Μάσκες Μ Α Σ Κ Ε Σ. Σύνθεση υλικού: Κ. Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Α Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μάσκες Μ Α Σ Κ Ε Σ. Σύνθεση υλικού: Κ. Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Α Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας"

Transcript

1 Μάσκες Μ Α Σ Κ Ε Σ Σύνθεση υλικού: Κ. Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Α Διεύθυνση Π.Ε. Αθήνας

2 Πότε οι άνθρωποι φορούν μάσκες εκτός από τις αποκριές; Γιατί;

3

4

5

6 Προστασία: από σπίθες από σκόνη

7 Προστασία από πυρκαγιά

8

9

10

11

12 Για το κρύο

13 Για λόγους καλλωπισμού

14 Οπαδός με τα χρώματα της ομάδας

15 Ξιφασκία Χόκεϊ

16 Μπέιζμπολ

17

18

19 Για να κρυφτούν

20 Για λόγους κοινωνικούς και θρησκευτικούς Βεδουίνα με το παραδοσιακό κάλυμμα του κεφαλιού Αφγανιστάν: μπούρκα

21 Οι λαοί πίστευαν ότι οι μάσκες συγκεντρώνουν τεράστιες δυνάμεις. Γι' αυτό και η χρήση τους επεκτάθηκε σε πολλούς τομείς της ζωής τους.

22 Οι μάσκες χρησιμοποιήθηκαν στις τελετές και γιορτές όλων σχεδόν των αρχαίων πολιτισμών, συνδυάζοντας συχνά χαρακτηριστικά ανθρώπων και ζώων. Έτσι, συμβολίζονταν η ένωση του ανθρώπινου είδους με όλα τα όντα του πλανήτη. Νίγηρας, Αφρική Μάσκα σαύρα Ζωόμορφη μάσκα για τελετουργίες που σχετίζονται με τις αγροτικές δουλειές.

23 Αφρική. Μάσκαπουλί, με πρόσωπο κοριτσιού.

24 Μάσκα ταπίρ από τον Αμαζόνιο, κοτόπουλου από το Περού και λαγού από την Παραγουάη

25 Ινδιάνοι Αμερική Μάσκακουκουβάγια

26 Μεξικό: μαϊμού, κουκουβάγια, κροκόδειλος

27 Στο Μεξικό, μια πολύ παλιά παράδοση λέει ότι οι χωρικοί χορεύουν φορώντας τη μάσκα του πάνθηρα, για να ζητήσουν από το θεόπάνθηρα, τον αφέντη όλων των ζώων, να τους χαρίσει ένα επιτυχημένο κυνήγι.

28 Μάσκα-γουρούνι ηθοποιού που περιοδεύει, ερμηνεύοντας το μύθο Γουρούνι και αλεπού. Μάσκα πουλί, Βολιβία Μάσκαγουρούνι, για τελετή μύησης, Αγκόλα- Αφρική

29 Ζωόμορφη μάσκα Εσκιμώων

30 Η μάσκα του Λύκου, Ινδιάνοι του Καναδά Η μάσκα του Λύκου της θάλασσας Ινδιάνοι του Καναδά

31 Ωκεανία

32 Αφρική, Ακτή Ελεφαντοστού Μάσκα φιδιού Αφρική, Μαλί Μάσκες αντιλόπης

33 Αφρική. Η μάσκα χρησιμοποιείται σε τελετουργικό χορό. Ο συνδυασμός στοιχείων από ζώα συμβολίζει το χάος και το σύμπαν.

34 Αφρική, Νιγηρία. Το πνεύμα του ελέφαντα, εκφράζει δύναμη και αποφασιστικότητα

35 Ζωόμορφη μάσκα από το Κογκό. Αποτελεί ένδειξη κοινωνικής δύναμης και εξουσίας.

36 Οι χορευτές που φορούσαν τις μάσκες μεταμορφώνονταν σε πνεύματα ή κυριεύονταν από τα πνεύματα που ''κατοικούσαν'' σ' αυτές, γεφυρώνοντας τον αληθινό με τον πνευματικό κόσμο.

37 Χορός εναντίον των δυνάμεων της καταστροφής. Οι Bwa και οι Nuna πιστεύουν ότι οι μάσκες κάνουν τα πνεύματα ορατά και τα φέρνουν σε επαφή με τους ανθρώπους. Κροκόδειλος και ψάρι πάνω στις μάσκες

38 Ο ιερός χορός της μάσκας του Drametse στο Μπουτάν (Ασία) τελείται δύο φορές το χρόνο. Χορεύουν 16 χορευτές που φορούν ξύλινες μάσκες αληθινών ή μυθικών ζώων και πολύχρωμα κοστούμια. Το ένα μέρος του χορού, αργό και στοχαστικό, αναπαριστά τους ειρηνικούς θεούς και το άλλο, γρήγορο και αθλητικό, τους οργισμένους θεούς. Την ορχήστρα αποτελούν κύμβαλα, τρομπέτες και τύμπανα. Ο χορός έχει συγχρόνως θρησκευτική και πολιτιστική σημασία., επειδή πιστεύουν ότι αρχικά εκτελέσθηκε από ήρωες και ηρωΐδες του ουράνιου κόσμου.οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, έρχονται εκεί, για να πάρουν ευλογία.

39 Θιβέτ: χορός με θρησκευτικό χαρακτήρα σε μοναστήρι

40 Ιμαλάια: στο τέλος του χορού όλοι πετούν στον αέρα σπόρους, ως προσφορά στους θεούς και ως προσευχή για ειρήνη και ευτυχία Ιμαλάια: τελετουργική μάσκα

41 Θρησκευτικός χορός με μάσκες στο πλαίσιο εορτασμού της 58ης Ημέρας της Δημοκρατίας στην Κατμαντού, πρωτεύουσα του Νεπάλ

42 Κατασκευασμένες από ξύλο, ύφασμα, δέρμα, ψημένο πηλό, χαλκό, χρυσό, φλοιούς δέντρων, χαρτί, κόκαλα, φτερά, φύλλα, γυαλί, οι μάσκες κάλυπταν το πρόσωπο ή όλο το κεφάλι. Αφρική, ξύλο Αμερική, πλεγμένο χόρτο

43 Αζτέκοι, αρχαία μάσκα από τυρκουάζ, όστρακα και οψιδιανό λίθο.

44 Αρχαία ινδιάνικη μάσκα της κεντρικής Αμερικής από πηλό: διπλό πρόσωπο, το μισό ανθρώπινο, το άλλο μισό από πάνθηρα.

45 Ινδιάνοι του Καναδά Dzunuqwa. Από ξύλο και τρίχες αλόγου

46 Παναμάς και Κολομβία: Οι Ινδιάνοι που ζουν στα δάση φτιάχνουν μάσκες πλεγμένες όπως τα καλάθια, από φοίνικα.

47 Αμαζόνιος: Μάσκες από ξύλο, φλοιούς δέντρων και βαμμένες με φυτικά χρώματα

48 Μεξικό, μάσκα με μορφή πάνθηρα: ξύλο, κόκαλα, στάχυα

49 Ινδιάνοι Αμερική Μάσκαφεγγάρι από ξύλο

50 Κίνα χαλκός, ύφασμα, ξύλο

51 Ωκεανία, Νέα Γουινέα Μάσκες που συνδέονται με τις αγροτικές εργασίες, φτιαγμένες από yam, έναν καρπό που μοιάζει με πατάτα. Κατά το χορό, πιστεύουν ότι τα πνεύματα Γιαμ είναι παρόντα.

52 Ωκεανία, μάσκα φυλής. Το πουλί αναπαριστά τον πρόγονο της φυλής Δέρμα, φλοιοί δέντρων, χόρτο Ο αρχηγός με τη μάσκα του

53 Ωκεανία, Παπούα

54 Οι μάσκες των Ιroquois της Αμερικής λαξεύονταν σε ξύλο από ζωντανό δέντρο, το οποίο με τη σειρά του έπρεπε να ερωτηθεί, για να δώσει την άδεια του, εφόσον του είχε προσφερθεί καπνός ως δώρο. Στη συνέχεια ο κατασκευαστής της μάσκας έπρεπε να πιει από τους χυμούς του για να αδελφοποιηθεί με το πνεύμα του δέντρου και να αφήσει τον κορμό του κομμένο για μία μέρα προκειμένου το πνεύμα να βρει άλλη κατοικία.

55 Αναπαράσταση Φυλή Ιroquois Με τις μάσκες αυτές ζητούσαν από τα πνεύματα να πάρουν μακριά τις αρρώστιες.

56 Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής χρησιμοποιούσαν πολεμικές μάσκες για να κρύψουν από τον εχθρό τα συναισθήματα τους κατά τη διάρκεια της μάχης. Το μυθικό Πουλίκεραυνός

57 Βάψιμο προσώπου πριν τη μάχη: για βοήθεια από τα πνεύματα και για να τρομάξουν τον εχθρό.

58 Πολεμιστές από φυλές της Αφρικής. Παλιά έβαφαν το πρόσωπό τους για να τρομάξουν τους εχθρούς. Έτσι βαμμένοι, μέχρι σήμερα, μάχονται μεταξύ τους με καλάμια για να δείξουν τη δύναμή τους και να κερδίσουν σύζυγο.

59 Πολεμιστές της φυλής Μασάι

60 Κένυα: πολεμιστές βάφονται για το χορό της φυλής

61 Βραζιλία, φυλή του Αμαζονίου. Πολεμιστής

62 Βενεζουέλα, ιθαγενής φυλή. Πολεμιστές

63 Μαορί, Νέα Ζηλανδία. πολεμιστής

64 Παπούα, Νέα Γουινέα. Πολεμιστές

65 Μάσκες τελετουργιών και βάψιμο πολεμιστή των αυτοχθόνων Αμπορίτζιναλ της Αυστραλίας

66 Ευρώπη, μεσαίωνας

67 Φυλές της Παπούα

68 Wodaabe, Φυλή της Νιγηρίας: Σε ειδική τελετή, οι νεαροί άντρες βάφονται και στολίζονται για να κριθούν από τα κορίτσια της φυλής για την ομορφιά τους. Τα κορίτσια έτσι διαλέγουν σύζυγο.

69 Στη φυλή αυτή, τους Samburus, το κόκκινο χρώμα διακοσμεί τα μαλλιά, το σώμα, το πρόσωπο σε όλες τις τελετουργίες. Το βάζουν άντρες και γυναίκες.

70 Οι μάσκες της Αφρικής αναπαριστούν πνεύματα, θεούς και μυθικά τέρατα, ζώα, και άλλα στοιχεία της φύσης αλλά και κάθε τι που πιστεύουν ότι είναι πιο ισχυρό απ οτον άνθρωπο. Τις χρησιμοποιούν σε τελετουργίες. Πιστεύουν ότι, όσο πιο παλιές είναι, επειδή κρύβουν τη δύναμη των προγόνων, τόσο πιο ισχυρές γίνονται.

71 Αφρική, μάσκα του πνεύματος της σοφίας

72 Αζτέκοι, Μεξικό 14ος-16ος αι. Θεός της σοφίας

73 Κογκό, Αφρική Τη φορά ο μάγοςγιατρός ή ο αρχηγός της φυλής, στη διάρκεια τελετουργίας. Πιστεύουν ότι προστατεύει από φυσικές καταστροφές και επιδημίες

74 ΩΚΕΑΝΙΑ, Ν. ΓΟΥΙΝΕΑ Η μάσκα αυτή προστατεύει το σπίτι από πνεύματα που μπορεί να προκαλέσουν αρρώστιες και άλλα κακά.

75 Σρι Λάνκα. Τελετουργία στην οποία καλούνται οι δαίμονες να θεραπεύσουν τους ασθενείς που φορούν τις μάσκες.

76 Τελετουργική μάσκα από την Αλάσκα

77 Ακτή Ελεφαντοστού, Αφρική: Το ιερό πνεύμα της αρχαίας Μητέρας που καθοδηγεί. Φοριέται σε γιορτές. Ο χορευτής που τη φορά βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής.

78 Ακτή Ελεφαντοστού, Αφρική: Θηλυκό πνεύμα. Τη μάσκα κρατά μέλος της οικογένειας που φροντίζει να τηρούνται ορισμένα έθιμα και καθήκοντα.

79 Σιέρα Λεόνε, Αφρική Μάσκα για την τελετή ενηλικίωσης των κοριτσιών

80 Στη Ζάμπια, τα αγόρια 8-12 ετών ζουν 1-3 μήνες στη σαβάνα, μακριά από τα χωριά τους, περνώντας δοκιμασίες ενηλικίωσης. Στην τελετή μύησης, συνοδεύονται από ένα μεταμφιεσμένο πρόσωπο που εκπροσωπεί ανάλογα με τη μάσκα- ένα διαφορετικό πνεύμα: το προστατευτικό πνεύμα, το πνεύμα της δύναμης, του χορού, των προγόνων

81 Αφρική, Ζάμπια: Το πνεύμα των προγόνων. Συνδέεται με τη γονιμότητα, την αφθονία των καρπών και την ευτυχία. Φοριέται σε αντρικές τελετουργίες.

82 Το Gule Wamkulu είναι ιερός χορός, που τελείται στο τέλος του Ιουλίου, μετά από τη συγκομιδή. Συνοδεύει τελετές μύησης, γάμους, κηδείες. Περιλαμβάνει πολλούς χαρακτήρες: ζώα, πνεύματα, το πνεύμα του θανάτου, τους εμπόρους σκλάβων Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέοι χαρακτήρες, όπως το ελικόπτερο και η δίκυκλη μηχανή.

83 Αμαζόνιος: Μάσκα για τελετές μύησης. Καλύπτει όλο το σώμα

84 Οι μογγολικοί χοροί με τις μάσκες, γνωστοί και ως τσαμ, καλωσόριζαν τον ερχομό της νέας χρονιάς με σκοπό να καταστρέψουν τα κακά πνεύματα του προηγούμενου έτους. Το τρίτο μάτι, της σοφίας, στο μέσο του μετώπου

85 Στην Ιαπωνία χορεύουν το Shishi-mai, το «Χορό του Λιονταριού», ντυμένοι με περούκα λιονταριού και τη μάσκα αυτή, για να διώξουν τα κακά πνεύματα και να προσευχηθούν για την ειρήνη, την αφθονία και την υγεία..

86 Αφρική Μάσκες που εκφράζουν το πνεύμα του κακού Ιαπωνία, μάσκα αρχαίου χορού Βολιβία, προκολομβιανό πνεύμα του δάσους που οι χριστιανοί ονόμασαν διάβολο

87 Αφρική, ιεροτελεστία Kankurang: Οι κινήσεις του χορευτή χαρακτηρίζονται από ένα χορό με τραντάγματα ενώ κρατά δύο μεγάλα μαχαίρια και βγάζει κραυγές. Οι ακόλουθοί του οπλισμένοι με κλαδιά και φύλλα φοινίκων κτυπούν ρυθμικά με τα κρουστά τους όργανα. Ο χορευτής εκπροσωπεί τη Δικαιοσύνη και εξορκίζει τα κακά πνεύματα.

88 Αφρική: Μάσκες που φοριούνται σε κηδείες για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Μαλάουι Μπουρκίνα Φάσο. Παριστάνει νεροβούβαλο.

89 Ταφικές μάσκες, τοποθετούνταν συχνά στο πρόσωπο των νεκρών στην αρχαία Αίγυπτο, στη Ρώμη, στην Κίνα, στο Μεξικό και στη φυλή των Χόπι (ιθαγενείς της Βορ. Αμερικής), είτε για να προστατεύουν τον θανόντα από τα κακά πνεύματα, είτε για να οδηγήσουν το πνεύμα του νεκρού πίσω στο σώμα του σε μια επόμενη ζωή. Μάσκα του «Αγαμέμνονα» Μάσκα του Τουταγχαμών

90 Νεκρικές μάσκες: βασιλιά από τη Θράκη, 500 π.χ. Γύψινη από την Αίγυπτο, 150 μ.χ. Από το Περού, 1000 μ.χ.

91 Αζτέκοι, Μεξικό Μάσκα του θανάτου και της αναγέννησης. Πίστευαν στη μετεμψύχωση

92 Το αρχαιοελληνικό δράμα είχε τις ρίζες του σε τελετές για το Διόνυσο με μάσκες προσωπεία. Μάσκα του Διονύσου, Ροδόπη

93 Η ύπαρξη της μάσκας ήταν μια πρόκληση για τους ηθοποιούς να υποδυθούν τους χαρακτήρες, χρησιμοποιώντας τον τόνο και την χροιά της φωνής τους, αλλά και τη γλώσσα του σώματος τους καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εκφραστικότητα του προσώπου τους.

94 Ρωμαϊκό ψηφιδωτό

95 Από αρχαίο αγγείο: Ηθοποιός που κρατά τα προσωπείο του

96 Σε μεσαιωνικά έργα οι μάσκες είχαν τη μορφή δράκων, τεράτων, συγκεκριμένων χαρακτήρων και εκδοχές της μορφής του διαβόλου.

97 Στην αναγέννηση, διαδεδομένες ήταν οι μισές μάσκες (κάλυπταν τα μάτια και τη μύτη), που χρησιμοποιήθηκαν στην commedia dell' arte μετά το1600.

98 Μάσκες από το καρναβάλι της Βενετίας, στην παράδοση της commedia dell' arte

99 Στη Βενετία, άνθρωποι φορώντας μάσκες έκαναν άσχημα πειράγματα. Γι αυτό, με ένα διάταγμα του 1268, οι μάσκες επιτρέπονταν από τις 5/12 έως τις 16/12 κάθε χρόνου. Έτσι, γεννήθηκε το Καρναβάλι της Βενετίας.

100 Μάσκες της κινέζικης όπερας Οι μάσκες στην κινέζικη όπερα άρχισαν να χρησιμοποιούνται πριν από το 1300, αν και σήμερα είναι πλέον ζωγραφιές πάνω στο πρόσωπο των ηθοποιών.

101 Στην Ιαπωνία οι πιο γνωστές μάσκες ήταν αυτές στις παραστάσεις του θεάτρου Νο. Στο θέατρο Νο παρουσιάζονται κυρίως αναμετρήσεις, όπου οι δυνάμεις του καλού κατανικούν τις δυνάμεις του κακού. Προέρχεται από την εξέλιξη ενός χορού που λέγεται σαρουγκάγκου. Σατιρική μάσκα Μάσκα πουλί

102 Ιαπωνία, θέατρο Νο

103 Σαμπάσο σημαίνει ο τρίτος γηραιότερος άνθρωπος. Είναι χαρακτήρας του γιαπωνέζικου θεάτρου. Ο Φούντο είναι μια δαιμονική θεότητα. Χαρακτήρας του γιαπωνέζικου θεάτρου

104 Οι Τένγκου είναι μυθικές θεότητες της Ιαπωνίας, σύμβολο γονιμότητας και καλής σοδειάς. Ζουν στα δέντρα, είναι καλοί ξιφομάχοι και τους αρέσει να σκαρώνουν φάρσες στους ανθρώπους. Η μάσκα Τένγκου χρησιμοποιείται σε γιορτές.

105 Ταϊλάνδη: Μάσκα για το παραδοσιακό θέατρο Knon

106 Tαϊλάνδη, παραδοσιακό θέατρο - έπος ραμαγιάμα

107 Στην Ιάβα και το Μπαλί συνηθίζεται ένα είδος χοροθεάτρου με μάσκες. Προέλευσή του είναι αρχαίες τελετουργίες για τις θεότητες της γονιμότητας της γης. Αργότερα η Ινδουιστική και η Ισλαμική θρησκεία έκανα πιο πλούσια την πλοκή των ιστοριών. Μπαλί, ο δαίμονας Cakil

108 Ιάβα

109 διάβολος Υπηρέτης-κλόουν, χαρακτηριστική φιγούρα του χοροθεάτρου του Μπαλί.

110 Στην Ινδία έχουν παράδοση ετών στο ιερό θέατρο Kutiyattam, που έχει σανσκριτική προέλευση. Παίζεται σε ινδουιστικούς ναούς. Οι ηθοποιοί, που ασκούνται σκληρά 15 χρόνια πριν κάνουν παράσταση, κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις των ματιών και του σώματος για να δείξουν τους χαρακτήρες. Μια πλήρης παράσταση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 40 μέρες.

111 Ινδία: φοριέται στη γιορτή για την ιερή αγελάδα Ινδία: Μάσκα θεού. Τυπική μάσκα θρησκευτικού θεάτρου

112 Ινδία: Μάσκα του δαίμονα Ασούρα, με 10 κεφάλια. Ο Ασούρα προέρχεται από το έπος Ραμαγιάνα. Στο έπος αρπάζει τη γυναίκα του Ράμα, που έχει θεϊκή οντότητα. Ορίσα, από την ινδική μυθολογία

113 Ινδία: Μια παράσταση, που παίζεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια με τον ίδιο τρόπο. Σκοπός της να διδάξει συμπεριφορές. Κάθε μάσκα αναπαριστά ένα διαφορετικό χαρακτήρα. Η πλοκή της ιστορίας είναι πάντα η ίδια.

114 Φαέθων Γρυπάρης, μάσκες για το σύγχρονο θέατρο

115 Μάσκες για το θέατρο

116 Πρόβες στο θέατρο

117 Λευκορωσία: σύμφωνα με μια προχριστιανική παράδοση, την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το Kalyady, γιορτή που συνδέεται με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Οι άνθρωποι φορούν προβιές και μάσκες που παριστάνουν κατσίκια, διαβόλους, λύκους, αρκούδες, πελαργούς και γενικότερα πρόσωπα των λαϊκών τους παραμυθιών. Οι μάσκες είναι φτιαγμένες από άχυρα.

118 Άντρες μασκαρεμένοι με κοστούμια από προβιές προβάτων, μάσκες και μεγάλα κέρατα κωπηλατούν στον Δούναβη με προορισμό το Μόχατς της Ουγγαρίας για να πάρουν μέρος στο τοπικό Καρναβάλι. Παρελαύνοντας και κάνοντας θόρυβο με ξύλινες κουδουνίστρες και κρόταλα υποτίθεται ότι διώχνουν τον χειμώνα, αλλά παράλληλα αναβιώνουν και έναν τοπικό μύθο: Κροάτες,, ντυμένοι έτσι πέρασαν τον Δούναβη και έστησαν ενέδρα στους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής της Ουγγαρίας, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να φύγουν πανικόβλητοι, μόλις αντίκρισαν αυτές τις τρομακτικές φιγούρες.

119 Mάσκες για το Κukeri φορούν βούλγαροι κατά τη διάρκεια τελετουργικού χορού στο χωριό Elov Dol της Βουλγαρίας. Το Kukeri είναι μία ιδιαίτερα σημαντική τελετή της αγροτικής Βουλγαρίας κατά την οποία οι συμμετέχοντες ντύνονται με προβιές και φορούν μάσκες με σκοπό να τρομάξουν και να διώξουν τα κακά πνεύματα.

120 Σκυριανό καρναβάλι: Κεντρική μορφή είναι ο Γέρος, που είναι ντυμένος με μια μαλλιαρή μαύρη κάπα και φοράει μάσκα από δέρμα κατσικιού, ενώ στη μέση του έχει περασμένη ζώνη με κουδούνια κοπαδιού.

121 Σκυριανό καρναβάλι Ο "γέρος" προχωρεί με ρυθμικούς βηματισμούς, κουνώντας τη μέση του, έτσι ώστε τα κουδούνια που είναι περασμένα σ' αυτή, να δίνουν ήχους φοβερούς, αλλά ρυθμικούς. Κατά διαστήματα στέκεται και "σείεται", και τότε το κούνημα του κορμιού του είναι διαφορετικό, όπως και οι ήχοι των κουδουνιών.

122 Η "κορέλα" είναι άντρας ντυμένος με σκυριανά γυναικεία ρούχα. κρατάει στο χέρι ένα μαντήλι, που το κουνά, χορεύοντας γύρω από το "γέρο", όταν αυτός προχωρά. Ή στέκεται και τραγουδά τον ιδιαίτερο αποκριάτικο σκοπό, που έχει τ' όνομά της

123 Νάουσα: «Γενίτσαροι και Μπούλες». Οι ρίζες ανιχνεύονται στις γιορτές που γίνονται στην Αρχαία Ελλάδα από τα τέλη Δεκέμβρη μέχρι τις αρχές Απριλίου για να τιμηθεί ο Διόνυσος, ο θεός του κρασιού και της αναγεννόμενης φύσης. Το ζευγάρι Γενίτσαρος, Μπούλα γαμπρός, νύφη, οι κινήσεις των χορευτών, ακόμα και το όνομα Γιαννίτσαρος, παραπέμπουν στο τελετουργικό των πανάρχαιων διονυσιακών γιορτών και στη γέννηση του θεάτρου. Οι Ναουσαίοι το συνδέουν και με την τουρκοκρατία και την εξολόθρευση των παλικαριών του Ζήση Καραδήμου που θέλησαν να αντισταθούν στο παιδομάζωμα του Σουλτάνου, το Μέσα από το έθιμο, που τον εορτασμό του επέτρεπαν οι τουρκικές αρχές, οι Ναουσαίοι χορεύοντας, τιμούσαν τα παλικάρια.

124 Παραδοσιακή καρναβαλική αμφίεση της Σαρδηνίας

125 Αυτή η καρναβαλική παρέλαση στο Μπαντ Βάλντζεε (Λουτρόπολη της Λίμνης του Δάσους σημαίνει το όνομα) έχει κάτι το ξεχωριστό. Το καρναβάλι της περιοχής είναι το αρχαιότερο της Γερμανίας, καθώς τα ίχνη του πηγαίνουν πίσω μέχρι τον 13ο αιώνα. Τότε κινητήρια δύναμή του ήταν οι συντεχνίες των γελωτοποιών του Μεσαίωνα.

126 Αϊτή, καρναβάλι

127 Μάσκα διαβόλου, Καραϊβική

128 Από το καρναβάλι σε νησιά της Καραϊβικής

129 Δομινικανική Δημοκρατία, Καρναβάλι. Συνηθίζονται μάσκες με μορφή διαβόλου. Στο καρναβάλι συνδυάζονται στοιχεία της κουλτούρας των ιθαγενών, των Ισπανών κατακτητών και των αφρικανών σκλάβων. Λένε ότι το καρναβάλι αυτό εκφράζει τη χαρά για την απελευθέρωση από τους Ισπανούς.

130 Βολιβία: όταν οι Ισπανοί κατέκτησαν την κεντρική και νότια Αμερική, έφεραν μαύρους σκλάβους. Στη γιορτή Morenada, αναπαριστούν αυτό το θέμα. Εκουαντόρ: Μάσκα νέγρου Γουατεμάλα: Μάσκα νέγρου

131 Κινηματογραφικό έργο

132

133 Στην τέχνη Πολλοί καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ασχολήθηκαν με το θέμα της μάσκας. Κάποιοι, όπως ο Πικάσο, χρησιμοποίησαν μάσκες, κυρίως από την Αφρική ως πηγή έμπνευσης.

134 Klimt, Pallas Athene, 1898

135 Έργο του φωτογράφου και ζωγράφου Man Ray

136 Edward Dorn

137 Πικάσο

138 Picasso, κεφάλι ταύρου από σέλα και τιμόνι ποδηλάτου

139 Paul Klee Μάσκα ηθοποιού, 1924 Μάσκα

140 Μάσκα φόβου, Paul Klee 1932

141 Μάσκα του Μαρσέλ Γιανκό, παριστάνει το σουρεαλιστή λογοτέχνη Τριστάν Τζαρά.

142 Σαλβατόρ Νταλί, πόλεμος

143 Σαλβατόρ Νταλί, Μέι Γουέστ. Η «μάσκα» της ηθοποιού είναι ένα δωμάτιο με αντικείμενα που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της.

144 Μάσκα -πουλί Ζαν Αρπ, 1968 από μέταλλο

145 Κατασκευή από κουτάλι, έργο καλλιτεχνικού εργαστηρίου λυκείου, με οδηγό έμπνευσης το έργο του Πικάσο

146 Μάσκα, χαρακτικό. Βάσω Κατράκη

147 Μάσκες, Βασίλης Μαυρουδής

148 Χρυσή μάσκα, του Serge Van Kache

149 Μπλε μάσκα, του Chidi Okoye

150 Το στόμα του βασιλιά του Romuald Hazoumé Από το έργο-κατασκευή Μνήμη σκλαβιάς. 2007

151 Μάσκες του Eric Straw

152 Από άχρηστα υλικά, trash art, Μεξικό

153 Αποτέλεσμα φωτογράφησης

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2011 ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ - ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΡΑΜΑΤΙΣΗ

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 2011 ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ - ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΡΑΜΑΤΙΣΗ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΟΜΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ «Το ταξίδι του Ήρωα» ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ - ΣΤΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΡΑΜΑΤΙΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΑΟΥΣΤΑ. ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ 36ο ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 142 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1106-2118

ΝΙΑΟΥΣΤΑ. ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ 36ο ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 142 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1106-2118 ΝΙΑΟΥΣΤΑ ΤΡΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΛΟΕΙΟΣ» ΕΤΟΣ 36ο ΑΡ. ΤΕΥΧΟΥΣ 142 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 1106-2118 Ο ΑΥΛΗΤΗ?! ΒΑΓΓΕΛΗΣ^ΥΗ ΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ ΤΗΣ ΜΙΕΖΑΣ(ΓϋΉΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ

ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΤΑΞΗ: Α3 ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΟΝΟΜ/ΜΟ : ΠΕΠΠΑΣ ΦΟΙΒΟΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή... σελ. 3 Νεκρικές Μάσκες... σελ. 4 Θεατρικές Μάσκες... σελ. 4 Εορταστικές

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία των μαθητών Πατσιούδη Θεόδωρου, Πανταζή Έλλης, Μουρατίδου Μαρίας, Ρετζολλάρι Δέσποινας, Χριστόπουλου Βασίλη

Εργασία των μαθητών Πατσιούδη Θεόδωρου, Πανταζή Έλλης, Μουρατίδου Μαρίας, Ρετζολλάρι Δέσποινας, Χριστόπουλου Βασίλη ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ KAI TEXNH Εργασία των μαθητών Πατσιούδη Θεόδωρου, Πανταζή Έλλης, Μουρατίδου Μαρίας, Ρετζολλάρι Δέσποινας, Χριστόπουλου Βασίλη ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Η Γέννηση του Δία Αρκετοί αρχαίοι μύθοι αναφέρονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Σκηνές από λαϊκά δρώμενα Μακεδονίας και Θράκης. μελωδικές συνηχήσεις των χάλκινων;

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Σκηνές από λαϊκά δρώμενα Μακεδονίας και Θράκης. μελωδικές συνηχήσεις των χάλκινων; αφιέρωμα 26/02/2012 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ Σκηνές από λαϊκά δρώμενα Μακεδονίας και Θράκης Γονιμικές και ευετηριακές -δηλαδή καλοχρονιάτικες- λαϊκές τελετές και γιορτές, που διασώθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη Tinariwn. Τομπίας Νιαμπόλα Ο μαχητής δάσκαλος. Τα blues της ερήμου. Γκάνα Asanti O γάμος στην Αφρική Τύνιδα η γη των Λωτοφάγων

Συνέντευξη Tinariwn. Τομπίας Νιαμπόλα Ο μαχητής δάσκαλος. Τα blues της ερήμου. Γκάνα Asanti O γάμος στην Αφρική Τύνιδα η γη των Λωτοφάγων Φεβρουάριος 2009 Συνέντευξη Tinariwn Τα blues της ερήμου Τομπίας Νιαμπόλα Ο μαχητής δάσκαλος Ιστορίες ανθρώπων από τη Ζάμπια που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV + Γκάνα Asanti O γάμος στην Αφρική Τύνιδα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ Περιεχόμενα ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 2 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ... 3 Άσκηση και φυσική δραστηριότητα... 4 Αρχαία Ελλάδα... 4 Ο Αθλητισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού και της Μ. Ασίας... 7 Η Άθληση στο Βυζάντιο...

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ 3 ο Γενικό Λύκειο Ζωγράφου Β Τάξη Α Μέρος ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου. Η 25 η Δεκεμβρίου ημέρα των Χριστουγέννων αποτελεί μια ημέρα σταθμό στο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β' ΛΥΚΕΙΟΥ ΘΕΜΑ: ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ - ΤΑΤΟΥΑΖ Υπεύθυνοι Καθηγητές: Λαγκαδιώτης Ιωάννης Παυλάκος Γεώργιος Σχολικό Έτος: 2013-2014 ΔΕΡΜΑΤΟΣΤΙΞΙΑ-Tattoo ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Σ'αυτήν την ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ.

Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. απο το λιθο στα μεταλλα -- η εποχη του χαλκου Κεφάλαιο 2 Από το λίθο στα μέταλλα Η Εποxή του Χαλκού 3000--1100 π.χ. Την Εποχή του Χαλκού η πιο σημαντική πρώτη ύλη ήταν ο χαλκός. Σιγά σιγά ο χαλκός πήρε

Διαβάστε περισσότερα

3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14

3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14 3ο ΓΕΛ Ζωγράφου Ερευνητική εργασία Β Λυκείου Σχολικό έτος: 2013-14 ΘΕΜΑ Θρησκείες του κόσμου και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση στάσης ζωής και κοινωνικής πραγματικότητας ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση προορισμού: Βιρμανία, Γυναίκες-Καμηλοπαρδάλεις, Βουδισμός Θεραβάντα, Ψαράδες της Λίμνης Ίνλε

Παρουσίαση προορισμού: Βιρμανία, Γυναίκες-Καμηλοπαρδάλεις, Βουδισμός Θεραβάντα, Ψαράδες της Λίμνης Ίνλε 1.. Παρουσ ιιάσε ιις προορ ιισμών Οι παρουσιάσεις των ταξιδιών, που όλοι αγαπήσατε και τιμήσατε με την παρουσία σας, θα συνεχιστούν και κατά τη φετινή περίοδο λειτουργίας του Club, αλλά με λίγο διαφορετική

Διαβάστε περισσότερα

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν

Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. τα σαΐνια. για να συντηρήσουν την οικογένειά. τους. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούν ΤΕΥΧΟΣ 7 Ιανουάριος Φεβρουάριος 2013 Ε 11ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου τα σαΐνια Οικονομική κρίση : Άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Β ΓYMNAΣIOY OPΓANIΣMOΣ EKΔOΣEΩΣ ΔIΔAKTIKΩN Δ IKΩN BIBΛIΩN AΘHNA

Β ΓYMNAΣIOY OPΓANIΣMOΣ EKΔOΣEΩΣ ΔIΔAKTIKΩN Δ IKΩN BIBΛIΩN AΘHNA YΠOYPΓEIO EΘNIKHΣ ΠAIΔEIAΣ KA I ΘPHΣKEYMATΩN ΠAIΔA ΓΩΓIKO INΣTITOYTO Μαρία Δημητρακοπούλου Μαγδαληνή Τζέ νου Πολύβιος Ανδρούτσος ΜΟΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Β ΓYMNAΣIOY ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΥΡΩΠΗ - ΓΕΝΙΚΑ 2. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Ε.Ε. 3. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. ΚΡΑΤΗ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 5. ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 6.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΥΡΩΠΗ - ΓΕΝΙΚΑ 2. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Ε.Ε. 3. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. ΚΡΑΤΗ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 5. ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 6. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΥΡΩΠΗ - ΓΕΝΙΚΑ 2. ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Ε.Ε. 3. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 4. ΚΡΑΤΗ - ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ 5. ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ 6. ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΕΘΙΜΑ 1. ΕΥΡΩΠΗ H Ευρώπη, αποκαλούμενη και Γηραιά

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΓΕΝΙΚΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΓΕΝΙΚΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1ΓΕΝΙΚΑ Τα μαλάκια είναι ζώα αμφίπλευρης συμμετρίας με ή δίχως κεφαλή. Το δέρμα τους πτυχώνεται σχηματίζοντας τον μανδυακό σάκο μέσα στον οποίο περικλείονται όλα τα μαλακά τους μέρη και τα

Διαβάστε περισσότερα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα

Κίνα. Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Τσισμετζόγου Λεωνίδας Α 4 Λυκείου Εργασία ιστορίας Διδάσκουσα:Ν.Τρίγκα Κίνα Ο πολιτισμός της Κίνας μοιάζει σαν να έχει ακολουθήσει μια εξέλιξη τελείως διαφορετική από τη υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σαν να ξεπήδησε

Διαβάστε περισσότερα

Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος

Με το μαγικό χαλί. Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος Με το μαγικό χαλί ταξιδεύουμε στην ΚΡΗΤΗ! Έλα κι εσύ μαζί μας! Θα περάσουμε ωραία! A Τεύχος Φύγαμε για Κρήτη! ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: ΜΕΡΟΣ Α : ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. 1. Στη μέση της θάλασσας. 2. Ψηλά ως τον ουρανό!

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ. Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2009 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Οικοδομώντας την αειφόρο ανάπτυξη των αγροτικών κοινωνιών Δρ. Ε. ΚΑΡΠΟΔΙΝΗ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ Αρχαιολόγος-Εθνογράφος Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2009

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ <<ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ>>

Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ <<ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΕΙΟ>> Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ 4 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΙΜΟΥ Σχολικό έτος 2013-2014 2 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΧΟΡΟΣ 6 Ο ΧΟΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΣΤΙΚΤΟ 7 ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ 7 Ο ΧΟΡΟΣ ΩΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Νερό και Πολιτισµός ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Νερό και Μυθολογία. Στόχοι. Πληροφορίες

Νερό και Πολιτισµός ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ. Νερό και Μυθολογία. Στόχοι. Πληροφορίες 05 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΝΕΡΟΥ Στόχοι Πληροφορίες φύλλο εκπαιδευτικών Να γνωρίσουν οι µαθητές τη σηµασία του νερού για την ανάπτυξη των πολιτισµών

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Η ελληνική αρχαιότητα συνέδεσε την παιδική ηλικία με το παιχνίδι. Αυτό φανερώνεται στο γλωσσικό επίπεδο με το ουσιαστικό παίς κι άλλες λέξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην παρούσα ερευνητική εργασία έλαβαν μέρος 14 μαθητές» Σχηματίστηκαν 4 ομάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ένα από τα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης είναι η φιλαρέσκεια. Κάθε άνθρωπος ενδιαφέρεται για την εµφάνιση του, θέλει να νιώθει ωραίος και ελκυστικός και ιδιαίτερα αυτό να το εισπράττει από τα

Διαβάστε περισσότερα

Χρώματα. Υπέυθυνος καθηγητής της εργασίας (Project): Αθανασίου Δημήτριος

Χρώματα. Υπέυθυνος καθηγητής της εργασίας (Project): Αθανασίου Δημήτριος Χρώματα Τα χρώματα είναι ένας κόσμος μαγικός που κατέχει ξεχωριστή θέση στη φιλοσοφία και στη παραδοσιακή θεώρηση όλων των λαών. Καθένα από τα επτά χρώματα του ουράνιου τόξου, ξυπνά μέσα μας διαφορετικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2010-2011

ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2010-2011 ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2010-2011 ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Σχολικό έτος 2010-2011 Περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Απειλούμενα είδη στην Ελλάδα Με το θέμα ασχολήθηκαν : Μαθητές και μαθήτριες

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 1 Κείμενο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου Ελληνικά 2 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΑΦΟΥ Γραπτή ξενάγηση για audio guide Περιεχόμενα -Εισαγωγή -Οικία του Διόνυσου -Οικία του Θησέα -Οικία του Ορφέα -Οικία του Αιώνα 3 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ << ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΊΚΙΑ>> ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ > ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΖΑΝΑ ΑΝΔΡΙΑΝΗ Α.Μ. 12093 ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2012

ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ 2012 ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ URANIA ISBN: 2-7481-8834-9 urania1953@yahoo.gr 1 Παρουσίαση της συγγραφέως Γεννήθηκα σε ένα συµπαθητικό χωριουδάκι κοντά στο Σεντ- Ετιέν, για την ακρίβεια στο Πονσεν, στην

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ. Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Τεύχος # 6 Μόντρεαλ : Μάρτης 2009

ΤΑ ΝΕΑ. Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Τεύχος # 6 Μόντρεαλ : Μάρτης 2009 Μηνιαίο ενημερωτικό φυλλάδιο Τεύχος # 6 Μόντρεαλ : Μάρτης 2009 25 η Μαρτίου : Εορτάζουμε σήμερα με εθνική υπερηφάνεια την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την παλιγγενεσία των Ελλήνων, την αναγέννηση του

Διαβάστε περισσότερα