τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται"

Transcript

1 1 Η Απουσία της δημιουργικής γραφής ως αντίκτυπος του αποικιακού περιβάλλοντος: το παράδειγμα του θεατρικού έργου Mémoires à la dérive (Ακυβέρνητες μνήμες) του γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa Οικονομοπούλου Χριστίνα, Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων, Sorbonne-Paris IV, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Η γραφή εξανθρώπισε το εγώ μου, σε σημείο που να σκέφτομαι πια μόνο τον άλλον. Είναι ένα ταξίδι που ο προορισμός δεν αφορά το μέσο αλλά τη συντροφικότητα. Είναι διαφορετική από κάθε άλλο προορισμό. Είναι η άρνηση του προορισμού υπέρ της αντίστασης, της εφευρετικότητας, υπέρ της ύπαρξης. Το να γράφεις είναι να ξεφεύγεις από τη ζωή, να ψεύδεσαι για να διηγείσαι, να κατασκευάζεις για να αρνείσαι και να επιτρέπεις στη δυστυχία να φωτιστεί μέσα στην αλήθεια της μπροστά στα μάτια όλων, είναι να βρίσκεις τη δυστυχία στη ρίζα της και να γελάς, επιθυμώντας να έχεις πάντα την ομορφιά και τη γενναιοδωρία και την ελπίδα να αγγίξεις τις συνειδήσεις με μια ή δυο μεταφορές που ψεύδονται αλλά που είναι η αλήθεια του ποιητή.» 1 (Benaïssa 1997: 2-3) Το παρόν άρθρο έχει ως αντικείμενο μελέτης το θεατρικό έργο Ακυβέρνητες μνήμες Mémoires à la dérive (Benaïssa 2004) 2 του σύγχρονου γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa. Οι βασικοί άξονες του έργου οι 1 Όλα τα αποσπάσματα που παρατίθενται στην παρούσα μελέτη έχουν ως πρωτότυπη γλώσσα τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται προέρχονται από την έκδοση του 2004.

2 2 οποίοι θα δομήσουν την προσέγγισή μας επικεντρώνονται σε δύο καίριας σημασίας, τόσο για τη δραματική εξέλιξη όσο και για τις προθέσεις του συγγραφέα, θεματικές: αφενός στην αναπάντεχη και παντελή έλλειψη έμπνευσης και δημιουργικής γραφής του δραματουργού, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο του ίδιου του θεατρικού του, και αφετέρου στην ανάδυση της αλληλεξάρτησης της συγγραφικής αυτής δυστοκίας με την εθνική, κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και γλωσσική ιστορική πραγματικότητα της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της ύστερης αποικιοκρατίας της από τους Γάλλους. Δραματουργός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Slimane Benaïssa θεωρείται «ο πιο διάσημος θεατράνθρωπος της σύγχρονης Αλγερίας» (Gross 2010: 1259). Βερβερικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1943 στην Guelma, πόλη βορειανατολικά της Αλγερίας. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε ένα πολυεθνικό, πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, το οποίο αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε σε συνθήκες απόλυτης ομόνοιας, χάρη στη συγκατοίκηση της οικογένειάς του με μία χριστιανική και μία εβραϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών αποτέλεσαν πάντα για τον δραματουργό «τα πραγματικά του αδέλφια» (Benaïssa Επίσης, η διπλή γλωσσική και πολιτισμική σχολική εκπαίδευσή του, γαλλική στο πρωϊνό σχολείο και αραβική στον απογευματινό μουσουλμανικό μεντρεσέ 3 (Benaïssa του επέτρεψαν να διαμορφώσει μία πολυδιάστατη υπαρξιακή ταυτότητα. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται: «Εγώ από την πλευρά μου, αυτοκαθορίζομαι ως τρι-πολιτισμικός, βερβερικού, γαλλικού και αραβικού πολιτισμού. Γλώσσα μου είναι ο πλουραλισμός, πολιτισμικός μου τόπος η επιμειξία» (Benaïssa 2013: 1). 4 Πολυγραφότατος, ο Slimane Benaïssa έχει συνθέσει περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης και διαρκούς πρόσληψης τόσο από το γαλλικό όσο και από το ευρωπαϊκό, αμερικανικό και μαγκρεμπίνικο κοινό (Benaïssa ενώ το 2000 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της 3 Μεντρεσές: ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο, θρησκευτικό σχολείο εκμάθησης του Κορανίου, βλ. σχετικά Triki et Dovifat, 1999 : Βλέπε επίσης σχετικά Benaïssa 1996 : 2 : «Αν και ποτέ δεν ταλαιπωρήθηκα εξαιτίας της πολιτισμικής μου επιμειξίας, υποφέρω όταν αρνούνται να με αναγνωρίσουν ως μιγάδα. Θέλω να είμαι η σύνθεση πολλών πολιτισμών και πολλών γλωσσών», και Benaïssa 2012: «Αυτός ο πλουραλισμός είναι μεγάλη τύχη για μένα!»

3 3 Γαλλικής Δημοκρατίας μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Γαλλοφωνίας, για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου και της πλουραλιστικής διάδοσης της γαλλικής γλώσσας («Slimane Benaïssa» ). Για τον Slimane Benaïssa πρωταρχικός στόχος της θεατρικής πράξης είναι η πιστή αναπαράσταση καταστάσεων και στιγμιότυπων του ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού γίγνεσθαι της Αλγερίας. Ο δημιουργός δηλώνει κατηγορηματικά: «Βρίσκομαι σε έναν άλλο χώρο αλλά εξακολουθώ να μιλάω για την Αλγερία. Αυτό το πρώτο σημείο είναι καθοριστικό» (Chaulet- Achour 1999 : 110). Κατά αυτόν τον τρόπο, χρονικά επικεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο ιστορικόκοινωνικό πλαίσιο, αυτό της περιόδου, η οποία εκτείνεται από την αποικιοκρατούμενη Αλγερία την εποχή της Ανεξαρτησίας της από τους Γάλλους το 1962, και έως την αιματηρή δεκαετία του εμφυλίου πολέμου του 1990 (Morin 2007 : 92, Gross 2010 : 1258), το θέατρο του Slimane Benaïssa σκιαγραφεί με αφοπλιστική ευγλωττία, λυρισμό και μεγάλες δόσεις παραβατικού χιούμορ και ανατρεπτικού σαρκασμού (Khelladi 1995 : 228) ποικίλες θεματικές παραμέτρους. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κρατική τρομοκρατία, η θρησκευτική αδιαλλαξία και οι σκοτεινές σχέσεις του ισλαμισμού με την πολιτική, οι οικογενειακοί δεσμοί και όπως αυτοί εξελίσσονται παράλληλα με τις ιστορικές ανατροπές, η γυναίκα και οι προσπάθειές της για ανεξαρτησία και χειραφέτηση, η συμβολή της συλλογικής μνήμης και της προγονικότητας στην συνειδητοποίηση της εθνικής και ατομικής ταυτότητας, η εξορία και οι συνέπειές της στην υπαρξιακή περιπέτεια, είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα (Benaïssa τα οποία, όμως, δεν διαφεύγουν από την αυτοβιογραφική και βιωματική οπτική του δημιουργού 5. Παρόλο τον υψηλό βαθμό αναφορικότητας στην εθνο-γεωγραφική Αλγερία (Benaïssa 1997 : 2) 6, το θέατρο του S. Benaïssa αποτελεί πρωτίστως μία προσπάθεια αξιολόγησης της υπαρξιακής εξέλιξης και της ενδεχόμενης 5 Benaïssa 2012: «Ζούμε μέσα από τη μνήμη, κατά αυτόν τον τρόπο, ναι, η έμπνευσή μου είναι αυτοβιογραφική». 6 Benaïssa 1997 : 2 : «Το να σφυρηλατήσω μία γλώσσα που να είναι κατανοητή, να μιλιέται και να καταλαβαίνεται από το λαό μου ήταν η μόνη εγγύηση να καθιερώσω ένα διάλογο με τον κόσμο. Κατά αυτόν τον τρόπο η Αλγερία είναι το γεωγραφικό πλαίσιο των γραπτών μου.»

4 4 ανθρώπινης μεταλλαγής. Σε ανέκδοτη συνέντευξή του στη γράφουσα τον Αύγουστο του 2012 στο Παρίσι, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Το κίνητρο της γραφής μου είναι η μαρτυρία! Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση των αξιών. Είμαι εκεί όχι για να δημιουργήσω νέες αξίες αλλά για να πω κάτι, για να καταθέσω την άποψή μου Εγώ δουλεύω για να καταλάβω!» (Benaïssa 2012). 7 Βαθειά φιλοσοφικό και πολιτικοποιημένο, το θέατρό του καταλήγει σε μία γενικότερη «διεθνοποίηση των προβληματισμών» (Benaïssa, ενώ μέσα από την «πολιτικο-ιδεολογική κριτική» την οποία θέτει (Cheniki : 7), προσβλέπει στην «ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των θεατών» (Benaïssa, ανεξάρτητα από την εθνική και κοινωνική τους ταυτότητα. Το κείμενο των Ακυβέρνητων μνημών γράφτηκε και εκδόθηκε το 2001 (Benaïssa 2001), ενώ παραστάθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2002 στην Εθνική Σκηνή 61 της πόλης Alençon της Νορμανδίας. Ακολούθησαν παραστάσεις την ίδια και την επόμενη χρονιά στο θέατρο Colibri της Avignon, στην Εθνική Σκηνή 71 του Malakoff, καθώς κι στην κεντρική σκηνή του θεάτρου της Cavaillon στην Côte d Azur (http://www.passion-theatre.org/cgibin/pti_lol/spectacle/affiche/fiche.pl?id_planning=6407 ). Θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε ότι η δράση των Ακυβέρνητων μνημών εγκαινιάζεται με το τέλος του έργου Προφήτες χωρίς θεό Prophètes sans dieu (Benaïssa 2003), 8 εμφανιζόμενο έτσι ως το δεύτερο μέρος ενός θεατρικού αυτοβιογραφικού δίπτυχου 9 το οποίο πραγματεύεται τις σχέσεις του ίδιου του δημιουργού με τους ήρωές του, μέσα από ένα συμπαγές πλέγμα εκτενών αναλύσεων και αναφορών στην ερμηνεία της πρόσφατης εθνικής Ιστορίας, κι ειδικότερα στο ύστερο αποικιοκρατικό και μετααποικιακό παρελθόν της Αλγερίας, βεβαρημένο από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και βιαιότητες (Lebdaï 1997). 7 Βλέπε επίσης σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Slimane Benaïssa και Benaïssa 8 Το έργο γράφτηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1999 από τις εκδόσεις Lansman. 9 Benaïssa 2003 : 47 : «Ναι, η εξορία πέφτει στις πλάτες μου και η σκηνή είναι η μόνη χώρα που μου απομένει γιατί με βοήθησε να αναγεννηθώ έξω από τη δική μου χώρα».

5 5 Πιο συγκεκριμένα, οι Ακυβέρνητες μνήμες ξεκινούν τη στιγμή όπου ο συγγραφέας-πρωταγωνιστής αποφασίζει να διακόψει την παράσταση, και κατ επέκταση τη δραματική του παραγωγή, επικαλούμενος μία απότομη διακοπή της συγγραφικής του έμπνευσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με μία ονειρική κατάσταση η οποία είχε ως πρωταγωνιστή και καταλυτικό φορέα την μητέρα του και την απώλεια δύο δοντιών της (Benaïssa 2004: 5-7). Συνδιαλεγόμενος με δύο από τους ηθοποιούς του θιάσου του και πρωταγωνιστές του έργου, ο δραματουργός θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη δημιουργικότητα της γραφής. Στην περιπέτεια αυτή θα βοηθηθεί από τον έναν εκ των δυο ηθοποιών, ο οποίος θα αναλάβει χρέη ψυχαναλυτή, ενώ η εμφάνιση του οράματος του πατέρα του συγγραφέα θα περιπλέξει περαιτέρω τη δράση, όταν μάλιστα οι τρεις ήρωες θα βρεθούν περικυκλωμένοι από το κοινό νήμα της πρόσφατης παρελθοντικής τραυματικής ιστορίας της αποαποικιοκρατούμενης Αλγερίας και της αμείλικτης ατομικής και συλλογικής μνήμης. Μέσα σε αυτό το διάχυτα μετα-θεατρικό 10 περιβάλλον, όπου το θέατρο και οι φορείς του συγγραφέας και ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές του ίδιου του έργου, απογυμνωμένοι μάλιστα από οποιαδήποτε ονοματική και ονομαστική ταυτότητα και αποκαλούμενοι μόνο διαμέσου της επαγγελματικής/καλλιτεχνικής τους ιδιότητας, δηλαδή «ο συγγραφέας», «ο ηθοποιός 1» και «ο ηθοποιός 2» (Benaïssa 2004 : 4), ο Slimane Benaissa θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην προσωπική ταυτολογική, βιωματική και παρελθοντική του σύγχυση, 11 το έναυσμα αλλά και η συνέπεια της οποίας υπήρξε η απώλεια της δημιουργικότητας της συγγραφής. Η πρώτη παρατήρηση, η οποία θα πρέπει να γίνει εδώ, είναι ότι η απότομη έλλειψη συγγραφικής δημιουργικότητας, δραματοποιημένη μέσα από ένα συνδυασμό εξωπραγματικών και ρεαλιστικών στοιχείων, συνδέεται με τρεις παραμέτρους, καίριας σημασίας για την εξέλιξη και τους συμβολισμούς του έργου: το όνειρο, τη μητρική φιγούρα και τη μνήμη. Ειδικότερα, η συγγραφική διαδικασία εμφανίζεται ως υποχρεωτικά πλαισιωμένη από μία ονειρική κατάσταση, ανεξάρτητη από τη διαδικασία του 10 Για την έννοια του μεταθεάτρου και της μεταθεατρικότητας, βλέπε σχετικά Pavis 2002 : ). Παράβαλε επίσης με Ubersfeld 1996 : Παράβαλε Gross 2010: 1265: «Benaïssa s theater incorporates self-referentiality to perform the author s personal frustration with this predicament.»

6 6 ύπνου, ως είδος ενεργειακής μέθης που συνδυάζει παράδοξα αλλά αρμονικά - αφού καταλήγει στη συγγραφική παραγωγικότητα- τη ζεύξη του ονείρου με την πραγματικότητα του ξύπνιου. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Όχι, όταν κοιμάμαι, δεν ονειρεύομαι ποτέ. Ονειρεύομαι ξύπνιος, αυτό είναι το επάγγελμά μου, είμαι ένας ονειροπόλος τεχνίτης» (Benaïssa 2004 : 6). Η σχεδόν υπερβατική αυτή διάσταση της λήθης της πραγματικότητας με στόχο την αποδόμησή της και την επανακατασκευή της από τη θεατρική τέχνη, κατά την οποία ο συγγραφέας άρχισε να ξετυλίγει με επιτυχία το δημιουργικό του ταλέντο, κλονίστηκε ανεπιστρεπτί όταν δύο δόντια της μητέρας του, σύμβολο μπλοκαρίσματος της δημιουργικότητας (Benaïssa 2004:6) έπεσαν επάνω στο γραπτό του, ενώ μία ταυτόχρονη διακοπή ρεύματος και το επακόλουθο σκοτάδι, συνέδραμαν όχι μόνο στο να σβηστεί ό,τι είχε καταφέρει να εμπνευστεί έως εκείνη τη στιγμή, αλλά κι στο να τον οδηγήσουν σε παντελή αμνησία και καλλιτεχνική στειρότητα: «Θα ήταν γύρω στις 8 το βράδυ, ήμουν καθισμένος στο γραφείο μου. Έγραφα. Είχα προαίσθημα ότι εκείνο το βράδυ θα είχα μεγάλη έμπνευση. Σιγά-σιγά γλιστρούσα στο δικό μου κόσμο για να ξεχάσω τον κόσμο και να καταφέρω να επανεφεύρω τον εαυτό μου Οι λέξεις, η μία μετά την άλλη, ζωγράφιζαν μεγάλες φράσεις που χόρευαν ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τον ουρανό, στις όχθες του ποταμού και μου μιλούσαν για τη ζωή μέσα στη νύχτα. Και να που δυο δόντια έπεσαν σαν μαργαριτάρια από κολιέ επάνω στη σελίδα που είχα γράψει. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος. Έμεινα βουτηγμένος στο σκοτάδι για λίγα λεπτά. Όταν ξαναήρθε το ρεύμα, η σελίδα μου ήταν λευκή, και εγώ τα είχα ξεχάσει όλα. Αυτό έγινε σαν να ήταν θαύμα.» (Benaïssa 2004 : 7) Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ τη σημασία η οποία αποδίδεται στο ρόλο της μητέρας ως αφορμή για την απώλεια της δημιουργικότητας, καθώς και στον συμβολισμό που απορρέει από τον αριθμό των δοντιών που έπεσαν. Έτσι, ο ίδιος ο συγγραφέας επιμένει σθεναρά στην αξία που έχει για την υπαρξιακή και καλλιτεχνική του πορεία η μητρική παρουσία, επιβεβαιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ψυχαναλυτική ερμηνεία της ιδιαίτερης και βαρύνουσας διάστασης του δεσμού μεταξύ μητέρας και γιου, αλλά και προϊδεάζοντας τον θεατή για το ρόλο του πατέρα, ήδη απών από την αρχή του έργου 12. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Η μάνα μου είναι το στήθος μου και εγώ είμαι τα δόντια της. Προσέχει να έχω ό,τι με θρέφει και προσέχω να έχει ό,τι τη θρέφει. Αυτό είναι ο ιερός δεσμός μάνας και γιου» (Benaïssa 2004 : 5). Συμπληρωματικά, θα πρέπει 12 Βλέπε σχετικά Bonn 1991 : 11.

7 7 να τονιστεί και ο συμβολισμός του αριθμού των δοντιών που πέφτουν επάνω στο γραπτό του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας τόσο την προκατάληψή του για τα ζυγά νούμερα ως σημάδι απώλειας της συγγραφής, όσο και τη θετική ενέργεια που αποδίδει στον αριθμό 3, γενικά θεωρούμενος ως σύμβολο «νοητικής και πνευματικής τάξης, τόσο του Θεού όσο και μεταξύ των ανθρώπων» (Chevalier & Gheerbrant 1982 : 972). Ο συγγραφέας δηλώνει σχεδόν απόλυτα: «Ένας ζυγός αριθμός μπλοκάρει τις λειτουργίες της δημιουργικότητας. Αντίθετα, οι μονοί αριθμοί τις κινητοποιούν» (Benaïssa 2004 : 6). Όπως ειπώθηκε ήδη, στη θεραπεία της δυστοκίας της δημιουργικής γραφής, εμφανίζεται ως λύση η ψυχαναλυτική προσέγγιση, με στόχο την παλινόρθωση της μνήμης και την απάντηση ή και τη δικαίωση σε ερωτήματα, διανοίγοντας «δρόμο προς, ή μαζί με ή χωρίς την εμπειρία που έγκειται στο να μεταδώσει κάτι από τον εαυτό μας στον ίδιο μας πάλι τον εαυτό και στον άλλον» (Fognini 1996 : 100). Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ο ηθοποιός 1: Λοιπόν, γιατί θέλεις να σταματήσεις να γράφεις; Ο συγγραφέας: Έχω χαθεί, οι λέξεις δεν με υπακούουν πια, οι Μούσες μου έβαλαν πρόστιμο, απαιτούν μία μνήμη Πώς μπορώ να κουβαλάω με αξιοπρέπεια αυτή τη δυστυχία και να καταφέρω και να την εκφράσω;» (Benaïssa 2004 : 17) Ας σχολιάσουμε, όμως, εδώ την χιουμοριστική πρόκληση και την ανατρεπτική χροιά της λύσης της ψυχοθεραπείας, οι οποίες απορρέουν τόσο από την επιλογή της ψυχανάλυσης, επιστημονική μέθοδος γενικά απαγορευμένη και μη αποδεκτή στις χώρες του Μαγκρέμπ και ειδικότερα στην ισλαμοκρατούμενη Αλγερία (Bonn 1991 : 11), όσο και από το ότι το ρόλο του ψυχαναλυτή θα αναλάβει ο πρώτος ηθοποιός, πρόθυμος να συνδράμει, χάρη στην τριπλή και αλληλένδετη ταυτότητά του, αυτή του θεατρικού ερμηνευτή, του ψυχαναλυτή και του στριπτιζέζ-τραβεστί. Ο ηθοποιός ομολογεί: «Είμαι ψυχίατρος το πρωί και ηθοποιός τη νύχτα. Με άλλα λόγια αυτοθεραπεύομαι κάνοντας θέατρο τη νύχτα για να είμαι σε φόρμα στο ιατρείο μου την επόμενη μέρα. Και κάθε Δευτέρα, όταν μεταμφιέζομαι [για να κάνω στριπτίζ], εμπλέκομαι βαθειά και θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο ακριβώς όπως κάθε ηθοποιός ή οποιοσδήποτε καλλιτέχνης.» (Benaïssa 2004 : 9) Εύλογο, λοιπόν, ότι το έργο αποκτά από εδώ και πέρα τη διάσταση μίας ενδιαφέρουσας ψυχαναλυτικής συνεδρίας με στοιχεία παραβατικού

8 8 σαρκασμού, και άκρως ιδιάζουσας δραματικής κινητικότητας, πόσω μάλλον όταν τα νήματα της εξέλιξης δεν κρατά πια ο ίδιος ο συγγραφέας που μέχρι τώρα καθόριζε τη ροή της υπόθεσης, αλλά ο ηθοποιός-θεραπευτής που από απλός ερμηνευτής γίνεται άξονας δράσης αλλά και, όπως θα αποδειχθεί καταλυτικός φορέας στο πατρικό παρελθόν του συγγραφέα. Η ψυχανάλυση, στην οποία δέχεται να υποβληθεί ο δραματουργός από τον ηθοποιό, θα ακολουθήσει στο έργο την πεπατημένη πορεία μίας αναδρομής στο γονικό παρελθόν του συγγραφέα, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες ξεκινούν από μακρινές αναδρομές και παιδικές αναμνήσεις από το οικογενειακό παρελθόν του (Benaïssa 2004 : 22). Εν τούτοις, η επιμονή της ψυχανάλυσης στην πατρική φιγούρα θα λάβει σταδιακά τη μορφή μίας έρευνας, η οποία θα καταλήξει όχι μόνο στη στενή παρελθοντική σύνδεση μεταξύ πατέρα και ηθοποιού-ψυχαναλυτή, αλλά και σε μία γενικότερη, καίρια και εύστοχη ανθρωπολογική αξιολόγηση του εθνο-ιστορικού πλαισίου της επαναστατημένης Αλγερίας, κατά το οποίο ο πατέρας και ο ηθοποιός εμφανίζονται ως φορείς που επηρεάζονται καταλυτικά από αυτό, αλλά και φορείς που επιδρούν σε αυτό. Μία πρώτη προσέγγιση του ψυχαναλυόμενου δραματουργού καταδεικνύει ότι η θέληση της λήξης της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ως απόρροια της έλλειψης δημιουργικότητας ενισχύεται από τον αποπροσανατολισμό του, αφού ο ίδιος βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση της μνημονικής αλήθειας. Όμως, η παραπλάνηση και το ψέμα τελικά επικρατούν, εξαιτίας της βύθισης του δημιουργού σε ένα πολιτισμικό βιωματικό αμάλγαμα, αυτό των γαλλικών, των αραβικών και των βερβερικών, που τον αποσπά από την εξεύρεση της ορθής πραγματικότητας. Επιπροσθέτως, αυτό το τριπλό γλωσσικό ανήκειν στο οποίο έχει καταδικαστεί ο συγγραφέας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία συμβολική παράβαση και απόσχιση από τη γλώσσα του ίδιου του πατέρα (Bonn 1991 : 16-17), και κατά συνέπεια ως μία σταδιακή εγκατάλειψή του που οδηγεί τον δημιουργό όχι μόνο στην αμνησία άρα και αμνησία του προσωπικού του βιωματικού παρελθόντος, αλλά και στην απελπισμένη πολιτισμική περιπλάνηση και σύγχυση. Ο συγγραφέας εξομολογείται: «οι γλώσσες λένε ψέματα η μία στην άλλη μέσα στο κεφάλι μου. Η αραβική γλώσσα λέει ψέματα στη γαλλική γλώσσα, η γαλλική στην βερβερική και η βερβερική στην αραβική Το μόνο που γνωρίζω είναι το ψεύδος των γλωσσών Αυτή είναι η κουλτούρα μου. Και κάθε φορά που θέλω να πω την

9 9 αλήθεια, οι γλώσσες με κάνουν να ψεύδομαι. Πώς θες να μιλάω ήρεμα με γλώσσες που πολεμούν μεταξύ τους;» (Benaïssa 2004 : 18) Μέσα σε αυτήν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυσημία που τον οδηγεί στη συγγραφική στειρότητα, καίριο ρόλο παίζει αφενός η ιστορία, ως συλλογικό αποτέλεσμα εθνική ιστορία της Αλγερίας- και ως εξατομικευμένη συμβολή ιστορικό παρελθόν του πατέρα-, και αφετέρου η διαστρέβλωση τής πραγμάτωσής της από τους φορείς που τη δημιουργούν και τη συντηρούν. Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού-ψυχαναλυτή και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ηθοποιός 1: Πραγματικά διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Περνάς από την αποτυχία της Ιστορίας για να δικαιολογήσεις τη δική σου αδυναμία. Συγγραφέας: Δεν πρόκειται για την αποτυχία της Ιστορίας, αλλά για την αποτυχημένη Ιστορία. Ηθοποιός 1: Το ίδιο πράγμα είναι. Συγγραφέας: Α, όχι! Η αποτυχία της Ιστορίας είναι όταν η Ιστορία αποτυγχάνει χωρίς να ξέρει το γιατί. Η αποτυχημένη Ιστορία είναι όταν την αρνούμαστε, την απωθούμε, την απορρίπτουμε.» (Benaïssa 2004 : 18) Η ζεύξη μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης, υποδηλούμενη στο έργο ήδη από τον τίτλο του, ο οποίος αναφέρεται στη λέξη «μνήμη» στον πληθυντικό αριθμό, επιβεβαιώνει την εθνο-κοινωνική ταυτότητα της ίδιας τής Αλγερίας, «όπου τα ατομικά πεπρωμένα ανέκαθεν ήταν άρρηκτα δεμένα με το συλλογικό πεπρωμένο: το βάρος των παραδόσεων και τη βαναυσότητα της Ιστορίας» (Chollet et Stamane : 3), ενώ μετουσιώνεται στο έργο στη μορφή του πατέρα, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται ως όραμα (Benaïssa 2004 : 22) κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης. Η συνδιάλεξη η οποία θα ακολουθήσει μεταξύ του πατέρα, του συγγραφέα και του ηθοποιού-ψυχαναλυτή στοχεύει στην ανάκληση του ιστορικά γονικού παρελθόντος με στόχο την συνδρομή της στο ξεμπλοκάρισμα της δημιουργικότητας της δραματικής γραφής. Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ την επιμονή του Slimane Benaïssa στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ της μνήμης και της ιστορίας, όπως και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από την απώλειά τους, στοιχεία τα οποία όχι μόνο συναντώνται διάχυτα στα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα, αλλά και τα οποία αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες 13. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πρώτη πρόταση που ξεστομίζει ο νεκρός πατέρας στη συνάντησή του με τον 13 Βλέπε χαρακτηριστικά: «Στους Γιούς της πικρίας έγραψα πρωτίστως για την μνήμη, την Ιστορία και τη θρησκεία» (Benaïssa 1996 : 1)

10 10 συγγραφέα έχει επικριτική χροιά και αφορά τη διαπίστωση της ελαττωματικής, όπως διαφαίνεται, μνημονικής και ιστορικής ικανότητας του γιου: «Γιε μου, έχεις έλλειψη μνήμης. Ελπίζω να μην έχεις και έλλειψη Ιστορίας.» (Benaïssa 2004 : 22). Η κατηγορηματική θέληση του πατέρα για διαφύλαξη της μνήμης ως παρακαταθήκη διατήρησης της ιστορίας τεκμηριώνεται εξάλλου από σχετική πρόβλεψη της ίδιας της γλωσσικής παράδοσης της Αλγερίας, συνθήκη η οποία επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη πίστη και καθήλωση του πατέρα στην προγονική γλώσσα, αλλά και υπαινίσσεται παράλληλα τον πατρικό διδακτισμό για τη συμμόρφωση του γιου στις παραδοσιακές αξίες. Ο πατέρας σημειώνει: «Γιε μου, το να ξεχνάς σημαίνει να προδίδεις. Η λέξη αμνησία δεν υπάρχει στη γλώσσα μας. Όταν η λέξη δεν υφίσταται, το κακό δεν υπάρχει. Άρα, το να ξεχνάς απαγορεύεται από τις ρίζες μας.» (Benaïssa 2004 : 25) Κατά συνέπεια, η άγνοια του συγγραφέα για την ιστορική γονεϊκή αλήθεια και η ανάγκη του να μυηθεί σε αυτήν μέσα από ερωτήσεις που τίθενται αποτελούν την αφετηρία για την αποκάλυψη μίας εκδοχής εξατομικευμένης ιστορικής μνήμης. Ο συγγραφέας αναρωτιέται με σαρκασμό: «Μα, ποιος σε αυτή τη χώρα, θα μου διηγηθεί την ιστορία του πατέρα μου; Θέλεις να το κάνω εγώ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα; Θέλεις να πάω να κάτσω σαν ζητιάνος στην πόρτα του Υπουργείου των Παλαίμαχων Μουτζαχεντίν και να ζητήσω ένα κομμάτι μνήμης σαν φιλανθρωπία σε μένα, ένα παραπλανημένο ορφανό;» (Benaïssa 2004 : 30) Όμως, η αναμόχλευση του γονεϊκού παρελθόντος και η ανάδυση της συμβολής του στον ρου της αλγερινής ιστορίας, θα οδηγήσουν σε μία καθόλου ελκυστική αλήθεια για τον πατέρα, μέσα από μία σταδιακή κορύφωση διαδοχής ερωτήσεων και απαντήσεων. Η σταδιακή διαλεύκανση της πατρικής μνήμης θα λάβει κατά αυτόν τον τρόπο τις διαστάσεις μίας αστυνομικής έρευνας, η οποία δεν θα αρκεστεί στο να αποκαλύψει θύματα και θύτες του πολέμου, αλλά θα αντιστρέψει και θα σχετικοποιήσει καταλυτικά επιβεβλημένες και καθιερωμένες γενικεύσεις. Ορκισμένος αντιστασιακός, που ζούσε μόνο για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της από το γαλλικό ζυγό (Benaïssa 2004 : 24), ο πατέρας θα συνδράμει στην ιστορική μνήμη της αποαποικιοποίησης αποκλειστικά μέσα από την ασυνείδητη συμμετοχή του ως τρομοκράτης σε μία νυχτερινή μαζική σφαγή,

11 11 αυτή των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού. Η διήγηση, γεμάτη σκληρά ρεαλιστική ποιητικότητα, θα αποκαλύψει μία ιστορική μνήμη ιδεολογικά απογυμνωμένη, χωρίς περίβλημα ηρωικής ωραιοποίησης και ανθρωπιστικής δικαιολόγησης της εγκληματικής πραγμάτωσής της. Ο πατέρας διηγείται: «Περάσαμε την νύχτα σφάζοντας οποιονδήποτε βλέπαμε μπροστά μας Στο τέλος εθίστηκα στο θάνατο, δίψαγα για θάνατο. Σκοτώναμε χωρίς καν να βλέπουμε τα θύματά μας, αναγνώριζα την ηλικία τους μόνο από την κραυγή τους. Η ελπίδα, σαν μία υφάντρα, έραβε και ξήλωνε τις θηλιές εκατόν τριάντα χρόνων αδικιών, ενώ εμείς ποδοπατούσαμε ολόκληρα χαλιά από νεκρά φύλλα που στοιβάζονταν σαν σελίδες εγκυκλοπαίδειας, που τα γράμματά της άλλαζαν αλφάβητο, για να προδώσουν λέξεις που επέμεναν να ορίζονται από μία χυδαία δικαιοσύνη: αυτή της Ιστορίας που βρέθηκε εξαπατημένη από τους σκοπούς της, από το κοροϊδευτικό χαμόγελο της παραπλάνησης της βαρβαρότητας.» (Benaïssa 2004 : 31) Το σοκ της γνώσης της απάνθρωπης σκληρότητας του πολέμου, η οποία θα καταλύσει οποιαδήποτε προσπάθεια μυθοποίησης της πατρικής φιγούρας αλλά και την ίδια την προσφορά του ψυχαναλυτή, δεδομένου ότι θα αποδειχθεί ότι υπήρξε ένας από τους γάλλους ανακριτές του πατέρα κατά τη σύλληψή του μετά τη σφαγή (Benaïssa 2004 : 43), θα οδηγήσει στη θέση νέων ερωτηματικών, στη σχετικοποίηση της ιστορίας αλλά και στην ένδειά της, δεδομένου ότι παρόμοια λάθη επαναλήφθηκαν αυτούσια ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας. Ο συγγραφέας διερωτάται: «Με ποιο μελάνι να γράψω την ιστορία του ίδιου μου του πατέρα; Ξέρω τη μνήμη μου και η μνήμη μου με ξέρει! Γνωρίζω την ιστορία μου, αλλά η ιστορία δεν το ξέρει. Χάσαμε το λόγο, χωρίς καν να μπορέσουμε να μάθουμε να γράφουμε» (Benaïssa 2004 : 33), και πιο κάτω: «Αν κατάλαβα καλά, πριν την Ανεξαρτησία το λάθος ήταν προδοσία, και μετά την Ανεξαρτησία, η προδοσία ήταν το λάθος.» (Benaïssa 2004 : 43), Κατά συνέπεια, αυτή η υποκειμενοποίηση της ίδιας της μνήμης αλλά και της ιστορίας, οι διαφορετικές εκδοχές τους, η αποκάλυψη της βάρβαρης πλευράς τους και η απομυθοποίηση του ιδεαλισμού τους θα λειτουργήσουν όχι ως φορείς παλινόρθωσης της δημιουργικότητας της γραφής του δραματουργού, αλλά ως ερωτηματικά τα οποία θα απαγορεύσουν διαπαντός την επιστροφή του συγγραφέα στην έμπνευση και στο καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το τέλος του έργου δικαιώνει τον τίτλο του θεατρικού, μιας και οι ιστορικές μνήμες παραμένουν ακυβέρνητες, με άλλα λόγια οι πράξεις που τις

12 12 αφορούν στερούνται πολιτικής και ανθρωπιστικής τεκμηρίωσης, και για αυτό αξίζουν την εναλλακτική της λήθης. Με αυτόν τον τρόπο, το θεατρικό ολοκληρώνεται με έναν απολογισμό του δημιουργού, γεμάτος ερωτηματικά για τη σχετικότητα και την ιδεολογική ακεραιότητα όχι μόνο του πατέρα, αλλά και του κάθε εθνικού ή πολιτικού αγώνα. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτόν τον γενικότερο αποπροσανατολισμό του δραματουργού, ως μόνη λύση διαφαίνεται η προγονικότητα, η επιστροφή στις ρίζες, η οποία λαμβάνει εδώ τη μορφή μίας υπαρξιακής και ασφαλούς πυξίδας, ικανής να καθοδηγήσει το υποκείμενο έως το θάνατό του. Ο συγγραφέας εκμυστηρεύεται: «Ο πατέρας μου, τρομοκράτης για έναν ευγενή σκοπό; Δεν υπάρχει ευγενής σκοπός που να γεννιέται από τον τρομοκρατία. Το να καταγράψουμε στις μνήμες μας το πολιτικό έγκλημα ως αξία του μαχητή, μας καταδικάζει στο ανέφικτο της ειρήνης. Οι πόνοι μου ύφαναν τον χρόνο, και αν ο χρόνος περνά, ο πόνος συνεχίζει. Η μνήμη μου αποτελείται από την ανάμνηση της λησμονιάς. Τι είναι ένας πατέρας; Ένα σύννεφο που φέρνει τη βροχή; Ένας γενναίος πολεμιστής που φεύγει για τον πόλεμο; Ένας ταξιδιώτης μέσα στη λήθη; [ ] Στην πίστη μου, υπάρχει μία απουσία που βλάπτει την πίστη μου. Παραπλανιέμαι από την έλλειψη παράδοσης. Το μόνο πράγμα που μου ανήκει είναι η καταγωγή. Γιατί είναι η κοιλιά της μάνας μου, είναι η σοδειά μου όταν δεν σπέρνω, είναι το φαί μου όταν δεν τρώω, είναι η παρουσία μου όταν δεν υπάρχω, είναι το πρώτο κλάμα και η τελευταία κραυγή πριν τον θάνατο.» (Benaïssa 2004 : 45) Περίληψη Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο τη θεματική και αισθητική προσέγγιση του θεατρικού έργου Ακυβέρνητες μνήμες (Mémoires à la dérive) του σύγχρονου Αλγερινού γαλλόφωνου δραματουργού Slimane Benaïssa, μέσα από την προσέγγιση, ανάλυση, ερμηνεία και αξιολόγηση δύο βασικών αξόνων αυτοβιογραφικής προέλευσης, της συγγραφικής δυστοκίας και των συνεπειών της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Δραματοποιώντας ένα πολύπλευρο και πληθωρικό σε έννοιες, σημασίες και αναμνήσεις πεδίο, αυτό της ψυχαναλυτικής θεραπείας, ο Slimane Benaïssa δεν περιορίζεται σε μία απλή προσέγγιση του δίπολου πατέρα-γιού, αλλά το εντάσσει, με τη βοήθεια θεματικών και αισθητικών πρωτότυπων ευρημάτων, σε ένα γενικότερο ιστορικό και κοινωνικο-πολιτικό πεδίο, αυτό της αποαποικιοκρατούμενης από

13 13 τη Γαλλία Αλγερίας. Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: προσπάθεια μετααποικιακής αξιολόγησης μίας κρίσιμης κοινωνικά και ιστορικά περιόδου της πατρίδας του αλλά, και κυρίως, τραυματική ανατροπή στερεότυπων εικόνων, οι οποίες όμως προσφέρουν μία οικουμενική ματιά απομυθοποίησης, σχετικοποίησης, άρα και ανεκτικότητας προσώπων και καταστάσεων. Βιβλιογραφία- Ηλεκτρονικές πηγές Benaïssa, S. Προσωπικός ιστότοπος. Πρόσβαση την 1 η Σεπτεμβρίου Benaïssa, S. (19 Αυγούστου 2012). Ανέκδοτη συνέντευξη στην Χριστίνα Οικονομοπούλου. Παρίσι. Benaïssa, S. (2004). Mémoires à la dérive. Belgique : Carnières-Morlanwelz. Benaïssa, S. (2003). Prophètes sans dieu, Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (2001). Mémoires à la dérive. Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (1997). Mes Sept Lieux d écriture. Πρόσβαση στις 5 Αυγούστου Benaïssa, S. (1996). Les Fils de l amertume. Belgique : Lansman, στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη γράφουσα στις 5 Σεπτεμβρίου Bonn, Ch. (1991). Schémas psychanalytiques et roman maghrébin de langue française, in Ch. Bonn et Y. Baumstimler (s. d.) (11-23). Psychanalyse et texte littéraire au Maghreb. Paris : L Harmattan. Chaulet-Achour, Chr. (1999). Slimane Benaïssa : de l expression théâtrale à l écriture romanesque. Algérie-Littérature/action 33 : Cheniki, A. (2006). Théâtre et politique : l expérience algérienne. Théâtre public 181, στο Cultures-Algérie: 1-14, Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου Chevalier, J. et Gheerbrant, A. (1982). Dictionnaire des Symboles. Paris : Robert Laffont/Jupiter. Chollet, M. et Stamane, A.-S. (s. d.) Slimane Benaïssa, dramaturge algérien- Le destin (1-3) στο Πρόσβαση στις 17 Νοεμβρίου Fognini, M. (1991). Se penser-s écrire-se lire-s inscrire à l interface des temps d entre soi (s) et d entre autres», in J.-Fr. Chiantaretto (s. d.) (pp ). Écriture de soi et psychanalyse. Paris : L Harmattan. Gross, J. (2010). Performing at the Crossroads of Algeria and France: Slimane Benaïssa and Mohamed Kacimi. French Review, mai: Khelladi, A. (1995). Rire quand même : l humour politique dans l Algérie. Revue du monde musulman et de la Méditerranée : Lebdaï, B. (avril-mai 1997). L intégrisme islamique ou la culture en danger. Algérie-Littérature/Action :

14 Morin, G. (2007). L Algérie. Paris: Le Cavalier bleu. Pavis, P. (2002). Dictionnaire du théâtre. Paris : Armand Colin. Slimane Benaïssa (octobre 2001-avril 2002) Actes du Théâtre 14, στο Πρόσβαση στις 10 Μαρτίου Triki, H. et Dovifat, A. (1999). Medersa de Marrakech. Paris : Edisud. Ubersfeld, A. (1996). Lire le théâtre, II-L école du spectateur. Paris : éd. Belin. 14

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό

Όταν φεύγουν τα σύννεφα μένει το καθαρό Ημερομηνία 9/6/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://plusmag.gr/ Αλεξάνδρα Παναγοπούλου http://plusmag.gr/article/%cf%84%ce%b1%ce%bd_%cf%86%ce%b5%ce%b3%ce%bf%cf %85%CE%BD_%CF%84%CE%B1_%CF%83%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CF%86%CE%B1_%CE%B

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας

ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Ημερομηνία 10/10/2016 Μέσο Συντάκτης Link www.ethnos.gr Γκίκα Ελένη http://www.ethnos.gr/biblio/arthro/megalosa_me_eikones_tis_elladas- 64562445/- ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΙΟΡΚ Μεγάλωσα με εικόνες της Ελλάδας Eρχεται

Διαβάστε περισσότερα

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου]

Το κορίτσι με τα πορτοκάλια. Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας. [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας [Σεμίραμις Αμπατζόγλου] [Γ'1 Γυμνασίου] Εργασία Χριστουγέννων στο μάθημα της Λογοτεχνίας: Σεμίραμις Αμπατζόγλου Τάξη: Γ'1 Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007

1 / 15 «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο για τους µαθητές της 3 ης Γυµνασίου. Μάρτιος 2007 1 / 15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Έρευνα υποστηριζόµενη από τη Γενική ιεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισµού της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράµµατος Σωκράτης «ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΓΩ» Ερωτηµατολόγιο

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015

Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου Το κορίτσι με τα πορτοκάλια Του Γιοστέιν Γκάαρντερ Λογοτεχνικό ανάγνωσμα Χριστουγέννων 2014-2015 Δημητριάννα Σκουρτσή Γ2 Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη Γ Γυμνασίου Λογοτεχνικό Εξωσχολικό

Διαβάστε περισσότερα

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις

31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις 31 Μάιος Στη Λαμία χθες η Λένα Μαντά Επιμέλεια MAG24 Team Κατηγορία Εκδηλώσεις Η επιτυχημένη συγγραφέας παρουσίασε τη νέα της δουλειά και υπέγραψε αντίτυπα στις φανατικές της αναγνώστριες. Ασφυκτικά γεμάτο

Διαβάστε περισσότερα

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας

Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Αναπτύσσοντας Υγιείς σχέσεις με τα παιδιά στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον μέσα από την βελτίωση της επικοινωνίας Δρ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδικής και Εφηβικής Ψυχικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας

Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 Μαρία Τζιρίτα: Να μην παύουμε ποτέ να παλεύουμε για τον καλύτερο εαυτό μας Η συγγραφέας Μαρία Τζιρίτα Η Μαρία Τζιρίτα μιλά για το τελευταίο της βιβλίο «Ιόλη», στο Πινάκιο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου :33

Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου :33 Ημερομηνία 15/4/2016 Μέσο Συντάκτης Link now24.gr Κυριάκος Κουζούμη http://now24.gr/i-irena-ioannidou-adamidou-milai-sto-now24-gr/ Η Ειρένα Ιωαννίδου Αδαμίδου μιλάει στο Now24.gr Παρασκευή, 15 Απριλίου

Διαβάστε περισσότερα

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα»

Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» Ημερομηνία 20/01/2015 Μέσο Συντάκτης Link prosopakritis.gr Αμαλία Αγγελάκη http://goo.gl/a1tyfd Α. Γαλανού: «Οι ήρωες των βιβλίων μου με ακολουθούν πάντα» H Άννα Γαλανού γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Διαβάστε περισσότερα

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2

Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Ο συγγραφέας Θάνος Κονδύλης και το «Έγκλημα στην αρχαία Αμφίπολη Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2015-10:2 Συνέντευξη στη Μαίρη Γκαζιάνη «Τελικά οι σύγχρονοι Έλληνες φέρουμε στο αίμα μας το dna των αρχαίων προγόνων

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα»

Ξεκλειδώνοντας «Το τελευταίο αίνιγμα» Ημερομηνία 1/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://koukidaki.blogspot.gr/ Θεόφιλος Γιαννόπουλος http://koukidaki.blogspot.gr/2015/11/kseklidonontas-to-teleftaio-ainigma-theofilosgiannopoulos.html Ξεκλειδώνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση προφορικού λόγου

Κατανόηση προφορικού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο Γ Δεύτερη διδακτική πρόταση Μυθολογία Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα έφηβοι και

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21

Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου :21 Ημερομηνία 12/12/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://now24.gr/ Μαίρη Γκαζιάνη http://now24.gr/i-singrafeas-giota-gouveli-ke-i-proti-kiria/ Η συγγραφέας Γιώτα Γουβέλη και «Η πρώτη κυρία» Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Από ξύλο και ασήμι φτιαγμένο το νέο βιβλίο της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου Ημερομηνία 19/3/2015 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασίλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%ce%b1%cf%80%cf%8c- %CE%BE%CF%8D%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%B1%CF%83%CE%AE%CE%BC%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία

Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Σήμερα: Η Λένα Μαντά παρουσιάζει το νέο της βιβλίο στη Λαμία Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 08:00 Το βιβλιοπωλείο "Μπέτσης" και οι εκδόσεις "Ψυχογιός" σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review

ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review Ημερομηνία 20/8/2015 Μέσο Συντάκτης Link www.culture21century.gr Γιώτα Παπαδημακοπούλου http://www.culture21century.gr/2015/08/book-review_33.html ΣΜΑΡΑΓΔΙ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ της Άννας Γαλανού - Book review 20

Διαβάστε περισσότερα

Μανόλης Αναγνωστάκης ( )

Μανόλης Αναγνωστάκης ( ) Μανόλης Αναγνωστάκης (1925 2005) Ένας από τους κορυφαίους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς Χαρακτηρίστηκε ως ο «ποιητής της ήττας», γιατί εξέφρασε τη διάψευση των οραμάτων της Αριστεράς Τα ποιήματα

Διαβάστε περισσότερα

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics)

Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος είναι το επιτραπέζιο παιχνίδι της μνήμης στο οποίο χάνουμε συνεχώς» (pics) Πολιτισμός 26/07/2016-08:56 Ο Δημήτρης Στεφανάκης στο CretePlus.gr: «Ο χρόνος

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06

Η τέχνη της συνέντευξης Martes, 26 de Noviembre de 2013 12:56 - Actualizado Lunes, 17 de Agosto de 2015 18:06 No hay traducción disponible. του Χουάν Μαγιόργκα 4 ΠΡΟΣΩΠΑ: 3 Γυναίκες (γιαγιά, μητέρα και εγγονή) και ένας άντρας γύρω στα 30. Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ισπανού δραματουργού που ανέβηκε στο Εθνικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ.

Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ. Η Άλκηστις (2008) δίνει στη λέξη την έννοια της παρουσίασης ενός πρωτογενούς κειμένου (γραπτού, αφηγηματικού, μουσικού ερεθίσματος, κλπ. ) με τον κώδικα της δραματικής - θεατρικής έκφρασης Η δραματοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. Aν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει το

Διαβάστε περισσότερα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα

Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΔΡΟΥΛΙΑΣ Δεκατέσσερις ιστορίες ζητούν συγγραφέα Παραγωγή λόγου για την Ε και την ΣΤ Δημοτικού ΠΡΟΛΟΓΟΣ Για να κρατάς αυτό το βιβλίο στα χέρια σου, σημαίνει ότι θέλεις να μάθεις να εκφράζεσαι

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α

ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β. Ερώτηση 1 α ΧΑΡΤΙΝΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΟΜΑΔΑ Β Ερώτηση 1 α Το βιβλίο με τίτλο «Χάρτινη Αγκαλιά», της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη, περιγράφει την ιστορία ενός κοριτσιού, της Θάλειας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Φεύγει

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις με Aφορμή ένα Bιβλίο

Σκέψεις με Aφορμή ένα Bιβλίο Ημερομηνία 23/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link ladylike.gr Χριστίνα Δήμου http://www.ladylike.gr/articles/pop_culture/vivlia/skepseis-me-aformh-enabivlio.3587622.html POP CULTURE ΒΙΒΛΙΑ Ιούλιος 23 2015 17:42

Διαβάστε περισσότερα

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα"

Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο Σκανταλόπετρα Ημερομηνία 24/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link achaianews.gr Κατερίνα Σαμψώνα http://bit.ly/1qtceq0 Ο Σωτήρης Σαμπάνης μιλάει για το νέο του βιβλίο "Σκανταλόπετρα" Η Σκανταλόπετρα είναι το νέο βιβλίο του Σωτήρη

Διαβάστε περισσότερα

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε»

«Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» της Άννας Κουππάνου Στις σελίδες που ακολουθούν υπάρχουν δραστηριότητες σχετικά με το βιβλίο: «Η απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε» Οι δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια»

«Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» Α ομάδα «Κάθεσαι καλά, Γκέοργκ; Καλύτερα να καθίσεις, γιατί σκοπεύω να σου διηγηθώ μια ιστορία για γερά νεύρα». Με αυτόν τον τρόπο ο συγγραφέας του βιβλίου αρχίζει να ξετυλίγει

Διαβάστε περισσότερα

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές.

Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον οποίο μεγάλωσαν αρκετές γενιές. Συνέντευξη - Ο ηθοποιός Λευτέρης Μελέτης από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας μίλησε στο περ Ένας σπουδαίος ηθοποιός κατάγεται από την περιοχή μας και συγκεκριμένα από την Μεγάλη Κερασιά Καλαμπάκας, με τον

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική της Λογοτεχνίας

Διδακτική της Λογοτεχνίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική της Λογοτεχνίας Ενότητα 1: Σκοποί της διδασκαλίας της λογοτεχνίας l Βενετία Αποστολίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ 1.α. Το κείμενο: Ο Μακρυγιάννης άρχισε να γράφει τα Απομνημονεύματα στις 26 Φεβρουαρίου του 1829 στο Άργος όπου είχε οριστεί Γενικός Αρχηγός της Εκτελεστικής Δυνάμεως

Διαβάστε περισσότερα

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας

#VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας Ημερομηνία 29/06/2015 Μέσο Συντάκτης Link athensvoice.gr AV Team http://goo.gl/azhlca 29/06/2015-13:00 0 Σχόλια #VresXrono για το βιβλίο της εβδομάδας «Τελευταίο αίνιγμα», Marisha Pessl, εκδ. Διόπτρα Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου

Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 20/11/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://bit.ly/1skxbmb Σκέψεις για το μυθιστόρημα του Σωτήρη Σαμπάνη «Σκανταλόπετρα» από την Ιουλία Ιωάννου 42 Views November

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ NICOLA GIAMMARIOLI MISSION CHIEF FOR GREECE, EUROPEAN STABILITY MECHANISM (ESM) TO THE 20 th ROUNDTABLE WITH THE GOVERNMENT OF GREECE EUROPE: SHAKEN AND STIRRED? GREECE: A SKILFUL

Διαβάστε περισσότερα

Μαρίνα Γιώτη - Κώστας Κρομμύδας: «Η γνώση και ο χρόνος μας δείχνουν το δρόμο»

Μαρίνα Γιώτη - Κώστας Κρομμύδας: «Η γνώση και ο χρόνος μας δείχνουν το δρόμο» Ημερομηνία 15/4/2016 Μέσο Συντάκτης Link http://www.orathessaloniki.gr/ Ελευθερία Καμπούρογλου http://www.orathessaloniki.gr/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1- %CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7- %CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%82-

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής

Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες. Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία Δραστηριότητες Χρύσα Κουράκη (Ph.D) Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Ανατολικής Αττικής Φιλαναγνωσία - Aimer lire Η θετικά προσδιορισμένη σχέση του αναγνώστη με το βιβλίο ως το κατεξοχήν είδος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..»

Τίτσα Πιπίνου: «Οι ζωές μας είναι πολλές φορές σαν τα ξενοδοχεία..» Ημερομηνία 11/8/2016 Μέσο Συντάκτης Link artpress.sundaybloody.com Βασόλης Κάργας http://artpress.sundaybloody.com/?it_books=%cf%84%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1- %CF%80%CE%B9%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CE%BF%CE%B9-

Διαβάστε περισσότερα

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων

Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα Περιόδου Χριστουγέννων Τίτλος βιβλίου: «Μέχρι το άπειρο κι ακόμα παραπέρα» Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων Εκδόσεις: Πατάκη ΕΡΓΑΣΙΕΣ: 1. Ένας έφηβος, όπως είσαι εσύ, προσπαθεί

Διαβάστε περισσότερα

Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές

Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές Η διδασκαλία της Ιστορίας από τις πηγές Αντώνης Μαστραπάς Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ02 02 Πειραιά Η διδασκαλία της Ιστορίας Πλουραλιστική στις μεθόδους Εκλεκτιστική στις πρακτικές/τεχνικές τεχνικές Παράμετροι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου Το Σενάριο Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου... 2-10 Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου. 11 12 Σημειώσεις για ένα Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου... 13-19 Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο;

Πώς θα κάνω το παιδί μου να αγαπήσει το σχολείο; Ημερομηνία 28/09/2015 Μέσο Συντάκτης Link clickatlife.gr Χριστίνα Χρυσανθοπούλου http://www.clickatlife.gr/euzoia/story/63076/pos-tha-kano-to-paidi-mou-naagapisei-to-sxoleio ΕΥΖΩΙΑ Πώς θα κάνω το παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑ.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΠΑ.Λ. 52 Χρόνια ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗ-ΜΑΝΩΛΑΡΑΚΗ ΠΑΓΚΡΑΤΙ : Φιλολάου & Εκφαντίδου 26 : Τηλ.: 2107601470 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ 2012 «Η προσφορά της Τέχνης και του μαθήματος της Εικαστικής

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία

Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Ερωτήσεις Επανάληψης 1 Οι Θεολογικές Δηλώσεις στην Συστηματική Θεολογία Διάλεξη Τρίτη από την σειρά Δημιουργώντας μια Συστηματική Θεολογία Οδηγός Μελέτης Περιεχόμενα Περίγραμμα Ένα περίγραμμα του μαθήματος,

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Επιμέλεια Εκθέσεων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Επιμέλεια Εκθέσεων Τάσεις της επιμέλειας ΙΙΙ: Δίνοντας φωνή σε εκθέματα και κοινωνικά υποκείμεν Διδάσκουσα: Επίκουρη Καθηγήτρια Εσθήρ Σ. Σολομών Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ;

III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; III_Β.1 : Διδασκαλία με ΤΠΕ, Γιατί ; Eρωτήματα ποιες επιλογές γίνονται τελικά; ποιες προκρίνονται από το Π.Σ.; ποιες προβάλλονται από το εγχειρίδιο; ποιες υποδεικνύονται από το ίδιο το αντικείμενο; με

Διαβάστε περισσότερα

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES.

A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. A READER LIVES A THOUSAND LIVES BEFORE HE DIES. 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία

Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Προσόντα με υψηλή αξία για τους εργοδότες σε σχέση με την αναπηρία Απρίλιος 2013 Χαρακτηριστικά που ζητούν οι εργοδότες αναπηρία Πως θα όριζες τη λέξη προσόν ή τη λέξη δεξιότητα ; Και τι εννοούν οι εργοδότες

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία

Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία The Whole Cow Καλλιτεχνικό και πολιτιστικό βοσκοτόπι με αφετηρία τη Δυτική Μακεδονία Σοφία Βόικου: Θέλω να δώσω στη γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αρμόζει μέσα από τα βιβλία μου Οι ήρωες της Σοφίας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248)

Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 1. ΚΕΙΜΕΝΟ: Τζ. Τζόυς, «Έβελιν» (Ν.Ε.Λ. Β Λυκείου, Β11, σ. 248) 2. ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 2.1. Στοιχεία που αφορούν στο συγγραφέα, λογοτεχνικό περιβάλλον και λοιπά γραµµατολογικά στοιχεία: 1. Πώς εµφανίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου

Διάρκεια: 2Χ80 Προτεινόμενη τάξη: Δ -Στ Εισηγήτρια: Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Δημιουργία δραματικών πλαισίων με αφορμή μαθηματικές έννοιες. Ανάπτυξη ικανοτήτων για επικοινωνία μέσω του θεάτρου και του δράματος. Ειδικότερα αναφορικά με τις παρακάτω

Διαβάστε περισσότερα

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή:

Naoki HigasHida. Γιατί χοροπηδώ. Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού. david MiTCHELL. Εισαγωγή: Naoki HigasHida Γιατί χοροπηδώ Ένα αγόρι σπάει τη σιωπή του αυτισμού Εισαγωγή: david MiTCHELL 41 Ε13 Προτιμάς να είσαι μόνος σου; «Α, μην ανησυχείτε γι αυτόν προτιμά να είναι μόνος του». Πόσες φορές το

Διαβάστε περισσότερα

11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος»

11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος» 11 Μαΐου 2016 Φιλομήλα Λαπατά στο klik: «Ο Έλληνας είχε πάντα τη νοοτροπία του θύματος» Μετά τα μπεστ σέλερ «Η ξυπόλυτη των Αθηνών» και «Η χήρα του Πειραιά», η συγγραφέας Φιλομήλα Λαπατά επέστρεψε με το

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1

Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 1 1 a) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!!

Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 Η Ισμήνη Μπάρακλη, απαντά στο «κουτσομπολιό» της αυλής!!! «Ώρες να χα να σ ακούω», ήταν μια αυθόρμητη πρόταση που... έφυγε από το στόμα μου, αναγκάζοντας την Ισμήνη να χαμογελάσει

Διαβάστε περισσότερα

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Μια τρελή οικογένεια Γιαν Προχάτσκα Εικονογράφηση: Φίλιπ Βέχτερ Μετάφραση: Ριάνα Μιχαλάκη Σελ. 86 Δραστηριότητες για τις Γ, Δ & Ε τάξεις Ο συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus

ISSP 1998 Religion II. - Questionnaire - Cyprus ISSP 1998 Religion II - Questionnaire - Cyprus Για σας. Είμαστε από το Κέντρο Ερευνών του Cyprus College. Kάνουμε μια διεθνή έρευνα για κοινωνικές και ηθικές αντιλήψεις. Η έρευνα αυτή γίνεται ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Θρησκευτικά B Δημοτικού (Μέρος Α ) Ομορφος κόσμος ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Θρησκευτικά Β Δημοτικού Ομορφος κόσμος (Μέρος A ) Συγγραφική ομάδα:

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες

ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Χρόνος: 1 ώρα. Οδηγίες ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΑΞΗ Α ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ 17/05/2014 Χρόνος: 1 ώρα Οδηγίες 1. Έλεγξε ότι το γραπτό που έχεις μπροστά σου αποτελείται από τις σελίδες 1-8. 2. Όλες τις

Διαβάστε περισσότερα

Μια. φωτογραφία ιστορία

Μια. φωτογραφία ιστορία Μια φωτογραφία Μια ιστορία 20 17 Ημερολόγιο ΕΠΙΜΈΛΕΙΑ Ελένη Μπούρα Ειρήνη Χριστοπούλου Επίσημες αργίες 2017 1 Ιανουαρίου Πρωτοχρονιά 6 Ιανουαρίου Θεοφάνια 27 Φεβρουαρίου Καθαρά Δευτέρα 25 Μαρτίου Ευαγγελισμός

Διαβάστε περισσότερα

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq

https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq https://www.youtube.com/watch?v=p3lhq_keyxq Όλα όσα ζήσαμε, όλα όσα αγαπήσαμε, όλα όσα είπαμε δικά μας, θα επαναλαμβάνονται στην απουσία μας μ άλλους να τα ζουν, άλλους να τ αγαπούν, άλλους να τα λεν

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εικαστικής Αγωγής για τα παιδιά της Δ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λευκωσίας 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς

I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς I N T E R V I E W S 1 3 / 1 2 / 2 0 1 6 Ο Γιούνας Γιούνασον θέλει να πηδήξεις από το παράθυρο και να εξαφανιστείς ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΥ Μιλήσαμε με τον συγγραφέα του best seller των 10 εκατομμυρίων αντιτύπων

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Υπεύθυνος Καθηγητής: Σ. Γυφτόπουλος Σπουδάστριες: Χ. Τζοβλά, Χ. Χαρατσάρη Το θέατρο αποτελεί μια επικοινωνιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα