τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται"

Transcript

1 1 Η Απουσία της δημιουργικής γραφής ως αντίκτυπος του αποικιακού περιβάλλοντος: το παράδειγμα του θεατρικού έργου Mémoires à la dérive (Ακυβέρνητες μνήμες) του γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa Οικονομοπούλου Χριστίνα, Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων, Sorbonne-Paris IV, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Η γραφή εξανθρώπισε το εγώ μου, σε σημείο που να σκέφτομαι πια μόνο τον άλλον. Είναι ένα ταξίδι που ο προορισμός δεν αφορά το μέσο αλλά τη συντροφικότητα. Είναι διαφορετική από κάθε άλλο προορισμό. Είναι η άρνηση του προορισμού υπέρ της αντίστασης, της εφευρετικότητας, υπέρ της ύπαρξης. Το να γράφεις είναι να ξεφεύγεις από τη ζωή, να ψεύδεσαι για να διηγείσαι, να κατασκευάζεις για να αρνείσαι και να επιτρέπεις στη δυστυχία να φωτιστεί μέσα στην αλήθεια της μπροστά στα μάτια όλων, είναι να βρίσκεις τη δυστυχία στη ρίζα της και να γελάς, επιθυμώντας να έχεις πάντα την ομορφιά και τη γενναιοδωρία και την ελπίδα να αγγίξεις τις συνειδήσεις με μια ή δυο μεταφορές που ψεύδονται αλλά που είναι η αλήθεια του ποιητή.» 1 (Benaïssa 1997: 2-3) Το παρόν άρθρο έχει ως αντικείμενο μελέτης το θεατρικό έργο Ακυβέρνητες μνήμες Mémoires à la dérive (Benaïssa 2004) 2 του σύγχρονου γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa. Οι βασικοί άξονες του έργου οι 1 Όλα τα αποσπάσματα που παρατίθενται στην παρούσα μελέτη έχουν ως πρωτότυπη γλώσσα τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται προέρχονται από την έκδοση του 2004.

2 2 οποίοι θα δομήσουν την προσέγγισή μας επικεντρώνονται σε δύο καίριας σημασίας, τόσο για τη δραματική εξέλιξη όσο και για τις προθέσεις του συγγραφέα, θεματικές: αφενός στην αναπάντεχη και παντελή έλλειψη έμπνευσης και δημιουργικής γραφής του δραματουργού, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο του ίδιου του θεατρικού του, και αφετέρου στην ανάδυση της αλληλεξάρτησης της συγγραφικής αυτής δυστοκίας με την εθνική, κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και γλωσσική ιστορική πραγματικότητα της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της ύστερης αποικιοκρατίας της από τους Γάλλους. Δραματουργός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Slimane Benaïssa θεωρείται «ο πιο διάσημος θεατράνθρωπος της σύγχρονης Αλγερίας» (Gross 2010: 1259). Βερβερικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1943 στην Guelma, πόλη βορειανατολικά της Αλγερίας. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε ένα πολυεθνικό, πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, το οποίο αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε σε συνθήκες απόλυτης ομόνοιας, χάρη στη συγκατοίκηση της οικογένειάς του με μία χριστιανική και μία εβραϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών αποτέλεσαν πάντα για τον δραματουργό «τα πραγματικά του αδέλφια» (Benaïssa Επίσης, η διπλή γλωσσική και πολιτισμική σχολική εκπαίδευσή του, γαλλική στο πρωϊνό σχολείο και αραβική στον απογευματινό μουσουλμανικό μεντρεσέ 3 (Benaïssa του επέτρεψαν να διαμορφώσει μία πολυδιάστατη υπαρξιακή ταυτότητα. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται: «Εγώ από την πλευρά μου, αυτοκαθορίζομαι ως τρι-πολιτισμικός, βερβερικού, γαλλικού και αραβικού πολιτισμού. Γλώσσα μου είναι ο πλουραλισμός, πολιτισμικός μου τόπος η επιμειξία» (Benaïssa 2013: 1). 4 Πολυγραφότατος, ο Slimane Benaïssa έχει συνθέσει περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης και διαρκούς πρόσληψης τόσο από το γαλλικό όσο και από το ευρωπαϊκό, αμερικανικό και μαγκρεμπίνικο κοινό (Benaïssa ενώ το 2000 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της 3 Μεντρεσές: ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο, θρησκευτικό σχολείο εκμάθησης του Κορανίου, βλ. σχετικά Triki et Dovifat, 1999 : Βλέπε επίσης σχετικά Benaïssa 1996 : 2 : «Αν και ποτέ δεν ταλαιπωρήθηκα εξαιτίας της πολιτισμικής μου επιμειξίας, υποφέρω όταν αρνούνται να με αναγνωρίσουν ως μιγάδα. Θέλω να είμαι η σύνθεση πολλών πολιτισμών και πολλών γλωσσών», και Benaïssa 2012: «Αυτός ο πλουραλισμός είναι μεγάλη τύχη για μένα!»

3 3 Γαλλικής Δημοκρατίας μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Γαλλοφωνίας, για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου και της πλουραλιστικής διάδοσης της γαλλικής γλώσσας («Slimane Benaïssa» ). Για τον Slimane Benaïssa πρωταρχικός στόχος της θεατρικής πράξης είναι η πιστή αναπαράσταση καταστάσεων και στιγμιότυπων του ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού γίγνεσθαι της Αλγερίας. Ο δημιουργός δηλώνει κατηγορηματικά: «Βρίσκομαι σε έναν άλλο χώρο αλλά εξακολουθώ να μιλάω για την Αλγερία. Αυτό το πρώτο σημείο είναι καθοριστικό» (Chaulet- Achour 1999 : 110). Κατά αυτόν τον τρόπο, χρονικά επικεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο ιστορικόκοινωνικό πλαίσιο, αυτό της περιόδου, η οποία εκτείνεται από την αποικιοκρατούμενη Αλγερία την εποχή της Ανεξαρτησίας της από τους Γάλλους το 1962, και έως την αιματηρή δεκαετία του εμφυλίου πολέμου του 1990 (Morin 2007 : 92, Gross 2010 : 1258), το θέατρο του Slimane Benaïssa σκιαγραφεί με αφοπλιστική ευγλωττία, λυρισμό και μεγάλες δόσεις παραβατικού χιούμορ και ανατρεπτικού σαρκασμού (Khelladi 1995 : 228) ποικίλες θεματικές παραμέτρους. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κρατική τρομοκρατία, η θρησκευτική αδιαλλαξία και οι σκοτεινές σχέσεις του ισλαμισμού με την πολιτική, οι οικογενειακοί δεσμοί και όπως αυτοί εξελίσσονται παράλληλα με τις ιστορικές ανατροπές, η γυναίκα και οι προσπάθειές της για ανεξαρτησία και χειραφέτηση, η συμβολή της συλλογικής μνήμης και της προγονικότητας στην συνειδητοποίηση της εθνικής και ατομικής ταυτότητας, η εξορία και οι συνέπειές της στην υπαρξιακή περιπέτεια, είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα (Benaïssa τα οποία, όμως, δεν διαφεύγουν από την αυτοβιογραφική και βιωματική οπτική του δημιουργού 5. Παρόλο τον υψηλό βαθμό αναφορικότητας στην εθνο-γεωγραφική Αλγερία (Benaïssa 1997 : 2) 6, το θέατρο του S. Benaïssa αποτελεί πρωτίστως μία προσπάθεια αξιολόγησης της υπαρξιακής εξέλιξης και της ενδεχόμενης 5 Benaïssa 2012: «Ζούμε μέσα από τη μνήμη, κατά αυτόν τον τρόπο, ναι, η έμπνευσή μου είναι αυτοβιογραφική». 6 Benaïssa 1997 : 2 : «Το να σφυρηλατήσω μία γλώσσα που να είναι κατανοητή, να μιλιέται και να καταλαβαίνεται από το λαό μου ήταν η μόνη εγγύηση να καθιερώσω ένα διάλογο με τον κόσμο. Κατά αυτόν τον τρόπο η Αλγερία είναι το γεωγραφικό πλαίσιο των γραπτών μου.»

