ΕΚΕΤΑ. 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Project cofinanced by the European Regional Development Fund

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΚΕΤΑ. 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα. Project cofinanced by the European Regional Development Fund"

Transcript

1 Υποστήριξη ανάπτυξης περιφερειακών πολιτικών που βασίζονται στην δημιουργικότητα και καινοτομία- Προτάσεις βελτίωσης» Promotion of Development of Regional Policies Based on Creativity and Innovation- Recommendations & Improvement measures Μαντώ Καρβέλλη, project manager ΕΚΕΤΑ 13 Ιουλίου 2011, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

2 Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy

3 Περιφερειακή διάσταση Καλή Πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Υλοποίηση: Σύλληψη της ιδέας από την Περιφέρεια Τοσκάνης, υλοποίηση από Fondazione Sistema Toscana καιtoscana Eventi με τη συνεισφορά του Fondazione Monte dei Paschi di Siena Διάρκεια: Υλοποιήθηκε 5 φορές μεταξύ 2006 και 2010; Διαρκεί 4 μέρες Σύντομη περιγραφή: Το φεστιβάλ διαρκεί 4 μέρες σε 33 χώρους στη Φλωρεντία και περιλαμβάνει μουσεία, πλατείες, δεκάδες κονσέρτα, talk shows, σεμινάρια δημιουργικότητας, σόου μαγειρικής και άλλες επιδείξεις προσελκύοντας περισσότερους από 300,000 επισκέπτες και συμμετέχοντες.

4 Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη δημιουργικότητα ως ένα μέσο επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών ομάδων ανθρώπων και αξιοποίησης της κουλτούρας και ταυτότητάς τους Η Τοσκάνη παρουσιάζεται ως μία περιοχή ανοιχτή στο διάλογο για θέματα πολιτισμικής ανάπτυξης, τεχνολογικής καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης, Συγκέντρωση της δημιουργικής ενέργειας πολλών ατόμων σε αστικούς χώρους (όπως μουσεία κλπ.) με χαμηλή επισκεψιμότητα που πλέον μετασχηματίζονται σε πολιτισμικά κέντρα συγκέντρωσης, Ευκαιρία για σχηματισμό συνδυαστικών δράσεων και συνεργασιών για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε όλη την περιφέρεια, όχι μόνο στην Φλωρεντία..

5 Καλή πρακτική 1: Festival della creativita of Toscana - Italy Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Το φεστιβάλ είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για την προώθηση της δημιουργικότητας και μπορεί να οργανωθεί σε πολλά επίπεδα και σε διαφορετικά εδάφια Με τον τρόπο που διοργανώνεται στη Φλωρεντία, απαιτούνται οικονομικοί πόροι και καλή διοργάνωση, γιατί το φεστιβάλ αυτό παίρνει μεγάλες διάστασης δημοσιότητας, προσελκύει πολλούς επισκέπτες και ενισχύει άμεσα τον τουρισμό και το τοπικό εμπόριο.

6 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille region Provence-Alpes-Cote d Azur, France

7 Τοπική διάσταση Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Υλοποίηση: Μία τοπική ομάδα θερμών υποστηρικτών, που χρηματοδοτείται από τοπικές επιχειρήσεις και οικονομικές σχολές, φιλοξενείται από μία θερμοκοιτίδα της Μασσαλίας και αποτελείται από 70 άτομα. Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από ειδικούς υποστήριξης της καινοτομίας, καθηγητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων MBA, επιτυχημένους επιχειρηματίες, συμβούλους καινοτομίας Διάρκεια: 54 ώρες, λίγο περισσότερο από ένα σαββατοκύριακο Σύντομη περιγραφή: Προγραμματιστές, σχεδιαστές, διαφημιστές, marketers, product managers και ενδιαφερόμενοι για startup επιχειρήσεις συναντώνται για να μοιραστούν τις ιδέες τους, να σχηματίσουν ομάδες και να προχωρήσουν στη δημιουργία προϊόντων και τελικά δημιουργία startups επιχειρήσεων. Συνήθως συμμετέχουν 75 άτομα, μισά με τεχνολογικό υπόβαθρο και μισά με επιχειρηματικό οικονομικό υπόβαθρο.

8 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Ξεκινάει Παρασκευή, άτομα και ομάδες ενθαρρύνονται να μοιραστούν τις ιδέες τους και να εμπνεύσουν τους υπόλοιπους να μπουν στην ομάδα τους. Το Σάββατο και την Κυριακή η ομάδα γράφει κώδικα, σχεδιάζει, ερευνά, αναπτύσσει, ετοιμάζει επιχειρηματικά σχέδια σχηματίζοντας έτσι σταδιακά το όραμα για τη νέα startup επιχείρηση. Το απόγευμα της Κυριακής, οι ομάδες παρακολουθούν η μία την επίδειξη της ιδέας (demo) της άλλης, ακούνε τα σχόλια της επιτροπής αξιολόγησης και οι καλύτεροι κερδίζον χρηματικά ή άλλου τύπου βραβεία. Τα «Startup Weekends» έχουν σχεδιαστεί για, νέους ή μη, επιχειρηματίες που ψάχνουν για σχόλια επάνω στην ιδέα τους, χρειάζονται επενδυτή ή χρηματοδότη, θέλουν αν μάθουν κάτι καινούριο ή θέλουν να δοκιμάσουν την ιδέα τους στους επιχειρηματικούς κύκλους εισχωρώντας σε μια ομάδα.

9 Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Τα Startup Weekends είναι περιβάλλοντα χωρίς ανάληψη ρίσκου όπου ο καθένας πρέπει να «σηκώσει τα μανίκια» και να βυθιστεί στον κόσμο των startups επιχειρήσεων. Για το συμμετέχον κοινό : δικτύωση, δοκιμή ιδέας, μαθαίνει πώς να περιγράφει και μοιράζεται την ιδέα του, εύρεση συμπληρωματικών πόρων που απαιτούνται (χρηματοδότηση, εταίρους, ιδέες), εκπαιδεύεται να «στήνει» σωστά την ιδέα του μπροστά σε επαγγελματίες επενδυτές, δέχεται τα σχόλια των επενδυτών και των ειδικών, δικτυώνεται στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα, κ.ά. Για την πόλη : Ένας εύκολος και χαμηλού κόστους τρόπος να αποτελέσει σημείο ανάπτυξης της καινοτομίας Για το VC (κεφάλαιο υψηλού κινδύνου) και τους επιχειρηματικούς αγγέλους (business angels): Ακόμη ένας τρόπος να βρουν ενδιαφέρουσες ιδέες, άτομα, επιχειρηματικά μοντέλα.

10 Καλή πρακτική 2: Start up weekend Marseille - France Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Γιαναοργανωθείένα«startup weekend» σε μία πόλη, κάποιος πρέπει να αναλάβει την οργάνωση τοπικός διοργανωτής (να έχει παρακολουθήσει ήδη ένα άλλο SW άλλης πόλης), να προσελκύσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινότητας με σκοπό να έχει 75 συμμετέχοντες και να συλλέξει ένα ελάχιστο προϋπολογισμό (περίπου 10K ). Πιθανά εμπόδια: Μερικοί δε θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους με ξένους Οι περισσότερες ιδέες είναι στον κλάδο των ΤΠΕ (διαδίκτυο, κινητά, κλπ.) Η συνέχιση του εγχειρήματος είναι δύσκολη αφού διαλυθούν οι ομάδες με το πέρας του σαββατοκύριακου

11 Άλλη μία ενδιαφέρουσα πρακτική της Μασσαλίας: Trophelia Υλοποίηση: Δημιουργήθηκε και υλοποιήθηκε το 2000 από το Vaucluse Chamber of Commerce και το Avignon technopark. Διαγωνισμός και βράβευση για καινοτομία στα τρόφιμα (agrofood innovations) σε εθνικό επίπεδο. Στοχεύει σε μαθητές φοιτητές που θέλουν να φανταστούν, να πρωτοτυπήσουν και να αναπτύξουν νέα προϊόντα διατροφής. Από το 2000, περισσότερα από διατροφικά προϊόντα έχουν δημιουργηθεί σε αυτό το πλαίσιο και περισσότερα από 25 αυτών είναι ήδη στην παραγωγή, λανσάρονται στην αγορά και πωλούνται στη Γαλλία. Σήμερα το TROPHELIA αποτελεί εθνικό σημείο αναφοράς στη Γαλλία για την καινοτομία στα τρόφιμα.

12 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Λεμεσός, Κύπρος

13 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Τοπική διάσταση Υλοποίηση: MTN Cyprus Ltd. Διάρκεια: 3 μήνες Σύντομη περιγραφή: Πρόγραμμα που βοηθάει το προσωπικό να αναγνωρίσει τη συνεισφορά των συναδέλφων τους. Οι εργαζόμενοι μπορούν να προτείνει συναδέλφους ή ομάδες ως Y ello Star, πράγμα που αντιπροσωπεύει εξαιρετική αποδοτικότητα και αναγνώριση της συνεισφοράς τους. Οι συνεισφορές που διακρίνονται κατηγοριοποιούνται στα εξής: A. Διαμοίραση γνώσης B. Εξυπηρέτηση πελατών C. Εταιρικές αξίες D. Αποδοτικότητα (star performance)

14 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Εσωτερική διαδικασία: κάθε υπάλληλος προτείνει τον συνάδελφό του, μία φορά το μήνα, στέλνοντας sms σε συγκεκριμένο αριθμό και ακολουθεί συγκεκριμένες οδηγίες. Μία επιλεγμένη επιτροπή αξιολογεί τις προτάσεις και οι νικητές καταχωρούνται στα μηνιαία «winners clusters». Οι νικητές βραβεύονται με 2 τρόπους: Σε πρώτο επίπεδο, η επιτροπή βραβεύει την καλύτερη πρόταση σε κάθε κατηγορία κάθε 4 μήνες (Quarterly winners). Το βραβείο είναι συνήθως μετρητά. Σε δεύτερο επίπεδο, υπάρχει ετήσια αξιολόγηση όλων των quarterly winners. Ο νικητής κάθε κατηγορίας παίρνει 2 ο βραβείο (μετρητά) καισυμμετέχειστοgala Dinner της εταιρίας το οποίο γίνεται μία φορά το χρόνο σε διαφορετική κάθε φορά πόλη με καλυμμένα τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

15 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Κύρια οφέλη και πλεονεκτήματα: Βοηθάει στο χτίσιμο κουλτούρας όπου η συνεισφορά είναι κύριας σημασίας και η επιτυχία γιορτάζεται με μοναδική καινοτόμο διαδικασία. Αυτή η κουλτούρα της δημόσιας και ανοιχτής αναγνωρισιμότητας της συνεισφοράς των εργαζομένων στην επιτυχία του οργανισμού τους, καταλήγει σε καλύτερη διαμοίραση γνώσης, συνεργασία και συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων και της αποδοτικότητας.

