Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος"

Transcript

1 Αγγελακόπουλος Φώτης Μαυρομμάτης Τάσος Κωσταρίδης Σπύρος Γκαγκάς Δημήτρης Κοντές Δημήτρης Στράτη Στέλιος

2 Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζωών. Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα να μην τα σκοτώνει, αλλά να τα πιάνει ζωντανά, ιδιαίτερα την εποχή που ήταν πολλά και να τα κρατά κάπου περιορισμένα, να τα τρέφει και να τα σκοτώνει όταν είχε ανάγκη.

3 Σήμερα η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς παραγωγικούς τομείς σε διάφορες χώρες. Πλέον η άσκηση της απαιτεί διαρκή και άμεση υποστήριξη από επιστήμονες (γεωπόνους ζωϊκής παραγωγής και κτηνιάτρους). Η σημερινή κτηνοτροφική παραγωγή βασίζεται τόσο στην αύξηση τον αριθμού των ζώων όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των ζώων. Για το λόγο αυτό η ζωοτεχνία, ως επιστήμη, χρησιμοποιεί κι αξιοποιεί τις γνώσεις που της παρέχουν: η βιολογία, η γενετική, η κτηνιατρική, η διαιτολογία, καθώς και πολλές άλλες επιστήμες.

4 Τα προϊόντα ζωικής προελευσης διακρίνονται σε επιμέρους κατηγορίες ανάλογα με τα διαφορέτικα είδη που εκτρέφονται συστηματίκα απο τον άνθρωπο (πουλερικά, βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοίροι, ψάρια κ.λπ). Μια δεύτερη διάκριση γίνεται με βάση τους εδώδιμους ιστούς, τα προΐοντα και τα υποπροϊόντα που παράγοναται απο τα διάφορα ζώα (αυγά, γάλα γαλκτοκομικά, εντόστια, μαλλί, δέρμα κ.λπ ).

5 Κρέας ονομάζουμε τα τμήματα των ζώων που καταναλώνουμε ως τροφή, συγκεκριμένα τη μυική μάζα και το λίπος των άγριων και ήμερων ζώων σε φρέσκια ή επεξέργασμενη μορφή. Επίσης κατάλληλα για βρόση είναι τα εντόσθια (συκώτι, σπλήνα, νεφρά, καρδιά, πνευμόνια, έντερα),η γλώσσα, τα μάγουλα,το μυαλό, το λίπος, και τα προϊόντα που προέρχονται απ αυτά όπως τα αλλαντικά και αλλα κρεατοσκευάσματα.

6 ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ: Τα ζώα που συνήθως εξημερώνονται για το κρέας είναι, η αγελάδα,ο ταύρος,κατσίκες,πρόβατα,χοιρος κλπ. Η σάρκα των ζώων που θηρέυονται για το κρέας ονομάζεται θηραμάτων (κυνηγιών). Το κρέας είναι διαθέσιμο σε διάφορες μορφές και περικοπές διαφόρων κρεάτων όπως μοσχαρίσιο,χοιρινό,αρνίσιο κλπ. Επίσης αυτα τα είδη κρεάτων υπάγονται στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος που είναι ανθύγιεινο σε μεγάλη κατανάλωση. ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ : Ο όρος πουλερικά αναφέρεται στα πτηνά τα οποία έχουν εξημερωθεί για τα αυγα και το κρέας τους.περιλαμβάνουν κοτόπουλο,πάπια,χήνα,περιστέρι,γαλοπούλα,φραγκόκοτα,εμου, στρουθοκάμηλος κλπ.σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας τα πουλερικά ειναι ποιο υγιεί. ΨΑΡΙΑ : Όπως στην περίπτωση των πουλερικών, τα ψάρια δεν περιλαμβάνονται στη συμβατική έννοια του κρέατος.ειναι ποιο υγιεινά απο το κοκκινο κρέας και τα πουλερικά διότι είναι χαμήλα σε λιπαρά και περιέχουν ωμέγα-3, λιπαρά οξέα, ενώ τα μικρά ψάρια όπως σαρδέλες συνίστανται απο διατροφολόγους.τα μεγαλύτερα όπως ο τόνος, περιέχουν υδράργυρο που ειναι ανθυγνό.

7 Το κρέας θεωρείται δικαιολογημένα, σαν τροφή πλούσια σε λευκώματα. Απο τα αζωτούχα συστατικά των των μυών περίπου το 95% ειναι πρωτεϊνες και το 5% ολιγοπεπτίδια, αμινοξέα και αλλα συστατικά. Η ποιότητα των πρωτεϊνων ειναι πολύ υψηλή ενώ οι τρύποι και τα ποσοστά τωω αμινοξέων ειναι παρόμοια με αυτα που χρειάζεται ο ανθρώπινος ιστός για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί.απο τα αμινοξέα το κρέας παρέχει ικανές ποσότητες μεθιονίνης και τρυπτοφάνης. Το κρέας περιέχει σχετικά πολλά λιπίδια.αυτα ειναι μεγάλης σημασίας για τη διατροφή.

8 Στα τρόφιμα δημιουργούνται αλλοιώσεις και εάν δεν εφαρμόσουμε κάποιες μεθόδους συντήρησης, ιδιαίτερα στα κρέατα που είναι περισσότερο ευαίσθητα, η αποσύνθεση είναι αναπόφευκτη. Σκοπός της συντήρησης είναι: - Να διατηρήσει τα κρέατα σε υγιεινή κατάσταση - Να τρυφεροποιήσουμε τα τεμάχια που προορίζονται για παρασκευές της ώρας. - Να κρατήσουμε την εμπορική τους αξία σε υψηλά επίπεδα, δηλαδή να έχουν σωστό χρώμα στην εμφάνισή τους και την κατάλληλη υγρασία στην επιφάνειά τους. - Από οικονομικής πλευράς να ελαχιστοποιήσουμε τη μείωση βάρους. - Να διασφαλίσομε με σιγουριά την επάρκεια αγαθών έτσι ώστε να προστατεύσουμε το εμπόριο ως βασική πηγή αναπλήρωσης των προϊόντων κρέατος, αλλά και τη σταθερότητα των τιμών.

9 Τα μέσα συντήρησης έχουν σκοπό να αδρανοποιήσουν ή να σκοτώσουν τα μικρόβια και τα ένζυμά τους. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι: - Η ψύξη των νωπών στους 2 C έως 4 C για 2-6 ημέρες. - Η κατάψυξη από -18 C έως -28 C το πολύ μέχρι μήνες. - Η θερμοκρασία (βρασμός-ψήσιμο) κ.λπ. - Ο αποκλεισμός του αέρα (vacuum) - Η αποξήρανση - Το κάπνισμα - Το πάστωμα (αλάτισμα) - Οι ακτινοβολίες - Τα αντισηπτικά (παρόλο που απαγορεύονται).

10 Τα βοοειδή είναι διαδεδομένα σε όλες τις περιοχές του κόσμου και το κρέας τους χρησιμοποιείτε περισσότερο απο τα άλλα κρέατα στην κουζίνα. Ανήκουν στην οικογένεια των αρτιοδακτύλων θηλαστικών, μηρυκαστών. Κατηγορίες βοοειδων: Το μοσχάρι(αρσενικό και θυλικό) απο 3 μηνών μέχρι 18 μηνών. Ονομάζεται μοσχαράκι γάλακτος.το κρέας του είναι ανοιχτόχρωμο, τρυφερό και φτωχό σε λίπος. Το βόδι ή βοδινό, που είναι αρσενικό ή θυλικό απο 18 μηνών και άνω.το κρέας του έχει έντονο κόκκινο χρώμα, είναι ζουμερό με δυνατή μυρωδία και έχει μέτριες λεπτές ίνες.

11 Τη δαμάλα, που είναι νεαρό θυλικό πριν γεννήσει και ηλικίας μεχρι 24 μηνών. Το κρέας του έχει έντονο χρώμα και λεπτές ίνες. Είναι λίγο μαρμαρώδες,ζουμερό και τρυφερό. Την αγελάδα, που είναι νεαρό θυλικό απο τη στιγμή που γεννάει για πρώτη φορά. Τον ταύρο, που είναι αρσενικό μοσχάρι άνω των 18 μηνών.το κρέας του έχει ανοιχτό κόκκινο χρώμα και λεπτή δομή ινών. Λίπος δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου. 1 ΣΒΕΡΚΟΣ ή ΕΛΙΑ 2 ΣΠΑΛΟΜΠΡΙΖΟΛΕΣ 3 ΣΠΑΛΑ 4 ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ 5 ΣΤΗΘΟΣ ή ΣΤΗΘΟΠΛΕΥΡΕΣ 6 ΚΟΝΤΡΑ ή RIB EYE ή PRIME RIB 7 ΛΑΠΑ ή ΚΟΙΛΙΑ 8 ΤΡΑΝΣ 9 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ 10 ΝΟΥΑ 11 ΦΙΛΕΤΟ 12 ΚΙΛΟΤΟ 13 ΟΥΡΑ ή ΜΗΡΟΣ 14 ΚΟΤΣΙ ή ΠΟΝΤΙΚΙ

12 Τα είδη των χοιρινών είναι: Χοιρίδια ειναι τα μικρά ζώα μέχρι 20 κιλά βάρος. Χοιρινά ή χοίρος είναι ζώα θυλικά και αρσενικά βάρους άνω των 20 κιλών και ηλικίας 6 μηνών. Κάπρος είναι το αρσενικό χοιρινό. Γουρούνα ή χοιρομάνα είναι το θυλικό ζώο που έχει γεννήσει έστω μια φορά. Το χοιρινό κρέας έχει ωχρό κόκκινο εως ποζ χρώμα, λεπτές ίνες και ειναι ελαφρώς λιπαρο κρέας. Το χοιρινό κρέας δεν πρέπει να συτεύεται πάνω απο μια εβδομάδα.

13 Τα αμνοερίφια ή προβατοειδή (κατσίκι, αρνί) κατατάσσονται σε τρείς κατηγορίες ανάλογα με το βάρος τους και σε κάθε μία αντιστοιχούν δύο ποιότητες κρέατος που καθορίζονται απο το χρώμα, τη σύσταση του κρέατος και τον τρόπο πάχυνσης. Αμνοί μέχρι 7 κιλά βάρος. Αμνοί απο 7 έως 10 κιλά βάρος. Αμνοι απο 10 κιλά και πάνω. Υπάρχει και άλλη μία ομάδα που ονομάζεται ομάδα των «χοντρών αμνοεριφίων», των οποίων η κατάταξη γίνεται με βάση τη διάπλασή τους (αναλογία ψαχνού και μέγεθος μυών) σε 6 διεθνή στάνταρ: S=ανώτερη, E=εξαιρετική, U=πολύ καλή, R=καλή, O=σχεδόν καλή, P=μέτρια. Ενώ η ποσότητα λίπους δηλώνεται με αριθμούς απο 1 έως 5.

14 Το αρνίσιο κρέας είναι ανάλογα με την ηλικία ροζ έως κεραμιδί με τριφερες ίνες, εχει έντονη μυρωδιά και είναι αρκετά λιπαρό.στο αρνάκι γάλακτος το λίπος είναι λευκό ενώ στο αρνί κιτρινωπό άσπρο. Όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, το αρνί έχει περισσότερες θερμίδες και πιο πολλά λιπαρά από το κατσίκι.

15 Τα γένη των εριφίων με βάση την ηλικία και το φύλο τους είναι : Ερίφιο (κατσικάκι) γάλακτος (αρσενικό ή θηλυκό) από 5-6 μηνών. Κατσίκι (αρσενικό ή θηλυκό) από 6-12 μηνών. Βεργάδι ή βετούλι (αρσενικό ή θηλυκό) από μηνών. Από 18 μηνών και άνω τα αρσενικά τα ευνουχίζουν για παραγωγή κρέατος. Κατσίκα ή Γίδα (θηλυκό) από 18 μηνών και άνω που εκτρέφεται για παραγωγή γάλακτος και αναπαραγωγή. Τράγος (αρσενικό) άνω των 18 μηνών που δεν ευνουχίζεται και εκτρέφεται για αναπαραγωγή. Τα κατσίκια μέχρι 12 μηνών έχουν σάρκα ανοιχτόχρωμη ροζέ. Μεγαλώνοντας τα βετούλια και οι γίδες παίρνουν αρκετά πιο σκούρο χρώμα από τα κατσίκια.

16 Με τον όρο πουλερικά εννούμε όλα τα πτηνά (που εκτρέφουμε) και οχι μόνο τα κοτόπουλα. Τα πουλερικά τα χωρίζουμε σε δύο κατηγορίες: αυτα με τη λευκή σάρκα και αυτά με τη μαύρη σάρκα. Στην πρώτη κατηγορία έχουμε: Τις κότες (θυλικό που σφάζεται μετά την περίοδο που γεννούν αυγα) Τις πουλάδες (θυλικές κότες καλής ράτσας μέχρι ηλικίας 6 μηνών) Τα κοτόπουλα (αρσενικό ή θυλικό που σφάζονται σε ηλικία άνω των 8 εβδομάδων και βάρους γρ.) Τους νεοσσούς (κοτόπουλα των 2 μηνών) Τα κοκοράκια (κοκόρια ηλικίας μέχρι 10 εβδομάδων) Τους κοκόρους Τις γαλοπούλες Τα γαλόπουλα (το τρυφερότερο κρέας το έχουν σε ηλικία εβδομάδων, βάρος 3-6 κιλά. Όσο μεγαλώνουν σε ηλικια τόσο σκληραίνει το κρέας τους ) Τους ινδιάνους (γάλλους)

17 Στη δεύτερη κατηγορία έχουμε: Tο περιστέρι Την πάπια (ηλικίας άνω των 6 μηνών. Σε αυτη την ηλικία το κρέας τους είναι τρυφερό όσο μεγαλώνει σκληραίνει. Τα παπάκια 8-10 εβδομάδων έχουν πολύ τρυφερή και νόστιμη σάρκα. ) Τη χήνα ( αρσενικές και θυλικές έχουν τρυφερή σάρκα μέχρι την ηλικία των 6-8 μηνών και βάρος 4-5 κιλά. Μετα τους 8 μήνες το κρέας γίνεται σκληρο.) Την φραγκόκοτα (Κατάγεται απο την Αλγερία και την Τυνισία οπου βρίσκεται και σε άγρια κατάσταση ακόμη.το μέσο βάρος γρ. και η σάρκα της θυμίζει αυτή του φασιανού. ) Φραγκόκοτα Φιλετο πάπιας

18 Ψάρι είναι ο γενικός όρος για μια μεγάλη κατηγορία σπονδυλωτών ζώων που ζούνε στο νερό (θάλασσα, λίμνες, ποτάμια).τα ψάρια έχουν πτερύγια, δέρμα γυμνό, γλοιώδες ή με λέπια, αίμα κόκκινο και κρύο. Αναπνέουν με τα βράγχια, που βρίσκονται στα πλάγια του φάρυγγα.το όργανο αυτό αποροφά οξυγόνο απο το νερο και το περνάει στο αίμα.

19

20 Όταν βλέπετε προϊόντα με βάση το κρέας διαφόρων μεγεθών, το σχήμα και το χρώμα σε κρεοπωλεία ή τμήματα κρέατος στα σούπερ μάρκετ, φαίνεται να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία με διαφορετικά χαρακτηριστικά στη γεύση. Σε ορισμένες χώρες ενδέχεται να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα με βάση το κρέας, το καθένα με μεμονωμένο όνομα του προϊόντος και γεύση χαρακτηριστική. Σε μια πιο προσεκτική ματιά, ωστόσο, αποδεικνύεται ότι πολλά από αυτα τα προϊόντα με τις διαφορετικές ονομασίες έχουν πολλές ομοιότητες. Αυτό το ζήτημα μπορεί να κατανοηθεί καλύτερα όταν αναλύονται οι τεχνολογίες επεξεργασίας. Με βάση τις τεχνολογίες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται και λαμβάνοντας υπόψη την επεξεργασία των πρώτων υλών και τα επιμέρους στάδια επεξεργασίας, είναι δυνατόν να κατηγοριοποιήσουμε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος σε έξι ευρείες ομάδες.

21 Φρέσκα μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας. Αυτά τα προϊόντα είναι μίγματα με βάση το κρέας που αποτελούνται από τεμαχισμένο κρέας μυών, με ποικίλες ποσότητες ζωικού λίπους. Τα προϊόντα είναι αλατισμένα μόνο, χωρίς να ασκείται σκλήρυνση. Τα συστατικά χωρις κρέας προστίθενται σε μικρότερες ποσότητες για τη βελτίωση της γεύσης, ενώ στις εκδόσεις χαμηλού κόστους προστίθενται μεγαλύτερες ποσότητες για την επέκταση του όγκου. Όλα τα συστατικά που δεν έχουν βαση το κρέας προστίθενται φρέσκα. H Θερμική επεξεργασία εφαρμόζεται αμέσως πριν από την κατανάλωση για να κάνουν τα προϊόντα εύγευστα. Αν τα φρέσκα μίγματα συμπληρώνονται σε περιβλήματα, ορίζονται ως λουκάνικα. Εάν οι μερίδες είναι συνηθισμένες, τα προϊόντα είναι γνωστά ως μπιφτέκια, κεμπάπ, κλπ. Τα προϊόντα ευκολίας, όπως οι κοτομπουκιές, έχουν παρόμοια τεχνολογία επεξεργασίας και μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη ομάδα, οι κοτομπουκιές κλπ. Είναι ήδη τηγανισμένα σε λάδι στο στάδιο της κατασκευής κατά το τελευταίο στάδιο της παραγωγής.

22 Προψημένα προϊόντα με βάση το κρέας Τα προμαγειρεμένα προϊόντα με βάση το κρέας περιέχουν μείγματα χαμηλότερου βαθμού μυϊκής γαρνιτούρας, λιπαρών ιστών, κρέας κεφαλιού, ποδιών των ζώων, δέρμα ζώου, αίμα, συκώτι και άλλα φαγώσιμα υποπροϊόντα απο τη σφαγή. Υπάρχουν δύο διαδικασίες θερμικής επεξεργασίας που εμπλέκονται στην παρασκευή προμαγειρευμενων προϊόντων. Η πρώτη θερμική κατεργασία είναι η προψήση των πρώτων υλών με βάση το κρέας και η δεύτερη θερμική επεξεργασία είναι του μαγειρέματος του τελικού μίγματος προϊόντος στο τέλος του σταδίου επεξεργασίας. Τα προμαγειρεμένα προϊόντα με βάση το κρέας διακρίνονται από τις άλλες κατηγορίες των επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος λόγω του προμαγειρεύματος των πρώτων υλών πριν από την άλεση ή τεμαχισμό, αλλά και με τη χρήση μεγαλύτερης ποικιλίας κρεάτων, ζωικών υποπροϊόντων και των συστατικών χωρίς κρέας.οι κονσέρβες μπορούν επίσης να συμπεριληφθούν σε αυτή την ομάδα.

23 Προιόντα αέρος ή ορίμανσης Προιόντα αέρος ή ορίμανσης είναι άψητα προϊόντα κρέατος και αποτελούνται από περισσότερο ή λιγότερο σκληρά μίγματα άπαχου κρέατος και λιπώδεις ιστών σε συνδυασμό με άλατα, νιτρώδη,σάκχαρα και μπαχαρικά και άλλα συστατικά που γεμίζονται σε περιβλήματα. Λαμβάνουν τις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες (γεύση, σταθερή υφή, κόκκινο χρώμα σκλήρυνσης) μέσω διαδικασιών ζύμωσης.οι μικρότερες ή μεγαλύτερες φάσεις ωριμάνσεως σε συνδυασμό με την μείωση της υγρασίας («ξήρανση») είναι αναγκαία για τη συσσώρευση της τυπικής γεύσης και της υφής του τελικού προϊόντος. Τα προϊόντα που δεν έχουν υποστεί θερμική κατεργασία κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας και, στις περισσότερες περιπτώσεις, διανέμονται και καταναλώνονται ωμά.

24 Επεξεργασμένα κομμάτια κρέατος Τα Επεξεργασμένα κομμάτια κρέατος κατασκευάζονται από ολόκληρα κομμάτια κρέας των μυών και μπορούν να υποδιαιρεθούν σε δύο ομάδες, νωπά κρέατα και παστά κρέατα. Η σκλήρυνση για τις δύο ομάδες, νωπά και παστά, είναι παρόμοια: Τα τεμάχια κρέατος κατεργάζονται με μικρές ποσότητες νιτρώδους, είτε ως ξηρό άλας ή ως διάλυμα άλατος σε νερό. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων των επεξεργασμένων είναι: Τα νωπά κρέατα δεν έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία κατά την παρασκευή τους. Θα υποβληθούν σε μια περίοδο επεξεργασίας, η οποία περιλαμβάνει σκλήρυνση, ζύμωση και ωρίμανση σε συνθήκες ελεγχόμενου κλιματισμού, που καθιστά τα προϊόντα εύγευστα. Τα προϊόντα καταναλώνονται ωμά / άψητα. Τα παστά κρέατα, μετά τη διαδικασία της σκλήρυνσης του ωμού κρέατος των μυών, πάντα υφίστανται θερμική επεξεργασία για να επιτευχθεί η επιθυμητή γευστικότητα.

25 Αλλαντικά Τα συστατικά του προϊόντος είναι κρέας μυών, λίπος και άλλα συστατικά χωρίς κρέας τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία ωμά. Το παχύρρευστο μίγμα / χυλός που προκύπτει διαμοιράζεται σε λουκάνικα ή άλλως και εν συνεχεία υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία. Η θερμική επεξεργασία προκαλεί πήξη της πρωτεΐνης η οποία οδηγεί σε μία τυπική ελαστική υφή των αλλαντικών.εκτός από την τυπική υφή επιτυγχάνεται η επιθυμητή γευστικότητα και κάποιος βαθμός βακτηριακής σταθερότητας.

26 Αποξηραμένα προϊόντα με βάση το κρέας Αποξηραμένα προϊόντα με βάση το κρέας είναι το αποτέλεσμα της απλής αφυδάτωσης ή ξήρανσης του άπαχου κρέατος σε φυσικές συνθήκες ή σε ένα τεχνητό περιβάλλον. Η επεξεργασία τους γίνεται με βάση την οριμότητα του αφυδατομένου κρέατος, από το οποίο εξατμίστηκε σημαντικό μέρος του φυσικού υγρού των ιστών. Τα κομμάτια άπαχου κρέατος χωρίς το προσκολλημένο λίπος κόβονται με ένα συγκεκριμένο ομοιόμορφο σχήμα που επιτρέπει τη σταδιακή και ίση ξήρανση ολόκληρων παρτίδων κρέατος. Το αποξηραμένο κρέας δεν συγκρίνεται με το φρέσκο κρέας από πλευράς μορφής και ιδιότητες επεξεργασίας, αλλά έχει σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πολλές από τις θρεπτικές ιδιότητες του κρέατος, ιδίως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, παραμένουν αμετάβλητα μέσω ξήρανσης.

27

28 Σύμφωνα με την διεθνή επιτροπή γάλακτος (I.D.F.), ως κύριο χαρακτηριστικό για την ταξινόμηση των τυριών λαμβάνεται η υφή. Επομένως ανάλογα με την συνοχή τους, τα είδη τυριών διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: Μαλακά ή λευκά τυριά, τα οποία είναι στραγγισμένα τόσο, ώστε η υγρασία τους να φτάνει μέχρι 50%. Θεωρούνται μαλακά επειδή η μάζα τους είναι αρκετά ελαστική. Ημίσκληρα τυριά. Σε αυτά τα τυριά ο ορρός χωρίζεται από το γάλα με ισχυρή μηχανική πίεση. Στο τέλος της ζύμωσης σχηματίζουν κρούστα και διατηρούνται περισσότερο από τα μαλακά. Σκληρά τυριά, όπως το κεφαλοτύρι και η γραβιέρα. Φρέσκα ανώριμα τυριά, τα οποία έχουν εύθραυστη μάζα και υγρασία που φθάνει το 70%, παρασκευάζονται από τυρόγαλα και δεν ωριμάζουν. Πρέπει να τρώγονται μέσα σε λίγες μέρες μετά την παρασκευή τους.

29 1.Σφέλα 2.Τελεμές 3.Φέτα 4.Ανεβατό 5.Σίρνα 6.Αρμεξιά 7.Πετρωτό 8.Μανούρα 10.Τυροβολιά 11.Χλωρό 12.Μαλάκα 13.Κλωτσοτύρι 14.Ελαϊκή 15.Καθούρα 16.Καλαθάκι 17.Μαστέλο 9.Ξινό

30 1.Βικτώρια 2.Γαϊς 3.Κασέρι 4.Μπάντζος 6.Μετσοβέλα 7.Μετσοβόνε 8.Φράτσια 9.Χαλούμι 5.Περχαροτύρι

31 1.Κεφαλοτύρι 6.Λαδοτύρι 11.Κορφού 2.Φορμαέλα 7.Σαν Μιχάλη 12.Λαδογραβιέρα 3.Κεφαλογραβιέρα 8.Τυροζούλι 13.Μυτάτο 4.Αρσενικό 9.Βλαχοτύρι 14.Πόσσιας 5.Γραβιέρα 10.Παρμεζάνα 15.Κατσικίσιο Μετσόβου

32 1.Ανθότυρος 11.Σκοτύρι 21.Σιτάκα 2.Σιμπουκουκίρα 12.Γαλομυζήθρα 22.Αρμόγαλο 3.Μυζήθρα 13.Πηχτόγαλο 23.Μελίχρωμο 4.Μανούρι 14.Ξίγαλα 24.Τσακιστή 5.Τουλουμοτύρι 15.Στάκα μυζήθρα 6.Βολάκι 16.Κατίκι Λήμνου 7.Θηλυκοτύρι 17.Τσαλαφούτι 25.Αναρή 8.Κοπανιστή 18.Γαλοτύρι 9.Μαλαξιά 19.Τυρογλιάτα 10.Ξινομυζήθρα 20.Πρέντζα

33 Ποια είναι λοιπόν τα Π.Ο.Π. τυριά της Ελλάδος. Ας τα δούμε ένα προς ένα: Ανεβατό, Μπάντζος, Φέτα, Φορμαέλα Αράχοβας, Γαλοτύρι, Γραβιέρα Αγράφων, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Καλαθάκι Λήμνου, Κασέρι, Κατίκι Δομοκού, Κεφαλογραβιέρα, Κοπανιστή, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μανούρι, Μετσοβόνε, Πικτόγαλο Χανίων, San Μιχάλη, Σφέλα ή Φέτα της Φωτιάς, Ξυνομυζήθρα Κρήτης.

34 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΥΠΟΣ Parmigiano Reggiano (Παρμιτζιάνο Ρετζιάνο) Parma, Ιταλία Σκληρό English Cheddar (Τσένταρ) Roquefort (Ροκφόρ) Somerset, Αγγλία Les Causses, Γαλλία Ημίσκληρο Ημίσκληρο με εσωτερική μούχλα Brie (Μπρι) Ile de France, Γαλλία Μαλακό Gruyère (Γκρουγιέρ) Fribourg, Ελβετία Σκληρό

35 Roncal (Ρονκάλ) Navarre, Ισπανία Σκληρό Époisses (Επουάζ) Stilton (Στίλτον) Bourgogne, Γαλλία Nottinghamshire, Αγγλία Μαλακό Ημίσκληρο Mahon (Μαχόν) Minorca, Ισπανία Σκληρό Boerenkaas (Μπόρενκας) Tomme De Savoie (Τομ ντε Σαβουά) Gorgonzola (Γκοργκονζόλα) Ολλανδία Savoie, Γαλλία Lombardy, Ιταλία (Ημι)σκληρό Φρέσκο ανώριμο Ημίσκληρο

36 Leonora (Λεονόρα) La Mancha, Ισπανία Mozzarela di Bufala (Μοτσαρέλα ντι Μπουφάλα) Campana, Ιταλία Μαλακό Camembert de Normandie (Καμεμπέρ ντε Νορμαντί) Cabrales (Καμπράλες) Selles-sur-Cher (Σελ σουρ Σερ) Taleggio (Ταλέτζιο) Γαλλία Asturias, Ισπανία Loire, Γαλλία Val Taleggio, Ιταλία Ημίσκληρο πρεσσαριστό Ημίσκληρο Μαλακό Μαλακό

37 Feta (Φέτα) Ελλάδα Μαλακό Robiola della Alta Langa (Ρομπιόλα) La Serena (Λα Σερένα) Fium'Orbu (Φιούμ Ορμπού) Piemonte, Ιταλία Extramadura, Ισπανία Κορσική Μαλακό Φρέσκο ανώριμο Μαλακό Charolais (Σαρολέ) Charolais, Γαλλία Φρέσκο ανώριμο Pont-l'Évêque (Ποντ Λεβέκ) Normandy, Γαλλία Μαλακό

38 (Γιαουρτι,Βουτυρο,Τυρι)

39 Το γάλα είναι ένα θρεπτικό λευκό η ελαφρός κιτρινωπό υγρό που αποτελεί το βιολογικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών για την διατροφή των νεογνών τους. Αποτελείτε από ένα μείγμα διαφόρων οργανικών ουσιών και είναι πολύ εύπεπτο.

40 Γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζουμε τα προϊόντα τα οποία παράγονται από το γάλα ζωών (αγελάδας, κατσίκι, πρόβατο, αλλά και άλογο, καμήλα, βουβάλι κ.τ.λ.) όπως τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, παγωτό κ.τ.λ. Τα βρίσκουμε σε όλες σχεδόν τις κουζίνες εκτός της ανατολικής Ασίας.

41 Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γαλα, με την επίδραση ουσιών, οι οποίες δρουν φυραματικά. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.), με γνωστότερα ελληνικά τη φετα, το μανουρι, το κασερι και άλλα.

42 Το βούτυρο είναι κίτρινη έως λευκή λιπαρή ουσία που παρασκευάζεται από γαλα ή γάλα κορυφής (δηλαδή το περισσότερο λιπαρό μέρος του γάλακτος μετά τη διαδικασία διαχωρισμού που λέγεται αποκορύφωση) ή μείγμα τους με βουτυροποίηση (απόδαρση). Με τη βουτυροποίηση επιτυγχάνεται η συνένωση των λιποσφαιρίων σε ένα στερεό γαλάκτωμα (στο γάλα τα λιποσφαίρια είναι σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μη συνδεδεμένα)

43 Το γιαούρτι είναι τροφή σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γαλα και έχει υποστεί ζυμωση. Το γιαούρτι έχει απαλή αφή με ελαφρώς όξινο άρωμα που οφείλεται στο γαλακτικο οξυ που περιέχει. Το γιαούρτι έχει υψηλή θρεπτική αξία, μπορεί να παραχθεί από γάλα αγελαδας,προβατου και βουβαλιου.

44 Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα.

45 (Κρέας,αβγά)

46 Το κρέας των πουλερικών θεωρείται το καλύτερο από διαιτητικής πλευράς. Η σύσταση του ωμού κρέατός τους αποτελείται από: 1. Νερό σε ποσοστό 64% 2. Πρωτεΐνες σε ποσοστό 32% 3. Λίπος σε ποσοστό 3,5% Οι πρωτεΐνες τους είναι παραπλήσιας αξίας με αυτές των θηλαστικών. Το κρέας τους είναι πιο εύπεπτο και το λίπος τους περιέχει περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα.

47 Τα πουλερικά από τη σφαγή τους στα ορνιθοτροφεία μέχρι τη κατανάλωσή τους πρέπει να ακολουθήσουν μια διαδικασία η οποία κατά σειρά είναι: 1. Η Σφαγή 2. Η Αφαίμαξη 3. Η Θέρμανση στους C για 60 δευτερόλεπτα 4. Η Αποπτέρωση 5. Μηχανική αποπτέρωση 6. Τεμαχισμός 7. Συσκευασία Ψύξη ή κατάψυξη

48 Τα πουλερικά πρέπει να μείνουν σε ψυγείο από 12 έως 24 ώρες σε 4 C για να παρέλθει η ακαμψία. Η διάρκεια της παραμονής τους στο ψυγείο εξαρτάται και από την μέθοδο αποπτέρωσης. Όπως και τα υπόλοιπα κρέατα, συντηρούνται σε θερμοκρασία +2 έως και +4 C για 7 ημέρες. Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε περισσότερες μέρες τότε θα πρέπει να τα καταψύξουμε.

49 Τα αβγά των πουλερικών είναι αυτά,από το σύνολο των θηλαστικών,που καταναλώνονται περισσότερο από τον άνθρωπο και καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του. Τα αβγά αποτελούνται από τρία μέρη: 1. Το κέλυφος 2. Το ασπράδι 3. Τον κρόκο Περιέχει πλήθος πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, λίπος (κυρίως ακόρεστο), αντιοξειδωτικά και άλλες ουσίες που συμβάλλουν θετικά στην θωράκιση του ανθρωπίνου οργανισμού.

50 Τα αβγά κατατάσσονται σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς και κοινοτικής οδηγίας σε κατηγορίες τόσο ως προς την ποιότητα όσο και ως προς το βάρος. 1. Ως προς την ποιότητα: I. Κατηγορία πρώτη: Το αβγό είναι φρέσκο,καθαρό,με διαυγές ασπράδι,κρόκο χωρίς κηλίδες αίματος και ο αεροθάλαμός του II. III. IV. είναι ανεπαίσθητος,μικρότερος των 5 χιλιοστών. Κατηγορία δεύτερη: Το αβγό είναι κανονικού μεγέθους, καθαρό κέλυφος, ασπράδι διαυγές, κρόκο χωρίς αιματώματα και ο αεροθάλαμός του είναι μέχρι 9 χιλιοστά. Κατηγορία Τρίτη: Στην κατηγορία αυτή το αβγό δεν έχει τα χαρακτηριστικά των παραπάνω κατηγοριών, έχουν αεροθάλαμο μεγαλύτερο των 9 χιλιοστών, το ασπράδι τους είναι αραιωμένο και ο κρόκος χωρίζεται από ασπράδι. Προορίζονται για ζαχαροπλαστεία, βιομηχανίες τροφίμων κλπ μετά από επεξεργασία. Κατηγορία τέταρτη: το αβγό είναι ακατάλληλο για την ανθρώπινη διατροφή αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλου είδους παρασκευές εκτός τροφίμων. Τα αβγά της κατηγορίας αυτής ονομάζονται βιομηχανικά αβγά.

51 2. Ως προς το βάρος I. Κατηγορία πρώτη: με βάρος 70gr II. Κατηγορία δεύτερη: με βάρος 65-70gr III. Κατηγορία τρίτη: με βάρος 60-65gr IV. Κατηγορία τέταρτη: με βάρος 55-60gr V. Κατηγορία πέμπτη: με βάρος 50-55gr VI. Κατηγορία έκτη: με βάρος 45-50gr VII. Κατηγορία έβδομη: με βάρος 35-45gr

52 Τα αβγά, παρά τις άφθονες θρεπτικές ουσίες που μας παρέχουν είναι ικανά, αν δεν δώσουμε την δέουσα προσοχή, να αλλοιωθούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία. Η αλλοίωση προέρχεται από πολλές αιτίες, όπως για παράδειγμα εάν παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου τα μικρόβια εισχωρούν από τους πόρου που έχει το τσόφλι, ή ενδέχεται να προέρχεται από το ίδιο το πουλερικό, δηλαδή να ήταν άρρωστο κλπ. Τότε το αβγό μεταφέρει την μυρωδιά που δημιουργείται σε κάθε παρασκευή στην οποία χρησιμοποιείται και υπάρχει ο κίνδυνος μέχρι και για σοβαρή δηλητηρίαση.

53 Τα αβγά αλλοιώνονται πολύ γρήγορα και γι αυτό ακολουθούμε τους παρακάτω τρόπους για να καταφέρουμε να τα διατηρήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. 1. Η ψύξη,το πάγωμα: Είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τρόπος διότι τα αβγά μπορούν διατηρηθούν σχεδόν 9 μήνες. 2. Η κατάψυξη: Τα αβγά σπάζονται και προσθέτουμε σ αυτά χλωριούχο νάτριο ή φθόριο και τα διατηρούμε σε μεταλλικά σκεύη σε ψυγεία σε θερμοκρασία υπό το μηδέν. Ξεπαγώνουμε μόνο όση ποσότητα αβγών θέλουμε για χρήση διότι αποσυντίθεται μετά πολύ γρήγορα. 3. Η Αποξήρανση: Σε κόκκους ή σε πούδρα, και αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται αποξηραίνοντας τα αβγά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Η σύστασή τους είναι στην αρχή παχύρευστη και στη συνέχεια ξεραίνονται και γίνονται πούδρα.

54 Βιβλιογραφεία Πηγές «Γνωρίζοντας τις τροφές» Μιχ. Σαλεσιώτης Περικλ.Σαλεσιώτης «Μαθήματα Ανατομίας και Τεμαχισμού για Επαγγελματίες Chefs», εκδ. Le Monde «Επάγγελμα μάγειρας Κοπή κρέατος & ψαριού» Μetz/Gruner Από τη Βικιπαίδεια Λήμμα Τρόφιμο, λήμμα κτηνοτροφία, λημμα ζωικά προϊόντα «Κρεας και προϊοντα κρέατος» AlanH. Varnam Jane P. Sutherland buzzle.com hotel-restaurant.gr

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Μελέτη της τεχνολογίας παρασκευής και φυσικοχημικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ερωτήσεις πιστοποίησης «Τροφογνωσίας» Εισηγητής Χ. Κακαρούγκας Ομάδα Εργασίας: Τμήμα Ι.Ε.Κ. ΤΜΤ Α 2013 Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τρυφερότητα του κρέατος ; Ο σωστός τρόπος θανάτωσης. Ο θάνατος του

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΒΑΣΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ Έκδοση 2 η Σωτήριος Κανδρέλης Καθηγητής ΤΕΙ Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής

Αρ. Κουπονιού: 88279408 01 000122. Αφοί Δ. ΑΒΡΑΜΟΥΛΗ Ο.Ε. Υπεύθυνος έργου Δρ. Γούλας Παναγιώτης. Εργαστήριο Προϊόντων Ζωικής Παραγωγής «Παραγωγή Φέτας και Κεφαλοτυριού από Γάλα Αιγοπροβάτων Χωρίς Παστερίωση για Έλεγχο της Διατηρησιμότητας (χρόνος) της Μικροβιολογικής και της Υγειονομικής Κατάστασης των Τελικών Προϊόντων» Αρ. Κουπονιού:

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΤΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΑΛΑΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Επιβλέπων καθηγητής : Γεωργόπουλος

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ATOMA HΛΙΚΙΑΣ 65 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis. EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ατομα ηλικιασ 65 ετων και

Διαβάστε περισσότερα

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Eυ Δια... Τροφήν EΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Για το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis: Επιστημονική Υπεύθυνη

Διαβάστε περισσότερα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα

Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα o Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κατεψυγμένων Τροφίμων Ενηµερώνει τους Καταναλωτές για τα Κατεψυγµένα Τρόφιµα Πόσο ενημερωμένοι είστε για τα κατεψυγμένα τρόφιμα; Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση κατεψυγμένων

Διαβάστε περισσότερα

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες

Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες www.h2concept.gr ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ Προϊόντα & Συνταγές Πρωινού στις Κυκλάδες Σταδίου 24, 105 64 ΑΘΗΝΑ, Τηλ: 213 2169900, Fax: 210 3225449, www.grhotels.gr www.greekbreakfast.gr Πηγή: Μελέτη AgroPOLE «Συμπληρωματική

Διαβάστε περισσότερα

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών»

«ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» 6 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ «ESCAPE: Μία εκπαιδευτική Αθλητική Πρόκληση για την ενίσχυση της αυτογνωσίας των μαθητών» ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΘΛΗΤΗ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΠΑΤΡΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ\ 1)

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων

Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης. στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των. Τροφίμων Εγχειρίδιο Βασικής Εκπαίδευσης στην Υγιεινή και στην Ασφάλεια των Τροφίμων Αθήνα 2004 1 Κεφάλαιο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 Κεφάλαιο 2. ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 7 2.1 Από πού προκαλούνται οι τροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Ποιότητα, ποσότητα, συχνότητα

Κεφάλαιο 2 Ποιότητα, ποσότητα, συχνότητα Κεφάλαιο 2 Ποιότητα, ποσότητα, συχνότητα Ας ρίξουμε μια ματιά στα χαρακτηριστικά μίας υγιεινής διατροφής την ποιότητα, την ποσότητα και τη συχνότητα του ταΐσματος που είναι απαραίτητα για να διατηρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD

Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Aνίχνευση ί οργανοφωσφορικών φ ενώσεων σε δείγματα ελαιολάδου με χρήση της τεχνικής SPME, GC ECD Άρτεμις Παλαιογιάννη-Μπέλλου Εξεταστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ Π Ρ Ω Ϊ Ν Ο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ 5 Β. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ Δ.Σ. Ξ.Ε.Ε. ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΙΤΤΑ 6 Γ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

«Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Τρώω υγιεινά, παίζω και γυµνάζοµαι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ «Π. & Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Με την συμβολή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης Εισαγωγή Στην παιδική και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΙΛΥΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΑΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ». ΣΑΜΠΑΛΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΕΛΕΝΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΙΛΥΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΑΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ». ΣΑΜΠΑΛΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ ΕΛΕΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΙΛΥΟΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΛΚΑΛΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ».

Διαβάστε περισσότερα

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε

Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε Χορτοφαγικός οδηγός για να ξεκινήσετε τα γιατί και πώς μιας υγιεινότερης διατροφής οδηγίες για τις 4 νέες ομάδες τροφών χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε μια βετζετέριαν διατροφή νόστιμες, χαμηλές σε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΘΗΝΑ 2011

ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΘΗΝΑ 2011 ΖΩΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΘΗΝΑ 2011 κτηνοτροφία συμβάλει καθοριστικά στην περιφερειακή αγροτική ανάπτυξη και στη ιατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο. Η κατανομή των εωργοκτηνοτροφικών 1. ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ εκμεταλλεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου.

ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. 1o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: βιωματικές δράσεις ΘΕΜΑ: Διατροφικές συνήθειες των μαθητών της α γυμνασίου, το δεκατιανό των παιδιών στο σχολείο. Προστατεύω τον εαυτό μου. ΜΑΘΗΤΕΣ:1 η ομάδα. Περγάμαλης Κωνσταντίνος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. Σύνταξης Εδεσματολογίου. για εστιατόρια ελληνικής κουζίνας & παραδοσιακές ταβέρνες

Οδηγός. Σύνταξης Εδεσματολογίου. για εστιατόρια ελληνικής κουζίνας & παραδοσιακές ταβέρνες Οδηγός Σύνταξης Εδεσματολογίου για εστιατόρια ελληνικής κουζίνας & παραδοσιακές ταβέρνες Μια μελέτη του Εκπαιδευτικού Ομίλου LΕ MΟNDE και των Εκδόσεων Les Livres du Tourisme Οδηγός Σύνταξης Εδεσματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταθέσουν μαζί με την προσφορά τους τα παρακάτω έγγραφα (στο φάκελο των δικαιολογητικών της τεχνικής προσφοράς), ως απαραίτητη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. 1. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ιστορία σκυροδέματος...7 Έννοια και σύσταση σκυροδέματος...10 Διάκριση σκυροδέματος...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ. 1. ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ Ιστορία σκυροδέματος...7 Έννοια και σύσταση σκυροδέματος...10 Διάκριση σκυροδέματος... 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών του τμήματος «Πολιτικών έργων υποδομής» του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Αθανάσιου Αυτουσμή.

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ. Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α και Β τάξης Αισθητικής ΕΠΑ.Σ ΑΘΗΝΩΝ Παχυσαρκία και Αισθητική Αποκατάσταση Απρίλιος 2013 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1ο. Εισαγωγή... 4 Κεφάλαιο 2ο. Παχυσαρκία... 5 2.1. H παχυσαρκία

Διαβάστε περισσότερα

!"#$%&'$(%)*+&$,-'%-./$ biblio_diatrofi.indd 47 6/7/07 18:55:27. Αθλητική διατροφή στην πράξη

!#$%&'$(%)*+&$,-'%-./$ biblio_diatrofi.indd 47 6/7/07 18:55:27. Αθλητική διατροφή στην πράξη !"#$%&'$(%)*+&$,-'%-./$ biblio_diatrofi.indd 47 6/7/07 18:55:27 Αθλητική διατροφή στην πράξη !"#$%&'$(%)*+&$,-'%-./$ Αθλητική διατροφή στην πράξη !"#$%&'"()*+,-./0-& Γεννήθηκα το 1975 στους Αγ. Αναργύρους.

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω

Τι πρέπει να γνωρίζω Τι πρέπει να γνωρίζω Ευάγγελος Λυμπερόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων Δ/ντής Β Πανεπιστημιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο

ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ. Σιωπηλή & επικίνδυνη ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗ. Τροφές-σύμμαχοι και επιστημονικές συμβουλές για να τη μειώσουμε. w Πλάνο ΛΟΓΩ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΜΑΪΟΣ 2015 ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ... ΤΗΣ ΠΡΩΤΙΑΣ Εξετάσεις: Η επιτυχία ξεκινάει (και) από το πιάτο τους ΕΠΟΧΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ Τι πρέπει να φάτε για να νιώσετε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑ 1. ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ 2. ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 1 3. ΠΑΡΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ 2 4. ΥΓΕΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 7 5. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΠΛΟ 13 6. ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Ι Kεφάλαιο ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιασθούν συνοπτικά βασικές πτυχές του γεωργικού μάρκετινγκ, ώστε να διευκολυνθεί η ολιστική θεώρηση και η αποτελεσματικότερη

Διαβάστε περισσότερα

Διατρέφοντας τους Σκύλους με τον Σωστό Τρόπο. Το εκτενές πρόγραμμα διατροφής Meradog για την υγιή ζωή του σκύλου

Διατρέφοντας τους Σκύλους με τον Σωστό Τρόπο. Το εκτενές πρόγραμμα διατροφής Meradog για την υγιή ζωή του σκύλου Διατρέφοντας τους Σκύλους με τον Σωστό Τρόπο Το εκτενές πρόγραμμα διατροφής Meradog για την υγιή ζωή του σκύλου Μακροζωία του σκύλου Μακροζωία του σκύλου Ο οδηγός αυτός περιγράφει ακριβώς τη φιλοσοφία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ.Γ.Ν.Γ.: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Επιστημονική ομάδα έργου:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Γ.Γ.Ν.Γ.: ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ. Επιστημονική ομάδα έργου: ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Επιστημονική ομάδα έργου: Δημήτριος Τσελές, καθηγητής, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ασπασία Ευθυμιάδου, Λέκτορας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου Μαρία Γκούλτα, Γεωπόνος Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ-2011

Διαβάστε περισσότερα