Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Επεξεργασία κειμένου

2 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια να πατήσουμε στην καταχώριση Microsoft Office και να διαλέξουμε την εντολή Microsoft Office Word Επίσης, αν έχουμε μια συντόμευση του προγράμματος στην ε- πιφάνεια εργασίας, μπορούμε να διπλοπατήσουμε στο εικονίδιο αυτό. 2. Με μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, μπορούμε να δημιουργούμε, να επεξεργαζόμαστε, και να μορφοποιούμε απλά ή σύνθετα κείμενα. 3. Η γραμμή τίτλου περιλαμβάνει το όνομα του προγράμματος και του ενεργού εγγράφου, καθώς και τα κουμπιά Ελαχιστοποίησης, Μεγιστοποίησης/Επαναφοράς, και Κλεισίματος, και βρίσκεται στην κορυφή του παραθύρου. 4. Για να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίησης της γραμμής τίτλου του. 5. Το κουμπί Επαναφοράς εμφανίζεται όταν ένα παράθυρο είναι μεγιστοποιημένο. 6. Για να ελαχιστοποιήσουμε το παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί Ελαχιστοποίησης της γραμμής τίτλου του. 7. Προκειμένου να εμφανίσουμε ξανά το παράθυρο του Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί του προγράμματος στη γραμμή εργασιών.

3 28 Microsoft Word Στην κορυφή και στην αριστερή πλευρά του εγγράφου βρίσκονται, αντίστοιχα, ο οριζόντιος και ο κατακόρυφος χάρακας του Microsoft Word. 9. Σε περίπτωση που οι χάρακες δεν είναι ορατοί στην οθόνη μας, ανοίγουμε την καρτέλα Προβολή και πατάμε στο πλαίσιο ελέγχου της εντολής Χάρακας, ώστε να εμφανιστεί ένα σημάδι ελέγχου στα αριστερά της, όπως εδώ:. Για να κρύψουμε τους χάρακες, απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Χάρακας. 10. Το κουμπί Κλεισίματος έχει τη μορφή. 11. Για να κλείσουμε το παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της γραμμής τίτλου της. 12. Πατάμε στο κουμπί έναρξη, μετά στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, στη συνέχεια στην καταχώριση Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office Word Το πρώτο έγγραφο που δημιουργείται αυτόματα με την εκκίνηση του προγράμματος ονομάζεται Έγγραφο1, το δεύτερο Έγγραφο2, κ.λπ. Το όνομα του εγγράφου εμφανίζεται στο κέντρο της γραμμής τίτλου. 13. Για να επαναφέρουμε το παράθυρο της εφαρμογής στο μέγεθος και τη θέση που είχε πριν από την μεγιστοποίηση, πατάμε στο κουμπί Επαναφοράς της γραμμής τίτλου της. 14. Η γραμμή κατάστασης περιέχει διάφορες πληροφορίες για το έγγραφο, για τις εντολές που επιλέγουμε, καθώς και για τις τρέχουσες διαδικασίες. 15. Το Κουμπί Office βρίσκεται στο αριστερό άκρο της γραμμής τίτλου. 16. Το μενού του Κουμπιού Office περιέχει διάφορες εντολές (διαταγές) που χρησιμοποιούμε για να εκτελούμε βασικές εργασίες στην εφαρμογή, όπως το άνοιγμα, η αποθήκευση, και η εκτύπωση εγγράφων. 17. Σημείο εισαγωγής λέγεται η μικρή κατακόρυφη γραμμή που αναβοσβήνει στην οθόνη. 18. Η κύρια λειτουργία του σημείου εισαγωγής είναι να μας δείχνει τη θέση του εγγράφου όπου θα εμφανιστεί ο επόμενος χαρακτήρας που θα πληκτρολογήσουμε, ή το επόμενο αντικείμενο που θα εισαγάγουμε. 19. Εξ ορισμού, στην Κορδέλα είναι ορατές οι καρτέλες Κεντρική, Εισαγωγή, Διάταξη σελίδας, Αναφορές, Στοιχεία αλληλογραφίας, Αναθεώρηση, και Προβολή. 20. Η καρτέλα Διάταξη σελίδας, περιλαμβάνει τις ομάδες εντολών Θέματα, Διαμόρφωση σελίδας, Φόντο σελίδας, Παράγραφος, και Τακτοποίηση. 21. Για να εμφανίσουμε τη Συμβουλή εργαλείου του πρώτου κουμπιού της ομάδας Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική, απλώς δείχνουμε για λίγο σε αυτό.

4 140 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 22. Προκειμένου να κρύψουμε την Κορδέλα, πατάμε στο κουμπί Προσαρμογή της γραμμής εργαλείων στα δεξιά της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Ελαχιστοποίηση της κορδέλας. 23. Για τον αριθμό της τρέχουσας σελίδας μπορούμε να ενημερωθούμε κοιτάζοντας στη γραμμή κατάστασης. 24. Για να εμφανίσουμε την Κορδέλα, πατάμε στο κουμπί Προσαρμογή της γραμμής εργαλείων στα δεξιά της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, και στη λίστα που εμφανίζεται πατάμε πάλι στην εντολή Ελαχιστοποίηση της κορδέλας. 25. Πατώντας στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου μιας ομάδας εντολών, εμφανίζουμε ένα πλαίσιο διαλόγου ή παράθυρο εργασιών με περισσότερες εντολές και λειτουργίες σχετικά με την εργασία που αφορά η ομάδα. 26. Για να εμφανίσουμε το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά, ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική, και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά. 27. Μπορούμε να κλείσουμε την ενεργό εφαρμογή πατώντας το συνδυασμό πλήκτρων Alt+F Για να κλείσουμε την εφαρμογή, πατάμε στο Κουμπί Office και, από το δεξιό τμήμα του μενού που εμφανίζεται, επιλέγουμε Έξοδος από το Word.

5 Κεφάλαιο 29. Δημιουργία νέου εγγράφου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, στη συνέχεια στην καταχώριση Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office Word Πληκτρολογούμε το ζητούμενο κείμενο στο νέο έγγραφο. 3. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο που μόλις δημιουργήσαμε, μπορούμε είτε να πατήσουμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, είτε να διαλέξουμε την εντολή Αποθήκευση από το μενού που εμφανίζεται όταν πατάμε στο Κουμπί Office. 4. Το όνομα ενός εγγράφου μπορεί να περιέχει έως 256 ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες, μαζί με τυχόν κενά διαστήματα. 5. Όχι, ένα όνομα εγγράφου δεν μπορεί να περιέχει τα σύμβολα «/» και «*». 6. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Στο πλαίσιο Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε τη λέξη Επιστολή και χρησιμοποιούμε τη γραμμή Διεύθυνσης για να μεταφερθούμε στο φάκελο Έγγραφα. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 7. Για να χωρίσουμε το κείμενο σε τέσσερις παραγράφους, κάνουμε τα εξής: Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή της νέας παραγράφου, δηλαδή αριστερά από τη φράση Με τον κειμενογράφο και πατάμε μία φορά το πλήκτρο Enter.

6 142 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να δημιουργήσουμε και τις υπόλοιπες παραγράφους, δηλαδή τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο σημείο που θέλουμε να ξεκινά η νέα παράγραφος και στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο Enter. 8. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο τέλος του αριθμού 2000 της πρώτης παραγράφου. Διαγράφουμε το χαρακτήρα αριστερά από το σημείο εισαγωγής πατώντας το πλήκτρο Backspace, και στη θέση του πληκτρολογούμε το ψηφίο 7 ώστε η νέα χρονολογία να είναι το Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής δεξιά από τον τελευταίο αριθμό 9 του κειμένου 94/99. Διαγράφουμε τους χαρακτήρες που βρίσκονται στα αριστερά του σημείου εισαγωγής πατώντας το πλήκτρο Backspace, και στη θέση τους πληκτρολογούμε το κείμενο 2000 (Service Pack 3 ή νεότερο). Αυτό το κάνουμε τόσο στην πρώτη όσο και στην τρίτη παράγραφο. 10. Για να αντικαταστήσουμε το κείμενο NT/Me με Vista, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά το Me και πατάμε πέντε φορές το πλήκτρο Backspace. στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο Vista. 11. Για να αντικαταστήσουμε το κείμενο NT με Vista στην τρίτη παράγραφο, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά το NT, πατάμε δύο φορές το πλήκτρο Backspace, και μετά πληκτρολογούμε το κείμενο Vista. 12. Για να αντικαταστήσουμε τη λέξη κειμενογράφος, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής πριν από το κ και πατάμε όσες φορές χρειάζεται το πλήκτρο Delete ώστε να διαγραφούν όλοι οι χαρακτήρες. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τις λέξεις επεξεργαστής κειμένου. Φροντίζουμε να αντικαταστήσουμε με τον ίδιο τρόπο στη δεύτερη παράγραφο τη λέξη κειμενογράφο με τις λέξεις επεξεργαστή κειμένου. 13. Για να διαγράψουμε τις λέξεις το πιο δημοφιλές, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από τον τελευταίο χαρακτήρα της φράσης και πατάμε όσες φορές χρειάζεται το πλήκτρο Backspace ώστε να διαγραφούν όλοι οι χαρακτήρες. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τη φράση ο δημοφιλέστερος. 14. Προκειμένου να διαγράψουμε τη φράση και ισχυρό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής πριν από τον πρώτο χαρακτήρα της φράσης και πατάμε όσες φορές χρειάζεται το πλήκτρο Delete ώστε να διαγραφούν όλοι οι χαρακτήρες. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τη φράση και πιο ισχυρός επεξεργαστής κειμένου. 15. Για να προσθέσουμε μια νέα παράγραφο στην αρχή του εγγράφου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή του κειμένου και πατάμε το πλήκτρο Enter. 16. Στην κενή γραμμή που μόλις προσθέσαμε, πληκτρολογούμε τον τίτλο Ο ΚΕΙΜΕΝΟ- ΓΡΑΦΟΣ ΜΑΣ.

7 29 Δημιουργία νέου εγγράφου Για να διαγράψουμε την προτελευταία παράγραφο του κειμένου, Όλα τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί.τα χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από την τελεία της παραγράφου και πατάμε το πλήκτρο Backspace όσες φορές χρειάζεται ώστε να διαγραφούν όλοι οι χαρακτήρες της παραγράφου. 18. Για να προσθέσουμε το ονοματεπώνυμό μας σε μια νέα παράγραφο στο τέλος του κειμένου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από τη λέξη αγοράς και πατάμε μία φορά το πλήκτρο Enter. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το ονοματεπώνυμό μας. 19. Προκειμένου να τυπώσουμε ένα έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και στο μενού που εμφανίζεται δείχνουμε στην εντολή Εκτύπωση. Στα δεξιά του μενού εμφανίζεται το τμήμα Προεπισκόπηση και εκτύπωση του εγγράφου. Στη συνέχεια, είτε επιλέγουμε την εντολή Γρήγορη εκτύπωση, οπότε το πρόγραμμα τυπώνει όλο το έγγραφο με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις εκτύπωσης, είτε επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση, διαλέγουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις, και πατάμε στο ΟΚ. 20. Για να τυπώσουμε το έγγραφο Επιστολή στον προεπιλεγμένο εκτυπωτή, πατάμε στο Κουμπί Office και στο μενού που εμφανίζεται δείχνουμε στην εντολή Εκτύπωση. Στο τμήμα Προεπισκόπηση και εκτύπωση του εγγράφου. επιλέγουμε Γρήγορη ε- κτύπωση. 21. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές του εγγράφου Επιστολή, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 22. Για να κλείσουμε το έγγραφο Επιστολή χωρίς να κλείσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 23. Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Πιστοποίηση. 24. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στην επιφάνεια εργασίας μας, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το Μενού Office. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης μεταφερόμαστε στην επιφάνεια εργασίας και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 25. Για να κλείσουμε το έγγραφο, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office και πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε. 26. Για να τερματίσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, επιλέγουμε την εντολή από το Μενού Office.

8 144 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 27. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη, μετά στην καταχώριση Όλα τα προγράμματα, στη συνέχεια στην καταχώριση Microsoft Office, και επιλέγουμε την εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το έγγραφο Επιστολή, διαλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office, επιλέγουμε το έγγραφο Επιστολή, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 28. Για να εμφανίσουμε τα σημάδια αλλαγής παραγράφων, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση όλων της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική της Κορδέλας. 29. Για να διαγράψουμε την πρώτη αλλαγή παραγράφου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή της δεύτερης παραγράφου και πατάμε το πλήκτρο Backspace μία φορά. Με τον ίδιο τρόπο διαγράφουμε και τις υπόλοιπες αλλαγές παραγράφων. 30. Προκειμένου να προσθέσουμε μια μη αυτόματη αλλαγή γραμμής πριν από το κείμενο Το Microsoft Word 2007, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής ακριβώς μετά από το κείμενο χειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο, και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Enter. 31. Για να κρύψουμε τα σημάδια παραγράφων, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση όλων της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική της Κορδέλας. 32. Για να κλείσουμε το έγγραφο Επιστολή, πατάμε στο Κουμπί Office, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο, και πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται ώστε να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε. 33. Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Στη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στην επιφάνεια εργασίας και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Πιστοποίηση. 34. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο τέλος του εγγράφου, πατάμε μία φορά το πλήκτρο Enter, και πληκτρολογούμε το κείμενο: Τώρα ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε με επιτυχία το τεστ της ενότητας Word. 35. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές του εγγράφου Πιστοποίηση, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 36. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο Πιστοποίηση σε μια δισκέτα ή σε μια μνήμη flash με το όνομα Ενότητα - Word, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το μενού που εμφανίζεται όταν πατάμε στο Κουμπί Office. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στη δισκέτα ή στη μνήμη flash, και στο πλαίσιο Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε Ενότητα Word. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 37. Για να κλείσουμε το έγγραφο Ενότητα Word και να τερματίσουμε τη λειτουργία του Microsoft Word, διπλοπατάμε στο Κουμπί Office.

9 Κεφάλαιο 30. Το σύστημα Βοήθειας του Word Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια στο φάκελο Microsoft Office. Τέλος, πατάμε στην εντολή Microsoft Office Word Για να εμφανίσουμε το παράθυρο της Βοήθειας για το Microsoft Word, είτε πατάμε στο κουμπί Βοήθεια για το Microsoft Office Word δεξιά από τα ονόματα καρτελών της Κορδέλας, είτε πατάμε το πλήκτρο F1. 3. Για να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ώστε να αναζητά βοήθεια και στο Διαδίκτυο, πατάμε στο κουμπί στο κάτω δεξιό μέρος του παραθύρου Βοήθεια για το Word, και στη συνέχεια πατάμε στην εντολή Εμφάνιση περιεχομένου από το Office Online. 4. Για να εμφανίσουμε τον Πίνακα περιεχομένων του παραθύρου της Βοήθειας, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση πίνακα περιεχομένων της γραμμής εργαλείων. Για να αναζητήσουμε βοήθεια σχετικά με τη σχεδίαση πίνακα, πατάμε διαδοχικά στις κατηγορίες Πίνακες, Δημιουργία πινάκων, και τέλος στο θέμα Σχεδίαση πίνακα. 5. Για να αλλάξουμε το μέγεθος γραμματοσειράς του εμφανιζόμενου θέματος σε Μεγάλη, πατάμε στο κουμπί Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς της γραμμής εργαλείων του παραθύρου, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Μεγάλη.

10 146 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 6. Για να εμφανίσουμε όλα τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν τη λέξη Προβολές, πατάμε στο πλαίσιο Αναζήτηση, πληκτρολογούμε Προβολές, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 7. Για να εμφανίσουμε το περιεχόμενο του θέματος προβολή ή αλλαγή των ιδιοτήτων ενός εγγράφου του Office, το εντοπίζουμε στη δεξιά πλευρά της οθόνης μας και πατάμε στον τίτλο του. Στη συνέχεια, από τα επιμέρους θέματα που εμφανίζονται επιλέγουμε Προβολή των ιδιοτήτων για το τρέχον έγγραφο. 8. Για να τυπώσουμε το αποτέλεσμα της αναζήτησης, πατάμε στο κουμπί Εκτύπωση, της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 9. Για να εμφανίσουμε τα θέματα της Βοήθειας που περιέχουν τη φράση Χρώμα γραμματοσειράς, μεταφερόμαστε στο πλαίσιο Αναζήτηση, πληκτρολογούμε τη φράση, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 10. Για να εμφανίσουμε το περιεχόμενο του θέματος Αλλαγή του χρώματος κειμένου, το εντοπίζουμε στη δεξιά πλευρά της οθόνης μας και πατάμε στον τίτλο του. Στη συνέχεια, από τα επιμέρους θέματα που εμφανίζονται επιλέγουμε Αλλαγή του χρώματος κειμένου. 11. Για να μεταφερθούμε στα διάφορα θέματα που έχουμε εμφανίσει, πατάμε τα κουμπιά Πίσω και Εμπρός της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 12. Για να μεταφερθούμε στην αρχική σελίδα του συστήματος Βοήθειας, πατάμε στο κουμπί Αρχική της γραμμής εργαλείων του παραθύρου. 13. Για να κλείσουμε το παράθυρο Βοήθειας της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος στη γραμμή τίτλου του παραθύρου. 14. Για να αναζητήσουμε βοήθεια για το πλαίσιο διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά, μεταφερόμαστε στην καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Γραμματοσειρά. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Βοήθειας του πλαισίου διαλόγου. 15. Για να κλείσουμε το έγγραφο πατάμε στο Κουμπί Office, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο. Στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε. Τέλος, για να τερματίσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, επιλέγουμε την εντολή από το Μενού Office.

11 Κεφάλαιο 31. Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια στο φάκελο Microsoft Office. Τέλος, πατάμε στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Οι ομορφιές της Πλάκας. 3. Όπως βλέπουμε στη γραμμή κατάστασης, το έγγραφο Οι ομορφιές της Πλάκας περιέχει 4 σελίδες. 4. Για να μεταφερθούμε στο μη ορατό κάτω τμήμα του εγγράφου μας, πατάμε στο κάτω βέλος της κατακόρυφης ράβδου κύλισης. 5. Για να μεταφερθούμε στο μη ορατό αριστερό τμήμα του εγγράφου μας, πατάμε στο α- ριστερό βέλος της οριζόντιας ράβδου κύλισης. 6. Για να μεταφερθούμε στην επόμενη σελίδα του εγγράφου μας, πατάμε μία φορά στο κουμπί Επόμενη σελίδα της κατακόρυφης ράβδου κύλισης.

12 148 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 7. Για να μεταφερθούμε στην αρχή του εγγράφου, σύρουμε το πλαίσιο κύλισης, στο επάνω μέρος της κατακόρυφης ράβδου κύλισης. 8. Για να τοποθετήσουμε το σημείο εισαγωγής σε μια συγκεκριμένη θέση στο κείμενο του εγγράφου, πρώτα πρέπει να μεταφερθούμε στη θέση αυτή και, στη συνέχεια, να πατήσουμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού εκεί όπου θέλουμε να εμφανιστεί το σημείο εισαγωγής. 9. Μπορούμε να μεταφερθούμε ένα χαρακτήρα προς τα δεξιά, πατώντας το πλήκτρο δεξιού βέλους. 10. Για να μεταφερθούμε στην αρχή της τρέχουσας γραμμής του εγγράφου, πατάμε το πλήκτρο Home. 11. Για να μεταφερθούμε στην αρχή του εγγράφου, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Home. 12. Για να μεταφερθούμε μία οθόνη προς τα κάτω, πατάμε το πλήκτρο Page Down. 13. Για να μεταφερθούμε στην αρχή της επόμενης σελίδας, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Page Down. 14. Για να μεταφερθούμε στην τέταρτη σελίδα του εγγράφου μας, πατάμε στο κάτω βέλος στη δεξιά πλευρά του κουμπιού στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε την εντολή Μετάβαση. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον α- ριθμό 4 στο πλαίσιο Αριθμός σελίδας και πατάμε στο κουμπί Μετάβαση. 15. Για να μεταφερθούμε δύο σελίδες πριν από την τρέχουσα σελίδα του εγγράφου μας, πληκτρολογούμε τον αριθμό -2 στο πλαίσιο Αριθμός σελίδας και πατάμε στο κουμπί Μετάβαση. 16. Για να αλλάξουμε προβολή, μπορούμε είτε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα κουμπιά προβολών που εμφανίζονται στην ομάδα Προβολές εγγράφου της καρτέλας Προβολή, είτε να πατήσουμε στο κατάλληλο κουμπί προβολής στο δεξιό μέρος της γραμμής κατάστασης. 17. Για να δούμε ποια είναι η τρέχουσα προβολή, ελέγχουμε ποιο από τα κουμπιά προβολών εμφανίζεται ενεργοποιημένο. 18. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου σε Πρόχειρη, μεταφερόμαστε στην καρτέλα Προβολή και στην ομάδα Προβολές εγγράφου, πατάμε στο κουμπί Πρόχειρη. 19. Η Πρόχειρη προβολή είναι κατάλληλη για τον έλεγχο και την επανεξέταση του κειμένου ενός εγγράφου αφού εμφανίζει τις βασικές μορφοποιήσεις του εγγράφου, π.χ. τις αλλαγές σελίδων, αλλά όχι ορισμένες εικόνες και τον κατακόρυφο χάρακα, και δεν μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τα περιθώρια της σελίδας. Η προβολή Διάταξης Εκτύπωσης παρουσιάζει το έγγραφο με την ίδια μορφή που θα έχει όταν το τυπώσουμε σε χαρτί.

13 31 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου 149 Είναι η πιο συχνά χρησιμοποιουμένη προβολή, αφού παρουσιάζει τις κεφαλίδες, τα υ- ποσέλιδα, τα περιθώρια, τους χάρακες, τις εικόνες, και τα γραφικά, δηλαδή όλα τα περιεχόμενα κάθε σελίδας. 20. Η προβολή Διάρθρωσης εμφανίζει τις επικεφαλίδες και τις παραγράφους του κειμένου με κατάλληλες εσοχές, και μας διευκολύνει στην αλλαγή της δομής του εγγράφου. Η προβολή Διάρθρωσης δεν εμφανίζει τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα, τα όρια των σελίδων, τα γραφικά, το φόντο, και τις αλλαγές σελίδων που τυχόν περιέχει ένα έγγραφο. 21. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου σε Διάταξη Εκτύπωσης, μεταφερόμαστε στην καρτέλα Προβολή και, στην ομάδα Προβολές εγγράφου, πατάμε στο κουμπί Διάταξη εκτύπωσης. 22. Για να αλλάξουμε το συντελεστή μεγέθυνσης της σελίδας σε 75%, στην καρτέλα Προβολή, στην ομάδα Ζουμ, πατάμε στο ομώνυμο κουμπί. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε το συντελεστή μεγέθυνσης 75% και πατάμε στο ΟΚ. 23. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου σε Διάταξη Web, στην καρτέλα Προβολή, στην ομάδα Προβολές εγγράφου, πατάμε στο κουμπί Διάταξη Web. 24. Για να εμφανίσουμε ταυτόχρονα δύο σελίδες του εγγράφου στην οθόνη μας, στην καρτέλα Προβολή, στην ομάδα Προβολές εγγράφου, πατάμε στο κουμπί Ανάγνωση πλήρους οθόνης. 25. Για να κλείσουμε την προβολή Ανάγνωσης Πλήρους Οθόνης πατάμε στο κουμπί. Για να αλλάξουμε το συντελεστή μεγέθυνσης του εγγράφου σε 100%, στην καρτέλα Προβολή, στην ομάδα Ζουμ, πατάμε στο κουμπί 100%. 26. Για να κλείσουμε το έγγραφο επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office και πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται, ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε. Τέλος, για να τερματίσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, πατήστε στην επιλογή του Μενού Office.

14 Κεφάλαιο 32. Επιλογή κειμένου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια στο φάκελο Microsoft Office. Τέλος, πατάμε στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Ελληνική Μυθολογία. 2. Η αντιστοιχία των επιλογών είναι η εξής: 1 δ 2 α 3 γ 4 ζ 5 β 6 ε 3. Όταν θέλουμε να τροποποιήσουμε ή να επεξεργαστούμε ένα μέρος του κειμένου, πρέπει πρώτα να το επιλέξουμε ώστε το πρόγραμμα να γνωρίζει σε ποιο τμήμα του κειμένου θα εφαρμόσει την εντολή.

15 32 Επιλογή κειμένου Το επιλεγμένο κείμενο παρουσιάζεται σε σκιασμένο φόντο, ενώ το μη επιλεγμένο κείμενο εμφανίζεται εξ ορισμού με μαύρο χρώμα γραμματοσειράς σε λευκό φόντο. 5. Για να ακυρώσουμε την επιλογή, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού έξω από το επιλεγμένο κείμενο. 6. Για να επιλέξουμε μια λέξη, διπλοπατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε αυτή. 7. Για να επιλέξουμε τη λέξη Ελληνική της πρώτης παραγράφου, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω της και διπλοπατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 8. Για να ακυρώσουμε την επιλογή της λέξης, αρκεί να πατήσουμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού έξω από την επιλεγμένη λέξη. 9. Η γραμμή επιλογής βρίσκεται στη λευκή περιοχή του αριστερού περιθωρίου του εγγράφου. 10. Για να επιλέξουμε μια γραμμή, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής (είναι η λευκή περιοχή στο αριστερό περιθώριο του εγγράφου) της γραμμής αυτής, και όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή λευκού βέλους που δείχνει προς τα επάνω και δεξιά, πατάμε μία φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 11. Για να επιλέξουμε την πρώτη γραμμή της παραγράφου που ξεκινάει με το κείμενο Ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής αριστερά από το ζητούμενο κείμενο, και όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή λευκού βέλους που δείχνει προς τα επάνω και δεξιά, πατάμε μία φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 12. Για να ακυρώσουμε την επιλογή της γραμμής, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού έξω από τη γραμμή. 13. Για να επιλέξουμε διαδοχικές γραμμές, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής της πρώτης γραμμής του κειμένου, και όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή λευκού βέλους που δείχνει προς τα επάνω και δεξιά, πατάμε μία φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα κάτω μέχρι να επιλεγούν όλες οι γραμμές που θέλουμε. 14. Για να επιλέξουμε τις δύο πρώτες γραμμές της παραγράφου που ξεκινάει με το κείμενο Όταν ο Δίας μεγάλωνε, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής της γραμμής του ζητούμενου κειμένου, και όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή λευκού βέλους που δείχνει προς τα επάνω και δεξιά, πατάμε μία φορά το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα κάτω μέχρι να επιλεγεί και η δεύτερη γραμμή. 15. Για να επιλέξουμε μια πρόταση, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε μια λέξη της πρότασης.

16 152 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 16. Για να επιλέξουμε την πρόταση η οποία ξεκινάει με το κείμενο Η Ρέα, γυναίκα του Κρόνου, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε μια λέξη της πρότασης κρατώντας πατημένο το πλήκτρο Ctrl. 17. Για να επιλέξουμε μια παράγραφο, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής της παραγράφου και διπλοπατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 18. Για να επιλέξουμε ένα τμήμα κειμένου, μετακινούμε το δείκτη του ποντικιού στην αρχή του κειμένου (επάνω από την πρώτη λέξη), και κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σύρουμε έως το τέλος του κειμένου που θέλουμε να επιλέξουμε. 19. Για να επιλέξουμε το κείμενο πάλεψαν και αφού ο Δίας τον ακινητοποίησε, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην αρχή του κειμένου (επάνω στη λέξη πάλεψαν), και κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σύρουμε έως το τέλος της λέξης ακινητοποίησε. 20. Για να επιλέξουμε ολόκληρο το έγγραφο, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στη γραμμή επιλογής. Εναλλακτικά, πατάμε στο κουμπί Επιλογή της ομάδας Επεξεργασία στην καρτέλα Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται διαλέγουμε την εντολή Επιλογή όλων. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε το δείκτη του ποντικιού στη γραμμή επιλογής και να τριπλοπατήσουμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 21. Για να ακυρώσουμε την επιλογή ολόκληρου του εγγράφου, πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σε οποιοδήποτε σημείο του. 22. Για να επιλέξουμε ένα αντικείμενο, πατάμε σε αυτό με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 23. Για να επιλέξουμε την εικόνα που βρίσκεται στο επάνω δεξιό τμήμα της πρώτης σελίδας του εγγράφου, απλώς πατάμε σε αυτή με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 24. Το επιλεγμένο αντικείμενο έχει γύρω του οκτώ μικρές λαβές επιλογής. 25. Για να ακυρώσουμε την επιλογή της εικόνας, απλώς πατάμε έξω από αυτή. 26. Για να κλείσουμε το έγγραφο, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office και πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται, ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε. Τέλος, για να τερματίσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου πατάμε στην επιλογή του Μενού Office.

17 Κεφάλαιο 33. Διαγραφή, μετακίνηση, και αντιγραφή κειμένου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, έπειτα στο φάκελο Microsoft Office, και τέλος στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Εκπαιδευτήριο πληροφορικής. 3. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Εκπαιδευτήριο στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως, από το Μενού Office. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, και στο πλαίσιο Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε τη λέξη Εκπαιδευτήριο. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 4. Το Πρόχειρο είναι ένα στοιχείο του λειτουργικού συστήματος που ενεργεί στο παρασκήνιο, και στο οποίο αποθηκεύονται προσωρινά τα στοιχεία που αντιγράφουμε ή μετακινούμε. 5. Η εντολή με την οποία μετακινούμε το επιλεγμένο κείμενο ή αντικείμενο στο Πρόχειρο ονομάζεται Αποκοπή.

18 154 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 6. Η εντολή με την οποία εμφανίζουμε τα περιεχόμενα του Προχείρου στη θέση που θέλουμε ονομάζεται Επικόλληση. 7. Οι σωστές αντιστοιχίες των συνδυασμών πλήκτρων είναι οι παρακάτω: 1 γ) 2 α) 3 β) 8. Μπορούμε να εφαρμόσουμε τις εντολές Αντιγραφή, Αποκοπή, και Επικόλληση είτε πατώντας στο αντίστοιχο κουμπί της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική της Κορδέλας, είτε από το μενού συντόμευσης του επιλεγμένου κειμένου ή αντικειμένου. 9. Για να επιλέξουμε τη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου Εκπαιδευτήριο, διπλοπατάμε στη γραμμή επιλογής της. 10. Για να μεταφέρουμε την επιλεγμένη παράγραφο, πατάμε στο κουμπί Αποκοπή της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή του εγγράφου και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. 11. Για να επιλέξουμε το κείμενο Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής, πατάμε στην πρώτη λέξη, Εκπαιδευτικό, και σύρουμε έως ότου επιλεγεί και η τελευταία λέξη, Πληροφορικής. Για να αντιγράψουμε το επιλεγμένο κείμενο, πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. 12. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από την πρώτη λέξη Το στη δεύτερη παράγραφο, και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. 13. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από την πρώτη λέξη Το στην τρίτη παράγραφο, και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + V. 14. Επιλέγουμε τη φράση Παιδιά από 7 ετών πατώντας στη γραμμή επιλογής, και πατάμε στο κουμπί Αποκοπή της ομάδας Πρόχειρο. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής πριν από την πρώτη λέξη της φράσης Ενήλικους χρήστες και πατάμε στο κουμπί Επικόλληση της ομάδας Πρόχειρο. 15. Για να αντιγράψουμε τη λέξη χρήστες, την επιλέγουμε διπλοπατώντας σε αυτή, και στη συνέχεια πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + C. 16. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από τη λέξη Νέους της επόμενης γραμμής, και πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + V. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μετά από τη λέξη Προχωρημένους της τελευταίας γραμμής.

19 33 Διαγραφή, μετακίνηση, και αντιγραφή κειμένου Για να εμφανίσουμε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο, πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου στην ομάδα Πρόχειρο της καρτέλας Κεντρική. 18. Για να διαγράψουμε τα περιεχόμενα του Προχείρου, πατάμε στο κουμπί Απαλοιφή όλων του παραθύρου εργασιών Πρόχειρο. 19. Επιλέγουμε τη φράση Τεχνικούς PC, πατώντας και σύροντας επάνω από αυτή. Για να αντιγράψουμε το επιλεγμένο κείμενο, πατάμε στο κουμπί Αντιγραφή της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική. 20. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο τέλος του εγγράφου κάτω από το κείμενο Προχωρημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο στοιχείο του Προχείρου που θέλουμε (Τεχνικούς PC). 21. Για να κρύψουμε το παράθυρο εργασιών Πρόχειρο, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματός του. 22. Για να διαγράψουμε το κείμενο για Παιδιά, Ενήλικες Χρήστες και Τεχνικούς PC, το επιλέγουμε πατώντας και σύροντας επάνω από αυτό, και στη συνέχεια το διαγράφουμε πατώντας το πλήκτρο Delete. 23. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής μετά από τη φράση Προχωρημένους χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και πατάμε το πλήκτρο Enter προκειμένου να δημιουργήσουμε μια νέα παράγραφο. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε το κείμενο Δημιουργία Ιστοσελίδων. 24. Η εντολή Ειδική επικόλληση εμφανίζει ένα πλαίσιο διαλόγου, στο οποίο μπορούμε να επιλέξουμε τη μορφή με την οποία θα εμφανιστεί το στοιχείο που θα επικολλήσουμε. Από την άλλη, η εντολή Επικόλληση εμφανίζει τα στοιχεία με τη μορφή που έχουν. 25. Τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή του εγγράφου και πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική. Στο πλαίσιο Εύρεση του καταχωρίζουμε τη λέξη Κέντρο και πατάμε στο κουμπί Εύρεση επόμενου. Το πρόγραμμα εντοπίζει και εμφανίζει την επόμενη παρουσία της λέξης. Εκτελούμε την ί- δια διαδικασία έως ότου το πρόγραμμα να μας ενημερώσει ότι η αναζήτηση ολοκληρώθηκε. Το έγγραφό μας περιέχει τη λέξη Κέντρο σε 3 θέσεις. 26. Για να αντικαταστήσουμε αυτόματα τη φράση ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπου εμφανίζεται στο έγγραφο, με τη συντομογραφία Η/Υ, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική. Στο πλαίσιο Εύρεση του καταχωρίζουμε τη φράση ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ στο πλαίσιο Αντικατάσταση με καταχωρίζουμε τη συντομογραφία Η/Υ. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αντικατάσταση όλων.

20 156 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 27. Για να αντικαταστήσουμε αυτόματα τη λέξη Γνώσεις, όπου εμφανίζεται στο έγγραφο, με τη λέξη Knowledge, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Επεξεργασία της καρτέλας Κεντρική. Στο πλαίσιο Εύρεση του καταχωρίζουμε τη λέξη Γνώσεις, ενώ στο πλαίσιο Αντικατάσταση με καταχωρίζουμε τη λέξη Knowledge. Για να αντικαταστήσουμε μόνο τη λέξη Γνώσεις, με κεφαλαίο τον πρώτο χαρακτήρα και πεζούς τους υπόλοιπους, πατάμε στο κουμπί Λεπτομέρειες και στη συνέχεια ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ταίριασμα πεζών-κεφαλαίων. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αντικατάσταση όλων. 28. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Τέλος, για να κλείσουμε το Microsoft Word, διπλοπατάμε στο Κουμπί Office.

21 Κεφάλαιο 34. Μορφοποίηση χαρακτήρων και κειμένου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο Κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, έπειτα στο φάκελο Microsoft Office, και τέλος στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Χρησιμοποιώντας τη γραμμή Διεύθυνσης, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Εκπαιδευτήριο. 3. Η ομάδα που περιέχει τα διάφορα κουμπιά, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τη μορφή του κειμένου, ονομάζεται Γραμματοσειρά και βρίσκεται στη καρτέλα Κεντρική. 4. Γραμματοσειρά είναι ένα σύνολο (μια οικογένεια) χαρακτήρων, οι οποίοι έχουν την ίδια τυπογραφική σχεδίαση και ένα συγκεκριμένο στυλ. 5. Το όνομα του στυλ γραμματοσειράς που έχει χρησιμοποιηθεί στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο είναι Calibri. 6. Το μέγεθος γραμματοσειράς που έχει χρησιμοποιηθεί στο έγγραφο Εκπαιδευτήριο είναι 11 στιγμές.

22 158 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 7. Μερικές από τις γραμματοσειρές είναι οι εξής: Times New Roman, Arial, Tahoma, Bookman Old Style, Comic Sans MS, Courier, Cambria, Calibri, Book Antiqua 8. Η μονάδα με την οποία μετρούμε το μέγεθος των χαρακτήρων ονομάζεται στιγμή. 9. Για να επιλέξουμε όλο το κείμενο του εγγράφου, κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και πατάμε με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στη γραμμή επιλογής. Για να αλλάξουμε τη γραμματοσειρά και το μέγεθός της χρησιμοποιούμε τα κουμπιά της ομάδας Γραμματοσειρά της καρτέλας Κεντρική. Πατάμε στο βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τις διαθέσιμες γραμματοσειρές ε- πιλέγουμε την Times New Roman. Τέλος, πατάμε στο βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τα διαθέσιμα μεγέθη επιλέγουμε το μέγεθος Για να αλλάξουμε το μέγεθος του τίτλου Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής σε 15 στιγμές, πρώτα τον επιλέγουμε πατώντας και σύροντας επάνω από αυτόν. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο Μέγεθος γραμματοσειράς, πληκτρολογούμε τον αριθμό 15, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 11. Για να εφαρμόσουμε στον τίτλο έντονη γραφή και υπογράμμιση, βεβαιωνόμαστε ότι είναι επιλεγμένος και πατάμε στο κουμπί Έντονη γραφή και μετά στο κουμπί Υπογράμμιση της ομάδας Γραμματοσειρά. 12. Η λειτουργία της Αναίρεσης μας βοηθάει να καταργούμε μια σειρά τροποποιήσεων που έχουμε κάνει σε ένα έγγραφο. 13. Για να αναιρέσουμε την τελευταία μας ενέργεια, πατάμε μία φορά στο κουμπί Αναίρεση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 14. Με τη λειτουργία της Ακύρωσης αναίρεσης μπορούμε να ακυρώσουμε τις αναιρέσεις που έχουμε κάνει (να επανεκτελέσουμε τις ενέργειες που έχουμε αναιρέσει). 15. Για να ακυρώσουμε την τελευταία αναίρεση, πατάμε μία φορά στο κουμπί Ακύρωση αναίρεσης της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 16. Για να εφαρμόσουμε πλάγια γραφή στη λίστα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ξεκινάει με το κείμενο Παιδιά από 7 ετών, πρώτα την επιλέγουμε πατώντας στη γραμμή επιλογής τής πρώτης γραμμής και σύροντας προς τα κάτω, έως ότου επιλέξουμε όλες τις γραμμές της λίστας. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Πλάγια γραφή της ομάδας Γραμματοσειρά στην καρτέλα Κεντρική. 17. Για να καταργήσουμε την υπογράμμιση από τον τίτλο, επιλέγουμε τον τίτλο πατώντας στη γραμμή επιλογής του, και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί Υπογράμμιση της ομάδας Γραμματοσειρά.

23 34 Μορφοποίηση χαρακτήρων και κειμένου Μεταφερόμαστε στο τέλος του εγγράφου και πατάμε το πλήκτρο Enter. Πατάμε στο βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τις διαθέσιμες γραμματοσειρές, διαλέγουμε Arial. Τέλος, πατάμε στο βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τα διαθέσιμα μεγέθη, επιλέγουμε το μέγεθος 14. Αν το κουμπί Πλάγια γραφή της ομάδας Γραμματοσειρά είναι ενεργοποιημένο, πατάμε σε αυτό για να το απενεργοποιήσουμε. Τέλος, πληκτρολογούμε το κείμενο Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Κο Γεωργίου. 19. Για να εφαρμόσουμε έντονη γραφή και στυλ γραμματοσειράς Bookman Old Style στο κείμενο Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Πληροφορικής Knowledge προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα για:, επιλέγουμε την παράγραφο διπλοπατώντας στη γραμμή επιλογής της, και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί Έντονη γραφή της ομάδας Γραμματοσειρά. Τέλος, πατάμε στο βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τις διαθέσιμες γραμματοσειρές, επιλέγουμε Bookman Old Style. 20. Αν πατήσουμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Αναίρεση, εμφανίζεται ένα πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε πολλές ενέργειες και να τις αναιρέσουμε ταυτόχρονα. 21. Δεν μπορούμε να αναστρέψουμε τη δημιουργία νέου εγγράφου, την αποθήκευση, το άνοιγμα ενός εγγράφου, και την εκτύπωση. 22. Για να εφαρμόσουμε διπλή υπογράμμιση στη λέξη Εκπαιδευτικό της πρώτης παραγράφου του εγγράφου, επιλέγουμε τη λέξη διπλοπατώντας σε αυτή, έπειτα πατάμε στο κάτω βέλος στη δεξιά πλευρά του κουμπιού Υπογράμμιση, και από τη λίστα με τα διαθέσιμα στυλ επιλέγουμε Διπλή υπογράμμιση. 23. Για να επαναλάβουμε την ενέργεια της διπλής υπογράμμισης στις λέξεις Κέντρο Πληροφορικής, επιλέγουμε το ζητούμενο κείμενο πατώντας και σύροντας επάνω από αυτό, και ύστερα πατάμε στο κουμπί Επανάληψη το οποίο βρίσκεται στο δεξιό μέρος της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 24. Για να καταργήσουμε τις μορφοποιήσεις από την τελευταία παράγραφο του εγγράφου, την επιλέγουμε διπλοπατώντας στη γραμμή επιλογής της και μετά πατάμε στο κουμπί Απαλοιφή μορφοποίησης της ομάδας Γραμματοσειρά. 25. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο Εκπαιδευτήριο, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμή εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 26. Για να κλείσουμε το Microsoft Word, διπλοπατάμε στο Κουμπί Office.

24 Κεφάλαιο 35. Στοίχιση παραγράφων και επισήμανση κειμένου Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Το πρόγραμμα Microsoft Word μάς δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε τα εξής τέσσερα είδη στοίχισης παραγράφων: Αριστερή στοίχιση Στοίχιση στο κέντρο Δεξιά στοίχιση Πλήρη στοίχιση 2. Όταν χρησιμοποιούμε: αριστερή στοίχιση, όλες οι γραμμές του κειμένου ξεκινούν από το ίδιο σημείο στο αριστερό άκρο του εγγράφου. δεξιά στοίχιση, όλες οι γραμμές του κειμένου καταλήγουν στο ίδιο σημείο στο δεξιό άκρο του εγγράφου. στοίχιση στο κέντρο, όλες οι γραμμές του κειμένου βρίσκονται ακριβώς στο μέσο της απόστασης μεταξύ του αριστερού και του δεξιού άκρου. πλήρη στοίχιση, όλες οι γραμμές του κειμένου ξεκινούν από το ίδιο σημείο στο αριστερό άκρο και καταλήγουν στο ίδιο σημείο στο δεξιό άκρο του εγγράφου.

25 35 Στοίχιση παραγράφων και επισήμανση κειμένου Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, και στη συνέχεια στο φάκελο Microsoft Office. Τέλος, πατάμε στην εντολή Microsoft Office Word Μπορούμε να ορίσουμε τη στοίχιση του κειμένου είτε με τη χρήση των κουμπιών της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική, είτε μέσω του πλαισίου διαλόγου Παράγραφος. 5. Πατάμε στο βέλος του πλαισίου Γραμματοσειρά, και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τις διαθέσιμες γραμματοσειρές, επιλέγουμε την Arial. Τέλος, πατάμε στο βέλος του πλαισίου Μέγεθος γραμματοσειράς και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου με τα διαθέσιμα μεγέθη επιλέγουμε 12. Πατάμε στο κουμπί Στοίχιση στο κέντρο της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική, πληκτρολογούμε τον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, και πατάμε το πλήκτρο Enter τρεις φορές. Πατάμε στο κουμπί Στοίχιση κειμένου δεξιά και πληκτρολογούμε την ημερομηνία Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου. Πατάμε το πλήκτρο Enter τρεις φορές, και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί Πλήρης στοίχιση. Κατόπιν, καταχωρίζουμε και το υπόλοιπο κείμενο. Τέλος, προσθέτουμε δύο κενές γραμμές, πατάμε στο κουμπί Στοίχιση στο κέντρο, και καταχωρίζουμε τις τρεις τελευταίες γραμμές κειμένου. 6. Για να εφαρμόσουμε έντονη γραφή στον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, τον επιλέγουμε διπλοπατώντας σε αυτόν και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί Έντονη γραφή της ο- μάδας Γραμματοσειρά. 7. Για να εφαρμόσουμε κόκκινο χρώμα επισήμανσης στον τίτλο ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ, τον ε- πιλέγουμε διπλοπατώντας σε αυτόν, στη συνέχεια πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα επισήμανσης κειμένου, και από την παλέτα που εμφανίζεται, επιλέγουμε το κόκκινο χρώμα. Έπειτα, για να εφαρμόσουμε κίτρινο χρώμα γραμματοσειράς, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα γραμματοσειράς της ομάδας Γραμματοσειρά και από την παλέτα που εμφανίζεται, επιλέγουμε το κίτρινο χρώμα. 8. Για να ελέγξουμε τη μορφοποίηση του τίτλου, πατάμε ταυτόχρονα το συνδυασμό πλήκτρων Shift + F1 και στη συνέχεια πατάμε στον τίτλο. Η μορφοποίησή του εμφανίζεται στο παράθυρο εργασιών. 9. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Ανακοίνωση στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, και στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε Ανακοίνωση. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 10. Για να κλείσουμε το έγγραφο Ανακοίνωση χωρίς να κλείσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office.

26 162 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 11. Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD και διπλοπατάμε στο όνομα του αρχείου Γνωρίστε την Ασία. 12. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το όνομα Ασία στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το μενού που εμφανίζεται όταν πατάμε στο Κουμπί Office. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, και στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου πληκτρολογούμε Ασία. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 13. Με το Πινέλο μορφοποίησης μπορούμε να αντιγράφουμε τις μορφοποιήσεις από μια θέση του εγγράφου σε μία ή περισσότερες άλλες θέσεις. 14. Αν πατήσουμε στο Πινέλο μορφοποίησης μία φορά, μπορούμε να αντιγράψουμε τις μορφοποιήσεις μόνο μία φορά, ενώ αν διπλοπατήσουμε μπορούμε να αντιγράψουμε τις μορφοποιήσεις σε περισσότερες θέσεις. 15. Για να επιλέξουμε τον τίτλο Γεωγραφική γνωριμία με την Ασία, πατάμε στη γραμμή επιλογής δίπλα σε αυτόν. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση του τίτλου, πατάμε στο κουμπί Πινέλο μορφοποίησης της ομάδας Πρόχειρο στην καρτέλα Κεντρική, και στη συνέχεια πατάμε στη γραμμή επιλογής τού κειμένου Ιστορική γνωριμία με την Ασία, ώστε να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση σε αυτό. 16. Για να απενεργοποιήσουμε το Πινέλο μορφοποίησης, μπορούμε είτε να πατήσουμε το πλήκτρο Esc είτε να πατήσουμε ξανά στο κουμπί Πινέλο μορφοποίησης. 17. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση του κειμένου Τα φυσικά σύνορα της Ασίας είναι τα παρακάτω:, επιλέγουμε το κείμενο πατώντας στη γραμμή επιλογής του, και στη συνέχεια διπλοπατάμε στο κουμπί Πινέλο μορφοποίησης. Τέλος, πατάμε και σύρουμε στα κατάλληλα σημεία. 18. Πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + Home για να μεταφερθούμε στην αρχή του εγγράφου. Επιλέγουμε τη λίστα με τις κουκκίδες πατώντας στη γραμμή επιλογής της πρώτης καταχώρισής της και σύροντας προς τα κάτω, έως ότου επιλέξουμε και τις τέσσερις γραμμές, και πατάμε στο κουμπί Πινέλο μορφοποίησης. Στη συνέχεια, πατάμε στη γραμμή επιλογής του πρώτου στοιχείου της λίστας με τα κράτη και σύρουμε προς τα κάτω, ώστε να επιλέξουμε ολόκληρη τη λίστα. 19. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές του εγγράφου Ασία, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμή εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε την εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου, διπλοπατάμε στο Κουμπί Office.

27 Κεφάλαιο 36. Ορθογραφικός έλεγχος, γραμματικός έλεγχος, και συλλαβισμός Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, έπειτα στο φάκελο Microsoft Office, και τέλος στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD και διπλοπατάμε στο αρχείο Γεύση μιας άλλης εποχής. 2. Οι κόκκινες κυματιστές γραμμές εμφανίζονται κάτω από τις λέξεις που πληκτρολογούμε όταν είτε οι λέξεις είναι ανορθόγραφες είτε είναι άγνωστες στο πρόγραμμα, δηλαδή δεν υπάρχουν στο ορθογραφικό λεξικό του. Οι κόκκινες κυματιστές γραμμές εμφανίζονται επίσης όταν επαναλαμβάνουμε την ίδια λέξη στη σειρά.

28 164 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 3. Οι πράσινες κυματιστές γραμμές εμφανίζονται όταν το πρόγραμμα εντοπίσει συντακτικά λάθη στο έγγραφό μας. Ο γραμματικός έλεγχος δεν είναι διαθέσιμος για την ελληνική γλώσσα. 4. Για να κάνουμε ορθογραφικό έλεγχο σε ένα έγγραφο, μπορούμε είτε να εμφανίσουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Αναθεώρηση και να πατήσουμε στο κουμπί Ορθογραφικός & γραμματικός έλεγχος της ομάδας Γλωσσικός έλεγχος είτε να πατήσουμε το πλήκτρο F7. 5. Για να ορίσουμε τη σωστή γλώσσα για τη δεύτερη παράγραφο του εγγράφου, επιλέγουμε τη δεύτερη παράγραφο διπλοπατώντας στη γραμμή επιλογής και πατάμε στην καταχώριση γλώσσας που εμφανίζεται στη γραμμή κατάστασης. Στο πλαίσιο διαλόγου Γλώσσα που ανοίγει, επιλέγουμε Ελληνικά (Ελλάδος) και πατάμε στο ΟΚ. 6. Για να διορθώσουμε τη λανθασμένη λέξη ισως της δεύτερης παραγράφου, πατάμε στη λέξη με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την κατάλληλη διόρθωση, ίσως. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να διορθώσουμε και τις υπόλοιπες λανθασμένες λέξεις της δεύτερης παραγράφου. 7. Για στο λεξικό του προγράμματος να προσθέσουμε την άγνωστη λέξη σάμαλι της τρίτης παραγράφου, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη ζητούμενη λέξη και στο μενού συντόμευσης που εμφανίζεται πατάμε στην επιλογή Προσθήκη στο λεξικό. 8. Κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης κειμένου σε ένα έγγραφο, στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται η μορφή της Εικόνας Α του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής. 9. Όταν το έγγραφο δεν περιέχει ορθογραφικά λάθη, στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται η μορφή της Εικόνας Γ του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής. 10. Όταν το έγγραφο περιέχει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη ή άγνωστες για το πρόγραμμα λέξεις, στη γραμμή κατάστασης εμφανίζεται η μορφή της Εικόνας Β του εικονιδίου Κατάσταση ορθογραφίας και γραμματικής. 11. Για να αγνοείται η λέξη Λουμίδη της τρίτης παραγράφου από τον ορθογραφικό έλεγχο, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού σε αυτή, και στο μενού συντόμευσης που εμφανίζεται, επιλέγουμε Παράβλεψη. 12. Για να ελέγξουμε την ορθογραφία του υπόλοιπου εγγράφου Γεύση μιας άλλης εποχής, ανοίγουμε την καρτέλα Αναθεώρηση, πατάμε στο κουμπί Ορθογραφικός & γραμματικός έλεγχος της ομάδας Γλωσσικός έλεγχος, και κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις.

29 36 Ορθογραφικός έλεγχος, γραμματικός έλεγχος, και συλλαβισμός Στον επόμενο πίνακα εμφανίζεται η αντιστοιχία των κουμπιών του πλαισίου διαλόγου Ορθογραφικός και γραμματικός έλεγχος στα οποία πρέπει να πατήσουμε ώστε να ε- κτελεστούν οι αντίστοιχες ενέργειες. Ζητούμενη ενέργεια Παράβλεψη μιας ανορθόγραφης λέξης στην τρέχουσα θέση του εγγράφου Αντικατάσταση της λέξης σε όλες τις θέσεις του ενεργού εγγράφου με μια λέξη της επιλογής μας Διόρθωση της λέξης και μελλοντική αυτόματη αντικατάσταση της λανθασμένης λέξης με τη σωστή Παράβλεψη όλων των αναφορών της άγνωστης λέξης που περιέχονται στο έγγραφο Προσθήκη της λέξης στο λεξικό του προγράμματος Αντικατάσταση της τρέχουσας άγνωστης λέξης του εγγράφου με μια λέξη της επιλογής μας Παράβλεψη της τρέχουσας άγνωστης λέξης του εγγράφου Διαγραφή επαναλαμβανόμενης λέξης Χρήση της εντολής Παράβλεψη Αλλαγή όλων Αυτόματη διόρθωση Παράβλεψη όλων Προσθήκη στο λεξικό Αλλαγή Παράβλεψη Διαγραφή 14. Με τη λειτουργία του συλλαβισμού, μπορούμε να συλλαβίζουμε το κείμενό μας ώστε οι μεγάλες λέξεις να χωρίζονται σε δύο γραμμές. Έτσι μειώνουμε τα κενά στο τέλος των γραμμών και βελτιώνουμε τη ροή του κειμένου, κάνοντάς το πιο εμφανίσιμο. 15. Για να εφαρμόσουμε αυτόματο συλλαβισμό στο έγγραφό μας, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Διάταξη σελίδας και πατάμε στο κουμπί στην ο- μάδα Διαμόρφωση σελίδας. Τέλος, πατάμε στην καταχώριση Αυτόματα, και το έγγραφο μας συλλαβίζεται στα σημεία που χρειάζεται. 16. Για να κλείσουμε το Microsoft Word, επιλέγουμε την εντολή από το Μενού Office. Πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε.

30 Κεφάλαιο 37. Ρυθμίσεις περιθωρίων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε το Microsoft Word, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, μετά στην εντολή Όλα τα προγράμματα, έπειτα στο φάκελο Microsoft Office, και τέλος στην εντολή Microsoft Office Word Για να ανοίξουμε το ζητούμενο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD και διπλοπατάμε στο αρχείο Ασία. 2. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου σε Πρόχειρη, μεταφερόμαστε στην καρτέλα Προβολή, και στην ομάδα Προβολές εγγράφου πατάμε στο κουμπί Πρόχειρη. 3. Για να κρύψουμε τον οριζόντιο χάρακα, βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε στην καρτέλα Προβολή και πατάμε στο πλαίσιο ελέγχου που βρίσκεται στα αριστερά της καταχώρισης Χάρακας. Το σημάδι ελέγχου εξαφανίζεται και ο χάρακας κρύβεται από την οθόνη μας. 4. Για να αλλάξουμε την προβολή του εγγράφου σε Διάταξη εκτύπωσης, πατάμε στο ομώνυμο κουμπί της ομάδας Προβολές εγγράφου της καρτέλας Προβολή. 5. Για να εμφανίσουμε τον οριζόντιο και τον κατακόρυφο χάρακα, πατάμε στο κουμπί Χάρακας επάνω από την κατακόρυφη ράβδο κύλισης, ή απλώς ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου που βρίσκεται στα αριστερά της καταχώρισης Χάρακας. 6. Ο οριζόντιος και ο κατακόρυφος χάρακας μας επιτρέπουν να καθορίζουμε το μήκος των γραμμών του κειμένου, να δημιουργούμε προσαρμοσμένες εσοχές στο κείμενο των πα-

31 37 Ρυθμίσεις περιθωρίων 167 ραγράφων, να καθορίζουμε τα περιθώρια του εγγράφου, και να ορίζουμε νέες θέσεις στηλοθετών. 7. Με τον όρο περιθώριο εννοούμε την απόσταση μεταξύ του κειμένου και των ορίων της σελίδας. 8. Για να τροποποιήσουμε τα περιθώρια του εγγράφου, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στο όριο του περιθωρίου που θέλουμε να αλλάξουμε και, όταν αυτός πάρει τη μορφή διπλού βέλους, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς την κατάλληλη κατεύθυνση. Όταν η διακεκομμένη γραμμή που εμφανίζεται στην οθόνη μας βρεθεί στη σωστή θέση, αφήνουμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 9. Για να εφαρμόσουμε στο έγγραφό μας το στυλ περιθωρίων Συνηθισμένα, ανοίγουμε την καρτέλα Διάταξη σελίδας και πατάμε στο κουμπί Περιθώρια της ομάδας Διαμόρφωση σελίδας. Στη λίστα επιλογών που εμφανίζεται, επιλέγουμε Συνηθισμένα. 10. Για να αλλάξουμε το αριστερό και το δεξιό περιθώριο του εγγράφου ακριβώς σε 3,5 εκατοστά, πατάμε το κουμπί Περιθώρια της ομάδας Διαμόρφωση σελίδας. Στη λίστα επιλογών που εμφανίζεται, πατάμε στην καταχώριση Προσαρμοσμένα περιθώρια, και στο πλαίσιο διαλόγου που ανοίγει πατάμε στο πλαίσιο Αριστερά, διαγράφουμε το τρέχον περιθώριο, και πληκτρολογούμε τον αριθμό 3,5. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον αριθμό 3,5 στο πλαίσιο Δεξιά και πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 11. Για να αυξήσουμε το κάτω περιθώριο του εγγράφου σε περίπου 4 εκατοστά, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στην ένδειξη του κάτω περιθωρίου στον κατακόρυφο χάρακα και, όταν αυτός μετατραπεί σε διπλό κατακόρυφο βέλος, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα επάνω έως ότου η οριζόντια διακεκομμένη γραμμή που εμφανίζεται στην οθόνη μεταφερθεί στην ένδειξη των 22 εκατοστών του κατακόρυφου χάρακα. 12. Για να προσαρμόσουμε το επάνω περιθώριο του εγγράφου σε ακριβώς 4 εκατοστά, πατάμε το κουμπί Περιθώρια της ομάδας Διαμόρφωση σελίδας. Στη λίστα επιλογών που εμφανίζεται, πατάμε στην καταχώριση Προσαρμοσμένα περιθώρια, και στο πλαίσιο διαλόγου που ανοίγει πατάμε στο πλαίσιο Επάνω, διαγράφουμε το τρέχον περιθώριο, και πληκτρολογούμε τον αριθμό 4. Στη συνέχεια, πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 13. Για να κλείσουμε το Microsoft Word, επιλέγουμε την εντολή από το μενού του Κουμπιού Office. Πατάμε στο κουμπί Όχι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται ώστε να μην αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε.

32 Κεφάλαιο 38. Εσοχές και στηλοθέτες Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Εσοχές είναι οι αποστάσεις μεταξύ της αριστερής ή της δεξιάς πλευράς του κειμένου μιας παραγράφου και των περιθωρίων της σελίδας. Δηλαδή, εσοχή είναι ένα επιπλέον διάστημα μεταξύ των ορίων των παραγράφων και των περιθωρίων της σελίδας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις εσοχές για να κάνουμε ορισμένες παραγράφους να ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο κείμενο και να δώσουμε έμφαση στο περιεχόμενό τους. 2. Υπάρχουν τέσσερα είδη εσοχών: η αριστερή εσοχή, η δεξιά εσοχή, η εσοχή πρώτης γραμμής, και η προεξοχή πρώτης γραμμής. 3. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε μια εσοχή είναι οι εξής: Τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στον κατάλληλο σημειωτή του οριζόντιου χάρακα, πατάμε και κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού, και σύρουμε μέχρι η διακεκομμένη κατακόρυφη γραμμή που εμφανίζεται στην οθόνη να τοποθετηθεί στο κατάλληλο σημείο του χάρακα. Ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Στη συνέχεια, κάνουμε τις κατάλληλες ρυθμίσεις στην περιοχή Εσοχές της καρτέλας Εσοχές και διαστήματα του πλαισίου διαλόγου Παράγραφος.

33 38 Εσοχές και στηλοθέτες Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζεται η αντιστοιχία μεταξύ κάθε τύπου εσοχής και της λειτουργίας της: Είδος εσοχής Λειτουργία α) Αριστερή εσοχή 1) Καθορίζουμε πού θα ξεκινούν όλες οι γραμμές μιας παραγράφου. β) Δεξιά εσοχή 2) Καθορίζουμε πού θα τελειώνει η κάθε γραμμή μιας παραγράφου. γ) Εσοχή πρώτης γραμμής δ) Προεξοχή πρώτης γραμμής 3) Ορίζουμε το σημείο στο οποίο θα ξεκινάει η πρώτη γραμμή κάθε παραγράφου. 4) Ορίζουμε το σημείο στο οποίο θα ξεκινούν όλες οι γραμμές μιας παραγράφου εκτός από την πρώτη. 5. Για να ανοίξουμε το έγγραφο Εσοχές από το συνοδευτικό CD, επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα από το Μενού Office. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της μονάδας του συνοδευτικού CD και διπλοπατάμε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης. Τέλος, επιλέγουμε το αρχείο Εσοχές και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. 6. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με το ίδιο όνομα στο φάκελο Έγγραφα, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση ως από το Μενού Office ώστε να ανοίξουμε το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 7. Επιλέγουμε τις τρεις πρώτες παραγράφους του κειμένου που αναφέρονται στις εσοχές. Για να καθορίσουμε για το κείμενο αυτό δεξιά και αριστερή εσοχή 3 εκ., ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε τον αριθμό 3 στα πλαίσια Αριστερά και Δεξιά της περιοχής Εσοχές και πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 8. Για να καθορίσουμε στις ζητούμενες παραγράφους εσοχή πρώτης γραμμής 1,5 εκ. από το αριστερό περιθώριο, τις επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Ειδική και επιλέγουμε την καταχώριση Πρώτη γραμμή. Τέλος, καταχωρίζουμε τον αριθμό 1,5 στο πλαίσιο Κατά και πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου. 9. Για να καθορίσουμε προεξοχή πρώτης γραμμής 1,5 εκ. στις δύο παραγράφους που περιγράφουν την προεξοχή στο τέλος του εγγράφου, τις επιλέγουμε και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος στην καρτέλα Κεντρική. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου Ειδική και επιλέγουμε Προεξοχή. Τέλος, καταχωρίζουμε τον αριθμό 1,5 στο πλαίσιο Κατά και πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου.

34 170 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις 10. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε το έγγραφο, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 11. Επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία από το Μενού Office. Στο πλαίσιο διαλόγου Δημιουργία εγγράφου, ελέγχουμε ότι είναι ενεργοποιημένο το εικονίδιο Κενό έγγραφο και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. Για να μεταφερθούμε σε προβολή Διάταξης Εκτύπωσης, ανοίγουμε την καρτέλα Προβολή και βεβαιωνόμαστε ότι στην ομάδα Προβολές εγγράφου το κουμπί Διάταξη εκτύπωσης φαίνεται "πατημένο". Για να βεβαιωθούμε ότι οι χάρακες είναι ενεργοποιημένοι, ελέγχουμε αν υπάρχει ένα σημάδι ελέγχου στα αριστερά της επιλογής της ομάδας Εμφάνιση/Απόκρυψη. 12. Χρησιμοποιούμε τους στηλοθέτες για να ευθυγραμμίζουμε κείμενο και να στοιχίζουμε το κείμενο σε στήλες. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την παρουσίαση των στοιχείων μιας λίστας, ή για τη σύγκριση δεδομένων που αφορούν ομοειδή αντικείμενα. 13. Υπάρχουν πέντε είδη στηλοθετών: οι αριστεροί στηλοθέτες, οι δεξιοί στηλοθέτες, οι στηλοθέτες με στοίχιση στο κέντρο, οι στηλοθέτες με στοίχιση στην υποδιαστολή, και οι στηλοθέτες με εμφάνιση γραμμής. 14. Το πλήκτρο Tab μάς μεταφέρει στον επόμενο στηλοθέτη. 15. H αντιστοιχία των στηλοθετών με τη σωστή εικόνα και με το σωστό παράδειγμα λειτουργίας είναι η παρακάτω: 1) δ iii 2) ε i 3) α iv 4) β v 5) γ ii 16. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ορίσουμε στηλοθέτες είναι οι εξής: Ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Πατάμε στο κουμπί Στηλοθέτες της καρτέλας Εσοχές και διαστήματα, και στο πλαίσιο διαλόγου Στηλοθέτες που εμφανίζεται στην οθόνη πατάμε στο πλαίσιο Θέση στηλοθετών και καταχωρίζουμε την απόσταση του στηλοθέτη από το αριστερό περιθώριο σε εκατοστά. Τέλος, στο τμήμα Στοίχιση, ορίζουμε την κατάλληλη στοίχιση και πατάμε στο κουμπί Ορισμός.

35 38 Εσοχές και στηλοθέτες 171 Πατάμε στο πλαίσιο επιλογής στηλοθέτη, στο αριστερό άκρο του χάρακα, μέχρι να εμφανιστεί το εικονίδιο του στηλοθέτη που θέλουμε, και ύστερα πατάμε στο σημείο του οριζόντιου χάρακα όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε το στηλοθέτη. 17. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία. Στο πλαίσιο διαλόγου Δημιουργία εγγράφου, επιλέγουμε το εικονίδιο Κενό έγγραφο και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. Για να ορίσουμε έναν κεντρικό στηλοθέτη στα 6 εκ. και έναν αριστερό στηλοθέτη στα 9 εκ., ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Πατάμε στο κουμπί Στηλοθέτες της καρτέλας Εσοχές και διαστήματα, και στο πλαίσιο διαλόγου Στηλοθέτες που εμφανίζεται πατάμε στο πλαίσιο Θέση στηλοθετών, καταχωρίζουμε την τιμή 6, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Στο κέντρο του τμήματος Στοίχιση, και πατάμε στο κουμπί Ορισμός. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο Θέση στηλοθετών, καταχωρίζουμε την τιμή 9, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Αριστερά του τμήματος Στοίχιση, και πατάμε στο ΟΚ. Τέλος, πληκτρολογούμε το κείμενο της παρακάτω εικόνας πατώντας το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στον επόμενο στηλοθέτη. 18. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με όνομα Άσκηση Στηλοθετών στην επιφάνεια εργασίας μας, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως. Μεταφερόμαστε στην Επιφάνεια εργασίας. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, πληκτρολογούμε το όνομα Άσκηση Στηλοθετών, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 19. Για να επιλέξουμε ολόκληρο το έγγραφο, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Ctrl + A. Για να διαγράψουμε τον κεντρικό στηλοθέτη, ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Πατάμε στο κουμπί Στηλοθέτες της καρτέλας Εσοχές και διαστήματα, επιλέγουμε τον κεντρικό στηλοθέτη (δηλαδή την καταχώριση με την τιμή 6) στο πλαίσιο Θέση στηλοθετών, και πατάμε στο κουμπί Απαλοιφή. Τέλος, πατάμε στο ΟΚ. 20. Για να ορίσουμε για το έγγραφο έναν ακόμη αριστερό στηλοθέτη στα 5 εκ., ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική και πατάμε στο κουμπί ανοίγματος πλαισίου διαλόγου της ομάδας Παράγραφος. Πατάμε στο κουμπί Στηλοθέτες της καρτέλας Εσοχές και δια-

36 172 Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Απαντήσεις στήματα, στο πλαίσιο διαλόγου Στηλοθέτες που εμφανίζεται στην οθόνη πατάμε στο πλαίσιο Θέση στηλοθετών, καταχωρίζουμε την τιμή 5, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Αριστερά του τμήματος Στοίχιση, και πατάμε στο ΟΚ. 21. Για να μετακινήσουμε τον αριστερό στηλοθέτη από τα 9 εκ. στα 10 εκ. περίπου, επιλέγουμε τις γραμμές του κειμένου για τις οποίες έχουμε ορίσει το στηλοθέτη και σύρουμε προς τα δεξιά την ένδειξη (σημειωτή) του αριστερού στηλοθέτη στον οριζόντιο χάρακα, ώστε να τοποθετηθεί στα 10 περίπου εκατοστά. 22. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο Άσκηση Στηλοθετών, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε το έγγραφο, ε- πιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο από το Μενού Office. 23. Για να δημιουργήσουμε ένα νέο έγγραφο, πατάμε στο Κουμπί Office και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Δημιουργία. Στο πλαίσιο διαλόγου Δημιουργία εγγράφου επιλέγουμε το εικονίδιο Κενό έγγραφο και πατάμε στο κουμπί Δημιουργία. Για να ορίσουμε τον πρώτο στηλοθέτη της παρακάτω εικόνας, πατάμε στο πλαίσιο επιλογής στηλοθέτη στο αριστερό άκρο του χάρακα μέχρι να εμφανιστεί το εικονίδιο του κεντρικού στηλοθέτη. Στη συνέχεια, πατάμε στην ένδειξη 1 του οριζόντιου χάρακα, δηλαδή στο σημείο όπου θέλουμε να τοποθετήσουμε το στηλοθέτη. Για να ορίσουμε τον επόμενο στηλοθέτη, πατάμε στο πλαίσιο επιλογής στηλοθέτη μέχρι να εμφανιστεί το εικονίδιο του αριστερού στηλοθέτη, και πατάμε στην ένδειξη 2 του οριζόντιου χάρακα. Με τον ίδιο τρόπο ορίζουμε και τους υπόλοιπους στηλοθέτες. Τέλος, πληκτρολογούμε το κείμενο της επόμενης εικόνας, πατώντας το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στον επόμενο στηλοθέτη. 24. Για να αποθηκεύσουμε το έγγραφο με όνομα Ώρες στο φάκελο Έγγραφα, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης για να εμφανιστεί το πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου Όνομα αρχείου, πληκτρολογούμε το όνομα Ώ- ρες, και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση. 25. Επιλέγουμε τη λέξη Ποσό διπλοπατώντας σε αυτή. Για να διαγράψουμε το στηλοθέτη μόνο για τη λέξη αυτή, σύρουμε τον κεντρικό στηλοθέτη έξω από τον οριζόντιο χάρα-

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης

Microsoft Word 2007. Information Technology Services and Solutions. Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft Word 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς

Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς 3.3.1.1 Αλλαγή της εμφάνισης κειμένου: μέγεθος γραμματοσειράς, είδος γραμματοσειράς Γραμματοσειρές Η λέξη γραμματοσειρά αναφέρεται στο στυλ που εμφανίζονται τα γράμματα. Παρακάτω ακολουθούν κάποια παραδείγματα,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου

Ενότητα 3. Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3 Επεξεργασία κειμένου Ενότητα 3: Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 2010 124 125 Επεξεργασία κειμένου Microsoft Word 2010 126 Κεφάλαιο 3.1: Εισαγωγή στο Word 2010 3.1.1 Εκκίνηση του Word 2010

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word

Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word Επεξεργασία Κειμένου - Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Βάσεις δεδομένων Κεφάλαιο 68. Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η χρησιμότητα μιας βάσης δεδομένων είναι: Η συλλογή, η οργάνωση, η επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου

Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Αυτόματης προσαρμογής κειμένου - 117-2. Στο παράθυρο διαλόγου Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Επεξεργασία και κατόπιν επιλέξτε ή απαλείψτε το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπεται η μεταφορά και η απόθεση κελιών. Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word

1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word 1. Βασικές Λειτουργίες του MS- Word Το MS-Word, που είναι και αντικείμενο αυτών των σημειώσεων είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, που στις σελίδες του μπορεί να περιέχει εκτός από κείμενο, εικόνες

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνο 2310891570 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο manthosk@uom.gr Ώρες Γραφείου:

Διαβάστε περισσότερα

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Ο Οδηγός γρήγορης εκκίνησης του Microsoft PowerPoint 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. 1) Έναρξη

Microsoft Word. 1) Έναρξη Microsoft Word 1) Έναρξη 1.1) Εκκίνηση Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft Word. Η εφαρμογή Word ξεκινά και εμφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows.

Word. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου. 1. Εισαγωγή. 2. Εκκίνηση του Word για Windows. Το Πρόγραμμα Επεξεργασίας Κειμένου Word 1. Εισαγωγή Η επεξεργασία γενικά είναι ο χειρισμός των δεδομένων μέσα σε ένα σύστημα Η/Υ. Αποτελεί το ζωτικό βήμα ανάμεσα στην λήψη των δεδομένων (είσοδος) και στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου Κεφάλαιο 28. Microsoft Word 2007 Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 28 1. Ξεκινήστε τον επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. 2. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας εφαρμογής

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Λειτουργίες του Word

Βασικές Λειτουργίες του Word Βασικές Λειτουργίες του Word 2 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Πληκτρολόγηση κειμένου Αποθήκευση, κλείσιμο, άνοιγμα εγγράφου Μη αυτόματη αλλαγή γραμμών/σελίδων Περιήγηση σε ένα έγγραφο Δημιουργία νέου εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Office System

Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Office System Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Office System 2003...11 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια...15 Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του...15 Λήψη βοήθειας για το Microsoft Office System 2003...15

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο

Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα. 1 ο Εργαστήριο Εισαγωγή στα Πληροφοριακά Συστήματα 1 ο Εργαστήριο 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Μάνθος Κωνσταντίνος, Πέτκος Γεώργιος Γραφείο 214 κτίριο Θ Τηλέφωνα 2310891570, 2310891652 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ «ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ» Σημειώσεις για το Microsoft Word ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Παρουσίαση του WORD Τρόπος γραφής στο WORD 1. Ξενάγηση στο Microsoft Word 1.1 Άνοιγμα Ο ευκολότερος τρόπος εκκίνησης του Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Office System Word 2007

Microsoft Office System Word 2007 Microsoft Office System Word 2007 Δ.Ι.Ε.Κ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2016 ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΕΝΗ ΓΚΙΝΗ & ΤΙΤΙΚΑ-ΕΥΘΑΛΙΑ ΚΑΡΟΥΣΗ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. Χρήση της

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr

Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr MS-WORD Επιμέλεια: Κωλέτσου Ευτυχία email: efi.unipi@gmail.com Web: http://www.ekoletsou.gr Ξεκινώντας με το WORD Επιμέλεια: ΚΩΛΕΤΣΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ A ναμφισβήτητα, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προγράμματα στους

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου

Microsoft Word. Δυνατότητες του Word. Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Microsoft Word Δυνατότητες του Word Εισαγωγή και επεξεργασία Κειμένου Μας προσφέρει ένα ευχάριστο περιβάλλον για την πληκτρολόγηση κειμένου, καθώς και πολλές δυνατότητες διόρθωσης, την επεξεργασία και

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Publisher 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης.

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου

Μάθημα 5ο. Επεξεργαστής Κειμένου Μάθημα 5ο Επεξεργαστής Κειμένου Σελίδα 60 από 106 Ένα πολύ χρήσιμο και αρκετά βασικό πρόγραμμα εγκατεστημένο στον υπολογιστή είναι ο επεξεργαστής κειμένου (LibreOffice Writer). Περιέχει όλα τα εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT EXCEL 2003 Επεξεργασία δεδοµένων Εισαγωγή κενών κελιών, γραµµών ή στηλών 1. Κάντε ένα από τα εξής: Εισαγωγή νέων κενών κελιών Επιλέξτε µια περιοχή (περιοχή: ύο ή περισσότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 1. ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΝΟΥ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟΓΡΑΦΟΥ 2007 2. ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ Κάθε μενού έχει τις δικές της δυνατότητες, όπως για παράδειγμα μόλις πατήσετε το κουμπί κεντρική βγαίνουν τα εικονίδια των δυνατοτήτων που

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε;

Πρακτική Άσκηση Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Πρακτική Άσκηση 2 ΑΣΠΑΙΤΕ Α Ημερομηνία :. Τμήμα : Ονοματεπώνυμο :. Για να αντιγράψουμε τη μορφοποίηση μιας λέξης ποιο εργαλείο από τα παρακάτω χρησιμοποιούμε; Ποιο από τα παρακάτω προγράμματα θα χρησιμοποιήσετε

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008

Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word. Εισηγητής: Χαριτωνίδης Γεώργιος. Βόλος, Νοέμβριος 2008 Κ.Α.ΕΛ.Ε. Σημειώσεις επάνω στοn επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word Βόλος, Νοέμβριος 2008 To Microsoft Word (έκδοση 2003) είναι ένας εξελιγμένος επεξεργαστής κειμένου, με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2010

Microsoft PowerPoint 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft PowerPoint 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Εκκίνηση του PowerPoint... 12 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέας παρουσίασης... 23 Κεφάλαιο 4 Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης... 31 Κεφάλαιο 5 ιαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

[συνέχεια του εγγράφου Word 2]

[συνέχεια του εγγράφου Word 2] [συνέχεια του εγγράφου Word 2] Συνεχίζουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο έγγραφο που δημιουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο αποθηκεύσαμε στον φάκελο με το όνομά μας, με το όνομα: Word 2x.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις

Κεφάλαιο Χρήση κειµενογράφου. 4.1 Εισαγωγή Σκοπός Τι θα µάθεις Κεφάλαιο 4 4. Χρήση κειµενογράφου 4.1 Εισαγωγή Η επεξεργασία κειµένων και εγγράφων αποτελεί µια από τις πιο διαδεδοµένες χρήσεις του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί µια εισαγωγή στον

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες

Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Επεξεργασία κειμένου Ms Word 2007 2010 Βασικές δεξιότητες Συγγραφέας: Βαγγέλης Γκιμπερίτης Επιμέλεια: Μαρία Ζάππα Κασαπίδη Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση -

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος

Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Εισαγωγή στο Word 2007 Ν. Παπαδόπουλος Πληκτρολογώ το διπλανό κείµενο. Επειδή το κείµενο αποτελείται από δύο παραγράφους πατάω το Enter µόνο στο τέλος της κάθε παραγράφου και όχι σε κάθε γραµµή 1. δηµιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107

Περιεχόμενα. Βασικά έγγραφα του Word. 1 Εξερεύνηση του Word 2010 35. 2 Επεξεργασία και έλεγχος κειμένου 71. 3 Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου 107 Περιεχόμενα Εισαγωγή στο Microsoft Word 2010...11 Αλλαγή της εμφάνισης της Κορδέλας...15 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...21 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...23 Βοήθεια...27 Μέρος 1 Βασικά έγγραφα

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint

Περιεχόµενα. 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint Εισαγωγή στο PowerPoint Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 11 1 Λίγα λόγια για το βιβλίο... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους... 13 Σύντοµη παρουσίαση... 14 Μερικές συµβάσεις... 15 Τι νέο υπάρχει στο PowerPoint 2007;... 15 Μια τελευταία λέξη...

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

Οδηγός γρήγορης αναφοράς. 1: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Οδηγός γρήγορης αναφοράς Στους παρακάτω πίνακες παρατίθενται οι γνώσεις που πρέπει να διαθέτουν οι υποψήφιοι για τις γνωστικές ενότητες: Χρήση Η/Υ και διαχείριση αρχείων, Επεξεργασία κειμένου, Υπολογιστικά

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Διαστάσεις Σελίδας και Περιθώρια Αρχείο Διαμόρφωση Σελίδας καρτέλα Χαρτί Μέγεθος Χαρτιού καρτέλα Περιθώρια

Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Διαστάσεις Σελίδας και Περιθώρια Αρχείο Διαμόρφωση Σελίδας καρτέλα Χαρτί Μέγεθος Χαρτιού καρτέλα Περιθώρια Αρχικές Ρυθμίσεις Αρίθμηση Σελίδων Ξεκινώντας την εργασία μας με ένα έγγραφο του Microsoft Word το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τα βασικά του στοιχεία που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint

Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Δημιουργία παρουσιάσεων με το PowerPoint Οι νέες Τεχνολογίες αλλάζουν ριζικά το τοπίο της εκπαίδευσης. Αλλάζουν τον τρόπο διδασκαλίας και μάθησης, τον τρόπο μελέτης αλλά και τον τρόπο έρευνας και αξιολόγησης,

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου Ms Word Βασικές αρχές

Επεξεργασία κειμένου Ms Word Βασικές αρχές Επεξεργασία κειμένου Ms Word Βασικές αρχές Βασιλική Καλύβα MSc Μηχανικός Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Επεξεργασία κειμένου: Περιεχόμενα ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κεφάλαιο 1: Εκκίνηση - Περιβάλλον εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) INTERMEDIATE Επεξεργασία Κειμένου (Microsoft Word) Επεξεργασία κειμένου (Microsoft Word) 1. Βασικές Λειτουργίες και Περιβάλλον Εφαρμογής Επεξεργασίας Κειμένου. α. Χειρισμός εγγράφων.

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων 99

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων 99 Περιεχόμενα Οι συγγραφείς... 11 Εισαγωγή στο Word 2007... 13 Νέες λειτουργίες...14 Ας ξεκινήσουμε!... 16 Πληροφορίες για αναγνώστες που χρησιμοποιούν τα Windows XP... 17 Διαχείριση των αρχείων εξάσκησης...17

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Ψηφιακές εικόνες... 9 2 Adobe Photoshop CS2... 15 3 Το σύστημα Βοήθειας του Adobe Photoshop CS2... 23 4 Άνοιγμα αρχείου εικόνας και μετακίνηση... 31 5 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007. 2. Πώς αλλάζουμε το διάστιχο μίας παραγράφου; [Πηγαίνουμε στην παράγραφο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε το εικονίδιο Διάστιχο] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ WORD 2007 1. Πώς βάζουμε διπλή υπογράμμιση και χρώμα υπογράμμισης; [Επιλέγουμε το κείμενο και στην κεντρική καρτέλα πατάμε στο βελάκι δίπλα στο εικονίδιο της υπογράμμισης] 2. Πώς αλλάζουμε το

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3 Περιεχόμενα Οι νέες δυνατότητες του Microsoft Office XP...xi Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια...xiv Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του... xiv Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2002... xiv Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου...171

1 Εξερεύνηση του Word Επεξεργασία και έλεγχος εγγράφων Αλλαγή της εμφάνισης του κειμένου...171 Περιεχόμενα Ξενάγηση στη διασύνδεση χρήστη του Office 2007... 13 Χρήση της Κορδέλας... 13 Το νέο μενού Αρχείο... 19 Γραμμή εργαλείων Γρήγορης Πρόσβασης... 19 Νέα χειριστήρια προβολών... 20 Κύρια σημεία...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Κεφάλαιο 3: Σχεδίαση γραφικών...78 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση εικόνων...111 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα PowerPoint Εκκίνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24

Λίγα λόγια από το συγγραφέα PowerPoint Εκκίνηση του PowerPoint Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24 ΕΝΟΤΗΤΑ 6 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 PowerPoint 2007... 9 92 Εκκίνηση του PowerPoint... 16 93 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 24 94 Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης... 36 95 Διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου

ιαγραφή πίνακα ή απαλοιφή των περιεχοµένων του...52 Συγχώνευση κελιών σε ένα, στον ίδιο πίνακα...53 ιαίρεση πίνακα και κελιών...53 Μετατροπή κειµένου ηµιουργία εγγράφου...3 ηµιουργία νέου, κενού εγγράφου...3 Από αντίγραφο υπάρχοντος εγγράφου...3 ηµιουργία επιστολής...3 ηµιουργία προτύπου εγγράφου...4 Μετατροπή εγγράφων...5 Μετατροπή ενός µόνο αρχείου

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word)

Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Επεξεργαστής Κειμένου: (Microsoft Word) Στο περιβάλλον εργασίας του επεξεργαστή κειμένου Microsoft Word εκτελούμε τις παρακάτω λειτουργίες: 1) Δημιουργία Νέου Εγγράφου: Η Δημιουργία ενός Νέου Εγγράφου

Διαβάστε περισσότερα

Σε Ποιους Απευθύνεται Αυτό το Βιβλίο Πώς Είναι Οργανωμένο το Βιβλίο

Σε Ποιους Απευθύνεται Αυτό το Βιβλίο Πώς Είναι Οργανωμένο το Βιβλίο Εισαγωγή Ο σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να καλύψει ένα πλήθος θεμάτων που ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες υπολογιστών. Καταβλήθηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να γραφθεί σε απλή γλώσσα, να είναι φιλικό

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο)

Άσκηση 1(Σκοπός αντικείμενο) Άσκηση 1( αντικείμενο) Εισαγωγή στο word το περιβάλλον εργασίας Αντικείμενο Γραμμή τίτλου - μενού εργαλεία εργαλειοσειρές χάρακες γραμμή κατάστασης ράβδοι κύλισης κουμπί κλεισίματος, ελαχιστοποίησης, μεγιστοποίησης

Διαβάστε περισσότερα