMED PURPOSE: Improving the innovative and competitive potential of the MED Area providing a favourable environment to Creativity and Innovation among the Mediterranean Regions

23 Duration: 06/ /2012 Budget: EUR Funding: 75% ERDF / 25% National contribution

24 SPECIFIC: OBJECTIVES Creation of a sound alliance through the MED space gathering the key actors in the field of Innovation, which promotes economic growth on the basis on Creativity and Innovation Creation of a nurturing environment for Creativity & Innovation, counting on the main public and private actors within the MED Innovation System and promoting a proactive attitude from policy makers and entrepreneurs before Innovation Reinforcement of the MED business innovation (and thus competitive) potential, contributing to the growth, prosperity, and sustainability of the regions, leading MED SMEs at the forefront of EU in terms of competitiveness The transference of knowledge and methodologies Innovation among public and private bodies. about Creativity and

25

26 1. Andalusian Institute of Technology/ IAT (Andalucía, ES) 2. General Direction of Research, Technology and Enterprise. Andalusian Regional Government for Economy, Innovation and Science (Andalucía, SP) 3. Temi Zammit Foundation/ FTZ (Malta, MT) 4. Portuguese Association for Innovation&Creativity Management in organizations /APGICO (Algarve, PT) 6. ASCAMM Technology Centre (Cataluña, SP) 7. EUROBIC Toscana SUD (Toscana, IT) 8. Centre for Research and Technology Hellas/CERTH (Kentriki Makedonia, GR) 9. Agios Athanasios Municipality (Kibris, CY) 10. Mediterranean Technologies/ MT (PACA, FR) 11. Abruzzo Region (Abruzzo, IT) 5. Regional Development Agency Mura/RDA Mura (Slovenija, SL)

27 INFORMATION & COMMUNICATION (C1) M A N A G E M E N T (C2) PROMOTION OF DEVELOPEMENT OF REGIONAL POLICIES BASED ON CREATIVITY & INNOVATION (C3) Improvement of the Innovation Policies Performance ENHANCEMENT OF THE ALLIANCE BY MUTUAL LEARNING ON CREATIVITY & INNOVATION (C4) IMPLEMENTATION OF PILOT EXPERIENCES (C5) Increase the innovative & competitive potential of MED SMEs CAPITALISATION OF PROJECT RESULTS (C1)

28 EXPECTED RESULTS Mediterranean Alliance for the promotion of Creativity and Innovation in the MED Regions Analysis of the situation of the Innovation Systems of the Mediterranean Regions involved SWOT Analysis of Creativity & Innovation within the MED area Improvement of the Innovation Regional Policies: Set of Recommendations and Improvement Measures for policy makers Increase of the competitive potential of the MED Industry: Pilot experiences on the Creative Process Implementation

29 Regional Analysis of Innovation Systems within the Mediterranean Regions Involved (10, 1 RA per region) SWOT analysis of Creativity and innovation within the MED area Set of Recommendations and Improvement Measures

30 Phase 4.1. Transference of Knowledge and Methodologies: the CreaMED Seminars Phase 4.2. The CreaMED Open Book Phase 4.3. International Conference

31 Phase 5.1. Trainning Creativity Workshops Phase 5.2. Selection of the CreaMED Experts Committee Phase 5.3. Implementation of pilot experiences

32 Thank you! Contact : Mando Karvelli, Nikos Katsiadakis Tel: , 204 CERTH

33 Ανάλυση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & συγκριτική αξιολόγηση της με άλλες περιφέρειες της Μεσογείου Φωτεινή Ψαρρά, ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκη, 13/07/2011

34 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρουσίαση περιφερειών έργου: Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σύντομη παρουσίαση περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Συγκριτική αξιολόγηση περιφερειών ως προς την καινοτομία & την προώθηση της δημιουργικότητας

35 Περιφέρεια Andalucía ΙΣΠΑΝΙΑ Δυνάμεις Ο Δημόσιος Τομέας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά σε υποδομές που αφορούν στην υποστήριξη του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας Η σημασία της καινοτομίας και της δημιουργικότητας έχει αναγνωριστεί σε περιφερειακό επίπεδο και προωθείται μέσω του Πλάνου Καινοτομίας και Εκσυγχρονισμούς της Ανδαλουσίας Ευκαιρίες Η τάση για καινοτομία και ανάπτυξη χαρακτηρίζει ολόκληρη την Ισπανία Αδυναμίες Απουσία φιλοσοφίας κυρίως στις επιχειρήσεις αναφορικά με την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας Εδραιωμένη αντίληψη σχετικά με την (παραδοσιακή) επιχειρηματικότητα Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προωθεί την Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα Απειλές Η οικονομική κρίση

36 Περιφέρεια Cataluña ΙΣΠΑΝΙΑ Δυνάμεις Μηχανισμοί μεταφοράς γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων & εταιρειών Περιφερειακή πολιτική στήριξη ΕΤΑΚ Υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα στην Ιατρική, Μοριακή Βιολογία, Νευροεπιστήμες και στα Οικονομικά Προσέλκυση πολλών Ισπανών φοιτητών Υποδομές και δίκτυα Ευκαιρίες Εφαρμογή στρατηγικής για προώθηση Καινοτομίας & Έρευνας στην Καταλονία ΑύξησητωνΕυρωπαϊκώνκονδυλίων για δράσεις ΕΤΑΚ Ανερχόμενη σημασία των ΣΔΙΤ σε έργα ΕΤΑ Αδυναμίες Χαμηλή «παραγωγή» πατεντών παρά την ύπαρξη σχετικών κινήτρων (ερευνητών & Πανεπιστημίων Εμπόδια στην κινητικότητα των ερευνητών μεταξύ δημόσιου & ιδιωτικού τομέα Ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξης της έρευνας Απειλές Μείωση εθνικής υποστήριξης σε ΕΤΑ Οικονομική αστάθεια Αύξηση ανταγωνισμού Ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΤΑΚ Έλλειψη συντονισμού προγραμμάτων κοινωνικής, πολιτιστικής περιβαλλοντικής ανάπτυξης

37 Περιφέρεια PACA Γαλλία Δυνάμεις Μεγάλη πολιτιστική & «δημιουργική» βιομηχανία 11/29 περιφερειακά clusters ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με δημιουργικότητα & καινοτομία 2η περιφέρεια στην Γαλλία σε θέματα γραφικών τεχνών, ταινιών, κλπ. Διεθνούς φήμης πανεπιστήμια σε θέματα 3D animation and imagery Εξειδικευμένες πολιτικές για digital innovation Παραγωγή πατεντών από ανεξάρτητους Περιοχές προώθησης Δ&Κ Υψηλής ποιότητας δημόσια έρευνα Νούμερο 1 στη Γαλλία στην ίδρυση επιχειρήσεων Αδυναμίες Έλλειψη διεθνούς φήμης πανεπιστημίου σε digital gaming /κινηματογράφου Έλλειψη μόνιμων κατοίκων διεθνούς φήμης που να δρουν ως «πρέσβεις» Μεγάλη διαφορά μεταξύ πρωτεύουσας (Παρίσι) και υπόλοιπων περιοχών Μικρές ιδιωτικές επενδύσεις σε ΕΤΑΚ Σύστημα εκπαίδευσης δεν υποστηρίζει Δ&Κ Έλλειψη μεγάλων εταιριών προώθησης Δ&Κ Τα περιφερειακά clusters είναι κυρίως εκτενή περιφερειακά δίκτυα Υψηλό κόστος διαβίωσης

38 Περιφέρεια PACA Γαλλία Ευκαιρίες Μασσαλία: Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013 Δημιουργία χώρων υποστήριξης Δημιουργικότητας Προώθηση της δράσης «Designers in Residence» όπου βιομηχανικοί σχεδιαστές πηγαίνουν σε ΜμΕ και προωθούν την έννοια του design innovation Ύπαρξη πολλών αναξιοποίητων χώρων για χρήση από Δ&Κ Διατήρηση του ενδιαφέροντος της τοπικής πολιτείας σε Δ&Κ Απειλές Αναμενόμενη μείωση των περιφερειακών προϋπολογισμών & αναμενόμενη μείωση στήριξης Δημ. Έλλειψη εμπιστοσύνης στην Γαλλική κυβέρνηση Αυξανόμενος ανταγωνισμός με άλλες περιοχές της Γαλλίας Γήρανση πληθυσμού

39 Περιφέρεια Kibris Κύπρος Δυνάμεις Συστήματα υποστήριξης εργαζόμενων Ηλεκτρονική Δημοπρασία για δημόσια έργα Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας Ανοικτό Σχολείο: προώθηση της Δ&Κ μέσα από δια βίου μάθηση και εμπειρίες μάθησης Αδυναμίες Το Τεχνολογικό Πάρκο Κύπρου δεν δύναται να προσελκύσει τους καλύτερους ερευνητές και ειδικούς Σε σχέση με την Ηλεκτρονική Δημοπρασία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που δημιουργεί κωλύματα Ευκαιρίες Δημιουργία Ινστιτούτου Καινοτομίας Δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε θερμοκοιτίδες Ανάπτυξη Τεχνολογικών Κέντρων μεταφοράς τεχνογνωσίας Δημιουργία μηχανισμών & πολιτικών για προσέλκυση Κυπρίων / άλλων ερευνητών Απειλές Ανεπαρκής εθνική χρηματοδότηση για δράσεις ΕΤΑΚ

40 Περιφέρεια Toscana Ιταλία Δυνάμεις Υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο κατοίκων Καλό βιοτικό επίπεδο Πολιτικές προώθησης ίδρυσης spin off Πανεπιστημίων elearning για καταπολέμηση ψηφιακού χάσματος (digital divide) Υποδομές τηλεπικοινωνιών Υψηλή χρήση ΙCT Ικανοποιητικό επίπεδο δημόσιων επενδύσεων σε ΕΤΑ Παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών Αδυναμίες Πανεπιστημιακά μαθήματα δεν είναι προσανατολισμένα στις τοπικές ανάγκες Μικρό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για ανάπτυξη της δημιουργικότητας Έλλειψη κατάρτισης επιχειρήσεων Έλλειψη θέσεων εργασίας για άτομα που ασχολούνται στο χώρο της γνώσης Υψηλό κόστος διαβίωσης Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων Χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων σε ΕΤΑ Έλλειψη σύνδεσης έρευναςεπιχειρήσεων Έλλειψη θερμοκοιτίδων δημιουργικότητας

41 Περιφέρεια Toscana Ιταλία Ευκαιρίες Προώθηση του ανεξάρτητου επιχειρηματικού μοντέλου Ύπαρξη δημόσιων πηγών χρηματοδότησης της δημιουργικότητας Μικρή ανάγκη νέων ατόμων να φύγουν εκτός της περιοχής Παρουσία ινστιτούτων και ιδρυμάτων στοχώροτηςμόδαςκαιτουdesign Μεγαλύτερη ανάγκη για τομέα υπηρεσιών Υιοθέτηση τοπικών πολιτικών προώθησης καινοτομίας και έρευνας από Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις Απειλές Μικρή εθνική χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας => μείωση εγγραφών σε πανεπιστήμια Μικρή ζήτηση για καινοτομία από πλευράς τοπικών επιχειρήσεων Μικρές ιδιωτικές επενδύσεις σε ΕΤΑ Γήρανση πληθυσμού Στερεότυπο της περιοχής τη συνδέει μόνο με το παρελθόν Αυξανόμενος τουριστικός ανταγωνισμός

42 Περιφέρεια Abruzzo Ιταλία Δυνάμεις Παρουσία πολλών επιχειρήσεων μεσαίας υψηλής τεχνολογίας Παρουσία πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας Υψηλό βιοτικό επίπεδο Πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά Αδυναμίες Διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των παράκτιωνπεριοχώνκαιτηςενδοχώρας Αδόμητο σύστημα μεταφοράς τεχνολογίας Λίγες τεχνολογικές καινοτομίες λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και του μικρού βαθμού διείσδυσης της καινοτομίας Ανεπαρκές οδικό / σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτρισμούκαιφυσικούαερίου Πολλές περιοχές που πληγήκαν από τον πρόσφατο σεισμό (2009) δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ορθοποδήσουν

43 Περιφέρεια Abruzzo Ιταλία Ευκαιρίες Ο τουριστικός τομέας της περιοχής είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος Εγγύτητα στις μητροπόλεις της Ρώμης και της Νάπολης Αύξηση των εξαγωγών Αύξηση της τοπικής ζήτησης ποιοτικά προϊόντα Απειλές Οι επενδυτές προτιμούν να επενδύουν σε ήδη ανεπτυγμένες περιοχές από ότι σε υπό ανάπτυξη Ανεπαρκής ανταπόκριση της Δημόσιας Διοίκησης στην ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της καινοτομίας Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των περιφερειών Υψηλή σεισμικότητα της περιοχής

44 (Περιφέρεια) Malta Μάλτα Δυνάμεις Καλό σύστημα εκπαίδευσης επαγγελματική κατάρτιση σε άνθιση Σταθερή οικονομία Καλή βιομηχανική βάση & τομέας οικονομικών υπηρεσιών Καλό δίκτυο μεταφορών από θάλασσα και ξηρά Ευκαιρίες Μακροπρόθεσμος στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ΤΠΕ, Μεταφορές, Ενέργεια, Αγρό τρόφιμα και Φαρμακευτικά Αύξηση ζήτησης πολιτιστικών υπηρεσιών ΣτρατηγικήθέσηκοντάσεΜ. Ανατολή και Β. Αφρική Αδυναμίες Ανεπαρκείς ερευνητικές υποδομές Μικρή εγχώρια αγορά Μικρές επενδύσεις σε ΕΤΑ Έλλειψη κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού Σχετικά υψηλό % ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο Χαμηλό % απασχολούμενων γυναικών Απειλές Έλλειψη συντονισμού μεταξύ πολιτιστικής έρευνας και αναγκών αγοράς Παράνομοι μετανάστες που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική / οικονομική αστάθεια Υπέρμετρη εξάρτηση από Δημόσιο

45 Περιφέρεια Pomurje Σλοβενία Δυνάμεις Προοπτικές στον τεχνολογικό τομέα Τεχνολογικό Πάρκο Ενδιαφέρον περιβάλλον για επενδύσεις από ξένους επενδυτές Κοινωνική επιχειρηματικότητα Ευκαιρίες Αύξηση εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ΕΤΑ Παροχή κινήτρων για ανάπτυξη μέσω Τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου Αδυναμίες Ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικού τομέα Χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης Έλλειψη κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων hitech Έλλειψη ερευνητικών ινστιτούτων ή τμημάτων εντός επιχειρήσεων Απειλές Γήρανση πληθυσμού «Διαρροή καταρτισμένων ατόμων brain drain»

46 Περιφέρεια Algarve Πορτογαλία Δυνάμεις Τουριστική υπεροχή Εξαγωγές: αγροτρόφιμα, υδατοκαλλιέργειες Υψηλά εκπαιδευμένα άτομα σε επιστήμες των ωκεανών, αγροτρόφιμα, βιοτεχνολογίες, κλπ.) Πολιτικές προώθησης απασχολησιμότητας Καλό δίκτυο επικοινωνιών Ευκαιρίες Προώθηση περιβαλλοντικής πιστοποίησης ως μέσο διαφοροποίησης τουριστικού προϊόντος Εθνική βιομηχανική πολιτική και ίδρυση βιομηχανικών clusters Αλλαγή ζήτησης τουριστικών προϊόντων Δυνατότητα σύνδεσης με ισλαμικές Αδυναμίες Ανεπαρκές οδικό/τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Υψηλή ανεργία Χαμηλοί κοινωνικοί δείκτες Υψηλή εποχικότητα τουρισμού Ελλιπής γνώση ΤΠΕ από την πλειονότητα επιχ. Λίγες επενδύσεις σε ΕΤΑ Βάση οικονομίας: κατασκευές, ακίνητα τουρισμό Απειλές Το μοτίβο «ήλιος θάλασσα» δεν έχει απήχηση Το οικονομικό περιβάλλον δεν προωθεί τις επενδύσεις σε καινοτομίες Αύξηση φτώχειας / κοινωνικού αποκλεισμού Γήρανση πληθυσμού

47 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Δυνάμεις Σημαντική εμπειρία σε τομείς: τρόφιμα & ποτά, υφάσματα, χημικά και μεταλλεύματα Εξαγωγές σημαντικό % του ΑΕΠ της περιοχής Διαθέτει υψηλή συγκέντρωση ερευνητικών φορέων και κρίσιμη μάζα για ΕΤΑΚ Ευκαιρίες Καλύτερη «επικοινωνία» με Βαλκανικές χώρες που αποτελούν νέες αγορές Νέες μορφές χρημ. υποστήριξης καινοτομίας Αδυναμίες Υψηλά % ανεργίας => μείωση «ελκυστικότητας» Κατακερματισμός γνώσης που παράγεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα, θέματα συντονισμού Έλλειψη περιφερειακής πολιτικής καινοτομίας, χρήση εθνικού σχεδίου & πόρων Μεγάλος αριθμός ΜμΕ σε παραδοσιακούς τομείς χωρίς διάθεση για καινοτομίες Συγκέντρωση οικονομικής/κοινωνικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη Απειλές Συνέχιση τρέχουσας οικονομικής κατάστασης Εξάρτηση δράσεων ΕΤΑΚ από δημόσιους πόρους Γραφειοκρατία Έλλειψη γνώσης των σημείων επικέντρωσης πολιτικών ΕΤΑΚ

48 Συγκριτική Αξιολόγηση

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Greek Innovation Expo 2013. Έξυπνη Εξειδίκευση. και Kαινοτομία. Athens 19 May 2013

ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Greek Innovation Expo 2013. Έξυπνη Εξειδίκευση. και Kαινοτομία. Athens 19 May 2013 ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Greek Innovation Expo 2013 Athens 19 May 2013 Έξυπνη Εξειδίκευση και Kαινοτομία Το έργο IKTIMED Γενικός στόχος Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης Δρ Νίκος Καραμπέκιος Δρ Ηρακλής Αγιοβλασίτης 07.12.2015 ris3attica.gr συλλέγουμε δεδομένα για την Έρευνα & Ανάπτυξη στην Ελλάδα δαπάνες, προσωπικό, δραστηριότητα, επιστημονικές

Διαβάστε περισσότερα

Clusters Καινοτομίας: Μοχλός αριστείας και ανάπτυξης για τεχνολογίες διάδρασης, πολυμέσων και δημιουργικού περιεχομένου.

Clusters Καινοτομίας: Μοχλός αριστείας και ανάπτυξης για τεχνολογίες διάδρασης, πολυμέσων και δημιουργικού περιεχομένου. Clusters Καινοτομίας: Μοχλός αριστείας και ανάπτυξης για τεχνολογίες διάδρασης, πολυμέσων και δημιουργικού περιεχομένου. The gi-cluster paradigm Ημερίδα Καινοτόμες Επιχειρηματικές Πρωτοβουλίες Κέρκυρα.

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές για νέους Επιχειρηματίες:

Προοπτικές για νέους Επιχειρηματίες: Προοπτικές για νέους Επιχειρηματίες: HORIZON2020 ERASMUS FOR YOUNG ENTREPRENEURS ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας Νεολαία σε κίνηση

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης (ΕΤΕΠ-Κ) ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ GREEK INNOVATION EXPO 2013, ΑΘΗΝΑ 16-19 ΜΑΪΟΥ 2013 ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ www.forth.gr 7 Ινστιτούτα στην Περιφέρεια Δημιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται από το έργο FINNO

Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται από το έργο FINNO Mechanism for fostering innovation in South East Europe FINNO: Ένα εργαλείο προώθησης της καινοτομίας στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης Η καινοτομία στη ΝΑ Ευρώπη: Τα σημαντικότερα προβλήματα των ΜΜΕ όπως αναδεικνύονται

Διαβάστε περισσότερα

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας.

Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Α) Παρουσίαση του έργου ECOFUNDING (Στόχος, Κύριες δράσεις, Εταίροι) B) Υπηρεσίες υποστήριξης «πράσινης» επιχειρηματικότητας Ιωάννινα, 27 Μαρτίου 2015, Ενημερωτικό Τεχνικό Σεμινάριο ECOFUNDING 1 Το Επιμελητήριο

Διαβάστε περισσότερα

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond

4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond 4000 specialists, 600 local points, more than 50 countries in Europe and beyond Wherever you are, we re there to support small business Providing information and advice on market opportunities, European

Διαβάστε περισσότερα

Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών

Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών Μάγια Ε. Σπανουδάκη, ΜSc, Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, Επιβλέπων: Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, Διευθυντής Εργαστηρίου Διοικητικών Συστημάτων Π.Κ. Ιούλιος 2014 Δημιουργικότητα+ Επιστήμη= Δημιουργική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ PACMAN ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ «Ηµερίδα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα Παρουσίαση Τοπικών Προϊόντων µε Γευσιγνωσία» ιοργάνωση: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΙΛΚΙΣ Κιλκίς, 31 Αυγούστου

Διαβάστε περισσότερα

Τρόποι και μέσα χρηματοδότησης νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων

Τρόποι και μέσα χρηματοδότησης νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων Τρόποι και μέσα χρηματοδότησης νέων, καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων Απρίλιος 2013 «SΕVE 2nd generation» Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Η κατάσταση σήμερα Γραφειοκρατία, απουσία παραγωγής και υγιούς επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από την περιοχή της Μεσογείου

Ευκαιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από την περιοχή της Μεσογείου Ευκαιρίες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ από την περιοχή της Μεσογείου Συνεργασίες για την προώθηση της περιφερειακής καινοτομίας σε νησιωτικές περιοχές Dr Απόστολος Δημητριάδης Σύμβουλος Μεταφοράς Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

WIDER Green Growing of SMEs:

WIDER Green Growing of SMEs: WIDER Green Growing of SMEs: Πράσινη Ανάπτυξη των ΜΜΕ: Καινοτομία και Ανάπτυξη στον Τομέα της Ενέργειας στην Περιοχή της Μεσογείου Μαρία Τσαρμποπούλου Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας

Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας Παρουσίαση Μελέτης των αναπτυξιακών προοπτικών της Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας 15 Σεπτεμβρίου 2016 Ανάλυση SWOT Εγχώριας Φαρμακοβιομηχανίας (1/2) Βασικές Διαπιστώσεις Δυνατά Σημεία Επενδυτική δυναμική,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση

Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση Χρηματοδότηση σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης: μια γενική προσέγγιση (βασισμένη στο μοντέλο στρατηγικής που αναπτύχθηκε για το έργο SEED REG) Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική διερεύνηση. -

Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική διερεύνηση. - Σχολή Χημικών Μηχανικών Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας Περιβάλλον των Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup) στην Ελλάδα: Μια εμπειρική

Διαβάστε περισσότερα

πόλεις» : Μια πρόκληση για το μέλλον

πόλεις» : Μια πρόκληση για το μέλλον Τεχνολογία και «έξυπνες πόλεις» : Μια πρόκληση για το μέλλον (ΕΤΕΠ-Κ) ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΤΕΠ-Κ AE ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ», ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, 6 ΝΟΕ.

Διαβάστε περισσότερα

United by the Sea. Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας

United by the Sea. Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας Ημερίδα: Στοχεύοντας στην Ανάπτυξη της Γαλάζιας Οικονομίας Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2016 United by the Sea «Θαλάσσια & Ναυτική Τεχνολογία, Έρευνα και Καινοτομία ευκαιρίες για την Κύπρο» Zacharias Siokouros

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής

Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Μπάμπης Τσιτλακίδης Ο ρόλος της Ψηφιακής Στρατηγικής Η ψηφιακή τεχνολογία ως: Καταλύτης για την επίλυση σύγχρονων αστικών ζητημάτων Βασικό εργαλείο για αστικό σχεδιασμό Το μέσο (και όχι αυτοσκοπός) για

Διαβάστε περισσότερα

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ

Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες. Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη. Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ Στηρίζουμε τις καινοτόμες ιδέες Ενισχύουμε την παραγωγική σκέψη Γ. Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Δουκίδης, Καθηγητής ΟΠΑ ΤO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Το Prototype by TEE αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα Κύπρος

Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα Κύπρος Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα Κύπρος 2014 2020 Χανιά, 26 Ιανουαρίου 2016 Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020. Δρ Γιάννης Τόλιας

Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020. Δρ Γιάννης Τόλιας Η Προσέγγιση της Εξυπνης Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό 2014-2020 Δρ Γιάννης Τόλιας Διάρθρωση της παρουσίασης: 1. Τα πανευρωπαϊκά διδάγματα από 4 προγραμματικές περιόδους (ή Πακέτα ή ΚΠΣ ή ΕΣΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS

K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS K N O W L E D G E C L U S T E R S ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & CLUSTERS ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΡΑΣΕΙΣ ΕΤΠΑ 2000-2006 Σ Τ Ο Χ Ο Σ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80%

26 δισ. ευρώ. δισ. ευρώ 20% 80% Το Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-20 είναι το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας που επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής «Ευρώπη

Διαβάστε περισσότερα

Απασχολησιμότητα Ανεργία & Ψηφιακές δεξιότητες Προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

Απασχολησιμότητα Ανεργία & Ψηφιακές δεξιότητες Προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Απασχολησιμότητα Ανεργία & Ψηφιακές δεξιότητες Προτάσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας Α. Βύρων Νικολαΐδης Πρόεδρος Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Πληροφορικής(CEPIS) To Όραμα Δημιουργώντας 500.000

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη

Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Φαρμακοβιομηχανία και Οικονομική Ανάπτυξη Κωνσταντίνος Παναγούλιας Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΦΕΕ Athens Intercontinental 17 Μαρτίου 2016 Η σημασία του κλάδου φαρμάκων στην Εθνική Οικονομία Οι εξαγωγές φαρμακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία/ Δημιουργώ- Επιχειρώ- Καινοτομώ 18.11.2010, Ινστιτούτο Νεολαίας, Αθήνα

Αναπτύσσοντας ευκαιρίες για τη νεολαία/ Δημιουργώ- Επιχειρώ- Καινοτομώ 18.11.2010, Ινστιτούτο Νεολαίας, Αθήνα Περιεχόμενα Υφιστάμενη Κατάσταση Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (Α.Ζ.Κ.) Α.Ε. Συσσωρευμένη Κρίσιμη Μάζα Φορέων Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας (Ζ.ΚΑΙ.Θ.) Χωροταξική Ανάπτυξη Βραχυπρόθεσμος και Μεσοπρόθεσμος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Υφιστάμενη κατάσταση τομέα Ο δυναμικότερος κλάδος της οικονομίας γιατί:

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες

Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες 2 η Διακρατική Συνάντηση INNOVA NET Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα: επιβραβεύοντας τις καινοτόμες Επιχειρηματικές Ιδέες Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013 Επιμελητήριο Άρτας Δρ. Χρυσόστομος Στύλιος Αν. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα

Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Η οικονομία της γνώσης και η απόδοση της καινοτομίας στην Ελλάδα Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του Γραφείου Διαμεσολάβησης

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το INNOVATHENS;

Τι είναι το INNOVATHENS; Τι είναι το INNOVATHENS; Μία υποδομή στήριξης της καινοτομίας & της επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2014, είναι μία σύμπραξη της Τεχνόπολης με 6 συνδέσμους

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή Επιχειρηματική Συνεργασία ΠΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Πανεπιστημιακή Επιχειρηματική Συνεργασία ΠΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Πανεπιστημιακή Επιχειρηματική Συνεργασία ΠΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η2020 & IPR. Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ. Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ

Η2020 & IPR. Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ. Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Η2020 & IPR Η μεταφορά τεχνολογίας στην ΠΡΑΞΗ Απόστολος Δημητριάδης Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Περιεχόμενα Συστάσεις Ορίζοντας 2020 (εν τάχει) Διανοητική ιδιοκτησία στον Ορίζοντα 2020 2 Δίκτυο ΠΡΑΞΗ 3 Δίκτυο ΠΡΑΞΗ Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

INRES. Συνεργασία νησιωτικών περιφερειών για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών ωφελειών από την έρευνα στις ΑΠΕ

INRES. Συνεργασία νησιωτικών περιφερειών για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών ωφελειών από την έρευνα στις ΑΠΕ Regions of Knowledge FP7 229947 INRES Συνεργασία νησιωτικών περιφερειών για τη μεγιστοποίηση των περιβαλλοντικών και οικονομικών ωφελειών από την έρευνα στις ΑΠΕ Αρτέμης Σαϊτάκης Διευθυντής Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομία - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Δεδομένα

Καινοτομία - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Δεδομένα Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τη ΓΔ Περιφ. Πολιτικής τ η ς Ε υ ρ ω π α ϊ κ ή ς Ε π ι τ ρ ο π ή ς, σ ε θ έ μ α τ α Κ α ι ν ο τ ο μ ί α ς κ α ι τ η σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Έ ξ υ

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς'

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Συνέδριο ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ-Θ *-* Νοεμβρίου 2012 Grand Hotel Θεσσαλονίκη Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Παναγιώτης Τζιώνας Αντιπρόεδρος ΑΤΕΙ-Θ Συμπεράσματα Τα Νέα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής

ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής Υποστήριξη στη σύνταξη του επιχειρηματικού σχεδίου σε μια ομάδα προσώπων που θέλουν να δημιουργήσουν μια νέα επιχειρηματική

Διαβάστε περισσότερα

Στόχος του διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας

Στόχος του διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας Μάρτιος 2012 1 Στόχος του διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας Να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις, να ενθαρρύνουμε την έρευνα και την καινοτομία και τη διασύνδεση της με την επιχειρηματικότητα,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 2015-2020 Εισαγωγή Η παρούσα παρουσίαση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την υποστήριξη της τοπικής οικονομίας του Δήμου

Διαβάστε περισσότερα

Η οργανική ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο

Η οργανική ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο Η οργανική ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην Κύπρο Μιχάλης Τυρίμος Μέσα υποστήριξης και επιτάχυνσης της επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό Προγράμματα για φοιτητές (NACUE) Προγράμματα για απόφοιτους

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ)

Εταιρία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ) Εταιρία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ) Μέτοχοι της Εταιρίας Ερευνητικός Φορέας Σύνδεσμοι Επιχειρήσεις Άλλοι φορείς Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων

Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων Υπηρεσία Υλοποίησης Οριζοντίων Δράσεων και Προγραμμάτων Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Θεσσαλονίκη, 14 Νοεμβρίου 2011 Υπεύθυνος Μονάδας, Δημήτρης Σανόπουλος Εισαγωγή (Αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματική εκμετάλλευση προϊόντων Ε&Τ και καινοτομιών από υφιστάμενες και νεοϊδρυόμενες ΜΜΕ για αύξηση της παραγωγικότητας τους

Επιχειρηματική εκμετάλλευση προϊόντων Ε&Τ και καινοτομιών από υφιστάμενες και νεοϊδρυόμενες ΜΜΕ για αύξηση της παραγωγικότητας τους Παράρτημα 1: Συσχέτιση της Λογικής της Παρέμβασης με τις Αξιολογήσεις του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 1α 1b Χαμηλό ποσοστό Ακαθάριστης Δαπάνης για έρευνα στην Περιφέρεια, ως προς το Περιφερειακό Προϊόν 1.1.1

Διαβάστε περισσότερα

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants

Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012. Πέπη Θεοδώρου. S.M.R. Consultants Training Session Ευκαιρίες χρηµατοδότησης για έργα σχετικά µε την προστασία του περιβάλλοντος στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και στην Περιφέρεια Ηπείρου γενικότερα Πρέβεζα, 8 9 Οκτωβρίου 2012 «Ειδικές

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία

Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία Επισκόπηση του έργου Enterprise+ - Καινοτόμες δυνατότητες συναντούν την εμπειρία Institute for Work Science Ruhr-University Bochum Dr. Martin Kröll Ηράκλειο, 6 Μαΐου 2015 Το έργο χρηματοδοτείται από την

Διαβάστε περισσότερα

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation

MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation MEDLAB: Mediterranean Living Lab for Territorial Innovation Παραδοτέο 2.2.2 ΣΥΝΟΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Ή ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2010 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σύνθεση Πολιτικής...3 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών

Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Εθνικό σύστημα καινοτομίας και δικτύωση (clusters) επιχειρήσεων και οργανισμών Δρ. Ιωάννης Χατζηκιάν, Επιστημονικός Συνεργάτης Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΔΟ, ΤΕΙ Αθηνών, Εισήγηση στην ημερίδα του

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία

Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Πανεπιστημιακή - Επιχειρηματική Συνεργασία Π Ε Σ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ Συνδιοργάνωση Ημερίδας Φοιτητές «σαΐνια» παράγουν καινοτομία διαγωνισμός καινοτομίας Μαρινόπουλου Πανόραμα

Διαβάστε περισσότερα

Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Εμπόδια και Προοπτικές

Το διαδίκτυο στην Ελλάδα: Εμπόδια και Προοπτικές ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τ. Καρατάσσου 11, 117 42 Αθήνα,, TηλT ηλ.: 210 92 11 200 10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 T. Karatassou sou

Διαβάστε περισσότερα

ERMIS Project. Partner Visit Sophia-Antipolis (France) Ιούνιος 2011. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Επιστημών της Διοίκησης

ERMIS Project. Partner Visit Sophia-Antipolis (France) Ιούνιος 2011. Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Επιστημών της Διοίκησης ERMIS Project Partner Visit Sophia-Antipolis (France) Ιούνιος 2011 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Επιστημών της Διοίκησης ERMIS Project Περιγραφή της επίσκεψης στη Sophia-Antipolis (Γαλλία) Παρουσίαση τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης»

«Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης» «Η επιχειρηματικότητα στις ορεινές περιοχές του Δήμου Πύλης» ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Ορεινές Περιοχές» ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν» & των πολιτών. Γεώργιος Ζαλίδης Καθηγητής Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΔΚΠ

Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν» & των πολιτών. Γεώργιος Ζαλίδης Καθηγητής Α.Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος ΔΚΠ ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διακυβέρνηση και καινοτομία: μοχλός αειφόρου ανάπτυξης, διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων» Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013 Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος: Στην υπηρεσία του «επιχειρείν»

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες

Δίκτυο για έναν Ιδανικό Πολιτιστικό Τουρισμό Στρατηγικές Προτεραιότητες Δίκτυο για έναν Ιδανικό Στρατηγικές Προτεραιότητες Πλαίσιο έργου Το Δίκτυο Για έναν Ιδανικό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Για ένα Ιδανικό», συγχρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διαβάστε περισσότερα

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις.

H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. H συμβολή του ΣΕΤΕ & της Marketing Greece στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα. Στρατηγική & άξονες δράσεις. 1 Το MICE παρουσιάζει σχετικά μικρό βαθµό εποχικότητας % 2010 Ιαν 2 Φεβ Μαρ 5

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού

Σχεδιασμός για βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων Διαδικασία συμμετοχικού προγραμματισμού Medstrategy: Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Αγροτικών Περιοχών της Μεσογείου www.medstrategyproject.eu Medstrategy Integrated Strategy for Sustainable Development of Mediterranean

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP

Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης: Το έργο MESUP ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας Νεολαία σε κίνηση 2013 22-23 Νοεμβρίου, Λευκωσία,

Διαβάστε περισσότερα

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας

U T C C R E A T I V E L A B. Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας U T C C R E A T I V E L A B Σύμβουλοι Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Ποιοι είμαστε Σχετικά με εμάς Η UTC Creative Lab είναι εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στους τομείς της καινοτομίας, της

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014

Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014 Ευκαιρίες Χρηματοδότησης από Ταμεία και Ανταγωνιστικά Προγράμματα της ΕΕ 5 Δεκεμβρίου 2014 Άδωνις Κωνσταντινίδης Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Δομή Παρουσίασης Εισαγωγή:

Διαβάστε περισσότερα

This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme

This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme This project is co-financed by the ERDF and made possible by the MED Programme Πρόγραμμα MED έργο WIDE growing of SMEs: organizational innovation and Development in med area Αντώνης Μπούμπουλας Προϊστάμενος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας «Εθνικές προτεραιότητες για την έρευνα και καινοτομία και ο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020» Π. Χατζηνικολάου Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού

Διαβάστε περισσότερα

TRACTORS: TRaining MAterial in Creativity and InnovaTion for EurOpean R&D Organizations & SMEs

TRACTORS: TRaining MAterial in Creativity and InnovaTion for EurOpean R&D Organizations & SMEs TRACTORS: TRaining MAterial in Creativity and InnovaTion for EurOpean R&D Organizations & SMEs Ερωτηματολόγιο Διαχείρισης Δημιουργικότητας και Καινοτομίας Χρήσιμοι ορισμοί της Δημιουργικότητας: Η δημιουργικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Δρ. Κοντόπουλος Ευστράτιος Ακαδημαϊκός Βοηθός Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Δρ. Κοντόπουλος Ευστράτιος Ακαδημαϊκός Βοηθός Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Δρ. Κοντόπουλος Ευστράτιος Ακαδημαϊκός Βοηθός Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Πλήρως αναγνωρισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο που

Διαβάστε περισσότερα

memo 3 Μαΐου 2014 Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά

memo 3 Μαΐου 2014 Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά memo 3 Μαΐου 2014 Προς: Από: Αξιότιμο ήμαρχο Πειραιά κ. Μιχαλολιάκο Άγγελο Κολοκούρη ΘΕΜΑ: ιεθνές Επιχειρηματικό Πάρκο στον Πύργο Πειραιά Ακολουθεί ένα συνοπτικό σχέδιο πολιτικής επικοινωνίας με θέμα τη

Διαβάστε περισσότερα

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters)

Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Προγράμματα Υποστήριξης της Καινοτομίας: ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Innovation Clusters) Δρ Αγνή ΣΠΗΛΙΩΤΗ Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ερευνητικών Προγραμμάτων ΓΓΕΤ Υπουργείο Παιδείας,

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου

Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου Ευρωπαϊκές Ημέρες Εργασίας Νεολαία σε Κίνηση 2013 Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία 22 Νοεμβρίου 2013 Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα Διεθνοποίηση μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs

Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs Δημιουργία Συνεργατικών Δικτύων Ανοιχτής Καινοτομίας Coopetitive Open Innovation Networks - COINs «Στρατηγικές Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών στις Ελληνικές Περιφέρειες» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Οικονομολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument. Δρ. Γιώργος Τζαμτζής

Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument. Δρ. Γιώργος Τζαμτζής Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument Δρ. Γιώργος Τζαμτζής 8/12/2015 Το SME Instrument Τι είναι το SME Instrument 2 Το SME Instrument Τι είναι το SME Instrument Εργαλείο του Ορίζοντα 2020

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 1η Αναπτυξιακή Ημερίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το Σχεδιασμό της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 2020 Αναπτυξιακές Προτεραιότητες Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014 2020 Αγγελική Ωραιοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου 12 χρόνια λειτουργίας Χαδουμέλλης Ασημάκης Μηχανολόγος Μηχανικός, ΜΒΑ Διευθυντής Τ.Π.Π.Λ. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Τ.Π.Π.Λ.

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα στο Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Αρτέμης Σαϊτάκης Διευθυντής, Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης

Επιχειρηματικότητα στο Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης. Αρτέμης Σαϊτάκης Διευθυντής, Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Επιχειρηματικότητα στο Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Αρτέμης Σαϊτάκης Διευθυντής, Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης Εσπερίδα: Χημεία & Βιομηχανία της Κρήτης, Ηράκλειο 14 Μαΐου 2010 Επιστημονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η παρούσα έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο μελέτης από την HEMEXPO

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης

Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Περιφέρεια Ηπείρου Κωνσταντίνος Κοκκινοπλίτης Η Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης ως βασική προτεραιότητα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 2020. Ιωάννινα 25 Απριλίου 2013 Σχέδιο > Στρατηγική

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία της μελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ο Σ.Ε.Γ.Ε. ιδρύθηκε το 1997 στην Θεσσαλονίκη και απευθύνεται σε γυναίκες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Είναι μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), με πανελλήνιο μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα

Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Clusters και Οικοσυστήματα Καινοτομίας ως Καθολικό Μοντέλο των Στρατηγικών RIS3 στην Ελλάδα Νίκος Κομνηνός Ερευνητική Μονάδα URENIO, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκη Ημερίδα «Ο Ρόλος των Συνεργατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Από την θεωρία στην πράξη. Διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών ΔΡ. ΑΝΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ RTD TALOS LTD

Από την θεωρία στην πράξη. Διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών ΔΡ. ΑΝΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ RTD TALOS LTD Από την θεωρία στην πράξη Διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών ΔΡ. ΑΝΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ RTD TALOS LTD Περιεχόμενα Σχέδια Χορηγιών ΥΕΕΒT CYBAN Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων Κύπρου

Διαβάστε περισσότερα

EAEC-EOC TASK FORCE. Η κινητήρια δύναμη για εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 1

EAEC-EOC TASK FORCE. Η κινητήρια δύναμη για εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ 1 EAEC-EOC TASK FORCE Η κινητήρια δύναμη για εξασφάλιση χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά Προγράμματα 1 Οφέλη από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου μέχρι σήμερα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Στοχευμένη, έγκαιρη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΨΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ (RIS) ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής και της

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικότητα: Βέλτιστες Πρακτικές στον χώρο των ΑΕΙ

Ψηφιακή Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικότητα: Βέλτιστες Πρακτικές στον χώρο των ΑΕΙ www.eltrun.gr Ψηφιακή Καινοτομία και Νέα Επιχειρηματικότητα: Βέλτιστες Πρακτικές στον χώρο των ΑΕΙ Καθ. Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Διευθυντής Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν-ELTRUN Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης

Διαβάστε περισσότερα

1. ΔΡΑΣΗ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Περιγραφή της Δράσης - Σύνδεση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΠΑΝΕΚ

1. ΔΡΑΣΗ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Περιγραφή της Δράσης - Σύνδεση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΠΑΝΕΚ 1. ΔΡΑΣΗ: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Περιγραφή της Δράσης - Σύνδεση με τους στόχους και τις προτεραιότητες του ΕΠΑΝΕΚ2014-20 Η Δράση απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΜΑΘΗΜΑ:ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΣΑΜΑΡΑ ΕΛΠΙΔΑ ΤΜΗΜΑ: ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής»

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» ελτίο Τύπου Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2009 Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στην εκδήλωση «Καινοτομία, Έρευνα και Ανάπτυξη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής» Κυρίες και κύριοι,

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives

Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες. Sources of funding for innovative initiatives Χρηματοδοτικές πηγές για καινοτόμες πρωτοβουλίες Sources of funding for innovative initiatives Εισηγητής: Σπύρος Βασιλειάδης Σύμβουλος Επιχειρήσεων & Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Πως χρηματοδοτούνται τέτοιες

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον

Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον Eκπαίδευση στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στο σύγχρονο Πανεπιστημιακό Περιβάλλον Καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης, Διευθυντής Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ΜοΚΕ) Εργαστήριο Ηλεκτρονικού

Διαβάστε περισσότερα

the microstars project

the microstars project the microstars project The Project Το Έργο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Το Έργο microstars με πλήρη τίτλο «Επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της διασυνοριακής περιοχής - Invest

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ INTERREG

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ INTERREG ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΚΠ INTERREG / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013 2013 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ (NUTS III) NUTS III (ΕΛΛΑΔΑ)

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020

Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ MINISTRY OF EDUCATION AND RELIGIOUS AFFAIRS, CULTURE AND SPORTS Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Έρευνα και Καινοτομία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ

Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά. Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Μελέτη McKinsey Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά Προσδιορίζοντας το νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάρκος Ολλανδέζος Επιστημονικός Δ/ντης ΠΕΦ Ταυτότητα της μελέτης Στοιχεία τηςμελέτης Γραφείο της McKinsey

Διαβάστε περισσότερα

«Εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό κλάδο»

«Εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό κλάδο» «Εργαλεία χρηματοδότησης της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό κλάδο» Το Εργαλείο χρηματοδότησης των ΜΜΕ - SME Instrument Δρ. Γιώργος Τζαμτζής 12/11/2015 Το SME Instrument Τι είναι το SME Instrument 2 Το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΦΥΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ?

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΦΥΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ? ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΦΥΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ? ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΑΪΤΑΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΤΕΠ-ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, 5 ΝΟΕ. 2012 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΥΦΥΟΥΣ (ΕΞΥΠΝΗΣ) ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ Οι Εθνικές/Περιφερειακές στρατηγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ενίσχυση Αυθεντικού και Ποιοτικού Τουριστικού Προϊόντος Περιφέρειας Θεσσαλίας Σύµπραξη Τουρισµού για την Θεσσαλία

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ενίσχυση Αυθεντικού και Ποιοτικού Τουριστικού Προϊόντος Περιφέρειας Θεσσαλίας Σύµπραξη Τουρισµού για την Θεσσαλία ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ενίσχυση Αυθεντικού και Ποιοτικού Τουριστικού Προϊόντος Περιφέρειας Θεσσαλίας Σύµπραξη Τουρισµού για την Θεσσαλία Κεντρική Ιδέα Ο σχεδιασµός, η ανάπτυξη και περαιτέρω αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υποστηρίζουν τη Δια Μάθηση: Ευκαιρίες για τις Βιβλιοθήκες.

Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υποστηρίζουν τη Δια Μάθηση: Ευκαιρίες για τις Βιβλιοθήκες. Ευρωπαϊκά Προγράμματα που υποστηρίζουν τη Δια Βίου Μάθηση: Ευκαιρίες για τις Βιβλιοθήκες. Παρουσίαση: Δέσποινα Θεοδωρίδου, Στέλεχος Κέντρου Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας 8/5/2009 1 Τι είναι το δίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη

Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη CROSSING GENERATIONS, CROSSING MOUNTAINS Διαγενεακή Προσέγγιση και Ανάπτυξη Γλυκερία Θυμιάκου Στέλεχος Αναπτυξιακής Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ 27 Ιουνίου 2013 1 Περιεχόµενο και χρηµατοδότηση του έργου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ Σελίδα1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ Δ/ΝΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ Πρόγραμμα Joy-Welcult-εργασία, Νέοι και γνώση σε θέματα τοπίου-πολιτισμού-

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑ-KYΠΡΟΣ 2014-2020 1 Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: 16.000.000,00 ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ: 15.03.2016, 15:00 ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΕΛΛΑΔΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ICT Η στροφή προς τις υψηλές τεχνολογίες, κυρίως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής (2006-2013) έχει οδηγήσει στην βελτίωση των περισσότερων δεικτών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

http://www.thedigitalgate.gr

http://www.thedigitalgate.gr http://www.thedigitalgate.gr Ο Διοργανωτής Με την Επιστημονική Υποστήριξη: Στόχος του Διαγωνισμού Εξεύρεση και ανάδειξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που θα προσφέρουν

Διαβάστε περισσότερα