16 Καλή πρακτική 3: Y ello Stars Limassol district, Cyprus Δυνατότητα μεταφοράς σε άλλο περιβάλλον: Αυτό το σύστημα προτεινόμενων εργαζομένων είναι εφικτό και υλοποιήσιμο σε κάθε εταιρία ειδικά στον ιδιωτικό κλάδο. Πιθανά εμπόδια: o Σύμβουλοι, διευθυντές και προσωρινό προσωπικό δε μπορούν αν προταθούν για Y ello Star. o Αυτοί που προτείνουν δε μπορούν να προτείνουν τον εαυτό τους. o Μπορεί να γίνει 1 πρότασητομήνα. o Μόνο οι προτάσεις που έχουν εγκριθεί από τη κεντρική διεύθυνση κρίνονται ως επιτυχείς. o Η πρόταση ενός εργαζόμενου πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία κ δικαιολόγηση της επιλογής για να γίνει δεκτή.

17 Άλλη μία ενδιαφέρουσα καλή πρακτική της Κύπρου: Employee Suggestion System Υλοποίηση: Τράπεζα Κύπρου Περιφερειακή διάσταση Η τράπεζα Κύπρου δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να δίνουν γραπτώς τις προτάσεις τους καθόλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές οι προτάσεις είναι από την απλή τοποθέτηση πρότασης στο «κουτί» για προτάσεις μέχρι κ την υλοποίηση επίσημου προγράμματος πωλήσεων ή πιο πολύπλοκες ιδέες π.χ. για τις διαδικασίες που ακολουθεί η τράπεζα. Στάδια: Υποβολή, αξιολόγηση, αναγνώριση & βραβείο, δημοσίευση Οφέλη: Πολλά οφέλη για τον οργανισμό, τους υπαλλήλους, τους πελάτες και τους επενδυτές.

18 Προτάσεις και μέτρα βελτίωσης Υποστήριξη της δημιουργικότητας και ανάπτυξη δημιουργικών επιχειρήσεων ως μοχλό τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Δημιουργία συστήματος για την συγκέντρωση, αξιολόγηση και διάχυση των καλών πρακτικών μεταξύ των επιχειρήσεων. Προώθηση της δημιουργικότητας στις πόλεις και σε όλη την περιφέρεια Προώθηση της υιοθέτησης πολιτικών δημιουργικότητας σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους (περιφέρεια) Καινοτομία στα εκπαιδευτικά συστήματα και συστήματα κατάρτισης Ενθάρρυνση διαπολιτισμικού διαλόγου (promotion of multidisciplinarity and intercultural dialogue) για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και καινοτομίας.

19 Ευχαριστώ! Επικοινωνία: Μαντώ Καρβέλλη ΕΚΕΤΑ

20 Regional network meeting 13 July 2011 CERTH Mando Karvelli, project manager Thessaloniki, Greece

21

22 Fostering Creativity and Innovation in the Mediterranean Area as key elements for Regional Sustainable Development: CreaMED Alliance CreaMED PURPOSE: Improving the innovative and competitive potential of the MED Area providing a favourable environment to Creativity and Innovation among the Mediterranean Regions

23 Duration: 06/ /2012 Budget: EUR Funding: 75% ERDF / 25% National contribution

24 SPECIFIC: OBJECTIVES Creation of a sound alliance through the MED space gathering the key actors in the field of Innovation, which promotes economic growth on the basis on Creativity and Innovation Creation of a nurturing environment for Creativity & Innovation, counting on the main public and private actors within the MED Innovation System and promoting a proactive attitude from policy makers and entrepreneurs before Innovation Reinforcement of the MED business innovation (and thus competitive) potential, contributing to the growth, prosperity, and sustainability of the regions, leading MED SMEs at the forefront of EU in terms of competitiveness The transference of knowledge and methodologies Innovation among public and private bodies. about Creativity and

25

26 1. Andalusian Institute of Technology/ IAT (Andalucía, ES) 2. General Direction of Research, Technology and Enterprise. Andalusian Regional Government for Economy, Innovation and Science (Andalucía, SP) 3. Temi Zammit Foundation/ FTZ (Malta, MT) 4. Portuguese Association for Innovation&Creativity Management in organizations /APGICO (Algarve, PT) 6. ASCAMM Technology Centre (Cataluña, SP) 7. EUROBIC Toscana SUD (Toscana, IT) 8. Centre for Research and Technology Hellas/CERTH (Kentriki Makedonia, GR) 9. Agios Athanasios Municipality (Kibris, CY) 10. Mediterranean Technologies/ MT (PACA, FR) 11. Abruzzo Region (Abruzzo, IT) 5. Regional Development Agency Mura/RDA Mura (Slovenija, SL)

27 INFORMATION & COMMUNICATION (C1) M A N A G E M E N T (C2) PROMOTION OF DEVELOPEMENT OF REGIONAL POLICIES BASED ON CREATIVITY & INNOVATION (C3) Improvement of the Innovation Policies Performance ENHANCEMENT OF THE ALLIANCE BY MUTUAL LEARNING ON CREATIVITY & INNOVATION (C4) IMPLEMENTATION OF PILOT EXPERIENCES (C5) Increase the innovative & competitive potential of MED SMEs CAPITALISATION OF PROJECT RESULTS (C1)

28 EXPECTED RESULTS Mediterranean Alliance for the promotion of Creativity and Innovation in the MED Regions Analysis of the situation of the Innovation Systems of the Mediterranean Regions involved SWOT Analysis of Creativity & Innovation within the MED area Improvement of the Innovation Regional Policies: Set of Recommendations and Improvement Measures for policy makers Increase of the competitive potential of the MED Industry: Pilot experiences on the Creative Process Implementation

29 Regional Analysis of Innovation Systems within the Mediterranean Regions Involved (10, 1 RA per region) SWOT analysis of Creativity and innovation within the MED area Set of Recommendations and Improvement Measures

30 Phase 4.1. Transference of Knowledge and Methodologies: the CreaMED Seminars Phase 4.2. The CreaMED Open Book Phase 4.3. International Conference

31 Phase 5.1. Trainning Creativity Workshops Phase 5.2. Selection of the CreaMED Experts Committee Phase 5.3. Implementation of pilot experiences

32 Thank you! Contact : Mando Karvelli, Nikos Katsiadakis Tel: , 204 CERTH

33 Ανάλυση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας & συγκριτική αξιολόγηση της με άλλες περιφέρειες της Μεσογείου Φωτεινή Ψαρρά, ΕΚΕΤΑ Θεσσαλονίκη, 13/07/2011

34 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Παρουσίαση περιφερειών έργου: Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος, Σλοβενία, Γαλλία, Πορτογαλία, Σύντομη παρουσίαση περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Συγκριτική αξιολόγηση περιφερειών ως προς την καινοτομία & την προώθηση της δημιουργικότητας

35 Περιφέρεια Andalucía ΙΣΠΑΝΙΑ Δυνάμεις Ο Δημόσιος Τομέας συνεχίζει να επενδύει σημαντικά σε υποδομές που αφορούν στην υποστήριξη του περιφερειακού συστήματος καινοτομίας Η σημασία της καινοτομίας και της δημιουργικότητας έχει αναγνωριστεί σε περιφερειακό επίπεδο και προωθείται μέσω του Πλάνου Καινοτομίας και Εκσυγχρονισμούς της Ανδαλουσίας Ευκαιρίες Η τάση για καινοτομία και ανάπτυξη χαρακτηρίζει ολόκληρη την Ισπανία Αδυναμίες Απουσία φιλοσοφίας κυρίως στις επιχειρήσεις αναφορικά με την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργικότητας Εδραιωμένη αντίληψη σχετικά με την (παραδοσιακή) επιχειρηματικότητα Το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προωθεί την Καινοτομία και τη Δημιουργικότητα Απειλές Η οικονομική κρίση

36 Περιφέρεια Cataluña ΙΣΠΑΝΙΑ Δυνάμεις Μηχανισμοί μεταφοράς γνώσης μεταξύ πανεπιστημίων & εταιρειών Περιφερειακή πολιτική στήριξη ΕΤΑΚ Υψηλού επιπέδου επιστημονική έρευνα στην Ιατρική, Μοριακή Βιολογία, Νευροεπιστήμες και στα Οικονομικά Προσέλκυση πολλών Ισπανών φοιτητών Υποδομές και δίκτυα Ευκαιρίες Εφαρμογή στρατηγικής για προώθηση Καινοτομίας & Έρευνας στην Καταλονία ΑύξησητωνΕυρωπαϊκώνκονδυλίων για δράσεις ΕΤΑΚ Ανερχόμενη σημασία των ΣΔΙΤ σε έργα ΕΤΑ Αδυναμίες Χαμηλή «παραγωγή» πατεντών παρά την ύπαρξη σχετικών κινήτρων (ερευνητών & Πανεπιστημίων Εμπόδια στην κινητικότητα των ερευνητών μεταξύ δημόσιου & ιδιωτικού τομέα Ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού υποστήριξης της έρευνας Απειλές Μείωση εθνικής υποστήριξης σε ΕΤΑ Οικονομική αστάθεια Αύξηση ανταγωνισμού Ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΤΑΚ Έλλειψη συντονισμού προγραμμάτων κοινωνικής, πολιτιστικής περιβαλλοντικής ανάπτυξης

37 Περιφέρεια PACA Γαλλία Δυνάμεις Μεγάλη πολιτιστική & «δημιουργική» βιομηχανία 11/29 περιφερειακά clusters ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με δημιουργικότητα & καινοτομία 2η περιφέρεια στην Γαλλία σε θέματα γραφικών τεχνών, ταινιών, κλπ. Διεθνούς φήμης πανεπιστήμια σε θέματα 3D animation and imagery Εξειδικευμένες πολιτικές για digital innovation Παραγωγή πατεντών από ανεξάρτητους Περιοχές προώθησης Δ&Κ Υψηλής ποιότητας δημόσια έρευνα Νούμερο 1 στη Γαλλία στην ίδρυση επιχειρήσεων Αδυναμίες Έλλειψη διεθνούς φήμης πανεπιστημίου σε digital gaming /κινηματογράφου Έλλειψη μόνιμων κατοίκων διεθνούς φήμης που να δρουν ως «πρέσβεις» Μεγάλη διαφορά μεταξύ πρωτεύουσας (Παρίσι) και υπόλοιπων περιοχών Μικρές ιδιωτικές επενδύσεις σε ΕΤΑΚ Σύστημα εκπαίδευσης δεν υποστηρίζει Δ&Κ Έλλειψη μεγάλων εταιριών προώθησης Δ&Κ Τα περιφερειακά clusters είναι κυρίως εκτενή περιφερειακά δίκτυα Υψηλό κόστος διαβίωσης

38 Περιφέρεια PACA Γαλλία Ευκαιρίες Μασσαλία: Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2013 Δημιουργία χώρων υποστήριξης Δημιουργικότητας Προώθηση της δράσης «Designers in Residence» όπου βιομηχανικοί σχεδιαστές πηγαίνουν σε ΜμΕ και προωθούν την έννοια του design innovation Ύπαρξη πολλών αναξιοποίητων χώρων για χρήση από Δ&Κ Διατήρηση του ενδιαφέροντος της τοπικής πολιτείας σε Δ&Κ Απειλές Αναμενόμενη μείωση των περιφερειακών προϋπολογισμών & αναμενόμενη μείωση στήριξης Δημ. Έλλειψη εμπιστοσύνης στην Γαλλική κυβέρνηση Αυξανόμενος ανταγωνισμός με άλλες περιοχές της Γαλλίας Γήρανση πληθυσμού

39 Περιφέρεια Kibris Κύπρος Δυνάμεις Συστήματα υποστήριξης εργαζόμενων Ηλεκτρονική Δημοπρασία για δημόσια έργα Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας Ανοικτό Σχολείο: προώθηση της Δ&Κ μέσα από δια βίου μάθηση και εμπειρίες μάθησης Αδυναμίες Το Τεχνολογικό Πάρκο Κύπρου δεν δύναται να προσελκύσει τους καλύτερους ερευνητές και ειδικούς Σε σχέση με την Ηλεκτρονική Δημοπρασία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, που δημιουργεί κωλύματα Ευκαιρίες Δημιουργία Ινστιτούτου Καινοτομίας Δημιουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων σε θερμοκοιτίδες Ανάπτυξη Τεχνολογικών Κέντρων μεταφοράς τεχνογνωσίας Δημιουργία μηχανισμών & πολιτικών για προσέλκυση Κυπρίων / άλλων ερευνητών Απειλές Ανεπαρκής εθνική χρηματοδότηση για δράσεις ΕΤΑΚ

40 Περιφέρεια Toscana Ιταλία Δυνάμεις Υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο κατοίκων Καλό βιοτικό επίπεδο Πολιτικές προώθησης ίδρυσης spin off Πανεπιστημίων elearning για καταπολέμηση ψηφιακού χάσματος (digital divide) Υποδομές τηλεπικοινωνιών Υψηλή χρήση ΙCT Ικανοποιητικό επίπεδο δημόσιων επενδύσεων σε ΕΤΑ Παροχή υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών Αδυναμίες Πανεπιστημιακά μαθήματα δεν είναι προσανατολισμένα στις τοπικές ανάγκες Μικρό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για ανάπτυξη της δημιουργικότητας Έλλειψη κατάρτισης επιχειρήσεων Έλλειψη θέσεων εργασίας για άτομα που ασχολούνται στο χώρο της γνώσης Υψηλό κόστος διαβίωσης Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων Χαμηλό επίπεδο ιδιωτικών επενδύσεων σε ΕΤΑ Έλλειψη σύνδεσης έρευναςεπιχειρήσεων Έλλειψη θερμοκοιτίδων δημιουργικότητας

41 Περιφέρεια Toscana Ιταλία Ευκαιρίες Προώθηση του ανεξάρτητου επιχειρηματικού μοντέλου Ύπαρξη δημόσιων πηγών χρηματοδότησης της δημιουργικότητας Μικρή ανάγκη νέων ατόμων να φύγουν εκτός της περιοχής Παρουσία ινστιτούτων και ιδρυμάτων στοχώροτηςμόδαςκαιτουdesign Μεγαλύτερη ανάγκη για τομέα υπηρεσιών Υιοθέτηση τοπικών πολιτικών προώθησης καινοτομίας και έρευνας από Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις Απειλές Μικρή εθνική χρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας => μείωση εγγραφών σε πανεπιστήμια Μικρή ζήτηση για καινοτομία από πλευράς τοπικών επιχειρήσεων Μικρές ιδιωτικές επενδύσεις σε ΕΤΑ Γήρανση πληθυσμού Στερεότυπο της περιοχής τη συνδέει μόνο με το παρελθόν Αυξανόμενος τουριστικός ανταγωνισμός

42 Περιφέρεια Abruzzo Ιταλία Δυνάμεις Παρουσία πολλών επιχειρήσεων μεσαίας υψηλής τεχνολογίας Παρουσία πολλών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας Υψηλό βιοτικό επίπεδο Πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά Αδυναμίες Διαφορά ανάπτυξης μεταξύ των παράκτιωνπεριοχώνκαιτηςενδοχώρας Αδόμητο σύστημα μεταφοράς τεχνολογίας Λίγες τεχνολογικές καινοτομίες λόγω του μεγάλου αριθμού μικρών επιχειρήσεων και του μικρού βαθμού διείσδυσης της καινοτομίας Ανεπαρκές οδικό / σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και στο δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτρισμούκαιφυσικούαερίου Πολλές περιοχές που πληγήκαν από τον πρόσφατο σεισμό (2009) δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ορθοποδήσουν

43 Περιφέρεια Abruzzo Ιταλία Ευκαιρίες Ο τουριστικός τομέας της περιοχής είναι ακόμα ανεκμετάλλευτος Εγγύτητα στις μητροπόλεις της Ρώμης και της Νάπολης Αύξηση των εξαγωγών Αύξηση της τοπικής ζήτησης ποιοτικά προϊόντα Απειλές Οι επενδυτές προτιμούν να επενδύουν σε ήδη ανεπτυγμένες περιοχές από ότι σε υπό ανάπτυξη Ανεπαρκής ανταπόκριση της Δημόσιας Διοίκησης στην ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της καινοτομίας Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των περιφερειών Υψηλή σεισμικότητα της περιοχής

44 (Περιφέρεια) Malta Μάλτα Δυνάμεις Καλό σύστημα εκπαίδευσης επαγγελματική κατάρτιση σε άνθιση Σταθερή οικονομία Καλή βιομηχανική βάση & τομέας οικονομικών υπηρεσιών Καλό δίκτυο μεταφορών από θάλασσα και ξηρά Ευκαιρίες Μακροπρόθεσμος στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ΤΠΕ, Μεταφορές, Ενέργεια, Αγρό τρόφιμα και Φαρμακευτικά Αύξηση ζήτησης πολιτιστικών υπηρεσιών ΣτρατηγικήθέσηκοντάσεΜ. Ανατολή και Β. Αφρική Αδυναμίες Ανεπαρκείς ερευνητικές υποδομές Μικρή εγχώρια αγορά Μικρές επενδύσεις σε ΕΤΑ Έλλειψη κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού Σχετικά υψηλό % ατόμων που εγκαταλείπουν το σχολείο Χαμηλό % απασχολούμενων γυναικών Απειλές Έλλειψη συντονισμού μεταξύ πολιτιστικής έρευνας και αναγκών αγοράς Παράνομοι μετανάστες που μπορεί να προκαλέσουν πολιτική / οικονομική αστάθεια Υπέρμετρη εξάρτηση από Δημόσιο

45 Περιφέρεια Pomurje Σλοβενία Δυνάμεις Προοπτικές στον τεχνολογικό τομέα Τεχνολογικό Πάρκο Ενδιαφέρον περιβάλλον για επενδύσεις από ξένους επενδυτές Κοινωνική επιχειρηματικότητα Ευκαιρίες Αύξηση εθνικών και Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ΕΤΑ Παροχή κινήτρων για ανάπτυξη μέσω Τοπικού Στρατηγικού Σχεδίου Αδυναμίες Ανεπαρκής συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικού τομέα Χαμηλά επίπεδα εκπαίδευσης Έλλειψη κρίσιμης μάζας επιχειρήσεων hitech Έλλειψη ερευνητικών ινστιτούτων ή τμημάτων εντός επιχειρήσεων Απειλές Γήρανση πληθυσμού «Διαρροή καταρτισμένων ατόμων brain drain»

46 Περιφέρεια Algarve Πορτογαλία Δυνάμεις Τουριστική υπεροχή Εξαγωγές: αγροτρόφιμα, υδατοκαλλιέργειες Υψηλά εκπαιδευμένα άτομα σε επιστήμες των ωκεανών, αγροτρόφιμα, βιοτεχνολογίες, κλπ.) Πολιτικές προώθησης απασχολησιμότητας Καλό δίκτυο επικοινωνιών Ευκαιρίες Προώθηση περιβαλλοντικής πιστοποίησης ως μέσο διαφοροποίησης τουριστικού προϊόντος Εθνική βιομηχανική πολιτική και ίδρυση βιομηχανικών clusters Αλλαγή ζήτησης τουριστικών προϊόντων Δυνατότητα σύνδεσης με ισλαμικές Αδυναμίες Ανεπαρκές οδικό/τηλεπικοινωνιακό δίκτυο Υψηλή ανεργία Χαμηλοί κοινωνικοί δείκτες Υψηλή εποχικότητα τουρισμού Ελλιπής γνώση ΤΠΕ από την πλειονότητα επιχ. Λίγες επενδύσεις σε ΕΤΑ Βάση οικονομίας: κατασκευές, ακίνητα τουρισμό Απειλές Το μοτίβο «ήλιος θάλασσα» δεν έχει απήχηση Το οικονομικό περιβάλλον δεν προωθεί τις επενδύσεις σε καινοτομίες Αύξηση φτώχειας / κοινωνικού αποκλεισμού Γήρανση πληθυσμού

47 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Δυνάμεις Σημαντική εμπειρία σε τομείς: τρόφιμα & ποτά, υφάσματα, χημικά και μεταλλεύματα Εξαγωγές σημαντικό % του ΑΕΠ της περιοχής Διαθέτει υψηλή συγκέντρωση ερευνητικών φορέων και κρίσιμη μάζα για ΕΤΑΚ Ευκαιρίες Καλύτερη «επικοινωνία» με Βαλκανικές χώρες που αποτελούν νέες αγορές Νέες μορφές χρημ. υποστήριξης καινοτομίας Αδυναμίες Υψηλά % ανεργίας => μείωση «ελκυστικότητας» Κατακερματισμός γνώσης που παράγεται από τα ερευνητικά ινστιτούτα, θέματα συντονισμού Έλλειψη περιφερειακής πολιτικής καινοτομίας, χρήση εθνικού σχεδίου & πόρων Μεγάλος αριθμός ΜμΕ σε παραδοσιακούς τομείς χωρίς διάθεση για καινοτομίες Συγκέντρωση οικονομικής/κοινωνικής δραστηριότητας στη Θεσσαλονίκη Απειλές Συνέχιση τρέχουσας οικονομικής κατάστασης Εξάρτηση δράσεων ΕΤΑΚ από δημόσιους πόρους Γραφειοκρατία Έλλειψη γνώσης των σημείων επικέντρωσης πολιτικών ΕΤΑΚ

48 Συγκριτική Αξιολόγηση

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμου Τμημα Α Προγραμματισμου 1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014 2020 ΠΡΟΤΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Αττικής Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Αττικής. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Αττικής Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Αττικής. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Αττικής Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Αττικής Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Αττικής Σύνοψη Ιδεών - 28--3-2014 1 Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Η έξυπνη εξειδίκευση δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Στρατηγική και Πολιτικές για Ταχεία Περιφερειακή Ανάπτυξη, Ισχυρές Επιχειρήσεις και Αποτελεσματικό Ανθρώπινο Δυναμικό ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ.. 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ O ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ΤΠΕ) ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ KEIMENO ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Μήνυμα Εκτελεστικού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2014 2020

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2014 2020 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ 2014 2020 Μάιος 2014 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 1 ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΗ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΖΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗN ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ σελ. 1 Φίλες και Φίλοι, ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Στις εκλογές της 18ης Μαΐου η χώρα συνεχίζει την προσπάθεια, η Δυτική Ελλάδα αλλάζει σελίδα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

makrides.g@ucy.ac.cy 1

makrides.g@ucy.ac.cy 1 makrides.g@ucy.ac.cy 1 Δομή Χρηματοδότησης 2N Μορφές Χρηματοδότησης Ευκαιρίες θεματικής χρηματοδότησης: Η χρηματοδότηση είναι βασικά θεματική με συγκεκριμένους στόχους - περιβάλλον, έρευνα, εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» CCI 2014GR16M2OP006 Τίτλος Δυτική Μακεδονία Έκδοση 1.4 Πρώτο έτος 2014 Τελευταίο έτος 2020 Επιλέξιμο από 1 Ιαν

Διαβάστε περισσότερα

(α) Υφιστάμενες Διαδικασίες (ΠΕ7) (β) Υφιστάμενα συστήματα και εφαρμογές (ΠΕ8) (γ) Υφιστάμενες διαδικτυακές ιστοσελίδες και εσωτερικό δίκτυο (ΠΕ9)

(α) Υφιστάμενες Διαδικασίες (ΠΕ7) (β) Υφιστάμενα συστήματα και εφαρμογές (ΠΕ8) (γ) Υφιστάμενες διαδικτυακές ιστοσελίδες και εσωτερικό δίκτυο (ΠΕ9) Με το χέρι Κυρία Αυγή Παπαγεωργίου Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού Λεωφόρος Λεμεσού 19 ΛΕΥΚΩΣΙΑ 31 Δεκεμβρίου 2012 Our Reference: TP/85019314/ /85019314/Sp Αγαπητή κυρία Παπαγεωργίου Θέμα: Υποβολή Παραδοτέου

Διαβάστε περισσότερα

οι νικητές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών Βραβείων 2011

οι νικητές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών Βραβείων 2011 οι νικητές των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών Βραβείων 2011 το επιχειρηματικό Κέντρο "Barcelona Activa" της Βαρκελώνης, το Κέντρο Μελισσοκομικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Düzce της τουρκίας, το Κέντρο των

Διαβάστε περισσότερα

6. Πληροφορική και Κοινωνία

6. Πληροφορική και Κοινωνία 6. Πληροφορική και Κοινωνία 6.1. Εισαγωγή Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια να οριστεί, να καταγραφεί και να οριοθετηθεί, ο ρόλος της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην Ελληνική κοινωνία του

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου. Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας του Γραφείου Διασύνδεσης Α.Π.Θ. Οδηγός Επιχειρηματικότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ)

ΕΝΕΡΓΕΙΝ. Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Έργο: Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο (ΕΝΕΡΓΕΙΝ) Π.Ε. 3 Περιφερειακά και Μακρο Περιφερειακό / Διασυνοριακό Σχέδιο Δράσης για Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 -

ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020 ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ, 09 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013-12-06-1 - ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1 ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «ΕΥΡΩΠΗ 2020» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ...6 1.1

Διαβάστε περισσότερα

Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες

Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Ανερχόμενοι επαγγελματικοί τομείς στην Ελλάδα και νέες απαιτούμενες δεξιότητες Πρόγραμμα δια βίου μάθησης Έργο: Εκπόνηση Μελέτης με τίτλο «Ανερχόμενοι επαγγελματικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗ ΖΗΤΗΣΗΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Ν.Α. ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΊΑ Ψαχνά, Μάρτιος 2005 ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΚΟΣ ΗΜ 00025 ΝΤΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΗΙ 98001 ΠΙΝΑΚΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Αποκλειστικές Συνεντεύξεις με ομιλητές του συνεδρίου WIRE 2014

Αποκλειστικές Συνεντεύξεις με ομιλητές του συνεδρίου WIRE 2014 Αποκλειστικές Συνεντεύξεις με ομιλητές του συνεδρίου WIRE 2014 Στο πλαίσιο των εργασιών για την προετοιμασία του συνεδρίου το ΕΚΤ ήρθαμε σε επαφή με μερικούς από τους κεντρικούς ομιλητές στο WIRE2014 και

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977

Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977 Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ Τσάµη Καρατάσου 11, 11742 Αθήνα Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 49 Έτος 5 ο Ιούλιος 2014

Τεύχος 49 Έτος 5 ο Ιούλιος 2014 Ελληνική ΕΕΛΛ ΛΛΗΗ ΝΝΙ ΙΚΚΗΗ ΔΔΗΗΜΟ ΚΚΡΡΑΑ ΤΤΙ ΙΑΑ ΥΥΠΟΥΥΡΡ ΓΓΕΕΙ ΙΟ ΕΕΣΣΩΤΤΕΕΡΡΙ ΙΚΚΩΝΝ ΔΕΛΤΙΟ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Τεύχος 49 Έτος 5 ο Ιούλιος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. SPEED ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ ΑΒΕΡΩΦ 30, 10433 ΑΘ ΗΝΑ ΤΗΛ. 210 8214407, FAX. 210 8225755 e-ma il. : speed@speed.

ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ. SPEED ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ ΑΒΕΡΩΦ 30, 10433 ΑΘ ΗΝΑ ΤΗΛ. 210 8214407, FAX. 210 8225755 e-ma il. : speed@speed. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) Αριστοτέλους 46, 10433, Αθήνα Τηλ. 210 8846852, Fax: 210 8846853 www.imegsevee.gr, info@imegsevee.gr

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείµενο της εργασίας αυτής είναι οι πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία clusters ως µέσο

Αντικείµενο της εργασίας αυτής είναι οι πρωτοβουλίες για τη δηµιουργία clusters ως µέσο 86 IOIKHTIKH ENHMEPΩΣH ΣTPATHΓIKEΣ ΓIA TH HMIOYPΓIA IKTYΩN (CLUSTERS) EΠIXEIPHΣEΩN: H EΛΛHNIKH KAI H IEΘNHΣ EMΠEIPIA Tου ρ. Ιωάννη Χατζηκιάν 1. Εισαγωγή Αντικείµενο της εργασίας αυτής είναι οι πρωτοβουλίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΙΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: ΚΑΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΟΥΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ» ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΜΟΥ ΡΟ ΙΩΝ Κόνσολας Νικόλαος Οµότιµος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστηµίου, Επίτιµος Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Παπαδασκαλόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων. Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Ιονίων Νήσων Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων Περιεχόµενα 1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΈΞΥΠΝΗΣ ΕΞΕΙ ΙΚΕΥΣΗΣ: ΣΥΝΟΨΗ Ι ΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑΣ...

Διαβάστε περισσότερα

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05

Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 ΕΞΩΦΥΛΛΟ Περί Απολογισμού 02 Μήνυμα Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου 04 Μήνυμα Γενικού Διευθυντή 05 1. Προφίλ 06 1.1 Παρουσίαση Εταιρίας 10 1.2 Σημαντικοί Σταθμοί Εταιρικής Υπευθυνότητας της ΧΑΛΚΟΡ 12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ)

ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ) Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Γραφείο Γενικού Γραμματέα Μεσογείων 14-18, Αθήνα ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΓΕΤ) Αθήνα, 18/7/2012 Γενική Γραμματεία

Διαβάστε περισσότερα

Κ υ π ρ ι α κ ό ς Ο ρ γ α ν ι σ μ ό ς Τ ο υ ρ ι σ μ ο ύ : Ε π ι κ α ι ρ ο π ο ι η μ έ ν η Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Τ ο υ ρ ι σ μ ο ύ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κ υ π ρ ι α κ ό ς Ο ρ γ α ν ι σ μ ό ς Τ ο υ ρ ι σ μ ο ύ : Ε π ι κ α ι ρ ο π ο ι η μ έ ν η Σ τ ρ α τ η γ ι κ ή Τ ο υ ρ ι σ μ ο ύ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ CONTENTS ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 4 ΠΡΟΟΙΜΙΟ... 5 ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ... 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 13 1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ... 26 1.1. ΔΙΑΜΟΝΗ... 30 1.1.1 Εκσυγχρονισμός νομοθεσίας Περί Ξενοδοχείων

Διαβάστε περισσότερα

ημιουργικότητα & τοπική ανάπτυξη: Η Περίπτωση του Design District στο Μητροπολιτικό Ελσίνκι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΚΡΙΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΜΟΥΡΗ

ημιουργικότητα & τοπική ανάπτυξη: Η Περίπτωση του Design District στο Μητροπολιτικό Ελσίνκι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΚΡΙΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΜΟΥΡΗ ημιουργικότητα & τοπική ανάπτυξη: Η Περίπτωση του Design District στο Μητροπολιτικό Ελσίνκι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΑΚΡΙΝΤΗΣ Μεταπτυχιακός φοιτητής, Tμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΑΜΟΥΡΗ Μεταπτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα