ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ"

Transcript

1 ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ Σωτήριος Η. Καραλής, Ευάγγελος Πισσίας Εργαστήριο Υδατικών Πόρων, Τμήμα Τοπογραφίας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΤΕΙ Αθηνών, Αιγάλεω, Αθήνα. ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αυτή η εργασία περιλαμβάνει το πρώτο στάδιο μιας συνεχιζόμενης υδρολογικής έρευνας η οποία συνδυάζεται με την εγκατάσταση μετρητικών σταθμών βροχής και παροχής στη λεκάνη μελέτης. Η έρευνα αυτή διεξάγεται στα πλαίσια του ομώνυμου ερευνητικού προγράμματος που εκπονεί το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης της Άνδρου. Προτείνει τη σμίκρυνση της κλίμακας προκειμένου για έργα ταμιευτήρων, δηλαδή την υιοθέτηση λογικής μικρότερων και φτηνότερων έργων. Τα χωρικά - γεωγραφικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα σήμερα καθιστούν προσιτή την χρήση του υδρολογικού μοντέλου SWAT. Με τα αποτελέσματα της υδρολογικής προσομοίωσης, διάρκειας 100 χρόνων, και ενός προγράμματος προσομοίωσης λειτουργίας ταμιευτήρα, γίνεται κατόπιν η μελέτη καταλληλότητας των θέσεων που έχουν επιλεγεί, με βάση τα ποσοστά αστοχίας απόληψης ετησίως ορισμένου όγκου νερού από την κάθε θέση. Στο τέλος συζητούνται τα αποτελέσματα και συγκρίνονται με αυτά προηγουμένων μελετών καθώς και των Διαχειριστικών μελετών του ΥΠ.ΑΝ. ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ: Υδρολογική προσομοίωση, SWAT, Προσομοίωση ταμιευτήρα. HYDROLOGICAL STUDY FOR THE CONSTRUCTION OF SMALL MOUNTAIN DAMS IN THE ISLAND OF ANDROS Sotirios Karalis, Evangelos Pissias Water Resources Laboratory, Department of Land Surveying, Faculty of Technological Application, T.E.I Athens, Egaleo, Athens. skaralis@teiath.gr ABSTRACT This study covers the first phase of the ongoing research (which includes the installation of gage and rain stations in the watershed), on the hydrological suitability of specific positions for the construction of small dams, undertaken by the Laboratory of Water Resources for the Municipalities of the Aegean island of Andros. The study proposes that the 'scaling down' of the -so far- proposed works should be adopted and the research should focus on smaller and cheaper works. The spatial and geographical data available today allow for the use of SWAT as a hydrological model. With the results of a 100 years long hydrologic simulation and the use of a reservoir simulation program we perform the suitability study for the chosen two positions, based on percentage of failure to secure yearly a certain volume of water. The results are being discussed next and a comparison is being made with the findings of previous studies and particularly those of the management studies of the Ministry of Development. KEY WORDS: Hydrological simulation, SWAT, Reservoir simulation.

2 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι μελέτες που ανέθεσε το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.& Τ) πριν δύο δεκαετίες, για φράγματα ή λιμνοδεξαμενές στις Κυκλάδες, χωρητικότητας μεγαλύτερης των m 3 (καταχρηστικώς αποκαλούμενα τότε μικρά φράγματα) εφαρμόστηκαν σε κάποια νησιά και έδωσαν σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεσματικές (ή επικουρικές) λύσεις στο πρόβλημα της λειψυδρίας (Καπλανίδης, 2008). Ωστόσο, οι προτάσεις των μελετών αυτών υπήρξαν δαπανηρές με αποτέλεσμα να μην προχωρούν ή να μην ολοκληρώνονται τα προτεινόμενα έργα. Οι απαιτούμενες επενδύσεις κυμάνθηκαν σε προϋπολογισμούς της τάξης των 5 έως 15 εκατομμυρίων Eυρώ (σημερινές τιμές) για φράγματα-λιμνοδεξαμενές χωρητικότητας έως m 3. Οι προτάσεις δημιουργίας τέτοιας τάξης ταμιευτήρων ( m 3 ) κρίνονται για πολλές περιπτώσεις άστοχες, γιατί ο κίνδυνος υπερεκτίμησης είτε των πραγματικών συντελεστών απορροής είτε των πραγματικών αναγκών σε νερό, είναι μεγαλύτερος προκειμένου για το υψηλό επενδυτικό κόστος που αναλαμβάνεται. Οι λόγοι αυτοί, σε συνδυασμό με την ολοένα και πιο ζοφερή πραγματικότητα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, έχουν οδηγήσει βαθμιαία στον παραμερισμό αυτών των προτάσεων. Στην παρούσα έρευνα, ως μικρός ορεινός ταμιευτήρας ορίζεται αυτός που η διεθνής εμπειρία (Ιταλία, Τυνησία και Β. Αφρική γενικότερα, υποσαχάριες ζώνες, Λατινική Αμερική, κ.α.) ορίζει ως έχοντα ωφέλιμη χωρητικότητα μικρότερη των m 3. Με την εργασία μας θέλουμε να δείξουμε ότι με τα χωρικά και γεωγραφικά δεδομένα που είναι σήμερα, επιτέλους, ευρέως διαθέσιμα στους μελετητές (corine, διαχειριστικές μελέτες του ΥΠ.ΑΝ.), με την χρήση υδρολογικών μοντέλων πρόβλεψης που απαιτούν την ύπαρξη των δεδομένων αυτών - και στα οποία έχει συσσωρευτεί μια πρότερη θετική εμπειρία (SWAT), και τέλος, με απλά μοντέλα προσομοίωσης ταμιευτήρα (Tεχνολογισμική Works - Προσομοίωση ταμιευτήρα), μπορούμε γρήγορα και σχετικά εύκολα να μελετήσουμε υδρολογικά θέσεις ταμιευτήρων. Μία πολύ σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού, που δεν εξετάζεται ωστόσο στην εργασία αυτή (προβλέπεται να καλυφθεί σε επόμενη φάση της έρευνας), είναι το ζήτημα της μεταφοράς φερτών και η επακόλουθη αύξηση του νεκρού όγκου του ταμιευτήρα. Η εμπειρία, διεθνής και ελληνική, έχει καταδείξει τον παράγοντα αυτό σαν ιδιαίτερα κρίσιμο τόσο στον σχεδιασμό, όσο - και κυρίως- στην οικονομικοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας, καθώς μπορεί να μειώσει δραματικά τον χρόνο ωφέλιμης ζωής του έργου (Ζαρρής, 2008). 2. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΕΥΝΑΣ Σαν λεκάνη έρευνας επιλέχτηκε η λεκάνη των Αφρουσών (ή Αφουρσών), στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Το υδατικό δυναμικό αυτής της λεκάνης είναι υψηλό, γεγονός διατυπωμένο ήδη στις σχετικές μελέτες που επιβεβαιώνεται με την επιτόπου επίσκεψη και αναγνώριση του ερευνητή. Ακόμα, το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων του ΤΕΙ Αθήνας έχει τοποθετήσει σταθμημετρικό σταθμό στο ρέμα των Αφρουσών στη Ν. Άνδρο σε υφιστάμενο οχετό, και βροχόμετρο σε όμορη λεκάνη (Χώρα της Άνδρου, θέση Κεραίες).

3 Χάρτης 1: Η λεκάνη των Αφρουσών (Λ190 σύμφωνα με τις Διαχειριστικές Μελέτες). Στον χάρτη σημαίνονται και οι δύο θέσεις φράγματος που μελετήθηκαν. Η συνολική λεκάνη απορροής των Αφρουσών, σύμφωνα με τις Διαχειριστικές Μελέτες του ΥΠ.ΑΝ, έχει επιφάνεια 12.9 km 2 και περίμετρο km (ΥΠ.ΑΝ., 2005). Έχει μέσο υψόμετρο 516 m, το υψηλότερο στο νησί, και διαθέτει σχετικά ανεπτυγμένο υδρογραφικό δίκτυο (μέχρι 3ης τάξης σύμφωνα με την κατάταξη Strahler). Η μέση κλίση της είναι μεγάλη (~28%) γεγονός που ευνοεί την επιφανειακή απορροή. Τέλος, η θέση της στο κέντρο του νησιού και κοντά στην Χώρα της Άνδρου ευνοεί τόσο την κατασκευή των έργων όσο και την μεταφορά του νερού. Στις Διαχειριστικές Μελέτες και με βάση ένα αδρομερές υδρολογικό μοντέλο βροχής - απορροής τύπου Thornthwaite που χρησιμοποιήθηκε, με μέση ετήσια βροχόπτωση 660 mm προκύπτει επιφανειακή απορροή 293 mm. Ο ετήσιος συντελεστής απορροής είναι Ο μέσος όρος της βροχόπτωσης στο νησί της Άνδρου συνολικά εκτιμάται σε 573 mm. Η βροχοβαθμίδα στο νησί υπολογίζεται σε 36 mm/100m. Στο ρέμα των Αφρουσών επιλέχθηκαν δύο πιθανές θέσεις φράγματος (όπως φαίνεται στον Χάρτη 1) σε κατάλληλα σημεία, με την χρήση των διαγραμμάτων κλίμακας 1:5.000 της Γ.Υ.Σ. Ο σκοπός της εργασίας ήταν να διερευνήσει την αξιοπιστία των δύο αυτών θέσεων χρησιμοποιώντας υδρολογική προσομοίωση και προσομοίωση ταμιευτήρα διάρκειας 100 χρόνων με διαφορετικά ύψη φράγματος. Η επιλογή των 100 ετών προσομοίωσης δίνει την δυνατότητα να εκφραστεί η αξιοπιστία του κάθε έργου (θέση, ύψος φράγματος) επί τοις εκατό. 3. ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ 3.1 ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Όπως αναφέρθηκε, σαν μοντέλο βροχής-απορροής χρησιμοποιήσαμε το SWAT και ειδικότερα την εφαρμογή ArcSWAT, που στηρίζεται πάνω στο ArcGIS 9.2. Το μοντέλο SWAT

4 είναι ένα προσδιοριστικό, κατανεμημένο υδρολογικό μοντέλο που χρησιμοποιείται για να προβλέπει μέσο - μακροπρόθεσμα ισοζύγια λεκανών απορροής (Neitsch et al., 2001). Στον πυρήνα της υδρολογικής μεθόδου του βρίσκεται το εμπειρικό μοντέλο του αριθμού καμπύλης απορροής (runoff curve number-cn) που αναπτύχθηκε από την Soil Conservation Service των ΗΠΑ (σήμερα Natural Resources Conservation Service) και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην Βόρειο Αμερική, αλλά προσαρμόζεται από ερευνητές και σε άλλες χώρες. Ο αριθμός αυτός χαρακτηρίζει μια μοναδική καμπύλη από μια οικογένεια καμπυλών, η οποία περιγράφει την επιφανειακή απορροή σε σχέση με την συνολική βροχόπτωση για δεδομένα ύψη βροχής (Κουτσογιάννης και Ξανθόπουλος, 2007). Ας σημειωθεί ακόμα ότι η διαδικασία της SCS περιλαμβάνει τόσο την προαναφερθείσα μέθοδο απωλειών, όσο και μία μέθοδο κατασκευής μοναδιαίου υδρογραφήματος. Βασική υπολογιστική μονάδα στο SWAT είναι η μονάδα υδρολογικής απόκρισης (Hydrologic Response Unit - HRU). Αυτή είναι ένας μοναδικός συνδυασμός Χρήσης Γης-Τύπου Εδάφους- Κλίσης Εδάφους μέσα στην υπολεκάνη και αντιδρά με το ίδιο τρόπο στα υδρολογικά 'ερεθίσματα' (ίδια απορροή για ίδια βροχή). Το χρονικό βήμα του μοντέλου είναι ημερήσιο αλλά μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε ημερήσια, μηνιαία ή και ετήσια βάση. Στο Σχήμα 1 αναπαρίστανται οι διαδρομές του νερού στο μοντέλο. Σχήμα 1 :Υδρολογικό ισοζύγιο που θεωρεί το μοντέλο SWAT. Δεν θα παρουσιάσουμε εδώ περαιτέρω το πρόγραμμα, εφόσον υπάρχει ήδη σημαντική βιβλιογραφία πάνω σε εφαρμογές στον ελληνικό χώρο με ενθαρρυντικά αποτελέσματα (Varanou et al., 2002, Pikounis et al., 2003, Pisinaras et al., 2010). Το SWAT απαιτεί σαν χωρικά δεδομένα εισόδου, πέραν του ΨΜΕ (ψηφιακό μοντέλο εδάφους με το οποίο γίνεται η χάραξη των υδροκριτών και η κατηγοριοποίηση των κλίσεων), τον χάρτη χρήσεων - καλύψεων γης καθώς και χάρτη υδρολογικής κατάταξης των εδαφών με βάση την διηθητικότητά τους. Με βάση τα παραπάνω δημιουργεί το μωσαϊκό των πολυγώνων των υδρολογικών μονάδων (HRU).

5 Χάρτης 2: Χωρικά δεδομένα που απαιτούνται και πηγές. Αριστερά: Χάρτης κάλυψης γης (corine land cover, 1996). Δεξιά: Χάρτης διαπερατότητας εδαφών («Ανάπτυξη Συστημάτων και Εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου») Προκειμένου για την κάλυψη γης, υπάρχουν ήδη από το 1996 οι χάρτες του ευρωπαϊκού προγράμματος Corine Land use - Land cover του Υπουργείου Ανάπτυξης (με επικαιροποίηση το 2006), ενώ χάρτες κατηγοριοποίησης της διηθητικότητας των εδαφών δημοσιεύτηκαν από το Ι.Γ.Μ.Ε με τις εγκεκριμένες πλέον διαχειριστικές μελέτες των 14 Υδατικών διαμερισμάτων της χώρας που ολοκληρώθηκαν το Στον Χάρτη 2 δείχνονται οι χρήσεις-καλύψεις γης (9 κύριες κατηγορίες) καθώς και οι τέσσερις κατηγορίες διηθητικότητας εδαφών για όλο το νησί της Άνδρου. Ειδικότερα, τα γεωγραφικά στοιχεία που αφορούν στις λεκάνες απορροής των δύο θέσεων που μελετήθηκαν, δίνονται στον Πίνακα 1 που ακολουθεί και στον Χάρτη 3. Πίνακας 1: Χρήση-κάλυψη γης και γεωλογικοί σχηματισμοί στις μελετώμενες λεκάνες ΛΕΚΑΝΗ 1 (2,9 km 2 ) ΛΕΚΑΝΗ2(4,7 km 2 ) ΚΑΛΥΨΗ ΓΗΣ Εμβαδά (στρ.) % Εμβαδά (στρ.) % 1 Βοσκοτόπια και λιβάδια , ,6 2 Αραιή ή καθόλου βλάστηση , ,4 3 Ετερογενείς γεωργικές περιοχές , ,8 4 Θαμνώδης - ποώδης βλάστηση ,2 ΓΕΩΛ. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Εμβαδά (στρ.) % Εμβαδά (στρ.) % 1 Σχιστόλιθοι, γνευσιοσχιστόλιθοι, χαλαζίτες αμφιβολίτες (Κ=1) , ,2 2 Μάρμαρα, ασβεστόλιθοι, δολομίτες. (Κ=4) 181 6, ,8

6 Δ Ι Α Π Ε Ρ Α Τ Ο Τ Η Τ Α Ε Δ Α Φ Ω Ν Κ Α Λ Υ Ψ Η Ε Δ Α Φ Ο Υ Σ Θ έ σ η 2 Θ έ σ η Meters Θ έ σ η 1 Σχηματισμοί K Meters Θ έ σ η 1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ βοσκοτόπια και λιβάδια αραιή ή καθόλου βλάστηση ετερογενείς περιοχές μόνιμες καλλιέργειες θαμνώδης/ποώδης βλάστηση Χάρτης 3: Αριστερά: Γεωλογικοί σχηματισμοί (το υπόμνημα δίνεται στον πιν.1) και Δεξιά : Κάλυψη γης. Όπως φαίνεται και από τον Χάρτη 3, το γεωλογικό υπόβαθρο της λεκάνης είναι σχεδόν ολόκληρο πολύ μικρής διαπερατότητας, με εξαίρεση κάποιες μικρές εμφανίσεις ασβεστολίθων ψηλά στην βορεινή πλαγιά. Όσο αφορά την κάλυψη του εδάφους, επικρατεί η αραιή ή και καθόλου βλάστηση καθώς και τα βοσκοτόπια και λιβάδια. Οι παραπάνω συνδυασμοί αναμένεται να δίνουν σημαντική επιφανειακή και υποδόρια απορροή. 3.2 ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Σημαντική δυνατότητα του υδρολογικού μοντέλου SWAT είναι η κατασκευή συνθετικών χρονοσειρών των υδρολογικών και μετεωρολογικών μεταβλητών (βροχόπτωση, θερμοκρασία μέγιστη/ελάχιστη, σχετική υγρασία, ταχύτητα ανέμου, ηλιακή ακτινοβολία) με συγκεκριμένα μηνιαία στατιστικά χαρακτηριστικά (μέσους όρους, τυπικές αποκλίσεις, συντελεστές κύρτωσης κ.λπ). Το πρόγραμμα 'βασίζεται' πάνω σε κάποιον μετεωρολογικό σταθμό, τον εγγύτερο στην λεκάνη, και κατασκευάζει ημερήσιες συνθετικές σειρές, οσοδήποτε μεγάλων χρονικών περιόδων τις οποίες χρησιμοποιεί στην συνέχεια σαν στοιχεία εισόδου στην προσομοίωση. Το μοντέλο κατασκευάζει τις απαιτούμενες μετεωρολογικές μεταβλητές διατηρώντας το μέσο όρο και την τυπική απόκλιση της χρονοσειράς, καθώς επίσης και το συντελεστή αυτοσυσχέτισης 1 ης τάξης. Φυσικά η προσομοίωση μπορεί να γίνει με ιστορικές χρονοσειρές, εφόσον τέτοιες σειρές υπάρχουν. Το ζήτημα λοιπόν είναι να επιλεγεί ένας σταθμός που να αντιπροσωπεύει τις μετεωρολογικές συνθήκες της Άνδρου, δεδομένου ότι τέτοιες χρονοσειρές δεν υφίστανται για το νησί αυτό, παρά μόνο πολύ σποραδικές και αμφιβόλου αξιοπιστίας. Στην εργασία μας επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τον σταθμό της Ε.Μ.Υ της Νάξου για όλες τις μεταβλητές πλην της βροχόπτωσης. Η ηλιακή ακτινοβολία υπολογίστηκε με βάση τα δεδομένα ηλιοφάνειας της Νάξου και το γεωγραφικό πλάτος της Άνδρου. Στοιχεία βροχόπτωσης χρησιμοποιήθηκαν από το ίδιο το νησί της Άνδρου. Η εικοσαετής ( ) χρονοσειρά ημερήσιων υψών βροχής, καταρτίστηκε από Ανδριό μελισσοκόμο από το Γάβριο, ερασιτέχνη υδρολόγο, που μας την παραχώρησε ευγενικά. Η σειρά αυτή αναλύθηκε

7 και εξήχθησαν τα βασικά στατιστικά περιγραφικά της χαρακτηριστικά (μηνιαίοι μέσοι όροι, τυπική απόκλιση και κύρτωση των μέσων μηνιαίων τιμών, βροχερές μέρες μέσα στους μήνες). Σημειωτέον ότι οι μετρήσεις αυτές έχουν γίνει κοντά στο υψόμετρο της θάλασσας και δίνουν υπερετήσιο μέσο όρο 440 mm. Σύμφωνα με τις διαχειριστικές μελέτες ο μέσος όρος της ετήσιας βροχόπτωσης στο νησί είναι 570 mm. Έτσι, οι μηνιαίοι μέσοι όροι πολλαπλασιάστηκαν με το 570/440 = 1.3. Θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο αποδίδεται ακριβέστερα, αν και συντηρητικά, η ποσότητα της βροχόπτωσης στην ορεινή λεκάνη των Αφρουσών. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκε σταθμός στην βάση δεδομένων του μοντέλου με όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. 3.3 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Η προσομοίωση της λειτουργίας του ταμιευτήρα έγινε με το ομώνυμο πρόγραμμα της Τεχνολογισμικής, Works Η προσομοίωση γίνεται θεωρώντας τον ταμιευτήρα ως δοχείο που γεμίζει από την εισροή νερού από το υδατόρευμα και την βροχόπτωση πάνω στην επιφάνεια της λίμνης, ενώ αδειάζει από την απόληψη νερού και την εξάτμιση. Η εξάτμιση υπολογίζεται με την μέθοδο Thornthwaite (Τεχνολογισμική, 2009). Σαν στοιχεία εισόδου το πρόγραμμα απαιτεί την καμπύλη στάθμης-επιφάνειας του ταμιευτήρα, το γεωγραφικό του πλάτος, την εισροή (σε m 3 /ημέρα), την βροχόπτωση, την θερμοκρασία και βέβαια τις απολήψεις νερού (που τις ισομοιράζει στον μήνα). Οι ανάγκες σε νερό (οι απολήψεις) δίνονται σαν μηνιαία ποσοστά ενός ετήσιου συνολικού όγκου. Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο προσομοίωσης της Τεχνολογισμικής βασίζεται στην παρακάτω απλουστευμένη εξίσωση (όλες οι μονάδες σε mm), η οποία και εφαρμόζεται με μηνιαίο βήμα (Mimikou and Fotopoulos, 2005): V = V + Q t+ 1 t obs, t + P t EPT t a W N i t (3.1) όπου V t+1 ο όγκος που είναι αποθηκευμένος στην αρχή του μήνα t+1 V t ο όγκος που είναι αποθηκευμένος στην αρχή του μήνα t Q obs,t η μηνιαία εισροή στον ταμιευτήρα P t η μηνιαία κατακρήμνιση πάνω στην επιφάνεια του ταμιευτήρα EPT t η μηνιαία εξάτμιση από την επιφάνεια του ταμιευτήρα W η ετήσια ποσότητα ύδατος που εκρέει α i ο μηνιαίος συντελεστής κατανομής του W οι μη ελεγχόμενες μηνιαίες διαφυγές (απώλειες) από τον ταμιευτήρα Ν t Οι περιορισμοί του μοντέλου είναι αυτοί που ουσιαστικά κρίνουν αν αστοχεί ο ταμιευτήρας για κάποιο μήνα (δηλαδή ο όγκος τείνει να μειωθεί κάτω από τον ελάχιστο) ή αν υπερχειλίζει το αποθηκευμένο στον ταμιευτήρα νερό. V min Vt V max (3.2) όπου V t ο όγκος που είναι αποθηκευμένος στο τέλος του μήνα t

8 V min ο ελάχιστος αποθηκευμένος όγκος στον ταμιευτήρα V max ο μέγιστος αποθηκευμένος όγκος στον ταμιευτήρα Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης είναι είτε επιτυχία είτε αστοχία για τον κάθε μήνα. Η υπερχείλιση μπορεί να θεωρηθεί αστοχία ανάλογα με την επιλογή του χρήστη. Δίδεται η δυνατότητα ορισμού κατώτατης στάθμης λειτουργίας αλλά δεν παρέχεται κάποια πρόβλεψη για τον συσσωρευόμενο όγκο φερτών στον ταμιευτήρα. Επίσης, μπορεί κάποιος να θεωρήσει απώλειες σε περίπτωση μη πλήρως στεγανής λεκάνης, αλλά χωρίς αυτό να συναρτάται με την στάθμη. 4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4.1 ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ Η υδρολογική προσομοίωση, όπως αναφέρθηκε, είχε διάρκεια 100 ετών. Από την ίδια (τελική) προσομοίωση προέκυψαν τα αποτελέσματα για την απόληψη νερού (water yield) στις θέσεις 1 και 2. Το μοντέλο δίνει αποτελέσματα σε μορφή χρονοσειρών τόσο στην έξοδο της λεκάνης όσο και σε ενδιάμεσα σημεία που θα του ορίσει ο χρήστης (monitoring points). Καθώς η απορροή του νερού σε κάθε θέση είναι σε mm (δες Πίνακα 2), θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με το εμβαδόν της αντίστοιχης λεκάνης απορροής για να δώσει τον όγκο νερού που διέρχεται από την κάθε θέση σε μηνιαία ή ετήσια βάση. Σχήμα 2: Η προσομοιωμένη ετήσια απορροή όγκου νερού στις δύο μελετώμενες θέσεις. Στο Σχήμα 2 δίνεται η απορροή νερού στην κάθε θέση. Η αποδοτικότητα των δύο λεκανών βρέθηκε να είναι περίπου ίδια σαν ετήσιος μέσος όρος (288 mm στην πρώτη θέση έναντι 295 mm στην δεύτερη), πράγμα αναμενόμενο από τις παρόμοιες εδαφολογικές συνθήκες. Σαν επακόλουθο, οι 'αποδόσεις' νερού στις δύο θέσεις έχουν περίπου σταθερό λόγο που ισούται με

9 τον λόγο των εμβαδών των λεκανών τους. Η χρονική μεταβλητότητα του φαινομένου έχει αποδοθεί ικανοποιητικά, όπως φαίνεται από τις ετήσιες απορροές που κυμαίνονται από λιγότερο από m 3 για την θέση 1 ( m 3 για την θέση 2) έως και m 3 ( m 3 για την θέση 2). Πίνακας 2: Βασικό αρχείο αποτελεσμάτων του προγράμματος SWAT (output.std) Ο Πίνακας 2 περιέχει τα αποτελέσματα ενός έτους προσομοίωσης. Όπως φαίνεται από αυτά, η ετήσια απορροή ανήλθε σε mm έναντι συνολικής βροχόπτωσης mm (συντελεστής απορροής 0.56). Φαίνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο μέρος της απορροής οφείλεται στην υποδόρια ροή, ενώ αξιόλογη επιφανειακή ροή εμφανίζεται μόνο κατά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το απόθεμα της εδαφικής υγρασίας μειώνεται κατά την διάρκεια αυτής της χρονιάς (23 mm τον Δεκέμβριο έναντι 47 mm στην αρχή του έτους).

10 4.2 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ Οι μηνιαίες έξοδοι από την υδρολογική προσομοίωση (Πίνακας 2, water yield) έγιναν είσοδοι στο πρόγραμμα λειτουργίας του ταμιευτήρα. Οι μηνιαίες τιμές απορροής αφού πολλαπλασιάστηκαν επί το εμβαδόν της αντίστοιχης λεκάνης απορροής, ισομοιράστηκαν στο μήνα (σαν m 3 /ημέρα) για να γίνουν εισροές στον ταμιευτήρα. Σαν είσοδοι χρησιμοποιήθηκαν επίσης και οι σειρές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που εξήχθησαν από την προσομοίωση. Πέραν της εισόδου νερού, το πρόγραμμα απαιτεί την καμπύλη στάθμης - επιφανείας του ταμιευτήρα. Αυτά τα στοιχεία εξήχθησαν με την χρήση διαγραμμάτων 1:5000 της ΓΥΣ και δίδονται παρακάτω στο Σχήμα 3. Σχήμα 3: Οι καμπύλες στάθμης - αποθηκευτικότητας για κάθε θέση. 'Οπως φαίνεται στο Σχήμα 3, η θέση 2 είναι πιο προνομιακή αφού με ύψος φράγματος 20 m έχει αποθηκευτικότητα m 3 και επιφάνεια 16 στρέμματα, ενώ στη θέση 1, τα μεγέθη αυτά για το ίδιο ύψος είναι m 3 και 9 στρέμματα αντίστοιχα. Τέλος, απαιτείται ο ετήσιος συνολικός όγκος απόληψης καθώς και η μηνιαία κατανομή του. Η μηνιαία κατανομή που υιοθετήσαμε φαίνεται στο Σχήμα 4. Σχήμα 4: Μηνιαία ποσοστά επί του ετήσιου συνολικού απολήψιμου όγκου.

11 Με δεδομένες τις καμπύλες των δυο φραγμάτων μέχρι και το ύψος των 20 μέτρων ήταν δυνατόν, στην κάθε θέση, να γίνει μια εκτέλεση του προγράμματος για κάθε συνδυασμό απολήψιμου όγκου και ύψους φράγματος. Η μορφή των αποτελεσμάτων μίας εκτέλεσης του προγράμματος δίνεται παρακάτω. Πίνακας 3: Μορφή αποτελεσμάτων προγράμματος προσομοίωσης ταμιευτήρα. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του ταμιευτήρα όπως φαίνεται στον Πίνακα 3 αριστερά, δίνουν τόσο τις μηνιαίες αστοχίες όσο και συνολικά τα έτη αστοχίας από τα 100 που διήρκεσε η προσομοίωση. Η αποτυχία (ανεπάρκεια) σε ένα έτος προέρχεται από αποτυχία σε τουλάχιστον έναν μήνα μέσα στο έτος αυτό. Έτσι, η αξιοπιστία του έργου που προσομοιώθηκε στην περίπτωση του Πίνακα 3 είναι 66% αφού εμφάνισε αστοχία για 34 έτη. Ακολουθεί ο πίνακας αποτελεσμάτων για 6 ύψη φράγματος και 4 διαφορετικούς ετήσιους απολήψιμους όγκους για την κάθε θέση (Πίνακας 4). Πίνακας 4: Πινακοποιημένα αποτελέσματα διαφορετικών σεναρίων ύψους φράγματος και απολήψιμου όγκου για τις 2 μελετώμενες θέσεις. Σαν αστοχία εννοείται μόνο η ανεπάρκεια.

12 Όπως φαίνεται από τον Πίνακα 4, η θέση 1 φαίνεται να εξασφαλίζει m 3 ετησίως για ύψος φράγματος m (αξιοπιστία >90%). Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αποδώσει περισσότερα. Αντιλαμβάνεται κανείς βέβαια, ότι αυτό συναρτάται και από την μηνιαία κατανομή που έχει υποτεθεί (οι μήνες ανεπάρκειας είναι κυρίως ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος). Η θέση 2, απεναντίας, φαίνεται ικανή να εξασφαλίσει με ικανοποιητική αξιοπιστία την απόληψη m 3 έως m 3 νερού ετησίως με ύψος φράγματος 13 m ή 15 m αντίστοιχα. Αυτά, με την προϋπόθεση που αναφέραμε στην αρχή, ότι δηλαδή δεν έχουμε μείωση του ωφέλιμου όγκου. Παραστατικότερο είναι το Σχήμα 5 που ακολουθεί. Σχήμα 5: Αποτελέσματα προσομοίωσης λειτουργίας ταμιευτήρα στην θέση 2. Συναρτάται η αξιοπιστία του κάθε έργου με το ύψος φράγματος (σαν ενδεικτικό μέγεθος του κόστους του) για κάθε ετήσια απόληψη. Όπως φαίνεται και από την κλίση των γραμμών του Σχήματος 5, προκειμένου για ετήσια απόληψη m 3 είναι αρκετό ένα φράγμα ύψους 13 m, ενώ για απόληψη m 3 απαιτείται φράγμα ύψους 15 m. 5. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η λεκάνη του ρέματος των Αφρουσών, όπως αναφέραμε και στην αρχή, διαθέτει αξιόλογο υδατικό δυναμικό διαπιστωμένο ήδη σε σχετικές μελέτες. Με βάση αναγνωριστική μελέτη του ΥΠ.Α.Α.& Τ, ο συνολικός ετήσιος όγκος νερού που απαιτεί ο (πρώην) Δήμος Άνδρου είναι m 3 (ΥΠ.Α.Α.& Τ, 1991). Η υδρολογική προσομοίωση έγινε με σειρά που είχε ετήσιο μ.ο. βροχόπτωσης 570 mm. Με βροχοβαθμίδα 36 mm/100m και μέσο όρο της σειράς του Γαβρίου 440 mm, προκύπτει μια ετήσια τιμή γύρω στα 620 mm βροχής για την λεκάνη των Αφρουσών. Επομένως, η δική μας χρονοσειρά είναι μάλλον συντηρητική. Ο συντελεστής απορροής που συνάγεται σαν μέσος όρος

13 των 100 χρόνων από το υδρολογικό πρόγραμμα είναι 0.50, δηλαδή κατά τι ευνοϊκότερος από αυτόν των Διαχειριστικών μελετών. Η προσομοίωση λειτουργίας ταμιευτήρα έδειξε ότι ένα έργο μικρού φράγματος στην θέση 2, θα είναι ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση για απόληψη έως και m 3 / έτος. Τα υδρολογικά μας αποτελέσματα είναι κοντά στα συμπεράσματα των διαχειριστικών μελετών και, κατά κάποιο τρόπο, τα ενισχύουν. Η εργασία προσομοίωσης του ταμιευτήρα πιστεύουμε ότι τεκμηριώνει την υδρολογική καταλληλότητα για την κατασκευή μικρού έργου στην θέση 2, το οποίο θα καλύπτει μόνο του από τα 2/3 έως το σύνολο των αναγκών του Δήμου. Κατά την επόμενη φάση της έρευνας σκοπεύουμε: 1. Να συγκεντρώσουμε και να αξιολογήσουμε τις μετρήσεις των σταθμών που έχει εγκαταστήσει το εργαστήριο. Με βάση αυτές θα μπορέσουμε να είμαστε πολύ πιο σίγουροι για τα βασικά μεγέθη του προβλήματος. 2. Να ποσοτικοποιήσουμε το φαινόμενο της απόσπασης και μεταφοράς φερτών και να μελετήσουμε ενδεχόμενες λύσεις για το πρόβλημα αυτό. 3. Να κάνουμε μια πρώτη γεωλογική αναγνώριση στις υποψήφιες θέσεις και να διερευνήσουμε τον τύπο φράγματος που μπορεί να επιλεγεί. 6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον τ. Δήμαρχο του Δήμου Κορθίου (και νυν δήμαρχο Άνδρου) κ. Γλυνό Γιάννη και τον τ. Αντιδήμαρχο κ. Λαούδη Ελευθέριο, τόσο για την πρακτική βοήθειά τους στην έρευνα μας, όσο και για την αμέριστη 'ηθική' συμπαράστασή τους που βασίζεται στην συν-αντίληψή τους για την ανάγκη μικρών αλλά και αποτελεσματικών έργων διαχείρισης Υδατικών πόρων που έχει ανάγκη το νησί. Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους σπουδαστές μας για την συνεργασία τους, που απαιτούσε μεταξύ των άλλων, συχνές επισκέψεις στο νησί και εκτέλεση αρκετά διαφορετικών και απαιτητικών εργασιών (από υδρομετρήσεις μέχρι την εγκατάσταση βροχομέτρου), και κυρίως τις κ.κ. Βλαστού Αναστασία και Κλωνή Κατερίνα για την ολοκληρωμένη και ευσυνείδητη δουλειά που κάνανε στην πτυχιακή τους εργασία. 7. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Mimikou, M. and Fotopoulos F., Regional Effects of Climate change on hydrology and water resources. Proc. International conference VII IAHS Assembly, 45-52, Brazil. Neitsch, S.L., J. G. Arnold, J. R. Kiniry, and J. R. Williams, Soil and Water Assessment Tool theoretical documentation version Available at:

14 Pikounis M., Varanou E., Baltas E., Dassaklis A., Mimikou A., Application of the SWAT model in the Pinios River Basin under different Land - Use scenarios. Global Nest: the Int. J. Vol 5, No 2, pp Pisinaras V., Petalas C., Gikas G.D., Gemitzi A., Tsihrintzis V.A., Hydrological and water quality modeling in a medium-sized basin using the Soil and Water Assessment Tool (SWAT), Desalination, 250, Varanou Δ., Gkouvatsou Δ., Baltas Δ., Mimikou Κ., Quantity and Quality Integrated Catchment Modeling under Climate Change with use of Soil and Water Assessment Tool Model. Journal of Hydrologic Engineering, 7(3), Ζαρρής Δ., Διερεύνηση των αποθέσεων φερτών υλικών στον ταμιευτήρα Κρεμαστών και εκτιμήσεις στερεοαπορροής στη ΒΔ Ελλάδα. Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεγάλων Φραγμάτων, Οργάνωση ΤΕΕ, Νοεμβρίου. Καπλανίδης Α., Τα φράγματα και οι λιμνοδεξαμενές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρακτικά 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεγάλων Φραγμάτων, Οργάνωση ΤΕΕ, Νοεμβρίου. Κουτσογιάννης Δ. και Ξανθόπουλος Θ., Τεχνική Υδρολογία. Εκδόσεις ΕΜΠ, Έκδοση 2η, Αθήνα. 412 σελ. Τεχνολογισμική Works, Οδηγός χρήσης προγραμμάτων. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (πρώην Υπουργείο Γεωργίας), Μελέτη Μικρών Λιμνοδεξαμενών στα Νησιά Β. Κυκλάδων. Αναγνωριστική Μελέτη. Υπουργείο Ανάπτυξης, Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας, Χρήση/Κάλυψη γης για την Ελλάδα και το έτος 2000, παραδοτέα του προγράμματος CORINE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανάπτυξη Συστημάτων και Εργαλείων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Υδατικού Διαμερίσματος Νήσων Αιγαίου. Α' φάση Διαχειριστικής Μελέτης.

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Η νοητή γραμμή που συνδέει τα ψηλότερα σημεία των υψωμάτων της επιφάνειας του εδάφους και διαχωρίζει τη ροή των όμβριων υδάτων. ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Κουτσογιάννης και Μαμάσης,

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου

Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου Μοντέλο Υδατικού Ισοζυγίου ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Η νοητή γραμμή που συνδέει τα ψηλότερα σημεία των υψωμάτων της επιφάνειας του εδάφους και διαχωρίζει τη ροή των όμβριων υδάτων. ΥΔΡΟΚΡΙΤΗΣ Κουτσογιάννης και Μαμάσης,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή):

ΑΣΚΗΣΗ 2 Στην έξοδο λεκάνης απορροής µετρήθηκε το παρακάτω καθαρό πληµµυρογράφηµα (έχει αφαιρεθεί η βασική ροή): ΑΣΚΗΣΗ 1 Αρδευτικός ταµιευτήρας τροφοδοτείται κυρίως από την απορροή ποταµού που µε βάση δεδοµένα 30 ετών έχει µέση τιµή 10 m 3 /s και τυπική απόκλιση 4 m 3 /s. Ο ταµιευτήρας στην αρχή του υδρολογικού

Διαβάστε περισσότερα

Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα

Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα Μη μετρούμενες λεκάνες απορροής: Διερεύνηση στη λεκάνη του Πηνειού Θεσσαλίας, στη θέση Σαρακίνα Βασίλειος Γουργουλιός και Ιωάννης Ναλμπάντης ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΜΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΜΠΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισας Π.Μ.Σ. «Σύγχρονες Τεχνολογίες Έργων Διαχείρισης Περιβάλλοντος» ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΔΑΤΟΡΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις)

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Κεφάλαιο 1 ο : Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Εκτενής περίληψη (Extended abstract in Greek)

Εκτενής περίληψη (Extended abstract in Greek) Εκτενής περίληψη (Extended abstract in Greek) Την 14 η και 15 η Νοεμβρίου 217, μία βροχόπτωση με σημαντική ένταση εκδηλώθηκε στη Δυτική Αττική, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αιφνίδιας πλημμύρας στην περιοχή,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2011-2012 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στην Υδρολογία Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ιάρθρωση του µαθήµατος Εισαγωγή στην Υδρολογία Κατακρηµνίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Θέσεων Ορεινών Ταμιευτήρων στην Άνδρο με χρήση δύο επεκτάσεων του ArcGIS 9.2, των ArcHydro Tools και ArcSWAT.

Μελέτη Θέσεων Ορεινών Ταμιευτήρων στην Άνδρο με χρήση δύο επεκτάσεων του ArcGIS 9.2, των ArcHydro Tools και ArcSWAT. Μελέτη Θέσεων Ορεινών Ταμιευτήρων στην Άνδρο με χρήση δύο επεκτάσεων του 9.2, των ArcHydro Tools και ArcSWAT. Καραλής ωτήρης, Αγρονόμος Σοπογράφος Μηχ., MSc Επιστήμη και Σεχνολογία Τδατικών Πόρων Βλαστού

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα ΠΜΣ «Επιστήµη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων» Παρουσίαση στα πλαίσια του µαθήµατος: «Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά Έργα» Υδρολογική διερεύνηση λειτουργίας ταµιευτήρα Πλαστήρα Ανδρέας Ευστρατιάδης,

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρες Υδρολογικές εφαρμογές με τη χρήση GIS

Πλημμύρες Υδρολογικές εφαρμογές με τη χρήση GIS Πλημμύρες Υδρολογικές εφαρμογές με τη χρήση GIS Νίκος Μαμάσης Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Αθήνα 2014 Υδρολογικές εφαρμογές με τη χρήση GIS Γενικά Η τεχνολογία των Συστημάτων Γεωγραφικής

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης

Υδροηλεκτρικά Έργα. 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Ταμιευτήρες. Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ακαδημαϊκό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα επαναληπτικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα

Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η επίδραση της δειγματοληπτικής αβεβαιότητας των εισροών στη στοχαστική προσομοίωση ταμιευτήρα Ελένη Ζαχαροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη

Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος. Υδρολογική μελέτη Περιεχόμενα Μελέτη Προέγκρισης Χωροθέτησης του Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού Βαλορέματος Υδρολογική μελέτη Εισαγωγή 1 Γενικά χαρακτηριστικά 1 Παραγωγή ημερήσιων παροχών στη θέση Σμίξη 2 Καμπύλες διάρκειας

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση

Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία. Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Ζαΐμης Γεώργιος Γιατί μας ενδιαφέρει; Αντιπλημμυρική προστασία Παροχή νερού ύδρευση άρδευση Πλημμύρες Ζημίες σε αγαθά Απώλειες ανθρώπινης ζωής Αρχικά εμπειρικοί μέθοδοι Μοναδιαίο υδρογράφημα Συνθετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ Υ ΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙ ΑΣ STUDY FOR THE WATER BALANCE OF TRICHONIS LAKE CATCHMENT

ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ Υ ΑΤΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΗΣ Υ ΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙ ΑΣ STUDY FOR THE WATER BALANCE OF TRICHONIS LAKE CATCHMENT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE GENERAL - ENVIRONMENT ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE-ΦΥΣΗ 99 PROGRAMME LIFE-NATURE 99 ΕΡΓΟ: ΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΒΕΣΤΟΥΧΩΝ ΒΑΛΤΩΝ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα

Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα Ηµερίδα για την παρουσίαση του ερευνητικού έργου «ιερεύνηση των δυνατοτήτων διαχείρισης και προστασίας της ποιότητας της Λίµνης Πλαστήρα» Καρδίτσα 30 Μαρτίου 2002 Υδρολογική διερεύνηση της διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ιερεύνηση εµπειρικών σχέσεων για την εκτίµηση των πληµµυρικών αιχµών στην Κύπρο Γαλιούνα Ελένη, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Φεβρουάριος 2011

ιερεύνηση εµπειρικών σχέσεων για την εκτίµηση των πληµµυρικών αιχµών στην Κύπρο Γαλιούνα Ελένη, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Φεβρουάριος 2011 ιερεύνηση εµπειρικών σχέσεων για την εκτίµηση των πληµµυρικών αιχµών στην Κύπρο Γαλιούνα Ελένη, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Φεβρουάριος 2011 Αντικείµενο εργασίας Επεξεργασία πρωτογενών δεδοµένων απορροής &

Διαβάστε περισσότερα

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες

Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Υδροηλεκτρικά Έργα 8ο εξάμηνο Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Υδροηλεκτρικοί ταμιευτήρες Ανδρέας Ευστρατιάδης, Νίκος Μαμάσης, & Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας Υδατικών Πόρων & Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση

ιάρθρωση παρουσίασης 1. Ιστορικό διαχείρισης της λίµνης Πλαστήρα 2. Συλλογή και επεξεργασία δεδοµένων 3. Μεθοδολογική προσέγγιση Ανδρέας Ευστρατιάδης, υποψήφιος διδάκτορας Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών πόρων Ποσοτική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταµιευτήρα Πλαστήρα Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά

Διαβάστε περισσότερα

Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα

Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Πλημμύρες & αντιπλημμυρικά έργα Υδρολογικές εφαρμογές με τη χρήση GIS Νίκος Μαμάσης, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης

ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης ΕΜΠ Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Τεχνική Υδρολογία Διαγώνισμα κανονικής εξέτασης 2012-2013 1 ΠΡΩΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 30 ΛΕΠΤΑ ΜΟΝΑΔΕΣ: 3 ΚΛΕΙΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ Α Θέμα 1 (μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις)

Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Τεχνική Υδρολογία (Ασκήσεις) Κεφάλαιο 2 ο : Κατακρημνίσματα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία (1η Άσκηση)

ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ. Εισαγωγή στην Υδρολογία (1η Άσκηση) ΤΕΧΝΙΚΗ Υ ΡΟΛΟΓΙΑ Εισαγωγή στην Υδρολογία (1η Άσκηση) Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων ιάρθρωση του µαθήµατος Εισαγωγή στην Υδρολογία

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος και αποκατάσταση συνέπειας χρονοσειρών βροχόπτωσης Παράδειγµα Η ετήσια βροχόπτωση του σταθµού Κάτω Ζαχλωρού Χ και η αντίστοιχη βροχόπτωση του γειτονικού του σταθµού Τσιβλός Υ δίνονται στον Πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα

Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Διημερίδα για τη διαχείριση των υδατικών πόρων στη λίμνη Πλαστήρα Νεοχώρι Καρδίτσας 26-27 Ιανουαρίου 21 Υδρολογική θεώρηση της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου Πλαστήρα Δημήτρης Κουτσογιάννης Τομέας

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογή προσομοίωσης Monte Carlo για την παραγωγή πλημμυρικών υδρογραφημάτων σε Μεσογειακές λεκάνες

Εφαρμογή προσομοίωσης Monte Carlo για την παραγωγή πλημμυρικών υδρογραφημάτων σε Μεσογειακές λεκάνες Εφαρμογή προσομοίωσης Monte Carlo για την παραγωγή πλημμυρικών υδρογραφημάτων σε Μεσογειακές λεκάνες Μαστροθεόδωρος Θεόδωρος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Δεκέμβριος 2013 Σκοπός και διάρθρωση Μελέτη μηχανισμών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις υδρολογικές διεργασίες- Ασκήσεις. Καθ. Αθανάσιος Λουκάς. Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων

ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 1: Εισαγωγή στις υδρολογικές διεργασίες- Ασκήσεις. Καθ. Αθανάσιος Λουκάς. Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή στις υδρολογικές διεργασίες- Ασκήσεις Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών

Διαβάστε περισσότερα

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου

Τα υδρολογικά µοντέλα του Υδροσκοπίου Προς µια ορθολογική αντιµετώπιση των σύγχρονων υδατικών προβληµάτων: Αξιοποιώντας την Πληροφορία και την Πληροφορική για την Πληροφόρηση Υδροσκόπιο: Εθνική Τράπεζα Υδρολογικής & Μετεωρολογικής Πληροφορίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Παναγιώτα Γαλιατσάτου

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνική Υδρολογία - Αντιπλημμυρικά Έργα

Τεχνική Υδρολογία - Αντιπλημμυρικά Έργα ΤΕΙ-Αθήνας Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ & Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ Τεχνική Υδρολογία - Αντιπλημμυρικά Έργα Διδάσκων: Ιωάννης Συμπέθερος Καθηγητής Εαρινό Εξάμηνο Σχ. Έτους 2013-14 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εξάτμιση και Διαπνοή

Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση και Διαπνοή Εξάτμιση, Διαπνοή Πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή Μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από υδάτινες επιφάνειες Μέθοδοι εκτίμησης της δυνητικής και πραγματικής εξατμισοδιαπνοής (ΕΤ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Εκτίμηση της διακύμανσης της παροχής αιχμής σε λεκάνες της Πελοποννήσου με συγκριτική αξιολόγηση δύο διαδεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΤΑΚΡΗΜΝΙΣΕΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗ. Μ 1 450 mm 150 mm. Μ 2 560 mm 190 mm. Μ 3 480 mm 165 mm. Μ 4 610 mm 173 mm. Στην περιοχή που φαίνεται στον χάρτη υπάρχουν πέντε µετεωρολογικοί σταθµοί. Ποίος είναι ο µέσος ισοδύναµος όγκος νερού µε τον οποίο τροφοδοτείται ο υπόγειος υδροφορέας από την κατείσδυση στην περιοχή αυτή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ

ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΔΙΑΡΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ «Διερεύνηση αξιοποίησης νερού ομβρίων για δασοπυρόσβεση στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης Σεϊχ Σου» Εισηγητές: Σαμαράς

Διαβάστε περισσότερα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα

Υδρολογική και ποιοτική θεώρηση της λειτουργίας του ταμιευτήρα Πλαστήρα ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Παρουσίαση στα πλαίσια του μαθήματος: Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις από Υδραυλικά Εργα Υδρολογική και ποιοτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Παναγιώτα Γαλιατσάτου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ-GIS) ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ Ελένη Σαββίδου Διδακτορική Φοιτήτρια Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα

Διαβάστε περισσότερα

Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής

Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής Ι. Μποσκίδης, Γ. Γκίκας, Β. Πισινάρας, Γ. Συλαίος, Χ. Πεταλάς, Α. Γκεμιτζή, Κ. Μουτσόπουλος, Χ. Ακράτος, Β.Α. Τσιχριντζής Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνική

Διαβάστε περισσότερα

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων

Υ ΡΟΓΑΙΑ. Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων. Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ Λογισµικό ιαχείρισης Υδατικών Πόρων Υ ΡΟΝΟΜΕΑΣ: : Βέλτιστη διαχείριση υδροσυστηµάτων Υ ΡΟΓΑΙΑ: Υδρονοµέας Hydria Ζυγός Μοντέλο υδρολογικού ισοζυγίου λεκάνης Ρύπος Εκτίµηση ρυπαντικών φορτίων Ηριδανός

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υ ΡΟΓΕΙΟΣ: Μοντέλο γεω-υδρολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού

Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σημερινές και μελλοντικές υδατικές ανάγκες των καλλιεργειών της δελταϊκής πεδιάδας του Πηνειού Σπυρίδων Κωτσόπουλος Καθηγητής, Διαχείριση Υδατικών Πόρων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας AGROCLIMA

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΥΠΟΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ»

«ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΥΠΟΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗ ΛΕΚΑΝΗ ΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΚΟΥ ΚΗΦΙΣΟΥ» ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ ΥΠΟΜΟΝΤΕΛΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος Επιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ ΕΜΠ. Αθήνα, Ιούλιος 2018

Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος Επιβλέπων: Α. Ευστρατιάδης, ΕΔΙΠ ΕΜΠ. Αθήνα, Ιούλιος 2018 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ.Π.Μ.Σ. «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ιωάννα Ανυφαντή, Μηχανικός Περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Περίπου ίση µε την ελάχιστη τιµή του δείγµατος.

Περίπου ίση µε την ελάχιστη τιµή του δείγµατος. 1. Η µέση υπερετήσια τιµή δείγµατος µέσων ετήσιων παροχών Q (m3/s) που ακολουθούν κατανοµή Gauss, ξεπερνιέται κατά µέσο όρο κάθε: 1/0. = 2 έτη. 1/1 = 1 έτος. 0./1 = 0. έτος. 2. Έστω δείγµα 20 ετών µέσων

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ

ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΙΑΣΤΑΣΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΟΣΕΩΣ ΤΩΝ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι ταµιευτήρες είναι υδραυλικά έργα που κατασκευάζονται µε σκοπό τον έλεγχο και την ρύθµιση της παροχής των υδατορρευµάτων. Ανάλογα µε το µέγεθός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 2 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΛΟΥ-ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΛΟΥ-ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΥΛΟΥ-ΡΩΜΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Υ ΡΟ ΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ο.Τ.Α. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΥΝΙΟΣ 23 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ-ΟΜΑ Α ΕΡΓΑΣΙΑΣ...3 2.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΙ GIS

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕ Ο ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΚΑΙ GIS ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ Υπεύθυνος Καθηγητής: Καρατζάς Γεώργιος ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι ΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΒΗΣ Κουργιαλάς Ν. Νεκτάριος ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικές και εξειδικευµένες υδρολογικές αναλύσεις

Τυπικές και εξειδικευµένες υδρολογικές αναλύσεις ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Τυπικές και εξειδικευµένες υδρολογικές αναλύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας

Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Ημερίδα της ΕΥΔΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 Συστήματα υποστήριξης αποφάσεων στη διαχείριση υδατικών πόρων: Η περίπτωση του υδροδοτικού συστήματος της Αθήνας Δημήτρης Κουτσογιάννης

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων

Διαχείριση Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος Διαχείριση Υδατικών Πόρων Χρήστος Μακρόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ Tα Διαχειριστικά Προβλήματα Μοντέλα που επιβάλουν τους περιορισμούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ Μελέτη χαρτογράφησης πληµµύρας (flood mapping) µε χρήση του υδραυλικού µοντέλου HEC RAS Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Μάϊος 2006 1 Εκτίµηση

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K.

Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K. Δρ Παρισόπουλος Γεώργιος Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., M.Sc., Ph.D. Water Resources & Environmental Eng., I.C., U.K. Ανασκόπηση Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και Διαχείρισης στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΠΜΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ & ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΣΚΗΣΗ 3 ΚΕΜΕΡΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ: ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Κ. ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ, Β. ΚΟΤΡΩΝΗ, Σ. ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ, Δ. ΚΑΤΣΑΝΟΣ, Ι. ΚΩΛΕΤΣΗΣ, Σ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΚΑΙ Ν. ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Ασκήσεις) Παράδειγμα 1.1 (σελ. 16) Βροχόπτωση έντασης 5 mm/h, έπεσε σε λεκάνη απορροής έκτασης 4 km 2 για 6 ώρες. Στην

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση παρουσίασης

Διάρθρωση παρουσίασης , Διάρθρωση παρουσίασης Ορισμοί Δείκτες ξηρασίας Διαχείριση ξηρασιών Η έμμονη ξηρασία της Αθήνα τα έτη 1987-1994 Η ξηρασία της Καλιφόρνια τα έτη 1987-1992 Η ξηρασία της Ινδίας τα έτη 1987-1992 Ορισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 3: ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ 3: ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 3: ΠΟΛΥΚΡΙΤΙΡΙΑΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΚΟΤΣΙΦΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΥΠΟΓΕΙΑ ΝΕΡΑ - ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ από Π. Σαμπατακάκη Dr. Υδρογεωλόγο 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Δεν θα ταν άστοχο εάν αναφέραμε ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας στο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΒΑΔΙΩΝ II Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 60 του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118Α ). Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

Τα Άνυδρα νησιά που µελετώνται στις Κυκλάδες

Τα Άνυδρα νησιά που µελετώνται στις Κυκλάδες ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στόχος της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι η ορθολογική αξιοποίηση του νερού και η εφαρµογή δράσεων για την εναρµόνιση των αντιθέσεων που υπάρχουν ανάµεσα στην προσφορά του νερού και τη ζήτηση

Διαβάστε περισσότερα

υδρογραφήματος Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. 11 η Διάλεξη : Μοντελοποίηση μοναδιαίου Πολυτεχνική Σχολή

υδρογραφήματος Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. 11 η Διάλεξη : Μοντελοποίηση μοναδιαίου Πολυτεχνική Σχολή Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 11 η Διάλεξη : Μοντελοποίηση μοναδιαίου υδρογραφήματος Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΥδροδυναµικέςΜηχανές

ΥδροδυναµικέςΜηχανές ΥδροδυναµικέςΜηχανές Υδραυλική ενέργεια Εργαστήριο Αιολικής Ενέργειας Τ.Ε.Ι. Κρήτης ηµήτρης Αλ. Κατσαπρακάκης Υδραυλικήενέργεια Υδραυλική ενέργεια ονοµάζεται η ενέργεια που προέρχεται απότονερό: καθώςτονερόπέφτειαπόκάποιούψος

Διαβάστε περισσότερα

Στεγανοποίηση εδάφους σε υπό αστικοποίηση περιοχές

Στεγανοποίηση εδάφους σε υπό αστικοποίηση περιοχές Αειφορική Διαχείριση Εδάφους στην Yδρογεωλογική Λεκάνη Ανθεμούντα με βάση την Ευρωπαϊκή Θεματική Στρατηγική για το Έδαφος Στεγανοποίηση εδάφους σε υπό αστικοποίηση περιοχές ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΠΥΡΙΔΗΣ Δρ. Αγρονόμος-Τοπογράφος

Διαβάστε περισσότερα

1. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Εξάμηνο: Κωδικός μαθήματος:

1. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Εξάμηνο: Κωδικός μαθήματος: ΕΞΑΜΗΝΟ Δ 1. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Εξάμηνο: 4 Κωδικός μαθήματος: ΖTΠO-4011 Επίπεδο μαθήματος: Υποχρεωτικό Ώρες ανά εβδομάδα Θεωρία Εργαστήριο Συνολικός αριθμός ωρών: 5 3 2 Διδακτικές Μονάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΤΖΙΟΥ Ε. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείρισης στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. έτους 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΡΤΖΙΟΥ Ε. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείρισης στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. έτους 2013 ΜΕΡΤΖΙΟΥ Ε. ΕΚΘΕΣΗ Ανασκόπηση Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και Διαχείρισης στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας έτους 2013 Ιανουάριος 2014 Αγ. Γερμανός, Πρέσπα Εισαγωγή Η παρούσα έκθεση ανασκόπησης της λειτουργίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΤΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΤΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΙΤΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΜΠΥΛΗ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΔΕΙΚΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Καλύβας Θ., Ζέρβας Ε.¹ ¹ Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο,

Διαβάστε περισσότερα

Δ. Κουτσογιάννης & Θ. Ξανθόπουλος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τομέας Υδατικών Πόρων Ι Ê Η Ñ Ο Λ Ï. Έκδοση 3 Αθήνα 1999

Δ. Κουτσογιάννης & Θ. Ξανθόπουλος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τομέας Υδατικών Πόρων Ι Ê Η Ñ Ο Λ Ï. Έκδοση 3 Αθήνα 1999 Ô Å Χ Δ. Κουτσογιάννης & Θ. Ξανθόπουλος Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο - Τομέας Υδατικών Πόρων Ν Ι Ê Η Õ Δ Ñ Ο Λ Ï Γ I Έκδοση 3 Αθήνα 1999 A ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Δ. Κουτσογιάννης και Θ. Ξανθόπουλος Τομέας Υδατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. το έτος 2012

ΕΚΘΕΣΗ. Ανασκόπηση. Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και. Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας. το έτος 2012 ΕΚΘΕΣΗ Ανασκόπηση Λειτουργίας θυροφράγματος Κούλας και Διαχείριση στάθμης λίμνης Μικρής Πρέσπας το έτος 2012 Ιανουάριος 2013 Αυτή η αναφορά προορίζεται για χρήση στην 6 η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

AIΚΑΤΕΡΙΝΗ Λ. ΒΑΡΑΝΟΥ

AIΚΑΤΕΡΙΝΗ Λ. ΒΑΡΑΝΟΥ AIΚΑΤΕΡΙΝΗ Λ. ΒΑΡΑΝΟΥ Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το University of Birmingham. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) στον Τομέα Προγραμματισμού και Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΓΕΙΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Καπερώνης Ι. Σπυρίδων,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Οικολογική Παροχή στον ποταμό Νέστο

Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Οικολογική Παροχή στον ποταμό Νέστο Διαχείριση Υδατικών Πόρων και Οικολογική Παροχή στον ποταμό Νέστο Γεώργιος Συλαίος Εργαστήριο Οικολογικής Μηχανικής & Τεχνολογίας, Δ/ντής Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Πληµµύρες και Αντιπληµµυρικά Έργα

Πληµµύρες και Αντιπληµµυρικά Έργα Πληµµύρες και Αντιπληµµυρικά Έργα Υδρολογικό Μοντέλο HEC-HMS Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Ιούνιος 2007 Ορισµός-Κατηγορίες Μοντέλων Ορισµός Μοντέλου: Η Αναπαραγωγή της Συµπεριφοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 5. ΑΠΟΡΡΟΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 5. ΑΠΟΡΡΟΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 5. ΑΠΟΡΡΟΗ 5.1 ΓΕΝΙΚΑ Από το νερό που φθάνει στην επιφάνεια της γης ως κατακρήμνισμα: - Ένα μέρος συγκρατείται από το φύλλωμα των

Διαβάστε περισσότερα

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ.

Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Σύστηµα Υποστήριξης Αποφάσεων για την Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδάτων της ιασυνοριακής Λεκάνης Απορροής των Πρεσπών Γκανούλης Φίλιππος Α.Π.Θ. Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Πόρων Global Water Partnership

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα υδρολογικής προσομοίωσης και πρόγνωσης

Μοντέλα υδρολογικής προσομοίωσης και πρόγνωσης Ημερίδα Ερευνητικού Προγράμματος ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ «Εκτίμηση πλημμυρικών ροών στην Ελλάδα σε συνθήκες υδροκλιματικής μεταβλητότητας: Ανάπτυξη φυσικά εδραιωμένου εννοιολογικού πιθανοτικού πλαισίου και υπολογιστικών

Διαβάστε περισσότερα

Οι καταιγίδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως του αιτίου το οποίο προκαλεί την αστάθεια τις ατμόσφαιρας:

Οι καταιγίδες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες αναλόγως του αιτίου το οποίο προκαλεί την αστάθεια τις ατμόσφαιρας: ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΡΑΓΔΑΙΩΝ ΒΡΟΧΩΝ Καταιγίδα (storm): Πρόκειται για μια ισχυρή ατμοσφαιρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την παρουσία μιας περιοχής χαμηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων και από ισχυρούς

Διαβάστε περισσότερα

Το µοντέλο Ζυγός. Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος

Το µοντέλο Ζυγός. Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Το µοντέλο Ζυγός Α. Ευστρατιάδης & Ν. Μαµάσης

Διαβάστε περισσότερα

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων

Αθανάσιος Λουκάς Καθηγητής Π.Θ. Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης Υδατικών Συστημάτων Η Επίπτωση του Σχεδίου Διαχείρισης του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον Υπόγειο

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ

Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ ΕΞΑΡΧΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΕΝΣΑΣΣΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. ΛΑΖΑΡΙ ΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ Α.Ε. ΓΕΩΘΕΣΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε.Π.Ε. Εισαγωγή στο Υ ΡΟΣΚΟΠΙΟ Ν. Μαµάσης & Σ. Μίχας

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Υδρολογίας και Υδραυλικών Έργων Μάθημα: ΥΔΡΟΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 8 η Διάλεξη : Υδραυλική Τραχύτητα Φώτιος Π. Μάρης, Αναπλ. Καθηγητής Δ.Π.Θ. Πηγή: Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : " ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΛΙΣΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΝΕΡΩΝ ΠΗΓΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ"

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ :  ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΥΛΙΣΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΝΕΡΩΝ ΠΗΓΗΣ ΑΛΜΥΡΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ "ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Υ ΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ" ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : " ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή των Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας στον υδρολογικό σχεδιασμό

Η συμβολή των Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας στον υδρολογικό σχεδιασμό 5o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΤΜ 14-15 ΟΚΤΩΒΡIOY 2017 ΑΘΗΝΑ Συνεδρία: Εφαρμογές Γεωπληροφορικής Η συμβολή των Συστημάτων Γεωγραφικής Πληροφορίας στον υδρολογικό σχεδιασμό Το υλικό της παρουσίασης προέρχεται

Διαβάστε περισσότερα

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ

15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ 15η Πανελλήνια Συνάντηση Χρηστών Γεωγραφικών Συστηµάτων Πληροφοριών ArcGIS Ο ΥΣΣΕΥΣ Ολοκληρωµένη ιαχείριση Υδατικών Συστηµάτων σε Σύζευξη µε ΕξελιγµένοΥπολογιστικόΣύστηµα Υδρονοµ δ ρ ο ν ο µ έαςα ς Υπολογιστικό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή

Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Άσκηση 3: Εξατμισοδιαπνοή Ο υδρολογικός κύκλος ξεκινά με την προσφορά νερού από την ατμόσφαιρα στην επιφάνεια της γης υπό τη μορφή υδρομετεώρων που καταλήγουν μέσω της επιφανειακής απορροής και της κίνησης

Διαβάστε περισσότερα

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών

Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Τοµέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων Κασταλία Σύστηµα στοχαστικής προσοµοίωσης υδρολογικών µεταβλητών. Κουτσογιάννης Α. Ευστρατιάδης Φεβρουάριος 2002 Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου ηµήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μέρη της

Διαβάστε περισσότερα

Το Copernicus συμβάλλει στην παρακολούθηση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης στην Ευρώπη

Το Copernicus συμβάλλει στην παρακολούθηση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης στην Ευρώπη Το Copernicus συμβάλλει στην παρακολούθηση του κινδύνου εδαφικής διάβρωσης στην Ευρώπη Δρ. Ιωάννης Ζ. Γήτας Αναπλ. Καθηγητής Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής της καλλιέργειας αναφοράς Μέθοδος Penman-Monteith FAO 56 (τροποποιημένη)

Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής της καλλιέργειας αναφοράς Μέθοδος Penman-Monteith FAO 56 (τροποποιημένη) Υπολογισμός Εξατμισοδιαπνοής της καλλιέργειας αναφοράς Μέθοδος Penman-Monteith FAO 56 (τροποποιημένη) Ο υπολογισμός της εξατμισοδιαπνοής μπορεί να γίνει από μια εξίσωση της ακόλουθης μορφής: ETa ks kc

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 8:Υδρογραφήματα-ΜοναδιαίοΥδρογράφημα - Συνθετικό Μοναδιαίο Υδρογράφημα: Ασκήσεις. Καθ. Αθανάσιος Λουκάς

ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ. Ενότητα 8:Υδρογραφήματα-ΜοναδιαίοΥδρογράφημα - Συνθετικό Μοναδιαίο Υδρογράφημα: Ασκήσεις. Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ Ενότητα 8:Υδρογραφήματα-ΜοναδιαίοΥδρογράφημα - Συνθετικό Μοναδιαίο Υδρογράφημα: Ασκήσεις Καθ. Αθανάσιος Λουκάς Εργαστήριο Υδρολογίας και Ανάλυσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΝΟΗ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΝΟΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 3. ΕΞΑΤΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΠΝΟΗ 3.1 ΓΕΝΙΚΑ Εξάτμιση, διαπνοή, πραγματική και δυνητική εξατμισοδιαπνοή, μέθοδοι εκτίμησης της εξάτμισης από

Διαβάστε περισσότερα

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου

Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου Το υπολογιστικό σύστηµα Υδρονοµέας και η εφαρµογή του στην µελέτη των έργων εκτροπής του Αχελώου ηµήτρης Κουτσογιάννης & Ανδρέας Ευστρατιάδης Τοµέας Υδατικών Πόρων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Μέρη της

Διαβάστε περισσότερα

Διερεύνηση προσομοίωσης πλημμύρας για το σχεδιασμό σε λεκάνες χειμαρρικής δίαιτας Εφαρμογή στη λεκάνη του Σαρανταπόταμου

Διερεύνηση προσομοίωσης πλημμύρας για το σχεδιασμό σε λεκάνες χειμαρρικής δίαιτας Εφαρμογή στη λεκάνη του Σαρανταπόταμου Διερεύνηση προσομοίωσης πλημμύρας για το σχεδιασμό σε λεκάνες χειμαρρικής δίαιτας Εφαρμογή στη λεκάνη του Σαρανταπόταμου Ελένη Μαρία Μιχαηλίδη Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Στόχοι εργασίας Διερεύνηση μηχανισμού

Διαβάστε περισσότερα

Το νερό είναι το μάτι ενός τοπίου. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΡΕΜΑΤΩΝ Από τον Γεώργιο Ζαΐμη

Το νερό είναι το μάτι ενός τοπίου. ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΡΕΜΑΤΩΝ Από τον Γεώργιο Ζαΐμη Το νερό είναι το μάτι ενός τοπίου ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΡΕΜΑΤΩΝ Από τον Γεώργιο Ζαΐμη Τι είναι ο Υδροκρίτης Mία τοπογραφική διαχωριστικη γραμμή που διχωριζει το νερό που απορρέει επιγανειακα σε δύο ή περισσότερες

Διαβάστε περισσότερα

LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων»

LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων» LIFE STRYMON «Διαχείριση των υδατικών πόρων στη λεκάνη του Στρυμόνα για τη μείωση των επιπτώσεων από τη γεωργία με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων» Map1.1 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΟΤΟΠΩΝ- ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ LIFE STRYMON «Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα