τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται"

Transcript

1 1 Η Απουσία της δημιουργικής γραφής ως αντίκτυπος του αποικιακού περιβάλλοντος: το παράδειγμα του θεατρικού έργου Mémoires à la dérive (Ακυβέρνητες μνήμες) του γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa Οικονομοπούλου Χριστίνα, Διδάκτωρ Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας Πανεπιστημίου Παρισίων, Sorbonne-Paris IV, μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «Η γραφή εξανθρώπισε το εγώ μου, σε σημείο που να σκέφτομαι πια μόνο τον άλλον. Είναι ένα ταξίδι που ο προορισμός δεν αφορά το μέσο αλλά τη συντροφικότητα. Είναι διαφορετική από κάθε άλλο προορισμό. Είναι η άρνηση του προορισμού υπέρ της αντίστασης, της εφευρετικότητας, υπέρ της ύπαρξης. Το να γράφεις είναι να ξεφεύγεις από τη ζωή, να ψεύδεσαι για να διηγείσαι, να κατασκευάζεις για να αρνείσαι και να επιτρέπεις στη δυστυχία να φωτιστεί μέσα στην αλήθεια της μπροστά στα μάτια όλων, είναι να βρίσκεις τη δυστυχία στη ρίζα της και να γελάς, επιθυμώντας να έχεις πάντα την ομορφιά και τη γενναιοδωρία και την ελπίδα να αγγίξεις τις συνειδήσεις με μια ή δυο μεταφορές που ψεύδονται αλλά που είναι η αλήθεια του ποιητή.» 1 (Benaïssa 1997: 2-3) Το παρόν άρθρο έχει ως αντικείμενο μελέτης το θεατρικό έργο Ακυβέρνητες μνήμες Mémoires à la dérive (Benaïssa 2004) 2 του σύγχρονου γαλλόφωνου Αλγερινού δραματουργού Slimane Benaïssa. Οι βασικοί άξονες του έργου οι 1 Όλα τα αποσπάσματα που παρατίθενται στην παρούσα μελέτη έχουν ως πρωτότυπη γλώσσα τη γαλλική και έχουν μεταφραστεί από τη γράφουσα. 2 Για την παρούσα έρευνα, τα αποσπάσματα τα οποία μελετήθηκαν και παρατίθενται προέρχονται από την έκδοση του 2004.

2 2 οποίοι θα δομήσουν την προσέγγισή μας επικεντρώνονται σε δύο καίριας σημασίας, τόσο για τη δραματική εξέλιξη όσο και για τις προθέσεις του συγγραφέα, θεματικές: αφενός στην αναπάντεχη και παντελή έλλειψη έμπνευσης και δημιουργικής γραφής του δραματουργού, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωταγωνιστικό πρόσωπο του ίδιου του θεατρικού του, και αφετέρου στην ανάδυση της αλληλεξάρτησης της συγγραφικής αυτής δυστοκίας με την εθνική, κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και γλωσσική ιστορική πραγματικότητα της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της ύστερης αποικιοκρατίας της από τους Γάλλους. Δραματουργός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός, ο Slimane Benaïssa θεωρείται «ο πιο διάσημος θεατράνθρωπος της σύγχρονης Αλγερίας» (Gross 2010: 1259). Βερβερικής καταγωγής, γεννήθηκε το 1943 στην Guelma, πόλη βορειανατολικά της Αλγερίας. Μεγάλωσε και γαλουχήθηκε μέσα σε ένα πολυεθνικό, πολυγλωσσικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον, το οποίο αναπτύχθηκε και συντηρήθηκε σε συνθήκες απόλυτης ομόνοιας, χάρη στη συγκατοίκηση της οικογένειάς του με μία χριστιανική και μία εβραϊκή οικογένεια. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα παιδιά των οικογενειών αυτών αποτέλεσαν πάντα για τον δραματουργό «τα πραγματικά του αδέλφια» (Benaïssa Επίσης, η διπλή γλωσσική και πολιτισμική σχολική εκπαίδευσή του, γαλλική στο πρωϊνό σχολείο και αραβική στον απογευματινό μουσουλμανικό μεντρεσέ 3 (Benaïssa του επέτρεψαν να διαμορφώσει μία πολυδιάστατη υπαρξιακή ταυτότητα. Ο ίδιος εκμυστηρεύεται: «Εγώ από την πλευρά μου, αυτοκαθορίζομαι ως τρι-πολιτισμικός, βερβερικού, γαλλικού και αραβικού πολιτισμού. Γλώσσα μου είναι ο πλουραλισμός, πολιτισμικός μου τόπος η επιμειξία» (Benaïssa 2013: 1). 4 Πολυγραφότατος, ο Slimane Benaïssa έχει συνθέσει περισσότερα από τριάντα θεατρικά έργα, τα οποία απολαμβάνουν μεγάλης και διαρκούς πρόσληψης τόσο από το γαλλικό όσο και από το ευρωπαϊκό, αμερικανικό και μαγκρεμπίνικο κοινό (Benaïssa ενώ το 2000 ορίστηκε από τον Πρόεδρο της 3 Μεντρεσές: ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο, θρησκευτικό σχολείο εκμάθησης του Κορανίου, βλ. σχετικά Triki et Dovifat, 1999 : Βλέπε επίσης σχετικά Benaïssa 1996 : 2 : «Αν και ποτέ δεν ταλαιπωρήθηκα εξαιτίας της πολιτισμικής μου επιμειξίας, υποφέρω όταν αρνούνται να με αναγνωρίσουν ως μιγάδα. Θέλω να είμαι η σύνθεση πολλών πολιτισμών και πολλών γλωσσών», και Benaïssa 2012: «Αυτός ο πλουραλισμός είναι μεγάλη τύχη για μένα!»

3 3 Γαλλικής Δημοκρατίας μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Γαλλοφωνίας, για την προσφορά του στο χώρο του θεάτρου και της πλουραλιστικής διάδοσης της γαλλικής γλώσσας («Slimane Benaïssa» ). Για τον Slimane Benaïssa πρωταρχικός στόχος της θεατρικής πράξης είναι η πιστή αναπαράσταση καταστάσεων και στιγμιότυπων του ιστορικού, κοινωνικού, πολιτικού και θρησκευτικού γίγνεσθαι της Αλγερίας. Ο δημιουργός δηλώνει κατηγορηματικά: «Βρίσκομαι σε έναν άλλο χώρο αλλά εξακολουθώ να μιλάω για την Αλγερία. Αυτό το πρώτο σημείο είναι καθοριστικό» (Chaulet- Achour 1999 : 110). Κατά αυτόν τον τρόπο, χρονικά επικεντρωμένο σε ένα συγκεκριμένο ιστορικόκοινωνικό πλαίσιο, αυτό της περιόδου, η οποία εκτείνεται από την αποικιοκρατούμενη Αλγερία την εποχή της Ανεξαρτησίας της από τους Γάλλους το 1962, και έως την αιματηρή δεκαετία του εμφυλίου πολέμου του 1990 (Morin 2007 : 92, Gross 2010 : 1258), το θέατρο του Slimane Benaïssa σκιαγραφεί με αφοπλιστική ευγλωττία, λυρισμό και μεγάλες δόσεις παραβατικού χιούμορ και ανατρεπτικού σαρκασμού (Khelladi 1995 : 228) ποικίλες θεματικές παραμέτρους. Κατά αυτόν τον τρόπο, η κρατική τρομοκρατία, η θρησκευτική αδιαλλαξία και οι σκοτεινές σχέσεις του ισλαμισμού με την πολιτική, οι οικογενειακοί δεσμοί και όπως αυτοί εξελίσσονται παράλληλα με τις ιστορικές ανατροπές, η γυναίκα και οι προσπάθειές της για ανεξαρτησία και χειραφέτηση, η συμβολή της συλλογικής μνήμης και της προγονικότητας στην συνειδητοποίηση της εθνικής και ατομικής ταυτότητας, η εξορία και οι συνέπειές της στην υπαρξιακή περιπέτεια, είναι μερικά από τα προσφιλή θέματα (Benaïssa τα οποία, όμως, δεν διαφεύγουν από την αυτοβιογραφική και βιωματική οπτική του δημιουργού 5. Παρόλο τον υψηλό βαθμό αναφορικότητας στην εθνο-γεωγραφική Αλγερία (Benaïssa 1997 : 2) 6, το θέατρο του S. Benaïssa αποτελεί πρωτίστως μία προσπάθεια αξιολόγησης της υπαρξιακής εξέλιξης και της ενδεχόμενης 5 Benaïssa 2012: «Ζούμε μέσα από τη μνήμη, κατά αυτόν τον τρόπο, ναι, η έμπνευσή μου είναι αυτοβιογραφική». 6 Benaïssa 1997 : 2 : «Το να σφυρηλατήσω μία γλώσσα που να είναι κατανοητή, να μιλιέται και να καταλαβαίνεται από το λαό μου ήταν η μόνη εγγύηση να καθιερώσω ένα διάλογο με τον κόσμο. Κατά αυτόν τον τρόπο η Αλγερία είναι το γεωγραφικό πλαίσιο των γραπτών μου.»

4 4 ανθρώπινης μεταλλαγής. Σε ανέκδοτη συνέντευξή του στη γράφουσα τον Αύγουστο του 2012 στο Παρίσι, ο συγγραφέας εξομολογείται: «Το κίνητρο της γραφής μου είναι η μαρτυρία! Ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχει μεγάλη παρέκκλιση των αξιών. Είμαι εκεί όχι για να δημιουργήσω νέες αξίες αλλά για να πω κάτι, για να καταθέσω την άποψή μου Εγώ δουλεύω για να καταλάβω!» (Benaïssa 2012). 7 Βαθειά φιλοσοφικό και πολιτικοποιημένο, το θέατρό του καταλήγει σε μία γενικότερη «διεθνοποίηση των προβληματισμών» (Benaïssa, ενώ μέσα από την «πολιτικο-ιδεολογική κριτική» την οποία θέτει (Cheniki : 7), προσβλέπει στην «ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των θεατών» (Benaïssa, ανεξάρτητα από την εθνική και κοινωνική τους ταυτότητα. Το κείμενο των Ακυβέρνητων μνημών γράφτηκε και εκδόθηκε το 2001 (Benaïssa 2001), ενώ παραστάθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2002 στην Εθνική Σκηνή 61 της πόλης Alençon της Νορμανδίας. Ακολούθησαν παραστάσεις την ίδια και την επόμενη χρονιά στο θέατρο Colibri της Avignon, στην Εθνική Σκηνή 71 του Malakoff, καθώς κι στην κεντρική σκηνή του θεάτρου της Cavaillon στην Côte d Azur (http://www.passion-theatre.org/cgibin/pti_lol/spectacle/affiche/fiche.pl?id_planning=6407 ). Θα πρέπει αρχικά να σημειώσουμε ότι η δράση των Ακυβέρνητων μνημών εγκαινιάζεται με το τέλος του έργου Προφήτες χωρίς θεό Prophètes sans dieu (Benaïssa 2003), 8 εμφανιζόμενο έτσι ως το δεύτερο μέρος ενός θεατρικού αυτοβιογραφικού δίπτυχου 9 το οποίο πραγματεύεται τις σχέσεις του ίδιου του δημιουργού με τους ήρωές του, μέσα από ένα συμπαγές πλέγμα εκτενών αναλύσεων και αναφορών στην ερμηνεία της πρόσφατης εθνικής Ιστορίας, κι ειδικότερα στο ύστερο αποικιοκρατικό και μετααποικιακό παρελθόν της Αλγερίας, βεβαρημένο από πολιτικές και θρησκευτικές αντιπαραθέσεις και βιαιότητες (Lebdaï 1997). 7 Βλέπε επίσης σχετικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Slimane Benaïssa και Benaïssa 8 Το έργο γράφτηκε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1999 από τις εκδόσεις Lansman. 9 Benaïssa 2003 : 47 : «Ναι, η εξορία πέφτει στις πλάτες μου και η σκηνή είναι η μόνη χώρα που μου απομένει γιατί με βοήθησε να αναγεννηθώ έξω από τη δική μου χώρα».

5 5 Πιο συγκεκριμένα, οι Ακυβέρνητες μνήμες ξεκινούν τη στιγμή όπου ο συγγραφέας-πρωταγωνιστής αποφασίζει να διακόψει την παράσταση, και κατ επέκταση τη δραματική του παραγωγή, επικαλούμενος μία απότομη διακοπή της συγγραφικής του έμπνευσης, άρρηκτα συνδεδεμένης με μία ονειρική κατάσταση η οποία είχε ως πρωταγωνιστή και καταλυτικό φορέα την μητέρα του και την απώλεια δύο δοντιών της (Benaïssa 2004: 5-7). Συνδιαλεγόμενος με δύο από τους ηθοποιούς του θιάσου του και πρωταγωνιστές του έργου, ο δραματουργός θα προσπαθήσει να ανακτήσει τη δημιουργικότητα της γραφής. Στην περιπέτεια αυτή θα βοηθηθεί από τον έναν εκ των δυο ηθοποιών, ο οποίος θα αναλάβει χρέη ψυχαναλυτή, ενώ η εμφάνιση του οράματος του πατέρα του συγγραφέα θα περιπλέξει περαιτέρω τη δράση, όταν μάλιστα οι τρεις ήρωες θα βρεθούν περικυκλωμένοι από το κοινό νήμα της πρόσφατης παρελθοντικής τραυματικής ιστορίας της αποαποικιοκρατούμενης Αλγερίας και της αμείλικτης ατομικής και συλλογικής μνήμης. Μέσα σε αυτό το διάχυτα μετα-θεατρικό 10 περιβάλλον, όπου το θέατρο και οι φορείς του συγγραφέας και ηθοποιοί γίνονται πρωταγωνιστές του ίδιου του έργου, απογυμνωμένοι μάλιστα από οποιαδήποτε ονοματική και ονομαστική ταυτότητα και αποκαλούμενοι μόνο διαμέσου της επαγγελματικής/καλλιτεχνικής τους ιδιότητας, δηλαδή «ο συγγραφέας», «ο ηθοποιός 1» και «ο ηθοποιός 2» (Benaïssa 2004 : 4), ο Slimane Benaissa θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις και λύσεις στην προσωπική ταυτολογική, βιωματική και παρελθοντική του σύγχυση, 11 το έναυσμα αλλά και η συνέπεια της οποίας υπήρξε η απώλεια της δημιουργικότητας της συγγραφής. Η πρώτη παρατήρηση, η οποία θα πρέπει να γίνει εδώ, είναι ότι η απότομη έλλειψη συγγραφικής δημιουργικότητας, δραματοποιημένη μέσα από ένα συνδυασμό εξωπραγματικών και ρεαλιστικών στοιχείων, συνδέεται με τρεις παραμέτρους, καίριας σημασίας για την εξέλιξη και τους συμβολισμούς του έργου: το όνειρο, τη μητρική φιγούρα και τη μνήμη. Ειδικότερα, η συγγραφική διαδικασία εμφανίζεται ως υποχρεωτικά πλαισιωμένη από μία ονειρική κατάσταση, ανεξάρτητη από τη διαδικασία του 10 Για την έννοια του μεταθεάτρου και της μεταθεατρικότητας, βλέπε σχετικά Pavis 2002 : ). Παράβαλε επίσης με Ubersfeld 1996 : Παράβαλε Gross 2010: 1265: «Benaïssa s theater incorporates self-referentiality to perform the author s personal frustration with this predicament.»

6 6 ύπνου, ως είδος ενεργειακής μέθης που συνδυάζει παράδοξα αλλά αρμονικά - αφού καταλήγει στη συγγραφική παραγωγικότητα- τη ζεύξη του ονείρου με την πραγματικότητα του ξύπνιου. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Όχι, όταν κοιμάμαι, δεν ονειρεύομαι ποτέ. Ονειρεύομαι ξύπνιος, αυτό είναι το επάγγελμά μου, είμαι ένας ονειροπόλος τεχνίτης» (Benaïssa 2004 : 6). Η σχεδόν υπερβατική αυτή διάσταση της λήθης της πραγματικότητας με στόχο την αποδόμησή της και την επανακατασκευή της από τη θεατρική τέχνη, κατά την οποία ο συγγραφέας άρχισε να ξετυλίγει με επιτυχία το δημιουργικό του ταλέντο, κλονίστηκε ανεπιστρεπτί όταν δύο δόντια της μητέρας του, σύμβολο μπλοκαρίσματος της δημιουργικότητας (Benaïssa 2004:6) έπεσαν επάνω στο γραπτό του, ενώ μία ταυτόχρονη διακοπή ρεύματος και το επακόλουθο σκοτάδι, συνέδραμαν όχι μόνο στο να σβηστεί ό,τι είχε καταφέρει να εμπνευστεί έως εκείνη τη στιγμή, αλλά κι στο να τον οδηγήσουν σε παντελή αμνησία και καλλιτεχνική στειρότητα: «Θα ήταν γύρω στις 8 το βράδυ, ήμουν καθισμένος στο γραφείο μου. Έγραφα. Είχα προαίσθημα ότι εκείνο το βράδυ θα είχα μεγάλη έμπνευση. Σιγά-σιγά γλιστρούσα στο δικό μου κόσμο για να ξεχάσω τον κόσμο και να καταφέρω να επανεφεύρω τον εαυτό μου Οι λέξεις, η μία μετά την άλλη, ζωγράφιζαν μεγάλες φράσεις που χόρευαν ανάμεσα στα δέντρα, κάτω από τον ουρανό, στις όχθες του ποταμού και μου μιλούσαν για τη ζωή μέσα στη νύχτα. Και να που δυο δόντια έπεσαν σαν μαργαριτάρια από κολιέ επάνω στη σελίδα που είχα γράψει. Ακολούθησε διακοπή ρεύματος. Έμεινα βουτηγμένος στο σκοτάδι για λίγα λεπτά. Όταν ξαναήρθε το ρεύμα, η σελίδα μου ήταν λευκή, και εγώ τα είχα ξεχάσει όλα. Αυτό έγινε σαν να ήταν θαύμα.» (Benaïssa 2004 : 7) Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ τη σημασία η οποία αποδίδεται στο ρόλο της μητέρας ως αφορμή για την απώλεια της δημιουργικότητας, καθώς και στον συμβολισμό που απορρέει από τον αριθμό των δοντιών που έπεσαν. Έτσι, ο ίδιος ο συγγραφέας επιμένει σθεναρά στην αξία που έχει για την υπαρξιακή και καλλιτεχνική του πορεία η μητρική παρουσία, επιβεβαιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την ψυχαναλυτική ερμηνεία της ιδιαίτερης και βαρύνουσας διάστασης του δεσμού μεταξύ μητέρας και γιου, αλλά και προϊδεάζοντας τον θεατή για το ρόλο του πατέρα, ήδη απών από την αρχή του έργου 12. Ο συγγραφέας αναφέρει: «Η μάνα μου είναι το στήθος μου και εγώ είμαι τα δόντια της. Προσέχει να έχω ό,τι με θρέφει και προσέχω να έχει ό,τι τη θρέφει. Αυτό είναι ο ιερός δεσμός μάνας και γιου» (Benaïssa 2004 : 5). Συμπληρωματικά, θα πρέπει 12 Βλέπε σχετικά Bonn 1991 : 11.

7 7 να τονιστεί και ο συμβολισμός του αριθμού των δοντιών που πέφτουν επάνω στο γραπτό του συγγραφέα, αποκαλύπτοντας τόσο την προκατάληψή του για τα ζυγά νούμερα ως σημάδι απώλειας της συγγραφής, όσο και τη θετική ενέργεια που αποδίδει στον αριθμό 3, γενικά θεωρούμενος ως σύμβολο «νοητικής και πνευματικής τάξης, τόσο του Θεού όσο και μεταξύ των ανθρώπων» (Chevalier & Gheerbrant 1982 : 972). Ο συγγραφέας δηλώνει σχεδόν απόλυτα: «Ένας ζυγός αριθμός μπλοκάρει τις λειτουργίες της δημιουργικότητας. Αντίθετα, οι μονοί αριθμοί τις κινητοποιούν» (Benaïssa 2004 : 6). Όπως ειπώθηκε ήδη, στη θεραπεία της δυστοκίας της δημιουργικής γραφής, εμφανίζεται ως λύση η ψυχαναλυτική προσέγγιση, με στόχο την παλινόρθωση της μνήμης και την απάντηση ή και τη δικαίωση σε ερωτήματα, διανοίγοντας «δρόμο προς, ή μαζί με ή χωρίς την εμπειρία που έγκειται στο να μεταδώσει κάτι από τον εαυτό μας στον ίδιο μας πάλι τον εαυτό και στον άλλον» (Fognini 1996 : 100). Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ο ηθοποιός 1: Λοιπόν, γιατί θέλεις να σταματήσεις να γράφεις; Ο συγγραφέας: Έχω χαθεί, οι λέξεις δεν με υπακούουν πια, οι Μούσες μου έβαλαν πρόστιμο, απαιτούν μία μνήμη Πώς μπορώ να κουβαλάω με αξιοπρέπεια αυτή τη δυστυχία και να καταφέρω και να την εκφράσω;» (Benaïssa 2004 : 17) Ας σχολιάσουμε, όμως, εδώ την χιουμοριστική πρόκληση και την ανατρεπτική χροιά της λύσης της ψυχοθεραπείας, οι οποίες απορρέουν τόσο από την επιλογή της ψυχανάλυσης, επιστημονική μέθοδος γενικά απαγορευμένη και μη αποδεκτή στις χώρες του Μαγκρέμπ και ειδικότερα στην ισλαμοκρατούμενη Αλγερία (Bonn 1991 : 11), όσο και από το ότι το ρόλο του ψυχαναλυτή θα αναλάβει ο πρώτος ηθοποιός, πρόθυμος να συνδράμει, χάρη στην τριπλή και αλληλένδετη ταυτότητά του, αυτή του θεατρικού ερμηνευτή, του ψυχαναλυτή και του στριπτιζέζ-τραβεστί. Ο ηθοποιός ομολογεί: «Είμαι ψυχίατρος το πρωί και ηθοποιός τη νύχτα. Με άλλα λόγια αυτοθεραπεύομαι κάνοντας θέατρο τη νύχτα για να είμαι σε φόρμα στο ιατρείο μου την επόμενη μέρα. Και κάθε Δευτέρα, όταν μεταμφιέζομαι [για να κάνω στριπτίζ], εμπλέκομαι βαθειά και θέτω τον εαυτό μου σε κίνδυνο ακριβώς όπως κάθε ηθοποιός ή οποιοσδήποτε καλλιτέχνης.» (Benaïssa 2004 : 9) Εύλογο, λοιπόν, ότι το έργο αποκτά από εδώ και πέρα τη διάσταση μίας ενδιαφέρουσας ψυχαναλυτικής συνεδρίας με στοιχεία παραβατικού

8 8 σαρκασμού, και άκρως ιδιάζουσας δραματικής κινητικότητας, πόσω μάλλον όταν τα νήματα της εξέλιξης δεν κρατά πια ο ίδιος ο συγγραφέας που μέχρι τώρα καθόριζε τη ροή της υπόθεσης, αλλά ο ηθοποιός-θεραπευτής που από απλός ερμηνευτής γίνεται άξονας δράσης αλλά και, όπως θα αποδειχθεί καταλυτικός φορέας στο πατρικό παρελθόν του συγγραφέα. Η ψυχανάλυση, στην οποία δέχεται να υποβληθεί ο δραματουργός από τον ηθοποιό, θα ακολουθήσει στο έργο την πεπατημένη πορεία μίας αναδρομής στο γονικό παρελθόν του συγγραφέα, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις οι οποίες ξεκινούν από μακρινές αναδρομές και παιδικές αναμνήσεις από το οικογενειακό παρελθόν του (Benaïssa 2004 : 22). Εν τούτοις, η επιμονή της ψυχανάλυσης στην πατρική φιγούρα θα λάβει σταδιακά τη μορφή μίας έρευνας, η οποία θα καταλήξει όχι μόνο στη στενή παρελθοντική σύνδεση μεταξύ πατέρα και ηθοποιού-ψυχαναλυτή, αλλά και σε μία γενικότερη, καίρια και εύστοχη ανθρωπολογική αξιολόγηση του εθνο-ιστορικού πλαισίου της επαναστατημένης Αλγερίας, κατά το οποίο ο πατέρας και ο ηθοποιός εμφανίζονται ως φορείς που επηρεάζονται καταλυτικά από αυτό, αλλά και φορείς που επιδρούν σε αυτό. Μία πρώτη προσέγγιση του ψυχαναλυόμενου δραματουργού καταδεικνύει ότι η θέληση της λήξης της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας ως απόρροια της έλλειψης δημιουργικότητας ενισχύεται από τον αποπροσανατολισμό του, αφού ο ίδιος βρίσκεται σε απεγνωσμένη αναζήτηση της μνημονικής αλήθειας. Όμως, η παραπλάνηση και το ψέμα τελικά επικρατούν, εξαιτίας της βύθισης του δημιουργού σε ένα πολιτισμικό βιωματικό αμάλγαμα, αυτό των γαλλικών, των αραβικών και των βερβερικών, που τον αποσπά από την εξεύρεση της ορθής πραγματικότητας. Επιπροσθέτως, αυτό το τριπλό γλωσσικό ανήκειν στο οποίο έχει καταδικαστεί ο συγγραφέας θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μία συμβολική παράβαση και απόσχιση από τη γλώσσα του ίδιου του πατέρα (Bonn 1991 : 16-17), και κατά συνέπεια ως μία σταδιακή εγκατάλειψή του που οδηγεί τον δημιουργό όχι μόνο στην αμνησία άρα και αμνησία του προσωπικού του βιωματικού παρελθόντος, αλλά και στην απελπισμένη πολιτισμική περιπλάνηση και σύγχυση. Ο συγγραφέας εξομολογείται: «οι γλώσσες λένε ψέματα η μία στην άλλη μέσα στο κεφάλι μου. Η αραβική γλώσσα λέει ψέματα στη γαλλική γλώσσα, η γαλλική στην βερβερική και η βερβερική στην αραβική Το μόνο που γνωρίζω είναι το ψεύδος των γλωσσών Αυτή είναι η κουλτούρα μου. Και κάθε φορά που θέλω να πω την

9 9 αλήθεια, οι γλώσσες με κάνουν να ψεύδομαι. Πώς θες να μιλάω ήρεμα με γλώσσες που πολεμούν μεταξύ τους;» (Benaïssa 2004 : 18) Μέσα σε αυτήν τη γλωσσική και πολιτισμική πολυσημία που τον οδηγεί στη συγγραφική στειρότητα, καίριο ρόλο παίζει αφενός η ιστορία, ως συλλογικό αποτέλεσμα εθνική ιστορία της Αλγερίας- και ως εξατομικευμένη συμβολή ιστορικό παρελθόν του πατέρα-, και αφετέρου η διαστρέβλωση τής πραγμάτωσής της από τους φορείς που τη δημιουργούν και τη συντηρούν. Ο παρακάτω διάλογος μεταξύ του ηθοποιού-ψυχαναλυτή και του συγγραφέα είναι ενδεικτικός: «Ηθοποιός 1: Πραγματικά διαστρεβλώνεις τα πράγματα. Περνάς από την αποτυχία της Ιστορίας για να δικαιολογήσεις τη δική σου αδυναμία. Συγγραφέας: Δεν πρόκειται για την αποτυχία της Ιστορίας, αλλά για την αποτυχημένη Ιστορία. Ηθοποιός 1: Το ίδιο πράγμα είναι. Συγγραφέας: Α, όχι! Η αποτυχία της Ιστορίας είναι όταν η Ιστορία αποτυγχάνει χωρίς να ξέρει το γιατί. Η αποτυχημένη Ιστορία είναι όταν την αρνούμαστε, την απωθούμε, την απορρίπτουμε.» (Benaïssa 2004 : 18) Η ζεύξη μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης, υποδηλούμενη στο έργο ήδη από τον τίτλο του, ο οποίος αναφέρεται στη λέξη «μνήμη» στον πληθυντικό αριθμό, επιβεβαιώνει την εθνο-κοινωνική ταυτότητα της ίδιας τής Αλγερίας, «όπου τα ατομικά πεπρωμένα ανέκαθεν ήταν άρρηκτα δεμένα με το συλλογικό πεπρωμένο: το βάρος των παραδόσεων και τη βαναυσότητα της Ιστορίας» (Chollet et Stamane : 3), ενώ μετουσιώνεται στο έργο στη μορφή του πατέρα, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται ως όραμα (Benaïssa 2004 : 22) κατά τη διάρκεια της ψυχανάλυσης. Η συνδιάλεξη η οποία θα ακολουθήσει μεταξύ του πατέρα, του συγγραφέα και του ηθοποιού-ψυχαναλυτή στοχεύει στην ανάκληση του ιστορικά γονικού παρελθόντος με στόχο την συνδρομή της στο ξεμπλοκάρισμα της δημιουργικότητας της δραματικής γραφής. Ενδιαφέρον είναι να σχολιάσουμε εδώ την επιμονή του Slimane Benaïssa στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ της μνήμης και της ιστορίας, όπως και στον κίνδυνο που ελλοχεύει από την απώλειά τους, στοιχεία τα οποία όχι μόνο συναντώνται διάχυτα στα περισσότερα από τα θεατρικά του έργα, αλλά και τα οποία αποτελούν τους βασικούς θεματικούς άξονες 13. Κατά αυτόν τον τρόπο, η πρώτη πρόταση που ξεστομίζει ο νεκρός πατέρας στη συνάντησή του με τον 13 Βλέπε χαρακτηριστικά: «Στους Γιούς της πικρίας έγραψα πρωτίστως για την μνήμη, την Ιστορία και τη θρησκεία» (Benaïssa 1996 : 1)

10 10 συγγραφέα έχει επικριτική χροιά και αφορά τη διαπίστωση της ελαττωματικής, όπως διαφαίνεται, μνημονικής και ιστορικής ικανότητας του γιου: «Γιε μου, έχεις έλλειψη μνήμης. Ελπίζω να μην έχεις και έλλειψη Ιστορίας.» (Benaïssa 2004 : 22). Η κατηγορηματική θέληση του πατέρα για διαφύλαξη της μνήμης ως παρακαταθήκη διατήρησης της ιστορίας τεκμηριώνεται εξάλλου από σχετική πρόβλεψη της ίδιας της γλωσσικής παράδοσης της Αλγερίας, συνθήκη η οποία επιβεβαιώνει την αυταπόδεικτη πίστη και καθήλωση του πατέρα στην προγονική γλώσσα, αλλά και υπαινίσσεται παράλληλα τον πατρικό διδακτισμό για τη συμμόρφωση του γιου στις παραδοσιακές αξίες. Ο πατέρας σημειώνει: «Γιε μου, το να ξεχνάς σημαίνει να προδίδεις. Η λέξη αμνησία δεν υπάρχει στη γλώσσα μας. Όταν η λέξη δεν υφίσταται, το κακό δεν υπάρχει. Άρα, το να ξεχνάς απαγορεύεται από τις ρίζες μας.» (Benaïssa 2004 : 25) Κατά συνέπεια, η άγνοια του συγγραφέα για την ιστορική γονεϊκή αλήθεια και η ανάγκη του να μυηθεί σε αυτήν μέσα από ερωτήσεις που τίθενται αποτελούν την αφετηρία για την αποκάλυψη μίας εκδοχής εξατομικευμένης ιστορικής μνήμης. Ο συγγραφέας αναρωτιέται με σαρκασμό: «Μα, ποιος σε αυτή τη χώρα, θα μου διηγηθεί την ιστορία του πατέρα μου; Θέλεις να το κάνω εγώ, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα; Θέλεις να πάω να κάτσω σαν ζητιάνος στην πόρτα του Υπουργείου των Παλαίμαχων Μουτζαχεντίν και να ζητήσω ένα κομμάτι μνήμης σαν φιλανθρωπία σε μένα, ένα παραπλανημένο ορφανό;» (Benaïssa 2004 : 30) Όμως, η αναμόχλευση του γονεϊκού παρελθόντος και η ανάδυση της συμβολής του στον ρου της αλγερινής ιστορίας, θα οδηγήσουν σε μία καθόλου ελκυστική αλήθεια για τον πατέρα, μέσα από μία σταδιακή κορύφωση διαδοχής ερωτήσεων και απαντήσεων. Η σταδιακή διαλεύκανση της πατρικής μνήμης θα λάβει κατά αυτόν τον τρόπο τις διαστάσεις μίας αστυνομικής έρευνας, η οποία δεν θα αρκεστεί στο να αποκαλύψει θύματα και θύτες του πολέμου, αλλά θα αντιστρέψει και θα σχετικοποιήσει καταλυτικά επιβεβλημένες και καθιερωμένες γενικεύσεις. Ορκισμένος αντιστασιακός, που ζούσε μόνο για την πατρίδα και την απελευθέρωσή της από το γαλλικό ζυγό (Benaïssa 2004 : 24), ο πατέρας θα συνδράμει στην ιστορική μνήμη της αποαποικιοποίησης αποκλειστικά μέσα από την ασυνείδητη συμμετοχή του ως τρομοκράτης σε μία νυχτερινή μαζική σφαγή,

11 11 αυτή των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού. Η διήγηση, γεμάτη σκληρά ρεαλιστική ποιητικότητα, θα αποκαλύψει μία ιστορική μνήμη ιδεολογικά απογυμνωμένη, χωρίς περίβλημα ηρωικής ωραιοποίησης και ανθρωπιστικής δικαιολόγησης της εγκληματικής πραγμάτωσής της. Ο πατέρας διηγείται: «Περάσαμε την νύχτα σφάζοντας οποιονδήποτε βλέπαμε μπροστά μας Στο τέλος εθίστηκα στο θάνατο, δίψαγα για θάνατο. Σκοτώναμε χωρίς καν να βλέπουμε τα θύματά μας, αναγνώριζα την ηλικία τους μόνο από την κραυγή τους. Η ελπίδα, σαν μία υφάντρα, έραβε και ξήλωνε τις θηλιές εκατόν τριάντα χρόνων αδικιών, ενώ εμείς ποδοπατούσαμε ολόκληρα χαλιά από νεκρά φύλλα που στοιβάζονταν σαν σελίδες εγκυκλοπαίδειας, που τα γράμματά της άλλαζαν αλφάβητο, για να προδώσουν λέξεις που επέμεναν να ορίζονται από μία χυδαία δικαιοσύνη: αυτή της Ιστορίας που βρέθηκε εξαπατημένη από τους σκοπούς της, από το κοροϊδευτικό χαμόγελο της παραπλάνησης της βαρβαρότητας.» (Benaïssa 2004 : 31) Το σοκ της γνώσης της απάνθρωπης σκληρότητας του πολέμου, η οποία θα καταλύσει οποιαδήποτε προσπάθεια μυθοποίησης της πατρικής φιγούρας αλλά και την ίδια την προσφορά του ψυχαναλυτή, δεδομένου ότι θα αποδειχθεί ότι υπήρξε ένας από τους γάλλους ανακριτές του πατέρα κατά τη σύλληψή του μετά τη σφαγή (Benaïssa 2004 : 43), θα οδηγήσει στη θέση νέων ερωτηματικών, στη σχετικοποίηση της ιστορίας αλλά και στην ένδειά της, δεδομένου ότι παρόμοια λάθη επαναλήφθηκαν αυτούσια ακόμα και μετά την ανεξαρτητοποίηση της Αλγερίας. Ο συγγραφέας διερωτάται: «Με ποιο μελάνι να γράψω την ιστορία του ίδιου μου του πατέρα; Ξέρω τη μνήμη μου και η μνήμη μου με ξέρει! Γνωρίζω την ιστορία μου, αλλά η ιστορία δεν το ξέρει. Χάσαμε το λόγο, χωρίς καν να μπορέσουμε να μάθουμε να γράφουμε» (Benaïssa 2004 : 33), και πιο κάτω: «Αν κατάλαβα καλά, πριν την Ανεξαρτησία το λάθος ήταν προδοσία, και μετά την Ανεξαρτησία, η προδοσία ήταν το λάθος.» (Benaïssa 2004 : 43), Κατά συνέπεια, αυτή η υποκειμενοποίηση της ίδιας της μνήμης αλλά και της ιστορίας, οι διαφορετικές εκδοχές τους, η αποκάλυψη της βάρβαρης πλευράς τους και η απομυθοποίηση του ιδεαλισμού τους θα λειτουργήσουν όχι ως φορείς παλινόρθωσης της δημιουργικότητας της γραφής του δραματουργού, αλλά ως ερωτηματικά τα οποία θα απαγορεύσουν διαπαντός την επιστροφή του συγγραφέα στην έμπνευση και στο καλλιτεχνικό έργο. Έτσι, το τέλος του έργου δικαιώνει τον τίτλο του θεατρικού, μιας και οι ιστορικές μνήμες παραμένουν ακυβέρνητες, με άλλα λόγια οι πράξεις που τις

12 12 αφορούν στερούνται πολιτικής και ανθρωπιστικής τεκμηρίωσης, και για αυτό αξίζουν την εναλλακτική της λήθης. Με αυτόν τον τρόπο, το θεατρικό ολοκληρώνεται με έναν απολογισμό του δημιουργού, γεμάτος ερωτηματικά για τη σχετικότητα και την ιδεολογική ακεραιότητα όχι μόνο του πατέρα, αλλά και του κάθε εθνικού ή πολιτικού αγώνα. Παρόλα αυτά, μέσα σε αυτόν τον γενικότερο αποπροσανατολισμό του δραματουργού, ως μόνη λύση διαφαίνεται η προγονικότητα, η επιστροφή στις ρίζες, η οποία λαμβάνει εδώ τη μορφή μίας υπαρξιακής και ασφαλούς πυξίδας, ικανής να καθοδηγήσει το υποκείμενο έως το θάνατό του. Ο συγγραφέας εκμυστηρεύεται: «Ο πατέρας μου, τρομοκράτης για έναν ευγενή σκοπό; Δεν υπάρχει ευγενής σκοπός που να γεννιέται από τον τρομοκρατία. Το να καταγράψουμε στις μνήμες μας το πολιτικό έγκλημα ως αξία του μαχητή, μας καταδικάζει στο ανέφικτο της ειρήνης. Οι πόνοι μου ύφαναν τον χρόνο, και αν ο χρόνος περνά, ο πόνος συνεχίζει. Η μνήμη μου αποτελείται από την ανάμνηση της λησμονιάς. Τι είναι ένας πατέρας; Ένα σύννεφο που φέρνει τη βροχή; Ένας γενναίος πολεμιστής που φεύγει για τον πόλεμο; Ένας ταξιδιώτης μέσα στη λήθη; [ ] Στην πίστη μου, υπάρχει μία απουσία που βλάπτει την πίστη μου. Παραπλανιέμαι από την έλλειψη παράδοσης. Το μόνο πράγμα που μου ανήκει είναι η καταγωγή. Γιατί είναι η κοιλιά της μάνας μου, είναι η σοδειά μου όταν δεν σπέρνω, είναι το φαί μου όταν δεν τρώω, είναι η παρουσία μου όταν δεν υπάρχω, είναι το πρώτο κλάμα και η τελευταία κραυγή πριν τον θάνατο.» (Benaïssa 2004 : 45) Περίληψη Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο τη θεματική και αισθητική προσέγγιση του θεατρικού έργου Ακυβέρνητες μνήμες (Mémoires à la dérive) του σύγχρονου Αλγερινού γαλλόφωνου δραματουργού Slimane Benaïssa, μέσα από την προσέγγιση, ανάλυση, ερμηνεία και αξιολόγηση δύο βασικών αξόνων αυτοβιογραφικής προέλευσης, της συγγραφικής δυστοκίας και των συνεπειών της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Αλγερία. Δραματοποιώντας ένα πολύπλευρο και πληθωρικό σε έννοιες, σημασίες και αναμνήσεις πεδίο, αυτό της ψυχαναλυτικής θεραπείας, ο Slimane Benaïssa δεν περιορίζεται σε μία απλή προσέγγιση του δίπολου πατέρα-γιού, αλλά το εντάσσει, με τη βοήθεια θεματικών και αισθητικών πρωτότυπων ευρημάτων, σε ένα γενικότερο ιστορικό και κοινωνικο-πολιτικό πεδίο, αυτό της αποαποικιοκρατούμενης από

13 13 τη Γαλλία Αλγερίας. Ο στόχος παραμένει ξεκάθαρος: προσπάθεια μετααποικιακής αξιολόγησης μίας κρίσιμης κοινωνικά και ιστορικά περιόδου της πατρίδας του αλλά, και κυρίως, τραυματική ανατροπή στερεότυπων εικόνων, οι οποίες όμως προσφέρουν μία οικουμενική ματιά απομυθοποίησης, σχετικοποίησης, άρα και ανεκτικότητας προσώπων και καταστάσεων. Βιβλιογραφία- Ηλεκτρονικές πηγές Benaïssa, S. Προσωπικός ιστότοπος. Πρόσβαση την 1 η Σεπτεμβρίου Benaïssa, S. (19 Αυγούστου 2012). Ανέκδοτη συνέντευξη στην Χριστίνα Οικονομοπούλου. Παρίσι. Benaïssa, S. (2004). Mémoires à la dérive. Belgique : Carnières-Morlanwelz. Benaïssa, S. (2003). Prophètes sans dieu, Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (2001). Mémoires à la dérive. Carnières-Morlanwelz (Belgique) : Lansman. Benaïssa, S. (1997). Mes Sept Lieux d écriture. Πρόσβαση στις 5 Αυγούστου Benaïssa, S. (1996). Les Fils de l amertume. Belgique : Lansman, στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα στη γράφουσα στις 5 Σεπτεμβρίου Bonn, Ch. (1991). Schémas psychanalytiques et roman maghrébin de langue française, in Ch. Bonn et Y. Baumstimler (s. d.) (11-23). Psychanalyse et texte littéraire au Maghreb. Paris : L Harmattan. Chaulet-Achour, Chr. (1999). Slimane Benaïssa : de l expression théâtrale à l écriture romanesque. Algérie-Littérature/action 33 : Cheniki, A. (2006). Théâtre et politique : l expérience algérienne. Théâtre public 181, στο Cultures-Algérie: 1-14, Πρόσβαση στις 30 Ιουνίου Chevalier, J. et Gheerbrant, A. (1982). Dictionnaire des Symboles. Paris : Robert Laffont/Jupiter. Chollet, M. et Stamane, A.-S. (s. d.) Slimane Benaïssa, dramaturge algérien- Le destin (1-3) στο Πρόσβαση στις 17 Νοεμβρίου Fognini, M. (1991). Se penser-s écrire-se lire-s inscrire à l interface des temps d entre soi (s) et d entre autres», in J.-Fr. Chiantaretto (s. d.) (pp ). Écriture de soi et psychanalyse. Paris : L Harmattan. Gross, J. (2010). Performing at the Crossroads of Algeria and France: Slimane Benaïssa and Mohamed Kacimi. French Review, mai: Khelladi, A. (1995). Rire quand même : l humour politique dans l Algérie. Revue du monde musulman et de la Méditerranée : Lebdaï, B. (avril-mai 1997). L intégrisme islamique ou la culture en danger. Algérie-Littérature/Action :

14 Morin, G. (2007). L Algérie. Paris: Le Cavalier bleu. Pavis, P. (2002). Dictionnaire du théâtre. Paris : Armand Colin. Slimane Benaïssa (octobre 2001-avril 2002) Actes du Théâtre 14, στο Πρόσβαση στις 10 Μαρτίου Triki, H. et Dovifat, A. (1999). Medersa de Marrakech. Paris : Edisud. Ubersfeld, A. (1996). Lire le théâtre, II-L école du spectateur. Paris : éd. Belin. 14

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες.

Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1. Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Scenario How-To ~ Επιμέλεια: Filming.gr Σελ. 1 Σενάριο Το σενάριο, είναι μια ιστορία, ειπωμένη σε κινηματογραφικές εικόνες. Σε αντίθεση με τα αφηγηματικά ή λογοτεχνικά είδη, το σενάριο περιγράφει αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι

Βούλα Μάστορη. Ένα γεμάτο μέλια χεράκι 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη Ένα γεμάτο μέλια χεράκι Βούλα Μάστορη Εικονογράφηση: Σπύρος Γούσης Σελ. 91 Δραστηριότητες για Γ & Δ τάξη Συγγραφέας: Η Βούλα Μάστορη γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Πέρασε τα

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη»

Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Λένα Μαντά : «Προσπαθώ να μην πονέσω κάποιον, παρά να του οφείλω μια συγνώμη» Συνέντευξη στην Ελευθερία Καμπούρογλου Το «Μια συγνώμη για το τέλος» είναι η νέα συγγραφική δουλειά της Λένας Μαντά, που μόλις

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

Στον κόσμο με την Thalya

Στον κόσμο με την Thalya Γρηγόρης Μπελαβίλας Στον κόσμο με την Thalya Συνέντευξη: Τσέκος Αθανάσιος Tι σάς κάνει να γράφετε μουσική? Ο βασικός λογος είναι ότι οι μουσικές που γράφω μού αρέσουν πολύ πιό πολύ από τίς μουσικές τών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ»

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Α ΕΒΔΟΜΑΔΑ (9-13/3/2015) ΤΟΥ Α ΚΥΚΛΟΥ ΤΗΣ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ» Υπάρχουν άνθρωποι που διερωτώνται τι είναι η τέχνη για τον άνθρωπο, γιατί τραγουδάμε, γιατί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Το μαγικό ραβδάκι Το ίδιο έγινε με όλα τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τα πράγματα που άγγισε με το μαγικό

Διαβάστε περισσότερα

Σ ένα συνοριακό σταθμό

Σ ένα συνοριακό σταθμό Σ ένα συνοριακό σταθμό - Αντώνη Σαμαράκη Σχεδιασμός πρότασης: Μαρία Παπαλεοντίου, Φιλόλογος Δημιουργία κλίματος δεκτικότητας Προβάλλονται εικόνες σχετικές με σταθμούς και τρένα με μουσική υπόκρουση και

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων!

OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ. Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! Γιορτές της φύσης. & των ανθρώπων! OPΓANΩΣH: ΠOΛITIΣTIKOΣ ΣYΛΛOΓOΣ ΓEPΓEPHΣ Στο Pούβα... Γιορτές της φύσης Γιορτές της φύσης & των ανθρώπων! & των ανθρώπων! συνδιοργάνωση Kαλοκαίρι 2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΓΕΡΗΣ Και να αδερφέ μου που

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Περίληψη ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α. Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόµενο του κειµένου σε 100-120 λέξεις χωρίς δικά σας σχόλια. Το κείµενο αναφέρεται στις επιπτώσεις της

Διαβάστε περισσότερα

Δομή και Περιεχόμενο

Δομή και Περιεχόμενο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Δομή και Περιεχόμενο Ομάδα Υποστήριξης Νέου Αναλυτικού Προγράμματος Εικαστικών Τεχνών Ιανουάριος 2013 Δομή ΝΑΠ Εικαστικών Τεχνών ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια.

Aνοίγει η αυλαία. Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. 3E ERGASION_XPress_Hamster_temp.qxp 27/04/2011 3:02 μ.μ. Page 1 Aνοίγει η αυλαία Βρες λέξεις που να ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις λέξεις που βρίσκονται στα αστεράκια. θέατρο παράσταση σκηνή χορός

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία και η μνήμη του Ολοκαυτώματος. Από τη μαρτυρία στην παιδεία.

Η ιστορία και η μνήμη του Ολοκαυτώματος. Από τη μαρτυρία στην παιδεία. 02.02.2015 Εορτασμός της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος Χριστίνα Κουλούρη Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο Η ιστορία και η μνήμη του Ολοκαυτώματος. Από τη μαρτυρία στην παιδεία.

Διαβάστε περισσότερα

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη

Μια τρελή οικογένεια. Γιαν Προχάτσκα. Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Συλλογή Χελιδόνια Εκδόσεις Πατάκη Μια τρελή οικογένεια Γιαν Προχάτσκα Εικονογράφηση: Φίλιπ Βέχτερ Μετάφραση: Ριάνα Μιχαλάκη Σελ. 86 Δραστηριότητες για τις Γ, Δ & Ε τάξεις Ο συγγραφέας: Γεννήθηκε στην Τσεχοσλοβακία.

Διαβάστε περισσότερα

O xαρταετός της Σμύρνης

O xαρταετός της Σμύρνης ...... O xαρταετός της Σμύρνης Σελιδοποίηση: Ευθύµης Δηµουλάς Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος 2009 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Λάµπρου Κατσώνη 271 & Γεωργίου Παπανδρέου

Διαβάστε περισσότερα

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr

16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015. Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη. Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End. Συγγρού Ι07. sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη 16 Νοεμβρίου 2014-26 Απριλίου 2015 Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Συγγρού Ι07 sgt.gr Θέατρο - Έφηβοι στη Στέγη Γεωργία Μαυραγάνη & Ομάδα Happy End Όχι αθώος πια 16 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση...

Γιώργης Παυλόπουλος. Τι είναι ποίηση... Γιώργης Παυλόπουλος Τι είναι ποίηση... "Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που το κάνει να τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε". Κυρίες και Κύριοι Φίλες

Διαβάστε περισσότερα

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου»

«Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Γράψε ένα Τίτλο για την εφημερίδα εδώ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΕΧΝΗ σελ. 4 γράψε την ημερομηνία εδώ «Τρόποι για να βελτιώσω την πόλη μου» Αφιέρωμα για την σχέση «Πόλη + Φύση» «Να μεγάλωναν ας πούμε οι

Διαβάστε περισσότερα

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 1 of 18 4/16/2015 4:11 PM ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει διάφορες ενότητες για τα ψηφιακά παιχνίδια που παίζονται σε συσκευές κινητής τεχνολογίας και ειδικότερα

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 18673 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 16/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΚΑΛΥΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Α. Ο συγγραφέας του παρόντος κειμένου παρουσιάζει τον προβληματισμό του αναφορικά με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ με τον ΚΩΣΤΑ ΦΙΛΙΠΠΟΓΛΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ 2002 Κατέγραψε η Ελένη Σαματά 3 Από την Ουδέτερη Μάσκα στη Θεατρική Δημιουργία Υλικό Σεμιναρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 3-6 ΧΡΟΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 3-6 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ 3-6 ΧΡΟΝΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, 2010 Λοΐζου, Ε. κ Παπαδημήτρη-Καχριμάνη, Χ. 1 ΔΟΜΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ 1

Διαβάστε περισσότερα

Απαντήσεις λυρισµό 2.

Απαντήσεις λυρισµό 2. Απαντήσεις 1. Η λιτότητα, η εκφραστική καθαρότητα, ο δωρικός χαρακτήρας της αφήγησης, το απλό και λιτό ύφος, ο αφαιρετικός και συνάµα περιεκτικός λόγος, είναι µερικά από εκείνα τα χαρακτηριστικά γνωρίσµατα

Διαβάστε περισσότερα

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015 Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. 70 χρόνια μετά Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015 Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. 70 χρόνια μετά Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015 Ημέρα μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος 70 χρόνια μετά Από τη Μαρτυρία στην Παιδεία Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, Σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (Οι απαντήσεις θεωρούνται ενδεικτικές) A1. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ A ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΤΡΙΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2013 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, ZORBA PHOTOS REMARKS Delivered in Greek by Emmanuel Velivasakis at the Conclusion of the Zorba the Greek Play. Αγαπητοί φίλοι και φίλες, νέοι και νέες καλησπέρα σας, Λέγομαι Μανώλης Βεληβασάκης, και είμαι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Το πολύτεχνο είναι ένα καλλιτεχνικό εργαστήριο που προσφέρει εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά προγράμματα σε μαθητές ηλικίας 2 έως 9 ετών τα οποία είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΝΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑ» ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Περιληπτική Απόδοση Κειμένων ΑΣΚΗΣΗ: Να αποδώσετε περιληπτικά το περιεχόμενο του κειμένου που ακολουθεί σε μία παράγραφο 100 έως 120 λέξεων. (Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό.

Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Ένας άθεος καθηγητής της φιλοσοφίας συζητά με έναν φοιτητή του, για την σχέση μεταξύ επιστήμης και πίστης στον Θεό. Καθηγητής: Λοιπόν, πιστεύεις στον Θεό; Φοιτητής: Βεβαίως, κύριε. Καθ.: Είναι καλός ο

Διαβάστε περισσότερα

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex

Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Το ψέμα είναι ένας εύκολος τρόπος να αποφύγεις την πραγματικότητα : συνέντευξη του Άγγελου Αγγέλου και της Έμης Σίνη στο elniplex Η Έμη Σίνη μεγάλωσε στη Ρόδο, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο

Διαβάστε περισσότερα

«Κουβαλάω μέσα μου την παιδική μου ηλικία». Η Ευρυτάνισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα»

«Κουβαλάω μέσα μου την παιδική μου ηλικία». Η Ευρυτάνισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα» «Κουβαλάω μέσα μου την παιδική μου ηλικία». Η Ευρυτάνισσα συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ράνια Μπουμπουρή μιλά στα «Ευρυτανικά Νέα» Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη με την Ευρυτάνισσα συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα»

ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά για αξίες και συναισθήματα» Ημερομηνία 8/4/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://artpress.sundaybloody.com/ Βασίλης Κάργας http://goo.gl/di6ugf Μαρίνα Γιώτη, συγγραφέαςεικονογράφος : «Τα παραμύθια είναι ένας τρόπος να μιλήσουμε στα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!»

Σοφία Παράσχου. «Το χάνουμε!» 1 Σειρά Σπουργιτάκια Εκδόσεις Πατάκη «Το χάνουμε!» Σοφία Παράσχου Εικονογράφηση: Βαγγέλης Ελευθερίου Σελ. 52 Δραστηριότητες για Α & Β τάξη Συγγραφέας: Η Σοφία Παράσχου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ;

ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; ΜΑΜΑ, ΘΑ ΜΕ ΘΗΛΑΣΕΙΣ; Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται από τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και από τις διεθνείς συμβάσεις

Διαβάστε περισσότερα

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι

Κυριε Γενικέ Πρόξενε. Αγαπητες φιλες και φιλοι Κυριε Γενικέ Πρόξενε Αγαπητες φιλες και φιλοι Όταν πριν από πολλα χρονια, περιπου στην ηλικια των 7 χρονων, ο πατερας μου Ζαχαριας Δουλαμης αποφασισε να μας στειλει, εμενα και την αδερφη μου, να μαθουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού

Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Ευλογημένο Καταφύγιο Άξιον Εστί Κατασκήνωση Αγοριών ημοτικού Μακρυνίτσα 2009 Ύμνος της ομάδας «Στη σκέπη της Παναγίας» Απ τα νησιά τα ιερά στην Πάτμο φτάνω ταπεινά απ τα νησιά όλης της γης ακτίνες ρίξε

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΖΩΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ 16 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΚΡΙΟΣ Αυτήν την εβδομάδα κοίτα να τακτοποιήσεις κενά του παρελθόντος και να επεξεργαστείς στο μυαλό σου τις ιδανικότερες λύσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιδιά βιώνουν παιχνίδια από το παρελθόν με τους παππούδες ΦΑΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Τα παιχνίδια είναι δημιουργήματα του Ελληνικού πολιτισμού με ρίζες που φτάνουν στην

Διαβάστε περισσότερα

Η δραστηριότητα της σκέψης ήταν στην προέλευσή της, διαδικασία εκτόνωσης της ψυχής, από υπερχείλισμα ερεθισμάτων.

Η δραστηριότητα της σκέψης ήταν στην προέλευσή της, διαδικασία εκτόνωσης της ψυχής, από υπερχείλισμα ερεθισμάτων. Σκέψη και ονειροπόληση της μητέρας Η δραστηριότητα της σκέψης ήταν στην προέλευσή της, διαδικασία εκτόνωσης της ψυχής, από υπερχείλισμα ερεθισμάτων. Ο Bion εμπνεόμενος από το άρθρο του Freud του 1911,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΛ. 264 ΣΕΛ. 320 TIMH 11,00 ΣΕΛ. 248

ΣΕΛ. 264 ΣΕΛ. 320 TIMH 11,00 ΣΕΛ. 248 Η Άλκη Ζέη στο Η μωβ ομπρέλα Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο διαφορετικοί. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές! ΣΕΛ.

Διαβάστε περισσότερα

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας

«Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας «Το Πορτοκάλι με την Περόνη» υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες Συμπεριλαμβάνεται CD με φωτογραφικό υλικό Το πορτοκάλι με την περόνη: υλικό εργασίας θεατρικές ασκήσεις και

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου

Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 17448 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Νεοελληνική Γλώσσα Β Λυκείου ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: Κατσικογιώργου Ειρήνη Θέματα Α. Στο κείμενο καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του δημοσιογραφικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής.

Η Προκήρυξη. Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Η Προκήρυξη Όπως αποκαλύφτηκε στον Μάρσαλ Βιάν Σάμμερς στης 15 Φεβρουαρίου 2007 στο Μπόλντερ, Κολοράντο, ΗΠΑ Υπάρχει ένα Νέο Μήνυμα του Θεού στον Κόσμο. Προέρχεται από τον Δημιουργό όλης της ζωής. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

[Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία]

[Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία] ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ 2014-2015 ΜΑΘΗΜΑ: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΩΔΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ: 16536 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 04/12/2014 ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΒΙΤΣΟΥ ΛΙΛΙΑΝΝΑ [Πώς παρουσιάζουν τα ΜΜΕ τα άτομα με αναπηρία] Α. Η συγγραφέας αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Α ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Υπάρχουν άνθρωποι, δημιουργικοί, που λατρεύουν την τέχνη και διαθέτουν πολλά ταλέντα, χωρίς να είναι επαγγελματίες.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Επικοινωνία ΣυνΚίνησις 2155304973, 6973933877 info@sinkinisis.com www.sinkinisis.com ΣΥΝ ΚΙΝΗΣΙΣ- ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Προσκλήσεις και ευχές Ενότητα: Κοινωνικές σχέσεις (2 φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Β1, Β2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή: Για τον διδάσκοντα: 1

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου

Χάρτινη αγκαλιά. Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Χάρτινη αγκαλιά Σχολή Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου, Β Γυμνασίου Εργασίες 1 α ) Κατά τη γνώμη μου, το βιβλίο που διαβάσαμε κρύβει στις σελίδες του βαθιά και πολύ σημαντικά μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να μεταδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία;

Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Τι σημαίνει αστικά πεδία σε μετάβαση για εσάς και την καλλιτεχνική σας δημιουργία; Δύσκολη ερώτηση Για την καλλιτεχνική μου δημιουργία δεν παίζει κανένα ρόλο. Αυτό που με πικραίνει είναι ότι έζησα την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ

ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ ΠΩΣ ΕΡΩΤΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΝΑ; Μικρός οδηγός για δραστηριότητες μελέτης κινηματογραφικών μεταφορών από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ αρχική εκδοχή: Θεοδωρίδης Μ. (2006), «Πώς ερωτεύονται στη Βερόνα; σκέψεις για

Διαβάστε περισσότερα

Δέντρα Ζωής. Περιοδικό. τεύχος01. www.treesoflife.gr. Ποιοί είμαστε Στόχοι - Μέσα Εκδηλώσεις Νέα - Δράσεις

Δέντρα Ζωής. Περιοδικό. τεύχος01. www.treesoflife.gr. Ποιοί είμαστε Στόχοι - Μέσα Εκδηλώσεις Νέα - Δράσεις Δέντρα Ζωής Περιοδικό τεύχος Ποιοί είμαστε Στόχοι - Μέσα Εκδηλώσεις Νέα - Δράσεις www.treesoflife.gr Ποιοί είμαστε 2 Είμαστε μια ομάδα νέων η οποίοι θέλουμε γενικότερα να επικοινωνήσουμε στους ανθρώπους

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ

ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΠΟΟΥΠ ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ Ευτυχής που ποθεί και που νοιάζεται Την πατρική γη να φυλάξει, Το γενέθλιο αγέρι, Στο χώμα του να ανασαίνει Που με γάλα ή ξερό ψωμί τρέφεται Και στους φίλους του πάει στολισμένος

Διαβάστε περισσότερα

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια

Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα. του Παιδιού. με απλά λόγια Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού με απλά λόγια Όλα τα παιδιά έχουν δικαιώματα που προβλέπονται από νόμους και διεθνείς συμβάσεις. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών,

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992.

Συνέντευξη από τη. ηµοσιογράφοι. κα Τατιάνα Στεφανίδου. Είµαι πολλά χρόνια δηµοσιογράφος, από το 1992. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΙΑΒΑΣΕΙΣ Συνέντευξη από τη δηµοσιογράφο κα Τατιάνα Στεφανίδου ηµοσιογράφοι Χάρης Μιχαηλίδης ηµήτρης Μαρούδας Φένια Πάσσα Αµαλία Τζήµα Λυδία Τούµπη Συντονισµός -επιµέλεια κειµένου Όµιλος δηµοσιογραφίας

Διαβάστε περισσότερα

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά*

Το αληθινό παραμύθι της βίας. Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Α. ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ Διαβάζουμε το κείμενο. Το αληθινό παραμύθι της βίας Από τον Ευγένιο Τριβιζά* Η εκφοβιστική και επιθετική συμπεριφορά παιδιών εναντίον συμμαθητών τους είναι ένα πολύμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη

κατεύθυνση της εξάλειψης εθνοκεντρικών και άλλων αρνητικών στοιχείων που υπάρχουν στην ελληνική εκπαίδευση έτσι ώστε η εκπαίδευση να λαμβάνει υπόψη ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είναι γνωστό ότι, παραδοσιακά, όπως άλλα εκπαιδευτικά συστήματα έτσι και το ελληνικό στόχευαν στην καλλιέργεια και ενδυνάμωση της εθνοπολιτιστικής ταυτότητας. Αυτό κρίνεται θετικό, στο βαθμό που

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ι ΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ: Τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου; Ενότητα: Ελεύθερος χρόνος διασκέδαση (2 Φύλλα εργασίας) Επίπεδο: Α1, Α2 Κοινό: αλλόγλωσσοι ενήλικες ιάρκεια: 4 ώρες (2 δίωρα) Υλικοτεχνική υποδομή:

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων

e-seminars Ηγούμαι 1 Επαγγελματική Βελτίωση Seminars & Consulting, Παναγιώτης Γ. Ρεγκούκος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Εισηγητής Ειδικών Σεμιναρίων e-seminars Πρωτοποριακή Συνεχής Επαγγελματική και Προσωπική Εκπαίδευση Επαγγελματική Βελτίωση Ηγούμαι 1 e Seminars Copyright Seminars & Consulting Page 1 Τι είναι Ηγεσία «Η Ηγεσία, δεν είναι θέση! γιαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του!

Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Πώς να μάθετε το παιδί, να προστατεύει τον εαυτό του! Όλοι οι γονείς, αλλά ιδιαίτερα οι μονογονείς, έχουν ένα άγχος παραπάνω σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους. Μία φίλη διαζευγμένη με ένα κοριτσάκι

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού

η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού 1 η φιλοσοφία Gestalt, η προσέγγιση PSP, το Playback Θέατρο: τοπία αυτοσχεδιασμού Το βιβλίο αυτό, του ψυχοθεραπευτή Gestalt Πέτρου Θεοδώρου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΒΙΒΛΙΟΦΟΡΟΣ και σε Ελληνική και

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος

Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος Σακχαρώδης διαβήτης και οικογένεια Δημ. Θ. Καραμήτσος Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διάγνωση διαβήτη Σε μεσήλικα Σε ηλικιωμένο Σε παιδί ή έφηβο Διαβήτης σε ενήλικες και υπερήλικες Ενήλικας ή Ηλικιωμένος

Διαβάστε περισσότερα

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ»

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ» Εργαστήριο δικτύωσης σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα: «Η συναισθηματική νοημοσύνη και η επίδρασή της στην εκπαιδευτική διαδικασία» 6 7 Μαΐου 2014 Κέντρο Πρόληψης των

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ Γ. ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ (Α & Β ΚΥΚΛΟΣ) Ημ/νίες Διεξαγωγής: 16-17/11, 30/11, 01/12, 07 08/12, 2013, 11-12/01, 25-26/01, 01-02/02, 15-16/02,

Διαβάστε περισσότερα

Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί"

Σόφη Θεοδωρίδου: Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί Σόφη Θεοδωρίδου: "Αν δε συμπάσχεις με τους ήρωές σου, δεν είναι αληθινοί" Το clickatlife επιλέγει ρήσεις από έντεκα συγγραφείς της παγκόσμιας κλασσικής λογοτεχνίας για να ανοίξει διάλογο με σύγχρονους

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015

ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Β ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» ΣΤΙΣ 28-29 ΜΑΪΟΥ 2015 Ο β κύκλος του διήμερου καλλιτεχνικού, βιωματικού σεμιναρίου «ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΑΖΙ» πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29

Διαβάστε περισσότερα

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups

LET S DO IT BETTER improving quality of education for adults among various social groups INTERVIEWS REPORT February / March 2012 - Partner: Vardakeios School of Hermoupolis - Target group: Immigrants, women 1 η συνέντευξη Από την Αλβανία Το 2005 Η γλώσσα. Ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω με τους

Διαβάστε περισσότερα

Ευαγγελία Μισραχή - ΚΙΡΚΗ συνθήκες τις θυσίες. Είναι ένας πόνος τόσο αβάστακτος το να ζεις με άλλη και η καρδιά σου ν' ανήκει αλλού. Κι ο χρόνος αντί να αμβλύνει και να επουλώνει την πληγή, να επιμένει

Διαβάστε περισσότερα

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις

Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές προσεγγίσεις Έργο: «Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο - για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο)» Επιμορφωτικό Σεμινάριο Η διαπολιτισμική διάσταση των φιλολογικών βιβλίων του Γυμνασίου: διδακτικές

Διαβάστε περισσότερα

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε.

Μάχη Νικολάρα: Δεν ακούγεται και πολύ δημιουργικό αυτό, έτσι όπως το περιγράφετε. Μάχη Νικολάρα: Θα μιλήσουμε για τον τομέα της εκπαίδευσης από μια άλλη σκοπιά. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας εχθές ανέτρεψαν κατά κάποιο τρόπο τον προγραμματισμό αυτής της εκπομπής, όμως όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Δημοτικό Σχολείο Λυκαβητού (Κ.Α ) Εκπαιδευτικοί: Αγάθη Θεοδούλου Ριάνα Θεοδούλου ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Αρκετές φορές οι μαθητές μας έχουν μονοδιάστατο τρόπο σκέψης, με αποτέλεσμα να

Διαβάστε περισσότερα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα

Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο. Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία. Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης. Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Λόγου Παίγνιον Ψυχαγωγία, Τέχνη, Γλώσσα στο σχολείο Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Υπηρεσίες Πολιτιστικής Εκπαίδευσης Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, Αθήνα Κατά κοινή αντίληψη στην λογοτεχνία, η μετάφραση οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

Τηλεόραση και διαφήμιση

Τηλεόραση και διαφήμιση Τηλεόραση και διαφήμιση Δείτε τι έγραψαν μερικά παιδιά για τις διαφημίσεις:... Σε κάθε σπίτι σήμερα έχει μπει η τηλεόραση και, όπως γνωρίζουμε, κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε από τις διάφορες διαφημίσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα

Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα Το παρών κείμενο αφορά τα αποτελέσματα των συζητήσεων των 2 σεμιναρίων σε Αθήνα και Βόλο που διοργανώθηκαν σε συνεργασία του Systemic Innovation Zone και μελών του δικτύου Imagine the City. Σκοπός των

Διαβάστε περισσότερα

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011)

3 ο βραβείο ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ. Βασιλεία Παπασταύρου. 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗ 1 ος Πανελλήνιος διαγωνισμός λογοτεχνικής έκφρασης για παιδιά (2010-2011) 3 ο βραβείο Βασιλεία Παπασταύρου 1 ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ερυθραίας 2 Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ο Καραγκιόζης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ από τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού Σταύρος Κούλας Γραφίστας - Πώς ορίζεται το επάγγελμά σας, και ποιες είναι οι παραλλαγές του; H γραφιστική είναι ένα επάγγελμα που ορίζει τη σχέση του ανθρώπου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ https://sym.pblogs.gr ΕΙΔΗ ΛΟΓΟΥ ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; ΑΝΑΦΟΡΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΙΚΟΣ Κειμενικό είδος ΤΙ ΣΤΟΧΕΥΩ ; Αφήγηση, περιγραφή,

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΟΣ ΧΡΗΣΙΜΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΕΣ Αγγελική Γουδέλη, 2011 Κοινωνικό Άγχος Αμηχανία Φόβος Το κοινωνικό άγχος, ή αλλιώς κοινωνική φοβία, θεωρείται

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή*

Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Άρθρο του Σταμάτη Σουρμελή* Το ζήτημα της αποτελεσματικής Διοίκησης - Ηγεσίας, απασχόλησε, απασχολεί και θα απασχολεί όλους εκείνους που επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα, την προσωπική βελτίωση, την κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα.

Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Σχολικός εκφοβισμός Στο σχολείο μας υλοποιήθηκε ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας. Εισηγήτρια ήταν η Παπαδημητρίου Αλεξάνδρα. Η εισήγηση ξεκινά με μια συζήτηση με τα παιδιά για την

Διαβάστε περισσότερα

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 1 ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ: Κοινωνικές ταυτότητες Οι κοινωνικές ταυτότητες είναι πολλές, είναι ιεραρχημένες και άνισες. Τις ταυτότητες τις αποκτάει ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία,

Διαβάστε περισσότερα

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή

ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή ηµιουργική Ψυχολογική Γραφή Ζωντανά βιβλία, της Ιωάννας Ν. Τριπερίνα, Ψυχολόγου, MSc, µε ιστορίες που µάς δίνουν το έναυσµα να τις βιώσουµε, δραµατοποιήσουµε, συζητήσουµε, διαβάσουµε, ώστε να µάθουµε και

Διαβάστε περισσότερα

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εισαγωγική Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Πράξη» ΕΠΕΚΕΙΝΑ Επιμέλεια: Αφροδίτη Στυλιαρά ψυχολόγος - Αγγελική Καραγιάννη ψυχολόγος. Εποπτεία:

Διαβάστε περισσότερα

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ TO ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Η λέξη ΠΑΙΧΝΊΔΙ προέρχεται από την λέξη παίχτης παίζω παις. Με την έννοια παιχνίδι ορίζουμε την κατ εξοχήν αυθόρμητη και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα των παιδιών που έχει ως στόχο

Διαβάστε περισσότερα

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013)

Πηγή: http://hassanakos.blogspot.com.es/2011/12/17.html (16/10/2013) http://www.asda.gr/hgianniris/senario.htm (16/10/2013) A.K. 0280 Επώνυμο Μελησσινός Όνομα Ιάσων Ψευδώνυμο/ Καλλιτεχνικό όνομα Τόπος γεννήσεως Ημερομηνία γεννήσεως Ημερομηνία θανάτου Βιογραφικά στοιχεία Προσωπογραφίες Μόνιμη εγκατάσταση Ημερομηνίες ενασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα