τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται"

Transcript

1 1 Η Απουσία της δημιουργικής γραφής ως αντίκτυπος του αποικιακού περιβάλλοντος: το παράδειγμα του θεατρικού έργου Mémoires à la dérive (Ακυβέρνητες μνήμες) του γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa Οικονομοπούλου Χριστίνα, Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων, Sorbonne-Paris IV, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Η γραφή εξανθρώπισε το εγώ μου, σε σημείο που να σκέφτομαι πια μόνο τον άλλον. Είναι ένα ταξίδι που ο προορισμός δεν αφορά το μέσο αλλά τη συντροφικότητα. Είναι διαφορετική από κάθε άλλο προορισμό. Είναι η άρνηση του προορισμού υπέρ της αντίστασης, της εφευρετικότητας, υπέρ της ύπαρξης. Το να γράφεις είναι να ξεφεύγεις από τη ζωή, να ψεύδεσαι για να διηγείσαι, να κατασκευάζεις για να αρνείσαι και να επιτρέπεις στη δυστυχία να φωτιστεί μέσα στην αλήθεια της μπροστά στα μάτια όλων, είναι να βρίσκεις τη δυστυχία στη ρίζα της και να γελάς, επιθυμώντας να έχεις πάντα την ομορφιά και τη γενναιοδωρία και την ελπίδα να αγγίξεις τις συνειδήσεις με μια ή δυο μεταφορές που ψεύδονται αλλά που είναι η αλήθεια του ποιητή.» 1 (Benaïssa 1997: 2-3) Το παρόν άρθρο έχει ως αντικείμενο μελέτης το θεατρικό έργο Ακυβέρνητες μνήμες Mémoires à la dérive (Benaïssa 2004) 2 του σύγχρονου γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa. Οι βασικοί άξονες του έργου οι 1 Όλα τα αποσπάσματα που παρατίθενται στην παρούσα μελέτη έχουν ως πρωτότυπη γλώσσα τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται προέρχονται από την έκδοση του 2004.

2 2 οποίοι θα δομήσουν την προσέγγισή μας επικεντρώνονται σε δύο καίριας σημασίας, τόσο για τη δραματική εξέλιξη όσο και για τις προθέσεις του συγγραφέα, θεματικές: αφενός στην αναπάντεχη και παντελή έλλειψη έμπνευσης και δημιουργικής γραφής του δραματουργού, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο του ίδιου του θεατρικού του, και αφετέρου στην ανάδυση της αλληλεξάρτησης της συγγραφικής αυτής δυστοκίας με την εθνική, κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και γλωσσική ιστορική πραγματικότητα της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της ύστερης αποικιοκρατίας της από τους Γάλλους. Δραματουργός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Slimane Benaïssa θεωρείται «ο πιο διάσημος θεατράνθρωπος της σύγχρονης Αλγερίας» (Gross 2010: 1259). Βερβερικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1943 στην Guelma, πόλη βορειανατολικά της Αλγερίας. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε ένα πολυεθνικό, πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, το οποίο αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε σε συνθήκες απόλυτης ομόνοιας, χάρη στη συγκατοίκηση της οικογένειάς του με μία χριστιανική και μία εβραϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών αποτέλεσαν πάντα για τον δραματουργό «τα πραγματικά του αδέλφια» (Benaïssa Επίσης, η διπλή γλωσσική και πολιτισμική σχολική εκπαίδευσή του, γαλλική στο πρωϊνό σχολείο και αραβική στον απογευματινό μουσουλμανικό μεντρεσέ 3 (Benaïssa του επέτρεψαν να διαμορφώσει μία πολυδιάστατη υπαρξιακή ταυτότητα. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται: «Εγώ από την πλευρά μου, αυτοκαθορίζομαι ως τρι-πολιτισμικός, βερβερικού, γαλλικού και αραβικού πολιτισμού. Γλώσσα μου είναι ο πλουραλισμός, πολιτισμικός μου τόπος η επιμειξία» (Benaïssa 2013: 1). 4 Πολυγραφότατος, ο Slimane Benaïssa έχει συνθέσει περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης και διαρκούς πρόσληψης τόσο από το γαλλικό όσο και από το ευρωπαϊκό, αμερικανικό και μαγκρεμπίνικο κοινό (Benaïssa ενώ το 2000 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της 3 Μεντρεσές: ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο, θρησκευτικό σχολείο εκμάθησης του Κορανίου, βλ. σχετικά Triki et Dovifat, 1999 : Βλέπε επίσης σχετικά Benaïssa 1996 : 2 : «Αν και ποτέ δεν ταλαιπωρήθηκα εξαιτίας της πολιτισμικής μου επιμειξίας, υποφέρω όταν αρνούνται να με αναγνωρίσουν ως μιγάδα. Θέλω να είμαι η σύνθεση πολλών πολιτισμών και πολλών γλωσσών», και Benaïssa 2012: «Αυτός ο πλουραλισμός είναι μεγάλη τύχη για μένα!»

3 3 Γαλλικής Δημοκρατίας μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Γαλλοφωνίας, για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου και της πλουραλιστικής διάδοσης της γαλλικής γλώσσας («Slimane Benaïssa» ). Για τον Slimane Benaïssa πρωταρχικός στόχος της θεατρικής πράξης είναι η πιστή αναπαράσταση καταστάσεων και στιγμιότυπων του ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού γίγνεσθαι της Αλγερίας. Ο δημιουργός δηλώνει κατηγορηματικά: «Βρίσκομαι σε έναν άλλο χώρο αλλά εξακολουθώ να μιλάω για την Αλγερία. Αυτό το πρώτο σημείο είναι καθοριστικό» (Chaulet- Achour 1999 : 110). Κατά αυτόν τον τρόπο, χρονικά επικεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο ιστορικόκοινωνικό πλαίσιο, αυτό της περιόδου, η οποία εκτείνεται από την αποικιοκρατούμενη Αλγερία την εποχή της Ανεξαρτησίας της από τους Γάλλους το 1962, και έως την αιματηρή δεκαετία του εμφυλίου πολέμου του 1990 (Morin 2007 : 92, Gross 2010 : 1258), το θέατρο του Slimane Benaïssa σκιαγραφεί με αφοπλιστική ευγλωττία, λυρισμό και μεγάλες δόσεις παραβατικού χιούμορ και ανατρεπτικού σαρκασμού (Khelladi 1995 : 228) ποικίλες θεματικές παραμέτρους. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κρατική τρομοκρατία, η θρησκευτική αδιαλλαξία και οι σκοτεινές σχέσεις του ισλαμισμού με την πολιτική, οι οικογενειακοί δεσμοί και όπως αυτοί εξελίσσονται παράλληλα με τις ιστορικές ανατροπές, η γυναίκα και οι προσπάθειές της για ανεξαρτησία και χειραφέτηση, η συμβολή της συλλογικής μνήμης και της προγονικότητας στην συνειδητοποίηση της εθνικής και ατομικής ταυτότητας, η εξορία και οι συνέπειές της στην υπαρξιακή περιπέτεια, είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα (Benaïssa τα οποία, όμως, δεν διαφεύγουν από την αυτοβιογραφική και βιωματική οπτική του δημιουργού 5. Παρόλο τον υψηλό βαθμό αναφορικότητας στην εθνο-γεωγραφική Αλγερία (Benaïssa 1997 : 2) 6, το θέατρο του S. Benaïssa αποτελεί πρωτίστως μία προσπάθεια αξιολόγησης της υπαρξιακής εξέλιξης και της ενδεχόμενης 5 Benaïssa 2012: «Ζούμε μέσα από τη μνήμη, κατά αυτόν τον τρόπο, ναι, η έμπνευσή μου είναι αυτοβιογραφική». 6 Benaïssa 1997 : 2 : «Το να σφυρηλατήσω μία γλώσσα που να είναι κατανοητή, να μιλιέται και να καταλαβαίνεται από το λαό μου ήταν η μόνη εγγύηση να καθιερώσω ένα διάλογο με τον κόσμο. Κατά αυτόν τον τρόπο η Αλγερία είναι το γεωγραφικό πλαίσιο των γραπτών μου.»

4 4 ανθρώπινης μεταλλαγής. Σε ανέκδοτη συνέντευξή του στη γράφουσα τον Αύγουστο του 2012 στο Παρίσι, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Το κίνητρο της γραφής μου είναι η μαρτυρία! Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση των αξιών. Είμαι εκεί όχι για να δημιουργήσω νέες αξίες αλλά για να πω κάτι, για να καταθέσω την άποψή μου Εγώ δουλεύω για να καταλάβω!» (Benaïssa 2012). 7 Βαθειά φιλοσοφικό και πολιτικοποιημένο, το θέατρό του καταλήγει σε μία γενικότερη «διεθνοποίηση των προβληματισμών» (Benaïssa, ενώ μέσα από την «πολιτικο-ιδεολογική κριτική» την οποία θέτει (Cheniki : 7), προσβλέπει στην «ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των θεατών» (Benaïssa, ανεξάρτητα από την εθνική και κοινωνική τους ταυτότητα. Το κείμενο των Ακυβέρνητων μνημών γράφτηκε και εκδόθηκε το 2001 (Benaïssa 2001), ενώ παραστάθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2002 στην Εθνική Σκηνή 61 της πόλης Alençon της Νορμανδίας. Ακολούθησαν παραστάσεις την ίδια και την επόμενη χρονιά στο θέατρο Colibri της Avignon, στην Εθνική Σκηνή 71 του Malakoff, καθώς κι στην κεντρική σκηνή του θεάτρου της Cavaillon στην Côte d Azur (http://www.passion-theatre.org/cgibin/pti_lol/spectacle/affiche/fiche.pl?id_planning=6407 ). Θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε ότι η δράση των Ακυβέρνητων μνημών εγκαινιάζεται με το τέλος του έργου Προφήτες χωρίς θεό Prophètes sans dieu (Benaïssa 2003), 8 εμφανιζόμενο έτσι ως το δεύτερο μέρος ενός θεατρικού αυτοβιογραφικού δίπτυχου 9 το οποίο πραγματεύεται τις σχέσεις του ίδιου του δημιουργού με τους ήρωές του, μέσα από ένα συμπαγές πλέγμα εκτενών αναλύσεων και αναφορών στην ερμηνεία της πρόσφατης εθνικής Ιστορίας, κι ειδικότερα στο ύστερο αποικιοκρατικό και μετααποικιακό παρελθόν της Αλγερίας, βεβαρημένο από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και βιαιότητες (Lebdaï 1997). 7 Βλέπε επίσης σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Slimane Benaïssa και Benaïssa 8 Το έργο γράφτηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1999 από τις εκδόσεις Lansman. 9 Benaïssa 2003 : 47 : «Ναι, η εξορία πέφτει στις πλάτες μου και η σκηνή είναι η μόνη χώρα που μου απομένει γιατί με βοήθησε να αναγεννηθώ έξω από τη δική μου χώρα».

5 5 Πιο συγκεκριμένα, οι Ακυβέρνητες μνήμες ξεκινούν τη στιγμή όπου ο συγγραφέας-πρωταγωνιστής αποφασίζει να διακόψει την παράσταση, και κατ επέκταση τη δραματική του παραγωγή, επικαλούμενος μία απότομη διακοπή της συγγραφικής του έμπνευσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με μία ονειρική κατάσταση η οποία είχε ως πρωταγωνιστή και καταλυτικό φορέα την μητέρα του και την απώλεια δύο δοντιών της (Benaïssa 2004: 5-7). Συνδιαλεγόμενος με δύο από τους ηθοποιούς του θιάσου του και πρωταγωνιστές του έργου, ο δραματουργός θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη δημιουργικότητα της γραφής. Στην περιπέτεια αυτή θα βοηθηθεί από τον έναν εκ των δυο ηθοποιών, ο οποίος θα αναλάβει χρέη ψυχαναλυτή, ενώ η εμφάνιση του οράματος του πατέρα του συγγραφέα θα περιπλέξει περαιτέρω τη δράση, όταν μάλιστα οι τρεις ήρωες θα βρεθούν περικυκλωμένοι από το κοινό νήμα της πρόσφατης παρελθοντικής τραυματικής ιστορίας της αποαποικιοκρατούμενης Αλγερίας και της αμείλικτης ατομικής και συλλογικής μνήμης. Μέσα σε αυτό το διάχυτα μετα-θεατρικό 10 περιβάλλον, όπου το θέατρο και οι φορείς του συγγραφέας και ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές του ίδιου του έργου, απογυμνωμένοι μάλιστα από οποιαδήποτε ονοματική και ονομαστική ταυτότητα και αποκαλούμενοι μόνο διαμέσου της επαγγελματικής/καλλιτεχνικής τους ιδιότητας, δηλαδή «ο συγγραφέας», «ο ηθοποιός 1» και «ο ηθοποιός 2» (Benaïssa 2004 : 4), ο Slimane Benaissa θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην προσωπική ταυτολογική, βιωματική και παρελθοντική του σύγχυση, 11 το έναυσμα αλλά και η συνέπεια της οποίας υπήρξε η απώλεια της δημιουργικότητας της συγγραφής. Η πρώτη παρατήρηση, η οποία θα πρέπει να γίνει εδώ, είναι ότι η απότομη έλλειψη συγγραφικής δημιουργικότητας, δραματοποιημένη μέσα από ένα συνδυασμό εξωπραγματικών και ρεαλιστικών στοιχείων, συνδέεται με τρεις παραμέτρους, καίριας σημασίας για την εξέλιξη και τους συμβολισμούς του έργου: το όνειρο, τη μητρική φιγούρα και τη μνήμη. Ειδικότερα, η συγγραφική διαδικασία εμφανίζεται ως υποχρεωτικά πλαισιωμένη από μία ονειρική κατάσταση, ανεξάρτητη από τη διαδικασία του 10 Για την έννοια του μεταθεάτρου και της μεταθεατρικότητας, βλέπε σχετικά Pavis 2002 : ). Παράβαλε επίσης με Ubersfeld 1996 : Παράβαλε Gross 2010: 1265: «Benaïssa s theater incorporates self-referentiality to perform the author s personal frustration with this predicament.»

6 6 ύπνου, ως είδος ενεργειακής μέθης που συνδυάζει παράδοξα αλλά αρμονικά - αφού καταλήγει στη συγγραφική παραγωγικότητα- τη ζεύξη του ονείρου με την πραγματικότητα του ξύπνιου. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Όχι, όταν κοιμάμαι, δεν ονειρεύομαι ποτέ. Ονειρεύομαι ξύπνιος, αυτό είναι το επάγγελμά μου, είμαι ένας ονειροπόλος τεχνίτης» (Benaïssa 2004 : 6). Η σχεδόν υπερβατική αυτή διάσταση της λήθης της πραγματικότητας με στόχο την αποδόμησή της και την επανακατασκευή της από τη θεατρική τέχνη, κατά την οποία ο συγγραφέας άρχισε να ξετυλίγει με επιτυχία το δημιουργικό του ταλέντο, κλονίστηκε ανεπιστρεπτί όταν δύο δόντια της μητέρας του, σύμβολο μπλοκαρίσματος της δημιουργικότητας (Benaïssa 2004:6) έπεσαν επάνω στο γραπτό του, ενώ μία ταυτόχρονη διακοπή ρεύματος και το επακόλουθο σκοτάδι, συνέδραμαν όχι μόνο στο να σβηστεί ό,τι είχε καταφέρει να εμπνευστεί έως εκείνη τη στιγμή, αλλά κι στο να τον οδηγήσουν σε παντελή αμνησία και καλλιτεχνική στειρότητα: «Θα ήταν γύρω στις 8 το βράδυ, ήμουν καθισμένος στο γραφείο μου. Έγραφα. Είχα προαίσθημα ότι εκείνο το βράδυ θα είχα μεγάλη έμπνευση. Σιγά-σιγά γλιστρούσα στο δικό μου κόσμο για να ξεχάσω τον κόσμο και να καταφέρω να επανεφεύρω τον εαυτό μου Οι λέξεις, η μία μετά την άλλη, ζωγράφιζαν μεγάλες φράσεις που χόρευαν ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τον ουρανό, στις όχθες του ποταμού και μου μιλούσαν για τη ζωή μέσα στη νύχτα. Και να που δυο δόντια έπεσαν σαν μαργαριτάρια από κολιέ επάνω στη σελίδα που είχα γράψει. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος. Έμεινα βουτηγμένος στο σκοτάδι για λίγα λεπτά. Όταν ξαναήρθε το ρεύμα, η σελίδα μου ήταν λευκή, και εγώ τα είχα ξεχάσει όλα. Αυτό έγινε σαν να ήταν θαύμα.» (Benaïssa 2004 : 7) Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ τη σημασία η οποία αποδίδεται στο ρόλο της μητέρας ως αφορμή για την απώλεια της δημιουργικότητας, καθώς και στον συμβολισμό που απορρέει από τον αριθμό των δοντιών που έπεσαν. Έτσι, ο ίδιος ο συγγραφέας επιμένει σθεναρά στην αξία που έχει για την υπαρξιακή και καλλιτεχνική του πορεία η μητρική παρουσία, επιβεβαιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ψυχαναλυτική ερμηνεία της ιδιαίτερης και βαρύνουσας διάστασης του δεσμού μεταξύ μητέρας και γιου, αλλά και προϊδεάζοντας τον θεατή για το ρόλο του πατέρα, ήδη απών από την αρχή του έργου 12. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Η μάνα μου είναι το στήθος μου και εγώ είμαι τα δόντια της. Προσέχει να έχω ό,τι με θρέφει και προσέχω να έχει ό,τι τη θρέφει. Αυτό είναι ο ιερός δεσμός μάνας και γιου» (Benaïssa 2004 : 5). Συμπληρωματικά, θα πρέπει 12 Βλέπε σχετικά Bonn 1991 : 11.

7 7 να τονιστεί και ο συμβολισμός του αριθμού των δοντιών που πέφτουν επάνω στο γραπτό του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας τόσο την προκατάληψή του για τα ζυγά νούμερα ως σημάδι απώλειας της συγγραφής, όσο και τη θετική ενέργεια που αποδίδει στον αριθμό 3, γενικά θεωρούμενος ως σύμβολο «νοητικής και πνευματικής τάξης, τόσο του Θεού όσο και μεταξύ των ανθρώπων» (Chevalier & Gheerbrant 1982 : 972). Ο συγγραφέας δηλώνει σχεδόν απόλυτα: «Ένας ζυγός αριθμός μπλοκάρει τις λειτουργίες της δημιουργικότητας. Αντίθετα, οι μονοί αριθμοί τις κινητοποιούν» (Benaïssa 2004 : 6). Όπως ειπώθηκε ήδη, στη θεραπεία της δυστοκίας της δημιουργικής γραφής, εμφανίζεται ως λύση η ψυχαναλυτική προσέγγιση, με στόχο την παλινόρθωση της μνήμης και την απάντηση ή και τη δικαίωση σε ερωτήματα, διανοίγοντας «δρόμο προς, ή μαζί με ή χωρίς την εμπειρία που έγκειται στο να μεταδώσει κάτι από τον εαυτό μας στον ίδιο μας πάλι τον εαυτό και στον άλλον» (Fognini 1996 : 100). Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ο ηθοποιός 1: Λοιπόν, γιατί θέλεις να σταματήσεις να γράφεις; Ο συγγραφέας: Έχω χαθεί, οι λέξεις δεν με υπακούουν πια, οι Μούσες μου έβαλαν πρόστιμο, απαιτούν μία μνήμη Πώς μπορώ να κουβαλάω με αξιοπρέπεια αυτή τη δυστυχία και να καταφέρω και να την εκφράσω;» (Benaïssa 2004 : 17) Ας σχολιάσουμε, όμως, εδώ την χιουμοριστική πρόκληση και την ανατρεπτική χροιά της λύσης της ψυχοθεραπείας, οι οποίες απορρέουν τόσο από την επιλογή της ψυχανάλυσης, επιστημονική μέθοδος γενικά απαγορευμένη και μη αποδεκτή στις χώρες του Μαγκρέμπ και ειδικότερα στην ισλαμοκρατούμενη Αλγερία (Bonn 1991 : 11), όσο και από το ότι το ρόλο του ψυχαναλυτή θα αναλάβει ο πρώτος ηθοποιός, πρόθυμος να συνδράμει, χάρη στην τριπλή και αλληλένδετη ταυτότητά του, αυτή του θεατρικού ερμηνευτή, του ψυχαναλυτή και του στριπτιζέζ-τραβεστί. Ο ηθοποιός ομολογεί: «Είμαι ψυχίατρος το πρωί και ηθοποιός τη νύχτα. Με άλλα λόγια αυτοθεραπεύομαι κάνοντας θέατρο τη νύχτα για να είμαι σε φόρμα στο ιατρείο μου την επόμενη μέρα. Και κάθε Δευτέρα, όταν μεταμφιέζομαι [για να κάνω στριπτίζ], εμπλέκομαι βαθειά και θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο ακριβώς όπως κάθε ηθοποιός ή οποιοσδήποτε καλλιτέχνης.» (Benaïssa 2004 : 9) Εύλογο, λοιπόν, ότι το έργο αποκτά από εδώ και πέρα τη διάσταση μίας ενδιαφέρουσας ψυχαναλυτικής συνεδρίας με στοιχεία παραβατικού

8 8 σαρκασμού, και άκρως ιδιάζουσας δραματικής κινητικότητας, πόσω μάλλον όταν τα νήματα της εξέλιξης δεν κρατά πια ο ίδιος ο συγγραφέας που μέχρι τώρα καθόριζε τη ροή της υπόθεσης, αλλά ο ηθοποιός-θεραπευτής που από απλός ερμηνευτής γίνεται άξονας δράσης αλλά και, όπως θα αποδειχθεί καταλυτικός φορέας στο πατρικό παρελθόν του συγγραφέα. Η ψυχανάλυση, στην οποία δέχεται να υποβληθεί ο δραματουργός από τον ηθοποιό, θα ακολουθήσει στο έργο την πεπατημένη πορεία μίας αναδρομής στο γονικό παρελθόν του συγγραφέα, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες ξεκινούν από μακρινές αναδρομές και παιδικές αναμνήσεις από το οικογενειακό παρελθόν του (Benaïssa 2004 : 22). Εν τούτοις, η επιμονή της ψυχανάλυσης στην πατρική φιγούρα θα λάβει σταδιακά τη μορφή μίας έρευνας, η οποία θα καταλήξει όχι μόνο στη στενή παρελθοντική σύνδεση μεταξύ πατέρα και ηθοποιού-ψυχαναλυτή, αλλά και σε μία γενικότερη, καίρια και εύστοχη ανθρωπολογική αξιολόγηση του εθνο-ιστορικού πλαισίου της επαναστατημένης Αλγερίας, κατά το οποίο ο πατέρας και ο ηθοποιός εμφανίζονται ως φορείς που επηρεάζονται καταλυτικά από αυτό, αλλά και φορείς που επιδρούν σε αυτό. Μία πρώτη προσέγγιση του ψυχαναλυόμενου δραματουργού καταδεικνύει ότι η θέληση της λήξης της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ως απόρροια της έλλειψης δημιουργικότητας ενισχύεται από τον αποπροσανατολισμό του, αφού ο ίδιος βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση της μνημονικής αλήθειας. Όμως, η παραπλάνηση και το ψέμα τελικά επικρατούν, εξαιτίας της βύθισης του δημιουργού σε ένα πολιτισμικό βιωματικό αμάλγαμα, αυτό των γαλλικών, των αραβικών και των βερβερικών, που τον αποσπά από την εξεύρεση της ορθής πραγματικότητας. Επιπροσθέτως, αυτό το τριπλό γλωσσικό ανήκειν στο οποίο έχει καταδικαστεί ο συγγραφέας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία συμβολική παράβαση και απόσχιση από τη γλώσσα του ίδιου του πατέρα (Bonn 1991 : 16-17), και κατά συνέπεια ως μία σταδιακή εγκατάλειψή του που οδηγεί τον δημιουργό όχι μόνο στην αμνησία άρα και αμνησία του προσωπικού του βιωματικού παρελθόντος, αλλά και στην απελπισμένη πολιτισμική περιπλάνηση και σύγχυση. Ο συγγραφέας εξομολογείται: «οι γλώσσες λένε ψέματα η μία στην άλλη μέσα στο κεφάλι μου. Η αραβική γλώσσα λέει ψέματα στη γαλλική γλώσσα, η γαλλική στην βερβερική και η βερβερική στην αραβική Το μόνο που γνωρίζω είναι το ψεύδος των γλωσσών Αυτή είναι η κουλτούρα μου. Και κάθε φορά που θέλω να πω την

9 9 αλήθεια, οι γλώσσες με κάνουν να ψεύδομαι. Πώς θες να μιλάω ήρεμα με γλώσσες που πολεμούν μεταξύ τους;» (Benaïssa 2004 : 18) Μέσα σε αυτήν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυσημία που τον οδηγεί στη συγγραφική στειρότητα, καίριο ρόλο παίζει αφενός η ιστορία, ως συλλογικό αποτέλεσμα εθνική ιστορία της Αλγερίας- και ως εξατομικευμένη συμβολή ιστορικό παρελθόν του πατέρα-, και αφετέρου η διαστρέβλωση τής πραγμάτωσής της από τους φορείς που τη δημιουργούν και τη συντηρούν. Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού-ψυχαναλυτή και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ηθοποιός 1: Πραγματικά διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Περνάς από την αποτυχία της Ιστορίας για να δικαιολογήσεις τη δική σου αδυναμία. Συγγραφέας: Δεν πρόκειται για την αποτυχία της Ιστορίας, αλλά για την αποτυχημένη Ιστορία. Ηθοποιός 1: Το ίδιο πράγμα είναι. Συγγραφέας: Α, όχι! Η αποτυχία της Ιστορίας είναι όταν η Ιστορία αποτυγχάνει χωρίς να ξέρει το γιατί. Η αποτυχημένη Ιστορία είναι όταν την αρνούμαστε, την απωθούμε, την απορρίπτουμε.» (Benaïssa 2004 : 18) Η ζεύξη μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης, υποδηλούμενη στο έργο ήδη από τον τίτλο του, ο οποίος αναφέρεται στη λέξη «μνήμη» στον πληθυντικό αριθμό, επιβεβαιώνει την εθνο-κοινωνική ταυτότητα της ίδιας τής Αλγερίας, «όπου τα ατομικά πεπρωμένα ανέκαθεν ήταν άρρηκτα δεμένα με το συλλογικό πεπρωμένο: το βάρος των παραδόσεων και τη βαναυσότητα της Ιστορίας» (Chollet et Stamane : 3), ενώ μετουσιώνεται στο έργο στη μορφή του πατέρα, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται ως όραμα (Benaïssa 2004 : 22) κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης. Η συνδιάλεξη η οποία θα ακολουθήσει μεταξύ του πατέρα, του συγγραφέα και του ηθοποιού-ψυχαναλυτή στοχεύει στην ανάκληση του ιστορικά γονικού παρελθόντος με στόχο την συνδρομή της στο ξεμπλοκάρισμα της δημιουργικότητας της δραματικής γραφής. Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ την επιμονή του Slimane Benaïssa στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ της μνήμης και της ιστορίας, όπως και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από την απώλειά τους, στοιχεία τα οποία όχι μόνο συναντώνται διάχυτα στα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα, αλλά και τα οποία αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες 13. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πρώτη πρόταση που ξεστομίζει ο νεκρός πατέρας στη συνάντησή του με τον 13 Βλέπε χαρακτηριστικά: «Στους Γιούς της πικρίας έγραψα πρωτίστως για την μνήμη, την Ιστορία και τη θρησκεία» (Benaïssa 1996 : 1)

10 10 συγγραφέα έχει επικριτική χροιά και αφορά τη διαπίστωση της ελαττωματικής, όπως διαφαίνεται, μνημονικής και ιστορικής ικανότητας του γιου: «Γιε μου, έχεις έλλειψη μνήμης. Ελπίζω να μην έχεις και έλλειψη Ιστορίας.» (Benaïssa 2004 : 22). Η κατηγορηματική θέληση του πατέρα για διαφύλαξη της μνήμης ως παρακαταθήκη διατήρησης της ιστορίας τεκμηριώνεται εξάλλου από σχετική πρόβλεψη της ίδιας της γλωσσικής παράδοσης της Αλγερίας, συνθήκη η οποία επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη πίστη και καθήλωση του πατέρα στην προγονική γλώσσα, αλλά και υπαινίσσεται παράλληλα τον πατρικό διδακτισμό για τη συμμόρφωση του γιου στις παραδοσιακές αξίες. Ο πατέρας σημειώνει: «Γιε μου, το να ξεχνάς σημαίνει να προδίδεις. Η λέξη αμνησία δεν υπάρχει στη γλώσσα μας. Όταν η λέξη δεν υφίσταται, το κακό δεν υπάρχει. Άρα, το να ξεχνάς απαγορεύεται από τις ρίζες μας.» (Benaïssa 2004 : 25) Κατά συνέπεια, η άγνοια του συγγραφέα για την ιστορική γονεϊκή αλήθεια και η ανάγκη του να μυηθεί σε αυτήν μέσα από ερωτήσεις που τίθενται αποτελούν την αφετηρία για την αποκάλυψη μίας εκδοχής εξατομικευμένης ιστορικής μνήμης. Ο συγγραφέας αναρωτιέται με σαρκασμό: «Μα, ποιος σε αυτή τη χώρα, θα μου διηγηθεί την ιστορία του πατέρα μου; Θέλεις να το κάνω εγώ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα; Θέλεις να πάω να κάτσω σαν ζητιάνος στην πόρτα του Υπουργείου των Παλαίμαχων Μουτζαχεντίν και να ζητήσω ένα κομμάτι μνήμης σαν φιλανθρωπία σε μένα, ένα παραπλανημένο ορφανό;» (Benaïssa 2004 : 30) Όμως, η αναμόχλευση του γονεϊκού παρελθόντος και η ανάδυση της συμβολής του στον ρου της αλγερινής ιστορίας, θα οδηγήσουν σε μία καθόλου ελκυστική αλήθεια για τον πατέρα, μέσα από μία σταδιακή κορύφωση διαδοχής ερωτήσεων και απαντήσεων. Η σταδιακή διαλεύκανση της πατρικής μνήμης θα λάβει κατά αυτόν τον τρόπο τις διαστάσεις μίας αστυνομικής έρευνας, η οποία δεν θα αρκεστεί στο να αποκαλύψει θύματα και θύτες του πολέμου, αλλά θα αντιστρέψει και θα σχετικοποιήσει καταλυτικά επιβεβλημένες και καθιερωμένες γενικεύσεις. Ορκισμένος αντιστασιακός, που ζούσε μόνο για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της από το γαλλικό ζυγό (Benaïssa 2004 : 24), ο πατέρας θα συνδράμει στην ιστορική μνήμη της αποαποικιοποίησης αποκλειστικά μέσα από την ασυνείδητη συμμετοχή του ως τρομοκράτης σε μία νυχτερινή μαζική σφαγή,

11 11 αυτή των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού. Η διήγηση, γεμάτη σκληρά ρεαλιστική ποιητικότητα, θα αποκαλύψει μία ιστορική μνήμη ιδεολογικά απογυμνωμένη, χωρίς περίβλημα ηρωικής ωραιοποίησης και ανθρωπιστικής δικαιολόγησης της εγκληματικής πραγμάτωσής της. Ο πατέρας διηγείται: «Περάσαμε την νύχτα σφάζοντας οποιονδήποτε βλέπαμε μπροστά μας Στο τέλος εθίστηκα στο θάνατο, δίψαγα για θάνατο. Σκοτώναμε χωρίς καν να βλέπουμε τα θύματά μας, αναγνώριζα την ηλικία τους μόνο από την κραυγή τους. Η ελπίδα, σαν μία υφάντρα, έραβε και ξήλωνε τις θηλιές εκατόν τριάντα χρόνων αδικιών, ενώ εμείς ποδοπατούσαμε ολόκληρα χαλιά από νεκρά φύλλα που στοιβάζονταν σαν σελίδες εγκυκλοπαίδειας, που τα γράμματά της άλλαζαν αλφάβητο, για να προδώσουν λέξεις που επέμεναν να ορίζονται από μία χυδαία δικαιοσύνη: αυτή της Ιστορίας που βρέθηκε εξαπατημένη από τους σκοπούς της, από το κοροϊδευτικό χαμόγελο της παραπλάνησης της βαρβαρότητας.» (Benaïssa 2004 : 31) Το σοκ της γνώσης της απάνθρωπης σκληρότητας του πολέμου, η οποία θα καταλύσει οποιαδήποτε προσπάθεια μυθοποίησης της πατρικής φιγούρας αλλά και την ίδια την προσφορά του ψυχαναλυτή, δεδομένου ότι θα αποδειχθεί ότι υπήρξε ένας από τους γάλλους ανακριτές του πατέρα κατά τη σύλληψή του μετά τη σφαγή (Benaïssa 2004 : 43), θα οδηγήσει στη θέση νέων ερωτηματικών, στη σχετικοποίηση της ιστορίας αλλά και στην ένδειά της, δεδομένου ότι παρόμοια λάθη επαναλήφθηκαν αυτούσια ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας. Ο συγγραφέας διερωτάται: «Με ποιο μελάνι να γράψω την ιστορία του ίδιου μου του πατέρα; Ξέρω τη μνήμη μου και η μνήμη μου με ξέρει! Γνωρίζω την ιστορία μου, αλλά η ιστορία δεν το ξέρει. Χάσαμε το λόγο, χωρίς καν να μπορέσουμε να μάθουμε να γράφουμε» (Benaïssa 2004 : 33), και πιο κάτω: «Αν κατάλαβα καλά, πριν την Ανεξαρτησία το λάθος ήταν προδοσία, και μετά την Ανεξαρτησία, η προδοσία ήταν το λάθος.» (Benaïssa 2004 : 43), Κατά συνέπεια, αυτή η υποκειμενοποίηση της ίδιας της μνήμης αλλά και της ιστορίας, οι διαφορετικές εκδοχές τους, η αποκάλυψη της βάρβαρης πλευράς τους και η απομυθοποίηση του ιδεαλισμού τους θα λειτουργήσουν όχι ως φορείς παλινόρθωσης της δημιουργικότητας της γραφής του δραματουργού, αλλά ως ερωτηματικά τα οποία θα απαγορεύσουν διαπαντός την επιστροφή του συγγραφέα στην έμπνευση και στο καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το τέλος του έργου δικαιώνει τον τίτλο του θεατρικού, μιας και οι ιστορικές μνήμες παραμένουν ακυβέρνητες, με άλλα λόγια οι πράξεις που τις

12 12 αφορούν στερούνται πολιτικής και ανθρωπιστικής τεκμηρίωσης, και για αυτό αξίζουν την εναλλακτική της λήθης. Με αυτόν τον τρόπο, το θεατρικό ολοκληρώνεται με έναν απολογισμό του δημιουργού, γεμάτος ερωτηματικά για τη σχετικότητα και την ιδεολογική ακεραιότητα όχι μόνο του πατέρα, αλλά και του κάθε εθνικού ή πολιτικού αγώνα. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτόν τον γενικότερο αποπροσανατολισμό του δραματουργού, ως μόνη λύση διαφαίνεται η προγονικότητα, η επιστροφή στις ρίζες, η οποία λαμβάνει εδώ τη μορφή μίας υπαρξιακής και ασφαλούς πυξίδας, ικανής να καθοδηγήσει το υποκείμενο έως το θάνατό του. Ο συγγραφέας εκμυστηρεύεται: «Ο πατέρας μου, τρομοκράτης για έναν ευγενή σκοπό; Δεν υπάρχει ευγενής σκοπός που να γεννιέται από τον τρομοκρατία. Το να καταγράψουμε στις μνήμες μας το πολιτικό έγκλημα ως αξία του μαχητή, μας καταδικάζει στο ανέφικτο της ειρήνης. Οι πόνοι μου ύφαναν τον χρόνο, και αν ο χρόνος περνά, ο πόνος συνεχίζει. Η μνήμη μου αποτελείται από την ανάμνηση της λησμονιάς. Τι είναι ένας πατέρας; Ένα σύννεφο που φέρνει τη βροχή; Ένας γενναίος πολεμιστής που φεύγει για τον πόλεμο; Ένας ταξιδιώτης μέσα στη λήθη; [ ] Στην πίστη μου, υπάρχει μία απουσία που βλάπτει την πίστη μου. Παραπλανιέμαι από την έλλειψη παράδοσης. Το μόνο πράγμα που μου ανήκει είναι η καταγωγή. Γιατί είναι η κοιλιά της μάνας μου, είναι η σοδειά μου όταν δεν σπέρνω, είναι το φαί μου όταν δεν τρώω, είναι η παρουσία μου όταν δεν υπάρχω, είναι το πρώτο κλάμα και η τελευταία κραυγή πριν τον θάνατο.» (Benaïssa 2004 : 45) Περίληψη Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο τη θεματική και αισθητική προσέγγιση του θεατρικού έργου Ακυβέρνητες μνήμες (Mémoires à la dérive) του σύγχρονου Αλγερινού γαλλόφωνου δραματουργού Slimane Benaïssa, μέσα από την προσέγγιση, ανάλυση, ερμηνεία και αξιολόγηση δύο βασικών αξόνων αυτοβιογραφικής προέλευσης, της συγγραφικής δυστοκίας και των συνεπειών της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Δραματοποιώντας ένα πολύπλευρο και πληθωρικό σε έννοιες, σημασίες και αναμνήσεις πεδίο, αυτό της ψυχαναλυτικής θεραπείας, ο Slimane Benaïssa δεν περιορίζεται σε μία απλή προσέγγιση του δίπολου πατέρα-γιού, αλλά το εντάσσει, με τη βοήθεια θεματικών και αισθητικών πρωτότυπων ευρημάτων, σε ένα γενικότερο ιστορικό και κοινωνικο-πολιτικό πεδίο, αυτό της αποαποικιοκρατούμενης από

13 13 τη Γαλλία Αλγερίας. Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: προσπάθεια μετααποικιακής αξιολόγησης μίας κρίσιμης κοινωνικά και ιστορικά περιόδου της πατρίδας του αλλά, και κυρίως, τραυματική ανατροπή στερεότυπων εικόνων, οι οποίες όμως προσφέρουν μία οικουμενική ματιά απομυθοποίησης, σχετικοποίησης, άρα και ανεκτικότητας προσώπων και καταστάσεων. Βιβλιογραφία- Ηλεκτρονικές πηγές Benaïssa, S. Προσωπικός ιστότοπος. Πρόσβαση την 1 η Σεπτεμβρίου Benaïssa, S. (19 Αυγούστου 2012). Ανέκδοτη συνέντευξη στην Χριστίνα Οικονομοπούλου. Παρίσι. Benaïssa, S. (2004). Mémoires à la dérive. Belgique : Carnières-Morlanwelz. Benaïssa, S. (2003). Prophètes sans dieu, Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (2001). Mémoires à la dérive. Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (1997). Mes Sept Lieux d écriture. Πρόσβαση στις 5 Αυγούστου Benaïssa, S. (1996). Les Fils de l amertume. Belgique : Lansman, στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη γράφουσα στις 5 Σεπτεμβρίου Bonn, Ch. (1991). Schémas psychanalytiques et roman maghrébin de langue française, in Ch. Bonn et Y. Baumstimler (s. d.) (11-23). Psychanalyse et texte littéraire au Maghreb. Paris : L Harmattan. Chaulet-Achour, Chr. (1999). Slimane Benaïssa : de l expression théâtrale à l écriture romanesque. Algérie-Littérature/action 33 : Cheniki, A. (2006). Théâtre et politique : l expérience algérienne. Théâtre public 181, στο Cultures-Algérie: 1-14, Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου Chevalier, J. et Gheerbrant, A. (1982). Dictionnaire des Symboles. Paris : Robert Laffont/Jupiter. Chollet, M. et Stamane, A.-S. (s. d.) Slimane Benaïssa, dramaturge algérien- Le destin (1-3) στο Πρόσβαση στις 17 Νοεμβρίου Fognini, M. (1991). Se penser-s écrire-se lire-s inscrire à l interface des temps d entre soi (s) et d entre autres», in J.-Fr. Chiantaretto (s. d.) (pp ). Écriture de soi et psychanalyse. Paris : L Harmattan. Gross, J. (2010). Performing at the Crossroads of Algeria and France: Slimane Benaïssa and Mohamed Kacimi. French Review, mai: Khelladi, A. (1995). Rire quand même : l humour politique dans l Algérie. Revue du monde musulman et de la Méditerranée : Lebdaï, B. (avril-mai 1997). L intégrisme islamique ou la culture en danger. Algérie-Littérature/Action :

14 Morin, G. (2007). L Algérie. Paris: Le Cavalier bleu. Pavis, P. (2002). Dictionnaire du théâtre. Paris : Armand Colin. Slimane Benaïssa (octobre 2001-avril 2002) Actes du Théâtre 14, στο Πρόσβαση στις 10 Μαρτίου Triki, H. et Dovifat, A. (1999). Medersa de Marrakech. Paris : Edisud. Ubersfeld, A. (1996). Lire le théâtre, II-L école du spectateur. Paris : éd. Belin. 14

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ/Α.Μ.:ΚΛΕΙΤΣΙΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗ/3699 ΜΙΧΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ/3544 ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΑΙΤΑΤΕΡΙΝΗ/2992 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΡΑΤΣΙΚΑ ΝΙΚΟΛΕΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες Γυναίκας. Αποσπάσματα από μια Συζήτηση. Επιμ. Έλενα Κ. Θεοδωροπούλου. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού

Εικόνες Γυναίκας. Αποσπάσματα από μια Συζήτηση. Επιμ. Έλενα Κ. Θεοδωροπούλου. Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Εικόνες Γυναίκας Αποσπάσματα από μια Συζήτηση Επιμ. Έλενα Κ. Θεοδωροπούλου 20 Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Copyright 2014 Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Παράδειγμα Εργασίας Ποιοτικής Έρευνας. Διαβάστε την εργασία και κάντε σημειώσεις. Σημειώσεις

Παράδειγμα Εργασίας Ποιοτικής Έρευνας. Διαβάστε την εργασία και κάντε σημειώσεις. Σημειώσεις Παράδειγμα Εργασίας Ποιοτικής Έρευνας. Διαβάστε την εργασία και κάντε σημειώσεις Σημειώσεις Διερεύνηση και σύγκριση των προτύπων που υιοθετούν οι γηγενείς και οι βορειοηπειρώτες μαθητές. Μια ερευνητική

Διαβάστε περισσότερα

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η

Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η Για πολλές δεκαετίες, η ευρωπαϊκή κουλτούρα της Ελλάδας ήταν γαλλική. Η δεύτερη γλώσσα, οι καλοί τρόποι, η γαστριμαργία, η πολυτέλεια, η μόδα, η χειραφέτηση, ο φεμινισμός, οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ) ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) Θέμα Εργασίας ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας»

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας» Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Οι αναμνήσεις μου- Η ιστορία μας» Ενεργός Ευρωπαϊκή Μνήμη Banca Della Memoria Ελληνική Τράπεζα Αναμνήσεων Η ιστορία συχνά αντιμετωπίζεται, μέσα στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά πλαίσια,

Διαβάστε περισσότερα

Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Η σιωπή της Ρουθ και η φωνή της Ρεβέκκας: εικόνες Εβραίων και απόηχοι της Shoah στην ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους. ηµήτρης Γουλής, ρ. Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων-Εκπαιδευτικός Περίληψη Η µελέτη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 265. ΜΕΡΟΣ Δ' Συνδυάζοντας την πρακτική με την έρευνα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 265. ΜΕΡΟΣ Δ' Συνδυάζοντας την πρακτική με την έρευνα ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 265 ΜΕΡΟΣ Δ' Συνδυάζοντας την πρακτική με την έρευνα 266 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σπαράγματα από την «Αλλόκοτη Ώρα» η ποιητική ενός

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση «ταυτοτήτων» στο νεοελληνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Μαρία Φραγκή

Διαμόρφωση «ταυτοτήτων» στο νεοελληνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Μαρία Φραγκή Διαμόρφωση «ταυτοτήτων» στο νεοελληνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Μαρία Φραγκή Πολυπολιτισμικότητα, ταυτότητα, ετερότητα Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της κοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραστάσεις του µετανάστη στο παιδικό µυθιστόρηµα

Αναπαραστάσεις του µετανάστη στο παιδικό µυθιστόρηµα Σελ. 1/17 Αναπαραστάσεις του µετανάστη στο παιδικό µυθιστόρηµα Καρακίτσιος Ανδρέας Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Ελένη Καρασαββίδου Υπ. ιδάκτορας Α.Π.Θ. Α. Προλεγόµενα, στόχοι και ερευνητικό υλικό Η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy»

«Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ «Η ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» «Entertainment as a remedy» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Ζ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟΓΝΩΣΙΑ ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ

ΟΝΕΙΡΟΓΝΩΣΙΑ ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ 1 ΟΝΕΙΡΟΓΝΩΣΙΑ ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ Το όνειρο της νυκτός ως ο αδιαφιλονίκητος «φύλακας του ύπνου» Φεβρουάριος 2015 Σάββας Μπακιρτζόγλου Ψυχολόγος-ψυχαναλυτής 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1.Γενικά περί του ονείρου 2. Ιστορικό

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και µαθησιακές δραστηριότητες, σύµφωνα µε συγκεκριµένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη

Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και µαθησιακές δραστηριότητες, σύµφωνα µε συγκεκριµένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Π.3.2.1 Εκπαιδευτικά σενάρια και µαθησιακές, σύµφωνα µε συγκεκριµένες προδιαγραφές, που αντιστοιχούν σε 30 διδακτικές ώρες ανά τάξη Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου Τίτλος: «Παρουσίαση Κριτική: Η Τιµή και

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων

Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Διαπροσωπικών Σχέσεων ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Παναγιώτης Κουτρουβίδης Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Πρόγραμμα για την καλλιέργεια, την αγωγή και τη φροντίδα παιδιών προσχολικής

Διαβάστε περισσότερα

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής.

Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. ΑΤΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ Τίτλος εργασίας: Παιδική Λογοτεχνία και Φιλαναγνωσία: θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικές εφαρμογές στο χώρο της προσχολικής αγωγής. Φοιτήτρια: Αδαμαντία Γιοβάνη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ

ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Δ.Ο. ΤΜ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΩ ΟΥΚΑ ΡΕΑ ΓΑΛΑΝΑΚΗ Καταγραφή και παρουσίαση των έργων τους Υπεύθυνη εργασίας Αριάδνη Ευφραιµίδου Επόπτης

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζοντας το Αφηγηματικό Πεπρωμένο: Σύνθεση και Αξιοποίηση Τεχνικών στην Εξέλιξη μιας Θεραπείας. του. Γιώργου Μπογδάνη

Αλλάζοντας το Αφηγηματικό Πεπρωμένο: Σύνθεση και Αξιοποίηση Τεχνικών στην Εξέλιξη μιας Θεραπείας. του. Γιώργου Μπογδάνη ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Κονίτσης 33, 151 25 Μαρούσι, Τηλ: 210-8063665, Fax: 210-8062113 e-mail: lshr@otenet.gr, site: www. ergastirio. eu LABORATORY FOR THE STUDY OF HUMAN RELATIONS 33,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

ΕΓΓΟΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ Ε Γ Γ Ο Ν Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ Α Ν Α Γ Ν Ω Σ Τ Α Κ Η Σ : σ η μ ε ι ώ σ ε ι ς «Ποίηση 1948» (Νίκος Εγγονόπουλος) και Στον Νίκο Ε. (Μανόλης Αναγνωστάκης): Ένας ποιητικός διάλογος γύρω από τη σχέση της ποίησης με

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες:

Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες: Ξεκινώντας το Πρόγραμμα προβαίνουμε στις παρακάτω ενέργειες: - Παρατήρηση και καταγραφή εκφοβιστικής συμπεριφοράς την ώρα του διαλείμματος (σωματικός εκφοβισμός-λεκτικός- έμμεσος). Όταν οι εκπαιδευτικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΔΤΣΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΟΛΗ ΥΛΩΡΙΝΑ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΠΣΤΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΔΤΣΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΟΛΗ ΥΛΩΡΙΝΑ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΠΣΤΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΗΜΙΟ ΔΤΣΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΦΟΛΗ ΥΛΩΡΙΝΑ ΣΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΤΗ ΠΣΤΦΙΑΚΗ ΕΡΓΑΙΑ ΘΕΜΑ: «Κανόνας αξιολόγησης των κειμένων μαθηματικής λογοτεχνίας. Διδασκαλία Μαθηματικών των υποψήφιων δασκάλων

Διαβάστε περισσότερα

THE ATHENIAN INSTITUTE OF ANTHROPOS

THE ATHENIAN INSTITUTE OF ANTHROPOS ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ THE ATHENIAN INSTITUTE OF ANTHROPOS ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ COMMUNICATION SERIES Επικοινωνία Η Συστημική Προσέγγιση - Κλειδί για έναν Νέο Εκπαιδευτικό Σχεδιασμό της Μίνας

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία 2012-2013

Ερευνητική εργασία 2012-2013 ''Τα παραµύθια λένε, είναι για λίγους, µόνο για όσους έχουν πίστη στην καρδιά. Για όσους δε φοβούνται να αντικρύσουν την αλήθεια, για όσους µπορούν και αγαπούν πραγµατικά. Ξέρουν πως µάγισσες πετούν εκεί

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΜΕΙΣ» ΤΟΥ Γ. ΖΑΜΙΑΤΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ»

«ΕΜΕΙΣ» ΤΟΥ Γ. ΖΑΜΙΑΤΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ» 1 «ΕΜΕΙΣ» ΤΟΥ Γ. ΖΑΜΙΑΤΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ» Μεθοδολογικά, αισθητικά, δραματουργικά και άλλα ζητήματα 1 «Ο μύθος αναζητεί να εξηγήσει ο, τι δεν δύναται να εξηγηθεί. Επειδή είναι ριζωμένος στην

Διαβάστε περισσότερα

«Η επιλογή της παραδοσιακής μουσικής από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς: το παράδειγμα του ραδιοφώνου της Άρτας»

«Η επιλογή της παραδοσιακής μουσικής από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς: το παράδειγμα του ραδιοφώνου της Άρτας» Τ.Ε.Ι. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η επιλογή της παραδοσιακής μουσικής από τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς: το παράδειγμα του ραδιοφώνου της Άρτας» Ηλιάδου Σοφία με

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: Α. Ε. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ 1 Παιδεία Εκπαίδευση Αγωγή σ. 24-27, 262-266, 190-193, 183-187 * Παιδεία δύναμις θεραπευτική ψυχής σ.260-263 Σχολική αξιολόγηση 1-23 2 Ανθρώπινα

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρόν άρθρο θα εξετασθεί από κοινωνιολογική σκοπιά η οικογενειακή κατάσταση των μεταναστριών

Στο παρόν άρθρο θα εξετασθεί από κοινωνιολογική σκοπιά η οικογενειακή κατάσταση των μεταναστριών Κοινωνική Συνοχή και Ανάπτυξη 2009 4 (1), 109-125 Social Cohesion and Development 2009 4 (1), 109-125 Μετανάστριες οικιακές βοηθοί και διεθνική * οικογένεια Κατερίνα Βασιλικού, Ακαδημία Αθηνών Immigrant

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ Ο Μισέλ Ντετί, ψυχαναλυτής και,ψυχοθεραπευτής, εκτός της κλινικής ε μπειρίας του, είναι επίσης ιδρυτής και εμπνευστής μιας σχολής εκπαίδευσης πάνω στην ψυχαναλυτική θεωρία

Διαβάστε περισσότερα