Σακχαρώδης ιαβήτης Κυήσεως

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Σακχαρώδης ιαβήτης Κυήσεως"

Transcript

1 Σακχαρώδης ιαβήτης Κυήσεως ηµήτριος Τρουβάς, Πέµπτη 12/01/2006

2

3

4

5 ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ (Σ Κ) Σ Κ ΟΡΙΣΜΟΣ Ως Σακχαρώδης ιαβήτης Κυήσεως ορίζεται η παθολογική διαταραχή της ανοχής των υδατανθράκων, η οποία εµφανίζεται ή διαγιγνώσκεται για πρώτη φορά στη διάρκεια της εγκυµοσύνης.

6 Σ Κ-ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Η συχνότητα των διαγνωσµένων διαβητικών µεταξύ των Αµερικανών ενηλίκων, αυξήθηκε κατά 40% σε δέκα χρόνια, από 4,9% το 1990 στο 6,9% το 1999 (Narayon and colleagues). Η συχνότητα υπολογίζεται να αυξηθεί κατά 165% το 2050! Ο κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτου σ αυτούς που γεννήθηκαν το 2000 είναι 33% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες! (Gale, 2003; Mokdad and colleagues; 2003).

7 Σ Κ-ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στον διαβήτη τύπου ΙΙ, που αναφέρεται και µε τον όρο diabesity, λόγω της ισχυρής σχέσης του µε την παχυσαρκία (obesity). Ηαυξηµένη επίπτωση του διαβήτη τύπου ΙΙ και ειδικά στα νέα άτοµα, έχει οδηγήσει σε αύξηση των κυήσεων που επιπλέκονται µε Σ. Πολλές γυναίκες µε Σ Κ, πάσχουν πιθανώς από Σ τύπου ΙΙ που δεν είχε διαγνωσθεί (Feig and Palda, 2002). Έγκυες µε Σ Κ στην προηγούµενη κύηση, έχουν πιθανότητα 35-50% επανεµφάνισης σε νέα κύηση.

8 ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΥΗΣΗ Στατιστικά Στοιχεία αφορώντας τοκετούς που διενεργήθηκαν το διάστηµααπό έως στο ΜΗΤΕΡΑ µε τηνένδειξη«σακχαρω ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ». Σύνολο Τοκετών: από έως Σακχαρ. ιαβήτης Κυήσεως Ρυθµιζ. ια ιαίτης % 240 Σακχαρ. ιαβήτης Κυήσεως Ρυθµιζ. ια Ινσουλίνης 225 Νεανικός Σακχαρ. ιαβήτης 13 ΣΥΝΟΛΟ 478 4,95

9 ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ & ΚΥΗΣΗ Στο χρονικό διάστηµααπό έως σε σύνολο τοκετών που διενεργήθηκαν στο ΜΗΤΕΡΑ γεννήθηκαν 380 νεογνά βάρους > 4000gr. (ποσοστό 3.94 %) Από αυτά 11 ανήκαν στην οµάδα των 478 τοκετών µε τηνένδειξη «ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ». Εκ των 11, τα 8 ανήκαν σε µητέρες που αντιµετωπίστηκαν µε δίαιτα και τα 3 σε µητέρες ινσουλινοεξαρτώµενες.

10 Σ Κ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ Στη φυσιολογική εγκυµοσύνη συµβαίνουν σηµαντικές αλλαγές στον οργανισµό της µητέρας, οι οποίες έχουν σαν στόχο να εξασφαλίσουν "το βέλτιστο περιβάλλον" για την ανάπτυξη της εµβρυοπλακουντιακής µονάδας. ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Α ΤΡΙΜΗΝΟΥ οιστρογόνων και προγεστερόνης υπερπλασία Β-κυττάρων έκκρισης ινσουλίνης χρησιµοποίησης γλυκόζης στην περιφέρεια µεταφοράς γλυκόζης στο έµβρυο εναπόθεσης γλυκογόνου στους περιφ. ιστούς µεταφοράς αµινοξέων στο έµβρυο εναποθέσεως λίπους επιπέδων γλυκόζης νηστείας στη µητρική κυκλοφορία (υπογλυκαιµίες α τριµήνου) κυκλοφορούντων λιπαρών οξέων,τριγλυκεριδίων κυκλοφορούντων αµινοξέων στη µητρ.κυκλοφορία ΚΛΟΑ σπειραµατικής διήθησης ουδού απέκκρισης GI γλυκοζουρία χωρίς υπεργλυκαιµία

11 Σ Κ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ Υ ΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣΑΛΛΑΓΕΣΒ καιγ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Ωρίµανση πλακούντα ΗΡL, προγεστερόνης, κορτιζόλης ρυθµού µεταφοράς γλυκόζης ενδοκυτταρίων (ΗΡL) ικανότητος σύνδεσης ινσουλίνης µε τουςυποδοχείςτης (προγεστερόνη, κορτιζόλη) ευαισθησίας ( αντιστάσεως) των ιστών στην ινσουλίνη κατά 46%, λόγω: α) της αντιστάσεως µετασυναπτικά στο επίπεδο της Β υποοµάδας των υποδοχέων (µυϊκός ιστός) β) των GLU-4 µεταφορέων στα λιπώδη κύτταρα ινσουλίνης πλάσµατος (τριπλασιασµός µεταξύ 28ης-32ης εβδοµάδος) λιπογενέσεως κινητοποίησης λίπους λιπαιµία κετογενέσεως στο ήπαρ κετοναιµία ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ Β και Γ ΤΡΙΜΗΝΟΥ Οι ανωτέρω µεταβολές (επιταχυνόµενος αναβολισµός) είναι χρήσιµες για την εµβρυϊκή ανάπτυξη καθώς επιταχύνουν -ιδιαίτερα στη µεταγευµατική υπεργλυκαιµία- την µεταφορά γλυκόζης και αµινοξέων στο έµβρυο. Στην προχωρηµένη εγκυµοσύνη, η µεταφορά γλυκόζης από την µητέρα στο έµβρυο, αυξάνεται και στην περίοδο της νηστείας, λόγω της αυξηµένης λιπόλυσης, της απελευθέρωσης ελευθέρων λιπαρών οξέων (επιταχυνόµενη λιπόλυση) µεταφοράς γλυκόζης και αµινοξέων στο έµβρυο.

12 Σ Κ ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ηανεπάρκειατωνβ-κυττάρων του παγκρέατος και η παράλληλη αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη (56%) συνεισφέρουν στην ανάπτυξη παθολογικής ανοχής στη γλυκόζη και Σ Κ. Ηανεπάρκειατωνβ-κυττάρων οφείλεται πιθανώτατα: α. Στη διαταραχή της εκκριτικής ικανότητας των β-κυττάρων λόγω µεταλλάξεων στο γονίδιο της γλυκοκινάσης (χρωµόσωµα 7) β. Σε κυτταρική και χηµική ανοσία, που οδηγούν σε αυτοκαταστροφή τα β-κύτταρα (ανίχνευση αντινησιδιακών (ΙCA) και αντιϊνσουλινικών (ΙΑΑ) αντισωµάτων.

13 Σ Κ-ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Η συγκέντρωση της γλυκόζης στο εµβρ. πλάσµα, ακολουθεί αυτή της µητέρας, µε την φυσιολογική διαφορά να είναι 0,5 mmol (5mg/dl) υπέρ της µητέρας. Η γλυκόζη διέρχεται τον πλακούντα µεσύστηµα "διευκολυνόµενης διάχυσης" Επί της γλυκόζης στη µητέρα, η µητρική-εµβρυϊκή διαφορά αυξάνεται µέχρις ότου το σύστηµα "διευκολυµένης διάχυσης" κορεσθεί µε µία τιµή mmol/l ( mg/dl) για την µητέρα. Πέραν της τιµής αυτής-παρά την σηµαντική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης µητέρας-δεν αυξάνεται συνήθως περαιτέρω η εµβρυϊκή συγκέντρωση. Σ Κ-ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΣΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Η ινσουλίνη εµφανίζεται στην εµβρυϊκή κυκλοφορία από την 10η εβδοµάδα της κυήσεως. Η ινσουλίνη δεν διαπερνά τον πλακούντα σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις. Ηεµβρυϊκή παγκρεατική "απάντηση" στην "έγχυση" µητρικής γλυκόζης είναι βραδεία. Η ινσουλίνη δεν συµµετέχει στη ρύθµιση της οµοιόστασης της γλυκόζης στο έµβρυο της µη διαβητικής µητέρας και ο ρόλος της είναι εκείνος µιάς ορµόνης που προάγει την ανάπτυξη του εµβρύου.

14 Σ Κ ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΕΜΒΡΥΟΠΑΘΕΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑ ΜΗΤΡΙΚΗ ΥΠΕΡΑΜΙΝΟΞΑΙΜΙΑ ΕΜΒΡΥΪΚΗ ΥΠΕΡΑΜΙΝΟΞΑΙΜΙΑ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΕΜΒΡΥΙΚΩΝ Β-ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΥΠΕΡΙΝΣΟΥΛΙΝΑΙΜΙΑ ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΕΜΒΡΥΟΠΑΘΕΙΑ

15 Σ Κ ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΕΜΒΡΥΟΠΑΘΕΙΑ Το κύηµα αναπτύσσεται σε "καλλιεργητικό υλικό" προερχόµενο από µητρικά υλικά (γλυκόζη, αµινοξέα, λιπίδια). Η µητρική ευγλυκαιµία που ρυθµίζεται από την έκκριση και δράση της ινσουλίνης ρυθµίζει και τις "κατάλληλες συγκεντρώσεις" των συστατικών του καλλιεργητικού υλικού. Η µητρική υπεργλυκαιµία προκαλεί εµβρυϊκή υπεργλυκαιµία µε επακόλουθο την τροποποίηση της "φαινοτυπικής έκφρασης" του εµβρύου, νεογνού, ενήλικα. Οι προκύπτουσες διαταραχές εξαρτώνται από το χρονικό διάστηµα της κύησης, στο οποίο το έµβρυο υφίσταται τις συνέπειες της µητρικής υπεργλυκαιµίας. Οι σηµαντικότερες διαταραχές αφορούν το προεµφυτευτικό και περιεµφυτευτικό στάδιο, το α τρίµηνο (αδυναµία εµφυτεύσεως, πρώϊµες ΑΕ, συγγενείς ανωµαλίες), το β τρίµηνο (διαφοροποιήσεις διανοητικής και ψυχολογικής συµπεριφοράς) και το γ τρίµηνο (παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτης).

16 ΙΑΒΗΤΙΚΗ ΕΜΒΡΥΟΠΑΘΕΙΑ Περίοδος Έκθεσης Επιπλοκές Τύποι ιαβήτη Προεµφυτευτικά Οξειδωτικό stress Aπώλεια Ενεργειας Απόπτωση Αδυναµία Εµφύτευσης

17 Σ Κ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Κρίσιµος χρόνος η 3η-7η εβδοµάδα κυήσεως. Η αιτιολογία είναι πιθανώτατα πολυπαραγοντιακή Οι συγγενείς ανωµαλίες είναι 5πλάσιες έως 10πλάσιες απ' ότι σε φυσιολογικές κυήσεις. Η επίπτωση συγγενών ανωµαλιών σε διαβητικές κυήσεις µε ικανοποιητικό γλυκαιµικό έλεγχο προ της εµφύτευσης είναι 2,1%. Η επίπτωση σε διαβητικές που αντιµετωπίζονται µετά την εµφύτευση είναι 9,0%. Ο ρόλος του ΤΝFa και του FGF-4 φαίνεται να είναι σηµαντικός. Η επίπτωση των συγγενών ανωµαλιών 4πλασιάζεταιότανηHbA 1 C στην αρχή της κυήσεως είναι 4-6 SD άνω του φυσιολογικού και 12πλασιάζεται όταν η HbA 1 C είναι > 6 SD άνω του φυσιολογικού. HbA 1 C< 6,9% 0% συγγ. ανωµαλίες 7,0-8,5% 5% συγγ. ανωµαλίες HbA 1 C > 10% 22,4% συγγ. ανωµαλίες.

18 Σ Κ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Καρδιοκυκλοφορικακό Σύστηµα Μετάθεση Μεγάλων Αγγείων Έλλειµα Κοιλιακού ιαφράγµατος Έλλειµα Κολπικού ιαφράγµατος Υποπλαστική Αριστερή Κοιλία Ανωµαλίες Αορτής Κεντρικό Νευρικό Σύστηµα Ανεγκεφαλία Μηνιγγοµυελοκήλη Εγκαφαλοκήλη Ουρογεννητικό Σύστηµα Απλασία Νεφρών Πολυκυστικοί Νεφροί Πεπτικό Σύστηµα Τραχειοοισοφαγικό Σύστηµα Ατρησία Εντέρου Σκελετικό Σύστηµα Αγενεσία Ιερού Οστού ισχιδής Ράχις

19 Σ Κ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Η πλέον παθογνωµονική ανωµαλία είναι η αγενεσία του ιερού οστού ( φορές συχνότερη απ' ότι στον γενικό εγκύµονα πληθυσµό). Η χορήγηση φυλλικού οξέος κυρίως προ της συλλήψεως φαίνεται να µειώνει το ποσοστό ανωµαλιών του νευρικού σωλήνα (MTD). Προτείνεται ακόµη η χορήγηση αντιοξειδωτικών και µυοϊνοσιτόλης.

20 Σ Κ ΕΝ ΟΜΗΤΡΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Στο παρελθόν συνέβαινε στο 10-30% των κυήσεων µε διαβήτητύπουι. Σήµερα το ποσοστό είναι 25/1000 τοκετοί (5πλάσιος απ' ότι στη φυσιολ. κύηση) Συνήθως συµβαίνει µετά την 36η εβδοµάδα σε εγκύους µε αγγειοπάθεια, προεκλαµψία, ανεπιτυχή γλυκαιµικό έλεγχο, υδράµνιο µε µακροσωµία. Τα κυριότερα αίτια φαίνεται να είναι: α. κατανάλωση Ο2 λόγω υπερινσουλιναιµίας β. αναγκών Ο2 λόγω µεγαλοσωµίας γ. κινδύνου θροµβώσεων λόγω πολυκυτταραιµίας, θροµβοκυττοπενίας δ. µητριαίας κυκλοφορίας επί αγγειοπάθειας, προεκλαµψίας ε. µεταφοράς Ο2 από ερυθροκύτταρα στ. Χρόνια ενδοµήτρια υποξία εµβρυϊκού ΡΗ µεταβολική οξέωση ζ. Καθυστέρηση µετατροπής HbF σε HbA παροχής O2 στους ιστούς.

21 Σ Κ RDS Ηπνευµονική ωριµότητα στο έµβρυο µη διαβητικήςµητέρας επιτυγχάνεται στις εβδοµάδες. Στη διαβητική κύηση ο κίνδυνος RDS υποχωρεί µετά την 38η εβδοµάδα. Ο κίνδυνος RDS προ της 38ης εβδ. είναι 5-6 φορές µεγαλύτερος απ' ότι στα νεογνά µη διαβητικών. Στη δεκαετία του 1970 το RDS µειώθηκε από 31% σε 3%, ως αποτέλεσµα τηςβελτίωσης του ελέγχου και της ινσουλινοθεραπείας. 20% των RDS προκύπτουν σαν αποτέλεσµα επιλεκτικής παρέµβασης τερµατισµού της διαβητικής κύησης προ της 38ης εβδοµάδος. Επί πνευµονικής ανωριµότητας, το νεογνό αναπτύσσει RDS, µε αποτέλεσµα το25% να καταλήγει εντός 28 ηµερών από τον τοκετό και το 25% να αναπτύσσει χρόνια πνευµονοπάθεια. Η πιθανότητα RDS είναι µεγαλύτερη στις διαβητικές κυήσεις που τερµατίζονται µε ΚΤ. Σ Κ - RDS O εµβρυϊκός υπερινσουλινισµός µειώνει την πνευµονική παραγωγή φωσφολιπιδίων, κυρίως της φωσφατιδυλγλυκερόλης, οδηγώντας σε έλλειψη επιφανειοδραστικών παραγόντων. Η εµβρυϊκή ινσουλίνη δεσµεύει τη δράση της κορτιζόλης στο επίπεδο των ινοβλαστών, µε αποτέλεσµα παραγωγής φωσφατιδυλχολίνης.

22 Σ Κ-RDS Η εκτίµηση της εµβρ. πνευµ. ωριµότητος, σε περιπτώσεις επιλεκτικής διακοπής της κυήσεως προ της 38ης εβδ. βασίζεται στη µέτρηση του δείκτη λεκιθίνης/σφιγγοµυελίνη (L/S) που πρέπει να είναι > 2 και της φωσφατιδυλγλυκερόλης (ΡG). HPGανιχνεύεται µετά την 35η εβδοµάδα, αλλά η απουσία της σε τελειόµηνη διαβητική κύηση δεν οδηγεί αυτοµάτωςστηδιάγνωσητηςπνευµ. ανωριµότητος, αφού απουσιάζει στο 10% των κυήσεων 40 εβδοµάδων. Ο ταυτόχρονος έλεγχος PG και L/S AY ελαττώνει την πιθανότητα ψευδώς θετικών αποτελεσµάτων.

23 Σ Κ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ Η νεογνική υπογλυκαιµία (γλυκόζη < 44 mg/dl) κατά την διάρκεια των 12 πρώτων ωρών της ζωής, είναι από τις συχνότερες επιπλοκές του νεογνού της διαβητικής µητέρας. Αφορά το 47% των µακροσωµικών νεογνών και το 20% των µη µακροσωµικών επί προϋπάρχοντος Σ (Ι ήιι) και το 25-40% των νεογνών µητέρων µε Σ Κ. Σπάνια συµβαίνει υπογλυκαιµία όταν η γλυκόζη κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι < 120mg/dl. Σ Κ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ HKΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ µπορεί να περιλαµβάνει νευρολογικά συµπτώµατα (τρόµος, περιστροφή οφθαλµών, συσπάσεις), αναπνευστικά (κυάνωση, ταχύπνοια, άπνοια), καρδιολογικά (ταχυκαρδία, καρδιοµεγαλία, ανεπάρκεια), µεταβολικά (υποθερµία, εφίδρωση), ή να είναι ασυµπτωµατική (αρχικές εφεδρείες εγκεφάλου σε γλυκογόνο). Οέλεγχοςτηςγλυκόζηςστανεογνάµητέρων µε Σ πρέπειναγίνεται1,2,4 ώρες µετά τον τοκετό.

24 Σ Κ ΝΕΟΓΝΙΚΗ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ Παρατεταµένη νεογνική υπογλυκαιµία µπορεί να οδηγήσει σε µόνιµες νευρολογικές βλάβες (αποµυελίνωση νευρώνων στον φλοιό των ινιακών λοβών). Στην MRI µπορεί να παρατηρείται εξεσηµασµένη απώλεια εγκεφαλικής ουσίας σε συνδυασµό µε υποξικές-ισχαιµικές περιοχές. Η πρόληψη περιλαµβάνει έγκαιρο θηλασµό µετά τον τοκετό και επί αδυναµίας σίτιση δια καθετήρος. Αν µετά την από του στόµατος σίτιση η γλυκόζη παραµένει <44mg%, απαιτείται η IV χορήγηση γλυκόζης.

25 Σ Κ ΕΜΒΡΥΙΚΗ ΜΑΚΡΟΣΩΜΙΑ Μακροσωµία ορίζεται η γέννηση νεογνού βάρους > gr. Συµβαίνει στο 50% των κυήσεων µε σακχαρώδη διαβήτη κυήσεως και στο 40% των κυήσεων µε ινσουλιξοεξαρτώµενο διαβήτη. Είναι 10 φορές συχνότερη στις διαβητικές γυναίκες απ ό,τι στον γενικό πληθυσµό. ΗΕµβρυική Μακροσωµία αντανακλά κυρίως στο λιπώδη ιστό, το µυικό ιστό και οργανοµεγαλία (ήπαρ, καρδιά). Η υσανάλογη Αύξηση του Κορµού των Ώµων οδηγεί συνήθως σε τραυµατικό κολπικό τοκετό, για τη µητέρα και το νεογνό λόγω της δυστοκίας των ώµων. Το κύριο αίτιο είναι η αντιδραστική υπερινσουλιναιµία του εµβρύου. Η συχνότητα µακροσωµίας είναι 12πλάσια σε εγκύες µε µέση τιµή γλυκόζης> 114 mg/dl, σε σχέση µε όσεςείχανµέση τιµή < 81 mg/dl.

26 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ SCREENING TEST: οκιµασία διαλογής µεταξύ 24ης-28ης εβδοµάδος, µε χορήγηση 50γρ. γλυκόζης από του στόµατος, ανεξαρτήτως ώρας της ηµέρας και χρόνου λήψεως του προηγούµενου γεύµατος και προσδιορισµός της γλυκόζης πλάσµατος φλεβικού αίµατος µετά 60. Η δοκιµασία θεωρείται θετική εάν η τιµή της γλυκόζης είναι µεγαλύτερη των mg/dl (7,2-7,8 7,8 mmol/l) /L).

27 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ SCREENING TEST ΌΡΙΑ ΓΛΥΚΟΖΗΣ (mg/dl) Ευαισθησία 100% 98% 79% Ειδικότητα 78% 80% 87%

28 Σ Κ-ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ Η συχνότητα των κυήσεων που επιπλέκονται µε διαβήτη αυξήθηκε κατά 40% µεταξύ 1989 και 2002 (Martin and coll. 2003). Η συχνότητα ποικίλλει µεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων µεταξύ 0,5% - 15%. Η µεγάλη διακύµανση αποδίδεται σε διαφορές που αφορούν την µεθοδολογία ελέγχου, τα χρησιµοποιούµενα διαγνωστικά κριτήρια, φυλετικούς, οικογενείς προδιαθεσικούς παράγοντες.

29 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ εν υπάρχει συµφωνία για το αν το screening test θα πρέπει να γίνεται σε κάθε έγκυο ή θα πρέπει να αποφεύγεται σε: Έγκυες <25ετών Έγκυες που δεν ανήκουν σε υψηλού κινδύνου εθνικότητες (Ισπανικής καταγωγής, Αφρικανές, Ινδιάνες, ΝΑ Ασίας, νήσων Ειρηνικού). Έγκυες µε δείκτηµάζας σώµατος <25 Έγκυες µε απουσία ιστορικού παθολ. ανοχής γλυκόζης Έγκυες µε απουσία ιστορικού µαιευτικών επιπλοκών, σχετικών µε Σ Έγκυες µε απουσία Σ σε συγγενείς α βαθµού

30 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ Οι τιµές, στις δοκιµασίες ελέγχου, άνω των οποίων συνιστάται η δοκιµασία ανοχής γλυκόζης (GΤT), είναι αυθαίρετες. Όσο υψηλότερα τίθεται το όριο, τόσο ελαττώνεται η ευαισθησία. Όσο χαµηλότερα, τόσο αυξάνεται η ευαισθησία και µειώνεται η ειδικότητα, µε αποτέλεσµα αύξηση των ψευδώς θετικών αποτελεσµάτων.

31 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ (ΚΑΥΜΠΥΛΗ ΣΑΚΧΑΡΟΥ): (GΤT) Πρέπει να γίνεται µε τη χορήγηση από του στόµατος 100γρ. Γλυκόζης, διαλυµένων σε ml νερού και µέτρηση της γλυκόζης στο πλάσµα φλεβικού αίµατος σε χρόνους 0, 60, 120 και 180, αφού έχει προηγηθεί τριήµερη ελεύθερη διατροφή, µε την κατανάλωση τουλάχιστον 200γρ. υδατανθράκων την ηµέρα.

32 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ - Κριτήρια CARPENTER - COUSTAN ΓΛΥΚΟΖΗ: Νηστείας : ΓΛΥΚΟΖΗ: 60 : ΓΛΥΚΟΖΗ: 120 : ΓΛΥΚΟΖΗ: 180 : 95mg/dl 180mg/dl 155mg/dl 140mg/dl * Για τη διάγνωση του Σ Κ αρκούν δύο τιµές ίσες ή µεγαλύτερες των ορίων.

33 Σ Κ- ΙΑΓΝΩΣΗ ΙΑΓΝΩΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ Σ..Κ. Προηγούµενες Σ Κ Ιστορικό µακροσωµικών νεογνών (>4.000γρ.) Ιστορικό θνησιγενούς εµβρύου Ιστορικό Σ σε συγγενείς α βαθµού Εκσεσηµασµένη παχυσαρκία P.C.O. Ηλικία µητέρας >30 ετών Πολυτοκία (>4 κυήσεων) Γλυκοζουρία

34 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η σωστή διαιτητική αγωγή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιµετώπιση των γυναικών µεσ..κ. Η διαιτητική αγωγή είναι αποτελεσµατική όταν: Παρέχει τα απαραίτητα συστατικά και οπωσδήποτε τους υδατάνθρακες στη µητέρα και το έµβρυο. Στοχεύει στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίµα της εγκύου καθ όλο το 24ωρο. Έχει ως αποτέλεσµα την απόκτηση επιθυµητού σωµατικού βάρους, όχι πέραν των 12kg κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Προφυλάσσει από την κετοξέωση.

35 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΠΙ Σ..Κ. Αποφυγή ζάχαρης και συµπυκνωµένων χυµών Αποφυγή ευαπορρόφητων υδατανθράκων Αποφυγή έτοιµων ή τηγανητών φαγητών Συχνά, µικρά γεύµατα (περίπου ανά 3ωρο) τα οποία περιλαµβάνουν τροφές µε λεύκωµα (άπαχο κρέας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, τυρί µε χαµηλά λιπαρά, αυγά). Λήψη λιτού πρωινού Επιλογή τροφών µε υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

36 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΡΜΙ ΩΝ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΕΥΜΑ ΠΡΩΪΝΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΥΜΑ ΓΕΥΜΑ ΜΙΚΡΟ ΓΕΥΜΑ ΕΙΠΝΟ ΜΙΚΡΟ ΓΕΥΜΑ ΘΕΡΜΙ ΕΣ 10-15% 5-10% 20-30% 5-10% 20-30% 5-10%

37 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΘΕΡΜΙ ΩΝ ΣΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ Συνολικό ηµερήσιο ποσό θερµίδων: 30kcal/kg ΒΣ για έγκυες φυσιολογικού βάρους 24kcal/kg ΒΣ για έγκυες αυξηµένου βάρους

38 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟΧΟΙ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΕ Σ..Κ. ΤΡΙΧΟΕΙ ΙΚΟ ΑΙΜΑ Γλυκόζη νηστείας: <90-95 mg/dl 1 ώρα µετά το γεύµα: < mg/dl 2 ώρες µετά το γεύµα: < 120 mg/dl ΠΛΑΣΜΑ ΦΛΕΒΙΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Γλυκόζη νηστείας: <105 mg/dl 2 ώρες µετά το γεύµα: < 130 mg/dl Στόχος είναι η µείωση της περιγεννητικής νοσηρότητας και ο κίνδυνος µακροσωµίας. Η καλύτερη εξισορρόπηση µεταξύ υπέρβαρων λιποβαρών νεογνών επιτυγχάνεται όταν τα µέσα επίπεδα γλυκόζης (άθροισµα προγευµατικών και µεταγευµατικών τιµών) κυµαίνονται µεταξύ mg/dl.

39 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ Σ..Κ. Καθηµερινός αυτοέλεγχος γλυκόζης αίµατος Μέτρηση σακχάρου 1 ώρα µετά το γεύµα Έλεγχος πρωινής οξόνης ούρων, ιδιαίτερα στις γυναίκες που υποβάλλονται σε ολιγοθερµιδικές δίαιτες.

40 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ 1. Γλυκόζη νηστείας > mg/dl και 2. Γλυκόζη 1 ώρα µετά το γεύµα > 120 mg/dl (Lois JOVANOVIC, 2000). 3. AC εµβρύου > 75ns θέσης στο διάστηµα εβδοµάδων (Buchanan TA, 2001).

41 Σ Κ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΤΙ ΙΑΒΗΤΙΚΑ ΙΣΚΙΑ Τα από του στόµατος αντιδιαβητικά διέρχονται τον πλακούντα και µπορεί να διεγείρουν τα β-κύτταρα του εµβρύου προς έκκριση ινσουλίνης (συνέπειες). Μπορεί να προκαλέσουν παρατεταµένη υπογλυκαιµία µετά την γέννηση. Οι Langer και συνεργάτες συνέκριναν την χορήγηση glyburide και ινσουλίνης σε έγκυες µε Σ..Κ. χωρίς στατιστικά σηµαντικές διαφορές µεταξύ των δύο οµάδων (µακροσωµία, πνευµονική ανωριµότητα, εµβρ. ανωµαλίες). Η Metformin που χρησιµοποιείται για την θεραπεία της υπογονιµότητας επί PCO, µείωσε τα ποσοστά του Σ..Κ. όταν χρησιµοποιήθηκε στη διάρκεια της εγκυµοσύνης (Glueck and colleagues 2004). Συνήθως όµως πρέπει να διακόπτεται µετά την διάγνωση κυήσεως (Harborne and colleagues, 2003).

42 Σ Κ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Η άσκηση είναι δυνατόν να αποτελέσει µέρος της θεραπευτικής παρέµβασης στις γυναίκες µε Σ..Κ., οι οποίες δεν παρουσιάζουν ιατρικό ή γυναικολογικό πρόβληµα. Το πρόγραµµα, ο χρόνος, η ένταση της άσκησης πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά και να αφορά κυρίως τους µυς του άνω τµήµατος του σώµατος. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ταυτόχρονα να παρακολουθούνται: Ο καρδιακός ρυθµός του εµβρύου Η αρτηριακή πίεση της εγκύου που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 140/90mm Hg Η συσπαστικότητα της µήτρας µπορείναέχεισαναποτέλεσµα αύξηση της θερµοκρασίας του σώµατος, µε συνέπεια αύξηση της καρδιακής παροχής αποβολή θερµότητας µετακίνηση αίµατος από τα σπλάχνα και την µήτρα προς το δέρµα καιτουςµύες µείωση θερµοκρασίας του εµβρύου µείωση οξυγόνωσης εµβρύου επιβάρυνση καρδιακής λειτουργίας.

43 Σ Κ-ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ U/s 8ης-10ης εβδοµάδας, για προσδιορισµό ηλικίας κυήσεως Έλεγχος αυχενικής διαφάνειας (12η-13ηεβδοµάδα) AFP (16η-17ηεβδοµάδα) U/s β επιπέδου για αποκλεισµό συγγενών ανωµαλιών (22η εβδοµάδα) Υπερηχοκαρδιογράφηµα εµβρύου επί πρώιµης διάγνωσης Σ..Κ. ήεπίαυξηµένων τιµών γλυκόζης 15ήµερος U/S έλεγχος µεταξύ β και γ τριµήνου για έλεγχο ανάπτυξης και ποσότητος ΑΥ Doppler flow velocity / 15ήµερο µετά την 31ηεβδοµάδα N.S.T. ή ΒΙΟΦΥΣΙΚΟ PROFILE/ 4ήµερο µετά την 36η εβδοµάδα Συχνός έλεγχος ΑΠ Συχνός έλεγχος ούρων για οξόνη και λεύκωµα

44 Σ Κ-ΤΡΟΠΟΣ ΤΡΟΠΟΣ-ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ Με την προϋπόθεση ότι ο γλυκαιµικός έλεγχος και η µαιευτική παρακολούθηση είναι σωστοί, δεν συνιστάται τοκετός προ των 38 εβδοµάδων, ο οποίος µπορεί να έχει ως συνέπεια τον αυξηµένο κίνδυνο RDS. Επί κυήσεων όπου χορηγείται ινσουλίνη, ηπρόκλησητοκετού µπορεί να γίνει προ της 38ης εβδοµάδος µε την προϋπόθεση ότι ο έλεγχος L/S ή PG (φωσφατιδυγλυκερόλης) ΑΥ είναι ενδεικτικός της εγκατάστασης πνευµονικής ωριµότητας (L/S >2) (PG+) αν και η αξιοπιστία των εργαστηρίων µε µειωµένη εµπειρία είναι αµφισβητούµενη. ΕΜΒΡΥΪΚΕΣ ΕΝ ΕΙΞΕΙΣ για περάτωση της κυήσεως αποτελούν το υδράµνιο ή ολιγάµνιο, το παθολογικό NST ή BPP.

45 ΣΑΚΧΑΡΩ ΗΣ ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΟΚΕΤΟΥ Επί Σ..Κ. χωρίς επιπλοκές η έγκυος µπορεί να έχει φυσιολογικό αυτόµατο ή προγραµµατισµένο τοκετό. Η κυριότερη ένδειξη ΚΤ είναι η εκτιµώµενη µακροσωµία Η ΚΤ σχετίζεται µε µεγαλύτερο κίνδυνο RDS για την ίδια ηλικία εγκυµοσύνης σε σχέση µε τον φυσιολογικό τοκετό και συγκεκριµένα µε τον συνήθως κακοήθη τύπο της «Παροδικής ταχύτητας» (ΤΤΝ) ή Wet lung syndrome. Η εσωτερική καρδιοτοκογραφία κατά την διάρκεια του τοκετού δεν ενδείκνυται εφ όσον η ποιότητα της εξωτερικής τοιαύτης είναι ικανοποιητική (Joanna Girling Anne Dornhorst, 2004). Ο κολπικός τοκετός είναι γενικότερα προτιµότερος από την ΚΤ επειδή έχει λιγότερες επιπλοκές. Ο συνηθέστερος τρόπος δράσεως στο UK είναι ο τοκετός µεταξύ εβδοµάδων µε την ΚΤ να αποτελεί το 58% τωνεπιλογώνσεγυναίκες µε προϋπάρχοντα Σ και το 33% στις έγκυες µε Σ..Κ. Στις ΗΠΑ το ποσοστό της ΚΤ γενικώς επί Σ και κυήσεως ανέρχεται περίπου στο 44%.

46

47

48

49

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Γράφει: Ελένη Αναστασίου, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Κύησης του Α' Ενδοκρινολογικού Τμήματος» του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Παρακάτω θα αναφερθούμε χωριστά στις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση (α) του

Διαβάστε περισσότερα

32. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

32. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ Α. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ Ι και ΙΙ (ΣΔ Ι, ΙΙ) Η διαχείριση αυτών των κυήσεων απαιτεί τη συνεργασία ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Η σοβαρότητα του ΣΔ εκτιμάται με βάση την κατάταξη κατά White.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΟΣ Θ.

ΣΤΕΦΟΣ Θ. Επηρεάζει την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης Επηρεάζει τη μακροχρόνια διατήρηση των προσληφθέντων κιλών κατά τη διάρκεια της κύησης (5-9μήνες) Επηρεάζει την εμφάνιση παχυσαρκίας σε γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Γ.Ν. ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΚΡΙΘΑΡΙΩΤΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΙΜΠΡΙΣΙΜΗ ΑΝΝΑ ΤΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Δ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ Γ.Ν.Θ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ Ένα μακρύ «υπεραντλαντικό αεροπορικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΥΠΕΡ-& ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ ΠΡΟΛΑΚΤΙΝΩΜΑ ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΝΕΦΡΙΔΙΩΝ (ανεπάρκεια 21- υδροξυλάσης) ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολικός έλεγχος κατά την κύηση γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. ρ. Χρήστος Σαμπάνης ιαβητολογικό Κέντρο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Μεταβολικός έλεγχος κατά την κύηση γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1. ρ. Χρήστος Σαμπάνης ιαβητολογικό Κέντρο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Μεταβολικός έλεγχος κατά την κύηση γυναικών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ρ. Χρήστος Σαμπάνης ιαβητολογικό Κέντρο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Μετακινήσεις θρεπτικών ουσιών μέσω πλακούντα ΜΗΤΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΩΝ & ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ ΚΥΠΡΟΥ Ανακοίνωση Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2018) Τι είναι ο Διαβήτης Φετινό Θέμα: «Ο διαβήτης αφορά κάθε οικογένεια» Ο διαβήτης είναι μια αυτοάνοση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ. ρ. Μυλωνάκη Θεοχαρούλα. Υπεύθυνη ιαβητολογικού Ιατρείου

ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ. ρ. Μυλωνάκη Θεοχαρούλα. Υπεύθυνη ιαβητολογικού Ιατρείου ΕΓΚΑΙΡΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ ρ. Μυλωνάκη Θεοχαρούλα ιευθύντρια Β Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Χανίων Υπεύθυνη ιαβητολογικού Ιατρείου Πινακοθήκη ήµου Χανίων, 17/02/2012 Συχνότητα του

Διαβάστε περισσότερα

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr!

«Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! «Τι είναι ο μεταγευματικός διαβήτης;», από τον Ειδικό Παθολόγο Διαβητολόγο Άγγελο Κλείτσα και το yourdoc.gr! Λέω συχνά στους διαβητικούς ασθενείς, που με επισκέπτονται στο ιατρείο μου, να μην επαναπαύονται

Διαβάστε περισσότερα

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης

Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη. Εμμ. Δ. Μπελιώτης Η χρησιμότητα του αυτοελέγχου στο Σακχαρώδη Διαβήτη Εμμ. Δ. Μπελιώτης ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια, εξελισσόμενη νόσος. Ακρογωνιαίοι λίθοι της θεραπευτικής της προσέγγισης είναι η αλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ (20 %) (60-75 %)% Παιδιά με διαβήτη Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση Η μείωση των επιπέδων της γλυκόζης

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου

Αγγελική Βουτσά. Παθολόγος-Διαβητολόγος. Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Αγγελική Βουτσά Παθολόγος-Διαβητολόγος Τ. Συν/στρια Δ/ντρια Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Λήμνου Τι είναι ο διαβήτης; Μεταβολική διαταραχή αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα Ο διαβήτης οφείλεται σε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D. ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ Θανάσης Ζ. Τζιαμούρτας, Ph.D. Τι είναι σακχαρώδης διαβήτης; Παθοφυσιολογική κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα Καμπύλη σακχάρου (75

Διαβάστε περισσότερα

Αιτιολογική ταξινόμηση του σακχαρώδη διαβήτη

Αιτιολογική ταξινόμηση του σακχαρώδη διαβήτη Τύποι Σακχαρώδη Διαβήτη Εμμανουήλ Μ. Πάγκαλος MD PhD Επιστημονικός διευθυντής κλινικής «Θέρμη» Διαβητολογικό κέντρο «Αρεταίος» Θεσσαλονίκη Αιτιολογική ταξινόμηση του σακχαρώδη διαβήτη ΤΥΠΟΣ 1 ανοσολογικός

Διαβάστε περισσότερα

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958

Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Υγεία και Άσκηση Ειδικών Πληθυσμών ΜΚ0958 Διάλεξη 5: Σακχαρώδης Διαβήτης και Άσκηση Υπεύθυνη Μαθήματος: Χ. Καρατζαφέρη Διδάσκοντες: Χ. Καρατζαφέρη, Γ. Σακκάς, Α. Καλτσάτου 2013-2014 Διάλεξη 5 ΤΕΦΑΑ, ΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

Διαβήτης και Άσκηση. Τι είναι διαβήτης. και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται κυρίως από ανεπάρκεια ή

Διαβήτης και Άσκηση. Τι είναι διαβήτης. και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται κυρίως από ανεπάρκεια ή Διαβήτης και Άσκηση Τι είναι διαβήτης Διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια κατά την οποία ο οργανισμός δε μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα της γλυκόζης και το μεταβολισμό των υδατανθράκων Προκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ

ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΑΠΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΟΞΕΩΝ II ΚΕΤΟΝΟΣΩΜΑΤΑ ΗΠΑΡ VLDL Ανασκόπηση μεταβολισμού λιπιδίων & λιποπρωτεϊνών ΤΡΟΦΗ ΛΙΠΩΔΗΣ ΙΣΤΟΣ ΗΠΑΡ Κυκλοφορία Χυλομικρά Λιπαρά οξέα HDL LDL VLDL ΗΠΑΡ Τριγλυκερίδια Φωσφολίπιδια

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

GDM. Δέσποινα Λουλά Νοσηλεύτρια T.E. MSc Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη

GDM. Δέσποινα Λουλά Νοσηλεύτρια T.E. MSc Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη GDM Δέσποινα Λουλά Νοσηλεύτρια T.E. MSc Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Διαβήτης κύησης (Gestational Diabetes Mellitus: GDM) χαρακτηρίζεται κάθε δυσανοχή στη γλυκόζη η οποία αρχίζει ή ανευρίσκεται κατά

Διαβάστε περισσότερα

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών

Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες. Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύηση και συγγενείς καρδιοπάθειες Στέλλα Μπρίλη Α! Καρδιολογική Κλινική Πανεπιστηµίου Αθηνών Αιµοδυναµικές αλλαγές κατά την εγκυµοσύνη Όγκος αίµατος 30-50% Μέγιστο 20-24 εβδ Όγκος παλµού Καρδιακή Συχνότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΡΥΟ Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με Αναπλ. Καθηγητή Ν. Παπαντωνίου, Α Μαιευτική και Γυναικολογική

Διαβάστε περισσότερα

Ηλίας Ν. Μυγδάλης. Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα

Ηλίας Ν. Μυγδάλης. Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1942 «Έναρξη ινσουλίνης στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2: πότε και πως ;» Ηλίας Ν. Μυγδάλης Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα Ειδικό φροντιστήριο

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΝΗΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΦΕΝΤΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Tον ανθρώπινο µεταβολισµό το χαρακτηρίζουν δύο στάδια. Tοπρώτοείναιηκατάστασητουοργανισµούµετά απόκάποιογεύµα, οπότετοαίµαείναιπλούσιοσε θρεπτικές ύλες από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΠΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΛΙΑΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΚΟΠΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΛΙΑΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΠΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΛΙΑΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και από διαταραχή του μεταβολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Diabetes_ protect our future.mp4

Diabetes_ protect our future.mp4 Diabetes_ protect our future.mp4 14/11 Γενέθλια του νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη 2007:επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη Θέμα 2009 2013: Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραδοσιακά θεωρούνται νοσήματα των ανδρών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες

Διαβάστε περισσότερα

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ

25. RHESUS (Rh) ANOΣΟΠΟΙΗΣΗ Η Rh ανοσοποίηση οφείλεται σε εμβρυο-μητρική μετάγγιση (ΕΜΜ), όπου ποσότητα Rh θετικού εμβρυϊκού αίματος εισέρχεται στη μητρική κυκλοφορία Rh αρνητικής εγκύου και δημιουργούνται αντισώματα κατά του παράγοντα

Διαβάστε περισσότερα

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής!

Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής. Το θαύµα... της ζωής! Τµήµα Υπερήχων & Εµβρυοµητρικής Ιατρικής Το θαύµα... της ζωής! Οι Υπέρηχοι Εγκυμοσύνης... Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής Στο Τμήμα Υπερήχων & Εμβρυομητρικής Ιατρικής της ΡΕΑ Μαιευτικής Γυναικολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Χρήστος Μανές ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δρ. Χρήστος Μανές ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Δρ. Χρήστος Μανές Παθολόγος µε εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΕΔΙΠ Διευθυντής Παθολογικού τµήµατος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Π.Ν «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Σακχαρώδης Διαβήτης 220 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης

Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Παχυσαρκία και Σακχαρώδης Διαβήτης Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔ2) Ο Σακχαρώδης Διαβήτης γενικά είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός και συγκεκριμένα το πάγκρεας δεν παράγει ή δεν

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης Ζωγράφου Ιωάννα ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Β Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Γ. Ν. Θ. ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ Μορφές Σακχαρώδη Διαβήτη ΣΔ τύπου 1 ΣΔ τύπου 2 ΣΔ Κύησης Άλλες μορφές Σακχαρώδη Διαβήτη

Διαβάστε περισσότερα

Σακχ κ αρώδ ώ ης η Δι Δ α ι βήτ ή η τ ς η κα κ ι ι Κύ Κ η ύ σ η η- Νεότε τ ρα δ εδοµέ µ να

Σακχ κ αρώδ ώ ης η Δι Δ α ι βήτ ή η τ ς η κα κ ι ι Κύ Κ η ύ σ η η- Νεότε τ ρα δ εδοµέ µ να Σακχαρώδης Διαβήτης και Κύηση- Νεότερα δεδοµένα Ελένη Αναστασίου ιευθύντρια Υπεύθυνη ιαβητολογικού Κέντρου Α Ενδοκρινολογικό Τµήµα - ΓΝΑ Αλεξάνδρα Θέµατα προς συζήτηση Σακχαρώδης ιαβήτης της Κύησης -Θεραπευτική

Διαβάστε περισσότερα

Πίνακας 7. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ ΥΠΕΡΓΥΚΑΙΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Πίνακας 7. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΥΠΕΡΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ ΥΠΕΡΓΥΚΑΙΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου του αίματος βρίσκεται κάτω από αυστηρό ορμονολογικό έλεγχο. Η έκκριση της ινσουλίνης διεγείρεται από την υπεργλυκαιμία και αποτέλεσμα της δράσης της είναι η ελάττωση της

Διαβάστε περισσότερα

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου

Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Κλαίρη Μ. Εργασία στη Βιολογία Α'2 Λυκείου Διαβήτης. Ακούμε καθημερίνα γύρω μας πως εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία. Όμως, τι πραγματικά είναι αυτό; Τι ειναι ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Έκβαση της κύησης γυναικών με Διαβήτη της Κύησης

Έκβαση της κύησης γυναικών με Διαβήτη της Κύησης Έκβαση της κύησης γυναικών με Διαβήτη της Κύησης B. Π. Παπαδοπούλου (1,2), Δ. Βαβίλης (2), Κ. Κώτσα (3), Δ. Γ. Γουλής (1) (1), Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Φροντίδα στο Σακχαρώδη Διαβήτη», Αλεξάνδρειο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΟΡΟΛΟΣΤΗΣΑΣΚΗΣΗΣΣΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣΥΝ ΡΟΜΟ, ΣΤΑ ΛΙΠΙ ΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΙΠΟΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΒασίληςΜούγιος, PhD ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ http://mougios.webpages.auth.gr Μεταβολικό σύνδροµο Παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από:

Διαβάστε περισσότερα

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται. είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ Ο σακχαρώδης διαβήτης ( ΣΔ ) είναι το κλινικό σύνδρομο που οφείλεται είτε σε έλλειψη ινσουλίνης λόγω μείωσης η παύσης παραγωγής (σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 ) είτε

Διαβάστε περισσότερα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα

Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα Προγεννητικός Έλεγχος - Μαιευτικό Υπερηχογράφημα upadate swfobject.embedswf('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','7. 0.14','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

Διαβάστε περισσότερα

Κλινική περιγραφή μεταγεννητική ομοιόσταση της γλυκόζης σε μεγάλα πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά

Κλινική περιγραφή μεταγεννητική ομοιόσταση της γλυκόζης σε μεγάλα πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά Κλινική περιγραφή μεταγεννητική ομοιόσταση της γλυκόζης σε μεγάλα πρόωρα και τελειόμηνα νεογνά Clinical Report Postnatal Glucose Homeostasis in Late-Preterm and Term Infants David H. Adamkin, MD and COMMITTEE

Διαβάστε περισσότερα

«Θεραπευτικός αλγόριθµος ADA/EASD 2012»

«Θεραπευτικός αλγόριθµος ADA/EASD 2012» «Θεραπευτικός αλγόριθµος ADA/EASD 2012» ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1942 Ηλίας Ν. Μυγδάλης Συντονιστής Διευθυντής Β Παθολογική Κλινική και Διαβητολογικό Κέντρο, Γενικό Νοσοκοµείο ΝΙΜΤΣ, Αθήνα 9o Πανελλήνιο Συνέδριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης

ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ- ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ Δρ. Ε.Τρακάκης Οι ανιχνευτικές εξετάσεις (screening test) έχουν ευρεία εφαρμογή και μεγάλη πρακτική χρησιμότητα στον προγεννητικό έλεγχο. Ο προγεννητικός έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ

ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ ΑΠΟΚΌΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΎΝΤΑ Παθοφυσιολογία, Διάγνωση και Αντιμετώπιση Alexander Kofinas, MD Director Kofinas Perinatal Associate Professor Clinical Obstetrics and Gynecology Cornell University, College of Medicine

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την

Έρευνες έχουν δείξει ότι λήψη ψηλής ποσότητας σύνθετων υδατανθράκων πριν την Ο χρόνος λήψης του γεύματος αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας παράγοντα για την αθλητική απόδοση. Το γεύμα πρέπει να λαμβάνεται 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Το γεμάτο στομάχι θεωρείται αναστολέας της αθλητικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ. Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσηµάτων Β Καρδιολογική Κλινική. Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Β Καρδιολογική Κλινική Ενηµερωτικό Έντυπο ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΚΑΡ ΙΑΣ Οι γυναίκες σήµερα πληρώνουν (όπως και οι άνδρες) το τίµηµα της σύγχρονης ζωής. Η παράταση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος»

ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. Νικολούδη Μαρία. Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ Νικολούδη Μαρία Ειδικ. Παθολόγος, Γ.Ν.Θ.Π. «Η Παμμακάριστος» Ο όρος δυσλιπιδαιμία εκφράζει τις ποσοτικές και ποιοτικές διαταραχές των λιπιδίων του αίματος. Τα λιπίδια όπως η χοληστερόλη και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ

ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΘ Χ Ο Ν Δ Ρ Ο Μ Α Τ Ι Δ Ο Υ Μ Α Ρ Ι Α Ν Ο Σ Η Λ Ε Υ Τ Ρ Ι Α T E, M S C, Μ Ε Θ Α, Π Γ Ν Α Χ Ε Π Α ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.. Όπως είναι ευρέως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ Διατροφή για την Αύξηση του Μυϊκού Όγκου Πολλοί αθλητές επιθυμούν την αύξηση της μυϊκής τους μάζας επιδιώκοντας να βελτιώσουν την αθλητική τους ικανότητα. Για να επιτευχθεί ο στόχος της άυξησης του μυϊκού

Διαβάστε περισσότερα

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας"

Επιστημονική ημερίδα με θέμα. Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας Επιστημονική ημερίδα με θέμα "Σακχαρώδης Διαβήτης: Ένα σύγχρονο πρόβλημα υγείας" ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ Σωτήριος Τόζιος, Νοσηλευτής Τ.Ε, MSc ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2018 Επιδημιολογικά

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι 4 ετών με πολυουρία και πολυδιψία

Κορίτσι 4 ετών με πολυουρία και πολυδιψία Κορίτσι 4 ετών με πολυουρία και πολυδιψία Παρουσίαση :Κωνσταντίνα Κώστα Επιστημονική Συνεργάτης Γ Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ Κατά την προσέλευση: Κορίτσι 4 ετών και 4 μηνών Πολυουρία και πολυδιψία από τετραμήνου

Διαβάστε περισσότερα

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση

Παιδιά με διαβήτη. Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ Παιδιά με διαβήτη Παρά την καλή θρέψη γινόταν προοδευτικά πιο αδύναμα και καχεκτικά Ήταν ευπαθή στις λοιμώξεις Πέθαιναν από κατακλυσμιαία οξέωση Ιστοί στόχοι της Ινσουλίνης Η Ινσουλίνη ρυθμίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Μαρία Σκουρολιάκου, PhD

ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ. Μαρία Σκουρολιάκου, PhD ΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΗ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Μαρία Σκουρολιάκου, PhD Επίκουρη Καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου ιαβήτης Ελλάδα: 1,000,000 ασθενείς Αδιάγνωστοι? Παγκοσµίως µια από τις κυριότερες

Διαβάστε περισσότερα

Υπεργλυκαιμία λόγω χρήσης Γλυκοκορτικοειδών. Μαρινέλλα Κυριακίδου Χειμώνα Ενδοκρινολόγος 24 ο Ετήσιο Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010

Υπεργλυκαιμία λόγω χρήσης Γλυκοκορτικοειδών. Μαρινέλλα Κυριακίδου Χειμώνα Ενδοκρινολόγος 24 ο Ετήσιο Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010 Υπεργλυκαιμία λόγω χρήσης Γλυκοκορτικοειδών Μαρινέλλα Κυριακίδου Χειμώνα Ενδοκρινολόγος 24 ο Ετήσιο Συνέδριο ΔΕΒΕ Νοέμβριος 2010 Εισαγωγή Χρήση γλυκοκορτικοειδών (ΓΚ) σε πολλές ασθένειες Αρκετές φορές

Διαβάστε περισσότερα

Κύηση και Σακχαρώδης Διαβήτης. Dr Κύρος Σιώμος Ειδικός παθολόγος διαβητολόγος

Κύηση και Σακχαρώδης Διαβήτης. Dr Κύρος Σιώμος Ειδικός παθολόγος διαβητολόγος Κύηση και Σακχαρώδης Διαβήτης Dr Κύρος Σιώμος Ειδικός παθολόγος διαβητολόγος Επιδημιολογία Τύπου 1και 2: 2-5% ΣΔΚ: 7% -16% ΕΔΕ: 18% στην Ελλάδα Παθοφυσιολογία Πρώτο τρίμηνο: όπως ο γενικός πληθυσμός.

Διαβάστε περισσότερα

Θέµα Πτυχιακής Εργασίας: «Σακχαρώδης ιαβήτης κατά την κύηση και ιατροφικές συστάσεις».

Θέµα Πτυχιακής Εργασίας: «Σακχαρώδης ιαβήτης κατά την κύηση και ιατροφικές συστάσεις». A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΟΦΗΣ & ΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ Θέµα Πτυχιακής Εργασίας: «Σακχαρώδης ιαβήτης κατά την κύηση και ιατροφικές συστάσεις». Επιµελητές: Γαζουλέα Κωνσταντίνα Κουτούζου Κλεοπάτρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ειδική Φυσική Αγωγή Ενότητα 13η: Διαβήτης Κοκαρίδας Δημήτρης Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση;

Υπέρταση. Τι Είναι η Υπέρταση; Από Τι Προκαλείται η Υπέρταση; Ποιοι Είναι Οι Παράγοντες Κινδύνου Για Την Υπέρταση; Υπέρταση Τι Είναι η Υπέρταση; Η πίεση του αίματος είναι η δύναμη που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες όταν μεταφέρεται από την καρδιά στην κυκλοφορία. Η σταθερά αυξημένη πίεση, άνω των φυσιολογικών ορίων, αποκαλείται

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΩΝ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΓΛΥΚΑΙΜΙΑΣ 1 Έλεγχος της ενέργειας Τα πραγματικά «Βιοκαύσιμα» 2 Υδατανθρακούχα τρόφιμα 3 Σημασία της ρύθμισης κατανάλωσης

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S Στόχοι για την αντιμετώπιση του Γνώση Δεξιότητες Πηγές Υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας

Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας Επίπεδα λεπτίνης και γκρελίνης σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 πριν και 6 μήνες μετά την έναρξη ινσουλινοθεραπείας Ν. Κατσίκη[1], Α. Γκοτζαμάνη-Ψαρράκου[2], Φ. Ηλιάδης[1], Τρ. Διδάγγελος[1], Ι. Γιώβος[3],

Διαβάστε περισσότερα

Προδιαβήτης και µεταβολικό σύνδροµο

Προδιαβήτης και µεταβολικό σύνδροµο Προδιαβήτης και µεταβολικό σύνδροµο ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ Ι. Ιωαννίδης Παθολόγος Υπεύθυνος ιαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας Κωνσταντοπούλειο Συγκρότηµα Γ.Ν.Ν.Ιωνίας«Αγία Όλγα» Προδιαβήτης

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά

Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΙΓΚΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ & ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ιατρικά θέματα γιά εκπαιδευτικούς Αμφιθέατρο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σάββατο

Διαβάστε περισσότερα

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Βρέφη 0-12 μηνών. Παιδιά 4-8 ετών. Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών. Ενήλικες > 50 ετών. Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ Ασβέστιο Συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου Βρέφη 0-12 μηνών Παιδιά 1-3 ετών Παιδιά 4-8 ετών Παιδιά και έφηβοι 9-18 ετών Ενήλικες 19-50 ετών Ενήλικες > 50 ετών Γυναίκες έγκυες και θηλάζουσες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ 2014

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ 2014 ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ 2014 Βασιλική Δηµ. Μιχαλίτση Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, MD, PhD, MSc, RCR/RCOG in Maternal Medicine, Heart Disease and Pregnancy Specialist, Υπότροφος ΕΚΠΑ,

Διαβάστε περισσότερα

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ

11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ 11. ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν δύο είδη αδένων, οι εξωκρινείς και οι ενδοκρινείς. Οι εξωκρινείς (ιδρωτοποιοί αδένες, σμηγματογόνοι αδένες κ.ά.) εκκρίνουν το προϊόν τους στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

gr

gr Ορισµός Υπογλυκαιµίας Υπογλυκαιµία: κλινικό σύνδροµο ποικίλης αιτιολογίας, µε συµπτώµατα από διέγερση συµπαθητικού και αδρενεργικού συστήµατος καθώς και από γλυκοπενία Ποιοι πρέπει να ελέγχονται για υπογλυκαιµία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού

Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού Γράφει: Αντώνιος Π. Λέπουρας, Ιατρός Παθολόγος, Εξειδικευμένος στον Σακχ. Διαβήτη, Δ/ντής Β Παθολογικής & Διαβητολογικού Ιατρείου, Ιατρικού Ψυχικού Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Όλοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΙΑΓΝΩΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΩΝ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές στην παροχή υπηρεσιών υγείας προχώρησε στη δηµιουργία του Κέντρου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ 27 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας Σπάρτη και Μονεμβασιά 2015 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΓΝΟΥ Καλογήρου

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ 1 ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ Νοσηματα που οφείλονται σε απόλυτη ή σχετική ανεπάρκεια της ινσουλίνης Υπεργλυκαιμία αύξηση επίπεδων γλυκόζης, οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τι πρέπει να γνωρίζω; Διαβητική Κετοξέωση & παιδί Τι πρέπει να γνωρίζω; Με την ευγενική χορηγία Ποια είναι τα συμπτώματα της ΔΚΟ; Τι είναι η Διαβητική Κετοξέωση; Η Διαβητική Κετοξέωση (ΔΚΟ) αποτελεί μια σοβαρή μεταβολική διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΘΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΑΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ Προς τα εµπρός ανεπάρκεια: αδυναµία προώθησης του αίµατος στη συστηµατική κυκλοφορία Προς τα πίσω ανεπάρκεια: αύξηση του όγκου

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία

Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Εφαρμοσμένη Αθλητική Εργοφυσιολογία Άσκηση και προπόνηση για παιδιά και εφήβους Βασίλης Πασχάλης Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ - ΕΚΠΑ Ανάπτυξη, εξέλιξη και ωρίμανση Ανάπτυξη: αύξηση του σώματος ή μελών του

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΗΠΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΗΠΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ Κάλυψη των ενεργειακών αναγκών Πρόληψη της απώλειας βάρους Ενίσχυση προγράμματος αποκατάστασης ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία.

Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Αρχικά θα πρέπει να προσδιορίσουμε τι είναι η παχυσαρκία. Παχυσαρκία είναι η παθολογική αύξηση του βάρους του σώματος, που οφείλεται σε υπερβολική συσσώρευση λίπους στον οργανισμό. Παρατηρείται γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία

Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία Ινσουλινοθεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία ΤΣΙΡΟΥKIΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ-ΠΑΙΔΟΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΠΑΙΔΟΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ 3 ΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη

Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου. Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Ενημέρωση & Πρόληψη Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό Σύνδρομο Παχυσαρκία Υπερλιπιδιαμία Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Παράγοντες Καρδιαγγειακού Κινδύνου Μεταβολικό

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης και καρδιοχειρουργικός ασθενής. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : Ράτζι Ελένη ΜΕΘ - ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης και καρδιοχειρουργικός ασθενής. ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : Ράτζι Ελένη ΜΕΘ - ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Σακχαρώδης Διαβήτης και καρδιοχειρουργικός ασθενής ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ : Ράτζι Ελένη ΜΕΘ - ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Οι καρδιαγγειακές επιπλοκές του Σακχαρώδη διαβήτη είναι υπεύθυνες για το 75% των θανάτων των διαβητικών Οι

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr!

«Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! «Οι Top Τροφές για απώλεια βάρους!», από την Μαργαρίτα Μυρισκλάβου Τελειοφ. Διαιτολόγο Διατροφολόγο και το logodiatrofis.gr! Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους; Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης

Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης Νεογνικός Ίκτερος- Πρωτόκολλο αντιμετώπισης ABM Clinical Protocol #22 Ζαρκάδα Ιωάννα Ειδικευόμενη Παιδιατρικής Μεταβολισμός χολερυθρίνης Παθοφυσιολογία νεογνικού ικτέρου Ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ/ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Μαρία Μπασκίνη-Αρσένη, MSc, RD Κλινική ιαιτολόγος, Ειδική ιατροφολόγος Εσπερινό Λύκειο Αµπελοκήπων 11 εκεµβρίου 2014 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ Δρ. Μαρία Τζητηρίδου- Χατζοπούλου Παιδίατρος Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π.Ο.Υ

Διαβάστε περισσότερα

Διαιτητική Αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 - Αντλίες Ινσουλίνης

Διαιτητική Αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 - Αντλίες Ινσουλίνης Επιστημονική Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη 31 Μαρτίου -2 Απριλίου 2017, Δράμα Διαιτητική Αντιμετώπιση ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 - Αντλίες Ινσουλίνης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ. ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών» ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΕ 0918 «Βιοχημική Αξιολόγηση Αθλητών»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ. Οι ρυθμιστές του οργανισμού ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΕΣ Οι ρυθμιστές του οργανισμού Είδη αδένων στον άνθρωπο o Εξωκρινείς αδένες: εκκρίνουν το προϊόν τους μέσω εκφορητικού πόρου είτε στην επιφάνεια του σώματος (π.χ. ιδρωτοποιοί και σμηγματογόνοι

Διαβάστε περισσότερα

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη Διατροφή κατά την εγκυμοσύνη Διάρκεια 40 εβδομάδες (39-41 κατά μέσο όρο). Στο σώμα της εγκύου συμβαίνουν αλλαγές που αποσκοπούν: στη ρύθμιση του μεταβολισμού, στην προαγωγή της ανάπτυξης του εμβρύου, στην

Διαβάστε περισσότερα

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων

Αύξηση & Ανάπτυξη. Υπερπλασία: αύξηση του αριθµού των κυττάρων & Υπερτροφία : αύξηση του µεγέθους των κυττάρων Αύξηση & Ανάπτυξη Αύξηση Κυτταρική διαίρεση και καθαρή πρωτεϊνική σύνθεση & Ανάπτυξη Αύξηση διαστάσεων (ανάστηµα) Αύξηση οστών (σπονδυλική στήλη και κάτω άκρα) Αύξηση σκελετικού µυ Αύξηση σπλάχνων Υπερπλασία:

Διαβάστε περισσότερα

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο!

Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Καλωσορίσατε στο πρώτο Ολοκληρωμένο Διαβητολογικό Κέντρο! Η αλματώδης αύξηση της συχνότητας του Σακχαρώδη Διαβήτη δημιούργησε την ανάγκη ίδρυσης οργανωμένων Κέντρων, τα οποία διαθέτουν όλα τα σύγχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Α ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (ΣΔ) Μείζων παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας Κυριότερη αιτία τύφλωσης σε ενήλικες (20-74 ετών) 1 η αιτία

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος

Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Γράφει: Δρ. Νικηφόρος Κλήμης, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος Η πρόκληση τοκετού αποτελεί μία προσπάθεια ενάρξεώς του σε περιπτώσεις που η συνέχιση της κύησης δεν είναι επιθυμητή για λόγους απειλούμενης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΥΗΣΗΣ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ (ΑΜ 162) ΕΠΟΠΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επίπτωση. Σύνολο ατόμων σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Άτομα με διαβήτη

Επίπτωση. Σύνολο ατόμων σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Άτομα με διαβήτη Σακχαρώδης ιαβήτης και Νεφρική νόσος Επίπτωση Σύνολο ατόμων σε αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού Άτομα με διαβήτη Σακχαρώδης ιαβήτης και Νεφρική νόσος Επίπτωση Επίπτωση Νεφρικής Ανεπάρκειας Τελικού Σταδίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΑΣΙΔΟΥ Ε.

ΜΗΝΑΣΙΔΟΥ Ε. ΔΙΑΒΗΤΙΚΗ ΚΕΤΟΞΕΩΣΗ (ΔΚΟ) Μεταβολική οξέωση που παρατηρείται λόγω απορρύθμισης της έκκρισης ινσουλίνης Η ΔΚΟ χαρακτηρίζεται από: Σάκχαρο πλάσματος >200mg/dl(>11 mmol/l) Οξέωση: ph

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Σοφία Παυλίδου. 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 13 ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Έδεσσα, Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012 Σοφία Παυλίδου Ιατρός, Επιστημονική Συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης, Β Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η

Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η Σύσταση 1. Συστήνεται στους γενικούς ιατρούς και στους άλλους ιατρούς στην ΠΦΥ να θέτουν διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) όταν στο φλεβικό αίμα: η τιμή της γλυκόζης νηστείας είναι 126mg/dl (7.0 mmol/l),

Διαβάστε περισσότερα

Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος. 21/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ.

Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος. 21/5/18 Ε. Παρασκευά, Εργ. Φυσιολογίας, Τµήµα Ιατρικής Π.Θ. Ενδοκρινής Μοίρα του Παγκρέατος 1 Εξωκρινής µοίρα: πέψη 80% του όγκου του οργάνου Ενδοκρινής µοίρα (νησίδια Langerhans): µεταβολισµός της γλυκόζης 2% του όγκου του οργάνου 1-2 εκατ. νησίδια 2 Κύτταρα &

Διαβάστε περισσότερα

Universitäts-Frauenklinik Essen. Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1

Universitäts-Frauenklinik Essen. Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1 Universitäts-Frauenklinik Essen Προγεννετικος Ελεγχος και Περιγεννητικη Ιατρικη Επιπεδο 1 Αξιοτιμοι συναδελφοι, αγαπητοι γονεις, Τα πανεπιστημιακα μας εξωτερικα Ιατρεια Περιγεννητικης ιατρικης σας προσφερουν

Διαβάστε περισσότερα

Κύηση Υψηλού Κινδύνου Δεδομένα ΜΕΝΝ ΡΕΑ

Κύηση Υψηλού Κινδύνου Δεδομένα ΜΕΝΝ ΡΕΑ Κύηση Υψηλού Κινδύνου Δεδομένα ΜΕΝΝ ΡΕΑ 2011-2017 Αντωνία Χαρίτου Συντονίστρια-Διευθύντρια ΜΕΝΝ ΡΕΑ Αντιπρόεδρος ΕΕΠΙ Γενικός Γραμματέας ΕΝΕ 30ο Συνέδριο ΕΕΚΠΠΥ- Τήνος 1 Κύηση Υψηλού Κινδύνου Κύηση στην

Διαβάστε περισσότερα

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση. Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες αντιμετώπιση Κωνσταντίνος Τζιόμαλος Λέκτορας Παθολογίας ΑΠΘ Α Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Δυσλιπιδαιμίες LDL-C HDL-C < 40 mg/dl Τριγλυκερίδια 150-199 mg/dl : οριακά

Διαβάστε περισσότερα

ιαγνωστικά Κριτήρια Σακχαρώδη ιαβήτη της Κύησης Στόχοι Θεραπείας- Θεραπευτική Αντιμετώπιση Ελένη Αναστασίου Α Ενδοκρινολογικό Τμήμα - ΓΝΑ Αλεξάνδρα

ιαγνωστικά Κριτήρια Σακχαρώδη ιαβήτη της Κύησης Στόχοι Θεραπείας- Θεραπευτική Αντιμετώπιση Ελένη Αναστασίου Α Ενδοκρινολογικό Τμήμα - ΓΝΑ Αλεξάνδρα ιαγνωστικά Κριτήρια Σακχαρώδη ιαβήτη της Κύησης Στόχοι Θεραπείας- Θεραπευτική Αντιμετώπιση Ελένη Αναστασίου ιευθύντρια Υπεύθυνη ιαβητολογικού Κέντρου Α Ενδοκρινολογικό Τμήμα - ΓΝΑ Αλεξάνδρα ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΚΧΑΡΩ

Διαβάστε περισσότερα