4 4 ανθρώπινης μεταλλαγής. Σε ανέκδοτη συνέντευξή του στη γράφουσα τον Αύγουστο του 2012 στο Παρίσι, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Το κίνητρο της γραφής μου είναι η μαρτυρία! Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση των αξιών. Είμαι εκεί όχι για να δημιουργήσω νέες αξίες αλλά για να πω κάτι, για να καταθέσω την άποψή μου Εγώ δουλεύω για να καταλάβω!» (Benaïssa 2012). 7 Βαθειά φιλοσοφικό και πολιτικοποιημένο, το θέατρό του καταλήγει σε μία γενικότερη «διεθνοποίηση των προβληματισμών» (Benaïssa, ενώ μέσα από την «πολιτικο-ιδεολογική κριτική» την οποία θέτει (Cheniki : 7), προσβλέπει στην «ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των θεατών» (Benaïssa, ανεξάρτητα από την εθνική και κοινωνική τους ταυτότητα. Το κείμενο των Ακυβέρνητων μνημών γράφτηκε και εκδόθηκε το 2001 (Benaïssa 2001), ενώ παραστάθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2002 στην Εθνική Σκηνή 61 της πόλης Alençon της Νορμανδίας. Ακολούθησαν παραστάσεις την ίδια και την επόμενη χρονιά στο θέατρο Colibri της Avignon, στην Εθνική Σκηνή 71 του Malakoff, καθώς κι στην κεντρική σκηνή του θεάτρου της Cavaillon στην Côte d Azur (http://www.passion-theatre.org/cgibin/pti_lol/spectacle/affiche/fiche.pl?id_planning=6407 ). Θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε ότι η δράση των Ακυβέρνητων μνημών εγκαινιάζεται με το τέλος του έργου Προφήτες χωρίς θεό Prophètes sans dieu (Benaïssa 2003), 8 εμφανιζόμενο έτσι ως το δεύτερο μέρος ενός θεατρικού αυτοβιογραφικού δίπτυχου 9 το οποίο πραγματεύεται τις σχέσεις του ίδιου του δημιουργού με τους ήρωές του, μέσα από ένα συμπαγές πλέγμα εκτενών αναλύσεων και αναφορών στην ερμηνεία της πρόσφατης εθνικής Ιστορίας, κι ειδικότερα στο ύστερο αποικιοκρατικό και μετααποικιακό παρελθόν της Αλγερίας, βεβαρημένο από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και βιαιότητες (Lebdaï 1997). 7 Βλέπε επίσης σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Slimane Benaïssa και Benaïssa 8 Το έργο γράφτηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1999 από τις εκδόσεις Lansman. 9 Benaïssa 2003 : 47 : «Ναι, η εξορία πέφτει στις πλάτες μου και η σκηνή είναι η μόνη χώρα που μου απομένει γιατί με βοήθησε να αναγεννηθώ έξω από τη δική μου χώρα».

5 5 Πιο συγκεκριμένα, οι Ακυβέρνητες μνήμες ξεκινούν τη στιγμή όπου ο συγγραφέας-πρωταγωνιστής αποφασίζει να διακόψει την παράσταση, και κατ επέκταση τη δραματική του παραγωγή, επικαλούμενος μία απότομη διακοπή της συγγραφικής του έμπνευσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με μία ονειρική κατάσταση η οποία είχε ως πρωταγωνιστή και καταλυτικό φορέα την μητέρα του και την απώλεια δύο δοντιών της (Benaïssa 2004: 5-7). Συνδιαλεγόμενος με δύο από τους ηθοποιούς του θιάσου του και πρωταγωνιστές του έργου, ο δραματουργός θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη δημιουργικότητα της γραφής. Στην περιπέτεια αυτή θα βοηθηθεί από τον έναν εκ των δυο ηθοποιών, ο οποίος θα αναλάβει χρέη ψυχαναλυτή, ενώ η εμφάνιση του οράματος του πατέρα του συγγραφέα θα περιπλέξει περαιτέρω τη δράση, όταν μάλιστα οι τρεις ήρωες θα βρεθούν περικυκλωμένοι από το κοινό νήμα της πρόσφατης παρελθοντικής τραυματικής ιστορίας της αποαποικιοκρατούμενης Αλγερίας και της αμείλικτης ατομικής και συλλογικής μνήμης. Μέσα σε αυτό το διάχυτα μετα-θεατρικό 10 περιβάλλον, όπου το θέατρο και οι φορείς του συγγραφέας και ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές του ίδιου του έργου, απογυμνωμένοι μάλιστα από οποιαδήποτε ονοματική και ονομαστική ταυτότητα και αποκαλούμενοι μόνο διαμέσου της επαγγελματικής/καλλιτεχνικής τους ιδιότητας, δηλαδή «ο συγγραφέας», «ο ηθοποιός 1» και «ο ηθοποιός 2» (Benaïssa 2004 : 4), ο Slimane Benaissa θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην προσωπική ταυτολογική, βιωματική και παρελθοντική του σύγχυση, 11 το έναυσμα αλλά και η συνέπεια της οποίας υπήρξε η απώλεια της δημιουργικότητας της συγγραφής. Η πρώτη παρατήρηση, η οποία θα πρέπει να γίνει εδώ, είναι ότι η απότομη έλλειψη συγγραφικής δημιουργικότητας, δραματοποιημένη μέσα από ένα συνδυασμό εξωπραγματικών και ρεαλιστικών στοιχείων, συνδέεται με τρεις παραμέτρους, καίριας σημασίας για την εξέλιξη και τους συμβολισμούς του έργου: το όνειρο, τη μητρική φιγούρα και τη μνήμη. Ειδικότερα, η συγγραφική διαδικασία εμφανίζεται ως υποχρεωτικά πλαισιωμένη από μία ονειρική κατάσταση, ανεξάρτητη από τη διαδικασία του 10 Για την έννοια του μεταθεάτρου και της μεταθεατρικότητας, βλέπε σχετικά Pavis 2002 : ). Παράβαλε επίσης με Ubersfeld 1996 : Παράβαλε Gross 2010: 1265: «Benaïssa s theater incorporates self-referentiality to perform the author s personal frustration with this predicament.»

6 6 ύπνου, ως είδος ενεργειακής μέθης που συνδυάζει παράδοξα αλλά αρμονικά - αφού καταλήγει στη συγγραφική παραγωγικότητα- τη ζεύξη του ονείρου με την πραγματικότητα του ξύπνιου. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Όχι, όταν κοιμάμαι, δεν ονειρεύομαι ποτέ. Ονειρεύομαι ξύπνιος, αυτό είναι το επάγγελμά μου, είμαι ένας ονειροπόλος τεχνίτης» (Benaïssa 2004 : 6). Η σχεδόν υπερβατική αυτή διάσταση της λήθης της πραγματικότητας με στόχο την αποδόμησή της και την επανακατασκευή της από τη θεατρική τέχνη, κατά την οποία ο συγγραφέας άρχισε να ξετυλίγει με επιτυχία το δημιουργικό του ταλέντο, κλονίστηκε ανεπιστρεπτί όταν δύο δόντια της μητέρας του, σύμβολο μπλοκαρίσματος της δημιουργικότητας (Benaïssa 2004:6) έπεσαν επάνω στο γραπτό του, ενώ μία ταυτόχρονη διακοπή ρεύματος και το επακόλουθο σκοτάδι, συνέδραμαν όχι μόνο στο να σβηστεί ό,τι είχε καταφέρει να εμπνευστεί έως εκείνη τη στιγμή, αλλά κι στο να τον οδηγήσουν σε παντελή αμνησία και καλλιτεχνική στειρότητα: «Θα ήταν γύρω στις 8 το βράδυ, ήμουν καθισμένος στο γραφείο μου. Έγραφα. Είχα προαίσθημα ότι εκείνο το βράδυ θα είχα μεγάλη έμπνευση. Σιγά-σιγά γλιστρούσα στο δικό μου κόσμο για να ξεχάσω τον κόσμο και να καταφέρω να επανεφεύρω τον εαυτό μου Οι λέξεις, η μία μετά την άλλη, ζωγράφιζαν μεγάλες φράσεις που χόρευαν ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τον ουρανό, στις όχθες του ποταμού και μου μιλούσαν για τη ζωή μέσα στη νύχτα. Και να που δυο δόντια έπεσαν σαν μαργαριτάρια από κολιέ επάνω στη σελίδα που είχα γράψει. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος. Έμεινα βουτηγμένος στο σκοτάδι για λίγα λεπτά. Όταν ξαναήρθε το ρεύμα, η σελίδα μου ήταν λευκή, και εγώ τα είχα ξεχάσει όλα. Αυτό έγινε σαν να ήταν θαύμα.» (Benaïssa 2004 : 7) Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ τη σημασία η οποία αποδίδεται στο ρόλο της μητέρας ως αφορμή για την απώλεια της δημιουργικότητας, καθώς και στον συμβολισμό που απορρέει από τον αριθμό των δοντιών που έπεσαν. Έτσι, ο ίδιος ο συγγραφέας επιμένει σθεναρά στην αξία που έχει για την υπαρξιακή και καλλιτεχνική του πορεία η μητρική παρουσία, επιβεβαιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ψυχαναλυτική ερμηνεία της ιδιαίτερης και βαρύνουσας διάστασης του δεσμού μεταξύ μητέρας και γιου, αλλά και προϊδεάζοντας τον θεατή για το ρόλο του πατέρα, ήδη απών από την αρχή του έργου 12. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Η μάνα μου είναι το στήθος μου και εγώ είμαι τα δόντια της. Προσέχει να έχω ό,τι με θρέφει και προσέχω να έχει ό,τι τη θρέφει. Αυτό είναι ο ιερός δεσμός μάνας και γιου» (Benaïssa 2004 : 5). Συμπληρωματικά, θα πρέπει 12 Βλέπε σχετικά Bonn 1991 : 11.

7 7 να τονιστεί και ο συμβολισμός του αριθμού των δοντιών που πέφτουν επάνω στο γραπτό του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας τόσο την προκατάληψή του για τα ζυγά νούμερα ως σημάδι απώλειας της συγγραφής, όσο και τη θετική ενέργεια που αποδίδει στον αριθμό 3, γενικά θεωρούμενος ως σύμβολο «νοητικής και πνευματικής τάξης, τόσο του Θεού όσο και μεταξύ των ανθρώπων» (Chevalier & Gheerbrant 1982 : 972). Ο συγγραφέας δηλώνει σχεδόν απόλυτα: «Ένας ζυγός αριθμός μπλοκάρει τις λειτουργίες της δημιουργικότητας. Αντίθετα, οι μονοί αριθμοί τις κινητοποιούν» (Benaïssa 2004 : 6). Όπως ειπώθηκε ήδη, στη θεραπεία της δυστοκίας της δημιουργικής γραφής, εμφανίζεται ως λύση η ψυχαναλυτική προσέγγιση, με στόχο την παλινόρθωση της μνήμης και την απάντηση ή και τη δικαίωση σε ερωτήματα, διανοίγοντας «δρόμο προς, ή μαζί με ή χωρίς την εμπειρία που έγκειται στο να μεταδώσει κάτι από τον εαυτό μας στον ίδιο μας πάλι τον εαυτό και στον άλλον» (Fognini 1996 : 100). Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ο ηθοποιός 1: Λοιπόν, γιατί θέλεις να σταματήσεις να γράφεις; Ο συγγραφέας: Έχω χαθεί, οι λέξεις δεν με υπακούουν πια, οι Μούσες μου έβαλαν πρόστιμο, απαιτούν μία μνήμη Πώς μπορώ να κουβαλάω με αξιοπρέπεια αυτή τη δυστυχία και να καταφέρω και να την εκφράσω;» (Benaïssa 2004 : 17) Ας σχολιάσουμε, όμως, εδώ την χιουμοριστική πρόκληση και την ανατρεπτική χροιά της λύσης της ψυχοθεραπείας, οι οποίες απορρέουν τόσο από την επιλογή της ψυχανάλυσης, επιστημονική μέθοδος γενικά απαγορευμένη και μη αποδεκτή στις χώρες του Μαγκρέμπ και ειδικότερα στην ισλαμοκρατούμενη Αλγερία (Bonn 1991 : 11), όσο και από το ότι το ρόλο του ψυχαναλυτή θα αναλάβει ο πρώτος ηθοποιός, πρόθυμος να συνδράμει, χάρη στην τριπλή και αλληλένδετη ταυτότητά του, αυτή του θεατρικού ερμηνευτή, του ψυχαναλυτή και του στριπτιζέζ-τραβεστί. Ο ηθοποιός ομολογεί: «Είμαι ψυχίατρος το πρωί και ηθοποιός τη νύχτα. Με άλλα λόγια αυτοθεραπεύομαι κάνοντας θέατρο τη νύχτα για να είμαι σε φόρμα στο ιατρείο μου την επόμενη μέρα. Και κάθε Δευτέρα, όταν μεταμφιέζομαι [για να κάνω στριπτίζ], εμπλέκομαι βαθειά και θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο ακριβώς όπως κάθε ηθοποιός ή οποιοσδήποτε καλλιτέχνης.» (Benaïssa 2004 : 9) Εύλογο, λοιπόν, ότι το έργο αποκτά από εδώ και πέρα τη διάσταση μίας ενδιαφέρουσας ψυχαναλυτικής συνεδρίας με στοιχεία παραβατικού

8 8 σαρκασμού, και άκρως ιδιάζουσας δραματικής κινητικότητας, πόσω μάλλον όταν τα νήματα της εξέλιξης δεν κρατά πια ο ίδιος ο συγγραφέας που μέχρι τώρα καθόριζε τη ροή της υπόθεσης, αλλά ο ηθοποιός-θεραπευτής που από απλός ερμηνευτής γίνεται άξονας δράσης αλλά και, όπως θα αποδειχθεί καταλυτικός φορέας στο πατρικό παρελθόν του συγγραφέα. Η ψυχανάλυση, στην οποία δέχεται να υποβληθεί ο δραματουργός από τον ηθοποιό, θα ακολουθήσει στο έργο την πεπατημένη πορεία μίας αναδρομής στο γονικό παρελθόν του συγγραφέα, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες ξεκινούν από μακρινές αναδρομές και παιδικές αναμνήσεις από το οικογενειακό παρελθόν του (Benaïssa 2004 : 22). Εν τούτοις, η επιμονή της ψυχανάλυσης στην πατρική φιγούρα θα λάβει σταδιακά τη μορφή μίας έρευνας, η οποία θα καταλήξει όχι μόνο στη στενή παρελθοντική σύνδεση μεταξύ πατέρα και ηθοποιού-ψυχαναλυτή, αλλά και σε μία γενικότερη, καίρια και εύστοχη ανθρωπολογική αξιολόγηση του εθνο-ιστορικού πλαισίου της επαναστατημένης Αλγερίας, κατά το οποίο ο πατέρας και ο ηθοποιός εμφανίζονται ως φορείς που επηρεάζονται καταλυτικά από αυτό, αλλά και φορείς που επιδρούν σε αυτό. Μία πρώτη προσέγγιση του ψυχαναλυόμενου δραματουργού καταδεικνύει ότι η θέληση της λήξης της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ως απόρροια της έλλειψης δημιουργικότητας ενισχύεται από τον αποπροσανατολισμό του, αφού ο ίδιος βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση της μνημονικής αλήθειας. Όμως, η παραπλάνηση και το ψέμα τελικά επικρατούν, εξαιτίας της βύθισης του δημιουργού σε ένα πολιτισμικό βιωματικό αμάλγαμα, αυτό των γαλλικών, των αραβικών και των βερβερικών, που τον αποσπά από την εξεύρεση της ορθής πραγματικότητας. Επιπροσθέτως, αυτό το τριπλό γλωσσικό ανήκειν στο οποίο έχει καταδικαστεί ο συγγραφέας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία συμβολική παράβαση και απόσχιση από τη γλώσσα του ίδιου του πατέρα (Bonn 1991 : 16-17), και κατά συνέπεια ως μία σταδιακή εγκατάλειψή του που οδηγεί τον δημιουργό όχι μόνο στην αμνησία άρα και αμνησία του προσωπικού του βιωματικού παρελθόντος, αλλά και στην απελπισμένη πολιτισμική περιπλάνηση και σύγχυση. Ο συγγραφέας εξομολογείται: «οι γλώσσες λένε ψέματα η μία στην άλλη μέσα στο κεφάλι μου. Η αραβική γλώσσα λέει ψέματα στη γαλλική γλώσσα, η γαλλική στην βερβερική και η βερβερική στην αραβική Το μόνο που γνωρίζω είναι το ψεύδος των γλωσσών Αυτή είναι η κουλτούρα μου. Και κάθε φορά που θέλω να πω την

9 9 αλήθεια, οι γλώσσες με κάνουν να ψεύδομαι. Πώς θες να μιλάω ήρεμα με γλώσσες που πολεμούν μεταξύ τους;» (Benaïssa 2004 : 18) Μέσα σε αυτήν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυσημία που τον οδηγεί στη συγγραφική στειρότητα, καίριο ρόλο παίζει αφενός η ιστορία, ως συλλογικό αποτέλεσμα εθνική ιστορία της Αλγερίας- και ως εξατομικευμένη συμβολή ιστορικό παρελθόν του πατέρα-, και αφετέρου η διαστρέβλωση τής πραγμάτωσής της από τους φορείς που τη δημιουργούν και τη συντηρούν. Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού-ψυχαναλυτή και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ηθοποιός 1: Πραγματικά διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Περνάς από την αποτυχία της Ιστορίας για να δικαιολογήσεις τη δική σου αδυναμία. Συγγραφέας: Δεν πρόκειται για την αποτυχία της Ιστορίας, αλλά για την αποτυχημένη Ιστορία. Ηθοποιός 1: Το ίδιο πράγμα είναι. Συγγραφέας: Α, όχι! Η αποτυχία της Ιστορίας είναι όταν η Ιστορία αποτυγχάνει χωρίς να ξέρει το γιατί. Η αποτυχημένη Ιστορία είναι όταν την αρνούμαστε, την απωθούμε, την απορρίπτουμε.» (Benaïssa 2004 : 18) Η ζεύξη μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης, υποδηλούμενη στο έργο ήδη από τον τίτλο του, ο οποίος αναφέρεται στη λέξη «μνήμη» στον πληθυντικό αριθμό, επιβεβαιώνει την εθνο-κοινωνική ταυτότητα της ίδιας τής Αλγερίας, «όπου τα ατομικά πεπρωμένα ανέκαθεν ήταν άρρηκτα δεμένα με το συλλογικό πεπρωμένο: το βάρος των παραδόσεων και τη βαναυσότητα της Ιστορίας» (Chollet et Stamane : 3), ενώ μετουσιώνεται στο έργο στη μορφή του πατέρα, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται ως όραμα (Benaïssa 2004 : 22) κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης. Η συνδιάλεξη η οποία θα ακολουθήσει μεταξύ του πατέρα, του συγγραφέα και του ηθοποιού-ψυχαναλυτή στοχεύει στην ανάκληση του ιστορικά γονικού παρελθόντος με στόχο την συνδρομή της στο ξεμπλοκάρισμα της δημιουργικότητας της δραματικής γραφής. Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ την επιμονή του Slimane Benaïssa στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ της μνήμης και της ιστορίας, όπως και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από την απώλειά τους, στοιχεία τα οποία όχι μόνο συναντώνται διάχυτα στα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα, αλλά και τα οποία αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες 13. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πρώτη πρόταση που ξεστομίζει ο νεκρός πατέρας στη συνάντησή του με τον 13 Βλέπε χαρακτηριστικά: «Στους Γιούς της πικρίας έγραψα πρωτίστως για την μνήμη, την Ιστορία και τη θρησκεία» (Benaïssa 1996 : 1)

10 10 συγγραφέα έχει επικριτική χροιά και αφορά τη διαπίστωση της ελαττωματικής, όπως διαφαίνεται, μνημονικής και ιστορικής ικανότητας του γιου: «Γιε μου, έχεις έλλειψη μνήμης. Ελπίζω να μην έχεις και έλλειψη Ιστορίας.» (Benaïssa 2004 : 22). Η κατηγορηματική θέληση του πατέρα για διαφύλαξη της μνήμης ως παρακαταθήκη διατήρησης της ιστορίας τεκμηριώνεται εξάλλου από σχετική πρόβλεψη της ίδιας της γλωσσικής παράδοσης της Αλγερίας, συνθήκη η οποία επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη πίστη και καθήλωση του πατέρα στην προγονική γλώσσα, αλλά και υπαινίσσεται παράλληλα τον πατρικό διδακτισμό για τη συμμόρφωση του γιου στις παραδοσιακές αξίες. Ο πατέρας σημειώνει: «Γιε μου, το να ξεχνάς σημαίνει να προδίδεις. Η λέξη αμνησία δεν υπάρχει στη γλώσσα μας. Όταν η λέξη δεν υφίσταται, το κακό δεν υπάρχει. Άρα, το να ξεχνάς απαγορεύεται από τις ρίζες μας.» (Benaïssa 2004 : 25) Κατά συνέπεια, η άγνοια του συγγραφέα για την ιστορική γονεϊκή αλήθεια και η ανάγκη του να μυηθεί σε αυτήν μέσα από ερωτήσεις που τίθενται αποτελούν την αφετηρία για την αποκάλυψη μίας εκδοχής εξατομικευμένης ιστορικής μνήμης. Ο συγγραφέας αναρωτιέται με σαρκασμό: «Μα, ποιος σε αυτή τη χώρα, θα μου διηγηθεί την ιστορία του πατέρα μου; Θέλεις να το κάνω εγώ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα; Θέλεις να πάω να κάτσω σαν ζητιάνος στην πόρτα του Υπουργείου των Παλαίμαχων Μουτζαχεντίν και να ζητήσω ένα κομμάτι μνήμης σαν φιλανθρωπία σε μένα, ένα παραπλανημένο ορφανό;» (Benaïssa 2004 : 30) Όμως, η αναμόχλευση του γονεϊκού παρελθόντος και η ανάδυση της συμβολής του στον ρου της αλγερινής ιστορίας, θα οδηγήσουν σε μία καθόλου ελκυστική αλήθεια για τον πατέρα, μέσα από μία σταδιακή κορύφωση διαδοχής ερωτήσεων και απαντήσεων. Η σταδιακή διαλεύκανση της πατρικής μνήμης θα λάβει κατά αυτόν τον τρόπο τις διαστάσεις μίας αστυνομικής έρευνας, η οποία δεν θα αρκεστεί στο να αποκαλύψει θύματα και θύτες του πολέμου, αλλά θα αντιστρέψει και θα σχετικοποιήσει καταλυτικά επιβεβλημένες και καθιερωμένες γενικεύσεις. Ορκισμένος αντιστασιακός, που ζούσε μόνο για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της από το γαλλικό ζυγό (Benaïssa 2004 : 24), ο πατέρας θα συνδράμει στην ιστορική μνήμη της αποαποικιοποίησης αποκλειστικά μέσα από την ασυνείδητη συμμετοχή του ως τρομοκράτης σε μία νυχτερινή μαζική σφαγή,

11 11 αυτή των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού. Η διήγηση, γεμάτη σκληρά ρεαλιστική ποιητικότητα, θα αποκαλύψει μία ιστορική μνήμη ιδεολογικά απογυμνωμένη, χωρίς περίβλημα ηρωικής ωραιοποίησης και ανθρωπιστικής δικαιολόγησης της εγκληματικής πραγμάτωσής της. Ο πατέρας διηγείται: «Περάσαμε την νύχτα σφάζοντας οποιονδήποτε βλέπαμε μπροστά μας Στο τέλος εθίστηκα στο θάνατο, δίψαγα για θάνατο. Σκοτώναμε χωρίς καν να βλέπουμε τα θύματά μας, αναγνώριζα την ηλικία τους μόνο από την κραυγή τους. Η ελπίδα, σαν μία υφάντρα, έραβε και ξήλωνε τις θηλιές εκατόν τριάντα χρόνων αδικιών, ενώ εμείς ποδοπατούσαμε ολόκληρα χαλιά από νεκρά φύλλα που στοιβάζονταν σαν σελίδες εγκυκλοπαίδειας, που τα γράμματά της άλλαζαν αλφάβητο, για να προδώσουν λέξεις που επέμεναν να ορίζονται από μία χυδαία δικαιοσύνη: αυτή της Ιστορίας που βρέθηκε εξαπατημένη από τους σκοπούς της, από το κοροϊδευτικό χαμόγελο της παραπλάνησης της βαρβαρότητας.» (Benaïssa 2004 : 31) Το σοκ της γνώσης της απάνθρωπης σκληρότητας του πολέμου, η οποία θα καταλύσει οποιαδήποτε προσπάθεια μυθοποίησης της πατρικής φιγούρας αλλά και την ίδια την προσφορά του ψυχαναλυτή, δεδομένου ότι θα αποδειχθεί ότι υπήρξε ένας από τους γάλλους ανακριτές του πατέρα κατά τη σύλληψή του μετά τη σφαγή (Benaïssa 2004 : 43), θα οδηγήσει στη θέση νέων ερωτηματικών, στη σχετικοποίηση της ιστορίας αλλά και στην ένδειά της, δεδομένου ότι παρόμοια λάθη επαναλήφθηκαν αυτούσια ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας. Ο συγγραφέας διερωτάται: «Με ποιο μελάνι να γράψω την ιστορία του ίδιου μου του πατέρα; Ξέρω τη μνήμη μου και η μνήμη μου με ξέρει! Γνωρίζω την ιστορία μου, αλλά η ιστορία δεν το ξέρει. Χάσαμε το λόγο, χωρίς καν να μπορέσουμε να μάθουμε να γράφουμε» (Benaïssa 2004 : 33), και πιο κάτω: «Αν κατάλαβα καλά, πριν την Ανεξαρτησία το λάθος ήταν προδοσία, και μετά την Ανεξαρτησία, η προδοσία ήταν το λάθος.» (Benaïssa 2004 : 43), Κατά συνέπεια, αυτή η υποκειμενοποίηση της ίδιας της μνήμης αλλά και της ιστορίας, οι διαφορετικές εκδοχές τους, η αποκάλυψη της βάρβαρης πλευράς τους και η απομυθοποίηση του ιδεαλισμού τους θα λειτουργήσουν όχι ως φορείς παλινόρθωσης της δημιουργικότητας της γραφής του δραματουργού, αλλά ως ερωτηματικά τα οποία θα απαγορεύσουν διαπαντός την επιστροφή του συγγραφέα στην έμπνευση και στο καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το τέλος του έργου δικαιώνει τον τίτλο του θεατρικού, μιας και οι ιστορικές μνήμες παραμένουν ακυβέρνητες, με άλλα λόγια οι πράξεις που τις

12 12 αφορούν στερούνται πολιτικής και ανθρωπιστικής τεκμηρίωσης, και για αυτό αξίζουν την εναλλακτική της λήθης. Με αυτόν τον τρόπο, το θεατρικό ολοκληρώνεται με έναν απολογισμό του δημιουργού, γεμάτος ερωτηματικά για τη σχετικότητα και την ιδεολογική ακεραιότητα όχι μόνο του πατέρα, αλλά και του κάθε εθνικού ή πολιτικού αγώνα. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτόν τον γενικότερο αποπροσανατολισμό του δραματουργού, ως μόνη λύση διαφαίνεται η προγονικότητα, η επιστροφή στις ρίζες, η οποία λαμβάνει εδώ τη μορφή μίας υπαρξιακής και ασφαλούς πυξίδας, ικανής να καθοδηγήσει το υποκείμενο έως το θάνατό του. Ο συγγραφέας εκμυστηρεύεται: «Ο πατέρας μου, τρομοκράτης για έναν ευγενή σκοπό; Δεν υπάρχει ευγενής σκοπός που να γεννιέται από τον τρομοκρατία. Το να καταγράψουμε στις μνήμες μας το πολιτικό έγκλημα ως αξία του μαχητή, μας καταδικάζει στο ανέφικτο της ειρήνης. Οι πόνοι μου ύφαναν τον χρόνο, και αν ο χρόνος περνά, ο πόνος συνεχίζει. Η μνήμη μου αποτελείται από την ανάμνηση της λησμονιάς. Τι είναι ένας πατέρας; Ένα σύννεφο που φέρνει τη βροχή; Ένας γενναίος πολεμιστής που φεύγει για τον πόλεμο; Ένας ταξιδιώτης μέσα στη λήθη; [ ] Στην πίστη μου, υπάρχει μία απουσία που βλάπτει την πίστη μου. Παραπλανιέμαι από την έλλειψη παράδοσης. Το μόνο πράγμα που μου ανήκει είναι η καταγωγή. Γιατί είναι η κοιλιά της μάνας μου, είναι η σοδειά μου όταν δεν σπέρνω, είναι το φαί μου όταν δεν τρώω, είναι η παρουσία μου όταν δεν υπάρχω, είναι το πρώτο κλάμα και η τελευταία κραυγή πριν τον θάνατο.» (Benaïssa 2004 : 45) Περίληψη Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο τη θεματική και αισθητική προσέγγιση του θεατρικού έργου Ακυβέρνητες μνήμες (Mémoires à la dérive) του σύγχρονου Αλγερινού γαλλόφωνου δραματουργού Slimane Benaïssa, μέσα από την προσέγγιση, ανάλυση, ερμηνεία και αξιολόγηση δύο βασικών αξόνων αυτοβιογραφικής προέλευσης, της συγγραφικής δυστοκίας και των συνεπειών της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Δραματοποιώντας ένα πολύπλευρο και πληθωρικό σε έννοιες, σημασίες και αναμνήσεις πεδίο, αυτό της ψυχαναλυτικής θεραπείας, ο Slimane Benaïssa δεν περιορίζεται σε μία απλή προσέγγιση του δίπολου πατέρα-γιού, αλλά το εντάσσει, με τη βοήθεια θεματικών και αισθητικών πρωτότυπων ευρημάτων, σε ένα γενικότερο ιστορικό και κοινωνικο-πολιτικό πεδίο, αυτό της αποαποικιοκρατούμενης από

13 13 τη Γαλλία Αλγερίας. Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: προσπάθεια μετααποικιακής αξιολόγησης μίας κρίσιμης κοινωνικά και ιστορικά περιόδου της πατρίδας του αλλά, και κυρίως, τραυματική ανατροπή στερεότυπων εικόνων, οι οποίες όμως προσφέρουν μία οικουμενική ματιά απομυθοποίησης, σχετικοποίησης, άρα και ανεκτικότητας προσώπων και καταστάσεων. Βιβλιογραφία- Ηλεκτρονικές πηγές Benaïssa, S. Προσωπικός ιστότοπος. Πρόσβαση την 1 η Σεπτεμβρίου Benaïssa, S. (19 Αυγούστου 2012). Ανέκδοτη συνέντευξη στην Χριστίνα Οικονομοπούλου. Παρίσι. Benaïssa, S. (2004). Mémoires à la dérive. Belgique : Carnières-Morlanwelz. Benaïssa, S. (2003). Prophètes sans dieu, Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (2001). Mémoires à la dérive. Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (1997). Mes Sept Lieux d écriture. Πρόσβαση στις 5 Αυγούστου Benaïssa, S. (1996). Les Fils de l amertume. Belgique : Lansman, στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη γράφουσα στις 5 Σεπτεμβρίου Bonn, Ch. (1991). Schémas psychanalytiques et roman maghrébin de langue française, in Ch. Bonn et Y. Baumstimler (s. d.) (11-23). Psychanalyse et texte littéraire au Maghreb. Paris : L Harmattan. Chaulet-Achour, Chr. (1999). Slimane Benaïssa : de l expression théâtrale à l écriture romanesque. Algérie-Littérature/action 33 : Cheniki, A. (2006). Théâtre et politique : l expérience algérienne. Théâtre public 181, στο Cultures-Algérie: 1-14, Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου Chevalier, J. et Gheerbrant, A. (1982). Dictionnaire des Symboles. Paris : Robert Laffont/Jupiter. Chollet, M. et Stamane, A.-S. (s. d.) Slimane Benaïssa, dramaturge algérien- Le destin (1-3) στο Πρόσβαση στις 17 Νοεμβρίου Fognini, M. (1991). Se penser-s écrire-se lire-s inscrire à l interface des temps d entre soi (s) et d entre autres», in J.-Fr. Chiantaretto (s. d.) (pp ). Écriture de soi et psychanalyse. Paris : L Harmattan. Gross, J. (2010). Performing at the Crossroads of Algeria and France: Slimane Benaïssa and Mohamed Kacimi. French Review, mai: Khelladi, A. (1995). Rire quand même : l humour politique dans l Algérie. Revue du monde musulman et de la Méditerranée : Lebdaï, B. (avril-mai 1997). L intégrisme islamique ou la culture en danger. Algérie-Littérature/Action :

14 Morin, G. (2007). L Algérie. Paris: Le Cavalier bleu. Pavis, P. (2002). Dictionnaire du théâtre. Paris : Armand Colin. Slimane Benaïssa (octobre 2001-avril 2002) Actes du Théâtre 14, στο Πρόσβαση στις 10 Μαρτίου Triki, H. et Dovifat, A. (1999). Medersa de Marrakech. Paris : Edisud. Ubersfeld, A. (1996). Lire le théâtre, II-L école du spectateur. Paris : éd. Belin. 14

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review Ημερομηνία 20/8/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.culture21century.gr Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/08/book-review_33.html ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review 20

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα»

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» Ημερομηνία 20/01/2015 Μέσο Συντάκτης Link prosopakritis.gr Αμαλία Αγγελάκη http://goo.gl/a1tyfd Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» H Άννα Γαλανού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές

Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές Αντώνης Μαστραπάς Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02 02 Πειραιά Η διδασκαλία της Ιστορίας Πλουραλιστική στις μεθόδους Εκλεκτιστική στις πρακτικές/τεχνικές τεχνικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» Α ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑ.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑ.Λ. 52 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2012 «Η προσφορά της Τέχνης και του μαθήματος της Εικαστικής

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας Ημερομηνία 29/06/2015 Μέσο Συντάκτης Link athensvoice.gr AV Team http://goo.gl/azhlca 29/06/2015-13:00 0 Σχόλια #VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας «Τελευταίο αίνιγμα», Marisha Pessl, εκδ. Διόπτρα Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς

Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης. Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Aνάπτυξη δημιουργικότητας και καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης Χριστιάνα Χρίστου Β Δημοτικό Κοκκινοτριμιθιάς Τα δεδομένα Παρατηρήθηκε Απαξιωτική στάση/συμπεριφορά για το σχολείο, τα μαθήματα και το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Υπεύθυνος Καθηγητής: Σ. Γυφτόπουλος Σπουδάστριες: Χ. Τζοβλά, Χ. Χαρατσάρη Το θέατρο αποτελεί μια επικοινωνιακή

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική.

Η σταδιακή ανάπτυξη της δοµής του, ήταν και το µοντέλο για όλα τα πρώτα ανάλογα εργαστήρια του Θεοδώρου, τα οποία κινούνταν σε αυτήν την θεµατική. ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ από το 2000 µέχρι σήµερα ένα εργαστήρι σκηνικής έκφρασης και δηµιουργίας, ή µια πρόταση ασκήσεων δηµιουργικής φαντασίας -------------------------------------------- (α) αντικείµενο και ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές.

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές. Συνέντευξη - Ο ηθοποιός Λευτέρης Μελέτης από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας μίλησε στο περ Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον

Διαβάστε περισσότερα

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών

Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Κίνητρο και εμψύχωση στη διδασκαλία: Η περίπτωση των αλλόγλωσσων μαθητών/τριών Δρ Μαριάννα Φωκαΐδου Δρ Παυλίνα Χατζηθεοδούλου Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ ΣΑΑΝΤΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ: «Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΔΑ» ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ Τα παιδιά του Αδάμ είναι τα άκρα ενός σώματος, Μοιράζονται όλα την ίδια ρίζα. Όταν ένα άκρο περνάει τις μέρες του

Διαβάστε περισσότερα

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Χρήστος Μαναριώτης Σχολικός Σύμβουλος 4 ης Περιφέρειας Ν. Αχαϊας Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ ΣΤΗΝ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η καλλιέργεια της ικανότητας για γραπτή έκφραση πρέπει να αρχίζει από την πρώτη τάξη. Ο γραπτός λόγος χρειάζεται ως μέσο έκφρασης. Βέβαια,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Μια τρελή οικογένεια Γιαν Προχάτσκα Εικονογράφηση: Φίλιπ Βέχτερ Μετάφραση: Ριάνα Μιχαλάκη Σελ. 86 Δραστηριότητες για τις Γ, Δ & Ε τάξεις Ο συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη

ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Ημερομηνία 25/2/2015 Μέσο Συντάκτης Link diastixo.gr Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης http://diastixo.gr/sinentefxeis/xenoi/3524-william-landay ΟΥΙΛΙΑΜ ΛΑΝΤΕΪ συνέντευξη στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη Δημοσιεύτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ «ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΣΑ ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» Ειρηάννα Δραγώνα Θεατροπαιδαγωγός- Εμψυχώτρια Θεάτρου [ Το κείμενο βασίστηκε στις

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Πρόγραμμα Διαλέξεων ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Κύκλος επτά (7) διαλέξεων, με την συμμετοχή εννέα (9) κορυφαίων ομιλητών, με κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα την πρωτοποριακή σκέψη. Στόχος των ομιλιών είναι

Διαβάστε περισσότερα

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά,

Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, http://www.amis-kazantzaki.gr./ Γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης Υπήρξε φιλόσοφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας Έργα: µυθιστορήµατα, ποίηση, θεατρικά, ταξιδιωτικά Τα πιο γνωστά του έργα: Αναφορά

Διαβάστε περισσότερα

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου.

Εμείς τα παιδιά θέλουμε να γνωρίζουμε την τέχνη και τον πολιτισμό του τόπου μας και όλου του κόσμου. Εισαγωγή Το Παγκύπριο Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων δημιουργήθηκε το 1960. Πρωταρχικός του στόχος είναι η προσφορά και η στήριξη του παιδιού στην Κυπριακή κοινωνία. Το Κίνημα ΕΔΟΝόπουλων, μέσα από τις εβδομαδιαίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 2 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Α. Να γράψετε την περίληψη του κειμένου σε 90-100 λέξεις Ο Μπαμπινιώτης υποστηρίζει ότι η Ενωμένη Ευρώπη διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα που επιβοηθεί τον επαναπροσδιορισμό

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ, ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΜΥΡΜΙΔΟΝΩΝ σε βιβλίο με εικόνες. LET S SHARE OUR CULTURE (ΑΣ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ) Αυτό το πρόγραμμα πραγματοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ

ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ ΚΟΙΝΈΣ ΙΣΤΟΡΊΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΏΠΗ ΧΩΡΊΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΈΣ ΓΡΑΜΜΈΣ 33Οι επιπτώσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης 33Η ανάπτυξη της εκπαίδευσης 33Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ιστορία της τέχνης 3 3 Η Ευρώπη και ο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Μετασχηματίζοντας δημιουργικά την αμφισβήτηση Μέσα στην τάξη ο εκπαιδευτικός με τους μαθητές αλληλεπιδρούν και αλληλοεπηρεάζονται από τις μεταξύ τους στάσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιληπτική Απόδοση Κειμένων ΑΣΚΗΣΗ: Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων. (Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link diavasame.gr Ευμορφία Ζήση http://www.diavasame.gr/page.aspx?itemid=ppg1396_2146 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ; 23.07.2015 Συντάκτης: Ευμορφία

Διαβάστε περισσότερα

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι

Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές -αφηγηματικοί τρόποι Αφηγηματικές τεχνικές Οι λειτουργίες του αφηγητή 0 αφηγητής μπορεί να είναι πρόσωπο της αφήγησης, με πρωταγωνιστικό ή δευτερεύοντα ρόλο, ή μπορεί να είναι αμέτοχος

Διαβάστε περισσότερα

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι Κυριε Γενικέ Πρόξενε Αγαπητες φιλες και φιλοι Όταν πριν από πολλα χρονια, περιπου στην ηλικια των 7 χρονων, ο πατερας μου Ζαχαριας Δουλαμης αποφασισε να μας στειλει, εμενα και την αδερφη μου, να μαθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Μια Καραμανλή στη γαλλική Βουλή

Μια Καραμανλή στη γαλλική Βουλή Το ΒΗΜΑ, 24/06/2007, Σελ.: A42 Μια Καραμανλή στη γαλλική Βουλή Η νεοεκλεγείσα βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Μαριέττα Καραμανλή μιλάει για το όνομά της, την ελληνική κυβέρνηση, το ΠαΣοΚ,

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΕΘΕΑ-ΑΛΦΑ: ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. Ο κοινωνικός ρόλος της τέχνης ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ τέχνη επικοινωνία προσωπική ανάπτυξη κοινωνική συνοχή Ο πολιτισμός

Διαβάστε περισσότερα

Durkheim: Λειτουργισμός & Θετικισμός. Εισαγωγή στον Πολιτισμό και τις Πολιτισμικές Σπουδές

Durkheim: Λειτουργισμός & Θετικισμός. Εισαγωγή στον Πολιτισμό και τις Πολιτισμικές Σπουδές Durkheim: Λειτουργισμός & Θετικισμός Εισαγωγή στον Πολιτισμό και τις Πολιτισμικές Σπουδές Emile Durkheim(1858-1917) Γεννήθηκε στη Γαλλία. Γιός Ραβίνου, παράλληλα με τις σπουδές του εντρύφησε στην εβραϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής.

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Η Προκήρυξη Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που''

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Ο άνθρωπος δεν αρκείται πια στις μέχρι τώρα θεωρήσεις φιλοσοφικές και μη και νιώθει την ανάγκη δημιουργίας μιας δικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Υπάρχουν άνθρωποι που διερωτώνται τι είναι η τέχνη για τον άνθρωπο, γιατί τραγουδάμε, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα

παρακαλώ! ... ένα βιβλίο με μήνυμα παρακαλώ!... ένα βιβλίο με μήνυμα Ένα μήνυμα πού δίνει απάντηση στο βασικό ερώτημα ποιος είναι ο σκοπός της ζωής. Ένα μήνυμα πού ανταποκρίνεται σε κάθε ερωτηματικό και αμφιβολία σου. Η βίβλος μας φανερώνει

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά»

«Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» «Μαθησιακές δυσκολίες και παραβατική συμπεριφορά» Θεοδώρα Πάσχου α.μ 12181 Τμήμα Λογοθεραπείας-Τ.Ε.Ι ΗΠΕΙΡΟΥ Εισαγωγικές επισημάνσεις 1) η εκδήλωση διαταραχών στην κατάκτηση μαθησιακών δεξιοτήτων προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ο θαυμαστός κόσμος της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Δ, Ε και ΣΤ Δημοτικού Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012 Υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Μαραθώνιος

Διαβάστε περισσότερα

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 9 ο ΓΕΛ Πατρών ΩΡΑ ΓΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΛΙΑΒΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΥΛΑΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΜΑΔΑ: Tom&Jerry Υπεύθυνοι καθηγητές:

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr

Ποιητικές καταθέσεις ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ποιήματα. CaptainBook.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Η Ρ Ι A ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 21 & ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ, Π. ΦΑΛΗΡΟ ΤΗΛ-FAX: 210 9851164,, Ε-mail: info@neapaideia.edu.gr ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΚΑΙ Δ ΤΑΞΗΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Μόνο με το αίσθημα μπορείς να διδάξεις. Αν καθήσεις στην έδρα η ποίηση θα φύγει από το παράθυρο. «Κώστας Μόντης» Βασικές αρχές: 1) Το λογοτεχνικό

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα